oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 09. 06:50,  Határátkelés hosszú, tömött sorokban 381 komment

2015. április 09. 06:50 Határátkelő

Határátkelés hosszú, tömött sorokban

Ti is többen megosztották itt, a blogon a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készült felmérést, ami szerint tovább gyorsul a határátkelés Magyarországról, tavaly például már közel másfélszer annyian hagyták el az országot, mint egy évvel korábban.

repuloter_tomeg.jpg

Tudom, nem rajongtok a hasonló statisztikákért, de nem tudtam megállni, hogy egy kicsit részletesebben is beszéljünk a számokról, különös tekintettel arra, hogy két éve és tavaly ilyenkor is volt egy hasonló poszt, így reményeim szerint valamilyen folyamat azért az írás végére kirajzolódik majd – ti pedig utána megmondhatjátok a tutit.

2013: minden tizedik család érintett

Mielőtt a legfrissebb adatokról beszélnénk, nézzük tehát meg, mi volt a helyzet 2013 tavaszán. Akkoriban két, egymástól független felmérés is napvilágot látott (a GKI tanulmánya és a KSH adatsora), lássuk, mit is olvashattunk ki belőle!

A GKI Gazdaságkutató Zrt. ezer fős reprezentatív felmérése szerint a felvétel idején adott pillanatban 250 ezer ember dolgozott legalább fél éve külföldön, ami a teljes munkakorú népesség valamivel több, mint 4 százaléka.

Akkor a háztartások 9 százaléka volt érintett, azaz nagyon durván leegyszerűsítve, minden tizedik magyar családban volt olyan családtag, aki külföldön dolgozott.

(Az összehasonlítás végett: egy 2010-es Kopint-TÁRKI felmérés akkor 60 ezer főre becsülte a tartósan külföldön dolgozók számát, azaz 2013-ra négyszeresére nőtt a határátkelők száma.)

Szintén egy 2013-mas KSH-felmérés (a Népességtudományi Kutatóintézet végezte a minden korábbinál pontosabb kutatást) szerint az állandó magyar lakhellyel rendelkező 18-49 éves magyar állampolgárok 7,4 százaléka tartózkodott 2012 és 2013 fordulóján tartósan külföldön, ami 335 ezer főt jelent.

Ez voltaképpen durvább adat, mint a GKI száma, hiszen egyfelől itt egy szűkebb korcsoportot vizsgáltak (értelemszerűen nem szerepelnek benne például a gyerekek, akik nyilván elég sokan lehetnek) és másfelől csak azokat vették figyelembe, akiknek van bejelentett magyar lakhelye.

Azt a szakemberek is hangsúlyozták (és logikusnak is tűnik), hogy ez a 335 ezres szám nem egyenlő a kivándorlók teljes számával, azaz alighanem ennél többen hagyták el Magyarországot. (A teljes eredeti posztot itt olvashatjátok el.)

2014: Szentes Németországba költözött

Tavaly aztán gyors egymásutánban két érdekes adatsor is megjelent. Először március elején a német statisztikai hivatal (Destatis) jelentése, amely bemutatta a Németországban élő külföldieket nyilvántartó adatbázis legfrissebb adatait.

A határátkelők háromnegyede valamelyik európai uniós tagországból érkezett Németországba, a legnagyobb növekedést a szírek produkálták 40 százalékkal (ez 16 457 embert jelent), utánuk a románok következnek 30 százalékkal (62 372 fő), majd mi, magyarok 26,3 százalékkal (28 216 határátkelő).

Ez a 28 ezer ember nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy olyan, mintha tavaly Szentes úgy, ahogy van, kiköltözött volna Németországba – egyetlen év alatt. (Az előző évben, azaz 2013-ban még „csak” 24 638 magyar döntött úgy, hogy Németországban próbál meg boldogulni, ami egy siófoknyi ember.)

Mi, magyarok egyébként az abszolút számok tekintetében is az élvonalban voltunk a 28 ezer határátkelővel, hiszen csak a lengyelek (77 480 fő) és a románok (62 372) előztek meg minket, akik gyakorlatilag egy szinten voltunk a bolgárokkal (28 069). (További részleteket az eredeti posztban olvashattok itt.)

A másik tavalyi adatsor a TÁRKI és a KSH közös kutatása volt, ami azt állapította meg, hogy az ezredforduló óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező magyar fiatalok aránya. Ez azt jelenti, hogy harmaduk nem vagy nem kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét. Több mint tizedüknél ezt kifejezetten komoly terveket jelent például a külföldi munkavállalást, letelepedést érintően.

A hosszú távú – legalább néhány évig tartó – munkavállalási szándékkal bírók aránya különösen az elmúlt 2-3 évben emelkedett számottevően: a 2010-es 16 százalékot követően 2012-re több mint kétszeresére növekedett.

A fiatalok, ha letelepedést vagy hosszú távú munkavállalást terveznek, akkor az első két helyen Nagy-Britanniát vagy Németországot választják, harmadik az Egyesült Államok. Rövidtávon Ausztria és Németország szerepel a munkavállalási tervekben. (További részletek itt!)

2015: leginkább a fiatalok mennek el

Így érkeztünk el a legfrissebb kutatásig, ami azt állapítja meg, hogy folyamatosan nő a határátkelők száma, tavaly már több mint 31 ezer ember döntött úgy, inkább külföldön próbálja meg folytatni az életét.

Ez csaknem másfélszerese a 2013-mas adatnak. Többéves távlatban az arányok még inkább elgondolkodtatóak, hiszen a 31 500 ember (ez kb. Mosonmagyaróvár lakossága) csaknem hat és félszer annyi, mint 2009-ben.

Míg 2013-ban 21 580-ra tették a tartósan külföldre távozó magyarok számát az egészségbiztosítási és egyéb nyilvántartások alapján, ehhez képest tavaly 46 százalékkal többen, 31 500-an mentek el – írja a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva.

Ráadásul leginkább a fiatalabbak mennek: a határátkelők 44 százaléka 30 év alatti, 77 százaléka pedig még nincs 40 éves. Többségük (54 százalék) férfi, közel kétharmaduk nőtlen. A célországok között Németország, az Egyesült Királyság, illetve Ausztria áll az első három helyen, ami nem meglepő.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a magyar nyilvántartás elég messze áll a pontosságtól, elsősorban a hiányos bejelentések miatt, így a szám még magasabb is lehet. Sőt, alighanem magasabb is, elég csak összevetni a Destatis tavalyi adataival.

A jelek szerint tehát a határátkelés egyáltalán nem lassul, sőt, egyre többen érzik úgy, érdemes lenne külföldön próbálkozniuk. Hogy aztán ennek a gazdasági helyzet, a kilátástalanság érzése az oka, vagy az, amiről már többször is volt szó itt, a blogon is, jelesül, hogy a kitaposott úton könnyebb elindulni, tehát ha van már kint ismerős, rokon, aki át tud segíteni a kezdeti nehézségeken, az érdekes kérdés, amire hátha ti nálam jobb válaszokat tudtok adni. (Az én megoldásom az, hogy valószínűleg több tényező játszik egyszerre közre.)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: statisztika Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr137351782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:47:24

@Mirjam2:
Nezd, en kanadaban elek... ezt ugye tudod.
Itt is gyakorlatilag a jogositvany az ID, amin ugyanazok az adatok vannak (bar feluletesen futottam at), mint a UK jogsin.

Es persze, itt is mindig balhe van a kozponti nyilvantartasbol, de az igazsag az, hogy az egesz vicc.
Az ember legszivesebben a telefonszamaval azonositana magat, ha adot akar fizetni, vagy utlevelet akarna kervenyezni, mert ugye minden infot ossze lehet hangolni.

Es hat ez az igazsag, hogy ossze is hangoljak.
(ha nem tennek, akkor meg ugye az lenne a baj)
Megadod az NI szamot, abbol gyakorlatilag barmit meg lehet tudni rolad. Ha mas nem, az adobevallason keresztul.
Mert ott van ugye lakcim, jogositvany, bankinformacio, azokbol meg gyakorlatilag a fotodat is ki lehet cserelni.

Szoval persze ertem en, hogy az egyen nem akar Big Brother dolgot, de az igazsag az, hogy a Big Brother mar joideje letezik.

Es nem azon mulik, hogy van-e kozponti nyilvantartas, mint Nemetorszagban, vagy sem.
Te semmivel sem vagy 'lathatatlanabb', mint a nemetek.
Legfeljebb ugy erzed. Erre irtam azt, hogy smoke and mirror.

2015.04.10. 00:47:39

@morsels: Igen, azt tudom hogy igazam van mindenben de azert koszi hogy ezt megerositetted :))) (oke, csak vicc volt :))). Egyebkent alapvetoen szubjektiv volt amit eredetileg irtam szoval nem arrol van szo hogy kinek van igaza. Peace.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:52:17

@Mirjam2:
Orulok, hogy ebben egyetertunk.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:58:26

@adg [Au, Darwin]:
En is arra lennek kivancsi.
De gondolom majd ir egy posztot rola.
Elore sajnalom a szakertoket.

:-)

2015.04.10. 01:00:38

@morsels: De, lathatatlanabb vagyok pl. UK-ben mint Nemetorszagban, errol van gyakorlati tapasztalatom, de nem mennek bele mert nem akarom leirni a reszleteket. Viszont nem ez a lenyeg illetve nem is ezt irtam az elejetol fogva. A lenyeg szamomra az hogy nem mindegy, pl. ha van egy fonokod, hogy normalisan es tisztelettel viselkedik veled, vagy uvoltozik hogy 'en vagyok a fonok es azonnal ki vagy rugva ha nem csinalod azt amit mondtam!'. Szelsoseges pelda, de szamomra az utobbinak a megfeleloje az ha 'az allam', ami egy absztrakt dolog, megszabja nekem hogy be kell jelentenem neki hol lehet megtalalni fizikailag, es meg ki is kuld egy rendort - az adofizetok penzebol - hogy ellenorizze, tenyleg ott vagyok-e. Ez egy olyan helyzet amibe en szemely szerint nem szeretnek kerulni. Vannak akik szerint pedig ez egy fantasztikus rendszer es mas orszagokra is ki kene terjeszteni - ebbol latszik amit mindig mondok, hogy nem vagyunk egyformak.

morsels (törölt) 2015.04.10. 01:06:59

@Mirjam2:
Ok.
Igazad van.
(mondjuk jopar dolgot vitatnek abban, amit irtal, de belatom, az csak kotozkodes lenne, szoval...)

2015.04.10. 01:17:43

@Határátkelő:

Haha, szuper! :)

Digger szerintem is érdekes fickó, gratulálok neki,

(Btw. azt nem tudom, ebből hogy lehet színdarabot rendezni. Ő úgy tűnik, mint akinek mindig is mentek a dolgok. Itthon is jól melózott, ottkint is bevállalta, azóta is boldog. Hol itt a bonyodalom, a csúcspont, a feloldás? Ebből a szempontból eddie vagy hinta jobb alapanyagnak tűnik... bár az nem kérdés, hogy digger a jobb arc.)

pamut 2015.04.10. 01:25:25

@diggerdriver: Csatlakozom a gratulálók sorához :)
Meg is nézném a darabot, de máj. 9-én nem leszek Pesten. Azonban ha műsoron tartják még május 2. felében is, akkor meg tudom nézni.

2015.04.10. 01:33:55

@morsels: Mondom ez egy szubjektiv dolog. Nem azt mondom hogy neked vagy masnak igy kell megelni, azt mondom hogy en igy elem meg, es vagyunk meg egy paran. Azert ha lehet valasztani, olyan helyen szeretek elni ahol a tobbseg ugy gondolkodik mint en, pl. UK...

morsels (törölt) 2015.04.10. 01:44:30

@Mirjam2:
Mondom, igazad van.
(namost irhatnam azt, hogy most Saudi Arabian elsz azert, hogy aztan Indiaban elhess, de az megint kotozkodes lenne)
A lenyeg, az, hogy hogyan gondolkodsz es az jobb, mint ahol elsz.

Meg valoszinuleg jobb, mint ahol en elek.
:-)

2015.04.10. 01:57:56

@morsels: Erre mondom hogy szubjektiv. Mindenhol vannak jo meg rossz dolgok, UK-ben is meg pl. Indiaban is vannak dolgok amiket utalok, de osszessegeben szamomra (szamomra!) sokkal tobb pozitiv dolog van. Tudom hogy egy csomo nyugati ember nem akarna itt elni Szaudiban mert kiakasztanak bizonyos dolgok; ezek engem nem vagy nem annyira akasztanak ki, viszont az ilyen Big Brother stilusu dolgok meg kikeszitenek, napi szinten, es nem tudom megszokni oket, ezt keseru tapasztalatbol mondom - mindent megprobaltam de nem ment, idovel csak egyre rosszabbul viseltem. Itt meg mar az elejen sem volt kulonosebb problemam de minel tovabb vagyunk itt, annal jobban megszeretem a helyet.

adg 2015.04.10. 02:11:34

@morsels: Velem is kotekedsz, mate? :DD

M. Péter 2015.04.10. 03:00:44

@labirintus1: Ha csak kötelezettséggel jår, akkor minek rendőrrel ellenőriztetni? Egyébként néhány lehetséges ok hamis cím bejelentesére (a hitelezők elkerülésén kívül): ha a helyi adó nem egységes, akkor jó olyan helyre bejelentkezni, ahol alacsony az adó; gyerek beiskoláztása jó iskolába; belga egészségügyi ellátásra való jogosultság megszerzése vagy megtartása, még ha fizetni is kell érte; állampolgárság megszerzése; adóelkerülés Belgiumban lakás színlelésével, stb.

M. Péter 2015.04.10. 03:09:17

@labirintus1: Ha csak kötelezettséggel jår, akkor minek rendőrrel ellenőriztetni? Egyébként néhány lehetséges ok hamis cím bejelentesére (a hitelezők elkerülésén kívül): ha a helyi adó nem egységes, akkor jó olyan helyre bejelentkezni, ahol alacsony az adó; gyerek beiskoláztása jó iskolába; belga egészségügyi ellátásra való jogosultság megszerzése vagy megtartása, még ha fizetni is kell érte; állampolgárság megszerzése; adóelkerülés Belgiumban lakás színlelésével, stb.

M. Péter 2015.04.10. 03:12:25

@labirintus1: Ha csak kötelezettséggel jår, akkor minek rendőrrel ellenőriztetni? Egyébként néhány lehetséges ok hamis cím bejelentesére (a hitelezők elkerülésén kívül): ha a helyi adó nem egységes, akkor jó olyan helyre bejelentkezni, ahol alacsony az adó; gyerek beiskoláztása jó iskolába; belga egészségügyi ellátásra való jogosultság megszerzése vagy megtartása, még ha fizetni is kell érte; állampolgárság megszerzése; adóelkerülés Belgiumban lakás színlelésével, stb.

KanáriHajni 2015.04.10. 03:23:40

Olyan kicsi ez a Föld! Még kisebb rajta Európa. A legtöbben azon belül költözgetnek. Nem ezért jött létre az eu, hogy ideoda mehessünk benne? Nemsokára úgyis már csak annyi lesz, hogy igen, földlakó vagyok, és te? Hogy lehet kivándorlásként felfogni ilyen piszlicsáré kis mozgásokat, hogy valaki a bolygón belül mondjuk Európából Japánba költözik? Lassan indulnak a kolóniák a Marsra, miközben Mo. még mindig azon pörög, hogy hány magyar él párszáz kilométerre a valaha létezett, ma meg már hálistennek eleve is csak formális országhatároktól? Nőjetek már fel, ti ott, homlokráncolók!
:-)

2015.04.10. 04:15:17

@~~Babette~~: Ezt én értem. Azt nem értem, hogy miért nem költöznek akkor vissza ide. De, mégis tudom. Le kellene adni abból az életszínvonalból, amin jelenleg vannak. Szerintem Mo.-n Cascabel nem tudná azt megcsinálni, hogy 3 hónapig nem dolgozik, mert neki éppen munkaundora van... :)

2015.04.10. 04:18:22

@Mirjam2: A problémáid és/vagy a jellemhibáid elől nem tudsz elmenekülni, hiába mész egy másik országba. De nyilván azért mész, hogy megoldjad a problémáidat. Az, hogy van aki pénzért megy, más meg egy kevésbé stresszes életért, az meg részletkérdés.

2015.04.10. 04:26:15

@tralalala: "Még max. annyit, hogy azoktól, akik hülyére örülték magukat az EU csatlakozáskor, hogy végre a magyarok mehetnek külföldre munkát vállalni (pölö egy bécsi cukrászdába), szánalmasnak és álságosnak tartom az azon való sopánkodást, hogy jaj a magyarok kimennek külföldre munkát vállalni."

A nép szavazta meg. :) A probléma forrása nem az lesz, hogy kimennek, hanem hogy nem feltétlen fognak visszajönni. Mit tud nyújtani egy fiatalnak Mo.?

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 04:50:50

@maxval bircaman szerkesztő: " Szinte minden informatikus így van ezzel: tökéletesen érti az angol szakirodalmat, még írni is tud rendesen, de nem érti a beszélt angolt, s beszélni meg szinte alig tud."

bullshit

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 04:53:07

@tralalala: ühüm, a 2011-es CIA world fact book alapján... cuki :)

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 04:58:52

@Cascabel: "Az meg a legocskabb duma, amit itt a HA-n hangoztatnak sokan, hogy a gyerek jovoje miatt hagytak el Magyarorszagot. Ez martiromkodas, onamitas:( "

francokat, ezek tények. én csak egy vagyok a sok közül aki azt szerette volna, hogy a gyereke ne abban nőjön fel ami most Mo-n van (nem amire te emlékszel) és összeszorított foggal együttélek a ténnyel, hogy közben nekem is sokkal jobb.

az, hogy az általad olyan idillinek nosztalgiázott átkosban hogyan nőttünk fel az nem releváns, az nem a valóság volt, hanem egy gazdasági-ideológiai buborék, ahol nem tanulhattunk meg sok dolgot a valóságról. amúgy nekem pl. szuper gyerekkorom volt az átkosban, se szegények se gazdagok nem voltunk, ahogy a többi milliók sem.
Csak az a rendszer belehalt a saját hazugságaiba, nem véletlenül. Csak te arra emlékszel, mert neked akkor állt még a cerka. Én a legtöbbet a rendszerváltás után csajoztam (életkori sajátosság) de nem hazudom magamnak, hogy milyen frankó volt minden, amikor nem volt az, sőt. Ne hagyd, hogy a nosztalgia a tények fölé kerekedjen.

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 05:19:31

@Shanarey(England) ISTP: "Ja igen, s hogy mennyien mennek el az országból, és mennyien jönnek ez egy igen érdekes dolog, mert netán azt is vizsgálni kellene, hogy az a bizonyos "ember mennyiség" , aki kiment, az pótolható e azzal az "ember mennyiséggel, amely befelé áramlik?

Vagyis ez nem csak darabszám kérdése, hanem tudásszint kérdése is."

így. plusz Mo. elég spec. helyzetben van, mert a legtöbb bevándorló magyar a környező országokból. (szerintem) tehát mondjuk nincs v elenyésző nyelvi akadályok, munkavállalási nehézségek, stb. szóval a mi papíron meg statisztikában mondjuk román állampolgárságú bevándorló, az az esetek többségében magyar. ez a nyugateuróapi államok esetében általában nem így van, nem a sajátjaikat kapják vissza/meg

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 05:28:31

@diggerdriver: "Egyéb "rajongóim" számára is lenne egy üzenetem. Ha a vértolulástól eretvágás szükségességének esete forogna fenn akkor keressenek egy véradó központot hogy életükben egyszer hasznukat vegyék"

yeah.all you really needed is an ego boost and that's for sure

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 05:31:50

@tildy[UK]: " Uk-ben viszont ninc silyen, ahogyan szemelyijuk sincs, es eleg nagy kotottsegnek elnek meg, ha lenne."

azt nem tudom, hogy a kötöttség miatt vagy csak azért, mert azt szokták meg, hogy nincs... a szokás nagy úr. Viszont a britek pl. kifejezetten jó példa arra, hogy lakcímnyilvántartó hivatal nélkül is lehet normálisan éldegélni :)

az amúgy is nagy reveláció minden keleteurópainak, hogy huszonöt különböző papír, kártya, könyvecske, igazolvány és ibolyaszín pecsétek nélkül is vidáman lehet éldegélni, mondjuk egy szál (lakcímmentes) jogsival

2015.04.10. 06:29:24

@Mirjam2:

Teljesen mindegy, hogy Szaúd-Arábiában élsz vagy Indiában vagy az UK-ban, az ma már csak egy illúzió, hogy van lehetőséged elbújni. Ha meg akarnak találni, a drót vagy az F16-os ugyanúgy megtalál a sivatag közepén is, mint a német rendőr a lakcím nyilvántartás alapján. És esélyesebb, hogy a német rendőrt túléled, mint az F16-ost. (Egyébként miért írod mindig Szaudi-nak? Én úgy tudtam magyarul hivatalosan Szaúd-Arábia.)

kék madár 2015.04.10. 07:49:19

@pappito: "yeah.all you really needed is an ego boost and that's for sure"
csak pont az nem fogja erteni akinek szantad?

tanato 2015.04.10. 07:49:32

@Philosoraptor: Sok idő ám 30 év,persze hogy Cascabel máshogy lát mindent. Egy idő után már nem az életszínvonal fontos/persze magasnak kell lennie a színvonalnak ehhez/,hanem a fiatalkori nosztalgia és az emlékek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.10. 07:49:37

@pappito:

Ezek szerint nem láttál elég sok informatikust még.

tanato 2015.04.10. 07:51:26

@Ödenburger [Hu/At]: Szaúd Arábia,de pl. anno 35 éve az összes arab egyetemi társam szaúdinak mondta Arábia nélkül az országnevet mondaton belül,így azután már mi is úgy mondtuk,/Környezet hatalma/

tanato 2015.04.10. 07:58:29

@Ödenburger [Hu/At]: Valamilyen szinten azért jó ha tudja a hatóság merre lehet valakit megtalálni,értem ezalatt a bűnözést és a terrorizmust.Ha nagy az ellenőrizetlenség,a bűnözők és a terroristák könnyebben tudnak mozogni és "dolgozni".Elég mondjuk nekik egy hamis jogosítványt szerezni.
Persze értem én Mirjamot is,mert a lakcímnyilvántartás alapján szedték össze az embereket a holocaust idején,de az ugye sajnos hivatalos állami terrorizmus,bűnözés volt.Azért azon időknek nem szabadna visszajönnie még nyomokban sem,amikor az állam ilyen aljas dolgokra használja fel a szigorúbb ellenőrzést./Legfeljebb ha VOna győz és beilleszti hazánkat Oroszország szövetségi rendszerébe./

kék madár 2015.04.10. 08:12:31

@maxval bircaman szerkesztő:
"Ezek szerint nem láttál elég sok informatikust még."
this will never end

qkuc 2015.04.10. 08:38:41

@pappito: Állítólag Egy Papír Mind Felett lesz, állítólag (szig, tb kártya, adókártya, stb.) ..., :D. Kíváncsian várom, hogy ezt a sok vacakot hogyan fogják eyg darab plasztikra ráhentelni, lehet akkora lesz a kártya, mint egy könyv, :D.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 08:57:15

@labirintus1: uk-ben, szemelyi ? par eve megszuntettek.

www.gov.uk/identity-cards-and-new-identity-and-passport-service-suppliers

@Mirjam2: Kedves mirjam, csakhogy en nem lakcimkartyarol, hanem lakcimregisztraciorol beszeltem, ahogy labirintus is arrol irt Belgium eseten. De ezt ugyis tudod, itt ninc solyan, hogy bebattyogsz a hivatalhoz, vagy online szolsz egy ugyfelbejelenton, hogy itt vagy ott laksz.

PErsze van par hivatal, aminel szolni kell, de ha pl valakinek nincs jogsija, ugymondva nincs hivatali papirja arrol hol lakik.

soad1221 2015.04.10. 08:57:16

@Philosoraptor: irónia/szarkazmus ON ;)
ajánlom @adg [Au, Darwin]: válaszát is, hogy teljes legyen a kép.. :)

2015.04.10. 09:02:22

@Ödenburger [Hu/At]: Sehol nem irtam hogy el akarok, vagy el lehetne bujni, de mindegy. Hihetetlen hogy egyesek szerint az hogy nem szeretnem ha rendor jonne ki a hazamhoz ellenorizni hogy hol vagyok, meg a szomszedok feljelentenek ha nem jelentem be a lakcimemet, az azt jelenti hogy 'el akarok bujni' a hatosagok elol. A ketto kozott nagyon, nagyon szeles skala van. Az orszag nevet azert irom Szaudinak mert igy mondom, a magyar helyesiras jelenlegi szabalyai kevesse befolyasolnak ebben a tekintetben. Ez internetes komment, nem hivatalos ertekezes :)

2015.04.10. 09:07:14

@tildy[UK]: Te is tudod hogy nincsen hivatalos, kozponti lakcimregisztracio, nem? Ezzel kar vitatkozni. Az ID cardot pedig nem par eve szuntettek meg, hanem par eve akartak bevezetni, aztan a kozfelhaborodas miatt gyorsan vissza is vontak a javaslatot. Viszont bevezettek egy idore kotelezo jelleggel az EU-n kivuli bevandorloknak, rajtuk kiserleteztek ki a rendszert; meg ujjlenyomatot is vettek toluk erre a celra, biztosan kellemes elmeny volt nekik. EU-allampolgaroknak onkent lehetett ra jelentkezni egy ideig, erdekes modon senki nem rohamozta meg erte a hivatalokat :)

2015.04.10. 09:11:26

@tanato: Az hogy nincsen kozponti nyilvantartas es nem jelent fel a szomszedod alkalomadtan a 'hatosagoknal' ha feltetelezi hogy nem jelentetted be a lakcimedet, az nem jelenti azt hogy fejetlenseg van es nem tudjak hol vagy. Termeszetesen UK-ben es pl. itt is megtalalnak a hatosagok ha keresnek, szerintem legalabb olyan konnyen mint Mo.on peldaul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 09:15:12

@morsels: valamennyire kovetheto persze, ha szoltal valahol, pl. bankban, vagy hmrc-nel, vagy ha mobilszerodest vettel, ugyanis a credit scorenal is megjelenik. De ott pl nekem 191 cimem van az elmult 5 evre, mikozben laktam harmon.

De az a 191 kb ugyanaz, vagy aprobb elteresek vannak, pl megjelolik a keruletet is, stb. Vagy mas ceg maskepp tartja a n nyilvantartast Flat X helyett X, epuletet ir.

De olyan, hogy bemesz egy helyre, hogy kozpontilag lakcimet modositanal, na olyan nincs.

adg 2015.04.10. 09:18:27

@Mirjam2: Az ujjlenyomattal nem latok nagy gondot. Kell a magyar utlevelhez is peldaul, vagy az usaba belepeshez nem amerikaiaknak, meg sok mas helyen.
Szerintem tobbet er, mint egy hulye kamulakcim nyilvantarto hivatal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 09:21:09

@Mirjam2: persze, de ha visszaolvasol " Uk-ben viszont nincs ilyen, ahogyan szemelyijuk sincs, es eleg nagy kotottsegnek elnek meg, ha lenne.", en pont errol irtam, amire te reagaltal.

De , pont par eve szuntettek meg a national identity cardot, ami egy rovid ideig letezett.
www.flickr.com/photos/zapthedingbat/4500185771/

www.telegraph.co.uk/comment/telegraph-view/8217976/ID-cards-RIP.html

i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01790/id-card_1790880c.jpg

The previous government's attempt to reintroduce identity cards for the first time since 1952 finally bit the dust yesterday, when the Bill to abolish them received Royal Assent. The few thousand cards that people bought voluntarily, in the expectation of a national scheme, will be cancelled within a month. The Government refused to refund the £30 cost, despite pressure from the House of Lords. Ministers argued that this farrago had cost the taxpayer enough without throwing good money after bad.

kék madár 2015.04.10. 09:43:32

@adg [Au, Darwin]: az ujjlenyomat mara eleg kerdeses, egy 5-dollaros kittel lehet hamisitani

tanato 2015.04.10. 09:45:04

@Mirjam2: Ezt azért jó hallani,mert első leírásra,hogy mindenhez elég egy jogsi,elég ijesztő ha pl. a terroristákra gondolok.Persze az itthoni túlszabályozottság sem jó,hiszen ennek ellenére akár évekig ,tízévekig is tudnak bujkálni hamis papírokkal bűnözők.Mindig van erről médiahír,hány év elteltével buknak le körözött személyek,akik itthon bujkálnak.

2015.04.10. 10:03:59

@pappito:
"Ne hagyd, hogy a nosztalgia a tények fölé kerekedjen. "
Normalis emberi tulajdonsag, hogy "csak a szepre emlekezem" :)
Ezzel meg is lehet szivni, mint pl. en kozelmultban: "elugrottam" Torontoba, ahonnan szep emlekeim vannak a 2000-es evek elejerol. De elfeledkeztem az idojarasrol es a varosi forgalomrol: mindketto csapnivaloan kibirhatatlan: az utak minosege rettenetesen rossz, millionyi auto, orulten vezetnek (de meglepoen jol). -6C volt a homerseklet, , csontig hatolt a hideg, majd szetfagytam. En, aki a legutobbi telen a -42C hideget kesztyu nelkul veszeltem at Albertaban (lusta voltam kesztyut venni) Raadasul azt a mondasomat is elfelejtettem, hogy a torontoi teltol csak a torontoi nyar szornyubb: eszmeletlen nagy a paratartalom, ejjel keptelenseg legkondi nelkul aludni, stb. 3 nap utan besokkoltam, kocsiba ultem es meg sem alltam Vancouverig:) De igy vagyok a katonasaggal is: csak a szepre emlekezem, kozben ugy gyuloltem, hogy az ki sem mondhato:)
Azert a magyarorszagi helyzettel tisztaban vagyok, evente jarok haza, neha ketszer is es eleg rendszeresen olvasom a szornyu es erthetetlen hazai hireket. Ha az embernek nem ott kell elni es kizarja a politikat az eletebol, elviselheto hely. Azt vettem eszre, hogy sir mindenki, de egy egyszeru lepest sem tesz az elete jobbitasara. De ezt is megertem, kiegtek, belefasultak az orokos harcba.

2015.04.10. 10:09:47

@Philosoraptor:
"Képmutatás, amit művelsz, szóval te engem ne elemezgessél, meg főleg ne mondd meg, hogy én hogy fogom érezni magamat. "
Te kerdeztel, raadasul engem, szemelyesen, megkaptad tolem a valaszt. Van akkora elettapasztalatom, emberismeretem, hogy le mertem irni azt, amit gondolok rolad a hozzaszolasaid alapjan, szemtol pofaba:) Remeljuk, tevedtem:)

2015.04.10. 10:24:22

@Philosoraptor:
Erre a valaszt el is felejtettem:
"Csak azért, mert te nem tudtál beilleszkedni az országodban, még másnak sikerülhet."
A beilleszkedes erdekes fogalom, mint mar paran emlitettek is itt a poszttal kapcsolatban. Annyit tennek meg hozza, hogy nem kell tovig benyalni annak az orszagnak, ahol elsz, mert befogadott. Kanadaibb vagyok a kanadainal: sokszor jol erzem magam es szeretek is itt elni, jobban ismerem az orszag tortenelmet, mint az itt szuletettek, minden komplexus nelkul beszelem a nyelvet, raadasul helyesebben, mint sok bevandorlo, irok, olvasok, siman elvegeztem egy college-ot, bejartam a fel orszagot, tettem sokat az orszagert, epitettem, nagyon sok kanadai haverom, baratom van, sot voltak kanadai baratnoim is:) Ezert jogom van kritizalni is az orszagot, a politikajat es kritizalom is, ami nem azt jelenti, hogy nem illeszkedtem be.
Uff, en beszeltem:)

2015.04.10. 10:34:04

@adg [Au, Darwin]:
" Az ujjlenyomattal nem latok nagy gondot. Kell a magyar utlevelhez is peldaul, vagy az usaba belepeshez nem amerikaiaknak,"
Kanadaiaknak es egyes mexikoiaknak egyenlore nem kell ujjlenyomat. Ha bevezetnek, nem tennem be az USA-ba a labam, az biztos. De mas orszagba sem, ahova csak ugy lehetne bejutni. Pedig szeretem azt az orszagot, csak szepet es jot tapasztaltam ott (kiveve azt, hogy fizetni kellett a repuloteri csomagszallito cart-okert) :))))

adg 2015.04.10. 10:45:41

@Cascabel: Azt tudod, hogy a magyar utlevelhez is kell?

2015.04.10. 10:55:40

@adg [Au, Darwin]:
Tudom, nekem is olyan van. De nem vesznek minden egyes alkalommal ujjlenyomatot, ha peldaul azzal lepek be mondjuk az UK-be Heathrow-nal. De az iris-t sem fenykepezik le. Ezek a szamomra nagyon megalazo dolgok tudnak lenni:(

adg 2015.04.10. 11:01:41

@Cascabel: Na igen, ebben igazad van, eleg megalazo. Ezert jobb, ha benne van az utlevelben digitalisan. Nem kell vele szorakozni. Igy nem banom, ha az ulevelben van.

Akkor is vasznek az amerikaiak ujjlenyomatot, ha ilyen biometrikus utleveled van, vagy csak anelkul?
Nem jartam meg arrafele sajnos, de nagyon tervben van. Nem fog az ujjlenyomat sem eltantoritani. :)

2015.04.10. 11:02:27

@Cascabel:
Mexikoba meg utlevel sem kell, ha az USA-bol gyalogolok at. Sot, semmilyen papir se:) Egyszer kellett egy pecset valamiert a mexikoi munkavallalasi vizumomba es a mexikoi bevandorlasi tisztviselo ugy elhajtott, hogy nem igaz, amikor bekopogtattam az irodajaba. "Hogy merem en ot zavarni" jeligere:)
(Ellenben a hatartol 100 km-re benn az orszagban kerhetik, de nem kerik altalaban. Oda kotelezo lenne a 6 honapra szolo, 15 dollarba kerulo turistavizum is, de azzal sem foglalkoznak)

qkuc 2015.04.10. 11:13:19

@adg [Au, Darwin]: Hát passz, nekem vettek ugye pár éve, de fogalmam sincs, hogy mindig leveszik-e vagy valahol ezt nyilvántartják. Egyébként nem volt semmi extra, 2 másodperc alatt készen is voltunk vele, nekem sokkal "megrázóbb" volt a vedd le a cipődet és totyogjál át a detektorkapunk a büdös zoknijaidban, :D. Na ja, télen voltunk arrafelé utoljára.

Apu mondjuk rosszabbul járt, ő a 9/11 után repült közvetlenül Floridába, és volt, akit kb kisgatyára vetkőztettek ...

2015.04.10. 11:15:17

@adg [Au, Darwin]:
"Akkor is vasznek az amerikaiak ujjlenyomatot, ha ilyen biometrikus utleveled van, vagy csak anelkul?"
Minden egyes alkalommal vesznek ujjlenyomatot es lefenykepeznek, fuggetlenul attol, milyen utlevele van az embernek ha E-Amerikan kivuli orszagbol erkezik az ember az USA-ba. Erdekesseg: Braziliaban csak az USA allampolgaroktol vesznek ujjlenyomatot az orszagba valo belepeskor:) Bosszubol:)
De azert meg igy is megeri meglatogatni az USA-t, csodalatos egy orszag.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.10. 11:16:02

@diggerdriver:

Az angolok attól, hogy nincsen náluk lakcímkártya szerrű állami listázás, attól még jogilag beazonosíthatónak tartják azt, hogy ki hol lakik.

Csak nem tartják szükségesnek hogy szentelt vízzel Mekka felé fordulva megöntözzék állami pénzen!

A házassági adminisztráció is olyan, hogy a pap vagy kapitány vagy akáki mögírja oszt az úgy van jól!

A magyar államhoz képest azonban az angol nem digitális analfabáta! Akár olyasmit az orrod alá dughatnak, ha kekeckedel, hogy a telefonod google térképe mit mond arról, hogy merre jártál, hányszor mikor!

Az egyik lakótársam olyan helyen dolgozott a rendőrségen, ahol azt az excel táblát vezetik, amibe a small crime listádat gépelgetik szorgalmasan.

Ha csinálsz valami közepesen komoly balhét, menten az orrod alá dugják az összes parkban vagy buszon kibontott sideredet! Néhol videoval!

Teljesen más az információhoz és az államigazgatás szerepéhez való hozzáállásuk!

A szinpadi szereplésedhez külön gratulálok!

2015.04.10. 11:17:29

@tildy[UK]: Ne haragudj de en mar egy ideje UK-ben eltem mikor terveztek bevezetni az ID cardot amirol nagy tarsadalmi vita volt, igy elegge kepben vagyok. Soha nem volt olyan hogy altalanos hasznalatra bevezettek volna, es jo okkal. Lasd en.wikipedia.org/wiki/Identity_Cards_Act_2006

Nemreg Skociaban is felmerult ez, ott sem orulnek neki sokan: www.theguardian.com/uk-news/2015/mar/02/scottish-identity-database-plans-privacy-risk-ministers-warned

2015.04.10. 11:20:36

@Saman: +1, na en is erre gondoltam csak nem tudtam ilyen ertelmesen megfogalmazni.

adg 2015.04.10. 11:21:59

@Cascabel: Mindenkeppen szeretnenk menni, ahogy kicsit szabadabbak leszunk, meg a lehetosegeinkbe is belefer. Van egy csomo rokon is arrafele, meg engem erdekel is nagyon.
Nem sokon mulott, hogy Floridaba koltozzunk, kb nehany napon.
Az ujjlenyomattal meg csak engem szivatnanak, valahogy tulelem majd. Nejem mehetne anelkul is. Puncsos. :)

2015.04.10. 11:24:19

@Cascabel:
En az USA-ba a kanadai utlevelemmel lepek be, azzal nem kell ujjlenyomat. Meg soha sem volt problemam, pedig tobb szazszor voltam ott. De sok kanadait meg utlevellel sem engednek be, ha volt peldaul mar buntetve.

2015.04.10. 11:24:21

@adg [Au, Darwin]: Nem az ujjlenyomattal van a baj, csak annak idejen pl. nem esett jol az akkori nepali elettarsamnak aki tobb mint tiz eve elt es dolgozott UK-ben hogy behivattak egy hivatalba mint egy bunozot es kotelezo jelleggel levettek az ujjlenyomatat es ID kartyat csinaltak neki, mikor UK-ben altalanosan nincs ID kartya, de a nem-EU allampolgaroknak kotelezoen bevezettek mert rajtuk akartak tesztelni a rendszert.

2015.04.10. 11:32:23

@Mirjam2: Egyebkent jut eszembe, az indiaiak nemregen megprobaltak visszavagni a brit kormanynak es bejelentettek hogy indiai turistavizumhoz kotelezo lesz brit turistaknak ujjlenyomatot adni :). Szerencsere meg a bevezetes elott elalltak a tervtol, miutan a turisztikai szervezetek kozoltek veluk hogy kb. zero turistara szamithatnak a jovoben. Nem is az ujjlenyomat zavarta volna a legtobb embert, hanem hogy szemelyesen el kellett volna menni Londonba egy irodaba munkaidoben es sorba allni.

Ugyanez volt a helyzet a nem-EUsoktol vett ujjlenyomattal UK-ben: el kellett zarandokolniuk Croydonba es ott orakig sorban allni hogy ujjlenyomatot adjanak az ID kartyahoz. A legtobb embert ez akasztja ki, nem a teny hogy taroljak a lenyomatokat. Pl. a szaudiaknak is megvannak az ujjlenyomataim, de ok csak elso belepeskor leveszik a repteren, fel percig tart az egesz.

2015.04.10. 11:38:15

@tanato: Ez az egesz 'tudjuk hogy ki hol van' lakcimnyilvantartas mizeria egy pszichologiai dolog. Ezt irtam korabban is, hogy erodemonstracio a kormany reszerol; van akit ez megnyugtat hogy rend es fegyelem van, van akit meg kiborit, mint engem. Valojaban semmi koze ahhoz hogy tudja-e a 'hatosag' ki hol van.

adg 2015.04.10. 11:41:25

@Mirjam2: Ez igy oke, ha cask ugy berendelnek ujjlenyomatra, az eleg taplo dolog.
Tessek levenni a hataron elso alkalommal, aztan azt lehet orizgetni, vagy kartyat gyartani belole, vagy akarmi.

Latod a szaudi haverjaid milyen rendes fiuk? Nem szivatnak ezzel. Legalabb ezzel nem. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.10. 11:44:03

@tanato: érdekes, én akárhány arábiaival találkoztam, mint Arábiát mondott, szaudi nélkül:))

soad1221 2015.04.10. 11:48:19

@Mirjam2: nem hinném, hogy a cél erődemonstráció lenne. sokkal inkább kell munkát adni rengeteg közalkalmazottnak, mert ha hirtelen 1-200 000 elvesztené az egyébként teljesen felesleges munkahelyét, akkor bizony nem biztos, hogy a választásokon jó esélyekkel indulnának, na meg az se lenne sokkal olcsóbb, mert végkielégítéssel és minden mással együtt bizony nem biztos hogy megérné..
kétlem, hogy Mo-n ne lenne bárki is tisztában azzal, hogy a bejelentett cím egy dolog, a bejelentett tartózkodási hely egy másik, a valós lakhely meg sokszor egy harmadik.. aug-szeptember környékén a 20 évvel ezelőtt véletlenszerűen felrajzolt körzetek miatt az iskolák-óvodák beiratkozásánál viccesen megugrik az ilyen ügyintézés. legalábbis egy okmány irodásban így volt néhány éve, gondolom nem kivételes dologról van szó.. :)

wuaaa 2015.04.10. 11:53:49

Ha már UK, szerda óta a kilépésnél is van útlevélellenőrzés és regisztráció. Kapacitás hinyában most még csak minden negyedik kiutazóra van idejük, kb. júniustól azonban már teljes gőzzel fog üzemelni a rendszer. Szóval lehet, hogy a címed nem fogják tudni, de hogy ott vagy-e vagy sem azt igen. És egy szigeten ugyebár... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 12:09:29

@Mirjam2: ne haragudj, lehet , hogy itt eltel, ellenben ha elolvasod a cikket, meg a linkelt identity cardot megnezed, akkor letezett .
Te azt mondtad "Az ID cardot pedig nem par eve szuntettek meg, hanem par eve akartak bevezetni, aztan a kozfelhaborodas miatt gyorsan vissza is vontak a javaslatot."
Mikozben en errol irtam "uk-ben, szemelyi ? par eve megszuntettek.
http://www.gov.uk/identity-cards-and-new-identity-and-passport-service-suppliers"

Sehol nem irtam, hogy ez kotelezo volt!!! Ahogyan azt sem, hogy ALTALANOSAN bevezettek volna korabban, ott van a cikkben is "the few thousand cards that people bought voluntarily" , nem tudom ezen mit nem lehet erteni. Kezdem azt hinni, direkt kotozkodsz valami kitalalt gondolatmeneted menten, ami gyokeresen tok mas mint amit leirok.

Sehol nem irtam pl. a lakcimkartyat , megis sikerult ugy reagalnod, mintha azt irtam volna. ( en a regisztraciorol beszeltem ami Belgiumban van, hogy na ilyen itt nincs, nem pedig a lakcimkartyarol).

2015.04.10. 12:13:20

@adg [Au, Darwin]: Igen, igy van. Lehet hogy ezzel sokak szemeben meg elllenszenvesebbe teszem magam a blogon :), de azt szeretem Szaudiban hogy nem vegzalnak feleslegesen. Ugy van vele az allam is meg tobbnyire az emberek is hogy amig te beken hagysz minket, pl. nem hivod fel magadra feleslegesen a figyelmet, addig mi is beken hagyunk teged, 'live and let live'. Nekem ez az eletszemlelet jon be.

2015.04.10. 12:18:10

@tildy[UK]: Az hogy 'volt ID kartya', az szamomra azt jelentette hogy altalanosan volt, mindenkinek. Ha ugy ertetted hogy letezett egyaltalan, akkor termeszetesen bocs, felreertettelek. Termeszetesen tudom hogy letezett ID kartya, a partneremnek is volt. Felreertettem amit irtal, nem direkt akartam kotozkodni. Az ID kartya tortenetnek UK-ben viszont nem az a lenyege hogy regen volt es eltoroltek, hanem hogy be akartak vezetni altalanos hasznalatra de mivel a kozvelemeny ellene volt, meggondolta magat a kormany es eltoroltek az egeszet.

2015.04.10. 12:22:02

@soad1221: Igen, gondolom ez is szerepel az okok kozott.

2015.04.10. 12:32:55

@wuaaa [nor]:
Ezt az USA-ban es Kanadaban is tervezik bevezetni. Sot, egymas orszagaba telepulnek a bevandorlasi tisztviselok, a kanadai oldalon USA immigration officer fogja ellenorizni a papirokat az USA-ba lepes elott. Ezt mar regota csinaljak par kanadai repteren: pl. Vancouver, Calgary, Toronto, Montreal. Ezt akarjak nehany forgalmasabb kozuti atkelonel is bevezetni, de most mar kanadai tisztviseloket is telepitenek at az USA-ba akik fogjak ellenorizni a Kanadaba valo belepest az USA-ban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.10. 12:35:10

@qkuc: sehogy, ha az adatvédelmi biztoson múlik...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 12:41:04

@Mirjam2: no problem, en ugy ertettem, hogy szimplan letezett. :)

morsels (törölt) 2015.04.10. 12:59:47

@adg [Au, Darwin]:
Mindenkivel.
Meg a loteri kutyaval is.
:-)

qkuc 2015.04.10. 13:01:30

@~~Babette~~: Mintha rajta nem menne át az állami apparátus, ha eszébe jut valami "okos" ötlet ..., :).

Nigro notanda lapillo 2015.04.10. 13:19:26

@diggerdriver: Gratulàlok!

ha jàtszàk mikor legközelebb Magyarorszàgon jàrok, megnézem:)

blackhairlady 2015.04.10. 15:04:59

@Cascabel: Irtam a multkor, hogy a fiam par hete erkezett meg anemzetkozi terminalra Houstonba, es nem kellett fizetni a kocsikert. En is igy emlekeztem, meg is lepodtem amikor fizetoset irtal.

empoftla 2015.04.10. 15:19:43

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, pláne a külfűldre (angol nyelvterületre) költözött informatikusok aztán tényleg nem beszélnek jól angolul (tudvalevőleg magyarul van az interjú, meg mindenki úgy beszél a munkahelyen).

tanato 2015.04.10. 15:26:29

@~~Babette~~: SZaúd-ARábiaiak voltak?

tanato 2015.04.10. 16:28:18

@Mirjam2: Én úgy fogalmaznék,demokratikus államokban örülök a szigorúbb lakcím és egyéb ellenőrzésnek,ott ahol a hatóságok a polgárok mellett állnak,a diktatúrákban,ahol ez visszaélésekre adhat alkalmat/pl. Holocaust,vagy mostanában a lakosság megfigyelése rossz szándékból/azon államokban meg nem örülök neki.Sajnos a dolog pont fordítva működik.

2015.04.10. 17:39:04

@Cascabel: Azért kérdeztem, mert te hatalmas nagy szakértőnek tartod magadat, mintha a kor valami eredmény lenne. Közben meg csak egy állapot. A válaszon nem lepődtem meg, valami hasonlót vártam.... :)))

2015.04.10. 17:44:13

@tanato: A nosztalgiából nem lehet megélni. Ezt Cascabel is tudja. :)

kék madár 2015.04.10. 17:52:56

@Saman:
"ahol azt az excel táblát vezetik" Excel maximum El Salvadorban, Angliaban az adatbazis.

2015.04.10. 18:02:14

@Philosoraptor:
" Azért kérdeztem, mert te hatalmas nagy szakértőnek tartod magadat, mintha a kor valami eredmény lenne."
Tevedni teccik, nem tartom magamat nagy szakertonek, sot! De amit lattam, ateltem, megtapasztaltam (merem allitani, hogy sokkal tobbet, mint az un. atlagpolgar) ugy erzem, feljogosit arra, hogy velemenyt mondhassak. Meg akkor is, ha esetleg tevedek. Amugy megertelek, en is hasonloan velekedtem a te korodban az idosebbekrol:)

2015.04.10. 18:13:03

@blackhair-lady:
De amint irtam is akkor utolag, en nem a nemzetkozi terminalra erkeztem akkor Kanadabol kozvetve, hanem a belfoldire. Ott fizetni kellett erte, ugy emlekszem 3 vagy 5 dollar korul. Le is akartam fenykepezni a cart kiado automatat, de feleslegesnek tartottam ilyen erovel is bizonyitani az igazamat:) Majd legkozelebb, ha arra jarok:) Oktoberben tervezem az ujabb lemenetelt Mexikoba, de nem repulovel, hanem pick up truckkal es utanfutoval. Vegleges lekoltozes lesz remelem:) Sajnos addig sokat kell meloznom, szerencsere munka annyi van, hogy sose fogy el. (Az alacsony olajarak ellenere is, ami a szamomra erthetetlen.)

Shanarey 2015.04.10. 19:20:01

@pappito:

Nem a nyelvtudásra gondoltam, hanem arra hogy ki milyen szakmával a zsebében lép le és a bevándorlóknak milyen szakmai tudása van. Na és a "Magyar nyelven is beszélő bevándorlók többségének, Magyarország csak egy tranzit.

2015.04.10. 19:28:06

@Cascabel: Ennek örülök. Mert más jön le a szövegedből. :)

blackhairlady 2015.04.10. 21:36:41

@Cascabel: Bocs, az elkerulte a figyelmemet, hogy belfoldi terminalra erkeztel. talan az zavart meg, hogy en ugy gondolta, mivel Kanadabol, egy masik orszagbol erkeztel, akkor nemzetkozi terminalon landolsz.
A penzt visszaadja a kocsi ha visszaguritod es odakapcsolod a masikhoz, ugy mint abevasarlo kocsit? mert akkor semmi baj.

KanáriHajni 2015.04.10. 23:25:39

@Cascabel: Te kanadai állampolgárként szoktál mexikóban melózni, vagy..? Úgy vettem észre, magyarként elég nehéz munkavállalói vízumhoz jutni. Vagy van valami titok, ami elkerülte a figyelmem..? Előre is köszi!

M. Péter 2015.04.11. 01:20:26

@Saman: Nem értem, mint jelent az, hogy "sideredet".

2015.04.11. 01:25:04

@KanáriHajni:
Termeszetesen kanadai allampolgarkent dolgoztam Mexikoban, kanadai geofizikai cegnek, amelyik nagy kanadai banyavallalatoknak kutatott. Sajnos a fonokom tavaly nyugdijba ment es eladta a mexikoi reszleget. Igy megszunt az en mexikoi munkam is. Tudnek mas cegeknek is dolgozni, de most eleg hullamvolgyben van a kutatas a rez, arany, ezust vilagpiaci ara miatt, igy kevesebb a munka. Meg ki is oregedtem mar ebbol, bar fizikailag jobban birom a meleget, a hegyen volgyon valo jarkalast, mint sok 20 eves:) Torontoban lett volna eselyem visszamenni a kutatasba, de nem Del-Amerikaban, hanem Afrikaban (Tanzania) lett volna egy 4 honapos melo, amit nem vallaltam. Nem rajongok Afrikaert, sot!
Nekunk kanadaiaknak konnyu munkat vallalni Mexikoban, a NAFTA miatt. De csak kanadai cegnek eri meg dolgozni, a mexikoiak nem tudnanak megfizetni. Ceget is konnyu alapitani ott, meg europaiaknak is. Ahol most nyaraltam, egy kis halaszfaluban, a legtobb etterem, pizzeria, szalloda, surfing rentals, stb olasz, francia, nemet vagy holland tulajdonban volt. De ez van nagyobb udulohelyeken is, kulonosen Cancun es kornyeken van sok europai vendeglato es kereskedelmi kisvallalkozas. Van magyar, aki tud segiteni ilyen cegek letesiteseben, ismeri a jogszabalyokat, lehetosegeket. A HA-re is irt mar posztot. Az, hogy magyar valaki, nem hatrany, sot. Nagyon tisztelik az europaiakat, jobban, mint az amerikaiakat.

M. Péter 2015.04.11. 13:21:46

@diggerdriver: A DVLA-nak be kell jelenteni a lakcímváltozást, az elmulasztásáért max. 2500 font büntetés járhat.

M. Péter 2015.04.11. 13:27:57

@wuaaa [nor]: Az ír-északír határon továbbra sincs semmi ellenőrzés. Saját hajóval is szabadon el lehet vitorlázni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.11. 16:54:44

@M. Péter:
Igen, de csak járHAT. Nekem évekig nem volt átjelentve sőt a régi lakcímmel adtam el.

tralalala 2015.04.17. 15:45:21

@pappito: Egyrészt nem 2011 hanem 2014, másrészt itt egy csomó másik forrás is van itt:
@tralalala:
tralalala 2015.04.09. 18:32:35

de ha hitelesebb forrást adnál a magyar migrációs rátára, megköszönném.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása