oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 07. 06:53,  Mennyien vannak a határátkelők? 338 komment

2015. január 07. 06:53 Határátkelő

Mennyien vannak a határátkelők?

Nemrégiben találtam egy nagyon érdekes Tárki-tanulmányt a határátkelésről, melyben részletesen elemzik a migrációs folyamatokat, adatokat, azaz megpróbálnak rendet vágni a nehezen átlátható káoszban. Egy minisorozatot tervezek a kérdésről, ennek mai, első részében a mennyien? kérdésre próbálok meg választ keresni, természetesen a tanulmányra támaszkodva.

eu_migracio.jpg

A Blaskó Zsuzsa, Ligeti Anna Sára és Sík Endre jegyezte Magyar külföldön – Mennyien? Kik? Hol? című tanulmány megállapítja, hogy Magyarországon a migrációs hajlandóság az 1990-es évekhez képest már az EU-csatlakozás előtt növekedni kezdett, majd 2010 és 2012 között tovább nőtt, azóta kismértékben csökken.

migracios_szandek_1993_-_2014.jpg

A probléma már rögtön akkor jelentkezik, amikor megpróbáljuk meghatározni, hogy egyáltalán hányan vannak a határátkelők. Erre több módszer is van, egyik sem pontos, de azért valamilyen megközelítő képet adnak.

Egyfelől ugye ott vannak a nemzeti statisztikai hivatalok, de ezek (a magyar biztosan) nem nagyon tudnak pontos adatokat megadni, aminek egyik fő oka az Európai Unión belüli szabad munkaerőáramlás.

Léteznek ún. tükörstatisztikák is, melyek a nemzeti statisztikai hivatalok és az Eurostat makroszintű statisztikáinak egybevetésén alapulnak, méghozzá abból a feltételezésből kiindulva, hogy a bevándorlási adatok (és a fogadó ország munkaerő-piaci statisztikái) megbízhatóbbak, mint a kivándorlási adatok. Így ezek a fogadó országok adatainak alapján becslik meg egy adott ország kivándorlóinak (külföldi munkavállalóinak) számát.

Mit mutat a tükör?

Az eltérés (mint az az ábrán is látszik) nem kicsi. A 2007 óta emelkedő trend a tükörstatisztikában például sokkal élesebben látszik, mint a valóságban, és az is elég jól látható, hogy az a reálisnak tarthatóhoz jobban közelítő, magasabb kivándorlószámot mutat – írja a tanulmány.

Persze ez sem tökéletes módszer, hiszen egyfelől csak az egy évnél hosszabban és az adott országban regisztráltak számát mutatja, és azt is csak az Európai
Gazdasági Közösség tagországaira vonatkozóan. Másfelől pedig az nem derül ki belőle, hogy valaki valóban ott tartózkodik-e, ahol regisztrálva van. (Ennek klasszikus esete ugye Nagy-Britannia és az NI-szám.)

A migráció növekedésének trendje mindenesetre Magyarországon 2006 után kezdett felgyorsulni, s azóta töretlenül emelkedik – olvasható a Tárki elemzésében, amely kitér a hazaküldött pénzek mennyiségére is.

hazakuldott_osszeg_alakulasa.jpg

Ez ugyanis „mostanában látszik elérni a politika érzékelési küszöbét”. Érdekeség, hogy 2004-ben hirtelen megugrott ez az összeg, amiről laikusként azt gondolnám, hogy egyértelmű oka Magyarország uniós csatlakozása, ám aminek a Tárki szakemberei szerint semmilyen, a migráció terjedelmének változásával kapcsolatba hozható szakmai magyarázata nincs. Ugyanilyen érthetetlen, hogy 2007 óta miért stagnál (némi ingadozás mellett) a mutató értéke.

Mennyi az annyi?

A nagy kérdés persze az, hogy akkor hány ember döntött úgy, hogy inkább külföldön boldogulna. A legtöbb adatfelvétel szerint a magyar magánháztartások tagjainak körülbelül 1%-át tekinthetjük külföldön tartózkodónak – fogalmaz a tanulmány, és ez jóval kisebb arány, mint ami a tükörstatisztikák eredménye alapján várható lenne.

kulfoldre_koltozok_szama.jpgEnnek oka egyfelől alighanem az, hogy a magyar háztartások itthon élő tagjainak feltett, a pillanatnyilag külföldön tartózkodó / dolgozó háztartástagokra vonatkozó kérdés értelemszerűen nem tartalmazhatja a teljes háztartásukkal külföldre költözött honfitársainkat, akik viszont a makrostatisztikákban megjelennek.

Másfelől azt se felejtsük el: könnyen előfordulhat, hogy a megkérdezettek egyszerűen csak vagy letagadják a külföldön dolgozó családtagot, vagy például nem számolják bele a külföldön tanuló / dolgozó gyereket, akik így nem is jelennek meg a magyarországi statisztikában, a külföldiben viszont igen.

A Tárki szerint a háztartások 2-3 százalékához tartozik olyan háztartástag, aki a felvétel idején külföldön tartózkodott.

Ha nem az összes háztartástagra, hanem a foglalkoztatott megkérdezettekre vonatkozik a kérdés, akkor például a hátrányos helyzetű kistelepülésen élők körében a külföldön dolgozók aránya már jóval magasabb, akár 3 százalék is lehet.

kulfoldon_elok_haztartasok_aranya.jpg

Rengeteg az ingázó

Ne felejtsük el az ingázókat sem, a jelenség igen erősen van jelen elsősorban a Nyugat-Dunántúlon. Olyannyira, hogy a régió hátrányos helyzetű kistelepülésein a külföldön dolgozók aránya az átlagosnak több mint kétszerese, eléri a 8 százalékot.

Azok a háztartások, akik teljes egészükben külföldre távoztak, a legtöbb adatfelvételből hiányoznak. Arányukat nem ismerjük, egy adatfelvétel a társasházak esetében a lakások 8%-áról kapott ilyen információt.

kormegoszlas.jpgAz átmenetileg külföldön tartózkodók, illetve az ingázók aránya a teljes népesség arányához képest (0,7%, illetve 0,3%) valamivel magasabb a 18–65 évesek körében, kétszeres az ilyen korú foglalkoztatottak és több mint háromszoros a 18–35 éves foglalkoztattak körében. Magyarán a fiatalok mennek el...

A tanulmány ismertetését tehát hamarosan folytatom, méghozzá még két részben, hiszen a kik? és a hol? kérdés még válaszra vár.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutatás Magyarország TÁRKI

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr297048773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2015.01.07. 07:25:53

Az örebroi gyerek SBO/akut orvosai evvel a két képpel protestálnak a rasszizmus ellen. Az első képen a teljes orvoskar, a másodikról hiányoznak a külföldi származású orvosok. A feltartott táblákon ez áll: " a bevándorlók nélkül leállna az ellátás"

Barnläkare manifesterar mot rasism
På barnakuten i Örebro protesterar barnläkare mot rasism genom att visuellt visa att barnakuten inte skulle klara sig utan utlandsfödda svenskar.
DAGENSMEDICIN.SE

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.07. 07:47:27

Akinek pénze van az nem megy el.
Akinek nincs az nem tud elmenni.
Akinek annyi volt hogy el tudott menni az már megtette.
Akinek még szándékában áll az gyűjtöget és vár.

Sanyi9 2015.01.07. 07:52:44

@tanato: Igy meg leall ott, ahonnan a bevandorlok jottek.

tanato 2015.01.07. 08:31:23

@Sanyi9: Ahonnan a bevándorlók érkeznek ott meg nem érdekli a vezetőséget hogy a lakosság milyen ellátást kap.ha érdekelné tenne ellene.

Shebelle 2015.01.07. 08:35:49

@diggerdriver: Mindegyik csoportból ismerek családokat....

tanato 2015.01.07. 08:41:56

Sosem lesz,nem is lehet pontos statisztika.hova számol a napi rendszerességgel Dunántúlról,vagy a heti,két heti rendszerességgel hazajövő keleti országrészbeli ingázó.Állandó lakcíme itthon van,viszont adót járulékot kint fizet.Leginkább az itthon lévő tudja érzékelni hogy a környezetéből mennyi ember megy el vagy ingázik.A fiatalok közül rengeteg.Persze mivel öregedik az ország az összlakossághoz képest nem akkorának tűnik összességében.Ezért a vezetőséget nem is igazán tudja lázba hozni a kérdés mivel csak néhány %-ról van szó úgy zusammen.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.07. 08:43:53

@diggerdriver:
"Akinek pénze van az nem megy el."
De, akinek pénze van előbb-utóbb az is elmegy.
Meg a másik kérdés, hogy meddig tart a "pénze van" állapot? Több olyan ismerősünk van, akinek még van pénze, mert olyan dolgot csinál, amit az állam még nem nyúlt le, de nagyon jól tudja, hogy ez csak időleges állapot. Az egyiknek 4 gyereke van, és egyiknek a jövőjét, és a sajátjukat sem Mo-on képzeli el.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.07. 08:48:00

@tanato: Ez az ingázás elég tág fogalom. Én azokat is ingázóknak hívom, akik külföldön dolgoznak, és időszakosan látogatnak haza a családhoz. Nálunk csak ilyenek vannak és nem a Dunántúlról.
Pontos statisztikát nem lehet csinálni, szerintem sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.07. 08:49:51

@VPBA:
Te figyu azt mondja a kollégám hogy az ő felesége nem "street lady".
Mondom mi van?
Azt mondja az ő felesége nem megy ki az utcára.
A család birtokán él.
Ez hogy van?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 08:50:10

@diggerdriver: én ismerek több olyat akinek volt pénze és elment, mert hányingere volt a mentalitástól. Ez nálam is fennáll, csak még nem mentem el.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.07. 08:52:41

@Zka:
A van pénze fogalom az a nagypályásokra vonatkozik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 08:54:22

@diggerdriver: kire gondolsz, az országot szétlopó "elit"re?

tanato 2015.01.07. 08:56:36

@svájci sapka (ch): Ha heti vagy kétheti hazalátogatás van ,inkább ingázók,ha évente csak az ünnepekre mennek haza,meg iskolai szünetre az már nem.Sőt inkább úgy fogalmaznék ha a gyerek itthon tanul,feleség is itthon van akkor ingázó,ha mind kint vannak gyerekestül és csak a szülőket jönnek látogatni haza akár kéthetente is,akkor már nem ingázó.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.07. 08:58:11

@tanato: Így van, de ebből a heti, kétheti ingázóból is rengeteg van.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 09:01:36

Jelenleg ez a mennytiség még pozitív, hasznos az prszágnak. A további növekedés már nem lenne azonban jó.

Golf2 2015.01.07. 09:01:36

@diggerdriver: de akinek pénze van az is gondban van vagy lesz ahogy kinéz a helyzet

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 09:01:36

@diggerdriver:

Nem hiszem.

Aki akar menni, az megy, pénz nélkül is.

Aki meg nem akar menni, az pénzzel sem megy.

Ez olyan, mint a házasság. Aki folyton számolgatja, hogy "most még nincsenek meg hozzá az anyagi alapok", az sokszor agglegény marad örökre. Aki meg akarja, az nem számolgat,

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 09:01:53

@tanato:

Ha nincs regisztráció a határon, nem lehet statisztikát produkálni. Különösen meg akkor, ha határellenőrzés sincs.

Mo-n még az Antall-kormány beszüntette a határon átutazó magyar állampolgárok regisztrációját. Azaz a határőr már csak megnézte az útlevelet, de nem rögzítette sehová a határátlépés tényét. Azóta nem tudható ki megy át a határon és ki nem megy át. Gyakorlatilag csak ha körözés alatt levő személy jelentkezik a határon, csak azt regisztrálják (letartóztatják). Később, 2007-től az EU-polgárok regisztrációja is megszűnt. Ma pedig, a schengeni határokon eleve nincs is ellenőrzés. A 7 határból 3 schengeni, 2 meg egyéb EU-s. Regisztrálni csak a szerb és az ukrán határon regisztrálnak, de ott se vonatkozik ez magyarokra és EU-polgárokra.

1988-tól hatályban volt ugyan, hogy 90 nap feletti tartózkodást a magyar állampolgár köteles bejelenteni, de ezt 1990-tól a hatóság ténylegesen sosem elllenőrizte, s az emberek többsége nem is tudott erről a szabályról. Ezt 2012-ben hatályon kívül is helyezték.

Gyakorlatilag az egyetlen mérce a népszámlálás, ez a legpontosabb. De ez meg csak 10-évente van.

BG-ban a probléma súlyosabb formában van meg. Megesik, hogy egyes városokban 60 ezer embernek van bejegyzett lakcíme, de 25-30 ezer él csak ott ténylegesen. Drasztikus különbségek vannak a lakcímjegyzék és a népszámlálási adatok között.

Mr Long 2015.01.07. 09:08:50

@Golf2: Es ha nem akarja magat kiirni a magyarsagbol? Akkor nem megy el :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 09:10:36

@diggerdriver: nézd, ez se vitt közelebb a megoldáshoz. Az én értékrendemben mindenki csöcsön lóg aki az államtól kapja a pénzt. Közmunkás, közalkalmazott, mutyista Mészáros Kft, stb.

tanato 2015.01.07. 09:11:01

@maxval bircaman szerkesztő: Köszi az infót,a BG helyzet tényleg brutálisabb a bolgárok nagyobb mobilitási hajlandósága miatt.

Mr Long 2015.01.07. 09:20:04

@Zka: Attol, mert vbalaki kozalkalmazott meg nem log a csocson. Azoklognak rajta, akik kapnak penzt, de nem dolgoznak erte.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 09:22:12

@Mr Long (UK): szerintem máshogy értelmezzük ezt a kifejezést.
Mindenesetre ha így értelmezzük, akkor igen, valószínűleg az a réteg nem annyira húz el külföldre.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.07. 09:37:10

@Zka: tehat csocson log az egyetemi tanar, a korzeti orvos, az ovono??? Az allam a munkaado, meghozza igen szukmarku, ami azt illeti. En is kozalkalmazott vagyok, de egy percig sem gondolnam, h csocson logok.

tanato 2015.01.07. 09:40:06

@zöldeketbeszélek: csak az lóg csöcsön aki zsíros állami megrendeléseket kap.

Mr Long 2015.01.07. 09:48:08

@tanato: Jogos zoldi felhaborodasa.
"Az én értékrendemben mindenki csöcsön lóg aki az államtól kapja a pénzt. Közmunkás, közalkalmazott, mutyista Mészáros Kft, stb."

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 09:52:28

@Mr Long (UK): mondom, máshogy értelmezzük és elsőre nem fogalmaztam jól. Alapban nálam nem jelent negatívat ez a kifejezés, csak annyit, hogy közvetlen anyagi függésben van az államtól.

**mimi** 2015.01.07. 10:20:09

lógnék én is rajta...de nem férek oda ...:)))

2015.01.07. 10:24:32

@diggerdriver: Teljesen jol osszefoglaltad a lenyeget.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.07. 10:25:15

@diggerdriver: Hát, itt most nem tudom, hogy konkrétan mire gondolsz, vagy a kollégád mire gondolt, de ahány ház, annyi szokás. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.07. 10:25:33

@VPBA: ez a szomorú hogy ilyen történhet ... régi időket idézi ez, mintha :((

Hari Seldon 2 2015.01.07. 10:29:38

@diggerdriver:
"Akinek pénze van az nem megy el."

Mit értesz ez alatt? Mennyi pénz felett nem menne el?
Szerintem ez sem egyértelmű.

Az viszont látható, hogy a lakossághoz képest Magyarországról, sokkal kevesebb ember megy ki, mint mondjuk Romániából. Oka,meg a hagyományos rugalmatlanság, fantáziatlanság (el sem tudja képzelni, hogy máshol is lehet élni, csak a 10 x 10-es kockaházba, amit a család épített a 70-es években), illetve a nyelvtudás hiánya.

tsabus UAE 2015.01.07. 10:32:39

@maxval bircaman szerkesztő: "Gyakorlatilag az egyetlen mérce a népszámlálás, ez a legpontosabb."
A népszámláláskor kérdezték anyósomat, hogy egyedül lakik-e a házban. Mondta, hogy mi is oda vagyunk bejelentve, de külföldön élünk. Erre a kérdezőbiztos (vagy mi): "Ja, az engem nem érdekel !"
Szóval, a népszámlálási adatok sem pontosak és megbízhatóak ebben a kérdésben - szerintem.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 10:34:32

@Zka:
"nézd, ez se vitt közelebb a megoldáshoz. Az én értékrendemben mindenki csöcsön lóg aki az államtól kapja a pénzt. Közmunkás, közalkalmazott, mutyista Mészáros Kft, stb. "

Közalkalmazott?
Mint például az orvos, tanár, tűzoltó ilyesmire gondoltál? - Szerintem kicsit át kéne fogalmaznod...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.07. 10:37:44

hazaküldött jövedelem: ezt mégis mi alapján számolják ki?

"A Tárki szerint a háztartások 2-3 százalékához tartozik olyan háztartástag, aki a felvétel idején külföldön tartózkodott."

fele ismerőseim családjában van, aki külföldön él/dolgozik (mondjuk a nyugati határ közelsége torzíthat nálam, az igaz)

már látom, honnan veszik az 500ezer külföldre költözőt (tükörstatisztikák), és ez abban is megerősített, hogy a való szám tényleg 1 millió körül lehet, ahogyan én eddig gondoltam.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.07. 10:45:25

@DavidToth: Ja, hát eléggé arrafelé halad a dolog. Nemsokára már nem 4 éves ciklusokban, hanem 5 éves tervekben fognak gondolkodni.

Egyébként nagyon furcsa látni, hogyan változott az ismerősi körünk élete az utóbbi években. Tényleg bármerre néz az ember, mindenhol azt látja, hogy vagy valaki a családból külföldön dolgozik, vagy már ez egész család külföldön él. Mellesleg én sem gondoltam soha, hogy valaha külföldön fogok élni. Aztán tessék!

London2009 2015.01.07. 10:48:02

Ez erdekes volt. Szerintem sem lesz soha pontos statisztika. Peldaul en meg mindig otthoni lakasomba vagyok bejelentve mint allando lakos. Semmilyen statisztikaban nem jelenek meg, pedig 6 eve nem elek otthon. Ha nyaron hazamegyek hosszabb idore, at fogok jelentkezni allando lakcimrol ideiglenesre. Emiatt nem tudok soha szavazni, mert mindig oda kuldik ki a szavazolapot. Hiaba probaltam meg legutobb is atrakatni, meg fellebbeztem is, ugy sem sikerult nekik megoldani.
Csak a sajat kornyezetembol kiindulva, sokkal nagyobbnak kell lennie ennek a szamnak. A barati koromben rengetegen vannak akik az elmult ot evben elhagytak az orszagot. A barati koromnek minimum 30%-a. Szinte nincs olyan csalad a kornyezetemben akit nem erint a dolog. Mindenki tud a sajat ismeretsegi korebol legalabb 10-20 embert felsorolni aki elment. Egyebkent engem ez elszomorit.
Nem mindenki a penz miatt megy el Digger. Peldaul engem egyaltalan nem a penz motivalt a kikoltozesre es nem is a penz az, ami itt tart.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.07. 10:53:58

Nekem mondjuk a baráti köröm többsége nem akar emigrálni. Többnyire huszas éveik végén járó fiatalok/párok, akik netto többszázezreket keresnek. Mérnökök, versenyszférás jogászok, légiirányító, epítőmérnöki cég társtulajai, stb. Többségük folyékonyan beszél legalább 1 nyelven. Munka miatt gyakran megfordulnak külföldön, de többségük nem akar lelépni.
Gondolom a baráti köröm nagyon nem reprezentatív...
Arra akartam csak kilyukadni, hogy a magyar versenyszférában lehet ám jól fizető, biztos munkahelyet szerezni. Még csak csókosnak sem kell lenni. Igaz, hiányszakmák meg terhelhetőség az elvárt. Mind rengeteget dolgoznak. Én egy lusta naplopó vagyok az otthon élő haverok munkarendjéhez képest. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.07. 10:54:03

@tsabus [UK]: a nepszamlalasnal pont nem vettek fel semmi adatot azokrol akik tobb mint 6honapja kufoldon.mondta a csalad h vagyok de nem erdekelte a kerdezot.szoval en nem letezek.csak ha azzal is osszevetettek,h halalozasi adatok. De akkor meg tudnak a pontos szamot nem hantaznanak

Taxomükke (UK) 2015.01.07. 10:54:03

@Mr Long (UK): Azt tudod, erre mi a standard válasz?
;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.07. 10:57:31

@tsabus [UK]: bocs ugy hangzott mintha ellentmondanek pedig pont ugyanazt irtam mint te fentebb vki masra akartam reagalni

nincs1itt 2015.01.07. 10:59:10

sokan vannak, egyre többen. a legtöbbjük, fiatal, gyermekes pár. eszükben sincs visszatérni Mo.-ra.
de az 50 feletti szakemberek is jelentős számban képviseltetik magukat.
vitatkozni lehet, hogy mennyi is az annyi. a lényeg, hogy a legtöbb határátkelő felmérte: legfeljebb az unokáinak lehet jobb Mo.-on, da csak akkor ha holnap reggel minden a megfelelő irányba fordulna.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 10:59:10

@tanato:

A bolgárok mindig sokkal többet emigráltak, mint a magyarok. A magyarok egyszerűen jobban kötődnek a

szülőföldhöz.

Népszerű mítosz, hogy milliónyi magyar tántorgott ki az I. vh. előtt Mo-ról. Az adatok pontosabb vizsgáalat

azonban azt mutatja, a kitántorgók zöme NEM magyar nemzetiségű volt.

A kivétel a bolgároknál a kommunizmus időszaka volt, amikor nem lehetett utazni. De amint ismét lehetett, azonnal újraindult.

1947-1989 között nem lehetett utazni.

1947 előtt pl. a magyarországi bolgárok zöme úgy volt, hogy egyszerre mind a két országban élt. Mivel az emberek többsége a zöldség- és gyümölcs iparágban dolgozott, az átlag október végén hazament és február végén meg visszautazott Mo-ra. A téli pihenő a házasságra is alkalmat adott, ha egy bolgár nem talált magának bolgár feleséget Mo-on, akkor a téli pihenő alatt talált BG-ban.

Pl. az apai nagymamám BG-ban született, ilyen házasságban. Az édesapja hazautazott pihenni télre, s megházasodott. Aztán feleséget, gyereket hátrahagyva visszament Mo-ra. Telenként meg vissza a családhoz. Aztán amikor nagymamám 3 éves lett, azaz már utazásra alkalmaz korba került, ment már az egész család Mo-ra. Így van az, hogy a nagymamám 1920-ban született, s 1923-tól élt Mo-n. S ez nem egyedi eset, nagyon sok magyarországi bolgár családban van hasonló.

A bolgár nagyapám és a bolgár nagyanyám esete már más, ők Mo-n ismerkedtek meg egymással.

Bár a többség igyekezett bolgárral házasodni, természetesen voltak kivételek is. Pl. a nagyapám egyik bátyja magyar lányt vett feleségül.

Aztán ez az egész 1947-ben véget ért. Választani kellett mindenkinek melyik országban lesz. Az én nagyszüleim Mo-on maredtak inkább, eleve ők nem zöldségesek voltak, hanem vállalkozók (péküzem Miskolc központjában), ami nem időszaki munka - a nagyapám nem akart zöldséges lenni, még tizenéves korban kitanulta a pék mesterséget, majd később sikerült önálló pékséget nyitnia.

Alapvetően ez nagy emigráció az országnak sok hasznot hozott tudásban. S persze pénzben is. A szófiai és a tengerparti ingtalanpiac egyik fő támasza a külföldi bolgárok vásárlása. Meg persze a közvetlen átutalásokban is. A külföldi bolgárok átutalása TÖBB, mint a külföldi befektetés! A negatív oldala, hogy túl sokan mennek, s ez gondokat okoz.

A saját családomhoz visszatérve: nagyapámék 6-an voltak testvérek: 3 fiú, 3 lány. A 3 fiú Mo-ra ment, két lány meg Csehországba. (A legkisebb lány meghalt tizenévesen BG-ban.) Az egyik csehországi lány később visszament BG-ba.

A csehországi rokonságom révén távoli rokonom a korábbi "szupermodell" Eva Herzigová, ő negyed bolgár.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 10:59:48

@tsabus [UK]:

Pont ezért pontosabb a népszámlálás. Mert bár vannak hibák, sok népszámláló nem is ismeri a szabályokat, de mégis: van, aki ismeri, s nem írja fel azokat, akik nincsenek ott.

A szabály szerint azt kell összeszámolni, aki a népszámlálás idejében már legalább 12 hónapja életvitelszerűen az országban él és azt, aki kevesebb, mint 12 hónapja ment el. Kivéve a diplomatákat, őket nem kell beleszámítani.

Persze, mivel több tízezer kérdezőbiztos van, s a képzésük nem éppen megfelelő, sokszor hülyeségek történnek. Én is hallottam olyat, hogy a kérdőbiztos nem akarta beírni a megkérdezett vallását arra hivatakozva, hogy "azt nem kell kitölteni".

Szóval akárhogy is van, mindenképpen közelebb van a valósághoz, mint a lakcímnyilvántartás.

Én az internetes saját kitöltés híve vagyok egyébként, mert nem akarom, hogy a kérdezőbiztos megszűrje a válaszaimat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 10:59:48

@Babette .:

Valójában ez is csak egy becslés.

A hazaküldött jövedelembe beleszámolnak minden nem-kereskedelmi pénzforgalmat.

Azaz ha egy magyar eladja a használt papucsát az EBay-en egy kanadainak, s az átutalással fizet, az is hazaküldött jövedelem.

Ha meg mondjuk a Papucs Bt. ad el papucsot, az már nem számít bele, mert az már kereskedelem.

Sőt, a magyar pókerjátékos nyereménye is hazautalt jövedelem, ha banki utalással megy.

Sőt, ha befizetek a saját PayPal számlálva, majd leutalok róla, az is hazaküldött jövedelem.

Szóval megnézik éves szinten az összes ilyen utalást, abból kivonják a kimenő utalásokat, s a különbözet a "hazautalt jövedelem".

nincs1itt 2015.01.07. 10:59:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: le a kalappal az ismerőseid előtt! de sajnos versenyszférás jogász és egyéb említett szakmák nem jellemzően nagy tömegeknek szólnak! Mo. gazdasági és politikai kilátásait figyelve, sajnos ezek a szakmák sem élet hosszig szólnak!
talán ez az, ami miatt a legtöbben végleg hagyják el az országot.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.07. 11:04:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Néhány adófizetőnek azért Mo-n is kell maradnia. :)

Mr Long 2015.01.07. 11:10:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ez nalam is igy van. Bankar, infos, mernok nem igazan akar menni, pedig hivjak is oket, csak boltintani kellene a dologra. Nemet, svajc, anglia mind lehetoseg es azert valjuk be egy bankar melo pl nem lehet annyira rossz anyagilag ezeken a helyeken. Persze nem olyan poziciorol beszelunk, ahol a frissen jott bevandorlo ugyfel akar szamlat nyitni, de nincs hozza lakcimigazolasa.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.07. 11:11:23

@London2009: az én családomból eddig öten élnek kinn. pedig nem nagy már a család.

Mr Long 2015.01.07. 11:12:20

@nincs_itt: Nembaj, menjenek csak, igy legalabb tobb lehetoseguk lesz a maradoknak/visszateroknek :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.07. 11:12:36

@maxval bircaman szerkesztő: azert eleg sokan vagyunk el tobb mint 6 (vagy 12) honapja...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.07. 11:13:03

Ne feledkezzünk meg a devizamenekültek hatalmas számáról.
Van adat arról hogy a bankok összesen hány házra kértek végrehajtást?
Az én ismeretségi körömben többségben vannak akik otthagyták a lakásukat.

Mr Long 2015.01.07. 11:14:21

@Taxomükke:
Szexizmus on
Ket strici keresztrejtvenyt fejt.
- Noi nemiszerv, negy betu.
-Fuggoleges, vagy vizszintes?
-Vizszintes.
-Akkor szaj.
:DDDDDDD
Szexizmus off

soad1221 2015.01.07. 11:22:51

@diggerdriver: ez az ember meglévő vagyonától majdnem független. én pl 2 éve még egyáltalán nem akartam elmenni... kb. fél éve meg eldöntöttük, hogy fogunk. Ez egy folyamat, amíg az ember elhatározza, hogy menni akar. Aztán az élethelyzete meg meghatározza, hogy mennyi idő alatt tud.
Egy egyedül álló viszonylag gyorsan, egy párnál már kicsit lassabb, egy családnál meg akár évekbe is mérhető, mire meg tudják teremteni a lehetőséget mind a távozásra, mind az érkezésre a célországban..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 11:22:51

@Mr Long (UK):

Egy ismerősöm küldte az alábbi Facebook-viccet:

Otthon a kutya elharapta az internet kábelt. Elment közben a mobilnet is.

Nem tudtam így belépni a Facebook-ra. Kimentem hát az utcára, magam előtt cipeltem a saját fényképemet. Időnként megállítottam embereket, s beszámoltam nekik, mit álmodtam, mit reggeliztem, mik a terveim mára, milyen bölcs életigazságok jutottak eszembe.

Már hárman követnek: két rendőr, s egy pszichiáter.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 11:22:51

@Dragonlady (now in Indonesia):

Népszámlálás 2001: 10 198 315
Népszámlálás 2011: 9 937 628

Ez kb. 261 ezres csökkenés.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.07. 11:23:08

@tanato: jajistenem, ez legalább annyira fáj, mint egy különösen kínzó szóvicc... (nem téged minősítelek, hanem a láthatóan agyhalott protestálókat).
Akiket a PC többség lerászistáz, azok nem a külföldi gyerekorvosok és nővérkék jelenlétét veszik rossz néven, hanem a robbantgató lövöldöző Ahmedekét, akik életükben két szalmaszálat keresztbe tenni nem fognak. Meg a magángéppel érkező álmenekültek dédelgetését, akik megkövetelik a nagyvárosi lakást, all-inclusive ellátást, különben sztrájkot, buszfoglalást szerveznek.

blog.rekafoto.com/2015/01/a-luxusbevandorlas-netovabbja.html

Nem értem, az antirászisták miért mossák össze a két csoportot egyetlen homogén "bevándorló" csoportba. Ez elégge rasszista dolog. A legeslegtöbb bevándorlást kritizáló embernek semmilyen problémát nem okoz kristálytiszta különbséget tenni a jóravaló és a semmirekellő egyének és csoportok (igen, van ilyen) között.
Azok a valóban idióta egyének, akik a barnabőrű orvosokat nem szeretik, azok olyan kevesen vannak, hogy teljesen értelmetlen ellenük akciózni. Illetve hát érdemben értelmetlen. Arra viszont tökéletesek az ilyen akciók, hogy a PC-maffia szemében piros pontot szerezzenek vele.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.07. 11:30:26

Mondjuk azt, hogy a 10 millióból egy millió van kint. ìgy könnyü számolni. :)

(nincs hosszú ü-m sorry)

tanato 2015.01.07. 11:31:14

@Réka ‎: A facebookról szedtem le,egy svédországi volt évfolyamtársam rakta fel.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.07. 11:32:16

@nincs_itt: "de sajnos versenyszférás jogász és egyéb említett szakmák nem jellemzően nagy tömegeknek szólnak!"

Ez így van, egyetértünk. Ezért is mondtam, hogy valószínűleg nem reprezentatív a baráti köröm.

Ugyanakkor természetes, hogy a magas életszínvonal elérhetetlen a "tömegeknek". Pont ezért hívják a tömeget "tömegnek". A meggazdagodás első számú szabálya, hogy valami(k)ben messze ki kell emelkedned a "tömegből" és mentalitásban/hozzáállásban el kell szakadni a "tömegtől". Ha a "tömeghez" akarsz tartozni és az árral sodródni, akkor soha nem fogsz meggazdagodni. Ez mindenhol így van, nem országspecifikus. A játék ugyanaz, max. annyi a különbség, hogy lehet Mo.-n "hard" módban kell játszanod, nem "normal" fokozaton. :)

soad1221 2015.01.07. 11:37:41

@zöldeketbeszélek: nyilván nem minden közalkalmazott ingyenélő, de lásd be, hogy a versenyszférában sokkal szűkebb azok köre, akik valós munka nélkül képesek elevickélni éveket/évtizedeket...
sok egyetemi tanárt, körzeti orvost és óvónőt láttam már, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy ilyen legyen a kép.
Sőt, eddigi életemből mindegyikből kb 20% az, akit arra a munkára/hivatásra feltétlenül alkalmasnak tartok, további 20 % akik többé-kevésbé alkalmasak, és mondjuk 60% akit azonnal eltiltanék, attól hogy csak a közelébe menjen hallgató-beteg-kis gyereknek...
egyszerűen kirívó a különbség a munkamorálban/hatékonyságban egy állami és egy versenyszféra között

Golf2 2015.01.07. 11:37:41

@Mr Long (UK): ezt a "kiírnit" a nagyon messze menőkre pl ausztrália értettem szerintem azok már nem fognak visszajönni.
Miért kell ezen megsértődni?

nincs1itt 2015.01.07. 11:37:41

@Mr Long (UK): érdekes nézőpont. de sajnos, ahogy azt láthatod te is, a "lehetőségek" nem akarnak sokasodni a távozók számával arányosan!

Mr Long 2015.01.07. 11:39:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Ugyanakkor természetes, hogy a magas életszínvonal elérhetetlen a "tömegeknek"." Ez hulyeseg! Angliaba kell menni es ott tuti gazdag leszel :)
BTW elfogyott a szaloncukor, nem viszek neked!

tsabus UAE 2015.01.07. 11:39:22

@maxval bircaman szerkesztő: És mi van az új állampolgárokkal ? Ők hova számítanak ? Vagy hol jelennek meg ?

London2009 2015.01.07. 11:39:48

Nekem ezzel is vegyes a tapasztalatom. Jogaszok orommel jonnek ki, mernokok szinten. Sok epitomernok ismerosom jott ki pl Angliaba. Otthon nincs munka, itt meg kapkodnak utanuk… Orvosok helyzetet is mindenki ismeri. Penzugyesek, informatikusok szinten folyamatosan jonnek. Persze nem mindenki marad. De azert egy lakas arat itt eleg gyorsan osszegyujtik. Pont most koltozott haza egy magyar par a barati korbol. 4 ev alatt gyujtottek ossze a lakasuk arat, de nekik eleg is volt ennyi Londonbol.
Szemely szerint en sokkal kevesebbet dolgozom, sokkal tobb penzert. Nekem ez a felallas pedig nagyon tetszik! : )

Mr Long 2015.01.07. 11:41:47

@Golf2: Nem sertdok meg, de nem ertem ezt a "kiirni magunkat" dolgot. Kifejthetned egyszer, mert tobben kivancsiak vagyunk ra.

@nincs_itt: Szakmaja valogatja. Egy jo IT-s magyar viszonyok kozt tud jol keresni. Persze most nem £100k-nak megfelelo osszegrol beszelunk, de az nem is elvarhato egy kelet-europai orszagban.

Mr Long 2015.01.07. 11:44:23

@Mr Long (UK): Azert IT- irtam peldanak, mert a barati korom kozgazdaszokbol (jol keresnek ok is), IT-sekbol (jol keresnek), mernokokbol all (ok vegyesen keresnek, szakterulettol fugg) es tanarokbol all. Meg van egy cimboram, o fuvet nyir (na o elmenne szivesen :)

Hari Seldon 2 2015.01.07. 11:44:55

@tanato:
Nem tudom, hogy vagytok vele, de én egyre inkább franciásodom: Nézem a linkedet, és keresem Franciaországot. - Persze, nincsen benne. - Áh, már ebből is kihagyják!

qkuc 2015.01.07. 11:47:09

@nincs_itt: Nagyon attól függ, hogy milyen területről beszélünk. Mint mondani szoktam, hozzánk lasszóval fogják lassan az embereket. Csak hát mindenki nem lehet IT-s ....

Hari Seldon 2 2015.01.07. 12:18:09

@Zka:
Úgy látszik Digger beszállt zöldeket beszélő kertészeti bizniszébe.

Muscari 2015.01.07. 12:22:53

@diggerdriver: na ezt jól összefoglaltad :-)

Pontosan így van szerintem is, ezért esett egy kicsit vissza a kivándorlók száma.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 12:32:27

@Muscari: neem, igazából azért esett vissza, mert Orbán király jól uralkodik és az emberek amúgy is utálják a haldokló nyugatot, nem vagy elég tájékozott, megtévesztenek a libsibolsik :)

nincs1itt 2015.01.07. 12:34:22

@qkuc: értem persze!
de azért nem baj, ha valaki megreparálja a mosógépét az IT-snek is! :oD
na erről beszélek, amikor "tömegről" papolok.

nincs1itt 2015.01.07. 12:34:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: látom nem érted!
ha a tömegnek(jelenleg értsük ez alatt, az "átlag munkavállalót") nincsenek lehetőségei, akkor az általad felvázolt meglehetősen szűk - a világ minden táján - rétegnek is romlanak az esélyei!
ahogy látom, Angliában élsz. Vesd össze az ottani tömeg(jelenleg értsük ez alatt, az "átlag munkavállalót") életszínvonalát a mo.-i hasonló adatokkal.
Nem kezdek el szakma specifikusan darabolni, de ma Mo.-on egy gépész mérnöknek mit tanácsolnál? de lehet akár szerszámkészítő lakatos, vagy CNC marós/köszörűs stb...

soad1221 2015.01.07. 12:34:23

@Golf2: bocs, de ez óriási hülyeség... az éppen aktuális távolság teljesen független attól, hogy mennyire szereti a hazáját, mennyi hajlandósága lenne visszatérni, ha... fontos a ha!
Hogy mikor és milyen élethelyzetbe kerül egy ember nem a távolság határozza meg. Sőt, ha Ausztriában települ le egy ember kisebb esélyét látom, hogy visszajöjjön és itt adózzon, mert gyakorlatilag barátság-család majdnem ugyanolyan közel van, fizu életminőség messze jobbak.
a "magyarságból való kiiratkozás" pedig egyszerűen egy bélyeg: Ő már nem magyar!
a magyarságát pont annyira tudja "megélni" (bármit is jelentsen ez) vki darwinban mint sopronban, vagy LAben..
az pedig, hogy milyen közegben nőtt fel vki, alapjaiban határozza meg az életét.. adg gyerekei 10 év múlva persze már kevésbé fognak élményeket őrizni Mo.-rol, mint ausztráliáról, de adg és felesége rohadtul nem..

nincs1itt 2015.01.07. 12:34:23

@Mr Long (UK): sokan elmondták már, hogy nem a pénz volt a fő motivációjuk!
de! felteszem a kérdést ismét:

egy alig létező gazdaságban, kaotikus politikai viszonyok között, irgalmatlan korrupcióval terhelten, meddig keresnek "jól" az említett ismerőseid?
mivel az állandóan emlegetett IT szektor, közgazdászok, jogászok is akkor működnek, ha van mögöttük termelés, azt ne mondjam a dolgozó "tömeg".

Golf2 2015.01.07. 12:34:42

@Mr Long (UK): Az írja ki magát aki soha nem jön vissza.Nyilván kevés ilyen van,de ausztráliából szerintem kevesen jönnek vissza ha van lehetőségük ottmaradni.

labirintus1 2015.01.07. 12:34:42

@maxval bircaman szerkesztő: Én úgy tudom, a mostani népszámlálás volt az utolsó klasszikus, amikor tényleg mindenkit megpróbálnak megszámolni.

Az EU főleg a költségek miatt a mikrocenzust nyomja, azaz hogy próbálnak sztatisztikai alapon mintákat venni. Pár ország már így is csinálja. Ha jól tudom, Magyarország is át fog állni.

Attól tartok, hogy ha így lesz, még pontatlanabb adatokat kapunk majd.

tsabus UAE 2015.01.07. 12:36:05

Azon gondolkodtam, hogy ha 5 évvel korábban kapja a feleségem azt a külföldi munkaajánlatot, akkor simán visszautasítottuk volna. Ha visszautasítjuk, akkor elkönyvelnek "rugalmatlannak" és többet nem ajánlottak volna külföldi pozíciót és most nem lennénk külföldön. Mindez azért, mert 2004-ben még jól elvoltunk otthon, voltak terveink és bíztunk is azok megvalósításában.
Hmmm... Érdekes, mekkorát változott a világ abban az 5 évben számunkra...

DieNanny CH 2015.01.07. 12:41:29

@Golf2:

Senki nem tudhatja előre, hogy sohasem jön vissza...

tsabus UAE 2015.01.07. 12:43:03

@maxval bircaman szerkesztő: Én a Magyarországon élő bevándorlókra gondoltam. Kíváncsi lennék mennyien kaptak ebben az időben állampolgárságot és telepedtek le, mert csak simán kivonva egymásból a két népszámlálás számait, még nem kapjuk meg a külföldre távozottak létszámát. Sőt, sok egyéb faktor is közrejátszhat a változásban...

Evain 2015.01.07. 12:47:58

@Hari Seldon 2: az hagyján. Én otthon voltam 10 napig, és megállapítottam, hogy az itthoni tejföl ízét már jobban szeretem. :D

Jah, költői kérdés következik. Ki a jókisfaszom hagyta jóvá a Ferihegy (bocs liszt ferenc) felújításakor a mosdók méretét? Pont egy reptéren, ahol nem hagyhatod magára a csomagot, olyan kevés a budisorok közötti hely, hogy a fülke felé nyílnak az ajtók, ergo lapjával a fajansz mellé kell állni, hogy be tudd csukni az ajtót. Emellé még egy kisbőröndöt mégis hova tennék? Az ölembe? Na, alpáriság off, de ez kihozta belőlem az anyázást múlt héten. Jól néztünk ki a gyerekkel mikor a budi két oldalán álltunk, hogy becsukhassam az ajtót...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.07. 12:53:50

pl a termeszetes fogyas is... Tobben halnak meg mint ahanyan szuletnek....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 12:56:21

@tsabus [UK]: valahogy nem sírnék, ha lezárnák európa határait bizonyos fajta bevándorlók előtt. Nincs erre itt szükség, van még sajnos elég hely a világon, ahol lehet törzsi meg vallási alapon gyilkolászni.

qkuc 2015.01.07. 12:56:49

@nincs_itt: Én csak az IT-ről és a bank szektorról tudok nyilatkozni. A munkahelyem SSC, tehát itt nincs mögöttünk "dolgozó" tömeg, esetünkben irreleváns fogalom, a világ bármelyik pontjáról szolgáltathatnék az ügyfélnek (amennyiben van net hozzáférés), de jelenleg azért én látom el a feladatot és nem a belga kolléga, mert a többi uniós országhoz képest itt alacsonyak a bérköltségek az anyacég szempontjából nézve. A munkámért kapott juttatás pedig az átlagos képest vetítve nem rossz.

A területemen akkora hiány van szakemberekből, hogy folyamatosan keresnek máshonnan ajánlatokkal. És mi lenne ha még állást is keresnék, :D.

Tehát relatív, vannak olyan szakmák, amik itthon is keresettek, jól fizetnek és ez egy darabig még így lesz. Az általad említett mosógép/hűtőgépszerelő is hiányszakma (legalábbis vidéken biztosan), amiből igencsak jól meg lehet élni az átlag fizetéshez viszonyítva (erre van némi rálátásom érintettség okán). Ebben az esetben viszont vacak a képzés és egyszerűen nincs, aki csinálni akarja a fiatalabbak közül. Az OKJ-s tanfolyamra is úgy vakarták össze az embereket, mert nincs jelentkező.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.07. 12:57:31

@Evain: na ilyenekkel kell majd esznellennem mikor hazamegyek.... Errefele az ember siman szanaszet hagyja a cuccat pl kisborondot a budiban, papucsot es torolkozot a strandon stb :-( a befele nyilo budiajtokat viszont en se ertem

wuaaa 2015.01.07. 12:59:00

@Evain: Lisztferihegyen még nem jártam, de az általad leírtak alapján az osloi reptér budijai jutottak eszembe.

Mr Long 2015.01.07. 13:09:52

@nincs_itt: "meddig keresnek "jól" az említett ismerőseid" Eletuk vegeig, vagy nem addig. Honnan lehetne ezt tudni? Miert kellene valakinek becsodolnie, ha Mon el? Ez valami torvenyszeruseg?

Aye aye 2015.01.07. 13:12:32

@Zka: Szerintem azokat lehetne kizárni, akiknek nem akaródzik beilleszkedni/asszimilálódni a legkisebb mértékben sem - ez a közhiedelemmel ellentétben mérhető dolog. Lehetne pl kezdeni egy feltétellel, letelepedhetsz, de 6 hónapon belül tegyél min. alapfokú nyelvvizsgát az országban beszélt nyelvből. Ez nem egy nagy kérés, mindenki képes rá. (ok, nyilván sérültek pl felmentve). Aztán mondjuk 12-16 hónapon belül középfok + esetleg egyéb alapvető tanulmányok (pl jog) minimális szinten. (Esetleg némi közmunka, hehe, csak hogy jobban beilleszkedjen az ember a társadalomba) - én mint "leendő" bevándorló vállalnám. Ez nagyon vázlatos persze, de nem tudom, miért nem lehet bizonyos dolgokat elvárni a menekültektől/bevándorlóktól is cserébe? (ok, tudom, hogy van, ahol ez már működik, de sok fejlett országban még nem).

kardio1 2015.01.07. 13:13:22

@tsabus [UK]: En is hallottam, a ràdioban volt rola szo. Ugy tûnik, nem a muzulmànok békés integràcioja felé haladunk... A laikus àllam meg csak odàig terjed, hogy a keresztényekrôl, Jézusrol a Charlie Hebdo bàrmikor közölhet szatirikus rajzot (Mozesrôl amùgy sem közölnének, de még az izraelitàk sem akadnànak azon ki szerintem, jo humoruk van), de Mohamedrôl, vagy az iszlàm àllam vezetôjérôl nem szabad, mert rögtön gyilkolàsznak. Van sajtoszabadsàg, vagy nincs?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 13:16:23

@Aye aye: én pont azt akartam írni, hogy szerintem nem mérhető, vagy csak nehezen, drágán, szubjektíven. És még a liberális elveket is sértené. És még ez sem volna 100%, hiszen sok látszólag jól beilleszkedett ember követett már el terrorcselekményt a történelemben. Szinte csak a lezárt határokban lehetne bízni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.07. 13:19:14

A legutóbbi cikkemben a tavaly májusi "Félázsiai Unióról" írt modellben megemlítettem az örmény példát, ahol már ott tartanak, hogy nem hazudoznak és takargatnak a népesség adatairól, hanem annyira a szőnyeg alá akarják seperni a témát, hogy az adatfelvételt törlik el.

A halyzetértékeléshez néha érdemes síkot váltani. Ott is lehet tartani a fókuszt, hogy az államigazgatás által megmutatott statisztikákat nézzük /mimást tehetnénk ha nincsen pénzünk nagy kutatásra/, meg az is megér egy misét, hogy a takargatók vagy a kérdezők szándékait helyezzük a figyelmünk fókuszába.

Az angol kivándorlási adatoknál emlegetett a sajtó agylágyultabb fele másfél millió magyar munkavállalót is.

Ha jól emlékszem az összes kiadott NI number eléri ezt a mértéket.

Az az adat, hogy a múlt héten ezek közül az adószaámok közül hányra érkezett be adó, az előbb vagy utóbb letisztul az itteni adóhatóság számára.

Nyilván kell ehhez kb egy éves csúszás. De walamikor ez az adat megvizsgálható.

Ugyan így látja a magyar államigazgatás, hogy hány olyan adószám van, ami csiri bíííííí csiri bááááá eltűnik adózási szempontból.

Van aki azért mert meghalt. Van aki megnyerte a lottót. Van aki munkanélküli lett.

Ha az emberfiának szándéka az, hogy lássa az okot, akkor lehetséges ezt látni. Inteligensebb államapparátusok ilyen helyzetben ajár rá is csörögnek a polgárukra.

Azt azért érdemes a témához hozzá biggyeszteni, hogy ez az ideológus érdekcsoport ennél cifrább kérdésekben a nagy nemzeti farkasvakság kampányokra költ el milliárdokat a közvagyonból.

Ekkora elleneállásnál nem elég az adataokat /a nyilvánosságra kerül, a hozzáférhető adatokat nézni/ a manipuláló szándékot is oda kell tenni a torzító célú beszámolókhoz.

Jelenleg a tupírozáson átesett munkaerőpiaci statisztika szerint kicsit több mint 4 millió polgártársunk tartja el a 10 milliót.

A külföldön dolgozók számát a mértékadó források félmillió körülire teszik.

Ez bizony egy 10%-os bukta.

Ez cunami szerű sokk a gazdaságnak és az adózásnak!

A fizetések reálértékének és a forint árfolyam mélyrepülésének egyvelegével ez HALÁLOS MÉRTÉKŰ VESZTESÉG!

Az már nemzeti eutanázia számba megy, hogy minekutánna a fizetőképes kereslet nevezetű intézményt /ami a piacgazdaság alapja/, megmérgeztük, leitattuk és még pár gyomrost is leosztottuk neki, utána elkezdjük a piacokat feudális szempontok szerint elrabolni és a bankszekort úgy terrorizáljuk, hogy gyakorlatilag a durva tőkehiány korára eljő a Fedáksári durva tőkehiány kora!

Nem csodálom, hogy a politikai elitünk már csak Putyin segedelmében bízik!

Isten óvja a királynőt!

wuaaa 2015.01.07. 13:23:17

@Aye aye: :)) ..fején találtad a szöget. A baj csak az, hogy az egészet vissza lehet vezetni a semmiért járó szociális juttatásokhoz. Itt azt látom, hogy a szomáliaiak egymás után szülik a gyerekeket, ennek megfelelő méretű lakásban/házban laknak ingyen, amit az állam biztosít. Hogy 5, 10, 15 vagy éppen 20 éve vagy itt, nem számít, jársz nyelvtanfolyamra 5, 10, 15 vagy éppen 20 évig, ami nem csak hogy ingyen van, de hogy az ingyen házból eljuss oda, még ingyen bérletet is kapsz a helyi tömegközlekedésre. Na de ! Megtanulni a nyelvet? Hülye vagy? Akkor mehetnél dolgozni, aztán a sajátodból fizesd a házat? Egész fizud elmenne rá és még fáradtan is járnál haza. Annyira meg nem hülyék ők azért, de jól játszák, az tény. Na itt van a kutya elásva.

Muscari 2015.01.07. 13:25:12

@soad1221: na de ennek nagyon egyszerű oka van : nézd meg a fizetéseket. Ha rendesen megfizetnék a tanárokat, óvónőket stb, beindulna egy pozitív szelekció. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok ember ment pedagógusnak jobb híján. Az egészségügyben meg még rosszabb a helyzet.

Az egyetemi oktatók és kutatók között lehet, hogy vannak, akik csak lébecolnak, de ők összességében sincsenek túl sokan.

A legtöbb láblógató szerintem a különböző hivatalokban van leginkább, önkormányzatok és hasonlók.

Evain 2015.01.07. 13:26:08

@wuaaa [nor]: azt is az elmúlt években újították fel? :D

wuaaa 2015.01.07. 13:30:23

@Zka: "sok látszólag jól beilleszkedett ember követett már el terrorcselekményt a történelemben"

Erre vannak állami szervek, melyeknek az a feladatuk, hogy az ilyen embereket kiszűrjék. Feltételezem, hogy a mai párizsi akció elkövetői is egy alvó sejt tagjai és a titkosszolgálat tudja kiket kell keresni. Csak amíg a sejt aludt, addig nem sok mindent lehetett volna a nyakukba varrni. Most már igen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 13:32:36

@wuaaa [nor]: ja hát utólag könnyű megmondani valakiről, hogy veszélyes-e. A cél az lenne, hogy ez előre is jól menjen.

wuaaa 2015.01.07. 13:34:46

@Evain: Nem hiszem... de lehet, hogy az volt a minta, hogy annál nagyobb nem kell. Esetleg lehet kisebb... :))

Evain 2015.01.07. 13:36:20

@Dragonlady (now in Indonesia): hogy jót is mondjak, az eleve alig forgalmű biztonsági ellenőrzésnél viszont előre vettek minket, és sorbanállásnál tovább tartott, mire visszapakoltuk a cuccokat a táskába. Amszterdamban viszont odafelé 3/4 órát álltunk sorban a biztonsági kapuk előtt, mivel nem volt elég személyzet a "holiday crowd" kezelésére.

wuaaa 2015.01.07. 13:37:45

@Zka: Kivéve ha esetleg a terv része hagyni az alvó sejtet felébredni. Szerintem utólag se könnyű amúgy...

Muscari 2015.01.07. 14:07:58

@tsabus [UK]: uristen, gyerekek, nem terek magamhoz :-(

Most erre mit lehet mondani? Remelem az angol titkosszolgalatok jobban mukodnek es minden ilyen allatot elkapnak mielott veghezviszik amit terveztek. A franciak sajnos nem voltak eleg eberek:-(

2015.01.07. 14:15:42

@Babette .: Ezt en sem ertettem sose hogy a 'hazakuldott jovedelmet' hogyan szamoljak ki.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 14:31:36

@Hari Seldon 2: már vagy 2 órája erről megy a duma :) Na mondjuk nincs nagy forgalom ma. Biztos sokaknak még nem jött el az első munkanap. Vagy hiányzik valamelyik kitiltott troll :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 14:36:29

@tsabus [UK]:

Eleve a két dolog független egymástól.

Aki az állampolgársági könnyítés óta kaptak állampolgárságot, azok jellemzően olyanok akik nem akartak Mo-ra költözni.

Az előző állampolgársági törvény is kedvezményezte a magyarokat, ők 1 év Mo-on élés után adhatták be a kérelmet, míg normál külföldinek 7 év volt a várakozás.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 14:36:30

@Saman:

Nagyon összekevertél valamit.

Örményországban van népszámlálás, nem törölték azt. Te is bedőltél annak az infónak, miszerint a 8 millió örményből kivándorolt 5 millió. Ez nem igaz. Ez az 5 millió SOSEM élt a mai Örményországban.

Ahol eltörölték a népszámlálást, az Macedóniában volt. Az ok politikai. A macedóniai albánok meghekkelték az egészet, ezért a hatóságok beszüntették a népszámlálást.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 14:36:30

@tsabus [UK]:

A népszámlálás lakost számol, nem állampolgárt.

A Fidesz-féle módosítás előtt évente átlagosan 15-20 ezer ember kapott magyar állampolgárságot, a zömük magyar nemzetiségű.

A könnyítés óta pedig 500 ezer körüli számú ember összesen. Legalábbis ezt az adatot olvastam legutoljára. Semjénnek volt egy nyilatkozata, hogy a 2018-as választásokig a kitűzött cél 1 millió fő, s a fele már megvan.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 14:36:30

@labirintus1:

Óriási hiba az új módszer. Tudom, hogy egyre több helyen az van, de hülyeségnek tartom. Egy rakás fontos adat így elvész.

Evain 2015.01.07. 14:36:39

@Zka: hát az új évben már Sámán sem a régi. A hosszú háeszében egyszer nem szerepelt a keretalkotás szó. Hová lesz a világ?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 14:36:56

@wuaaa [nor]:

Erre semmi szükség.

A merénylők jellemzően belföldiek, azaz nem lehet az ilyesmit sehogy se kiszűrni idegenek vizsgálatával.

Minek utaztatna be mondjuk a Hamasz libanoni állampolgárokat ehhez Franciaországba, ha vannak francia állampolgár aktivistájuk is nagy számban?

3 éve a burgaszi merényletben az öngyilkos merénylő kanadai volt, a két segítője meg holland. Még csak vízum sem kellett nekik.

soad1221 2015.01.07. 14:36:56

@Muscari: ez így van. legalábbis részben, mert nem csak a fizu okozza, hanem a képzés is. A pedagógus képzés itt már önmagában egy vicc - csak a leglelkesebb és elhivatottabb képzi magát, hogy jobb legyen. De ugyanúgy végez még 10 másik, mint a lelkes, ugyanannyit fog kapni, ha egyszer elkezd tanítani egyáltalán. Nézzük meg mennyi tanár végez egy évben, és mekkora hiány van belőlük..
Az egészségügyben meg szintén: igenis rengeteg nővér orvos alkalmatlan arra amit csinál - nem csak a szakmai tudását nézve (bár sokszor azt is), hanem pl ahogy egy beteggel beszélnek, ahogyan kezelik.. persze mellettük a maradék 4 meg tényleg beledöglik a munkába nevetséges fizetésért.

..és igen, ez valóban nem lesz vonzó a fiataloknak, amelyiknek meg mégis pár év múlva vagy belesimul vagy külföldre megy.

a hivatalok: még rosszabb.. legszebb tapasztalatom: 1 tök sima lakcímkártya 1,5 óra - 2 ember foglalkozott az "üggyel" :)

szóval a pozitív változáshoz bármelyik területen: valóban egy jelentős fizetés emelés, de ezzel párosulva egy komoly elvárás is kell a munkájukra nézve.. ez viszont a semmittevőknek nyilván nem tetszene, és bizony az nagyon sok szavazó...

Cyrus Sabien 2015.01.07. 14:36:56

@Zka: Ha a bun elkovetes elott kapjak el a bunozot akkor miert csukjak le?

Golf2 2015.01.07. 14:37:10

@soad1221: Én a Magyarországról való "kiírást" értettem,attól még magyar marad máshol is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 14:37:19

@kardio1:

A keresztényeket szeretik a legjobban gúnyolni a liberális médiák.

Mert a zsidókat nem lehet, mert akkor nácifennforgás van.

S a muszlimokat sem lehet, mert ők meg aztán gépfegyverrel mennek a szerkesztőségbe.

Így aztán a "bátor" médiák a legkisebb ellenállás mentén haladnak. Tisztelet a kivételnek.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 14:38:28

@kardio1:
Most sok muzulmány emberi jogvédőnek is leesik, hogy ez így nem mehet tovább. Aztán persze, mégis. Most már az állam nem hátrálhat. Kötelezni kell, minden muzulmányt, hogy tagadja meg a vallását. Tőlem lehet butthista is, mindegy. De az elmebetegséget, tiltani kell.
Az a vallás, ami nevében BÁRKINEK a csordából eszébe jut ölni, az nem legitim.
Az talán a jó benne, hogy most elindul egy közbeszéd a muzulmánokról itt. Mindig van egy utolsó csepp a pohárban.
Könnyen jöhet egy Saint-Barthélemy előbb utóbb.

Állítólag Angola mostanában tervezte, hogy betiltja az iszlámot.

Mr Long 2015.01.07. 14:38:46

@Evain: es a csirkemell, vagy csirkecomb?

Hari Seldon 2 2015.01.07. 14:42:40

@maxval bircaman szerkesztő:
Hát ezek éppen nem kivételeztek másokkal sem korábban.
Mindenkivel vicceltek. (Sárközyvel is, aki ennek ellenére kiállt mellettük, mert ő is tudja, hogy mi a szólás szabadság, és így is kezelte)
Érdekes módon csak a muzulmánoknak jutott eszébe gépfegyverrel odamenni.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 14:44:14

@maxval bircaman szerkesztő:
OK. Már ezt párszor cáfolta mindenki, hogy nincs 8 millió örmény. Samannál ez egy állandó téma, hagyd rá.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 14:48:07

@maxval bircaman szerkesztő: ja hát kellenek nekik a szavazók. Tudom, ez szerinted nem így van, de te politikában fordítva ülsz a lovon. :)
@Cyrus Sabien: bűncselekmény előkészületeiért már lehet, nem? Amúgy sem ezt gondoltam elsődleges célnak, hanem azt, hogy be se engedjenek bárkit az EUba.

Evain 2015.01.07. 14:48:48

@Mr Long (UK): ezek a szavak olyan hétköznapi embereknek valók, mint mi vagyunk. Nade a keretalkotás! Hősiesen bevallom, hogy egy épkézláb mondatot nem tudnék összehozni ezzel a szóval. :s

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 14:50:30

@soad1221: nekem egy új személyi lassan 1 hónapja készül. Mentségükre szolgáljon a karácsony. Az ügyintéző néni annyira szórakoztató volt, mindennel küzdött végig, elhangzott az is, hogy neki ez azért nem megy, mert más agyféltekés és így tovább :D

tsabus UAE 2015.01.07. 15:05:47

@Hari Seldon 2: Bocsi, de ez marhaság. Nem tudok olyan vallásról, amelyben erény lenne egy másik embertársad megölése. Aki ilyenre hivatkozik, az nem vallásos, hanem csak fanatikus barom. Megemlíteném, hogy minden vallás (talán a buddhizmus kivétel) nevében irtottak már embereket. Ilyen elv alapján, melyik vallást/egyházat ne lehetne betiltani ?
Szerintem nem vallás oldalról kellene ezt megközelíteni. Vannak olyan emberek, akik a nézeteiket, akár erővel is, rá akarják tukmálni másokra. Vannak emberek, akik azt hiszik, az erőszak által igazuk lesz. Vannak olyanok, akik nem tudnak tolerálni más véleményt/életfelfogást/viselkedést. Ha ezek a gyilkosok nem egy erőszakos kultúrából érkeztek volna, akkor simán megmaradnának a Tea Party aktivisták, jobbikosok és Maxval eszközeinél. Vagyis hülye törvényekért lobbiznának, nyilvánosan acsarkodnának, vagy mániákusan (és egyoldalúan) próbálnának érvelni a kedvenc gonoszuk ellen. Ezt azonban, a bevándorlásiak nagyon nehezen tudnák csak kiszűrni.

Mr Long 2015.01.07. 15:05:48

@Evain: Nekem egyszer volt keretalkotasi kenyszerem. Anyam csinaltatott velem kepkeretet. Nem is lett rossz!

wuaaa 2015.01.07. 15:06:32

@Muscari: Képzeld csak el, mekkora súlya van politikailag egy ilyen véghezvitt terrortámadásnak. Ha lecsuknának két fickót útban a helyszínre mert fegyver volt az autójukban akkor mi lenne? A holnapi újság tizenhatodik oldalán abban a sarokban, ahová nem jutott reklám lenne róla egy háromsoros cikk. Három nap múlva a kutya se emlékezne rá. Most gondold újra az egészet.

2015.01.07. 15:10:33

Valaki leirna mirol irt Saman? Az osszefoglaloba ne szerepeljenek a keretalkoto es az ormeny szavak. Koszonom

Az lenne a mai tippem, hogy a parizsi kalasnyikovosok nem ateistak voltak. Igazam van?
Quercus is remelem olvasta a hireket

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 15:11:39

@tsabus [UK]: myanmarban tudtommal a buddhisták is elég véres dolgokat csinálnak. Szerintem se sok vallás lehet, aminek a nevében, azon felbuzdulva nem történtek ilyen dolgok.
www.voanews.com/content/myanmar-buddhists-threaten-to-kill-muslims/1950712.html

qkuc 2015.01.07. 15:17:24

@Hari Seldon 2: Én azt nem értem, hogy ilyenkor hol vannak azok a muzulmánok, akik ezzel nem értenek egyet? Mikor emelik fel a hangjukat, hogy ezek nem mi vagyunk?

Hát, kíváncsi leszek ez az esemény és a német tüntetés indukál-e bármilyen változást ...

wuaaa 2015.01.07. 15:18:47

@Zka: ...a keresztes háborúkról nem beszélve, ugye? Szóval 900 éve még egész trendi volt az isten nevében gyilkolászni. Saccra pont ennyivel is vannak lemaradva ezek a civilizációtól.

Muscari 2015.01.07. 15:21:51

@wuaaa [nor]: hat nem tudom. Itt Angliaban eleg sok meghiusitott terrorkiserletrol adnak hirt. Legutobb par honapja akartak valakik egy rendororsot megtamadni, de idoben lekapcsoltak oket. A fooldalon szerepeltek a hirekben.

Nem hiszem, hogy direkt hagytak idaig fajulni a dolgokat, a politikusok nem lehetnek ennyire aljasok, barmilyen onzo celok is vezereljek oket, ezt egyszeruen nem hiszem el. Vagy te is egyetertesz Quercussal, hogy szeptember 11-et is az amcsik csinaltak maguknak?

@charlieharper: van itt, aki szerinte ateistanak lenni a legrosszabb. Mit gondolsz?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.01.07. 15:31:33

@Hari Seldon 2: A TF1 es mas csatornak is rendkivüli hirado kereteben szamoltak be az esemenyekröl...tök veletlenül lattam meg,ahogy a tv csatornak között "szörföztem"...
Ha jol ertettem,akkor M.Hollande este 8 orakor tesz majd hivatalos közlemenyt,vagyis akkor tajekoztatja reszletesen a közvelemenyt.
Egyebkent total ledöbbentem en is,meg a ferjem is.Szörnyü...:(

wuaaa 2015.01.07. 15:38:12

@Muscari: Nézd, azon a napon, amikor a tengerbe zuhant az air asia gépe, valami olyasmit írtál itt, hogy " legközelebb majd jobban fognak vigyázni". Vigyázni???? Egy lezuhant gép nem egy diszkóbaleset. Nem azért zuhant le, mert nem vigyáztak.

Amikor ezt elolvastam tőled, tudod mi jutott eszembe? Britney Spears válasza a halálbüntetéssel kapcsolatban. Ő azt mondta nincs ellene, mert aki ilyen csúnya dolgokat csinált, az legközelebb majd jobban meggondolja. Előre is bocsánat, hogy párhuzamot véltem találni.

Na de, visszatérve a 9/11-hez : a hivatalos sztori annyira sántít több helyen, hogy csak annak nem tűnhet fel, aki szerint egy gép azért zuhant le, mert nem vigyáztak eléggé.
Ebből adódóan, nekem is van egy véleményem, meg neked is, de a kettő nem ugyanaz. Hogy ki mi alapján mit hisz, az más kérdés. Digger se hisz a gázkamrákban.

Bocsánat, hogy nem tudtam mást (szebbet-jobbat) válaszolni, de ha kérdezel, ilyen válasszal is számolnod kell.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 15:43:09

@wuaaa [nor]: az a baj, hogy a nemhivatalos sztori még sérültebb, szóval csak szánni tudom az összeesküvéselmélet hívőket. Ez is egyfajta vallás, egész modern.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.07. 15:49:33

@wuaaa [nor]: ez sajnos természetes dolog, hogy fogalmatlan emberek fotelből okoskodnak olyan dolgokról amikről fingjuk sincs. A mai párizsi akcióról is máris megindultak az okosságok, hogy pl "ha valakit fejbelőnek az nem így néz ki". Nyilván sok ilyet látott már élőben :)
Már várom, hogy valaki előadja itt is, hogy az amcsik voltak, vagy a francia kormány, mert hát olyan logikus, terrorizmus valójában úgysem létezik :)

wuaaa 2015.01.07. 15:52:45

@Zka: ..na gyere, rúgj még egyet ! :)

33621 2015.01.07. 15:53:59

@Mirjam2: @diggerdriver: Erre a keleti leányzóra most nagyon haragszanak a muszlim hívők a munkássága miatt!
Öcsi neked biztosan tetszeni fog!

velvet.hu/muffin/2015/01/07/ilyen_egy_muszlim_pornoszineszno/

Határátkelő 2015.01.07. 15:54:43

@wuaaa [nor]: Ne kezdjétek újra ezt a dolgot itt, jó? Köszönöm.

Határátkelő 2015.01.07. 15:55:52

@qkuc: Itt vannak.

"Barbár cselekedetnek" nevezte és elítélte szerdán a franciaországi muzulmánokat képviselő Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége elleni vérengzést, amelyben legalább tizenkét ember meghalt. "Ez a rendkívül súlyos barbár cselekedet egyben támadás a demokrácia ás a sajtószabadság ellen is" – hangsúlyozta a legnagyobb létszámú (3,5-5 milliós) európai muzulmán közösség nevében a CFCM.

**mimi** 2015.01.07. 15:57:06

@charlieharper:
helyzetértékeléshez érdemes síkot váltani...
az angol kivándorlási adatoknál a sajtó agyalágyult...
kiadott NI number szám letisztulása...ez csúszásban van...
a magyar államigazgatás is így látja, egy jó csomó adószám eltűnik az adózásból...
a tupírozáson átesett munkaerő piaci statisztika szerint kicsit több mint 4 millió polgártársunk tartja el a 10 milliót...
külföldön dolgozók számát a mértékadó források félmillió körülire teszik...
A fizetések reálértékének és a forint árfolyam mélyrepülésének egyvelegével ez HALÁLOS MÉRTÉKŰ VESZTESÉG!
Az már nemzeti eutanázia számba megy, hogy a fizetőképes kereslet nevezetű intézményt /ami a piacgazdaság alapja/, megmérgeztük, leitattuk .....
nem csoda, hogy a politikai elit már csak putyinban bízik....

wuaaa 2015.01.07. 16:00:04

@Határátkelő: Végülis, nekem itt se kell lennem. Na szevasztok..

Muscari 2015.01.07. 16:00:38

@qkuc: jonnek majd, itt nalunk mindig meg szoktak szolalni es elitelik a gyilkolaszast. Kerdes, hogy hanyan hallgatnak rajuk.

soad1221 2015.01.07. 16:02:22

@Zka: ez jó :) persze tud szórakoztató lenni az ilyesmi, csak megfelelő idegrendszer és szabadidő kell... na meg megfelelő humorérzék :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 16:02:22

@wuaaa [nor]:

A keresztes háború a kevés vallásháború egyike volt.

Persze ezeknek a keresztes háborúknak is volt politikai töltetük.

Kevesen tudják ezt Mo-on, de nyugaton is: akkoriban a zsidók és az ortodox keresztények a MUSZLIM oldalon álltak, s nem a katolikus keresztesek oldalán.

A jeruzsélemi zsidók fegyveresen harcoltak a muszlim seregek oldalán. Amikor 1099-ben a keresztesek sikeresen meghódították Jeruzsálemet, az összes zsidót beterelték a zsinagógákba, s az épületeket felgyújtották.

Ami az ortodox keresztényeket illeti, azokat a keresztesek nem ölték meg, de a főpapságot elűzték. Így aztán amikor 1187-ben a muszlimok visszahódították a várost, az ortodoxok ezt ünnepnek tekintették. A jeruzsálemi pátriárchák száműzetésben voltak 1099-1187 között, 1187-ben a muszlim hódítók engedték vissza őket, azóta vannak ott mind a mai napig.

soad1221 2015.01.07. 16:02:23

@Golf2: ok, értem, akkor a kommentem második fele storno...
az, hogy visszatér-e valaha akkor sem befolyásolja, hogy 2000 vagy 12000 km-re ment. Ezt valójában majd az az élethelyzet fogja eldönteni, ami miatt legközelebb elindulna, feltéve, hogy lesz ilyen. 1x volt, emiatt ment el.
és biztos, hogy minden emberben felmerül a visszatérés akkor, ha arról a helyről (is) el akar menni, ahol most van.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 16:02:23

@Hari Seldon 2:

8 millió örmény van. De zömük sosem élt Örményországban,

Múltkor elregéltem az okokat. Az eredeti Örményország SOKKAL nagyobb volt a mostaninál. S volt egy kisebb Örményország a mai Libanonban is.

A nyugati örmény közösség meg a XX. sz. elején került mai helyére, amikor a szerencsésebbek sikeresek elmenekültek a törökök és kurdok általi népirtás elől. Egy rész a Balkánra ment, a bulgáriai örmények is onnan vannak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 16:02:23

@Hari Seldon 2:

Ez kivételes dolog akkor. Az átlag nyugati média nem mer bárkivel viccelni. Talán még az USA-ban a legbátrabbak a humoristák, olyannal is mernek foglalkozni, ami sok európai országban tabutéma lenne.

Egy német humorista pl. nem mond zsidóviccet, minden mást lehet. Van egy társaság, mely masszívan amerikaellenes számokat ad el, ráadásul oroszpártiak. Ezt simán lehet. De a zsidó téma az tabu. (Az USA-ban nem az.)

**mimi** 2015.01.07. 16:04:39

@wuaaa [nor]:
ne sértődj már meg....:)

Mr Long 2015.01.07. 16:06:01

@maxval bircaman szerkesztő: " Van egy társaság, mely masszívan amerikaellenes számokat ad el, ráadásul oroszpártiak."
Remelem azert a nemeteknel nem bun oroszpartinak lenni!

tsabus UAE 2015.01.07. 16:16:11

@Mr Long (UK): Nem bűn, csak vérciki. Kb. mintha a 13. század végén, Magyarországon valaki tatárpárti lett volna...

Határátkelő 2015.01.07. 16:18:08

@wuaaa [nor]: Szerintem kár megsértődni. Azt a múltkori vitát nem kellene újrakezdeni.

Határátkelő 2015.01.07. 16:19:33

Van abban valami bizarr, hogy pont ma jelent meg Michel Houellebecq francia író új könyve, a Soumission (Behódolás). A jövőben játszódik és azt a lehetőséget járja körül, hogy mi történik akkora, ha egy radikális muszlim politikus lesz az államfő Franciaországban.

hataratkelo.com/behodolas/

Muscari 2015.01.07. 16:20:21

@Határátkelő: na meg is tortent, koszi HA.

Aye aye 2015.01.07. 16:22:02

@wuaaa [nor]: Igen, tudom, hogy ez ott így megy (a skandináv államokra céloztam az előző kommentemmel), épp ezért mondom, hogy konkrét nyelvi tudásról tegyen tanúbizonyságot és ONNANTÓL jár neki a segély (+ előtte a kb 6 hó türelmi időre). Szerintem a nyelv az egyik kulcsa mindennek - onnantól nagyobb eséllyel teremt kapcsolatot a közösségében - könnyebben beilleszkedik - talán kevésbé esélyes, hogy egyszercsak leölje a környéket mert megkattan. Persze, akik "szervezetten" már korábban megkattantak, és kifejezetten a merényletek a céljuk - mint ezek a valószínűleg francia, de isishez csatlakozott majd visszatért karakterek -, azokat nagyon nehéz kiszűrni, de arra ott a terrorelhárítás, oldják meg, ez a dolguk.

qkuc 2015.01.07. 16:23:09

@Határátkelő: Oké, inkább az emberekre gondoltam, :). Szeretném végre látni, hogy azért vonulnak utcára, mert a terroristák ELLEN emelik fel a hangjuk. Szép dolog, hogy egy szervezet elítéli, de vajon a vallásgyakorló hívők is? De ebbe nem akarok mélyebben belemenni, meglátjuk mi fog történni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.07. 16:27:31

@Evain: en is ezen szorakoztam.... Hova tuntek a keretek? Mostminden szet fog esni? :-)
(kozben sikerult hazaerni a thai csaladomhoz, es olyan finom huvos teli ido van, es olyan jo itt lenni vegre....)

Mr Long 2015.01.07. 16:33:58

@tsabus [UK]: Legalabb amerikapartinak lenni nem az...

Muscari 2015.01.07. 16:34:51

@Hari Seldon 2: talaltam egy regebbi cikket a radikalis iszlamistakrol Europaban: index.hu/kulfold/2011/09/11/parezer_dzsihadista_elhet_europaban/

Idezek belole: "Európa tehát az elmúlt öt évben megúszta az iszlámisták támadásait, de ezt elsősorban a nemzetbiztonság jó működésének köszönhette. És bár a szélsőséges iszlámisták aránya még a muzulmán népességhez mérten is elenyésző, az európai muzulmán tömegek integrálatlansága több szempontból is fenyegetés. Egyrészt alig lehet tudni valamit érzéseikről és szándékaikról, másrészt az alkalmazkodás hiánya muníciót ad az iszlámellenes szélsőségeseknek is." Ez meg 2011-ben irodott.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 16:35:31

@Evain:
Ja, persze ti repülővel voltatok.
Nem tudhatjátok, hogy milyen jó is 14 órát lenyomni 1,5 óra alvás után, éjjel 11-kor indulva! :-)
Épp 26-án a havazás első felhőivel értünk haza.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 16:36:51

@tsabus [UK]:
A muzulmán ilyen. Aki hitehagyó, azt meglehet ölni.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 16:39:47

@tsabus [UK]:
"Aki ilyenre hivatkozik, az nem vallásos, hanem csak fanatikus barom."

Másrészt csak egy vallásos lehet ilyen fanatikus barom.

nem tartozik ide, de egy ateista nem lesz olyan fanatikus, hogy embert öljön, ha karikatúrát rajzolnak Darwinról. (rajzoltak is)

Hari Seldon 2 2015.01.07. 16:42:15

@tsabus [UK]:
"Megemlíteném, hogy minden vallás (talán a buddhizmus kivétel) nevében irtottak már embereket."

Igen. És az hogy RÉGEN irtottak embereket minden vallás nevében az felmenti ezeket MOST?

"Az akkor volt" akkori civilizációs és erőszak szinttel, az MOST van, egy elvileg csökkent erőszak szintnél.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 16:44:21

@tsabus [UK]:
"Ha ezek a gyilkosok nem egy erőszakos kultúrából érkeztek volna, akkor simán megmaradnának a Tea Party aktivisták, jobbikosok és Maxval eszközeinél."

Ezzel a "ha ezek a gyilkosok nemerőszakos kultúrából(?!) érkeztek..."

Ezzel szöveggel csak azt mondod ki magad is, hogy az egy erőszakos eszmerendszer.

kardio1 2015.01.07. 16:48:43

@Hari Seldon 2: Nem kötelezheted a vallàsa megtagadàsàra, mert liberàlis, vallàs- és szolàsszabadsàgra épülô àllamban élsz. Epp ez a buktato: a liberàlis, laikus àllamnak mindenképpen vége lesz: vagy betiltja a vallàsszabadsàgot, akkor nem lesz liberàlis, vagy engedi a muzulmànokat és a végén se laikus, se liberàlis nem lesz, lsd. Houllebecq ùj könyvét: muzulmàn pàrtalapitàs (mert hàt pont nekik miért ne legyen sajàt érdekképviseletük, majd a Muzulmàn Testvériség jelöltje nyer az elnökvàlasztàson a Front National ellen, mert a PS és az UMP is összefog az FN ellen. Utàna kötelezô kendô a nôknek, ugràsszerûen csökkenô munkanélküliség, mert a nôk eltûnnek a munkaerôpiacrol (milyen jo megoldàs, nem?) stb.

kardio1 2015.01.07. 16:49:56

@Hari Seldon 2: Azért emgriadtak, miutàn a Mohamed-karikatùra utàn belengették nekik a hasonlo tàmadàst. most meg is csinàltàk, nem csak beszéltek rola.

Mr Long 2015.01.07. 16:50:52

@kardio1: Nincs is annal szebb jovo az ultraliberalisoknak, mint amikor a sajat vedettjeik vagjak le oket...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.07. 16:50:59

Költői kérdés inkább, de csak én érzem úgy, hogy most kutya kötelessége lenne MINDEN európai, amerikai, ausztrál lapnak főcímoldalon lehoznia az összes iszlámot kifigurázó karikatúrát, amit a meggyilkolt kis francia csapat csinált (a keresztény és zsidó karikatúrákat nem kell mert ők helyén tudják kezelni ezeket a karikaturákat)? Online és nyomtatásban egyaránt. Csak hogy megmutassák, hogy:
1. Nem hiába halt meg 12 francia
2. Az iszlám igenis vegye tudomásul, hogy az akcióval csak az ellenkezőjét érte el annak, mint amit szeretett volna
3. Megmutassa a nyugat az iszlámnak, hogy továbbra sem fél tőle

Persze, tudom, bilibe lóg a kezem. Nagyon sok sajtótermék van, amelyiknek sokkal fontosabb a politikai hovatartozásuk, mint a szolidaritás a lelőtt európai kollégákért...

kardio1 2015.01.07. 16:52:54

@charlieharper: Az Iszlàm Allam vezetôjérôl jelent meg nemrég egy képregény.
Az egyik rendôr elôször csak megsebesült, majd közvetlen közelrôl fejbelôtték. 4 hires karikaturista halt meg.

kardio1 2015.01.07. 16:54:41

@Kozsdine Szegedi Krisztina: Màr egykor a helyszinen volt és nyilatkozott.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 16:55:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igen, ez lenne a helyes lépés. És szerintem ez lesz is ilyen lépés. Még a dán újság fenyegetése után lehozta a Le Monde a dán képeket.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 16:59:59

@kardio1:
Vannak köztes lehetőségek is. - Vagy "átmeneti időszakok", ha érted mire gondolok.
Itt Franciaországban amúgy is divat időnként a radikális megoldás, akár 1572-1598 akár 1789-94 körüli időkre gondolunk.
Franciaországban hagyománya van annak, hogy a nép időnként saját maga rendelkezik a dolgokról.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 17:00:53

@Hari Seldon 2:

A muszlim szabályok szerint a zsidót és a keresztényt csak akkor kell megölni, ha fegyveres harc van. Békeidőben, ha a zsidó/keresztény elfogadja az iszlám államot, békén kell hagyni, vallásgyakorlást engedni kell neki.

Míg a hitehagyó muszlimot mindenképpen meg kell ölni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 17:00:53

@kardio1:

Ha nem nyer a FN, lassan vége lesz a francia államnak. Ez biztos.

Ők az utolsó reménység, hogy meg lehet menteni a jelenlegi rendet, kicsit más alakban. Ez Európa reménysége is. Minél több országban nyernek rendszerkritikus pártok, annál nagyobb az esélye, hogy az EU megmarad, megújult formában.

tsabus UAE 2015.01.07. 17:05:15

@Hari Seldon 2: "...csak egy vallásos lehet ilyen fanatikus barom..."
SS vallásos volt ? Bolsevikok vallásosak voltak ?

Hari Seldon 2 2015.01.07. 17:07:30

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem mondtam én se mást. Aki hitehagyó, azt meg kell ölni. Persze ez a veszély inkább csak Afganisztánban meg hasonló latorállamokban áll fenn, (hogy államilag támogatják ezt)

2015.01.07. 17:10:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Egyetertek (kar hogy nem fog megtortenni...), csak az nem vilagos nekem, hogy pontosan milyen karikatura vagy barmi mas kapcsan tortent ez? Tudom hogy 3 evvel ezelott volt egy esetuk, de most konkretan mi valtotta ki ezt a tamadast?

tsabus UAE 2015.01.07. 17:10:39

@Hari Seldon 2: Nem ! Az iszlámtól függetlenül és az iszlám előtt is vad dolgok folytak arrafelé.

Muscari 2015.01.07. 17:11:43

@Dragonlady (now in Indonesia): a "thai csaladod" a barataid, vagy nekik dolgoztal regebben?
Orulok, hogy szerencsesen megerkeztel, most probaljal sokat pihenni. Az orvosi ellatasod rendben lesz ott?

@qkuc: hidd el, az egyszeru emberek is elitelik, szornyulkodnek rajta, a muszlimok ugyanugy, mint a nem muszlimok, akiket en ismerek, azok biztosan. Az elobb olvastam egy cikket, ami szerint egesz Europaban par ezerre teheto a szelsosegesek szama, van meg tiz-huszezer ember, aki hallgatolagosan tamogatja oket. Csak sajnos latszik, hogy nehany barom is eleg, hogy hatalmas kart okozzanak.

tsabus UAE 2015.01.07. 17:12:59

@Hari Seldon 2: A hitehagyókról:
"...mindaddig,
amíg a hitehagyó nem tagadja az iszlám közismert tanításait (má ankara saj'an mac
-
rúfan min ad-dín bi-d-darúra) és nem sérti meg a Koránt vagy Mohamed prófétát
(má-sztahána bi-l-Qurcán aw bi-nabijj al-iszlám), valamint nem kérkedik nyilvánosan
az iszlám elhagyásával (má dzsáhara bi-r-ridda) és nem okoz ezzel viszályt a társadalomban
(má athára fitnatan bajna-l-muszlimína), addig ügye nem kerül az igazság-528 BETÉRÉS ÉS ÁTTÉRÉS AZ ISZLÁM JOGBAN
szolgáltatás elé, és a saját lelkiismeretével kell elszámolnia hitehagyásáért. A túlvilá-
gon számol majd el bűnével az Istennek.
Ez a szankció elvi megközelítése — manapság azonban a gyakorlatban a hitehagyás
szankciója általában ettől lényegesen enyhébb. Mohamed próféta több esetben
eltekintett a hitehagyó személyek nyilvános megfenyítésétől, illetve volt olyan eset,
amikor a távozni kívánó hitehagyót elengedte, mintegy engedélyezte neki az önként
vállalt száműzetést."
vallastudomany.elte.hu/sites/default/files/u5/525-528-Abdul-Fattah%20Munif.pdf

kardio1 2015.01.07. 17:18:23

@Hari Seldon 2: Nono! A bolsevikok is ateistàk voltak, de nem tûrték a kritikàt, meg is nyuvasztottàk, aki csak kritizàlni merte a vezetôket! A fanatizmus nem vallàsfüggô, hanem annak függvénye, hogy annyira erôsen hisznek valamiben, hogy mindenkire rà akarjàk kényszeriteni. Ezért nem értek egyet qkuccal sem.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 17:21:03

@tsabus [UK]:
Azok nem foglalkoztak a vallással. De azok nem voltak "fanatizáltak" (ilyen értelemben), egyszerűen aljasok és gazemberek voltak.
Még egyszer, a múltbeli erőszak NEM menti fel a MA fanatikusait.
Hány embert ölt meg Timur Lenk? A vallás nevében ölt? Lényeges ez? Lényeges, hogy a múltban mi volt az indíték?
Ez MA van. És MA a vallás az indíték.

2015.01.07. 17:22:13

@Hari Seldon 2: Nem vedeni akarom az ilyen torvenyeket, de szerintem kicsit felreerted ezt: a sharia torvenyek szerint is van a dolgoknak egy menete, tehat targyalas, birosag, itelet stb., sharia szerint sem oke az hogy odamesz valakihez az utcan es lelovod. Raadasul ennek az esetnek semmi koze a hitehagyokhoz egyebkent sem, mivel kimondottan arrol szol a torveny amire utalsz hogy a muszlimot, aki elhagyja a hitet, kell halalra itelni (a megfelelo procedura utan, aminek az is resze hogy valaszolnak a kerdeseire, megprobaljak meggyozni, gondolkodasi idot kap), semmi koze azokhoz akik nem muszlimok. Semmilyen vallas, meg az iszlam sem, ad felhatalmazast a hiveinek arra hogy csak ugy meggyilkoljanak nekik nem szimpatikus embereket. Azok akik ezt elkovettek lehet hogy muszlimoknak tartjak magukat, de valojaban kozonseges gyilkosok.

tsabus UAE 2015.01.07. 17:23:30

@kardio1: Pontosan ! A vakhit ellen kell küzdeni, nem a vallás ellen.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 17:26:29

@kardio1:
Na, előjött belőled az antikommunista. (ezzel egyébként semmi gond, én is az vagyok)
De a kommunisták DIREKT nem öltek meg valakit, csak azért ha valaki saját maga otthon keresztény, vagy zsidó volt. (a vezetőket persze elintézték, de ez egy akkori "hatalomtechnikai kérdés volt)
A vallással igazából az volt a bajuk, csupán, hogy az egy konkurens eszmerendszer volt. Nem fanatizáltan üldözték a papokat, hanem hidegvérrel.
1792 után Franciaországban sem volt jó papnak lenni.

De még egyszer neked is írom: a MÚLT bűneivel relativizálni a MA fanatikusainak tetteit óriási hiba lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.07. 17:28:57

@Cyrus Sabien: vannak olyan buncselekmenyek,aminek az elokeszulete is buntetendo. A terrorizmus pont olyan.

kardio1 2015.01.07. 17:30:19

@Hari Seldon 2: A köztes lehetôség, azaz a diktatùra is a liberàlis, laikus àllam végét jelenti.

2015.01.07. 17:30:50

@kardio1: +1, barmilyen vilagnezetnek lehetnek fanatikus kovetoi akik keszek eroszakos cselekmenyre, meg akar az allatvedo mozgalomnak is, hogy egy szelsoseges peldat hozzak.

tsabus UAE 2015.01.07. 17:31:27

@Hari Seldon 2: NEM ! Nem a vallás az indíték, hanem az az ürügy ! Gazemberek mindig találnak valamit, amivel igazolni próbálják az aljasságukat. Mindegy, hogy egy eszme (mint a kommunizmus, vagy a fasizmus), vagy egy vallás az.
Ugyanilyenek azok is, akik Magyarországon cigányokra lövöldöztek. Csak nekik, egy kevésbé pontosan behatárolható, kevéssé nevesíthető "eszmerendszerük" van.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 17:33:33

@Mirjam2:
"aki elhagyja a hitet, kell halalra itelni (a megfelelo procedura utan, aminek az is resze hogy valaszolnak a kerdeseire, megprobaljak meggyozni, gondolkodasi idot kap"
És aki a szelíd meggyőzés hatására sem akar muzulmán maradni, hanem mondjuk ateista, vagy kardio kedvért katolikus? Akkor ezek szerint már semmi gond a gyilkossággal. Áh így azért mindjárt más, de tényleg.

kardio1 2015.01.07. 17:34:30

@Mirjam2: Ôk gondolom a hitetlenek elleni dzsihad részeként fogjàk fel, amit ma tettek.

kardio1 2015.01.07. 17:36:20

@Hari Seldon 2: En nem arra gondoltam, hogy a kommunistàk, vagy akàr a nàcik a vallàsosokat a vallàsuk miatt üldözték volna, hanem arra, hogy a velük egyet nem értôket, legyenek bàr vallàsosak, vagy nem, ha nem tudtàk meggyôzni, inkàbb kiirtottàk. ez volt a francia forradalom alatt is egyébként.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 17:37:17

@kardio1:
Nem feltétlen. Nem kell foglalkoznia a többi vallással, csak a muzulmánnal.
Lásd Angola esete, akik csak az USA Szaudi nyomás miatt álltak el attól, hogy betiltsák a muzulmán vallást.

Nézd, HA be lehet (márpedig be lehet) tiltani a scientológiai egyházat, akkor be lehet a muzulmánt is.

Quercus a favágó 2015.01.07. 17:44:50

@charlieharper:

Most értem haza, charlie, még csak átfutottam a híreket, de láttam mi történt. Amit nem igazán értek, miért engem szólítottál meg. Magyarázd el ha kérhetem.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 17:48:55

@kardio1:
Most ezzel a MÚLT bűneivel relativizálod a MA bűneit.

Muscari 2015.01.07. 17:50:23

@maxval bircaman szerkesztő: en errol szerintem lemaradtam. van valami esetleg a blogodon az ormenyekrol, hogy ne kelljen mindent ujra leirnod?

Hari Seldon 2 2015.01.07. 17:52:00

@tsabus [UK]:
Lovagolhatunk a szavakon, de az indíték és az ürügy számára nagyjából ugyanaz.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 17:56:09

@Mirjam2:
Nem hiszem, hogy a pápa keresztes hadjáratot hírdetne, és fatvát adna ki egy újság ellen, aki karikatúrát rajzol Ferenc pápáról. A hívők sem tudnák ezt értelmezni.
Lehet itt mismásolni, de egy vallás nevében sem követnek el MA (megint csak hangsúlyozom, hogy MA, mielőtt a MÚLT eseményeivel relativizálná bárki) ilyen bestiális állatságot.

soad1221 2015.01.07. 17:57:12

@Mirjam2: mondjuk 1 cseppet sem lesz szimpatikusabb attól, hogy egy megfelelő procedúra után és csak a hitehagyót szabad megölni..
az már mindenképp erőszakos vallás, ha megmagyarázza a gyilkosságot, csak mert egy ember úgy dönt, nem abban az istenben akar hinni.. bármennyire is megfelelő procedúra és gondolkodási idő után

gabors 2015.01.07. 17:57:12

ez a statisztika foleg az "otthoni" csak humbug !!!

en 1990-ben "mentem el" de azota is van allando lakhelyem Mo-on minden papirral egyetemben (talan jogsi lejart ... azota hogy meghosszabitottam)...... van mikor kuldozgetnek azota is papirokat a szuleimnek ... ok meg vissza hogy ismeretlen helyre koltozott ...

hozzatennem hogy 1990 ota legalisan elek es dolgozom kulfoldon egyelore csak magyar allampolgar vagyok magyar utlevellel ...

kivancsi lennek a nemzeti kormany hova szamol ??

Muscari 2015.01.07. 18:00:24

@kardio1: ha megjelenik a konyv angolul akkor azonnal elolvasom, bar meg nincs konkret datum, hogy mikor jon ki itt.. A szerzo mondjuk egy kisse orultnek nez ki a fotokon, remelem szimplan csak zseni :-)

2015.01.07. 18:02:40

@Hari Seldon 2: Szerintem felreertesz dolgokat, de mindegy, nem akarok vitatkozni. Senki nem inditott 'keresztes hadjaratot' senki ellen. Az iszlam, sok mas vallashoz hasonloan, nem centralizalt, itt nincs 'fonok' mint a katolikusoknal a papa. 'Fatwat' minden 'lelkesz' kiadhat, ez gyakorlatilag csak egy papnak a velemenye. Abszolut nem az iszlamot probalom vedeni, nem is fuzodne hozza semmi erdekem, csak mondom hogy szerintem nagyon leegyszerusitve latsz egy komplex dolgot. Ez lehet hogy pont azert van mert te magad nem vagy vallasos, ezert nehezen tudod elkepzelni hogy pszichologiailag hogyan mukodik a dolog (ugy biztosan nem hogy egy egyebkent normalis, bekes embernek kiadnak egy 'fatwat' es az illeto elkezd hitetlenekre lovoldozni).

kardio1 2015.01.07. 18:07:01

@Hari Seldon 2: Nem ugyanakkora embertömeget érintene. Es a pénz is nàluk van...

Muscari 2015.01.07. 18:08:50

@kardio1: @Mirjam2: van valami abban, amit irtok, meg ha most ugy is tunik, hogy csak a vallasi fanatikusok a veszelyesek, mert napjainkban eppen ok aktivabbak.

kardio1 2015.01.07. 18:09:04

@Hari Seldon 2: Nem, dehogy. En csak az elkövetés mozgatorugojàt làtom màsban. Fanatizmus, ebben az esetben vallàsi, de lehetne màs is. Emiatt nem tilthatod be több millio ember vallàsàt (akik mellesleg a PS szavazobàzisàt képviselik...)

2015.01.07. 18:10:09

@soad1221: Nekem sem szimpatikus, viszont annak idejen amikor ezt a torvenyt meghoztak, teljesen atlagos dolognak szamitott Europaban hogy embereket elevenen egettek meg 'eretnekseg' miatt. A nagy kulonbseg az hogy a keresztenyek azota megvaltoztattak a velemenyuket bizonyos alapveto dolgokban, mig a muszlimok nem. Ezzel termeszetesen en sem ertek egyet, csak annyit akartam mondani hogy meg az osi, 'barbar' torvenyek alapjan sem lehet csak ugy embereket olni. Ezek a gyilkosok minden letezo vallasi es erkolcsi torvenyt megszegtek szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.07. 18:11:15

@Mr Long (UK): Ne azt írd, hogy hogy keresnek, hanem, hogy hogy találnak. Az a mérvadó... :-)))

Odahaza én is rengeteget kerestem, de volt, hogy semmit se találtam...És ez most nem vicc.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.07. 18:14:48

@Zka: Loller.Ez nagyon ostoba... :D Érdekes lenne tudni, hogy vajon mi is volt az elképzelése, célja... :-)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.07. 18:16:16

@Hari Seldon 2: Akkor címszavakban: Breivik, Kim Jong-Un, Che Guevara, borsodi cigánygyilkosságok, stb. És ezek mostanában történnek-történtek, nem a távoli múltban. Én úgy gondolom, hogy mindegyikre el lehet mondani hogy valamilyen nem vallásos ideológia mentén "fanatikusak" (voltak).
Ha eleve ilyen hajlamai vannak valakinek, akkor nem kell vallásosnak lennie, hogy találjon valami ideológiát, ami mentén kiélheti beteg hajlamait.

Én ateistaként teljes vállszéleséggel kiállok amúgy az európai kereszténység mellett. Bár magam nem vagyok hívő, de úgy érzem hogy a mai kereszténység többet használ, mint árt. Nem mondom vannak kétes ügyei az egyháznak, de ugyanakkor nem kevés karitatív tevékenységet lát el az egyház, iskolákat tart fenn illetve reményt biztosít sok ember számára. Szóval nálam a pozitív oldal felé billen a mérleg. Nyilván itt nem a szélsőséges keresztény irányzatokra gondolok, akik nem adnak gyógyszert a gyereknek mert meggyógyul az imától is, hanem a normális, felvilágosult, európai kereszténységre.
Plusz azért is támogatom mert úgy érzem az elmúlt sokszáz év miatt ez ma már hozzátartozik Európa kultúrájához. A hittant pedig 2 okból nem gondolom rossz dolognak az iskolában:
- Elveszi a szélsőséges iszlám bevándorlók kedvét a bevándorlástól.
- Alapvetően a kereszténység morálisan az embert jó útra próbálja terelni. Nyilván, ez nincs mindenkire hatással, de ha belegondolsz a 10 parancsolatban azért meglehetősen ésszerű és "hasznos" alapelvek vannak. Ne ölj, ne lopj, szeresd felebarátod, stb. Ma már ha a papság fiatalabb tagjai hallgatnak az idők szavára, nem próbálnak olyasmit súlykolni a kölkök fejébe, hogy a házasságon kívüli szex súlyos bűn mert tudják, hogy ma már ilyen szigorú "szabályokkal" csak hívőket vesztenek. Próbálják modernizálni az egyházat.

Szóval én magam nem vagyok hívő, de szeretnék továbbra is templomokat látni Európában (mégha nem is szoktam bennük misére járni, max. csak benézek túristaként), néhány zsinagógával megfűszerezve és lehetőleg minél kevesebb mecsetet. Persze ez csak az én véleményem.

DieNanny CH 2015.01.07. 18:17:04

@Evain:

Ugyanez a wc-helyzet a zürichi pályaudvar ultramodern wc-jében is. Ott 2 bőrönddel már bajos bemenni, először mindent fel kell pakolni a wc-re, aztán bemész a csésze meg a fal közé, és akkor be tudod csukni az ajtót...
Ami tetszik, az a népligeti buszpályaudvar wc-je. Annak kifelé nyílik az ajtaja. Ja, és ott szombat este ingyenes volt a wc, hát képzeljétek azt a mocskot, ami ott volt!!! A wc-papírok kíhúzva a tartóból, tele velük a föld, minden szanaszét dobálva... A takarítónő teljesen ki volt akadva. Mondta, hogy a férfiwc sokkal tisztább.
Mert azt még értem, ha ingyenes, ezért lenyúlják a papírt. Na de hogy kihúzzák a tartóból! Szóval, nem MAGÁNAK csinál hasznot, hanem MÁSNAK kárt. Ez sajnos sok helyen megfigyelhető otthon...

Aye aye 2015.01.07. 18:18:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "most kutya kötelessége lenne MINDEN európai, amerikai, ausztrál lapnak főcímoldalon lehoznia az összes iszlámot kifigurázó karikatúrát" ...
Egyetértek! De én sem tenném a helyükben, nem merném. Így nem várom el tőlük.. Ha végre volna egy nemzetközi(nato?) összefogás az iszlamisták ellen, egyértelmű és elfogadott célokkal, vagyis aktív háború lenne, nem pedig ez a félrenézegetés és jajveszékelés, meg "nebántsukőket" dolog, akkor talán kiállnának az újságírók is, mert nem félnének annyira. Ja, és a muszlim közösség is elítélhetné már végre az isis-t. Komolyan, nem olyan látszat módon, ahogy eddig.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 18:21:35

@kardio1:
Ez igaz, más tömegek. De ez Franciaországban "adminisztrációs" kérdés. Itt a bürokrácia hazájában ez megoldható. Másrészről a sceientológusok sem éppen egy nincstelen társaság... :-)

Quercus a favágó 2015.01.07. 18:23:19

Úgy látom a djcs nick név alatt írt kommentem nehezen megy át a szűrőn, vagy a bloggazda vacsorázik(én is szeretnék), ezért még egyszer.

@Hari Seldon 2:

Tisztába vagy vele, kiket figurázott ki ez az újság a muszlimokon kívül? Attól, hogy valaki azt kiabálja, miközben gyilkol, hogy Allah akbar, még nem jelent semmit.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 18:24:08

@kardio1:
Hol érdekel engem a PS? Te komolyan azt hiszed, hogy nekem annak kell lennem? A múltkor már egyszer megírtam a két hozzám közelebb álló irányvonalat (itt most Franciaország viszonylatáról beszélek). De természetesen egyik sem optimális.

2015.01.07. 18:27:02

@Muscari: Hat ez tenyleg tragikus hogy ezek miatt (vagy barmi miatt egyebkent, de most konkretan ezek miatt a rajzok miatt) kepes volt valaki embereleteket kioltani. A teljesen artatlan rendorok eleterol nem is beszelve. Hihetetlen hogy milyen deprivalt emberek vannak. Azert azt szeretnem tudni ki vagy mi van emogott, az biztos hogy profik az elkovetok, nem csak valami orult aki eppen nem vette be a tablettait.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.07. 18:32:28

@wuaaa [nor]: Én azt nem értem, hogy hogy a p!csába nem látják ezt a helyiek, hogy ilyen szinten hülyére veszik őket?Illetve, hogy ez egy szint után eszkalálódik és jól már sehogy se lehet kijönni majd a dologból?Ennyire naívak?Vagy ennyire nem törődnek vele, mondván ez így nekik is kényelmesebb, konfrontációmentesebb és még azt is elmondhatják, hogy jótékonyak voltak?
Nekem ez sehogy nem fér a parányi agyamba...

Muscari 2015.01.07. 18:35:06

@QUERCUS: azok kozul, akiket meg kifigurazott kik fenyegettek meg a szerkesztoseget tobbszor is?

kardio1 2015.01.07. 18:36:15

@Hari Seldon 2: Ne érts félre! Nem azért irtam a PS-t, mert neked ôk szimpatikusak. Hanem mert nekik nem érdekük a szavazoikkal ujjat hùzni. Ezért sem fogjàk az iszlàmot betiltani. Màsfelôl a hivatàsos emberi jogvédôk is hozzàjuk kötôdnek...

kardio1 2015.01.07. 18:38:13

@Hari Seldon 2: Ha a gazdag olajorszàgokkal szembekerül Franciaorszàg, az nagyon sokba fog kerülni. Màsfelôl viszont az iszlàm betiltàsa esetén csak megsokszorozodnànak a hasonlo merényletek. Ah, nem lehet ebbôl jol kijönni. Vagy legalàbbis nehéz.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 18:42:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Breivik, Kim Jong-Un, Che Guevara, borsodi cigánygyilkosságok"
Brevik, pont az erősödő iszlám bevándorláspárti párt ellen lépet fel. Ez vallási indíték.
Az észak Kóreai vezér egyszerű diktátor. Ilyenek mindig is voltak. remélhetőleg egyre kevesebben. Ezt én nem vitatom.
Che Guevara nem a MA történése. Fanatikus volt? Valószínűleg igen. MA történt Európában? Nem.
Borsodi cigánygyilkosságok. Egyszerű aljas indokból elkövetett gaztettek. Nem fanatizált emberek műve. Hanem aljas indokból elkövetett gyilkosságok.

Nem is vitatom ezeket. Én azt mondom, hogy MA igazán fanatizálni ezzel a vallással lehet igazán.

EZÉRT mondtam, hogy ha most ezeket most előcitáljuk, ezzel csak relativizáljuk ezt a fajta fanatizmust.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.07. 18:46:49

@Hari Seldon 2: OK, egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet.

2015.01.07. 18:48:51

@Aye aye: Azt gondolom tudod hogy az IS aldozatainak tulnyomo tobbsege muszlim? Pl. siman lelonek mindenkit aki shia muszlim.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 18:49:19

@kardio1:
Megsokszorozódnának? Lehet. Egy ideig. Aztán lecsengene.
ha neked lesz igazad a jövő folyamatokról, akkor majd ki lesz próbálva ez az eshetőség úgy 10-20 év múlva. De mint sokszor mondtam, most sok muzulmán is szégyelli a muzulmánságát. Megint lesz egy lökés sok embernél, hogy felhagyjanak a vallásukkal.
(még csak nagyon magyarázniuk sem kell maguknak hogy feloldják a kognitív disszonanciájukat)

FutureFry 2015.01.07. 18:49:41

@maxval bircaman szerkesztő: A zsidókat is lehet, lásd pl.:
galeria.index.hu/kult/2015/01/07/a_charlie_hebdo_iszlam_allammal_foglalzo_cimlapjai/10
De szinte kizárólag csak az iszlamisták lesznek vérengző terroristák, ha a karikatúrán megjelenik valami ami nekik nem tetszik.

kardio1 2015.01.07. 19:13:29

@Hari Seldon 2: Naiv vagy. Komolyan azt hiszed, hogy egy vallàsàt komolyan vevô, azt gyakorlo, istenében hivô ember elhagyja a vallàsàt, mert egyesek az ô istenének a nevében öldösnek embereket?
Ha a kognitiv disszonanciàn azt érted, hogy a hit és a tudomàny ellentmond egymàsnak (magyaràn hogy a vallàsos ember azt élné meg nap mint nap a mindennapi életben, hogy valami nem stimmel azzal, amiben hisz), akkor el kell mondjam neked, hogy simàn össze lehet ezeket egyeztetni.

kardio1 2015.01.07. 19:15:08

@Hari Seldon 2: Azt gondolod, ha kb. 5 millio muzulmànnak egyik naprol a màsikra betiltanàd a szabad vallàsgyakorlàsàt, akkor csak ideig-oràig morgolodnànak miatta?

Quercus a favágó 2015.01.07. 19:19:37

@kardio1:

Valami ilyesmiről gondolkodtam tegnap hangosan a blogomon.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.01.07. 19:21:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Aye aye: sajnos nem tudom bemasolni, mert funkcionális analfabéta vagyok, de most láttam a Facebookon, rengeteg karikaturista szólalt fel / készített rajzokat a merénylet ellen. Szóval az interneten elindult valami, ha nem is az újságokban... :(

FutureFry 2015.01.07. 19:23:15

@Mirjam2: Igen, az iszlám kifigurázásának hatására történő protestálásokban szinte mindig több muszlim hal meg mint "hitetlen" (lásd pl. "Innocence of Muslims").

FutureFry 2015.01.07. 19:37:27

@Hari Seldon 2: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Az Észak-Koreában lévő rendszer igazából fanatikus államvallás (mint az elfajult diktatúrák nagy része). Pl. amikor Kim-Jong Il született a tél hirtelen tavasszá változott, egy csillag jelent meg az égen (ez valahonnan ismerős...) és mindenfelé szivárványok tűntek fel.

sterimar 2015.01.07. 19:39:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Persze, mert akinek jól fizető, jó állása van itthon, az minek menne ki? Persze, szoktak még egyéb dolgokat is felsorakoztatni a kivándorlás okaként, de valójában a legfőbb ok, a Ny- Európában elérhető magasabb életszínvonal.

2015.01.07. 19:39:26

@Hari Seldon 2:

Tudod kiket figurázott még ki ez az újság a muszlimokon kívül? Illene tudnod, hiszen ott élsz. Attól, hogy valaki azt kiabálja miközben gyilkol, hogy Allah akbar, az még semmit nem jelent.

FutureFry 2015.01.07. 19:50:09

@QUERCUS: A szólásszabadság lényege nem a neked tetsző vélemény szabadsága, hanem a neked _nem_ tetsző vélemény szabadsága. Ez a mai "modern" nyugati államok között szerintem lenginkább az USA-ban valósul meg (és úgy tűnik ezzel még @maxval bircaman szerkesztő: is egyetért, aki pedig nem egy amerikabarát kommentelő)

Hari Seldon 2 2015.01.07. 19:56:01

@kardio1:
Pár évtized. (Pl ahogy 1562-1598) És? A jövő legalább meg lenne oldva utána.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 19:58:06

Na, jó éjszakát. Most már mennem kell.

Quercus a favágó 2015.01.07. 20:02:02

@FutureFry:

Van egy rossz hírem. Max hozzám képest kifejezetten amerikabarát.

gabors 2015.01.07. 20:23:56

@kardio1:

"Emiatt nem tilthatod be több millio ember vallàsàt"

miert ne ?? igy csinaljak ezt pontosan csak kerdezd meg az iszlam allamban eloket .... bibliat meg "turista" sem vihet be pl. szaudi arabia-ba !!! miert nem ott akarnak a syriai/algeriaia/paki muzulmanok elni ???

2015.01.07. 20:38:25

@gabors:
1: pont ez a kulonbseg Europa es Szaudi Arabia kozott, hogy a ketto kozul az egyik helyen nem tiltjak be masok vallasat;
2. Szaudi Arabia lakossaganak kb. az egyharmada bevandorlokbol all, jelentos reszuk azokbol az orszagokbol valo amikre utalsz. Es meg sokkal tobben lennenek, ha nem lenne nagyon nehez nekik vizumot kapni.

kardio1 2015.01.07. 20:39:59

@Hari Seldon 2: Még mindig ott tartunk Akkor, hogy megszünteted a liberàlis àllamot, aminek a hive vagy. Ha 30 évre, Akkor 30 évre, de megszünteted.

kardio1 2015.01.07. 20:41:18

@gabors: Akkor ugyanolyanok lennénk, mint ôk. Es Akkor nem hirdethetnéd a szabad, liberàlis àllamot, a demokràciàt a többi orszàgnak...

2015.01.07. 21:00:46

@diggerdriver: Azt hiszem, ezzel zárhatjuk is a mai témát. :D

2015.01.07. 21:06:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Arra akartam csak kilyukadni, hogy a magyar versenyszférában lehet ám jól fizető, biztos munkahelyet szerezni."

Így helyesebb:

"Arra akartam csak kilyukadni, hogy "CSAK" a magyar versenyszférában lehet jól fizető, biztos munkahelyet szerezni."

Természetesen még jól fizet a húsosfazék is, csak oda földi halandó sose fog eljutni.

M. Péter 2015.01.07. 21:10:30

@Hari Seldon 2: az USA-ban magunkat kereszténynek vallók öltek meg abortuszt végző orvosokat, meg robbantottak a rendelőkben.

M. Péter 2015.01.07. 21:14:07

@soad1221: Van sok ember az úgynevezett versenyszférában, aki politikai kapcsolataiból és a korrupcióból él nagyon jól.

2015.01.07. 21:16:19

@Mr Long (UK): Szerintem meg még kevesebb olyan ember lesz, aki majd betölti azokat a pozíciókat. Szóval pénzben majd biztosan több lesz, mint jelenleg, csak majd lasszóval kell fogdosni az embereket. Több mérnök meg pénzügyes 10 év múlva sem lesz, most sincsen elég. Nyilván, mivel te hazaakarsz majd jönni, neked ez a szitu jó lesz.

gabors 2015.01.07. 21:16:49

@kardio1: imadom ezt az ervelest "hogy mi nem csinalhatjuk azt amit Ok mert akkor olyanok lennenk mint Ok" figyusz .... olyanok leszunk ha semmit nem teszunk.... Mo-volt mar muzulman beklyoban 150 evig ... szerencsenk volt hogy a felvilagosodassal a nyugati technologia is orasit ugrott elore (mert addig a torokok vezettek agyuzas teren ....) es bar sok mindent a muzulmanok fedeztek fel (mint ma hangosan hirdetik) SZERENCSERE a nyugati "civilizalt" vilag haditechnologiaja felulmulta a szerecseneket foleg a tengereken.... Lapento !!!

en mar nem erem meg a nagy behodolast, mert a nagy vizen nem jonnek at mig en elek es errefele eleg harcos keresztenyek elnek akik mint OK hajlandoak meghallni is Jezuesert !!! De EU-nak csak egy talan ket evtizede maradt ... "ezek" nem viccelnek hogy Andaluzia vissza !!! "ezek" es a mar ott levoknek csak addig hasznos a demokracia amig emiatt nincs kollektive tengerbe zavaras ... utanna nem sok kereszteny templom lesz !!!

morsels (törölt) 2015.01.07. 21:17:14

@FutureFry:
"I do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it."
Voltaire

Es hat ugye az alapito atyak a francia forradalombol vettek sok mindent.

FutureFry 2015.01.07. 21:25:35

@morsels: Igen (bár Voltaire ezt konkértan sohasem mondta, hanem az egyik élertajzírója adta a szájába)

2015.01.07. 21:26:39

@Golf2: Ha kint élek 30 évet, majd hazajövök 70 évesen, akkor kiírtam magamat a NER-ből, vagy nem?

2015.01.07. 21:32:32

@qkuc: Nem tudom, nekem a mostani munkahelyemen van 4 kollégám, 2 vizes, 1 burkoló és 1 kőműves. Azt mondják, hogy nem tudnak egyszerűen megélni a szakmájukból. Ahhoz, hogy ők a saját lábukon megálljanak, ahhoz vállalkozniuk kellene, amihez viszont kurva sok pénz kell, amit meg nem lehet leakasztani a legközelebbi fáról. Ha elmennek alkalmazottnak, akkor meg nem fizetik ki őket v. attól kell rettegniük, hogy nem kapják meg azt a pénzt, amiért megdolgoztak., mert ma Mo.-n ez teljesen elfogadott. Nonszensz...

gabors 2015.01.07. 21:36:32

@morsels: igen ezek lettek Robespierre aldozatai marmint a francia forradalom alapito atyai kozul :-)

lasd amit fentebb irtam a muzulmanok foleg az aktivabbak rohognek a gyaurokon hogy a sajat szabalyainkat a demokraciat (es sokszor technikankat fegyvereinket) hasznaljak a legyozesunkre .... az iszlam demokracia az olyan mint iranba hogy az anyjatolla eldonti ki indulhat milyen valasztason .... (egyelore)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.07. 21:36:46

@VPBA: és lassan elővehetjük a régi dalokat is? :D

2015.01.07. 21:39:06

Quercus, megvan, hogy ki volt a 3 elkoveto, 2 algeriai-francia es egy SDF.
Meglepetes azok utan, hogy mi folyik az utobbi idkven a hexagoneban?
Arra leszek kivancsi, hogy a belpolitikaban mit hoz majd. Hollandenak most mar muszaj lesz beerositenie

Mr Long 2015.01.07. 21:43:27

index.hu/belfold/2015/01/07/a_tek_nem_aggodik/

Na nem kell aggodni, ezek a semmi veglenyek szerint.

2015.01.07. 21:44:24

Sans domicile fixe = homeless
Talalgatok most, de gindolom meg nem allampolgar

Figaron vegigfutottam a hireket

2015.01.07. 21:44:58

@Muscari: "Vagy te is egyetertesz Quercussal, hogy szeptember 11-et is az amcsik csinaltak maguknak?"

Az amcsik biztosan nem. Inkább azok, akik jobbra-balra tudják rángatni a politikusokat. Úgy mint hadiipari konszernek részvényesei és a többiek. Azt nem tudom, hogy máshol hogy van, de az nyilvánvaló, hogy Amerikában elég sok olyan vállalat van, aminek akkora hatalma van, hogy tudnak befolyásolni "dolgokat" és döntéseket az államnál. Persze erre majd azt fogják itt mondani, hogy összeesküvés-elmélet. :)

FutureFry 2015.01.07. 21:55:05

@gabors: "... OK hajlandoak meghallni is Jezuesert ..."
Nekem az ilyen "meghalni valamiért"-ről mindig G. Patton jut eszembe ("No bastard ever won a war by dying for his country. You won it by making the other poor dumb bastard die for his country.")
Aki egyébként az ellénséget (németeket) sokszor Hun-nak nevezte (egy még az első világháborúban elterjedt pontatlan "szleng" kapcsán).

kardio1 2015.01.07. 22:00:32

@gabors: Nézd, én alapvetôen nem vagyok a hive a laikus, multikulturàlis àllamnak, ami Nyugat-Europàban divat. Ezzel kapcsolatban többször beszélgettünk màr Harival, erre vonatkozott, amit irtam: ô betiltanà az iszlàmot Ny-Europàban. Ezt lehet, de betiltani és a jelenlegi àllammodellt fenntartani egyszerre nem lehet. Szerintem Europàba erôs, biztos öntudatù, magàra büszke, szilàrd erkölcsi pontokkal rendelkezô népek kellenek, ezek ellent tudnànak àllni egy màsik, hasonlo tulajdonsàgokkal rendelkezô tömeg, a muzulmànok nyomàsànak. De ezzel a multikulti, toleranciabajnok felfogàssal nem fog menni.

2015.01.07. 22:06:23

@charlieharper:

Én meg arra lennék kíváncsi, vajon átvillan-é a német, az angol, a svéd, stb. polgár agyán, mikor most nézi a híreket, hogy ez bármikor megtörténhet náluk is. Fölfogják-é már végre mit hozott rájuk a liberális migrációs politika,meg a hülye PC duma.

Mr Long 2015.01.07. 22:06:33

@kardio1: Ezert is tudott eddig ilyen sok kulonbozo orszagot magaba foglalni es nem lett egy nagy osszefuggo valami, mint pl USA. Ennek elmosodasaval egyre gyengulnek es a kozponti vizfej alkalmatlan es lassu az iranyitashoz.

morsels (törölt) 2015.01.07. 22:10:24

@gabors:
En az amerikai alapito atyakrol irtam, hogy mit vettek at a francia forradalombol
Vilagos, a jakobinusok kisse maskepp ertelmeztek sok mindent, mint ahogy minden forradalomnak, felkelesnek, jihadnak vannak vadhajtasai es hogy mi lesz az egeszbol, az ido kerdese.
Meg csomo halott.

kardio1 2015.01.07. 22:11:18

@charlieharper: Egy 32 és egy 34 éves franko-algériai, testvérek, Said és Cherif, az egyik Sziriàban volt, majd egy 19. kerületi iszlamista sejtben volt. A harmadik egy 18 éves Charleville-Mézières-i (Ardennes) tavaly végzett gimnazista, Hamyd. Egyik sem ôsi gall név...

2015.01.07. 22:19:15

@kardio1: olvastam. Miert irjak a harmadikra, hogy SDF? Azt regen mi az utcan alvokra hasznaltuk. Nincsenek papirjai?

Muscari 2015.01.07. 22:21:51

@kardio1: basszus, az én egyik algériai ismerősömet is Said-nak hívják, a kora is stimmel nagyjából. Szörnyű még belegondolni is.

Muscari 2015.01.07. 22:25:52

@charlieharper: a magyar portálok hajléktalanként említik a harmadik embert.

Bonjour 2015.01.07. 23:03:19

"Je suis Charlie".
RIP
Ideje ébredni. Hülyének nézik az EU-t. Nem az itt élő muszlimok, hanem főleg, akik nem itt élnek és begyűjtik a talajtvesztett fiatalokat. Bevándorlásnak stop, a bentlévőket meg felemelni. Ha ez ilyen könnyű lenne persze...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.07. 23:06:51

@labirintus1: itt uk-ben is mindenkit szamoltak. PErsze siman lehet, hogy egy magyar vagy egyeb tomegszallason meg se csinaltak, meg a vegen kiderulni, tul sokan elnek egy lakasban.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.01.07. 23:07:11

@Babette .: aha, pont ezeket a képeket láttam én is, csak egy másik oldalon.

Bonjour 2015.01.07. 23:17:53

@charlieharper: ma is az. Állítólag aki önként vagy a maga hibájából lesz az, azoknak a hivatalos megnevezése. De itt könnyen lehet, hogy a szégyenkező szülők nyilatkoztak így. Lehet papírok nélküli. Mindenesetre nem egyenlő a szerencsétlen elesettel, mondjuk egy lakásdevizahiteles utcára kerülése nem sdf. Itt arra utalhatnak talán, hogy nem ismeretes az állandó tartózkodási helye... Ahogy az a rövidítésben is van :)

Bonjour 2015.01.07. 23:19:54

"Je suis Charlie" a szolidaritás egy formája...

kardio1 2015.01.07. 23:28:24

@charlieharper: Ez nem vilàgos. Biztosan vannak vmilyen papirjai, gimnazista volt még a tavalyi tanévben.

kardio1 2015.01.07. 23:29:11

@Muscari: Az SDF tkp. hajléktalan (nincs àllando lakhelye)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.07. 23:29:42

Most olvastam, hogy pont nem olyan régen fogadta el az EU azt a törvényjavaslatot, hogy terrorizmusban való részvétel esetén el lehet venni útlevelet. Szuper, akkor azokat a sejteket amiket eddig csak megfigyelt a titkosszolgálat most már meg is lehetne látogatni. Végre nem lehet majd azzal takarózni hogy hanyadgenerációs bevándorló az illető meg hogy ő már itt születet. Le van szarva. Útlevelet elvesz, hajóra/vonatra felrak és kitoloncol. De nem ám Franciaországból, egész Európából! Nemzetközi tiltólistákat létrehozni, hogy ezentúl még csak véletlenül se tehessék be a lábukat Európába.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.01.07. 23:44:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ugyan még csak törvényjavaslat, de osztrák földre nem fog visszatérni az a 150 kiválasztott, aki ak-47re vési fel az allah akbárt szíriában. pontosan megvan a név szerinti lista (működik a diplomácia/nemzeti biztonság). pár felbujtó imámot már elítéltek/kitoloncoltak.
take the blue pill, take the red pill. én a kéket-csillagosat kérem.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.01.07. 23:48:26

@kardio1: javaslom, olvass és nézz utána a tolerancia és liberalizmus szavak jelentésének és (főleg) a holland/angol gyakorlati megvalósításának. pont ezt írod le más szavakkal. azért, mert mo-on jópár idióta illiberális jelzőt vél helyesnek, nem kell kútba ugorni, sőt.

kovácsúrmilesz? 2015.01.07. 23:55:45

@djcs: nembaj, a magyar politikai vezetesnek koszonhetoen a pannon pumat nem fenyegetik a muszlimok (se). belathato idon belul aligha lesz bevandorlasi celorszag.
a bolond uj eve kovetkezik:
scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10885597_977403975622514_1046921000588077281_n.jpg?oh=f5815587e8f960cdc39cf00ddf899295&oe=552DC78E

adg 2015.01.08. 00:12:20

@qkuc: amikor par hete sydneyben volt moka, akkor tobb muszlim kozosseg is felugrott, es probaltak menteni a menthetot. Vittek ok is viragot, meg eleg nyiltan eliteltek az egesz tuszulejtosdit. Nem is nagyon hibaztatta senki a musztimokat altalanosan. Csak a fanatikus elmebetegeket, akik az iszlamra hivatkozva erzik feljogositva magukat barmire.
Az mondjuk elgondolkodtato, hogy ha valami vallas megjelenik egy akcio mogott, akkor az szinte kivetel nelkul az iszlam.

nincs1itt 2015.01.08. 08:22:37

@qkuc: már megbocsáss, igazán nem akarlak megsérteni, de kinéztél már a monitorod mögül az elmúlt napokban?
mi az, hogy nincs mögöttetek tömeg??? a banki szolgáltatásokat és termékeket kinek adod el? ráadásul onlájn...
nem baj! majd blúcuccal nyírod a füvet...

nincs1itt 2015.01.08. 08:22:37

@Mr Long (UK): nem, nem! addig, ameddig Mo. működik! nem a személyek csődjére utaltam!
nem olyan a tendencia - ahogy az elvándorlás is mutatja -, hogy a 20-30 éves ismerőseid/barátaid az életük végéig(bár úgy lenne) nyugodtan éldegélhetnének!

nincs1itt 2015.01.08. 08:22:37

@Mr Long (UK): már elnézést, de a képen látható Kovács 123 József alhelyettes törzs-segéd-zázlós, akinek a jobb karján azok csini tetkók vannak(index.hu/belfold/2015/01/07/a_tek_nem_aggodik/), tuggyátok azon a bulin varrata magára, amikor...
na ez egy PROFI szervezetnél elképzelhetetlen!

soad1221 2015.01.08. 09:13:59

@M. Péter: hogyne.. sőt minden állami pénz a versenyszférán keresztül folyik ki magánzsebekbe. Nem is ez volt a mondandóm lényege, illetve ez viszonylag szűk kör még egy cégen belül.
De ne érts félre nem a versenyszférát akarom ezzel magasztalni... ott aztán jelen van a korrupció a egyszerű alkalmazottnál is - nem hiszem hogy sok ember van ebből a körből akinek a fizetése 100%-ra lenne bejelentve..

soad1221 2015.01.08. 09:13:59

@nincs_itt: pont ez jutott eszembe, hogy milyen jó kis azonosító van rajta :)

Mr Long 2015.01.08. 09:18:27

@nincs_itt: Ezt nem ertem.
Attol mert sokan elmennek, a maradoknak meg lehet jo. Attol mert te rossz erzessel vagy MO irant ne akard mindenkire raeroltetni.

Mr Long 2015.01.08. 09:21:28

@nincs_itt: Vagyis tudom, hogy nem latszodhatna egy identitast vedo profi szervezetnel, de a TEKrol beszelunk. Hatalmuk van, eszuk nincs.

Mr Long 2015.01.08. 09:38:53

@Philosoraptor: En is erre gondoltam. Jol fizetett melok es lehet valogatni koztuk! :)

labirintus1 2015.01.08. 10:09:04

@tildy[UK]: Szerintem, ez azért nem teljesen pontos. Az én londoni ismerősöm postán kapott egy csomagot, amit vissza kellett volna küldenie. Viszont a kelet-európai beidegződései miatt úgy gondolta, hogy jobb, ha semmilyen hivatalos szervvel nem oszt meg adatokat a nezetiségéve, színével, vallásával, stb. kapcsolatban és nem küldte vissza. A dolognak semmilyen következménye nem lett. Valószínűleg nem ő volt az egyetlen, aki nem reagált a népszámlálási kérdőívre.

zachary 2015.01.08. 10:09:05

Mi most már nagyon régóta élünk külföldön, amit én látok, olvasok a neten keresztül, nagyjából, családostul másfél-egy millió magyar vándorolhatott ki.

2015.01.08. 10:24:54

@Mr Long (UK): Ez a része teljesen jogos. Az más kérdés, hogy a pénzeddel mit nem tudsz kompenzálni Mo.-n.

qkuc 2015.01.08. 10:43:19

@adg [Au, Darwin]: Hm, igazából a híreket olvasva kissé furcsa az "összkép". De a véleményemmel átcsoszogok a konteó blogba, :D.

qkuc 2015.01.08. 10:47:14

@Philosoraptor: Egészen pontosan a mosógép és hűtőszerelőre gondoltam, mivel ebben vagyok "érintett", :). 20 év múlva fogalmam sincs ki fogja javítani ezeket, mert nincs utánpótlás, ellenben pénz az van benne. Oké, Habony Árpádnyi vagyon nincs benne (érdekelne a kis kobold Jedi mind trickje egyébként, :D).

qkuc 2015.01.08. 11:01:16

@nincs_itt: Húsom, én a telekom szektorban vagyok és nekem az ügyfelem német multi, akinek üzemeltetünk pár száz szervert és még elvégzünk jópár szolgáltatást. Tehát a magyar tömeg ebben a történetben egy percig nem játszik. És annyira szarul megy az itthoni leány cégnek, hogy lassan egy komplett várost felvennénk dolgozni, ha beszél két idegennyelvet és látott számítógépet.

Talán érdemes lenne az (IT) szakmában dolgoznod és akkor lenne róla fogalmad is, :).

A bankosokat pedig nem kell félteni, érdekes módon egyik volt bankos kollégám sem állástalan és jobban keresnek mint én. Amíg Manci néni netbankol, vagy csak becsattog készpénzt felvenni, addig valakinek üzemeltetnie is kell az alkalmazásokat, hogy ezt meg lehessen tenni. A nemzeti bank sem papíron fut, :D.

nincs1itt 2015.01.08. 11:17:41

@qkuc: csillagom, nem IT-s vagyok. nézd el nekem ezt a hiányosságot. ha nem játszik a magyar tömeg, de német sem, sőt ez egész EU is magasról le van... akkor miért is dolgoztok?

Ebben pedig pedig egyetértünk, Manci néni és MNB ügyben, de azt érzed ugye, hogy mindkettő csak addig igényel működtetőt, ameddig van mit netbankolni stb... lásd mint fent!

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.01.08. 13:14:06

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: remélem nézted / nézed a híreket, mert a költői kérdésed meghallgatásra talált. Rengeteg újság címlapján hozták a híreket, de nem csak mint hírt, karikatúrákat is, volt amelyiknek a címlapja csak egy rajzbol állt.

M. Péter 2015.01.08. 13:35:00

@labirintus1: Annyi következménye lesz, hogy emiatt az helyi tanács évi többszáz fonttal kevesebb pénzt kap.

gabors 2015.01.08. 17:31:43

amugy ez Parizsi dolog nap mint lejatszodik iraq-ban pakisztan-ban afganisztanban Syria-ban es hasonlo bekes vallasu orszagokban...

3 hete 100+ diakot gyilkoltak le Allah uh Akbar neveben a legbekesebb vallas hivei ....

ilyen es hasonlo nehany

kovácsúrmilesz? 2015.01.08. 18:52:35

@soad1221:
en mindig 100%-ra voltam bejelentve (versenyszfera, 5-nel tobb munkahely), az egyszemelyes bt-nel is. ennyit valtozott a helyzet az utobbi idoben?

2015.01.08. 19:27:33

@qkuc: 20 év múlva fogalmam sincsen, hogy kik fognak még Mo.-n dolgozni. Valószínűleg nem lesznek túl sokan.

gabors 2015.01.08. 19:58:28

a La Papillon !!!

Franciak kezeben van ez meg ???

"The penal colony of Cayenne (French: Bagne de Cayenne), commonly known as Devil's Island, was a notorious prison of the 19th and 20th centuries."

Ugy kellene kezdeni hogy ennek a harom embernek minden felmenojet testveret es azok gyerekeit jo nagy nyilvanossaggal megfoszatani a francia allampolgarsagtol (EU-tol is) aztan szepen behajozni es erre a szigetre elvinni ... oket kovethetnek a mindazok akik fia lanya unokaja az ISOL-ba ment !!!

Talan bevetele is lehetne ebbol a franciaknak mert kiadhatnak berbe a sziget egyik felet az UK-nak ott is van eleg kitelepiteni valo szemet !!! Igen is hogy van kollektive bunosseg ... ezeket a szemeteket a csaladja baratai tamogatjak !!!

Meg illik is a blogba Hataratkelok !!!!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása