oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 07. 06:53,  Mennyien vannak a határátkelők? 338 komment

2015. január 07. 06:53 Határátkelő

Mennyien vannak a határátkelők?

Nemrégiben találtam egy nagyon érdekes Tárki-tanulmányt a határátkelésről, melyben részletesen elemzik a migrációs folyamatokat, adatokat, azaz megpróbálnak rendet vágni a nehezen átlátható káoszban. Egy minisorozatot tervezek a kérdésről, ennek mai, első részében a mennyien? kérdésre próbálok meg választ keresni, természetesen a tanulmányra támaszkodva.

eu_migracio.jpg

A Blaskó Zsuzsa, Ligeti Anna Sára és Sík Endre jegyezte Magyar külföldön – Mennyien? Kik? Hol? című tanulmány megállapítja, hogy Magyarországon a migrációs hajlandóság az 1990-es évekhez képest már az EU-csatlakozás előtt növekedni kezdett, majd 2010 és 2012 között tovább nőtt, azóta kismértékben csökken.

migracios_szandek_1993_-_2014.jpg

A probléma már rögtön akkor jelentkezik, amikor megpróbáljuk meghatározni, hogy egyáltalán hányan vannak a határátkelők. Erre több módszer is van, egyik sem pontos, de azért valamilyen megközelítő képet adnak.

Egyfelől ugye ott vannak a nemzeti statisztikai hivatalok, de ezek (a magyar biztosan) nem nagyon tudnak pontos adatokat megadni, aminek egyik fő oka az Európai Unión belüli szabad munkaerőáramlás.

Léteznek ún. tükörstatisztikák is, melyek a nemzeti statisztikai hivatalok és az Eurostat makroszintű statisztikáinak egybevetésén alapulnak, méghozzá abból a feltételezésből kiindulva, hogy a bevándorlási adatok (és a fogadó ország munkaerő-piaci statisztikái) megbízhatóbbak, mint a kivándorlási adatok. Így ezek a fogadó országok adatainak alapján becslik meg egy adott ország kivándorlóinak (külföldi munkavállalóinak) számát.

Mit mutat a tükör?

Az eltérés (mint az az ábrán is látszik) nem kicsi. A 2007 óta emelkedő trend a tükörstatisztikában például sokkal élesebben látszik, mint a valóságban, és az is elég jól látható, hogy az a reálisnak tarthatóhoz jobban közelítő, magasabb kivándorlószámot mutat – írja a tanulmány.

Persze ez sem tökéletes módszer, hiszen egyfelől csak az egy évnél hosszabban és az adott országban regisztráltak számát mutatja, és azt is csak az Európai
Gazdasági Közösség tagországaira vonatkozóan. Másfelől pedig az nem derül ki belőle, hogy valaki valóban ott tartózkodik-e, ahol regisztrálva van. (Ennek klasszikus esete ugye Nagy-Britannia és az NI-szám.)

A migráció növekedésének trendje mindenesetre Magyarországon 2006 után kezdett felgyorsulni, s azóta töretlenül emelkedik – olvasható a Tárki elemzésében, amely kitér a hazaküldött pénzek mennyiségére is.

hazakuldott_osszeg_alakulasa.jpg

Ez ugyanis „mostanában látszik elérni a politika érzékelési küszöbét”. Érdekeség, hogy 2004-ben hirtelen megugrott ez az összeg, amiről laikusként azt gondolnám, hogy egyértelmű oka Magyarország uniós csatlakozása, ám aminek a Tárki szakemberei szerint semmilyen, a migráció terjedelmének változásával kapcsolatba hozható szakmai magyarázata nincs. Ugyanilyen érthetetlen, hogy 2007 óta miért stagnál (némi ingadozás mellett) a mutató értéke.

Mennyi az annyi?

A nagy kérdés persze az, hogy akkor hány ember döntött úgy, hogy inkább külföldön boldogulna. A legtöbb adatfelvétel szerint a magyar magánháztartások tagjainak körülbelül 1%-át tekinthetjük külföldön tartózkodónak – fogalmaz a tanulmány, és ez jóval kisebb arány, mint ami a tükörstatisztikák eredménye alapján várható lenne.

kulfoldre_koltozok_szama.jpgEnnek oka egyfelől alighanem az, hogy a magyar háztartások itthon élő tagjainak feltett, a pillanatnyilag külföldön tartózkodó / dolgozó háztartástagokra vonatkozó kérdés értelemszerűen nem tartalmazhatja a teljes háztartásukkal külföldre költözött honfitársainkat, akik viszont a makrostatisztikákban megjelennek.

Másfelől azt se felejtsük el: könnyen előfordulhat, hogy a megkérdezettek egyszerűen csak vagy letagadják a külföldön dolgozó családtagot, vagy például nem számolják bele a külföldön tanuló / dolgozó gyereket, akik így nem is jelennek meg a magyarországi statisztikában, a külföldiben viszont igen.

A Tárki szerint a háztartások 2-3 százalékához tartozik olyan háztartástag, aki a felvétel idején külföldön tartózkodott.

Ha nem az összes háztartástagra, hanem a foglalkoztatott megkérdezettekre vonatkozik a kérdés, akkor például a hátrányos helyzetű kistelepülésen élők körében a külföldön dolgozók aránya már jóval magasabb, akár 3 százalék is lehet.

kulfoldon_elok_haztartasok_aranya.jpg

Rengeteg az ingázó

Ne felejtsük el az ingázókat sem, a jelenség igen erősen van jelen elsősorban a Nyugat-Dunántúlon. Olyannyira, hogy a régió hátrányos helyzetű kistelepülésein a külföldön dolgozók aránya az átlagosnak több mint kétszerese, eléri a 8 százalékot.

Azok a háztartások, akik teljes egészükben külföldre távoztak, a legtöbb adatfelvételből hiányoznak. Arányukat nem ismerjük, egy adatfelvétel a társasházak esetében a lakások 8%-áról kapott ilyen információt.

kormegoszlas.jpgAz átmenetileg külföldön tartózkodók, illetve az ingázók aránya a teljes népesség arányához képest (0,7%, illetve 0,3%) valamivel magasabb a 18–65 évesek körében, kétszeres az ilyen korú foglalkoztatottak és több mint háromszoros a 18–35 éves foglalkoztattak körében. Magyarán a fiatalok mennek el...

A tanulmány ismertetését tehát hamarosan folytatom, méghozzá még két részben, hiszen a kik? és a hol? kérdés még válaszra vár.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutatás Magyarország TÁRKI

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr317048773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 18:21:35

@kardio1:
Ez igaz, más tömegek. De ez Franciaországban "adminisztrációs" kérdés. Itt a bürokrácia hazájában ez megoldható. Másrészről a sceientológusok sem éppen egy nincstelen társaság... :-)

Quercus a favágó 2015.01.07. 18:23:19

Úgy látom a djcs nick név alatt írt kommentem nehezen megy át a szűrőn, vagy a bloggazda vacsorázik(én is szeretnék), ezért még egyszer.

@Hari Seldon 2:

Tisztába vagy vele, kiket figurázott ki ez az újság a muszlimokon kívül? Attól, hogy valaki azt kiabálja, miközben gyilkol, hogy Allah akbar, még nem jelent semmit.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 18:24:08

@kardio1:
Hol érdekel engem a PS? Te komolyan azt hiszed, hogy nekem annak kell lennem? A múltkor már egyszer megírtam a két hozzám közelebb álló irányvonalat (itt most Franciaország viszonylatáról beszélek). De természetesen egyik sem optimális.

2015.01.07. 18:27:02

@Muscari: Hat ez tenyleg tragikus hogy ezek miatt (vagy barmi miatt egyebkent, de most konkretan ezek miatt a rajzok miatt) kepes volt valaki embereleteket kioltani. A teljesen artatlan rendorok eleterol nem is beszelve. Hihetetlen hogy milyen deprivalt emberek vannak. Azert azt szeretnem tudni ki vagy mi van emogott, az biztos hogy profik az elkovetok, nem csak valami orult aki eppen nem vette be a tablettait.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.07. 18:32:28

@wuaaa [nor]: Én azt nem értem, hogy hogy a p!csába nem látják ezt a helyiek, hogy ilyen szinten hülyére veszik őket?Illetve, hogy ez egy szint után eszkalálódik és jól már sehogy se lehet kijönni majd a dologból?Ennyire naívak?Vagy ennyire nem törődnek vele, mondván ez így nekik is kényelmesebb, konfrontációmentesebb és még azt is elmondhatják, hogy jótékonyak voltak?
Nekem ez sehogy nem fér a parányi agyamba...

Muscari 2015.01.07. 18:35:06

@QUERCUS: azok kozul, akiket meg kifigurazott kik fenyegettek meg a szerkesztoseget tobbszor is?

kardio1 2015.01.07. 18:36:15

@Hari Seldon 2: Ne érts félre! Nem azért irtam a PS-t, mert neked ôk szimpatikusak. Hanem mert nekik nem érdekük a szavazoikkal ujjat hùzni. Ezért sem fogjàk az iszlàmot betiltani. Màsfelôl a hivatàsos emberi jogvédôk is hozzàjuk kötôdnek...

kardio1 2015.01.07. 18:38:13

@Hari Seldon 2: Ha a gazdag olajorszàgokkal szembekerül Franciaorszàg, az nagyon sokba fog kerülni. Màsfelôl viszont az iszlàm betiltàsa esetén csak megsokszorozodnànak a hasonlo merényletek. Ah, nem lehet ebbôl jol kijönni. Vagy legalàbbis nehéz.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 18:42:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Breivik, Kim Jong-Un, Che Guevara, borsodi cigánygyilkosságok"
Brevik, pont az erősödő iszlám bevándorláspárti párt ellen lépet fel. Ez vallási indíték.
Az észak Kóreai vezér egyszerű diktátor. Ilyenek mindig is voltak. remélhetőleg egyre kevesebben. Ezt én nem vitatom.
Che Guevara nem a MA történése. Fanatikus volt? Valószínűleg igen. MA történt Európában? Nem.
Borsodi cigánygyilkosságok. Egyszerű aljas indokból elkövetett gaztettek. Nem fanatizált emberek műve. Hanem aljas indokból elkövetett gyilkosságok.

Nem is vitatom ezeket. Én azt mondom, hogy MA igazán fanatizálni ezzel a vallással lehet igazán.

EZÉRT mondtam, hogy ha most ezeket most előcitáljuk, ezzel csak relativizáljuk ezt a fajta fanatizmust.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.07. 18:46:49

@Hari Seldon 2: OK, egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet.

2015.01.07. 18:48:51

@Aye aye: Azt gondolom tudod hogy az IS aldozatainak tulnyomo tobbsege muszlim? Pl. siman lelonek mindenkit aki shia muszlim.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 18:49:19

@kardio1:
Megsokszorozódnának? Lehet. Egy ideig. Aztán lecsengene.
ha neked lesz igazad a jövő folyamatokról, akkor majd ki lesz próbálva ez az eshetőség úgy 10-20 év múlva. De mint sokszor mondtam, most sok muzulmán is szégyelli a muzulmánságát. Megint lesz egy lökés sok embernél, hogy felhagyjanak a vallásukkal.
(még csak nagyon magyarázniuk sem kell maguknak hogy feloldják a kognitív disszonanciájukat)

FutureFry 2015.01.07. 18:49:41

@maxval bircaman szerkesztő: A zsidókat is lehet, lásd pl.:
galeria.index.hu/kult/2015/01/07/a_charlie_hebdo_iszlam_allammal_foglalzo_cimlapjai/10
De szinte kizárólag csak az iszlamisták lesznek vérengző terroristák, ha a karikatúrán megjelenik valami ami nekik nem tetszik.

kardio1 2015.01.07. 19:13:29

@Hari Seldon 2: Naiv vagy. Komolyan azt hiszed, hogy egy vallàsàt komolyan vevô, azt gyakorlo, istenében hivô ember elhagyja a vallàsàt, mert egyesek az ô istenének a nevében öldösnek embereket?
Ha a kognitiv disszonanciàn azt érted, hogy a hit és a tudomàny ellentmond egymàsnak (magyaràn hogy a vallàsos ember azt élné meg nap mint nap a mindennapi életben, hogy valami nem stimmel azzal, amiben hisz), akkor el kell mondjam neked, hogy simàn össze lehet ezeket egyeztetni.

kardio1 2015.01.07. 19:15:08

@Hari Seldon 2: Azt gondolod, ha kb. 5 millio muzulmànnak egyik naprol a màsikra betiltanàd a szabad vallàsgyakorlàsàt, akkor csak ideig-oràig morgolodnànak miatta?

Quercus a favágó 2015.01.07. 19:19:37

@kardio1:

Valami ilyesmiről gondolkodtam tegnap hangosan a blogomon.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.01.07. 19:21:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Aye aye: sajnos nem tudom bemasolni, mert funkcionális analfabéta vagyok, de most láttam a Facebookon, rengeteg karikaturista szólalt fel / készített rajzokat a merénylet ellen. Szóval az interneten elindult valami, ha nem is az újságokban... :(

FutureFry 2015.01.07. 19:23:15

@Mirjam2: Igen, az iszlám kifigurázásának hatására történő protestálásokban szinte mindig több muszlim hal meg mint "hitetlen" (lásd pl. "Innocence of Muslims").

FutureFry 2015.01.07. 19:37:27

@Hari Seldon 2: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Az Észak-Koreában lévő rendszer igazából fanatikus államvallás (mint az elfajult diktatúrák nagy része). Pl. amikor Kim-Jong Il született a tél hirtelen tavasszá változott, egy csillag jelent meg az égen (ez valahonnan ismerős...) és mindenfelé szivárványok tűntek fel.

sterimar 2015.01.07. 19:39:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Persze, mert akinek jól fizető, jó állása van itthon, az minek menne ki? Persze, szoktak még egyéb dolgokat is felsorakoztatni a kivándorlás okaként, de valójában a legfőbb ok, a Ny- Európában elérhető magasabb életszínvonal.

2015.01.07. 19:39:26

@Hari Seldon 2:

Tudod kiket figurázott még ki ez az újság a muszlimokon kívül? Illene tudnod, hiszen ott élsz. Attól, hogy valaki azt kiabálja miközben gyilkol, hogy Allah akbar, az még semmit nem jelent.

FutureFry 2015.01.07. 19:50:09

@QUERCUS: A szólásszabadság lényege nem a neked tetsző vélemény szabadsága, hanem a neked _nem_ tetsző vélemény szabadsága. Ez a mai "modern" nyugati államok között szerintem lenginkább az USA-ban valósul meg (és úgy tűnik ezzel még @maxval bircaman szerkesztő: is egyetért, aki pedig nem egy amerikabarát kommentelő)

Hari Seldon 2 2015.01.07. 19:56:01

@kardio1:
Pár évtized. (Pl ahogy 1562-1598) És? A jövő legalább meg lenne oldva utána.

Hari Seldon 2 2015.01.07. 19:58:06

Na, jó éjszakát. Most már mennem kell.

Quercus a favágó 2015.01.07. 20:02:02

@FutureFry:

Van egy rossz hírem. Max hozzám képest kifejezetten amerikabarát.

gabors 2015.01.07. 20:23:56

@kardio1:

"Emiatt nem tilthatod be több millio ember vallàsàt"

miert ne ?? igy csinaljak ezt pontosan csak kerdezd meg az iszlam allamban eloket .... bibliat meg "turista" sem vihet be pl. szaudi arabia-ba !!! miert nem ott akarnak a syriai/algeriaia/paki muzulmanok elni ???

2015.01.07. 20:38:25

@gabors:
1: pont ez a kulonbseg Europa es Szaudi Arabia kozott, hogy a ketto kozul az egyik helyen nem tiltjak be masok vallasat;
2. Szaudi Arabia lakossaganak kb. az egyharmada bevandorlokbol all, jelentos reszuk azokbol az orszagokbol valo amikre utalsz. Es meg sokkal tobben lennenek, ha nem lenne nagyon nehez nekik vizumot kapni.

kardio1 2015.01.07. 20:39:59

@Hari Seldon 2: Még mindig ott tartunk Akkor, hogy megszünteted a liberàlis àllamot, aminek a hive vagy. Ha 30 évre, Akkor 30 évre, de megszünteted.

kardio1 2015.01.07. 20:41:18

@gabors: Akkor ugyanolyanok lennénk, mint ôk. Es Akkor nem hirdethetnéd a szabad, liberàlis àllamot, a demokràciàt a többi orszàgnak...

2015.01.07. 21:00:46

@diggerdriver: Azt hiszem, ezzel zárhatjuk is a mai témát. :D

2015.01.07. 21:06:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Arra akartam csak kilyukadni, hogy a magyar versenyszférában lehet ám jól fizető, biztos munkahelyet szerezni."

Így helyesebb:

"Arra akartam csak kilyukadni, hogy "CSAK" a magyar versenyszférában lehet jól fizető, biztos munkahelyet szerezni."

Természetesen még jól fizet a húsosfazék is, csak oda földi halandó sose fog eljutni.

M. Péter 2015.01.07. 21:10:30

@Hari Seldon 2: az USA-ban magunkat kereszténynek vallók öltek meg abortuszt végző orvosokat, meg robbantottak a rendelőkben.

M. Péter 2015.01.07. 21:14:07

@soad1221: Van sok ember az úgynevezett versenyszférában, aki politikai kapcsolataiból és a korrupcióból él nagyon jól.

2015.01.07. 21:16:19

@Mr Long (UK): Szerintem meg még kevesebb olyan ember lesz, aki majd betölti azokat a pozíciókat. Szóval pénzben majd biztosan több lesz, mint jelenleg, csak majd lasszóval kell fogdosni az embereket. Több mérnök meg pénzügyes 10 év múlva sem lesz, most sincsen elég. Nyilván, mivel te hazaakarsz majd jönni, neked ez a szitu jó lesz.

gabors 2015.01.07. 21:16:49

@kardio1: imadom ezt az ervelest "hogy mi nem csinalhatjuk azt amit Ok mert akkor olyanok lennenk mint Ok" figyusz .... olyanok leszunk ha semmit nem teszunk.... Mo-volt mar muzulman beklyoban 150 evig ... szerencsenk volt hogy a felvilagosodassal a nyugati technologia is orasit ugrott elore (mert addig a torokok vezettek agyuzas teren ....) es bar sok mindent a muzulmanok fedeztek fel (mint ma hangosan hirdetik) SZERENCSERE a nyugati "civilizalt" vilag haditechnologiaja felulmulta a szerecseneket foleg a tengereken.... Lapento !!!

en mar nem erem meg a nagy behodolast, mert a nagy vizen nem jonnek at mig en elek es errefele eleg harcos keresztenyek elnek akik mint OK hajlandoak meghallni is Jezuesert !!! De EU-nak csak egy talan ket evtizede maradt ... "ezek" nem viccelnek hogy Andaluzia vissza !!! "ezek" es a mar ott levoknek csak addig hasznos a demokracia amig emiatt nincs kollektive tengerbe zavaras ... utanna nem sok kereszteny templom lesz !!!

morsels (törölt) 2015.01.07. 21:17:14

@FutureFry:
"I do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it."
Voltaire

Es hat ugye az alapito atyak a francia forradalombol vettek sok mindent.

FutureFry 2015.01.07. 21:25:35

@morsels: Igen (bár Voltaire ezt konkértan sohasem mondta, hanem az egyik élertajzírója adta a szájába)

2015.01.07. 21:26:39

@Golf2: Ha kint élek 30 évet, majd hazajövök 70 évesen, akkor kiírtam magamat a NER-ből, vagy nem?

2015.01.07. 21:32:32

@qkuc: Nem tudom, nekem a mostani munkahelyemen van 4 kollégám, 2 vizes, 1 burkoló és 1 kőműves. Azt mondják, hogy nem tudnak egyszerűen megélni a szakmájukból. Ahhoz, hogy ők a saját lábukon megálljanak, ahhoz vállalkozniuk kellene, amihez viszont kurva sok pénz kell, amit meg nem lehet leakasztani a legközelebbi fáról. Ha elmennek alkalmazottnak, akkor meg nem fizetik ki őket v. attól kell rettegniük, hogy nem kapják meg azt a pénzt, amiért megdolgoztak., mert ma Mo.-n ez teljesen elfogadott. Nonszensz...

gabors 2015.01.07. 21:36:32

@morsels: igen ezek lettek Robespierre aldozatai marmint a francia forradalom alapito atyai kozul :-)

lasd amit fentebb irtam a muzulmanok foleg az aktivabbak rohognek a gyaurokon hogy a sajat szabalyainkat a demokraciat (es sokszor technikankat fegyvereinket) hasznaljak a legyozesunkre .... az iszlam demokracia az olyan mint iranba hogy az anyjatolla eldonti ki indulhat milyen valasztason .... (egyelore)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.07. 21:36:46

@VPBA: és lassan elővehetjük a régi dalokat is? :D

2015.01.07. 21:39:06

Quercus, megvan, hogy ki volt a 3 elkoveto, 2 algeriai-francia es egy SDF.
Meglepetes azok utan, hogy mi folyik az utobbi idkven a hexagoneban?
Arra leszek kivancsi, hogy a belpolitikaban mit hoz majd. Hollandenak most mar muszaj lesz beerositenie

Mr Long 2015.01.07. 21:43:27

index.hu/belfold/2015/01/07/a_tek_nem_aggodik/

Na nem kell aggodni, ezek a semmi veglenyek szerint.

2015.01.07. 21:44:24

Sans domicile fixe = homeless
Talalgatok most, de gindolom meg nem allampolgar

Figaron vegigfutottam a hireket

2015.01.07. 21:44:58

@Muscari: "Vagy te is egyetertesz Quercussal, hogy szeptember 11-et is az amcsik csinaltak maguknak?"

Az amcsik biztosan nem. Inkább azok, akik jobbra-balra tudják rángatni a politikusokat. Úgy mint hadiipari konszernek részvényesei és a többiek. Azt nem tudom, hogy máshol hogy van, de az nyilvánvaló, hogy Amerikában elég sok olyan vállalat van, aminek akkora hatalma van, hogy tudnak befolyásolni "dolgokat" és döntéseket az államnál. Persze erre majd azt fogják itt mondani, hogy összeesküvés-elmélet. :)

FutureFry 2015.01.07. 21:55:05

@gabors: "... OK hajlandoak meghallni is Jezuesert ..."
Nekem az ilyen "meghalni valamiért"-ről mindig G. Patton jut eszembe ("No bastard ever won a war by dying for his country. You won it by making the other poor dumb bastard die for his country.")
Aki egyébként az ellénséget (németeket) sokszor Hun-nak nevezte (egy még az első világháborúban elterjedt pontatlan "szleng" kapcsán).

kardio1 2015.01.07. 22:00:32

@gabors: Nézd, én alapvetôen nem vagyok a hive a laikus, multikulturàlis àllamnak, ami Nyugat-Europàban divat. Ezzel kapcsolatban többször beszélgettünk màr Harival, erre vonatkozott, amit irtam: ô betiltanà az iszlàmot Ny-Europàban. Ezt lehet, de betiltani és a jelenlegi àllammodellt fenntartani egyszerre nem lehet. Szerintem Europàba erôs, biztos öntudatù, magàra büszke, szilàrd erkölcsi pontokkal rendelkezô népek kellenek, ezek ellent tudnànak àllni egy màsik, hasonlo tulajdonsàgokkal rendelkezô tömeg, a muzulmànok nyomàsànak. De ezzel a multikulti, toleranciabajnok felfogàssal nem fog menni.

2015.01.07. 22:06:23

@charlieharper:

Én meg arra lennék kíváncsi, vajon átvillan-é a német, az angol, a svéd, stb. polgár agyán, mikor most nézi a híreket, hogy ez bármikor megtörténhet náluk is. Fölfogják-é már végre mit hozott rájuk a liberális migrációs politika,meg a hülye PC duma.

Mr Long 2015.01.07. 22:06:33

@kardio1: Ezert is tudott eddig ilyen sok kulonbozo orszagot magaba foglalni es nem lett egy nagy osszefuggo valami, mint pl USA. Ennek elmosodasaval egyre gyengulnek es a kozponti vizfej alkalmatlan es lassu az iranyitashoz.

morsels (törölt) 2015.01.07. 22:10:24

@gabors:
En az amerikai alapito atyakrol irtam, hogy mit vettek at a francia forradalombol
Vilagos, a jakobinusok kisse maskepp ertelmeztek sok mindent, mint ahogy minden forradalomnak, felkelesnek, jihadnak vannak vadhajtasai es hogy mi lesz az egeszbol, az ido kerdese.
Meg csomo halott.

kardio1 2015.01.07. 22:11:18

@charlieharper: Egy 32 és egy 34 éves franko-algériai, testvérek, Said és Cherif, az egyik Sziriàban volt, majd egy 19. kerületi iszlamista sejtben volt. A harmadik egy 18 éves Charleville-Mézières-i (Ardennes) tavaly végzett gimnazista, Hamyd. Egyik sem ôsi gall név...

2015.01.07. 22:19:15

@kardio1: olvastam. Miert irjak a harmadikra, hogy SDF? Azt regen mi az utcan alvokra hasznaltuk. Nincsenek papirjai?

Muscari 2015.01.07. 22:21:51

@kardio1: basszus, az én egyik algériai ismerősömet is Said-nak hívják, a kora is stimmel nagyjából. Szörnyű még belegondolni is.

Muscari 2015.01.07. 22:25:52

@charlieharper: a magyar portálok hajléktalanként említik a harmadik embert.

Bonjour 2015.01.07. 23:03:19

"Je suis Charlie".
RIP
Ideje ébredni. Hülyének nézik az EU-t. Nem az itt élő muszlimok, hanem főleg, akik nem itt élnek és begyűjtik a talajtvesztett fiatalokat. Bevándorlásnak stop, a bentlévőket meg felemelni. Ha ez ilyen könnyű lenne persze...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.07. 23:06:51

@labirintus1: itt uk-ben is mindenkit szamoltak. PErsze siman lehet, hogy egy magyar vagy egyeb tomegszallason meg se csinaltak, meg a vegen kiderulni, tul sokan elnek egy lakasban.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.01.07. 23:07:11

@Babette .: aha, pont ezeket a képeket láttam én is, csak egy másik oldalon.

Bonjour 2015.01.07. 23:17:53

@charlieharper: ma is az. Állítólag aki önként vagy a maga hibájából lesz az, azoknak a hivatalos megnevezése. De itt könnyen lehet, hogy a szégyenkező szülők nyilatkoztak így. Lehet papírok nélküli. Mindenesetre nem egyenlő a szerencsétlen elesettel, mondjuk egy lakásdevizahiteles utcára kerülése nem sdf. Itt arra utalhatnak talán, hogy nem ismeretes az állandó tartózkodási helye... Ahogy az a rövidítésben is van :)

Bonjour 2015.01.07. 23:19:54

"Je suis Charlie" a szolidaritás egy formája...

kardio1 2015.01.07. 23:28:24

@charlieharper: Ez nem vilàgos. Biztosan vannak vmilyen papirjai, gimnazista volt még a tavalyi tanévben.

kardio1 2015.01.07. 23:29:11

@Muscari: Az SDF tkp. hajléktalan (nincs àllando lakhelye)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.07. 23:29:42

Most olvastam, hogy pont nem olyan régen fogadta el az EU azt a törvényjavaslatot, hogy terrorizmusban való részvétel esetén el lehet venni útlevelet. Szuper, akkor azokat a sejteket amiket eddig csak megfigyelt a titkosszolgálat most már meg is lehetne látogatni. Végre nem lehet majd azzal takarózni hogy hanyadgenerációs bevándorló az illető meg hogy ő már itt születet. Le van szarva. Útlevelet elvesz, hajóra/vonatra felrak és kitoloncol. De nem ám Franciaországból, egész Európából! Nemzetközi tiltólistákat létrehozni, hogy ezentúl még csak véletlenül se tehessék be a lábukat Európába.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.01.07. 23:44:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ugyan még csak törvényjavaslat, de osztrák földre nem fog visszatérni az a 150 kiválasztott, aki ak-47re vési fel az allah akbárt szíriában. pontosan megvan a név szerinti lista (működik a diplomácia/nemzeti biztonság). pár felbujtó imámot már elítéltek/kitoloncoltak.
take the blue pill, take the red pill. én a kéket-csillagosat kérem.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.01.07. 23:48:26

@kardio1: javaslom, olvass és nézz utána a tolerancia és liberalizmus szavak jelentésének és (főleg) a holland/angol gyakorlati megvalósításának. pont ezt írod le más szavakkal. azért, mert mo-on jópár idióta illiberális jelzőt vél helyesnek, nem kell kútba ugorni, sőt.

kovácsúrmilesz? 2015.01.07. 23:55:45

@djcs: nembaj, a magyar politikai vezetesnek koszonhetoen a pannon pumat nem fenyegetik a muszlimok (se). belathato idon belul aligha lesz bevandorlasi celorszag.
a bolond uj eve kovetkezik:
scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10885597_977403975622514_1046921000588077281_n.jpg?oh=f5815587e8f960cdc39cf00ddf899295&oe=552DC78E

adg 2015.01.08. 00:12:20

@qkuc: amikor par hete sydneyben volt moka, akkor tobb muszlim kozosseg is felugrott, es probaltak menteni a menthetot. Vittek ok is viragot, meg eleg nyiltan eliteltek az egesz tuszulejtosdit. Nem is nagyon hibaztatta senki a musztimokat altalanosan. Csak a fanatikus elmebetegeket, akik az iszlamra hivatkozva erzik feljogositva magukat barmire.
Az mondjuk elgondolkodtato, hogy ha valami vallas megjelenik egy akcio mogott, akkor az szinte kivetel nelkul az iszlam.

nincs1itt 2015.01.08. 08:22:37

@qkuc: már megbocsáss, igazán nem akarlak megsérteni, de kinéztél már a monitorod mögül az elmúlt napokban?
mi az, hogy nincs mögöttetek tömeg??? a banki szolgáltatásokat és termékeket kinek adod el? ráadásul onlájn...
nem baj! majd blúcuccal nyírod a füvet...

nincs1itt 2015.01.08. 08:22:37

@Mr Long (UK): nem, nem! addig, ameddig Mo. működik! nem a személyek csődjére utaltam!
nem olyan a tendencia - ahogy az elvándorlás is mutatja -, hogy a 20-30 éves ismerőseid/barátaid az életük végéig(bár úgy lenne) nyugodtan éldegélhetnének!

nincs1itt 2015.01.08. 08:22:37

@Mr Long (UK): már elnézést, de a képen látható Kovács 123 József alhelyettes törzs-segéd-zázlós, akinek a jobb karján azok csini tetkók vannak(index.hu/belfold/2015/01/07/a_tek_nem_aggodik/), tuggyátok azon a bulin varrata magára, amikor...
na ez egy PROFI szervezetnél elképzelhetetlen!

soad1221 2015.01.08. 09:13:59

@M. Péter: hogyne.. sőt minden állami pénz a versenyszférán keresztül folyik ki magánzsebekbe. Nem is ez volt a mondandóm lényege, illetve ez viszonylag szűk kör még egy cégen belül.
De ne érts félre nem a versenyszférát akarom ezzel magasztalni... ott aztán jelen van a korrupció a egyszerű alkalmazottnál is - nem hiszem hogy sok ember van ebből a körből akinek a fizetése 100%-ra lenne bejelentve..

soad1221 2015.01.08. 09:13:59

@nincs_itt: pont ez jutott eszembe, hogy milyen jó kis azonosító van rajta :)

Mr Long 2015.01.08. 09:18:27

@nincs_itt: Ezt nem ertem.
Attol mert sokan elmennek, a maradoknak meg lehet jo. Attol mert te rossz erzessel vagy MO irant ne akard mindenkire raeroltetni.

Mr Long 2015.01.08. 09:21:28

@nincs_itt: Vagyis tudom, hogy nem latszodhatna egy identitast vedo profi szervezetnel, de a TEKrol beszelunk. Hatalmuk van, eszuk nincs.

Mr Long 2015.01.08. 09:38:53

@Philosoraptor: En is erre gondoltam. Jol fizetett melok es lehet valogatni koztuk! :)

labirintus1 2015.01.08. 10:09:04

@tildy[UK]: Szerintem, ez azért nem teljesen pontos. Az én londoni ismerősöm postán kapott egy csomagot, amit vissza kellett volna küldenie. Viszont a kelet-európai beidegződései miatt úgy gondolta, hogy jobb, ha semmilyen hivatalos szervvel nem oszt meg adatokat a nezetiségéve, színével, vallásával, stb. kapcsolatban és nem küldte vissza. A dolognak semmilyen következménye nem lett. Valószínűleg nem ő volt az egyetlen, aki nem reagált a népszámlálási kérdőívre.

zachary 2015.01.08. 10:09:05

Mi most már nagyon régóta élünk külföldön, amit én látok, olvasok a neten keresztül, nagyjából, családostul másfél-egy millió magyar vándorolhatott ki.

2015.01.08. 10:24:54

@Mr Long (UK): Ez a része teljesen jogos. Az más kérdés, hogy a pénzeddel mit nem tudsz kompenzálni Mo.-n.

qkuc 2015.01.08. 10:43:19

@adg [Au, Darwin]: Hm, igazából a híreket olvasva kissé furcsa az "összkép". De a véleményemmel átcsoszogok a konteó blogba, :D.

qkuc 2015.01.08. 10:47:14

@Philosoraptor: Egészen pontosan a mosógép és hűtőszerelőre gondoltam, mivel ebben vagyok "érintett", :). 20 év múlva fogalmam sincs ki fogja javítani ezeket, mert nincs utánpótlás, ellenben pénz az van benne. Oké, Habony Árpádnyi vagyon nincs benne (érdekelne a kis kobold Jedi mind trickje egyébként, :D).

qkuc 2015.01.08. 11:01:16

@nincs_itt: Húsom, én a telekom szektorban vagyok és nekem az ügyfelem német multi, akinek üzemeltetünk pár száz szervert és még elvégzünk jópár szolgáltatást. Tehát a magyar tömeg ebben a történetben egy percig nem játszik. És annyira szarul megy az itthoni leány cégnek, hogy lassan egy komplett várost felvennénk dolgozni, ha beszél két idegennyelvet és látott számítógépet.

Talán érdemes lenne az (IT) szakmában dolgoznod és akkor lenne róla fogalmad is, :).

A bankosokat pedig nem kell félteni, érdekes módon egyik volt bankos kollégám sem állástalan és jobban keresnek mint én. Amíg Manci néni netbankol, vagy csak becsattog készpénzt felvenni, addig valakinek üzemeltetnie is kell az alkalmazásokat, hogy ezt meg lehessen tenni. A nemzeti bank sem papíron fut, :D.

nincs1itt 2015.01.08. 11:17:41

@qkuc: csillagom, nem IT-s vagyok. nézd el nekem ezt a hiányosságot. ha nem játszik a magyar tömeg, de német sem, sőt ez egész EU is magasról le van... akkor miért is dolgoztok?

Ebben pedig pedig egyetértünk, Manci néni és MNB ügyben, de azt érzed ugye, hogy mindkettő csak addig igényel működtetőt, ameddig van mit netbankolni stb... lásd mint fent!

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.01.08. 13:14:06

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: remélem nézted / nézed a híreket, mert a költői kérdésed meghallgatásra talált. Rengeteg újság címlapján hozták a híreket, de nem csak mint hírt, karikatúrákat is, volt amelyiknek a címlapja csak egy rajzbol állt.

M. Péter 2015.01.08. 13:35:00

@labirintus1: Annyi következménye lesz, hogy emiatt az helyi tanács évi többszáz fonttal kevesebb pénzt kap.

gabors 2015.01.08. 17:31:43

amugy ez Parizsi dolog nap mint lejatszodik iraq-ban pakisztan-ban afganisztanban Syria-ban es hasonlo bekes vallasu orszagokban...

3 hete 100+ diakot gyilkoltak le Allah uh Akbar neveben a legbekesebb vallas hivei ....

ilyen es hasonlo nehany

kovácsúrmilesz? 2015.01.08. 18:52:35

@soad1221:
en mindig 100%-ra voltam bejelentve (versenyszfera, 5-nel tobb munkahely), az egyszemelyes bt-nel is. ennyit valtozott a helyzet az utobbi idoben?

2015.01.08. 19:27:33

@qkuc: 20 év múlva fogalmam sincsen, hogy kik fognak még Mo.-n dolgozni. Valószínűleg nem lesznek túl sokan.

gabors 2015.01.08. 19:58:28

a La Papillon !!!

Franciak kezeben van ez meg ???

"The penal colony of Cayenne (French: Bagne de Cayenne), commonly known as Devil's Island, was a notorious prison of the 19th and 20th centuries."

Ugy kellene kezdeni hogy ennek a harom embernek minden felmenojet testveret es azok gyerekeit jo nagy nyilvanossaggal megfoszatani a francia allampolgarsagtol (EU-tol is) aztan szepen behajozni es erre a szigetre elvinni ... oket kovethetnek a mindazok akik fia lanya unokaja az ISOL-ba ment !!!

Talan bevetele is lehetne ebbol a franciaknak mert kiadhatnak berbe a sziget egyik felet az UK-nak ott is van eleg kitelepiteni valo szemet !!! Igen is hogy van kollektive bunosseg ... ezeket a szemeteket a csaladja baratai tamogatjak !!!

Meg illik is a blogba Hataratkelok !!!!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása