oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 15. 06:44,  Itthon jobb, mint otthon 572 komment

2015. május 15. 06:44 Határátkelő

Itthon jobb, mint otthon

A mai írás számomra tulajdonképpen annak a története, miként távolodik el valaki Magyarországtól, hogyan lesz fokozatosan (a család kivételével) egyre távolabbi minden, gond és talán öröm is. Legalábbis Don Tintoretto (akinek köszönet a képért is) így látja. Az írás része a Magyarország és én pályázatnak, így szavazni ismét a poszt végén és a Facebookon lehet.

franciaorszag_don_tintoretto_150515.jpg

„Nem szerelem. Már rég nem az. Egykoron mindent elsöprő volt, amikor még hittem az országban és hittem egy álomban: Magyarország feltámadásában.

Aztán teltek-múltak az évek és szép lassan, de teljes mértékben kiábrándultam, mígnem úgy éreztem, hogy nincs többé maradásom és el kell indulnom. Nem szerettem volna megkeseredett, csalódott, kilátások nélküli emberi ronccsá válni, mint oly sok magyar.

Nem szerettem volna egy olyan környezetben élni, ahol túltengenek a negatív ingerek. Az utca, a boltok, a munkahely tele voltak és gyanítom vannak továbbra is ezekkel a XXI. századi gyászhuszárokkal, búsongó zombikkal, akik mindent megtesznek, hogy a ragályukat mindenkire rátapasszák.

Fogak összeszorítása és könnyek

A döntés még egyszerűnek, kézenfekvőnek is hangozhat, de a valóság, mint mindig, a fogak összeszorításával és könnyekkel járt. Szeretem a családom, de a távolság manapság már nem gátolja a kapcsolattartást. Sőt, meggyőződésem, hogy bizonyos esetekben még segítheti is.

Sem közgazdász párom, sem pedig én informatikusként nem kerestünk rosszul a keményen dolgozó kisemberi létnek nevezett magyar túlélőjátékban. Volt hol laknunk, minden hónapban tudtunk bőven félre tenni. Tudtunk utazni.

Utazni... Ezeken az utakon kezdett végérvényesen megromlani a viszonyom Magyarországgal. Lehunytam a szemem esténként és álmodtam egy világot magamnak! Olyat, ahol sokkal többet kereshetünk, na nem öncélúan a pénzért magáért, hanem hogy abból minőségibb élelmiszereket vegyünk és többet utazzunk, lássuk a világot!

Egy olyan világot, ahol az emberek talán pont az előzőek miatt, talán csak úgy, de sokkal többet mosolyognak egymásra és magukra is. Titkon arra is gondoltam, hogy a szolgáltató cégek nem akarnak léptem-nyomon belém rúgni, a szolgáltató iparban robotolók nem akarják a rossz életük miatt érzett dühöt rajtam kitölteni, hanem örülnek, ha náluk akarom a pénzemet költeni, hogy aztán nekik is legyen miből.

Aztán egy boros este után az apply gombra klikkeltem egy angliai oldalon...

A távolság egyre nő

Ennek úgy nagyjából 2,5 éve, mi pedig idestova két éve Franciaországban élünk. A családdal a kapcsolatot változatlan rendszerességgel tartjuk, néhány baráttal is; de „haza” nem járunk sűrűn. Nem mi vagyunk az első kivándorlók a családból, nagybátyám még a 80-as években költözött el hidegebb éghajlatra, ami a mi országváltásunk feldolgozását nagyban könnyíti.

Budapest nincs távolabb tőlünk, az új francia otthonunktól, mint az ország legészaknyugatibb része, Bretagne. De a távolság mégis nő, nőttön-nő, néha úgy érzem, hogy már napról napra.

A magyarországi gondokat egyre kevésbé érzem át, nem értem az állandó panaszkodást, nem értem a filléres anyagi gondokat, az emberekkel és intézményekkel szembeni mindent átható bizalmatlanságot, a folyamatos siránkozást.

Nem értem, amikor a szolgáltató nem akar szolgáltatni, amikor az eladó nem akar eladni, amikor a pincér nem akar felszolgálni. Életidegen.

Én pedig rendszeridegen lettem

Nem értem azt sem, amikor az orvos csak a markát tartja, a magyar meg az utolsó Forintjait a kezébe nyomja. És mindezt nemhogy elfogadja, de már-már természetesnek veszi, sőt!

Én pedig többé már nem is akarom érteni ezt a mindent átható dacos sértődöttséget, egymás kádári kifosztását és minden remény feladását. Nem akarok egy apró mosolyszigetet védeni a bús nyavalya-cunamitól.

Ők meg nem értik, hogy én már nem értem. Hogy a síró szót jobbító ötletekkel vagy már csak unott fapofával fogadom. Nem értik, nem is érthetik, hogy a mi gondunk az, hogy megtaláljuk a szabadságunk eltöltésének a legjobb módját. Hogy új ízeket fedezzünk fel a mindennapok során.

Bár tudják, de nem értik, hogy a keményen dolgozó magyar kisember problémái teljesen különböznek a keményen dolgozó nyugati kisember problémáitól, amik, nos, minket már egyre inkább hidegen hagynak.

Cserbenhagyták a generációnkat

A magyar híreket még követem, néha szomorúan, néha dühvel párosult legyintéssel fogadom a károgó vagy gyűlölködő sorokat. Ha Budapesten élnék, nem tudnám ilyen egyszerűen feldolgozni, hogy cserbenhagyták a generációnkat és becsapták a tervező, keményen dolgozó, előre gondolkodó embert, aki tud olvasni és értelmezni is képes egy szerződés veszélyeit.

Hogy a funkcionális analfabétákat részesítik előnyben azokkal szemben, akik önálló gondolkodásra is képesek. De már máshol élek, nem az én adóm, nem az én gondom.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmi sem hiányzik. A barátok, a nagyvárosi forgatag, az olcsó kocsmák, a budapesti tömegközlekedés mindig megdobbantják a szívem. Igen, az a tömegközlekedés, amit otthon annyira szidnak.

De néhány szórakozóhely és koszos busz vagy füstölő metrószerelvény, de még néhány odaadó barát sem fog Pestre visszacsábítani. De még csak a túrórudi és a pirospaprika sem. Egy ingyen bérlet sem.

Szükség esetén esetleg a család, de inkább ne legyen szükség. Vagy ha a mentalitás változna. De az nem fog megváltozni az egyik napról a másikra. Maradok, ahol vagyok, boldogan. Nix ugribugri.

Nem hagyjuk magunkat

Itthon jobb, mint otthon. A nyugodtabb, egészségesebb életet választom magamnak és feleségemnek, na meg a trónörökösöknek. Egy építkezéssel teli életet, aminek a vége olyan lehet, amiről a hanyatló nyugat nyugdíjasainak rendszeresen játszó magyar zenész barátom mesélt.

Egy olyan életet, aminek a végén nem gondoktól meggyötörve, hanem boldog évek emlékekeit felidézve és azokat még tovább gyarapítva segíthetem majd unokáimat és kellemes környezetben múlathatom az időt.

Nem pedig olyat, aminek a végén, mint „minimál” Joli néni lesve bámulnánk a távolból a csirkefarhátat, miután elbujdostunk azt az irigy sárga csekket meghozó postás elől.

Nem hagyjuk magunkat! Élünk! Boldogan!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Franciaország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr687460196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.05.15. 06:53:26

Tetszett...életszerű...sajátomnak érzem a gondolatokat...
És egyben szomorú is...főleg egy esős reggelen olvasva...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.15. 07:06:01

"Nem akarok egy apró mosolyszigetet védeni a bús nyavalya-cunamitól."
- az év mondata. Minden benne van, a HA blog zanzásítva :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.15. 07:08:04

"Ők meg nem értik, hogy én már nem értem." - Valahogy így.

DieNanny CH 2015.05.15. 07:21:21

"Ők meg nem értik, hogy én már nem értem. Hogy a síró szót jobbító ötletekkel vagy már csak unott fapofával fogadom."

Ezt én is átélem, megkapom. Mikor valamire panaszkodnak, én meg adok naivan egy egyszerűen teljesíthető tanácsot, a reakció: Te nem tudhatod, Svájcban lehet, hogy meg lehet csinálni, de itt nem!
Szóval, talán az első panaszkodásra még reagálok, aztán a letorkolás után már magamban megvonom a vállam.

Tetszett.

2015.05.15. 07:22:56

No comment!
Esetleg annyi, hogy egy "aranybánya" lett a HA-bol:)
Pax vobiscum!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 07:40:15

Akár mi is írhattuk volna. Sok "jövőbe látó" ember érzését írtad le itt remekül. Tőlünk mindenki azt kérdezi: "Mikor megyünk Mo-ra?" (Mióta eljöttünk, nem voltunk.) Mindenkinek azt válaszoljuk: "Ha nem muszáj, nem megyünk." Nem értik.
Az olcsó kocsmákkal vitatkoznék, mióta itt élünk átértékeltük az olcsóság fogalmát. :))) Egyébként szuper pénteki poszt.

tableno 2015.05.15. 07:43:52

Szerintem most kéne sürgősen abbahagyni ezt a sorozatot...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.15. 07:46:21

Egy jó írás...
... lenne ha nem lenne túldramatizálva.
Közel sem ilyen sötét a helyzet.

tableno 2015.05.15. 07:52:24

@diggerdriver: komolyan kezd paródiába átmenni az egész.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.15. 07:55:08

Off
Minden friss kritika olvasható a blogomon.
Folyamatosan teszem ki ahogy megjelennek.
A HVG-ben is jelent meg de az interneten nem olvasható csak az újságban.
On

rumitom 2015.05.15. 07:56:29

Meg par ev es finomodni fog a viszony talan. Ebben a posztban meg jo adag keseruseg van, de megertem az illetot. Nincs azzal semmi gond ha igy erez valaki.

2015.05.15. 07:58:56

@tableno:
"Szerintem most kéne sürgősen abbahagyni ezt a sorozatot... "
Szerintem is!
Pax vobiscum!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.15. 07:59:50

@tableno:
Szerintem nincs ezzel baj.
Ez az ő véleménye, megírta, minden elismerésem.
A mi dolgunk meg kritizálni.
A baj ott van ha valaki ettől megsértődik.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 08:04:11

@diggerdriver: De bizony, csak várd ki a végét! Te sem "véletlenül" lettél külföldön híres. A poszt legnagyobb igazsága a vége: külhonban nagyobb esélyünk van arra, hogy éljünk, boldogan!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.15. 08:07:59

@VPBA:
Ez mind rendbenvan.
Nem rózsás a helyzet otthon de nem is ilyen sötét.

tableno 2015.05.15. 08:11:43

@diggerdriver: nekem sem azzal van bajom, hogy valaki így érez, és megírta (bár az otthoniakat lezombizni KISSÉ erős). De így, hogy naponta megjelenik a blogon egy ilyen Tiborc Panasza, kezdi a dolog az idegeimre menni. Főleg mert egészen eddig próbáltam "harcolni" azokkal, akik szerint ez a blog csak Magyarország fikázásából áll.

tableno 2015.05.15. 08:16:39

@tableno: Ráadásul két év Franciaország után úgy ír, mintha már legalább húsz éve emigrált volna. Pedig ennyi idő arra sem elég, hogy igazán megismerje az új otthonát, nem hogy beilleszkedésre...

2015.05.15. 08:16:59

Ez a poszt egy kicsit 'erős" volt...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.15. 08:19:13

@tableno: szerintem ez azért van, mert már kivándorlás előtt is így látta a dolgokat. Ezt a posztot Magyarországon élve is sokan megírhatnák.

2015.05.15. 08:20:34

@tableno:
"Tiborc Panasza"
Nekem is ez jutott eszembe a poszt olvasasa kozben.
A vegen pedig az, hogy a poszt cime ez is lehetett volna:
I. Tintoretto kiraly es a tronorokosok jovoje a szamuzetesben:)
Pax vobiscum!

2015.05.15. 08:22:05

Hetek ota nezegetem a posztokat, es az kezd lejonni belole, hogy akik elmennek - annak ellenere, hogy folyamatosan azt hangoztatjak, hogy mennyire boldogok es felszabadultak - tobb terhet cipelnek es befordultabbak, mint aki itthon marad... Nem ertem, hogy ha annyira jol van mindenki, akkor minek foglalkozik azzal, hogy mi van itthon, es foleg minek ir erfelvagdosos posztokat... De biztosan velem van a baj.

Egyebkent en mostansag latok egy csomo pozitiv valtozast itthon, ha nem is mondanam, hogy hatarozottan elindultak a dolgok jo iranyba, de lagalabb nem romlanak tovabb. Szoval azert van meg nemi remeny, valami megindult. Szerintem.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 08:25:15

@diggerdriver: Miben tudnál vitatkozni vele? Hogy nem mindenki megkeseredett, csalódott, kilátástalan? Igazad van. Nem mindenki. Hogy vannak kedves, segítőkész eladók, profi és minőségi szolgáltatást nyújtó pincérek? Igazad van, vannak. Hogy nem minden orvos függ a hálapénztől? Ez is igaz. Csak az arányokat nézd. Meg a folyamatot. Ha a lelked mélyére nézel, akkor Te is látod vagy sejted, mi lesz ennek a vége. Pontosan ezért nem élsz most Mo-on. Mert előre gondolkodsz, és előre látsz. Ha a HA csinálna egy szavazást most, hogy az összes külföldön élő olvasó (nem kommentelő, olvasó) szándékozik-e visszaköltözni Mo-ra a közeli vagy távoli jövőben, nem lepődnél meg az eredményen. De hiszen ezt Te is tudod? :)

tableno 2015.05.15. 08:26:24

@diggerdriver: szerintem a pályázat címe "Magyarország és én", nem "Mordor és én"...

tableno 2015.05.15. 08:29:52

@Réka ‎: nem tudom, emlékszel-e még Rózamami írásaira. Na ők nem olyan kényelmes helyzetből indultak el otthonról, mint a posztoló. Nekik lenne jogalapjuk leszólni Magyarországot azért, amit velük tett. De mégsem teszik, megvannak anélkül is. Vajon miért?

Mr Long 2015.05.15. 08:30:32

@Ödenburger [Hu/At]: En arra lennek kivancsi, hogy az ilyen posztot irok kozul hanyan mentek tenleg kalandvagybol es nem "menekulve" Morol. Aki kalandvagybol megy szerintem nem akarja az "ereit felvagni" elkeseredettsegeben es nem hiszem, hogy duhot taplal az orszag fele.

tableno 2015.05.15. 08:30:50

@diggerdriver: Mordor a gonoszok országa a Gyűrűk Urában.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.15. 08:32:08

@VPBA:
Lehet azért egyensúlyt találni.
Belinkelném ide a Kontra posztomat de nem tudom.

2015.05.15. 08:32:42

Off:
89 eves koraban elhunyt B.B. King:( RIP
On

tableno 2015.05.15. 08:34:09

@Mr Long (UK): szintén Rózamamiékat ajánlom olvasásra. Ők ténylegesen menekültek, mégsem vágnak eret...

qkuc 2015.05.15. 08:34:14

Sok poszt van még a témában? Mennyi kb? Mert kiszámolnám hány napra jön ki és addig nem strapálom magam nagyon a posztok olvasásával.

DonTintoretto 2015.05.15. 08:35:24

@diggerdriver: Egyet kell hogy értsek, tényleg túl van dramatizálva. Méghozzá szándékosan.

Részemről ez nem egy normál poszt, hanem egy pályázatra érkezett írás. Az én értelmezésemben (de más értelmezés is lehetséges természetesen), a normálnál egy sokkal inkább drámai hangvételű megközelítést kíván meg a felhívás.

Mint ahogy az első két normál posztom nem ilyen hangnemben született, ha majd kedvet érzek, hogy megírjam a történetünket a feleségem nézőpontjából (amivel még várnék egy fél évet), az sem ilyen lesz.

firg_firg 2015.05.15. 08:37:31

@Ödenburger [Hu/At]: lehet inkabb csak arrol van szo, hogy aki kint szarul erzi magat az hajlamosabb panaszkodni es billentyuzetet ragadni levezetes vegett.

Valtozasok odahaza
Sok az uj epulet, meg felujitanak ezt-azt - normalis hogy azert epitkeznek, legalabb egy keveset valtozik az orszag, befejeztek pl a pesti metrot, van uj irodahaz meg autopalya
Tobben bicikliznek - a divat meg a szegenyseg miatt
Normalisabban vezetnek - mert megemlkedtek a buntetesek

firg_firg 2015.05.15. 08:40:56

Sok csaladban van disszidalt nagybacsi nagyneni akarki aki 56 utan vagy a 70es 80as evekben megpattant. A maiaknak meg eleg osszehasonlitani a kintiek eletet az otthon maradt emberi roncsokkal es nem nehez valasztani.

DonTintoretto 2015.05.15. 08:43:16

@Ödenburger [Hu/At]: Én speciel azért írtam egy ilyen jellegű posztot, mert (számomra) ilyen volt a pályázat. Ha az jelent volna meg, hogy írjunk arról, hogy mennyire közel áll egymáshoz a jelenlegi otthonod és Magyarország kultúrája, mennyire kicsit a különbségek, akkor arról írok és azt is meg tudnám indokolni.

Egyébként pedig én például azért követem annyira figyelemmel a dolgokat, mert elég sok barátom politikával foglalkozott vagy még mindig foglalkozik.

Ezért bár egy oldalról már annyira nem érdekel, hogy mi történik, egy másik oldalról nagyon is.

Mint ahogy az is érdekel, hogy más barátaim hogyan élnek, mit dolgoznak. Persze az informatika különböző részterületei kevésbé fognak megjelenni egy ilyen posztban. Egészen addig, amíg nem érkezik egy olyan felhívás, hogy mondjuk el, számunka mi a különbség informatikus, szoftverfejlesztő mérnök, programozó, üzemeltető, stb között. Na abból lennének ám a viták! :)

bpetya75 2015.05.15. 08:43:37

@firg_firg:

"Tobben bicikliznek - a divat meg a szegenyseg miatt
Normalisabban vezetnek - mert megemlkedtek a buntetesek "

És ez egyre újabb változásokat fog generálni. Javul a közlekedési morál, új kerékpárutak kell épüljenek. Szóval igaza van Nyúlznak, valami megindult jó irányban is, és nem csak lokálisan, három család szintjén.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 08:48:23

@diggerdriver: Ebben igazad van, főleg, hogy ők nem „a menekülő ember” helyzetéből indultak. Kicsit-nagyon kisarkított, de én akkor is azt mondom, hogy a lényeg a folyamat, tehát, olyan emberek is, akik Mo-on viszonylag jól éltek, már külföldön vannak, mert előre gondolkoznak vagy netán fontos nekik a jelenük is. Mo. nem olyan rossz hely (minden viszonyítás kérdése), csak sokunk úgy gondolja, jobb máshol. Ezt mindannyian másképpen éljük és fogalmazzuk meg.

bpetya75 2015.05.15. 08:53:53

@DonTintoretto:

Az a baj, hogy nem túlzó, ahogy bemutatod az országot, hanem hazug. A napsütötte Provance-t méred össze a novemberi eső verte nyóckerrrel. Kétlem, hogy ez lett volna a "pályázati kiírásban".

tableno 2015.05.15. 08:59:20

@diggerdriver: viszont ez a blog elvileg nem fikciós műfaj...

Határátkelő 2015.05.15. 09:01:23

@qkuc: Egyrészt sok poszt van, másrészt nem mindennap van ilyen poszt (egyelőre heti 3 ugye a hétből, kedden sem ilyen volt és tegnap sem), harmadrészt pedig azért az emberek jelentős része kényszerből ment el - nehéz tőlük azt várni, hogy ne legyen keserűség.

Nem ez a cél, nem is ez volt, de valóban, ezek a posztok az érzelmekről szólnak, és aki nem azért ment el, hogy világot lásson, máshol is éljen, hanem azért, mert nem tudott mondjuk megélni (ez Don Tintoretto esetében ugye pont nem igaz, de sokakra igen), attól nehéz sok pozitívumot várni.

Ezzel együtt is persze értem a kritikát.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.15. 09:01:30

@tableno: nagyon szeretem Rozamami írásait, de attól még ez a poszt is tetszett. Nekem belefér mind a kettő, nem érzek ellentmondást. Inkább kiegészítik egymást.
A finn posztot hazaköpködőnek és ellenszenvesnek éreztem, ezt nem.

Határátkelő 2015.05.15. 09:03:31

Egyébként még annyit mindehhez, hogy a pályázati kiírásban az volt, hogy írd le, milyen a viszonyod Magyarországgal. Természetesen lehetett jót is írni - az sokat elárul (az országról is és rólunk, magyarokról is), hogy milyen írások születtek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 09:04:14

Mit jelent Mo. feltámadása? A mai nyugati életszínvonalt? Nos az sosem lesz. Miért lenne?

Golf2 2015.05.15. 09:05:21

Biztos jó neki,de még tele van sérelemmel.Majd ha már vidáman mesél a múltról,akkor lesz más ember mint az itthoniak szerintem.

SZIZS 2015.05.15. 09:05:21

Tetszik az írás de nekem túl drámai. Mi is tengődtünk otthon, és ahogy lehetőségünk adódott otthagytunk mindent és új életet kezünk egy másik országban. Nem drámázunk nem várjuk hogy a vállunkat veregessék hogy jól csináltátok, de azt se hogy bántsanak a döntésünkért. Egyszerűen így döntöttünk és kész. Nem kell minket sajnálni, hazaárulózni, irigyelni sem, a nyugodtabb kiszámithatobb életét választottuk és ennyi. A múlt évben nálunk járt a nyolcvanas éveit taposó nagybátyám aki azt mondta pár napos látogatás után, hogy mostmár megért minket miért szeretünk itt élni, ő is szeretne!

Golf2 2015.05.15. 09:05:21

@tableno: pedig tök egyszerű általában kb 2/3nak nem tetszik ha valaki védi az országot majd megszámolom őket.

Golf2 2015.05.15. 09:05:21

@tableno: Don Corleone is lehet ne

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:05:21

@diggerdriver: Hi. Valoban sotetnek lattatja a blog a helyzetet pedig vannak pozitivumok is, amirol amugy szot is emlit.
A szerzo azokat a dolgokot emeli ki amugy nagyon jo erzekkel, amik az atlag embert foglalkoztatjak (talal nem mindenkit, de bizonyos korosztalyt, pl en beleesek) mert a megelhetest lenyeget, az eletszinvonalat, a felfogas beli kulonbseget jelenti.
En elten Mo.-n, eltem nyugaton, eltem keletem es bizony ugyanigy latom, ugyanaezeket dolgokat teszem merlegre mikor felmerul bennem hogy milyen is lenne 'otthon' elni... koszonom nem. Persze nyaralni barmikor.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:05:21

@rumitom: En is Opti Pista vagyok baratom, de sajnos mar eleg regota csak a remeny van. Ahogy a dolgok ma allnak ez inkabb rosszabul nez ki...

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:05:21

@tableno: hello. Van igazsag abban amit mondasz, de en mashogy latom. Had kezdjem hatulrol (ha elrontom kezdhetem megint elolrol :)):
3. Nem hiszem hogy a blog Mo. fikazasabol allna. Az a lenyege hogy rengeteg szemszogbol mutassa be azokat a tenyeket es eleterzeseket, es netan nyutson informaciot azoknak akik kulfoldon szertnenek probalkozni vagy csak eljatszanak a gondolattal, vagy netan csak tudni szertne milyen kulfoldon. Ilyen ertelemben azt kell mondjam hogy eleg jo kepet kapsz tobb ezer posztbol. Ha az osszkep 'fikazas'... hat el kenne gondolkodni, vajon hogy lehet ez.
2. Nekem egyaltalan nem pasznak hangzik a bejegyzes. Valoban van benne keseruseg es csalodottsag de mejikunkben nincs mikor elhagyjuk a hazankat, a korulmenyek miatt? En is csalodott vagyok hogy eselyem sincs otthon megteremteni azt az eletkurulmenyt, azt a gondolkodasmodot amit mashol lehet. Persze ez korantsem azt jelenti hogy mindenhol jo xsak Mo.-n nem...korantsem, de van egy par hely ahol bizony jobban erzem magam es a valasztas az enyem.
1. 'akinek nem inge, ne vagye magara'. Lehet hogy csak en ertelmeztem mashogy, de szerintem a szerzo csak bizonyos emberekrol beszel akik sajnos boven elegen vannak ahhoz, hogy lepten-nyomon osszefuss egy-egy zombival aki pillanatok alatt megbotrankoztat: a negativitasaval, a tehetetlensegevel, a felfogasaval, a hozzaallasaval. Nem pedig kollektivan minden Mo-n elot zombizik le.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:05:21

@tableno: valoban johetnek meg meglepetesek boven, ugy negativ mint pozitiv. Viszont a mindennapi eletbe es a gondolkodasmodba bizony mar beleszoktak es itt le is irja az eszlelt kulonbseget ;)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.05.15. 09:23:00

Nem feltétlenül kritika, de ezek a posztok tele vannak keserűséggel. Elhiszem, hogy sokan így érzik, viszont én nem tudok vele azonosulni. Vagy csak nem akarok? Nem akarok beállni azoknak a sorába, akik megmagyarázzák, hogy mennyire rossz volt Magyarországon. Nálunk egyetlen dolog volt, ami megadta a végső lökést, hogy elhagyjuk, egy hibás devizahiteles döntés, amit nem akartunk abban a formában tovább fizetni. Így én kijöttem, fél év alatt összeszedtük, ami még vissza volt belőle és kifizettük. Aztán a cég mondta, hogy szeretnék, hogy maradjak, így utánam jött a család is. Voltak olyan gondolataim, hogy visszamenjek, de aztán a pro-kontra érvek azt mondatták velünk, hogy próbáljuk meg inkább itt.
Persze, sok a nehézség otthon, de a haza, a család, a beszélt nyelv olyan pluszt jelent, hogy nem akarom, hogy bármikor is elhangozzék olyan tőlünk, hogy inkább nem megyünk haza. Ha tudunk, megyünk, ha tudjuk, akkor meg kijön a család látogatni, azért a 25 nap szabadság nem olyan sok, hogy folyamatosan ingázzunk.
Amikor otthon vagyunk, azt látjuk, hogy az emberek kedvesek velünk, a boltokban vásárláskor mosolyognak (talán sokat segít, hogy mi is így állunk hozzájuk, nem csak most, régebben is).
Szeretjük a túrórudit, most már itt is tudunk venni a magyarboltban.
Az óvoda szerintem sokkal nagyobb tudást adott otthon, mint az itteni, és látszik, hogy itt az óvónő (egyedi eset lehet) megélhetési pedagógus, sokszor nem tud mit kezdeni a gyerekkel, míg otthon képesek voltak megismerni őt, és megszerettetni az ovit.
Megkérdezte itt az egyik tanár, hogy otthon speciális oviba járt a gyerek? Először azt hittük, hogy azt gondolják, valami kisegítőbe, meg is ijedtünk, hogy gyagyásnak gondolják? De aztán javítottak, hogy olyan tudással rendelkezik, mint itt egy-egy második osztályos gyerek. Holott csak egy állami oviba járt, ahol foglalkoztak velük, képezték.
Februárban okmányirodában jártunk, ott is nagyon segítőkész volt a hölgy, mindenben nézte, hogyan tudja könnyíteni a dolgainkat.
Szóval Magyarország jó hely, szép tájak vannak, vannak kedves emberek is. Örökre a szülőföldünk marad. Sajnálatos, hogy nem ott találtuk meg a szerencsénket. Úgy fogalmaznék, hogy a hangulat, meg a politika csak a felszín, mit felhozunk, a gazdasági előny az, ami miatt a legtöbben elhagyjuk. Hogy is van a mondás? A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz. Valahogy a boldogságot is befolyásolja a pénzmennyiség, ami van. Az, hogy nem boldogít, nem igaz. Kell, hogy legyen, hogy át tudj lépni az életben bizonyos rossz dolgokon.
Mi legyen a lezárás? Próbáljunk a hazánkra a bölcsőnkként gondolni, és ne sarazzuk tele.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.05.15. 09:24:27

@Pucuka(Dne): Hasonlóan vagyunk mi is, mikor sikerült a szüleinket kihozni és látták, hogy hol és miként élünk, azt mondták, hogy igen, értik, de sajnálják, hogy ezt itt találtuk meg.

fhdgy 2015.05.15. 09:24:51

Néhány nappal ezelőtt egy-két hozzászólásomban "elmélkedtem" arról, hogy az idők folyamán hogyan halmozódnak fel egy emberben a problémák és mi kellhet adott esetben ahhoz, hogy ezeket le tudja rázni, mint kutya a koloncot.

A mai posztolóban is feltehetőleg felhalmozódott egy csomó probléma, elment, próbálta a koloncait lerázni, feltehetőleg nagy részt már sikerült is, ezért írt jókat az új körülményeiről.

Igen, de a koloncoknak van egy tipikus fajtája, amitől nem, vagy csak nagyon lassan lehet megszabadulni: az átélt fájdalmak emlékei. Ezek a fájdalmak azoknál az embereknél lehet hatványozott, akiket a düh, a méreg a harag stb. stb. hajtott el.

Kíváncsi lennék DonTinteretto hogyan látja ezt! Lehet, hogy közülünk többek túlzásnak tartják a mostani felháborodását, de mi van, ha ő még nem tudott átmenni a megnyugvás fázisán, ami majd csak később, estleg sokára fog megtörténni.

Végezetül: nekem ez a poszt is azt mutatja, hogy sok esetben nem kalandvány van ez elmenetel mögött, hanem keserűség, mélységes keserűség.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.05.15. 09:24:59

Nekem nem tetszett, valószínűleg azért, mert az a Magyarország és azok az emberek akiket én ismerek azok nem ilyenek. Most épp a szabimat töltöm ( osztálytalalkozo okán) kis hazánkban, tudatosan próbálom figyelni a környezetemben, de eddig semmi negatív. :-)

qkuc 2015.05.15. 09:30:22

@Határátkelő: Értem én, :). Sajnos lelkiekben nem tudok ezekkel a posztokkal azonosulni, pedig itthon élek, :).

Azt hiszem egyelőre előkapirgálom az engem érdeklő országok korábbi posztjait és újraolvasom őket.

/No meg OFF témákban építem a közösségbeli "kapcsolataim", :D/

bpetya75 2015.05.15. 09:36:38

@Lex D'Arquebus:

"Próbáljunk a hazánkra a bölcsőnkként gondolni, és ne sarazzuk tele."

Szép zárógondolat! ;-)

@fhdgy:

Ez a problémafelhalmozódás azért szerintem nagyon erősen habitusfüggő. Én nem gyűjtöm magamban a sérelmeket. Illetve egyetlen ember volt, akivel kapcsolatban ez előfordult, de hála a Jóistennek az elmúlt években megtanultuk, hogyan lehet jól működtetni egy házasságot.

DieNanny CH 2015.05.15. 09:39:06

@maxval bircaman szerkesztő:

Számomra olyasmit jelent Mo feltámadása, hogy éjszakára kint hagyhassam a kerti bútort a körülkerített, lezárt udvaromban.
Valamint, ha kiadom bérbe a lakásomat, és a bérlő nem fizet, akkor kirakhassam, mindegy, hogy karácsony este van, vagy az illetőnek 4 gyereke.
Van még sok ilyen példám, de hirtelen ezek jutottak eszembe.

bpetya75 2015.05.15. 09:45:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Az első fele a vágyálom kategória, és ezt szerintem Te is tudod. Melyik fejlett országban teheted ezt meg bárhol?

A jogszabályokkal kapcsolatban teljesen igazad van. Nem koherensek, tele vannak kiskapukkal, ezerféle jogértelmezésre adnak lehetőséget. Van mit javítani rajtuk...

tableno 2015.05.15. 09:48:57

@fhdgy: hát nem tudom. Szerintem ha valaki, aki egy tisztes középosztálybeli életből, mindenféle konkrét üldöztetés vagy kényszer nélkül, EU-útlevéllel (tehát nem a Földközi-tengeren lélekvesztőben átkelve) azonnal jó állást találva emigrál, és ezek után ilyet ír, az egyszerűen hisztizik. Sajnálom, nincsen erre jobb szó.

Matula néne 2015.05.15. 09:51:38

100000 %-ig egyetértek a poszt minden szavával. Nagyon tetszett, bár elmondhatatlanul szomorú, hogy ide jutott az ország.

rumitom 2015.05.15. 09:54:32

@bpetya75: svajc, austria, norvegia, usa egyes reszein. Illetve gyakorlatilag szinte barhol videken :)
Nekem mondjuk ket draga biciklimet is elloptak mar, frankfurtban es dublinban.

bpetya75 2015.05.15. 09:55:07

@tableno:

Ahogy fentebb írta digger. Donnál írói eszköz a hiszti ;-)

bpetya75 2015.05.15. 09:57:53

@rumitom:

Az egész országban bárhol? Azt nem vitatom, hogy arányaiban jobb a helyzet, de azt, hogy Svájcban vagy Norvégiában nem lopnak, azt nem.

bpetya75 2015.05.15. 09:58:49

@bpetya75:

Naszóvalizé: Azt nem vitatom, hogy arányaiban jobb a helyzet, de azt, hogy Svájcban vagy Norvégiában nem lopnak, azt igen.

Vagy nemigen, vagy valami ilyesmi. ;-)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:59:38

@Ödenburger [Hu/At]: Hali. Ugy gondolom meg tudom erteni, hogy miert erzed igy.
En mint kulfoldre szakadt azt tudom mondani hogy valoban egyszeru lenne 'elvezni' a joletet vagy csak eldegelni kulfoldon es lesz***i mi van 'otthon'. A valosag az az hogy a csalad, rendeteg barat es mas emberek akik a honfitarsaink otthon elnek es akaratlanul is aterzed a helyzetuket es tehetetlen vagy. Jo, persze, ezek a posztok nem fognak segiteni, legalabbis nem kozvetlenul, de hatha kozvetetten, lassan valtozashoz vezethetnek.
Abban is teljesen igazad van hogy a Mo.-n eleok tobbsege nem is latja ezeket a kulonbsegeket, vagy nem akarja latni, vagy eppen latja, de o igy szereti. Ez a poszt tolok tavol all.

A pozitiv valtozasokrol legyszi irj egy bejegyzest, megha rovidet is. Szerintem mindnyajat szivesen olvasnank. Es ezt teljesen komolyan mondom minden szarkazmus nelkul mert en pl mar nem olvasok magyar hireket. Soha nem politizaltam, eztan sem fogok, de par napja utana neztem a 'jobbiknak' mert eleg sokmindennel kapcsolatba hozztak oket es ugy hallottam kormanyra tornenek... hat itt most nem kommentalom... szamomra felfoghatatlan.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:59:38

@VPBA: igy ahogy ahogy mondod.
Csak eszmbe jutott egy pelda. Volt egy komoly mutetem. 3 orvossal konzultaltam mire raszantam magam. 3-bol 2 azt mondta hogy a mutet TB tamogatott es az o honorariuma xx ezer forint, a harmadik orvos meg maganrendelest vezetett. Es mi a lo****ra fizetemen en a TB-t? Oke, hogy az orvosok nincsenek megfizetve de akkor mire megy az adozok penze?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:59:38

@DonTintoretto: Valoban nem olyan rossz Mo.-n. Ha nyugot elhetnek jo egzisztenciaval nem eszmbe se jutna hazakoltozni. Most Moszkvaban elek es a napokat szamolom hogy vegre elhuzhassak innen. Ha lehet nyugatra, de ha nem akkor lehalabb haza, meg ha ideiglenesen is.
A szomoru ebben az, hogy bizony nem sajnalom ezt az itt toltott 4 evet mert legalabb biztos hatteret adott es jobban tudom ertekelni a Mo-i pozitivumokat. Miert kell nekem kulfoldre (Moszkvaba!?) menni azert hogy olyan eletfeltetelek teremtsek otthon amiket nyugaton (vagy akar Moszkvaban) az atlag ember alapbol megkap?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:59:38

@firg_firg: Koszi a pozitivum listat. tobb ilyen kellene.
Sokan nem tudjak, de a vezetes valoban elvezetes Mo.-n, legalabbis en elvezem: kicsi a forgalom, keves a rendor, normalisan vezetnek.. es most sokan megbotrankoznak es biztos ugy gondoljak fogalmam nincs mi van otthon :). Pedig igazabol csak az a helyzet hogy minden relativ :). Fel lehet menni YouTube-ra, beirni hogy 'road rage' es rengeteg orosz video fel fog jonni ami a valosagot tukrozi. Itt letolnak az utrol, minden szabalyt megszegnek, fingjuk nincs se a szabajokrol se a vezetesrol es a rendor ez nem erdekli csak hogy a sajat zsebet tomje.
A masik oldalrol az epitkezes is relativ. Ha otthon felhuznak egy-ket hazat az mar nagy elorelepes, fejlesztes. Mashol az epitkezesek es folyamatos felujitas teljesen mindennapi dolognak szamitanak.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:59:38

@VPBA: bocsanat nem a jelen hanem a jovokep az ami miatt az emberek elmennek. En el voltam otthon mint a befott, de igy 20 ev mulva is ugyanigy lettem volna. Nem tudom mibol vennek hazat, mibol mennek nyaralni, mibol valaljak gyerekeket. Es a nyugdij is felejtos.
Na ez az a kilatastalansag ami elol sokan menekulunk.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:59:38

@Pucuka(Dne): Errol van szo. Mindenki dontse el mit szeretne, a valasztas lehetosege adott :). embere valogatja, vannak akik nem tudnak egy helyben megmaradni, vannak akik csak egy jobbat keresnek es vannak akik egyaltalan nem vagynak el, egyszeruen idegennek ereznek mindenhol.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 09:59:38

@Lex D'Arquebus: Jo iras.
1. En ugy szerek fogalmazni, hogy a penz nem boldogit, de kell hogy legyen egy hatter hogy boldogok lehessunk (es ne azon parazzunk hogy holnap mit eszunk vagy miert nem tudunk elmenni kikapcsolodni).
2. Szepen megfogalmaztad hogy Mo. a bolcsonk, de az azert latod hogy a te gyerekeidnek mar nem az es a csaladod tovabbi generaciojanak sem lesz az. Te, a csaladoddal kivitted az orszagbol a legertekesebb toket, az embert es a vele jaro erkeket. A szomoru az, hogy a korulmenyek 'kesztettek' vagy csak nem voltak eleg jok hogy visszatartsanak.

rumitom 2015.05.15. 09:59:50

@tableno: szerintem ennek csak minimalisan van koze h hogyan latja vki az orszagot. Sokkal inkabb szamit h pl mennyire fogekony a kozelet irant, tarsadalmi elkotelezodes, civil szervezetken valo reszvetel stb. Ha vkit ezek nem erdekelnek es a betevo falatra is jut, akkor teljes mertekben igazad van.

Kiég3tt 2015.05.15. 10:01:11

@Golf2: bocs, de ez huly... akarom mondani, csacskasag.
Sokan azert jottunk ki, mert ugy ereztuk h becsaptak, megloptak, es a kilatasainkat elvettek.
Ezeket az emlekeket csak a demencia szepiti meg. Bocs...

MRN 2015.05.15. 10:01:35

@tableno:
Ez mekkora! XD Köszi!

A posztról:
az jutott eszembe, hogy mindig azt róják fel a magyaroknak, hogy búsak. Akik az elmúlt 25 év vesztesei, mégis minek örüljenek? Jó, persze, vannak notórius panaszkodók, de szerintem nem mindenki ilyen.
Kicsit az volt az érzésem, hogy a posztoló (aki pont nem a fent említett vesztesek közé tartozott a leírása alapján) elment egy kedvezőbb közegbe, és tudni se akar az itt maradottak problémáiról, mert az őt már zavarja. Csak jót, vagy semmit. Aki carban van, az mégis mit mondjon? Hogy minden happy?
Az eladók, hivatalok, szolgáltatók hozzáállásáról részben igaza van, de ott se álatlánosítanék ennyire. Maga a posztoló is megőrizte az ekézett mentalitást annyiban, hogy mintha csak a rosszat látná, legalábbis ami Magyarországot illeti.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 10:01:35

@fhdgy: Tudod ez a kolonc dolog nem annyira altalanos. Ket fele ember van es ismerek joparat mindkettobol.
1. Koloncos emeberek akik kepesek jot-rosszat magukban hordozni szinte egesz eletuk soran.
2. Kolonc nelkuli emberek akik nem hajlandok vagy nem kepesek koloncokat felvenni es szinte minden reggel uj napra ebrednek

bpetya75 2015.05.15. 10:03:45

@Andras125:

A napokban hájpoltak egy mentős videót, amin a sofőr valami 80 km/h-s átlagot nyomott Pesten. Állítólag azért kezdte el felvenni, és a tecsőre feltolni a vonulásos videóit, hogy bemutassa, mennyire nem tudják az autósok, mit kellene csinálni egy szirénázó mentőautó előtt haladva, vagy állva. Ehhez képest a kommentek között több külföldi azt írta, hogy milyen előzékenyek az autósok a mentővel. Szóval lehet valami igazad ,-)

Kiég3tt 2015.05.15. 10:03:48

Es akkor maris ertheto, h az emberek miert viselkednek zombikent Magyarorszagon. Sokaknak nincs meg a realis lehetosege, h valtoztasson a Helyzeten. Nekunk volt...

rumitom 2015.05.15. 10:03:52

@bpetya75: nyilvan lopnak, sot gyilkolnak is. Kabitoszert is fogyasztanak. Van maffia es korrupcio. De nincs kerites, a hazakat nem kell bezarni, elol lehet hagyni mindent, kocsikulcsot az inditoban. Ez egyebkent magyarorszagon sem volt maskent nem is olyan reg (es itt most nem a komunizmusra gondolok)

Kiég3tt 2015.05.15. 10:11:19

@Andras125: ajanlom figyelmedbe a parlagfu penz korul kavart cikkeket - nem nehez belatni, h ez a sorsa az osszes befolyt vagyonnak. Sokba kerul az orszagnak az is, h az Orban Rahel felek meg tudjanak allni a sajat labukon.

MRN 2015.05.15. 10:14:52

@Lex D'Arquebus: +1

Határátkelőnek írnám, hogy Exploreren nem jelenik meg nekem valamiért a komment küldése gomb. Vagy béna vagyok...Firefoxon meg jó.

Határátkelő 2015.05.15. 10:16:12

@Ödenburger [Hu/At]: @Andras125: Csatlakozom én is, nagyon örülnék, ha írnál egy posztot a pozitív magyarországi változásokról. Komolyan mondom.

fhdgy 2015.05.15. 10:20:27

@tableno: Van ismerősöm, aki már 40 felett van, de még mindig nem tudta rendezni magában a gyerekkori traumáit. Én is elismerem, hogy súlyos traumák voltak, de mindig mondtam neki, hogy régen volt, felejteni kellene stb. stb. Másik oldalról azt gondolom, hogy nem igazán tudom felfogni az érzéseit, mert sok nehézség volt a családunk életében, de jogosan mondta ő nekem, hogy "te ezt nem értheted, neked boldog gyerekkorod volt!" Voltak komoly nehézségeink, de szerettek a szüleim és mindent megkaptam, amire képesek lehettek. Sőt többet is, mert velük, tőlük megtanultam, hogy nehéz az élet, de állni kell a sarat. De mi van akkor, ha valakiben, valamiért egyszer csak elpattan valami?

Ha egy-két év alatt túlteszi magát, akkor semmi gond, az élet mehet tovább, hisz állni kell a sarat.

DieNanny CH 2015.05.15. 10:20:32

@bpetya75:

Annyira nem vágyálom, bár BÁRHOL egyik fejlett országban sem tehetem meg. Viszont van jópár hely Svájcban, Ausztriában - ezeket ismerem -, ahol igen. És bár Mo-ot is ismerem, ilyen helyről egyről sem tudok...

fhdgy 2015.05.15. 10:24:08

@MRN: Nekem olyan is előfordul, hogy a kommentelhetőség összességében hiányzik. Oldal újratöltés ( egyszer-kétszer ki tudja hányszor ) és hurrá, megjelenik. Én laptopon Firefoxot, tableten Chrome-ot használok. Figyelni fogom, hogy melyikre jellemző, mert most nem tudom megmondani!

HardPötty 2015.05.15. 10:29:51

Legyen egy olyan pályázat hogy ki tudja megírni a hibátlan és kikezdhetetlen kivándorlós posztot. Azt amit nem érhet kritika.
Azzal tisztába vagytok azért ugye hogy minden egyes írás vagy HA poszt esetén emberek gondolatait érzelmeit kritizáljuk? Szerintem ez valahol nagyon perverz. A tetteket és végrehajtási módokat lehet kritizálni. De nem! Megmondjuk hogyan kéne érezniük és gondolkodniuk. Ez szerintem a magyarok legnagyobb rákfenéje. Ezért nem osztják meg az őszinte gondolataikat az emberek. És ezért kell mentegetőzniük amikor megnyílnak.
Megnyílsz és akkor valaki belédrúg, hogy te barom nem érezhetsz így mert 10-20 másik ember sem így érez.
Egy történet annyi mindentől függően alakul. Sokan írunk itt blogot és azok tudják hogy nyílt lapokkal játszunk de nem az összes lappal. Nem adunk ki mindent magunkból. Nem lehet. És pont ezért nem érthetnek meg bennünket néha az emberek.
Szóval lehet hogy elegetek van ezekből a posztokból és a keserűségből, dacból, csalódottságból stb, de attól még ezek létező dolgok.
Nekem csak az emberek lefikázásából van elegem... nem kéne kommenteket olvasnom...

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 10:33:47

@bpetya75: Pontosan. A megkulonboztetett jelzesu jarmu egy nagyon jo pelda. En nem ismerem a videot amit emlitesz de tapasztalatbol tudomhogy USA-ban az autok teljesen lehuzodnak es megallnak nullara szabad utat adni a jarmunek mig Mo.-n az autosok lehuzodnak amennyire lehet de mar nem biztos hogy le is allnak vagy esetleg latszik egy pillanat tetovazas hogy mit is csinaljon, merre menjen. Itt Moszkvan az autosok nem mozdulnak, csak nagyon ritkan latom hogy megprobalnak valmit csinalni mert kenyelmetlenul erzik magukat hogy valami szirenazik mogottuk es erre egy 20 sentit forditja kormanyt es felrehuzza az auto elejet fel meterrel.
Nem szeretnek mentore szorulni itt Moszkvaban. de igazabol sehol :)

SZIZS 2015.05.15. 10:33:52

@Lex D'Arquebus: Az én szüleim is így vannak vele. De a mai világban a Skype segítségével napi kapcsolatban vagyunk. Anyukám 70 évesen vett laptopot, és mondhatom jól elboldogul vele. Sőt! Olykor rám ír éjjel a Facebook -on hogy miért nem alszom? :))))) Vagy hogy ezt vagy azt a képet azonnal vegyem le, szóval szigorúan cenzúrázva vagyok!!! :)))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 10:34:49

@Golf2: Onnan, hogy a kicsit sarkított, de szerintem lényeget meglátó véleménye Mo-ról és a jövőbe látása egyezik az én véleményemmel.

bpetya75 2015.05.15. 10:40:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Nálunk kint vannak a melléképület mellett féltető alatt a bringák meg a fűnyíró. Évek óta semmi bajuk. Pedig nem a világvége után lakunk kettővel.

fhdgy 2015.05.15. 10:42:33

@HardPötty: És tegyük hozzá, hogy egyszerűen le is hazugoznak valakit. Ma is volt rá példa! Sajnos!

soad1221 2015.05.15. 10:42:56

@Cascabel: ez egy nagyon szomorú hír... :(
RIP

bpetya75 2015.05.15. 10:44:10

@VPBA:

"jövőbe látása" Azt a precog mindenségit neki! :-D

bpetya75 2015.05.15. 10:47:17

@fhdgy:

Nono! Nem őt hazugoztam el, hanem az írása egy részét. Gyakorló szülőként pontosan tudom, hogy ne az embert, hanem a tettet kritizáljam. Itt is ez történt.

qkuc 2015.05.15. 10:51:36

@HardPötty: Én értem, hogy létező dolgok, de nap mint nap ezt olvasni fárasztó. A többség utálja a panaszt és a siránkozást, ehhez képest lassan minden poszt részben-egészben erről szól ... Tiszta lelki terápia szakkör lett a blog, ami rajtam mint potenciális kivándorlónak aztán nem használ, :D.

Megjegyzem, én ezekkel nem tudok egyetérteni, nem vagyok ilyen típusú ember (amennyire lehet rinya és panasz, valamint agyérgörcs mentesen igyekszem a napokat átvészelni) és ennyire a mindennapjaimba sem szivárog be ez, az ezek szerint párhuzamos valóság.

Én vagyok a Vízipók, csak a buborék az egész testem befedi, nemcsak a potrohom, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.15. 10:52:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nalunk a biciklik ugyan zarhato garazsban vannak, de a butorok (muanyag szekek , asztalok ,hintaagy, grill, medence, funyiro, szerszamok) kint a bezart kertben. Bar sztem is kene zar a sufnira. A lakasba mar tortek be fenyes nappal.

soad1221 2015.05.15. 10:53:40

Ez poszt tök rendben van.. persze komorabbnak írja le, mint a valóság, de ezzel kb mindannyian így vagyunk.. Ha a végcsengése pozitív lenne, el se ment volna. Azok a jó dolgok, amik itthon vannak, nem elegek ahhoz, hogy a tehetetlenséget, és keserűséget kompenzálja..
így tök érthető, hogy az érzéseinek a rövid leírásai ilyen komor...

HardPötty 2015.05.15. 10:55:38

@qkuc: értem én. Én is 90%-ban optimista vagyok és a nyavajgás lehúz. De nem tudunk mit kezdeni azzal hogy más meg pesszimista. Nem üthetjük a fejét miatta. Az a dermesztő inkább hogy az irszágos hangulat csapódik itt le. És aki nemrég szakadt ki belőle az csak most próbálja a tüskéket kihúzogatni. Ezeket olvashatjuk most szerintem.

HardPötty 2015.05.15. 11:00:17

@HardPötty: ha majd minden jól működik Mo-on és tényleg kalandvágyból mennek el az emberek akkor a hasonló pályázatok írásai is pozitívabbak lesznek. Tollat billenytyűzetett most a megsebzett emberek ragadnak ... mint ahogy tettem én is... és a pozitív emberkék meg nem èrtik már ezt meg. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.15. 11:02:06

@Határátkelő:
Légyszives tedd a white listára a feleségem.
Jó kislány...

tableno 2015.05.15. 11:06:05

@HardPötty: nemrég voltam Pesten, találkoztam és beszélgettem rokonokkal, barátokkal. Nem sokat láttam ebből a híres-nevezetes közhangulatból. Elvannak, élik az életüket. Vannak problémáik, sokan küszködnek, de a zombiléttől nagyon messze vannak.

SZIZS 2015.05.15. 11:06:31

@HardPötty: Tökéletesen egyet értek veled.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 11:06:31

@VPBA: En is egyet ertek.
Az 'olcsosag' tenyleg eleg csaloka. Sokaig magyar szemmel neztem az arakat es nagyon draganak tuntek a kulfoldo ettermek, szallodak. Most van az atallasom folyamatban mikor mar inkabb kulfoldi szemmel neznem az arakat es a magyar arak olcsonal tunnek (ez az atallas nalam eleg lassu folyamat :))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 11:06:31

@Andras125:

Ennek az oka orosz specialitás.

A kommunizmus bukása után tízezrével osztogatta a rendőrség a megkülönböztető jelzések használatának jogát. Kezdték a parlamenti képviselőknél, aztán jöttek a minisztériumi tisztviselők, önkormányzati képviselők, majd midenféle kamuszervezetek.

Ennek hatása az lett, hogy nagyon gyakori lett a fényjelzés és a szirénia, s az átlag orosz megtanulta: nem kell odafigyelni az ilyesmire. S ma nem is figyelnek oda: ma már a rendőrautónak sem ad elsőbbséget az átlag orosz sofőr.

MRN 2015.05.15. 11:06:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Pedig én is ilyen helyen lakom. :) Nem mondom, hogy nem volt még betörés a településen, meg az-az, de a kerti cuccot nyugodtan kint hagyom, még nyitva maradt kapu mellett sem kelt lába.

MRN 2015.05.15. 11:06:35

@fhdgy: Nálam csak az Explorer makacskodik, de hiába frissítgetem.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 11:08:04

@bpetya75: Jóvanna, hát látta magát a jövőben remegő kézzel csirkefarhátat szopogatni a lepukkant lakásában, napról-napra vegetálni. Azért ennél többre vágyunk, olyan nagy baj ez? :)))

HardPötty 2015.05.15. 11:10:13

@tableno: én pedig Borsodban kalandoztam és kezd tényleg mordori lenni a hangulat. Akkor most melyikünk làttja jól? Azt gyanítom mind ketten. Nagy kontraszt van az ország egyes pontjai közt. Aki jól érzi érezte magát nem fog rinyàlós posztot írni. De amúgy nem volt megkötés a pàlyázaton. Lehet a HA végére tartogatja a puskaport. :)))))

fhdgy 2015.05.15. 11:10:23

@MRN: Akkor ez azt jelenti, hogy nem a böngészőtől függ. Valószínűleg szerveroldali probléma. Nekem a lap egyszer-kétszeri újratöltésével mindig megoldódott a probléma.

2015.05.15. 11:12:22

@Andras125: @Határátkelő:

Egy posztot szerintem biztosan nem er a dolog, meg foleg idom sem lenne rendesen osszeszedni. :)

Ami szerintem hatarozottan pozitiv, hogy az elmult idoszak politikai esemenyei egyertelmuen jeleztek, hogy az orosz irany zsakutca, legalabbis a szavazok jelentos resze Europahoz szeretne tartozni, es nem szeretne atterni ciril betukre. Az elmult valasztasok es kozvelemenykutatasok altal mutatott Fidesz-csokkenes egyik oka egyertelmuen a part Europa ellenessege, a Fidesz szavazo taboranak nem agyatlan es nem erdek szavazoja mindig is atlantista volt, es soha nem lesz a keleti nyitas hive. Marpedig a magyar demokraciara es Magyarorszagra a legnagyobb veszelyt mar rovid-kozep tavon is a keleti erdekszferaba valo attolodas jelentette. Az elmult idoszakban egyertelmuen kiderult, hogy a magyar szavazok tobbsege meg mindig Europa-parti.

Az is kiderult, hogy az EU is tud a maga burokrata modjan is erdeket ervenyesiteni, akar Mo-on is, ha mar ugy erzi, hogy a tagallam atlepett egy hatart. Ebbol a szempontbol a Junker Bizottsag soval potensebbnek tunik, mint a Barroso fele.

Es az is latszik, hogy a magyar kormany is vette az uzenetet, es belatta, hogy az EU-tol valo elszigetelodes teljes politikai ongyilkossag lenne. Egyreszt gazdasagilag totalis csod lenne az EU-s penzek nelkul, es ezt az oroszok biztosan nem potolnak, masreszt a sajat szavazoik sem tamogatnanak egy ilyen iranyt.

Vannak persze kulonutas korei a magyar kormanynak, de most mar egyertelmu, hogy tudja, hol a fal, es nem is all szandekaban nekirohanni. Csak szepen elmegy odaig. Ezzel pedig nincs is gond, a tobbi tagallam is ugyanezt teszi, csak mas temakban.

A Jobbik eloretorese elsore aggasztonak hangzik, de ez inkabb az oroszok altal penzelt europai neonacik eloretoresenek egy darabja, semmivel sem rosszabb vagy jelentosebb, mint a francia Nemzeti Front vagy akar az osztrak FPOe. Pont ugyanaz a bagazs, pont ugyanugy orosz penzzel a hatterben, pont ugyanolyan idiota neonacikkal es erdekemberekkel az eloterben. Vagyis aggaszto a jelenseg, de egyaltalan nem magyar specialitas, egesz Europaban ez van. Mint ahogy az sem magyar talalmany, hogy a kormanyon levok retorikaja radikalizalodik, es igy probaljak kifogni a szelet a neonacik vitorlajabol. Hogy ez most a bevandorlasellenesseg, a halalbuntetes, vagy barmi mas, az mar reszletkerdes, hol mi. De a jelenseg egesz Europara igaz (sajnos).

Ami nem fog javulni egyhamar, az a leszakado retegek anyagi helyezete, mert ez sajnos nem igazan erdeke senkinek. A kormanynak gyarakban dolgozo olcso tomegekre van szuksege a strategiajahoz, nem jol kereso diplomasokra. Ez valtozni szerintem akkor sem fog, ha barki mas lesz kormanyon.

Es ami javul, szerintem az emberek gondolkozasa. Egyre tobben jarnak kulfoldre, es nagyon sok minden beszivarog szep lassan. Es azert valoban nagyon komoly felujitasokm es epitkezesek is vannak orszagszerte, es van egy nagyon jol kereso, es egy normalis europai szinten elo (sajnos nem tul nagy) reteg is. Nyilvanvaloan hatalmas kulonbseg van a kulonbozo orszagreszek kozt, es mas ha valaki Budapestet nezi, mas ha Szegedet, mas ha Gyort es mas ha Ozdot. De ez megint nem magyar sajatossag, Ausztrian belul sem mindegy, hol elsz, a regi ipari reszeken ott is igen nagy a munkanelkuliseg es vannak komoly tarsadalmi feszultsegek.

Na roviden ennyi, de ha lenne idom, biztosan ossze tudnek meg szedni egy csomo dolgot, ami szerintem bizakodasra adhat okot, de a szemembe a legfontosabb az, hogy ugy tunik, megallt az orszag keletre tolodasa, es maradunk Europaban.

soad1221 2015.05.15. 11:13:17

@tableno: nevezheted hisztinek, de én meg értem amit ír. Amit mondasz, az az, hogy "kuss, neked nem kell aggódnod a jelen miatt, bezzeg sok más embernek, úgyhogy ne sírjál"

Én csakugyan nem vagyok rossz anyagi körülmények között, nincsenek napi megélhetési gondjaim, a csekkek fizetését nem kell halogatnom, a munkahelyem a lehető legbiztosabbnak tűnik, feleségem és 3 szép gyerekem van, nem érzem a torkomhoz szorított kést, szóval egész egyszerűen elégedett lehetek és vagyok is, mindazzal ami nekem jutott.... de... tudod amiket írt engem is zavarnak: mert nincs kiszámítható jövő a 3 szép gyerekemnek, 3 gyerek mellől nagyjából esélytelen a feleségemnek a munkakeresés, ebben a helyzetben velem bármi történjen - legyen a biztosnak tűnő munkahely elvesztése, egy baleset, egy infarktus, betegség, akármi... - hirtelen komoly probléma elé állítaná a családunkat, a magyar egészségügyről nem hinném hogy sokat kell írni, biztos, hogy látod...
Röviden: értem, ha nem érezte biztonságban azt a most éppen meglévő jólétet..

A beilleszkedés: ez jó kérdés, nyilván mindenki másképp éli meg, megy rajta végig... 2 év alatt nyilván nem lett egy hős gall, ha barátságosnak érzi a környezetét + látja a folyamatot, hogy fokozatosan egyre jobban tud beilleszkedni, akkor teljesen érthető, hogy pozitívan éli meg..
De nem tudom, ebben még nem volt részem.. :)
egyszerűen nem valótlant írt le, nem érezte jól magát...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.05.15. 11:19:57

Aki a magyarok nevében beszél, az most megint tartott egy iránymutató szófosást arról, hogy a nyugat mennyire folyamatosan támadja az ő mesevilágát.

Kifejezetten felemlegette, hogy egyesek szerint a nemzeti identitás levehető mint egy ing és ez mennyire gáz.

Egy másik érzésvilág is van a cikkíró keserűsége és a jobb oldali pártokrácia hurrá optimizmusa mellett.

A legtöbb ember semmilyen közéleti rálátást igénylő témát nem óhajt beengedni a tudatába!

Vélhetően a passzív, belefásult réteg és a nyíltan gyűlölködően magyarkodó réteg teszi ki azt a válsztási eredményt, hogy a két fasisztoid pártnak ugyan úgy 70% fölötti a kivívott elfogadottsága, mint a két civilgyilkos pártnak, amelyik eszkalálódó korrupciót szabadított a korunkra.

Amikor nem tetszenek nekünk az ilyen énfeltárás cikkek, amikor fáj olvasni hogy valaki így szakít a tehetetlenség korszakával, akkor azért ezeket az érzelemfelhőket is oda kell tenni a cikkíró érzelmei mellé!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 11:21:21

@Andras125: Én nem egészen erre gondoltam. Konkrétan, Mo. nagyon drága ország, a szolgáltatások színvonalát tekintve. Mármint ár-érték arányban. Persze, nyugati fizetésekhez mérten nem, de egy átlag magyarnak igen. Számtalan példát tudnék hozni, és persze sokan megcáfolnának. :) Anno jártunk nyugaton, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában stb. most meg itt élünk majdnem 4 éve. Látjuk a kontrasztot. Tehát véleményem szerint Mo.többé-kevésbé keleti (mit jelent az pontosan?) színvonalon szolgáltat, nyugati árakkal. De ez csak az én véleményem.

2015.05.15. 11:21:25

@DonTintoretto:

En nem gondoltam volna, hogy errol szolt volna a palyazat, de lehet en vagyok lemaradva par korrel, mert a jelek szerint a legtobb ember igy ertette a kiirast. :)

Ami az IT-s reszt illeti, a rendszergazda az istencsaszar, fejleszto csak a business csicskaja!! ;) :P

DonTintoretto 2015.05.15. 11:24:22

@fhdgy: Amit nehéz lerázni, az a csalódottság. Valójában ebből a posztból nagyon sok minden kimaradt, amiről szívesen írtam volna, de szerintem több bosszúságot okoztam volna vele magamnak, mint amennyit nyerek a kommentek között, vagy a szavazatok számában azzal, hogy az emberek jobban megértettek volna általa.

A csalódottság egy olyan tevékenységből kapcsán van jelen, ami a világ sok országában, Magyarországon pedig különösen megosztó, ezért részletekbe nem is szeretek menni, max szóban, de ez ugye itt nem lehetőség és nem is ismerek innen személyesen senkit.

Egyébként eszembe jutnak otthoni (ez esetben családi) esetek. Feleségem ismételten mutat valami állatos videót. "Kiborulok" rajta. Miért? Mondom, mert ezt vártad, hát nem? Ezért mutattad! Hogy "kiboruljak"!

Hogy jön ez most ide? Amiket leírtam azokkal egyetértek, de a hangvétellel nem feltétlen. Mint ahogy egy író sem feltétlen a saját mindennapjaiban megélt érzéseit adja vissza az írásában. Ezzel szemben valami mást, amit egy adott témához passzolónak tart. Ez a poszt egy pályázatra érkezett, amihez választottam egy erős hangnemet, amit az első pályaművek is bizonyára befolyásoltak. Túl sok rám vonatkozó következtetést levonni belőle felesleges, arra inkább az előző két írásom alkalmas. (Már amennyiben valaki tényleg ezzel szeretné múlatni az idejét)

tableno 2015.05.15. 11:25:36

@HardPötty: ez teljesen igaz, de épp az a bajom, hogy a posztoló egy pesti középosztálybeli környezetből jött, és úgy mordorozik.

DonTintoretto 2015.05.15. 11:28:58

@Ödenburger [Hu/At]: Szerintem nincs "helyes" megközelítés, illetve minden megközelítés helyes.

Látod, pont erről beszéltem :) De mi az informatikus számodra (és mások számára)?

Nekem az informatikus egy gyűjtőfogalom, amibe beletartozik mindenféle munkaterület amiket felsoroltam és még sok minden más is. De emlékszem, valamelyik kommentelő azt írta, hogy "sértésnek" veszi ha őt programozó létére informatikusnak titulálják.

tableno 2015.05.15. 11:29:01

@soad1221: Amit mondasz, az az, hogy "kuss, neked nem kell aggódnod a jelen miatt, bezzeg sok más embernek, úgyhogy ne sírjál" - nem ezt mondom. Hanem azt, hogy neked otthon sem volt olyan rossz, most meg kifejezetten jó, úgyhogy fura, hogy pont te rinyálsz a sanyarú magyar sorsod miatt, és zombizod le azokat, akiknek valószínűleg nálad sokkal jobban meg kell küzdeniük a mindennapi életért.

2015.05.15. 11:35:12

@DonTintoretto:

En nem is a helyes megkozelitest hianyoltam, hanem a korrekt megkozeleitest. De termeszetesen a szubjektiv erzesek alapjan megirt posztok sosem lesznek korrektek es nem is feladatuk reszrehajlas-mentesen bemutatni a dolgokat. Csak nekem viszont az ilyen irasok nem tetszenek. :) De ettol meg van letjogosultsaguk, csakugy ahogy az en kritikamnak, es az en kritikam kritikajanak is. :)

DieNanny CH 2015.05.15. 11:39:42

@maxval bircaman szerkesztő:

Amilyen történeteket tudok, azok pont az ellenkezőjét bizonyítják. Ha valaki nem fizet, és feljelentem, a bíróság kb fél évig ül az ügyemen, és addig sem kapok pénzt. Kilakoltatni meg úgy tudom, november 1-től február végéig nem lehet (vagy valahogy így.).
Úgyhogy tévedsz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 11:39:49

@tableno:

"Főleg mert egészen eddig próbáltam "harcolni" azokkal, akik szerint ez a blog csak Magyarország fikázásából áll."

Abból áll bizony. Ez a tény.

Hozzáteszem: ez természetes reakció a legtöbb esetben. A kitántorgó ugyanis nem érzi jól magát új hazájában, így saját magát állandóan győzködnie kell, erre szolgál a valóság teljes elferdítése Mo-gal kapcsolatban. Innen jön a "diktatúra", az "éhbér", a "lakosság kétharmada éhezik", meg a többi sületlenség.

Itteni példa: a legvadabb, elfogultan negatív, bolgárellenes nyugati vagy magyar szájából sem tudsz annyi rosszat hallani BG-ról, mint egyes kitántorgó bolgároktól. Sokszor egyenesen paródiaszerű dolgokat, mint pl. be kell vezetni BG-ban az angolt tannyelvként, törölni kell a cirill ábécét, be kell tiltani a bolgár történelem tanítását, s hasonló ökörségek. Annak idején én voltam a legaktívabb hozzászóló egy bolgár netes fórumon, s több paródiát is írtam ezekről. Éppen gondolkoztam, hogy ezeket lefordítam magyarra és felteszem a BircaHang Média lapjaira.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.05.15. 11:39:49

Tökéletes és igaz.
Példával illusztrálom: külföldön csak akkor vagyok depis ha nem sikerül a képviselő fánkom krémje, de miután egy hete itthon vagyunk látogatóban az egész családom depressziója átragad rám, ergo itt minden egyes embernek csak a kibaszott problémáival ütközöm és egy arborétumi sétát nem lehet élvezni mert még akkor is csak a panasz, panasz, panasz, kezdve azzal hogy drága a belépő...

MRN 2015.05.15. 11:39:49

@HardPötty: szerintem volt már olyan poszt, amit nem kritizáltak szét. "Azzal tisztába vagytok azért ugye hogy minden egyes írás vagy HA poszt esetén emberek gondolatait érzelmeit kritizáljuk?"
Inkább azt, ahogy megnyilvánul az illető, ahogy azokat az érzelmeket, gondolatokat kifejezi.

Golf2 2015.05.15. 11:39:49

@Kiég3tt: maradjunk annyiban hogy itt se mindenki zombi

illango pillango 2015.05.15. 11:39:55

@Lex D'Arquebus: + 1. szépen megfogalmaztad. Amikor hazamegyek, akkor látom a szegénységet (Németországhoz képest), pl. omladozó falú házak, ápolatlan kertek, melegítős emberek hada (itt pl. senki nem jár az utcán melegítőben, csak, ha sportol), hajléktalanok tömege a parkokban, de ezzel együtt szeretem Magyarországot, és mindig magyar maradok, akár van német útlevelem, akár nincs.

Thor vagyok 2015.05.15. 11:40:08

@tableno: Hát igen. Ez egy szar. Közhelyek, nyavalygás, dráma, ismétlés, nulla egyéni történet. Ilyenből még kétszázat, minek?
Írjuk inkább, hogy a kutya harap, éjszaka sötét van, nyáron meleg. Azok is igazak lesznek és pont ennyi értelme blogot írni róla.

MRN 2015.05.15. 11:42:21

@soad1221: Na, most pont az általad felvázolt indokok (jövőféltés) csupán két szó erejéig szerepelnek a posztban. "Nem szerettem volna megkeseredett, csalódott, kilátások nélküli emberi ronccsá válni, mint oly sok magyar."
Sokkal inkább ilyenek: "Nem szerettem volna egy olyan környezetben élni, ahol túltengenek a negatív ingerek. "
Tehát ezek zavarták, nem a biztonság volt a gond. Persze, ezt is megértem. De akkor is azt gondolom, hogy éppen azt ekézi, amit maga is gyakorol.

DonTintoretto 2015.05.15. 11:46:38

@tableno: És mit szólnának azok, akik a Földközi-tengeren süllyedtek el? (De említhetnénk annyi más példát...) Borsod, mint mordor? Mihez képest?

De szerintem ez természetes, általában nem rosszabb helyzetben lévőkhöz hasonlítgatjuk magunkat. (Holott néha annak is van értelme!)

tableno 2015.05.15. 11:48:35

@DonTintoretto: ezt most nem értem. Komolyan gondoltad te egyáltalán a posztodat?

MRN 2015.05.15. 11:51:23

@Suvahe: Lehet, hogy az itthon maradt családodnak kicsit több aggódni valója van, mint a képviselőfánk krémje...?

tableno 2015.05.15. 11:57:35

@maxval bircaman szerkesztő: "A kitántorgó ugyanis nem érzi jól magát új hazájában, így saját magát állandóan győzködnie kell, erre szolgál a valóság teljes elferdítése Mo-gal kapcsolatban. Innen jön a "diktatúra", az "éhbér", a "lakosság kétharmada éhezik", meg a többi sületlenség" - na ez viszont ugyanolyan baromság, mint a zombizás. Van ilyen is, de ott előbb-utóbb megfordul a dolog, és az illetőből hatalmas hazafi lesz (ismerünk itt a blogon is rá példát). Sokan vannak, akik tényleg jól érzik magukat kint.

DonTintoretto 2015.05.15. 11:58:52

@Ödenburger [Hu/At]: Természetes, hogy van. Amíg nincs szó személyeskedésről - és a HA közönsége szerintem átlagon felüli - addig ez teljesen rendben van!

Egyébként engem is érdekelne egy pozitívumokat tartalmazó poszt (tudom, nem ígérted). Miután beküldtem ezt a pályázati anyagot, jártam Pesten, de őszintén szólva az alapján nem írnék pozitívabb hangvételű posztot. Nem országos dolgok miatt, nem az építkezések hiánya miatt (hiszen van sok, ahogyan azt írtad), hanem olyan mindennapi dolgok miatt, amiket nehéz lenne egy kommentbe belesűríteni. De ha egy mondatban próbálnám összefoglalni: értelmes és egyébként az élet más területein vidám emberek annyira kilátástalannak látják a jövőjüket, hogy az kétségbe ejtő. És ez tényleg szomorúbb, mint az amikor bizonyos szolgáltatók, áruházláncok szent meggyőződése, hogy te vagy értük.

DonTintoretto 2015.05.15. 12:03:33

@tableno: Komolyan gondolom a magam módján, de ha nem egy pályázatra érkezik, akkor valamivel más tartalommal és más hangvétellel születik meg.

Amit mondtam az előzőben: valakit zavar, hogy konszolidált körülményekből "mordorozok", de Borsodból mondjuk elfogadhatónak tartja. És mit szóljon valaki, akinek a borsodi körülmények paradicsomiak lennének? Mi alapján húzzuk meg a határt hogy mi a "mordori" és mi nem.

Na jó étvágyat mindenkinek!

Gizi06 2015.05.15. 12:08:05

@Ödenburger [Hu/At]: Miert foglalkoznak azzal , ami otthon van? Mert a hazank es a csaladunk ezt eli meg....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.15. 12:29:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Tenyleg nem ismeritek a Magyar Hiszekegyet? Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazaban. Hiszek egy isteni orok igazsagban. Hiszek Magyarorszag feltamafasaban! 1920-as evekbol. A rendszervaltad utan a MIEP majd a Jobbik kedvenc jelmondata.

Csodabogár 2015.05.15. 12:33:40

@petrasp: Csatlakozom. Már egy ideje itthon élek, nyugdíjasként. Nagyon sok itteni nyugdíjassal vagyok kapcsolatban, de semmi sírás-rívást nem tapasztalok. Velem udvariasak az üzletekben is ahová járok, igaz nem várok semmi mosolygós csicsergést. Bárhova megyek normális kiszolgálást kapok. Mindehhez járnak Budapest kulturális lehetőségei. Hangversenyek, szinházak stb. Természetesen ugyanezt megkaphatnám pl. Bécsben is, csak ott nem tudnám megfizetni.
Minden esetre, azt hogy itt csak gyászhuszár zombikkal lehet találkozni, kikérem magamnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 12:33:44

@bpetya75: " Melyik fejlett országban teheted ezt meg bárhol? " Például Svédországban.De szerintem bármelyikben.Úgy képzeld el, hogy a többemeletes lakóházak földszinti lakásainak is vannak erkélyei, ahonnan csak az nem visz el valamit, aki nem akar.És senki sem akar.Ez a legdurvább...
Magyarországon eleve nincs a földszinti lakásoknak balkonja (ez első kézi tapasztalat) mert hogy onnan úgyis minden csak eltűnne.

soad1221 2015.05.15. 12:34:57

@tableno: nem a sanyarú magyar sors miatt rinyál.. amiatt, hogy szar hangulata van. Amit egyrészt okoznak a sanyarú zombik (nem részletezi, nekik miért van ez, és még csak el sem ítéli), egyszerűen rossz lesz a közérzete már akkor is, amikor egy boltba megy vásárolni, mert már mindenhol ezt tapasztalja...
Az hogy kinek mennyire kell megküzdenie meg tök relatív. Gondolom a posztoló sem csak ült és malmozott, könnyen lehet, hogy napi 10-12 órát dolgozott ő is, egyszerűen szakmájából-tudásából-szorgalmából-szerenécséjéből adódóan jobban megfizették.
Ezt a részét már inkább te érted/érzed bele, nem?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.05.15. 12:35:27

@maxval bircaman szerkesztő:
Pont Mo-on könnyebb kirúgni a bérlőt, mint nyugaton.

Es ez tapasztalat vagy ,,csak,, torvenyismeret?
En nem igy tapasztaltam...!!!

jOeker 2015.05.15. 12:45:05

@Lex D'Arquebus: hadd álljak be a sorba én is. Nekünk se volt hű de jó MO-n, de annyira rossz sem. Én középszerűnek mondanám. Nálunk is édesapám kezdte meg a sort és ő sem örökre tervez, viszont még maradunk. Maradunk mert nagyon sok lehetőség megadatott itt ami MO-n nem, mégsem köpködünk haza és hirdetjük az igét, hogy hülye aki ott marad. Nem felejtettük el honnan jövünk és mit kaptunk az országtól. Én életben sem lennék a sokat mocskolt egészségügy nélkül, köszönöm a hihetetlenül rossz oktatási rendszernek, hogy tudásban a társaim előtt járok bőven. Amikor visszalátogatok MO-ra a szolgáltatói rétegben én is azt látom, hogy sokan közülük unott fejjel és takarodj innen morállal dolgoznak, de ez nem feltétlen az ő hibájuk mert az első megkapott mosolyuk után változik a hozzáállásuk és nagyon segítőkészek lesznek. Pedig ez még csak semmibe sem kerül nekünk akik igénybe vesszük a szolgáltatásaik. A beszélt nyelv nem hiányzik több okból sem, egyrészt a németemmel nincs baj, másrészt találtam itt nem egy magyar embert akivel pont tudok eleget az anyanyelvemen beszélni ahhoz, hogy ne hiányozzék. Az otthon fogalma viszont elveszett már és nem azért mert itt megtaláltam volna azt, hanem mert a család és a gyerekkori barátok a szélrózsa minden irányába szét szóródtak, más városok, országok. A helyek még mindig vonzanak mert nagyon sok emlék köt a poros kisvárosomhoz ahol egy egy fa, játszótér, vagy épület elsétálva meghatódva zúdulnak rám a szebbnél szebb emlékek. Ezt a sok kesergő posztot meg nem értem, vagyis hát, de, értem csak nekem valahogy nagyon lehúzzák a blogot, egész eddig minden nap 5-10 perccel előbb jártam egyetemre reggelente, hogy gyorsan elolvassam miről írnak itt, mert előadások közt már a barátokkal vagyok és nincs rá lehetőségem, viszont ez a sok negatívkodás nagyon elveszi a kedvem.

@diggerdriver: -nek nagyon gratulálok a színdarabjához, biztos jó érzés lehet ez az egész. :) Olvastam a posztot is, nagyon tetszett.

tableno 2015.05.15. 12:46:10

@soad1221: már elnézést, de a posztoló már két éve a Francia Riviérán él és dolgozik a saját szakmájában! Mégis mi a lópikulától van rossz kedve?!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 12:48:36

@bpetya75: Az a baj, Magyarországon ez az igen ritka kivétel.
Nekem valahogy olyan sztorijaim vannak barátoktól, stb, hogy bezárt kert mögötti bezárt garázsból is ellopják a bicikliket...
Ami nincs lehegesztve, lebetonozva, azt viszik.

HardPötty 2015.05.15. 12:49:21

@tableno: :) innen nézve jogos a kérdés. :)

tableno 2015.05.15. 12:50:05

@~~Babette~~: na, most leesett az állam. Neked ez tetszett?

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 12:52:13

@diggerdriver:
de, sotet, mint a neger segglyuka. najo, az lehet, h rozsaszin, de erted.
sotet
naprol napra mondhatnek peldakat, ezt szo szerint mondom, szinte minden napra esik valami

a legutobbi, amit lattam, egy nav level volt, amiben kozoltek az ugyfellel, hogy vegrehajtast tettek a szamlajara, majd kozoltek, hogy a vegrehajtasi dijat atutalassal vagy bankkartyaval tudja befizetni. pássz.
sirok, bzmg.
es ezt a fonok alairja, az ugyintezo meg kikuldi, es nem, nem jut eszebe, hogy akkor most mi lesz

SzZoole 2015.05.15. 12:52:19

@geegee:
"Magyarországon eleve nincs a földszinti lakásoknak balkonja (ez első kézi tapasztalat) mert hogy onnan úgyis minden csak eltűnne."
Tévedsz,Nyíregyházán sok földszinti lakásnak van erkelye,de azok egytől egyig vagy be vannak racsozva vagy be vannak uvegezve.

DieNanny CH 2015.05.15. 12:52:32

@zöldeketbeszélek:

De ismerem. Arra reagáltam, amit Max írt, miszerint mi csak akkor fogadnánk el Mo-t, ha nyugati keresetek és életszínvonal lenne.

bpetya75 2015.05.15. 12:53:22

@Ödenburger [Hu/At]:

"Es ami javul, szerintem az emberek gondolkozasa. Egyre tobben jarnak kulfoldre, es nagyon sok minden beszivarog szep lassan."

Maximálisan egyetértek. Többek között ez az, amit Don és még jó csomóan nem látnak. Nem csak picsogással, gyászhuszárkodással és zombiharapdálással szórakoztatja magát a magyar társadalom, igenis van fejlődés, vannak előre mutató dolgok.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Ez igaz, de nem hiszem, hogy bármennyire is kiemelkedne a hely a magyar átlagból.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 12:53:31

@tableno: mdg nem olvastam vegig a kommenteket, de az a tippem, hogy a kinn eloknek nem tetszik, az itthon elokbol meg azoknak tetszik, akik el akarnak menni

rumitom 2015.05.15. 12:55:38

@HardPötty: ezt minden poszt es komment margojara!

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 12:56:58

@Pucuka(Dne): kesz vagyok a nevedtol, en a kutyakat szoktam neha puculkaknak hivni:-):-):-)

bpetya75 2015.05.15. 12:57:16

@geegee:

Könnyen lehet, hogy ebben nagy a különbség a keleti és a nyugati országrész között. Meg az is belejátszhat, hogy nem éppen csúcs modellek. Se a bringák, se a fűnyíró ;-)

SzZoole 2015.05.15. 12:57:32

@~~Babette~~: mi lenne,a nav ugy gondolja,hogy majd kifizeti az agynemuben tartott pénzből
Utánna meg majd baszogatja,hogy miből tudta kifizetni,ha zárolva volt a számlája
Azert a nav sem hülye:((de)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 12:58:11

@Pucuka(Dne): apu megengedi, h fonn legyel a fb-on?:-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.15. 12:58:18

@Ödenburger [Hu/At]: szerintem ez egy posztnak is simán megállja a helyét.
Egyébként képzeld, a svéd neonáci párt a napokban jelentette be a felolszlását, mert a tavalyi választásokon a megcélzott 4000 szavazatnak csak töredékét sikerült elérniük.
(ez is olyan svédes komótos náczulás: van egy célunk, ha azt nem sikerült elérni, szépen belátjuk és csinálunk inkább mást) :))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 13:00:52

@Zoole[uk]: de nem tudja kifizetni onnan, mert a nav nem fogad el keszpenzt. csak bankszamlarol. de azt meg zarolta.
a kovetkezo lepes az lesz, h megbirsagolja erte.:/

tableno 2015.05.15. 13:01:36

@Réka ‎: ez tetszik. Nem a zsidó szabadkőműveseket hibáztatják? :)

SzZoole 2015.05.15. 13:02:37

@~~Babette~~: ertem en:)
Nem tudok erte mit mondani,vagyis tudnék,de mégse

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 13:03:21

@Saman: mondjuk a szofosas kritizalasa a te szadbol meglehetosen vicces:-)

SzZoole 2015.05.15. 13:04:18

@tableno: nem tudtad,hogy a világ minden gondjaert/bajaert a zsidók a felelősek:)

bpetya75 2015.05.15. 13:04:40

@geegee:

Stockholmban is? Mindenütt? Az alapján, amit Rékánál olvastam pölö a koldusmaffiáról erősek a kétségeim. Az arányokkal van bajom. Vagyis az aránytalansággal. Mo-n kizárólag feketével lehet festeni, nyugatabbra meg csak rózsaszínnel? Ennél sokkal árnyaltabb a helyzet, de most ezt mintha csak Tableno meg Ödenburger képviselnék.a társaságból.

soad1221 2015.05.15. 13:06:17

@maxval bircaman szerkesztő: mondjuk egy blog, ami arról szól, hogy emberek kitelepültek az országból, és leírják, hogy miért..
Na, szóval nehezen tudnám azt elképzelni, hogy "hát csak mert épp arra jártunk, gondoltuk bekopogtatunk egy cégnél, és hát, hopp, nem itt ragadtunk.. persze otthon is minden tök szuper volt, csak így alakult" :)

persze, jórészt a negatív dolgokról szól, hiszen ha nem akkor nem ment volna ki szinte senki, nem?

Én rendszerint megvédem Mo-t, ha butaságot olvasok róla, de a mai posztban nem volt leírva semmi hazugság.. személyes tapasztalat, érzés... kicsit sötétebb, mint ami a valóság...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 13:06:31

@illango pillango: itthon a melegito olcso. meg a terepmintas gatya. csak ennyi

bpetya75 2015.05.15. 13:07:29

@~~Babette~~:

Mi ebben a probléma? Befizet valamennyit a számlájára, a Nav leemeli róla, és kész. Van fizetési hajlandóság? Van. Akkor?

Mr Long 2015.05.15. 13:08:51

@soad1221: "Na, szóval nehezen tudnám azt elképzelni, hogy "hát csak mert épp arra jártunk, gondoltuk bekopogtatunk egy cégnél, és hát, hopp, nem itt ragadtunk.. persze otthon is minden tök szuper volt, csak így alakult" :)"
Van ilyen. Fejvadasz keresett erdekelne melo? miert nem. Majd koltoztunk. Igaz nem ragadtunk itt :D

Observer99 2015.05.15. 13:08:56

Don Tintoretto összes magyarázkodását figyelmesen elolvasva, úgy gondolom, jó lett volna a poszt elején az alábbiakat rögzíteni:

Ez a poszt a képzelet szülötte, minden hasonlóság valós személyekkel, helyzetekkel, helyszínekkel csak a véletlen műve!
Kéretik a posztot írói munkásságom részének tekinteni!

MRN 2015.05.15. 13:09:01

@jOeker: Ezt egy kicsit bővebb lére engedve simán beküldhetted volna a pályázatra. Üdítő lett volna. :)

kardio1 2015.05.15. 13:09:35

@bpetya75: En is egyetértek veletek! Ne érezd olyan magànyosnak magadat :)

soad1221 2015.05.15. 13:11:33

@tableno: már hogy volt, itthon...
pont azt írja, hogy ott jó, itthon szar - csak hogy sarkítsam.. :)

bpetya75 2015.05.15. 13:11:55

@soad1221:

Én nem így látom. Szerintem ez nem kicsit sötétebb a valóságnál. A posztban minden fekete, ami Magyarországgal kapcsolatos. Nem véletlenül hozta szóba Tableno Mordort.

soad1221 2015.05.15. 13:13:23

@Mr Long (UK): na azért nem teljesen ugyanaz, de persze nyilván előfordul...
azért kíváncsi lennék, hogy 100 kinti magyarból ez hánnyal történt meg :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 13:15:45

@bpetya75: nemnem, tevedes. egy bizonyos osszeget rajtakell hagynia, ezt most pontosan nem tudom, h a minmalber vagy a minimLnyugdij valahanyszorosa.
tehat ugy menne, hogy rateszi a tartozast, plusz ennyi osszeget, akkor a nav elviszi a reszet, leveszi a zarolast, majd utana tudja utalni vh dijat.
a vh dijat nem inkasszalja, az utalni kell.
vh dij hatarideje mittomen 15 nap, tehat ezt ennyi idon belul kene megcsinalni, ha nem akarja, hogy meg azert is megbuntessek.

na ezert hivjak mao-ot abszurdisztannak.
es en ezert szeretnek akkor is elmenni innen, ha penzugyileg elegedett lennek.

soad1221 2015.05.15. 13:18:37

@bpetya75: de írt olyat ami nem igaz?
ok, sokkal sötétebb a valóságnál, én benne élek, azért látom, hogy nem ennyire rossz itt élni. De amit leírt valóban van és tud ez fojtogató lenni...

Nem gondolnám, hogy ez egyébként Mo specifikus, ha kint éppenséggel nem talál nyitott emberekre akkor nem érezné magát jól ott, másképpen értékelni az itthoni komorságot is.. Hát nem így volt...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 13:19:20

@Zoole[uk]: Én még télleg nem láttam ilyet, akkor ezt visszavonom.Kecskefalván, meg bárhol, ahol eddig jártam mindenhol a lakás belseje nagyobb annyival, mert ki van tolva a fal a "balkon" széléig.

bpetya75 2015.05.15. 13:20:07

@jOeker:

+1

@kardio1:

Gondolkodtam rajta, hogy nevesítsek-e valakit, de arra jutottam, majd szól, aki hiányolja magát. ;-)

tableno 2015.05.15. 13:20:18

@soad1221: ehhez képest itt van, a saját szavaival, hogy VALÓJÁBAN miért költözött ki. Nem, nem a zombik miatt.

hataratkelo.blog.hu/2013/09/20/irany_a_riviera

bpetya75 2015.05.15. 13:23:34

@~~Babette~~:

Ez marha érdekes. Nekünk most áprilisban lett kinullázva a céges tartozásunk. Addig nullázgatták a számlát, amíg ki nem egyenlítették a tartozást. illetve tovább mentek volna, mert a végrehajtási és a folyószámla egyeztetése nem sűrűn történik meg, de figyeltem, így nem tudtak többet nyúlni a kelleténél.

Szóval nem értem, amit írsz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 13:25:03

@~~Babette~~: " hogy vegrehajtast tettek a szamlajara, majd kozoltek, hogy a vegrehajtasi dijat atutalassal vagy bankkartyaval tudja befizetni. pássz.
sirok, bzmg."

Ez qrvanagy... :-)))
És simán lehet, hogy ennyi eszük is csak nekifutásból van...
Ezért kell kerülni otthon mindenfajta banxámlás használatot, vagy folyton kiszedni, ha komolyabb pénz érkezik.Tudom, középkor ez, és télleg, de muszáj valahogy védekezni.

bpetya75 2015.05.15. 13:26:47

@soad1221:

Részigazságok. Ha felsorolom egy ember rossz tulajdonságait, akkor korrekt módon bemutattam őt? Ezért írtam neki, hogy a posztban hazug módon ír az országról, és ezt tartom.

Mr Long 2015.05.15. 13:32:19

@bpetya75: 1. szabaly: Moval kapcsolatban nincs jo tulajdonsag, ha Nyugathoz hasonlitjuk.

soad1221 2015.05.15. 13:33:00

@tableno: cseles, nekem eszembe nem jutott ez a poszt, pedig emlékszem olvastam.. :)
Nem látok senki életébe, lelkébe, jó eséllyel viszont azt tudom mondani, hogy:
1. aki kiment, annak szar volt a hangulata itthon
2. aki kiment, több pénzt, magasabb életszínvonalat akart elérni
3. aki kint maradt, bejött a számítása.

az első kettő nyilván együtt kellett, hogy jelen legyen, hiszen akkor nem indult volna el.
Ez csak egy sötétben látó poszt, nem ilyen Mo, neki viszont igen, ezt el lehet fogadni még ha nem is értek egyet vele mindenben...
A múltkori Radnóti könyvégetős pedig hazugság volt, azt a látszatot keltve, mintha itthon ez mindennapos lenne, pedig nagyon nem.. Sőt a normálisabbak ezen már csak "röhögtek" és fogták a fejüket, hogy tejóégezekdehülyék..

soad1221 2015.05.15. 13:37:48

@bpetya75: szerintem nem jó a hasonlat, részigazságok igen.. de számára ezek nagyobb súllyal nyomnak a latba mint a jók.
nem objektív jellemzés volt, így pedig szükségszerűen részigazságokból áll.
Ha csak a jót írná, ugyanígy hazugságot emlegetnél?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 13:41:09

@Mr Long (UK): Vagyunk itt néhányan (nem sokan), akik Mo-ot nem csak a nyugathoz hasonlítjuk. A baj az, hogy a nem nyugathoz képest is jó pár dologban már lépéshátrányban van. Ez a legnagyobb probléma szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 13:41:27

@~~Babette~~: :-)))))))))))))))))
Ne bántsd, egész szépen javul már egy jó ideje... :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 13:50:04

@bpetya75: mert a ceges fizetesi szamlat kinullazhatja.
maganszemely bamkszamlajan ott kell hagynia egy osszeget.

mar meseltem egyszer ( es ez dzsidzsinek is fog tetszeni @geegee: )
egyik even volt egy vegrahajtas a vallalkozasi szamlan, mert a befizetestnem konyveltek le.. nos, nem voltak hajlandoak levenni a szamlarol a vegrehatjast, ezert azt csinaltak, h elvittek a rajta levo osszeget, majd eszrevettek, hogy mar be van fizetve, ezert visszautaltak. ekkor csokkent a szamlan a vegrahjtasi osszeg, es megjelent a visszautalt. ekkor ujra elvittek, majd ismet eszleltek, hogy nem kell, es visszautaltak. ezt megcsinaltak vagy otszor, mire elfogyott a szamlarol az inkasszo.

(egyebkent direkt nem csimaltam semmit, amikor elkezdodott, kivancsi voltam, meddig mennek el az oruletben.
hat elmentek a vegeig.
esz megall.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 13:51:05

@geegee: nem bantom, igazad van, csak rohogok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 13:57:10

@bpetya75: .Itt egy szirszar kerti bútor kb a gyerek műanyag vödrével van egy szinten.Amit én látok, az az, hogy semmi ilyesmit nem visznek el.A biciklik sincsenek semmihez se lelakatolva a legtöbb esetben, hanem csak saját magughoz, a kerék a vázhoz.Egész komoly ufó-grillek álltak hármasával a bevándorlós környéken.Hát ha nem hiszed, te dolgod, engem különösebben nem izgat.Én nem festek semmit semmilyen festékkel, csak azt írom, amit tapasztalok...
Kocsit, robogót lehet, hogy lopnak, de az még egyszer mondom, nem a kerti bútor szintje.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 14:08:30

@Mr Long (UK): Miért, van?Mondjál már lécci hármat... :-)
Télleg érdekelne.Én most így egyet se tudnék felsorolni azon kívül, hogy kevesebb a bevándorló.Na de vajon miért...
Szóval télleg olvasnám.

Mr Long 2015.05.15. 14:13:29

@geegee: Szamomra ugyan olyan UKban elni, mint Mon. Leszamitva a penz reszet, az jobban megeri itt. De masban nem jobb szamomra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 14:14:14

@~~Babette~~: hahaha, simán elhiszem...Nekem is volt érdekes esetem.Volt adóhátralékom, ev-ként.Télleg jogos volt, nem tudtam befizetni, mert nem voltak bevételeim.Reszkíroztam, hátha nem veszik észre... :D Észrevették, nagy dérrel-dúrral kiszámolták az összeget, fenyegetőztek.Valahogy kifizettem, (akkor már jobban ment, mert addigra abbahagytam a vállalkozósdit...) erre kicsivel rá visszautalták a harmadát, hogy ők is elszámolták...Na mondom, ti is értetek hozzá rendesen... :-)) Szóval apszolút jól jártam mindent tekintve.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 14:15:04

@qkuc: @Dragonlady (Bp, Hun): Ne haragudjatok hagy helyezzem kontextusa a dolgokat:
1. a poszt egy Mo.-hoz valo viszonyt leirasa palyazatra erkezett.
2. A poszt negativ hangvetelu mintahogy a szerzo hozzaallasa Mo.-hoz is az mivel csalodott az orszagban.
3. A merleg masik oldalan ott vannak a kulfoldi elet, pozitiv elmenyek, eleterzesek, amikre ebben a cikkben csak utalas torteni mert nem errol szol a palyazat.

Tehat Qkac-nak mint potencializ hataratkelonek a hasonlo posztok csak motivaloak lehetnek a kikoltozeshes.

Mint minden ugymond Mo.-t 'fikazo' posztban ott van elrejte a jobb kulfoldi elet alternativaja. Persze olyan posztot is olvastam mar ahol a kulfoldi elet semmivel nem volt jobb, az egyen nem talalta meg a szamitasat... sot. De akkor az erzodik is a posztbol.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 14:15:04

@maxval bircaman szerkesztő: ez igy van. Egyebkent nem tudom hallottad-e, hogy kb 2 eve lekorlatoztak a szirenak hasznalatat es mar tenyleg csak egy par magasan ulo embernek van.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 14:15:04

@tableno: @HardPötty: Bocsanat, a fovarost azert ne hasonlitsuk mar a videkhez. Mordor videken van, ez teny.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 14:15:04

@Ödenburger [Hu/At]: Koszi.
1. A politika teret nezve ez valoban pozitiv ahogy leirtad. En legjobban attol ilyedtem meg hogy ket part fog versengeni es mindketto kelet huzna, r-go nem lenne valasztas. Bar szerintem optimista a hozzaallasod es szebbnek latod a valosagot de ez jo :).
2. Az emberek gondolkodasmodja szerintem a legfontosabb es ezt most innen nem tudom megitelni hogy az elmult 4 evben milyen iranyban valtozott. Az viszont teny hogy sajnos (vagy szerencsere) egyre tobben hagyjak el az orszagot. Az eleg negativ jel es nem ugy latszik hogy valtozni fog a kozeljovoben.
3. Irsz a kozepretegrol, de ha oszintek akarunk lenni akkor ez a kozepreteg mindig is meg volt, en nem ugy latom hogy es pozitiv fejlodes.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 14:15:04

@VPBA: varjal... ertem mit mondasz, de az orszag listadban csak nyugati orszagok vannak. Keleten jartal mar? Romania, Ukrajna, Oroszorszag?
Igen Mo. a nyugathoz kepest keleti szinvonalban, de a kelethez kepest nagyon is nyugati. Itt megjegyeznem hogy az en mercemmel Mo. nagyon sokat fejlodott turizmus es 'customer servise' teren es en inkabb a nyugati (fejlett) csoportba sorolom.
Az ar az mas kerdes, sok mindentol fugg. Abban egyet ertek hogy a keresetek aranyaban bizony draga, de ez nagyjabol mindenrol elmondhato es a hibat a kereset oldalon... vagyis a netto kereset oldalon kell keresni.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 14:15:04

@maxval bircaman szerkesztő: biztos igy van ahogy mondod... akulfoldiek elhitetik magukkal hogy jol dontottek mikozben kenyszerkepzettek altatjak magukat... es megis:
1. olyan hazban laknak amiket Mo-n magazinokban nezegetnek
2. olyan autokkal jarnak amiket Mo-n magazinokban nezegetnek
3. olyan helyen udul amiket Mo-n magazinokban nezegetnek
4. Ha beteg lesz, nem arckonyvon gyujt adomanyt hanem kifizeti a kezelest zsebbol vagy biztositotol.
5. Ha boltba megy nem a lertekelt reszt veszi celba.
stb.

Ja, hogy tobb Mo-rol ugyanez elmondhato? Persze, biztos van par csalad aki egy el... en nem sok ilyet ismerek. Es igen, kulfoldon sem mindenki igy el, de aranyabin nagyobb az esely.

SZIZS 2015.05.15. 14:15:10

@~~Babette~~: Ha Apukamra gondolsz ot nem erdekli a net. Ha a Diggerre, o meg nem szol bele. :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 14:16:47

@Mr Long (UK): Akkor nem irigyellek...Én nem ismerem Úkát, csak a ti (ott élők) elmondásaitokból.De eddig jobbnak tűnt azért...Na mindegy.
Remélem azért nem állsz be Hinta2-nek... :D

Mr Long 2015.05.15. 14:23:35

@geegee: Nyugi nem fogok. Ez szemelyes velemeny, kb mint a posztok, szoval van aki maskepp latja. Itt is jol kell keresni, hogy mondjuk jo helyen legyen lakasod, vagy szep uj kocsival jarjal, termeszetes legyen az evenkenti kulfoldi nyaralas.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 14:26:36

@Andras125: haha, teccik ez a magazinokban nézegetnek-duma.Télleg így van, nekünk is így volt.Pedig rohadtul nem toronyórákat lánccal nézegettünk...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 14:29:22

@Mr Long (UK): Elhiszem.Én mondjuk úgy vagyok ezzel, hogy ha a lehetőségeimhez igazítom az igényeimet, akkor gyári munkásként, meg a gyár vezérigazgatójaként is lehet menni nyaralni.Nyilván nem ugyanoda.De lehet, külföldön.Magyarországon már nem tudtuk semennyire se leadni az igényeinkből, nem lett volna hova.

2015.05.15. 14:35:51

@Ödenburger [Hu/At]: Az sajnos nem változik, aminek ténylegesen kellene. Emberi hozzáállás, és a "rendszer".

blackhairlady 2015.05.15. 14:36:45

@Ödenburger [Hu/At]: Szerintem nem foglalkoznak vele annyit, nem ez tolti ki a napjaikat, csak mivel ez a tema most, nagyon tomenynek tunik.
Kenytelen vagy az osszes erzesedet egy rovidke posztba leirni, ami olyan hatast kelthet, hogy csak picsog allandoan.
En biztos vagyok benne, hogy akik ide irnak, es negativ kritikakat, nem ezzel kelnek es fekszenek. Egyszeruen csak osszefoglaltak egy iromanyban az evek tapasztalatat.

ZOH 2015.05.15. 14:37:03

jó írás, grat!

ZOH 2015.05.15. 14:37:03

@HardPötty: "Azzal tisztába vagytok azért ugye hogy minden egyes írás vagy HA poszt esetén emberek gondolatait érzelmeit kritizáljuk? Szerintem ez valahol nagyon perverz. A tetteket és végrehajtási módokat lehet kritizálni. De nem! Megmondjuk hogyan kéne érezniük és gondolkodniuk. Ez szerintem a magyarok legnagyobb rákfenéje. Ezért nem osztják meg az őszinte gondolataikat az emberek. És ezért kell mentegetőzniük amikor megnyílnak.
Megnyílsz és akkor valaki belédrúg, hogy te barom nem érezhetsz így mert 10-20 másik ember sem így érez."

ahh, hibátlan... respect!

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 14:37:03

@bpetya75: A palyazat nem Mo bemutatast kerte hanem az egyen viszonyat Mo-al... ki, hogy eli meg. Hagy tudja mar a szerzo hogy neki mi a benyomasa...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 14:50:16

@Andras125: Nem jártam még keleten (csak férj elmondása alapján sejtem, mi van ott, mert hogy ő már járt az általad említett országok közül kettőben), de Albániában élek.:) Ezért írtam, hogy látom a kontrasztot.

pappito · http://pappito.com 2015.05.15. 14:51:41

@bpetya75: "Az első fele a vágyálom kategória, és ezt szerintem Te is tudod. Melyik fejlett országban teheted ezt meg bárhol? "

mármint kinn hagyni a kerti bútort ami reggelre is meglesz? ez egy vágyálom?
szerintem én fejlett országban élek, a kerti bútor kinn volt egész nyáron, pedig kertkapu sincs, mert letépte szél és nem csináltam másikat.

tableno 2015.05.15. 14:52:38

@Andras125: hát igen, csak éppen a szerző maga is bevallotta, hogy túlzott, és nem volt teljesen őszinte...

tableno 2015.05.15. 14:54:25

@pappito: Új-Zéland fejlett ország?! Mármint Pápua Új-Guineához képest? :)))))

blackhairlady 2015.05.15. 14:54:42

@tableno: Menj el Somogyba, majd ott talalkozol vele:(

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.15. 14:55:27

@geegee: pár hete Ismaningban jártam (München melletti kisváros), szinte az összes kertesház kapuja nyitva volt, kerítés eleve max fél méteres volt, az udvarokon mindenféle értéktárgy, biciklik, szerszámok, anyagok lepakolva. Nyilván nem lehet sok tolvaj arrafelé. Itthon ezt nem tudnám elképzelni szinte sehol az országban, pedig nem olyan rossz a közbiztonság.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.15. 15:02:18

@tableno: őő biztos csak nem vágom a poént, de Újzéland kurvára fejlett ország, mindenhez képest.

2015.05.15. 15:04:14

@Zka:

Nyugat-Magyarorszagon ez azert egyaltalan nem ritka, sok faluban latom kirakva pl. a gyumolcsoket, lekvarokat is a kapu ele, es senki nincs mellette, becsuletkasszas alapon mukodik. Es ott van, tehat mukodik. Pont ez lenne a lenyeg, hogy van ilyen is, olyan is. Es Ausztriaban sem erdemes ejszakara a metronal lelancolva hagyni a biciklit, mert reggelre mar nem lesz ott (kollegammal megtortent). Mindenhol vannak tolvajok, es vannak becsuletes emberek.

2015.05.15. 15:06:46

"Az elso tavaszi napon ahogy begurultam a Maseratival a hazunk alatti melygarazsba (nalunk Monacoban csak igy lehet parkolni), megcsapott a meleg, es az izzadtsag- es hugyszaggal kevert meleg gumi es benzinszag, es eszembe jutott Kobanya-Kispest, es a Napszemuveges Geci, a 85-os soforje, aki mindig megvarta, hogy odaerjek pont az ajtohoz, es csak akkor csukta be, amikor mar ott voltam, minel nagyobb taska es szatyrok voltak nalam, es minel ehesebb voltam (ez a szatyorban levo fornettis zacskokbol latszott), annal tovabb csongetett, hogy azt higgyem megvar. Vajon hol lehet es mit csinalhat az a rohadek? Meg a Kockaskabatos Banya, a kedvenc ellenfelem a villamosrol, Mortal Kombatot jatszottunk az ulohelyekert, tiszteletremelto ellenfel volt amugy. Meg Jezus is eszembe jutott, nem az igazi marmint, hanem a csoves, aki cigit lejmolt es az egyetlen, akinek adtam is, mert nem volt aggressziv. Aztan eszembe jutott a tobbi telepi sutyerak is, meg a Csodalampa Presszo es Borozo es Szotyesz fotorzs, meg a masik, az oregebb, a fakabatok akik mindig kijottek ha balhe volt, meg Picsa, a haromlabu kutya akirol senki se tudta, hogy kie, uh de rohadt budos volt szegeny, mar vagy 10 eve nem ereztem azt a szagot, de akkor tokre ott volt Monacoban a melygarazsban, es azt vettem eszre magamon, hogy egyre tobbet gondolok a nyomorult proli eletemre, pedig mennyire utaltam, es mennyire vartam ra, hogy sajat Maseratim legyen, en akkor az egyik nap, amikor a Napszemuveges Geci becsukta elottem az ajtot es utana Jezus ellejmolta tolem az utolso cigimet, elhataroztam, hogy en marpedig megcsinalom, es elhuzok innen, es hercegekkel fogom egyutt tolni a kokaint, es nem leszek olyan frusztralt pocs, mint azok ott, a mocsadek Magyarorszagon.

Arra mar csak itt, Monacoban jottem ra mikozben koktelt szurcsolgettem az egyik Lounge Bar-ban, hogy a boldogsag lofaszt se er, ha nem oszthatom meg senkivel, es meg Karesz, a regi szomszed sincs itt, hogy beszelgessunk egy kicsit a politikarol, persze itt azert jobb, csakhat ertitek, mindig az kell, ami nincs, ha van Rolex, akkor pont a Karesz hianyzik, meg Picsa, szerintem amugy a Karesze volt csak nem vallalta. Szoval a boldogsag az mar csak ilyen, amugy egy kicsit a frusztracio is, hogy csak akkor van ertelme, ha a telepi sutyerakoknak is megmutathatom a Maseratimat. Persze rohadtul nem a Maserati a boldogsag, erre itt Monacoban amugy a Rolexek kozott elegge hamar ra lehet jonni, hogy a penz nem boldogit, es szerintem a Napszemuveges Geci, meg Karesz, Jezus es Szotyesz fotorzs se lenne itt boldogabb a tengerparton a milliokkal, mint Kobanyan, szerintem alapvetoen ennek a lelki nyomor az oka. En se a penz miatt elek Monacoban, hanem azert jottem el Magyarorszagrol, mert az egyetlen masik ut az lett volna, hogy en leszek a kovetkezo Kockaskabatos Banya, vagy Jezus, vagy uristen, a Napszemuveges Geci, hatszoval, arra varhattok balfaszkaim, na. En amugy mar elegge monacoinak erzem magam, masfel ev itteles utan, es azt kell mondjam, Magyarorszag nem hianyzik, csak neha almodom azt, hogy a Lounge Bar-ban Jutka szolgal ki a Csodalampabol, es a koktelnak froccsize van, meg, hogy az alagutban a Maseratimmal beelozom a 85-ost rajta az allohelyen dulongelo Kockaskabatos Banyaval, es integetek a Napszemuveges Gecinek, hogy szevasz."

bpetya75 2015.05.15. 15:08:02

@DonTintoretto:

Hazafelé gondolkoztam a posztodon, és rájöttem, hogy nincs igazam, mivel itt nem Magyarország, hanem a hozzá fűződő viszony bemutatása volt a "feladat". Bocsánatot kérek, amiért lehazugoztam az írásodat!

tableno 2015.05.15. 15:09:55

@Zka: A poén az, hogy a szomszédos Ausztráliához képest nem az... :) De persze amúgy igen.

SzZoole 2015.05.15. 15:10:44

@pappito:
Fejlett es gazdag országban élsz es meg kert kapura sem telik?:)))
Csak vicc volt.

2015.05.15. 15:11:11

@tableno:

Mostanaban rendszeresen jarok Pestre es Kelet-Mo-ra is. Miutan allandoan az a vad Mo ellen, hogy itt mindenki bunko es depis, direkt figyelem az embereket, ismerosoket, es arra jottem ra, hogy mindenhol vannak panaszkado-depis es vidam-optimista ismeroseim is. Es meg csak az anyagi helyzetuktol sem fugg igazan, ki melyik tartozik. Es Ausztriaba is van olyan kollegam, akinek semmi nem jo, mindenert morog, szidja a rendszert, a kormanyt, az embereket, mindent. Ez egyszeruen egy embertipus szerintem, aki mindenhol megtalalhato a vilagon... Hogy miert kell az egesz orszagot egy ilyen fiokba berakni, na az mar titok szamomra..

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 15:13:19

@mojyo: Amikor a kommentjeidet olvasom, sokszor nem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány? Illetve nem tudom eldönteni, hogy Te fiú vagy-e vagy lány? :) Egyébként értem, mit akartál mondani. :)

DonTintoretto 2015.05.15. 15:13:48

@bpetya75: Köszönöm, ezt nagyon becsülöm! Ismétlem magam, a HA közönsége szerintem messze átlagon felüli.

bpetya75 2015.05.15. 15:15:43

@soad1221: @Andras125:

Jogos. Közben megvilágosodtam.

@~~Babette~~:

Ilyenkor mindig az az érzésem, hogy minket az idiotizmusnak csak a szele érintett meg eddig...

@pappito:

Az a vágyálom szerintem, hogy az adott országban mindenhol ekkora biztonság van. Csak nem jól fejeztem ki magam.

2015.05.15. 15:16:40

@bpetya75: Mikor fog eljutni Mo. odáig, hogy minden ember egyenlőnek számít a adóhatóság előtt, és nemcsak azokat basztatják, akikre "engedélyük" van? Nem most volt az a milliárdos cukor meg étolaj adócsalás, aztán még mindig kussolás van róla. Csak egy példa a sok eset közül. Nekem ezek az érdekes anomáliák szoktak kellemetlen közérzetet biztosítani.

2015.05.15. 15:16:43

@mojyo:

:))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.05.15. 15:18:10

@Mr Long (UK): Nem sikerült még kiutálnom téged innen? Ejnye. :( ;)

bpetya75 2015.05.15. 15:20:40

@DonTintoretto:

Tetszeni azért nem tetszik, de felszabadító érzés volt felismerni, hogy én voltam a hülye ;-)

2015.05.15. 15:24:15

@Mr Long (UK): Pedig az öregember megjósolta, hogy te leszel a következő áldozat... :(

DonTintoretto 2015.05.15. 15:27:51

@bpetya75: Nem találkoztam még semmivel, ami mindenkinek tetszett volna, és ez rendjén is van így :)

qkuc 2015.05.15. 15:29:36

@Andras125: Nekem ez nem motiváció, már bocs, :). Hívj nyugodtan kalandornak, de én a magam kis buborékjában elvagyok, :).

bpetya75 2015.05.15. 15:33:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Se időm, se energiám túl sokat foglalkozni az ilyenekkel. Tudom, hogy létező jelenség, és azt is tudom, hogy a maximum, amit tehetek ellene, az az, hogy olyan politikai erőt keresek, akikben bízni tudnék, hogy nem ezt az utat folytatnák.
Luxus lenne, ha hagynám, hogy ez rányomja a bélyegét a közérzetemre.

bpetya75 2015.05.15. 15:40:59

@Mr Long (UK):

Quercusra gondol szerintem. Egyszerűen odáig vannak egymásért :-P

qkuc 2015.05.15. 15:43:21

@blackhair-lady: Nagyon bízom benne, hogy igazad van, mert nehéz lehet ennyi frusztrációval együttélni ..., :(.

bpetya75 2015.05.15. 15:43:46

@Ödenburger [Hu/At]:

Ez azért LOL a javából.

@DonTintoretto:

Így igaz...

Ez jellemfejlesztő nap volt. Biztos nyálasnak tűnik, de köszi a leckét ;-)

DieNanny CH 2015.05.15. 15:45:54

@mojyo:

Még, még, még!!! :-DDDDDDDDDD

DieNanny CH 2015.05.15. 15:47:51

@VPBA:

UGYANEZEKET GONDOLTAM ÉN IS A LEGUTÓBBI KOMMENTJE HATÁSÁRA!!!
De komolyan. Hajszálpontosan ugyanezt!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.15. 15:50:46

Tud valaki egy megbízható laptopot itt a környéken?
Currys, Argos, stb...
300font körül.

DonTintoretto 2015.05.15. 15:52:20

@bpetya75: Már megérte írni! Persze eszembe jut a nagy kedvenc Ponyvaregénynek is egy jelenete :)

FutureFry 2015.05.15. 15:56:42

@qkuc: Visszaolvasva látom, hogy idén nem nyertél, remélem több szerencséd lesz jövőre (ha megint beadod). Meg talán a H/L továbbra képben lehet, bár a H-1B annyira népszerű, hogy ott is sorsolás volt ( a 85,000 helyre kb. 233,000 jelentkező volt az alatt a kb. egy hét alatt amíg be lehetett adni a papírokat Április elején). Az (egyik) nagy probléma az, hogy a H1-B-vel sok cég visszaél: pl. nagy részét az olyan konzultációs “body shop”-ok kapják mint a Tata, akik aztán a leépítés/kiszervezés “előszobájaként” használják, pedig a vízum eredeti célja szerint az igazi szakemberhiány volt hivatott pótolni.
Egyébként meg “Bernie Sanders for President!” (Én tuti rá fogok szavazni jövő Novemberben).

wuaaa 2015.05.15. 16:00:09

@diggerdriver: Háromszázért?? Anyósnak lesz? :D

bpetya75 2015.05.15. 16:01:30

@DonTintoretto:

Melyikre gondolsz? Láttam kétszer, de nekem nem lett olyan nagy kedvenc.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.15. 16:04:53

Kezd kirajzolódni előttem egy séma ezekre a posztokra. Befásult, kiégett, aggódó poszterek, akik pár év (évtized) távlatából

- nosztalgiáznak gyermekkoruk elveszett Magyarországán
- ugyanazokat a sablonos, közhelyes sirámokat tolják le a - roppant fontos - bolti eladók mogorvaságáról, a hivatalnokok flegmaságáról, a rossz közlekedésről és persze a kétharmadról.
- utólag megmagyarázzák, hogy nem is kalandvágyból és a már van valamim, de még többet akarok zsigeri ösztönzéséből indulnak el, hanem mert...bolti eladók, kétharmad, morcos Mancika...

Tisztelet a kivételnek.

kardio1 2015.05.15. 16:05:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Szerintem soha. Ha annyira nem is feltûnô, mint Magyarorszàgon, de Franciaorszàgban is inkàbb csak beszélnek az egyenlôségrôl, az àltalad emlitett jelenség itt is létezik. Szoval elôször Franciaorszàgnak kell erre az àllapotra eljutnia (hiszen a fejlett nyugat része), majd csak azutàn jön Magyarorszàg :( Ettôl függetlenül azért persze illô lenne, hogy érzékelhetô legyen a javulàs, ha a cél még messze is van.
PS.: te nem Mögmondoembör vagy? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 16:05:48

Hölgyek, Urak! Van itt valaki, aki jártas a tecső reklámok területén?Mi a ráktól függ az, hogy jön e reklám a videó előtt vagy nem.Az ilyen videó előtti videókra gondolok, amiket eddig nem tudtam se letiltani, se kikerülni.Megállítani ugyan lehet, de akkor a mögötte várakozó nem fog lejátszódni.Hogy rohadjanak meg...Az ilyen beúszó, x-ekkel becsukható reklámok, bannerek, stb most más tészta, az nem érdekel annyira.
Az a kérdés, hogy van egy router mögött két gép az egyiken chrome megy és szinte semmi reklám nincs, (az én gépem) a másikon opera és elborítja a reklám a tecsős videókat(asszony meg a gyerek használják, zömmel meséket néznek).Oké, egyik próba lehet az, hogy az opera helyett is legyen chrome.De ettől nem feltételezek javulást.Van valami releváns ötlet valakinek.Most a poénkodásokat akár ki is hagyhatjuk... :-)

kardio1 2015.05.15. 16:06:41

@bpetya75: Hogy mit eszik egy tölgyfàn, azt nem tudom... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 16:09:52

@Zka: Na, hát ezt mondom (látom, tapasztalom) én is.Örülök, hogy nem csak én...Az originál benszülött (a német németben; a svéd svédben, stb) szerintem nem lop.A bevándorló meg attól függ, honnan jön.De szerintem még az is lehet, hogy sokan megemberesednek, jó útra térnek, stb.
De odahaza a magyar is lop a magyartól...szerintem.
Legalább is nem lehet mindent az "afró indiánokra" kenni... :-)

wuaaa 2015.05.15. 16:10:36

@VPBA: "@mojyo: Amikor a kommentjeidet olvasom, sokszor nem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány? Illetve nem tudom eldönteni, hogy Te fiú vagy-e vagy lány? :)"

..és mindez ha még nem lenne elég, én még hülyének is szoktam érezni magam, mert csak arra tudok gondolni, hogy "baszki, én ilyet miért nem tudok írni?" ...
:)))

2015.05.15. 16:14:57

@bpetya75: És épp ezért megy minden tovább, mint eddig. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.15. 16:17:59

@wuaaa [nor]:
Csóró vagyok és alkoholista.
Ennyi telik...
:))))))))))

2015.05.15. 16:18:43

@zöldeketbeszélek: Szegény bolti eladók... Lehetne ez is trahungarikum (a tragédia és a hungarikum szót házasítottam össze) része. Mármint a mogorva bolti eladók. :D

HardPötty 2015.05.15. 16:19:40

@blackhair-lady: te cső azaz you tube azaz youtube :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.15. 16:20:03

@wuaaa [nor]: Látod, látod, jó hely az a Monaco. Lehet, hogy az hozza ki belőle. :)

pasztasuta 2015.05.15. 16:20:39

@tableno: +1
@Ödenburger [Hu/At]: +1
@mojyo: erre szeretnek szavazni, hol lehet? :))

2015.05.15. 16:21:09

@Mr Long (UK): Szembehelyezkedtél a fősodor véleményével, és mivel a kis butus azt hiszi, hogy ő is ezért lett kitiltva innen, így már nyilvánvaló, hogy miért gondolta ezt. Valójában meg az történt, hogy nem volt gerince és csúnyákat írt más blogon az itt jelenlevőkről, de hát így megy ez.... :)

wuaaa 2015.05.15. 16:21:12

@qkuc: Ha nem akaródzik ilyen posztokat olvasni, helyette lehetne írni is akár... :)))

2015.05.15. 16:22:13

@maxval bircaman szerkesztő: @tableno:

"Hozzáteszem: ez természetes reakció a legtöbb esetben. A kitántorgó ugyanis nem érzi jól magát új hazájában, így saját magát állandóan győzködnie kell, erre szolgál a valóság teljes elferdítése Mo-gal kapcsolatban."

Igen, ez szerintem is így van, különösen a friss (legfeljebb pár éves) kivándorlók esetében. Új életet kezdeni nehéz és ijesztő, és az ember agya igyekszik igazolni, hogy a nehézségek ellenére jó döntést hozott. Ez a kognitív disszonancia, ugye, és én is tuti biztos vagyok benne, hogy a legtöbben ezért fújnak annyira mo-ra az elején.
Aztán idővel ez remélhetőleg elmúlik.

Mr Long 2015.05.15. 16:23:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: :( na mindegy. Nem vagyok a fosodor ellen, csak eltero velemenyem van.

qkuc 2015.05.15. 16:24:57

@wuaaa [nor]: majd ha el is jutok innen, :). de egyelőre semmi, :(. *türelem, kitartás, hol a csoki?!* :D

blackhairlady 2015.05.15. 16:27:08

@HardPötty: OMG:) Volt egy ilyen erzesem, de erre nem gondoltam volna. Tenyleg ennyire le kell mindent forditan?:DDD

2015.05.15. 16:28:06

@kardio1: "Szerintem soha. Ha annyira nem is feltûnô, mint Magyarorszàgon, de Franciaorszàgban is inkàbb csak beszélnek az egyenlôségrôl, az àltalad emlitett jelenség itt is létezik. Szoval elôször Franciaorszàgnak kell erre az àllapotra eljutnia (hiszen a fejlett nyugat része), majd csak azutàn jön Magyarorszàg :( Ettôl függetlenül azért persze illô lenne, hogy érzékelhetô legyen a javulàs, ha a cél még messze is van."

A cél sosem az volt, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő legyen, hiszen ha így lenne, akkor a nagyhalakat is -időközönként- átvizsgálnák, hogy ugyan már, hogyan sikerült több száz milliót, vagy milliárdokat összegyűjteni. Kezdhetnénk azokkal az "üzletemberekkel", akik a gengszterváltás idején voltak jó helyen, jó időben, és nagyon szoros barátságot ápolnak a mindenkori kormánnyal.... :) A politikusok mellett őket is szépen sorban fel lehetne akasztani az első diófára. De mivel ez úgysem fog bekövetkezni, mert a széthúzás a magyar néplélek eleme, így marad minden úgy, ahogy van. Ami természetesen előrevetíti a jövő Magyarországát, azaz, semmi sem fog változni a "rendszerben".

"PS.: te nem Mögmondoembör vagy? :)"

Nem tudom, hogy úgy nagyobb sztár lennék-e. Mit gondolsz?

wuaaa 2015.05.15. 16:28:11

@HardPötty: A 10:29:51-es hozzászólásoddal teljesen egyetértek.

2015.05.15. 16:28:59

@Mr Long (UK): Az nem lehet. Itt mindenki kiutálnak, aki ellent mer mondani a fősodor véleményének. :)

2015.05.15. 16:29:50

@bpetya75:

Én thaiföldön laktam egy darabig, most meg portugáliában. Egyik sem gazdag ország, de a lopás mégsem össznemzeti sport.

Thaiföldön például rengetegen motoroznak, és amikor megállnak valahol, a kis hátizsákjukat gyakran otthagyják ráakasztva a kormányra.

Itt portugáliában meg egy kis faluban lakom nyaralóövezetben. A szezon még épp csak éledezik, úh szerintem 5-ből 4 ház üresen áll. Pici falu, nincs térfigyelő kamera, nincsenek rendőrök, nincs forgalom, aztán mégsem törnek be elvinni a tévét meg az evőeszközöket. Rácsok és riasztók sincsenek.

Nem tudom egyébként, hogy az a fura, hogy mo-on lopnak az emberek, vagy az, hogy vannak helyek, ahol nem, de az egyik fura, az biztos.:)

wuaaa 2015.05.15. 16:29:59

@qkuc: Küldjek esetleg egy mailcímet ahová akár azonnal is írhatsz? :)))

qkuc 2015.05.15. 16:30:41

@FutureFry: Ez van, :). Marad a H1B, meg hosszú távon bepróbálkoztam pár amerikai ágú, de itt is lébecoló cégnél, meglátjuk. Nyáron rámtör a mindenféle vizsgaláz is, megyek angolból IELTS-re is (Kanadához még nagyon jól jöhet).

Sajnos a magenta nem valami erős Észak-Amerikában ... Most két ilyen fejvadász abajgat európából, de bevallom nem érzem azt, hogy ebből bármi kisülne, :).

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.05.15. 16:30:52

@mojyo:
Erről nekem az a hajótörött jut eszembe, aki egy világszép nővel vetődik partra (a régi viccben Sharon Stone) egy lakatlan szigeten. Eleinte a hetedik mennyországban érzi magát, hogy az idő teltével búskomorrá váljon. Sharon hiába faggatja az okát.
– Szinte minden pozíciót kipróbáltunk már, segíts rajtam, hogyan tudnék a kedvedbe járni? – kérdezi.
Hősünk szemében reménycsillag gyúl:
- Kérlek, vedd fel a nadrágomat, tedd a fejedre a kalapomat, rajzolj szénnel bajuszt magadnak, és mondd azt, hogy Joe a neved.
Sharon leplezetlen izgalommal teljesíti a kívánságot:
– Joe vagyok!
A hajótörött arca felragyog:
- Tudod-e Joe, hogy kit dugok már hetek óta?!

qkuc 2015.05.15. 16:31:53

@wuaaa [nor]: jól van, írok, :D. Azt a címet ismerem, azt hiszem, :D.

Taxomükke (UK) 2015.05.15. 16:35:24

@diggerdriver: Egyetertek.
Nagyon tul lett irva.

qkuc 2015.05.15. 16:35:29

@FutureFry: Jó lenne, ha lenne valami igazi reform a H1b-ben, vagy a csaló és rabszolgatartó rendszerű cégeket valóban kicsapnák az országból ... Utánanézek ki az a Bernie, :).

bpetya75 2015.05.15. 16:35:32

@DonTintoretto:

Ha hiszed, ha nem, valami hasonló nekem is eszembe jutott :-P

kék madár 2015.05.15. 16:40:00

@bpetya75: @pappito: en nem hordok biciklilakatot, barhol otthagyom es soha nem zarom a kocsit - egy ketmillios varosban.

blackhairlady 2015.05.15. 16:40:24

@mojyo: Irnal ilyet minden nap? Nem baj ha nem kapcsolodik a napi poszthoz.
:)

FutureFry 2015.05.15. 16:41:40

@qkuc: Magenta van itt is (persze lehet, teljesen független az európai cégtől): az itteni cég még a színt és árnyalatait is tulajdonába vette, mint ez a "ki lopta el a színes filctollamat" per is mutatja:
www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/02/10/court-says-t-mobile-owns-the-color-magenta/
Egyébkent még jó is lenne előfizetésileg (de sajnos a lefedettsége nem olyan mint a pirosnak vagy a kék-narancssárgának).

bpetya75 2015.05.15. 16:43:45

@kardio1:

Azt hiszem, a kézenfekvő választ kihúzhatjuk, így én sem tudom ;-)

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nem lehet megváltani a világot, csak apránként megváltoztatni. Ez van.

Taxomükke (UK) 2015.05.15. 16:43:46

Ez a sokadik poszt, ami azt bizonyitja nekem, hogy a gyermektelen, parban/hazassagban elo, jol fizeto allasban levo ifju magyar titanok tudnak a legjobban sirni, milyen nehez is nekik... Es az onigazolas is szuksegkeppen naluk a leginkabb fontos.

FutureFry 2015.05.15. 16:44:20

@qkuc: "Utánanézek ki az a Bernie, :)."
Sajnos esélye sincs (esetleg mint VP? Jó lenne). De - mint mondtam - ez nem akadályoz meg abban, hogy rá szavazzak.

Mr Long 2015.05.15. 16:46:03

@Taxomükke: En ott nevettem, hogy megtobb penzzel meg minosegibb kajat tudnak venni... Azert nem hiszem, hogy magyar boltban csak szart arulnak.

soad1221 2015.05.15. 16:59:34

@Taxomükke: :D azt hiszem valahol igazad van..

kardio1 2015.05.15. 16:59:43

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Quercussal az volt a baj, hogy valodi névvel emlegetve biràlt valakit innen a sajàt blogjàn? Mert azt hiszem, az itteni konfliktusok sajàt blogra vitele nemcsak azokkal esett meg, akiktôl eme magànblog gazdija (tényleg, akkor mi mindannyian hàzikedvencek: kutyàk, macskàk, papagàjok, tengerimalacok stb. vagyunk ?:) ) megvonta a kommentelési jogot.

tanato 2015.05.15. 17:02:03

@zöldeketbeszélek: Figyelj,ez a blog a sokszor több éve évtizede nem itthon élők blogja döntő többségben,így kell őket nézni,már elszakadtak a mai magyar valóságtól,azt csak itthon lakva lehet érzékelni.Lehet olvasni,meg írogatni is ide persze itthonról is hisz én is csinálom,de sokszor elbeszélünk egymás mellett,ezt így kell felfogni.

kardio1 2015.05.15. 17:03:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nekem nincsenek ilyen illùzioim, hogy az àltalad felvetett kérdésre etikus vàlasz születik-e valaha is. Az ilyen nagy vilàgmegvàlto, -megvàltoztato igények vezettek a forradalmakhoz, melyek szépen kitermelték az ùj felsô réteget és ugyanaz folytatodott pepitàban.

soad1221 2015.05.15. 17:04:10

@mojyo: nem akarod megkérdezni Kareszt, hogy övé volt-e a Picsa? érdekelne, hátha bevállalja már így másfél év távlatából.. :)

kardio1 2015.05.15. 17:05:12

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Ha szögedi vagy, akkor mögmondod, ha pesti, akkor megmondod. A sztàrok manapsàg meg ùgy lesznek, hogy önmagukat nyilvànitjàk annak, a többség meg a végén még elhiszi :)

kardio1 2015.05.15. 17:06:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem utàljàk ki, csak néha magyarosan, személyeskedésig is elmenve megmondjàk neki, hogy rosszul gondolja...

kardio1 2015.05.15. 17:07:52

@Th's child: Egyik helyen sem volt kommunizmus, különösen nem gulyàskommunizmus. Nem ismerik az "össznépi tulajdon" fogalmàt :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 17:09:16

@geegee: tudod, amiket latok, olyan folytogatasokat tesznek rajuk, hogy eszemmegall,
es nem tudom elkepzelni, hogyan van milliardos kintlevosege a navnak, h bizonyos ismert emberek hogyan tartoznak milliokkal evek ota,
hogyan lehet egy embernek uj cege, amikor az elozoben masfel milliardos tartozasa volt.
nem es nem es nem ertem.

kardio1 2015.05.15. 17:11:49

@bpetya75: Mik nem jutnak az eszedbe, te kis huncut :)
Màsfelôl: a vilàg màr meg van vàltva, ezért ezt màr mi nem tudjuk megtenni :)

DonTintoretto 2015.05.15. 17:12:21

@bpetya75: Kicsit becsapósnak érzem, de elhiszem :)

soad1221 2015.05.15. 17:15:44

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: az a helyzet, hogy előbb-utóbb a nagyhalakat is átvizsgálják, ne aggódj.. egyszerűen azért, mert mindig van egy klientúra váltás, akkor meg a nagyhal egyszer csak szúrni fogja a szemét vkinek. aztán néha az is előfordul, hogy nem történik váltás, és mégis el kezdi szúrni vki szemét és emiatt vizsgálják..

Ja, az hogy az átvizsgálás ne ilyen feltételekhez legyen kötve... na olyan viszont sosem lesz, ezzel szerintem Te is tisztában vagy, védett bűnöző addig lesz, amíg ember van a földön. Ne gondold, hogy ez másképp van nyugaton, csak ott bizonyos dolgok ésszerűbben mennek. Meg a társadalom másképp gondolkodik, másképp él...
Viszont sok beszélgetésünk szólt már erről, utóbbiban van javulás. kb 20 évvel ezelőtt, hogy hol dohányzik egy ember még leszarta mindeni, nagyjából bárhol, bármikor, kis túlzással de simán orvosi rendelőben is rágyújtottak. Ma azért nem így van.
Vagy a kutyaszar az utcán. vagy a zebránál a gyalogos.
Sok ilyet lehet még sorolni, és nem mondom, hogy mondjuk németek szintjén van a magyar társadalom, de 10-20 évvel ezelőtthöz képest sokat fejlődött.
Remélem ez minden téren így lesz előbb-utóbb..

Adócsaló meg addig lesz, amíg adót kell fizetni... kivételezett meg addig, amíg emberek hoznak döntéseket... :)

soad1221 2015.05.15. 17:18:16

@~~Babette~~: bakker, pont írni akartam.. ezt így, szó szerint :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 17:18:39

@qkuc: keljel koran, nemcsak csoki lesz:-)

DieNanny CH 2015.05.15. 17:40:17

@HardPötty:

Akkor már nem egyszerűbb jutyúb-ot írni? Ez csak +1 betű, és érthető. Te amúgy ezt honnan tudod?

DieNanny CH 2015.05.15. 17:41:01

@HardPötty:

Off

Ja, és amúgy gratulálok. Mikor jön a trónörökös?

On

DieNanny CH 2015.05.15. 17:42:13

@Th's child:

Ez az én helyzetemben azért fura, mert 15 éve nem élek Mo-on...

DieNanny CH 2015.05.15. 17:46:58

@~~Babette~~:

Na, igen, kétszer is rá kellett néznem a nevedre, hogy biztos te írtad ezt? :-)

2015.05.15. 17:55:02

@bpetya75: Nem olvastam az osszes kommentet, de jol ertem hogy szerinted vagyalom kategoria hogy egy zart kertbol ne lopjak el ejszaka a kerti butorokat? Te hol elsz, Del-Afrikaban? Egy pillanatig sem merult fel bennem hogy egy zart kertbol ejszaka ellopnak a kerti butorokat. Mo.on ekkora piaca van a hasznalt kerti butoroknak, hogy ellopjak oket zart kertekbol ejjel? :)

2015.05.15. 18:02:35

@bpetya75: Lopni biztosan lopnak, de kerti butort egy zart kertbol? Minek?

2015.05.15. 18:03:31

@bpetya75: Ez igaz. Kérdés, hogy változik-e bármi is ténylegesen, vagy csak úgy tűnik, mintha változna.

2015.05.15. 18:05:02

@Mr Long (UK): Főleg, hogy (dobpergés következik) nem feltétlen azon múlik az egészséged, hogy sága v. tesco-s párizsit veszel-e... :)

2015.05.15. 18:06:30

@kardio1: Valami ilyesmi volt. És itt ti mind alattvalók vagytok, csak hogy tudjad. :)

Határátkelő 2015.05.15. 18:07:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @kardio1: Arra kérnék mindenkit, hogy arról, aki nincs itt (például mert ki van tiltva), arról itt ne is beszéljünk, hiszen nem tud válaszolni rá, úgy meg nem illik, szerintem. Köszönöm.

2015.05.15. 18:08:43

@kardio1: A forradalom vérontással és halállal jár általában, de a magyar népnek a közös ellensége a saját politikusai...

2015.05.15. 18:11:53

@Határátkelő: Miért? Ugyanezt csinálják a volt ex tagok. A saját játszóterükön csak azok szólhatnak hozzá, akik szimpatikusak voltak nekik. Aki nem szimpatikus, és az ellenséghez tartozik, az nem szólhat hozzá, és nem tudja "megvédeni" magát.

2015.05.15. 18:14:13

@Dragonlady (Bp, Hun): Nalunk is tortek be a hazba Londonban, reggel tizkor, mikor ket lakotarsam otthon volt! Viszont nem vittek el a kerti butorokat :). A betoro kelet-europai volt. Csak elektronikus cuccokat vitt el (es veletlenul a szennyeszsakomat egy par zoknival, mert abba pakolta a szajret! :)))

2015.05.15. 18:15:56

@kardio1: Engem kineveztek sztárrá, akkor mi a helyzet? Amúgy jó lenne, ha kapnék +1/100/1000 hozzászólásokat az Isteni kinyilatkoztatásaimra, mert csak így érzem magam Janinak ezen a blogon.

kardio1 2015.05.15. 18:16:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Es te mi vagy? Te...sztàr :)
Az alattvalo, meg a hàzikedvenc azért nem ugyanaz a kategoria!
Amùgy meg, amig nem alàvalok vagyunk addig nincs olyan nagy baj.
@Mirjam2: Azt hiszem, azt mondta BP, hogy szerinte màs orszàgokban sem mindenhol hagyhatod a dolgaidat elzàratlanul, ha nem akarod, hogy ellopjàk. Itt a mindenholon volt a hangsùly, konkrétan az ô kertjébôl se lopjàk el, amit elzàratlanul kinnhagy. Abban igazad van, de ezt azt hiszem, senki se vitatta, hogy a tendenciàkban van különbség Magyarorszàg, meg mondjuk, a példànak okàért Uj-Zéland között.
Velem a 90-es évek vég fele esett meg, hogy négy napig nem talàltan a kocsikulcsot, màr mindenhol kerestem a lakàsban. Az auto a (tàrsas)hàz elôtt parkolt. Végül a (nem bezàrt !) kocsi anyosülés oldali ajtozàràban talàltam meg (kivül). Nem kicsit voltam megkönnyebbült...

kardio1 2015.05.15. 18:19:58

@Határátkelő: Rendben. Mindenesetre volt màr jonéhàny eset, hogy nem igy történt, de akkor nem voltàl sehol.

2015.05.15. 18:20:17

@soad1221: Elhiszem, hogy mindenhol ugyanolyan rossz a helyzet, mint Magyarországon, csak valamiért a tények és a valóság nem ezt mutatja.

Ami fontos, hogy mik az arányok egyes országokban. Tudod, amikor 1 km autópálya kerül 3 milliárdba Mo.-n, akkor azért talán csak el kellene gondolkodni, hogy nem kellene-e esetleg valamit tenni a helyzet ellen.

kardio1 2015.05.15. 18:21:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: A mondatod màsodik fele egy lozung, azt tudod, ugye? Jol hangzik, az igaz.

kardio1 2015.05.15. 18:21:47

@Mirjam2: Nyomkövetô kutyàk nem fogtak szagot? :)

kardio1 2015.05.15. 18:23:14

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Téged nem kineveztek sztàrrà, hanem azzà nyilvànitottak! Vagy van màr olyan a blogon? :)

2015.05.15. 18:23:21

@kardio1: A Takarító vagyok. Figyelemmel kísérem, hogy ki mit mond, írom a fekete és piros pontokat, összesítések negyed évenként, majd eldöntöm a HÁ liberálbolsi tulajdonosával, hogy maradhat-e az illető, vagy mennie kell-e. ;)

Határátkelő 2015.05.15. 18:23:25

@kardio1: De most itt vagyok és erre kérek mindenkit. Köszönöm.

2015.05.15. 18:23:57

@kardio1: Az egy másik Jani.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 18:24:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: en meg eszre sem vettem, csak amikor rapillantottam. nem szoktam helyeyirason gondolkodni, szerintem a kezem onallositotta magat.

kék madár 2015.05.15. 18:24:54

@Határátkelő: magyar embertol megvonni azt a jogat, hogy masik hata mogott kibeszeljen valakit szerintem alkotmanyellenes : )

2015.05.15. 18:26:30

@kardio1: Kérlek, mondd el nekem, hogy kik a magyar nép igazi ellenségei, ha nem a saját vezetőik. A zsidók és a Illuminati fekete pontot ér.

kék madár 2015.05.15. 18:27:04

@~~Babette~~: melyiket? egyebkent mindegy, 10 eve nem tanulok, csak felejtek, akkor meg meg otthon voltam

kardio1 2015.05.15. 18:27:20

@Határátkelő: Nem mondtam, hogy nem fogadom meg a kérésedet, csak azt jeleztem, hogy nem mindenkit ugyanazzal a mércével mérsz. De miutàn ez egy magànblog, eldöntheted, mik a jàtékszabàlyok a homokozodban. Nincs is ezzel semmi baj.

2015.05.15. 18:28:33

@kardio1: Jo ez a sztori a kocsikulccsal! :) Nekem nem az a fura hogy 'dolgokat' ellopnak, hanem hogy kerti butort... De hagyjuk tenyleg, nem akarok leragadni ennel a kerdesnel. Egyebkent Angliaban elegge gyakori hogy kitesznek az emberek utcara, kuka melle olyan butorokat amik eppen nem kellenek nekik, sokszor teljesen jo allapotban levo butorokat is, es ezeket sem mindig viszik el, nemhogy zart kertbol kerti butort. Sok evvel ezelott en es az akkori barataim kompletten bebutoroztunk egy hazat a kornyeken kirakott elviheto butorokbol (hozzateszem hogy jo kornyek volt, es a gazdasagi valsag elott).

Határátkelő 2015.05.15. 18:28:53

@kék madár: :))) Az lehet. Engem viszont már iszonyatosan fáraszt ez az egész. Aki itt van, itt van, aki elmegy, elmegy, próbálok a saját blogommal törődni, és baromira nem érdekel, hogy kit hol hogy engednek, vagy nem engednek be, és egyáltalán. Aki jól érzi itt magát, annak örülök, aki meg nem, az nyugodtan menjen máshová, indítson másik blogot, vagy csináljon, amit akar. Ennyi és nem több.

kardio1 2015.05.15. 18:29:57

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: En nemigazàn hiszek abban, hogy valakik összeesküdtek Magyarorszàg ellen: sem a zsidok, sem a szabadkômûvesek, sem a magyar politikusok nem törekszenek Magyarorszàg elveszejtésére. Szerintem.

2015.05.15. 18:30:06

@kardio1: Nem tudom, mindenesetre jót tett az önbizalmamnak, hogy egy blogon lehetek valaki. :)))))

bpetya75 2015.05.15. 18:30:26

@kardio1:

Ma nem állok a helyzet magasplatán önkifejezésileg. ;-P

2015.05.15. 18:31:28

@kardio1: Mégsem halad sehova ez az ország. Valami oka csak van ennek.

kardio1 2015.05.15. 18:33:55

@Mirjam2: Hàt igen, nem rossz ötlet ez az ùjrahasznositàs. Ennek a Lajtàtol keletre alkalmazott vàlfaja a lomizàs :) Vagy pl. a kirakott rézkàbelek màs GoogleMaps koordinàtàkra történô àthelyezése :)

2015.05.15. 18:34:32

@kardio1: Nem :). Egy kisteherautoval menekult az elkoveto (gondolom jo sok cuccot tervezett osszeszedni aznap), leirtak a lakotarsaim a rendszamat es CCTV is volt, de igy sem talalta meg soha a rendorseg. Viszont ajanlottak nekunk ingyenes pszichologiai tanacsadast hogy feldolgozzuk a traumat. En nem kertem, de lehet hogy kellett volna, mert a mai napig kisert a dolog. Azota sem volt olyan jo szennyeszsakom. Az ellopott zsak barbirozsaszin volt, rajta nagy feher betukkel 'laundry' felirat. Lelki szemeimmel latom az allitolag kozepkoru, kelet-europai ferfit ahogy menekul vele, benne a laptopommal :)))

kardio1 2015.05.15. 18:34:40

@Határátkelő: Szerintem csak poén volt bluebirdtôl.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 18:35:27

Tessék, itt van, IT-biztonság... :D

index.hu/tech/2015/05/15/akar_havi_otmilliot_keresni/

Q jókat röhögtem rajta, minden kezdő júzer olvassa el!

bpetya75 2015.05.15. 18:35:51

@Mirjam2:

pappitonak már kifejtettem, de kardio alapból jól értette ;-)

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ezt nem lehet ojjektíven megítélni. Alapvetően a szemlélőtől/véleményezőtől függ, hogy hogy látja. Szerintem.

blackhairlady 2015.05.15. 18:36:04

@Mirjam2: Nekem elloptak a kertibutoromat a Balatoni nyaralomban, mindjart az elso evben amikor megvettuk. Mielott hazamentunk, mindig elpakoltuk a teraszrol, de a fene sem gondolta, hogy ha egy delelottre ugrok haza mert jott a vizvezetekszerelo, estere mar visszaerek, akkor is elkene tennem oket szem elol. Sajnos vehettem ujat. Nem volt nagy szam, az elozo tulaj hagyta ott, az aregi fajta fonott szek meg asztal volt, de azert megis, na. A szomszedban, mindenhol kint voltak, a kapu zarva volt, es megis fenyes nappal elloptak. Ja, es a banyasz lampat tarto kis kertitorpemet is:D

blackhairlady 2015.05.15. 18:36:48

@blackhair-lady: Balatoni es nem Balatoni. Meg a tobbit is vegyuk ugy, hogy kijavitottam:)

kardio1 2015.05.15. 18:38:16

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Milyen pozitiv vagy ma! Félicitations!, mondanà a mûvelt orosz, ha tudna franciàul. Eddig azt mondtad, Magyarorszàg visszafelé halad. Most màr legalàbb àll :)
@Mirjam2: Biztos tudott angolul, és kimosta a laptopodat. Ha meg pénz is volt benne, akkor pénzmosàst is folytatott.:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 18:38:37

@blackhair-lady: Pedig te biztos tudsz angolul...YouTube...:-)

A Tecső nem összekeverendő a Tecsóval, ami egy angol illetőségű, Magyarországon ultrafapadosnak számító hipermarket...Tesco. :D

blackhairlady 2015.05.15. 18:45:28

@geegee: Hat tudok valamelyest, de erre nem gondoltam elso nekifutasbol:)

kék madár 2015.05.15. 18:48:01

@kardio1: itt mar viccelni se lehet 60 smiley nelkul!

2015.05.15. 18:48:14

@diggerdriver: Digger, elolvastam az osszes kritikat amit belinkeltel a blogodra es megneztem a trailer-t is. Nem semmi!!! :))) Tudom hogy mar gratulaltam (en is meg sokan masok is), de azert ehhez most kulon hadd gratulaljak hogy ekkora sikere van a darabnak, es az az egy perc amit a trailer-en lattam belole, az is nagyon tetszett. Eddig is nagyon szerettem volna megnezni, de most mar tenyleg kimondottan sajnalom hogy nem fogom latni valoszinuleg. Sok tovabbi sikert neked, es az a konyv-otlet ami felmerult a blogodon a kommentekben, szerintem is nagyon jo otlet, remelem lesz belole valami.

Határátkelő 2015.05.15. 18:48:28

@kardio1: Azt vettem. :) Csak gondoltam, ez jó alkalom arra, hogy leírjam, mit gondolok erről az egészről.

Határátkelő 2015.05.15. 18:49:59

@kék madár: A fenébe, akkor a három kevés volt a válaszom elején, ez lehetett a félreértés oka. :)))))) (Ez most hat, ha jól számolom, ami már majdnem hatvan.)

qkuc 2015.05.15. 18:50:20

@geegee: Kuncogunk, de hány ilyen van, céges hálózatokban is ... :D.

2015.05.15. 18:51:13

@bpetya75: Továbbra is arra gondolok, hogy amíg az állami rendszer nem változik érdemben, addig hiába várjuk a csodát.

qkuc 2015.05.15. 18:51:31

@blackhair-lady: Biztos kertitörpe fetisiszta volt a tolvaj, vagy műgyűjtő, :D.

2015.05.15. 18:52:31

@kardio1: Olyat tőlem nem fogsz olvasni, hogy előre halad Mo., mert nem szeretnék hazudni önmagamnak. :)

qkuc 2015.05.15. 18:52:52

@kék madár: elinflálódott a szmájli

qkuc 2015.05.15. 18:53:59

@~~Babette~~: korábban mint hajnali fél 8? :D :D

2015.05.15. 18:56:13

@blackhair-lady: :((( Ez nagyon durva, foleg a kertitorpe :(. Most hogy mondod, eszembe jut errol egy sztori. Meg nagyon fiatal voltam, egyik elso munkam volt kozepiskolas koromban hogy nyaron mindenfele kacatokat arultam egy standon. Az egyik termek bogre volt, az a fajta amikre kulonbozo keresztnevek vannak irva. A tulaj tevedesbol rendelt egy egesz doboz bogret 'Kirsten' felirattal. Mivel Budapesten eleg keves Kirsten nevu vasarlo akar bogret venni, az volt a terv hogy ezt a dobozt visszakuldjuk a gyartonak kicserelni. Mogottem volt a doboz, elottem a stand, a vasarlokra figyeltem eppen mikor eszrevettem valami gyanusat. Mire megfordultam, mar csak azt lattam hogy egy idos ferfi 'menekul' egy egesz csomag Kirsten bogrevel! Azota is talalgatom, hany Kirsten lehetett a csaladjaban... Szerencsere a tulaj megsajnalt engem es nem kellett kifizetnem a kart.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 18:56:19

@~~Babette~~: Nem vagy egyedül vele.És az a röhej, hogy simán ki lehetne szűrni az ilyen cégalapító-olimpikonokat, de mégse...Valakinek így jó nyilván.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 18:58:17

@~~Babette~~: Mondd azt, hogy az autokorrekt volt az...erre még rá is lehet fogni... :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 19:06:39

@geegee: mekkora otlet. majd legkozelebb;)

kék madár 2015.05.15. 19:08:17

@Határátkelő: @Mirjam2: @qkuc: az a 4(5, 6,...) sorban smileyzo digger a zoka mindennek!!!!

kardio1 2015.05.15. 19:08:45

@kék madár: Tényleg, te nem Bissan Bluebirddel jàrsz ? :) (Ez csak egy szmajli)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 19:09:19

@kék madár: majd rakattintasz es tudni fogod. azt is encsinaljam helyetted?:-)

kardio1 2015.05.15. 19:10:28

@Határátkelő: Valoban, én is elsiklottam felette.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 19:10:38

@Határátkelő: nana.
aki folkototte a kolompot, az csak razza szep szorgosan ;DDD

SZIZS 2015.05.15. 19:11:13

@Határátkelő: +1 (Ezt most tanultam!!!!) Teljesen igazad van

kardio1 2015.05.15. 19:11:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ezt nem is vàrtam. Màr a helyben àllàs feltételezése is nagyon pozitiv hozzààllàst sejtet a részedrôl :)

qkuc 2015.05.15. 19:11:57

@kék madár: vigyázz madár, mert a felkiáltójel árfolyama is feljebb (vagy lejjebb?) fog menni, :D

SZIZS 2015.05.15. 19:14:47

@Határátkelő: Jaaaaaaaj most vettem észre hogy White listás lettem! Köszönöm! :))))))))

FutureFry 2015.05.15. 19:14:49

@rumitom: @bpetya75: @geegee: @kék madár: @Dragonlady (Bp, Hun): @Zka: @Ödenburger [Hu/At]:

Nekem jó régen egy (átlagos, jól karbantartott, amerikai “suburb”-ben lévő) földszinti apartment “erkélyéről” (balkonjáról?) lopták el a biciklimet (nem volt lelakatolva). Sohasem lett meg* (nem volt nagy veszteség), ami viszont megmaradt bennem az, hogy betelefonálva a helyi rendőrségre (bejelentést tenni) az első kérdések között az én származásomat (leegyszerűsítve: bőrszínemet) kérdezték meg. Persze nem kellett megválaszolni (gondolom a statisztitkához kellett), de azon elgondolkoztam, hogy ha személyesen megyek be akkor lehet meg sem kell kérdezniük, csak ránézésre beírni…

* youtu.be/yihDWRs3_RA?t=22

2015.05.15. 19:15:50

@~~Babette~~: De hát itt vagytok nekem ti, akik majd megvédenek.

kardio1 2015.05.15. 19:16:17

@Mirjam2: Egy gyogyszertàrban a kiszolgàlo pultnàl volt néhàny -ÜRES- Gyno-Pevaryl hüvelytablettàs doboz kirakva. egy FERFI vàsàrlo a nagy vàrakozàs közben elemelte és kisurrant a zsàkmànyàval, nem ftudtàk megfogni. Hogy mire ment a szerzeményével, én nem tudom...

2015.05.15. 19:16:57

@kardio1: Akkor eddig nagyon rosszul fejeztem ki magamat, ha ez jött le. Ha majd lesz posztom, ott leírom, hogy én hogyan látom a helyzetet. Ott kő kövön nem fog maradni, abban biztos lehetsz.

kardio1 2015.05.15. 19:17:20

@kék madár: Akarom mondani, Nissan Bluebird...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 19:19:28

@kardio1: Itt nálunk egy cégbe tömörülnek a guberálók.Ilyen szolgálati páncélautókkal járkálnak, meg még ilyenebbekkel...

static.images-di.se/SiteImages/2012/06/25/loomis.jpg

Szóval nem kispályáznak...
:-)))))

kardio1 2015.05.15. 19:20:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Màr megdicsérni sem lehet, mert rögtön észbekapsz? Pedig tényleg örültem :) Az ember kis dolgoknak is örül.

bpetya75 2015.05.15. 19:20:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

De hiszen nem is várjuk a csodát! Te azon vagy, hogy mihamarabb tiplizhess, én meg, hogy minél jobban menjenek a dolgaink itthon. Ez nem csodavárás ;-)

blackhairlady 2015.05.15. 19:22:17

@qkuc: Tenyleg, lehet, hogy mugyujto volt:) A kerti butor kb a 60-as evekbol maradt vissza az elozo tulajeknak es gondoltak jo lesz a kis fahazba, en meg gondoltam majd szepen felujitom, lecsiszolom, lekenem, hat nem volt ra idom, megeloztek:D
A kertitorpet mindenki fujjolja, es mar reg elhataroztam, hogy ha egyszer valamikor lesz egy kis nyaralom, a grillezo utan a masodik dolog lesz, hogy kertitorpet veszek a kertembe. Szegenykemet hamar megszoktettek:D

kék madár 2015.05.15. 19:23:26

@kardio1: biciklivel jarok, ha meg nem jott volna le

SZIZS 2015.05.15. 19:25:54

Mostantól ezen a néven írok, hogy Babette-nek ne a kutyái jussanak rólam eszébe! :))))

kardio1 2015.05.15. 19:26:15

@kék madár: Tudom, hogy nem Kékmadàrral jàrsz, ez csak afféle poén volt. Mégis kell a szmajli?

blackhairlady 2015.05.15. 19:27:10

@FutureFry: Az orvosi papirokon mindig van borszinre, etnikumra vonatkozo kerdes.

kardio1 2015.05.15. 19:27:47

@Diggerné: Nem Mrs. Diggerhez van szerencsénk? :)

FutureFry 2015.05.15. 19:29:15

@blackhair-lady: Pedig hát, ha valakinek, akkor egy orvosnak meg kéne tudnia azt állapítania :)

kék madár 2015.05.15. 19:31:53

@kardio1: en meg csak felvagtam, hogy milyen zöld vagyok!!!! kulonben se ertem a trefat, csak szeretem

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 19:34:57

@FutureFry: Jó, oké én is bevallom, hogy nekünk is nyomták már fel a tárolót a pincében idekint, valszeg azért, mert ott volt a lapostévének a doboza.A marhája meg valszeg azt hitte, hogy benne lesz a tévé is...Nooooooooooooooooooooooooormális?!%?!
De filléres kerti bútort onnan se vittek el, sőt semmi egyebet se, ami kívülről látszik. (ilyen tyúkháló volt a tároló eleje , kábé.) Amit mégiscsak elvitt (az sem látszódott kívülről) az egy fekete zsákban egy csomó labda volt...Az idiótája.Nem fifa-vb börfocikra kell gondolni, hanem mindenféle szirszar gumi-, szivacs- tenisz- és egyéb labdákra.Valszeg nem akart üres kézzel elmenni.Pedig ott volt az asszony bicaja, igaz , le volt csavarva a pedálja és beledobva a kosárba, meg le is volt eresztve a gumija.De ha mindezt látta volna az alagsorból, hogy ennyire nincs mit elvinni, szerintem simán továbbállt volna.

blackhairlady 2015.05.15. 19:36:21

@FutureFry: :)))) De mi van ha csak tul szolariumozta valaki magat, az orvos meg felre erti? (minimum meg 10 szmijli)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 19:37:09

@Diggerné: tudod te, milyen cuki kutyaim vannak nekem?:-):-):-):-):-):-)

qkuc 2015.05.15. 19:37:45

@blackhair-lady: Lehet a kerti törpe felszabadítási front volt, :D.
videa.hu/videok/film-animacio/szabadsagot-a-kerti-torpeknek-akciocsoport-felszabaditasi-ferencvarosi-9z5L0YKrP9Dtmp1w

Anyám "imádja" a kertitörpét. Neki hoztunk Flordiából Hallmark kerti törpét, amit egyből földhöz vágott, meert akkor mehet is a kukába. Kissé meglepődött, amikor a műanyag törpi enyhén visszapattant, :D.

Egyégként a törpe már "vintage", nem? :D Láncold da, mint Isaurát.

kék madár 2015.05.15. 19:38:02

@FutureFry: racet meg ethnicity-t kerdezhetnek, gondolom a borszin a te forditasod volt. Azert a skin color az kivagna a biztositekot :)

qkuc 2015.05.15. 19:38:23

@kék madár: remélem az első farkas, aki sütni tud (reklám blokkunkat olvashatták, :D)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 19:38:27

@Diggerné: Éljen éljen.Már csak Jani haverjánét kéne rávenni egy ilyesmi nikkre... :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 19:40:12

@qkuc: Népfront, vagy népe frontja?Mer' nagyon nem mindegy, láttuk a dokumentumfilmben...

DieNanny CH 2015.05.15. 19:40:19

@Mirjam2:

"Lopni biztosan lopnak, de kerti butort egy zart kertbol? Minek?"

Ha megkérdeznél egy elkövetőt, ő csak rád nézne röhögve, és vonogatná a vállát.
A nyilvános wc-ket miért barmolják szét? Vagy, mikor egyik este a Népliget buszállomáson ingyenes volt a wc - lent, a váróteremnél! - lecsavarták a papírt, és megtömték vele a wc-t. De valamelyik még a fáradságot sem vette, magát a teli gurigát dobálta a csészébe.
Vagy lomtalanításnál miért vernek szét üvegtárgyakat?
Csak.
Nahát, ugyanezért lopnak kerti bútort.
Hogy esetleg a közeli focipályán csak heccből felgyújtsák.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 19:41:46

@geegee: dokumentumfilm
mekkora marha vagy te is:-D

FutureFry 2015.05.15. 19:43:30

@kék madár: Azért is írtam, hogy "leegyszerűsítve" (meg azért a származás és a bőrszín között van korreláció)

FutureFry 2015.05.15. 19:44:34

@blackhair-lady: Egyébként még az orvosnál, érthető. De néha a legmeglepőbb helyeken kérdeznek rá ilyesmire. pl. garanciapapír:
books.google.com/books?id=YaoMT-RZY_4C&pg=PA173&lpg=PA173
(második bekezdés)

qkuc 2015.05.15. 19:47:12

@FutureFry: Ha már ez szóba került, érdemes az állás pályázatoknál kitölteni az etnikumra, nemre, stb-e vonatkozó blokkot? Állítólag önkéntes, de volt, ahol addig nem engedett továbblépni, amíg a "nem válaszolok" helyett nem adtam meg mást.

kék madár 2015.05.15. 19:57:03

@qkuc: elvileg kene lennie "decline to answer"-nek.

SZIZS 2015.05.15. 20:04:12

@kardio1: Igen az vagyok. Már itt vagyok egy ideje Pucuka(Dne) néven, csak ma a Babette írta hogy a Pucukáról mindig a kutyái jutnak az eszébe, és ezért változtattam. :)))))

@~~Babette~~: Én hiszek neked! De ugye nem baj, ha mégse szeretném hogy a kutyáid juttassam az eszedbe. :))))

qkuc 2015.05.15. 20:06:07

@Diggerné: Miért? Babette imádja a kutyáit, :D. Inkább a kiskutyám jusson eszembe egy nickről, mint egypár csökkent értelmű "kedves" kollégám, :D.

2015.05.15. 20:07:05

@bpetya75: Tudod, számomra az a szomorú, hogy habár mi itt jól elpofizgatunk egymással, de ettől függetlenül nem változnak alapjaiban véve a dolgok Mo.-n. Az meg még szomorúbb, hogy nekem külföldre kell mennem csak azért, mert itthon nem tudok megélni.

qkuc 2015.05.15. 20:08:56

@kék madár: És érdemes ezt beállítani? Vagy érdemes inkább kitölteni?

kék madár 2015.05.15. 20:12:53

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: bpetya75 hozzaszolasait olvasva o egy masik orszagban el. Ezt nem kritikakent irom, es ironia nelkul, csak benyomas

2015.05.15. 20:19:23

@kardio1: Most nem merek smiley-kat tenni mert cenzuraznak. Maradjunk annyiban hogy vicces tortenet, ha-ha!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.15. 20:19:36

@blackhair-lady: "Volt egy ilyen erzesem, de erre nem gondoltam volna. Tenyleg ennyire le kell mindent forditan?:DDD"

Akkor ezek szerint ket veglet letezik: 1. mindent angolositani 2. mindent magyaritani :))) Tegnap egy cikkben ezt olvastam a kepet "kiblőrözték" (na, ehhez direkt atallitottam magyar billentyuzetre, hogy ertheto legyen a szo:))) Egy kicsit torni kellett a fejem, mirol van szo:)) azt nem tudom, a "blur" szonak ennyire nehez megtalalni a magyar megfelelojet? :))) mondjuk "kitakartak" a kepbol v. vmi hasonlo??

kék madár 2015.05.15. 20:19:40

@qkuc: elvileg 0 diszkriminacio van, tehat erdemesebb kitolteni. Az allitolagos oka a kerdesnek a pozitiv diszkriminacio, affirmative action, tehat hogy ha pl. fekete vagy, akkor nagyobb valoszinuseggel hivjanak be interjura.

FutureFry 2015.05.15. 20:30:50

@qkuc: Ezt (csak úgy mint a vallásra, korra, családra, szexuális orientációra, és jó pár más dologra vonatkozó kérdéseket) elvileg törvénytelen mégcsak feltenni is, legalább is amikor konkrétan van a felvételi beszélgetés (job interview).
Persze egy felvételi beszélgetésen azért indirekten felmerülhet a téma amiből következtetni lehet (arról nem is beszélve, hogy egy személyes találkozásnál sok minden persze kiderül). Egyébként erről (mármint, hogy a személyes talalkozásnál milyen meglepetések történhetnek elvárások alapján) itt egy jó (a rádióban elhangzott) kis rövid beszélgetés:
www.npr.org/2015/05/06/404432206/six-words-my-name-is-jamaal-im-white

Azt, meg hogy egyes esetekben (nem egy konkrét “felvételi bizottsághoz” kötve) nyilvántartják vagy rákérdeznek egy formanyomtatványon annak (főleg felsőoktatási intézményeknél, akik szövetségi támogatásban részesülnek) az is lehet az oka, hogy az “Equal Employment Opportunity” (esetleg pozitív diszkrimináció, ahogy @kék madár: is írja) nevében nyilvántartást kell vezetniük a jelentkezőkről a törvény szerint. De ott se lehet kötelező a kitöltése.

kék madár 2015.05.15. 20:45:07

@FutureFry: persze ha egy racist redneck behiv interjura es nem tetszik az indian arcod, ugyis megkerdezi, hogy mit evett ő tegnapelott vacsorara es ugyse fog felvenni.

bpetya75 2015.05.15. 20:49:36

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Na amit most csinálsz, az az önsorsrontás. Ha eldöntötted, hogy elmész, akkor ne pazarolj energiát a miérteken való tépelődésre, mert a saját esélyeidet rontod vele.

FutureFry 2015.05.15. 20:51:37

@kék madár: Mondjuk a nevem alapján azt se tudja egyből, hogy fiú vagyok-e vagy lány...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 21:01:19

@Diggerné:

oke. akkor a jovore vonatkozolag mondom, hogy szoktam oket az alabbi neveken becezgetni:
dudokak, puculkak, bogyokak, mucikak, pompikek, pompicskek, pupszikak, pupuk, stb.
nevukon akkor vannak szolitva, ha szigoru vagyok, tok mint a gyerekeknel:-D

de hogy a radaron miert voltal Szezs, azt nem ertem.

SZIZS 2015.05.15. 21:02:38

Na jó nem bohóckodok tovább itt a nevekkel. Én a Digger párja vagyok és mostantól ezen a néven írok, függetlenül attól kinek mi jut az eszébe róla!!!! :))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 21:03:10

@kék madár: meg ha elutasitanak, akkor hivatkozhatsz arra, hogy biztos azert.

qkuc 2015.05.15. 21:11:12

@FutureFry: @kék madár: Köszönöm a válaszokat, ;).

33621 2015.05.15. 21:44:28

Végre valami Magyar siker a rothadó nyugaton, és nem mosogatnak! Hajrá fiuk!

www.youtube.com/watch?v=vxwAvxMLXyU

Fajankó 2015.05.15. 21:53:18

" @DieNanVala ha kiadom bérbe a lakásomat, és a bérlő nem fizet, akkor kirakhassam, mindegy, hogy karácsony este van, vagy az illetőnek 4 gyereke.ny *ISTJ* [SZ,CH]: "

Na ezt nyugatabbra sokkal kevésbé tehetnéd meg.
Szarencsére.

Fajankó 2015.05.15. 21:54:11

@VPBA: De hát bőven tuudott félrerakni is ...............

kék madár 2015.05.15. 22:47:40

@~~Babette~~:
"meg ha elutasitanak, akkor hivatkozhatsz arra, hogy biztos azert"
hamisitatlan Babette optimizmus :)

Fajankó 2015.05.15. 22:55:49

@Andras125:

" 5. Ha boltba megy nem a lertekelt reszt veszi celba.
stb."
vagy igen.........
Egyébként még a jó francia emberkék külföldiekhez ( nem Franciákhoz ) való viszonya.......a háziállatot többre tartja...

DonTintoretto 2015.05.15. 23:04:06

@Fajankó: Én nem éppen ezt tapasztalom... Annak ellenére, hogy a régiónk a FN egyik legerősebb területe. Persze nekik sem a magunkfajtával vannak a legfőbb fenntartásaik.

Fajankó 2015.05.15. 23:22:41

@Th's child:
Hát Portugália esetében tudnék vitatkozni, persze falun lehet hogy más...

Fajankó 2015.05.15. 23:22:42

@mojyo: Gratula, sok ilyet még!

DieNanny CH 2015.05.15. 23:28:48

@Fajankó:

Hát, nem tudom, de itt azt tapasztalom, hogy a lakástulajdonosok sokkal jobban védve vannak. Tehát, ha valaki nem fizet bérleti díjat, ki lehet rakni.

kék madár 2015.05.15. 23:33:56

@mojyo: ha Salingernek es Bólya Péternek gyereke lehetne az te lennel

DonTintoretto 2015.05.15. 23:37:22

Számomra véget ért a móka mára. Köszönöm mindenkinek a kommentjeit, akár pozitívak, akár negatívak voltak!

kék madár 2015.05.15. 23:39:30

@DonTintoretto: en probaltam semleges maradni, tudtam, hogy mar megint engem hagynak ki mindenbol!!!!

DonTintoretto 2015.05.15. 23:43:46

@kék madár: Hohó! És köszönet mindenkinek, aki végigolvasta a mai posztot! :D (Persze még erre is fel lehet kiáltani! :) )

blackhairlady 2015.05.16. 01:23:14

@qkuc: Ez mennyire aranyos video:)

Nincs mit odalancolnom, elloptak a dragamat:(

blackhairlady 2015.05.16. 01:30:36

@FutureFry: Jol csinalta az illeto:)
Bar azert orvosi papiron enm emrnek mast mondani, hatha jelentosege van.

2015.05.16. 03:43:08

@diggerdriver:
"Tud valaki egy megbízható laptopot itt a környéken?
Currys, Argos, stb...
300font körül. "
www.currys.co.uk/gbuk/computing/laptops/laptops/asus-transformer-book-t100taf-10-1-2-in-1-32-gb-grey-10107396-pdt.html#cat-0
Most 250 font az ara. Nagyon megeri!!!! Nekem mar a masodik van, az elsot Mexico Cityben felejtettem a repteren:( Toltesre tettem es elfeledkezem rola. A helyrol is, ahol toltottem:(
www.argos.co.uk/static/Search/searchTerm/asus+transformer+t100.htm
Itt 299 fontba kerul.
Nalunk 299 dollar +5% VAT (magyarul GST-goods and service tax)
www.memoryexpress.com/Products/MX48638

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 06:00:08

@tanato: Köszi, nem most kezdtem el olvasni a blogot.

Ez magyarázza az utólagos önigazolást is? Pld. Don Tintoretto előző posztját is linkelte itt valaki, abban aztán egy szó sem esik a mostani poszt panaszaiból, annál több a karrierépítésről...mint okról, hogy miért ment el az országból. És lehet még ilyen tucatjával. Akár még színdarab is készülhet a 'sorstragédiából'...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 06:03:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Komolyan nem értem, már régóta nyűglődsz ezen. Miért nem próbálod meg? Van veszítenivalód? (ha igen, érthető a habozás...)

Taxomükke (UK) 2015.05.16. 07:52:53

@kék madár: Most epp Los Angelesben, holnap ejjel indulunk haza Angliaba.

SzZoole 2015.05.16. 07:59:14

Mindenki a sajat szerencséjenek a kovácsa.
Ha nem tudsz változtatni a 'nyomorult' kis eteteden,akkor legalább másokat nem kene leszolni,mert mertek változtatni.
Persze akinek nem inge az ne vegye magára,akinek meg az,az viselje.....

2015.05.16. 08:45:59

@zöldeketbeszélek: Nincsen veszítenivalóm, hiszen úgymond nincsen semmim, és senkim.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.16. 09:46:58

@~~Babette~~: :-)))))))))))))))))))))))))
Ezt bóknak vettem... :D

rumitom 2015.05.16. 10:00:37

@qkuc: @kék madár: ha egy jelentkezo megtagadja az etnikai hovatartozasanak megadasat, akkor te mire tippelnel honnan jon? biztosan nem feher, europai
amit kek madar ir az elvben lehet igy kene mukodnie, de a gyakorlat inkabb azt mutatja, ha nincs mit titkolnod, tolts ki minel tobb rublikat.

tanato 2015.05.16. 10:05:47

@zöldeketbeszélek: Ez jó,tényleg kéne még egy két irodalmi mű is a kivándorlásról.De láthatod a blog az indulása óta sokat változott egy általános kivándorlási ismertető blogtól egy kinti magyarok chatklubja irányába.Ami nem feltétlenül rossz,de más mint volt.El is maradozott nagyon sok nagyon sokat ide író személy.

DonTintoretto 2015.05.16. 10:08:07

@zöldeketbeszélek: Látod, azokra a posztokra én is utaltam a kommentjeimben, csak nem volt kedvem linkelni magam. Ha valaki olyan perverz, hogy mindenáron egy számára vadidegen ember életéről és motivációról akar messzemenő személyes következtetéseket levonni, akkor olvasson kivándorlós posztokat, ne pályaműveket. Jobbak az esélyei a sikerélményre. Mindent a maga helyén kell kezelni.

De nagyon érdekes és jó volt látni a hozzászólásokat, pontosan mutatja, hogy mennyire különbözőek vagyunk. Voltak akik azt keresték, hogy a saját gondolataikat, érzéseit mennyire tudta más valaki, akár részben megfogalmazni és annak örültek, voltak, akik pedig mindenáron a 100% valóságot és az önigazolást keresték, teljesen elvetve mindennemű absztrakt gondolkodásnak még csak a lehetőségét is arról, ami mögötte van.

Olyan ez, mint amikor van egy alapjaiban véve valóságon alapuló film, ami bizonyos dolgokon változtat, hogy elérjen érzelmi hatásokat. Van aki nézi és azt mondja, hogy hinnye, de hiszen ez a rendező hülye, ezt így nem lehet, különben is ott volt az a másik lehetőség. Felállnak, hazamennek és szitkozódnak, hogy már megint az idejüket és a pénzüket vesztegették (közben meg lehet, hogy örülnek, mert valójában imádják, ha sajnál(tat)hatják magukat). Vannak, akik pedig meg magukra ismernek, megérintve érzik magukat és tapsolnak. Mindkét félnek igaza van, ez benne a szép.

Mindenféle igényt egy helyen kiszolgálni nem lehet és általában nem is lehet az alkotók célja, az lenne az igazi megfelelni vágyás, egyenes út a szürkeséghez. Igen, talán kissé nagyképűen, de mindenkit alkotónak tartok, aki az információ tiszta megosztásán túli szándékkal bármit is ír, rajzol, filmez (és még sorolhatnánk napestig) vagy aki a sima paprikás csirke helyett olyan remekműveket készít, mint amikről pár napja olvashattunk.

A kérdés számomra az is lehet, hogy adott pillanatban egy enciklopédiát, egy dokumentumfilmet keresek, vagy valami mást, ami megszólít, és hogy éppenséggel azt kaptam-e, amire számítottam. Manapság az olvasót itt érhetik meglepetések.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.16. 10:32:33

@geegee: Ez valószínűleg nem fog megtörténni, mert egyrészt van énnekem becsületes nevem (monogramom), másrészt senki haverjának a felesége nem leszek. :)))
Viccet félretéve, minden fórumon ezzel a nick-kel vagyok, már nem lenne célszerű változtatni.

2015.05.16. 10:40:51

@M. Péter: 'Hazai palya', Farage felesege nemet, meg csak fel sem vette a brit allampolgarsagot (www.independent.co.uk/news/uk/politics/generalelection/nigel-farage-my-german-wife-doesnt-think-she-should-vote-in-an-inout-eu-referendum-10125148.html). Lehet hogy csaladi vallalkozasban oldottak meg :)

2015.05.16. 10:48:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Elhiszem, csak meglepodtem, meg soha nem hallottam arrol hogy valaki kerti butort lopjon. Angliaban kint 'rohadnak' a kerti butorok szerte az orszagban, meg soha nem hallottam egyszer sem hogy valaki bemaszna es ellopna oket. Pedig laktam mar teljesen lepusztult, 'getto' kornyeken Londonban, pont foldszinti lakasban, ott is voltak kerti butorok a kertben, soha eszembe sem jutott hogy ellophatna oket valaki. Olyan hazban is laktam (szinten Londonban) ahol tyukok voltak a kertben egy meglehetosen draga 'designer' tyukketrecben, azokat sem loptak el, de sajnos vegul elkapta oket a roka.

Muscari 2015.05.16. 11:12:35

@mojyo: tegnap nem értem ide, most is csak belepillantottam a kommentekbe. Szerencsére a tiedbe is, you made my day :-)

Muscari 2015.05.16. 11:14:51

@Mirjam2: ezt is most véletlenül láttam meg, a szüleim műanyag, párezer forintos kerti bútorait mind ellopták. Ahol ők élnek, ott csak azt nem lopják el, ami le van betonozva, vagy még azt is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 12:10:17

@DonTintoretto: Igazad van, de amit kifogásoltam a mostani posztokban éppen az, amit Te írsz:

"Mindenféle igényt egy helyen kiszolgálni nem lehet és általában nem is lehet az alkotók célja, az lenne az igazi megfelelni vágyás, egyenes út a szürkeséghez. "

Igen, ezek a posztok egyenesen a szürkeségbe vezetnek, a kliséken keresztül, a sablonos kifogásokon keresztül. Az eredeti posztod, ami tudom, nem pályázatra érkezett egyedi volt, érdekes volt. A mostani meg közhelyes. Vagy én vagyok eszkimó és tényleg az összes kivándorló közös, nagy érzése a pénztáros mancikák és hasonló blődségek miatti nyavalygás.

Azért hozzáteszem, hogy lehet igazságtalan vagyok, hiszen három hónapnál hosszabb időt még nem töltöttem egyhuzamban külföldön - és nem is fogok előre láthatóan - így bár a szemem valamennyire kinyílt a rövid epizódok alatt is, de azt is láttam, hogy a pénztáros mancikák mindenhol ugyanolyanok. Velem pld. kedvesek. A nagyvárosok is mindenhol ugyanolyanok. Hajnalban retkesek, reggel tiszták, aztán estére megint retkesek és így tovább. Tetszőlegesen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 12:12:06

@tanato: Ha filmes lennék, Rozamami blogját egy az egyben megvenném.

qkuc 2015.05.16. 12:27:49

OFF

Én azt hittem csak viccelnek a Kaliforniában élők, hogy egy kis eső esik és megbolondul a fél állam ... Aztán megláttam ezt és többet eskü nem fogok csodálkozni, :D.

index.hu/mindekozben/poszt/2015/05/15/esett_az_eso/

2015.05.16. 12:40:18

@Muscari: Ez nekem mind revelacio erteku, mindenesetre tovabbra sem ertek egyet abban Petyaval hogy vilagszerte 'vagyalom' lenne az hogy ne lopjak el a kerti butorokat. Ha Mo.on vagyalom, az eleg szomoru, es szamomra oszinten szolva kicsit sokkolo.

tanato 2015.05.16. 12:43:05

@zöldeketbeszélek: IGen ,az egy eléggé tanulságos történet.

Muscari 2015.05.16. 12:58:10

@Mirjam2: azert Mo-n sem mindenhol, szerencsere. Nagyon szerenem, ha a szuleim elkoltoznenek, de hat hatvnsok evesen nem konnyu mozdulni. Ahol ok laknak, az a bunugyi statisztikak szerint az egyik lergosszabb telepules az orszagban.

kardio1 2015.05.16. 14:07:12

@DonTintoretto: az én értelmezésem szerint a téma a posztiro Magyarországhoz viszonyulása, az arról alkotott képe volt, nem pedig egy irodalmi pályamű írása előre megadott paraméterek szerint.

Muscari 2015.05.16. 15:02:30

@Ödenburger [Hu/At]: az en kis szulovarosomban nem is kell kirakni a gyumolcsoket, onkiszolgalas van. Kivagjak a keritest vagy atmasznak es leszedik a farol a meg nem teljesen erett gyumolcsot is. akar fenyes nappal is.
Pedig az is a Dunatol nyugatra van, igaz epphogy csak

Muscari 2015.05.16. 15:48:11

@diggerdriver: eBay vagy ebuyer. A lányom egy HP-t vett 269-ért, tök jó. 100:%ban védeve vagy, mint vevő.

DonTintoretto 2015.05.16. 16:46:45

@zöldeketbeszélek:
Eleinte írtam egy blogot, de elég gyorsan rájöttem, hogy nem köt le. Néha (nagyon néha) szívesen írok egy-egy bejegyzést, de most is csak a felhívás vett rá. Ellenben le szoktam a magam számára, vagy későbbi felhasználásra jegyzetelni apróságokat. Megosztok veled négy bolti esetet, mindegyik hiperben játszódik. És igen, mindig az akciókra utazom.

1. Kettőt fizet, hármat vihet akció. Az újságban 3 mosógél egymás mellett. A boltban van lehetőség három mosógélt megvenni külön-külön vagy egy nagy dobozban közös vonalkóddal a hármat. Elvittem a hármat ahogy a képen volt. Sokat fizettem. Vevőszolgálaton nézik, majd magyarázkodás nélkül felajánlják, hogy visszadják a pénzt és menjek vissza, vegyem meg a másik kiszerelést. Kérdeztem, hogy nem kaphatnám-e vissza csak úgy alapból a különbözetet. Sajnos nem.

2. Egymás mellett volt egy halom akciós termék egy polcon, melyekből vettünk többfélét is. Fizetésnél látjuk, hogy valami nem stimmel. Irány a vevőszolgálat. Elég nagy a sor, feleségem visszamegy a boltba. Mire végzett, már velem foglalkoztak. Visszaadták a különbözetet, ugyanis megtévesztően voltak kirakva az áruk és az árak. Feleségem is megerősítette, hogy "rosszat" vettünk el.

3. Elmentem ropogtatnivalót venni. Látom, hogy akciósak bizonyos chipsek, ha veszek kettőt is. Kiválaszottam kettőt, két külön fakkból, mindkettőnél ott volt, hogy akciós, direkt figyeltem, hogy akciós részről vegyek el. Mint utólag kiderült, hogy az egyik akciós fakkban nem is az volt, ami akciós, hanem egy nagyon hasonló, de más fajta. Vevőszolgálaton csak bamba tekintet és fennhéjázás, hogy de ez sose nem is volt náluk akciós, mit akarok én.

4. Látom, hogy egyet fizet, kettőt vihet pizza akció van. Egymás mellett két különböző íz. Időben kiszúrom, hogy csak az egyikre vonatkozik az akció. Fizetésnél meglepetés, nemhogy a kettőt fizettem ki, de azokat is drágábban, mint számítottam rá. Út a vevőszolgálatra. Az újságban nem találják, felhív valakit a hölgy, hogy nézzen utána. 1-2 perc és visszakaptam a különbözetet. Kérdezem, hogy még nem kezdődött el az akció?! Nem-nem, már lejárt.

Kérlek mondd meg, hogy melyik esetek melyik országban történtek. Bizonyítani nem tudom és nem is célom, de nem részrehajlóan válogattam. Utána, majd még írok valamit, de ez a komment már így is túl hosszú.

kék madár 2015.05.16. 17:01:16

@zöldeketbeszélek: "de azt is láttam, hogy a pénztáros mancikák mindenhol ugyanolyanok"
Hol laksz? Pesten, vagy valahol az agglomeracioban? En elhiszem, hogy nem latsz kulonbseget, de erdekel, hogy mit hasonlitasz ossze miivel. Ha minden ugy lenne ahogy te es @bpetya75 irjatok, az elso geppel koltoznek haza

bpetya75 2015.05.16. 17:13:23

@Mirjam2:

Na, akkor még 1* nekifutok. Azt tartom vágyálomnak, hogy egy egész országról, de nézzünk kisebb egységet, egy egész nagyvárosról elmondható legyen, hogy nem lopnak. Soha. Sehol. Ez a vágyálom.

bpetya75 2015.05.16. 17:23:35

@kék madár:

Azt írom, amit tapasztalok. Nyilván a saját környezetemben, a saját szűrömön keresztül érzékelve a dolgokat. Itt, most, én így élem meg. Más meg gondolom kicsit vagy nagyon máshogy.

Azon mondjuk épp a napokban gondolkoztam el, hogy mitől lehet az, hogy miközben cégként és magánszemélyként is kaptunk már végrehajtást, van két iskolás meg egy óvodás gyerekünk, mindketten dolgozunk, tömegközlekedünk, autózunk és gyalogolunk eleget, vásárolunk, ügyintézünk, miegymás, az egész eredője mégsem negatív nálunk. A blogon meg feszt az.

M. Péter 2015.05.16. 17:27:41

@diggerdriver: Curry's/PCWorld (ugyanaz a cég) kerülendő. Ha kell segítség, akkor fordulj egy független számítógépbolthoz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.16. 17:43:54

@Muscari:
Soha többet HP.
Az a trágyadomb ment most tönkre. Nem először.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.16. 17:55:49

@DonTintoretto:

1. penztar dragabban szamolja kb 90 forinttal, jonnek mennek, tenyleg olcsobb, vevoszolgalat szo nelkul visszaadja a kulonbozetet, hozza egy bocsanatkero levelet es egy 200 forintos utalvanyt.

2. az akciosra kirakott termek 100 forinttal dragabb, mint a polcon. lefenykepezem, penztarnal mutatom, szo nelkul visszadjak a kulonbozetet.

3. ugyanaz a bolt, mint a kettesben, hasonlo eset, lefenykepezem, 2 perc mulva jobbrol ramformed aboltvezetoKatineni, miszerint " magakicsoda!!??
kicsodahogyfenykepezitten!!?? nemlehetfenykepezni!!!".
tobbet nem megyek abba a boltba

4. nezem a blokkot, a gomba ketszer annyi, mint ki volt irva, szo nelkul visszamegyek, latom, h jol emlekeztem, kifele rajovok, hogy de kettot vettem, biztos be van szorozva, es valoban (kisse vaksi voltam a blokkal, de azota mar vettem egy kis olvasoszemuveget,mig eljutok szemorvosig),
a penztaros kislany mosolyogva kerdezi, hogy minden rendben van-e, mondom igen, en neztem el, mire nagyon kedvesen azt valaszolja, hogy akkor megnyugodott.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.16. 17:58:09

@bpetya75: azemberem is elegnyugodt, pl sose veszi eszre, ha atcseszik a penztarnal.
ugyanis nem nezi meg a blokkot.

2015.05.16. 18:07:25

@bpetya75: Ez oke, csak ennek kapcsan itt peldaul kiderult hogy sokan termeszetesnek tartjak pl. Mo.on hogy ellopjak a kertbol a kerti butorokat meg a kerti torpet, ami egyreszt vicces, masreszt meg annyira megsem az... Ami azt illeti hogy te jol erzed magad Mo.on, sokan masok meg nem: ebben semmi rejtelyes nincs, az emberek nem egyformak. Peldaul en jol erzem magam Indiaban, viszont sokan, meg azt is mondhatnam hogy a legtobb ember, nem. Es ez igy van jol, kepzeld el mi lenne ha mindenki ugyanazon a helyen akarna elni. Ez a blog olyan embereket vonz akik elhagytak vagy tervezik elhagyni Mo.ot, termeszetes hogy kritikusak az orszaggal szemben. Biztosan olyan blogok is vannak ahol arrol irnak az ott elok hogy milyen jo hely Magyarorszag. De ez nem az a blog.

2015.05.16. 18:20:43

@zöldeketbeszélek: Bocsi, de attol hogy sok embernek hasonlo a velemenye valamirol attol meg onmagaban nem 'klise'. Peldaul sok embert nagyon zavar Mo.on hogy az eladok feltunoen nagy resze baratagtalan / bunko / nem segitokesz / rosszkedvu stb. Engem oszinten szolva nem erdekel miert van ez, nem erdekel hogy van-e okuk ra, egyszeruen zavar. Sokan masokat is zavar. Az egy dolog hogy veled allitolag mindig kedvesek az eladok es / vagy szerinted nem baj ha masokkal nem, de ez nem valtoztat azon a tenyen hogy sokakat zavar az eladok viselkedese es ez az egyik dolog a sok kozul amiert szeretnek masik orszagban lakni. Hiaba nezed ezert hulyenek az embereket, attol meg ez egy letezo jelenseg. Ha nem irjak le vagy te nem hallod, nem olvasod, az a tenyeken nem fog valtoztatni.

kék madár 2015.05.16. 18:38:18

@qkuc: valoban @bpetya75: ennek orulok. Engem a legkevesbe sem zavar ha valaki optimista es jokat ir az orszagrol. Az zavar, ha emogott birca fele trollkodas vagy propaganda van.
En 1000 dolgot le tudnek irjni a szulovarosomrol, keruletemrol, (buszken) amiben utolerhetetlen, de ettol meg ugyanugy felrobbanna az agyam a kozeretemet es penztarcamat befolyasolo 1-10 egyeb "aprosag"-tol

bpetya75 2015.05.16. 18:49:27

@diggerdriver:

Mostanában ritkábban vagyok, úgyhogy csak most néztem, mi volt a héten. Gratula a bemutatóhoz! Hatalmas élmény lehetett! :-)

bpetya75 2015.05.16. 19:20:36

@~~Babette~~:

Hülye :-D

@Mirjam2:

Alapvetően igazad van, csak most nekem kicsit sok volt a rosszból.

@kék madár:

Oké

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 19:26:32

@DonTintoretto: A kérdésfeltevésedből gondolom, hogy a pozitív esetek nem Magyarországon történtek (?). Én is megosztok egyet. Vettünk egy több, mint 10ezres gőzölős vasalót, webshopon keresztül. A vasaló megérkezett, kibontjuk, látjuk, hogy valószínűleg minimum már üzembe helyezték és/vagy kipróbálták (egy kevés víz volt a tartályban). Írunk az üsz-nak, vasaló csere, minden pampogás nélkül.

Sok esetet nem tudok írni, mert egyrészt nem utazok az akciókra (ehhez túl kényelmes vagyok), másrészt lehetőleg én csak az ételt vásárolom meg, a nehezét a páromra hagyom :).@kék madár:

De mégis. A kutatásomhoz vetőmagokra van szükségem. Az általam megkeresett 6 forgalmazóból három adott ingyen vetőmagot (nem olcsót) anélkül, hogy ezt kértem volna, egy meg jelentős árkedvezményt adott. Egyiket sem ismerem, soha nem volt hozzájuk közöm.

@kék madár:Budapesten egy lepukkant külső kerületben lakom. Nem tudom, mi az oka, de mindig normális eladókkal/postai dolgozókkal/okmányirodásokkal hoz össze a sors, lehet ez csak az egyéni szerencsém.

A mostani posztok kapcsán elgondolkoztam rajta, ha mérlegre rakok mindent, pozitív vagy negatív lesz-e a végeredmény. Arra jutottam, hogy az általában kifogásolt dolgokban - morcos eladók, depis, közömbös emberek - pozitív, de komolyabb dolgokban - jövőkép, karrier kisgyerekes nőként - negatív.

Szóval sok olyan dolog van, ami miatt én is szívesen venném a sátorfámat, de egyik sem bagatell.

@Mirjam2: "Az egy dolog hogy veled allitolag mindig kedvesek az eladok es / vagy szerinted nem baj ha masokkal nem, de ez nem valtoztat azon a tenyen hogy sokakat zavar az eladok viselkedese es ez az egyik dolog a sok kozul amiert szeretnek masik orszagban lakni. Hiaba nezed ezert hulyenek az embereket,"

Most jutottunk el oda, hogy lehazugozol? Nincs okom hazudni, elég régen kommentelek már itt, hogy rögtön kilógjon a lóláb, ha ellentmondásba keverednék. Márpedig aki hazudik, azzal ez előbb-utóbb megtörténik. Igen, velem barátságosak az eladók. Ha rosszkedvű, morcos eladóval hoz össze a sors, akkor is udvarias vagyok és rámosolygok, persze nem mint egy fakutya. Valószínűleg az látszik rajtam, hogy őket is emberszámba veszem és nem biorobotnak, akinek az a kutya kötelessége, hogy a seggemet is kinyalja a 2500 forintomért. (vagy akár 250000 forintomért).

Senkit sem néztem azért hülyének, mert emiatt más országban akar élni. Csak mondvacsinált ürügynek gondolom, vagy ha nem is ürügynek, de súlytalannak azokhoz a dolgokhoz képest, ami miatt meg az ember inkább maradna.

kék madár 2015.05.16. 19:52:46

@zöldeketbeszélek: valoszinuleg derus vagy, pozitiv es orulnek az emberek neked, orommel szolgalnak ki. Ami valahol "csalás" : )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 20:08:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Akkor? Vagy már gyűjtöd a repjegyre valót és csak a pozitív megerősítésért jársz ide :)?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 20:34:07

@tanato: Nem egyszerűen azért, mert tanulságos a történet, hanem a blog maga is nagyon jó. A személyiség hiteles, érzelmes de nem érzelgős, nem akar többnek látszani mint ami, egy értékes ember, aki boldogul.

tableno 2015.05.16. 20:36:04

@~~Babette~~: Nagyvásárcsarnokban sétálunk a feleségemmel és a kisfiammal. Megállunk egy helyen, ahol magyaros szuvenírt árulnak, a szomszéd kislánynak keresünk pólót. Nézegetjük a választékot, hozzámérjük a gyerekünkhöz (kb egyformák a kislánnyal), angolul beszélgetünk. Egyszer csak ránkszól egy eladó igen barátságtalan hangon, magyarul: "Nem szabad ám tapogatni az árut! Ha kell, valami, majd én odaadom!" Jól van, mondom, egy pólót szeretnénk egy kislánynak. "Hanyas méret?" "Nem tudom, de a kislány pont akkora, mint ez a kisfiú". "Az engem nem érdekel! Hanyas méret?!" "Mondom, hogy nem tudom". "Ha nem tudja a méretet, hogy adjak magának pólót?!" A feleségem nem érti mi van, miközben finoman kivezetem a boltból...

kék madár 2015.05.16. 21:16:24

@tableno: neked se kene huzigalni a cica bajszat

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.16. 21:23:16

@tableno: Bocsi, tudom, hogy nem nekem címezted...a sztori amennyire elkeserítő, annyira vicces is. Kár, hogy a feleséged nem értette a szitut, mert valószínűleg fogta volna a kisfiatok pólóját, belenéz hátul a póló nyakába és megmondja, hogy hányas méret :).

Egyébként meg az ilyenek jó hírét vinni kell mindenfelé, hogy találjon egy olyan hivatást, amiben inkább otthon érzi magát. Így mindenki boldogabb lesz :).

Muscari 2015.05.16. 21:32:45

@diggerdriver: akkor keressél Asus mondjuk m.ebay.co.uk/itm/221757631590?nav=SEARCH
Miért ragaszkodsz a bolthoz, nem bízol az ebay - ben?

bpetya75 2015.05.16. 21:36:57

@tableno:

Az ilyennél én is jobb kereskedő vagyok. Igaz, eddig ha árultam valamit, azt magamnak árultam...

Muscari 2015.05.16. 21:41:45

@zöldeketbeszélek: én általában barátságos eladókkal találkozom, de minden alkalommal, mikor otthon vagyok legalább egyszer előfordul, hogy valaki goromba, alig akar észrevenni, hogy ott vagyok stb.
Azonban nyugi, tőlünk kicsit keletre a helyzet sokkal rosszabb.

2015.05.16. 21:51:06

@zöldeketbeszélek: Itt mindenki hazudik, én meg szeretem a hazugságokat. Szóval ezért járok ide. :)))

Tke 2015.05.17. 00:12:41

A szerző jó körülmények között élt itthon. Tudja a bajt, de ismer jó példákat, jó hozzáállást, követendő kultúrát. Vállalhatott volna felelősséget (értsd: közösségi megbízatást), ehelyett lelécel. Könnyű megoldás.

2015.05.17. 06:17:57

@zöldeketbeszélek:
"Vagy már gyűjtöd a repjegyre valót és csak a pozitív megerősítésért jársz ide :)?"
Ha tudnam, hogy nem megy vissza soha tobbe Magyarorszagra, kifizetnem neki az egyiranyu utra szolo repulojegyet barmely ny-europai orszagba:)

2015.05.17. 08:39:18

@Cascabel: Nem igazán értem, hogy neked ugyan mi közöd van hozzá, hogy én mikor hova megyek v. nem, de azért köszönöm a kedvességed. Szólni fogok, ha nem megy önerőből a repjegy kifizetése.

2015.05.17. 08:41:19

@zöldeketbeszélek: Jaj, ne mar. Ha a te dramai terminologiadat hasznaljuk, akkor inkabb te 'hazugozol le' engem es masokat. Nem, nem 'mondvacsinalt urugy' hogy reszben azert szeretnenk mas orszagokban elni mert zavar bennunket a bunko kiszolgalas, hanem tenyleg, sokunkat nagyon zavar, es ez egy eletminoseget befolyasolo tenyezo. Lehet hogy te nem hiszed el, ettol meg igy van. Utalok Mo.on boltba menni, mas orszagokban pedig ugyanez a kellemes kikapcsolodas resze. Es ez engem zavar, mert minek keressek pl. penzt ha utana nem jo erzes elkolteni.

2015.05.17. 09:45:08

@zöldeketbeszélek: En ebben semmi vicceset nem latok, es nem szeretnek olyan orszagban elni ahol ez normalisnak vagy gyakorinak szamit. Ertem hogy teged meg sokakat nem zavar ez, viszont vannak akiket nagyon, peldaul engem.

tableno 2015.05.17. 10:19:24

@zöldeketbeszélek: persze, utólag én is inkább röhögtem az egészen, meg tíz méteres körzetben amúgy is volt három másik ugyanilyen bolt. Csak egyrészt nehogy már nekem vagy a feleségemnek kelljen bukfenceket vetnem, hogy rendesen kiszolgáljanak, meg gondolom ha valakivel ez napi vagy akár csak heti rendszerességgel fordul elő (és itt nem csak boltról beszélek, hanem hivatalról, BKV-ellenőrökről, stb. annak egy idő után már nem olyan őszinte a mosolya...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 11:31:29

@Mirjam2: Senkit sem hazugoztam le. Mondvacsinált ürügy, vagy súlytalan azokhoz a dolgokhoz képest, ami miatt inkább maradna az ember, ezt írtam, persze könnyebb azon átsiklani, ami nem felel meg a Te előítéletednek. Gondolom, én is éppen ezt csinálom, csak fordított irányban.
Azt is írhattam volna, hogy súlytalan azokhoz a dolgokhoz képest, ami valójában mozgatja az embereket. Ha figyelmesen olvasod a posztokat, többször is kiderült, hogy nem ez volt a lényeges tényező. De jobb utólag erre hivatkozni, mint arra, hogy a kalandvágy meg a még több pénz volt a mozgatórugó, amivel szerintem semmi baj sincs. Mikor voltál huzamosabb ideig itthon, hogy ennyire lándzsát törsz a szegény, mogorva szolgáltatók miatt meghasonlott magyarok mellett? Elhiszem, hogy van, akinek ez nagyon zavaró, de ha valaki tényleg emiatt megy máshová, hát... Franciaországban élő ismerősöm is mesélt nekem a tipikus bunkó eladókról, Írországban csak és kizárólag flegma, leszarom stílusú eladókkal találkoztam, most akkor ássam el egy az egyben ezt a két országot?

Tableno történetében nem azt találtam viccesnek, hogy az eladó bunkó volt, hanem azt, hogy az apukának nem jutott eszébe a fia pólójának címkéjét megnézni...De olvass csak szelektíven, nyugodtan.

Szerintem itt hagyjuk békén egymást.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 11:34:03

@tableno: Éppen ezért írtam, hogy az ilyennek hírét kell vinni. Pld. Te nem ajánlod Budapestre látogató ismerősödnek, hogy ott vásároljon. Nagyon sok ember utálja a munkáját, nem a helyén van, frusztrált. Ettől még persze ha elvállalta, akkor csinálja a legjobb tudása szerint. Lehet, hogy a kérdéses hölgynél ez volt a maximum. Na, ilyenkor kell pályát változtatni, mert nyilvánvalóan nem oda való. Ha az övé az üzlet, akkor szar ügy. Akkor addig fogja utálkozva végezni a munkáját, míg tönkre nem megy.

tableno 2015.05.17. 11:43:31

@zöldeketbeszélek: persze, ebben igazad van. De itt ugye nem egy elszigetelt esetről van szó, hanem egy elég általános (bár szerencsére ritkuló) "kulturális" jelenségről. Ennek szinte teljes egészében a szocializmus és a hiánygazdaság az oka, ahol az eladó tényleg kvázi szívességet tett a vevőnek, ha egyáltalán kiszolgálta. A háború előtti Magyarországon elképzelhetetlen lett volna az ilyesmi. Mondjuk az kicsit furcsa, hogy 25 év kapitalizmus alatt sem sikerült leszokni erről, ráadásul az említett eladó egy fiatal lány volt, nem valami 70-es évekből itt ragadt nyanya.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 12:07:18

@tableno: Azt magyarázd meg nekem, hogy Dublinban miért csupa pikírt libával futottam össze a ruhaüzletekben, miért van az, hogy ha ír szerző regényét olvasom, a bunkó, vevőt magas lóról néző eladó figurája teljesen általános jelenség? Komolyan nem értem.

A Te eladókislányod egyszerűen csak utálja a munkáját. Lehet, hogy az emberek többsége (akik látványosan szenvedve élnek túl egy napot) utálja a munkáját. Mert most olyan világban élünk - idestova 25 éve, hogy örülni kell, bármit kapsz, bármilyen fizetésért. De ettől még nem fogja jobban szeretni azt a bármit az ember. És NEM mondom azt, hogy ez mentség a bunkóságra.

Szokták mondani, hogy a vevőnek mindig igaza van. Egyszer olvastam, hogy igen, de amikor ezt a mondást kitalálták, a vevők még urak voltak. (nem a vagyoni-státusz értelemben)

Az előbb összeszámoltam, hány üzletben voltam eladó eddigi kereső életemben. Öt különböző üzletben dolgoztam eladóként, pénztárosként, hostessként. Most az elmúlt hónapban kétszer ugrottam be eladónak egy vásárban. Egyszer sem jókedvemből vállaltam el ezeket a munkákat (a legutolsókat kivéve, ezek szórakozás számba mentek), hanem, mert frissen érettségizettként, majd friss diplomásként nem találtam semmi mást, a munkanélküli életformát meg nem nekem találták ki. Szóval a pult másik oldaláról is van tapasztalatom.

Nem tudom, hogyan kellene megváltoztatni az eladók hozzáállását (nem személyes sirám, mint mondtam, én szerencsés vagyok), de azt nagyon nem hiszem, hogy Magyarország valami különösen kiemelkedő lenne ebből a szempontból negatív értelemben.

tableno 2015.05.17. 12:33:24

@zöldeketbeszélek: nem Magyarország kiemelkedő, hanem Kelet-Európa. Mint mondtam, szerintem a szocializmus az oka. Írországban elég sokat jártam, soha nem tapasztaltam ilyesmit.

tableno 2015.05.17. 12:37:11

@zöldeketbeszélek: Amúgy tapasztalatom szerint Magyarországnál szegényebb országokban is sokszor jobb a kiszolgálás. Kivéve, ha ott is volt/van szocializmus. Latin-Amerikában például Kuba és Venezuela pont ugyanilyen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 12:47:46

@tableno: Látod, Te soha nem tapasztaltál ilyesmit Írországban, én meg igen, nem egyszer...és nem mondom, hogy ez nem lehetséges, hogy mindkettőnknek igaza van a saját tapasztalatát illetően.

Abban én is biztos vagyok, hogy a szocializmus több oldalról is nagyon romboló volt az emberek lelkére, tartására, önbecsülésére.

Egy érdekes dolog viszont, hogy a vevői viselkedés változását inkább a nyugati példa rovására írom. Azt, hogy a vevők egy ruhaüzletben a vállfáról levett blúzt, nacit, bármit egy laza mozdulattal a padlóra hajítják, először Londonban láttam 2005-ben. MIt mondjak, lepadlóztam. Aztán ezt tapasztaltam Dublinban is, akkor annyira már nem lepődtem meg, de visszataszító gyakorlatnak tartom. Itthon ez még nem általános, de már láttam ilyet is.

tableno 2015.05.17. 13:49:15

@zöldeketbeszélek: természetesen a tiszteletlenség a vevő oldaláról is elítélendő. Mégis, ez tipikusan olyan dolog, amin érdemes lenne javítani , már csak a turizmus fellendítése érdekében is. Sok ilyen apróság van, ami nem feltétlenül pénzkérdés, de érezhető javulást okozna egyrészt az életminőségben, másrészt az ország jó hírében.

2015.05.17. 14:19:44

@tableno: Ez egy elterjedt tevhit, hogy az nem penzkerdes, hogy udvariasak az emberek a szolgaltatoiparban, pedig igen. Tudom, hogy megdobbento, szerintem is otthonrol kene hozni, de mi vagyunk a kisebbseg, amit @zoldeketbeszelek ir, hogy utaljak a munkajukat, az embereket, es esetleg ledobaljak a foldre a cuccot, sajnos inkabb az lehet a tobbseg. Ezeket az embereket megtanitani emberekkel foglalkozni es treningeket tartani, hogy valodi kiszolgalokka valjanak, penzbe kerul, vagy ha erre a hosszutavu megoldasra nincs, akkor legalabb megfizetni azt, aki ki tudja valasztani azt az embert, aki otthonrol hozza.

2015.05.17. 15:45:14

@zöldeketbeszélek: Ami mozgatja az embereket? En is ember vagyok, engem reszben ez mozgat. Ha nem hiszed el, nem hiszed el. Nalam peldaul nem jatszott szerepet 'kalandvagy' vagy 'tobb penz' abban hogy masik orszagba koltoztem, egeszen mas okaim voltak. Viszont az egyik ok amiert utalok visszamenni azok a bunko kiszolgalok a boltokban / vendeglatohelyeken. Nem olvasok 'szelektiven', ha velem ugy beszelt volna egy elado mint Tablenoval, en sem a polo meretet nezegettem volna hanem megmondtam volna neki mit gondolok rola, aztan kerestem volna magamnak egy masik boltot. Ami mas orszagokat illeti, Irorszagban nem voltam meg, Franciaorszagban viszont igen es nem voltak bunkok az eladok.

2015.05.17. 15:53:56

@zöldeketbeszélek: En is dolgoztam eladokent. Kimondottan utaltam. Rosszul is fizettek. Ennek ellenere nem voltam bunko vagy baratsagtalan a vasarlokkal. Itt Szaudiban a legtobb elado azsiai vendegmunkas, akik nagyon rossz korulmenyek kozott elnek itt, a csaladjuktol elszakitva, rosszak a munkakorulmenyeik es keves a fizetesuk. Ennek ellenere mindig kedvesek, meg egyszer sem talalkoztam bunko eladoval. Itt elmeny vasarolni, nem ugy mint Mo.on. Es nem kell ahhoz hosszu ideig Mo.on elni hogy eszrevedd ezt, a ferjem ket hetet toltott ott es rogton feltunt neki hogy milyen gyakran baratsagtalanok az eladok / kiszolgalok.

tableno 2015.05.17. 16:14:27

@mojyo: igen is, meg nem is. Nyilván, egy olyan kultúrában, ahol a szolgáltatás színvonala évtizedekig tudatosan a béka segge alá volt szorítva (szocializmus, ugye), pénzbe kerül az alkalmazottak oktatása, meg valóban bejátszik az "ezért a szar fizetésért nem fogok még mosolyogni is" effektus is. Viszont az is tény, hogy sok, Magyarországnál jóval szegényebb országban fényévekkel jobb kiszolgálást kap az ember a pénzéért. És igen, világos, hogy ottani viszonyok között az átlag európai krőzusnak tűnik (és jól lehúzzák cserébe). Viszont a turisták szemszögéből egyszerű az ábra: oda viszik a pénzüket, ahol kedvesen fogadják őket. Sőt, ez valamennyire a befektetőkre is igaz, bár ők nyilván más dolgokat várnak el, pl kiszámítható jogi környezetet, nem túl sokat packázó és nem korrupt hivatalokat, valamint azt, hogy ne kelljen pl testőrt fogadni a topmenedzsereik védelmére (nyilván ez nem Magyarországra jellemző probléma). A lényeg az, hogy egy ország nem fog igazán látványosan fejlődni, amíg ezeket a dolgokat nem javítja meg, úgyhogy elég haszontalan dolog arra hívatkozni, hogy mi ezt nem engedhetjük meg magunknak (tök fölösleges presztizsberuházásokat meg igen).

2015.05.17. 16:32:54

@tableno: Ertem en, en nem mentegetozeskepp mondtam, hogy ez penzkerdes, csak tenyszeruen megallapitottam. :D Egyetertek egyebkent, hogy erre szerintem is fontos lenne kolteni, es lehet, hogy lehetne ra talalni forrast, en csak ugy mondtam, hogy kivanni lehet, hogy "legyenek mar vegre normalisak a boltban, hiszen ez nem penzkerdes", mert ez nem ilyen egyszeru sajnos, foleg ott, ahol mashol se annyira vannak normalisak. :D Az olyan dolgokat is kulso kenyszeritessel (buntetessel) lehetett elerni, hogy megvaltozzon az autos viselkedes a zebranal peldaul. A szolgaltatoipar persze nem buntetheti meg allandoan a rossz eladokat mert az leepiti a munkamoralt, neki koltenie kell a trenirozasra, ami penzbe kerul, azt pedig idobe telik elerni, hogy az ilyesmi prioritassa valjon es vegre koltsenek ra, en csak ennyit akartam mondani :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 16:36:50

@Mirjam2: Oké. Nekem egy barátnőm ment férjhez Franciaországban (ő aztán tudna posztot írni...) és nem volt fényes véleménnyel a gallokról, ebből a szempontból. De kinek hogy. Én elhiszem neked, hogy kínkeserves túlélni itt egy-két vásárlást, remélem, te is elhiszed, hogy nekem meg nem. És nem azért, mert nem zavar, hanem mert velem nem bunkók. Most megkérdeztem a páromat, ő is sokat vásárol és ő is azt mondta, hogy előfordul, nagyon ritkán a bunkóság, de alapvetően mindenki barátságos. Ismerek olyan embert, aki pld. nem köszön, amikor belép valahová, vagy odalép a pulthoz, hanem rögtön nyomja a 10 deka párizsit szöveget. Én ezt is bunkóságnak tartom.
Az én elvem az, hogy ha valahová bemegyek, köszönök, nem várom, hogy az eladó köszönjön előre, csak mert én vagyok a vevő. Az eladónak a szemébe nézek és normálisan beszélek, nem vakkantom oda a parancsokat, hogy fél rúd téliszalámit. Ha odaadja az árut, megköszönöm, mire ő is megköszöni a vásárlást és elköszönünk egymástól. És nem hiszem azt, hogy ő van értem, vagy én vagyok érte. Mi vagyunk egymásért. Neki sem kell kutyába lemennie, hogy 'kiszolgáljon' és én sem megyek le kutyába, hogy 'kiszolgáljanak'.

Nem tudom jobban elmagyarázni, de nagyon sokszor látom azt a vevői hozzáállást, miszerint az a szerencsétlen a pult mögött egy biorobot, egy szolga, aki örüljön, hogy nála költi el a méltóságos informatikus/menedzser/tanár/úszómester/utcaseprő út/hölgy a pénzét.

Más. Lehet, hogy teljesen félremegyek a gondolatmenettel, de nem lehetséges, hogy az ázsiaiaknak a kultúrájukhoz tartozik a kereskedelem? Hogy sok-sok generáció óta csinálják akár icipiciben, akár nagyban és ez természetes számukra?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 16:45:55

@tableno: Hát erre egy nagyon demagóg válaszom van csak. Az menjen eladónak, pincérnek, fodrásznak, ügyfélszolgálatosnak, orvosnak, tanárnak, kertésznek, aki alkalmas rá. Aki nem, azt már az oktatásból kiszórni. Aki marad, azt tanítani, nem csak leadni az anyagot. Képezni, edzeni, jövőképet adni. A gyerekeket elvinni a munkahelyekre, megmutatni nekik, hogy hogyan készül a kenyér. Hogy mennyit szaladgál egy műszakban a pincérnő. Hogy milyen nehéz egy krónikus osztályon dolgozó ápoló egy napja. Hogy a pólója anyagáért kik és mennyit güriznek éhbérért.

Talán, ha képesek lennénk egymás munkáját megbecsülni, akkor emberként is jobban megbecsülnénk egymást, amikor mint szoltáltató/kliens találkozunk...

tableno 2015.05.17. 16:52:57

@zöldeketbeszélek: "Más. Lehet, hogy teljesen félremegyek a gondolatmenettel, de nem lehetséges, hogy az ázsiaiaknak a kultúrájukhoz tartozik a kereskedelem? Hogy sok-sok generáció óta csinálják akár icipiciben, akár nagyban és ez természetes számukra?" - de, ebben teljesen igazad van. Ez az egyik versenyelőnyük, amit jó lenne eltanulnunk...

blackhairlady 2015.05.17. 17:30:14

@zöldeketbeszélek: " És nem hiszem azt, hogy ő van értem, vagy én vagyok érte. Mi vagyunk egymásért. Neki sem kell kutyába lemennie, hogy 'kiszolgáljon' és én sem megyek le kutyába, hogy 'kiszolgáljanak'."

Na ezt kellene megertenie sok embernek. Sajnos a vasarlok sokszor atz hiszik, hogy enkik mindent szabad, es az eladonak mindent el kell turnie.
Kolcsonos odafigyeles, udvariassag, es mindenki elegedett lesz.

2015.05.17. 17:46:57

@zöldeketbeszélek: Persze, en teljesen elfogadom hogy a legtobb embernek vagy nincsenek kulonosebben negativ tapasztalatai ezen a teren Mo.on, vagy ez nem befolyasolja az eletminoseguket. Vegig annyit probaltam csak mondani hogy ha valaki azt irja, zavarta az eladok hozzaallasa, akkor konnyen lehet hogy igazat mond mert ilyen is van, es lehet hogy ez a te szempontodbol nem fontos, az ovebol viszont igen. Az termeszetes hogy a vasarlonak sem kene bunkonak lenni, en sem szoktam az lenni.

Hari Seldon 2 2015.05.17. 20:00:55

Jó. Sajnos pont pénteken nem voltunk itthon. Ahogy te is írtad, utazfattunk. - Amszterdamba. Három gyerekkel. Itt sima ügy.
Azt tudtam, hogy te is francia vagy, de azt nem, hogy valahol ti is Alsace, Lorraine vidékén valahol.
Nekünk Budapest 1200 Brest 900.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 20:25:23

@Mirjam2: Jó, elfogadom, hogy ez valakinél válóok...számoljunk.

Mondjuk nem vagyok előrelátó és naponta vásárolok élelmiszert (kivéve, ugye vasárnap). Az mondjuk napi 15-30 perc.
Ügyintézek a postán - már ha nem átutalással intézem az összes számlámat, ahogy mi is tesszük - havonta, 10-50 perc.
Okmányiroda, évente 1-2 alkalom (vagy még ritkábban), alkalmanként 60 perc, mert mondjuk soha nem foglalok időpontot, de megtehetném.
Ruhavásárlás évente 4-5 alkalom, alkalmanként 45-60 perc. (mondjuk, nem a ruha a hobbim.)

Ez az életemből évente elvesz kerekítve és nagyvonalúan számolva 8 napot. Mondjuk duplázzuk meg, mert ugye bérletet is veszek, meg esetleg tanulmányi ügyeket is intézek, legyen évente 16 nap. Na jó, legyen 3 hét.

Ezért a három hétért érdemes hátrahagyni családot, évtizedes barátságokat, munkát, gyerekkori emlékeket (?). Ha ez így komoly, ott más gond is van.

2015.05.17. 20:33:59

@zöldeketbeszélek: Az a gond, hogy normális fizetés is kellene, a szakmád/hivatásod szeretete önmagában kevés, azért semmit sem kapsz a boltban. Amihez ugye kell erős v. erősödő gazdaságra lenne szükség. Amihez olyan társadalmi hozzáállás és állam kellene, ami hiányzik elég régóta Magyarországról. Szóval fontos, amit leírtál, de egy bolti eladónak v. ápolónak 0 jövőképe van ebben az országban. Hozzáteszem, nemcsak nekik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 20:45:33

@tableno: Hogy lehet eltanulni valamit, ami nem a kultúra része 2000 éve, rövid idő alatt? Oktatni kellene, nem futószalagon, nagyon odafigyelve. Hogy most milyenek a kereskedelmi szakközepek, nem tudom, de ha nektek van igazatok, és én vagyok a helikopter, akkor siralmas lehet a szakképzés helyzete.

@blackhair-lady: Van egy nagy magyar baromság, hogy a diplomás csak az ember. Szerintem ez vezethet az 'egyszerű' munkakörök lenézéséhez. Talán.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.17. 21:11:07

@zöldeketbeszélek:
nekem eszem ágában sincs vitatkozni, vagy bárki mellé állni, csak azt szeretném mondani, hogy habár nem kell napi szinten nyomulnom mindenfele, de azért jártam itt-ott az elmúlt 3 hónapban, és talán az is közrejátszik, hogy egy kismamával kevésbé fog akárki is nekiállni bunkózni (??! ki tudja), de szerintem markánsan jobb a helyzet, mint 10 éve volt. hivatalok, okmányiroda, posta, Lidl / Tesco pénztár, labor / orvosok, jópár bolt, futárok.
aki halál bunkó volt velem tavaly, az Ferihegyen a security és a határőr. jó kis welcome home volt :-/ valamint egy tyúk a Lidl pénztárban, aki beszólt anyámnak, hogy "na ez is bankkártyával fizet!" és pofákat vágott. anyám visszaszólt neki valamit, és elkussolt, ennyi.
persze azt tudom, hogy pl a külföldikre rászálló taxishiénák és tahó bkv-ellenőrök viselkedésén még lenne mit csiszolni.

2015.05.17. 22:06:05

@zöldeketbeszélek: Ahol én tanultam, ott például olyan modul nem volt, hogyan illene beszélni a vásárlóval, de viszont beszéltünk róla, szóval már ez is valami. :)

"Van egy nagy magyar baromság, hogy a diplomás csak az ember. Szerintem ez vezethet az 'egyszerű' munkakörök lenézéséhez. Talán."

Ehhez nem kell diploma. Engem egy favágó nézett le, mert csúnyát mertem írni a szent anyaföldről. Szóval ez nem végzettség kérdése, hanem intelligenciáé. Az meg ugye nem mindenkinek adatik meg. :)))

tableno 2015.05.17. 22:07:26

@zöldeketbeszélek: "Hogy lehet eltanulni valamit, ami nem a kultúra része 2000 éve, rövid idő alatt?" - ugyanúgy, ahogy az ázsiai tigrisek is behozták néhány évtized alatt évszázados lemaradásukat a Nyugattól. Az 50-es években Dél-Korea fekete-afrikai fejlettségi szinten állt, most meg? Vagy Japán példája, ami 250 évig teljesen el volt zárva a világtól, azután meg fél évszázadon belül világhatalom lett? Meg lehet csinálni, ha megvan hozzá az akarat és eltökéltség. Csak nem szabad csodát várni, sem azt, hogy bárki megoldja helyettünk. És igen, könnyű azt mondani, különösen külföldről. Nincs semmi erkölcsi alapom prédikálni. De attól még ez az igazság.

kardio1 2015.05.17. 23:21:11

@tableno: de azok a társadalmak ott Japánban meg Koreában nagyon mások, mint az európaiak. Az nem az a fajta demokrácia, amit az européer magyar ellenzék szeretne Magyarországon. Szingapúr hasonlóan gyorsan fejlődött az elmúlt évtizedekben, de az sem nyugati demokrácia...

tableno 2015.05.17. 23:24:46

@kardio1: Tudom. Szép kihívás. Ellenben azt se felejtsük el, hogy a diktatúrák között csak nagyon kevés lett sikeres, a demokráciák közül meg jópár.

tableno 2015.05.17. 23:27:17

@kardio1: Az alternatíva meg micsoda? Nem teszünk semmit, csak megmagyarázzuk magunknak, miért vagyunk lúzerek?

2015.05.17. 23:43:09

@kardio1: Valamit kellene kezdeni magunkkal, mert szép lassan süllyed a hajó....

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.18. 07:17:35

@zöldeketbeszélek:

"Van egy nagy magyar baromság, hogy a diplomás csak az ember. Szerintem ez vezethet az 'egyszerű' munkakörök lenézéséhez. Talán."

30 eve az volt mondas, h minimum eretsegid legyen, azzal lehet elobbre jutni, 60 eve meg a 8 altalanos.
az alatt csak munkas lehettel.
de senki nem nezte le a munkasokat, sot, megbecsultek oket.

nagymamamnak meg csak 4 altalanosa volt.

DonTintoretto 2015.05.18. 08:44:40

@zöldeketbeszélek: Ezek midnenképpen pozitívabb esetek, mint amikor fényképezővel kell menned az igazad után :) Illetve egyértelműen pozitívak, ha feltételezzük, hogy az adott vasalóval nem bepróbálkoztak, hanem véletlenül küldték. A szomorú az, hogy ha itt vagy máshol körbekérdeznél, valószínűleg ezek az esetek nem a többséghez tartoznának. De ne legyen igazam, szívből kívánom!

És abban is igazad van, hogy feltehetőleg csak az átvágós boltok vagy a sok magába forduló egyén vagy a... vagy... miatt nem fog valaki megpattanni. Legalábbis a többség nem emiatt megy el. De ha később visszatekintesz és mérleget vonsz, akkor ezek már igenis fontos szempontokká válnak. És itt jön be az, hogy már nem is értjük egymás problémáit.

Illetve írtam az előző kommentem végén, hogy majd még mondok valamit. Van egy idősebb barátom, aki kérte, hogy majd néha küldjek neki helyzetjelentést, de kíméljem meg az olyan kliséktől, hogy nyugodtabb az élet, mosolygósabbak az emberek, mert az igazi különbségek érdeklik.

Pár hónap elteltével írtam neki sok mindent. Például, amire futólag utaltam az írásomban is utaltam, hogy ha nem a legolcsóbb kategóriát nézed, ugyanazért az árért Franciaországban jobb minőségű élelmiszert kapsz. De azt is meg kellett írnom, hogy ezeket a kliséket nem lehet megkerülni, mert ha ott vagy, megérted, hogy mennyivel kellemesebb légkör vesz körbe. Utána pedig már nem szívesen adnál le belőle.

2015.05.18. 09:15:55

@zöldeketbeszélek: Bocs de kezdettol fogva nem erted mit akarok mondani. Ha mondja neked valaki - sokan - hogy zavarja egy dolog, akkor hiaba irod meg le sokszor illetve bizonyitod be tudomanyosan, racionalisan, szamokkal stb. hogy az a dolog nem zavaro, ha sok ember szamara meg igenis az. Pl. ha nem tetszik nekem egy pasi, akkor nem fog attol megtetszeni ha leirod nekem hogy 185cm magas, 80kg es a statisztikak szerint ez a legtobb nonek tetszik stb. Ezek szubjektiv dolgok. Nem ertem miert nem tudod elfogadni a tenyt hogy vannak akiket nagyon zavar a bunko kiszolgalas. Nyilvan senki sem emiatt koltozik masik orszagba, es nem is irta senki sehol hogy igy lenne. Mas okok miatt koltozik az ember, ettol meg teny hogy a kiszolgalas minosege sokakat zavar, akkor is ha te kiszamoltad hogy ennek nem kene igy lennie.

2015.05.18. 09:25:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: +1, ennek semmi koze a diplomahoz vagy az oktatashoz. Ha valaki magatol nem tudja hogyan kell egy vasarloval / vendeggel normalisan viselkedni, az mar nagyjabol menthetetlen eset.

soad1221 2015.05.18. 10:44:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én olyat nem mondtam,hogy mindenhol ugyanilyen rossz... :)
Csak annyit hogy itt sem minden rossz, illetve van némi fejlődés sok mindenben...
de ebben egyetértek veled, nem véletlen hogy sok ország fejlettebb.. finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy van hová fejlődni még...

2015.05.18. 19:50:14

@soad1221: Sajnos erre nincsen ideje az emberek többségének. Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy illúzióba kapaszkodj. Lehet, hogy túlságosan realistán tekintek erre a dologra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 08:24:20

@Mirjam2: Szerintem elbeszelunk egymas mellett. Nem azt vonom ketsegbe, hogy sokakat zavar a bunko viselkedes. Hanem, hogy

1. ez altalanos lenne Mo-n

2. ez tenylegesen komoly ok a tavozasra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 08:33:16

@Mirjam2: Oh, hanyszor soroljak fel a posztokban, h a politika, a depis fejek meg a morcos szolgaltatok MIATT vandorolnak ki...vagy emiatt nem jonnek haza...@DonTintoretto: igen, ha visszatekintesz es merleget vonsz. Tobbit lasd fentebb.

A vasalorom meg hirtelen eszembe jutott a Tekozlo Homar. Ott szerepelnek valoban gyomorforgato hivatali packazasok, atveresek, nemtorodomseg. De egyre tobb a 'vadasz' poszt. Vagyis, olyan negativ helyzetek, amelyeket minimalis tajekozodassal el lehetett volna kerulni.

Ginix 2015.05.25. 13:56:01

@mojyo: most pótlom a kimaradt 2 hetet és ez nagyon odacsapott nekem. honnan az idézet? magadtól? írsz könyvet? írj könyvet! pls... olyan ritka, amikor vki ennyire képekben gondolkodik és ennyire pontosan eltalált szavakkal le tudja írni őket!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása