oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 09. 06:50,  Határátkelés hosszú, tömött sorokban 381 komment

2015. április 09. 06:50 Határátkelő

Határátkelés hosszú, tömött sorokban

Ti is többen megosztották itt, a blogon a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készült felmérést, ami szerint tovább gyorsul a határátkelés Magyarországról, tavaly például már közel másfélszer annyian hagyták el az országot, mint egy évvel korábban.

repuloter_tomeg.jpg

Tudom, nem rajongtok a hasonló statisztikákért, de nem tudtam megállni, hogy egy kicsit részletesebben is beszéljünk a számokról, különös tekintettel arra, hogy két éve és tavaly ilyenkor is volt egy hasonló poszt, így reményeim szerint valamilyen folyamat azért az írás végére kirajzolódik majd – ti pedig utána megmondhatjátok a tutit.

2013: minden tizedik család érintett

Mielőtt a legfrissebb adatokról beszélnénk, nézzük tehát meg, mi volt a helyzet 2013 tavaszán. Akkoriban két, egymástól független felmérés is napvilágot látott (a GKI tanulmánya és a KSH adatsora), lássuk, mit is olvashattunk ki belőle!

A GKI Gazdaságkutató Zrt. ezer fős reprezentatív felmérése szerint a felvétel idején adott pillanatban 250 ezer ember dolgozott legalább fél éve külföldön, ami a teljes munkakorú népesség valamivel több, mint 4 százaléka.

Akkor a háztartások 9 százaléka volt érintett, azaz nagyon durván leegyszerűsítve, minden tizedik magyar családban volt olyan családtag, aki külföldön dolgozott.

(Az összehasonlítás végett: egy 2010-es Kopint-TÁRKI felmérés akkor 60 ezer főre becsülte a tartósan külföldön dolgozók számát, azaz 2013-ra négyszeresére nőtt a határátkelők száma.)

Szintén egy 2013-mas KSH-felmérés (a Népességtudományi Kutatóintézet végezte a minden korábbinál pontosabb kutatást) szerint az állandó magyar lakhellyel rendelkező 18-49 éves magyar állampolgárok 7,4 százaléka tartózkodott 2012 és 2013 fordulóján tartósan külföldön, ami 335 ezer főt jelent.

Ez voltaképpen durvább adat, mint a GKI száma, hiszen egyfelől itt egy szűkebb korcsoportot vizsgáltak (értelemszerűen nem szerepelnek benne például a gyerekek, akik nyilván elég sokan lehetnek) és másfelől csak azokat vették figyelembe, akiknek van bejelentett magyar lakhelye.

Azt a szakemberek is hangsúlyozták (és logikusnak is tűnik), hogy ez a 335 ezres szám nem egyenlő a kivándorlók teljes számával, azaz alighanem ennél többen hagyták el Magyarországot. (A teljes eredeti posztot itt olvashatjátok el.)

2014: Szentes Németországba költözött

Tavaly aztán gyors egymásutánban két érdekes adatsor is megjelent. Először március elején a német statisztikai hivatal (Destatis) jelentése, amely bemutatta a Németországban élő külföldieket nyilvántartó adatbázis legfrissebb adatait.

A határátkelők háromnegyede valamelyik európai uniós tagországból érkezett Németországba, a legnagyobb növekedést a szírek produkálták 40 százalékkal (ez 16 457 embert jelent), utánuk a románok következnek 30 százalékkal (62 372 fő), majd mi, magyarok 26,3 százalékkal (28 216 határátkelő).

Ez a 28 ezer ember nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy olyan, mintha tavaly Szentes úgy, ahogy van, kiköltözött volna Németországba – egyetlen év alatt. (Az előző évben, azaz 2013-ban még „csak” 24 638 magyar döntött úgy, hogy Németországban próbál meg boldogulni, ami egy siófoknyi ember.)

Mi, magyarok egyébként az abszolút számok tekintetében is az élvonalban voltunk a 28 ezer határátkelővel, hiszen csak a lengyelek (77 480 fő) és a románok (62 372) előztek meg minket, akik gyakorlatilag egy szinten voltunk a bolgárokkal (28 069). (További részleteket az eredeti posztban olvashattok itt.)

A másik tavalyi adatsor a TÁRKI és a KSH közös kutatása volt, ami azt állapította meg, hogy az ezredforduló óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező magyar fiatalok aránya. Ez azt jelenti, hogy harmaduk nem vagy nem kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét. Több mint tizedüknél ezt kifejezetten komoly terveket jelent például a külföldi munkavállalást, letelepedést érintően.

A hosszú távú – legalább néhány évig tartó – munkavállalási szándékkal bírók aránya különösen az elmúlt 2-3 évben emelkedett számottevően: a 2010-es 16 százalékot követően 2012-re több mint kétszeresére növekedett.

A fiatalok, ha letelepedést vagy hosszú távú munkavállalást terveznek, akkor az első két helyen Nagy-Britanniát vagy Németországot választják, harmadik az Egyesült Államok. Rövidtávon Ausztria és Németország szerepel a munkavállalási tervekben. (További részletek itt!)

2015: leginkább a fiatalok mennek el

Így érkeztünk el a legfrissebb kutatásig, ami azt állapítja meg, hogy folyamatosan nő a határátkelők száma, tavaly már több mint 31 ezer ember döntött úgy, inkább külföldön próbálja meg folytatni az életét.

Ez csaknem másfélszerese a 2013-mas adatnak. Többéves távlatban az arányok még inkább elgondolkodtatóak, hiszen a 31 500 ember (ez kb. Mosonmagyaróvár lakossága) csaknem hat és félszer annyi, mint 2009-ben.

Míg 2013-ban 21 580-ra tették a tartósan külföldre távozó magyarok számát az egészségbiztosítási és egyéb nyilvántartások alapján, ehhez képest tavaly 46 százalékkal többen, 31 500-an mentek el – írja a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva.

Ráadásul leginkább a fiatalabbak mennek: a határátkelők 44 százaléka 30 év alatti, 77 százaléka pedig még nincs 40 éves. Többségük (54 százalék) férfi, közel kétharmaduk nőtlen. A célországok között Németország, az Egyesült Királyság, illetve Ausztria áll az első három helyen, ami nem meglepő.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a magyar nyilvántartás elég messze áll a pontosságtól, elsősorban a hiányos bejelentések miatt, így a szám még magasabb is lehet. Sőt, alighanem magasabb is, elég csak összevetni a Destatis tavalyi adataival.

A jelek szerint tehát a határátkelés egyáltalán nem lassul, sőt, egyre többen érzik úgy, érdemes lenne külföldön próbálkozniuk. Hogy aztán ennek a gazdasági helyzet, a kilátástalanság érzése az oka, vagy az, amiről már többször is volt szó itt, a blogon is, jelesül, hogy a kitaposott úton könnyebb elindulni, tehát ha van már kint ismerős, rokon, aki át tud segíteni a kezdeti nehézségeken, az érdekes kérdés, amire hátha ti nálam jobb válaszokat tudtok adni. (Az én megoldásom az, hogy valószínűleg több tényező játszik egyszerre közre.)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: statisztika Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr217351782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 07:17:21

Kiváló hírek ezek. Súlyos szellemi tőke többlet ez Mo. számára.

adg 2015.04.09. 07:54:28

Ugy tudtam, hogy a fideszes statisztikai hivatal mindig hazudik. Most akkor hiszunk nekik?
Vagy csak akkor hazudnak, ha pozitiv eredmenyrol szamolnak be?
Nehez ez, nem is tudom mit gondoljak. :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 07:57:03

Én amin midíg megdöbbenek hogy mennyire más az elhagyott országhoz való hozzáállása különböző nemzeteknek.

adg 2015.04.09. 07:58:02

Amugy amig nincs mindenkibe csip epitve, soha nem fogjak pontosan tudni, ki hol van.
Legfeljebb kis onallo szigeteken, ahova nem lehet csak ugy bemenni minden papir nelkul. Mondjuk ausztralia, japan, ilyesmi. Ok tudjak, ki van bent, meg miota. Eu-n belul eselytelen pontos statisztikat hamisitani.

fhdgy 2015.04.09. 07:59:43

46 %-os növekedés egy év alatt? Mit csodálkozunk? Magyarország jobban teljesít!!! De ennyire???

Golf2 2015.04.09. 07:59:44

A vezetést ez nem zavarja úgy látszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 08:20:20

@Golf2:
A gőzt le kell engedni valahol.
Másrészt akik elmennek nem Fidesz szavazók.
Hogy KIK mennek el annak a hatása majd sok év múlva látszik amikor a mostani polgarnitúra Hawai vizeiben áztatja a tökeit.

wuaaa 2015.04.09. 08:21:22

"Többségük (54 százalék) férfi, közel kétharmaduk nőtlen."

Ez meglepett mondjuk. A többi adat nem igazán. Remélem idén még többen lesznek. Ezért támogattam ezt a blogot, hogy az is tudjon honnan reményt és infót meríteni, aki kint lévő rokon/ismerős híján máshonnan nem tud. Mindenkiért kár, akinek a rendszer bűneiért kell bűnhődnie.

soad1221 2015.04.09. 09:00:19

@maxval bircaman szerkesztő: ezt nem értem, miért jó hír ez?
hol van a szellemi többlet? vagy arra célzol, hogy majd visszajönnek, és úgy lesz szellemi többlet?

egyébként igen, ebbe több tényező is belejátszik.. :)

soad1221 2015.04.09. 09:10:35

@adg [Au, Darwin]: globálisan nézve ez is pozitív egyébként.. kialakul egy jó kis szakember hiány, az elkezdi feltornázni az itthon maradottak fizetését, ami meg húzza majd magával a többit... mindössze, olyan 10-15 év kérdése :)
vagy kevesebb.
vagy több.
szóval minél több ember megy ki, annál hamarabb fogunk röhögni mi is az osztrákokon.. :)

Hari Seldon 2 2015.04.09. 09:12:30

@soad1221:
Talán Bulgáriába visszamennek?
Szerintem oda sem.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 09:17:26

@soad1221:

Igen, pont erre gondoltam.

Egy rész hazamegy.

Más rész nem, de időnként ők is hazalátogatnak, s ismerőseiknek, rokonaiknak átadnak új ismereteket.

BG erre kiváló példa.

Az átlagember JOBBAN tájékozott a nyugati életről, mint Mo-on. Az ok a hatalmas migráció.

Míg Mo-n sokan végletekbe esnek, azaz vagy mindent fekete színben látnak nyugaton (lásd Hintát, aki szerint a nyugati átlagfizetés kb. éhbér), vagy mindent istenítenek (mint az átlag ballib kommentelő), BG-ban az átlagembernek meglepően reális képe van a nyugatról. S ez tényleg megdöbbentő annak fényében, hogy 25 éve az átlagbolgár szinte SEMMIT nem tudott a nyugatról, azaz az átlagmagyarnál is irreálisabb elképzelézei voltak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 09:17:30

@Hari Seldon 2:

Egyharmad marad kint.
Egyharmad visszamegy.
Egyharmad meg oda-vissza megy,

Hari Seldon 2 2015.04.09. 09:25:36

@maxval bircaman szerkesztő:
Ha, és amennyiben 1/3 1/3 arány, akkor is "csak" a harmaduk megy vissza, ami elég kevés a fejlődéshez.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 09:44:21

@Hari Seldon 2:

Az anyagiak alapja a szellem. A tudás sokszor többet ér minden másnál.

új élet kezdetén 2015.04.09. 09:44:21

@maxval bircaman szerkesztő: ujabb sktulya: ' vagy mindent istenítenek (mint az átlag ballib kommentelő)'. Szerintem valtoztass Nicket: pl. Hozzaszolasgeneratot/kihuzom a gyufat/bicskanyigato/vigyazat,jovok, stb.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.04.09. 09:58:04

@maxval bircaman szerkesztő: "Kiváló hírek ezek. Súlyos szellemi tőke többlet ez Mo. számára."

+1

Jo latni hogy a magyar emberek egyre kivancsiabbak es kilpenek vegre a vilagba. Nem lenne rossz ha peldaul az egyetemi kepzesekben is kotelezoen lenne egy vagy ket felev kulfold.

adg 2015.04.09. 10:00:58

@soad1221: jaha, ez igaz. Lehet, hogy csak erre varnak az ottthonmaradottak. Nagyon fifikas nep a magyar. Direkt megvarja, mig elfogy a sajat konkurenciaja, akkor aztan jol felverik a fizeteseket, csak hogy tudjanak rohogni a sogorokon. :)

adg 2015.04.09. 10:05:33

@Flamy: lassan megvalosul. Az en idomben meg alig volt az egyetemen egy-ket ufo, aki kulfoldon toltott egy felevet, vagy kettot. Ma mar ez sokkal konnyebb es altalanosabb jelenseg.
Akiben megvan a kivancsisag, ma mar megteheti. Ha makja van, meg penz sem nagyon kell hozza.

qkuc 2015.04.09. 10:10:47

@Flamy: Még a hazai szakmai gyakorlat sem kötelező ...

nemor 2015.04.09. 10:22:26

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt úgy érted, hogy a hülyék mennek el? Mert a mondat ezt jelenti. Tőketöbblet amúgy egy szó:-)

labirintus1 2015.04.09. 10:22:27

Szerintem, ez nem biztos, hogy ennyire nőtt, inkább ennyivel többen szóltak, hogy elköltöztek.

Egyrészt úgy tűnik, hogy aktívabb a NAV/OEP az ellenőrzésben, másrészt meg jobban ismerik a szabályokat a távozók. Mostmár tényleg mindenkinek van olyan ismerőse, aki elköltözött, ezért többen tudják hogy pl. be kell jelenteni, ha az ember máshol fizet TB-t.

Szóval simán lehet, hogy csak a statisztika minősége lett kicsit jobb.

Határátkelő 2015.04.09. 10:24:45

@labirintus1: Simán ez is benne lehet, ugyanakkor a statisztikák (éppen a dolog természeténél fogva) nagyon ellentmondásosak, hiszen elég eltérő adatokat jeleznek a német vagy brit kimutatások. Mert ugye bejelentkezni mindenképpen be kell, míg kijelentkezni nem mindenki jelentkezik ki. Szóval a kép elég zavaros, de a helyzet az, hogy (mint @adg [Au, Darwin]: is írta) igazán pontos számokat valszeg soha nem ismerünk majd meg.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.04.09. 10:27:16

@adg [Au, Darwin]: Igen, az Ersamus program az egyik legjobb dolog ami MO-val tortenet az utobbi evekben. Utolag mar nagyon sajnalom h anno nem jelentkeztem ra... Mind1, most bepotolom ;)

Flamy (fat cat wannabe) 2015.04.09. 10:30:11

@qkuc: Hat latszik hogy nem en vagyok hatalmon. Nekem amugy anno kotelezo volt a szakmai gyakorlat (BME), de tudom hogy nem mindenhol igy van.

Sanz 2015.04.09. 10:35:31

Én a statisztikák kapcsán leginkább a nettó migrációra lennék kíváncsi. Mert az egy dolog, hogy 31000 ment el, de mennyi tért közben vissza?
Mert az én tapasztalataim szerint 50% egy éven belül visszatér, további 10-20% 3 éven belül. Szóval a nettó kivándorlás - még ha nem is 31000 távozóval számolunk, hanem mondjuk 50000-rel - valószínűleg kevesebb, nettó 15-20 ezer ember távozhatott.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 10:43:37

@nemor:

Nem hiszem, hogy lenne ilyen összefüggés. Mindenféle emberek vannak az elmenők között.

fhdgy 2015.04.09. 10:43:37

@Határátkelő: Ha a statisztikák nem is elég pontosak, akkor is mondhatjuk azt, hogy a tendencia elfogadható. A 46 %, ha veszek egy hibahatárt, hogy 40 % vagy 52 % ( plusz minusz 6 % ) így is úgy is, beszédes. Különben is, mindenki érezheti a saját környezetében is, hogy egyre többen és többen húztak már el, és érezhető az is, hogy hányan vannak, akik komolyan tervezik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 10:58:56

@Sanz:

Az emberek nagy része nem tud alkalmazkodni szülőhelyén kívül.

1956-ban az elment 300 ezer emberből visszament 100 ezer! Pedig akkor valóban a jólétből mentek vissza a szegénységbe, a polgári demokráciából a marxista diktatúrába, azaz nem az volt, mint most, hogy a fő ok a háromszoros fizetés nyugaton, s más semmi. Ráadásul aki 1956-ban hazament, ezt annak tudatában tette, hogy nem lesz esélye meggondolnia magát később. S mégis viszament egyharmad.

London2009 2015.04.09. 11:43:06

@Sanz: @maxval bircaman szerkesztő: Ezzel teljesen egyetertek. Pontos szamokat ugye nem tudunk, de en is azt gondolom, hogy legalabb a hataratkelok fele hazater par even belul. Azok kozul akikkel 6 evvel ezelott talalkoztam, baratkoztam mar senki sincs itt. Jonnek mennek a magyarok. Van abban valami amit Max mond. Keveseknek sikerul a valodi beilleszkedes a szulofoldjen kivul. Az is igaz, hogy a magyarok leginkabb a magasabb fizetes miatt jonnek ki. Azzal is egyetertek, hogy altalaban nem a kepzett magyar vandorol ki. A nyelvtudas vagy relevans tapasztalat hianya miatt sokszor a kepzett magyar is gyengebb munkahelyen, alacsonyabb fizetessel kenytelen megelededni. Aztan par ev utan rajonnek, hogy nem tudnak ebbol a helyzetbol kitorni es a minimalbertol kicsivel magasabb fizetes meg epp a semmire eleg. Elvegetalnak par evig, aztan beletorodnek, hogy nem tudnak jobb korulmenyeket teremteni maguknak es hazamennek. Legalabbis Londonban en ezzel talalkozom folyamatosan.

labirintus1 2015.04.09. 11:58:14

@Határátkelő: Szerintem, sokat javíthatna a statisztikákon, ha helyre raknák a lakcímnyilvántartást.

Mai formájában teljesen értelmetlen a lakcímkártya, mert csak az nem derül ki belőle, hogy hol lakik az illető. Belgiumban mindenki ott van regisztrálva ahol tényleg lakik. És azt hogy ott lakik-e ellenőrzi a rendőr, a bejelentés pedig a lakás tulajdonosának a felelőssége.
Ez nem keletkeztet igazából semmilyen plusz jogot. Csak egy adat, hogy tudják, ki merre található.

Ha Magyarországon is így lenne, akkor elég hamar kiderülne, hogy valaki elköltözött.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.09. 12:00:44

Korábban a hivatalos statisztika és a valóság közötti feszültséget az jelezte, hogy a külföldön kikért adószámok mennyisége, ami a próbálkozók arányát jól jelzi az ha jól emlékszem hatszorosa volt annak az adatnak, amit a KSH vajákosok az adóhivatal mondjuk ügyfélkapun lévő "külföldre távoztam" linkjéből kiolvasnak.

Arra nemigen vállalkozik komoly kutató, hogy a "walaha megpróbálta" és a "hatökörrel se lehetne haza vontatni" csoport között használható fogalmakat alkosson és kimondjon értelmes számokat!

Ez a cikk is totál gáz módszertanilag. Nem mondja meg, hogy az egy év alatt kirepültek tavalyi /azaz pontosabban a legutóbb napvilágot látott/ bejelentetten "elemegyek" adatból hogyan vonta le a kumulált nagybecslést! Mitől 350.000 vagy félmillió a kivándoroltak száma?

Fel kellene állítani akár civil alapon egy olyan kérdéssort, ami jól mutatná az egyes szegmenseket! A statisztikák léteznek, max a posztmodern boszrokányüldözés és könyvégetés eszközeivel élő ideológus érdekcsoport megnehezíti hogy az emberek hozzá férjenek a rálátáshoz szükséges adathoz!

2 hete találkoztzam egy blogger civil aktivista cikkjével, aki átlagbér ügyben arra lett figyelmes, hogy hiába tanítják a statisztika tantárgy első 25 percében, hogy a bér esetében a módus nem releváns átlagszámítás és az az a tipikus eset, amikor a medián átlagszámítást kell használni /különben nem látunk semmi értelmeset, használhatót/, a mi drága arany baba cukorka KSH-nk erről még sose hallot. Mi magyarok nem hiszünk abban, hogy a KSH-ban olyan figurák kellene hogy dolgozzanak, akik láttak már olyan embert, aki beszélt statisztikussal. Kiderült, hogy a mediánt ki lehet kérni, de a KSH-tól nem! A Munkaügyi Hivatal kiadja ha megfenyegetjük, hogy beperüljük a bíróságon azügyben, hogy ez közérdekű adat-e! Az osztrák KSH eleve a mediánt írja ki a honlapjára ugyan is ott egy ember látott már olyat, aki beszélt statisztikussal szóltak nekik, hogy ez hogy kéne!

Lehetne tudni adószám alapú statisztikákat? - Lehetne tudni, hogy ha egy csoportnak eltűnik az SZJA adózása és nem regisztrálják munkanélküliként és nem hal meg, akkor ezek hányan vannak? Akár korosztályonként?

Hányan léptek ki évente az adózók köréből? Ezek közül hányan aktivizálódnak? Mennyi ideig reaktiviálódik az adózásuk? Hányan léptek ki úgy hogy azóta egy vasat nem fizettek Mon SZJA és TB formájában?

Magyarországon 4 millió körüli a dolgozók száma. Ha ebből ment el félmillió, akkor mi van?

Magyarországon kétmillió ember dolgozik a piaci oldalon! A nyugdíjasok ennél többen vannak kb. 200.000-rel.

Hányan mentek el ebből a csoportból?

Gyakorlatilag egy sokkhatás érte a magyar gazdaságot és életvilágot!

Mi most azügyben tapogatózunk, hogy fel akarjuk-e fogni, hogy mi történt velünk!

Egyenlőre ez nem biztos!

Ameddig nincsenek kérdéseink, addig én nem hiszem el a magyaroknak hogy látni akarnak! Szerintem szokás szerint az elfojtókájukat akarják turbóztatni!

Na indulhat a brainstorming!

Nyitó kérdés:

ÖN SZERINT MILYEN LÉTEZŐ ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPHATNÁK TISZTÁBB KÉPET A KÜLFÖLDÖN DOLGOZÓK MÉRTÉKÉRŐL?

Határátkelő 2015.04.09. 12:04:27

OFF

Bocs, hogy pont én offolok, de nem tudom megállni, hogy ezt ne mutassam meg nektek. :))))

hataratkelo.com/szuperszenzacio-diggerbol-szindarab-lett/

ON

pasztasuta 2015.04.09. 12:13:49

@Határátkelő: wow nem semmi.. gratu diggernek!

Sanz 2015.04.09. 12:17:52

@London2009: Mit jelent az, hogy valaki nem tudott beilleszkedni? Ezt azért kérdezem, mert számomra ez egy kicsit megfoghatatlan fogalom, mert nem igazán tudom, hogy más mit ért ez alatt (nekem van egy definícióm, de előbb meghallgatnám másét).

Én egy hármas bontást figyeltem meg az ismerettségi körömben a UK-ban menés/maradás kapcsán:

1. 50% éven belül hazatérő alacsonyan képzett (túl nehéz az új élet, ezért inkább visszatér / nem lett munka és elfogyott a pénz)
2. 20% magasan képzett ingázó (2 évet dolgozik itt, hazatér, aztán mégsem érzi jól magát, visszajön, aztán tovább harmadik országba, stb.)
3. 30% tartósan letelepedő alacsony / magasan képzett (lesz új partner itt / ide szül gyereket, stb, és így a maradás mellett dönt).

firg_firg 2015.04.09. 12:26:54

"Többségük (54 százalék) férfi"

Maradjunk annyiban, hogy kb fel ferfi fele no. En ezt a + 4%ot nem erzem akkor szamottevo ferfitobbsegnek.

Az se meglepo hogy a tobbseg egyedul megy ki. Csalad elott konnyebben ugral az ember. A masik gyakori dolog, hogy a ferfi elore megy alapozni, majd a csalad kesobb koveti ha mar minden OK.

csillagközi romboló 2015.04.09. 12:32:16

@London2009: A beilleszkedés akkor sikerül, ha tesznek is érte. Az én tapasztalatom az, hogy (német) nyelvtudás nélkül kijönnek az emberek (vagy alig-alig beszélnek), mert ugye itt minden olyan jó lesz ... Aztán: magyar "tányéros tv", magyar adások, minden magyar, nyelvtanulás nincs, mert az olyan fárasztó, meg a német nehéz ...
És ezzel szemben én megkapom, hogy :
- nekem könnyű (hiszen középszinttel jöttem és azóta is fejlesztem)
- én mindig szerencsés voltam állás terén (persze, még a jobban fizető képzettséget igényló munkákhoz is kell a nyelvtudás)
- én olyan izé vagyok, mert nem akarok menni segíteni elintézni ezt-azt, stb. (igen, kissé unalmas, hogy itt van valaki 1-2-3 éve, és alap dolgokat nem tud elintézni)
Szóval vessetek a mókusok elé, de az emberek többsége lottóként gondol a kiköltözésre - vagy bejön, vagy nem.

És amit látok a környezetemben: románok, bosnyákok (ezeket látom) kijönnek úgy, hogy előtte otthon tanfolyamra jártak, vagy úgy, hogy keveset tudnak, de itt rögtön nyelvtanfolyamra íratkoznak saját pénzen !
Szóval a külföldi beilleszkedés sok-sok munka folyománya. Aki ezért nem tesz, az hazárdőr lesz, aki mindig vágyik a szülőföldre, és egy idő után megy is, hiszen összegyűjtött egy kis pénzt, és otthon ugye minden jobb lesz ...

London2009 2015.04.09. 12:38:38

@Sanz: Az a beilleszkedni nem tudo, akinek nem alakul ki: 1. Stabil barati kor 2. Fix parkapcsolat 3. Megfelelo munkahely.

Ez a harom dolog a meghatarozo az emberek tobbsegenek az eletben. Ha valaki nem veszi magat korul baratokkal, nem lel tarsra illetve nem talal igazan jo munkat, az nem fog maradni.

P.Elliot 2015.04.09. 12:40:31

@Határátkelő: En nagyon nem csodalkozom. A blogja rendkivul jo szerintem. Az elethez valo hozzaallasa peldamutato. A pasas jol fejezi ki magat, okos, erdeklodo, amikor eloszor olvastam akkor nem hittem el hogy csak melos. Sok diplomas nem ir igy, nem ilyen erdeklodo, dolgok moge nezo. Csak gratulalni tudok neki hogy mas is felfigyelt ra hogy nem mindennapi jelenseg a maga kategoriajaban. Ha valamit tudtok hogy hol lehet olvasni a darabrol, vagy latni belole legalabb reszleteket, azt hiszem nagyon megkoszonnenk.
Egyebkent en is a blogjatol jutottam ide mert kivancsi voltam hogy hol beszelget meg ez a ficko es miket ir.
Muszaj nevetnem rajta, marmint a tenyen hogy lekorozott mindenkit, szindarab szereploje lett. Oriasi! Gratula Digger!

London2009 2015.04.09. 12:50:35

@csillagközi romboló: Egyetertek.
Erre pont most lattam egy hasonlo peldat. Ket fiatal srac, informatikusok. Egy rakat penzt keresnek, de alig varjak, hogy hazakoltozhessenek. Egy haz arat szeretnek osszegyujteni. 3 evig fognak maradni es addigra meg is lesz a penz. Ezt en megertem es tiszteletben is tartom. De ugy elnek itt mint ket szamuzott. Semmi nem erdekli oket, muzeum, szinhaz, koncert, kirandulas, semmi. Itt Londonban minden rossz, hulyek az emberek, bezzeg otthon! Egy csomo dolgot mondtam nekik, hogy menjenek ide oda, latogassak meg, utazzanak el stb. De ez ugye mind penzbe kerul! Azt pedig nem lehet, mert akkor mibol lesz a haz a csaladnak? (persze baratno sincs egyelore, de gondolom az csak reszletkerdes) Alapveto dolgokkal nincsenek tisztaban. Olyan koztudott dolgokra gondolok, amit egy London utikonyv elolvasasa utan tud az ember. Angolul kozepfoku szinten elnyekegnek, de ennyi. Legalabb hasznalnak nyelvtanulasra az idot! Ah, dehogy! Minek? Sokaig probaltam oket buzditani, hogy menjenek, bulizzanak, lassanak. De maradt nekik a Skype, meg az a par magyar ember tarsasaga akit itt megismertek. Ugyhogy mar feladtam. Inkabb elkerulom oket. Nem tudok az ilyenekkel mit kezdeni. Mondjuk nekik teny, hogy sokkal jobb lesz otthon es ok valoban a "beilleszkedni nem akaro es emiatt keptelen" hataratkelo kategoria.

P.Elliot 2015.04.09. 12:51:01

@csillagközi romboló: A beilleszkedes valoban csak akkor lehetseges ha tesznek erte. Es ha az illeto beleolvad a befogado orszag szokasaiba is es felveszi maganak. Itt Usaban az a baj a beilleszkedni nem tudokkal hogy szinte kizarolag csak magyar korokben forognak, magyar barat, meg lakast is magyartol vesz ki, azoknak dolgozik mert hogy nem tudja a nyelvet holott akkor tudna jobban ha amerikainak dolgozna rogton mert ugy jobban ragad ra.
Volt itt egy magyar csalad a multban, a no nem egy buta no de leragadt a magyar dolgoknal, vagy 20 evi ittlet utan sem tanult meg angolul, nem is tudom hogy csinalta, ovono volt, / itt is a magyar szervezetnel/. Vegul nyugdijban hazamenekultek mert teljesen kikozositettnek erezte magat itt, ahelyett hogy egy angol tanfolyamra iratkozott volna be.
Es nem csak o! Nagyon sok hazatelepulonek nyelv problemaja volt itt, alig vagy sehogy nem beszeltek. A regiek. De a most erkezett illegalis vagy friss lotto zoldkartyas vagy feleseg-ferjnek jott szemelynel nagyon sok esetben ugyanez a problema.

wuaaa 2015.04.09. 12:53:13

@London2009: "Az a beilleszkedni nem tudo, akinek nem alakul ki: 1. Stabil barati kor 2. Fix parkapcsolat 3. Megfelelo munkahely"

Ebből a háromból csak az utolsót lehet tudatosan befolyásolni. Hogy milyen emberekbe botlasz.....hát... inkább szerencse kérdése.

P.Elliot 2015.04.09. 12:53:35

@London2009: Aztan mi lesz ha otthon mar nem erzik jol magukat? Se itt, se ott. Meg nem lesz nekik eleg a haz amit megszereztek?

Sanz 2015.04.09. 12:53:55

@London2009: Hm, ez egy nagyon érdekes definíció, köszi.

Akkor ezek szerint én sose illeszkedtem még be sehova, még Magyarországon se (a három felsorolt kritériumból egyiket sem tapasztaltam még meg).

Az én definícióm két dologból áll:
1. Vannak külföldi ismerősei is, és nem csak magyar közösségben mozog.
2. Képes új helyi szokásokat elsajátítani, tud az adott ország szabályai szerint élni (változik a világlátása az integráció hatására).

fhdgy 2015.04.09. 12:55:45

@csillagközi romboló: A mondandód lényegével egyetértek, így csak kiegészítést kívánok hozzáfűzni, ill. kérdezném is a többieket: én Németországba mentem ki, az elvárhatónál biztos kevesebb némettudással. Amikor készültem rá, nem jött össze a munka, majd 15 év után, amikor már mindenről lemondtam, beesett az ajtón, így már nem maradt időm nyelvtudásban újra megfelelő szintre jutni. Három évig nagyon egyszerű volt a helyzet, senki magyar nem volt körülöttem, így nem is lehett más választásom, mint németül beszélni. Ez nagyon nagy kényszer volt. Persze nagyon nehéz is. Én azt tapasztaltam, hogy idegennyelvi környezetben, anyanyelviektől nagyon nehéz nyelvet tanulni. Ha nincs nyelvtani alap, akkor pedig rettenetesen nehéz. Pl. ha egy kollégától rákérdeztem, hogy egy főnév milyen nemű, nem is értette a kérdést. Minek az nekem? Ezt kérdezte, válasz helyett. Ezek az emberek felsőfokú végzettségűek voltak. Egy dologban tudtam viszonylag gyorsan fejlődni, a szókincsben. A németben egy szó ismerete önmagában nem igazán hasznos, mert ott nem arról van szó, hogy egyszerűen egymás után rakjuk a szavakat. Egyetlen kollégám volt, akivel érdemben lehetett nyelvtanról tárgyalni. Jó párszor előfordult, hogy mentem hozzá és mutattam neki az e-mailt, amit kaptam, hogy miért úgy van az írva, ahogy. Kapaszkodjatok: az esetek felében azt mondta, hogy azért, mert az illető, aki írta ( született német ) nem tud németül.

Az ideális szerintem az lenne, ha idegen nyelvi környezetben lehetne nyelvet tanulni, de nyelvtanári segítséggel.

Ti hogy látjátok ezt?

DieNanny CH 2015.04.09. 13:00:59

@csillagközi romboló: @London2009: @P.Elliot:

Na, várjatok, azért nem kell mindent egy kalap alá venni. Nekem a 3-ból (társ, barátok, munkahely) csupán a 3. van meg, mégsem nyekergek, hogy nem vagyok beilleszkedve.
Nagyon egysíkúan látjátok a dolgokat.
Én jól érzem magam, semennyit sem panaszkodom - akkor ez hol támasztja alá, hogy nem vagyok beilleszkedve?
Meg különben is: tele van a hócipőm, hogy idegen emberek akarják megmondani, hogy én mikor érezzem magam beilleszkedve.
Na, mindegy is...

DieNanny CH 2015.04.09. 13:02:33

@labirintus1:

Lakcímkártya azért (is) kell, mert anélkül nem lehet bankszámlád Mo-on. És miért kell bankszámla? Mert sokan devizahitelesek, ahhoz meg kell egy bank, ahhoz meg bankszámla.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.04.09. 13:05:11

@London2009: Szerintem egy informatikus aki kozepszinten beszel csak angolul eleve egy kulonlegese allatfajta... Akkor hogy vegzi el a munkajat es kepi a tudasat?

A nem tudnak beilleszkedni mert nem tudjak a nyelvet temakorhoz azert annyit hogy a magyar fiatalsag egyre jobb a nyelvtudasban, ugyhogy ez a tenyezo idovel egyre halvanyabb lesz.

csillagközi romboló 2015.04.09. 13:05:47

@London2009:
Van pár ismerősöm, aki rájött és meg is fogalmazta (saját magáról) : van, akinek nem való a határátkelés .... és csak a pillanatot várja, hogy hazamenjen.
Én 45 évesen jöttem ki, 2 diplomával (ami itt semmit sem ér, illetve érne a gyakorlatom, ha sokkal jobban beszélném a nyelvet), és bizony elmentem kétkezi munkásnak (nőként). Jelenleg a második munkahelyemen vagyok, még mindig betanított munkásként, de ezen a szinten már irigyelt bérért. És ezen a munkahelyemen valahogy nincsenek magyarok,. Pedig jól fizet, DE nyelvtudás kell.

Addig, amíg az átlag magyar nőnek itt kint a takarítónő az álom munka, az átlag magyar férfinak a targoncás, és ebből nem is akarnak tovább lépni, addig borítékolva van a hazaköltözés. Én évek óta olvasom a határátkelős cikkeket, és pl. Hintával nem tudtam azonosulni. Pedig én is Ausztriában élek. Mert igenis van lehetőség, apró lépésekkel előrébb lépni. És nem csak mindig nyavalyogni.
Én tudom, hogy amint a németem teljesen folyékony, azonnal pályázgatni kezdek olyan területre, amit otthon csináltam, és amiben nagyon jó voltam. És tudom, hogy menni fog, és hogy itt is nagyon jó leszek. Addig is beleszakadunk kicsit a munka-nyelvtanulás-élet háromszögbe, de vannak célok.

A két londoni fiatalhoz - sokszor megfordultam Londonban, a nyelvet is beszélem. Nagyon sok olyan lehetőség van a szórakozásra kint, amihez pusztán egy oyster card és elhatározás, érdeklődés kell. Ha valaki az idejét sem szánja rá a környezete megismerésére, akkor tényleg egyszerűbb hazaköltözni.

P.Elliot 2015.04.09. 13:08:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem szo szerint lett ez igy ertve. A beilleszkedes a nyelvnel kezdodik hogy tudsz-e komunikalni a befogado orszag embereivel, nemcsak makogsz es mutogatsz.
En a nyelvet emeltem ki elsonek hogy ha valaki nem tudja, sot nem is akarja tudni, illetve nem veszi fel akkor az nemigazan fogja otthon erezni magat.

csillagközi romboló 2015.04.09. 13:14:40

@fhdgy:
Sajnos a német nyelv nem megy a nyelvtan ismerete nélkül. Én itt még nem voltam nyelvtanfolyamon, de többségében kevés nyelvtant tanítanak, tényleg csak az alapokat a kezdetekben.
Kevés a választékosan beszélő osztrák, ennek az oka lehet az, hogy én általában egyszerű emberek között mozgok.
Azon mindig megdöbbennek, ha kiderül, hogy tudok németül írni és olvasni is :)
Munkaközvetítőnél dolgozó (kvázi ő a kontakt a magyarokkal) ismerősömtől tudom, hogy az emberek többsége ezen a nyelven funkcionális analfabéta. Hallás után tanul szavakat, semmi köze nincs a német nyelvtanhoz és hivatalos nyelvhez. Vitatkoztam már 18 éve itt élő magyarral arról, hogy mit és hogy kell írni, de - sajnos - csak hajtogatta a hülyeségeit, meggyőzhetetlen volt.
Nekünk az olvasás - ehhez kapcsolt szótanulás - nyelvtan kombó jött be, sok-sok tv nézéssel és rádió hallgatással egybekötve.

És a helyiek többsége igen türelmetlen a helyi dialektust nem igazán értő külföldiekkel (mondhatni paraszt ..., de nem mondom inkább). Nekem voltak nagyon nehéz napjaim amiatt, hogy idiótánal éreztem magam, mert nem tudom úgy kifejezni magam, mint magyarl, és a többség komplett hülyének néz időnként. Na az ilyen dolgok miatt is hazasuhannak sokan - mert ez napi szintű fusztráció.

wuaaa 2015.04.09. 13:16:07

@csillagközi romboló: 45 éves NŐKÉNT azért jó nicket találtál magadnak.. :)

London2009 2015.04.09. 13:16:13

@Sanz: Nyilvan eltoltott ido egy adott orszagban es kor fuggvenye is. Huszonevesen masok a prioritasok. Nem egy ev alatt alakul ki egy ismeretsegi kor vagy parkapcsolat, karrier stb. A huszas eveknem pedig altalaban meg nem a csaladalapitason van a hangsuly...

Teljesen egyetertek a te ket pontoddal is. A vegyes barati kor nyilvan a nyelvtudas fuggvenye is. A szokasok felvetele/elfogadasa, vilaglatas megvaltozasa pedig mind intelligenica kerdese…

London2009 2015.04.09. 13:22:33

@Flamy: Erdekes, nekem nem ez a tapasztalatom. Meg azok a barataim is akik dolgoznak angolul, hasznaljak a nyelvet nap, mint nap, ra kellett dobbennem, hogy egyszeruen keptelek kommunikalni. Ha anyanyelvivel van dolguk, az esetek tobbsegeben nehezen kovetik a beszelgetest. Vagy ha ertik is, bajlodnak a valaszolassal, elveszik a tarsalgas spontaneitasa, nem ertik a poenokat es altalaban mindig az a vege, hogy egy online szotarkent es kifejeses gyujtemenykent mukodom egy ideig, majd ezt megunva, atvaltunk magyarra, a kulfoldit pedig inkabb leitatjuk egy kis palinkaval…: )

London2009 2015.04.09. 13:31:50

@csillagközi romboló: Sok sikert es kitartast kivanok a celjaid eleresehez! : )

qkuc 2015.04.09. 13:40:17

@wuaaa [nor]: Na meg, ki mennyire szociális lény, :).

qkuc 2015.04.09. 13:41:51

@P.Elliot: Könnyű nekem innen mondani, de nem életem vágya, hogy kinn a szabadidőm fullban hazámfiaival töltsem, :). Aztán majd meglátjuk mennyire fog "gyötörni" a kultúrsokk, :D.

qkuc 2015.04.09. 13:46:00

@Flamy: Nagyon érdekes ám ez, itt a magentánál sokan németül tudnka inkább, mint angolul. A szakmai részét még értik a szövegnek, de leveleket pl. én korrektúrázok nekik (cserébe ők meg segítenek a németben, :D). olyan szelektív nyelvtudás ez, azt hiszem.

csillagközi romboló 2015.04.09. 13:47:36

@wuaaa [nor]: ugye? :) legalább 20 évet letagadhatnék a koromból ...
én mióta az első sci-fit elolvastam gyerekkoromban, azóta rajongó vagyok, aztán ez kibővül a fantasyval.
Most viszont felülök a rombolóra és elsuhanok dolgozni , mert a 3 műszakomból a héten a délutános játszik :)
Este jövök és megnézem, hogy mire jutottatok ( na jó, azért olvasni fogok a szünetekben is, ezért jó, hogy itt filléres költség a telefon és internet)

Golf2 2015.04.09. 13:47:36

@P.Elliot: azt írtad 'csak melós' Mi lenne a sok papirhuszár diplomással melósok nélkül?

articsóka60 2015.04.09. 13:58:48

@Határátkelő: +100000 Diggernek, kiváncsian várom a darabot és természetesen ott leszek a bemutatóján a nézőtéren! :-)

P.Elliot 2015.04.09. 14:00:33

@Golf2: Hat nem tudom. A diplomas ferjem ugy fogad barmifele szerelot a hazban mintha a Messias jott volna el. Mert hogy folyik az a rohadt csap, nem eg a villany meg elromlott az ajtozar, ilyesmik. O ugyanis nem tudja ezeket megjavitani es a szerelok nelkul megallt az elet, pontosan tudja, szoval o nagyon respektalja oket. Meg hat egyebkent is, diplomas vagy nem diplomas, egymas munkaja nelkul nem tudnank elni. Mindenki fontos a maga vonalan de nem fontosabb mint a masik.
Ezt a ferjem fonoke szokta mondani aki vegyeszmernok,de minden karacsonykor meglepo penzosszeggel koszonti a vallalat szerelojet a jokivansagokkal egyutt mert pontosan tudja hogy mit jelent egy jo es gyorsan erkezo szerelo ha baj van...

soad1221 2015.04.09. 14:00:47

@Golf2: nyilván éhen halnának. a sok papírhuszár nélkül, meg valószínű még mindig a kovakő lenne a tűzgyújtás legelterjedtebb eszköze... :)
De értsd jól amit @P.Elliot: ír, tény, hogy nagyon kevés az olyan "melós", akinek tudása, érdeklődése ekkora. Lássuk be, Digger ritkaságszámba megy, mo-n a szakmunkások igen nagy része a délutáni kocsmán kívül nem sokat tágítja a látókörét..

P.Elliot 2015.04.09. 14:05:14

@qkuc: Nem kell elzarni magadat a honfitarsaktol csak fel kell venni hozza az orszag lakosait. Nekem mindket embercsoportbol vannak barataim, plusz meg mas orszagbeliek is.

fhdgy 2015.04.09. 14:08:01

A beilleszkedés kérdésköréhez: Én már 49 voltam, amikor kimentem, öreg fát meg tudva levőleg nehéz átültetni. Egy év után már nem voltak komoly nyelvi problémáim ( pl. csináltam telefonos ügyfélszolgálatot is ), de az első három évben azt hittem, hogy nem bírom ki, pedig nagyon akartam. Aztán hírtelen minden megváltozott és egyre jobban éreztem magam. Ez annak is köszönhető volt, hogy egyre inkább idegesítettek az itthoni körülmények, ha éppen haza jöttem. Ezzel azt is akarom mondani, hogy nem kell nagy vonzás, elég egy még erősebb taszítás is. Értitek ugye, hogy mire gondolok? Nem igazán éreztem magam "beilleszkedettnek" ( de kitaszítottnak sem ), de arra az álláspontra jutottam, hogy "csendes idegenként" is jól megvagyok, csak hagyjanak nyugodtan. És hagytak. Azt mondtam, hogy nekem akkor is jó, ha munka után hazamegyek, becsukom magam mögött az ajtót, és ezzel kicsukom a külvilágot.

Mondhatjuk azt is, hogy ez egy csendes rezignáció időszaka volt. Aztán, szépen lassan oldódott a dolog. Ma már eljutottam odáig, hogy olyan országban is el tudom képzelni az életemet, ahol nem beszélem a helyi nyelvet, csak legyen elég sok ember, aki beszél mondjuk németül. Ilyen azért elég sok van.

tanato 2015.04.09. 14:11:22

@P.Elliot: Gratulálok én is Diggernek!De fenntartom az itt már többször leírt véleményemet,hogy nem csak melós,hanem esetleg bölcsészkarra is járt legalább.Azért egy "sima"nyugaton dolgozó szakmunkás életét nem viszik színpadra.Nyilván gépész is Digger,de más is, csak titkolja.Akinek ilyen esze és tehetsége van a bölcsészethez,a szépirodalomhoz,az ritkán szokott megelégedni egy szakmunkás bizonyítvánnyal,az általában továbbtanul.Elvileg persze lehetséges hogy csak az aminek mondja magát kivétel erősíti a szabályt módjára,de én többnek gondolom.

P.Elliot 2015.04.09. 14:13:11

Digger, gyere vissza egy kicsit! Hazamesz a bemutatora? Miert nem beszeltel errol eddig? Nyilvan regota tudod. Irj rola legalabb a blogodban, a bemutato utan legalabbis.Oriasi erzes lehet ott ulni a nezoteren es nezni az embernek sajat magat ahogy beszel, amit mond.
Remelem penzt is kapsz erte. az angolok imadjak a szinhazat es jo szinhazat tudnak csinalni. Nem lehetne oda is elsutni? Kicsit jobban megertetni az angolokkal hogy mi is a helyzet a bevandorlokkal, az eletukkel, honnan jottek, mi az eletuk naluk.
Egy piszok jo angol managerrel lehetne beszelni. Meg a filmrendezes sem kizart.
Amiota ezt HA ide beirta egyfolytaban nevetek ezen az egeszen hogy micsoda ujsag! Jo ertelemben vett nevetes....tapsokkal....
Ez az egesz a Hataratkelonek is dicsoseg!

P.Elliot 2015.04.09. 14:15:35

@tanato: Nem hiszem el hogy mas lenne. Maga adja magat. Van akinek hiaba van tehetsege ha a korulmenyei ugy hoztak hogy nem tudott tovabbtanulni.
Nem csak a diplomas lehet okos, talalkoztam en pokoli inteligens emberekkel melos korben is.

tanato 2015.04.09. 14:16:14

@fhdgy: Úgy-úgy anyanyelvi környezet és nyelvtanár együtt az az ideális.

tableno 2015.04.09. 14:18:33

@Határátkelő: Ez valami óriási!!! :)))))

Esküszöm, lehet hogy csak azért hazalátogatok, hogy megnézzem!

tanato 2015.04.09. 14:20:30

@P.Elliot: Lehetséges,hogy tényleg a környezet miatt nem tudott továbbtanulni.és az is igaz hogy lehet intelligens akárki diploma nélkül is,de általában az okos intelligens emberek megpróbálnak továbbtanulni akár munka mellett is,ha nem volt erre lehetőség 18 éves korában.De amikor Digger ennyi idős volt nagyon sok munkás környezetből jött továbbtanuló fiatal volt Mo.-on.Ma már sajnos nem ez a helyzet.

M. Péter 2015.04.09. 14:21:14

@labirintus1: Hogy ellenőrzi a rendőr, hogy valaki tényleg ott lakik valaki, ahol be van jelentve? Minden este becsönget és nézi, hogy ki van ott? Ha van egy segitőkész rokon vagy barát, vagy akár egy idegen is, aki pénzért elvállalja, akkor be tudok jelentkezni, és úgy tudok tenni, mintha ott laknék. Azt meg különösen nehéz észrevenni, ha valaki elköltözött valahonnan, de nem jelentkezett be az új címére.

P.Elliot 2015.04.09. 14:29:35

@tanato: Nem hiszem hogy olyan egyszeru ez az egesz tovabbtanulasi dolog. Sok akadaly lehet, csaladalapitas, szulo segites, mittudomenmi. Meg olyan is hogy valaki jol erzi magat a szakmajaban. Miert kellene mindenkinek tovabbtanulni. Ugy tudom Digger a gepei szerelmese. Mi lett volna ha egy irodabol bamulja a gepeit de hozza nem nyulhat mert mas a dolga mar, onnan ki lett tiltva. Nem kell diplomasnak lenni mindenkinek, attol hogy valaki az attol meg nem biztos hogy tobb annal, maximum tudja a szakmajat.
Ferjemnek volt egy magyar mernok baratja akivel gyakran osszejottek sakkozni, eletemben olyan unalmas, szinte primitiv alakot en meg nem lattam, a munkajaban jo volt meg jol sakkozott de egy onallo gondolata nem volt, egy konyvet nem lehetett vele megbeszelni mert nem is olvasott, ha megis, nem tudta felfogni. Alapveto dolgokat nem tudott, farszto volt megcsak latni is hogy ilyen van. Meg az orrat is ugy fujta ki hogy eloszor kifujta utana ketoldalt megtorolte a szajat !!!
Nem, a diploma nem feltetlenul jar inteligenciaval, szerintem inkabb szuletesi adottsag.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.04.09. 14:31:45

@qkuc: Hat nem vitatom hogy sok minden elofordulhat es persze el lehet menni szakbarbar iranyba is es csak a szakmai angolt tanulni...

Nekem az informatikus barataim altalaban elegge ra vannak kattanva a sorozatokra/filmekre amibol persze mindig a legfrissebbet kell letorrentezni. Es ha meg nincs hozza magyar felirat/szinkron, akkor kenytelenek megtanulni angolul mikozben nezik. :P Persze ez inkabb passziv tudas es nem feltetlenul tudnanak diskuralni is angolul.

Muscari 2015.04.09. 14:37:28

@~~Babette~~: azaz, lehet számolni. Sajnos az jön ki, hogy nemvagy alig éri meg.

@London2009: kivéve azt, aki nem megy haza, mert a kora miatt már otthon egyáltalán nem kapna munkát. Én sok embert ismerek, akik már legalább 4-5 éve kint vannak és eszük ágában sincs hazamenni. Több közülük kisgyerekkel van itt, illetve a a gyerek nemsoká egyetemre megy /oda jár már. (mint a mi családumkban pl.)
Ők azért nem ugrálnak annyira, a kisebb fizetés ellenére sem.

Gondolj bele, kisgyerekkel otthon szinte lehetetlen munkát találni, itt legalább vannak part time állások meg benefitek a számukra.

tanato 2015.04.09. 14:37:29

@P.Elliot: Na most megint félreértesz.nem azt mondtam hogy, a diploma feltétlenül intelligenciával jár,hanem azt hogy aki intelligens és érdeklődő,abban megvan a természetes igény a továbbtanulásra,akármilyen környezetből jön.Ritka hogy egy ilyen kaliberű ember megelégszik a gépkezeléssel.Mint ahogy Digger sem.Blogot ír,kommentel,színpadi műve van,nem elégedik meg a munkájával,nagyon nem.Az szerintem csak a szükséges élettanulmány a főhivatásához neki.Jobban érezné magát íróként,bölcsészként./szerintem az is./

Muscari 2015.04.09. 14:37:57

@~~Babette~~: azaz, lehet számolni. Sajnos az jön ki, hogy nemvagy alig éri meg.

@London2009: kivéve azt, aki nem megy haza, mert a kora miatt már otthon egyáltalán nem kapna munkát. Én sok embert ismerek, akik már legalább 4-5 éve kint vannak és eszük ágában sincs hazamenni. Több közülük kisgyerekkel van itt, illetve a a gyerek nemsoká egyetemre megy /oda jár már. (mint a mi családumkban pl.)
Ők azért nem ugrálnak annyira, a kisebb fizetés ellenére sem.

Gondolj bele, kisgyerekkel otthon szinte lehetetlen munkát találni, itt legalább vannak part time állások meg benefitek a számukra.

P.Elliot 2015.04.09. 14:40:09

@tanato: Kedezd meg tole hogy kicsoda, micsoda, miert csinalja!

tanato 2015.04.09. 14:42:29

@maxval bircaman szerkesztő: Egy kis hazai neked a kubai magyar link.Nekem meg nosztalgia,mert nagyon sokat ismertem közülük, a szövőnők közül is meg az az itt tanuló egyetemista kubaiak közül is.A szövőnők gyakran jártak az egyetemi kollégiumba beszélgetni meg bulizni egyrészt a latina amerikai hallgatók miatt akikkel tudtak beszélni,másrészt az afrikaiak miatt akikkel meg bőrszínbeli,etnikai rokonságban volt a sok afro-kubai láány

tanato 2015.04.09. 14:43:33

@P.Elliot: Már többször megtörtént.

Taxomükke (UK) 2015.04.09. 14:44:05

@tanato: Digger nem bolcsesz, hanem egy olvasott, erdeklodo melos.
A nagyapam pl. esztergalyos volt, de sok szaz konyve volt, es nagytudasu.

tanato 2015.04.09. 14:44:13

@morsels: Látod ez is lehetséges erre nem is gondoltam,én a bölcsészet felé helyeztem el őt.

tanato 2015.04.09. 14:45:33

@Taxomükke: Nagyapád idejében tényleg nem sok lehetőség volt egy munkás környezetből továbbtanulni.De Digger fiatalsága idején nem ez volt a jellemző.

tanato 2015.04.09. 14:50:16

@Muscari: Ez majd csak több tíz éves távlatban fog eldőlni,hogy hány százalék költözik haza véglegesen./Az aktív korúak,főleg gyermekes családok köréből persze,a 40 év kinti élet utáni nyugdíjas hazaköltöző nem számol bele persze./

nyuszigonosz 2015.04.09. 14:59:25

@tanato: Anélkül, hogy Digger széleskörü érdeklödését a világ dolgairól csorbítsam, hozzátenném: nem egyedi, ( csak majdnem) ha valakinek ugyan nincs egyetemi diplomája, de: szakmunkásként, ténylegesen óriási tudással rendelkezik, választékos szókincse van, így nem kell csúf szavakkal ékesiteni mondandóját mint sok, akár több diplomás is teszi naponta, söt empatikus, aki véleményt tud nyilvánítani anélkül, hogy sértö legyen. Van ilyen.

tanato 2015.04.09. 15:06:19

@nyuszigonosz(D) ESTP: Mindenképpen sok gratula neki és elismerés,na meg a blognak is,mert ez a HÁ -nek is nagy dicsőség.
A tudása,tehetsége óriási és láthatólag nem áll meg a gépkezelés szintjén,többet akar magából kihozni.Az meg már maradjon az én sejtésem ami.Többet nem hozom fel nyilvánosan.

morsels (törölt) 2015.04.09. 15:09:21

@tanato:
Namost senki erdemet nem kivanom megkerdojelezni, de ez miert HA erdeme?
A szinhaz honlapjan az van irva, hogy digger blogjabol irtak egy szindarabot, a HA nincs megemlitve.
(termeszetesen lehet kapcsolat, csak az szamomra nem nyilvanvalo, ezert kerdezem)

morsels (törölt) 2015.04.09. 15:10:15

@nyuszigonosz(D) ESTP:
"aki véleményt tud nyilvánítani anélkül, hogy sértö legyen"

Hat azt hiszem ezzel a tetellel tobben vitatkoznanak :-).

nyuszigonosz 2015.04.09. 15:14:06

@tanato: Persze, természetesen ez egy érdekes dolog, meg gratula a Diggernek föleg!

Miattam nyugodtan felhozhatod a Digger tudását, én annyit tettem hozzá, hogy vannak olyan szakmunkások, akik tudása, kifejezésmódja felülmúlja sokakét, - Diggerét is.

nyuszigonosz 2015.04.09. 15:17:01

@morsels: Morsels, ez nem Diggerröl szólt, én nem róla írtam.

Megteszed, hogy mégegyszer elolvasod a hozzászólásomat ?

morsels (törölt) 2015.04.09. 15:19:40

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Ok.
(szamomra nem volt ilyen egyertelmu, de most hogy pontositottal, elhiszem)

nyuszigonosz 2015.04.09. 15:23:11

@morsels: Kösz, hogy mégegyszer elolvastad.

Taxomükke (UK) 2015.04.09. 15:31:41

@tanato: Ez igaz, de Diggert ismerem szemelyesen, nem diplomas. Viszont lepipal sok diplomast.

Netuddki. 2015.04.09. 15:31:50

@diggerdriver: "amikor a mostani polgarnitúra Hawai vizeiben áztatja a tökeit."

Muhaha! Vagy Sopronkőhidán a rácson keresztül bámul kifele...

qkuc 2015.04.09. 15:32:30

@P.Elliot: Gondolom nem zárkozom majd el, ki tudja, egyelőre még elképzelni sem tudom milyen lesz, ha egyszer összejön a kiballagás, :)))). Csak munkahelyet váltottam eddig, :D.

labirintus1 2015.04.09. 15:32:35

@M. Péter: Na és miért tennél ilyet? Pontosan miben segítene neked, aki megengedi, hogy bejelentkezz?

Ha egy helyen laksz, akkor rögtön keletkeznek kötelezettségeid is: fizetni kell a számlákat, fizetni kell egészségbiztosítást, helyi adót stb.

Mi lenne abban a jó neked, ha ezeket fizeted, de nem laksz ott? És mi lenne jó a lakás bérbeadójának ebben, ha közben folyamatosan lebeg a feje felett, hogy megbüntethetik, ha hamis adatokat jelentett le?

Belgiumban a lakáskiadásnak (bútorozatlanul) nincs adója, tehát a kiadónak nem érdeke eltitkolni, hogy ki lakik nála, pláne mert ha kiderül, hogy nem jelentette be a lakóját, akkor megbüntetik. És itt elég nehéz az ilyesmit eltitkolni, mert a szomszédok simán szólnak a hatóságoknak.

Az egész ellenőrzés sokkal szorosabb, pl. ha egyszer valaki bejelentkezik gyerekkel a rendszerbe, akkor azt folyamatosan követik, pl. hogy jár-e a gyerek iskolába. Ha valaki kiköltözik Belgiumból, arról is szólnia kell, mert keresik a gyereket, ha nem jelenik meg a rendszerben. Illetve itt az adósságok sem tűnnek csak úgy el. Ha utána próbál visszajönni, de bármilyen tartozást hagyott maga után, akkor azt keményen behajtják.

Az egész kérdésed valahogy nagyon furcsa észjárást tükröz: miért akarnál hamis adatot szolgáltatni arról, hogy hol laksz?

2015.04.09. 15:47:21

@labirintus1: 'És itt elég nehéz az ilyesmit eltitkolni, mert a szomszédok simán szólnak a hatóságoknak.'

Jaj, de jo hely lehet ez. Jaj de jo hogy Belgiumba sem tervezek koltozni a kovetkezo 50 evben :)

tralalala 2015.04.09. 15:50:01

@Sanz: "Én a statisztikák kapcsán leginkább a nettó migrációra lennék kíváncsi. Mert az egy dolog, hogy 31000 ment el, de mennyi tért közben vissza?"

Nem pont a kérdésedre a válasz, de
www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html
2014-es adat: A magyar migrációs ráta _pozitív_, azaz többen jönnek MO-ra, mint amennyien innen elmennek. Ez így van amúgy az utóbbi kb. 20 évben. Ez pl. elég gyakran kimarad az ilyen "úristen mindenki elmegy mera zország átlépte a határt" jellegű hisztériából.

Itt van egy térkép is, érdemes összevetni MO-t a környékével (sötét: többen jönnek, mint mennek, világos: fordítva).
www.indexmundi.com/map/?v=27

adg 2015.04.09. 15:50:10

@Mirjam2: Addigra pedig megreformaljak majd a bevandorlok. :)

Muscari 2015.04.09. 15:51:21

@P.Elliot: én is hallottam olyanról, aki húsz évig élt az USA-BAN, évszak otthon ülő feleség volt és alig tudott angolul, mikor vévül hazatelepültek. Hogy lehet így élni?

dr. trafik nomac 2015.04.09. 15:55:28

@soad1221: Vagy mivel dragabban kap rosszabb munkaerot a ceg, ezert mas orszagba koltozik, es ha a kivandrolok visszajonnek, akkor lesz aztan verge fejre allas, mert a munkahelyek szama tovabb csokkent idokozben.
Amugy sokan haza is mennek, kivancsi lennek, ok hogy elik meg a visszakoltozest.

dr. trafik nomac 2015.04.09. 15:55:33

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, de a gyerekeikre ez mar nem igaz, ott siman 100% aki kint marad.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 15:55:51

@Flamy:

"Szerintem egy informatikus aki kozepszinten beszel csak angolul eleve egy kulonlegese allatfajta... Akkor hogy vegzi el a munkajat es kepi a tudasat?"

Semmi gond. Szinte minden informatikus így van ezzel: tökéletesen érti az angol szakirodalmat, még írni is tud rendesen, de nem érti a beszélt angolt, s beszélni meg szinte alig tud.

2015.04.09. 16:00:55

@adg [Au, Darwin]: Addigra nekem mar mindegy lesz. Ha meg mindig lesznek szomszedaim 50 ev utan, barmilyen orszagban, en magam fogom feljelenteni oket, egyszer mindent ki kell probalni! :)

soad1221 2015.04.09. 16:08:37

@dr. trafik nomac: igen, ha komolyan beszélgetünk, akkor valóban az lenne az érdekes, aki hazaköltözött. és hogy szűkítsem a kört, azok közül, akik sok évig kint voltak, nyelvi problémák nem voltak, hanem haza akartak jönni. Na az ő véleményük valóban érdekes lehet.
Aki nem beszélte a nyelvet, vagy 1 éven belül jött haza ilyen szempontból nem releváns..

@maxval bircaman szerkesztő: ez így van. Egy szaknyelv, és a hétköznapi beszélt nyelv egyáltalán nem azonos. Az írott szöveg értése, és a szóbeli kommunikáció megint csak más és más...
egyébként "kibic informatikai szakemberként" úgy látom, hogy az informatikusnak a szükséges angol nyelv nagyon egyszerű, szerintem kb 1000 szóból tökéletesen el is van vele az ember...

tsabus UAE 2015.04.09. 16:09:51

@fhdgy: Tudom, hülyén hangzik, de az angol nyelv alapjait nem annyira az iskolában, hanem gyerekfilmekből/rajzfilmekből tanultam meg. Ennek főleg az volt az oka, hogy ott sokkal érthetőbben beszélnek és legtöbbször könnyen érthető a szó jelentése a cselekmény alapján. Mikor ezeket már jól értettem, akkor jöttek a komolyabb filmek és a DVD megjelenésekor (Hja, vén vagyok, mint az országút) a feliratok voltak nagyon hasznosak.
Igaz, mindezek arra voltak elégségesek, hogy nem anyanyelvként angolul beszélőkkel jól megértessem magam. Mióta itt, Angliában vagyok, gyakorlatilag újrakezdtem a tanulást, mert a dialektusok néha inkább fehér zajnak tűnnek, mint érthető beszédnek. (Érdekes, mert néhány amerikaival viszont jól megértjük egymást. Lehet, hogy az amcsi filmek túlsúlya miatt, amikből régebben tanultam ?)

2015.04.09. 16:17:36

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Nekem Diggerrol Rideg Sandor jut eszembe a szinpadi mu kapcsan:) (Az Indul a bakterhaz iroja, gyengebbek kedveert) Azert angolul megtanulhatott volna miota kinn van:) Az meg a legocskabb duma, amit itt a HA-n hangoztatnak sokan, hogy a gyerek jovoje miatt hagytak el Magyarorszagot. Ez martiromkodas, onamitas:( Hogy egy gyerekbol mi lesz, hogyan no fel, leginkabb a szuloktol, iskolatol fugg, de a gyerek szemelyisege a legdontobb. Az pedig orszagtol fuggetlen legtobb esetben. Az un. atkosban is szulettek, nottek fel kivalo, nagyszeru becsuletes emberek es a hires nyugati demokraciak is kitermeltek alja, semmirevalo polgarokat. Talalkoztam mar sok olyan Kanadaba kikerult es ott felnott magyar gyerekkel, akik ha otthon maradnak, jobb es teljesebb eletuk lett volna.

wuaaa 2015.04.09. 16:19:08

@qkuc: "Na meg, ki mennyire szociális lény, :)"
Óóó.., ha ez ilyen egyszerű lenne... :)

@csillagközi romboló: Teljesen gyorsan! Holnap meg már amúgy is wochenende.. ;)

GQ 2015.04.09. 16:19:49

@Flamy: nem igazán hiszem, hogy kíváncsiság miatt mennének ki...

tsabus UAE 2015.04.09. 16:27:57

@P.Elliot: "Beilleszkedés" - Ezt a szót általában (inkább szinte mindig), egy kívülálló használja valakire, hogy megítélje (szintén kívülről), hogy az illető jó helyen van-e ott, ahol van.
Ezzel szemben, ahogy valaki írta is, olyan kritériumokat hoznak fel a sikeres beilleszkedés feltételeként, aminek néhányunk még Magyarországon se felelt meg.
Tehát szerintem hagyjuk ezt az egész dolgot és csak azt nézzük, valaki boldog-e ott, ahol éppen él ! Hiszen nyilván nem lesz boldog, ha kiközösítik, hátrányosan megkülönböztetik, stb. És még ezek sem kőbevésett szabályok, mert ha boldog vagy pl. Skóciában, a sok pénzeddel, amivel az év egy részében utazgatsz a világban, a másikban mondjuk gazdálkodsz a farmodon, akkor talán marhára nem fog izgatni, hogy a szomszéd falu lakói mit mondanak rólad. Ha még antiszoc is vagy, akkor pláne nem bandázol a helyiekkel (sem), így a nyelvtudásodnak sem kell tökéletesnek lenni.
A fenti példa csupán azt szemlélteti, hogy gyakorlatilag teljesen az egyéntől függ ez az egész. Szóval, ha valaki jól érzi magát valahol és nem sérti meg durván, vagy sokszor a törvényeket, akkor jó helyen van ott, ahol van. Egyelőre, vagy végleg...

soad1221 2015.04.09. 16:31:24

@Cascabel: ez nem így van. Az hogy a gyerek személyisége döntő egyértelmű, hogy a szülő adja ehhez a következő döntő hányadot szintén egyértelmű.
De hogy az adott környezet, oktatási rendszer, amit ott el tud érni, stb, stb, na az a következő.

Persze mindenhol lehet feljebb jutni, kérdés, hogy egy adott környezetben mit tud a gyerekének a szülő nyújtani? Ha digger Mo-n úgy látta, hogy az ő környékén lévő iskola, emberek, a lehetőségek, mindaz amit tud majd ő a gyerekének nyújtani az kevés, akkor az bizonyára az volt. lehet, hogy a szomszédja nem így látta a saját gyerekénél, ezért ő maradt.
Ha erre digger válasza, hogy na gyerünk, irány London, mert ott többet tudok előteremteni, akkor az nem értem miért mártíromkodás?
Te egyébként tudod, hogy Mo-n pl a milyenek a tankönyvek ma? Tudod milyen az a "híres magyar oktatás"? Mert nagyjából a '20-as éves oktatási modelljéből és a nobel díjasokból él ez a mai napig tartó mende-monda, arról a bizonyos nagyon híres oktatásról...
szóval ha vki úgy érzi, hogy ennél többet akar és tud külföldön a gyerekének adni, akkor az mártíromkodik?

Csodabogár 2015.04.09. 16:36:30

@fhdgy: A magam részéről nem szeretem a nyelvtant. Teoretikusan a magyart se tudom. Svédül jutottam el kb. 8 hónap alatt használható nyelvtudásig. Előtte egy kukkot se tudtam, véletlenül keveredtem oda. Igaz a svéd nyelvtanilag elég egyszerű és a muszáj nagy úr.
Németül otthon tanultam. 3 hónapig jártam egy nyelvtanárhoz, de állandóan a nyelvtant erőltette én meguntam. Utána elkezdtem olvasni németül. Kb. 2 év után vizsgáztam az IBUSZ-nál mint német idegenvezető. Visszanézve, igen gyatra volt akkor még a nyelvtudásom. Aztán úgy hozta a sors, hogy Svájcban kötöttem ki a német részen, ahol jól állásom volt, irodában, 23 évig. Egyedül az angolt erőltettem mindig nyelvtanárral, de sajnos a mai napig is csak olvasok és ha nagyon kell írok angolul. A nyelvtant is elég jól tudtom, csak nem értek és nem beszélek, így nekem ez nem sokat ér. Hiába töltöm az év egy részét angol nyelvterületen.
Tapasztalatom szerint a férfiak általában sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a nyelvtanra mint a nők. Talán mi jobban szeretünk beszélni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.09. 16:44:49

@tralalala:

"Nem pont a kérdésedre a válasz, de
www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html
2014-es adat: A magyar migrációs ráta _pozitív_, azaz többen jönnek MO-ra, mint amennyien innen elmennek. Ez így van amúgy az utóbbi kb. 20 évben. Ez pl. elég gyakran kimarad az ilyen "úristen mindenki elmegy mera zország átlépte a határt" jellegű hisztériából."

Ez az oldal amit itt megadsz és állítólag innen kellene elhinnünk, hogy többen telepedtek le mint ahányan elvándoroltak elég érdekes adatforrásra hivatkozik.

Asszonnygya:

CIA World factbook!

Nekem gyanús, hogy ebbe belevarázsolták az örményeket, vagy a besenyőket, vagy a kunokat, vagy a palócokat....

Én szerveztem társadalmi vitát anno 1998-ban a "Fiatalok első lakáshoz jutásáról". Mint civil aktivista azt a témát feszegettem, hogy ha a bankok 60% önrészt kérnek és ennyi megtakarítást 200 év alatt összerakni a magyar bérből és max 20-25 éves hitelt adnak ki, tehát úgy 45 éves korunkig be kellene adni azt a hiteligénylést, különben bibi lesz a nyugdíjkorhatárral! ? HOgy is lesz ez?

Akik beáramlanak az országba ekkora volumenben azok most milyen bérszinvonallal találkoznak? Csak albérleteznek? Tőlük mennyi önrészt kér egy bank egy lakáshitelhez? Vagy ők önkormányzati lakást kapnak?

Ezek a keretek még a normál magyar fiatalt is arra késztetik, hogy heted hét országgal arrébb szaladjon!

Te elhiszed a CIA wordfact book szerkesztőjének, hogy MO ekkora a kánaán?

Annak ellenére amit látsz a munkaerőpiacon, a lakáspiacon, a hitelpiacon, a kisvállalkozások piacán?

A neten annyi mindent fel lehet bigyeszteni!

tanato 2015.04.09. 17:08:35

@Taxomükke: Az más, ha személyesen ismered és bizonyosan tudod hogy nem tanult tovább.De akkor is pályatévesztett ember,aki igazán akkor van elemében amikor szépirodalmi műveket alkot,blogol,kommentel,színpadra visz. stb.Ehhez viszont igen jól jön az az élettapasztalat és környezet amit gépkezelőként csinál és körülveszi őt.

Muscari 2015.04.09. 17:09:42

@nyuszigonosz(D) ESTP: en is ismerek ilyen nagy tudasu embert, akinek erettsegije sincs. O sajnos magaba zar mindent es alig lehet vele beszelgetni. Pedig rengeteg mindent tud, millio konyvet elolvasott, a legnehezebb olasz modrat is megfejti pillanatok alatt.
Az apukam az.

tanato 2015.04.09. 17:10:48

@Saman: Ezut lájkolom,ez egy nettó baromság hogy pozitív a bevándorlási egyenleg.Nem tudom hogy számolják,valószínű beleveszik a kettős állampolgárokat is akik ténylegesen Szabadkán vagy Brassóban laknak.És nyilván kifelejtik a lakcímüket nem felszámoló határátkelőket is.

Csodabogár 2015.04.09. 17:12:11

@Mirjam2: Akkor Svájcba se költözz!

labirintus1 2015.04.09. 17:12:11

@Mirjam2: Pedig tényleg jó hely, rendre benne vannak a viilág 20 legjobb életminőségű országában.

Pl.: www.dailymail.co.uk/news/article-1218276/Norway-crowned-best-place-world-live--UK-trails-21st-place.html

Egyébként én tényleg nem értem, hogy miért normális az, ha az emberek sokad magukkal (esetleg gyerekekkel együtt) nyomorognak tömegszállásokon, és ha a hatóság megkérdezi, hogy akkor mi van, akkor nekik jogaik vannak.

Csodabogár 2015.04.09. 17:12:11

Mindenre van példa és ellenpélda is. Nem egy "gyereket" ismerek akik 56 után már kint születtek és már rég nem gyerekek. Magyarországon vannak és igen jól érzik magukat. Többnyire a szülők kint maradtak, illetve egy esetben a mama most, sok év után költözött szintén haza.
Mi a férjemmel, aki 56-os volt, mindig azt terveztük, hogy nyugdíjas korunkban hazaköltözünk, igaz akkoriban ez még nem volt egyszerű, de mire rá került a sor, már nem volt akadály. Sok ismerős volt az 56-osok közül akik haza jöttek. Ez a korosztály lassan már kihalóban van.
Ugyanakkor ismerek olyanokat is, akiknek adott volt a külföldi munka lehetősége, ki is próbálták 1-2 évre de aztán hazajöttek. Érdekes módon akiket én ismerek mind orvos és nyilván kint több pénzt kereshettek volna. Nagyon becsülöm ezeket a ma már szintén nem gyerekeket.
A beilleszkedést soha nem erőltettem magamra. Általában azt mondtam, hogy engem így kell szeretni és akceptálni ahogy vagyok. Persze dolgoztam mindig becsületesen mindenhol, megfizettem az adót stb. Mit akarnak még tőlem? Semmit, elfogadták.

tanato 2015.04.09. 17:14:20

@morsels: Ha HÁ nincs Digger sincs átvitt értelemben.Ugyanis itt teljesedett ki bölcsészeti pályafutása,hiszen a blogot rengetegen olvassák.A saját blogját nyilván nem annyian.Ahhoz hogy ADy nagy költő lett pl. kellett a Nyugat mint nagy olvasottságú folyóírat.Amúgy csak a fiókjának írogathatott volna,meg a szerelmeinek, verseket.

2015.04.09. 17:18:03

@Csodabogár: Nem terveztem, de azert koszi a figyelmeztetest :)

Határátkelő 2015.04.09. 17:19:31

@morsels: Isten ments, hogy bármit is magamnak, vagy a Határátkelő blognak tulajdonítsak belőle. Én csak örülök annak, hogy valaki, akit (legalábbis virtuálisan ismerek) sikert ér el. Szóval ehhez semmi köze szerintem ennek a blognak, és még a látszatát is el szeretném kerülni, hogy így van. Egyszerűen csak örülök neki, ahogy örülök bárki más sikerének is.

tanato 2015.04.09. 17:20:27

@maxval bircaman szerkesztő: Ahol szövőgyár volt mindenütt voltak,így Szegeden is. Én azokat ismertem. AZután hirtelen Castró kivonta őket innen,amIkor már érződött hogy Mo.n vége a kommunista "DALNAK",NEHOGY "MEGFERTŐZŐDJENEK".Azért jópáran elrejtőztek,ittmaradtak,férjhez mentek, Családomban is van ilyen vegyespáros kettő is.

Határátkelő 2015.04.09. 17:20:40

@Határátkelő: Na ezt nem nagyon sikerült magyarul megfogalmazni, de azért remélem, a lényeg érthető volt. :))))

2015.04.09. 17:21:08

@labirintus1: Ja hat ha a Daily Mail eldontotte helyettem hogy hol jo lakni, akkor rendben :). Egyebkent arra nem gondoltal meg hogy vannak emberek akik nem uri passziobol laknak 'tomegszallason', hanem esetleg nincs masra penzuk? Csak erdeklodesbol kerdezem... A 'hatosag' mit tehet az ilyen emberekkel szemben, dologhazakba kuldi oket ahol tobb hely van?

2015.04.09. 17:23:24

@Mirjam2: Most latom hogy a Daily Mail szerint Norvegiaban kene laknom. Azert meg meggondolom...

Muscari 2015.04.09. 17:24:05

@Cascabel: sok mindenben igazad van, de miert ne tennem konnyebbe a gyerekem eletet, ha megtehetem?
Nyilvan nem ugy kell ezt erteni, hogy a szulo "felaldozza magat" a gyerek jovoeert, az erre valo utalgatas altalaban mast szokott takarni.

adg 2015.04.09. 17:26:01

@labirintus1: ahogy nezem a listadat, van ott nehany lazabb orszag is, akar sokkal elorebb, mint dania.

Mondjuk szerencse, hogy nem vagyunk egyformak. En Mirjamhoz hasonloan agyfaszt kapnek egy tulszabalyozott, feljelentgetos orszagtol. Szerintem ezek nelkul is tudnak mukodni a dolgok.
Pl nem banom, hogy nem csak minden masodik szombaton delutan 2.00-3.25 kozott lehet fuvet nyirni, vagy ilyesmi, kilonben a szomszed feljelent. Meg akkor is, ha a kukasauto utan negyed oraval meg nem vittem be a kukat.
Nyilvan kicsit tuloztam. :))

2015.04.09. 17:27:30

@soad1221: A gazdaság is nőni fog a kivándoroltak számával egyenes arányosságban? Csak mert anélkül én nem tartom valószínűnek, hogy hatalmas fizetések lesznek. Az adózási rendszer sem fog változni semmivel sem, kiindulva a megszokott felosztó-kirovó környezetből.

2015.04.09. 17:36:00

@Cascabel: Ha azt mondom, hogy a saját jövőm miatt hagytam el Mo.-t, az is beleesik az önámítás kategóriába? :)

Muscari 2015.04.09. 17:52:45

@csillagközi romboló: birom a nevedet :-)

Sok sikert ahhoz, amit kituztel magadnak, ebben a korban mar nem olyan egyszeru (en se sokkal vagyok fiatalabb, a ferjem meg veled egyidos. O nagyon megszenvedte az alulrol kezdest, de szamunkra nincs mar visszaut ennyi idosen)

program készítő 2015.04.09. 17:53:05

Akiket én teszteltem Németben,azok nagy része vagy adó vagy kisebb bűncselekmény miatt voltak és élnek kint.Rengeteg kitiltott Magyar vállalkozó,be nem fizetett adók stb.(Német Zoll megállítja a fekete munkás magyarul beszélő srácot,egyszerűen megkérdi mennyi keres,a srác még erre sem tud németül válaszolni..Jó akkor beírunk 8,50 EUR-T órabérnek mondja a Zollos és tovább megy)

jomtom 2015.04.09. 17:53:05

Tegnap már nézegettem az ausztriai magyarok, tiroli magyarok és innsbrucki magyarok fb oldalát. A január végi hírt véve alapul, 15-20 napon belül esedékes az információ. Mostanában egyre többet olvasok német nyelvű oldalakat. Jövőbeni munkáltatóm már ősszel mondta, hogy napi szinten lesz német nyelvoktatás.

Tudományos libsizmus 2015.04.09. 18:04:33

De hiszen a KSH hazudik, elvtársak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.09. 18:04:48

@nyuszigonosz(D) ESTP: légyszi írd le mégegyszer egyértelműbben, mert én is beleszaladtam ugyanabba, mint Morsels, nehogy ezalapján most még féltucat csendes és hülye kommentelő mint mi jól félreértsen téged. köszi :-)

2015.04.09. 18:05:20

@adg [Au, Darwin]:
"Mondjuk szerencse, hogy nem vagyunk egyformak. En Mirjamhoz hasonloan agyfaszt kapnek egy tulszabalyozott, feljelentgetos orszagtol. Szerintem ezek nelkul is tudnak mukodni a dolgok. "
Nekem me'g Kanada is tulszabalyozott, tul manikurozott, olyan Patyomkin falu, kromozott kapitalizmus:) Ezert imadom Latin-Amerikat, az emberi kaoszert, a szervezett szevezetlensegert:)
Szerintem a szabadsag szuli a rendet, nem a rend a szabadsagot:) (JA utan szabadon)

@Philosoraptor:
" Ha azt mondom, hogy a saját jövőm miatt hagytam el Mo.-t, az is beleesik az önámítás kategóriába? :) "
Igen, beleesik. Ahogy megismertelek itt a HA-n a hozzaszolasaid alapjan, ott sem leszel boldog. Mert olyan a szemelyiseged:) BTW, elhagytad mar Magyarorszagot?
A kitantorgokkal, kivandorlokkal kapcsolatban (magamat is beleertve) a ket kulcsszo jut mindig eszembe; rats, boat:(((((
Remelem, ezert kitiltanak vegleg a HA-rol:)

nyuszigonosz 2015.04.09. 18:13:40

@Dragonlady (Bp, Hun): Jézusmária, már irni se tudok. :-)

Akkor mégegyszer: Vannak okos, inteligens, nem diplomás emberek, akik ki tudják fejezni magukat csúf szavak nélkül is, mert van szókincsük és véleményt is tudnak úgy nyilvánítani, hogy azzal nem sértenek meg másokat, mert van bennük empátia - is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.09. 18:18:21

@nyuszigonosz(D) ESTP:
ez még mindig kétértelmű szerintem :-D
szóval Digger idetartozik vagy nem? az még mindig nem jön le.
bocs, aludtam ma egész nap, kicsit tompa vagyok.

nyuszigonosz 2015.04.09. 18:24:58

@Dragonlady (Bp, Hun): :-)
Digger addig tartozik oda, hogy okos, inteligens és nincs diplomája.

Sajnos használ csúf szavakat és a véleménye sok esetben sértö.

Most már érthetö? :-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.09. 18:30:58

@tanato: Én a bejegyzés felépítettségéből arra következtetek, hogy ilyen néven csakis valamelyik Matolcsysta bérbanda netet tele író ideológus kommandó irkál.

A tartalma és a tényszerűsége kb. az ő szakmai színvonaluk!

És az a név????

CIA World Factbook

ezek tuti közgáz ősmagyarok

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.09. 18:31:13

@nyuszigonosz(D) ESTP: kösziiiii.....
átírom a nickem Dragonhülyére :-))))

tralalala 2015.04.09. 18:32:35

@Saman: "Te elhiszed a CIA wordfact book szerkesztőjének, hogy MO ekkora a kánaán?"

Mert ugyan kinek kellene elhinnem akkor szerinted? Ja tudom, neked :)

Bocs, de nem is tudok ezzel a stílussal mit kezdeni, az az érzésem, hogy te teljesen magadévá tetted ezt a "MO szar hely, mindenki elmegy innen" dogmát, és most dühösen, provokatívan támadsz arra, aki tényekkel cáfolja ezt.

Először is: nem kizárólag annak a linknek "kell elhinni", hogy MO-ra többen jönnek, mint mennek. Egy csomó egyéb is ezt támasztja alá, csak ugye ha pl. KSH-t linkelek, az "kormánypropaganda", ha ezzel foglalkozó blogot, akkor "nem releváns", stb. De a kedvedért:

Külföldi független:
www.iom.int/cms/en/sites/iom/home/where-we-work/europa/european-economic-area/hungary.html
Net Migration Rate (2010-2015): 1.5 migrants/1,000 population

Még egyszer a CIA-s:
www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

KSH:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/nep/nep21211.pdf
"A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek _pozitív egyenlege folytán_"

Blog:
gurulohordo.blog.hu/2014/10/16/meg_harom_erdekes_abra_a_kivandorlasrol
gurulohordo.blog.hu/2013/01/24/kivandorlas_milyen_kivandorlas

Tanulmány (igaz ezek régebbiek, ez pl. 2006):
www.idea6fp.uw.edu.pl/pliki/WP12_Hungary.pdf
Emigration from Hungary is moderate when looking at
migration potential data; recent
Hungarian emigration falls behind other countries i
n the region.
Itt hivatkozva:
www.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/stattukor/nemzvand.pdf

Ha úgy gondolod, hogy MO migrációs rátája negatív, akkor legyél szíves linkelj be ezt alátámasztó forrásokat.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.09. 18:36:52

@tralalala: mar a multkor is kerdeztem, de nem jott valasz, te a regi tralala vagy, akinek egy lany adta a tralalala nevet?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.09. 18:40:25

@tanato: akkor meg az lenne a hobbija, hogy gepeket buzeral.
hat nem jobb igy, hogy aazt dolgozza, amivel penzt tud keresni, es nem irokent ehezik?:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.09. 18:43:12

@Mirjam2: szoktuk nezni a Baltikum madartavlatbol muyort, eskuszom, a multkor megfordult bennem, hogy rosseb a napsutesbe, megyunk oda fel, olyan gyonyoru helyek vannak, majdcsak megszokom:-):-):-):-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.09. 18:48:36

@tanato: nem ertesz te valamit felre?
a szindarabot nem o irta....

2015.04.09. 18:49:23

@~~Babette~~: En maradok a madartavlatnal. Egyebkent mult heten lattam egy hirdetest, Dubai utan most itt mellettunk Bahrainben is nyitnak egy 'Winter Wonderland'-et ahol rengeteg penzert hidegben es muanyag hoban tolthetik az idejuket a latogatok! Alig varom hogy lathassam (nem, nem igazan...) :)))

Muscari 2015.04.09. 18:49:56

@adg [Au, Darwin]: egyetertek. Nekem sem jon be a tulszabalyozottsag.

tralalala 2015.04.09. 18:56:56

@~~Babette~~: Nem. Nem tudtam, hogy más is használja ezt a nevet. Meg nem mindig nézek vissza, azért nem válaszoltam, gondolom. De mindegy igazából.

2015.04.09. 19:12:30

@Cascabel: Szerintem ne csinálj úgy, mintha ismernél, mert nem tudsz rólam semmit, és azt sem, hogy milyen élethelyzetben voltam és/vagy vagyok, és miért írok ezt v. azt. Képmutatás, amit művelsz, szóval te engem ne elemezgessél, meg főleg ne mondd meg, hogy én hogy fogom érezni magamat. Csak azért, mert te nem tudtál beilleszkedni az országodban, még másnak sikerülhet. Még mindig itt vagyok az általad imádott Mo.-n.

2015.04.09. 19:19:29

@tralalala: Mindenki nem mehet el, hiszen nincsen rá lehetőségük... Az, hogy kinek szar hely Mo., meg egyéni preferencia kérdése. Van, aki teljesen jól elvan a magyar rögvalóságban és nem zavarja túlságosan, mások pedig hidegrázást kapnak tőle. Főleg azok, akiknek van tapasztalatuk normálisabb országokkal.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.09. 19:32:23

@Philosoraptor: mindig azt istenitik, aki/ami tavol van.. nemcsak orszagokkal, emberekke, is igy van.

2015.04.09. 19:32:40

@Philosoraptor: Ne idegesitsd magad. Nekem kb. az osszes ismerosom azt mondta mielott elmentem Mo.rol hogy mashol sem lesz jobb meg ugyanazok a problemaim lesznek mindenhol stb. Aztan nem lett igazuk, sokkal jobbra fordult az eletem mas orszagban es messze nem csak anyagi ertelemben. Termeszetesen nem mindenkinek megoldas a problemaira az orszagvaltas, de vannak akiknek igen. A hiba nem mindig a mi keszulekunkben van :)

tanato 2015.04.09. 19:35:28

@~~Babette~~: mÉG NEM OLVASTAM még RÉSZLETESEN,de valahogy csak odakerült a neve meg a története.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.09. 19:48:29

@tanato: olvasd el, amit HA belinkelt. nem hosszu:-)

Shanarey 2015.04.09. 19:51:48

A statisztikákkal az a bajom, hogy nem én gyártom hozzá az adatokat.
:-))

Mennyien élnek külföldön? Nos az én családfámon, első unokatesó szintig, velem együtt három, plusz az egyik unokatesó, párjának szülei. Plusz egy másik unokatesó aki a párjával együtt lépett le Ha minden család leadna egy ilyen, leírást, kiderülne hogy pontosan mennyien is hagyták el az országot.

Persze hogy van aki visszaköltözik, az hogy ki mennyire bírja a határátkelést, és az azt követő megpróbáltatásokat, az később derül ki.

Diggernek gratulálok, így jár aki pórul.
:-))))))))))))))))))))))))))))))))

@csillagközi romboló:

A Battlestar Galactica jobban hangzik.
Mesélj mi lett a hajóval?

Ez egy költői kérdés volt :-)))))))))

Én annyit tudok hogy a hajót szinte mindenki elhagyta és az egy szem embernek álcázott robot bekergeti a hajót a napba, a többi egyéb hajóval együtt.

tralalala 2015.04.09. 19:55:40

@Philosoraptor: Nem igazán tudom ezt értelmezni, nem arról volt szó, hogy kinek hol jó meg ki akar elmenni meg jó-e MO-n, hanem egy ezeknél jóval objektívebb témáról, a migrációs rátáról, ami egy mérhető, objektív dolog. Én alá tudtam támasztani az állításaimat több forrásból, a vitapartnerem meg nem.

Arról, hogy jó-e MO-n lenni, meg nem érdemes, mert van akinek jó, van akinek nem, és valszeg jobb, mint Szudánban, de valszeg Szudánban is jobb, mint a Jupiteren, szóval parttalan lenne egy ilyen vita.

Még max. annyit, hogy azoktól, akik hülyére örülték magukat az EU csatlakozáskor, hogy végre a magyarok mehetnek külföldre munkát vállalni (pölö egy bécsi cukrászdába), szánalmasnak és álságosnak tartom az azon való sopánkodást, hogy jaj a magyarok kimennek külföldre munkát vállalni.

labirintus1 2015.04.09. 19:55:40

@Mirjam2: Akkor tessék itt az OECD, ha egy sima újságcikknek nem hiszel.

www.oecdbetterlifeindex.org/countries/belgium/

Egyébként itt gyakorlatilag nincs szerepe a pénznek, mivel mint említettem, aki kiad, az nem adózik. Szerintem, joggal feltételezem, hogy ha valaki ennek ellenére nem akarja bejelenteni a lakóit és tömegszállást akar üzemeltetni, akkor az rosszban sántikál.

Egyszerűen nem tud nagyot szívni az a bérbeadó, aki beenged valakit, mert pl. ha (még) nincs az illetőnek munkája, akkor az itteni szabályok szerint 3 hónapja van találni, ha pedig nem sikerül, akkor el kell hagynia az országot és ki lehet simán tenni a lakásból. (Ez egyébként minden EU országgal így van, 90 napig lehet mindenki turista, utána rendeznie kell a helyzetét. Az más kérdés, hogy ezt nem veszi mindenki ennyire szigorúan, de pár napja olvastam, hogy Nagy-Britannia is szigorítani akar.) Ha pedig más státusza van (tanul, dolgozik, eltartott) akkor van miből fizetnie a bérleti díjat.

Egyszerűen annyira átláthatóak és egyszerűek a szabályok, hogy hacsak valaki nem akar illegális bevándorlókat szobáztatni vagy egy 5 személynek megfelelő lakásban 15-t elszállásolni, annak nem éri meg trükközni. Aki meg ilyeneket csinál, azt hadd ne sajnáljam már, hogy milyen szar neki, mert a "túlszabályozás" meg a feljelentgetős szomszédok miatt nem tud tájékozatlan szerencsétleneken élősködni.

bxf 2015.04.09. 19:59:37

@diggerdriver: Hey diggerdriver, most olvasom, hogy a blogodbol darabot keszitettek. Remelem, hogy gondolnak majd Rad, amikor a bevetelt szamoljak :-))) Kar, hogy nem vagyok otthon, szivesen megneznem.

Shanarey 2015.04.09. 20:01:58

Ja igen, s hogy mennyien mennek el az országból, és mennyien jönnek ez egy igen érdekes dolog, mert netán azt is vizsgálni kellene, hogy az a bizonyos "ember mennyiség" , aki kiment, az pótolható e azzal az "ember mennyiséggel, amely befelé áramlik?

Vagyis ez nem csak darabszám kérdése, hanem tudásszint kérdése is.

pasztasuta 2015.04.09. 20:06:02

OFF: Érdekesség amerikai határátkelőknek, meg igazából bárkinek. Szardínia jó hely (kár hogy nincs meló..).

www.nbcnews.com/nightly-news/video/fort-worth-s--blue-zones--initiative-aims-to-get-city-healthy-424525891953

FutureFry 2015.04.09. 20:07:14

@M. Péter: @labirintus1:
Én eleve nem értem ezt a hivatalos lakcímnyilvántartást/lacímkártyát. Mert, mi az, hogy hivatalos cím? A címem (amerikai viszonylatban) az amit éppen ráirok az adóbevallásra, amit megadok a szavazás-regisztrációnál (ahol egyébként még az állampolgárságot is elfogadják “bemondásra”), vagy amit jogosítvany kérvénynél megadok. Bár ez utóbbi rákerül a jogsira, ha megváltozik több államban csak rá lehet(ett?) írni (kézzel) az újat a hátuljára (de igazából azt sem kell, amikor kell, legtöbbször rákérdeznek, hogy az a mostani lakcím-e, ami rajta van). Na jó, a címváltozást bejelenteni is érdemes (vagy kell) a DMV-nél, pl. hogy a kocsi regisztrációs adóit jól vonják. A “legszigorúbbak” altalában a helyi könyvtárak (gondolom, mert helyi adókból fizetik az “ingyenességüket”): gyakran közüzemi számlát kérnek bemutatásra a cím “hitelesítéséhez”. Igaz, a bankok is valószínű szigorúbbak manapság már a címmel (is), pl. számlanyitásnál.

2015.04.09. 20:07:50

@labirintus1: Ha esetleg meg nem vetted volna eszre, teljesen elbeszelunk egymas mellett :). Komolyan, nem tudom mit nem lehet azon erteni hogy sem az OECD, sem a Daily Mail, sem te, sem senki mas nem tudja helyettem eldonteni hogy pl. en hol szeretnek lakni vagy hol lenne a legjobb az eletminosegem.

2015.04.09. 20:13:45

@FutureFry: A lakcimnyilvantartas az olyan embereknek jo akik lelkileg megnyugszanak ettol a tudattol hogy mindenki szamon van tartva, mindenkihez kijott a rendorseg hogy leellenorizze tenyleg o lakik-e ott (! :))) es egyaltalan a Hatosag tudja hogy ki hol van mert rendnek kell lenni! :)

labirintus1 2015.04.09. 20:23:27

@Mirjam2: Ezt írtad: "Jaj, de jo hely lehet ez." Nyilván ironizálva.

Viszont minden objektív szempont szerint Belgium bizony jó hely.

Ráadásul te kiragadtál az itteni léttel kapcsolatban egy nemlétező problémát. Pont a housing-gal a legelégedettebbek az emberek Belgiumban. A te fejedben az, hogy nyilvántartják, ki hol lakik, ez úgy csapódott le, hogy egy rendőr államban vegzálják a szerencsétleneket, akik nem tudnak hol lakni. Közben pedig a lakosság 95% teljesen elégedett a lakáshelyzetével. Ez meg valószínűleg amiatt van, hogy átláthatóak és ellenőrzöttek a viszonyok és nem jellemzőek a más nyugat-európai nagyvároskban előforduló tömegszállások.

labirintus1 2015.04.09. 20:23:35

@FutureFry: Szerintem, a világ nagyrészén az van, amit te írsz és simán elhiszik az embernek, hogy ott lakik, ahol mondja és valóban ott is lakik.

Magyarországon viszont nem lehet tudni, hogy ki hol lakik. Mindenkinek van egy lakcímkártyája, amin szerepel egy cím, de attól még lakhat akárhol. Pl. kollégiumban, vagy albérletben többszáz km-re a lakcímkártyán szereplő címétől esetleg külföldön.

Szerintem, ezért nincs értelme a lakcímkártyának a mostani formájában. Vagy az legyen ráírva, ahol TÉNYLEG lakik, vagy ne legyen lakcímkártya.

tralalala 2015.04.09. 20:23:45

@Shanarey(England) ISTP: Ez valóban érdekes kérdés, bár ezt a legtöbb ország felteheti ám magának (lévén máshonnan is vándorolnak ám kifelé). Mindenesetre érdekes téma, de most ebbe nem fogok belemenni, egyrészt elég idegesítő "laggal" fórumozni, másrészt meg késő is van.

2015.04.09. 20:34:05

@labirintus1: Oke, mar az elejetol kezdve vilagos volt hogy nem fogjuk egymast megerteni. Maradjunk annyiban hogy ahol te jol erzed magad, ott en valoszinuleg nem ereznem jol magam es forditva :)

Hihetetlen szamomra hogy mennyire magabiztosak tudnak lenni benne egyes orszagokban elo emberek hogy 'objektiven' az az orszag az egyik legjobb hely a vilagon ahol ok laknak.

Azt nem tudom mit nem lehet azon erteni, hogy az emberek azert laknak 'tomegszallasokon' mert nem engedhetnek meg maguknak masmilyen szallast. Erre nem megoldas az ha a Hatosag megtiltja nekik, maximum annyi tortenik hogy kiszorulnak az olyan helyekrol ahol ilyen szintu hatosagi ellenorzes van. A te logikad szerint gondolom a hajlektalansagra is az a megoldas hogy nem engedjuk a hajlektalanokat az utcan aludni, ettol majd kevesbe lesznek hajlektalanok. Ugy hallom Mo.on most ezzel probalkoznak, nem tudom mekkora sikerrel.

Taxomükke (UK) 2015.04.09. 20:34:43

@adg [Au, Darwin]: Nem véletlenül mentél te Ausztráliába, nem pedig mondjuk Svájcba.
Én szeretem, ha rend van, de az ilyen túlszabályozott dolgoktól/helyektől a víz kiver.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 20:36:40

Na szóval...

Mindenkinek köszönöm a gratulációkat de ez az öröm közös öröm.
Ma lett itt a blogon szélesebb körben nyilvánosságra hozva a történet.
Ünnepként élem meg a mai napot és kérlek titeket hogy mint a sikertörténet okozói üljétek velem körbe a asztalt.
Hiszen ha nincs a HA akkor nem írok posztot. Ha nem írok posztot akkor nem kapacitáltok blog írására. Szóval az ok okozati összefüggés nyilvánvaló. Természetesen meghívom az asztalhoz azokat is akik később kapcsolódtak be és a blogom olvasásával a pozitív visszajelzésekkel a folytatásra noszogattak.
A történet nem most kezdődött de a főszereplő kérésére a bemutatóig nem beszélhetek róla.
Utána viszont ha a HA is úgy akarja akkor megírom az egészet egy posztban. Egy dolgot még megoszthatok. Ezt az emailt:

"Kedves János!
Az Örkény Színházból írok Önnek. Van egy beszélgetés-sorozatunk, melynek címe Széljegyzet, mindig egy előadás kapcsán beszélgetünk közéleti témákról.
Május 9-én, 15 órától a Diggerdrájver bemutatója apropóján beszélgetünk a migrációról és az emigrációról.
A beszélgetéseket mindig Bíró Kriszta, színésznő vezeti, és a mostani beszélgetésre nagyon szeretnénk, ha eljönne Ön is vendégnek.
A másik két alany Dr. Frank Tibor történész, akinek az emigráció a szakterülete, és Örkény Antal, Örkény István fia, szociológus, a magyarországi migránsokat segítő Menedék Alapítvány elnöke."

Mivel viszont a színház honlapján már régen kint van ezért úgy döntöttem hogy nyilvánosságra hozom nehogy valaki odatévedve belinkelje az oldalt ide hogy "mi van Digger miért nem tudunk erről?"
A HA-ra bíztam a tálalást mert ő profibb módon meg tudja oldani mint én, mint ahogy történt is. HA részéről készülőben van még több meglepetés is.
Másrészt a HA és ti mint átvitt értelemben vett szülők viszonyultok a sikerhez mint aki joggal büszke fia teljesítményére.
Nagyon köszönöm mindenkinek a támogatást, a gratulációt és megtisztelve érzem magam hogy közétek tartozhatok.

Nem Tanató, tényleg nincs felsőbb iskolám. Egyszerűen fel sem merült hogy tovább tanuljak. Erdésznek készültem és traktoros lettem, "mindegy mi csak szakmád legyen" alapon.
Bár most hogy gondolkodok eszembe jut valami. Húsz évesen jelentkeztem a Katonai Repülőtiszti Főiskolára. Felvettek.
Visszamondtam mert már családos ember voltam és nem láttam biztosítottnak a család megélhetését.

Viszont nem lennék én a Digger ha nem mondanék köszönetet Morselsnak a rendkívül finoman cizellált mívesen kivitelezett vegytiszta tahóságért amivel megint sikerült odapiszkítania az asztalra. Köszönöm neki hogy az öröm pillanataiban is akad valaki aki eszembe juttatja hogy MAGYAR vagyok.
Legközelebb ha öröm ér, például unokám születik elvárok tőle egy "nem az apjától van" vagy "nem a szülőföldjén látta meg a napvilágot" megnyilvánulást.

Dragonlady. Ne változtasd meg. Tudjuk...

Babette. Rossz hírem van. Maradok.

Egyéb "rajongóim" számára is lenne egy üzenetem. Ha a vértolulástól eretvágás szükségességének esete forogna fenn akkor keressenek egy véradó központot hogy életükben egyszer hasznukat vegyék.:))))))))))))))))))))))))))))

Most pedig nyitok egy hideg cidert.
Egészségetekre.

**mimi** 2015.04.09. 20:52:46

@diggerdriver:
egészségedre! :)
Jó munka volt....:))

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.09. 20:59:03

@diggerdriver: akkor ezek szerint megsem valtoztal szindarabba, ahogy HA irta:-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 21:08:56

@~~Babette~~:
Dehogynem.
Most már csak kísértek...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.04.09. 21:09:52

@diggerdriver: Evek ota eloszor jutott eszembe hogy barcsak Mo.ra mehetnek, legalabb par orara :). Ezt nagyon megneznem.

morsels (törölt) 2015.04.09. 21:10:48

@diggerdriver:
Nezd, tanato Ady(digger)-Nyugat(HA) parhuzamara mar nem is irtam. Kihagytam, pedig tenyleg magas labda volt. Ertekelhetned.

De amikor talalgatta, hogy szindarab-iro, bolcsez, egyeb vagy, nem lehetett kihagyni.
Vicces volt.
Amilyen te szoktal lenni.
:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.09. 21:14:51

@labirintus1: Uk-ben viszont ninc silyen, ahogyan szemelyijuk sincs, es eleg nagy kotottsegnek elnek meg, ha lenne.

Shanarey 2015.04.09. 21:15:16

@diggerdriver:

Nos eme színdarabbal kapcsolatban nekem, két dolog jutott hirtelen eszembe.
1. Aki téged alakít majd a színpadon, lesz e széltében és hosszában akkora mint te?
:-))

2. Szerintem, ma valaki gutaütést kapott ettől a hírtől, valahol Európában.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.09. 21:19:19

@Shanarey(England) ISTP:

nem, Epres Attila lesz diggie. a feleseg alakitojat nem ismerem, rakerestem, de szineszkent nem talaltam.

2015.04.09. 21:21:04

@tildy[UK]: Lakcimkartya szerintem sehol nincs Mo.on kivul. Vagy ha tudtok olyan helyrol ahol van irjatok meg, meg soha nem hallottam rola. Lakcimnyilvantartas sok helyen van (persze kozel sem mindenhol), de a lakcimkartya eddig hungarikumnak tunik nekem. Azt hiszem nem is igazan a lakcim igazolasara szolgal elsosorban, hanem egy extra szemelyi azonosito dolog, foleg mivel a szemelyi szam is szerepel rajta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 21:25:03

@~~Babette~~:
Csak egy szál szemüvegben kísértek.
A szemüveg öltöztet.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ganjagym 2015.04.09. 21:25:56

@diggerdriver: egeszsegedre! Gratulalok a tavolbol is, Es legoszintebb nagyrabecsulesem

FutureFry 2015.04.09. 21:29:41

@labirintus1: "Magyarországon viszont nem lehet tudni, hogy ki hol lakik."
Ez az amit nem értek. Ki akarja tudni és miért? Egyébként meg, ha valaki tudni akarja, megkérdezi tőlem.

nyuszigonosz 2015.04.09. 21:31:23

@Shanarey(England) ISTP:
"2. Szerintem, ma valaki gutaütést kapott ettől a hírtől, valahol Európában." :-) na, nekem is ez jutott eszembe. :-)

morsels (törölt) 2015.04.09. 21:33:06

@diggerdriver:
El tudom kepzelni.

A szindarabhoz gratulalok.

(mondjuk kivancsi lennek arra a beszelgetesre, a kivandorlo szakertovel :-))

nyuszigonosz 2015.04.09. 21:33:42

@diggerdriver: Gratulálok neked Digger! Nem mindenkinek adatik meg, hogy már életében élö legendává váljon.
Neked igen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 21:34:33

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Én tudnék mondani több embert Kanadából is:)))))))))))))))))))))))))))))

qkuc 2015.04.09. 21:36:26

@wuaaa [nor]: Gyere, mesélj egy virtuális kávé mellett, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 21:37:45

@morsels:
El tudom képzelni:))))))))))))))))))))))))))

tanato 2015.04.09. 21:40:07

@diggerdriver: Köszi az infót,azért kér volt abbahagyni a repülőtisztit.Tulajdonképpen hogy találtak rád a színházi emberek.A saját blogodat olvasták,vagy a itt ezen blogon bukkantak rád.?Kinek az ötlete volt hogy "megzenésítsenek"?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 21:40:30

Szolgálati közlemény.

Most beszéltem a feleségemmel és mondta hogy a bemutatóra nem lehet jegyet venni.
Hétfőtől árulják a jegyeket. Az első előadás 14-én lesz de az a biztos amit hétfőtől kiírnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 21:41:44

@tanato:
Sajnos nem mondhatok többet a bemutatóig.
Bocsi.

morsels (törölt) 2015.04.09. 21:42:17

@FutureFry:
Szerintem ez Europaban azert okoz ilyen gondod, mert regebben ugye orszagon belul koltoztek az emberek.
Nyilvanvalo modon at kellett jelentkezni egyik keruletbol, varosbol a masikba, ami azt jelentette, hogy ott regisztraltak magukat, ezert kijelentkezni igazan nem is kellett, a kulonbozo tarsadalmi ellatasok ugyanugy ervenyesek voltak ertelemszeruen.

Most viszont orszaghatarok nelkul mennek az emberek, a bejelentkezes is esetleges, de azert tobbnyire mukodik, viszont a kulonbozo orszagok nyilvantartasa nincs kozpontilag (EU szinten) nyilvantartva.
Igy az az orszag ahonnan elkoltoznek, nem tud semmit.
Ez sok problemat okozhat, hisz a kulonbozo trendek felismeresehez a statisztikai informacio alapveto, viszont ha maga az informacio hianyzik, akkor nemigen van mit feldolgozni.
Pontosabban ha a rendelkezesre allo informacio elavult, nem a valosagot tukrozi, akkor abbol nagyon rossz kovetkezteteseket lehet levonni.

morsels (törölt) 2015.04.09. 21:44:20

@diggerdriver:
Namost ki a taho?
Es meg cizellaltsag sincs sehol.

Egyebkent nem ut meg a guta, erdekesnek talalom.
Mondjuk nem vagyok szinhazba jaro tipus, fiatalon jartam sokat, de eleve nem pesti vagyok, szoval... nem is versenyezhetnek mondjuk veled.
:-)

P.Elliot 2015.04.09. 21:52:14

@diggerdriver: Oszinte gratulacio! Fogunk tudni latni belole valamit pl. a youtube-on?

labirintus1 2015.04.09. 21:54:03

@tildy[UK]: Én úgy tudom, hogy aki akar, annak lehet személyije, de nem kötelező, hogy legyen.

labirintus1 2015.04.09. 21:54:10

@FutureFry: Normálisan ez elég lenne. Szerintem, van néha olyan eset, amikor jobb, ha tudják, hogy hol laksz.

Pl. van egy gyereked, de nem járatod iskolába. Ha tudják, hogy hol laksz, akok tudni fogja a helyi önkormányzat, hogy az ő felelőssége, hogy keresse a gyereket, meg valahogy rávegyen, hogy járasd iskolába. Az emberek 90% tök normális, úgyhogy magától is így tesz, a maradék 10% miatt nem árt, ha tudják, ki merre van.

Határátkelő 2015.04.09. 21:58:19

@diggerdriver: @morsels: Nehogy már összevesszetek! Szétültetlek! :)

wuaaa 2015.04.09. 21:58:58

@qkuc: ..inkább te mesélj... vasárnap tizenkettedike... ehmm... :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 22:14:35

Illetékes elvtársaknak innen üzenem, mert máshol nem tudok hogy a blogomban minden hozzászólás minden témában ott van ahol volt.
Csaxólok.

qkuc 2015.04.09. 22:14:57

@wuaaa [nor]: Egye kutya, beadom a jelentkezést, egy másik norvég kompániához beadtam már, :D. Mondjuk egy ponton el fogok bukni ...., :/. Na de egy próbát megér.

2015.04.09. 22:15:29

@labirintus1: Szerencsere rosszul tudod. Es termeszetesen kozponti lakcimnyilvantartas sincs UK-ben, megsem omlott meg ossze az orszag. De nem akarom ebbe az iranyba elvinni a temat, szoval ezzel a magam reszerol le is zarnam. Meg annyit hogy pont azok az emberek akik rejtozni akarnak a hatosagok elol mindig fognak ra modot talalni, meg akkor is ha megprobal valaki chipet beultetni a boruk ala es annak alapjan nyilvantartani oket...

morsels (törölt) 2015.04.09. 22:18:56

@Határátkelő:
Az osszeveszes mar megtortent...
Az en hibam.
Barmit irok, mindig csak belekotni akarok.
Az elo faba is.

morsels (törölt) 2015.04.09. 22:24:41

@Mirjam2:
Namost direkt rakerestem, a UK jogositvanyokon is rajta van a lakcim.
Eros a gyanum, hogy az adohivatal is pontosan tudja, hogy hol laksz, meg akinek koze van hozza, az meg tud talalni.

Nyilvanvalo modon nincs kulon lakcim igazolvany, de az, hogy UK-ban senki nem tudja, hogy te hol laksz, az eleve hihetetlen, masreszt meg naiv elkepzeles.
Szerintem.

wuaaa 2015.04.09. 22:33:56

@qkuc: Ez jó, ennek örülök ! :) Attól féltem, hogy nehogy valami mondvacsinált oknál fogva lebeszéld magad erről a lehetőségről.

2015.04.09. 22:58:07

@morsels: Nekem meg eros a gyanum hogy te most egesz veletlenul kotozkodni probalsz :). Pont nem azt mondtam hogy senki nem tudja hol laksz. Pont az ellenkezojet mondom, hogy nem kell a rendorsegnek kijonnie ahhoz megnezni hogy tenyleg ott laksz-e valahol (ahogy Labirintus eredetileg javasolta) mivel ha es / vagy akinek fontos, azok ugyis megtalalnak. Az a naiv es hihetetlen elkepzeles szerintem hogy ha valaki pl. direkt bujkalni akar a hatosagok elol, akkor az azert nem fogja tudni megtenni mert van lakcimnyilvantartas vagy akar lakcimkartya.

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:05:29

@Mirjam2:
Azt hiszem itt felreertesek sorozatarol van szo.
De legyen az, hogy en kotozkodok.
Vegulis...

Szoval szerintem az UK jogositvanyon is van lakcim. Valami miatt.
De akkor most elmagyarazthatod nekem, hogy ez miert van.

Mint korabban masnak mar irtam, az ilyen lakcim jellegu nyilvantartasok azert nem mukodnek mostanaban (gyanitom ezt nem olvastad), mert regebben egyszeruen csak be kellett jelentkezni az uj lakohelyre es a rendszer automatikusan kijelentett a regirol.
Monstanaban ez nem mukodik, mert az orszagok ilyen jellegu nyilvantartasa nincs kapcsolatban egymassal.

2015.04.09. 23:11:02

@tralalala: A statisztikából kiderül-e az igazi kép? A kivándorlóknál csak a magyarokat számolják-e, vagy beleveszik a Magyarországon át az EU-ba dobbantókat is?
A bevándorlóknál a nem visszatoloncoltakat számolják-e, vagy csak a Magyarországon letelepedési jogot kapottakat?
Ha mondjuk egy romániai magyar kért magyarországi iratokat, akkor megjelenik-e a statisztikában?
Mennyi Magyarország lakossága? Hogyan alakult az elmúlt tíz évben?
Látod, ott csapnak be, ahol akarnak.
Én például magyarországi lakcímmekl rendelkezem, és tavaly ilyenkorig egy magyar cég alkalmazottjaként dolgoztam, Angliában, úgy, hogy itt kaptam a fizetésem, fontban, és ide vagyok bejelentkezve.
Akkor most a statisztika hol számol?

2015.04.09. 23:11:08

@morsels: A UK nem ad ki. Leszarják a magyar hatóságot. Hacsaknem bűnügyben adnak ki nemzetközi elfogatóparancsot ellened. Még a gyerektartásért sem hajlandóak megmozdulni az angol lusta disznók.
Akkor kapnak el, ha leszállsz a gépről a Ferihegyen....

Taxomükke (UK) 2015.04.09. 23:12:09

@morsels: A HMRC tudja (elvileg), meg az összes közműcég. Meg az MI5.
:)

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:14:10

@Mirjam2:
Tudod mi ebben az erdekes?
Hogy gyakorlatilag ha valaki megszerzi a UK jogositvanyt, akkor bankszamlat is nyithat valoszinuleg... kulonbozo igazolasok nelkul.

De erdekes modon te is arra hegyezted ki az egeszet, hogy en kotozkodom, nem arra, hogy a lakcim miert fontos.
Ja meg arra, hogy aki akarja, az a chip beultetest is at tudja baszni.

De rendben, en kotozkodom.
Igazad van.
Mert nehogy mar en legyek valamifele akdaly mas jobba valasanak utjaban.
Az olyasmi tobb almatlan ejszakat okoz.
De tenyleg.

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:15:46

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nezd, en nem ertek ehhez, de eros a gyanum, hogy az europai orszagok ilyen jellegu osszehangoltsaga meg messze van a valosagtol.
Es hat pont ez okozza a feszultseget, kulonbozo pontokon es szinteken, nem?

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:22:02

@Taxomükke:
Nezd, en nem ismerem a UK dolgokat, pont ezert kerestem ra a UK jogositvanyra.
Abbol ugy latom, hogy a rendszer hasonloan mukodik, mint nalunk.
Peldaul UK-ben is jogositvany, meg NI szam... ami valoszinuleg hasonlo ahhoz, ami nalunk van.
Ezeket az allam egy adatkozpontban kezeli, csak a kivulallok nem tudjak (elvileg) egymashoz kotni az adatokat.
Nem veletlen az sem, hogy Europaban belul az ilyesmit nem akarjak megosztani egymas kozott (es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy az egyes allamok adatnyilvantartasa mennyire incompatibilis a masikhoz)

En egyszeruen csak azt irtam Mirjamnek, hogy UK-ban is van valamifele lakcim nyilvantartas. Vilagos, nem olyan, mint Magyarorszagon, de van.

2015.04.09. 23:31:31

@morsels: Igen, kotozkodsz. Es direkt utananeztel annak hogy mi van a UK jogositvanyon, hogy legyen mivel kotozkodni... Szuper. Latom most Digger helyett inkabb belem kotottel, ezert is nem akartam eredetileg tovabb folytatni a temat mert valami ilyesmire szamitottam, de most mar mindegy. Roviden: igen, rajta van az emberek lakcime UK-ben is kulonbozo iratokon, ez termeszetes, senki nem mondta hogy nincs. En azt mondom, ami teny, hogy ellentetben pl. Mo.gal vagy Nemetorszaggal, nincsen kozponti lakcimnyilvantartas es nem kell, illetve nem is lehet, 'bejelenteni' a lakcimedet az 'allamnak'. Akkor most minek jossz ezzel hogy de rajta van a jogositvanyon, meg en milyen naiv vagyok? Annyit mondtam hogy orulok neki hogy a szomszedaim nem jelentenek fel a 'hatosagoknal' mert szerintuk nem jelentettem be a lakcimemet. Ennek tovabbra is oszinten orulok :)

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:34:36

@Mirjam2:
Ez most komoly?
Jo, rendeben, igazad van, UK-ban senkit nem erdekel, hogy ki hol lakik.

Elnezest kerek.
Tenyleg nem kotozkodni akartam.
Elnezest megegyszer.
Megkovetlek.

2015.04.09. 23:35:12

@morsels: Vannak olyan orszagok ahol van kozponti lakcimnyilvantartas, es vannak olyanok ahol nincs. Vagy-vagy. Ahol van, az nem 'valamifele' nyilvantartas, hanem nagyon egyertelmu, bejelentkezni-kijelentkezni kell kotelezo jelleggel, stb. UK-ben nincs ilyen, most hiaba probalod azt mondani hogy a jogositvany meg a tarsadalombiztositasi szam hasonlo mert nem, ezek teljesen mas dolgok.

2015.04.09. 23:38:05

@morsels: Ahogy mar egy csomoszor leirtam, sehol nem mondtam hogy senkit sem erdekel ki hol lakik. Ezt te kezdted el mondani hogy en ezt mondtam.

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:39:17

@morsels: @Mirjam2:
Ja meg abban is igazad van, hogy direkt kotozkodesbol neztem meg.

Nem teszem tobbet.
Amit te irsz, azt elfogadom ugy, ahogy irod.

Azt is elhiszem, hogy a jogositvanyon szereplo cimrol az allam nem tud.

Ez eleg, vagy igerjem meg, hogy mostantol mindig megvedelek, ha valaki beledkot?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 23:39:34

@Mirjam2:
Semmilyen lakcím nyilvántartás nincs.
A jogosítványomon két éve az előző lakás címe van. Kutyát se érdekli.
Persze a különböző hivatalok tudják a címedet de az nem nyilvántartás.
Viszont ajánlatos bejelenteni.
Az autónál nagyon lényeges hogy be legyen jelentve a lakcímváltozás.

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:41:00

@Mirjam2:
Rendben, UK-ben nincs kozponti nyilvantartas.
Happy now?

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:41:40

@diggerdriver:
"Az autónál nagyon lényeges hogy be legyen jelentve a lakcímváltozás."

Miert?
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 23:43:23

@morsels:
Mert a büntetés az autó adatlapján szereplő címre megy.
Aztán a 55fontból hamar 250font lesz.

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:44:31

@Mirjam2:
Namost ha hivatalosan berelsz valakitol egy lakast, akkor azt nem kell bejelenteni?
Valakiknek.
Valahol van nyoma.
Ha meg veszel egy hazat, condot, azt is be kell jelenteni, nem?
Nem tudom, csak kerdezem.
Mert mifelenk ez valahogy automatikus. Ha mas nem, akkor az ugyved, bank, valaki elintezi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 23:52:28

@morsels:
Nem, nem kell bejelenteni.
Mármint nyilvántartóba nem.
Amúgy az önkormányzatnál council tax-ra igen.
Ha nem kell ilyet fizetned akkor nem.

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:53:05

@diggerdriver:
Es azt hogyan ellenorzik?
Nincs lakcim nyilvantartas.
Hogy igazolod, hogy ott laksz?

Tenyleg nem kotozkodni akartam mirjammal, csak szerintem nem erti, hogy ezek a dolgok hogyan fuggnek ossze.
Es hogy miert ilyen egyszeru a burokracia nyugaton. Mert ha mar van digitalos labnyomod, akkor megtalalnak.
Jogositvanyon, bankon, lakasberlesen, munkahelyen keresztul.
Csak azert, mert nincs egy kozponti nyilvantartas (ami szerintem csak azt jelenti, hogy nyilvanosan nincs hozzaferes a kulonbozo informaciokhoz, de ossze lehet kapcsolni oket NI szammal, jogositvany szammal, egyebbel), nem jelenti azt, hogy az allamnak es az allam kulonbozo szerveinek nem volt hozzaferese ilyesmihez.

Amit korabban is irtam az az, hogy az Europan belul megindult nagymerteku vandorlas ezt a rendszet minden orszagban kimaxolta, mert alapvetoen kovethetetlenne valik a tomeg mozgasa...
Es ezert nehez mar csak ugy nyitni egy bankszamlat, ahhoz kepest, hogy regen milyen egyszeru volt.
Eros a gyanum, hogy egy UK jogsival most is viszonylag konnyebb bankszamlat nyitni (vagy jopar hivatalos dolgot elintezni), mint egy magyar utlevellel.
Peldaul

Mert azt a jogsit mar kiallitottak. Van digitalis nyom.

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:54:34

@diggerdriver:
Ugy erted, hogy akitol berled, az sem jelent be semmit?
Arrol nem beszelve, hogy ahogy az elobb emlitetted, a jogositvanyodat at kell iratni, ha mondjuk koltozol.
Vagy nem?
Es ha nem iratod at, akkor mi van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.09. 23:55:18

@morsels:
Azt értsd meg hogy nincs KÖTELEZŐ nyilvántartás.
Egy csómó helyre bejelented magad ha megváltozik a lakcímed de nem kötelező.

morsels (törölt) 2015.04.09. 23:59:00

@diggerdriver:
Te meg azt ertsd meg, hogy en nem azt probalom magyarazni, hogy VAN KOTELEZO NYILVANTARTAS, mint peldaul Magyarorszagon, hanem azt, hogy a nyilvantartas letezik.
Egyszeruen nem tudsz a rendszeren kivul letezni.

Pontosabban lehet, mint a travellerek, de azok meg a rendszeren kivuli nyilvantartasba kerulnek bele :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.10. 00:00:15

@morsels:
Két éve nem írattam át és semmi nincs.
Például egyetemisták bérelnek szobát.
Őutánuk nem kell council taxot fizetni. Senki sem tudja hogy ott laknak.
Ha szobát bérelek akkor sem kell cauncil taxot fizetni.
Mindössze ajánlatos például az autót átjelenteni.
AkarsZ bank statementet. A banknak kell az új cím.
Vállalkozó vagy? nem kötelező átjelentkezni.
A könyvelőm két adóbevallásom adta le úgy hogy az előző címem volt rajta.És?

2015.04.10. 00:01:40

@morsels: Szerintem nem erted. Nem csak nem kell, hanem nem is lehet 'bejelenteni'. Nincs olyan kozponti szerv ami nyilvantartana az emberek lakcimet. Termeszetesen ha azt szeretned hogy pl. a bankod vagy barki mas az uj cimre postazzon dolgokat akkor be lehet naluk jelenteni az uj cimet, de ugyanilyen alapon egy ismerosod cimet is megadhatnad nekik ha azt szeretned hogy oda erkezzen a postad, vagy akar a postahivatalon keresztul is atiranyithatod a kuldemenyeket az uj cimre stb., ez reszletkerdes.

Ezzel szemben pl. Nemetorszagban van egy allami hivatal ami nyilvantartja mindenkinek a lakcimet, ha barmikor uj cimre koltozik barki az orszagon belul, kotelezoen el kell menni oda kimondottan a lakcimet bejelenteni, napokon belul, megbuntetnek ha kiderul hogy nem tetted meg. Kerhetnek bizonyitekot hogy tenyleg ott laksz (pl. berleti szerzodes), ha elkoltozol ki kell jelentkezni ugyanennel a hivatalnal, stb. Sok orszagban nincs ilyesmi, pl. UK-ben sem, Szaudi Arabiaban sem. Ma megtudtuk hogy Belgiumban viszont van, sot kijon a rendorseg ellenorizni hogy ki lakik a megadott cimen. Erre mondtam en ilyen helyre nem koltoznek. Tudom hogy sokan meg Szaudi Arabiaba nem mert nem kedvelik a fekete lepleket - izlesek es pofonok :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.10. 00:02:25

@morsels:
Igen, csak ott tévedsz hogy a rendszerek nincsenek összekötve.
Elmegy az adóbevallásom a két évvel régebbi címmel és megjön a visszatérítés a bankszámlámra ami már az új címen szerepel.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:04:08

@diggerdriver:
Peldaul neked vannak a kulonbozo engedelyeid, amivel dolgozhatsz.
Azt a munkaltatod beteszi abba a csomagba, amiben igazolja, hogy teged hivatalosan alkalmaz.
Abban kell lennie, NI szamnak, lakcimnek, bankszamlaszamnak, telefonszamnak, engedelyek szamanak, jogositvanyok, hogy kit kell ertesiteni, ha veled tortenik valami...

Vilagos, ezek az infok elvileg mas es mas helyekre mennek, mashol taroljak oket, nade most tenyleg. Szerinted ezeket nem lehet osszehangolni?

Sanz 2015.04.10. 00:05:47

A UK-ben pont ezt imádom, hogy bemondásra van a lakcímváltoztatás. Legalábbis ez nagyban megkönnyítette az elmúlt 12 hónapban a dolgaim (három költözéssel a hátam mögött kicsit sok munka lett volna face to face mindent update-elni).

Amúgy szolgálati közlemény a UK-ben élőknek: érdemes a voter registrationnel sietni, mert a májusi parlamenti+önkormányzati választásokra már csak 2 hétig lehet regisztrálni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.10. 00:07:19

@morsels:
Nem. Nincs ilyen csomag.
Minden munkábaállásnál megkérdik ki a Nex of kin? Megadom a feleségem nevét telefonszámát.
A CPCS kártyának csak száma van. NI számnak a címe lehet hogy régen nem aktuális.
Lakáscímet fel kell tüntetni de azt írok be amit akarok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.10. 00:09:18

@Sanz:
Persze sehova sem kell személyesen menni.

2015.04.10. 00:09:20

@morsels: De pont ez mondom, mar az elejetol fogva. Hogy ugyis megtalalnak ha akarnak, ezert felesleges egy kulon kozponti nyilvantartas, meg lakcimkartya, meg a rendorsegnek kijonni megnezni ki hol lakik. Mivel amugy is megtalaljak az embert ha akarjak, ezert minden ilyen extra intezkedes csak erodemonstracio az allam reszerol hogy ok figyelnek teged. Azert gondolom hogy kotozkodsz, mert meg azutan is allitod hogy en naiv vagyok stb., miutan tobbszor egyertelmuen leirtam mar hogy tudom, hogy megtalal pl. UK-ben a rendorseg ha akar. Es ez legyen is igy. De nem kell hozza kulon lakcimnyilvantartas.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:09:56

@Mirjam2:
Azt hiszem felreertesz.
Amennyire en tudom, nalunk sincs ilyen kotelezettseg, egyszeruen csak az egyik dolog hozza magaval a masikat.

En nem tudok ugy bekoltozni egy masik lakasba, hogy ne iranyitsam at a postat, hogy hova kuldjek a hivatalos papirokat, ilyesmi.

2015.04.10. 00:10:55

@diggerdriver: Az NI szam egy eletre szol, igy ertelemszeruen nem kapcsolodik lakcimhez. Ez inkabb szemelyi szam / adoszam jellegu dolog.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:12:08

@Sanz:
Persze hogy latatlanban van, mert miert akarnal kibaszni magaddal?
Marmint alapvetoen ez a hozzaallas.
Amit az europai nepvandorlas elegge mas helyzetbe hoz.
Dehat pont ezt szerettem volna hangsulyozni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.10. 00:14:25

@Mirjam2:
Így van.
Most az idén véletlenül észrevettük hogy még a régi cím szerepel és a könyvelőm átjelentett. Ha nem teszi akkor sincs probléma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.10. 00:16:15

@morsels:
A jogosítványt amúgy ingyen kicserélik az új címre. A rendőr nem büntet meg ha nincs nálad jogosítvány.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:16:54

@diggerdriver:
Nezd, en nem tudom, hogy UK-ban mi kell ahhoz, hogy valakit alkalmazzanak, ezert hasznaltam a 'csomag' kifejezest.

De kell jopar dolog akkor is, ha sajat magadnak dolgozol.
Ami le van adva valakinek. Akik gyujtik ezt.

De mondok peldat.
Mondjuk a ceg, aki teged alkalmazott azt jelenti az adohivatalnak, hogy ennyi penzt fizettek neked, te meg (mivel a sajat adobevallasodat csinalod) joval kevesebbet jelentesz, akkor azt azert eszreveszik.
Vagy van esely arra, hogy eszrevehetik.
Szerinted hogy csinaljak?

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:19:14

@Mirjam2:
Es ha dolgozol valahol UK-ban, akkor a tobbi informacioval ezt is le kell adni.
Nem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.10. 00:19:31

@morsels:
A cég nem tudja hogy mennyit adózok. Ő az ügynökségnek fizet.
Az ügynökség megbíz egy payment company-t hogy csinálja meg a bérelszámolást.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.10. 00:21:37

@morsels:
Figyelj, mégegyszer mondjuk Mirjammal. Nincs központi lakcím nyilvántartás.
Meg találnak ha akarnak. Ha viszont én úgy akarom akkor nem találnak meg. Ilyen egyszerű.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:23:23

@diggerdriver:
Namost ha nem buntetnek meg ha nincs nalad jogsi, az szerinted mit jelent?
A rendor a tabletjen lehivja a kocsi rendszamahoz tartozo informaciot, amin rajta van a te fotod, jogositvanyod, lakcimed...

Mondjuk ezt nem tudom, de a technologia mar megvan, a szamitogep mar minden rendor autojaban benne van, hogy mire kepesek, azt nem tudom.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:24:24

@diggerdriver:
Vilagos, a ceget nem is erdekli, hogy mennyit adozol.
De ok is adoznak, amiben benne van az, hogy neked mennyit fizettek.
Azt osszehasonlitjak azzal, hogy te mi utan adoztal...

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:25:50

@diggerdriver:
Rendben.
De en nem is azt mondtam, hogy van kozponti nyilvantartas, ugye.

En csak azt mondom (persze lehet, hogy hulyeseget beszelek), hogy nem a kozponti nyilvantartas a lenyeg. Vagy inkabb annak hianya is csak smoke and mirror.

2015.04.10. 00:30:51

@morsels: Az NI szamot termeszetesen meg kell adni, ez az adoszam. De nem kell megmondani a munkahelyeden hol laksz, barmilyen lakcimet megadhatsz ertesitesi cimnek.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:36:36

@Mirjam2:
Ez nalunk is igy van.
Az is, hogy az NI szam nincs lakcimhez kotve, barmit megadhatsz.
Sot bankszamlaszamot is barmilyet adhatsz, arra utaljak a penzt, Kiveve, ha kezpenzt kapsz.

Namost a bankszamlaszamhoz meg kell mas dolog is... szoval igy ertettem, hogy a dolgok osszefuggnek.

Meg mint emlitettem, alapvetoen az alkalmazo beirja az adobevallasaba, hogy neked mennyit fizetett (itt jon be az NI szam, azt hiszem), aztan azt megnezhetik, hogy azon az NI szamon mennyi adot fizettek a mas altal irt jovedelem utan.

De azt hiszem, hogy most be is fejezhetjuk.
Ujra mondom, hogy elnezeset kerek, tenyleg csak kotozkodni akartam, fogalamam nincs, mirol beszelek, elnezest kerek.

Igazad van mindenben.

adg 2015.04.10. 00:37:14

@diggerdriver: remelem ebbol nem alakitunk ki elesebb vitat, de en is gratulalok. Kivancsi lennek, mit csinalnak beloled a szinpadon. :)

Persze nem fogom megnezni, hacsak valaki fel nem veszi, vagy akkora siker lesz, hogy filmre viszik vegul.

2015.04.10. 00:38:45

@morsels: Ez igy mas teljesen mint amit az elejen mondtal... Nezopont kerdese hogy lenyeges-e vagy nem. Szerintem lenyeges, es messze nem en vagyok az egyetlen, nem veletlenul tiltakoztak a britek amikor a kormany be akarta vezetni az ID kartyat; le is tettek rola. Ez elvi kerdes, hogy csak akkor kell barmilyen adatot megadni egy hatosagnak vagy hivatalnak ha szukseg van ra egy konkret dologhoz (pl. bankszamla, jogositvany, munka) es az allam nem tolja magat az arcodba hogy 'marpedig mi tudni akarjuk hogy hol laksz mert mindenkit figyelunk es mindent tudnunk kell es rendnek kell lenni' stb. Legalabbis szamomra ez az uzenete a kozponti nyilvantartasnak. Engem szemelyesen kulonosen rosszul erint ha van ilyen nyilvantartas, mert rossz erzesem van ezzel kapcsolatban hogy az allamnak listaja van a lakosokrol es tudni akarjak ki mikor pontosan hol van. Volt egy olyan idoszak, mint tudjuk, amikor ilyen listak alapjan szedtek ossze az embereket es engem erre emlekeztet.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:47:24

@Mirjam2:
Nezd, en kanadaban elek... ezt ugye tudod.
Itt is gyakorlatilag a jogositvany az ID, amin ugyanazok az adatok vannak (bar feluletesen futottam at), mint a UK jogsin.

Es persze, itt is mindig balhe van a kozponti nyilvantartasbol, de az igazsag az, hogy az egesz vicc.
Az ember legszivesebben a telefonszamaval azonositana magat, ha adot akar fizetni, vagy utlevelet akarna kervenyezni, mert ugye minden infot ossze lehet hangolni.

Es hat ez az igazsag, hogy ossze is hangoljak.
(ha nem tennek, akkor meg ugye az lenne a baj)
Megadod az NI szamot, abbol gyakorlatilag barmit meg lehet tudni rolad. Ha mas nem, az adobevallason keresztul.
Mert ott van ugye lakcim, jogositvany, bankinformacio, azokbol meg gyakorlatilag a fotodat is ki lehet cserelni.

Szoval persze ertem en, hogy az egyen nem akar Big Brother dolgot, de az igazsag az, hogy a Big Brother mar joideje letezik.

Es nem azon mulik, hogy van-e kozponti nyilvantartas, mint Nemetorszagban, vagy sem.
Te semmivel sem vagy 'lathatatlanabb', mint a nemetek.
Legfeljebb ugy erzed. Erre irtam azt, hogy smoke and mirror.

2015.04.10. 00:47:39

@morsels: Igen, azt tudom hogy igazam van mindenben de azert koszi hogy ezt megerositetted :))) (oke, csak vicc volt :))). Egyebkent alapvetoen szubjektiv volt amit eredetileg irtam szoval nem arrol van szo hogy kinek van igaza. Peace.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:52:17

@Mirjam2:
Orulok, hogy ebben egyetertunk.

morsels (törölt) 2015.04.10. 00:58:26

@adg [Au, Darwin]:
En is arra lennek kivancsi.
De gondolom majd ir egy posztot rola.
Elore sajnalom a szakertoket.

:-)

2015.04.10. 01:00:38

@morsels: De, lathatatlanabb vagyok pl. UK-ben mint Nemetorszagban, errol van gyakorlati tapasztalatom, de nem mennek bele mert nem akarom leirni a reszleteket. Viszont nem ez a lenyeg illetve nem is ezt irtam az elejetol fogva. A lenyeg szamomra az hogy nem mindegy, pl. ha van egy fonokod, hogy normalisan es tisztelettel viselkedik veled, vagy uvoltozik hogy 'en vagyok a fonok es azonnal ki vagy rugva ha nem csinalod azt amit mondtam!'. Szelsoseges pelda, de szamomra az utobbinak a megfeleloje az ha 'az allam', ami egy absztrakt dolog, megszabja nekem hogy be kell jelentenem neki hol lehet megtalalni fizikailag, es meg ki is kuld egy rendort - az adofizetok penzebol - hogy ellenorizze, tenyleg ott vagyok-e. Ez egy olyan helyzet amibe en szemely szerint nem szeretnek kerulni. Vannak akik szerint pedig ez egy fantasztikus rendszer es mas orszagokra is ki kene terjeszteni - ebbol latszik amit mindig mondok, hogy nem vagyunk egyformak.

morsels (törölt) 2015.04.10. 01:06:59

@Mirjam2:
Ok.
Igazad van.
(mondjuk jopar dolgot vitatnek abban, amit irtal, de belatom, az csak kotozkodes lenne, szoval...)

2015.04.10. 01:17:43

@Határátkelő:

Haha, szuper! :)

Digger szerintem is érdekes fickó, gratulálok neki,

(Btw. azt nem tudom, ebből hogy lehet színdarabot rendezni. Ő úgy tűnik, mint akinek mindig is mentek a dolgok. Itthon is jól melózott, ottkint is bevállalta, azóta is boldog. Hol itt a bonyodalom, a csúcspont, a feloldás? Ebből a szempontból eddie vagy hinta jobb alapanyagnak tűnik... bár az nem kérdés, hogy digger a jobb arc.)

pamut 2015.04.10. 01:25:25

@diggerdriver: Csatlakozom a gratulálók sorához :)
Meg is nézném a darabot, de máj. 9-én nem leszek Pesten. Azonban ha műsoron tartják még május 2. felében is, akkor meg tudom nézni.

2015.04.10. 01:33:55

@morsels: Mondom ez egy szubjektiv dolog. Nem azt mondom hogy neked vagy masnak igy kell megelni, azt mondom hogy en igy elem meg, es vagyunk meg egy paran. Azert ha lehet valasztani, olyan helyen szeretek elni ahol a tobbseg ugy gondolkodik mint en, pl. UK...

morsels (törölt) 2015.04.10. 01:44:30

@Mirjam2:
Mondom, igazad van.
(namost irhatnam azt, hogy most Saudi Arabian elsz azert, hogy aztan Indiaban elhess, de az megint kotozkodes lenne)
A lenyeg, az, hogy hogyan gondolkodsz es az jobb, mint ahol elsz.

Meg valoszinuleg jobb, mint ahol en elek.
:-)

2015.04.10. 01:57:56

@morsels: Erre mondom hogy szubjektiv. Mindenhol vannak jo meg rossz dolgok, UK-ben is meg pl. Indiaban is vannak dolgok amiket utalok, de osszessegeben szamomra (szamomra!) sokkal tobb pozitiv dolog van. Tudom hogy egy csomo nyugati ember nem akarna itt elni Szaudiban mert kiakasztanak bizonyos dolgok; ezek engem nem vagy nem annyira akasztanak ki, viszont az ilyen Big Brother stilusu dolgok meg kikeszitenek, napi szinten, es nem tudom megszokni oket, ezt keseru tapasztalatbol mondom - mindent megprobaltam de nem ment, idovel csak egyre rosszabbul viseltem. Itt meg mar az elejen sem volt kulonosebb problemam de minel tovabb vagyunk itt, annal jobban megszeretem a helyet.

adg 2015.04.10. 02:11:34

@morsels: Velem is kotekedsz, mate? :DD

M. Péter 2015.04.10. 03:00:44

@labirintus1: Ha csak kötelezettséggel jår, akkor minek rendőrrel ellenőriztetni? Egyébként néhány lehetséges ok hamis cím bejelentesére (a hitelezők elkerülésén kívül): ha a helyi adó nem egységes, akkor jó olyan helyre bejelentkezni, ahol alacsony az adó; gyerek beiskoláztása jó iskolába; belga egészségügyi ellátásra való jogosultság megszerzése vagy megtartása, még ha fizetni is kell érte; állampolgárság megszerzése; adóelkerülés Belgiumban lakás színlelésével, stb.

M. Péter 2015.04.10. 03:09:17

@labirintus1: Ha csak kötelezettséggel jår, akkor minek rendőrrel ellenőriztetni? Egyébként néhány lehetséges ok hamis cím bejelentesére (a hitelezők elkerülésén kívül): ha a helyi adó nem egységes, akkor jó olyan helyre bejelentkezni, ahol alacsony az adó; gyerek beiskoláztása jó iskolába; belga egészségügyi ellátásra való jogosultság megszerzése vagy megtartása, még ha fizetni is kell érte; állampolgárság megszerzése; adóelkerülés Belgiumban lakás színlelésével, stb.

M. Péter 2015.04.10. 03:12:25

@labirintus1: Ha csak kötelezettséggel jår, akkor minek rendőrrel ellenőriztetni? Egyébként néhány lehetséges ok hamis cím bejelentesére (a hitelezők elkerülésén kívül): ha a helyi adó nem egységes, akkor jó olyan helyre bejelentkezni, ahol alacsony az adó; gyerek beiskoláztása jó iskolába; belga egészségügyi ellátásra való jogosultság megszerzése vagy megtartása, még ha fizetni is kell érte; állampolgárság megszerzése; adóelkerülés Belgiumban lakás színlelésével, stb.

KanáriHajni 2015.04.10. 03:23:40

Olyan kicsi ez a Föld! Még kisebb rajta Európa. A legtöbben azon belül költözgetnek. Nem ezért jött létre az eu, hogy ideoda mehessünk benne? Nemsokára úgyis már csak annyi lesz, hogy igen, földlakó vagyok, és te? Hogy lehet kivándorlásként felfogni ilyen piszlicsáré kis mozgásokat, hogy valaki a bolygón belül mondjuk Európából Japánba költözik? Lassan indulnak a kolóniák a Marsra, miközben Mo. még mindig azon pörög, hogy hány magyar él párszáz kilométerre a valaha létezett, ma meg már hálistennek eleve is csak formális országhatároktól? Nőjetek már fel, ti ott, homlokráncolók!
:-)

2015.04.10. 04:15:17

@~~Babette~~: Ezt én értem. Azt nem értem, hogy miért nem költöznek akkor vissza ide. De, mégis tudom. Le kellene adni abból az életszínvonalból, amin jelenleg vannak. Szerintem Mo.-n Cascabel nem tudná azt megcsinálni, hogy 3 hónapig nem dolgozik, mert neki éppen munkaundora van... :)

2015.04.10. 04:18:22

@Mirjam2: A problémáid és/vagy a jellemhibáid elől nem tudsz elmenekülni, hiába mész egy másik országba. De nyilván azért mész, hogy megoldjad a problémáidat. Az, hogy van aki pénzért megy, más meg egy kevésbé stresszes életért, az meg részletkérdés.

2015.04.10. 04:26:15

@tralalala: "Még max. annyit, hogy azoktól, akik hülyére örülték magukat az EU csatlakozáskor, hogy végre a magyarok mehetnek külföldre munkát vállalni (pölö egy bécsi cukrászdába), szánalmasnak és álságosnak tartom az azon való sopánkodást, hogy jaj a magyarok kimennek külföldre munkát vállalni."

A nép szavazta meg. :) A probléma forrása nem az lesz, hogy kimennek, hanem hogy nem feltétlen fognak visszajönni. Mit tud nyújtani egy fiatalnak Mo.?

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 04:50:50

@maxval bircaman szerkesztő: " Szinte minden informatikus így van ezzel: tökéletesen érti az angol szakirodalmat, még írni is tud rendesen, de nem érti a beszélt angolt, s beszélni meg szinte alig tud."

bullshit

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 04:53:07

@tralalala: ühüm, a 2011-es CIA world fact book alapján... cuki :)

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 04:58:52

@Cascabel: "Az meg a legocskabb duma, amit itt a HA-n hangoztatnak sokan, hogy a gyerek jovoje miatt hagytak el Magyarorszagot. Ez martiromkodas, onamitas:( "

francokat, ezek tények. én csak egy vagyok a sok közül aki azt szerette volna, hogy a gyereke ne abban nőjön fel ami most Mo-n van (nem amire te emlékszel) és összeszorított foggal együttélek a ténnyel, hogy közben nekem is sokkal jobb.

az, hogy az általad olyan idillinek nosztalgiázott átkosban hogyan nőttünk fel az nem releváns, az nem a valóság volt, hanem egy gazdasági-ideológiai buborék, ahol nem tanulhattunk meg sok dolgot a valóságról. amúgy nekem pl. szuper gyerekkorom volt az átkosban, se szegények se gazdagok nem voltunk, ahogy a többi milliók sem.
Csak az a rendszer belehalt a saját hazugságaiba, nem véletlenül. Csak te arra emlékszel, mert neked akkor állt még a cerka. Én a legtöbbet a rendszerváltás után csajoztam (életkori sajátosság) de nem hazudom magamnak, hogy milyen frankó volt minden, amikor nem volt az, sőt. Ne hagyd, hogy a nosztalgia a tények fölé kerekedjen.

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 05:19:31

@Shanarey(England) ISTP: "Ja igen, s hogy mennyien mennek el az országból, és mennyien jönnek ez egy igen érdekes dolog, mert netán azt is vizsgálni kellene, hogy az a bizonyos "ember mennyiség" , aki kiment, az pótolható e azzal az "ember mennyiséggel, amely befelé áramlik?

Vagyis ez nem csak darabszám kérdése, hanem tudásszint kérdése is."

így. plusz Mo. elég spec. helyzetben van, mert a legtöbb bevándorló magyar a környező országokból. (szerintem) tehát mondjuk nincs v elenyésző nyelvi akadályok, munkavállalási nehézségek, stb. szóval a mi papíron meg statisztikában mondjuk román állampolgárságú bevándorló, az az esetek többségében magyar. ez a nyugateuróapi államok esetében általában nem így van, nem a sajátjaikat kapják vissza/meg

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 05:28:31

@diggerdriver: "Egyéb "rajongóim" számára is lenne egy üzenetem. Ha a vértolulástól eretvágás szükségességének esete forogna fenn akkor keressenek egy véradó központot hogy életükben egyszer hasznukat vegyék"

yeah.all you really needed is an ego boost and that's for sure

pappito · http://pappito.com 2015.04.10. 05:31:50

@tildy[UK]: " Uk-ben viszont ninc silyen, ahogyan szemelyijuk sincs, es eleg nagy kotottsegnek elnek meg, ha lenne."

azt nem tudom, hogy a kötöttség miatt vagy csak azért, mert azt szokták meg, hogy nincs... a szokás nagy úr. Viszont a britek pl. kifejezetten jó példa arra, hogy lakcímnyilvántartó hivatal nélkül is lehet normálisan éldegélni :)

az amúgy is nagy reveláció minden keleteurópainak, hogy huszonöt különböző papír, kártya, könyvecske, igazolvány és ibolyaszín pecsétek nélkül is vidáman lehet éldegélni, mondjuk egy szál (lakcímmentes) jogsival

2015.04.10. 06:29:24

@Mirjam2:

Teljesen mindegy, hogy Szaúd-Arábiában élsz vagy Indiában vagy az UK-ban, az ma már csak egy illúzió, hogy van lehetőséged elbújni. Ha meg akarnak találni, a drót vagy az F16-os ugyanúgy megtalál a sivatag közepén is, mint a német rendőr a lakcím nyilvántartás alapján. És esélyesebb, hogy a német rendőrt túléled, mint az F16-ost. (Egyébként miért írod mindig Szaudi-nak? Én úgy tudtam magyarul hivatalosan Szaúd-Arábia.)

kék madár 2015.04.10. 07:49:19

@pappito: "yeah.all you really needed is an ego boost and that's for sure"
csak pont az nem fogja erteni akinek szantad?

tanato 2015.04.10. 07:49:32

@Philosoraptor: Sok idő ám 30 év,persze hogy Cascabel máshogy lát mindent. Egy idő után már nem az életszínvonal fontos/persze magasnak kell lennie a színvonalnak ehhez/,hanem a fiatalkori nosztalgia és az emlékek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.10. 07:49:37

@pappito:

Ezek szerint nem láttál elég sok informatikust még.

tanato 2015.04.10. 07:51:26

@Ödenburger [Hu/At]: Szaúd Arábia,de pl. anno 35 éve az összes arab egyetemi társam szaúdinak mondta Arábia nélkül az országnevet mondaton belül,így azután már mi is úgy mondtuk,/Környezet hatalma/

tanato 2015.04.10. 07:58:29

@Ödenburger [Hu/At]: Valamilyen szinten azért jó ha tudja a hatóság merre lehet valakit megtalálni,értem ezalatt a bűnözést és a terrorizmust.Ha nagy az ellenőrizetlenség,a bűnözők és a terroristák könnyebben tudnak mozogni és "dolgozni".Elég mondjuk nekik egy hamis jogosítványt szerezni.
Persze értem én Mirjamot is,mert a lakcímnyilvántartás alapján szedték össze az embereket a holocaust idején,de az ugye sajnos hivatalos állami terrorizmus,bűnözés volt.Azért azon időknek nem szabadna visszajönnie még nyomokban sem,amikor az állam ilyen aljas dolgokra használja fel a szigorúbb ellenőrzést./Legfeljebb ha VOna győz és beilleszti hazánkat Oroszország szövetségi rendszerébe./

kék madár 2015.04.10. 08:12:31

@maxval bircaman szerkesztő:
"Ezek szerint nem láttál elég sok informatikust még."
this will never end

qkuc 2015.04.10. 08:38:41

@pappito: Állítólag Egy Papír Mind Felett lesz, állítólag (szig, tb kártya, adókártya, stb.) ..., :D. Kíváncsian várom, hogy ezt a sok vacakot hogyan fogják eyg darab plasztikra ráhentelni, lehet akkora lesz a kártya, mint egy könyv, :D.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 08:57:15

@labirintus1: uk-ben, szemelyi ? par eve megszuntettek.

www.gov.uk/identity-cards-and-new-identity-and-passport-service-suppliers

@Mirjam2: Kedves mirjam, csakhogy en nem lakcimkartyarol, hanem lakcimregisztraciorol beszeltem, ahogy labirintus is arrol irt Belgium eseten. De ezt ugyis tudod, itt ninc solyan, hogy bebattyogsz a hivatalhoz, vagy online szolsz egy ugyfelbejelenton, hogy itt vagy ott laksz.

PErsze van par hivatal, aminel szolni kell, de ha pl valakinek nincs jogsija, ugymondva nincs hivatali papirja arrol hol lakik.

soad1221 2015.04.10. 08:57:16

@Philosoraptor: irónia/szarkazmus ON ;)
ajánlom @adg [Au, Darwin]: válaszát is, hogy teljes legyen a kép.. :)

2015.04.10. 09:02:22

@Ödenburger [Hu/At]: Sehol nem irtam hogy el akarok, vagy el lehetne bujni, de mindegy. Hihetetlen hogy egyesek szerint az hogy nem szeretnem ha rendor jonne ki a hazamhoz ellenorizni hogy hol vagyok, meg a szomszedok feljelentenek ha nem jelentem be a lakcimemet, az azt jelenti hogy 'el akarok bujni' a hatosagok elol. A ketto kozott nagyon, nagyon szeles skala van. Az orszag nevet azert irom Szaudinak mert igy mondom, a magyar helyesiras jelenlegi szabalyai kevesse befolyasolnak ebben a tekintetben. Ez internetes komment, nem hivatalos ertekezes :)

2015.04.10. 09:07:14

@tildy[UK]: Te is tudod hogy nincsen hivatalos, kozponti lakcimregisztracio, nem? Ezzel kar vitatkozni. Az ID cardot pedig nem par eve szuntettek meg, hanem par eve akartak bevezetni, aztan a kozfelhaborodas miatt gyorsan vissza is vontak a javaslatot. Viszont bevezettek egy idore kotelezo jelleggel az EU-n kivuli bevandorloknak, rajtuk kiserleteztek ki a rendszert; meg ujjlenyomatot is vettek toluk erre a celra, biztosan kellemes elmeny volt nekik. EU-allampolgaroknak onkent lehetett ra jelentkezni egy ideig, erdekes modon senki nem rohamozta meg erte a hivatalokat :)

2015.04.10. 09:11:26

@tanato: Az hogy nincsen kozponti nyilvantartas es nem jelent fel a szomszedod alkalomadtan a 'hatosagoknal' ha feltetelezi hogy nem jelentetted be a lakcimedet, az nem jelenti azt hogy fejetlenseg van es nem tudjak hol vagy. Termeszetesen UK-ben es pl. itt is megtalalnak a hatosagok ha keresnek, szerintem legalabb olyan konnyen mint Mo.on peldaul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 09:15:12

@morsels: valamennyire kovetheto persze, ha szoltal valahol, pl. bankban, vagy hmrc-nel, vagy ha mobilszerodest vettel, ugyanis a credit scorenal is megjelenik. De ott pl nekem 191 cimem van az elmult 5 evre, mikozben laktam harmon.

De az a 191 kb ugyanaz, vagy aprobb elteresek vannak, pl megjelolik a keruletet is, stb. Vagy mas ceg maskepp tartja a n nyilvantartast Flat X helyett X, epuletet ir.

De olyan, hogy bemesz egy helyre, hogy kozpontilag lakcimet modositanal, na olyan nincs.

adg 2015.04.10. 09:18:27

@Mirjam2: Az ujjlenyomattal nem latok nagy gondot. Kell a magyar utlevelhez is peldaul, vagy az usaba belepeshez nem amerikaiaknak, meg sok mas helyen.
Szerintem tobbet er, mint egy hulye kamulakcim nyilvantarto hivatal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 09:21:09

@Mirjam2: persze, de ha visszaolvasol " Uk-ben viszont nincs ilyen, ahogyan szemelyijuk sincs, es eleg nagy kotottsegnek elnek meg, ha lenne.", en pont errol irtam, amire te reagaltal.

De , pont par eve szuntettek meg a national identity cardot, ami egy rovid ideig letezett.
www.flickr.com/photos/zapthedingbat/4500185771/

www.telegraph.co.uk/comment/telegraph-view/8217976/ID-cards-RIP.html

i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01790/id-card_1790880c.jpg

The previous government's attempt to reintroduce identity cards for the first time since 1952 finally bit the dust yesterday, when the Bill to abolish them received Royal Assent. The few thousand cards that people bought voluntarily, in the expectation of a national scheme, will be cancelled within a month. The Government refused to refund the £30 cost, despite pressure from the House of Lords. Ministers argued that this farrago had cost the taxpayer enough without throwing good money after bad.

kék madár 2015.04.10. 09:43:32

@adg [Au, Darwin]: az ujjlenyomat mara eleg kerdeses, egy 5-dollaros kittel lehet hamisitani

tanato 2015.04.10. 09:45:04

@Mirjam2: Ezt azért jó hallani,mert első leírásra,hogy mindenhez elég egy jogsi,elég ijesztő ha pl. a terroristákra gondolok.Persze az itthoni túlszabályozottság sem jó,hiszen ennek ellenére akár évekig ,tízévekig is tudnak bujkálni hamis papírokkal bűnözők.Mindig van erről médiahír,hány év elteltével buknak le körözött személyek,akik itthon bujkálnak.

2015.04.10. 10:03:59

@pappito:
"Ne hagyd, hogy a nosztalgia a tények fölé kerekedjen. "
Normalis emberi tulajdonsag, hogy "csak a szepre emlekezem" :)
Ezzel meg is lehet szivni, mint pl. en kozelmultban: "elugrottam" Torontoba, ahonnan szep emlekeim vannak a 2000-es evek elejerol. De elfeledkeztem az idojarasrol es a varosi forgalomrol: mindketto csapnivaloan kibirhatatlan: az utak minosege rettenetesen rossz, millionyi auto, orulten vezetnek (de meglepoen jol). -6C volt a homerseklet, , csontig hatolt a hideg, majd szetfagytam. En, aki a legutobbi telen a -42C hideget kesztyu nelkul veszeltem at Albertaban (lusta voltam kesztyut venni) Raadasul azt a mondasomat is elfelejtettem, hogy a torontoi teltol csak a torontoi nyar szornyubb: eszmeletlen nagy a paratartalom, ejjel keptelenseg legkondi nelkul aludni, stb. 3 nap utan besokkoltam, kocsiba ultem es meg sem alltam Vancouverig:) De igy vagyok a katonasaggal is: csak a szepre emlekezem, kozben ugy gyuloltem, hogy az ki sem mondhato:)
Azert a magyarorszagi helyzettel tisztaban vagyok, evente jarok haza, neha ketszer is es eleg rendszeresen olvasom a szornyu es erthetetlen hazai hireket. Ha az embernek nem ott kell elni es kizarja a politikat az eletebol, elviselheto hely. Azt vettem eszre, hogy sir mindenki, de egy egyszeru lepest sem tesz az elete jobbitasara. De ezt is megertem, kiegtek, belefasultak az orokos harcba.

2015.04.10. 10:09:47

@Philosoraptor:
"Képmutatás, amit művelsz, szóval te engem ne elemezgessél, meg főleg ne mondd meg, hogy én hogy fogom érezni magamat. "
Te kerdeztel, raadasul engem, szemelyesen, megkaptad tolem a valaszt. Van akkora elettapasztalatom, emberismeretem, hogy le mertem irni azt, amit gondolok rolad a hozzaszolasaid alapjan, szemtol pofaba:) Remeljuk, tevedtem:)

2015.04.10. 10:24:22

@Philosoraptor:
Erre a valaszt el is felejtettem:
"Csak azért, mert te nem tudtál beilleszkedni az országodban, még másnak sikerülhet."
A beilleszkedes erdekes fogalom, mint mar paran emlitettek is itt a poszttal kapcsolatban. Annyit tennek meg hozza, hogy nem kell tovig benyalni annak az orszagnak, ahol elsz, mert befogadott. Kanadaibb vagyok a kanadainal: sokszor jol erzem magam es szeretek is itt elni, jobban ismerem az orszag tortenelmet, mint az itt szuletettek, minden komplexus nelkul beszelem a nyelvet, raadasul helyesebben, mint sok bevandorlo, irok, olvasok, siman elvegeztem egy college-ot, bejartam a fel orszagot, tettem sokat az orszagert, epitettem, nagyon sok kanadai haverom, baratom van, sot voltak kanadai baratnoim is:) Ezert jogom van kritizalni is az orszagot, a politikajat es kritizalom is, ami nem azt jelenti, hogy nem illeszkedtem be.
Uff, en beszeltem:)

2015.04.10. 10:34:04

@adg [Au, Darwin]:
" Az ujjlenyomattal nem latok nagy gondot. Kell a magyar utlevelhez is peldaul, vagy az usaba belepeshez nem amerikaiaknak,"
Kanadaiaknak es egyes mexikoiaknak egyenlore nem kell ujjlenyomat. Ha bevezetnek, nem tennem be az USA-ba a labam, az biztos. De mas orszagba sem, ahova csak ugy lehetne bejutni. Pedig szeretem azt az orszagot, csak szepet es jot tapasztaltam ott (kiveve azt, hogy fizetni kellett a repuloteri csomagszallito cart-okert) :))))

adg 2015.04.10. 10:45:41

@Cascabel: Azt tudod, hogy a magyar utlevelhez is kell?

2015.04.10. 10:55:40

@adg [Au, Darwin]:
Tudom, nekem is olyan van. De nem vesznek minden egyes alkalommal ujjlenyomatot, ha peldaul azzal lepek be mondjuk az UK-be Heathrow-nal. De az iris-t sem fenykepezik le. Ezek a szamomra nagyon megalazo dolgok tudnak lenni:(

adg 2015.04.10. 11:01:41

@Cascabel: Na igen, ebben igazad van, eleg megalazo. Ezert jobb, ha benne van az utlevelben digitalisan. Nem kell vele szorakozni. Igy nem banom, ha az ulevelben van.

Akkor is vasznek az amerikaiak ujjlenyomatot, ha ilyen biometrikus utleveled van, vagy csak anelkul?
Nem jartam meg arrafele sajnos, de nagyon tervben van. Nem fog az ujjlenyomat sem eltantoritani. :)

2015.04.10. 11:02:27

@Cascabel:
Mexikoba meg utlevel sem kell, ha az USA-bol gyalogolok at. Sot, semmilyen papir se:) Egyszer kellett egy pecset valamiert a mexikoi munkavallalasi vizumomba es a mexikoi bevandorlasi tisztviselo ugy elhajtott, hogy nem igaz, amikor bekopogtattam az irodajaba. "Hogy merem en ot zavarni" jeligere:)
(Ellenben a hatartol 100 km-re benn az orszagban kerhetik, de nem kerik altalaban. Oda kotelezo lenne a 6 honapra szolo, 15 dollarba kerulo turistavizum is, de azzal sem foglalkoznak)

qkuc 2015.04.10. 11:13:19

@adg [Au, Darwin]: Hát passz, nekem vettek ugye pár éve, de fogalmam sincs, hogy mindig leveszik-e vagy valahol ezt nyilvántartják. Egyébként nem volt semmi extra, 2 másodperc alatt készen is voltunk vele, nekem sokkal "megrázóbb" volt a vedd le a cipődet és totyogjál át a detektorkapunk a büdös zoknijaidban, :D. Na ja, télen voltunk arrafelé utoljára.

Apu mondjuk rosszabbul járt, ő a 9/11 után repült közvetlenül Floridába, és volt, akit kb kisgatyára vetkőztettek ...

2015.04.10. 11:15:17

@adg [Au, Darwin]:
"Akkor is vasznek az amerikaiak ujjlenyomatot, ha ilyen biometrikus utleveled van, vagy csak anelkul?"
Minden egyes alkalommal vesznek ujjlenyomatot es lefenykepeznek, fuggetlenul attol, milyen utlevele van az embernek ha E-Amerikan kivuli orszagbol erkezik az ember az USA-ba. Erdekesseg: Braziliaban csak az USA allampolgaroktol vesznek ujjlenyomatot az orszagba valo belepeskor:) Bosszubol:)
De azert meg igy is megeri meglatogatni az USA-t, csodalatos egy orszag.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.10. 11:16:02

@diggerdriver:

Az angolok attól, hogy nincsen náluk lakcímkártya szerrű állami listázás, attól még jogilag beazonosíthatónak tartják azt, hogy ki hol lakik.

Csak nem tartják szükségesnek hogy szentelt vízzel Mekka felé fordulva megöntözzék állami pénzen!

A házassági adminisztráció is olyan, hogy a pap vagy kapitány vagy akáki mögírja oszt az úgy van jól!

A magyar államhoz képest azonban az angol nem digitális analfabáta! Akár olyasmit az orrod alá dughatnak, ha kekeckedel, hogy a telefonod google térképe mit mond arról, hogy merre jártál, hányszor mikor!

Az egyik lakótársam olyan helyen dolgozott a rendőrségen, ahol azt az excel táblát vezetik, amibe a small crime listádat gépelgetik szorgalmasan.

Ha csinálsz valami közepesen komoly balhét, menten az orrod alá dugják az összes parkban vagy buszon kibontott sideredet! Néhol videoval!

Teljesen más az információhoz és az államigazgatás szerepéhez való hozzáállásuk!

A szinpadi szereplésedhez külön gratulálok!

2015.04.10. 11:17:29

@tildy[UK]: Ne haragudj de en mar egy ideje UK-ben eltem mikor terveztek bevezetni az ID cardot amirol nagy tarsadalmi vita volt, igy elegge kepben vagyok. Soha nem volt olyan hogy altalanos hasznalatra bevezettek volna, es jo okkal. Lasd en.wikipedia.org/wiki/Identity_Cards_Act_2006

Nemreg Skociaban is felmerult ez, ott sem orulnek neki sokan: www.theguardian.com/uk-news/2015/mar/02/scottish-identity-database-plans-privacy-risk-ministers-warned

2015.04.10. 11:20:36

@Saman: +1, na en is erre gondoltam csak nem tudtam ilyen ertelmesen megfogalmazni.

adg 2015.04.10. 11:21:59

@Cascabel: Mindenkeppen szeretnenk menni, ahogy kicsit szabadabbak leszunk, meg a lehetosegeinkbe is belefer. Van egy csomo rokon is arrafele, meg engem erdekel is nagyon.
Nem sokon mulott, hogy Floridaba koltozzunk, kb nehany napon.
Az ujjlenyomattal meg csak engem szivatnanak, valahogy tulelem majd. Nejem mehetne anelkul is. Puncsos. :)

2015.04.10. 11:24:19

@Cascabel:
En az USA-ba a kanadai utlevelemmel lepek be, azzal nem kell ujjlenyomat. Meg soha sem volt problemam, pedig tobb szazszor voltam ott. De sok kanadait meg utlevellel sem engednek be, ha volt peldaul mar buntetve.

2015.04.10. 11:24:21

@adg [Au, Darwin]: Nem az ujjlenyomattal van a baj, csak annak idejen pl. nem esett jol az akkori nepali elettarsamnak aki tobb mint tiz eve elt es dolgozott UK-ben hogy behivattak egy hivatalba mint egy bunozot es kotelezo jelleggel levettek az ujjlenyomatat es ID kartyat csinaltak neki, mikor UK-ben altalanosan nincs ID kartya, de a nem-EU allampolgaroknak kotelezoen bevezettek mert rajtuk akartak tesztelni a rendszert.

2015.04.10. 11:32:23

@Mirjam2: Egyebkent jut eszembe, az indiaiak nemregen megprobaltak visszavagni a brit kormanynak es bejelentettek hogy indiai turistavizumhoz kotelezo lesz brit turistaknak ujjlenyomatot adni :). Szerencsere meg a bevezetes elott elalltak a tervtol, miutan a turisztikai szervezetek kozoltek veluk hogy kb. zero turistara szamithatnak a jovoben. Nem is az ujjlenyomat zavarta volna a legtobb embert, hanem hogy szemelyesen el kellett volna menni Londonba egy irodaba munkaidoben es sorba allni.

Ugyanez volt a helyzet a nem-EUsoktol vett ujjlenyomattal UK-ben: el kellett zarandokolniuk Croydonba es ott orakig sorban allni hogy ujjlenyomatot adjanak az ID kartyahoz. A legtobb embert ez akasztja ki, nem a teny hogy taroljak a lenyomatokat. Pl. a szaudiaknak is megvannak az ujjlenyomataim, de ok csak elso belepeskor leveszik a repteren, fel percig tart az egesz.

2015.04.10. 11:38:15

@tanato: Ez az egesz 'tudjuk hogy ki hol van' lakcimnyilvantartas mizeria egy pszichologiai dolog. Ezt irtam korabban is, hogy erodemonstracio a kormany reszerol; van akit ez megnyugtat hogy rend es fegyelem van, van akit meg kiborit, mint engem. Valojaban semmi koze ahhoz hogy tudja-e a 'hatosag' ki hol van.

adg 2015.04.10. 11:41:25

@Mirjam2: Ez igy oke, ha cask ugy berendelnek ujjlenyomatra, az eleg taplo dolog.
Tessek levenni a hataron elso alkalommal, aztan azt lehet orizgetni, vagy kartyat gyartani belole, vagy akarmi.

Latod a szaudi haverjaid milyen rendes fiuk? Nem szivatnak ezzel. Legalabb ezzel nem. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.10. 11:44:03

@tanato: érdekes, én akárhány arábiaival találkoztam, mint Arábiát mondott, szaudi nélkül:))

soad1221 2015.04.10. 11:48:19

@Mirjam2: nem hinném, hogy a cél erődemonstráció lenne. sokkal inkább kell munkát adni rengeteg közalkalmazottnak, mert ha hirtelen 1-200 000 elvesztené az egyébként teljesen felesleges munkahelyét, akkor bizony nem biztos, hogy a választásokon jó esélyekkel indulnának, na meg az se lenne sokkal olcsóbb, mert végkielégítéssel és minden mással együtt bizony nem biztos hogy megérné..
kétlem, hogy Mo-n ne lenne bárki is tisztában azzal, hogy a bejelentett cím egy dolog, a bejelentett tartózkodási hely egy másik, a valós lakhely meg sokszor egy harmadik.. aug-szeptember környékén a 20 évvel ezelőtt véletlenszerűen felrajzolt körzetek miatt az iskolák-óvodák beiratkozásánál viccesen megugrik az ilyen ügyintézés. legalábbis egy okmány irodásban így volt néhány éve, gondolom nem kivételes dologról van szó.. :)

wuaaa 2015.04.10. 11:53:49

Ha már UK, szerda óta a kilépésnél is van útlevélellenőrzés és regisztráció. Kapacitás hinyában most még csak minden negyedik kiutazóra van idejük, kb. júniustól azonban már teljes gőzzel fog üzemelni a rendszer. Szóval lehet, hogy a címed nem fogják tudni, de hogy ott vagy-e vagy sem azt igen. És egy szigeten ugyebár... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 12:09:29

@Mirjam2: ne haragudj, lehet , hogy itt eltel, ellenben ha elolvasod a cikket, meg a linkelt identity cardot megnezed, akkor letezett .
Te azt mondtad "Az ID cardot pedig nem par eve szuntettek meg, hanem par eve akartak bevezetni, aztan a kozfelhaborodas miatt gyorsan vissza is vontak a javaslatot."
Mikozben en errol irtam "uk-ben, szemelyi ? par eve megszuntettek.
http://www.gov.uk/identity-cards-and-new-identity-and-passport-service-suppliers"

Sehol nem irtam, hogy ez kotelezo volt!!! Ahogyan azt sem, hogy ALTALANOSAN bevezettek volna korabban, ott van a cikkben is "the few thousand cards that people bought voluntarily" , nem tudom ezen mit nem lehet erteni. Kezdem azt hinni, direkt kotozkodsz valami kitalalt gondolatmeneted menten, ami gyokeresen tok mas mint amit leirok.

Sehol nem irtam pl. a lakcimkartyat , megis sikerult ugy reagalnod, mintha azt irtam volna. ( en a regisztraciorol beszeltem ami Belgiumban van, hogy na ilyen itt nincs, nem pedig a lakcimkartyarol).

2015.04.10. 12:13:20

@adg [Au, Darwin]: Igen, igy van. Lehet hogy ezzel sokak szemeben meg elllenszenvesebbe teszem magam a blogon :), de azt szeretem Szaudiban hogy nem vegzalnak feleslegesen. Ugy van vele az allam is meg tobbnyire az emberek is hogy amig te beken hagysz minket, pl. nem hivod fel magadra feleslegesen a figyelmet, addig mi is beken hagyunk teged, 'live and let live'. Nekem ez az eletszemlelet jon be.

2015.04.10. 12:18:10

@tildy[UK]: Az hogy 'volt ID kartya', az szamomra azt jelentette hogy altalanosan volt, mindenkinek. Ha ugy ertetted hogy letezett egyaltalan, akkor termeszetesen bocs, felreertettelek. Termeszetesen tudom hogy letezett ID kartya, a partneremnek is volt. Felreertettem amit irtal, nem direkt akartam kotozkodni. Az ID kartya tortenetnek UK-ben viszont nem az a lenyege hogy regen volt es eltoroltek, hanem hogy be akartak vezetni altalanos hasznalatra de mivel a kozvelemeny ellene volt, meggondolta magat a kormany es eltoroltek az egeszet.

2015.04.10. 12:22:02

@soad1221: Igen, gondolom ez is szerepel az okok kozott.

2015.04.10. 12:32:55

@wuaaa [nor]:
Ezt az USA-ban es Kanadaban is tervezik bevezetni. Sot, egymas orszagaba telepulnek a bevandorlasi tisztviselok, a kanadai oldalon USA immigration officer fogja ellenorizni a papirokat az USA-ba lepes elott. Ezt mar regota csinaljak par kanadai repteren: pl. Vancouver, Calgary, Toronto, Montreal. Ezt akarjak nehany forgalmasabb kozuti atkelonel is bevezetni, de most mar kanadai tisztviseloket is telepitenek at az USA-ba akik fogjak ellenorizni a Kanadaba valo belepest az USA-ban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.10. 12:35:10

@qkuc: sehogy, ha az adatvédelmi biztoson múlik...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.10. 12:41:04

@Mirjam2: no problem, en ugy ertettem, hogy szimplan letezett. :)

morsels (törölt) 2015.04.10. 12:59:47

@adg [Au, Darwin]:
Mindenkivel.
Meg a loteri kutyaval is.
:-)

qkuc 2015.04.10. 13:01:30

@~~Babette~~: Mintha rajta nem menne át az állami apparátus, ha eszébe jut valami "okos" ötlet ..., :).

Nigro notanda lapillo 2015.04.10. 13:19:26

@diggerdriver: Gratulàlok!

ha jàtszàk mikor legközelebb Magyarorszàgon jàrok, megnézem:)

blackhairlady 2015.04.10. 15:04:59

@Cascabel: Irtam a multkor, hogy a fiam par hete erkezett meg anemzetkozi terminalra Houstonba, es nem kellett fizetni a kocsikert. En is igy emlekeztem, meg is lepodtem amikor fizetoset irtal.

empoftla 2015.04.10. 15:19:43

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, pláne a külfűldre (angol nyelvterületre) költözött informatikusok aztán tényleg nem beszélnek jól angolul (tudvalevőleg magyarul van az interjú, meg mindenki úgy beszél a munkahelyen).

tanato 2015.04.10. 15:26:29

@~~Babette~~: SZaúd-ARábiaiak voltak?

tanato 2015.04.10. 16:28:18

@Mirjam2: Én úgy fogalmaznék,demokratikus államokban örülök a szigorúbb lakcím és egyéb ellenőrzésnek,ott ahol a hatóságok a polgárok mellett állnak,a diktatúrákban,ahol ez visszaélésekre adhat alkalmat/pl. Holocaust,vagy mostanában a lakosság megfigyelése rossz szándékból/azon államokban meg nem örülök neki.Sajnos a dolog pont fordítva működik.

2015.04.10. 17:39:04

@Cascabel: Azért kérdeztem, mert te hatalmas nagy szakértőnek tartod magadat, mintha a kor valami eredmény lenne. Közben meg csak egy állapot. A válaszon nem lepődtem meg, valami hasonlót vártam.... :)))

2015.04.10. 17:44:13

@tanato: A nosztalgiából nem lehet megélni. Ezt Cascabel is tudja. :)

kék madár 2015.04.10. 17:52:56

@Saman:
"ahol azt az excel táblát vezetik" Excel maximum El Salvadorban, Angliaban az adatbazis.

2015.04.10. 18:02:14

@Philosoraptor:
" Azért kérdeztem, mert te hatalmas nagy szakértőnek tartod magadat, mintha a kor valami eredmény lenne."
Tevedni teccik, nem tartom magamat nagy szakertonek, sot! De amit lattam, ateltem, megtapasztaltam (merem allitani, hogy sokkal tobbet, mint az un. atlagpolgar) ugy erzem, feljogosit arra, hogy velemenyt mondhassak. Meg akkor is, ha esetleg tevedek. Amugy megertelek, en is hasonloan velekedtem a te korodban az idosebbekrol:)

2015.04.10. 18:13:03

@blackhair-lady:
De amint irtam is akkor utolag, en nem a nemzetkozi terminalra erkeztem akkor Kanadabol kozvetve, hanem a belfoldire. Ott fizetni kellett erte, ugy emlekszem 3 vagy 5 dollar korul. Le is akartam fenykepezni a cart kiado automatat, de feleslegesnek tartottam ilyen erovel is bizonyitani az igazamat:) Majd legkozelebb, ha arra jarok:) Oktoberben tervezem az ujabb lemenetelt Mexikoba, de nem repulovel, hanem pick up truckkal es utanfutoval. Vegleges lekoltozes lesz remelem:) Sajnos addig sokat kell meloznom, szerencsere munka annyi van, hogy sose fogy el. (Az alacsony olajarak ellenere is, ami a szamomra erthetetlen.)

Shanarey 2015.04.10. 19:20:01

@pappito:

Nem a nyelvtudásra gondoltam, hanem arra hogy ki milyen szakmával a zsebében lép le és a bevándorlóknak milyen szakmai tudása van. Na és a "Magyar nyelven is beszélő bevándorlók többségének, Magyarország csak egy tranzit.

2015.04.10. 19:28:06

@Cascabel: Ennek örülök. Mert más jön le a szövegedből. :)

blackhairlady 2015.04.10. 21:36:41

@Cascabel: Bocs, az elkerulte a figyelmemet, hogy belfoldi terminalra erkeztel. talan az zavart meg, hogy en ugy gondolta, mivel Kanadabol, egy masik orszagbol erkeztel, akkor nemzetkozi terminalon landolsz.
A penzt visszaadja a kocsi ha visszaguritod es odakapcsolod a masikhoz, ugy mint abevasarlo kocsit? mert akkor semmi baj.

KanáriHajni 2015.04.10. 23:25:39

@Cascabel: Te kanadai állampolgárként szoktál mexikóban melózni, vagy..? Úgy vettem észre, magyarként elég nehéz munkavállalói vízumhoz jutni. Vagy van valami titok, ami elkerülte a figyelmem..? Előre is köszi!

M. Péter 2015.04.11. 01:20:26

@Saman: Nem értem, mint jelent az, hogy "sideredet".

2015.04.11. 01:25:04

@KanáriHajni:
Termeszetesen kanadai allampolgarkent dolgoztam Mexikoban, kanadai geofizikai cegnek, amelyik nagy kanadai banyavallalatoknak kutatott. Sajnos a fonokom tavaly nyugdijba ment es eladta a mexikoi reszleget. Igy megszunt az en mexikoi munkam is. Tudnek mas cegeknek is dolgozni, de most eleg hullamvolgyben van a kutatas a rez, arany, ezust vilagpiaci ara miatt, igy kevesebb a munka. Meg ki is oregedtem mar ebbol, bar fizikailag jobban birom a meleget, a hegyen volgyon valo jarkalast, mint sok 20 eves:) Torontoban lett volna eselyem visszamenni a kutatasba, de nem Del-Amerikaban, hanem Afrikaban (Tanzania) lett volna egy 4 honapos melo, amit nem vallaltam. Nem rajongok Afrikaert, sot!
Nekunk kanadaiaknak konnyu munkat vallalni Mexikoban, a NAFTA miatt. De csak kanadai cegnek eri meg dolgozni, a mexikoiak nem tudnanak megfizetni. Ceget is konnyu alapitani ott, meg europaiaknak is. Ahol most nyaraltam, egy kis halaszfaluban, a legtobb etterem, pizzeria, szalloda, surfing rentals, stb olasz, francia, nemet vagy holland tulajdonban volt. De ez van nagyobb udulohelyeken is, kulonosen Cancun es kornyeken van sok europai vendeglato es kereskedelmi kisvallalkozas. Van magyar, aki tud segiteni ilyen cegek letesiteseben, ismeri a jogszabalyokat, lehetosegeket. A HA-re is irt mar posztot. Az, hogy magyar valaki, nem hatrany, sot. Nagyon tisztelik az europaiakat, jobban, mint az amerikaiakat.

M. Péter 2015.04.11. 13:21:46

@diggerdriver: A DVLA-nak be kell jelenteni a lakcímváltozást, az elmulasztásáért max. 2500 font büntetés járhat.

M. Péter 2015.04.11. 13:27:57

@wuaaa [nor]: Az ír-északír határon továbbra sincs semmi ellenőrzés. Saját hajóval is szabadon el lehet vitorlázni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.11. 16:54:44

@M. Péter:
Igen, de csak járHAT. Nekem évekig nem volt átjelentve sőt a régi lakcímmel adtam el.

tralalala 2015.04.17. 15:45:21

@pappito: Egyrészt nem 2011 hanem 2014, másrészt itt egy csomó másik forrás is van itt:
@tralalala:
tralalala 2015.04.09. 18:32:35

de ha hitelesebb forrást adnál a magyar migrációs rátára, megköszönném.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása