oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 15. 06:44,  Itthon jobb, mint otthon 572 komment

2015. május 15. 06:44 Határátkelő

Itthon jobb, mint otthon

A mai írás számomra tulajdonképpen annak a története, miként távolodik el valaki Magyarországtól, hogyan lesz fokozatosan (a család kivételével) egyre távolabbi minden, gond és talán öröm is. Legalábbis Don Tintoretto (akinek köszönet a képért is) így látja. Az írás része a Magyarország és én pályázatnak, így szavazni ismét a poszt végén és a Facebookon lehet.

franciaorszag_don_tintoretto_150515.jpg

„Nem szerelem. Már rég nem az. Egykoron mindent elsöprő volt, amikor még hittem az országban és hittem egy álomban: Magyarország feltámadásában.

Aztán teltek-múltak az évek és szép lassan, de teljes mértékben kiábrándultam, mígnem úgy éreztem, hogy nincs többé maradásom és el kell indulnom. Nem szerettem volna megkeseredett, csalódott, kilátások nélküli emberi ronccsá válni, mint oly sok magyar.

Nem szerettem volna egy olyan környezetben élni, ahol túltengenek a negatív ingerek. Az utca, a boltok, a munkahely tele voltak és gyanítom vannak továbbra is ezekkel a XXI. századi gyászhuszárokkal, búsongó zombikkal, akik mindent megtesznek, hogy a ragályukat mindenkire rátapasszák.

Fogak összeszorítása és könnyek

A döntés még egyszerűnek, kézenfekvőnek is hangozhat, de a valóság, mint mindig, a fogak összeszorításával és könnyekkel járt. Szeretem a családom, de a távolság manapság már nem gátolja a kapcsolattartást. Sőt, meggyőződésem, hogy bizonyos esetekben még segítheti is.

Sem közgazdász párom, sem pedig én informatikusként nem kerestünk rosszul a keményen dolgozó kisemberi létnek nevezett magyar túlélőjátékban. Volt hol laknunk, minden hónapban tudtunk bőven félre tenni. Tudtunk utazni.

Utazni... Ezeken az utakon kezdett végérvényesen megromlani a viszonyom Magyarországgal. Lehunytam a szemem esténként és álmodtam egy világot magamnak! Olyat, ahol sokkal többet kereshetünk, na nem öncélúan a pénzért magáért, hanem hogy abból minőségibb élelmiszereket vegyünk és többet utazzunk, lássuk a világot!

Egy olyan világot, ahol az emberek talán pont az előzőek miatt, talán csak úgy, de sokkal többet mosolyognak egymásra és magukra is. Titkon arra is gondoltam, hogy a szolgáltató cégek nem akarnak léptem-nyomon belém rúgni, a szolgáltató iparban robotolók nem akarják a rossz életük miatt érzett dühöt rajtam kitölteni, hanem örülnek, ha náluk akarom a pénzemet költeni, hogy aztán nekik is legyen miből.

Aztán egy boros este után az apply gombra klikkeltem egy angliai oldalon...

A távolság egyre nő

Ennek úgy nagyjából 2,5 éve, mi pedig idestova két éve Franciaországban élünk. A családdal a kapcsolatot változatlan rendszerességgel tartjuk, néhány baráttal is; de „haza” nem járunk sűrűn. Nem mi vagyunk az első kivándorlók a családból, nagybátyám még a 80-as években költözött el hidegebb éghajlatra, ami a mi országváltásunk feldolgozását nagyban könnyíti.

Budapest nincs távolabb tőlünk, az új francia otthonunktól, mint az ország legészaknyugatibb része, Bretagne. De a távolság mégis nő, nőttön-nő, néha úgy érzem, hogy már napról napra.

A magyarországi gondokat egyre kevésbé érzem át, nem értem az állandó panaszkodást, nem értem a filléres anyagi gondokat, az emberekkel és intézményekkel szembeni mindent átható bizalmatlanságot, a folyamatos siránkozást.

Nem értem, amikor a szolgáltató nem akar szolgáltatni, amikor az eladó nem akar eladni, amikor a pincér nem akar felszolgálni. Életidegen.

Én pedig rendszeridegen lettem

Nem értem azt sem, amikor az orvos csak a markát tartja, a magyar meg az utolsó Forintjait a kezébe nyomja. És mindezt nemhogy elfogadja, de már-már természetesnek veszi, sőt!

Én pedig többé már nem is akarom érteni ezt a mindent átható dacos sértődöttséget, egymás kádári kifosztását és minden remény feladását. Nem akarok egy apró mosolyszigetet védeni a bús nyavalya-cunamitól.

Ők meg nem értik, hogy én már nem értem. Hogy a síró szót jobbító ötletekkel vagy már csak unott fapofával fogadom. Nem értik, nem is érthetik, hogy a mi gondunk az, hogy megtaláljuk a szabadságunk eltöltésének a legjobb módját. Hogy új ízeket fedezzünk fel a mindennapok során.

Bár tudják, de nem értik, hogy a keményen dolgozó magyar kisember problémái teljesen különböznek a keményen dolgozó nyugati kisember problémáitól, amik, nos, minket már egyre inkább hidegen hagynak.

Cserbenhagyták a generációnkat

A magyar híreket még követem, néha szomorúan, néha dühvel párosult legyintéssel fogadom a károgó vagy gyűlölködő sorokat. Ha Budapesten élnék, nem tudnám ilyen egyszerűen feldolgozni, hogy cserbenhagyták a generációnkat és becsapták a tervező, keményen dolgozó, előre gondolkodó embert, aki tud olvasni és értelmezni is képes egy szerződés veszélyeit.

Hogy a funkcionális analfabétákat részesítik előnyben azokkal szemben, akik önálló gondolkodásra is képesek. De már máshol élek, nem az én adóm, nem az én gondom.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmi sem hiányzik. A barátok, a nagyvárosi forgatag, az olcsó kocsmák, a budapesti tömegközlekedés mindig megdobbantják a szívem. Igen, az a tömegközlekedés, amit otthon annyira szidnak.

De néhány szórakozóhely és koszos busz vagy füstölő metrószerelvény, de még néhány odaadó barát sem fog Pestre visszacsábítani. De még csak a túrórudi és a pirospaprika sem. Egy ingyen bérlet sem.

Szükség esetén esetleg a család, de inkább ne legyen szükség. Vagy ha a mentalitás változna. De az nem fog megváltozni az egyik napról a másikra. Maradok, ahol vagyok, boldogan. Nix ugribugri.

Nem hagyjuk magunkat

Itthon jobb, mint otthon. A nyugodtabb, egészségesebb életet választom magamnak és feleségemnek, na meg a trónörökösöknek. Egy építkezéssel teli életet, aminek a vége olyan lehet, amiről a hanyatló nyugat nyugdíjasainak rendszeresen játszó magyar zenész barátom mesélt.

Egy olyan életet, aminek a végén nem gondoktól meggyötörve, hanem boldog évek emlékekeit felidézve és azokat még tovább gyarapítva segíthetem majd unokáimat és kellemes környezetben múlathatom az időt.

Nem pedig olyat, aminek a végén, mint „minimál” Joli néni lesve bámulnánk a távolból a csirkefarhátat, miután elbujdostunk azt az irigy sárga csekket meghozó postás elől.

Nem hagyjuk magunkat! Élünk! Boldogan!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Franciaország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr397460196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 06:00:08

@tanato: Köszi, nem most kezdtem el olvasni a blogot.

Ez magyarázza az utólagos önigazolást is? Pld. Don Tintoretto előző posztját is linkelte itt valaki, abban aztán egy szó sem esik a mostani poszt panaszaiból, annál több a karrierépítésről...mint okról, hogy miért ment el az országból. És lehet még ilyen tucatjával. Akár még színdarab is készülhet a 'sorstragédiából'...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 06:03:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Komolyan nem értem, már régóta nyűglődsz ezen. Miért nem próbálod meg? Van veszítenivalód? (ha igen, érthető a habozás...)

Taxomükke (UK) 2015.05.16. 07:52:53

@kék madár: Most epp Los Angelesben, holnap ejjel indulunk haza Angliaba.

SzZoole 2015.05.16. 07:59:14

Mindenki a sajat szerencséjenek a kovácsa.
Ha nem tudsz változtatni a 'nyomorult' kis eteteden,akkor legalább másokat nem kene leszolni,mert mertek változtatni.
Persze akinek nem inge az ne vegye magára,akinek meg az,az viselje.....

2015.05.16. 08:45:59

@zöldeketbeszélek: Nincsen veszítenivalóm, hiszen úgymond nincsen semmim, és senkim.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.16. 09:46:58

@~~Babette~~: :-)))))))))))))))))))))))))
Ezt bóknak vettem... :D

rumitom 2015.05.16. 10:00:37

@qkuc: @kék madár: ha egy jelentkezo megtagadja az etnikai hovatartozasanak megadasat, akkor te mire tippelnel honnan jon? biztosan nem feher, europai
amit kek madar ir az elvben lehet igy kene mukodnie, de a gyakorlat inkabb azt mutatja, ha nincs mit titkolnod, tolts ki minel tobb rublikat.

tanato 2015.05.16. 10:05:47

@zöldeketbeszélek: Ez jó,tényleg kéne még egy két irodalmi mű is a kivándorlásról.De láthatod a blog az indulása óta sokat változott egy általános kivándorlási ismertető blogtól egy kinti magyarok chatklubja irányába.Ami nem feltétlenül rossz,de más mint volt.El is maradozott nagyon sok nagyon sokat ide író személy.

DonTintoretto 2015.05.16. 10:08:07

@zöldeketbeszélek: Látod, azokra a posztokra én is utaltam a kommentjeimben, csak nem volt kedvem linkelni magam. Ha valaki olyan perverz, hogy mindenáron egy számára vadidegen ember életéről és motivációról akar messzemenő személyes következtetéseket levonni, akkor olvasson kivándorlós posztokat, ne pályaműveket. Jobbak az esélyei a sikerélményre. Mindent a maga helyén kell kezelni.

De nagyon érdekes és jó volt látni a hozzászólásokat, pontosan mutatja, hogy mennyire különbözőek vagyunk. Voltak akik azt keresték, hogy a saját gondolataikat, érzéseit mennyire tudta más valaki, akár részben megfogalmazni és annak örültek, voltak, akik pedig mindenáron a 100% valóságot és az önigazolást keresték, teljesen elvetve mindennemű absztrakt gondolkodásnak még csak a lehetőségét is arról, ami mögötte van.

Olyan ez, mint amikor van egy alapjaiban véve valóságon alapuló film, ami bizonyos dolgokon változtat, hogy elérjen érzelmi hatásokat. Van aki nézi és azt mondja, hogy hinnye, de hiszen ez a rendező hülye, ezt így nem lehet, különben is ott volt az a másik lehetőség. Felállnak, hazamennek és szitkozódnak, hogy már megint az idejüket és a pénzüket vesztegették (közben meg lehet, hogy örülnek, mert valójában imádják, ha sajnál(tat)hatják magukat). Vannak, akik pedig meg magukra ismernek, megérintve érzik magukat és tapsolnak. Mindkét félnek igaza van, ez benne a szép.

Mindenféle igényt egy helyen kiszolgálni nem lehet és általában nem is lehet az alkotók célja, az lenne az igazi megfelelni vágyás, egyenes út a szürkeséghez. Igen, talán kissé nagyképűen, de mindenkit alkotónak tartok, aki az információ tiszta megosztásán túli szándékkal bármit is ír, rajzol, filmez (és még sorolhatnánk napestig) vagy aki a sima paprikás csirke helyett olyan remekműveket készít, mint amikről pár napja olvashattunk.

A kérdés számomra az is lehet, hogy adott pillanatban egy enciklopédiát, egy dokumentumfilmet keresek, vagy valami mást, ami megszólít, és hogy éppenséggel azt kaptam-e, amire számítottam. Manapság az olvasót itt érhetik meglepetések.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.16. 10:32:33

@geegee: Ez valószínűleg nem fog megtörténni, mert egyrészt van énnekem becsületes nevem (monogramom), másrészt senki haverjának a felesége nem leszek. :)))
Viccet félretéve, minden fórumon ezzel a nick-kel vagyok, már nem lenne célszerű változtatni.

2015.05.16. 10:40:51

@M. Péter: 'Hazai palya', Farage felesege nemet, meg csak fel sem vette a brit allampolgarsagot (www.independent.co.uk/news/uk/politics/generalelection/nigel-farage-my-german-wife-doesnt-think-she-should-vote-in-an-inout-eu-referendum-10125148.html). Lehet hogy csaladi vallalkozasban oldottak meg :)

2015.05.16. 10:48:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Elhiszem, csak meglepodtem, meg soha nem hallottam arrol hogy valaki kerti butort lopjon. Angliaban kint 'rohadnak' a kerti butorok szerte az orszagban, meg soha nem hallottam egyszer sem hogy valaki bemaszna es ellopna oket. Pedig laktam mar teljesen lepusztult, 'getto' kornyeken Londonban, pont foldszinti lakasban, ott is voltak kerti butorok a kertben, soha eszembe sem jutott hogy ellophatna oket valaki. Olyan hazban is laktam (szinten Londonban) ahol tyukok voltak a kertben egy meglehetosen draga 'designer' tyukketrecben, azokat sem loptak el, de sajnos vegul elkapta oket a roka.

Muscari 2015.05.16. 11:12:35

@mojyo: tegnap nem értem ide, most is csak belepillantottam a kommentekbe. Szerencsére a tiedbe is, you made my day :-)

Muscari 2015.05.16. 11:14:51

@Mirjam2: ezt is most véletlenül láttam meg, a szüleim műanyag, párezer forintos kerti bútorait mind ellopták. Ahol ők élnek, ott csak azt nem lopják el, ami le van betonozva, vagy még azt is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 12:10:17

@DonTintoretto: Igazad van, de amit kifogásoltam a mostani posztokban éppen az, amit Te írsz:

"Mindenféle igényt egy helyen kiszolgálni nem lehet és általában nem is lehet az alkotók célja, az lenne az igazi megfelelni vágyás, egyenes út a szürkeséghez. "

Igen, ezek a posztok egyenesen a szürkeségbe vezetnek, a kliséken keresztül, a sablonos kifogásokon keresztül. Az eredeti posztod, ami tudom, nem pályázatra érkezett egyedi volt, érdekes volt. A mostani meg közhelyes. Vagy én vagyok eszkimó és tényleg az összes kivándorló közös, nagy érzése a pénztáros mancikák és hasonló blődségek miatti nyavalygás.

Azért hozzáteszem, hogy lehet igazságtalan vagyok, hiszen három hónapnál hosszabb időt még nem töltöttem egyhuzamban külföldön - és nem is fogok előre láthatóan - így bár a szemem valamennyire kinyílt a rövid epizódok alatt is, de azt is láttam, hogy a pénztáros mancikák mindenhol ugyanolyanok. Velem pld. kedvesek. A nagyvárosok is mindenhol ugyanolyanok. Hajnalban retkesek, reggel tiszták, aztán estére megint retkesek és így tovább. Tetszőlegesen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 12:12:06

@tanato: Ha filmes lennék, Rozamami blogját egy az egyben megvenném.

qkuc 2015.05.16. 12:27:49

OFF

Én azt hittem csak viccelnek a Kaliforniában élők, hogy egy kis eső esik és megbolondul a fél állam ... Aztán megláttam ezt és többet eskü nem fogok csodálkozni, :D.

index.hu/mindekozben/poszt/2015/05/15/esett_az_eso/

2015.05.16. 12:40:18

@Muscari: Ez nekem mind revelacio erteku, mindenesetre tovabbra sem ertek egyet abban Petyaval hogy vilagszerte 'vagyalom' lenne az hogy ne lopjak el a kerti butorokat. Ha Mo.on vagyalom, az eleg szomoru, es szamomra oszinten szolva kicsit sokkolo.

tanato 2015.05.16. 12:43:05

@zöldeketbeszélek: IGen ,az egy eléggé tanulságos történet.

Muscari 2015.05.16. 12:58:10

@Mirjam2: azert Mo-n sem mindenhol, szerencsere. Nagyon szerenem, ha a szuleim elkoltoznenek, de hat hatvnsok evesen nem konnyu mozdulni. Ahol ok laknak, az a bunugyi statisztikak szerint az egyik lergosszabb telepules az orszagban.

kardio1 2015.05.16. 14:07:12

@DonTintoretto: az én értelmezésem szerint a téma a posztiro Magyarországhoz viszonyulása, az arról alkotott képe volt, nem pedig egy irodalmi pályamű írása előre megadott paraméterek szerint.

Muscari 2015.05.16. 15:02:30

@Ödenburger [Hu/At]: az en kis szulovarosomban nem is kell kirakni a gyumolcsoket, onkiszolgalas van. Kivagjak a keritest vagy atmasznak es leszedik a farol a meg nem teljesen erett gyumolcsot is. akar fenyes nappal is.
Pedig az is a Dunatol nyugatra van, igaz epphogy csak

Muscari 2015.05.16. 15:48:11

@diggerdriver: eBay vagy ebuyer. A lányom egy HP-t vett 269-ért, tök jó. 100:%ban védeve vagy, mint vevő.

DonTintoretto 2015.05.16. 16:46:45

@zöldeketbeszélek:
Eleinte írtam egy blogot, de elég gyorsan rájöttem, hogy nem köt le. Néha (nagyon néha) szívesen írok egy-egy bejegyzést, de most is csak a felhívás vett rá. Ellenben le szoktam a magam számára, vagy későbbi felhasználásra jegyzetelni apróságokat. Megosztok veled négy bolti esetet, mindegyik hiperben játszódik. És igen, mindig az akciókra utazom.

1. Kettőt fizet, hármat vihet akció. Az újságban 3 mosógél egymás mellett. A boltban van lehetőség három mosógélt megvenni külön-külön vagy egy nagy dobozban közös vonalkóddal a hármat. Elvittem a hármat ahogy a képen volt. Sokat fizettem. Vevőszolgálaton nézik, majd magyarázkodás nélkül felajánlják, hogy visszadják a pénzt és menjek vissza, vegyem meg a másik kiszerelést. Kérdeztem, hogy nem kaphatnám-e vissza csak úgy alapból a különbözetet. Sajnos nem.

2. Egymás mellett volt egy halom akciós termék egy polcon, melyekből vettünk többfélét is. Fizetésnél látjuk, hogy valami nem stimmel. Irány a vevőszolgálat. Elég nagy a sor, feleségem visszamegy a boltba. Mire végzett, már velem foglalkoztak. Visszaadták a különbözetet, ugyanis megtévesztően voltak kirakva az áruk és az árak. Feleségem is megerősítette, hogy "rosszat" vettünk el.

3. Elmentem ropogtatnivalót venni. Látom, hogy akciósak bizonyos chipsek, ha veszek kettőt is. Kiválaszottam kettőt, két külön fakkból, mindkettőnél ott volt, hogy akciós, direkt figyeltem, hogy akciós részről vegyek el. Mint utólag kiderült, hogy az egyik akciós fakkban nem is az volt, ami akciós, hanem egy nagyon hasonló, de más fajta. Vevőszolgálaton csak bamba tekintet és fennhéjázás, hogy de ez sose nem is volt náluk akciós, mit akarok én.

4. Látom, hogy egyet fizet, kettőt vihet pizza akció van. Egymás mellett két különböző íz. Időben kiszúrom, hogy csak az egyikre vonatkozik az akció. Fizetésnél meglepetés, nemhogy a kettőt fizettem ki, de azokat is drágábban, mint számítottam rá. Út a vevőszolgálatra. Az újságban nem találják, felhív valakit a hölgy, hogy nézzen utána. 1-2 perc és visszakaptam a különbözetet. Kérdezem, hogy még nem kezdődött el az akció?! Nem-nem, már lejárt.

Kérlek mondd meg, hogy melyik esetek melyik országban történtek. Bizonyítani nem tudom és nem is célom, de nem részrehajlóan válogattam. Utána, majd még írok valamit, de ez a komment már így is túl hosszú.

kék madár 2015.05.16. 17:01:16

@zöldeketbeszélek: "de azt is láttam, hogy a pénztáros mancikák mindenhol ugyanolyanok"
Hol laksz? Pesten, vagy valahol az agglomeracioban? En elhiszem, hogy nem latsz kulonbseget, de erdekel, hogy mit hasonlitasz ossze miivel. Ha minden ugy lenne ahogy te es @bpetya75 irjatok, az elso geppel koltoznek haza

bpetya75 2015.05.16. 17:13:23

@Mirjam2:

Na, akkor még 1* nekifutok. Azt tartom vágyálomnak, hogy egy egész országról, de nézzünk kisebb egységet, egy egész nagyvárosról elmondható legyen, hogy nem lopnak. Soha. Sehol. Ez a vágyálom.

bpetya75 2015.05.16. 17:23:35

@kék madár:

Azt írom, amit tapasztalok. Nyilván a saját környezetemben, a saját szűrömön keresztül érzékelve a dolgokat. Itt, most, én így élem meg. Más meg gondolom kicsit vagy nagyon máshogy.

Azon mondjuk épp a napokban gondolkoztam el, hogy mitől lehet az, hogy miközben cégként és magánszemélyként is kaptunk már végrehajtást, van két iskolás meg egy óvodás gyerekünk, mindketten dolgozunk, tömegközlekedünk, autózunk és gyalogolunk eleget, vásárolunk, ügyintézünk, miegymás, az egész eredője mégsem negatív nálunk. A blogon meg feszt az.

M. Péter 2015.05.16. 17:27:41

@diggerdriver: Curry's/PCWorld (ugyanaz a cég) kerülendő. Ha kell segítség, akkor fordulj egy független számítógépbolthoz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.16. 17:43:54

@Muscari:
Soha többet HP.
Az a trágyadomb ment most tönkre. Nem először.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.16. 17:55:49

@DonTintoretto:

1. penztar dragabban szamolja kb 90 forinttal, jonnek mennek, tenyleg olcsobb, vevoszolgalat szo nelkul visszaadja a kulonbozetet, hozza egy bocsanatkero levelet es egy 200 forintos utalvanyt.

2. az akciosra kirakott termek 100 forinttal dragabb, mint a polcon. lefenykepezem, penztarnal mutatom, szo nelkul visszadjak a kulonbozetet.

3. ugyanaz a bolt, mint a kettesben, hasonlo eset, lefenykepezem, 2 perc mulva jobbrol ramformed aboltvezetoKatineni, miszerint " magakicsoda!!??
kicsodahogyfenykepezitten!!?? nemlehetfenykepezni!!!".
tobbet nem megyek abba a boltba

4. nezem a blokkot, a gomba ketszer annyi, mint ki volt irva, szo nelkul visszamegyek, latom, h jol emlekeztem, kifele rajovok, hogy de kettot vettem, biztos be van szorozva, es valoban (kisse vaksi voltam a blokkal, de azota mar vettem egy kis olvasoszemuveget,mig eljutok szemorvosig),
a penztaros kislany mosolyogva kerdezi, hogy minden rendben van-e, mondom igen, en neztem el, mire nagyon kedvesen azt valaszolja, hogy akkor megnyugodott.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.16. 17:58:09

@bpetya75: azemberem is elegnyugodt, pl sose veszi eszre, ha atcseszik a penztarnal.
ugyanis nem nezi meg a blokkot.

2015.05.16. 18:07:25

@bpetya75: Ez oke, csak ennek kapcsan itt peldaul kiderult hogy sokan termeszetesnek tartjak pl. Mo.on hogy ellopjak a kertbol a kerti butorokat meg a kerti torpet, ami egyreszt vicces, masreszt meg annyira megsem az... Ami azt illeti hogy te jol erzed magad Mo.on, sokan masok meg nem: ebben semmi rejtelyes nincs, az emberek nem egyformak. Peldaul en jol erzem magam Indiaban, viszont sokan, meg azt is mondhatnam hogy a legtobb ember, nem. Es ez igy van jol, kepzeld el mi lenne ha mindenki ugyanazon a helyen akarna elni. Ez a blog olyan embereket vonz akik elhagytak vagy tervezik elhagyni Mo.ot, termeszetes hogy kritikusak az orszaggal szemben. Biztosan olyan blogok is vannak ahol arrol irnak az ott elok hogy milyen jo hely Magyarorszag. De ez nem az a blog.

2015.05.16. 18:20:43

@zöldeketbeszélek: Bocsi, de attol hogy sok embernek hasonlo a velemenye valamirol attol meg onmagaban nem 'klise'. Peldaul sok embert nagyon zavar Mo.on hogy az eladok feltunoen nagy resze baratagtalan / bunko / nem segitokesz / rosszkedvu stb. Engem oszinten szolva nem erdekel miert van ez, nem erdekel hogy van-e okuk ra, egyszeruen zavar. Sokan masokat is zavar. Az egy dolog hogy veled allitolag mindig kedvesek az eladok es / vagy szerinted nem baj ha masokkal nem, de ez nem valtoztat azon a tenyen hogy sokakat zavar az eladok viselkedese es ez az egyik dolog a sok kozul amiert szeretnek masik orszagban lakni. Hiaba nezed ezert hulyenek az embereket, attol meg ez egy letezo jelenseg. Ha nem irjak le vagy te nem hallod, nem olvasod, az a tenyeken nem fog valtoztatni.

kék madár 2015.05.16. 18:38:18

@qkuc: valoban @bpetya75: ennek orulok. Engem a legkevesbe sem zavar ha valaki optimista es jokat ir az orszagrol. Az zavar, ha emogott birca fele trollkodas vagy propaganda van.
En 1000 dolgot le tudnek irjni a szulovarosomrol, keruletemrol, (buszken) amiben utolerhetetlen, de ettol meg ugyanugy felrobbanna az agyam a kozeretemet es penztarcamat befolyasolo 1-10 egyeb "aprosag"-tol

bpetya75 2015.05.16. 18:49:27

@diggerdriver:

Mostanában ritkábban vagyok, úgyhogy csak most néztem, mi volt a héten. Gratula a bemutatóhoz! Hatalmas élmény lehetett! :-)

bpetya75 2015.05.16. 19:20:36

@~~Babette~~:

Hülye :-D

@Mirjam2:

Alapvetően igazad van, csak most nekem kicsit sok volt a rosszból.

@kék madár:

Oké

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 19:26:32

@DonTintoretto: A kérdésfeltevésedből gondolom, hogy a pozitív esetek nem Magyarországon történtek (?). Én is megosztok egyet. Vettünk egy több, mint 10ezres gőzölős vasalót, webshopon keresztül. A vasaló megérkezett, kibontjuk, látjuk, hogy valószínűleg minimum már üzembe helyezték és/vagy kipróbálták (egy kevés víz volt a tartályban). Írunk az üsz-nak, vasaló csere, minden pampogás nélkül.

Sok esetet nem tudok írni, mert egyrészt nem utazok az akciókra (ehhez túl kényelmes vagyok), másrészt lehetőleg én csak az ételt vásárolom meg, a nehezét a páromra hagyom :).@kék madár:

De mégis. A kutatásomhoz vetőmagokra van szükségem. Az általam megkeresett 6 forgalmazóból három adott ingyen vetőmagot (nem olcsót) anélkül, hogy ezt kértem volna, egy meg jelentős árkedvezményt adott. Egyiket sem ismerem, soha nem volt hozzájuk közöm.

@kék madár:Budapesten egy lepukkant külső kerületben lakom. Nem tudom, mi az oka, de mindig normális eladókkal/postai dolgozókkal/okmányirodásokkal hoz össze a sors, lehet ez csak az egyéni szerencsém.

A mostani posztok kapcsán elgondolkoztam rajta, ha mérlegre rakok mindent, pozitív vagy negatív lesz-e a végeredmény. Arra jutottam, hogy az általában kifogásolt dolgokban - morcos eladók, depis, közömbös emberek - pozitív, de komolyabb dolgokban - jövőkép, karrier kisgyerekes nőként - negatív.

Szóval sok olyan dolog van, ami miatt én is szívesen venném a sátorfámat, de egyik sem bagatell.

@Mirjam2: "Az egy dolog hogy veled allitolag mindig kedvesek az eladok es / vagy szerinted nem baj ha masokkal nem, de ez nem valtoztat azon a tenyen hogy sokakat zavar az eladok viselkedese es ez az egyik dolog a sok kozul amiert szeretnek masik orszagban lakni. Hiaba nezed ezert hulyenek az embereket,"

Most jutottunk el oda, hogy lehazugozol? Nincs okom hazudni, elég régen kommentelek már itt, hogy rögtön kilógjon a lóláb, ha ellentmondásba keverednék. Márpedig aki hazudik, azzal ez előbb-utóbb megtörténik. Igen, velem barátságosak az eladók. Ha rosszkedvű, morcos eladóval hoz össze a sors, akkor is udvarias vagyok és rámosolygok, persze nem mint egy fakutya. Valószínűleg az látszik rajtam, hogy őket is emberszámba veszem és nem biorobotnak, akinek az a kutya kötelessége, hogy a seggemet is kinyalja a 2500 forintomért. (vagy akár 250000 forintomért).

Senkit sem néztem azért hülyének, mert emiatt más országban akar élni. Csak mondvacsinált ürügynek gondolom, vagy ha nem is ürügynek, de súlytalannak azokhoz a dolgokhoz képest, ami miatt meg az ember inkább maradna.

kék madár 2015.05.16. 19:52:46

@zöldeketbeszélek: valoszinuleg derus vagy, pozitiv es orulnek az emberek neked, orommel szolgalnak ki. Ami valahol "csalás" : )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 20:08:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Akkor? Vagy már gyűjtöd a repjegyre valót és csak a pozitív megerősítésért jársz ide :)?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 20:34:07

@tanato: Nem egyszerűen azért, mert tanulságos a történet, hanem a blog maga is nagyon jó. A személyiség hiteles, érzelmes de nem érzelgős, nem akar többnek látszani mint ami, egy értékes ember, aki boldogul.

tableno 2015.05.16. 20:36:04

@~~Babette~~: Nagyvásárcsarnokban sétálunk a feleségemmel és a kisfiammal. Megállunk egy helyen, ahol magyaros szuvenírt árulnak, a szomszéd kislánynak keresünk pólót. Nézegetjük a választékot, hozzámérjük a gyerekünkhöz (kb egyformák a kislánnyal), angolul beszélgetünk. Egyszer csak ránkszól egy eladó igen barátságtalan hangon, magyarul: "Nem szabad ám tapogatni az árut! Ha kell, valami, majd én odaadom!" Jól van, mondom, egy pólót szeretnénk egy kislánynak. "Hanyas méret?" "Nem tudom, de a kislány pont akkora, mint ez a kisfiú". "Az engem nem érdekel! Hanyas méret?!" "Mondom, hogy nem tudom". "Ha nem tudja a méretet, hogy adjak magának pólót?!" A feleségem nem érti mi van, miközben finoman kivezetem a boltból...

kék madár 2015.05.16. 21:16:24

@tableno: neked se kene huzigalni a cica bajszat

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 21:23:16

@tableno: Bocsi, tudom, hogy nem nekem címezted...a sztori amennyire elkeserítő, annyira vicces is. Kár, hogy a feleséged nem értette a szitut, mert valószínűleg fogta volna a kisfiatok pólóját, belenéz hátul a póló nyakába és megmondja, hogy hányas méret :).

Egyébként meg az ilyenek jó hírét vinni kell mindenfelé, hogy találjon egy olyan hivatást, amiben inkább otthon érzi magát. Így mindenki boldogabb lesz :).

Muscari 2015.05.16. 21:32:45

@diggerdriver: akkor keressél Asus mondjuk m.ebay.co.uk/itm/221757631590?nav=SEARCH
Miért ragaszkodsz a bolthoz, nem bízol az ebay - ben?

bpetya75 2015.05.16. 21:36:57

@tableno:

Az ilyennél én is jobb kereskedő vagyok. Igaz, eddig ha árultam valamit, azt magamnak árultam...

Muscari 2015.05.16. 21:41:45

@zöldeketbeszélek: én általában barátságos eladókkal találkozom, de minden alkalommal, mikor otthon vagyok legalább egyszer előfordul, hogy valaki goromba, alig akar észrevenni, hogy ott vagyok stb.
Azonban nyugi, tőlünk kicsit keletre a helyzet sokkal rosszabb.

2015.05.16. 21:51:06

@zöldeketbeszélek: Itt mindenki hazudik, én meg szeretem a hazugságokat. Szóval ezért járok ide. :)))

Tke 2015.05.17. 00:12:41

A szerző jó körülmények között élt itthon. Tudja a bajt, de ismer jó példákat, jó hozzáállást, követendő kultúrát. Vállalhatott volna felelősséget (értsd: közösségi megbízatást), ehelyett lelécel. Könnyű megoldás.

2015.05.17. 06:17:57

@zöldeketbeszélek:
"Vagy már gyűjtöd a repjegyre valót és csak a pozitív megerősítésért jársz ide :)?"
Ha tudnam, hogy nem megy vissza soha tobbe Magyarorszagra, kifizetnem neki az egyiranyu utra szolo repulojegyet barmely ny-europai orszagba:)

2015.05.17. 08:39:18

@Cascabel: Nem igazán értem, hogy neked ugyan mi közöd van hozzá, hogy én mikor hova megyek v. nem, de azért köszönöm a kedvességed. Szólni fogok, ha nem megy önerőből a repjegy kifizetése.

2015.05.17. 08:41:19

@zöldeketbeszélek: Jaj, ne mar. Ha a te dramai terminologiadat hasznaljuk, akkor inkabb te 'hazugozol le' engem es masokat. Nem, nem 'mondvacsinalt urugy' hogy reszben azert szeretnenk mas orszagokban elni mert zavar bennunket a bunko kiszolgalas, hanem tenyleg, sokunkat nagyon zavar, es ez egy eletminoseget befolyasolo tenyezo. Lehet hogy te nem hiszed el, ettol meg igy van. Utalok Mo.on boltba menni, mas orszagokban pedig ugyanez a kellemes kikapcsolodas resze. Es ez engem zavar, mert minek keressek pl. penzt ha utana nem jo erzes elkolteni.

2015.05.17. 09:45:08

@zöldeketbeszélek: En ebben semmi vicceset nem latok, es nem szeretnek olyan orszagban elni ahol ez normalisnak vagy gyakorinak szamit. Ertem hogy teged meg sokakat nem zavar ez, viszont vannak akiket nagyon, peldaul engem.

tableno 2015.05.17. 10:19:24

@zöldeketbeszélek: persze, utólag én is inkább röhögtem az egészen, meg tíz méteres körzetben amúgy is volt három másik ugyanilyen bolt. Csak egyrészt nehogy már nekem vagy a feleségemnek kelljen bukfenceket vetnem, hogy rendesen kiszolgáljanak, meg gondolom ha valakivel ez napi vagy akár csak heti rendszerességgel fordul elő (és itt nem csak boltról beszélek, hanem hivatalról, BKV-ellenőrökről, stb. annak egy idő után már nem olyan őszinte a mosolya...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 11:31:29

@Mirjam2: Senkit sem hazugoztam le. Mondvacsinált ürügy, vagy súlytalan azokhoz a dolgokhoz képest, ami miatt inkább maradna az ember, ezt írtam, persze könnyebb azon átsiklani, ami nem felel meg a Te előítéletednek. Gondolom, én is éppen ezt csinálom, csak fordított irányban.
Azt is írhattam volna, hogy súlytalan azokhoz a dolgokhoz képest, ami valójában mozgatja az embereket. Ha figyelmesen olvasod a posztokat, többször is kiderült, hogy nem ez volt a lényeges tényező. De jobb utólag erre hivatkozni, mint arra, hogy a kalandvágy meg a még több pénz volt a mozgatórugó, amivel szerintem semmi baj sincs. Mikor voltál huzamosabb ideig itthon, hogy ennyire lándzsát törsz a szegény, mogorva szolgáltatók miatt meghasonlott magyarok mellett? Elhiszem, hogy van, akinek ez nagyon zavaró, de ha valaki tényleg emiatt megy máshová, hát... Franciaországban élő ismerősöm is mesélt nekem a tipikus bunkó eladókról, Írországban csak és kizárólag flegma, leszarom stílusú eladókkal találkoztam, most akkor ássam el egy az egyben ezt a két országot?

Tableno történetében nem azt találtam viccesnek, hogy az eladó bunkó volt, hanem azt, hogy az apukának nem jutott eszébe a fia pólójának címkéjét megnézni...De olvass csak szelektíven, nyugodtan.

Szerintem itt hagyjuk békén egymást.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 11:34:03

@tableno: Éppen ezért írtam, hogy az ilyennek hírét kell vinni. Pld. Te nem ajánlod Budapestre látogató ismerősödnek, hogy ott vásároljon. Nagyon sok ember utálja a munkáját, nem a helyén van, frusztrált. Ettől még persze ha elvállalta, akkor csinálja a legjobb tudása szerint. Lehet, hogy a kérdéses hölgynél ez volt a maximum. Na, ilyenkor kell pályát változtatni, mert nyilvánvalóan nem oda való. Ha az övé az üzlet, akkor szar ügy. Akkor addig fogja utálkozva végezni a munkáját, míg tönkre nem megy.

tableno 2015.05.17. 11:43:31

@zöldeketbeszélek: persze, ebben igazad van. De itt ugye nem egy elszigetelt esetről van szó, hanem egy elég általános (bár szerencsére ritkuló) "kulturális" jelenségről. Ennek szinte teljes egészében a szocializmus és a hiánygazdaság az oka, ahol az eladó tényleg kvázi szívességet tett a vevőnek, ha egyáltalán kiszolgálta. A háború előtti Magyarországon elképzelhetetlen lett volna az ilyesmi. Mondjuk az kicsit furcsa, hogy 25 év kapitalizmus alatt sem sikerült leszokni erről, ráadásul az említett eladó egy fiatal lány volt, nem valami 70-es évekből itt ragadt nyanya.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 12:07:18

@tableno: Azt magyarázd meg nekem, hogy Dublinban miért csupa pikírt libával futottam össze a ruhaüzletekben, miért van az, hogy ha ír szerző regényét olvasom, a bunkó, vevőt magas lóról néző eladó figurája teljesen általános jelenség? Komolyan nem értem.

A Te eladókislányod egyszerűen csak utálja a munkáját. Lehet, hogy az emberek többsége (akik látványosan szenvedve élnek túl egy napot) utálja a munkáját. Mert most olyan világban élünk - idestova 25 éve, hogy örülni kell, bármit kapsz, bármilyen fizetésért. De ettől még nem fogja jobban szeretni azt a bármit az ember. És NEM mondom azt, hogy ez mentség a bunkóságra.

Szokták mondani, hogy a vevőnek mindig igaza van. Egyszer olvastam, hogy igen, de amikor ezt a mondást kitalálták, a vevők még urak voltak. (nem a vagyoni-státusz értelemben)

Az előbb összeszámoltam, hány üzletben voltam eladó eddigi kereső életemben. Öt különböző üzletben dolgoztam eladóként, pénztárosként, hostessként. Most az elmúlt hónapban kétszer ugrottam be eladónak egy vásárban. Egyszer sem jókedvemből vállaltam el ezeket a munkákat (a legutolsókat kivéve, ezek szórakozás számba mentek), hanem, mert frissen érettségizettként, majd friss diplomásként nem találtam semmi mást, a munkanélküli életformát meg nem nekem találták ki. Szóval a pult másik oldaláról is van tapasztalatom.

Nem tudom, hogyan kellene megváltoztatni az eladók hozzáállását (nem személyes sirám, mint mondtam, én szerencsés vagyok), de azt nagyon nem hiszem, hogy Magyarország valami különösen kiemelkedő lenne ebből a szempontból negatív értelemben.

tableno 2015.05.17. 12:33:24

@zöldeketbeszélek: nem Magyarország kiemelkedő, hanem Kelet-Európa. Mint mondtam, szerintem a szocializmus az oka. Írországban elég sokat jártam, soha nem tapasztaltam ilyesmit.

tableno 2015.05.17. 12:37:11

@zöldeketbeszélek: Amúgy tapasztalatom szerint Magyarországnál szegényebb országokban is sokszor jobb a kiszolgálás. Kivéve, ha ott is volt/van szocializmus. Latin-Amerikában például Kuba és Venezuela pont ugyanilyen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 12:47:46

@tableno: Látod, Te soha nem tapasztaltál ilyesmit Írországban, én meg igen, nem egyszer...és nem mondom, hogy ez nem lehetséges, hogy mindkettőnknek igaza van a saját tapasztalatát illetően.

Abban én is biztos vagyok, hogy a szocializmus több oldalról is nagyon romboló volt az emberek lelkére, tartására, önbecsülésére.

Egy érdekes dolog viszont, hogy a vevői viselkedés változását inkább a nyugati példa rovására írom. Azt, hogy a vevők egy ruhaüzletben a vállfáról levett blúzt, nacit, bármit egy laza mozdulattal a padlóra hajítják, először Londonban láttam 2005-ben. MIt mondjak, lepadlóztam. Aztán ezt tapasztaltam Dublinban is, akkor annyira már nem lepődtem meg, de visszataszító gyakorlatnak tartom. Itthon ez még nem általános, de már láttam ilyet is.

tableno 2015.05.17. 13:49:15

@zöldeketbeszélek: természetesen a tiszteletlenség a vevő oldaláról is elítélendő. Mégis, ez tipikusan olyan dolog, amin érdemes lenne javítani , már csak a turizmus fellendítése érdekében is. Sok ilyen apróság van, ami nem feltétlenül pénzkérdés, de érezhető javulást okozna egyrészt az életminőségben, másrészt az ország jó hírében.

2015.05.17. 14:19:44

@tableno: Ez egy elterjedt tevhit, hogy az nem penzkerdes, hogy udvariasak az emberek a szolgaltatoiparban, pedig igen. Tudom, hogy megdobbento, szerintem is otthonrol kene hozni, de mi vagyunk a kisebbseg, amit @zoldeketbeszelek ir, hogy utaljak a munkajukat, az embereket, es esetleg ledobaljak a foldre a cuccot, sajnos inkabb az lehet a tobbseg. Ezeket az embereket megtanitani emberekkel foglalkozni es treningeket tartani, hogy valodi kiszolgalokka valjanak, penzbe kerul, vagy ha erre a hosszutavu megoldasra nincs, akkor legalabb megfizetni azt, aki ki tudja valasztani azt az embert, aki otthonrol hozza.

2015.05.17. 15:45:14

@zöldeketbeszélek: Ami mozgatja az embereket? En is ember vagyok, engem reszben ez mozgat. Ha nem hiszed el, nem hiszed el. Nalam peldaul nem jatszott szerepet 'kalandvagy' vagy 'tobb penz' abban hogy masik orszagba koltoztem, egeszen mas okaim voltak. Viszont az egyik ok amiert utalok visszamenni azok a bunko kiszolgalok a boltokban / vendeglatohelyeken. Nem olvasok 'szelektiven', ha velem ugy beszelt volna egy elado mint Tablenoval, en sem a polo meretet nezegettem volna hanem megmondtam volna neki mit gondolok rola, aztan kerestem volna magamnak egy masik boltot. Ami mas orszagokat illeti, Irorszagban nem voltam meg, Franciaorszagban viszont igen es nem voltak bunkok az eladok.

2015.05.17. 15:53:56

@zöldeketbeszélek: En is dolgoztam eladokent. Kimondottan utaltam. Rosszul is fizettek. Ennek ellenere nem voltam bunko vagy baratsagtalan a vasarlokkal. Itt Szaudiban a legtobb elado azsiai vendegmunkas, akik nagyon rossz korulmenyek kozott elnek itt, a csaladjuktol elszakitva, rosszak a munkakorulmenyeik es keves a fizetesuk. Ennek ellenere mindig kedvesek, meg egyszer sem talalkoztam bunko eladoval. Itt elmeny vasarolni, nem ugy mint Mo.on. Es nem kell ahhoz hosszu ideig Mo.on elni hogy eszrevedd ezt, a ferjem ket hetet toltott ott es rogton feltunt neki hogy milyen gyakran baratsagtalanok az eladok / kiszolgalok.

tableno 2015.05.17. 16:14:27

@mojyo: igen is, meg nem is. Nyilván, egy olyan kultúrában, ahol a szolgáltatás színvonala évtizedekig tudatosan a béka segge alá volt szorítva (szocializmus, ugye), pénzbe kerül az alkalmazottak oktatása, meg valóban bejátszik az "ezért a szar fizetésért nem fogok még mosolyogni is" effektus is. Viszont az is tény, hogy sok, Magyarországnál jóval szegényebb országban fényévekkel jobb kiszolgálást kap az ember a pénzéért. És igen, világos, hogy ottani viszonyok között az átlag európai krőzusnak tűnik (és jól lehúzzák cserébe). Viszont a turisták szemszögéből egyszerű az ábra: oda viszik a pénzüket, ahol kedvesen fogadják őket. Sőt, ez valamennyire a befektetőkre is igaz, bár ők nyilván más dolgokat várnak el, pl kiszámítható jogi környezetet, nem túl sokat packázó és nem korrupt hivatalokat, valamint azt, hogy ne kelljen pl testőrt fogadni a topmenedzsereik védelmére (nyilván ez nem Magyarországra jellemző probléma). A lényeg az, hogy egy ország nem fog igazán látványosan fejlődni, amíg ezeket a dolgokat nem javítja meg, úgyhogy elég haszontalan dolog arra hívatkozni, hogy mi ezt nem engedhetjük meg magunknak (tök fölösleges presztizsberuházásokat meg igen).

2015.05.17. 16:32:54

@tableno: Ertem en, en nem mentegetozeskepp mondtam, hogy ez penzkerdes, csak tenyszeruen megallapitottam. :D Egyetertek egyebkent, hogy erre szerintem is fontos lenne kolteni, es lehet, hogy lehetne ra talalni forrast, en csak ugy mondtam, hogy kivanni lehet, hogy "legyenek mar vegre normalisak a boltban, hiszen ez nem penzkerdes", mert ez nem ilyen egyszeru sajnos, foleg ott, ahol mashol se annyira vannak normalisak. :D Az olyan dolgokat is kulso kenyszeritessel (buntetessel) lehetett elerni, hogy megvaltozzon az autos viselkedes a zebranal peldaul. A szolgaltatoipar persze nem buntetheti meg allandoan a rossz eladokat mert az leepiti a munkamoralt, neki koltenie kell a trenirozasra, ami penzbe kerul, azt pedig idobe telik elerni, hogy az ilyesmi prioritassa valjon es vegre koltsenek ra, en csak ennyit akartam mondani :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 16:36:50

@Mirjam2: Oké. Nekem egy barátnőm ment férjhez Franciaországban (ő aztán tudna posztot írni...) és nem volt fényes véleménnyel a gallokról, ebből a szempontból. De kinek hogy. Én elhiszem neked, hogy kínkeserves túlélni itt egy-két vásárlást, remélem, te is elhiszed, hogy nekem meg nem. És nem azért, mert nem zavar, hanem mert velem nem bunkók. Most megkérdeztem a páromat, ő is sokat vásárol és ő is azt mondta, hogy előfordul, nagyon ritkán a bunkóság, de alapvetően mindenki barátságos. Ismerek olyan embert, aki pld. nem köszön, amikor belép valahová, vagy odalép a pulthoz, hanem rögtön nyomja a 10 deka párizsit szöveget. Én ezt is bunkóságnak tartom.
Az én elvem az, hogy ha valahová bemegyek, köszönök, nem várom, hogy az eladó köszönjön előre, csak mert én vagyok a vevő. Az eladónak a szemébe nézek és normálisan beszélek, nem vakkantom oda a parancsokat, hogy fél rúd téliszalámit. Ha odaadja az árut, megköszönöm, mire ő is megköszöni a vásárlást és elköszönünk egymástól. És nem hiszem azt, hogy ő van értem, vagy én vagyok érte. Mi vagyunk egymásért. Neki sem kell kutyába lemennie, hogy 'kiszolgáljon' és én sem megyek le kutyába, hogy 'kiszolgáljanak'.

Nem tudom jobban elmagyarázni, de nagyon sokszor látom azt a vevői hozzáállást, miszerint az a szerencsétlen a pult mögött egy biorobot, egy szolga, aki örüljön, hogy nála költi el a méltóságos informatikus/menedzser/tanár/úszómester/utcaseprő út/hölgy a pénzét.

Más. Lehet, hogy teljesen félremegyek a gondolatmenettel, de nem lehetséges, hogy az ázsiaiaknak a kultúrájukhoz tartozik a kereskedelem? Hogy sok-sok generáció óta csinálják akár icipiciben, akár nagyban és ez természetes számukra?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 16:45:55

@tableno: Hát erre egy nagyon demagóg válaszom van csak. Az menjen eladónak, pincérnek, fodrásznak, ügyfélszolgálatosnak, orvosnak, tanárnak, kertésznek, aki alkalmas rá. Aki nem, azt már az oktatásból kiszórni. Aki marad, azt tanítani, nem csak leadni az anyagot. Képezni, edzeni, jövőképet adni. A gyerekeket elvinni a munkahelyekre, megmutatni nekik, hogy hogyan készül a kenyér. Hogy mennyit szaladgál egy műszakban a pincérnő. Hogy milyen nehéz egy krónikus osztályon dolgozó ápoló egy napja. Hogy a pólója anyagáért kik és mennyit güriznek éhbérért.

Talán, ha képesek lennénk egymás munkáját megbecsülni, akkor emberként is jobban megbecsülnénk egymást, amikor mint szoltáltató/kliens találkozunk...

tableno 2015.05.17. 16:52:57

@zöldeketbeszélek: "Más. Lehet, hogy teljesen félremegyek a gondolatmenettel, de nem lehetséges, hogy az ázsiaiaknak a kultúrájukhoz tartozik a kereskedelem? Hogy sok-sok generáció óta csinálják akár icipiciben, akár nagyban és ez természetes számukra?" - de, ebben teljesen igazad van. Ez az egyik versenyelőnyük, amit jó lenne eltanulnunk...

blackhairlady 2015.05.17. 17:30:14

@zöldeketbeszélek: " És nem hiszem azt, hogy ő van értem, vagy én vagyok érte. Mi vagyunk egymásért. Neki sem kell kutyába lemennie, hogy 'kiszolgáljon' és én sem megyek le kutyába, hogy 'kiszolgáljanak'."

Na ezt kellene megertenie sok embernek. Sajnos a vasarlok sokszor atz hiszik, hogy enkik mindent szabad, es az eladonak mindent el kell turnie.
Kolcsonos odafigyeles, udvariassag, es mindenki elegedett lesz.

2015.05.17. 17:46:57

@zöldeketbeszélek: Persze, en teljesen elfogadom hogy a legtobb embernek vagy nincsenek kulonosebben negativ tapasztalatai ezen a teren Mo.on, vagy ez nem befolyasolja az eletminoseguket. Vegig annyit probaltam csak mondani hogy ha valaki azt irja, zavarta az eladok hozzaallasa, akkor konnyen lehet hogy igazat mond mert ilyen is van, es lehet hogy ez a te szempontodbol nem fontos, az ovebol viszont igen. Az termeszetes hogy a vasarlonak sem kene bunkonak lenni, en sem szoktam az lenni.

Hari Seldon 2 2015.05.17. 20:00:55

Jó. Sajnos pont pénteken nem voltunk itthon. Ahogy te is írtad, utazfattunk. - Amszterdamba. Három gyerekkel. Itt sima ügy.
Azt tudtam, hogy te is francia vagy, de azt nem, hogy valahol ti is Alsace, Lorraine vidékén valahol.
Nekünk Budapest 1200 Brest 900.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 20:25:23

@Mirjam2: Jó, elfogadom, hogy ez valakinél válóok...számoljunk.

Mondjuk nem vagyok előrelátó és naponta vásárolok élelmiszert (kivéve, ugye vasárnap). Az mondjuk napi 15-30 perc.
Ügyintézek a postán - már ha nem átutalással intézem az összes számlámat, ahogy mi is tesszük - havonta, 10-50 perc.
Okmányiroda, évente 1-2 alkalom (vagy még ritkábban), alkalmanként 60 perc, mert mondjuk soha nem foglalok időpontot, de megtehetném.
Ruhavásárlás évente 4-5 alkalom, alkalmanként 45-60 perc. (mondjuk, nem a ruha a hobbim.)

Ez az életemből évente elvesz kerekítve és nagyvonalúan számolva 8 napot. Mondjuk duplázzuk meg, mert ugye bérletet is veszek, meg esetleg tanulmányi ügyeket is intézek, legyen évente 16 nap. Na jó, legyen 3 hét.

Ezért a három hétért érdemes hátrahagyni családot, évtizedes barátságokat, munkát, gyerekkori emlékeket (?). Ha ez így komoly, ott más gond is van.

2015.05.17. 20:33:59

@zöldeketbeszélek: Az a gond, hogy normális fizetés is kellene, a szakmád/hivatásod szeretete önmagában kevés, azért semmit sem kapsz a boltban. Amihez ugye kell erős v. erősödő gazdaságra lenne szükség. Amihez olyan társadalmi hozzáállás és állam kellene, ami hiányzik elég régóta Magyarországról. Szóval fontos, amit leírtál, de egy bolti eladónak v. ápolónak 0 jövőképe van ebben az országban. Hozzáteszem, nemcsak nekik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 20:45:33

@tableno: Hogy lehet eltanulni valamit, ami nem a kultúra része 2000 éve, rövid idő alatt? Oktatni kellene, nem futószalagon, nagyon odafigyelve. Hogy most milyenek a kereskedelmi szakközepek, nem tudom, de ha nektek van igazatok, és én vagyok a helikopter, akkor siralmas lehet a szakképzés helyzete.

@blackhair-lady: Van egy nagy magyar baromság, hogy a diplomás csak az ember. Szerintem ez vezethet az 'egyszerű' munkakörök lenézéséhez. Talán.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.17. 21:11:07

@zöldeketbeszélek:
nekem eszem ágában sincs vitatkozni, vagy bárki mellé állni, csak azt szeretném mondani, hogy habár nem kell napi szinten nyomulnom mindenfele, de azért jártam itt-ott az elmúlt 3 hónapban, és talán az is közrejátszik, hogy egy kismamával kevésbé fog akárki is nekiállni bunkózni (??! ki tudja), de szerintem markánsan jobb a helyzet, mint 10 éve volt. hivatalok, okmányiroda, posta, Lidl / Tesco pénztár, labor / orvosok, jópár bolt, futárok.
aki halál bunkó volt velem tavaly, az Ferihegyen a security és a határőr. jó kis welcome home volt :-/ valamint egy tyúk a Lidl pénztárban, aki beszólt anyámnak, hogy "na ez is bankkártyával fizet!" és pofákat vágott. anyám visszaszólt neki valamit, és elkussolt, ennyi.
persze azt tudom, hogy pl a külföldikre rászálló taxishiénák és tahó bkv-ellenőrök viselkedésén még lenne mit csiszolni.

2015.05.17. 22:06:05

@zöldeketbeszélek: Ahol én tanultam, ott például olyan modul nem volt, hogyan illene beszélni a vásárlóval, de viszont beszéltünk róla, szóval már ez is valami. :)

"Van egy nagy magyar baromság, hogy a diplomás csak az ember. Szerintem ez vezethet az 'egyszerű' munkakörök lenézéséhez. Talán."

Ehhez nem kell diploma. Engem egy favágó nézett le, mert csúnyát mertem írni a szent anyaföldről. Szóval ez nem végzettség kérdése, hanem intelligenciáé. Az meg ugye nem mindenkinek adatik meg. :)))

tableno 2015.05.17. 22:07:26

@zöldeketbeszélek: "Hogy lehet eltanulni valamit, ami nem a kultúra része 2000 éve, rövid idő alatt?" - ugyanúgy, ahogy az ázsiai tigrisek is behozták néhány évtized alatt évszázados lemaradásukat a Nyugattól. Az 50-es években Dél-Korea fekete-afrikai fejlettségi szinten állt, most meg? Vagy Japán példája, ami 250 évig teljesen el volt zárva a világtól, azután meg fél évszázadon belül világhatalom lett? Meg lehet csinálni, ha megvan hozzá az akarat és eltökéltség. Csak nem szabad csodát várni, sem azt, hogy bárki megoldja helyettünk. És igen, könnyű azt mondani, különösen külföldről. Nincs semmi erkölcsi alapom prédikálni. De attól még ez az igazság.

kardio1 2015.05.17. 23:21:11

@tableno: de azok a társadalmak ott Japánban meg Koreában nagyon mások, mint az európaiak. Az nem az a fajta demokrácia, amit az européer magyar ellenzék szeretne Magyarországon. Szingapúr hasonlóan gyorsan fejlődött az elmúlt évtizedekben, de az sem nyugati demokrácia...

tableno 2015.05.17. 23:24:46

@kardio1: Tudom. Szép kihívás. Ellenben azt se felejtsük el, hogy a diktatúrák között csak nagyon kevés lett sikeres, a demokráciák közül meg jópár.

tableno 2015.05.17. 23:27:17

@kardio1: Az alternatíva meg micsoda? Nem teszünk semmit, csak megmagyarázzuk magunknak, miért vagyunk lúzerek?

2015.05.17. 23:43:09

@kardio1: Valamit kellene kezdeni magunkkal, mert szép lassan süllyed a hajó....

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.18. 07:17:35

@zöldeketbeszélek:

"Van egy nagy magyar baromság, hogy a diplomás csak az ember. Szerintem ez vezethet az 'egyszerű' munkakörök lenézéséhez. Talán."

30 eve az volt mondas, h minimum eretsegid legyen, azzal lehet elobbre jutni, 60 eve meg a 8 altalanos.
az alatt csak munkas lehettel.
de senki nem nezte le a munkasokat, sot, megbecsultek oket.

nagymamamnak meg csak 4 altalanosa volt.

DonTintoretto 2015.05.18. 08:44:40

@zöldeketbeszélek: Ezek midnenképpen pozitívabb esetek, mint amikor fényképezővel kell menned az igazad után :) Illetve egyértelműen pozitívak, ha feltételezzük, hogy az adott vasalóval nem bepróbálkoztak, hanem véletlenül küldték. A szomorú az, hogy ha itt vagy máshol körbekérdeznél, valószínűleg ezek az esetek nem a többséghez tartoznának. De ne legyen igazam, szívből kívánom!

És abban is igazad van, hogy feltehetőleg csak az átvágós boltok vagy a sok magába forduló egyén vagy a... vagy... miatt nem fog valaki megpattanni. Legalábbis a többség nem emiatt megy el. De ha később visszatekintesz és mérleget vonsz, akkor ezek már igenis fontos szempontokká válnak. És itt jön be az, hogy már nem is értjük egymás problémáit.

Illetve írtam az előző kommentem végén, hogy majd még mondok valamit. Van egy idősebb barátom, aki kérte, hogy majd néha küldjek neki helyzetjelentést, de kíméljem meg az olyan kliséktől, hogy nyugodtabb az élet, mosolygósabbak az emberek, mert az igazi különbségek érdeklik.

Pár hónap elteltével írtam neki sok mindent. Például, amire futólag utaltam az írásomban is utaltam, hogy ha nem a legolcsóbb kategóriát nézed, ugyanazért az árért Franciaországban jobb minőségű élelmiszert kapsz. De azt is meg kellett írnom, hogy ezeket a kliséket nem lehet megkerülni, mert ha ott vagy, megérted, hogy mennyivel kellemesebb légkör vesz körbe. Utána pedig már nem szívesen adnál le belőle.

2015.05.18. 09:15:55

@zöldeketbeszélek: Bocs de kezdettol fogva nem erted mit akarok mondani. Ha mondja neked valaki - sokan - hogy zavarja egy dolog, akkor hiaba irod meg le sokszor illetve bizonyitod be tudomanyosan, racionalisan, szamokkal stb. hogy az a dolog nem zavaro, ha sok ember szamara meg igenis az. Pl. ha nem tetszik nekem egy pasi, akkor nem fog attol megtetszeni ha leirod nekem hogy 185cm magas, 80kg es a statisztikak szerint ez a legtobb nonek tetszik stb. Ezek szubjektiv dolgok. Nem ertem miert nem tudod elfogadni a tenyt hogy vannak akiket nagyon zavar a bunko kiszolgalas. Nyilvan senki sem emiatt koltozik masik orszagba, es nem is irta senki sehol hogy igy lenne. Mas okok miatt koltozik az ember, ettol meg teny hogy a kiszolgalas minosege sokakat zavar, akkor is ha te kiszamoltad hogy ennek nem kene igy lennie.

2015.05.18. 09:25:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: +1, ennek semmi koze a diplomahoz vagy az oktatashoz. Ha valaki magatol nem tudja hogyan kell egy vasarloval / vendeggel normalisan viselkedni, az mar nagyjabol menthetetlen eset.

soad1221 2015.05.18. 10:44:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én olyat nem mondtam,hogy mindenhol ugyanilyen rossz... :)
Csak annyit hogy itt sem minden rossz, illetve van némi fejlődés sok mindenben...
de ebben egyetértek veled, nem véletlen hogy sok ország fejlettebb.. finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy van hová fejlődni még...

2015.05.18. 19:50:14

@soad1221: Sajnos erre nincsen ideje az emberek többségének. Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy illúzióba kapaszkodj. Lehet, hogy túlságosan realistán tekintek erre a dologra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 08:24:20

@Mirjam2: Szerintem elbeszelunk egymas mellett. Nem azt vonom ketsegbe, hogy sokakat zavar a bunko viselkedes. Hanem, hogy

1. ez altalanos lenne Mo-n

2. ez tenylegesen komoly ok a tavozasra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 08:33:16

@Mirjam2: Oh, hanyszor soroljak fel a posztokban, h a politika, a depis fejek meg a morcos szolgaltatok MIATT vandorolnak ki...vagy emiatt nem jonnek haza...@DonTintoretto: igen, ha visszatekintesz es merleget vonsz. Tobbit lasd fentebb.

A vasalorom meg hirtelen eszembe jutott a Tekozlo Homar. Ott szerepelnek valoban gyomorforgato hivatali packazasok, atveresek, nemtorodomseg. De egyre tobb a 'vadasz' poszt. Vagyis, olyan negativ helyzetek, amelyeket minimalis tajekozodassal el lehetett volna kerulni.

Ginix 2015.05.25. 13:56:01

@mojyo: most pótlom a kimaradt 2 hetet és ez nagyon odacsapott nekem. honnan az idézet? magadtól? írsz könyvet? írj könyvet! pls... olyan ritka, amikor vki ennyire képekben gondolkodik és ennyire pontosan eltalált szavakkal le tudja írni őket!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása