oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 27. 06:45,  Little Magyar Valóság Show 419 komment

2015. április 27. 06:45 Határátkelő

Little Magyar Valóság Show

Nem tudom hirtelen, volt-e már olyan poszt a Határátkelő történetében, mint amilyen ma következik. Kicsit szkeptikusan kezdtem el olvasni (mint azt majd közületek is gondolom néhányan teszik), de a jelenetek gyorsan beszippantottak. Az írás szerzője, Hóvarjú meghatározása szerint novella, és több hazalátogatás ihlette. A Magyarország és én pályázat tehát még mindig nyitva, a héten még bárki elküldeti írását, és én bátorítalak is titeket erre.

Szavazni most is a poszt végén, és a Facebookon lehet.

Írd meg Te is a történeted a pályázatra, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashatsz el!

magyarorszag_ozd.jpg(Ózd - fotó: ozd.hu)

I.

A szoros kézrázás mindkettőjüket a régi barátságukra emlékeztette, az együtt eltöltött gyermekkorra. Arra az időszakra, amikor a szülővárosuk zölderdős dombjain rendetlenkedtek és arról álmodoztak, hogy majd mekkora császárok lesznek az életben. Övék lesz a világ és a nyári nap csak nekik fog sütni. Kölykök voltak és naivak, bár Tominak legalább már sok minden összejött, amire vágyott.

Andris kicsit mentegetőzve fordult Tomihoz, amikor a Puskáshoz értek az családi Swifttel, hogy kitegye barátját az autóbusz állomásnál.

- Ne haragudj Tomi, hogy csak eddig tudtalak hozni a reptérről, de a megyematricák miatt mostanában nem igazán megyek Ózd felé, meg most is éppen lógok melóból, de nyugi nem lesz gond, csak szólj, ha jössz vissza, felveszlek itt – mondta miközben még egyszer megölelte a barátját.

- Nem gond, ez is nagy segítség! De mivel tartozok? Mondjad Andris – markolászta esetlenül Tomi a tárcáját. Érezte ő is, hogy furcsa ez a helyzet.

- Hülye vagy? Nem tartozol, meg a céges autó benzinéből megoldjuk okosba egyébként is a haverokkal – kacagott Andris, bár egy kicsit savanyúan, mert tudta, hogy ezzel a benzin biznisszel a munkahelyét kockáztatja, de hát a legkisebb is számít.

- Akkor, szia és köszi!

- Szia, Tomikám és majd visszaadod, ha Angliába járok valamikor – nevetett Andris és a lelket is kitaposta a Suzukiból, amikor elhajtott. Késésben volt.

II.

A régi sárga Ikarusz befordult a megálló helyre és a rázkódások közepette nagyot szusszant, mint egy öreg bácsika egy pipával a szájában, mintha csak azt mondaná: „Bezzeg az én időmben, akkor minden más volt”. Legalább is Tomi ezt hallotta ki a szimpla zörejből. Mígnem ismerős hangot nem hallott a háta mögött.

- Tomaszka te vagy az? Hát itthon vagy drágám mész anyáékhoz hogy vagy életem? – csiripelt egy ötvenes hölgyemény Tamás mögött mindezt egy szuszra.
Tomi lassan megfordult és közben feldobott egy műmosolyt, mert ezt a találkozást most bizony ki bírta volna hagyni.

- Csókolom Kati néni! Igen itthon vagyok, néha haza is kell jönni nemde?

- Busszal vagy? Hát nem jöttek érted, ejnye? Miért nem kocsival jötté, mint az Istvánka barátjai Németországból? Jaj, olyan nagy gyerek vagy Tomaszka, így hívnak az angolok odakint igaz-e? Mondta Istvánka. De hát letörölted az Istvánkát a fészbukró’, aztán nem is igazoltad vissza azt a szegény gyereket, pedig jelölt megint, na, gyere, mesélj milliomos vagy-e már? – ömlött a szó megállíthatatlanul Kati néniből, akit két-három tescós szatyor húzott a földig.

- Hát…

- Na, menjél, folytasd fent! A buszon melléd ülök, osz’ mesélsz! – vágott közbe a hölgy. Tomi pedig érezte, hogy élete egyik leghosszabb 3 órája lesz a következő.

Pedig szeretett volna nyugodtan buszozni és csak nézni a magyar tájat. Főleg a Kékest és Borsod-megye tájait várta. Mire odaér a busz, a nap már alacsonyan lesz és olyankor minden olyan, mintha aranyban úszna.

Csak a feliratokat és a táblákat akarta olvasgatni, miközben tovább suhan vele az öreg busz, mintegy a szemét nyugtatva, hogy végre magyar szavakat lát. Merengeni akart a múlton, ami mindig olyan szép, amikor visszagondol rá a Forest parkban sétálva a feleségével egy eső áztatta angol délutánon. A múlton, ami mindig megszépíti mindazt, amit hátrahagytak és azt, amiért hátrahagyták.

- Hol az asszonykád? Jaj! Tomaszka ugye nem mentetek szét? Mondtam én Istvánkának, hogy ez a külföld széttépi a családokat – károgott Katika.

- Nem, nem, dehogy. Ügyintézés miatt vagyok itthon. Nem is maradok csak három napot. Felesleges lett volna repülnie, meg nem is érte volna meg – tisztázta a helyzetet Tamás.

- Oh, értem! Na, még jó és mit kell intézni? Pénzügyek, mi, Tomaszka? Hozod a milliókat? – kíváncsiskodott Katika pofátlanul és vigyorogva, mintha most pénzosztás következne.

- Az igazság az Kati néni, hogy ez most magánügy – válaszolta Tamás a legnagyobb tisztelettel.

- Jó’ van na, nem kell bekapni az embert, csak beszélgetni akarok. Felvitte a dolgod az az Anglia, már nem is állsz szóba a régiekkel. Istvánkának sem írsz, pedig olyan sokat keres az a gyerek téged – durcáskodott a kellemetlen útitárs – osz’ mégsem írsz neki. Hát azé’ hamar felejtesz Tomaszka ott a távolba – pöfögött tovább a nő – hát együtt jártatok oviba és általános iskolába is.

- Már elnézést Kati néni, de István azzal keresett meg, hogy keressek neki kint munkát, mert kijönne a „csajával”, bár angolul egyikük sem tud. Aztán ha jól alakulnak a dolgok, akkor segíthetnék neki a segélyezést is elintézni kint, mert az egyik haverja is csak „benefittezik” kint. De én erre nem vagyok hajlandó. Nem ezért vagyunk kint a párommal. Azért mentünk, hogy dolgozzunk és nem azért, hogy ingyen éljünk, ahogy az István tervezné. Keresse meg a „benefittes” haverját akkor – borult ki Tomi a hölgyemény támadására válaszul.

- Jó, Tomaszka! Ez van. Úr letté’, értem én! – húzta fel az orrát Katika és az ablak felé fordult tüntetőlegesen, miközben a tescós szatyrokat szorosabbra húzta az ölében, valamit még motyogott, de végül a busz álomba rázta pár kilométer után.

Tamás álma teljesült, most már teljes nyugalomban élvezhette a tájat és a magyar szavak tengerét.

III.

Az ózdi állomásra kanyarodott a busz, amit az ózdiak csak indítónak neveznek. Tomi mosolygott is magában az elnevezésen. Indító! Hát persze, hiszen innen indulnak a buszok, na meg helytörténeti okai is vannak az elnevezésnek; milyen rég nem használta már, kint megkopnak az ilyen szavak.

Hatalmas és sűrű hullámokban érkeztek az érzések és emlékek. Fel is kavarták a lelkét. Az ismerős házak, a helyi arcok, az illatok. A régi gondolatok újra élesedtek, a kora esti fények az a szemében tükröződtek. A torkában dobogott a szíve. A könnyei is útnak indultak, de Tomi legyűrte azokat. Egy férfi nem sír egy kis hazalátogatás miatt! Katika se zaklatta már, mert korábban leszállt.

Istvánka várta egy buszmegállóban, fehér atlétában és rövidnadrágban valamint egy szál papucsban egy öreg Ladának támaszkodva. Arra azért ügyelt a srác, hogy a Ladából a Kis grofo bömböljön, hagy lássa a busz minden utasa mekkora forma ő! A motorháztetőre kirakva egy iPhone és egy Redbull. Mert hát telik! Így raj az ember nemde?

- Csomag! – törte meg Tomi merengését egy nyers hang.

- Elnézést? – kérdezett vissza Tomi a buszsofőrnek, aki még mindig napszemüvegben ült a volán mögött, bár a nap már rég lement.

- Ne felejtse a csomagot kivenni, mert megyek tovább.

- Oh, igen, köszönöm, hogy szólt. Kedves öntől. További kellemes utat. – jegyezte meg Tomi a megszokott udvariassággal, amit Angliában oly szeretettel használnak az emberek. Nem is tudott a buszsofőr hirtelen mit kezdeni a kedves szavakkal, csak feltolta a szemüveget az orrán és egy szelíd mosolyt biggyesztett az orra alá. Talán arra gondolt, hogy ki ez a majom… „Kedves öntől” hahaha, ki beszél ma már így...

Tomi taxiba vágta magát és bediktálta a címet a sofőrnek és arra kérte, ha lehet, akkor ne siessen.

- Nem Ózdon lakik már, látogatóban van igaz? Pesti? - próbált társalogni a taxis.

- Nem! Külföldön élek.

- Anglia! Fogadjunk, hogy ott! A ruhád elárulja – váltott át a sofőr tegező hangnembe izgatottságában.

- Igen – mosolygott Tomi, miközben párás szemmel nézegette a várost.

- Gondoltam! A lányom is ott él. Londonban van. Könyvelő. Okos lány. A pasija angol, de jó gyerek amúgy az is. Úgy nézel ki te is.

- Tényleg? – kérdezett vissza Tomi mosolyogva, miközben azon morfondírozott, hogy most ezt bóknak vagy sértésnek szánta végül is a taxis. Már soha nem derül ki.

- Itt kinyomom az órát, a végét megkapod ajándékba és akkor így megáll két ezresbe a vége oké? – próbált kedveskedni a férfi.

- Nem szükséges, de nagyon kedves, jól esik – válaszolta Tomi, miközben arra gondolt, hogy az egész utat 4-5 fontból megúszta. Már el is felejtette, hogy milyen kicsi is Ózd. Nem túl drága, ha taxizni akar az ember. Vajon ez a kis taxizás mennyi lett volna Angolhonban? Bár legalább ott megengedheti magának az akinek van munkája és rendszeres fizetése, hogy néha taxizzon.

- Áhh, tudod hiányzik a lányom. Rossz, hogy kint él. Vagyis neki jó, csak nagyon távol van. Már a fél város kiutazik lassan – sopánkodott a taxis – bár nem is csoda. Nincs itt semmi, de nem csak itt. Az egész ország már halott. Mindenki elszegényedik körülöttem is. Már szavazni se tudsz kire. Mer’ hát kire? Vagy lopnak csak, vagy a Jobbik van még, azok még nem kormányoztak, de azok meg szélsősök, azt mondják legalább is, de leszarom. Lehet, kimegyek a lányom után. Nem vagyok még csak 52. Igazam van? – nézett kérdően a férfi Tomira.

- Politika. Utálom én is, de váltani soha nem késő, az igaz – jegyezte meg Tomi faarccal. Sosem izgatta a politika, majd kifizette a sofőrt és elbúcsúztak.

IV.

Az otthoniak már az ablakból várták Tomit. Az anyukája és nővére családja meleg fogadtatásban részesítette. Terülj-terülj asztalkám volt a legfinomabb magyar finomságokkal. A családi együttlét átcsapott az éjszakába.

Sztorik itthonról és sztorik külföldről, mint akik évek óta nem beszéltek, pedig tegnap beszéltek utoljára Skype-on. Mégis, a személyes csacsogás varázsa más. A közelség, az érintések, azt egy monitor nem adja vissza.

Tomi másnap a nyakába vette a várost. Gyalog. Nem akart vezetni egyáltalán, pedig fontolgatta az autóbérlést, de már beleégett a baloldali közlekedés az agyába és nem akart kockáztatni. Már az első zebránál is zavarban volt, hogy merre nézzen szét először.

A lassú és bámészkodós séta végén beért a polgármesteri hivatalba, ahova az ügyintézés szólította. És bár azt gondolta, hogy félóra elég lesz, de a második óra végén örömmel nyugtázta, hogy a hazai rémhírek az ügyintézésről részben hamisnak bizonyultak. Hosszúnak hosszú volt, de az ügyintéző jól végezte a dolgát, habár meg kell jegyezni, hogy gyerekkori jó barátja volt a hölgy, mint ahogy Andris is.

Tomi még kóborolt egy kicsit a városba és csodálkozva látta, hogy a régi üzletek üresek és zárva vannak. A kedvenc helye is zárva, csak egy tábla az ajtón: Eladó/kiadó!

Sokat variált, hogy belátogasson-e a régi munkahelyére, ami az egyik áruház volt. Végül úgy döntött, hogy nem megy be. Túl fájdalmas lenne. Nem a szép és romantikus emlékek miatt.

Tomival sokszor megesett, hogy az éjszaka közepén izzadtan és rémülten pattant fel az ágyában. Azt álmodta, hogy még mindig otthon dolgozik. Ilyenkor mindig örömmel tudatosította magában, hogy már Angliában él. A munkahelyén szeretik és ő is szereti azt és az anyagiak miatt sem kell többet aggódnia. Bár ezt 28 évnyi magyar élet után nehezen hiszi el az ember magának. Nehéz felfogni még mindig, hogy 3-4 év alatt sokkal többet épített fel odakint, mint amit itthon elért előtte.

Ha itthon marad, talán most ő is Kati néni Istvánkája lenne. Papucsban, zokniban és várná, hogy a világ megváltsa az életét.

Közben az eső eleredt és az emberek szaladni kezdtek Tomi körül, hogy beugorjanak egy száraz helyre, csak Tomi sétált tovább teljes nyugalomban. Ez eső? Ez csak esőcske, meg sem kottyan egy angliai magyarnak.”

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Emellett lesz egy másik díj is, azt az az írás kapja, ami a Határátkelőnek a legjobban tetszik.

Mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy az alapcél nem a versengés, hanem az, hogy kirajzolódjon egyfajta kép arról, mit is gondolnak, éreznek Magyarországgal kapcsolatban a határátkelők, hazatérők, vagy az éppen költözést fontolgatók.

Írd meg Te is a történeted a pályázatra, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashatsz el!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr287401398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2015.04.27. 07:02:24

Mi ez,megszunt a regi HA ?

2015.04.27. 07:21:04

@NIKI LAURA:
Mi lenne Kedves Baratom?:) Egy londonyi miszter leirta remalmat:( Diszgasztin':( Remelem, kijavittya az inglisemet:)

rezsöatya 2015.04.27. 07:30:01

@NIKI LAURA: ugy tunik... :-)

A posztra, nem mondok inkabb semmit, mar ugyis tobben nekem estek minap, hogy csak kotozkodom... :-P

(Pedig cukros sem vagyok... :-) )

Határátkelő 2015.04.27. 07:33:07

@NIKI LAURA: Értem. Tehát ha van egy olyan poszt, ami különbözik az eddigiektől, akkor bloghalál van. Fő a nyitottság...

2015.04.27. 07:38:59

" A torkában dobogott a szíve. A könnyei is útnak indultak, de Tomi legyűrte azokat. Egy férfi nem sír egy kis hazalátogatás miatt! "
26 eve mentem elosszor haza, majd' 6 ev utan, de nem szegyenlem meg most sem, hogy eleredtek a konnyeim, mint a vizfolyas a Frankfurt-Budapest jaraton, amikor bemondta a pilota, hogy beerkeztunk a magyar legterbe. Pedig kemeny voltam akkor is, mint a mugyemant:) Egy stewardes meglatta es zavartan, de megertessel elforditotta a fejet. A masik sorban egy Las Vegasbol vegleg hazatero artista eszre sem vette, a tobb kilonyi fuxaval volt elfoglalva, azokat probalta elrejteni egy kulonleges, erre keszult ruhadarabba. Regi szep idok!:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.27. 07:39:03

Mi ezzel a baj?
(akkor én el sem küldöm az enyémet...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 07:44:50

Semmi baj nincs a poszttal.
Új oldalról való megközelítés. Miért baj.
Van benne egy logikai bukfenc meg nincs tárgyalás és befejezés csak előzmény.
Maga az írás viszont jó.
Miért baj ha valami újjal próbálkozik valaki?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.27. 07:47:02

Fenntartasokkal kezdtem el olvasni,de a vegere nagyon megtetszett es voltak benne ismerös momentumok is.

@svájci sapka (ch):
En kivancsian varom a te irasodat is.

Sanyi9 2015.04.27. 07:47:45

Oho, mar fabulak is vannak. Az uriember szepen felhivja a figyelmet jellembeli gyengesegeinkre. Nagyon szep.

Határátkelő 2015.04.27. 07:50:28

@svájci sapka (ch): Eszedbe ne jusson, hogy nem küldöd el! :)

Bebbi 2015.04.27. 07:53:32

Eloszor utkozben kezdtem el olvasni a posztot, de nem tudtam befejezni. Alig vartam, hogy beerjek es vegere erjek. Gondoltam is, hogy na, ez a poszt tuti rekordokat fog donteni a "tetszik" szavazatok teren. Erre mit latok? Kb. ugyanannyi "nem tetszik" szavazat van. Komolyan mondom, sokszor nem ertek mar semmit... Mi a baj ezzel a poszttal?

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 07:59:17

nekem tetszett.

az ehgyetlen dolog amitnem értek az a kis grofo, az nem tudom mi és igy nem értem a jelentőségét sem a sztoriban

egyébként teljesen oké

2015.04.27. 07:59:37

@diggerdriver:
"Van benne egy logikai bukfenc meg nincs tárgyalás és befejezés csak előzmény. "
Miert, szerinted csak "szentharomsaggal"* lehet jo dolgokat irni? Hallottal mar pl. a szimultan irasrol? (Irwin Shaw-The Young Lions) Egybol a kozepebe vag az iro a temanak, az az a targyalassal kezd, nincs bevezetes. Befejezes azert van, mint minden irasnak:)
* bevezetes, targyalas, befejezes
Nem kotozkodesnek szantam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 08:04:30

De, lehet máshogy is dezdeni.
Viszont ajánlott hozzá Irwin Shaw-nak lenni.
:)))))))))))))

tableno 2015.04.27. 08:06:13

Nagyon klassz kis poszt vollt. Tetszik, nem is kérdés ez!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 08:06:22

@Cascabel:
Az Oroszlánkölykök a világ egyik legjobb könyve.
10éves voltam mikor olvastam.

tableno 2015.04.27. 08:08:13

@pappito: tessék művelődni, különben tényleg kiíratkozol a magyarságból!

m.youtube.com/watch?v=xm0Qi6K3oy0

2015.04.27. 08:18:07

@diggerdriver:
"Viszont ajánlott hozzá Irwin Shaw-nak lenni. "
Na, ebben tokeletesen igazad van:)))
Akkor nincs harag, ugye?:)
Ma' megijettem:)

bpetya75 2015.04.27. 08:19:19

Nekem bejön ez a stílus. Tökéletesen visszaadta azt a keserédes ízt, amilyen az egész lehetett számára. Köszi az írást!

Jó, hogy kitetted HÁ!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 08:21:59

@Cascabel:
Persze hogy nincs.
Viszont este megnézem az Oroszlánkölyköket filmen.
Nem tudod a film címe is ez volt?

2015.04.27. 08:26:46

@diggerdriver:
Igen, The Young Lions a film cime is. Azt hiszem, en is megnezem, koszonom az otletet. Reszeket lattam belole, jo regen azt is. A konyvet olvastam magyarul, tobbszor is. Angolul is el kellene olvasni, de nincs idom konyvtarba menni mostanaban, dolgozom:)

Taxomükke (UK) 2015.04.27. 08:26:58

Osszessegeben tetszett, bar par dolog nem annyira.
Mar tobbszor reklamaltam amiatt, hogy eroltetik itt tobben ezt az "esos Anglia" meg "kodos Albion" temat, ami pedig mostanaban nem igaz. Talam az irodalmi emlekek teszik...

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 08:31:18

@tableno: jézusereje, akkor inkább ki vagyok iratkozva egy életre

ez a menő, komolyan?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.04.27. 08:31:42

Nekem tetszett ez az írás. Jó kis bepillantás enged. Még olvastam volna.

2015.04.27. 08:36:07

@diggerdriver:
Ha akarsz otletet tolem filmugyben, akkor nezd meg a Mediterraneo cimu 1991-es olasz filmet. Az egyik legszebb es legszorakozotatobb haborus film, ami valaha keszult. Tegnap neztem meg sokadszorra.

szakasz2 2015.04.27. 08:36:51

Szerintem is jó volt a poszt, tényleg, mint egy novella. Időnként ez a formátum is jöhet, de azért asszem az már nem tetszene, ha minden nap ilyen lenne. :)
(Olyan jó lenne, ha a fanyalgók kultúrált, (nyugat-)európai módon tudnák kifejezeni a véleményüket. Például úgy, hogy "ez nem tetszett".)

2015.04.27. 08:39:23

@pappito:
"jézusereje, akkor inkább ki vagyok iratkozva egy életre"
Me too:)

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 08:39:40

@Taxomükke: az esős meg a ködös az szimplán eposzi jelző, nem weather forecast

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 08:40:22

@Cascabel:
Ok köszi.
Én is adok egy tippet.
A napokban néztem meg a Halál csendje című spagetti westernt.
Nagyot üt.

tableno 2015.04.27. 08:40:34

@pappito: az. Most már legalább érted a történet szempontjából a jelentőségét... :)

2015.04.27. 08:46:06

@szakasz2:
"Olyan jó lenne, ha a fanyalgók kultúrált, (nyugat-)európai módon tudnák kifejezeni a véleményüket. "
Akarod?:) Tudunk mi velemenyt mondani kulturalt modon is, ugy nyugat-europaiasan:) De koszonet az nem lesz benne, garantalom:)

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 08:46:12

@tableno: hát.

amit erre írnék azt inkább nem írom

3+2 rilódid

Taxomükke (UK) 2015.04.27. 08:46:19

@pappito: Az eposzi jelzőkkel nincs baj. Én azokról a posztolókról és - főleg - hozzászólókról beszélek, akik mantrázzák ezt az esős Anglia dolgot, ami egy sztereotípia, de a valósághoz nincs túl sok köze.
OK, ha ez egy novella volt, akkor tekintsük írói eszköznek.
Üdvözlet sunny Surrey-ból,itt már kora reggel hétágra süt a nap! :)

szakasz2 2015.04.27. 08:53:30

@Cascabel: Nos, a sok szmájli miatt a te véleményedet nem is igazán tudom, hogy micsoda, de nem is rád gondoltam... :)

qkuc 2015.04.27. 08:54:35

@rezsöatya: Pedig az lenne még a karrier, cukros bácsi ... (vicc volt!) :D.

qkuc 2015.04.27. 08:57:03

@pappito: hidd el nekem, addig jó, amíg nem tudod mi/ki kis grofo ..., :D

qkuc 2015.04.27. 08:58:40

Akkor a lényeg, ötletes a stílus és a tartalmában vannak igazságok, :). Viszont a korábbi írások eddig jobban tetszettek. Ettől függetlenül jár a riszpekt a posztolónak.

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 09:01:38

@Taxomükke: "esős Anglia dolgot, ami egy sztereotípia"

az. de az albionnak a ködös az állandó jelzője (frontális ködök miatt, most néztem meg)

anglia meg esős a köznyelvben, a magyar vendégszeretetről is mennyi szó esik, aztán... :)

szóval nem kell ezen rugózni, szerintem, ilyen a köznyelv

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.04.27. 09:06:43

@qkuc: @pappito: az Indexen volt nemrég egy cikk róla (róluk?), állítólag a hipszter pestiek erre tombolnak mostanság, az egekig magasztalták egy koncertjüket

2015.04.27. 09:07:47

@diggerdriver:
Nem hallottam meg az altalad emlitett filmrol, megnezem. Imadom a "spaghetti westerneket". Legutobb a "100 rifles" cimut neztem meg - ki tudja hanyadszorra - Jim Brown, Raquel Welch, Burt Reynolds szereplesevel.
De most mennem kell aludni, reggel melo(dia) utca. Tovabbi jo szorakozast.
(remelem, nem lesz remalmom a kis grofo miatt) :)

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 09:14:33

@Réka ‎: azok a hipszterek akik amúgy vidáman cigányozzák át az életüket?

jó, jó, csak költöi kérdés volt...

2015.04.27. 09:16:06

@Cascabel:
Mielott lefekszem offolok egyet:
Most sikerult upload-olnom par kepet a Ciudad Oaxaca-i piacrol:
www.asuswebstorage.com/navigate/s/F80BC1DEB6FD409C939653217497C4334
Ciudad Oaxaca-Piac-2015marcius18 reggel
Akit erdekel, megnezheti:)
On

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.04.27. 09:17:39

@pappito: szerintem nem, ők toleránsak, ééérted, No Roxa Ájra buliznak...

wuaaa 2015.04.27. 09:22:49

@pappito: Azok a hipszterek legutóbb Uhrin Benedekre tomboltak. Na most hogy onnan a Kis Grofó hátra- vagy előrelépés.... ?

A poszt amúgy jó volt, orvosnál várva pont megfelelt.. :)

qkuc 2015.04.27. 09:27:01

@Réka ‎: Látszik nem vagyok trendkövető, még a hipszter jelentését sem sikerült dekódolnom ...., :). Én a zenét szeretem, nem ezt a ..., na hogy is fogalmazzak finoman ..., ööö zajt, :D.

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 09:27:38

@Réka ‎: most meg kéne kérdeznem, hogy mi az a roxa izé, de inkább hagyjuk, ennyit nem akarok tudni inkább

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.27. 09:30:42

Én nem bírtam elolvasni, de legalább bosszút tudtam állni a szavazás segítségével. Ezt a lehetőséget meg kéne tartani a jövőben is :)

2015.04.27. 09:36:29

Érdekes volt egyszer ilyen posztot is olvasni.

"Szerencsére" az én "barátaim" nem ilyen suttyók, hogy szemtől szembe irigykedjenek, ők csak a hátam mögött irigykednek és fikáznak. :D

tableno 2015.04.27. 09:40:12

@snygg panda: az én barátaim nem irígykednek és nem fikáznak, se így se úgy...

2015.04.27. 09:45:07

@tableno:

Jó neked!

Azért tettem " "-be. Sajnos én egyre gyakrabban tapasztalom a Kati néni-féle hozzáállást és irigykedést. Valahogy fokozottan igaz Magyarországra és akár a külföldön élő magyarokra is, hogy az emberek mindig azt nézik, hogy éppen mid van, arra sosem kíváncsiak, hogy mennyi munka, idő, pénz, energia, szenvedés, áldozat stb. van mögötte.

soad1221 2015.04.27. 09:54:03

@pappito: @Cascabel: a helyzet, hogy ezt nekem másodszor linkelték, de 4 sec-nél nyomok mindig egy ctrl-w-t... így bár még itt vagyok, de mégsem tudom mi ez..
máris kiiratkoztam Bp közepén élve?? :)

tableno 2015.04.27. 09:54:09

@snygg panda: hát nem tudom, lehet hogy szerencse kérdése is, de én el szoktam kerülni az ilyen embereket.

2015.04.27. 09:55:45

@tableno:

Alapvetően én is. Nekem is nagy csalódás volt, amikor olyanokról derült ki, akiktől egyáltalán nem vártam volna. Biztos ez valami "magyar vér"...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 10:13:14

a minap bekapcsoltam háttérzajnak a Juventus rádiót, ha már USB-t nem lehet dugni az ősi dögbe, ugyanazokat a zenéket tolják, mint 10-15 éve, mintha sehova se mentem volna el és megint fiatal lennék :-)

qkuc 2015.04.27. 10:17:56

@soad1221: szerintem ebbe a "szektorba" mi be se iratkoztunk, fdhgy nyomvonalán közlekedve, az a 4. Magyarország, ami az én létsíkomat a végtelenben sem metszi ..., :D.

rumitom 2015.04.27. 10:31:32

@Bebbi: detto, hosszabbra nyult a reggelim olvasas kozben. azert picit orulok, hogy nem ozdi vagyok :)

@tableno: lol. ez kemeny. nagyon mokas. a vagasok meg :D ez minek a parodiaja?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.27. 10:32:19

@qkuc: +1 :D
Én nem is tudtam, hogy ezt a számcímet így írják, én eddig csak fonetikusan írva láttam, na biztos nem véletlenül.

puhacica 2015.04.27. 10:38:54

nagyon tetszett. vegre valami mas. korrajz, de nem a megszokott, unasig ismert formaban. eddig nalam o a nyero!

Muscari 2015.04.27. 10:49:40

@Dragonlady (Bp, Hun): de hát még most is fiatal vagy :-)

Azokat a zenéket én már halálra untam, a Drágámnak hála sok Sláger rádiót lellett hallgatnom. Ugyanazok az elcsépelt slágerek mentek minden nap, egy előadótól mindig csak ugyanaz a néhány szám. Imádom a Pink Floydot, de ha még egyszer meghallom az Another brick in the wall-t, sikitok.

Hallgassál inkább Petőfit. Igaz, hogy játszanak béna számokat is béna magyar együttesektől, de van azért ott jó zene is
----------
A poszt tetszett, igennel szavaztam.

Muscari 2015.04.27. 10:55:36

@tableno: Úristen, hova hányjak???

Viszont a klip hatására nyaralni akarok menni! MOST!!!

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 10:56:52

@snygg panda:

jó, Kati néni nem egy matyóhímzés, de amint kimegyünk londonországba, egyből ciki lesz akatinéni? amikor sütötte az almás pitét, meg törölte le a koszos képéről a taknyot, akkor nem volt ciki?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 10:59:09

@Bebbi: hogy túl magas az a ló, teccikérteni?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 11:00:42

@Taxomükke: Muci tegnap mutatott havas képet, itt meg napok óta 20 fölött van és nem fűtünk. azért ez különbség

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 11:04:29

@Muscari:
egyébként nem szoktam rádiót hallgatni, túl sokat szövegelnek, meg különben is, azt szeretem hallgatni, amit szeretek, nem azt, amit adnak. de így jár az ember, ha más konyhájában főz. :-)

jó, hogy elhúztak a "tetszett" szavazatok :-)
ma esik a hó. mármint fújja a szél a cseresznyevirágokat.
de ettől még Ózd meg a Katinéni is léteznek.

2015.04.27. 11:06:11

@~~Babette~~:

Kati néninek nem a külsejét, hanem a görény hozzáállását kritizáltam! Mintha szegény Tomaszkának kéne szégyellnie otthon, mert meg mert próbálni valamit az életben, és esetleg még sikerült is neki. Azt hiszem indítok is egy Facebook csoportot "Százezren Tomaszka sikeréért" néven! A maradék pénzből talán jut majd Esmeralda újabb szemműtétjére is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 11:07:05

@~~Babette~~:
igen, avagy az is lehet, hogy eltűntem egy féreglyukban és tényleg a kilencvenes években jártam :-)
végülis minden más ugyanaz a konyhában. a dédim majdnem százéves asztalától kezdve odáig, hogy az ember a megszáradt kifliből kiflifelfújtat csinál.

2015.04.27. 11:15:44

@Taxomükke: Persze ha Surrey-ben vagy akkor tenyleg nem esos :). Del-Angliara, Londont is beleertve, nem igaz az esos sztereotipia de minel eszakabbra mesz, annal inkabb tenyleg esos es borus. Pl. Manchester kornyeke mar tenyleg sotet, hideg, nedves tud lenni meg nyaron is. Es egy skot baratnom mondta hogy mikor Londonba koltozott, az elejen nagyon furcsa volt neki hogy milyen keveset esik az eso :)

2015.04.27. 11:17:51

Egyebkent en mult nyaron borig aztam Londonban; pont en, aki tobb mint tiz evig soha nem hagyta el a hazat esernyo nelkul! Szaudiban elve egesz egyszeruen elfelejtettem hogy letezik ilyen dolog hogy eso, teljes sokkent ert a dolog.

Fekete Pestis 2015.04.27. 11:20:19

@Bebbi:

hogy mi nem tetszett? tul direkt, tul szajbaragos. marmint a tanulsag es az egyes helyzetek ertekelese. A tudomanyos publikacio irasakor haszn kriteriumokat kene itt is meghonositani - p.l. trivialitasokat (Ozdon nem lehet megelni, GB-ben meg lehet, stb) nem publikalunk, mert minek.

valahogy jobban orulnek egy olyan sztorinak, mint amilyenek a Bogyai Mittomenki Hollandia Magyar szemmel konyvenek legvegen, az esettanulmanyokban vannak (p.l. hogy a holland fonok kirohogi a magyar beosztottat, aki M.o-n hasznalja a doktori cimet). Itt ugyanis kevesbe szajbaragosak a tanulsagok, es nincs "helyes valasz" egy sztori ertekelesere. (mig ugye, a szoctammal valo csalalast illik mindenutt elitelni.)

Hari Seldon 2 2015.04.27. 11:23:22

@Bebbi:
Szerintem jó volt. Életképek, ahogy ő látta.

2015.04.27. 11:26:54

Tomaszka visszaigazolást nyert, hogy itthon közép-afrikai állapotok uralkodnak, amíg kint minden hájtek és rulez. És ismét jól fog aludni. Üzenem Tomaszkának, hogy Ózd kb pont annyira tükrözi a magyar valóságot, mint pl Sopron. Semennyire. Igazság odaát van. Vagyis inkább valahol a kettő között.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 11:28:10

@Mirjam2:
erről most az jut eszembe, amikor Chiang Maiban kb 2009 karácsonyán leázott a teljes eperfa-papír dekoráció az udvarról.
mert hát hiába trópusok meg monszunéghajlat, ott se szokott esni egy cseppet sem kb október közepétől kb mostanáig (Yangonban ma esett először, úgy hallom). akkor előásták, hogy akkor már vagy 10 éve nem volt eső egyszer sem decemberben.

tableno 2015.04.27. 11:29:47

@Ödenburger [Hu/At]: Szerintem Tomaszka egyszerűen leírta a saját élményeit, amiket konkrétan Ózdon szerzett. Sehol nem általánosított, nem fikázta Magyarországot en bloc, úgyhogy nem igazán értem, mire reflektálsz...

2015.04.27. 11:31:30

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat igen, vannak ilyen kiszamithato helyek ahol nem kezd el csak ugy esni az eso :)

SzZoole 2015.04.27. 11:31:52

Nekem nagyon tetszet:)

Engem a noverem kolleganoje keresett meg emailban(nincs facebookom)hogy a lanya ki szeretne jonni Londonba dolgozni.Megadta a lanya email cimet,hogy vegyem fel vele a kapcsolatot es irjak neki.
Meg hogy En???Mondom ez nem fog igy menni.Kerdezte,miert?
Mondom,hogy talan a lanyodnak kellene megkeresnie engem es nem forditva.Mondja,hogy hat O nem fog,mert attol buszkebb,hogy O keressen engem.Mondtam,hogy akkor ok,igy jart.

2015.04.27. 11:34:06

@Ödenburger [Hu/At]: Szerintem olyan jo kis egzotikusnak irta le. Komolyan, ezek utan kedvem lenne elmenni Ozdra. Persze egyedul nem mernek bemereszkedni, de ha van egy szervezett tura, kuldjon mar valaki reszleteket. Meg akar Kati nenivel is talalkozhatnek, home stay meg minden.

tableno 2015.04.27. 11:34:47

@Ödenburger [Hu/At]: Amúgy nekem már volt ennél nagyságrendekkel rosszabb élményem is hazalátogatáskor, és akkor mi van? Nem általánosítok, nem ítélkezek. Magyarországot továbbra is szeretem, de vannak dolgok, amik jobb lenne, ha nem lennének. A poszt szerzője is csak ennyit mond, nem többet...

2015.04.27. 11:38:56

@Zoole[uk]: Érdekes hozzáállás! :D

2015.04.27. 11:40:16

@tableno:

"Magyarországot továbbra is szeretem, de vannak dolgok, amik jobb lenne, ha nem lennének."

Mondjuk a benne lakó emberek 80%-a? :D

SzZoole 2015.04.27. 11:44:03

@snygg panda: Marmint kinek a reszerol?
Tobb embernek segitettem mar,kijonni,szallas par hetre az otthonomba,NI.,munka,bankszamlanyitas,hivatalos dolgokban tolmacsolni,informacio stb.stb.,de azok mind egytol egyig megkerestek.

puhacica 2015.04.27. 11:47:03

@~~Babette~~: hat igen. aztan lehet az is, hogy Kati neni Tomaszka gyerekkoraban se csinalt mast, csak leskelodott a redonylyukon, es ha Tomaszka szuleinek sikerult osszesporolni egy kempingbiciklire valot, akkor jol megbeszelte a szomszedokkal, hogy hat ezeknek a Tomaszkaeknak milyen jol megy, biztos apuka feketen is dolgozik valahol. nem minden Kati neni almaspite illatu bajos holgy...

2015.04.27. 11:47:19

@Zoole[uk]: Jaj, elnézést, ez félreérthetőre sikerült nagyon! :) Természetesen az ismerős lány részéről!!! :)))

Saját környezetemben is megfigyeltem, hogy sokan ott csúsznak el, hogy nem hajlandók tenni az elképzelt céljukért. Saját tapasztalatom szerint külföldön idegenként még sokkal inkább meg kell küzdeni ezekért a dolgokért, mint otthon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 11:49:19

@Ödenburger [Hu/At]:
szerintem meg mindkettő az igazság része. Sopron is meg Ózd is. annak ellenére, hogy nem jártam még Ózdon, de elhiszem, ha valaki elmondja, ő mit érez, amikor odamegy.
a valóság része a nagyon kedves lengyel teszkópénztáros, aki mondta, hogy hát igen, ő is összekeveri a pénzeket, hogy melyik melyik, amikor hazamegy, meg az a bunkó banya is, aki beszólt a tesómnak, aki a minap elájult a buszon.
az egyik nem zárja ki a másikat.
egyébként tegye fel a kezét légyszi, aki még soha nem kapott emailt ismeretlenektől vagy alig-ismerősöktől, kb ilyen hangnemben, hogy szerezzen má" nekik is állást Londonban / Dubaiban / Máltán. szerinem a londoniak kb kéthetente biztosan kapnak egy ilyet....

@Mirjam2:
hányévente esik egyáltalán felétek? :-)

puhacica 2015.04.27. 11:50:30

aztan az jutott meg eszembe, hogy amikor meg rengeteget utaztam tavolsagi busszal, szinte mindig ezt ereztem, hogy csak bamulni akarok, menni bele a vilagba, akar a vegeig. soha, semmilyen jarmu nem adta vissza ezt az erzest.

2015.04.27. 11:50:54

@puhacica:

Szorítkozzunk a tényekre: Kati néni a történetben egy rosszindulatú suttyó. Nem kell beleképzelni gőzölgő almás pitét, meg gyerekkori babusgatást.

SzZoole 2015.04.27. 11:52:44

@snygg panda: Igy mar ertheto:)

Persze,hogy meg kell kuzdeni/dolgozni mindenert,itt bizonyitani kell.Nem csak a CV-ben vagy interjun kell irni/mondani,hogy erre a feladatra Te vagy a legalkalmasabb,hanem azt bizonyitani is kell.
Sehova sincs kiteve,hogy haver felvetel van:)

puhacica 2015.04.27. 11:52:53

@snygg panda: es ezt most miert is nekem irod?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 11:53:02

@Ödenburger [Hu/At]:
juteszembe, hogy van a legkisebb trónörökös? :-)

2015.04.27. 11:57:32

@puhacica:

Ezt egyetértőleg írtam, nem támadásképpen. Elnézést, ha félreérthető volt! :) Kicsit dekoncentrált vagyok ma azt hiszem... :)

Bicikliző medve 2015.04.27. 11:59:29

@Bebbi: Szerintem sokan magukra ismertek Kati néni/istvánka személyében :)

mernok-ur 2015.04.27. 11:59:29

Ez a magyar valosag, ha kulfoldre szakadtal es hazalatogatsz.

MRN 2015.04.27. 11:59:29

Hozzáfogtam az olvasáshoz, és eleinte örültem az újszerű megközelítésnek. A végére sajnos mégis nehezen tudtam eldönteni, hogy tetszett, vagy nem. Nos, ami végül is tetszett: a felntebb említett újszerűség, az őszintének tűnő érzelmek, benyomások.
Ami nem tetszett: talán a forma miatt, de kicsit belezavarodtam pár dologba. Pl. az új bekezdés okán nehezen esett le, hogy Istvánka Kati nénit várta a buszmegállóban, nem Tomaszkát, azért megy a srác taxival (jó, ez az én nehéz felfogásom hibája). Ki az az Andris? Aki a posztolónak ismerőse, mint az ügyintéző a hivatalban.
A vége valahogy összecsapottnak tűnt, hiányérzetem maradt. De a legfőbb baj, hogy végül is nem más az egész, mint a szokásos sztereotípiák irodalmias köntösbe csomagolva.
Azért megszavaztam, hogy tetszik a bátor próbálkozásnak. :)

tableno 2015.04.27. 12:01:27

@snygg panda: nem értek egyet. A magyarok 80%-ával semmi gond nincs.

2015.04.27. 12:06:20

@Dragonlady (Bp, Hun):

Én mindenestre elég egyoldalúnak éreztem a írást. De lehet velem van a gond.

2015.04.27. 12:08:13

@tableno:

Nem kell egyet értened. Ez az én véleményem.

Lehet hibáztatni Gyurcsányt, Orbánt, Amerikát, EU-t, oroszokat, zsidókat, cigányokat (csak hogy néhány sztereotípiát említsek), de a legtöbb dologért szerintem a többségi társadalom felelős.

2015.04.27. 12:08:19

@Dragonlady (Bp, Hun):

Köszi, most már 4 hetes elmúlt, kis tündér, nagyon jó gyerek. :) mindenki jól van, végül Sopronban született, nem bántuk meg.

Nálad mi újság?

33621 2015.04.27. 12:10:15

@Muscari: Class FM csak slágerek! :-)

SzZoole 2015.04.27. 12:11:59

Egy valamit nem ertek,engem itt es mas hol is "megkulombbozteto"titulosokal jellemeznek,de nekem elsore ment a tortenet megertese,hogy ki kivel van es hogy ki kicsoda,akkor meg sem velem van a baj?

Golf2 2015.04.27. 12:17:02

Szėp magyar vidėki valòság..

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 12:23:14

@~~Babette~~: "egyből ciki lesz akatinéni? amikor sütötte az almás pitét, meg törölte le a koszos képéről a taknyot, akkor nem volt ciki?"

kati néni nem ciki, hanem egy paraszt, akinek semmi köze ahhoz, hogy hősünk mennyit keres, se pedig pistikéjének nem JÁR valamiféle feltétel nélküli segítség - és ennek nincs köze ahhoz, hogy esetleg harminc éve sütötte-e a pitét

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 12:25:35

@MRN: @Zoole[uk]:
Na most az hogy van hogy Istvánka várt valakit de nem Kati nénit mert az korábban leszállt?

2015.04.27. 12:29:27

@tableno:

Lehet, hogy velem van a gond, de en ezt az iras erosen sertonek es lealacsonyitonak erzem mindazokkal szemben, akik Mo-on elnek. Es igen, Istvanka es Kati neni es letezik, tobb szazezer van beloluk, de sokkal tobb a mas mentalitasu ember, megis a benzinpezzel trukkozo csalora, Istvankara, a kint segelyeken ingyenelo magyarokra es a Kati nenire van felepitve a tortenet.. Pedig a legtobben nem trukkoznek a ceges Suzuki benzinpenzevel es ha kimennek, dolgozni mennek, sot Mo-on is a legtobben becsuletesen dolgoznak, szerintem. Szoval erosen sarkitottnak erzem a torteneteket, ugy hogy a masik oldal nem igazan van kiemelve. Masreszt a stilus is picit fura nekem, abban is erzem picit ezt a felsobbrenduseg erzeset, amitol nyiladozni szokott sok embernel a bicskam, itt a blogon is. De ujra ismetlem, valszeg velem van a gond. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 12:31:52

@Ödenburger [Hu/At]: de hát nem mindenre kiterjedő analízis akart lenni. meg hát a saját családjával legalább jól voltak az élmények. egy életkép meg az ember saját érzései az nem egy tudományos értekezés a hazatérés okozta visszafele kultúrsokkról, annak tényleg egyoldalú lenne szerintem is.

gratulálok :-) sok boldogságot nektek!
én megvagyok, végre egészen jól érzem magam, tudok mászkálni, amennyit muszáj, sétálni, vásárolni, főzni, napraforgót ültetni, szóval ilyeneket, ja és végre enni is :-) (32. héten vagyok már)

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 12:32:46

@33621: az előbb már kattintottam egy ilyen linkre, mégegyszer nem hibázok, bár értékelem az ismeretterejesztést :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 12:33:28

@pappito:
A Kati néni egy nagyon jó jellemábrázolás, akiben megfér egymás mellett a takonytörlés és a paraszt viselkedés.
Mert nem mindenki jelleme fekete fehér. Nincs ezzel semmi baj.

SzZoole 2015.04.27. 12:34:56

@diggerdriver: Ezen mit nem ertesz?
"Katika se zaklatta már, mert korábban leszállt.Istvánka várta egy buszmegállóban, fehér atlétában és rövidnadrágban valamint egy szál papucsban egy öreg Ladának támaszkodva. "
Pedig anyira egyszeru mint Te:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 12:38:48

@Zoole[uk]:
Így ahogy írod semmi, de nekem a két mondat között van egy sornyi szünet.
A telefonon így van. Másnál is?

qkuc 2015.04.27. 12:39:28

@diggerdriver: Csak Kati néni (ezt a nevet adnám a viselkedés típusnak) törődhetne a saját dolgával, minthogy Tomaszkát vegzálja. és mennyi Kati néni típusú humanoid futkos az univerzumban ...

Valóban az ember nem fehér vagy fekete, mint ahogy a világ sem az, de éppen csendben is maradhatott volna, vagy szolídabb társalgást folytathatott volna le Tomaszkával (már ez is gáz, hogy Tomaszkának hívja, gondolom előtte Tomika volt).

Nem bírom a Kati néni féle embereket.

pappito · http://pappito.com 2015.04.27. 12:39:29

@diggerdriver: nekem nincs bajom kati nénivel, mármint az ábrázolásával, a kati néni karakter tényleg létezik, valószínűleg okoz annyi kárt évente, mint a dohányzás vagy a stressz

2015.04.27. 12:45:16

A Facebook csoportot inkább átnevezem "Százezren a Kati nénik ellen"-re, úgy látom a kezdő tagság már összejött! :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 12:46:41

@Zoole[uk]: mondjuk az új bekezdés tényleg nem kellett volna oda, mert így simán az jön le, ha nem gondol bele az ember, hogy a Tomaszra várt az Istvánka, nem az anyjára.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 12:48:46

@diggerdriver: igen, első nekifutásra nekem is bezavart a dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 12:51:06

@Dragonlady (Bp, Hun):
Köszi akkor mégsem csak nálam van ott szünet.

SzZoole 2015.04.27. 12:54:51

@diggerdriver: @Dragonlady (Bp, Hun):
Nos,lehet,hogy a posztolo vetette a hibat,de az is lehet,hogy a HA. szerkeztette igy be,ki tudja....A tortenet szempontjabol lenyegtelen.
Miota ilyen netes forumokon veszek reszt en mar oda se figyelek,hogy rengetegen figyelmen kivul hagyjak a magyar nyelv es helyesiras szabalyait.

Mr Long 2015.04.27. 13:06:20

@Ödenburger [Hu/At]: Neked konnyu, keresed a jo kis osztrak ajrot, de magyarban koltod el okosban, ahol nem is tudjak mi az a szamlara csinalni valamit :D Vagy ne legyunk sztereotipok? :DDDDDDD

MRN 2015.04.27. 13:14:24

Bocsánat, visszaolvasva megvilágosodtam, hogy Andris, akit az ügyintézésnél említ, az a barátja, aki az elején fuvarozta Tamást. Lassan megértek én mindent. :)
Sajnálom, hogy a főhős a családján kívül nem találkozott egyetlen normális honfitársával sem. Persze, az is lehet, hogy csak fel akarta hívni a figyelmet azokra az embertipusokra, akik leginkább zavarják Magyarországon.

Gizi06 2015.04.27. 13:15:42

Teccett---- Kati neni meg Istvanka is tipikus :)

Határátkelő 2015.04.27. 13:21:10

@Dragonlady (Bp, Hun): @diggerdriver: @Zoole[uk]: Nos, az Istvánka-gate ügyben annyit, hogy simán lehet, hogy én hibáztam, mert valóban tördeltem picit a szöveget, hogy könnyebben átláthat legyen. Elnézést a szerzőtől.

Bebbi 2015.04.27. 13:21:43

@~~Babette~~: Ertem, hogy mire gondolsz. De valahogy szamomra nem ez jott at. Valahogy inkabb az, hogy szeretne egy kicsit a multjat keretek koze zarni es nem hagyni, hogy a jelenjere, de meginkabb a jovojere hatassal legyen. O tovabblepett elore, nem is egy lepest, nem kivan feltetlenul azokatt kozoskodni, akikhez a multjan kivul tul sok minden nem koti.

Maskeppen szemleltetve olyan egy kicsit ez, hogy azert tunhet magas lonak egyeseknek, mert hozzajuk kepest magasabbra jutott. Aztan hogy ez amiatt van, mert tenyleg o jutott magasabbra, vagy a tobbiek sullyedtek lefele, mar egy mas kerdes.

Es nyilvan ezt veletlenul se vedd magadra, amit megismertem beloled ezen a blogon keresztul, az alapjan Te is sokra vitted, emiatt is lepodtem meg, hogy a sracot magas lovon ulonek lattad.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.27. 13:22:21

érdekes stílus, de sajnos nem bírtam végig olvasni, majd nekifutok még egyszer

@Cascabel: jók a piacos képek

jól emlékszem, hogy nekem ígértél ilyeneket, még akkor amikor az indiai (és más) piacok ellen tettem itt kirohanást? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 13:22:38

@rumitom: Nem, a paródia az ez, jobb mint az eredeti:

www.youtube.com/watch?v=8o8XANwxVWI

Nincs fuxa, jáj! :D

Bebbi 2015.04.27. 13:23:51

@Fekete Pestis: Nem tudom, en egy percig sem eltem bele magam Ozdba. Nem is tudnam, sosem jartam meg arrafele. Inkabb a sajat szulovarosomat kepzeltem el, talan mondjuk a papucsos srac nelkul, mert abbol azert szerencsere keves van. :-) De ezt leszamitva azert sok hasonlosag lenne a leirtakhoz kepest.

SzZoole 2015.04.27. 13:24:49

@Határátkelő: Nekem nem kell magyarazkodnod,nem en complenoltam,mint irtam a tortenet szempontjabol nekem ertheto volt.

2015.04.27. 13:26:17

@Mr Long (UK):

Ezt nem teljesen értem... De egyébként nekem tényleg könnyű, mert a magyar viszonyokhoz képest jól keresek. Igaz, én Bp-én is jól kerestem... Habár pont ma reggel beszélgettünk párommal, hogy magyar viszonyok közt ugyan simán beférünk a legjobban kereső 10%-ba, (ma volt egy cikk az indexen) de azért a gazdagtól még nagyon messze vagyunk. És ez a szomorú a magyar viszonyokban... :(

2015.04.27. 13:27:03

@Dragonlady (Bp, Hun): Attol fugg az orszag melyik reszen. Az elozo helyunk extrem volt, ha jol emlekszem kb. ketszer vagy haromszor esett az egy ev alatt. Viszont abbol egy alkalommal beazott a teto es teljesen vizes lett az agyunk :(. Akkor jottunk ra hogy a hazakat nem igazan eso ellen terveztek, nem is tudom miert :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 13:27:23

@tableno: Nem jól írtad, az unblock... :-))))

adg 2015.04.27. 13:30:09

Oppsz, lemaradt a vege, de szerencsere megtalaltam.

-----
V.

Szerencsere hamar elmult az "otthon" tartozkodas par napja, Tomaszka boldogan hivta a taxit. Honvagya legyozte undorat, es elhelyezkedett az otvar taxi mocskos hatso ulesen, es az indulohoz hajttatott. Csak par fonttal vagtak at, de mit szamit, hisz o Angliaban dolgozik, vagyis tobbet keres mint a taho sofor, sokkal tobbet, nyugodtan megengedhti az ilyesfele luxust. Ott Angliaban bezzeg rendesen megfizetik az emberek, nem ugy, mint itt eszakbalkanom.
Fel ora kesessel megerkezett a nyomokban meg sarga, otven eves 256-os ikarus. Tomaszka kedves stilusaval mosolyt csalt a goromba sofor hajas kepere, nem szolt neki a visszajaroert, sem az elfelejtett jagyert. Leult a ragacsos mubor ulesre, es gyorsan beletemetkezett a zsir uj 6-os ajfonja kepernyojebe, nehogy valami suttyo melle uljon, mint idefele. A busz furgen szelte a kilometereket a korrupcio jelkepen, az autoplyan, es alig hat ora mulva mar latszottak a Pest melletti szemettelepek. Atverekedett a koszos belvaroson a sok bunko pesti kozott, mire nagy nehezen talalt egy taxit. Mikor a Ferihegyi(!) gyorsforgalmi ut a putritelepek kozt jart, akkor vette csak eszre, hogy nem megy a taxiora - ez az ut bizony nem lesz olcso. Vegul sikerul elerni a repteret, ott vette eszre, hogy kizsebeltek. Ilyen Angliaban soha nem tortenne.
Szerencsere meg mukodott benne a regi oszton, fontosabb papirjait es penzet elegans kabatja belso zsebebe tette, igy lazan kifizette a tizenhetezer forintos viteldijat.
Termeszeresen nem volt a repteren szabad trolley, kenytelen volt a borondjet maga mogott huzni, bar annak kereke sajnos kitorott a pesti jarda repedesein.
A vizzeres luvnya termeszetesen tobbnek merte a csomagot, es tartotta a markat. Mit var az ember, ezt Angliaban nem tehetnek meg. De Tomaszka leszarta az egeszet, csak maga mogott hagyhassa mar ezt az egesz szarfeszket, ami valamikor a hazaja volt, ahol ilyen katinenik meg istvankak vannak.
Felvisitottak a 320-as motorjai, meglodult a gep, majd konnyeden a magasba emelkedert.

Megkonnyebbulten hajtotta alomra kis buksijat, abban a tudatban, hogy mostmar minden rendben lesz. Meg ket ora, es ujra Londonban lesz. Micsoda kontraszt, nem vagjak at, nem kerdezik a fizeteserol csak a hogyleterol, mosolyognak, kedvesek es udvarias. No more Katie neni. Hat igen. Tomaszka megdolgozott ezert az erzesert, ki tudott emelkedni a magyar rogvalosag deliriumos mocsarabol.

.
.
.
Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. We are approaching Luton Airport, the temperature is currently 4 degrees and it's drizzling and foggy, of course. Thank you for flying with us, have a bloody nice day.

qkuc 2015.04.27. 13:33:18

@Ödenburger [Hu/At]: Erre gondolsz? index.hu/chart/2015/04/27/statisztika_ksh_jovedelem/

Kacagva sírok, vagy sírva kacagok, hogy benne vagyok a felső 10%-ban, atyagatya, aztán így se gyűlt össze kacsalábon forgó palotára való ....

rumitom 2015.04.27. 13:34:10

@qkuc: ha viszont mindenki csak a sajat dolgaval torodik pikk pakk skandinav nyugalomban lehetne magyarorszag, a jolet nelkul = teljes elidegenedes.
En is utalom mikor beleutik masok az orrukat a maganugyembe. Azonban kulturankent eltero lehet a maganugy definicioja.
Magyarorszag pont az idegesito kati neniktol &co lesz az ami

qkuc 2015.04.27. 13:38:45

@rumitom: Akkor lélekben skandináv vagyok, (meg enyhén antiszociális, azt hiszem, :D). Mondjuk Kati nénik cseveghetnének épp úgy, hogy nem mennek át az embereken verbális úthengerrel, :).

Ellenben nekem Jancsi bácsis esetem volt a parkolóhely kapcsán múlt héten, de nem mesélem tovább, mert megint ideges leszek. Reggel az ember lámyával kötözködni nem célravezető ..., :D.

Mr Long 2015.04.27. 13:43:11

@Ödenburger [Hu/At]: Tudtommal itt is eleg konnyu bekerulni a felso 10%-okba a statisztikaban. De a valosag teljesen mas.

Csak probaltam tovabb fesziteni a sztereotip leirast. Engem miert nem talalnak meg a Kati nenik? Senki sem kerdezi tolem mennyit keresek es mekkora autom van.

Taxomükke (UK) 2015.04.27. 13:43:41

@Zoole[uk]: Ez nagyon vicces.
Nekem is vannak hasonló történeteim.
Pl. még amikor építkeztünk, mentem haza hévvel, és mellettem anyuka meg a nagyfia beszélgettek hosszasan arról, hogy jajdenehézazélet, nincsmunkasehol stb. Elnézést kérve, hogy kihallgattam őket (elég hangosan beszélgettek, nehéz lett volna nem hallani), mondtam, hogy pont építkezünk, és eljöhetne a srác napszámba, kellene kicsit lapátolni, talicskázni stb. Mondtam valami akkor normálisnak számító napibért, de csak néztek rám dermedten, aztán gyors tiltakozást követően leszálltak...

Taxomükke (UK) 2015.04.27. 13:47:44

@Zoole[uk]: "Nem csak a CV-ben vagy interjun kell irni/mondani,hogy erre a feladatra Te vagy a legalkalmasabb,hanem azt bizonyitani is kell."
Így van. A mindennapi életben is igaz ez:

- Imádlak, bármit megtennék érted, lehoznám a csillagokat az égről blablabla...
- Édes vagy. Nem ugranál le a közértbe egy kiló lisztért, kellene a sütihez.
- MOST? Nem tudok. Mindjárt kezdődik a meccs...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 13:50:41

@Határátkelő:
Semmi baj csak tudod az én alapból kifinomult cizellált magyar nyelvtanom megakadt egy kicsit.
:)))))))))))))))))))))))

Muscari 2015.04.27. 13:51:53

@Dragonlady (Bp, Hun): ennek nagyon orulok, akkor vegre nem kell a buszmegalloban hanynod :-)

Probald egy kicsit elvezni a terhesseget, mar nincs olyan sok hatra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 13:52:30

Ha valakinek sürgős jöhetnéke van Londonba akkor tudok néhány hónapra egy szobát jó helyen.

Mr Long 2015.04.27. 13:54:29

@Zoole[uk]: Ebben azert nem ertun egyet :)

Golf2 2015.04.27. 13:56:04

Tomaszka visszatėrt a gyõkereihez ės csodálkozik ùgy látszik hamar felejt.

Muscari 2015.04.27. 13:56:33

@Mr Long (UK): ketsegtelenul az nagyon hatekony, amit Odenburger csinal, sajnos nem mindenki teheti meg. Sopron meg tenyleg egy jo kis varos, bar mara mar nagyon draga lett, pont azert, amiert Soproni kollega is ott lakik.

Muscari 2015.04.27. 14:02:33

@Ödenburger [Hu/At]: Tudod mi a szomoru? Most beszeletm FB-n egy regen volt szomszedommal, egy kis faluban laknak Fejer megyeben. Azt mondja, nincs okuk panaszra, mert a jovedelmuk mindenestol ketszazezer folott van havonta. Ket tinedzser gyerekuk van! ( Hiteluk mondjuk nincs) Igaz, nekik sosem voltak kulonosebb igenyeik, nem jartak nyaralni meg szinhazba meg ilyesmi, de ez akkor is szivfacsaro.

Azt mondja, hogy milyen szonyu latni maga korul a faluban a sok szegeny embert, mert ok meg a jobb moduak koze szamitanak. Nem is tudtam hirtelen, hogy mit irjak neki, vegul azt irtam, hogy orulok, hogy jol erzi magat.

2015.04.27. 14:15:02

@adg [Au, Darwin]:
Gratula! :) Ettol figgetlenul gyanus, natyon gyanus:)
Csak vicc volt © Zoleee
Az biztos, csodalatosan bele tudod magad erezni a masik lelkivilagaba. Igen, empatia ez a helyes kifejezes ra. Egyik legjobb es legszebb emberi tulajdonsag. Sajnos sokaknak nem adatott meg.
" vizzeres luvnya " viszeresnek olvastam elosszor:)

2015.04.27. 14:25:58

@Muscari:
" Igaz, nekik sosem voltak kulonosebb igenyeik, nem jartak nyaralni meg szinhazba meg ilyesmi, de ez akkor is szivfacsaro."
Boldogok! Ez a legfontosabb. Nekik meg az a szivfacsaro, hogy miert elnek szerte a nagyvilagban magyarok. Hogy tudjanak szinhazba jarni es utazni? Megeri? Kerdem en is magamtol sokszor. A valaszt nem tudom illetve nem vagyok benne biztos.

"...And if it's all for nothing
All the roadrunning's
Been in vain..."

Taxomükke (UK) 2015.04.27. 14:26:05

@adg [Au, Darwin]: Te milyen szemét vagy...
:)))))))))))))))))))))

Muscari 2015.04.27. 14:29:18

@qkuc: tenyleg, jo lenne, ha valaki leirna pontosan, hogy mi az a hipszter, en csak ByAlex kapcsan hallottam eloszor, o ugrik be, ha ezt a szot hallom.

2015.04.27. 14:31:41

Nekem nagyon hianyoznak a Kati nenik es az Istvankak, hisz' veluk (is) egy verbol valo vagyok, es nem tagadom meg a torzsemet (Maugli)
Ellenben undorodom a Tomaszkaktol. Nagyon. Ez van.
(pedig ok is az en ve'rem)
Irany a gyapotfoldek.
Tovabbi jo szorakozast.

Muscari 2015.04.27. 14:32:32

@Cascabel: igen, lehet, hogy ok csinaljak jol. Nekem vannak mas igenyeim is a biologiai szuksegleteimen kivul, azokhoz meg majdnem mindhez penz kell. Ha nincs eleg, es nem tudok menni, az meg frusztral. Ez van.

2015.04.27. 14:41:17

@Muscari:

Az Mo-on tényleg nem rossz. És ha ki van fizetve a ház, nincsenek hitelek, van egy kis kert és nehány állat, abból még egészen jól el is lehet éldegélni. Még akár színházra is futhatná, ha lenne rá igényük... Nem látom ez miért szomorú, ez inkább örömteli, hogy van, aki jól elvan.

rezsöatya 2015.04.27. 14:56:18

@adg [Au, Darwin]: szindarabot nem akarsz belole irni? :-)

Mr Long 2015.04.27. 14:57:55

@Ödenburger [Hu/At]: A haztartasok jelentos reszeben elegedettebbek lennenek az emberek, ha letelne a hiteltorlesztesi idejuk. Ez sok elegedetlenkedest eluzne.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 15:00:26

@adg [Au, Darwin]: :-)))))

@Muscari: továbbra se sminkelek, úgyhogy még tán buszmegállóban hányás nélkül is feminsta maradhatok :-)

@Cascabel: húsz vagy hány év külföld után és a te korodban (bocs....) lehet, hogy én is nosztalgiázni fogok a mindenbe-beleveri-az-orrát-nyanyák világa kapcsán.... de inkább remélem, nem.
engem még mindig bosszant, hogy mindenkinek a privát beszélgetéseit értem (a buszon, a rendelőben stb).
és esküszöm, ha egy ilyen nyanya elkezdi majd az utcán vagy az ábécében, magyar módra, hogy miért van a gyerekemen sapka / miért nincs sapka, akkor majd azt fogom tettetni, hogy nem értek magyarul, mert annyira irritálnak az ilyenek :-/
de van, akinek meg ez kell a lelkének neki. örüljön neki, és élvezkedjen rajta,hogy jó helyen van.

Muscari 2015.04.27. 15:01:30

@Ödenburger [Hu/At]: ketszazezerbol egy negytagu csalad? Az nem eri el a letminimumot sem. A szuleimnek egyuttesen ennel tobb a nyugdija es ok csak ketten vannak, megis neha gondot okoz nekik a teli gazszamla.

soad1221 2015.04.27. 15:02:59

@Cascabel: én a katinéniktől és istvánkáktól éppúgy idegenkedem, mint tomaszkától, és elég jól el tudom magam "szigetelni" ezektől..

a poszt azért tetszett, mert pont nem szokványos... fogjuk rá, hogy novella...
ilyen esetben pedig nem kell, hogy szimpatikus legyen bármelyik szereplő...
teszem hozzá adg folytatása még szuperebb, a humor mindent visz :)

qkuc 2015.04.27. 15:08:51

@Muscari: kócos jómódú álcsöves? :D

MRN 2015.04.27. 15:09:50

@Ödenburger [Hu/At]:
Lehet, hogy nem rossz, de nem is jó. Az a jövedelem épp csak a havi szintű túlélésre elegendő, főleg, hogy írta, hogy van még két tinédzser gyerekük. Tartalékot ennyiből nem hiszem, hogy tudnak képezni, ha bármi váratlan beüt (mondjuk egy betegség), már borul is a nyugodt (?) kis életük.
Szerintem a színház, meg hasonlók utazással együtt (falu, ha jól emlékszem) már nem nagyon fér bele.
Persze, ha a környezetükben szegényebbek vannak, akkor nem fog panaszkodni, hiszen hozzájuk képest még elégedett lehet valóban.

MRN 2015.04.27. 15:09:50

@adg [Au, Darwin]: Remekül kiegészítetted, köszi! :)

soad1221 2015.04.27. 15:10:53

@Muscari: vidéken, ha a kertet nem murvával szórja fel, akkor a 200 ezer nem annyira szörnyű... Ha pedig boldogok, és látja, hogy 1-ről 2-re tud jutni, akkor tényleg nincs ok panaszra. Fontos, hogy ne a saját igényeidhez, élethelyzetedhez viszonyítsd, hanem a saját környezetéhez.
És ami a legfontosabb, ha azt látja egy ember, hogy a munkájának van eredménye, előrébb tud jutni, akkor az az ember alapvetően elégedett tud lenni, bármennyire is lassan.
Akkor van gond, ha egy helyben toporog, vagy folyamatos visszalépésnek éli meg a helyzetét...

A téli gázszámla pedig attól is függ, hogy a téli fűtést tényleg csak gázzal oldja-e meg vki...

soad1221 2015.04.27. 15:15:47

@MRN: ahogy @Ödenburger [Hu/At]: írta, ha van kert és azt használja is, akkor valóban nem biztos, hogy rossz.

A jövedelem igen túlnyomó része energiára és ételre megy el. Ha a fűtést nem gázzal és villannyal, hanem mondjuk fával is kiegészíted, a házat rendesen szigeteled, és az étel igen komoly részét megtermeled, akkor a jövedelmed igen komoly részét meg tudod takarítani/másra tudod költeni. Félre ne értsetek, ehhez rengeteg munka kell. de ha előrébb tud jutni, akkor látja annak a munkának az értelmét --> már lényegesen boldogabb, mint az átlagember itt Mo-n.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 15:17:10

@puhacica: tobb mint valószínű, h akatineni ilyen,
de ez nem menti fel tomaszkat az alol,hogy elfelejtette,honnan jott, es nem egy uvdvarias fajta,bar azt allitja magarol.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 15:21:07

@pappito: akatineni viszont mindig is ilyenvolt,nincsezen mit meglepodni, hiszen tomaszka ebbennott fel,
hanem udvariasan le kell szerelni akatinenit,
es nem folvagott farokkal vagizni a penzecskejevel a tomaszkanak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 15:27:41

@Bebbi: vilagos, es ezt nagyon kedvesen irtad le.

az is ertheto, ha valaki le akarja zarni a multat, csak ha visszamegy a mult helyszinere, akkor orrbavagja a valosag, hogy a tobbiek errol a lezarasrol nem tudnak.
ha levanzarva,akkor legyen ugy,
de valamiert megis visszament,valamiert nem eroszakolta ra a taxisra a penzt, es valahogy az andriska segitsege is jol jott.
hat nu, ezekkel meg egyuttjar akatineni.

**mimi** 2015.04.27. 15:27:54

teljesen rendben van az írás, nekem tetszett...
az Istvánka várt a ladával rész nekem is homályos volt, de szerencsére a kommentekből megvilágosodtam...:))

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 15:29:16

@Bebbi: es persze azt is ertem, hogy szarugy az ablakon bambulas es csakaszepregondolas elmaradasa.

de nem kaphatunk meg mindent:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 15:31:26

@adg [Au, Darwin]: hat igen, dragomlady megmondta, hogy fogadjalak meg szoszolomnak:-):-)

MRN 2015.04.27. 15:32:55

@soad1221: Vidéken ez attól is függ, hogy pl. eljárnak-e dolgozni valahova. Mondjuk ingázniuk kell, és még utána, este, meg hétvégén kell kertet művelgetni. Egyébként tipikus városi tévhit, hogy a kert eltartja a családot. Pláne egy négytagút, 2 "sáska" tinédzserrel. Max arra elég többnyire, hogy saját termelésű zöldség kerüljön a levesbe (tudom, mit eszek feeling), amelynek a megtermelése sincs teljesen ingyen, mint sokan hiszik. Az áram, az utiköltség, az iskolával járó költségek, stb. sem teremnek meg a kertben.
Épp az az egyik nagy baj ma Magyarországon, hogy a hasonló jövedelmi viszonyok közt élő emberek pont nem látják, hogy a munkájuknak van eredménye, nem jutnak egyről a kettőre, nem tudnak reálisan tervezni, hanem túlélnek. Úgy is mondhatnám: vegetálnak. Az a jobbik eset, ha ezt valahogy pozitívan tudják felfogni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 15:33:47

@Mr Long (UK): szia, mennyitkereselmekkoraazautodesmekkoraaalabad?

most jo?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 15:37:35

@rezsöatya:

te tenyleg nem hagysz ki egy posztot se, ugye,hogy beszoljal neki?
faj irigyseg, mi?

Mr Long 2015.04.27. 15:39:16

@~~Babette~~: :) Plusz nem is tudhatjak, mert anyam sem tudja, szoval nem tudjak kifaggatni. :D Bar mar javasoltak neki, hogy koltozzunk le Londonba, mert ott jobbak a fizetesek, mert a lanyuk is jol keres a kavezoban. (facepalm)

2015.04.27. 15:39:20

Erdeklodve olvasom hogy mindenki ismer ilyen Kati neni-szeru embert. Biztosan en vagyok az ufo (szokas szerint...) de en meg nem talalkoztam ilyennel - ez tenyleg egy gyakori embertipus Mo.on? Miert nem lehet siman megszabadulni toluk valamilyen indokkal meg a beszelgetes elejen? Ami az altalanos iskolai osztalytarsakat illeti, en egyetlen arcra vagy nevre sem emlekszem altalanos iskolabol, nemhogy a szulokre... Egyebkent az mindig jo megoldas kivancsiskodas ellen ha nem ad az ember tul sok informaciot, pl. felesleges megmondani hogy Londonban dolgozik valaki, kiveve ha feltetlenul indokolt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 15:39:21

@~~Babette~~:
na ez most durva lesz, lehet, de....
ha valakinek, nem feltétlen Tamáskának, akárkinek, mondjuk emberfeletti munkával sikerül kivakarnia magát az ózdi cigányputriból, akkor is örökre jó képet kell vágnia azokhoz, akik annó esetleg visszahúzták, piszkálták, beszóltak, megverték, hátráltatták, gúnyolták, szétlopták a tüzelőjét, akármi? csak azért, mert ott voltak a gyökerei? úgy már nem is mehet haza a saját családjához, hogy akár ha úgy szeretné, akkor minden mástól undorodjon is? nincsen joga hozzá?
én se akarok mindent szeretni Petőfitől a BájAlexig és a kettes villamostól a pofozkodó biztonsági őrig csak azért, mert "ez a hazám" és ezek a "gyökereim".
bár a gyökér még egészen helytálló szó egyes permanens karakterek esetében.....

Mr Long 2015.04.27. 15:43:35

@Mirjam2: Nekem csak paran mondtak, hogy eszembe se jusson visszakoltozni, mert megfogtam itt az isten labat :) Bar ilyen Kati neniket nem ismerek igazan. Foleg aki angolosan akarja a nevemet mondani, mert meg az angolok sem ugy mondjak, hanem egyszeruen olaszositottak a kiejtest :D

2015.04.27. 15:45:38

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez ellen sajnos nem segit a nyelvismeret hianya. Brazil baratnom egy ideig Ukrajnaban lakott a kisgyereke szuletese utan mert ukran az apuka, es teljesen kikeszitette hogy az idos ukran nok nemzetkozi jelekkel utasitottak a tomegkozlekedesen hogy torolje meg a gyerek orrat, tegyen ra sapkat, vegye le a sapkat, stb. Sajat bevallasa szerint portugalul magyarazta nekik hogy 'ez az en gyerekem es azt csinalok vele amit akarok', de nem erdekelte oket :). Ez egy ilyen kelet-europai dolog.

soad1221 2015.04.27. 15:46:48

@MRN: egyetlen szóval sem vitatkozom. Ha úgy tűnt, hogy abban a "városi tévhitben" élek, hogy csak kiszóróm a kertbe a magot, azt' nő a kenyér magától, akkor nagyon félreérthető voltam, pontosan tudom, hogy az mennyi munka és pénz. Aztán azt is tudom, hogy még ha belefektetted mindezt (illetve teszed folyamatosan), akkor az időjárás is meg tud viccelni egy picikét.

Igen, azt is tudom, hogy mit tud felzabálni 1 tinédzser. A 2-t sem kell elképzelnem.. :)

Azt is tudom, hogy ha 50 km-re van a munka, akkor az komoly költség.

De mindezzel együtt lehet, hogy 10 km-re jár csak, a 2 tini besegít, ne adj'isten néha dolgoznak és pénzt is keresnek maguknak. A kert öntözéshez esetleg van egy ciszterna, a fűtés nagyobb része fával történik, a levesbe elegendő zöldségnél egy picikét többet termelnek, és van 3-4 fajta gyümölcsből 2-2 fa, mindez egy cca 1500 m2-es telken, hogy a hétvégi kertműveléssel gondozható is mardjon.
Na ilyenkor azért simán elképzelhető, hogy jobb nyári hónapokban a 200 nettóból megmarad 100-150. télen meg elmegy 250. (eszedbe ne jusson szétcincálni a számokat, nem dobtam össze egy exceltáblát a költségvetéshez :))

A lényeg, hogy nagyon sok munkával, sok beosztással simán el tudom képzelni, hogy nettó 200-ból egy vidéki nagyobb városhoz közeli kis faluban boldogan tud élni egy család. Nem fényűző élet ez biztos. a VII. kerületben ez egy 70 m2-es albérletben a 200-ból max vegetálni tudna ez a 4 ember.
De nem ismerem a körülményeket, egyszerűen csak nem biztos, hogy annyira szomorú az ő életük, helyzetük...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 15:47:46

@Mirjam2:
valszeg az ilyenek a szülőktől, egyéb rokonoktól azért tudják, kivel mi a helyzet nagyjából. esetleg idős szülőket meg nagyszülőket meg nehéz beindomítani, hogy ne fecsegjenek már el mindent a háziorvosnak meg a szomszédasszonynak :-(
rólam is túl sokat fecsegnek egyes családtagok olyanoknak is, akiket én nem ismerek vagy kb 20 éve nem láttam, vagy éppen még utálok is valamiért, és WTF élmény, amikor valami visszajön.
ez a Katinéni-karakter meg akkor a leggázabb, ha valami nagynéni vagy keresztanya féle rokon, aki mellől kicsikét nehezebb megszökni a buszon, vagy akár még persze bejárása is van az éppen otthon meglátogatott rokon házába. na az hidegrázás, amikor még vasárnapi ebéd közben is hallgathatod és nem lehet csak úgy leszállni. az ember meg a saját anyját vagy kedves unokatesóját nem írja le azért, mert kishíján elviselhetetlen függelékek is lógnak rajta.

2015.04.27. 15:47:51

@Mr Long (UK): :) Csak remelni tudom hogy az angolos nevhasznalat 'Kati neni' reszerol koltoi tulzas a szovegben.

2015.04.27. 15:49:17

@Dragonlady (Bp, Hun): Igy mar kezdem erteni... Hiaba, neha jol jon ha nincs az embernek tul sok rokona :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 15:56:20

@Mirjam2:
én egyébként egészen jól bírom, hogy az emberek kommunikálnak és nem csak úgy vannak egymás mellett. de ez gondolom, nem meglepő.
ha viszont a "de aranyos! megsimogathatom?" helyett "miért nincs rajta sapka?" lesz a téma, akkor kialvatlanul és nyűgösen biztosan el fogom küldeni őket hidegebb éghajlatra, mert egyszerűen ezt nem _akarom_ elviselni.
egyébként eddig még megúsztam, hogy idegenek letaperolják a hasamat. azt hittem, ez se fog könnyen menni. lehet, hogy van valami az arckifejezésemben :-) már visszaszoktam arra, hogy itt idegenekkel nem tartunk szemkontaktust, ha nem muszáj.

@soad1221:
na ez most megint nem lesz népszerű.
apám családjának a mindenféle tagjai (egy környéken) csibészésre megtanított kutyát kell hogy tartsanak azért, hogy éjjelente ne lopják szét a ház körüli kis veteményest, gyümölcsöst. volt telek is, még valamikor 15 éve, de onnan még a sufnit is elhordták tüzelőnek a tolvajok, miután a kutyát megmérgezték.
gondolom, nincsenek mindenhol ilyen állapotok, de ez nekem azokután sokszorosan szomorú, hogy "ahonnan én jöttem", habár eredetileg nem, de most épp igen, ott nem szokás szögesdróttal körbekeríteni a kerteket, gyümölcsösöket. mész a naracsligetek mellett, és szétlophatnád az egészet akár, ha azt szeretnéd... és nem teszi meg senki :-(

soad1221 2015.04.27. 15:58:44

@Dragonlady (Bp, Hun): persze minden rokonság más és más, de nekem pont jól bevált recept, hogy leszarom. Volt is párszor, hogy jól beolvastak az ilyenek, én meg csak mosolyogtam, esetleg vmi még vérlázítóbb félmondatot elejtettem, de nem nagyon érdekel(t), hogy mi a véleményük... valamiért nem is nagyon hívnak meg engem sehova.. mindannyiunk bánatára.. :)

Muscari 2015.04.27. 15:58:56

@soad1221: az en meglatasom szerint ok csak egyik naprol a masikra elnek. nem hogy nem jutnak elore, hanem hatrebb tartanak, mint tiznenegynehany eve, mikor szomszedok voltunk. Mondjuk mi is :-)

A kertben tenyleg sokmindent meg lehet termelni, allataik is vannak, de csak a srac dolgozik, egy kis cegnel. Remelem nem fog lebetegedni vagy ilyesmi, mert akkor nagy gondban lesznek. Azt mondjak, ok nem tervezik a jovot, a nyugdijat, majdcsak lesz valahogy.

Mindegy is, en valahol irigylem ezt a fajta belenyugvast, nekem sose ment. En latni akarom a vilagot, van egy egesz hosszu listam, hogy hova akarok meg eljutni. Tudom, hogy ezzel nem mindenki van igy, akik beerik evi egy nappal a Balatonon azoknak nyilvan konnyebb, de nekem mehetnekem van.

rezsöatya 2015.04.27. 16:00:12

@~~Babette~~: mi van? Adg-vel beszelgetek, neki van humora.

Hozzad meg nem emlekszem, hogy szoltam volna! Peace!

:-P

Mrs. Clayton 2015.04.27. 16:00:33

@~~Babette~~: nincs ott akkora penz ha a haver veszi fel a repteren es busszal megy haza a faluba
Barmelyik fapadosmal napi 15 fonttol mar berelhetsz kocsit, csak aki nagyon szegeny az buszozik.
Az meg h valaki nem veszi eszre h kulfoldon is vannak kellemetlen embetek csak annyit jelent hogy nem erti mit beszelnek korulotte

soad1221 2015.04.27. 16:01:47

@Dragonlady (Bp, Hun): na igen, sajnos ilyen részei is vannak Mo-nak, nem kevés.. gyanítom, ott a 200 nettó a legkisebb probléma...
de biztosan állíthatom, hogy van még olyan hely az országban, ahol nyitva hagyják az ajtókat éjszakára is mert ott sem lop senki...

MRN 2015.04.27. 16:03:45

@soad1221: Az előző válaszomban már írtam erről, de még kiegészítem. Igen, lehet fűteni fával is, de csak akkor éri meg, ha olcsón, vagy "okosba" tudsz fát szerezni. Ha a tüzépen veszed, akkor az se olcsó mulatság, és jó sok kell belőle. A fent említett fizetésből kéne kigazdálkodni a ház szigetelésének költségét is, ezt megnézném, feltételezve, hogy nem hitelben gondolkodunk. Az étel megtermelésről már írtam, ahol én lakom jellemzően azok tudják megművelni a telkük nagy részét, ahol legalább az egyik családtag tartósan otthon van. Ott viszont a bérjövedelem alacsonyabb, mert neki nincs munkabére, esetleg csak valamilyen szoc. ellátás. (S akkor még ne is gondoljunk az egyre szélsőségesebb időjárásra, ami miatt a termés lutri. )
Hidd el, nem mindenáron kötözködni akarok, csak látom magam körül a realitásokat, mert pont ilyen helyen élek.

MRN 2015.04.27. 16:03:45

@soad1221: Bocsánatodat kérem, mert csak késve kerülnek fel a válaszaim. Igen, egy ilyen, feltételezett helyzetben megáll az, amit írsz. De ez még akkor is csak vegetálás, és pengeélen táncol a dolog, ha bármelyik keresővel valami történik, vagy adódik egy váratlan, nagyobb kiadás.
Az a lényeg valóban, hogy éli meg az ember a helyzetét, optimistán, vagy nem. A többség azért próbálja optimistán, azt hiszem. De most megyek, mert 50 km-t utazom hazáig. (De tényleg!) :)

soad1221 2015.04.27. 16:05:50

@Muscari: ok, nincs ezzel semmi gond, meg az ő életüket Te biztos, hogy jobban ismered :)
csak becsatlakoztam, hogy a nettó 200 nem jelenti egyből azt, hogy vegetálnak.

Bebbi 2015.04.27. 16:07:47

@~~Babette~~: Igen, ez nagy igazsag. :-) En is erzem ezt minden egyes hazalatogatasnal. :-)

soad1221 2015.04.27. 16:09:30

@MRN: nem haragszom.. nehéz belőlem haragot kiváltani :)
az tény, Mo-n ha még kétkeresős családról is beszélünk, ha egyikükkel történik vmi, az rendszerint nagy gondot okoz.
Tudom, picit idealizáltam a helyzetet..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 16:09:42

@soad1221:
persze, tudom, sokféle hely és ember van itt is, nem általánosítani akartam, csak mondani, hogy olykor nem is olyan "egyszerű".

2015.04.27. 16:12:04

@adg [Au, Darwin]: Ez nagyon jo, bevallom oszinten hogy sokkal erthetobb volt szamomra mint az eredeti poszt (minden rajongotol elnezest kerek, en egy ilyen erzeketlen alkat vagyok, az erzelmes irasokkal nem tudok mit kezdeni) :)

Bebbi 2015.04.27. 16:13:52

Altalaban ugy szokott lenni, hogy ha van egy poszt, ami sokaknak tetszik, akkor keves a komment, vagy egyszeruen nagyon hamar atcsap off-olasba az egesz. Ehhez kepest ma szerintem a hozzaszolasok nagy resze tobbe vagy kevesbe a poszthoz tartozik, ki pro, ki kontra. Szoval, szerintem mar csak ezert is egy jo poszt ez, mert lehet rola beszelni, szinte mindenkit kimozdit a neutralis helyzetbol. Valohol meg talan ez a lenyege egy forumnak, blognak, hogy legyen mirol beszelni.

soad1221 2015.04.27. 16:16:23

@MRN: egyébként szerintem a magyar emberekkel pont az az egyik legnagyobb gond, hogy nem optimisták. Szerintem az átlag magyar még a lottóötös miatt is tud egy picit panaszkodni, legalábbis engem az egyik legjobban zavaró dolog itthon a folyamatos negatív hangulat, panaszkodás...

Igazából pont emiatt "védem" azt, hogy nem biztos, hogy neki oka van panaszkodni, nem biztos, hogy az szomorú. Illetve oka lehet is, de ha látja azt, hogy mitől jobb, és nem panaszkodik, akkor én annak csak örülni tudok, az nem szomorú... pont az ilyenről lehet keveset hallani..

Csodabogár 2015.04.27. 16:19:46

Nekem sajnos nem tetszett. Nem is olvastam végig. Már az elején kiakadtam a Tomaszkától meg Istvánkától, akik feltehetően 180 centis felnőtt emberek és Tamás/Tomi vagy István/Pista a becsületes nevük. Kati nénit meg 2 perc alatt leszereltem volna, mert én egy undok vagyok.
Ezután nyilvánvaló, hogy ilyen emberekkel én soha nem találkozom, igaz pesti vagyok.

2015.04.27. 16:20:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem tudom, szamomra minel kevesebb kontaktus, annal jobb. Szemkontaktust nem tudok es nem is akarok tartani, es ha idegen hozzamer barmilyen indokkal, sikitok. Eddig meg mindenhol mukodott :)

qkuc 2015.04.27. 16:28:29

@Mirjam2: Adjak kölcsön egy Kati néni típusú rokonyt? :)

Golf2 2015.04.27. 16:29:45

@Dragonlady (Bp, Hun): ùgy tūnik megint velem szemėlyeskedsz. Mi abban az emberfeletti hogy Tomaszka felszállt a repcsire ės kinnt jobban megfizetik mint ahol eddig volt.Attòl mėg ugyanaz az ember maradt hogy megismert 1 jobban mūkōdõ világot.ės szerintem alpári dolog a más vėlemėnyūt legyõkerezni.Szûrni kell ha nem tetszik.

soad1221 2015.04.27. 16:37:46

@Golf2: nem akarok beleszólni, meg megvédeni sárkánylányt, meg nem is szorul erre szerintem, de kinek a véleményét gyökerezte le?
legalábbis az utolsó mondatot én erősen úgy értelmezem, hogy ez a szó a történet néhány karakterére illik... vélemény nem tudom, hol volt itt...

2015.04.27. 16:38:40

@qkuc: Nyugodtan, szerintem gyorsan megnevelnem oket, nem hiszem hogy ketszer akarnanak velem talalkozni :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 16:42:18

@Mirjam2:
ezt többször mesélted, és mindig csodálkozom, hogy bírod Indiát, ott még nekem is túlzás, hogy mindig mindenki kommunikálni akar. a többség kedvesen és normálisan, nem volt a nyomulással túl sok bajom. aki el akar adni valamit, halál idegesítő tud lenni, de nagyon jókat lehet beszélgetni taxisofőrökkel, boltban eladókkal, vonaton utasokkal, guesthouseban személyzettel, stb stb, és végre egészen jó angolul, nem feltétlen kínlódva. szerintem sehol máshol nem másznak annyira bele az ember privát szférájába, mint pont Indiában :-) ha minden nap ezt csinálnák az ottani szomszédaim, halálra idegesítene, de így sokat lehetett tanulni belőle, szóval nem baj, nem kritika, csak éppen nem értem :-)
nekem nincs bajom a kommunikációval általában, azt nem szeretem, ha valaki nem veszi észre magát, hogy rosszindulatú és kötözködik, vagy átlép olyan határokat, amiket idegeneknek nem szabadna. de hát könnyű nekem, nem tömegközlekedek pl naponta másfél órát. akkor már nekem is elfogyott volna a türelmem, az biztos.

juteszembe: mindenki megáll a zebránál, döbbenet. még emlékszem, amikor esti csúcsforgalomban 5 percet kellett várni, hogy az ember be merjen ugrani 2 autó közé és hazajönni. állítólag nagyon a tökükre léptek az autósoknak az elmúlt pár évben ezügyben, és most tényleg messziről megállnak, nem fog- és gumicsikorgatva, ha az ember nagy bátran megindul. egészen le vagyok döbbenve :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 16:48:35

@rezsöatya: o,nyilvanosban priviztek? elegge elcseszted, mert egy csomoan latjak.

2015.04.27. 16:49:03

@soad1221: Ez tipikus Golfnal hogy nem erti amit magyarul irunk; ennek tukreben kulonosen vicces amikor kritizalja azokat akik pl. ket nyelven beszelnek folyekonyan. Cserebe viszont legalabb paranoid. Meggyozodese hogy az osszes noi kommentelo csak azert ir ide hogy ot kritizalja (vagy mas ferfiakat, mivel minden no ferfigyulolo feminista :))).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 16:50:02

@Golf2: a gyökér bizonyos embertípusokra vonatkozik, akik belemásznak mások életébe, pl ilyen szinten, hogy "de szerezzé má segélykét kint Londonban az én fiamnak is". csak azért, mert 20 éve együtt homokoztak mondjuk.
az emberfeletti meg mint írtam nem feltétlen a Tomira vonatkozott. itt is van olyan kommentelő, nem is egy, aki mélyszegénységből vagy nem támogató családból eljőve iszonyú sok munkával, gyárban éjjel robotolva stb stb végezte el a főiskolát, egyetemet. nekem soha nem volt ilyen problémám, hála a jó égnek, de ettől még el tudom képzelni, milyen sokszoros erőfeszítés kell, ha az embernek nem az az alap, hogy támogató tanárai, szomszédai, osztálytársai, családtagjai vannak, hanem akár azért is meg kell küzdenie már akár 14 évesen, hogy tanulhasson, vagy ha annyit dolgozik éjjel, hogy elalszik reggel a zh felett. - szóval nekik miért is kéne bármiféle ragyogással szemlélni később a gyökereiket, akiktől csak gyökérséget kaptak, mondjuk? - nem a Tomika esete. akárkié, akinek ezt kellett megélnie, és ezért sem szeret hazamenni Mucsaröcsögére, ahol mondjuk a beszólongatós szomszéd húsz év múlva is ugyanúgy beszólngat?
ezt akartam volna leírni, és azt hittem, sikerült.

ez montha eltűnt volna, de lehet, hogy most 2x lesz
@Mirjam2: @Mirjam2:
ezt többször mesélted, és mindig csodálkozom, hogy bírod Indiát, ott még nekem is túlzás, hogy mindig mindenki kommunikálni akar. a többség kedvesen és normálisan, nem volt a nyomulással túl sok bajom. aki el akar adni valamit, halál idegesítő tud lenni, de nagyon jókat lehet beszélgetni taxisofőrökkel, boltban eladókkal, vonaton utasokkal, guesthouseban személyzettel, stb stb, és végre egészen jó angolul, nem feltétlen kínlódva. szerintem sehol máshol nem másznak annyira bele az ember privát szférájába, mint pont Indiában :-) ha minden nap ezt csinálnák az ottani szomszédaim, halálra idegesítene, de így sokat lehetett tanulni belőle, szóval nem baj, nem kritika, csak éppen nem értem :-)
nekem nincs bajom a kommunikációval általában, azt nem szeretem, ha valaki nem veszi észre magát, hogy rosszindulatú és kötözködik, vagy átlép olyan határokat, amiket idegeneknek nem szabadna. de hát könnyű nekem, nem tömegközlekedek pl naponta másfél órát. akkor már nekem is elfogyott volna a türelmem, az biztos.

juteszembe: mindenki megáll a zebránál, döbbenet. még emlékszem, amikor esti csúcsforgalomban 5 percet kellett várni, hogy az ember be merjen ugrani 2 autó közé és hazajönni. állítólag nagyon a tökükre léptek az autósoknak az elmúlt pár évben ezügyben, és most tényleg messziről megállnak, nem fog- és gumicsikorgatva, ha az ember nagy bátran megindul. egészen le vagyok döbbenve :-)

soad1221 2015.04.27. 16:50:02

@Dragonlady (Bp, Hun): ez a megáll a zebránál dolog számomra azért tök fura, mert ismerősökkel ezt anno többször is beszéltük ha szóba jött bezzegausztria, hogy 2 dolog kell ehhez: kurvára figyelemfelhívó átkelők, és nagyon magas büntetés, ha nem áll meg.
Volt olyan aki azt mondta, hogy lehetetlen, voltunk páran, akik szerint ennyi elég. és a helyzet az, hogy ez a dolog még itt Mo-n élve is iszonyú rövid idő alatt ment végbe, amin mi is nagyon meglepődtünk. Nem évek alatt, hanem tényleg pár hónap.
A másik ilyen a szórakozóhelyeken megtiltott dohányzás. ezt is pillanatok alatt sikerült megtanulnia, elfogadni, sőt kifejezetten támogatnia az embereknek...

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 16:51:23

@soad1221: videken is vegetal belole:-(
sot. sokkal tobb a kiadasa a haz meg a kert miatt.

soad1221 2015.04.27. 16:54:48

@Mirjam2: ez most picit igazságtalan... az eddigi néhány vele folytatott párbeszédből ítélve azt gyanítom, nem leszünk 1000 éves cimborák, de azért sokszor az ő szavai is szándékosan ki vannak forgatva...
Persze ettől még a mostani kommentje nagyjából az érthetetlen kategória.

@Dragonlady (Bp, Hun): ööö.. .nyugi, azt hiszem érthető volt :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 16:55:37

@Dragonlady (Bp, Hun): de,nlehet.
lehet undorodni is.

ahogy en is undorodhatok az ilyen fővitte a zisten a doogat tipusu emberektol. amelyik kulonbnek kepzeli magat, csak mert tobb penze van.

hatdugja fel maganak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 16:57:01

@soad1221: bevallom, engem bosszant is, hogy ha mondjuk közel s távol ő az egyetlen autó, és mögötte átmehetnék, akkor minek megállni, majd átmegyek utána. :-)
többször megállapítottam már, családtagok mellett ülve, hogy nekem alighanem 20 perc alatt ugrana a jogsim, ha nekiállnék vezetni. pl a közlekedési táblák mint olyan, pl segességkorlátozás, még mindig nem ütik meg az ingerküszöbömet. szerintem látványosan javult az is az elmúlt 10 évben, hogy nincsen tele minden agresszív kisköcsögökkel. halál civilizált a forgalom :-)

kék madár 2015.04.27. 16:58:31

ha az ember 1-2 ev kulfold utan hazamegy, valoszinuleg igy latja a magyar valosagot, es percenket emlekkezteti magat, hogy neki mennyivel jobb. (ateltem :) )
En x ev utan a repuloterrol a 20 perces hazaut soran teljesen karaktert valtok, elvezek minden ismeros szagot, elhanyagolt szemetes patakpartot, keresem a regi kedvenc helyeimet, es a Kati neniket is szivesen hallgatom, nyugtazom, hogy szinte semmi nem valtozott. Termeszetesen nem fogok beulni susizokba es taqueriakba majd elovenni a csiliili hitelkartyaimat, hogy a pincer is tudja, hogy ez megse volt akkora nagy szam es magamban kritizalni minden apro reszletet. De a postban leirtak is nagyon elethuek, szerintem azert ez el fog mulni mint ahogy az is, hogy az ember ne akarjon 5 orat elpazarolni egy 2 oras utra, mert egyszeruen nem eri meg nem autot berelni, megha tobbe is kerul.

2015.04.27. 17:02:05

@Dragonlady (Bp, Hun): En azt vettem eszre hogy az indiaiak nagyon erzekenyek a testbeszedre. Szerintem rolam leveszik hogy nem akarok tul sok kontaktust, igy nem is szokott ezzel problemam lenni, beken hagynak. Vonaton szoktak beszelgetni az utasok, de azt nem is banom mert altalaban hosszu es unalmas az ut. Tomegben termeszetesen hozzad ernek, ez Londonban is igy van a metron, de ez nem zavar mivel nem 'szemelyes', nem nekem szolo erintes. Azt nem tudom elkepzelni hogy valaki direkt engem megerintene szandekosan, de pont Indiaban ez nem gyakori szerintem, a kasztrendszerrel kapcsolatos tabuk miatt peldaul.

kék madár 2015.04.27. 17:03:03

@~~Babette~~: "fővitte a zisten a doogat tipusu emberek"
szerintem ezt belelatod, Tomaszka nem nagykepu inkabb ideges, letagadja a honvagyat es igazolni akarja sajat maganak, hogy jol dontott. Mint ahogy sokszor a nagykepuseggel is sokan csak titkolnak valamit.

soad1221 2015.04.27. 17:03:05

@~~Babette~~: nem feltétlen, de ne kezdjünk bele újra.. :)

az kétségtelen, hogy az idealizált helyzet sem tökéletes, és egy váratlan helyzet felboríthatja az egész életet. Ettől függetlenül vidéken (a már leírt idealizált helyzetben) több lehetősége van az embernek arra, hogy kijöjjön abból a pénzből. Nem könnyebb, mert rengeteg munka kell hozzá. De lehetősége van. Igaz munkalehetőség meg sokkal kevesebb..
mindegy, a dolog lényege annyi akart lenni, hogy nettó 200-ból el tudom képzelni, hogy vidéken egy ideális helyzetet megteremtve sikerüljön apránként előrébb lépni, és egy boldogabb, elégedettebb életet élni egy 4 tagú családnak, mint ugyanennyiből , egy VII.kerületi albérletben, nem is kicsi, mondjuk 80 m2-es lakásban...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 17:04:14

@~~Babette~~:
nekem nem ilyennek jött le a Tomi gyerek, de kinek mi.
nincs előírva, hogy "de itt az író arra gondolt'. vagy ha igen, majd megmondja.

@soad1221:
remélem, csak nem akartam tényleg félreérthető lenni, nem akarok véletlen beszólni valakinek, amikor éppen szándékosan nem akartam.
olykor lóugrásban kettőt lépek előre egyszerre, és nem feltétlen pont arra közvetlenül vonatkozik a hozzászólás, amiből indult :-(
én a minap megkaptam közeli családtagtól, hogy csalódást okoztam, azt hitték, többre viszem, de nem vittem semmire (ezt én kb a börtönben beszélőn tartanám elfogadható beszólásnak, vagy hasonlóan súlyos esetben....) ez is "gyökér" kategória lenne, ha nem lennének enyhítő körülmények, meg ha a szomszéd néni mondta volna, akkor innen kezdve holtodiglan szóba nem állnék az illetővel :-(

eagles 2015.04.27. 17:08:19

@rezsöatya:

Úgy látom Padre, a nagyasszony kiadta rád a kilövési engedélyt.

soad1221 2015.04.27. 17:09:50

@Dragonlady (Bp, Hun): akkor kérlek ne vezess itthon :)
mondjuk az agresszív kis köcsögök még mindig megvannak. Egyébként szerintem összességében a közlekedési kultúra sokat javult, minden eszközzel, legyen bicikli, motor, autó, bkv, bármi.
Én metróval viszonylag ritkán járok, de amikor igen nagyon is észrevehető, hogy jobb oldalra állnak az emberek, hogy csak tipikus közhelyt puffantsak el.. :)

kék madár 2015.04.27. 17:10:26

@Dragonlady (Bp, Hun): en a sajat csaladomtol azt kapom meg, hogy anyagiassagbol es sznobsagbol hagytam el az orszagot, holott sokkal tobbre vittem volna otthon es tonkretettem a sajat eletemet. Es mindenkit de mindenkit cserben hagytam. Kb olyan ez, mint amikor a nagyanyam mikor meg elt szegeny, rendszeresen ledorongolt, hogy az o kedvencet, az Agit miert hagytam el, hiaba magyaraztam neki evekig, hogy Agika lepett le az irodalomtanaraval.

2015.04.27. 17:13:32

@soad1221: Lehet hogy igazsagtalan, en ezt figyeltem meg, bocs :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 17:13:44

akik le tudták volna vakarni konkrétan a fenti Katinénit, szeretném tudni, hogy mikor és hogyan csinálták volna pontosan, nem engedték volna maguk mellé ülni a buszon, vagy befogták volna fülüket látványosan, amikor elkezdett beszélni?
vagy ott, ahogy a Tomi is azt mondta, hogy ez magánügy?
és akkor meg jön, hogy fent hordod az orrodat.
wtf, bocsánat, továbbra sem értem. mi a lófaszt kellett volna ott mondania a pasinak, hogy ne legyen magas ló, de ne azt hallgassa aztán az egész busz is, ami nem rá tartozik?
nem látom, hogyan lehetett volna ebből a konkrét helyzetből másképpen kijönnie.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 17:20:34

@soad1221: agresszív kisköcsögök nagyrésze mintha kikupálódottt volna.

@kék madár: :-(
cserbenhagyás = egyedül hagytál volna valakit, akiről csak te tudtál volna gondoskodni? nem hiszem :-(
mondjuk én azt nem értem, hogy mondjuk egy aktakukac főosztályvezető egy semmirekellő multicég röhejes marketing osztályán miért "többrevivés", mint egy tanár, de hát istenem. pedig még én is főnök voltam, osztályfőnök :-)))

2015.04.27. 17:27:13

@Dragonlady (Bp, Hun): Azt hittek, tobbre viszed? Azt hittem csak regi, rossz filmekben hangzik el ilyen szoveg :(((

Határátkelő 2015.04.27. 17:28:02

@~~Babette~~: @rezsöatya: @eagles: OK, akkor egyértelmű leszek. Aki nem hagyja abba ezt a személyeskedést, azt leveszem a whitelistről. Nagyon tele van már a hócipőm.

HardPötty 2015.04.27. 17:36:51

Sziasztok! Én követtem el ezt az írást. Sokat gondolkodtam hogy reagáljak e a kommentekre. Aztán rájöttem nem kell. Nem mondhatom meg hogy mit kell éreznetek amikor a történetet olvassátok. Éreztek valamit ez a lényeg. Mindenkinek mást. De azért hogy kontrasztba helyezzem az egészet. Én voltam Istvánka. Támasztottam a fehér családi suzukit papucsba. Elugrottam a haverokért stb. Ennyi volt anno az életem. Csak egy valamit éreztem mindig ott legbelül hogy nekem ez kevés. Kalandot akartam, izgalmat. Azt érezni hogy élek és nem hogy Ózdon rohadok meg egy suzukinak támaszkodva és nézve a buszon Pestre utazó embereket. Ezért ilyen negatív Istvánka az én szememben. Valami belőlem amitől rettegek hogy visszatér ha hazaköltöznék. Köszönök minden kommentet. Nagy építő jellegű akár pozitív akár negatív.

HardPötty 2015.04.27. 17:39:18

@HardPötty: te jó ég csapnivaló a helyesírásom tényleg

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 17:41:53

@kék madár: hat ez mar a pszichologia kovetkezo retege

2015.04.27. 17:42:07

@Dragonlady (Bp, Hun): En konkretan nem ismerek ilyen embereket, de mivel nagyon utalom ha szemelyes kerdeseket kerdez valaki, kifejlesztettem egy modszert, eddig bevalt (meg Indiaban is! :))). Az ilyen helyzetben elkezdek agressziv stilusban szemelyes kerdeseket kerdezni, olyat amire az illeto nem akar valaszolni. Pl. tegyuk fel 'Es Kati neni tessek mondani, mi lett azzal az unokajaval akit tiz eve nyalokalopason kaptak a kisboltban? Mert tudja mindenki azt josolta hogy bortonben fog kikotni, hat tessek mondani, szabadlabon van meg?' Garantaltan nem akar az illeto melled ulni a buszon, az a titok hogy nagyon hatarozottan kell csinalni, ignoralni az illetonek minden arra iranyulo kiserletet hogy megvaltozzon a tema. Ha megint kerdez rolad valamit, fojtsd bele a szot es kerdezz te, minel kellemetlenebb es szemelyesebb kerdes, annal jobb. Kiprobalt modszer, siker garantalt. Just don't lose your nerve while you are doing it :)

soad1221 2015.04.27. 17:43:23

@HardPötty: hat, igy istvankakent meg érdekesebb... Az is valos,hogy "benefitezni" akartál?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 17:43:27

@Dragonlady (Bp, Hun): hat igen, sokat segitene ha itt lenne a posztolo...

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 17:47:08

@Határátkelő:
reszemrol oke.
en holnap is szova fogom tenni, ha beszol.

HardPötty 2015.04.27. 17:47:13

@soad1221: nem akartam. De ismerek tényleg egy "istvánkát" aki ezzel zaklatott.

Mr Long 2015.04.27. 17:49:07

@Zoole[uk]: Foleg eleg oket meggyozni az interjun. Eleg csak a melohelyemen koulnezni :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.27. 17:50:33

@Dragonlady (Bp, Hun):

ket eset lehetseges.
1. ugy intezem, hogy eloreengedem akatinenit en meg utolsonak maradok es mashova ulok
2. azt mondom akatineninek,hogy faradt vagyok es aludni szeretnek az uton

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 17:51:19

@HardPötty: ez jó. tetszik.

@~~Babette~~: attól novella, hogy lehet egyszerre kisköcsög is meg szerencsétlen lúzer is meg végre kitört szerencsés is az illető. kinek mi. vagy egyszerre több is akár.

@Mirjam2: mondjuk ehhez kellően rosszindulatúnak kellene lenni, meg nagyon jól improvizálni, nem menne gyakorlás nélkül asszem :-)
az ember leszokik arról, ha elmegy nyugat-balkánról (bocs), hogy egyfolytában a seggét kell védenie :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 17:55:34

@Határátkelő:
izé, hogyhogy lehet többször szavazni ugyanazzal a névvel bejelentkezve? azért ezt valahogy nem ártott volna kiszedni.... (azért próbáltam meg, mert ott volt még mindig a pötty.)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.27. 18:06:44

@pappito: grofo-rol en sem hallottam, viszont vegre tudom, (szovegkornyezetbol kihamoztam) egy ujabb (?) szleng-et: raj. Nemreg lattam valahol egy jopofa videot, ahol idosebb generaciot kerdeztek mai szleng kifejezesekrol...:)) (bevallom, egy par kifejezest en sem ismertem, de hat ahogy tudjuk, a nyelv allandoan valtozik :)
www.szeretlekmagyarorszag.hu/igy-ertik-az-idosek-a-csicskat-a-wtf-et-es-a-kajakot/

2015.04.27. 18:08:04

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem nem kell hozza rosszindulatunak lenni (bar nem art :))), ez onvedelem. Engem nem erdekel idegenek maganelete vagy penzugyi helyzete, elvarom hogy a maganszferamat tiszteletben tartsak, ha ez nem tortenik meg, akkor tamadok, kesz. Valoban kell hozza gyakorlat, en koran kezdtem, de biztos vagyok benne hogy gyorsan bele lehet jonni! Megeri. :)

2015.04.27. 18:12:28

@Dragonlady (Bp, Hun): Tenyleg, kiprobaltam es lehet tobbszor is szavazni... :(

kék madár 2015.04.27. 18:13:43

@~~Babette~~:
"en holnap is szova fogom tenni, ha beszol."

es azt is, ha nem szol be? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.27. 18:15:48

@qkuc: itt egy kimerito magyarazat a hipster-re:
www.urbandictionary.com/define.php?term=hipster

nem tudom, cask en vagyok igy vele, de nekem me'g mindig furcsa, hogy ennyi (es egyre toob) angol kifejezes keveredik a magyarba. Ertem, hogy van, amire nincs Magyar megfelelo, de - foleg a mediaban - neha olyan szavakra is hasznaljak, amire siman van jo magyar szo :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.27. 18:19:04

@Dragonlady (Bp, Hun): "ugyanazokat a zenéket tolják, mint 10-15 éve, mintha sehova se mentem volna el és megint fiatal lennék :-) "

Latod, mindennek meg kell latni a pozitiv oldalat:) ennek az, hogy lehet nosztalgiazni...mintha megallt volna az ido:)))

kék madár 2015.04.27. 18:20:32

@Zsuzsi65: ha a FIDESZ-en mulna meg mindig kurtalabu, ferdeszemu kun lovasharcosok kaszabolnak le a hataron a besomfordalo idegen szavakat.

Határátkelő 2015.04.27. 18:22:44

@Dragonlady (Bp, Hun): @Mirjam2: Őszintén szólva ez egy beépített blog.hu-s modul, nem tudok hozzányúlni. Valószínűleg IP-cím alapján szelektál. Azért szeretném hinni, hogy ez egy játék...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.27. 18:25:44

@Mirjam2: "Szaudiban elve egesz egyszeruen elfelejtettem hogy letezik ilyen dolog hogy eso, teljes sokkent ert a dolog. "

Haha, Del-Kaliforniaban elve valahogy en is igy erzek..:)) nalunk napernyonek hasznaljak az ernyot, komolyan! :) ahogy latom, ez most trendi :)

i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/10/10/1412932782593_Image_galleryImage_Please_contact_X17_before.JPG

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.27. 18:30:31

@kék madár: haha, az lehet:)) de valahogy az vices, hogy mi, hataron tul elok kinosan igyekszunk mindent magyarul mondani, amikor latogatoban vagyunk otthon, nehogy azt gondoljak rolunk, "felvgunk", hogy mi mar nem beszelni magyar :)) ehhez kepest az otthoniak neznek rank viccesen, es mondjak, hogy "ezt nem igy hasznaljak mar :))
x. y. tegnap koming-autolt, aztan megneztuk egy uj mozi trelerjet, es hipszterekkel szelfiztunk egyet, na meg jo dilt csinaltunk azzal a pink felso megvasarlasaval, hogy az imidzsunk megfelelo legyen :))))

SzZoole 2015.04.27. 18:35:44

@Mr Long (UK): Az ok,hogy meg gyozod oket az interjun,felvesznek es par honap utan a felet sem teljesited abbol amit igertel az interjun,akkor mi van,kirugnak?

kék madár 2015.04.27. 18:44:23

@Zsuzsi65: ez jo :)
nekem forditott tortenetem volt: egy baratom eljott a 11 eves fiaval tavaly 10 napra. Egesz nap jatszottak az en fiammal aki szinten 11.
Mi mindig raszoltunk a gyerekre hogy magyarul beszeljen mar, o meg a sajat fiara, hogy miert nem gyakorolja az angolt. A vegen megkerdeztuk, hogy a kisfikusz angolja javult-e valamit az ittlet alatt. Hat az nem de mar amerikai akcentussal beszeli o is a magyart, mert az milyen cool.

Mr Long 2015.04.27. 18:48:08

@Zoole[uk]: Angol kollegam szerint ha valakinek van egy permanant allasa es tul van a probaidon kb eselytelen, hgy kirugjak, nagyon szarnak kell lenned, vagy kb be sem jarsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 18:49:39

@Zoole[uk]:
Próbálna valaki az én szakmámban hazudni...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.27. 18:50:12

@kék madár: szerintem nalunk is hasonlo lesz a helyzet iden:) remenykedem, hogy a lanyom (13 eves) kicsit tudja majd gyakorolni a magyart, ha unokatestver jon nyaron...viszont o meg angolul akar gyakorolni:) majd meglatjuk, mi sul ki belole :)))

2015.04.27. 19:01:07

@Mr Long (UK): Ez nem tudom hol mukodik igy, azokon a helyeken ahol en dolgoztam nagyon is rugtak ki embereket probaidon tul, pl. ha nem teljesitettek a target-eket, sokat voltak betegek, vagy egyszeruen csak letszamleepites miatt.

2015.04.27. 19:09:22

@Zsuzsi65: Engem ez teljesen kikeszit. Mikor elmentem, meg egyaltalan nem hasznaltak a magyarban angol szavakat (pedig milyen jo lett volna nekem, konnyebben tanultam volna angolul!). Aztan par ev mulva mikor visszamentem kezdtem eszrevenni hogy egy csomo angol szot hasznalnak, de mind valami magyar kiejtessel, aminek igy az az eredmenye szamomra hogy egyszeruen nem ertem mirol beszelnek. Raadasul ahogy te is mondod, 99%-ban olyan szavakrol van szo amiknek van magyar megfeleloje, szoval nem ertem.

macamuca [IHUN] 2015.04.27. 19:10:09

@diggerdriver:
Perceken belül indulok, de csak egyetlen éjszakát toltok ott, ennyiért nem erdemes.... bar bő egy het mulva ismet arra jarok majd , igaz, akkor nem ejszakazok ott.
:))))))))))))

**mimi** 2015.04.27. 19:13:06

@HardPötty:
és a meglepő befejezés :)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 19:16:45

A finnek nem sz@rral gurigáznak...

index.hu/mindekozben/poszt/2015/04/27/54k_eur/

Az eszetlenje, miért nem a svédeknél él?Nincsenek ostoba sebességkorlátozások, de bármikor hazaugorhat, ha kedve tartja...

Ostoba sebességkorlátozás alatt azt értem, hogy van pl. egy sima országút, semmi sincs a két oldalán, esetleg szántó, és a normál 80-as sebességet mindenféle indok nélkül leveszik 60-ra.Értsd úgy hogy még egy kanyar sincs, vagy kereszteződés; teljesen értelmetlen, ráadásul hosszú tizen-huszon kilométereken át.És be kell tartani, mert tele vannak kamerákkal, igaz, jelzik is...De ha az ember elbambul, vagy elfeledkezik róla, vagy jön egy kisebb lejtő, akkor kész a fosztogatás.Szóval agyhalál, télleg.És állítom, hogy százszor veszélyesebb az ilyen nincs-miért-60, mint egy egészséges 120, mert az ember egész egyszerűen elalszik.És az tud fájni 60-nál is... :-o

DieNanny CH 2015.04.27. 19:20:26

@Dragonlady (Bp, Hun):

"egyébként tegye fel a kezét légyszi, aki még soha nem kapott emailt ismeretlenektől vagy alig-ismerősöktől, kb ilyen hangnemben, hogy szerezzen má" nekik is állást Londonban / Dubaiban / Máltán. szerinem a londoniak kb kéthetente biztosan kapnak egy ilyet....
"

Én felteszem a kezem... :-)
Fészen sem kaptam sosem kérést...

2015.04.27. 19:26:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En sem kaptam, de ez lehet annak a kovetkezmenye hogy alig vannak ismeroseim Mo.on. Indiaban viszont rendszeresen kerdezik hogy tudok-e valakinek Londonban allast szerezni :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.27. 19:44:38

@Mirjam2: igy van, ahogy mondod:) sokszor nekem is nagyon tornom kell a fejem, es "visszaforditani" magamban, mit is akarnak mondani, mert - es ezt tenyleg nem "felvagasbol" mondom, hiszen anno biztos nekem is eleg magyar(os) akcentusom volt - a magyar akcentus alapjan, fonetikusan leirt szavak bizony feladjak a lecket neha nekem :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 19:52:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Én kaptam sokat de mind normális hangvitelű volt és segítség után megköszönte mindenki.
Eddig szerencsém volt.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.27. 19:54:30

@Dragonlady (Bp, Hun): a Juventus rádiót
vasarnap reggel( Mo delutan) halgatjuk a zenek jok nosztalgia ... de amikor megunom a helyi hiressegekkel valo beszelgetesbe foleg nok, kenyeskedo hangon minden mondatot ugy kezdenek ; hhhmmmmm én azt gondolom ... + ész osztas ... na akkor szoktam kikapcsolni

2015.04.27. 19:57:51

@Zsuzsi65: A legfurabb az amikor egyszerre ket szot hasznalnak, az egyik magyar, a masik ugyanannak a szonak az angol / latin megfeleloje, utobbi fonetikus atirasban :). Most nem jut eszembe jo pelda, de kb. 'elvek es principiumok'.

Taxomükke (UK) 2015.04.27. 20:18:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Engem sokszor megkértek idegenek, hogy segítsek ápolóként elhelyezkedni.
Aztán amikor CV-t kértem, az emberek fele már nem is akart utazni.
Amikor skype-on "meginterjúvoltam" a megmaradtakat, a legtöbben rájöttek (vagy rávezettem őket), hogy még egy kicsit kéne tanulni az angolt.
Másoknak a kezdőtőke okozott gondot.
Szóval nem olyan egyszerű elindulni otthonról, én legalábbis nagyon nagy százalékban olyanokkal találkoztam, akik kábé abban reménykedtek, hogy nullához konvergáló nyelvtudással kijöhetnek, és lesz tuti állásuk.
Azt már nem is teszem hozzá, hogy október-novemberben már TERMÉSZETESEN csak a következő év kerülhetett szóba, hiszen közelgett a karácsony... Bár ha belegondolok a nejem is január elején jött ki (elsőként a családból), de ő - sokak döbbenetére - megállta a helyét, és maradt.
Kemény csaj.
:)))

Taxomükke (UK) 2015.04.27. 20:23:12

@Taxomükke: "(vagy rávezettem őket), hogy még egy kicsit kéne tanulni az angolt"
Na, ez lehet, hogy kicsit nagyképűen hangzik, nem annak szántam, de inkább kiegészítem:
Volt, akinek tényleg el kellett mondani, hogy kevés az angoltudása az adott álláshoz, sőt volt, aki ezt nem is fogadta el, azt hitte talán, hogy rosszindulatú vagyok... csak aztán amikor az angol hívta őt föl és egy kukkot sem értett belőle, na akkor talán rájött (vagy sem), hogy nem véletlenül mondtam neki, amit mondtam.

kék madár 2015.04.27. 20:26:29

@Taxomükke: "(vagy rávezettem őket), hogy még egy kicsit kéne tanulni az angolt. Na, ez lehet, hogy kicsit nagyképűen hangzik"
nem hangzott annak, ahol angolul kell beszelni, ott kar udvariaskodni.

Bredpitt Monika 2015.04.27. 20:32:26

@HardPötty: Gratulálok, ügyes vagy ! Mondom ezt én, aki már hülyére kereste a könyveivel magát.
Én kiadnám a könyved.

rumitom 2015.04.27. 20:32:59

@Mr Long (UK): akkor rossz a fonok. egy cv-bol le lehet szurni hogy tetszik e a fazon vagy sem szakmailag (hivhatsz eloiteletesnek :) )
egy feloras telefonbeszelgetes alapjan meg plane.
siman lehet tudni ki az aki nagyot allit. vagy nem lesz kepes ugy es olyan minosegben ellatni a feladatat.

az x honap probaido meg... egyszeruen csak arrol van szo, hogy munkaero hiany van a szakmadban. vagy eleve nem eleg "nepszeru/ismert" a ceg, es egy jobb mernok nem feltetlenul akar ott dolgozni. vagy csak mire vegre engedelyeztek a fonoknek, hogy felvegyen valakit (amit altalaban x honapon belul be kell tolteni kulonben visszavonja a HR). ha nem talal idore, a legtobb fonok ugy van vele, hogy egy kevesbe jo is jobb, mintha nem vesz fel senkit ha mar egyszer kiharcolta.
legalabbis ez az en tapasztalatom

montroyal ( CAN qc) 2015.04.27. 20:36:39

@snygg panda: akkor ezek szerint Mo egy szep orszag lenne , ha a magyarok(80% )nem lennenek ott.

mi ezt az USAra mondjuk ..

rumitom 2015.04.27. 20:39:13

@Zsuzsi65: ti sosem forditotok angolrol magyarra tukorforditassal mikor valamit magyarul akartok mondani?
pl, megvalaszolod a telefont? most hirtelen ez jutott csak eszembe.

velem nagyon gyakran elofordul, es rem kellemetlen, mert ugye eleve azert mondom ugy, mert kinosan ugyelek, hogy ne keverjek idegen kifejezeseket a magyaromba

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 20:43:28

@Zsuzsi65: :-) az orgona- meg gyöngyvirágillattól meg egészen gyereknek érzem magam :-)

@Határátkelő: értem én, csak gondoltam, szólok, nem akarok én semmi játékot elrontani :-(

@Mirjam2: általában az angol szavaknak egy kicsikét más a jelentésük vagy a stílusértékük, mint a magyar megfelelőknek.
politika nem érdekel, nem akarok mindenáron belefolyni abba, hogy minden egyes kulturális utalást és új szóhasználatot megértsek, meg sokszor az angolomat is féltem, de próbálok azért nem lemaradni a magyarral, valamiért fontos ez nekem. hogy pl tudjam, miről van szó, ha valaki benyögi, hogy "tolmácsot kérek" vagy régebbről a "buzi-e vagy?" vagy "de hol van Damon Hill?" :-)
lehet, hogy gyökérnek hangzok, de ezek is a gyökereim, hogy valahol érteni akarom, amennyire csak lehet, hogy miről és mit beszélnek az emberek. az angol nyelv túl semleges és túl sok helyen használt ehhez, nekem legalábbis, mert nem vagyok "londoni" vagy egyéb helyhez kötött.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: senki nem akar au pair / nanny lenni Svájcban? meg vagyok lepve :-)
remélem, most emiatt nem szállnak rád a trollok privátban :-D
én nem kaptam sokat, de kedvencem, amikor egy (nem magyar) lány megkérdezte, hogy jajj hát valszeg kap egy ilyen óvodai állást, meséljem már el neki, hogyan kell tanítani, mert ő ilyet még soha nem csinált. ööööö, na ez volt az a helyzet, amire még mondani se tudtam semmit. mondjuk ok, ha az ember nem ért hozzá egyáltalán, valszeg kicsikét kevésbé bukik le, mint egy kamuzó diggerdriver, de hát na, iratkozzon be legalább a szokásos egyhónapos alaptanfolyamra (tefl).

@Taxomükke: aki nincs hozzászokva a mai angol akcentusokhoz, mert a tankönyvek hanganyagai nem azt nyomatják, na annak tényleg nem kis sokk lehet elsőre belefutni egy húzósabba :-( nekem elég jó az angolom, de telefonban, és mondjuk egy rossz skype-vonalon pláne, olykor elég nehezen értem, mit mondanak olyanok, akiknek még nem szoktam meg a kiejtését / akcentusát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 20:49:02

@HardPötty:
Ez is jó. A mai is. Jó a jellemábrázolásod. Az is mutatja hogy ma erről szólt a kommentek többsége.
Csak gratulálni tudok.

Bredpitt Monika 2015.04.27. 20:49:06

@Határátkelő: Ezt most nem bírom kihagyni. A HA találkozón Digger és Rezsőatya között ültem ezért velük beszélgettem egész este. Mondhatnánk (csak mert imádom ezt a témát) én voltam a sonka a szendvicsben. Meg kell, hogy mondjam mindkét fiú jól szerepelt. Nagyon jól.
Nem értem mi ez a Rezsőatyát ért támadás özön. Annyira jó fej pasi !!!!!

Bredpitt Monika 2015.04.27. 20:50:43

@montroyal ( CAN qc): Nana ! Velem gyűlik meg a bajod, Te kanadai.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 20:56:12

@rumitom:
rendszeresen belefutok ilyenekbe.
nekem ráadásul mozdulataim is "úgymaradtak". konkrétan az ujjakon számolás vagy számokat ujjakon mutatás (1- mutatóujj, 2 - mutató és középső stb - ha az ember gyerekeket számolni tanít, akkor nem lehet másképpen, aztán pl Tajvanon a hüvelykujj és mutatóujj két ujj egyben 7-es számot jelent), vagy a "gyereide" gesztus az tenyérrel lefele a ujjak vagy az egész tenyér lengetése. ja meg hogy a busznak nem akkor kell integetni, ha az ember azt akarja, hogy megálljon, hanem akkor, ha nem kell megállnia, na ebben kénytelen voltam nagyon gyorsan alkalmazkodni. aztán, pl a gyerekapja nagyon jól szórakozott rajtam, amíg rá nem jött, mit kalimpálok két kézzel, amikor mondjuk egy kb félméteres hal hosszát próbáltam neki megmutatni (vagy a picike halakat úgy, hogy hüvelyujjal és mutatóujjal vagy hüvelykujjal és kisujjal kihúz az ember egy araszt). ő azt úgy mutatja, hogy az egyik kezével húz egy vonalat a másik kar könyökhajlatában, és akkor az ujja hegyétől a húzott vonalig értendő a hal hossza. - biztos vannak még ilyenek, csak most nem jut eszembe több.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 20:58:13

@Dragonlady (Bp, Hun):
Húú most erre az óvodai tanításra eszembe jutott egy sztori.
Valamikor a 90-es évek elején odajön hozzám a kollégám egy fiatal sráccal. Azt mondja hogy a srác holnap indul Németországba dolgozni egy JCB munkagépre. Mivel én ilyennel dolgozok egy nap alatt tanítsam meg.
Most erre mit mondjak?
Estére a srác már elég lehangolt volt. Amikor dolgoztam ült mellettem és a kezemet figyelte. Mintha te le akarnál utánozni egy zongorajátékot úgy hogy a zongorista kezét figyeled.
Hogy mi lett vele nem tudom, soha többet nem hallottam róla.

2015.04.27. 21:00:27

@montroyal ( CAN qc):
Nyilvan ne szo szerint ertsd. Ez utalas akart lenni arra, hogy szerintem egy orszag lakoi felelosek az ott tortentekert, ill. az orszag sorsaert. Igy szerintem a magyarok is felelosek azert, ami Magyarorszagon tortenik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 21:03:19

@Dragonlady (Bp, Hun):
Legelső munkanapomon mikor raktam a dömpert a vezetője mutatta a felfelé tartott hüvelykujját.
Én meg raktam rá még egyet. Rémülten mutogatta hogy elég miért rakok még rá?
Aztán megtanultam hogy azt mutatta hogy elég.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 21:05:06

@HardPötty:
mármint ez a te blogod, ezt is te írtad? :-)
tényleg jó.
naigen, ilyen sztorikra is kíváncsi lennék itt a kommentelőktől, amikor először hazahozzák a családhoz a francia / német / amerikai stb barátot / barátnőt.
az enyém szegény nagyon el lenne veszve. és elbujdosnék szégyenemben, ha éppen ezért legalább nem tudnék olyan kaját az orra elé rakni (mondjuk rizst, zöldséget meg csirkét), amit felismerhet megkönnyebbülten mint ételt :-)

kék madár 2015.04.27. 21:23:09

@Bredpitt Monika: Kanadaban ez olyan mint a hoki, nemzeti sport :) De a hoki meccsnek is egyszer vege van es a hosszu teli esten mi mas marad, mint az amcsik foldbe dongolese. En sose ertettem, de nem is tudok haragudni erte, a kanadaikra semmiert se lehet nagyon haragudni.

HardPötty 2015.04.27. 21:24:27

@Dragonlady (Bp, Hun): az én blogom a hovarjuk.blogspot.co.uk és a mai írás az első irodalmi jellegű valami

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 21:28:50

@diggerdriver:
na ez eltűnt , újra :-(
az jutott eszembe pont mikor írtam, mi lenne, ha Babette (bocs Babette!) becsöbgetne hozzád,hogy jöttünk Londonba, itt a férjem, ráérünk pár órácskát, tanítsd már meg diggerezni.
ezekszerint van olyan, aki ezt tényleg megcsinálja.....
pffff.
búvároknál a felfele hüvelykujj meg azt jelenti, hogy baj van, menjünk fel azonnal, nem az, hogy rendben, okés. (az a hüvelyk- és mutatóujjal formázott O betű.)

@HardPötty:
köszi!

kék madár 2015.04.27. 21:30:14

@Dragonlady (Bp, Hun): a zenyem:
amikor az elso (amerikai) felesegemet vittem haza, csak annyit mondtam, a nagyanyamnak, hogy nagyon csinos kedves lany, szudani szuloktol, ha erti, hogy ez mit jelent, de ne csinaljon belole nagy ugyet, vagy legalabb leplezze : ) Elsapadt es ugy maradt, nedves laposelemmel teszteltem, hogy maganal van-e meg. Aztan amikor a nem szudani inkabb ir-velszi szarmazasu csajszit eletoltam, ugy 5 perccel kesobb megtorolte a homlokat ez azon a heten mar nem szolt hozzam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 21:36:54

@HardPötty:
ó! gratulálok :-) remélem, minden teljesen rendben zajlik majd :-)

Muscari 2015.04.27. 21:39:56

@Dragonlady (Bp, Hun): akkor en meg is kerdeznem, hogy a buzi-e vagy honnan jon? A masik kettot tudom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 21:47:10

@Muscari:
www.youtube.com/watch?v=sujSTntcfG0
vigyázat, kultúrarombolás, nyugalom megzavarására különösen alkalmas, bár vannak benne érdekes gondolatok.
utána emlékeim szerint egy ideig sokáig olvastam más melléknevekkel is a kérdést, pl hülye-e vagy? és hasonlók.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.27. 21:58:38

@Dragonlady (Bp, Hun):
...és amikor a hüvelyk és mutatóujjal formázott o betűn keresztüldugja a másik keze mutatóujját az mit jelent?
:))))))))))))))))))))))))))))))))

Bocs ezt nem lehetett kihagyni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.27. 22:05:29

@diggerdriver:
sajnos nem vagyok búvár, úgyhogy a haladó leckékről lemaradtam. ;-)

rumitom 2015.04.27. 22:17:22

@kék madár: az usa tobb allamaban meg eloszeretettel gunyoljak a kanadaiakat jamborsaguk miatt. ha nagyon belemelegednek, azon a szinten is, hogy, "ha veletlenul egyszer hadgyakorlatozas kozben nem figyelnenk oda es elfoglalnank kanadat, valoszinuleg ok kernenek elnezest hogy utban voltak, de ki akarna elfoglalni kanadat?"

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.27. 22:23:02

@rumitom: "ti sosem forditotok angolrol magyarra tukorforditassal mikor valamit magyarul akartok mondani?"

De bizony elofordul velem is, bevallom:) a "going out for dinner" "kimegyunk vacsorazni"-nak sikerul az "elmegyunk vacsorazni" helyett, vagy hasonlok :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 22:25:04

@adg [Au, Darwin]: Te, Adégé, egy kicsit negatív vagy mostanság, nem? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 22:25:41

@adg [Au, Darwin]: De amúgy jó volt a befejezés.Így kerek a történet... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 22:30:32

@Muscari: A hipszter az olyasmi mint régen volt a Napszter...Nem? :-))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.27. 22:35:31

@kék madár: errol eszembe jutott egy video: mit gondolnak az amerikaiak a kanadaiakrol? (elso, ami beugrott: maple syrup :))
aztan az 'eh' minden mondat vegen...A kanadaiak pedig az amerikaiakrol: fast food, big, guns :))
www.youtube.com/watch?v=7BRyH53V6p0

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 22:47:08

@Jess G: 15 fonttól kocsibérlés??Pesten?Hol, melyiknél?
15 font az olyan hatezer forint, én eddig a legjobb nagycéges ajánlatot 12-14 ezer/napért láttam.És valami kis fosh dodzsem kocsi, amiben kapásból a hátsó ülésre kell ülni...
Télleg érdekelne...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 22:56:25

@Dragonlady (Bp, Hun): Há' nemtom, akkor én Pestnek, na jó Budának egy másik dimenziójában voltam egy éve, mikor majdnem elcsaptak, mert aszittem, még Svédországban vagyok...Pedig messziről jött a csávó, fékezhetett volna is akár, meg ráadásul ilyen piacos környék volt, ahol van gyalogos rendesen...És még jobbkezes utca is volt, szóval duplán volt kötsög a tahója.
Na mindegy.Nem vonlak kétségbe, csak árnyalom a dolgot... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 22:58:39

@33621: Külföldről indafilmet nem lehet nézni csak (p)roxyszerevrrel, vagy ip-cím trükközéssel, csaxólok...
Ez is mekkora szemétség, mintha a sok millió külföldön élő magyar venné el a sávszélességet...Lúzer banda... :-(

33621 2015.04.27. 23:03:52

@svájci sapka (ch): Kedves Svájci sapka! Küldhetek neked privát üzenetet? Svájccal kapcsolatos kérdésem lenne.

33621 2015.04.27. 23:07:29

@geegee: Sajna pedig érdemes lenne minden Magyarnak látni, hogy nem mindenki lúzer Magyarországon aki ide születik. Pláne ha az illető kisebbségi.

SzZoole 2015.04.27. 23:09:32

@geegee: En itt tudok indas filmeket,videokat nezni.

33621 2015.04.27. 23:19:48

Magyar valóság!
Itt is lehet valaki boldog pedig nem itt született. Mi lenne velünk ha így szelektálnánk minket is?
index.hu/video/2015/04/27/2015_0404_menekult/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:26:44

@Dragonlady (Bp, Hun): "Hova tűnt Démon Hill", már mint az eredeti...a hülyeséget is kéretik pontosan, szépen idézni; ahogy a csillag megy az égen...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:29:49

@Zoole[uk]: Hogyan csinálod?Nekem a kis videók lejönnek letöltésvezérlővel, de a nagyfilmek (másfél órásak) esetében kiírják, hogy ön bizonyára külföldről néz bennünket, vagy a netje külföldi szerveren halad keresztül, blabla; ezért bocs, de a sávszélesség Magyarországra korlátozódik.De dolgozunk az ügyön, nézzen vissza később...
És ez van már legalább 5 éve, szóval el lehet képzelni, mennyire dolgoznak rajta... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:31:01

Mondjuk meg tudnám oldani valszeg az ip-trükközést, ha akarnám, de annyira nagyon nem szokott érdekelni.Illetve meg lehet találni más helyeken is... :P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:32:33

Csak mondjuk pont az volt röhejes, mikor a kivándorlós sorozat, menjek vagy maradjak, vagy mi volt a címe; szóval mikor ezt rakták ki indavideóra, hogy pont az érintettek ne láthassák...
:-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.27. 23:38:15

Zoleee: tessék ez lejön a vezérlővel nekem is, mielőtt megnyílna, eddig okés.Igaz, ez nem is indavideó...

Többieknek is: itt van, határátkelés Magyarországra:

index.hu/video/2015/04/27/2015_0404_menekult/

SzZoole 2015.04.27. 23:43:08

@geegee: nincs semmi trükk,egyszerűen fel megyek az inda oldalára es bármit meg tudok nézni,eddig meg soha nem korlátozott.

33621 2015.04.27. 23:46:36

@geegee: Köszi a technikai segítséget a többieknek!

pappito · http://pappito.com 2015.04.28. 00:36:21

@~~Babette~~: "akatineni viszont mindig is ilyenvolt,nincsezen mit meglepodni, hiszen tomaszka ebbennott fel"

vajon miért ment el?

"es nem folvagott farokkal vagizni a penzecskejevel a tomaszkanak."

tomaszka pont hogy kurvára nem akart a pénzéről beszélni katinéninek és nem egy rolni ötvenfontossal baszta hókon katinénit, akinek kurvára nincs köze tomaszka pénzügyeihez, hanem azt mondta katinéninek, hogy ez magánügy, mire a nyanya megsértődött

szóval nem értem a problémád

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 03:18:28

azt hiszem a Kati néni typusnal az en rokonaim jobban reagalnak ... ugy, hogy nem reagalnak, nem kerdezoskodnek ,nem kivancsiak mi van velem , tehat nincs is mit meselnem,elmondanom hiszen ok a sajat problemajukrol , eletukrol beszelnek, amihez hozzaszolni nem tudok, plane nem vagna a temaba az en eletem .. esetleg annyira kellene vennem a lapot , hogy felajaljam a segitsegemet..$ :-))

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 03:41:28

@Zsuzsi65: eszembe jut az a reklam hogy a kocsmaban az amerikaiak osszevissza sertegetik a canadaiakat ; favagok ,syrup stb de azok nem reagalnak , de amikor a hockeyrol beszelnek sertoen akkor egy nagy orbavagast kapnak - hockey is canada`s game persze sorreklam volt ..

kepfeltoltes.hu/view/150428/51873801_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/150428/t_l_chargement__2__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

most is azt nezem ...

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 04:01:20

@Bredpitt Monika: ja csak viccolunk ..@rumitom: minek is elfoglalni minden hol amcsi vallalatok vannak nagy aruhazak fast food stb .. a sarcot fizetjuk becsulettel mert ugyanaz az aru ugyanabban a boltba sokkal dragabb ..:-))@kék madár: fent irtam a hockey fontossagarol ... go habs go bejutottunk a kovetkezo korba a Stanleybe .. a kovetkezo ellenfel a Detroit- Tampa gyoztese lesz az viszont hetedik meccsen dol el .. ja aki nem tudna a Monteali csapatot Canadiens-nek hivjak
video.canadiens.nhl.com/videocenter/console?catid=66&lang=en

2015.04.28. 04:28:29

@rumitom:
Felnezem a telefonkonyvben vagy a szotarban. (look up...)
Felveszlek munka utan. (pick you up...)
Eleg gyakoriak ismeretsegi koromben a fenti peldak, amik hirtelen eszembejutottak. Nekem roppant "bancsa" a fulemet meg ennyi ev utan is, nem is hasznalom oket. Meg veletlenul sem.

2015.04.28. 05:26:40

@Mirjam2:
"Biztosan en vagyok az ufo (szokas szerint...) de en meg nem talalkoztam ilyennel - ez tenyleg egy gyakori embertipus Mo.on?"

Nem csak neked, hanem masoknak is szol a valaszom, akik ketelkednek a Kati nenikben, az Istvankakban, a Tomaszkakban es a hasonlo karakterekben a posztbol. Csak eros idegzetueknek, ugyanis luciferi lesz a valasz es akinek nem inge, ne vegye:)
Virtualisan az "A régi sárga Ikarusz" a Hataratkelo, az emlitett karakterek is mi vagyunk, virtualisan. Beugatunk masoknak, leugatunk masokat keres nelkul, pofajukba maszva olyan dolgok miatt, amihez semmi kozunk nincs, pl.:
gumicsizmajuk szine, tetovalasuk, nagydarabsaguk, vekonysaguk, eletmodjuk, terhesseguk vagy nem terhesseguk, ferjuk, uruk, parjuk megnevezese, munkajuk vagy nem munkajuk, izlesuk, kajajuk, narancsszinu ridikuljuk, szeretojuk, kedvesuk stb. miatt. Es meg sorolhatnam a vegtelensegig. Virtualis "Red Bull"-jainkat is kitesszuk a hozzaszulasainkban, hogy mi milyen fasza gyerekek vagyunk: kocsink meretet, utazasainkrol keszult fenykepeinket, munkankat, felesegunk, barataink munkait, tetovalasunkat, mellbosegunket, melltartonk meretet, hajunk szinet esetleg kopaszsagunkat, csipobosegunket, ciponk meretet, stb. Szinten vegtelensegig sorolhatnam ezeket a dolgokat is. Nezzunk onmagunkba azert neha, amikor a Kati neniket, Istvankakat kritizaljuk. Ennyi. Roviden.
Hogyan razzuk le a maganeletunkbe betolakodokat? Egyszeruen, leginkabb oszinteseggel. Mondjuk el, hogy igen, gyakran 6-an lakunk egy lakasban, tok idegenekkel, utaljuk a munkankat, ahol megalaznak minket, nem csak az angolok, hollandok, kanadaiak, lengyelek, de honfitarsaink is. Utaljuk, amikor a debil helybelinek a xaros segget kell mosni, osszehanyt WC-iket pucolni, amikor az elvegzett szolgaltatasunkert nem akarnak fizetni vagy alkudozni kell, vagy atvernek az uzletben, kessel hajtanak meg egy uzletben, amikor a sivatagban csorgokigyok es skorpiok kozott, izzadva, felve vanszorgunk, mert ez is a munkankhoz tartozik, nem csak a ladan ules es friss mangoeves, stb. Emlitsuk meg azt is, hogy bizony neha nagy titokban elmorzsolunk nehany konnycseppet is, amikor senki sem latja, senki sem hallja a honvagy miatt, amit letagadunk nem csak a kulvilagnak, hanem omagunknak is. Ezeket is sorolhatnam. Probaljunk meg vele megertobben, tobb empatiaval beszelni, esetleg finoman visszakerdezni gyerekkorarol, szerelmeirol, onokairol, almairol, stb. Es akkor Kati neni is megertobb lesz es abbahagyja a kerdezoskodest es talan nyugton hagy minket, stb. Mert ha elkuldjuk a sunyiba, akkor o is elkuld minket a kerdeseivel, a mocskos pofajaval szinten oda. Es ne probaljuk megnevelni, hiszen o mar csak ilyen marad, kivancsi, egyszeru ember. Magyarul beszelgessunk. Ne kioktassunk, leugassunk, fennhejazzunk. Tereljuk a beszelgetest masra, egyszeru, hetkoznapi dolgokra, idojarasra, de ne a politikara.
Csokolom, viszonlatasra holnap, ugyan itt:)

pappito · http://pappito.com 2015.04.28. 06:22:31

@Cascabel: " Emlitsuk meg azt is, hogy bizony neha nagy titokban elmorzsolunk nehany konnycseppet"

ne vetítsd ki a saját romantikus érzéseidet mindenkire.

" ne probaljuk megnevelni, hiszen o mar csak ilyen marad, kivancsi, egyszeru ember"

helyett egy rosszindulatú kretén. de megnevelni ténlyeg késő

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.28. 06:36:30

@Dragonlady (Bp, Hun): mondjuk ha arra jarnek, tuti, hogy becsongetnek.

de diggelni nem igy tanulnek meg.:-)

2015.04.28. 06:41:05

@Dragonlady (Bp, Hun):
"húsz vagy hány év külföld után és a te korodban (bocs....) lehet, hogy én is nosztalgiázni fogok a mindenbe-beleveri-az-orrát-nyanyák világa kapcsán.... de inkább remélem, nem."
Pontosan 31 es fel ev kulfold:) Az en koromban!? Fiatalabb vagyok, mint te:) Vagyis fiatalabbnak erzem magam: se a munka, se az elet, se a felelosseg nem viselt meg, orokifju vagyok:) Ne kerj bocsanatot, en se kerek, nincs is miert:) Maskulonben a kor nem erdem, csak egy allapot:)
A mindenbe-beleveri-az -orrat nyanyakrol lasd valaszom fentebb.
Ugy emlekszem, nem csak a balkani Magyarorszagon vagy Ukrajnaban, de a kulturalt, fejlett Nyugaton is beszoltak mar egy kismamanak a gyerek sapkaja vagy haja szine miatt, jo nehany honapja volt ovashato a poszt, konkretan Nemetorszagbol.

2015.04.28. 06:46:49

@pappito:
"ne vetítsd ki a saját romantikus érzéseidet mindenkire."
Akkor helyesbitek:
": " Emlitsuk meg azt is, hogy bizony neha nehanyan nagy titokban elmorzsolunk nehany konnycseppet"
Jobb?:)
Vagy irjam azt, hogy "Pappito es Mirjam2 kivetelevel"?:)

2015.04.28. 06:52:02

@Cascabel:
"Did the old songs taunt or cheer you
And did they still make you cry
Did you count the months and years
Or did your teardrops quickly dry
.....
Then we raised a glass to JFK
And a dozen more besides
When I got back to my empty room
I suppose I must have cried"

Pogues – Thousands Are Sailing

2015.04.28. 06:57:09

@pappito:
"helyett egy rosszindulatú kretén. de megnevelni ténlyeg késő "
Azert az anyamat, a baratom anyjat, a szomszed asszonyt, nehany blog olvasotarsat es meg jo nehany ezer szerencsetlen not nem illio lekretenezni:(

2015.04.28. 07:05:09

@Cascabel:
www.youtube.com/watch?v=27iJsZpQn3A - The Pogues - Thousands are Sailing Lyrics

Aszfaltot bámuló kisgyerek 2015.04.28. 08:10:48

Hát nekem kicsit meseszerűnek tűnik ez az írás...valahogy az jön belőle hogy bezzeg Angliában minden sokkal jobb...én nem tudom.

Olvastam a neten egy írást, pont egy ilyen hazalátogatásról szól :

hamisgulyas.wordpress.com/2015/02/19/a-nyugati-magyar-nyaralasa/

adg 2015.04.28. 08:29:10

@Aszfaltot bámuló kisgyerek: te hinta, egyre gyorsabban buksz le. Mi van veled? Hogy megy a hambiznisz?

pappito · http://pappito.com 2015.04.28. 09:19:07

@kék madár: nem, dehogy

csak mindenki beszéljen szépen a maga nevében.
az, hogy ő könycseppeket morzsol az az ő problémája, de nem kell ezt kivetíteni másokra

ráadásul a dagályos műpátosz elég nevetséges

és nem, nem vagyunk katinénik, legalábbis a nagy többsége az itt kommentelőknek nem az. és remekül le lehet élni egy életet anélkül, hogy katinénik (meg katibácsik, mert ez nemfüggetlen) mérgeznék a levegőt maguk körül

2015.04.28. 09:20:01

@Cascabel: Ne haragudj, ezt az erzelmes izet amit leirtal nem tudtam vegigolvasni. Annyit tudok hogy sem az interneten, sem eloben nem kerek meg embereket hogy szerezzenek a fiamnak munkat, ha toroltek a fiamat a FB-rol, veszem a lapot, nem celozgatok arra hogy masoknak mennyi penzuk van vagy nincs, szetmentek-e a felesegukkel stb. Ha valaki ilyen stilusban probalna velem beszelni, nagyon gyorsan megszabadulnek tole, mind a valo eletben, mind virtualisan. Szerencsere nincsenek es nem is voltak soha ilyen ismeroseim, nagy ritkan talalkozok idegenekkel akik szemelyes kerdeseket kerdeznek de nem pazarlok tul sok idot rajuk, life is short.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.28. 09:22:00

Ez a történet akkor is fantasztikus ha csak kitalálta volna a szerzője.

2015.04.28. 09:26:28

@Aszfaltot bámuló kisgyerek: Esetleg tehetnek javaslatot a kovetkezo nickedre? Mit szolnal a 'Bumerang'-hoz?

pappito · http://pappito.com 2015.04.28. 09:33:27

csak nekem ilyen döcögős ilyenkor a HÁ ?

soad1221 2015.04.28. 09:37:46

@Mirjam2: esetleg légypapír? :)

tableno 2015.04.28. 09:49:09

@Cascabel: "Mondjuk el, hogy igen, gyakran 6-an lakunk egy lakasban, tok idegenekkel, utaljuk a munkankat, ahol megalaznak minket, nem csak az angolok, hollandok, kanadaiak, lengyelek, de honfitarsaink is. Utaljuk, amikor a debil helybelinek a xaros segget kell mosni, osszehanyt WC-iket pucolni, amikor az elvegzett szolgaltatasunkert nem akarnak fizetni vagy alkudozni kell, vagy atvernek az uzletben, kessel hajtanak meg egy uzletben, amikor a sivatagban csorgokigyok es skorpiok kozott, izzadva, felve vanszorgunk, mert ez is a munkankhoz tartozik, nem csak a ladan ules es friss mangoeves, stb. Emlitsuk meg azt is, hogy bizony neha nagy titokban elmorzsolunk nehany konnycseppet is, amikor senki sem latja, senki sem hallja a honvagy miatt, amit letagadunk nem csak a kulvilagnak, hanem omagunknak is." - tehát hazudjak magamról, hogy szimpatikusabb legyek... Thanks, but no thanks...

qkuc 2015.04.28. 10:31:07

@Cascabel: "Es ne probaljuk megnevelni, hiszen o mar csak ilyen marad, kivancsi, egyszeru ember. Magyarul beszelgessunk. Ne kioktassunk, leugassunk, fennhejazzunk. Tereljuk a beszelgetest masra, egyszeru, hetkoznapi dolgokra, idojarasra, de ne a politikara."

Alapból nem érzek kényszert, hogy bármiről is társalogjak, sem időjárásról, sem az életéről, mí szkúzi, :).

Bredpitt Monika 2015.04.28. 10:44:51

@kék madár: Egyetértek. Én 18 hónapot töltöttem Torontó mellett. Kanada az egyik legjobb hely a világon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.28. 10:47:17

@Zoole[uk]: Sejtem már...nem vagy te hétköznapi ember...a kapcsolataid...előted még a szerverek is vigyázzban állnak.Akinek a Boros Tamás csak per Tomi volt...
:-))))))))))))))))))))))))))

Csak vicc vót... :D

Nem tudom, hogyan lehet ez neked, egyszer majdcsak kiderül... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.28. 10:48:12

@33621: Igazán nincs mit, ráadásul nagyon segíteni sem tudtam...
:-|

SzZoole 2015.04.28. 11:00:13

@geegee: gege,híd mar el,hogy semmivel nem manipulalom a gépet.
Egyszerűen fel megyek az inda oldalára es bármit megtudok nézni,es a gépeket mar mind egytől egyig itt vettem az itteni internet csomagot használom.
Ismerek Tomitol jóval nagyobb kaliberű embereket is:)))

2015.04.28. 11:01:28

@qkuc:
"Alapból nem érzek kényszert, hogy bármiről is társalogjak, sem időjárásról, sem az életéről, mí szkúzi, :). "
Itt mit csinalsz akkor? Alapbol tarsalogsz, nem? Tok idegen virtualis nickekkel:) Idojarasrol, eletrol, kajarol, munkarol, etc.

2015.04.28. 11:06:01

@tableno:
Akkor mar harman vagytok kivetelek:) (Mirjam2, Pappito es te) De ne felejtsd, van fel millio "kitantorgo":) 3 kivetel nem oszt, nem szoroz akkora tomegben:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.28. 11:09:24

@montroyal ( CAN qc): Hahaaaa, jó volt kösz.

Ez is nagyon profin meg van csinálva, 4:27-től, a tévés...
:D

www.youtube.com/watch?v=SLhZzMgSJJg

2015.04.28. 11:10:54

@Mirjam2:
"Ha valaki ilyen stilusban probalna velem beszelni, nagyon gyorsan megszabadulnek tole, mind a valo eletben, mind virtualisan."
Elsikítanád magad?:)

2015.04.28. 11:17:42

@Bredpitt Monika:
"Én 18 hónapot töltöttem Torontó mellett. Kanada az egyik legjobb hely a világon. "
Toronto nem egyenlo Kanadaval es Kanada nem csak Torontobol all:) Ettol fuggetlenul nem egy rossz hely, az biztos:) De azert vannak jobb helyek is, hidd el.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.28. 11:21:50

@Zoole[uk]: Oké, oké, csak vicc vót, de írtam is... :D

qkuc 2015.04.28. 11:38:17

@Cascabel: Itt se osztom meg hogy milyen a munka (részleteiben tuti nem), milyen az életem általában, mennyit keresek, stb. És nem esnek nekem egy virtuális dózerral általában, mint ahogy a Kati néni típusok szoktak, :D.

Élőben egyébként ennyit sem csacsogok, csak barátokkal, jó ismerősökkel és a szűk családdal. Szerencsére a Kati néni típusú egyedek kikerültek az életemből, :D. Tök idegenekkel meg alapból nem állok le jópofizni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.28. 11:44:13

@pappito: nem baj, ezen mi még sosem vesztünk össze:)

tableno 2015.04.28. 11:51:59

@Cascabel: nagy összegben fogadnék rá, hogy nem csak hárman vagyunk "kivételek" a félmillióból...

Muscari 2015.04.28. 11:52:31

@Zoole[uk]: hallottam, hogy elfogták a Kisbandit. Őt is ismered?

2015.04.28. 11:57:07

@qkuc:
Nem is hiszed, hogy a par hozzaszolasoddal mennyit elmondtal magadrol. Egy jo kiertekelo - direkt nem irom le angolul, pedig ugy kifejezobb lenne - milyen pontos jellemrajzot tudna kesziteni rolad:) Vagy keszit is, s nem csak rolad, hanem mindannyiunkrol. Ebben biztos vagyok. A miertben mar nem, de sose lehet tudni, a Nagy Testver(ek) utjai es celjai kifurkeszhetetlenek:( Paranoid-e vagyok?:)

qkuc 2015.04.28. 12:34:36

@Cascabel: A nagy testvér figyel, :). Ez nem paranoia. Egy kiértékelő gondban lenne, erre az életben adódott már példa, :D. De ez nem tartozik ide szerintem.

A lényeg, nem kötelező a magánügyeimről, vagy akár még az időjárásról is csacsogni Kati nénivel, rá is áll, hogy repüljön be lelke legbelsőbb zugaiba és hanyagolja Istvánka push-olását, meg mennyi az annyi és ne hívja Tomaszkának ezt a szerencsétlent, :). Gondolom gyerekkorában Tomika volt ...

De ez mind csak szerintem, :).

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 14:32:33

@Muscari: én igen ott forgolodot korulottunk es nagyon normal udvarias srac volt orult ha allhatott az ajtoba velem es lattak hogy beszelgetunk .. viszont sokat kartyazott ilyenkor ha nyert mindig adott belole nekem ..

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 14:38:13

@geegee: a gags nalunk keszul es az osszeset lattam (gondolom meg vissza is nezzuk ha nincs mast nezni ) ) mert minden hetfon megy a teveben a legujabbak is ... nagyon otletesek sok even at mindig valami ujat tudnak csinalni ..

SzZoole 2015.04.28. 15:16:13

@Muscari: Bandikat?
Igen láttam párszor Nyiregyen is megfordult
De neki nem a hatóságtól kell félnie...

SzZoole 2015.04.28. 15:17:55

@montroyal ( CAN qc): hat igen,dorgolozni azt nagyon tudott....
Nem hiába,a ver nem válik vize:)))

2015.04.28. 15:34:04

@Cascabel: Nem, csak megmondanam neki hogy melletted van egy ures hely a buszon :)

2015.04.28. 15:38:26

@Cascabel: Es a tobbi felmilliot mind egyenkent lattad sirni a honvagytol? Egyebkent nekem nagyon eros honvagyam van Anglia fele miota nem vagyok ott, de sirni nem sirok, olyan tipusu ember vagyok aki ritkan sir es nem ilyen jellegu dolgok miatt. Nem vagyunk egyformak.

Mrs. Clayton 2015.04.28. 17:01:16

@geegee: barmelyiknel, mi ha repulunk valahova, akkor a fapados oldalan eleve berlunk kocsit is, most direkt a kedvedert megneztem 15 font egy skoda fabia, egy astra meg 17,5 3 napra kertem ajanlatot szoval osszesen 45 vagy 52

Taxomükke (UK) 2015.04.28. 20:00:06

@Jess G: És ezek korlátlan kilométerrel vannak?

rumitom 2015.04.28. 22:50:42

@tableno: ha fogadtal volna mar zsebelhetned is a nyeremenyt, minimum negy van :)

2015.04.28. 23:02:35

@snygg panda: Azok az emberek nem a barátaid...

2015.04.28. 23:10:19

@Cascabel: Bezzeg Magyarországon... Itt annyira "jó" életed van, hogy nem is értem, miért mennek el innen az emberek. :)))

Ha nem tudtam volna, hogy te írtad, azt gondoltam volna, hogy Hinta alkotott megint. :DDD

Mrs. Clayton 2015.04.28. 23:15:53

@Taxomükke: persze, de nem vagy a herts agentje, keress ra, akar wizz, akar easyjet oldalan
altalaban nincs credit card fee, es a nagyobb kocsikhoz van additonal driver is ingyen

2015.04.28. 23:54:41

@Aszfaltot bámuló kisgyerek: Régebben nagyon jó posztokat írtál, de mostanság leeresztettél. :(

2015.04.29. 04:49:49

@Philosoraptor:
Hogy jon ez a valaszod az enyemre? Nem ertem az osszefuggest, pedig szeretnem. Vagy csak a szokasos frusztrualtsagod, komplexusod velem szemben?:) Segithetek esetleg?:) Rossz latni, hogy egy eros, egeszseges fiatalember "cascabelfobiaban" szenved:(

2015.04.29. 04:56:18

@Mirjam2:
"Nem, csak megmondanam neki hogy melletted van egy ures hely a buszon :)"
Ez igen, ez frappans valasz volt. De tudod mit? Szivesen beszelgetek barkivel, vallasara, borszinere, vilagnezetre, kretensegre, korra, nemre valo tekintet nelkul. Csak egy fajta embert ruhellek, a "vilag pocegodrebol" szarmazo rongyfejueket. Melloluk elulok.
"I have a right to be wrong" :)

2015.04.29. 04:58:59

@Mirjam2:
Tudom, te nem sirsz, csak sikitasz. :) Izlesek, pofonok, erzelmek kifejezese kulonbozo.

2015.04.29. 05:24:21

@Cascabel: Nagyon is érted te az összefüggést, nem kell itt a hülyét előadni.

"Vagy csak a szokasos frusztrualtsagod, komplexusod velem szemben?:) Segithetek esetleg?:) Rossz latni, hogy egy eros, egeszseges fiatalember "cascabelfobiaban" szenved:("

Többet képzelsz magadról, mint amennyi valójában vagy. Szóval ez kicsit mellé ment. ;)

2015.04.29. 06:32:04

@Philosoraptor:
Nem unod meg az erolkodest? A vegen megszakadsz, amit nem vennek a szivemre. Segitek: szallj le rolam. Elvezd az eletet, a fiatalsagodat, a tavaszt, csajozz, setalj, ne egy ven szenilis faxxal foglalkozz!
Peace!

2015.04.29. 07:03:28

@tableno:
Ez nem szep dolog, libsinek egy masik libsit cikizni:) Nem voltal veletlenul elozo eletedben rendor? Azok kotottek bele me'g az elo faba is:)
Peace!

2015.04.29. 09:09:44

@Cascabel: Ezt komolyan nem ertem, honnan szedted ezt a sikitast vagy mire akarsz vele celozni.

2015.04.29. 10:36:12

@qkuc:
"Kacagva sírok, vagy sírva kacagok, hogy benne vagyok a felső 10%-ban, atyagatya, aztán így se gyűlt össze kacsalábon forgó palotára való .... "
Latod, nem kell Kati neni sem, hogy tok idegenek elott celozz ra, hogy mennyi penzt csinalsz. Erre (is) gondoltam, amikor irtam, pont neked, hogy mennyi szemelyes informaciot megosztunk tudat alatt, raadasul onszantunkbol a virtualis "regi sarga Ikaruszon" aka HA-n. (errol is Kati neni tehet) Egy "hivatasos elemzonek" kincsesbanya az internet:)
Egy bizonyos hozzaszolast keresve ujra atolvasom az osszes kommentet es igy talaltam ra erre a "kincsre", veletlenul, de rogton beugrott, hogy hoppa, erre es hasonlokra gondoltam, amikor irtam neked valaszt hasonlo temaban. Bocs a zavarasert;)

2015.04.29. 10:50:30

@Mirjam2:
" Ezt komolyan nem ertem, honnan szedted ezt a sikitast vagy mire akarsz vele celozni. "
Na, verge megtalaltam, tudtam, hogy valahol irtad:

"Mirjam2 2015.04.27. 16:20:23
@Dragonlady (Bp, Hun): Nem tudom, szamomra minel kevesebb kontaktus, annal jobb. Szemkontaktust nem tudok es nem is akarok tartani, es ha idegen hozzamer barmilyen indokkal, sikitok. Eddig meg mindenhol mukodott :) "

Szamomra innen kezdve te vagy a Sikitos Mirjam:) Bocs. Csak vicceltem.(© Zolee)
Akkor is sikitasz, ha egy reg latott ismerosod felismer a Tube-on es hatulrol megveregeti a vallad?:)

2015.04.29. 10:56:26

@Cascabel:
verge=vegre (a masina csinalja, nincs kikapcsolva valami javitoprogramom az Explorer-ben. Meg jo, hogy nem "verga"-ra javit:)))) Az nagyon cikis lenne.

2015.04.29. 10:59:22

@Cascabel: Ne haragudj de valahogy nem tudom ertekelni a humorodat... Valoszinuleg nekem gyenge a humorerzekem, de ez a 'name calling' az ovodara emlekeztet. Azt hittem van magyarul egy ilyen kepletes kifejezes hogy 'ha hozzam er sikitok' vagy valami ilyesmi. Termeszetesen nem szo szerint ertettem a sikitast. Az ismeroseim nem veregetik a vallamat, mivel tudjak hogy utalom ha hozzam er valaki (a nyilvanvalo kivetelektol eltekintve), nem vagyok egy 'tactile' tipusu ember. Ha idegen szandekosan hozzamer, akkor sikitas nelkul, hatarozottan megmondom neki hogy vegye le rolam a kezet es / vagy elhuzodok.

qkuc 2015.04.29. 11:46:03

@Cascabel: Elcsacsogunk egymás mellett, itt én döntöm el, hogy mi kerül ki, és miről beszélek. De a Katinénik rám kényszerítik a témáikat és a beszélgetést. NEm akarok Katinénikkel csacsogni, :). Üljenek a buszon és nézelődjenek.

Ez a két szitu teljesen más, főleg, hogy "arc és név" nélkül beszélgetünk. Az is lehet azerbajdzsáni bérkommentelő vagyok, és férfi, :D.

soad1221 2015.04.29. 12:26:11

@qkuc: bakker, neked azerbajdzsánban fizetnek azért, hogy magyar nyelven kommentelj egy blogon, ahol nem reklámozol semmit?
van felvétel? :)

2015.04.29. 18:45:27

@Cascabel: Amíg nem unod a baromságaid terjesztését, addig én sem unom az "erőlködést".

Peace. :)

2015.05.01. 02:32:40

" Amíg nem unod a baromságaid terjesztését, addig én sem unom az "erőlködést"."
Ez nagyon ovon aluli volt, ugy is mondhatnam, hogy "sucker punch".
Ettol fuggetlenul koszonom, egy gonddal kevesebb:) Tobb idom marad elni. Jo ellenszer vagy addikcióra.

2015.05.01. 02:35:49

@Philosoraptor:
Egyet azert soha se felejts el:
"What goes around, comes around"

2015.05.01. 12:26:56

@Cascabel: Ha valaki nem bólogat minden Istentől származó gondolatodra, azzal nem is barátkozol? :)

Lordmotor 2015.05.04. 15:39:17

Olyan írást is lehet küldeni, amiből nem az jön le, hogy Magyarországon minden és mindenki egy rakás szar?

Határátkelő 2015.05.04. 15:40:49

@Lordmotor: Hogyne lehetne, már nem a pályázat keretében, de várom!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása