oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 12. 06:45,  Külföldi esküvő? Készülj fel a legdurvábbra! 419 komment

2015. március 12. 06:45 Határátkelő

Külföldi esküvő? Készülj fel a legdurvábbra!

Vannak olyan elvetemült emberek, akik képesek és külföldön fogadnak örök hűséget, ráadásul ilyenkor jellemzően ugye nem is magyar állampolgár a másik fél. Na, aki erre adja a fejét, előtte jó, ha nekiáll jógázni, mert az ügyintézés sok minden, de egyszerű biztosan nem – miként az Janicsár mai posztjából is kiderül. Öveket becsatolni, mert nem akármi következik.

eskuvo.jpg

„Gondoltam megosztom egy külföldön történt esküvő anyakönyvezésének a lépéseit. Európában ennél valószínűleg egyszerűbb, és valószínűleg van pár lépés, amit meg lehet spórolni.

Apostille egyezményes országokkal kb. így kell eljárni. Ez gondolom nem csak anyakönyvnél, hanem más dokumentumoknál is hasonlóan működik.

Szóval a sztori egy külföldön, Európán kívül történt esküvő, amit utána magyar anyakönyvezés követett. A gyermekünknek szeretnék magyar anyakönyvet, így muszáj előre gondolkozni, mert nem egy-két napról van szó. (A leírt folyamat két évet ölel fel, igaz, nem is siettünk.)

Sakk-matt 11 lépésben

Tegyük hozzá, hogy szerencsére már két éve nem kell külföldi házassági engedélyt kérni, az anno sokat bonyolított a dolgon.

1) Magyar nőtlenség bizonyítványt kiállítja az okmányiroda (0 HUF). Ezt szerencsére telefonon is ki lehetett kérni, és magyar címre ingyen ki is postázták. :)

2) Külügyminisztérium hitelesíti a bizonyítványt (5000 HUF). Ez ugyebár azért kell, mert később a nagykövetség nem tudhatja, hogy az okmányiroda által kiállított sajtpapír hiteles-e (egy A4-es papír egy mini pecséttel és aláírással ellátva valóban nem tűnt valami komoly dokumentumnak).

Ez pár nap alatt megvan, de csak 9 és 11 között lehet leadni, felvenni, szóval nem szakadnak meg a bürokratáink a munkában. Ez egy nagyobb pecsét amúgy, rápecsételve az eredeti dokumentum hátuljára. Postával nem megoldható, valakinek be kell mennie.

3) Ezután kell Országos Fordítóirodához menni, ami a külügyes pecsétes doksit lefordítja adott nyelvre. Szerencsétlenebb nyelvek esetén ez elég vagyon. (35 000 HUF)

TIPP: okmányirodánál érdemes megkérni, hogy ha lehet, csak egy sort írjanak a nőtlenségi papírra, hogy a lakcímet és társait ne kelljen fordítani. Nem próbáltuk, utólag próbálnánk. Lehet megoldható, hogy külön nyomtat egy kétsoros doksit, és pecsételi. Postázni lehet doksikat, utalást elfogadnak, nem kell bemenni hozzájuk.

4) Az adott nyelvre lefordított doksit a Nagykövetség felülhitelesíti (7000 HUF) Ez országfüggő, hogy milyen pecsét. Kb. egy vízum méretű papír, ami hitelesíti a fordítást és a külügyes pecsétet. Ez változó, egy hét alatt általában megvan. Megbízással ismerős is intézheti. Az Offi-s fordítást a nagykövetség követelheti meg. Érdemes megkérdezni, hogy megkövetelik-e az Offi-s fordítást.

5) Na, ezzel a kétszer pecsételt, hitelesen fordított doksival lehet házasodni. :) A külföldi anyakönyvvezető látja a nagykövetség pecsétjét, látja a fordításból a családi állapotot, így mehet a lagzi. Kb. fél évig érvényes a doksi, szóval érdemes azért sietni.

Innen kicsit cifrább, de nem lehetetlen. Kb. ugyanez csak fordítva.

6) A külföldi anyakönyvet a helyi közjegyző felülhitelesíti és lefordítja angolra, vagy ha szerencsétek van, akkor van magyar-magyarul tudó közjegyző és egyből magyarra fordítja.

Ez azért fontos, mert sok helyen nem fogadnak el köztes fordítást. Az adott nyelvről kell közvetlen fordítani. Házasság anyakönyvezésénél például nem fogadtak el az angolról magyarra fordítást, hiába hitelesítette a konzulátus az angol szöveget később.

7) Ezután a közjegyzőt a helyi külügyi hivatal (ismerős, a magyar külügynél is jártunk már) felülhitelesíti, ami annyit tesz, hogy a közjegyző valóban létező ember és nem hamis közjegyzői pecsét van az esetlegesen hamis anyakönyvi kivonaton. Ez a következő lépés miatt is fontos.

8) Mert ezután a dokumentumot a magyar nagykövetségnek is hitelesíteni kell. A konzulátus ugyebár nem ismer minden közjegyzőt, hanem csak a külügyi hivatalokat. Ezért csak a külügyi hivatal által pecsételt-hitelesített dokumentumra tudja rámondani, hogy hiteles. Ez is kb. 30-40 euro.

Ezután van egy hiteles dokumentumunk a külföldi esküvőről. Ennyi akár elég is lenne sok helyen de, nem. Ezt be kell jegyezni, Magyarországon. Magyarországon továbbra is nőtlen az ember. Házasságszédelgők előnyben.

Ezután el kell zarándokolni a nagykövetségre és kb. ugyanazokat a papírokat kitölteni, mint egy magyar esküvőnél. Feleség új neve, gyermek vezetékneve etc…

9) Ezt a dokumentumot utána a külföldi közjegyző, külügyi hivatal és konzulátus által hitelesített dokumentumokkal együtt lehet küldeni a bevándorlási hivatalnak. Konzulátus külügyi futárral elküldi ingyen.

10) Ennél a lépésnél ugyebár kiderül, hogy az angol fordítást nem fogadja el a bevándorlási hivatal, szóval két lehetőség van:

a) Offi-val vagyonért hiteles fordíttatni: drága, mert ekkorra már elég vastag a paksaméta. Elvileg lehet az összefűzött mappa egy adott oldalát is hitelesen fordíttatni (az eredeti anyakönyvi fénymásolat benne van a paksamétában). Ezzel sokat lehet spórolni, de külön kérni kell, Offi meg nem fog neki örülni. Ez 30 és 100 ezer forint között lehet.

b) ha szerencsénk van, akkor a konzul, nagykövet beszéli az adott ország nyelvét, és tud hiteles fordítást csinálni nekünk. Ez sokkal olcsóbb mint az Offi. Ha adott városban nincs ilyen konzul érdemes megnézni az ország többi konzulját. Hátha. Ha ők fordítanak, akkor 20-30 euróból meg lehet úszni a hiteles magyar fordítást.

11) Na ha van hiteles magyar fordításunk, akkor a bevándorlási hivatalnak elküldi a konzulátus a paksamétát és 3-6 hónap múlva remélhetőleg meg is lehet kapni a konzulátustól a magyar anyakönyvet. Küldhetjük a dokumentumokat magunk is a bevándorlási hivatalnak, pár napot spórolhatunk, de akkor a postaköltséget mi fizetjük, míg a konzulátus ingyen megoldja nekünk a postázást oda vissza.

Ha minden hitelesítés és a fordítás is rendben van, akkor egy szép napon csörög a telefon, hogy lehet menni az anyakönyvért. :)

Szóval ez van, ha magyar állampolgár külföldön esküszik.

Két esküvő dupla buli

Ha a pároddal inkább Magyarországon esküdnétek, akkor a második részt kell majd megcsinálni a közjegyzői, külügyi hivatal, konzulátusi pecséttel ellátott magyar nyelvű családi állapot igazolással és utána a magyar esküvőt kell bejegyezni külföldön. Ez meg valószínűleg az első részhez lesz hasonló.

Illetve mivel a dokumentumok 6-12 hónapig érvényesek, lehet két esküvőt is csinálni.

Egyet külföldön a magyar családi állapot igazolással, majd egyet Magyarországon a párod családi állapot igazolásával, amit meg a külföldi esküvő előtt kértetek ki. Nem hiszem, hogy szabályos, sok energiát se spórolsz meg, de elvileg működik.

Arra jó max, hogy nem kell a bevándorlási hivatalra várni hónapokat. :D És kétszer lehet kimondani az IGEN-t. Ugyebár ha külföldön van esküvő, akkor Magyarországon már csak megerősítő esküt lehet tenni, ami azért nem ugyanaz.

Ennél bonyolultabb procedúra hitelesítésre valószínűleg nincsen, persze cifrább lehet, ha más hivatal, egyetem, orvos által kiállított doksikról beszélünk. De az elv ugyanaz.

1) magyar doksi
2) magyar doksi + külügy pecsétje
3) magyar doksi + külügy pecsétje + fordítás
4) magyar doksi + külügy pecsétje + fordítás + konzulátus pecsétje

Visszafelé pedig

5) külföldi doksi
6) külföldi doksi + közjegyzői pecsét
7) külföldi doksi + közjegyzői pecsét + fordítás (ha van rá mód, egyből magyar, különben az offi fordít majd mindent a végén)
8) külföldi doksi + közjegyzői pecsét + fordítás + külföldi külügy pecsétje
9) külföldi doksi + közjegyzői pecsét + fordítás + külföldi külügy pecsétje
+ magyar konzulátusi pecsét

A logikát értitek, remélem. Mind a két ország csak a saját hivatalának a pecsétjét (konzulátus) fogadja el hivatalosként, viszont a konzulátusok (legyen akár magyar, akár külföldi) elvárnak pár dolgot, hogy elismerjék a doksi hitelességét. Offi nem elég, mert ők egy kamu doksiról is csinálnak hiteles fordítást ugyebár, csak fizess. :)

Remélem, mindez segít pár embernek!

Utóirat

Tegyük hozzá, hogy ha a követségek hozzáférnének az adott ország anyakönyvi rendszeréhez, akkor ezt az egész mókát meg tudnánk spórolni, mert a külföldi konzulátus Magyarországon le tudna kérni a családi állapotunk, és egyből kiadni egy igazolást erről az adott ország nyelvén.

A külföldön lévő magyar konzulátus is meg tudná tenni ugyanezt pár perc alatt egy hasonló lekérés során és kiállítaná a magyar dokumentumot, de tudjuk, hogy ez utópia. (A személyiségi jogokat ne feszegessük, annál is inkább, mert annak már csak az illúziója van meg a legtöbb helyen.)”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bürokrácia ügyintézés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr777261441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2015.03.12. 20:45:37

@blackhair-lady:

A bátyám számára az internet egy bonyolult dolog és miután az öccse nincs ott hogy segítsen, így ez neki macerás. De legalább neki a Google a barátja, ezt még nem rontotta úgy el mint egyesek.
:-)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 20:46:52

Tudna valaki segiteni picit? Nem igazan talalok ezzelkapcsolatban megfelelo oldalt, pedig jo lenne tudni par dolgot:
szoval ket het mulva Magyarorszagon eskuvo, mindketten magyar allampolgarok vagyunk. Itt Uk-ben nem igazan talalom, hogy hogyan lehetne bejegyeztetni a kulfoldi eskuvot, elvileg nem szukseges, de azert a jovore nezve en orulnek neki, ha megis lehetne.

Ennyit talaltam itt (www.ealing.gov.uk/faqs/200368/births_deaths_and_marriages/answer/229/i_am_already_married_outside_of_the_united_kingdom_do_i_need_to_register_here):

I am already married outside of the United Kingdom. Do I need to register here?
Marriages contracted abroad do not need to be registered in the UK. If you are legally married abroad, that marriage is also valid here, just as a marriage contracted here is valid abroad.
If you are a British citizen and have married abroad in a non-Commonwealth country, you may wish to register your marriage with the British Consulate in whose area of interest you were married. This is not a legal requirement, but is advantageous as a record of the marriage is then kept by the Registrar General for England and Wales and subsequent copies of the marriage can be obtained through him. You will need to telephone the British Consulate concerned to find out their procedures.

It is possible – but not advisable - for a couple married outside the UK to be married again to each other under English law. Please seek legal advice first as it may have implications on legitimacy and inheritance issues.

Mondjuk beregisztralassal mar megvarnank az itteni allampolgarsagot, mar csak 9-10 honap.

SzZoole 2015.03.12. 20:49:58

@Shanarey(England) ISTP: Hetvegen nincs congestion charge,be hajthatsz nyugodtan a varosba es reggeli idokben forgalom sincs.
A parkolast meg tudod oldani,ha keresel nagyobb parkolhazakat.
Keres nyugodtan,amenyire modomban all segitek mindenben:)

SzZoole 2015.03.12. 20:54:48

@blackhair-lady: Az jo:)
Kepzeld el a nejem 23 ev utan sem tud ki ismerni,sot neha meg en is bemutatkozom magamnak:)))

FutureFry 2015.03.12. 21:04:49

@blackhair-lady: Sőt, Texas (is) "community property state", azaz a házasság alatt _bármely_ fél által szerzett tulajdon, jövedelem, bevétel, stb. mindkét félhez egyenlő arányban tartozik (ajándékot és öröklést leszámítva). Ez pl. adóbevallásnál érdekes (pl. ha valamiért külön készítesz adóbevallást, akkor a párod jövedelmének a felét is be kell írnod a tiedre).

33621 2015.03.12. 21:05:25

@Shanarey(England) ISTP: A rádióban hallottam a hírt repülős Giziről, és elgondolkodtam hirtelen hogy én már több mint 40 éve hallok róla a médiában. Anno legelőször még gyerek ként a Kék fényben szerepelt és még most s aktív, hajtja a vére őt csak a halál fogja megállítani!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 21:13:33

@blackhair-lady:
Szerintem a Big Bus vagy más hasonló túristabuszok a legjobbak.

tsabus UAE 2015.03.12. 21:16:37

@tanato: Az én fiatalkoromban sem (70-es, 80-as évek) volt elfogadott. Bezzeg a szemétre való házasság elfogadott volt, maximum sajnálták az egyik felet. Őrült egy világ volt (van és lesz).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 21:16:53

@Zoole[uk]:
Jóhát annál a szoftvernél kell is időnként töredezettségmentesítés:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2015.03.12. 21:21:38

@FutureFry: Igy van. Bar a ferjem csaladilag nyujtja be az adobevallast.

blackhairlady 2015.03.12. 21:23:24

@diggerdriver: Mi egy hoszzu hetveget toltottunk Londonban anno, es metro jegeyt vettunk ami egesz napra, barmely vonalra jo volt, igy sok idot megsporoltunk, rengeteg minden belefert a 4 napba. Ha buszoztunk voln, szerintem a felet sem latjuk.

blackhairlady 2015.03.12. 21:24:19

@diggerdriver: Vilagosabban fogalmazz zolinak, mert sosem erti mirol beszelsz:)

Shanarey 2015.03.12. 21:26:41

@33621:

Ez így van, ha még ennyi idősen is ezen jár az a maradék esze.

tsabus UAE 2015.03.12. 21:27:47

@Shanarey(England) ISTP: "...nem tudom elfeküdni a hajam." - Ezt hogy csinálod ? Nekem, a hajam hosszától függetlenül, reggelente olyan a fejem, mint egy nagyon ideges vadgesztenye. Évente talán 2-3 napot tudok megúszni hajmosás nélkül... :-(

Shanarey 2015.03.12. 21:30:52

@tsabus [UK]:

Egyszerű, nekem kevés van és az is rövid, 2-4 mm.

2015.03.12. 21:32:49

@tildy[UK]: Szerintem nincs ilyen hogy nem brit allampolgarok 'bejegyeztetnek' egy kulfoldon kotott eskuvot UK-ben. Magyar allampolgarok vagytok, Mo.on osszehazasodtok, ez a brit hatosagok szempontjabol irrelevans. Egyebkent ezuton is sok boldogsagot! :)

kardio1 2015.03.12. 21:34:47

@VPBA: Albàniàban nem szakadhat le a plafon, mert ott figyelnek egymàsra az emberek :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 21:36:39

@tildy[UK]:
a konzulátuson nem tudnak ezzel kapcsolatban semmi értelmeset mondani?
amennyire tudom, a házassági anyakönyvi kivonatban angolul is benne van minden alapból, simán lehet, hogy egyszerűen ennyi az egész és kész.

2015.03.12. 21:41:26

@M. Péter: Igen, de ez messze nem jelenti azt hogy a britek hivatalosan elismerik a tobbnejuseget, mint ahogy Max allitotta. Termeszetesen elismerik a tenyt hogy vilagszerte eleg sok ember el poligam kapcsolatban es ezek egy resze a UK-ben kot ki. Ezt nem 'elismerni' elegge ertelmetlen lenne, de jogilag tovabbra sem ismerik el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 21:45:06

@Mirjam2:
talán nem irreleváns, mert pl az ott született gyerek apját ez alapján fogják beírni a születési anyakönyvi kivonatba (gondolom, ott is van ilyesmi, nem bemondásra megy, legalábbis Mo-n pl a férjet írják be apának, akkor is, ha ott csápol valaki más, hogy ő a biológiai apa). vagy esetleg más adózási vagy családi kedvezmények vonatkoznak stb stb, megértem, ha az ember rendezni akarja a papírokat.
bocs, ha rosszak a feltételezéseim.

2015.03.12. 21:57:04

@Dragonlady (Bp, Hun): Nincsenek adozasi vagy csaladi kedvezmenyek UK-ben ilyen alapon. Az apasagot alapvetoen 'bemondasra', nyilatkozat alapjan fogadjak el ugy tudom, kiveve vitas esetekben. UK-ben nem szeretik tulbonyolitani az eletet mindenfele nyilvantartasokkal meg burokraciaval, a hazassag alapvetoen maganugy. Ertem hogy valaki magyar logika alapjan 'rendezni akarja a papirokat' de szerintem ez a brit logikaval nem kompatibilis.

FutureFry 2015.03.12. 22:08:40

@blackhair-lady: Igen, a "családi adózás" ("married filing jointly") általában előnyösebb. De vannak szituációk amikor a "házas-de-külön-bevallás" ("married filing separately") kevesebb adóteherrel járhat (mondjuk leginkább csak akkor, ha mindkét félnek van bevétele). Ilyenkor viszont (pláne a "community property" államok-ban) a bevétel/kiadás elosztása gyakran okozhat jó sok fejfájást (meg extra papírmunkát).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 22:11:47

@Mirjam2: én nem szeretnék lefikázni mindent, ami magyar, szerintem normális, ha egy állam tudni akarja, hogy az állampolgárai hol laknak vagy kivel házasok. nyilván a posztban felvázolt procedúra egy baromság, és nagyon nem így kéne, de ez a "mindeki azt csinál, amit akar" se biztos, hogy nagyon célravezető.
ahogy elnézem itt kutyafuttában, a házasokat pl automatikusan bejegyzik szülőknek, anélkül is lehet, de akkor alá kell írni papírokat. második házassághoz bizonyítani kell, hogy mi történt az elsővel. mint írtad feljebb, a többes házasságot nem ismerik el. szóval azért itt sincs szó arról, hogy ez magánügy és kész.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:12:46

@Mirjam2: szerinted miert mondom, hogy ezzel megvarnank azt, hogy allampolgarok legyunk? Kb 8-9 honap az eskuvo utan. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:13:37

@Mirjam2: amugy ott volt a hozzaszolas vegen, brit allampolgarkent jegyeztetnenk mar be, kesobb:)

blackhairlady 2015.03.12. 22:17:40

@FutureFry: Nos ez minket nem feneyget meg egy darabig.

2015.03.12. 22:18:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerinted normalis, szerintem nem. Mindenkinek joga van a sajat velemenyehez. A brit rendszernek megvan a maga logikaja, nem muszaj hogy szimpatikus legyen valakinek, de ettol meg nem fog a rendszer megvaltozni. En csak segiteni akartam Tildynek azzal hogy a kerdesere valaszoltam, teljesen felesleges belemkotni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:23:20

@Mirjam2: semmi gond, csak kar , hogy nem olvastad el amit irtam, kulonben nem iazt irtad volna amit.

Szoval, brit allampolgarkent majd mar, kell-e es hogyan kulfoldon kotott hazassagot regisztralni, errol nem nagyon talalok semmi infot.

2015.03.12. 22:24:52

@tildy[UK]: Ja igy mar ertem. Amikor jelentkeztek az allampolgarsagra, ott majd egyertelmu lesz hogy hazasok vagytok, hiszen gondolom eleve csaladi kervenyt adtok be (ugy tudom igy olcsobb) es mindenhol fel fogjatok tuntetni hogy hazasok vagytok es ki a hazastars, szoval 'benne lesz a rendszerben' es egyertelmu lesz szerintem. De lehet hogy jon valaki aki jobban kepben van ezzel, en csak talalgatok.

2015.03.12. 22:27:15

@tildy[UK]: Elolvastam amit irtal de nekem nem volt egyertelmu hogy erre akartal kilyukadni hogy mi lesz a brit allampolgarsag felvetele utan.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:30:38

@Mirjam2: Pedig ott volt kerek perec az elso hozzaszolas vegen, ez nagyon egyertelmu, legalabbis nekem tuti :

"Mondjuk beregisztralassal mar megvarnank az itteni allampolgarsagot, mar csak 9-10 honap."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:31:37

@Mirjam2: mar nem olcsobb amugy a csaladi, azaz joint account az allampolgarsagira. 1-2 eve valtozttak meg:(

2015.03.12. 22:39:46

@tildy[UK]: Ne haragudj, olvastam amit irtal az utolso mondatot is beleertve de nekem mast jelentett mint neked, van ilyen. Ez eleg gaz hogy mar csaladoknak sem adnak kedvezmenyt az allampolgarsagira, kepzeld el ha valaki gyerekekkel egyutt jelentkezik, egy vagyonba kerulhet! A 'regisztraciora' visszaterve, szamomra egyertelmu hogy nem kell es valoszinuleg nem is lehet regisztralni a kulfoldon tortent hazassagkotest de ha megis utana szeretnel jarni, talan a Bp.i brit nagykovetsegen tudnak segiteni.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 22:42:41

@Mirjam2: Igen, jogilag soha nem ugyanaz. Az erzelmi oldal az teljesen mas kerdes. a kerdes az volt hogy ha elettarsak vagytok hany ev utan lesz kozos minden ... persze mondtak mondent 3-5-10 ev .... es a valasz az volt hogy SOHA legalabbis Canadaban ..

eppen a hires Cirque du soleil tulajanak kapcsan ,amikor barsil elettarsa ( kozos gyerekekkel hosszu evek utan ) akarta a fele kiralysagat a pasinak ... persze elutasitottak , de odaig ment hogy a torvenyt is meg akarta valtoztatni ,de nem sikerult....

de jobban jart a pasi , mint a box vilagbajnokunk, akinek szinten brasil felesege volt ,kulon valtak , a no ki lett zarva minden penzbol, oroksegbol ... a csaj békulni brasiliaba csalta a sracot, aki hulla reszegen ,lehetetlen korulmenyek kozott felakasztotta magat ... ezt a barasil rendorseg megerositette, es elokerult a rovid ideje egy brasil kozjegyzonel iratott vegrendelet ,amiben mindent a csaj orokol ... a bokszolo Arturo Gatti csaladja megtamadta a birosagon ,de a brasil rendorseg es szakertoi ellen vegul vesztettek ...amikor a csaj megkapta a nagy lovet valszeg -payday...

nyuszigonosz 2015.03.12. 22:50:40

@33621: Na arra kiváncsi leszek, mert mondjuk nekem a London -rész nem tetszett.

FutureFry 2015.03.12. 22:59:22

@tildy[UK]: @Mirjam2: Igaz, Nem UK, hanem USA, de itt a legtöbb helyen - talán csak a bevándorlást és a releváns TB juttatások igénylését leszámítva - bemondásra elhiszik a házasságot (nem kell papírt mutogatni). Még az adóbevallásnál sem (pedig pl. akkor is az egész éves jövedelemre érvényes a családi adóbevallás ha csak az év legutolsó napján házasodnak az "alanyok").

2015.03.13. 00:05:26

@33621: Remélhetőleg az is legalább olyan érdekes lesz, mint amik eddig kijöttek. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.13. 00:33:44

@soad1221: Hät amikor a hivatalos leveleket kapjuk (adohatosäg és barätai), akkor a férjem viccesen meg szokta emliteni, hogy a häzassäggal eddig még nem järt jol. :-)))
@Dragonlady (Bp, Hun): Szegény! :-(((
Mit mondanak erre amugy az "okosok"? (Azon kivül, hogy ez nem normälis...amit ugye te is tudsz. :-( )
@Shanarey(England) ISTP: :-))))

M. Péter 2015.03.13. 00:47:08

@tildy[UK]: Legalább az egyik házastársrsnak brit állampolgárnak kell lenni.

M. Péter 2015.03.13. 01:08:43

@FutureFry: Ezen kívül több államban még mindig létezik a common law marriage, vagyis a pap, anyakönyvezető és minden egyéb formalitás nélküli házasság is, és a szövetségi kormány és a többi állam is elismeri.

M. Péter 2015.03.13. 01:27:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Magyar állampolgár gyereke automatikusan magyar állampolgár, úgyhogy van valószínűleg több millió magyar állampolgár a világban, akik nem is tudják, hogy magyar állampolgárok, a magyar állam sem tud róluk.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.13. 01:34:59

@M. Péter: akik nem is tudják, hogy magyar állampolgárok, a magyar állam sem tud róluk.

lehet ez kolcsonos ... ok sem akarnak tudni a magyar allamrol :-))

M. Péter 2015.03.13. 01:55:14

@FutureFry: Jogos. Nem vettem észre.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.13. 01:58:07

@Shanarey(England) ISTP: Basszus, toväbbklikkeltem az oldalon erre...:
zacc.nlcafe.hu/2014/11/10/elet-irta-falragaszok-hozzaszolasok-dogivel-fotok/
És a 8.-näl ugy kellett röhögnöm, hogy azota is fäj a hasam. :-)))

P.Elliot 2015.03.13. 02:10:34

@Zoole[uk]: Igen, a volegeny rokonsaga biztosan bejelentett volna bennunket mert nem szerettek volna latni hogy elmegy, puszta szeretetbol....
Az enyem az nem. Az en rokonsagombol egy szemely tudta csak, de masnak en sem mertem volna mondani.

P.Elliot 2015.03.13. 02:16:13

@Zoole[uk]: Elolvastam a posztot, szoval cukrasz a feleseged! Nagyon tetszett a hozzaallasa mindenhez. A zsido sutiboltok nagyok jok! Van itt is, eleg messze tolunk, jo ora jarasra, amiket azok sutnek megnyalhatod az ujjadat, raadasul olyan magyaros sutemenyeik is vannak.
Akkor te tobzodhatsz a sutemenyekben! Sajat boltra nem gondoltok idovel?

P.Elliot 2015.03.13. 02:19:45

@Zoole[uk]: Elolvastam a posztot, szoval cukrasz a feleseged! Nagyon tetszett a hozzaallasa mindenhez. A zsido sutiboltok nagyok jok! Van itt is, eleg messze tolunk, jo ora jarasra, amiket azok sutnek megnyalhatod az ujjadat, raadasul olyan magyaros sutemenyeik is vannak.
Akkor te tobzodhatsz a sutemenyekben! Sajat boltra nem gondoltok idovel?

P.Elliot 2015.03.13. 02:28:48

@Cascabel: Erdekes eletmodot folytatsz de a lenyeg az benne hogy megteheted hogy tojjal a szabalyos eletvitelre, teszed amihez kedved van, nem sok embernek adatott meg ekkora szabadsag!
Az idegenlegio gondolatara hogy jutottal? Rejto Jeno humoros konyvei jutnak errol eszembe meg az hogy a ferjem rokona volt az Idegenlegioban vagy 2 vagy 3 evet es onnan nem irhatott levelet a rokonsagnak, kesobb veletlenul kiderult hogy csak kisse felfenyezte azt a tenyt hogy egyszeruen lecsuktak valami okirat hamisitas vagy mi miatt de szebben hangzott hogy o az idegenlegio buszke katonaja volt a lapitas ideje alatt.

P.Elliot 2015.03.13. 02:33:07

@~~Babette~~: Csak annyit tudtak hogy nem kaptam meg az utlevelet es ezert nem mehetek ki de a volegenyem az fog mert a gorog baratai varjak akiknek megigerte hogy megy meg hogy nem akarja hagyni veszni az utat. aztan ha hazajon akkor megszervezzuk az eskuvot.
Ket het mulva mentem ki a tarsasuttal Olaszba ugy hogy egyetlen rokonom tudott rola, mas nem hogy felszalltam a buszra.
Tanacsos volt hallgatni a dologrol...

P.Elliot 2015.03.13. 02:36:23

@FutureFry: De, meg;lepetes volt. Igen, mindig idekuldtek a papirokat hogy mire vagyok, mennyire jogosult de az mas meg az is hogy bemesz hogy most kerem a nyugdijat/ korai nyugdijba mentem/ es hogy alig van papirmunka, pik-pak rogton 15 perc alatt elinteztek mindent.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.13. 03:47:49

@M. Péter: Decemberben mindketten azok leszunk. Tfh, utana jegyeztenk itt be az otthonit. Lehet-e, kell-e, hogyan, mikent.

vizsla_barat 2015.03.13. 06:27:08

1 kerdes: az amerikai birth certificate-t miert kell magyarra lefordittatni a gyerek honositasahoz? Tudtom szerint Anglia tagja az EU-nak. Tehat az angol hivatalos nyelv Magyarorszagon is ugyintezesre. Dombonulo gucsomo legyek ha ezt ertem.

tanato 2015.03.13. 07:45:42

@tsabus [UK]: A 80-as években,de főleg a 70-esekben még tényleg feleségül vettük azt a lányt akit szerettünk,nem csak "használtuk" őket.A mai világ más nem szeretjük a kötöttségeket/ a házasság és a gyermekvállalás mindig kötöttséget jelent ,a múltban is ma is/ nagyobb a szabadságvágyunk és egy élettársi kapcsolatból könnyebb megpattanni,elég ugye háromszor elmondani hogy elválok tőled,elválok tőled,elválok tőled,és már meg is van a válási aktus,mindenféle macera és ügyvéd,meg bíróság nélkül.

tanato 2015.03.13. 07:49:29

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen vannak nagyon fiús lányok akik inkább háborúsdit szeretnek játszani meg autózni és vannak lányos fiúk akik meg az öltözködésükre kényesek stb.

Taxomükke (UK) 2015.03.13. 07:50:06

@tildy[UK]: Miert nem varjatok meg az eskuvovel, hogy allampolgarok legyetek? Egyszerubbe tenne sok mindent, nem?

soad1221 2015.03.13. 08:54:45

@Világpolgár2012: ok, hát ezt igazából nem gondoltam, de mondom, a különböző országok erre vonatkozó szabályait nem ismerem.. ettől függetlenül
@tanato: ezt nem tudom, de simán lehet... a kérdés, hogy mi az ok? merthogy nyilvánvalóan megvannak az előnyei, így mi is házasok vagyunk, de nem a házasságtól stabil a kapcsolatunk, hanem a stabil kapcsolatnak köszönhetően az előnyökért nem jelent gondot összeházasodni. Amit már többen is írtunk, a közös gyerek viszont valóban szorosabbá teszi ezt a kapcsolatot.

@QUERCUS: @~~Babette~~: igen, az adminisztratív előnyök miatt mi is házasok vagyunk. A vagyonmegosztást sem jogi kategóriaként értem, de egy nem házas pár 10 év alatt felhalmoz közös vagyont, amit ha szétmennek nyilván megosztanak valamilyen módon. Ha van házasság, akkor ezt a váláskor papíron is meg kell tenni. Ha nincs, a gyakorlatban akkor is meg kell tenni, csak nincs jogi folyamat benne.
Pont erről beszélek végig, hogy a kapcsolat szorosságát nem a házasság adja. Viszont egy eleve erős kapcsolatnál megvannak az előnyei, emiatt sokan házasok, akiket egyébként ez annyira nem érdekelne. Aki kifejezetten tiltakozik a házasság ellen, ott valóban igaz lehet, hogy nem túl stabil a kapcsolat, emiatt nem házasodnak.

Az egész maxnak egy olyan megjegyzésére indult, ami igen erősen szétválasztja a kapcsolatok megítélését... vagy szexkapcsolat vagy házasság - na ez butaság szerintem :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.13. 09:20:19

@Taxomükke: 2 okból. Így is , úgy is Magyarországon esküdnénk, márcsak apum miatt is, aki fizikai okokból kifolyólag nagyon nehezen tudna külföldre jönni, másrészt júliusban érkezik a kis Nagy Kevin Lewis. Ezért.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.13. 09:26:04

@Taxomükke: mert az pluszmunka lenne, nem hogy egyszerűbb. Például páromnak apasági nyilatkozatot kéne tenni. Ha mégse várunk addig, de külföldi esküvő, akkor meg előbb azt magyar anyakonyveztetni, csak azután a gyereket. Nem, így az egyszerűbb a gyerek magyar anyakönyvezése.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.13. 09:34:47

Ez kicsit tul van bonyolitva itt kerem szeepen. Knadaban besetalsz a hivatalba, bejelented az igenyt. Kb. egy het mulva osszeadnak a jovendobeliddel a varoshazan ket tanu kisereteben. Ennyi. Nem kell notlensegi igazolas, viszont ha utolag kiderul a poligamia azt buntetik. Hja, meg akkor is gondolhat valaki hazassagra ha illegalisan tartozkodik az orszagban, mivel a hazassag ugyis legalizalja azt. Siman elfogadnak barmifele utlevelet.

M. Péter 2015.03.13. 10:16:39

@vizsla_barat: "Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár." (Alaptörvény G(1))

M. Péter 2015.03.13. 10:18:15

@~~Babette~~: Senki. Egyszerűen eldöntik, hogy házasoknak tekintik magukat. Common law divorce viszont nincs, elválni csak bíróságon lehet.

calvin&hobbes 2015.03.13. 11:31:45

Hat elolvastam a posztot es egy kicsit megijedtem... mi uj-zelandon hazasodtunk 4 eve de fele ennyi macera nem volt... kb 3 papirt kellett beszerezni, meg egy helyi anyakonyvezetot es sipsupp kesz volt a ceco. Mondjuk a honositas a londoni magyar nagykovetsegen keresztul majdnem 7 honapba telt, eskuszom tobb emailt/telefont valtottam veluk kismillio ugyben mint a queenstowni emberkekkel... de azert tenyleg minimalis hercehurca volt ugy az egesszel... ezek utan azert felmerult bennem, hogy talan kihagytunk valamit es meg sem vagyunk orszag-vilag elott hazasok? :O

DieNanny CH 2015.03.13. 11:44:51

@Naschkatze (Mostindien / CH):

A részeg beszédére hajazott a legkisebbikem úgy másfél éves korában.
Uzsonnára Stängelit (nem tudóknak: müzliszelet) ehettek, na, ő örült, hogy megtanulta a szót, csak még befejezni nem tudta. Kb minden alkalommal "Stängelilililit" kért... :-D

Ginlia 2015.03.13. 12:10:50

Micsoda procedúra. Hol volt az esküvő? (Bocs ha figyelmetlen voltam és benne van a posztban.)

Mennyivel egyszerűbb volt a miénk. Első nap regisztráció az önkormányzatnál (24 órában nyitva minden nap): két kis fecni kitöltése, még fényképes igazolvány sem kellett.
Másnap esküvő.
Harmadnap hivatal rápecsétel a anyakönyvvezető papírjára.
3 hét múlva postán jön Mo.-ra az okirat.
Hiteles fordíttatás sok pénzért + némi helyi önkormányzati ügyintézés: minden kész.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.13. 12:38:29

@tanato: én nem vagyok fiús lány sem szerintem, nem is voltam az, egyszerűen csak az idő 99%-ban szimplán ember vagyok, nem nő, annak a mindenféle markereivel és flancával. van, aki majdnem mindig nő, és ez kell neki, ez az érzés. nekem meg nem. de valahoyg egyre nehezebb ezt is elmagyarázni, korábban azt hittem, ez elég magától értetődő :-(

vizsla_barat 2015.03.13. 13:29:28

@M. Péter: hat akkor az okmanyirodaban nem olvastak az alaptorvenyt.

blackhairlady 2015.03.13. 14:52:56

@M. Péter: Ezt msot megkerdeztem a ferjemtol, o azt mondja, hogy elotte 6 honapig (lehet, hogy nem pontos az idovallum, plussz minusz par honap) egyutt kell elni, hogy hazasnak nyilvanittassak magukat. Vgayis kell valamennyi "eljegyzesi ido":)

blackhairlady 2015.03.13. 15:03:51

@~~Babette~~: Sehol. Ez igazabol a "valasok" miatt fontos. Ha barhol felmerul a kerdes, hogy hazas vagy-e, mondhatod, hogy nem, vagy azt, hogy common law hazas. Majdnem mint otthon az elettarsi kapcsolat.
Ha nincs vagyon akkor barmikor szetvalhattok, nem kell birosag, viszont ha valamelyik fel kovetel, akkor birosagra kell menni mintha hazasok lettek volna papirral.

2015.03.13. 15:10:47

@Chaoyang:
"Kb. egy het mulva osszeadnak a jovendobeliddel a varoshazan ket tanu kisereteben."
Vancouverben meg a varoshazara sem kell elmenni, egy erre szakosodott kozjegyzonel is megcsinaljak a 10 perces procedurat. (sajnos) :))))
" meg akkor is gondolhat valaki hazassagra ha illegalisan tartozkodik az orszagban, mivel a hazassag ugyis legalizalja azt."
Ezt kotve hiszem. Nagyon harapnak a hatosagok az ilyenre.

FutureFry 2015.03.13. 15:37:44

@blackhair-lady: Államonkent változó, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, ahhoz hogy egy pár "common law married" lehessen. Természetesen először is meg kell felelni azoknak a feltételeknek amit az állam a "papíros" házasságra ad )pl. nem lehet valaki túl fiatal). Ezen túl általában nincs fix időintervallum megadva, hogy meddig kell, hogy együtt lakjon a pár (bár valószínű elég hosszú kell, hogy legyen (pl. valahol az "extended period of time"-t láttam leírva)), és mindkét félnek kinyilvánított szándéka kell, hogy legyen hogy ők házasoknak tekintendők (azaz olyan nincs, hogy csak az egyik fél szerint házasok).
Viszont (ahogy @M. Péter: is írta) nincs "common law divorce", tehát ha így házas az ember, akkor is bíróságon kell elválni, ha nincs vita a válásról.

FutureFry 2015.03.13. 15:42:15

@blackhair-lady: Ja és ha valaki egyszer már "common law married" akkor az _teljes értékű_ házasság: azaz nem mondhatja, hogy nem házas (hacsak bíróságon el nem vált). Azaz csak a "házasságkötés" módja rendhagyó, minden más ugyan olyan mint egy rendes ("papíros") házasságban.

FutureFry 2015.03.13. 15:49:18

@blackhair-lady: Tudom. De amennyire én tudom semelyik állam (ahol van "common law marriage") nem határozza meg az együtélés intervallumát, esetleg pl. csak azt mondja, hogy "continuous cohabitation".

De pl. Texas még ennyit sem határoz meg, a wikipedia ezt írja a texasi családtörvényről:
"in the actual text of the Texas Family Code, there is no specification on the length of time that a couple must cohabitate to meet this requirement. As such, an informal marriage can occur under Texas law if the couple lives together for as little as one day, if the other requirements (an agreement to be married and holding out as married to the public) can be shown."

tanato 2015.03.13. 16:31:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Persze nincs gond,nem vagyunk egyformák.

blackhairlady 2015.03.13. 17:27:50

@FutureFry: Akkor a ferjem ezt rosszul tudta.Bar azt mondta es irtam is, hogy nem emlekszik pontosan, de ezek szerint par nap is lehet.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.13. 19:00:14

@FutureFry: @blackhair-lady: Csak érdekességképpen: Ismerösömék online vältak el. :-) Igaz, ugyanabban az ällamban vältak el, mint ahol laktak és häzasodtak. Papirt nem kaptak rola, azt ugy kellett kérni utolag. Az ügyvéd 70$ / oldalért akarta adni. A csaj fölhivta a birosägot ahol vältak, és 5$ / db-ért elpostäztäk a cimére. :-)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.13. 19:17:47

@blackhair-lady: @FutureFry:
na de ha senkinem tartja nyilvan, akkor ki az isten mondja meg 2 emberrol, hogy tenyleg egyutt elnek-e 6 honapja, meg hogy szerintuk hazasok-e.
es mi az ertelme ennek.

Ez ugy hangzik, mintha itthon az elettarsak azt kepzelnek magukrol, hogy hazasok, nincssehol nyilvantartva, aztan csak ugy elvalnak, hameg kovetelnek valamit egymastol, birosagra mennek.
egyszeruen nem latom a kulonbseget.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.13. 19:18:34

@Cascabel: szo van rola, h itthon is lesz kozjegyzos hazassag.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.13. 19:19:46

@FutureFry: de ha nem tartjak nyilvan, miert kell a birosagra menni?

FutureFry 2015.03.13. 19:43:17

@~~Babette~~: "ki az isten mondja meg 2 emberrol, hogy tenyleg egyutt elnek-e 6 honapja, meg hogy szerintuk hazasok-e."
Ők maguk. (Ha akarnak, írhatnak paírt is róla maguknak)

Hogy váláskor miért kell bíróságra menni, azon csak spekulálni tudok: pl. azzal kapscolatosan általában több a (lehetséges) konfliktus ezért ha minden "baráti" alapon megy akkor is jobb ha van valami "döntőbíró" aki pl. egy megállapodást láttamoz.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.13. 21:21:35

@M. Péter: tehat semmilyen hivatal nem tud rola.
Akkor miert is kell a birosagra menni, hogy kimondja, h a felek fejeben letezo dolog tobbe nem letezik?
ez igy nem passzol

FutureFry 2015.03.13. 23:14:17

@~~Babette~~: Nem csak a felek fejében létezik a házasság, csak nincs róla papír. Ahogy fentebb említettem: Csak a házasságkötés módja rendhagyó, minden más ugyan olyan mint egy rendes házasságban.
Amelyik hivalnál ez fontos (pl. adóhivatal, bevándorlási hivatal) az tud róla, mert a felek pl. az adóbevallást vagy a zöldkártyakérelmet ennek megfelelően töltik ki.

M. Péter 2015.03.14. 01:31:38

@~~Babette~~: Nem attól létezik valami, hogy valamilyen hivatalnál be van jelentve. A földhivatal előtt is volt földtulajdon.

Bizonyos helyeken a szokásjog alapján elismerik az informális házasságot, Skóciában is így volt 2006-ig. A válás viszont viszont viszonylag modern találmány, korábban csak érvényteleníteni lehetett a házasságot, és a válást engedélyező törvényekben nem tettek különbséget aszerint, hogy hogy kötöttek házasságot. Ezen kívül válásnál gyakran van vita a vagyon megosztása és a gyerekek elhelyezése körül. Ha nem tudnak megegyezni, akkor úgyis bíróság kell, de ha van megegyezés, akkor is nézi a bíróság, hogy ne legyen túl előnytelen egyik fél számára sem és hogy a gyerekekről megfelelően gondoskodjanak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 08:00:57

@FutureFry: akkor azoknal a hivataloknal tudnak rola, tehat benne van valamilyen nyilvantartasban?
mert ok pont ezt a kettot jo komolyan veszik.

@M. Péter: a foldhivatal elott is volt foldtulajdon, de szimmetrikus volt a szabalyozas.
aamirol besżeltek, egy aszimetrikus. Teljesdn illogikus.
egy olyan helyzet megszunteteserol besszeltek a hivataaal reszerol, ami szamaranem letezik

tanato 2015.03.14. 09:00:40

@~~Babette~~: Igen ez itthoni fejjel nekem is furcsa csak szóban létező ,papíron nem létező szerződést bíróság előtt érvényteleníteni.

FutureFry 2015.03.14. 12:48:54

@~~Babette~~: Nyilvántartásban nincs benne (legalább is nem úgy, hogy lekérdezhető lenne náluk, hogy X és Y házasok-e), csak annyira amennyire az adott ügyintézéskor kell(ett), pl., hogy adott évben házasként adózott-e X és Y vagy külön.

FutureFry 2015.03.14. 13:04:15

@~~Babette~~: Ami meg a válást illeti: ahol azt imtézni kell természetesen tudni fog a házasságról (amikor kell), hiszen a tényállás a tudomására jut amikor bejelentik nála a válást.
Ez szerintem olyasmihez hasonlítható mint amikor két fél között (esetleg csak szóbeli) szerződés van - azt sem jelentik be a bíróságon, mégis bíróságra lehet vinni az ügyet vele kapcsolatosan.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 14:28:29

@FutureFry: vilagos.
csakhogy a szerzodesben van kotelezettseg, amire letrejon, a szobeli hazassagban meg (kifele) tulajdonkeppen semmi. (Befele meg mindegy:-))
hogy ertsd: pl a hazassagban jogilag az egyik fel hallgatolagosan hozzajarul a masik fel vasarlasaihoz, tehat ha te egyedul veszel egy tevet, akkor a jog szerint abban az adasveteli szerzodesben a hazastarsad is benne van vevokent, es a teve is kozos vagyon lesz.
ugyanez a torvenyi velelem egy szobeli hazassagnal eleg nehezen alkalmazhato, hiszen a masik fel siman mondhatja, hogy de nem is voltumk hazasok.
most nyilvan ketfajta jogi rendszer elemeit vetettem ossze, ugyhogy a masikat nemigen ismerem (bar eleg sok amerikai jogi filemt nezek:-):-)),
de csak erzekeltetni akarom, mit nem ertek.

FutureFry 2015.03.14. 18:39:58

@~~Babette~~: "csakhogy a szerzodesben van kotelezettseg, amire letrejon, a szobeli hazassagban meg (kifele) tulajdonkeppen semmi."
De van kötelezettség: ugyan az mint a "papíros" házasságban. Pl. ha olyan államban laksz ahol "community property law" van akkor a jövedelem (barki szerzi is azt) fele-fele arányban illeti mindkét embert. És nem mondhatja simán a másik fél, hogy nem is voltunk házasok, mert a "common law marriage"-nek a feltétele, hogy a házassági szándék mindkét fél részéről meglegyen (erről - mint mondtam - kis papírt is írhatnak egymás közt, ha akarnak), és, hogy házastársként mutatkozzanak nyilvánosan.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása