oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 20. 06:41,  Be kellene illeszkedni, de senki nem segít 347 komment

2015. január 20. 06:41 Határátkelő

Be kellene illeszkedni, de senki nem segít

A cím persze kicsit túloz, de a dolog szándékos, ugyanis az integrációt az Európai Unió országaiban valóban nem segítik szervezetten és intézményesítetten, pedig most már kutatási adatok is igazolják, hogy kisebb a nyomás a fogadó országok szociális és jóléti rendszerein, ha a bevándorlók beilleszkednek.

eu_zaszlo.jpg

A mai poszt egy kicsit talán szárazabb lesz a megszokottnál, ugyanakkor szerintem fontos és érdekes témáról van szó, mégpedig egy kutatás kapcsán arról, mennyire nem segítik a határátkelők beilleszkedését megfelelő programokkal.

Részben ez az oka azoknak a kétségkívül létező feszültségeknek, melyek az EU-n belüli határátkelés kapcsán jelentkeznek, és melyek sokszor azon a gondolaton alapultak, hogy ha szabad a vándorlás, mindenki oldja meg magának a beilleszkedést.

(Miközben „mint tudjuk”, abszurd dolog egyáltalán kivándorlást vagy bevándorlást emlegetni az EU-n belül, hiszen „egy közös akarattal létrehozott gazdasági térben mozgunk” – de ezt csak erős zárójelben jegyzem meg, némi malíciával, utalva egy közép-európai ország miniszterelnökének minapi szavaira.)

Visszatérve a kutatásra, azt a dublini székhelyű Eurofound készítette és elsősorban a 2004-ben csatlakozott 10 ország (köztük ugye Magyarország) migrációs tendenciáit és a határátkelők „kielégítetlen szükségleteit” – ez a szakkifejezés - vizsgálta. (A bevándorlási adatok között gyakran szerepel még a 2007-ben csatlakozott Romániából és Bulgáriából érkezett bevándorlók is.)

Átpolitizálva

Fóti Klára, az Eurofound kutatási menedzsere egy, a migráns munkavállalók információs hálózatának fejlesztéséről szóló, a LIGA Szakszervezetek által szervezett konferencián beszélt az előzetes eredményekről.

A kutató elmondta, céljuk az volt, hogy tényeken alapulva, objektíven vizsgálják a jelenséget, a lehetőségek szerint félretéve az átpolitizált kommunikációt, amire az egyik legjobb példa ugye a választások előtt álló Nagy-Britannia, ahol a vita elsősorban arról szól, hogy mekkora nyomást jelentenek a bevándorlók (különösen a válság óta) a jóléti rendszerre.

Az Eurofound szakemberei népszámlálási adatok és interjúk segítségével vizsgáltak meg 9 fogadó országot: Ausztriát, Dániát, az Egyesült Királyságot, Hollandiát, Németországot, Olaszországot, Spanyolországot, Svédországot és Írországot.

Ausztriába, Dániába, Spanyolországba és Olaszországba Romániából érkeztek a legtöbben, míg Németországba, az Egyesült Királyságba, Svédországba, Hollandiába és Írországba lengyelek. Ahol nem az elsők, ott is dobogósok általában vagy a lengyelek vagy a románok, illetve még a bolgárok, litvánok és (Írországban) a lettek szólnak bele az első három helybe. A magyarok Ausztriában harmadikok, Németországban pedig negyedik vagy ötödik helyen vannak számarányukat tekintve.

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Királyságba 1.32 millió, Németországba 1.2 millió. Spanyolországba 1.17 millió, Olaszországba pedig 1.12 millió bevándorló érkezett. Legjelentősebben egyébként a válsággal és a 2. bővítési körrel Dániában nőtt meg a bevándorlók aránya. 2004 előtt 1% alatt volt, 2004 és 2013 között 1.1% -ra nőtt a népességen belül. Németországba a többi EU-s tagállamból érkezők aránya stagnálást mutat ugyanebben az időszakban, az 10-ekből érkezőké viszont megnövekedett.

Munkát keresünk

Ha a bevándorlók életkori adatait nézzük, akkor legtöbben a munkavállalás szempontjából leginkább aktív korosztályból érkeznek. Az Egyesült Királyságba például a 30-34 év közöttiek érkeznek a legtöbben, második a 25-29, harmadik a 35-39 éves korosztály.

Azon el lehet elmélkedni, hogy pont ezeknek az embereknek a hiánya a küldő országokban hosszabb távon hová vezet, de ezt boncolgattuk itt már néhányszor. Ugyanúgy, ahogy ebből az a következtetés is levonható, hogy a határátkelés kifejezetten munkavállalási célzattal történik.

Több a nő

Ha a foglalkoztatási rátákat nézzük, akkor Spanyolországban a legalacsonyabb a 10-ekből érkezett dolgozók aránya, 54%, a legtöbb vizsgált országban 60% körül van, az Egyesült Királyságban pedig 80%-ot is meghaladja, arányaiban magasabb, mint a helyi foglalkoztatási ráta. Ugyanígy van ez Írországban és Olaszországban is.

Ha a nemek szempontjából vizsgáljuk, akkor a nők aránya valamivel magasabb. (Például Ausztriában ez fokozottan jellemző a román és bolgár bevándorlókra.) Érdekes, hogy a magyarok esetében a férfiak aránya valamivel magasabb.

Általában az is jellemző, hogy túlképzettek a bevándorlók, akik gyakran nem tudnak szakmájukban elhelyezkedni. A diplomák, képzettségek elismertethetősége, összehasonlíthatósága gyakran probléma. Ez például Nagy-Britanniában különösen jellemző.

A nagy kérdés: a segélyek

Mivel pedig a kutatás kifejezetten arra irányult, hogy a szociális rendszereket mennyire terhelik meg a bevándorlók, akkor szóljon itt erről is néhány szó. Dániában a segélyek igénybevétele a munkaképes korú lakosságot tekintve a hazaiak körében jóval magasabb, mint az EU 10-ekből érkezők körében. A szociális lakhatást is gyakran kisebb mértékben veszik igénybe a hosszadalmas folyamat, várólisták miatt, akkor is, ha egyébként a feltételeknek a határátkelők is hasonlóan megfelelnének.

A kutatás arra is fényt derített, hogy számos szolgáltatást azért nem vesznek igénybe a bevándorlók, mert nincsenek birtokában a szükséges információknak. Migráns szervezetekhez pedig csak akkor fordulnak, amikor már ellehetetlenülnek, elveszítik a munkájukat, lakhatásukat, sőt gyakran ilyenkor már a segélyszervezetek lépnek be a képbe.

Az interjúkból az a kép alakult ki, hogy a migráció elsősorban helyi szinteken okozhat gondot, például Németországban vagy az Egyesült Királyságban is. Spanyolországban és Olaszországban is az volt a tapasztalat, hogy még maguk az elvileg segítséget nyújtó hivatalok, az ügyeket intézni hivatott önkormányzatok dolgozói sincsenek teljesen tisztában a szabályokkal.

Ezért elsősorban a helyi feszültségeket kell csökkenteni, de nem a távoli jövőben, hanem minél hamarabb. Ebben a helyi önkormányzatok intézkedései kiemelt fontosságúak, de kellhet hozzá központi segítség is, például akár EU alapok.

Oktatás, nyelvtudás

Az egyik kiemelt probléma az iskolarendszer megterheltsége, hiszen a bevándorlókkal gyakran érkeznek gyerekek illetve a fiatal érkezőknek (az életkori korfából adódóan) hamarosan megszületnek a gyerekeik.

A másik deficites terület még mindig a nyelvtudás, a nyelvtanulást lehetővé kellene tenni, hiszen ez az integráció szempontjából alapvető. Van, ahol ezzel éppen ellentétes irányú lépések történtek, Hollandiában például megszüntették a nyelvtanfolyamok ingyenességét.

Fóti Klára szerint a szakszervezetek például fontos szerepet vállalhatnak abban, hogy a munkahelyi körülmények javuljanak, a bevándorló munkavállalók kiszolgáltatottsága csökkenjen, mert ebben a tekintetben a kép egyáltalán nem rózsás. (Erről majd egy következő posztban lesz szó.)

Te is fiam, britus?

Közben éppen most találtam egy Nagy-Britanniában éppen hétfőn nagyobb nyilvánosságot kapott kutatást, melyet a The Guardian készíttetett arról, hogy miközben éppen Nagy-Britanniában a legforróbb politikai téma a bevándorlás és a „benefit tourism” illetve a különböző korlátozások bevezetése és az EU migrációs politikájának kritikája, aközben vannak országok, például Németország, ahol az ott élő munkanélküli britek jóval több szociális támogatást, segélyt vesznek igénybe, mint a Nagy-Britanniába érkező németek.

Mert bár a britek nagyjából 30 ezren vesznek igénybe munkanélküli segélyt más uniós országokban, az EU-ból érkező összes nemzetiségből pedig 65 ezren Nagy-Britanniában, a sheffieldi egyetem migrációkutatója szerint egyik sem jelent túlzott megterhelést az országok jóléti rendszereire.

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felmérés Magyarország Eurofound

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr607090215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.20. 07:04:12

Valóban érdekes cikk.
Az ingyenes vagy olcsóbb nyelvtanfolyamot én is hiányoltam, amikor kijöttünk.
Elméletben (az interneten) vannak különböző integrációs programok, de komolytalanok vagy nem is léteznek.
:)

Mr Long 2015.01.20. 07:18:45

"A másik deficites terület még mindig a nyelvtudás, a nyelvtanulást lehetővé kellene tenni, hiszen ez az integráció szempontjából alapvető. Van, ahol ezzel éppen ellentétes irányú lépések történtek, Hollandiában például megszüntették a nyelvtanfolyamok ingyenességét."
Mondjuk azert a masik oldalon ott van, hogy minek megy egy olyan orszagba a bevandorlo, aminek nem beszeli a nyelvet.

Mr Long 2015.01.20. 07:20:41

"LIGA Szakszervezetek"
Az a belterjes viccgyulekezet?

NIKI LAURA 2015.01.20. 07:57:12

Hat sztem ez nem fog orokke tartani,szet fog hullani az Eu...minden kulfoldi haza lesz vagva rovid idon beul.
Birca,mit mondasz?!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.20. 07:58:38

Nahát, itt ingyenes a nyelvtanfolyam, akár évekig is járhat, aki akar. Az OECD országok közül mégis Svédországban a legnagyobb a foglalkoztatásbeli különbség a svédek* és a bevándorlók** között.
* Svédországban születettek
** külföldön születettek
(Ha a 2. generációs csoportot is a külföldiek közé sorolták volna, szerintem még nagyobb lenne az olló.)
Ékes példa arra, hogy odavezetheted a lovat a vízhez, de nem kényszerítheted arra, hogy igyon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.20. 08:25:49

A feleségem egy évig járt ingyenes nyelvtanfolyamra az iskolai órákkal megegyező mennyiségben.
Aztán idén ezt megszüntették és csak heti egy nap van ilyen.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 08:30:24

@NIKI LAURA:

Hamarosan ez eldől.

Jelenlegi formájában az EU nem működik. S a lassú agónia lesz a vége.

A remény a reformban van. Ehhez az kell, hogy a különféle rendszerkritiikus pártok győzzenek a EU-ban. Jelenleg ilyen párt csak 2 tagállamban van hatalmon, mindkettő új tagállam. Most a hétvégen jönnek a görög választások, s szinte biztos, hogy a rendszerkritikusok fognak nyerni. Görögország régi tagállam, azaz ez jelentősebb esemény lesz.

S ez elindíthat egy folyamatot. Ha szerencsénk van, Franciaországban a konzervatívok nyerni fog a legközelebb, elsöpörve a liberális jobbot (Sárközy) és a liberális balt (Holland).

Ha nem indul be a folyamat, mindennek vége lesz. Előbb az eurózóna fog szétesni, aztán jön a brit kilépés.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 08:30:32

@Réka ‎:

Így igaz. Még Izraelben is, ahová eleve nem várnak idegeneket, is csak 1 évig lehet ingyen nyelvtanfolyamra járogatni, aztán az emberkét kidobják a fenébe: ha valaki egy év alatt nem tanulta meg a nyelvet nyelvi környezetben, az sosem fogja.

Az integráció mindig kétoldalú folyamat: ha valaki nem akar integrálódni, sosem fog.

Ráadásul a mai hivatalos nyugat-európai politika az, hogy az idegenek ne legyenek integrálva, mert ezzel állítólag elvesztenék identitásukat.

Mr Long 2015.01.20. 08:38:07

@maxval bircaman szerkesztő: Milyen iranyba kellen megvaltoztatni?

nyuszigonosz 2015.01.20. 08:38:26

Elolvastam, bár az ilyen statisztikákból összeállított újabb statisztika gyakorlati értékét nem látom sehol.

@maxval bircaman szerkesztő: " Az integráció mindig kétoldalú folyamat: ha valaki nem akar integrálódni, sosem fog." - ez igaz.

Az ingyenes nyelvtanfolyam: Németországban a menekülteknek van ingyenes nyelvtanfolyam, és a több - szerintem - millió német felmenöket bizonyítani tudó oroszoknak. Elötte a sok sok Lengyelországból és Romániából átköltözött német felmenökkel rendelkezöknek volt ingyenes.
Meg a vasfüggöny idejében jött menekülteknek - disszidenseknek.

Lehethogy én vagyok a gonosz, de aki ma akár munka, akár letelepési szándékkal költözik egy országba, igenis tanulja meg annak a nyelvét, és ne várja, hogy az általa választott ország neki ingyen nyelvtanulást biztosítson.
Szerintem ha valaki a saját zsebéböl fizet egy egy nyelvtanfolyamot, akkor jobban igyekszik ténylegesen tanulni is.

Mr Long 2015.01.20. 08:48:14

@nyuszigonosz(D) ESTP: A statisztikaban azt szeretem, hogy ugyan azon statisztikaval ket ellentetes fel is kepes igazolni a sajat allaspontjat. innentol kezdve...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 09:18:09

@Mr Long (UK):

Pl. szükséges a közös adópolitika, a közös munkaügyi szabályok, valamint az európai minimálbér, de sok más dolog is.

Hari Seldon 2 2015.01.20. 09:30:14

"A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Királyságba 1.32 millió, Németországba 1.2 millió. Spanyolországba 1.17 millió, Olaszországba pedig 1.12 millió bevándorló érkezett. "

Spanyolországba 1.17 millió, Olaszországba pedig 1.12 millió?!?

Ott keresnek munkát?!? Tényleg szép országok, meg jók a kaják, a plage mindenfelé nagyon jó, de nem hinném, hogy pont oda érdemes munkavállalási célból bevándorolni.

Mr Long 2015.01.20. 09:30:56

@Hari Seldon 2: Van aki szereti a kihivasokat :)

TilosazA (UK) 2015.01.20. 09:32:17

Nem tudom pontosan milyen programokat lehetne csinálni, ami segítené az integrálódást. Valakinek valami ötlet? Közös szalonnasütés az utcában a helyiekkel? Kötelező bingóestek a helyi kocsmában...?
Ingyenes nyelvtanfolyam van a UK-ben, ESOL, de csak annak ingyenes, aki menekült, vagy igazolja, hogy biz. jövedelemszint alatt keres. Amúgy meg nem kerül túl sokba.
És igenis kell, hogy legyen számukra tanfolyam, mert ha családok vándorolnak ki, ahol csak az egyik fő beszél angolul (a jobban képzett, akire nagy szüksége van Angliában), akkor a másik embert is fel kell zárkóztatni, különben otthon ül, esetleg pszichés problémái lesznek, bandázni kezd, ilyesmi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.20. 09:42:33

halványan emlékszem egy thai feleségtől valami olyan sztorira, hogy nem tudott elég jól megtanulni hollandul, és nem ment át valami kötelező vizsgán. nem tudom már, hogy Belgium-e vagy Hollandia. de ezért kellett visszajönniük ide, mert nem hosszabbították meg a feleség tartózkodásiját (férj megvolt, két kicsi gyerek, azokkal volt otthon a nő persze).
hát, nemtom, vitatható, de ha ez tényleg így van, akkor szerintem ez eléggé overkill. ha egyedülállóként megy oda az ember és szeretne letelepedni, dolgozni, EU-n kívüliként, az egy dolog, de mint családtag?
lehet, hogy nem jól emlékszem?
máshol vannak ilyen szabályok?

nyuszigonosz 2015.01.20. 09:45:03

@Hari Seldon 2: Ezekböl a számokból nem lehet kiindulni: ugyanis nincs ott, hogy mikor, mennyi idö alatt érkezett hová mennyi nép, és mennyi maradt belölük hol.

Tudomásom szerint Németországban most kb.7 millió nem német él, és 8,6 millió német útlevéllel rendelkezö nem Németországban született migrációs hátérrel rendelkezö személy.
Az utóbbi években minden évben kb. fél millió ember jön Németországba.

Az olaszországi 1,12 millió az meg: részben ténylegesen bevándorlók, ök vannak a legkevesebben és hát a menekültek, akik az olasz partot érik el, és ott vannak regisztrálva, és onnan a legrövidebb idön belül el is mennek: célpont Németország, Svédország, Franciország...

Ezért is mondom, hogy az ilyen összesakkozott statisztikák megtévesztöek.

rezsöatya 2015.01.20. 09:46:15

@Hari Seldon 2: az idegenforgalom, vendeglatas (tengerpartok, marpedig abbol nem keves van) rengeteg embert felsziv.

@TilosazA (UK): psziches problemaja annak lesz, aki hajlamos ra. Nincs nyelvtanfolyam? Otthon is, tanar nelkul is meg lehet tanulni nyelvet, s ehhez jo gyakorlas, ha megy, beszelget... akar onkentes lesz egy charity shopban, az meg a CV-jeben is jol mutat...

Hari Seldon 2 2015.01.20. 09:46:20

@maxval bircaman szerkesztő:
Hát mostanában voltak már olyan felmérések, hogy mégsem a Front national "nyert" legtöbbet, hanem az UMP. - De majd meglátjuk hosszabb távon.

Hari Seldon 2 2015.01.20. 09:47:27

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Akkor viszont ezekkel a számokkal nem lehet kezdeni semmit, így magában.

adg 2015.01.20. 09:47:46

@nyuszigonosz(D) ESTP: "Lehethogy én vagyok a gonosz, de aki ma akár munka, akár letelepési szándékkal költözik egy országba, igenis tanulja meg annak a nyelvét, és ne várja, hogy az általa választott ország neki ingyen nyelvtanulást biztosítson. "

Reszben igaz. De szerintem a pereputtynak azert lehet segiteni nyelvtanfolyammal. Nem kerul sokba, es hamarabb valik hasznos tagjava a tarsadalomnak, szepen kifejezve. Jobban megeri az orszagnak is, mintha megmarad zarvanykent.

Ez az ausztral modszer is egyebkent.
A vizumkerelmezo igazolja, hogy tud angolul, tiszta sor.
A vizumhoz csatolt tobbi 18 ev feletti palyazonak fizetnie kell egy zsak penzt, ha nem tud egy bizonyos szinten angolul, de cserebe jarhat tanfolyasra.
A 18 alattiaknak nem kell fizetni, es az allam biztositja a tanfolyamot, iskolai segitseget, mindent.

Ezen felul, ha megfelelo vizumod van, akkor az allam tamogatja a nyelvtanulasodat, fillerekert jarhatsz tanfolyamra, amig el nem ersz egy bizonyos szintet, vagy idot.

----

Es nem csak allami tanfolyamok vannak.
Gondolom europaban is van egy rakas szervezet, akik ingyen tanfolyamot szerveznek.
Itt vannak mindenfele egyhazi ("o, azok a mocskos eloskodo pedofil papok, az egyhaz a vilag pestise", stb. :D) szervezesu (nem csak hiveknek, akarkinek) es civil programok is, kifejezetten bevandorloknak. A legtobb ingyen van, vagy jelkepes penzert, esetleg onkentes alapon, fizetsz, ha tudsz.
Vannak egesz jok is koztuk. Sokszor nem is csak a nyelvrol szol, hanem a mindennapi eletrol is, inkabb klubb jellege van, mint tanfolyam. Van, hogy foznek kozben, vagy tajcsiznak (kinai tanar, ugye)
A menekulteknek is szerveznek nyelvorakat, ahova mehetnek nem menekultek is. Erdekes modon menekultek altalaban nem mennek, annyira akarnak beilleszkedni, hogy meg sem probaljak a legtobben a nyelvet. Minek, minden hivatalos dologhoz lehet tolmacsot kerni, szoval minek faradni ezzel. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 09:48:40

@maxval bircaman szerkesztő:

magyarul irany az Europai Egyesult Allamok

ami valoszinuleg szuksegszeru, es szerintem meg jo is lehetne

de ezzel nem mindenki ert egyet

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 09:55:14

@Réka ‎: "foglalkoztatásbeli különbség " Ez mit jelent konkrétan?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.20. 09:56:30

@geegee: hogy hányan dolgoznak. "sysselsättningsgrad"

soad1221 2015.01.20. 09:57:26

@maxval bircaman szerkesztő: Te most az Európai Egyesült Államok mellett érvelsz?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.20. 09:57:31

@geegee: mármint nem szám szerint, hanem százalékban.

Mrs. Clayton 2015.01.20. 09:57:47

@Dragonlady (now in Thailand): konnyen elkepzelheto h igy tortent minden, mint ahogy elmondtad, itt UK-ban ha ket felnott akar egyutt elni mint ferj feleseg de valameyikuk nem unios allampolgar, akkor emlekeim szt 18000 font jovedelmet minimum kell igazoljanak, ha gyerekek is vannak akkor mintha 2000 fonttal none ez az osszeg, sok tortenetet olvastam mar en is, amikor nem tudtak ekkora jovedelmet igazolni es nem kapott tartozkodasi engedelyt a par nem eu-s tagja

nyuszigonosz 2015.01.20. 10:03:10

@adg [Au, Darwin]: Ausztrália abban eleve más, hogy ugye nem mindenkit enged be.

Ez itt, Európán beül másképp van. De most nem ez a téma.

Az ingyenes nyeltanulás nem válik be sokszor. Ismerek itt élöket, akik 3-4 ingyenes nyelvtanfolyam után sem értenek szinte semmit, és nem is beszélnek németül. Mert ugye, amíg nem tanulják meg a nyelvet szépen eléldegélnek segélyekböl. Na ezek általában az orosz ideköltözök. (német felmenökröl papír van) :-)

Viszont aki ténylegesen meg akarja tanulni a nyelvet, meg van rá a lehetösege. És van ahol csak jelképes összeget kell kifizetni, bevétel szerint, esetleg végülis semmit...
Esetenként a munkáltató veszi át a költségeket.

soad1221 2015.01.20. 10:03:43

@nyuszigonosz(D) ESTP: tény, hogy ha vki fizet érte, akkor azt jobban megbecsüli. Tény az is, hogy ha vki másik országba akar költözni, ott dolgozni, élni, akkor neki kell alkalmazkodnia, mind a nyelv mind a helyi szokások terén, így eleve nyelvtudással induljon.
De az is tény, hogy ha az állam biztosít rá lehetőséget, akkor gyorsabban tud integrálódni az adott ember, annál hamarabb fog pénzt termelni az országban.

Vhol egy közép utat kell megtalálni, hogy a bevándorló motivált is legyen, meg motiválja is az állam a bevándorlót. :)

soad1221 2015.01.20. 10:05:31

@nyuszigonosz(D) ESTP: na igen. Itt komoly szerepe és érdeke van a munkáltatónak is.

NIKI LAURA 2015.01.20. 10:06:34

@diggerdriver: Diggi,fel ev alatt jobban kene beszelnie,mint Cameronnak,mit akart egy evig tanulni!:)

Mrs. Clayton 2015.01.20. 10:07:11

@TilosazA (UK): hat ezek az esol tanfolyamok annyit ernek mint halottnak a csok, legalabbis az itteni college nyujtotta tanfolyam nem er semmit
en befizettem meg 3 eve egyre aztan gyorsan ott is hagytam egy lengyel lannyal egyutt, mert a szinvonal kb a beka segge alatt volt
eloszor is az afrikaiak, meg kinaiak akik ingyen jartak nem akartak tanulni semmit, csak melegedtek, mondjuk legalabb kedves nepek voltak, viszont honapok utan is az I am, you are volt napirenden
a tanar nem volt tisztaban nyelvtani alapvetesekkel sem pl szte az o az 2. szemely, aztan volt olyan tanar, aki a kinjat keservet meselte tanitas helyett, amikor szovatettuk, akkor azt mondta, h beszelgetve tanulunk
sztem megeri, ha valaki tanulni akar, magantanart fizetni inkabb

TilosazA (UK) 2015.01.20. 10:21:01

@rezsöatya: @Jess G: Nem tudom, nekem nagyon sokat segített az ESOL. Jó college-et választottunk, vagy jó tanárt kaptunk, vagy mindkettő, nem tudom. Én is afrikaiakkal voltam együtt (bár lengyel több volt), de otthon csak a nyelvtant tudtam megtanulni és gyakorolni egyedül, beszélni és megérteni nem.
Mondjuk én nem is Pre-entryről indultam, jól belőtték az elején egy teszttel, hogy hol állok, és így egyáltalán nem volt unalmas.

NIKI LAURA 2015.01.20. 10:21:45

Elmennek a p..csaba,ingyenes nyelvtanfolyam,meg kis fszom..

.14 evesen - emlekszem- kiszotarazram a nemet szavakat,odairtam "fonetikusan:" esszen,trinken,ih mohte gerne,bitte,slafen,vifil kostet" ...ez volt az alap,mikor 89- ben indult az auto nepperkedes,a tbbi birka megse tudott szolalni az Utrechi autopiacon.

Mert akarttam tanulni,kit edekelt a der- die- das,megertettek Gott sei Dank,sose volt aki fizetett volna erte,hogy tanuljak.

Mrs. Clayton 2015.01.20. 10:25:21

@TilosazA (UK): lehet ez volt a baj, mert en meg a lengyel lany gyakorlatilag rendesen kommunikaltunk de valami alapfoku szintre tettek be megigerve, h atraknak egy halado csoportba, de ez sose kovetkezett be, szerintem igy akartak meg tobb penzt lenyulni tolunk

labirintus1 2015.01.20. 10:27:20

Brüsszelben az önkormányzat szervez félévenként 50 euróért nyelvtanfolyamot. A szinvonal elég kiszámíthatatlan, mert nagyon függ a résztvevőktől.
Nekünk az volt a legnagyobb gond, hogy egyszerre jelenik meg az egy szót sem tudó lengyel, magyar stb. és az a marokkói, aki tök jól beszél, de nem tud írni-olvasni. Az utóbbi szerintem, egy teljesen más probléma és az eltérő igények miatt senki nem haladt igazán.

Viszont vannak félévenként 180 euróért az egyetemen (VUB) nagyon jó tanfolyamok, ahol normális méretű a csoport és lehet haladni.

Mrs. Clayton 2015.01.20. 10:31:05

@NIKI LAURA: azert egyet megjegyeznek, lehet h a kiszotarazott hovarju mr adams-el el lehet boldogulni mint autonepper, de egy IFR, CPL vagy barmilyen kepzest soha nem csinalsz meg ennyike idegennyelv tudassal sot egy autovezetoi vizsga elmeleti tesztjet sem tudod helyesen kitolteni
ennyit megint arrol, h hol es milyen pilota vizsgaid vannak/voltak

pasztasuta 2015.01.20. 10:34:25

@Hari Seldon 2: nekem is kicsit lognak a levegoben ezek a szamok a mai posztban.
Kerestem neked egy linket, ami viszont teli van meno tablazatokkal :)
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Migration_and_migrant_population_statistics
Szoval itt jol latszik, hogy pl az Olaszorszagban jelenlevo kulfoldiek tobb mint fele nem EU tagallambol jott (es ebben a 2014-es nagy tengerbol kimenteses akcio nincs is benne):
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Non-national_population_by_group_of_citizenship_and_foreign-born_population_by_country_of_birth,_1_January_2013_YB14_II.png

soad1221 2015.01.20. 10:35:43

@DavidToth: én megdöbbentem. kezd közeledni az álláspontunk :)

adg 2015.01.20. 10:37:19

@nyuszigonosz(D) ESTP: "Ausztrália abban eleve más, hogy ugye nem mindenkit enged be. "
Ez szerintem indifferens ebbol a szempontbol. Ettol fuggetlenul lehet, hogy megeri/megerne az allamnak tamogatni az odakoltozok beilleszkedeset. Szerintem tobbet erne, mint a segely. Ha en lennek valamilyen allam, akkor a frissen erkezonek inkabb nyujtanek tamogatast a beilleszkedesehez (akar nyelvi, akar mas teren), mint munkanelkuli segelyt az elso perctol.

"Ez itt, Európán beül másképp van. De most nem ez a téma."
Oh, en meg mar tisztara azt hittem, hogy attol meg elmondhatom a velemenyemet, tapasztalataimat, hatha valakit erdekel. :)

Hari Seldon 2 2015.01.20. 10:39:01

@soad1221:
Azt mondja, hogy az kell, hogy minél több euró-szkeptikus párt kerüljön hatalomra, és azok majd "JÓÓÓL" megegyeznek az EU további integrációjáról...

--- Van még kérdésed (kérdésetek) Bircához ezután?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 10:41:30

@soad1221: na csak vard meg a nyakatekert magyarazatot :) rogton olyan messze lesz az allaspontotok mint Mako Jeruzsalemtol

soad1221 2015.01.20. 10:43:09

@Hari Seldon 2: azért én sem gondoltam ám komolyan... :)
Csak a közös adó, munkaügyi, stb politikára reagáltunk...
Persze kérdéses, hogy ezt egy "valódi konzervatív Le Pen"-nel bármennyire is komolyan kellene vennem, de ettől még ezzel a mondatával egyet kell, hogy értsek..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 10:46:19

@Hari Seldon 2:

Van ott munka, az alacsony presztízsű típusból, amit a helyiek nemigen vállalnak el.

Nagyon sok bolgár ment oda. Különösen 10-15 éve, amikor nagyobb volt a különbség a spanyol és a bolgár

életszínvonal között, mint most. Akkoriban a spanyol átlagfizetés 1200 euró volt, a bolgár meg 150. Most a spanyol

lezuhant 1000 körüli szintre, a bolgár meg felment 350-re. Ezért most már nem annyira népszerű célpont. Manapság inkább Anglia és Németország a célpont, ott magasabbak a bérek, s vannak kiváló szociális juttatások is.

Jellemző munkák, melyeket lehet találni, s nem hozzá semmi, se képzettség, se nyelv: gyümölcsfeldolgozó

betanított munkás konzervgyárban, gyümölcsszedő, agrár-segédmunkás. Ezekhez csak fizikai erő kell és jó

állóképesség. Szarul fizet, jellemzően 700-800 euró között, de akik elvállalják, azok otthon ennél kevesebbet

kerestek jobb munkahelyen is.

Mindezt egy spanyol nem vállalná el, s ha mégis, nem ennyi pénzért.

Vegyészmérnök végzettségű ismerős pl. Angliába ment konzervgyárba, betanított munkásnak. De van bölcsész

rokonom, aki elment takarítónak Spanyolországba.

Aztán még van lehetőség takarítói állásra is, gyermekvigyázói állásra, öreggondozói állásra. Ezek már valamivel

magasabb szintet jelentenek, s a fizetés is jobb.

Aztán akinek van végzettsége, az igyekszik idővel rendes állást találni. Néha bejön, néha nem.

Elég jól ismerjük a spanyolországi bolgár helyzetképet. A feleségem spanyoltanár, s eleve a tanfolyamokra beiratkozó emberkéken lehet lemérni a helyzetet. 5-6 éve tömve voltak a nyelviskolák spanyolul tanulni akaró emberekkel, mára a létszám a negyede. De még mindig a spanyol van a harmadik helyen az angol és a német után, bár pár éve még a második helyen volt, megelőzve a németet.

Hozzáteszem: manapság az emberek hajlamosan csak úgy elmenni, próbaképpen, míg korábban jobban felkészültek. Ennek oka: manapság nincs már adminisztratív korlát, míg korábban volt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 10:46:19

@Hari Seldon 2:

Az európai középbal és a középjobb között nincs gyakorlatilag különbség, azaz tök mindegy melyik nyer. Sárközy vagy Holland - ugyanaz, a különbségek árnyalatnyiak.

S ez így van gyakorlatilag az összes európai országban.

Mo-on ez nincs így, de ennek oka az, hogy a Fidesz pár éve már csak formailag középjobb, a valóságban rendszerkritikus párt. Hasonló a helyzet a szlovák kormánypárttal, csak ők meg formailag középbalnak számítanak.

De éppen manapság változik ez sok európai államban.

Mr Long 2015.01.20. 10:46:55

@NIKI LAURA: Igy nyomod most is a muhelyben? brum-brum vrong níd fix.

nyuszigonosz 2015.01.20. 10:48:19

@adg [Au, Darwin]: Szerintem is az érné meg egy egy államnak, ha inkább az integrációra fordítaná azt a pénzt, amit segélyekre ad ki.

Meg elnézésed kérem: azthiszem nem megfelelöen fogalmaztam:
"Ez itt, Európán beül másképp van. De most nem ez a téma." - itt.

Mert ezze röviden csak annyit akartam mondani, hogy míg egy ausztrál vízumkérelemhez igazolni kell egy bizonyos fokú angol tudást, ez Európán belül ugye nincs még hasonlóan sem. Itt EU -n belül mehetsz isten hírével és nyelvtudás mentesen akárhová. Ezért is az a sok nép, akik élnek valahol, de az állam nyelvét nem tudják sehogy, még egy legalsó alap szintem sem.

Igazán sajnálom, ha úgy érezted, ezzel kirekesztö akartam lenni, mert nem. Engem ténylegesen érdekel, hogyan van más országban, kontinensen mindenféle.

NIKI LAURA 2015.01.20. 10:49:48

@Jess G: kiscsillag,ez 14 evesen volt,raadasul az egyik Svab nagyszulotol mar megvolt nemi nemet alap...hol volt akkor meg a repules,bar abban az idoben kezdtunk atjarni KKFHazara az MHSZ-es idokbe....akkor meg a vitorlazorepulok szarnya mellett futottunk( es tartottuk) felszallaskor..

A repulesi angol- mint fonia- a kovetkezo evezredbe volt mar,raadasnak IFR( muszerrepules) nem kovetel angolt,sem a CPL( belfoldon) ,de ez mar egy masik tortenet...

Az egesz nyelvtanulas lenyege az,hogy lehet- es kell- autodidakta modon kezdeni.

Mr Long 2015.01.20. 10:51:07

@maxval bircaman szerkesztő: Spanyolban van mindenfele munka, csak nem vallaljak el a spanyolok, mivel jobban kihasznalnak oket, mint Mon. A fizuk (amiket hallottam) kb a magyar fizuknak felelnek meg, csak az elet dragabb, mint pesten, igy inkabb nem vallajak el a helyiek. Most konkretan mernoki allasrol beszelek, azokrol van infom.

swGuru 2015.01.20. 10:52:18

@maxval bircaman szerkesztő: Azt hiszem, tevedesben elsz. Sarkozy partja a konzervativ part, amire te gondolsz, az a szelsoseges rasszista part, aminek olyan tamogatoi vannak, mint te, aki ep esszel elfogadhato dolgokat ritkan irsz le. Ha a szelsoseges partok gyoznek, az EU szet fog esni, es unnepelhetsz. Unnepelheted, hogy a gyarmatositoid nem adnak tobb penzt Magyarorszagnak fejlesztesekre (mondjuk nem lesz mit ellopni), nem mehetsz szabadon Europa tobbi orszagaba, es meg folytathatnam.

swGuru 2015.01.20. 10:56:11

@DavidToth: Szerintem csak elgurult a gyogyszere :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 10:57:41

bocs, ezt most átugrottam.
beszélgessünk:D

Herr Géza 2015.01.20. 11:01:03

@maxval bircaman szerkesztő: Te, ha a víziód szerint elöbb az eurozóna fog szétesni, akkor miböl fognak mégis kilépni a britek ??? :)))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 11:01:38

@swGuru: en szelutesre gyanakodtam :) de a te verziod jobb

adg 2015.01.20. 11:02:38

@nyuszigonosz(D) ESTP: Nem vettem komolyan, sejtettem, mire gondolsz, azert tettem egy :)-t a vegere.

Viszont ezert irtam, hogy indifferens, mert igaz, hogy a vizumkerelmezonek kell az angol, de a csaladtagoknak nem feltetelnul, es meg ott van a sok menekult is, nekik semi sem kell. Es ezeknek mindnek be kellene illeszkedni.

Es van rengeteg ingyenes lehetoseg, ami szerintem az EU-ban is biztosan van. Nyilvan sokan ezt nem ertekelik, de ha valaki akar tanulni, de nincs ra penze, jol johet. Meg ha nem is olyan hatekony, mint egy magantanar.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 11:02:57

@Réka ‎: Jaaa, értem.Másra gondoltam hirtelen.

soad1221 2015.01.20. 11:08:18

@maxval bircaman szerkesztő: tényleg meglep, hogy ezt mondod.
Én eddig Eu-szkeptikusnak gondoltalak, erre egy még erősebb eu-t, sőt egyesült államokat támogatsz. (mondjuk azt, hogy támogatod nem mondtad, de megoldásként Te is ezt látod...)
Ebben egyetértünk, nincs más lehetősége az eu-nak, mint a még szorosabb együttműködés..

@swGuru: @DavidToth:
na, mit szóltok? :)

Herr Géza 2015.01.20. 11:14:48

@NIKI LAURA: Megint kavarod a szezont a fazonnal: te ezek szerint már 14 évesen nepperkedtél Utrechtben és bár "megvolt már némi alap", mégis "vifil kosztet" szinten szótáraztál....Mondjuk ezen a szinten jobban jártál volna, ha egyböl hollandul kezdesz "tanulni".... :))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.20. 11:17:56

@Mr Long (UK): :-D
@swGuru: +1

Poszthoz..

Volt egy magyar ismerősöm, angol tanári diplomával érkezett anno Angliába. Első munkahelye egy Job Center munkanélküli hivatala volt, ahol olyan vegyes csoportot kapott , akik angol állampolgárok voltak de nem beszéltek egy kukkot sem, viszont benefitből éltek. A folyamatos munkanélküli segély kitétele lett, hogy meg kellett tanulniuk és nyelv vizsgával igazolniuk, hogy továbbra is itt akarnak élni.Zömében afrikai, kínai, indiai és lengyelek voltak a csoportban.
Az ő "hozzáállásuk " szerintem egyértelműen jelzi, hogy mennyire akarnak beolvadni....semennyire.
Tegnap olvastam, hogy a Merkel asszony gondolkodik, arról, hogy kötelezővé kellene tenniük, a családokon belüli kötelező német nyelv használatát .... :-D Mégis, ezt hogy tudnák kivitelezni.

Nikivel abban értek egyet /kivételesen/, hogy igenis meg lehet tanulni autodidakta módon nyelvet, otthon, főleg most a 21. században..ott van minden az orrunk előtt , csak használni kell, ingyen...
Meg lehet tanulni, írni-olvasni , helyesen, és lehet gyakorolni a beszélt nyelvet is ha valaki akarja....ingyen ..és otthon nem kint a célországban..:-P
Most hadd ne linkeljek be millió olyan interaktív oldalt, ahol hanganyagok, hangos szövegértés re gyakorlatok és olyan programok vannak amikkel tudsz beszélgetni, felveszi, rád szól menet közben mit mondasz rosszul, kijavít és értékel, és ismételheted a mondatot addig míg nem lesz jó.
Rengeteg munka, kitartás, gyakorlás, szorgalom kell hozzá, de ha valaki pénzt akar spórolni, a legjobb megoldás.
....és nem csak annyi lesz belőle, amit Mr.Long ír....persze ha jól csinálja az ember..nyilván attól függ, mi a célmunkakör, hol akar dolgozni, van ahova valóban elég a pardon, say again pls, yes,s no, ok, all right...
...ha csak ennyit sikerült volna megtanulnom, nem tudtam volna megállni a helyem ...

szóval szerintem : Nem akarásnak nyögés a vége..és egy másik csodálatos közhely, lehetetlen nincs csak tehetetlen!!

NIKI LAURA 2015.01.20. 11:20:40

@Herr Géza: 14- evesen kezdtuk a vitorlazo repulest.
Utrecht 89- utan volt,kozvetlen a katonasag utan.

Az,hogy 14-evesen " szotarazram",oriasi segitseg volt a kesobbiekben,mind az angol,mind a nemet nyelvben,sot akkor alapoztam meg a mostani anyagi helyzetem.

A mai napig,naponta tanulok uj szavakat,ami az autotechnikaval kapcsolatos.Bemagolom oket.

Herr Géza 2015.01.20. 11:21:49

OFF. Nem nagyon.

Ha valakit érdekel a német fizetési statisztika, lehetöségek, még meleg:

www.stepstone.de/gehaltsreport/

ON.

Mr Long 2015.01.20. 11:24:49

@Herr Géza: Europai nyelven nem elerheto? :)

Evain 2015.01.20. 11:25:07

@Mr Long (UK): óbammeg, tudtam, hogy nem kéne kávézás közben olvasgatnom.
Brumbrumvrongnídfix... leköptem a képernyőt! :D:D

Herr Géza 2015.01.20. 11:27:38

@Mr Long (UK): Csak ezen a balkánin.... :))))))

Herr Géza 2015.01.20. 11:31:30

@Mr Long (UK): Maga az oldal elérhetö angolul is, de ez a statisztika csak németül tölthetö le.
Tudod: szótárazás...... :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.20. 11:32:37

@Babette .:
Mifelénk azt mondják bocinyalásnak mikor a gyerekeknek a homloka fölött van egy forgó.
Mintha a boci odanyalt volna.
A másik a szopottgombóc fej amiről te beszéltél.
:)))))))

qkuc 2015.01.20. 11:33:37

@DavidToth: Szerintem nem kivitelezhető Európában ... Ahol az Unió nyelvében sem sikerült megegyezni, ha jól emlékszem, ezért használnak vagy 3-at hivatalos kommunikációra. (A tévedés jogát fenntartom, :) ).

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 11:34:20

@diggerdriver: de látod, megkaptam, hogy a szopottgombóc nem elég szakmai kifejezés:D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 11:37:51

@swGuru:

Mindenki szélsőségesnek minősül, aki nem tetszik a háttérhatalomnak, azaz ez a minősítés értelmetlen.

Ha nem lesz az EU új alapokra helyezve, a biztos szétesés a vége. A liberális alapokat nem kéri Európa népe.

A "szocialista", "konzervatív" minősítés a liberális jobboldalon és a liberális baloldalon csak amolyan hókuszpókusz szöveg, a tartalma nulla. Ezek ugyanazt mondják, apró különbségekkel. Ezt a bűvészmutatvámyt egyre kevésbé veszik be az emberek, ezért alakulnak új baloldali és új jobboldali mozgalmak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 11:37:51

@soad1221:

Nem magával az EU alapötletével van baj. A legtöbb EU-szkeptikus nem magát az EU-t ellenzi, hanem annak jelenlegi állapotát.

nyuszigonosz 2015.01.20. 11:38:47

@NagyságosSodalisO [eng]: " Tegnap olvastam, hogy a Merkel asszony gondolkodik, arról, hogy kötelezővé kellene tenniük, a családokon belüli kötelező német nyelv használatát .... :-D Mégis, ezt hogy tudnák kivitelezni. "

Nos, nem tudom hol írnak ilyeneket, de ez sem így volt.

Még valamikor december elején mondott egy CSU pártnapon egy CSU ( keresztény -szociális -únió) politikus ilyesmit, de kiröhögés lett Németország szerte a reakció erre.

Herr Géza 2015.01.20. 11:39:45

@Herr Géza: Ja, azt elfelejtettem, hogy a mekis-mosogatós-"kulimelós" kategória nincs benne (mondjuk nincs is itt a páciens hozzá...) :))))

Herr Géza 2015.01.20. 11:42:05

@nyuszigonosz(D) ESTP: Igazolhatom, hogy így volt. Pont az a különbség, hogy itt egy ilyen szintü agyamentséget kiröhögnek országszerte, otthon meg egy éjszaka alatt törvényt csinálnak belöle.... :)))

soad1221 2015.01.20. 11:42:27

@qkuc: nem hinném, hogy a nyelvi különbség probléma lehetne. marhára nem ezen múlik, és a saját gazdaságuk életben tartása miatt előbb-utóbb mindenki túl fog lépni a Nagy Nemzeti Büszkeségen..
amikor nem tudtak megegyezni a nyelven, akkor mindenhol nagyjából rendben zajlottak a dolgok, pörgött a gazdaság, nyugalom, stb... volt idő szarakodni, hogy milyen nyelven írjuk le, amit egyébként is lefordíthatnak az összesre...

Evain 2015.01.20. 11:45:28

@Herr Géza: bah, ne is mondd. Tegnap idejött a kollégám, hogy segítsek már neki, mert hogy Magyarországra is szállítunk, és több céggel lefordíttatta a törvényt, de még mindig nem világos neki. Szóval mi a tököm az az EKÁER.
Megnéztem, aztán elmagyaráztam neki, a vasárnapi nyitvatartás párhuzamával, hogy valakinek a kormányból van courier cége kisteherautókkal, vagy fuvarozó cége kisteherautókkal. ^^

nyuszigonosz 2015.01.20. 11:45:30

@Herr Géza: :-)
Bizony, agyamentségeg itt is vannak, de maradnak kabaré-tölteléknek. :-)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.20. 11:45:37

@nyuszigonosz(D) ESTP: bocsánat javítok , nem a Merkel asszony ötlete volt,hanem a bajor konzervatív CSU párt ötlete...
rosszul emlékeztem...egymás után olvastam több cikket Németo.-ról.

Herr Géza 2015.01.20. 11:46:18

@maxval bircaman szerkesztő: Dóktor úr, azt értem, hogy mit akartál írni, de nem azt írtad:

"Előbb az eurózóna fog szétesni, aztán jön a brit kilépés."

Vagy szerinted az eurózóna szétesése nem törvényszerüen az EU végét jelenti?

Herr Géza 2015.01.20. 11:47:59

@Evain: :D És értette ???? :)))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 11:50:44

@qkuc: @soad1221:

most meg tenyleg elkepzelhetetlennek tunik, de talan valamikor majd a tavoli jovoben (es egy messzi messzi galaxisban :D)

mi europaiak meg gorcsosen ragaszkodunk a "nemzet"-hez es a kicsi nemzetallamokhoz (amit soad1221 is mond)

de valamikor csak sikerul mar egy kozos europai identitast kialakitani (aminek meg is van az alapja, hiszen sokan szoktak dobalozni ezzel a kozos europai kereszteny kulturkor fogalommal)

habar kicsit nekem is nehez feldolgozni, de nem feltetlenul nyelveben el a nemzet

ezt most sajat tapasztalatbol mondom, hogy az ember legjobban olyan helyen tudja megallni ezt a "kozos europai identitast" ahol halvany lila gozuk sincs arrol hogy hol van magyarorszag

a multkor is kerdezte a taxis a repteren hogy orosz vagyok-e? :D

lehet hogy europanak is egy kozos "ellenseg" kell hogy kialakuljon ez az identitas? (gondolok itt az amerikai fuggetlensegi haboruval altalm vont parhuzamra)

SzZoole 2015.01.20. 11:52:50

Ovatosan a hallomasbol,felinformaciokbol alkotott,fogalmazott velemenyel,de ha meg magunkat is beszojuk,azt hazugsagnak hivjak.
A hazug embert meg hamarabb utolerik,mint a santa kutyat.
Termeszetesen akinek nem ingje ne vegye magara,akinek meg ingje az viselje.
Ugy gondolom ez a komment nem volt szemelyeskedo.

soad1221 2015.01.20. 11:54:21

@maxval bircaman szerkesztő: igen, de a legtöbb eu-szkeptikus a "kevesebb" európa, több önrendelkezés, szuveneritás címszó alatt teszi a jelenlegi elutasítását.

Azt hogy jelenlegi formájában hosszútávon nem megy, mindenki látja. Ez nem rossz, minden fejlődésnek ez az alapja, így tud bármi is jobbá válni. Nincs ez máshogy a szövetségi rendszerünkkel sem.

Ha nagyon leegyszerűsítjük akkor 2 tábor van:
1. az EU támogató
2. az EU ellenes

A jelenlegit elutasítóból szerintem nagyon kevés (mondjuk pont 0) az aki egy egyesült államokat képzel el, miközben nagyobb szuveneritást hangoztat.
Az EU-t támogatóból sincs sok, aki a lehető legszorosabbra fűzné ezt az Uniót...
Viszont a laza szövetség gyengíti a formációt, amiben nyilvánvaló, hogy nem versenyképes, egy USA-Kína-EU összehasonlításban.
így a megoldás a nagyon szoros szövetségi rendszer, egy USA-hoz hasonlóan kialakított rendszer lehetne, Persze ez meg nagyon sok idő, és nagyon kevés ember támogatja. Egy eu-szkeptikusnak ez lehet a világvége

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 11:58:19

@NagyságosSodalisO [eng]:

"Merkel asszony gondolkodik, arról, hogy kötelezővé kellene tenniük, a családokon belüli kötelező német nyelv

használatát"

Na, ez a tipikus ökörség.

Vicces, amikor a mainstream politikusok minden kritikust lenáciznak, lerasszistáznak, leidegenelleneseznek, majd
pedig egy tényleg 100 %-os rasszista, kirekesztő megoldást javasolnak...

Lássuk: először beengedtek bárkit az országba, hangoztatva, hogy azoknak a nem-integráció a szent joguk, s mindenki náci, aki mást állít, aztán eltelt 30-40 év, kiderült, hogy hülyék voltak, s erre Hitlert megszégyenítő megoldást javasoltak (ez még Hitlernek se jutott eszébe, hogy bele kellene szólni a családi nyelvbe!). Magyarul: egyik végletből a másikba, bármit csak normál megoldást ne. Na, ilyen az agonizáló liberalizmus.

Din Serpahis 2015.01.20. 11:58:19

@soad1221: Ezzel mindössze az a probléma, hogy Maxval favorizált pártjai egyáltalán nem akarnak erősebb EU-t, sőt lehetőség szerint ki akarnak lépni belőle. Szóval érzek némi ellentmondást itt.

Evain 2015.01.20. 11:58:20

@Herr Géza: Persze, röhögött nagyon. :) Aztán már kevésbé, mert sajna érintett az adminisztrációban, és nekünk is ki kell majd töltögetni azt a szart... :s

soad1221 2015.01.20. 11:59:17

@DavidToth: bizony-bizony..
annyiban árnyalnám, hogy a nyelvi és bizonyos kulturális különbségek nyilvánvalóan vannak, és maradnak is
A gond, hogy ha ez gőggel és felsőbbrendűségi tudattal párosul, mert akkor lesz a jelenlegi rendszert kapjuk, ami nem megy.
Ha ezt kiírtjuk magunkból, akkor ezek a különbségek előnyt is jelenthetnek.
Jézus, mekkora közhely amit írtam, de mindegy, tényleg így látom :)

Igen a közös cél, azaz ellenség sokat tudna lendíteni az ügyön :)

soad1221 2015.01.20. 12:01:02

@Din Serpahis: igen, ez még nekem sem teljesen tiszta, hogyan egyeztethető össze.

jewel79bp 2015.01.20. 12:03:15

Beilleszkedés... Nekem hiányzott a segítség az elején, ráadásul csomó mindent az internetes fórumokból tud meg az ember, ahol vagy rosszul tudják a többiek, vagy jól.. Nálunk pl visszatérő kérdés, hogy EU-n belül ki kell-e cserélni a magyar jogsit vagy sem, és mikor... Mindenki mást mondott... Hogy milyen eü biztosítást érdemes kötni, hogy hol szabad parkolni és hol nem, hogy milyen lehetőségek vannak olcsó, legális lakásbérlésre, iskolai beíratkozásra. Mert attól, hogy a fórumon valakinek valami bejött, lehet, hogy még van 5 másféle lehetőség. És az embernek fogalma sincs, hogy egyáltalán milyen szervhez forduljon. A rendőrség és a helyi önkormányzat munkatársai is vagy jól tudják, vagy nem a választ. Egy ilyen alapvető információkat tartalmazó kiadvány vagy tanfolyam sokszor nagyon sokat segítene szerintem a beilleszkedéshez.

soad1221 2015.01.20. 12:04:53

@maxval bircaman szerkesztő: honnan van ez a mondat? mert így első olvasatra, kicsit olyannak tűnik, mint anno a kedvenc újság cikk címem, a blikkből: "Tartós tejet ad a klónozott tehén!"
Sajnos nem olvastam akkor el, és el sem tettem belőle, így már valószínűleg sosem tudom meg miről szólt, de ebben az esetben jó lenne tudni mit is mondott és hogyan gondolta ez a Merkel.

Azért lássuk be, ő nem pont az aki a legnagyobb ökörségeket szokta mondani, így egy mondatban viszont eléggé az lenne.. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 12:06:22

@soad1221: lehet hogy mar meg is van a kozos ellenseg? ha nincs is igy kimondva
(mindenki arra asszocial amire akar, van par valasztasi lehetoseg)

igen, amugy tenyleg a nyelv a legnagyobb akadaly ... de az angol erre is megoldas szerintem

egy amerikai jellegu foderacio siman mukodhetne, ha meglenne ra az akarat ... leegyszerusitve, ott is vannak allamok, szovetsegi es allami szintu torvenykezessel

en is kozhelyeket lottem, de en is igy latom :)

qkuc 2015.01.20. 12:10:33

@soad1221: Miért is ne lenne akadály? 26 tagországban legalább 26 nyelven beszélnek, melyik legyen a hivatalos? Az USA-nak sokkal könnyebb volt létrehoznia saját magát, ahol közös nyelvre, közös kultúrális háttérre alapozhatnak. Ehhez képest elpolgárháborúzgattak annak idején ... Na ezt csináld meg azon a kontinensen, ahol mindig van egy olyan szomszéd, aki rühelli a másikat. Ha a közös nyelven nem lehet megyegyezni, akkor mi lesz a többi témában?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.20. 12:12:07

@Mr Long (UK): jaja erre gondoltam, csak egyben olvastam a többi Németo.-ról szóló cikket és összemostam....vagy fostam?? :-))))

soad1221 2015.01.20. 12:13:56

@DavidToth: igen, szép álom :) a nyelv is meg fog oldódni előbb-utóbb.. ma egyre több fiatal beszél már legalább 1 idegen nyelvet, alapszinten. ez generálja, hogy a középkor, vagy afelé közeledők is tanuljanak, és egyúttal természetessé válik a kisgyerekeknek az idegen nyelv hangzása - majd később a használata.. rohadt jó példa Finnország és a 90-es évek eleje, hogyan változik egy országban ez rövid idő alat..

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 12:16:07

@soad1221: azt hiszem ez mar az oktatas temaba vezet

"tolmacsot kerek" :D

soad1221 2015.01.20. 12:23:33

@qkuc: most még akadály, de nem áthidalhatatlan.
Amerika is akkor hagyta abba agymás nyirbálását, amikor rájött, hogy ez most nem nagyon folytatható, mert csak szarabb lesz.

Közös nyelv ki fog alakulni, mégpedig az angol. és emellett meg lesz még 26 másik hivatalos, amit használnak majd a kisebb közösségek, amiknek az a sajátjuk. Amerikában is kevesebb az angol anyanyelvű, mint a spanyol.

Abban a pontban kezd jelentősen és rohamosan változni, amikor emberek tömegei érzékelik, hoyga világgazdaság bizony komoly htással van a mindennapi életükre, valamint, hogy a világgazdaságban mit lehet elérni, ha szövetséget kötünk, és mit ha csak a legszűkebb környezetemmel kommunikálok, azok igényeit és érveit ismerem.

Nem biztos, hogy élni fogunk amikor ez létrejön, de szükségszerű.

azt hiszem... :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 12:25:46

@rezsöatya: :D neeem, az megy valamennyire

most per pillanat egy hinidnek orulnek :D

soad1221 2015.01.20. 12:36:40

@maxval bircaman szerkesztő: látod, egy országra nézve nagyjából falunap jelentőségű eseményen egy politikus mond valami bődületes baromságot és ilyen-olyan módon már Merkelnek tulajdonított mondatból levezeted a liberalizmus bukását.
Ami így nem is létezik, hogy liberalizmus. vagy nem is tudjuk, hogy mit is takar, meg azt sem, hogy mit nem, de már megbukott...
Végül is, ha a szokásos módon szdsz=liberalizmus, akkor ezen túl vagyunk egy ideje :)

soad1221 2015.01.20. 12:38:00

@Mr Long (UK): köszi, egyébként így már az ominózus mondat is egész mást jelent egy picit, függetlenül, hogy baromság...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 12:41:33

@DavidToth:

Amit az emberek akarnak.

A lényeg: ne legyen dogmákkal megkötve az emberek keze.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 12:41:33

@qkuc:

28 tagállam van, s ezeknek összesen 25 hivatalos nyelve van. Az EU-ban ezek közül 24-nek van hivatalos nyelv státusza, a luxemburgiak szerényen lemondtak erről a luxemburgi részére. (Korábban 23 hivatalos nyelv volt, az írek nem tették be hivatalos nyelvként az írt, de már az is az, Írországban felháboirodás kísérte azt, hogy az ír nem hivatalos, bár senki se beszéli egyébként.(

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 12:41:33

@DavidToth:

Az amerikai jellegű berendezkedés nem működne.

Ebbe a nagy tagállamok nem mennének bele, ugyanis az amerikai típusú rendszer hatalmas hatalmat adna a kisebb tagállamoknak. Gondoljunk csak bele: a parlament felsőházában azonos számú képviselője lenne Németországnak és Máltának. Nehezen vennék ezt be a németek, britek, franciák, stb.

Szóval ez egy hosszú folyamat, de be se indítható a jelenlegi alapokon.

Mrs. Clayton 2015.01.20. 12:48:20

@NIKI LAURA: nem kovetel angolt? megis milyen nyelven szeretned letenni a vizsgat? nagyon nem vagy te kepben, a fiam most csinalja mind a kettot, az instrument ratinget csak egy helyen csinalhatod MO-n, ezert o itt kint csinalja az elmeletet, a cpl meg csak angolul elerheto, maradj mar, fogalmad sincs az egeszrol...

soad1221 2015.01.20. 12:49:25

@maxval bircaman szerkesztő: amit DavidToth mondott, hogy amerikai tímusú föderácói működne. ez nem jelenti azt, hogy a felsőházba ugyanannyi embert delegáljon No, mint Málta

Eleve ezt ott sem mindenki gondolja jónak, mert ott sincs kilóra kimérve, hogy hány fő lakik egy államban, másrészt, itt nyilván a képviselet mértékét nem lehetne ez alapján meghatározni.
Ez a felépítés egy részletkérdése, szóval az amerikai típusú föderáció attól még alapjaiban átvehető. nyilván 1:1-ben nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.20. 12:52:40

@Babette .:
Várjál, volt még a '' legényes''.
6~ves voltam, mentem a borbélyhoz.
Milyenre vágjam fiam?
Legényesre.
Nullásgép elő, mindenhol kopaszra elöl 2 centi meghagy.

P.Elliot 2015.01.20. 12:54:24

@DavidToth:
Kasa kerulgetes? Azt hiszem mindenkinek bejott hogy kit lehetne ellensegnek nevezni meg ha meg meg sem nevezzuk...
En jo otletnek tartanam az Europai Egyesult Allamokat.
Egysegben az ero ugye. Az elejen docogne csak aztan lassan formaba rendezodne minden...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 13:00:26

@DavidToth:
ha még nem tetted meg, javaslom, hogy olvasd el Orwelltől az 1984-et,
ő megírta 1949-ben,
és ámulj.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 13:01:49

@Evain: erről szól a vicc is: addig röhögtünk a főnök viccén, míg meg nem értettük, hogy az a mai feladat.

adg 2015.01.20. 13:14:53

@Babette .: Ez kurva jo, megjegyeztem. :)

@Jess G: Hogyne lenne fogalma, o mar 20 evesen is A380-assal repult Belapatfalvarol Fokvarosba.

qkuc 2015.01.20. 13:18:18

@Babette .: Időnként úgy érzem, hogy Orwell világában vagyunk, amikor a szélkakasaink (közkedveltebb nevükön, politikusok) kinyitják a csőrüket, :D

P.Elliot 2015.01.20. 13:18:45

Ez a beilleszkedes szerintem nem feltetlenul csak a nyelv teren lenne szukseges. Mit tud a frissen erkezo az uj orszagarol, sokszor a semminel is kevesebbet, mas a viselkedeskultura is, sok bevandorlot leneznek hogy mifele es van benne valami. Kellene egy eligazito eloado a bevandorolt orszagabol es nyelven aki egy kis felvilagosito eloadast tartana.
Kezdjek talan azzal hogy abban az orszagban pl. nem lokjuk le a szemetet a foldre az utcan, megkeressuk a papirkosarat mert itt igy szokas, rendben tartjuk a kornyezetunket. Hogy udvariasan beengedjuk az elozni akaro kocsit, nem probaljuk letaszitani az utrol akkor sem ha ezt a tavoli orszagunkban megszoktuk.
Hogy nem szolunk be az utcan jovo csinos noknek, nem futyulunk utanuk, nem hasznalunk tragar szavakat a fuluknek szanva. Mert ez itt nem szokas.
Ismertetni az orszag mas szokasait is, unnepek, ezzel kapcsolatos szokasok amit nem kell atvenni de meglepodni se rajta, kinevetni sem, ez itt igy szokas. Az iskolarendszernel sem art bemutatni hogy hogy is lesz itt a gyerekkel, milyen extra lehetosegeik vannak a feljodesre, kulonorakra, ha tehetseges valamiben akkor hogy lehet es hol kijarni hogy ingyen kepezzek tovabb, itt a sportokra is gondolok.
Hogy mi ujsag a hivatalokban, mit hogy es hol lehet elintezni, hol lehet ingyenes tanacsokat kerni, aztan hogy lehet gyorsabban beilleszkedni, itt meg azt sem tartanem tulzasnak ha a frissen bejott csalad egy darabig kozosen otthon probal egymassal az uj nyelven beszelgetni neha, gyakorlaskeppen, nem egesz nap, nem is orakat de egymast oktatva, jobban mondva majd a gyerek mert azok szivjak fel elsosorban a nyelvet a leggyorsabban. Akkor kene egy kis magyarazat hogy mik a szokasok nagyjabol a szomszedokkal, mire kell ugyelni a jo viszony megtartasa erdekeben.
Jaj de sok embert ismerek itt akiknel ez nehezseget okoz! A mexicoiak, de foleg a Puerto Ricoiak akkora zajt tudnak csapni hetvegeken, bombol a zene, partiznak, kinnt es bennt, nem hiszem hogy sok modja van aludni abban az utcaban egy ujszulottnek. Rengeteg aprosagot kene megmagyarazni hogy konnyebb legyen az elet, es persze a nyelv. Tanfolyamok ahol begyakoroltatni a szavakat, a mondatokat a nagyon nehezen tanuloknak, mint az egyszeregyet az elejen, hol keresni munkat, hova lenne erdemes a jovoben bejutni mert az jo jovot iger. Mit erdemes tanulni ha az illeto raszanja magat. Hol erdemes vasarolni, lakni, barmit!
Hogy kell, lehet kapcsolatot , baratsagot kialakitani az oslakosokkal...
Nagyon sokan allnak tanacstalanul az idegen orszagban, behuzodva a berelt szobaikba es sokszor feladva azt hogy ide be tudnanak illeszkedni valaha is!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 13:23:04

@maxval bircaman szerkesztő: ez azért elég tág, hogy amit az emberek akarnak

és milyen dogmákra gondolsz? vagy inkább fel se tegyem a kérdést mert ki leszünk titlva? (ha a kedvenc témáidra gondolsz, akkor sejtem miről lehet szó)

és az illiberális oldalon nem lesznek/nincsenek dogmák? ez nagyon rossz szó egyébként, csodálkozom hogy emberek ezt megeszik, na mindegy

jogos amit az amerikai szövetségi rendszerre mondasz (bár ott is van azért 1-2 kisebb állam, annak ellenére hogy többnyire hasonló méretűek)

de akkor valahogy európaizálni (ez nem egy szó szerintem) kellene a mi föderalizmusunkat ... nem lehetetlen, gondolom

@soad1221: +1

@P.Elliot: :), amúgy +1

@Babette .: elfogom mindenképp! köszi!

Mrs. Clayton 2015.01.20. 13:31:51

@adg [Au, Darwin]: persze, mondjuk h angol nelkul hogyan toltott ki barmilyen dokumentumot is, ja, kiszotarazta aztan rairta daszvidanyia :-)
mondjuk a sarkenyrepulozeshez tenyleg nem kell angol

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.20. 13:35:37

@DavidToth: A könyvet feltétlenül olvasd el ha még nem tetted, nagyon jól fogsz szórakozni, meg alapból egy EPIC...tuti tetszeni fog!
Fogadok, hogy utána majd jön a többi is mert rá lehet szokni könnyedén.:-)

soad1221 2015.01.20. 13:43:50

@maxval bircaman szerkesztő: igazából a szorosabb együttműködésen ugyanazokat értjük, hívjuk azt Uniónak, Föderációnak, vagy bárminek.
összehangolt külpolitika, hadügy, oktatás, munkaügy, gazdasági-monetáris politika,stb. Gyakorlatilag mindent össze kell hangolni, közös döntést hozni, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a gazdaság, a termelés. Ekkor tud bármilyen termék vagy szolgáltatás versenyképes lenni az USA és a Kína által diktált világban. Nyilván nem csak két hatalom van, de jórészt ők diktálnak.
Viszont ez egy 100%-ban jól hasznosítható kontinens, nincsenek olyan területek amik használhatatlanok, mindenhol lehet termelni vmit tökéletes minőségben, ezt kellene olyan mértékben összehangolni, amennyire csak lehet. ehhez értelemszerűen kell jönnie a tudásalapú társadalom szemléletnek, hogy a világ meghatározó orvosi, technológiai, és mindenfajta képzéseinek minimum a fele Európában legyen. Majdnem mindegy, hogy melyik van Párizsban, Londonban vagy Budapesten. Szerep és faladat jutna bőven mindenkinek, elérni egymást nem kerül semmibe, még csak olyan távolság sincs, ami ezt gátolná.
Én pedig pont leszarnám, hogy a mi kb 15 milliós kis közösségünket hány ember képviseli egy átlagos magyar fizetés kb 10x-ért a szimpatikus arcú hölgyek-urak, hiszen nem az a cél, hogy minél több támogatást harcoljon ki "nekünk", hanem azt, hogy milyen feladatot tudnánk mi jól ellátni. az pedig adja magát, hogy ehhez milyen források szükségesek/mik adottak...

najó, most már tényleg az utópia nyert :)

Aye aye 2015.01.20. 13:44:21

@nyuszigonosz(D) ESTP: "Lehethogy én vagyok a gonosz, de aki ma akár munka, akár letelepési szándékkal költözik egy országba, igenis tanulja meg annak a nyelvét, és ne várja, hogy az általa választott ország neki ingyen nyelvtanulást biztosítson.
Szerintem ha valaki a saját zsebéböl fizet egy egy nyelvtanfolyamot, akkor jobban igyekszik ténylegesen tanulni is. "

Couldn't agree more :D
Arról nem beszélve, hogy ma már bármelyik európai nyelvet az interneten is meg lehet tanulni, tökingyé'..
Én megértem, ha valaki lusta, csak ne sírjon.

soad1221 2015.01.20. 13:45:11

@DavidToth: jaja, a '84-et mindenképpen olvasd el! ha már megtetted, akkor is :)

**mimi** 2015.01.20. 13:46:41

@Zoole[uk]:
de igenis személyeskedő volt...beszóltál a sánta kutyának :)))))))))

**mimi** 2015.01.20. 13:48:55

@DavidToth:
a hinidek azok olyan füldönkívüli félék??? :DDDD

**mimi** 2015.01.20. 13:50:11

@P.Elliot:
akkor én átdezertálok az ellenséghez...:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.20. 13:51:51

@NagyságosSodalisO [eng]: "Most hadd ne linkeljek be millió olyan interaktív oldalt, ahol hanganyagok, hangos szövegértés re gyakorlatok és olyan programok vannak amikkel tudsz beszélgetni, felveszi, rád szól menet közben mit mondasz rosszul, kijavít és értékel, és ismételheted a mondatot addig míg nem lesz jó."

Ez komoly, van ilyen és használható is? Ha igen, létezik koreaihoz is? Tényleg komolyan kérdezem.

soad1221 2015.01.20. 13:55:38

@Zka: mondjuk nagyon alapszintre visz csak, de arra tökéletes:
doulingo

Evain 2015.01.20. 13:56:16

@Babette .: hálistennek én nem vagyok érintett benne, csak véletlenül értettem egy adott ország idióta rendelkezésének a nyelvezetét. :D:D:D

apropó, vizsgád hogy sikerült?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.20. 13:56:28

@Zka: Van , én ezeken gyakoroltam a szövegértést és a kiejtést itthon mielőtt kimentem.
Hááát, hogy koreaihoz van-e, azt momentán nagyjából nem tudom!! :-)
Angolhoz van, másra nem kerestem rá.:-)

2015.01.20. 13:57:26

Nem igazan ertem ezt a posztot, nem tudom, hogy ennel jobban hogyan tudna az EU segiteni a masik tagorszagban a beilleszkedest, vagy milyen programok kellenenek meg?

Vagy arrol van szo, hogy most, hogy van Hataratkelo.com, jo lenne ra kapni EU penzt, hiszen egy csomo hasznos informaciot szolgaltat? :D (Viccelek, termeszetesen eszembe sem jutna korrupcioval vadolni a bloggazdat, en csak magyar vagyok... :D)

Mrs. Clayton 2015.01.20. 13:58:14

@P.Elliot: te nem azert, de ez a kommented valami vicc volt, ugye?
persze ertem en h mi lenne a kivanatos, de jo hogy ne mar hivatalnokok jarjanak ki a bevandorlokhoz, de persze csak az alacsonyan kepzettekhez, vagy fejlodo orszagokbol erkezokhoz es ellenorizzek a mindennapi tisztalkodast is, mert meg a vegen nem vagjak ezek a bevandorlok, h erre fele mi hogy csinaljuk
azon gondolkodtal mar, h a zajos szuloktol mikent alszanak a mexicoi gyerekek, vagy azok eleve insomniaban szenvednek?

P.Elliot 2015.01.20. 14:09:34

@Jess G: Nem, nem volt vicc!
Aki bevandorol valahova az alkalmazkodjon nagyjabol a befogado orszag szokasaihoz. Nem, nem beszeltem kijaro hivatalnokokrol, hol irtam ezt? Egyszeri tanfolyam ahol egy sajat orszagbeli a nyelv miatt foleg hogy jol megertsek ismertetne a bevandorloval hogy hogy lehet minel gyorsabban beilleszkedni az orszagba.
Ezt kepzeld el ugy hogy van egy csendes nyugodt hazad, eletformad es erre megerkezik egy egeszen masfajta eletformaban elt rokon es mindent felforgat a "nem tudasaval' amin esetleg nem is akar valtoztatni mert igy is jo .
Neki! Es nem erti hogy nem tud ezzel beolvadni!

Na tenyleg mentem, nekem itt beszelgetni ez korai idopont az idoeltolodas miatt, majd jovok estefele...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 14:09:35

@DavidToth:

Egyszerűen nem működik a liberalizmus sem társadalompolitikában, sem gazdaságpolitikában. A társadalompolitikában keresztény váltás szükséges, a gazdaságpolitikában pedig korrekció, ott nyilván nem kell az alapokhoz nyúlni.

P.Elliot 2015.01.20. 14:09:35

@soad1221:
Na, ez tetszik! Hogy tokeletes minosegben gyartani valamit ami utan 2 kezzel kapnak,
Lehet hogy a termek dragabb de az ember egyre jobban inkabb megfizeti a dragat mint a ketes kinai cuccot. Pl. oliva olaj, van ocska kinai es van jo minosegu olasz vagy spanyol. Nem eri meg a kinait venni ha valaki ad az izre es a minosegre meg eszebe jut hogy mennyi veszelyes vackot is kevernek a kinai arukba sokszor,
igenis azt emeli le a polcrol.
Europa tud minosegi dolgot gyartani es meg is tudnak fizetni..

P.Elliot 2015.01.20. 14:09:35

@**mimi**: En meg eldezertalok a boltba mert itt meg reggel van es nem tul jo otlet kinyitni a kompjutert es ittragadni...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 14:09:35

@P.Elliot:

Alapvetően nem átvenni kell a helyi szokásokat, hanem tisztelni azokat.

Az átvételre kényszerítés a ló ellenkező oldala, semmi értelme.

A gond a liberalizmussal van. Ugyanis amióta Európa liberális, az a fő eszme, hogy nihilizmus van, nincs saját

érték, minden érték egyforma, s aki a sajátját ápolja, az nácigyanús, de közben minden idegen érték előtt az

európai köteles hasra vágnia magát. Mo-n ezt a beteges eszmét a hajdani SZDSZ igyekezett terjeszteni, lásd Göncz Árpád "az idegen szép" című ökörségét és a többi észbontó baromságot. Mo-n az SZDSZ már nincs, a szellemisége is minimális, egykori híveik manapság átlag 700-800 főt bírnak összeszedni egy-egy "tömegtüntetésre", annak is fizetett álcivil a fele. De ez az eszme Nyugat-Európában máig rombol.

Szóval a bevándorló mihez alkalmazkodjon, mit tiszteljen, ha egyszer a befogadói azt ismételgetik, hogy nekik nincsenek értékeik.

Van egy balkáni közmondás "nem a kecske a bolond, aki megeszi a káposztát, hanem az, aki odaadja neki".

Ezért nem szeretem a bevándorlók hibáztatását. Valójában nem bennük van az igazi hiba.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 14:09:45

@Jess G:

Ráadásul ezen az alapon a Mexikóban élő amerikaikat büntetni kellene, ha hétvégén túl csendesek, hiszen ez azt jelzi, nem alkalmazkodtak... :-)

Vagy a Spanyolországba költözött brit nyugdíjasokat is figyelmeztetésben kellene részesíteni, ha nem ünnepelnek spanyol módra.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 14:10:52

@**mimi**: neeem, azok valami más félék, de az nem tűri a nyomdafestéket amit ideírnék

vagyis a bloggazda nem tűrné a fórumon, meg a hatályos törvények :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 14:14:51

@maxval bircaman szerkesztő:

keresztény váltás?

1, az mit jelentene a gyakorlatban?
2, az nem lenne dogmákkal tele??!!

Sanyi9 2015.01.20. 14:17:24

@NagyságosSodalisO [eng]: "Tegnap olvastam, hogy a Merkel asszony gondolkodik, arról, hogy kötelezővé kellene tenniük, a családokon belüli kötelező német nyelv használatát" - Hol olvastad ezt? Van esetleg egy linked hozza? :D

Hari Seldon 2 2015.01.20. 14:17:26

@Herr Géza:
A 10 év feletti mérnöki fizetés ilyen partiban van az orvosival Németországban? Érdekes.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.20. 14:18:34

@maxval bircaman szerkesztő: ez a folyamatos és kényszeres liberalizmus- meg liberális ekézés kezd olyan fárasztó lenni, mint a buzilobbi téma volt annak idején.

Mrs. Clayton 2015.01.20. 14:18:50

@maxval bircaman szerkesztő: hat kb :-)
de egyebkent sem ertem, h ki es mikor ellenorizne, h en hogyan beszelek itthon a lanyommal, es mar bocsanat, de miert ne beszelhetnek vele olyan nyelven ahogy en akarok?
a keson zajongokra meg ki lehet hivni a rendort, vagy at lehet menni megkerni, h maradjon mar csendben
egyebkent a szomszedom epp tegnap este 8kor talalta ki h autot szerel a sotetben ezert bogette egy masik kocsi motorjat h vilagitson
es en egy jo kornyeken lakom oslakosok kozott, hozzajuk nem kellene kijarjon egy kozmunkas h megtanitsa oket viselkedni?
nem, csak a bevandorlok nem tudjak az illemet, a helyiek mind olyan tokeletesen muveltek

Hari Seldon 2 2015.01.20. 14:19:07

@Hari Seldon 2:
Persze ez csak átlag. Lehet, hogy felhúzzák az olyanok mint a Darmstadt-i ESA központi mérnöki állás,és hasonlók.

SzZoole 2015.01.20. 14:20:23

@**mimi**: Pereljen be,vagy szaladjon arulkodni HA-hoz:)))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 14:20:57

@Zka: ezért nem kellett volna feszegetnem a témát, bocsi

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 14:21:39

@Evain: hu, megvan. meg most penteken lesz egy hasonló, ugyanannál a tanárnál :(

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 14:23:02

@mojyo: megkezdett projektre nincs támogatás:)

Mrs. Clayton 2015.01.20. 14:25:11

@tanato: ez is annyira rohejes, tegnap volt azt hiszem a bulvar daily mailben, h egy roman femhulladekgyujto londonban el, mig a csaladja romaniaban egy rozzant viskoban, a pasi ami segelyt kap hazakuldi es abbol epp hoszigetelte a putrit
na most ezen a lap roppant mod kiakadt, h ezt megis hogy, hazat epitenek a kulfoldiek a segelybol
en az ilyenre nagyon allergias vagyok, mert ugye egy angoltol sem kerdezik meg h megis mi a fenere kolti a benefitet amit kap, ok epp ugy vehetnenek egy roman putrit es szepen lehoszigetelhetnek aztan kesobb elhetnenek ok is ott mint majd ez a roman cigany, ja, h azt meg mar nem...
jellemzoen tobb ezer fontos tetovalasra, sorre, meg bulgariai nyaralasra, na most nem tudom h ez mennyivel jobb

Hari Seldon 2 2015.01.20. 14:29:28

@Ödenburger [Hu/At]:
De ezek a videon "csak" légcsavaros gépek voltak (legfeljebb ha 30tonna). Nem 70 tonnás Airbus, ahogy a cikk írta.

Másrészt érthetetlen, hogy egy repülőtér telepítésénél nem vizsgálták az uralkodó szélirányt? - Azt hinném, hogy ez az első lépés...

Mrs. Clayton 2015.01.20. 14:29:43

@P.Elliot: de mit mondjun el egy hivatalnok? egyebkent ilyen kiadvanyt mar lattam leginkabb turistaknak szant fuzetekben, es meggyozodesem mert mintha egy musorban lattam volna, h a nem eu-bol bevandorloknak adnak is ilyeneket
akik az eu-bol jonnek, annak megis mit magyarazzon akarki is? a szokasok szinte ugyanazok, ha meg elkezd a nemet tolakodni a busznal, az angolok rogton a helyukre rakjak ugyis, szoval nagyon hamar megtanulja
az h a teaba a tejet a filter kiazasa utan ontjuk, szerintem annyira nem lenyeges, h erre kulon fuzet kelljen
az h a messzirol jott rokon nem akar alkalmazkodni, hat meg kell neki mutatni h hol az ajto, egyszeru ez

qkuc 2015.01.20. 14:32:54

@Zka: Állítólag ez jó, de nem ingyé' (asszem): www.rosettastone.eu/lp/tukbrand14/?cid=se-br-gg-eua-2014&rd=0

Aztán a google 2. és 3. találata: www.loecsen.com/travel/0-en-67-2-29-free-lessons-korean.html
www.learn-korean.net/

Magyar myelvűt még nem találtam, :).

Hari Seldon 2 2015.01.20. 14:33:23

@DavidToth:
Most felrakod a kedvenc vesszőparipájára? Akkor estig itt kering a fejünk felett a mániáival. Nem írt eddig is épp elég okosat? :-)

Aye aye 2015.01.20. 14:35:28

ennél keresztényebb Európa... na még az hiányzik..

Aye aye 2015.01.20. 14:38:22

@Hari Seldon 2: egyetértek, ne etesd a trollt, @DavidToth:

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 14:39:54

@Hari Seldon 2: nem, nem ... pont ezért mea culpáztam az előbb ... csak mi többiek szerintem kulturáltan el tudtunk beszélgetni a témáról eddig

meg őszintén érdekelne amúgy az észjárása (és a mögötte rejlő dolgok), de nem akarok itt semmiféle vitát, sértegetést, politizálást stb stb

@Aye aye: :D

qkuc 2015.01.20. 14:46:26

@Zka: Csatlakoznék ... +1

soad1221 2015.01.20. 14:47:47

@P.Elliot: bizony a prémium termék mindig megtérül. Minden szempontból.

soad1221 2015.01.20. 14:50:24

@Aye aye: @DavidToth: @qkuc: @Hari Seldon 2: pedig azért ma igencsak meglepő kijelentést tett.
Ilyen coming outot már régen láttam :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 14:54:25

@soad1221: :D

más coming out-ra is számíthatunk akkor? najóó, bocs, tényleg befejeztem

de ezt még nem hagyhattam ki :D

Herr Géza 2015.01.20. 14:54:41

@P.Elliot: Na, a jó minöségü olasz vagy spanyol...Én még emlékszem a nagy botrányokra mindkét országban, amikor bizony a durván pancsolt olívaolajoktól emberek haltak meg ill. lettek súlyos betegek... És nem volt olyan nagyon régen. Nem azt állítom, hogy a kínai cucc meg hót egészséges, meg ök nem simliznek... De nagyon ne higgyük vakon, hogy a Made in EU bármire is feltétel nélküli garancia. (Jó példa erre a Mercedes... :)))))))))))))))

rezsöatya 2015.01.20. 14:56:09

@Sanyi9: keresd vissza, @Mr Long (UK): 12 ora korul betette a linket.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.20. 14:56:54

@Ödenburger [Hu/At]: Köszi, én is szeretlek! Na akkóó ide se megyek! :-)
Így is annyira szeretek repülni .:-DD

Herr Géza 2015.01.20. 14:59:09

@Hari Seldon 2: Bizony. Illetve ez a statisztika átka.. A csillagászati összegeket itt sem alkalmazottként keresik az orvosok, hanem privát praxisukban, az meg itt ugye nem szerepel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.20. 15:04:55

@DavidToth: ebben a témában érdekes lenne Indonéziát tanulmányozni (ahol a 24O millió ember csak 2O%-a beszéli az államnyelvet anyanyelvként, a többiek iskolában tanulják).
persze elég durva dolgok is történtek ott, kis népirtás, erőszak, csúnyán megsegített belső vándorlás, diktatúra. de egy EU-nál földrajzilag, kulturálisan, történelmileg mindenhogyan változatosabb területen két generáció alatt mégis valahogy összegrundoltak egy nemzetet. erről nekem állandóan az EU jut eszembe, hogy mit lehetne, mit nem, hogyan mégis. persze semmit se tudok, de mindig érdekes nekem figyelni és ilyesmikről is kérdezni.

soad1221 2015.01.20. 15:06:16

@Herr Géza: nem, nem az. de lehetne. volt magyar ólmozott paprika is. meg sok más.
Most nyilván röhögnek sokan a Nébih-en, de azért annak van haszna, nem is kevés. És pont azoknak az olivaolaj pancsoknak köszönhető, hogy az olasz élelmiszer-felügyelet az félelmetesen komoly szervezet - azok tényleg ugyanolyan elit bevetési egység, mint a terrorelhárítás, stb.
Nyilván nem mindegy, hogy egy korrupt országban ez miként működik, de az ilyesmit tudom támogatni. Ki kellene egészíteni még nagyon komoly törvényi háttérrel, hogy a bűnöző legközelebb max azért mehessen bármilyen étel közelébe, hogy ne haljon éhen.
A lényeg, hogy Európa alkalmas nagy mennyiségben, költséghatékonyan, nagyon magas minőségű termékek előállítására. Ezzel pedig bizony nagyon is tudna EGY nagyhatalommá válni USA és Kína mellett. Most pedig 28 ország, ahol vannak erős és gyenge gazdaságok, sokszor egymás kárára alkudozva, egymást kihasználva, egymást fúrva, hátbaszúrva, stb... de gondolom nem kell bemutatnom hol élsz:)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 15:09:08

@Dragonlady (now in Thailand): tényleg érdekes

azért azokból a durva dolgokból inkább nem kérnénk

valahogy az az érzésem, hogy csak európában ragaszkodunk ennyire a "vegytiszta nemzethez"

persze ez nem teljesen igaz

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 15:10:25

@DavidToth:

Isteni dogmák nem ugyanaz, mint emberi dogmák.

Nem lenne kötelező kereszténynek lenni. Csak a keresztény értékek érvényesülnének a jogrendben a liberális értékek helyett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 15:10:25

@Jess G:

Írországban csinálták így a múlt században: az ír nyelv használatát büntették.

De Francóék is csinálták így sokáig a katalánnal és baszkkal, különösen a katalánnal, mert az "balosabb" nyelven minősült, történelmi okokból.

Golf2 2015.01.20. 15:10:25

aki a zászlót tűzi a képen pont nem néz ki EU-snak,inkább Gojko Mitic fia

Herr Géza 2015.01.20. 15:11:00

@maxval bircaman szerkesztő:

"Na, ilyen az agonizáló liberalizmus."

Nem, ilyen a pontos információ híjján csipöböl odavágott általánosítás, meg a "birkát látott, farkast kiáltott" tipikus esete (bocs, nicknevedtöl elvonatkoztatva....)
Mellesleg egy (keresztény) párt néhány agyament politikusának az agyament ötletéröl volt szó..
Én ebben már megint nem látom a haldokló liberalizmust....

Herr Géza 2015.01.20. 15:14:11

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor te másik magyar nyelvet beszélsz... :)))))

qkuc 2015.01.20. 15:15:25

@soad1221: Bocs, azt nem olvastam el, a liberalizmus fikizásnál akadtam meg, mint foxi a szögesdróton .... A vcceit szoktam értékelni, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.20. 15:15:32

@DavidToth: azt csak arra írtam, hogy persze nem egy egyértelmű sikertörténet a dolog,de lehetne tanulni belőle.

Herr Géza 2015.01.20. 15:16:04

@Evain: Megint szétszórtunk néhány pozitív névjegykártyát Európában... :)))

soad1221 2015.01.20. 15:16:06

@DavidToth: @Dragonlady (now in Thailand): lehetne.
csak nem azt kell előre venni, hogy miért nem sikerül. Jelenleg minden résztvevő nemzetállamban gondolkodik, hogy akkor most érjünk el minél jobb pozíciót, hol tudunk elérni és mekkora támogatást, mekkora és milyen piacot tudunk szerezni. Mi magyarok is, de ugyanígy a németek, mindenki.
A gond ott van, hogy magunkat kellene EGY 500milliós piacnak tekinteni, és megnézni, hogy a másik 320 milliós piacnak, meg az 1 milliárd fős, meg az 1,3 milliárd fős piacnak mit tudunk, és milyen mennyiségben eladni.
Ők sem tekintenek ránk másként, mint EGY 500 milliós piacra, ami kurvára széttagolt ugyan, de szerencséjükre meg találhatják, pl egy aprócska 10 milliós piacrészleten keresztül a legoptimálisabb és legköltséghatékonyabb utat a többi 490 millióhoz :)
Mi meg egészen jól elalkudozgatunk a termőföld arányos támogatáson, meg "szőlőültetvény kvótákon"
Na, ki a hülye?

qkuc 2015.01.20. 15:18:50

@Herr Géza: Tudnék még mesélni történeteket a márkás fogyasztási cikkekről ... Sajnos ma már az sem garancia, ha valamire azt mondják "prémium" és jónevű cég gyártja (inkább gyártatja), sőt, :(.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.20. 15:19:47

@soad1221: és ráadásul ehhez nem is kellene kulturális, nyelvi stb dolgokat olyan nagyon megbolygatni.

soad1221 2015.01.20. 15:20:58

@maxval bircaman szerkesztő: Na, én mint tudod ateista vagyok, de ezzel vhol egyetértek.
A gond csak ott van, hogy az én életvitelem 90%-ban megfelel a keresztény elveknek, azonban a tágabb családomban is rengeteg mélyen hívő példát tudnék mondani, akik mondjuk 20%-ban teljesítik, amit persze fennhangon hirdetnek.

szóval ez így nem megoldás, meg egyébként is hívhatjuk úgy, hogy: "az együttélés alapvető szabályai, normái". Csak mert ilyenkor akaratlanul is egy világnézetet akarsz emberekre ráerőltetni, ami ellenállást fog szülni

soad1221 2015.01.20. 15:23:42

@qkuc: pedig nem vicc. szerintem komolyan mondta, hogy nincs más megoldás, mint az Európai Egyesült Államok.
Ebben én bizony mellette vagyok.

soad1221 2015.01.20. 15:25:49

@Dragonlady (now in Thailand): igen, feljebb írtam én is, hogy bár tény a nyelvi és kulturális különbség itt is, de nem áthidalhatatlan.
Sőt, ezeknek a különbségeknek még hasznát is lehet venni..

qkuc 2015.01.20. 15:30:42

@soad1221: Nem arra gondoltam, :D. Tegnap küldött nekem egy tök jó ATM-es viccet, :D.

qkuc 2015.01.20. 15:34:13

No, a lényeghez hozzászólva, bár nincs élőszavas tájékoztató, de Kanada egész jó kis bázist rakott össze: www.cic.gc.ca/english/

Mondjuk eléggé elcseszett egy struktúrában, de meg lehet találni sok hasznos tudnivalót (pl. merre van help center, ha megakadnál). Aztán ezen az oldalon keresztül kavarodtam el valahová, ahol 10 másik nyelven le van írva ugyanaz. Zeni türelem nem árt a böngészéshez, :D.

qkuc 2015.01.20. 15:35:29

@qkuc: Na a lényeg az lemaradt, mint a borravaló. Szóval ilyesmit nem lenne nehéz kissé részletekbe menőbben összerakni, akár több nyelven is. Kölcsönösen időt spórolna a bevándorlónak, meg a bevándorlásiaknak is ...

Evain 2015.01.20. 15:37:10

@Babette .: no, akkor kína egész népi összermését a sikerhez. :)

@Herr Géza: jaja, egy ennyire idióta törvényt.. abban a pillanatban, hogy megértik, mit jelent a 3,5 tonna össztömegű jármű meghatározás, egyből keresni fogják a kiutat, ami ugye...
(zsebecske jelképesen megpaskol)

2015.01.20. 15:41:13

@Babette .: Ok, akkor a Hataratkelo.com az nem ugyanaz, mint amit <i>csak tervezunk</i>, a Hataratkelo.eu, ami csak az EU-val foglalkozna, a kettonek semmi koze egymashoz, ezutobbit egy Ciprusra bejegyzett ceg regisztralta egy Liechtensteinben jegyzett alapitvany tars-tarselnoke, aki csak nevrokona a HA unokatestverenek. Igy mar johet az a penz? :D

2015.01.20. 15:43:43

@mojyo: Marmint, hogy az .eu domaint regelte a ciprusi ceg, aminek a tulajdonosa a liechtensteini alapitvany, akinek a tars-tarselnoke csak a nevrokona a HA unokatestverenek. Igy mar tiszta, nem? :D

soad1221 2015.01.20. 15:47:56

@mojyo: persze, teljesen standard ügymenet. Bármelyik ügyintéző kisujjból nyomja végig a komplett cégbejegyzési folyamatot.

Sanyi9 2015.01.20. 15:48:27

@Herr Géza: OK. Jo hogy nem a Der Postillonbol idezgetunk itt...

soad1221 2015.01.20. 16:13:46

@NagyságosSodalisO [eng]: szerintem idővel igen. Ez egy korlátozó szabály, miközben a munkaerő áramlásnak pedig szabadnak kell lennie...

Mrs. Clayton 2015.01.20. 16:17:13

@NagyságosSodalisO [eng]: ha jol ertem amit ir a cikk, akkor azt javasoljak, h ha ma valaki aki akar vandorolni egy masik orszagba az EU-n belul, akkor a holnapi latogatasa alkalmaval, amikor csak felterkepezi a helyet, nyisson egy szamlat
tapasztalataim szerint ezt csak igy egyik orszagban sem csinaljak meg, legfokepp Magyarorszagon nem, mert kell szemelyi, taj meg mittomenmilyen kartya hozza, ami egy odalatogatonak soha nem lesz, de mint ismeretes itt Angliaban sem nyitogatnak senkinek csak ugy szamlat, aki beesik az utcarol
az sztem orvendetes, h europai emberek europaban akarhol nyithassanak szamlat

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.20. 16:18:16

@Dragonlady (now in Thailand): egyetértek

@soad1221: +1

@maxval bircaman szerkesztő: ateistáknak nem mond az semmit hogy isteni dogma

és nagyon sok keresztényi érték is át lett ültetve az "emberi dogmákba", ahogy te hívod

nem beszélve arról, ahogy soad1221 is mondja ... sok keresztény is bort iszik és vizet prédikál

ami pedig kétségbe vonja a keresztény értékek egyetemességét, teljes igazságát és "felsőbbrendűségét"

blackhairlady 2015.01.20. 16:29:41

@maxval bircaman szerkesztő: Es akik ebbe nem tartoznanak bele, nem akarnak ezeket az ertekrendeket kovetni, azokat deportalnatok egy lakatlan szigetre?

**mimi** 2015.01.20. 16:34:47

@Jess G:
nekem nem derült ki egyértelműen a cikkből, hogy az alapszámlát hol is kell megnyitni...

**mimi** 2015.01.20. 16:40:02

képzeljétek el, hogy mennyit kaszálhat itt, ha nem akar visszamenni LA-be...

www.hir24.hu/bulvar/2015/01/20/vajnanak-nincs-hollywoodi-luxusvillaja/

Mrs. Clayton 2015.01.20. 16:40:27

@**mimi**: sztem nem is volt rola szo, viszont amit tanacsol a jelenre az jarhatatlan
ki hallott mar olyanrol, hogy egy turistanak szamlat nyitnak egy kulfoldi orszagban
bar en ugy velem, h az alapszamla barhol jo lesz az eu-ban, gondolom nem lesz kulfoldi utalas, meg kulfoldi keszpenzfelvet es barmilyet devizat utalhatsz ra
jo lenne, ha igy lenne
megjegyzem pl a barclays szamlam az eurozonaban ugyanazt tudja mint itthon, de ha Mo-n hasznalom akkor annak fizeteskor is koltsege van es kp felvetelkor is, ami azert szemetseg

Wilhelmus80 2015.01.20. 16:57:21

@Dragonlady (now in Thailand): Ez megeshetett Hollandiában. Az EU-n kívülről érkezőknek 3 éven belül vizsgát kell tenniük. Ez az ún. inburgeringexamen, ami 5 modulból áll: 4 nyelvi (szövegértés, hallás utáni értés, írás, beszéd) és a hollandiai együttélés szabályairól szóló 5. modulból. A nyelvi modulok kb. A2 szintnek felelnek meg. Az 5. modul 2013-ig feleletválasztós tesztkérdésekből állt. Nem tűnik teljesíthetetlen követelménynek... 2013 januárjáig (akkor változott a szabályozás) ingyen lehetett tanfolyamra járni és vizsgázni is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.20. 16:57:29

@blackhair-lady:

Most mi történik azzal, aki nem fogadja el a jogszabályokat?

**mimi** 2015.01.20. 17:04:17

@Jess G:

"Az Európai Unió ösztönzi a magyar kormányt is, hogy alakítson ki úgynevezett alapszámlát,"
ebből arra következtetnék, hogy Mo-n lenne az alapszámlám pl.

de aztán ezt írja:
" ami főleg azoknak lehet jó hír, akik külföldre szeretnének települni. Ezt ugyanis akkor is megnyithatjuk külföldön, ha nincs állandó lakcímünk."

Akkor most mi van? nekem elég zavaros...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.20. 17:08:48

@Wilhelmus80: köszi
lehet, hogy elvárható, lehet, hogy nem nehéz, de szerintem, magánvélemény, ilyesmi megfontolásból kirakni egy országból kiskorú ottani állampolgárok anyját/apját nagyon nem kéne.
(ha bűncselekmény, veszélyeztetés, hasonlók kerülnek elő, az természetesen szerintem is más helyzet.)

soad1221 2015.01.20. 17:10:18

@**mimi**: ez mindenhol lenne. tehát az idejövő külföldinek pontosan ugyanolyan előnyt jelentene, mint a magyaroknak külföldön.

Wilhelmus80 2015.01.20. 17:19:03

@Határátkelő:
A hollandiai nyelvoktatás ingyenességének megszüntetéséhez pár adalék:
Mi volt ingyenes? Az EU-n kívülről érkezőknek 3 éven belül vizsgát kell tenniük. Ez az ún. inburgeringexamen, ami 5 modulból áll: 4 nyelvi (szövegértés, hallás utáni értés, írás, beszéd) és a hollandiai együttélés szabályairól szóló 5. modulból. A vizsgára felkészítő tanfolyamot korábban az önkormányzatok szervezték, és a vizsgára kötelezetteknek a tanfolyam és maga a vizsga is ingyenes volt.
Az EU-ból érkezőknek nem kellett (és most sem kell) vizsgázniuk. Annak ellenére, hogy a tanfolyamokat nem nekik szervezték, általános gyakorlat volt, hogy - ha volt hely - beengedték őket (nagyobb városokban, Amszterdamban, Utrechtben, Rotterdamban ingyen, a kisebb önkormányzatok kisebb összegű hozzájárulást kértek). Ha vállalták, hogy vizsgáznak, az is ingyen volt.
Ezt az ingyenes tanfolyamot és az ingyenes vizsgalehetőséget törölték el 2013-tól. Vagyis azóta az EU-n kívüliek magáncégek fizetős tanfolyamaira járhatnak, és fizetniük kell a vizsgáért. (A menekültek más kategóriába esnek.)
Továbbra is vannak egyébként ingyenes nyelvi tanfolyamok, jellemzően nagyobb városokban, különböző alapítványok szervezésében.

Wilhelmus80 2015.01.20. 17:24:24

@Dragonlady (now in Thailand):
Ebben egyetértünk. Én csak leírtam, hogy megy ez.
Valahol egyébként azt is megértem, hogy húzni akartak egy vonalat. Korábban az önkormányzatok tanfolyamain azért nem lehetett haladni a nyelvi anyaggal, mert a résztvevők egy részét előbb meg kellett tanítani a latin ábécére.

soad1221 2015.01.20. 17:25:43

@maxval bircaman szerkesztő: én ezt a mondatot sem értem:"Csak a keresztény értékek érvényesülnének a jogrendben a liberális értékek helyett."
Légyszi mondj már példát, mert erre tök kíváncsi lennék. A jogrendünkben melyik liberális értéket cserélnéd le, egy azzal egyenértékű keresztény értékkel?

Buta példa, de a ne lopj, ne ölj, az most sem "liberális", hanem "keresztény" a jogrendünkben. Ha már erre ilyen jelzőket használunk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.20. 17:34:46

@Wilhelmus80:
persze, és nem is veled vitatkoztam, csak hozzáfűztem a véleményem :-)
mellesleg próbálna meg valamelyik csóró ázsiai ország ilyen nyelvi szabályokat hozni, elsöpörné őket a népharag. (residency-hez pl itt is kell nyelvvizsga, de házassági vagy nyugdíjasvízumhoz, munkavállásihoz nem. cserében viszont teljesen blőd anyagi követelményeket támasztanak, sokszorannyi pénzt, mint amennyi tényleg kell, és az még csak nem is származhat itteni LEGÁLIS jövedelemből, mindegy, hosszú, szóval van helyette más baromság.)
meg hát ahogy feljebb írja valaki, akkor most illeszkedjünk be olyan kulturális dolgokba is, mint a cikkcakkban vezetés, amelyik sávban éppen van hely?
ezek a dolgok is arról szólnak, hogy melyik kultúra / ország melyik bevándorlókkal szemben és milyen értelemben érzi magát felsőbbrendűnek.
juteszembe, volt tanfolyam nekünk is a teaching license-hez, mondjuk aki itt van már több mint pár hónapja, kb mindenki, annak semmi újat nem tudtak mondani a kultúra alapjairól. de mondjuk amikor azt mondták, hogy kéne naponta kétszer zuhanyozni, mert az hely szokás, akkor lett nagy hangzavar, hogy az anyátokat, nehogy már ti találtátok fel a tisztálkodást, azért olyat tudunk mi is :-/

M. Péter 2015.01.20. 17:46:17

@nyuszigonosz(D) ESTP: Pedig ideje lenne már, hogy a bajorok megtanuljanak tisztességesen németül ahelyett, hogy állandóan bajorul beszélnek, amit rajtuk kívül senki nem ért. Így soha nem fognak beilleszkedne a német társadalomba.

DieNanny CH 2015.01.20. 18:17:45

Még nem olvastam el a kommenteket.

Saját tapasztalatom, annak ellenére, hogy nem az Eu-ban élek: Ideérkezésem után háromszor jelentkeztem integrációs kurzusra, ahol kb 4x3 órában (100 frankért) meg lehetett volna beszélni a környék adta lehetőségeket, munkahelyeket, lakáskeresést, nyelvtanfolyamokat, iskolai szokásokat, Svájc rövid történetét... Jelentkeztem '12 februárjában, szeptemberében, majd '13 februárjában. Mindháromszor közölték, hogy sajnos túl kevesen jelentkeztek, ezért nem indítják el a kurzust... Azóta nem találkoztam ezzel a lehetőséggel.
És tudom, hogy itt rengeteg bevándorló él. Szóval, nem csak a befogadó ország a ludas.

empoftla 2015.01.20. 18:25:08

@maxval bircaman szerkesztő: "A liberális alapokat nem kéri Európa népe."
Így van - bár pár milló félrevezetett tüntető volt Párizsban a múlt héten, a csendes európai többség abból nem kér. (Orbán is csak stratégiai okokból volt ott).

empoftla 2015.01.20. 18:25:19

@maxval bircaman szerkesztő: "Egyszerűen nem működik a liberalizmus sem társadalompolitikában, sem gazdaságpolitikában."
Így van - ha mégis működik akkor az már (definíció szerint) nem liberalizmus

empoftla 2015.01.20. 18:25:46

@maxval bircaman szerkesztő: "Alapvetően nem átvenni kell a helyi szokásokat, hanem tisztelni azokat."
Természetesen kivételek az olyan szokások (“hagyományok”) amit túl provokatívnak ítélünk meg (lásd nekünk nem tetsző rajzolmányok)

empoftla 2015.01.20. 18:25:53

@maxval bircaman szerkesztő: "Isteni dogmák nem ugyanaz, mint emberi dogmák."
Így van. Mert Isten nem az ember találmánya (a húsvéti nyuszival ellentétben)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 18:26:19

@mojyo: tökéletesen világos. nem kéne így bonyolítani a tulajdonosi szerkezetet, eléggé megnehezítették a feltételeket.
de nyugi, megoldjuk okosba'

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 18:28:26

@NagyságosSodalisO [eng]: ezt tegnap linkeltem én is, kétségekkel telve, mivel az elmélet nem felel meg a jelenlegi pénzmosás elleni szabályozásnak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 18:29:38

@**mimi**: nem hallottad, hogy havi egymilliárdért bérelt tőle az állam egy kaszinóépületet?

qkuc 2015.01.20. 18:30:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Erre elég lenne egy weboldal is, :). Leszámítva a nyelvtanulást.

**mimi** 2015.01.20. 18:34:01

@Babette .:
de hallottam....a nyakunkon marad...

Wilhelmus80 2015.01.20. 18:40:22

@Dragonlady (now in Thailand):
Nem ismerem az összes európai ország bevándorlással kapcsolatos ügyeit, a hollandot is csak részben és véletlenül. :) Korábban más volt egy kicsit az egész.
Jelenlegi árakon kb. 400-1000 euró a tanfolyam (minél intenzívebb, annál drágább). Online tanfolyamon ennek töredékét kell fizetni, de a neten ingyenes kurzusok is vannak, a tanfolyam nem feltétele a vizsgának. A vizsga maga 350 euró. Tehát minimum ennyivel nőttek a költségei annak, aki korábban ingyenes tanfolyamra és vizsgára voltak jogosultak. (A minimálbér kb. bruttó 1500 euró, a bruttó átlagkereset tavaly 2700 körül volt, ami nettóban szűken 2000 euró.)
Aki az EU-ból jön, annak elég a nyelvtanfolyam, 150 euró körül van egy-egy kurzus, ami egy szintet fejleszt, vagyis, kb. 450 euróból el lehet jutni az A2 szintre nulláról.
Nem akarom eldönteni, hogy drága-e. :) Az ázsiai országokban ehhez képest hogy alakulnak a költségek? Mit jelent ott a sokszoros?

DieNanny CH 2015.01.20. 18:52:52

@Herr Géza:

Akkor hadd ajánljak egy jó minőségű, nagyon finom (és tényleg kicsit drága) görög olívaolajat. A családot ismerem, akik előállítják, ők Gör.o-ban laknak, az egyik családtagjuknál voltam au-pair (Nem görögben...).

Observer99 2015.01.20. 18:57:10

@Babette .:
"...nem hallottad, hogy havi egymilliárdért bérelt tőle az állam egy kaszinóépületet?"

A hír igaz, csakhogy nem osztogatnak, hanem fosztogatnak!!
Nem havonta, hanem 4 év alatt összese, tehát évi 250 millió Ft! :-)

Quercus a favágó 2015.01.20. 19:01:47

@maxval bircaman szerkesztő:

Az EU szkeptikus, az nem EU ellenes. Ezt nem akarják sokan megérteni. Egyébként a Sziriza már megértette, ha nyerni akar, változtatnia kell a retorikán. Már nem kilépni akar az EU-ból, hanem megreformálni azt. Na így zöld utat kapott a választásokon.

DieNanny CH 2015.01.20. 19:05:28

@qkuc:

Az is van. Nekem ki van nyomtatva, kb 30 oldal - igaz, németül, más nyelven nem is kerestem. Olyasmi is benne van, hogy érdemes kisebb szakkörökbe (vagy hogy mondják) beiratkozni: pl turistaegyesület, énekkar, modellvasút, akármi. Szóval, a kurzusnak szerintem azért is van értelme, mert ott az ember kérdezni is tud.

qkuc 2015.01.20. 19:12:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mondjuk ez a szakkörös ötlet nem hülyeség, :))).

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 19:20:16

@Observer99: jaaa.
akkor az márbiztosan rendben is van

blackhairlady 2015.01.20. 20:13:37

@soad1221: En tudom mire gondol, de direkt nem kerdeztem ra, nem szerettem volna abba az iranyba elvinni a beszelgetest.

NIKI LAURA 2015.01.20. 20:36:21

@Jess G: fiadat atbasztak,de meg is erdemlitek...ujgazdagek jarnak igy.

2015.01.20. 21:11:57

@Observer99: Megnyugtató ezt olvasni....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.20. 21:36:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát igen, a passzivitással nem tudnak mit kezdeni. Sok mindent magában foglal, amiből lehet értékes következtetéseket levonni.
Ezekből lehetne később továbblépni, de semmiképpen nem feladni, inger gazdag környezetben folyamatosan újabb és újabb kezdeményezéseket az orruk alá tolni.:-))
Vagy mint pl. Angliában, hosszú' benefitesektől megvonják a támogatást ha nem teszik le a JC-ben az alapfokú nyelvvizsgát. Már nem elég a medium pls! :-D Pasztasutaaa! :-DD

2015.01.20. 22:14:27

@diggerdriver: Van egy par nyelviskola Londonban ahol angoltanarokat kepeznek es ezek ingyenes rovid tavu (altalaban egy honap, de lehet tobb) nyelvtanfolyamokat kinalnak, annyi a 'kockazat' hogy tapasztalatlan tanarok tanitanak de meg lehet probalni, hatha bevalna a felesegednek. Ha erdekel ez a lehetoseg, at tudom kuldeni privatban egy konkret iskola elerhetoseget London kozpontjaban (Oxford Street kornyeke).

Shanarey 2015.01.20. 22:22:45

Nos ESOL.

Angol tanulási lehetőséget keresve rátaláltam erre az ESOL nevű vacakra.

Jelentkeztem 2013 szeptemberében, vagyis a kiérkezésem után nem sokkal. Behívtak egy tesztre, amelynek időpontja két héttel később volt, sebaj. Teszt megvolt és mondták csoport majd csak decemberben indul, mert nincs elég jelentkező. Nofene, ahány angol nyelven nem beszélő emberrel találkoztam, ez igen csak érdekes. Na akkor eljött a december, helyett a 2014 január. A csoport 20 fő, ebből 13 Lengyel, 3 Magyar 1 Román 1 szlovák, 1 Spanyol, és 1 Chilei. Tanár az angolt furán beszéli, mert túl sokat értek belőle. bemutatkozik és kiderül hogy ő Lengyel, vagyis a többit lehet sejteni. 13 Lengyel meg a tanárnő Lengyelül diskuráltak mindenről, amit a 13 Lengyel nem értett. Ott is hagytam mert én nem lengyelül akarok tanulni. Az más kérdés hogy a teszt szerint nem vagyok kezdő, a csoport, az a kezdő kategória volt, arról nem beszélve hogy volt ott olyan akinek az olvasás is gondot okozott.

Off:
Kis Magyar "életkép" a vidékről.

www.hir24.hu/belfold/2015/01/20/felreverik-a-harangokat-ha-traffipaxol-a-rendorseg/

2015.01.20. 22:28:12

@Dragonlady (now in Thailand): Szerintem nem felsobbsegerzetrol van szo, inkabb praktikus szempontokrol. Thaifoldon valoszinuleg nem azt varjak el a tipikus bevandorlotol hogy dolgozzon, adot fizessen es ne benefiteken eljen, hanem hogy legyen mibol fenntartania magat munka nelkul. Igy a nyelvtudas helyett a penzre helyezik a hangsulyt a hatosagok, mikor el akarjak donteni hogy ott maradhasson-e az illeto vagy sem, terhere lesz-e a tarsadalomnak. Hollandiaban meg mas nyugati allamokban viszont egy olyan bevandorlo aki nem beszeli a nyelvet harom evvel a koltozes utan, nagy valoszinuseggel benefiteken fog elni nemsokara, foleg ha meg gyerekei is vannak. Elhiszem hogy az ismerosod nem ilyen volt, de pl. UK tele van angolul nem beszelo bevandorlokkal akik evek ota ott elnek, brit a hazastarsuk, nem dolgoznak es benefitre vannak berendezkedve. Eppen emiatt szigoritott par eve a brit kormany is a felteteleken. Ez alapvetoen penzugyi kerdes, nem arrol van szo hogy kinek a nyelve vagy a kulturaja felsobbrendu. Szerintem a nyugatiak ma mar sokszor jobban tisztelik es elfogadjak az azsiai kulturat pl. mint forditva, legalabbis UK-ben ezt tapasztaltam.

FutureFry 2015.01.20. 22:30:13

Arról, hogy mennyire kell átvenni a helyi szokásokat… Aki a japán állampolgárságot fel akarja venni (gondolom nem sokan) annak fel kell készülnie arra, hogy esetleg még a hűtőszekrényébe is benéznek hogy megnézzék mit eszik (ez is része annak, hogy megallapítsák eléggé Japán-e az illető).

2015.01.20. 22:31:34

Oszinten szolva nem ertem ezeket a kommenteket amik arrol panaszkodnak hogy nem lehet ingyen nyelvet tanulni. Ha esetleg kinal az orszag ingyenes lehetoseget, az nagyon nagy segitseg es halasnak kell lenni erte, de hogyan lehetne ezt elvarni?

2015.01.20. 22:35:43

@Shanarey(England) ISTP: Ez nagyon nem volt professzionalis hozzaallas a tanarno reszerol. Mikor en rovid ideig angolt tanitottam Londonban, egy magyar csaj volt az egyik csoportomban, mikor rajott hogy magyar vagyok, rogton elkezdett hozzam magyarul beszelni a csoport elott :(. Mondtam neki angolul udvariasan hogy ne haragudj, ezt majd az ora utan megbeszeljuk. Egyebkent is az volt a szabaly hogy tanitas alatt csak angol nyelvet lehetett hasznalni. Ha azonos anyanyelvuek voltak a csoportban, azokat direkt nem ultettuk egymas melle.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 22:51:31

@Shanarey(England) ISTP: Hatalmas ez a link... :D
Teljesen megértem őket, ha kivan már a faxuk a megélhetési bírságolásból sportot űző kötsök hatóságokból.Úgy protestálnak, ahogy tudnak.Nagyon helyes...

morsels (törölt) 2015.01.20. 23:20:07

@NIKI LAURA:
You say so, because you are a commercial pilot.
Ohh, wait....

Shanarey 2015.01.20. 23:20:24

@geegee:

Inkább szomorú, hogy ez a megoldás a "sarc" ellen.

pappito · http://pappito.com 2015.01.20. 23:58:50

@Herr Géza: "Én ebben már megint nem látom a haldokló liberalizmust...."

maxval kommentelőtársunk rendeszeresen igazítja a valóságot úgy, hogy megfeleljen a vesszőparipáinak, így nem csoda, ha valótlan alapokra építkezve igen gyenge lábakon álló légvárakat kap.

Hibás (valótlan) premisszák, hibás (valótlan) konklúzió.

Muscari 2015.01.21. 00:26:11

Szigorítják a külföldi rendszámok ellenőrzését Nagy-Britanniában
m.hir24.hu/hirek/angliai-magyarok/Magyar-Mercedest-foglaltak-le-Nagy-Britanniaban

pappito · http://pappito.com 2015.01.21. 01:09:44

@Jess G: "ki hallott mar olyanrol, hogy egy turistanak szamlat nyitnak egy kulfoldi orszagban"

pl. én. amikor idejöttünk turistavízummal akkor nyitottam egy számlát, besétáltam egy bankba és mondtam, hogy akarok számlát, nyitottak egyet, kaptam ott helyben egy EFTPOS kártyát (debit) volt az egész 8 perc.

a számlát is használom azóta is.

Shanarey 2015.01.21. 01:13:58

@Muscari:

Sajnos jó okkal teszik, de nem csak, a túl régóta ittlévő külföldi kocsikra vadásznak, hanem azokra a helyi járgányokra is amelyek TAX, MOT vagy biztosítás nélkül közlekednek, mert az is nagy divat errefelé, legalábbis bizonyos körökben.

Ja igen, középföldén élőknek (midland) Járt már valaki közületek a nemrég megnyílt Magyar étteremben ?

Shanarey 2015.01.21. 02:56:52

@Zoole[uk]:

Rushden
Tőlem nincs messze, és volt egy ingyenes kóstoló napjuk itt Corby-ban. Volt is nagy tömeg :-)

Címet nem írok ki nehogy reklámnak minősüljön, de a google is megmondja ha beírod: Magyar étterem Rusden

SzZoole 2015.01.21. 03:03:13

@Shanarey(England) ISTP: olyan sok magyar lakik ott,hogy megérte nyitni egy magyar éttermet?

Shanarey 2015.01.21. 03:15:43

@Zoole[uk]:

A kóstoló napon kb 110 ember jelentkezett, és abból kb 90 el is jött. S ezt csak a facebook-on szervezték, vagyis nem hirdették meg. S mint tudjuk nem mindenki van fenn a facebook-on

Amúgy pedig hol nem lakik sok magyar erre felé?

Tudom páran úgy gondolják, minden Magyar Londonban él, de ez messze nem igaz.

Én eddig akármerre jártam itt a szigeten mindig belebotlottam pár Magyar emberbe Elginben is van egy jópár, és a környéki településeken is, és ez csak Skócia azon része ahol laktam.

Redditch ben egy fél Békés-megyei falu lakik, legalábbis ők ezt állítják, s igen sok magyarral találkoztam ott vagyis akár igaz is lehet. Itt ahol most lakom, itt is rengetegen vannak.

Az én eddigi tapasztalataim szerint, minden gyárban vagy raktárban találsz kb 10-20 magyart. Szólj Kövérmadárnak hogy matekozza ki, ez az ő területe. :-)

SzZoole 2015.01.21. 03:26:45

@Shanarey(England) ISTP: kostolora?Hogyne mar,ami ingyen van,persze,hogy mennek:)
Mi sem Londonban élünk,de a városunkba nem sok lakik,eddig nagyon kevesel találkoztunk
Szerencsére ahol en dolgozom,csak en vagyok magyar.Pont eleg is:)))

Shanarey 2015.01.21. 03:33:41

@Zoole[uk]:

A többség autóval jött vagyis nem volt az ingyen.
:-)
Na meg az innivaló, az már fizetős volt.
Cserébe senki nem lett részeg.
:-)
Én sem azért mentem mert ingyen volt, hanem azért mert voltak fotók arról mi lesz a kaja, és finom volt, ezért majd ha jobb idő lesz elmegyek oda. Csak azért várom a jobb időt, mert mászkálni akarok egy kicsit arra felé, így rászánnék egy napot.

SzZoole 2015.01.21. 03:45:37

@Shanarey(England) ISTP: ha autóval mentek,olyan sokat nem tudtak inni
Sok sikert nekik
A londoni magyar éttermek,amikről tudok,mind elvéreztek,egyet kivéve,ami Camden town-ban van,akik meg bezártak egy pár hét/hónap utan mind azt mondtak,hogy a hülye angoloknak nem kell a jo magyar kaja:)

Shanarey 2015.01.21. 04:07:40

@Zoole[uk]:

Londont nem ismerem, nem tudom miért nem tudtak működni tovább, de azt sejtem hogy az étterembe járó réteg nincs oly nagy tömegben képviselve ott sem. El kellene már látogatnom oda is, mert a repülőtér az nem a város, hiába voltam ott már többször is.

Hülye angoloknak nem kell a magyar kaja, na szép, mi hülye magyarok pedig nem szeretjük az angol kaját, vagyis 1-1.
:-)

Facebookon fenn van ez a kajálda amiről beszéltem, ott vannak képek is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 05:16:49

@Wilhelmus80: perpill asszem évi 11 ezer euró külföldről származó jövedelmet kell igazolni, nyugdíjashoz a duplája. de nem néztem utána, csak így emlékszem. annyi könnyítés van, hogy ez csak a pasikra vonatkozik, thai férj esetén nem kell egy fillér se, az elég akkor, ha ő mondjuk guberál egész nap, az már senkit nem érdekel. namost ebben az a vicces, hogy mondjuk az angol pasi az itteni leadózott legális fizetéséből eltartja a családját, az nem számít, legyen neki pénze külföldről (honnan a retekből??), és az legyen legalább 3hónapig a bankszámlán. na erre vannak a mindenféle ügyvédi iroda konstrukcók, hogy a te számládon parkoltatják a pénzt, hogy be tudd mutatni évente egyszer. ennyiből egyébként kb másfélszer meg lehet élni, az meg pláne ne zavarjon senkit se. szóval ez van.
@Mirjam2:
akkor írjanak papírokat, hogy "nem jelentkezek benefitre, különben ki leszek toloncolva", kész. mondjuk szerintem, bár ki tudja, máshol nem olyan "fejlett" a benefitkultúra nyugaton, mint Angliában, hogy annak is adnak, aki soha nem fizetett be semmit (kivéve menekültek, az más). gondolom, olyat meg ne is mondjak, hogy a férfi dolgozik, hol van szó benefitekről (habár tudom, hogy pont Hollandiában pont nagyon magas a kicsi gyerek mellől legalább részmunkaidőben dolgozni járó anyák száma).
szerintem meg igenis kulturális-hierarchiális dolgok ezek részben. "ezek a szakadtak úgyis csak azért jönnek ide, hogy lenyúlják a pénzünket, és még annyira se képesek felemelkedni, hogy megtanulják a nyelvünket" - közben meg lehet, hogy simán nagyon jól boldogulnak, csak éppen nem tanulnak meg írni. és akkor mi van?
vagy pl Hollandiában egyébként mindenkit piszkálnak, aki angolul akar bankszámlát nyitni, vagy a jogosítványra levizsgázni? az öltönyös amerikai bankárt is? egyébként nagyon nem hiszem.
amennyire képben vagyok, most mesélte éppen valaki, hogy milyen bürokrácia ez is Magyarországon, ott egyébként adnak ötéves tartózkodási engedélyt házastársnak, nem kell tudni magyarul. szerintem kész röhej lenne, magánvélemény. még akkor is, ha otthon nehezebben lehet csak angolul ügyintézni. de döntsék már el felnőtt emberek, hogy nekik ez így jó. (továbbra se tipikus egyedülálló bevándorlókról beszélek, hanem olyanokról, akiknek gyerekeik vannak a célországban.) (egyébként ők nem költöznek, több eszük van annál, csak nem akarnak szívni évente 1-2x a Schengen-vízum megszerzésével, és én se akarok költözni, csak beszéltünk róla, mert érdekelt.)

SzZoole 2015.01.21. 05:18:30

@Shanarey(England) ISTP: azt azok mondtak,akik bezártak,nem en
Nekem nagyon ízlik az angol kaja
Lehet,hogy maradi vagyok,de nincs faszbukom:)))

2015.01.21. 05:39:43

@Dragonlady (now in Thailand): teljesen egyetertek azzal, hogy aki egy orszagba letelepedesi szandekkal megy, van e gyerek az mindegy, X ev utan tanulja meg a nyelvet alapfokon. Ja nem akkor good bye. Egy alapfok, level 2 nem lehetetlen 3-4 ev utan.
Sot, kiterjesztenem ezt az EUsokra is. Mit csinal a thai/kinai/brazil/marokkoi/szomali, ha korhazba kerul vagy parents eveningre megy az iskolaba vagy barmilyen hivatalos ugyet kell inteznie?
Miert evidens, hogy adjon az orszag tolmacsot?

A masik szempont, hogy igy a ghettosodasra, ami nagy problema a francisknal svedeknel, kevesebb szukseg lenne. Hiszen mindegyik "bevandorlo" beszeli legalabb alapfokon a nyelvet.
Ok, tudom, a ghettok messze nem csak a nyelv miatt vannak, de az egyik szempont, ha a nagymamam testveret nezem, aki 45-ben NYba koltozott a magyar reszre. Ugy halt meg a 90es evekben, hogy beszelt vagy 200 szot angolul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 05:49:55

@charlieharper:
elvben egyetértenék akár, habár szerintem olyan országokban, ahol úgyis mindeni beszél angolul, nem kellene ezen keménykedni, de ez tényleg személyes vélemény kérdése.
a gyerek téma nekem ott jön be ebbe a kérdésbe, szerintem, hogy a családok egybentartása fontosabb kéne hogy legyen, mint más szempontok. de ha kirakják az egyik szülőt, akkor vagy arra kényszerítenek állampolgárokat (a gyerekeket), hogy elhagyják az országot, amire kb terroristákat se szoktak kényszeríteni, vagy arra kényszerítenek szülőket, hogy elhagyják a gyerekeiket. nekem ezzel a részével van komoly bajom.

tanato 2015.01.21. 07:47:34

@Dragonlady (now in Thailand): Ez teljesen jogos, a családok szétszakítása nem elfogadható eljárás.,akármire hivatkozva.Nem tudom itthon hogyan járnak el ilyen esetben.Nem túl barátságosan úgy tudom.

2015.01.21. 08:08:34

@Dragonlady (now in Thailand): Nem lehet ilyet alairatni hogy nem kernek benefitet, az diszkriminacio lenne, ha megengedik x ev utan hogy hosszu tavon letelepedjenek (nyilvan ennek a folyamatnak a resze a vizsga), akkor benefitet is kerhetnek es elhetnek eletuk vegeig benefiten, amit sokan meg is tesznek. Ez teny, nem felsobbrenduseg kerdese. Hollandiaban is biztosan nagyon bokezu benefit rendszer van, es csak angollal nem lehet a legtobb allast betolteni, pont a kevesbe kvalifikaltabb munkakhoz kell mindig a helyi nyelv, tehat ha valakinek alacsony a vegzettsege es nem beszel hollandul, annak nagy valoszinuseggel benefiten eles lesz a vege. Nem hiszem hogy ezt kotelesseguk lenne az adofizetoknek tamogatni, csak azert mert valakinek gyerekei vannak. Az a helyzet hogy Nyugat-Europaban ez nem egy egyedi eset hanem sok ezer olyan csalad van ahol az egyik fel Europan kivuli orszagbol szarmazik, es ha semmilyen kovetelmenyt nem tamasztanak veluk szemben, akkor a nagy reszuk soha nem fogja a helyi nyelvet megtanulni, nagy valoszinuseggel nem fog dolgozni, nem fog tudni a gyerekeinek segiteni a hazi feladatban, tolmacsolni kell neki a korhazban, a hivatalokban stb. es mindez rengeteg penzbe kerul az allamnak.

2015.01.21. 08:12:58

@Zoole[uk]: A magyar melósnak nem telik étteremre, azé'. :D

2015.01.21. 08:27:15

@Zoole[uk]: Van egy nagyon hires regi magyar etterem a Sohoban, Gay Hussar neven. Az elnevezes ma kicsit felreerthetoen hangzik :), de meg abbol az idobol szarmazik amikor a 'gay' szot 'vidam' ertelemben hasznaltak. Weboldaluk: gayhussar.co.uk/about.php

Egyszer regen a kollegaim meg akartak lepni es titokban asztalt foglaltak ebben az etteremben hogy ott unnepeljuk a szuletesnapomat. Szerencsere az egyikuk meg idoben elszolta magat, igy felvilagosithattam oket hogy egyetlen olyan etel sincs egy hagyomanyos magyar etteremben amit en megennek :). Kicsit meglepodtek de rugalmasak voltak es atszerveztek a kedvenc vegan ettermembe par utcaval arrebb.

kék madár 2015.01.21. 08:30:42

@Jess G: "ki hallott mar olyanrol, hogy egy turistanak szamlat nyitnak egy kulfoldi orszagban"
Amerikaban szinte minden bank nyit szamlat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 08:32:19

@Mirjam2:
érteni értem, de attól még nem értek egyet. ilyet lehet? :-)
én egyébként azzal se értek egyet, hogy benefitet kapnak olyanok, akik soha nem adtak be a közösbe, kivéve, amikor tényleg valami olyasmi áll fent, hogy súlyos betegség, lakástűz, hasonló krízishelyzet. de hát nem én fogom megváltoztatni a nyugat-európai benefitpolitikát (amivel szerintem neked is elég sok bajod van, mert nonszensz a helyzet).

DieNanny CH 2015.01.21. 08:45:38

@Mirjam2:

És a Gundel-palacsinta? :-)

DieNanny CH 2015.01.21. 08:48:12

@Dragonlady (now in Thailand):

" azzal se értek egyet, hogy benefitet kapnak olyanok, akik soha nem adtak be a közösbe,"

Ó, ez nem csak ny-európai módi. Mo-on ugyanez a helyzet kb 100ezer segélyessel... (Mert ha dolgozik félévente 30 napot, azt én nem "betevés-a-közösbe"-nek nevezem.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 09:04:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
amennyire képben vagyok, nagyon durván megnyírták a segélyeket otthon is az elmúlt pár évben, idéntől pl egy csomó mindent átutaltak a végltekig legatyásodott önkorményzatoknak, hogy ha akarják, oldják meg helyi különadókból.

2015.01.21. 09:07:59

@diggerdriver: Igen, koszi. Kuldtem meg egyet, de az is delutan van sajnos.

2015.01.21. 09:10:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Oszinte leszek, eletemben nem ettem Gundel-palacsintat, nem is tudom pontosan mi az. Azt tudom hogy valami edesseg. Nekem a magyar edessegek tul nehezek, palacsintat sem szoktam enni, maximum crepe, toltelek nelkul, es lehetoleg szojatejjel keszitve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 09:11:43

@Mirjam2:
Az viszont Golders Greenben van ahol lakunk. Köszi.

2015.01.21. 09:13:15

@Dragonlady (now in Thailand): Persze hogy lehet nem egyeterteni, mondjuk kivancsi vagyok hogyan valtozna a velemenyed nehany ev utan egy nyugat-europai orszagban ami tele van bevandorlokkal, akiknek egy jelentos resze nem beszeli a helyi nyelvet es nem dolgozik, viszont rengeteg gyerekuk van. Tudom hogy a baratnod nem ilyen volt, de nem veletlenul probaljak a kormanyok felmerni pl. a nyelvtudast, mert mar igy is messze tul engedekenyek voltak tul sokaig.

2015.01.21. 09:17:57

@Dragonlady (now in Thailand): Hat igen, a magyar segelyekbol ugy tudom ehen lehet halni. Viszont Nyugat-Europaban lakastol kezdve mindent kaphatsz ingyen ha nem dolgozol.

tanato 2015.01.21. 09:22:15

@Mirjam2: Hát igen valahogy szűrni kell az nem megoldás hogy a 3. világ egyszerűen elköltözik az elsőbe.I)nkább a 3.-at/no meg a 2.-at/ kéne feljebb hozni,de az egyelőre nem tűnik életszerűnek.
Viszont ilyen itthon is van,nem dolgoznak de sok gyerekük van.Igaz a nyelvet azért beszélik kivéve a mostanában Romániából bevándorlók.Az is igaz viszont hogy egyéni megoldásként tényleg csak a 3.-ból MEG a 2.ból az első világba való település létezik per pillanat.Nem egyszerű a dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 09:27:10

@Mirjam2:
Megnéztem. Ez onnan ahol lakunk 100 méterre van.

2015.01.21. 09:31:19

@diggerdriver: Ez jo hir, sajnos nincs sok info a honlapjukon az ingyenes orakrol, de az biztos hogy van nekik ilyen programjuk. Talan legjobb lenne szemelyesen bemenni es beszelni veluk. Ha megprobalnak rabeszelni a fizetos tanfolyamokra, inzisztaljatok hogy benneteket az ingyenes lehetoseg erdekel, esetleg mondjatok hogy eloszor kiprobaljatok azt es majd talan kesobb a fizetoset :). A masik iskolat szemelyesen tudom ajanlani mert ismerem es szerintem jo hely, de errol a Golders Green-irol nem tudok semmit, csak amit interneten olvastam.

2015.01.21. 09:35:21

@tanato: Hat igen, egyeni szinten ez egy nagy problema ha valaki erintve van, egyebkent sok eve en magam is erintve voltam egy nem-EU partner kapcsan a UK-ben szoval szimpatizalok azokkal akik nem benefiten akarnak elni es betesznek nekik a szabalyok. Viszont globalis szinten meg tenyleg nem lehet megoldas hogy mindenki nyugati orszagokba koltozik, oszinten szolva nincsen jo megoldas erre a helyzetre.

tanato 2015.01.21. 09:43:54

www.origo.hu/itthon/20150121-bevandorlas-a-baloldaliak-is-szigoritananak.html?dd-item

Itthon is keménykednek,nem akarnak egy angol típusú helyzetet kialakítani.Én természetesen nem értek egyet,mert szakképzett tisztességes bevándorlókra nagy szükség lenne Mo.-nak is Egyrészt,másrészt pedig valamilyen szinten egy bizonyos kvóta erejéig engedném a humanitárius alapú bevándorlást is,terhesanyák,kisgyermekesek betegek esetében .Főleg nekünk akik ugye keresztény szellemiségű vezetőségű országnak tartjuk magunkat.terhesanyák,kisgyermekes stb. visszatoloncolását a nyomorba nem tartom keresztény szellemiségű cselekedetnek

DieNanny CH 2015.01.21. 09:52:09

@tanato:

Igen ám, csakhogy "őslakos" terhesanyák, kisgyerekek, betegek is jópáran nagyon nehéz helyzetben vannak. Úgy tartom etikusnak, hogy először őket kellene segíteni. (Nagyon kőszívű vagyok?)

tanato 2015.01.21. 09:58:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Bizony az vagy ,mert ilyen alapon minden ország "zárva" lenne,mindenhol vannak hátrányos helyzetben lévő embercsoportok.
természetesen nyilván az ország teljesítőképességétől tenném függővé a beengedhető létszámot.de legalább gesztusból valamennyin segíteni kellene,ha már egyszer az egyik kormánypárt Keresztény meg Demokrata is.
De hogy fűnyírószerűen mindenkit visszadobunk a határon az engem a diktatúrákra emlékeztet.Lásd Kína is visszadobja egyenest a halálba az elfogott észak koreai menekülteket,mindenféle mérlegelés nélkül.

**mimi** 2015.01.21. 10:02:49

számlaügyben felmerült bennem egy kérdés...
teszem azt turistaként kiutazok Londonba, és bemegyek egy bankba, hogy van 10000 fontom, szeretném elhelyezni...azt mondjátok nem nyitnak nekem számlát, mert nincs kinti lakcímem, és munkaszerződésem?

2015.01.21. 10:08:09

@tanato: A magyar kormany reszerol teljesen maskepp nez ki egy ilyen megnyilvanulas mint barmelyik nyugat-europai kormany reszerol. Egyelore meg a magyarok mennek dolgozni es / vagy segelyekert szazezerszamra mas orszagokba es nem forditva. Evente ugy tudom kb. ketszaz ember kap Mo.on menedekjogot humanitarius alapon, es ezen paraznak? (Tudom hogy kb. 40 ezer menedekkero volt iden, de ezekbol vegul alig parszaz fog Mo.on maradni tartosan). Mikozben Mo.on erdoben elnek a hajlektalanok es meg ott is leromboljak a viskoikat? Hat koszi, ez meg sok harmadik vilagbeli szegenynek sem lenne perspektiva. Orbanek egyertelmuen a Jobbik-szavazokat akarjak megnyerni ezzel a retorikaval. Szerintem az van hogy paraznak a tuntetesek miatt, rajottek hogy gyengul a hagyomanyos szavazobazisuk, pont a 'terrorizmus' is kapora jott es most elegansan elmozdulnak a szelsojobb fele hogy meg idoben elhoditsak a szavazoik egy reszet.

tanato 2015.01.21. 10:55:11

@Mirjam2: Igen ebben van valami,jobbra kanyarodnak.

2015.01.21. 10:59:00

@**mimi**: Ugy tudom nem nyitnanak szamlat, mivel a penzmosast probaljak megakadalyozni, tehat mindegy hogy mennyi penzed van, nekik papirok kellenek, nem eleg az utlevel. Munkaszerzodes nem kell a szamlahoz, de lakcim es ezt igazolo papirok igen. Munkaszerzodes esetleg lakcim hianyaban lehet hasznos.

M. Péter 2015.01.21. 11:30:23

@Mirjam2: Lloydsnál elég az útlevél vagy személyi is.

svédnyugger 2015.01.21. 11:42:16

Nekem szerencsém volt, abban az idôben 12 hét ingyenes nyelvtanfolyamot kaptam és a csoportban 3 finn, 2 magyar, 1 vietnami és egy francia volt, mindenki tanulni akart, szépen haladtunk is. Nem mondom, hogy ez elég volt betölteni bármilyen munkát is, de miután akkor még nem fogadtak el semmilyen iskolai végzettséget M.o-ról, így folytattam egy szakmai továbbképzesen, ami közel állt a magyar végzettségemhez (2 év) utána viszont másnap volt munka. Másik fórumon olvasom, hogy a kint levô magyarok elsô kérdése - hogyan lehet a magyar TV-t fogni kint. Miért nem használják ki a helyit? Röhelyesnek tûnik, de a reklámokon lehet a nyelvet jól gyakorolni, ismétlôdô mondatok naponta 100x. A szótár helyett szinonima szótárt használni, olvasni, olvasni és nem megijedni a helytelen szórend, ragozástól, hanem beszélni, a többi jön magától. A fiam, aki akkor 11 éves volt 3 hónap alatt megtanulta a nyelvet, abban az évben már rendes bizonyítványt is kapott. Egyedül az angolhoz kellett magántanár, hiszen 3 éves lemaradást kellett ledolgoznia.
Találkoztam olyan magyarokkal, akik 25 évi tartózkodás után sem beszélik a nyelvet, de igényük sincs rá.

adg 2015.01.21. 11:52:00

@Dragonlady (now in Thailand): "akkor írjanak papírokat, hogy "nem jelentkezek benefitre, különben ki leszek toloncolva"

@Mirjam2: "Nem lehet ilyet alairatni..."

Koztes megoldas: alairatni, hogy x evig nem jar benefit. Ez elejet veszi a benefit miatti koltozesnek.
Gondolom, ennek eu-n belul lenne némi akadalya, bar ez sem biztos, de az eu-n kivulrol erkezokre minden tovabbi nelkul lehetne alkalmazni. Kiveve menekultek, az mas kategoria.

Wilhelmus80 2015.01.21. 11:53:09

@Dragonlady (now in Thailand):
Mivel ilyen mélyen nem ismerem a kérdést, utánanéztem.
Azt találtam, hogy az EU-n kívülről érkezők külföldivel kötött házasság (családegyesítés) esetén max. 5 évre kapják meg a tartózkodási engedélyt. (Esetenként első alkalommal egy évre, ezt követően max. 5 évre.)
2013 előtt - mivel a tanfolyam és a vizsga ingyenes volt - büntetést kellett fizetni, ha valaki a megadott időn belül nem tette le a vizsgát (akkor és most is akárhány alkalommal lehet próbálkozni), most már büntetés sincs.
A 3 év lejárta előtt lehet kérni halasztást (fél évvel a határidőt megelőzően), ha elfogadják, akkor az időpont kitolódik.
A tartózkodási engedélyt nem vonták, ill. ma sem vonják meg, ha valaki nem teszi le időben a vizsgát, de ha lejár, nem hosszabbítják meg. (Eszerint valójában eleve hosszabb idő van a vizsgára.)
Kérvényezni lehet, hogy tekintsenek el a vizsgától, ha a tanfolyam elvégzése és többszöri vizsgakísérlet ellenére nem sikerül teljesíteni a követelményeket.

Angolul itt van róla infó:
ind.nl/EN/individuals/residence-wizard/other-information/civic-integration

Szóval még az is elképzelhető, hogy lett volna még lehetőség, de nem járták végig az ismerősödék a teljes utat. Illetve majdnem biztos, hogy kiutasításról nem volt szó, csak lejárt a tartózkodási engedély.

2015.01.21. 12:01:03

@M. Péter: Kb. ket evvel ezelott brit (szuletett angol) ismeros minden bankot megprobalt, penze is volt, megsem tudott sehol szamlat nyitni mert eppen kulfoldrol koltozott haza es se address proof, se munka. Kenytelen volt az anyukaja az egyik kozuzemi szamlat a nevere iratni, ez heteket vett igenybe, csak a szamlaval mint address proof-al nyitottak neki bankszamlat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 12:02:13

@Wilhelmus80: köszönöm, hogy utánanéztél.
az eddigi kb 200 "családom" egyikéről van szó, 2008 előtt valamikor jöttek el, egyszer mesélte az anyuka, nem emlékszem részletekre, egyszerűen csak azt a halvány emléket próbáltam felidézni.
jó, hogy nem annyira fekete-fehér a helyzet, ennek örülök.
lehet, hogy más miatt is elegük volt, nagyon sok dk-ázsiai szokott szenvedni (időjárás, kaja, emberek távolságtartása, stb) és visszajönnek (mondjuk persze én azokkal nem találkozom, akik nem jönnek vissza....).

2015.01.21. 12:07:03

@adg [Au, Darwin]: Elmeletben jol hangzanak az ilyen megoldasok, de gyakorlatban nem mukodne: vagy torvenybe utkozik, vagy beperelne valaki az emberi jogok megsertese miatt. Ha mar egyszer letelepedett statust adnak az embernek, utana mar nem nagyon lehet megakadalyozni hogy jogosult legyen benefitre, raadasul nem is feltetlenul jo otlet hiszen mibol fogja fenntartani magat, bunozesbol peldaul? Nem gondolom hogy feltetlenul csak nyelvtudashoz kene kotni a letelepedesi engedelyt, de valahogy igazolnia kene a csaladnak hogy eltartjak magukat es a jovoben is realis eselyuk van erre. Pl. tegyuk fel Hollandiaban el az illeto, nem tud hollandul, viszont kivaloan tud angolul es keresett szakmaja van. Ezzel viszont az a gond hogy nehez lenne objektiven merlegelni, sokkal egyszerubb vagy a nyelvtudast felmerni, vagy az aktualis anyagi helyzetet.

Wilhelmus80 2015.01.21. 12:29:25

@Dragonlady (now in Thailand):
Nincs mit. :)
Mi ismerünk egy vegyes párt (ott is a férj holland), és rajtuk keresztül pár másik családot felületesen. A thai feleségek együtt tanultak a vizsgára, ill. gyakoroltak egymással, összejárnak főzőcskézni, vigyáznak egymás gyerekeire, ilyesmi. És nem akarnak visszamenni, innen tartják el az idős szüleiket. Az időjárásra szoktak panaszkodni. De arra néha még mi is. :)

adg 2015.01.21. 12:33:47

@Mirjam2: mukodik, nem utkozik torvenybe, es nem perelnek be. En is alairtam, hogy ket evig nem vehetek igenybe semmilyen segelyt, es mindenki mas is alairja, aki ide jon.
Ahogy irtam, ezzel meg lehet akadalyozni a segelyemigransok erkezeset. Es ez szerintem jelenti azt, hogy akkor bunozesbol eljenek, inkabb azt, hogy realisan merjek fel az eselyeiket es nemi tartalekkal felszerelkezve erkezzenek, esetleg mar valami allas birtokaban.
Ugye, normalisan az ember nem azert koltozik masik orszagba, mert ott tobb a segely. Ha meg igen, arra nyilvan nincs szukseg az adott orszagban. Ha megmarad x ideig segely nelkul, akkor ezzel bizonyitja, hogy kepes es akar beilleszkedni. Onnantol meg akar teljesen azonos jogokat is elvezhet, a x ido meg a bevandorlasi folyamat resze, ha ugy tetszik.
Nyilvan valami rendkivuli helyzet lehet kivetel, mondjuk leeg a hazad, elut a traktor, stb.
Es szinten nyilvan, a menekultek kivetelet.

adg 2015.01.21. 12:36:17

@adg [Au, Darwin]: marmint, hogy NEM jelenti azt, hogy bunozesbol eljenek. :)

2015.01.21. 13:05:23

@Mirjam2: ez igy nem teljesen igaz. Kanadaban, ha apu szponzoralja anyut, akkor alairatjak, hogy X evig anyu mem vesz fel segelyt. Ha megis, akkor apu vallalja, hogy a fizetesebol az allam levon X osszeget.
Aztan, lehet ezt meg megfejelik azzal, hogy le kell tenni valami osszeget depositnak, ha megis benefitert nyulna?
A szponzoralas elott apunak be kell mutatni valamennyit, hogy el tudja tartani majd a csaladot.

Nekem a problemam egy alap nyelvi ismeret hianyaval 5 ev utan, tulmutat a benefit kerdesen. Az az ember abszolut nem akar integralodni.
Na, meg ha az anyuka 5-6 ev alatt nem tanult meg alap szinten hollandul, akkor ugyan miert tanulna meg, ha a gyerek betolti a 18-at es mar nincs mivel takarodzni?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 13:49:56

@Wilhelmus80: na mondjuk ti meg nyilván azokkal találkoztok, akik ottmaradtak :-)

@charlieharper: a nyelvi kérdéseken kívül mit jelent az, hogy integrálódni, ezt nagyon sokszor nem értem. nyilván az ember a törvényeket betartja, akkor is, ha szigorúbbak, mint otthon. ha egy olyan elvágólagos ország, mint mondjuk Németország vagy Svájc, akkor nem zajong 1O után, nem mos szerdán, akármi. de egyébként? mennyi plusz integrációval és plusz kussban meglapulással kell kompenzálni az esetleges "nem megfelelő" bőrszínt vagy vallást? ha én a jövő hónapban átköltöznék Londonba, mert ott kapnék munkát, mit kellene tennem, hogy integrálódottnak tekintsenek? a nyelv már megy, az ügyintézést megtanulnám pár hónap alatt. tejfölt keresni ér? magyarokkal összejárni? a gyereket foci helyett vízilabdázni küldeni?
tényleg nem kötözködni akarok, csak túl boynolult nekem ez az egész kérdés.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 13:50:07

@mojyo:

na, majd ha az utolsó bekezdést érted, akkor tervezheted a pályázatot a HÁ-nak
index.hu/gazdasag/2015/01/21/tiborczek_megvettek_a_keszthelyi_kikotot/

:D
vagy
:(/

2015.01.21. 13:58:49

@Babette .: :DD Hat ez gyonyoru, pedig azt hittem, hogy devicces vagyok, de ugy tunik, az "elet" jobbakat ir :D Ez nagyon jo, le is rajzoltam, szebb lett mint az az Inception-os infografika, ami a neten terjedt egy idoben :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 14:04:54

@mojyo: az a mondat angolul lehetne szebb. ti vessző nélkül:D

2015.01.21. 14:11:05

@Dragonlady (now in Thailand): a nyelv. A tobbi izles dolga, mar ha nem sert torvenyt. Dubaiban nem csokolzol a tengerparton, ha nem akarsz bortonbe kerulni. Svajcban meg ugy latszik a kutyad nem ugat este 8 utan.

Nezd, UKban a Blair-fele utopia, hogy mibdenki jojjon es huuu de jo lesz es majd maguktol az emberek latjak, hogy milyen jo e British values nem jott be. Nagyon nem. Eredmeny? Minden korhaz alkalmaz tolmacsot/tolmacs irodat, mert a beteg annyit nem tud, hogy egesz ejjel hanyt a gyerek. Ez szerinted normalis?
Normalis elvaras, hogy 5 ev utan valaki alapfokon (!) ne beszelje a nyelvet, mindezt ugy, hogy letelepedesi szandekkal ment???
Irtam mar itt tobbszor. A brit alkampolgarsagi eskun a kb 40 emberbol ugy 3-4 fo tudta elmondani a szoveget. A tobbiek annyira nem tudtak angolul, hogy a nevuket sem sikerult betenni az esku szovegebe. Az eskut vegigtatogtak.

@Babette .: ez nekem is feltunt, mert a vitorlas kikotoket szemmel tartom

2015.01.21. 14:24:56

@charlieharper: az mar csak egy mellekgondolat, hogy a holland konyha annyira bun rossz (szerintem), hogy ha barmely thai ott kifozdet nyit, biztos az uzleti siker.
Nade, ehhez is kell a holland, hogy megertse a prawn pad thai rendelest

tanato 2015.01.21. 14:40:05

www.atv.hu/belfold/20150120-bourgla-oszama/hirkereso

eGY MAGYARORSZágRA BEVÁNDORLÓ HÁZIORVOS panasza a kormány bevándorló ellenessége miatt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 14:42:56

@charlieharper:
bocs, de az egész éjjel hányós kitételnél felröhögtem, mert ezt sikerült több nyelven megtanulni eddig, mint feltétlen szeretném :-)
mondjuk én se szeretném, vagy várnám, hogy magyar tolmácsot kerítsen nekem itt egy kórház, viszont az jó, hogy angolul mindenhol el lehet boldogulni. és, bár ezért biztos kapok a pofámra, én ezt elvárnám akárhol a világon, hogy ha nem beszélsz a helyi nyelven, akkor is el lehessen intézni dolgokat (bank, számlák, jogosítvány, kórház, hivatalok) angolul. (fogalmam nincs, ez mennyire játszik Szerbiában, Svédországban, vagy akár Magyarországon.) sokkal-sokkal jobban kellene tolni mindenhol a világon az angoltudást, és már azzal sokkal előrébb lennénk.

az nekem nonszensz, hogy állampolgárság nyelvtudás nélkül, ebben egyetértek, ezt megengedni hatalmas baromság volt. (mostmár nem is engedik, ugye?)

az általam kifogásolt konkrét esetben viszont annak a gyereknek lenne egy helyi apja/anyja is, aki ha kell, tud menni intézni, kórházba, iskolába. nekem ez a helyzet más, mint mikor az egész család bevándorol, akárhonnan, egyikük se odavalósi eredetileg. az egy másfajta döntés, és ott egyetértenék a másféle követelményekkel. és igen, egyébként számlázzák ki akkor azt a tolmácsot például, ha mégis kell.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 14:49:50

@charlieharper: nahát, Charlie, mi a franc ? Megbolondultam ? Már megint egyet kell , hogy értsek veled ! Miazistenvanmá???

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 14:53:35

@charlieharper: tényleg nem kötözködni akarok, de ebben a konkrét esetben pl sok helyen csodát tesznek a számozott tételek az étlapon :-)

egyébként szerintem a legtöbb ember azért annyi tmegtanul, amennyit kell a mindennapi elboldoguláshoz. azért általában az ember nem a saját maga ellensége. szerintem egy komplex írás-olvasásos nyelvvizsga, még ha csak A2-es is, meg a megérteni egy éttermi rendelést között van egy kis különbség.

(egy phat thai-t rendelnék én is! sajnos túl messze van a kedvenc kifőzdém, nem tudok elmenni :-( )

**mimi** 2015.01.21. 15:04:42

@Babette .:
én már a múltkor jól belekavarodtam, amikor a Tiborcz féle cégek közbeszerzési pályázatokon elnyert ügyeiről olvastam...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 15:10:31

@**mimi**: nem kavarodnál, ha tudnád a varázsszót: saját lábunkon állunk.

2015.01.21. 15:12:57

@**mimi**: Rajzolni kell, ennyi az egesz. Terkepet kell csinalni, akkor egybol vilagos lesz, mint a karikacsapas.

@Babette .: :D

**mimi** 2015.01.21. 15:16:18

@Babette .:
valami baj lehet az én lábammal...:)))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 15:41:23

@**mimi**: na ilyeneket majd akkor lesz érdemes, ha a doki szerint túl alacsony a vérnyomásom :-)
ilyenekről mindig a jut eszembe, amikor 2OO7 (??) magasságában jött látogatóba az anyukám, és mesélt a melóról, és anyázott, hogy Gyurcsány így meg a Gyurcsány úgy (akkor már miniszterelnök volt, mint kiderült, mármint nem az anyukám, ő egyébként minisztériumban dolgozott évtizedekig). én meg néztem, hogy ki az a Gyurcsány, mert akkoriban éppen vagy másfél évig nem olvastam SEMMIT magyarul, csak blogokat, de a híreket bojkottáltam. erre felkiáltott, hogy "ó egy boldog ember, aki nem tudja, ki az a Gyurcsány!"
szóval jó lenne elbújni valami jó kis kő alá megint, és neeeem túúúúdni ezeket egyáltalán.

**mimi** 2015.01.21. 18:23:58

@Dragonlady (now in Thailand):
pedig ha itt leszel a képedbe nyomul majd mindenhol...:)

2015.01.21. 19:57:48

@Dragonlady (now in Thailand): Nem akarok semmikeppen patronising lenni, de ezt tenyleg nehez elkepzelni ha nem ilyen 'multikulti' helyen elsz mint London. Mar regen nem arrol van szo hogy a bevandorloknak kell 'kussban lenni' ha nem megfelelo a borszin, hanem ellenkezoleg. Pl. Muscari irta hogy a lengyel kollegaja olyan college-ba jart Londonba ahol a tobbi lany megszolta mert 'kihivoan' oltozkodott es nem elrendezett hazassaga volt. Ez sajnos ma mar nem szamit kirivo esetnek UK-ben, es ha panaszkodsz, azt mondjak hogy rasszista vagy. Ez van. Sokszor a nem-EU bevandorlok erzik magukat felsobbrendunek, nem a feher europaiak, es ezt minden tovabbi nelkul meg is mondjak neked.

2015.01.21. 20:10:24

@Dragonlady (now in Thailand): Sokan nem tanulnak meg meg A2-es szinten sem. En pl. Londonban egesz csomo ilyen emberrel talalkoztam akik nem tudtak A2-es szinten angolul, sok ev utan sem; gyakorlatilag nyelvi es kulturalis gettokban elnek. Tudom hogy szelsoseges pelda, de konkretan az afgan baratnom anyukaja kb. annyit tudott mondani hogy 'hello', tobb mint 30 UK-ben eltoltott ev utan. Ezek utan nem meglepo hogy mikor a baratnom kozepiskolas volt, kivalaszottak neki az egyik masodunokatestvert ferjnek aki egy afgan faluban lakott es alig tudott irni-olvasni. A tortenet tobbi resze regenybe illo, cimszavakban: egyetem, szerelem, szokes otthonrol, szerelmi hazassag, halalos fenyegetes a csaladtol, kibekules stb. :)

2015.01.21. 20:17:32

@tanato: Tudod az a fura hogy nem csak hogy elhiszem, de meg sem lepodom ezen, az elmult masfel ev tapasztalatai utan - ez komoly :). Hozzam eddig ujszulottet nem hoztak be, de kisnyulat rozsaszin kislanyruhaban mar igen :))).

2015.01.21. 20:44:48

@adg [Au, Darwin]: A te helyzeted teljesen mas volt, te mar eleve tudtal angolul, volt munkad es mas felteteleknek is megfeleltel, es ezen felul kellett alairnod hogy nem fogsz benefiteken elni. Ha ezek a feltetelek nem lettek volna meg es kaptal volna letelepedesi engedelyt, akkor hiaba irod ala hogy x evig nem kapsz benefitet ha x ev utan sem fogsz dolgozni mert nem beszeled a nyelvet stb.

2015.01.21. 20:49:41

@charlieharper: Szerintem is, ha valaki 5 ev alatt nem tanult meg anyanyelvi kornyezetben meg egy eros alapszinten sem, az kesobb sem fog es ez mindenkeppen elmond valamit a hozzaallasarol.

adg 2015.01.21. 22:09:23

@Mirjam2: nem egesszen. Nem volt munkam, es az ideerkezok tobbsegenek nincs munkaja az erkezes pillanataban. Es senki nem kap segelyt 2 evig, kiveve nehany specialis esetet.
Es en csak egy vagyok, itt a felesegem pl, akinek nem kellett megfelelnie a felteteleknek, es o sem kaphat segelyt.
Nincs benne semmilyen kirekesztes.
Es nem kapsz segelyt akkor sem, ha nem sikerul talalnod munkat, konkretan ismerek is egy ilyen csaladot. Sajnos nem talaltak semmilyen allast, es megprobaltak kerni benefitet. Elhajtottak oket.

Fentebb irta Charlie, hogy a kanadai rendszer is hasonlo.

Siman mukodhetne az eu-ban is. Ott iis van millio feltetel, amit a frissen odakoltozonek teljesitenie kell. Ez csak plusz egy lenne, es teljesen megszuntetne azt a jelenseget, hogy valaki a tobb benefit miatt koltozik valahova. Nem az a helyes, hogy direkt benefiten logni megyunk valahova. Merlegelni kell, hova koltozunk, miert, mibol fogunk megelni, hogy talalunk munkat, stb. Es, ha nem talalunk munkat, legyen egy kis tartalekunk a kezdeti idoszakra.
A menekulteket kiveve azoknak kellene koltozni mashova, akik oda be tudnak es akarnak illeszkedni. Szerintem ez nem egy ordogtol valo gondolat.
Minek tartson el az adott orszag olyanokat, akik sokszor egyaltalan nem is akarnak beilleszkedni. Lehet segiteni a beilleszkedest, ezt azt, de az, hogy az elso perctol jogosult valaki minden segelyre, az szerintem nonszensz.
Ez nem kirekesztes, csak egy feltetel. Minek keresne munkat valaki, ha a tobbseg altal biztositott benefiteken is jobban megel, mint otthon valaha, de ez igy inkabb eloskodes. Nem?
Tehat segiteni lehet, akar meg valamennyi penzzel is, de hogy az elso perctol siman meg lehessen elni csak ugy, az eros tulzas. Miert kellene ezt a tobbieknek fizetni?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:17:53

@adg [Au, Darwin]: Tökéletesen egyetértek veled, közel hasonlóan gondolkodnak a UK-ba érkezők közül sokan.....

..emlékszem, mikor kimentem a terv az volt,hogy ha 2 héten belül nem találok munkát akkor spuri lesz haza, valahogy nem is szerepelt a gondolkodásomban, hogy esetleg megpróbálok valami segélyt igénybe venni...3 nap múlva dolgoztam...de ha nem sikerült volna, tényleg hazajöttem volna.....dolgozni akartam, mindenáron, más megoldás nem is jöhetett szóba...a segély az csak segély...

2015.01.22. 06:08:08

@adg [Au, Darwin]: Itt most konkretan olyan esetekbol indultunk ki amikor ket hazastars kozul az egyik EU allampolgar, a masik nem. Igy az EU fel automatikusan jogosult segelyekre, a masik fel szerintem hiaba irna ala hogy korlatozott ideig nem kap segelyeket, ha az lesz a vege hogy nem tanulja meg a nyelvet, 5 vagy 10 ev utan sem dolgozik, es mivel gyerekeik vannak es alacsony a csalad jovedelme, vegul segelyeken kotnek ki. De lehet hogy ez csak egy europai problema, nem tudom mas 'gazdag' orszagok hogy oldjak meg. Ahogy Charlie is irta, a segely csak resze a problemanak, kulturalis dologrol is szo van, mert pl. ha az anya nem tanulja meg az orszag nyelvet 20 ev utan sem, az azt jelenti pl. Anglia eseteben hogy otthon sem beszelnek angolul, az anya nem tud a gyerekeknek az iskolai feladatokkal segiteni, nem tud a tanarokkal beszelni, egyaltalan kovetni hogy mit tanulnak, es ez hatassal lehet a gyerekek tanulmanyi eredmenyere es elhelyezkedesi eselyeire. Az anya kulturalisan egy teljesen mas 'helyen' lesz mint a gyerekei, mas elvarasai lesznek felejuk mint a 'tobbsegi' tarsadalomnak, stb.

Bona Fides 2015.10.14. 09:00:36

Egyetemista gyerekeim azért járnak Németországba dolgozni, mert három havi gürzésből ITTHON kényelmesen élnek az év további 9 hónapjában.
Ha még a síszezonban is dolgoznak egy hónapot kint, abból lehet utazgatni, meg "Balcsizni" hetekig.
Ők nem akarnak "kivándorolni", meg "integrálódni". A kint keresett pénzt itthon akarják elkölteni.

Bona Fides 2015.10.14. 09:01:16

A gyerekeim épp a Mirjam2 által leírt jelenség miatt nem gondolkodnak a nyugati országokban való letelepedésen.
Londonból két hét után hazamenekültek, pedig kaptak munkát (a fizetést sem vették fel), mert "a lakás rémes volt, az utcán fehér embert nem látsz, mindenki meleg, leszbi, meg transzi, a Temze kicsi és koszos, még rozsdás bicikli is volt benne".
"Svájc rideg és lélektelen, még a levegővételt is szabályozzák, de a legnagyobb baj, hogy a svájciak ezt így élvezik."
"A dánok sótlanok, a svédek teljesen belehülyültek a pc demokráciájukba és hideg, meg sötét van, a spanyolok, meg az olaszok tündériek, jó a klíma, süt a nap, de nincs munka".
"Franciául nem tudunk, ők meg nem beszélnek külföldiül, nagyon sokan francául se ;-)."

Végső konklúzió: Keressünk sokat Németországban és éljünk itthon.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása