oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 20. 06:47,  Otthonról tartok haza 344 komment

2015. május 20. 06:47 Határátkelő

Otthonról tartok haza

Svájci Sapka azzal küldte el a „Magyarország és én” pályázatra szánt írását, hogy kicsit más, mint a többi. Döntsétek el, hogy mennyire látja másként a dolgokat egy olyan pillanatban, amelynek nagyon erőteljes hangulati töltöttsége van, hiszen az írás úton Magyarország felé, a repülőn született. (A képekért köszönet a szerzőnek.)

Szavazni az eddigiekhez hasonlóan a Facebookon, és a poszt végén lehet.

cim_15.jpg

„Épp egy repülőgépen ülök, így van másfél zavartalan órám, hogy papírra (telefonra) vessem a gondolataimat.

Szeretek repülni.

A felhők felett mindig süt a nap.

Otthonról tartok haza. :)

Átlagos polgári család (két gyerek, több kerék, ház), az átlagnál jobb körülmények között élve mi a manónak megy külföldre?  Komolynak mondható vállalkozásunk volt, ami a 2000-es évek közepére, a nemzeti sporttá vált „nem fizetjük ki a vállalkozót” áldozatává vált.

Gond egy szál sem, elhelyezkedtünk, mint alkalmazott, jó fizetéssel, több szabadidővel, kevesebb felelősséggel. Ám 2008 nyarán egy héten belül lettünk munkanélküliek mindketten. Ott álltunk egy frissen felépített házzal, és két kamasz gyerekkel, a 40-es éveink elején.

Sokat nem lehetett gondolkodni, tenni kellett valamit. Két hónap után világossá vált, hogy semmilyen lehetőségünk nincs. A kapuk bezárultak. A válság kellős közepe volt.

Ekkor került szóba a külföld. Jó, de hova? Gondos mérlegelés után maradt Svájc. A következő két hónapban kiadtuk a házat, és csináltunk egy (több) tervet, majd 2009. február 2-án bepakoltuk a bőröndöket, a kisebbik gyereket és a macskát, majd elindultunk. Az ismeretlenbe.

Haragudtam

Ismerősök, kapcsolatok, nyelvtudás nélkül, gazdasági menekültként.

Persze, ilyen státusz nincs, de a segíts magadon, az Isten is megsegít mondást tartottuk szem előtt. Vegyes érzelmekkel léptük át a határt. Harag, düh, kíváncsiság, reménykedés.

Abban az időben nagyon haragudtam Magyarországra. Úgy éreztem magam, mint a megcsalt szerető. Úgy éreztem, hogy mindent megtettünk, amit a „haza megkívánt” és ennek ellenére csalódtam.

Persze ez így nem helyes megfogalmazás, mert nem a Balatonra, a Halászbástyára, még csak nem is a szomszéd Géza bácsira haragszik az ember. Pláne nem a Túró Rudira. :)

Ez az érzés még évekig bennem volt. Bár, a rokonok, az a néhány barát, aki otthon maradt alkalmat adtak a sűrű látogatásra, nem szívesen mentem. Már az utazást megelőző napokban feszült voltam, Bécsnél pedig rendszeresen előjött a gyomorfájás.

Új „hazánkban” hamar kiderült számunkra, hogy ide a kutya sem hívott bennünket, mindenért meg kell küzdeni, ha akarunk valamit. Akartunk. Se többet, sem kevesebbet, mint azt az életszínvonalat, amit otthon elértünk. Néhány év visszatekintés után sokkal több energiát kellett fektetni a célok elérésébe, mint otthon. Nagyjából 5 évünkbe telt.

Egyetlen dolog hiányzik. Illetve egyáltalán nem hiányzik, csak nincs. Nincs saját ingatlanunk. Ez a döntés is gondos mérlegelés után született meg. Mivel nem akarunk itt maradni véglegesen, nem éri meg a beruházás.

1_69.jpg

Hazamegyünk-e?

Nem.

Majd egy másik (harmadik) országban tervezünk letelepedni.

Tartsuk meg, ami jó volt, sőt…

Svájcban sok jó dologgal találkoztunk és rosszal is. Beszélgetéseink alkalmával mindig azt mondtam a gyerekemnek, hogy ami jó volt otthon, azt mentsük át ide, és ami itt jó, az szívjuk magunkba, sőt vigyük haza.

Így került a hátizsákunkba, hogy átengedjük a gyalogost a zebrán, hogy embertársainkkal emberi módon viselkedünk (még akkor is, ha ő épp paraszt/bunkó volt velünk). Azt hiszem, napokig sorolhatnám azokat az apróságokat, ami az otthoni hétköznapi élet megrontói. Ezt itt mind elfelejtettük.

Igaz, az elmúlt néhány évben mintha mások is vinnék haza a háizsákjukban ezeket a jó szokásokat. Állítom, nem kizárólag a rossz példa ragadós, a jó is. Vannak pozitív változások. Ám ezek nem elegek ahhoz, hogy az ember megint újra kezdje. És az ország, amit elhagyott sem ugyanaz már. Hogy egy filmet idézzek, már csak „Ízek, imák, szerelmek”.

Nosztalgiával tekintek a régi házakra, de eltűnt a sarokról a virágárus néni, és a gyrosos lány sem dolgozik a street-foodban. Régebben még büfének hívtuk. :) Az ismerősök nagy számban elmentek, ki ide, ki oda.

A város sétálóutcáján, a macskakövön mindig megbicsaklik a bokám, mint régen, de ez már más.

Csak egy látogató, egy átutazó vagyok

Lassan Bécsnél jár a repülő és most nem fáj a gyomrom. Még 20 perc és leszállunk. Balról feltűnik a Duna. Milyen szép ilyen magasról! A hazai légkörben kis turbulencia rázza a gépet, figyelmeztet, hogy kössem fel a gatyám, leszállás után itt a való világ.

Landoltunk

A terminálom ismerős hangok ütik meg a fülem. Végre mindenki magyarul karattyol. Milyen jó hallani.

Első akadály, a taxisok. Ha szerencsém van, akkor nem tépik ki a bőröndöt a kezemből, és felszállhatok a 200 E-re. Remélhetőleg nem gyullad ki, míg beérünk Kőbányára, ahonnan metrózok (ha azt a kőkorszaki képződményt még lehet metrónak nevezni) a Népligetbe.

A buszon a sofőr morcos, mert nagyobb pénzem volt, vissza kellett adnia. Ellenben van WIFI (!). Legutóbb még nem volt. Az utak vacakok, egy vajúdó nő garantáltan megszül, ha végigzötykölődik a megyeszékhely fő közlekedési útján.

A taxis beteszi a bőröndömet, majd megkérdezi, hogy bekapcsolja-e az órát. Tök mindegy, ugyanannyit fizetek. Azt gondolja, külföldről jöttem, nekem „belefér”.

Hazaértem. :)

Szerencsére a család, a barátok nem változtak. Örülünk egymásnak. Ez a lényeg, még van miért hazajönni.

Egy ideig.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Svájc Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr747474500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 06:57:06

na en meg most sem ertem, miert svajc.
miert nem eu.

tanato 2015.05.20. 07:13:51

Melyik a harmadik ország,hova tovább?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.20. 07:22:06

Svájcban túlzásba viszik ezt a zebrázást. Az ember csak közeledik a zebrához, s az autók megállnak. S mi van, ha az ember nem akar átkelni? A gyalogos kénytelen átmenni akkor is, ha nem akar, nehogy megsértse az autóst!.

Ez olyan, mint a régi viccben, ahol az úttörőknek egy jótettet kell csinálniuk a héten, ezért átsegítik az öreg nénit a zebrán. "Nem ment könnyen" panaszkodnak az úttörők, "miért?" csodálkozik a tanár, "mert nem akart átmenni a rohadék!".

Szóval ez a túlságos megállás a zebránál ugyanolyan szélsőség, mint az ellenkező véglet pl. a Balkánon, hogy a kocsi akkor se áll meg, ha a gyalogos a zebrán halad.

Azt hiszem a magyar verzió egy élhető, ésszerű kompromisszum a 2 véglet között.

Golf2 2015.05.20. 07:22:06

Letisztult jò írás,kár a tüskékért a végén.Nyertes tipusok jòkor jòt léptek.Kiváncsi leszek a folytatásra.

puhacica 2015.05.20. 07:27:25

tenyleg csak kicsit mas, mint a tobbi

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 07:29:15

@tanato: Spanyolországba megyünk.
@Golf2: Elég volt a "kóstoló". Nem ízlett.
Köszi. Magunkat inkább küzdő tipusnak tartom.
@maxval bircaman szerkesztő: Azért ez nem ennyire végletes. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.20. 07:29:58

Miért, miért csaptad agyon a virágárus nénivel???
Egy jó irás és agyonütöd.

tanato 2015.05.20. 07:32:55

@svájci sapka (ch): Helyes ,az egy jó hely,főleg ha az ember nem szereti a telet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 07:34:02

@diggerdriver: Hm. Ez így sikerült. Ülsz a repülön és eszedbe jutnak dolgok... a néni is.
kep.psharing.com/836650.jpg

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 07:35:48

@tanato: Bevallom, vannak racionális okai. Nem kell költeni fűtésre. :) Az otthoni nyögdíj semmire sem lesz elég, ha lesz egyáltalán. Az ittenihez kevés már az idő.
:(

tableno 2015.05.20. 07:35:49

@maxval bircaman szerkesztő: a saját állításod szerint a repülőtéren kívül még nem jártál Svájcban, de persze a Nagy Birca mindent tud. Csak rosszul...

Amúgy tetszett az írás.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.20. 07:38:34

Nekem nagyon tetszett az iras.

@svájci sapka (ch): Sok sikert kivanok Nektek a tovabbiakban is.En meg csak kirandulni jartam Svajcban,de elbüvölt...:) Remelem annakidejen Spanyolorszagrol is kanyarintassz majd egy szuper irast,en tuti szivesen olvasnam.

kék madár 2015.05.20. 07:46:00

jo iras, csak kar, hogy igy fejezted be es nem mashogy, ha lehet javitsd. Akkor majd eszreveszed, hogy az eleje nem megy hozza, legy szives azt is ird ujra. Akkor viszont mar a kozepenek sem lesz semmi ertelme, jobb lenne, ha az egeszet ujra irnad. Kicsit jobban belegondolva: a szemelyeddel kapcsolatban is merulnek fel kifogasok, tehat ha lehet, ne te ird ujra hanem valaki mas. Es egyaltalan, mit reggeliztel ma es miert pont azt es jol meggondoltad??? Hihetetlen.....

Buchhalter 2015.05.20. 07:52:07

@svájci sapka (ch): Nagyon tetszett az írásod!A kommentjeid alapján kemény embernek tartalak,sőt talán túl is gondoltam.Ezért elnézést.A párommal most Németországban dolgozunk egyházi fenntartású intézménynél szoc.munkásként.Ti melyik Eus országban voltatok rövid ideig?

Üdv.

2015.05.20. 07:54:35

Nagyon jó volt, nekem tetszett! A vége is, nem értem a problémázókat.

Bár ezek a szavazásokat is kicsit "izék" nekem. Mindenki leírja a saját élményeit, amivel az olvasó vagy tud azonosulni, vagy nem. Olyan ez, mint az étel. Valakinek vagy ízlik, vagy nem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 07:59:55

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Köszi szépen.
Remélem, még idén megszületik az első írás onnan. :)

@kék madár: "a szemelyeddel kapcsolatban is merulnek fel kifogasok, "
Nocsak. :)

@Buchhalter: Kemény, mint a vídia. :D Nem voltunk más EU-s országban. Csak friss tagként egy csomó olyan változást toltak le a torkunkon az EU mögé bújva, ami nem volt szimpatikus. Ezért gondoltam úgy, hogy mindegy, csak ne EU-ba menjünk.

kék madár 2015.05.20. 07:59:56

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): oriasi taho leszek es elore elnezest kerek, de furdalja az oldalam.
Azt szeretnem megkerdezni, hogy tenyleg ez a neved, hogy Kozsdi"né"?
Es ha mar igy alakult, amihez tenyleg semmi kozom, de nicknek nem lenne jobb valami leanykori nev?
Anyamnak nagyon sokaig "Csalanosi Belane" volt a neve es utaltam az apamat, talan ezert nem tudok mit kezdeni ezzel a "né"-vel.

Kiég3tt 2015.05.20. 08:05:55

Sztem, ez igy kerek volt. Kar, h nem Uj-Zelandra koltozott a kollega, meg olvastam volna tobbet is.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.20. 08:14:05

@kék madár: Nem,nem vagy taho,nincs semmi baj.Igen,valoban ez a nevem,igy vettem fel a ferjem nevet,persze közte van meg az en lanykori nevem,de en azt nem igazan hasznalom,nem szeretem annyira ( csaladi okok miatt,meg amugy sem igazan), meg itt kinn el is sikkad.Amugy itteni szempontbol jobb lett volna a kötöjeles megoldas, neha nehez elmagyarazni a derek franciaknak hogy mi a szituacio,de azert megertik,de itt altalaban csak Krisztina Kozsdi-kent szerepelek a dolgokon,iletve Mme Kozsdi...:) Ez utobbi nicken gondolkoztam amugy,de Mme Seldon utan mar nem akartam koppintani.

tanato 2015.05.20. 08:15:50

@svájci sapka (ch): Nyilvánvaló,sok szempontból előnyös egy idősödő párnak a mediterrán vidék.ha már a sok napsütést nézzük akkor is m egéri.

Golf2 2015.05.20. 08:18:13

A néni fehérvárott találhatò?Ott láttam hasonlòt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.20. 08:22:35

@Golf2:
Igen. Kati néni a fertàlyos asszony.
Valós személyről mintázták.

kék madár 2015.05.20. 08:24:25

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): A Kozsdi teljesen korrekt, meg az ekezetekkel se kene bajlodnia senkinek :)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.20. 08:31:52

@kék madár: igen,ez igy van,de mivel "ne"-kent vettem fel a nevet,ezert a magyar okmanyaimban ugye ez szerepel, itt hivatalos helyeken is igy mondom a nevem,de ök ezt sokszor leegyszerüsitik es a papirokra csak Mme Krisztina Kozsdi kerül-jol van ez igy,ha allampolgarsagot kapok,ugyis csak igy fogom hasznalni a nevem.

kék madár 2015.05.20. 08:32:48

@tanato: "egy idősödő párnak" ne káromkodj legy szives, vagyunk itt 40-esek egy paran, idosodo a dalai lama jo?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.20. 08:33:20

@kék madár: ja es meg annyi hozza: lehet hülyen hangzik az igy felvett nev,en is sokat gondolkodtam rajta hogy vegyem fel,de ugy ereztem,igy fejezödik ki,hogy a felesege vagyok,egyek vagyunk...szerelmes voltam-vagyok,na...:)

Shebelle 2015.05.20. 08:33:30

tetszikeltem! Mert teszik :)
További sok sikert az új országban!

Egy valamit viszont nem értek, mégpedig ezt a nyugdíj mizériát, hogy nem kap az ember. Pedig kap, arányosan. Ha már egyszer befizettél a rendszerben x összeget y évig, akkor arányosan azt visszakapod, ha máskép nem hát egy összegben. Közvetlen ismerősöm 5 évet húzott le Ausztriában mint betegápoló,persze hivatalosan, közben itthon elérte a nyugdíjkorhatárt és nyugdíjba ment, viszont kérvényezte és megkapta Ausztriától azt a részt, ami megilleti egy összegben. Nem volt ugyan sok, de több a semminél. Egy másik ismerősömnek tíz napja hiányzott ahhoz h. megkaphassa a normális nyugdijat, 10 nap! Ezért azóta mondom mindenkinek, hogy minden fecnit elkell tenni ahol valaha is dolgoztál hivatalosan,még ha pár napot is, mert nem tudhatod nem pont az fog hiányozni. És ne hoggyetek azoknak, aki azt állítják hogy nem jár nyugdíj ha csak x évet huztál le x országban, legalábbis ami Eu-t illeti. Bár van olyan tapasztalat is hogy még az unió előtt is kifizettek valakit, Lengyelországból és Csehországból. Csak sok-sok papírmunka!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.20. 08:34:22

"Az utak vacakok, egy vajúdó nő garantáltan megszül, ha végigzötykölődik a megyeszékhely fő közlekedési útján." az biztos. Mikor multkor , kb 2-3 hete utaztam a repterre, azt hittem kirazza a gyorsforgalmi belolem a gyereket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.20. 08:37:19

@maxval bircaman szerkesztő: Nem serti meg. Norvegiaban is ez van amugy, baromira bejott.

fhdgy 2015.05.20. 08:37:48

@diggerdriver: 1975-ben költöztem Fehérárra, én még emlékszem Kati nénire.

tanato 2015.05.20. 08:41:23

@kék madár: Na ezt csak arra mondtam hogy a kor előrehaladtával a népek jobban szeretik a meleget,inkább északról mennek délre mint fordítva.A 40-esnek/főleg a vége felé/ már nem Alaszka a letelepedési cél, inkább Florida.

kék madár 2015.05.20. 08:41:30

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): megertem, de ha nem akkor is semmi kozom hozza : )

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.20. 08:41:51

@fhdgy: nekem az egyik regi ujsagosneni ilyen ikonikus alak a szülövarosomban...tavaly nyaron meg volt szerencsem talalkozni vele...ugy tudom meg most is dolgozik.1 honap mulva megyünk vakaciora,majd megnezem ott van e meg,ugyis fel szeretnek tankolni nemi ujsaggal a nyaralasra.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 08:44:12

@Shebelle: Köszi.
Nem attól félek, hogy nem kapok, hanem attól, hogy nem eleget.
:)
@fhdgy: Én is. :)

2015.05.20. 08:46:25

Akkor én is hadd említsem meg az én ikonikus alakomat: ő Ica néni , az angyalföldi Vőlegény presszó tulaja és alkalmi pultosa. Valami iszonyat régóta dolgozik ott, még kiszolgálta anno Radics Bélát. :)

fhdgy 2015.05.20. 08:48:12

@svájci sapka (ch): Ott, abban a városban laktál? Én is laktam ott, bár nem túl sokat, még 30 év sem volt teljesen!

soad1221 2015.05.20. 08:48:15

@maxval bircaman szerkesztő: őszintén szólva leszarom, ha bárki megsértődik azon, hogy átmegyek-e a zebrán vagy sem, én azon akkor fogok átmenni, ha kell... autósként pedig megállok minden esetben, mert nem szeretnék megölni senkit

erre azt tudom mondani, hogy válassz melyik a jobb: 1. megállsz és vagy átmegy, vagy nem - Te pedig 15 másodperc után mehetsz tovább dolgodra...
2. nem állsz meg, mert úgy tűnt nem akar átmenni, de mégis kilép

2015.05.20. 09:20:37

Haaat, nem akarok megint negativan hozzaallni, de... En is elvesztettem a munkamat a valsag miatt 2008-ban, csodbe ment a nemzetkozi ceg amelyiknek dolgoztam. Igaz hogy egy honapon belul talaltam munkat - lehetne mondani hogy azert mert 'szerencsem volt' es mert Angliaban voltam, de az is hozzajarult a szerencsehez hogy elotte munka mellett elvegeztem egy draga es idoigenyes tanfolyamot hogy a diploma mellett legyen meg egy vegzettsegem, es napi tiz orat (nem vicc, komoly) azzal toltottem hogy allasokra jelentkeztem. Tehat lett ujra munkam - ha nem lett volna, nem tudom kit hibaztattam volna, mindenesetre nem hiszem hogy Angliat (pedig a B terv nekem is orszagvaltas volt, egy ismerosom ajanlott nekem munkat Dubaiban - nem 'olyan' munkat :))).

Nem azt mondom hogy a posztolo nem dolgozott meg nagyon kemenyen mindenert, mert biztos hogy igen, ez kiderul a posztbol. Ettol fuggetlenul nem ertem, miert egy elvont fogalomra, 'Magyarorszagra' duhos azert mert annak idejen elvesztette a munkajat es nem talalt ujat.

2015.05.20. 09:22:29

@Mirjam2: Es utolag nagyon orulok hogy elvesztettem a munkamat, mert most visszatekintve sokkal jobban es erdekesebben alakult az eletem mintha ott maradtam volna a cegnel.

HardPötty 2015.05.20. 09:25:03

Jó! Tetszett!

Lehet ettől többet írni?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 09:30:44

@Mirjam2: Nézd, az egy élethelyzet volt. Az enyém, a miénk.
Ki így érez, ki úgy. Én akkor ezt éreztem.
Az érzéseket, hangulatokat nem lehet standardizálni.

Valószínű, ha lett volna lehetőségünk munkát találni egy hónap alatt, másként alakul. De mindketten munka nélkül, két gyerekkel, nem lehetett sokat várni a szerencsére.
Ennyi.
:)
Örülök, hogy neked jól alakultak a dolgaid.

fhdgy 2015.05.20. 09:32:41

@Mirjam2: Én, ha jól értettem a dolgot, a posztoló óvodában dolgozott. Egy óvoda nem része annak a munkaerőpiacnak, ahol ( jó vagy rossz ), farkastörvények uralkodnak. Az ilyen területen dolgozókra szüksége van a társadalomnak és ezek a területek nem cserekompatibilisek a munkaerőpiaccal. Így, szerintem, ők joggal várják el, hogy a társadalom "biztosítson" nekik munkát. Szerintem ezért volt dühös a környezetre, konkrétan Magyarországra.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.05.20. 09:40:54

@maxval bircaman szerkesztő: amikor a busz megáll, 80 emberrel a fedélzeten, hogy egymagam átmenjek a zebrán, azért az elég szürreális, még mindig nem szoktam meg, közel 2 év után.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 09:46:08

@fhdgy: Ekkor már nem ott dolgoztam. :) Ez egy hosszú történet, dióhéjban a következő: vállalkozásunk volt, ami tönkrement. Nem bénák voltunk, hanem nem fizettek ki. Állami megrendelést sem! Ugyanakkor az összes adóért (a ki nem fizetett munka után is), ott toporgott az ajtó előtt az adóhivatal. A csőd és minden elvesztése után mentünk vissza dolgozni, ki-ki a maga területére. Aztán azok is beadták az unalmast. Persze, hogy tele volt a hócipőnk.
@Lex D'Arquebus: kicsi a világ. ;)

2015.05.20. 09:49:41

@svájci sapka (ch): Ja ezt te irtad? Bocsi, nem akartam beled kotni! Semmi gond, megertelek, nekem furcsa volt amit a 'megcsalt szereto' erzesrol irtal de teljesen igazad van abban hogy mindenki maskepp eli meg ezeket a dolgokat, meg persze az egyes elethelyzetek is masok. Vegul nektek is jol alakultak a dolgaitok es ez a lenyeg.

2015.05.20. 09:51:26

@svájci sapka (ch): Na azt megertem hogy emiatt 'Magyarorszagra' haragudtatok, ez valoban nemigen fordul elo Nyugat-Europaban hogy allami megrendeleseket nem fizetnek ki, mikozben neked elore ki kell fizetned az adot, afat, stb.

fhdgy 2015.05.20. 09:51:36

@Lex D'Arquebus: Adott esetben egy sok tíztonnás kamionnak is meg kell állnia, ha elsőbbségadási kötelezettsége van, mondjuk egy Trabanttal szemben. Lehet, hogy a Trabiban is csak egy ember van. Ha ezeken kezdenénk filózgatni, akkor el kellene törölni az elsőbségadási szabályokat és egy új szabályt kellene bevezetni: annak van elsőbbsége, akiben több vas van.

Akkor valósággá válna a régi vicc: Két öregember áll egy forrgalmas út két oldalán. Az egyik átkiabálva kérdezi a másiktól, hogy maga hogy ment át?

Én itt születtem!

**mimi** 2015.05.20. 09:52:24

Jó írás, korrekt...jókor jó lépés, jó helyre :)
Szerintem a virágárus néni is belefért....

SzZoole 2015.05.20. 09:53:42

Jo kis iras,mint ahogy Tilmirtol eddig megszokhatuk.
@fhdgy: Otthon is vallakozo volt.
@Mirjam2:Abban az idokben,a valsag idejen,a normalis vallakozokat nagyon ellehetitlenitettek.Akik rendesen adoztak es meg az utolso gyufaszalat is bevallotak,azokat szivatta az allam minden fele teherel,adoval.Gyakorlatilag az utolso bort is lehuztak roluk.A masik meg a korbetartozasok,a kinem fizetett penz az elvegzett munkaert.
Es volt a masik fajta vallakozo,aki nem adott szamlat,mindent meg csinalt okosban es a felvallat munkaert fevette a penzt es nem tejesitette a munkat,Na az ilyenek ki tudtak huzni a valsag idejen.
Nem hiaba ilyen vallakozok is vannak,sajnos:(

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.05.20. 09:53:48

@fhdgy: nyilván, csak nem ehhez vagyok hozzászokva. :)

fhdgy 2015.05.20. 09:58:36

@svájci sapka (ch): Akkor szerintem még jogosabb, hogy dühös voltál Mo.-ra. 2013 óta egy jól menő, sikeres, prosperáló ( Viktátorunk szerint ) állami cégnek dolgozom külsősként. Nem volt jellemző, hogy időben megkaptam a pénzemet. Az adókat, meg járulékokat persze fizetni kellett. Ja, és persze élni is kell valamiből. Nem értem, hogy sok ember miért nem érti, hogy vagyunk jópáran, akik igen is, dühösek vagyunk az országra, amikor látjuk, bőrünkön tapasztaljuk, hogy rendszerszintű mocsoksággal állunk szemben.

2015.05.20. 09:58:45

@fhdgy: En ezzel oszinten szolva nem ertek egyet, de nem akarom reszletezni mert mar kritizaltam szegeny Tilmirt eleget ma reggel, kozben rajottem hogy nagyreszt feleslegesen... Roviden, nekem nem jon be ez a hozzaallas hogy barki az 'allamtol varja el' hogy biztositson neki munkat, barmennyire hasznos is a munkaja. De elegge 'ismerem' mar Tilmirt virtualisan ahhoz hogy tudjam, o az utolso ember aki az allamtol varna a 'sult galambot' (sot pont forditva tortent, megrendelt munkat vegzett el az allamnak amit nem fizettek ki neki, es meg o fizetett utana...).

2015.05.20. 09:59:54

@svájci sapka (ch):

Tetű hely ez a Magyarország, nem lehet ott normálisan élni... Jól tettétek, hogy léptetek, amikor kellett!

qkuc 2015.05.20. 10:01:03

@Shebelle: Ez a nyugdíjasdi tiszta macera ahogy látom ..., :D.

soad1221 2015.05.20. 10:01:19

@fhdgy: hát azért sokszor ez az érvényben lévő szabály, lássuk be.. :)

qkuc 2015.05.20. 10:02:30

@tanato: Szegény kék madárnak jól beletaláltál az elevenjébe, :D.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 10:06:38

@Mirjam2: Nem kötöttél belém. Értem a felvetést.
Sajnos, az írás rövid ahhoz, hogy ezt teljesen/jól ki lehetett volna fejteni. Vagy olyan hosszú lett volna, hogy még most is írom. Rosszabb esetben egyenesen a pszichiátriára utaltok.
:D
A másik, hogy abban a helyzetben az ember -szerintem- mindenkire haragszik. Joggal vagy anélkül. Aztán csillapodnak a dolgok.
Volt, elmúlt.
Ennyi.
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 10:10:34

@Zoole[uk]: Egyszer bementem az adóhivatalba és mondtam, hogy nem tudok ÁFA-t fizetni, mert nem fizették ki a számlámat. Kérdeztem az ügyintézőt, hogy tudnak-e segíteni. A válasz: mi nem pénzbehajtók vagyunk, pereljem be a céget. Az adóra nem kaptam halasztást.
:(
Így ment ez akkoriban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.20. 10:11:01

@Lex D'Arquebus: ha egyedül vagyok a zebránál és nagy autó jön vagy busz vagy csak néhány autó akkor integetek hogy menjenek.

qkuc 2015.05.20. 10:15:22

@Zoole[uk]: "kik rendesen adoztak es meg az utolso gyufaszalat is bevallotak,azokat szivatta az allam minden fele teherel,adoval.Gyakorlatilag az utolso bort is lehuztak roluk.A masik meg a korbetartozasok,a kinem fizetett penz az elvegzett munkaert."

Az apám ilyen vállalkozó volt, tavaly infarktust kapott és meghalt, :(. A cég most kezdett el döglődni, ha nem sikerül eladni, akkor júniusban végelszámolás kezdődik és megy minden a lecsóba ... Nekem és anyámnak elég volt abból, hogy mind az alvállalkozók, mint a multik és az állam fejős tehénnek gondol minket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.20. 10:15:55

@Zoole[uk]:
Ismersz olyan vállalkozót aki felvette a pénzt és nem teljesítette a munkàt?
Én is ismerek.
Nem közös ismerősünk véletlenül?

qkuc 2015.05.20. 10:17:41

@svájci sapka (ch): Ez még mindig így megy ....

SzZoole 2015.05.20. 10:21:52

@svájci sapka (ch): Errol beszelek,sajnos nagyon sokan jartak ugy akkoriban.

SzZoole 2015.05.20. 10:22:50

@qkuc: Eleg szomoru egy ilyet olvasni,hatmeg at elni:(

tanato 2015.05.20. 10:22:52

@qkuc: Senki sem fiatalodik,sajnos tényleg kell valamilyen előregondolkodás 40 felett.Azért akkor már nem fogunk neki pl. hátizsákkal bejárni a világot le.va mindent, családot ,gyerekeinket,mint pl. 20 éves korban.

SzZoole 2015.05.20. 10:24:10

@diggerdriver: Nagyon sok ilyen vallakozot ismerek,de akirol Te beszelsz az mas kategoria:(

qkuc 2015.05.20. 10:25:48

@Zoole[uk]: Igazából az a szomorú, hogy tisztességesen egy kisvállalkozást (inkább mikro) vezetni/üzemeltetni nagyjából fizikai képtelenség, sajnos a csalást meg szülői nevelés eredményeként utálom és elutasítom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.20. 10:27:41

@tableno:

De, jártam. Genfben a repülőtéren kívül is voltam, kétszer, összesen 5 napot.

Golf2 2015.05.20. 10:27:41

@svájci sapka (ch): én is spanyolra tippeltem,de az is EU.Ja ti már pihenni mentek oda most olvasom hogy idôsödtök.Mert munka nem nagyon van állítólag ott.

Buchhalter 2015.05.20. 10:27:41

Ez az írás elgondolkodtatott.Se én se a párom nem érezzük magunkat jól németben.A nyelv mondjuk adott volt.Hideg van és az emberek se annyira szimpik.Lehet nekünk is tovább kellene állnunk.

fhdgy 2015.05.20. 10:28:39

@Mirjam2: Jó, rendben, én sem akarok rugózni rajta, csak szeretném megvilágítani, hogy miért ez a véleményem, vita nélkül, csak egy kicsit elmélkedve. Múltkor írtam a volt gimis matektanáromról. Akkor is, most is ( negyven+ év után ) az a véleményem, hogy világbajnok matektanár volt, akinek nagyon-nagyon sokat köszönhetek. Ő erre tette fel az életét. Ha mondjuk 30+ év után elzavarták volna a gimiből, mert a polgármester feleségének kellett volna az állás ( nem konkrét dologról beszélek, csak hipotézis ), akkor hogy az istenben tudott volna elhelyezkedni a munkaerőpiacon nem matektanárként? Hogy van ez? Ilyekor nincs a társadalomnak felelősége? Jó, a polgi felesége legyen boldog ( a gyerekek úgy sem érdekelnek senkit ), de legalább egy ilyen emberhez legyünk már méltányosak. A leírtak egy része csak a példabeszéd elemei. Szerencsére nem küldték el a matektanáromat, ma is, nyugdíjasként, gyerekeket tanít, persze már nem hivatalos keretek között.

Félreértés ne essék, nem csak őróla van szó, minden tisztességes, becsületes ember esetében is ez a véleményem, akik évtizedeket dolgoztak olyan területen, ami nem piacképes a szabadverseny keretei között.

SzZoole 2015.05.20. 10:29:14

@qkuc: Hat igen,a belenk plantalt elvek,de ha nem stiklizel akkor nem haladsz:(

qkuc 2015.05.20. 10:29:49

OFF

Tegnap Franciaország kapcsán volt kérdés, csak 1 év után lehet-e szabit kivenni. Engem ugyanez érdekel Írország kapcsán, :).

tanato 2015.05.20. 10:38:14

@fhdgy: Kötözködés:Ha a nyugdíjas matektanár nem hivatalos keretek között de pénzért oktat gyerekeket akkor nem tisztességes a szó 100% értelmében.Nyilván nem jelenti be magát az ADóhivatalnál, nem ad számlát és nem adózik.Nyugi nem az ismerős öregedet akarom bántani,de szerintem majd minden "mellékállásban " dolgozó tanár így működik,Akár nyelvet akár matekot oktat.Kis magyar valóság.És én is úgy mint te ezen tanárokat abszolúte tisztességesnek tartjuk.Faramuci helyzet faramuci ország.

esban 2015.05.20. 10:50:01

@svájci sapka (ch) @Lex D'Arquebus Meg egy Fehervari jelentkezik! Kati nenitol most kicsit honvagyam lett :)

soad1221 2015.05.20. 10:50:46

@maxval bircaman szerkesztő: mi, hogy ha a zebránál áll egy ember, akkor átengedem? pl arra, hogy ő átmenjen az úton biztonságosan..
Ha mégsem akar átmenni, csak ott áll? az semmire, de biztosan nem fog meghalni attól, hogy én megálltam, hátha átmegy. Majd megyek tovább, ha látom, hogy rohadtul nem akar..
Nem életszerű?? Naponta többször megcsinálom, és rengeteg más autós is, persze látom nem mindenki, de szerencsére egyre többen...
De én olyan hülye is vagyok, hogy ha a másik sávból indexel egy autós, akkor leveszem a gázról a lábam, hogy ő be tudjon jönni elém, mert nyilván van célja azzal a sávval neki is.. mondjuk A pontból B pontba akar eljutni biztonságosan... ahogy én is, meg mindegyik másik autós, gyalogos, biciklis, motoros meg ilyenek..

Wilhelmus80 2015.05.20. 10:58:14

581-en regisztráltak eddig a hazaváró programba...

index.hu/gazdasag/2015/05/20/hany_fiatal_akar_hazajonni_a_kormany_hivoszavara/

soad1221 2015.05.20. 11:00:02

@tanato: köszi, pont ezt akartam leírni..
nem felkoncolni akarom, de alapjaiban itt van a gond.
Van egy jövedelme, amit esze ágában sincs bejelenteni azután adózni, és mondjuk nyugdíjjárulékot fizetni - hiszen pont azért csinálja, mert rohadtul nem tud tisztességesen megélni a nyugdíjból.. bezárult a kör..

Pernilla 2015.05.20. 11:02:15

@soad1221: en amikor Mo.-on vagyok, "nevelem" az autosokat, es mindig atmegyek a zebran, amikor odaerek. Nyilvan nem ugrom az autos ele, ha atszaguld a zebran, de amikor fektavon belül van, atmegyek. Regen megszeppenve vartam, mig nincs ott autos.
Az elejen voltak is veszelyes szituacioim ebböl, amikor nem nevelesi celzatbol, hanem csak megszokasbol lazan atvagtattam a zebran.

soad1221 2015.05.20. 11:05:58

@Pernilla: nézd, ez nem csak nevelési kérdés, régebben eleve csak így tudtál átmenni...
viszont nagyon sokat fejlődtünk ebben, gyalogosként és autósként is érezhető a változás, és amitől még érdekesebb a dolog, hogy nagyon gyorsan ment/megy végbe ez a változás.. Benne élve is érezhető...

2015.05.20. 11:06:13

@qkuc: Oszinte reszvetem...

2015.05.20. 11:10:23

@qkuc: Irorszagot nem tudom, de UK-ben altalaban a probaido alatt es / vagy az elso 6 honapban nem lehet szabadsagot kivenni. Munkahelytol fuggoen elofordulhat hogy elengednek elobb is, foleg akkor ha mar az interjun elmondod hogy konkret idoszakban szabadsagra van szukseged - ezt kerdezni is szoktak az interjun, foleg ha komolyan gondolkodnak rajta hogy felvegyenek.

kék madár 2015.05.20. 11:18:20

@qkuc: nagyon szomoru. Amig otthon voltam az en cegemnek se fizetett senki, ha rakerdeztem, megmondtak, minek fizessenek, ugyse tudok semmit kezdeni veluk, es van mas aki ezzel a kockazattal egyutt is dolgozni fog nekik. Ahogy a Lenines-kisovodas viccben is: rendes volt toluk, vegulis le is lohettek volna, annak se lett volna semmi kovetkezmenye.

Pernilla 2015.05.20. 11:24:51

@soad1221: A nevelest azert is raktam idezöjelbe, mert nyilvan nem miattam szoknak ra az autosok, hogy megalljanak :) Inkabb csak ervenyesitem a jogosnak velt (es megszokott) elsöbbsegemet, minthogy nevelni akarnek.
Egyebkent most en direkt olyan szituaciokrol beszeltem, amikor latom, hogy nem allna meg, de miattam kenytelen. De amugy örülök, ha azt mondod, hogy van valtozas altalanosan, nyilvan en nem latom nap mint nap, ugyhogy nem tudom annyira megitelni.

2015.05.20. 11:26:34

@tanato: Rengetegen jarjak a vilagot hatizsakkal 30-40-50 felett, mi is ezt fogjuk tenni (ujra) jovore, ha megerjuk :). Ez nem azt jelenti hogy nem gondolkodsz elore, siman ossze lehet egyeztetni a kettot (elore gondolkodas / tervezes es utazas).

fhdgy 2015.05.20. 11:26:57

@tanato: Én, azzal, hogy "nem hivatalos keretek" között-öt írtam, csak annyit akartam jelezni, hogy már nyugdíjas, nem főállású munkviszonyban csinálja. Hogy fizet-e érte adót vagy sem, nem tudom. Taníthat egyébként teljesen törvényesen is, ha egy fillér adót és járulékot sem fizet. Ha nem kér pénzt, egy fillért sem, akkor nem is kell fizetni. Persze, most írhatnád, hogy ne nézzem hülyének az egész világot! Akkor most egy nagyon meglepő dolog: van egy nyugdíjas metematikus barátom, aki nagyon sok gyereket tanított, tanít a matek szépségeire és nem fogad el pénzt.

2015.05.20. 11:34:14

@fhdgy: Mas a nezopontunk, en ezt keptelen vagyok ugy latni mint te, alapvetoen az ongondoskodasban hiszek. Ez gondolom azert van mert az eletem nagy reszet olyan kornyezetben toltottem ahol az elet minden teruleten jelen volt a maganszektor az allami mellett (az oktatasban is), igy nem tudom elkepzelni ezt a helyzetet hogy az allamtol 'var munkat' valaki. A brit hozzaallas teljesen mas ehhez, peldaul tobb kolleganom van itt akik kepzett tanarok es sokaig Angliaban dolgoztak, majd kulonbozo okokbol nem tudtak / nem akartak mar ezt folytatni es mivel tovabbra is meg kell elniuk valamibol, ide jottek dolgozni. Nagyon kozeli baratnom szinten tanar Angliaban, kozel 20 ev tapasztalattal. Mivel par eve rajott hogy ezt nem fogja tovabb birni, elkezdett munka mellett egy nagyon draga es idoigenyes kepzest, nemsokara vegez es akkor kepes lesz karriert valtani. Az embereknek szerintem elsosorban maguknak kell kezben tartani a sajat sorsukat, es mindig erdemes keszulni egy B tervvel.

adg 2015.05.20. 11:34:41

@tanato: hat mi pont forditva csinaltuk, gyorsan letudtuk a gyerekeket meg fiatalon, amig van turelem, lelkesedes stb, nincs nagy "generacios szakadek", hogy ne legyunk 60-70 evesek mire kirepulnek. Igy meg talan lesz eronk kicsit szetnezni a vilagban, es talan keretunk is lesz ra. Fiatalon nem nagyon volt. Mondjuk most sincs, de legalabb latom a lehetoseget. Szerintem 10 ev mulva szabadok leszunk annyira, hogy tudjunk kicsit magunkak is elni.
Remelem addig nem pusztulunk meg el, mert akkor morcos leszek.

qkuc 2015.05.20. 11:37:46

@kék madár: :(((( Őszintén, nekem egy életre elment a kedvem bármilyen vállalkozástól itthon (sztem külföldön is).

tanato 2015.05.20. 11:39:41

@fhdgy: Az persze más ha ingyen csinálja segítségből,de nem ez a jellemző.

Observer99 2015.05.20. 11:43:26

Hogy milyen sokat változott a helyzet: 2015 első négy hónapjában kb 17.500 vállalkozás szűnt meg!!
2014-ben, ha jól emlékszem egész évben összesen 33.000 vállalkozás szűnt meg!
Hajrá!!!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.05.20. 11:43:26

@soad1221: "nagyon sokat fejlődtünk ebben, gyalogosként és autósként is érezhető a változás, és amitől még érdekesebb a dolog, hogy nagyon gyorsan ment/megy végbe ez a változás."

Ugyanezt tapasztaltam legutóbb én is Budapesten.
Bevallom, jól esett,
:-)

tanato 2015.05.20. 11:44:23

@adg [Au, Darwin]: @Mirjam2: Persze, de jellemzően nyugatiak akiknek kiröpültek a gyerekeik és ennek ellenére jó anyagi kondíciókkal rendelkeznek.És még plusz hozzá jó egészséggel is.Ez az ami a második és a harmadik világ 40 fölötti rétegére nem jellemző.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 11:48:49

@Golf2: Igen, oda szeretnénk menni. Feltételezve, hogy megérjük. :) Addig meg jó lesz nyaralni.

@Buchhalter: A továbbállásban nálunk is jó nagy szerepet játszik, amiről írsz.

@esban: :)
Még valaki?

2015.05.20. 11:53:16

"Végre mindenki magyarul karattyol."

Csak lazán kapcsolódik a poszthoz, de én tök rühellem, ha körülöttem értenek magyarul.

Annyira megszokja az ember, hogy van egy titkos beszéde, amit senki sem ért, hogy odahaza olyan érzés, mintha valaki betolakodna a telefonbeszélgetésekbe vagy folyton hallgatózna: a privát szféra egy rétegével kevesebb.

Ki kéne próbálnom egyszer, hogy süket emberek közé költözöm. Állati felemelő és biztonságos érzés lehet.

Nigro notanda lapillo 2015.05.20. 12:02:02

@adg [Au, Darwin]: +1 ezt mi is pontosan így terveztük:)

2015.05.20. 12:04:41

A palyazatra erkezett irasok kozul ez egyike azon keveseknek, ami tetszett. De csak azert, mert nem nagyon kopokodott vissza es nem a bolti kiszolgalok morcossaga, az oktatas minosege, a kutyak hangos ugatasa, stb. volt a "kitantorgas" indoka. Bizok abban is, hogy mindig lesz miert hazamennie Magyarorszagra, de nem csak neki, hanem sokunknak, akik ezert vagy azert elkerultunk onnan.
A posztrol jutott eszembe, hogy el sem hiszik Kelet-Europaban, hogy milyen szerencsesek. Ha a gazdasagi vagy politikai helyzet kezd elviselhetetlenne valni, veszik a satorfajukat, es tovabballnak Nyugatra. De mit csinaljon peldaul az a munkajat, vele a hazat, felepitett egisztenciajat elveszto albertai, aki az olajiparban dolgozott? Hova menjen? Mexikoba sem vagyik azert mindenki:)
business.financialpost.com/news/energy/oil-downturn-forcing-alberta-homeowners-into-tough-decisions?__lsa=066d-076b
www.wsj.com/articles/oil-layoffs-hit-100-000-and-counting-1429055740
www.alaskahighwaynews.ca/business/oil-crash-layoffs-spread-to-northeast-british-columbia-1.1799417
globalnews.ca/news/1889598/timeline-tracking-the-layoffs-in-albertas-oilpatch/
Mas:
-Nem ertem ezt a nyugdijfobiat az embereknel:) Ha valaki nem kepes magat eltartani segitseg nelkul, minek el? :)) Van ertelme ugy az eletnek? Ezt komolyan kerdem. Az allamra, csaladra nem lehet szamitani.
-Ezt a korbetartozast sem ertem: ha egyszer valaki nem fizet idoben, ki kell szallni a bulibol vagy mas cegnek kell dolgozni. Ma delutan adom le az invoice-omat (fizetesi szamla lenne magyarul, de megsem az, tobb is, kevesebb is) es ha penteken nem kapom meg erte a penzem, megyek masik ceghez. Akitol a penzt kapom, 30 napon belul kap penzt a munkamert. Ha nincs penze idoben kifizetni engem, az alvallalkozoit, az anyagszallitoit, ne csinaljon ceget. Egyszeru, nem?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 12:09:13

@adg [Au, Darwin]: Hasonlóak az elképzeléseink. :)
@Cascabel: Köszi. :)
Azért ez nem ilyen egyszerű kérdés. Mi pl. egy egészen szűk szegmenst fedtünk le, ahol volt 3-4 nagy cég, akiknek lehetett dolgozni. Nem nagyon volt alkalom ugra-bugrálni, váltani. :(
És nem azért nem fizetett ki, mert nem volt pénze. Sőt, azért volt, mert nem fizette ki az alvállalkozókat. Az alvállalkozó meg nem tud mit csinálni, mert a törvény őket védi. Pl. a beépített anyagot nem szerelhetem ki (akkor sem ha én szállítottam), abban az esetben sem, ha nem fizette ki. :(

qkuc 2015.05.20. 12:18:05

@Cascabel: Ezt a korbetartozast sem ertem: ha egyszer valaki nem fizet idoben, ki kell szallni a bulibol vagy mas cegnek kell dolgozni. Ma delutan adom le az invoice-omat (fizetesi szamla lenne magyarul, de megsem az, tobb is, kevesebb is) es ha penteken nem kapom meg erte a penzem, megyek masik ceghez. Akitol a penzt kapom, 30 napon belul kap penzt a munkamert. Ha nincs penze idoben kifizetni engem, az alvallalkozoit, az anyagszallitoit, ne csinaljon ceget. Egyszeru, nem?

Jót kacagtam, aranyos, és kissé naív hozzállás, :). Csak éppen a valóság itthon nem így működik, legalábbis a mi szolgáltatási ágazatunkban nem, :).

soad1221 2015.05.20. 12:18:46

@Cascabel: ezt nagyon egyszerűen mondod onnan.. Alapvetően igazad van, de az emberi hiszékenység és bizalomra épülnek ezek. Ha egyszer elhittem és végül fizetett, megteszem újra.
Magyarországon a körbetartozás szinte minden iparban alap. A késedelmes fizetés is alap. Aztán ott van az hogy oké, tartozik 1 M ftal, most utalt 500 ezret ebből már anyagot tudok venni, meg kifizetni az áfát, tudok dolgozni. Ha beintek neki, hogy köszi az 500-at, de addig nem kapod meg a másik terméket amíg a maradék 500-at nem utalod, akkor jó eséllyel talál egy másik céget aki szívesen odaadja a saját termékét, hogy majd fizetsz 30 nap múlva (persze ő is 40-50-re kapja meg jó esetben), én cseszhetem a megrendelőm, honnan szakítok le újabb megrendelést hirtelen...
szóval ez kb nemzeti sport lett itthon és tartósan külföldön élve nagyon nehéz megérteni a működését...
teszem hozzá, hogy nem jó ez így...

soad1221 2015.05.20. 12:21:05

@qkuc: nincs magyarországon olyan szektor, ahol ne lenne valamilyen téren, valamilyen szintű körbetartozás. Mindenhol jelen van, van ahol ez komolyabb gondokat szül, van ahol kevésbé..

adg 2015.05.20. 12:21:42

@Nigro notanda lapillo: @svájci sapka (ch):
Nem tul sok lehetosegem lett volna huszonevesen bejarni a vilagot, vagy akarmi hasonlo.
Ezert furcsa nekem a most divatos elkepzeles, hogy suli utan elobb elunk, aztan harmincas eveinkben karrier, haz kocsi, penz, majd ha minden, de minden feltetel tokeletesen adott, akkor majd johet a gyerek. Mar ha osszejon negyven evesen. Es aki nem atomstabil alomszeru korulmenyek koze vallal gyereket, az felelotlen.
Aztan nagyinak szolitjak anyut a szuloin, az unokait meg mar nem is biztos, hogy megismerheti.

Na mindegy, azert vagyunk mindannyian kulonbozoek. Kiveve engem. :)

qkuc 2015.05.20. 12:27:47

@soad1221: Nálunk a specialitás, hogy a multik szorítják a töködet satuba. Ugrálhatsz, persze, csak többé nem fogsz garanciális munkákat végezni az adott multinak, még alkatrészt sem könnyű szerezni nem garanciális eszközök javításához, ha kiestél a "belső" körökből ... Ravaszul ki lett ez találva, :).

adg 2015.05.20. 12:28:32

@Cascabel: ez jol sikerult most, egybol ra is haraptak a csalira. Csak viccnek szantad, ugye? Marmint a korbetartozos eszmefuttatast. :)

A masikban igazad van, eddig nagyon keves ertelmes iras szuletett erre a temara, ez a mai pont olyan. Nekem is tetszett.

fhdgy 2015.05.20. 12:35:05

@Mirjam2: Én egyetem után hivatásos katonatisztként kezdtem, négy és fél év után saját kérésemre leszereltem, mert nem akartam fölösleges ember, lézengő ritter lenni. A korábbi parancsnokommal nagyon jó, baráti viszonyban voltam és kikértem a véleményét azzal kapcsolatban, hogy leszereljek e vagy sem. A válasza az volt, ő nem dönthet helyettem, nem is azt vártam, de ad egy tanácsot: Ha nem gondolom abszolút komolyan a leszerelést, akkor verjem ki a fejemből, mert csak megmérgezi az életemet. Ha komolyan gondolom, akkor viszont a legrövidebb idő alatt tegyem meg, mert később egyre nehezebb lesz. Megléptem a legrövidebb idő alatt! Akkor majdnem 30 voltam. Ha várok 50 éves koromig, akkor kizárt, hogy meg tudtam volna lépni.

Szerencsém volt, mert polgári végzettségem volt. 25-30 éves munkaviszonnyal ( 50-55 éves korban ) egy magasan képzett embert, aki addig speciális, nem piacgazdasági körülmények között, dolgozott elzavarni a semmibe, ellehetetleníteni, az én szememben az embertelenség netovábbja. Kövezzetek meg, de az ember nem vizespohár, ha eltörik, veszünk helyette egy másikat. Lassan 30 éve már, hogy jobbára nem is alkalmazottként élek, hanem a rókák szabad népéhez tartozom ( A Kis Vuk után szabadon ), így elhihetitek, hogy nem önző szempontok vezérelnek. Nem magamért sírok én: testvérem van, millió,
és a legtöbb oly szegény, oly szegény,
még álmából sem ismeri, ami jó. Ezt most Babits Bihálytól kölcsönözve.

2015.05.20. 12:40:06

@tanato:
"Faramuci helyzet faramuci ország."
Akkor ezt mondjam Kanadarol is? Pelda: berelek egy szobat, szamlat nem ad a tulaj. 4 szobat ad ki, kettoben o lakik. (van 3 furdoszoba, 2 konyha) Plusz most valaszt le a garazsabol egy 'lakosztalyt", megkert, hogy segitsek a falakat megcsinalni, ad 40 dollaros orabert, kp-ben, termeszetesen nem segitek, "nem erek ra", nem eri meg nekem:) Havi 3000 dollar jon be neki adomentesen a kiadott szobakert. Feher, irish szarmazasu 40 ev koruli a tulaj, itt szuletett, ritkan dolgozik, asztalos amugy a szakmaja. BMW SUV-t hajt amugy:) Ettol fuggetlenul proli volt, proli is maradt, raadasul dohanyzik es engedi a dohanyzast, azert lakok itt meg par honapig. Es mennyi van ilyen, marmint adomentes jovedelem ebben az orszagban is.

firg_firg 2015.05.20. 12:47:02

"Végre mindenki magyarul karattyol. Milyen jó hallani."

Az elso par evben jo erzes volt.

Aztan ahogy teltek az evek, rohadtul furcsa erzes lett, hogy korulottem mindenki, de tenyleg mindenki magyarul beszel.

Par nap utan megszokhato.

firg_firg 2015.05.20. 12:51:19

@Cascabel: Mennyi idos a BMW SUV? A zsiruj meg a hasznalt szar azert nem ugyanaz a kategoria.

Attol nem fel hogy valaki feljelenti? Kanadaban nem szokas az ilyesmi?

Csodabogár 2015.05.20. 12:54:58

@snygg panda: Pedig élünk itt egy páran. Lehet, hogy abnormálisan, de nem rosszul!

2015.05.20. 13:01:01

@svájci sapka (ch):

Ize, Spanyolorszag is EU, nem? vagy kimaradtam valamibol? :O

2015.05.20. 13:03:26

@qkuc:

Nekem tetszik, minden 1 kártyán, igazából nem értem sokan miért akadtak ki rajta...

2015.05.20. 13:04:04

@adg [Au, Darwin]:
"Csak viccnek szantad, ugye? Marmint a korbetartozos eszmefuttatast. :)"
Sajnos nem, akkor odairtam volna a vegere, hogy ©Zooli:)
Ezzel kapcsolatban van egy nagyon regi emlekem, meg a pioneer eveimbol, 84-bol: epitesi vallalkozo volt egy 56-os ismerosom, a szomszed falubol, neki szigeteltunk hazakat a haverommal, (nagyon jellemtelen, simlis ember volt, meg ma is az, de tartom vele a kapcsolatot, gyakran felhiv, sot athiv hozzajuk neha vacsorara nagyobb unnepeken) Szoval egyszer mondja, hogy nem fizette ki a fovallakozo kb 20 ezer dollarral, de ha a kovetkezo hazat is megcsinalja, akkor abbol ki fogja fizetni a tartozasat is es az uj munkaert jaro penzt is megkapja. Belement a George (vagy Gyuri bacsi), miert ne, orult, hogy volt munkaja. Megcsinalta, termeszetesen nem kapott penzt erte:) Mondta a fovallalkozo, hogy ha kovetkezot is megcsinalja, akkor abbol mindent kifizet. Megcsinalta azt is, miert ne:) De fizetest nem kapott. Begurult, kerdezte a fovallkozot, hogy miert nem fizet. -Nincs penzem, azert nem fizetek- volt a valasz. - Ha nincs penzed, miert vagy a businessben?- kerdezte a haverom nagybatyja. -Penzzel konnyu businesselni, de penz nelkul penzt csinalni, az am a business!- volt a fovallakozo valasza:) Ezt sosem felejtem el:) Orok es figyelmezteto pelda maradt a szamomra.

2015.05.20. 13:12:21

@firg_firg:
"A zsiruj meg a hasznalt szar azert nem ugyanaz a kategoria.
Nalunk azert az europai kocsi meg mindig status szimbolum:) Kb. 5 eves lehet, er vagy 40 ezret.
A feljentosdi nem divat, hal' Istennek (nagyon soknak van azert "vaj a fule mogott") Azert probalkozik az adohivatal bevezetni a feljelentosdit, egyenlore nem sok sikerrrel. Ha fel is jelentenek valakit, az szemelyes bosszubol vagy irigysegbol fakad.

qkuc 2015.05.20. 13:14:35

@Ödenburger [Hu/At]: Nekem is tetszik, az adatvédelmi biztos pörög rajta egyelőre.

Átmeneti időre vízionalizálok némi problémát, amíg fel nem épül az e-hivatali rendszer. Pl.: adja meg a TAJ számát, a kártyán ez meg "csak" le van tárolva, de rá nincsen írva, :D.

2015.05.20. 13:15:54

@fhdgy:
"egy magasan képzett embert, aki addig speciális, nem piacgazdasági körülmények között, dolgozott elzavarni a semmibe, ellehetetleníteni, az én szememben az embertelenség netovábbja. Kövezzetek meg, de az ember nem vizespohár, ha eltörik, veszünk helyette egy másikat."
Good Morning! Welcome to capitalism!!!! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 13:18:51

@Th's child: nekem is ez meg mindig. Illetve: utalom h ertek mindenkit, mert nem akarom erteni 20 masik ember tarsalgasat is akar szimultan.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.05.20. 13:22:38

Sziasztok!

Ha már a posztban is szóba került a zebra, és a hozzászólók is megemlítették, akkor hadd ajánljak nektek egy írást.
megnevelo.wordpress.com/2015/04/23/a_volan_mogott_ulve/

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 13:24:06

fura dolog a lélek, latod... az ember nem mindig a jo alanyra haragszik. akkor van baj, ha nem ismeri fel es vagy nem tudja feldolgozni @Mirjam2:

2015.05.20. 13:26:03

@fhdgy:
" Én egyetem után hivatásos katonatisztként kezdtem"
KKK vagy kesobb Karikas Frigyes KK? XII. ker. Menesi ut?

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 13:29:14

@Mirjam2:

van egy orszag, ahol az adodbol tvt hoznak, hogy az koteles bizonyos eljarasokra, az eljarasokert fizetned kell, es ha nem erteaz valami, akkor a kerdesekert pedig konzulzacios dijat szednek.

soad1221 2015.05.20. 13:30:21

@Cascabel: az a ménesi út inkább XI, kerület lesz.. :)

2015.05.20. 13:31:59

@Mirjam2:
" es napi tiz orat (nem vicc, komoly) azzal toltottem hogy allasokra jelentkeztem."
Ez rettenetes! Komolyan. Eletemben osszsen nem toltottem el 10 orat azzal, hogy munkat keressek:)))) Vagy volt vagy nem:) Sosem idegeskedtem munka miatt:)
(epp most csorgott az ebreszto ora (telefon), ideje felkelni, kavezni, cigizni es indulni a gyapotfoldekre) :(

2015.05.20. 13:35:07

@soad1221: telleg XI., el is felejtettem. Feneketlen-to, JA Gimnazium, Korter, stb. Regen volt, na, majd' 50 eve.

soad1221 2015.05.20. 13:37:42

@Cascabel: sebaj, onnan már csak egy köpés a XII. :)
a többi teljesen rendben van, működik a memória.. :)

fhdgy 2015.05.20. 13:40:09

@Cascabel: Nem érted, úgy látom! Vagy csak nagyon leegyszerűsítetten látod, nézed a világot. Pl. GB hadseregében egy tisztet, ha elér egy kort, de a hadsereg nem tudja már "használni", akkor nyugdíjba helyezik. De nem zavarják a halál fa...-ára. Vagy ott szerinted kommunizmus van és nem tudják, hogy mi a kapitalizmus???

Vagy én mégis jobban tudom, hogy mi a kapitalizmus? Különben meg neked ébresztő!!! Sőt, katonásan : ÉBRESZTŐ! FEL!

fhdgy 2015.05.20. 13:41:58

@Cascabel: Igen, de csak rövid ideig, mert az egyetem vége felé léptem abba az irányba!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 13:42:37

@adg [Au, Darwin]:
megszólítva érzem magam :-) kivéve a házat és a kocsit, de még mindig várom, hogy Max elutalja a vagyona 20%-át.
akart a nyavalya 40 évesen gyereket. csak éppen előbb nem jött össze. szerintem is cirka 15 éve lett volna normális. most meg itt szívok. reménykedek, hogy kihúzom még legalább 20 évig.
nem mondom, hogy ez a tervem, mert nincsen tervem, de egyébként elég sok a kisgyerekes netnomád, egy hónap itt-két hónap ott típusú család is, vagy az egy év munka, egy év csavargás felállás is. mondjuk ahhoz olyan természetű gyerek is kell. meg szülők is. talán nincs feltétlen lebetonozva az ember, ha nem szeretné. - nem te vagy én, hanem akárkik, akik úgy döntenek, ne vedd személyesen lécci.

2015.05.20. 13:43:47

@Th's child:
"Csak lazán kapcsolódik a poszthoz, de én tök rühellem, ha körülöttem értenek magyarul."
En meg azt ruhellem, hogy mindenki ert angolul korulottem:)
@Dragonlady (Bp, Hun):
" utalom h ertek mindenkit, mert nem akarom erteni 20 masik ember tarsalgasat is akar szimultan. "
Ugyan ez, csak angolul:) Ezert (is) szeretem Mexikot:) Kb. csak 25 %-at ertem annak, amit korulottem beszelnek:)

2015.05.20. 13:49:54

@Dragonlady (Bp, Hun):
Lattam legutobb Mexikoban Mazunteben europai felhippy csajokat, 1-3 eves kisgyerekekkel. Csudalkoztam is a batorsagukon:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 13:50:57

@Cascabel:
én egyszer voltam életemben "igazi" angol nyelvterületen, akkor is csak egy hónapig, akkor viszont nagyon-nagyon élveztem ezt, hogy életemben először és egyszer végre mindenki angolul beszél (akkor még majdnem mindenki tényleg angolul beszélt Londonban.... vagy legalábbis úgy tűnt).
azóta persze idegesít, pl buszokon, guesthouseban stb ha sok ember van és nagyon hangosan beszélgetnek meg privát dolgokat. elmúlt a varázs :-)

2015.05.20. 13:54:46

@fhdgy:
"Vagy csak nagyon leegyszerűsítetten látod, nézed a világot"
Ez csak termeszetes, nem?:) Minek bonyolitani?:)
"ELVTARSAK! ÉBRESZTŐ! FEL! "
Ilyenkor repult a sok bakancs (M 65) az ajto fele, amikor katona voltam:) A szoveget nem irom le, durva volt, na) :)))

qkuc 2015.05.20. 13:55:19

@Dragonlady (Bp, Hun): megtetszikelem a kommented, :).

2015.05.20. 13:56:04

@Dragonlady (Bp, Hun):
" elmúlt a varázs :-) "
Na ugye!?:)))

adg 2015.05.20. 14:14:31

@Dragonlady (Bp, Hun): Kar megszolitva erezned magad. Pl toled sosem olvastam meg hasonlokat ahoz, amit leirtam. Mintha nem is pontosan olyanok lennenek a korulmenyeid. :) Ne vedd magadra, a te eseted egesz mas teszta. Legalabbis en ugy kepzelem, bar nem ismerlek jobban, mint amennyit itt mutatsz magadrol.

Viszont elokerult mar itt is, meg mashol is igen gyakran az a szemlelet, amit fentebb irtam. Es talan Tanato hozzaszolasara irtam.

Ezenkivul egyaltalan nem mondtam iteleted senki felett, felolem aztan ugy el mindenki, ahogy akar. Csak nem ertek egyet azzal a fajta hozzaallassal. De ez az en bajom.

(Vicces, de amikor elkuldtem, akkor eszembe jutott, hogy Te erre biztos reagalni fogsz. :) )

fhdgy 2015.05.20. 14:16:02

@Cascabel: Tudod, én felháborítónak tartom, ha pl. egy katonai helikopter pilótának az aktív évei után portásnak vagy éjjeli őrnek kell elmennie, hogy megéljen. Ez igaz mondjuk egy tűzoltóra is. Sorolhatnám a példákat.

És ne gondold, hogy csak katonákban, tűzoltókban tudok gondolkodni. Egy agysebész, szívsebész, ha mondjuk 50-55 éves lesz, leromlott a látása, remeg már a keze, akkor menjen kukázni?

Vagy "csak" egy tanár, aki 30 év tanítás után kikészült idegileg, az is legyen kukázó? Jó, mondanád legyen, az sokkal nyugisabb. Nekem viszont elviselhetetlenül dühítő, pedig engem személyesen nem érint!

Én nem tudom olyan egyszerűen nézni a világot, hogy az ilyenekre azt mondjam, hogy jó, mindenki gondoskodjon magáról.

2015.05.20. 14:22:38

@fhdgy:
A tisztek nyugdijazasa mas tema, de a szerzodeses katonakkal itt is problemak vannak leszerelesuk vagy leszereltetesuk utan, nem is kicsik, kulonosen a haborus veteranokkal. Ugy tudom, az USA-ban is.
Dolgoztam a hosszu hetvegen, (surgos munka volt, kozben kiderult, hogy nem is volt az, na mindegy) volt egy fiatal srac is velem, 18 eves, akart egy kis extra penzt, egy fonokfele fia, katona szeretne lenni, mondta:( Egy problemaja van, nem tud egy adott dologra koncentralni:( Hirtelen nem jut eszembe ennek a betegsegnek a neve. Valami defunction vagy hyper activity. Ja, igen, "attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)". Kivancsi leszek, felveszik e. Ha felveszik, vege a hadseregnek itt is. Regota jar kikepzesre, azt hiszem kadet vagy onkentes. Mennyi ilyen gyerek van manapsag! Hulyere gyogyszerezik oket, stb. Azt hiszem, a fiatalkori TV nezestol van ez. Millio csatorna, masodpercenkent valtanak. Ettol lesznek hulyek:( Szerintem. Es mennek pl. katonanak:) Arra es oda jok. Agyutolteleknek:( Amugy a munkajaban sem volt koszonet, belekapott mindenbe, semmit sem fejezett be.
Na mentem dolgozni, tovabbi jo szorakozast!
Pax vobiscum!

qkuc 2015.05.20. 14:29:15

@Cascabel: Sztem nem a tv-től, az ipari mennyiségű adalékanyagoktól, amit ilyen-olyan formában letolnak a torkukon mint étel/ital stb.

FutureFry 2015.05.20. 14:35:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Igazi "British English"-el mindent el lehet adni Amerikában (azt komolyan veszik?):
youtu.be/fOWCnMwBJL0

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 14:35:56

@adg [Au, Darwin]:
egyálalán nem rossz értelemben voltam megszólítva :-) inkább a téma szólt hozzám. és ismerlek annyira már itt, hoyg tudom, nem szoktál rosszindulattal megítélni másokat :-)
sajnos sok embert ismerek, akiknek hasonló a történetük, mint az enyém, és nagyon nem így szerették volna.
és persze döbbenetesen sok főleg nyugati ismerősöm van olyan (én korosztályom, nem a fiatalok), hogy ő nem akar gyereket meg pasit, hagyják békén ezzel az egésszel, ő csak utazni meg szabadságot szeretne és kész.
de hát gondolom, te is láttál már az égvilágon mindent ebben a témában is :-)

fhdgy 2015.05.20. 14:36:44

@Cascabel: Nos, én a kettőnk közötti hosszas kommentelgetésből a következőt vontam le: Végül is, ha alaposan körbejárunk egy témát, akkor egész jól közelednek az álláspontok. A végén már vita sincs, csak úgy mond pontosítások.

Engedd meg, hogy javasoljam Neked, hogy más témában is, próbáld jobban megérteni valaki mondandóját és ne ronts rá egyből ajtóstól, mert lehet, hogy nincs is akkora különbség a vélemények között.

Régóta figyelem a hozzászólásaidat, azt látom, hogy az elején elég fekete-fehér síkon mozogsz és a végére árnyalódik a kép.

Vannak jó megállapításaid, de az összképen sokszor ront a kezdeti hevességed. Egy kicsit nyugisabban!

Egyszeri elköszönésem: legyen nyugalom!

Mikó? 2015.05.20. 14:43:25

@maxval bircaman szerkesztő:
"Azt hiszem a magyar verzió egy élhető, ésszerű kompromisszum a 2 véglet között."
Miert is elheto a magyar verzio? Soha nem all meg senki, csak szinte veszfek amikor mar lelep a gyalogos az auto ele.

A svajci meg nem olyan eroltetett mint te irod.

Niobe 2015.05.20. 14:44:24

Jó írás ez Sapi, jól összefoglalja a lényeget. Szerintem sokunkban kavarognak hasonlóan vegyes érzések egy-egy Magyarországra látogatás alkalmával. Sok sikert a végleges letelepedéshez spanyolhonban, ha eljő az ideje.

2015.05.20. 14:48:02

@fhdgy:
"Egyszeri elköszönésem: legyen nyugalom! "
Viszont! Es Peace!:) Az a legfontosabb!
PS: (van meg 2 percem indulasig)
Erdekes, katonai helikopterpilota (MI-24 Hind) szerettem volna lenni '73 utan. Mi lett volna velem, ha sikerul? El voltam akkor keseredve, most orulok. Lehet, hogy zsoldospilota lettem volna leszereles utan valahol Afrikaban vagy Mexikoban kabszerpilota (az meg most sincs kizarva) :))))) Azert azt meg ki szeretnem probalni, kabarebol, kalandvagybol, kivancsisagbol. Ingyen, fizetes nelkul, par honapig:))) Csak vicc volt. ©Zooli
Telleg melo most mar:(

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.20. 14:51:07

Ismet egy kis OFF:

Hataratkelö,hires lettel,az iras szerint a blog ihlette a hölgyet az irasra...
A cikk tartalmara no comment,a kommentek ott is erdekesek.

y-gen.blog.hu/2015/05/20/gondolatok_kis_hazamrol

ON

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 14:51:07

@Mikó?:
mikor voltál utoljára Magyarországon?
nekem úgy tűnik,így 10 év után hirtelen visszacsöppenve, hogy drasztikus változás történt ezen a téren. állítólag pár éve. mindenki megáll kivétel nélkül. nagyon el is csodálkoztam, mert emlékeszem még, amikor hazajőve esténként 5-8 percig álltam a buszmegállóban, míg halált megvető bátorsággal be mertem vetni magam két autó közé. a zebrán.
de lehet, hogy csak a Bp - Kertváros részen történik ez így, nemtom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 14:58:55

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
köszi a linket.
de....
hű de halál unalmas már....
két kaptafára mennek ezek az írások.
miért kell más emberek és helyek ellenében definiálni állandóan a dolgokat?
soha nem értettem, hogy ha azt mondom, a hideg ráz az Orbán képétől is, akkor azt mondják, menjek és nyaljam tovább akkor a Gyurcsány seggét. wtf, mintha nem lehetne mindkettőt ugyanúgy ki nem állhatni.
egyre jobban értem már, honnan jön ez. csak hogy miért, azt nem értem még mindig.
miért ne lehetne Anglia is meg Mo is jó hely? mindkettőben egy halom dologgal, ami halálosan bosszantó, meg egy csomó másikkal, ami pont jó úgy, ahogy van. aztán mivel mindenkinek más a fontos, mérlegre lehet tenni a dolgokat, hogy kit hol bosszant kevesebb dolog meg ki hol érzi jobban magát.
minden nem lesz jó úgysem sehol.
és itt sem rossz minden.
max én érzem magam rosszul bizonyos dolgok miatt, de az meg nem ugyanaz.
na elmentem a gyap---- ja nem, sétálni a pipacsmezőkre :-)

soad1221 2015.05.20. 15:02:06

@Cascabel: tévedsz, az ADHD-sok nagyon sok mindenre képesek...
Abban egyetértünk, hogy hülyére gyógyszerezik őket, teljesen értelmetlenül, ez mindössze azt a célt szolgálja, hogy a környezet könnyebben elviselje őket, elnyomja a dühkitöréseiket - mert alapvetően ez a probléma a velük.
Ezzel csak az a gond, hogy egész egyszerűen amfetamin függővé teszik szerencsétlen gyerekeket...
A TV nézés nem váltja ki, de abban igazad van, hogy jót nem tesz, pont az vált ki belőlük ilyen reakciót, ha egyszerre túl sok inger éri őket...
A kialakulása alapvetően mozgásfejlődésnek köszönhető, amennyiben a a mozgásfejlődésben vmelyik fázis nagyon gyors, vagy kimarad (mondjuk nem kúszik, hanem egyből áll és járni kezd), akkor az agyának az a területe nem fejlődik megfelelően, amelyik a konfliktus kezelésért felel, meg a koncentráció, stb...
kezelése alapvetően egy módon lehetséges, minél hamarabb észlelni, hogy kimaradt vmi, és gyógytornával fejleszteni.

A probléma, hogy először 6-7 évesen tűnik fel, hogy nem marad nyugton az iskolapadban. Ha 2-3 évesen észreveszik, akkor sokat lehet segíteni...

Ja, és jó eséllyel nem lesz katona, vagy ha fel is veszik , nagyon hamar kibasszák, mert nem fog tudni parancsot teljesíteni, ezzel komoly gondjuk...

qkuc 2015.05.20. 15:03:59

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Ó micsoda csemege, :D. Te jó ég, :D.

soad1221 2015.05.20. 15:15:32

@Cascabel: ja és hogy mire képesek: hát akkor ha valóban kezelték (értelemszerűen nem gyógyszerrel tömve), és segítettek neki megtalálni azt, ami le tudja kötni, van sikerélménye, na akkor viszont minden létező energiájukat abba ez egy dologba nyomják bele, már szinte fanatikusan - az eredmény borítékolható...
.

Határátkelő 2015.05.20. 15:17:44

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Kösz, láttam. :)

Megköszöntem neki, hogy alaposan olvassa a blogot (és a Facebook-oldalt is), annak ellenére, hogy mindig felhúzza magát rajta. Szerintem ez komoly teljesítmény, amire én például nem lennék képes.

Nem mintha lenne értelme, de azért linkeltem neki az elmúlt 1-2 hétből pár posztot is, hátha... :) De hát általánosítani a legkönnyebb.

Mikó? 2015.05.20. 15:18:31

@Dragonlady (Bp, Hun):
Egy eve. Nekem nem tunt fel, biztos nem voltam eleg hosszan otthon, de jo elfogadom akkor biztos van javulas.

Azert a Budaorsi uton a Petofi laktanya elotti zebran meg mindig halalt megveto batorsag kell az atkeleshez, abban viszont biztos vagyok. :) (...vagy kiraktak vegre egy gyalogos atkelohely lampat?)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.20. 15:20:50

Na, itt van kérem, ezért (is) kell autóval utazni repülő helyett (tegnapi téma...)

velvet.hu/elet/2015/05/19/megmutatjuk_kiktol_valik_remalomma_a_repuloutja_galeria/

:-))

Határátkelő 2015.05.20. 15:21:44

@Mikó?: A három ugyanolyan kommentből kettőt kivettem, ha nem gond. :)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 15:26:01

@Határátkelő: Aranyos írás. Egy mondar ragadt meg: "évek, évtizedek kellenek, hogy utolérjük a nyugatot". Nekem már a nagyanyám is ebben bízott és az anyám se látta meg.
Kívánom a fiatal hölgynek, hogy ő megérje. Nekem nincs időm rá. :(

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.20. 15:27:59

@Határátkelő: Igazan nincs mit,erdekessegnek linkeltem be,gondoltam örülsz ha latod milyen nepszerü vagy. :) Olvastam amit irtal neki,nagyon szuper megfogalmazas,en sem tudtam volna jobban.
Egyebkent ugy velem,vannak igazsag-morzsak a cikkben ( na nem az,ami erre a blogra vonatkozik),de az altalanositas az tenyleg durva merteket öltött benne es az egyik utolso komment is kiverte nalam a biztositekot ( amiben a blog közönseget meltatja a kedves kommentelö,nem eppen hizelgö modon).

qkuc 2015.05.20. 15:29:29

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez a skála másik vége, akiket ugyanúgy nem értek, mint a folyamatos fikázókat. Hogyan lehet így a minden napokat átélni, rejtély, :).

Na megyek napkúrázni ebben a banánrohasztó szép, jó meleg időben, :).

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.20. 15:31:09

@svájci sapka (ch): ez a mondat nekem is feltünt...es szegeny nagyapam jutott eszembe,aki mindig mondta hogy remeli hogy idövel jobb lesz a helyzet,ha maskor nem,majd az en gyerekeimnek...hat,ezt ö mar nem erte meg...meg persze jobb lett a helyzet,de nem ott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.20. 15:31:48

@Wilhelmus80: bróhaha, érdemes elolvasni, látszik, micsoda tetű bagázs az egész... :D

soad1221 2015.05.20. 15:32:12

@Mikó?: mondjuk az a hely igencsak finom átkelő, ott aztán nem az autósok a hülyék szerintem..
Merthogy az ugyebár az M1/M7 felhajtó-lehajtó előtti szakasz, 2x2 sávos úton, 70-es táblákkal...
szóval a lámpa a minimum lenne, de inkább a pár száz méterre már meglévő felüljáró ami erre pontra is kellene...

fhdgy 2015.05.20. 15:32:28

@svájci sapka (ch): "Rég volt, szorongó évek jártak épp
Anyám csak félve súgta még: nekünk a holnap lesz majd szép" már mióta énekli ezt Zorán. Gond persze nincs, hisz ma még csak ma van, a holnap meg csak holnap lesz! Addig van idő nem?

SzZoole 2015.05.20. 15:34:53

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Elolvatam,eleg erdekes es csak azt tudom mondani neki,hogy sok szerencset es remelem a kitartasa sokaig meg marad.
A kommentek tobb mint erdekesek,persze a mi Maxunk ott hozza a formajat:)

SzZoole 2015.05.20. 15:45:26

Breaking news!
UK.-ban elok,majus 25-26 rail strike lesz.
Az autopalyan olvastam a fenyujsagon,szoval az autopalyakon eleg nagy forgalomra lehet szamitani.
Mr.Long imadni fogja ezt a hirt,neki a szivecsucske az angliai vonatozas,igaz colos baratom?:)))

SzZoole 2015.05.20. 15:53:04

@Határátkelő: Tenyleg semmi ertelme,hogy az ilyenel es az ehez hasonlokal foglalkozz.Ismered a mondast?
"Ha hulyekel foglalkozol,Te is hulyeve valsz"

micsoda? 2015.05.20. 16:20:56

Jók a fotók, tetszett a poszt. Bátorsága, optimizmusa meg egyenesen irigylésre méltó, Svájcba kezdeni?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.20. 16:21:10

@svájci sapka (ch): Laza olvasmanyos cikk :)
- Miert nem jo Svajc, miert kell koltozni?
- nem voltam meg Spanyolba de szerintem jo hely. Most vannak voltak gazdasagi melyponton es mar elindultak felfele.
- gondolom nem kell majd meg 5 ev felepiteni az egzisztenciat... azert Mo.-ro nullarol Svajcban szerintem nehezebb mint Svajcbol Spanyolba
- ott egy kicsit legaradtam hogy a macsak vittetek a nagyobbik gyerek helyett... vele mi lett? (marmint a gyerekkel)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.20. 16:21:19

@svájci sapka (ch): szamtalan ceg van (nagyok is) akiket az allam vagy a varos nem fizetett ki... hat ettol megy el az ember esze. Mikor eloszor olvastam errol a jelensegrol eldontottem hogy soha nem fektetek penzt Mo-i uzletbe (reszveny, kotveny, stb). Ha az allam megteheti hogy nem fizet akkor barki megteheti, vagyis hogy csodbe mehet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 16:35:29

@micsoda?: Köszi. :)
@Andras125: :)
Nincs bajom Svájccal, de az én habitusomnak hideg és merev.
Másodszor kevés pénz lesz a nyugdíjalapban, abból megfelelő életszínvonalat nem tudunk kipréselni itt.
Spanyolországban egy saját ingatlannal, már csak a megélhetésre kell gyúrni.
Második gyerek (illetve első), is köszöni szépen jól van. Akkoriban fejezte be a sulit otthon. Utána kijött látogatóba és azóta is itt van. :)
Bizony, semmi sincs biztonságban. :(

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.20. 16:50:59

@adg [Au, Darwin]: Teljesen igazad van. Abbol a szempontbol is ahogy a sajat eleted tervezed meg abbol is hogy ugy nez ki feje tetejere allt a vilag.
Szerintem en egy olyan generaciot kepviselek aki mindketto hozzaallast megerti es volt szerencsem latni, hogy mondjuk az USA-ban mi a szemlelet.

En ugy latom hogy ma sokkal tobb fital el a szuleivel mint regen, r-go nehez a gyerekvallalas ha nincs sajat helyuk (lakasuk). Munkat talalni is rohadt nehez es a kotsegekrol nem is beszelve. Orvosok tartjak a markukat, iskola egyre dragabb es szocialis juttatasok sem olyan jok mint reg.
Ezeel parhuzamosan a cegek olyan friss diplomasokat keresnek akik perfekt beszelnek 2-3 idegen nyelvet es van legalabb 6-12 hobap kulfoldi gyakorlatuk. Ha a fitalok nem lepik meg ezeket idoben akkor lecsuszhatnak a lehetosegrol, hatranyba kerulnek.
Az is kozrejatszhat hogy manapsag a fiatalok tobben valogatnak, kesobb talalnak part.

A lenyeg hogy egyertek veled, tok jo lenne fitalon, suli utan egy kezdo pozicioban gyakorlatot szerzni mikozben szereny korulmenyek kozt csaladot lehetne alapitani, ajd kesobb vilagot latni es unokazni.
Nekem pl parvalasztas hianyaban ez az opcio nem adatott meg es meg kulonbozu nehezsegek kesleltettek a csaladalapitast, de legelabb ugy erzem hasznosan toltottem az 'elvesztegett idot' :) es talan lehet majd parhuzamosna gyerekeket nevelni, karriert epiteni es vilagot latni :). Sot, igazabol lehet hogy igy jobb is, ha mondjuk a ceg atvallal egy csomo gyerekkel kapcsolatos koltseget ;).

Sokfelekepp lehet legjobban csinalni es boldognak lenni :)

Observer99 2015.05.20. 16:51:12

@Dragonlady (Bp, Hun):
"...drasztikus változás történt ezen a téren." "állítólag pár éve. mindenki megáll kivétel nélkül."

Kétségtelen kevesebb a csikorgó gumikkal kontrázók száma, de nem ennyire szép a menyasszony!
Egy oldalnyi gugli eredménye :

2015. jan. 25. - Kijelölt gyalogátkelőn gázoltak halálra egy 55 éves nőt Nyíregyházán kora reggel
2015. ápr. 8. - Egy motorkerékpáros ütött el az egyik gyalogátkelőn szerdán ...
2015. ápr. 10.Gyereket gázolt el egy autó a zebrán Nagyvenyimen ...
2015 május 13.Zebrán átkelő gyalogost gázolt el egy autós Oroszlányban.

Végül egy statisztika: ha jól tévedek hazánkban egy év alatt, gyalogátkelőhelyen kb 60 halálos baleset történik!!! És akkor még hol vannak a súlyos sérültek!

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.20. 16:59:18

@Cascabel:

Itt a UK-ban ahova hordom a kocsikat, egy nagy orszagos szervizhalozat depoja. Szamla nelkul javitanak es ugly olcsobban. Jellemzoen egy olajcsere £30 a depo olajabol. Csak az olaj tobbe kerul. Neki ingyen van.
Egy ideje mar szamla kepes is, mert regisztralt az asszony nevere egy ceget. Igy £10000/ev adomentesen AFA nelkul szamlazik. Ceg a cegben:)))
Ha gumi kell es olcsobban akarom, mar hivja is a beszallitojat. Kulcs szavak: cash payment...

soad1221 2015.05.20. 17:03:54

@Observer99: az nem vitás, hogy van még mit javítani, de ez a statisztika úgy mondana valamit, ha hoznál 2000-es statisztikát is mondjuk...
az, hogy vannak gyalogos gázolások tény, de szerintem Svájcban is van ilyen meg mindenhol, ahol autó és gyalogos fizikailag képes találkozni...
A helyzet egyértelműen jobb, fegyelmezettebben közlekedünk.. hogy vannak helyek ahol még fegyelmezettebbek.. hát ja, van még mit fejlődni, ezt nem is vitatta senki :)

Muscari 2015.05.20. 17:05:04

@svájci sapka (ch): a Kati neni :-) Tobb, mint egy evtizedig en is koptattam azokat az utcakat, en is simogattam az orrat (azt mondjak, szerencset hoz, meg lehet nezni, milyen fenyes :-))

Szoval felig-meddig foldik vagyunk, a gyerekeimmel mindenkepp az vagy, ok ott nottek fel.

Mi is melegebb eghajlatra akarunk majd koltozni nyugdijas korunkra, de meg nincs eldontve pontosan, hogy hova. Sok sikert a spanyol kalandhoz!

PS: jo az irasod, kulonosen az tetszik, hogy tartsuk meg az otthoni dolgokbol, ami jo es tegyuk hozza azt, ami itt jo. Ez egy nagyon megfontoloando szemleletmod mindenki szamara.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 17:09:11

@Muscari: Köszi. :)
Mikor kiderül, hogy valaki szintén a városban él(t), mindig arra gondolok, hogy lehet ismerjük egymást. :)
Vicces helyzet.

Muscari 2015.05.20. 17:13:17

@kék madár: ez a beszed :-)))

@svájci sapka (ch): siman lehet, de kozos ismerosunk biztosan van, az exem is dolgozott az epitoiparban.

Muscari 2015.05.20. 17:14:39

@fhdgy: te is laktal ott? Eleg szepen vagyunk, ugy latom.

Taxomükke (UK) 2015.05.20. 17:17:37

@fhdgy: Alvallalkozokent rendszeresen bedolgoztam egy forditonak, aki kormanyzati szervek, miniszteriumok, kormanytagok szamara forditott.
Rendszeresen tobb (ertsd: 3-6) honap kesessel fizettek/fizetik ki.
A munka persze szinte mindig surgos volt, volt, hogy masnapra, de max. nehany napon belul kellettek a forditasok. A kifizetes meg mindig nagyon lassu volt (gondolom, most is az, utoljara tavaly dolgoztam neki), allandoan volt valami kifogas... Gusztustalan, az a velemenyem.

Muscari 2015.05.20. 17:23:42

@Mirjam2: de ha az allam nem fizet, vagy nem idoben, akkor kire legyen duhos?

Az allam ugyanakkor rugalmatlan is. A valsag bekoszontevel a bevasarlokozpontok berloi pl ujra tudtak targyalni a berleti szerzodeseket es csokkentek a berleti dijak, miutan sok uzlet bezart. Ismerosnek korhazi bufeje volt, a korhaz ugye az onkormanyzate. A forgalom ott is baromira visszaesett, a szerzodes szerint viszont a berleti dij minden evben az elozo evi inflacio mertekevel nott. Szegeny hiaba kert konnyitest, az volt a valasz, hogy a valsag a korhazat is sujtja!
Nem is birta sokaig utana mar, pedig az regen eleg jo uzlet volt.

soad1221 2015.05.20. 17:26:36

@Andras125: egyáltalán nem tudom, hogy ez általánosan mennyire igaz, de a környezetemben azok akik nem találtak maguknak párt, jellemzően irreális elvárásokkal voltak a leendő pár iránt.. nem tudom miért, vmi rózsaszín ködként néztek egy kapcsolatra, és olyan pitiáner baromságok miatt szakadt meg már fél-1 éven belül minden kapcsolat, amiket nem is értek a mai napig..
nem akartam mélyen elemezni senkit, mert semmi közöm hozzá, de én úgy láttam, hogy az alkalmazkodó képességgel/türelemmel és megértéssel voltak bajban...

esban 2015.05.20. 17:33:47

@svájci sapka (ch): en mondjuk 2008 ban erettsegiztem ugyh siman lehet, hogy a gyerekeidet ismerem. :) Kicsi a vilag :)

Observer99 2015.05.20. 17:33:58

@soad1221:
:-) Azt hiszem, mi egyet értünk. Amin én felbuzdultam az: "...drasztikus változás történt ezen a téren." "állítólag pár éve. mindenki megáll kivétel nélkül."

Egyébként a nagy hiba volt azt kommunikálni, hogy a zebrán a gyalogosnak van elsőbbsége (ha megadják neki).
Ezen felbuzdulva az idős emberek, -akik életkori sajátosságból adódóan túlbecsülik saját képességeiket, rosszul becsülik meg a távolságot, rosszul becsülik meg a sebességet - önfeledten ugrálnak a kocsik elé! Ez viszont a mindennapos tapasztalatom!

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 17:35:20

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):

az isten szerelmere, 28 eves.
28 evesen az emeber mindent tud, es mindenre kepes.

mindegy, ott van max, majd rendbeteszi oket:-D

tanato 2015.05.20. 17:53:42

@Cascabel: Adót sehol nem szeretnek fizetni,de tényleg az a faramuci hogy ezt teljesen természetesnek is vesszük,pl. az említett korrepetáló vagy vizsgára felkészítő tanárnál.eszembe sem jutna számlát kérni.

tanato 2015.05.20. 18:00:15

@Cascabel: @Dragonlady (Bp, Hun): Lehet persze csavarogni hátizsákkal a világban kisgyermekkel is,/mint a hipppi nők Mexikóban/csak az nem tesz nekik jót,mert ők még a stabilitást szeretik:nyaraláskor sem a túrázást.,városnézést,az fárasztja őket,hanem inkább a vízparti/öreges típusú// nyaralást imádják a kicsik.

2015.05.20. 18:09:33

@Muscari: Az eredeti kommentemet arra reagalva irtam, hogy nekem az jott le a posztbol (elso olvasasra): elvesztette a munkajat 2008-ban, aztan ket honap alatt nem talalt masikat es ezert szornyen duhos volt Mo.ra mert az orszag 'megcsalta'. Mivel en is elvesztettem a munkamat pont akkor (eletemben eloszor es utoljara, eddig), onkentelenul osszehasonlitottam a helyzetunket. Viszont a kesobbi kommentek arnyaltak szamomra a kepet, most mar ertem hogy korabban nem fizetett nekik az allam stb., ez nekem eredetileg egyaltalan nem derult ki mivel fogalmam sem volt hogy ez elofordul Mo.on.

Igaz Barát 2015.05.20. 18:14:18

@Taxomükke: Feleségem is bedolgozik egy fordítóirodának, szerintük a rendőrség a legmocskosabb, van, mikor fél év - egy év csúszással fizetnek.
Ők igazából egy másik vállalkozásból finanszírozzák ezt a csúszást, abból tudják kifizetni az alvállalkozóikat. Kérdeztem, hogy mit csináltok, ha egyszer csak nem fizetnek? A válasz egy vállvonás volt, be kell ezt is vállalni, mert rengeteg munkát adnak.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.20. 18:18:45

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): köszi a linket!
Erdekes Volt, plane a hozzaszolasok.
Egy valamit nem ertek, ill. jo par dolgot nem:
Ha valaki ennyire utalja a külföldet, mindent ami azzal kapcsolatos, pl. HA blog, akkor mi a petyhüt faszaert olvassa. Ha ennyire idegesitjük öket minek olvassak a kommenteket? Mer nem felejtenek mar el minket a picsaba es elnek ott a szeretnek, ami köre enfelölem meg vasfüggönyt is felhuzhatnak.
Külön tetszik hogy Max Ott is osztja AZ eszt. Kiis kezdtek szegenyt:-))

Taxomükke (UK) 2015.05.20. 18:23:37

@Observer99: A gyalogátkelőt (miszerint zebra) úgy kell megközelíteni autóval, hogy minden esetben meg tudj állni. Ennyire egyszerű.

bpetya75 2015.05.20. 18:23:53

@Dragonlady (Bp, Hun):

Változott a kresz, kötelezővé tették a zebránál való megállást. nem csak Pesten, felénk is jobban figyelnek az autósok.

bpetya75 2015.05.20. 18:24:38

@svájci sapka (ch):

Tetszett a posztod. Őszinte és korrekt. Köszi, hogy megírtad :-)

2015.05.20. 18:26:53

Nekem tetszett a poszt. Még azok sem tudnak igazán belekötni, akik szeretnek minden "hazugságot" megcáfolni.... :)))

bpetya75 2015.05.20. 18:27:18

@tanato:

Nincs egy hete, hogy megcsináltam a bevallásomat. Lehet, nem vagyok százas, de kicsi büszkeség volt bennem, hogy a családi adókedvezmény bevezetése ósa először fel tudtam ajánlani 1+1 százalékot.;-)

2015.05.20. 18:31:11

@maxval bircaman szerkesztő: "Azt hiszem a magyar verzió egy élhető, ésszerű kompromisszum a 2 véglet között."

A helyzet javuló tendenciát mutat nálunk, de azért a németektől még nagyon messze vagyunk.

bpetya75 2015.05.20. 18:31:18

@soad1221:

"nem akartam mélyen elemezni senkit, mert semmi közöm hozzá, de én úgy láttam, hogy az alkalmazkodó képességgel/türelemmel és megértéssel voltak bajban... "

Ahhoz képest, hogy nem akartad, szerintem teljesen jól kielemezted őket ;-P

Hari Seldon 2 2015.05.20. 18:43:00

Jó írás.
"Bár, a rokonok, az a néhány barát, aki otthon maradt alkalmat adtak a sűrű látogatásra, nem szívesen mentem. Már az utazást megelőző napokban feszült voltam"
Ez ismerős.

2015.05.20. 18:45:20

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Jók ezek a fekete-fehér világlátású emberek, akik ráadásul azt hiszik, hogy náluk van a bölcsek köve. Nem értem ezt a hatalmas nagy mizériát a kivándorlás meg a hazaköpködés körül. Akinek tetszik, ami ebben az országban megy, az maradjon, akinek meg, az meg menjen máshová. Nyugodtan mindenki leírhatja, hogy mik a problémái az országgal v. a társadalommal, csak értelmetlen egymást győzködni az ellenkezőjéről.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.20. 18:50:15

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: +100

Na, te legalabb szepen leirtad amire gondoltam. Nem ugy mint en.
De olvastad AZ összes kommentet "odaat", vagy alapbol vagy ilyen nyugodt ember?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.20. 18:51:14

@svájci sapka (ch): Semmilyen érdekképviselet nincs??Svájc ennyire a bűnözők adóparadicsoma??Atyaisten, nagyon nem hittem volna... :-o

Herr Géza 2015.05.20. 18:52:59

@svájci sapka (ch): Halihaló, ich gratuliere zu deinem Beitrag, ich habe mich nicht enttäuscht..... , einmal like von mir :))))
Csak azért írtam németül, mert azt ugye az itt csetelgető 90 %-nyi
angliai vagy oda vágyódó mosogató úgysem tudja olvasni :)))))))))
Tényleg, te nem oda készülsz inkább a randa spanyol tengerpart helyett???

2015.05.20. 18:56:24

@Der echte Weihnachtsmann: Csak a posztot olvastam, de igazából azt kaptam, amire számítottam. Hozzászólásokat nem hiszem, hogy érdemes lenne olvasnom... :)

Nyugodt embernek tartom magamat, és ha érted a rosszindulatú emberek indítékait, akkor te sem fogod felhúzni magadat semmin se. Még akkor sem, ha amúgy kinyílik a bicska a zsebedben, mert mondjuk megkérdőjelezik a magyarságodat, v. árulónak bélyegeznek. Ezek az emberek nem tudnak elszámolni a saját életükkel, nem akarják vállalni a döntéseik következményeit, ezért keresnek egy bűnbakot, akit lehet hibáztatni. Vagy csak irigylik azt, hogy léteznek olyan emberek is, akik próbálnak tenni valamit saját magukért, és nem akarnak velük együtt cumizni.

2015.05.20. 19:07:24

@Cascabel: Ez jo :). En nem bantam. Mikor vegul lett munkam es csak napi nyolc orat kellett dolgoznom, nagyon orultem hogy hirtelen mennyi szabadidom van :)

Taxomükke (UK) 2015.05.20. 19:10:19

@Herr Géza: A német "like" szó mit jelent magyarul?

:)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 19:10:56

@bpetya75: Köszi. :)
@geegee: A lóvé az érdek. ;)
@Herr Géza: Vielen Dank. Spórolok, ott nem kell fűteni. :D

Herr Géza 2015.05.20. 19:15:25

@Taxomükke: Azt, hogy like. :)))) Most néztem meg a szótárban....
Errefelé az a szép, hogy az ilyen jövevényszavakat aztán simán elkezdik németül ragozni (no persze magyarul is van" likeolás" ). A kedvencem eddig a "gedownloadet" :)))))

Herr Géza 2015.05.20. 19:16:31

@svájci sapka (ch): Biztosra mehetsz, ha kéne sem nagyon tudnál fűteni, mert általában nincs is mivel.... :)))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 19:19:21

@Herr Géza: Az a vicces, hogy a frissen épült lakásokban már van radiátor. :) Biztos, ami hótziher.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.20. 19:21:40

@Cascabel: "Ilyenkor repult a sok bakancs (M 65) az ajto fele, amikor katona voltam:) A szoveget nem irom le, durva volt, na) :)))"

Akkor is repültek a bakancsok, ha mondjuk a százados "szólt be" ilyetén módon?Meglepődnék...Bár ha szereti valaki a futkosót...
:D

Cheap Charli 2015.05.20. 19:27:55

@Határátkelő: Nem igazán értem részedről a védekezést. Nem a blogról írt véleményt hanem az alatta megjelent MO-t mocskoló (hazaköpködő) kommentekről.
"Rendszeresen olvasom a Határátkelő írásait, alatta a külföldre szakadt honfitársaim megmondó kommentjeivel. Mindig felhúzom magam rajtuk." --> A kommenteken húzza fel magát.
"Nem mondom, hogy könnyű, de egyáltalán nem fedik a kommentek a valóságot." --> És itt újra hangsúlyozza is.

Muscari 2015.05.20. 19:31:45

@fhdgy: te egy jo ember vagy.

FutureFry 2015.05.20. 19:34:00

@tildy[UK]: Vesekőre viszont kiváló.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 19:34:09

Tilmir!Üljél föl légyszi megint a gépre, és ird meg a végét is! :-)

Muscari 2015.05.20. 19:34:24

@qkuc: nekem nem tetszik, hogy ennyi mindent tarolnak rolam egy helyen.

Határátkelő 2015.05.20. 19:34:34

@btiborc: Félreértettél. Nem védekeztem, mert nincs miért. Akkor sem lenne, ha igaza lenne, csak próbáltam rávilágítani, hogy 1, nem olvassa a blogot (ill. durván általánosít) 2, a kommenteket itt főleg nem követi. Ha olvasná, nem írta volna azt, amit írt. Csak meg kell nézni, egyik-másik poszt(er) miket kapott itt az elmúlt napokban.

Az itteni kommentek legalább annyira fedik a valóságot, mint az ő írása, de szerintem ebbe teljesen fölösleges belemenni, nem is tenném, mert minek.

FutureFry 2015.05.20. 19:35:36

@qkuc: Részvétem - de tényleg (sajnos ismerős a helyzet)

Muscari 2015.05.20. 19:41:56

@Dragonlady (Bp, Hun): sajnos tudjuk, hogy ember tervez... Az eletunk sokszor nem ugy alakul, ahogy azt elore elkepzeltuk.

Meg mindig jobb keson, mint soha, meglatod, amikor majd eljon az ido, jol fogsz donteni. Siman visszamehetsz Azsiaba Minidragonnal, te dolgozol, ora vigyaz majd egy megbizhato csajszi, amikor nagyobb, akkor meg gondolom jarhat abba a suliba, ahol tanitasz, mitha emlitetted volna, hogy ez sokszor egyfajta benefit a munkaltato reszerol.

Muscari 2015.05.20. 19:57:16

@soad1221: honnan ismered a fiamat ? :-) Mert pont ot irtad le.

Bar en ugy tudom, hogy a bizonyos szakaszok, pl maszas kimaradasa inkabb a diszlexiaval van osszefuggesben, a hiperaktivitas okat nem ismerik.
Egy fiut ismertem az oviban, akinek oxigenhianya volt, mikor szuletett, es az orvosok szerint ettol lett hiperaktiv,de o nagyon sulyos eset volt. Mar kozepso csoportban olyan duhkitoresei voltak, hogy pl. a kisszeket belevagta az ajtouvegbe es hasonlok.

qkuc 2015.05.20. 19:58:15

@Muscari: ez az adatvédelmi biztosnak sem tetszik, :), meglátjuk mi lesz a törvénytervezettel, nemsokára lesz róla savazás

qkuc 2015.05.20. 20:00:25

@~~Babette~~: Nekem egy apró gondom volt, 28 évesen kapni jóéjt puszit a szülőktől. 28 évesen már nem anyámtól vártam és nem otthon laktam ....

qkuc 2015.05.20. 20:13:42

@~~Babette~~: Ezt pont akkora kakirágás, mint a nem fényképes bérletekre rá kell írni a szig számot, hogy ne legyen átruházható. Na most ha éppen nálam van az a bérlet, akkor a család többi tagja nm utazhat vele, mi a faroknak fáj ez a BKV-nak?!

Muscari 2015.05.20. 20:14:27

@Mirjam2: persze, vannak orszagok, ahol ez elkepzelhetetlen, otthon nem az sajnos.

qkuc 2015.05.20. 20:15:35

@blackhair-lady: Köszi ... múlt héten volt egy éve, 58 éves korában ment el. Ő "rajongott" Amerikáért, emlékszem mennyire odavolt, hogy elmehetett New Orleansba, :). Még tartozom neki egy úttal legalább.

blackhairlady 2015.05.20. 20:15:53

@svájci sapka (ch): Nagyon tetszett a posztod :)
Kivanom, hogy osszejojjon a spanyol ingatlan! Talan mar ki is nezted?:D

blackhairlady 2015.05.20. 20:18:55

@qkuc: At tudom erezni. A testveremnek is masfel honapja volt egy nyitott szivmutetje, kritikus volt a dolog. Ot is kirugtak a munkahelyerol, mert nem tudott elmenni Torokorszagba betanulni, anyukamat nem volt szive ott hagyni fel evre.
NO-ba en is el szeretnek menni, nincs olyan messze tolunk:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 20:23:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hétvégén megyek haza. Kocsival. Több időm lesz, megirom. ;)
@blackhair-lady: Igen. Lassan körvonalazódik a dolog. :)

FutureFry 2015.05.20. 20:39:21

@~~Babette~~: Amerikában pár (sok?) helyen megszüntették/megszüntetik a klasszikus (a.k.a. “Petrocelli féle”) pénzbedobós parkolóórákat, helyettük azt a magyar (?) típusú változatot preferálva, ahol egy központi automatánál kell beírni az időt amiért cetlit kap az ember amit a szélvédő mögé kell rakni. Az "előnye" az ilyennek (a bevétel szempontjából) hogy ugyan azt a helyet, tulajdonképpen többször is eladják (mert ugye senki sem tudja előre pontosan meddig fog ott parkolni ezért hosszabb időre veszi mint kéne). Erre egyébként a polgárok Seattle-ben azt a megoldást találták ki, hogy a még érvényes cetliket a fizető-automatára ragasztják vissza, úgyhogy mielőtt fizetnél lehet nézelődni, hátha van még érvényes cetli (az érvényteleneket meg le lehet szedni). Ez azért működik, mert ott (ellentétben pár más várossal) a parkolócédulán nincs rajta a rendszám (igaz már egy ideje nem parkoltam a belvárosban, úgyhogy lehet változott?). Persze ez nem tudom mennyire törvénybeütköző (vagy nem), viszont pár helyen azok a “szamaritánusok” akik a lejárt (vagy lejárat közeli) klasszikus parkolóórákba pénzt dobnak idegeneknek (a.k.a “feeding the meter”) van hogy büntetést kapnak...

P.Elliot 2015.05.20. 20:49:14

@Taxomükke: Lanyom egy nagy nemet vilagcegnel dolgozik akinek az egyik irodaja a sok kozul Usaban van.
Behajtani a penzt? Nem is olyan konnyu. Azt mondja hogy az oroszok a legjobb fizetok, percre pontosan utaljak at az egesz osszeget, rendszeresen, elmaradas soha sincs.
A spanyoloktol ugy kell kiimadkozni, ha 6 honap elott fizetnek akkor mar taps jar nekik de inkabb joval utana. Az europai nyugati orszagok altalaban kifizetik csak szinten varni kell. Usan belul is van elmaradas de a legtobb 1 honapon belul fizet.
A NASA-nak is szallitanak, na azoktol meg egy rohadt centet sem sikerult meg bevasalni.....de allando megrendelojuk,/ errol mindig a ferjem jut eszembe aki meselte hogy otthon meg amikor tervezo mernokkent dolgozott voltak az oroszoktol megrendelesek. A szamlat mindig elkuldtek de soha egy fillert nem fizettek, a vallalat nem is kovetelte termeszetesen/....

Muscari 2015.05.20. 20:49:40

@qkuc: pontosan. Ha kedvezményes a bérlet, akkor oké, diák, vagy nyugdíjas, de máskor?

P.Elliot 2015.05.20. 20:51:36

@FutureFry: Te, ilyet en is lattam hogy egy oreg bacsi kajan keppel etette a parkolo orakat es ahol lejart ott penzt dobott be. Lehet utalta a rendoroket es igy szurt ki veluk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 20:58:57

@bpetya75: szerintem korabban is kotelezo volt az a zebranal megallas.... legalabbis amikor vizsgaztam 98 korul, igencsak az volt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 21:08:07

@FutureFry: parkolocedulan nincs rendszam. a sms-es es telefonhivasosnal van.

blackhairlady 2015.05.20. 21:11:16

@FutureFry: Tolem egyszer elkerte egy fiatal anyuka a parkolo cetlimet a belvarosban. Mar szalltunk be a kocsiba, o akkor hajtott be a parkoloa, ott ult a 2 kis gyereke is az autoban, es kiszolt az ablakon, hogy odaadnam-e ha nem jart meg le. Nem indokolta, hogy miert nem tud venni, szepen, udvariasan kerte, en meg neki adtam, meg kb 1 ora visszavolt a leparkolhato idobol. Meglepodtem, megmondom oszinten. Ezek szerint ez teljesen bevet szokas?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 21:12:40

@~~Babette~~: Fehérváron már van. Be kell pötyögni az ótómatába és rányomtatja a cédulára. Ez valami új cucc.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 21:13:35

azt szeretnem ehhez a temahoz hozzatenni, hogy en gyakorlatilag nem talalkozom nemfizeto ugyfelekkel.
egyszer volt pesten egy ugyfel, de megfenyegettuk, hogy felszamoltatjuk, egybol fizetett.
most olyan ugyfeleink vannak, akik azonnal fizetnek, meg 3 napon belul, es olyan is van, aki mar szolt, hogy szeretne mar fizetni.
igaz, ok ugy ugy vannak, hogy el sem vallal az emberemmolyan munkát, ami necces lehet.
lehet erre mondani, hogy mert megengedhetjuk magunkanak, hogy valogassunk az ugyfelek kozul,
de az igazsag az, hogy azt nem engedhetjuk meg magunknak, hogy ne valogassuk ki az ocsut, es ingyenbe dolgozzunk.
pedig ez epitoipar.

blackhairlady 2015.05.20. 21:14:08

@FutureFry: Ja, es olyan petrocellis parkolo orat en meg nem lattam itt. Nalunk csak a szigoruan vett belvarosban ekll fizetni a parkolasert, de az otthon megszokott orak vannak csak. Ugy emlekszem 5$ valamennyi egy orara, es mindenfele kartyat is elfogad nem csak kp-t.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 21:15:43

@svájci sapka (ch): f.sza.
mert nem keresnek eleget nulla befektetessel

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.20. 21:21:05

@~~Babette~~: Akkor adj hálát a magasságosnak... :) Sokat tudnék mesélni a tapasztalataimról. :( Ahhoz, hogy egy kis cég beboruljon elég egy száz milkás számla ki nem fizetése. Annak az adótartalmát (ÁFA, TÁNYA) előre meg kell finanszirozni. Nem kevés. Ha nem jön be, ott a bukta. És nem tudod behajtani, mert sok cég mögött az alvilág áll. Velük nem szerencsés vitába szállni. :(

FutureFry 2015.05.20. 21:24:34

@blackhair-lady: Az olyan _igazi_ "Petrocellis" (mechanikus kijelzős/tekergetős) az egyre ritkább (de még létezik!). Van "felújított" változata (digitális kijelző), amiből az újabbak kártyát is elfogadnak, nem csak aprót. Ha keringek, hogy olyat találjak ami még nem járt le a machanikus általában jobb: messzebbről látszik a nagy piros ("lejárt") vagy sárga ("mindjárt lejár") jelzés.

FutureFry 2015.05.20. 21:28:36

@~~Babette~~: Ah. Amerikában sms-es paroklással még nem találkoztam, viszont automatával ahova be kell pötyögni a rendszámot (és amit kinyomtat a parkolócetlire) már igen. Esetleg a parkolóhely számát kell beírni (ami az aszfaltra van festve) ami valamennyire megintcsak lecsökkenti a parkolócetli "átadhatóságát".

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.20. 21:28:47

@~~Babette~~: És akkor már:

index.hu/mindekozben/poszt/2015/05/20/miert/

A köcske mekkora szemét már... :D

De visszatérve a parkolócetlire: azért az odabaszna, ha azért engem büntetnének meg, mert valami köcsög esetleg "jóakarásból" (=direkt kib@szásból) ráteszi a cetlijét az autómra.Nem kicsit gyújtanám rájuk a Peterdy utcai irodájukat...

FutureFry 2015.05.20. 21:30:42

@blackhair-lady: Ilyen elkéréssel még nem találkoztam - de valamennyire megértem (akkor is ha meg tudná fizetni az illető), mert lehet őt is elvből zavarta, hogy (mint mondtam) ugyan azt a helyet többször adják el...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 21:39:26

@fhdgy: Tuti kijavitottak mär, de összekevered Nanny-vel. ;-)
@Lex D'Arquebus: Ifju jäny koromban nekem is megälltak...mostmär csak nyäron. :-)))
A viccet félretéve. Engem ütött mär el majdnem autos itt, söt buszos is. És egyik sem kanyarodäsbol, ahnem hosszu, nyil egyenes utcän, olyan helyen, ahol az ut közepén sziget is van, ami mär messziröl lätszik. Pont ezért (is) tanitjäk a kicsiket itt ugy, hogy csak akkor mehetnek ät, ha MINDKéT oldalon megälltak a zebra elött.
@Mirjam2: Bocs Mirjam, de ha mäs irta volna, akkor szabad belekötni...?
@Pernilla: Mikor legutobb otthon voltam, ätengedtem egyszer 1fiatalabb pärt. A férfi arcän a döbbenetet le kellett volna fényképezni! :-)
@adg [Au, Darwin]: :-)))))
@Th's child: Férjemnek szoktam mondani ha ö is Mo-on van, hogy vigyäzz mi csuszik ki a szädon...itt megértik! :-) (Persze, csak is jora tanitom magyarul... :-) )
@qkuc: Erröl most hallottam elöször. És végre nem kell minden xart magäval cipelnie az embernek,hogy azonositsäk...viszont ugye ehhez meg olyan hättér is kéne, ami szerintem még nincs meg...és ahogy ismerjük az otthoni viszonyokat, sogor-koma-jobarät kft kapja meg a hättérbiztositäsos bizniszt...:-(
@geegee: Nincs is szebb annäl, mint amikor a 12oräs repülöuton jobbrol balrol betämadnak. :-)))
@Zoole[uk]: Az pont pünkösd... nälatok is ünnepnap?
@Der echte Weihnachtsmann: Vannak mazochista emberek is...:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.20. 21:51:23

@svájci sapka (ch): tudom, tudom. csak mondom, h ilyen is van.

blackhairlady 2015.05.20. 21:53:29

@FutureFry: Galvestonban a Seawall blvrdon ilyen telefonos fizetes van, vegig az ocean menten.
www.google.com/#q=seawall+parking
illetve online fizetes.

blackhairlady 2015.05.20. 21:54:44

@FutureFry: Meglepodtem, de szivesen neki adtam, hisz csak elveszett volna a maradek ido.

blackhairlady 2015.05.20. 21:57:50

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nalunk igen. De nem a punkosd miatt hanem Memorial day van mifelenk. A punkosdot nem unnepelik errefele.

Jégermájszter 2015.05.20. 22:05:55

@tanato: "Kis magyar valóság.És én is úgy mint te ezen tanárokat abszolúte tisztességesnek tartjuk.Faramuci helyzet faramuci ország."

en ugy fogalmaznek, hogy egy orszag, ahol ket valasztasod van:
1. vagy gazember leszel, csalsz, nem kersz szamlat, nem fizeted be az adot, elfogadod es adod az orvosnak a "halapenzt" (kenopenzt), ellopod a boritekot a munkahelyen,
2. vagy balek, vesztes leszel, es gyorsan tonkremesz, mert egyedul tisztessegesnek lenni egy alapvetoen csalokra, szabalykerulokre szabott kornyezetben csak oda vezethet.

emlekszem, a foiskolan ragaszkodtam hozza, hogy nem fogok puskazni semmibol. viszont annyira bele volt kalkulalva, "égve" a rendszerbe a csalas, es annak elvarasa a tanar reszerol, hogy kis hijan megbuktam "biztositastan"-bol. hiaba tudtam egesz jol az anyagot, azokkal szemben, akik a konyvbol masoltak ki a valaszokat, keves eselyem volt. (a "tiszteletremelto" eloado a sajat konyve szavait varta vissza, nekem meg annyira nem tetszett, hogy verskent tanuljam meg.)
ekozben az elsopro tobbseg - sokszaz ember - negyes-otost kapott, lenyegeben erofeszites nelkul. :)

egy orszag, ami nincs mas valasztas. ahol szinte csak gazemberek vannak.
nem gondolom, hogy a magyarok alacsonyabb erkolcsi minoseguek lennenek, mint masok. de elgondolkodtato, hogy magyarorszagon mennyire elterjedt, elfogadott es a hetkoznapok resze a csalas. adocsalas, puskazas, s.í.t.

miert ilyen a magyar kultura? nyugaton van kovetkezmenye a puskazasnak. magyarorszagon a nem-puskazasnak van kovetkezmenye... :)

vannak nyugaton is smittpalok, lazarok es hasonlo nimandok. valahogy magyarorszagrol mindig a kovetkezmenyek nelkuliseg jut eszembe.
jo lenne, ha tevednek...

Jégermájszter 2015.05.20. 22:05:55

@Wilhelmus80: akkor tizszeres a tuljelentkezes, nem?
hiaba ez a kormany barmihez nyul, sikeres lesz... egyszeruen nem tudnak tevedni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 22:08:36

@qkuc:
hát amikor éppen te nem mész vele, pl hétvégén vagy este, akkor mehet más.
ha egyszer megnézik azt a szig számot, akkor én is bebukom a dolgot.
ja, magyar mentalitás itt is játszik, részemről ezvan :-(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 22:16:05

@~~Babette~~: Az SMS-es Szegeden viszont csak magyar forgalmi rendszämot (3betü 3szam) fogadott el...:-( És erre magamnak kellett räjönni, mert sehol sem volt kiirva ez a kritérium. A mäsik meg, hogy a täjékoztato täbla, ahol a hülyegyerekek szintjén le van rajzolva, hogy hogyan kell venni nem egyértelmü. Vagyis de. 1müvelet kimaradt. Ezért a tudatlan ugy indit, hogy 1SMS megy a kukäba. :-(
@FutureFry:
A legutobbi nyaraläsunk végére mär kivülröl fujtam az auto rendszämät, mert valahogy most csak ilyen parkolokba futottunk bele.

Muscari 2015.05.20. 22:19:29

@qkuc: www.peticiok.com/egyutt_a_corvinusert

Irja ala, aki csak teheti, please!

www.facebook.com/pages/Sz%C3%A1zezren-a-Budai-Campus%C3%A9rt/299917983465340
Itt meg lehet lajkolni.

Most mar persze azt mondjak, hogy az egesz csak remhir, de a belso informacio az, hogy mar a vevo is megvan es egeszsegkozpontot szeretne a campus helyere golfpalyaval.

FutureFry 2015.05.20. 22:20:02

@FutureFry: Pontosítanék a mechanikus parkolóórákat illetőleg: Nem emlékszem, hogy a sárgát láttam volna valaha (csak átmenetileg, amikor az apró bedobása után a gombot eltekertem). Kicsit utánanéztem, a sárga úgy tűnik arra való, hogy ha valaki a gombot eltekeri (amitől a piros lemegy és a sárga előugrik) és utána valamivel kiakasztja a gombot (hogy ne tudjon visszaugrani) akkor a parkolóőr látja, hogy manipulált az óra. Bocs, a leírásom kicsit nehézkes, itt lehet látni, hogy miről is van szó:
youtu.be/7NfgaydiLe8?t=146

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 22:22:57

@svájci sapka (ch): Remélem, nem te vezetsz! :-))))
@blackhair-lady: Szerinted én mennyire ünneplem? :-))) Én is csak azért tudom az ünnepnapokat, mert akkor toväbb vagyunk nyitva...

2015.05.20. 22:23:50

@Jégermájszter: "egy orszag, ami nincs mas valasztas. ahol szinte csak gazemberek vannak.
nem gondolom, hogy a magyarok alacsonyabb erkolcsi minoseguek lennenek, mint masok. de elgondolkodtato, hogy magyarorszagon mennyire elterjedt, elfogadott es a hetkoznapok resze a csalas. adocsalas, puskazas, s.í.t. "

Mert rá vagy kényszerítve, ez "a dolgok menete". Gondolj bele abba, hogy például vállalkozás esetén milyen versenyhátránnyal indulsz, ha megpróbálsz mindent tisztességesen csinálni a többiekkel ellentétben. Amúgy meg az emberek megszokták az állami korrupciót, meg azt is, hogy az állam korrumpálja őket, hogy legyen nekik is mit takargatni, meg félni. Így lesznek a rendszer hűséges kiszolgálói.

SzZoole 2015.05.20. 22:34:22

@Naschkatze (Mostindien / CH): Itt lesz valami unnep 25.-en,de itt spring bank holiday a neve.

firg_firg 2015.05.20. 22:37:12

@Muscari: Hiaba, na, kell valami az uraknak, valami elokelo helyen, a kerteszek meg huzzanak.

De meg mindig jobb mintha partudulo lenne.

Vagy egy ujabb stadion.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 22:42:09

@Zoole[uk]: 14.-e volt Maria mennybemenetele, és 25/26 pünkösd. Itt is szünetekkel van körülvéve az összes ünnep. Csak minden kanton mäshogy adja ki. Ünneplésre mindig van ok. :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.20. 22:45:16

@Naschkatze (Mostindien / CH): 24/25 a Pünkösd, még mielött valaki észrevenné a hibät.:-)))

Jégermájszter 2015.05.20. 22:54:49

@Cascabel: @fhdgy:

Somlai Margitot láttam én piacon guberálva,
Ősz kicsi kontya úgy feszült, mint rég az iskolába.
Láttam ott Somlai Margitot lila eres kezével
Szemétben turkálni, s bújtam ott, ne legyen övé a szégyen.

Bújtam a földbe, bódé mögébe,
Vén Margit néni, ne láss meg soha.
Somlai Margit, mit guberálsz itt?
Tán azt a szót, hogy ... hogy iskola?

Oxfordi diplomás Somlai, latin-angol tanárnő,
Öt nyelven tudta mondani azt a szót, hogy teremtő.
S nyolcvanöt éves kézzel ott ügyesen túrt szemétben,
A teremtő éppen nem figyelt, őhelyette is néztem.

Bújtam a földbe, bódé mögébe,
Somlai Margit, nem én,
Nem én teremtem, nincs hozzá kedvem,
Ezt a világot, nem én.

Somlai Margit, láttam én, talált egy fél pár kesztyűt,
És vele örültem lesben ott, hogy a teremtő enyhült.
Bújtomban szurkoltam: Istenem, Istenem és teremtőm,
A kesztyű párját lelje meg, segíts a vén tanárnőn.

Ultima ora non datur secunda,
A kesztyű párját lelje meg,
Add a kezébe teremtőm végre,
A végén még más találja meg.

Mivelhogy volt ott rengeteg
Szemétben túró pára,
S minden bódé mögé bebújt
Mindnek egy tanítványa.

Piacon járva láttam ezt,
Láttam, és jól megnéztem,
Úgy mondtam el most, úgy, ahogy
Volt is ez voltaképpen.
www.youtube.com/watch?v=eIkVqxCg0-Q

blackhairlady 2015.05.20. 23:13:08

@Naschkatze (Mostindien / CH): Gondoltam mar felraktad ahuslevest, bepaniroztad a husit, hogy aznap csak unnepelni kelljen:)

kék madár 2015.05.20. 23:18:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: errol a gyogyszeres tortenetem jut eszembe:
nathas voltam es vettem egy guriga gyogyszert a boltban, asszem valami Pfizer XYZ. Mikor bevettem delben a munkatarsam megjegyzi: apukam a Pfizernel dolgozik. Erre en: miert nem elobb szoltal akkor nem vettem volna ilyen dragan, hanem szolok neked!
Ugy nezett ram, mintha magyarul beszeltem volna hozza.
Azota is magyarazhatnam akkor se ertene a "poent". Valahol legbelul biztos volt alapja :)

Jégermájszter 2015.05.20. 23:47:41

@Herr Géza:
a napokban arrol beszelgettunk, hogy melyik a helyes:
"downzuloaden" oder "zu downloaden"?
(ich weiß: herunterladen :) )

kardio1 2015.05.20. 23:58:02

@Naschkatze (Mostindien / CH): 14-én Jézus Krisztus mennybemenetelenek ünnepe volt...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.21. 01:26:53

@kardio1: Amiota megjelent Balogh Tamas System Administrator rekläm, azota vagy nem tudok belépni, vagy folyamatosan lefagy, vagy egyszerüen kidob a rendszer. :-(
Szoval. Még egyszer. Köszönöm a kiigazitäst! Szégyenszemre rosszul irtam, pedig nemrégiben beszéltünk erröl,mert az itteniek is keverik a kettöt... mivel mindig csak mennybemenetelnek emlegetik, sokan nem tudjäk, hogy mikor mi van. Azota megnéztem én is, Märia mennybemenetele augusztus 15.-én van. (Husvétkor volt egy körkérdés, Nanny asszem irt is rola. Szoval a välaszadok nem kis szäzaléka azt välaszolta, hogy husvétkor Krisztus mennybemenetelét ünnepeljük.)

adg 2015.05.21. 03:22:01

@FutureFry: az ausztral gold coast varos egyik nagyon regi latvanyossaga a meter maids. Valogatott fiatal lanyok aranyszinu bikiniben, gorkorival jonnek-mennek a parkoloban, es akinek nincs parkolojegye vagy lejart, annak vesznek ujat. Cserebe kis borravaloval honoraljak a kedvesseguket. :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.21. 03:35:27

@blackhair-lady: " Ezek szerint ez teljesen bevet szokas?"

nálunk az, sokszor van a még nem lejárt parkolójegy visszarakva az automatába, én is vissza szoktam rakni vagy odaadni annak aki éppen parkolni akar és én is kaptam már olyat amin volt még idő bőven.

nem tudom, hogy ezt szabad-e vagy sem, elvileg ki van fizetve az idő, tökmindegy ki parkolja le azt, még sosem nyígott senki miatta

pappito · http://pappito.com 2015.05.21. 03:56:57

@adg [Au, Darwin]: az nem Surfers Paradiseban van? nekem nem vettek, a kis ribik másik jegyet :)

meg is sértődtem!

Herr Géza 2015.05.21. 04:01:08

@Jégermájszter: Szerintem a "zu downloaden", legalábbis ebben a formában látom leginkább...
Most viszont utánanéztem: a Duden szerint pl. a "downgeloadet" a helyes, ergo downzuloaden... , a Wiktionary viszont ( a Duden-re hivatkozva :D) mindkét verziót elfogadottnak tartja.
Ezeket szeretem, hibázni nem lehet. :)))) A kedvencem a der/die/das frontról a Joghurt szó: mindhárom névelő helyes, ráadásul az írásmód is flexibilis, mert a Yoghurt is elfogadott. :)))

adg 2015.05.21. 04:13:12

@pappito: De ott. De Surfers Paradise az GC egyik suburbje, ha jol emlekszem. Nem vagyok benne 100%, majd megguglizom.

pappito · http://pappito.com 2015.05.21. 04:21:47

@adg [Au, Darwin]: de az GC de csak SP-ben vannak mucikák, ha jól tudom
Gold Coast a kiwik siófoka :)

FutureFry 2015.05.21. 04:22:53

@adg [Au, Darwin]: Lehet direkt hagynám, hogy lejárjon...

2015.05.21. 05:59:39

@kék madár: Nem mindenhol úgy működnek a dolgok, mint nálunk.

2015.05.21. 07:10:58

Parkolas Calgaryban a ParkPlus System-mel:
Itt nem kell kitenni semmi cetlit a kocsira, ugyanis videokamerakkal, GPS-szel felszerelt kocsik jarjak a varos utcait es a rendszam, hely, ido alapjan allapitjak meg a parkolas ervenyesseget:
www.youtube.com/watch?v=IzC32yNveQE

2015.05.21. 07:23:26

@FutureFry:
"Vesekőre viszont kiváló."
Nem mindig jo azert:) Pont egy eve volt, hogy meloban leugrottam az allasrol, 2 m magasbol, hogy bizonyitsam a haveromnak, milyen mozgekony (es hulye) vagyok meg 60 eves fejjel is. Ennek eredmenye az lett, hogy elindult egy jo nagy darab veseko is a vesembol, de elakadt menet kozben. Meg kellett "operalni".

2015.05.21. 07:29:39

@geegee:
"Akkor is repültek a bakancsok, ha mondjuk a százados "szólt be" ilyetén módon?"
Szazados nem alacsonyodott le odaig, hogy a legenysegi korletbe felmenjen es ebresszen. Az ebreszto az alegyseg ugyeletes dolga volt, aki ugyan olyan baka volt, mint mi. A mi halonkba be sem johetett, mert ott aludt az ejszakai telefonkozpontos es radios valtas is, akiknek 10-kor volt az ebreszto, mert hajnal 2-ig voltak szolgalatban. Ezt mindenki tudta, meg a tisztek is.

fhdgy 2015.05.21. 07:47:31

@Muscari: Igen laktam, nem túl okat, csak majdnem 30 évet!

Jégermájszter 2015.05.21. 07:57:08

@kardio1: akkor husvetkor mit unnepeltunk? feltamadott, de nem egybol a mennybe ment? talan megse annyira jo az a hely, mint amennyire hajpoljak; meg az isten se sietett oda. azert ebbol lehet sejteni, milyen korulmenyek lehetnek arrafele. nemcsak nem vagyok ra, engem nem is fenyeget, hogy a sok jambor apaca kozott enekeljek zsoltarokat az elnok-vezerigazgato (vagy foreszvenyes?) bulijan hangszalszakadtaig.

fhdgy 2015.05.21. 07:58:57

@Herr Géza: Ehhez egy adalék: öreg sváb asszony Tolnában: ich habe gepórszivószt.

fhdgy 2015.05.21. 08:07:34

@FutureFry: Németországban van egy internetes szolgáltatás! Lejárt parkolócetliket lehet ott vásárolni. Hogy mire jó ez? Ha egy helyre, konkrét időre találsz egyet, olcsóbb mint a büntit kifizetni. Ez a vevő haszna. Az eladóé egyértelmű.

soad1221 2015.05.21. 08:27:37

@bpetya75: mélyen.. :) nem tudom, mennyire így van, az sokuknál az okként megnevezett dolgok alapján a feleségemmel mi már kb az első hónapban szétmentünk volna... szóval tudja a franc :)

@Muscari: nos igen, pontosan nem tudják, sokuknál már a terhesség alatt, csecsemő korban is jelentkeztek olyan dolgok amikre rá lehet fogni, hogy emiatt volt, de ebben a korban még nem lehet ezt kijelenteni.. persze lehet ez genetikai, és a mozgásfejlődés nem a kiváltó ok, hanem az első tünet, ennyire nem értek hozzá, de tudtommal minden esetben jelentkezik vmilyen formában.
A súlyosság persze itt is érvényes, igen szélsőséges esetben a dühkitörés már egész pici korban ön és közveszélyes lehet, de többségüknél nem ennyire súlyos a helyzet, és akkor egész egyszerűen csak ráfogják, hogy eleven, vagy rossz gyerek...
Megjegyzem sok esetben az óvónőn is múlik, ugyanis neki (is) észlelnie kell, hogy mikor éri túl sok inger, nem szabad olyan feladatot adni ami szinte biztosan kudarcot okoz, hiszen a kudarctűrő képessége is nagyon alacsony egy ADHD-snak.
Szóval azért ez egy összetett dolog...

DieNanny CH 2015.05.21. 08:40:36

@Herr Géza:

Sőt, már Jogurt-nak is láttam! (h nélkül).

2015.05.21. 08:41:07

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem, ugy ertettem hogy Tilmir mas megnyilvanulasaibol tudom, nem hibaztatja mindenert Mo.ot es eleg proaktivan all hozza a dolgokhoz. Viszont ebbol az egy posztbol ez szamomra nem feltetlenul derult ki. Ez mindig igy van: ha csak egy posztot latunk a szerzotol, konnyu felreerteni dolgokat, aztan ha jon es megmagyarazza, vagy olvassa pl. a blogjat valaki, akkor arnyaltabb lesz a kep.

2015.05.21. 08:48:44

@~~Babette~~: Az is hozzatartozik az igazsaghoz hogy pl. Angliaban is vannak nemfizeto ugyfelek (mint gondolom barhol a vilagon), nekem regen a munkam reszekent kellett 'credit control'-t csinalnom aminek az volt a lenyege hogy felhivom es megfenyegetem a nem fizeto ugyfeleket, nagyon-nagyon utaltam :(. Altalaban fizettek vegul, es egyik sem 'az allam' volt hanem maganszemelyek vagy magancegek (neha egeszen nagy, nemzetkozi cegek).

DieNanny CH 2015.05.21. 08:51:33

@Jégermájszter:

Húsvétkor Jézust keresztre feszítették.
Harmadnapra feltámadt, és még 40 napig járkált a Földön, és tanította a híveket. Azután ment csak a Mennybe, idén május 14-én. Aztán, Húsvét utáni 50. napon kiárasztotta a Szentlelket, ezt ünnepeljük Pünkösdkor.

rumitom 2015.05.21. 08:53:08

@adg [Au, Darwin]: ezt a szolgaltatast tudnam dijazni mashol is

adg 2015.05.21. 08:59:13

@rumitom: meggugliztad a kepeket is? Eleg jo kis szolgaltatas. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:18:28

@svájci sapka (ch): a haladó fehérvár:)
szombathelyen is új óra van, nagyon szép, de alig lehet kiszedni belőle eltépés nélkül a cédulát. egyéb városokban meg nincs parkolási dij:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:20:22

@svájci sapka (ch): nem adok neki hálát, mert nem rajta múlik, hanem a válogatáson. ment már el egy egész szálloda megrendelése, mert nem bíztunk a megrendelőben.

nyilván nem vonok általánosítást, és nem mondom, hogy nincsen más eset, meg hogy így tuti el lehet kerülni, csak elmeséltem, hogy ilyen is van.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:22:46

@FutureFry: de ez egy korrekt történet.
a magyar, az hogy eleve egy támadható helyzetből azt feltételezi, hogy csalsz, az nem korrekt. az sem korrekt, hogy azt mondja rá , hogy csalsz, hiszen simán támadható.
ha én óradíjat fizetek, de öt percet használtam el, akkor igenis átruházhassam a maradékot. ahogy a fél zsemlémet sem kell megsemmisítenem, hanem odaadhatom a gyerekemnek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.21. 09:24:20

@~~Babette~~: még ha haladna valahová...
:(
Most az a legújabb "játék", hogy a belvárosban a 2x2 sávos útból csak egy-egy a közlekedőké, a többi parkoló (persze nem ingyen). Reggel akkora a dugó, hogy csak na. "JÓ" gondolat volt...
:(
Nem a szó szoros értelmében gondoltam a hálálkodást... :) Jó, hogy van ilyen is. Sajnos, ez a ritkább. :( Nem kívánom senkinek, hogy úgy járjon, ahogy velünk együtt sokan.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:31:41

@fhdgy: itthon is VOLT ilyen oldal.
a tulajdonos örülhet, hogy le nem ültették.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:32:54

@Mirjam2: persze, nem is állítottam az ellenkezőjét:) egy állami megrendelésünk volt (csak ismerős miatt vállaltuk), nem is vártunk tőle túl sokat, ők a második hónap után fizettek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:33:59

@svájci sapka (ch): hát mi másik aspektusokban szoktunk szopni;)

bpetya75 2015.05.21. 09:47:01

@svájci sapka (ch):

Kaposváron pár éve bejelentette az önkormányzat, hogy jelentősen bővítik a parkolóhelyek számát. kíváncsi voltam mit értenek ezen. Végül épült egy kisebb parkolóház, valamint néhány száz ingyenes parkolóhelyet fizetőssé tettek. Igazi sikertörténet!

Tavaly meg valami 30 km-nyi kerékpárutat kellett produkálni egy közlekedési pályázathoz. Talán a harmada se volt meg a városban, de megoldották útburkolati jelekkel és néhány tábla kihelyezésével. Talán nem kell részleteznem, mennyire biztonságosak ezek az utcák most...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.21. 09:50:25

@bpetya75: Legalább volt eszük, hogy parkolóházat építettek. Nálunk is lenne hely, de inkább az utakból vesznek el... nem értem..
A kerékpárút hasonló. Életveszély. :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.21. 09:52:42

@Cascabel: Aham. Hát jó...Nálunk sokszor volt olyan, hogy az üti, aki simán volt százas, vagy akár néha őrnagy is, körbejárt reggel, hogy felkeltek e mindenhol a katonák.Hogy hoppá-fel vezényszót kiadott-e vagy sem, azt nem tudom,de pl az alvó alegységügyeletest simán meglepte néha... :-)
Mondjuk az egy nagy laktanya volt a miénk, kisebb helyeken, ahol alig van 2-3 tiszt, éppen el tudom képzelni, hogy hoppá-felt vezényeljen...Erőt, egészséget! :D

qkuc 2015.05.21. 10:07:56

@fhdgy: mintha én lettem volna németországban, hasonló szinten tudom tolni a németet, :D

M. Péter 2015.05.21. 10:08:53

@~~Babette~~: Ha múzeumba vagy uszodába veszel napijegyet és a zárás előtt elmész, ott sem tudod másnak átadni a jegyedet, emiatt mégsem szoktak hőbörögni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 10:15:27

@M. Péter: viszont ott kapsz is érte valamit, tán azért nem érzed szükségét.
az utcán viszont annyit nem kapsz, hogy a parkolóőr szóljon a rendőröknek, ha autólopást lát,
télen meg nincs az az isten, hogy elkotorják a havat, hogy tudjál parkolni.

FutureFry 2015.05.21. 14:23:46

@M. Péter: @~~Babette~~: Az amerikai parkolási rendszerben viszont a változás rögtön egyéttelművé tette, hogy ahol addig lehetett ingyen parkolni ha talált az ember nem lejárt órát, az új rendszer bevezetése után (ha olyan) már nem... Mint a repülőjegyeknél: régen el lehetett adni a jegyedet másnak, ha valamiért nem tudtad használni, manapság meg ugye névre szól (a "biztonság jegyében") úgyhogy az ilyesmi nem működik. Lehet egyszer majd a buszjegy meg a múzeumbelépő is névre szóló lesz?

blackhairlady 2015.05.21. 16:19:04

@bpetya75: Remalom a sportcsarnok utcaja es a Kosszuth L. utca ez miatt:(

bpetya75 2015.05.21. 17:23:23

@blackhair-lady:

Így igaz. A Kossuth Lajos utcában pár hónapja majdnem elcsaptam egy biciklist, mert még nem sikerült megszokni, hogy az egyirányú utcában balról is jöhetnek...

Jégermájszter 2015.05.21. 18:43:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Húsvétkor Jézust keresztre feszítették.
Harmadnapra feltámadt,

és még 40 napig járkált a Földön, és tanította a híveket. Azután ment csak a Mennybe, idén május 14-én. Aztán, Húsvét utáni 50. napon kiárasztotta a Szentlelket, ezt ünnepeljük Pünkösdkor.

az elso ami errol eszembe jut, a vicc:
megtalaltak a testet, a husvet elmarad.
megvan az apa is, a karacsony is.

40 napig nem a pusztaban jarkalt? errol a masik 40 naprol tudsz idezetet? nem remlik, hogy tanitotta a hiveket. vagy ez csak valami katolikus koltemeny a temara? sola scriptura, nem? ;)

ezt a kiaradt szentlelket se ertettem soha. most jo nekunk, hogy ki van aradva? mi valtozott azota, hogy szabadon arad?
ha egy rendes punkosdista nyelveken szol, akkor bezzeg egybol gonosz eroket emleget a konzervativ keresztes-had, a "jezus katonai".

M. Péter 2015.05.21. 20:17:54

@~~Babette~~: Az utcán csak azt a jogot vásárolod meg, hogy bizonyos időre a közúton tárolhatod az autódat. Ha őrzés is kell, akkor menj őrzött parkolóba, bár az is lehet, hogy csak azt jelenti, hogy felveszik kamerával, amint ellopják a kocsit.

M. Péter 2015.05.21. 20:19:29

@FutureFry: A repülőjegy eladása régen sem volt szabályos, csak az USA-ban a belföldi járatokon nem ellenőrizték az utazók személyazonosságt.

2015.05.21. 20:57:11

@M. Péter: A legjobb az, amikor fizetni kell a helyért, de nem vállalnak semmilyen garanciát arra, hogyha ellopják a kocsid.

FutureFry 2015.05.21. 21:16:39

@M. Péter: Jogos, anno nem mindig nézték a személyazonosságot, azért lehetett. Egyébként elvileg ezt még most is meg lehet játszani (nem próbáltam!): pl. venni egy "fully refundable" jegyet ott helyben (vagy telefonon/interneten, egy járatra ami jóval később indul, azzal becsekkolni és azzal átmenni a TSA ellenőrző ponton, és utána visszakérni a jegy árát (telefonon vagy egy pultnál). Aztán meg a más nevén lévő jeggyel+beszállókártyával (amit pl. interneten lehet "élesíteni") felszállni (ott már nem ellenőrzik a személyazonosságot). Persze ez nagyon macerásan hangzik (és jó nagyot lehet vele bukni). Meg feladott csomagokkal még komplikáltabb (ha működik egyáltalán).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása