oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 31. 06:43,  Kinek mit jelent a gazdagság? 196 komment

2015. május 31. 06:43 Határátkelő

Kinek mit jelent a gazdagság?

Azzal kezdeném az eheti blogajánlót, hogy elárulom: akadnak hetek, amikor olyan posztokat olvas az ember, hogy szinte sajnálja, amikor ki kell hagyni valamit (és persze akad nyögvenyelősebb időszak is). Nos, a mai az első kategóriába tartozik, sok jó poszt született az elmúlt napokban, ezekből kellett kiválasztani hármat. Az első rögtön a gazdagság kérdését feszegeti, a második Bécset hasonlítja össze Budapesttel, míg a harmadik a Ramadánt mutatja be nagyon érdekesen. Lássuk hát!

euro_avij.jpg(fotó: Avij)

Kezdjük tehát a Holland Waffel bloggal, amely azt a kérdést feszegeti, mit is jelent a jómód, a gazdagság egy hollandnak és ehhez képest mit egy kelet-európai határátkelőnek, méghozzá egy személyes találkozás alapján. Az alaphelyzet: egy szlovák ismerős azzal dicsekedett, hogy végre repülőn utaztak haza látogatóba, „mint a gazdagok”.

„Mekkora különbség van a holland és ebben az esetben szlovák, de nyugodtan mondhatom, hogy a kelet-európai mentalitás között! Egy kelet-európainak, az, hogy repülővel utazik haza, az már gazdagság, egy hollandnak pedig ez természetes. Meg sem fordul a fejében, hogy ezt gazdagságnak definiálja.

Miért utazik akkor mégis autóval vagy busszal? MERT OLCSÓBB! A hollandoknál nincs nagyobb spúr a földön: előttem van a kép, ahogy R. (a férj) kalkulálja a szlovák út költségeit: céges autó + most a benzin nem is olyan drága vs. repülőút + autóbérlés. És D. hiába él az egyik leggazdagabb országban, mégis szegénynek érzi magát, mert nem repülővel utaznak.

Egyébként magunkon is látom: itt, ha két fizu van egy háztartásban, akkor simán megengedhetsz magadnak egy luxusautót vagy sportautót is – ezt azért említem példának, mert N. eléggé autóőrült, és szeretne előbb-utóbb egy szép nagy autót. :)

Ennek ellenére a hollandok jellemzően kicsi autókkal és átlagos márkákkal járnak. Ha egy nagyobb Mercedest látunk, akkor annak legtöbbször lengyel rendszáma van, vagy arab fazon ül benne. Itt az autó egyszerűen nem státusz szimbólum, és nem attól leszel gazdag, mert Mercedesed van vagy BMW-d.

Persze a hollandoknak is megvannak a heppjei, amire költenek: biciklire például semmi pénzt nem sajnálnak. Több ismerősünk is van, akiknek 4-5 biciklije van, köztük akad olyan, ami 4-5 ezer eurós (ezért már egy használt motort veszünk!!).

Vagy itt Almereben, kis túlzással minden sarkon van egy kikötő, ami tele van szuper vitorlás hajókkal. Néha szoktunk sétálgatni ilyen helyeken, és teljesen átlagos családok használják őket, a parkolóban teljesen átlagos autók vannak. Itt a vitorlázás nem luxus, hanem az átlag élet része.

Szóval azt hiszem ez az egyik igazán nagy kulturális különbség Kelet- és Nyugat-Európa közt: mit tekintesz gazdagságnak. És ebben az esetben már nagyobb rugalmasságra van szükség, főleg a vegyes házasságok esetén, mint az, hogy elfogadom, hogy itt kwark van túró helyett.”

A teljes posztot a Holland Waffel blogon olvashatjátok el, szerintem érdemes!

Mitől más Bécs, mint Budapest?

Na, a címben felmerülő kérdésről aztán köteteket lehetne írni, nagyon nehéz feladat egy posztban összefoglalni (akár szubjektíven is) a különbségeket. A Smart Career Journal blog megpróbálta, íme!

becs.jpg

1. Budapest egy party-város, Bécsben inkább nyugdíjaskodni lenne jó

Anno hétfőn reggelenként magas nyomású vízzel mosták le a járdákat az utcánkban, hogy letisztítsák a hétvégi bulizó fiatalok nyomait a 6. kerületben. Óh, régi szép emlékek a bulis éjszakáról és a Nagymező utcában üvöltöző fiatalokról! Na, Bécs nem ilyen. Nyugisabb, a szórakozás kevésbé laza, jóval kulturálisabb és itt kisebb választékból kell főzni.

2. Kardinális kérdés: a kaja

Vannak, akik szerint Ausztriában olcsóbb az élelmiszer, mások szerint meg itthon. Szerintem a helyzet a következő: az alapvető élelmiszerek azért Magyarországon olcsóbbak.Azok, akik sima kenyeret, sima kenőmájast, tojást, mittudomén még miket vásárolnak, odakint csak forgatják a szemüket az 500 forint értékű kenyérre. Sokan viszont úgy fogják érezni, hogy Ausztriában sokkal változatosabban és igényesebben tudnak táplálkozni. (…)

A fizetésed kisebb arányát kell kajára költeni, ez biztos, és minimális erőfeszítéssel és felárral durván változatosabb és minőségibb kajákat tudsz beszerezni.

3. Lakhatás

Ez egy óriási különbség. Budapesten relatíve könnyen jutsz albérlethez, Bécsben irtó nehéz. Rengetegen érkeznek ide dolgozni, és egyszerűen nincs ennyi lakás.

A bérlői-bérbeadói viszony sokkal szabályozottabb, mint ahogy azt itthonról ismerjük. Bérlőként több kötelezettséged és persze komolyabb jogaid is vannak. Az albérletek nagy részét csak hosszú távra adják ki (például 3 évre… mondom én, hogy durva), munkáltatói igazolást kérnek és jellemzően közvetítőkön keresztül. Akik 2-3 havi kaucióért dolgoznak, amit majd Te fizetsz és jellemzően 3 havi kaució plusz az első havi bérleti díj a beugró. (...)

4. A hangulat

Békebeli. Mindenhol érződik a jólét adta kiegyensúlyozottság és korrektség. A hétköznapi viták jellemzően higgadtan rendeződnek, az egész város nyugisabb. Nagyon durva: az emberek tudnak sorban állni! (...)

Bécs lassan, de biztosan épül, ki van találva, rengeteg zölddel és parkokkal vesz körül. Nyugalom van, jólét és méltóság. Hozzá képest Budapest hektikus, vad és hömpölygő. Te tudod, mikor és mit akarsz.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

Mit érdemes tudni a Ramadánról?

Bő két hét múlva, azaz június 18-án kezdődik a Ramadán, és egészen július 16-ig tart, ami (az Isztambul kalandok blog szerint) az egyik legkeményebb böjt – nem utolsósorban a hőség és annak következményei miatt.

ramadan_foto_flickr_com_amila_tennakoon.jpg(fotó: flickr.com / Amila Tennakoon) 

„A Ramadán az Iszlám naptár egyik hónapja. Jelentése: szárazság, hőség (ez utóbbi valószínűleg az idén nagyon találó lesz). A legenda szerint ebben a hónapban Mohamed visszavonult elmélkedni (ami ugyebár böjttel jár), a 27 napon pedig megkapta Istentől (Allahtól) a Koránt.

A hívők pedig erre emlékeznek. Mégpedig úgy, hogy ameddig fent van a nap, addig nem szabad enni, inni, meg semmi olyasmit, amitől mi jól éreznénk magunkat, más pedig rosszul. Ezt később egy nagyonhívő úgy módosította, hogy már hajnalhasadáskor be kell fejezni a reggelit (ez kb. 2 órával a tényleges napkelte előtt van), hiszen ő szeretett korán kelni.

Persze ezt nem lehet kibírni, ha nem készülünk fel rá kellően. Mégpedig úgy, hogy még a napkelte előtt jó nagyokat eszünk és iszunk. Főleg iszunk. Meg étel nélkül még csak-csak megvagyunk, na de víz nélkül… (...)

Az, aki nem biztos benne, hogy végig tudja csinálni, és közben a munkáját is rendesen ellátja, annak tilos belekezdenie. A Ramadán nem kötelező. Csak ajánlott. Mindemellett nagyon is tanulságos. Ugyanis 30 napon keresztül megtapasztaljuk az igazi nélkülözést. (...)

Ez a 30 nap elég arra, hogy az ember megértse, a saját bőrén tapasztalja meg, milyen fontos egyetlen csepp víz, egyetlen falat kenyér. És bár az első napok végén tényleg hatalmas evések vannak, szépen-lassan átszokunk a pazarló életmódról egy sokkal takarékosabbra. Ahol az ételt és az innivalót megbecsüljük.

Tehát sok szempontból nagyon tanulságos, és egyben egy erőpróba is. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, azt mondanám, hogy olyan, mint lefutni egy maratont.”

A teljes írást ide kattintva olvashatjátok el.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztria Hollandia Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr237505434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.31. 17:19:50

attól leszel gazdag, mert Mercedesed van vagy BMW-d.

legfeljebb befizeted a 7-8 szaz dollaros lease havi dijat(barmilyen munkaval,de lehet nadragszij meghuzasaval ) es a szomszedaid egy uj mercedest latnanak ... de eszre sem veszik itt hogy uj kocsid van .. mas tobbet kolt cigire meg italra ..

2015.05.31. 17:22:18

"4. A hangulat

Békebeli. Mindenhol érződik a jólét adta kiegyensúlyozottság és korrektség. A hétköznapi viták jellemzően higgadtan rendeződnek, az egész város nyugisabb. Nagyon durva: az emberek tudnak sorban állni! (...)

Bécs lassan, de biztosan épül, ki van találva, rengeteg zölddel és parkokkal vesz körül. Nyugalom van, jólét és méltóság. Hozzá képest Budapest hektikus, vad és hömpölygő. Te tudod, mikor és mit akarsz.”

Ize, aki ezt irta, szerintem nem igen jart mostansag Becsben... A higgadtan rendezodo vitakrol az ujsagban lehet olvasni. Egy szlovak csavo felhulyere vert egy pasast a metron, mert beszolt valamit, hogy hangos a gyereke. Es napi 5 ilyen es hasonlo tortenet van az ujsagban. Termeszetesen ettol meg nem roszabb a kozbiztonsag mint barmelyik masik europai fovarosban, de az is marhasag, hogy Becs a beke szigete, Budapesthez kepest...

A sorbanallasrol pedig az a velemenyem, hogy a britek tudnak sorbanallni. Mindenki mas csak tulekedik hozzajuk kepest. :) Egyszer 4 orat alltam sorban potlobuszra a St.Albans-i vasutallomason. Tanulsagos volt. :)

Ami meg a varos nyugodt epiteset illeti, a Tangenten es kornyeken lako es kozlekedo kollegaim tudnanak meselni, hogy neha azert tul nyugoftan is epitkeznek... Emiatt 0-24 dugo.

Egyszoval Becs nem jo hely, szerintem az egyik legjobb Europaban, de itt is vannak gondok, hetkoznapi gondok, es ez az osszehasonlitas elegge hamis. Azzal egyutt, hogy en jobban szeretem Becset, mint Budapestet, de ez inkabb szubjektiv, mert is Becset szeretem, hanem valojaban Pestet utalom... :)

HardPötty 2015.05.31. 17:23:45

@blackhair-lady: Én sem akkor voltam boldog, amikor hónap közepén 200Ft volt a pénztárcánkban és 3 csekk a hűtőn. De most sem számítok vagyonosnak vagy gazdagnak és ennyi is boldoggá tesz, amim most van. Persze az sokkal több mint amennyim volt anno. Viszont nem érzem azt, hogy sokkal-sokkal több pénz több boldogsággal is járna. Aztán az is lehet, hogy tévedek és ahogy nő az ember bankszámlája úgy nő a boldogság is...
Ezt már úgy egyébként írom a poszthoz még:
Szerintem könnyebb azért tenni, hogy boldog és elégedett életet élj, mint hogy kőgazdaggá válj. Amikor arra az útra lép az ember, hogy gazdag (szóval az amikor a bőröd alatt is pénzvan) legyen, akkor pont azt fogja feláldozni, amit a pénzzel meg akar szerezni. Azt, hogy élvezze az életet. A munka a sok meló bedarálja az embert és olyan árat fizet(het) a gazdagságért, amit nem tud majd megfizetni a pénzével.
Megint már, ha valaki gazdagnak születik. Hogy nekik mit jelent a pénz és a boldogság... hát... nem tudom. A munkahelyemen minden gyerek gazdag családból jött, de inkább lenne szükségük két szerető szülőre, mint a lóvéra amit nekik adnak...

montroyal ( CAN qc) 2015.05.31. 17:29:11

@Zoole[uk]: @Herr Géza: 19 év 36 év

OK nekem kb 30 év ...4 részletben .az is szamit?

2015.05.31. 17:30:29

A gazdagsag szerintem az, amikor mindenbol meg tudod venni az atlag feletti premium minoseget (peremium kategorias lakhatas, auto, elelmiszer, pihenes, stb.), es emellett megis tudod honaprol honapra novelni a megtakaritasaidat. Az, ha megtehetned, de nem teszed, az mar a te valasztasod. Szerintem a lenyeg, hogy megtehetned.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.31. 17:35:12

anyagi dolgok ?

na ettol én mar tovabb léptem .. a heten Balogh Béla adott eloadast az itteni magyaroknak ... nagy hatassal volt ram .. foleg az a 100$ amit elkoltottem az o javara hogy a lelki bekem a fontosabb nem az anyagiak ...:-)))

zobod 2015.05.31. 17:42:48

Életszínvonal Argentínában, nem is nagyon tér el a hollandtól

index.hu/nagykep/2013/06/27/igy_elnek_a_gazdagok_argentinaban/

Egyik ház előtt sem látni luxusautót, van viszont saját yacht a közeli folyón.

2015.05.31. 17:46:26

OFF

A Duna TV is kozvetiti a 6-kor kezdodo Veszprem-Barcelona kezilada BL dontot!!! :)
Eddig ugy volt, hogy csak a DigiSport fogja... Gondoltam hatha valakit erdekel...

ON

Hari Seldon 2 2015.05.31. 17:58:37

@Ödenburger [Hu/At]:
Tart még a felújítás a Sudbanhof-nál?
Két éve jártam ott, és mint Sztálingrád 42/43 telén...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.31. 18:02:20

@mojyo:
nekem legeslegelsőre egy betonfalat adott, kíváncsi vagyok, ebből hogy lehet a max pontot kihozni :-))))
érdekes lenne, ha nem 4 telejsen jellegtelen dolgot adott volna. az 5. jó volt, 1941-45 feliratú emlékművel, ezzel legalább lehet mit kezdeni..... na próbálok még párat.

Muscari 2015.05.31. 18:06:26

@Dragonlady (Bp, Hun): dehogy volt unalmas, amit írsz az ottani életről az mindig érdekes.

2015.05.31. 18:07:56

@Dragonlady (Bp, Hun): Lehet valasztani, nem kotelezo az egesz vilagon jatszani, lehet Parizsban meg az EU-ban meg ilyen szukebb terkepen, en az EU-t szeretem, mert az eleg nagy es van benne kihivas, de ott sanszos, hogy elobb-utobb varosba futok, de amikor az egesz vilaggal jatszottam allandoan sivatag volt kilometerekig, abban nem lehet nyomozni. :D

2015.05.31. 18:11:19

@Hari Seldon 2:

Ja, meg tart, az lesz az uj Hauptbahnhof, amit reszben mar megnyitottak. De egy idoben valoban arrafele is eleg nehez volt kozlekedni...

blackhairlady 2015.05.31. 18:12:44

@HardPötty: Egyetertek, en csak a szegenyseg fokara reagaltam. Ha keves van, esetleg meg lehetsz boldog. De ha semmid sincs, ugy nagyon nehez, foleg ha felelos vagy masokert is.

Azert en renduletlenul lottozom:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.31. 18:14:14

@mojyo: igen, mostmár megtaláltam, az úgy jó, ha utcarészlet van házakkal mindenféle stílusban, meg feliratos autók :-)
csak túl lassú a gépem :-(
OFF
és most nem tudom, min bosszantsam fel jobban magam, hogy az építkező szomszéd miatt csőtörés volt és nincs víz, vagy hogy hallom, Orbán születésnapján hálaadó szentmisét mondtak.
bár a csőtörés előbb elmúlik.... a születésnapból meg netán nemsokára munkaszüneti nap lesz úttörőfelvonulásokkal.
ja bocs, itt nem szokás politizálni....
:-/

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.31. 18:26:46

@Dragonlady (Bp, Hun):

Szentmise bárkiért kérhető. Ez egy szabványos egyházi szolgáltatás. Te is kérheted a saját születésnapodra.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.31. 18:54:10

@blackhair-lady: a gyulekezetunkben az ifi pasztor szervezett egyszer egy 24 oras bojtot a fiataloknak.O azt akarta megmutatni nekik, mit is jelent igazan ehesnek lenni, hiszen sok gyerek el sem tudja ezt kepzelni egy joleti tarsadalomban. A kiserlet fantasztikus volt, mert az osszes kamasz radobbent, hogy bizony NAGYON kemeny dolog az ehezes...

fhdgy 2015.05.31. 18:57:39

@Határátkelő: Nagyon szépen köszönöm!

FutureFry 2015.05.31. 19:11:18

@Határátkelő: Azért linkeli a saját oldalát, hogy IP címeket gyűjtsön.

qkuc 2015.05.31. 19:27:02

@maxval bircaman szerkesztő: Nyahahaha, mit mellékállásban ex gyakorló statisztika és adatferdítő, ezt nem jelenteném ki ilyen bátran, :D.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.31. 19:43:58

Ezek a muzulmán-mohamedán ramadánosok itt Svédországban kihaltak volna...A sarkkör környékén június közepétől július közepéig le se megy a nap...

:-)))))))))))))))))))))

Óriási mázlijuk van, hogy nem ide születtek... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.31. 19:45:05

De, mint tudjuk, ez egy sötét ország...Csak tudnám, mi lenne ha még netán világos is lenne... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.31. 19:57:13

@Muscari: Na, az enyém írásakor nem láttam még a te kommentedet.De egyre gondoltunk... :D.

FutureFry 2015.05.31. 19:58:29

@blackhair-lady: "... ha annyi penzem lenne, bizony en nem vetnem meg a luxus dolgokat. "
@mojyo: "ilyen protestans dolog"

Az amerikai puritán hagyományok egyik pillére (volt?) a takarékosság.

Ismertem egy fazont aki több (nagyrészt saját tulajdonú) céget felfuttatott és eladott, a legutolsót milliárdos összegért (nem forintban, hanem dollárban). Nem egyszer belefutottam egy helyi Walmart-ban vásárlás közben.

Warren Buffett (a világ 3. leggazdagabb embere) továbbra is az 1958-ban vett házában lakik, egy eléggé tipikus (bár gazdagabb) amerikai kertvárosi részben. Nem tudom mennyire lehangoló lehet...

Persze azért (pláne manapság) vannak extravagáns milliárdosok is szépen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.31. 20:03:27

@diggerdriver: Valaki be volt kicsit b@szcsizva/katizva/józsizva odahaza... :D

wuaaa 2015.05.31. 20:40:37

@Ödenburger [Hu/At]: Még nagy meglepetés is születhet egy hónap múlva..

2015.05.31. 20:46:48

@wuaaa [nor]:

Egy ideje mar mondom, hogy eleg gaz a Jobbik mo-i szereplese, de sajnos teljesen beleiilik a europai tendenciakba, sot pl. Ausztriaban mar evek ota boven a Jobbik eredmenyei felett teljesitenek a neonacik... :(

2015.05.31. 20:49:54

@FutureFry: Igen ez amugy erdekes. Az extravagans milliardosok inkabb oroszok, rajuk nagyon jellemzo a dubajos fuksz, de ha megnezed a regi cari palotakat meg a Faberge tojasokat, nem csodalkozol... szerintem naluk egyszeruen nincsen arra kifejezes, hogy "ez azert mal tulzas." :D Vagyis szerintem az, hogy ilyen mutogatosmilliardosok kozott vannak amerikaiak is, az szerintem inkabb a nem-protestans gyokeruek altal diktalt divat kovetese, es nem annyira hagyomanyos, vagy nem? Nemtudom, csak gondolom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.31. 21:04:47

5000 eurós bicikli: én most egy 600 eurós telefont láttam, ami kurv@ra teccik, s6 edge.De egész egyszerűen, ha megvenném, és otthon , Magyarországon kiderülne, vagy előkerülne a zsebemből, lesülne a bőr a pofámról; hogy elb@szok cirka kétszázezer forintot egy ilyen sz@rra, mikor másoknak meg esetleg ezer forintos gondjaik vannak...
Ráadásul meg, ha épp rosszul ejtem le a betonra, akkor szia kétszázezer forint...Úgyhogy, mivel ennyit azért rohadtul sajnálnék, nem lesz megvéve.Vagyis látszik, hogy nem vagyok még gazdag... :D

csőcsere 2015.05.31. 21:28:16

@~~Babette~~: szerintem meg nem, azaz hogy az, és akkor most mi van? :-) Végül is, tök lényegtelen, nyilvánvalóan más a világlátásunk, kellemes estét, szép álmokat kívánok!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.31. 21:31:51

@Ödenburger [Hu/At]:

A korrupt és népellenes középbal és középjobb után az emberek alternatívákat keresnek.

wuaaa 2015.05.31. 21:40:09

@geegee: Kötsz rá az üzletben biztosítást 2-3 évre. Leejted, kapsz újat. Azért mentél oda, hogy az ezerforintos gondokkal küszködőkhöz igazítsd az igényeid? Ne már...

blackhairlady 2015.05.31. 21:53:03

@Zsuzsi65: Jo lecke volt a fiataloknak :)

macamuca [IHUN] 2015.05.31. 21:53:59

@geegee:
Ha nem veszed meg, az mennyiben segíti az ezerforintos gondokkal küszködő szemely helyzetét? Megszűnnek a gondjai? Vagy csökkennek?
Ha másnak rossz, akkor neked sem lehet jó?

blackhairlady 2015.05.31. 21:56:55

@FutureFry: En nem vagyok amerikai:)

Na jo, fogalmam sincs milyen tipusu gazdag lennek, de az biztos, hogy ha lenne ra eleg penzem, vennek meno autot es markas holmikat, nem erdekelne, hogy mit szolnak masok. A megtakaritas mindig fontos dolog, de azon felul mire sporolnek? Akkor kell elvezni a penzt amikor van, mert ki tudja megerjuk-e nyugdijas kort.

wuaaa 2015.05.31. 21:57:17

@maxval bircaman szerkesztő: Legfőbb ideje, hogy ami ma még csak Calais-ban zajlik, holnap ne az ablakaink alatt történjen. Én sem akarok egy olyan európát. Ha ezért fel kell áldozni az eu-t, hát legyen.

Herr Géza 2015.05.31. 22:03:29

@blackhair-lady: Köszi..., és viszont. Azért a 16 sem semmi, föleg manapság. Van, aki ennyi idö alatt már a harmadik házasságát gyüri... :))))

Herr Géza 2015.05.31. 22:07:30

@Herr Géza: Na most ez mi ez most???? Kétszer ment el, kétszer ment el???

DieNanny CH 2015.05.31. 22:13:03

@geegee:

5 évvel ezelőtt az osztrák családomnál a 11 éves fiú büszkén újságolta, hogy a telefonja 599 euróba került... ??? (Persze, a szülei vették.)

blackhairlady 2015.05.31. 22:14:09

@geegee: De attol hogy te nem veszed meg azt a telefont, megszunik a masik ember 1000 ft-os problemaja? nem. Na ugye. Csak magaddal szursz ki.

Ez pont ugyan az a z eset mint amikor a kulfoldre koltozo emberek nem veszik igenybe a jogos benefiteket, mert mit szol a tobbi ember. Honnan tudnak masok, hogy milyen juttatasokat kap, csak sajat magaval es acsaladjaval szur ki.

blackhairlady 2015.05.31. 22:17:17

@Herr Géza: Raadasul hany ora kulonbseggel:) Es a nevemre sem lehet kattintani, hogy az eredeti kommentre ugorjon. gyanus, gyanus...:))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.31. 22:29:59

@mojyo: ah, én feketeöves Streetview buzi vagyok, egy időben bele voltam süppedve rendesen ebbe. Egy második ablakban megnyitott SV segítségével igen jó eredményeket lehet elérni.

qkuc 2015.05.31. 22:51:31

@mojyo: Jój, szadisztikus játék ez! Hát annak örülük, hogy a lakhelyemet megismerem, :D.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.31. 22:56:39

@qkuc: pedig easy. Elmész a legközelebbi helységnévtábláig, kikeresed egy másik ablakban és kb ennyi :)

Ha peched van, valami 500 km-es országút közepére rak be. Gyakran így is lehet táblákat találni, amiből ha más nem is, de az ország kiderül. A klíma, nyelv, melyik oldali vezetés szinte mindig jól kitalálható 1-2 perc alatt, az pedig sokat segít.

Ha még nagyobb peched van akkor ugyanez mondjuk Japánnal vagy Thaifölddel, ahol a táblákat se elolvasni, se leírni nem tudod (valszeg) :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.31. 23:17:50

@geegee: nyugi, olyan szegény embert nem ismerek, akinek ne futná 200 rongyos ájfónra. Pont ezért is vannak ezer forintos problémáik, if you know what I mean

2015.05.31. 23:38:17

@Zka: De az csalas! En anelkul ertem el a max pontot! :D

adg 2015.05.31. 23:45:57

@blackhair-lady: hm, mi is 16 leszunk, csak juliusban. :)

montroyal ( CAN qc) 2015.05.31. 23:54:49

@Golf2: www.youtube.com/results?search_query=balogh+bela

de ne merulj bele , valami idealis vilagot akar velunk , magunkba kialakitani ... es valoszinuleg jol keres vele konferenciak konyvek 10+ éve stb .. es adomanyokbol epul mar a templomja ..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.01. 00:02:26

@mojyo: azt meg nem hiszem el, esetleg őrületes mákkal :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.01. 00:03:55

@Zka: bár végülis mutatja a kistérkép a kisebb neveket is, ha kb tudod mi hol van akkor nem szükséges a külön ablakos kereső.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.01. 00:06:09

@montroyal ( CAN qc): $100? Én 90ért is megállapítom, hogy könnyű-e téged lehúzni :D

blackhairlady 2015.06.01. 00:13:52

@adg [Au, Darwin]: Akkor unnepeljunk egyutt. Ti jottok ide vagy mi menjunk oda?:))

montroyal ( CAN qc) 2015.06.01. 00:24:35

@Zka: na, ez csak egy nagyon jo baratunk szervezeseben volt ,es inkabb neki segitettem hogy sikeruljon az estelye ... egyebbkent en tudtam hogy egy saman , sarlatan vagy szekta v akarhogy hivjuk de jol megel belole (templomot epittet)itt a honlapja ... amikor rakos betegeknek iger gyogyulast hokusz-pokusszal az mar eros lehuzas ... amugy jol csinalja professzionalis modon bolonditatja be az embereket sajat maguktol ...

www.fehersaspaholy.hu/

2015.06.01. 00:30:40

@Zka: De pedig igy van! Ugy tunik, hogy en feketeovesebb vagyok nalad is! :D Screenshotom is van rola! Sot az odavezeto utrol is, hogy csak 2, vagy 6, vagy ilyen keves valaszt el a max ponttol! Mar nagyon regota nem mentem 500 minusz ala, szoval ez nem oruletes mak, hanem okossag! :D Meg reeengeteg elvesztegetett ido! :D

adg 2015.06.01. 00:30:43

@blackhair-lady: félút? Hawaii? Innen van oda fapados... :)

FutureFry 2015.06.01. 00:41:52

@mojyo: Mondjuk a lelkivilágukat nem tudom elemezni, de kulturálisan érdekes, hogy (attól függetlenül, hogy “extravagáns” vagy “szerény” milliárdos valaki) a nyugatiaknál sokkal több gazdag fekteti be, kockáztatja, adományozza a pénzét olyan dolgokra ami a világot előbbre viheti (pl. technológia, tudomány, egészszégügy és az ezekhez tartozó alapkutatások). Lásd pl. “The Giving Pledge” aláíróinak összetételét: nem sok orosz/arab/kínai van köztük. Vagy lehet, hogy a nyugatiak marketingje jobb, bár én nehezen tudom elképzelni, hogy pl. egy arab milliárdos - ha adományoz - az pl. ne főleg vallási (a.k.a. retrográd) célokra menjen...

2015.06.01. 00:57:10

@FutureFry: Hat szerintem ez olyasmi, hogy Amerikaban mar eleg regota lehet gazdagnak lenni es kb amiota vilag a vilag, voltak is, Keleten pedig ez egy uj dolog, es igy meg nem alakult ki az a felelossegtudat ami ennyi penzzel jar, de azert ez elkezdodott szerintem, vagyis ugy tudom, hogy a keletiek sokat fektetnek be peldaul a kornyezetvedelembe (tudom, meg golfpalyaba is a sivatagban :D), de azt is tudom, hogy az orosz muveszeknek az egyik legnagyobb tamogatoja a Chelsea-tulaj Abramovics felesege. Szoval ez szerintem ki fog alakulni keleten is, vagyis remelem.

FutureFry 2015.06.01. 01:07:10

@blackhair-lady:

“nem erdekelne, hogy mit szolnak masok”

Engem se, de pont fordítva (pl. hiába mondaná valaki: “van rá pénze, miért nem vesz jobb kocsit?” attól én még nem vennék). Meg szerintem az igazán gazdagokat (se) befolyásolja döntésükben, hogy mások mit gondolnak/szólnak…

“azon felul mire sporolnek”

Sok pénz egy (százalékban) kis részéből is kényelmesen meg lehet élni (és a családunknak is hagyhatunk valamit) afelett pedig pénz olyan eszköz, amit nagyobb - nem egyéni - “jó” célokra érdemes fordítani (lásd pl. Elon Musk, Paul Allen, stb. - vagy az általam korábban említett “The Giving Pledge” (ahol milliárdosok “ekűsznek” arra, hogy vagyonuk nagy részét jótékony célokra fordítják)).

kék madár 2015.06.01. 02:16:01

@Határátkelő: "Most komolyan: ide linkelsz egy képet a saját oldaladról forrásként?"
mert ha mashonnan linkelne az nem volna hiteles. Az igazsag az ami az o fejeben van.

blackhairlady 2015.06.01. 03:47:38

@adg [Au, Darwin]: Jo, legyen, bar remenykedtem, hogy meghivsz magadhoz. Gondolom nem akarod, hogy rajojjek, megis csak vannak verengzo elolenyek nalatok:)

blackhairlady 2015.06.01. 03:50:12

@FutureFry: Nem tudom mit gondolnak az igazan gazdagok, csak azt, hogy en mit gondolnek:)
A jotekonykodas nem zarja ki, hogy magammal is jotekonykodjak:)

adg 2015.06.01. 03:59:35

@blackhair-lady: na jo, legyen nalunk. :). Csak meg sosem jartam hawaiion, de akkor majd legkozelebb. Kossetek valami rendes eletbiztositast, ha jottok. :D

@kék madár: mi az igazsag? Az relativ, es amugy is odaat van. :))

kék madár 2015.06.01. 04:11:26

@adg [Au, Darwin]: akarhol is van, ami az o fejeben van azt az igazsagtol valo tavolsag mertekegysegenek nem hasznalnam

P.Elliot 2015.06.01. 04:38:07

@FutureFry: Meg a kisebb milliomosok is szivesen aldoznak jotekonysagra. Ferjem fonoke aki a tervezoiroda tulajdonosa is egyben a felesegevel olyan egyszeru eletmodot elnek hogy nem hinned el pedig milliomosok meghozza maguk szereztek eletuk folyaman. A legegyszerubb eletmodot folytatjak, megnezik mit vesznek meg, ruhazatuk szinte primitiv/ de ha fel kell valahova oltozniuk akkor kinezetuk milliomos kategoria/, a hetkoznapi eletben semmi feleslegesre nem koltenek.
De, allandoan tamogatjak az allatvedo egyesuletet, tobbet is, patronalnak egy szereny korulmenyek kozott elo fekete kislanyt aki valamikor nehany napra vendeguk volt egy gyereknyaraltatasi program kereteben, ugy nez ki ok fogjak egyetemre jaratni is es kifizetik a dijat, sok penzt adnak a hontalanok konyhajanak sot eleg gyakran elmennek oda segiteni, fozni meg sokmindenfelere.
Kotelesseguknek erzik hogy adjanak a vagyonukbol masnak is, itteni szemlelet.
Igazabol alig ismerek a kornyezetemben olyat aki nem adna a jovedelmebol valami szervezetnek valamit.

kék madár 2015.06.01. 05:03:42

@P.Elliot: az egyetemek koltsegvetesenek kozel 10%-a adomanyok az Alumni-oktol, En mar nem fogom megerteni ezt a mentalitast, de mukodik.

kék madár 2015.06.01. 05:08:08

@P.Elliot: bar erdekes modon en is elkoltok havi 60-70 dollart adomanyokra, pedig nem nagyon van mibol

P.Elliot 2015.06.01. 05:43:30

@kék madár: Gondolom azert mert erzed magadban hogy adni kell, kicsit megosztani azt szerencset hogy van mibol adni vagy nincs mibol de abbol a kevesbol is juttatsz ha csak annyi van.
Talan a szivedbol jon az erzes hogy segits masokon...

kék madár 2015.06.01. 05:51:45

@P.Elliot: meg tudjak, hogy kell kicsalogatni az emberbol penzt :) Ez itt art is meg science is.

Sanyi9 2015.06.01. 06:43:14

@maxval bircaman szerkesztő: ezt a meghatarozast te talaltad ki? Es kesz? :)

kék madár 2015.06.01. 07:03:30

@Sanyi9: birca kovetkezetes, csak abban hisz amit a tenyeknek makacsul ellentmondva kitalál

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 07:43:12

@wuaaa [nor]: Igen, szoktak itt kínálgatni ilyen biztosításokat, de az ára majd a harmada a biztosítandó cuccnak.Azért az kicsikét sok...
A mentalitásomat meg sajnos nem tudom levetkőzni, 34 év az nem múlik el nyomtalanul.Kéne még másik 34, hogy megszűnjön, valszeg...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 07:46:02

@macamuca [IHUN]: Nem mondtam én, hogy megszűnnek, vagy segít rajtuk.Az otthoni barátaimról, ismerőseimről beszélek, akik egy sznob köcsögnek tartanának azonnal.És igazuk is lenne...

Várok még vele mindenképp, úgyis van még pár hónap a jelenlegi hűségidőből, addig meg hátha lejjebb esik az ára...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 07:48:01

@blackhair-lady: Azért én nem tennék egyenlőségjelet a kettő közé.Az egyiknél kapja az ember, amásiknál meg fizetnie kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 07:50:54

@Zka: Jó, persze, van egy ilyen réteg is...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 08:06:04

@geegee: nagyon szerettem volna tehenet. nagyon drága, kb 10 kecskének felel meg, az ára meg 20 kecskének. na most ha 20 kecskéből megdöglik egy, no nem jó érzés, de ha az egy tehénből döglik meg egy....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.01. 08:22:37

@mojyo: de mégis hogy csinálod? Gondolom nem ismersz fejből minden mellékutat úgyhogy ki kell keresned a helységevet és aztán azt meg kell találni a kistérképen...

qkuc 2015.06.01. 09:44:21

@kék madár: Szerintem ez nemcsak "pénz" kérdése. Van, aki a nagyon kevés jövedelméből is szívesen ad, valaki meg a nagyon sokból sem. Na meg, segíteni nemcsak pénzzel lehet, :).

2015.06.01. 10:29:34

@Zka: Mondom, hogy rengeteg ido :D Altalaban addig megyek a mellekutakon, amig egy fobb utvonalat megtalalok, azt pedig konnyebb megtalalni a kisterkepen... sok mindent ki lehet kovetkeztetni azert, az utak szama peldaul, hogy eszakon vagy delen van, vagy merre megy, meg mondom, tobbnyire csak Europaval jatszom, azt konnyebben felismerem azert :D Vilagterkepen meg sose nyertem, de ami kesik nem mulik, az lesz majd az igazi feketeovesseg! :D

2015.06.01. 10:30:25

@Zka: Nahat nem lett zold a neved, mindegy az elozo neked ment. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.01. 10:50:19

@Zka: és ha igazi profi vagy, megmondod ennyiből az országot :)

2015.06.01. 12:41:16

@Zka: Jolvanakkor orulok, hogy nem vagyok egyedul ezzel a maniammal :D

adg 2015.06.01. 14:36:49

@mojyo: Kiprobaltam a jatekodat. Erost addiktiv. 5000 pont a maximum, ugye? fejlodokepes vagyok, elsore 8 pontom lett, tevedtem 4000 km-t, masodikra mexikoban valami 4600 pont, par szaz meter difi, de harmadjara egy brazil putritelepet 50 meteren belul eltalaltam, 5000 pont.
Bar sose mutattad volna meg. :DD

blackhairlady 2015.06.01. 15:09:19

@adg [Au, Darwin]: En sem, szoval ok, mejunk oda. Nincs penzem biztositasra, igy a te orszagod nem is johetne szoba:)))

blackhairlady 2015.06.01. 15:12:24

@FutureFry: A vagyott dolgok megvetele es a jotekonykodas nem zarja ki egymast. En kimondottan arra reagaltam, hogy miert is ne lehetne meno kocsi, telefon, ruha, stb stb... ha valaki gazdag. Azon felul meg jut sok minden masra is.

blackhairlady 2015.06.01. 15:19:17

@mojyo: Elsore elertem 4980 pontot. Nem rossz:) Erosen ra lehet kattanni, az biztos. Koszi:)

2015.06.01. 16:58:06

@adg [Au, Darwin]: Ugye, en mondtam :D Igen, 5000 a max, tehat 25000 amit el lehet erni egy korrel, szoval szep teljesitmeny :D

Egyebkent minel szukebb terkepen jatszol, annal szukebb a pontozas is, tehat, ami a vilagterkepen par szaz meter kulonbseg, arra nagylelkubben ad pontot, de ha EU-n belul nem talalod el, akkor azt mar szigorubban veszi.

@blackhair-lady: Ez is szep! Hajra hajra :D

Egyebkent kar, hogy nincs csak Oroszorszag terkep, azzal nagyon szivesen jatszanek, mert ott igaz, hogy nincsenek nagyon kitablazva a dolgok, de a reklamokbol ra lehet jonni, nekem az az egy megy az EU-n kivul a vilagterkeprol, az amerikai sivatagokat mindig eltevesztem. :D Az EU-n belul pedig a Gorogorszag amitol fraszt kapok, semmi sincs kitablazva, es total lepukkant az egesz, minden utca zsakutca, es kismillio sziget kozul lehet valasztani szoval az meg mindig kifog rajtam! :D

2015.06.01. 17:15:28

Ja a Street Viewrol meg annyit, hogy en mindig megnezem vele, hova kell mennem, ha uj helyre megyek, es virtualisan el "vezetem" az egesz utat az osszes kanyarral es keresztezodessel, kulonos tekintettel az savvaltasokra, ezt minden egyes utam elott eljatszom, ha ismeretlen helyre megyek :D Szerintem sokkal jobb tudni, hogy a ronda zold ablaku kavezonal kell jobbra fordulni, es nem a Mittudomenmilyen utcaba, ha azt se tudom, hol vagyok, honnan tudnam az utcaneveket? :D Szerintem erre nagyon jo a Street View! Meg amugy is rettegek az eltevedestol es attol, hogy bepanikolok, nem figyelek oda es karambolozom, az ilyen GPS-tol pedig felek, hogy eltereli a figyelmemet a valodi utrol :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.01. 20:22:23

@mojyo: @Zka:
ja hogy ti csaltok :-))))
(túl lassú vagy a netem, vagy a gépem, vagy mind2 ahhoz, hogy elmenjek utcasarokig, nézelődjek stb)

2015.06.01. 20:32:55

@Dragonlady (Bp, Hun): En nem csalok, @Zka csal, hogy futtatja mellette a rendes guglit is, de en nem, en csak sokkal tobb idot toltok el vele. :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása