oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 25. 06:49,  Milyen a te országod? 278 komment

2015. január 25. 06:49 Határátkelő

Milyen a te országod?

Ez az a kérdés, ami előbb-utóbb jó eséllyel felmerül, ha az ember külföldön él, pláne, ha lakóhelye jó messze van, például Ázsiában. Egy ilyen beszélgetésről szól a mai blogajánló egyik posztja, emellett pedig megnézzük, hogyan követi nyomon a gyermekvédelem Svédországban a kicsik fejlődését, és kiderül az is, milyen egy áramszünet Isztambulban.

budapest_2.jpg

Kezdjük akkor jó messze, egészen pontosan Thaiföldön, ahol egy egész érdekes beszélgetést örökített meg a Végtelen… talán blog, amiből kiderül, milyennek is látszik Magyarország a messzeségből – akár még annak a magyarnak is, aki mesél róla.

„Mesélek még az országomról, arról hogy csak egy repterünk van de négyféle évszakunk, és aztán csak azt veszem észre, hogy már régen nem arról a tündérországról beszélek, amilyennek először látta a képeken, hanem a politikáról, és a korrupcióról, a hajléktalanságról, munkanélküliségről, a rasszizmus terjedéséről.

-De azért fejlett ország a tiéd, nem? – kérdezi kétkedve.

- Ja! Igen! – vágom rá hirtelen és megfordul velem a világ! Hiszen nem Európából vagy a fejlett világból nézünk most rá kicsinyke országomra. Hiszen innen nézve Európa és még Magyarország is maga a Paradicsom! Én mondom, hogy nincs elég demokrácia, mikor itt katonai diktatúra van? Én mondom, hogy szegénység van, mikor Fülöp szigeteken milliónyi gyerek hajléktalan? Én mondom, hogy kosz van, mikor Kanada ide exportálja az egész országnyi szemetét, mikor Indonézia szigetvilágában az állatokat az európai és amerikai műanyagszemét gyilkolja? Mikor a „fejlett” világ kapitalista óriáscégei kiirtják itt az erdőket és nyomorba döntik a lakosságot? Elszégyellem magam. Mit jelent, hogy fejlett egyáltalán? Hogy elnyomó, hogy kizsákmányoló? – Fejlett. – válaszolom halkan és igyekszem az ő fejével gondolkodni, de nagyon nehéz. – Igen. Néha kicsit visszafejlődő. De fejlett. És még az EU tagja is.

- Európai Unió! De jó lenne nekünk is egy igazi Ázsiai Unió – álmodozik és eszembe jut mikor Jakartában Putriával beszéltem, aki amint megtudta, hogy európai vagyok, rögtön az unióról kezdett kérdezgetni.

- Mik az előnyei? Hogyan kell elképzelnem? Miért olyan jó? – meg sem állt a kérdésekkel és nagy szemeket meresztett rám. (…) Én meg kezdtem, hogy hát gazdaságilag, meg katonailag, meg társadalmilag mit jelent az EU nekünk, meg a közös értékek és a demokrácia, és egyszer csak megemlítettem, hogy lehet utazni.

- Mármint, hogy nem kell vízum Európán belül?! – kérdez rá, hogy jól érette-e.

- Mármint hogy nem kell semmi Európán belül! Mármint hogy bármelyik országban dolgozhatsz az EU-n belül!

- Nem mondod!? – látom, hogy el sem hiszi. – Hát ez! Hogyan?? De nem lakhatsz máshol, nem? Csak átmész dolgozni?

- Bárhol lakhatsz.”

Ez csak a beszélgetés egy részlete, a teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, szerintem érdemes!

Gyermekvédelem svéd módra

Ha az Európai Uniónál fejeztük be az előbb, akkor folytassuk is innen, mégpedig Svédországból, ahol bandirepublic, a Bezzeg a svédek blog szerzője kapott egy érdekes levelet (még érdekesebb kérdésekkel) a védőnőtől. Az alaphelyzet az, hogy a 3 éves gyereknek fogorvost kell választania…

gyerek_fogat_mos.jpg

„A foglalt időpont mellett igen érdekes kérdőívek is voltak a borítékban.

Hogyaszongya’

- Milyen a gyerek étvágya?
- Mit eszik általában reggelire, ebédre, vacsorára, illetve uzsira (azt hányszor)?
- Mit szokott inni az étkezések során?
- Ki mondja meg, hogy a gyerek mennyit egyen/mikor evett eleget?
- Milyen gyakorisággal eszik édességet?
- Az oviban illetve otthon a szülőkkel milyen sűrűn megy ki játszani?
- Mennyi időt tölt naponta tv/számítógép/ipad előtt?
- Hogyan reagál a gyermek a környezetében lévő ittas személyekre?
- Mi a szülők véleménye a gyereknevelésről?

Azt hiszem érdekes beszélgetés vár ránk, nem mintha lenne bármiféle félnivalónk, de már önmagában ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása is elgondolkoztat arról, hogy megfelelően foglalkozunk-e gyermekkel…

Ezen kívül még felmérik azt is, hogy milyen beszédkészsége van a 3 évesnek.”

Hogy a beszédkészséggel kapcsolatban milyen kérdéseket tesz fel a svéd állam, azt az eredeti posztban olvashatjátok el.

Áramszünet Isztambulban

Jó múltkorában áramszünet volt a környéken, amit az ember először elnéző félmosollyal fogad és előkaparja a mobiltelefont / zseblámpát / gyertyát, aztán egy idő után kezd ideges lenni, majd elég gyorsan rájön, hogy civilizációnk milyen hihetetlen mértékben függ az áramtól. Erről írt a héten az Isztambul.info blog is.

isztambul_trafohaz_1.jpg

„A trafóházak elég izgalmasak Isztambulban. Valahogy a törökök úgy érzik, nem jó, ha rondák, vagy szürkék. Pláne ha a kettő egyszerre. Inkább lefestik úgy, hogy izgalmas legyen. Alább pl. egy ház kinézetű trafóházat láthatunk. (...)

Tehát elszállt a trafóház. Ami azt jelenti, hogy a villany is elment. Ráadásul ez már komolyabb probléma. Nem olyan, amit Ali bácsi egy alig használt mosógépből kiszerelt kábellel 2 perc alatt rendbe hozna. Úgyhogy eltart egy darabig.

No jó, hát ha nincs villany, akkor nincs villany. Modern világunkban csak megleszünk nélküle. Olyan… mennyi ideig is… talán 3 másodpercig? Vagy kettő?

Lényeg, hogy dolgozni kell, a cégben pedig minden számítógépen megy. Még fűtés sincs, ha nincs villany. Meg a kaput se lehet csak úgy nyitogatni (bár a macska tud valamit, ő simán közlekedik, miközben nekünk vacakolni kell).

Úgyhogy nincs más hátra, fogjuk a munkát, és vigyük haza. A fájlok a szerveren vannak. Már csak valahogy hordozhatóvá kell tenni őket.

Ööööööööööö…

Villany nincs. Szerver nincs. Laptop még van! De persze rohamosan fogy az akkumulátor töltöttsége, mert ő se a minap gördül le a futószalagról.

Elvileg a szervert simán rá lehetne dugni a laptopra egy hálózati kábellel, aztán kiírni minden szükséges anyagot CD-re, aztán mindenki mehet haza, hogy otthonról dolgozzon.

Naja, de CD már nincs a cégben, és már csak 1 gépen van működik a CD-olvasó. Az is lehet, hogy már tele van porral. Sebaj, van helyette pendrive!

Hát… ilyet se használ senki ma már. Pár éve mindenki a zsebében cipelt néhány GB-t, de ma már ez is megszűnt. Na jó! Feldobjuk az internetre. Persze internet sincs áram nélkül. De még jó, hogy a mobiltelefonon keresztül ezt meg lehet oldani. Már csak az átkozott szerverről kellene a fájlokat leszedni, mielőtt a laptop végleg lemerül.”

A poént nem lövöm le (ahhoz tessék elolvasni az eredeti posztot itt), de annyit elárulok, hogy az ablakba kikerült táska kulcsszereplővé válik…

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Thaiföld Svédország Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr477105961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2015.01.25. 07:13:30

Nagyon jópofa 3 blog!

(Off: fél7-kor arra ébredtem, hogy a hókotró járja az utcámat... VASÁRNAP!!! Szóval, az éjjel esett 15 cm hó.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.25. 08:27:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hu, irigyellek :-)! A posztokhoz meg: mindharom nagyon erdekes volt. Igen, van az a pozicio, ahonnan a netado meg a vasarnapi zarvatartas rohejes pitianersegnek tunik csupan...
Az a taska nagyon tetszik, vajon itthon is kaphato? Elbirja egy nem testepito no is :-)?
A vedono itthon is hasonlokat kerdez az un. haromeves statuszvizsgalaton. Az ovi meg meg ennel is reszletesebben kifaggat.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 08:32:26

nekem értelemszerűen az elsővel és a harmadikkal kapcsolatban vannak tapasztalataim ... nagyon érdekes blogok amúgy

tényleg érdekes így európaiként európán kívül, és ilyenkor érti meg az ember, hogy az az EU nem olyan rossz ám ... sőt, büszkék is lehetünk rá (már amennyire)

nálunk itt nem csak a trafóházak elszállása miatt van áramszünet :D az irodánkban viszont van szünetmentes vagy minek hívják, meg generátor is

**mimi** 2015.01.25. 08:55:33

érdekes írások...elgondolkodtatott engem is, hogy talán még sem olyan rossz nekünk...

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: itt is esik...de hókotrót még nem láttam :)

adg 2015.01.25. 08:59:09

Az utolsonal vartam volna, hogy amint elkeszulnek a masolassal, visszajon az aram. :)

rezsöatya 2015.01.25. 09:11:59

Hogy Thaifoldon megkerdezik, fejlett orszag-e Mo, az rendben van. De amikor Angliaban harom eve bankszamlanyitaskor megkerdezte az ugyintezo, hogy Europaban van-e, "kicsit" furcsa volt... :-)
Az aram (viz, internet) hianya olyan mint az egeszseg. Ha nincs, nagyon tud hianyozni. Van par napelemes kutyum, pedig itt nem jellemzo az aramkimaradas. De biztonsagerzetet ad.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.25. 09:20:31

Hmm....boldogult lánykoromban dolgoztam egy olyan helyen ahol fontos volt hogy a gépek rendben menjenek, erre találták ki a szünetmentes tápegységet. Ami áramszünet esetére biztosítja a gépek áramellátását...legalábbis egy ideig. Igaz azóta eltelt úgy 25 év, lehet azóta az ilyen úri huncutságok kimentek a divatból. Bár a mai fokozottan áramfüggő világunkban asszem lenne rá igény.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 09:44:02

Nekunk meg itthon is van szunetmentes tapegyseg (sot villamvedelmes eloszto is)...
Egy cegnel ez lenne a minimum.

DieNanny CH 2015.01.25. 09:46:41

@rezsöatya:

A szülővárosom hőerőműves város. Mióta eszemet tudom, minden héten több órára elment az áram, úgyhogy az ottani lakosok otthoni alapfelszerelésébe beletartozott a gyertya is! Nem vicc! MINDEN háztartásban volt.

rezsöatya 2015.01.25. 10:05:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a gyertya amugy is alapfelszereles... mar csak a romantika miatt is... ;-)

Hari Seldon 2 2015.01.25. 10:10:45

"Én mondom, hogy nincs elég demokrácia, mikor itt katonai diktatúra van? Én mondom, hogy szegénység van, mikor Fülöp szigeteken milliónyi gyerek hajléktalan? Én mondom, hogy kosz van, mikor Kanada ide exportálja az egész országnyi szemetét, mikor Indonézia szigetvilágában az állatokat az európai és amerikai műanyagszemét gyilkolja? Mikor a „fejlett” világ kapitalista óriáscégei kiirtják itt az erdőket és nyomorba döntik a lakosságot? Elszégyellem magam. Mit jelent, hogy fejlett egyáltalán? Hogy elnyomó, hogy kizsákmányoló? "

Ettől a idétlen "bocsánat, hogy élünk mi itt a nyugaton" fajta hozzáállással nagyon tele van a hócipőm.

A blogjában még ez is van:
"Én meg szégyellem, hogy privilégiumom van csak mert jó helyre születtem. Hogy nekem jogom van szabadnak, egészségesnek lenni, demokráciában és elfogadásban élni."

Hát ha szégyelli, hogy európai akkor mit csodálkozunk, hogy az idejövő bevándorlók nem tisztelik a nyugati civilizációt.

Az már csak hab a tortán, hogy Greenpeace-es "öko-bűnözőkkel" találkozik.

Sütemény1975 2015.01.25. 10:18:33

- Hogyan reagál a gyermek a környezetében lévő ittas személyekre?

Ezen a kerdesen Svedorszag eseteben nem is csodalkozom :))))

Hari Seldon 2 2015.01.25. 10:20:48

@rezsöatya:

Az sem rossz, de szerintem ez még annál is kicsit durvább:

Mi 2005-ben mentünk Párizsból Nizzába repülővel. Mme Seldon másik sorban volt. Én egy nagyon intelligens ügyintézőt kaptam. Elkezdte forgatni, látszott rajta, hogy forog minden agytekervénye. Aztán bizonytalanul megkérdezte:
O-o-onduras?
Mondom Hungary. Hongrie...
Erre sem látszott rajta, hogy tudja, hogy Honduras, nem Hungary.
Elég sokára esett le neki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.25. 10:21:29

"„Mesélek még az országomról, arról hogy csak egy repterünk van de négyféle évszakunk," Tevedesben tetszik elni, eleg sok repter van magyarorszagon, de meg olyanbol is van vagy ketto- harom, ahol utasszallito menetrendszerinti gepek leszallnak.

Nev szerint:

-Sarmellek ( Balaton) - tavaly inditott jaratokat, hol kinyit, hol bezar, de letezik, Nemetorszagba mentek fokepp jaratok
www.hevizairport.com

-Debrecen : - kb ket het mulva mi is oda repulunk Londonbol, tobbszor is utaztunkmar oda, megbizhatoan, es jol mukodik, majdnem minden nap van gep. Eindhovenbe is pl.

www.debrecenairport.com/jaratok/menetrend/

- Es BP, Liszt Ferenc repter.
www.bud.hu

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 10:55:40

@Hari Seldon 2: +1

erre mondtam hogy inkább büszkének kell lenni

biztos az ilyen "szégyellős" embereknek tetszenek ezek a putri helyek, már bocsánat

egy sztorim a sok közül:

A goai reptéren találkoztam két izraeli fiatallal a dohányzószobában, és mondták hogy már 9 hónapja jönnek mennek itt Indiában és milyen jó

ezt nem értettem, aztán próbáltuk megfejteni szüleimmel, hogy mi tetszhet az ilyen "hippi" utazóknak errefelé

és arra jutottunk hogy a nagy jólétben nem tudnak magukkal mit kezdeni, ezért eljönnek "csórónak" érezni magukat

ami becsülendő amúgy

de köszönöm, én inkább nem kérnék a csóróságból ... azért küzd az ember hogy ne legyen csóró, akkor hagy ne tetsszen már a szar helyzet itt

adg 2015.01.25. 11:27:16

@ChristineK: na nekunk volt szunetmentes tapunk, megis ket szabadnap lett egy aramszunet vege. :)
Tortent ugyanis, hogy egy hetvegen volt egy par oras aramszunet. A szerverek frissitese hetvegere volt beallitva, mert akkor nincs ott senki, igy nem zavarja a munkat. Termeszetesen a frissites kozben tortent az aramszunet, nyilvan.
A tapok nem birtak ki az aramszunet vagy a frissites vegeig, a felig frissitett rendszer meg nem allt le megfeleloen, mindket szerver ellszallt a fenebe, hetfon ott alltunk halozat nelkul, azt sem tudtuk mi tortent, csak siman nem indultak a gepek, mi meg nem it-sek vagyunk.
Ket napig varazsoltak a szagemberek, mire helyreallt a rend, dolgozni nem igen tudtunk, igy volt helyette netezes, soroztetes, valaki hozott egy kosar mangot, a ceg meg bukott egy csomo penzt a gepeken meg az allason.

Szoval meg lehet oldani szunetmentes nelkul is. :)

rezsöatya 2015.01.25. 11:38:14

@tildy[UK]: "Tevedesben tetszik elni..."

Vagy csak nem akart "dicsekedni"...

Szerintem egy jopofa szofordulat es sok igazsagtartalma is van. Es persze nem is osszehasonlithato a ket orszag ebbol a szempontbol. Csak nagyobb repuloterbol 34 van Thaifoldnek, Mo-on meg tenyleg csak egy van, ami normalis... a debreceni repter weboldala angolul nem is mukodik, a heti 11 jarat meg... szoval futottak meg kategoria. A sarmelleki pdf-ben letoltheto menetrendjerol nem is beszelve.

Magyarorszagnak masok az erdemei.

2015.01.25. 11:38:32

@zöldeketbeszélek: "Igen, van az a pozicio, ahonnan a netado meg a vasarnapi zarvatartas rohejes pitianersegnek tunik csupan..."

Így van, pl. a nyugaton élőknek eléggé röhejes. :) Természetesen a harmadik világbeli országokkal összehasonlítva Mo. egy szuper hely (habár itt is van elég sok szegény, meg periférián élő ember). Csak nem hiszem, hogy mi oda szeretnénk tartozni. Attól még, hogy Ázsia és Afrika sok országában mindennapos a szegénység, én nem fogom magam jobban érezni, és az ország is ugyanolyan élhetetlen marad. A "lehetne rosszabb is" érvelés is idetartozik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.25. 11:46:06

Mi az a "nincs elég demokrácia"? Pontosan mi hiányzik?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.25. 11:46:18

@Hari Seldon 2:

Sosem értem az ilyesmit.

Egy határőrnek, repülőtéri alkalmazottnak, stb. valójában nem kell tudnia, hogy az egyes országok hol vannak és mit csinálnak.

Van egy nagy könyv x országban az összes x ország által elismert országról és annak össze elfogadott okmányáról, felsorolva ezen okmányok meghatározó jellemzőit.

Azaz az alkalmazottnak pl. Norvégiában nem kell tudnia, hogy a magyar vagy a közép-afrikai útlevél hogy néz ki és vízumköteles.e. Mert megnézi a szép nagy könyvben. Manapság meg a neten.

Az EU okmánybázisa pl. NYILVÁNOS. Pl. íme az össze hatályos magyar útlevél az adatbázisban: prado.consilium.europa.eu/en/categories/HUN/A/resultByCountryCategory.html

Hari Seldon 2 2015.01.25. 11:56:55

@maxval bircaman szerkesztő:
Rendben de nem azért, hogy mondjam, nem nézek ki honduraszi indiánnak... Meg ha már elolvassa, hogy Hungary, stb... Meg hát csak leeshetett volna neki, hogy ez nem egy tipikus maya pofa.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.25. 12:03:51

@rezsöatya: www.debrecenairport.com/flights/timetable/
nekem mukodik angolul is.

Mi rendszeresen oda repulunk, oke nem akkora nagy reptér , mint a ferihegy 2 (hozzateszem a Ferihegy 1 sem volt nagy, sokkal jobban szeretem a kis reptereket, mint a batár állat nagyokat. Ferihegy 1 -t pl imádtam, és nagyon szomorú, hogy beleöltek rengeteg pénzt a felújításába, majd megszüntették)

Ettől függetlenül Magyarországon nem csak 1 reptér van, mint ahogy írja (főleg, ha a katonaiakat is beleszámítjuk)

Quercus a favágó 2015.01.25. 12:19:22

@tildy[UK]:

És mi lesz, ha valóban beindul a Felcsúti reptér építése.
Na akkor aztán dagadhat a mellünk a büszkeségtől. Bár az önk. cáfolja,hogy ilyen tervei lennének. De mint tudjuk, ebben(sem) nem ők döntenek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 12:23:29

@Hari Seldon 2:
Nocsak Hari...
Mi a véleményed a Greenpeace-ról?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 12:26:53

@Babette .:Mióta egy villámcsapás miatt anno elszállt minden itthon, azóta nekünk is van extra védelem az egész hálózatra és gépekre.
@DavidToth: +1....néha én is úgy érezem csak szimplán erről van szó sok esetben.
@Sütemény1975: számomra a legszomorúbb az, hogy egyáltalán a gyereknek meg kell tanulnia viszonyulni az alkoholos szülőhöz....
én alapból büntetném aki gyermeket vállal és alkoholizál....persze tudom, tudom, a személyi szabadság korlátozása....stb....de mi van a gyerekek jogaival és a szülő felelősségével....hol van a határ meghúzva ?
Az csalitosban....:-(

adg 2015.01.25. 12:33:19

@maxval bircaman szerkesztő: "Egy határőrnek, repülőtéri alkalmazottnak, stb. valójában nem kell tudnia, hogy az egyes országok hol vannak és mit csinálnak."
No persze, de azert egy francia alkalmazott legalabb az europai, vagy minimum az eu tag orszagok NEVET ismerhetne, meg ha nem is tud rola sokat. Valamennyire hozzatartozna a munkajahoz szerintem.
Ha csipobol nem vagja nauru vagy vanuatu utlevelet, az nem gaz egy francia vamosnak. Egy ausztralnak esetleg. De azert egy magyart felismerhetne, biztos nem ez volt az elso arrafele.

Hari Seldon 2 2015.01.25. 12:35:54

@diggerdriver:
Véleményem két rövid mondat: Információ hamisítás. Rémhír terjesztés.

Hari Seldon 2 2015.01.25. 12:40:14

@diggerdriver:
Véleményem róluk: Adat hamisítás. Rémhír terjesztés. Ebből jól meg lehet élni. A sok hülye nyugati meg azt hiszi, hogy azzal tartozik a "lelkiismeretének", hogy pénzeli őket.
Jó kis biznisz a Greenpeace-nek. Meg a tejelő hiszékenyeknek. Ugyanezt csinálja az egyház is évezredek óta. Más a "program amit eladnak" Ennyi.

Hari Seldon 2 2015.01.25. 12:41:01

@diggerdriver:
Ja, az előző már elment. Azt hittem újra kell írnom, ezért még jobban felpaprikáztam magam.

rezsöatya 2015.01.25. 12:46:19

@tildy[UK]: hogy te mekkora repulotereket szeretsz, ez aranyos (meg egyeni szocialis problema, en pl. imadom a malnafagylaltot! :-) ), de ha egy kulfoldi turista szemevel nezem, mert mondjuk Hajduszoboszlora szeretne utazni a termal furdobe (az meg talan Thaifoldon nincs), akkor inkabb Budapestre repul, mert oda jegyet is tud venni... mondjuk angolul...
Nekem ez jon be "angol" nyelven:

kepfeltoltes.hu/150125/Screenshot_2015-01-25-11-20-05_www.kepfeltoltes.hu_.png

kepfeltoltes.hu/150125/Screenshot_2015-01-25-11-32-35_www.kepfeltoltes.hu_.png

2015.01.25. 13:18:49

"De jó lenne nekünk is egy igazi Ázsiai Unió"
En ugy tudom, hogy van, vagyis persze tisztaban vagyok vele, hogy az ASEAN az nem olyan szoros, mint az EU, de az EU is valahogy igy kezdodott, szoval meg lehet belole Azsiai Unio. Nem tudom persze, csak gondolom.

"Mi a szülők véleménye a gyereknevelésről?"
Jah, hat kifejtem az egeszet szivesen, meddig ersz ra? :D

@Hari Seldon 2: Jo, hat tenyleg kicsit demagogra sikerult a megfogalmazas, de szerintem messze van a "bocsánat, hogy élünk mi itt a nyugaton" hozzaallastol, csupan radobbent a felelossegere a vilag tobbi resze irant es ugy erzi, hogy jobban meg kell becsulnie a sajat helyzetet. Ennek nincs koze a kulturahoz, ettol meg lehet valaki buszke a sajat kulturajara es elvarhatja a bevandorloktol a tiszteletet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.25. 13:21:56

@Hari Seldon 2: Nem csodálkozom a hozzáállásodon. Egyébként amit szégyellni lehet, azt le is írta. Pld. a szemétexportot. Na, az is szégyenletes. De hát koptattam a tárgyban a klavit eleget, teljesen fölöslegesen. @DavidToth:@Philosoraptor: És könnyebb félreérteni, mint megérteni azt, hogy a világ összezsugorodott, akár akarjuk, akár nem, a mi életformánk hatással van másokra nem csak itt a szomszédban, hanem akár több ezer kilométerre is.

P.Elliot 2015.01.25. 13:23:22

Ha tolem megkerdezik hogy milyen Magyarorszag akkor azt szoktam valaszolni hogy nem olyan mint ami meg 20 evvel ezelott is volt, nehez lett az elet, munkanelkuliseg, az emberek lejjebb csusztak, kezdenek elfelejteni mosolyogni, a vezetok messze nem azok mint kellene. Mint igertek hogy lesznek. / erre nagy bologatas amerikai reszrol hogy akarcsak itt!/.
Ezen kivul kiemelem hogy milyen szep kis orszag, a videk is.
Van aki ismeri, ket amerikai baratom is jart ott, meg a regi idokben az egyik aki nagyon jol erezte magat ott, tavaly a masik aki direkt a gyogyfurdok miatt ment oda es az is sajnalta hogy nincs kozelebb. Ez az utobbi mar lathatott egyet mast mert csak annyit fuzott hozza hogy a rendorseg nemigazan dolgozik megfeleloen. Nem fejtette ki hogy miert, en meg meg sem mertem kerdezni. Ennek dacara jovore is mennek mert ezek gyogyfurdo maniasok/ itt is folyton ilyenekbe jarnak/ es nagyon tetszett nekik. A ferfi meg a makos sutemenyekrol tett emlitest hogy milyen jo, a no borzadva mondta hogy nem tudta megenni, o mast dicsert.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 13:26:00

@mojyo:

sőt, nem csak ASEAN van, hanem más is, pl SAARC, BIMSTEC (ezutóbbi kettőnél átfedések is vannak a tagságban)

bocs, nem okoskodás, csak szakmai ártalom :D

és papíron tényleg az EU modell felé tartanak, de nagyon lassan ... valószínűleg itt még kevesebb bizalom van az országok között mint európában ... és még kevésbé akarják feladni a szuverenitásukat

P.Elliot 2015.01.25. 13:27:19

A gyerek orvosi felulvizsgalatnal nem tudom ma hogy van, annak idejen csak a gyerek allapotara vonatkozo kerdesek voltak, ha sovany volt akkor jobban kifaggattak a szulot hogy eszik-e rendesen.
Fogaszhoz nem kellett vinni kotelezoen, nem tudom ma hogy van, szerintem nem rossz dolog. Az hogy otthon iszakos-e a szulo szerintem ilyet nem kerdeznek, ez a gyerekvedelmisekre tartozik ha valami problema van. De azok aztan raszallnak a csaladra ha ugy van hogy isznak!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 13:28:28

@zöldeketbeszélek:

"És könnyebb félreérteni, mint megérteni azt, hogy a világ összezsugorodott, akár akarjuk, akár nem, a mi életformánk hatással van másokra nem csak itt a szomszédban, hanem akár több ezer kilométerre is"

kicsit pontosítanád légy szíves hogy ez mennyiben vonatkozik az én hozzászólásomhoz?

2015.01.25. 13:31:22

@DavidToth: Hat en hiszek neked, de az EU is 60+ eves es nagyon lassan alakult, azt nem kell meselni senkinek, hogy a nemetek es a franciak se voltak puszipajtasok amikor megalapitottak a Szen- es Acelkozosseget, de ha nekik is sikerult es mostanra odaig jutottunk, hogy mar a magyarok is tagok, akkor Azsiaban is sikerulhet, valami hasonlo, en drukkolok :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.25. 13:33:15

@tildy[UK]:

Te is tévedsz. Nem 3 nemzetközi repülőtér van Mo-on, hanem 5.

KImaradt listádból a pécsi www.airport-pecs.hu/ és a győri www.gyor-perairport.hu/index.php?displang=eng

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.25. 13:33:22

@tildy[UK]:

Annak idején, úgy 25 éve nagy tervek voltak a debreceni reptérrel kapcsolatban. Egyesek valamiféle interkontinentális összekötő központot hallucináltak oda, meg "legyőzzük Bécset" szöveg ment. Persze semmi se lett belőle.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.25. 13:33:28

@Hari Seldon 2:

Honduras nem egy tipikus indián ország. A lakosság zöme keverék. S egy kevés színfehér is van.

A meszticek meg olyanok, hogy egy részük totál indiánnak néz ki, de más részük meg simán elmenne olasznak, görögnek.

Ez www.youtube.com/watch?v=wLGMM396fDA vagy ez globalbeauties.com/universe/wp-content/uploads/2012/12/UNI2012_0153.jpg pl. nem tipikus maja arcok, nem?

pribék 2015.01.25. 13:33:35

@rezsöatya: nem utazom gyakran, talán ezért van, hogy nem a reptér oldalát szoktam felkeresni, ha jegyet akarok venni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.25. 13:33:42

@DavidToth: "és arra jutottunk hogy a nagy jólétben nem tudnak magukkal mit kezdeni, ezért eljönnek "csórónak" érezni magukat

ami becsülendő amúgy

de köszönöm, én inkább nem kérnék a csóróságból ... azért küzd az ember hogy ne legyen csóró, akkor hagy ne tetsszen már a szar helyzet itt"

Erre a részre gondoltam, egy következtetésre, ami lehet, hogy a valósággal köszönő viszonyban sincs. Vagy van.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 13:35:47

@P.Elliot: Fogászat...
Létezik már külön iskolafogászat, + meghatározott időszakokban, területileg összetartozó körzetekből, kimennek óvodákba, iskolákba, így elméletileg minden gyerek kontroll alá kerül, még az is , akit a trehány, felelőtlen szülő nem visz el az iskolafogászati rendelésre.
Tesóm kisgyerekei épp ezen a héten hozták haza az oviból és suliból a vizsgálati lap másolatát./ Mondjuk semmi meglepő nem volt rajta, őket rendszeresen látja fogorvos/.

P.Elliot 2015.01.25. 13:38:19

Az aramszunet pont aktualis tema nalunk, arra ebredtem hogy a haz sotet, nem egnek a kis jelzolampacskak sem, hideg van, aram nelkul a futes sem tud bekapcsolni, az egesz utca sotet!
Gondolom a tegnapi ho eredmenye, ma lesz a napja hogy megbeszelem a ferjemmel hogy igenis be kell szereltetni azt a micsoda gepet, nem tudom a nevet, ami aramkimaradasnal azonnal atvalt es a gazvezetekrol mukodve aramot termel, egyetlen pillanat alatt magatol atkapcsol. Evtizedekig nem volt bajunk az arammal, ket eve lett egy 2 hetes nagyon kemeny aramszunet, tavaly nehany oras/ ennyit kibirunk/, akkor most megint nehany oras, / halistennek van mar villany, kompjuter, minden/.
Ki tudja mennyire fog surusodni ez a problema, jo lenne ha beszereltetnenk. Az alap 3000 dollar, innen indul, azt mondtak hogy attol fugg mekkora a haz meg ilyesmi. Azt hiszem elballagok a hazepitok boltjaba/ Home Depot/ es kikerdezem oket. Ha nem kuszik fel nagyon az ar akkor ra fogom beszelni a csaladot mert kemeny 2 het volt az!
A papagajokat meg jo hogy eltudtuk helyezni olyan baratnal ahol volt aram, a macskak majd megfagytak, mi is itt kuporogtunk a konyhaban a gazrozsa kozeleben, furodni a tornaterembe jartunk, meg jo hogy fozni tudtam. Mert nem villannyal megy a tuzhely!

Muscari 2015.01.25. 13:43:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: gyerekkoromban nalunk is mindig volt gyertya otthon, nem volt ritka az aramszunet. Kesobb meg, meg az exemmel laktam mindig elment az aram, ha eros szel volt, mert valami gond volt az utcaban (nem ertek hozza, de valami vezetekeket osszecsapott a szel vagy mi).

Azt ugye tudod, hogy az aram az eromubol eleg hosszu uton jut el a fogyasztohoz? Nem jelent sok elonyt kozel lakni (en is tudom:-))

pasztasuta 2015.01.25. 13:45:02

@Hari Seldon 2: a legújabb kedvencem tőlük amit nemrég a Nazca-vonalaknál leműveltek..

Muscari 2015.01.25. 13:45:53

@Hari Seldon 2: en sem ertem, hogyezmert kell szegyellni meg sajnalni. Oruljunk neki oszt kesz!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 13:46:17

@mojyo: ez jogos

de mégis úgy tűnik, hogy itt lassabban haladnak a dolgok

majd meglátjuk mi sül ki belőle

mondjuk érdekes helyzet lenne ha nyitott határok lennének itt ... kb az összes bangladeshi, nepáli stb itt lenne Indiában ... amit nem biztos hogy India szeretne

@zöldeketbeszélek:

próbáltuk csak megérteni, és ez volt az egyetlen ötletünk ... persze nem állítom, hogy nem szubjektív az értékítéletünk és az abból eredő következtetésünk

de meghallgatom szívesen a te álláspontodat, véleményedet is :)

Muscari 2015.01.25. 13:47:40

@tildy[UK]: lehet, hogy a posztolo nem jart meg Budapesten kivul...

P.Elliot 2015.01.25. 13:49:15

@DavidToth: Minden orszagban van szepseg, en inkabb azt hiszem hogy a ket fiatal meglatta az! Es az abszolut szabadsagot hogy nem orokke ugy elsz mint ahogy eloirjak, ahogy elvarjak, ezt mondta egy ismerosom aki szinten volt Indiaban 4 honapot es azt mondta hogy otet nem erdekelte a kosz, teljesen lenyugozte az egesz. Es hogy milyen erdekesek az epuletek, a templomok. Az emberek milyen kedvesek voltak, sokszor segitettek. Hogy olyan visszamenes volt az idoben amikor meg maskeppen eltek. Egy hatizsakkal ment, nem borondos turista volt. Azt mondta hogy nem letezik hogy ne menjen vissza meg egyszer legalabb.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 13:50:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Én ezt mär megirtam hajnalban, de senki nem reagält rä. :-) Nälunk csak a földeken maradt meg valamennyi belöle.
@tildy[UK]: Särmellék mär volt asszem olyan 10éve is idöszakosan. Ha jol emlékszem Sväjcbol is mentek oda järatok, de megszünt.
Egyik ismerösöm Fort Lauderdale-böl repült Debrecenbe londoni ätszällässal. :-)
@zöldeketbeszélek: Engem a mindent müanyagba valo csomagoläs örjit meg. :-( És amit tulajdonképpen veszel, az kb 1/10-e annak amibe bele van csomagolva...
Ami meglepett most Floridäban, hogy egyre jobban terjednek a szelektiv szemétgyüjtök. (Az mäs kérdés, hogy sokan nem tudjäk hasznälni...) Az 1ik Publixban meg ki volt rakva 1hatalmas tartäly, hogy a meglévö vizes demizsonodat ott töltsd föl ha vizet szeretnél venni.

P.Elliot 2015.01.25. 13:54:21

@NagyságosSodalisO [eng]: Igen, az nagyon jo dolog az iskolafogaszat mert az alol nem lehet kibujni. Mondom, nem tudom manapsag hogy van itt, majd valaki megmondja akinek van kicsi gyereke.
Az apolt, nem hianyos fogak itt nagyon fontosak. Egy komolyabb helyre nem vesznek fel ha hianyos a fogsorod, felig kirohatd, torott, apolatlan fogakrol ne is beszeljunk. Ez az alap!
Nagyon lenezik azt aki elhanyagolja a fogait!

2015.01.25. 13:56:54

@DavidToth: Hat gondolom a britek se akartak, hogy az osszes lengyel naluk legyen, szerintem ebben sincs kulonbseg akkora. :D

Aztan lehet, hogy nem is mindenki akarja, hogy csatlakozzanak, ahogyan Europaban is van Svajc, Belarusz, Szerbia, Albania, Ukrajna, Norvegia, stb akik nem az EU tagjai. Szerintem nem olyan nagy kulonbseg van, csak az azsiai leptekek kicsit eroteljesebbek mint a parmillios europai orszagok kozott, es ez nagyban befolyasolhatja a dolgok menetet. Meg az, hogy Azsia szinesebb kicsit, tobb a vallasi, stb kulonbozoseg, de az ilyen gazdasagi egyuttmukodesek erosithetik a beket, szerintem. Majd kiderul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 13:57:57

@Hari Seldon 2:
Egy óriási különbség van a zőőődek meg az egyház között.
Az egyház egy valós és teljesen méltányolható igényt elégít ki.
Az egyház szükséges jó.
Nem nekem meg neked hanem sokszázmillió másik embernek.
Nagy különbség.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 14:00:09

@P.Elliot:

irigylem az ismerősödet amúgy ... hogy meglátta a szépet itt és jól érezte magát

valószínűleg mindannyian máshogy éljük meg, tapasztaljuk ... és más szempontok alapján értékelünk

de valószínűleg én túl negatívan látom a dolgokat, mint általában

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 14:01:09

@P.Elliot: Hát ezt én is így gondolom.
Szerintem is alap az ápolt fogsor.
Ha a szem a lélek tükre akkor a szájhigiénia az ember maga! :-P
/Sajnos amikor már a veszteségeket kell pótolni, az már erősen pénz kérdés, akinek nincs , annak nem csak a zsebe üres, hanem a szája is sok esetben./
De....

Egy fogatlan száj, hiányos fogsor....nah...

P.Elliot 2015.01.25. 14:03:47

@DavidToth: Ne aggodj, en is ugy erzem magamat mint te! Elhiszem hogy a fiu jol erezte ott magat es meglatta a szepet!
De en a labamat be nem tennem Indiaba az biztos!
Egy masik ismerosom Nepalban majdnem ottmaradt! Olyan belfertozest szedett ossze hogy kishijan belehalt.
Nekem a piszkos orszagok nem jonnek ossze!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 14:03:58

@mojyo: most nem folytatok nagyon tudományos elemzést, ahhoz jobban bele kellene merülnöm

de valahogy nekem úgy tűnik, azok mellett amit mondasz, hogy itt az országok között mgé nagyobbak a különbségek mint pl UK és Lengyelország között

tehát erre mondtam, hogy Bangladesh szószerint kiürülne pl ... és közben itt is van bőven szegény és munkanélküli

de mondom, ez most nem túl tudományos ... mert itt már esteledik meg közben az esti sörözésemet szervezem :)

Sütemény1975 2015.01.25. 14:07:07

@Philosoraptor: jajs, foleg a nemetnek meg osztraknak, ahol szinten zarva van minden vasarnap.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 14:07:19

@P.Elliot: akkor nem vagyok egyedül :) már többször kifejtettem, hogy a sok negatívum kiüti a pár pozitivumot itt ... de ez megint az én szubjektív véleményem

jajj szegény ismerősöd, hát mit evett? és nem olvasta hogy utcán nem eszünk kaját ilyen helyen?

és nem pálinkázott rendszeresen? reggel délbe este egy korty, valamint kb 5 percenként kézfertőtlenítés

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 14:14:51

@NagyságosSodalisO [eng]: ... de 1 BMW-vel jobban lehet pozolni otthon a haverok elött, mint 1 ép fogsorral...
@Sütemény1975: Nälunk is a benzinkutak élnek meg a legjobban ebböl. Szinte mindent lehet kapni, és azok amelyek az äruhäzläncokhoz tartoznak ugyanannyiért kell hogy adjäk az aruikat, mint a rendes boltban.

rezsöatya 2015.01.25. 14:16:39

@tildy[UK]: ok. Akkor csak a mobil site-jukra nem forditottak gondot (nagy hiba! En az egesz hazautazasomat, kocsiberlessel, bankkal, roaming-rendelessel mindent mobilon inteztem... es gondolom, nem vagyok egyedul ezzel!)

*
Ebben igazad van. Tok jo appok vannak repjegyrendelesre (momondo, eDream, stb.)

2015.01.25. 14:17:09

@DavidToth: Akkor sorozzel nyugodtan, nekem nem kell tudomanyosan elemezned, en igy is hiszek neked :D En csak ugy beszelek ki a fejembol, de nem ertek hozza es valoszinuleg nincs igazam, sosem jartam meg Azsiaban. Csak Europarol tudok nyilatkozni, es azt veszem eszre, hogy sokan kesznek veszik, es ugy gondolnak ra, mint valami idealis helyzetre, pedig nem volt mindig a beke szigete, itt is voltak/vannak diktaturak, haboruk, nepirtasok a II. vh utan is meg boven, nem gondolom, hogy ami itt van az keszen van es egy vegso, idealis allapot, hanem folyamatban van az epitese, ezert lehet pelda masok szamara, illetve mi is tanulhatnank az Azsiaiaktol. Csak erre gondoltam ezzel kapcsolatban, Azsiaval kapcsolatban mindenki mas velemenyet elfogadom, szoval menj nyugodtan sorozni, kellemes estet ;D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 14:20:17

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hehe, ebben is igazad van....
Mondjuk az én köreimben nem az számít kinek milyen autója van....:-D:-D

/ De most ..így ..kicsit elképzelem...hahaaaaaaaa...Megérkezik, begurul a batár gép a vendéglő parkolóba, kulcscsörgés, beriaszt,/ 2x is, hogy mindenki odanézzen, úgy csinál mintha az a rohadék nem venné, vagy a távkapcsoló épp nem jó/, fekete napszemüveg feltol, jó nagy brifkó a kézbe, bemegy, Iphon, Ipod, Kispadnagypad, asztalra kirak, rendel és fogatlan szájjal enni kezd....Nem megy könnyen, felebele vagy mellé és vissza.:-DDD

pribék 2015.01.25. 14:20:46

@Hari Seldon 2: sőt, nem csak találkozik, hanem ő a főnökük, a férje meg képzi őket.

meglep, hogy mennyi értelmes ember van a blogon, aki szerint természetes, hogy az európaiak privilegizáltak és büszkének kellene lennünk arra, hogy hatékonyan gyűrtük magunk alá évszázadokra, vetettük rabszolgasorba, irtottuk ki a nem-európai népeket, ezzel alapozva meg azt az anyagi jólétet, amit persze megérdemlünk, hiszen okosságunknak és szorgalmunknak köszönhetjük.

mindegy, nem fogok vitázni, csak jelezni akartam, hogy én is szégyellem, hogy az európai kultúrához tartozom. persze, lehet, hogy a többi is ilyen megvetendően viselkedne a legyőzöttekkel.

nem véletlen, hogy a bevándorlók nem tisztelik a nyugati civilizációt. hiszen az csupán az erősebb kutya szaporodik elvén működik, ráadásul mostanában egyre gyakrabban derül ki, hogy nem is ő az erősebb. lassan jöhet az új keresztapa.

még egy megjegyzés:
szerintem érdemes a blog olvasásra, ha levetkőznéd az előítéleteid, sok olyan témát találnál (gyerekek, nyelvtanulás, beilleszkedés), amivel egyetértenél és sűrűn bólogatnál.

pribék 2015.01.25. 14:20:55

@maxval bircaman szerkesztő:
sőt, a budai nemzetközi vitorlázórepülőtérről, meg a taszári nemzetközi katonai repülőtérről még nem is beszéltünk! ;)

pribék 2015.01.25. 14:21:32

@maxval bircaman szerkesztő:
"pl. nem tipikus maja arcok, nem? "

a kulturális imperializmus eredménye, hogy a fehér vált szépségideállá. attól, hogy egy misszhondurasz, közismerten tradicionálisan óindián, szépségversenyen milyen arc és test nyer, nem vonnék le messzemenő következtetéseket, főleg nem a helyi jellemző külsőre nézve.
(a mondanivalód lényegét nem vitatom, csupán az érved áll gyenge lábakon.)

A gyufaárus lány 2015.01.25. 14:21:38

@Philosoraptor:

Régóta olvasgatom a blogot, és észrevettem ciklusos folyamatokat. Te minden poszthoz odaírod szinte hogy Magyarország élhetetlen, onnan menekülni kell. Azon elgondolkodtál már hogy esetleg benned van a hiba?

Magyarország egy fejlett ország, a világ leggazdagabb országaihoz tartozik, ahol piacgazdaság van és viszonylag szabadság (már amennyire szabadok az úgynevezett fejlett államok).

Hogy milyen életet kovácsolsz magadnak Magyarországon, az jóformán szinte csak rajtad múlik!

Teljesen felesleges összehasonlítani a harmadikvilágbeli országokkal mert egyszerűen összehasonlíthatatlan velük. A harmadik világbeli országok zömében nincs kiépült infrastruktúra, nincs kiépült egészségügy,nincs közbiztonság és sorolhatnám. Magyaországon mindegyik nyugati színvonalú, leszámítva az életminőséget, abban van elmaradásunk, de NEM jelentős.

A leggazdagabb nyugati országok (pl. Németország, UK) polgárainak durván kétszeres vásárlóereje van (már amennyiben ezzel lehet életminőséget mérni...), ami azt jelenti hogy többet tudnak fogyasztani, a nagyobb bőség miatt pedig láthatóan jobban élnek. De mindazért élhetetlennek nevezni Magyarországot, mert ott 1 órai munkabérből csak feleannyi csirhehúst tudsz venni mint Németországban, az teljesen nonszensz.

Szegénység mindenhol van, Magyaroszág ebben nem áll olyan rosszul.Figyeld meg azokat az országokat, amik jelentősen jobbak etéren! Mindegyikben erős szociális háló van, az tartja fenn a felszínen a szegényebbek jelentős részét. Ahol vadkapitalizmus van (pl USÁban) ott a szegények aránya eléri a magyar szegények arányát is. Az USÁban 50 millió ember nyomorog!

Magyarországon ugyanúgy megvan a lehetőséged egy jobb életre, mint bármelyik nyugati országban! Ha pedig úgy gondolod hogy a megoldás annyi hogy át kell cuccolni egy gazdagabb országba, akkor szerintem rossz úton jársz. Nem olyan jó buli Nyugaton se szegénynek lenni. Márpedig aki a magyarországi szegénység elől menekül szegényként, az máshol is szegény lesz. A vér nem válik vízzé.

A gyufaárus lány 2015.01.25. 14:21:46

@Sütemény1975:

Erről ő nem tud. Csak az interneten olvasott a Nyugatról.

pribék 2015.01.25. 14:22:03

@diggerdriver:
Miért nem azzal kezded, hogy az Egyház maga az abszolút jó? Nem Krisztus teste? (Valld be, hogy csak birkánál akarsz bevágódni...)

Ugyan mi az a teljesen valós igény, amit kielégít? És ami ugye csak a hívő keresztényeknél jelentkezik?
Az egyház megoldás arra a problémára, ami az egyház híján nem is létezne. Olyan az ember egyház nélkül, mint a hal bicikli nélkül.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 14:24:38

@mojyo: az hagyján hogy késznek veszik, de még ugatnak is ellene

köszi! megyek egy kis Kingfishert inni :)

@NagyságosSodalisO [eng]:

még van, és jó is hogy kérdezed, elviszek egy kicsit, hogy kiegészítsem a sörözést

és drukkoljatok hogy este hazafelé találok tuktukot akinek kegyesen kifizethetek 100-200%-os hasznot a viteldíjon felül :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 14:28:10

@DavidToth: hehe, én szurkolok.:-)

Ja egyszer láttam egy dok. filmet ezekről a taxi"járgányokról.....

Húúúúú, micsoda gazember banda, ha nem vagy fekete garantált a 200%-os felár. Elvégre külföldi vagy , tehát ab ovo gazdag! :-)))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 14:31:12

@NagyságosSodalisO [eng]: köszi :)

pedig amúgy tök jó tuktukozni ... csak ez az átverés

amúgy indiaiakat is átvernek állítólag ... valószínűleg a loser-ebb helyieket tudják átverni

meg igen, minket gazdag fehéreket ... de hozzájuk képest, legalábbis a tuktukosokhoz képest mi tényleg gazdagok vagyunk (ezt elismerem)

az elv viszont akkor is fáj

2015.01.25. 14:34:11

@Sütemény1975: Az lemaradt, hogy lehet, hogy visszacsinálják az egészet, valamint a fontosabb, hogy a fidesz úgy értelmezi a közgazdaságtant, hogy a haverokat segítjük, a konkurenciát meg kicsináljuk. :)

pribék 2015.01.25. 14:35:01

@Philosoraptor: csak egy megjegyzés. mértékadó szociológusok szerint az elmúlt években Magyarországon is megjelent a harmadik világbeli szegénység.

Muscari 2015.01.25. 14:36:20

@NagyságosSodalisO [eng]: haha, akkor a fel orszagtol el kene venni a gyereket. Sajnos nagyon kozelrol ismerem a problemat, az iskolaban, a barati koromben is elofordult a szulok alkoholizalasa.

A legdurvabb eset egy kozepiskolai baratnome volt, aki azert jott kollegiumba, hogy ne kellje az alkesz anyjaval egyutt elnie, a csp-t a gyamugy a sajat kezebe adta minden honapban, igaz akkor o mar 17 eves volt. Egyszer meglatogattuk az anyjat mert valamit el akart a lany hozni otthonrol. Fenyes delutan az anyja haloingben es tok reszegen nyitott ajtot, teljesen rosszul voltam, mert azelott en meg ilyet nem lattam.

Csak akkor avatkoznak be, ha mar nagyon sulyos a helyzet, a tobb szazezer olyan csalad, ahol csak hangos veszekedes van mundjuk az alkohol kovetkezteben meg csak vegetal. Nem is tudom, hogy mit lehetne tenni, de sajnos eleg gyakori a problema.

2015.01.25. 14:36:38

@pribék: Az kizárt. Mindenki egyre jobban él, hiszen bemondták a tévében tegnap is!

Quercus a favágó 2015.01.25. 14:38:06

@Naschkatze (Mostindien / CH):

"Ami meglepett most Floridäban, hogy egyre jobban terjednek a szelektiv szemétgyüjtök. (Az mäs kérdés, hogy sokan nem tudjäk hasznälni...)"

Nebazd! A csúdálatos USA még csak itt tart? Ja persze, amíg exportálni lehet a szemetet, minek szarozni a válogatásával.

adg 2015.01.25. 14:40:49

@NagyságosSodalisO [eng]: "Egy fogatlan száj, hiányos fogsor....nah..."
Hm, sajnos gyarilag hianyzik 6 fogam, teljesen elszorva a szamban. Csaladi mutacio, testvereimnek, gyerekeimnek, es egy halom rokonnak vannak ilyen gondjai. Pl a felso szemfogaim kozt csak 3 fog van. Gyerekeim szerencsesek, nekik egyforma a harom, es osszehuzodott, nincs szunet. Nekem van egy hely ott uresen.
A meglevok rendben vannak ugyan, de ez igy megsem az a csodas, zart fogsor. A fogorvossal abban maradtunk, hogy nem teszunk a hianyzok helyere koronat egyelore, mert ahhoz le kellene csiszolni a tok jo fogaimat, es a korona sem feltetlenul tart orokke, majd megcsinaljuk kesobb, beultetesre meg nem adok ki annyi penzt.
Majd ha nem lesz mire koltenem, akkor talan. Amikor gyerek voltam, meg nem volt akkora divat a fogszabalyozas, hat igy maradt.
Szerencsere csak akkor latszanak a szunetek, ha direkt mutatom.
Mondjuk ha ki van rohadva valakinek, az szerintem is undorito. Cigisdobozon vannak ilyen csodalatos fotok. :)

Akkor mi nem fogunk randizni, ugye? :D

M. Péter 2015.01.25. 14:41:19

@maxval bircaman szerkesztő: De előbb tudnia kell, hogy melyik országból való az útlevél.

Muscari 2015.01.25. 14:52:37

@rezsöatya: en eddig a szkopjei repteret talaltam a legkisebbnek. Igaz csak elmentunk mellette, de kb ugy nez ki, meg akkora mint a tokoli, pedig ez az orszag fo reptere. Tudom, kis orszag, kis repuloter.

2015.01.25. 14:53:27

@A gyufaárus lány: "Régóta olvasgatom a blogot, és észrevettem ciklusos folyamatokat. Te minden poszthoz odaírod szinte hogy Magyarország élhetetlen, onnan menekülni kell. Azon elgondolkodtál már hogy esetleg benned van a hiba?"

Hm, de érdekes, hogy pont ma regisztráltál be.

Elgondolkodtam, és ha már ilyen régóta olvasod a hozzászólásaimat, akkor azt is kellett volna olvasnod, amikor leírtam, hogy elég sok mindent elrontottam az életemben. Akkor ezek szerint szelektíven olvasol.

"Magyarország egy fejlett ország, a világ leggazdagabb országaihoz tartozik, ahol piacgazdaság van és viszonylag szabadság (már amennyire szabadok az úgynevezett fejlett államok)."

A világon gazdag, az eu-ban meg csóró. Mondom, el lehet dönteni, hogy kikhez akarunk tartozni, mik a célok. Mo. piacgazdaság? Ezt te sem gondolod komolyan. :D

"Teljesen felesleges összehasonlítani a harmadikvilágbeli országokkal mert egyszerűen összehasonlíthatatlan velük. A harmadik világbeli országok zömében nincs kiépült infrastruktúra, nincs kiépült egészségügy,nincs közbiztonság és sorolhatnám. Magyaországon mindegyik nyugati színvonalú, leszámítva az életminőséget, abban van elmaradásunk, de NEM jelentős."

Pont erről beszélek, aztán előkerül Haiti meg Honduras, mert hogy ott szarabb az életszínvonal, mint Mo.-n. És? Nekem attól nem lesz jobb kedvem, sőt. NEM jelentős az elmaradásunk az eu-s életszínvonaltól? Neked lehet, hogy nem, a többségnek meg igen. Ki kellene lépned a buborékodból.

"A leggazdagabb nyugati országok (pl. Németország, UK) polgárainak durván kétszeres vásárlóereje van (már amennyiben ezzel lehet életminőséget mérni...), ami azt jelenti hogy többet tudnak fogyasztani, a nagyobb bőség miatt pedig láthatóan jobban élnek. De mindazért élhetetlennek nevezni Magyarországot, mert ott 1 órai munkabérből csak feleannyi csirhehúst tudsz venni mint Németországban, az teljesen nonszensz."

Nem értem ezt a fajta érvelést. Aki nyugatra megy, az csak a pénz miatt megy. Ez tipikus egybites érvelés. Mi van azokkal, akik Mo.-n is jól kerestek, mégis hátrahagyták a felépített életüket az ismeretlenért? Vagy úgy gondolod, hogy csak 8 általánost végzettek mennek ki külföldre?

"Szegénység mindenhol van, Magyaroszág ebben nem áll olyan rosszul.Figyeld meg azokat az országokat, amik jelentősen jobbak etéren! Mindegyikben erős szociális háló van, az tartja fenn a felszínen a szegényebbek jelentős részét. Ahol vadkapitalizmus van (pl USÁban) ott a szegények aránya eléri a magyar szegények arányát is. Az USÁban 50 millió ember nyomorog! "

Mo. nem áll ebben olyan rosszul. Hát a 300 milliós USA népességhez mérve biztosan nem...

"Magyarországon ugyanúgy megvan a lehetőséged egy jobb életre, mint bármelyik nyugati országban! Ha pedig úgy gondolod hogy a megoldás annyi hogy át kell cuccolni egy gazdagabb országba, akkor szerintem rossz úton jársz. Nem olyan jó buli Nyugaton se szegénynek lenni. Márpedig aki a magyarországi szegénység elől menekül szegényként, az máshol is szegény lesz. A vér nem válik vízzé."

Szuper, akkor maradjatok mindannyian Mo.-n, én meg eldöntöm, hogy mi a jó nekem, és hol akarok és hol nem akarok élni.

A szegény fogalma mindenkinek mást jelent, és mindenki a saját életszínvonalához méri a szegény fogalmát. Nekem van mit ennem, és van hol laknom. Viszont akinek villája van, annak meg én vagyok a szegény. Mindenki a maga szintjén nyomorog.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 14:54:04

@adg [Au, Darwin]: Haha! Őrült vagy ! :-D
Persze, hogy nem ! Van akivel randizok, kettővel eleve nem megy. Igaz , sosem próbáltam. Az is igaz, hogy a jelenleginek a fogait még nem néztem át ! Ami késik nem múlik! :-))

Amúgy , a jelenségről , mint sajnálatos szociális és egészségügyi tendenciáról beszéltem.
A lényeget értetted!

Természetes a körön kívül esnek akiknek speciális problémáik vannak. Megint más, amikor valakinek egészségügyi okokból, nem pedig trehányságból és igénytelenségből, vagy netán szegénységből adódóan ápolatlan a szája.

2015.01.25. 14:54:57

@A gyufaárus lány: Arról is csak az interneten szoktam olvasni, hogy Mo. milyen jó hely. IRL még senkitől sem hallottam.

DieNanny CH 2015.01.25. 14:56:38

@Muscari:

Lehet, hogy pont amiatt, mert mindketten közel laktunk az erőműhöz, volt olyan gyakori az áramszünet??? :-)))

Hari Seldon 2 2015.01.25. 14:57:30

@zöldeketbeszélek:
Azért ez egy olyan "szemétexport",ahol a "szállító" fizet.

M. Péter 2015.01.25. 14:58:19

@rezsöatya: Hát igen, ez nem az Atlanta vagy Heathrow kategória, de még mindig jobb, mint a castellóni reptér Spanyolországban, ahova semelyik légitársaság nem repül.

Amúgy a kis repülőterek azért jobbak, mert nem szokott sor lenni, és nem kell kilométereket gyalogolni. Ferihegy 1-nek meg még az volt az előnye, hogy 5 perc alatt át lehetett érni a vasútállomásra.

Hari Seldon 2 2015.01.25. 15:01:26

@diggerdriver:
"Az egyház egy valós és teljesen méltányolható igényt elégít ki."
Ebben nincs vita.
Arra akartam célozni, hogy a Greenpeace is azt elégít ki. a nyugati városi "félművelt sznob értelmiségi" lelkiismeretét nyugtatja meg, hogy "ő tett valami a földért".
A Greenpeace "jó lelkiismeretet" árul azoknak, akiknek erre van igénye.

DieNanny CH 2015.01.25. 15:02:58

@NagyságosSodalisO [eng]:

...és erről jutott eszembe, amiről nemrég itt beszéltünk, hogy nyugaton meg USÁban nincs benne a biztosításban a fogászati kezelés, míg Mo-on igen. Mi akadálya van annak, hogy a magyar ember napi 3x fogat mosson, és évente 2x elmenjen fogorvoshoz, hogy a lyukat még icipici korában be tudja tömni???
Az amerikai krimikben ha a hullának rosszak a fogai, rögtön rávágják: Kelet-európai!

2015.01.25. 15:09:03

@Hari Seldon 2: Igen, korrupcionak hivjak, es nem szabadna engedni, torvenyi uton kellene tiltani. A fogado orszag is felelos, nem csak a nyugatnak kellene szegyellnie magat, hanem annak a kormanynak is amelyik engedi, hogy a sajat okoszisztemajat zuzza szet masik orszag szemete, es a sajat polgarainak az eletet teszi kockara apropenzert. Ez ugy ahogy van szegyen.

Muscari 2015.01.25. 15:13:59

@A gyufaárus lány:"Hogy milyen életet kovácsolsz magadnak Magyarországon, az jóformán szinte csak rajtad múlik!"

Bocsi, de erre reagalnom kell. Ha regota olvasod a blogot, akkor tudhatnad, hogy milyen sokan vannak itt, akik otthon is tisztessegesen dolgoztak, megsem tudtak megelni (ovono, apolono, markolos, orvos, hadd ne soroljam tovabb)

Nekunk a vallalkozasunk ment tonkre egy APEH buntetes miatt, ami rajtunk csattant pedig nem is mi hibaztunk, hanem egy pertnerunk, otthon vesztettunk, nemzetkozi birosagra meg mar nem maradt penzunk, igy inkabb eljottunk ujrakezdeni a semmibol. Azon kivul mit csinaljon az, aki negyven felett vesziti el a munkajat? Az mar sehova se kell Magyarorszagon.

Raptor bolti elado, ennek megfeleloen keres. Most erre ne mondd, hogy miert nem tanult valami mast, mert eladonak is kell lenni valakinek, nem? Meg peknek meg segedapolonak, aki ehberert viszi ki az agytalat. Ok miert nem elhetnek meg tisztessegesen a fizetesukbol?
Itt nyugaton sem fognak dozsolni de sokkal kellemesebb eletet lehet elni egyszeru fizikai munkaskent is, vallalkozni meg ezerszer jobb.

tanato 2015.01.25. 15:14:41

@Philosoraptor: Nem beszél hülyeségeket veled kapcsolatban a mesehősnő,de emlékeztet valakire/Aki itt szegény az kint is az lesz/ Téged nem?

2015.01.25. 15:16:18

@A gyufaárus lány:

Ne haragudj de: "Szegénység mindenhol van, Magyaroszág ebben nem áll olyan rosszul.Figyeld meg azokat az országokat, amik jelentősen jobbak etéren! Mindegyikben erős szociális háló van, az tartja fenn a felszínen a szegényebbek jelentős részét. Ahol vadkapitalizmus van (pl USÁban) ott a szegények aránya eléri a magyar szegények arányát is. Az USÁban 50 millió ember nyomorog! "

Tehat, Magyarorszag nem all rosszul a szegenyseg teren, de olyan a szegenyek aranya, mint ott, ahol vadkapitalizmus van, ezt irod, ugye? Meg, hogy a jobb orszagokban pedig azert nincs igy, mert eros a szocialis halo. Tehat Magyarorszag egy olyan helyre hasonlit inkabb, ahol nem eros a szocialis halo, hanem vadkapitalizmus van.

Ezt en is igy latom, es szerintem ettol nem lesz jobb es elhetobb hely Magyarorszag, nem tudom, hogy ezzel mit akartal mondani. :D

tanato 2015.01.25. 15:19:08

@M. Péter: Ferihegy 1 bezárása az egy nagyon szemét munka volt,még ma sem látom az értelmét ,de nyilván valami nagy mutyi álla a hátterében.Én szerettem sokkakla egyetemben.

adg 2015.01.25. 15:21:29

@tanato: Nemcsak engem emlekeztet?

2015.01.25. 15:25:53

@Muscari: APEH büntetés? Na mi is ott buktunk meg pedig nem loptunk, nem csaltunk, egyszerűen nem volt annyi bevételünk (semmi) hogy a havi kötelező díjakat kifizessük, felszámolni meg még nem akartuk, hátha, de nem volt hátra, majd nem kaptuk meg a késedelmi felszólítást ezért 10x-es büntetést kellett fizetni. Na így kerültünk külföldre. Pedig még protekciónk is volt az Apeh-nál, de a szabály az szabály. Lakásunk nem volt, a méltányossági kérelemre azt írták hogy adjuk el a kocsinkat. Az minimális részt fedezte volna a költségeknek. Még a részletfizetésbe is belementünk volna, de a bírság összege az vérlázító volt. És persze nem tudtuk bizonyítani hogy a levelet nem kaptuk meg mert éppen 2 hétre elutaztunk, a posta addigra visszaviszi és úgy tekinti hogy a levelet nem vették át.

DieNanny CH 2015.01.25. 15:33:23

@A gyufaárus lány:

"Márpedig aki a magyarországi szegénység elől menekül szegényként, az máshol is szegény lesz. A vér nem válik vízzé."

Nem értek egyet.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.25. 15:34:08

@tanato: @NagyságosSodalisO [eng]:

még olyan is van, meg biciklis ... főleg a belvárosban ... de azokkal értelemszerűen nem lehet nagytávot megtenni

na nem mentem sörözni :( egy k...rva tuktuk nem volt itt aki lehúzhatna ... pedig most úgy örültem volna ha lehúznának :D

2015.01.25. 15:35:22

@adg [Au, Darwin]: Nemcsak teged, az "USAban is nyomorognak" resznel nagyon ramjott a deja vu :D

FutureFry 2015.01.25. 15:35:57

@tildy[UK]: Kis reptér (valahol az amerikai nyugaton): checkin-nél várakozás... "Mikor jön a járat?" - kérdezik a várakozók (mert az viszi Őket "postafordultával"). Pultnál álló kislány mögötte lévő ablakot kinyit (!), kinéz. A távolba mered, ahol látja már a leszállni készülő gép fényeit. "Öt perc múlva a kapunál lesz" - mondja a hangosbemondóba (bár ezt mondhatná csak úgy a szobaméretű várakozóban tartózkodóknak közvetlenül is)

DieNanny CH 2015.01.25. 15:39:53

@tanato:

(Ajjaj, nekem is már 2 mondat után ismerős volt... :-))

Hari Seldon 2 2015.01.25. 15:45:09

@pribék:
Aha,értem. Szégyelled.
Szégyelled A Fleminget, Koch-ot, Pasteur-t? Világos. Merthogy ezek IS Európa részei. Ezek milliószámra mentettek meg embereket.
Szégyelled Mozart-ot, Bach-ot? Mert ezek IS Európa részei.

Quercus a favágó 2015.01.25. 16:02:26

@A gyufaárus lány:

Na végre, Hinta fiam, vagy bárki vagy! Már ott tartok, hogy nappal is elalszom a kommenteken. Mert már Max sem a régi. Kavard már meg a lecsót egy kicsit,mert lassan kezd lesülni.

P.Elliot 2015.01.25. 16:12:16

@QUERCUS: A szelektiv szemetgyujtes itt Usaban ahol lakom mar vagy 25 eve van.. Kulon a rendes szemet, 2x viszik el hetente, havonta a kulon tarolt uvegeket, plasztik cuccokat, ugyanakkor az oszekotott papirdolgokat, a szetvagott papirdobozokat.
Mindegyik dologra kulon kontenert adnak.

Quercus a favágó 2015.01.25. 16:15:00

@P.Elliot:

Elhiszem neked. De miután én rühellem az USA-t, ezért ott kötök bele, ahol tudok. Ez van.

P.Elliot 2015.01.25. 16:20:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Te, tenyleg majdnem mindig keleteuropai! Meg a mexicoinak is rendezettebb a foga, vagy alapbol erosebb.
Hany magyart latok, Istenem, nem letezik hogy koltson ra! Van olyan hogy o erre nem fizet, de akkor sem ha hazamegy latogatoba pedig legalabb ott meg lehetne csinaltatni.
Hidd el, ha a fogselymet hasznalja valaki legalabb naponta egyszer, jol kipiszkalja vele az etelmaradekot, ha olyan fogkremet hasznal ami fogvedo es legalabb este reggel jol megsikalja akkor alig kell fogaszhoz jarnia. Az a fogselyem egy csoda! Tenyleg, ha nincs a fogak kozott etelmaradek, es foleg ejjelre nincs amikor csukott szajjal alszunk akkor nincs fogrohadas sem. Vagy alig!
A zsiros etelek, / kolbasz, fustoltaru/, olik a fogat. Hiaba mossa le az ember masnap meg akkor is erzed a fogon a felrakodast. Lehet hogy ezert rosszabbak a magyar fogak?

P.Elliot 2015.01.25. 16:27:38

@DavidToth:
Az ismerosom ferjhezmenni ment oda! A haznal evett anyosaeknal akik ugy orultek neki hogy minden jo etelt beletomtek, szoval valamit benyelt ami masnak meg sem kottyant ott, o viszont felora alatt az elso hanyas es hasmenes utan a korhazban kotott ki feleszmeletlen allapotban amibol csak azert tudtak visszahozni mert nem volt esznel a kerdeskor hogy allergias-e a penicilinre. Az volt de nem tudtak, beadtak, nem halt bele, sot kigyogyult.
Annyi ereje meg volt utana hogy ossze tudtak hazasodni, / szerintem a nepali sracnak eletszukseglet volt hogy zoldkartyat kapjon utana/.
De igen, ehetsz Indiaban az utcan! Sot, csak azt eheted amit a szemed elott dobtak be a forro olajba mert az biztositek hogy nem elte tul a bacilus. Etteremben ott legyen akarmilyen jo, en nem mernek enni! Csak amit a szemem elott sutnek!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 16:28:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
" Mi akadálya van annak, hogy a magyar ember napi 3x fogat mosson, és évente 2x elmenjen fogorvoshoz, hogy a lyukat még icipici korában be tudja tömni???"..

Szerintem ebben az esetben csak az igénytelenség az akadálya és a lustaság.
@Muscari: Sajnos, tudom az okokat.
Épp ezért írtam amit írtam.

A megoldás csakis a felelősségteljes szülöknél van. Szerintem.

Civilizált, intelligens, családközpontú/ha már abban él, mert Ő vállalta/ felelősségvállaló felnőttek.
De hát mily szép is lenne a világ....ha úgy működne ahogy az ideális lenne....

Aszonygyák a kihívások azért vannak, hogy megküzdjünk velük és többet tudjunk meg magunkról..

P.Elliot 2015.01.25. 16:30:58

@QUERCUS:
At kene egyszer jonnod hogy ne ruheld annyira csak tavlatban. Kicsit korulnezni. Sok varosi legenda van hogy itt ilyen, meg olyan. Jobb azt sajat magad megnezni.
Egyebkent nyugodtan kossel bele.Van itt olyan is amibe lehet, jogos... Ahogy masutt is...

P.Elliot 2015.01.25. 16:38:02

@adg [Au, Darwin]: Ha nem latszik a hianyos fogad akkor eszedbe ne jusson beultetni! Nem olyan vidam dolog ha kitorik, van akinek nem eleg eros az allkapocsa es folyton baj van ezekkel a fogakkal. Ami nem latszik az nem hianyossag ha jol tudsz enni egyebkent. A sajat fog a legjobb fog.

Quercus a favágó 2015.01.25. 16:50:10

@P.Elliot:

Majd a következő életemben, ott lehet,hogy lesz rá pénzem. A jelenlegiben biztos nem.
Egyébként, mint már korábban elmondtam, nekem nem az amerikai néppel van bajom, hanem az USA adminisztrációval. Ja meg a magyar adminisztrációval.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.25. 16:51:19

Egy rudástársadalomnak a humánszolgáltatás rutinjai mindíg tökönrúgásként érik a magyarokat.

Mi. akik telejs szociális ellátó rendszer földig rombolásán dolgozunk /és jól haladunk!/, nehezen tudjuk megérteni az olyan szakami együttműködéseket mint a fogorvos / védőnő / dilidoki megelőző üzemmódban.

A héten olvastam egy cikket arról, hogy az iskolában soha meg nem jelenő iskolai szociális munkás helyén hogy szuperálnak magyarországon az iskolarendőrök.

nol.hu/belfold/tanacstalan-iskolarendorok-1511475

pribék 2015.01.25. 16:53:11

@adg [Au, Darwin]: ha fontossá válik az utolsó kérdés, még mindig lecserélheted a V6-osod egy bf3-ra. ;)

pribék 2015.01.25. 16:53:11

@tanato: @adg [Au, Darwin]: de rosszak vagytok! ilyen hamar leleplezni. pedig direkt nem írta, hogy kámelós. :)

igaz, kedvenc célpontját elsőre megtalálta (raptor egész illedelmesen válaszolt neki, hát nem megérte újraregelni?), a szokott gondolatmenetet százegyedszer is meghallgathattuk (ami nem hülyeség, sőt sok igazság van benne, de sokadjára olvasva ugye zuhan az információtartalma). welcome back! ;)

pribék 2015.01.25. 16:53:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
most mér? hiszen a csirkemellet is csirhehúsra változtatta! nem kreatív? igaz "nyomorog", meg "élhetetlen" maradt benne, na de talán majd legközelebb! :)

pribék 2015.01.25. 16:53:11

@Hari Seldon 2: sajnos nem csak belőlük áll európa és az európai kultúra. nyilván nem minden eleme szégyellnivaló. de hogy ne menjek nagyon messze, a bloggazda által letiltott, digger által feszegetett téma (népirtás a negyvenes években) is az európai kultúra teljesítménye. erre is kevesen büszkék.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.25. 16:53:11

@M. Péter:

Kizárásos alapon eldönthető ez is. S benne van belül az országkód.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.25. 16:53:11

@A gyufaárus lány:

Így van.

Mo. jó helyen áll, MESSZE a világátlag feletti szinten a magyar életszínvonal.

Jelenleg Mo. nagyjából a 2. ötöd alsó felében van. Ez irigylésreméltó eredmény.

Hozzáteszem: a Mo-nál szegényebb európai országok (Szerbia, BG, Románia, Albánia) is a világátlag felett vannak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.25. 16:53:11

@pribék:

Ilyen az emberek ízlése.

Bolívia pl. masszívan indián többségű, mégis ha megnézel egy bolíviai szépségversenyt, a versenyzők zöme dél-európai kinézetű.

A gyufaárus lány 2015.01.25. 16:55:23

@Muscari:

A nyugati bolti eladó miért nem élhet tisztességesen? Mert nem élhet úgy! Szegénységben fog ő is élni,mivel a nyugati lakhatás/szolgáltatások árát képtelen megfizetni! Ha jól rémlik, te Londonban élsz. Londonra különösen igaz ez. Londonban egy 25nmes lakást se tud bérelni magának egy munkás. Ezen mégis mi a tisztességes élet?

A tisztességes élet számomra azt jelenti hogy : Dolgozom, és nem jelent gondot meló után beülni egy étterembe, sörözőbe, bárba, hétvégén szórakozni, normális lakásban élni, nem osztozkodva az életteren, hó végére pedig nem csupasz fenékkel állni konzervet majszolva. Nincs olyan nyugati ország ahol egyszerű munkásként lehet így élni! A tisztességes élet pedig itt kezdődik.

Persze erre írogatják hogy miért nem fejlődsz? Hát igen, csakhogy akkor ne hirdessük hogy Nyugaton a betanított munkások is tisztességesen élhetnek.

Én értem meg tudom hogy Magyarországon nehezebb a megélhetés, de Nyugaton is ugyanúgy a megélhetésért dolgoznak az átlagemberek. Valamiért viszont nagyon sok ember el akarja hitetni a többi emberrel hogy Nyugaton ez nem így van, ott nem a megélhetésért dolgoznak az ÁTLAGOS emberek, hanem nagyon is remekül élnek.

Ez pedig egyszerűen nincs így. Nyugaton is azok élnek jól (értsd : nincsenek filléres gondjaik, nem vágja a földhöz őket egy hirtelen kiadás), akinek keresett szakmájuk van. Nem pedig a bolti eladók.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Ismerek jó pár Nyugaton élő embert. A többség egyszerű munkás, közösen lakva több emberrel a kis megtakarításokért. Szerintem ez pont ugyanolyan szegénység mint otthon összeköltözni 3 emberrel költségkímélés miatt.

Csakhogy míg Magyaroszágon üvöltöznek a fájdalomtól ha így kell élni, addig Nyugaton önként és dalolva élnek együtt felnőtt, idegen emberek egy háztartásban. Persze, mert muszáj nekik így élni.

2015.01.25. 17:00:38

@A gyufaárus lány: sajnos ma nagyon keves az idom. Es mielott ujra kuvag tegad a HA, mar hetek ota kinoz a kerdes.... vajon mennyibe kerulhet most Grazban az akcios csirkemell?

2015.01.25. 17:09:07

@Muscari: A másik, Raptor nem akar örökké bolti eladó maradni (habár imádom, de már belefáradtam...).

2015.01.25. 17:09:53

@tanato: Most hogy mondod... :)))

adg 2015.01.25. 17:11:28

Na vegre temanal vagyunk. Kezdodik minden elolrol, kovetkezo 200 hsz temaja adott.

Mentem aludni, jo mulatast, sziasztok!

P.Elliot 2015.01.25. 17:16:40

@A gyufaárus lány:
Valoban sehol nem lehet elni ugy egy egyszeru munkasnak hogy van sajat lakasa, sorozni jar, ettermezni, szorakozni, / a nyaralast kifelejtetted/!
Mutass egy kort ahol egy egyszeru munkabol minden ilyesmire tellett!
Egy egyszeru munkaert nem is jar, egyebkent ha jarna akkor a lakossag jo reszenek esze agaban se lenne szakmunkasnak lenni, netan diplomasnak ha megel ugyis remekul.
En is ugy gondolom hogy te vagy a hinta, ugyanaz a stilus, mikor erted mar meg vegre hogy nem otthon kell ulni a fenekeden az egyszeru munka utan hanem utananezni hogy mit lehetne tanulni es feljebb menni! Lehet hogy meg szorakoztatobb is lenne munka utan mint keseregni, fiatal vagy meg, az egesz elet elotted van, mindenesetre eredmenyesebb lenne mint itt allandoan sirankozni es kritizalni a vilagot!

Quercus a favágó 2015.01.25. 17:17:41

@P.Elliot:

Még valamit. Ugye sokszor elhangzik itt a blogon is, az USA a szabadság hazája. Mert ugye gyakorlatilag azt tehetsz, amit akarsz, úgy élhetsz, ahogy akarsz, azt mondhatsz, amit akarsz.
Hát nem tudom. Az én számomra a szabadság mást jelent.
Az én számomra a szabadság azt jelenti, hogy félelem nélkül élhetek. Ti úgy éltek?

P.Elliot 2015.01.25. 17:18:41

@QUERCUS: Hol elsz te egyaltalan? Melyik orszag?

Hari Seldon 2 2015.01.25. 17:19:14

@pribék:
Igen. Sok minden történt. Ezért a fürdővízzel a gyereket.
Népirtás? Van az máshol is: Pol pot, Mao. Ruanda. Ott nem volt? Dehogynem. Ugyanolyan mértékben.
Aztékok, népirtásai? Az áldozat még élt, amikor kibelezték. Ez csak egy a sok "szegény elnyomott kultúrák" közül, amit az európai elnyomott. - Jól tette? Szerintem igen.
Más kérdés,hogy például Mao miatt el kéne ítélni Kínát, MOST? (úgy értem a jelenben?)

Muscari 2015.01.25. 17:21:19

@Turchi: akkor tudod, hogy miről beszélek. A mi esetünk bonyolultabb, mi AFA visszaigénylők voltunk, mert exportáltunk, most nem részletezném, de akik később ugyaebből kifolyólag nemzetközi bíróságra mentek azok ott mind nyertek. Sajnos nem volt jó ügyvédünk sem, aztán meg túl késő lett. Volt még egy próbálkozásunk a kiskereskedelemben, azt meg a válság meg az önkormányzat tette tönkre.

De a férjem nem tud kibújni a bőréből, már itt is kereskedik :-)

Muscari 2015.01.25. 17:23:56

@mojyo: most, hogy mondjátok, nem is értem, hogy nekem miért n esett le. Már a névválasztás is árulkodik, annyira negatív.

Quercus a favágó 2015.01.25. 17:25:17

@P.Elliot:

Magyarország.

@charlieharper:

"vajon mennyibe kerulhet most Grazban az akcios csirkemell?"

Mi van Charlei, nem kaptál bónuszt?:DDD

P.Elliot 2015.01.25. 17:26:20

@QUERCUS:
Furcsa kerdes! Igen! Mitol felnek? Csak nem ugy kepzeled el az orszagot hogy itt mindenki ragja a kormet es fel valamitol? Meg a terroristaktol sem! Jo itt a rendorsegi vedelem, nyugi, bunozok mindig voltak, kicsit oda kell figyelni hogy ne akadj belejuk de en felelem nelkul jarkalok mindenfele. Es mas is! Inkabb kulfoldon terjesztik hogy itt felelemben kell elnunk. Hogy biztos ugy elunk! Hat nem! Nem is elnek itt, en a nyugalmat imado szemely ha felelemben kene elnem.
Usabeli utazasainknal is vannak reszek ahol madar sem jar szinte, barki meg tudna allitani, eleg ha keresztbe fordul az uton, kirabol, netan megol, elas, soha nem jonnek ra hogy hol tuntem el mert GPS-et noha van, nem hasznalok, nem tudtak volna kovetni. Persze elofordulhatnak dolgok hogy rossz helyen, rossz idoben volt ott az ember de ez barmelyik orszagban elofordulhat. Vajon miket kepzeltek ti az itteni eletstilusrol? Rettego embereket?

P.Elliot 2015.01.25. 17:31:49

@QUERCUS: Meg sosem beszeltel ittlako emberekkel hogy hogy elnek? Mert ha csak hirterjesztesbol elsz akkor jobb ha itt eloket kerdezel meg hogy hogy is van ez?
Vannak itt is olyan varoskak ahol tenyleg felnek, ahol az alja nep lakik jobbjara es nem lehet oket onnan szetrobbantani, / Camden, Newark/.
De a tobbi! New York is olyan biztonsagos hogy ne tudd meg! Vannak persze kulvarosi reszei ahol elofordulhatnak dolgok, de meg Harlemben is szoktunk setalni, nem esznek azok meg senkit, tele van turistaval egyebkent is. Semmivel sem veszelyesebb manapsag ott mint mashol!

Taxomükke (UK) 2015.01.25. 17:33:06

@Muscari: @P.Elliot: Hát bizony az alkoholizmus nagyon súlyos, gyógyíthatatlan betegség, bár tünetmentessé tehető.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.25. 17:40:24

@QUERCUS: :-))))))))))))))))))))

Itt van újra?Télleg?Nekem is úgy tűnik... :D

Quercus a favágó 2015.01.25. 17:41:34

@P.Elliot:

Tudod, én mindig azt olvasom, az USA-nak azért kell beavatkozni más országok belügyeibe, azért kell megszállni őket, azért kell háborúra készülni ellenük(mint most épen Oroszország ellen), mert veszélyt jelentenek az Államokra. Tehát félni kell tőlük. Tudom, amit ma olvasok, hallok a médiában, az már nem hír, hanem propaganda.
De akkor ezek szerint az emberek nem félnek. A kormány, a politikusok rettegnek. Ezért kell dollármilliárdokat költeni értelmetlen háborúkra, ezért kell ártatlan emberek millióinak meghalni.

Te látsz arra esélyt, hogy ezt a hatalmas országot egyszer normális emberek fogják irányítani?

2015.01.25. 17:47:41

@Muscari: Nem tudom miert, de en azt hittem a ferjed valami olajjal kapcsolatos dologgal foglalkozik, azt hittem azert irtad, hogy tobbszor jart Sziberiaban :D Meg itt olyan sokan foglalkoznak olajjal meg gazzal, hogy azt hiszem osszekevertelek benneteket valaki massal.

Meg szabad kerdezni, hogy mivel kereskedt(et)ek, vagy az mar privat info? Ha tul szemelyes, akkor nem kell megirni, en se szeretek tul sok privat infot megosztani szoval megertem ha ez van :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 17:56:03

@pribék:
Nagyon nehéz elképzelni hogy valaki ateista létére egyetért a hit létjogosultságával?
Ha én nem hiszek akkor miért törvényszerű hogy aki hisz az alacsonyabb polcon van?
Miért fekete-fehér a világ?
Ha valamiben hiszek akkor a másikat tagadnom kell?
Úgy látszik ez manapság nem érthető az embereknek.
Itt a blogon sokkot kaptak mikor mondtam hogy nem voltak náci gázkamrák.
Azonnal antiszemita holokauszttagadó lettem.
Miért?
Ateista vagyok és nem kívánom az egyház halálát.
Ez bűn?
Nem lehet összeegyeztetni a tökegyszerű fekete-fehér világképpel?
Tényleg ilyennek kell lenni a világnak?

Quercus a favágó 2015.01.25. 17:56:53

@geegee:

Bezony, bezony. Tehát sört behűteni, rágcsálnivalót bekészíteni, nyugtatót bevenni...........
Apaaaaaaaaaaa.........kezdődiiiiiik!!!!!!

2015.01.25. 18:07:04

@Muscari: Sajnos tudom. Egészen Afrikáig szaladtunk, 1 év alatt kifizettünk mindent és és nem is akarunk annyira hazafelé igyekezni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 18:14:20

@QUERCUS:
Mondasz valamit baszod. Olyan babazsúr volt a héten hogy énszégyellem:))))))))))))))))))))
Nyálbafulladt hét volt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 18:23:04

@QUERCUS: Nézd, ha hiszed, ha nem, engem meglepett. És én, veled ellentétben nem gunyolodtam.
Itt is vannak emberek, akik nagyivben tesznek a szelektiv hulladékgyüjtésre. Pedig sokan mär kiskoruktol ezt lätjäk mindenütt, mégis sokszor a csalädi minta erösebb. Mert a bolti 30Rappenes papirzacsi és a +/- CHF 2/db szemeteszacsi nem elég elrettentö, hogy az emberek elgondolkodjanak...
Sajnos 1-2 generäcionak ki kell nevelödnie ahhoz, hogy az emberek észhez térjenek.
Engem speciel zavar a mérhetetlen tulkinälat, pazarläs a profit hajhäszäsa mindenäron az élet minden területén. Megvältoztatni egyedül sajnos nem tudom, viszont probälok minél kevésbé tevékenyen részt venni benne.
@Philosoraptor: Brother swing nem birta sokäig nélkülünk. :-)))
@charlieharper:
Lätom, nem én vagyok az 1etlen, akinek föltünt. :-)))
OFF
Hogy van a feleséged?
ON

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 18:31:07

Tegnap vettem Haggist.
Még soha nem ettem.
Mire számítsak?

2015.01.25. 18:31:43

@Naschkatze (Mostindien / CH): Jing és jang. Nincsen meg egyik sem a másik nélkül. :))))

P.Elliot 2015.01.25. 18:35:46

@QUERCUS: Iszonyu hosszu hozaszolast irtam es kiment az egesz, elment az internet. az aramszunet ota azzal is baj van, jon es megy, valaszolok neked majd este, addigra talan megjavul rendesen. Itteni este szerint.

SzZoole 2015.01.25. 18:36:58

@diggerdriver: Ha szereted a birka hus izet/szagat,akkor nem rossz,de ha nem ,akkor sok jora ne szamits.

puhacica 2015.01.25. 18:39:41

@diggerdriver: lebuktaaaaaaaaaal, te mocskos liberaaaaaaliiiiiiiiis!!! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 18:40:53

Milyen a te országod ? ...
Tényleg, milyen ?

..és milyen lesz ?

****
Megőrült a világ ?

Megint lefejeztek egy túszt, most egy japánt.

Megint lőtték az ukránokat 30 halott, rengeteg sérült....
/ A pár nappal ezelőtti buszos merénylet után../

Nigériában a Boko Haram..

Jemenben megbuktatták a szunnita kormányt, káosz fenyeget ...

Franciaországban terroristák akciója miatt 12 ember meghalt...

Angolul beszélő külföldi dzsihadista harcosokból álló zászlóaljat hozott létre az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet azzal a céllal, hogy csapásokat mérjen nyugati célpontokra – írta az International Business Times (IBT) című lap. Az egyik tag az mondta, hogy készen áll arra, hogy elvigye a dzsihádot Európába.....

***-Egyszer egy okos ember azt mondta, eljön a nap amikor az ész hatalmaskodik az erő., csak minden egyes embernek minden nap jót kell cselekedni....

nem hiszek ebben..

pribék 2015.01.25. 18:55:14

@diggerdriver: a pacalhoz képest nem lehet olyan rossz.
a paradicsomos húsgombóckonzervhez képest meg egyszerűen kiváló.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 18:55:53

@QUERCUS: Még egyet. Ha jol tudom Kalifornia volt a vilägon az elsö ällam, ahol kötelezö volt a katalizätor az autokba. 80-as évek. (?)
A 70-es években szélerömüvek 100ait telepitették. Ha a lobbi nem lett volna olyan erös (és az emberek nem lennének minden hülyeséggel megetethetöek)...
"Te látsz arra esélyt, hogy ezt a hatalmas országot egyszer normális emberek fogják irányítani?" Tudom, nem engem kérdeztél, de az én välaszom: NEM.
Nekem sem tetszik amit csinälnak, de én nem a politikusokat megyek meglätogatni, ha az Ällamokba megyek...:-)))
Nem ajnärozom egyik orszägot sem, de azért azt sem hiszem, hogy mindenért a gonosz amerikaiak a felelösek.
@pribék: És tudod mivel leplezödött le? Azzal, hogy a välasz gomb näla még mindig nem müködik. :-)))
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Férjem mesélte, hogy näluk a suliban péntekenként Elmex nap volt. Suli adta hozzä a zselét, gyerekek fölsorakoztak, és 2percig fogat mostak. Tanärnéni stopperrel mérte az idöt. :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 19:02:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): undorítóan gusztustalan, faggyús birkaíze van :-)
Egyszer ki kell próbálni aztán tudod értékelni a jót! :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.25. 19:05:39

azért nem írtam eddig, mert vártam, milyen alternatív téma jön fel esetleg :-)
nem szoktam Magyarországról mesélni, csak ha valaki nagyon nyaggat. de nem nyaggatnak. a legjobb barátnőm, akinél most a nappaliban lógok (3 évig dolgoztunk együtt), nem tudna 10 dolognál többet összeszedni Magyarországról.
Burmában olyanok jöttek elő a nagyobb tanítványokkal, hogy azt a Katy Perry videoklipet a várban forgatták, Rubik-kocka (mert ki tudom rakni, ebben levertem az egész iskolát tavaly :-) ), meg a szolmizálás. amikor csináltuk a képeslap-prjektet, akkor kaptunk Balatonról képeslapot, az kint volt a falon. ja meg a nyelvi projekt folyamán asszem énekeltem nekik népdalt. kaptak tavaly szaloncukrot. ja és ha valaki plagizálni próbált, akkor megmondtam neki, hogy ebbe bukott bele a köztársasági elnökünk, és ő se számítson jobbra :-) na azon nagyon röhögtek. de kb ennyi.
én Thaiföldről mindig szívesebben mesélek egyébként is, a gyerekapjával is terveztük, hogy kb most eljövünk ide nyaralni, aztán ez bukta. ő se tud sokat Mo-ról, családi meg ilyesmi képeket mutattam neki, meg tud vagy 10-15 szót, meg kiakadt a tejberizs koncepcióján, meg ízlik neki a paprikáskrupli, egy rakás ilyen apróság, de ennyi.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 19:07:38

@NagyságosSodalisO [eng]: Az az igazsäg, hogy kinézetre mäjashurka. Azt meg szeretem. Vizuälis tipus vagyok, ugyhogy engem szaggal (bocsi, illattal) nem lehet elüldözni. Lätvänyra viszont olyan szinten finnyäs vagyok, hogy csak na! :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 19:11:44

@Dragonlady (now in Thailand): "...kiakadt a tejberizs koncepcióján..."
Pont a napokban magyaräztam el valakinek a sticky rice with mango receptjét. Mikor a végére értem, csak annyit mondott, hogy legközelebb csak annyit mondjak, hogy tejberizs. :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 19:12:43

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ez ízre, szagra brrr.
Minden magyar azt mondta anno Skóciában, nehogy egyek....de egyszer feltétlen kóstoljam meg.:-))

Ha szerencséd van,látványra nem is annyira borzasztó. Ha nincs összenyomódva, van némi klasszikus hurka formája, még akár illúzióid is lehetnek....Aztán jön a sokk! :-DDD

Háááát, nem egy májas hurka ...

Viszont rendes vastagbélbe töltött hurka és kolbász volt pont az ebéd ma.:-DD

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.25. 19:16:34

@Naschkatze (Mostindien / CH): ha belegondolok, pont az volt az egyetlen kaja eddig, ami nagyon nem ízlett neki (mindenfélét hajlandó kipróbálni, pl rákattant a mindenféle sajtokra, ami nagyon ritka jelenség arrafelé, mármint hogy valaki szereti)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 19:34:07

@puhacica:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2015.01.25. 19:41:52

@P.Elliot: Huszonegynéhány éve ahol laktam az USA-ban, ott néhány bevásárlóközpont parkolójában volt szelektív gyűjtő. Aki azt akarta, hogy a házától szállítsák el, annak fizetnie kellett havi 10$-t, ha jól emlékszem, ezért kapott egy külön dobozt, amelybe rakhatta az újrahasznosítható dolgokat.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.25. 19:47:19

@A gyufaárus lány:

na végre valaki aki megmondja ...jobban tudja mint a tobbszazezer
aki kulfoldre kenyszerult, menekult, kalandozott,mozgott egy letrehozott teruleten belul (ahogy a vezir mondja ).. es azoknal is jobban tudja akik otthon nyomorognak ... mindenki sajat hibajabol, es nem neznek magukba nem kovacsoljak sajat sorsukat ..

Neked melyik part mosta ki a kis agyadat? Valszeg a szemeddel is baj van ..

Szerencse hogy szigoru moderalasi szabalyok léptek eletben kulomben ....

montroyal ( CAN qc) 2015.01.25. 19:52:36

@charlieharper: gondolod? akkor nem is kellett volna reagalnom ...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 20:04:26

@NagyságosSodalisO [eng]:
"Viszont rendes vastagbélbe töltött hurka és kolbász volt pont az ebéd ma.:-DD"
Februärban megyek haza...és mär körvonalazodik, hogy mit is "kell" anyukämnak föznie / sütnie...csak az a baj, hogy a napok és a különbözö kajäk szäma sosem egyezik...Ebben a korban meg mär 2x ebédelni, meg 3x vacsoräzni az älmoskönyvek szerint sem jo. :-)))

pribék 2015.01.25. 20:12:39

@diggerdriver:
látom, túl nehezet kérdeztem.
akkor csak egy megjegyzés: az egyház nem azonos sem a vallással, sem a hittel.

pribék 2015.01.25. 20:12:39

@Naschkatze (Mostindien / CH): szerintem az amerikai politikusok semmivel sem hülyébbek, mint a nem-amerikaiak. az egyetlen plusz "bűnük", hogy egyelőre van katonai erejük hozzá, hogy megvalósítsák, amit vizionálnak.
képzeljük el, mi lenne, ha a magyar miniszterelnök kezébe kerülne hasonló katonai hatalom...

sőt, szerintem általában a politikusok sem gazemberebbek, mint a pórnép. csak ők mernek nagyot álmodni. nem a csavart viszik haza a gyárból, hanem az egész gyárat (keszthelyi vitorláskikötőt, domboldalat, stb.) nem ésszerűbb?

puhacica 2015.01.25. 20:12:39

rtl.hu/rtlklub/fokusz/erdemes-itthon-maradni
nincs gazdasagi kivandorlas. ok, elhiszem. egyetlen gondolatra hivnam fel a figyelmet. melyik masik gazdasagilag stabilan mukodo orszagbol menne el egy jogi vegzettsegu, vezeto beosztasu figura raktarosnak puszta kalandvagybol?

DieNanny CH 2015.01.25. 20:16:41

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Karácsony körül, mikor otthon voltam, háromszor!!! ettem sült véres-májas hurkát, meg kolbászt... Előtte 2 évig valahogy nem is jutott eszembe... Nyami. (Itt meg asszem a Migrosban láttam véres-és májasat. Meg egy hentesüzletben volt kiírva, mintha Bauerwurst vagy mi lenne a neve... Mindenesetre, kinézetre jól nézett ki.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 20:30:15

@maxval bircaman szerkesztő: nem gyori. peri. nem tartozik gyorhoz kozigazgatsailag.

Giddy Lamb 2015.01.25. 20:38:28

@diggerdriver: Az átlag haggis jobb mint az átlag hurka.
A díjnyertes haggis meg jobb mint a legjobb magyar hurkák, én nagyon szeretem, kocsmázás után, hajnalban benyomni egy Haggis&Chipset komoly kulináris élmény! (ez nem vicc volt, ízleni fog)

A gyufaárus lány 2015.01.25. 20:38:41

@puhacica:

Őszintén. Melyik londoni raktáros (tehát nagyjából betanított munkás) keres nettóban 2 ezer fontot egyedülállóként? Szerintem egyik se. A média meg nyomatja ezerrel az emberek fejébe hogy Londonban (vagy ugye Nyugaton) jobban él a raktárosfiú is mint otthon a doktor urak meg a mérnök meg mindenki. Agyrém ami folyik. Tisztességes tájékoztatás kellene nem ilyen ferdített mesék.

Határátkelő 2015.01.25. 20:45:44

@A gyufaárus lány: Nem tudom, láttad-e azt a filmet, amiben egy gyufaárus lány hintázik a ház előtt? Valamiért ez ugrott be nekem ma, de még nem tudom, mi lehet az oka...

rezsöatya 2015.01.25. 20:56:11

@Giddy Lamb: "kocsmazas utan, hajnalban..."
Ha nagyon be vagy rugva, akkor akarmi meg jo is lehet...!
Kulinaris elmeny... :DDD

Herr Géza 2015.01.25. 21:01:02

@charlieharper: Sajna nem tudja, mert nem csak a HÁ tette ki, hanem a Mekiből is lapátra tették...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 21:02:44

@Giddy Lamb: jáááj:-))))
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Kipróbáltad már a kintit Nanny?

Herr Géza 2015.01.25. 21:03:19

@Határátkelő: Hű de rejtelmes vagy ma..... :))))

2015.01.25. 21:20:37

@A gyufaárus lány: "Tisztességes tájékoztatás kellene nem ilyen ferdített mesék."

Itt tisztességes tájékoztatás folyik. Mindenki vetít annak a kevés itteni olvasónak, aki Mo.-n él. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 21:50:33

@pribék:
Valóban nem.
Én viszont egyiket sem utasítom el. Sem az egyházat, sem a vallást, sem a hitet.
Engedelmeddel ettől még ateista vagyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 21:54:43

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Kaliforniában van a világ legszigorúbb környezetvédelmi szabványa.
A járművek használati utasításában külön kitétel hogy megfelel annak a szabványnak.
Például ez a szabvány is közrejátszik abban hogy a nagy autógyártók kis karosszériájú kisfogyasztású modelleket is gyártanak.
Mint például a BMW a Minit vagy a Mercedes az A osztályt.

Sütemény1975 2015.01.25. 21:55:33

Hinta uj nickje kapcsan eszembe jutott, hogy ezt az Andersen meset mondtam el kb 10 evesen, vmi osztaly unnepsegen. Anyam azota is meseli, hogy a szulok nem gyoztek torolgetni a konnyeiket...
Nemreg ujra olvastam es tenyleg szivbe markoloan szomoru tortenet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 22:06:19

Megettem.
Nem volt rossz.
Egy, a szokásosnál tömörebb erősen túlborsozott májashurka aminek van egy jellegzetes szaga.
Nem szoktam rá de semmi ellenérzésem nincs.

Herr Géza 2015.01.25. 22:09:40

@diggerdriver: EU-törvény is van rá: 2020-ig egy autógyár összes modelljének (flotta) az átlag 95 g/km CO²-kibocsájtás alá kell kerülnie. De a trükközés elsösorban az e-autókkal megy. Ezért van minden gyár palettáján akár olyan e-autó is, aminek ára a csillagos ég, hatótávolsága bakfitty és évi háromszámjegyü darabot adnak el belöle. A cég a gatyáját ráfizeti a programban tartásra, de a flottafogyasztásnál majd aranyat fog érni, ill. ér már most is az USA-ban (ld. az általad említett Corporate Average Fuel Economy szabványt).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 22:11:47

@Sütemény1975: És esetleg neked is megvolt az a nagy sárga keménykötésű meséskönyve ? Nagyon nagy meséskönyv volt, mindenütt keresem,kerestem már, de szerintem nem lesz nekem még egyszer sosem....

blackhairlady 2015.01.25. 22:12:11

@Naschkatze (Mostindien / CH): merre fele jartatok? Jol emlekszem, te tervezted a Texasba autozast az obol mellett?

blackhairlady 2015.01.25. 22:14:54

@diggerdriver: Rakerestem a neten, mert fogalmam sem volt mi az a haggis. Amikor olvastam A kis gomboc cimu meset anno , pont ilyennek kepzeltem el mint a goggle altal felhozott kepek:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.25. 22:15:57

@diggerdriver: Most próbáld ki a Huggiest is!
:-))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 22:16:07

@Herr Géza:
Hajszálpontosan így van Géza.
A flottafogyasztást mérik. Még így is megéri nekik Kaliforniában jelen lenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 22:19:28

@geegee:
Mit próbáljak rajta? Most is rajtam van:)))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2015.01.25. 22:19:47

@geegee: :DDD

www.adweek.com/agencyspy/files/2011/04/huggies.jpg

Szoval szar volt es budos. A sok bors azert kell, hogy elnyomja a birkafaggyu izet, szagat... majat nyomokban tartalmaz... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.25. 22:19:47

@blackhair-lady: Vigyázz, ne keverd, a goggle az ilyen szemüvegféle... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.25. 22:21:54

@diggerdriver: Akkor vedd tárgytalannak a kommentemet...
:-)))))))))))

@rezsöatya: az, az!
Úgyis ahogy örexik az ember, lassan jön a második gyermekkor, ez is sokszor elkél... :D

rezsöatya 2015.01.25. 22:28:49

@geegee: nekem meg tart az elso...! :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 22:36:12

@diggerdriver: Oszt' mire mennek vele, ha a többi ällamban meg nem? :-(
Annyibol viszont jo, hogy importälni onnan könnyebb.
Amugy tök érdekes, hogy hogy leesett a benzin ära. Eddig az egekben volt, még a csapbol is az folyt, hogy kicsi motor meg elektromos auto. Emlékszem, tankoltunk mi CHF 2,05-ért is literjét... Aztän most meg hirtelen "lett" elég üzemanyag. (Amugy nem vagyok összeesküvéselmélet hivö. :-) )
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ällitolag nem olyan. Én még csalädi ellenälläs miatt nem probältam. :-)
@pribék: Ebben egyetértek. Az emberek és a politikusok amugy mindenütt egyformän müködnek. Egyik orszägban sem jobbak, csak mi hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy a nagy nyugaton öszintébbek/nem lopnak/nem csalnak/... hahaha
Hozzäszoläsomban azt kiväntam kihangsulyozni, hogy az orszägot szeretném lätni ha külföldre megyek (meg, ha Mo-ra), és nem a politikusokat. Sokäig én sem mentem, mert kapjäk be a vizumügyintézésükkel együtt. De miota létezik az ESTA megkönnyitették az egyszerü turista életét. Söt most legutobb Miamiban annyira összegyültek a népek, hogy az ESTA-sok is mehettek az amerikai részre, ahol mär nem a pultnäl ülö bäcsi/néni csekkol be, hanem egy terminäl van. Mi elbénäztuk, ugyhogy csak messziröl lättam, hogy utlevelet beszkennelték maguk, meg ujjlenyomat + szem is sk volt. Mikor mindezzel készen voltak, akkor a kijövö cetlivel odaléptek 1bäcsihoz, aki belenyomta a pöcsétet az utlevélbe, oszt' csokolom.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 22:43:11

@blackhair-lady: Igen, de aztän addig ment a huzavona, hogy végül ismét Florida lett. Szük 1honappal az utazäs elött oda volt olcso a jegy. :-) A nyaraläs végül is sajnos nem volt annyira jo. Férjemet meglätogatta a Hexenschuss (hogy mondjäk ezt magyarul? Mert én magyarul is csak igy tudom.) Ugyhogy a 2. hét az kb szobafogsägban telt el Key Largon. :-)
Ha minden jol megy, akkor idén lesz Texas. (Vagy Auszträlia, mert 4hét szabim van egyben a 9hétböl.)

2015.01.25. 22:59:39

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Az emberek és a politikusok amugy mindenütt egyformän müködnek. Egyik orszägban sem jobbak, csak mi hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy a nagy nyugaton öszintébbek/nem lopnak/nem csalnak/... hahaha"

Ha ez tényleg így van, mi magyarázza azt, hogy Mo. és a magyar társadalom nem tud egyről a kettőre jutni?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 23:09:12

@Philosoraptor: Öszintén? Nem tudom.
De ha gondolod mondhatom azt is, hogy ha 2x annyinak ellopjäk a felét még mindig több marad. Meg foghatjuk a történelemre, az emberek birkasägära stb. Ki mire fogékonyabb.
Férjemnek amugy remek teoriäi vannak, hogy hogyan lehet(ne) a fejlödés utjära ällitani Mo-ot. Viszont ö sem hülye, tudja, hogy azokat az életben nem lehetne bevezetni. :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.01.25. 23:13:13

@Naschkatze (Mostindien / CH): z emberek és a politikusok amugy mindenütt egyformän müködnek. Egyik orszägban sem jobbak, csak mi hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy a nagy nyugaton öszintébbek/nem lopnak/nem csalnak/... hahaha

azert nalunk nem csinalhatjak felelosegrevonas nelkul
pl 3 szenatort rugtak ki az egyik valotlan koltsegek miatt megy birosagra
cnews.canoe.ca/CNEWS/Canada/2014/09/23/21959851.html

Paul Martin premier ministernek le kellett mondania amikor kiderult Ukrajnaba van bejegyezve a hajoflottaja

a kiralyno helytartojat elszamoltattak es birosag elé allitottak..
a volt csaladugyi miniszter birosagon van ovoda engedelyek kiadasaval($)
sorolhatnam biztos vannak mutyik de elobb utobb jon a felelosegre vonas , szemtelenul ,szemermetlenul nem lehet lopni es meg villogni is .. es nincs mentelmi jog

2015.01.25. 23:13:14

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Férjemnek amugy remek teoriäi vannak, hogy hogyan lehet(ne) a fejlödés utjära ällitani Mo-ot. Viszont ö sem hülye, tudja, hogy azokat az életben nem lehetne bevezetni."

Mivel hülyék az emberek, persze, hogy nem lehetne bevezetni semmit sem. De ebben nem is érdekeltek a politikusok... Rájöttem, hogy elképesztően jól csinálják. Minden döntésükkel vagy a magyarokat ugrasztják egymásnak, v. pedig ráteszik valamire a mocskos kezüket. Ha a kettő együtt jön össze, akkor a legboldogabbak. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 23:32:59

@montroyal ( CAN qc): Ezzel most nem mondtäl ellent nekem. :-) Bär gondolom nem is az volt a célod, hogy jol beszoljäl nekem. :-)))
Amugy érdekes (?), hogy mennyire nem tudnak kibujni a börükböl az emberek. Mert hiäba van igazsägszolgältatäs / felelösségre vonäs, valaki ugyis mindig megprobälja.
@Philosoraptor: Sajnos egyet kell, hogy értsek veled...:-(

blackhairlady 2015.01.25. 23:43:09

@geegee: :)))))) hiaba, mar multkor is megmondtak, hogy nem tufok irni:)) kosz a javitast! Egyebkent en szinte sosem veszem eszre az elirast, betukihagyast, valahogy az agyam a helyes szot olvassa ki.

blackhairlady 2015.01.25. 23:50:33

@Naschkatze (Mostindien / CH): oh, szegeny ferjed, remelem mar jobban van! Azert a keys igen jo hely, en key westben (westen?) jartam , legszivesebben ott toltenem az ev felet.
Ezt a sajat becsekkolast meg nem lattam itt, de udvozolendo.

kardio1 2015.01.25. 23:56:33

@Philosoraptor: Kar, hogy nem neztel utana, mi is tortent valojaban...

montroyal ( CAN qc) 2015.01.25. 23:57:58

@Naschkatze (Mostindien / CH): nem ellent mondas .. csak hogy nyugaton a media nem a kormany kezebe van, es ha valamit megpiszkalnak ,akkor az alol nincs mentelmi jog ,meg belerohoges az emberek pofajaba, meg 2/3... szoval az atlathatosagot komolyabban veszik ... amiota itt elek ,soha nem hallottam melyik politikus, mennyit keres ,mennyivel, gyarapodott , milyen palotai vannak ,mennyi foldje ... mert ha lenne, hir lenne belole es levaltas lemondas felelosegre vonas .... nincs titkositas , torveny van ra , az adatokat kotelesek kiadni a medianak , ellenzeknek stb
pl a legnagyobb mediakiralyunk kepviselo lett partvezeto akar lenni de nem lehet hogy a kezebe legyenek a foreszvenyek az igazgatoi tagsagarol le kellett mondania , osszeferhetetlenseg miatt ... na hogy a szinfalak mogott mi van azt nem tudhatjuk ...

2015.01.26. 00:13:01

@kardio1: Mert mi történt valójában?

A libsibolsi 444 már megint hazudott? :)

P.Elliot 2015.01.26. 00:39:34

@M. Péter:
Nem tudom. Amikor itt bejott akkor nem kerult penzbe, sot ingyen kontenert adtak. Viszont van olyan hogy a maradek festekeket, kemiai szereket, elemeket meg ilyen dolgokat beviheted a kornyekeden egy meghatarozott napon es helyre/ tilos s szemetbe dobni/, na ott volt mar hogy kertek 5-10 dollart ha sokmindent vittel. De ujabban mar ingyen van.

P.Elliot 2015.01.26. 00:53:46

@Babette .:
Nem vagyok az! De a fogorvosom egy lelkiismeretes alak aki minden latogatasnal elmeseli hogy mit keresek nala, es hogy mit kellett volna csinalni hogy most ne itt uljek. Addig tartja szoval az embereket amig kutat a szajukban, aprolekos tanacsai/ fogpiszkalot ne hasznalj csak gombolyut mert a masik fajta serti a fogzomancot, jol ragj meg minden falatot mert az nagyon jot tesz a fogaknak, az inyeknek, erosebbek lesznek, jobban tartjak a fogat, elmondja hogy most atnezi a szajureget arra is hogy nincs-e rakra gyanu/, egy valahai katonaorvos idosebb ember aki maga ellen beszel, marmint a penztarcaja ellen, de az arai nagyon jok, tanacsai hasznosak, ha valaki surgosseggel jon akkor azonnal helyet szorit neki mas varakozo karara de ezt senki sem serelmezi mert tudjuk hogy majd minket is elovesz ha hirtelen bajjal beallitunk/.
Szoval o mondta a fogselymet, a fogvedo fogkremet, viszont a szaj oblitore csak humgetett, azt mondta hogy nem jo tulzasba vinni, / ertsd, naponta hasznalni/ mert megoli a fogronto bakteriumokat, de a jokat is a szajuregbol! En csak tovabbadom a tanacsait ami nekem bejott!
Ja, es azt is mondta hogy a megelozes fontos! Hogy ne akkor menjunk amikor baj van. Akkor amikor valami kicsit mar erzunk. Olcsobb is! Lehetseges hogy nincs maganal ez a ficko? Vagy nyert a lotton es nem szamit a penz?
Mert az elozo fogorvosom mindig rettenetesen megfejt!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.26. 01:09:09

@blackhair-lady: Mär mög is talältam. :-) Ez az:
www.cbp.gov/global-entry/about
A férjem jobban van mär, köszi!
Key West-en tavaly mär voltunk, idén is szerettünk volna elmenni...
A kollégämtol kaptam most ezt:
news.yahoo.com/millions-gmo-insects-could-released-florida-keys-164030029.html
És most, hogy visszagondolok, telis-tele voltunk szunyogcsiéssel, ami a bolhacsipésre hasonlitott. Mivel nem talältunk 1db szunyogot sem, ezért én mär allergiära gondoltam. Nagyon durva volt, véresre vakartam magam... :-(

Mercel 2015.01.26. 01:29:32

@A gyufaárus lány:

Nem nézem vissza az előzményeket mert nem érdekel.
Arra reagálok amit írtál.
Nekem van egy barátnőm aki még akkor lépett le szeretett ámde elviselhetetlen kis országunkból amikor elkezdődött az őrület - 2001-ben.
Fogta az akkor 2 éves kislányát (pasi lelépett) és elhúzott Kanadába. 2011-ben beszéltem vele utoljára tehát lehet, hogy azóta nyomortanyán él, de előtte egyszerű szakmunkásként (egy kézműves üvegárukat készítő gyárban dolgozott akkor.) Volt neki egy kis háza, normális autója, évente többször el tudott menni a lányával "nyaralni" rendszeresen szórakozni járt, volt megtakarítása, és úgy egyáltalán köszönte szépen jól érezte magát a bőrében. Amikor kérdeztem tőle, hogy valaha hazajön e még akkor egy szóval válaszolt - Soha.

Nincs kolbászból a kerítés sem a szomszéd, sem a tengeren túli országokban természetesen.
De a legtöbb helyen egészen egyszerűen az átlagember normálisan megél az átlagfizetéséből. Nem változtatnak havonta törvényeket, nem vágják haza totálisan az egészségügyet, az oktatást, nem haverok kezében van a fél gazdaság, a rendőrséget nem traffipaxozásra tartják meg ilyen apróságok.

Azok akik elmennek jobb életre vágynak, és ha elég kitartóak meg is kapják.
Az, hogy sokan önként és dalolva vállalják átmenetileg az itthoninál is szarabb körülményeket az nem azt jelenti, hogy örökké abban a létben kilátástalanul kell kepeszteniük. Azért teszik mert hisznek a jobb jövőben és látják, hogy lehet másképp is élni.
Nem tudom és nem is nagyon érdekel mi alapján írtad a hozzászólásodat, de baromira unom már, hogy mindig beesik valaki aki cáfolja a kivándorlás értelmét és azt, hogy a legtöbb ember aki szorgalmas igenis megtalálja a számítását amennyiben jobb életre vágyik.

Sajnos Magyarország ma egy átlagember szemszögéből nézve egy szar hely nulla jövőképpel, erősödő rasszizmussal, elképesztő közállapotokkal egy megalomániás kretén hazaárulóval a trónon és semmi sem mutat arra, hogy ez a közeljövőben megváltozna. Mellesleg ha megváltozik is akkor is el kéne úgy 20 évnek tellnie az érezhető változásokhoz. A legtöbb ember nem hisz a változásban és főleg nincs a "lehet"-re 20 éve.

P.Elliot 2015.01.26. 01:31:28

@QUERCUS:
Mar irtam egy hosszut de kiment az internet, most rovidet fogok.
Nem vagyok politikus, nem is ertek hozza de hulye sem vagyok.
Igen, szerintem Usa fel mas orszagoktol, legfokeppen olyantol mint Korea, Iran, meg ki tudja melyik meg akiket masok igergetesekkel es fenyegetesekkel ravesznek hogy atomot dobjanak ide, / a titkos ugynokseg teljesen biztos benne mar most szerintem hogy kik lennenek azok/ mert azt abban a pillanatban visszakapnak, akkor mas is beleavatkozik mar mert mar mindegy, nem kell ecsetelnem hogy mennyi ember maradna a foldon, szoval szerintem itt kezdodik a "rendorkodes".
A sajat orszag feltese. Mit gondolsz veletlen az hogy az a 30 miliio illegalis mexicoi amit saccolnak veletlenul van hogy hagytak bejonni? Es meg most is jonnek, nincsenek kirugva, intezkedesek csak tessek-lassek van ellenuk, en ugy latom hogy Amerika egyesulni fog majd Mexicoval, Ilyesmi miatt bekult ki Kubaval, / na meg ahogy hirlik az oroszok valamit epiteni akartak Kubaban, hat igazan nem hianyoznanak ide az oroszok Amerika feneke ala/. Valoszinu messzebb is neznek, hogy beolvasztani a del amerikai allamokat es egy nagy amerikai egyseg lenne az egesz, erosebb, biztosabb, de ezt az amerikai nepnek nem lehetne elmondani mert senki bele nem menne, ezt csak szepen, lassan kell bevezetni. USA egyebkent is tamogatja az Europai Egyesult Allamok otletet is mert az is egy nagy egyseg lenne, / vajon ott is miert engedtek be az embereket egymas orszagaba ha nem azert hogy osszeszokjanak, hogy ne legyen idegen az otlet hogy egyben van csak allamokra bomlik mint itt/. Hogy aztan kozel kelet, tavol kelet, az oroszok hogy tomorulnenek, azt nem tudom, de az biztos hogy arra is van terv. Hosszu evek telnek el kialakul minden, amikor mar kevesbe kell felni hogy egymas torkanak esnek. A kis viszketeg allamokat is egybeolvasztani, kicsit kinevelni beloluk a verengzesi vagyat, valahogy mukodne a dolog. de igy, ami most van, ezt ugy hivjak hogy ulni az atombomban. Kar hogy sokan ezt nem veszik figyelembe hogy ha a nagy orszagok nekilatnak atomozni akkor pusztulnak a kicsik is.
Ez csak az en meglatasom, mondom, ki is lehet vele nevetni. De hogy az Europai Unio sem veletlenul jott letre az biztos, mar az is a terv reszese volt hogy legyen. Szerintem a fuggony mogotti politikusok kidolgoztak mar a jovot, amit nem tudhat senki csak talalgatja, a mindenkori elnokok csak vegrehajtjak ami elo van irva. en reszemrol nem banok semmifele uj allam es eletformat ha az normalis, haboru es atommentes eletet tud biztositani.
Az emberek is lassan majd csokkennek, egy-ket orszagra mint India, meg az afrikaiakra ra fog ferni egy hatarozottabb fegyelem hogy hany gyereket lehet csak szulni hogy a felesleg ne lazban, betegsegben egve, ehezve pusztuljon el csak azert mert az apjuknak nem volt kedve ovszert hasznalni.

P.Elliot 2015.01.26. 01:50:14

@Naschkatze (Mostindien / CH):
En meg sosem vakaroztam Key Westen! Voltam vagy 6x, mindig nyaron, julius, augusztus kornyeken. Utoljara vagy 10 eve voltam. Szezonalis dolog lehet? Vagy valami uj?

adg 2015.01.26. 02:02:12

@P.Elliot: "Az emberek is lassan majd csokkennek, egy-ket orszagra mint India, meg az afrikaiakra ra fog ferni egy hatarozottabb fegyelem hogy hany gyereket lehet csak szulni hogy a felesleg ne lazban, betegsegben egve, ehezve pusztuljon el csak azert mert az apjuknak nem volt kedve ovszert hasznalni."

Ne haragudj, de ez total forditva van. Nem azert halnak meg a gyerekek, mert az apjuknak nice kedve zokniban. Pont forditva alakultak ki ezek a dolgok. Mivel a gyerekek jelentos resze meghal, ezert tobb a gyerekszam, hogy maradjon beloluk. Ugyanez volt europaban is. Aztan javult az egeszsegugyi allapot, es kevesebb gyerek is eleg volt. Ha csak ket gyereke lenne egy atlag afrikai csaladnak, akkor szimplan kihalnanak. Ellenben, ha eljutnanak egy olyan szintre, hogy az ehezes es a betegsegek nem viszik el a gyerekek jelentos reszet, akkor beindulna a valtozas.
Sajnos az idiota afrikai vezetoknek hala, meg egy ideig nem lesz komoly valtozas az afrikai egeszsegugyben. Az ehezes sem fog sokat javulni.
Vannak ugye mindenfele kulso probalkozasok, de az sajnos nem eleg.

adg 2015.01.26. 02:10:22

@Naschkatze (Mostindien / CH): nalunk sandflyok vannak, amik ugy csipnek, mint a bolha. Nagyon alattomos, nem erzed amikor csip, es kb akkora mint egy muslica. Masnapra kezd viszketni, es eleg sokaig megmarad. Csak szurkuletkor jonnek elo, kb negyed oran meresztul vannak csak. De az eleg, ha olyankor vagy a part kornyeken, es nem vagy befujva, akkor megesznek.

Elopvastam a cikkedet, csak azt nem ertem, vagy atsiklottam felette, hogy csak egyszer akarnak ilyen szunyogokat elereszteni, vagy tobbszor is egymas utan. Mert ha ismetlik, akkor jonak tunik.
Korabban egy olyan tervet olvastam, hogyugy modositNak a szunyogot, hogy sokkal agresszivabban szaporodjon az uj valtozat, nyilvan a modositott gen legyen az uralkodo, es x generacio utan pusztuljon el, amikor mar atvatte az erederi helyet.

Ez tok erdekes tema amugy. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.26. 02:24:57

@P.Elliot: Hidd el nekem is uj volt! :-)
Igaz, én most voltam ott mäsodszorra, igy statisztikailag csak 50%. :-)
@adg [Au, Darwin]: Na azokkal Izraelben talälkoztunk. :-( Hogy dögölne meg az összes! :-)))
Én ugy értelmeztem, hogy csak tesztelni szeretnék, és gondolom ha bejön, akkor folytatnäk. Mert ugye annak lenne csak értelme. Viszont, mint mindenhol itt is az engedélyekre kell sokszor värni, meg ugye ott vannak az ellenzök is.
Remélem nem az lesz, mint a békäkkal nälatok!

P.Elliot 2015.01.26. 02:28:00

@adg [Au, Darwin]:
Azert halnak meg a gyerekek mert nem tudjak etetni oket, gyogyszerelni mert sokan vannak a meglevo jovedelemhez..
Ha kevesebb lenne akkor jobban el lehetne latni!
Meg micsoda felfogas reszukrol hogy csinalni egy csomot, nem gondolni azok szenvedesere csak arra hogy maradjon belole meg nehany! A kevesebbet jobban el lehet latni!

blackhairlady 2015.01.26. 02:33:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): koszi a linket, jo tudni rola. En juniusban itt Houstanban nem lattam meg ilyet.

Hu, ezek a kis dogok, biztos meg tudjak keseriteni az ember eletet, csak ugy mint a Balatonon.
Myen idotok volt? Tudtal furodni?

blackhairlady 2015.01.26. 02:47:07

@adg [Au, Darwin]: csak azt irja, hogy tavasszal, hogy hanyszor azt nem.

blackhairlady 2015.01.26. 02:50:44

@Naschkatze (Mostindien / CH): ahogy olvasom,lehet nem lesz belole semmi, mar sokan alairtak a petuciot. Van aki jobban fel a dns mutacio lehetosegetol mint a betevsegektol.most ugy elgondolkodtam egy kicsit, es tenyleg nem tudom en hogy dontenek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.26. 03:03:22

@Mercel: Áááhh, hagyjad, Hinta egy reménytelen alak, ez el lett neki magyarázva több tucatszor, kétszer-háromszor idősebb, tapasztaltabb emberek által is.Semmi értelme a vele való vitának.

adg 2015.01.26. 03:20:56

@P.Elliot: Nem egesszen. Van egy csomo betegseg is arrafele, ami nem gyogyithato, es rengeteg embert elvisz. Pl malaria, csak hogy egy ismertebbet mondjak. Igazan hatekony modszer nincs ra. Mindenfele egyeb jarvanyok is.
Ahol pedig halomra halnak a gyerekek, ott nincs gyogyszer. A legtobb esetben nem keves, hanem nincs. Ha egy gyerek lenne, annak sem lenne, es akkor gyerek nelkul maradnanak. A kaja eseten reszben ugy van, ahogy mondot, kevesebbnek tobb jutna.

"nem tudjak etetni oket, gyogyszerelni mert sokan vannak a meglevo jovedelemhez" Ez a mi felfogasunk szerinti helyzet lenne. Van gyogyszer es van ennivalo, de ha nincs penzed, nem jutsz hozza. Esetleg segelykent.

Arrafele meg sokszor nincs. Nincs. A tuleles a tobb gyereken mulhat, mert az erosebbek tulelik. Ezt borzaszto leirni is, de ez a termeszet torvenye. Az erosebb tulel.
Ezen csak ugy lehetne segiteni, hogy valahogy javitani az egeszsegi allapotukat, kajahelyzetet, stb. De a legnagyobb ellenseguk a sajat vezetoik, meg az olyan idiota csoportok, mint ezek a boko haramek.
Szoval, ha ezeken lehetne javitani, akkor magatol csokkenne a gyerekszam is normalis mertekure.

Nezd meg a korabbi europat. teljesen termeszetes volt a 6-10+ gyerek. Jottek a jarvanyok, fele meghalt gyerekkent, a maradek fele meg kesobb, vagy haboruban. Aki tulelt, az biztositotta a fennmaradast. Pedig volt kaja, ha nem is olyan ertelemben/mertekben, mint ma, de afrika egyes reszeihez kepest bosegesen volt mit enni. Aztan ahogy javult az egeszsegugyi helyzet, "nem volt szukseg" annyi gyerekre. Most meg mar at is esett europa a lo masik oldalara.

adg 2015.01.26. 03:27:04

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hat a bekak az jo poen volt. Szoktak rendezni hajtovadaszatot neha. Mennek az emberek lancban, zsakokkal felszerelkezve, es szedik ossze oket. Meg lehet kapni sprayt, rafujod, es azonnal megdoglik. Szerencsere nem fel az embertol, igy konnyu elkapni. De a termeszetben oriasi pusztitast vegzett. Es akkor ezek utan, meg valami okor be akarta telepiteni az ellenseget is... :)
De volt itt mas ilyen dolog is, pl a nyulak, amiket nem gyoznek irtani. A rokak (ez valami brit mania lehet mindketto:) ), amiket nagyjabol sikerult kiirtani, vagy a tevek, amibol itt tobb van, mint a vilag tobbi reszen ossesen. Pedig azokat is irtjak rendesen.

Mostmar eleg komolyan veszik ezeket a dolgokat. Pl akac, meg parlagfu nincs a mai napig sem. Meg darazs sem nagyon.

Sütemény1975 2015.01.26. 03:28:11

Igaz nem az index irta, de a tenyekkel nehez vitatkozni...

m.mno.hu/vezercikk/a-tesco-mi-vagyunk-1267797

Sütemény1975 2015.01.26. 03:34:05

@Philosoraptor: persze egyszerubb ugy beallitani, hogy Orban volt gaz, erre a magadfajtak ugranak is...

adg 2015.01.26. 03:37:04

@blackhair-lady: Azt irja, hogy tavasszal szeretnek csinalni. Szerintem addigra varjak, hogy meglesznek az engedelyek. Nem tudom, ott van-e kulonosebb parzasi idoszakuk a szunyogoknak, gondolom ahhoz is kell igazodni.
Aztan meg lehet ismetelgetni a bulit, ameddig ki nem szorul az eredeti faj.
Pont igy volt, amit korabban olvastam. Az akarhanyadik generacio utan valt eletkeptelenne, de addigra kiszoritotta volna az eredetit. Nem tudom, abbol a kiserletbol lett-e valami, malaria ellen akartak bevetni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.26. 06:09:56

á meg lettem előzve sandfly ügyben. :-(
ezt a szót meg hogy "parlagfű", hallani se szeretném. nemrég esett le a döbbenet, hogy mi vár rám. úgy kezdődik, hogy másfél hónap fuldoklás és nemalvás.

FutureFry 2015.01.26. 06:29:23

@M. Péter: @P.Elliot: Még most is előfordul Amerika "vidékibb" részein, hogy a szelektiv gyűjtést az embernek magának kell megoldania: pl. elvinni valami szemetes cég telephelyére (esetleg, ahogy említetted, nagyobb áruház parkolójába) ahol külön konténerekbe lehet dobálni a kiválogatott (műanyag, papír, stb.) hulladékot. Üveget ritkán (és akkor se olyan betétdíjas módon, hanem törve-zúzva, ami aztán útalapba, üveggyapotba megy. Esetleg tényleg újra üveget csinálnak belőle, de az tudtommal ritkább, mert jóval költségesebb). Egyébként (a tényleg távol eső helyeken) van, hogy nemcsak a szelektív de a "rendes" szemét központi(bb) helyre fuvarozása is annak "termelőjére" marad (ún. "dump/transfer station"-hez lehet vinni ami egy elkülönített/elkerített rész nagy szemeteskonténerekkel)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.26. 06:40:40

@P.Elliot: szegény ismerősöd ... szerencse hogy kigyógyult

gondolom a nepáliak mindent megtettek, mert kellett az a zöldkártya ... fujj, bocs, köcsög vagyok

van benne logika amit mondasz au utcán evésről ... de nem, akkor sem szabad ott enni

mert miután kisütötte, a szaros meg isten tudja milyen kezével fogdossa

a jobb étttermekben és bevásárlóközpontokban legalább gumi kesztyűben vannak, meg árulnak olyan dolgokat is amiket az európai ember gyomra jobban bír

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.26. 06:43:19

@P.Elliot: köszi a linket

nekem amúgy nem kell mutogatnod, voltam a Gangesznél ...

igaz holttestet nem láttam szerencsére, de egy-két hulla már nem sokat változtatt volna az undorító összképen amúgy sem

kék madár 2015.01.26. 07:58:18

@Naschkatze (Mostindien / CH):
"Oszt' mire mennek vele, ha a többi ällamban meg nem? :-("

ezt hogy erted?
Mert California lakott reszetol eszakra, delre, keletre nyugatra egy feleuropanyi tavolsagig nincs semmi par kozepes varoson kivul. Amit nem szennyeznek, az maguknak nem szennyezik, tovabba a hegyek, sivatagok Ocean szeliranya miatt az a szmog nem megy sehova.
Tovabba, amit Californiaban bevezetnek azt elobb-utobb a tobbi allamban is

Nzoltan 2015.01.26. 07:58:27

Az első bloghoz:
Minden relatív. A szegénység és a demokrácia is.
De ezzel mindennap találkozni. Az sír a legtöbbet, akinek van.

Netuddki. 2015.01.26. 07:58:32

"- Hogyan reagál a gyermek a környezetében lévő ittas személyekre?"

Ez jóóóóó! Így lehet kulturáltan megkérdezni:
- Oszt' a szülők szoktak-e berugni?

Nzoltan 2015.01.26. 07:58:40

@DavidToth: Ezek a szégyenlős emberek mennek külföldre.
Az Mszp-Szdsz választói kb. kompletten megléptek.

2015.01.26. 09:20:44

@Sütemény1975: A "magadfajtáknak" meg teljesen természetes, hogy szétlopják az országot, meg átpasszolják a haveroknak. A mi kutyánk kölyke, ugye. :)

2015.01.26. 09:33:42

@Sütemény1975: Az lenne a durva, ha a Magyar Nemzet arról írna, hogy Baldauf Laci bá meg Orbán mikor lettek ennyire jó haverok, és a cba miért jön ki pozitívan a legújabb húzásukból. De mivel a Magyar Nemzet a Párthoz tartozik, értelemszerűen csak arról ír (és olyan irányvonalat követve), amit elmondanak a politikusok. Abban biztos vagyok, hogy a Tesco nem ma született bárány -ha pénzről van szó-, de ez a fajta démonizálás csak az egybites hívők lelkét melegíti.

qkuc 2015.01.26. 10:54:24

@blackhair-lady: Áhh a keys, :). Key Westen el tudnám tölteni a szabadságom, újra, :D.

P.Elliot 2015.01.26. 12:45:10

@FutureFry:
Elhiszem! Hiszen a farm allamok gyeren lakott helyein valoszinu hogy nincs kukas auto sem. azert a nehany hazert lenne?

P.Elliot 2015.01.26. 12:57:25

@DavidToth: Igen, kigyogyult, azota el is valtak, valoban a zoldkartya kellett mint kiderult. En meg mindig azt mondom hogy hamarabb ennek Indiaban az utcai arusnal olajban sult valamit mint az ettermekben ahol nem latom hogy hogy keszitettek el. Mert ki tudja hogy hogy allnak hozza a kezmosashoz, illetve ha a szakacs kezet is mosott de nem tudod ellenorizni hogy honnan jott a nyersanyag.Kik fogdostak ossze. En csak a deep fry kajakban bizom. En szeretem az indiai eteleket, foleg ha magam keszitettem el. Es ha nem "Made in India' feliratot visel a nyersanyag.
Nagy farmteruletek vannak a Gangesz mellett, onnan is ontoznek.
Na most kepzeld hogy milyen gazdag tapanyagokban az a viz! Az a sok halott hamva ami belekerult, az igazi tap meg lehet a sok halott akit beleloknek mert nincs penz egetni. Hat nem!Meg konzervet sem veszek ami abbol az orszagbol jon, viszont mashol termesztenek olyan fuszereket amit azok hasznalnak az eteleikhez, na avval lehet fozni. Ugy nem utalom az Indiaiakat, nagyon bekes nepseg, veluk mint bunozokkel ugyan nem talalkozol a hirekben. Megfogjak a munka veget, a gyerekeiket tanittatjak egytol egyig, barmi aron. Van egy csalad akivel osszejartunk, sajnos elkoltoztek Philadelphiaba, na ott a padlorol is ehettel volna! Nem tudtam ugy beugrani hozzajuk hogy ne lett volna makulatlan minden, igaz hogy egy nagyon beolvadni akaro emberek voltak, gyerekeiknek is itteni neveket adtak. Nagyon szerettem oket!

FutureFry 2015.01.26. 17:08:37

@P.Elliot: Előfordul a "házhoz jövő" szemétgyüjtés ilyen helyeken is (bár a "curb-side" lehet, hogy 1-2 mérföld távra van) de baromi drága (pl. $100+ per hó) és ritka (pl. csak havi kétszer). Szóval a közös "dump/transfer-station" ilyenkor jóval költségkimélőbb. (Bár tapasztaltam olyat is, hogy 1-2 házért földúton extra 2-3 mérföldet jött a kukáskocsi és mégsem került a szokásosnál jóval többe.)
Aztán persze van aki megpróbálja elégetni a szemetét (tipikusan fémhordóban) de az szinte sehol sem legális.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.26. 18:38:26

@blackhair-lady: Az idö konkrétan xar volt. Mondjuk a sväjci idöhöz képest meg qrva jo. :-))) A legmelegebb napon 22fok volt.
Az elsö héten esett, fujt a szél és hideg volt, bär erre szämitottunk, mert észak felé mentünk. De Key Largon sem volt olyan meleg, mint 1évvel ezelött, igaz 1héttel koräbban mentünk, és az utolso 2napon volt olyan meleg, mint 1évvel elötte. Pancsizäs csak a szällodäk hot tub-jaiban volt, azok meg csirkekopaszto melegek voltak de legaläbb agyon voltak klorozva. :-(
@kék madár: Ezt ugy gondolta a költö...
Hogy a kaliforniai szabälyzäsok mindig is élen järtak. Ehhez képest a többi ällam kicsit lassabbra veszi a tempot az elöbb-utobb bevezetésben.

kardio1 2015.01.26. 22:45:36

@Philosoraptor: En azt olvastam, talan az indexen, hogy Junckerrel volt egy, korabban nem egyeztetett, soron kivuli megbeszelese, ezert huzta el Juncker kezenfogva. Nem Magyar Nemzet vagy Hirlap à hirforras. A 444.hu-t nem szoktam olvasni. Az itt belinkeltekbol ismerem es annyit levettem, hogy nem Quercus kedvetek az iranyultsaga. :-)

kardio1 2015.01.26. 22:46:27

Kedvetek =kedvence...

blackhairlady 2015.01.27. 01:24:20

@Naschkatze (Mostindien / CH): Sajnalom, hogy nem volt olyan jo idotok. Meg a betegseg is, hat nem eppen fl aoridai szabadsag tartozekai.

2015.01.27. 06:52:13

@kardio1: Értem. Így is gáz igazából. :)

Quercus a holdak állásából tájékozódik.

kardio1 2015.01.27. 07:03:08

@Philosoraptor: Nem latom, miert lett volna gaz, de ezen nem fogunk osszeveszni. Quercus nem a holdak allasabol tajekozodik, csak mas sajtobol, mint te.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.27. 08:13:24

En mindig szuperlativuszokban beszelek Magyarorszagrol a kulfoldi ismeroseimnek. Semmit nem tudnak rola, csak hogy Europaban van esetleg.
Rajottem par oszinte es panaszkodos beszamolo utan, hogy a vilag nagy reszen nagyon utaljak az olyan embereket, akik gyulolettel beszelnek az szulohazajukrol. Meg ugyse hiszik el, hogy nem elnek olyan jol a magyarok, mint a nemetek, franciak. Hiszen egymas mellett elnek, szinte szomszedok.
A magyar muvelt, nyelveket beszel, igenyes, stilusos, lehengerlo humoru es kozvetlen. Ez a sztereotipia alakult ki az ismeroseimben a magyarokrol, mert csak engem ismernek.
Miota hallottam egy romant, ahogy aradozik a hazajarol (ugye latin rokonsag, olasz temperamentum, francias muveltseg, kivalo egyetemek blabla) es ezzel szerez jo pontokat a nemzetkozi, Romaniarol semmit se tudo tarsasagban, azota en is ezt nyomom. Bejon.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása