oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 28. 06:39,  Otthonról haza 234 komment

2015. február 28. 06:39 Határátkelő

Otthonról haza

Minden határátkelő életében eljön az a pillanat, amikor rádöbben, hogy ez most komoly és tényleg elhagyta az országot, tényleg berendezkedett egy teljesen új életbe, és ez egy állandó dolog. A személyes tapasztalat azt mondatja, hogy ez a pillanat mindenkinek máskor érkezik el: eljöhet akkor, amikor nekiindulsz az összepakolt csomagokkal, eljöhet akkor, amikor pár nap után felébredsz egy teljesen idegen helyen, a családod több ezer kilométerre tőled és azon töprengsz, mi a fenét is keresel itt, és eljöhet persze hosszabb idő után is és még csak nagy pillanatok sem kellenek hozzá.

repuloter.jpg

Az előző sorokban leírtak miatt találtam érdekesnek az ír Jennifer O’Connell írását a The Irish Timesban. Jennifer immár 19 hónapja élt külföldön, amikor elérkezett számára az a bizonyos perc, ráadásul egy teljesen triviális esemény kapcsán.

Ő és férje először 9 hónapra költöztek Ausztráliába, aztán ez a sydney-i időszak egy évre egészült ki, majd egy hatalmas vargabetűvel állandó kaliforniai munkává vált a párja számára.

Ekkor még mindig nem érezte a véglegesség súlyát, mi több, még akkor sem, amikor a kislányuk ugyanabban a hónapban kapta meg az ausztrál születési anyakönyvi kivonatát és az amerikai vízumot.

Még akkor sem jött el a pillanat, amikor úgy döntöttek, eladják dublini házukat, különösen, hogy sikerült jó áron megszabadulni az adóssággal terhelt ingatlantól – mint Jennifer O’Connell írja, ilyen szempontból mindig is gyakorlatias volt.

A rádöbbenés perce még akkor sem érkezett el, amikor a kislánya tökéletes amerikai akcentussal tálalta kiselőadását Rosa Parksról az iskolában – ám egy triviális pillanat végül meghozta az áttörést.

Egyik nap ugyanis levelet hozott a postás, méghozzá Dublinból. A régi házuk új tulajdonosa küldte, benne egy csomó, Jennifer nevére érkezett levéllel. Innen átadom neki a szót: „A nagy része levélszemét volt, olyasmi, ami ha Dublinban vagyunk, azonnal a kukában végezte volna. Ott álltam a konyhapultnak támaszkodva, és rádöbbentem, hogy ezek egy olyan élet darabjai, amely már nem az enyém. Soha ne gondoltam volna, hogy az ember elérzékenyülhet egy Tesco Clubcard voucher látványától, vagy egy szemvizsgálatra emlékeztető levéltől. A leveleket a mai napig nem dobtam ki”.

Nektek melyik volt az a pillanat, amikor rájöttetek, hogy itt többről van szó, mint ideiglenes külföldön tartózkodásról? Egyáltalán: elérkezett már ez a pillanat? Ezt a kérdést tettem fel a Facebookon, elég sok válasz érkezett, ezekből válogattam ki egy párat, majd átadom nektek a szót.

Magyar rendszámok és egy laptop

Akkor, amikor először nem azon gondolkodtam, hogy mikor megyünk legközelebb „haza”. Mert már nem ahhoz mértem mindent, nem hasonlítgattam az árakat, nem a különbségeket néztem. Amikor külföldön autózva már nem a magyar rendszámtáblákat kerestem. Ami máig hiányzik Magyarországról: a könyvesboltok.

Nekünk sem kellett sok, hogy beilleszkedjünk, otthon érezzük magunkat. Pontos pillanatot nem tudok mondani. Ugyanakkor sok új embert ismertünk meg, kialakult egy új társaság is, ami nagyon fontos. Nyitottnak kell az újra, a változatosságra.

Amikor a szüleim megkérdezték, hogy mennyiért vettem a laptopomat… és csak akkor kezdtem átszámolni forintba. Amikor nem forintban néztem többé az árakat… akkor váltam végképp határátkelővé.

Mikor minden bútoromat eladtam, elajándékoztam és az albérlet is fel lett mondva. Sokat sírtam miatta, lelkileg megszenvedtem. Mérlegelni kell, ha csak évente 2-3 alkalommal tudsz hazamenni.

2006 szeptemberében, amikor a nagy tüntetés és balhé kitört. Rájöttem, hogy úgy néz ki, maradni kell. Otthon csak egyre rosszabb lesz – és az lett.

Látogatóban otthon, elindulva haza

Tíz éve dolgozok külföldön, de még mindig vágyok haza!

Amikor Magyarországon azt mondom a szüleimnek, hogy megyek „haza” Írországba.

Amikor épp „otthon” vagy látogatóban, de alig várod, hogy „haza” menjetek.

Amikor először úgy ereztem, hogy Magyarországon meglátogattam a családom, aztán visszajöttem haza. Elég furcsa volt, de érthető. Saját kis kuckóm lett, ami csak az enyém, a barátaim is itt vannak már, a munkám is, minden. Ami még ennél is furcsább, hogy mindezek ellenére mindig is úgy ereztem, hogy ez nem a végleges hely. A véglegest megtaláltam tavaly, és hamarosan költözöm is. Na, az már nagyon hazamegyek lesz.

A jövőmet kétlakiként képzelem

Akkor kezdtem otthon érezni magam igazán, mikor kiköltöztem. Ha őszinte akarok lenni, a magyarországi életkörülményeim nem tették lehetővé azt, hogy otthonomnak érezzem az országot, ahol megszülettem.

Igen, ma, tegnap, bármikor, amikor a gazdag és hideg arcokat néztem az operában, vagy amikor a szegény, színesbőrű (fekete, indián) vagy akár lengyel vagy akár magyarországi magyar arcokat nézem, és úgy érzem, sose lesznek barátaim, bár szeretném, és hogy a legközelebbi emberi kapcsolataim csak a gondozott klienseimmel lesznek, akkor nagyon elérkezik a tudatomhoz, hogy idegen vagyok itt. De nagyon tanulok angolul, hogy minél inkább be tudjak illeszkedni. A jövőmet kétlakiként képzelem el, egyszer itt, egyszer Erdélyben. Itt nem nagyon van, akivel megosszak ilyeneket, hogy „hull az eső, nőll a gomba, én csak baktatok magamba, szembe velem jön a múlt, nem volt ilyen bonyolult. Félted-e az életedet, kérdi a kolbász az ebet, de az nem szól, ezek szerint, megette a koleszterint”. (Sebő Ferenc, azt hiszem.)

Most pedig ti jöttök: szóval mikor éreztétek először úgy, hogy nem csak elköltöztetek, de igazán határátkelők lettetek? Egyáltalán volt-e ilyen pillanat?

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: határátkelés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr87225595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annapanna76 2015.02.28. 19:45:40

Jo a kerdes. Elgondolkoztat. 2000.-ben mentem eloszor kulfoldre, Angliaba. Utana utaztam sokfele. 6 ev utan egy bo 1 evre visszatertem Magyarorszagra, akkor nagyon ereztem, hogy kell egy sajat kucko a nagyvilagban, a nagy bolyongasban. Igy berendeztem az akkori studiomat, majd vettem egy nagyobb lakast. De nem tudtam maradni, mar nem tudtam visszailleszkedni, annyi dolog nem volt, hogy otthon tartson. Most hat eve elek mar Franciaorszagban, de a pesti lakasomat nem adtam fel es nem is fogom, az az, ami egy horgonykent kot a bolygohoz. De megsem tudom elkepzelni, hogy ujra Magyarorszagon eljek. Akkor vajon hataratkelo vagyok? Nekem biztos akkor lenne nagyon vegleges, ha eladnam azt a lakast. Biztos masoknal is ez volt az a pillanat, amikor mindent felszamoltak es eladtak, nem?

2015.02.28. 19:48:38

@geegee:
Neked ez mi alapján jött ki? :)

Én a történelmi országrészekre gondoltam, ez alapján pedig Uppsala län Svealandhoz tartozik, vagyis a középső területhez. ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.28. 19:49:32

@qkuc: akkor azok a fiúk rábaxtak... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.28. 19:53:16

@montroyal ( CAN qc): nekem 3 dolog szinte csak magyarul: számolás (telefonszámok is), állatokkal beszélgetés (mármint kutyák, macskák....), káromkodás. najó, az sokszor angolul jön elsőre, de a cifrázás magyarul.

Shanarey 2015.02.28. 19:53:29

@rezsöatya:

Elgin, Redditch
Amiről én írtam. az út Inverness-en keresztül ment.
Na meg a forgalmi helyzet, mert Birmingham közelében már dugulós az út, ha nappal közlekedik az ember. Éjszaka megtettem én ezt az utat, 9 óra alatt is.

rezsöatya 2015.02.28. 19:57:07

@~~Babette~~: ugye, amit irtam, jelen ido... (csak hogy belemeruljunk anyanyelvunk szepsegeibe! :-P )

Persze hogy volt. Gyerekkoromban a szuleimnel, aztan az volt az otthon, ahol a harom gyerekemet felneveltem. Dehat ok mar felnottek es onalloak. A mostrol beszelek...

rezsöatya 2015.02.28. 19:58:07

@Shanarey(England) ISTP: na ugy! En is ejjel mentem... szeretek ejszaka vezetni.

Mme.Brioche 2015.02.28. 20:03:32

Mi az elmenetel pillanatától tudtuk, hogy valószínűleg örökre szól a búcsú, de az első öt évben végig benne volt a pakliban az is, hogy ha nem jön be Fr.o., vagy csak úgy hozza kedvünk, akkor átmegyünk akár egy másik országba, még Németország és Angliai is esélyes volt, így végleges csak akkor lett, amikor megvettük a házunkat. De még most sem gondoljuk, hogy ebben a házban fogunk megöregedni. Sőt, amióta saját vállakozásunk van, egyre gyakrabban tervezzük, hogy netán végiglakjuk az országot, úgy hogy csak a rendelőt költöztetjük át (az kábé 1 napos meló), a ház itt marad, és pár cuccal kiveszünk mindig az adott helyen egy kis lakást, aztán ahol a legjobban tetszik, oda végleg áttelepülünk.

Viszont pont tegnap gondoltam rá, hogy valami véglegesen megváltozott, miután elolvastam egy kütyü használati utasítását, amiben benne volt angolul, franciául és magyarul is, meg egy csomó más nyelven, és egy órával később már sehogy nem tudtam visszaemlékezni, hogy melyik nyelven olvastam el végül.
(de aztán kikukáztam, és kiderült hogy angolul olvastam)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2015.02.28. 20:31:58

Bloggazda, azon gondolkodom, miért mindig az Irish Times írásait idézed. Más újságokban nincs ilyen kivándorlós sorozat, vagy netán Te az íreknél találtál új otthonra?

Határátkelő 2015.02.28. 20:34:31

@kisrumpf: A mindig az erős túlzás, többször idéztem már, egyszerűen azért, mert nagyon jó dolgok vannak rajta. Az oldalon (hataratkelo.com) sokkal több minden van, más oldalakról is, egyszerűen ez most nagyon adta magát. (Eredetileg oda készült, de a Facebookon olyan sokan szóltak hozzá, hogy gondoltam, érdekes lehet itt is.)

Hari Seldon 2 2015.02.28. 20:40:11

@maxval bircaman szerkesztő:
Most ezzel egyetértek.
Ez alapvetően személyiség kérdése. Van aki nem tud megszabadulni a múlt emlékeitől. Annak mindig egy küszködés lesz, és ha megkereste az autóra valót, akkor megy vissza.
van akinek már előtte is kevésbé ragaszkodik a régi dolgokhoz.

Van aki három nap után tudja hogy melyik pékn süti a legjobb baguette-t, és úgy sétál át a szomszéd parkon, mint régen az Attila úton, és élvezi, hogy most máshol tudja megismerni a környezetét. Más meg 30 év múlva is "hazamegy".

Másrészt itt mi elég közel vagyunk Magyarországhoz, két havonta elmegyünk. Ilyenkor egymástúl is azt kérdezzünk, hogy mit keresünk itt? Itt sokkal szabadabban élünk. (most kivételesen nem politikailag értem)
Ma például reggel gondoltunk egyet, és elugrottunk Luxembourg-ba, csak úgy szórakozásból. (de ugyanígy mehettünk volna a Vogézekbe, vagy máshova is, ahogy nyilván a következő hét végén megint találunk valamit)

Magyarországon nem tehettük ezt. Eleve - ebben részben igazad van - kevesebb lenne a pénzünk erre, de szabad időnk is kevesebb lenne. Hétvégén "nagyszülőzés" van, ha akarjuk ha nem. Aztán egy két hónapra eltervezzük, hogy elmegyünk egy hétvégére Sopronba (például).

Itt mi van? Hétfőn megbeszéljük, hogy a hétvégén megyünk ide vagy oda. (vagy esetleg mindkét helyre).
Most március közepén Versailles két nap.

Hari Seldon 2 2015.02.28. 20:47:54

@adg [Au, Darwin]:
"Na ezert nehez az otthoniakkal megertetni a tavolsagokat errefele."

Nálatok a távolság tényleg más kategória, de az én szüleim is "aggódtak", hogy Párizsban volt a terror. Tőlünk 320km-re.
Még most is nehezen fogadják el az európai távolságokat.

Meg kellett nekik mondani, ez olyan, hogy ha Budapesten azon aggódnának, mert Prágába vagy Münchenben történt valami.

Ez is egy mozzanat volt, hogy láttuk, hogy mennire más dimenziókba gondolkodnak a magyarországiak. - Nem csak földrajzilag, de fantáziailag is.

Hari Seldon 2 2015.02.28. 20:52:44

@rezsöatya:

"Van akinek "nagy utazas" egy repulout, en meg, mintha buszra szallnek - ket es fel orat Mo-on is tud utazni az ember"

Ez isemrős. Most volt a "téliszünet. (itt sajnos két hét)
Fogatma a két nagyobbikat, és elvittem nagyszülőzni. Ők már teljesen abba szoktak bele, hogy ritmusra veszik le a cipőt, menetelnek át a csillagkapun.
Aztán felöltözés, dolgok ellenőrzése, ami náluk abbaól áll, hogy meg van-e mind a kilenc baba amit utitársnak hoztak. (Pont olyan tök komolyan ellenőrzik a dolgaikat, mint én.)

Mme.Brioche 2015.02.28. 20:58:06

@Hari Seldon 2: jé, mi is 320 km-re lakunk Párizstól :-))
egyébként ugyanez volt nálunk is, ráadásul mi nem is otthon voltunk akkor a Charlie alatt, hanem lent Antibes mellett, több mint 900 km-re de az egész család halálra váltan telefonált, hogy ugye nem esett bajunk :-)

Ti hogy tudtok két havonta hazajárni? autóval vagy repülővel? nekünk kész tortúra minden utazás, két évente megyünk max.

Hari Seldon 2 2015.02.28. 21:09:28

@brioche:

"Mi az elmenetel pillanatától tudtuk, hogy valószínűleg örökre szól a búcsú, de az első öt évben végig benne volt a pakliban az is, hogy ha nem jön be Fr.o., vagy csak úgy hozza kedvünk, akkor átmegyünk akár egy másik országba"

Mi is így vagyunk vele. De hogy ne jönne be Franciaország? :-)
Itt tényleg minden van. A legklasszabb hely Európában. tenger, hegyek, kastélyok, kaja. Első perctől kezdve azt gondoltam, hogy ideális. Csak élvezni lehet itt minden napot.
(ja persze, kis szépséghibálya van, hogy csak annak, aki beszél franciául)

Bambano 2015.02.28. 21:13:39

elköltözni nem csak határon túl lehet, hanem országon belül is.
a mondás szerint akkor lesz valaki férfi, ha van egy ágya, ahol aludhat és egy saját budija, ahol sz.rhat. tehát ott vagy otthon, ahol a budid van. ha ez a lokáció mozog, akkor költöztél.

ez csak elsőre tűnik túl profánnak szerintem.

Hari Seldon 2 2015.02.28. 21:14:17

@brioche:
A mi 320 km-ünk az A4-esen számolva.

Mi Brüsszelből megyünk a Wizz (vagy Ryan) gépel.
Onnan naponta két Wizz van és egy Ryan.
Nekünk az Luxembourg-on keresztül olyan két óra. (három, ha Luxembourgban karambol van, ezért néha elkerülöm.

Ünnepeken kívül gombokért azják a jegyet. Pont ezét Karácsonykor autóztunk. Tőlünk 12 óra autóval. (magyul két megállás, egyszer Nürnberg körül egyszer Linz környékén)

Hari Seldon 2 2015.02.28. 21:16:26

@brioche:
Tényleg fura, hogy Magyarországról hogy látják/érzékelik a "külföldet"
Legtöbb ember számára a "külföld" valami nagyon ismeretlen, veszélyes vidék.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.28. 21:20:58

@Hari Seldon 2: ez ismerős mozzanat, pl amikor felgyújtottak ezt-azt Bangkokban a tüntető tömegek (700 km-re tőlem). azért pár év kellett ahhoz is, hogy ne hívjanak fel hajnali háromkor az épp aktuális puccs után.

2015.02.28. 21:24:19

@Shanarey(England) ISTP:

A lengyelek egyszerűek, mint a faék. Kiállok, és pér mondatban elmondom a jövőt? Ugyan.
Program kell, keretalkotás(Sámán fölhördül). Széchenyi 2020 keretprogram. Mi ilyet is tudunk Ennek részei:

GINOP
TOP
IKOP
KEHOP
EFOP
VEKOP
KÖFOP

Szóval valahogy így.
Most visszaolvasva, valami még hiányzik......Megvan. ÉHKOP. Na így teljes.

Stella_421 (törölt) 2015.02.28. 21:24:27

10 éve élek svájcban. Én itt vagyok itthon. Be tudtam illeszkedni és elfogadtak. Vállalkozásom van, átlagosan élek. Nem kell azon agyalnom hogy lesz e holnap? Jó a demokrácia, eddig még nem tapasztaltam bürokráciát, nem akart senki sem ellehetetleníteni. Nem néztek ki, nem diszkrimináltak, nem kérdezte senki sem mit akarok itt, mi a francnak jöttem. Nyitott vagyok az emberekkel, így tanultam meg a nyelvet is. Nem akarok senkit sem megbántani de rengetegen vannak itt is olyanok akik csak és kizárólag magyarokkal tartják a kapcsolatot. Bemennek dolgozni, elvégzik a munkát aztán irány haza. Kivételek persze vannak, nem általánosítok. Nem járnak közösségbe, szinte nem is beszélik a nyelvet, de elvárják, hogy azok akik régebb óta itt élnek segítsenek. Nem járok magyar közösségbe, nem járok magyar bulikba. 6 évig nem is találkoztam egy magyarral sem. 8 év után kialakítottam 1-2 baráti kapcsolatot magyarokkal és segítek is szívesen ahol tudok.Viszont amiben csalódtam az az, hogy hirtelen eltűntek az "otthoni barátok" amikor közöltem, hogy nem tudok nekik munkát szerezni. Istenem, ez legyen a legnagyobb bajom az életben. Az én barátaim itt vannak és svájciak. Nincs honvágyam. Szülőkkel, testvérekkel napi szinten beszélek. Ja és boldog vagyok, nyugodtan élek stresszmentesen. :-)

qkuc 2015.02.28. 21:25:58

@snygg panda: Tudott élni János, na, :D.

Shanarey 2015.02.28. 21:30:25

@djcs:

A Széchenyi programról csak annyit, hogy volt szerencsém dolgozni egy faluban, amely faluban eme Széchenyi tervnek köszönhetően épült egy vendégház. A falu 9 utcából állt.
Forgalom nulla.

Mme.Brioche 2015.02.28. 21:31:41

@Hari Seldon 2: én is mindig ezt mondom, nem is csoda, ha a franciák nem nagyon utazgatnak más országokba, hiszen itt minden van, ami csak kell :-)

Nekünk autóval elvileg 18-19 óra az út, de az megállások nélkül, és annyit mi nem bírunk levezetni, úgyhogy meg szoktunk aludni valahol. De legutóbb akkora dugó volt végig Németországon, hogy 10 teljes órába telt mire átevickéltünk, annyira elfáradtunk, hogy Ausztriában megálltunk az első panzióban, nem bírtunk továbbmenni aznap. És állandóan vannak ilyenek. Repülővel meg még macerásabb, mert az autót nem hagyjuk fönt Párizsban, úgyhogy oda TGV-vel megyünk, de az is két átszállás, aztán még a repülő, aztán Pestről még haza, szinte még fárasztóbb mint autóval.

Shanarey 2015.02.28. 21:32:51

@djcs:

Egyszerűek mint egy faék? De legalább van gerincük és nem nyalják az Oroszok seggét. Na meg gazdaságilag is jobban működnek, attól függetlenül, hogy onnan sokkal több volt a kivándorló, mint Magyarországról.

Mme Seldon 2015.02.28. 21:34:54

@brioche:
Megkérdezhetem, hogy merre vagytok 320 km-re Párizstól? És milyen rendelő?

Mme.Brioche 2015.02.28. 21:37:17

@Mme Seldon: Saumur, Maine-et-Loire megye, 49
és szemészeti rendelő :-)

Mme Seldon 2015.02.28. 21:41:04

Mi másfél éve jöttünk Franciaországba. az én megkopott gimnáziumi nyelvtudásommal kezdtem gyerekorvosként- nemcsak a gyógyszerek nevét kellett újratanulnom,hanem olyan hétköznapi szavakat, mint pelenka, sántítás, csípő... Most is magyarul gondolkodom, de egy csomó minden hamarabb jut eszembe franciául, mint magyarul. A családdal (Hari Seldon meg a három gyerek) itthon magyarul beszélünk, nem is érti az óvónő,hogy miért nem beszélünk itthon franciául :)
Ma meg Luxemburgban a Scott's pub-ban előbb rendeltem angolul, minthogy rájöttem volna, hogy miért is beszélek itt angolul? Annyira angol hely volt (ahogy az ötéves lányom mondta, faebédlő)

Mme Seldon 2015.02.28. 21:43:41

@brioche:
Jártunk a Loire völgyében 2007-ben (még magyar turistaként), láttunk 9 kastélyt, a saumur-it épp felújították, így csak kívülről láttuk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2015.02.28. 21:44:38

@Határátkelő: Köszönöm. A .com-os oldalt nem figyeltem.

Mme.Brioche 2015.02.28. 21:44:48

@Mme Seldon: ejha, nem lehetett könnyű. Rögtön bedobtak a mélyvízbe, már úgy értem te is önállóan rendeltél az elejétől?

Mme.Brioche 2015.02.28. 21:46:21

@Mme Seldon: óóó, összefuthattunk volna egy kávéra :-))

Határátkelő 2015.02.28. 21:47:38

@kisrumpf: Hát ez nagyon helytelen, tessék azt is olvasni! :)

Quercus a favágó 2015.02.28. 21:48:21

@Shanarey(England) ISTP:

Most legutóbb olyan 1500 milliárd forintért nyaltuk az oroszok seggét. Ennyi pénzért Orbán meg is farkalhatta volna Putyint, ha kéri.

FutureFry 2015.02.28. 21:48:26

@Hari Seldon 2: Én hasonló távolságot vezetek rendszeresen néha naponta (egy irányba). A legjobb időm ("háztól házig") olyan 2:20 körül volt.

qkuc 2015.02.28. 21:52:33

Hm, érdekesek a válaszok, el nem tudom egyelőre képzelni, hogy mit fogok érezni, ha összejön és megyek. Nekem a haza az egyetlen helyrajzi szám és lakói, egyelőre ez az otthon is. Budapestet nem tartom 13 év után sem annak, szerintem már nem is fogom, :).

qkuc 2015.02.28. 21:53:06

@QUERCUS: Fordítva, Putyin Orbánt ..., :D.

rezsöatya 2015.02.28. 22:12:50

@Hari Seldon 2: "dolgok ellenőrzése, ami náluk abbaól áll, hogy meg van-e mind a kilenc baba amit utitársnak hoztak. (Pont olyan tök komolyan ellenőrzik a dolgaikat, mint én.)"

Noná! Az a kilenc baba pont olyan fontos nekik, mint neked az utlevel, iratok, fogkefe!
(Kulonben is a babak hasaban vannak elrejtve a gyemantok, az LSD, meg a dugi pia!)

Mme Seldon 2015.02.28. 22:16:30

@brioche:
Kórházban dolgozom gyerekorvosként (egy évig Forbachban, szeptember óta Thionville-ben).
Párizsba relatíve sűrűn megyünk (néhány havonta), de egyszer fordulhatunk felétek is :)

Hari Seldon 2 2015.02.28. 22:17:20

@rezsöatya:
Ja, meg még a fegyverarzenál a felkelőknek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.28. 22:43:03

@djcs:
Volt egy kollégám. Egy lengyel srác. Rendkívül művelt sokoldalúan tájékozott ember.
Két éve együtt dolgozunk. Ő következetesen Mr Orbánnak szólított engem én meg hol Mr Jaruzelszkinek hol Mr Orlowskynak.
Ma köszöntünk el egymástól mert hétfőtől megy más céghez dolgozni.
Egyébként a lengyelnél antiszemitább és oroszgyűlölőbb nép aligha van a világon.

Hari Seldon 2 2015.02.28. 22:59:51

@brioche:
"De legutóbb akkora dugó volt végig Németországon"
Ja igen.
Nem tudtad, hogy Németország másik neve Stauland?
Egyébként Metz felé mentek? Ha igen, akkor gondolom a németeknél az A6-A3 irányba. (még mindig az a legjobb itt észak felé)

Hari Seldon 2 2015.02.28. 23:02:02

@brioche:
Miért nem hagyjátok az autót Párizsban a reptérnél?
Szerintem biztos van low cost hosszú távú parkoló. (rá kell keresni a neten, talán szerencsétek lesz)
Brüsszel Charleroi-nál például egy hét 50 Euro körül van.

2015.02.28. 23:10:18

@Shanarey(England) ISTP: Egy alternatív valóságban fogják csak szeretni az oroszokat. Amit az oroszok velük tettek a 20. században, azt nem fogják elfelejteni egyhamar. De ugyanez elmondható a volt szovjet tagállamairól is szerintem. Van egy olyan érzésem, hogy a lett-litván-észt trió sem rajong értük.

2015.02.28. 23:12:44

@diggerdriver: Azért tegyük oda még a lett-litván-észt nemzeteket is. Lehet, hogy azok még jobban rühellik az oroszokat.

33621 2015.02.28. 23:15:25

@diggerdriver: Csak nem jön az újabb kis Digger?

Mme.Brioche 2015.03.01. 00:03:59

@Hari Seldon 2: Azért mert fölvezetni Párizsba legalább négy órát, autópályadíj + benzin + parkolási díj (én nem találtam low costot, csak méregdrágát) többe kerül, mint egy TGV jegy, és így inkább kimegyünk taxival az állomásra, és két óra alatt fönt vagyunk TGV-vel, úgy hogy a vonat egyből a reptéren áll meg. Csak sajnos nem mindig van Saumurből vonat, hanem át kell szállni Angers-ban vagy Tours-ban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.01. 00:23:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Erdekes, nekem a tel.szamok meg angolul ugranak be elsore, igy pl. egyszer, amikor banki ugyintezes soran meg kellett adnom a tel.szamom, magamban gyorsan le kellett forditani, es "magyaritani". Angolul nem kapcsoljak ossze legtobbszor a szamokat, hanem egyesevel mondjak oket :)

P.Elliot 2015.03.01. 00:56:26

@diggerdriver: Had saccoljak! A negyedik eset talan egy koltozes valahova mashova? Vagy biznisz nyitas!

adg 2015.03.01. 01:40:02

@Zsuzsi65: "Angolul nem kapcsoljak ossze legtobbszor a szamokat, hanem egyesevel mondjak oket :)"
Igen, ez valoban furcsa, szamomra megszokhatatlan. Az en szakmamban milimeterrkkel dolgozunk, es amikor mondjak hogy valami fourfivetwothreeo hosszu, le kell irnom, egyszeruen nem jon ossze fejben. Amikor elkezdi mondani a szamot, meg nem tudod, milyen nagysagrendrol van szo, szetesik az egesz nekem.
Egyszer majdcsak megszokom

Visszafele is igaz, meg az elso nehany alkalommal probalkoztam, hogy rendesen kimondjam a szamot, es nem ertettek. Egyesevel meg igen.

adg 2015.03.01. 01:47:39

@Mme Seldon: "nem is érti az óvónő,hogy miért nem beszélünk itthon franciául"

Ott amugy ez lenne az "elvart", hogy otthon is franciaul beszeljetek, vagy ez csak ennek az egy ovoneninek a heppje.
Itt konkretan kerik a szuloket, hogy mindenki a sajat nyelvet hasznalja otthon, hogy megmaradjon az anyanyelv. Igy is nagy kihivas megtartani neha, kicsik piszok gyorsan leszolnak a magyarrol. Mi meg jol allunk, a legkisebb ugyan neha kever egy kis angolt a beszedebe, meg a hanglejtese is angolosodik, de nem veszes. Még.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.01. 01:52:00

off

végig neztem a Birdman-t ....nem lehetett nem ... annyira semmi ,hogy nem lehet abbahagyni , hogy vajon mi lesz belole ...hat.... egyszer csak vege lett .. ennyi.. valami sokkal elvontabbnak , snobnak , highsocnak kell lenni ,hogy ertekelni tudjuk ezt a filmet ...

na mindegy -20-ban ugyse volt semmi kedvunk kimenni ..

SzZoole 2015.03.01. 01:57:31

@QUERCUS: igy helyesebb lenne;ennyi pénzért Orbán leterdelne Putyin elé es szeretne,akar naponta többször is:)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.01. 01:59:37

@Mme Seldon: mivel én franciabol tanultam franciat , ezert bar semmi bajom a magyarommal, de sokszor nem tudom a szo magyar forditasat ... a szo ertelmet franciaul magyarazta el az exem 14 even at, mivel o egy szot se beszelt magyarul( szotaram soha nem volt) .. ezert ha a mostani nejem kerdezi ;mi az? en is csak korulirni tudom addig amig meg nem talaljuk egyutt a magyar megfelelojet ..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.01. 02:01:34

@adg [Au, Darwin]: igen, nekem az volt meg fura eloszor, hogy itt nalunk az ezreseket mindennapi beszedben nem nagyon hasznaljak, hanem - mint ahogy mindent a beszedben, ezt is rovidebben, gyorsabban mondjak szazasokkal. Igy pl. 2500 (two thousand five hundred) helyett twenty five hundred :)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.01. 02:12:29

@Zsuzsi65: az is tetszett amikor a 0 szam helyett o betut mondanak ... a telefonszamokban gyakran

adg 2015.03.01. 02:38:11

@Zsuzsi65: na igen. De csa kb 3000-ig, nagyobb szamokra nem nagyon hallom. Ebben keress logikat. :)

@montroyal ( CAN qc): itt mindkettot mondjak, van o is meg zero is, meg ha rendes szamot mond, pl. 0,6, akkor egy rendes ausztral ezt nought-nak, rosszabb esetben nada-nak mondja. Szoval nought point six, vagy csak siman niught six. De ezt nem mondja, ha pl 39880-t mond; akkor o, vagy zero.
Szerencsere roppant toleransak, pl datumokat barmilyen sorrendben megertik, ha egyertelmu, legtobbszor a szamokkal sincs gond.

Szerintem az a legjobb szotanulasi modszer, ahogy csinaltad. Ha csak kinezem egy szo jelenteset, ritkan marad meg. Egynyelvu szotar eseten meg szinte azonnal, a legtobbet meg tudom jegyezni a koruliras alapjan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.01. 03:30:57

@adg [Au, Darwin]: "igen. De csa kb 3000-ig, nagyobb szamokra nem nagyon hallom. Ebben keress logikat. :)"

Haaat, az nincs mindid ezek szerint" :))
Nalunk is van o, meg zero, a ferjem pl. a haz szamunkat mindig ugy mondja (es en is igy szoktam meg), hogy one-o-two-three-zero:)
A nyelvtanulasnal tenyleg nagyon jo az egynyelvu szotar, en a tanitvanyaimnak ajanlottam, hogy toltsek le a Merriam Webster app-t, es miota azt hasznaljak, mondjak is nekem, hogy milyen jo! :)

FutureFry 2015.03.01. 04:37:17

@Zsuzsi65: Ez szerintem elég egyértelmű, hogy miért van: A telefonszám nem számolás, hanem memoriter.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 04:42:39

@snygg panda: Jaaaahogy, értem.Részemről nincs ilyen tudományos háttér, egyszerűen csak megérzés, meg kb harmadolása az országnak... :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.01. 04:53:20

@adg [Au, Darwin]: datumokat barmilyen sorrendben megertik, ha egyertelmu,

jokat nevetunk a nejemmel a gyagyasagomon , mig nem szoktam meg hogy (20)15 van raneztem a kenyerre v tejre es azt mondtam nem jo 15.-en lejart a szavatossagi azota azt mondja a nejem csak 15.e elott vehetunk ami 15.-ig jo ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 05:06:29

@brioche: Uhh, a Tégévét nagyon kipróbálnám...Télleg kerítésnek tűni a villanypóznák sora a sínek mellett? :D
Pof@leszakítóan gyorsul, hogy az embernek behorpad a homloka?
Szoktak vele autók versenyezni?
:-))))
Egyszer buszból láttam, országúton ballagtunk, jött a TGV és nem hazudok, kb 2-3 másodperc alatt eltűnt a látóhatárból.Aki a másik oldal felé bambult, annak már esélye se volt látni.

svajcineger 2015.03.01. 05:30:02

@geegee:
Én már mentem vele. Igaz, hogy egy viszonylag rövid belföldi (CH) szakaszon, de nem volt egy nagy élmény... Sem gyorsaságban, sem kényelemben nem volt semmi extra. Egy osztrák railjet simán felveszi vele a versenyt. Mondjuk, az igaz, hogy itt - mint minden ebben az országban - le van szabályozva a vonatok legmagasabb sebessége is.

pasztasuta 2015.03.01. 07:33:01

@geegee: az itteni TGV (avagy TAV) olyan 300km/h orara nyomja fel magat,en nagyon szeretem,a fostalicska regionale-k meg IC-k utan vegre egy megbizhato kozlekedesi eszkoz,nem szokott kesni es meg sztrajkok alatt is jar legtobbszor,tiszta Europa! :D

ha idoben veszel jegyet nagyon olcson jutsz hozza pl Firenze-Milano 19€ es ez mar valami premium class volt, menetido ~1.40perc

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 07:53:59

@svajcineger: @pasztasuta: Kösz.Azért egyszer csak felülnék rá.A francia tgv-árakról azt hallottam, hogy elég drágák...Az olasz 19 ojró az semmiség.

Quercus a favágó 2015.03.01. 08:51:44

@qkuc: @Zoole[uk]: @diggerdriver:

1500 milliárd forintot kellett volna kifizetnünk az oroszoknak azért a mintegy 20 milliárd köbméter fel nem használt gázért, amit a Horn által 1995-ben kötött gázegyezményben bevállaltunk. Vagy is a semmiért kellett volna fizetnünk. Lehet köpködni Orbánt, de megoldotta, hogy nem kell kifizetnünk. Az egyezmény lejárta után(2015) felhasználhatjuk ezt a mennyiséget 2018-ig, és csak a használat arányában kell perkálnunk.
Játszhatják a lengyelek, az EU, az USA a haragszom rádot, amiért Orbán nyalt Putyinnak, de akkor kérdezem: kifizették volna helyettünk?

A nick már létezik válassz másikat 2015.03.01. 08:52:10

Kivándorlási motivációk

"amikor megvolt a rendszerváltás, rájöttem, hogy nem az oroszok voltak a problémák itt, hanem a magyarok. És azt gondoltam, Magyarországon magyarok ellen nincs értelme küzdeni, ezért elmentem. "
hvg.hu/kultura/20141211_Wahorn

Hari Seldon 2 2015.03.01. 09:16:23

@adg [Au, Darwin]:
Nem ez enek az óvónőnek a kérdése volt még az elején. Mit várhattunk? Katolikus iskola óvodai szekciója. Itt a "Kocka" határoz meg mindent. Persze gyorsan lekevertük a témát.
(ezt persze csak beiratkozáskor vettük észre, hogy ahhoz tartozik)
Azt gondoljuk, hogy év végével, úgyis külön csoportba akarjuk őket rakni, és akkor egyúttal átmegyünk abba az óvodába ahol ebédelnek.

Hari Seldon 2 2015.03.01. 09:26:03

@svajcineger:
Nem csak a vonat számít önmagában, hanem a pálya.

És az sem mindegy, hogy egy vonat az adott sínen mennyivel tud menni.

Például lehet a TGV sokkal gyorsabb a speciális pályán, de egy hagyományoson lehet hogy lassabb, mert erősebben terheli meg a síneket, és neki nincs engedélyezve a 200 csak a 180 az adott szakaszon.

Hari Seldon 2 2015.03.01. 09:29:29

@QUERCUS:
"1500 milliárd forintot kellett volna kifizetnünk az oroszoknak azért a mintegy 20 milliárd köbméter fel nem használt gázért, amit a Horn által 1995-ben kötött gázegyezményben bevállaltunk. Vagy is a semmiért kellett volna fizetnünk."

Nem néztem utána, lehet hogy eredetileg így van.
De kérdés attól még: biztos, hogy az a legjobb módosítás? Nem lehetett volna másképp csinálni?

Illetve ki adta ki a közleményt, hogy ez a régi mindenképpen ezzel jár. (és nincs benne más részlet, amit elhallgattak?)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 09:59:29

@Philosoraptor:
Nem így van. Ezekben az országokban olyan sok orosz él mindennapi, akár rokoni kapcsolatban velük hogy közel sincs oroszgyűlölet. Legalábbis én nem tapasztaltam pedig sok baltikumival dolgozok.

Mme.Brioche 2015.03.01. 10:03:43

@geegee: Semmi ilyesmit nem érezni sajna :-)))) egyáltalán nem érzékelni a sebességet, olyan mint egy nagyon puhán, zakatolásmentesen suhanó vonat. Ráadásul városban nem nyomatják 300-zal, ahol látható is lenne, a mezők mellett meg nem érezni, hogy mennyivel megyünk. Viszont egy 300 km-es távot tényleg megtesz 1-1,5 óra alatt, és az nem semmi :-)

De ettől eltekintve a TGV szolgáltatás egy ratyibb lesz, teljesen érthetetlen minőségcsökkenés ment végbe mióta idejöttünk.
Az első pár évben még szó szerint másodpercre pontos volt, órát lehetett igazítani hozzá, ha megnézted, hogy melyik kocsira szól a helyjegyed, aztán megnézted a pályaudvari kiírást, hogy a vágány melyik számozott szakaszára fog beállni az a konkrét kocsi vagy vagon vagy mi, amiben a helyed van, és odaálltál, akkor 11:00-kor ott állt előtted a vonat, D-kocsija mondjuk, te meg felléptél, és leültél. nem kellett beérkezéskor a vonat mellett rohangálni, hogy megtaláld a helyed, tökéletesen meg volt szervezve.

Aztán jött a válság, megszorítások, leépítések, duplájára nőtt az jegyek ára, és azóta nem láttam egyetlenegy pontosan érkező TGV-t sem, 10-15 perceket szokott késni, de kétszer is előfordult velünk, hogy nem tudtunk vele utazni, mert "kimaradt a járat, mivel nem volt ember, aki felkészítse" ezzel az indokkal kaptuk vissza a jegy árát. Egyszer emiatt Magyarországra nem tudtunk elutazni, mert a következővel már lekéstük volna a repülőt, egy ilyen kimaradás meg egy jó kis párizsi mulatozást hiúsított meg. Teljesen megbízhatatlan lett, most már ha megyünk valahova, akkor 2-3 járattal előbbi időpontra veszünk jegyet, és inkább várunk pár órát a helyszínen, mint hogy a TGV-re bízzuk magunkat.

Egy időben annyira megbízhatatlanná vált, hogy komolyabb zavargások törtek ki miatta, mert a sok késés miatt rengetegen lekésték a csatlakozásukat, vagy minden nap elkéstek a munkahelyükről, főleg lent délen, voltak akiket emiatt kirúgtak, voltak akik verekedésbe keveredtek TGV alkalmazottakkal, és ezek miatt kénytelenek voltak kicsit összeszedni magukat, így nagyjából úgy két éve valamennyire rendeződött a helyzet, de meg sem közelíti a 7-10 évvel ezelőtti pontosságot és precízséget.

adg 2015.03.01. 10:17:23

@diggerdriver: ez kulon vicces mondjuk egy alaptomb eseten. Mostanaban betyar nagy alapokat sikerul terveznem, es erdekesen nez ki a rajzon, hogy 15.000x9500x2000. Szerintem a vilagon is csak max egy asogepkezelo van, aki kepes mm-re asni. ;) boven eleg volna a 15x9,5x2, es realisabban is nez ki.

Mondjuk tok mindegy, szokas kerdese. Inkabb csak erdekesseg. Legalabb nem lab meg incs meg yen marhasagok. Szerintem ennek te is orulsz, hogy nem nagyon kell imperialt hasznalnod (ha jol tudom). :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 10:37:12

@Hari Seldon 2:

"De kérdés attól még: biztos, hogy az a legjobb módosítás? Nem lehetett volna másképp csinálni? "

Ez a világ legtipikusabb liberális hozzáállása.
El kell indulni egy irányba de a liberálisoknak nem az a kérdés hogy merre hanem hogy miért kell egyáltalán elindulni.
Egy kérdésre nem tudják a megoldást de aki megoldotta (jól vagy rosszul) annak megkérdőjelezik a döntése helyességét.

SzZoole 2015.03.01. 10:42:11

@QUERCUS: nekem végülis mindegy,hogy ki terdel/pucsit kinek,tőlem akar franciazhatnak is:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 10:50:35

@adg [Au, Darwin]:
Nekem nincs közöm a számokhoz vagy csak kismértékben.
Spray-al kifújnak mindent.
A mélységeket meg azzal a forgó lézerrel, mérőléccel ellenőrizzük.
Amire érdekes módon nagyon kell figyelni az hosszú árkoknál az irány kijelölése.
Azt is kifújják festékkel de érdekes módon nincs általános szabály rá.
Magyarországon csak és kizárólag az árok közepét jelölték.
Itt vagy a közepét vagy a bal vagy a jobb oldalát de van mikor mindkét oldalát kifújják.
Az utolsót kivéve mindig rá kell kérdeznem hogy mit fújtak ki.

Hari Seldon 2 2015.03.01. 11:02:32

@diggerdriver:
Nem ezt mondtam.
Az a kérdés, hogy egyértelműen ki tudjuk jelenteni, a elénk tárt információk alapján, hogy ez a JÓ megoldás. Biztos vagy benne, hogy minden információt ismersz? A maffiát ismerve, én nem.

adg 2015.03.01. 11:03:19

@diggerdriver: ez erdekes. Meg sosem lattam itt, amikor assak. Mire kijutok, ott mar nincs se festek, se semmi, csak a godor, benne a vassal.
Otthon emlekszem, karo es zsinor volt a divat mifelenk.

Ennek ellenere hulyesegnek tartom a milimeterre meghatarozott foldmunkat. Meg a komuves sem tud par centin belul dolgozni, hogy lehetne egy ekkora kotroval? Mar a festek is csak kb 10 centin belul varhato, ko esetben. :) az egyik epitkezesunkon most el volt ajulva a kivitelezo magatol, mert 4 egymas feletti fodem konturja 20 mm-en belul fedte egymast az utolagos felmeres szerint. Ez mondjuk tenyleg eleg jo.

adg 2015.03.01. 11:12:10

@Hari Seldon 2: latod ez tok erdekes. Volt egy kolleganom, kb akkora rajongoja volt az egyhaznak mint te. Ennek ellenere a gyereket a piarista gimnaziumba jaratta, es addig szervezkedett, mig a gyereke eskuvejet elintezte a szent istvan bazilikaba. De soha nem volt egy akarcsak nem banto szava az egyhaz vagy a papok fele, ezek csak ilyen aljas penzharacsolo pedofil stb.

En pl nem jaratnam oda a gyerekemet, ha ennyire ellene vagyok az altaluk hirdetettnek. Ez igy olyan kettos valahogy, de te dolgod...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 11:35:22

@Hari Seldon 2:
Miért kéne neked tudni minden információt?
Benne vagy a döntéshozó körben? Szakembere vagy a témának?
Te tudod a JÓ megoldást?
Ha tudod mit tudsz csinálni?
Jahogy semmit.
Innen kezdve minden kérdés fingfűrészelés.

Tudod volt Magyarországon egy Bős-Nagymaros.
Vízügyi szakemberek estek egymásnak és nem tudtak dönteni hogy legyen vagy ne legyen.
Rábízták a népre hogy döntsön.
Honnan a bánatból tudott volna a nép helyesen dönteni egy teljesen szakmai kérdésben?

Jaa még egy kérdés.
Csak Orbánnál keresed a JÓ választ vagy mindenki másnál is keresnéd?
Költői kérdés volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 11:44:17

@adg [Au, Darwin]:
A karó és a zsinór itt is játszik de nem hagyhatod ott mert hogy szedem az árkot?
Alap esetén minusz semmi de plusz 5centi mgengedett.
Magasság esetén 1centi tűréshatáron belül kell dolgozni.

Hari Seldon 2 2015.03.01. 11:44:30

@diggerdriver:
Ez így nem igaz.
Ilyen alapon Magyarországon mindenképp, de szerintem gyakorlatilag az egész világon ahol az ellenzék követeli a kormánytól, hogy ne csináljon ezt vagy azt, az mind liberális.

Hari Seldon 2 2015.03.01. 11:49:44

@adg [Au, Darwin]:
Erről beszéltem, hogy már beiratkozáskor tudtuk meg, hogy az egyházi iskolához tartozik az óvoda.
Ott be is jelöltük, hogy semmiféle egyházi aktivity-be nem engedjük őket.
Másrészt, akkor (augusztusban) egyszerre kerestünk lakást, költöztünk, és kellett találni egy óvodát. Ezt ajánlották, mert jó (állítólag ide hozzák Luxembourgból is a gyerekeket), és a közel is van. Miután nem voltpontos rálátásunk, és három gyerekkel költözve,nem is volt elég időnk és energiánk utána járni, ezért esett erre a választás.
Mindegy, most év végén valószínű, hogy kivesszük őket a "versenyistállóból".

Hari Seldon 2 2015.03.01. 12:18:42

@diggerdriver:
Másrészt nem csak én nem tudom, de gyakorlatilag senki sem, akinek rálátása kéne lennie. Ezt egy 4-5 tagú kör döntötte el.

Hari Seldon 2 2015.03.01. 14:21:42

@diggerdriver:
Legalábbis a parlamenti bizottságnak. Illetve őket illett volna megfelelően informálni a döntés előtt, és nem csak Lázárnak tudni a dologról, pl...

Na jó, mára befejeztem.
Mme Seldon ügyel, és én meg itthon vagyok ügyeletben, majd este még benézek, de inkább már a másikba (ha lesz időm)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 14:26:23

@Hari Seldon 2:
Aha.
Ebbe a parlamenti bizottságosdi gittegyletek töketlenkedéseibe már kormányok buktak bele.
Na de egyébként meg téged mint ellenzékit miért zavar hogy a kormány a SAJÁT kormánypárti bizottságának milyen információkat ad.
Gondolod hogy szembemennek a kormánnyal?
Háznem.

Quercus a favágó 2015.03.01. 17:32:14

@Hari Seldon 2:

"Illetve ki adta ki a közleményt, hogy ez a régi mindenképpen ezzel jár. (és nincs benne más részlet, amit elhallgattak?)"

Gondolod, ha lenne ilyen, a Nemzet Idiótája, Gyurcsótány már nem ordította volna tele a világot?

Quercus a favágó 2015.03.01. 17:34:37

@Hari Seldon 2:

Mi a baj a katolikus óvodával, iskolával? Nem tanítják meg a gyerekeket narkózni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 17:49:44

@QUERCUS:
Dehülyevagy:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2015.03.01. 19:00:54

@Hari Seldon 2:

A félreértések elkerülése végett: nem a te gyerekeidre, és nem az ő óvodájukra gondoltam, hanem úgy összességében.

pasztasuta 2015.03.01. 22:00:28

@geegee: szerintem is teljesen rendben van ennyi pénzért, csak annyi a trükk, hogy időben le kell foglalni, kb 1 hónappal előtte minimum. Ha holnapra kéne akkor ugyanerre a távra 50€-tól kezdődne a másodosztály. Amúgy minden egyes vonathoz 30 ár tartozik; 6 féle service&5 féle offer közül lehet válogatni az ármátrixban, nyilván az idő múlásával csak a drágák maradnak bent.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása