oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 20. 06:47,  Otthonról tartok haza 344 komment

2015. május 20. 06:47 Határátkelő

Otthonról tartok haza

Svájci Sapka azzal küldte el a „Magyarország és én” pályázatra szánt írását, hogy kicsit más, mint a többi. Döntsétek el, hogy mennyire látja másként a dolgokat egy olyan pillanatban, amelynek nagyon erőteljes hangulati töltöttsége van, hiszen az írás úton Magyarország felé, a repülőn született. (A képekért köszönet a szerzőnek.)

Szavazni az eddigiekhez hasonlóan a Facebookon, és a poszt végén lehet.

cim_15.jpg

„Épp egy repülőgépen ülök, így van másfél zavartalan órám, hogy papírra (telefonra) vessem a gondolataimat.

Szeretek repülni.

A felhők felett mindig süt a nap.

Otthonról tartok haza. :)

Átlagos polgári család (két gyerek, több kerék, ház), az átlagnál jobb körülmények között élve mi a manónak megy külföldre?  Komolynak mondható vállalkozásunk volt, ami a 2000-es évek közepére, a nemzeti sporttá vált „nem fizetjük ki a vállalkozót” áldozatává vált.

Gond egy szál sem, elhelyezkedtünk, mint alkalmazott, jó fizetéssel, több szabadidővel, kevesebb felelősséggel. Ám 2008 nyarán egy héten belül lettünk munkanélküliek mindketten. Ott álltunk egy frissen felépített házzal, és két kamasz gyerekkel, a 40-es éveink elején.

Sokat nem lehetett gondolkodni, tenni kellett valamit. Két hónap után világossá vált, hogy semmilyen lehetőségünk nincs. A kapuk bezárultak. A válság kellős közepe volt.

Ekkor került szóba a külföld. Jó, de hova? Gondos mérlegelés után maradt Svájc. A következő két hónapban kiadtuk a házat, és csináltunk egy (több) tervet, majd 2009. február 2-án bepakoltuk a bőröndöket, a kisebbik gyereket és a macskát, majd elindultunk. Az ismeretlenbe.

Haragudtam

Ismerősök, kapcsolatok, nyelvtudás nélkül, gazdasági menekültként.

Persze, ilyen státusz nincs, de a segíts magadon, az Isten is megsegít mondást tartottuk szem előtt. Vegyes érzelmekkel léptük át a határt. Harag, düh, kíváncsiság, reménykedés.

Abban az időben nagyon haragudtam Magyarországra. Úgy éreztem magam, mint a megcsalt szerető. Úgy éreztem, hogy mindent megtettünk, amit a „haza megkívánt” és ennek ellenére csalódtam.

Persze ez így nem helyes megfogalmazás, mert nem a Balatonra, a Halászbástyára, még csak nem is a szomszéd Géza bácsira haragszik az ember. Pláne nem a Túró Rudira. :)

Ez az érzés még évekig bennem volt. Bár, a rokonok, az a néhány barát, aki otthon maradt alkalmat adtak a sűrű látogatásra, nem szívesen mentem. Már az utazást megelőző napokban feszült voltam, Bécsnél pedig rendszeresen előjött a gyomorfájás.

Új „hazánkban” hamar kiderült számunkra, hogy ide a kutya sem hívott bennünket, mindenért meg kell küzdeni, ha akarunk valamit. Akartunk. Se többet, sem kevesebbet, mint azt az életszínvonalat, amit otthon elértünk. Néhány év visszatekintés után sokkal több energiát kellett fektetni a célok elérésébe, mint otthon. Nagyjából 5 évünkbe telt.

Egyetlen dolog hiányzik. Illetve egyáltalán nem hiányzik, csak nincs. Nincs saját ingatlanunk. Ez a döntés is gondos mérlegelés után született meg. Mivel nem akarunk itt maradni véglegesen, nem éri meg a beruházás.

1_69.jpg

Hazamegyünk-e?

Nem.

Majd egy másik (harmadik) országban tervezünk letelepedni.

Tartsuk meg, ami jó volt, sőt…

Svájcban sok jó dologgal találkoztunk és rosszal is. Beszélgetéseink alkalmával mindig azt mondtam a gyerekemnek, hogy ami jó volt otthon, azt mentsük át ide, és ami itt jó, az szívjuk magunkba, sőt vigyük haza.

Így került a hátizsákunkba, hogy átengedjük a gyalogost a zebrán, hogy embertársainkkal emberi módon viselkedünk (még akkor is, ha ő épp paraszt/bunkó volt velünk). Azt hiszem, napokig sorolhatnám azokat az apróságokat, ami az otthoni hétköznapi élet megrontói. Ezt itt mind elfelejtettük.

Igaz, az elmúlt néhány évben mintha mások is vinnék haza a háizsákjukban ezeket a jó szokásokat. Állítom, nem kizárólag a rossz példa ragadós, a jó is. Vannak pozitív változások. Ám ezek nem elegek ahhoz, hogy az ember megint újra kezdje. És az ország, amit elhagyott sem ugyanaz már. Hogy egy filmet idézzek, már csak „Ízek, imák, szerelmek”.

Nosztalgiával tekintek a régi házakra, de eltűnt a sarokról a virágárus néni, és a gyrosos lány sem dolgozik a street-foodban. Régebben még büfének hívtuk. :) Az ismerősök nagy számban elmentek, ki ide, ki oda.

A város sétálóutcáján, a macskakövön mindig megbicsaklik a bokám, mint régen, de ez már más.

Csak egy látogató, egy átutazó vagyok

Lassan Bécsnél jár a repülő és most nem fáj a gyomrom. Még 20 perc és leszállunk. Balról feltűnik a Duna. Milyen szép ilyen magasról! A hazai légkörben kis turbulencia rázza a gépet, figyelmeztet, hogy kössem fel a gatyám, leszállás után itt a való világ.

Landoltunk

A terminálom ismerős hangok ütik meg a fülem. Végre mindenki magyarul karattyol. Milyen jó hallani.

Első akadály, a taxisok. Ha szerencsém van, akkor nem tépik ki a bőröndöt a kezemből, és felszállhatok a 200 E-re. Remélhetőleg nem gyullad ki, míg beérünk Kőbányára, ahonnan metrózok (ha azt a kőkorszaki képződményt még lehet metrónak nevezni) a Népligetbe.

A buszon a sofőr morcos, mert nagyobb pénzem volt, vissza kellett adnia. Ellenben van WIFI (!). Legutóbb még nem volt. Az utak vacakok, egy vajúdó nő garantáltan megszül, ha végigzötykölődik a megyeszékhely fő közlekedési útján.

A taxis beteszi a bőröndömet, majd megkérdezi, hogy bekapcsolja-e az órát. Tök mindegy, ugyanannyit fizetek. Azt gondolja, külföldről jöttem, nekem „belefér”.

Hazaértem. :)

Szerencsére a család, a barátok nem változtak. Örülünk egymásnak. Ez a lényeg, még van miért hazajönni.

Egy ideig.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Svájc Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr617474500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qkuc 2015.05.20. 20:00:25

@~~Babette~~: Nekem egy apró gondom volt, 28 évesen kapni jóéjt puszit a szülőktől. 28 évesen már nem anyámtól vártam és nem otthon laktam ....

qkuc 2015.05.20. 20:13:42

@~~Babette~~: Ezt pont akkora kakirágás, mint a nem fényképes bérletekre rá kell írni a szig számot, hogy ne legyen átruházható. Na most ha éppen nálam van az a bérlet, akkor a család többi tagja nm utazhat vele, mi a faroknak fáj ez a BKV-nak?!

Muscari 2015.05.20. 20:14:27

@Mirjam2: persze, vannak orszagok, ahol ez elkepzelhetetlen, otthon nem az sajnos.

qkuc 2015.05.20. 20:15:35

@blackhair-lady: Köszi ... múlt héten volt egy éve, 58 éves korában ment el. Ő "rajongott" Amerikáért, emlékszem mennyire odavolt, hogy elmehetett New Orleansba, :). Még tartozom neki egy úttal legalább.

blackhairlady 2015.05.20. 20:15:53

@svájci sapka (ch): Nagyon tetszett a posztod :)
Kivanom, hogy osszejojjon a spanyol ingatlan! Talan mar ki is nezted?:D

blackhairlady 2015.05.20. 20:18:55

@qkuc: At tudom erezni. A testveremnek is masfel honapja volt egy nyitott szivmutetje, kritikus volt a dolog. Ot is kirugtak a munkahelyerol, mert nem tudott elmenni Torokorszagba betanulni, anyukamat nem volt szive ott hagyni fel evre.
NO-ba en is el szeretnek menni, nincs olyan messze tolunk:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 20:23:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hétvégén megyek haza. Kocsival. Több időm lesz, megirom. ;)
@blackhair-lady: Igen. Lassan körvonalazódik a dolog. :)

FutureFry 2015.05.20. 20:39:21

@~~Babette~~: Amerikában pár (sok?) helyen megszüntették/megszüntetik a klasszikus (a.k.a. “Petrocelli féle”) pénzbedobós parkolóórákat, helyettük azt a magyar (?) típusú változatot preferálva, ahol egy központi automatánál kell beírni az időt amiért cetlit kap az ember amit a szélvédő mögé kell rakni. Az "előnye" az ilyennek (a bevétel szempontjából) hogy ugyan azt a helyet, tulajdonképpen többször is eladják (mert ugye senki sem tudja előre pontosan meddig fog ott parkolni ezért hosszabb időre veszi mint kéne). Erre egyébként a polgárok Seattle-ben azt a megoldást találták ki, hogy a még érvényes cetliket a fizető-automatára ragasztják vissza, úgyhogy mielőtt fizetnél lehet nézelődni, hátha van még érvényes cetli (az érvényteleneket meg le lehet szedni). Ez azért működik, mert ott (ellentétben pár más várossal) a parkolócédulán nincs rajta a rendszám (igaz már egy ideje nem parkoltam a belvárosban, úgyhogy lehet változott?). Persze ez nem tudom mennyire törvénybeütköző (vagy nem), viszont pár helyen azok a “szamaritánusok” akik a lejárt (vagy lejárat közeli) klasszikus parkolóórákba pénzt dobnak idegeneknek (a.k.a “feeding the meter”) van hogy büntetést kapnak...

P.Elliot 2015.05.20. 20:49:14

@Taxomükke: Lanyom egy nagy nemet vilagcegnel dolgozik akinek az egyik irodaja a sok kozul Usaban van.
Behajtani a penzt? Nem is olyan konnyu. Azt mondja hogy az oroszok a legjobb fizetok, percre pontosan utaljak at az egesz osszeget, rendszeresen, elmaradas soha sincs.
A spanyoloktol ugy kell kiimadkozni, ha 6 honap elott fizetnek akkor mar taps jar nekik de inkabb joval utana. Az europai nyugati orszagok altalaban kifizetik csak szinten varni kell. Usan belul is van elmaradas de a legtobb 1 honapon belul fizet.
A NASA-nak is szallitanak, na azoktol meg egy rohadt centet sem sikerult meg bevasalni.....de allando megrendelojuk,/ errol mindig a ferjem jut eszembe aki meselte hogy otthon meg amikor tervezo mernokkent dolgozott voltak az oroszoktol megrendelesek. A szamlat mindig elkuldtek de soha egy fillert nem fizettek, a vallalat nem is kovetelte termeszetesen/....

Muscari 2015.05.20. 20:49:40

@qkuc: pontosan. Ha kedvezményes a bérlet, akkor oké, diák, vagy nyugdíjas, de máskor?

P.Elliot 2015.05.20. 20:51:36

@FutureFry: Te, ilyet en is lattam hogy egy oreg bacsi kajan keppel etette a parkolo orakat es ahol lejart ott penzt dobott be. Lehet utalta a rendoroket es igy szurt ki veluk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 20:58:57

@bpetya75: szerintem korabban is kotelezo volt az a zebranal megallas.... legalabbis amikor vizsgaztam 98 korul, igencsak az volt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 21:08:07

@FutureFry: parkolocedulan nincs rendszam. a sms-es es telefonhivasosnal van.

blackhairlady 2015.05.20. 21:11:16

@FutureFry: Tolem egyszer elkerte egy fiatal anyuka a parkolo cetlimet a belvarosban. Mar szalltunk be a kocsiba, o akkor hajtott be a parkoloa, ott ult a 2 kis gyereke is az autoban, es kiszolt az ablakon, hogy odaadnam-e ha nem jart meg le. Nem indokolta, hogy miert nem tud venni, szepen, udvariasan kerte, en meg neki adtam, meg kb 1 ora visszavolt a leparkolhato idobol. Meglepodtem, megmondom oszinten. Ezek szerint ez teljesen bevet szokas?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 21:12:40

@~~Babette~~: Fehérváron már van. Be kell pötyögni az ótómatába és rányomtatja a cédulára. Ez valami új cucc.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 21:13:35

azt szeretnem ehhez a temahoz hozzatenni, hogy en gyakorlatilag nem talalkozom nemfizeto ugyfelekkel.
egyszer volt pesten egy ugyfel, de megfenyegettuk, hogy felszamoltatjuk, egybol fizetett.
most olyan ugyfeleink vannak, akik azonnal fizetnek, meg 3 napon belul, es olyan is van, aki mar szolt, hogy szeretne mar fizetni.
igaz, ok ugy ugy vannak, hogy el sem vallal az emberemmolyan munkát, ami necces lehet.
lehet erre mondani, hogy mert megengedhetjuk magunkanak, hogy valogassunk az ugyfelek kozul,
de az igazsag az, hogy azt nem engedhetjuk meg magunknak, hogy ne valogassuk ki az ocsut, es ingyenbe dolgozzunk.
pedig ez epitoipar.

blackhairlady 2015.05.20. 21:14:08

@FutureFry: Ja, es olyan petrocellis parkolo orat en meg nem lattam itt. Nalunk csak a szigoruan vett belvarosban ekll fizetni a parkolasert, de az otthon megszokott orak vannak csak. Ugy emlekszem 5$ valamennyi egy orara, es mindenfele kartyat is elfogad nem csak kp-t.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 21:15:43

@svájci sapka (ch): f.sza.
mert nem keresnek eleget nulla befektetessel

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 21:21:05

@~~Babette~~: Akkor adj hálát a magasságosnak... :) Sokat tudnék mesélni a tapasztalataimról. :( Ahhoz, hogy egy kis cég beboruljon elég egy száz milkás számla ki nem fizetése. Annak az adótartalmát (ÁFA, TÁNYA) előre meg kell finanszirozni. Nem kevés. Ha nem jön be, ott a bukta. És nem tudod behajtani, mert sok cég mögött az alvilág áll. Velük nem szerencsés vitába szállni. :(

FutureFry 2015.05.20. 21:24:34

@blackhair-lady: Az olyan _igazi_ "Petrocellis" (mechanikus kijelzős/tekergetős) az egyre ritkább (de még létezik!). Van "felújított" változata (digitális kijelző), amiből az újabbak kártyát is elfogadnak, nem csak aprót. Ha keringek, hogy olyat találjak ami még nem járt le a machanikus általában jobb: messzebbről látszik a nagy piros ("lejárt") vagy sárga ("mindjárt lejár") jelzés.

FutureFry 2015.05.20. 21:28:36

@~~Babette~~: Ah. Amerikában sms-es paroklással még nem találkoztam, viszont automatával ahova be kell pötyögni a rendszámot (és amit kinyomtat a parkolócetlire) már igen. Esetleg a parkolóhely számát kell beírni (ami az aszfaltra van festve) ami valamennyire megintcsak lecsökkenti a parkolócetli "átadhatóságát".

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.20. 21:28:47

@~~Babette~~: És akkor már:

index.hu/mindekozben/poszt/2015/05/20/miert/

A köcske mekkora szemét már... :D

De visszatérve a parkolócetlire: azért az odabaszna, ha azért engem büntetnének meg, mert valami köcsög esetleg "jóakarásból" (=direkt kib@szásból) ráteszi a cetlijét az autómra.Nem kicsit gyújtanám rájuk a Peterdy utcai irodájukat...

FutureFry 2015.05.20. 21:30:42

@blackhair-lady: Ilyen elkéréssel még nem találkoztam - de valamennyire megértem (akkor is ha meg tudná fizetni az illető), mert lehet őt is elvből zavarta, hogy (mint mondtam) ugyan azt a helyet többször adják el...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 21:39:26

@fhdgy: Tuti kijavitottak mär, de összekevered Nanny-vel. ;-)
@Lex D'Arquebus: Ifju jäny koromban nekem is megälltak...mostmär csak nyäron. :-)))
A viccet félretéve. Engem ütött mär el majdnem autos itt, söt buszos is. És egyik sem kanyarodäsbol, ahnem hosszu, nyil egyenes utcän, olyan helyen, ahol az ut közepén sziget is van, ami mär messziröl lätszik. Pont ezért (is) tanitjäk a kicsiket itt ugy, hogy csak akkor mehetnek ät, ha MINDKéT oldalon megälltak a zebra elött.
@Mirjam2: Bocs Mirjam, de ha mäs irta volna, akkor szabad belekötni...?
@Pernilla: Mikor legutobb otthon voltam, ätengedtem egyszer 1fiatalabb pärt. A férfi arcän a döbbenetet le kellett volna fényképezni! :-)
@adg [Au, Darwin]: :-)))))
@Th's child: Férjemnek szoktam mondani ha ö is Mo-on van, hogy vigyäzz mi csuszik ki a szädon...itt megértik! :-) (Persze, csak is jora tanitom magyarul... :-) )
@qkuc: Erröl most hallottam elöször. És végre nem kell minden xart magäval cipelnie az embernek,hogy azonositsäk...viszont ugye ehhez meg olyan hättér is kéne, ami szerintem még nincs meg...és ahogy ismerjük az otthoni viszonyokat, sogor-koma-jobarät kft kapja meg a hättérbiztositäsos bizniszt...:-(
@geegee: Nincs is szebb annäl, mint amikor a 12oräs repülöuton jobbrol balrol betämadnak. :-)))
@Zoole[uk]: Az pont pünkösd... nälatok is ünnepnap?
@Der echte Weihnachtsmann: Vannak mazochista emberek is...:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 21:51:23

@svájci sapka (ch): tudom, tudom. csak mondom, h ilyen is van.

blackhairlady 2015.05.20. 21:53:29

@FutureFry: Galvestonban a Seawall blvrdon ilyen telefonos fizetes van, vegig az ocean menten.
www.google.com/#q=seawall+parking
illetve online fizetes.

blackhairlady 2015.05.20. 21:54:44

@FutureFry: Meglepodtem, de szivesen neki adtam, hisz csak elveszett volna a maradek ido.

blackhairlady 2015.05.20. 21:57:50

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nalunk igen. De nem a punkosd miatt hanem Memorial day van mifelenk. A punkosdot nem unnepelik errefele.

Jégermájszter 2015.05.20. 22:05:55

@tanato: "Kis magyar valóság.És én is úgy mint te ezen tanárokat abszolúte tisztességesnek tartjuk.Faramuci helyzet faramuci ország."

en ugy fogalmaznek, hogy egy orszag, ahol ket valasztasod van:
1. vagy gazember leszel, csalsz, nem kersz szamlat, nem fizeted be az adot, elfogadod es adod az orvosnak a "halapenzt" (kenopenzt), ellopod a boritekot a munkahelyen,
2. vagy balek, vesztes leszel, es gyorsan tonkremesz, mert egyedul tisztessegesnek lenni egy alapvetoen csalokra, szabalykerulokre szabott kornyezetben csak oda vezethet.

emlekszem, a foiskolan ragaszkodtam hozza, hogy nem fogok puskazni semmibol. viszont annyira bele volt kalkulalva, "égve" a rendszerbe a csalas, es annak elvarasa a tanar reszerol, hogy kis hijan megbuktam "biztositastan"-bol. hiaba tudtam egesz jol az anyagot, azokkal szemben, akik a konyvbol masoltak ki a valaszokat, keves eselyem volt. (a "tiszteletremelto" eloado a sajat konyve szavait varta vissza, nekem meg annyira nem tetszett, hogy verskent tanuljam meg.)
ekozben az elsopro tobbseg - sokszaz ember - negyes-otost kapott, lenyegeben erofeszites nelkul. :)

egy orszag, ami nincs mas valasztas. ahol szinte csak gazemberek vannak.
nem gondolom, hogy a magyarok alacsonyabb erkolcsi minoseguek lennenek, mint masok. de elgondolkodtato, hogy magyarorszagon mennyire elterjedt, elfogadott es a hetkoznapok resze a csalas. adocsalas, puskazas, s.í.t.

miert ilyen a magyar kultura? nyugaton van kovetkezmenye a puskazasnak. magyarorszagon a nem-puskazasnak van kovetkezmenye... :)

vannak nyugaton is smittpalok, lazarok es hasonlo nimandok. valahogy magyarorszagrol mindig a kovetkezmenyek nelkuliseg jut eszembe.
jo lenne, ha tevednek...

Jégermájszter 2015.05.20. 22:05:55

@Wilhelmus80: akkor tizszeres a tuljelentkezes, nem?
hiaba ez a kormany barmihez nyul, sikeres lesz... egyszeruen nem tudnak tevedni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 22:08:36

@qkuc:
hát amikor éppen te nem mész vele, pl hétvégén vagy este, akkor mehet más.
ha egyszer megnézik azt a szig számot, akkor én is bebukom a dolgot.
ja, magyar mentalitás itt is játszik, részemről ezvan :-(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 22:16:05

@~~Babette~~: Az SMS-es Szegeden viszont csak magyar forgalmi rendszämot (3betü 3szam) fogadott el...:-( És erre magamnak kellett räjönni, mert sehol sem volt kiirva ez a kritérium. A mäsik meg, hogy a täjékoztato täbla, ahol a hülyegyerekek szintjén le van rajzolva, hogy hogyan kell venni nem egyértelmü. Vagyis de. 1müvelet kimaradt. Ezért a tudatlan ugy indit, hogy 1SMS megy a kukäba. :-(
@FutureFry:
A legutobbi nyaraläsunk végére mär kivülröl fujtam az auto rendszämät, mert valahogy most csak ilyen parkolokba futottunk bele.

Muscari 2015.05.20. 22:19:29

@qkuc: www.peticiok.com/egyutt_a_corvinusert

Irja ala, aki csak teheti, please!

www.facebook.com/pages/Sz%C3%A1zezren-a-Budai-Campus%C3%A9rt/299917983465340
Itt meg lehet lajkolni.

Most mar persze azt mondjak, hogy az egesz csak remhir, de a belso informacio az, hogy mar a vevo is megvan es egeszsegkozpontot szeretne a campus helyere golfpalyaval.

FutureFry 2015.05.20. 22:20:02

@FutureFry: Pontosítanék a mechanikus parkolóórákat illetőleg: Nem emlékszem, hogy a sárgát láttam volna valaha (csak átmenetileg, amikor az apró bedobása után a gombot eltekertem). Kicsit utánanéztem, a sárga úgy tűnik arra való, hogy ha valaki a gombot eltekeri (amitől a piros lemegy és a sárga előugrik) és utána valamivel kiakasztja a gombot (hogy ne tudjon visszaugrani) akkor a parkolóőr látja, hogy manipulált az óra. Bocs, a leírásom kicsit nehézkes, itt lehet látni, hogy miről is van szó:
youtu.be/7NfgaydiLe8?t=146

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 22:22:57

@svájci sapka (ch): Remélem, nem te vezetsz! :-))))
@blackhair-lady: Szerinted én mennyire ünneplem? :-))) Én is csak azért tudom az ünnepnapokat, mert akkor toväbb vagyunk nyitva...

2015.05.20. 22:23:50

@Jégermájszter: "egy orszag, ami nincs mas valasztas. ahol szinte csak gazemberek vannak.
nem gondolom, hogy a magyarok alacsonyabb erkolcsi minoseguek lennenek, mint masok. de elgondolkodtato, hogy magyarorszagon mennyire elterjedt, elfogadott es a hetkoznapok resze a csalas. adocsalas, puskazas, s.í.t. "

Mert rá vagy kényszerítve, ez "a dolgok menete". Gondolj bele abba, hogy például vállalkozás esetén milyen versenyhátránnyal indulsz, ha megpróbálsz mindent tisztességesen csinálni a többiekkel ellentétben. Amúgy meg az emberek megszokták az állami korrupciót, meg azt is, hogy az állam korrumpálja őket, hogy legyen nekik is mit takargatni, meg félni. Így lesznek a rendszer hűséges kiszolgálói.

SzZoole 2015.05.20. 22:34:22

@Naschkatze (Mostindien / CH): Itt lesz valami unnep 25.-en,de itt spring bank holiday a neve.

firg_firg 2015.05.20. 22:37:12

@Muscari: Hiaba, na, kell valami az uraknak, valami elokelo helyen, a kerteszek meg huzzanak.

De meg mindig jobb mintha partudulo lenne.

Vagy egy ujabb stadion.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 22:42:09

@Zoole[uk]: 14.-e volt Maria mennybemenetele, és 25/26 pünkösd. Itt is szünetekkel van körülvéve az összes ünnep. Csak minden kanton mäshogy adja ki. Ünneplésre mindig van ok. :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 22:45:16

@Naschkatze (Mostindien / CH): 24/25 a Pünkösd, még mielött valaki észrevenné a hibät.:-)))

Jégermájszter 2015.05.20. 22:54:49

@Cascabel: @fhdgy:

Somlai Margitot láttam én piacon guberálva,
Ősz kicsi kontya úgy feszült, mint rég az iskolába.
Láttam ott Somlai Margitot lila eres kezével
Szemétben turkálni, s bújtam ott, ne legyen övé a szégyen.

Bújtam a földbe, bódé mögébe,
Vén Margit néni, ne láss meg soha.
Somlai Margit, mit guberálsz itt?
Tán azt a szót, hogy ... hogy iskola?

Oxfordi diplomás Somlai, latin-angol tanárnő,
Öt nyelven tudta mondani azt a szót, hogy teremtő.
S nyolcvanöt éves kézzel ott ügyesen túrt szemétben,
A teremtő éppen nem figyelt, őhelyette is néztem.

Bújtam a földbe, bódé mögébe,
Somlai Margit, nem én,
Nem én teremtem, nincs hozzá kedvem,
Ezt a világot, nem én.

Somlai Margit, láttam én, talált egy fél pár kesztyűt,
És vele örültem lesben ott, hogy a teremtő enyhült.
Bújtomban szurkoltam: Istenem, Istenem és teremtőm,
A kesztyű párját lelje meg, segíts a vén tanárnőn.

Ultima ora non datur secunda,
A kesztyű párját lelje meg,
Add a kezébe teremtőm végre,
A végén még más találja meg.

Mivelhogy volt ott rengeteg
Szemétben túró pára,
S minden bódé mögé bebújt
Mindnek egy tanítványa.

Piacon járva láttam ezt,
Láttam, és jól megnéztem,
Úgy mondtam el most, úgy, ahogy
Volt is ez voltaképpen.
www.youtube.com/watch?v=eIkVqxCg0-Q

blackhairlady 2015.05.20. 23:13:08

@Naschkatze (Mostindien / CH): Gondoltam mar felraktad ahuslevest, bepaniroztad a husit, hogy aznap csak unnepelni kelljen:)

kék madár 2015.05.20. 23:18:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: errol a gyogyszeres tortenetem jut eszembe:
nathas voltam es vettem egy guriga gyogyszert a boltban, asszem valami Pfizer XYZ. Mikor bevettem delben a munkatarsam megjegyzi: apukam a Pfizernel dolgozik. Erre en: miert nem elobb szoltal akkor nem vettem volna ilyen dragan, hanem szolok neked!
Ugy nezett ram, mintha magyarul beszeltem volna hozza.
Azota is magyarazhatnam akkor se ertene a "poent". Valahol legbelul biztos volt alapja :)

Jégermájszter 2015.05.20. 23:47:41

@Herr Géza:
a napokban arrol beszelgettunk, hogy melyik a helyes:
"downzuloaden" oder "zu downloaden"?
(ich weiß: herunterladen :) )

kardio1 2015.05.20. 23:58:02

@Naschkatze (Mostindien / CH): 14-én Jézus Krisztus mennybemenetelenek ünnepe volt...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.21. 01:26:53

@kardio1: Amiota megjelent Balogh Tamas System Administrator rekläm, azota vagy nem tudok belépni, vagy folyamatosan lefagy, vagy egyszerüen kidob a rendszer. :-(
Szoval. Még egyszer. Köszönöm a kiigazitäst! Szégyenszemre rosszul irtam, pedig nemrégiben beszéltünk erröl,mert az itteniek is keverik a kettöt... mivel mindig csak mennybemenetelnek emlegetik, sokan nem tudjäk, hogy mikor mi van. Azota megnéztem én is, Märia mennybemenetele augusztus 15.-én van. (Husvétkor volt egy körkérdés, Nanny asszem irt is rola. Szoval a välaszadok nem kis szäzaléka azt välaszolta, hogy husvétkor Krisztus mennybemenetelét ünnepeljük.)

adg 2015.05.21. 03:22:01

@FutureFry: az ausztral gold coast varos egyik nagyon regi latvanyossaga a meter maids. Valogatott fiatal lanyok aranyszinu bikiniben, gorkorival jonnek-mennek a parkoloban, es akinek nincs parkolojegye vagy lejart, annak vesznek ujat. Cserebe kis borravaloval honoraljak a kedvesseguket. :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.21. 03:35:27

@blackhair-lady: " Ezek szerint ez teljesen bevet szokas?"

nálunk az, sokszor van a még nem lejárt parkolójegy visszarakva az automatába, én is vissza szoktam rakni vagy odaadni annak aki éppen parkolni akar és én is kaptam már olyat amin volt még idő bőven.

nem tudom, hogy ezt szabad-e vagy sem, elvileg ki van fizetve az idő, tökmindegy ki parkolja le azt, még sosem nyígott senki miatta

pappito · http://pappito.com 2015.05.21. 03:56:57

@adg [Au, Darwin]: az nem Surfers Paradiseban van? nekem nem vettek, a kis ribik másik jegyet :)

meg is sértődtem!

Herr Géza 2015.05.21. 04:01:08

@Jégermájszter: Szerintem a "zu downloaden", legalábbis ebben a formában látom leginkább...
Most viszont utánanéztem: a Duden szerint pl. a "downgeloadet" a helyes, ergo downzuloaden... , a Wiktionary viszont ( a Duden-re hivatkozva :D) mindkét verziót elfogadottnak tartja.
Ezeket szeretem, hibázni nem lehet. :)))) A kedvencem a der/die/das frontról a Joghurt szó: mindhárom névelő helyes, ráadásul az írásmód is flexibilis, mert a Yoghurt is elfogadott. :)))

adg 2015.05.21. 04:13:12

@pappito: De ott. De Surfers Paradise az GC egyik suburbje, ha jol emlekszem. Nem vagyok benne 100%, majd megguglizom.

pappito · http://pappito.com 2015.05.21. 04:21:47

@adg [Au, Darwin]: de az GC de csak SP-ben vannak mucikák, ha jól tudom
Gold Coast a kiwik siófoka :)

FutureFry 2015.05.21. 04:22:53

@adg [Au, Darwin]: Lehet direkt hagynám, hogy lejárjon...

2015.05.21. 05:59:39

@kék madár: Nem mindenhol úgy működnek a dolgok, mint nálunk.

2015.05.21. 07:10:58

Parkolas Calgaryban a ParkPlus System-mel:
Itt nem kell kitenni semmi cetlit a kocsira, ugyanis videokamerakkal, GPS-szel felszerelt kocsik jarjak a varos utcait es a rendszam, hely, ido alapjan allapitjak meg a parkolas ervenyesseget:
www.youtube.com/watch?v=IzC32yNveQE

2015.05.21. 07:23:26

@FutureFry:
"Vesekőre viszont kiváló."
Nem mindig jo azert:) Pont egy eve volt, hogy meloban leugrottam az allasrol, 2 m magasbol, hogy bizonyitsam a haveromnak, milyen mozgekony (es hulye) vagyok meg 60 eves fejjel is. Ennek eredmenye az lett, hogy elindult egy jo nagy darab veseko is a vesembol, de elakadt menet kozben. Meg kellett "operalni".

2015.05.21. 07:29:39

@geegee:
"Akkor is repültek a bakancsok, ha mondjuk a százados "szólt be" ilyetén módon?"
Szazados nem alacsonyodott le odaig, hogy a legenysegi korletbe felmenjen es ebresszen. Az ebreszto az alegyseg ugyeletes dolga volt, aki ugyan olyan baka volt, mint mi. A mi halonkba be sem johetett, mert ott aludt az ejszakai telefonkozpontos es radios valtas is, akiknek 10-kor volt az ebreszto, mert hajnal 2-ig voltak szolgalatban. Ezt mindenki tudta, meg a tisztek is.

fhdgy 2015.05.21. 07:47:31

@Muscari: Igen laktam, nem túl okat, csak majdnem 30 évet!

Jégermájszter 2015.05.21. 07:57:08

@kardio1: akkor husvetkor mit unnepeltunk? feltamadott, de nem egybol a mennybe ment? talan megse annyira jo az a hely, mint amennyire hajpoljak; meg az isten se sietett oda. azert ebbol lehet sejteni, milyen korulmenyek lehetnek arrafele. nemcsak nem vagyok ra, engem nem is fenyeget, hogy a sok jambor apaca kozott enekeljek zsoltarokat az elnok-vezerigazgato (vagy foreszvenyes?) bulijan hangszalszakadtaig.

fhdgy 2015.05.21. 07:58:57

@Herr Géza: Ehhez egy adalék: öreg sváb asszony Tolnában: ich habe gepórszivószt.

fhdgy 2015.05.21. 08:07:34

@FutureFry: Németországban van egy internetes szolgáltatás! Lejárt parkolócetliket lehet ott vásárolni. Hogy mire jó ez? Ha egy helyre, konkrét időre találsz egyet, olcsóbb mint a büntit kifizetni. Ez a vevő haszna. Az eladóé egyértelmű.

soad1221 2015.05.21. 08:27:37

@bpetya75: mélyen.. :) nem tudom, mennyire így van, az sokuknál az okként megnevezett dolgok alapján a feleségemmel mi már kb az első hónapban szétmentünk volna... szóval tudja a franc :)

@Muscari: nos igen, pontosan nem tudják, sokuknál már a terhesség alatt, csecsemő korban is jelentkeztek olyan dolgok amikre rá lehet fogni, hogy emiatt volt, de ebben a korban még nem lehet ezt kijelenteni.. persze lehet ez genetikai, és a mozgásfejlődés nem a kiváltó ok, hanem az első tünet, ennyire nem értek hozzá, de tudtommal minden esetben jelentkezik vmilyen formában.
A súlyosság persze itt is érvényes, igen szélsőséges esetben a dühkitörés már egész pici korban ön és közveszélyes lehet, de többségüknél nem ennyire súlyos a helyzet, és akkor egész egyszerűen csak ráfogják, hogy eleven, vagy rossz gyerek...
Megjegyzem sok esetben az óvónőn is múlik, ugyanis neki (is) észlelnie kell, hogy mikor éri túl sok inger, nem szabad olyan feladatot adni ami szinte biztosan kudarcot okoz, hiszen a kudarctűrő képessége is nagyon alacsony egy ADHD-snak.
Szóval azért ez egy összetett dolog...

DieNanny CH 2015.05.21. 08:40:36

@Herr Géza:

Sőt, már Jogurt-nak is láttam! (h nélkül).

2015.05.21. 08:41:07

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem, ugy ertettem hogy Tilmir mas megnyilvanulasaibol tudom, nem hibaztatja mindenert Mo.ot es eleg proaktivan all hozza a dolgokhoz. Viszont ebbol az egy posztbol ez szamomra nem feltetlenul derult ki. Ez mindig igy van: ha csak egy posztot latunk a szerzotol, konnyu felreerteni dolgokat, aztan ha jon es megmagyarazza, vagy olvassa pl. a blogjat valaki, akkor arnyaltabb lesz a kep.

2015.05.21. 08:48:44

@~~Babette~~: Az is hozzatartozik az igazsaghoz hogy pl. Angliaban is vannak nemfizeto ugyfelek (mint gondolom barhol a vilagon), nekem regen a munkam reszekent kellett 'credit control'-t csinalnom aminek az volt a lenyege hogy felhivom es megfenyegetem a nem fizeto ugyfeleket, nagyon-nagyon utaltam :(. Altalaban fizettek vegul, es egyik sem 'az allam' volt hanem maganszemelyek vagy magancegek (neha egeszen nagy, nemzetkozi cegek).

DieNanny CH 2015.05.21. 08:51:33

@Jégermájszter:

Húsvétkor Jézust keresztre feszítették.
Harmadnapra feltámadt, és még 40 napig járkált a Földön, és tanította a híveket. Azután ment csak a Mennybe, idén május 14-én. Aztán, Húsvét utáni 50. napon kiárasztotta a Szentlelket, ezt ünnepeljük Pünkösdkor.

rumitom 2015.05.21. 08:53:08

@adg [Au, Darwin]: ezt a szolgaltatast tudnam dijazni mashol is

adg 2015.05.21. 08:59:13

@rumitom: meggugliztad a kepeket is? Eleg jo kis szolgaltatas. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:18:28

@svájci sapka (ch): a haladó fehérvár:)
szombathelyen is új óra van, nagyon szép, de alig lehet kiszedni belőle eltépés nélkül a cédulát. egyéb városokban meg nincs parkolási dij:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:20:22

@svájci sapka (ch): nem adok neki hálát, mert nem rajta múlik, hanem a válogatáson. ment már el egy egész szálloda megrendelése, mert nem bíztunk a megrendelőben.

nyilván nem vonok általánosítást, és nem mondom, hogy nincsen más eset, meg hogy így tuti el lehet kerülni, csak elmeséltem, hogy ilyen is van.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:22:46

@FutureFry: de ez egy korrekt történet.
a magyar, az hogy eleve egy támadható helyzetből azt feltételezi, hogy csalsz, az nem korrekt. az sem korrekt, hogy azt mondja rá , hogy csalsz, hiszen simán támadható.
ha én óradíjat fizetek, de öt percet használtam el, akkor igenis átruházhassam a maradékot. ahogy a fél zsemlémet sem kell megsemmisítenem, hanem odaadhatom a gyerekemnek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.21. 09:24:20

@~~Babette~~: még ha haladna valahová...
:(
Most az a legújabb "játék", hogy a belvárosban a 2x2 sávos útból csak egy-egy a közlekedőké, a többi parkoló (persze nem ingyen). Reggel akkora a dugó, hogy csak na. "JÓ" gondolat volt...
:(
Nem a szó szoros értelmében gondoltam a hálálkodást... :) Jó, hogy van ilyen is. Sajnos, ez a ritkább. :( Nem kívánom senkinek, hogy úgy járjon, ahogy velünk együtt sokan.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:31:41

@fhdgy: itthon is VOLT ilyen oldal.
a tulajdonos örülhet, hogy le nem ültették.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:32:54

@Mirjam2: persze, nem is állítottam az ellenkezőjét:) egy állami megrendelésünk volt (csak ismerős miatt vállaltuk), nem is vártunk tőle túl sokat, ők a második hónap után fizettek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:33:59

@svájci sapka (ch): hát mi másik aspektusokban szoktunk szopni;)

bpetya75 2015.05.21. 09:47:01

@svájci sapka (ch):

Kaposváron pár éve bejelentette az önkormányzat, hogy jelentősen bővítik a parkolóhelyek számát. kíváncsi voltam mit értenek ezen. Végül épült egy kisebb parkolóház, valamint néhány száz ingyenes parkolóhelyet fizetőssé tettek. Igazi sikertörténet!

Tavaly meg valami 30 km-nyi kerékpárutat kellett produkálni egy közlekedési pályázathoz. Talán a harmada se volt meg a városban, de megoldották útburkolati jelekkel és néhány tábla kihelyezésével. Talán nem kell részleteznem, mennyire biztonságosak ezek az utcák most...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.21. 09:50:25

@bpetya75: Legalább volt eszük, hogy parkolóházat építettek. Nálunk is lenne hely, de inkább az utakból vesznek el... nem értem..
A kerékpárút hasonló. Életveszély. :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.21. 09:52:42

@Cascabel: Aham. Hát jó...Nálunk sokszor volt olyan, hogy az üti, aki simán volt százas, vagy akár néha őrnagy is, körbejárt reggel, hogy felkeltek e mindenhol a katonák.Hogy hoppá-fel vezényszót kiadott-e vagy sem, azt nem tudom,de pl az alvó alegységügyeletest simán meglepte néha... :-)
Mondjuk az egy nagy laktanya volt a miénk, kisebb helyeken, ahol alig van 2-3 tiszt, éppen el tudom képzelni, hogy hoppá-felt vezényeljen...Erőt, egészséget! :D

qkuc 2015.05.21. 10:07:56

@fhdgy: mintha én lettem volna németországban, hasonló szinten tudom tolni a németet, :D

M. Péter 2015.05.21. 10:08:53

@~~Babette~~: Ha múzeumba vagy uszodába veszel napijegyet és a zárás előtt elmész, ott sem tudod másnak átadni a jegyedet, emiatt mégsem szoktak hőbörögni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 10:15:27

@M. Péter: viszont ott kapsz is érte valamit, tán azért nem érzed szükségét.
az utcán viszont annyit nem kapsz, hogy a parkolóőr szóljon a rendőröknek, ha autólopást lát,
télen meg nincs az az isten, hogy elkotorják a havat, hogy tudjál parkolni.

FutureFry 2015.05.21. 14:23:46

@M. Péter: @~~Babette~~: Az amerikai parkolási rendszerben viszont a változás rögtön egyéttelművé tette, hogy ahol addig lehetett ingyen parkolni ha talált az ember nem lejárt órát, az új rendszer bevezetése után (ha olyan) már nem... Mint a repülőjegyeknél: régen el lehetett adni a jegyedet másnak, ha valamiért nem tudtad használni, manapság meg ugye névre szól (a "biztonság jegyében") úgyhogy az ilyesmi nem működik. Lehet egyszer majd a buszjegy meg a múzeumbelépő is névre szóló lesz?

blackhairlady 2015.05.21. 16:19:04

@bpetya75: Remalom a sportcsarnok utcaja es a Kosszuth L. utca ez miatt:(

bpetya75 2015.05.21. 17:23:23

@blackhair-lady:

Így igaz. A Kossuth Lajos utcában pár hónapja majdnem elcsaptam egy biciklist, mert még nem sikerült megszokni, hogy az egyirányú utcában balról is jöhetnek...

Jégermájszter 2015.05.21. 18:43:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Húsvétkor Jézust keresztre feszítették.
Harmadnapra feltámadt,

és még 40 napig járkált a Földön, és tanította a híveket. Azután ment csak a Mennybe, idén május 14-én. Aztán, Húsvét utáni 50. napon kiárasztotta a Szentlelket, ezt ünnepeljük Pünkösdkor.

az elso ami errol eszembe jut, a vicc:
megtalaltak a testet, a husvet elmarad.
megvan az apa is, a karacsony is.

40 napig nem a pusztaban jarkalt? errol a masik 40 naprol tudsz idezetet? nem remlik, hogy tanitotta a hiveket. vagy ez csak valami katolikus koltemeny a temara? sola scriptura, nem? ;)

ezt a kiaradt szentlelket se ertettem soha. most jo nekunk, hogy ki van aradva? mi valtozott azota, hogy szabadon arad?
ha egy rendes punkosdista nyelveken szol, akkor bezzeg egybol gonosz eroket emleget a konzervativ keresztes-had, a "jezus katonai".

M. Péter 2015.05.21. 20:17:54

@~~Babette~~: Az utcán csak azt a jogot vásárolod meg, hogy bizonyos időre a közúton tárolhatod az autódat. Ha őrzés is kell, akkor menj őrzött parkolóba, bár az is lehet, hogy csak azt jelenti, hogy felveszik kamerával, amint ellopják a kocsit.

M. Péter 2015.05.21. 20:19:29

@FutureFry: A repülőjegy eladása régen sem volt szabályos, csak az USA-ban a belföldi járatokon nem ellenőrizték az utazók személyazonosságt.

2015.05.21. 20:57:11

@M. Péter: A legjobb az, amikor fizetni kell a helyért, de nem vállalnak semmilyen garanciát arra, hogyha ellopják a kocsid.

FutureFry 2015.05.21. 21:16:39

@M. Péter: Jogos, anno nem mindig nézték a személyazonosságot, azért lehetett. Egyébként elvileg ezt még most is meg lehet játszani (nem próbáltam!): pl. venni egy "fully refundable" jegyet ott helyben (vagy telefonon/interneten, egy járatra ami jóval később indul, azzal becsekkolni és azzal átmenni a TSA ellenőrző ponton, és utána visszakérni a jegy árát (telefonon vagy egy pultnál). Aztán meg a más nevén lévő jeggyel+beszállókártyával (amit pl. interneten lehet "élesíteni") felszállni (ott már nem ellenőrzik a személyazonosságot). Persze ez nagyon macerásan hangzik (és jó nagyot lehet vele bukni). Meg feladott csomagokkal még komplikáltabb (ha működik egyáltalán).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása