oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 19. 06:41,  Hol a legdrágább Ausztriában az albérlet? 178 komment

2014. december 19. 06:41 Határátkelő

Hol a legdrágább Ausztriában az albérlet?

Még októberben jelent meg Péter írása, melyben egy családi vállalkozás alkalmazottjaként osztotta meg tapasztalatait. Ádám e posztra reagálva írt néhány kiegészítést, amiből például kiderül, melyik osztrák városban a legdrágább az albérlet.

ausztria_alberlet.jpg

„Jómagam 2,5 éve élek és dolgozom Bécsben, tapasztalataim néhol eltérőek a cikkben leírtakhoz képest, ugyanakkor Péter nagyon jó munkát végzett és a hangsúlyos pontokban nagyon is egyetértek vele, tényleg ilyen országnak ismerem meg én is Ausztriát (és Bécset is).

„Júliusban és decemberben minden muzsik plusz egy havi bért kap. Erről azt érdemes tudni, hogy szinte szja-mentes" - ez minden bizonnyal elírás Péter részéről: a 13. és 14. havi járulékból ugyanúgy vonják az szja-t, viszont ezekben a bónusz „hónapokban” nem kell járulékokat (nyugdíj, tb, stb.) fizetni, emiatt több számszerűen is.

Még egy plusz megjegyzés: ugyan elsőre furcsának tűnhet a 13.-14. havi bér rendszere - melyek arányosak az adott adóévben ledolgozott hónapok számával (azaz aki fél évet dolgozik egy évben, csak feleakkora 13-14. havi bérrel számolhat) - viszont megtakarításra ösztönöz. mivel a havi bérből fizeti mindenki a lakhatását, költségeit.

Így tulajdonképp éves keresetének kb. 3/4-ére állítja be jövedelmi és életszínvonalát. ekkor tényleg érvényesül a mások által már írt Urlaubsgeld és Weihnachtsgeld fogalma és célja. Lesz pénzed utazni, szórakozni, venni valamit vagy csak egyszerűen félretenni.

Albérlet árak

"Itt, Felső-Ausztriában (Linz) inkább a felső határt súrolja, Bécs egyértelműen a legdrágább."

Tévedés: Salzburg a legdrágább város Ausztriában albérlet szempontjából. Salzburg jelenleg a müncheni árszinten van, mivel 50-60 ezres város és oktatási központként rengeteg diák keres szállást a viszonylag állandó nagyságú lakáspiacon.

Bécs 2008 óta sokat drágult, kb. 25-30 százalékkal magasabbak jelenleg az albérletárak. Ezt a bécsi polgármesteri hivatal is érzékelte és dolgoznak egy tervezeten, amivel adott szinten befagyasztják az áremelkedést.

Erről sajnos nincs bővebb információm, de úgy emlékszem, az adott lakás műszaki, energetikai lehetőségei is befolyásolják majd a felső árat, nem csak az elhelyezkedése és fekvése városon belül.

Graz kb. a bécsi árszinten van, ugyanúgy a kicsi kínálat miatt. Karintiába pedig nem hiszem, hogy sokan mennének, ott számolni kell a nem is elhanyagolható idegenellenességgel.

Kaució

Legalább 3 hónap. A bécsi piac 80-85 százaléka ügyintézőkön (Makler) keresztül működik, akik még 2 hónapnak megfelelő díjat kérnek el pluszban egy albérlet kiközvetítéséért.

Ezentúl minden albérletnél megadnak egy ún. Befristigung - szolgálati időt. Az első 12 hónapot jellemzően mindenhol ki kell fizetnie az albérlőnek, bármi is történjék, ez elég fontos különbség a kaotikus magyar piachoz képest.

A Befristigung viszont ezután az albérlőt védi, mert ideje alatt nem lehet kitenni (messze nem olyan egyszerű) a lakásból. A Befristigung ideje 3 vagy 5 év, lakástól függően.

További költségek:

- Betriebskosten: a ház közös költsége (akár közös mosógép, internet, szauna díja is)

- Ablöse: bútorozott lakás esetén az értékvesztésre felszámított díj, távozáskor levonják a kaucióból

Élelmiszer

Érdemes megfigyelni, hogy hol és mikor vásárolnak az osztrákok: kivárják az akciókat és megnézik a terméket. Alapvetően azért is más az osztrák választék, mert a fogyasztók nem ár-, hanem minőség-érzékenyek.

Ha már szóba került a pékáru: barnakenyeret érdemes venni és annyit, hogy ne száradjon meg feleslegesen. Például a kärtnerbrot negyede €1,30 és egy embernek bőven elég 4-5 napra, valamint sokkal lassabban szárad.

A jó török zöldséges pedig aranyat ér, mert nagyszerű áruik vannak. Ugyanez igaz a termelői piacokra (a Naschmarkt kifejezetten nem ilyen), jó árut kínálnak jó áron.

A cikk innentől kezdve - munkavállalás, oktatás, céges kultúra - hibátlan, tényleg tökéletes és nagyon pontos Péter leírása.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Felhívás! Nyakunkon a karácsony, és arra gondoltam, ha van kedvetek, írjátok meg a legemlékezetesebb külföldi karácsonyotok történetét. Ez lehet jó, vagy rossz élmény (például mert a családtól távol kellett tölteni), az első kinti alkalom, vagy bármelyik, amelyik valamiért megragadt bennetek. Az írásokat (amelyek lehetnek rövidek is, akkor több lesz egy posztban) a szokásos hataratkelo@hotmail.com címre várom!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr816996053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2014.12.19. 07:30:20

Sajnos kezdetnek a becsi munkahely,soproni alberlet johet szoba....kint keresni,itthon kolteni,vasarolni....hetvegen haza autozni,barhol is eljen a csalad Mo- on.

Akarhogy szamoltam,becsi mhely eseten nem fogok tudni kb 1000-1200£ ( 400e ft) felretenni havonta mint itt,sot rosszabb esetben az egesz fizetesem lesz ennyi.

Allitolag Nickelsdorftol -Becsig kizarolag magyar/ Slovak dolgozik,osztrakot nem is latni...ez azert durva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.19. 07:46:32

Na akkor ma megkezdtem az év utolsó munkanapjàt.
Igazsàg az hogy bàrmennyirecis szeretem amit csinàlok elfàradok év végére.
Kell 2hét pihi.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.19. 07:55:32

@diggerdriver: ...megértem...én egy hónapja vagyok itthon és még csak most kezdek észhez térni...:-(

NIKI LAURA 2014.12.19. 07:55:59

@diggerdriver: En hetfo delig vgyok,utana ujra Wizz....havi egy hazajaras sok anyagilag- barmely olcso is - plusz a kimaradt fizetes amig nem vgyok.
Allitolag ritka itt,hogy havi 4-5 napra elengedi a ceg fizetes nelkuli szabadsagra az embert,de En kesz tenyek ele allitottam a fonokseget:)
Jovore - ha itt maradok- valtani kell,majd kell( ene) par tanacs az egyeni vallalkozassal kapcsolatban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.19. 07:57:03

poszthoz.....hasznos infók Ausztriába készülőknek.
A képen egész kulturált kis szobát láthatunk.
Informatív poszt, de asszem lesz ma off is bőven.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.12.19. 08:17:45

@diggerdriver: De jó neked. Ez azért hiányzik a site work-ből, ha más nem is. A karácsonyi szünet. De hát ez van. Szendvicsgyárba kérem dolgozni kell ünnepkor is.

Golf2 2014.12.19. 09:18:39

ez a 13 14havi fizetés jó lehet ez csak német nyelvterületen van vajon

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 09:18:42

3 hónap kaució és 2 hónap közvetítői díj, plusz "értékvesztési" pótlék. Nevetséges, gyakorlatilag az átlagember megnyomorítása ez.

Ehhez képest a legpofátlanabb magyar ingatlanos praktikák is baráti gesztusok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.19. 09:20:32

@diggerdriver: En meg holnap is, jovo het elejen is ( dec 24 szinten) dolgozom, meg evvegen is. Parom meg mar lassan 1 hete itthon pihen:D

@NIKI LAURA: Nekem ugy nez ki, eskuvo meg egyeb okok miatt is havi egyszeri hazajarkalas befigyel aprilis - majusig.

adg 2014.12.19. 09:36:36

A cikk teved, az ausztriaban melozo magyarok a noveruk konyhajaban fetrengenek.

Komolyra fordulva, jo iras, hasznos lehet az arrafele koltozoknek. Mondjuk nem tudom ki akar azert odakoltozni, hogy egy konyhaban lakjon es mindenki lenezze. :)
Na jo, megsem fordult annyira komolyra. :)

édeskömény (törölt) 2014.12.19. 10:20:44

@adg [Au, Darwin]: azért csak meg-meglökitek a hintát, nekem is hiányoznak a kommentjei. ha nem tűrtétek meg magatok között, miért nem tudjátok elengedni, kérdem szemlesütve.

Keleti Szél 2014.12.19. 10:20:44

' „Júliusban és decemberben minden muzsik plusz egy havi bért kap. Erről azt érdemes tudni, hogy szinte szja-mentes" - ez minden bizonnyal elírás Péter részéről: a 13. és 14. havi járulékból ugyanúgy vonják az szja-t, viszont ezekben a bónusz „hónapokban” nem kell járulékokat (nyugdíj, tb, stb.) fizetni, emiatt több számszerűen is.'

Nem elírás, Péter tudja jól: a TB szinte ugyanannyi, a jövedelemadó kulcsa viszont nagyon kedvezményes.

Keleti Szél 2014.12.19. 10:20:44

@Golf2: még ausztriában se mindenhol, bár a legtöbb helyen van. a többi németnyelvű országban meg tudomásom szerint egyáltalán nincs.

Keleti Szél 2014.12.19. 10:20:44

'Salzburg a legdrágább város Ausztriában albérlet szempontjából. Salzburg jelenleg a müncheni árszinten van, mivel 50-60 ezres város és oktatási központként rengeteg diák keres szállást a viszonylag állandó nagyságú lakáspiacon.'

Ezt megerősítem, annyi pontosítással, hogy Salzburg nagyobb: kb. 120-150 ezres város. Persze, a felkapott bécsi kerületekben biztos vannak drágább lakások, de az átlagár szerintem is Salzburgban magasabb.

2014.12.19. 10:26:25

@tildy[UK]: En is mindig dolgoztam UK-ben az 'unnepek' alatt, kiveve Christmas Day + Boxing Day, orultunk ha 31-en koran elengedtek bennunket... Sose felejtem el mikor egyszer a Green Parknal levo Marks & Spencerben harcoltam az utolso megmaradt kajakert ot perccel zaras elott 24-en, tele volt oltonyos pasikkal a bolt akik szo szerint probaltak ellokni egymast (es engem) az elore csomagolt salatak elol :).

Az eskuvohoz elore is gratulalok!

2014.12.19. 10:30:37

@Golf2: Ahhoz hogy megkapd ezt a penzt eloszor el kell felejteni magyarul es csak es kizarolag eredeti burgenlandi tajszolasban szabad beszelni. Akkor elkezd magatol dolni a love.

Golf2 2014.12.19. 10:32:06

@adg [Au, Darwin]: még az is jobb mint a világvégén 40fokban csúszómászók közt

2014.12.19. 10:33:51

@maxval bircaman szerkesztő: A fiad tudna szobat berelni az elejen mas fiatalokkal egyutt, ahhoz biztosan nem kell ennyi kaucio. Lehet hogy kollegiumi szallas is van.

SzZoole 2014.12.19. 10:35:24

Jo hir a haza latogatoknak,kevesbe jo az otthon eloknek, £1=401.2 Ft.
Es ez nagy valoszinusegel tovabb no.

2014.12.19. 10:37:12

@adg [Au, Darwin]: 'Mondjuk nem tudom ki akar azert odakoltozni, hogy egy konyhaban lakjon es mindenki lenezze. :)'

A, ez csak a penzehes, szamito magyar lanyoknak eri meg akik azert vannak ott hogy lecsapjanak egy penzes nyugati pasira. A magyar pasiknak szivas: nyomorognak, mindenki lenezi oket es nincs nojuk. Ez a ferfisors.

SzZoole 2014.12.19. 10:40:30

@tildy[UK]: Ha ez vigasztal en is dolgozok vegig,csak 24.-en 6 korul befejezen,25.en off,aztan vegig januarig.

adg 2014.12.19. 10:40:33

@Golf2: Ja, akartam is kerdezni, hogy hol a hatar, ahonnan mar kiiratkozott az ember a szulohazajabol? Mar annyiszor szerettem volna megtudni, aruld mar el legyszi. Vagy legalabb, hogy a kepletem jo volt-e. Egy tampontot mester.
De ezek szerint ausztria meg belefer.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 10:42:57

Hihetetlen, hogy mostanában mennyi ausztriai poszt van...Lassan már a mémet is módosítani kell: itt minden harmadik poszt osztrák!
:-))))))

Amúgy nincs vele bajom, az angliaiakkal se, csak úgy érdekes...

adg 2014.12.19. 10:44:31

@édeskömény: O egy jelenseg volt, csak tulporgott. Peldat vehetett volna auto baratunkrol, napi egy-ket kinyilatkoztatas, aztan hello. Mindegy nem akarok errol beszelni, mert kikapok ha-tol. Es meg igaza is lenne :)

SzZoole 2014.12.19. 10:47:18

@adg [Au, Darwin]: Nem hiaba,Ti a vilag egen laktok,de mit szoljon Pappito,O meg azon is tul,ha meg egy lepest tenne leesne a Foldrol a vilagurbe:)))

**mimi** 2014.12.19. 10:49:41

Én még emlékszem arra, hogy valamikor itt Mo.-n is volt 13, esetleg 14. havi fizetés (ebből látszik mennyire vén csataló vagyok )
régi szép idők.....:)
A poszt jó, sok hasznos infóval.
Az a szoba képen tényleg elég helyes.

@tildy[UK]:
Gratula az esküvőhöz !:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 10:49:59

@maxval bircaman szerkesztő: Ahogy mondod.Nem is értem, hogy a p.csába nem lázadnak/prosperálnak a helybéliek.Vagy gyújtják fel a meklárenek irodáit...
Nem lehet őket kikerülni valahogy?Valami közösségi módon?Lenne egy app, mint a légbnb-n, vagy az uberen, ami összehozza a keresletet-kínálatot, oszt jónapot...
Annyi sok f@sságot fejlesztenek mobil eszközökre, olyat méér' nem, aminek lenne is értelme?

adg 2014.12.19. 10:56:14

@Zoole[uk]: Hat szerencsetlen Pappito nyilvan borzalmasan kinlodik ott vilag legperemen, szornyu meg belegondolni is. Inkabb nem is teszem.
Bar o legalabb nem csuszomaszok kozt el. Meg vannak emberek is a kozeleben, mas varosok vagy valami. En ha valami civilizalt varosba akarok elmenni, vezethetek 3000 km-t. Es en meg golf sem vagyok. :)

SzZoole 2014.12.19. 11:03:01

@adg [Au, Darwin]: Szerintem meg Ti ketten laktok a legjobb helyen( Pappito jobb helyen lakik,de ez csak az en velemenyem)
Na talan egyszer a jovobe mi is oda kerulunk:)))

adg 2014.12.19. 11:03:25

@maxval bircaman szerkesztő: Ez valoban nevetseges. Ertekvesztesi potlek?? Hat azert fizetsz berleti dijat, hogy abba az amortizacio is benne van. Furdoszobahasznalati dij meg ablaknyitasi dij nincs?

**mimi** 2014.12.19. 11:11:36

@diggerdriver:
tényleg...most, hogy mondod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.19. 11:12:18

@adg [Au, Darwin]:
Azért Gézànak nagyon freudi beszólàsa volt Kettesgolfról.
:))))))))))))))))

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2014.12.19. 11:13:12

@Keleti Szél: igen, így értettem én is az írásomban (engem publikált ma határátkelő).
viszont a 13-14. hónapoknál a saját bérkivonatomat ellenőriztem, ezeknél csak szja-t vonnak és tb, nyugdíj, bármi más járulékot nem.

+utólagos megjegyzés: ősszel majd 900ezer aláírás került az osztrák kormány elé a 'lohnsteuer runter' akció keretében és nagyon kíváncsi leszek, milyen döntésre bírja őket. az AK tervezete szerint kb. egy hónapnyi bérrel több jutna éves szinten bérből és fizetésből élők számára (a bruttó €30-65ezer éves jövedelmi sávban)

KevinMulder 2014.12.19. 11:13:50

Azt vegyük hozzá, hogy akinek már egy albérletben benne van 4 havi kauciója, az - általában - jobban vigyáz az albérletre. Meg ez valamennyire előszűri a bérlőket is.

Magyarországon van olyan, hogy 1 havi kauciót is alig lehet kikönyörögni a bérlőből, aztán a bérlő 3 hónap nemfizetés és az ingatlan lelakása után megpattan, veszteséget termelve.

Ausztriában ezek a kauciók pontosan előszűrnek és kicsit röghöz kötik a bérlőt: eszébe sem jut fél évente ugrálni.

Nem biztos, hogy rossz ez így.

f.nero 2014.12.19. 11:13:50

Salzburg kb. 170 ezres város, 149 ezer állandó lakcímmel, és 21 ezer melléklakcímmel (forrást lásd alább).
Az én 50 négyzetméteres, 2 szobás, jó állapotú albim 610 euró, ami villannyal és gázzal 700 körül áll meg. Plusz internet és tévé. Ez most már olcsónak számít, inkább drágább hirdetéseket látok.

Nem nyomorgok, van nőm (magyar "import"), és mérnökként ugyanazt a munkát végzem, mint otthon, megbecsült kollégaként.
És ma este már a haverjaimmal focizok a szülővárosomban, de hétfőn-kedden otthonról dolgozva még leakasztok pár százast.

Üdv Salzburgból! :)

"Mit 1. Dezember 2014 sind insgesamt 149.639 Personen - 78.625 Einwohnerinnen und 71.014 Einwohner - mit Hauptwohnsitz in der Stadt Salzburg gemeldet (davon 114.201 mit österreichischer Staatsbürgerschaft). Mit Nebenwohnsitz sind 21.777 Personen gemeldet."
Link:
www.stadt-salzburg.at/internet/bildung_kultur/salzburg_in_zahlen/news_335565/einwohner_dezember_2014_338053.htm?redirect=404

fifibá55 2014.12.19. 11:13:50

@maxval bircaman szerkesztő: És ehhez jön még a lakásbérleti szerződés hatóságnál történő regisztráltatásának (Vergebührung) költsége, amit legtöbbször a bérlő fog viselni, mert hát neki kell a lakás..

adg 2014.12.19. 11:14:08

@Zoole[uk]: Hat az en helyem nagyon nem valo a legtobb embernek, ez egy eleg specialis hely. En szeretek itt lenni, de realisan nezve sokan nem birnak itt sokaig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.19. 11:15:31

@**mimi**:
Régiszépidők...
Amikor én még Szakma Ifjú Mestere kitüntetést kaptam.

Igaz Barát 2014.12.19. 11:17:50

@adg [Au, Darwin]:
Szerintem is Pappitonak a legszörnyűbb, de nem azért, mert leesik a peremről, hiszen a Föld gömb alakú, nem lehet leesni!
Viszont! Ő olyan messze lakik, hogy annál már csak közelebb lehet, így amikor elindul például munkába vagy horgászni, akkor úgy tűnik, Magyarországra indul. Ez viszont lehetetlen, hiszen ő kiiratkozott mitőlünk, és egy láthatatlan energiapajzs mindig visszalöki a kiindulási pontjára.
Könnyes szemmel gondolok rá, ahogy a gyökerei nélkül, magányosan, értékvesztetten bolyong Új Zélandon, ahol ő mindig idegen marad és bérrabszolga. :(((

2014.12.19. 11:22:41

@adg [Au, Darwin]: Ugy hivjak hogy 'piacgazdasag'. Ha van eleg berlo akik ki tudjak fizetni, miert kernenek kevesebb penzt? A lakaskiadas uzlet, nem jotekonysag. Termeszetes hogy aki ingatlanba fektette a penzet, profitot szeretne termelni. Nagy kockazat ingatlant venni, fenntartani. A berlo nem viseli ezt a kockazatot. Nekem tulajdonoskent rengeteg negativ tapasztalatom volt berlokkel: szinte mindig van valami, kifizetetlen szamlak, ugyeskedes, zarcsere engedely nelkul, kikoltozes elobb vagy kesobb mint amit megbeszeltunk, stb. stb., mindez az amortizacion felul.

SzZoole 2014.12.19. 11:28:41

@adg [Au, Darwin]: Szamomra,csak az idojaras lenne problema,nem birnam azt a nagy meleget.
NZ valtozatosabb:)

fifibá55 2014.12.19. 11:29:24

Érdekes a pont Salzburg város által felvetett megoldás, miszerint a lakáshiány enyhítése céljából a magántulajdonban lévő, de nem használt lakásokat a város jogszabályi felhatalmazás alapján használatra igénybe venné és bérbeadná, a tulajdonosnak pedig a piaci lakbérek 90%-át kitevő ellentételezést fizetne. A 10% annak az átalány költsége lenne, hogy a tulajnak nem kell a bérbeadással vacakolnia, illetve, hogy ha igazoltan szüksége van a lakására és visszakéri, akkor a város eredeti állapotában szolgáltassa azt vissza.
A bérbeadás részleteibe a tulajdonosnak egyébként nem lenne beleszólása.

SzZoole 2014.12.19. 11:32:04

@Igaz Barát: Ja,tenyleg,szegeny Pappito,valoszinu rohogve olvasa a sajnalkozo kommenteket:)))

**mimi** 2014.12.19. 11:32:42

@diggerdriver:
A múltkor olvastam valahol egy cikket, és a kommentekben annyira lebaltázta valaki a kommunista rezsimre nosztalgiával visszaemlékezőket...hogy nem is érti...hogy lehetnek ilyen megnyilvánulások...én értem...félreértés ne essék, nem kívánom vissza az akkori időket, de azért nem volt minden olyan rossz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.19. 11:37:21

@Mirjam2: huzos egy ev lesz jovore, de pszt, majd kesobb elmondom miert:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.19. 11:39:24

@KevinMulder: Uk-ben egy-ket havi kaucio van. Legalabbis Londonban mi ilyennel talalkoztunk. Szep is lenne, ha 4-6 havit kernenek, bar nagyritkan elofordul.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 11:44:22

@adg [Au, Darwin]:

Komcsi dolgok ezek... A történelemkönyvekben - a XXII. században - ez is benne lesz mint a kései nyugati agonizáló liberalizmus abszurditása.

adg 2014.12.19. 11:49:49

@Mirjam2: "Ugy hivjak hogy 'piacgazdasag"
Dehogyis. Egy szoval nem emlitettem az alberleti dijakat. Szerintem amugy darwin dobogos helyen lenne, ha nekiallnank itt osszehasonlitani, szoval Nagyon nem arral van szo, hogy "miert kerjenek kevesebb penzt".
Amit mondtam, az a millio idiota jogcimen szedett penz, a dolgok felesleges bonyolitasa. Szerintem Ausztralia is piacgazdasag, lehet, hogy jobban mint Ausztria. Es az alberleti dij ugy nez ki, hogy x dollar/het es kesz.
Benne van az amortizacio, az ugynok jutaleka, a berszamfejtes es a kilincskopasi egyutthato is.
Aztan az ingatlanos vagy a landlord beosztja ahogy akarja, mi kozom hozza.
Szerintem ettol meg piacgazdasag, nem attol valik azza, hogy szetbontjuk a berleti dijat tobbfele.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 11:50:44

Mo-on gyakorlatilag képtelenség bérlőt szerezni, ha a bérbeadó 1 hónapnál több kauciót akar. Csak egyes kereskedelmi célú ingatlanoknál lehet több hónapot is, de ott is az alapszabály ma már az 1 hónap.

A különbség jellemzően a hosszabb felmondási idő a kereskedelmi célú ingatlanoknál, bár ez inkább a bérlőt védi.

Volt ilyen esetem, azaz nem az enyém, de mesélték. Az emberke kivett egy boltot, s örült mint majom a farkának,
hogy csak 1 havi felmondási idő van a szerződésben. Aztán váratlanul a bolt nagyon jól beindult, magas forgalom, stb. Amint ezt észrevette a bérbeadó, felmondta a szerződést és ő csinált ott boltot. Na, ekkor már kevésbvé örült a bérlő az 1 havi felmondási időnek.

2014.12.19. 11:50:53

@tildy[UK]: Oke, sok sikert :)))

KevinMulder 2014.12.19. 11:50:57

@tildy[UK]: Ameddig 4-6 havi kaucióval is mennek a bérlések Ausztriában, addig sem a maklerek sem pedig a tulajok nem fognak változtatni ezen.

Nem mondom, hogy tetszik, de a piac ezt jelenleg így árazta be és elfogadja. Ha nem fognak forogni az ingatlanok, akkor majd csökkenni fog ez.

adg 2014.12.19. 11:51:53

@maxval bircaman szerkesztő: Mit mondjak, bevallom, ilyen melysegig nem gondoltam at a kerdest. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.19. 12:02:42

@KevinMulder: hjam, csak Ausztriaban nem 1000-1200 euro egy atlagos egyszobas lakas berlese.

2014.12.19. 12:05:43

@adg [Au, Darwin]: Ja ertem! Ezzel teljesen egyetertek, de hat ki vagyok en hogy kritizaljam az osztrakokat :))). A legtobb 'ingatlanos' szolgaltatas lehuzas, en mar csak tudom, dolgoztam Londonban ingatlanugynoksegen. Azt hittem hogy a kauciot sokallod; bocsi de bepoccenek erre a temara, mert sok eve adok ki ingatlant es allergias vagyok az olyan megjegyzesekre (utolag belatom hogy a tied nem ilyen volt!) hogy a 'gazdag' tulajok minek kovetelnek kauciot meg mindenfele dijakat. A legtobb tulaj nem 'gazdag' hanem csak egy atlagember mint en, aki kemenyen megdolgozott a lakas araert, sok berlo pedig nem torodik a lakas allapotaval, trukkozik a szamlakkal, stb.

rókarudi 2014.12.19. 12:15:41

Jól összeszedett poszt, gratula!

Egy kis kiegészítés:
Jómagam 8 éve élek Ausztriában, ebből 1 évet töltöttem Karintiában, Klágenfurtban, a többi Bécs. Nem tudom alátámasztani, hogy Karintiában az emberek idegengyűlölők lennének. A személyes tapasztalatom az, hogy barátságosabbak, mint pl Bécsben. Persze ez abból is adódik, hogy Klágenfurt 80-90 ezres város, míg Bécs már majd 2 milliós. A magam részéről szívesebben élnék Klágenfurtban, mint Bécsben. Csak ott meg munka nincs az én szakmámban. Szóval marad Bécs.

2014.12.19. 12:17:55

Ez a 13-14. havi ber szisztema nem azt szolgalja valojaban hogy az alkalmazott 'roghoz legyen kotve'? Ha felmond, elbukja a ezt a bert, vagy kifizetik neki idoaranyosan? Ha nem, akkor gondolom az van mint regen Angliaban a karacsonyi bonusszal: mindig mindenki karacsony utan mondott fel, mert nem akartak a bonuszt elvesziteni. Persze ott ez a problema nagyreszt 'megoldodott' a gazdasagi valsaggal, ma mar a legtobb brit ceg nem fizet bonuszt vagy nagyon keveset, de regen sok penz volt, akar egyhavi ber, vagy legalabb ket heti. Regi szep idok - ma mar a legtobb ember orul ott is ha van egyaltalan allasa :(

rezsöatya 2014.12.19. 12:35:02

@diggerdriver: te is kaptal olyat? :-)
En meg jutalom utazast is...

(Azt megvan? Elso dij: egy het az NDK-ban. Masodik dij: ket het az NDK-ban. Harmadik dij: harom het az NDK-ban! :-) )

adg 2014.12.19. 12:36:43

@Mirjam2: Nem sokallom a kauciot, nekem aztan tokmindegy, mennyi a kaucio ausztriaban. :)
Nalunk egy havi kaucio az elterjedt, meg ket heti dij elore. Ez mind. Es a normalis hasznalatbol eredo kopasokra nem szamolnak fel semmit. Termeszetes, hogy idovel leutod a falat egy-ket helyen, kiszakad a szunyoghalo vagy csepeg a csap. Nyilvan nem a lakas elpusztitasarol beszelek. Igy mukodik egy haz, erre van a berleti dij. Evente kifizetunk tobb mint 30 ezret, ebbe belefer egy kis javitas, vagy egy tisztasagi festes. Vannak persze szarrago ingatlanosok es nemtorodom lakok itt is, de nekunk eddig jo a tapasztalatunk. A lustasaguk a nagyobb gond. De az meg az ozik sajatossaga, ezzel egyutt kell elni. :)

2014.12.19. 12:42:20

@adg [Au, Darwin]: Nem akarok kotozkodni, de majd ha a sajat ingatlanodat adod ki, lehet hogy megvaltozik a velemenyed arrol hogy mi fer bele a berleti dijba :). Ingatlant kiadni uzlet, a tulajdonos a sajat penzet kockaztatja. En a magam reszerol a leheto legtobb profitot probalom belole kitermelni, ha talalok olyan berlot aki tud es hajlando fizetni az amortizacios koltsegekre, akkor termeszetes hogy inkabb neki fogom kiadni a lakast. Vagy egyszerubben szolva: a legtobbet fizeto berlonek adom ki, azt is szamitasba veve hogy potencialisan mekkora kart okozhat az ingatlanban, hiszen ennek is penzugyi vonzata van.

2014.12.19. 12:44:41

@adg [Au, Darwin]: Mernok Ur, kidolgoztad mar a magyarsagi koefficienst vagy meg mindig a 2-es Golfra varsz?

@édeskömény: Hinta nem azert lett kivagva, mert mas a velemenye, hanem mert gyalazkodott. Nem is a posztjaiban (illetve ott csak lightosan felremagyaraz), hanem a kommentekben, ahol budos kurvazas es nyomoreksag kivanass meg egyeb jellemzokkel/kivansagookal vannak illetve az itt kommentelok. Muvel az o blogja, ha ezeket nem szedi ki, az az o sara.
Erre nem erdemes tobb idot fecserelni

2014.12.19. 12:47:08

@NIKI LAURA: te hogyan huztal le mas kontinensen eveket, ha par honap utan a honvagytol gyotrodsz?
Van mar munkaszerzodesed vagy meg mindig feketen dolgozol?

adg 2014.12.19. 12:56:53

@Mirjam2: Most akkor megint visszaleptunk egyet. :) nem mondtam, hogy nem kell fizetni az amortizaciot. Csak az legyen belekalkulalva a rentbe. Es nyilvan a legtobbet igero, egyben megbizhatonak tuno jeloltnek adod ki. De a kaucio nem az amortizaciora van, hanem mondjuk a rongalasra, a mocskosan hagyott lakasra, vagy a szerzodes lejatra elott lelepo lakonal az okozott koltsegek teritesere. Pl ujrahirdetes, stb.
De ha itt lakok evekig, akkor egy tisztasagi festes, vagyis nem egy komplett felujitas, siman felefer az amortizacios kiadasokba.
Es akkor is igy gondolnam, ha enyem lenne a haz. Es akikkel eddig voltunk kapcsolatban, azok is igy gondoljak.

Ugyan azt mondom, mint Te. Nem? :)

adg 2014.12.19. 13:04:53

@adg [Au, Darwin]: Ugyan azt is tudom, hogy az ugyanaz egy szo, megse ugy irtam. Biztos a telefon javitotta at. :)

@charlieharper: Csak altalanos esetre, de meg nem hagyta jova a megmondoember ur. Sajnos a te eseteddel nem boldogulok, de majd megfejtem azt is. Ne szamits semmi jora. :) A sarkanyos lany esete egyszerubb, az konnyu volt.

KevinMulder 2014.12.19. 13:23:38

@tildy[UK]: 1200-as bérleti díjnál egy hónap kaució pont annyi, mint egy 600-as havi díjnál 2 havi. Mi a probléma?

A kauciót pedig - Ausztriában - a tulajdonosnak szinte kötelezően valamilyen számlára kell elhelyeznie, aminek a kamatai is téged illetnek. Felmondáskor - ha nincs miért a kaucióhoz nyúlnia - akkor az eredeti összeget + kamatokat kell neki visszaadnia.

Így voltaképpen csak a makler díja az, ami soknak mondható. De provisionfrei ingatlanokat kell akkor keresni.

Muscari 2014.12.19. 13:34:08

@tildy[UK]: gratulálok! Ezek szerint otthon lesz a nagy esemény. Jó készülődést!

arncht 2014.12.19. 14:01:09

eltem es kerestem lakast salzburgban es becsben is. salzburg a dragabb becsi keruletek (dobling, wahring, hietzing) araival vetekszik, de pl becsben az elso kerulet messze a legdragabb.

amugy van errol statisztika neten. pl:
www.immopreise.at/Wien/Wohnung/Miete

a gyakorlatban egy harom szobas lakas egy jobb helyen olyan 6-7e eur indulotokevel kell szamolni, meg persze a rezsi, es a butorok (10-12e eur). minden pontosan torvenyileg van szabalyozva, mennyit akasztanak az ugynokok a berlotol es a berbeadotol (mert mindkettotol beszedik a 2-3 honapot).

2014.12.19. 14:02:44

@adg [Au, Darwin]: Jo, jo, jo, akkor utoljara, egyetertek! :))) De tenyleg. Nekem az a lenyeg hogy doljon a le a lakasbol :)

adg 2014.12.19. 14:05:40

@Mirjam2: Nem nem, en ertek egyet. :D

arncht 2014.12.19. 14:10:25

hm... vagyis ahogy az aktualis arakat elnezem, salzburg inkabb csak a becsi keruletek kozepmezonyebe fer bele, linz meg akarmelyiknel olcsobb, graz eppenhogy felferne az olcsobb keruletek koze.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 14:15:14

@édeskömény: és jogosan,
hacsak nem számítjuk, hogy a házimanó, bármely idegesítő, azért csak a szívéhez nől az embernek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 14:17:16

@**mimi**: csak a közszférában volt, máshol nem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 14:26:19

@maxval bircaman szerkesztő:

"Mo-on gyakorlatilag képtelenség bérlőt szerezni, ha a bérbeadó 1 hónapnál több kauciót akar. "

te max, mondd, mikor béreltél utoljára Mao-n bármit?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2014.12.19. 14:55:04

@rókarudi: kösz szépen a kiegészítést!
ha már összehasonlítjuk az osztrák városokat: Bécs helyzete annyiból más, mint számos más ország fővárosáé, hogy egyáltalán nem Ausztria leggazdagabb és legtisztább városa. gazdaságilag persze húzóerő, de jóval több a tehetős ember vidéken, mint a fővárosban. persze a bécsi lakosok 25%a regisztráltan nem osztrák és ez az arány csak nő, ahogy a lakosságszám is. ez pedig egyértelműen tovább növeli az albérlet árakat.
Bécs amúgy a területéhez és lakosságszámához képest megdöbbentően kisvárosi módon él és működik, egész sokan ki se mozdulnak napközben a kerületből, ahol élnek. ez azért Pesten elképzelhetetlen.

ahogy már említette valaki (elnézést, nevet most nem keresem vissza) az albérletszerződésekre fizetendő állami illetéket is az albérlő fizeti, ez 40-50m2 esetén €200-220
árakat tekintve Bécsben Ottakring és Favoriten a legolcsóbb, valamint az első kerület a legdrágább (elsősorban a tehetős oroszok verték fel az árait az elmúlt években). és igen, a 18-19.kerület van a salzburgival egyező árszinten.
egészen új jelenség, hogy a parkolási zóna kiterjesztésével a külső kerületek árai is elkezdtek lassan emelkedni (Simmering, Liesing)

ami még a mai kivonatból kimaradt, az a további lakhatási megoldások:
- Genossenschaftswohnung: €15-20,000 letét mellett jóval kedvezőbb áron bérelhetsz hosszú távra lakást, amit később meg is vehetsz, vagy otthagyhatsz. a letétből évente egy pici összeget levesznek, de ha továbbállsz, viszed magaddal
- Darleienwohnung: nagyobb, jellemzően állami cégek munkavállalói részére elérhető szolgálati bérlakás. szociális és vagyoni alapon osztják ki
- Gemeindewohnung: önkormányzati bérlakás adott jövedelmi szint alatt élőknek. jellemzően a XX.század első felében épült Hof-ok valamint az '50-60as években épült önkormányzati lakásokról van szó.

@KevinMulder: teljesen egyetértek veled. ha így, ezen a jövedelmi szinten és ilyen feltételekkel működik a piac, akkor nincs gond. és bizony működik, valamint mind az al-, mind a főbérlőnek egyértelmű jogai és teendői vannak.

@arncht: kösz a linket!
talán ide tartozik, hogy a mietenrunter szervezet foglalkozik még az albérlők panaszaival és biztosít jogi segítséget

@fifibá55: erről a salzburgi megoldásról nem hallottam, de indokoltnak érzem és nagyon hasznos megoldás lehet egy kicsit megmozgatni a beállt lakáspiacot.

NIKI LAURA 2014.12.19. 15:17:04

@charlieharper:akkor meg fiatal voltam,fiatalsag bolondsag...tudod.
25 evesen azt hittem,hogy 43 evesen St Barbara tengerparti reszen lakom ,sajat,porsche dealership-et igazgatom,mindig zakoba jarok,estenkent kint borozok a palmafak alatt,rakot,bluefish- t,calamarit majszolok.

Ehelyett 15 m2 szoba,mely egy mosokonyhara nez,heti 70h munka,es olajos szerkoba kuszok a " csapos" emelo alatt,az Asdaba kulon valogatok a leertekelt kajak kozul.

Bar korabban sehol - kulfoldon- nem kerestem " ennyit", de ilyen szar korulmenyek sehol sem voltak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.19. 15:27:16

@KevinMulder: Mintha pont toled lett volna 4-6 honapnyi kauciorol szo, nemde? Azt meg soknak tartom, es ha megnezed mire reagaltam azzal az 1200-essel, akkor biza a 4-6 honapra, nem a kettore.

2 honap meg realis.

Itt is van amugy Tenancy deposit protection www.gov.uk/tenancy-deposit-protection/overview

@Muscari: Igen, de az eredetileg tervezett idopontban tartunk itt is garden partyt :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.19. 15:30:36

@adamskij: Egyik ismerosom Ausztiraban melozik most epitkezeseken, o azt meseli, hogy hetkozben ingyenes neki a munkaszszallas, de hetvegente akkora osszeget elkernenek, hogy nem eri meg maradni. O rendszeresen hazajar.

2014.12.19. 15:32:42

@charlieharper: Asszem arrol lemaradtam... marmint, hogy vegleg ki lett innen rakva... csodalkoztam is, hogy csak nyolcvanakarhany komment van osztrak alberletes poszt alatt pedig mar elmult del :D

adg 2014.12.19. 15:47:14

@puhacica: Huha, akkor ez mostmar komoly. Mikor indulnatok?

átlátó 2014.12.19. 16:24:14

@adamskij: Ühüm... (A Favorit már nagyon dzsukel tud lenni, az Ottakring Wilhelminen alatti része, U-3 végállomás körül még tűrhető.)

macy2 2014.12.19. 16:24:14

"Karintiába pedig nem hiszem, hogy sokan mennének, ott számolni kell a nem is elhanyagolható idegenellenességgel."

Ez biztosan tévedés. Én nyolc hónapot töltöttem Klagenfurtban, és semmiféle idegenellenességgel nem találkoztam, sőt az ottani emberek, akivel csak találkoztam, kifejezetten kedvesek voltak. Inkább azért nem mennek sokan Karintiába, mert a lakosság létszámát tekintve nagyon kicsi az a tartomány, alig félmillióan élnek ott, tehát nyilván a munkalehetőség is kevesebb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.19. 17:00:02

Figyu HA, írtam néhány szót karácsonyilag és most bemegyünk a belvárosba fényképeket csinálni a karácsonyi Londonról.
Érdekel?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.19. 17:04:18

@puhacica:
Mindent megfontoltál, mindent meggondoltál, amit lehet előkészítettél felkészültél, nagy levegőt vettél és ha beindult a zabszem effektus akkor hajrá.
Csomagküldő elérhetőséget tudok.
Esetleg ha előbb jön a cucc mint lakás van akkor segítek.
Letárgyaltatok mindent?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.19. 17:27:23

@puhacica: Batrak vagytok, nagyon szurkolok :-)! Puhacica is veletek tart?

Shanarey 2014.12.19. 18:15:00

Nekem tegnap volt az utolsò munkanap. Most épp a Heathrow-n dekkolok és vàrom hogy kiderüljön melyik kapunál van a gépem, ami àtvisz Magyarisztànba

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 18:20:09

@Shanarey(England) ISTP: jó utat:)

pasztasuta találkozót szervez, kérlek , jelentkezz nála:)

Fajankó 2014.12.19. 18:24:36

@adg [Au, Darwin]:

Ebben az évben adtam ki otthon az üzletemet és a lakásomat is, mindkettőt 3 havi kaucioval.

puhacica 2014.12.19. 18:56:40

@adg [Au, Darwin]: igen, nincs visszaut. bar kertek, hogy gondoljuk at, de ezen mar tul vagyunk. februarban, legkesobb marciusban indulunk.

@diggerdriver: nagyon koszi mindent! zabszem nem annyira ferne be, de elinditottuk a folyamatot, most mar menni kell, mese nincs.

@zöldeketbeszélek: koszi szepen. hogy batrak vagyunk vagy bolondok, azt majd az ido eldonti. :) cicacska is utazik a terv szerint.

Mr Long 2014.12.19. 19:09:07

@Mirjam2: Nalunk ugy oldjak meg, hogy evi ket emelest kapunk. Egyet nyaron, egyet telen. Mar varom a levelet az osszegrol, januar elso heten erkezik. :) Remelem jol fog majd a tolluk, mert ennyire meg sosem magasztaltak, minket, mint a legutobbi tervszallitaskor.

**mimi** 2014.12.19. 19:11:44

@puhacica:
bátrak vagytok...sok sikert! :)

Mr Long 2014.12.19. 19:13:20

@Igaz Barát: "Föld gömb alakú" ez hulyeseg, van egy Fold terkepem es ovalis rajta. Szoval szivas, ha pl az ozzik az usankokhoz akarnak repulni, vegig kell utazniuk azsiat, europat, majd csak utana lesznek az usakoknal!

Keleti Szél 2014.12.19. 19:19:11

@adamskij:
"viszont a 13-14. hónapoknál a saját bérkivonatomat ellenőriztem, ezeknél csak szja-t vonnak és tb, nyugdíj, bármi más járulékot nem."

Furcsa. Nézz meg egy tetszőleges adószámító kalkulátort, pl.:
onlinerechner.haude.at/bmf/brutto-netto-rechner.html

Ebből jól látszik, hogy a TB egy hangyányival kevesebb a 13-14. hóra. Az adókulcs a Sonderbezahlungra szintén nagyon alacsony (jellemzően 6%), de nagyon alacsony fizetés esetén (ahol a normál, 12 havi bérre is nagyon alacsony az adó) értelemszerűen kevésbé tűnik fel, hogy milyen kevés szja-t kell a 13. havi fizetés után fizetni. Érdemes a számológépben mondjuk 1400 és 3000 bruttóra megnézni, hogy alakulnak a levonások.

Keleti Szél 2014.12.19. 19:19:11

@diggerdriver: Ez az "érdekel?" úgy hangzik, mintha egy drogdíler ajánlaná az áruját. :)

Keleti Szél 2014.12.19. 19:19:11

@macy2: A karintiai idegenellenességről nem tudok nyilatkozni, de az tény, hogy az FPÖ (a néhai Haider pártja), a "magyar Jobbik" legnagyobb bázisa Karintiában van, ott a legerősebbek.

Keleti Szél 2014.12.19. 19:19:11

@puhacica: Szerintem jó döntés volt. Hajrá!

Keleti Szél 2014.12.19. 19:19:19

@adamskij:
Salzburgban állítólag 6000 üres lakás van, ami elég magas szám egy 150 ezres városban. Ezeket akarják bevonni a vérkeringésbe.
www.salzburg.com/nachrichten/salzburg/politik/sn/artikel/stadt-spoe-will-leere-wohnungen-selbst-vermieten-124234/

Taxomükke (UK) 2014.12.19. 19:58:11

@Keleti Szél: Hát Digger állandóan kábítja az embereket, főleg a még otthon lévőket... Itt meg fejpénzt kap a szervkereskedőktől.

Csak vicc volt!!!!!!

Taxomükke (UK) 2014.12.19. 19:58:57

@Keleti Szél: A magyar Jobbik ilyen erős az osztrákoknál? Nahát...

Taxomükke (UK) 2014.12.19. 19:59:34

@Taxomükke: ... biztos a Labancinfóból tájékozódnak.

Keleti Szél 2014.12.19. 20:02:00

@Taxomükke:
:)
Néha a nagy Homérosz is szunyókál... ;)

SzZoole 2014.12.19. 20:12:54

@Shanarey(England) ISTP: en épp most a T2-on várok
Jo utat:)

SzZoole 2014.12.19. 20:14:38

@puhacica: nem fér be a zabszem ???
A vazelin seggit:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 20:17:30

@NIKI LAURA: És mi volt a baj az eperfölddel Mizs of Louis községben...?Már ha nem titok...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 20:22:33

@Keleti Szél: Portás egy izraelita vágóhídon...
Van még itt olyan, aki ezt nem tudja?
:-))))))))))))))

puhacica 2014.12.19. 20:34:46

@**mimi**: @Keleti Szél: koszi! :)

@Zoole[uk]: tudtam, hogy a te segitsegedre barmikor szamithatok! :)

@geegee: tenyleg az.

Keleti Szél 2014.12.19. 20:46:03

@Taxomükke: Mondasz valamit... :))
www.labancinfo.eoldal.hu/

Viszont legalább megtanultak magyarul. (Ezt abból gondolom, hogy nem lehet az oldalt német nyelvűre váltani.)

Keleti Szél 2014.12.19. 20:46:03

@Taxomükke:
Minden szakma, amiért pénzt fizetnek?
Amúgy annyiban komoly volt a kérdésem, hogy korábban mintha azt mondta volna, hogy nincs szakmája. De lehet, hogy rosszul emlékszem.

2014.12.19. 20:48:01

Hintát kellene megkérdezni, ő képben van a témát illetően. :)

2014.12.19. 20:56:22

@puhacica: Akkor már nincsen visszaút. :)

articsóka60 2014.12.19. 22:04:28

@puhacica: hát megtettétek, gratulálok! Izgalmas időszak következik az életetekben. Remélem minden sikerül majd, amit elterveztetek. Indulásig még összefuthatunk valahol a Szentendrein a dugóban. :)
Mindenkinek aki hazaindul: Kellemes utat, szerencsés megérkezést!!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.19. 22:48:20

Mar megint olik egymast indiai szomszedaink....

SzZoole 2014.12.19. 23:11:42

@Keleti Szél: Traktoros iskolaja van:)
3 ev a mezogazdasagi szakmunkas kepzoben,ez nem vicc.

SzZoole 2014.12.19. 23:12:54

@puhacica: Neked barmikor barmit:)))

SzZoole 2014.12.19. 23:14:54

@NIKI LAURA: Mennyiert csereled ki az automon a fekbeteteket,csak munkadijat mondj,a fekbetetgarniturat meg tudom venni magamnak.

SzZoole 2014.12.19. 23:15:58

@diggerdriver: Es mit lattatok a tomegen kivul?

SzZoole 2014.12.19. 23:17:28

@tildy[UK]: Adjal nekik jo eles keseket Es megoldjak Ok egymas kozt,mint otthon a putriban a rokonaik:)

Herr Géza 2014.12.19. 23:57:17

@fifibá55: A német hivatali nyelv sem semmi szörnyszülött szavakat tud produkálni, de látom az osztrák azért esélyes, hogy elhozza a födíjat a németek elöl... Ennek a "Vergebührung" szónak -még nem hallottam egyébként- az elemzése mélyreható következtetéseket enged levonni egy egész nemzet (de legalábbis a bürokráciájának) "kultúrájáról"..... :D

Muscari 2014.12.20. 00:11:14

@adg [Au, Darwin]: nagyon is nekem valo, ahol laksz, en bizony birnam a klimat. Meg a posszumokat is :-)

Herr Géza 2014.12.20. 00:11:51

@maxval bircaman szerkesztő: Olyannyira képtelenség, hogy minden ingatlanos mintaszezödésben 3 havi kaució van... :))) Én is annyi kaucióval adtam ki a kérót, több jelölttel is tárgyaltam, a szeme sem rebbent egyiknek sem, amikor a kaució nagyságáról volt szó...

Muscari 2014.12.20. 00:13:10

@fifibá55: hihi, ezt Londonban is bevezethetnek. Itt is rengeteg az uresen allo lakas, amit befektetesnek vettek meg.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.12.20. 00:13:57

@charlieharper: ki lett vágva? Csak most? De türelmes a bloggazda :D

Herr Géza 2014.12.20. 00:14:22

@rezsöatya: Ez jó.... :)))) A DDR-ben tanultam, hogy lehet, hogy én ezt nem is hallottam ?????

2014.12.20. 00:15:18

@Zka: Már mikor.... :D

Muscari 2014.12.20. 00:23:56

@puhacica: OMG! Akkor mar nincs visszaut! Ha itt lesztek akkor mindenkepp talalkozni akarok veletek :-)

Nekem ma volt az utolso napom a kavezoban, de meg nem tudom, hogy mikor kezdek az uj helyen. A ceg, ahol regen carer-kent dolgoztam egyszeruen nem kuldi a referenciat, addig meg nem vesznek fel. Hetfon bemegyek hozzajuk es az asztalra csapok.

Muscari 2014.12.20. 00:24:32

@puhacica: ja, es hogy talaltatok szallast, ha nem titok?

Herr Géza 2014.12.20. 00:26:31

@Keleti Szél: Már hogyne lenne. N.o.-ban is nagyon is ismert, sokfelé alkalmazott praktika. Csak nem olyan generálisan járó fix pénz, mint az osztrákoknál. Sokféle variáció van: nagy szakszervezeti ágazati szerzödésekben a leggyakoribb a fél havi nyári (nyaralási) pénz és az egy havi karácsonyi pénz. De millió egy variáció van. Olyan is sokfelé, hogy nem a havi fizu százalékában van megállapítva, hanem fix összeg (párszáz euró pld.) mindenkinek, meg az is gyakori, hogy a nagysága a cég eredményétöl is függ.
Nekem eddig volt 13,5 havi, 13,6 havi, nullkommanix plusz pénz, meg eredményfüggö, de százalékos megállapodásom is.

Muscari 2014.12.20. 00:27:42

@tildy[UK]: mi hal Istennek semmit nem hallunk a szomszedbol. A mi lakasunknak mas baja van, peldaul a lehullo csempe a furdoben :-(

Muscari 2014.12.20. 00:30:22

@Herr Géza: mi ket havival adtuk ki mar kezdettol fogva. Mi is ugy bereltunk annak idejen, mar vagy tiz eve.

Herr Géza 2014.12.20. 00:32:51

@Mirjam2: Itt, ha év közben kilépsz, kifizetik idöarányosan, de a belépésnél jól pofára lehet esni: legtöbbször van egy minimum idötartam, ami után jár csak az extra. Ez gyakran egy év, de olyan is van sokfelé, hogy lépcsözetesen emelkedik: az elsö évben pl. a plusz egy-kéthavi pénznek csak 20%-ára, a másodikban a 40%-ra, a harmadikban 60-ra, stb, vagy jogosult.

Herr Géza 2014.12.20. 00:35:25

@Muscari: Persze, eltérni lehet, lehet akár több, de kevesebb is ... Viszont otthon is egyre inkább a háromhavi a jellemzö. Föleg a rendesen "lepapírozott" , na adj isten ingatlanközvetítös szerzödéseknél. Egyébként itt is ez a jellemzö...

Herr Géza 2014.12.20. 00:38:59

@puhacica: Nocsak, nocsak, miröl maradok le ? Gratula tölem is !!!
És hol-merre-meddig-micsoda-mennyiért (ez utóbbi viccként kezelendö...:D) ??? Vagy volt már róla szó, csak én nem látom ???

Herr Géza 2014.12.20. 00:54:29

@Herr Géza: Itt van néhány statisztikai adat, hogy N.o.-ban mire lehet számítani:

www.absolventa.de/karriereguide/gehaltsbestandteile/weihnachtsgeld

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.20. 04:54:10

@Muscari: Mi sem, altalaban, eleg jo a hangszigeteles, kiveve ha valaki sikit, vagy ordit.

adg 2014.12.20. 06:28:52

@Fajankó: Szerintem ezt nem nekem szantad. Talan max volt, aki szerint nem lehet kiadni, csak egy havi kaucioval.
Ha jol emlekszem en is ket havival adtam ki annak idejen, igy sikerult a vegen nullszaldosra kihozni az uzletet, mert kicsit hamarabb lelepett a lako, es elfelejtett szolni. Meg a kozos koltseget is elfelejtette befizetni, meg az utolso szamlakat is. Viszont nem felejtette el elvinni a hutot es a szekrenysort, pedig az az enyem volt. :)

adg 2014.12.20. 06:31:31

@puhacica: Es akkor londonia lett a cel, jol emlekszem? Megkerdezzem meg azert, hogy van e hely a helyi tvnel ket negyszeru vagonak meg egy puha cicanak?
Biztos nem mondananak nemet... :)

adg 2014.12.20. 06:35:52

@Mr Long (UK): Erdemes kihasznalni, hogy a terkeped lapos, es flexibilis. Ha megfeleloen meghajtod, akkor elerheted, hogy az uticel es az indulas helye egy pontba keruljon. Ezzel az utazasi tavolsagot es az idot egyarant nullara lehet redukalni. Legkozelebb igy csinald, csomo energiat sporhatsz.

adg 2014.12.20. 07:11:10

@Muscari: Akkor keszithetem a kavet? Itt varnak a posszumok, es mar a galleros gyikok is elojottek. Itt szaladgalnak reggelente a parkban.

puhacica 2014.12.20. 08:00:28

@Philosoraptor: nincs bizony1 :)

@articsóka60: de meg milyen izgalmas! lesz itthon HA talalkozo, kenyelmesebb lenne ott talalkozni, mint a dugoban. :)

@Zoole[uk]: kosziii! :)

@Muscari: osszehozzuk! :) ezek szerint ez egy "altalanos utolso nap" volt. csapj is az asztalra, azt tapasztalom, hogy a referencia arrafele egyaltalan nem jatek. lakas meg nincs, egy helyet talaltunk eddig, ahol van engedely kisallatra, de most, hogy mar biztosnak tunik a koltozes idopontja, jobban ra tudunk allni a lakaskeresesre.

@Herr Géza: koszi! :) volt mar rola szo, de London, februar, barmi, a "mennyiert" kerdest nem tudom ertelmezni, mert nem tudom, hogy a fizetesre, lakberre vagy indulotokere gondolsz-e. :P :)

@pasztasuta: koszi! :)

@adg [Au, Darwin]: te meg ne fajdijjad a szuvemet, jovan? :)

Mr Long 2014.12.20. 10:20:01

@adg [Au, Darwin]: Na neked is megerte a mernokkepzes XD

Igaz Barát 2014.12.20. 10:25:11

@Mr Long (UK): Megérte? Ingyen utazna Magyarországra, ha még beengednék. De ő már sajnos nem jöhet. :( Még ha lenne egy kettes golfja, akkor talán beengednék. :)

Viszont jobban belegondolva, akkor mégse írták ki magukat teljesen, hisz egy jó origami-technikával simán Kőbánya-alsón laknak még mindig.

Muscari 2014.12.20. 10:40:23

@adg [Au, Darwin]: igen, megyünk :-)

A leányzóm lehet, hogy ott fog pár év múlva kikötni, nagyon szeretné. Én meg majd meglátogatom.

Keleti Szél 2014.12.20. 11:22:21

@Igaz Barát:
Ugye-ugye? A végére mégis kiderül, hogy mindenki csak vetít, ahogy a guru százszor megmondta!
Lehet, hogy adg is a KöKi Mekiben söpröget és esténként álmodozik a kangurukról?
Fotó meg van a neten bőven, azt bárki talál Ósztráliáról, oszt' lehet mutogatni mint "bizonyítékot". ;)

adg 2014.12.20. 12:10:42

@Mr Long (UK): Nekem igen. Hogy a sok adofizetonek megerte-e, akiken eloskodve en az egyetemen sorozgetve kivartam a diplomamat, azt nem tudom. De szerintem nekik is megerte. Ami nekem jo, az mindenkinek jo. :)
Egyebkent a ter meghajlitasaval torteno utazassal egesz komoly kutatasok folynak, pedig eleg scifi gyanus a dolog. De ki tudja, nagy buli lenne, ha sikerulne. Szoval sajnos nem en talaltam ki a terkepes peldat.

@Igaz Barát: Egy kettes golf? Olyan nekem nem kell. Szalajt, meg osszevissza jar. Meg itt a vilag vegen, a csuszomaszok kozott a negyven fokban nem is nagyon vannak europai kocsik. Amik megis vannak, azok inkabb elmenyautok, vagy egy-ket nemet premiumkocsi, vagy jaguarok a pomiknak. Szokasos eus kocsik nincsenek, golfot meg egyszer lattam eddig, annyi eleg is ide. :D

@Keleti Szél: Akkor ha mar igy leleplezodtem, csak neked elmondom, hogy valojaban niki eperfdjen kapalok 300 forint napszamban ukran vendegmunkasok kozt. Amikor a hajcsar nem figyel, akkor jovok a HAra.
Mi az a KöKi?

@Muscari:
Oke, Szingapurnalj szolj legyszives, es kimegyek eletek a gephez. De aztan nem am csak turistacelpontokat nezegetni egyfolytaban, operahaz meg uluru! Keresunk valami rendes programot. :)
Ismerunk egy argentin csaladot itt, anyu szoc munkas szinten (jol emlekszem, hogy a lanyod is?), arra kaptak vizumot. Eleg konnyen lehetne vele munkat talalni. Mas kerdes, hogy neki eszebe sem jutott ezt csinalni, boltban dolgozik helyette.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.20. 13:23:01

@puhacica: Ha mentek kifelé, legyen róla poszt! :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.20. 13:26:04

@NIKI LAURA: Na jó, de miért sold?Aszontad korábban, hogy minden f@sza, tudsz kereskedni, stb...Na mindegy, persze tudom, nincs közöm hozzá...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.22. 14:26:01

ezek a térképhajlíthatások engem is érdekelnének.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása