oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @Arthamyr: Ha valaki, akkor én átlagnál lényegesen többször jártam étterembe, amíg lehetett. Ha m... (2021.04.18. 23:35) A juharszirup titkai
  • fhdgy: @Hari Seldon 2: Amíg Szolnokon éltem, én is főzögettem, de csak hétvégén. Ilyen-olyan pörkölt, pa... (2021.04.18. 23:26) A juharszirup titkai
  • fhdgy: @Arthamyr: Az emberiségnek, úgy összességében lehet, hogy rendelkezésére áll a tudás, de az egyes ... (2021.04.18. 23:19) A juharszirup titkai
  • Montroyal: csaladi barati esemeny tavasszal kb 2 honapig a cabana sucre partyk ... sok es nagy ettermek a va... (2021.04.18. 23:17) A juharszirup titkai
  • Arthamyr: @fhdgy: Nekem biztos nem kell újratanulnom, mert eddig sem tudtam. Ha meg az ember eljár éttermekb... (2021.04.18. 23:00) A juharszirup titkai
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2015. május 28. 06:47,  Idegeneknek nem volt helyük ott 308 komment

2015. május 28. 06:47 Határátkelő

Idegeneknek nem volt helyük ott

Judit érdekes kérdést vet fel Christine múltkori posztja kapcsán, amikor gyermeke szemén keresztül írta meg a határátkelés élményét. Vajon van-e ideális időpont arra nézve, amikor egy gyerek viszonylag zökkenőmentesen átültethető egyik kulturális közegből a másikba? Vagy a dolog mindenképpen sérüléssel jár? 

nemetorszag_iskola.jpg

„A május 14-i poszt ihlette ezt az írást. Én is felnőttként mesélek, de saját megélt gyerekkori élményeimet.

Épp az általános iskola első osztályát jártam ki, amikor szüleimmel és kisbaba testvéremmel majdnem öt évre kivándoroltunk Németországba.

Németül nem tanultam előtte. A németeknél tovább tart egy iskolaév, évközben is több szünet van, az iskolaév vége pedig jobban kitolódik nyárra. Így volt még néhány hét, amit kint elsősként tölthettem iskolában. Ez az első emlékeim egyike, anyukám átkísért a forgalmas út túloldalára, ahonnan nem messze volt az iskola, még egyszer elismételtük az akkori komplett némettudásomat: az igen-t, nem-et, és tízig számolni németül, és utamra indított.

Szerencsémre volt az osztályban egy szintén magyar kisfiú, aki már régebb óta kint élt, így mellé ültettek, hogy tudjon segíteni nekem, ha kell. Szerencsétlenségemre a kisfiú olyan szégyellős volt, hogy a nevén kívül mást nemigen tudtam meg tőle. 

Bele kellett szoknom az új helyzetbe, elsős kisgyerekként ez olyan dolgokat jelentett, minthogy például jelentkezni a feltartott mutatóujjal kellett, az osztályozás fordított volt (az egyes a legjobb jegy, és hatos is volt, mint legrosszabb jegy), hogy a betűket inkább kerekítve írják mint csúcsosan, például az m betű eleje itthon csúcsos, ott gömbölyű. Amikor gyakorolnom kellett az írást, én az adott minta ellenére csúcsosan írtam, gondolván, biztos véletlenül elírták, ezt helyesen így kell írni! 

Nem volt helye idegeneknek 

Valahogy sikerült átvészelni az első 1-2 évet, szépen lassan megtanultam a nyelvet, nagyjából az ott töltött 3. évünk végére már anyanyelvi szinten tudtam németül. Azt mondták egyszer, ha a nevem németesebb lenne, senki meg nem mondaná rólam, hogy külföldi vagyok. 

Azonban külföldi voltam. Hiába beszéltem már jól a nyelvet, az osztálytársaim részére én a külföldi maradtam. Barátom csak egy szintén külföldi kislány volt. Nem nagyon hívtak gyerekbulikba, vagy át játszani. Volt hogy ezt a külföldi barátnőmet cikizték, hogy ilyen vagy olyan, amire akkoriban az volt a divat  visszavágni, hogy "és akkor mi van?".

Nem tudom, hogy éppen szándékosan kihasználva a helyzetet, hogy még nem értettünk mindent, vagy csak szimpla gyerekcsínyként, de a kislányt azzal cukkolták, hogy az anyukája a legősibb foglalkozást űzi, ezt a kifejezést még nem értettük, amire szerencsétlen próbálva magát védeni persze rávágta, hogy és akkor mi van. Azokban a napokban ő lett az osztály bohóca. 

Megvoltak már a kialakult baráti körök, klikkek, idegeneknek már nem volt helyük ott. 

Otthon is céltábla lettem 

A németeknél az általános iskola négy osztályos, utána kell dönteni, hogy milyen középiskolában szeretnének továbbtanulni a gyerekek. Én bejutottam a helyi gimnáziumba. A tanulással szerencsére nem volt gond, bár a német nyelv és irodalom órák mégis nehezebben mentek.

Rendszeresen kellett mindenféle témákról fogalmazásokat írni, és sokszor úgy éreztem, akármennyire odafigyelek, igyekszem, nem sikerül egy közepes osztályzatnál jobbat szereznem, a kedves tanárnő valahogy mindig talált valami kivetnivalót a dolgozatomban. Így egy idő után el is ment a kedvem az egésztől.

Bár a gimnáziumi osztály új osztályként indult, és németül is anyanyelvi szinten beszéltem, mégis ebben az osztályban is kiszorultam a társaságból, de "szerencsére" itt is volt rajtam kívül még külföldi, így nem maradtam teljesen egyedül. 

Aztán mondták a szüleim, hogy nyáron költözünk haza, ott fogok tovább iskolába járni. Hát a helyzetem ellenére sem örültem ennek, még egy új osztályba beszokni, megint új körülményekhez alkalmazkodni... 

Gondolhatnánk, hogy legalább itthon nem leszek külföldi, biztos könnyebb lesz. Hát nem így volt, a német gimnáziumból visszacsöppentem a magyar általánosba, és minden addiginál nagyobb ellenszenvben és kiközösítésben lett részem. Kicsit olyan 22-es csapdája-fílingem volt, amikor egyszer megkérdeztem egyik osztálytársamat, hogy ezt miért csinálják, mi rosszat tettem, és erre azt válaszolta, hogy hát irigyelnek, hogy Németországban élhettem. 

Ezen kívül, bár furcsán hangozhat, de itthon is nyelvi nehézségekbe ütköztem. Nem értettem minden magyar szót, a magyar szlenget. Volt hogy tükörfordításban mondtam valamit. Hiába beszéltünk Németországban is családon belül magyarul, szerintem a nyelvi kultúra, szófordulatok, stb. rögzülése a kisiskolás korban még tart, amihez a napi folyamatos gyakorlás szükséges, ami nálam részben kimaradt. 

Az iskolák felszereltségéről, kinézetéről annyit, hogy már akkor, több mint 20 évvel ezelőtt jobban felszerelt iskolák voltak ott, mint most Magyarországon. 

Mai napig nehezen ismerkedem, bizalmatlan vagyok az emberekkel. De németül legalább jól megtanultam, aminek sok hasznát vettem. Legalábbis addig, amíg volt alkalmam gyakorolni. A testvéremet nem érintette ilyen rosszul a határátkelés, ő lényegében a bölcsis-ovis kora egy részét töltötte ott, ebben a korban még más szinten folyik a szocializáció.

Számára még pont időben történt a hazajövetel is, még mielőtt iskoláskorba lépett volna, így számára az egész kint-tartózkodásunk egy halvány folt a kisgyerekkorából, nem több vagy másabb emlékekkel, mint bármely más, nem határátkelő kisgyereknél. 

Summa summarum 

Ha lenne lehetőségem határátkelésre, háromszor is meggondolnám, melyik erre a megfelelő időpont, hogy a gyerekemnek ne kelljen hasonló beilleszkedési nehézségekkel megküzdenie."

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr457497300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.28. 06:58:24

Hu,ez most igy egy kave utan kicsit rosszul erintett...Mar csak azert is,mert a lanyom epp közel ennyi idös volt mint a posterina amikor kikerült ide( illetve picit fiatalabb),de homlokegyenest mast tapasztalt,mast tapasztaltunk.Annyi a közös,hogy a lanyomnak is azt mondjak igy 2 ev utan,hogy ha nem tudnak rola,hogy nem itt született,nem mondanak meg rola hogy nem francia.(Ferjemnel mar fel sem merül a dilemma,siman francianak tartjak).
Jo,en a nemet iskolarendszert nem ismerem,de biztosan nem rosszabb mint a francia...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 07:13:49

A specifikus szókincshez kell nyelvi közeg is.

S ha a nyelvi közeg csak a család, akkor a szókincs is kisebb lesz. Pl. ha a család nem használ egy bizonyos szlenget, a gyerek nem fogja megtanulni.

Idegen nyelv esetében ugyanez a helyzet.

Engem a magyar általános iskola alsó tagozatában a négyes szám leírása miatt terrorizált a tanár. Én ugyanis magamtól tanultam meg írni-olvasni 4 éves koromban, s megszoktam, hogy a négyes számot úgy írom, ahogy nyomtatásban van, azaz így: www.thecompliancecenter.com/img_temp/decals/numbers/dc4_hi.gif - míg a tanár szerint ez hibás, s így: numerologystars.com/wp-content/uploads/2011/12/number-4-2.jpg kell írni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 07:13:58

13 éves koromban úgy kerültem idegen tannyelvű iskolába, hogy az illető nyelvet kb. A1-es szinten tudtam,

A feleségem története még cifrább: ő 3-szor váltott iskolát és tannyelvet. Az egyik iskolába 1 évet járt, s úgy kezdte, hogy SEMMIT sem tudott a nyelvből.

Az meg, hogy befogadnak-e a többiek vagy sem, nem nyelv és ország kérdése.

kék madár 2015.05.28. 07:19:37

@maxval bircaman szerkesztő: a legtobb orszagot valto gyerek ugy kezdi az iskolat, hogy semmit sem tud a nyelvbol.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 07:42:27

jucikam, mar csak egyet nem tudunk, hogy mikor volt ez. tavaly vagy 30 eve.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.28. 07:44:51

@kék madár: Ismeretsegi körömben is ez a tapasztalatom.Egyebkent szamomra is az iskolakezdes eve volt a vizvalaszto ( marmint a lanyommal kapcsolatban)-ugy voltam vele,ha most nem indulunk neki,akkor soha.

Mme Seldon 2015.05.28. 07:46:03

A kirekesztés gyerekkorban elég gyakran előfordul, nem feltétlenül csak nyelvi különbségek miatt, csúfolhatnak valakit azért, mert kövér, szemüveges, szeplős, b-vel kezdődik a neve... Ez függhet az adott közösségtől, egy hangadó rosszindulatú gyerektől, esetleg a tanártól!, és nem utolsósorban a gyerek személyiségétőll is.
A mi gyerekeink óvódások, jól beilleszkedtek, már voltak a társuk születésnapi buliján, az óvónő (aki egyébként eléggé "kockás" gondolkodású) azt mondja, hogy sokat fejlődtek, és jól haladnak.

wuaaa 2015.05.28. 07:46:59

@~~Babette~~: "..több mint 20 évvel ezelőtt.." Ott van az. :)

fhdgy 2015.05.28. 07:50:10

Kíváncsi lennék rá, hogy milyen emlékei vannak azoknak, akik az általános iskola alatt, Mo.-on, több iskolában is jártak, mert az apja pl. katonatiszt volt és városról városra költöztek az országban. Tud valaki ilyenről mesélni? Akkor összehasonlíthatnánk, hogy igazából mennyi plusz terhet jelent egy idegen országra váltani.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.28. 07:51:38

@Mme Seldon: ezt akar en is irhattam volna..:) Lanyom is eleg jol beilleszkedett az itt töltött 2 ev alatt ( ebböl egy ev grand section es a mostani cp),ö is volt mar több szülinapi bulin es az elözö bizonyitvanyaba is bele volt irva hogy teljesen integralodott az osztalyközössegbe.Tanara mindig elmondja szemelyesen is,hogy remekül halad es minden okes vele.Anyai szivem ilyenkor repes...:)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.05.28. 07:55:29

ha a szomszed varosba koltozott volna ugyanazt elte volna at... ez abszolut szemelyiseg fuggo, hogy ki mikent eli meg. Ugyanabbol a helyzetbol ha jo a beszelokeje a gyereknek ki tudj jonni nyertesen... de igaz, hogy akkor erdemes valtani, amikor amugy is valtas lenne... 4 altalanos vege... felso tagozat vege... gimi vege... konkluzionak ez jobb lett volna!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.28. 07:58:34

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Elhiszem. Nekem hasonlo elmenyeim vannak Magyarorszagrol, pedig csak varosbol koltoztunk falura. Abbol a varosbol, ahol edesanyam csaladja el, abba a faluba, ahol edesapam csaladja. MEgis, evekig kirekesztett voltam, 10 evesen konkretan mar menekultem volna onnet. 5-6 evesen koltoztunk oda, nem tudom, lehet ez az idoszak, ami ilyen erzeseket okoz. Sosem szerettem igazan meg az uj helyet, viszont ugye mar a regihez sem tarotzom.

@fhdgy: Paromek 3-an vannak testverek, apuka katona volt, de nem iskola alatt koltoztek.

Viszont kb 3 evente, es ez annyiban latszika mentalitasan, hogy neki ott van gyokere, ahol otthon erzi magat. Ha kerdik hovavalosi, nem igazan tud mit mondani ra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.28. 08:00:12

@hunjanicsar: Ez igy van, de nalam hiaba voltam 5-6 eves, evvesztes voltam, tehat megegyszer ovi. Egy tehetseggondozos ovibol egy , hat hogyan is fejezzem ki magam, oskovulet mentalitasu, ezt szabad azt nem szabad oviba kerulni nem volt tul felemelo elmeny.

AnitaV 2015.05.28. 08:01:28

@~~Babette~~: nyilván nem tavaly, ha a felnőtt Judit gyerekkoráról ír ;)

2015.05.28. 08:05:14

@maxval bircaman szerkesztő:
"Az meg, hogy befogadnak-e a többiek vagy sem, nem nyelv és ország kérdése."
¡Exactamente! Sot, nem csak falu es varos, gazdag vagy szegeny, szep vagy csunya kerdese, hanem egyszeruen a szemelyisegtol fugg. Nekem soha az eletben nem volt befogadasi problemam. Meg munkahelyeken sem. Sot, ott is befogadtak, ahol nem is akartam, hogy befogadjanak:)
S hogy legyen off is mara, ime: (bar nem egeszen az, hiszen az iskolai oktatassal szorosan osszefugg, par oraja olvastam a kanadai hirekben, a matematika oktatassal kapcsolatban)
www.ctvnews.ca/canada/discovery-based-learning-to-blame-for-students-declining-math-skills-report-1.2394637
www.cbc.ca/news/canada/manitoba/canada-s-math-teachers-should-get-back-to-basics-report-says-1.3090099
(erdekesek es tanulsagosak a kommentek is)
".. tackling math instruction through direct learning may be more repetitive, but ultimately more successful."
Nesze neked, "discovery-based"* oktatas!!
*en.wikipedia.org/wiki/Discovery_learning

2015.05.28. 08:18:55

@Cascabel:
Egyik legjobb comment:
" i went to buy 1/3 cord* of firewood from a local business 2 grown men with a calculator could not figure out what 1/3 of 135 was left shaking my head after i told them what it was"
No comment:)
* en.wikipedia.org/wiki/Cord_(unit)

tableno 2015.05.28. 08:23:31

Szerintem a posztoló gyerekkorában még ritkább volt a külföldi gyerek az európai iskolákban, így jóval kisebb volt a tolerancia is. Manapság már sokkal jobb ennél a helyzet (nehéz lenne kiközösíteni külföldi származás miatt a fél osztályt...).

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 08:42:29

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): @AnitaV:

látom, csajok, megragadtátok a lényeget;)

@wuaaa [nor]: előlem eldugták:D

Muscari 2015.05.28. 08:42:37

Én is csatlakozom, sajnálom a posztolót, de szerintem is személyiség függő a dolog.
Ami még nem mindegy, hogy ahova költöznek ott mennyire megszokott a bevándorlók, más országbeliek jelenléte. Ha nem nagyon vannak, ott nehezebb lehet.

Emlékeztek meg a fiúra, akit Macedóniába vagy hova vittek a szülei? Ő is megszenvedte rendesen, ő mondjuk főleg a nyelv miatt, így rémlik.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 08:43:37

@wuaaa [nor]: ja nem, rosszul aludtam (ezt a kifogást qkuc-tól tanultam:DDD)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.28. 08:46:45

@~~Babette~~: na igen,jo kifogas sose rossz.... :D Azt hiszem iszok meg en is egy kavet. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.28. 08:59:10

@Muscari: Lehet szemelyisegfuggo is, de siman lehet kulturafuggo is, mint ahogy az esetemben volt, hogy egy egy tehetseggondozo ovibol atkerultem egy poroszos stilusuba.

HardPötty 2015.05.28. 09:07:52

Emlékszem volt egy srác általánosban. Ő volt a "menő" srác. Jó cuccai voltak, jó sportolt, nem félt a tanároktól. Én visszahúzódó és konfliktuskerülő voltam. Akkor olyan akartam lenni mint ő. De pár éve már csak egy kötekedő alkoholista aki a játékgép mellett hangoztatja hogy mekkora focista lehetett volna. Ha anno ezt láttam volna előre sokkal könnyebb lett volna az életem. Nem mèregettem volna magam hozzá és nem lettek volna olyan gátlások bennem mint anno. A baj az volt hogy a szüleimnek nem beszéltem erről. Pedig tuti lett volna pár jótanácsuk. Szóval csak annyit akarok enből kihozni hogy a gyerek mellett kell lenni teljes mellszéleséggel hogy megnyíljon és meséljen a gondjairól. Ez segíthet nem?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 09:10:20

@kék madár:

Feleség úgy is végezte. Az év végén sem tudta a nyelvet.

Nem tudott beilleszkedni, a osztálytársai nem zaklatták, de nem is fogadták be. A tanárok meg úgy álltak hozzá: hadd üldögöljen a külföldi kislány, úgyis csak 1 évig van nálunk.

Ez egyébként Mexikóban volt, normál mexikói iskolában. Feleség meséli: egész idő alatt képregényeket nézegetett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 09:10:26

@Cascabel:

Én meg mint tipikus aspergeres, soha sehol sem lettem befogadva. Tulajdonképpen ez az asperger fő problémája. Képesek vagyunk barátságra, haverságra, de mindig csak egyes emberekkel, viszont csoportba nem tudunk beilleszkedni.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.28. 09:10:44

@HardPötty: Nagyon jol latod a dolgot.Mi is ezt valljuk a ferjemmel es eszerint neveljük a gyerekeket.

Hari Seldon 2 2015.05.28. 09:15:53

Azért az iskolás kor már egy fontos váltás.
Onnantól "teljesíteni" kell, és élesben értékelik. - Egy másik nyelven.
Ezért valóban nehezebb, egy iskolásnak, mint óvodásnak.
Szerintem pont a 6-10 éves korig a legnehezebb. A gyerek már "értékelve van" (osztályzatok révén), de még nem érti a helyzetet.

Egy 10 éves,már tudja, hogy ez egy másik ország, más nyelven beszélnek, esetleg már Magyarországon is tanították a szülei a következő ország nyelvére.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 09:17:36

@HardPötty:

ugysem hiszunk a szüleinknek.
amikor ezt belatjuk, akkor meg már keso.

fhdgy 2015.05.28. 09:20:26

@~~Babette~~: Soha nem késő! Engem apám mindig úgy nevelt, hogy "ne most szeressem", hanem akkor, amikor felnőttem. Akkor, gyerek fejjel, nem értettem. Már értem.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.28. 09:23:32

@Hari Seldon 2: ebben is van igazsag..Lanyom meg nem volt 6 amikor kijöttünk,szeptemberben kezdte a grand section-t,akkor oktoberben lett 6.Nulla franciatudassal kezdett,az elsö 3 honapban sem magyarul,sem franciaul nem volt hajlando beszelni arrol mit tanult,mi volt vele aznap.Heti 1 korrepetalo oraja volt franciabol,de csak fel evig volt ra szükseg,aztan beindult a dolog.Az elsö 3 honap utan mint a vizfolyas elkezdett franciaul csacsogni.Mostanra meg...neha csak nezünk ra,apjaval együtt hogy most mi van.Folyekonyan ir meg olvas franciaul.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.28. 09:23:43

Jo lenne tudni, hogy rendszervaltas elött vagy utan Volt es , hogy helyileg hova No.-ban.

Egyebkent velem ugyanez volt, mikor Mo.-ra kerültem. Igen reszben szemelyisegfüggö. De nagyon sokat ront a helyzeten a nyelv nem ismerete. Gatlasos az ember, nem mer, nem tud odamenni a többiekhez.
Hals istennek ennek az ellenkezöje a nagyobbik gyerek. Öt valahogy nem erdekelte, hogy nem erti mit mondanak. Ment es jatszott velük, rugta a labdat, stb. Ennek megfelelöen is fogadtak be. Ma mar nincs olyan hetvege, hogy ne aludna nalunk valamelyik haverja- (i), vagy ö valahol mashol.

wuaaa 2015.05.28. 09:25:45

@~~Babette~~: Én meg tegnap azt tanultam qkuc-tól, hogy intravénás pálinka. :DDD

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.28. 09:28:41

@Der echte Weihnachtsmann: ismerös az utolso bekezdes,a lanyomra vonatkoztatva..mondjuk öt kicsit biztatni kellett,hogy menjen bandazni,jatszani a többiekkel ( pl.le az udvarra,vagy a haz ele),de egy idö utan mar ment magatol is es tök jol beilleszkedett,sokkal nyiltabb lett,meg persze ezzel parhuzamosan a nylevtudasa is fejlödött.

firg_firg 2015.05.28. 09:36:05

@maxval bircaman szerkesztő: "S ha a nyelvi közeg csak a család, akkor a szókincs is kisebb lesz. Pl. ha a család nem használ egy bizonyos szlenget, a gyerek nem fogja megtanulni."

A gyerek az iskolaban a tobbeiktol tanulja a szlenget, nem a szuloktol, akik (meg ha beszulottek se) beszelik a legfrissebb szlenget amit a fiatalok hasznalnak.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.28. 09:42:30

@firg_firg: ez nagyon igaz.Mostanaban jön ki a lanyomnal.Neha hasznal olyan szofordulatokat,meg mindent,hogy csak lesünk ra,apjaval együtt.Nem itthon tanulja a franciat,az biztos.( Ferjem nagyon jol beszeli,az itt töltött 8 ev alatt jol megtanulta,de meg neki is okoz a leanyzo meglepeteseket.). :D

Csodabogár 2015.05.28. 09:48:21

@fhdgy: Rég volt ugyan, de röviden leírom. Akkor még 4 elemi és utána gimnázium volt a rendszer, mikor elkezdtem az iskolát 1941-ben. 1945 után nem akartak állami iskolába járatni, így mint egyetlen református tanuló a katolikus zárdában folytattam az 5. általánossá változott első gimnáziumi osztályt. Ott 3 év múlva államosították a zárdát, így a 8. általánost ismét egy állami iskolában töltöttem. Ezután Pestre költözött a család és az első gimnáziumot egy református gimnáziumban kezdtrem. Hatvanan voltunk egy osztályban! 3 év múlva ezt is államosították, így az utolsó évet megint egy állami iskolában töltöttem. Erről az egy évről vannak igen rossz emlékeim.

fhdgy 2015.05.28. 09:59:00

@Csodabogár: Jó, a történéseket leírtad. Arról, hogy hogyan élted meg, csak egyetlen ici-pici utalás van. Nem publikus?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 10:11:41

@tableno:

Éppen olvastam nemrég egy cikket. Ebben az volt leírva, hogy manapság egyes berlini iskolákban a német gyerekek vannak kiközösítve a külföldiek által. A német szülők igyekeznek "árja" iskolákat keresni a gyerekeknek, de persze ezt ott nagyon óvatosan kell csinálni, s hevesen kell kamuzni, mert ha valaki rájön, hogy a szülő nem "toleráns", abból nagy baja lehet. Gyakorlatilag ugyanaz, mint egyes magyar vidékeken, ahol a magyar szülők mentik ki a gyerekeiket a cigány többségű osztályakból.

SzZoole 2015.05.28. 10:13:52

@Csodabogár: '41-ben tetszet kezdeni az alt.iskolat?
Tényleg csodabogarnak tetszik lenni,hogy ennyi sok szemtelen fiatal közt labdába tetszik tudni rúgni:)))

qkuc 2015.05.28. 10:15:42

@maxval bircaman szerkesztő: Én ezt sosem értettem, hát nem tökmindegy hogy írod a számot? Csak írjad ...

qkuc 2015.05.28. 10:19:36

@Mme Seldon: Milyen za a kockás gondolkodás? Mármint, az egyetemen minket, az infomókusokat hívtak kockáknak ...., :D.

SZIZS 2015.05.28. 10:28:19

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Én szinten így voltam a kitelepedés idejét illetőén. Digger még várni akart egy évet, én pedig azt mondtam, vagy kinn kezdi Angliában a sulit a gyerek, vagy nem megyünk sehova. Kinn kezdte. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 10:30:31

@firg_firg:

Ez is szeméyfüggő.

Én pl. sosem szerettem a trágárságot. A gyerekként is hasonló haverjaim voltak. Meg se tanultunk egyes durvaságokat.

A rétegnyelvek ismerete alapvetően opcionális dolog. Az építómunkások is használnak olyan szavakat egymés között, amit mások nem értenek.

S maga a szleng sem egységes, sem térben, sem időben. A mai gyerekek röhögnek a mi gyerekkorunk szlengjén.

A szleng olyan, mint az idegen szó:
- megjelenik,
- terjed,
- átmegy a normál köznyelvbe, vagy eltűnik.

A "mozi" szó a XX. sz. elejei szlengszó, az akkori fiatalok találták ki. Ma meg az irodalmi nyelv része, semmilyen szleng tartalma nincs.

A "szia" szó meg a II. vh. utáni fiatallá lettek szlengje volt. Amikor én általános iskolába jártam (70-es évek) már régen nem az volt, hanem normál barátságos köszönés.

HardPötty 2015.05.28. 10:38:14

@HardPötty: akarom mondani mellbedobással és vagy vállszélességgel

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 10:44:36

@fhdgy: persze. de a gyerekkori frusztraciokat mar nem teheted semmisse.

es sajnos tulsagosan meghatarozzak a felnottletet.

Golf2 2015.05.28. 11:01:05

Summa summarum elmaradt.

Golf2 2015.05.28. 11:01:05

@tableno: most jò a helyzet? Most az otthoniakat közösitik ki a bevándoroltak mert már többen vannak az ovodákban iskolákban.Szép világ lesz...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 11:01:06

@qkuc:

Ez amolyan magyar betegség, hogy van helyes és helytelen. Persze sok dologban valóban így van, de pl. nyelvhasználatban, betűk írásában ez abszurdum. Ezen az alapon a hetes számot is csak egyféleképpen lehetne írni.

adg 2015.05.28. 11:06:20

@qkuc: nem mindenhol mindegy. Az ausztralok pl 7-nek nezik altalaban a magyar irasmod szerinti 1-est tehat ami ilyen felbevagott nyil. A hetes meg nincs athuzva. Ez azert kicsit furcsa, mert a nyomtatott 1 az pont olyan, mint akarhol mashol. De ha alahuzod, akkor minden oke.
A negyest sem szeretik ugy irni, mint othon.
Mar csak aprosag, hogy a tizedest ponttal valasztjuk el altalaban, az ezreseket meg vesszovel, de ez eleg gyakran forditva is megesik.

adg 2015.05.28. 11:10:59

@HardPötty: ez olyan, mint az "alamuszi macska partot mos" vagy a kedvencem: "megtalata zsolt a faklyat" (folt a zsakjat) :))

qkuc 2015.05.28. 11:13:50

@adg [Au, Darwin]: a hazai viszonyoknál maradjunk miszter, hogy ott a világ alsó felén milyen furcsaságok vannak, az más téma, :D.

2015.05.28. 11:13:54

Ezert szeretnenk azt, hogy a gyerek mar az ovodat kint kezdje Ausztriaban. Ott megtanulja a nyelvet, altalanos iskolaban meg mar semmi gondja, remelhetoleg. Es mivel Mo-rol fog atjarni, mert ha csak valami nagyon nagy idiotasagot nem csinalnak vezetoink, nem tervezunk atkoltozni, igy talan a magyar identitasa is megmarad. Ausztriaba jar ovodaba es iskolaba, megtanulja anyanyelvi szinten a nemetet, de magyar marad, Mo-on el, ott no fel. Annyi, hogy talan magyar nyelvtanbol es irodalombol valoszinuleg magantanart kell majd fogadni, hogy az is meglegyen neki. A tortenelem reszet en is meg tudom tanitani. :) Remelem a megvalositas is olyan egyszeru lesz, mint ahogy azt elkepzeltuk... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.28. 11:19:22

Nahat, es a magyar gyerekek is mind masok, mikor eloszor oviba/iskolaba mennek Mo-n. Vagy a thai gyerekek Thaifoldon. Van, aki egy fel percig se nyuszit es seperc alatt megtalalja a hangot mindenkivel, van aki meg kb harom evig bombol minden reggel es soha nem erzi jol magat. Aztan meg az is lehet, hogy aki az egyik orszagban szenved, a masikban elvezi az iskolat. Nahat a gyerekek mind masok.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 11:31:47

@~~Babette~~:

Majd megbosszúlod!

A múlt héten volt a kisebbik fiam ballagási találkozója.

Ott a 22 éves unokahúgom panaszolta, hogy a kvázianyósával valami konfliktusa van. Én megnyugtattam: "semmi gond, majd 25 év múlva megbosszúlod a menyeden".

soad1221 2015.05.28. 12:09:40

@Dragonlady (Bp, Hun): én is meglepődtem... nagyon.. hazamegyek meg is osztom ezt a feleségemmel, hátha nem tudta... :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 12:11:25

@Zoole[uk]:

A kvázianyós a vadházasságban (házasság nélküli tartós párkapcsolatban) élő emberek számára egymás anyja.

A mennyasszony/vőlegény esetében ennek neve: anyósjelölt.

Herr Géza 2015.05.28. 12:26:13

Az ilyen nembefogadás/kiközösítés/külföldi témáknál én mindig úgy érzem, hogy mindenki más egy másik Németországba költözött... :D
Írtam már róla, a fiamnak is voltak az első két évben ilyen problémái (harmadikos volt, amikor kijöttek, majd a negyediket egy újabb városban kezdte), de én ezt sokkal inkább csak annak tudtam be, hogy egy-egy kialakult közösségbe került be, eleve hendikeppel (nyelvtudás hiánya/hiányossága) és ha pl. sánta lett volna, valószínűleg akkor amiatt csúfolták volna....
Ellenben amikor a gimibe került (ismét új város, sőt új tartomány), akkor már nem volt gond a nyelvvel, és az osztályban egy-két kivételtől eltekintve senki nem ismert senkit. Na egyből elveszett a "külföldi" státusz, és a második évben már a gyerekek választották meg osztálybizalminak, ami mindent elmond a beilleszkedéséről.
Most megint költözünk, ami sajnos ismét új sulit jelent... :(((
A hétvégén festettünk a házban az új faluban, amikor egyszer csak kopogtak. Megyek ki, három tizenéves kölök áll kint, és mondják, hogy látták, van nálunk egy korukbeli fiú, és vele szeretnének beszélni...Kiküldöm a srácot és önkéntelenül is hallottam a párbeszéd elejét:
- Hi, hogy hívnak?
- Bence.
- Az milyen név?
- Magyar.
- Te magyar vagy? Honnan tudsz ilyen jól németül?
- Megtanultam. (:D) De tudok még angolul, franciául és spanyolul is. (Megj.: az utóbbi kettőnél azért ez még erős túlzás volt....:))
- Hű, de jó neked...... Megyünk focizni a sportpályára, nincs kedved velünk jönni?
- Dehogynem...
És már el is tűntek.
Két óra múlva jön vissza a kölök. Kérdezem, hogy na milyen volt? Hú, tök jó fejek, az egyik sráccal egy osztályba fog járni az itteni gimibe, jókat mesélt a suliról meg az osztályról... És a Sarah (mert egyikőjük lány volt (!) meg olyan cuki, hogy simán ráhajtana, ha nem csak 12 éves (:D) lenne...
Na ismét nem lesz gond a beilleszkedés, az a gyanúm.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.05.28. 12:30:21

@Herr Géza: Kicsit mintha irigy..(Sarah)...es büszke lenne a hangod...:)

Herr Géza 2015.05.28. 12:35:51

@Herr Géza: Ja, eddig hatökörrel lehetett csak kivonszolni az új faluba segíteni, tegnap este megkérdezte, hogy mikor jöhet megint "festeni" ... :)))))))))

Herr Géza 2015.05.28. 12:37:22

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): A büszke az stimmel, az irigyet azért nem írom alá (khm, 12 éves a hölgy.....) :D

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.05.28. 12:41:07

@tildy[UK]: elhiszem... de ami nem ol meg az megerosit :) ha itthon vagy akkor meg lehet a 'nagy' fuled miatt csufolnak, szoval ez szerintem gyereke valogatja ki hogyan eli meg. Ha egy alpha gyereket atraksz egy masik csoportba ott is alpha akar lenni... max ha nem sikerul akkor keresni kell uj sulit/ovit..

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.05.28. 12:56:43

@Herr Géza: Jo van na...
Csak húzlak...
De ugye azert a gyerek sem fiatalodik...
Lesz 18-20.... :)
Nekem harom van...(16,13,13)
Most még csak a haverok...
De később... :)
Egyebkent tudod mire vagyok irigy...?
Hogy Ők most kezdik...ezt... Ilyenkor kicsit elgondokoxom a koromon...

GERI87 2015.05.28. 13:10:08

@maxval bircaman szerkesztő:

Nekünk azt mondták anno, hogy a 4-est azért sem lehet így írni:

www.thecompliancecenter.com/img_temp/decals/numbers/dc4_hi.gif

Mert, akkor az egyest ki lehet javítani az ellenőrzőben 4-esre:)

2015.05.28. 13:24:20

@HardPötty: Ez egy nagyon jo sztori, szerintem is el kellett volna mondanod a szuleidnek, vagy barkinek, aki felnott, altalanosban meg hallgat rajuk az ember. Nalam is mindenki sokkal menobb volt az iskolaban, es sokkal nepszerubb, de az en szuleim mindig megmondtak, hogy ne foglalkozzak veluk, ha felnonek, ugyis az lesz, hogy azzal fog telni a napjuk, szanalmas idezeteket fognak posztolni a Facebookra, esetleg unalmas kerteshazban fognak lakni :D Biztos azt is lattak volna elore, hogy ezek a gyerekek felnove alkoholistak lesznek es csak mondogatni fogjak, mekkora focista lehetett volna beloluk, nekem csak azt mondtak, hogy en csak legyen en (ezutobbi sikeressege meg kerdeses :D)

Szoval igen, kedves gyerekek, ha olvassatok ezt, nyugodtan szarjatok le a nepszeru gyerekeket a suliban, mert ok azok, akik hozzaszoknak ahhoz, hogy minden konnyen jon nekik, es ha megsem, akkor pofara esnek, mert nem tanultak meg, hogy hogyan kell megkuzdeni a dolgokert, es utana mar csak luzerek lesznek, akik csak almodnak rola, hogy a Ronaldok, meg a Wall Street Farkasai lehettek volna. De a segguket se nyaljatok am, mert eltunik a szemelyisgetek es szervilis kis pondrok lesztek amig kutyaba se vesznek es aztan megint csak nezhettek, hogy hol vannak a baratok, vagy meg az is lehet, hogy a rendorok visznek el, mint a FIFA-menosegeket. Szoval, gyerekek, az lesz a legegyszerubb, ha mindenki onmaga marad, a hires mesek pedig azert szolnak a rut kiskacsakrol, meg a legkisebb kiralyfirol, meg a hollywoodi filmek a kover, szemuveges, pattanasos geekekrol, mert ha felnonek, ok fogjak irni a filmeket es a meseket, sajat magukrol, vegul nekik jon be az elet, mert ok mindazt, amit megtapasztaltak masokbol, nem maguk torzitasara hasznaltak, hanem hasznos, alkoto energiara forditottak, tegyetek ti is igy, sracok.

puhacica 2015.05.28. 13:25:39

@adg [Au, Darwin]: multkor hivatalos helyre kellett kezzel kitoltott formanyomtatvanyt bevinnunk. a holgy szinte mindenre rakerdezett es leirta a sajat kezirasaval is, mondvan, hogy minden orszagban maskepp irnak es biztos akar lenni a dolgaban. meg jo, hogy az uram papirjat is en toltottem ki, mert azzal aztan vegkepp elmatekolt volna egy darabig. :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 13:31:08

@adg [Au, Darwin]:

A tizedesvessző más kérdés. Ez nem írásalak, hanem más hagyomány. S ez jellemzően katasztófát szokott okozni soknyelvű cégeknél.

Ez olyan, mint a számnevek eltérő használata. Az angol számozási rendben 3 helyértékenként mennek a számnevek, a franciában 6

helyértékenként. Azaz:
angol millió = francia millió
angol billió = francia milliárd
angol trillió = francia billió
angol kvantillió = francia ezer billió
angol kvintillió = francia trillió

A magyar a franciát használja. S amikor angol számokat magyarra fordítanak, nagyon gyakori a hibás fordítás.

S hogy ne legyen ilyen egyszerű, van az angolnak két alváltozata: az orosz és a spanyol számozás. Az orosz egyezik az angollal, egy kivétellel:

az angol billiót milliárdnak mondják. A spanyol szintén egyezik az angollal, egy kivétellel: az angol billiót ezermilliónak mondják.
A betűalakoknál meg nyilván vannak erős helyi szokások.
Pl. van ahol a kis z-nek farka van, máshol meg farkatlan szerencsétlen. Ahol

diktórikus az iskolai oktatás, ott belevernek a gyerekekbe egy bizonyos alak.

A cirillben is így van. Az eredeti cirill ábécében 45 betű volt (a mai oroszban 33 van, a bolgárban 30, a szerbben 30, a ruszinban 36, stb.), ezek jellemzően erősen díszes betűk voltak. Amikor beindult a könyvnyomtatás, szükségessé vált az egyes betűk egyszerűsítése. Ezt I. Péter orosz cár tette meg a XVII. sz. elején. Így alakult ki a mai orosz ábécé, a későbbi változtatások csupán a betűk számát érintették, a legutóbbi változtatás 1942-ben történt, amikor a betűk száma 33 lett a korábbi 32 helyett. A Péter-féle reform egyik lényeges pontja, hogy a kisbetűk szinte minden esetben a nagybetűk kicsinyített változatai: kivételt csak a 5 mai orosz betű jelent: bircahang.org/wp-content/uploads/2015/05/cyrdf2.png

Еzzel szemben a cirill írás bolgár változatában, bár szintén megtörtént az egyszerűsítés, nem teljesen ugyanez a módszer lett alkalmazva. A legfontosabb különbség: a bolgár verzióban a kisbetűk jóval nagyobb része önálló, azaz nem a illető nagybetűk kicsinyített verziója.

Így ma van két fő cirill betűírás: az orosz alakok és a bolgár alakok. Mind a két nép ismeri mind a kettőt, de az oroszoknál a bolgár alakok csak kézírásban használatosak és díszes szövegekben, normál nyomtatott szövegben nem. BG-ban ez egyfajta értelmiségi mánia az orosz alakok ellen harcolni, de máig a könyvnyomtatásban az orosz alakok dominálnak, csak az újságoknál fordul elő a bolgár.

Ja, s most jut eszembe valami fontos. A németek sokszor a pontot vesszőként írják le az i, ö, ü betűn. Ez azonban nagy gond, amikor a német ember olyan nyelvet tanul, ahol fontos, hogy pont van vagy vessző. Kubában egy német haver hetekig küzdött, hogy spanyolul i-t írjon és ne í-t, ugyanis spanyolul ez lényeges különbség. A magyar tanulásában is gond ez, hiszen nem mindegy, hogy ö/ü vagy ő/ű.

A törökben is van ilyen gond, pl. a magyaroknak: a törökben a nagy I betűn kötelezően van pont, ha ugyanis nincs, az egy másik betű. Az İ/i és az I/ı az két különböző betű. (Kiváncsi vagyok látszódni fog ez a kommentben, ha nem, akkor a blog.hu azonnal mondjon le.) Nagyon nehéz megszokni, hogy pontot kell tenni a nagy i betűre, mert a legtöbb magyar nem tesz rá magyarul.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 13:31:16

@Herr Géza:

Amerikai vicc.

Új tanár érkezik az iskolába.
- Téged hogy hívnak? - kérdezi az egyik gyereket a tanár.
- Jule - mondja a gyerek.
- Nem, a Jule az becenév, mondd az bemutatkozásnál, hogy Julius!
Tovább megy a tanár, másik gyereket kérdez.
- S téged hogy hívnak?
- Billius - mondja a gyerek.

2015.05.28. 13:37:16

Ja, ha szabad mar offolni, akkor annyit szeretnek csak mondani, hogy soha, de soha a budos eletben nem gondoltam volna, hogy valaha Amerikanak halas leszek valamiert, de ha sikerul elintezniuk a FIFA-t, akkor minimum egy szornyu filmet meg kell bocsajtanom azt hiszem. :D

2015.05.28. 13:43:41

@adg [Au, Darwin]:
Ez nem ausztral kivaltsag, hanem angolszasz. Kanadaban es az USA-ban is ugyanez van az 1-es, a 4-es es a 7-es irasanal plusz a tizedespont hasznalataval.:)
3,14 = three-pont-one-four

qkuc 2015.05.28. 13:43:51

@mojyo: /OFF-olni ér, mert így épül a "közösség", sztem/.

A FIFA-s részhez nem szólok hozzá, :D. Nem szeretem a focit.

2015.05.28. 13:54:27

@~~Babette~~: Lecsuktak egy csomo vezetot! Megtortent! Egy csomo cikk van rola az interneten, olvasd el, nagyon izgi, igazi maffiasztori, csak nem olasz, hanem nemzetkozi!

2015.05.28. 13:54:35

@mojyo:
Pont tegnap olvasta egy cikket ezzel kapcsolatban, hogy miert pont az USA intezte el a FIFA-t. Szerintem feltekenysegbol, irigysegbol. A soccer a vilag legnepszerubb sportja, amiben az amcsik nem tudnak labdaba rugni, marmint a honositasaban:) Ha nem tudod uberelni, tedd tonkre:(

HardPötty 2015.05.28. 13:55:40

@adg [Au, Darwin]: az én kedvencem az "ablakfosó molyadék".

Bebbi 2015.05.28. 13:58:16

@mojyo: Zsir, akkor offoljunk. :-) Vitaindito: miert szavazhatnak olyan orszagok FIFA dolgokrol, akiknek tul sok kozuk nincs a focihoz? Miert donthetnek ilyen orszagok arrol, hogy hol keruljon megrendezesre egy-egy vb, amikor ok a budos eletben nem fognak ott jatszani?

Nekem van valamennyire velemenyem ezekrol, de jo lenne mas nezopontokat is latni, tenyleg erdekel.

2015.05.28. 14:06:30

@Cascabel: Hat, ez valoszinuleg tenyleg igy van, de az az igazsag, hogy a FIFA mar annyira rohadt, hogy komolyan nem erdekel, hogy kicsodak, es milyen okbol csinaljak ki, csak tortenjen mar vele valami! :D Szerintem ugysem fogja tonkretenni a focit amugy, ha a mostani vezetok elhullanak, lehet, hogy megszunik az egesz FIFA es a vilag orszagai alapitanak egy uj futball-szervezetet, uj vezetokkel. Szerintem ez lenne a legjobb megoldas amugy.

@Bebbi: Szerintem minden orszagnak, ahol van foci, joga van a FIFA-ban szavazni, elvileg ez demokratikus, hiszen, ha csak olyan orszagok donthetnenek a focis dolgokrol, ahol jo futball van, Magyarorszag peldaul az eletben nem kapna szot. :D Szerintem mindenhol vannak drukkerek, es minden orszag delegalhat peldaul birokat, vagy partjelzoket a VB-kre, szerintem ez alapbol jo dolog. Az USA-nak most az adta meg a lokest, hogy a CONCACAF utan nyomozhattak, ez az UEFA amerikai megfeleloje. Amugy valoszinuleg abbol az okbol is ok kezdtek, amit @Cascabel irt, de ahogy neki is irtam, nekem mar mindegy, ki, es miert, csak csukjak le a rohadekokat. :D

Bebbi 2015.05.28. 14:14:08

@mojyo: Nekem azert kicsit fura, hogy San Marino (de akar Magyarorszag is ide sorolhato lenne...) vagy Bangladesh dont arrol, hogy hol jatszanak a tobbiek. Ha mar szavazhatnak, akkor nem feltetlenul ertek egyet azzal,hogy ugyanannyit er a szavazati joguk.

A FIFA bevetelei nagyreszt a tv jogdijakbol jonnek be. Ha San Marino vagy Bangladesh jatszik, abbol nem sok jogdij folyik be. Szoval, szerintem ez azert kozel sem ilyen egyszeru. Ertem en, hogy demokracia meg minden, de nem biztos, hogy ez a legjobban mukodo modell. Meg ugye lathato az arnyoldala is, hogy eleg megvesztegetni a kisebb szovetsegeket es maris uralkodhatsz hosszu-hosszu evekig.

Ha mondjuk az UEFA beintene es azt mondana, hogy innentol nem szerepelnek FIFA rendezvenyen es az EB-k kozti szunetben a vb-kkel egy idopontban rendeznenek egy tornat europai csapatokkal meg mondjuk 4 del-amerikaival, akkor azert megneznem, hogy melyiknek lenne nagyobb nezettsege, tobb reklambevetele.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.05.28. 14:16:55

Csak úgy leírom, hogy tök érdekes, hogy mindenkinek a gyereke, mindig 3 hónap alatt tanult meg folyékonyan egy addig nem ismert és nem hallott nyelven.
Szerencsére ezen már túltettem magam, és nem bosszankodom, hogy az én gyerekem 10 hónap után sem tud folyékonyan németül, és a mondatképzéssel is gondjai vannak. Igaz, ő egyszerre két új nyelvet tanul.

adg 2015.05.28. 14:24:05

@Cascabel: ja, raadasul meg tudtam is, nem tudom miert irtam, hogy ozi. Mindegy. :)
A masik a szamok egyesevel felsorolasa, attol falnak megyek. Amikor valami onethreethreefoureight hosszu. Nana hogy milimeterben dolgozunk szinte mindig.
Vagy a mertekegysegek, kipiej, meg kejdzsi meg mittudomen. A gorog betuk angolul ejtve, mint paj, mint az applepie. :)
Mindegy, mar megszoktam, de az elejen furcsa volt.

@maxval bircaman szerkesztő: hu, koszi. Ez eleg kimerito valasz volt. Tegnap a gettolako porfogogyarto holgynek nem eresztetted ennyire bo lere. :)

adg 2015.05.28. 14:28:09

@Lex D'Arquebus: a mieink kb egy ev utan beszeltek jol. 3 honapjal meg eleg batortalanok voltak, a fiam meg konretan kuka volt akkor. Mostmar o is beszel rendesen. Legalabbis a tanara szerint.

A nagyobbik lanyomtol par hete megkerdezte egy ozi csavo, hogy honnan jott, mert hallja az akcentusan, hogy nem darwini. Melbourne, Adelaide? Ott alltam nem meszze, dagadt a majam. Ez mar eleg jo szint. Talan 30 ev mulva nekem is osszejon. :)

adg 2015.05.28. 14:31:02

@puhacica: ilyet meg nem tapasztaltam, ozi ugyintezoinkabb leirja rosszul vagy kitalalja, mi lehet ott. No worries. Mit szamit egy teves nev vagy cim? :))

P.Elliot 2015.05.28. 14:33:00

@Cascabel: Nagy tevedes! Az europai foci rohamosan fut felfele nepszerusegben, nem kovetem de azt tudom hogy a lanyok meg olimpiai aranyermet is szeretek valamelyik evben. Ha kinezel egy parkba ahol sportpalyak vannak megtalalod a rendes focipalyat, futballkapukat gyakorolni es szombat-vasarnap a kis 6 evesektol egeszen a felnottkorig mezben rugjak a labdat, nagyonis nepszeru lett.
Tegnap pont eppen errol hallottam egy jo hosszu elemzest a radioban/ maniakus hatter radiozo vagyok/ hogy Amerikaban az imadott es vegtelenul nepszeru baseball kezd lefele csuszni es azt josoltak hogy az europai futball, / soccer/ ki fogja szoritani az amerikai futballt is, illetve nagyon le fogja nyomni.
Igazabol a 90 perc futas az igazi sport, a baseballnal meg az hogy na, elutjuk a labdat, kicsit futunk aztan vakarozunk es ragjuk a ragogumit, egy soccerhez mar iskolaban szokott kisgyerek nem fog benne nagyon sok izgalmat latni. Es a foci fejlodeset, szurkoloszamat foleg az tudja felhozni aki meg most gyerekkent kergeti a labdat.
A soccernek itt hatalmas jovoje van, mar a jelen is nagyobb mint amit az en korosztalyom valaha is elkepzelt itt!

2015.05.28. 14:33:20

@Bebbi: Ez jogos, ez a mostani "demokratikus" modell lett az valoban, ami idaig vezetett (marmint, hogy a kicsik megvesztegetesevel uralkodhatott a maffia) de, de de.... szerintem a penzert lefekudni a nagyok erdekeinek az pont ugyanannyira antidemokratikus. Ertem en, hogy a legtobben a nemeteket szeretik meg a hollandokat, de a jogdijak kedveert kedvezni a TV-s kozvetiteseknek, es csak a nagyokat kozvetiteni szerintem antidemokratikus es torzitja a versenyt, raadasul eselyt sem ad, hogy olyan orszagok, mint peldaul Banglades vagy San Marino jobbak legyenek, es megismertessek a vilaggal magukat. Itt raadasul egyenekrol is van szo, lehet, hogy van egy db san marino-i, vagy bangladesi focista, aki igy felfedezodhet igy, es elete nagy eselye, hogy a brazilokkal jatszhasson egyet.

(Es, en mar csak ilyen perverz vagyok, de en kifejezettem szeretem a kicsi orszagok futballjat nezni, es a konfoderacios kupat jobban szeretem mint a VB-t, ott lattam a multkor Tahitit :D De ez csak egyeni ellenkezosdi ami szemelyisegembol fakad, fociban kb olyan vagyok, mint a @maxval, akinek minden gyanus ami tul nepszeru, csak engem nem erdekel a politika, de a Barcelonat kb annyira utalom mint o a Nyugatot. :D De mindegy ez csak mellekes.)

Amugy pedig a szponzorok is szeretik fejlodo orszagokba vinni a reklamjaikat, ahol uj piacot talalhatnak, tokre nyiltan ezert lett Lengyelorszag es Ukrajna a multkori EB rendezo orszag, ezzel mondjuk en sem ertettem egyet, mivel akkor lehetett volna Magyarorszag a horvatokkal... de vegul jol sult el a dolog. Szoval, szerintem az alapbol jo dolog, hogy sok, kis orszag is jatszhat focit a nagyokkal, es nem a nagyok es gazdagok elitklubja az egesz, de arra valoban kell megoldas, hogy a kis szovetsegeket ne lehessen korrumpalni. Az egyik megoldas rre amugy lehetne az, mint a konfod-kupa elve :D Hogy a FIFA csak a kontinens-beli szovetsegek laza egyuttesekent mukodik, tehat az UEFA-nak, a CONCACAF-nak, es a tobbinek 1, az az 1 db gyoztese/szavazata van, elobb nekik kell megegyezni, kicsi a kicsikkel, nagyok a nagyokkal szavaznak eloszor maguk kozott, es utana ezeket adjak ossze arrol, hol legyen a kovetkezo VB, utanpotlas VB, stb.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 14:37:32

@mojyo:

"Az USA-nak most az adta meg a lokest, hogy a CONCACAF utan nyomozhattak, ez az UEFA amerikai megfeleloje."

Pontosítás. Az UEFA észak- és közép-amerikai megfelelője. Mert Dél-Amerika önálló szervezetet alkot, a CONMEBOL-t.

2015.05.28. 14:38:17

@maxval bircaman szerkesztő: Igaz, jogos, elnezest! Koszonom szepen a pontositast :)

Bebbi 2015.05.28. 14:45:45

@mojyo: Persze, igen, ezek is teljesen jogos szempontok es valoban baromi osszetett ez az egesz kerdeskor. De az biztos, hogy ez a mostani rendszer elegge erdekesen mukodik... Persze, profitot general es sokszor ez is eleg... :-(

Taxomükke (UK) 2015.05.28. 14:49:16

@mojyo: Babette-et nem érdeklik ezek a jogi dolgok!

2015.05.28. 14:55:09

@Bebbi: Szerintem mar az is sokat lenditene, ha atlathatova tennek az egeszet, es el tudnanak szamolni az OSSZES penzzel, nemcsak a szovetsegeknek szant tamogatasokkal, hanem mindenki mindenel, a klubok is a sajatjukkal, a kicsik es a nagyok is, es ne legyenek titkos Neymar-fele szerzodesek... nameg, ha nem pofaleszaggato penzosszegekben nyomnak, az is segitene, az milyen mar, hogy az angol Premier Liga tavaly nyaron osszesen 1 MILLIARD angol fontert!!!! igazolt jatekosokat osszesen, meg, hogy nekem 3000!!! kiszamoltam halal komolyan, harom ezer evig kellene dolgoznom, hogy annyit keressek mint Ronaldo egy ev alatt, bruhaha! :D

Szoval, ha ezek kicsit normalizalodnanak, akkor lehetne esely igazan a fair playre! :D

qkuc 2015.05.28. 15:01:39

@mojyo: ha foci nélkül leképezed a sztorit, még érdekelni is fog, :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 15:10:08

@mojyo:

Most direkt utánanéztem. A 193 ENSZ-tagállamból csak 8 nem tagja a FIFA-nak: Kiribati, Marshall-szigetek, Mikronézia, Monaco, Nauru, Palau, Tuvalu, UK.

Viszont tagja 2 nem ENSZ-tag ország: Palesztína,Tajvan, plusz tag 11 országrész: Anglia, Aruba, Curaçao, Észak-Írország, Feröer-szk., Francia Polinézia, Hongkong, Makaó, Skócia, Új-Kaledónia, Wales, s 11 nem független terület: Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szk., Anguilla, Bermuda, Brit Virgin-szk., Cook-szk., Északi-Marianna-szk., Guam, Kajmán-szk., Puerto Rico, Turks- és Caicos-szk.

Így jön ki a 209 FIFA-tag.

2015.05.28. 15:13:22

@maxval bircaman szerkesztő: Igy van, a fent emlitett nem-FIFA-tagok (Kiribati, stb), + nehany nem ENSZ-tag orszagresz (pl. Gronland), sajat VB-t is szoktak rendezni, ami szerintem nagyon poen, szoktam is mondogatni, hogy ha Magyarorszag kilepne a FIFA-bol, VB eselyes lehetne, hiszen azt a masik VB-t siman megnyerne. :D

Hari Seldon 2 2015.05.28. 15:20:57

@mojyo:
Pedig Amerikának - sok hibájával együtt - az európai civilizáció hálás lehet.

Kétszer mentette meg saját magától: Egyszer a kommunizmus ellen, egyszer a nácizmus ellen.
és az úgy van, hogy az ember nem szeret hálás lenni. - Helyette kompenzál, és direkt "utálja".

Hari Seldon 2 2015.05.28. 15:23:41

@mojyo:
De ha a működése ugyanúgy marad, hogy minden fing-fang ország szavazat egyet ér, akkor semmi nem lesz jobb. A kis szegény országok küldötteit ugyanúgy lehet majd vesztegetni...
Az lenne a tisztességes, ha az UEFÁ-nak lenne döntő befolyása.

FutureFry 2015.05.28. 15:23:50

@mojyo: “... akik csak almodnak rola, hogy a Ronaldok, meg a Wall Street Farkasai lehettek volna.”

Ronald McDonald-ok? Ronald Reagan-ek Ja, hogy Ronaldók! Ékezetek, please!
- Az ékezetnáci

2015.05.28. 15:26:28

@Hari Seldon 2: Hat persze, en kompenzalok, es direk utalom, sot, egyetlen olyan orszagot sem illethet soha, semmifele kritika, akiknek az erdekei valaha ugy diktaltak, hogy olyan dolgokat tegyenek masoker aminek pozitiv kimenetele volt szamukra, sot, a kommentem is arrol szol, hogy en pontosan ilyen komolyan gondoltam ezt az egeszet, nyilvan azert emlegettem a borzalmas filmeket, mert en csakis es kizarolag halal komolyan, geopolitikai es tortenelmi kontextusban vagyok kepes a vilag orszagaira gondolni. Naszevasz.

2015.05.28. 15:29:44

@Hari Seldon 2: Hahaha, mert a foci nagyhatalom del-amerikaiak majd elfogadjak, hogy az UEFA-dontson mindenrol :D

Olvasd el a tobbit is mielott kommentelsz, pont azt javasoltam, hogy ne minden kis orszagnak legyen egy szavazata, hanem, hogy az egyes szovetsegeknek egy-egy.

@FutureFry: Nincsenek ekezeteim, íáóé van, de a tobbi nincs, ezert az a demokratikus, hogy egyet sem hasznalok, sajnalom. :D (Erdekesseg: Cristiano Ronaldot Ronald Reagenrol neveztek el, es valoszinuleg az eredetit is, bar errol nincs 100% biztos infom. Marmint, a brazil Ronaldot, az igazit! :D)

2015.05.28. 15:30:57

Ja es oszinten elnezest kerek mindenkitol az amokfutasert, igazan nem akartam elteriteni a mai posztolast! Eskuszom nem csinalom tobbet, bocsanat! Mindenkitol aki utalja a focit, elnezest kerek.

Herr Géza 2015.05.28. 15:39:10

@mojyo: Az megvan, hogy Ronaldo valószínűleg 3000-szer jobban is focizik, mint te??? :))))))))) Meg ha te kiballagsz a Bernabeu stadion gyepére maximum a pályamunkás lesz a néződ, ráadásul ő nem fizet ezért, hanem neki fizetnek, míg a Ronaldonak az edzésére elmegy bőven 3000 ember.....:))))))
Mellesleg nem kedvencem a srác, sőt....

2015.05.28. 15:50:15

@Herr Géza: Megvan, ne aggodjal :D Focizni biztosan jobban focizik, mint en, de lehet, hogy dolgozni csak 20x tobbet dolgozik mondjuk :D

Nem azt mondom, hogy is kapjanak olyan kulimelos orabert, mint en :D De azt ugye te is latod, hogy mennyire nevetseges, hogy ezek a focistak ennyit keresnek, es nem segiti azt, hogy megtisztuljon a foci, hiszen ennyi penz igeretevel eleg konnyu mindenkit a rossz oldalra csabitani, meg csalni vele, ez az osszeg, ez maga generalja azt az egyenlotlenseget, ami miatt ilyen korrupt az egesz.

Ennyi penz iszonyu felelosseggel is jar szerintem, es az sem szep, hogy soha egyszer sem szolt meg egyik ilyen csilliardos sztar sem, hogy legyen tisztabb a jatek, vagy, hogy nincsen gyomra elmenni a VB-re es jatszani egy olyan stadionban aminek az epitese kozben ezrek haltak meg. Ha megis tennenek ilyeneket, es mondjuk nem 3000-szeres szorzo koztem es koztuk, hanem max 300-szoros, akkor maris kevesebb lenne a problma :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.28. 15:53:10

@mojyo:

Igen, az alternatív FIFA. Az vicces. Egy időben Gibraltár volt ott a sztár, de tavaly beléptek az UEFA-ba, s jövőre a FIFA-ba is, így átálltak. Spanyolország mindig megvétózta a tagságukat az UEFA-ban, de tavaly a spanyolok hirtelen szóltak, hogy már nem haragszanak és nem fognak többet vétózni.

Aztán az UEFA ajánlotta, nem fogják őket egy csoportba sorsolni a viszály miatt (pl. Örményország és Azerbajdzsán nem sorsolható soha azonos csoportba), de a két szövetség azt mondta: nem kérnek a sorsolásvédelemből, ígérik, hogy nem fognak összeverekedni.

Az vicces volt, hogy május 9-én Moszkvában egymás után vett részt a menetben Örményország és Azerbajdzsán. Ez sehol másutt nem történhetne meg. Még az Eurovízión is vigyáznak, s a terem két végébe ültetik őket.

Gibraltár az egyik első hivatalos meccsét a magyar csapat ellen játszotta. A magyarok képtelenek voltak persze győzni, döntetlen lett.

Csodabogár 2015.05.28. 15:57:15

@Ödenburger [Hu/At]: Anyanyelvi szintem osztrákul fog megtanulni, ami a "hochdeutsch"-hoz képest elég fárasztó tud lenni. Én nagyon szeretem az osztrák németet, de a napokban ügyintéztem telefonon osztrákul, hegyeztem a fülem erősen.:-(

2015.05.28. 15:59:31

@maxval bircaman szerkesztő: Hat igen, szerintem amugy mar csak Gibraltar miatt is erdemes volt 20 csapatosra boviteni az EB-t, na nem mintha eselyesek lennenek, de lassan tenyleg annyi csapat lesz az UEFA-ban, ami megneheziti a kvalifikalast meg a kozepesebb csapatoknak is.

FutureFry 2015.05.28. 15:59:33

@mojyo:
"Nincsenek ekezeteim, íáóé van, de a tobbi nincs, ezert az a demokratikus, hogy egyet sem hasznalok, sajnalom. :D"
Kar. Csapoljal tovabb a focimeccseken, hamar nemi rajongassal vagy a Ronaldok irant. Ugyes focista, agyban jo.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2015.05.28. 16:02:13

@~~Babette~~:

"ugysem hiszunk a szüleinknek"

Ezt úgy mondod, mintha a szülők szoktak volna értelmes dolgokat mondani. Nem szoktak.

Ezzel nem azt mondom, hogy gyagyák, sőt szerintem általában nem gyagyák, de a pályaválasztási, párválasztasi, életvezetési tanácsaik nem csak nem értelmesek, hanem gyakran kifejezetten kontraproduktívak.

Kicsit általánosabban, és nem csak neked címezve, van ez a gyerekkori amnézia nevű jelenség, hogy később nem emlékszünk, hogy kisgyerekkorunkban mi történt velünk -- hát a későbbiekről is nagyon szűrtek az emlékeink, még a gimnáziumról is. Ha visszacsöppennénk a gyerekkorba felnőtt fejjel, és megint át kellene élnünk minden megalázást, ami a gyerekkor teljesen természetes része, nagyon pöszén néznénk.

Gyereknek lenni szar, kiszolgáltatott dolog, és szvsz az egyetlen oka, hogy egy darabig azért szeretjük még a szüleinket, az a stockholm-szindróma.

Oké, nem vagyok benne biztos, hogy ez mennyire kapcsolódott bármihez is.

2015.05.28. 16:03:13

@FutureFry: I see what you did there! :D

Határátkelő 2015.05.28. 16:05:16

@maxval bircaman szerkesztő: A Google a barátod. Gibraltár az első hivatalos meccsét Szlovákiával játszotta 2013. november 19-én, 0-0 lett az eredmény.Magyarországgal még soha nem játszottak hivatalos (barátságos vagy tét-) mérkőzést. Az U19-es utánpótlás válogatottal kevered, ők 2-2-t játszottak.

Krisztina Kőhalmi 2015.05.28. 16:06:36

Csak az a rossz, hogy elolvastam a cikket, érdekeltek volna a hozzászólások, de azok valamiért nem ehhez a témához tartoznak :\

2015.05.28. 16:11:04

@Krisztina Kőhalmi: Ezert vallalom a felelosseget, bocsanatot kerek! Ilyesmi itt mindennap elofordul, ezert en pofatlanul ugy dontottem, hogy nekem is szabad, de megertem, hogy mennyire idegesito! :D Megigerem, hogy en most lelepek, a tobbiek biztosan fognak irni temahoz kapcsolo kommentet is. Elnezest.

Herr Géza 2015.05.28. 16:13:49

@mojyo: Teljes mértékben egyetértek veled, csak olyan kötözködhetnékem volt..... :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 16:31:52

@mojyo: könyörgöm, ne a sharknado legyen az.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 16:32:53

@mojyo: micsinaltak? adtak labdat mindenkinek?

wuaaa 2015.05.28. 16:34:53

@Krisztina Kőhalmi: "..érdekeltek volna a hozzászólások, de azok valamiért nem ehhez a témához tartoznak :\ "

..na és mégis, vajon miért nem?

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 16:38:50

@Th's child: szarugy, de bizonyis dolgok tenyleg ugy vannak. mondjuk anyam eleg értelmes.

mas dolgok meg nem ugy vannak. de senki nem árulja el, mi lesz majd úgy es mi nem.

a vegevel totál egyetertek.

Hari Seldon 2 2015.05.28. 16:46:36

@mojyo:
"Hahaha, mert a foci nagyhatalom del-amerikaiak majd elfogadjak, hogy az UEFA-dontson mindenrol :D"

Az a Dél-Amerika, vagyis Brazília, akiket a németek 7-1-re, a hollandok meg 3-0-ra vertek? persze, persze. A foci már régen nem a trükkökről szól, hanem a taktikáról. és abban lemaradtak.

Hari Seldon 2 2015.05.28. 16:49:49

@mojyo:
Nem azt mondom, hogy személyesen neked van komplexusod, hanem Európa nagy részének. Az európai társadalmaknak van komplexusa. Ez meg átragad/elterjed a tömegek között. Egymást erősítve nyomatják az USA ellenes szövegeket a nyugati balos médiák.

Hari Seldon 2 2015.05.28. 16:52:00

@mojyo:
"Olvasd el a tobbit is mielott kommentelsz, pont azt javasoltam, hogy ne minden kis orszagnak legyen egy szavazata, hanem, hogy az egyes szovetsegeknek egy-egy. "
OK. Ez egy másik aspektus. Viszont itt is lehet az afrikai és dél-amerikai szövetséget korrumpálni, sőt az ázsiait is.

2015.05.28. 16:54:20

@Csodabogár:

www.youtube.com/watch?v=rgib5xy8MJ4
Es ez meg "csak" a becsi dialekt... :))) A durva, hogy a kollegaim siman kepesek egymas kozt igy nyomni... A burgenlandi meg meg ennel is sokkal durvabb, az az igazi paraszt-osztrak... :)))

2015.05.28. 16:54:39

@Hari Seldon 2: Igen, mert Brazilia = Del-Amerika, az, hogy a nemetek az argentinokkal jatszottak a VB dontot, az nem szamit. :D

qkuc 2015.05.28. 16:54:45

@Lex D'Arquebus: Sztem ez is gyerek, szituáció és ki tudja mi függő, minthogy beilleszkedik-e pikkpakk a közösségbe vagy sem. Fel a fejjel, :).

2015.05.28. 16:56:22

@Hari Seldon 2: Az UEFA-t is lehet, mindegyiket lehet, de minel tobbfele erdeket tomorit, annal nehezebb.

2015.05.28. 17:00:15

@~~Babette~~: Hogymicsoda? Mi a baj a Sharknadoval??! :D

Amugy a FIFA valoban adott labdat mindenkinek, csak okosban :D Nagyon erdekes sztori, nem annyira a focirol szol, mint a korrupciorol, mindenkeppen erdemes elolvasni. A bunozes amugy is mindig erdekes, vettem egy konyvet, meg nem olvastam el, a kepzomuveszet es a bunozes kapcsolatat taglalja, pl keplopasok, hamisitasok, ilyesmi. Ha van ilyen a focirol is (pl fogadasi csalasok, stb), akkor ajanljatok, en nem ismerek egy ilyet sem.

De be kellene fejeznem az offolast mostmar tenyleg, ramszoltak, meg minden. Bocsanat, tenyleg.

Hari Seldon 2 2015.05.28. 17:00:49

@mojyo:
Jelezem, hogy nem pont Dél Amerika, hanem Brazília. - Másrészt az Argentinokat is megverték.

Hari Seldon 2 2015.05.28. 17:04:17

@mojyo:
Igaz. De miután viszonylag a legjobb körülmények közötti népek lakják, ezért a korrumpálás is nehezebb, és "többe kerül", enél fogva kevésbé éri meg korrumpálni az európai UEFÁ-t.

Hasonlóan, ahogy az autótolvajok csinálják: Azt a kocsit kötik el, amit a legkönnyebb, nem azt, aminél a befektetett energia kisebb eséllyel "hasznosul" számára. - Na ezzel a hasonlattal most még jobban eltereltem az OFF-olást...

2015.05.28. 17:09:33

@Hari Seldon 2: Egyetlen gollal, a hosszabbitasban... Nem ettol van nagyobb sulya az europai focinak, az UEFA-nak meg foleg nem, ugye erted? :D Ertem, hogy szamodra az europai foci a mindenhatosag, de ettol meg mashol is letezik, es van olyan eros, mint Europaban, megha nem is olyan penzes :) Szurkolok plane mindenhol vannak, Del-Amerikaban pedig foleg, ezert nem lehet ennyivel elintezni, hogy a trukkos focinak vege, tehat dontson a focirol mindenben az UEFA ami kb ugyanannyira korrupt mint a FIFA mellesleg. :D

2015.05.28. 17:13:56

@Hari Seldon 2: Nos, az azert elegge kozismert, hogy az UEFA is rohadt korrupt. :D Raadasul, azert nagyobb hatalmat adni nekik, mert gazdagabb orszagok tomoritik, megintcsak antidemokratikus, es azt az egyenlotlenseget konzervalja, ami miatt letrejon a korrupcio a kisebbek kozott, akik, mivel nekik nem jut a gazdag szponzorok penzebol, jobb hijan a korrupcioban latjak az ervenyesulesi lehetoseget. A korruptakat nem magukra hagyni kell, hanem atlathatosagra kenyszeriteni.

kék madár 2015.05.28. 17:16:05

@Határátkelő: alternativ valosagok, teljesen meg vagyok zavarodva.

puhacica 2015.05.28. 17:19:04

@mojyo: nézd, engem olyan rettenet módon nem érdekel a foci, de most a te hatásodra el fogom olvasni a botrányról szóló cikkeket, mert eddig csak kerülgettem őket, hogy lehet, hogy meg kellene nézni... na de majd most! :D

qkuc 2015.05.28. 17:20:24

@FutureFry: Az ékezeteket elvitte a NAV meg az OEP, :D.

blackhairlady 2015.05.28. 17:23:30

Nagyon jo poszt, ez mindig egy erdekes tema.
a kerdesem annyi lenen (ha esetleg megjelenik a posztolo), hogy o errol a kirekesztettsegrol beszelt a szuleinek? Vagy esetleg ok abban a hitben eltek, hogy a nyelv jol megy, ergo minden rendben az iskolaban?

qkuc 2015.05.28. 17:23:46

@Krisztina Kőhalmi: Sajnos erről nincs mit többet beszélni, ez alkat/helyzetfüggő ... 20 kommentnél többet nem lehet kifacsarni belőle ...

Hari Seldon 2 2015.05.28. 17:23:47

@mojyo:
Abban igazad van, hogy az UEFÁ-nak is van vaj a fején. Viszont a foci is mint minden fejlődik. A fejlődés mozgatója a verseny - Ahogy a gazdaságban, csak itt más a működési elve. Dél Amerika elfelejtette "fejleszteni" a focit. Fejlődése, mint csapatjáték lelassult.

A brazilok 1994 óta tisztességes VB-t nem nyertek. - A 2002-es Japán Korea-it, nem számolom annak. Ott a bírók nagyon fújtak a Braziloknak, az összes jól játszó európai csapatot meg kiverették a Dél Korea-iakkal, hogy a döntőbe már ne legyen erős európai ellenfelük. (kiejtették a bírók az olaszokat, spanyolokat, stb...)

Na de tényleg nagyon elkanyarodtunk a mai témától. részemről be is fejezem a témát.

puhacica 2015.05.28. 17:29:19

@adg [Au, Darwin]: hát ez nem nagy kunszt ott a világ másik végén, lazaországban. itt már annál inkább mutatvány lenne. :D (bár az is igaz, hogy eddig bármelyik szomszédnak hozott bármit a futár, és épp engem talált meg, simán odaadta, anélkül, hogy legalább azt megkérdezte volna, ismerem-e az illetőt. magyarul UK is fejlődőképes. :D)

2015.05.28. 17:35:48

@Hari Seldon 2: A fejlodes mozgatoja a verseny, ez igaz, de csakis es kizarolag a tisztesseges verseny. Nem csak az a nem fair, ha az europaiak ellen fujnak :) Del-Amerika nem felejtette el fejleszteni a focit, hanem elkorrumpaltak a sajat vezetoik, illetve elcsuszott az egyensuly, az europai klubokba dol a penz a tobbi helyett is, es ezen pont az nem segitene, amit te javasoltal (marmint, hogy az UEFA-nak legyen nagyobb sulya.)

De mindegy, enis befejeztem, mostmar ezt mar tenyleg nem illik itt :D

blackhairlady 2015.05.28. 17:38:43

@qkuc: Hat sajnos nem:) Nekem mar akadt tobb felreerheto elmenyem emiatt. A 4-es, 7-es es 1-es kulonosen kritikus, nagyon vigyaznom, kell, hogy itteni sztenderd szerint irjam.

blackhairlady 2015.05.28. 17:43:19

@adg [Au, Darwin]: Na csak tovabb kellett volna olvasnom:) Tenyleg nagyon hasonloan emnenk a dolgok az orszagaink kozott:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 17:47:57

@mojyo: te, az a helyzet, hogyha erdekelbe is, akkor se erteben felet, mivel nem erdekel a versenysport(kiveve a magyar vizilabda viz alatti felvetelei).
ugy jarnek vele, mint a kitalalt kozepkorral, azt se tudtam végigolvasni, mert nincs alapismeretem(ja a történelem se erdekel, ani a romaiak utan volt. szerintem ott lezarult a tortenelem erdemi resze)

blackhairlady 2015.05.28. 17:51:14

@mojyo: Jaj de szep volt:) Ezt kinyomtatom es a gyerekeim kezebe nyomom kotelezo olvasmanykent.

Hari Seldon 2 2015.05.28. 17:56:47

Na, hogy visszatérjek a témához, még egy gondolat:
A beilleszkedésben szerintem hatalmas szerepe van a szülőnek is. fel kell készíteni a gyereket a változásra.
Ha a gyerek látja, hogy a szülei kiegyensúlyozottak, ő is az marad, még a szokatlan környezetbe is. ha ő is kiegyensúlyozott marad, kevésbé érik kirekesztési hatások.

blackhairlady 2015.05.28. 17:57:36

@HardPötty: Nekem van nehany angol szo amit felcserelve hasznalok, valahogy mindig a forditottja jon a szamra, mint pl. sightseeing-seesighting meg a sidewalk-walkside:))) van meg nehany, azok most nem jutnak eszembe.

blackhairlady 2015.05.28. 18:09:36

@Lex D'Arquebus: Nem mindenkie, az enyem sem:)
De hat ugye az anyai sziv elfogult, es a folyamatos beszedre mar ramondja, hogy anyanyelvi szintu. Ami meg sokaig nem lesz az, mert hosszu ido mire a szokincs eleri az adott orszagban felnovo gyerek szokincset.

blackhairlady 2015.05.28. 18:13:54

@adg [Au, Darwin]: Nalunk ezeket a szamokat kettesevel mondjak ki, pl. 1234 az nem egy ketto harom negy hanem tizenketto harmincnegy.

kék madár 2015.05.28. 18:17:45

@maxval bircaman szerkesztő: irdatlan mennyisegu kitalalt informacio van a fejedben aminek nem nezel utana, meg ha szepen kernek akkor se :)

blackhairlady 2015.05.28. 18:19:14

@P.Elliot: En ugy vettemm eszre, es helyi szulokkel beszelgetve nekik is az a velemenyuk, hogy a mi focink kb a gimnazium vegeig nagyon nepszeru a gyerekek koreben, es utana nincs olyan jol mukodo szervezet, csapat mint a pl Europaban.
az en fiam is focizott az elmult 3 evben, egy nagy parkban edzettek es itt voltak a szombati merkozesek is. Kb 50 focipalya, a kis 3 evesektol 18 eves korig minden korosztaly megtalalhato, reggel 8-tol este 6-ig folytak a meccsek. imadtam, a palya mellett ultunk mi szulok a kis kemping szeken es ugy szurkoltunk mintha legalabbis a VB donto lenne:)

2015.05.28. 18:31:46

@~~Babette~~: Jolvan jolvan, en csak ugy mondtam :D De megertelek egyebkent, a kozepkoros dolgokkal engem is halalra lehet untatni, engem a romaiakkal egyutt hidegen hagy a tortenelem, kiveve a muveszettortenetet, az mas :)

Taxomükke (UK) 2015.05.28. 18:32:49

@Hari Seldon 2: Ne tegyél már úgy, mintha a latin-amerikai foci olyan nagyon elhanyagolható lenne.
Gondolom, emlékszel, hogy Argentína 2., Brazília 4. lett a tavalyi vb-n. És volt még egy-két környékbeli csapat a 8 között.

Hari Seldon 2 2015.05.28. 18:51:52

@Taxomükke:
Ja, hazai pályán 4-ik. Argentinoknak kijött a lépés. Az ilyen egyenes kieséses rendszerben mindig kifuthat egy két csapat egy jó sorozatot.
Mindig kifut egy jó sorozat egy egy csapatnak. Aztán mindig megy a beszéd arról, hogy most aztán vége az európai focinak mert lám lám, Ghána, lám lám, Kamerun, lám lám Szenegál. Aztán mi lesz? Pár év, és hírük sincs.

Az egyenes kieséses részben elő fordulhatnak ilyenek.

Másrészt: Dél Amerikában hány ország van? 12. Ebből 4-5 VB részvevő. Ebből is szinte mindig ugyanaz a négy kerül be, a többi "kutyaütő" kategória.

Európának? 50 országa van. Részvevő? Olyan 10 lehet. Arányaiban jóval kevesebb.

De tényleg abba hagyom a témát. Valószínű, hogy nem fogjuk egymást meggyőzni. A foci is ilyen. (Mindenki a legjobban ért hozzá)

blackhairlady 2015.05.28. 18:57:31

@mojyo: Elarulod a konyv cimet? Engem is erdekelne

2015.05.28. 19:02:09

@Hari Seldon 2: Ez erdekes, en regota kovetem a focit, de szerintem meg soha nem beszeltek arrol, hogy vege az europai focinak :D Az meg, hogy Del-Amerikaban a kevesebb orszag fele mindig stabilan ott van, mig Europanak a negyede-otode, az nem azt mutatja, hogy akkor Del-Amerikaban a jobb? :D Marmint, igy is lehet ertelmezni, nem?

Szerintem a focival az a problema, vagyis azert gondolja mindenki azt, hogy ert hozza, mert azt hazudja, hogy racionalisan eldontheto, melyik a jobb, hiszen vilagos eredmenyek vannak benne, de valojaban tokre szubjektiv es erzelmi kerdes az egesz, neked peldaul az "europai" tetszik (bar ez elegge tagan ertelmezheto) es a "nemtrukkos", hanem a "taktikus", de ez nem jelenti azt, hogy a tobbi, masmilyen foci elhanyagolhato jelentosegu, vagy kevesbe ertekes. Szerintem. Namindegy, "peace", istenem, nem gondoltam volna, hogy 1998 utan is fogom hasznalni ezt a kifejezest. :D

2015.05.28. 19:04:53

@blackhair-lady: Baromi fantaziadus, az a cime, hogy "Art and Crime" :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.28. 19:11:38

@blackhair-lady: sot, hozzaadhatjuk a 6 es 9 irasat is, eleg sokszor nem "kunkoritjak" a 6 felso ill. a 9 also szarat...

2015.05.28. 19:12:06

@blackhair-lady: Igen :)

@Hari Seldon 2: Meg valami eszembe jutott, amit irtal az afrikai orszagok focijarol, ezek tobbnyire igenis fejlodnek, azert mert nem minden vb-n teljesitenek jol, az nem jelent sokat, a gazdag europai klubokban igenis sok kameruni, szenegali, stb jatekos van, de nemzeti valogatott szinten mar bonyolultabb teljesiteni, es az afrikai szovetsegek legendas korrupcioja miatt sem egyszeru a helyzetuk, ettol meg van bennuk potencial, es fejlodokepesek is, csakhat, ahogyan Szenegal belathato idon belul nem lesz Nemetorszag, ugy a fociban is ez a helyzet.

soad1221 2015.05.28. 19:14:24

@mojyo: ma nagyon megy ez Neked :)

2015.05.28. 19:15:28

@blackhair-lady: Igen :)

@Hari Seldon 2: Meg valami eszembe jutott, amit irtal az afrikai orszagok focijarol, ezek tobbnyire igenis fejlodnek, azert mert nem minden vb-n teljesitenek jol, az nem jelent sokat, a gazdag europai klubokban igenis sok kameruni, szenegali, stb jatekos van, de nemzeti valogatott szinten mar bonyolultabb teljesiteni, es az afrikai szovetsegek legendas korrupcioja miatt sem egyszeru a helyzetuk, ettol meg van bennuk potencial, es fejlodokepesek is, csakhat, ahogyan Szenegal belathato idon belul nem lesz Nemetorszag, ugy a fociban is ez a helyzet.

2015.05.28. 19:17:06

@soad1221: Ez burkolt celzas volt, hogy fogjam be? :D Mar annyiszor megigertem, de nehez! Bocsanat. :D

Nahat, ketszer ment az elozo, raadasul harom perc kulonbseggel!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.28. 19:21:25

@blackhair-lady: ezekre a palya-szeli kempingszekes idokre en is nosztalgiaval emlekszem:) igaz, a lanyom csak 1 evig jatszott, (masodikos koraban), de mi is mentunk hetvegenkent a meccsekre :) Egyik legviccesebb csaladi sztori is ehhez kapcsolodik:
A lanyom me'g nem igazan volt tisztaban mindennel a focit illetoen, igy pl. a biro karjelzeseivel sem. A biro eppen a gyerekem mellett allt, bedobast jelzett, es kinyujtotta a karjat. Erre a lanyom meg, a maga 7 eves szintjevel, es 2 evi amerikai kulturalis szokasokban valo jartassagaval, szepen egy "high 5-t' nyomott a biro kezebe, arra gondolva, hogy a biro "megdicserte" ot, elvegre minden felnott ezt szokta csinalni: kinyujta a karjat es varja a "pacsit":)))
Csak azt sajnalom, hogy nem volt nalam valami, amivel levideozhattam volna :)))) Azota is a csaladi anekdota-kincs resze a sztori :)

soad1221 2015.05.28. 19:23:26

@mojyo: nem, nem dehogy! éppen hogy fojtasd!!! :) a szófordulatok zseniálisak, komolyan mondom

blackhairlady 2015.05.28. 19:26:06

@Zsuzsi65: Ez aranyos lehetett :)))) Tenyleg kar, hogy nem volt nalad fenykepezo.

kék madár 2015.05.28. 19:26:38

@mojyo: ma nagyon megy ez Neked :) Es egyebkent is koltozz a kertvarosba :)

montroyal ( CAN qc) 2015.05.28. 19:29:07

@P.Elliot: baseballnal meg az hogy na, elutjuk a labdat, kicsit futunk aztan vakarozunk es ragjuk a ragogumit, ...
es kopunk .. azt kifelejtetted .

nalunk a soccer a masodik legnepszerubb sport a fiatalok koreben ... ehhez az Impact Montreal( www.impactmontreal.com/en) sikere is hozzajarul . igaz az amerikai dontobe egy mexicoi csapat ellen elvéreztek
ja ugye az elso sport a hockey .. viszont aki az NHL-hez szokott plane a dontokhoz annak a foci a 0-0, 1-0, 1-1,krv unalmas ..
a kozvetitesekben most bemondjak hany loves volt, es hany ment kapura ... felelmetesen gyenge a hockeyhoz kepest 90 perc alatt !! hatszor!! rugtak kapura .. wow ...

qkuc 2015.05.28. 19:29:22

@blackhair-lady: az egybesült államokat ismerve, sokáig mondod így, átveszik és ez lesz a sztenderd, :D

Taxomükke (UK) 2015.05.28. 19:29:59

@Hari Seldon 2: Én nem nagyon értek a focihoz, de most a kedvedért utánanéztem: a tavalyi VB első tíz helyezettjéből hat latin-amerikai.
Szóval futottak még kategóriának nem nevezném őket.
Az, hogy mi modern, mi jó, mi kevésbé, szerintem szubjektív. Én is inkább az európai focit nézem - mert itt lakom.

Mme Seldon 2015.05.28. 19:31:01

@Lex D'Arquebus:
Én sem mondtam, hogy a lányaim anyanyelvi szinten beszélnek franciául, épp tegnap panaszkodott az egyik ötéves lányom, hogy nem tudja elmesélni a barátnőjének, amit lerajzolt vagy amit álmodott.
A 2,5 évesem meg keveset beszél és teljesen keveri a két nyelvet (nem akarom pas, egér és papillon).

qkuc 2015.05.28. 19:32:26

@mojyo: háddemárna, csak kapcsolódik a történelem a művészettörténethez, :)

qkuc 2015.05.28. 19:34:30

@Zsuzsi65: Érdekes, mondjuk tény nem sokszor kellett kinn bármit is megírni, de ilyen gond nem volt. A családnevem megfelelő kiejtése már viccesebb volt, a reptéren skótok lettünk, :D.

blackhairlady 2015.05.28. 19:37:00

@qkuc: :)))) szerencsere nem hasznalom tul gyakran ezeket a szavakat, es ha igen, akkor elotte atgondolom.
Egybesult allamok:DDDD

Hari Seldon 2 2015.05.28. 19:39:59

@Taxomükke:
Erre mondtam, hogy az egyenes kieséses rendszerben könnyebb bent maradni időnként sokáig is. A labda gömbölyű. Az európai csapatoknak hozzá kellet szokni a klímához, és időzónához. Éppen befejeződtek az európai bajnokságok. A sztár játékosoknak idő kell rá, hogy visszazökkenjenek. A Dél Amerikai bajnokságokat hozzáigazították a VB-hez, csak az európai játékosoknak kellett a csapathoz szokniuk.

Továbbá: a Dél Amerikai játékosoknak a VB egy nagy kiugrási lehetőség, sokkal jobban motiváltak, hogy Európába tudjanak szerződni, és hát igyekeznek is. Ahogy a "meglepetéscsapatok" is.

Másrészt: Ezek szerint a 12 Dél Amerikai országból 6 kerül be a VB döntőbe. Azaz 50%.
Szerintem ez tök igazságtalan.
Viszont mára befejezem tényleg a kommentelést.
Este van. Fürdetés. Altatás... Sziasztok.

KoNor_engineer 2015.05.28. 19:40:29

@mojyo: "A fejlodes mozgatoja a verseny..."

Csak azt felejtik el sokan, hogy ez már nem (csak) a játékról szól. A mai versenysport (sajnos :( ) már kőkemény üzlet, olyan fokú terheléssel, ami szerintem már nem az egészséges testmozgáshoz kapcsolódik. És akkor még a különböző (legál/illegál) teljesítménynövelőket nem is említettem: ezek persze csak a brutálisan sok edzés mellett javítanak X %-ot, de elég megnézni hogy egy-egy versenyen mekkora a különbség az 1. és mondjuk a 4. közt, hogy lássuk, mennyit is számít az a kis plusz...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 19:52:03

www.youtube.com/watch?v=g3zKWcMtG5I

www.origo.hu/utazas/hirek/20150523-a-legjobb-nagyvarosi-strandok.html

Én is épp megütköztem a német iskolai szüneteken pár héttel ezelőtt.Mármint, hogy alig jut a német gyerekeknek
nyári szünet tán csak egy hónap, néhol.Azért ez irgalmatlan szívatás.Miért jó az, hogy a nyári 30 fokban ott kell rohadni az iskolában, ahelyett, hogy valami f@sza tóban pancsolnának naphosszat...
Én biztosan befordultam volna, ha így kell nevelkedjek; rohadtul nem kárpótolt volna, hogy az ilyen kis szirszar őszi, meg tavaszi szünetek esetleg hosszabbak...Már ha egyáltalán...

Elolvasva megértem teljesen a poszt-toló helyzetét, nem lehetett irigylésre méltó ez a gyerekkor.Németnek még magyar volt, aztán meg magyarnak már német...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 20:10:43

@tildy[UK]: "Ha kerdik hovavalosi, nem igazan tud mit mondani ra."

Én valszeg az ilyen kérdés hallatán visszakérdeznék, hogy mit szeretne hallani, hova valósi legyek? :D
Esetleg a szimpatikus beszélgetőtársnak felvázolnék 3-4-5 választási lehetőséget, osztán majd eldönti...
:-))

qkuc 2015.05.28. 20:11:42

@blackhair-lady: Volt egy ilyen főzőcskés műsor, ezzel a címmel, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 20:21:44

@blackhair-lady: volt egy duluthi srac, az meg a teknosbekat meg a bekasteknot keverte, mondvan,az mindegy:D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.28. 20:23:04

@Hari Seldon 2: en nem. azt se tudom, mirol beszelsz.

FutureFry 2015.05.28. 20:26:35

@qkuc: @blackhair-lady: @P.Elliot: @Zsuzsi65:

Igen, nekem is az a tapasztalatom mint @blackhair-lady: -nek, hogy errefelé az európai fociból “kinőnek” a gyerekek, mert már a gimnáziumban, pláne utána már “komoly” sportot akarnak űzni. Nincs is népszerű profi “soccer league” (az MLS 1993 óta létezik, de még Beckham sem tudta igazán “eladni”). Csak a VB körül szokot lenni kisebb felhajtás (pláne ha az USA is játszik - szinte mindig szokott). Tapasztalatom szerint a felnőtt “pick-up” típusú meccseken a játékosok nagy része külföldi (akik sajnos túl komolyan veszik a sportot). Egyébként meg soha sem értettem az amerikai foci az miért foci (nem mintha az ilyesmiben logikát kéne keresni), lásd:
thedudes.club/wp-content/uploads/2014/10/football-v-handegg.jpg

FutureFry 2015.05.28. 20:27:33

@mojyo: @qkuc:

Meg még:
Az elektronika boltban az üzletvezető nézi a leltárt, amin “30 fokabel” szerepel. Kérdezi a raktárost:
- Hogyan került 30m fókabél a leltárba ?!
- Nem fókabél, hanem főkábel!

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.28. 20:30:39

@geegee: No.- van egysegesen hat het a nyari szünet csak különbözö idöben, tehat eltolva tartomanyonkent. Nem olyan rossz AZ es nem Kell agyalni a szülönek, hogy mi a francot csinaljak viele 2es fel honapig. En meg azt tartom abszurdnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 20:39:47

@adg [Au, Darwin]: Haha, nagyon jók. :D
Az én kedvencem a "Jobb, ha ma én túlzok, mint holnap a véreb."

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 20:47:01

@Herr Géza: "Megtanultam. (:D) De tudok még angolul, franciául és spanyolul is."

Asztaqrva, ez igen.Ti "akartátok", hogy tanuljon nyelveket, meg hogy ennyit; vagy ő is? :D

Le a kalappal, szerintem lehet hogy egy harvardi diplománál is többet érhet az, hogy ha valaki beszél jól 4-5 nyelven...

FutureFry 2015.05.28. 20:58:13

@blackhair-lady: Az évszámnál leggyakoribb ez a módi (pl. 2015 = “Twenty fifteen”), kivéve ha a második része 10-nél kisebb (pl: 2009 = “Two thousand nine”). Összegeknél az (amerikai) angol pedig szeret százasokban számlálni (pl. $2200 az nem “Two thousand two hundred” hanem “twenty two hundred”)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 21:06:43

@maxval bircaman szerkesztő:

"helyértékenként. Azaz:
angol millió = francia millió
angol billió = francia milliárd
angol trillió = francia billió
angol kvantillió = francia ezer billió
angol kvintillió = francia trillió
"

Atya isten, szerintem írd ki normál alakban is, hogy tíz a hányadikon... :D
Vagy SI-prefixumokkal, exa-peta-tera-giga...
Nekem a milliárd után már a csilliárd jön... :D
De angol fórumokban is írnak olyat, hogy "zillion"
:-)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.28. 21:23:04

@fhdgy: En negy kulonbozo altalanos iskolaba jartam. Mindenhol beilleszkedtem:, felig-meddig megis kivulallo maradtam. Azutan 3 kozepiskola kovetkezett, mire leerettsegiztem. Valahogy mindig mehetnekem volt...Az egyetemen ereztem eloszor, hogy a helyemen vagyok. Iskolas korombol olyan baratom, akivel szemelyes kapcsolatot apolnek, egy sincs, pedig konnyen baratkozom. Hat igy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 21:23:43

@mojyo: Még nem olvastam ezt a lecsukós sztorit szakbarár-honlapon, de én is örülök neki.Rohadt mocskos korrupt banda, és az európai bagázs is mehetne velük a böribe, Platiniék sem különbek.Elvenni a rendezést a szovjetektől is, meg a katari abroszfejűektől is.Egyértelmű, hogy a gempa beszélt az elbírálásnál.És ez az ostoba rendszer is, amit akarnak asszem az EB-kre, hogy minden meccs máshol legyen és ne legyen konkrét házigazda, ez is egy gigantikus falloszság.

SzZoole 2015.05.28. 21:31:12

Meg neztem ezt a videot,hat mit mondjak,tobb mint erdekes.....

index.hu/video/2015/05/28/debrecen_menekultek/

montroyal ( CAN qc) 2015.05.28. 21:35:26

@geegee: hovavalosi,
meg amikor azt kerdik mi az origin-ja .. a volt vejem azt mondta ; haiti .. mire sokszor- a tudod igy, ott tudod .. mire a vejem -nem , nem tudom Canadaba szulettem es soha nem voltam Haitiben ..

tableno 2015.05.28. 21:36:14

@Zoole[uk]: szép kis tükröt tart a magyar társadalomnak. :(

FutureFry 2015.05.28. 21:39:23

@geegee: “angol billió = francia milliárd …”

Régen az angol billió (billion) és francia milliárd ugyan az volt (10^12) (a.k.a. “Long scale”). De az angolok (a 70-es években) átvették az amerikai értelmezést (a.k.a. “Short scale”), így most a legtöbb (összes?) angolul beszélő országban a billion az 10^9-et jelent (és pl. a trillion is ennek megfelelően változott).

SzZoole 2015.05.28. 21:45:31

@tableno: Legjobban a fiatal sracon csodalkozok,ilyet nyilatkozni,na meg a biztonsagi or,aki nem uszitotta a kutyajat ra,csak megugrasztotta,csak azert mert a csori bevandorlo srac halgatozott,akinek valoszinu,hogy csak parszavas magyar szokincse lehet.
Azert remelem,hogy Magyarorszagon nem mindenki igy gondolkodik.

tableno 2015.05.28. 21:50:33

@Zoole[uk]: mindenesetre ez jól mutatja, miért kéne minden magyar állampolgárt kizavarni Londonba mosogatni pár hónapra. Legalább szoknák a négereket maguk körül... :)

SzZoole 2015.05.28. 21:54:17

@tableno: Hat ha masert nem,legalabb szelesedne a latokoruk es megtanulnanak elfogadobnak lenni.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.28. 21:55:37

@tableno: black man-t akartal mondani ...?

montroyal ( CAN qc) 2015.05.28. 21:57:56

@Zoole[uk]: OK en elfogado vagyok ... de a gyomrom nem amikor beulok egy pakistan,shri lanka stb autojaba ..:-))

SzZoole 2015.05.28. 22:04:27

@montroyal ( CAN qc): Ne is mond,amikor a repteren a terminalon strihelek az utasomra varva,neha megall melletem 1-2,hat mit mondjak,a szaguk egyszeruen fenomenalis.Nem irigylem az utasat az ilyen sofornek....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.28. 22:11:06

@Zoole[uk]: @tableno:
Azanyámúristenit.
Nem kell itt hazaköpködni.
Megoldják maguk...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.28. 22:13:41

@Zoole[uk]:
Az én fatornyos falumban szintén ilyen menekülttábor működik.

SzZoole 2015.05.28. 22:15:08

@diggerdriver: Es neked mik voltak a tapasztalataid?

blackhairlady 2015.05.28. 22:22:31

@qkuc: nem hallottam meg, de tetszik:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.28. 22:24:11

@Zoole[uk]:
Amíg otthon laktam nem volt különösebb probléma.
Ha hazamegyek se hallok panaszt.
Ez nem jelenti azt hogy nincsenek problémák.
A helyi kisebbséggel több van.

blackhairlady 2015.05.28. 22:26:03

@FutureFry: es kivetel a 2000 az evszamnal, azt meg nem hallottam maskepp csak ketezernek kimondani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.28. 22:29:08

@Zoole[uk]:
A mai poszthoz kapcsolódva mondom hogy valós probléma a gyerekek "kimenekítése".

Gyerekkoromban voltunk egy osztályban 30-an. Ebből 4-5 kisebbségi.
Most ugyanabban az iskolában megfordult az arány.
A szülők menekítik a gyerekeiket a szomszéd falukba.

blackhairlady 2015.05.28. 22:29:22

@montroyal ( CAN qc): a ferjem dolgozott 2 evet Haitin, nem tudott szepeket meselni rola. Na de a vod biztos tudja hogy mennek ott a dolgok:))))

blackhairlady 2015.05.28. 22:31:34

@Zoole[uk]: es mennyit szedsz ossze striheles kozben?:))))))

SzZoole 2015.05.28. 22:50:27

@diggerdriver: a faluban ahol felnőttem egyetlen egy roma sem volt,az utolsó családot meg a '80-as években kitelepítette az akkori tanácselnök.
A gyermekeimnek sem volt problémájuk velük,mert tudtak,hogy ki az apukajuk:)))

SzZoole 2015.05.28. 22:51:17

@blackhair-lady: hat hallod en azt le sem merem irni:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.05.28. 23:11:14

@blackhair-lady: ex- vejem ... de lehet hogy mar eljutott oda ..

en csak szepet tudok Haitirol igaz csak egy napra voltunk es a
Royal Caribiennel egy felszigeten amit megvettek es ok tartjak fent a hajoik kikotesere super programokkal beach stb
www.kepfeltoltes.hu/view/150528/Labadee._Paradise_Cove__59__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

www.kepfeltoltes.hu/view/150528/Labadee._Paradise_Cove__60__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

www.kepfeltoltes.hu/view/150528/Labadee._Paradise_Cove__58__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

montroyal ( CAN qc) 2015.05.28. 23:14:48

@Zoole[uk]: csak nem tudom mi a titkuk .. mert termeszetesen nem lehetnek ilyen budosek .. biztos hasznalnak valamit ..:-)

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 00:32:01

@Th's child: "Ezzel nem azt mondom, hogy gyagyák, sőt szerintem általában nem gyagyák, de a pályaválasztási, párválasztasi, életvezetési tanácsaik nem csak nem értelmesek, hanem gyakran kifejezetten kontraproduktívak.
Gyereknek lenni szar, kiszolgáltatott dolog, és szvsz az egyetlen oka, hogy egy darabig azért szeretjük még a szüleinket, az a stockholm-szindróma."

húbakker... ez azért elég erős, nem csak az általánosítás miatt, hanem önmagában is. vagy én vagyok rettentesen szerencsés a szüleimmel. Az iskola párszor megalázott, de a szüleim ilyet sosem tettek, sőt, utasításokat sem adtak, hanem lehetőségeket, aztán hagyták , hogy esetleg elcsesszem a magam feje után, de akármit is csináltam 100%-ig támogattak feltételek nélkül és mindig ott voltak, ha szükségem volt rájuk.
Stockholm szindróma? A gyerekkorom nem volt túszdráma, sőt.

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 00:48:05

@FutureFry: "(amerikai) angol pedig szeret százasokban számlálni (pl. $2200 az nem “Two thousand two hundred” hanem “twenty two hundred”)"

hm, érdekes itt elvileg a british english volna a mérvadó, mégis használják ezt a százas izét: twenty two hundred

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 00:52:48

@geegee: "De angol fórumokban is írnak olyat, hogy "zillion"

a csillió az angolul gazillion
a csilliárd-milliárd pedig brazillion

:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.29. 00:58:12

Bocsanat az OFF-ert:) szoval lehet, hogy remenykedhetunkabban, Kaliforniaban vege less hamarosan a szarazsagnak. AU, NZ: figyeljetek, ha feletek most nyaron (telen) nagy szarazsag lesz, akkor jon az El Nino, es keszulhetunk egy kis esore! :) sacramento.cbslocal.com/2015/05/25/texas-storms-may-be-precursor-of-drought-busting-el-nino-for-california/

blackhairlady 2015.05.29. 01:06:10

@montroyal ( CAN qc): A ferjem a polgarhaboru idejen dolgozott ott, nem ilyen korulmenyek kozt laktak mint a te kepeiden:)
Itt kapott dengue lazt is.

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 01:42:14

@Zsuzsi65: mintha azt olvastam volna, hogy mos van el nino év, úgyhogy hideg és kevéssé csapadékos lesz a tél. ebből a hideg már itt van, csak négy fok volt reggel, azt hittem bekékülök a motoron, mire beértem dolgozni :) mondjuk ami ebből igazán zavar az az, hogy hideg lesz a tenger is, úgyhogy lehet, hogy télen nem tudunk szörfözni

a csapadék meg... az óceán közepén ülünk, csapadék az szokott lenni, hát kiváncsi leszek

adg 2015.05.29. 02:03:48

@Zsuzsi65: nalunk mindenkeppen nagy szarazsag van novemberig. Fuggetlenul az el ninotol itt nem lesz egy darab eso sem. Ilyen a szaraz evszak. Novembertol aprilisig meg esik majd 1500-2000 mm vagy tobb. Aztan megint semmi. Aprilis ota nem esett most sem.

Amugy pont hallottam a radioban, hogy errol elmelkedtek. Iden szarazabb telet varnak queenslanben. Itt fent nem nagyon lesz ez miatt valtozas. A homerseklet is inkabb kicsit melegebb a szokasosnal ejjel. Ilyenkor mar dermeszto 19-20 foknak kellene lenni ejjel, de meg mindig inkabb 25-28 van. Napkozben a szokasos 32-34. Az konstans, nem valtozik sosem.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2015.05.29. 02:24:29

@pappito:

"ez azért elég erős, nem csak az általánosítás miatt,"

Ami az általánosítást illeti, nem elsősorban a szüleimből indulok ki -- egy kicsit nyilván belőlük is, de nem elsősorban belőlük.

Mondok olyan paneleket, amik tök ismertek, egészen egyszerűen mindannyian hallottunk róluk, vagy éppen nem csak róluk, hanem konkrétan őket a szüleinktől.

Például "addig nem állhatsz fel az asztaltól, amíg meg nem eszed...". Ismert mondás.
Ha eljátszunk a gondolattal, hogy megcseréljük a szerepeket, vagyis mondjuk fiatal felnőttként vendégül látom a nagymamámat, és elépakolok valami tetszőleges ételt (ha sejtem, hogy nem szereti, az plusz pont), aztán megmondom neki, hogy márpedig az asztaltól nincs felállás, és természetesen, be tudnám vetni a testi erőmet is... nem egy ormótlan faszkalap leszek-e én ettől?

A trükk szerintem ott van, hogy a kisgyerekeket nyilván ér, sőt elvárt dolog tárgyként, birtokként kezelni. Hogy megint általános példát mondjak, például a csecsemőlányok fülének kilyukasztása vagy a kisfiúk körülmetélése ilyen: úgy kezeljük a testüket, mint egy tárgyat, ami a mienk. És btw, csak mellékgondolatként, tudom, hogy provokatív lesz, de nem csak a provokáció kedvéért, hanem igazi kérdésként, de ha felteszem, hogy egy gyerek teste egy tárgy, ami nem az övé, hanem az enyém, meg lehet szurkodni, le lehet vagdosni róla dolgokat, akkor vajon miért probléma az, ha fajtalankodom vele? Vagy nem fajtalankodom vele, mert az árthat, hanem csak például rámaszturbálok. Szerintem ez nagyon is releváns kérdés, és nem azért, mert fajtalankodni oké, hanem mert a gyerekek testét tárgyként kezelni sem oké. Mégis, ez tök általános dolog, borzasztó nagy a társadalmi elfogadottsága.

Később, amikor a gyerek még gyerek, de már nem csecsemő, ér lefogni, és beletuszkolni az gyógyszert. Most nem azt mondom, hogy ez nincs így jól, csak rögzítsük azt a tényt, hogy a gyerekeknek a szemünkben nincsen méltósága, teszünk rá, hogy mit akarnak: én vagyok az erősebb, lefogom, kész. Legföljebb sivalkodnak.

Ez, gondolom, egy színátmenetes skála, ahogy évről évre kicsit több méltóságot engedélyezünk neki. Ez nyilván nem egy zökkenőmentes folyamat, és innen lehet sejteni, valószínúleg szó szerint mindenkit megaláznak valamikor a szülei, mert egy pillanatra elbambultak, és azt hitték, a gyerek még csak 7 éves, de már kilenc.

Elég, ha meggondoljuk, hogy még a felnőtt emberek is játszmáznak egymással párkapcsolatban vagy akárhol, és bántják is egymást, ha másért nem, hirtelen felindulásból vagy meggondolatlanságból. A szülők is játszmáznak és érzelmi zsarolnak, a különbség csak annyi, hogy a gyerekekkel szemben mindig a szülő nyer.

De mondok még egy példát, a makarenkói pofont. Másokat megütni nem oké, gyerekeket sem. Én a nyolcvanas években meg a kilencvenes évek elején voltam gyerek, teljesen triviális, hogy a tanáraim és a szüleim is megütöttek néha (mind you, nem vertek, megütöttek).

2011-ben volt egy módosító javaslat a parlamentünkben (bár lehet, hogy te már akkor nz-ben voltál), egy bizonyos michl józseftől, hogy vegyék ki a köznevelési törvényből, hogy egy tanár nem ütheti meg a gyerekét. Mint mondta, ő mindig elmondta a kölykei tanárainak, hogy nyugodtan járjanak el a gyerekek "atyjaként". (Atyaként eljárni természetesen a fizikai erőszakot jelenti, világos.)

Mármost ezt éppen az én faterom is elsütötte, és A) még egyszer, a gyerek nem tulajdon, és B) másfelől megint fordítsuk meg a szerepeket, ha majd a fater be kell adni meghalóintézménybe, mondhatom-e az ápolóknak, hogy ha rosszalkodik, verjenek le neki egyet? Ugye, hogy nem.

És lám, a makarenkói pofon is nagyon megy nálunk. Vagy ha vesszük a sorkatonaságot, az részben eleve a megalázásra, ráadásul már fiatal felnőttek megalázásra épül, mégis, az előttünk levő generáció szerint az része kell, hogy legyen az életnek. (Nem akarok messzire ágazni, de a közoktatásban a fegyelmezés jó része is a megalázáson alapul, és nem látszik, hogy bárki is el akarná törölni az iskolákat.) És akkor meg sem említettem a gyerekkori sportképzést, ami a mi gyerekkorunkban még alapértelmezés szerint azzal járt (a szülők tudtával), hogy a gyereket bántalmazzák -- lásd a fehér tenyér című filmet például.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2015.05.29. 02:25:06

@pappito:

Oké, említettem az étellel való visszaélést, a bántalmazást, a méltóság megsértését, és mindezek a példák az előttünk járó generáció(k)ban borzasztó elterjedtek, és szerintem ez a korosztály visszanézve is helyesnek látja őket. (Hogy ma milyen elvek mentén nevelnek gyereket, azt nem tudom.)

Egy szó mint száz, arra azért nem vetemednék, hogy kijelentsem, hogy de bizony, téged is megaláztak valamikor, mert azért az túl nagy pökhendiség volna, de szerintem az általánosítás nagyon is megállja a helyét. Nézetem szerint a szülőség első ismérve, hogy valahol, valamikor bántani fogsz egy gyereket, és részemről se nem nagyon szeretem a szülőket, se nem nagyon bízom bennük. (Igen, tudom, hogy ez utolsó mondat védhetetlen, és a rasszista logika használata a szülőkre. Ez van.)

Na így, természetesen ezt most nem a te ellenedben írtam, hanem csak kifejtendő, hogy hogy értettem, amit értettem.

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 02:58:09

@Th's child: hú köszi szépen, nagyon érdekes amiket írsz, elsősorban azért, mert ezek szerint én burokban nőttem fel, legalábbis az otthonunkban ilyen megalázósdi nem ment. Persze az igen valószínű, hogy a szüleim is játszottak ilyen hatalmi játékokat, mint minden felnőtt, de ezeket nem rajtunk vezették le szíjjal.

Nomostan ez amúgy egy olyan terület ahol én eléggé kevés ismerettel erendelkezem, csak a saját tapasztalataimból tudok kiindulni. Persze biztosan az én szüleim is rámszóltak, de erősen kerülték az "azért mert azt mondtam" jellegű kijelentéseket, én megszoktam, hogy nekünk a "nem" mellé mindig volt valamiféle "azért nem, mert..." kezdetű magyarázat.

A testi fenyítés egy nagyon fura dolog, én ha jól emlékszem még nem ütöttem meg a gyerekeimet sőt a nagyobbik fülét is csak akkor likasztattuk ki amikor ő kérte (8 évesen) és nem kezeljük tárgyként, ahogy engem sem kezeltek tárgyként a szüleim, sem a bátyámat, sem egymást.

A gyógyszerbetuszkolás pl. igen érdekes helyzet, hiszen ha beerőszakolod a gyógyszered a gyerekedbe, akkor az ő érdekében élsz vissza a hatalmaddal, de mégicsak erőszak, hát nem tudom. Nemrég mesélte egy itteni barátom, hogy Mo-n jártak és a gyereket el kellett vinni orvoshoz, aki lefogta, hogy megvizsgálja, mert úgyis csak gyerek és nem is értette a doki, hogy mi a fasz a baja a szülőknek ezzel, errefelé ez nem divat és a gyerek nem is értette, hogy mi ez az egész terror.

A makarenkói pofonról tudok, de részem sosem volt benne és elfogadhatatlannak is tartom, de ez nyilván a buborék miatt van. Itt egyébként van törvény, ami tiltja és bünteti a testi fenyítést családon belül is.

De amúgy azt hiszem abban igazad van, hogy ez a megalázósdi elég elterjedt vagy elfogadott dolog.

A katonaságot nem venném ide, az szerencsére már nem sorozós Mo-n, de az a sok megalázósdi az pont azért van, mert a civilekből katonát kell csinálni, (ennek megvan a pszichológiája, még ha kétlem is, hogy a néphadseregben a pszichológia szó elhangzott is volna) a katonának pedig az az ismérrve, hogy nem civil - tekintsük ezt kivételes helyzetnek.

A szervezett sportról vannak emlékeim, bár ott a hajtásra emlékszem, megalázósdira nem, és mondjuk nekem a szüleim nem szóltak bele abba, amikor sportklubot váltottam, mert nem szerettem az előzőt. Mondjuk az én edzőim nem ilyen házmesterhatalmú senkik voltak, akik végre kiélhették a gyerekeken a faszságaikat, tudtommal az ilyenek mind tornatanárnak mentek szakközépiskolába :(

De mondom, ha amiket leírsz, azok általánosak, akkor én nagyon kivételezett helyzetben nőttem fel, és rohadt szerencsés vagyok.

mondjuk a gyerek szexuális kihasználása meg a füllikasztás közötti párhuzam nekem nem áll meg, és a gyerek=birtokolt tárgy sincs az értelmezési tartományomban

P.Elliot 2015.05.29. 05:06:49

@blackhair-lady: Hat a gimnazium utan az egyetemeken lehet folytatni a futballt ha jol tud a gyerek akkor osztondijjal es onnan kiemelik a nagy csapatokba.Valoszinu hogy mar elotte is figyelik a kiemelkedo jatekosokat a gimiben is es meg egyetem se kell hogy leigazoljak. Tudod en ugy gondolom hogy itt meg nincs rendesen kidolgozva, felepitve hogy mit is kezdjenek a tobbivel akik tudnak jatszani es szeretnek de az is meg fog jonni nemsokara.
Igen, en is lattam ilyen gyerek futballmerkozeseket amin kinnt volt az egesz iskola szinte, jo moka volt nezni.
Beszelgetek az Indexen valakivel aki Magyarorszagon lakik akinek a gimis unokaja itt jart fel evet North Carolinaban, nyelvet tanulni es a soccer csapatban jatszott. Ugy ment haza hogy meghivta az itteni fogado csaladja hasonlo koru szinten futball jatekos gyereket Pestre egy kis vakaciora ahol elvitte kulonbozo ifi csapatokhoz, megneztek hogy jatszik es az amerikai srac kapott egy feleves osztondijat amit el is fogadott igy kesobb kezdi az egyetemet de meg az is lehetseges hogy Europaban marad valami csapatnal, meg nem tudjak a jovot.
Kolcsonos lehetosegek es tapasztalatcsere a ket gyerek kozott. Jo, mi?

P.Elliot 2015.05.29. 05:16:20

@montroyal ( CAN qc): Tenyleg kifelejtettem a kopest, hehehe...Gondolom sok nyal kepzodik a ragogumitol kifejezetten undorito. Azt hallottam hogy azert ragoznak mert az jo idegesseglevezeto.
Kanada nagy a jeghokiban az biztos de van is hideg hozza meg gondolom extra tehetsegu jatekosok. En nem igazan ismerem a szabalyokat de szeretem elnezni neha, nem egy konnyu sport azon a vekony korcsolyan rohanni, gondolom kivan a bokajuk.
A soccer a szememben a sportok sportja. 90 perc rohanas ha rendesen jatszak az azert valami.

P.Elliot 2015.05.29. 05:25:07

@FutureFry: Amikor eloszor lattam itt kinnt fiatal koromban amerikai futballt szinte megijedtem hogy mifele sport az ahol lerantjak egymast a foldre, ugy vagnak oldalba hogy nem kapsz levegot a labda meg szinte eltunik az emberhegy alatt. Es folyton leallnak. Kozelebbrol nezve lattam hogy itt kituno jatekosnak lenni nem egyszeru. Talpon maradni, cselezni, gyorsan futni, kikeveredni az embertomegbol ahol mindenki radhajt, nem, nem egyszeru.
Egyebkent sosem tudtam megkedvelni ezt a sportot, igaz a baseball sem tartozik a kedvenceim koze.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.29. 05:28:23

@Th's child: azert nalunk van egy torveny a legalis fenékre utesre (fessé) persze nagyon be van hatarolva , nem vagyok szakerto benne de létezik ..

www.legal-info-legale.nb.ca/fr/publications/criminal_law/Spanking_and_Disciplining_FR.pdf

montroyal ( CAN qc) 2015.05.29. 05:32:16

@P.Elliot: igaz 90 perc rohangalas erre-arra kemeny .. de nem biztos hogy latvanyos . plane azert a sovany 1 golert meccsenkent .. ja meg 5 kapura lovesert..

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 06:23:08

@montroyal ( CAN qc): a helyzet az, hogy ez pc kifejezes itthin, magyarul annyira modoros, h kontraproduktiv.
a neger kifejezes teljesen szalonképes.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 06:26:35

@pappito: igen jo gyerekkorod volt.
masok meg utaltak gyerek lenni.
nem feltetlenul a szulo direkt hibája. nekem a nagyobbik is alig varta, h felnott legyen.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 06:29:38

@pappito:

kozbeszed...

itthon idvan a ketto otven meg az otezer negy
es amig volt fillér , lehetett 2,50 meg 250,
es lehet 5400 vagy 5004.

2015.05.29. 06:50:23

@P.Elliot:
"A soccer a szememben a sportok sportja. 90 perc rohanas ha rendesen jatszak az azert valami. "
A szantas, kapalas az semmi, ellenben a kaszalas, az igen! Az aztan a munka! Napestig elneznem!:)

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 07:03:02

@~~Babette~~: "masok meg utaltak gyerek lenni"

szerencsére mások nem én vagyok :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 07:03:57

@~~Babette~~: ja, erre azért még emlékszem, csak szokni kell, hogy megvannak a helyi szokások

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.29. 08:18:35

@FutureFry: igen, ezt tudtam, hogy ott van egy tíz a harmadikonnyi differencia...zavaró is eléggé...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 08:25:00

@kék madár:

Másodlagos dolgoknak nncs értelme utananézni. Eleve most is igazat mindtam, csak részletben tévedtem.

huracan1 2015.05.29. 08:26:00

Nos, gyerekkoromban Magyarországon belül váltottam iskolát (másik város), és hát utáltam az újat. Befogadtak, sikeres voltam, nyelvi nehézségeim sem voltak, mégis gyűlöltem. Aztán felnőtt életem legelején országot váltottam, imádtam. Pár éven belül 3 helyen laktam, mindet szerettem, a nyelvi nehézségek ellenére. A negyedik helyet utáltam, 16 év ellenére nem tudtam megszokni, hiába volt praktikus, szép, nyugodt. A mostani falut imádom, soha többé nem akarok innen elmenni, pedig a "világ végén" lakunk. A gyerekeimnél szintén változó, hogyan élték meg a költözést. Ők már itt születtek, nyelvi nehézségeik nem voltak, a kicsi mégis utálja ezt a falut, az előzőt imádta. A nagyot nem zavarja, sőt, nem is nagyon érdekli, hol lakik épp, bármikor költözne bárhova, csak szép hely legyen.

Azt gondolom, az iskola, az óvoda -pontosabban a tanárok, nevelők - nagy részben hozzájárul ahhoz, hogy a gyerek hogy érzi magát az adott helyen. A kicsinek az óvónője és az elsős tanárnője egy angyal volt, imádta az összes gyereket, a napközis felügyelők szintén halál jó fejek voltak, a mai napig látogatjuk a napközit, ha arra járunk. Viszont a mostani tanár egy marha (elnézést), utál is a gyerek suliba járni, a kimagasló eredményei ellenére. A konzekvenciát levontam: nagyobb városba kell költözni, hogy a gyereknek legyen lehetősége iskolát váltani, ha valami nem smakkol. ;)

soad1221 2015.05.29. 09:56:28

@Th's child: nem tudom, hogy neked milyen szüleid voltak, de ez borzalmas hülyeség.
Megalázás? mit tekintesz annak? Ha leszidod a gyereket, ha olyan dolgot tett, amit nem szabad? Ha megbüntetem, ha rosszat tett, mondjuk, állj be a sarokba, és gondolkodj el azon, amit tettél, majd megbeszélem vele, hogy mit tett, ez miért rossz és legközelebb mit tegyen és mit ne...? ez megalázás?
Én kaptam pofont életemben, talán 2x, emlékszem is rá.. mégsem érzem úgy, hogy a szüleim engem terrorizáltak volna. Ha egy szülő dühös lesz, elveszti a türelmét, és kiabál a gyerekével, aki a határokat feszegeti, akkor az a szülő már megaláz, terrorizál, satöbbi?

tegyünk már különbséget ezek között, és ne mossuk össze a nevelést (még mielőtt: nem, a pofon nem része ennek) a terrorral..

soad1221 2015.05.29. 10:09:06

@~~Babette~~: más az, ha egy gyerek utál gyereknek lenni, és más, ha emiatt megalázott, és terrorban tartott...
Meggyőződésem, hogy minden gyereknek volt olyan időszaka, napja, amikor utálta, hogy gyerek, amikor utálta a szüleit, mert nem kapott meg vmi, vagy nem engedtek vmit...
Nekem volt.. de akkor sem éltem meg egy túszdrámának, és most utólag sem értékelem annak.
Emlékszem a szar dolgokra, és a jókra is.. van amit elhibázottnak tartok a szüleim részéről, és van amit megtartandónak... ezek alapján meg én is nevelem valahogy a gyerekeimet, és majd ők is véleményt fognak megfogalmazni... DE hogy, ez egy ilyen sötét és szülők hatalmából adódó visszaélésekkel teli időszak lenne, azért brutális hülyeség. Ez az általánosítás azért nem jó, mert pont, hogy szétteríti, és komolytalanná teszi a gyermekbántalmazást, mint sajnos létező dolgot, és pont azok fognak tovább szenvedni, akiknek viszont ebben részük van. A gyerekek többségének nincs ebben részük.

Egy pofont és egy kiabálást (bármennyire is rossz megoldások ezek), ne mossunk össze a módszeres lelki és/vagy testi bántalmazással.

soad1221 2015.05.29. 10:18:50

@Th's child: egy apró megjegyzésem lenne a körülmetéléshez: ez azért történhet egészségügyi okok miatt is..
De innen a gyógyszer kérdésre.
Nekem sajnos számtalanszor kellett a fiamat lefognom. Ha nem teszem, akkor ma nem élne, ezt tudjuk. Nyilván nem a lefogástól lett jobban, de a helyzet az, hogy másfél évesen nem értette még, hogy miért is szúrják bele azt a tűt, és vesznek le tőle 9 kémcső vért egy igen komoly vizsgálathoz, illetve miért vesznek tőle hetente vért, illetve miért szurkálják infúzióval, és még sorolhatnám...
Hidd el, ha lett volna esély megmagyarázni neki, hogy elfogadja megtettük volna. De nem volt, így nem maradt más, mint a fizikai fölényemmel "visszaélni". Akkor én most a hatalmamba kerítettem, visszaéltem a fizikai fölényemmel, terrorban tartottam, sőt megaláztam emberi méltóságában, tárgyként használtam a testét (az, hogy ezt szinte egyenlővé teszed a rámaszturbálással meg nem picit beteg gondolat)?
Ismétlem: tudjuk, hogy nem élne. Ma egészséges, 5 éves gyerek.
Megjegyzem ezt megteszik felnőttel is, ha szükséges...

qkuc 2015.05.29. 11:11:43

@Zsuzsi65: Adjak kölcsön esőt? Itt lassan egy újabb folyó keletkezik a Nagy Alföld közepén ..., :D.

2015.05.29. 11:46:06

@Th's child: Huh... Hat, en mar a multkor akartam kerdezni, csak nem mertem, hogy honnan ered nalad ez a felelmetes mizantropia es csaladosgyulolet...

De mostmar tudom, hogy onnan, hogy te ugy gondolsz az emberi kapcsolatokra, hogy mind csak hatalmi jatszma es birtoklasi vagy. En oszinten sajnalom, hogy neked olyan sors jutott, hogy ezt a kovetkeztetest szurted le. Komolyan mondom, hogy az ilyentol megszakad az ember szive. :(

A jo hir viszont, hogy ez egyaltalan nem igy van, marmint, hogy az emberi kapcsolatok egyaltalan nem ilyenek, vagyis, vannak masmilyenek is, es egeszen biztosan neked is van eselyed ra, sot, neked is jar, es jogod van hozza, hogy megtapasztald, hogy milyen peldaul az olyan, amikor oszinten es feltetel nelkul szeretik az embert. Oszinten remelem, hogy volt mar ilyenben is reszed, es lesz is biztosan, valaki lehet, hogy epp erre var, hogy neked adja. :) *megolel*

2015.05.29. 11:56:28

@~~Babette~~: Enis igy voltam vele, es nem utaltam a szuleimet, sot, nagyon jo csaladban nottem fel, en a tobbi debil hulyegyereket utaltam. :D A felnottseg azert megiscsak izgalmasabb, vagy legalabbis nekem akkor annak tunt, en sose ertettem mi jo van a hulye varazslokban meg kiskutyakban a tobbi ilyen barom meseben, en gengszter akartam lenni, de minimum adocsalo (pedig hol volt meg akkor a 27%) :D

Szerintem a Pan Petert, meg a Harry Pottert meg ezeket az elvarazsolt szarokat mind depresszios felnottek irtak akik utaltak az eletuket es menekultek az eletukbol, de arrol, hogy egy gyereknek valojaban mi izgalmas, fogalmuk sem volt. :D

soad1221 2015.05.29. 12:17:46

@mojyo: ebben lehet vmi, én már gyerekként is imádtam a keresztapát, meg mindenféle maffiafilmet.. . :D

2015.05.29. 12:36:37

@soad1221: Jaaaj nem, attol nagyon feltem :D Annyira nagymeno nem akartam en lenni, csak egy ilyen kozepes K-Europai fehergalleros, nem akartam en embert olni, meg gyulolom az eroszakot en, en csak at akartam mindenkit verni a magam hasznara, mint egy rendes magyar a 90es evekben. :D

Evain 2015.05.29. 12:49:56

@soad1221: én spec az időlabirintuson igzultam kistiniként, bár a végén már rohadtul frusztrált, hogy az istennek nem bírják megszerezni azt a nídust Rotgónak. :D

2015.05.29. 12:57:49

@soad1221: Hat nezd, nekem mar ez is hetfejusarkany-szintu fikcio volt, hiszen en mar attol is osszeszartam magam, ha ramszolt a szomszed neni, hogy hangosak vagyunk a lepcsohazban meg ilyenek, szoval en csak almodoztam, hogy valaha ilyen realisztikus maffiozo legyek felnottkoromra, dehat tudtam valojaban, hogy nem leszek, nemvagyokenolyan! :D

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2015.05.29. 13:08:48

@tableno: @diggerdriver: @Zoole[uk]:

"Azert remelem,hogy Magyarorszagon nem mindenki igy gondolkodik."

Igen, és az a furi benne, hogy ezek az emberek valószínűleg nincsenek tisztában vele, hogy pontosan ezt nevezik rasszizmusnak. Ha megmondanánk nekik, hogy barátom, te rasszista vagy, kézzel-lábbal tiltakoznának.

@pappito:

Nincs hozzáadni valóm, csak nyugtázom, hogy olvastam, és ok.:)

@montroyal ( CAN qc):

Sajnos nem beszélek franciául, de ez érdekes, majd ráguglizok, köszi.

soad1221 2015.05.29. 13:20:55

@mojyo: nézd, az hogy a levágott lófejjet tenni alvó emberek mellé menőségnek tűnt akkor, még bizony én sem tettem meg ezt az osztályfőnökkel.. :) jelenleg a sebességhatárokat is olyan pontosan tartom be, mert nincs kedvem beleszaladni egy jó kis büntibe, hogy csak na....

na mindegy a tanulság, hogy képzeletben biztos sokkal gengszterebb voltam Nálad... :D

2015.05.29. 13:28:25

@soad1221: Huh b*zmeg, meg csak most gondoltam bele, hogy mekkora luzer is vagyok en. Nem eleg, hogy megse lettem gengszter es ilyen idegenbeszakadt kulimunkaskent posztolgatok az internetre, meg a gyerekkori almaimban, a sajat agyamban b*zmeg, ahol lehettem volna akarki, b*zmeg, AKARKI, meg ebben is csak egy kozepszeru senki voltam. Atyaisten! :D

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2015.05.29. 13:47:17

@soad1221:

"Ez az általánosítás azért nem jó, mert pont, hogy szétteríti, és komolytalanná teszi a gyermekbántalmazást, mint sajnos létező dolgot, és pont azok fognak tovább szenvedni, akiknek viszont ebben részük van."

Ez egy jó észrevétel, természetesen igazat kell, hogy adjak.

Ugyanakkor a dolog nem kétállású kapcsoló, nem fekete és fehér. Csupa-csupa szürkeség van.

Vannak olyan súlyú dolgok, amiért rendőrt kell(ene) hívni egyes szülőkre, és ahogy mondod, ezeket nem kellene összemosni mással.

Az atyai pofon vagy a fülkilyukasztás szerintem sem ilyen, ugyanakkor nem is okék, és jó lenne, ha lenne róla társadalmi párbeszéd, hogy fellépjünk ellenük.

Ami az általánosságot vagy gyakoriságot illeti, a feministákat hívom segítségül (és most nem a feministák szidalmazása jön, senki ne aggódjon). Szerencsére felhívják a figyelmet és a köztudatban tartják a nők elleni erőszakot, így tudjuk, hogy kábé minden ötödik nőt bántalmaznak a kapcsolataikban. Ha ezt extrapoláljuk a családokra, biztosak lehetünk benne, hogy legalább minden ötödik családban verik a gyerekeket. Nem módszeres kínzásról beszélek természetesen.

Nem azt akarom mondani tehát, hogy mindig mindenhol megtörténik, de maga a konkrét fizikai bántalmazás sem fehér holló egyáltalán.

"Egy pofont és egy kiabálást (bármennyire is rossz megoldások ezek), ne mossunk össze a módszeres lelki és/vagy testi bántalmazással."

Ez is egy szürke kérdés. Megint feministák: az a tanács ma a nőknek, hogy a bántalmazó kapcsolatból a leges-legelső előforduláskor ki kell lépni. Nincsenek felmentések, nincs jaj-elvesztette-a-türelmét-igazából-jót-akar... ahol vak komondort tartanak, ott te ne maradjál, ez szerepel a korszerű párkapcsolatok kiskátéjában, és én majdnem biztosan egyet is értek vele.

Márpedig ha partnert nem ütünk meg, akkor gyereket sem ütünk meg. Az én fejemben ez ennyire egyszerű. (De természetesen továbbra is igazad van: ha mégis lenyomok egyet gyereknek/asszonynak, az még nem módszeres terror, és rendőrt hívni is túlzás mindkét esetben. Megjegyzendő: a nőkhöz manapság már hívnak rendőrt, csak a gyerekeket kakálja le mindenki.)

"Ismétlem: tudjuk, hogy nem élne. Ma egészséges, 5 éves gyerek.
Megjegyzem ezt megteszik felnőttel is, ha szükséges..."

Azt hiszem, félreérthetően fogalmaztam. Természetesen szerintem is teljesen normális, hogy egy kisgyereket lefogsz a gyógyszer miatt, ha kell. Jól tettétek, én is megtenném, tök oké.

A felnőtteket azonban csak akkor kényszerítik, ha közveszélyesek, amúgy (nagyon helyesen) mindenkinek van joga visszautasítani a gyógykezelést.

Amit én mondani akartam, hogy ez egy utazás attól kezdve, hogy a gyerek csecsemő, és te lefogod, ha kell, egészen addig, amikor már mondhatja azt a doktor bácsinak, hogy nem kéri a vérátömlesztést/rákgyógyszert, inkább meghalna. Hogy ezt hány éves korában teheti meg, az nyilván megint szürke téma, de abban megegyezhetünk hogy például 16 éveseket már nem fogunk le, ugye? És a mondandóm lényege az volt, hogy garantáltan lesznek esetek, amikor a szülő véletlenül (nem rosszindulatból) gyerekebbnek kezeli a gyerekét, mint a gyerek érettségi foka.

Hogy a gyerekkor túszdráma-e. Nyilván potenciális túszdráma. Ha a szülőd nem ad enni, akkor nem eszel, ha nem vesz ruhát, nincs ruhád, és itt sem módszeres kínzásról beszélek, csak eseti "fegyelmezési" módszerekről. Mondjuk arról, hogy 2 napig nem eszel. Az még nem ártott meg senkinek. Vagy ha 13 éves gyereklány vagy, és megjött a mensid, a szüleid meg nem vesznek neked betétet, akkor mehetsz véresen iskolába. Egy ilyet például elég csak egyszer elsütni, hogy a gyerek érezze, hol a helye. Bántalmazás? Megalázás? Túszdráma? Én azt mondom, szürke zóna, és bár sokat tudnék még erről beszélni, mivel ti itt nyilván jóindulatú, egészséges lelkű emberek vagytok, semmi értelme még jobban rátok öntenem.:)

@mojyo:

"*megolel*"

Haha, köszi.:)
Nagy tragédia nincs/nem volt/nem lesz, de tény, hogy a családban meg a szeretetben nem nagyon hiszek.

SzZoole 2015.05.29. 13:54:02

@Th's child: Nem fogod elhinni de 2008-ig en is hasonloan gondolkodtam,ahoz,hogy ez valtozzon el kellet hagyni az orszagot.
Ma mar teljesen maskep latom a vilag dolgait:)

2015.05.29. 13:55:22

@Th's child: Kar, pedig erdemes. Dehat nem vagyok en Jezus, hogy errol masokat gyozkodjek, szerintem csak vegtelenul szomoru, hogy ilyen van egyaltalan :(

SzZoole 2015.05.29. 13:58:25

@soad1221: Na vegre valaki aki szereti a gangster filmeket:)))

2015.05.29. 14:01:08

@mojyo: Marmint olyan, hogy valaki a szeretetben sem hisz. Remelem egyszer megvaltozik a velemenyed es megtapasztalod, hogy megis van.

Evain 2015.05.29. 14:12:51

@Th's child: Hú, ezek után már csak félve kérdezem, hogy ha a saját családodon belül nem is, de azon kívül sem találkoztál még pozitív, ne adj isten követendő példával?

soad1221 2015.05.29. 14:29:11

@Th's child: az utolsó bekezdéssel kezdeném:
H a az 5 éves gyerekemnek 2 napig nem adok enni, a 13 éves lányomnak nem veszek betétet (feltételezve, hogy tudok róla, hiszen beszéltünk/anyja beszélt vele erről, mert nyilvánvalóan kell ezekről beszélni), pusztán fegyelmezési módszerként használom, az bőségesen kimeríti a bántalmazás/veszélyeztetés kategóriát.
Ha a 16 éves fiamnak nem főzök, ha elmegyek egy hétre a telkünkre nyaralni, de ő inkább nem jön, ezélrt kap némi pénzt és hidegételt az nyilván nem az a kategória.

hogy érthetőbb legyen: ha az alapvető szükségleteket megvonom (étel, betét a lánynak), hogy ezzel a hatalmam bizonyítsam, valóban nem elfogadható.

De Te most is egy folyamatként írtad le onnantól, hogy lefogom a gyógyszer miatt. Nem, még a füllyukasztást sem tartom ennek, bár nincs a lányom füle kilyukasztva, mert kérje ő, és majd elmondjuk, hogy azért az fáj, döntsd el, hogy akarod. De ha ki van lyukasztva egy babának a füle, sem egyenlő azzal, ha 2 napig nem eszik, mert megmutatom. Ha 2 napig nem mehet át a barátnőjéhez, mert szar dolgozatot írt, nem ugyanaz azzal, hogy nem veszek neki betétet.

Szürkeség minden persze, de az fekete-fehéren eldönthető, hogy az alapvető szükségleteket nem adom meg a gyerekemnek, akár "nevelési" célzattal, akár büntetésből, vagy valóban nevelési célzattal (nem mehet szórakozni, ha nem tanul, hogy egy hülye, de klasszikus példát hozzak) nem engedek meg valamit.
Igen, mindkettő a szülői hatalomtól ered, de az egyik fekete, a másik fehér.

És ezt a kettőt nem lehet összemosni. Pont a 13 éves lány miatt, aki nem kapja meg a betétet.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.29. 14:40:44

@~~Babette~~: csak ironizaltam de nalunk a negerezes nem megy nem , illik es kerulik is ..., franciaban igy hasznaljak ;homme de race noire

soad1221 2015.05.29. 15:00:11

@Th's child: ja a pofon. Igen, ebben igazad van, az egyszeri pofon sem elfogadható.
Viszont az sem mindegy, hogy azt a gyerek miként, milyen erővel, stb kapta... ezt megítélni így gép elől nem lehet. pofont még nem adtam, de a kezére már csaptam a gyerekeimnek - tárgyként használom?
nem csak úgy, hogy érezze ki a főnök, hanem, hogy ne legyen 3-ad fokú égési sérülése, és ne folytassa azt a "játékot", hogy milyen vicces, ha apa rászól..

"És a mondandóm lényege az volt, hogy garantáltan lesznek esetek, amikor a szülő véletlenül (nem rosszindulatból) gyerekebbnek kezeli a gyerekét, mint a gyerek érettségi foka."

Igen. Ez biztos. Viszont ez nem megalázás, nem hatalommal történő visszaélés, nem bántalmazás. A szülő is ember, hoz rossz döntéseket, vannak hibái. És ebben a pontban rögtön lehet megint fekete-fehér: a szülő a hibáját belátja-e a gyereke előtt, és hajlandó-e kimondani azt, hogy bocsánat. Ha igen, akkor a gyerek kétlem, hogy meg lenne alázva.

"Azt hiszem, félreérthetően fogalmaztam. Természetesen szerintem is teljesen normális, hogy egy kisgyereket lefogsz a gyógyszer miatt, ha kell. Jól tettétek, én is megtenném, tök oké."

Azt mondtad, hogy elfogadott, hogy tárgyként kezelem, mert lefogom. Nem kezelem tárgyként, én ezzel vitatkozom. Tudom, hogy nem jó neki, hogy lefogtam, de azt is tudtam, hogy ezzel segítek neki.
A 16 éves, ha egészségesen fejlődött az agya (nem éheztettem egy napig se, pl), akkor érti, hogy vannak dolgok amik fájnak, de szükségesek a gyógyulásához. A 1,5 éves nem érti. Nincs más megoldás, mint lefogni. 2,5 évesen már értette és elfogadta. Sírt nagyon, de tartotta a karját és tűrte, hogy vért vesznek.
És azért mert 1 évvel előtte ezt még nem értette én még nem tárgyként kezeltem őt, hogy mégis lefogtam... 16 évesen minek fognám le? sőt már 2,5 évesen se tettem vele...

Vitatkozom azzal, hogy szürkeség van, mert nincs. bizonyos kérdésekben nincs szürkeség. A szándék, az ok az nagyon-nagyon élesen elhatárolható.

Ha arról beszélsz, hogy hirtelen felindulásból kap egy pofont, vagy módszeresen verik, még ott sem lehet összemosni, de egyetértünk abban, hogy nem jó és nem elfogadható még az egyszeri pofon sem.
De a párhuzam, hogy a gyógyszer miatti lefogás és a szexuális zaklatás, csak egy átmenet, az nem igaz. a kettő nem említhető egy lapon.

soad1221 2015.05.29. 15:25:38

@mojyo: most erre mit mondjak... lúzer?!
:D

soad1221 2015.05.29. 15:47:10

@Th's child: ja még valami ami eszembe jutott..
Igen, ebben nyilván benne van az is, hogy én szülő vagyok, és ezzel a saját hibáimat elfogadhatóbbnak tartom mint másét, mint minden ember, én is így ítélek.
De alapvetően ezt azért gondolom így és hangoztatom, hogy a valóban bántalmazás alatt lévő gyerekeket igenis fel lehessen ismerni időben, és lehessen tenni értük. Ha azt összemossuk, hogy a szülő hibát követ el azzal, hogy bántalmazza a gyerekét, akkor lehet, hogy megvédjük a kislányokat a füllyukasztás borzalmaitól, de lehet, hogy nem védjük meg a mindennapi szexuális zaklatástól a kislányt, akit az apja eszközként használ...
Ha nem teszünk különbséget a kettő között, akkor elbagatellizáljuk annak a problémáját is, amivel viszont nagyon is kellene foglalkozni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.29. 16:06:57

@Th's child:
csak most értem ide, lehet, hogy már írták azóta mások.
nem tudom, a nagy mai magyar valóság perpill milyen, de az biztos, hogy se a tanárok, se az edzők nem üthetik meg a gyerekeket elvileg. és nem hiszem, hogy ha mégis megteszik, akkor nagy elfogadottságra találnának.
persze a nyolcvanas években ez vígan ment, én is emlékszem.
volt, akinek én visszaütöttem.... nyolcadikosként. nem én húztam a rövidebbet :-)
juteszembe, füllyuggatás, fütyinyiszálás, de akár még keresztelés ügyében is egyre többet olvassa az ember, hogy sokak szerint sérti nemcsak a méltóságot, hanem mindenféle jogokat is.
az alapgondolataidat értem, hogy honnan jönnek, de szerintem szerencsére elég sok dolog változott és változik.

2015.05.29. 16:11:40

@soad1221: Hat igen... nanembaj, gyorsan bepotolom, es almodok valamit, hogy en vagyok a monacoi herceg, vagy valami ilyesmi, akkor meg a te kepzeleteidnel is menobb leszek (persze csak kepzeletben...) :D

soad1221 2015.05.29. 16:13:24

@mojyo: baszki, monacoi herceg.... nyertél... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.29. 16:20:03

@~~Babette~~:
az az egyik legjobb dolog a felnőttségben, hogy az ember akkor vesz magának túrórudit, amikor akar, és nem kell érte pitizni :-))))

2015.05.29. 16:27:55

@Dragonlady (Bp, Hun): Kiveve, ha kivandoroltmagyar, akkor nincs turorudi, es pitizhet erte az otthoniaknak. Marcsak ezert is erdemes hazamenni!! #gyerehaza

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.29. 16:35:59

huhh közben itt milyen mélységek lettek :-(
és a mai poszthoz is átkötve, ahol még mindig nem olvastam a kommenteket....
simán van olyan, hogy az embernek akkora törések vannak az életében, hogy képtelenség objektíven nézni a dolgokat, minden sarkon démonok támadnak.... és gyógyító hatású elmenni valami olyan helyre, ahol minél kevesebb emlékeztet a régi dolgokra, kiszakadni, újrakezdeni.
olykor könnyebb egy régi romos ház felújítása helyett ledózerolni az egészet, és a semmiből újrakezdeni.
elképesztő számomra pl az is, hogy a gyerekkori ízeknek és illatoknak mekkora hatalmuk van. akár egy töltött káposzta vagy az orgonák illata komplett emlékképeket hoz elő.
nekem az a szerencsém, hogy nemigen jöttek vissza a démonok. lehet, hogy majd később.

SzZoole 2015.05.29. 16:56:56

@soad1221: Lattad a Bronxi Mese filmet?

soad1221 2015.05.29. 17:01:26

@Zoole[uk]: viccelsz? egyik kedvencem. De Niro "csak" a szokásosat hozza, de Lospecchio és a kissrác aki Calogerot játsza gyerekként..
hát basszus... :)
A Nagymenők se rossz egyébként, de a Bronxi Mese még jobb :)

SzZoole 2015.05.29. 17:09:24

@soad1221: En Calgerohoz hasonloan nottem fel,nehezfiuk es sittesek kozt,ezert szeretem ezt a filmet anyira,felnotkent is sokat voltam koztuk,de soha nem vittek bele semmibe,sot vigyaztak ram,ha valami komoly dolog tortent szoszerint hazazavartak.

SzZoole 2015.05.29. 17:12:31

@soad1221: Lattam,de az anyira nem fogott meg.
A nagy kedvenceim kozze tartozik meg,Doni Brassco,Departed,Amerikai gangster,barmenyiszer meg tudom oket nezni:))))

soad1221 2015.05.29. 17:22:11

@Zoole[uk]: na a a Doni Brassco és a departed tényleg zseniális, az amerikai gengsztert még nem láttam... tudom nagy hiányosság..
bár a helyzet, hogy kb 5-6 éve gyakorlatilag nem láttam új filmet, vagy ha láttam is, nem tudtuk úgy nézni, hogy most leülünk és filmet nézünk... :)
azóta gyerekek vannak, azt hiszem majd akkor változik, ha velük együtt nézzük majd.. de azért ezekhez még kicsik :)

hát én meg az voltam, aki csak messziről nézi őket, mint az elején.. mellettük éltem én is, de közös pont, találkozás kevés volt... szóval én voltam aki kurvára irigyelt Téged, de legalább mojyo képzeletét legyőztem :D

SzZoole 2015.05.29. 17:29:03

@soad1221: En dolgoztam is veluk,mint sofor,hoztam vittem oket,meg mast is.Volt amikor a sajat automal,de olyan is volt,hogy az oveket kellet vezetni:)

soad1221 2015.05.29. 17:49:58

@Zoole[uk]: te egyébként mindig sofőrködtél?

SzZoole 2015.05.29. 18:02:25

@soad1221: 92-ben befejeztem a kozepiskolat,92-95-ig ellenor voltam a Volannal,a korruptabbig fajtabol,95-tol 2008-ig sofor egy allami ceg megyei hivatalaban nappal,estenkent,ejszakankent es hetvegen meg mashol:)))

wuaaa 2015.05.29. 18:40:46

@Zoole[uk]: A Kontroll melyik figuráját mintázták rólad? Vagy azt már nem merték bevállalni? :)))

SzZoole 2015.05.29. 18:49:33

@wuaaa [nor]: Nem BKV-s voltam,en a Szabolcs Volanal voltam helykozi ellenor.Kocsival hoztak vittek minket az egesz megyeben.Ott elsosorban a busz soforre volt kihegyezve a fogas,az utasok csak masodrenduek voltak,persze a soforok loptak mint a szarka es jattoltak nekunk,nem is keveset.
Akkoriban '93-ban a hivatalos havi fizetesem 14000 korul volt,de egy vasarnap delutan osszejott annyi jattbol.

Giddy Lamb 2015.05.29. 19:08:04

@mojyo: "Szerintem a Pan Petert, meg a Harry Pottert meg ezeket az elvarazsolt szarokat mind depresszios felnottek irtak"

Hát ezzel tényleg sikerült bele lépned e lelkivilágomba, mert a HP a kedvenceim egyike, igaz, hogy Joan depis volt amikor írta az első részt, de mindenki az lett volna a helyében, egyedül, kicsi gyerekkel szociális segélyen, egész nap ruppótlanul ülve a Morrisonsban, mert ott legalább meleg volt és nem volt egyedül.
Én ott voltam a felolvasó délelőttjén (kb.2 órás) Glasgowban és az a pár száz szerencsés gyerek aki bejutott csüngött minden szaván (velem együtt) a belépőt meg beteg gyerekek kapták.
Nagyon jó írónak tartom Őt (és a gyerekek is).

Herr Géza 2015.05.29. 19:33:58

@geegee: Nem mi igazán. A német ugye adva volt, az angol meg a francia (vagy latin) úgyszintén kötelezö a gimiben, viszont a természettudományok kontra még egy nyelv (ez hetedik osztálytól eldöntendö) kérdésnél már ö maga választotta a nyelvet, ez nálunk a spanyol volt. Szóval is-is a válasz. :)) Mondjuk nekem egyik szemem sírt, a másik nevetett, hogy nem a természettudományokra szavazott, de ha már nem az, akkor inkább a nyelv, mint bármi más....

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 19:55:54

@soad1221: latod, nem vagyunk egyformak. soha nem kellett lefogom egyik kölyköt se, es soha nem feltek az orvostol. elso pillanattol megbeszeltem veluk, mi fog tortenni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 19:57:14

@mojyo: en se utaltam a szuleimet, csak a kiszolgaltatottsagot.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 20:00:54

@soad1221: nem tesz komolytalanna. meg a jog is elismeri az atyai pofont, a szuloi hatalmat. ezt viszont megelhetjuk sokkal melyebben, mint te.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 20:06:44

@Dragonlady (Bp, Hun):

:)

aztan majd piros pöttyök nőnek a kolok seggen.

2015.05.29. 20:11:14

@Giddy Lamb: En mindent elhiszek neked, en csak mondtam, hogy engem miert nem erintenek meg az ilyenek. Engem gyerekkent izgatott a valosag, meg az olyan dolgok, amiket a felnottek unalmasnak talaltak, szerintem a fantaziaorszag a felnottek eszkepizmusa, csupan ezt akartam mondani, elnezest az ujabb radikalis szohasznalatert, nagy a cipom, sokmindenki lelkebe belelep, de majd legkozelebb vigyazok, megigerem.

DieNanny CH 2015.05.29. 21:02:12

@Zsuzsi65:

Én 14 évesen friss kollégistaként mentem koleszok közötti ping-pong versenyre.
Meccs után az ellenfelem megkerüli az asztalt, jön felém, és nyújtja a kezét. Odaadtam neki a labdát. Megrázza a fejét. Odaadom az ütőt. Megrázza a fejét. Aztán, gondolom megelégelte, megfogta a jobb kezemet, és megrázta... Életem első kézfogása volt... :-)))

Giddy Lamb 2015.05.29. 23:59:28

@mojyo: "En mindent elhiszek neked"

Ez a kifejezés azt jelenti: hazudj csak nyugodtan, engem nem zavar

"fantaziaorszag a felnottek eszkepizmusa"

Ennek pont annyi értelme van, mintha azt mondanád, hogy a cipő a politikusok dobálására kifejlesztett eszköz, A gyermekek 2 éves kortól kezdenek fantáziálni, hogy jön ehhez a felnőttek egy részének a lelki problémája? Gyerekeknek írott könyvek csak akkor relevánsak ha témájukban nem rugaszkodnak el a realitás talajáról ezek szerint?

2015.05.30. 00:48:16

@Giddy Lamb: Nem, nem azt jelenti, hogy hazudj, csak nyugodtan... Hazugsag, meg igazsag olyan szubjektiv kerdesekben, mint az izles, nem letezik. Ez a kifejezes azt jelenti, hogy en elhiszem, hogy szerinted jo iro, es elfogadom, hogy neked tetszik.

Pontosan ebbol kifolyolag, marmint, hogy ezek ilyen izlesbeli kerdesk, en peldaul egyaltalan nem tudom, hogy milyenek a jo gyerekkonyvek, es nem soha nem is mernek kijelenteni ilyesmit, en csak azt tudom, hogy nekem mi volt a jo, amikor gyerek voltam, ez alapjan alkottam velemenyt, mert engem nem erdekel sem az alternativ valosag, sem a kertvaros ez ennyire egyszeru. :D Sajnalom, ha mar megint az a baj, hogy velemenyem van, es nem olyan mint a tied. :D Bocsanat, de ezzel nem tudok mit kezdeni. Nem mondtam soha, hogy nincsen letjogosultsaguk a masmilyen konyveknek, csak megindokoltam, hogy nekem miert nem jottek be. Kismillioszor leirtam mar, hogy en soha nem abszolut kijelenteseket teszek, ha egyszer en irom, akkor egyertelmu, hogy szerintem van ugy, nem gondolom magamat minden igazsagok tudojanak, hanem velemenyt fogalmazok meg. Ennel egyszerubben mar tenyleg nem tudom megmagyarazni.

Szerintem teljesen elfogadhato, hogy internetes vadidegenek vagyunk egymas szamara, valoszinuleg teljesen ellentetes szemelyiseggel, tehat az elet nagy kerdeseirol mindenkeppen elteroen fogunk gondolkozni, tehat, arrol vitatkozni, hogy melyikonknel van az abszolut igazsag, az hulyeseg, mar bocsanat. :D En eskuszom, halal komolyan orulok neki, hogy neked tetszett a Harry Potter, komolyan mondom, es tenyleg elfogadom, hogy jo iro a szerzoje, es azt is, hogy a kertvarosban is jo lakni. Csak nem nekem. Szerintem oruljunk neki, hogy szinesitjuk a vilagot, es ne vegyuk sertesnek, ha valaki mashogy gondolja, foleg mittudomenhany kilometerrol. Tovabb errol nem vagyok hajlando vitatkozni, leptem. Legyen szep napod.

Giddy Lamb 2015.05.30. 09:40:12

@mojyo: szép napot Neked is, nem vitatkozásból írtam, csak ismét volt egy olyan megérzésem, mint a kertváros kapcsán, nevezetesen, hogy soha nem olvastad egy könyvét sem és emiatt úgy éreztem, hogy kicsit erős leszarozni egy írót anélkül, hogy egy sort is olvastál volna tőle. Vagy csak meséknél ilyen bátrak a felnőttek és uezt nem mernék megtenni mondjuk Sartre, Bulgakov, vagy Marquez esetében? (Nyilván nem várok választ, mert részedről a téma lezárva, de elnézést, ha mégis olvastál volna JKR-től bármit!)

2015.05.30. 13:50:34

@Giddy Lamb: Tudom, hogy lezartam, de azert valaszolok szivesen, ezen ne muljek a lelkibeked. :D Olvastam amugy a Harry Potterbol, kaptam valakitol ajandekba az egyiket eredeti nyelven, de nem sikerult vegig, mert rajottem, hogy nem nekem valo. Pontosan ugyanigy, jartam mar kertvarosokban is, vendegsegben, es annyi nekem eleg volt arra, hogy eldontsem, soha nem akarok ilyen helyen lakni. Mar abban a vitaban is mondtam, a heroint sem probaltam meg, en nem hiszem, hogy mindent ki kell probalni. Lehet onvedelembol is velemenyt alkotni dolgokrol, ha tudom, hogy szenvedest fog okozni, akkor nem kell eroltetni, nem vagyok sajat magam ellensege. :D

Egyebkent pedig nem is a konyvre mondtam, hogy szar, tovabbra is elhiszem, hogy jol ir. Az "ilyen szarokat" a mufajra ertettem, vagyis az olyan fikciora, ami a gyerekeknek szant alternativ valosagban jatszodik, es azert fogalmaztam ilyen sarkosan, mert ezt gondoltam roluk gyerekkoromban, ha ezt talaltad sertonek akkor bocsanat. :D Szivesen elmagyarazom, hogy hogy ertettem. Afelol nincsen ketsegem, hogy a gyerekeknek az ilyesmi is biztosan izgalmas, es tenyleg ki ne szeretne fantazialni, de az is igaz, hogy a gyerekek tenyleg artatlanul es tisztan szuletnek, akiknek izgalmas az egesz elet, es nincsenek meg iteleteik, es negativ konnotaciojuk olyan dolgokkal kapcsolatban, amiket a felnottek utalnak, peldaul a munka nem unalmas, hanem erdekes, a hazimunka nem nyug, hanem jatek, a hirado nem borzalom, hanem informativ, az utazas meg nem faraszto, hanem maga az izgalom, a gyerekek kalapot vesznek fel es aktataskaval azt jatszak, hogy az apukajuk helyett mennek dolgozni es kotenyt vesznek fel, hogy az anyukajukkal fozocskezzenek, es az orrukat az ablakhoz nyomjak a vonaton es elkepzelik, hogy mennyit mentek a terkepen es a maguk fejevel megprobaljak ertelmezni a hiradot is. (A 90es evekben voltam gyerek, sok volt a maffia sztori. :D) Magamrol beszeltem amugy az elobb, bocsanat az altalanositasert, en voltam ilyen gyerek, es nem akartam elmenekulni ebbol az izgalmas valosagbol, hanem meg akartam ismerni, es vagytam ra, hogy minel hamarabb felnott legyek, es mehessek enis munkaba, es lehessek en is gengszter, meg vezethessek enis repulot. Es fel voltam haborodva az olyan meseken, amik kijelentettek, hogy a gyereknek lenni a legjobb dolog, es maradjanak csak orokke gyerekek, es rendkivul irritalonak talaltam a Kis Herceget is, szerintem minden bolygo erdekes volt, en szerettem volna tobbet beszelgetni az ott lako karakterekkel, es szerintem egyaltalan nem voltak "furcsak a felnottek". En azt gondoltam, hogy ilyen faszsagokat csakis felnottek talalhatnak ki, es gyerekmeseknek alcazzak oket, de valojaban a sajat eletuket utaljak, en nem hittem el nekik, hogy a valo elet szar, es nyug, es borzalmakkal van tele, es csak varazslassal lehetne jobba tenni, en igyekeztem magam tavoltartani az ilyen gondolaktol amennyire csak lehetett. Errol szolt volna az elso, nehany szavas kommntem, amit a lelkedbe taposasnak ereztel, bar nem tudom miert, megegyszer sajnalom, hogy igy tortent. En oszinten orulok neki, hogy te masmilyen vagy, hogy teged inspiralt az Amerikai Szepseg, es hogy ott voltal a felolvaso esten.

Remelem, hogy megbocsajtasz (bocsatasz?), hogy a lelkedbe tapostam, es elfogadod a velemenyemet. Cserebe szepen kerlek, hogy legkozelebb, ha nem ertesz valamivel, ne sertodj meg, mas emberek, az internetrol nem ismernek, es nem a te szemelyisegedet kritizaljak, ilyenrol nincs szo, es ezert nem is szukseges meggyozni senkit sem a magad igazarol, vagy az izlesed letjogosultsagarol hiszen senki nem kerdojelezte azt meg. Helyette sokkal ertelmesebben tudnank beszelgetni, ha esetleg, ahogy masok tettek peldaul miutan pokolnak hivtam a kertvarost, megkerdezned te is, hogy miert gondolom ugy, ahogy, cserebe en is meg fogom kerdezni, hogy szerinted meg miert van mashogy. Akkor is elmondhattad volna, hogy ott voltal a felolvasoesten, es, hogy szerinted jo, csak nem lett volna lelektaposas meg ilyen nagy dramak. Legkozelebb csinaljuk igy, jo? :D Koszi! <3

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.31. 14:13:45

@mojyo: én is olvastam egyet (nagy kínok között), mert meg akartam tudni, hogy mit látnak benne a gyerekek.
nos, irodalmilag, stílusilag egy nulla. tőmondatok, címszavak, csak egyszerűen, nem kelljen gondolkodni...
mindegy, az egyik kölyköm megszerette tőle az olvasást, úgyhogy megbocsátottam neki.

soad1221 2015.06.01. 08:16:15

@Zoole[uk]: hehehe :) igen, a volán ellenőrökről már hallottam én is... :)
és Titeket már nem ellenőriztek?

soad1221 2015.06.01. 08:25:42

@~~Babette~~: 1,5 évesen? mond el hogy? illetve nem egy oltásról volt itt szó, hanem ennél picit komolyabb dolgokról..

azt értem én hogy az "atyai pofont" megélni más minden gyereknek. Annak megítélésén is lehet vitatkozni - én magam nagyon nem tartom célravezetőnek... ez mind szubjektív
De azt meg lehet ítélni objektíven, hogy mi a különbség az "atyai pofon" és a nem veszek betétet a lánynak, vagy nem adok enni, "csak hogy tudja ki a főnök" között, Ezt el lehet dönteni feketén-fehéren. Itt nincs árnyalat. Ha a kettőt összemossuk nem jó, mert az egyik súlyos bántalmazás, tudatosan csak a hatalom erősítésére szolgál.

A másik nem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 08:40:16

@soad1221:
úgy, hogy megnyugtató hangon beszéltem hozzá folyamatosan. és sose hazudtam neki, amikor nem értette, akkor sem.
lehet, hogy nem hiszed el, de így volt. mindkét kölöknél.
pedig az egyik sokat volt kórházban, és nem oltások miatt
:P(

nekem a kutyáim se félnek az állatorvostól, pedig ők örökké másfél évesek szintjén vannak.

a többiről tovább semmit nyilvánosan, le vagyok döbbenve, hogy tőled mennyire szokatlanul minden empátia nélkül nyilatkozol.

soad1221 2015.06.01. 08:54:59

@mojyo: bocsátasz :) nem bocsájnatot kérsz, hanem bocsánatot :)
egyébként meg nem mindegy? :D

soad1221 2015.06.01. 09:02:39

@~~Babette~~: elhiszem, fel sem merül, hogy ne igazat mondanál :)

Na itt ok, nem egyformák a gyerekek, nekünk 1,5 évesen, hiába mondtunk el neki mindent, nyugtató hangon, stb.. egyszerűen még nem viselte el. Az is lehet, hogy mi gondoltuk, hogy most megnyugtatjuk, de a dolog természeténél fogva egyáltalán nem voltunk azok - ezt nyilván ő is érezte.. egyáltalán nem biztos, hogy jól cselekedtünk, jól magyaráztuk el, satöbbi.. mindegy is...
A tény, hogy egészen egyszerűen voltak olyan helyzetek, amikor le kellett fogni. Ezt nem a hatalmam fitoktatása miatt tettem, hanem azért, mert kellett... és ezt arra válaszoltam, hogy azért ez nagyon távol van attól, hogy tárgyként használom, vagy a testére maszturbálok - ez a párhuzam több, mint hazugság, és több, mint beteg... még ha rosszul is cselekedtem szülőként...

adg 2015.06.01. 10:49:19

@soad1221: nekunk volt ilyen is meg olyan is. Az egyik siman turte az orvosok baszogatasat, a masikkal meg nem igazan lehetett mit csinalni, ha nem akart oltastl. Szerencsere nem volt tul sok es tul komoly orvosos kalandunk.

soad1221 2015.06.01. 11:21:00

@adg [Au, Darwin]: nálunk csak a legnagyobb volt, illetve nála volt komolyabb orvosos időszak (ami részben még most is tart), a többinél az oltás fél perc sírás, de se előtte, se utána semmi...
de a nagyobbnál is időszak volt ez, szépen lassan megértette, aztán tűr azóta.... néha ellenkezik, de már abban a korban van, hogy meg lehet vesztegetni vmi olyannal amiről tudjuk nagyon kellene neki...
tudod, nem lehet elég korán beléjük nevelni a korrupciót :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása