oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 12. 06:45,  Külföldi esküvő? Készülj fel a legdurvábbra! 419 komment

2015. március 12. 06:45 Határátkelő

Külföldi esküvő? Készülj fel a legdurvábbra!

Vannak olyan elvetemült emberek, akik képesek és külföldön fogadnak örök hűséget, ráadásul ilyenkor jellemzően ugye nem is magyar állampolgár a másik fél. Na, aki erre adja a fejét, előtte jó, ha nekiáll jógázni, mert az ügyintézés sok minden, de egyszerű biztosan nem – miként az Janicsár mai posztjából is kiderül. Öveket becsatolni, mert nem akármi következik.

eskuvo.jpg

„Gondoltam megosztom egy külföldön történt esküvő anyakönyvezésének a lépéseit. Európában ennél valószínűleg egyszerűbb, és valószínűleg van pár lépés, amit meg lehet spórolni.

Apostille egyezményes országokkal kb. így kell eljárni. Ez gondolom nem csak anyakönyvnél, hanem más dokumentumoknál is hasonlóan működik.

Szóval a sztori egy külföldön, Európán kívül történt esküvő, amit utána magyar anyakönyvezés követett. A gyermekünknek szeretnék magyar anyakönyvet, így muszáj előre gondolkozni, mert nem egy-két napról van szó. (A leírt folyamat két évet ölel fel, igaz, nem is siettünk.)

Sakk-matt 11 lépésben

Tegyük hozzá, hogy szerencsére már két éve nem kell külföldi házassági engedélyt kérni, az anno sokat bonyolított a dolgon.

1) Magyar nőtlenség bizonyítványt kiállítja az okmányiroda (0 HUF). Ezt szerencsére telefonon is ki lehetett kérni, és magyar címre ingyen ki is postázták. :)

2) Külügyminisztérium hitelesíti a bizonyítványt (5000 HUF). Ez ugyebár azért kell, mert később a nagykövetség nem tudhatja, hogy az okmányiroda által kiállított sajtpapír hiteles-e (egy A4-es papír egy mini pecséttel és aláírással ellátva valóban nem tűnt valami komoly dokumentumnak).

Ez pár nap alatt megvan, de csak 9 és 11 között lehet leadni, felvenni, szóval nem szakadnak meg a bürokratáink a munkában. Ez egy nagyobb pecsét amúgy, rápecsételve az eredeti dokumentum hátuljára. Postával nem megoldható, valakinek be kell mennie.

3) Ezután kell Országos Fordítóirodához menni, ami a külügyes pecsétes doksit lefordítja adott nyelvre. Szerencsétlenebb nyelvek esetén ez elég vagyon. (35 000 HUF)

TIPP: okmányirodánál érdemes megkérni, hogy ha lehet, csak egy sort írjanak a nőtlenségi papírra, hogy a lakcímet és társait ne kelljen fordítani. Nem próbáltuk, utólag próbálnánk. Lehet megoldható, hogy külön nyomtat egy kétsoros doksit, és pecsételi. Postázni lehet doksikat, utalást elfogadnak, nem kell bemenni hozzájuk.

4) Az adott nyelvre lefordított doksit a Nagykövetség felülhitelesíti (7000 HUF) Ez országfüggő, hogy milyen pecsét. Kb. egy vízum méretű papír, ami hitelesíti a fordítást és a külügyes pecsétet. Ez változó, egy hét alatt általában megvan. Megbízással ismerős is intézheti. Az Offi-s fordítást a nagykövetség követelheti meg. Érdemes megkérdezni, hogy megkövetelik-e az Offi-s fordítást.

5) Na, ezzel a kétszer pecsételt, hitelesen fordított doksival lehet házasodni. :) A külföldi anyakönyvvezető látja a nagykövetség pecsétjét, látja a fordításból a családi állapotot, így mehet a lagzi. Kb. fél évig érvényes a doksi, szóval érdemes azért sietni.

Innen kicsit cifrább, de nem lehetetlen. Kb. ugyanez csak fordítva.

6) A külföldi anyakönyvet a helyi közjegyző felülhitelesíti és lefordítja angolra, vagy ha szerencsétek van, akkor van magyar-magyarul tudó közjegyző és egyből magyarra fordítja.

Ez azért fontos, mert sok helyen nem fogadnak el köztes fordítást. Az adott nyelvről kell közvetlen fordítani. Házasság anyakönyvezésénél például nem fogadtak el az angolról magyarra fordítást, hiába hitelesítette a konzulátus az angol szöveget később.

7) Ezután a közjegyzőt a helyi külügyi hivatal (ismerős, a magyar külügynél is jártunk már) felülhitelesíti, ami annyit tesz, hogy a közjegyző valóban létező ember és nem hamis közjegyzői pecsét van az esetlegesen hamis anyakönyvi kivonaton. Ez a következő lépés miatt is fontos.

8) Mert ezután a dokumentumot a magyar nagykövetségnek is hitelesíteni kell. A konzulátus ugyebár nem ismer minden közjegyzőt, hanem csak a külügyi hivatalokat. Ezért csak a külügyi hivatal által pecsételt-hitelesített dokumentumra tudja rámondani, hogy hiteles. Ez is kb. 30-40 euro.

Ezután van egy hiteles dokumentumunk a külföldi esküvőről. Ennyi akár elég is lenne sok helyen de, nem. Ezt be kell jegyezni, Magyarországon. Magyarországon továbbra is nőtlen az ember. Házasságszédelgők előnyben.

Ezután el kell zarándokolni a nagykövetségre és kb. ugyanazokat a papírokat kitölteni, mint egy magyar esküvőnél. Feleség új neve, gyermek vezetékneve etc…

9) Ezt a dokumentumot utána a külföldi közjegyző, külügyi hivatal és konzulátus által hitelesített dokumentumokkal együtt lehet küldeni a bevándorlási hivatalnak. Konzulátus külügyi futárral elküldi ingyen.

10) Ennél a lépésnél ugyebár kiderül, hogy az angol fordítást nem fogadja el a bevándorlási hivatal, szóval két lehetőség van:

a) Offi-val vagyonért hiteles fordíttatni: drága, mert ekkorra már elég vastag a paksaméta. Elvileg lehet az összefűzött mappa egy adott oldalát is hitelesen fordíttatni (az eredeti anyakönyvi fénymásolat benne van a paksamétában). Ezzel sokat lehet spórolni, de külön kérni kell, Offi meg nem fog neki örülni. Ez 30 és 100 ezer forint között lehet.

b) ha szerencsénk van, akkor a konzul, nagykövet beszéli az adott ország nyelvét, és tud hiteles fordítást csinálni nekünk. Ez sokkal olcsóbb mint az Offi. Ha adott városban nincs ilyen konzul érdemes megnézni az ország többi konzulját. Hátha. Ha ők fordítanak, akkor 20-30 euróból meg lehet úszni a hiteles magyar fordítást.

11) Na ha van hiteles magyar fordításunk, akkor a bevándorlási hivatalnak elküldi a konzulátus a paksamétát és 3-6 hónap múlva remélhetőleg meg is lehet kapni a konzulátustól a magyar anyakönyvet. Küldhetjük a dokumentumokat magunk is a bevándorlási hivatalnak, pár napot spórolhatunk, de akkor a postaköltséget mi fizetjük, míg a konzulátus ingyen megoldja nekünk a postázást oda vissza.

Ha minden hitelesítés és a fordítás is rendben van, akkor egy szép napon csörög a telefon, hogy lehet menni az anyakönyvért. :)

Szóval ez van, ha magyar állampolgár külföldön esküszik.

Két esküvő dupla buli

Ha a pároddal inkább Magyarországon esküdnétek, akkor a második részt kell majd megcsinálni a közjegyzői, külügyi hivatal, konzulátusi pecséttel ellátott magyar nyelvű családi állapot igazolással és utána a magyar esküvőt kell bejegyezni külföldön. Ez meg valószínűleg az első részhez lesz hasonló.

Illetve mivel a dokumentumok 6-12 hónapig érvényesek, lehet két esküvőt is csinálni.

Egyet külföldön a magyar családi állapot igazolással, majd egyet Magyarországon a párod családi állapot igazolásával, amit meg a külföldi esküvő előtt kértetek ki. Nem hiszem, hogy szabályos, sok energiát se spórolsz meg, de elvileg működik.

Arra jó max, hogy nem kell a bevándorlási hivatalra várni hónapokat. :D És kétszer lehet kimondani az IGEN-t. Ugyebár ha külföldön van esküvő, akkor Magyarországon már csak megerősítő esküt lehet tenni, ami azért nem ugyanaz.

Ennél bonyolultabb procedúra hitelesítésre valószínűleg nincsen, persze cifrább lehet, ha más hivatal, egyetem, orvos által kiállított doksikról beszélünk. De az elv ugyanaz.

1) magyar doksi
2) magyar doksi + külügy pecsétje
3) magyar doksi + külügy pecsétje + fordítás
4) magyar doksi + külügy pecsétje + fordítás + konzulátus pecsétje

Visszafelé pedig

5) külföldi doksi
6) külföldi doksi + közjegyzői pecsét
7) külföldi doksi + közjegyzői pecsét + fordítás (ha van rá mód, egyből magyar, különben az offi fordít majd mindent a végén)
8) külföldi doksi + közjegyzői pecsét + fordítás + külföldi külügy pecsétje
9) külföldi doksi + közjegyzői pecsét + fordítás + külföldi külügy pecsétje
+ magyar konzulátusi pecsét

A logikát értitek, remélem. Mind a két ország csak a saját hivatalának a pecsétjét (konzulátus) fogadja el hivatalosként, viszont a konzulátusok (legyen akár magyar, akár külföldi) elvárnak pár dolgot, hogy elismerjék a doksi hitelességét. Offi nem elég, mert ők egy kamu doksiról is csinálnak hiteles fordítást ugyebár, csak fizess. :)

Remélem, mindez segít pár embernek!

Utóirat

Tegyük hozzá, hogy ha a követségek hozzáférnének az adott ország anyakönyvi rendszeréhez, akkor ezt az egész mókát meg tudnánk spórolni, mert a külföldi konzulátus Magyarországon le tudna kérni a családi állapotunk, és egyből kiadni egy igazolást erről az adott ország nyelvén.

A külföldön lévő magyar konzulátus is meg tudná tenni ugyanezt pár perc alatt egy hasonló lekérés során és kiállítaná a magyar dokumentumot, de tudjuk, hogy ez utópia. (A személyiségi jogokat ne feszegessük, annál is inkább, mert annak már csak az illúziója van meg a legtöbb helyen.)”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bürokrácia ügyintézés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr117261441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.12. 07:13:06

"Hétköznapi értelmében a bürokrácia negatív jelenség, amely (elsősorban az állami) hivatalok működésének negatív vonásaira utal. Így mindenekelőtt az eljárás lassúságára, (szükségtelennek tűnő) bonyolultságára, az aktatologatásra, a felelősség elhárítására. A bürokrácia egyben sajátos hatalmi pozíciót is érzékeltet az ügyféllel szemben, aki emiatt kiszolgáltatottnak érzi magát, ami szintén erősíti a negatív érzéseket. A bürokrácia jellemzője még, hogy minden állítás bizonyítását várja el, általában különféle okiratok formájában, ami miatt esetleg az ügyfelet többször is berendelik, "zaklatják"."
forrás: Wikipédia

A lényeg az utolsó bekezdésben van/lenne.

Szép napot mindenkinek! :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.03.12. 07:19:17

Mondjuk így: erőteljesen elgondolkodnék azon szükségem van e erre a hercehurcára. Manapság már az együtt élést is egyre több helyen elismerik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.12. 08:12:30

Tanulság: ne házasodj, úgyis felesleges. Vagy ha mégis nagyon akarjátok, akkor előbb valamelyik fél szerezze meg a másik állampolgárságát, úgy biztos sokkal egyszerűbb lesz :) Ezt felírtam, bár nem hiszem, hogy kelleni fog :)

2015.03.12. 08:14:59

Rémálomnak hangzik...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.12. 08:20:02

Én ehhez már öreg vagyok... szerencsére...

adg 2015.03.12. 08:24:12

Ez annyira jol ki van talalva, hogy kb annyi hazastarsad lehet annyi orszagbol, amennyit csak akarsz. Semmi ertelme, de elenkiti a gazdasagot egy kis penzzel. :)

rezsöatya 2015.03.12. 08:24:29

@svájci sapka (ch): soha nem eleg oreg az ember semmihez! :-P

NIKI LAURA 2015.03.12. 08:24:37

Sokkal egyszerubb dolgok ezek...3 hazassag,3 orszagba,3 asszony....van tapasztalatom.
Egyreszt ha nem honositod,fogalmuk sincs itthon,hogy hany hazassagot kotottel,elvileg lehet 10 asszony is.
Akkor van baj,ha meghalsz,es jonnek az orokosok.
OFI - t nyugodtan ki lehet hagyni,himihumi fordito,szigoruan nemzetiszinu szalaggal,szep pocsettel,mindenhol jo.
Anyakonyvi kivonat 3- nyelvu,ezt sose kell forditani,meg Timbuktuba is elfogadjak.
Ajanlanam kis Canadai varosokat,honeymoon hotelekbe par ora alatt lehet kotni hazassagot,ha surgos.

rezsöatya 2015.03.12. 08:25:32

@adg [Au, Darwin]: 245 korul van az orszagok szama a Foldon... :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.12. 08:25:38

@rezsöatya: nincs az az Isten, hogy még egyszer házasodjak.
:D

rezsöatya 2015.03.12. 08:27:08

@svájci sapka (ch): Pedig a masodik hazassag az optimizmus gyozelme a tapasztalat felett... :-))))

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.03.12. 08:43:03

csak akkor kell anyakonyveztetni az eskuvot, ha a gyereknek akartok magyar utlevelet es allampolgarsagot. Ezzel jarta meg anno a daniaban elo holgy hete. Akart a gyerekenk utlevelet, de az ameddig nem anyakonyvezik a hazassagot illetve a szuletesi anyakonyvi kivonatot nem lehet...

valaki tudja, hogy a vegasi eskuvoknek mi alapjan nyilvanitjak az embert notlennek? vagy csak bemondas alapjan megy, es akar naponta hazasodhat az ember :D

viszont a magyar anyakonyvezes az az vegaszi eskuvonel is hasonlo szerintem...

Quercus a favágó 2015.03.12. 08:48:22

@rezsöatya:

Padre. Okos ember még egyszer nem követi el ugyan azt a hibát.

rezsöatya 2015.03.12. 08:52:16

@QUERCUS: hat, vagyunk egy paran ket hazassagon tul... :-P

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.12. 09:05:23

@rezsöatya: van tapasztalat... nyithatnánk egy tanácsadó irodát.
:D

Quercus a favágó 2015.03.12. 09:16:16

@rezsöatya:

A házassághoz nem tudok hozzászólni. Illetve hozzá tudnék, de abba nem lenne köszönet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 09:22:27

"A gyermekünknek szeretnék magyar anyakönyvet"

Ennek semmi köze a házassághoz...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 09:22:36

Alapvetően ez eleve erősen országfüggő, ezt hozzá kell tenni.

A legegyszerűbb megoldás: csak úgy megházasodni külföldön (ahol engedik ezt), majd azt a házasságot Mo-n honosítani. Kevesebb a papírmunka.

Figyelem: nem honosítható olyan egyébként legális külföldi házasság, mely a magyar jogszabály szerint jó erkölcsbe ütközik. Pl. egyes muszlim országokban lehet többnejűség, de a magyar hatóság ezt semmisnek tekinti, ha nem az első házastárs az illető. Az EU-n belül is: pl. Spanyolországban két egynemű házasságot köthet egymással, ez azonban Mo-on semmisnek számít.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 09:22:41

@ChristineK: Számtalan hátránya van. Ráadásul komolytalan az ilyen kapcsolat.

Golf2 2015.03.12. 09:22:45

Offi,konzulátusok=ingyenélők.

Golf2 2015.03.12. 09:22:52

@svájci sapka (ch): a harmadik az elhülyülésé

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 09:22:52

@rezsöatya:

A második házassság egyik speciális verzióját művelte egy ismerősöm.

Megházasodott, együtt éltek 10 évet. Elváltak. Aztán eltelt 8 év, újra találkozni kezdett a volt asszonnyal. Megint egymásba szerettek, s 1 év múlva összeházasodtak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 09:22:52

@hunjanicsar:

Alapvetően egyes országokban a házasulandó ember csak nyilatkozik, hogy nincs akadálya a házasságának, s a hatóság nem kér okmányt.

mariann49 2015.03.12. 09:23:00

@QUERCUS: te vagy az en emberem:)
mikor a baratnom masodszor ferjhez ment, en is valami ilyesmit mondtam, hogy egyszer meg hagyjan, ha hibazik az ember, na de masodszor is elkovetni ugyanazt.... :D
az mar komplett idiotasag (elnezest az optimistaktol :D )

Sanyi9 2015.03.12. 09:40:28

Nagyon erdekes! Nem olvastam el...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 09:53:15

@QUERCUS:

Nekem úgy telt el egész kamaszkorom, hogy sosem fogok megházasodni. Aztán amikor megismertem későbbi feleségemet, ez gyorsan elmúlt.

2015.03.12. 10:07:49

@ChristineK: Bevandorlasi szempontbol a legritkabban ismerik el az egyuttelest, emiatt pont a kulonbozo orszagokbol szarmazo paroknak nagyon fontos sokszor a hazassag, maskepp nem tudnak hosszu tavon ugyanabban az orszagban elni. Ugyanez a helyzet ha a par kivandorol es csak az egyikuknek van pl. munkavallalasi vizuma. Ha gyerekek vannak, akkor pedig kulonosen nem mindegy hogy hazasok-e vagy sem.

rezsöatya 2015.03.12. 10:11:21

@maxval bircaman szerkesztő: Óh, ezt csinaltak masok is! Elizabet Téboly, meg Richard Burton pl. ...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 10:17:57

@ChristineK: nem az a lenyege, hogy elismerik-e. Egeszen mas jogi kapcsolat a hazassag es egy elettarsi kapcsolat.
es a jelenlegi trend alapjan sosem lesz azonos.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 10:21:27

@svájci sapka (ch): a hulyeseg gyozelme a tapasztalat felett:-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 10:41:38

@~~Babette~~:

Kösz. Ezt még én csináltam, mielőtt bojkott alá vettem a magyar Wikipédiát.

Persze látható: amióta levettem segítő kezemet róluk, nem képesek a cikket rendben tartani. Pl. az azóta bekövetkezett változásokat nem írták be a cikkbe. Nevetséges, dilettáns banda!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 10:41:45

@~~Babette~~:

Így van. Élettársság: ideiglenes szexkapcsolat. Házasság: család.

gyengetölcser 2015.03.12. 10:43:51

hat mi iden tervezzuk, hogy osszehazasodunk, de ezt olvasva asszem eloszor ramegyek az allampolgarsagra es akkor elkerulom ezt a sok idiota lepest...

SzZoole 2015.03.12. 10:51:12

Házasság?
En,mint itt többen,mar 2x léptem úgy abba a szarba:)
Az elsőben jol eltenyereltem es osszeszaroztam magam,tanultam belőle:(
De második?
Senkinek nem kivanhatok jobbat mint ez:)
Ha mindenki házassága olyan lenne,mint az enyém ,nem lennének válások a földön:)
SZERETLEK Lunacica

Quercus a favágó 2015.03.12. 11:00:27

@Zoole[uk]:

Lunacicának hívod a Mercid?

(csak vicc vóóóóót.......)

Hari Seldon 2 2015.03.12. 11:01:51

Hát azt hiszem ez az írás figyelmeztetés a leendő házasulandóknak, hogy mi vár rájuk.

P.Elliot 2015.03.12. 11:03:15

@hunjanicsar: Vegasi eskuvonel elhiszik bemondasra hogy notlen vagy! Ha meg megsem lennel az akkor majd ha kiderul leultetnek bigamiaert. Minek zaklatnanak papirokert ? Mi Olaszorszagban kotottunk akkoriban hazassagot, be kellett jelenteni elobb es 1 honap mulva kaptunk ra engedelyt. Azok nem neztek semmit, nekem meg utlevelem sem volt mert tarsasutrol maradtam kinnt mint disszidens, a volegenynek volt csak rendes utlevele. Elfogadtak a szemely igazolvanyomat mint dokument.
Egyetlen szabaly volt hogy tolmacs kellett a szertartashoz, / nem hivatalos, csak egy pasas a lagerbol, egy tarsunk aki azt allitotta hogy tud olaszul, tudott is valamelyest aki alairta a dokumentumot hogy valoban kijelentettuk az asot-kapat es kesz.
Kaptunk egy csinos kis kemenyfedelu dokumentumot olasz nyelven hogy hazassagot kotottunk itt meg itt es ennyi volt az egesz. Itt Amerikaban sosem kertek semmiert, kiveve amikor nyugdijba mentem kellett elokotorni, gondolom azert hogy ha a ferj meghal akkor a feleseg az o nyugdijat kerheti ha az magsabb mint az ove, ehhez azert tudni szerettek hogy volt-e hazassag.Olasz nyelven volt de az ugyet intezo hivatalnok, azon kivul hogy orvendezett hogy milyen erdekes, kulfoldon kotni eskuvot, nem tudott ezen a nyelven de nem zavarta, beadtuk a dokumentumot, elhitte hogy az! Kesz!
Egyebkent a nyugdijam elintezese ird es mond, 15 perc alatt volt meg, nem sok papir kellett hozza mert ugy latszik itt minden benne van a kompjuterben csak elohuztak a nevemet, ott volt hogy hol es mennyi ideig dolgoztam, honnan kapok meg extra penzt a nyugdijamhoz, mar ki volt volt szamitva, egy papirom ideadtak minden informaciot nekem, mondtak hogy mikor varhatom az elso csekket, kezet fogott a mosolygos kis no es kellemes nyugdijaskort kivant.
Tiszta szerencse mert keves dolgot utalok ugy mint a hivatalos idot es ideget rablo dolgokat intezni!
Ekkora cirkusz amit itt leirtak! A hideg razott volna ki!

P.Elliot 2015.03.12. 11:04:05

@Hari Seldon 2: Szinte lebeszeles hogy gondoljatok meg, hehehe...

Quercus a favágó 2015.03.12. 11:08:05

"Az esküvő olyan, mint egy munkaszerződés. A munka csak a szerződés aláírása után kezdődik!"

Muscari 2015.03.12. 11:10:50

Én nem is tudtam követni már a végén, totál összezavarodtam.

Régen (a rendszerváltás előtt) egyszerűbb volt. A belügyminisztériumtól kellett engedélyt kérni, hogy külföldivel házasodhass, az ő papírjait elvinni a Offiba, ott lefordították oszt lehetett menni az anyakönyvi hivatalba.

Valahogy így volt, bár az informátorom legszívesebben elfelejtené örökre az egészet, így lehet, hogy rosszul emlékszik :-)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.03.12. 11:11:19

@P.Elliot: igen kevesbe burokratikus orszagokban ez igy van. Es ha meg pozitivak vagyunk akkor ez mar az egyszerusitett verzio volt, mert 2 eve meg volt egy hazassagi engedely nevu dokumentum is.

Tanulsagkeppen hasznos azoknak akik erre szanjak a fejuket. Tudjak mire szamitsanak. A borzaszto, hogy ez igy egyik konzulatus oldalan se szerepel rendesen leirva.

Muscari 2015.03.12. 11:13:01

@Zoole[uk]: ez nagyon édes volt :-)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.03.12. 11:13:10

@Muscari: igen errol az engedelyrol beszeltem :D ez szerencsere mar nincs, mert ez csak egy engedely. Ettol a vanatui kozjegyzo meg nem hiszi el, hogy a magyar offi-s dokumentum hiteles es hogy te valoban notlen vagy... persze ha szepen mosolyogsz lehet elhiszi minden papir nelkul is... orszagfuggo...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 11:14:11

@Zoole[uk]:
Szem nem marad szárazon...
:))))))))))))

**mimi** 2015.03.12. 11:15:16

hál istennek nem akarok többet házasodni ...

@Zoole[uk]: ez olyan cuki :))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 11:18:47

@QUERCUS:
Igaz. Fiatalabb korban még szórakozás volt mostmár munka.
:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 11:21:10

@Muscari:
Na jól van elég a nyáltengerből.
:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 11:23:06

@**mimi**:
Sőt édibédi...
A kőszívem meghasadt...
:))))))))))

Hari Seldon 2 2015.03.12. 11:24:41

@P.Elliot:
Ja,és pont én mondom... csodálatos felség három gyönyörű gyerek. Egy szavam se lehetne. :-)

Hari Seldon 2 2015.03.12. 11:26:32

Egy kis OFF így délelőtt:

Tudom csak origós cikk, de akkor is érdekes tudományos lehetőség:

www.origo.hu/egeszseg/20150310-oregedesgatlo-gyogyszereket-fejlesztettek-ki.html

ON

P.Elliot 2015.03.12. 11:33:32

@Zoole[uk]: Gratulalok! Szoval tied a Lunacica! Mar lattam itt ezt a nevet.
Jo olvasni ezt a nagy szerelmet, hosszu boldog eletet kivanok nektek!

P.Elliot 2015.03.12. 11:36:29

@Hari Seldon 2: Ne is legyen! Ebben a zuros nyavajas vilagban egy szereto feleseg, ferj es gyerekek a boldogsag es a beke szigete....Akarmi tortenik egymasba lehet kapaszkodni.
Nektek is gratulalok, sok sok boldogsagot!
Panaszra nekem sincs okom...

fonelli 2015.03.12. 11:41:42

Az Apostille-pecsétért miért kell személyesen befáradni a külügybe? Legalább azonnal elkészül vagy ez is napok kérdése?
Ha valaki tudja a választ szóljon :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 11:41:42

@gyengetölcser:

Valójában ez nem ennyire bonyolult. Nem mindenhol kell ez, a magyar hatóság meg elismer minden külföldi házasságot az extrém eseteket leszámítva (pl. kiskorúval vagy azonos neművel kötött, vagy többes házasság). Azaz megkötöd a házasságot, s aztán azt honosítod. Így is lesz OFFI, de kevesebb papír van.

Van erről nemzetközi egyezmény is. Az államok elismerik egymás házassági papírjait, kivéve ha egy adott típusú házasságot valamelyik állam kifejezetten tiltja.

Pl. Izraelben nem lehetséges házasságot kötni, ha a házasuló felek nem azonos vallásúak. Ezért az ilyen esetekben az izraeliek Ciprusra utaznak, ott házasodnak, majd otthon honosítják a házasságot.

Az EU-ban a legengedékenyebbek a britek: ők még a többnejű házasságot is elismerik. Azaz Angliában tilos ilyen házasságot kötni, de ha valaki külföldön legálisan ilyen házasságot kötött, azt elismerik házasságnak Angliában is. (Pl. ha valakinek 3 felesége van, az öröklésnél mind a 3 özvegy örökös lesz Angliában házastársként. Mo-on ugyanilyen esetben csak az első feleség örökölne, a többi feleség státusza nem lesz házastárs, hiába házasodtak meg pl. Szudánban.)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 11:41:42

@Muscari:

Már akkor is országfüggő volt. Egyes országok esetében nem kellett engedély.

Pl. ha magyar állampolgár házasodott bolgárral Mo-on, csak a bolgár félnek kellett hoznia a bolgár engedélyét, s ezt be kellett adni az OFFI-fordítás után az Igazságügyminisztériumba, ahol ráírták, hogy oké, s lehetett házasodni.

Golf2 2015.03.12. 11:41:42

@P.Elliot: utlevelem sem volt mert tarsasutrol maradtam kinnt mint disszidens
Hogyhogy nem volt útlevél,elvették a lágerban? 70es vagy 80as évek? És onnan hogy sikerült amcsiba jutni,könnyebb volt mint mostanában? Köszi!

Golf2 2015.03.12. 11:41:42

@QUERCUS: "Az esküvő olyan, mint egy munkaszerződés. A munka csak a szerződés aláírása után kezdődik!"
Ez jó:)

NIKI LAURA 2015.03.12. 11:43:14

Off

Urak,valaki csinaltatott nagy Angliaba " soforkartyat"?
Tudjatok,az a micsoda,amit bedugtok a teherauto micsodajaba,es mutatja a vezetett idot...leanykori neven tachograf lap,de ez mar nem lap...
Allitolag ingyenes,csak igenyelni kell...
Soforember tanacsa kellene,hogy,hol,mikent,hogyan...

SzZoole 2015.03.12. 11:49:26

@QUERCUS: Az automat darling-nak becezem:)))

P.Elliot 2015.03.12. 11:51:59

@Golf2: 72-ben volt! A tarsasutakon kozos utlevel volt, a kezedbe nem kaptal semmit, talan azert hogy az emberek ne logjanak meg, nem tudom. Igenyeltem en nyugati utlevelet de nem adtak meg, eredeti terv szerint a volegenyel egyutt mentem volna ki es maradtunk volna kinnt. Mivel az enyemet elutasitottak/ nem kell elhinni, azt irtak ra hogy meg nem epitettem eleg ideig a szocializmust/, erre beadtam tarsasutra mert ugy konnyebben adtak meg, Olaszorszagra.
Ott aztan kinnt elozetes megbeszeles utan talalkoztam a parommal Velenceben a kijelolt helyen, repultem a karjaiba amikor meglattam, es leleptem a csoporttol, meg ket lany jott velunk, ok is azert jottek ki, ok Ausztraliaba mentek vegulis. Az idenegvezetonknek megmondtam mielott elhagytam a csoportot, egy fiatal lany volt, megolelt, megcsokolt es sok szerencset kivant. Nem latta senki, kepzelem otthon mit szoltak volna a fonokei ha errol tudtak volna!
Pontosan 9 honapot voltunk a lagerben mert ennyi ido kellett mig amerikai oldalrol kivizsgaltak hogy kik es mik vagyunk mielott megadtak a belepest. Kizarolag politikai menekultkent vettek mindenkit, a gazdasagira azt mondtak hogy nincs olyan rossz elet Magyarorszagon hogy ez indok lehetne.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 11:52:49

@Golf2:

Fiatal gyerek lehetsz, hogy ilyeneket kérdezel.

Társas útra sokszor akkor vagy közös útlevelet adtak ki vagy az összes útlevél a belügyesnél volt, ugyanis minden turistacsoportban volt ilyen.

Ez a tábor politikai menekülteknek volt, s minden magyar automatikusan annak számított. S aztán egyes országok felájánlottak kvótákat, pl. x ország mondta, ő vállal évente 1500 menekültet. Így aztán az adott országba kerülés nagyon egyszerű volt, csak fel kellett iratkozni egy listára és várni.

SzZoole 2015.03.12. 11:55:34

@P.Elliot: Igen,Ö a nejem,papiron a nevemen is van:)))
Ö itt a blogon szinte uttoronek szamit a kezdetektol itt van.Az elejen meg az O neve alatt merenykedtem.Posztot is irt anno,ha erdekel belinkelem neked.

P.Elliot 2015.03.12. 11:59:05

@Zoole[uk]: Igen, erdekel a poszt. En nem irtam le hogy hogy kerultunk ki mert annyira regen volt hogy ez mar nem is erdekes, minden mas lett mint ami volt, szinte nem elhiheto mesenek hangzana...Ebbol ugyan nem profitalna senki, semmi sem ervenyes mar szinte belole.

gyengetölcser 2015.03.12. 12:02:56

@maxval bircaman szerkesztő: ez azonos nemu lesz, es a tobbnejuseg sincs kizarva :D

P.Elliot 2015.03.12. 12:04:41

@maxval bircaman szerkesztő: Azert voltak kozottunk kemek is, volt olyan pasi aki egy ocska farmerben es poloban jarkalt, 45 koruli, mindenkivel "joban volt", mindenutt ott volt, angol es olasz nyelven hallgatott hireket, radiot, kesobb kiderult hogy kereken 5 nyelven tud felsofokon, amit lehetett lejegyzett szerintem mindenkirol, Olaszorszagra iratkozott fel/ tudta hogy ott ugysem kapja meg/, magarol sosem beszelt de mindenkire kivancsi volt, mi szeles ivben elkerultuk bar ugy segitokesz pasas volt napi dolgokban, volt hogy mint mondta kirandulni megy, eltunt 2 hetre, aztan visszajott, nem mondta hogy hol jart. Rengeteg fura alak volt ott a lagerben. Na, arrol lehetne aztan meselni! Akar konyvet is irni!

2015.03.12. 12:05:02

Mi az, hogy külföldivel házasodsz össze? Úgyis érdekházasság... :(

P.Elliot 2015.03.12. 12:10:29

@Zoole[uk]: Az en automat Morellonak hivom...Olyan szep meggyszine van hogy bele lehetne harapni. Valami rohadek megkarcolta pont tegnap a restautant elott, latszott hogy ugy nyitotta ki az ajtot hogy nekivagta, rosszul parkolhatott mert hely az lett volna. Csak egy eves, de kijavittatni nem fogom. Nekunk csak arra kell a kocsi hogy elvigyen ahova akarunk menni biztonsagosan, a fajta, a kulso nem szamit. De azert merges voltam miatta. Nem tudom ki tehette mert nem volt a kozelemben mas kocsi, gondolom amikor meglatta hogy mit csinalt, odebb huzott!

SzZoole 2015.03.12. 12:17:30

@P.Elliot: Meg irhatod nyugodtan a Te sztorid,profitalni nem tudunk belole,de erdekesegnek kivalo poszt lenne.Nekem is van egy jopar baratom akik diszidenskent lettek hataratkelok es mindegyikojuk sztorija mas es egyben erdekes.
A gyerekkori barataim '87-ben leptek es ha par evel idosebb lettem volna,akkor nagy valoszinusegel en is Seatleben elnek veluk egyutt,de akkor meg csak 13 voltam,igy nem vittek magukal.Ja Ök akkor mar 19 evesek voltak.

Itt a nejem sztorija.

hataratkelo.reblog.hu/egy-londoni-zsido-pekseg-titkai

SzZoole 2015.03.12. 12:19:56

@P.Elliot: Olyan barmok itt is vannak szep szamal:(

Golf2 2015.03.12. 12:20:32

@maxval bircaman szerkesztő: 81-ben már nem volt közös útlevél simán lehetett dobbantani

Golf2 2015.03.12. 12:20:32

@P.Elliot: Köszi jó volt olvasni, még időben léptéli szép világ lehetett akkor amcsiban.Vagy még mindig szép?

Muscari 2015.03.12. 12:23:13

@P.Elliot: dehogynem volt érdekes, szerintem nagyon is izgalmas. A rokonság tudta? Szüleitek? Nagyon izgultál? A férjed előrement korábban?

P.Elliot 2015.03.12. 12:25:43

@Zoole[uk]: Hat nem tudom, lehet hogy irok majd rola egyszer....

P.Elliot 2015.03.12. 12:29:31

@Golf2: Nekem szep mert fiatal felesegkent jottem, igazabol itt nottem fel, itt szuletett gyerekem, itt lettem nyugdijas, igazabol erzem az orszagomnak. ennyi ido alatt bele lehet noni. El sem tudnam kepzelni mashol mar az eletemet....Mas persze mar mint regebben volt, nagyon mas de meg mindig elheto, szerintem jobban mint mashol, itt nem nezik ki az embert hogy idegen, mashonnan jott...

P.Elliot 2015.03.12. 12:39:31

@Muscari: Nem tudta a rokonsag mert azonnal bejelentettek volna hogy mire keszulunk, ragaszkodtak hozzank, foleg a jovendobeli anyosomek.
Nagyon tudtunk hallgatni errol. Igen, a ferjem elorement a barataihoz Gorogorszagba es mire en is ki tudtam jonni odautazott Velencebe. Izgulni? Igen, persze, de nem nagyon bar a hatosagtol feltem. De minden oke lett

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 12:51:34

@P.Elliot:

Nyilván. A jó ügynök ilyen.

Minden attól függ, hogy mi a cél.

Ha a cél a megfélemlítés, akkor a beépített ember nem rejteget semmit, azaz mindenki tudja róla, ő a beépített ember. Hiszen a cél nem az információgyűjtés és a megfigyelés, hanem a feszültségkeltés. Ez inkább klasszikus rendőri szerep.

Ha viszont titkosszolgálati szerep van, ott kell az olyan típus, akiről senki se hinné el, ki ő valójában. Szóval ez a laza figura, aki még szidja is a rendszert abszolút tipikus.

Dobrinyin volt szovjet diplomata (30 évig volt Washingtonban nagykövet) írta a visszaemlékezéseiben: ő sem tudta, hogy kik a KGB emberei a nagykövetségi alkalmazottak között, csak a fő rezidenst ismerte. Simán megeshetett, hogy a garázsban autót mosó segédmunkás emberke valójában két egyetemi diplomával rendelkezik és ő a fő kém.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 12:51:34

@gyengetölcser:

Én is ezt tervezem, szeretném elvenni feleségül a szomszéd idős bácsit, annak a 7 éves lányunokáját, s egy kutyát. Négyen lennénk házasok. Nem értem, hogy ezt miért nem lehet...

**mimi** 2015.03.12. 12:52:31

@P.Elliot:
írj légy szíves...engem is érdekel :)

P.Elliot 2015.03.12. 13:05:09

@maxval bircaman szerkesztő: Ez a ficko szitda a rendszert. Nem latvanyosan es nem mindig de szidta!
Mi nagyon elkerultuk mint minden ketes embert.

P.Elliot 2015.03.12. 13:05:40

@**mimi**: Majd valamelyik nap lehet hogy raszanom magamat...

tanato 2015.03.12. 13:05:47

@P.Elliot: Várjuk a posztodat,egy igazi disszidálós történet,olyan itt még úgysem nagyon volt.Igen az én fiatalkoromban,úgy ment a határátkelés,disszidálással.Döntő többségben társasútról való lemaradással és annak tudatával hogy sosem jöhetsz vissza.
És a másik észrevételed is nagyon talált,a volt szovjet block titkosszolgálatai,előszeretettel küldtek nyugatra menekültnek álcázott kémeket.És sajnos igazi politikai menekülteket is sokszor sikerült rávenniük,főleg az itthon maradt hozzátartozók miatti fenyegetéssel./bajuk lesz ha nem működsz együtt/ hogy a magyar Bm szerveknek/ezzel persze a KGB-nek/ kémkedjenek.
A harmaduk gondolatoddal is egyetértek, ha 72-ben mentél ki tényleg életed döntő részét kin élted meg,így már amerikai vagy,amerikai lélekkel ,identitással csak magyar származással.Ahol életünk aktív részének döntő hányadát éljük odatartozónak valljuk ,magunkat.Erről volt itt már többször szó,pl. egyszer Mirjam és Kardió vitatkozott erről.

gyengetölcser 2015.03.12. 13:18:52

@maxval bircaman szerkesztő: biztos nem tetszettel nekik (meg a kutyanak sem!) a szexi leggings-edben :)

P.Elliot 2015.03.12. 13:20:03

@tanato: Volt olyan lager tarsunk akinek kikuldtek az apjat utana hogy menjen haza! Ha nem, elveszik az apjatol a karpitos muhelyet, mivel abbol elt a csalad, az apja sirva mondta hogy lehet hogy meg munkat sem kap. A fiu, / 19 eves/, hazament!
Na elhuztam, szulinapi tortaert, meg csinalni egy zoldsegestalat a mormotanak aki felebredt es kijott az erdobol a konyhaablak ala mert az neki jar! Nem tudom ki mondta neki hogy jar, mar evek ota etetem. Ha feleredt akkor az azt jelenti hogy itt a tavasz, barmennyire havas minden.
Majd delutan benezek...

SzZoole 2015.03.12. 13:22:14

@P.Elliot: besugott volna a rokonság?
Mindig is tudtam,hogy egy vamzer nepeseg a magyar;)
Csak vicc volt,vagy nem?

tanato 2015.03.12. 13:22:30

@P.Elliot: Aztán a fiút meg otthon lecsukták két évre szokás szerint, és priuszos maradt egészen a rendszerváltásig,még a Magas-Tátrába sem mehetett utána oda sem kapott útlevelet.

Golf2 2015.03.12. 13:22:54

@P.Elliot: Fura így visszagondolva a 70es évekre,amik nyugodt,kiszámítható évek voltak itthon(legalábbis gyerekként) a maihoz képest,hogy akkor politikai menedékjogot adtak a magyaroknak.Manapság sokkal többen lennének(anyagilag,lelkileg) akik rászorulnak,Úgy látszik nem egyformán díjazzák a diktatúrákat:(

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 13:22:54

@P.Elliot:

Ez szinte munkaköri kötelesség volt akkoriban.

Apám emiatt át is esett az ellenkező végletbe akkoriban, szerinte minden rendszerkritikus ember belügyes volt.

Golf2 2015.03.12. 13:22:54

@tanato: sosem jöhetsz vissza.
Szerintem 5 évig nem lehetett.És 5 év után már akár más állampolgár is lehettél akkor meg végképp nem szólhattak bele.

GERI87 2015.03.12. 13:23:05

@ChristineK:

Persze, ha jogilag és anyagilag semmi közöset nem akartok!

De ha igen, persze még akkor is lehet az öröklésre, közös gyermekek helyzetére, lakásra, közös bankszámlára szerződéseket kötni és majdnem ugyanott vagy ezzel mint amit a házasság is nyújt...csak kérdés hogy hagyományos esetben nem egyszerűbb e akkor összeházasodni?
Erre találták ki a polgári esküvőt!

tanato 2015.03.12. 13:30:12

@Golf2: Ahogy puhult a rendszer később már jöhettek,a 70-es évek elején még biztosan nem.Hiába voltál más állampolgár a korai Kádár-rendszer idején biztosan lecsuktak volna.

Muscari 2015.03.12. 13:30:40

@P.Elliot: legyszi! Nagyon tetszik a tortenetetek, nem baj, ha tobb, mint negyven eves, volt mar itt ilyen regi tortenet, bar az nem diszidalasrol szolt.

Erdekes osszehasonlitani a mai lehetosegekkel is, ugyhogy kivancsian varjuk a posztodat :-)

Muscari 2015.03.12. 13:33:22

@P.Elliot: csinaljal kepet a mormotarol, ha lehet!

tanato 2015.03.12. 13:34:15

@Golf2: Persze hogy menedékjog volt a magyaroknak,hisz szovjet bloc. voltunk.

2015.03.12. 13:41:36

@P.Elliot:
En csak ket es fel honapig voltam taborban 83-ban, mert hamar elfogadott Kanada. Eredetileg a francia idegenlegioba keszultem, de leszedtek a vonatrol Nemetorszagban. Mehettem volna az USA-ba is, a rokonsagom nagyon vart New Jersey-ben, de sokat kellett volna varni. A traiskircheni menekulttaborban felvilagositottak az "oregek", hogy Kanadaban berendezett lakast adnak, amit az allam fizet egy evig vagy tovabb, amig nem kap munkat az ember plusz 9 honapos nyelviskolat is biztositanak. Egybol ugrottam az ajanlatra, szerencsere el is fogadtak. Az elso 5 evet vegig ittam, vegig noztem, vegig csavarogtam, szinte masodik gyerekkoromat eltem:) Dolgoztam is neha:) Good Ol' Days!!
1988-tol valtoztattam, azota nem iszom, csak csavargok. Most is peldaul mar harom hete lenn csovezek Mexikoban, Oaxacaban a Csendes ocean partjan:)

2015.03.12. 13:42:47

@maxval bircaman szerkesztő:
Pont most megy E-Amerikaban egy sorozat a hideghaboru idejebol a beepult orosz kemekrol, rezidensekrol, az ezek elleni harcrol The Americans cimmel. Eleg gagyi, de azert erdekes:)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 13:44:22

@Zka: akkor előbb valamelyik fél szerezze meg a másik állampolgárságát, úgy biztos sokkal egyszerűbb les

nem megy allampogarsagot szerezni letelepedni az union kivul eloszor a hazassag kell ..

adg 2015.03.12. 13:47:50

@tanato: "a 70-es évek elején még biztosan nem.Hiába voltál más állampolgár a korai Kádár-rendszer idején biztosan lecsuktak volna."

Nem feltetlen. Aposom 68-ban ment haza, megnosulni. Kiengedtek utana siman. Anyosom fel evet vart az utlevelre, es mehetett o is a rothado nyugat deliriumaba. Pedig eleg "rossz" csaladbol szarmazott.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 13:58:37

@rezsöatya: @svájci sapka (ch):
2 magyar hazassagom volt egy magyar valassal egy canadaival .. tehat a kanadai valasi papirommal ezutan csak canadaban hazasodtam , a mostani magyar nejemnek csak a valaspapirjat es szul anyakonyvet kellett akarhol leforditanunk es egy hazassagkotesre jogositott magyar szarmazasu kozjegyzo 10 perc alatt osszeadott minket , o kuldte el a papirokat az allamnak ervenyesiteni ,ami egy honap mulva megjott ..
a magyarorszagi ugyintezest szarjuk le sem az en itteni valasom sem az mostani hazassag nem lett bejelentve

hogy legyen benne burocracia , a letelepedes (PR) a nejemnek 3 eve intezodik ... es azota megvaltozott az allampolgarsagi szabaly .. csak a PR kezhezveteletol szamit az ido ..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 14:00:10

@tanato:

Ez alaptaktika ma is minden titkosszolgálatnál.

Nincs jobb módszer, mint leleplezni az ellenség emberét, majd annak felajánlani, hogy nem esik bántódása, ha ezentúl a mi emberünk lesz.

Mindkét oldalon voltak beépített emberek egészen magas szinteken.

Olyan sok ilyen ember volt, hogy sokszor a felek nem hittek az igazi, hű embereik igazi adatainak sem, mert azt hitték, az illető kettős ügynök és direkt dezinformációt ad át.

Talán a leghíresebb eset a SZU megtámadása a németek által 1941-ben. A Németországban dolgozó szovjet ügynökök jelentettek Moszkvába, hogy mikor lesz a német támadás, de Sztálin meg volt győződve, hogy az illetőket közben beszervezték a németek is, így direkt téves infót adnak át.

Vagy amikor a CIA kelet-európai részlegében lévő szovjet ügynök előre szólt pl. a Berlin alatti alagútakról Moszkvába. A szovjetek meg sokszor direkt nem szóltak a keletnémeteknek, azaz hagyták az alagútakat megásni, s azokat működni is bizonyos ideig. Hiszen ha mindent lelepeztek volna időben, az amerikaiak rájöttek volna, beépített ember van náluk, aki átadja az infót. Így aztán csak időnként leplezték le az alagútakat, hogy hitelesnek tűnjön, s ne fogjanak gyanút nyugaton. Ugyanez fordítva is.

Golf2 2015.03.12. 14:00:26

@Cascabel: Gondolom huszonévesként dobbantottál,jól tetted,már megérte eddig is!

Golf2 2015.03.12. 14:00:35

@Cascabel: Kanadaban berendezett lakast adnak, amit az allam fizet egy evig vagy tovabb, amig nem kap munkat az ember plusz 9 honapos nyelviskolat is biztositanak
A fenébe hogy ezt nem lehetett tudni akkoriban,akkor biztos nem a seregbe mentem volna 83-ban...

2015.03.12. 14:03:31

@tanato:
Meg 89-ben, 90-ben is le kellett jelentkeznem 24 oran belul a rendorsegen amikor hazalatogattam. Emlekszem, amikor elosszor mentem haza 5 orat vartam Ferihegyen a vizumra es nagyon arrogansak voltak velem a magyar hatarorok.

2015.03.12. 14:04:12

@maxval bircaman szerkesztő: Dehogy ismerik el, nem tudom honnan szedted ezt, termeszetesen a UK-ben is teljesen illegalis a tobbnejuseg mint minden mas europai orszagban. Az mas kerdes hogy informalisan sokan gyakoroljak de jogilag csak egy hazassagot, egy feleseget ismernek el. Jo lenne ha neha utananeznel a tenyeknek mielott leirsz ilyen felrevezeto dolgokat.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 14:04:47

Meg csak ot perce megy az 1984 az AMC-n, de maris hanyingerem van a parhuzamoktol....

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 14:08:35

@maxval bircaman szerkesztő:

"magyar hatóság meg elismer minden külföldi házasságot az extrém eseteket leszámítva "

Nem tudom, mit ertesz elismer-en, meg extrem eseteken,
de magyar allampolgar kulfoldon kotott hazassaga ervenytelen itthon, amennyiben a magyar szabal ozassal ellenkezik, tehat nem lehet megkerulni pl kiskoru szuloi engedelyet azzal, hogy kulfoldon kot hazassagot.

soad1221 2015.03.12. 14:09:28

@~~Babette~~: :)
meg is fogom nézni vmikor, amikor a gyerekek alszanak..

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 14:09:36

@P.Elliot: es senkinem rakta ossze, hogy miert mentek kulon nyaralni?

2015.03.12. 14:13:13

@Golf2:
Sajnos nem voltam mar olyan fiatal, 29 multam, amikor disszidaltam:( De azert megerte, ha nem is vittem semmire, de bejartam Kanadat, az USA-t, Mexikot keresztul - kasul, leginkabb a munkambol kifolyolag (geofizikai kutatas) Yukontol a Yucatanig, -40C foktol +48 fokig. Elegedett vagyok magammal, tul is teljesitettem az almaimat, kiveve egyet (nem lettem helikopterpilota) :(

Muscari 2015.03.12. 14:20:44

@Mirjam2: viszont mindig beprobalkoznak, en is halottam rola, diszkriminacioert kialtanak meg ilyesmi. Remelem, az allam tovabbra sem fog engedni, bar remlik valami tortenet, amikor a masodik felesegnek is megiteltek valami jarandosagot a ferj halala utan, de nem tudom, hogy ez igaz-e.

2015.03.12. 14:20:45

Amikor kertem otthon a magyar utlevelemet, kerdeztek, hogy nos vagyok-e? - Nem tudom - valaszoltam. Elcsodalkoztak, hogy hogy nem tudom. Kirugott a felesegem, de azt nem tudom, hogy elvalt-e tolem, nem is erdekel. Nem kaptam a valasrol papirt, mert NFA vagyok:) (No Fixed Addresse)

nyuszigonosz 2015.03.12. 14:37:30

@NIKI LAURA: Neked a teherkocsi Fahrerkarte kelI? Amit a digitális tachografba kell tenni`?

Németországban a DEKRA, TÜV ( ök csinálják a müszaki ellenörzéseket) és a jogosítványokat kiadó helyeken lehet kérni és kb. + - 40 Euró.

Angliában gondolom szintén olyan helyen ahol jogosítványokkal és/vagy müszaki vizsgával foglalkoznak.

ügyeletes 2015.03.12. 14:50:36

Szeretném megjegyezni, hogy a konzulátusoknak van joguk és lehetőségük a kérelmező családi állapotáról konzuli tanusítvány formájában igazolást kiadni. Ezt a legtöbb helyen el is fogadják, tekintettel arra, hogy a Személyi nyílvántartást használják ..

Golf2 2015.03.12. 14:50:46

@Cascabel: teljesitettem az almaimat, kiveve egyet (nem lettem helikopterpilota) :(
Kell a bakancslistára is valami:) De az is ráér még 61évesen!

Golf2 2015.03.12. 14:50:51

@Cascabel: Kirugott a felesegem, de azt nem tudom, hogy elvalt-e tolem, nem is erdekel
:)

tsabus UAE 2015.03.12. 14:57:44

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt most ki kellene fejtenem bővebben, de nem teszem. Csak annyit mondok, hogy szűk-látókörű, kirekesztő baromság.
De téged ezért szeretünk...
(Na jó, az utolsó mondat vicc volt.)

Muscari 2015.03.12. 15:02:25

@maxval bircaman szerkesztő: mar bocs, de honnan veszed, hogy az elettarsak nem szerethetik egymast? Honnan tudod te megitelni, hogy melyik kapcsolat mirol szol?

Anyam borogass...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 15:09:49

@Muscari:

Ha szeretnék egymást valóban, akkor felvállalnák egymást.

tsabus UAE 2015.03.12. 15:13:47

@P.Elliot: Nagyon szívesen elolvasnám a történetedet. Ha van egy kis időd, és energiád, akkor légyszi ugorj neki az írásnak ! :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 15:19:33

@Muscari: minden napra kell valami hülyeség és provokáció :-(

tsabus UAE 2015.03.12. 15:21:14

@maxval bircaman szerkesztő: 10 évig éltem együtt a mostani feleségemmel, a házasság előtt. Nagy husángnak tartanám azt, aki erre azt merné mondani, hogy csak szexkapcsolat volt.
Ha nem lenne macerás és hátrányos, akkor elválnánk, hogy újra úgy éljünk együtt, mint régen, de igazából jól vagyunk így is. Csak nem szeretünk a papírosok táborába tartozni.
Ha a te hozzáállásodat másolnám a másik oldalról, akkor azt mondanám, benneteket csak a papír tart össze, meg a félelem, a "főnök" haragjától. De nem mondom ezt, hanem elfogadom, hogy ti így érzitek jól magatokat.
Összefoglalva: szánalmas, hogy folyton a saját értékrendedet, vallásodat propagálod, ilyen alpári stílusban.

soad1221 2015.03.12. 15:22:08

@maxval bircaman szerkesztő: én mindig szerettem a feleségem, és sosem volt "csak" szexkapcsolat.
Az ok, hogy mi házasok vagyunk az az, hogy amikor már jött az első gyerekünk, megnéztük, hogy mivel járunk jobban. És láttuk, hogy rengeteg időt tudunk spórolni a házassággal, ezért hát össze is házasodtunk.
És akkor most a végén szeretném megjegyezni, hogy nem becsúszott, hanem kifejezetten tervezett gyerek volt, mi családot akartunk alapítani. A házasság egy mellékes szempont, adminisztratív előnyei vannak. Érzelmi oldalról nem adott többet, nincs is rá szükség...

gyengetölcser 2015.03.12. 15:24:59

@maxval bircaman szerkesztő: na ugye, kulonosen az a vilagoskek gyonyoru, mar csak egy neonzold ing hianyzik citromsarga pottyokkel es rozsaszin szivecskekkel diszitve. Ha ezt hordanad, a kutya is igent mondana, hidd el!

Muscari 2015.03.12. 15:26:06

@maxval bircaman szerkesztő: Mi objektiv okok miatt 4 evig csak elettarsak voltunk, aztan osszehazasodtunk. Akkor negy evig nem szerettuk egymast, aztan meg hirtelen igen? Vagy hogy?

Mrs. Clayton 2015.03.12. 15:31:21

@soad1221: en ezt maskent latom, szamomra igen is tobbet jelent hazasnak lenni mint egyutt elni, remelem ezt S. is erzi, ugyanis ket napja nem talalom a gyurumet, ami az ejjeliszekrenyen volt es csak ugy hirtelen eltunt, plusz pentekre Chichesterben foglalt szallodai szobat
remelem nem csak a sajat maganak szant porsche lesz a meglepetes

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 15:35:36

@tsabus [UK]: @soad1221:

Ha az a papír valóban csak egy papír lenne, akkor az "az csak egy papír" tábor azonnal vállalná, hiszen semmi jelentősége az egésznek.

Az a tény, hogy az azcsakegypapíristák nem vállalják a papírt azt jelzi: nekik az NEM csak egy papír.

Szóval aki nem vállalja a "papírt", az gyakorlatilag azt mondja: "éljünk együtt egy ideig, de mindenki maradjon

szabad, mint a pacsirta, ne kötelezzük le magunkat semmiképpen egymás mellett", magyarul szexpartnerség, kicsit komolyabb, mint a netes szexhirdetés, hogy "félénk, negyvenes, mackó típusú férfi keres pajkos, fiatalos, hasonló korú vagy fiatalabb független hölgyet hosszútávú, nem lekötelező kapcsolatra". De ez nem család, ez egy emelt szintű szexpartnerség, semmi egyéb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 15:38:22

@Jess G: szerintem nem az a baj, ha valaki a saját életében másképpen látja vagy érzi, ez teljesen normális, hanem ha negatív és a gyalázkodás határát súroló megjegyzéseket tesz mások kapcsolatára.

soad1221 2015.03.12. 15:45:21

@Jess G: az, hogy van akinek nem ad többletet, nem jelenti azt, hogy nincs akinek igen. Semmi gond, ha valakinek ez fontos, hát legyen az. :)

@maxval bircaman szerkesztő: gyakran adsz fel ilyen hirdetést? :D
De visszatérve, igen, ez igaz lehet annál, aki kifejezetten nem akarja vállalni a "papírt". kihagyod azt a réteget, akit nem érdekel a papír. Minket nem érdekelt, de mivel Mo-n éltünk (még most is), és itt gyakorlati haszna volt annak, hogy legyen, így inkább vállaltuk a "papírt". Nem tiltakoztunk ellene, mert volt előnye.
Ha nem lett volna előnye, akkor nem vállaltuk volna, hiszen felesleges idő és energiát nem fordítok olyanra, aminek látom semmi hasznát.
Azért nem elképzelhetetlen, hogy van ember, akinek ez semmi előnyt nem jelent, emiatt nem is érdekli..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 15:45:45

@Jess G: hát speciel szerintem mások kapcsolatát egyszerűen azzal leírni, hogy csak azért vannak együtt, mert jókat dugnak, az igen közel van a gyalázkodáshoz.

@maxval bircaman szerkesztő:
speciel szerintem egy bármikor válással semmissé tehető papírhoz képest sokkal nagyobb elköteleződés, mert visszavonhatatlanul örökre szól, egy közös gyerek.

soad1221 2015.03.12. 15:47:22

@Dragonlady (Bp, Hun): bizony-bizony :)
3 meg végképp :)

gyengetölcser 2015.03.12. 15:49:10

@maxval bircaman szerkesztő: akkor nem ertem, miert nem akarnak felesegul menni hozzad, a bacsi, a kislany es a kutya. Lehet, hogy nem szeretnek es ez az akadaly? Megkerdezted oket? Mert en megkerdeztem a baratnomet es o igent mondott (biztos vak es suket) :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 15:49:56

@soad1221: +3 :-D

vagy akár egy közös devizahitel, ha már. annak a visszafizetésénél, közösen kinyögésénél, vagy csőd esetén lerendezésénél is lényegesen egyszerűbb egy válás...

Mrs. Clayton 2015.03.12. 15:52:56

@Dragonlady (Bp, Hun): ok ezt ertem, de en nem mondtam ilyet es nem is ertek egyet ilyennel, viszont nem tudom hogy ki mondta, mondjuk van egy sejtesem, m-mel kezodok es axval-lal vegzodik az illeto neve?
tudod, hogy istenes, hazassagos, homoszexualis kerdesekkel szereti huzni a nepet, ja meg sminkelossel es oltozkodossel is
megjegyzem erdekes temak ezek egy ferfinek :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 15:53:21

@Muscari:

Amit írsz, az egész más ügy.

Nyilván az akarat, a szándék számít. Azaz ha van házassági szándék, az azt jelenti, ez egy család. Az azcsakegypapíristáknál NINCS házassági szándék. Ez a választóvonal.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 15:56:14

@Jess G: véletlen sem rád céloztam, csak a te kommented kapcsán reagáltam!!!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.12. 16:03:30

@Jess G:

Kizárólag a női ruhák érdekelnek, ezt szögezzük le. Csak hogy ebből ne legyen félreértés! Bevallom, a téma nagy autodidakta szakértője vagyok. A nők nem képesek magukat kívülről látni, ezért szükségük van az öltözködésben férfitanácsra.

A smink pedig annak jele, hogy a nő tiszteli az emberiséget. Az ilyen feminista, torzonborz, kocsmában verekedő, megállóbant hányó, férfias ruhát viselő, mosdatlan, sminknélküli, káromkodó nők nem érdekesek senkinek, legfeljebb a nehézfiúknak, akik éppen bokszpartnert keresnek edzéshez.

Taxomükke (UK) 2015.03.12. 16:06:50

Hála a Mindenhatónak (ateistáknak: Szerencsére) nem fenyeget olyan veszély, hogy külföldön házasodjak.

Nem is bírtam végigolvasni, amit a poszter leírt. Ez az egész a bürokraták agymenése, borzalmas.

:((((((

gyengetölcser 2015.03.12. 16:09:56

En soha nem sminkeltem, neha karomkodok, de a tobbit, amit felsoroltal, egyszer sem, sehogy nem passzolok bele a skatulyadba, a vegen meg kiderult, hogy a te vilagnezeted torz...:)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.12. 16:11:32

@maxval bircaman szerkesztő: Szóval ez a két véglet van: a "sminkelt" és a "feminista, torzonborz". Akkor én nem is létezem.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.12. 16:13:44

@VPBA: Vagy csak nem tisztelem eléggé az emberiséget.

FutureFry 2015.03.12. 16:18:12

@P.Elliot: "Egyebkent a nyugdijam elintezese ird es mond, 15 perc alatt volt meg, nem sok papir kellett hozza mert ugy latszik itt minden benne van a kompjuterben"

Ez mondjuk nem kéne, hogy meglepetés legyen, mert Az SSA pár évvel ezelőttig rendszeresen (pár évente) kipostázta, hogy milyen juttatásokra (lesz) jogosult az ember a befizetései alapjan. (Most már ugyan nem postáznak, de be lehet jelentkezni online és lekérdezni ugyan ezt az információt).

Taxomükke (UK) 2015.03.12. 16:18:42

@Cascabel: Te Cascabel, és mit csinálsz amúgy, csavarogsz, nézelődsz, beszélgetsz, meg ilyenek? Érdekelne, akár privátban is...

soad1221 2015.03.12. 16:31:10

@maxval bircaman szerkesztő: szóval? még mindig az a kérdés, hogy az aki nem tiltakozik, de nem is érdekli, na ez a réteg, nem számít?
Hidd el tényleg van jelentős mennyiség az olyan emberből, mint pl. mi a feleségemmel. Semennyi jelentőséget nem tulajdonítunk neki.
Viszont a kapcsolatunk mindig is elég erős volt, és lesz is eben biztos vagyok. De az a papír az adminisztrációs egyszerűsítésen kívül nekünk nem ad többet. Azt adta, ezért összeházasodtunk, de ha lesz gyakorlati előnye, akkor el is válhatunk. A kapcsolatunkon, a családunkon ez semmit nem változtatna
12 éve így vagyunk ezzel, ebből 5 éve vagyunk házasok.
Nos, a miénk 7 évig szoros szexkapcsolat volt (csak mert nem volt házassági szándék!)? :)
A gond, hogy Te ilyen témáknál fekete-fehérben látod a világot. Vagy szép család, vagy szexkapcsolat - persze néhány egyedi esettel ami inkább szabályt erősít. De azon túl, hogy persze sok emberre igaz amit írsz, legalább annyira nem, mert nem 2 lehetőség van, hanem minimum 3-4... vagy több, mindegy is...

soad1221 2015.03.12. 16:32:10

@VPBA: pont ezt akartam írni, szerintem erről van szó :)

Golf2 2015.03.12. 16:32:53

@maxval bircaman szerkesztő:
bokszpartnert keresnek Szerintem most te leszel a bokszzsák...

Csodabogár 2015.03.12. 16:32:56

@tanato: 65-ben léptem le, látogató utlevéllel, amiért lepénzeltem valakit, hogy megkapjam. Miután a meghívóm ami kamu volt Svédországba szólt, oda kellett mennem. A svédek háromszor utasítottak ki, mert nem mondtam, hogy politikailag üldöztek. Akkoriban már tényleg nem üldöztek de ettől még nagyon osztályidegen voltam kilátástalan jövővel. Végül valamilyen humanitárius egyezmény alapján kaptam menekült státuszt, később munkavállalási engedélyt is. Addig meg elmentem cselédlánynak. Kaptam szállást és ellátást ez volt akkor a lényeg. Szüleimet 3 év után engedték ki először én pedig 9 év után mehettem haza. Ja és otthon elitéltek másfél év börtönre, távollétemben.

tanato 2015.03.12. 16:37:28

@maxval bircaman szerkesztő: @Dragonlady (Bp, Hun): @Muscari: @Jess G: Mondjuk én is házasságpárti vagyok.De az is igaz hogy amikor mi Bircával fiatalok voltunk tényleg sokkal több volt a papíros házasság és lényegesen kevesebb a papír nélküli élettársi kapcsolat.Valószínű ezt vetíti ki a mai időkre Max,úgy hogy a fiatalkori időkre emlékezik.És azt tartja egyedül üdvözítőnek.de abban egyetértek vele hogy a papír nélküli kapcsolatból lényegesen könnyebb kihátrálni,nem jelent akkora elköteleződést.

tanato 2015.03.12. 16:40:34

@Csodabogár: Na erről beszéltem, a másfél év börtön az kijárt ha túl korán merészkedett volna haza valaki.Amit írsz ,a svéd kiutasítás az durva volt, 65-ben azért ez kijárt a magyar disszidenseknek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 16:41:17

@tanato: ezzel semmi gond, mivel te se hülyéztél le senkit eddig, aki másképpen él és másképpen gondolja.

vajon az milyen hozzáállást fejezne ki az emberiséggel szemben, juteszembe, ha smink nélkül akarnék házasodni?

:-)

NIKI LAURA 2015.03.12. 16:43:02

@Zoole[uk]: meg is csinaltattam ma,2 het mulva kuldik a kis plasztikot...7700ft volt.

tanato 2015.03.12. 16:45:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Na jó Birca stílusa kissé darabos,merev.Változnak az idők,a mi fiatal vagy méginkább gyermekkorunkban tényleg kiutálták volna azokat akik házasság nélkül merészeltek volna együtt élni,gyermeket nevelni.Más idők voltak.Nyilván ma már az élettársi kapcsolat teljesen elfogadott akár több közös gyermek esetén is

soad1221 2015.03.12. 16:50:28

@tanato: könnyebb... ezt nem vitatta senki, ez tény. De lássuk be a válás ma már nem jelent nagy gondot, 1 hónap alatt megvan.
Tehát kb 1 hónappal könnyebb a kihátrálás. A közös vagyon felhalmozása/megosztása élettársi kapcsolatban pont ugyanazt jelenti.
A kérdés leegyszerűsítve, hogy a házastársi vagy élettársi kapcsolat erősebb-e, tartósabb-e?
Mi páran azt mondjuk, hogy semmi köze hozzá.

tanato 2015.03.12. 17:01:15

@soad1221: Nem tudom nem vagyok jogász,de a közös vagyonnal kapcsolatban szerintem nem egészen ugyanaz a helyzet.A válások tényleg futószalagon mennek,az biztos.Hogy melyik a tartósabb statisztikailag azt nem tudom, fiatal pároknál azért célszerűbbnek tartom minden vonatkozásban a házasságot.Azért az esküvő egy örök élmény marad főleg a lányoknak.
Idősebb korban ,elvált embereknél az élettársi kapcsolat is olyan tartós mintha házasságban élnének ez biztos.Ilyen szituban nem is nagyon dívik az esküvő.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 17:09:03

@tanato: személy szerint én sikítófrászt kapnék, ha végig kéne csinálnom egy olyan "hagyományos" esküvőt.

SzZoole 2015.03.12. 17:11:08

@NIKI LAURA: Ez gyors volt,amugy nincs mit:)

2015.03.12. 17:12:07

@maxval bircaman szerkesztő: Ez 1) egy ujsagcikk es 2) meg sem emliti az oroklest sehol. Tehat tovabbra is rejtely honnan szedted azt hogy a UK-ben legalisan tobb mint egy feleseg orokolhet az elhunyt ferj utan.

blackhairlady 2015.03.12. 17:15:12

@rezsöatya: "soha nem eleg oreg az ember semmihez!"
Ezt tanusithatom:)

blackhairlady 2015.03.12. 17:19:16

@NIKI LAURA: Azert ezzel vitatkoznek. Amikor mi hazassagot kotottunk a ferjemmel 1999-ben, kellettek a valasi papirok, hivatalos forditasban. Bar abban igazad van, hogy ha azt mondja az ugyfel, hogy nem volt hazas, akkor pair sem kell. De ala kell irni, hogy mittudemenmilyen felelossegem tudatabn es buncselekmeny ha hazudok meg ilyesmi. Na most ha csak egy kicsi pot kerul a gepezetbe akkor ebbol konnyen borton , de legalabbis penzbirsag lehet. Ki akar igy, bizonytalansagban elni egesz eleteben?

blackhairlady 2015.03.12. 17:22:11

@Golf2: En a 3. felesege vagyok a ferjemnek. Tanusithatom, hogy nem hulye:))))

Muscari 2015.03.12. 17:22:16

@maxval bircaman szerkesztő: figyusz, mikor osszekoltoztunk, akkor meg fogalmam sem volt rola, hogy elvesz-e majd. Nagyon boldog voltam, mikor megkerte a kezem, de ha nem teszi akkor is vele maradtam volna es ugyanugy szeretnem.

2015.03.12. 17:24:19

@VPBA: En sminket is hordok, feminista is vagyok, es mosakodni is szoktam. Azt hiszem ez vegkepp az identitaszavar jele...

Muscari 2015.03.12. 17:24:45

@Dragonlady (Bp, Hun): szerintem ha mar kozos tulajdon es/vagy gyerekek vannak akkor oyan mindegy, hogy van-e papir, vagy nincs. Ha szakitasra kerul a sor ritkan usszak meg birosagi hercehurca nelkul.

blackhairlady 2015.03.12. 17:24:59

@Zoole[uk]: Oh, ez olyan romantikus volt:)

Muscari 2015.03.12. 17:26:18

@maxval bircaman szerkesztő: az nem lehet, hogy valaki feminista, de nem szokott a megalloban reszegen hanyni es karomkodni?

blackhairlady 2015.03.12. 17:27:37

@P.Elliot: Nekunk is kellett tolmacs a hazassagkoteshez, ez kotelezo volt. A ferjem munkahelyi tolmacsa lett a hazassagkotesi tolmacsunk is. Ala kellett irnia, hogy mindent pontosan forditott, hogy kesobb ne hivatkozhasson arra, hogy o felre ertette a dolgokat es nem is kart igazabol hazasodni:DDD

blackhairlady 2015.03.12. 17:31:18

@Golf2: Ja te, hat magaddal beszelgetsz?:)

2015.03.12. 17:32:15

@Muscari: Attol fugg, sminkkel vagy smink nelkul? :)

ZOH 2015.03.12. 17:41:27

ez nagyon durva

ilyenkor elegge el szoktam gondolkozni azon, hogy a magyar allam valoban igenyt tart-e ugy altalaban a sajat polgaraira, vagy inkabb amolyan felesleges nyugnek, koloncnak tekinti oket, akikkel csak a gond van

ha egyszer en leszek a kiraly, de legalabbis a hataratkelok hazacsabitasaert felelos miniszter, az elso dolgaim egyike lesz ezen felulpecsetelos meg hitelesenforditos faxsagok eltorlese illetve Btk-ba cikkelyezese

Muscari 2015.03.12. 17:42:23

@Mirjam2: ja persze, erre nem gondoltam. Akkor viszont megszivtam, mert en ritkan sminkelek. Hiaba, nem tisztelem a vilagot, vagy mi :-D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.12. 17:43:25

@Mirjam2: Én csak ritkán sminkelek (akkor megtisztelem az emberiséget), néha feminista vagyok, időnként káromkodok, torzonborz is szoktam lenni, igaz, buszmegállóban még nem hánytam, és férfias ruhát is szoktam viselni (ha a nadrág annak számít), és férjnél vagyok. Akkor engem valószínűleg Max nem venne feleségül, hej, de bánatos lettem. :)))

soad1221 2015.03.12. 17:44:27

@tanato: nem jogi oldalról közelítem, hanem értelmes felnőtt ember oldaláról. Egyébként élettársi kapcsolatban is igaz, hogy valami közösen szerzett vagyonról van-e szó, ugyanis, az is bizonyítható adott esetben. tehát abban az esetben az vagyon szétosztása éppen úgy a két felnőttön múlik, mennyire megy könnyen vagy nehezen.
Az érzelmi oldala pedig ma már ettől független,nem a házassági papír határozza meg.
Ne érts félre, én ugyan nem vagyok ellene a házasságnak, sőt én is házas vagyok. De azt mondani, hogy az élettársi kapcsolat egy tartós szexkapcsolat, míg a házasság a család, szimplán butaság.

2015.03.12. 17:46:43

@Muscari: @VPBA: Tobb tiszteletet!! :)

soad1221 2015.03.12. 17:49:51

@Mirjam2: kócos nem szoktál lenni véletlenül?
:)

2015.03.12. 17:50:04

@soad1221: Maskor is mondtam, szerintem Max direkt provokal ezekkel. Minden napra jut valami, multkor az volt hogy akik nem kozosen kezelik a penzt azok balliberalisok (vagy valamil ilyesmi, reszletekre nem emlekszem), stb.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.12. 17:50:40

@Mirjam2: Kinek? A komment közönségnek vagy a "másképp gondolkodóknak"? :)

Taxomükke (UK) 2015.03.12. 17:52:37

@soad1221: "... a válás ma már nem jelent nagy gondot, 1 hónap alatt megvan."
Azért csak óvatosan... Angliában legalábbis. A házasságkötést követő egy éven belül nem lehet elválni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 17:54:50

basszus, én hánytam buszmegállóban is múlt héten. mentségemre szolgáljon, hogy sikerült leszállni, mielőtt összehánytam volna a bkv-buszt. szerintem kurvajól nézett volna ki utána a sminkem, ha sminkelnék valaha is :-D
(igen, még mindig hányok, 6 hónaposan :-( )

2015.03.12. 17:54:53

@soad1221: Ja varjal, de igen! Ki kene dolgozni valami diagnosztikai tesztet, szigoruan tudomanyos alapon, amivel egyszer es mindenkorra eldonthetnenk hogy valaki feminista boxolo vagy igazi no.

2015.03.12. 17:56:54

@VPBA: Az emberisegnek!!! :) Bar ez elegge diszkriminativ szoval hozzatennem hogy az allatoknak, novenyeknek, meg ugy altalaban minden masnak is!

soad1221 2015.03.12. 17:57:19

@Taxomükke: Mo-n biztosan nem. De mit sem változtat a kérdés lényegén...
nyilván nem tudom felsorolni, hogy ez országonként hogyan van, Angliában ez az állampolgárság miatt lehet így, ami érthető is, ezzel próbálják elkerülni az ilyen jellegű érdekházasságokat, legalábbis gondolom.

SzZoole 2015.03.12. 17:58:48

@blackhair-lady: Latod,a kopasznapszemuvegesagyontetovaltnagymercis emberek is tudnak romantikusak lenni:)))

Világpolgár2012 2015.03.12. 18:01:26

@Taxomükke:
Sőt, utána sem egyszerű, az nem elég ok, hogy megunták egymást. Ha csak ez az ok például, akkor minimum két évig külön kell élni és csak utána lehet válni. Megcsalásnál pl. lehet rögtön is persze. Szóval egy kicsit több a kötelezettség a házassági papírral, mint az együttélésnél.

soad1221 2015.03.12. 18:01:28

@Dragonlady (Bp, Hun): nyugi, van aki még a szülőágyon is... szegény anyám állítólag így járt velem..
ööö bár lehet, hogy ezzel most annyira nem nyugtattalak meg..

@Mirjam2: hát igen :) a gének.... ott lesz a megoldás, szerintem ez genetikai hiba lesz. Tehát betegség. szóval aki kócos, sminkel (vagy nem), néha rókázik egyet, szigorúan buszmegállóban, esetleg feminista egy picit - na...az tuti bokszoló...
vagy elvesztettem a fonalat? :)

2015.03.12. 18:02:21

Oh jezus, migrenposzt ez is :(( En ismerek valakit itt akinek thai felesege van. Amikor eldontottek, hogy osszehazasodnak, elinditottak a szukseges folyamatokat a megfelelo konzulatosokon meg ilyenek, aztan ott Thaifoldon szoltak nekik, hogy minden OK, ossze lehet hazasodni, a ficko Batman-poloban volt, a csaj meg farmerban vagy nemtudom, de a lenyeg, hogy ott akkor azt mondtak egymasnak, hogy ne huzzuk ezt tovabb anyus, essunk tul rajta, es akkor ott kisgatyaban es Batman-poloban osszehazasodtak :D Ez nekem annyira tetszett, hogy enis igy akarom csinalni :D

soad1221 2015.03.12. 18:02:35

@Világpolgár2012: mi angliában ilyet kérnek a váláshoz? ez komoly?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.12. 18:03:53

@Mirjam2: Ja, az más. Akkor máris megyek sminkelni. :) Egyébként ma nálunk leszakadt a plafon a fürdőszobában. Ez most halál komoly, mellékelek fényképet, ha nem hiszitek. Pedig nem is mondtam semmi olyat.... De éreztem, hogy ma valami történni fog. Hát, most már értem, miért szakadt le...

Muscari 2015.03.12. 18:05:45

@Dragonlady (Bp, Hun): akkor te igazi feminista vagy, hallod.

Szegenykem, hat sose mulik el? :-(

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 18:06:42

@Golf2: konzulátusok=ingyenélők.

nem is akarki kerul be multkor az ujsagokbol olvastam a konsulat munkatarsa veres szajjal vedte a FIDESSt .. de biztosan a csaladba marad ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 18:07:01

@soad1221:
már beletörődtem, hogy végig ez lesz. már most tud akkorát rúgni, hogy attól is jön minden vissza :-(
nekem még bokszolnom se kéne, csak bevetni a biológiai fegyvert.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 18:08:25

@soad1221:

Engem az erdekelne, mi a baj a mai vilagban a csak szexkapcsolattal.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 18:10:55

@gyengetölcser: nem tudom egyebkent, hogy miert emlegeti folyton a kutyat meg a kislanyt, remelem, nem valami...
a hagyjuk, mielott valaki komolyan veszi a marhajat es feljelenti. Legalabb a bacsi uj volt.

2015.03.12. 18:12:23

@maxval bircaman szerkesztő: Hahaha! :D Pont, hogy nincs szukseguk a noknek ferfitanacsra az oltozkodesukkel kapcsolatban, mert ok nem a ferfiaknak akarnak tetszeni, ez egy nagy tevedes, nem tudom miert hiszik azt, hogy a nok mindig csodalatosnak akarnak latszani, hogy elnyerjek mindenfele ronda, kopasz, kover ferfi tetszeset. :D

A stilus nem szexualis vonzerorol szol.

A felsorolas amugy nagyon jo, de a szotyikopkodest amugy kihagytad, meg a meccsrejarast meg a BMW-vel parasztkodast. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 18:13:49

@VPBA: csak úgy? vagy vlt valami földrengés, ilyesmi? :-(

@soad1221: volt egy haverom itt Mo-n, aki azzal poénkodott, hogy a polgári szertrtás után van 3 nap vagy mennyi, amikor könnyített eljárásban el lehet válni, ha valaki meggondolná magát, nem tudom, ez poén volt-e vagy tényleg.

@Muscari: és a szőros lábam akkor még nemis láttad. bár lehet, le kéne szedni most hogy még egyáltalán elérem.

Világpolgár2012 2015.03.12. 18:15:10

@soad1221:
Ja, az biztos, hogy nem az állampolgárság miatt van. Ha a házasság nem igazi, akkor olyat is gyorsan találnának, aki azt hazudja, hogy ő vele csalt az egyik fél. Most nincs időm utána nézni, hogy alakult ki, de jogba van foglalva még a 70-es évekből.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 18:18:12

@soad1221: elettarsaknal nincs vagyonkozosseg.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 18:21:41

@Mirjam2: : Bevandorlasi szempontbol a legritkabban ismerik el az egyuttelest,

Canadaban teljesen elismerik az egyuttelest .. ha fontos kozjegyzonel lehet papirt csinalni rola ..

viszont meg az itteniek is kevesen tudjak evagy rosszul tudjak .
egyuttelessel SOHA nem ugyanaz a jogod mint hazassaggal nincs asszonytartas vagyonmegosztas ... termeszetesen amit egyutt vettek gyerektartas az van ..

2015.03.12. 18:22:11

@Dragonlady (Bp, Hun): Egyszer hallottam egy francia szerelmesdalt, aminek valami olyasmi szovege volt hajolemlekszem, hogy "ertem nem kell, hogy leszedd a szort a labadrol", vagy valami ilyesmi, mar nem tudom pontosan hogy volt :))) Ez most csak ugy eszembe jutott.

tsabus UAE 2015.03.12. 18:23:12

@tanato: "...a papír nélküli kapcsolatból lényegesen könnyebb kihátrálni..."
Szerintem annál értékesebb, ha egy pár huzamosabb ideig együtt marad (ugye, mi 10 évig, aztán most 6. éve vagyunk házasok), ha minden felhajtás nélkül akár le is léphetett volna az egyik, de mégsem tette.
Gyerekkoromban szinte csak olyan házasságot láttam (nagy arányban ma is), ahol a válással járó egzisztenciavesztéstől való félelem, vagy a vallásosság (szinte kizárólag időseknél) tart össze. Ilyen környezetben számomra különös rangja van az olyan együttélésnek, ahol csak a szeretet az összetartó erő, nem pedig adminisztrációs, vagy ideológiai korlátok.
Ettől függetlenül, elhiszem, hogy vannak, akik a házasság kötelékében találják meg a kiteljesedést és boldogságot, csak ezzel semmilyen módon nem tudok/akarok azonosulni.
Azt pedig egyenesen kikérem magamnak, hogy valami közjogi, vagy vallási aktus után lehessen csak elmondani rólam, hogy "felvállalom" a párom. Már ez a szó is tök idióta ebben a szövegkörnyezetben...

2015.03.12. 18:27:34

@montroyal ( CAN qc): Igen, jogilag soha nem ugyanaz. Az erzelmi oldal az teljesen mas kerdes.

2015.03.12. 18:32:01

@VPBA: :( Huha, into jelek.

gabors 2015.03.12. 18:33:58

"Tegyük hozzá, hogy ha a követségek hozzáférnének az adott ország anyakönyvi rendszeréhez, akkor ezt az egész mókát meg tudnánk spórolni, mert a külföldi konzulátus Magyarországon le tudna kérni a családi állapotunk, és egybol kiadni egy igazolást errol az adott ország nyelvén.

A külföldön lévo magyar konzulátus is meg tudná tenni ugyanezt pár perc alatt egy hasonló lekérés során és kiállítaná a magyar dokumentumot, de tudjuk, hogy ez utópia. (A személyiségi jogokat ne feszegessük, annál is inkább, mert annak már csak az illúziója van meg a legtöbb helyen.)”

Van hozzaferesuk !! legalabb is 2013 vege fele mar volt new yorkban siman le-ellenoriztek es igy nem kellett az eredeti szuletesi anyakonyvi kivonatot (illetve pdf-jet) emailezni ...

amugy minderre semmi szukseg nincs !!!

blackhairlady 2015.03.12. 18:35:58

@Zoole[uk]: Te Zoli, en elolvastam most a kommenteket, a feleseged posztja utan, szerintem a tobbsegnek nagyon tetszett, es csak egeytlen ember "zsidozott", tobb nickkel. Szoval nem volt annak olyan rossz fogadtatasa mint ahogy irtad.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.12. 18:43:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Szoktak lenni kisebb földrengések, de ez valami más lehetett. Remélem, azért a ház nem dől össze. :) Bár, ha valaki ír még itt valami cifrát, lehet, hogy az is megtörténik...:)))

SzZoole 2015.03.12. 18:44:55

@blackhair-lady: Igen,nagyreszt pozitivan fogadtak es csak egy paran kotozkodtek,de az pont eleg volt az en kis erzekenylelku nejemnek:)
Amugy mar elkezdte piszkozatba szedni a folytatast,csak nagyon keves ideje van ra,latod itt a blogon is csak nagy ritkan kommentel.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 18:56:07

@blackhair-lady: soha nem eleg oreg az ember semmihez!"

plane ha van kis kék pirula ...:-))

Shanarey 2015.03.12. 18:56:50

Na akkor a mai nap összefoglalva.

Házasodni külföldön, Magyarként macerás, mert a bürokrácia még nem digitalizálta önmagát. Ami annyira nem baj, mert ha azt a bizonyos "nem túl okos" ügyintéző típust is digitalizálnák, na az lenne a vég kezdete. Megtudtuk azt is hogy Birca miért annyira vallásos, mert így védekezik a vágyott devianciák ( kutya, kislány, leggings) ellen. Kiderült az is hogy Niki Laurának, még a Google sem a barátja. Számomra az is kiderült hogy a poszt témája, nekem nem aktuális, ám ha mégis valaha az lenne ez sem tartana vissza a ceremóniától, ja igen és a smink hiánya sem. :-))))))))))))))))))))))))
És végül, de nem utolsó sorban, ma leszakadt a plafon valahol Albániában. :-)

Na akkor off:

Egy másik "határátkelő"

hvg.hu/itthon/20150312_Ausztriaban_csapott_le_a_89_eves_Repulos

Ezután csak egy kérdés:
Ez még él, és dolgozik?

Na és a másik off.

zacc.nlcafe.hu/2015/03/10/mintha-rejto-jeno-irta-volna-ezt-a-szamlat-2/

Shanarey 2015.03.12. 18:58:26

@Zoole[uk]:

Az volt az a poszt, ami után nagyon süti zabálós kedvem volt.
:-((
Na ha ennek lesz folytatása, akkor majd igyekszem nem figyelni.

blackhairlady 2015.03.12. 18:59:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Konzultalj a Katalin kiskiralykisasszonnyal, allitolag o ilyen hanyos a gyerekekkel:(

blackhairlady 2015.03.12. 19:01:08

@Dragonlady (Bp, Hun): Allitolag a Kapocs Zsoka 1 nap utan igy valt el a politikusferjtol:)))

Shanarey 2015.03.12. 19:05:13

@blackhair-lady:

A megoldás: Coca Cola (normál verzió).
Az nem jön vissza, de a többi az igen ám így a kiszáradás nem lehet gond.
:-))))))))

Shanarey 2015.03.12. 19:09:05

Ma off-os napom van sorry, de ilyenkor szeretnék néhány idiótát agy helyen verni.

hvg.hu/itthon/20150312_Hajmereszto_uzenetben_fenyegetik_a_COFos

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.12. 19:10:02

@Shanarey(England) ISTP: Te, nem akarsz elmenni az Index-hez vagy az Origo-hoz "főfirkász"nak. :)))
Albániában nem "valahol" szakadt le a plafon, hanem a fővárostól 10 km-re. Gondold el, mi lehet a hegyekben? :)))
Most nagyon "torzonbonz" voltam?

SzZoole 2015.03.12. 19:16:18

@montroyal ( CAN qc): "plane ha van kis kék pirula"
+1 gramm feher csik,igy egesz a dolog:)))

Shanarey 2015.03.12. 19:18:25

@VPBA:

Nem a firkászkodás az ami 4 éves koromban megcsapott, hanem a villanyáram, így a válasz nem.
:-)

Torzonborz ügyben a fő vallásügyi előadót kérdezd.
:-)))

SzZoole 2015.03.12. 19:19:01

@Shanarey(England) ISTP: Hidd el azt a sok sutit is meglehet unni,tudod egy ido utan olyan,mint nogyogyasznak a p....:)))

Taxomükke (UK) 2015.03.12. 19:22:45

@Shanarey(England) ISTP: "... És végül, de nem utolsó sorban, ma leszakadt a plafon valahol Albániában. :-)"
Ugye-ugye, kellett az a sok mese, igaz?
:))))))))))))))

blackhairlady 2015.03.12. 19:24:46

@Zoole[uk]: Az a Teboy nevu nick egy troll volt a regi a Hataratkelon, mindig eljatszotta ezt a zsodozos, es egyeb rasszista szoveget.
Amugy tenyleg jo poszt. Valaki rakerdezett a csaladi hatterre is, na most mar abbol is jo sok titkot tudunk:)))

Shanarey 2015.03.12. 19:25:05

@Zoole[uk]:

Tudom, de én utoljára Karácsonykor ettem sütit, az anyámnál.

Itt Angliában, semmit sem tudnak ezek arról, milyen is egy igazi citrom rolád, vagy piramis szelet, vagy egy túrós rétes (mazsola nélkül)

Itt amit ezek az ángilusok sütinek neveznek, na azt Magyarországon bárki az eladó fejéhez vágná.

tanato 2015.03.12. 19:26:44

@tsabus [UK]: Más világ mostanában mint az én fiatalkoromban.teljesen elfogadottá vált a házasság nélküli együttélés.

blackhairlady 2015.03.12. 19:26:50

@Shanarey(England) ISTP: " mert a bürokrácia még nem digitalizálta önmagát. :
Na ezt nagy hirtelenjeben ugy olvastam, hogy meg nem diagnosztizalta onmagat:)))))
Amugy tokeletes osszefoglaloja a napnak;D

Shanarey 2015.03.12. 19:27:08

@Taxomükke:

A plafon leszakadását, VBPA írta nemrég.

tanato 2015.03.12. 19:28:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Jé,pedig a lányok még most is szeretnek nagy esküvőt tartani lakodalommal,hófehér menyasszonyi ruhában.Legalábbis a többségük.

blackhairlady 2015.03.12. 19:29:08

@Shanarey(England) ISTP: Igen, tudom, nekunk a gyerekorvos javasolta ezt meg reges regen, de ugy, hogy a buborekot ki kell belole kavarcuni. Tenyleg hasznal. Bar nem iszunk kolat, de ilyen esetben mindig veszek. A masik pedig a jegkrem, de nem a tejes, hanem az a tobbszinu jeges.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 19:29:12

@maxval bircaman szerkesztő:
Ez kész...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.03.12. 19:29:36

@blackhair-lady: Ezert nem irok posztot az en kezdesemrol,balesetemrol,gyerekekrol Meg,hogy most hol tartunk,mert komment formajaban folyamatosan csepegtetem az infot:)))

Shanarey 2015.03.12. 19:30:12

@blackhair-lady:

A mai napom, rosszul kezdődött, és így vezettem le.
:-))

blackhairlady 2015.03.12. 19:30:44

@Shanarey(England) ISTP: Eppen az iment olvastam. Komolyan kezdek aggodni, hogy visszater a mult rendszer:((

SzZoole 2015.03.12. 19:31:15

@Shanarey(England) ISTP: Ha egyszer a kornyeken jarsz menjel be az uzletbe ahol a nejem dolgozik.

Shanarey 2015.03.12. 19:32:25

@blackhair-lady:

Sokan nem hiszik el, anno az én párom sem hitte el, és amikor már minden baja volt kipróbálta. Nála is az volt hogy egy "villanyász" ehhez nem érthet. Pedig többször bebizonyítottam neki hogy néha jobb vagyok mint egy doki.

tanato 2015.03.12. 19:32:33

@soad1221: Igazad van,de én a házasságot valahogy mégis stabilabbnak tartom úgy nagy /világ/ átlagban mint a papír nélküli együttélést.

blackhairlady 2015.03.12. 19:32:58

@diggerdriver: Hanyszor mentel mar el hanyni a csopogos kommentek hatasara?:)))))))))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.12. 19:33:27

@Shanarey(England) ISTP: Oh, no. No need to apologize. A plafon tényleg leszakadt, bármily hihetetlen. :))) Az okot nem tudom...

blackhairlady 2015.03.12. 19:33:50

@Zoole[uk]: Majd egyszer osszeollozom es kirakom ide, lesz meglepetes:))

blackhairlady 2015.03.12. 19:36:06

@Shanarey(England) ISTP: Hat mondjuk en is inkabb az orvosnak hiszek mint a villanyasznak:)))))), mert ilyen kis naiv vagyok, de mivel ezt egy igen jo es bevalt gyerek orvos mondta, igy azonnal kiprobaltuk es lass csodat, mukodott:)

tanato 2015.03.12. 19:36:24

@~~Babette~~: nekem is úgy rémlett,hogy nincs vagyonközösség élettársaknál.

blackhairlady 2015.03.12. 19:37:10

@tanato: A ferjem hasonlo beallitottsagu. en nem akartam ferjhez menni, de o ragaszkodott hozza. Aztan hagytam amgam rabeszelni:))

Shanarey 2015.03.12. 19:37:44

@Zoole[uk]:

Köszönöm, ezt már írtad anno, de sajna nem járok arra, ám ha már jobb idő lesz akkor talán, nyáron pedig biztosan be kell tolnom a a képemet Londonba mert a terv szerint jön az anyám és a tesómék, mert látni akarnak engem és Londont, bár lehet hogy nem ez a valódi sorrend. :-))

Na mindegy, ha majd aktuális lesz akkor érdeklődök a cím iránt, addig meg had folyjon a víz a Temzén.

blackhairlady 2015.03.12. 19:38:39

@tanato: Nem ide, meg az Origos idokrol beszeltem, ott jelent meg Lunacica posztja, es ott zsidozott egy jot a kedves nick.

M. Péter 2015.03.12. 19:38:45

@Muscari: Az angol jog alapján bárki, aki anyagilag függött az elhunyttól, igényt tarthat az örökség egy részére, nem kell, hogy rokon legyen vagy hogy egy háztartásban éljenek, lehet pl. barát vagy szerető is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 19:39:40

@Muscari:
Valljál már szerelmet te is baszod, olyan régen volt hogy itt valaki szerelmet vallott...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2015.03.12. 19:40:51

@blackhair-lady:

Na erről is tudnék mesélni, de az már nagyon off.
:-)

SzZoole 2015.03.12. 19:40:52

@blackhair-lady: 5530 kommentnel jarok,ha Te abbol osszeollozol egy posztra valot,kerhetsz tolem barmit:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 19:41:03

@Muscari:
Nem, az nem lehet...
:))))))))))))))))))))))))

tanato 2015.03.12. 19:42:29

@blackhair-lady: Az USA alapjában egy protestáns bigott beállítottságú ország.Persze nem tudom hogy ott milyen a házassági meg az élettársi jog,meg milyenek az arányok házasság,élettársi kapcsolat vonatkozásában.

SzZoole 2015.03.12. 19:43:30

@Shanarey(England) ISTP: Sok sikert Londohoz,ha tanacsra van szukseged,kerdezz,szinte postcode szerint is ismerem mar azt shithole-t:)))

nyuszigonosz 2015.03.12. 19:44:19

@Shanarey(England) ISTP: Nahát! A Repülös Gizi még van?

És a számla: hát az nagyon jó. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 19:45:10

@Zoole[uk]:
Hogyazégnemszakadrád...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.03.12. 19:45:50

@diggerdriver: Illik egy holgyel igy beszelni,Te alpari:)))

SzZoole 2015.03.12. 19:50:18

@diggerdriver: Miert,melyik resze nem igaz:)

Shanarey 2015.03.12. 19:50:37

@Zoole[uk]:

Ok

Nekem az a város nem éppen ismerős, tudom hol van de sosem jártam benne igazán, leszámítva azt a bizonyos karácsonyi Luton-Heathrow, és Heathrow-Luton utat, amit taxival tettem meg.

@nyuszigonosz(D) ESTP:

Na ez az, mert pár éve volt egy ügye, azóta nem hallottam róla semmit, és azt hittem meghalt. A 70-es években olvastam róla először, és idősebbnek gondoltam emiatt.

Quercus a favágó 2015.03.12. 19:52:46

@soad1221:

Azért a dolog közel sem olyan egyszerű. Az élettársak nem örökölnek egymástól, nem végrendelkezhetnek közösen, nem fogadhatnak örökbe gyereket közösen, stb.
Viszont kérhetik a közjegyzőtől, hogy tartsák nyilván élettársi kapcsolatukat az ún. Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. Ennek egyik előnye, hogy apasági vélelmet keletkeztet a közös gyerekkel kapcsolatban.

@blackhair-lady:

Erről a könnyített válásról még nem halottam.

FutureFry 2015.03.12. 19:54:22

@P.Elliot: a vegasi házasság tényleg kevés bürokráciával jár, de jópár amerikai államban _semmiféle_ papírmunka nem kell ahhoz, hogy valaki házas legyen ("common law marriage").

SzZoole 2015.03.12. 19:54:52

@Shanarey(England) ISTP: Meg lehet unni azt is.
De ha mentek,1 nap keves lesz,hogy mindent meg nezzetek

gyengetölcser 2015.03.12. 19:56:13

@~~Babette~~: nyilvan tok veletlenul mossa ossze az azonos nemuek kapcsolatat a pedo/zoo- es egyeb filiakkal, mit lehet tenni, o sem lehet minden tudas birtokaban:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 19:59:21

@Shanarey(England) ISTP:
Nem tudod te mit árulnak a zsidó pékségekben.
Elsétálok előttük plusz két kiló.
Ha ránézek a kirakatra még kettő.
Sajnos elég sokat sétálgattam már előttük.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 20:01:01

@blackhair-lady:
Olyan sokszor hogy már azt hittem terhes vagyok...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.12. 20:06:37

Asztaqrva...
Hät kb a felénél elveszitettem a fonalat.
Itt nagyon szeretik az Organigramm nevü okossägot mindenre hasznälni. Hät ehhez a poszthoz nekem is elkélt volna egy ilyen képes segitség. :-)
És igen, meg lehet vetni, de az én häzassägom sincs még Mo-on (és az olaszoknäl sem) bejegyezve.
@ChristineK: Nälunk, itt a nagy sväjciäban ugyan azok a papirok kellenének a hivatalos együttéléshez, mint a häzassäghoz... :-) (Mert nekünk is eszünkbe jutott, miutän futottunk 1-2 kört a häzasodhatok papiromért. De ezt mär leirtam 1x itt is.)
@hunjanicsar: Bemondäsra megy. De ezt csak 1x mondhatod be. :-) A Marriage License Bureau-ban ällitjäk ki a papirost, amivel häzasodhatsz, és ezt regiszträljäk be.
@~~Babette~~: Szerintem, ha azt irnäd, hogy halälközeli élményed volt, akkor ö még rätromfolna, hogy ö mär järt az alagut tuloldalän is. :-P
@gyengetölcser: Kérdés az, hogy hol akarod leélni az életed (hätralévö részét). Ha ott ahol vagy, kérdezd meg, hogy mi kell nekik a häzassäghoz. Azt vidd be nekik, häzasodjatok ott, és utäna ismertessétek el Mo-gal. Mint ahogy @maxval bircaman szerkesztő: irta. Hiäba lesz meg az ällampolgärsägod, ha magyar ällampolgär is vagy. ;-) Attol még nem lesz Mo-on elismerve a häzassäg.

nyuszigonosz 2015.03.12. 20:06:50

@Shanarey(England) ISTP: Mert én is még gyerekkoromban olvastam -hallottam róla.
Nahát!

Shanarey 2015.03.12. 20:10:03

@Zoole[uk]:

Elvileg két nap lesz, de a részletek még homályosak, mert a bátyám szervezi, vagyis amiatt még lesz nekem némi agyvérzésem, vagy csak fejbe verem, majd meglátjuk.
:-)

Na például nem, tudom hol érdemes őket elszállásolni, valami nem túl drága és mégsem távoli helyen persze. Okos tesóm szerint majd én mondjam meg, persze de én nem látok bele az ő zsebébe.

Shanarey 2015.03.12. 20:11:32

@diggerdriver:

Na én ennyire nem vagyok "zabálós", mivel én nem pohártartóra gyűjtök.
:-)))

33621 2015.03.12. 20:12:49

Házasodás anno! 1984 augusztus Debrecen, közjegyzőnél nyilatkozom hogy xy román állampolgárságú hölgyet szándékomban van elvenni.
1985 február Nagyvárad eljegyzés, a közjegyzői papír lefordítása román nyelvre, majd ez a papír egy nagy paksamétával egyetembe beadásra kerül a Bukaresti néptanácshoz elbírálás céljából, házasságkötési engedély kérelem miatt.
1985 nyarán a menyasszonyt beinvitálják a szekuritatéhoz egy kis elbeszélgetésre, hogy ugyan már miért nem talál odahaza magának egy megfelelő párt!
1985 Novemberben megjön a néptanáscstól Bukarestből a házassági engedély
1985 decemberben Nagyváradon megtörténik az esküvő, majd másnap autóval hóesésben irány a Kolozsvári magyar konzulátus ahol beadjuk a családegyesítési .
1986 nyarán megjön a konzulátustól a családegyesítési engedély,
majd ott helyben Nagyváradon az útlevél intézése
1986 augusztusban Debrecenben intézkedés a helyi Volánnál, egy 3,5t Avia teherautót intézni amellyel átköltözhet a feleségem Magyarországra a bútorokkal és egyéb személyes holmikkal.
1986 Szeptemberben megtörténik az áttelepülés, utána itt helyben intézkedni az idegenrendészeten, ideiglenes személyi,lakcím,munkavállalás.
Igen hogy lényeget el ne felejtsem, 1985 február 20 és 1986 augusztus 15 között sorállományú katona voltam! De a katonaság alatt is tudtam átjárni külön engedéllyel szabadság alatt Romániába kb 5-6 alkalommal!
Ha megérjük decemberben leszünk 30 éves házasok!

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 20:13:27

@Zoole[uk]: soha nem lattam nemhogy probaljam ..

blackhairlady 2015.03.12. 20:29:59

@Zoole[uk]: nana, nem olyan nehez azt, hidd el. Raadasul en figyelmesen olvasok:)))))))))

blackhairlady 2015.03.12. 20:30:51

@tanato: A feleseg mindenbol orokol. Ez a lenyege a texasi jognak:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 20:32:55

@tanato: az ultrahang előtt egy nappal megláttam a haverom kocsijában a kétéves lányának a négy pár rózsaszín cipőjét. mondom mivanitt? aszongya, hát ilyen kis cipőmániás, mindig kitalálja, hogy mlyiket szeretné felvenni. na akkor kezdtem el drukkolni, hogy mégis inkább fiú legyen az enyém :-))))
kb hasonlóan viszonyulok mindenféle csajos felhajtáshoz is.

@blackhair-lady: és én ugye még jól jártam, a dédmamám majdnem a szántóföld szélén szült meg, a nagymamám is az íróasztal mellől ment szülni, anyám annyira emlékszik csak, hogy hétvége volt és anyázott az ügyeletes, hogy felkeltették.
szóval jó dolgom van tulajdonképpen :-/

blackhairlady 2015.03.12. 20:33:27

@QUERCUS: En sem tudom hogy mukodik, csak az ifju par sajtoban elhintett kommentjei alapjan gondolom, hogy van ilyen. Szombaton hazasodtak, hetfon mar elvaltak. a reszletreket nem ismerem, lehet, hogy nem is igazabol hazasodtak:)))

SzZoole 2015.03.12. 20:34:55

@Shanarey(England) ISTP: Nezzel a kornyeken egy bed&breakfast szallas helyet,az egy pentek szombat vasarnapra eleg jo aron szoktak lenni es reggeli is benne van az arban.
Nem tudom Londonban mit szeretnetek megnezni,de a nevezettesegekhez lehet online kombinalt jegyet venni ami sokkal olcsobb es Nem kell sorba allni erte a London Eye,SeaLife,London Dungeons,madame tussauds stb stb.
Ha csak nezelodni szeretnenek el lehet kezdeni a Oxford Circus,Regents street,Piccadilly Circus,Trafalgar Square,Buckingham Palace,Guard change,Big Ben,London Eye,Millennium Bridge,Covent Garden stb.stb.

blackhairlady 2015.03.12. 20:35:07

@diggerdriver: :))))))
Pedig ugy leirtam volna megegyszer, hogy elso pillantasra hogy szerettunk egymasba a ferjemmel:))))))

SzZoole 2015.03.12. 20:37:37

@blackhair-lady: Remelem nem kerultem meg ellentmondasba magamal:)))

Shanarey 2015.03.12. 20:38:06

@diggerdriver:

Ne reménykedj, én a rövid hajat preferálom, mert az gyorsan szárad, és nem tudom elfeküdni a hajam. Ja igen és a kisgyerekes ismerősök gyerekei nem tudják megtépni.
(ez régen volt aktuális)
:-)))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2015.03.12. 20:38:48

@Shanarey(England) ISTP: Van egy nagyon jo oldal, a Londonkalauz, ott igen jol meg lehet szervezni a varosnezest.
www.londonkalauz.hu/

blackhairlady 2015.03.12. 20:40:51

@33621: Na ez sem volt egy konnyu folyamat, de ugy tunik megerte:)

Mi pont egy eet vartunk a vizumra otthon, addig a ferjem itt, csak skypenon lattuk egymast.

Shanarey 2015.03.12. 20:41:45

@Zoole[uk]:

Hát ez az, fogalmam sincs mi a terv, részemről mindegy mert én itt élek és ha nagyon akarom akkor két óra alatt benn vagyok a városban és bambulhatok akármerre, persze a parkolási problémákat nem ismerem, az még izgalmas lesz.

Na ha majd már kiderül mit álmodtak az illetékesek, akkor lehet hogy majd zaklatlak privátban.

blackhairlady 2015.03.12. 20:42:45

@Dragonlady (Bp, Hun): Allitolag anyut is a mezorol vittek be szulni, aztan utana meg vitt a hatara kotott kendoben, mert dolgozni keleltt. Talan azert utalom kerti munkat annyira:)

blackhairlady 2015.03.12. 20:44:08

@Zoole[uk]: Nem, csak nehany megjegyzesedet szeretnem feledni, az arnyalja a kepet rolad egy picit:))

Shanarey 2015.03.12. 20:45:37

@blackhair-lady:

A bátyám számára az internet egy bonyolult dolog és miután az öccse nincs ott hogy segítsen, így ez neki macerás. De legalább neki a Google a barátja, ezt még nem rontotta úgy el mint egyesek.
:-)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 20:46:52

Tudna valaki segiteni picit? Nem igazan talalok ezzelkapcsolatban megfelelo oldalt, pedig jo lenne tudni par dolgot:
szoval ket het mulva Magyarorszagon eskuvo, mindketten magyar allampolgarok vagyunk. Itt Uk-ben nem igazan talalom, hogy hogyan lehetne bejegyeztetni a kulfoldi eskuvot, elvileg nem szukseges, de azert a jovore nezve en orulnek neki, ha megis lehetne.

Ennyit talaltam itt (www.ealing.gov.uk/faqs/200368/births_deaths_and_marriages/answer/229/i_am_already_married_outside_of_the_united_kingdom_do_i_need_to_register_here):

I am already married outside of the United Kingdom. Do I need to register here?
Marriages contracted abroad do not need to be registered in the UK. If you are legally married abroad, that marriage is also valid here, just as a marriage contracted here is valid abroad.
If you are a British citizen and have married abroad in a non-Commonwealth country, you may wish to register your marriage with the British Consulate in whose area of interest you were married. This is not a legal requirement, but is advantageous as a record of the marriage is then kept by the Registrar General for England and Wales and subsequent copies of the marriage can be obtained through him. You will need to telephone the British Consulate concerned to find out their procedures.

It is possible – but not advisable - for a couple married outside the UK to be married again to each other under English law. Please seek legal advice first as it may have implications on legitimacy and inheritance issues.

Mondjuk beregisztralassal mar megvarnank az itteni allampolgarsagot, mar csak 9-10 honap.

SzZoole 2015.03.12. 20:49:58

@Shanarey(England) ISTP: Hetvegen nincs congestion charge,be hajthatsz nyugodtan a varosba es reggeli idokben forgalom sincs.
A parkolast meg tudod oldani,ha keresel nagyobb parkolhazakat.
Keres nyugodtan,amenyire modomban all segitek mindenben:)

SzZoole 2015.03.12. 20:54:48

@blackhair-lady: Az jo:)
Kepzeld el a nejem 23 ev utan sem tud ki ismerni,sot neha meg en is bemutatkozom magamnak:)))

FutureFry 2015.03.12. 21:04:49

@blackhair-lady: Sőt, Texas (is) "community property state", azaz a házasság alatt _bármely_ fél által szerzett tulajdon, jövedelem, bevétel, stb. mindkét félhez egyenlő arányban tartozik (ajándékot és öröklést leszámítva). Ez pl. adóbevallásnál érdekes (pl. ha valamiért külön készítesz adóbevallást, akkor a párod jövedelmének a felét is be kell írnod a tiedre).

33621 2015.03.12. 21:05:25

@Shanarey(England) ISTP: A rádióban hallottam a hírt repülős Giziről, és elgondolkodtam hirtelen hogy én már több mint 40 éve hallok róla a médiában. Anno legelőször még gyerek ként a Kék fényben szerepelt és még most s aktív, hajtja a vére őt csak a halál fogja megállítani!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 21:13:33

@blackhair-lady:
Szerintem a Big Bus vagy más hasonló túristabuszok a legjobbak.

tsabus UAE 2015.03.12. 21:16:37

@tanato: Az én fiatalkoromban sem (70-es, 80-as évek) volt elfogadott. Bezzeg a szemétre való házasság elfogadott volt, maximum sajnálták az egyik felet. Őrült egy világ volt (van és lesz).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.12. 21:16:53

@Zoole[uk]:
Jóhát annál a szoftvernél kell is időnként töredezettségmentesítés:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2015.03.12. 21:21:38

@FutureFry: Igy van. Bar a ferjem csaladilag nyujtja be az adobevallast.

blackhairlady 2015.03.12. 21:23:24

@diggerdriver: Mi egy hoszzu hetveget toltottunk Londonban anno, es metro jegeyt vettunk ami egesz napra, barmely vonalra jo volt, igy sok idot megsporoltunk, rengeteg minden belefert a 4 napba. Ha buszoztunk voln, szerintem a felet sem latjuk.

blackhairlady 2015.03.12. 21:24:19

@diggerdriver: Vilagosabban fogalmazz zolinak, mert sosem erti mirol beszelsz:)

Shanarey 2015.03.12. 21:26:41

@33621:

Ez így van, ha még ennyi idősen is ezen jár az a maradék esze.

tsabus UAE 2015.03.12. 21:27:47

@Shanarey(England) ISTP: "...nem tudom elfeküdni a hajam." - Ezt hogy csinálod ? Nekem, a hajam hosszától függetlenül, reggelente olyan a fejem, mint egy nagyon ideges vadgesztenye. Évente talán 2-3 napot tudok megúszni hajmosás nélkül... :-(

Shanarey 2015.03.12. 21:30:52

@tsabus [UK]:

Egyszerű, nekem kevés van és az is rövid, 2-4 mm.

2015.03.12. 21:32:49

@tildy[UK]: Szerintem nincs ilyen hogy nem brit allampolgarok 'bejegyeztetnek' egy kulfoldon kotott eskuvot UK-ben. Magyar allampolgarok vagytok, Mo.on osszehazasodtok, ez a brit hatosagok szempontjabol irrelevans. Egyebkent ezuton is sok boldogsagot! :)

kardio1 2015.03.12. 21:34:47

@VPBA: Albàniàban nem szakadhat le a plafon, mert ott figyelnek egymàsra az emberek :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 21:36:39

@tildy[UK]:
a konzulátuson nem tudnak ezzel kapcsolatban semmi értelmeset mondani?
amennyire tudom, a házassági anyakönyvi kivonatban angolul is benne van minden alapból, simán lehet, hogy egyszerűen ennyi az egész és kész.

2015.03.12. 21:41:26

@M. Péter: Igen, de ez messze nem jelenti azt hogy a britek hivatalosan elismerik a tobbnejuseget, mint ahogy Max allitotta. Termeszetesen elismerik a tenyt hogy vilagszerte eleg sok ember el poligam kapcsolatban es ezek egy resze a UK-ben kot ki. Ezt nem 'elismerni' elegge ertelmetlen lenne, de jogilag tovabbra sem ismerik el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 21:45:06

@Mirjam2:
talán nem irreleváns, mert pl az ott született gyerek apját ez alapján fogják beírni a születési anyakönyvi kivonatba (gondolom, ott is van ilyesmi, nem bemondásra megy, legalábbis Mo-n pl a férjet írják be apának, akkor is, ha ott csápol valaki más, hogy ő a biológiai apa). vagy esetleg más adózási vagy családi kedvezmények vonatkoznak stb stb, megértem, ha az ember rendezni akarja a papírokat.
bocs, ha rosszak a feltételezéseim.

2015.03.12. 21:57:04

@Dragonlady (Bp, Hun): Nincsenek adozasi vagy csaladi kedvezmenyek UK-ben ilyen alapon. Az apasagot alapvetoen 'bemondasra', nyilatkozat alapjan fogadjak el ugy tudom, kiveve vitas esetekben. UK-ben nem szeretik tulbonyolitani az eletet mindenfele nyilvantartasokkal meg burokraciaval, a hazassag alapvetoen maganugy. Ertem hogy valaki magyar logika alapjan 'rendezni akarja a papirokat' de szerintem ez a brit logikaval nem kompatibilis.

FutureFry 2015.03.12. 22:08:40

@blackhair-lady: Igen, a "családi adózás" ("married filing jointly") általában előnyösebb. De vannak szituációk amikor a "házas-de-külön-bevallás" ("married filing separately") kevesebb adóteherrel járhat (mondjuk leginkább csak akkor, ha mindkét félnek van bevétele). Ilyenkor viszont (pláne a "community property" államok-ban) a bevétel/kiadás elosztása gyakran okozhat jó sok fejfájást (meg extra papírmunkát).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.12. 22:11:47

@Mirjam2: én nem szeretnék lefikázni mindent, ami magyar, szerintem normális, ha egy állam tudni akarja, hogy az állampolgárai hol laknak vagy kivel házasok. nyilván a posztban felvázolt procedúra egy baromság, és nagyon nem így kéne, de ez a "mindeki azt csinál, amit akar" se biztos, hogy nagyon célravezető.
ahogy elnézem itt kutyafuttában, a házasokat pl automatikusan bejegyzik szülőknek, anélkül is lehet, de akkor alá kell írni papírokat. második házassághoz bizonyítani kell, hogy mi történt az elsővel. mint írtad feljebb, a többes házasságot nem ismerik el. szóval azért itt sincs szó arról, hogy ez magánügy és kész.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:12:46

@Mirjam2: szerinted miert mondom, hogy ezzel megvarnank azt, hogy allampolgarok legyunk? Kb 8-9 honap az eskuvo utan. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:13:37

@Mirjam2: amugy ott volt a hozzaszolas vegen, brit allampolgarkent jegyeztetnenk mar be, kesobb:)

blackhairlady 2015.03.12. 22:17:40

@FutureFry: Nos ez minket nem feneyget meg egy darabig.

2015.03.12. 22:18:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerinted normalis, szerintem nem. Mindenkinek joga van a sajat velemenyehez. A brit rendszernek megvan a maga logikaja, nem muszaj hogy szimpatikus legyen valakinek, de ettol meg nem fog a rendszer megvaltozni. En csak segiteni akartam Tildynek azzal hogy a kerdesere valaszoltam, teljesen felesleges belemkotni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:23:20

@Mirjam2: semmi gond, csak kar , hogy nem olvastad el amit irtam, kulonben nem iazt irtad volna amit.

Szoval, brit allampolgarkent majd mar, kell-e es hogyan kulfoldon kotott hazassagot regisztralni, errol nem nagyon talalok semmi infot.

2015.03.12. 22:24:52

@tildy[UK]: Ja igy mar ertem. Amikor jelentkeztek az allampolgarsagra, ott majd egyertelmu lesz hogy hazasok vagytok, hiszen gondolom eleve csaladi kervenyt adtok be (ugy tudom igy olcsobb) es mindenhol fel fogjatok tuntetni hogy hazasok vagytok es ki a hazastars, szoval 'benne lesz a rendszerben' es egyertelmu lesz szerintem. De lehet hogy jon valaki aki jobban kepben van ezzel, en csak talalgatok.

2015.03.12. 22:27:15

@tildy[UK]: Elolvastam amit irtal de nekem nem volt egyertelmu hogy erre akartal kilyukadni hogy mi lesz a brit allampolgarsag felvetele utan.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:30:38

@Mirjam2: Pedig ott volt kerek perec az elso hozzaszolas vegen, ez nagyon egyertelmu, legalabbis nekem tuti :

"Mondjuk beregisztralassal mar megvarnank az itteni allampolgarsagot, mar csak 9-10 honap."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.12. 22:31:37

@Mirjam2: mar nem olcsobb amugy a csaladi, azaz joint account az allampolgarsagira. 1-2 eve valtozttak meg:(

2015.03.12. 22:39:46

@tildy[UK]: Ne haragudj, olvastam amit irtal az utolso mondatot is beleertve de nekem mast jelentett mint neked, van ilyen. Ez eleg gaz hogy mar csaladoknak sem adnak kedvezmenyt az allampolgarsagira, kepzeld el ha valaki gyerekekkel egyutt jelentkezik, egy vagyonba kerulhet! A 'regisztraciora' visszaterve, szamomra egyertelmu hogy nem kell es valoszinuleg nem is lehet regisztralni a kulfoldon tortent hazassagkotest de ha megis utana szeretnel jarni, talan a Bp.i brit nagykovetsegen tudnak segiteni.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.12. 22:42:41

@Mirjam2: Igen, jogilag soha nem ugyanaz. Az erzelmi oldal az teljesen mas kerdes. a kerdes az volt hogy ha elettarsak vagytok hany ev utan lesz kozos minden ... persze mondtak mondent 3-5-10 ev .... es a valasz az volt hogy SOHA legalabbis Canadaban ..

eppen a hires Cirque du soleil tulajanak kapcsan ,amikor barsil elettarsa ( kozos gyerekekkel hosszu evek utan ) akarta a fele kiralysagat a pasinak ... persze elutasitottak , de odaig ment hogy a torvenyt is meg akarta valtoztatni ,de nem sikerult....

de jobban jart a pasi , mint a box vilagbajnokunk, akinek szinten brasil felesege volt ,kulon valtak , a no ki lett zarva minden penzbol, oroksegbol ... a csaj békulni brasiliaba csalta a sracot, aki hulla reszegen ,lehetetlen korulmenyek kozott felakasztotta magat ... ezt a barasil rendorseg megerositette, es elokerult a rovid ideje egy brasil kozjegyzonel iratott vegrendelet ,amiben mindent a csaj orokol ... a bokszolo Arturo Gatti csaladja megtamadta a birosagon ,de a brasil rendorseg es szakertoi ellen vegul vesztettek ...amikor a csaj megkapta a nagy lovet valszeg -payday...

nyuszigonosz 2015.03.12. 22:50:40

@33621: Na arra kiváncsi leszek, mert mondjuk nekem a London -rész nem tetszett.

FutureFry 2015.03.12. 22:59:22

@tildy[UK]: @Mirjam2: Igaz, Nem UK, hanem USA, de itt a legtöbb helyen - talán csak a bevándorlást és a releváns TB juttatások igénylését leszámítva - bemondásra elhiszik a házasságot (nem kell papírt mutogatni). Még az adóbevallásnál sem (pedig pl. akkor is az egész éves jövedelemre érvényes a családi adóbevallás ha csak az év legutolsó napján házasodnak az "alanyok").

2015.03.13. 00:05:26

@33621: Remélhetőleg az is legalább olyan érdekes lesz, mint amik eddig kijöttek. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.13. 00:33:44

@soad1221: Hät amikor a hivatalos leveleket kapjuk (adohatosäg és barätai), akkor a férjem viccesen meg szokta emliteni, hogy a häzassäggal eddig még nem järt jol. :-)))
@Dragonlady (Bp, Hun): Szegény! :-(((
Mit mondanak erre amugy az "okosok"? (Azon kivül, hogy ez nem normälis...amit ugye te is tudsz. :-( )
@Shanarey(England) ISTP: :-))))

M. Péter 2015.03.13. 00:47:08

@tildy[UK]: Legalább az egyik házastársrsnak brit állampolgárnak kell lenni.

M. Péter 2015.03.13. 01:08:43

@FutureFry: Ezen kívül több államban még mindig létezik a common law marriage, vagyis a pap, anyakönyvezető és minden egyéb formalitás nélküli házasság is, és a szövetségi kormány és a többi állam is elismeri.

M. Péter 2015.03.13. 01:27:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Magyar állampolgár gyereke automatikusan magyar állampolgár, úgyhogy van valószínűleg több millió magyar állampolgár a világban, akik nem is tudják, hogy magyar állampolgárok, a magyar állam sem tud róluk.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.13. 01:34:59

@M. Péter: akik nem is tudják, hogy magyar állampolgárok, a magyar állam sem tud róluk.

lehet ez kolcsonos ... ok sem akarnak tudni a magyar allamrol :-))

M. Péter 2015.03.13. 01:55:14

@FutureFry: Jogos. Nem vettem észre.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.13. 01:58:07

@Shanarey(England) ISTP: Basszus, toväbbklikkeltem az oldalon erre...:
zacc.nlcafe.hu/2014/11/10/elet-irta-falragaszok-hozzaszolasok-dogivel-fotok/
És a 8.-näl ugy kellett röhögnöm, hogy azota is fäj a hasam. :-)))

P.Elliot 2015.03.13. 02:10:34

@Zoole[uk]: Igen, a volegeny rokonsaga biztosan bejelentett volna bennunket mert nem szerettek volna latni hogy elmegy, puszta szeretetbol....
Az enyem az nem. Az en rokonsagombol egy szemely tudta csak, de masnak en sem mertem volna mondani.

P.Elliot 2015.03.13. 02:16:13

@Zoole[uk]: Elolvastam a posztot, szoval cukrasz a feleseged! Nagyon tetszett a hozzaallasa mindenhez. A zsido sutiboltok nagyok jok! Van itt is, eleg messze tolunk, jo ora jarasra, amiket azok sutnek megnyalhatod az ujjadat, raadasul olyan magyaros sutemenyeik is vannak.
Akkor te tobzodhatsz a sutemenyekben! Sajat boltra nem gondoltok idovel?

P.Elliot 2015.03.13. 02:19:45

@Zoole[uk]: Elolvastam a posztot, szoval cukrasz a feleseged! Nagyon tetszett a hozzaallasa mindenhez. A zsido sutiboltok nagyok jok! Van itt is, eleg messze tolunk, jo ora jarasra, amiket azok sutnek megnyalhatod az ujjadat, raadasul olyan magyaros sutemenyeik is vannak.
Akkor te tobzodhatsz a sutemenyekben! Sajat boltra nem gondoltok idovel?

P.Elliot 2015.03.13. 02:28:48

@Cascabel: Erdekes eletmodot folytatsz de a lenyeg az benne hogy megteheted hogy tojjal a szabalyos eletvitelre, teszed amihez kedved van, nem sok embernek adatott meg ekkora szabadsag!
Az idegenlegio gondolatara hogy jutottal? Rejto Jeno humoros konyvei jutnak errol eszembe meg az hogy a ferjem rokona volt az Idegenlegioban vagy 2 vagy 3 evet es onnan nem irhatott levelet a rokonsagnak, kesobb veletlenul kiderult hogy csak kisse felfenyezte azt a tenyt hogy egyszeruen lecsuktak valami okirat hamisitas vagy mi miatt de szebben hangzott hogy o az idegenlegio buszke katonaja volt a lapitas ideje alatt.

P.Elliot 2015.03.13. 02:33:07

@~~Babette~~: Csak annyit tudtak hogy nem kaptam meg az utlevelet es ezert nem mehetek ki de a volegenyem az fog mert a gorog baratai varjak akiknek megigerte hogy megy meg hogy nem akarja hagyni veszni az utat. aztan ha hazajon akkor megszervezzuk az eskuvot.
Ket het mulva mentem ki a tarsasuttal Olaszba ugy hogy egyetlen rokonom tudott rola, mas nem hogy felszalltam a buszra.
Tanacsos volt hallgatni a dologrol...

P.Elliot 2015.03.13. 02:36:23

@FutureFry: De, meg;lepetes volt. Igen, mindig idekuldtek a papirokat hogy mire vagyok, mennyire jogosult de az mas meg az is hogy bemesz hogy most kerem a nyugdijat/ korai nyugdijba mentem/ es hogy alig van papirmunka, pik-pak rogton 15 perc alatt elinteztek mindent.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.13. 03:47:49

@M. Péter: Decemberben mindketten azok leszunk. Tfh, utana jegyeztenk itt be az otthonit. Lehet-e, kell-e, hogyan, mikent.

vizsla_barat 2015.03.13. 06:27:08

1 kerdes: az amerikai birth certificate-t miert kell magyarra lefordittatni a gyerek honositasahoz? Tudtom szerint Anglia tagja az EU-nak. Tehat az angol hivatalos nyelv Magyarorszagon is ugyintezesre. Dombonulo gucsomo legyek ha ezt ertem.

tanato 2015.03.13. 07:45:42

@tsabus [UK]: A 80-as években,de főleg a 70-esekben még tényleg feleségül vettük azt a lányt akit szerettünk,nem csak "használtuk" őket.A mai világ más nem szeretjük a kötöttségeket/ a házasság és a gyermekvállalás mindig kötöttséget jelent ,a múltban is ma is/ nagyobb a szabadságvágyunk és egy élettársi kapcsolatból könnyebb megpattanni,elég ugye háromszor elmondani hogy elválok tőled,elválok tőled,elválok tőled,és már meg is van a válási aktus,mindenféle macera és ügyvéd,meg bíróság nélkül.

tanato 2015.03.13. 07:49:29

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen vannak nagyon fiús lányok akik inkább háborúsdit szeretnek játszani meg autózni és vannak lányos fiúk akik meg az öltözködésükre kényesek stb.

Taxomükke (UK) 2015.03.13. 07:50:06

@tildy[UK]: Miert nem varjatok meg az eskuvovel, hogy allampolgarok legyetek? Egyszerubbe tenne sok mindent, nem?

soad1221 2015.03.13. 08:54:45

@Világpolgár2012: ok, hát ezt igazából nem gondoltam, de mondom, a különböző országok erre vonatkozó szabályait nem ismerem.. ettől függetlenül
@tanato: ezt nem tudom, de simán lehet... a kérdés, hogy mi az ok? merthogy nyilvánvalóan megvannak az előnyei, így mi is házasok vagyunk, de nem a házasságtól stabil a kapcsolatunk, hanem a stabil kapcsolatnak köszönhetően az előnyökért nem jelent gondot összeházasodni. Amit már többen is írtunk, a közös gyerek viszont valóban szorosabbá teszi ezt a kapcsolatot.

@QUERCUS: @~~Babette~~: igen, az adminisztratív előnyök miatt mi is házasok vagyunk. A vagyonmegosztást sem jogi kategóriaként értem, de egy nem házas pár 10 év alatt felhalmoz közös vagyont, amit ha szétmennek nyilván megosztanak valamilyen módon. Ha van házasság, akkor ezt a váláskor papíron is meg kell tenni. Ha nincs, a gyakorlatban akkor is meg kell tenni, csak nincs jogi folyamat benne.
Pont erről beszélek végig, hogy a kapcsolat szorosságát nem a házasság adja. Viszont egy eleve erős kapcsolatnál megvannak az előnyei, emiatt sokan házasok, akiket egyébként ez annyira nem érdekelne. Aki kifejezetten tiltakozik a házasság ellen, ott valóban igaz lehet, hogy nem túl stabil a kapcsolat, emiatt nem házasodnak.

Az egész maxnak egy olyan megjegyzésére indult, ami igen erősen szétválasztja a kapcsolatok megítélését... vagy szexkapcsolat vagy házasság - na ez butaság szerintem :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.13. 09:20:19

@Taxomükke: 2 okból. Így is , úgy is Magyarországon esküdnénk, márcsak apum miatt is, aki fizikai okokból kifolyólag nagyon nehezen tudna külföldre jönni, másrészt júliusban érkezik a kis Nagy Kevin Lewis. Ezért.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.13. 09:26:04

@Taxomükke: mert az pluszmunka lenne, nem hogy egyszerűbb. Például páromnak apasági nyilatkozatot kéne tenni. Ha mégse várunk addig, de külföldi esküvő, akkor meg előbb azt magyar anyakonyveztetni, csak azután a gyereket. Nem, így az egyszerűbb a gyerek magyar anyakönyvezése.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.13. 09:34:47

Ez kicsit tul van bonyolitva itt kerem szeepen. Knadaban besetalsz a hivatalba, bejelented az igenyt. Kb. egy het mulva osszeadnak a jovendobeliddel a varoshazan ket tanu kisereteben. Ennyi. Nem kell notlensegi igazolas, viszont ha utolag kiderul a poligamia azt buntetik. Hja, meg akkor is gondolhat valaki hazassagra ha illegalisan tartozkodik az orszagban, mivel a hazassag ugyis legalizalja azt. Siman elfogadnak barmifele utlevelet.

M. Péter 2015.03.13. 10:16:39

@vizsla_barat: "Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár." (Alaptörvény G(1))

M. Péter 2015.03.13. 10:18:15

@~~Babette~~: Senki. Egyszerűen eldöntik, hogy házasoknak tekintik magukat. Common law divorce viszont nincs, elválni csak bíróságon lehet.

calvin&hobbes 2015.03.13. 11:31:45

Hat elolvastam a posztot es egy kicsit megijedtem... mi uj-zelandon hazasodtunk 4 eve de fele ennyi macera nem volt... kb 3 papirt kellett beszerezni, meg egy helyi anyakonyvezetot es sipsupp kesz volt a ceco. Mondjuk a honositas a londoni magyar nagykovetsegen keresztul majdnem 7 honapba telt, eskuszom tobb emailt/telefont valtottam veluk kismillio ugyben mint a queenstowni emberkekkel... de azert tenyleg minimalis hercehurca volt ugy az egesszel... ezek utan azert felmerult bennem, hogy talan kihagytunk valamit es meg sem vagyunk orszag-vilag elott hazasok? :O

DieNanny CH 2015.03.13. 11:44:51

@Naschkatze (Mostindien / CH):

A részeg beszédére hajazott a legkisebbikem úgy másfél éves korában.
Uzsonnára Stängelit (nem tudóknak: müzliszelet) ehettek, na, ő örült, hogy megtanulta a szót, csak még befejezni nem tudta. Kb minden alkalommal "Stängelilililit" kért... :-D

Ginlia 2015.03.13. 12:10:50

Micsoda procedúra. Hol volt az esküvő? (Bocs ha figyelmetlen voltam és benne van a posztban.)

Mennyivel egyszerűbb volt a miénk. Első nap regisztráció az önkormányzatnál (24 órában nyitva minden nap): két kis fecni kitöltése, még fényképes igazolvány sem kellett.
Másnap esküvő.
Harmadnap hivatal rápecsétel a anyakönyvvezető papírjára.
3 hét múlva postán jön Mo.-ra az okirat.
Hiteles fordíttatás sok pénzért + némi helyi önkormányzati ügyintézés: minden kész.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.13. 12:38:29

@tanato: én nem vagyok fiús lány sem szerintem, nem is voltam az, egyszerűen csak az idő 99%-ban szimplán ember vagyok, nem nő, annak a mindenféle markereivel és flancával. van, aki majdnem mindig nő, és ez kell neki, ez az érzés. nekem meg nem. de valahoyg egyre nehezebb ezt is elmagyarázni, korábban azt hittem, ez elég magától értetődő :-(

vizsla_barat 2015.03.13. 13:29:28

@M. Péter: hat akkor az okmanyirodaban nem olvastak az alaptorvenyt.

blackhairlady 2015.03.13. 14:52:56

@M. Péter: Ezt msot megkerdeztem a ferjemtol, o azt mondja, hogy elotte 6 honapig (lehet, hogy nem pontos az idovallum, plussz minusz par honap) egyutt kell elni, hogy hazasnak nyilvanittassak magukat. Vgayis kell valamennyi "eljegyzesi ido":)

blackhairlady 2015.03.13. 15:03:51

@~~Babette~~: Sehol. Ez igazabol a "valasok" miatt fontos. Ha barhol felmerul a kerdes, hogy hazas vagy-e, mondhatod, hogy nem, vagy azt, hogy common law hazas. Majdnem mint otthon az elettarsi kapcsolat.
Ha nincs vagyon akkor barmikor szetvalhattok, nem kell birosag, viszont ha valamelyik fel kovetel, akkor birosagra kell menni mintha hazasok lettek volna papirral.

2015.03.13. 15:10:47

@Chaoyang:
"Kb. egy het mulva osszeadnak a jovendobeliddel a varoshazan ket tanu kisereteben."
Vancouverben meg a varoshazara sem kell elmenni, egy erre szakosodott kozjegyzonel is megcsinaljak a 10 perces procedurat. (sajnos) :))))
" meg akkor is gondolhat valaki hazassagra ha illegalisan tartozkodik az orszagban, mivel a hazassag ugyis legalizalja azt."
Ezt kotve hiszem. Nagyon harapnak a hatosagok az ilyenre.

FutureFry 2015.03.13. 15:37:44

@blackhair-lady: Államonkent változó, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, ahhoz hogy egy pár "common law married" lehessen. Természetesen először is meg kell felelni azoknak a feltételeknek amit az állam a "papíros" házasságra ad )pl. nem lehet valaki túl fiatal). Ezen túl általában nincs fix időintervallum megadva, hogy meddig kell, hogy együtt lakjon a pár (bár valószínű elég hosszú kell, hogy legyen (pl. valahol az "extended period of time"-t láttam leírva)), és mindkét félnek kinyilvánított szándéka kell, hogy legyen hogy ők házasoknak tekintendők (azaz olyan nincs, hogy csak az egyik fél szerint házasok).
Viszont (ahogy @M. Péter: is írta) nincs "common law divorce", tehát ha így házas az ember, akkor is bíróságon kell elválni, ha nincs vita a válásról.

FutureFry 2015.03.13. 15:42:15

@blackhair-lady: Ja és ha valaki egyszer már "common law married" akkor az _teljes értékű_ házasság: azaz nem mondhatja, hogy nem házas (hacsak bíróságon el nem vált). Azaz csak a "házasságkötés" módja rendhagyó, minden más ugyan olyan mint egy rendes ("papíros") házasságban.

FutureFry 2015.03.13. 15:49:18

@blackhair-lady: Tudom. De amennyire én tudom semelyik állam (ahol van "common law marriage") nem határozza meg az együtélés intervallumát, esetleg pl. csak azt mondja, hogy "continuous cohabitation".

De pl. Texas még ennyit sem határoz meg, a wikipedia ezt írja a texasi családtörvényről:
"in the actual text of the Texas Family Code, there is no specification on the length of time that a couple must cohabitate to meet this requirement. As such, an informal marriage can occur under Texas law if the couple lives together for as little as one day, if the other requirements (an agreement to be married and holding out as married to the public) can be shown."

tanato 2015.03.13. 16:31:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Persze nincs gond,nem vagyunk egyformák.

blackhairlady 2015.03.13. 17:27:50

@FutureFry: Akkor a ferjem ezt rosszul tudta.Bar azt mondta es irtam is, hogy nem emlekszik pontosan, de ezek szerint par nap is lehet.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.13. 19:00:14

@FutureFry: @blackhair-lady: Csak érdekességképpen: Ismerösömék online vältak el. :-) Igaz, ugyanabban az ällamban vältak el, mint ahol laktak és häzasodtak. Papirt nem kaptak rola, azt ugy kellett kérni utolag. Az ügyvéd 70$ / oldalért akarta adni. A csaj fölhivta a birosägot ahol vältak, és 5$ / db-ért elpostäztäk a cimére. :-)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.13. 19:17:47

@blackhair-lady: @FutureFry:
na de ha senkinem tartja nyilvan, akkor ki az isten mondja meg 2 emberrol, hogy tenyleg egyutt elnek-e 6 honapja, meg hogy szerintuk hazasok-e.
es mi az ertelme ennek.

Ez ugy hangzik, mintha itthon az elettarsak azt kepzelnek magukrol, hogy hazasok, nincssehol nyilvantartva, aztan csak ugy elvalnak, hameg kovetelnek valamit egymastol, birosagra mennek.
egyszeruen nem latom a kulonbseget.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.13. 19:18:34

@Cascabel: szo van rola, h itthon is lesz kozjegyzos hazassag.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.13. 19:19:46

@FutureFry: de ha nem tartjak nyilvan, miert kell a birosagra menni?

FutureFry 2015.03.13. 19:43:17

@~~Babette~~: "ki az isten mondja meg 2 emberrol, hogy tenyleg egyutt elnek-e 6 honapja, meg hogy szerintuk hazasok-e."
Ők maguk. (Ha akarnak, írhatnak paírt is róla maguknak)

Hogy váláskor miért kell bíróságra menni, azon csak spekulálni tudok: pl. azzal kapscolatosan általában több a (lehetséges) konfliktus ezért ha minden "baráti" alapon megy akkor is jobb ha van valami "döntőbíró" aki pl. egy megállapodást láttamoz.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.13. 21:21:35

@M. Péter: tehat semmilyen hivatal nem tud rola.
Akkor miert is kell a birosagra menni, hogy kimondja, h a felek fejeben letezo dolog tobbe nem letezik?
ez igy nem passzol

FutureFry 2015.03.13. 23:14:17

@~~Babette~~: Nem csak a felek fejében létezik a házasság, csak nincs róla papír. Ahogy fentebb említettem: Csak a házasságkötés módja rendhagyó, minden más ugyan olyan mint egy rendes házasságban.
Amelyik hivalnál ez fontos (pl. adóhivatal, bevándorlási hivatal) az tud róla, mert a felek pl. az adóbevallást vagy a zöldkártyakérelmet ennek megfelelően töltik ki.

M. Péter 2015.03.14. 01:31:38

@~~Babette~~: Nem attól létezik valami, hogy valamilyen hivatalnál be van jelentve. A földhivatal előtt is volt földtulajdon.

Bizonyos helyeken a szokásjog alapján elismerik az informális házasságot, Skóciában is így volt 2006-ig. A válás viszont viszont viszonylag modern találmány, korábban csak érvényteleníteni lehetett a házasságot, és a válást engedélyező törvényekben nem tettek különbséget aszerint, hogy hogy kötöttek házasságot. Ezen kívül válásnál gyakran van vita a vagyon megosztása és a gyerekek elhelyezése körül. Ha nem tudnak megegyezni, akkor úgyis bíróság kell, de ha van megegyezés, akkor is nézi a bíróság, hogy ne legyen túl előnytelen egyik fél számára sem és hogy a gyerekekről megfelelően gondoskodjanak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 08:00:57

@FutureFry: akkor azoknal a hivataloknal tudnak rola, tehat benne van valamilyen nyilvantartasban?
mert ok pont ezt a kettot jo komolyan veszik.

@M. Péter: a foldhivatal elott is volt foldtulajdon, de szimmetrikus volt a szabalyozas.
aamirol besżeltek, egy aszimetrikus. Teljesdn illogikus.
egy olyan helyzet megszunteteserol besszeltek a hivataaal reszerol, ami szamaranem letezik

tanato 2015.03.14. 09:00:40

@~~Babette~~: Igen ez itthoni fejjel nekem is furcsa csak szóban létező ,papíron nem létező szerződést bíróság előtt érvényteleníteni.

FutureFry 2015.03.14. 12:48:54

@~~Babette~~: Nyilvántartásban nincs benne (legalább is nem úgy, hogy lekérdezhető lenne náluk, hogy X és Y házasok-e), csak annyira amennyire az adott ügyintézéskor kell(ett), pl., hogy adott évben házasként adózott-e X és Y vagy külön.

FutureFry 2015.03.14. 13:04:15

@~~Babette~~: Ami meg a válást illeti: ahol azt imtézni kell természetesen tudni fog a házasságról (amikor kell), hiszen a tényállás a tudomására jut amikor bejelentik nála a válást.
Ez szerintem olyasmihez hasonlítható mint amikor két fél között (esetleg csak szóbeli) szerződés van - azt sem jelentik be a bíróságon, mégis bíróságra lehet vinni az ügyet vele kapcsolatosan.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 14:28:29

@FutureFry: vilagos.
csakhogy a szerzodesben van kotelezettseg, amire letrejon, a szobeli hazassagban meg (kifele) tulajdonkeppen semmi. (Befele meg mindegy:-))
hogy ertsd: pl a hazassagban jogilag az egyik fel hallgatolagosan hozzajarul a masik fel vasarlasaihoz, tehat ha te egyedul veszel egy tevet, akkor a jog szerint abban az adasveteli szerzodesben a hazastarsad is benne van vevokent, es a teve is kozos vagyon lesz.
ugyanez a torvenyi velelem egy szobeli hazassagnal eleg nehezen alkalmazhato, hiszen a masik fel siman mondhatja, hogy de nem is voltumk hazasok.
most nyilvan ketfajta jogi rendszer elemeit vetettem ossze, ugyhogy a masikat nemigen ismerem (bar eleg sok amerikai jogi filemt nezek:-):-)),
de csak erzekeltetni akarom, mit nem ertek.

FutureFry 2015.03.14. 18:39:58

@~~Babette~~: "csakhogy a szerzodesben van kotelezettseg, amire letrejon, a szobeli hazassagban meg (kifele) tulajdonkeppen semmi."
De van kötelezettség: ugyan az mint a "papíros" házasságban. Pl. ha olyan államban laksz ahol "community property law" van akkor a jövedelem (barki szerzi is azt) fele-fele arányban illeti mindkét embert. És nem mondhatja simán a másik fél, hogy nem is voltunk házasok, mert a "common law marriage"-nek a feltétele, hogy a házassági szándék mindkét fél részéről meglegyen (erről - mint mondtam - kis papírt is írhatnak egymás közt, ha akarnak), és, hogy házastársként mutatkozzanak nyilvánosan.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása