oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2015. április 27. 06:45,  Little Magyar Valóság Show 419 komment

2015. április 27. 06:45 Határátkelő

Little Magyar Valóság Show

Nem tudom hirtelen, volt-e már olyan poszt a Határátkelő történetében, mint amilyen ma következik. Kicsit szkeptikusan kezdtem el olvasni (mint azt majd közületek is gondolom néhányan teszik), de a jelenetek gyorsan beszippantottak. Az írás szerzője, Hóvarjú meghatározása szerint novella, és több hazalátogatás ihlette. A Magyarország és én pályázat tehát még mindig nyitva, a héten még bárki elküldeti írását, és én bátorítalak is titeket erre.

Szavazni most is a poszt végén, és a Facebookon lehet.

Írd meg Te is a történeted a pályázatra, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashatsz el!

magyarorszag_ozd.jpg(Ózd - fotó: ozd.hu)

I.

A szoros kézrázás mindkettőjüket a régi barátságukra emlékeztette, az együtt eltöltött gyermekkorra. Arra az időszakra, amikor a szülővárosuk zölderdős dombjain rendetlenkedtek és arról álmodoztak, hogy majd mekkora császárok lesznek az életben. Övék lesz a világ és a nyári nap csak nekik fog sütni. Kölykök voltak és naivak, bár Tominak legalább már sok minden összejött, amire vágyott.

Andris kicsit mentegetőzve fordult Tomihoz, amikor a Puskáshoz értek az családi Swifttel, hogy kitegye barátját az autóbusz állomásnál.

- Ne haragudj Tomi, hogy csak eddig tudtalak hozni a reptérről, de a megyematricák miatt mostanában nem igazán megyek Ózd felé, meg most is éppen lógok melóból, de nyugi nem lesz gond, csak szólj, ha jössz vissza, felveszlek itt – mondta miközben még egyszer megölelte a barátját.

- Nem gond, ez is nagy segítség! De mivel tartozok? Mondjad Andris – markolászta esetlenül Tomi a tárcáját. Érezte ő is, hogy furcsa ez a helyzet.

- Hülye vagy? Nem tartozol, meg a céges autó benzinéből megoldjuk okosba egyébként is a haverokkal – kacagott Andris, bár egy kicsit savanyúan, mert tudta, hogy ezzel a benzin biznisszel a munkahelyét kockáztatja, de hát a legkisebb is számít.

- Akkor, szia és köszi!

- Szia, Tomikám és majd visszaadod, ha Angliába járok valamikor – nevetett Andris és a lelket is kitaposta a Suzukiból, amikor elhajtott. Késésben volt.

II.

A régi sárga Ikarusz befordult a megálló helyre és a rázkódások közepette nagyot szusszant, mint egy öreg bácsika egy pipával a szájában, mintha csak azt mondaná: „Bezzeg az én időmben, akkor minden más volt”. Legalább is Tomi ezt hallotta ki a szimpla zörejből. Mígnem ismerős hangot nem hallott a háta mögött.

- Tomaszka te vagy az? Hát itthon vagy drágám mész anyáékhoz hogy vagy életem? – csiripelt egy ötvenes hölgyemény Tamás mögött mindezt egy szuszra.
Tomi lassan megfordult és közben feldobott egy műmosolyt, mert ezt a találkozást most bizony ki bírta volna hagyni.

- Csókolom Kati néni! Igen itthon vagyok, néha haza is kell jönni nemde?

- Busszal vagy? Hát nem jöttek érted, ejnye? Miért nem kocsival jötté, mint az Istvánka barátjai Németországból? Jaj, olyan nagy gyerek vagy Tomaszka, így hívnak az angolok odakint igaz-e? Mondta Istvánka. De hát letörölted az Istvánkát a fészbukró’, aztán nem is igazoltad vissza azt a szegény gyereket, pedig jelölt megint, na, gyere, mesélj milliomos vagy-e már? – ömlött a szó megállíthatatlanul Kati néniből, akit két-három tescós szatyor húzott a földig.

- Hát…

- Na, menjél, folytasd fent! A buszon melléd ülök, osz’ mesélsz! – vágott közbe a hölgy. Tomi pedig érezte, hogy élete egyik leghosszabb 3 órája lesz a következő.

Pedig szeretett volna nyugodtan buszozni és csak nézni a magyar tájat. Főleg a Kékest és Borsod-megye tájait várta. Mire odaér a busz, a nap már alacsonyan lesz és olyankor minden olyan, mintha aranyban úszna.

Csak a feliratokat és a táblákat akarta olvasgatni, miközben tovább suhan vele az öreg busz, mintegy a szemét nyugtatva, hogy végre magyar szavakat lát. Merengeni akart a múlton, ami mindig olyan szép, amikor visszagondol rá a Forest parkban sétálva a feleségével egy eső áztatta angol délutánon. A múlton, ami mindig megszépíti mindazt, amit hátrahagytak és azt, amiért hátrahagyták.

- Hol az asszonykád? Jaj! Tomaszka ugye nem mentetek szét? Mondtam én Istvánkának, hogy ez a külföld széttépi a családokat – károgott Katika.

- Nem, nem, dehogy. Ügyintézés miatt vagyok itthon. Nem is maradok csak három napot. Felesleges lett volna repülnie, meg nem is érte volna meg – tisztázta a helyzetet Tamás.

- Oh, értem! Na, még jó és mit kell intézni? Pénzügyek, mi, Tomaszka? Hozod a milliókat? – kíváncsiskodott Katika pofátlanul és vigyorogva, mintha most pénzosztás következne.

- Az igazság az Kati néni, hogy ez most magánügy – válaszolta Tamás a legnagyobb tisztelettel.

- Jó’ van na, nem kell bekapni az embert, csak beszélgetni akarok. Felvitte a dolgod az az Anglia, már nem is állsz szóba a régiekkel. Istvánkának sem írsz, pedig olyan sokat keres az a gyerek téged – durcáskodott a kellemetlen útitárs – osz’ mégsem írsz neki. Hát azé’ hamar felejtesz Tomaszka ott a távolba – pöfögött tovább a nő – hát együtt jártatok oviba és általános iskolába is.

- Már elnézést Kati néni, de István azzal keresett meg, hogy keressek neki kint munkát, mert kijönne a „csajával”, bár angolul egyikük sem tud. Aztán ha jól alakulnak a dolgok, akkor segíthetnék neki a segélyezést is elintézni kint, mert az egyik haverja is csak „benefittezik” kint. De én erre nem vagyok hajlandó. Nem ezért vagyunk kint a párommal. Azért mentünk, hogy dolgozzunk és nem azért, hogy ingyen éljünk, ahogy az István tervezné. Keresse meg a „benefittes” haverját akkor – borult ki Tomi a hölgyemény támadására válaszul.

- Jó, Tomaszka! Ez van. Úr letté’, értem én! – húzta fel az orrát Katika és az ablak felé fordult tüntetőlegesen, miközben a tescós szatyrokat szorosabbra húzta az ölében, valamit még motyogott, de végül a busz álomba rázta pár kilométer után.

Tamás álma teljesült, most már teljes nyugalomban élvezhette a tájat és a magyar szavak tengerét.

III.

Az ózdi állomásra kanyarodott a busz, amit az ózdiak csak indítónak neveznek. Tomi mosolygott is magában az elnevezésen. Indító! Hát persze, hiszen innen indulnak a buszok, na meg helytörténeti okai is vannak az elnevezésnek; milyen rég nem használta már, kint megkopnak az ilyen szavak.

Hatalmas és sűrű hullámokban érkeztek az érzések és emlékek. Fel is kavarták a lelkét. Az ismerős házak, a helyi arcok, az illatok. A régi gondolatok újra élesedtek, a kora esti fények az a szemében tükröződtek. A torkában dobogott a szíve. A könnyei is útnak indultak, de Tomi legyűrte azokat. Egy férfi nem sír egy kis hazalátogatás miatt! Katika se zaklatta már, mert korábban leszállt.

Istvánka várta egy buszmegállóban, fehér atlétában és rövidnadrágban valamint egy szál papucsban egy öreg Ladának támaszkodva. Arra azért ügyelt a srác, hogy a Ladából a Kis grofo bömböljön, hagy lássa a busz minden utasa mekkora forma ő! A motorháztetőre kirakva egy iPhone és egy Redbull. Mert hát telik! Így raj az ember nemde?

- Csomag! – törte meg Tomi merengését egy nyers hang.

- Elnézést? – kérdezett vissza Tomi a buszsofőrnek, aki még mindig napszemüvegben ült a volán mögött, bár a nap már rég lement.

- Ne felejtse a csomagot kivenni, mert megyek tovább.

- Oh, igen, köszönöm, hogy szólt. Kedves öntől. További kellemes utat. – jegyezte meg Tomi a megszokott udvariassággal, amit Angliában oly szeretettel használnak az emberek. Nem is tudott a buszsofőr hirtelen mit kezdeni a kedves szavakkal, csak feltolta a szemüveget az orrán és egy szelíd mosolyt biggyesztett az orra alá. Talán arra gondolt, hogy ki ez a majom… „Kedves öntől” hahaha, ki beszél ma már így...

Tomi taxiba vágta magát és bediktálta a címet a sofőrnek és arra kérte, ha lehet, akkor ne siessen.

- Nem Ózdon lakik már, látogatóban van igaz? Pesti? - próbált társalogni a taxis.

- Nem! Külföldön élek.

- Anglia! Fogadjunk, hogy ott! A ruhád elárulja – váltott át a sofőr tegező hangnembe izgatottságában.

- Igen – mosolygott Tomi, miközben párás szemmel nézegette a várost.

- Gondoltam! A lányom is ott él. Londonban van. Könyvelő. Okos lány. A pasija angol, de jó gyerek amúgy az is. Úgy nézel ki te is.

- Tényleg? – kérdezett vissza Tomi mosolyogva, miközben azon morfondírozott, hogy most ezt bóknak vagy sértésnek szánta végül is a taxis. Már soha nem derül ki.

- Itt kinyomom az órát, a végét megkapod ajándékba és akkor így megáll két ezresbe a vége oké? – próbált kedveskedni a férfi.

- Nem szükséges, de nagyon kedves, jól esik – válaszolta Tomi, miközben arra gondolt, hogy az egész utat 4-5 fontból megúszta. Már el is felejtette, hogy milyen kicsi is Ózd. Nem túl drága, ha taxizni akar az ember. Vajon ez a kis taxizás mennyi lett volna Angolhonban? Bár legalább ott megengedheti magának az akinek van munkája és rendszeres fizetése, hogy néha taxizzon.

- Áhh, tudod hiányzik a lányom. Rossz, hogy kint él. Vagyis neki jó, csak nagyon távol van. Már a fél város kiutazik lassan – sopánkodott a taxis – bár nem is csoda. Nincs itt semmi, de nem csak itt. Az egész ország már halott. Mindenki elszegényedik körülöttem is. Már szavazni se tudsz kire. Mer’ hát kire? Vagy lopnak csak, vagy a Jobbik van még, azok még nem kormányoztak, de azok meg szélsősök, azt mondják legalább is, de leszarom. Lehet, kimegyek a lányom után. Nem vagyok még csak 52. Igazam van? – nézett kérdően a férfi Tomira.

- Politika. Utálom én is, de váltani soha nem késő, az igaz – jegyezte meg Tomi faarccal. Sosem izgatta a politika, majd kifizette a sofőrt és elbúcsúztak.

IV.

Az otthoniak már az ablakból várták Tomit. Az anyukája és nővére családja meleg fogadtatásban részesítette. Terülj-terülj asztalkám volt a legfinomabb magyar finomságokkal. A családi együttlét átcsapott az éjszakába.

Sztorik itthonról és sztorik külföldről, mint akik évek óta nem beszéltek, pedig tegnap beszéltek utoljára Skype-on. Mégis, a személyes csacsogás varázsa más. A közelség, az érintések, azt egy monitor nem adja vissza.

Tomi másnap a nyakába vette a várost. Gyalog. Nem akart vezetni egyáltalán, pedig fontolgatta az autóbérlést, de már beleégett a baloldali közlekedés az agyába és nem akart kockáztatni. Már az első zebránál is zavarban volt, hogy merre nézzen szét először.

A lassú és bámészkodós séta végén beért a polgármesteri hivatalba, ahova az ügyintézés szólította. És bár azt gondolta, hogy félóra elég lesz, de a második óra végén örömmel nyugtázta, hogy a hazai rémhírek az ügyintézésről részben hamisnak bizonyultak. Hosszúnak hosszú volt, de az ügyintéző jól végezte a dolgát, habár meg kell jegyezni, hogy gyerekkori jó barátja volt a hölgy, mint ahogy Andris is.

Tomi még kóborolt egy kicsit a városba és csodálkozva látta, hogy a régi üzletek üresek és zárva vannak. A kedvenc helye is zárva, csak egy tábla az ajtón: Eladó/kiadó!

Sokat variált, hogy belátogasson-e a régi munkahelyére, ami az egyik áruház volt. Végül úgy döntött, hogy nem megy be. Túl fájdalmas lenne. Nem a szép és romantikus emlékek miatt.

Tomival sokszor megesett, hogy az éjszaka közepén izzadtan és rémülten pattant fel az ágyában. Azt álmodta, hogy még mindig otthon dolgozik. Ilyenkor mindig örömmel tudatosította magában, hogy már Angliában él. A munkahelyén szeretik és ő is szereti azt és az anyagiak miatt sem kell többet aggódnia. Bár ezt 28 évnyi magyar élet után nehezen hiszi el az ember magának. Nehéz felfogni még mindig, hogy 3-4 év alatt sokkal többet épített fel odakint, mint amit itthon elért előtte.

Ha itthon marad, talán most ő is Kati néni Istvánkája lenne. Papucsban, zokniban és várná, hogy a világ megváltsa az életét.

Közben az eső eleredt és az emberek szaladni kezdtek Tomi körül, hogy beugorjanak egy száraz helyre, csak Tomi sétált tovább teljes nyugalomban. Ez eső? Ez csak esőcske, meg sem kottyan egy angliai magyarnak.”

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Emellett lesz egy másik díj is, azt az az írás kapja, ami a Határátkelőnek a legjobban tetszik.

Mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy az alapcél nem a versengés, hanem az, hogy kirajzolódjon egyfajta kép arról, mit is gondolnak, éreznek Magyarországgal kapcsolatban a határátkelők, hazatérők, vagy az éppen költözést fontolgatók.

Írd meg Te is a történeted a pályázatra, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashatsz el!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr987401398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 22:56:25

@Dragonlady (Bp, Hun): Há' nemtom, akkor én Pestnek, na jó Budának egy másik dimenziójában voltam egy éve, mikor majdnem elcsaptak, mert aszittem, még Svédországban vagyok...Pedig messziről jött a csávó, fékezhetett volna is akár, meg ráadásul ilyen piacos környék volt, ahol van gyalogos rendesen...És még jobbkezes utca is volt, szóval duplán volt kötsög a tahója.
Na mindegy.Nem vonlak kétségbe, csak árnyalom a dolgot... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 22:58:39

@33621: Külföldről indafilmet nem lehet nézni csak (p)roxyszerevrrel, vagy ip-cím trükközéssel, csaxólok...
Ez is mekkora szemétség, mintha a sok millió külföldön élő magyar venné el a sávszélességet...Lúzer banda... :-(

33621 2015.04.27. 23:03:52

@svájci sapka (ch): Kedves Svájci sapka! Küldhetek neked privát üzenetet? Svájccal kapcsolatos kérdésem lenne.

33621 2015.04.27. 23:07:29

@geegee: Sajna pedig érdemes lenne minden Magyarnak látni, hogy nem mindenki lúzer Magyarországon aki ide születik. Pláne ha az illető kisebbségi.

SzZoole 2015.04.27. 23:09:32

@geegee: En itt tudok indas filmeket,videokat nezni.

33621 2015.04.27. 23:19:48

Magyar valóság!
Itt is lehet valaki boldog pedig nem itt született. Mi lenne velünk ha így szelektálnánk minket is?
index.hu/video/2015/04/27/2015_0404_menekult/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:26:44

@Dragonlady (Bp, Hun): "Hova tűnt Démon Hill", már mint az eredeti...a hülyeséget is kéretik pontosan, szépen idézni; ahogy a csillag megy az égen...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:29:49

@Zoole[uk]: Hogyan csinálod?Nekem a kis videók lejönnek letöltésvezérlővel, de a nagyfilmek (másfél órásak) esetében kiírják, hogy ön bizonyára külföldről néz bennünket, vagy a netje külföldi szerveren halad keresztül, blabla; ezért bocs, de a sávszélesség Magyarországra korlátozódik.De dolgozunk az ügyön, nézzen vissza később...
És ez van már legalább 5 éve, szóval el lehet képzelni, mennyire dolgoznak rajta... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:31:01

Mondjuk meg tudnám oldani valszeg az ip-trükközést, ha akarnám, de annyira nagyon nem szokott érdekelni.Illetve meg lehet találni más helyeken is... :P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:32:33

Csak mondjuk pont az volt röhejes, mikor a kivándorlós sorozat, menjek vagy maradjak, vagy mi volt a címe; szóval mikor ezt rakták ki indavideóra, hogy pont az érintettek ne láthassák...
:-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:38:15

Zoleee: tessék ez lejön a vezérlővel nekem is, mielőtt megnyílna, eddig okés.Igaz, ez nem is indavideó...

Többieknek is: itt van, határátkelés Magyarországra:

index.hu/video/2015/04/27/2015_0404_menekult/

SzZoole 2015.04.27. 23:43:08

@geegee: nincs semmi trükk,egyszerűen fel megyek az inda oldalára es bármit meg tudok nézni,eddig meg soha nem korlátozott.

33621 2015.04.27. 23:46:36

@geegee: Köszi a technikai segítséget a többieknek!

pappito · http://pappito.com 2015.04.28. 00:36:21

@~~Babette~~: "akatineni viszont mindig is ilyenvolt,nincsezen mit meglepodni, hiszen tomaszka ebbennott fel"

vajon miért ment el?

"es nem folvagott farokkal vagizni a penzecskejevel a tomaszkanak."

tomaszka pont hogy kurvára nem akart a pénzéről beszélni katinéninek és nem egy rolni ötvenfontossal baszta hókon katinénit, akinek kurvára nincs köze tomaszka pénzügyeihez, hanem azt mondta katinéninek, hogy ez magánügy, mire a nyanya megsértődött

szóval nem értem a problémád

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 03:18:28

azt hiszem a Kati néni typusnal az en rokonaim jobban reagalnak ... ugy, hogy nem reagalnak, nem kerdezoskodnek ,nem kivancsiak mi van velem , tehat nincs is mit meselnem,elmondanom hiszen ok a sajat problemajukrol , eletukrol beszelnek, amihez hozzaszolni nem tudok, plane nem vagna a temaba az en eletem .. esetleg annyira kellene vennem a lapot , hogy felajaljam a segitsegemet..$ :-))

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 03:41:28

@Zsuzsi65: eszembe jut az a reklam hogy a kocsmaban az amerikaiak osszevissza sertegetik a canadaiakat ; favagok ,syrup stb de azok nem reagalnak , de amikor a hockeyrol beszelnek sertoen akkor egy nagy orbavagast kapnak - hockey is canada`s game persze sorreklam volt ..

kepfeltoltes.hu/view/150428/51873801_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/150428/t_l_chargement__2__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

most is azt nezem ...

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 04:01:20

@Bredpitt Monika: ja csak viccolunk ..@rumitom: minek is elfoglalni minden hol amcsi vallalatok vannak nagy aruhazak fast food stb .. a sarcot fizetjuk becsulettel mert ugyanaz az aru ugyanabban a boltba sokkal dragabb ..:-))@kék madár: fent irtam a hockey fontossagarol ... go habs go bejutottunk a kovetkezo korba a Stanleybe .. a kovetkezo ellenfel a Detroit- Tampa gyoztese lesz az viszont hetedik meccsen dol el .. ja aki nem tudna a Monteali csapatot Canadiens-nek hivjak
video.canadiens.nhl.com/videocenter/console?catid=66&lang=en

2015.04.28. 04:28:29

@rumitom:
Felnezem a telefonkonyvben vagy a szotarban. (look up...)
Felveszlek munka utan. (pick you up...)
Eleg gyakoriak ismeretsegi koromben a fenti peldak, amik hirtelen eszembejutottak. Nekem roppant "bancsa" a fulemet meg ennyi ev utan is, nem is hasznalom oket. Meg veletlenul sem.

2015.04.28. 05:26:40

@Mirjam2:
"Biztosan en vagyok az ufo (szokas szerint...) de en meg nem talalkoztam ilyennel - ez tenyleg egy gyakori embertipus Mo.on?"

Nem csak neked, hanem masoknak is szol a valaszom, akik ketelkednek a Kati nenikben, az Istvankakban, a Tomaszkakban es a hasonlo karakterekben a posztbol. Csak eros idegzetueknek, ugyanis luciferi lesz a valasz es akinek nem inge, ne vegye:)
Virtualisan az "A régi sárga Ikarusz" a Hataratkelo, az emlitett karakterek is mi vagyunk, virtualisan. Beugatunk masoknak, leugatunk masokat keres nelkul, pofajukba maszva olyan dolgok miatt, amihez semmi kozunk nincs, pl.:
gumicsizmajuk szine, tetovalasuk, nagydarabsaguk, vekonysaguk, eletmodjuk, terhesseguk vagy nem terhesseguk, ferjuk, uruk, parjuk megnevezese, munkajuk vagy nem munkajuk, izlesuk, kajajuk, narancsszinu ridikuljuk, szeretojuk, kedvesuk stb. miatt. Es meg sorolhatnam a vegtelensegig. Virtualis "Red Bull"-jainkat is kitesszuk a hozzaszulasainkban, hogy mi milyen fasza gyerekek vagyunk: kocsink meretet, utazasainkrol keszult fenykepeinket, munkankat, felesegunk, barataink munkait, tetovalasunkat, mellbosegunket, melltartonk meretet, hajunk szinet esetleg kopaszsagunkat, csipobosegunket, ciponk meretet, stb. Szinten vegtelensegig sorolhatnam ezeket a dolgokat is. Nezzunk onmagunkba azert neha, amikor a Kati neniket, Istvankakat kritizaljuk. Ennyi. Roviden.
Hogyan razzuk le a maganeletunkbe betolakodokat? Egyszeruen, leginkabb oszinteseggel. Mondjuk el, hogy igen, gyakran 6-an lakunk egy lakasban, tok idegenekkel, utaljuk a munkankat, ahol megalaznak minket, nem csak az angolok, hollandok, kanadaiak, lengyelek, de honfitarsaink is. Utaljuk, amikor a debil helybelinek a xaros segget kell mosni, osszehanyt WC-iket pucolni, amikor az elvegzett szolgaltatasunkert nem akarnak fizetni vagy alkudozni kell, vagy atvernek az uzletben, kessel hajtanak meg egy uzletben, amikor a sivatagban csorgokigyok es skorpiok kozott, izzadva, felve vanszorgunk, mert ez is a munkankhoz tartozik, nem csak a ladan ules es friss mangoeves, stb. Emlitsuk meg azt is, hogy bizony neha nagy titokban elmorzsolunk nehany konnycseppet is, amikor senki sem latja, senki sem hallja a honvagy miatt, amit letagadunk nem csak a kulvilagnak, hanem omagunknak is. Ezeket is sorolhatnam. Probaljunk meg vele megertobben, tobb empatiaval beszelni, esetleg finoman visszakerdezni gyerekkorarol, szerelmeirol, onokairol, almairol, stb. Es akkor Kati neni is megertobb lesz es abbahagyja a kerdezoskodest es talan nyugton hagy minket, stb. Mert ha elkuldjuk a sunyiba, akkor o is elkuld minket a kerdeseivel, a mocskos pofajaval szinten oda. Es ne probaljuk megnevelni, hiszen o mar csak ilyen marad, kivancsi, egyszeru ember. Magyarul beszelgessunk. Ne kioktassunk, leugassunk, fennhejazzunk. Tereljuk a beszelgetest masra, egyszeru, hetkoznapi dolgokra, idojarasra, de ne a politikara.
Csokolom, viszonlatasra holnap, ugyan itt:)

pappito · http://pappito.com 2015.04.28. 06:22:31

@Cascabel: " Emlitsuk meg azt is, hogy bizony neha nagy titokban elmorzsolunk nehany konnycseppet"

ne vetítsd ki a saját romantikus érzéseidet mindenkire.

" ne probaljuk megnevelni, hiszen o mar csak ilyen marad, kivancsi, egyszeru ember"

helyett egy rosszindulatú kretén. de megnevelni ténlyeg késő

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.28. 06:36:30

@Dragonlady (Bp, Hun): mondjuk ha arra jarnek, tuti, hogy becsongetnek.

de diggelni nem igy tanulnek meg.:-)

2015.04.28. 06:41:05

@Dragonlady (Bp, Hun):
"húsz vagy hány év külföld után és a te korodban (bocs....) lehet, hogy én is nosztalgiázni fogok a mindenbe-beleveri-az-orrát-nyanyák világa kapcsán.... de inkább remélem, nem."
Pontosan 31 es fel ev kulfold:) Az en koromban!? Fiatalabb vagyok, mint te:) Vagyis fiatalabbnak erzem magam: se a munka, se az elet, se a felelosseg nem viselt meg, orokifju vagyok:) Ne kerj bocsanatot, en se kerek, nincs is miert:) Maskulonben a kor nem erdem, csak egy allapot:)
A mindenbe-beleveri-az -orrat nyanyakrol lasd valaszom fentebb.
Ugy emlekszem, nem csak a balkani Magyarorszagon vagy Ukrajnaban, de a kulturalt, fejlett Nyugaton is beszoltak mar egy kismamanak a gyerek sapkaja vagy haja szine miatt, jo nehany honapja volt ovashato a poszt, konkretan Nemetorszagbol.

2015.04.28. 06:46:49

@pappito:
"ne vetítsd ki a saját romantikus érzéseidet mindenkire."
Akkor helyesbitek:
": " Emlitsuk meg azt is, hogy bizony neha nehanyan nagy titokban elmorzsolunk nehany konnycseppet"
Jobb?:)
Vagy irjam azt, hogy "Pappito es Mirjam2 kivetelevel"?:)

2015.04.28. 06:52:02

@Cascabel:
"Did the old songs taunt or cheer you
And did they still make you cry
Did you count the months and years
Or did your teardrops quickly dry
.....
Then we raised a glass to JFK
And a dozen more besides
When I got back to my empty room
I suppose I must have cried"

Pogues – Thousands Are Sailing

2015.04.28. 06:57:09

@pappito:
"helyett egy rosszindulatú kretén. de megnevelni ténlyeg késő "
Azert az anyamat, a baratom anyjat, a szomszed asszonyt, nehany blog olvasotarsat es meg jo nehany ezer szerencsetlen not nem illio lekretenezni:(

2015.04.28. 07:05:09

@Cascabel:
www.youtube.com/watch?v=27iJsZpQn3A - The Pogues - Thousands are Sailing Lyrics

Aszfaltot bámuló kisgyerek 2015.04.28. 08:10:48

Hát nekem kicsit meseszerűnek tűnik ez az írás...valahogy az jön belőle hogy bezzeg Angliában minden sokkal jobb...én nem tudom.

Olvastam a neten egy írást, pont egy ilyen hazalátogatásról szól :

hamisgulyas.wordpress.com/2015/02/19/a-nyugati-magyar-nyaralasa/

adg 2015.04.28. 08:29:10

@Aszfaltot bámuló kisgyerek: te hinta, egyre gyorsabban buksz le. Mi van veled? Hogy megy a hambiznisz?

pappito · http://pappito.com 2015.04.28. 09:19:07

@kék madár: nem, dehogy

csak mindenki beszéljen szépen a maga nevében.
az, hogy ő könycseppeket morzsol az az ő problémája, de nem kell ezt kivetíteni másokra

ráadásul a dagályos műpátosz elég nevetséges

és nem, nem vagyunk katinénik, legalábbis a nagy többsége az itt kommentelőknek nem az. és remekül le lehet élni egy életet anélkül, hogy katinénik (meg katibácsik, mert ez nemfüggetlen) mérgeznék a levegőt maguk körül

2015.04.28. 09:20:01

@Cascabel: Ne haragudj, ezt az erzelmes izet amit leirtal nem tudtam vegigolvasni. Annyit tudok hogy sem az interneten, sem eloben nem kerek meg embereket hogy szerezzenek a fiamnak munkat, ha toroltek a fiamat a FB-rol, veszem a lapot, nem celozgatok arra hogy masoknak mennyi penzuk van vagy nincs, szetmentek-e a felesegukkel stb. Ha valaki ilyen stilusban probalna velem beszelni, nagyon gyorsan megszabadulnek tole, mind a valo eletben, mind virtualisan. Szerencsere nincsenek es nem is voltak soha ilyen ismeroseim, nagy ritkan talalkozok idegenekkel akik szemelyes kerdeseket kerdeznek de nem pazarlok tul sok idot rajuk, life is short.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.28. 09:22:00

Ez a történet akkor is fantasztikus ha csak kitalálta volna a szerzője.

2015.04.28. 09:26:28

@Aszfaltot bámuló kisgyerek: Esetleg tehetnek javaslatot a kovetkezo nickedre? Mit szolnal a 'Bumerang'-hoz?

pappito · http://pappito.com 2015.04.28. 09:33:27

csak nekem ilyen döcögős ilyenkor a HÁ ?

soad1221 2015.04.28. 09:37:46

@Mirjam2: esetleg légypapír? :)

tableno 2015.04.28. 09:49:09

@Cascabel: "Mondjuk el, hogy igen, gyakran 6-an lakunk egy lakasban, tok idegenekkel, utaljuk a munkankat, ahol megalaznak minket, nem csak az angolok, hollandok, kanadaiak, lengyelek, de honfitarsaink is. Utaljuk, amikor a debil helybelinek a xaros segget kell mosni, osszehanyt WC-iket pucolni, amikor az elvegzett szolgaltatasunkert nem akarnak fizetni vagy alkudozni kell, vagy atvernek az uzletben, kessel hajtanak meg egy uzletben, amikor a sivatagban csorgokigyok es skorpiok kozott, izzadva, felve vanszorgunk, mert ez is a munkankhoz tartozik, nem csak a ladan ules es friss mangoeves, stb. Emlitsuk meg azt is, hogy bizony neha nagy titokban elmorzsolunk nehany konnycseppet is, amikor senki sem latja, senki sem hallja a honvagy miatt, amit letagadunk nem csak a kulvilagnak, hanem omagunknak is." - tehát hazudjak magamról, hogy szimpatikusabb legyek... Thanks, but no thanks...

qkuc 2015.04.28. 10:31:07

@Cascabel: "Es ne probaljuk megnevelni, hiszen o mar csak ilyen marad, kivancsi, egyszeru ember. Magyarul beszelgessunk. Ne kioktassunk, leugassunk, fennhejazzunk. Tereljuk a beszelgetest masra, egyszeru, hetkoznapi dolgokra, idojarasra, de ne a politikara."

Alapból nem érzek kényszert, hogy bármiről is társalogjak, sem időjárásról, sem az életéről, mí szkúzi, :).

Bredpitt Monika 2015.04.28. 10:44:51

@kék madár: Egyetértek. Én 18 hónapot töltöttem Torontó mellett. Kanada az egyik legjobb hely a világon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.28. 10:47:17

@Zoole[uk]: Sejtem már...nem vagy te hétköznapi ember...a kapcsolataid...előted még a szerverek is vigyázzban állnak.Akinek a Boros Tamás csak per Tomi volt...
:-))))))))))))))))))))))))))

Csak vicc vót... :D

Nem tudom, hogyan lehet ez neked, egyszer majdcsak kiderül... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.28. 10:48:12

@33621: Igazán nincs mit, ráadásul nagyon segíteni sem tudtam...
:-|

SzZoole 2015.04.28. 11:00:13

@geegee: gege,híd mar el,hogy semmivel nem manipulalom a gépet.
Egyszerűen fel megyek az inda oldalára es bármit megtudok nézni,es a gépeket mar mind egytől egyig itt vettem az itteni internet csomagot használom.
Ismerek Tomitol jóval nagyobb kaliberű embereket is:)))

2015.04.28. 11:01:28

@qkuc:
"Alapból nem érzek kényszert, hogy bármiről is társalogjak, sem időjárásról, sem az életéről, mí szkúzi, :). "
Itt mit csinalsz akkor? Alapbol tarsalogsz, nem? Tok idegen virtualis nickekkel:) Idojarasrol, eletrol, kajarol, munkarol, etc.

2015.04.28. 11:06:01

@tableno:
Akkor mar harman vagytok kivetelek:) (Mirjam2, Pappito es te) De ne felejtsd, van fel millio "kitantorgo":) 3 kivetel nem oszt, nem szoroz akkora tomegben:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.28. 11:09:24

@montroyal ( CAN qc): Hahaaaa, jó volt kösz.

Ez is nagyon profin meg van csinálva, 4:27-től, a tévés...
:D

www.youtube.com/watch?v=SLhZzMgSJJg

2015.04.28. 11:10:54

@Mirjam2:
"Ha valaki ilyen stilusban probalna velem beszelni, nagyon gyorsan megszabadulnek tole, mind a valo eletben, mind virtualisan."
Elsikítanád magad?:)

2015.04.28. 11:17:42

@Bredpitt Monika:
"Én 18 hónapot töltöttem Torontó mellett. Kanada az egyik legjobb hely a világon. "
Toronto nem egyenlo Kanadaval es Kanada nem csak Torontobol all:) Ettol fuggetlenul nem egy rossz hely, az biztos:) De azert vannak jobb helyek is, hidd el.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.28. 11:21:50

@Zoole[uk]: Oké, oké, csak vicc vót, de írtam is... :D

qkuc 2015.04.28. 11:38:17

@Cascabel: Itt se osztom meg hogy milyen a munka (részleteiben tuti nem), milyen az életem általában, mennyit keresek, stb. És nem esnek nekem egy virtuális dózerral általában, mint ahogy a Kati néni típusok szoktak, :D.

Élőben egyébként ennyit sem csacsogok, csak barátokkal, jó ismerősökkel és a szűk családdal. Szerencsére a Kati néni típusú egyedek kikerültek az életemből, :D. Tök idegenekkel meg alapból nem állok le jópofizni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.28. 11:44:13

@pappito: nem baj, ezen mi még sosem vesztünk össze:)

tableno 2015.04.28. 11:51:59

@Cascabel: nagy összegben fogadnék rá, hogy nem csak hárman vagyunk "kivételek" a félmillióból...

Muscari 2015.04.28. 11:52:31

@Zoole[uk]: hallottam, hogy elfogták a Kisbandit. Őt is ismered?

2015.04.28. 11:57:07

@qkuc:
Nem is hiszed, hogy a par hozzaszolasoddal mennyit elmondtal magadrol. Egy jo kiertekelo - direkt nem irom le angolul, pedig ugy kifejezobb lenne - milyen pontos jellemrajzot tudna kesziteni rolad:) Vagy keszit is, s nem csak rolad, hanem mindannyiunkrol. Ebben biztos vagyok. A miertben mar nem, de sose lehet tudni, a Nagy Testver(ek) utjai es celjai kifurkeszhetetlenek:( Paranoid-e vagyok?:)

qkuc 2015.04.28. 12:34:36

@Cascabel: A nagy testvér figyel, :). Ez nem paranoia. Egy kiértékelő gondban lenne, erre az életben adódott már példa, :D. De ez nem tartozik ide szerintem.

A lényeg, nem kötelező a magánügyeimről, vagy akár még az időjárásról is csacsogni Kati nénivel, rá is áll, hogy repüljön be lelke legbelsőbb zugaiba és hanyagolja Istvánka push-olását, meg mennyi az annyi és ne hívja Tomaszkának ezt a szerencsétlent, :). Gondolom gyerekkorában Tomika volt ...

De ez mind csak szerintem, :).

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 14:32:33

@Muscari: én igen ott forgolodot korulottunk es nagyon normal udvarias srac volt orult ha allhatott az ajtoba velem es lattak hogy beszelgetunk .. viszont sokat kartyazott ilyenkor ha nyert mindig adott belole nekem ..

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 14:38:13

@geegee: a gags nalunk keszul es az osszeset lattam (gondolom meg vissza is nezzuk ha nincs mast nezni ) ) mert minden hetfon megy a teveben a legujabbak is ... nagyon otletesek sok even at mindig valami ujat tudnak csinalni ..

SzZoole 2015.04.28. 15:16:13

@Muscari: Bandikat?
Igen láttam párszor Nyiregyen is megfordult
De neki nem a hatóságtól kell félnie...

SzZoole 2015.04.28. 15:17:55

@montroyal ( CAN qc): hat igen,dorgolozni azt nagyon tudott....
Nem hiába,a ver nem válik vize:)))

2015.04.28. 15:34:04

@Cascabel: Nem, csak megmondanam neki hogy melletted van egy ures hely a buszon :)

2015.04.28. 15:38:26

@Cascabel: Es a tobbi felmilliot mind egyenkent lattad sirni a honvagytol? Egyebkent nekem nagyon eros honvagyam van Anglia fele miota nem vagyok ott, de sirni nem sirok, olyan tipusu ember vagyok aki ritkan sir es nem ilyen jellegu dolgok miatt. Nem vagyunk egyformak.

Mrs. Clayton 2015.04.28. 17:01:16

@geegee: barmelyiknel, mi ha repulunk valahova, akkor a fapados oldalan eleve berlunk kocsit is, most direkt a kedvedert megneztem 15 font egy skoda fabia, egy astra meg 17,5 3 napra kertem ajanlatot szoval osszesen 45 vagy 52

Taxomükke (UK) 2015.04.28. 20:00:06

@Jess G: És ezek korlátlan kilométerrel vannak?

rumitom 2015.04.28. 22:50:42

@tableno: ha fogadtal volna mar zsebelhetned is a nyeremenyt, minimum negy van :)

2015.04.28. 23:02:35

@snygg panda: Azok az emberek nem a barátaid...

2015.04.28. 23:10:19

@Cascabel: Bezzeg Magyarországon... Itt annyira "jó" életed van, hogy nem is értem, miért mennek el innen az emberek. :)))

Ha nem tudtam volna, hogy te írtad, azt gondoltam volna, hogy Hinta alkotott megint. :DDD

Mrs. Clayton 2015.04.28. 23:15:53

@Taxomükke: persze, de nem vagy a herts agentje, keress ra, akar wizz, akar easyjet oldalan
altalaban nincs credit card fee, es a nagyobb kocsikhoz van additonal driver is ingyen

2015.04.28. 23:54:41

@Aszfaltot bámuló kisgyerek: Régebben nagyon jó posztokat írtál, de mostanság leeresztettél. :(

2015.04.29. 04:49:49

@Philosoraptor:
Hogy jon ez a valaszod az enyemre? Nem ertem az osszefuggest, pedig szeretnem. Vagy csak a szokasos frusztrualtsagod, komplexusod velem szemben?:) Segithetek esetleg?:) Rossz latni, hogy egy eros, egeszseges fiatalember "cascabelfobiaban" szenved:(

2015.04.29. 04:56:18

@Mirjam2:
"Nem, csak megmondanam neki hogy melletted van egy ures hely a buszon :)"
Ez igen, ez frappans valasz volt. De tudod mit? Szivesen beszelgetek barkivel, vallasara, borszinere, vilagnezetre, kretensegre, korra, nemre valo tekintet nelkul. Csak egy fajta embert ruhellek, a "vilag pocegodrebol" szarmazo rongyfejueket. Melloluk elulok.
"I have a right to be wrong" :)

2015.04.29. 04:58:59

@Mirjam2:
Tudom, te nem sirsz, csak sikitasz. :) Izlesek, pofonok, erzelmek kifejezese kulonbozo.

2015.04.29. 05:24:21

@Cascabel: Nagyon is érted te az összefüggést, nem kell itt a hülyét előadni.

"Vagy csak a szokasos frusztrualtsagod, komplexusod velem szemben?:) Segithetek esetleg?:) Rossz latni, hogy egy eros, egeszseges fiatalember "cascabelfobiaban" szenved:("

Többet képzelsz magadról, mint amennyi valójában vagy. Szóval ez kicsit mellé ment. ;)

2015.04.29. 06:32:04

@Philosoraptor:
Nem unod meg az erolkodest? A vegen megszakadsz, amit nem vennek a szivemre. Segitek: szallj le rolam. Elvezd az eletet, a fiatalsagodat, a tavaszt, csajozz, setalj, ne egy ven szenilis faxxal foglalkozz!
Peace!

2015.04.29. 07:03:28

@tableno:
Ez nem szep dolog, libsinek egy masik libsit cikizni:) Nem voltal veletlenul elozo eletedben rendor? Azok kotottek bele me'g az elo faba is:)
Peace!

2015.04.29. 09:09:44

@Cascabel: Ezt komolyan nem ertem, honnan szedted ezt a sikitast vagy mire akarsz vele celozni.

2015.04.29. 10:36:12

@qkuc:
"Kacagva sírok, vagy sírva kacagok, hogy benne vagyok a felső 10%-ban, atyagatya, aztán így se gyűlt össze kacsalábon forgó palotára való .... "
Latod, nem kell Kati neni sem, hogy tok idegenek elott celozz ra, hogy mennyi penzt csinalsz. Erre (is) gondoltam, amikor irtam, pont neked, hogy mennyi szemelyes informaciot megosztunk tudat alatt, raadasul onszantunkbol a virtualis "regi sarga Ikaruszon" aka HA-n. (errol is Kati neni tehet) Egy "hivatasos elemzonek" kincsesbanya az internet:)
Egy bizonyos hozzaszolast keresve ujra atolvasom az osszes kommentet es igy talaltam ra erre a "kincsre", veletlenul, de rogton beugrott, hogy hoppa, erre es hasonlokra gondoltam, amikor irtam neked valaszt hasonlo temaban. Bocs a zavarasert;)

2015.04.29. 10:50:30

@Mirjam2:
" Ezt komolyan nem ertem, honnan szedted ezt a sikitast vagy mire akarsz vele celozni. "
Na, verge megtalaltam, tudtam, hogy valahol irtad:

"Mirjam2 2015.04.27. 16:20:23
@Dragonlady (Bp, Hun): Nem tudom, szamomra minel kevesebb kontaktus, annal jobb. Szemkontaktust nem tudok es nem is akarok tartani, es ha idegen hozzamer barmilyen indokkal, sikitok. Eddig meg mindenhol mukodott :) "

Szamomra innen kezdve te vagy a Sikitos Mirjam:) Bocs. Csak vicceltem.(© Zolee)
Akkor is sikitasz, ha egy reg latott ismerosod felismer a Tube-on es hatulrol megveregeti a vallad?:)

2015.04.29. 10:56:26

@Cascabel:
verge=vegre (a masina csinalja, nincs kikapcsolva valami javitoprogramom az Explorer-ben. Meg jo, hogy nem "verga"-ra javit:)))) Az nagyon cikis lenne.

2015.04.29. 10:59:22

@Cascabel: Ne haragudj de valahogy nem tudom ertekelni a humorodat... Valoszinuleg nekem gyenge a humorerzekem, de ez a 'name calling' az ovodara emlekeztet. Azt hittem van magyarul egy ilyen kepletes kifejezes hogy 'ha hozzam er sikitok' vagy valami ilyesmi. Termeszetesen nem szo szerint ertettem a sikitast. Az ismeroseim nem veregetik a vallamat, mivel tudjak hogy utalom ha hozzam er valaki (a nyilvanvalo kivetelektol eltekintve), nem vagyok egy 'tactile' tipusu ember. Ha idegen szandekosan hozzamer, akkor sikitas nelkul, hatarozottan megmondom neki hogy vegye le rolam a kezet es / vagy elhuzodok.

qkuc 2015.04.29. 11:46:03

@Cascabel: Elcsacsogunk egymás mellett, itt én döntöm el, hogy mi kerül ki, és miről beszélek. De a Katinénik rám kényszerítik a témáikat és a beszélgetést. NEm akarok Katinénikkel csacsogni, :). Üljenek a buszon és nézelődjenek.

Ez a két szitu teljesen más, főleg, hogy "arc és név" nélkül beszélgetünk. Az is lehet azerbajdzsáni bérkommentelő vagyok, és férfi, :D.

soad1221 2015.04.29. 12:26:11

@qkuc: bakker, neked azerbajdzsánban fizetnek azért, hogy magyar nyelven kommentelj egy blogon, ahol nem reklámozol semmit?
van felvétel? :)

2015.04.29. 18:45:27

@Cascabel: Amíg nem unod a baromságaid terjesztését, addig én sem unom az "erőlködést".

Peace. :)

2015.05.01. 02:32:40

" Amíg nem unod a baromságaid terjesztését, addig én sem unom az "erőlködést"."
Ez nagyon ovon aluli volt, ugy is mondhatnam, hogy "sucker punch".
Ettol fuggetlenul koszonom, egy gonddal kevesebb:) Tobb idom marad elni. Jo ellenszer vagy addikcióra.

2015.05.01. 02:35:49

@Philosoraptor:
Egyet azert soha se felejts el:
"What goes around, comes around"

2015.05.01. 12:26:56

@Cascabel: Ha valaki nem bólogat minden Istentől származó gondolatodra, azzal nem is barátkozol? :)

Lordmotor 2015.05.04. 15:39:17

Olyan írást is lehet küldeni, amiből nem az jön le, hogy Magyarországon minden és mindenki egy rakás szar?

Határátkelő 2015.05.04. 15:40:49

@Lordmotor: Hogyne lehetne, már nem a pályázat keretében, de várom!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.