oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 20. 06:41,  Be kellene illeszkedni, de senki nem segít 347 komment

2015. január 20. 06:41 Határátkelő

Be kellene illeszkedni, de senki nem segít

A cím persze kicsit túloz, de a dolog szándékos, ugyanis az integrációt az Európai Unió országaiban valóban nem segítik szervezetten és intézményesítetten, pedig most már kutatási adatok is igazolják, hogy kisebb a nyomás a fogadó országok szociális és jóléti rendszerein, ha a bevándorlók beilleszkednek.

eu_zaszlo.jpg

A mai poszt egy kicsit talán szárazabb lesz a megszokottnál, ugyanakkor szerintem fontos és érdekes témáról van szó, mégpedig egy kutatás kapcsán arról, mennyire nem segítik a határátkelők beilleszkedését megfelelő programokkal.

Részben ez az oka azoknak a kétségkívül létező feszültségeknek, melyek az EU-n belüli határátkelés kapcsán jelentkeznek, és melyek sokszor azon a gondolaton alapultak, hogy ha szabad a vándorlás, mindenki oldja meg magának a beilleszkedést.

(Miközben „mint tudjuk”, abszurd dolog egyáltalán kivándorlást vagy bevándorlást emlegetni az EU-n belül, hiszen „egy közös akarattal létrehozott gazdasági térben mozgunk” – de ezt csak erős zárójelben jegyzem meg, némi malíciával, utalva egy közép-európai ország miniszterelnökének minapi szavaira.)

Visszatérve a kutatásra, azt a dublini székhelyű Eurofound készítette és elsősorban a 2004-ben csatlakozott 10 ország (köztük ugye Magyarország) migrációs tendenciáit és a határátkelők „kielégítetlen szükségleteit” – ez a szakkifejezés - vizsgálta. (A bevándorlási adatok között gyakran szerepel még a 2007-ben csatlakozott Romániából és Bulgáriából érkezett bevándorlók is.)

Átpolitizálva

Fóti Klára, az Eurofound kutatási menedzsere egy, a migráns munkavállalók információs hálózatának fejlesztéséről szóló, a LIGA Szakszervezetek által szervezett konferencián beszélt az előzetes eredményekről.

A kutató elmondta, céljuk az volt, hogy tényeken alapulva, objektíven vizsgálják a jelenséget, a lehetőségek szerint félretéve az átpolitizált kommunikációt, amire az egyik legjobb példa ugye a választások előtt álló Nagy-Britannia, ahol a vita elsősorban arról szól, hogy mekkora nyomást jelentenek a bevándorlók (különösen a válság óta) a jóléti rendszerre.

Az Eurofound szakemberei népszámlálási adatok és interjúk segítségével vizsgáltak meg 9 fogadó országot: Ausztriát, Dániát, az Egyesült Királyságot, Hollandiát, Németországot, Olaszországot, Spanyolországot, Svédországot és Írországot.

Ausztriába, Dániába, Spanyolországba és Olaszországba Romániából érkeztek a legtöbben, míg Németországba, az Egyesült Királyságba, Svédországba, Hollandiába és Írországba lengyelek. Ahol nem az elsők, ott is dobogósok általában vagy a lengyelek vagy a románok, illetve még a bolgárok, litvánok és (Írországban) a lettek szólnak bele az első három helybe. A magyarok Ausztriában harmadikok, Németországban pedig negyedik vagy ötödik helyen vannak számarányukat tekintve.

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Királyságba 1.32 millió, Németországba 1.2 millió. Spanyolországba 1.17 millió, Olaszországba pedig 1.12 millió bevándorló érkezett. Legjelentősebben egyébként a válsággal és a 2. bővítési körrel Dániában nőtt meg a bevándorlók aránya. 2004 előtt 1% alatt volt, 2004 és 2013 között 1.1% -ra nőtt a népességen belül. Németországba a többi EU-s tagállamból érkezők aránya stagnálást mutat ugyanebben az időszakban, az 10-ekből érkezőké viszont megnövekedett.

Munkát keresünk

Ha a bevándorlók életkori adatait nézzük, akkor legtöbben a munkavállalás szempontjából leginkább aktív korosztályból érkeznek. Az Egyesült Királyságba például a 30-34 év közöttiek érkeznek a legtöbben, második a 25-29, harmadik a 35-39 éves korosztály.

Azon el lehet elmélkedni, hogy pont ezeknek az embereknek a hiánya a küldő országokban hosszabb távon hová vezet, de ezt boncolgattuk itt már néhányszor. Ugyanúgy, ahogy ebből az a következtetés is levonható, hogy a határátkelés kifejezetten munkavállalási célzattal történik.

Több a nő

Ha a foglalkoztatási rátákat nézzük, akkor Spanyolországban a legalacsonyabb a 10-ekből érkezett dolgozók aránya, 54%, a legtöbb vizsgált országban 60% körül van, az Egyesült Királyságban pedig 80%-ot is meghaladja, arányaiban magasabb, mint a helyi foglalkoztatási ráta. Ugyanígy van ez Írországban és Olaszországban is.

Ha a nemek szempontjából vizsgáljuk, akkor a nők aránya valamivel magasabb. (Például Ausztriában ez fokozottan jellemző a román és bolgár bevándorlókra.) Érdekes, hogy a magyarok esetében a férfiak aránya valamivel magasabb.

Általában az is jellemző, hogy túlképzettek a bevándorlók, akik gyakran nem tudnak szakmájukban elhelyezkedni. A diplomák, képzettségek elismertethetősége, összehasonlíthatósága gyakran probléma. Ez például Nagy-Britanniában különösen jellemző.

A nagy kérdés: a segélyek

Mivel pedig a kutatás kifejezetten arra irányult, hogy a szociális rendszereket mennyire terhelik meg a bevándorlók, akkor szóljon itt erről is néhány szó. Dániában a segélyek igénybevétele a munkaképes korú lakosságot tekintve a hazaiak körében jóval magasabb, mint az EU 10-ekből érkezők körében. A szociális lakhatást is gyakran kisebb mértékben veszik igénybe a hosszadalmas folyamat, várólisták miatt, akkor is, ha egyébként a feltételeknek a határátkelők is hasonlóan megfelelnének.

A kutatás arra is fényt derített, hogy számos szolgáltatást azért nem vesznek igénybe a bevándorlók, mert nincsenek birtokában a szükséges információknak. Migráns szervezetekhez pedig csak akkor fordulnak, amikor már ellehetetlenülnek, elveszítik a munkájukat, lakhatásukat, sőt gyakran ilyenkor már a segélyszervezetek lépnek be a képbe.

Az interjúkból az a kép alakult ki, hogy a migráció elsősorban helyi szinteken okozhat gondot, például Németországban vagy az Egyesült Királyságban is. Spanyolországban és Olaszországban is az volt a tapasztalat, hogy még maguk az elvileg segítséget nyújtó hivatalok, az ügyeket intézni hivatott önkormányzatok dolgozói sincsenek teljesen tisztában a szabályokkal.

Ezért elsősorban a helyi feszültségeket kell csökkenteni, de nem a távoli jövőben, hanem minél hamarabb. Ebben a helyi önkormányzatok intézkedései kiemelt fontosságúak, de kellhet hozzá központi segítség is, például akár EU alapok.

Oktatás, nyelvtudás

Az egyik kiemelt probléma az iskolarendszer megterheltsége, hiszen a bevándorlókkal gyakran érkeznek gyerekek illetve a fiatal érkezőknek (az életkori korfából adódóan) hamarosan megszületnek a gyerekeik.

A másik deficites terület még mindig a nyelvtudás, a nyelvtanulást lehetővé kellene tenni, hiszen ez az integráció szempontjából alapvető. Van, ahol ezzel éppen ellentétes irányú lépések történtek, Hollandiában például megszüntették a nyelvtanfolyamok ingyenességét.

Fóti Klára szerint a szakszervezetek például fontos szerepet vállalhatnak abban, hogy a munkahelyi körülmények javuljanak, a bevándorló munkavállalók kiszolgáltatottsága csökkenjen, mert ebben a tekintetben a kép egyáltalán nem rózsás. (Erről majd egy következő posztban lesz szó.)

Te is fiam, britus?

Közben éppen most találtam egy Nagy-Britanniában éppen hétfőn nagyobb nyilvánosságot kapott kutatást, melyet a The Guardian készíttetett arról, hogy miközben éppen Nagy-Britanniában a legforróbb politikai téma a bevándorlás és a „benefit tourism” illetve a különböző korlátozások bevezetése és az EU migrációs politikájának kritikája, aközben vannak országok, például Németország, ahol az ott élő munkanélküli britek jóval több szociális támogatást, segélyt vesznek igénybe, mint a Nagy-Britanniába érkező németek.

Mert bár a britek nagyjából 30 ezren vesznek igénybe munkanélküli segélyt más uniós országokban, az EU-ból érkező összes nemzetiségből pedig 65 ezren Nagy-Britanniában, a sheffieldi egyetem migrációkutatója szerint egyik sem jelent túlzott megterhelést az országok jóléti rendszereire.

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felmérés Magyarország Eurofound

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr857090215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2015.01.20. 20:36:21

@Jess G: fiadat atbasztak,de meg is erdemlitek...ujgazdagek jarnak igy.

2015.01.20. 21:11:57

@Observer99: Megnyugtató ezt olvasni....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.20. 21:36:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát igen, a passzivitással nem tudnak mit kezdeni. Sok mindent magában foglal, amiből lehet értékes következtetéseket levonni.
Ezekből lehetne később továbblépni, de semmiképpen nem feladni, inger gazdag környezetben folyamatosan újabb és újabb kezdeményezéseket az orruk alá tolni.:-))
Vagy mint pl. Angliában, hosszú' benefitesektől megvonják a támogatást ha nem teszik le a JC-ben az alapfokú nyelvvizsgát. Már nem elég a medium pls! :-D Pasztasutaaa! :-DD

2015.01.20. 22:14:27

@diggerdriver: Van egy par nyelviskola Londonban ahol angoltanarokat kepeznek es ezek ingyenes rovid tavu (altalaban egy honap, de lehet tobb) nyelvtanfolyamokat kinalnak, annyi a 'kockazat' hogy tapasztalatlan tanarok tanitanak de meg lehet probalni, hatha bevalna a felesegednek. Ha erdekel ez a lehetoseg, at tudom kuldeni privatban egy konkret iskola elerhetoseget London kozpontjaban (Oxford Street kornyeke).

Shanarey 2015.01.20. 22:22:45

Nos ESOL.

Angol tanulási lehetőséget keresve rátaláltam erre az ESOL nevű vacakra.

Jelentkeztem 2013 szeptemberében, vagyis a kiérkezésem után nem sokkal. Behívtak egy tesztre, amelynek időpontja két héttel később volt, sebaj. Teszt megvolt és mondták csoport majd csak decemberben indul, mert nincs elég jelentkező. Nofene, ahány angol nyelven nem beszélő emberrel találkoztam, ez igen csak érdekes. Na akkor eljött a december, helyett a 2014 január. A csoport 20 fő, ebből 13 Lengyel, 3 Magyar 1 Román 1 szlovák, 1 Spanyol, és 1 Chilei. Tanár az angolt furán beszéli, mert túl sokat értek belőle. bemutatkozik és kiderül hogy ő Lengyel, vagyis a többit lehet sejteni. 13 Lengyel meg a tanárnő Lengyelül diskuráltak mindenről, amit a 13 Lengyel nem értett. Ott is hagytam mert én nem lengyelül akarok tanulni. Az más kérdés hogy a teszt szerint nem vagyok kezdő, a csoport, az a kezdő kategória volt, arról nem beszélve hogy volt ott olyan akinek az olvasás is gondot okozott.

Off:
Kis Magyar "életkép" a vidékről.

www.hir24.hu/belfold/2015/01/20/felreverik-a-harangokat-ha-traffipaxol-a-rendorseg/

2015.01.20. 22:28:12

@Dragonlady (now in Thailand): Szerintem nem felsobbsegerzetrol van szo, inkabb praktikus szempontokrol. Thaifoldon valoszinuleg nem azt varjak el a tipikus bevandorlotol hogy dolgozzon, adot fizessen es ne benefiteken eljen, hanem hogy legyen mibol fenntartania magat munka nelkul. Igy a nyelvtudas helyett a penzre helyezik a hangsulyt a hatosagok, mikor el akarjak donteni hogy ott maradhasson-e az illeto vagy sem, terhere lesz-e a tarsadalomnak. Hollandiaban meg mas nyugati allamokban viszont egy olyan bevandorlo aki nem beszeli a nyelvet harom evvel a koltozes utan, nagy valoszinuseggel benefiteken fog elni nemsokara, foleg ha meg gyerekei is vannak. Elhiszem hogy az ismerosod nem ilyen volt, de pl. UK tele van angolul nem beszelo bevandorlokkal akik evek ota ott elnek, brit a hazastarsuk, nem dolgoznak es benefitre vannak berendezkedve. Eppen emiatt szigoritott par eve a brit kormany is a felteteleken. Ez alapvetoen penzugyi kerdes, nem arrol van szo hogy kinek a nyelve vagy a kulturaja felsobbrendu. Szerintem a nyugatiak ma mar sokszor jobban tisztelik es elfogadjak az azsiai kulturat pl. mint forditva, legalabbis UK-ben ezt tapasztaltam.

FutureFry 2015.01.20. 22:30:13

Arról, hogy mennyire kell átvenni a helyi szokásokat… Aki a japán állampolgárságot fel akarja venni (gondolom nem sokan) annak fel kell készülnie arra, hogy esetleg még a hűtőszekrényébe is benéznek hogy megnézzék mit eszik (ez is része annak, hogy megallapítsák eléggé Japán-e az illető).

2015.01.20. 22:31:34

Oszinten szolva nem ertem ezeket a kommenteket amik arrol panaszkodnak hogy nem lehet ingyen nyelvet tanulni. Ha esetleg kinal az orszag ingyenes lehetoseget, az nagyon nagy segitseg es halasnak kell lenni erte, de hogyan lehetne ezt elvarni?

2015.01.20. 22:35:43

@Shanarey(England) ISTP: Ez nagyon nem volt professzionalis hozzaallas a tanarno reszerol. Mikor en rovid ideig angolt tanitottam Londonban, egy magyar csaj volt az egyik csoportomban, mikor rajott hogy magyar vagyok, rogton elkezdett hozzam magyarul beszelni a csoport elott :(. Mondtam neki angolul udvariasan hogy ne haragudj, ezt majd az ora utan megbeszeljuk. Egyebkent is az volt a szabaly hogy tanitas alatt csak angol nyelvet lehetett hasznalni. Ha azonos anyanyelvuek voltak a csoportban, azokat direkt nem ultettuk egymas melle.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 22:51:31

@Shanarey(England) ISTP: Hatalmas ez a link... :D
Teljesen megértem őket, ha kivan már a faxuk a megélhetési bírságolásból sportot űző kötsök hatóságokból.Úgy protestálnak, ahogy tudnak.Nagyon helyes...

morsels (törölt) 2015.01.20. 23:20:07

@NIKI LAURA:
You say so, because you are a commercial pilot.
Ohh, wait....

Shanarey 2015.01.20. 23:20:24

@geegee:

Inkább szomorú, hogy ez a megoldás a "sarc" ellen.

pappito · http://pappito.com 2015.01.20. 23:58:50

@Herr Géza: "Én ebben már megint nem látom a haldokló liberalizmust...."

maxval kommentelőtársunk rendeszeresen igazítja a valóságot úgy, hogy megfeleljen a vesszőparipáinak, így nem csoda, ha valótlan alapokra építkezve igen gyenge lábakon álló légvárakat kap.

Hibás (valótlan) premisszák, hibás (valótlan) konklúzió.

Muscari 2015.01.21. 00:26:11

Szigorítják a külföldi rendszámok ellenőrzését Nagy-Britanniában
m.hir24.hu/hirek/angliai-magyarok/Magyar-Mercedest-foglaltak-le-Nagy-Britanniaban

pappito · http://pappito.com 2015.01.21. 01:09:44

@Jess G: "ki hallott mar olyanrol, hogy egy turistanak szamlat nyitnak egy kulfoldi orszagban"

pl. én. amikor idejöttünk turistavízummal akkor nyitottam egy számlát, besétáltam egy bankba és mondtam, hogy akarok számlát, nyitottak egyet, kaptam ott helyben egy EFTPOS kártyát (debit) volt az egész 8 perc.

a számlát is használom azóta is.

Shanarey 2015.01.21. 01:13:58

@Muscari:

Sajnos jó okkal teszik, de nem csak, a túl régóta ittlévő külföldi kocsikra vadásznak, hanem azokra a helyi járgányokra is amelyek TAX, MOT vagy biztosítás nélkül közlekednek, mert az is nagy divat errefelé, legalábbis bizonyos körökben.

Ja igen, középföldén élőknek (midland) Járt már valaki közületek a nemrég megnyílt Magyar étteremben ?

Shanarey 2015.01.21. 02:56:52

@Zoole[uk]:

Rushden
Tőlem nincs messze, és volt egy ingyenes kóstoló napjuk itt Corby-ban. Volt is nagy tömeg :-)

Címet nem írok ki nehogy reklámnak minősüljön, de a google is megmondja ha beírod: Magyar étterem Rusden

SzZoole 2015.01.21. 03:03:13

@Shanarey(England) ISTP: olyan sok magyar lakik ott,hogy megérte nyitni egy magyar éttermet?

Shanarey 2015.01.21. 03:15:43

@Zoole[uk]:

A kóstoló napon kb 110 ember jelentkezett, és abból kb 90 el is jött. S ezt csak a facebook-on szervezték, vagyis nem hirdették meg. S mint tudjuk nem mindenki van fenn a facebook-on

Amúgy pedig hol nem lakik sok magyar erre felé?

Tudom páran úgy gondolják, minden Magyar Londonban él, de ez messze nem igaz.

Én eddig akármerre jártam itt a szigeten mindig belebotlottam pár Magyar emberbe Elginben is van egy jópár, és a környéki településeken is, és ez csak Skócia azon része ahol laktam.

Redditch ben egy fél Békés-megyei falu lakik, legalábbis ők ezt állítják, s igen sok magyarral találkoztam ott vagyis akár igaz is lehet. Itt ahol most lakom, itt is rengetegen vannak.

Az én eddigi tapasztalataim szerint, minden gyárban vagy raktárban találsz kb 10-20 magyart. Szólj Kövérmadárnak hogy matekozza ki, ez az ő területe. :-)

SzZoole 2015.01.21. 03:26:45

@Shanarey(England) ISTP: kostolora?Hogyne mar,ami ingyen van,persze,hogy mennek:)
Mi sem Londonban élünk,de a városunkba nem sok lakik,eddig nagyon kevesel találkoztunk
Szerencsére ahol en dolgozom,csak en vagyok magyar.Pont eleg is:)))

Shanarey 2015.01.21. 03:33:41

@Zoole[uk]:

A többség autóval jött vagyis nem volt az ingyen.
:-)
Na meg az innivaló, az már fizetős volt.
Cserébe senki nem lett részeg.
:-)
Én sem azért mentem mert ingyen volt, hanem azért mert voltak fotók arról mi lesz a kaja, és finom volt, ezért majd ha jobb idő lesz elmegyek oda. Csak azért várom a jobb időt, mert mászkálni akarok egy kicsit arra felé, így rászánnék egy napot.

SzZoole 2015.01.21. 03:45:37

@Shanarey(England) ISTP: ha autóval mentek,olyan sokat nem tudtak inni
Sok sikert nekik
A londoni magyar éttermek,amikről tudok,mind elvéreztek,egyet kivéve,ami Camden town-ban van,akik meg bezártak egy pár hét/hónap utan mind azt mondtak,hogy a hülye angoloknak nem kell a jo magyar kaja:)

Shanarey 2015.01.21. 04:07:40

@Zoole[uk]:

Londont nem ismerem, nem tudom miért nem tudtak működni tovább, de azt sejtem hogy az étterembe járó réteg nincs oly nagy tömegben képviselve ott sem. El kellene már látogatnom oda is, mert a repülőtér az nem a város, hiába voltam ott már többször is.

Hülye angoloknak nem kell a magyar kaja, na szép, mi hülye magyarok pedig nem szeretjük az angol kaját, vagyis 1-1.
:-)

Facebookon fenn van ez a kajálda amiről beszéltem, ott vannak képek is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 05:16:49

@Wilhelmus80: perpill asszem évi 11 ezer euró külföldről származó jövedelmet kell igazolni, nyugdíjashoz a duplája. de nem néztem utána, csak így emlékszem. annyi könnyítés van, hogy ez csak a pasikra vonatkozik, thai férj esetén nem kell egy fillér se, az elég akkor, ha ő mondjuk guberál egész nap, az már senkit nem érdekel. namost ebben az a vicces, hogy mondjuk az angol pasi az itteni leadózott legális fizetéséből eltartja a családját, az nem számít, legyen neki pénze külföldről (honnan a retekből??), és az legyen legalább 3hónapig a bankszámlán. na erre vannak a mindenféle ügyvédi iroda konstrukcók, hogy a te számládon parkoltatják a pénzt, hogy be tudd mutatni évente egyszer. ennyiből egyébként kb másfélszer meg lehet élni, az meg pláne ne zavarjon senkit se. szóval ez van.
@Mirjam2:
akkor írjanak papírokat, hogy "nem jelentkezek benefitre, különben ki leszek toloncolva", kész. mondjuk szerintem, bár ki tudja, máshol nem olyan "fejlett" a benefitkultúra nyugaton, mint Angliában, hogy annak is adnak, aki soha nem fizetett be semmit (kivéve menekültek, az más). gondolom, olyat meg ne is mondjak, hogy a férfi dolgozik, hol van szó benefitekről (habár tudom, hogy pont Hollandiában pont nagyon magas a kicsi gyerek mellől legalább részmunkaidőben dolgozni járó anyák száma).
szerintem meg igenis kulturális-hierarchiális dolgok ezek részben. "ezek a szakadtak úgyis csak azért jönnek ide, hogy lenyúlják a pénzünket, és még annyira se képesek felemelkedni, hogy megtanulják a nyelvünket" - közben meg lehet, hogy simán nagyon jól boldogulnak, csak éppen nem tanulnak meg írni. és akkor mi van?
vagy pl Hollandiában egyébként mindenkit piszkálnak, aki angolul akar bankszámlát nyitni, vagy a jogosítványra levizsgázni? az öltönyös amerikai bankárt is? egyébként nagyon nem hiszem.
amennyire képben vagyok, most mesélte éppen valaki, hogy milyen bürokrácia ez is Magyarországon, ott egyébként adnak ötéves tartózkodási engedélyt házastársnak, nem kell tudni magyarul. szerintem kész röhej lenne, magánvélemény. még akkor is, ha otthon nehezebben lehet csak angolul ügyintézni. de döntsék már el felnőtt emberek, hogy nekik ez így jó. (továbbra se tipikus egyedülálló bevándorlókról beszélek, hanem olyanokról, akiknek gyerekeik vannak a célországban.) (egyébként ők nem költöznek, több eszük van annál, csak nem akarnak szívni évente 1-2x a Schengen-vízum megszerzésével, és én se akarok költözni, csak beszéltünk róla, mert érdekelt.)

SzZoole 2015.01.21. 05:18:30

@Shanarey(England) ISTP: azt azok mondtak,akik bezártak,nem en
Nekem nagyon ízlik az angol kaja
Lehet,hogy maradi vagyok,de nincs faszbukom:)))

2015.01.21. 05:39:43

@Dragonlady (now in Thailand): teljesen egyetertek azzal, hogy aki egy orszagba letelepedesi szandekkal megy, van e gyerek az mindegy, X ev utan tanulja meg a nyelvet alapfokon. Ja nem akkor good bye. Egy alapfok, level 2 nem lehetetlen 3-4 ev utan.
Sot, kiterjesztenem ezt az EUsokra is. Mit csinal a thai/kinai/brazil/marokkoi/szomali, ha korhazba kerul vagy parents eveningre megy az iskolaba vagy barmilyen hivatalos ugyet kell inteznie?
Miert evidens, hogy adjon az orszag tolmacsot?

A masik szempont, hogy igy a ghettosodasra, ami nagy problema a francisknal svedeknel, kevesebb szukseg lenne. Hiszen mindegyik "bevandorlo" beszeli legalabb alapfokon a nyelvet.
Ok, tudom, a ghettok messze nem csak a nyelv miatt vannak, de az egyik szempont, ha a nagymamam testveret nezem, aki 45-ben NYba koltozott a magyar reszre. Ugy halt meg a 90es evekben, hogy beszelt vagy 200 szot angolul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 05:49:55

@charlieharper:
elvben egyetértenék akár, habár szerintem olyan országokban, ahol úgyis mindeni beszél angolul, nem kellene ezen keménykedni, de ez tényleg személyes vélemény kérdése.
a gyerek téma nekem ott jön be ebbe a kérdésbe, szerintem, hogy a családok egybentartása fontosabb kéne hogy legyen, mint más szempontok. de ha kirakják az egyik szülőt, akkor vagy arra kényszerítenek állampolgárokat (a gyerekeket), hogy elhagyják az országot, amire kb terroristákat se szoktak kényszeríteni, vagy arra kényszerítenek szülőket, hogy elhagyják a gyerekeiket. nekem ezzel a részével van komoly bajom.

tanato 2015.01.21. 07:47:34

@Dragonlady (now in Thailand): Ez teljesen jogos, a családok szétszakítása nem elfogadható eljárás.,akármire hivatkozva.Nem tudom itthon hogyan járnak el ilyen esetben.Nem túl barátságosan úgy tudom.

2015.01.21. 08:08:34

@Dragonlady (now in Thailand): Nem lehet ilyet alairatni hogy nem kernek benefitet, az diszkriminacio lenne, ha megengedik x ev utan hogy hosszu tavon letelepedjenek (nyilvan ennek a folyamatnak a resze a vizsga), akkor benefitet is kerhetnek es elhetnek eletuk vegeig benefiten, amit sokan meg is tesznek. Ez teny, nem felsobbrenduseg kerdese. Hollandiaban is biztosan nagyon bokezu benefit rendszer van, es csak angollal nem lehet a legtobb allast betolteni, pont a kevesbe kvalifikaltabb munkakhoz kell mindig a helyi nyelv, tehat ha valakinek alacsony a vegzettsege es nem beszel hollandul, annak nagy valoszinuseggel benefiten eles lesz a vege. Nem hiszem hogy ezt kotelesseguk lenne az adofizetoknek tamogatni, csak azert mert valakinek gyerekei vannak. Az a helyzet hogy Nyugat-Europaban ez nem egy egyedi eset hanem sok ezer olyan csalad van ahol az egyik fel Europan kivuli orszagbol szarmazik, es ha semmilyen kovetelmenyt nem tamasztanak veluk szemben, akkor a nagy reszuk soha nem fogja a helyi nyelvet megtanulni, nagy valoszinuseggel nem fog dolgozni, nem fog tudni a gyerekeinek segiteni a hazi feladatban, tolmacsolni kell neki a korhazban, a hivatalokban stb. es mindez rengeteg penzbe kerul az allamnak.

2015.01.21. 08:12:58

@Zoole[uk]: A magyar melósnak nem telik étteremre, azé'. :D

2015.01.21. 08:27:15

@Zoole[uk]: Van egy nagyon hires regi magyar etterem a Sohoban, Gay Hussar neven. Az elnevezes ma kicsit felreerthetoen hangzik :), de meg abbol az idobol szarmazik amikor a 'gay' szot 'vidam' ertelemben hasznaltak. Weboldaluk: gayhussar.co.uk/about.php

Egyszer regen a kollegaim meg akartak lepni es titokban asztalt foglaltak ebben az etteremben hogy ott unnepeljuk a szuletesnapomat. Szerencsere az egyikuk meg idoben elszolta magat, igy felvilagosithattam oket hogy egyetlen olyan etel sincs egy hagyomanyos magyar etteremben amit en megennek :). Kicsit meglepodtek de rugalmasak voltak es atszerveztek a kedvenc vegan ettermembe par utcaval arrebb.

kék madár 2015.01.21. 08:30:42

@Jess G: "ki hallott mar olyanrol, hogy egy turistanak szamlat nyitnak egy kulfoldi orszagban"
Amerikaban szinte minden bank nyit szamlat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 08:32:19

@Mirjam2:
érteni értem, de attól még nem értek egyet. ilyet lehet? :-)
én egyébként azzal se értek egyet, hogy benefitet kapnak olyanok, akik soha nem adtak be a közösbe, kivéve, amikor tényleg valami olyasmi áll fent, hogy súlyos betegség, lakástűz, hasonló krízishelyzet. de hát nem én fogom megváltoztatni a nyugat-európai benefitpolitikát (amivel szerintem neked is elég sok bajod van, mert nonszensz a helyzet).

DieNanny CH 2015.01.21. 08:45:38

@Mirjam2:

És a Gundel-palacsinta? :-)

DieNanny CH 2015.01.21. 08:48:12

@Dragonlady (now in Thailand):

" azzal se értek egyet, hogy benefitet kapnak olyanok, akik soha nem adtak be a közösbe,"

Ó, ez nem csak ny-európai módi. Mo-on ugyanez a helyzet kb 100ezer segélyessel... (Mert ha dolgozik félévente 30 napot, azt én nem "betevés-a-közösbe"-nek nevezem.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 09:04:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
amennyire képben vagyok, nagyon durván megnyírták a segélyeket otthon is az elmúlt pár évben, idéntől pl egy csomó mindent átutaltak a végltekig legatyásodott önkorményzatoknak, hogy ha akarják, oldják meg helyi különadókból.

2015.01.21. 09:07:59

@diggerdriver: Igen, koszi. Kuldtem meg egyet, de az is delutan van sajnos.

2015.01.21. 09:10:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Oszinte leszek, eletemben nem ettem Gundel-palacsintat, nem is tudom pontosan mi az. Azt tudom hogy valami edesseg. Nekem a magyar edessegek tul nehezek, palacsintat sem szoktam enni, maximum crepe, toltelek nelkul, es lehetoleg szojatejjel keszitve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 09:11:43

@Mirjam2:
Az viszont Golders Greenben van ahol lakunk. Köszi.

2015.01.21. 09:13:15

@Dragonlady (now in Thailand): Persze hogy lehet nem egyeterteni, mondjuk kivancsi vagyok hogyan valtozna a velemenyed nehany ev utan egy nyugat-europai orszagban ami tele van bevandorlokkal, akiknek egy jelentos resze nem beszeli a helyi nyelvet es nem dolgozik, viszont rengeteg gyerekuk van. Tudom hogy a baratnod nem ilyen volt, de nem veletlenul probaljak a kormanyok felmerni pl. a nyelvtudast, mert mar igy is messze tul engedekenyek voltak tul sokaig.

2015.01.21. 09:17:57

@Dragonlady (now in Thailand): Hat igen, a magyar segelyekbol ugy tudom ehen lehet halni. Viszont Nyugat-Europaban lakastol kezdve mindent kaphatsz ingyen ha nem dolgozol.

tanato 2015.01.21. 09:22:15

@Mirjam2: Hát igen valahogy szűrni kell az nem megoldás hogy a 3. világ egyszerűen elköltözik az elsőbe.I)nkább a 3.-at/no meg a 2.-at/ kéne feljebb hozni,de az egyelőre nem tűnik életszerűnek.
Viszont ilyen itthon is van,nem dolgoznak de sok gyerekük van.Igaz a nyelvet azért beszélik kivéve a mostanában Romániából bevándorlók.Az is igaz viszont hogy egyéni megoldásként tényleg csak a 3.-ból MEG a 2.ból az első világba való település létezik per pillanat.Nem egyszerű a dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 09:27:10

@Mirjam2:
Megnéztem. Ez onnan ahol lakunk 100 méterre van.

2015.01.21. 09:31:19

@diggerdriver: Ez jo hir, sajnos nincs sok info a honlapjukon az ingyenes orakrol, de az biztos hogy van nekik ilyen programjuk. Talan legjobb lenne szemelyesen bemenni es beszelni veluk. Ha megprobalnak rabeszelni a fizetos tanfolyamokra, inzisztaljatok hogy benneteket az ingyenes lehetoseg erdekel, esetleg mondjatok hogy eloszor kiprobaljatok azt es majd talan kesobb a fizetoset :). A masik iskolat szemelyesen tudom ajanlani mert ismerem es szerintem jo hely, de errol a Golders Green-irol nem tudok semmit, csak amit interneten olvastam.

2015.01.21. 09:35:21

@tanato: Hat igen, egyeni szinten ez egy nagy problema ha valaki erintve van, egyebkent sok eve en magam is erintve voltam egy nem-EU partner kapcsan a UK-ben szoval szimpatizalok azokkal akik nem benefiten akarnak elni es betesznek nekik a szabalyok. Viszont globalis szinten meg tenyleg nem lehet megoldas hogy mindenki nyugati orszagokba koltozik, oszinten szolva nincsen jo megoldas erre a helyzetre.

tanato 2015.01.21. 09:43:54

www.origo.hu/itthon/20150121-bevandorlas-a-baloldaliak-is-szigoritananak.html?dd-item

Itthon is keménykednek,nem akarnak egy angol típusú helyzetet kialakítani.Én természetesen nem értek egyet,mert szakképzett tisztességes bevándorlókra nagy szükség lenne Mo.-nak is Egyrészt,másrészt pedig valamilyen szinten egy bizonyos kvóta erejéig engedném a humanitárius alapú bevándorlást is,terhesanyák,kisgyermekesek betegek esetében .Főleg nekünk akik ugye keresztény szellemiségű vezetőségű országnak tartjuk magunkat.terhesanyák,kisgyermekes stb. visszatoloncolását a nyomorba nem tartom keresztény szellemiségű cselekedetnek

DieNanny CH 2015.01.21. 09:52:09

@tanato:

Igen ám, csakhogy "őslakos" terhesanyák, kisgyerekek, betegek is jópáran nagyon nehéz helyzetben vannak. Úgy tartom etikusnak, hogy először őket kellene segíteni. (Nagyon kőszívű vagyok?)

tanato 2015.01.21. 09:58:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Bizony az vagy ,mert ilyen alapon minden ország "zárva" lenne,mindenhol vannak hátrányos helyzetben lévő embercsoportok.
természetesen nyilván az ország teljesítőképességétől tenném függővé a beengedhető létszámot.de legalább gesztusból valamennyin segíteni kellene,ha már egyszer az egyik kormánypárt Keresztény meg Demokrata is.
De hogy fűnyírószerűen mindenkit visszadobunk a határon az engem a diktatúrákra emlékeztet.Lásd Kína is visszadobja egyenest a halálba az elfogott észak koreai menekülteket,mindenféle mérlegelés nélkül.

**mimi** 2015.01.21. 10:02:49

számlaügyben felmerült bennem egy kérdés...
teszem azt turistaként kiutazok Londonba, és bemegyek egy bankba, hogy van 10000 fontom, szeretném elhelyezni...azt mondjátok nem nyitnak nekem számlát, mert nincs kinti lakcímem, és munkaszerződésem?

2015.01.21. 10:08:09

@tanato: A magyar kormany reszerol teljesen maskepp nez ki egy ilyen megnyilvanulas mint barmelyik nyugat-europai kormany reszerol. Egyelore meg a magyarok mennek dolgozni es / vagy segelyekert szazezerszamra mas orszagokba es nem forditva. Evente ugy tudom kb. ketszaz ember kap Mo.on menedekjogot humanitarius alapon, es ezen paraznak? (Tudom hogy kb. 40 ezer menedekkero volt iden, de ezekbol vegul alig parszaz fog Mo.on maradni tartosan). Mikozben Mo.on erdoben elnek a hajlektalanok es meg ott is leromboljak a viskoikat? Hat koszi, ez meg sok harmadik vilagbeli szegenynek sem lenne perspektiva. Orbanek egyertelmuen a Jobbik-szavazokat akarjak megnyerni ezzel a retorikaval. Szerintem az van hogy paraznak a tuntetesek miatt, rajottek hogy gyengul a hagyomanyos szavazobazisuk, pont a 'terrorizmus' is kapora jott es most elegansan elmozdulnak a szelsojobb fele hogy meg idoben elhoditsak a szavazoik egy reszet.

tanato 2015.01.21. 10:55:11

@Mirjam2: Igen ebben van valami,jobbra kanyarodnak.

2015.01.21. 10:59:00

@**mimi**: Ugy tudom nem nyitnanak szamlat, mivel a penzmosast probaljak megakadalyozni, tehat mindegy hogy mennyi penzed van, nekik papirok kellenek, nem eleg az utlevel. Munkaszerzodes nem kell a szamlahoz, de lakcim es ezt igazolo papirok igen. Munkaszerzodes esetleg lakcim hianyaban lehet hasznos.

M. Péter 2015.01.21. 11:30:23

@Mirjam2: Lloydsnál elég az útlevél vagy személyi is.

svédnyugger 2015.01.21. 11:42:16

Nekem szerencsém volt, abban az idôben 12 hét ingyenes nyelvtanfolyamot kaptam és a csoportban 3 finn, 2 magyar, 1 vietnami és egy francia volt, mindenki tanulni akart, szépen haladtunk is. Nem mondom, hogy ez elég volt betölteni bármilyen munkát is, de miután akkor még nem fogadtak el semmilyen iskolai végzettséget M.o-ról, így folytattam egy szakmai továbbképzesen, ami közel állt a magyar végzettségemhez (2 év) utána viszont másnap volt munka. Másik fórumon olvasom, hogy a kint levô magyarok elsô kérdése - hogyan lehet a magyar TV-t fogni kint. Miért nem használják ki a helyit? Röhelyesnek tûnik, de a reklámokon lehet a nyelvet jól gyakorolni, ismétlôdô mondatok naponta 100x. A szótár helyett szinonima szótárt használni, olvasni, olvasni és nem megijedni a helytelen szórend, ragozástól, hanem beszélni, a többi jön magától. A fiam, aki akkor 11 éves volt 3 hónap alatt megtanulta a nyelvet, abban az évben már rendes bizonyítványt is kapott. Egyedül az angolhoz kellett magántanár, hiszen 3 éves lemaradást kellett ledolgoznia.
Találkoztam olyan magyarokkal, akik 25 évi tartózkodás után sem beszélik a nyelvet, de igényük sincs rá.

adg 2015.01.21. 11:52:00

@Dragonlady (now in Thailand): "akkor írjanak papírokat, hogy "nem jelentkezek benefitre, különben ki leszek toloncolva"

@Mirjam2: "Nem lehet ilyet alairatni..."

Koztes megoldas: alairatni, hogy x evig nem jar benefit. Ez elejet veszi a benefit miatti koltozesnek.
Gondolom, ennek eu-n belul lenne némi akadalya, bar ez sem biztos, de az eu-n kivulrol erkezokre minden tovabbi nelkul lehetne alkalmazni. Kiveve menekultek, az mas kategoria.

Wilhelmus80 2015.01.21. 11:53:09

@Dragonlady (now in Thailand):
Mivel ilyen mélyen nem ismerem a kérdést, utánanéztem.
Azt találtam, hogy az EU-n kívülről érkezők külföldivel kötött házasság (családegyesítés) esetén max. 5 évre kapják meg a tartózkodási engedélyt. (Esetenként első alkalommal egy évre, ezt követően max. 5 évre.)
2013 előtt - mivel a tanfolyam és a vizsga ingyenes volt - büntetést kellett fizetni, ha valaki a megadott időn belül nem tette le a vizsgát (akkor és most is akárhány alkalommal lehet próbálkozni), most már büntetés sincs.
A 3 év lejárta előtt lehet kérni halasztást (fél évvel a határidőt megelőzően), ha elfogadják, akkor az időpont kitolódik.
A tartózkodási engedélyt nem vonták, ill. ma sem vonják meg, ha valaki nem teszi le időben a vizsgát, de ha lejár, nem hosszabbítják meg. (Eszerint valójában eleve hosszabb idő van a vizsgára.)
Kérvényezni lehet, hogy tekintsenek el a vizsgától, ha a tanfolyam elvégzése és többszöri vizsgakísérlet ellenére nem sikerül teljesíteni a követelményeket.

Angolul itt van róla infó:
ind.nl/EN/individuals/residence-wizard/other-information/civic-integration

Szóval még az is elképzelhető, hogy lett volna még lehetőség, de nem járták végig az ismerősödék a teljes utat. Illetve majdnem biztos, hogy kiutasításról nem volt szó, csak lejárt a tartózkodási engedély.

2015.01.21. 12:01:03

@M. Péter: Kb. ket evvel ezelott brit (szuletett angol) ismeros minden bankot megprobalt, penze is volt, megsem tudott sehol szamlat nyitni mert eppen kulfoldrol koltozott haza es se address proof, se munka. Kenytelen volt az anyukaja az egyik kozuzemi szamlat a nevere iratni, ez heteket vett igenybe, csak a szamlaval mint address proof-al nyitottak neki bankszamlat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 12:02:13

@Wilhelmus80: köszönöm, hogy utánanéztél.
az eddigi kb 200 "családom" egyikéről van szó, 2008 előtt valamikor jöttek el, egyszer mesélte az anyuka, nem emlékszem részletekre, egyszerűen csak azt a halvány emléket próbáltam felidézni.
jó, hogy nem annyira fekete-fehér a helyzet, ennek örülök.
lehet, hogy más miatt is elegük volt, nagyon sok dk-ázsiai szokott szenvedni (időjárás, kaja, emberek távolságtartása, stb) és visszajönnek (mondjuk persze én azokkal nem találkozom, akik nem jönnek vissza....).

2015.01.21. 12:07:03

@adg [Au, Darwin]: Elmeletben jol hangzanak az ilyen megoldasok, de gyakorlatban nem mukodne: vagy torvenybe utkozik, vagy beperelne valaki az emberi jogok megsertese miatt. Ha mar egyszer letelepedett statust adnak az embernek, utana mar nem nagyon lehet megakadalyozni hogy jogosult legyen benefitre, raadasul nem is feltetlenul jo otlet hiszen mibol fogja fenntartani magat, bunozesbol peldaul? Nem gondolom hogy feltetlenul csak nyelvtudashoz kene kotni a letelepedesi engedelyt, de valahogy igazolnia kene a csaladnak hogy eltartjak magukat es a jovoben is realis eselyuk van erre. Pl. tegyuk fel Hollandiaban el az illeto, nem tud hollandul, viszont kivaloan tud angolul es keresett szakmaja van. Ezzel viszont az a gond hogy nehez lenne objektiven merlegelni, sokkal egyszerubb vagy a nyelvtudast felmerni, vagy az aktualis anyagi helyzetet.

Wilhelmus80 2015.01.21. 12:29:25

@Dragonlady (now in Thailand):
Nincs mit. :)
Mi ismerünk egy vegyes párt (ott is a férj holland), és rajtuk keresztül pár másik családot felületesen. A thai feleségek együtt tanultak a vizsgára, ill. gyakoroltak egymással, összejárnak főzőcskézni, vigyáznak egymás gyerekeire, ilyesmi. És nem akarnak visszamenni, innen tartják el az idős szüleiket. Az időjárásra szoktak panaszkodni. De arra néha még mi is. :)

adg 2015.01.21. 12:33:47

@Mirjam2: mukodik, nem utkozik torvenybe, es nem perelnek be. En is alairtam, hogy ket evig nem vehetek igenybe semmilyen segelyt, es mindenki mas is alairja, aki ide jon.
Ahogy irtam, ezzel meg lehet akadalyozni a segelyemigransok erkezeset. Es ez szerintem jelenti azt, hogy akkor bunozesbol eljenek, inkabb azt, hogy realisan merjek fel az eselyeiket es nemi tartalekkal felszerelkezve erkezzenek, esetleg mar valami allas birtokaban.
Ugye, normalisan az ember nem azert koltozik masik orszagba, mert ott tobb a segely. Ha meg igen, arra nyilvan nincs szukseg az adott orszagban. Ha megmarad x ideig segely nelkul, akkor ezzel bizonyitja, hogy kepes es akar beilleszkedni. Onnantol meg akar teljesen azonos jogokat is elvezhet, a x ido meg a bevandorlasi folyamat resze, ha ugy tetszik.
Nyilvan valami rendkivuli helyzet lehet kivetel, mondjuk leeg a hazad, elut a traktor, stb.
Es szinten nyilvan, a menekultek kivetelet.

adg 2015.01.21. 12:36:17

@adg [Au, Darwin]: marmint, hogy NEM jelenti azt, hogy bunozesbol eljenek. :)

2015.01.21. 13:05:23

@Mirjam2: ez igy nem teljesen igaz. Kanadaban, ha apu szponzoralja anyut, akkor alairatjak, hogy X evig anyu mem vesz fel segelyt. Ha megis, akkor apu vallalja, hogy a fizetesebol az allam levon X osszeget.
Aztan, lehet ezt meg megfejelik azzal, hogy le kell tenni valami osszeget depositnak, ha megis benefitert nyulna?
A szponzoralas elott apunak be kell mutatni valamennyit, hogy el tudja tartani majd a csaladot.

Nekem a problemam egy alap nyelvi ismeret hianyaval 5 ev utan, tulmutat a benefit kerdesen. Az az ember abszolut nem akar integralodni.
Na, meg ha az anyuka 5-6 ev alatt nem tanult meg alap szinten hollandul, akkor ugyan miert tanulna meg, ha a gyerek betolti a 18-at es mar nincs mivel takarodzni?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 13:49:56

@Wilhelmus80: na mondjuk ti meg nyilván azokkal találkoztok, akik ottmaradtak :-)

@charlieharper: a nyelvi kérdéseken kívül mit jelent az, hogy integrálódni, ezt nagyon sokszor nem értem. nyilván az ember a törvényeket betartja, akkor is, ha szigorúbbak, mint otthon. ha egy olyan elvágólagos ország, mint mondjuk Németország vagy Svájc, akkor nem zajong 1O után, nem mos szerdán, akármi. de egyébként? mennyi plusz integrációval és plusz kussban meglapulással kell kompenzálni az esetleges "nem megfelelő" bőrszínt vagy vallást? ha én a jövő hónapban átköltöznék Londonba, mert ott kapnék munkát, mit kellene tennem, hogy integrálódottnak tekintsenek? a nyelv már megy, az ügyintézést megtanulnám pár hónap alatt. tejfölt keresni ér? magyarokkal összejárni? a gyereket foci helyett vízilabdázni küldeni?
tényleg nem kötözködni akarok, csak túl boynolult nekem ez az egész kérdés.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 13:50:07

@mojyo:

na, majd ha az utolsó bekezdést érted, akkor tervezheted a pályázatot a HÁ-nak
index.hu/gazdasag/2015/01/21/tiborczek_megvettek_a_keszthelyi_kikotot/

:D
vagy
:(/

2015.01.21. 13:58:49

@Babette .: :DD Hat ez gyonyoru, pedig azt hittem, hogy devicces vagyok, de ugy tunik, az "elet" jobbakat ir :D Ez nagyon jo, le is rajzoltam, szebb lett mint az az Inception-os infografika, ami a neten terjedt egy idoben :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 14:04:54

@mojyo: az a mondat angolul lehetne szebb. ti vessző nélkül:D

2015.01.21. 14:11:05

@Dragonlady (now in Thailand): a nyelv. A tobbi izles dolga, mar ha nem sert torvenyt. Dubaiban nem csokolzol a tengerparton, ha nem akarsz bortonbe kerulni. Svajcban meg ugy latszik a kutyad nem ugat este 8 utan.

Nezd, UKban a Blair-fele utopia, hogy mibdenki jojjon es huuu de jo lesz es majd maguktol az emberek latjak, hogy milyen jo e British values nem jott be. Nagyon nem. Eredmeny? Minden korhaz alkalmaz tolmacsot/tolmacs irodat, mert a beteg annyit nem tud, hogy egesz ejjel hanyt a gyerek. Ez szerinted normalis?
Normalis elvaras, hogy 5 ev utan valaki alapfokon (!) ne beszelje a nyelvet, mindezt ugy, hogy letelepedesi szandekkal ment???
Irtam mar itt tobbszor. A brit alkampolgarsagi eskun a kb 40 emberbol ugy 3-4 fo tudta elmondani a szoveget. A tobbiek annyira nem tudtak angolul, hogy a nevuket sem sikerult betenni az esku szovegebe. Az eskut vegigtatogtak.

@Babette .: ez nekem is feltunt, mert a vitorlas kikotoket szemmel tartom

2015.01.21. 14:24:56

@charlieharper: az mar csak egy mellekgondolat, hogy a holland konyha annyira bun rossz (szerintem), hogy ha barmely thai ott kifozdet nyit, biztos az uzleti siker.
Nade, ehhez is kell a holland, hogy megertse a prawn pad thai rendelest

tanato 2015.01.21. 14:40:05

www.atv.hu/belfold/20150120-bourgla-oszama/hirkereso

eGY MAGYARORSZágRA BEVÁNDORLÓ HÁZIORVOS panasza a kormány bevándorló ellenessége miatt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 14:42:56

@charlieharper:
bocs, de az egész éjjel hányós kitételnél felröhögtem, mert ezt sikerült több nyelven megtanulni eddig, mint feltétlen szeretném :-)
mondjuk én se szeretném, vagy várnám, hogy magyar tolmácsot kerítsen nekem itt egy kórház, viszont az jó, hogy angolul mindenhol el lehet boldogulni. és, bár ezért biztos kapok a pofámra, én ezt elvárnám akárhol a világon, hogy ha nem beszélsz a helyi nyelven, akkor is el lehessen intézni dolgokat (bank, számlák, jogosítvány, kórház, hivatalok) angolul. (fogalmam nincs, ez mennyire játszik Szerbiában, Svédországban, vagy akár Magyarországon.) sokkal-sokkal jobban kellene tolni mindenhol a világon az angoltudást, és már azzal sokkal előrébb lennénk.

az nekem nonszensz, hogy állampolgárság nyelvtudás nélkül, ebben egyetértek, ezt megengedni hatalmas baromság volt. (mostmár nem is engedik, ugye?)

az általam kifogásolt konkrét esetben viszont annak a gyereknek lenne egy helyi apja/anyja is, aki ha kell, tud menni intézni, kórházba, iskolába. nekem ez a helyzet más, mint mikor az egész család bevándorol, akárhonnan, egyikük se odavalósi eredetileg. az egy másfajta döntés, és ott egyetértenék a másféle követelményekkel. és igen, egyébként számlázzák ki akkor azt a tolmácsot például, ha mégis kell.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 14:49:50

@charlieharper: nahát, Charlie, mi a franc ? Megbolondultam ? Már megint egyet kell , hogy értsek veled ! Miazistenvanmá???

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 14:53:35

@charlieharper: tényleg nem kötözködni akarok, de ebben a konkrét esetben pl sok helyen csodát tesznek a számozott tételek az étlapon :-)

egyébként szerintem a legtöbb ember azért annyi tmegtanul, amennyit kell a mindennapi elboldoguláshoz. azért általában az ember nem a saját maga ellensége. szerintem egy komplex írás-olvasásos nyelvvizsga, még ha csak A2-es is, meg a megérteni egy éttermi rendelést között van egy kis különbség.

(egy phat thai-t rendelnék én is! sajnos túl messze van a kedvenc kifőzdém, nem tudok elmenni :-( )

**mimi** 2015.01.21. 15:04:42

@Babette .:
én már a múltkor jól belekavarodtam, amikor a Tiborcz féle cégek közbeszerzési pályázatokon elnyert ügyeiről olvastam...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 15:10:31

@**mimi**: nem kavarodnál, ha tudnád a varázsszót: saját lábunkon állunk.

2015.01.21. 15:12:57

@**mimi**: Rajzolni kell, ennyi az egesz. Terkepet kell csinalni, akkor egybol vilagos lesz, mint a karikacsapas.

@Babette .: :D

**mimi** 2015.01.21. 15:16:18

@Babette .:
valami baj lehet az én lábammal...:)))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 15:41:23

@**mimi**: na ilyeneket majd akkor lesz érdemes, ha a doki szerint túl alacsony a vérnyomásom :-)
ilyenekről mindig a jut eszembe, amikor 2OO7 (??) magasságában jött látogatóba az anyukám, és mesélt a melóról, és anyázott, hogy Gyurcsány így meg a Gyurcsány úgy (akkor már miniszterelnök volt, mint kiderült, mármint nem az anyukám, ő egyébként minisztériumban dolgozott évtizedekig). én meg néztem, hogy ki az a Gyurcsány, mert akkoriban éppen vagy másfél évig nem olvastam SEMMIT magyarul, csak blogokat, de a híreket bojkottáltam. erre felkiáltott, hogy "ó egy boldog ember, aki nem tudja, ki az a Gyurcsány!"
szóval jó lenne elbújni valami jó kis kő alá megint, és neeeem túúúúdni ezeket egyáltalán.

**mimi** 2015.01.21. 18:23:58

@Dragonlady (now in Thailand):
pedig ha itt leszel a képedbe nyomul majd mindenhol...:)

2015.01.21. 19:57:48

@Dragonlady (now in Thailand): Nem akarok semmikeppen patronising lenni, de ezt tenyleg nehez elkepzelni ha nem ilyen 'multikulti' helyen elsz mint London. Mar regen nem arrol van szo hogy a bevandorloknak kell 'kussban lenni' ha nem megfelelo a borszin, hanem ellenkezoleg. Pl. Muscari irta hogy a lengyel kollegaja olyan college-ba jart Londonba ahol a tobbi lany megszolta mert 'kihivoan' oltozkodott es nem elrendezett hazassaga volt. Ez sajnos ma mar nem szamit kirivo esetnek UK-ben, es ha panaszkodsz, azt mondjak hogy rasszista vagy. Ez van. Sokszor a nem-EU bevandorlok erzik magukat felsobbrendunek, nem a feher europaiak, es ezt minden tovabbi nelkul meg is mondjak neked.

2015.01.21. 20:10:24

@Dragonlady (now in Thailand): Sokan nem tanulnak meg meg A2-es szinten sem. En pl. Londonban egesz csomo ilyen emberrel talalkoztam akik nem tudtak A2-es szinten angolul, sok ev utan sem; gyakorlatilag nyelvi es kulturalis gettokban elnek. Tudom hogy szelsoseges pelda, de konkretan az afgan baratnom anyukaja kb. annyit tudott mondani hogy 'hello', tobb mint 30 UK-ben eltoltott ev utan. Ezek utan nem meglepo hogy mikor a baratnom kozepiskolas volt, kivalaszottak neki az egyik masodunokatestvert ferjnek aki egy afgan faluban lakott es alig tudott irni-olvasni. A tortenet tobbi resze regenybe illo, cimszavakban: egyetem, szerelem, szokes otthonrol, szerelmi hazassag, halalos fenyegetes a csaladtol, kibekules stb. :)

2015.01.21. 20:17:32

@tanato: Tudod az a fura hogy nem csak hogy elhiszem, de meg sem lepodom ezen, az elmult masfel ev tapasztalatai utan - ez komoly :). Hozzam eddig ujszulottet nem hoztak be, de kisnyulat rozsaszin kislanyruhaban mar igen :))).

2015.01.21. 20:44:48

@adg [Au, Darwin]: A te helyzeted teljesen mas volt, te mar eleve tudtal angolul, volt munkad es mas felteteleknek is megfeleltel, es ezen felul kellett alairnod hogy nem fogsz benefiteken elni. Ha ezek a feltetelek nem lettek volna meg es kaptal volna letelepedesi engedelyt, akkor hiaba irod ala hogy x evig nem kapsz benefitet ha x ev utan sem fogsz dolgozni mert nem beszeled a nyelvet stb.

2015.01.21. 20:49:41

@charlieharper: Szerintem is, ha valaki 5 ev alatt nem tanult meg anyanyelvi kornyezetben meg egy eros alapszinten sem, az kesobb sem fog es ez mindenkeppen elmond valamit a hozzaallasarol.

adg 2015.01.21. 22:09:23

@Mirjam2: nem egesszen. Nem volt munkam, es az ideerkezok tobbsegenek nincs munkaja az erkezes pillanataban. Es senki nem kap segelyt 2 evig, kiveve nehany specialis esetet.
Es en csak egy vagyok, itt a felesegem pl, akinek nem kellett megfelelnie a felteteleknek, es o sem kaphat segelyt.
Nincs benne semmilyen kirekesztes.
Es nem kapsz segelyt akkor sem, ha nem sikerul talalnod munkat, konkretan ismerek is egy ilyen csaladot. Sajnos nem talaltak semmilyen allast, es megprobaltak kerni benefitet. Elhajtottak oket.

Fentebb irta Charlie, hogy a kanadai rendszer is hasonlo.

Siman mukodhetne az eu-ban is. Ott iis van millio feltetel, amit a frissen odakoltozonek teljesitenie kell. Ez csak plusz egy lenne, es teljesen megszuntetne azt a jelenseget, hogy valaki a tobb benefit miatt koltozik valahova. Nem az a helyes, hogy direkt benefiten logni megyunk valahova. Merlegelni kell, hova koltozunk, miert, mibol fogunk megelni, hogy talalunk munkat, stb. Es, ha nem talalunk munkat, legyen egy kis tartalekunk a kezdeti idoszakra.
A menekulteket kiveve azoknak kellene koltozni mashova, akik oda be tudnak es akarnak illeszkedni. Szerintem ez nem egy ordogtol valo gondolat.
Minek tartson el az adott orszag olyanokat, akik sokszor egyaltalan nem is akarnak beilleszkedni. Lehet segiteni a beilleszkedest, ezt azt, de az, hogy az elso perctol jogosult valaki minden segelyre, az szerintem nonszensz.
Ez nem kirekesztes, csak egy feltetel. Minek keresne munkat valaki, ha a tobbseg altal biztositott benefiteken is jobban megel, mint otthon valaha, de ez igy inkabb eloskodes. Nem?
Tehat segiteni lehet, akar meg valamennyi penzzel is, de hogy az elso perctol siman meg lehessen elni csak ugy, az eros tulzas. Miert kellene ezt a tobbieknek fizetni?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:17:53

@adg [Au, Darwin]: Tökéletesen egyetértek veled, közel hasonlóan gondolkodnak a UK-ba érkezők közül sokan.....

..emlékszem, mikor kimentem a terv az volt,hogy ha 2 héten belül nem találok munkát akkor spuri lesz haza, valahogy nem is szerepelt a gondolkodásomban, hogy esetleg megpróbálok valami segélyt igénybe venni...3 nap múlva dolgoztam...de ha nem sikerült volna, tényleg hazajöttem volna.....dolgozni akartam, mindenáron, más megoldás nem is jöhetett szóba...a segély az csak segély...

2015.01.22. 06:08:08

@adg [Au, Darwin]: Itt most konkretan olyan esetekbol indultunk ki amikor ket hazastars kozul az egyik EU allampolgar, a masik nem. Igy az EU fel automatikusan jogosult segelyekre, a masik fel szerintem hiaba irna ala hogy korlatozott ideig nem kap segelyeket, ha az lesz a vege hogy nem tanulja meg a nyelvet, 5 vagy 10 ev utan sem dolgozik, es mivel gyerekeik vannak es alacsony a csalad jovedelme, vegul segelyeken kotnek ki. De lehet hogy ez csak egy europai problema, nem tudom mas 'gazdag' orszagok hogy oldjak meg. Ahogy Charlie is irta, a segely csak resze a problemanak, kulturalis dologrol is szo van, mert pl. ha az anya nem tanulja meg az orszag nyelvet 20 ev utan sem, az azt jelenti pl. Anglia eseteben hogy otthon sem beszelnek angolul, az anya nem tud a gyerekeknek az iskolai feladatokkal segiteni, nem tud a tanarokkal beszelni, egyaltalan kovetni hogy mit tanulnak, es ez hatassal lehet a gyerekek tanulmanyi eredmenyere es elhelyezkedesi eselyeire. Az anya kulturalisan egy teljesen mas 'helyen' lesz mint a gyerekei, mas elvarasai lesznek felejuk mint a 'tobbsegi' tarsadalomnak, stb.

Bona Fides 2015.10.14. 09:00:36

Egyetemista gyerekeim azért járnak Németországba dolgozni, mert három havi gürzésből ITTHON kényelmesen élnek az év további 9 hónapjában.
Ha még a síszezonban is dolgoznak egy hónapot kint, abból lehet utazgatni, meg "Balcsizni" hetekig.
Ők nem akarnak "kivándorolni", meg "integrálódni". A kint keresett pénzt itthon akarják elkölteni.

Bona Fides 2015.10.14. 09:01:16

A gyerekeim épp a Mirjam2 által leírt jelenség miatt nem gondolkodnak a nyugati országokban való letelepedésen.
Londonból két hét után hazamenekültek, pedig kaptak munkát (a fizetést sem vették fel), mert "a lakás rémes volt, az utcán fehér embert nem látsz, mindenki meleg, leszbi, meg transzi, a Temze kicsi és koszos, még rozsdás bicikli is volt benne".
"Svájc rideg és lélektelen, még a levegővételt is szabályozzák, de a legnagyobb baj, hogy a svájciak ezt így élvezik."
"A dánok sótlanok, a svédek teljesen belehülyültek a pc demokráciájukba és hideg, meg sötét van, a spanyolok, meg az olaszok tündériek, jó a klíma, süt a nap, de nincs munka".
"Franciául nem tudunk, ők meg nem beszélnek külföldiül, nagyon sokan francául se ;-)."

Végső konklúzió: Keressünk sokat Németországban és éljünk itthon.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása