oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 24. 06:46,  Gazdagok, szépek, gondtalanok nem lettünk 374 komment

2015. február 24. 06:46 Határátkelő

Gazdagok, szépek, gondtalanok nem lettünk

Igyekszem általában pozitívan beharangozni a történeteket, és tulajdonképpen most sincs okom rá, hogy másként tegyek, hiszen kiszámíthatóságra és biztonságra lelt az a házaspár Németországban, akikről a poszt szól. Ugyanakkor Andor története engem mélységesen elszomorított, mert elkeserítő, hogy ilyen döntést kell hoznia két segítőszakmában dolgozó, diplomás embernek, hogy felszínen tudjon maradni.

idosek_otthona.jpg

„Saját történetemben kísérletet teszek arra, hogy mérleget vonjak több mint kétévnyi németországi tartózkodásról. Mint minden hiteles tapasztalat, hasznos lehet azoknak, akik szintén Németországban gondolkoznak – elvégre ott van a három legfontosabb célország között; illetve azoknak is, akik már itt vannak, mert azonosulhatnak egy-egy tapasztalattal. (Engem mindig megkönnyebbüléssel tölt el, ha azt látom, hogy nem egyedül, hanem sorstársakkal együtt szívok…)

Ugyanakkor sem a rajongók, sem a fanyalgók táborát nem erősítem. Nem bántuk meg, hogy eljöttünk, de nem ment veszteségek és gyász nélkül. Ma is szívesebben lennénk otthon, és dolgoznánk a saját szakmánkban, amit szeretünk, de erre nincs lehetőségünk. Reálisan nézve mostanra elvesztettük volna az otthonunkat, és legalább egyikünk közmunkás lenne.

Feleségemmel együtt olyan terület szakemberei vagyunk, ahol a lehetőségek folyamatosan szűkülnek, a források évek óta csökkennek, a bérek emberemlékezet óta nem emelkednek: mindkettőnk hivatása az, hogy segítségre szoruló emberekkel foglalkozunk.

Idősek, szegények, hajléktalanok, szenvedélybetegek: azok az emberek, akikről állam többé-kevésbé nyíltan lemondott, velük együtt tehát azokról is, akiknek az a dolga, hogy őket támogassák.

Két törvény - két munkahely mínusz

Nem lévén olyan szerencsések, mint a külföldön keresett szakmával rendelkezők, a kivándorlás presztízsveszteséget jelentett – még ahhoz az igen viszonylagos presztízshez képest is, ami Magyarországon egy szociális munkást megillet.

Hitvesem a „40 éves szabály” áldozata lett: az idősek otthonából a törvény életbelépése után egyszerre jelentette be nyugdíjba vonulását négy, negyven éve dolgozó nővér, akiknek a bérét még hónapokig a munkaadónak kellett állnia, miközben a munkavégzés alól fel lettek mentve – ezt csak a mentálhigiénés munkatárs leépítésével tudták kigazdálkodni. Felajánlottak egy segédápolói állást, de addigra úgy döntött, ha már ápolnia kell, azt nem itthon fogja tenni.

Egy éven át járt ki Ausztriába, hogy kéthetes váltásokkal otthonukban ápoljon időseket. Igazi cselédmunka olyan bérért, amiből ott nem lehetne megélni, ezért csupa kelet-európai csinálja, akik a pénzt saját hazájukban költik el.

Nekem az egyházügyi törvény tette a torkomra a kést: munkahelyem fenntartója olyan egyházi közösség volt, amelytől az állam megvonta az egyházi státuszt, ezzel együtt azt a kiemelt támogatást is, ami úgy-ahogy fedezte az intézményi működést. Végül ugyan mégsem szűnt meg, de nem vártam meg, hogy ez kiderüljön: feleségemnek elege lett az ingázásból, nekem a létbizonytalanságból, és eldöntöttük, hogy lelépünk.

Feleségem vállalta a nehezebb részt

A német volt az a nyelv, amelyet valamilyen szinten (ő közép-, én alapfokon) mindketten beszéltünk, ezért nem volt kérdés, milyen nyelvterület felé induljunk. Én elmúltam negyven, ő is közelebb járt hozzá, mint a harminchoz, túl voltunk tehát a kalandvágyon, racionális döntést akartunk hozni.

Feleségem vállalta a nehezebb részt: előre ment utat törni. Elvállalt egy segédápolói állást egy bajor falu magánkézben lévő idősotthonában. A munkához szállás is járt, szűk, de összkomfortos tetőtéri szoba, amin egy (szintén magyar) kolléganőjével osztozott.

A tipikus németországi dilemma – nincs bérlakás állás nélkül, nincs munka lakcím nélkül – így szerencsésen megoldódott. Hirtelen kellett indulnia, hogy helyt álljon az ismeretlenben, egy olyan lakótárssal, akivel az első héttől kezdve nem tudtak kijönni.

Rám maradt az otthoni ház kiürítése, bérbe adása, munkahelyemen a szálak elvarrása, a munka mellett elvégzett továbbképzés lezárása. 2012. október 31-én záróvizsgáztam, és szereztem hivatalos végzettséget a szakmához, amiből november 1-jével kiléptem, hogy összepakoljam, ami befért az öreg Toyotába, és elinduljak a hitvesem után.

Reményteljesen azzal szemben, ami előttem volt, és dühösen arra, ami mögöttem. A határ után megálltam, kiszálltam és beintettem az országnak, mint a Szökés című magyar film főhőse. Csak nekem nem kellett előtte átvágnom a szögesdrótot, és nem lőttek rám utána…

Később, mikor hazalátogattunk, mindig összeszorult a gyomrom, valahányszor átléptem a határt visszafelé, és mindig megkönnyebbüléssel töltött el, amikor újra magam mögött hagytam. Egy jó év telt el, mire elmúlt ez a feszültség, és már nem visel meg, ha haza kell mennem.

Diplomával takarítóként kezdtem

Annyi pénzünk volt (részben kölcsön), amiből ki tudtunk venni egy ütött-kopott kis lakást, és ki tudtuk fizetni a kauciót. Az egyetlen helyen, ami szóba jöhetett: azon a településen, ahol a feleségem munkahelye volt, az egyetlen lakóházban, ahol elérhető áron lakásokat adtak bérbe.

Mivel tömegközlekedés lényegében nem volt, ő pedig nem vezet, már a szomszéd falu sem jöhetett volna szóba. Hogy ez szerencse volt-e, vagy a mégiscsak létező Gondviselés műve, nem tudnám megmondani, de hálás voltam, amikor felfújtam a gumimatracot, és leültem megpihenni a tök üres nappali közepére állított kempingszékbe.

Három hét múlva lett munkám. Az idősotthon vezetője hírét vette, hogy ott vagyok, és mivel a nejem munkájával elégedett volt, ismeretlenül felajánlott nekem egy takarítói állást. Tudta, hogy diplomás vagyok, még sajnálkozott is, hogy nem tud jobbat ajánlani.

Nem kellett gondolkodnom, hogy elfogadjam-e; nyolc hónapig pucoltam a WC-ket az öregek után. Ma sem gondolom, hogy megártott. Alapfokú nyelvtudással, csak Magyarországon (de ott sem igazán) használható végzettséggel lehettem alázatos takarító vagy büszke munkanélküli. Úgy vélem, ezt be kell kalkulálnia annak, aki újra akarja kezdeni az életét.

Önbizalom kell a következő lépéshez

Azóta történt egy s más. Feleségem hosszú, munkahelyi stressz okozta betegsége, műtét, hosszas rehabilitáció. Munka- és lakhelyváltás. Egy másik falu, ahol már jár a vonat, és közelebb van Münchenhez. Nyugodtabb, békésebb állás neki, hajtósabb, de jobban fizető nekem.

Semmi szédületes karrier: másfél éve csomagokat kézbesítek, egy multicég hierarchiájának a legalján állok, de már nem turkálok a szarban. Még mindig nem hibátlanul, de folyamatosan kommunikálok németül, és gyűjtögetem az önbizalmat ahhoz, hogy javuló nyelvtudásom birtokában meg merjek pályázni egy olyan munkát, amelyhez értek is. Bízom benne, hogy nem lesz nagy a tolongás a drogfüggők körül…

Az emberi kapcsolatokat el kellett gyászolni. Hazalátogatáskor csak a legszűkebb körre jut idő; ami a többieket illeti, a kapcsolatokból annyi maradt, amennyire a közösségi oldalak lehetőséget nyújtanak.

A bajorok legtöbbje udvarias, némelyike kifejezetten kedves, de tartják a távolságot – két év után világos, hogy a helyiek közül nem lesznek egyhamar barátaink. A faluban, ahol élünk, a lakástulajdonos családján kívül nem ismerünk senkit.

Itteni magyarokkal néha összejárunk, mostanra kialakult, hogy kikkel, illetve hogy kikkel ne. Eleinte, ha meghívtunk magunkhoz itteni barátokat születésnapot, vagy Szilvesztert ünnepelni, komoly logisztikai feladvány volt számon tartani, hogy azok közül, akikkel jóban vagyunk, kik nem állnak szóba egymással, hogy véletlenül se hívjuk őket azonos időpontra… Hiába, magyarok vagyunk, és ez amolyan alapvonás, amin nem tudunk változtatni.

Két év mérlege

Anyagilag másfél-két év kellett ahhoz, amit nulla szintnek hívok: visszafizettük az újrakezdéshez kapott rokoni kölcsönt, tönkrement autónk helyett vettünk másikat, használt bútorokkal berendeztünk egy cseppet sem divatos, inkább a 80-as évek hangulatát árasztó, de meghitt és kényelmes lakást.

Határidőre fizetjük a lakbért, a rezsit és az otthoni ház részleteit – azét a házét, amit mindenáron meg akartunk menteni az elárverezéstől, de ami mára púp lett a hátunkon. Eladni nem tudjuk, lakni, most már így látom, aligha fogunk benne többé.

Nincs sárgacsekk-stressz, takarékosan, de nem szűkösen élünk, és nem fogy el a pénzünk hó végére. Van tartalékunk váratlan kiadásokra, és arra, hogy szükség esetén átvészeljünk néhány hónapot bevétel nélkül. A magyarországi látogatások mellett belefér 1-1 hét nyaralás. A luxus nem, de nem is hiányzik.

A folyamatos szorongás elmúlt, biztonságban érezzük magunkat: minden centért megdolgozunk, és ez elég ahhoz, hogy ne nélkülözzünk. A hatalom nem hoz a fejünk felett havonta új, minket hátrányosan érintő törvényeket, és nem türemkedik be a magánéletünkbe.

Gazdagok, szépek, gondtalanok nem lettünk. De ha ezt a mostani állapotot 2012 őszén egy írásos ajánlat formájában elém teszik, aláírtam volna.”

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Németország idősápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr967209923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2015.02.24. 21:29:15

@Zoole[uk]: :-)

Hát ilyen szemszögböl még nem néztem a dolgot. :-)

SzZoole 2015.02.24. 21:31:17

@Shanarey(England) ISTP: Naja,az angol tudosok a legjobbak a vilagon:)))

Rebarbaraa 2015.02.24. 21:32:55

@Zoole[uk]: Nem titok de ugy gondolom nem osztom meg egy nyilvanos blogon.
Azt meg nem irhattam h " igazad van" mert nem ez volt a velemenyem :) A konfrontalodastol sem felek mert csak akkor nyilvanitok velemenyt ha azt meg is tudom vedeni.
Joejt. Holnap indulok haza, pihennem kell. Edesanyam elhunyt egy hete es a csaladdal voltam Mo.-n.

Quercus a favágó 2015.02.24. 21:34:40

@Shanarey(England) ISTP:

Ha esetleg nem tűnt még föl neked, meg az elvbarátaidnak, nem vagyok Fideszes. Rendkívül türelmes viszont vagyok. Mint jó anya a hülye gyerekéhez.

Tehát még egyszer:

Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal.

Na akkor, mondjátok szépen egyszerre utánam:

Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal.

Ügyesek vagytok. Kaptok cukrot.

33621 2015.02.24. 21:35:36

@Dragonlady (Bp, Hun): Debrecenben ma 15 fok volt és napsütés! A kelet jobban teljesít!

Shanarey 2015.02.24. 21:36:49

@QUERCUS:

Nem tudom miről beszélsz.

nyuszigonosz 2015.02.24. 21:40:18

@Zoole[uk]: Igaz. Mondják, hogy még a jó pap is holtig tanul. Hát még én, rámférne. :-)

FutureFry 2015.02.24. 21:42:28

@diggerdriver: Ha a platósat elásod akkor szinten ráhajthatsz. De lehet egy domb is megteszi.

Shanarey 2015.02.24. 21:42:42

@diggerdriver:

Keresni kell egy warehouse-t, ahová beengedik, azoknál van kamionhoz csatlakozás és van normál ki és bejárat a targoncáknak.
Persze sok esély nincs rá, ez csak egy ötlet.

2015.02.24. 21:47:52

@QUERCUS: Orbán Viktor (bármelyik másik is ide írható) csak egy tünet, egy okozat. Nem pedig ok. Hatalmas nagy különbség.

Szerinted meg az elvbarátod szerint (Max) nincsen semmi probléma Mo.-n, és mindenki eltúlozza. Hiszen mi még nem vagyunk harmadik világ, de nem sokára el fogunk jutni oda is, ha így megy minden tovább. Mások pedig nem így látják. Nem is értem, hogy miért akarlak bármiről is meggyőzni. Te eldöntötted, hogy miben hiszel és miben nem. Innentől kezdve meg mindegy, hogy kit mit ír.

Quercus a favágó 2015.02.24. 21:48:07

@Shanarey(England) ISTP:

Arról beszélek öcsi, hogy ha ezen a blogon valaki nem azt adja elő, hogy beleszarik Magyarország közepébe, aztán a négy sarkánál összefogja, és a vándorbotjára köti a batyut, az szerintetek már kormánypárti, vagyis Fideszes, és Orbán rajongó.

Na ezért mond utánam szépen:

Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal.

SzZoole 2015.02.24. 21:48:32

UK-ban elok,9-kor lesz egy musor a Chanel 4-en,Romanians are coming.
Erdekesnek tunik.

blackhairlady 2015.02.24. 21:48:50

@Taxomükke: Igen, mi is belefutottunk egyszer, utana lettunk csak okosabbak:)

morsels (törölt) 2015.02.24. 21:52:33

@Herr Géza:
Ja, csak asson egy 1 meter mely godrot a platosnak, aztan mar ra is lehet allni :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.24. 21:58:25

Basszátok meg ez nem Magyarország hogy Wimbledonból elcsattogok Essexbe a lánctalpassal a gyorsforgalmin.
Csak tanácsot kértek tőlem.
Gondoltam itt értelmes emberek vannak de felül kell vizsgálnom ezt az álláspontomat...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2015.02.24. 21:58:47

@Cascabel: Nocsak, megis repulovel mesz? Azt mondtad, elcserelted az autot es azzal emsz le Mexicoba.
Nincs Starbucks sem?
Minek neked csomagszallito kocsi? Nem kellett feladnod a borondodet Kanadaban es csak a tranziton varni?
Rohadt modon lehult az ido. A mult szombaton meg napoztam, most meg vissza a nagykabat. A vicc, hogy az este jott az e-mail az iskolai korzettol, hogy lehet, hogy fagy szunet lesz. ) fok korul:D
Jo utat!

Quercus a favágó 2015.02.24. 22:00:18

@Philosoraptor:

Kicsihuszár, akkor most elmondok neked valamit, de ígérd meg nem terjeszted.
Én szerintem is igen szarul mennek a dolgok itthon. Én is elhúznék, ha tehetném. Nem tehetem. A gyerekeimet viszont arra biztatom, hogy menjenek. De azt is tudom, hogy teljesen mindegy ki fogja kormányozni ezt az országot, jobb nem lesz. Hacsak nem választanak meg téged miniszterelnöknek. Mert akkor felvirrad a mi napunk!

Elégedett vagyok a mai teljesítményemmel.
Na jóccakát!

Shanarey 2015.02.24. 22:00:49

@QUERCUS:

Van az úgy, hogy te is hülyeségeket beszélsz, sebaj.
Lehetne ezt úgy is magyarázni, hogy a te véleményed alapja mi is valójában. netán az hogy te miért is véded Magyarországot annyira, de a véleményem ez ügyben már szín tiszta személyeskedés lenne, a személyeskedést, meghagyom neked.
Amúgy, én egy másik beszólásod okán írtam amit írtam, amely poszt egy kommentjében oly érdekesen jellemezted az ide írókat.

33621 2015.02.24. 22:02:58

@Zoole[uk]: Akinek rövid a farka nagy az autója? ::::----)))))

2015.02.24. 22:03:40

@QUERCUS: "Hacsak nem választanak meg téged miniszterelnöknek. Mert akkor felvirrad a mi napunk!"

Ne haragudj, de nekem nincsen meg hozzá a -hhmmmm- megfelelő képességeim hozzá. Valamint nem lenne tudásom vezetni ennyi birkát, mint amennyi van ebben az országban. Kétségkívül jól fizet, csak állandóan csuklik az ember. :D

2015.02.24. 22:04:15

@33621: És akinek kicsi autója van, annak....? :D

SzZoole 2015.02.24. 22:04:55

@33621: Nem tudom,eddig Meg nem panaszkodtak:)))

Herr Géza 2015.02.24. 22:06:59

@Dragonlady (Bp, Hun): Nálunk is megvolt (mármint Érden...), akár azt is mondhatnám, hogy akkor döntöttem el, hogy nekem ennyi volt Magyarországból...:D De nem, azt már sokkal hamarabb kimondtam....

blackhairlady 2015.02.24. 22:08:46

@mojyo: Gondolod, hogy a pilotak repulnenek ilyen fura hangu gepeken? En ugy gondolom, hogy ha az utasoket esetleg igen, de a sajat eletuket semmikeppen nem kockaztatnak. Tul naiv vagyok?:)
Tavaly nyaran 2 orat varakoztunk a frankfurti repteren visszafele Houstonba, mire bejelentettek, hogy muszaki hiba miatt torlik a jaratot. Szinte mindenki fel volt haborodva, en meg arra gondoltam, hogy inkabb kessek 1 napot mint soha ne erkezzek meg. Persze ertheto ha valaki emrges, mert masnap dolgozni kell emnni vagy egyeb igen fontos teendoje van, de a biztonsag kell hogy legyen az elsodleges.

2015.02.24. 22:17:24

@blackhair-lady: Nem azt gondolom, hogy a pilotak repulnenek fura hangu gepeken, hanem azt, hogy a fonokeik nyomjak oket, hogy tartsak az idot, mert iszonyu penzbe kerul minden extra perc.
Vagyis ugy erzem, hogy a nyomott arak es a kielezett versenyhelyzet sulyos kockazatot jelent az utasok biztonsagara, de nem ertek hozza, es bizom benne, hogy mindenkinek ez az elso. :)

Herr Géza 2015.02.24. 22:19:17

@diggerdriver: @morsels: @FutureFry: dehülyéééék vagytok, most törölgethetem a képernyőt..... :)))))))))))))))))))))))))))€

Diggi, innen a művelt nyugatról hogy a francban tudnám már, hogy Wimbledon nem Essexben van ? :)))))))))))

blackhairlady 2015.02.24. 22:19:30

@Dragonlady (Bp, Hun): Na most pontosan leirtad azt amit mar en is egy ideje szeretnek, cska mindig elfelejtem mire ideerek:))) (Atkozott alzheimer:D)
Nekem az az eletfilozofiam, hogy nem kell mindenaron megerteni a masikat, nem kell szeretni vagy nem szeretni amit/ahogy gondol/csinal, egyszeruen csak fogadjuk el olyannak amilyen. Persze nem bunugyi kategoriara gondolok, hanem teljesen hetkoznapi dolgokra.

blackhairlady 2015.02.24. 22:21:01

@mojyo: Remeljuk! Bar igazad van, lehet, hogy fonoki nyomasra meg a kritikus helyzeztet is bevallajak. Jobb is, hogy nem tudjuk.

Quercus a favágó 2015.02.24. 22:23:25

@diggerdriver:

Szedjék szét a Hiluxot. Úgy föl tudják rakni. Itthon meg majd összerakják.
Nincs mit.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.24. 22:30:19

@Herr Géza: miert, ki lakik wimbledonban?
egy teniszpalyan??

nyuszigonosz 2015.02.24. 22:33:51

@~~Babette~~: Wimbledonban a markológép lakik.
Ez Digger mostani munkahelye.

blackhairlady 2015.02.24. 22:36:55

@~~Babette~~: Jo. Vagy megse inkabb:) Egy pici idore esetleg;D

33621 2015.02.24. 22:40:05

@Zoole[uk]: Az indexen már tegnap megnéztem!

puhacica 2015.02.24. 22:41:32

@Mr Long (UK): penteken jottunk, nem koltoztettuk ki az egesz haztartast, de tetemes batyut sikerult osszeramolni. mi a kerdes?

blackhairlady 2015.02.24. 22:43:59

@QUERCUS: Tudod mi jutott eszembe rolad? Olyan vagy mint az anyukak (en is:D). Pontosan tudod a gyerekeid (orszagod, hazad) gyengesegeit, negativumait, be is szolsz nekik, idonkent kemenyen, de amikor mas szol rosszat roluk, szidja oket, akkor azt nagyon rossz neven veszed, es nem erted, hogy veszik a batorsagot hozza.
Annyi rosszat irtal mar te is Magyarorszagrol, a politikusokrol, de ha valaki aki mar kulfoldon el, probal ilyet tenni, azonnal a vedelmedbe veszed.

SzZoole 2015.02.24. 22:48:07

@puhacica: Mar itt vagytok kint?
Mikor futunk ossze egy kavera ?:)))

33621 2015.02.24. 22:50:21

@Zoole[uk]: Amit ide írtál ajánlóba.

UK-ban elok,9-kor lesz egy musor a Chanel 4-en,Romanians are coming.
Erdekesnek tunik.

dr kíváncsivagyok 2015.02.24. 22:58:22

@diggerdriver: A kamiont be kell ásni egy méter mélyen a foldbe..., aztan siman ráhajtani.

kék madár 2015.02.24. 22:58:22

" Ugyanakkor Andor története engem mélységesen elszomorított"
nekem meg tok happy end volt, ahhoz kepest ami otthon vart rajuk. A legtobb hataratkelo tortenete ennel viszontagsagosabb

na4 2015.02.24. 22:58:39

Egyszerü: szar szakma, szar élet, jó szakma, jó élet.

bxf 2015.02.24. 22:59:57

@33621: Most neztem meg. A youtube-on (az elso reszt).

SzZoole 2015.02.24. 23:00:07

@33621: Bele neztem,volt erdekes resze,de a drogos koldusok eleg lehangoloak voltak....

puhacica 2015.02.24. 23:03:29

@Zoole[uk]: igen, itt vagyunk, meglepeteeeees!!! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.24. 23:16:23

@~~Babette~~: Hehh, nem semmi...nem mondtad nekik, hogy hélóó, ez már nem az az éra...?

Quercus a favágó 2015.02.24. 23:17:37

@blackhair-lady:

Sok igazság van abban Kedves, amit írsz. De engem az zavar igazán, amikor összemossák Magyarországot, a magyar embereket az ország politikusaival. Én rühellem az USA mindenkori kormányát, de nem keverem őket össze az amerikai néppel. Mert az amerikai népet tisztelem. A magyar politikus gazember. Kivétel nélkül mind. De egy kalap alá venni velük a választókat......Na azt nem szeretem. Birka a magyar, mert megválasztotta Orbánt? Lehet. De a választó bárhol a világon akkor birka, amikor az neki jólesik. A választó bármikor tévedhet. Mert neki ehhez joga van.
Sokszor sarkosan fogalmazok, mert én ilyen vagyok. Még az az ember nem született meg, akitől én megijednék. Viszont ha valamiről véleményt mondok, annak van alapja, háttere. Én ugyan is nem a mesekönyvekből tájékozódom, mint ahogy azt itt egy páran hangoztatják. Vagy ha igen, akkor az én mesekönyveim:
Kúria ítéletek, állásfoglalások, Ítélőtábla vélemények, MNB, MTA tanulmányok, neves magyar közgazdászok(Pogátsa, Madár, Mellár, Róna, stb) írásai, euronews, napi.hu, Portfólió, és még sorolhatnám. Én ezekből tájékozódom. Az itt olvasottakból próbálom meg összerakni Magyarország, és a világ viszonyát.
Persze lehet, hogy jó téglákból néha rossz házat építek. De legalább megpróbálom.

SzZoole 2015.02.24. 23:19:49

@puhacica: es mivel akarsz meglepni?:)))

2015.02.24. 23:49:09

@QUERCUS: Ez mind teljesen ertheto, de a Magyarorszagot kritizalo elvandoroltak vagy elvagyok kisebb reszben a politikat, es nagyobb reszben a tarsadalom mentalitasat, attitudoket, egyeb, politikatol csak kozvetve fuggo dolgokat szoktak emlegetni kritikajuk legfobb indokakent.

En peldaul leszarom a politikat, ez minden orszagra vonatkozik, azt viszont nem szerettem Magyarorszagban, hogy mindenki, a politikusokon kivul is meg volt rola gyozodve, hogy neki volt igaza, es mindent indulatbol, erzelembol, es a sertett egojabol akart megoldani. Szerintem ez kihat az elet fobb teruleteire, neheziti a vallalkozast, tanulast, letezest. Ez a fo kritikam Magyarorszaggal szemben, ami a tapasztalataimon alapul. Ezert, hogy en ezt tapasztaltam, igazan nem kene senkinek magara vennie, vagy megsertodnie (ja de, pont ezt irtam, hogy ez a bajom, hogy mindenki megsertodik :D) es amugy ez nem jelenti azt, hogy nem orulok annak, hogy oda szulettem, es sok dolgot meg kifejezetten szerettem, peldaul a humort, meg egy csomo jo helyet Budapesten. Mas meg massal van igy.

"Az itt olvasottakból próbálom meg összerakni Magyarország, és a világ viszonyát. " Ezzel is minden rendben van, de a legtobb ember nem ezt csinalja, hanem tapasztalatait reszesiti elonyben, akkor is, ha kismillio dolgot olvas meg melle, akkor is tapasztalasai formaljak vilagkepuket. Ezekkel pedig nehez vitatkozni, mert mindenki mast tapasztal, ezert igazan nem erdemes minden ellenvelemenyre anyatigriskent ugrani :) Szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 00:40:01

velvet.hu/budapestma/2015/02/22/talalja_ki_londoni_vagy_budapesti_megallo_neve_ez/

Nekem 9 jó a 12ből, úgy hogy sose jártam Londonban és a tömegközlekedését se ismerem. :-)

morsels (törölt) 2015.02.25. 00:58:04

@geegee:
En speciel sem Budapestet, sem Londont nem ismerem es nekem is 9/12 lett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.25. 01:11:55

@rumitom: Van meg rosszabb: Debrecenbe erkezni

blackhairlady 2015.02.25. 01:22:19

@Dragonlady (Bp, Hun): En otthon nem is tudom hany kukat vettem, mert mindig elloptak. Aztan egyszer apukam megunta, osszeszedte a garazsban talalhato osszes maradek festeket, es kipingalta a szemetest, plussz a monogramot is rafestette, tiszta moder art lett. na azota nem loptak el:D

blackhairlady 2015.02.25. 02:08:21

@QUERCUS: Pedig sokszor ugy fogalmazol, hogy utalod Amerikat:) De egyszer elmagyaraztad itt valakinek, hogy a kormanyra gondolsz, azota ertem, hogy nem az emberekkel van bajod. Bar azzal is lehetne vegul is, hisz nem szerethetunk mindenkit:)))
Nehez ez az internetes kommunikacio. Nem latjuk, halljuk a masikat, ezert sokszor felre ertelmezzuk a mondanivalojat.
Azon pedig ne csodalkozz, hogy aki haraggal ment el, az kemenyen fogalmaz. Meg sokaig igy is fog, mert a tuske ott maradt. Majd idovel aztan lenyugszik, lattunk itt mar ilyet.
En nem szoktam rosszat mondani, mert nekem jo eletem volt, de latom a testveremen, hogy mennyire nehez boldogulni, es o otthon elve sem eppen dicsoro szavakkal illeti a kedves vezetoinket es a dontesi helyzetben levoket.

Világpolgár2012 2015.02.25. 02:21:43

@geegee: @morsels:
12/12, úgy látszik elég Londont ismerni, mert a pestiekről fogalmam sincs :)

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 02:43:25

@Golf2: " Mi az a 2 év, mit tudsz te Angliáról,majd 30 év múlva nyilatkozz a Hazacseréről!"

akkor most már két adattal jössz, az egyik a minimum távolság (km-ben) ahonnan már kiiratkozik az ember a magyarságból, a másik a külföldön töltött idő (évben) amiután az ember már nyilatkozhat hazacseréről

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 03:05:58

@blackhair-lady: nem hiszem, hogy mennek bárhova egy köhögős repellővel. én már töltöttem egy napot a lounge-ban, mert a fapados gépen valami nem volt frankó. először ültünk egy órát, aztán leszállítottak mindenkit, aztán pár óra múlva vissza, aztán megint le, mert mégse lett jó a nemtommi, aztán már nem tudom mi volt, mert a loungban vedeltünk, aztán megkértem a nejem, hogy jöjjön értem és nem mentem Melbourne-be inkább, hanem haza :) Reggel négyre mentem a reptérre, délután négykor szedett fel a nej, ötre itthon is voltam... a járat meg sose indult el, és mivel fapados, nem volt honnan előhúzni egy másik madarat.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 03:08:02

@dr kíváncsivagyok: angolországban nincs feltalálva a rámpa?

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 03:13:19

@blackhair-lady: azért azt is vedd figyelembe, hogy mi éltünk ott (benne) huszonharminc-negyven évet, a jóember viszont nem élt máshol ennyi évet, sőt.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.25. 03:13:23

off
na tessek errol beszeltunk .. itt Montrealban is az antiszemitizmus
www.cbc.ca/news/canada/montreal/swastikas-spray-painted-on-cars-lead-to-hate-crime-probe-in-montreal-1.2968929

bocs nem tudom megallni...lehet hogy nem jol latom ? ezeknek a gonosz antiszemitaknak , akik a zart garazsban a zsido hazban grafitiztak a kocsikat , még arra is kiterjedt a figyelmuk ,hogy nem akarmilyen festekes sprayt hasznaltak ... felhajtottak vizzel lemoshatot (video).... no comment ..:-))

tvanouvelles.ca/lcn/infos/faitsdivers/archives/2015/02/20150224-104052.html

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 05:31:40

@montroyal ( CAN qc): ühüm, a szélvédőbe baszott csákány is vízzel lemosható... ha mindenfelé ezt látod, nem lehet, hogy a te szemeddel van a baj?

bár biztos a mystery tunnelt is a zsidók ásták torontóban, hogy az antiszemitákra foghassák

marczy 2015.02.25. 06:04:33

Bajorország jó hely!
Nekem annyiból szerencsém van, hogy értek egy olyan dologhoz, amit Mo-on csak kevesen tudnak, de a bajor kultúra része. Így némi előnnyel indulok...

És kint nagyon finom bajor hölgyikékhez volt szerencsém...

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.25. 06:04:33

Vigyetek eeeel, engem is! Salalalalaaaaa. De tényleg.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 06:04:33

@Philosoraptor:

Ilyet sosem mondtam. Mo-on sok probléma van.

Ellenben: ezeket a problémákat a helyükön kell kezelni.

S a legfontosabb: egy új ballib kormányzat ezeket a problémákat nem oldaná meg, sőt újabbakat tenne hozzájuk.

2015.02.25. 06:15:41

@maxval bircaman szerkesztő: "Ellenben: ezeket a problémákat a helyükön kell kezelni."

Épp ez a probléma forrása. Hogy nem kezelik.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 06:34:39

@geegee: marnem emlekszem, mire hivatkoztak, de elfogadhatonak tunt.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 07:01:47

@~~Babette~~: na jó, de ez a 30 év változik a távolsággal, pl. ha messzebbre mész, akkor kevesebb év is elég?

ez a bizonytalanság....

pasztasuta 2015.02.25. 08:14:11

@blackhair-lady: máris jobban tetszik az 5cm-esre lenyírt gyep, igaz? ;)

A cikkben szereplő 'land of fire' létezéséről a '90-es évek óta tudnak, azóta is alig történt valami, hogy megtisztítsák azt a területet.. :(

vénkujon 2015.02.25. 08:19:45

@maxval bircaman szerkesztő: más blogokban zavarogj...ezek itt túl okosak. hidd el.

LaMettrie 2015.02.25. 08:19:46

@~~Babette~~: Én egy hónapja igényeltem az ügyfél kapun ezt a TEL-kódot, de csak nem jött. Tegnap felhívtam őket, azt mondták, még nincs kiadva senkinek a feladat, de megígérték, hogy utánanéznek, és visszahívnak. Azóta is hívnak. Az volt a javaslatuk, hogy menjek be egy Nav-irodába. Egy kódért? A 21. században személyesen?

cukkmukk 2015.02.25. 10:16:37

Tanulságos történet, köszönjük!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 13:08:31

@Kvikveg: ezek a citibankosok még mindig ott vannak?? tavaly január óta? mondjuk még jó, hogy valamiért angolul reagáltam épp, és akkor azonnal békénhagytak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 13:10:38

@33621: ma itt is süt a nap. csak hogy ne mondja senki, én mindig csak nyifogok.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.02.25. 13:22:34

@diggerdriver:
Ha meg nem oldodott meg a problema, kell keresni egy helyet ami kb azonos magassagu a kamion platojaval. Ra kell tolatni vagy melle allni es onnan felhajtani. Sok ilyen hely van. Jellemzoen vege kinel, slaloms sikon. Persze, fizetnek kell erte. Ez Anglia:)
Sok sikert!

Simon Hasonmasa (TW) 2015.02.25. 13:23:19

....cegeknel, allomasokon...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 13:25:27

@pappito: az évek számát szorozd össze a távolsággal (ezresekben számolva, légvonalban).
1.5 x 8.8 + 7 x 7.7 + 2 x 7.6 = 82.9
ebből nagyvonalúan kihagytam a nyaralást.
mivel szerintem több mint 4 és fél éve vagytok kint, engem már biztosan lenyomtál :-)

blackhairlady 2015.02.25. 13:38:00

@pasztasuta: Igen, de a fene sem tudja mi van a gyep alatt:(
Persze, mondom, csak hulyeskedtem, de van az a pont amikor mar a tulzott pedanteria idegesito. Persze meg mindeig ez inkabb mint amit te linkeltel be.

Kulonben az jutott eszembe amikor a cikket olvastam, hogy en szepen elraboltattam volna a maffia csaladtagjait, szepen, egyenkent, megitattam volna veluk egy csomo vizet, mondvan, hogy a kozeli folyobol valo (pedig nem is), majd termeszetesen szabadon engednem oket, es kuldenk egy aranyos levelet, hogy orulok, hogy vendegul lathattam kedves csaladtagjait, remelem izlett a viz nekik, es amugy a vasarnapi ebed hozzavaloi is innen a szemet temeto tetejen teremtek. Valyon elgondolkodnanak-e mit tettek?

pasztasuta 2015.02.25. 14:14:16

@blackhair-lady: nem tudom jo otlet-e, mert ha sikerulne is kivitelezned, masnap valszeg mar nem ebrednel fel, meg a csaladod sem. :(

Az a fo maffiozo koma aki ezt az egeszet leleplezte anno, most halt meg par napja; februar kozepen teto javitas kozben leesett es eltorott egy bordaja, ezert bevittek a korhazba, ott kezdett egesz rendbejonni, aztan egyszer csak se szo se beszed megallt a szive. Most persze majd kivizsgaljak hogysmint tortent, es majd biztos kimutatjak, hogy teljesen termeszetes modon hunyt el, csak azert megis erdekes...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.25. 15:06:45

@pappito: a tunelt senki nem tudja egyelore ki es miert csinalta valszeg semmi koze terroristakhoz .. ha csak nem az hogy a kozelbe levo tenisz palyahoz akartak alaasni es felrobbantaniu a teniszversenyt .. valami ilyent magyaraztak a terrorista ellenes szakertok ... a tunel egyelore a semmibe megy ..

egyebkent a rongalasnak s valszeg semmi koze az antiszemitizmushoz .. legrosszabb esetben 14-16 eves bedrogozott gyerekek csinaltak .. persze be kellett jutniuk a zart garazsba ... volt kulcsuk meg senki sem volt otthon a tobb lakasos hazban .. egyebkent csak feldobtam a temet hogy valaki raugorjon nincs osszeeskuves elmeletem szarom le ...
mutattak a TVben egy kongresszust a zsidok maguk alakitanak ki egyenruhas gulyoallo mellenyes alakulatot sajat vedelmukben .. valszeg erre kell par millios allami tamogatas .. mindenesetre ugyanezt nem javasolnam a muszlinoknak ... :-))))

montroyal ( CAN qc) 2015.02.25. 15:42:55

@pappito: milyen igaza van a nejemnek ( utaja az arabokat terroristakat ) az elso kerdese az volt honna tudtok a tunelrol ... a a sajto vilagga kialltotta Canadaban veszelyes terroristak tevekenykednek .. rohelyes ... talan drogot akartak elrejteni ... valyon miert nem vartak meg mig valaki odamegy es kapjak el ... az kevesbe erdekes hir nem is fontos a fontos hogy remegjen mindenki itt a bizonyitek ...

blackhairlady 2015.02.25. 15:57:28

@pasztasuta: Eppen tegnap neztem ujra a Keresztapat:(
Ok, akkor csak egy nevtelen levelet kuldenek, hogy az ebed hozzavalok nem vilagitottak-e:)

2015.02.25. 17:07:30

@montroyal ( CAN qc): "mutattak a TVben egy kongresszust a zsidok maguk alakitanak ki egyenruhas gulyoallo mellenyes alakulatot sajat vedelmukben"

Valoszinuleg, mert Europaban a zsinagogakat es a zsido boltokat/iskolakat egetik le, gepfegyverezik a radikalis muszlimok es nem forditva. Persze ez mindegy, a lenyeg, hogy jot zsidozhass burkoltan. Ismet.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.25. 17:48:08

@charlieharper: igen ez a kongresszus azert volt .. semmi problemam ,nem vagyok valami mellett vagy ellene... ami mellett vagyok az az emberi elet erteke ... az artatlanok vedelme ... egyebkent nagyon jol dolgozik a valasztasra a felelem keltes Canadaban es a hos kormany meg lesz valasztva megint ..es irany a milliok ,milliardok feltetel nelkul szoval valasztasi kampanyszaga van ...
Charli ,azert gondosan vizfestekkel megrongalni az autokat ... legalabb ne mutatnak ,hogy milyen egyszeruen le lehet mosni ... tudom a szelvedok ... fizet a biztosito .. en is zsido hazba lakok a garage zart , tobb camera van ... ja azt nem erdemes megmutatni ..

2015.02.25. 19:11:39

@blackhair-lady:
Kocsival 6 napig tartott volna az ut. Azert repultem USA atszallassal, mert csak igy kaptam one way jegyet. Amugy sokan nem tudjak, hogy az USA-ba repulesnel a legtobb kanadai repuloteren az USA kormanytistviseloi (immigration es custom) ellenorzik az utasokat es az USA-ba erkezeskor mar nincs semmi vizsgalat, belfoldi terminalokra erkeznek a kanadai gepek. Ezert kellett felvennem a csomagjaimat es ezert kellett a cart. Az volt a problemam, hogy a C terminalra erkeztem es ott is maradtam, a mexikoi gep pedig a B terminalrol indult. Ezt nem tudtam. Ott mar voltak gyorsettermek, kavezok, uzletek, stb. Mindegy, tuleltem:)
Most itt vagyok Huatulcotol (Oaxaca) nem messzire, egy kis faluban, ahol a kanadai magyar haverjaimnak van kis szallodaja a tengerparton:)
Elvezem az edes semmittevest: kave, cigarette, internet:) Ja, +32C van, nekem kicsit huvos:) De azert jobb, mint a mai hideg Calgaryban (-7C) vagy Fort Macmurryben (-27C) :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 19:58:50

@pappito: raadasul nem tudjuk, egy ev hany kilometer

2015.02.26. 01:07:01

@maxval bircaman szerkesztő: Mit is? Ugyanazt leírod minden egyes alkalommal.

Kvikveg 2015.02.26. 07:06:42

@Dragonlady (Bp, Hun): Remelem nem mondtam hulyeseget es tenyleg Citibank, de ahogy megy a ember bekesen a kijelzo fele, a haladasi iranyhoz kepest jobbra a pult evek ota ott van, es evek ota a francba kivanom oket.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.27. 02:36:25

@Taxomükke: Legközelebbre, ha lesz ilyen: A lenti nagy parkoloban kell megällni, és nem a föntiben. ;-) Én is kicsusztam az 5percböl (600Ft-os volt a pisi. :-))) ), és VISA-val fizettem az automatänäl.
@rumitom: Most olvasok csak visszafelé, az elözöeket (Mo szidäs) nem olvastam. Mi a baj Lisztferiheggyel? Velem mindenki tök kedves szokott lenni. Volt 1db szäjkaratém a check innél, mert nem értettem, hogy miért kell az utlevél ahhoz, hogy föladjuk a csomagot. Mert online mär becsekkoltunk, és Zürichben csak a Boarding Cardot kérték el. Azon is ugyanugy rajta van a nevem, mert a nö azt mondta, hogy a nevem miatt kell neki.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása