oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 02. 06:48,  Magyarországi kijelentkezés – elintézendő ügyeink 344 komment

2014. december 02. 06:48 Határátkelő

Magyarországi kijelentkezés – elintézendő ügyeink

Amikor az ember úgy dönt, külföldön folytatja az életét, hirtelen rengeteg teendő szakad rá, ügyintézések garmadája. A mai posztban megpróbáltam összeszedni, melyek a legfontosabb elintéznivalók mielőtt elindulunk – ha esetleg valami kimaradt volna, nyugodtan egészítsétek ki. Ez egyébként a sorozat ötödik része Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria és Ausztrália után.

sorállás_1.jpg

Alapvetően három olyan hatóság, intézmény van, amelyet érdemes felkeresni határátkelés előtt. Ezek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (azaz a NAV), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és az önkormányzat.

Fontos linkek
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Lakcím

Az egyik legérdekesebb kérdés és állandó probléma. Hivatalosan ugyanis az a helyzet, hogy ha nem jelentjük ki magunkat, akkor élő marad a magyarországi lakcímünk, azaz magyarországi lakosként tartanak nyilván, ezért Magyarországon kell egészségbiztosítási járulékot fizetnie, adóznia. Értelemszerűen, ha bejelentjük, hogy határátkelünk, és igazolni is tudjuk, hogy ott fizetjük a tb-t, akkor Magyarországon mentesülünk a kötelezettség alól.

Na, ez az, amit nagyon kevesen tesznek meg (egyebek mellett ezért sem tudja senki pontosan megmondani, hány magyar él külföldön). Ami érdekes, hogy 2013 márciusában módosult az ezt szabályozó (1992. évi LXVI.) törvény, ekkor megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentési kötelezettsége.

Ez tulajdonképpen abban jelent változást, hogy a korábbi 3 hónapos időhatárral szemben nem határoz meg konkrét sem határidőt, sem időtartamot, azaz ránk bízza, hogy eldöntsük: külföldi letelepedés céljából hagyjuk el az országot, vagy sem.

Ha igen, akkor kötelező bejelenteni, de ez eléggé gumiszabály, hiszen arra nincs semmilyen megkötés, hogy mikortól számít a távozás külföldi letelepedésnek, azaz a szándék számít, nem az időtartam.

A törvény nem tartalmaz szankciót, azonban nem árt tudni, hogy például a kiskorú gyermekünket az iskolaköteles kor elérésekor a gyámhivatal keresni fogja, hogy az iskoláztatási kötelezettséget teljesítették-e a szülők.

Ha bejelentjük, hogy véglegesen külföldön telepszünk le, akkor a személyi igazolványunkat és a lakcímkártyánkat le kell adni. Marad az útlevél, ezzel igazolhatjuk magunkat, valamint kapunk egy új lakcímkártyát, melyre az lesz írva, hogy „külföldön élő magyar állampolgár”, pontos lakcím nem szerepel rajta. Ezzel igazoljuk magyarországi ügyintézésnél (pl. bank), hogy külföldön élünk.

Fontos link
1992. évi LXVI törvény

Jövedelmek, adózás

A helyzet úgy áll, hogy a törvény szerint a belföldi és külföldi jövedelmünk egyaránt adóköteles, a kettős adóztatást nemzetközi egyezményekkel kerüli el az ország (már ahol).

Alapszabály, hogy ott adózunk, ahol a pénzt megkeressük, a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmek esetén életbe lép az ún. mentesítési szabály, ami annyit jelent, hogy a megszerzett jövedelmünk Magyarországon nem adóztatható, és ha más adóköteles jövedelmünk nem volt belföldön (mert folyamatosan külföldön élünk és dolgozunk), nem kell személyijövedelemadó-bevallást sem beadnunk.

Ha Magyarországon és külföldön is dolgozunk (mondjuk szezonális munkán Ausztriában, vagy csak az év egy bizonyos részét töltjük külföldön), akkor ugyan nem adózik a külföldön szerzett jövedelem, de azt a személyijövedelemadó-bevallásban fel kell tüntetni (az 1253-as bevallás 44. sora). Ha év közben, tehát nem január 1-jétől, vállalunk külföldi munkát, akkor az itthon szerzett jövedelmek után szja-bevallást kell benyújtania.

Hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, a külföldön megszerzett jövedelmet, illetve a megfizetett adót forintban kell feltüntetni, az átváltáshoz pedig a jövedelemszerzés napján érvényes MNB árfolyamot kell alkalmazni (gesztusként alkalmazhatjuk a jövedelem megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes árfolyam is). Ez enyhe őrületnek hangzik elsőre, mert ezek szerint minden hónapban külön vezetgetni kellene, hogy mi volt az MNB árfolyam, vagy az adóév végén visszakeresni… hát nem tudom.

Ennél már csak az a nagyobb kín, ha olyan országban dolgozunk, amellyel nincs egyezmény a kettős adóztatás elkerülésére, ilyenkor ugyanis elvileg a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet 16 százalék személyi jövedelemadó terheli Magyarországon is. (Akit érdekelnek az ilyen finomságok, annak még ideírom, hogy a megállapított belföldi adó összegét csökkenteni lehet a külföldön megfizetett adó 90 százalékával, de legfeljebb a külföldi jövedelem adóalapjának 16 százalékával.)

Fontos link
Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása, és járulékkötelezettsége 

Magyar Nemzeti Bank árfolyamok

Egészségbiztosítás

No, egy másik érzékeny téma, pedig elvileg nem bonyolult. Az alaphelyzet az, hogy mindenképp biztosítottnak kell lenni valahol. Az Európai Unióban ez még viszonylag egyszerű is, mert ott csak egy országban kell fizetnünk, a problémát ismét azok az országok jelentik, amelyekkel Magyarországnak nincs a kettős adóztatást elkerülő egyezménye, ilyenkor ugyanis mindkét helyen fizetni kell tb-t.

Bejelenteni a bejelentendőt a külföldi munka megkezdésétől számított 15 napon belül kell az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A bonyodalmak akkor keletkeznek, ha ideiglenesen megyünk csak külföldre dolgozni (és az az érzésem, elég sokan vagyunk így), és nem jelentkezünk ki a magyarországi lakcímről (ezzel meg még többen). Ha addig magunk fizettük a tb-járulékot (ami 2014 végén havi 6810 forint), akkor be kell jelentenünk a NAV-nál, hogy külföldön dolgozunk, és ott is fizetjük a tb-t, ezért szüneteltetjük a befizetést.

(Csupán zárójelben jegyzem meg, hogy ha olyan országba költözünk, mellyel nincs kétoldalú egyezménye Magyarországnak – és ilyen például az Egyesült Államok is -, ha megmarad a hazai állandó lakcímünk, akkor fizetni kell mindkét országban a tb-t. Ha ezt nem tesszük, akkor az adóhatóság öt évre visszamenőleg bármikor büntethet, így az évek során elég kellemetlen összeg is összejöhet.)

Visszatérve az Európai Unióhoz, ha a munkáltatón keresztül vonták le a tb-t, akkor viszont az OEP-nél kell bejelenteni a változást (négyszögletű kerek erdő legyek, ha tudom, miért e különbségtétel…). Nyilván ha külföldön nem fizetünk tb-t, akkor marad a magyar kötelezettség (mert ugye biztosítottnak lennünk kell valahol), és ekkor lép a képbe az…

Fontos linkek
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
14T1011 számú adatlap

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával olyan ellátást kapunk külföldön, mintha az adott tagállamban lennénk biztosítottak. Ez határátkelés esetén értelemszerűen addig érdekes (addig ellenben nagyon), amíg nem találunk munkát és nem válunk biztosítottá az adott országban. Mindenképpen érdemes tehát kiváltani (azt viszont nem árt tudni, hogy a kártyát csak az adott állam tb-szervével szerződött szolgáltató fogadja el).

Nem árt ha tudjuk, mielőtt nekivágunk, hogy az adott tagállamban milyen ellátásra milyen önrészt / kötelező hozzájárulást kell fizetni, ezt ugyanis nyilván velünk is megfizettetik, így érhetnek kellemetlen meglepetések.

Eü kártya.jpg

A kártya (egyébként ingyenes) kiadásának előfeltétele, hogy legyen érvényes biztosításunk, jogosultak legyünk egészségügyi szolgáltatásra, ezt a kiállításkor természetesen ellenőrzik is. Igényelni postán és személyesen lehet, kell hozzá személyazonosságot igazoló okmány, lakcímigazolás, TAJ-kártya. A kártya 3 évig érvényes.

Fontos linkek
OEP az Egészségbiztosítási Kártyáról
Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylőlap

Gyerekkel külföldre

A gyerekkel történő határátkelés sok szempontból külön sport, bár március óta könnyített, ugyanis a korábbiakkal ellentétben az új Ptk. szerint már nem kell a gyámhivatal jóváhagyását megszereznünk, elég a mindkét szülő által aláírt nyilatkozat, amit a jegyzőhöz kell benyújtani.

Rossz (de logikus) hír, hogy ha külföldön élünk, akkor sem Gyermekgondozási segélyt (gyed), sem Terhességi-gyermekágyi segélyt (tgyás) nem kapunk, pontosabban csak akkor, ha az az adott országban jár, mivel annak az országnak a jogrendje érvényes ránk, ahol biztosítva vagyunk (függetlenül attól, hogy melyik tagállamban lakunk / tartózkodunk).

Fontos link
Szociális és Gyámhivatal

Európai Igazságügyi Hálózat

Ez volt a törvényi része a dolognak, most ti jöttök és írjátok meg, mi a gyakorlat…

Ha van kedvetek, küldjetek képeket arról, miként készülődik a környezetetek a karácsonyra. Ezek lehetnek kirakatok, utcai díszítések, de nagyon örülök annak is, ha a saját készülődésetekről küldtük képet. Karácsonyig még van három hétvége, szerintem hangulatos posztokat lehetne addig összeállítani. A fotókat (némi hosszabb-rövidebb szöveggel) a szokásos hataratkelo@hotmail.com címre várom!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat ügyintézés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr536950193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long 2014.12.02. 07:12:14

Morning.
"Hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, a külföldön megszerzett jövedelmet, illetve a megfizetett adót forintban (!!) kell feltüntetni"
Ez mondjuk ertheto, hosz mit kezdjenek azzal, hogy az elmult evben 213 timbuktui uveggyongyot kerestem? Mas orszagokban ez hogy van, gondolom ott is hazai penzben kell feltuntetni.
Plusz az mnb oldalan lekeresheto az arfolyam, nem kell vezetgetni, csak egyszer megnezni es az excel csodakra kepes...

rezsöatya 2014.12.02. 07:16:53

Ez igy leirva nagyon szepen nez ki, de az eletben azert mas... A torvenykezes amugy is eletszerutlen Mo-on, a kivandorlassal meg vegkepp nem tudnak mit kezdeni. Ezt a sajat esetembol irom, lehet, mas "szerencsesebb", vagy normalis ugyintezohoz kerul...
Szoval ajanlott levelben elkuldtem Mo-ra az utolso lakhelyem szerinti jeyzonek, a bejelentesemet, a lakcimkartyat, szemelyit, mert ezert nem fogok szabit kivenni, meg hazautazni. A jegyzo meg elkuldte a volt lakcimemre (mar nem az enyem a haz sem!) a hatarozatot, miszerint ezt csak szemelyesen lehet. Meg visszakuldte allitolag a kartyakat. Anyadat, azt! Margit! Noooormalis?! :-)
Pont azt jelentettem be, hogy nem lakom mar ott...!
Az egeszet ugy tudtam meg, hogy a postas a szomszedhoz dobta be (ez is milyen? Hivataltol ajanlott level, amit ala kellene irnia valakinek, nem?), az meg visszakuldte es irt nekem.
Ekkor irtam.e-mailt a hivatalnak, akkor kozoltek, hogy ez igy nem jo, szemelyesen kell! A kartyaim meg ott vannak naluk!
En meg bevettem a tablettat...! :-)

m.prohardver.hu/dl/upc/2010-11/185118_leszarom_tabletta.jpg

rezsöatya 2014.12.02. 07:22:05

@Mr Long (UK): es melyik arfolyamon? Vagy minden honapban te nezd meg az akkori kozeparfolyamot es vezesd egy kis noteszban? Jo, pont Angliara nem vonatkozik, de en meg csak a £-ot tudom, csak az iden vokt mar 353 is, meg 400 is...

Határátkelő 2014.12.02. 07:38:50

@Mr Long (UK): @rezsöatya: Igen ám, de nem azt mondja, hogy a bevalláskor számított MNB-árfolyamot kéri, szóval ha a szöveget nézem, akkor minden hónapban forintosítanod kell a jövedelmed.

Mr Long 2014.12.02. 07:39:46

@rezsöatya: www.mnb.hu/arfolyam-lekerdezes
Csak akarat kerdese papa! Utolag is boldogat! ;)

Kicsit ugy erzem, ha Mon van az embernek elintezendo ugye zsigeri ellenallas van az emberekben, mert szivarni fogjak, mert ellenallnak nekik, mert csak azert is en vagyok az okosabb. Ezt a dolgot le kellene vetkozni vegre. Miert van az, hogy engem nem szivattak amikor utlevelet inteztem, vagy a szemelyimet adtam le? Azert ennyire nem vagyok jokepu, bar a lanyos anyak kedvelnek alapbol :D

Mr Long 2014.12.02. 07:41:02

@Határátkelő: Meg mindig nem ertem a problemadat. Kb 10 perc melo az egesz, ez csak direkt toporzekolasnak tunik.

Mr Long 2014.12.02. 07:46:21

@Határátkelő: BTW egy esetben lehet gaz, ha a fizu (foleg a hetente fizetettek eseten) olyan napon van, mikor Mon nincs kereskedelem nemzeti unnep miatt. Bar szerintem ilyenkor lehet az utana napot megadni, vagy megkerdezni a NAVot. Amikor nekem kerdesem volt toluk nem tudtak azonnal valaszolni, mert en hulye olyat kertem, amit mas epeszu nem, igy visszahivtak 10 perc mulva a megoldassal.

rezsöatya 2014.12.02. 08:01:56

@Határátkelő: errol irtam. Hogy minden honapban vezetned kellene?

@Mr Long (UK): jolvanna! A szig kepemet nem tettem volna fel tarskereso oldalra! Nem voltam szimpi az ugyintezonek, ennyi! :-)

rezsöatya 2014.12.02. 08:03:59

@Mr Long (UK): es meg egy: en meg ugy erzem, az ugyintezoknek van zsigeri ellenallasuk a munkaval kapcsolatban...!

beavereater [AT] 2014.12.02. 08:04:18

Mar nem kell a gyamhatosag engedelye a gyerek kulfoldre vitelehez, ha az egesz csalad megy (elvalt szulok eseteben masok a szabalyok). Csak siman be kell jelenteni a helyi jegyzonel, hogy a gyerek kulfoldon jar suliba plusz kuldeni egy iskolalatogatasit.

Határátkelő 2014.12.02. 08:04:56

@Mr Long (UK): Nem toporzékolok, csak furcsának tartom.

Határátkelő 2014.12.02. 08:08:30

@beavereater [AT]: Jogos, javítottam. Idén március 15-én változott így a PTK. Kösz.

Mr Long 2014.12.02. 08:11:29

@Határátkelő: Abbol a szempontbol ertheto a metodus, hogy azt a penzt nem az adobevallasod kitoltesekor kaerested meg, hanem folyamatosan az egesz ev alatt, igy jogos, hogy az akkori arfolyamokon valtsad at.

@rezsöatya: Teljesen megertem oket :) Nekem is, mivel holnap egy svajciak altal fejlesztett programot fogok oktatni angoloknak. Szerinted hogy fogom atultetni magyar fejjel :S Nem sok kedvem van nekem sem hozza.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 08:14:00

Sziasztok,jo reggelt,szep napot Mindenkinek! Szeretnem nemileg helyesbiteni az irast,illetve egesz pontosan a gyerekekre vonatkozo reszt.Mi anno 2013-ban jöttünk ki a leanyzommal Franciaorszagba,akkor meg csak ugy siman,nem jelentettük be sehol.Nem keresett minket utana sem senki...közben ugy gondoltuk,meglepjük a külföldi letelepedes bejelentese cimü nyomtatvanyt.Ezt 2014 nyaran tettük meg,magyarorszagi latogatasunk soran.Azt tudni kell,2014.marciusaval valtozott meg a csaladjogi vagy gyermekvedelmi törveny.Nem kell a gyamhatosag hozzajarulasa a kiskoru gyermek külföldre települesehez es semmilyen különleges papiros vagy igazolas sem.Az illetekes jarasi hivatal intezi az ügyet,gyerekre ugyanazt a jegyzökönyvet töltik ki mint egy felnöttnel,annyi hogy mind a 2 szülö alairasa szerepel rajta,ök alairjak a gyerek majd a sajat nevükben is.Enyemnek volt szemelyije is( ami mar le is volt jarva,meg közben a vezetekneve is valtozott,mivel ferjhez mentem es a ferjem magaenak ismerte el-de ez sem volt baj hogy nem egyeztek a nevek), azt is elvettek,ö is kapott uj lakcimkartyat,amint KÜLFÖLDI CIM szerepel. Ennyi.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 08:16:10

@Kozsdine Szegedi Krisztina: Ne haragudjatok,most lattam hogy idöközben javitva lett.A jegyzöhöz annyit,en csak anno töltöttem ki egy papirt,amikor eljöttünk,akkor a lanyom meg ovadas volt.Iskolalatogatasi igazolast mi nem küldtünk,nem is kerte senki hogy küldjünk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 08:19:32

@Mr Long (UK): talán mert az emberek többségét igenis szívatják. Nagyon ritka az, hogy bemész egy hivatalba és gond nélkül elintézel valamit. Nyilván van ellenpélda, de nem az a jellemző. Engem a bankban szivattak: csak lakcímkártyával lehet számlát megszüntetni. Útlevél, jogsi - az egész világon elismert igazolási dokumentumok - nem elég. Ha már nincs lakcímkártya, akkor közjegyzővel aláírt - meg lepecsételt, naná!! - adásvételi szerződés kell. Most adjam el a házam, hogy lezárhassam a számlám? :D És még én érezzem magam szerencsésnek, hogy egy fiók mélyén megtaláltam a lakcímkártyát - amit elvileg rég le kellett volna adnom, szóval egyik törvény üti a másikat. Legközelebb viszem magammal, aztán beszámolok, akkor milyen papírt hiányoltak. Addig meg fizetem a számlavezetési díjat.
@rezsöatya: a tabletta mellé tudom ajánlani a "bekaphattyák" nevű étrendkiegészítőt. Csodákra képes, ha rendszeresen fogyasztunk belőle. :)

rezsöatya 2014.12.02. 08:20:28

@Mr Long (UK): ahogy ismerlek, megoldod...!

Taxomükke (UK) 2014.12.02. 08:27:52

Ajjaj, csak nehogy meglegyen mára is a gumicsont ezzel az árfolyamdologgal... :)
Amúgy meg jogos, hogy kérik az átszámolást, hiszen ha pl. kitalálnák, hogy egész évre számoljanak az érintettek mondjuk 310 forintos euróval meg 400 forintos fonttal, akkor egyesek örülnének, mások meg háborognának.
Nekünk semmi sem jó.
"Magyarok vagyunk, vagy mi az isten!" (Hobo)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 08:29:24

@Réka ‎: Nagyon igazad van.Tenyleg nem setagalopp barmit is elntezni.Mondjuk azt be kell ismerjem,eddig amikor az okmanyirodaban( jarasi hivatal?) volt inteznivalo,ott mindig sikerült normalis emberi modon megoldast talalni a dolgokra,söt telefonon is mindig nagyon keszsegesek voltak.Mondjuk amikor ezt a külföldi letelepedest probaltam szervezni ( idöpont keres,erdeklödes a szükseges doksikrol),akkor volt nemi zürzavar meg egymasra mutogatas,de aztan rendezödött a szitu.Amikor pedig belibegtünk elintezni,tünderi kedves,türelmes es alapos ügyintezö fogadott minket.Jot beszelgettünk a procedura alatt,lanyommal is beszelgetett,adott neki papirt meg ceruzat hogy ne unatkozzon,stb.Es ami a megdöbbentö: elmondta az ügyintezö,hogy napi 3-4 csalad teszi meg ezt a letelepedeses dolgot( kiszamoltam: ott a hivatalban heti 3 napon dolgoznak , az heti 9 csalad, havonta több mint 30 csalad..Ez egyebkent a miskolci iroda,jarasi hivatal,tehat a környezö települesek is oda tartoznak.Ez volt a helyzet 2014 nyaran..

adg 2014.12.02. 08:46:54

@Mr Long (UK): nincs az tiz perc. :)

------------------------

En meg jol nem vallom be inkabb az itteni jovedelmemet, kenjek a hajukba a nullas bevallasomat. Miota Mirjam mondta, hogy adoznom kellene utana otthon is, meginkabb ugy dontottem, hogy nem vallok. Megcsak kedvem sem volt utananezni a dolgoknak, vagy kiszamolni, hogy az itteni ado levonasa utan maradna-e meg valami fizetnivalo.
Viszont ha a kedves draga aranyos viktor ur az o josagos kezevel nem csokkentette volna 16 szazalekea az szja kulcsot nagy aljassagaban, biztosan maradna egy csomo ado. Igy most talan nincs, de az adoszabalyok valtozhatnak, jobb ha nem tudnak nem rajuk tartozo dolgokat.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.12.02. 08:51:17

@Réka ‎: ezzel én is így jártam, négyszer mentem el a bankba mire elintéztem valamit.
Aztán mondja az ügyintéző, hogy lakcímkártya nélkül semmit nem tud csinálni. Nekem meg muszáj volt elintézni az ügyet, nagyon sürgősen. Aztán eszembe jutott, hogy "elvesztettem" a lakcímkártyát!!! 1000 forint és 2 óra múlva volt új kártya.
A bankos ügyintéző csak nézett!

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 08:52:03

@Réka ‎:

Ebben teljesen igazad van. Megszüntetett belföldi lakcímmel az ügyintézés sokkal nehezebb Mo-on.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 08:52:04

@Határátkelő:

Ajánlom a xe.com honlapot. Évekre visszamenőleg megnézheted az árfolyamat bármilyen valutára, aláhúzom a bármilyen szót.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 08:52:04

Még egy szempont, ami kimaradt az összeállításból: ez a szavazás kérdése.

Ha valaki bejelenti, hogy külföldre költözik, akkor azontúl nem szavazhat magyarországi önkormányzati választáson, de viszont az országgyűlési választáson továbbra is szavazhat, mégpedig LEVÉLBEN. Azaz mentesül a követségi sorban állás és hasonlók alól. Viszont CSAK listán szavazhat, egyéni képviselőre nem (az ok nyilvánvaló: ha nincs valakinek magyarországi lakcíme, akkor nincs egyéni körzete sem).

Ha viszont valaki meghagyja magyarországi lakcímét, akkor szavazhat egyéniben és listán is a parlamenti választásokon, de CSAK a követségen, azaz nem szavazhat levélben. Persze haza is utazhat szavazni. (Ha valaki megszüntette a magyarországi lakcímét, hiába utazik haza, nem szavazhat!)

radirpok123 2014.12.02. 08:52:04

A NAV-nak nem "elvileg", hanem MINDENKEPPEN kell szolni, akkor is, ha nem akarsz tobb TB-t fizetni, akkor is, ha szabalytalan modon magad utan szeretned fizetni a TB-t (elotte a munkaltato fizette). Mindket esetben az xT1011-es nyomtatvanyt kell beadni.

Elvileg miutan kapsz NI numbert (UK-ban), onnantol nem fizethetsz TB-t Magyarorszagon, de gyakorlatilag ezt senki nem nezi, es adott esetben sok kellemetlenseget sporolhatsz (ha nem bizol az angol egeszsegugyben...).

Határátkelő 2014.12.02. 08:53:35

@radirpok123: Az "elvileg" nem arra vonatkozott, hogy nem kell, hanem arra, hogy ennek ellenére tapasztalatom szerint sokan nem szólnak.

Mr Long 2014.12.02. 08:55:23

@adg [Au, Darwin]: Tudom, hgy nincs, mert excellel kb 5 perc. :)

Mr Long 2014.12.02. 08:59:28

@rezsöatya: Jah, ha valamit en sem ertek azt mondom, hogy ez ilyen svajci gondolkodas :D Ezt bekajaljak, meg van a nemet es a francia gondlkodas, amit el lehet sutni.

SzerződésSertés 2014.12.02. 09:05:33

Amikor én 4 évvel ezelőtt elintéztem mindezt, egészen simán mentek a dolgok, kivéve hogy az ügyintéző elkezdett úgy beszélni velem, mint egy durcás, fogyatékos gyerekkel: "Biztos benne, hogy érdemes ilyen végleges dologra szánnia magát? Mi lesz, ha nem találja meg a számítását?" de hosszasan ám, jó 30 percig tartott az egész móka. Szürreális volt.

rezsöatya 2014.12.02. 09:08:03

@maxval birca hozzászóló: ebbe mondjuk nem szeretnek nagyon belemenni, mert mar leragtuk/ták amikor a valasztasok voltak, de miert is mennek onkormanyzati valasztasokra? Mi kozom ahhoz, ki a kepviselo ott, ahol nem lakom.

A xe.com-ot hasznalom en is.

Egy sima top-upos kartyat nem lehet venni Mo-on lakcimkartya nelkul! Ez is milyen? Ugyis csak akkor tudom hasznalni, ha feltoltom. Akkor meg nem mindegy, hol lakom?

Quercus a favágó 2014.12.02. 09:08:15

@adg [Au, Darwin]:

Magyarország és Ausztrália között 1993 óta van adóegyezmény. Az ott szerzett jövedelmed itthon nem adóköteles. 2011. szeptember 20-szal hatályban lépett a két ország között a szociális biztonságról szóló egyezmény is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 09:10:47

A lakhatassal kapcsolatos dolog meg mindig kicsit kusza itt, nincs teljesen kifejtve, hogy EGT tagallamok eseten nem eri hatrany az embert, ha ideglenesen jelentkezett ki, vagy 2013 marciusa ota egyaltalan nem. Az OEP-t ettol fuggetlenul rendezni kell.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 09:13:57

Amugy UK-ben alanyi jogon vagy tb biztositott ha itt elsz, tehat eloallhat az a fura helyzet, hogy sehol nem fizetsz tb-t, megis biztositott vagy. ( Valoszinuleg valtoztatjak majd....)

adg 2014.12.02. 09:16:14

@QUERCUS: ez utobbirol hallottam. Koszi, ez jo hir. Viszont akkor sem kivanom bevallani nekik. Fene tudja, valahogy ott motoszkal a kisordog. Nem teljes a bizalmam felejuk, hogy ugy mondjam.

Nincs otthon jovedelmem, ingo- vagy invatlanvagyonom, semmi. Nem erzem szuksegesseget az egesz bohockodasnak. Ha minden igaz, hamarosan permanens lakosok leszunk itt, onnastol kezdve teljesen kivonom magam a hazai burokraciabol, utlevelet fogok max hosszabbitani.

Koszi megegyszer, utananezek majd egy kicsit

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 09:19:27

Amugy gyerkocnel lehet erdekes a dolog a hazai lakcim eseten: Hiaba szuletik kulfoldon, ha mindket szulonek van allando magyar lakcime, akkor a gyermek anyakonyvezeset Magyarorszagon elo magyar allampolgarkent kell kerni. Ha egyik szulo legalabb bejelentette a vegeleges kulfoldi letelepedest, akkor kulfoldon elo magyar allampolgar lehet a gyerek is.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 09:22:42

@tildy[UK]: Igen,ezt epp a multkor neztem en is,mert nalunk is aktualis lesz a dolog.Fiam ugye itt született kinn es meg nem inteztük el neki a magyar anyakönyvezest meg magyar utlevelet,nehez raszanni magunkat,de tavasszal majd egy parizsi kirandulas kereteben megejtjük az ügyintezest is-mondjuk a fiatalur addigra mar böven egy eves lesz,de ez szerintem mindegy.

M. Péter 2014.12.02. 09:27:48

@rezsöatya: a MNB honlapján megtalálhatók évekre visszamenőleg a hivatalos devizaárfolyamok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 09:39:09

@Szilvana1[Bucks, UK]: hú, akkor nagy mákod lehetett. Az átlag magyar okmányiroda nyitvatartási ideje tapasztalatom szerint általában a következő:

H, Sz: 9:30-11:15, 12:45-15:03
K, P: zárva*
Cs: 8:23-10:59, 11:55-13:40
*Páros keddi napokon**: 7:00-16:00
** Olyan holdöltekor, amikor a Jupiter belép az Oroszlán házába, 9:00-11:30, 12:00-15:09

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 09:41:01

Ja es meg egy fontos dolog: a vegleges kulfoldi letelepedest csak a helyileg illetekes okmanyirodaban lehet megtenni, a kozpontiban budapesten pl. nem. Videken meg kb. olyan a nyitvatartas, mint amit Reka ir. Akikhez mi tartozunk, oda pl napi 1-2 busz megy es ennyi. Szepen atvarialtak....

2014.12.02. 09:49:47

@rezsöatya: Csak útleveled van? Mo.-n nem szoktál intézni banki ügyeket? :O

Határátkelő 2014.12.02. 09:50:57

@Réka ‎: "Olyan holdtöltekor, amikor a Jupiter belép az Oroszlán házába" - tudom, hogy nem vicces a nyitvatartás, de most sírva röhögök. :))))

2014.12.02. 09:54:53

@SzerződésSertés: Elképzelhető, hogy Hinta anyukája volt.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 09:55:04

@rezsöatya:

Nézőpont kérdése, ki szavazhat egy választáson.

A két szélsőség:
- csak az szavazzon, aki ténylegesen ott él,
- szavazzon bárki, aki regisztrálva van ott.

A magyar rendszer a középút jelenleg: a parlamentin nem követeli meg az ott élést, az önkormányzatin viszont igen.

Az osztrák rendszer a leginkább megengedő. Ott a külföldön élő osztrákok is szavazhatnak az osztrák önkormányzati választásokon. Igen, az osztrák követségen szólsz, hogy szavazni fogsz, s adnak neked szavazólapot az önkormányzatira is. Ha van ausztriai címed, akkor arra a címre. Ha meg nincs (mert hivatalosan is kivándoroltál), akkor meg legutolsó ausztriai címedre. S ha sosem volt ausztriai címed (mert pl. külföldön születtél és sosem éltél Ausztriában), akkor szüleid, nagyszüleid címe szerint.

A dolog persze alapvetően jelképes. Az osztrák rendszer logikája: aki fontosnak érzi, hogy fenntartsa kötődését Ausztriához, attól az osztrák állam ne vegye el ezt a lehetőséget, akkor se, ha ténylegesen nem él már az országban.

Tehát Schwarzenegger, ha akar, szavazhat az USA-ban a grazi polgármester választásán. Bemegy a konzulátusra és kéri előre, s kész, kap szavazólapot.

paha · http://paha.blogspot.com/ 2014.12.02. 09:55:04

Valaki írhatna arról a hercehurcáról, ha külföldön (EU, nem-EU) születik valakinek gyereke. Sok rémtörténetet hallottam.

Suhanó táj 2014.12.02. 09:55:04

Jól jött ez a cikk most megerősítésnek.
Én addig húzom, amíg lehet az ilyen ügyintézéseket, pedig nem volt még igazán rossz tapasztalatom. Nem szeretek csak sodródni az árral és igyekszem mindennek utána járni, hogy képben legyek. De egy idő után már elmegy a kedvem az egésztől, viszont nem szeretem az elvarratlan szálakat vagy a pár év múlva esetlegesen megjelenő sárga csekkeket.

Kitalálhatnának már egy olyat, hogy egy helyen egyszerre el lehessen intézni mindent, vagy interneten csak ki kellene tölteni egy adatlapot és ennyi. :)

Mr Long 2014.12.02. 10:02:48

Par okmanyiroda, altalaban lehet foglalni idopontot online (bar ez is okoz kisebb fennakadast, foleg, ha elhuzodik az elotunk levo ugye)

Cegleden eleg jofejek, hogy este is nyitva vannak

Cegled:
Hétfő: 7:00 ‒ 17:00
Kedd: 8:00 ‒ 18:00
Szerda: 8:00 ‒ 20:00
Csütörtök: 8:00 ‒ 18:00
Péntek: 8:00 – 16:00

Barcs:
Hétfő: 07.30-12.00 12.30-16.00
Kedd: 07.30-12.00 12.30-16.00
Szerda: 07.30-12.00 12.30-16.00
Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
Péntek: 07.30-13.00

Túrkeve:
Hétfő: 08.00-12.00 12.30-14.30
Kedd: szünetel
Szerda: 08.00-12.00 12.30-15.30
Csütörtök: 08.00-12.00 12.30-14.30
Péntek: szünetel

Fonyod:
Hétfő: 08.00-12.00 13.00-16.00
Kedd: 08.00-12.00
Szerda: 08.00-12.00 13.00-16.00
Csütörtök: szünetel
Péntek: 08.00-12.00

Manchester City Council:
Monday to Friday 9.00am to 4.30pm
(Registration of Births, Deaths or Marriage / Civil Partnership is by appointment only)
Ez is csak munkaidoben van nyitva...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 10:09:26

@radirpok123: ezt nem tudom mióta vezették be, de meg tavaly is úgy volt kinn az euvonalon, a külügy oldalán, hogy csak végleges letelepedés esetén kell a navot, egyebkent elég csak az oep, egyébként ugyanezt a nyomtatványt küldtem az oepnek.

Végleges esetén azért kell, mert csinálnak egy elszamolot.

Quercus a favágó 2014.12.02. 10:10:16

Nem tb. járulék, hanem egészségügyi szolgáltatási járulék. Ezt minden magánszemélynek fizetnie kell, aki bejelentett lakcímmel rendelkezik Magyarországon, és a Tbj. rendelkezései szerint nem minősül biztosítottnak, illetve nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra. Ez jelenleg 6810 Ft./hó, vagy 227 Ft./nap.
Azok,akik úgy távoztak külföldre,hogy itthon munkaviszonyuk volt, nekik az OEP-hez kell bejelenteniük, hogy hogy külföldön szereztek biztosítási jogviszonyt. Ha viszont valaki itthon nem volt biztosított(pl. álláskereső volt), úgy neki a NAV-hoz kellett bejelentkeznie a T1011-es nyomtatványon. Nekik ezért kell a kijelentkezést is a NAV-nál megtenniük.
Az EGT országokban munkát vállalóknak tehát akkor sem kell a fenti járulékot megfizetniük, ha itthon megmaradt a bejelentett lakcímük. Ugyan ez vonatkozik azokra, akik olyan országokban vállaltak munkát, akikkel Magyarországnak szociális biztonsági egyezménye van.
Tehát ezekben az országokban munkát vállalóknak csak bejelentési kötelezettségük van. Minden más egyéb esetben, ha nem szűnik meg az itthoni lakcím, fizetni kell a járulékot.
Azokra tehát akik nem kötelesek a járulékfizetésre, mulasztási bÍrság szabható ki. Ez 0-100 000 Ft(OEP). Vagyis nem több száz ezer.
Akiknek viszont lett volna ilyen fizetési kötelezettségük, de ezt elmulasztották, azokon ez visszamenőleg behajtható.
Viszont. Módosult az Adózás rendjéről szóló törvény:

20. §

"(7c)122 Az állami adóhatóság kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élő magánszemély Tbj. 39. § (2) bekezdés szerinti járulékfizetési kötelezettségét, ha a magánszemély hitelt érdemlően igazolja (különösen a tartózkodást, illetve az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okirattal), hogy

a) huzamos ideje, életvitelszerűen Magyarország területén kívül tartózkodik, és

b) tartózkodási helyén annak jogszabályai szerinti egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 10:16:03

@QUERCUS: igy mondjuk logikus. Mi csak az oepnel jelentettük, elfogadták.Utánanéztem, mikor mi kikoltoztunk, csak ott kellett , a navnal nem. Bár a nav azért beprobalkozott nálam.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.12.02. 10:17:21

Lehet hülyeség, de jó lenne tudni van e ezeknek a dolgoknak otthon elévülési ideje. Vagyis a kedves magyar állam örökké le akarja verni az emberen a kijelentkezni elfelejtőről az állítólagos tb tartozását, vagy 10-15-20 év után leírják végre valahol az embert maguktól is?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 10:22:31

@Mr Long (UK): szerintem azert lettek a hosszabb nyitvatartasok sok helyen,mert atalakult a közigazgatasi rendszer es lettek ezek a jarasi hivatal,kormanyablak,stb...Miskolcon is regebben eleg szar volt az ügyfelfogadasi rendszer,nyaron meg is lepödtem milyen sokaig nyitva vannak-es mar elözö nyaron is ez volt amikor jöttünk ki,mert elötte meg az esküvöt szerveztük.Persze azert igy is akadnak erdekes aprosagok.

M. Péter 2014.12.02. 10:24:13

@Taxomükke: Még rosszabb lehetne annak, aki olyan helyen dolgozik, ahol hiperinfláció van. Zimbabwében, mielőtt teljesen feladták volna a küzdelmet és bevonták volna az zimbabwei dollárt, 2008 novemberében egy hónap(!) alatt 80 milliárd % volt az infláció. Éves középárfolyamon számolva kijöhet az is, hogy az ember milliárdokat keresett, míg a valóságban egyáltalán nem.

Egyébként ki tudja, mi a teendő, ha az embert MNB által nem jegyzett pénznemben vagy mondjuk bitcoinban fizetik?

rezsöatya 2014.12.02. 10:24:27

@M. Péter: nem azzal van gondom. A xe.com-on is megtalalom.
Hanem a maceraval... elviekben, mert nem erint...

Határátkelő 2014.12.02. 10:25:32

@QUERCUS: A több százezer úgy jön össze, hogy természetesen nem csak a büntetést kell kifizetni, hanem visszamenőleg a járulékot is.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 10:26:43

@tildy[UK]: ez igy van..amikor mi csinaltuk ezt a letelepedes procedurat,volt nekünk is egy körünk videki polgarmesteri hivatalban is...szo se rola vegül megoldodott a helyzet,de en segitettem az ügyintezönek a nyilatkozat megirasaban,egyebekben mert fogalma sem volt rola hogyan is nez ki egy ilyen eljaras.Raadasul neki onnan tovabbitania kellett a doksikat ( ferjem szemelyijet meg lakcimkartyajat is), az ujat csak kesöbb kaptuk meg-akkor valt vilagossa hogy sikeres volt a tranzakcio-dragam addig szurkolt hogy minden rendben legyen-marcsak azert is mert mi közben hazatertünk Franciahonba.

Sanz 2014.12.02. 10:26:53

Én küldtem egy levelet az OEP-nek, hogy bejelentsem, külföldön fizetek TB-t, de nem kapták meg. Aztán bementem személyesen (pár hónappal később), és csak úgy sikerült elintézni. De korrektek voltak, mert visszamenőleg felvezették, hogy mikor voltam külföldön biztosítva.
Utána meg mehettem az APEH-hoz (bocsánat, NAV) befizetni kb. 2 hónapot, amikor nem voltam biztosítva, 12000 Ft és 3 óra sorbanállás... de na, egy hazaút alkalmával el lehet intézni.

Amúgy még az kimaradt ebből a cikkből, hogy a külföldön szerzett kamat- és osztalékjövedelem Magyarországon is adóköteles (és persze az adóalapból levonható a külföldön fizetett adó mértéke). Mondjuk nem tudom, ki fog beadni magyar adóbevallást kizárólag egy kis összegű külföldi kamat/osztalékjövedelem miatt.

rezsöatya 2014.12.02. 10:28:03

@Philosoraptor: semmi. Mindent megszuntettem, de ugye lakcimkartyat es szemelyit hoztam magammal az elso idokre (jo is volt, mert volt, ahol ket kulonbozo fenykepes ID kellett)

Mr Long 2014.12.02. 10:28:32

@QUERCUS: Az mindig ugy van, hgy ha nem kapnak el "hu de okos vagyok, hogy nem szenvedtem vele", ha elkapnak " a k. anyjukat, hogy ilyenek miatt sz*patnak, kulonben is miert kellett volna nekem utana jarnom!" :)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 10:28:54

@paha: Mire gondolsz? Nekem a fiam itt született Franciaorszagban iden marciusban.Meg hatravan a magyar anyakönyveztetes meg utlevel igenyles-szerintem jövö marcius majd, a konzulatuson keresztül..ha tul leszünk rajta majd irok rola,ha meg kivancsi vagy ezen kivül is valamire,irj nyugodtan.

rezsöatya 2014.12.02. 10:29:22

@maxval birca hozzászóló: ne menjunk bele... irtam. K@rvara nem erdekel! Bocs!

rezsöatya 2014.12.02. 10:34:09

@Suhanó táj: nem fogod meguszni! :-)

En ket evvel a hazam eladasa utan kaptam az Elmutol felszolitast, hogy allitolag tartozom. Az eladaskori nullas igazolasra azt mondtak, hogy ok, de a belso rendszeruk tartozast mutat. Nem hagytam annyiban, ket eves per lett belole, vegul kiderult, hogy egy tetelt nem konyveltek le... mesebe illo sztori amugy...

tableno 2014.12.02. 10:35:09

@Kozsdine Szegedi Krisztina: Na ez nem lesz egy egyszerű dolog. Mivel a kicsi már elmúlt 1 éves, állampolgársági vizsgálat fog kelleni, ami minimum fél évig (de akár tovább is) eltarthat. Utána még pár hónap, amíg útlevelet kap. Szóval remélem, hogy a közeljövőben nem terveztek külföldre utazni...

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 10:41:22

@tableno: en ugy tudom allampolgarsagi vizsgalat nem kell, a konzulatus honlapjan sem olvastam ilyesmit,de majd utananezek.Egyebkent mentünk mar vele Magyarorszagra,születesi anyakönyvi kivonata volt velünk.

tableno 2014.12.02. 10:43:12

@Kozsdine Szegedi Krisztina: Nézz utána, mert nálunk kellett.

Etilcsoport 2014.12.02. 10:47:10

Jo kis gyujtemeny, koszi!
Orulok, hogy a szocialis jogosultsagokat is megemlitetted.

Valaki probalt mar meg Magyarorszagrol gyest igenyelni hataratkelokent? Ha jol olvastam a jogszabalyt, akkor allampolgari jogon kellene jarjon, nem?

Januarban szuletett a lanyunk Pragaban. Az utlevelet 3 honap alatt megkaptuk, a magyar anyakonyvezes (szemben az indexes cikkel) gond nelkul, rugalmasan lezajlott. A kovetsegrol csak szuperlativuszokban tudok beszelni, de ez egy masik sztori.

A TB kartya, adokartya es a lakcimkartya ezutan ket heten belul megerkezett a felesegem a magyar lakcimere (nem jelentkeztunk ki).
Gondoltuk, akkor itt az ideje igenyleni, ami jar(na). Ugyfelkapura belep, allamkincstar online felulettel kuzd, nyomtatvanyok kitolt, szkennel-csatol-szkennel-csatol. Gyest meg csaladi potlekot igenyeltem.

Vihargyorsan megjott az elutasito hatarozat, mert a TB-t szuneteltettuk... Vagyis ha kulfoldre mesz es szabalykovto vagy, akkor nem kapsz semmit. Van erre megoldas?

Nem mondom, hogy ra vagyunk szorulva, de nem tunt nagy dolognak elintezni...

Mighty Duck 2014.12.02. 10:47:10

Hova kell fizetni az adót, ha olyan országba költözöl, ahol az adóév nem egyezik meg a naptári évvel (pl. Finnország, UK) és a saját adóéve alapján mindkét országban az év nagyobbik részét töltötted?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 10:47:10

@adg [Au, Darwin]:

Ez alapvetően kormány- és országfüggetlen.

Az alapelv: nem kell egyetlen állam orrára se kötni mindent, mert semmi köze hozzá. Minden hivatalos szervnél csak azt kell bevallani, amit az ember kénytelen megmondani. Mindig a minimumot.

Erre még kamaszként jöttem rá.

Amikor Kubában voltunk, egyik évben átmentünk Karácsonyra Mexikóba. Akkor kellett vízum ehhez. Ha jól emlékszem, 1982-ben történt, 15 éves voltam. Szóval apám bement a mexikói követségre, hozott 3 vízumkérő lapot, majd otthon elkezdte kitölteni. Én meg néztem. Volt ott egy olyan rovat az "állampolgársága?" rovat után, hogy "van másik állampolgársága?" és "volt korábban más állam állampolgára?". Apám írja be "nem". Én meg beszóltam: de hiszen ez nem igaz, miért nem írtad be a bolgárt? Apám rám néz és megjegyzi "na és ehhez a mexikóiaknak mi közük van?".

Apám sosem beszél sokat, de néha mond ilyen nagyhatású mondatokat, melyekből az ember egy életre való tanulságot kap. Szóval, ez pont egy ilyen eset volt.

Még kicsit akadékoskodtam apámnál, megkérdeztem, hogy mi van a vízumlap végén található "büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy" stb. szöveggel? Erre is kaptam azonnali választ: "ez amolyan közhely hasonló dokumentumok végén, nem kell szó szerint érteni".

Azóta is ehhez tartom magamat.

Cheap Charli 2014.12.02. 10:47:10

Ha egy héttel korábban jön ez a cikk, meg kímélt volna egy sor idekeskedéstől. :)

Mielőtt kijöttem bementem én is mindenhova. A NAV-nál mondták, hogy milyen nyomtatvényt töltsek ki. Majd múlt héten kiderült, hogy nem is kell feléjük semmit küldenem. Na ennyit az ügyintézők felkészültségéről.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 10:47:19

@tableno: Mindenkepp megtudakolom majd a dolgokat.Marciustol hamarabb szerintem ugysem inditjuk a procedurat, mert hamarabb nem jarunk sem Parisban sem Magyarorszagon.Azert köszönöm az infot!

Herr Géza 2014.12.02. 10:47:38

@maxval birca hozzászóló: Csak azt meg tudná nekem valaki értelmiségi módon magyarázni, hogy meglévö (nota bene: 10-20-30 éve) bankszámlám bárminemü "ügyintézéséhez", de leginkább a megszüntetéséhez mi a búbánatos f@szért kell lakcímkártya....

Ellenpélda: N.o.-ban a polgárok személyiében van a lakcím. Mivel nekem német személyim ugyebár nincs, ezért a lakcímbejelentöm másolatát hordtam magammal mindenhova az útlevél/magyar személyi/német jogsi kombó mellé. Az elmúlt hat évben kétszer ha elö kellett vennem... A "legvadabb" ügyek intézésénél megelégedtek a bemondással. (A legutóbb közjegyzönél voltunk, fél napig kerestem elötte a bejelentöt, mondván hogy itt aztán tuti fogják kérni. Meglengetem a közjegyzönek, mire unottan közli, hogy az neki nem kell....Anyám neve sem érdekelte :)))))

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 10:59:43

@tableno: @Kozsdine Szegedi Krisztina:

Állampolgársági vizsgálat akkor kell, ha valakinek nincsenek hatályos papírjai. Egy csecsemőnek eleve nem lehetnek, így ott más a procedúra. A pontos körülményeket nem ismerem.

Amikor a nagyobbik fiam megszületett 1988-ban, Szófiában, bementünk a magyar konzulátusra intézkedni. Szerencsére akkoriban a másodunokatestvérem az MSZMP KB-ben dolgozott, a külügyi osztályon (fiataloknak: ez akkoriban a külügyminiszter felett álló szerv volt). Így volt eleve protekcióm. Így aztán a magyar konzul halkan szólt nekem: ha jót akarsz magadnak, ne nálunk intézd ezt, mert itt várhatsz akár másfél évet is. Szóval szépen elutaztam Bp-re, bementem ott az V. kerületi tanácshoz (akkoriban ott intézték a külföldön születettek ügyeit) és kértem a magyar anyakönyv kiállítását. Másfél év helyett másfél hét lett. Aztán meg mentünk a rendőrségre útlevél kiállítása céljából, ez 3 nap volt akkoriban, ha az ember a központban adta le, sürgősségi díjal. Így lett anyakönyv és útlevél is két hét alatt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 11:02:43

@Herr Géza: a vicces az, hogy banszámlanyitáshoz nem kellett lakcímkártya (nem is volt), elég volt az útlevél. Akkor lezáráshoz miért nem elég?
A bankos pasas szerint a pénzmosási törvény miatt van így, a rendszerük is úgy van beállítva, hogy lakcím nélkül nem lehet továbblépni.. azt meg ugye igazolni "kell". Egyrészt a törvény idióta, egy nullszaldós lakossági számlán, ahol évek óta nincs forgalom, hogy a tökömbe mossak pénzt, pláne ha le akarom zárni... másrészt a svédek totál nem használják a lakcímet semmire sem, a postást esetleg érdekli, egyébként a kutya se kérdezi, más országokban is biztos van ilyen, akkor azok a pógárok vegyenek egy házat, hogy a lakcímüket tudják igazolni? Marhák. Ahogy mondtam: bekaphattyák.

Egyébként nemrég kaptam egy behajtó cégtől egy levelet, valami ötezer forintos elmű elmaradást kértek számon rajtam. A vicces az volt, hogy a feltüntetett időszaban már nem is laktam abban a lakásban (albérlet, a villanyóra valóban a nevemen volt egy évig, de amikor kiköltöztam, visszaírattuk a tulaj nevére). A behajtó díj több mint 20 ezer volt. Nem vitatkoztam, kifizettem, de azóta néha eszembe jut, milyen vélt vagy valós tartozásaim ketyegnek még abban az országban... most innen, tíz év távlatából, hogy kezdjem el bizonygatni, hogy denemisúgyvót? :/

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 11:07:06

@maxval birca hozzászóló: Köszönöm,en is ugy tudtam hogy akkor kell allampolgarsagi vizsgalat ha nincsenek ervenyes papirok-pl.figyelmeztettek is az okmanyirodaban hogy ne jarjon le az utlevelünk,mert akkor procedura meghosszabbitani,pont emiatt.Konzulatus honlapjan en pont azt lattam hogy sok mindenhez kell allampolgarsagi vizsgalat,egy kivetel: ez a külföldön született gyermek hazai anyakönyvezese.Hiszen neki nem is lehet semmilyen pairja a születeskor,csak az itt kiallitott születesi anyakönyvi kivonata.

Herr Géza 2014.12.02. 11:15:39

@Réka ‎: Nekem van még egy elfekvö telkem M.o.-on, még a szüleim vették nekünk úgy 30 éve, akkor egy szántó közepén egy halastavat alakítottak ki és amolyan "little hungarian recreation center"-t akartak kialakítani. Mondanom sem kell 3 üveggyöngybe került, majd a rendszerváltás a tsz-szel együtt (az ö öntözöcsatornájuk táplálta) a tavat is elvitte, így immár tényleg a semmi közepén van a telek. 20 éve próbáljuk eladni, a szomszédos faluban eddig mindig volt valaki, aki "ingyért" beültette kukoricával/krumplival, legalább nem kellett parlagfümentesíteni. Most már ez sem megy, még akkor sem, ha mi fizetünk érte....
Egy-két be nem fizetett parkolási díj/bírság behajtása során megtalálták a telket az ingatlannyilvántartásban, azóta arra jelzálogoznak mindent. Majd ha jó sok összegyülik rajta, akkor "nekik adom" a telket, így meglesz a két légy egy csapásra....

Quercus a favágó 2014.12.02. 11:25:45

@Kozsdine Szegedi Krisztina:

Alaptörvény

" G) cikk

(1) Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár"

Nincs állampolgársági vizsgálat.

Muscari 2014.12.02. 11:26:03

@Kozsdine Szegedi Krisztina: mekkrát változott a világ három év alatt. Mikor én hoztam ki a lányomat, az önkormányzatnál (IV kerület) azt sem tudták, hogy mit kell csinalni, ide-oda küldözgettek, kinyontattak valami törvényt is. Majd pár nap múlva megszülték a megoldást, hogy az isolával karöltve, (ahova papíron járt) írjunk levelet, és kérjük a jogviszony szüneteltetését.

Ezután minden évben küldtem a magyar iskolának az igazolást az itteni iskolából, míg az idén végre betöltötte a 18-at így már kiiratkozhatott.

Ezt még ma is így kell vajon csinálni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 11:26:04

"ha a munkáltatón keresztül vonták le a tb-t, akkor viszont az OEP-nél kell bejelenteni a változást (négyszögletű kerek erdő legyek, ha tudom, miért e különbségtétel…)."

kezdjük az elején
az egészségbiztosító az OEP. minden ezzel kapcsolatos dolgot ő intéz.
a jogviszonyt ő tartja nyilván stb.
a pénzt azonban a NAV szedi be, mert ő kezeli a közbevételeket

ha viszont nincs munkahelyed, akkor nem a fenti egészségbiztosítást fizeted, hanem
egészségügyi hozzájárulást, ami szintén jogosít az egészségügyi rendszer használatára,
ez egy -hát hogy is nevezzem...-kvázi adminisztratív pénz, szintén a NAVnak fizetendő, viszont az OEP már kimarad belőle, logikusan.
tehét az OEP kimarad belőle,

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 11:27:06

@QUERCUS: köszönöm a megerösitest,en is igy tudtam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 11:27:33

@rezsöatya: árfolyam számítás külföldön élők számára jó pénzért vállalok.

:P

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 11:29:48

@Muscari: Nem tudom.En anno az ovodaban töltöttem ki egy papirt hogy elhzom es nem kerjük az ovodai ellatast,de az nem erdekelte öket hogy konkretan hova viszem.annyit mondtak hogy orszagot irjak be,helyseg meg konkret intezmeny nem kellett.Aztan amikor a kijelentkezest inteztük,meg en kerdeztem kell e valami külön papir a gyerekröl ( iskolalatogatasi innen,akarmi) es mondtak hogy semmi.Nem is kell küldenünk semmit sehova.Eddig meg nem is hianyzott senkinek semmi.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 11:31:25

@Határátkelő:
"jövedelemszerzés napján érvényes MNB árfolyamot kell alkalmazni,"

évi 12 db számot kell megnézni az MNB oldalán,
és ezt lehet utólag a bevalláskor is.
nem egy agysebészi szigorlat feladat.

labirintus1 2014.12.02. 11:31:34

@Kozsdine Szegedi Krisztina: Ugye nem repülővel mentetek?

Itt (Belgium) átlag 4 hónap alatt sikerül útlevelet csináltatni az újszülötteknek a követségen keresztül, addig meg nem mozdulnak a szülők vele. Én úgy tudom, hogy repülni nem lehet útlevél nélkül és hallottam már olyan történetet, hogy hiába volt a gyereknek születési anyakönyvi kivonata a német autópályán valami ellenőrzéskor lekapcsolták a szülőket, mert az anyakönyvi kivonat nem volt elég, hogy igazolják, övék a gyerek.

radirpok123 2014.12.02. 11:31:34

@tildy[UK]: mindig is igy volt, ugyhogy aki nem jelentkezett ki a NAV-nal, az par ev elteltevel szep kis buntetesre szamithat az elmaradt TB befizetesek miatt (ugyanis ha nem jelented be, attol meg fizetned kene...). Azt nem tudom, hogyan hajtjak be a buntetest, ha nincs se magyar bankszamlad se magyar ingatlanod, de aki nem egetett fel minden hidat maga mogott, annak eleg kellemetlen lehet.

Tehat megegyszer: xT1011-es nyomtatvanyt be kell adni a NAV-nak. Egy kivetel van, ha elotte is sajat magadnak fizetted a TB-t (mert mondjuk egyeni vallalkozo voltal), es tovabbra is fizeted. Ebben az esetben csak akkor kell szolni, ha mashol leszel biztositott.

(Anyukam a NAV-nal dolgozik, szoval vehetitek ezt bennfentes informacionak... :))

radirpok123 2014.12.02. 11:31:34

@Réka ‎: palira vettek, a behajto cegek termeszetesen ossze-vissza kuldozgetnek akar 10 eves tartozasokrol is mindenfele szamlakat, ha csak 10%-a az embereknek beifzeti, mar jol jartak. Pedig semmit nem tehetnek, nekik van bizonyitasi kotelezettseguk, 10 eves tartozas eseten pedig szinte biztos, hogy mar regen elevult. Nalunk a szomszed neninek is kuldtek, pedig szegeny mar tobb, mint 5 eve meghalt...

radirpok123 2014.12.02. 11:31:34

@Határátkelő: szerintem ez igy felreertheto, mert az "elvileg" jelentheti azt, hogy vagy szolok, vagy nem, ahogy nekem tetszik, holott errol szo sincs.

Suhanó táj 2014.12.02. 11:31:34

@rezsöatya:
Tudom, hogy nem úszom meg. :)

Durva, hogy egy elkönyvelésből 2 éves per lett. Jó, hogy nem adtad fel. :)

Én a NAV-nál jártam így, hogy olyan tartozást kellett volna kifizetnem, ami nem volt jogos. Szépen bementem, vittem minden papírt, amivel alátámasztom az igazamat és kiderült, hogy tévesen küldték ki. Az ügyintéző rögtön törölte is a rendszerből a dolgot. Nem nagy összegről volt szó, de az elv miatt már csak azért sem hagytam annyiban.

Másik példa: egyik exkollégámat megbüntették, mert "rossz" helyen parkolt. Nem emlékszem a részletekre, mert több éve történt, a tábla kihelyezéssel volt valami talán, de a lényeg, hogy ő szabályosan parkolt.
Fényképeket csinált, utána nézett a szabályoknak és törvényeknek, hivatalos levelt írt. Igazat adtak neki és nem kellett fizetnie.

Tényleg több időbe és energiába kerül utána járni a dolgoknak, csak sokan inkább fizetnek, mert megrémülnek, hogy a feladó a NAV például. Én legalábbis ezt tapasztalom.

Mr Long 2014.12.02. 11:34:54

@Babette .: Ne akarj te is ellenallo lenni XD

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 11:37:18

@Réka ‎:
"csak lakcímkártyával lehet számlát megszüntetni. "

nem a bank a hibás.
a jogszabály alkotója képzeli azt, hogy csak MAO-n lakó magyarok (személyivel és lakcímkártyával), és külföldön lakó külföldiek(útlevéllel) léteznek:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700136.TV

rezsöatya 2014.12.02. 11:38:32

@Herr Géza: "Csak azt meg tudná nekem valaki értelmiségi módon magyarázni, hogy meglévö (nota bene: 10-20-30 éve) bankszámlám bárminemü "ügyintézéséhez", de leginkább a megszüntetéséhez mi a búbánatos f@szért kell lakcímkártya...."

Csak!

(Eleg "ertelmisegi" volt? :-) )

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 11:39:26

@labirintus1: nem,autoval mentünk.Nem szoktunk repülni.Eddig nem futottunk bele ellenörzesbe sehol-mondjuk Magyarorszagra egyszer mentünk miota Xavier megszületett,de a nemetekhez gyakran jarunk vele at,mert közel vagyunk es bevasarolni neha nagyon megeri atugrani,meg Kehlben van egy szuper jatszoter is,ami nem elhanyagolhato szempont.Ismerös csaladnal mar 3 eve születesi anyakönyvi kivonattal korzoznak ( Magyarorszagra ök sem gyakran), mert nem szerettek volna magyar papirokat,nekik ui.folyamatban van az alllampolgarsag anyukanak is.Talan itt csinaltattak a gyerköcnek un. "külföldiek szemelyi igazolvanya" ilyesmi nevü doksit-ezt amugy tölünk is kerdezte a polgarmester nem e csinaltatunk a fiunknak-majd igen,de amig kicsi nehez lenne normalisan lefenykepezni.Mi csak azert akarunk magyar utlevelet neki,mert elöfordulhat hogy jövö telen sikerül összehozni egy csaladi nyaralast a tropusokra es öt sem szeretnenk kihagyni belöle.

Herr Géza 2014.12.02. 11:43:20

@rezsöatya: Ez a humán értelmiségi válasz volt..... :))))))

MagyarJoe 2014.12.02. 11:43:27

@Réka ‎: mi 2004ben leptunk le. az OTP szamlat nem tudtam lezarni maradt rajta 1000ft. gondoltam majd megszuntetik ha elfogy rola a penz. kb 5 ev mulva jott level a behajtocegtol 20ezer forintot koveteltek. itt a blogon azt mondtak ne foglalkozzam vele. szot fogadtam... azota nem tudom mi a fejlemeny.

adg 2014.12.02. 11:44:43

@Muscari: @Kozsdine Szegedi Krisztina:
Mi ket eve beballagtunk a suliba mgkerdezni, hogy hogyan szeretnenk elintezni, hogy nem jonnek a gyerekek ezentul. Annyit kertek, hogy irjunk nekik egy levelet, hogy eldisszidaltunk ki kulfoldre, es annyi. Hat igy tettunk, megkaptak a leveluket, es ezzel letudtuk a gyerekekkel kapcsolatos ugyintezest.
Senki nem keresett azota sem minket... :)
Mondjuk lehet, hogy ez nem volt a legtokeletesebb eljaras, de mostmar mindegy.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 11:45:47

@Réka ‎: tudni kell jó helyre költözni:D

sárvári okmányiroda
Hétfő 8.00-12.00 13.00-17.30
Kedd 13.00-16.00
Szerda 8.00-12.00 13.00-16.00
Csütörtök 8.00-12.00
Péntek 8.00-12.00

rezsöatya 2014.12.02. 11:46:00

@Suhanó táj: latod, Reka kifizette. Es sokan ezt teszik, igy szemtelednek el a hivatalok, vegrehajtók. En is kifizethettem volna, negyvenezres tetel volt, kamatokkal 92 korul, de pont azert, mert tudtam, hogy igazam van, elvbol nem tettem. A kedvencem, amikor a levelben paragrafusokra hivatkoznak, az meg mind ott van a neten. Alaztam meg mar az V. keruleti jegyzot is, hogy kikerestem a hivatkozott paragrafust es az orra ala dugtam. Sokan megijednek a hivatalos leveltol meg a paragrafusoktol... en meg mar szinte jogasz voltam...! :-)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 11:46:59

@MagyarJoe: szerintem ha azota semmit nem küldtek es eltelt kb. 5 es fel ev akkor mar semmi teendöd nincs vele,mert elevült.Akkor gazabb ha folyton küldenek leveleket,mert akkor megszakad az elevüles.

rezsöatya 2014.12.02. 11:47:15

@Herr Géza: hat, human egyszer ertelmisegi vagyok, vagy mijaszösz...

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 11:47:58

@adg [Au, Darwin]: szerintem jol csinaltatok.Ha öket nem erdekelte a többi,akkor ennyi.

adg 2014.12.02. 11:52:04

@Kozsdine Szegedi Krisztina: azt mondtak, tovabbitjak majd a jegyzonek. Engem meg nem is erdekelt ennel melyebben az ugy, jobban izgatott az itteni jovonk valahogy.

Herr Géza 2014.12.02. 11:58:40

@Babette .: Ezt ismerjük: a "szabál az szabál", na meg "a rendszer nem engedi", stb... csakhogy az ember fia jogosan várná el szerintem, hogy maguk a bankok jelezzék egy szabály avíttságát a "törvényhozó" felé (momentán dr. OV-nak kell címezni... :)))
Vagy ugye mindig büszkék voltunk az "okosba" megoldásokra: a lakcímkártyát ugye nem kell pl. beszkennelni, csak megnézi az ügyintézö. Megoldás:
- Lakcímkártya van ?
- Van.
- Köszönöm.
Oszt jó napot...

Egyébként nem olvastam ugyan végig a teljes törvényt, de:

"6. § (1) A szolgáltató az ügyfél-átvilágítást köteles alkalmazni:
a) az üzleti kapcsolat létesítésekor;
b)28 a 11/A. §-ban és a 17. §-ban meghatározott kivétellel a hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás teljesítésekor;
c) pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény vagy körülmény felmerülése esetén, ha az a)-b) pontban meghatározottak szerint átvilágításra még nem került sor;
d) ha a korábban rögzített ügyfélazonosító adatok valódiságával vagy megfelelőségével kapcsolatban kétség merül fel.
(2) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott átvilágítási kötelezettség kiterjed az egymással ténylegesen összefüggő, több ügyleti megbízásra, ha ezek együttes értéke eléri a hárommillió-hatszázezer forintot. ...."

Hol van ebben az, hogy akkor is "át kell világítson", ha számlát akarok megszüntetni ? Vagy pl. 8622.- Ft-ot kp. a saját számlámra befizetni? Merthogy újabban akkor is kérik...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 12:05:02

@Réka ‎: a nullás bankszámlákat egyszerűen telefonon kell megszüntetni, vagy levélben.
ha nem csinálják meg, akkor várni kell, mire elfogy a türelmük.
a számlavezetési díjat meg vagy leírják ilyenkor, vagy a fenti levélre levélre hivatkozva ki kell dumálni.

az ember legyen talpraesett.

Quercus a favágó 2014.12.02. 12:08:11

@Kozsdine Szegedi Krisztina:

Az új Ptk. szerint már nem szakítja meg az elévülési időt ha felszólító leveleket küldözgetnek. Bírósági eljárásban kell érvényt szerezni a követelésnek. Az elévülést a bírósági eljárás sem szakítja meg, csak az eljárást befejező jogerős érdemi határozat.

Egyébként nem behajtócég, hanem követeléskezelő. Semmivel nem rendelkezik több jogosultsággal, mint a követelés jogosultja.

Herr Géza 2014.12.02. 12:08:12

@Babette .: Ezt a linket most nem nem értem...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 12:09:12

@radirpok123: ehhez először be kell jelentened, hogy ezentúl az eü járulékot magad után fizeted.
ha ezt nem teszed meg, a kutya se keresi rajtad. kérdezd csak meg anyut.:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 12:10:34

@radirpok123: hjah, szerintem sem volt jogos. De végeztem egy gyors fejszámolást: mennyi órámba lett volna levelezgetni, bizonygatni, stb, hogy végre szálljanak le rólam? A szabadidőmnek is van "óradíja", ennyit simán megért a dolog.
Jövőre ha minden igaz, leadom a lakcímkártyámat (bankszámlamegszüntetés után!!! :D), akkor nem lesz hova levelet se küldözgetni és akkor tényleg bekaphattyák. Nem is vagyok magyar állampolgár, sose voltam, majd gyöjjön ide a navügynök meg a behajtó személyesen, ha akar valamit.
@MagyarJoe: jaja a bankban én is megkérdeztem, hogy mi lenne, ha csak hagynám elhalni a számlát, akkor pont ezt vázolták fel.
@rezsöatya: látod, pont ezt utáltam a magyarországi tartózkodásom alatt. Minden elintézendő ügy potenciálisan egy igazatbizonygatós, egymással veszekedős, egymást alázós monstrummá nőhette ki magát és gyakran ki is nőtte... őszintén csodálom azt, akinek van ereje az ilyen harcokra, de én hat év alatt fáradtnak és öregnek éreztem magam tőlük. Még nem voltam 30 éves, amikor elhagytam az országot.

Muscari 2014.12.02. 12:11:02

@Kozsdine Szegedi Krisztina: nekem muszaj volt ot beiratnom egy gimnaziumba, az iskolabal mar nem engedtek csak ugy el. Remelem azota rutinosabbak az ugyintezok, amikor mi mentunk, mindenhol mi voltunk az elso ilyen eset. Ha mar heti 3-4 ilyen eset van, biztosan belejottek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 12:14:59

@Babette .: sajnos nem stimm. Csak személyesen lehet (megkérdeztem). Ha nem szüntetem meg, tovább terhelik a számlavezetési díjat, majd ha az elért egy bizonyos összeghatárt, küldik a behajtónak. Ki van ez találva :(
Nem értek egyet azzal sem, hogy talpraesettnek kell lenni. Miért kellene? Nem én vagyok a hivatalért.
A nem "talpraesett" (= okosban elintézni tudó, ügyeskedő) embernek is pont annyi joga van a korrekt, idióta szabályoktól és törvényektől mentes ügyintézéshez, lelki békéhez. (OK, tudom hogy ez utópia, kicsit olyan, mint kijelenteni, hogy nekem jogom van a legújabb telefonnal, kamerával, fuxsszal villogva végigsétálni a dzsumbujon éjjel háromkor anélkül, hogy bajom esne. Deakkoris.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 12:19:59

@Réka ‎: mondanak sokmindent. egy levél az egy jognyilatkozat tőled. kötelesek elfogadni, ha minden olyan részletet tartalmaz, ami a benne foglaltak teljesítéséhez szükséges.

de az ügyintéző legtöbbször nem gondolkozik, csak utasítást teljesít. az meg lehet rossz.

így fordulhat elő, hogy a telekom csak közjegyzős meghatalmazást akar elfogadni,
a posta meg az egyéni vállalkozó természetes személytől meghatalmazást kér saját magától*, hogy levelet vehessen át.

(* 'Én, Kovács Béla ev meghatalmazom Kovács Bélát (saját magamat), hogy a postán a leveleimet átvehesse')

Örkény él.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 12:22:00

@Babette .: te nem tudod megszüntetni a bankszámlámat, az ügyintéző viszont igen. innentől az érvényes, amit ő mond.

Herr Géza 2014.12.02. 12:24:30

@Babette .: Telefonon ?? Próbáltad már ? Hihi.... Nekem küldtek ki (durva bankos tévedés!!) új bankkártyát az én nevemre, de Gipsz Jakab címére egy másik városba, másik utcába. Szerencsére Gipsz Jakab tisztességes polgár volt, ráadásul ugyannak a zöld logós nagy lakossági banknak (:D) ügyfele, így törvénytisztelö módon beballagott a helyi fiókba az én kártyámmal és leadta. Az ügyintézö rendes volt, a rendszerben megkereste az adataimat és fölhívott. Egyeztettünk, majd megkérdeztem, hogy milyen módon fogom a kártyát (még aktiválva sem volt) megkapni. Válasz: 1. Megsemmisíti és kérhetek újat., 2. Elküldi az általam megnevezett fiókba, ahol (csakis) személyesen átvehetem. (Persze 3 hónapon belül, mert csak addig örzik...) Cimemre, ahova eleve kértem, nem küldheti, a miértet jobb, ha nem is kérdezem...
Majd egyszerüsítettünk: mivel hivatalosan még "nem vételezte be" a kártyát, így magánszemélyként (!) elküldi a címemre. Ezt ö ajánlotta fel nagyon kedvesen és nem fogadta el a postaköltség megtérítésére tett javaslataimat.
Azon túl, hogy ö privátiban ilyen rendes volt, mondjam azt, hogy hasonló esetben itt sürü elnézések közepette extra futár hozná a kártyámat akárhova is ???

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 12:24:44

@Réka ‎:
"Minden elintézendő ügy potenciálisan egy igazatbizonygatós, egymással veszekedős, egymást alázós monstrummá nőhette ki magát és gyakran ki is nőtte."

erről szoktunk philo-val beszélni....(

nekem konkrétan teli a hócipőm azzal, hogy olyan ostobákat tesznek meg ügyintézőknek, hogy ha kicsit is nem értesz hozzá, megvezetnek, hogy a fal adja a másikat.
és ha szóvá teszed, akkor képtelen elismerni a hibájukat (akár olyannyira is, hogy képesek elmenni egy közigazgatási perig is, ahol aztán a bíróságnak kell beleverni az orrukat a saját szarukba)

Herr Géza 2014.12.02. 12:28:43

@Babette .: Édes drága bogaram (:D), a linkküldést úgy agyilag értem, csak azt nem, hogy az abban foglaltak mit hivatottak megválaszolni a bank-lakcímkártya témában?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 12:29:22

@Herr Géza: nu, az lehet a baj, hogy viszonylag normális banknál vagyok szocializálva;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 12:31:50

@Réka ‎: igazad van.
csak ez itt Magyarország.

2014.12.02. 12:41:38

@Babette .: Vannak normális ügyintézők is, meg olyanok is, akik azt hiszik, hogy Isten hatalmával rendelkeznek, és ők aztán igazságot fognak szolgáltatni, a pornép felett állnak. Az ehhez szorosan kapcsolódó modorral természetesen. Az biztos, hogy te, mint ügyfél annyit tehetsz, hogy nem tirpák módon viszonyulsz a másikhoz, ez azért segíthet a dolgokon.

Csodabogár 2014.12.02. 12:41:42

Gyakorlatból tapasztaltuk, hogy az önkormányzattól való kijelentkezéssel automatikusan megszünt az egészségbiztosítás. A TAJ szám érvénytelen lett. Igy aki ugy gondolja, hogy kintről hazaszaladgál majd orvoshoz, az jobban jár ha nem jelentkezik ki.

Herr Géza 2014.12.02. 12:48:15

@Babette .: Akkor nagy levegöt: beidéztem az általad linkelt törvényböl azt a passzust, hogy mikor is köteles a bank (többek között) a lakcímkártyámat ellenörzni. Ezek között nem szerepel a számlamegszüntetés, csak a nyitás. Erre te linkeled a saját hsz.-emet, amiben "kérdezem", hogy miért is kell pl. számlamegszüntetéshez lakcímkártya.
Most akkor én vagyok hülye, ha nem értem ????
Mondjuk felesleges ezen vitatkozni, csak bátorkodtam kérdöre húzni a szemöldököm... :))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:00:14

@Herr Géza:
"7. § (1) A szolgáltató köteles a 6. § (1) bekezdésében meghatározott esetben az ügyfelet, annak meghatalmazottját, a rendelkezésre jogosultat, továbbá a képviselőt azonosítani és személyazonosságának igazoló ellenőrzését elvégezni.
(2) A szolgáltató az azonosítás során legalább az alábbi adatokat köteles rögzíteni:
a) természetes személy
aa) családi és utónevét (születési nevét),
ab) lakcímét,
ac) állampolgárságát,
ad) azonosító okmányának típusát és számát,
ae) külföldi esetében a magyarországi tartózkodási helyet;"

Herr Géza 2014.12.02. 13:01:28

@Babette .: Ó, az semmire sem garancia. Hidd el, abban a pillanatban, ha nem valami "hétköznapi" nyügöd van rögtön belefutsz a bürokráciába, a "csak" válaszba, meg az "azért"-reakcióba.
Jelen pillanatban még 3 magyar banknál van számlánk (az okát ne firtasd: "csak" :DDD) és mindegyikkel megvannak az "agyam eldobom"-köreim.
Legfrisebb példa: A magyar Citibank online bankig app-ja nem tölthetö le olyan smartphone-ra, amiben külföldi sim-kártya van. Miért ? "Biztonsági okokból." Magyarul: "csak".(De persze az online bankingot webes felületen a smartphone-on is tudom használni akármilyen sim-mel is...) Igaz a hong-kongi és a cseh Citibank app-ját le tudom tölteni. Akkor hol a biztonsági ok??? Tulajdonképpen lényegtelen apróság, de ezek tömkelege már sírba vihet....

adg 2014.12.02. 13:01:56

@Herr Géza: Ilyen ugyintezohoz nekem is volt szerencsem, meghozza a canberrai nagykovetsegen. Minden atkot le is vettem roluk, amit a kollegaik miatt adtam nekik.

Tortent ugyanis, hogy ropke 3-4 honap alatt sikerult megtudnom, (pontosabban eldontenem helyettuk) hogy mire van szukseg a gyerekek utlevelhosszabbitasahoz. Minden alkalommal mast mondtak. Vegul megvolt a koincidencia, tobb ugyintezo altal irt/modott adatokbol osszeszedtem az egyezo dolgokat, beadtam, es vartunk.
es vartunk
es vartunk
aztan felhivtam, hogy megvan-e minden, ami kell.
aki felvette a telefont, emlekezett a nevemre, meg hogy a konzul asszonynak volt valami gondja velunk.
Fasza.
De o most nincs bent.
es vartunk
aztan egyszercsak bent volt, es tudtam vele beszelni.
Azert akadt meg a dolog, mert 74 dollarral tobbet (!) fizettem. Tudni kell, hogy ezek a pocsok csak csekket tudnak elfogadni, ha nem szemelyesen intezkedsz. Szoval megakadtak, hogy mi legyen, mert amig nincs a pontos osszeg rendezve, addig nem kezdhetik el az eljarast. De fel nem hivtak volna.
A megoldas a kovetkezo lett volna. Beleteszi a csekkemet egy boritekba, es visszakuldi nekem, en visszavaltom a postan, 8 dollar dij ugrik, majd ujabb 8 dollarert csinaltatok egy uj csekket, es elkuldom nekik boritekban.
Ugyanis utalni nem lehet, se en nem tudok, sem ok. Nem tudjak visszautalni a penzt, 21. szazad.

Vegul a holgy felajanlotta, hogy beleteszi nekem a 74 dollaromat a boritekba, az utlevelek melle, ha megbizom benne.
Es igy is lett. Jovatette a kollegai benazasat.

---------------------------

APEH, meg otthon kuldtek egy levelet, hogy de azonnal fizzessem meg a kb fel millionyi illetektartozasomat. Mi van?
Felhivtam oket, es annyit mondhatott az ugyintezo, hogy ez egy ingatlanadasvetelbol keletkezett.
Nem vettem ingatlant.
Kuldjek fellebbezest.
Elkuldtem, majd nemsokara jott egy level, hogy teves volt, es toroltek. Majd az azonos nevu apam is kapott egy kivonatot, amin megjelent az osszeg, merthogy o vette az ingatlant. Hogy a halalba lehet osszekeverni??? Meg ha egy tok idegen, akkor beneztek, elirtak a szamot, akarmi, de hogy pont velem?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:10:22

@Herr Géza: tudod, hogyan zajlik a kifogáskezelés, vagy meséljem?

Herr Géza 2014.12.02. 13:11:28

@Babette .: Te szívem csücske: értö olvasás???
Te idézed:
"7. § (1) A szolgáltató köteles a 6. § (1) bekezdésében meghatározott esetben..(...)..azonosítani és személyazonosságának igazoló ellenőrzését elvégezni."
(Amihez igen, el kell kérnie a lakcímkártyát is...)

Eddig rendben. De a 6.§ (1) bekezdésében (ld. nálam) az "a"-"d" esetek egyike sem vonatkozik pl. az ominózus számlamegszüntetésre....

Na tetszik már érteni miért "kötözködök" ?

Mr Long 2014.12.02. 13:12:15

@Herr Géza: "Jelen pillanatban még 3 magyar banknál van számlánk" Mert a magyar bank olyan jo, mint a magyar mosdotal, vinned kell magaddal :DDDDDDDD Na jo, kezdem abbahagyni! :)

Mr Long 2014.12.02. 13:13:07

@Herr Géza: "értö olvasás" jogi szovegrol van szo, ez nem ertelmezheto ebben az esetben. ;)

Herr Géza 2014.12.02. 13:15:01

@Babette .: Tudom. Ügyfél meghallgatva. Köszönjük, intézkedünk. Ügyfél el. Panasz ad-acta (=kuka). Munka elintézve.
:)))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:15:10

@Herr Géza: plusz bármikor, amikor kétség merül fel, ld 6.§

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 13:15:16

@Sanz: el lehet, ha helyben van. Na most nekem legalabb 30 km-t kell utazni akar a jarasihoz, akar a megyeihez. A jarasihoz napi 2 busz megy.

@radirpok123: " mindig is igy volt, ugyhogy aki nem jelentkezett ki a NAV-nal, az par ev elteltevel szep kis buntetesre szamithat az elmaradt TB befizetesek miatt (ugyanis ha nem jelented be, attol meg fizetned kene...). " nem volt mindig igy, direkt utanajartam, kulon az euvonal oldalan ( amit a kulugyminiszterium uzemeltetett) is kinn volt, hogy eleg az OEPnek lejelenteni, ahogyan quercus is irta. A Nav az oep adatbazisat hasznalja.

Ha azt mondod, ez mar nagyon regota igy volt, akkor sziveskedjen a NAV kooperalnia kuluygyminiszteriummal, hogy az ne fals informaciokkal vezesse felre a polgarokat.
Egyebkent mikor megkerestek anno a navtol, erre is rakerdeztem, kellett e kulon nekik szolni, azt modntak nem, ok az OEP adatbazisabol dolgoznak ( csak akkor tudnak, mier tprobalkoztak be nalam, az oep adatbazisban ugyanis ott volt, hogy kulfoldon vagyok biztositott).

Lehet valamelyik szulod ott dolgozik, de mivel jogkoveto vagyok,e s annak idejen ennek utanajartam, akkor mikor beadtam, a Navnak nem kellett lejelenteni.

"A külföldi munkavállalásról, illetve a más tagállamban fennálló biztosítotti jogviszonyról bejelentést kell tenni a Kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervei ( volt regionális egészségbiztosítási pénztárak ) vagy az OEP nyilvántartási főosztálya felé annak érdekében, hogy az EGT valamely tagállamában dolgozó személy Magyarországon a járulékfizetés kötelezettség alól mentesüljön, illetve elkerülje a kettős járulékfizetést. (euvonal.hu)"

"4. Adózás

Amennyiben egy magyar állampolgár véglegesen hagyja el az országot, személyi jövedelemadójának soron kívüli megállapítását egy e célra kiállított nyomtatvány benyújtásával igényelheti.

A nyomtatvány benyújtása után az APEH elkészíti az adóbevallását, amelyhez a szükséges dokumentumokat el kell juttatni az APEH területileg illetékes kirendeltségéhez.

Amennyiben egy magyar állampolgár csak ideiglenesen kíván az EU valamely tagállamában tartózkodni, az adóhatóság felé nincs bejelentési kötelezettsége."

Az utolso sor a lenyeg, ez volt kinn az euvonal oldalon is. En eszerint jartam el. 2009-ben jottunk ki, 2010 elejen jelentettuk le.

Herr Géza 2014.12.02. 13:16:54

@Mr Long (UK): Az egyikröl fizetjük a mosdótál részleteit, a másikról a WC-csészéét, a harmadik meg csak azért van, hogy legyen mitöl agybajt kapni.....
Vesémbe látsz ! :)))))))))))))))))

Mr Long 2014.12.02. 13:18:38

@Herr Géza: Egyszer amikor hivtam egy ugyintezot Mon akkor mondta a vonal, hogy rogzitik a beszelgetest. Mondtam utana az ugyintezonek egybol, hogy en is. Nagyon baratsagosan viszonyultak az ugyemhez, bar akadekoskodott az elejen.

PannonBoy 2014.12.02. 13:20:22

Hasznos kis összefoglaló, bár úgy emlékszem korábban volt egy hasonló. Nem baj, inkább legyen meg többször, mint egyszer sem.

Az első bekezdéshez annyit fűznék hozzá, hogy az nem kötelező. Lakcíme ott van az embernek, ahol akarja, így nem lehet kötelezővé tenni a kijelentkezést (főleg nem saját tulajdonú ingatlan esetében). Elég, ha a 3. bekezdés szerint az ember jelzi az OEP / NAV -nak, hogy külföldön biztosított (ezt viszont semmiképp nem szabad elmulasztani)!

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:20:32

@Herr Géza:
ott van pedig: amikor kétség merül fel. ahányszor bemész, bármit csinálni, kétség merül fel.
érted már?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:27:33

@Herr Géza: mondjuk a személyes véleményem szerint bőven elég lenne a személyazonosság igazolása egy ilyen esetben (még a törvény alapján is), de még a pszáfot sem tudtam erről anno meggyőzni. márpedig vele még a bankok sem ellenkeztek.

ennél komolyabb logikátlanságok is vannak a bankok jogszabályi szabályozásában (véleményem szerint unióssal ütköző is),
ez a fenti elbújhat mellette.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:29:21

@Herr Géza: neeem. az üi szól, hogy az ügyfél megválaszolhatatlan kérdést tette fel (vagyis ő hülyén érezte magát),
ekkor összeül a brainstorming, és megnézik, mi az a válasz,
amibe egy átlag ügyfél nem tud belekötni,
vagy mert nem ért hozzá,
vagy mert populista (az ön érdekeit védjük).

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:31:16

@PannonBoy:
ez aranyos, de ez " Lakcíme ott van az embernek, ahol akarja, így nem lehet kötelezővé tenni a kijelentkezést" nem igaz :)
ld lakcím-nyilvántartásról szóló tv.

Pocky 2014.12.02. 13:34:19

Szóval az oepnél kijelentkeztem, amikor Angliába jöttem, de aztán írták, hogy jelezzem a nav felé is, ahol meg valamilyen okirat kell az adatlap kitöltése mellé. És fogalmam sincs, mire gondolhatnak, úgyhogy most áll a dolog. Esetleg valaki volt már hasonló helyzetben? Milyen okiratra gondolhatnak?

Másik: nagyon hasznosnak találtam az ügyfélkapus regisztrációt, mielőtt kijöttem, illetve ha van diákhiteled, akkor a diákhitel direktes regisztrációt (ez automatikusan megvan, hacsak nem olyan régen vetted fel, mint én).
Szóval én ezt a kettőt tudom még kiegészítésként javasolni a külföldre távozóknak. Ügyfélkapu mindenképpen, rengeteg járkálást meg postaköltséget megspórol (cserébe ad még két fejfájást a rugalmatlan rendszer miatt, de hát erre vannak a fejfájáscsillapítók, ugyebár).

PannonBoy 2014.12.02. 13:36:36

@Babette .:
Magasról teszek a lakcímnyilvántartási törvényre. Mivel nem tudják ténylegesen ellenőrizni, hogy az ember hol van, plusz egyes EU országokban nem csinálnak ekkora számot a lakcímből, így fenntartom magamnak a jogot, hogy akkor is állandóra legyek nyilvántartva M.o.-n ha valójában nem is élek ott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:37:39

@Pocky: én az ügyfélkaput szeretem, lehetne rajta több elintézhető ügy.
nem tudom, milyen okiratra gondolhatnak (a költőket se tudtam soha), de miért nem kérdezed meg tőlük?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:39:01

@PannonBoy: értelek én, de attól még ők kötelezővé tették ;)

Evain 2014.12.02. 13:46:32

Tényleg, mit tud csinálni a NAV, ha valaki se számlával, sem ingósággal sem ingatlannal nem rendelkezik Mo-n, még személyije sincs, csak egy külföldön tartózkodik feliratú lakcímkártyája van?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.02. 13:56:31

@Babette .: Én azt szoktam szeretni (szerencsére csak múlt időben), amikor ügyet intéztem telefonon, kerülök egy ügyintézőhöz, elmondom a bajomat, mond valamit, és mikor néhány nap múlva visszatelefonálok, mert még mindig nincs elintézve a probléma, tutira másik veszi fel a telefont, és biztos, hogy egész mást mond, mint a kollégája. Vagy ha személyesen csinálom, akkor ha visszamegyek: 1. vagy nincs ott az, akivel eredetileg beszéltem, mert szabadságon van, 2. már nem dolgozik ott, 3. ha mégis ott van, ő ilyet nem mondott. És kezdődik elölről. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:57:57

@VPBA: és minden alkalommal ától zettig el kell mesélni mindent mindegyiknek...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 13:59:24

@Evain: megvan a folyamata, hogy kereshet meg külföldön,
de ezt gyakorlatilag csak bűncselekmények esetén teszik meg

2014.12.02. 14:02:30

Hat. En semmi ilyesmit nem csinaltam :D De viszonylag regen leptem le amikor meg nem igy kellett a TB-t fizetni. Viszont amikor megvaltoztattak a rendszert akkor meg mar nem kerultem bele, es mar nincsen TAJ-szamom, vagy az mindegy? Jovore viszont lejar a szemelyim meg a lakcim-kartyam, borul-e a bili olyankor, vagy sunnyanthatok tovabb? :D

Nem ragaszkodom a magyar cimemhez amugy, egyszeruen nem tudtam, hogy ki kell jelentkezni, es igy maradt. Hulye vagyok-e?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 14:03:52

Ugyan más téma de ez is közérdekü.
Futottam nèhány kört csomagküdés témakörben.
Elöször HA-t kérdezném hogy betehetem e ide a csonagküldö cég elérhetöségét?
Mert ugye ez neki reklám nekünk meg segítség.
Szóval van egy cég akivel már küldtem haza és hozott otthonról csomagot.
Korrektül jó áron pontosan.
Tegnap kértem több cégtől ajánlatot az ö válaszuk ma reggel 9re itt volt a többi nem válaszolt.
Úgyhogy én most is és a továbbiakban maradnék is náluk.
0.33 köbméter 68kg csomagot 68fontért visznek.
Mondjuk nem értem hogy a csonagküldö cégek miért nem találták meg még ezt az oldalt?
HA-t kérdezném hogy az új oldalon milyen reklám szabályok lesznek?
Márminthogy miket lehet beleírni a kommentekbe és miket nem.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.02. 14:04:49

@Babette .: Jaja, és mosolyogni, meg türelmesnek lenni, elvégre az én érdekem, hogy el legyen intézve az ügyem, neki meg van naponta száz ugyanilyen. Én az utóbbi időben azt csináltam, hogy próbáltam átugrani ezt a lépcsőfokot, és egyből a főnököt kerestem, az hatékonyabb volt.

radirpok123 2014.12.02. 14:05:49

@Babette .: a kutya se keresi rajtad... nehany evig. A hivatal malmai lassan orolnek, de orolnek. En is megusztam 10 even keresztul, hogy behivjanak katonanak (pedig nem volt orvosi papirom), de azert ez mero szerencse volt, ettol meg a tobbieket elvittek.

Nezd meg ezt: www.nav.gov.hu/nav/regiok/kozep_dunantul/kozepdunantul/ugyfelszolgalatok/segitjarulekfizetesikotelezettseg.html

Tobbfele jogcimen, de valamilyen TB-t (itt: "egészségügyi szolgáltatási járulékot") fizetned KELL (hacsak ki nem jelentkezel az xT1011-es nyomtatvannyal).

@tildy[UK]: most elbizonytalanodtam, nem tudom biztosra mondani, hogy 2010-ben is kotelezo volt - akkor meg talan a NAV-ot is APEH-nek hivtak ? :)

labirintus1 2014.12.02. 14:05:49

@Kozsdine Szegedi Krisztina: Hát sajnos ez nálunk nem működik. Mindenképp kell valamilyen útlevél a gyereknek, ha nem belga állampolgár, mert már a bölcsödébe sem veszik fel. De az orvosnál is gondja lehet. Meg mi repülni fogunk, mert nem opció a kocsi.

Abban bízom, hogy vagy lesz addigra belga állampolgárság, amire megszületik, és akkor 2 perc alatt lesz útlevele, vagy pedig gyorsak lesznek a magyar hatóságok. Nem mintha pár naposan meg akarnám reptetni, de azért 4 hónap várakozás is túlzásnak tűnik.

Sanz 2014.12.02. 14:07:39

@Pocky: National Insurance number kell nekik. Legalábbis én azt írtam a nyomtatványra, és az jó volt nekik. De szerintem jó ügyintézővel volt dolgom, lehet, hogy más akadékoskodott volna.

Quercus a favágó 2014.12.02. 14:11:28

@Pocky:

Igazolnod kell, hogy rendelkezel biztosítási jogviszonnyal Angliában.

Evain 2014.12.02. 14:15:16

@mojyo: hát ha emellé még az útleveled is lejárt, akkor a követség szólni fog, hogy a rendszer szerint még Magyarországon vagy bejelentett lakos. Nekem simán intézte az itteni követség mindkettőt. Nyilván az ügyintézési díjat ki kellett fizetni, de mindent postáztak. Az új útlevelet is.
Még a jogsimat szeretném lecserélni, hogy azért se kelljen már visszamennem.

Evain 2014.12.02. 14:17:12

@Babette .: hát akkor várok. Ha piszkálódni kezdenek, akkor továbbítom a dolgot az adósaimra, ők legalább még az országban vannak. :D

2014.12.02. 14:22:03

@Evain: Ertem, az nem tunik gazosnak... nekem nem olyan gazos visszamenni csinaltatni de ha konzulatuson/kovetsegen kell akkor ugy lesz, ezen ne muljek :D Utlevel csak 2 ev mulva esedekes, jogsi pedig itt sikerult mar, marminthogy nem Budapesten tanultam meg vezetni (bar neha jol jonne az a skill de ez most nem ide tartozik :D)... de a TB-tartozast fogjak-e azzal egyutt postazni? Vagy legkesobb jovore, szemelyicsinalaskor kikerulhetek a rendszerbol es nem lesz magyar lakcimkartyam, es voila, el is felejtodik az egesz? :D

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 14:26:56

@Babette .:

Pontosabban csak súlyos ügyekben.

Normál ügyben ez úgy megy: feltesznek a körözési listára, s aztán ha valahol véletlenül beleütközöl a hatóságba, akkor ott letartóztatnak. De valós, aktív keresés nincs. Ahhoz komoly bűncselemény kell vagy nagy összegű tartozás.

A NAV sosem fog kiadni nemzetközi keresést pár tízmilliós tartozás alatt. Egyszerűen nincs értelme. Van elég adós országon belül, akin könnyen végre lehet hajtani.

Szóval egy átlagos vállalkozó, aki nem kifejezetten csalt, csak szimplán nem tudta fizetni az adót saját maga után, s aztán elmegy külföldre, nem kell, hogy féljen. Még kevésbé egy olyan ember, akinek egyetlen bűne a NAV felé, hogy nem fizetett TB-adót. Ha egyszer megjelenik a hatóság előtt elévülési időn belül, meg fogják büntetni és beszedik a járandóságot, de aktívan sosem fogják keresni.

Eleve kis összegű adótartozás esetében csak a NAV listájára kerül rá az ember, nem a rendőrségi körözési listára.

Viszont most készül az EU-szintű együttműködés ilyen ügyekben. Azaz minden tagállam hatósága be fogják hajtani a mésik tagállamban keletkezett lejárt adósságot. Magyarul: a Londonban mosogató magyar TB-tartozását beszedi a brit adóhatóság. Persze ennek nem lesz visszamenőleges hatálya, de az új tartozások esetében jó lesz majd vigyázni.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 14:27:04

@PannonBoy:

Egy tanács: érdemes nem ott lakni ténylegesen, ahol az ember hivatalos címe van.

A mindenféle emberzavaró hatóságok ügymenetét erősen megzavarja, ha a zaklatandó polgár nem él bejelentett címén.

Én ezt a tanácsot évekkel ezelőtt kaptam, azóta maradéktalanul betartom.

2014.12.02. 14:36:58

@maxval birca hozzászóló: Orult beszed, de van benne rendszer! :D

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 14:40:35

@Herr Géza:

Nagy magáncégnél ez UGYANÍGY megy.

Emlékszem, amikor nokiás voltam, a túl izgága, folyton panaszkodó embereket a "Köszönjük értékes megjegyzéseit. Mivel az Ön által felvetett ügy alaposabb megfontolást igényel, továbbítottuk azt vezetőségünk felé részletes kivizsgálás céljából." szöveggel küldtük el a fenébe.

Emlékszem, mennyire meglepődött egy emberke, aki panaszt írt személyesen ellenem a Nokia elnökének Finnországba. Az ilyen panaszok útja: a nagyfőnök titkársága átküldi a panaszosztályhoz, az elküldi a közép-európai központba, onnan az ügyfélszolgálatra, onnan megy a magyar részlegre. A magyar részleg vezetője hivatja a beosztott kisfőnököt, az meg odajön HOZZÁM "valami barom ellened írt, csinálj valamit, hogy lenyugodjon" szöveggel.

2014.12.02. 14:43:23

@adg [Au, Darwin]: Nincsen kettos adoztatast elkerulo egyezmeny Mo. es Ausztralia kozott?? Hogyhogy? Hogy Szaudi meg Mo. kozott nincs az egy dolog, de hogy Ausztraliaval sem kotottek... Ezt azert nem gondoltam volna.

adg 2014.12.02. 14:46:28

@Mirjam2: De van, Quercus felvilagositott azota. Nem tudom, mibol szurtem le, hogy nincs.

De akkor sem vallom be. :)

2014.12.02. 14:46:59

@Szilvana1[Bucks, UK]: Igen, de ha mar nincs bejelentett lakcimed Mo.on, akkor gondolom hiaba jelented be hogy elvesztetted a lakcimkartyadat, nem hiszem hogy 2 ora alatt kiallitanak egyet, vagy igen? Nekem honapokig tartott mig a kovetsegen keresztul megkaptam a 'kulfoldi cim' feliratu kartyat (ez is mennyire informativ, szuper hogy van egy ilyen lakcimkartyam...).

2014.12.02. 14:48:29

@adg [Au, Darwin]: Akkor oke, meg nem jutottam el odaig a kommentekben. Megertem az allaspontodat...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 14:50:12

@radirpok123: ezt magyarázom. akkor, ha bejelentkezel.

2014.12.02. 14:53:08

@Réka ‎: Na ilyenkor orulok, mikor ezeket megtudom, hogy meg sem probaltam megszuntetni a magyar bankszamlamat. A vegen egyszeruen kivettem rola minden penzt es tobbet nem kommunikaltam veluk. Biztosan kuldtek par felszolito levelet, ezen kivul nem sok mindent tudnak csinalni. Szivassanak valaki mast mindenfele kartyadijjal, szamlavezetesi dijjal, keszpenzfelveteli dijjal, levegoveteli dijjal, stb.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 14:53:45

@Philosoraptor:

A legtöbb magyar buta amerikai filmek alapján azt hiszi, hogy a cégek remegnek az ügyfél elveszítésétől, s

hajlandók mindent megtenni az ügyfél érdekében. Nos, ez nincs így, minden nagy cégnek van egy bizonyos

ügyfélvesztési rátája, s amíg a szám nem megy a határérték felé, semmi gond. A hülye ügyfelet egyébként se

szeretik.

Na most, a magyar ügyfél azt hiszi, ordítással, káromkodással el lehet érni dolgokat. Hát, mint olyan ember, aki 3

nagy cégnél voltam ügyfélszolga, elárulom: ez nem igaz.

Az első ügyfélszolgai munkahelyemen volt egy esetem a legelején. Valami ordító emberrel akadt dolog. Gondoltam, elintézem az ügyet, ne telefonáljon megint ordítva. Erre odajön a főnök és rám szól "őt majd csak a legvégén, legyen ideje tisztességet tanulnia".

Szóval az ideális magatartás: határozott hangnem, ordítás és káromkodás nélkül. Így az ügyintéző lekötelezve érzi magát.

Hozzáteszem: az ellenkező véglet sem működik. Azaz a "kezét csókolom, buta ügyfél vagyok, szánjon meg engem" stílus.

radirpok123 2014.12.02. 15:02:25

@Babette .: Az elso mondat: "Magyarországon a társadalombiztosítás egy olyan kockázatközösség, melyben a részvétel mindenki számára kötelező (...)"

Adot fizetni sem kotelezo, ha nem toltesz ki adobevallast? Probald majd ki, es szamolj be az eredmenyrol legyszives... szerintem a NAV is szivesen meghallgatna, ahogy magyarazol :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 15:05:35

@maxval birca hozzászóló: +1 Üfszolgaként ezeregy eszköz áll a rendelkezésemre az ügyfélen segíteni, de ha úgy döntök, akkor ragaszkodhatok szigorúan a szabályzathoz is. Nem nehéz elképzelni, hogy egy ordítozós ügyfél melyik bánásmódban fog részesülni.
Rádásul nálunk elő is írják, hogy aki káromkodik, személyeskedik, azzal nem beszélünk, hanem udvariasan közöljük, hogy most megszakítjuk a hívást és később próbálkozzon újra.

2014.12.02. 15:06:42

@tildy[UK]: En a nagykovetsegen jelentettem be Londonban, az az egy hatranya van hogy csak napkozben vannak ott par oraig, igy a legtobb embernek utkozik a munkaidejevel.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.12.02. 15:06:47

@Mirjam2: nem tudom. .. de nem is értem minek a lakcimkartya ha nincs lakcimed Mo-n..

puhacica 2014.12.02. 15:07:30

@Babette .: hohóóó, annak egy rész az enyém! :D

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.12.02. 15:09:14

@diggerdriver: szerintem mindenképpen kellene egy hasznos információk oldal, reklám ide vagy oda...

2014.12.02. 15:10:54

@Réka ‎: Allitolag egy csomo amerikai Starbucks-ban koffeinmentest adnak annak aki bunkon keri a kavejat, ez nem tudom mennyire igaz :D

2014.12.02. 15:14:32

@Mr Long (UK): :))) De ez csak azert van mert az angolok butak es csak ilyen egyszeru nyitvatartasi idot tudnak megjegyezni. A magyarok viszont...

2014.12.02. 15:16:36

@Szilvana1[Bucks, UK]: Azert, mert lakcimkartya nelkul semmit nem lehet hivatalosan elintezni Mo.on. A lakcim a kartyan nem szamit, az a lenyeg hogy legyen. Erted - logikus (vagy megsem).

Mr Long 2014.12.02. 15:17:28

@mojyo: Hmmm... Neha megyek Strabucksba, de nem tudom hogy lehet bunkon kavet kerni. Kb ennyi az ossz beszelgetes:
- Egy kis lattet kerek elvitelre/helyben fogyasztasra.
-£2.55 lesz.
-Koszonom.
-Koszonom.
Ha bunkon beszelgetunk lemarad a ket koszonm, de ennyi...
Bar tudom van akiket vonz a kihivas :D

Evain 2014.12.02. 15:20:58

@mojyo: Nézd, nekem nem küldték. :D
Majd idézem nekik Maxot :)

Mondjuk én magánemberként már revízión is túlestem, még mikor ott éltem. Akkor előrángattam olyan 15 évvel korábbi hagyatéki jegyzőkönyveket a revizor kérésére, hogy leesett az álla, az azért vicces volt. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 15:28:14

@radirpok123: kicsit félreértesz.
szaladj anyuhoz.

2014.12.02. 15:28:56

Nem tudom mi ez a zsigeri felhaborodas. A UKban is van bejelentsei kotelesseg, ha valaki koltozik es Eszak-Amerikaban us, ha orszagon kivulre koltozik valaki.

Kollegamnak a brit adohatosag januarig adott felszolitast, hogy fizessen £9000 buntetest. Nem jelentette be, hogy orszagon belul koltozott (buntetes 1) es ezert nem talaltak meg, hogy kezdjen el adobevallast kesziteni (buntetes 2).

SzZoole 2014.12.02. 15:32:34

Majusban lejar a Magyar utlevelunk,az egesz csaladnak.Az Angol utlevelre meg varnunk kell kb.1.5 evet.Az 5 evem mar megvan,igy Januarban kezdem a Pernament Resident kartya intezeset es ra egy evre 2016 tavaszara mar remelhetoleg meg lesz az Angol utlevel is

Mr Long 2014.12.02. 15:32:35

@charlieharper: Mon kell lakcimkartya bankhoz --> ROHADJANAK MEG, MINEK SZ*PATNAK!!!!
UKban kell lakcimigazolas bankhoz --> Termeszetesen beszerzem, hisz kell!

TilosazA (UK) 2014.12.02. 15:33:44

Jó kis bejegyzés, bár ilyen egyszerű volna, ahogy itt fenn írják. Az pl. mit csináljon, akinek nincs munkahelye külföldön, mert otthon van a gyerekekkel. Angliában nem kell külön fizetni hogy kapj teljes körű ellátást, anélkül meg nem tudsz kijelentkezni az otthoniból, hogy ne mondanád meg hogy hol dolgozol. Ilyenkor mi van, fizesse Mo-n a TB-t továbbra is, meg ne büntessék? Vagy pl. a lakcímkártya esete. Nem élünk otthon, nem is valószínű hogy fogunk, de van otthon ingatlan, emiatt bankszámla is, ha kijelentkezünk a lakásból, hogy intézünk bármilyen ügyet a bankszámlával kapcsolatban? Merthogy ahhoz a tv. előírja a banknak a lakcímigazolást.
Szóval ha az ember ilyen EU-s polgár, hogy fél lábbal itt, fél lábbal ott (amit simán megtehet mert miért ne) akkor nagyon bonyolult, és mindenki mást mond, mit kéne csinálni.

2014.12.02. 15:36:22

@Herr Géza: Nekem is pont ez volt a tapasztalatom. Meg a nemetek is sokkal rugalmasabbak ugyintezes tekinteteben mint a magyarok, azert ez mond valamit (a magyarokrol...).

Mr Long 2014.12.02. 15:39:16

@charlieharper: Lehet az embernek itteni bankszamlaja, ha nem lakik az UK-ban? Nem maganbankaros megoldasra gondolok :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 15:42:34

@Mr Long (UK): a rapszodikus nyitvatartású okmányirodákban kiállitott lakcímkártya és a bármilyen lakcímigazolás nagyon nem ugyanaz. Jobb helyeken ráadásul bármelyik intézmény bármelyik ügyintézője bepityegi a személyi számomat (jogsin megtalálható) és feljön neki a bejelentett lakcímem, nem kell idióta kártyákkal rohangáljak. Lehet, hogy Anglia sem egy jobb hely ilyen szempontból, de az nem zárja ki azt, hogy Mo. sem. Nagyon nem.

2014.12.02. 15:43:45

@TilosazA (UK): 'van otthon ingatlan, emiatt bankszámla is, ha kijelentkezünk a lakásból, hogy intézünk bármilyen ügyet a bankszámlával kapcsolatban? Merthogy ahhoz a tv. előírja a banknak a lakcímigazolást.'

Szerintem nem a lakcimigazolast irjak elo, csak a lakcimkartyat. Ha bejelented hogy kulfoldre koltoztel vegleg, kapsz egy uj lakcimkartyat amin az lesz hogy 'kulfoldi cim'. Ezzel siman tudsz a bankban vagy barhol mashol intezni ugyeket. Tapasztalatbol tudom, mivel az en regi lakcimkartyamon sem a lakasom cime volt es soha semmilyen hatrany nem ert emiatt.

2014.12.02. 15:56:15

@adg [Au, Darwin]: Persze, hogy nem vallod be, mert milliomos vagy, biztos azért! :D

2014.12.02. 15:57:54

@maxval birca hozzászóló: A tirpák magyar tényleg azt hiszi, hogy a hőbörgés bármit is megold. Tanúja vagyok, akárhányszor megyek valahova ügyet intézni. De azért nem kell magasztalni a közszolgákat sem, némelyikre ráférne egy alapos átnevelés.

2014.12.02. 15:58:49

@Mr Long (UK): Igen, hat lehet, hogy a "jonapotkivanok" lemaradasa mar bunkosagnak szamit, nem tudom, ugyhogy vigyazz. :D Amerikai Starbucks-rol hallottam ezt, fogalmam sincs, hogy ott mi szamit bunkosagnak.

@Evain: Akkor jo, akkor nekem is van eselyem. :D Az milyen lehet, a maganemberes revizio amugy? En eleg fiatalon leptem le, rendes munkaviszonyom se volt soha Magyarorszagon, csak ilyen ideiglenes nyarimunkak, szoval igy, hogy kvazi sose voltam annyira szem elott, lehet, hogy igy sikerul sunnyogni :D Adoszamom az viszont van, de a TAJ mar nem ervenyes. Szoval nem tudom. Remelem nem lesz gaz. :D Tobbet nem is posztolok ma, nehogy kiszurjak, hogy amugy egy nemzetkozileg keresett maffiozo vagyok aki Monacoban bujkal a hatosagok es a Csontos Szergej elol, egy zsak lopott milliarddal :D HA, ugye nem adod ki az IP cimunket, ha kopogtat nalad az Interpol (vagy a Szerjozsa unokaoccsei)? :D

*Viccelek termeszetesen, en egy becsuletes ember vagyok, Monacoba csak nyaralni jottem, es fogalmam sincs, hogy ki az a Szergej :D

2014.12.02. 15:59:30

@radirpok123: Adót csak azok fizetnek, akiknek nincsen ismerőseik. :) A több milliárdos áfacsalások ügyében érdemi előrelépés azóta nem történt, amióta kiborult a bili.

Evain 2014.12.02. 16:02:04

@mojyo: Semmi extra. Küldtek egy levelet, hogy szíveskedjek megjelenni ekkor és ekkor, itt és itt, és az alábbi papírokat szíveskedjem vinni (itt egy hosszú lista). Megjelentem, vittem, végignézték, és találtak tán asszem 5000 Ft-nyi hátralékot valamiből. Kaptam csekket, befizettem, ennyi. Mivel sosem vállalkoztam, és csak multinál dolgoztam, akik lelkesen és pontosan fizették az adómat, ezért sosem volt tartozásom. :P

Quercus a favágó 2014.12.02. 16:04:13

@TilosazA (UK):

Valahol biztosítottnak kell lenned. Ha van NI számod Angliában az szerintem azt jelenti, hogy van biztosítási jogviszonyod. Ezt az OEP-nek, vagy a NAV-nak el kell fogadni(tudtommal elfogadják).
Egyébként a Tbj. szerint, ha jól emlékszem a biztosítási jogviszony megszűntét követően még 45 napig biztosított vagy.
Az tény, itthon az ügyintézők egy része szereti "értelmezni" a jogszabályokat. Amihez nincs joga. Főleg nem úgy, hogy azokat kiterjesztően értelmezze.

2014.12.02. 16:05:01

@Evain: 'Tényleg, mit tud csinálni a NAV, ha valaki se számlával, sem ingósággal sem ingatlannal nem rendelkezik Mo-n, még személyije sincs, csak egy külföldön tartózkodik feliratú lakcímkártyája van?'

Semmit. De ha megis elkap a CIA, majd megirom a tapasztalataimat miutan kikerultem a munkataborbol! :)

Kivancsi 2014.12.02. 16:05:53

@Pocky: en 2009ben jelentkeztem ki az OP nel
az APEH nal is voltam
neztek ram mint borju az ujkapura
akkor nem volt semmifele kitolteni valo
azota persze lehet bevezettek valamit?

radirpok123 2014.12.02. 16:06:01

@TilosazA (UK): NE jelentkezz ki sehonnan.
Van NI numbered? Ha igen, akkor a TB-bol kijelentkezhetsz munkahely nelkul is. Ha nincs (es nem jelentetted be a kulfoldre koltozest), akkor bizony fizetned kell havi 6810 forintot (ez evente valtozik). Ez kb. 18 font havonta, szerintem ennyit meger :)
Itt egy jo osszefoglalo:
nokkulfoldon.hu/hogy-is-van-a-tb-fizetes-ha-kulfoldon-elek

2014.12.02. 16:06:48

@QUERCUS: 'Ha van NI számod Angliában az szerintem azt jelenti, hogy van biztosítási jogviszonyod.'

Nem. Az NI szam kb. olyan mint az adoszam Mo.on. Egyszer megkapod, egy eletre szol. Nem bizonyit semmit, csak ahhoz kell hogy legalisan tudj dolgozni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 16:06:49

@radirpok123: igen, akkor meg apeh volt. Sajnos nem talaltam ezzel kapcsolatban pontositast az o oldalukon sem, az oep-n sem. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs.

De ha valaki abszolut bebiztositva akar eljarni, elkuldi ezeknek a lokotoknek is azt a T1011 lapot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 16:07:36

@QUERCUS: az itt eles biztositja alanyi jogon ezt, nem az ni szam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 16:09:28

@Mirjam2: "Szerintem nem a lakcimigazolast irjak elo, csak a lakcimkartyat. Ha bejelented hogy kulfoldre koltoztel vegleg, kapsz egy uj lakcimkartyat amin az lesz hogy 'kulfoldi cim'."

Most mar adnak ilyet. Korabban bevontak mind a szemelyit, mind a lakcimkartyat, mondhatni lopikulat sem paktal.

2014.12.02. 16:11:59

@radirpok123: Miert eri meg ha valaki nem hasznalja Mo.on az egeszsegugyi ellatast? Havi 18 font a semmire nem keves, ertelmesebb dolgokra is lehet kolteni a penzt. Arrol nem is beszelve hogy elvileg nem lehetsz ket helyen biztositott. Ha masik EU-orszagban vannak biztositva, akkor szerintem egyertelmuen nem kell fizetni Mo.on. Kerni kell esetleg UK-ben egy EHIC kartyat es annak a masolatat szukseg eseten megmutatni a magyar hatosagnak, hiszen ez bizonyitja hogy UK-ben vagy biztositott, maskulonben nem lennel jogosult EHIC kartyara.

2014.12.02. 16:13:45

@tildy[UK]: Tenyleg? :( Na meg jobban orulok, hogy csak akkor csinalok barmit is hivatalosan ha nagyon muszaj, igy ebbol a korbol kimaradtam.

Határátkelő 2014.12.02. 16:14:49

@TilosazA (UK): Megpróbálok utánakérdezni. Nem ígérek semmit, de hátha...

Quercus a favágó 2014.12.02. 16:17:17

@Mirjam2:

Én úgy tudom az NI szám adó és TB szám is egyben. Vagyis nincs külön adóazonosító szám és TAJ szám. Ha ez így van, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy az angol tb jogszabályok hatálya alá tartozol. Tehát biztosított vagy. Hogy ennek milyen jogszabályi követelményei vannak, az egy más kérdés. Ez már nem tartozik a magyar hatóságokra.

Szerintem.

paha · http://paha.blogspot.com/ 2014.12.02. 16:18:07

@Kozsdine Szegedi Krisztina: pont ezekről (útlevél, anyakönyvi kivonat) hallottam, hogy sokáig elhúzódhat, a hivatal(ok) bénázása miatt. De konkrétumot nem tudok.

2014.12.02. 16:22:46

@mojyo: Elmondom velem mi tortent, de ebbol semmi kovetkeztetest ne szurj le, nem vallalok felelosseget :). Leleptem meg mielott bevezettek ezeket a bejelentesi kotelezettsegeket. Soha nem dolgoztam Mo.on, bar volt / van adokartyam. Soha senkinek nem jelentettem be semmit. Csinaltattam uj utlevelet, szemelyit egyszer tavozas utan; semmi gond nem volt. Soha semmilyen szamlat nem kaptam senkitol. Kozben lakast vettem, majd eladtam Bp.en (nem jelentkeztem be a lakcimre). Kb. 2 eve bejelentettem a kovetsegen hogy kulfoldon telepedtem le, elvettek a szemelyit, par honap mulva kuldtek egy uj lakcimkartyat. Semmi mas nem tortent, semmilyen levelet nem kaptam senkitol / semmirol (mondjuk nem is tudom hova kuldenek, de mindegy).

2014.12.02. 16:25:59

@QUERCUS: Nem, nem vagy biztositva csak azert mert van NI szamod. Lehet pl. hogy indiai allampolgar vagy, munkavallalasi vizummal tartozkodsz UK-ben, kapsz NI szamot. Ennek nincs lejarati ideje, eleted vegeig hasznalhatod. Viszont ha lejar a munkavallalasi vizumod es nincs masik vizumod, esetleg kozben elhagyod UK-t, nem vagy jogosult egeszsegugyi ellatasra, hiaba az NI szam.

2014.12.02. 16:30:44

@Mirjam2: Akkor jo, kosz, hogy ezt leirtad, hasonlit az en sztorimra, vagyis abban, hogy nekem se volt munkaviszonyom, en egyetemista voltam, vagyis diakviszony miatt volt TB, aztan ahogy azt elvegeztem, leleptem, meg akkor meg nekem sem kellett kijelentkezni, en azt hiszem egyszeruen csak eltuntem a rendszerbol :D Majd meglatjuk mi lesz szemelyi meg utlevel csinaltataskor, de megigerem, nem fogok erre a kommentre hivatkozni ha megis elovesznek :D

Quercus a favágó 2014.12.02. 16:33:05

Ezt a nyomtatvány kell kitölteni. Szerintem egyszerű.

www.oep.hu/data/cms985173/NEU.70.K.pdf

radirpok123 2014.12.02. 16:40:53

@Mirjam2: de, az APEH, khm, NAV fele az NI number az igazolas, hogy onnantol nem ok az illetekesek, es leszallhatnak rolad. Termeszetesen ettol meg nem vagy automatikusan biztositva, de onnantol a magyar hatosagnak semmi koze hozza, ofelsege alattvaloja lettel :)

NI number nelkul a NAV nem hiszi el neked, hogy nem csak szorakozol a TB fizetesi kotelezettsegeddel. Ez pont olyan, mint az autoknal a kotelezo felelossegbiztositas, azt sem lehet csak ugy lemondani, hogy holnaptol nem akarod fizetni, a biztositonak kell adasveteli vagy mas igazolas, hogy megszunt a fizetesi kotelezettseged (Magyarorszagon legalabbis).

radirpok123 2014.12.02. 16:41:12

@Mirjam2: azert eri meg, mert amig az NHS-es "doki" felir neked egy doboz paracetamolt, hogy azt szedjed ket hetig, es majd szolj, ha nem javult a helyzet, addig ezen ido alatt otthon kivizsgalnak, megmutenek, es a varratokat is kiszedik a mutet utan. Egy rakos daganat siman muthetetlenne fejlodhet az alatt az ido alatt, amig latszolag semmi bajod, vagy csak "faj a fejed" (bar a paracetamol csodakra kepes!).

Az meg a masik fele, hogy Magyarorszagon elfogadjak-e az europai kartyat vagy sem. Elvileg igen, gyakorlatilag nem mindig. Elvileg ugyan nem lehetsz ket helyen biztositott, gyakorlatilag egyszerubb igy az elet. Persze YMMV.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.02. 16:42:37

@Réka ‎:

Így igaz.

A normál ügyfélnek segítenek akár a szabályzat laza értelmezésével is. Míg az ordítósnak az utolsó pontig betartanak mindent, azaz nem segítenek neki határesetekben.

Nokiás koromban volt sokféle dolog.

Ugye van a híres vízkár, mely megszünteti a garanciát.

Mivel azonban előfordulhat, hogy egy telefon beázik és vízkár éri anélkül, hogy az ügyfél hibás lenne, vannak határesetek. Pl. egyes típusoknak nem teljesen hermetikus a zárása, így megeshet, hogy az emberke beteszi a zsebébe a készüléket, majd megizzad a buszon, villamoson utazva, aminek következtében a telefon felszívja a ruhán keresztül az izzadtságot. Aztán egy idő után, ha hiba éri a készüléket és beviszi a szervízbe, 1 percen belül áthúzzák a garanciát "vízkár" szöveggel.

Németországban és általában Nyugat-Európában a szokás az volt, hogy ha az ügyfél esküdözik, hogy nem érte víz a telefont, elhitték neki, s adtak neki egy újat. Eleinte Mo-on is ez volt a cégpolitika. Amikor azonban kiderült, hogy furcsa módon Mo-on 5-ször annyi telefont ér "megmagyarázhatatlan" vízkár, ráadásul rendre a másfél-két év közti telefonoknál (két év a garancia), a finnek eldöntötték: úgy tűnik, hogy Kelet-Európában az ügyfelek szeretnek aránytalanul többet hazudni, mint Nyugat-Európában így nem lesz többé esküszóra csere Kelet-Európában (kivéve
Oroszországot, mert az kiemelt piac).

De lehetett azért egyénileg mérlegelni. Mert mi döntöttük el ki fog kapni cserét és ki nem. Na, a kávéfoltos telefont nem cseréltük ki az ordítós embernek, aki állította, természetfeletti módon került kávé a telefon belsejébe, meg biztos azért van benne, mert a komáromi gyárban kávéznak a gyártás folyamata során. Pedig ordított, fenyegetett Fogyasztóvédelemmel és bírósággal (az ügyfelek nem tudják, hogy a Fogyasztóvédelem valójában egy sóhivatal). Mondta, megy a bíróságra, mi meg monduk, oké, akkor ott fogunk találkozni. Tőle származik az a mondás, amit azonnal fel is jegyeztem a vicces mondások listájába: "leperelem a gatyátokat, de még a kurva kölykeitektől is elperelem a játékmackójukat!".

Meg olyan aki kijelentette, hogy kinyomozta hol lakom és személyesen keres meg, hogy agyonverjen, mert "szemétkedtem" vele: "Tudom hol laksz, Csopaki, reszkess!" - ugyanis az ügyfélszolgálati nevem "Csopaki Csaba" volt, ezt én találtam ki 2007-ben és 3 cégnél is használtam 2007-2013 között. A legnagyobb magyar póker fórumon még egy topik is volt "rólam": hu.pokerstrategy.com/forum/thread.php?threadid=101092 - a múltkor mutattam egy mostani kollégámnak, 15 percig röhögött.

Viszont volt egy fiatal srác valami erősen cigánygettós környékről az ukrán határ közeléből, aki őszintén elmondta, hogy edzésen volt és valószínűleg az izzadtság miatt lett a baj, ő egy évig spórolt a 200 ezer forintos telefonra, s most nem tudja mit kezdjen magával, annyira szomorú. Hasonló eset a vak nő, aki elmondta, azért vette a drága telefont, mert hangoskönyveket hallgat rajta, s mivel vak, valószínűleg rossz helyre tette, így lett vizes. Az ilyenek kaptak új telefont.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.12.02. 16:49:24

de hasznos poszt! kár hogy nem 5 éve jelent meg

sajnos a kommentekre nem jutott időm ma sem és az elmúlt pár napban sem

de már csak 10 nap és vége a földi pokol túrámnak

ha volt valami érdekes, összefoglalná valaki lécci?

Muscari 2014.12.02. 16:52:25

Gyerekek, megkaptam az állást! Mindenkinek köszönöm a támogatást :-))))

Sanz 2014.12.02. 16:52:33

Amúgy ezt a TB dolgot nem kell túlpörögni, egyik rokonom 8 évig nem fizetett TB-t Magyarországon, és akárhányszor orvoshoz ment, nem dobta ki a rendszer, hogy nem érvényes a TAJ kártyája. Aztán 8 év után egyszer igen, na, akkor volt szívás.
De ez is mutatja, hogy az OEP radarja nem valami jó...

Határátkelő 2014.12.02. 17:00:48

@Muscari: ÉLJEN!!!! Gratulálok én is!

2014.12.02. 17:07:22

@Muscari: De jo!!! :))) Remelem nagyon szeretni fogod az uj munkadat. Mikor kezdesz?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 17:09:12

@Mr Long (UK): igen, nagyjából minden témánál ez van.

2014.12.02. 17:12:11

@Muscari: Mit fogsz melózni? Mert az a része nekem kimaradt.

puhacica 2014.12.02. 17:12:13

@Muscari: nahát, most úgy örülök, mint ha én kaptam volna meg egy állást! :D gratulálok!

2014.12.02. 17:12:55

@radirpok123: Azert ez nem hiszem hogy jogilag ilyen egyszeru... Ugy ertem szuper ha ennyivel meg lehet uszni, de elvileg szabalytalan ez szerintem, hiszen az NI number abszolut nem bizonyitja hogy biztositva vagy masik EU-orszagban. Ez maximum annyit bizonyit hogy terveztel valamikor UK-ben munkat keresni peldaul. Szinte barki aki eppen UK-ben jar jelentkezhet NI szamra, aztan siman lehet hogy soha nem is dolgozik UK-ben es nem el ott, hanem pl. visszakoltozik Mo.ra vagy elkoltozik barmely mas orszagba, attol meg megmarad az NI szama. Akkor vagy tenylegesen biztositott UK-ben ha ott laksz, ott dolgozol stb.

2014.12.02. 17:14:35

@radirpok123: Hat nekem mas tapasztalataim voltak az NHS-szel, de ha ragaszkodik valaki a magyar allami egeszsegugyhoz, akkor biztosan megeri.

Mr Long 2014.12.02. 17:20:18

@Babette .: Nem baj. Lehet nem tudunk 12 szorzast elvegezni, de legalabb hangosan kiabalunk rola...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 17:25:49

@Sanz: ez tok valtozo tud lenni, nekem pl azonnal kidobta a rendszer. Nemis kaptam meg nem tamogatott gyogyszert sem. @Muscari: gratula.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 17:27:57

@Philosoraptor: mondjuk én ezeket tudom kezelni.
nekem az ostobákkal van bajom, de azokkal nagyon.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.02. 17:31:05

@Muscari: Ügyes vagy! Sok sikert az új munkádhoz!

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 17:31:10

@Mirjam2: veled különösen semmit. bár lehet adnak érted
még pár száz marhát az araboknak:DDDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 17:33:03

@Mirjam2:
apró pontosítás: adószáma a vállalkozóknak/adózóknak van.

a magánszemélyeknek adóazonosító száma van.

Quercus a favágó 2014.12.02. 17:38:47

@Mirjam2:

Ha jól tudom, az NI szám igényléséhez UK-s lakcím szükséges. Ha van UK-s lakcímed az eü. ellátás ingyenes. Vagyis biztosított vagy.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 17:40:44

@Muscari: ügyes lány vagy:)
akkor most nézzél fb-ot:)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 17:43:10

@Muscari: Gratulalok,sok sikert az uj munkadhoz! :)

SzZoole 2014.12.02. 17:44:10

@Muscari: Akkor hova jarjak most mar kavezni?(csak vicc volt)
Sok sikert az ujj munkadhoz:)))

SzZoole 2014.12.02. 17:46:56

@Babette .: Magyarul nincs meg a cikk?
Digger complenolni fog:)))

catnip cupcake 2014.12.02. 17:47:01

@Réka ‎: Angliában ez úgy megy, hogy vagy a UK jogsival (ha van olyan) igazolod a címed, vagy a címedre szóló közüzemi számlával, bankszámla-/hitelkártya-kivonattal vagy council tax levéllel. Nincs se lakcímkártya, se személyi igazolvány.
Asszem néhány éve tervezték bevezetni a személyit, de az össznépi felháborodás (azaz "fúj, ez milyen orwelli") miatt nem lett belőle semmi... közben meg lassan a kerti szerszámoskamrában is CCTV van:)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 17:47:29

@paha: igen,en is azt hallottam hogy elegge elhuzodo az ügy.A konzulatus honlapjan is 6-8 het szerepel,es ehez jön meg ha utlevelet is igenyel az ember.Mindegy,remelem ha marciusban elinditjuk,decemberre meglesz az utlevel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 17:49:28

@Zoole[uk]: sajnálom:)))))))
de mivel úgyis arról szól, hogy angolul elérhetőek lesznek a Nature 100 éves cikkei is, mindegy:DDDDDDD

Herr Géza 2014.12.02. 18:15:50

@Mirjam2: Na Achtung, Achtung: az EU-közi "BAR"-lista már papíron most is létezik, de még nem aktív.... De csak egy lépés és az otthoni sarad is megjelenik EU-szerte minden hasonszörü rendszerben (pl. SCHUFA-N.o.). És ha nem csengeted be a párezer forintos vackokat, néhány év után nagy meglepi érhet. Mondjuk kapsz egy levelet pl. a külföldi hitelkártyás cégtöl (vagy banktól), hogy ugyan már, tessen szíves miszlikbe vágva visszaküldeni a VISA/MasterCard kártyáját, mivel az "ön bonitásában negatív változás állt be"... :))))
Persze nálad ez most nem téma, de lehet, hogy beteszed még a lábad te is az EU-ba valamikor.....

2014.12.02. 18:19:46

@QUERCUS: Nem magyarazok tovabb, nem igy van, de ugysem hiszed el nekem szoval mindegy. UK-ben nincs bejelentett lakcim, nincs lakcimnyilvantartas. Attol mert van valakinek NI szama meg nem jogosult egeszsegugyi ellatasra. Egyebkent engem nem erint az egesz dolog, nem tudom minek szoltam bele egyaltalan.

2014.12.02. 18:22:54

@Herr Géza: Ezt a rendszert hiszem ha latom... Termeszetesen tovabbra is az EUban bankolok, de valahogy nem rettentett el ez a hir.

Herr Géza 2014.12.02. 18:27:44

@Mr Long (UK): Bocs, de általánosítasz. Számlanyitáshoz itt is kell lakcím (de nem kellett róla papírt mutatnom, csak online számlanyitásnál van Post Ident -eljárás). Onnantól soha semmilyen müveletnél nem kell "nyilatkoznom" a lakcímemröl és nem kérnek igazolványon vagy bankkártyán kívül mást. Söt, ha megváltozik a lakcímem, telefonon bediktálom és ámen.
Na azért ehhez képest a saját számlára történö párezer forintos befizetéshez (vagy vesszöparipámhoz, a számlazáráshoz) elkért lakcímkártya nem ugyanaz a kategória. :))))

2014.12.02. 18:28:03

@Babette .: Biztosan neked van igazad, egyszer sem olvastam meg el hogy mi van a kis szurke kartyara irva. Eletemben egyszer hasznaltam eddig, a lakasom adasveteli szerzodesehez.

Herr Géza 2014.12.02. 18:32:30

@Mirjam2: Pedig a rendszer készen áll, de ugye még csiszolgatni kell az IT-t hozzá. Éppen azért jeleztem, hogy a "leszarom" állapot (amit sokmindenben magam is követtem) nem sokáig lesz nyerö. Csaxólok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 18:39:19

@Herr Géza: addigra minden bizonnyal leírják @Mirjam2: bankszámlaegyenlegét "bad debt"-ként.
Ez a lakcím-mizéria most megihletett, fogok is róla írni egy szösszt :)

Herr Géza 2014.12.02. 18:41:59

@Mr Long (UK): Hogy lehet bunkón kávét kérni ???
Próbáld meg így:
-Hé, kisköcsög, nyomjál már ide két kávét, de iziben!....
Aztán figyeld a reakciót... :)))))

2014.12.02. 18:51:06

@Herr Géza: Meg mindig nem paraztam be :). Szerintem talaljanak ki az intezmenyek olyan szabalyokat amiket be is lehet tartani, ebben az esetben majd betartom oket. Ez eddig mindig, minden orszagban bevalt, meg Nemetorszagban is :)

Herr Géza 2014.12.02. 18:56:58

@Réka ‎: Aha. Én is hittem ilyen mesékben. Aztán nagyot koppantam, amikor egy 90-es évek elején itt hagyott néhányszáz DM (!)-es bankszámlatartozást itt "felejtettem" és 2008.-ban a visszajelentkezés után 2 hónappal már jött is a behajtó cégtöl (bocs: követeléskezelötöl) a "bizonyára elkerülte a figyelmét.." kezdetü levél, aminek a végén már többezer euró 8 napon belüli befizetésére noszogattak... Azt hittem vicc, mert hogy elvileg a tartozás elévülése öt év lett volna. Csakhogy ez abban az esetben nem így van, ha a bank (mint megtette, csak nem tudtam róla) jogerös bírósági végrehajtási végzést kér és kap ellenem.
Így aztán 13 év "elfektetés" után, "peren kívüli" megegyezéssel eltörölték a követelés felét és azt bizony ki kellett csengetnem....
Na ennyit az urban legends kategóriából.

2014.12.02. 19:12:20

@Babette .: Azok minden szituációban veszélyesek.

2014.12.02. 19:14:18

@QUERCUS: Az első rész nagyon szuper volt, ezt is meglesem rögtön. Köszi.

Többieknek: Nézzétek meg, nagyon érdekes. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 19:41:58

@Babette .:
Vigyázok a vonalaidra...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 19:42:47

@puhacica:
A tiedre is...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2014.12.02. 19:45:13

Amerikai magyarok ill New York-iak!
Miért mentek el és hogyan érzik magukat?
Hol van a mi fekete hajú lányunk? Már régen láttam itt kommentelni,remélem jól van!

index.hu/kultur/2014/12/02/new_yorki_magyarok_foto_kiallitas/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 19:50:08

@Szilvana1[Bucks, UK]:
Ez így van.
Viszont voltam évekig olyan fórumban ahol semmilyen termék vagy cégnév nem jelenhetett meg mert kimoderálták.
Jogosan hiszen az oldal reklámokból élt.
Most el fog indulni ez a HA oldal.
Fenntartani üzemeltetni kell.
Amit mi adunk az olyan mint a kutya vacsorája. Vagy van vagy nincs, vagy elég vagy nem.
A fenntartója pénzt munkát fektet bele nem tudom miért ördögtől való dolog beszélni róla.
Aki irigyli tőle annak romoljon meg az összes befőttje:))))))))))))))
Azért kérdeztem hogy kiírhatom e ide a cég nevét vagy ha valakit érdekel privátban megküldöm.
Egy ilyen oldal aranybánya lenne mint reklámfelület a csomagküldő cégeknek.
Itt a tömény célközönség van jelen.
Mondjuk választ még nem kaptam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 19:55:40

@Mr Long (UK):
Nem tudom mire gondolsz de a sógornőm itt élt néhány évig majd elköltözött az usákokhoz.
A bankszámláját meghagyta néhány font volt rajta.
Hat év múlva visszaköltözött.
Gondolta biztos rég megszüntették a számláját de azért bement érdeklődni.
A számlája élt mégpedig a rajta lévő összeg is növekedett nem is keveset.
Vagyis nem a Magyarországi gyakorlat van itt hogy te fizetsz mert van számlád.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 20:10:40

@Babette .:
Kösz Csoki sokat segítettél...
:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 20:15:55

@rezsöatya:
Sőt, a balos mintha hasonlítana is rá...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.12.02. 20:20:12

@diggerdriver: Marmint kire hasonlit?:)))

SzZoole 2014.12.02. 20:40:19

@diggerdriver: Hat ez az,ki hasonlit a balosra?

M. Péter 2014.12.02. 20:41:56

@QUERCUS: De miután megvan az embernek a NI száma, elmehet vele pl. Szaúd-Arábiába, és akkor már nem lesz az Egyesült Királyságban biztosított.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 20:45:11

@Zoole[uk]:
Ha "ez az" akkor megvan nem?
:))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.12.02. 20:49:35

@diggerdriver: En azt hittem az asztalnal Te es az Atya boroztok

Alex7911 2014.12.02. 20:57:51

Szeptemberben volt 10 eve, hogy Angliaba jottem. Mar folyamatban az angol allampolgarsag. Mar csak hetek kerdese :-)
Viszont otthon is van ingatlanom es sehol nem jelentkeztem ki. Az evtized alatt 2 fiam szuletett. Ok mar megkaptak az angol allampolgarsagot is a magyar mellett. Mindket fiamat Magyarorszagon elo magyarkent regisztraltattam a londoni kovetsegen. Akik ilyen "regen" hagytak el hazajukat azoknak is ki kell jelentkezni vagy ez mar elevult nekunk?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 21:01:14

@diggerdriver: de edes vagy:D

Mamugy nem szeretem a csokit, az emberemnek kampanolok erte. en kremessutis tipus vagyok.

Quercus a favágó 2014.12.02. 21:03:47

@M. Péter:

Az alapkérdés az volt, elfogadják-é a magyar hatóságok az NI számot biztosítási jogviszony igazolására. Szerintem el. Ha igen, akkor kikerülsz a magyar biztosítási rendszerből. Onnantól kezdve a holdra is költözhetsz, az itthon senkit nem érdekel.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 21:25:42

@diggerdriver: jaja. Nekem is volt egy 10+ éve elfeledett svéd számlám. Nemrég megszűnt a bank és küldtek egy levelet, hogy akkor lezárnák a számlámat is. Megijedtem, hogy valami tartozásom van, de 4 öre volt az egyenleg, ahogy anno hagytam. Nem növekedett, de nem is csökkent. :) itt ismeretlen fogalom a számlavezetési díj.

PannonBoy 2014.12.02. 21:27:05

Már nagyon várom az új honlapot. 280 komment átnyálazása használható információért, eléggé időigényes. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 21:31:08

@Réka ‎: Azért az világröhely hogy van egy számlád amivel semmi sem történik és költsége van.

PannonBoy 2014.12.02. 21:32:45

Jah, közben eszembe jutott egy kérdés: volt-e olyan, aki az eMagyarország portált külföldről használta ügyintézéshez, kimondottan a külföldi munkavállalással kapcsolatosan és elégedett volt vele? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 21:39:56

@Réka ‎: ma vont a magyar bankom eves bankkartya dijat: 5000 forint... pff. Most hogy van olyan szamlam is , ami nem von le plusz koltsegeket, szuntetem meg azt Magyarorszagon a fenebe.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 21:40:53

@Alex7911: Nem kotelezo kijelentkezni, barmeddig lehetsz "ideiglenesen" kulfoldon.

FutureFry 2014.12.02. 21:44:10

@M. Péter: "Egyébként ki tudja, mi a teendő, ha az embert MNB által nem jegyzett pénznemben vagy mondjuk bitcoinban fizetik?"

Gondolom ugyan az mint amikor "természetben" (pl. aranyban) fizetnek. A bitcoin jelenleg inkább vagyontárgy mint fizetőeszöz.

Domán Nemes 2014.12.02. 21:59:31

Valaki tudja esetleg azt, hogy ha kijelentkezem Mo-ról, lakcímkártyámat, személyimet leadom, akkor ha lejár a Magyar jogsim akkor meg fogom tudni Mo-on gond nélkül hosszabítani? tud valaki valamit róla?

2014.12.02. 22:10:09

@Alex7911: @tildy[UK]: Ez igaz Tildy, de elvileg akkor is rendezni kellett volna az egeszsegbiztositasi helyzetet, miutan meghoztak a torvenyt rola, nem tudom ez mikor volt. Szoval a torveny szerint nem igy van hogy nem vonatkozik az emberre csak azert mert 'regen' vandorolt ki; ertesiteni kellett volna valamelyik hivatalt valamilyen ponton arrol hogy mashol fizetsz TB-t az EU-n belul. Hogy mit es hogyan azt en nem tudom, nekem mar ezek a jarulekok / hivatalok nevei nem mondanak semmit. Nekem az valt be hogy nem csinaltam sokaig semmit, majd a vegen bejelentettem a kulfoldi letepedest es ugy tunik mindent megusztam, de ez valojaban nem szabalyos eljaras.

A biztonsag kedveert megkerdeztem egy EU-s szervet hogy mik a jogaim ha kuldenek egy szamlat a be nem fizetett TB-rol: azt mondtak hogy alapvetoen ne parazzak mert ha bemutatom a bizonyitekot hogy az elmult 5 evben UK-ben / EU-ban dolgoztam akkor nem kovetelhetnek tolem penzt, azt is irtak hogy onmagaban a brit allampolgarsag nem bizonyit semmit, azt kell bizonyitanom hogy UK-ben dolgoztam / laktam / biztositva voltam. Ezen kivul azt tanacsoltak hogy jelentsem be hivatalosan hogy hol vagyok biztositva, marmint a magyar szerveknel, de ezt vegul nem tettem meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 22:45:26

@Mirjam2: szerintem meg elbeszélünk egymás mellett, te a társadalombiztosításról beszélsz, én meg nem arról írtam, hanem a végleges tartózkodás bejelentéséről.

A tb-s törvény amúgy emlékeim szerint 2009.apr. 1 -tol van, aki előtte vándorolt ki, arra is érvényes.

Furos 2014.12.02. 23:03:12

@Alex7911: Ugyanez nalam csak egy kicsit kevesebb gyerek. Megtalaltak engem az avosok hogy fizessek par szazezret mert 2011 es 13 kozott nem rendezett a TB-m.
Irtam nekik, hogy 2001 ota nincs TB-m meg hogy sexualjak szajba a vacogos fogsoru capat... Nem valaszoltak :)

Mr Long 2014.12.02. 23:07:13

@charlieharper: Neked ugyis aranylag friss az elmeny, nem foglalnad ossze mit kell csinalni, ha az ember ukbol koltozik kulfoldre?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.02. 23:18:19

@diggerdriver:

Az 1000 fontos londoni albérlet nem röhej meg lehúzás?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.02. 23:28:13

@charlieharper:

szerintem itt alig van olyan akinek egyáltalán van összesen ennyi pénze....9 ezer font.. a fél blogot csődbe vinné... hogy fizeti ki?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 23:29:08

@házelőtthinta: s annak mi köze van ahhoz, hogy a magyar bankok idióta díjakat szednek?

Muscari 2014.12.02. 23:35:05

Mindenkinek nagyon köszönöm a jókívánságokat, három hét felmondási időm van, szóval pont karácsonykor kezdek. Egy átlagon felüli idősotthonban fogok dolgozni, egészen pontosan ez egy zsidó otthon. Az interjú sem volt könnyű, de sikerült.
A fizetésem ebben a kategóriában igen jónak számít, főleg, hogy végre nem órabért kapok, hanem éves fizetést, ezért 38.5 órát kell majd hetente dolgozni.

Most azt várom, hogy lássam holnap a főnököm arcát, mikor beadom a felmondásom. Nagy bajban lesz, én vagyok a jobb keze, ő meg alkalmatlan az üzlet vezetésére.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 23:35:26

@Mr Long (UK): csak azt felejted el, hogy UK-Ben csak a számla nyitáskor kell, és ennyi, míg otthon MINDEN ügyintézéshez a bankban, meg ahhoz is ha a saját számlára fizetsz be.

rezsöatya 2014.12.02. 23:39:39

@házelőtthinta: Azert az 1000 £-ert egy honapig fedel van a fejed folott. Tehat kapsz valamit a penzedert.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.12.02. 23:41:28

@diggerdriver: küldtem neked egy kicsi arany színű borítékot, benne az "ajándékkal", tegnap adtuk fel, remélem hamarosan megkapod.
Köszönöm!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.02. 23:52:57

@Muscari:

Mennyi az az igen jó fizetés? Londonban NETTÓ 2500 font alatt nem igazán beszélhetünk jó fizetésről. Nézzük már a költségeket is...

@rezsöatya:

Értem. Csakhogy az 1000 font több mint egy havi melósbér. Ez a nem mindegy!

@Réka ‎:

Érdekes, nekem ugyanúgy van számlavezetési díjam a dicsőséges osztrák bankomnál. Akkor azok is lehúznak? Rémes, 15 eurókat vonnak le negyedévente, vagy valami hasonló bagatell összegeket...tényleg releváns tétel...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.03. 00:04:01

@házelőtthinta: egy normális albérlet Budapesten is többe kerül, mint a minimálbér. 950 ér jön ki kb a UK minimál. ( átlagos bért meg ne hozz, mert az alapján bruttó 30-35k / év az átlagbér Londonban)

Muscari 2014.12.03. 00:20:59

@Babette .: koszonem Babette, de nem tudom,mit kell nezni, en bena vagyok a FB-hoz.

@házelőtthinta: mas carer fizetesekhez kepest jo, nem Londonhoz kepest. Egyebkent meg semmi kozod hozza.
Egyebkent mi negyen vagyunk es mind a negyen dolgozunk, igaz a lanykam csak heti masfel napot. Igy mar nem olyan rossz am.

Koltozz ossze egy csajjal, neked is jobb lesz, meglatod ;-)

Muscari 2014.12.03. 00:24:54

@Babette .: asszem megvan, tok jo :-)

@Philosoraptor: koszi szepen.

@mindenki: Olyan jol esik, hogy ennyien gondoltatok ram <3

Muscari 2014.12.03. 00:29:44

@mojyo: siman lehet. Az en egyik kolleganom peldaul zsirmentes tejjel leszitette az italat azoknak, akik bunkok voltak, akkor is, ha nem azt kertek :-)))
Persze ezt csak azutan mondta el, hogy kilepett. De a decaf sem rossz otlet, lehet, hogy a hatralevo harom hetben en is alkalmazom majd :-)

Muscari 2014.12.03. 00:33:47

@Mr Long (UK): csaxolok, hogy egy kis latte semelyik kavezoban nincs ennyi, max a repteren.
El nem tudod kepzelni, hogy mennyi bunko ember van, sokaknak a kosznom is nehezere esik. A legrosszabbak a turistak, foleg akik Mirjam szomszedsagabol jottek. Azok ugy bannak velunk mint a szolgakkal.
Szerencsere ahol en dolgozom, ott a vasarlok nagy tobbsege jo fej, de ez messze nincs igy mindenhol.

M. Péter 2014.12.03. 00:45:12

@radirpok123: Rákgyanús esetben 2 héten belül szakorvoshoz kerül a páciens, erre van külön "pathway", A magyar egészségügyről meg a praxis.blg.hu -n lehet érdekes történeket olvasni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.03. 01:25:16

Muscari grat innen is :-)
Nekem a thai bankszamlam volt olyan, hogy ha nulla az egyenleg automatikusan megszuntetik par honap utan. Amikor atmentem masik bankba mondtak hogy semmi gond ha kiuritem, utana nem kell csinalni semmi mast.ez igy lenne normalis....

2014.12.03. 04:23:07

@Muscari: Gratulálok! Szép és nehéz munka.

Mr Long 2014.12.03. 06:46:58

@tildy[UK]: Kulonben megneznem par akadekoskodo penztarcajat (na nem ugy, mint hinta!), hogy hany husegpontgyujto kartya, meg faxom tudja mi van benne. Tudom, hogy egy magyar hatosagi kartya undort kelto, de nem foglal tobb helyet, sot kevesebbet, mint egy tesco pontgyujto.

Mr Long 2014.12.03. 06:47:36

@Muscari: Na jo, legyen £2.25 :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 07:21:39

@Furos:
Ejnye ejnye semmi hazafiság nincs benned...
:))))))))))))))))))))

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.03. 07:36:36

@diggerdriver:

S olyan milliós látogatottság lesz az oldalon, hogy azt nem lehet megoldani egy szimpla, havi 10-20 eurós szerverrel? Nem hinném...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.03. 07:36:37

@Muscari:

csak fura hogy így írtad hogy igen jó fizetés...az igen jó fizetés az annyit jelent hogy helyben(!) simán ki tudsz fizetni a jövedelmed harmadából egy szép kis lakást.

Mr Long 2014.12.03. 07:43:12

@maxval birca hozzászóló: Ejnye max! Hat akinek van esze az koltozik az orszagbol! Itt naponta megfordulnak milliok! ;)

2014.12.03. 07:48:30

@Muscari: 'A legrosszabbak a turistak, foleg akik Mirjam szomszedsagabol jottek. Azok ugy bannak velunk mint a szolgakkal.'

Igen, itt sajnos valoban (rab)szolgaknak nezik a vendeglatasban dolgozo embereket, akik szinte kivetel nelkul azsiai vendegmunkasok. Nem ritka hogy megall a - nem drive through - kavezo elott a 'vendeg' autoval es beordit a szemelyzetnek hogy hozzanak ki neki etelt-italt, azok meg nem mernek nemet mondani persze. A vilag legrosszabb meloja itt vendeglatasban dolgozni szerintem, arrol nem is beszelve hogy mennyi penzt kapnak es milyen korulmenyek kozott elnek. Tobbek kozott ezert szurom Hintat, felmegy a vernyomasom mikor a munkakorulmenyeirol meg a fizeteserol panaszkodik. Nagyon remelem hogy bevalik neked az uj munkahely, sok sikert kivanok hozza!

2014.12.03. 08:05:07

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, Szaudiban is van egy szabaly hogy ha nincs penz a szamlan es 3 honapig nincs rajta penzmozgas akkor megszuntetik a szamlat. Ezt nemreg tudtam meg mert eppen le akartam zarni a szamlamat es mondtak hogy lezarjak szivesen de felesleges mert magatal lezarul amugy is ha nem hasznalom. Lakcimkartyat nem kertek... Es termeszetesen nincs szamlavezetesi dij, keszpenzfelveteli dij, bankkartya-dij, stb.

2014.12.03. 08:14:27

@Mr Long (UK): Nem tudom hogy akadekoskodonak szamitok-e, de en pont hogy nem hordok egy ilyen kartyat sem, kivetel a Boots kartya mert az tenyleg nagyon megeri, rengeteget sporoltam vele az elmult evek soran (ugy ertem, tobb szaz fontot). A tobbi kartya nem erdekel, utalom oket, inkabb par centtel vagy akar fonttal tobbet fizetek mint hogy kartyakkal kelljen huznom az idot. Hitelkartyat sem hasznalok egyet sem, csak bankkartyat a folyoszamlamhoz, ennyi. A magyar hatosagok reszerol elvart kartyagyujtemeny szerintem rohejes, meg a nemetek is sokkal egyszerubben, rugalmasabban es persze hatekonyabban meg tudjak oldani az ugyintezest.

2014.12.03. 08:19:03

@tildy[UK]: Szerintem azt akarta tudni a kerdezo hogy milyen kovetkezmenyei vannak annak hogy nem jelentett be semmit sehol; messze a legfontosabb lehetseges kovetkezmeny hogy kap egy par szazezres szamlat TB tartozas miatt. Ebben az esetben nem fogja vigasztalni hogy nem kotelezo kijelentkezni, ezert irtam neki amit irtam. Azt feltetelezte hogy ra nem vonatkozik semmilyen ezzel kapcsolatos torveny mert regen nem el Mo.on, de ez sajnos nem igy van, erre akartam felhivni a figyelmet.

M. Péter 2014.12.03. 08:30:14

@M. Péter: praxis.blog.hu . Kimaradt az o.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.03. 08:31:01

@Mr Long (UK):

Nem, egyszerűen nem értem mire kell a pénz. Egy szerver korlátlan forgalommal olcsó, hacsak nincs milliós látogatottság, ami miatt iszonyúan lassulna az egész.

Evain 2014.12.03. 09:04:32

@Mr Long (UK): höhö, az enyémen meglepődnél. :) Van benne egy jogsi, egy bankkártya, egy eü biztosítási kártya, meg a motorom forgalmija. :D
Világéletemben lábrázást kaptam a gyűjtögetős akcióktól. :s

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.03. 09:35:58

@Mr Long (UK): csak hitelkartyabol van vagy 3 nekem es akor meg ott a tobbi.

De miert is baj, hogyha valakinek vannak ilyen kartyai? Attol meg, hogy valaki nem minbert keres, meg figyelhet az akciokra, foleg ha szegenysegbol jott, ahol minden filler szamitott.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.03. 09:37:05

@Mr Long (UK): egyebkent meg van kulonbseg az onkent vallalt dolgok, meg a kotelezo dolgok kozt.
En tenyleg nem ertem, miert vagyok koteles bemutatni lakcimkartyat otthon ha a sajat szamlamra fizetek be penzt.

Mr Long 2014.12.03. 10:13:47

@tildy[UK]: Nekem semmi bajom ezzekel a kartyakkal, csak nem igazan foglal helyet meg egy.

Herr Géza 2014.12.03. 10:15:24

@Mr Long (UK): Az akadékoskodó buxáját megnézheted: mivel itt semmi szükségem nincs a magyar kártyáimra, ezért azokat értelemszerüen nem hordom magammal. Retikülöm ugyanis -minö meglepö- nincs, így a tárcának be kell férnie a farzsebbe nyáron. Ezért ha hazamegyek bizony elöfordult már sajna nem egyszer, hogy ezek a kártyák itt maradtak, majd nem tudtam rongyos párezer forintot a számlámra BEfizetni. Most akkor csodálkozol, hogy miért vagyok egy ilyen húgyagyú szabályon kiakadva ? Amikor van nálam személyi, útlevél, jogsi, bankkártya, és neki pont a lakcímkártya kell, ami már ránézésre is egy vicc, mint igazolvány..... Ilyen alapon akár születési anyakönyvi kivonatot is kérhetne, vazze...

flea 2014.12.03. 10:40:20

Pár éve (konkrétan 2009-2011) még megkaptad a tgyást, gyedet, ha itthon szereztél rá jogosultságot, és aztán mentél ki. (Ami logikus is: kint nem fognak egy frissen érkezőnek ilyeneket adni. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb országban az efféle juttatások közel sem járnak a gyerek 2 éves koráig, mint nálunk a gyed.)

Változott volna a szabályozás azóta?

Pocky 2014.12.04. 20:40:17

@Babette .: Legközelebb, amikor otthon járok, megpróbálom felhívni őket. Dec. 23-án vajon még van telefonos ügyeletük? :'D

Egyébként macera. Az összes papír macera. Nem szeretem a macerát, de meg kell tenni, nehogy még több macera legyen :/ (Ezért nem kérdeztem meg őket eddig, amikor otthon voltam.)

Pocky 2014.12.04. 20:44:29

@Sanz: Közi, megnézem, az ÁNYK-ban ezt el tudom-e játszani :) Végül is, az oepnél is ezzel igazoltam. Nekik elég volt.
@QUERCUS: Na igen, kérdés, NIN elég-e.
@Kivancsi: Tudod, hogy MO-n minden törvény változik kétnaponta 2010 óta... Szóval könnyen elképzelhető.

Mondjuk azt még mindig nem értem, a személyimet miért veszik el, ha kijelentkezem. Azon nincsen lakcím, csak személyi adat és attól még magyar állampolgár maradok. Tudom, van útlevél, nadena. Az könnyen lejár, meg sokszor adom ki a kezemből.

Oké, abbahagytam :D

tessina 2014.12.11. 12:39:16

Sziasztok!

Lenne egy kis kiegészítésem a poszthoz, és kérdésem is :)
Előfordulhat, hogy valahol szükség lesz az új, háromnyelvű születési anyakönyvi kivonatra (nekem pl. a külföldi, EU-beli munkaadó kéri), ezt a születési hely szerint illetékes anyakönyvi hivatalban lehet kérni, hivatalosan 14 nap alatt lesz meg, de ne felejtsétek el vinni a 2000 forintos illetékbélyeget is hozzá.
Ha jól sejtem, ugyanez a helyzet a házasságival is, de abból nekünk már az újabb van, szóval nem tudom.

Amit máshogy tudok, mint ahogy a posztban van, és teljesen bizonytalan vagyok ezzel kapcsolatban, az egészségügyi hozzájárulás. Én most itthon magam után fizetem, amit ugye a NAVnál kellett bejelenteni annak idején, viszont szerződéssel megyek ki dolgozni. Mindkét szerv, a NAV és az OEP is azt mondta, hogy az OEP-nél kell bejelenteni,a megfelelő nyomtatvánnyal, amit postán is el lehet küldeni, ha csak kint derül ki a biztosító neve és a biztosítási szám. Viszont erre a saját tb-fizetéses cuccra az OEP azt mondta, hogy azért a NAVnak is be kéne jelenteni, és az OEP által lepecsételt papírt el szokták fogadni, tehát mégis inkább jobb lenne személyesn intézni meghatalmazottal. Nincs valakinek véletlenül hasonló tapasztalata? A jövő héten azért bemegyek a NAV-hoz, mert telefonon nem sikerült kompetens ügyintézővel beszélnem, ha kiderül, és valakit érdekel az eredménye, szívesen megírom.

Igaz Barát 2014.12.11. 12:57:15

@tessina: Nekem október végén kellett anyakönyvi kivonatot kérnem. Ingyen volt, és azonnal a kezembe nyomták. Ezek szerint ez sincs egységesen szabályozva az egész országra?

tessina 2014.12.11. 13:24:21

@Igaz Barát: Hmm, ez érdekes. Nekünk mindkét önkormányzatnál kérik az illetéket. (Bp. XIII. és Bp. VIII. kerületek)

Igaz Barát 2014.12.11. 13:56:33

@tessina: Valami hasonlót mondtak, hogy saját részre ingyenes. Ha a feleségem kérte volna ki az enyémet, az már fizetős lett volna. Egyébként ez Zalaegerszegen volt.

tessina 2014.12.11. 14:11:26

@Igaz Barát: tényleg fura, bár nekünk saját részre is fizetős. Még olyasmi lehet, hogy attól függ, mire kell. Lehet, hogy nem kellett volna megmondanom, hogy külföldre :D

Igaz Barát 2014.12.11. 14:15:13

@tessina: Ilyen kérdés nem volt. Szerintem a hölgy tisztában volt vele egyébként is. :)

adg 2014.12.11. 14:56:42

@Igaz Barát: @tessina:
Van, amikor ingyenes, de altalanos esetben 2000 forint.

Reszlet a szabalybol az ingyenessegre

5. az anyakönyvi kivonat kiállítása illetékmentes, ha
a) a születés, a házasságkötés és a haláleset anyakönyvezését követően az érdekelt részére első ízben;
b) az intézeti vagy állami nevelt gyermek anyakönyvezéséhez;
c) az 1953. január 1-je előtti bejegyzésről a névmutató szerint illetékmentes kivonatot még nem adtak ki, és
ca) a születési anyakönyvből a bejegyzett személy, örökbefogadás esetén az örökbefogadó részére,
cb) a házassági anyakönyvből a házastárs részére,
cc) a halotti anyakönyvből a házastárs vagy a meghalt személy egyenesági rokona részére,
d) a tartásdíj külföldön való behajtása tárgyában New Yorkban 1957. június 20-án kelt nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló 1957. évi 53. tvr. alapján folyó eljárás céljára,
e) a szülők házassági anyakönyvi kivonatának a gyermek születésének anyakönyvezéséhez,
f) az elhunyt születési és házassági anyakönyvi kivonatának a haláleset anyakönyvezéséhez,
g) a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény alapján kijavított anyakönyvi adatokról az érdekelt részére első ízben történik a kiállítása;

Forras: nav.gov.hu/data/cms133559/21_eljarasi_illetek.pdf

DeadBodiesEverywhere 2017.05.08. 15:49:41

helló!
Gyereket is ki kell jelentkeztetni az OEP-nél? 2,5 éves
köszi

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása