oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 12. 06:45,  Akárhol tudnék élni a világban 204 komment

2015. június 12. 06:45 Határátkelő

Akárhol tudnék élni a világban

Dóra dolgozott már Ausztriában, most az Egyesült Államokban él, de nem tervez hosszú távra. Mint írja, akárhol tudna élni, barangolva a világban, a lényeg az, hogy jó emberek vegyék körül. Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett, bár ebben az esetben alighanem pontosabb lenne a Világ és én kategória. (A fotókért köszönet a szerzőnek.)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

cim_az_ut_tuloldalan.jpg

„Én egy 24 éves lány vagyok, éppen az USA-ban. Szerencsére olyan szakmát (a köreinkben csak és kizárólag Hivatásként emlegetendő…) dobott a gép, amivel ha a világ szinte bármelyik táján ledobna egy repcsi, találhatok munkát - és találtam is. :)

De mielőtt rátérnék a „felnőtt” életemre, megemlékeznék a tinédzser korom nyári pénzszerző próbálkozásairól. Voltam fagylaltpultos 17 évesen - ínhüvelygyulladással végződött.

A következő nyáron két helyen is szerencsét próbáltam: az első helyen szintén fagyit mértem, a főnökről mindent elmond, ahogy neveztük: Furkó Ferkó, és a napi 10 órával, heti 6 munkanappal, 350 Ft-os órabérrel eléggé alulfizetettnek éreztem magam - amikor bejelentettem, hogy máshová megyek, nem akarta odaadni az a havi béremet: az volt életem első alkalma, amikor a sarkamra kellett állnom, köszönöm neki.

Ezután a Balatonon egy önkiszolgálóban próbáltam elhelyezkedni, ahol kiderült, hogy a nyári csúcsforgalom nem az én lajhár lelkemnek való.

A főiskola 1. évfolyama utáni nyáron egy zöldségesben dolgoztam, ahol az idősebb kolléganőkkel nem lettünk puszipajtások: amikor új ötlettel álltam elő a barackok rekeszbe rakásával kapcsolatban, nem pedig az ő tapasztalt és bevált módszerüket alkalmaztam, majd megmagyaráztam, miért (ahogy a főiskolán tanultam…), egy szemtelen fruska lettem.

Az első külföldi tapasztalat: Ausztria

Szerencsére a főiskolás éveim idején, 2. után Ausztriában is el tudtam helyezkedni nyáron, mint gyakornok, a jövendő szakmámban. Nem volt egy leányálom, de volt miből kiegészíteni a diákhitelt a következő évre.

A 3. évfolyam után az iskolám által szervezett táborban tudtam dolgozni és tapasztalatot szerezni angol gyerekekkel. Végezvén a főiskolán, visszatértem Ausztriába a nyárra, így sikerült összegyűjtenem az összeget a lézeres látásjavító műtétemre - ezért is hálás vagyok minden nap.

Mióta a diplomámat két évvel ezelőtt kézhez kaptam, még több minden történt velem a munkafronton. Ausztriából hazatérve odaköltöztem a páromhoz az ország túlsó, „sötét” végébe (habár az én szülőhelyem eredetileg a sötét :)), ahol is munkám során megismerkedhettem a közoktatás mélységes hiányosságaival és a pedagógusok mindennapi küzdelmeivel. A gyermek- és szülő-„anyag” egyaránt hagyott némi kívánnivalót maga után.

Munkanélküliség és angol nyelvtanfolyam

Az első helyről a próbaidő leteltével távoztam: a vezető nem könnyítette meg az amúgy sem egyszerű munkánkat, én pedig elmenekültem. A következő helyen sem voltak sokkal jobbak a körülmények, de közelebb volt a lakóhelyemhez.

Az itteni határozott idejű szerződésemet még megkurtították egy döntésképtelen, munkakerülő ismeretlen kolléga visszaérkezését várva. Így lettem munkanélküli - bocsánat, álláskereső - 2014 áprilisától.

Volt időm bőven gondolkodni, mindenféléről: az aktuális családi helyzetről (apósjelöltékkel egy fedél alatt, még ha óriási volt is ház), jövőképről itthon vagy külföldön (nem szeretem a német nyelvet és azt a munkát, nem szerettem volna visszamenni Ausztriába).

Időközben beiratkoztam egy államilag támogatott angol tanfolyamra az angoltudásom megtámogatása végett, így valamire mégis jó volt a munkanélküliség, :P és önkéntesként dolgoztam a szakmámban a helyi kórház rehab osztályán, ami életem legjobb döntése volt.

Édesanyám egészségügyi dolgozó, én is egészségügyi szakközépben tanultam, sosem akartam pedagógus lenni, az egészségügy érdekel (a szakmám másik oldala - csöbörből vödörbe pénzügyi szempontból. :) Ez egy álom munkahely volt számomra, de sajnos létszámhiány miatt nem tudtak felvenni.

Akkor eldöntöttem, hogy menni kell

Három hónapja ültem otthon, keresgélve, lefoglalva magam így-úgy, közeli barátok nélkül az új lakóhelyen, nem találtam a helyem - régen nem. Az egyik Facebook-csoportunkban meghirdettek több lehetőséget az Egyesült Államokban.

cincinnati_a_baratnommel_1.jpgCincinatti a barátnőmmel 

Az első jelentkezésem sikertelen volt, a másik viszont nem, a nem túl erős orális angoltudásom ellenére: nagyon kellett nekik az ember. :) Vízum ügyintézés - még egy kevés várakozás után -, pakolás, repülőjegy után 2014 szeptemberében itt találtam magam (életem első repülése volt).

8 és fél hónapja vagyok itt (majdnem félidő - nem mintha számolnám :P). Az első hónapok nyelvi nehézségei és a legjobb barátnőm hazaköltözése (ő is az államban dolgozott) ellenére nagyon megszerettem az itteni életet, jó érzés, hogy itt megbecsülik, amit csinálok, de különösen a függetlenségemet szeretem - mind az anyagit, mind az életvitelbelit. És nem akarom feladni.

cincinnati_a_baratnommel_2.jpgEz is 

Végre van autóm is, így a 6 hónap „bezártságot” (értsd: elszigeteltség az otthon megszokott tömegközlekedés után, imádlak BKV!) legyőzve végre tudok utazni, mindenem megvan az albérletemben is (az orchideám vidáman bimbózik, a teherszállító vasútvonalon pedig az ablakom alatt dübörög el egy-egy szerelvény 10 percenként éjjel-nappal. :-)

A munkatársaim nagyon kedvesek, elfogadóak, megértőek és együttműködőek, a világ legjobb munkahelye. De nem nekem.

A hivatásomból fakadóan nem érzem azt, hogy sok mindent, amit itt meg kell csinálnom, ahhoz megfelelő kompetenciával rendelkeznék. És nem vagyok nyitott azokra a dolgokra, amit elvárnak tőlem. Utólag örülök, hogy a párom sorozatos vízumkérelmeit elutasították és úgy döntöttem március elején, hogy nem, nem kérek vízumhosszabbítást 2016 után.

horse.jpg

Csak a diákhitel köt Magyarországhoz

És végül Magyarország. Nem hiányzol, mint élettér, mint légkör, mint elnyomó. De hiányzol, mint a családom, a barátaim, a honfitársaim otthona, a magyarul beszélő emberek lakhelye, a gyönyörű természeti adottságaid - és persze a Gyulai kolbász, a Pick szalámi, meg a nagybátyám sonkája. De ennyi.

Semmit sem érzek. Már csak a diákhitel köt Hozzád. Akárhol tudnék élni, barangolva a világban, ha jó emberek vesznek körül, nem érdekel, hol vagyok. Élni akarok, szabadon. Azt otthon nem tudok, a fentebb említett tapasztalatim alapján nem is akarok. Nem tudom, mi lesz február után, meglátogatni bármikor meg tudom a szülőföldemet, de lakni még nem vagyok készen. De hiányzol, Budapest!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Ausztria Egyesült Államok Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr727535554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Határátkelő 2015.06.12. 16:34:26

@montroyal ( CAN qc): Azt az egy-két orális kommented kivettem, mert szerintem nem idevaló.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.12. 16:42:05

@Pink Petsch: mar van egy ... igy is eggyel tobb mint kellene ...

csak vicc es mert nem latja mit irok.. mar jonne a nyakas

Gizi06 2015.06.12. 16:42:29

Nekem csupa ilyesmi jutott eszembe---önerzetes, türelmetlen, elgedetlen. Fiatal, sok beka van meg elötte , valamikor csak ott lesz a kiralyfi :)

2015.06.12. 16:46:37

@montroyal ( CAN qc):Akkor csinálj vele valamit ... mielőtt megkapod azt a nyakast ;)))

montroyal ( CAN qc) 2015.06.12. 16:55:49

@Határátkelő: csinalj ami szerinted idevalo .. en ugyis ritkan szolok hozza mert a nok ..ciganyok azok tabuk Nalad ... egy fiatal csinos no termeszetes hogy akarhol tudna elni de vannak csunyak oregek stb .. ja meg ferfiak akiknek egy ilyen derus felhotlen HA nem biztos hogy sikerul ... akkor valahol megis el van asva a kutya ... ..

amugy tobb uj commentelod van mint a regiek akik beleuntak es elmentek ??

meatclone 2015.06.12. 17:24:09

Szerintem baby sitter vagy valamilyen ideiglenes diak vizuma lehet. Egeszsegugy dolgozo nem valoszinu mert az ido es penz igenyes mert ujra kell vizsgazni ,akar orvos vagy nover. Meg persze kell olyan munka engedely. Lenyegtelen, az a fontos hogy bator es lelkes. Modjuk en is hianyoltam a reszleteket.

Narina 2015.06.12. 17:24:10

@Pink Petsch: Udv a klubba, pofaval en is elvagyok latva.

Határátkelő 2015.06.12. 17:33:40

@montroyal ( CAN qc): Nem a nők és a cigányok a tabu, hanem más sértegetése, megalázása azért, mert cigány vagy nő, vagy fehér vagy fekete. Remélem, érzed a különbséget. Legalábbis próbálok tenni azért, hogy minél kevesebb ilyen komment legyen.

Természetesen mindenkinek örülök, aki itt kommentel, de aki nem akarja / tudja betartani ezeket a szabályokat, az ne kommenteljen.

Már elmondtam, de elmondom még egyszer: engem egy pillanatig nem boldogít, ha van 300-400 komment, aminek a fele értelmetlen veszekedés, vagy a másik alázása.

Egyébként amit és ahogy ebben a kommentedben leírtál, az szerintem belefér. Szóval mégis le lehet írni úgy, hogy ne bánts meg vele mást.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.12. 17:39:05

@Határátkelő: OK ..peace ahogy szokas mondani ... de meg valamki rosszra gondolna probaltam nem sertoen irni inkabb viccesen v ironikusan .. de nem problema ha nincs fent a commentem ...

montroyal ( CAN qc) 2015.06.12. 18:02:01

akkor politizaljunk
Minisztere bevallotta hogy a magyar nép fizeti Orbán milliárdos hobbiját

hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=19264

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.12. 18:11:25

@Th's child: lehet _eddigi_ elete legjobb dontese, nem?

Határátkelő 2015.06.12. 18:22:48

@montroyal ( CAN qc): Csak ezt a peace-t le ne írd, legalább te! :D :D :D

Lehet, hogy megint beragadt az iróniadetektorom. :)

2015.06.12. 18:24:40

@Határátkelő: Hűűű, de aktív vagy ma! Mi történt? Unatkozol? ;)

SzZoole 2015.06.12. 19:39:26

@Pink Petsch: en szeretem ha valakinek nagy szája van,ha erted mire gondolok:)))
(Deep Throat)

2015.06.12. 20:04:15

@Zoole[uk]: A nyakam viszont nem éppen zsiráf, és ki sem tudom akasztani az állkapcsom ;) :P

Taxomükke (UK) 2015.06.12. 20:50:33

@diggerdriver: Turo Rudit mindenkeppen...
:)))))

SzZoole 2015.06.12. 21:05:08

@Taxomükke: te hoztál,itt vagyok nem messze tőled,beugrok erte:)))

SzZoole 2015.06.12. 21:16:38

@diggerdriver: ja,a cigit ne felejtsd el
Fizetni csak majd később tudok,nem baj,azt 2-3 reszletbe
Hitelezd mar meg legyszi,úgyis 4 számjegyű mar a heti beveteled,koszi:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.12. 21:24:06

@Zoole[uk]:
Ok megbeszéltük. Kék Dunhill ugye?
Két kartonnal tudok hozni de ha jól viselkedsz csempészek neked még kettőt.:))))))))))))))

2015.06.12. 21:30:00

@Zoole[uk]: Mnaaaaa .. mesélj, szívem ;))))

Ja, egyébként az asszony olvassa? :DDDD

SzZoole 2015.06.12. 21:33:12

@Pink Petsch: drága kicsi szívem,mi újat tudnék en meg neked mesélni:)))
Olvassa,olvassa:)))

SzZoole 2015.06.12. 21:36:36

@Pink Petsch: ja nekem nincs asszonyom,nekem drága kis feleségem van:)))
Szívesebben olvasa ezt es mosolyog rajta,mint mások nagyotmondasat,aki mar azt sem tudja,hogy hogy viszkessen

Muscari 2015.06.12. 21:37:11

@Taxomükke: :-)))

Így látom, nem csak nekem nem volt világos, hogy mit is csinál a posztoló. Nem értem, hogy miért kell titkolózni ugyanakkor sejtelmes utalásokat tenni.
A tanítás és a gyógyítás is hivatás, vagy az kéne, hogy legyen.

Remélem egyszer majd megtalálja a számítását valahol.

Bredpitt Monika 2015.06.12. 21:41:51

Dorika, az isten aldjon meg, muszaj volt igy felcsigazni mindenkit?
Mar csak azert is jo lett volna tudni mit csinalsz, mert nem olyan egyszeru munkavallalasi engedelyt kapni az usaba.
Ha a ferfiakkal is igy kacerkodsz jo uton jarsz.

Bredpitt Monika 2015.06.12. 21:44:56

Nem olvastam vegig a hozzaszolasokat, latom sokaknak hianyzott az ami nekem.
Bocs ha kozben beleptel Dora.
Sok sikert barhol jarsz.

SzZoole 2015.06.12. 21:45:15

@Bredpitt Monika: Monix,nem kellene mar neked agyban lenni?:)))

SzZoole 2015.06.12. 21:48:28

@diggerdriver: jut eszembe Digger,mi volt ma a vacsora?

SzZoole 2015.06.12. 21:49:35

Gondolom ma is egy vödör döglött csirkét ettél:)))

Muscari 2015.06.12. 21:52:46

@FutureFry: köszönöm szépen, jó tudni.
Egy földrajz mániás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.12. 21:54:50

@Zoole[uk]:
Figyu, pénteken KFC.
Vettem egy vödör csirkét meg bonelesst a gyereknek én meg betoltam arcba 16db hot wings-t.
Gondolkodok hogy jövő héttől két nap lesz KFC.
Esetleg Meki meg KFC. Majd még megálmodom.

SzZoole 2015.06.12. 22:10:13

@diggerdriver: te,nem keresel meg anyit,hogy normalis ennivalót egyetek?

Lunacica 2015.06.12. 22:13:27

@Zoole[uk]: olvassa ....

masokrol,pedig az a velemenye " ha az ember mindig igazat mond akkor nincs szuksege jo memoriara" / Mark Twain/ :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.12. 22:15:07

@Zoole[uk]:
Ez elvi kérdés.
Képzeld el ha egészségesen étkeznék. Örökké élnék...
Kinek lenne az jó?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.06.12. 22:16:34

@Zoole[uk]: Mnden bizonnyal lenne mit még azért ;).
Puszi neki! :)

2015.06.12. 22:17:14

@Dragonlady (Bp, Hun):

Igen-igen, természetesen.:)

Apropó, a minap olvastam itt a tanácsodat, hogy az ember tegye a mangót zacskóba érni.

Majd megdöglök egy kis mangóért, de itt csupa béna-kemény-szagtalan példányt kapni. Szerinted érdemes azért próbálkozni? Pirosat vegyek vagy zöldet? És miért zacskó? (Illetve: nem értek a gyümölcsökhöz... mást is érdemes zacskóba tenni?)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.12. 22:21:49

@Th's child:
adg igaziból a mangószakértő :-)
azért zacskó, mert a gyümölcsök etilént termelnek és ezzel "megéresztik" magukat, zacskóban nem illan el a gáz. és ezért jó mellétenni valamit, ami már érett, pl banánt, ahogy a szakértő mondja.
annyiféle mangót láttam én már, hogy nem mernék semmit se javasolni, fogalmam sincs, arrafele mi lehet. Indonéziában ami nőtt a kertben, olyat pl soha nem láttam Thaiföldön, az éretten is zöld volt kívól, de belül már sárga, és ízre is fanyarabb volt. a tajvani egészen piros héjú és nagyon édes és lédús mangót meg soha nem láttam aztán máshol. szóval anyone's guess. szerintem vegyél, ami szimpatikus, próbáld meg megérlelni, aztán ha nem, hát nem....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.06.12. 22:22:50

@Th's child: en egyszeruen 1-2 napig hagyom allni, mint pl.az avocadot, es magatol megpuhul a mango.multkor isteni finom oszibarck-mango levest csinaltunk.

2015.06.12. 22:25:00

@Th's child: Mindenesetre pirosast, de a zöld sem gáz, csak több időbe fog telni.
A kulcsszó az etilén. Ennek megtartását segíti elő a papírzacsi, vagy ha az nincs, akkor egy tál rizs.
Ja, és ha türelmetlen vagy, akkor pakolj a zacsiba almát és/vagy banánt is.

Muscari 2015.06.12. 22:29:20

@Th's child: tegyel a zacskoba meg egy erett banant vagy almat is. Etilent bocsatanak ki, ami egy novenyi hormon (is) es elosegiti az erest. Azert a mango ne legyen kokemeny.

2015.06.12. 22:29:36

@Dragonlady (Bp, Hun): Ide (Európába) inkább a sárgás- pirosas héjú jön. Érdekes módon itt, Németországban kapni teljesen érett, konyhakész mangókat és avokádókat (zöldet és feketét) is, míg otthon ki kell várni azt a pár napot még, míg beérnek. Vajon miért? De komolyan?

Muscari 2015.06.12. 22:30:18

@Pink Petsch: na ezt csakmost latom, te honnan tudsz ilyeneket. Nkem van mentsegem, en tanultam :-)

2015.06.12. 22:30:23

@Dragonlady (Bp, Hun): @Zsuzsi65: @Pink Petsch:

Wow, van itt, kérem, szaktudás, ki is próbálom. Köszi!

2015.06.12. 22:31:18

@Muscari:

Neked is köszi! :)

Muscari 2015.06.12. 22:32:23

@Dragonlady (Bp, Hun): latom ezt mar mindenki tudja :-)

Azt tudod, hogy az illatos viragok is az etilen miatt hervadnak el hamarabb, mint a nem illatosak? Nem veletlen nincs a mai vagott rozsaknak illata.

2015.06.12. 22:33:16

@Muscari: Engem meg csak simán érdekel ;).
Majd tanulom én is, ősztől ... mint alapanyagot

2015.06.12. 22:40:29

@Muscari: Aszpirin, porrá törve a vízbe ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.12. 22:41:02

@Muscari:
Muscari néni kéremszépen, én annó együtt emelt szintű biosz-kémiáztam azokkal, akik orvosira mentek az osztályból, tudtam már régebben is az etilénről :-)

qkuc 2015.06.12. 22:42:32

@Dragonlady (Bp, Hun): Asszem az tegnap volt, hogy ha valaki felmond a munkahelyén, akkor nem "jogosult" közmunkára. Ez a terv ... Vunderbár ....!

Muscari 2015.06.12. 23:00:51

@Pink Petsch: attol illatos lesz a rozsa? :-P

@Dragonlady (Bp, Hun): ja ertem, nem is tudtam. Akkor a citrat cikust is vagod, ugye? :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.12. 23:07:37

@Muscari:
a citrát-ciklus miatt vesztem össze a tanárommal érettségi előtt egy hónappal, ő be akarta vasalni, én meg mondtam, hogy az előző évek feladatlapjaiból látszik, hogy csak nagy vonalakban kell tudni és érteni, mi történik, nem kell minden egyes lépést, és nem voltam hajlandó megtanulni. de hát addigra már tudtam, hogy úgyse TTK-ra megyek vagy kutatónak, pedig az volt az eredeti terv harmadik előtt.

@diggerdriver:
hát mondjuk úgy, hogy TÉNYLEG átmentem hisztis picsába :-)))))
tavaly ilyenkor Indiában voltam. na ott meleg volt. szóval elvagyok.

2015.06.12. 23:08:34

@Muscari: Nem, de ha már illatos (akár rózsa, akár nem), akkor később hervad el ;)

Taxomükke (UK) 2015.06.12. 23:31:12

@Zoole[uk]: Nem hoztam... oszinten szolva eszembe sem jutott... viszont felszamoltuk otthon a raktarat, mindent elajandekoztunk vagy kihoztunk. A konyvtarunkat megkapta a volt gimnaziumom...

Muscari 2015.06.12. 23:42:32

@Dragonlady (Bp, Hun): én az egyetem hallottam róla először, a kedves tanárunk kijelentette, hogy mivel ezt úgyis mindenki tanulta már nagycsoportban, ezért ő nem fogja elmagyarázni, de a vizsgán azért lesz. Ja bocs, én középsuliban egy évet tanultam bioszt.

Képtelen voltam megtanulni, szégyen vagy sem, kipuskáztam. Volt puska-tollam, arra rövidítve felírtam az egész folyamatot.
Ugyanez a fotoszintézissel, 126 lépés, hogy mi történik, be lehet vágni, de két nap múlva úgyis elfelejted.

kék madár 2015.06.12. 23:44:00

@Bebbi: "hogy mar nem okoz akkora oromot a blog olvasasa"
mi magyarok mikor csinalunk valamit azert mert oromet okoz? Bredpitt Moni kivetelevel persze.

Muscari 2015.06.12. 23:45:00

@Taxomükke: vittél végyül valamit haza?

montroyal ( CAN qc) 2015.06.13. 00:11:54

@diggerdriver: ez komoly? Na neeeee.....es azt se tudom mondani hogy egeszségetekre ..

montroyal ( CAN qc) 2015.06.13. 00:20:26

off
nem hallottam meg magyarul kulonosen az eredeti film képeivel szoveg alatta a commenteknel ..

www.youtube.com/watch?v=H4F-3xXnhYU

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.13. 03:57:23

@diggerdriver: Digger, ide menjetek el, ha nagyétkű vagy:

index.hu/kultur/eletmod/2015/06/10/itt_nincs_fel_adag_ne_szorakozzunk_mar/

Én is erősen gondolkozom, bár előtte lehet, hogy nem árt 3 napig böjtölni...
:-))))))

adg 2015.06.13. 05:32:42

@Th's child: @Pink Petsch: "Mindenesetre pirosast, de a zöld sem gáz, csak több időbe fog telni."

A mienk zold, sosem lesz piros, legfeljebb sargas. Ilyen: kepkezelo.com/images/jxumjejh74d7rqlbis.jpg

De amiket venni szoktunk, azok is sargak, zoldek. Itt nem is terem az a piros, csak a boltban van. Mindig usa import. A helyi jobban izlik nekunk.

De van millio fele, salataba meg mittudomenmibe valo, azsiaiak tepik erte egymast a piacon. Azok olyan allaguak kb mint egy krumpli. Egyszer vettunk, ment a komposztba. Nem ertunk hozza, nem tudjuk, hogyan kell enni.
A mi kedvencunk a strawberry mango, valoban kicsit epres illata is ize van, nagyon finom. Majd egy kilo darabja.
Most kezdenek viragozni a fak, lassan jon a szezon. Alig varom.

Amugy inkabb papirzacskoba tennem, a muanyagban konnyebben megrothad. Mi egy papirdobozba szoktuk tenni, persze nem egyet, hanem jo nehanyat. Sok sikert! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.13. 09:41:00

@geegee:
Ismerem. A Pléh Csárda.
Nézd meg a Szalontüdő című filmet a youtube-on. Azt ott csinálták.

Taxomükke (UK) 2015.06.13. 10:15:23

@Muscari: Ja, félig megtelt a furgon, nem panaszkodhatok...

Muscari 2015.06.13. 10:39:00

@diggerdriver: én szeretnék most nyáron elmenni oda, anyósom a közelben lakik. Csak azt nem tudom, hogy csináljuk, hogy ne legyen sértődés belőle, mert ő is mindig főz nekünk. Mi meg nem tudunk annyit enni, mint te. :-)

adg 2015.06.13. 12:45:30

@Muscari: nem mind sajnos. :) Csak a ket mango meg a nagyobbik furt banan a mango alatt. A masik banan meg a tobbi gyumolcs piaci.
Most nincs mar bananunk sajnos, mert kiirtottak valami fertozo betegseg miatt, hogy megallitsak a terjedeset. Bar a mienk egeszseges volt, de mindet kiirtottak darwin kornyeken.
Van meg passionfruit, de azt megeszik a madarak, nekunk nem jut. A papajat en vagtam ki. Van meg uborkafank, de azt nem szeretjuk, mert nagyon savanyu, most erett le a grapefruit, az nagyon jo volt, meg van ketto a hutoben. Es mar nonek a gyumolcsok a karambolan.
Van egy kis gyomberunk, sose probaltuk, meg aloe vera is bujik a kertben, azt viszont szoktuk kenegetni, ha van valami sebesules.
Azt hiszem ennyi haszonnoveny van a kertben, a tobbi csak dzsumbuj meg palmak, pafranyok, frangipani, nehany fele eukaliptusz, ez az.
A gazdi nagyon ugyesen es tudatosan valogatta ossze a faunat. :)

adg 2015.06.13. 12:47:25

@adg [Au, Darwin]: nem ketto, harom mango van a kepen. Mindegy...

micsoda? 2015.06.13. 15:04:34

A posztíró őszinte, nem törekedik győzelemre. De ha igen, szerintem ahhoz több kell.
Egyébként az oktatásban tapasztaltakban van igazsága, mert "Én"-nel nem kezdünk mondatot::)

blackhairlady 2015.06.13. 16:56:44

@micsoda?: Miert nem kezdunk "en"-nel mondatot? Hol tanitottak ezt?

blackhairlady 2015.06.13. 16:59:57

Nekem tetszett a poszt, bar en is kivancsi lennek milyen munkara kapott vizumot Dora, mivel nem olyan egyszeru az erre fele.
En telejsen megertem, hogy valtoztatja a munkait, fiatal, ki kell probalnia magat, mi az amihez a legjobban kedve van ert is hozza. Az en gyerekeim hasonlo eletkoruak, es bizony vilagmegvalto terveik vannak, nincs ezzel semmi baj.

micsoda? 2015.06.13. 20:49:01

@blackhair-lady: Tudom, ma már nemcsak a mondat kezdődik "Én" - el.:)
Nem helyes, magunkat kiemelve, mondatot kezdeni, nekem még így tanították.

kiber kóbor 2015.06.13. 20:49:41

Nekem nem tetszett, főleg hogy csak utalgat arra hogy mit csinál, lehet akár hentes is. És az tényleg furcsa hogy egy pillanat alatt kapott vízumot, gondolom mindjárt H1B-t, ha 2014-2016 között időszakra kapta.
Már régóta nem osztogatják a vízumokat, 24 évesen meg biztos nem orvos még.
Szóval felettéb kíváncsi vagyok. :-)

blackhairlady 2015.06.13. 23:00:14

@micsoda?: Azert kerdeztem, mert en sem mai gyerek vagyok mar, de nem emlekszem ilyen kitetelre, szabalyra. Volt ugyan nehany regebben, de ma mar azok is elavultak (pl. "hat, ha") de az En-re egyaltalan nem.

Ez egyebkent egy nagyon erdekes cikk:
www.nyest.hu/hirek/hattal-kezdjuk-a-mondatot

Igaz Barát 2015.06.14. 00:14:41

@blackhair-lady: Hát most erre mit lehet írni. :)

blackhairlady 2015.06.14. 00:32:41

@Igaz Barát: Hat azt, hogy az a szabaj, hogy nincs szabaly:D
Egyebkent tenyleg nem kotozkodesbol irtam, en nem vagyok nyelvtan naci, bar szeretem a magyar nyelvet es irodalmat, csak nem emlekeztem a nevmas szabalyra.

adg 2015.06.14. 02:37:58

@blackhair-lady: En nem emlekszem ilyen szabalyra. Most ezt a mondatot pl hogy kellett volna leirni, ha nyomatekosaitani akarom, hogy en vagyok az, aki nem emlekszik ilyen szabalyra.
A hatas szabalyra emlekszem, "hát"-tal nem kezdunk mondatot, kiveve, ha ott is nyomatekositani akarjuk. Pl:
- En marpedig akkor sem irom ala maganak ezt az engedelyt, ha fejreall kend.
- Hat akkor menjen kend a pi.. fenebe!!

Es meg van a vesszos szabaly is, hogyózni csak vesszovel, vagyis a hogy elott mindig vesszo kell, kiveve nehany esetet, pl. ezt a mondatot is. Hat nem egyszeru egy nyelv. En ugy latom. :))

A "szabaj"-ert meg - meg ha csak poen vagy illusztracio is volt - tiz fekvotamasz! :-D

blackhairlady 2015.06.14. 03:42:18

@adg [Au, Darwin]: poen akart lenni :) vedd ugy, hogy lenyomtam a fekvotamaszokat, ugy sem latod, hinned kell a szavamnak:D
De az is lehet, hogy nem tudom hogy kell irni, aztan hasznaltam mindkettot, majd ha valaki kijavit, akkor rafogom, hogy felre gepeltem :))))))))))

Igaz Barát 2015.06.14. 04:49:41

@blackhair-lady: Mondd azt, hogy egymás mellett van a "j" és a "ly" billentyű, és félrecsúszott az ullyad. Mint például most nekem :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.14. 05:42:44

@micsoda?: miert, hany eves vagy?

nem kevered az essel?

adg 2015.06.14. 05:52:57

@blackhair-lady: Ravasz. En hiszek neked. Es meg egy ennel kezdodo mondat. Meg egy éssel kezdodo is. Hát en feladom, keptelen vagyok megfelelni a magyar nyelftan szabalyainak. :)

Taxomükke (UK) 2015.06.14. 08:43:48

@adg [Au, Darwin]: Neked tökmindegy, te már kiírtad magad a nemzetből.

micsoda? 2015.06.14. 11:48:02

@~~Babette~~: Nem, nem keverem az "és" - el. Persze már azon sem csodálkoznék.)
Annyi idős vagyok, hogy az akkori tanáraim, még nem beszéltek "életpálya modellről", de arra neveltek, hogy lássam a különbséget jó, és a kevésbé jó között.

Bredpitt Monika 2015.06.14. 15:23:56

@kék madár: Itt vagyok megint New Jerseyben, annyira jo erzes foleg igy, hogy tudom megyunk haza ket honap mulva. Istenem, hogy miert kellett a klaviaturan a z t es az y t felcserelni, most szenvedek megint. Na , ezt nem elvezem en sem.

Bredpitt Monika 2015.06.14. 15:29:40

@Zoole[uk]: Nem sokat aludtam, de vegre itt vagyunk. Puszi a szabadsag foldjerol.
Hu, ezek a nemetek, nem tudom mi tortent, lehet azert volt ez a rengeteg utlevel ellenorzes meg a kapu elott mert a gep Amerikaba indult es mert a Lufthansa a United Airlines resze. Soha nem vonzodtam a nemetekhez, de m eg kell hagyni n agyon profik. Pl. naluk mindig be kell m utatnom a gyerekem szuletesi anyakonyvi kivonatat (ezt nem is ertem miert nem szerepel anyank neve az utlevelben). Bezzeg Magyarorszagon soha nincs ezzel gond, barki gyereket elrabolhatnam.

adg 2015.06.14. 15:55:28

@Bredpitt Monika: tudtad, hogy nehany evtizeddel ezelott kisgyereknek nem kellett kulon utlevel, hanem valamelyik szulo utleveleben volt feljegyezve? Ma teljesen elkepzelhetetlen. Amerikai utlevelekben is igy volt, a gyerek fel volt irva az egyik oldalra, melle egy fenykep, oszt jo napot.

Bredpitt Monika 2015.06.14. 16:23:20

@adg [Au, Darwin]: Nem tudtam, lanyom mostani amerikai utleveleben az alairasom mellett oda kellett irnom zarojelbe , hogy az anyja vagyok, de ez a nemeteket nem erdekelte.

VAltozik a vilag, ugy tudom ma mar a kutyaknak is utlevel kell.

blackhairlady 2015.06.14. 16:51:37

@Igaz Barát: Pont erre gondoltam, a nem magyar billentyu kiosztason teljesen egymas mellett vannak a j meg az ly betuk.
Neha a dupla massalhangzokat sem talalom, ilyenkor csak szimplat gepelek, aztan a vesszo is eltunik idorol idore, ezert a hogy elott es egyeb alkalmakkor kimarad :D

zsolo1980 2015.06.14. 16:59:24

Jó kis írás. Mo. Nálam is ki van zárva. Ne menj oda vissza. Légy boldog ott ahol vagy.sok sikert.

M. Péter 2015.06.14. 17:02:32

@adg [Au, Darwin]: Meg a feleség is benne lehetett a férj útlevelében. fordíva persze nem.

adg 2015.06.15. 00:17:50

@M. Péter: na ezt meg en nem tudtam. Ez gondolom meg regebben lehetett. A szuloi utlevelbe illesztett gyerek meg a hetvenes, talan meg a kora nyolcvanas evekben is biztosan ment.

Nem tudom, magyarorszagon meddig volt ilyen. Nem emlekszem, hogy a hugomnak kellett-e kulon utlevel, mikor eloszor voltunk kulfoldon. Nekem igen, de en mar nagy voltam. Arra viszont emlekszem, hogy bele volt pecsetelve, hogy kivaltottuk a valutakeretunket. Amit azon felul vittunk, az nem volt belepecsetelve. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása