oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 10. 06:41,  Hogyan legyünk vállalkozók Ausztriában? 123 komment

2014. december 10. 06:41 Határátkelő

Hogyan legyünk vállalkozók Ausztriában?

Ma egy kicsit még mindig ügyeket intézünk, méghozzá Ausztriában, ahonnan Peti küldött egy nagyon részletes és érdekes leírást. Olyannyira részletes lett, hogy ma csak az első része jelenik meg, amely a vállalkozásról, munkavállalásról, lakhatásról, közművekről szól, majd egy hét múlva jön a folytatás.

vallalkozo.jpg

„Az alábbiak azoknak adnak útmutatást, akikben megfogalmazódott, hogy Ausztriában keresnék a boldogulást és ehhez a magyar határmezsgyét elhagyva a határtól távolabb is költöznének.

Ami az alap: munka vagy vállalkozás és lakhatás

Kétkezi kulimunkát aránylag könnyű találni Ausztriában. A legegyszerűbb persze annak a helyzete, akinek ismerőse, rokona már kint él és konkrét munkaajánlattal hívja.

Ha teljesen nulláról indulnánk, akkor német nyelvtudás nélkül inkább a határsávot, esetleg Bécset célozzuk.

Van példa körülöttem olyanra, aki angollal is elboldogult, de másfél évig csicskáztatták aprópénzért, ételért és ingyen a törökök, mire a kiépülő kapcsolatrendszere segítségével sikerült rendes munkát találnia és azóta már heti három este német nyelvtanfolyamra jár.

Rengeteg magyar brigád dolgozik szerte Ausztriában az építőipartól a vendéglátásig mindenféle ágazatban. Nyelvtudás és helyismeret nélkül egy ilyen csoporthoz csatlakozva kockáztat a legkevesebbet az, aki bevállalja a kemény melót. Sajnos itt a legnagyobb az átverés kockázata is, de legalább max. a fizut bukja.

Ha valaki beszél németül

Állásajánlatokat több helyen is találni. Az AMS (Arbeitsmarkt Service) weboldalán pl. vagy a willhaben.at-n is. Adott esetben egy kiszemelt céghez vagy intézményhez akkor is érdemes elküldeni egy motivációs jelentkezést (Bewerbung), ha nincs is meghirdetett állásajánlat

Fontos tudni, hogy az osztrákok sokat adnak a keretekre. Szinte mindent szabvány (ÖNorm) szabályoz. Ügyeljünk tehát a „Bewerbungsmappe” formátumára és tartalmára. Rákeresve az interneten rengeteg információt lehet találni. (Ne felejtsük el, hogy a német és osztrák szabványok különböznek!)

Ausztriában az érettségi önmagában nem ér semmit. Megléte vagy hiánya munkavállalásnál nem oszt, nem szoroz. Pontosan az ÖNorm miatt a külföldi ügyintéző-, irodavezető képzettséget sem veszik figyelembe. Aki irodában szeretne elhelyezkedni, annak minimum osztrák Bürokaufmann, ill. HAS/HAK (kereskedelmi szakközépiskola) végzettséggel kell rendelkeznie.

Multiknál és adott esetben a magyar piacon jelenlévő ill. arra terjeszkedni akaró osztrák cégeknél is kereshetnek magyar nyelv- és helyismerettel rendelkezőket. Ilyen esetekben egy alap BA (business administration) diploma is megfelel.

Kisebb cégeknél a török- vagy délszláv származású munkaadók adnak gyakrabban esélyt a nem osztrák munkakeresőknek.

Rengeteg állást munkaerő-kölcsönzők (Manpower, DVD, stb.) hirdetnek. Ennek elég sok buktatója van. (Például egy asztalos ismerősömet kölcsönözték ki egy iskolabútor-üzembe, ahol a megrendelések ütemezésének függvényében gyakran 2-3 hetes, sőt, akár 2 hónapos fizetés nélküli szabadságra is elküldték. Ilyenkor az állandó alkalmazottakat foglalkoztatják, vagy fizetett szabadságra küldik, a kölcsönzötteket meg egyszerűen „visszaadják”.)

Az AMS-hez akár külföldi lakcímmel is be lehet jelentkezni „Arbeitsuchend” státuszra. Ennek előnye, hogy kijelölnek a munkakeresőnek egy gondozót (Betreuer) aki segít az álláskeresésben, tanácsokat ad, esetleg tanfolyamra is elküld.

Hogyan lehetünk vállalkozók?

A munkavállalás mellett a vállalkozás is lehet opció. Fontos tudni, hogy Ausztriában szigorú szabályozás véd a kóklerek ellen. Vállalkozni tehát vagy a „szabad” tevékenységekben (freien Gewerbe), vagy a Gewerbeordnung (GewO) által meghatározott nagyon szigorú követelményeknek megfelelve, a saját szakmánkban lehet. OKJ-s papírral nem is érdemes próbálkozni.

Ha legalább 3 éves szakiskolában szereztük szakmánkat és minimum 5 évig voltunk egyéni vállalkozók ezt a szakmát gyakorolva, akkor talán megkapjuk az engedélyt. Különben érdemes a gazdasági kamaránál (WKO) mestervizsgát tenni, amely tartalmazza a vállalkozói vizsgát (Unternehmerprüfung) is.

Aki először vállalkozik Ausztriában, annak jár az újalapítási támogatás (NeuFöG). Ezt a területileg illetékes WKO irodájában lehet igényelni, mielőtt bármi mást léptünk volna és az illetékek kifizetésétől szabadulunk meg vele.

Ezután be kell jelentenünk a vállalkozást a járási kormányhivatalban (Bezirkshaupmannschaft). Rögtön utána (bárki bármit mond, nem kell megvárni a Gewerbeschein-t!) menjünk az adóhivatal (Finanzamt) ügyfélszolgálatára és jelentsük be a tevékenység megkezdését. Az adóhatóságot nem érdekli, hogy végezheted-e a tevékenységet. Őket az érdekli, hogy ha csinálod, adózzál utána.

A szürke zóna, hogy adott zárt foglalkozások beleférhetnek bizonyos szabad tevékenységekbe is. (Például burkolás, vízvezeték javítás, kertészkedés, stb. a házmesteri szolgáltatásba.) Az ellenőrzés nem túl szigorú és gyakori mindaddig, amíg nem lépsz a tyúkszemére egy helyi vállalkozónak. Ha feljelent, rengeteg kellemetlenséget jelent majd.

A WKO-hoz és a SVA-hoz (TB) a hatóság fog bejelenteni. A WKO tagdíj szakmánként változó. A Gewerbeschein-t ne kérjük több foglalkozásra, mert mindegyik után külön-külön fizethetjük a WKO tagdíjat.

Eléggé sanszos, hogy a bejelentkezés után nem sokkal a központi telephelyként megjelölt címen megjelenik az adóhatóság munkatársa, hogy ellenőrizze nem fiktív-e a vállalkozás.

Másképp működik az adóhatóság

A Finanzamt munkatársai teljesen mások, mint a NAV-osok. Alapvetően jóindulattal közelítenek és nincs az az alapfeltevésük, mint otthon, hogy mindenki adócsaló és a kivételek csak a szabályt erősítik.

Persze a kisvállalkozók többsége itt is sumákol kicsit, de mivel itt nincs folyton olyan érzése az embernek, hogy minek adózzon, úgyis csak ellopják és a közszolgáltatások szuperek az elvonás meg elviselhető, az általános paradigma az, hogy meg kell adni a császárnak, ami a császáré.

A másik vetülete a dolognak, hogy itt mindenki figyel és öntudatos. Ha a vállalkozó nem fizet az alkalmazottnak, vagy nem jelenti be, akkor az rögtön rohan a munkáskamarába (Arbeiterkammer – AK) és kiveri a balhét. Ilyenkor a büntetések csillagászatiak, ezért ritkán próbálkoznak.

A konkurencia is résen van. Ha rájön, hogy úgy adtál olcsóbb árat, hogy közben elcsaltad az ÁFÁt-, már rohan is a Finanzamthoz feljelenteni. És tudja, mert a verseny korlátozott és a környéken mindenki ismer mindenkit, így minden kitudódik.

Tehát az adóhatóság nem kukkol a hátsódba folyamatosan, mint otthon. Nincs kötelező nyugtaadás és adószám-bejelentés számlatömb-vásárlásnál. Ha gyanús vagy, a vagyonosodásodat kezdik figyelni, meg vásárlásaidat. Azt viszont nagyon profi módon. A bankszámláidba nem nézhetnek bele csak bírói engedéllyel. Ahhoz viszont már nagyon alapos gyanú kell.

Az adóbevallást érdemes megcsináltatni egy adótanácsadó könyvelővel (Steuerberater) az első évben. Ez 300-500 euróba fog kerülni. A következő évtől csak másolni kell, meg a számokat aktualizálni.

A bevallásokat online is ki lehet tölteni és be lehet adni. Ehhez azonosítót kell kérni a Finanzamt-nál. Érdemes még SMS belépőkódot (Handy-Signatur) igényelni a mobilszámunkra az online közszolgáltatásokhoz. Ezt is a Finanzamt-nál intézhetjük.

Természetesen Ausztriában is bárki vállalkozhat bármilyen szakmában, akár a zárt szakmákban is, de valaki nem rendelkezik a megfelelő szakképzettséggel, akkor csak a tulajdonosi jogokat gyakorolhatja és alkalmaznia kell megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező dolgozókat, valamint a cég vezetésére cégvezetőt, akinek ugyancsak megfelelő végzettséggel kell rendelkeznie. Egy ilyen cégvezető havi fizetése úgy bruttó 4000 eurónál kezdődik.

A hagyományos önálló foglalkoztatású személyek (Selbstständige) (ügyvéd, orvos, stb.) mellett valaki úgy is teljesítheti a letelepedési "követelményeket", ha szabadfoglalkozásúként (adott esetben az új szabadfoglalkozások (Neue Selbstständige) egyikének gyakorlójaként) jelentkezik be. Ilyenkor nem kell WKO tagdíjat fizetni, csak a kötelező TB-t.

A biztosító itt is az SVA lesz (részleteket lásd TB), ahová ennél a tevékenységnél magunknak kell bejelentkezni, mert ha elmulasztjuk, akkor 10% pótdíjat vernek ránk! Ennek a tevékenységnek a megkezdését egyszerűen csak be kell jelenteni az adóhatóságnál (Finanzamt). Sem vállalkozói igazolvány (Gewerbeschein), sem külön engedély nem szükséges.

Lakásbérlés, albérlet

A lakhatás nem a legegyszerűbb dolog. Első körben érdemes egy erre specializálódott panzióban kivenni egy szobát. Ilyet akár 2-400 euró/hó között is találni. Az árban többnyire a villany, fűtés és melegvíz is benne van. Van, ahol kauciót sem kell fizetni. Ahol kell, ott 1-3 havi lakbért kell egy összegben letenni, plusz az első hónapot előre kifizetni.

Ha így biztosítva van a lakhatásunk, el lehet kezdeni keresgélni a környéken. Ez akár hónapokig is eltarthat, hacsak a munkaadó nem segít, mert ők adott estben néhány nap alatt meg tudják oldani a problémát.

Ha a magunk urai vagyunk, vagy akarunk lenni, akkor lakást bérelni magánszemélytől és az önkormányzaton keresztül, ill. közvetlenül a nagy „non-profit” lakásépítő társaságoktól lehet.

Lakástípusok

Az önkormányzati bérlakás több előnnyel is jár, de a legtöbb településen elég hosszú a várólista. Ausztriában rengeteg önkormányzati bérlakás van. A világ legnagyobb bérbeadója pl. a bécsi önkormányzat.

Bárki bármelyik település várólistájára feliratkozhat a település önkormányzatánál (Stadtamt, Gemeindeamt, Bécsben Magistraat), de utána gyakran kell személyesen érdeklődni (minimum félévente vagy akár sokkal gyakrabban).

Magánszemélytől nem könnyű lakást bérelni. Mivel nagyobb a kereslet, mint a kínálat, a bérbeadók nagyon megválogatják, kinek adják ki a lakást, házat. Itt is igaz, ami a munkavállalásnál: a török és délszláv bérbeadók kevésbé bizalmatlanok a külföldiekkel, mint az osztrákok. Ha valaki le tud tenni egy évi lakbért előre, az nagyságrendekkel növeli a bizalmat.

Érdemes újsághirdetésekben, vagy az interneten (pl. willhaben.at) keresni közvetlenül a bérbeadó által hirdetett ingatlant, mert az ingatlanközvetítők 1-3 havi lakbér + rezsi (+ÁFA) (Brutto-Mietzins) összeget is elkérhetnek jutalékként. Az ingatlanközvetítő megkerülésével (ha van megbízva) nem érdemes próbálkozni, mert lehetetlen.

A kaució többnyire 3 hónap Brutto Mietzins elvileg ÁFA nélkül, de legtöbbször azzal együtt számolják. Természetesen az első havi lakbért (ahogy a többit is) előre kell fizetni.

Ha sikerül az önkormányzati várólista élére kerülni és elfogadjuk a felkínált lakást, akkor többnyire választhatunk, hogy egy összegben tesszük le a hitelfedezetet (Darlehen), vagy a lakbér mellett fizetjük részletekben. Ez nem kaució.

A kaució elvileg visszajár, a Darlehen egy meghatározott részét évente levonják. A fel nem használt részből viszont külön bírósági végzés nélkül nem lehet semmit visszatartani szerződésbontáskor. Önkormányzati bérlakást csak állandó lakcímként használhatunk.

Szerződéses jogaink

A bérleti szerződések a törvény szerint alapesetben 3 évre szólnak. Egy év után a bérlő adott esetben felmondhatja, de megeshet, hogy a bérlőnek utódot kell maga után keresnie, hogy kiszállhasson.

A bérbeadó csak súlyos szerződésszegés esetén dobhatja ki a bérlőt. Az ilyen határozott időre szóló szerződések esetén a bérleti díj összege is fix. A rezsi (Betriebskosten) viszont számlák alapján utólag teljes mértékben a bérlőkre hárítható.

Az önkormányzati bérlakás-szerződések határozatlan időre szólnak. 3-5 hónapos határidővel bármikor fel lehet mondani.

További lehetőség az új építésű lakások bér-vásárlása (Mietkauf). Több konstrukció létezik. Van, amikor bizonyos összeget ki kell fizetni (a lakás árának 20-45%-a), a többit bérleti díjként havi részletekben kell törleszteni.

Van, amikor csak a bérleti díjat kell fizetni, majd a végén lehet egy nagyobb részlettel megváltani a tulajdonjogot. A lényeg minden konstrukcióban, hogy a bérleti díj jóval alacsonyabb a normál bérleti díjnál és 10-15 év után a lakás tulajdonjoga a bérlőre száll.

A család egy főre jutó jövedelme és a lakás nagysága figyelembevételével kérvényezhető lakhatási támogatás (Wohnbeihilfe) a tartományi kormányhivatalnál (Landesregierung, Bécsben Magistraat). A magánlakásban lakóknak max. 200, non-profit lakásépítők tulajdonában állókban 300 euró a támogatásplafon.

A lakásbérleti szerződést (Mietvertrag) mindig illetékeztetni kell a járási bíróságon (Bezirksgericht). Enélkül pl. nincs Wohnbeihilfe és a szerződés nem közhiteles.

A bérbeadó kötelessége, hogy bejelentse az adóhatóságnál (Finanzamt). Érdemes utánanézni, hogy megtette-e.

Közművek, telefon, internet

Új bérleményünkben legtöbbször a nevünkre kell venni a villanyt, esetleg a gázt is. Ha teljesen digitális az óránk, akkor elég felhívni a helyi hálózatfenntartót és hétköznap pár órán belül be is kapcsolják a villanyt. A leplombált analóg mérőkhöz 1-2 napon belül jön ki a szolgáltató embere.

Ha megkaptuk a szolgáltatótól a postai úton küldött szerződést, érdemes azt összehasonlítani a durchblicker.at-n a többi szolgáltató ajánlatával. Éves szinten több száz eurós eltérések lehetnek.

Egyéb szolgáltatások (mobiltelefon, kábeltévé, internet) előfizetéséhez egyes szolgáltatók legalább 3 hónapos ausztriai bejelentkezési lapot (ZMR Bestätigung) követelnek meg. Szerencsére sok minden szolgáltatást meg lehet kapni előfizetés nélkül is. SIM-kártyát pl. még a diszkontokban is vehetünk mindenféle regisztráció nélkül.

Ha nem akarunk a hazai dolgoktól teljesen elszakadni, akkor érdemes még azelőtt előfizetni egy műholdas szolgáltatásra (DIGI, UPC) mielőtt felmondanánk az otthoni állandó lakcímünket. A díjat fizessük bankszámláról. Ha másképp nem megy, kérjünk meg egy otthoni rokont, ismerőst, hogy fizessen elő.

Fontos, hogy a szolgáltató által adott 60cm-es tányér legfeljebb a határ mellett működik. Távolabb már 90cm-es kell, plusz szabad kilátás délre. Ez utóbbi a tiroli völgyek mélyén például sokszor necces.

Gépjármű

Ami a gépjárműveket illeti, Ausztriában űrtartalom/teljesítményarányos az adó és a biztosítás is. Ezért olyan olcsók az idősebb luxusautók. Hiába 20 éves, hiába ér alig 2000 eurót, az adója és biztosítása horrorisztikus a hatalmas motor miatt.

Ezért is lehet aránylag megsaccolni egy osztrák éves jövedelmét abból, hogy milyen autót vezet. Mindenki a jövedelmének megfelelőt. Kivételt főleg a bevándorlók képeznek. Ők a nagy kocsiban a státusszimbólumot látják, és mindig többnek akarnak látszani, mint amik. (Volt egy szerb szomszédom, aki az újszerű A8-ast csak az évi két hazautazáskor hozta ki a garázsból, egyébként egy sokéves Golffal járt.)

A lakcímbejelentéstől számított egy hónapon belül egy helyi biztosítónál ill. biztosításbrókernél, ami egyben „Prüf- und Zulassungsstelle” is helyi rendszámot kell kérnünk. Ezt akkor is meg kell tennünk, ha másik járásba (Bezirk) költözünk (még ha ez csak a szomszéd falu is).

A magyar rendszámú autó ausztriai honosítása sem túl bonyolult. Itt is van szürke zóna. Ha az autó egy Magyarországon állandó lakos közeli hozzátartozó nevén van, abba nem tudnak az osztrák rendőrök sem belekötni.

Elvileg ugyan a jármű nem lehet egy évben 180 napnál többet Ausztriában a használatunkban, de nem fog ott állni egy hivatalnok az év minden napján, hogy huzigálja a strigulákat. Mivel nem az a lényeg, hogy ott állt-e az autó, hanem, hogy aznap ki használta, gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani a szabálysértést.

Kutyatartás

A kutyát elvileg be kell jelenteni az önkormányzatnál és biztosítással kell rendelkeznie. Emellett a gazdiknak igazolniuk kell, hogy elvégeztek egy alapvető kutyatartási tanfolyamot.

A lakásbiztosítás alapból kiterjed egy kutyára. Ha valakinek több van, akkor külön azokat is bele kell venni, vagy külön biztosítást kell rájuk kötni.

Az állatorvos Ausztriában sokkal drágább, mint otthon. Az oltások az otthoni 2-3 szorosába kerülnek. Érdemes ezért a kutyákat hazavinni és Magyarországon oltatni. Tanfolyamot állatorvosok, egyesületek és állatkereskedések is tartanak.

A szürke zóna: ha a kutya Magyarországon született (vagy úgy lett bejelentve ;) és ott kapott chipet, akkor lehet magyar állatútlevele. Bár az osztrák hatósági emberek lelkesen vitatni szokták, a kék EU-s állatútlevél megléte esetén nem kell a kutyát honosítani Ausztriában és az összes fenti hercehurca sem kötelező.

Főleg, ha az útlevélben pl. az otthon lakó nagyszülő szerepel tulajdonosként. Ez esetben az állat csak „turista”, amire nem vonatkoznak az osztrák tartási szabályok.

Hivatalban ne vitatkozz!

Az utolsó tanácsom a legfontosabb: sose állj le szemtől-szemben vitatkozni egy osztrák hivatalnokkal. Függetlenül attól, hogy mekkora hülyeséget mond, vagy mennyire megoldhatatlan, amit kér, csak bólogass komoly arccal, esetleg kedves mosollyal, ill. nyilvánítsd ki, hogy érted.

Ha nagyon szívatni akarod, akkor max magyaráztasd el vele hússzor nyelvi nehézségekre hivatkozva. Vitatni semmit ne vitass! Ismerem az érzést, amikor az ember zsigerből ráborítaná az asztalt, de hidd el, hogy a szóbeli győzködés semmit sem használ és csak ügyed végtelen elhúzódását éred el vele.

Ha valamely hatóság kérését, intézkedését sérelmesnek tartod, sokkal messzebbre jutsz, ha ezt írásban juttatod tudomásukra. Fontos a tárgyilagos, lehetőleg a vonatkozó jogszabályhelyet idéző fogalmazás. Az ilyen levelet mindenképpen ajánlva küld el.

A tapasztalatom az, hogy ilyenkor sokszor eljut a csoportvezetőhöz, vagy az arcvesztést elkerülendő átkerül egy másik ügyintézőhöz, aki rövid úton lezárja az ügyet a javadra döntve – már ha igazad volt.

Amennyiben nem „sarkadra állós” a szituáció, nyugodtan kommunikálhatsz a hatóságokkal emailben is. Legtöbbször amúgy is a központi postázó emailcíme van megadva, ahol kinyomtatják, majd papíron kézbesítik az ügyintézőnek.

Aki úgy érzi, hogy a hivatal packázik vele, vagy ügyét nem megfelelően bírálták el, az a népügyvédhez (Volksanwaltschaft) fordulhat. Ez kimondottan a hivatalok munkáját vizsgálja. Más ügyekkel nem foglalkozik.

Ha valamilyen ügye bíróság elé kerül, akkor kérhet ügy-segélyt (Verfahrenshilfe). Itt lehet választani, hogy minden illeték, költség, szakértői-díj és perköltségtől szeretnénk-e mentesülni és, hogy kirendeljenek e nekünk egy ügyvédet. Minderről a bíró dönt, ha nem rendelkezünk megfelelő jövedelemmel, hogy a költségeket fedezni tudjuk. Fontos tudni, hogy az ügy jogerős lezárását követően öt évig részben vagy egészében visszakövetelheti a bíróság az így nyújtott segítséget, amennyiben jövedelmi viszonyainkban ez idő alatt pozitív változás áll be.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

A napokban a kommentek között felmerült egy esetleges budapesti Határátkelő-találkozó megrendezésének a lehetősége. A szervezést Pasztasuta vállalta, én annyit tudok segíteni neki, hogy felajánlom: aki szívesen részt venne rajta, írjon a hataratkelo@hotmail.com címre és én továbbítom neki a jelentkezéseket. Aztán ő felveszi veletek a kapcsolatot, és meglátjuk, mi alakul ki belőle.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ügyintézés Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr436971255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shebelle 2014.12.10. 11:05:55

@tanato: Igen volt pár, de aki a csokoládét szereti annak semmi sem elég :))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.10. 11:08:49

@Herr Géza: Háát, érdekes, nekem eszembe sem jut olvasni vagy benézegetni a blogjába. :-)
De mondjuk másokkal is vagyok így. Ha valami nem érdekel vagy hidegen akkor , az úgy is van.
Engem sosem tudott felidegesíteni a kattogásával ő sem.
Az elég érdekes lenne ha egy blogon noname emberek bejegyzéseitől idegrohamot kapnék. :-DDD Biztos, hogy elgondolkodnék, mi a gond velem. :-D

Herr Géza 2014.12.10. 11:09:40

@Babette .: Aranyos oldal. Katt a Munkavállalás Ausztriában linkre, az eredmény:

"Munkavállalás Ausztriában
Ön magyar munkavállaló és Ausztriában dolgozik?

Akkor nap, mint nap a következőkhöz hasonló kérdésekkel és problémákkal szembesül:
- Mikor vagyok jogosult végkielégítésre?
- Ausztriában vagy Magyarországon kell adóznom?
- Hol tudok orvosi ellátást igénybe venni?"

Még itt sincs apolgár, de már a végkielégítés a legfontosabb téma ???? :))))))

adg 2014.12.10. 11:11:39

@Herr Géza: Nem oszinte, hanem egyszeru arcu. :) ez a cime.
Amugy jobb lenne, ha vigyaznal a szavaidra, mert kegyetlenul lerantja rolad a leplet
Aaah, ingyenelo tularazott aktatologato mernokok...
:)))

Herr Géza 2014.12.10. 11:16:47

@sodalisO [eng]: Olvassa a blogját az, akinek két anyja van...!! Csak a kitiltási sztori általa tálalt verziójára voltam kíváncsi....

Herr Géza 2014.12.10. 11:18:28

@adg [Au, Darwin]: Úúú, vazze, nyilvánosan megkövetem. Tényleg egyszerü.... :)))))))

2014.12.10. 11:30:04

@Herr Géza: Igen, de azért mert minden bevándorló untermensch. Nem szabad keverni az árja vért.

2014.12.10. 11:32:29

@Herr Géza: Igen, szerintem most Hinta blogja népszerűbb lesz, mint valaha. Annak mondjuk nagyon örülök, hogy ő és Eddie barátok lettek. Zsák a foltját. :)

SzZoole 2014.12.10. 11:32:56

@Herr Géza: Olvasd el a kommenteket is,szegeny Tablenot a masodik szava utan kiutne valaki.Azert az nem semmi:(((

2014.12.10. 11:33:12

@adg [Au, Darwin]: Te kiírtad magadat örökre, szóval.... :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 11:36:28

@sodalisO [eng]: én se szoktam olvasni. most azért belenéztem.
és megtudtam, hogy diggie életminősége szar.
hja, pont ezt láttuk az elmúlt napokban:DDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 11:37:05

@Herr Géza: hát nem egy profi tervezte az oldalt, de bocsássuk ezt meg neki:D

tanato 2014.12.10. 11:42:34

@Babette .: Igen olvastam,hatalmas botrány hogy 4 éven keresztül nem tűnt fel senkinek,sem hivatalos szervnek, sem a vele dolgozóknak,sem a betegeknek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 11:43:13

OFF

Segítséget szeretnék kérni, most éppen konkrétat.
Rendelni akarok a régi netbookomhoz egy billentyűzetet (ha még valaki emlékszik a billentyűzetes sztorimra), mert a mikulás tablet helyett konyhaablakot hozott, de azon meg nem tudok diplomamunkát írni.
Mivel az Ebay-n postaköltséggel együtt is minimum a felébe kerül, onnan szeretném rendelni. Ebay regisztrációt már a múltkor csináltam.

A segítség abban kell, hogy amennyire lehet, megbízható eladót válasszak,
jó billentyűzetet válasszak (pl. ne nézzek be olyat, hogy olcsó, de csak a képét küldik el, én meg nem veszem észre az apró, és ANgol feliratot róla :D),
és a megrendelésben.
Még sosem rendeltem onnan semmit, soha, nézegetni kétszer nézegettem dolgokat. Semmi rutinom benne, nem tudom a folyamatot.

Kérem, aki tudna és segítene, jelentkezzen.
Előre szólok, sokat fogok kérdezni, mert szeretem érteni a dolgokat.

ON

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 11:44:04

@tanato: Nagyon fura, hogy a diplomáját sem ellenőrizték...

SzZoole 2014.12.10. 11:44:11

@Babette .: Sot Diggerek olyan szarul elnek,hogy hitelre sincs szuksege,ha meg akar venni valami kutyut.
Zsebbol fizet,egy igazi uriember:)))
Es ez nem vicc!!!

puhacica 2014.12.10. 11:45:20

@Philosoraptor: kérlek, muszáj ezt? ugyanazt a süketelést olvashattuk tőle nap mint nap. erre most, hogy nincs itt, te írod be a hülyeséget. van itt még kretén elég, akire lehet reagálni. megteszed, hogy lezárod ezt a vonalat? olyan jó lenne! köszönöm!

Mrs. Clayton 2014.12.10. 11:50:38

@adg [Au, Darwin]: hat nem tudom, alapvetoen fazos vagyok de az eszaki felteken decemberben rovid ujju dressben nyomom meg mindig, szoval szerintem inkabb meleg

tanato 2014.12.10. 11:53:21

@Babette .: Totál csőd a hivatalok és a Kamara részéről.

Határátkelő 2014.12.10. 11:59:02

Szeretnék mindenkit megkérni, hogy ne foglalkozzatok itt Hintával. Miután nincs lehetősége reagálni, ezért szerintem hagyjuk. Köszönöm.

Imre apó 2014.12.10. 12:27:38

@Babette .: Tudnék, de azt írtad, hogy "HAGYJÁL BÉKÉN"

Világpolgár2012 2014.12.10. 13:23:15

@Babette .:
Én tudok, de csak pénteken lesz időm. Ha addig nem segít senki, írd meg a kérdéseket privátban.

Herr Géza 2014.12.10. 13:44:10

@Babette .: Kérdezd rögtön a maestrót. Tudod, mindenhez értek.... :D
Mellesleg tényleg régi ebayes vagyok (ca. 10 éve....) Most egy kicsit offline leszek, de este jöhet priviben...

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.12.10. 14:14:49

@Herr Géza: mi történt Hintaval?? Miért lett kitiltva és hol található a blogja?? :-D

2014.12.10. 14:20:08

@puhacica: Kettőnk között csak annyi a különbség, hogy én nem gondolom komolyan. :) Belátom, hogy Hintát hiba volt kitiltani, próbálom utánozni, de nem megy. Ő sokkal jobban adta elő. Valahogy érződött belőle a kisember frusztráltsága.

2014.12.10. 14:21:22

@Határátkelő: Kellett neked kitiltani... :P

puhacica 2014.12.10. 14:22:06

@Philosoraptor: "Kettőnk között csak annyi a különbség, hogy én nem gondolom komolyan. :) " - attól nekem még ugyanazt a szart kell olvasnom. (de fejezzük is be, tényleg nem ér annyit a téma. :))

2014.12.10. 14:25:16

@petrasp: Izgatta a közönséget, naponta lenyomta a szokásos mantráját, HA megunta, kitiltotta. Dióhéjban ennyi történt.

2014.12.10. 14:26:56

Elolvastam pedig nem is erdekel :D De amugy biztosan hasznos, ugy vettem eszre, hogy a vallalkozasos reszbol leginkabb a "szakis" reszre van kihegyezve (engedelyek meg ilyesmik), gondolom ha en keramiamuhelyt csinalok a kerti sufnibol es japan teascseszeket arulok az interneten az nem ilyen szigoru, ugye? Vagy igen?

Ez viszont: "Aki először vállalkozik Ausztriában, annak jár az újalapítási támogatás (NeuFöG)" Ez nagyon tetszik, remelem mashol is van ilyen :D

2014.12.10. 14:30:35

@puhacica: Pedig volt rá igény az emberek részéről, hiszen ha senkit sem érdekelt volna a hülyesége, elment volna magától. Ez történt? Nem...

Nélküle nyugodtabb lesz ez a blog (mondjuk van amikor ő sem kell, hogy széttépjék itt egymást a csajok :D), de már nem lesz olyan, mint régen. :-D

feketeöves chemtrail-figyelő 2014.12.10. 15:27:38

Hogy a sok OFF mellett legyen egy kis ON is... :)

"A magyar rendszámú autó ausztriai honosítása sem túl bonyolult. Itt is van szürke zóna. Ha az autó egy Magyarországon állandó lakos közeli hozzátartozó nevén van, abba nem tudnak az osztrák rendőrök sem belekötni."

Mi édesanyámmal ketten vagyunk tulajdonosok, fele-fele arányban (a forgalmiban is így van: közös tulajdon, tulajdonostárs...), ilyenkor mi a teendő a honosítással? Csak elöl (vagy hátul) cseréltessek rendszámot?

Határátkelő 2014.12.10. 15:29:08

@Philosoraptor: A teljes képhez hozzátartozik, hogy azért lett elsődlegesen kitiltva, mert a saját blogján minősíthetetlen hangnemben, a hátuk mögött mocskolta az itt kommentelőket, ami szerintem elfogadhatatlan.

De még egyszer mondom, a magam részéről lezártam ezt a témát.

Te meg szerintem ne akard átvenni a helyét... ;)

2014.12.10. 15:43:50

@Határátkelő: Megjegyzem most is ezt csinálja és ez lassan már jogi kategória.

montroyal ( CAN qc) 2014.12.10. 16:37:34

EZT NAGYON AJANLOM MEGNEZNI MINDENKINEK AKI NEM LATTA ... HOSSZU DE MEGERI ..

TALAN MINDENKI TISZTABA VAN EZZEL DE MEGSEM TESZ SEMMIT...

nemetul van de magyar felirassal ..

www.youtube.com/watch?v=nMhv4XBJ8fs

Herr Géza 2014.12.10. 17:39:54

@petrasp: Nem linkelném be, mert még engem is megüt Eddie-a-harcos, a korábbi hsz.-ei címében ott a blog linkje... Jó szórakozást !

Herr Géza 2014.12.10. 17:41:18

Mielött HÁ morogni kezd - jogosan - téma részemröl ejtve. Tényleg, miért mindenki tölem kérdezi ????

TurboRudi 2014.12.10. 17:43:04

Eleg reszletes volt es szeretnek egy kicsit segiteni. Nos, az utobbi idöben iszonyat keserves allast talalni a brutalis szamu palyazo miatt. A "legalja" munkak a leginakbb kaposak, mert arra a nyelvtudas nelküli külföldiek szazaval palyaznak. Senkinek ne legyenek illuzioi, hogy pikk-pakk lesz melo! En mar tul vagyok az elejen es a tapasztalatom az, honapok utan akad valami, ha az ember naponta tolja be a palyazati anyagat. En mar allando lakoskent, folyekony osztrak es angol tudassal, kivalo osztrak es svajci referenciakkal is vert izzadtam, mire olyan munkat talaltam, ami tetszik. Okt, nov magassagaban viszonylag könnyü a közelgö teli szezon miatt, de az iden varhatoan olyan meleg lesz mint tavaly, nem lesz ho, aki vendeglatozik az szamitson arra, hogy esetleg hazaküldik decemberben, januarban napokra esetleg hetekre. Salzburg es Tirol tartomanyokat ajanlom, mert itt az esetek többsegeben magatol ertetödö, hogy a munkaado ad ingyen szallast. Aki ipari munkat keres, azok Becset, Also es Felsö Ausztriat celozzak meg esetleg Grazot, Burgenlandban eltem vagy fel evet es szinte lehetetlen munkat talalni, mert a hatar menti magyarok atjarnak es teliett minden.
Hogy egy kicsit szamszerüsitsem a fent leirtakat: igy igaz, panziokban 2-300 euro környeken van szallas ebben rendszerint minden benne van. Aki magan lakit keres, olyat nezzen, ami nem közvetitön keresztül megy, mert neha 2-3 havi berleti dijat is elkernek (Makler Provision). En Klagenfurtban lakom, itt viszonylag olcsok a lakasok, en a butorozott garzonert 360 eurot fizetek havonta + 50 euro villanyt + 1.000 euro volt a kaucio. Erdemes egyetemi varosokban keglit nezni, mert itt viszonylag könnyü olcsot talalni.
Aki ugy dönt, hogy marad (mint en) annak erdemes lecserelni az iratait. Ha jol emlekszem 50 euro körül volt a jogsi cserem (15 evre adjak) es kb ugyanannyiert kaptam osztrak szemelyit (Lichtbildausweis für EWR Bürger) ezeket mind a helyileg illetekes BH-ban (Bezirkshauptmannschaft) lehet intezni es alanyi jogon jar. Mindenhol elfogadjak es gyorsit minden eljarast. En nem honositottam a kocsimat, hanem itt vettem. Az ember a biztositonal kap rendszamot es minden papirt. A kocsi adasvetelije kell, a Typenschein könyvecske es az elözö evi müszaki vizsga papirja. Erdemes a durchblicker.at-n elötte nezelödni, mert nagy különbsegek lehetnek! Söt, a magyar biztositotol erdemes hozni angol v nemet nyelven bonusz igazolast, mert nekem pl a felere lement a havi kötelezö. Szoval egy atlag kis/közepes auto lerendszamozasa nekem 150 volt + 50 euro a kartya forgalmi (Zulassungsschein v Zulassungsbescheinigung Scheckkarte Format). Igy van, ezt ahanyszor költözik az ember ki kell fizetni.
A vallalkozasrol nem tudok semmit, alkamazott vagyok...

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.12.10. 18:03:17

@Herr Géza: megvan, köszi, elnézést, és soha többet!!!!! :-D

Din Serpahis 2014.12.10. 18:04:50

Szinten kiegeszites: Kvalifikalt melot talalni, ha megvan a megfelelo nyelvtudas, viszonylag egyszeru. IT-ban sok esetben az angol is elég, de ha van mellé német is, akkor tényleg szabad a pálya.

Sok területen brutál munkaerőhiány van, ezért tömegével húzzák be a kelet európai mérnököket, informatikusokat - a dolog hátulütője, hogy pont emiatt, a béreken elég erős nyomás van, azzal számolni kell, hogy évi 50.000 eur feletti melót elég nehezen fog valaki megcsípni (azért nem lehetetlen persze)

Herr Géza 2014.12.10. 18:34:25

@Din Serpahis: Évi bruttó 50k + 13. és 14. havi ? Az visszaszámolva havi 5k bruttó, az olyan 3-3,5k nettó? Azért az nem gyenge pénz mondjuk kezdetnek.... Még egy garzonra is fussa, EGYEDÜL....

Din Serpahis 2014.12.10. 19:19:53

@Herr Géza: Az 50k-ban mar benne van 13/14. ho is. Olyan 2200 eur / ho, ehhez jon hozza a ket extra valamivel 2500 felett.

Ez persze nem rossz, sot, mi siman elvoltunk belole, ugy hogy a nejem nem is dolgozott, na de ha mondjuk egy budapesti senior fejleszto vagy sajat lakassal es egy olyan 600.000 HUF-os fizuval, ugy mar nem biztos, hogy megeri. (nekem mondjuk megerte, mert en pecsi vagyok, es ott magyar viszonylatban is ritka szarul fizettek...)

Az osztrak kollegak elmondasa alapjan ezek az 50k-s melok olyan 5-10 eve jocskan 60k feletti fizukkal mentek el, szoval azert jocsak erezni a nyomast.

2014.12.10. 19:33:07

@Határátkelő: Igen, elnézést kérek. Ezt nem mondtam, de fontos momentum, hogy gerinctelenül viselkedett. Mások meg adták alá a lovat...

2014.12.10. 19:36:44

@montroyal ( CAN qc): Megnézem, majd elmondom, tetszett-e. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.10. 19:52:46

@Babette .:
Na itt vagyok...

Igenis szar az éleminőségem.
Nem tudok egy szar pendrive-ot vezetékkel csatlakoztatni egy tetvedék ipadhoz.
Ez komolyan visszaüt az életminőségemre.

Most például az vetette vissza jelentősen hogy nem tudom az új telefonomat aktiválni az új szolgáltatónál.
Na majd holnap.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 19:54:36

@Világpolgár2012:

köszönöm, sok felajánlást kaptam, nagyon jólesett!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.10. 19:56:34

@Babette .:
Én múltkor futottam néhány kört billentyűzet ügyben de az Ebayen nem voltam biztos benne hogy magyart kapok ezért az Amazonról rendeltem egy DELL-t.
Magyarnyelvű és kiválóan működik.
A DELL-eknek az a jellegzetességük hogy alig van keretjük, szinte csak a billentyűzet az egész.
Teljesen jó.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 19:58:24

@diggerdriver: nem is esik olyan jól a húsgombóc, avgy hogyan?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.10. 20:15:06

@Babette .:
Pont most toltam be az arcba egy igazi hamisítatlan 40pennys paradicsomos húsgombócot amit ráöntöttem két skót tojásra ami a kettő volt együtt 75penny.
Szóval most bevacsoráztam 1font 15pennyből.
Hiába, kell a pénz valami kütyüre...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 20:20:39

@diggerdriver: nekem netbookba kell, az meg márkafüggő.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 20:21:17

@diggerdriver: szórod a pénzt, szórod a pénzt, baj lesz ebbű' fijam.

Badeni_lakos 2014.12.10. 20:37:14

Big Up a posztért! Meg a cikk írójának!
Nagyon jól informáló, hasznos. Köszönjük :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.10. 20:45:48

Tud valaki olyan programot amivel mondjuk egy jpeg képről ki lehet satírozni részeket.
Egy dokumentumról készült képről mondjuk a címet eltüntetni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.10. 20:46:42

@Babette .:
Bocs azt nem tudom mi.
Azt hittem valami külsőt akarsz csatlakoztatni.

Herr Géza 2014.12.10. 20:54:48

@diggerdriver: Arra még a Windows-os alaptartozék, a Paint is jó...
Keresd a "Minden programm" , "Tartozékok" rovatban... :)))))))

Herr Géza 2014.12.10. 20:56:21

@Babette .: Megoldódott ? Kérdések ???

puhacica 2014.12.10. 20:56:51

@diggerdriver: biztos van egyszerűbb is, de én a photoshopot ajánlom. vagy azt, hogy átküldöd a képet, megmondod, mit takarjak ki, aztán visszaküldöm. már ha nem a Háború és békét kell kiblurözni. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.10. 21:25:01

@Herr Géza:
Kösz Géza sikerült.
:)))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.12.10. 21:55:46

OFF.os: Vazze,most tankoltam: dízel 1,169 €/l, super 1,279 €/l.... :))))
Kb. 3 hete a dízel még az 1,40-et támadta, a super meg az 1,50-et. Jó ez az "olajválság". :D

Herr Géza 2014.12.10. 22:06:43

@Herr Géza: Megnéztem közben, az ótópályánál a dízel akciósan 1,359. Egy tankoláson egy közepes tanknál (50 l) 10€ a difi. :)))) De jó, hogy 70 literes a tankom... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.12.10. 22:19:21

@Herr Géza: Bizony, ilyen olcsón már régen nem tankoltam, mint a napokban. Benzint tegnap 1,34-ért láttam, ma ugyanott igaz már 1.39 volt, de akkor is. ( nem autópálya, márkafüggetlen legolcsóbb itt a városban)
Viszont látom, BW-ben még alacsonyabb árak vannak. :-(

Herr Géza 2014.12.10. 22:24:38

@nyuszigonosz(D) ESTP: Mifelénk általában szerda este és szombatról-vasárnapra virradóan a legolcsóbb a trutyi. Napközben 5-10 centtel drágább is lehet, a legszarabb ár pénteken du. és hétfö reggel van....Érdekes, hogy nem mindig ugyanaz a kút a legolcsóbb és gyakran a márkásak is lemennek a mezítlábasok szintjére....

FutureFry 2014.12.10. 22:24:50

@nyuszigonosz(D) ESTP: @Herr Géza:
Ha jól számolom át az USA "Lower 48" átlagár (államtól függően) olyan 0.48-0.63 eurocent/liter között változik.

nyuszigonosz 2014.12.10. 22:36:48

@Herr Géza: Itt is péntek délután és hétfö reggel a legdrágább, amúgy meg változó és van olyan is, hogy a márkások adják kevesebbért.

@FutureFry: Hát ez még jobb ár, azthiszem itt nem fog lemenni egy Euró alá. De még így is jobb most tankolni, mint amikor nem is olyan régen 1.79 volt a super.

pappito · http://pappito.com 2014.12.10. 22:55:58

megtudtuk hogy kell cukrászdát nyitni bécsben és csak 97 komment? :)

Herr Géza 2014.12.10. 23:51:00

@Philosoraptor: Családi összefogásból vettem..... :))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.12.10. 23:52:29

@FutureFry: Jó, majd átugrok oda tankolni.... :D

Herr Géza 2014.12.10. 23:54:44

@pappito: Most te jössz 20 kommenttel és máris beljebb vagyunk. :D

2014.12.11. 00:21:23

@Herr Géza: Közben rájöttem, hogy te biztos valami mérnök vagy. Melósnak nem futja kocsira.

Herr Géza 2014.12.11. 00:41:42

@Philosoraptor: Á, nem érted: a lényeg a családi összefogás..., a mérnökök sem keresnek jól. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 03:36:26

Nálunk is 2008-as benzinárak vannak, döbbenet.Ami a meglepő számomra, hogy a köcsög, tetves kormányok, olajcégek, forgalmazók nem nyelik le az áresést, mondván kuss, ennyi és kész, ha nem tetszik, el lehet menni.És nem csak a mindenkori magyar kormányokra, olajcégre stb. gondolok, hanem úgy Európa-szerte, a többségre...Mekkora extraprofit lenne már ez nekik...Hogy a rákba ilyen "jószívűek" ?

montroyal ( CAN qc) 2014.12.11. 03:47:24

bankszámláidba nem nézhetnek bele csak bírói engedéllyel

nalunk viszont kotelezo vagy onkent beszolgaltatni 3 evi minden bankszamladat ,( credit record cegtol ki kerik milyen szamlaid kartyaid stb vannak ) bar ok maguktol nem nezhetik meg de egy sima levellel a bankhoz lezaratjak a szamlat es ki is urithetik ... majd te mehetsz a birosagra, hogy nem volt jogos adjak vissza ... semmi esely a biro is az adofizetok penzen van megfizetve meghozza nagyon jol ... es te egy adocsalo vagy ... es egy vizsgalat nem vegzodhet adobevetel , buntetes nelkul ; harom hetet vizsgalodtunk - minden rendben ... na ilyen nincs ..
tehat jol mondjak a halal es az ado mindig utoler ...

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 03:47:34

@geegee: jó szívűek? hányéves vagy királylány? :)))

egyékbént nálunk is 1.90 környéke a benya a gásolaj meg 1.34 vagy mennyi
ami azért még nem a 2008-as árszint, akkor 80-90 cent volt egy lityó gázolaj, ha jól emlékszem

FutureFry 2014.12.11. 04:19:12

@FutureFry: Természetesen 0.48-0.63 €/l-t akartam mondani (48-63 eurocent/l).

adg 2014.12.11. 04:57:19

@FutureFry: Akkor mi meg mindig dragak vagyunk. Most olyan 90 eurocent korul van a benzin. Felhaborito. :)
Delebbre biztos olcsobb, itt mindig dragabb egy kicsit valahogy.

2014.12.11. 08:14:10

@Herr Géza:

Én ma reggel tankoltam Bécsben ENI-nál, 1.143 volt a dízel :) A határnál az Avia-nál 1.189. Nem véletlen, hogy Sopronból kb mindenki kint tankol.

Muscari 2014.12.11. 08:14:17

@adg [Au, Darwin]: most néztem, nálunk ugyanannyi a benya mint volt, 1.35 körül. Semmit sem csökkent, már az újságok is foglalkoztak vele.

SzZoole 2014.12.11. 08:35:15

@Muscari: Hol nezted?
A benzin £1.15-1.18.
A diesel £1.21-1.26.
2010-es arak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 11:42:05

@pappito: Oké, igaz, nem jól fogalmaztam.Szóval simán lehetnének még ennél is szemetebbek.Mondjuk igaz, ami igaz, az alapvető élelmiszereket már pacnak visszaolcsítani, amiknek az árát mindig emelik benzinárváltozáskor, mert hogy szállítani kell.Szóval megvan az a profit azért, nagyon nem kéne sírniuk, hogy hány milliárd bukó van az olcsó benzin miatt.

petimegmondja 2014.12.11. 14:11:17

@Herr Géza:

Nekem 500km-re a határtól több vertikális sugárzású csatorna már nem jön be 60-as tányérral és már egy kisebb esőben is lefagyott. Most 120cm-es van, ezzel még erős havazásban is bejön minden.

petimegmondja 2014.12.11. 14:11:52

@TurboRudi:

Lichtbildausweis für EWR Bürger 63 euró és leginkább Magyarországon lehet vele villogni, meg szolgáltatóknál, bankban és postán, ahol felcsillan az ügyintéző szeme, hogy nem egy idegen nyelvű okmányt kell bogarásznia. A hivatalokat nem érdekli. Ők személyit, útlevelet kérnek, vagy magyar jogsit.

petimegmondja 2014.12.11. 14:12:05

@Herr Géza:
Nálunk múlt héten a benzin volt 1,16 is. Tele is tankoltam a range-t. 76l ;) (volt még benne 24l)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 06:03:14

egyébként más országokban normálisan mennyi a benzin adótartama?

csak érdekességnek, hogy Indonéziában most emelték fel 0.41 euróról 0.54-re. csak egyféle benzinkút van, az állami (Pertamina). azt hiszem, ez is még valamennyire államilag támogatott, de ezt csökkentik fokozatosan. ha ránéz az ember a térképre, elég csúnyán látszik, hogy ez a hatalmas ország mennyire függ az üzemanyag-áraktól - gyárak csak Szumátrán és Jáván vannak, és Sulawesi néhány részén, minden, ami gyárból jön, az utána hajóval, repülővel aztán közúton (hegyre fel, hegyről le szerpentineken) jut el a világ végére (többezer km-kről van szó). így is csúnyán megdrágul minden az út másik végére. az élelmiszer csak egy kicsit, mert rendezettebb mederben folyik, de a mosógéptől kezdve az ágyneműig az ilyesmik simán duplázódnak akár - ráadásul persze az ország sokkal szegényebb vidékeiről van szó. ezért is (volt) a benzinár-támogatás. amikor legutóbb emeltek, volt pár tüntetés és gyújtogatás, amennyire képben vagyok, most megúszták.
remélhetőleg a többletbevételt nem simán majd lenyúlják.... hanem lesz belőle... valami.

Muscari 2014.12.14. 01:05:34

@Zoole[uk]: BP kút, Haverstock Hill NW3. Pont tegnap reggel néztem a buszról.

Baley 2014.12.18. 13:12:20

@Határátkelő: "Hol ilyen van, hol olyan. Ez a lényeg. :)"
Részemről (családilag) köszönjük a posztot. Családdal készülünk ki, ha iskolaérettek lettek a gyerekek és ez esetünkben egy cég kiköltöztetését is jelenti, ami miatt ez most különösen hasznos poszt volt. :)

Patrícia Jávori 2015.03.10. 19:48:19

Sziasztok!
Murauban élünk, cca. 2 hónapja. A kérdésem az volna, ha a Párom regisztrált munkanélküli, valóban nem kaphat tartózkodási engedélyt, majd csak akkor, ha munkája lesz? Vagy ez csak a szívatás???
A másik: minden papírt leadtam a Wonhbeihilféhez, mennyi idő alatt intéződik el, vajon? Ezt visszamenőleg is megkapjuk?
Köszönöm szépen!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása