oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 11. 06:48,  Londonból a vidéki Angliába 128 komment

2015. június 11. 06:48 Határátkelő

Londonból a vidéki Angliába

Valójában nem történnek nagy dolgok a mai történetben, másfelől viszont csupa fontos dolog történik Christine posztjában: egy magyar család keresi (és találja meg) a helyét Angliában (és nem mellesleg az is kiderül, hogy London nem minden). Ez már a második rész, az első gyerekszemmel mutatta meg egy határátkelés (nem egyszerű) történetét. Azt ajánlom, aki anno nem olvasta, vagy már fakult az emlék, olvassa el megint a történet első felét, sokat hozzáad a mai írás megértéséhez.

nagy-britannia_anglia_chesham_foto_malc_mcdonald.jpgChesham (fotó: Malc McDonald)

„Az előző posztnál felmerült, hogy a történet bizonyos részei hiányoznak. Ez azért volt, mert nem saját történetemet meséltem, hanem a fiamét, az ő reakcióit, beszólásait, az ő szemszögét írtam le és ez értelem szerűen másabb, mint az enyém. A folytatás már kicsit vegyesebb lesz.

Legutóbb ott hagytam abba, hogy megérkeztünk a szigetre. A körülmények úgy hozták, hogy pár nap bürokratikus mókuskerekezés után beköltöztünk és szobát béreltünk Wembley-be.

A férjemnek csináltunk bankkártyát, angol jogosítványt, NI numbert, majd vállalkozói kártyát, CSCS kártyát. Pár hétig takarító munkát vállalt, utána hamar bekerült villanyszerelőnek egy építési céghez. Innentől sínen voltunk.

Mivel augusztusban érkeztünk, így gyorsan napirendre került az iskola kérdése, majd hasonló gyorsasággal derült ki a londoni iskolarendszer defektje. Lejártuk a környék összes suliját, de mind zsúfolásig túl volt terhelve és szóba sem álltak velünk.

Így jobb híján nekiálltam otthon megtanítani a fiam írni-olvasni. Persze magyarul. Mert az anyanyelvünkön is épp elég nehéz volt (nem vagyok tanár), így az angolt nem mertem megkísérteni. Végül januárban vették fel Márkot egy távolabbi suliba (busszal fél óra).

Eleinte nagyon örültünk neki, de később be kellett látnunk, hogy nem a legjobb választás volt. Fiam jószerivel egyedüli fehér gyerekként az osztályban először érdekes volt, majd két héttel később már céltábla. Rendszeresen belekötöttek, megverték. Végül a szüneteket a WC-ben bujkálva töltötte. És egyre jobban utálta az iskolát.

Jó lenne, ha megtanítanám angolul írni-olvasni

Közben a tanár néni felhívta a figyelmemet azon apróságra, miszerint jó lenne, ha megtanítanám a fiamat angolul írni-olvasni. Én?!?! Kérdeztem. Hát igen, felelte ő, mert hogy erre neki, mint tanárnak, nincsen ideje. Na, ekkor rendült meg végleg a bizalmam a Preston Park School-ban.

Holott az angol iskolarendszer ellen már akkor is berzenkedtem, mikor kiderült, hogy ők nem veszik tekintetbe egy gyerek előéletét, vagyis iskolázottságát - a mi esetünkben ennek teljes hiányát.

Egyedül a gyerek életkora érdekli őket, aszerint kapja meg az évfolyambeli besorolását, aztán vagy megszokja, vagy megszökik. Mi megszöktünk, igaz csak pár hónappal később. De ne szaladjunk ennyire előre!

Márk egyre rosszabbul tűrte a sulit, egyre többet volt beteg és szinte semmit nem tanult ez alatt a hónapok alatt. Azt hiszem ekkor kezdett el „keresztapálkodni” - egy másik házban bérelt szobánkat kukaszobának keresztelte el, mert a beköltözés előtt egy délutánunk arra ment rá, hogy kihordjuk az előző lakó után a szemetet. Márk egyesével számba vette miket találtunk. Később egy saját kis képregényt is rajzolt erről az élményről.

Menekülőben

Az első saját lakásunk pedig a bolhás ház nevet kapta a kedves társbérlőinkről. Mivel kiderült, bolhás a nappalink. A szőnyeg, a szófa, minden. Ráadásul szerettek minket! Pár napon belül totál telicsipkedtek minket.

Bementünk az ügynökségre, előadtuk a panaszunkat. Hívták a tulajt, nem találták. Utóbb kiderült, hogy elment nyaralni, de akkor per pillanat ez minket nem vigasztalt. Vettem én mindenféle bolti vegyszert, kegyszert, meg füstöt okádó bolhairtó gránátot is, de csak nem használt.

Úgy döntöttünk, menekülőre fogjuk a dolgot. A következő havi lakbért nem utaltuk át, viszont elkezdtünk új lakást keresni. Mire a tulaj hazajött a nyaralásból, megvolt az új otthonunk.

Mit mondjak, nem tetszett neki. Közölte, akkor azonnal menjünk el. Nem kellett kétszer mondania. Mivel az új lakásba még nem mehettünk, ezért kibéreltünk egy szobát egy hétre, hogy addig is legyen hol laknunk. Majd egy héttel később beköltöztünk a csont üres, minden bútortól mentes régóta vágyott cheshami lakásunkba. :-))

A nyüzsgésből a falusi idillbe

Itt aztán végre megállapodtunk, mondhatni otthonra leltünk és valamelyest lecsillapodhattunk. A londoni nyüzsgő nagyvárosi zajos, forgalmas életből belecsöppentünk egy falusi idillbe. Sétálóutcával, picike boltokkal, babaházakkal. Gyalog 30-40 perc alatt el lehet jutni egyik végéből a másikba.

Elég gyorsan berendezkedtünk, igaz, a bútorokra több mint egy hónapot kellett várni, de hiába, itt ez így szokás. Itt kb. tíz perc alatt beírattam Márkot jóformán az első utamba eső iskolába. Ez a kis apróság sok mindent elárul szerintem a London-vidék különbségekről.

Mint ahogy fentebb is írtam, kizárólag a gyerekek életkorát veszik figyelembe, így Márk kapásból negyedik osztályba került. Mi is tartottunk a dologtól, főleg hogy már tanév vége volt, így alig két hónapot töltött el negyedikben és már kezdhette is az ötödik osztályt.

De mivel a két hónap alatt szerzett néhány barátot, így a tanárok azt javasolták hagyjuk menni a dolgokat a maguk útján, vagyis ne kérjük, hogy tartsák őt ott negyedik osztályban. Hallgattunk rájuk.

Az iskola biztosít az angol nyelvel küzdőknek külön tanárt. Így a fiam főbb tantárgyai az első évben az angol és a matematika lettek. A többit hagyták, hogy a háttérbe szoruljon, a nyelvi felzárkóztatás a fontos.

Az itteni tanterv szerint rengeteget olvasnak. Minden nap hozott haza kis 10-15-20 oldalas könyvecskéket, amiket közösen elolvastunk itthon, majd néhány mondatos összegzést kellett írnia róla.

Ezek az olvasmányok idővel rendes könyvekké nőtték ki magukat, ahogy fejlődött. Mindig dicsérték, hogy jól halad. Így mire ötödik osztály végén jött a 11+ vizsga, jobban teljesített, mint azok a gyerekek, akik elsőtől kezdve ide jártak. Igaz még ez sem volt elég ahhoz, hogy szabadon választhassunk high school-t a számára.

A high school, ahol „vérre mennek a dolgok”

Chesham-ban érdekes az iskolák elosztása. 5-6 primary school-ra jut 2 azaz kettő darab high school. Abból az egyik egy magas felvételi követelményeket támasztó és egy „mezei”. Márk ez utóbbiba lett felvéve.

De mielőtt átkerült volna, a hatodik osztályban nagyon keményen tréningezték őket arra, hogy a következő évben már „nagyok” lesznek. Fiam sokat berzenkedett akkoriban ez ellen. Később rájött, hogy nagyon kellett ez a felkészítés.

A high school mindenféle tekintetben más, mint a primary. Itt már bizony vérre mennek a dolgok. Míg a primary-ban figyeltek rájuk, felügyelték és fegyelmezték őket, addig a high school-ban ez épp csak nyomokban fellelhető.

Valahol érthető a dolog hisz a primary-ba kb. 150 gyerek járt, addig a high school-ban 800 és 1500 közötti létszámok vannak. Ez érthetővé teszi, hogy itt bizony már keményebb a világ. Mindennaposak a verekedések és a durva játékok.

Az itteniek ezt természetesnek veszik, mondván, hogy ez is az életre készíti fel a srácokat. De azért sok gyerek szenved ettől. Márknak több mint két évébe telt, mire lelkileg és fizikailag is elég ellenálló lett, hogy újra ide is beilleszkedjen.

Új barátokat szerzett. Tanult. Itt is ugyanúgy biztosítottak számára a tanítási időn belül külön angol és matek órákat. Igazából ezt ő már eléggé kikérte magának, mondván, hogy a jegyei jók és az angolt is lassan anyanyelvi szinten beszéli. És ez így igaz, hamisítatlan buckighamshire-i tájszólása lett.

High school után

A gyerekek itt 16 évesen végeznek a high school-ban és választhatnak, hogyan, merre tovább. Maradhatnak még két évre ugyanott a 6th form keretein belül (ez amolyan emelt szintű érettséginek felel meg) vagy mehetnek college-be tovább tanulni.

Ott eltöltött két év és megfelelő mennyiségű UCAS pontok begyűjtése után lehet jelentkezni egyetemre. Vagy... mehetnek dolgozni. Márk a college-t választotta IT szakon, másfél hónap múlva végez, aztán szeptembertől irány az egyetem.

Közben férjem építkezésről építkezésre vándorolt, mígnem egy nap kapott egy ajánlatot, hogy lehetne karbantartó a Tescónál. Örültünk neki, mert ő igazából nem szereti ezt az építkezős dolgot, nem ez az ő specialitása, plusz a gazdasági válság miatt elég bizonytalan volt ez a jövedelem. Így egy fix állás jól jött.

Egy visszautasíthatatlan ajánlat

Három évet húzott le a Tescónál, szerette, de nem jelentett kihívást neki. Igazából nem keresett másik munkát, mikor egy újabb munka megtalálta őt. Közel 50%-os fizetésemeléssel tovább lépni... ez nem egy olyan ajánlat, amit visszautasít az ember, így került másfél évvel ezelőtt a sajtóban nemrég elhíresült Greencore-hoz.

Szakmailag itt került végre a „helyére”, mert bár az ő bizonyítványa még a villanyszerelés minden ágáról szól (kivéve magasfeszültség), ő mégis leginkább hibakeresésben, a gépek javításában jó. A Greencore-nál sokat tanult, több tanfolyamot elvégzett, ezért lassan innen is tovább fog lépni.

Az évek során, ha kis csúszásokkal is, de mindig igyekeztünk beszerezni a megfelelő papírokat: residence kártya, permanent residence kártya, naturalisation azaz állampolgársági igazolás, brit útlevél.

Ez utóbbiakat a fiam külön megköszönte nekem a múlt héten. Tudta, hogy ezt én forszíroztam minden áron, mert úgy éreztem kell ez nekünk. Hogy biztosan itt lehessünk itthon.

Mielőtt a kritikusok belekötnének, hogy én hol vagyok a képben. Nos, én anya vagyok és feleség, ez azt jelenti, hogy ébresztőóra, szakácsnő, titkárnő, anyagbeszerző, takarító, tanító néni, tudakozó, pincérnő, orvos, gyermekfelügyelő, ápoló, tiszt, fotós, tanácsadó, pszichológus, könyvelő, ATM stb..."

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr327532872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2015.06.11. 10:03:42

@ChristineK: kozel az en falumhoz, azt hittem London masik felen lent a parton laktok

@qkuc: miert? naluknal hitelesebb infot senki sem ad irorszagrol sztem

qkuc 2015.06.11. 10:06:24

@Jess G: hiteles infót sztem egy másik bevándorló tudna adni, ;)

Mrs. Clayton 2015.06.11. 10:08:16

@qkuc: hat attol fugg mire vagy kivancsi, ha szubjektumokra, akkor egy vki velemenye lehet lenyeges, ha altalanossagokra, akkor sztem m1

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.11. 10:14:24

@Sanyi9: S-el mint secondary. :)

@Jess G: Nem, nem a túl felén vagyunk Londontól Chesham észak-nyugat irányban van, itt a Matropolitan line végállomása.

LyukasBogrács 2015.06.11. 10:19:32

"ez azt jelenti, hogy ébresztőóra, szakácsnő, titkárnő, anyagbeszerző, takarító..."

Nem ezeket (ha nem is ebben a sorrendben) szokta kikérni magának mindenki?

Ardenta 2015.06.11. 10:19:32

Nekem is tetszett az írás.
Egyébként Londonban sosem laktam, de nem is tervezem; a vidék egyelőre nekem is jobban tetszik. Sajnos a tömegközlekedés miatt aki teheti, az inkább saját járművel járjon. :D

Hari Seldon 2 2015.06.11. 10:24:05

@Golf2:
Biztos hogy jobb gyerekkel, főleg ha kisebb.

Mrs. Clayton 2015.06.11. 10:26:19

@ChristineK: igen, tudom hol van chesham, de vmiert a deli reszre kepzeltelek korabban :-)

Hari Seldon 2 2015.06.11. 10:31:10

@Muscari:
De nálatok is volt egy kérdőív, hogy be kell jelölni, hogy nem engedélyezed számára semmilyen "hitoktatási" programban való részvételt? - Nálunk volt ilyen lap. (igaz ez az óvodához tartozó iskolának volt a kérdőíve, de azt is kitöltöttük)

Más: Köszönöm, hogy elbeszélgettél a tesómmal.
(ők így tervezték...)

Hari Seldon 2 2015.06.11. 10:33:49

@zöldeketbeszélek:
Jó pár biztosításunk arra, hogy valami baleset, vagy valami miatt Mme Seldon, kiesne a munkából. - Szóval mondjuk úgy, hogy nálunk ez IS meg van tervezve... :-)

Hari Seldon 2 2015.06.11. 10:35:58

@zöldeketbeszélek:
Egyébként mi is át fogunk állni a kétkeresősre, de lassabban halad a dolog, mint előre ütemeztük.

Hari Seldon 2 2015.06.11. 10:40:18

A poszthoz is szóljak:
Christine is csak azt mondta, amit mi is gondolunk: gyerek(ek)kel ha lehet, kerülendő a nagyváros. Főleg a belvárosok. (vagy az olyan területek, ahol kevés az európai)
Ha megszervezhető, talán a legjobb a kisváros de egy nagyobb város környékén.

DieNanny CH 2015.06.11. 10:42:01

@Sanyi9:

Minden magyarított szóban lévő 'j' pontos 'j'. Ezért a 'muszáj' is pontos j, mert a német 'muss sein' -ból van.

London2009 2015.06.11. 10:49:37

Füstöt okádó bolhairtó gránát! Ez annyira viccesen hangzik! :D
Amugy borzalmas lehetett!

SzZoole 2015.06.11. 10:51:02

Chesham nagyon szep kis varos,tobbszor voltam mar ott,Jo kis dombos volgyes videk rengeteg zold terulettel es erdovel korbe veve.Legjobban a varos kozepen talahato nagy park toval a kozepen teszik,de az egesz varosban tobb kis folyo/patak talahato.
Ugy latszik Wembley 10 eve sem volt valami jo hely.Most sem az:(
Mi 2010-ben Edgware-be kezduk az iskolat,nekunk nagyon siman ment minden.Oktober vegen jottek ki a gyerekek es mar decemberben meg is volt a suli.Vegyes iskola volt,nagyreszt feherekel.A mi gondjaink a suliban 1012 masodik feleben volt a rengeteg muszlim gyerek es kesobb a tanarok miatt.
2013-ban ahogy elkoltoztunk Londonbol ,C@ChristineK:-ek szomszedjaban levo kis varosba,Hemel Hempstead-be a gyerekek is iskolat valtottak.Az iskola 80%-ban angol gyerekek jarnak es a tanarikar teljesen angol.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.11. 11:16:18

@Hari Seldon 2: Nalunk is ez a helyzet,ha a ferjem kiesne a munkabol baleset vagy barmi miatt.Ra meg extra biztositas is van kötve a cegnel is,mert eleg specko a munkaja.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.11. 11:18:35

@Hari Seldon 2: Ezt is tervezzük mi is,de csak a tavolabbi jövöben.Ferjem nyugodtabb igy hogy en itthon vagyok.Az ö munkaja miatt neki ez fontos-most is mar vasarnap ejszaka ota nincs itthon.Talan majd ma ejszaka hazaer...talan...

Hari Seldon 2 2015.06.11. 11:28:57

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
mindig ugyanazt mondjuk. - ugyanazt mondjuk... :-)

Muscari 2015.06.11. 11:55:10

@Hari Seldon 2: nem volt kérdőív, de nincs a magyarhoz fogható hitoktatás sem, a mise sem kötelező. Teljesen vállalható. A lányom legalább olyan harcos ateista, mint te, Dawkins csak jelenthet neku, mégis jól elvan a suliban, simán vitatkozhat a tanárokkal.

Az öcsédék nagyon jó fejek, remélem tudtunk nekik segíteni. Ő egy kicsit elkenődött, mikor a buktatókról beszéltünk, de biztosan megoldja majd. Persze továbbra is számíthatnak a segítségünkre, megbeszéltük, hogy jelentkeznek majd, ha végleg kiköltöznek.
Örülök, hogy megismertem őket :-)

Flamy (fat cat wannabe) 2015.06.11. 12:10:42

@ChristineK:

Egyebkent ti MO-n Bp-en vagy videken laktatok? Csak mert kicsit nekem ugy tunik a posztbol hogy Londonban csodalkoztatok ra hogy milyen is egy nagyvaros. Ezek a problemak szerintem nem London hanem inkabb nagyvaros specifikusak.

Ja es persze arrol se felekdezzunk meg hogy London egy hatalmas varos, rengeteg kerulettel, 1-2 reszbol meg messze nem lehet kovetkeztetest levonni az egeszre. Nekem legalabbis egyetlen londoni ismerosom nem szamolt meg be ilyen bolha problemakrol pl.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.06.11. 12:11:37

@qkuc:

Mifene? Nem USA-rol volt szo? Hogyhogy IE???

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.11. 12:15:30

@Flamy: Budapestiek voltunk. :)
London valóban hatalmas értelemszerű hogy mindenkinek mások a tapasztalatai. Én a mienket írtam le.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.06.11. 12:16:36

@ChristineK: Fair enough, cafoltad a hipotezisem. :)

2015.06.11. 12:20:44

@qkuc:

Miert? Nevezhetned mondjuk Ir Nemzeti Konzultacionak... :D

qkuc 2015.06.11. 12:22:25

@Flamy: Volt, de aztán jól nem nyertem a lottón, a H1B-ről meg lecsúsztam, :). Innen meg jött egy (jónak tűnő) ajánlat. Ennek örömére tisztára összetojtam magam, és szibjektív élményhalmazokra lennék kíváncsi, de átnézem majd a korábbi posztokat, :). Egyelőre igen erős a menni/maradni vita bennem, mindenki a menni mellett érvel, én meg most bizonytalanodom el ...

qkuc 2015.06.11. 12:24:40

@Ödenburger [Hu/At]: Köszi, nekem ez a magyar verzió se tetszik, :). Összerajzolgattam ezt a mostanit is és papír repülő lett belőle.

2015.06.11. 12:29:11

@qkuc:

En is tegnap kaptam meg, azt irja, hogy minden fontos dontes elott egyeztessunk. Mi mostteljes csaptelepcserere keszulunk a lakasban, gondoltam irok Orbannak vissza, hogy nekem ez eleg fontos dontes lenne, meg jopar evre szolna, szoval en szeretnem, ha beszelnenk rola, mielott dontok... :D

qkuc 2015.06.11. 12:31:33

@Ödenburger [Hu/At]: :D :D :D Mi meg szobát festünk majd, megkérdem Viktort milyen színű legyen.

Ezt a passzust nem is olvastam (mondjuk az egészet nem olvastam el), :D.

2015.06.11. 12:33:42

@qkuc:

Egyebkent meg Irorszag: volt itt a blogon egy srac (sajnos a nick-re nem emlekszem mar), aki MySQL temaban dolgozott kint az egyik nagy tech oriasnal Irorszagban. Nem tudom ott van-e meg, anno a Linkedinen is bejeloltuk egymast, szerintem o tudhatna neked tanacsokat adni. Ha gondolod, rairok a egy uzenetet, hogy tud-e segiteni ezugyben neked, es ha igen, majd privatban jelentkezem.

qkuc 2015.06.11. 12:35:17

@Ödenburger [Hu/At]: Oh, azt megköszönném, :). A hivatalos dolgokban majd segít a cég, de érdekelne hogy érzi kinn magát, stb.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.11. 12:43:43

@ChristineK: Jo a cikk, gratulalok mindenhez. Latszik hogy nem volt egyszeru de mara rendezodtek a dolgok :).

Voltam interjun Londonban de nagyon ragorcsoltem hogy mennyi az annyi vagyis hogy hogy jennek ki egy normalis fizetesbol es milyen eletszinvonalon.... haaaaat. Inkabb futottam meg egy kort es megyek inkabb Parizs kulvarosaba, az szimpibbnek tunik. Persze London kulvaros is biztos jo, de ez nalam nem volt a pakliban :).

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.11. 12:43:49

@ChristineK: Azt az elobb elfelejtettem mondani, hogy az azert eleg jo teljesimeny, hogy egy fizubol kijottok. Nem csak jol kell keresni, de foleg be kell tudni osztani.
A te szereped a csaladban pedig nelkulozhetetlen, biztos hogy nem tartanatok ott ahol tartotok ha nem tudtad volna ugy tamogatni a fiad es a ferjed.
Nekem is ez a csalad model a szimpi, vagyis hogy ezen belul is a felesegem tudjon onmegvalositani aminnyeri csak lehet, de az biztos hogy mindkettonknek a gyerek a legfontosabb :).

firg_firg 2015.06.11. 13:16:14

@qkuc: Azt mondana hogy: narancs, esetleg nemzeti szinu, es kozepen logjon rola egy arckep a falon mint anno Leninrol.

Na akarsz meg maradni?

rumitom 2015.06.11. 13:31:17

@qkuc: en imadom irorszagot. Az infrastruktura (ill annak kezdetlegessege) meg az idojaras sok kivanni valot hagy maga utan. De az irek nagyon szeretheto, picit mediterran beutesuek nepseg. Kozvetlen es joindulatu. Ugyis mondhatnam, az irek teszik irorszagot nagyszeruve.
Korhazba kerulni vagy gyereket nevelni azert lehetoleg ne kint akarjal

33621 2015.06.11. 13:40:15

A dolgozók így ütik el szó szerint a munkaidőt!:-)

www.haon.hu/video-utos-jatek/2852798

adg 2015.06.11. 13:53:11

@pappito: Tegnap elinteztuk a csajok utlevelet. Nem kell mindket szulonek menni, ha nem akartok amugy epp arra kirandulni. Nagyon normalisak voltak, teljesen meg vagyok elegedve veluk.

adg 2015.06.11. 13:57:08

@qkuc: "A 4,6 millió írt nem fogom megkeresni kérdésekkel"
Latod, latod? Viktor akar 10 millio embert is meg keres, ha tudni szeretne a velemenyuket. :)

adg 2015.06.11. 13:57:56

Marmint megkeres.

adg 2015.06.11. 14:01:20

@qkuc: Na jo, tovabb olvastam a kommenteket... Azt hittem, valami uj gondolat jutott eszembe. Na majd legkozelebb. :D

LyukasBogrács 2015.06.11. 14:23:51

@ChristineK:
Miért utasítottak ki titeket Kanadából?

Muscari 2015.06.11. 14:41:56

@~~Babette~~: Insecticine. Két nap múlva eltűnnek, egy hét után ismételni és kész.

Muscari 2015.06.11. 14:45:41

@Zoole[uk]: hallod nem is néztek ki olyan öregnek pedig :-) 1012-ben már volt itt iskola? Ezek az angolok jóval előttünk járnak :-))))

tanato 2015.06.11. 14:48:05

@Andras125: Nem,csak most olvastam a cikket.

Muscari 2015.06.11. 14:49:14

@qkuc: én is a memmi-re szavazok, bár ami nálam Ireland ellen szól az az időjárás.

qkuc 2015.06.11. 15:19:10

@rumitom: Igazából nekem orvos csak arra kellene, hogy gyógyszert írjon fel időnként. És erről lenne kérdésem, hogy ez ott a messziben hogyan működik, :).

A kórház és a gyerek egyelőre nincs programon, :D.

qkuc 2015.06.11. 15:20:46

@adg [Au, Darwin]: Próbálkozásnak szép volt, :D.

qkuc 2015.06.11. 15:34:20

@Ödenburger [Hu/At]: Köszi, megkaptam az üzeneteid, de nem tudok rá válaszolni, valamiért a levelező szerver széttrollkodja a nickneved és syntax errorral elszáll ....

De köszi a segítséget, ;).

rumitom 2015.06.11. 15:43:07

@qkuc: kornyekbeli haziorvos regisztral. (Gp) 50 euro vizitdijat leperkal es kesz. Biztositastol fuggoen ezt reszben vagy egeszben visszalehet igenyelni.
Szocialis halo teren irorszag vhol amerika es eu kozott van feluton. Adokban is szerencsere.
Ugyintezes tud nehezkes lenni. De mindig minden hivatalban mosolyognak :)

qkuc 2015.06.11. 15:58:44

@rumitom: Ok, köszi. a dokitól kérek majd valami latin nyelvű körbeírást, hogy mi a betegség és milyen gyógyi kéne.

2015.06.11. 15:59:58

@qkuc:

Ok, ha valami van, jelentkezem.

firg_firg 2015.06.11. 16:00:21

@tanato: "akár több ezer hasonló anyakönyvezési ügy is beragadhatott már a rendszerben."

Nekem is van ilyen ismerosom, 6-7 honapja varnak. Kafkasitjuk a burokraciankat.

firg_firg 2015.06.11. 16:04:09

@firg_firg: egyebkent nem ertem mi a gond, schengenen belul nem nagyon kerdezoskodnek, szoval miert ne terhetnenek vissza daniaba

Igaz Barát 2015.06.11. 16:28:11

@firg_firg: Gondolom motoszkál bennük a kérdés, hogy mi van, ha mégis belefutnak valami ellenőrzésbe, és ott állnak egy papír nélküli kisgyerekkel.

2015.06.11. 16:34:52

@tanato:

Ezt ismered?

444.hu/2015/03/25/mar-mertekado-akademiai-kutatasokban-is-uj-tipusu-diktatorkent-kezelik-orban-viktort/

Regebbi cikk, most jott csak szembe, de nagyon jol leirja, mi folyik Mo-on... :(

puhacica 2015.06.11. 16:39:12

@adg [Au, Darwin]: vettem tegnap egy mangot, az a baj, hogy nagyon kemeny. mondtad maskor, hogy koran kell szuretelni a posszumok miatt, de megerik az asztalon is. van valami speci tennivalo vele, vagy csak hagyni kell, aztan majd megoldja maganak?

tanato 2015.06.11. 16:40:17

@Ödenburger [Hu/At]: Köszi még nem ismerem,mindjárt elolvasom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.11. 17:39:49

@puhacica:
Pakisztáni mangót vettem a töröknél. Érett lédús sárga. Meg drága de rájöttem hogy szeretem a mangót.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.11. 17:47:49

@tanato:
na ezen most nagyon kiakadtam. lófaszt a seggébe mindenkinek, aki erről tehet.
(a Burmában született török gyerekek két hét alatt megkaptak minden papírt, ezt tudom konkrétan.)

2015.06.11. 18:02:50

@qkuc:

Irtam emailt, es kuldtem kontaktot is... A tobbit majd egymassal intezitek. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.11. 19:14:56

@ChristineK:
Jó posztot írtál megint. Gratula.
Figyu azt hiszem téged ismerlek a legrégebben. Emlékszel arra motorosfutár srácra aki blogot írt még jónéhány évvel ezelőtt? Te is ott voltál a kommentelők között ha jól emlékszem. Vajon mi lehet vele? Taxisofőrnek tanult és ezért abbahagyta a blogírást.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.11. 19:41:16

@diggerdriver: Lionel, (2010london.blog.hu/) igen emlékszem. Sajnos 2012 óta nem frissült a blogja. Nem tudom mi lett vele. Kár pedig jól írt ő is nagyon szerettem olvasni.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.11. 20:03:16

@ChristineK: 19 éve ....hogy birod ? tenager majd felnott 1 az az egy gyermek mellett... hat nem mondom van erod ... .. melyik a kedvenc angol szappanoperad .. OK csak kotozkodok mint mindig :-))

montroyal ( CAN qc) 2015.06.11. 20:28:55

@diggerdriver: igaz az életem egy regény ... kar hogy senki nem adna érte egy centet se ... meg szinhazba sem kerulhetek .. csak ha veszek jegyet...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.11. 20:57:29

@montroyal ( CAN qc):
Bazmeg azt ChristineKnek írtam.
Félrement...:)))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2015.06.11. 21:06:41

@diggerdriver: akkor ugy jott le nekem hogy szappanoperaban lattal de most mar mindegy ..:-)
@ChristineK: amugy tetszik amit irtal bar ma nem kellett clickelni .. orulok jol alakult az eletetek ,a kezdeti nehezsegetekkel nem cserelnek... nekem meg volt a magamé, azt legalabb megoldottam ..

Taxomükke (UK) 2015.06.11. 21:28:06

@montroyal ( CAN qc): Szappanopera majd Diggerbol lesz, ha tovabbfejlesztik a szindarabot...
:)))))))

Shanarey 2015.06.11. 21:38:46

@diggerdriver:

A srácnak, mint a blogjában is irta, gyereke van és már nem ér rá annyira mint régen. Én kb két éve beszéltem vele, de csak emailban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.11. 21:46:49

@Shanarey:
Aha, vett egy hajót is. Kár hogy már nem ír.

pappito · http://pappito.com 2015.06.11. 23:59:33

@adg [Au, Darwin]: köszi, időközben megjött a gyerek útlevele postán, mint kiderült azért tartott ennyi ideig, mert valaki feltette a polcra a kérvényt és csak akkor került onnan le, amikor rájuk telefonáltam, hogy mégis mi a bánat van. na akkor gyorsan elküldték.

adg 2015.06.12. 00:08:27

@puhacica: a tiedet az utazas miatt szedtek koran szerintem. Valoszinuleg nem innen szarmazik.
En inkabb papirzacskoba raknam, a muanyagban megrothad konnyebben. Es ne rakd a hutobe, amig nem erett.
Ha nagyon zold, tegyel melle egy erett banant.
remelem jo lesz. :)

adg 2015.06.12. 00:14:05

@pappito: valahogy ugy emlekeztem, hogy mennetek kell szemelyesen.
Akkor csak az en lanyaimnak van ilyen marha draga utlevele. :)
De legalabb megneztuk kicsit canberrat es visszafele wollongong parti reszet. Sydneyt mar csak felulrol szinte.
Szep tura volt, egy nap alatt lezavartuk az egeszet. Sajnos vissza kell menni csaladostol jobban szetnezni, mert tetszett nagyon.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.12. 00:49:26

@ChristineK: megkaptuk az állampolgárságot másfél éve. Az útlevelet azt viszont csak nemrég igényeltük.

nekunk az allamporgarsagi vizsga ugyanabban az epuletbe volt mint az utlevelosztaly ... szinte mindenki az oklevellel a kezebe odament rogton ...

montroyal ( CAN qc) 2015.06.12. 01:25:04

off

matol van ervenyben az uj canadai allampolgarsagi torveny..3 helyet 4 év , 183 napot evente itt kell tolteni es 6 év alatt kell a minimum 4 evet osszegyujteni .. sulyos kriminal eseten visszavonhato ... kotelezoen ki kell nyilatkozni hogy canadaban akarsz elni ..
14-65 ig vizsgazni kell ..(regen 55 felett vizsga nelkul lehetett kapni es a ket szulo allampolgarsaga automatikusan hozta a gyerekeknek 18 evig az allampolgarsagot.. az itt szuletes nem ad tobbet feltetlen jogot az allampolgarsagra....csak az allando resident kezhez veteletol ketyeg az ido ...(regen az ittlakast a PR status elott megfeleztek )

szoval vannak szigoritasok

pappito · http://pappito.com 2015.06.12. 02:04:08

@adg [Au, Darwin]: nem kellett menni mert kicsi még a gyerek (9) nem kell neki ujjlenyomat

hogy drága volt-e azon vitatkozhatunk, összességében pont 25x annyiba került, mint Mo-n ugyanez. huszonötször.

adg 2015.06.12. 02:19:03

@pappito: jol hangzik, csesszek meg. Most nagyjabol kiszamoltam, ugyanezt a szorzot kaptam. Fasza.
Viszont amikor mi inteztuk postan a kicsiknek, akkor csak az eljaras dija volt 85+38 aud per fo, meg a postakoltseg es a fenykepek, osszesen vagy 300 a ket gyereknek. Az baratibb.
Na mindegy, megvan, az a lenyeg.

pappito · http://pappito.com 2015.06.12. 02:38:24

@adg [Au, Darwin]: ja, megvan
na most majd egy jó ideig nem fogunk bordóval szopakolódni

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.12. 06:49:00

@montroyal ( CAN qc): "nekunk az allamporgarsagi vizsga ugyanabban az epuletbe volt mint az utlevelosztaly ... szinte mindenki az oklevellel a kezebe odament rogton ... "

Bocs de itt van egy kis képzavar. Az állampolgársági vizsga után küldöd be a papírokat a Home Office-ba elbírálásra. Amire te gondolsz az max az eskütétel lehet, ott kapod kézhez az oklevelet. Nekünk az eskütétel Baconsfield-ben volt az útlevél interjú pedig Londonban a Victoria közelében lévő irodában. No meg amúgy is karácsony volt az eskütételünk, így sokat intézkedni nem tudtunk. :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.12. 07:09:41

@pappito: Az angol útlevél igénylésekor behívnak interjúra ami egy 20-30 perces elvileg kötetlen beszélgetés aminek a célja hogy kb. harmadszorra is bizonyítsad te valóban te vagy. Csak hogy érezd a törődést. Mert a több körben beadott papírjaid illetve az összes érvényben lévő útleveled bemutatása erre nem volt elég. :)
Lényegében kikérdeznek mindenről az alapvető adataidon túl az autó biztosításodig és bugyiméretedig mindenről, közben csekkolják a képernyőn hogy azt mondod e amit ők tudnak rólad.

puhacica 2015.06.12. 07:12:32

@adg [Au, Darwin]: jol van, koszi, megprobalom igy elkesziteni. :)

@diggerdriver: a mienk zold is, kemeny is, de legalabb olcso volt. :)

Simon Hasonmasa (TW) 2015.06.12. 07:48:36

@diggerdriver: @Shanarey:
Elfoglalt, dolgozik.
Regi kocsikat ujitgat, hajot is. Ugyes.
Egyszer hajotorest is szenvedtunk, de kimentettek. Felejthetetlen elmeny:)

adg 2015.06.12. 08:40:04

@puhacica: Ha nagyon zold, akkor nem biztos am a siker. Neha salataba hasznalnak tok zoldet.
Legkozelebb olyat vegyel, aminek az allaga hasonlit az oszibarackera, amit vennel, mondjuk.Szoval nem tul kemeny, de nem is lottyedt, kicsit be tudod nyomni finoman. Az szepen beerik.
Furcsa modon a szine teljesen lenyegtelen.

Ocsibogyo79 2015.06.12. 09:07:32

Christine, megkérdezhetem, mennyi idősek voltatok, amikor először elmentetek a 2.5 éves kisfiaddal (most olvastam el a poszt első részét)? Én is sokszor gondolkodom ezen, csak néha már öregnek érzem magunkat hozzá. Pedig már éltünk is Angliában, csak gyerek nélkül.

Egyébként a fiad jól elvolt itthon a nagyszülőkkel, kint pedig mégsem hiányolta őket? Vagy már itthon sem igazán kötődött hozzájuk?

Nekem rengeteget segítenek a gyerek körül a szüleim, de a kisfiam inkább anyás, így azt hiszem, ha elmennénk, nem őt viselné meg, hogy a nagyszülőktől távol van, hanem engem és a nagyszüleit. Nálunk az a baj, hogy mindkettőnknek dolgoznia kellene, mert egyikünknek sem olyan jó a szakmája, hogy rögtön berendezkedhetnénk egykeresős modellre. Márpedig úgy kemény, mert ha bármi betegség, egyéb közbejön, nehéz helyzet alakulhat ki külső segítség nélkül egy ekkora gyerekkel.

Egyébként csodálom a kitartásodat, én lehet, hogy bizonyos pontokon azt mondtam volna, a gyerek érdekében inkább hazajövök, ugyanakkor az látszik, Nektek lett igazatok, mert a fiad megacélosodott a problémák terhe alatt és végül sokkal jobb, hogy maradtatok, én legalábbis ezt szűrtem le a posztból.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.12. 09:33:13

@ChristineK: Jaj, én ilyen parás vagyok. Mi van akkor, ha a férj valami miatt tartósan munkaképtelen lesz, mi van akkor, ha 25 év házasság után megkattan és lelép egy 25 évessel (nem rátok gondolva, ez ilyen általános para)...stb. Elég necces lehet ilyenkor a feleségnek, hogy munkát találjon. Milyen önéletrajzot lehet 20 év háztartásbeli életmód után felmutatni? Ne legyen ilyesmire soha szükség, de ha mégis?

A kérdés pedig: megírtad a szerepedet a történetben. Amikor odaköltöztetek és maximálisan szükség volt a segítségedre, hogy egyáltalán működjön a dolog, hogy a fiad be tudjon illeszkedni, helyt tudjon állni, akkor érthető a felsorolásod - gyerekfelvigyázó, tanítónő stb. De azóta? Komolyan nem kötözködésből, de milyen menedzselésre van szükség egy három fős háztartásban, ahol sem a feleség, sem a férj nem vállalkozó, a 'gyerek' pedig végzős középiskolás? Vagy figyelmetlenül olvastam és van még egy kiskorú a családban? Félre ne érts, nem kritizálok, csak nem értem, én megőrülnék a htb életmódtól (hacsak nem lenne önkéntes munka, valami kreatív hobbi, amivel örömet szerezhetek a családomnak) , más meg lubickol benne.

@Hari Seldon 2: A ti esetetek elég speciális, nem mondanám általánosnak, hogy a férj marad otthon a gyerekekkel, mert a feleségnek kapósabb a szakmája (hivatása). Na de nem tizenévig vagy otthon, a szaktudásod nem avul el, nem fog az önéletrajzodban egy büdös nagy lyuk tátongani :).

@svájci sapka (ch): A fentiekben írtam, hogy miért tartom kockázatosnak és ha így felmerül, annál is kockázatosabbnak, mint hogy egyszerre lesz munkanélküli mindkét fél (mint nálatok, ha jól emlékszem). A kérdésedben ott a válasz. Mindkét fél munkanélküli lesz, tehát előtte dolgozott, nem pedig a háztartást vezette 19-20 évig. Amivel egyébként semmi baj, rengetegen ki tudnak benne teljesedni, csak ha valami beüt, akkor hová megy, hol kamatoztatja a háziasszonyi tapasztalatait, ahol ezt meg is fizetik?

2015.06.12. 09:53:22

Hát, én eddig azt nem értettem miért akarna valaki Londonba menni, de azért az az iskola sztori elég durva. Nem tudom mennyire kell szó szerint venni a posztot, de azért én eléggé sajnálnék gyereket ilyen dzsungelbe bekerülni. Lehet az ottaniaknak oké de idegennek nagyon szar lehet. Szóval kisvárosban is megvannak a problémák.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.12. 15:33:15

@ChristineK: nalunk igy volt a papairokat elore elkuldtuk megkaptunk idopontot a tesztre akinek sikerult himnuszt eneket es rogton kapott egy oklevelet azzal mentunk a utlevel osztalyra persze csak az igenylest toltottuk ki meg fenykepek es postan kaptuk kesobb az utlevelet .. de ez quebecben van es 20 éve volt .. akkor postan kaptunk egy allampolgarsagi kartyat s . az most megszunt . mar csak oklevel van ..

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2015.06.12. 20:13:58

Itt a suli eleg rovid, reggel 8:50-tol delutan 3:20-ig tart altalaban (primary school). Allami napkozi nincs, gyerekvigyazas van de draga es hosszu a varolista. Babysitter szinten draga.
Sok csalad mifelenk ugy oldja meg, hogy egykeresos vagy anyuka/apuka csak felallasban/flexi idoben dolgozik.

cycle 2015.06.13. 15:04:51

@qkuc: Yup! Szivesen valaszolok a kerdesidre ha tudok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása