oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 17. 06:47,  Rendőrállam vagy káosz? 362 komment

2014. november 17. 06:47 Határátkelő

Rendőrállam vagy káosz?

A mai poszt szerzője, Dávid igencsak kalandos utat járt (és jár) be, amely Leedstől Moszkván és Münchenen át egészen Indiáig vezetett. Így aztán elég sok kultúrát, világszemléletet és politikai berendezkedést megtapasztalt, ezekről is szó esik a mai posztban.

A Leeds University a háttérben.jpgA Leeds University a háttérben

„A delhi képek megosztása után végre rászántam magam, hogy én is megírjam a történetemet. Sok minden történt velem, így nem tudtam eldönteni, hogy miről lenne érdekes írni, próbálom lényegre törően összefoglalni a száraz tényeket, és inkább a szubjektív tapasztalatokra helyezni a hangsúlyt.

2008 óta „úton”

Gimnázium utolsó évében eldöntöttem, hogy bátor leszek, és Angliában fogok egyetemre járni. Az 5 lehetőség közül Leeds mellett döntöttem, több okból is, amiről a következő bekezdésben írok.

Nemzetközi kapcsolatok és orosz szakra jártam, aminek szerves része volt egy külföldi tanév rögtön az alapképzés második évében, Moszkvában. Moszkva után még két év volt Leedsben az alapképzés, és még egy egyéves mesterképzésre is maradtam.

Sajnos az álommunkámat nem találtam meg az egyetem után (igazából még most sem), de Leedsben már nem akartam maradni, így Münchenben kötöttem ki majdnem egy évre, egy olyan szakmai gyakorlaton, ami nem az én szakmám volt, de legalább kerestem és egy új helyen lehettem.

Müncheni tartózkodásom félidejénél derült ki, hogy Indiában tölthetek majd 3 hónapot, így nem sok hezitálás után tájékoztattam a müncheni főnökeimet, hogy 2 hónappal a szerződés lejárta előtt akkor én elmegyek Új-Delhibe. És most onnan írok.

Európa két végén

Habár Leedstől féltem az elején, mert az ember nem sokat tud erről a helyről (én még a fociról sem, mert nem érdekel), mint kiderült, ez alaptalannak bizonyult. Talán a UK-beli olvasóközönség tud róla, de a Leeds University nem egy rossz egyetem, konkrétan náluk volt egyedül ez a szakkombináció amit kerestem, és az egyik legolcsóbb diákváros a UK-ben mindezek mellett.

Mondanom sem kell, hogy nagyon gyorsan megszerettem, de érkezésem után nem sokkal szinte már Moszkvára készített minket az egyetem. Az oroszországi tanévtől akkor úgy féltem, mint mielőtt Indiába jöttem idén, mert bár már tanultam oroszul, csak annyi előítéletem volt róla, hogy még keletebbre van, mint mi.

A jogi kar (Leeds University), ahol a mesterképzésemet végeztem.jpgA jogi kar (Leeds University), ahol a mesterképzésemet végeztem

Akkori fejjel, és még most is egy kicsit, azt gondoltam, hogy akkor az nagyon rossz. Minél keletebb, annál kevésbé „civilizált”, az én fogalmaim szerint. Igen, Angliához képest nagyon más volt, és habár mi is közelebb vagyunk kelethez, mint nyugathoz, még számunkra is furcsák az ottani dolgok, főleg a bürokratikus akadályok.

Összességében ott is jól éreztem magam, és ellentétben az angol szaktársaimmal, nekem nem kellett félni az orosz hozzáállástól, mert akárhol elejtettem, hogy magyar vagyok, hirtelen barátságosabbak lettek, életkortól függően.

Eközben az angolok felé főleg csak a fiatalabbak voltak nyitottak, gondolom a nyelvgyakorlás céljából, és amiatt is, hogy a fiatalok ott is inkább nyugat felé nyitnának a kvázi hidegháborús hozzáállás helyett.

Hello, magyar elvtársak.jpgHelló, magyar elvtársak!

Az olcsó vodka átsegíti az embert a nagyon-nagyon hideg télen, a kaják nagyon jók, de a bürokrácia miatt én a tanév végére már el akartam jönni (nem beszélve a moszkvai metróban végrehajtott két terrortámadásról 2010 tavaszán).

Felüdülés volt tehát visszamenni Angliába 3 évre. Az Egyesült Királyság mindig is a második otthonom marad, annak ellenére, hogy most sem onnan írok. Igaz, az elején meglévő feltétlen UK-imádatom egy kicsit halványult már, mert az évek során rájön az ember, hogy - SPOILER: közhely következik - a UK sem tökéletes (ha a szakmabeli munkakeresés nehézségeit nem is vesszük ide, a lakásbérléstől a Virgin Mediaval való harcon át az áram- és gázszolgáltató váltásig, ott is megvannak a negatívabb dolgok, csak hogy egy pár példát említsek.)

Egy leedsi lakótelep.jpgEgy leedsi lakótelep

Rendőrállamból a káoszba

Tehát 4 év UK és 1 év Oroszország után Münchenben kötöttem ki, ami, bevallom, jobban tetszett összességében, mint az Egyesült Királyság. A nyelvet leszámítva, azzal valahogy hadilábon állok, habár legalább egy alapot sikerült felszednem, amire a jövőben építhetnék.

Németország sokkal inkább Európa. Bevallom, az Egyesült Királyságban tapasztalható multikulti már egy kicsit sok lett, főleg a mesterképzéses évem alatt, amikor is 2 hónapig nigériai lakótársaim voltak. És csak azért 2 hónapig, mert inkább elköltöztem, mint hogy 1 évet velük húzzak le.

Természetesen nem szabad általánosítani, de azt gondolom, hogy mint aki megélte a multikultit, nyilatkozhatok róla, és azt gondolom, hogy különbség van csak az európai kultúrákat magában foglaló multikultiban, és az Európán kívüli és európai kultúrák keveredésében. De visszatérve Münchenre, említenem sem kell, hogy a sörfesztiválok is egy erős érv mellette. :)

A müncheni Olympiapark.jpgA müncheni Olympiapark

Amikor kiderült, hogy jöhetek Indiába, rendesen besz*rtam, mert már hallottam ezt-azt Indiáról, képeket is láttam, és habár Leedsben volt jó pár indiai barátom, sejtettem, hogy azért Új-Delhiben kicsit más lesz minden, beleértve az embereket is.

Igyekeztem kalandnak felfogni

Ettől függetlenül, jöttem. Igyekeztem kalandnak felfogni, és végül is jobban viselem, mint gondoltam. De megvan a véleményem az országról. Mint ahogy említettem egy-két kommentemben, amikor megjelentek a delhi képeim, elcsodálkoztat / elszomorít, hogy egy ősi kultúra ilyenné lett. Vagy ilyen volt mindig is?

El kell ismerni ugyanakkor, hogy a világ második legnépesebb országa. Én ezt aláírom, de azt sosem tudom majd felfogni, hogy miért kell igénytelennek lenni? Tényleg India a világ legszemetesebb országa, flangáló tehenekkel és disznókkal az utcákon, még itt a fővárosban is (kivéve a követségek negyedét).

Tehén és szemét mindenhol ... az ezzel járó szagokat szerintem el tudjátok képzelni.jpgTehén és szemét mindenhol... az ezzel járó szagokat szerintem el tudjátok képzelni

Egy ismerősöm győzködött, hogy de hát India az egyik leggyorsabban fejlődő állam. Én ezt is aláírom, de akkor is szemetes, nagyon sok a hajléktalan, és hiába fejlődik gyorsan, ha a fejlődésből a többség nem érzékel semmit.

A fejlődés jelei közé tartoznak a világszínvonalú metró, amit viszonylag gyors ütemben bővítenek, az egyre szaporodó bevásárlóközpontok, de akik jártak ott, biztos tudnak még mondani egy-két dolgot (ne feledjük, nem a vidékről van szó).

A légkondicionált vonatokkal üzemelő, világszínvonalú delhi metró.jpgA légkondicionált vonatokkal üzemelő, világszínvonalú delhi metró

Tudom, hogy boldogabbak, és nem olyan pesszimisták, mint mi európaiak vagyunk, tehát megelégszenek azzal, ami van, de pont ezért maradnak is ebben a káoszban, szemétben és putriban. De végül is nem nekem kell itt boldognak lenni, és ahogy valakivel beszéltem, lehet, hogy amit mi jónak tartunk (pl. szemetelés beszüntetése), az nekik nem jó.

Nem annyira olcsó itt egyébként, főleg ugye, hogy a külföldiek automatikusan (minimum) dupla árat fizetnek a legtöbb esetben. Alkudozni kell, mondjuk, sajnos ez nekem nem megy annyira, de az ember biztos lehet benne, hogy még így is átvágták.

Felfoghatatlan ellentétek és igénytelenség - ez itt Gurgaon, Delhi egyik elővárosa.jpgFelfoghatatlan ellentétek és igénytelenség - ez itt Gurgaon, Delhi egyik elővárosa

Ezt nagyon nem szeretem, és lehetne a szegénységre fogni, de akkor sem tudok egyetérteni vele, és nem egy turistacsalogató hozzáállás. Szegénységről jut eszembe például: van olyan, hogy a tuktukos nem visz el, mert nincs kedve az én lakóhelyem felé jönnie.

Azt hinném, hogy kell neki a pénz, és ugye tisztában van vele, hogy engem rendesen lehúzhat külföldi létemre, és mégsem visz el. Na ezt a hozzáállást sem szeretem annyira.

Mi lesz a következő állomás?

Még nem tudom. Hosszútávon inkább a rendőrállamot részesítem előnyben, mint a káoszt. Egyelőre viszont a nemzetközi karrieremet próbálom építgetni, amihez hozzátartozik az is, hogy olyan országokba megyek, amelyek kevésbé tetszenek.

És el kell ismernem, habár nagyon kritikus vagyok az olyan országokkal és mentalitással szemben, amit csak délinek szoktam hívni, hogy nehogy ne legyek politikailag korrekt (tehát minden, ami nem Skandinávia, DACH, UK, USA, Kanada, Ausztrália és még egy pár ilyen ritka hely, pl. Szingapúr, az ebbe a „déli” vagy „balkáni” kategóriába esik), tényleg kaland egy ilyen India jellegű országba jönni rövidebb időre.

A rendőrállam Szingapúr, ahol nem rég jártam, nem olyan elviselhetetlen hely, szerintem.jpgA rendőrállam Szingapúr, ahol nemrég jártam, szerintem nem olyan elviselhetetlen hely

Ha tudja az ember, hogy utána innen továbbáll. Visszagondolva Moszkvára, amitől ugye féltem mielőtt odamentem volna, azt kell mondjam, hogy az Nyugat-Európa Indiához képest.

De minden viszonyítás kérdése, ugye.

Tehát letelepedni még nem szeretnék, de amikor igen, akkor azt a fentebb felsorolt országok valamelyikében majd. De addig is igyekszem minél több helyet bejárni, lehetőleg a karrierem keretében is, ami elég nehezen indul, de hát ez is csak egy "büfészak" végső soron.

Remélem érdekesen sikerült tálalnom az elmúlt éveimet, és ha kérdés van, szívesen válaszolok a kommentekben is és privátban is. Aki esetleg részletesebb történeteket szeretne olvasni és több száz (vagy ezer képet :D) nézegetni, annak jó szívvel ajánlom a blogomat (ide kattintva érhető el).

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Oroszország India Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr66902427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 06:59:51

milyen szakra is jartal?
mit csinalsz indiaban?

2014.11.17. 07:19:11

Érdekes írás igy hétfő reggelre! (Főleg, hogy ma kivételesen már 6 óta melósok... )

Sok mindennel egyetértek, amit ír, az oroszokkal kapcsolatban nekem az az érzésem, hogy ők is valami hasonlóban vergődnek, mint mi, a régi nagy birodalom tündöklő fénye és a mai nem annyira tündöklő valóság, a nagy és befolyásos orosz birodalom vs. betagozódás a modern nyugati világba. Annyi különbséggel, hogy nekik akar esélyük is lehetne a régi cári birodalom modernkori újjáépítéséhez, ha nem ilyen bután csinálnák. Nekünk ez a vonat már párszáz évvel ezelőtt elment, szerintem.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 07:22:47

@Babette.: "Nemzetközi kapcsolatok és orosz szakra jártam"

a mesterkepzest tenyleg nem neveztem neven, az Nemzetkozi jog volt

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.17. 07:24:45

Milyen érdekes, hogy Indiában a higiénia területén hasonló a hozzáállás mint kései leszármazottaiknál BAZ magyében.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 07:29:35

@Ödenburger [Hu/At]: orulok, hogy erdekes volt!

Az orosz tarsadalom megerne egy melyrehatobb elemzest az biztos

az a baj, hogy szerintem az atlag ember nem akar birodalmasdit jatszani, csak elni az eletet (lehetoleg nyugati szinvonalon), csak hat a politika, mindig az a franya politika

persze azt is el kell ismerni, hogy mar csak meretebol fakadoan is birodalom-feleseg, amit jol kellene kezelni

de mondjuk miert pont a cari birodalmat emlegeted? ilyen alapon a szovjet birodalmat is lehetne peldanak tartaniuk ... mondjuk tartjak is ... nagy katyvasz van a fejekben ott is

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 07:32:38

@flash.gordon: nem akarok altalanositani egyik fele sem, de ezek itt legalabb nem aggresszivak mint a "kesei leszarmazottaik" (:D)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.17. 07:33:18

köszönöm a posztot.
az a furcsa, vagy érdekes, hogy Szingapúrban valahogy mégiscsak kiverik azt a tisztaságot és rendet olyan igénytelen és piszkos népekből is, mint az indiaiak és kínaiak. valahogy megcsinálták mégis. még az indiai is tud normálisan viselkedni, ha muszáj neki. (tudom, kínai ott a többség.)

nyuszigonosz 2014.11.17. 07:34:53

Nagyon érdekes poszt, meg a képek is nagyon jók. Tetszik.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 07:38:17

@Babette.: jaa, bocs, elfelejtettem valaszolni a masodik kerdesre

szakmai gyakorlaton vagyok egy nemzetkozi szervezetnel

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 07:39:44

@Dragonlady (now in Indonesia): kimondtad a lenyeget .. "ha muszaj"

magyarul a szigor!!! de hat ott ugye sokkal kevesebb embert kell kordaban tartani

NIKI LAURA 2014.11.17. 07:43:41

Hu,az elejen belekavarodtam,parhuzamban ir 4 orszagrol.

Voltak Indiai szomszedaim,sot munkatarsam is tobb orszagban.
Sokkal okosabbak,dorzsoltebbek mint " fekete" v asiai embertarsaim,tobbnyire ruhellik is egymast.

Kinezetre- es ez tenyszeruen,nem pejorativan- egy az egybe romak.
En nem tudom,hogy a cigany es az indiai meg tudja-e egymast kulonboztetni!?
Egy nagy kulonbseg van,ezt a torontoi metron jo tampontot adot: az indiai curry szagot araszt( fuggetlenul a desodortol), a romak meg mast.:)
Amugy az indiaiak jo fejek,bar mindig at akarnak b@szni,de ez is kozos motivum ..

2014.11.17. 07:45:50

@DavidToth:

A Szovjetunió kb. 50 évig volt világpolitikai szinten is meghatározó tényező, a cári birodalom azért ennél tartósabb volt, csak ezért. De valóban azt is írhattam volna, tudom, hogy nagy a birodalmi kommunizmus iránti nosztalgia is.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 07:47:11

@flash.gordon: de en itt vagyok most veluk, ugy hogy nekem ez szamit :)

2014.11.17. 07:48:35

@DavidToth: "Amikor kiderült, hogy jöhetek Indiába, rendesen besz*rtam"
Na ezzel én is így voltam mikor Szudánba jöttem. A képek hasonlóak, bár disznók nem mászkálnak. Lehet a káosz is jó, sok szempontból előnyös, főleg ha valamit el kell intézni és nincsenek rá megírt szabályok, akkor lehet halászni a zavarosban a saját javadra. Ahogy Kairóról írták:
"A hivatalos állami szervek és hatóságok a hozzájuk forduló külföldivel szemben (általában) udvariasak. Dolgukat az előírásoknak megfelelően, megfontoltan és ennek következtében nem kapkodva végzik. Rendészeti helyzet: Az ország rendészeti viszonyai nem igazán áttekinthetőek, a külföldiek szempontjából ugyanakkor nem hátrányosak, mert a kapcsolatos rendészeti ügyeket a helyi hatóságok – éppen a megfelelő és számon kérhető jogi háttér és gyakorlat híján – általában kellő rugalmassággal kezelik. "
Na ezeket nem tudtam megszokni, meg azt hiszem sokan mások sem. A poszt tetszett, világos, érthető.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 07:50:09

@Ödenburger [Hu/At]: jogos!

de megis azt erzem az oroszoknal hogy a szovjet idoszak olyan erosen belejuk egett, hogy birodalomkent azt szoktak emlegetni

tehat azt tartjak fopeldanak, a cari birodalommal ellentetben, csak a mai valtozatat a szovjet birodalomnak ugy kepzelik el, hogy szovjet birodalom + eros vallasossag

ezutobbi ketto ugye nagyon ellent mondanak egymasnak, de hat az nem szamit, erre irtam feljebb a katyvaszt a fejekben

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.17. 07:53:04

Jó írás, köszi.
Két megjegyzés: Svájcban is van tehén, még a városokban is. Igaz, nem az utcán sétálnak, de egy üres telken legelésznek.
:)
A szag ugye meg szag...
:)
" van olyan, hogy a tuktukos nem visz el, mert nincs kedve az én lakóhelyem felé jönnie."
Van ilyen magyar munkaerő is.
:(

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 07:57:42

@Turchi: koszi, orulok hogy tetszett

bevallom en Szudantol meg jobban beszarnek ... de talan a posztbol is kiderult, hogy nekem Afrika (szubszaharai=fekete) ... az tabu, vagyis nem tudok jobb PC szot ra

ez igaz, de en akkor sem szeretem a zavarost ... valoszinuleg azert mert nem halaszom eleg jol benne :)

2014.11.17. 08:04:35

@DavidToth: DD, én sem halászom, csak kiabálok tejesen értelmetlenül. A férjem, fiam mintha ide születtek volna. Nekik ez természetes.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.17. 08:05:45

@DavidToth: részvétem.

@svájci sapka (ch):

" Van ilyen magyar munkaerő is."

No, így mindjárt sokkal elfogadhatóbb.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 08:11:27

@svájci sapka (ch): persze, de valahogy Svajc mas kepet festett amikor ott jartam :)

LyukasBogrács 2014.11.17. 08:13:04

"Remélem érdekesen sikerült tálalnom az elmúlt éveimet,"

Sajnos nem igazan.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 08:13:55

@Turchi: hat akkor szerencsed, tudsz a ferjedre es a fiadra tamaszkodni ha kell

en itt egyedul probalom most megtanulni ezt a halaszast amennyire lehet

de az is valami ha csak ugy kiabalsz ossze-vissza ... az meg mukodhet is Afrikaban :)

itt nem kell kiabalni, csak csendes eroszakosnak lenni :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.17. 08:16:52

@DavidToth: No, igen. Ez azért Európa, de hidd el, itt is sok olyan van, amiért felszalad az ember szemöldöke.
:D

Határátkelő 2014.11.17. 08:17:08

@flash.gordon: Na ez az irány, amibe nem kellene elmenni, úgyhogy fejezzük is be gyorsan.

@DavidToth: Pedig pont azt teszed. Úgyhogy inkább hagyjuk.

2014.11.17. 08:25:30

@Határátkelő: Dögöljek meg ha értem mit követtek el amiért ejnye-bejnyét kaptak.

2014.11.17. 08:27:44

@DavidToth: Ja hogy te tudod? Akkor jó. Szóval ott tartottunk hogy egyedül nehezebb ez tény, viszont ha nincs gyerek, családi viszályok, (mindig vannak) akkor meg könnyebb DD

Din Serpahis 2014.11.17. 08:54:07

@svájci sapka (ch): En valamiert nagyon birom a svajci tehenszagot. Amikor kijottem marciusban az allasinterjura, es kileptem a repuloter epuletebol, egybol pofan csapott, az a marha jellegzetes hegyi levego, ami fenyo, szena meg tehen erdekes egyvelege :XD nagyon jo volt.

qkuc 2014.11.17. 08:59:32

Hm, ez az alkudozás bizonyos kultúrákban kb az őrületbe kerget ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 09:01:32

@DavidToth: igen, koszi. mobilrol probalok roviden irni, a mesterkepzest erdekelt.

Muscari 2014.11.17. 09:20:23

@DavidToth: szuper poszt, köszi szépen.
Kicsit off, de most mutatnak be egy orosz filmet, Leviathan a címe. Játsszák Londonban és Pesten is, Indiát nem tudom, viszont azt olvastam, hogy fantasztikusan jó.

Cannes - ban nyert valamit és Oscar-esélyesként is említik, az orosz kisember harcát mutatja be a bürokrácia és a hatalom ellen. Mindenkinek ajánlom, sok benne sajnos a párhuzam a magyar valósággal is (állítólag, még nem láttam)

Az oroszok barátságosak, velünk magyarokkal biztosan.

Kitartás Delhihez, azért Indiában vannak ennél sokkal jobb helyek is, azt tudod ugye :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 09:24:42

@Din Serpahis: csak Indiaban (Delhiben) a fenyo, szena es hegyi levegot csereld ki szemetre, most mar telen utcai tuzekre, eszmeletlenul szennyezett levegore

de a tehen szag az allando mindaket egyenletben

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 09:26:10

@Turchi: igen ... szoval mindket allapotnak megvannak az elonyei hatranyai

de mondjuk itt en is szivesen vennem ha valaki mindig alkudozna helyettem

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.17. 09:28:28

Érdekes volt a poszt, meg az eddigi élményeid is. Ha még nem akarsz letelepedni, biztosan belefér még néhány ország. :) Csak így tovább!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 09:28:36

@Muscari: koszi, orulok hogy tetszett!

es koszi, most mar csak par het kitartas kell ... bar meg lehet hogy hosszabbitok 3 honapot

na nem azert mert annyira elvarazsolt ez a hely meg a tehenek, hanem gyakorlati szempontok miatt

koszi a filmajanlot ... nem kell hogy bemutassak itt,a mint felkerul netre, en nezem (ha felkerul)! ez nem lenne mashogy se Londonban se Budapesten :)

Taxomükke (UK) 2014.11.17. 09:33:05

@Muscari: "Kitartás Delhihez, azért Indiában vannak ennél sokkal jobb helyek is, azt tudod ugye :-)"

Egy Dél-Afrikában született indiai barátom szerint még Delhi a legjobb, legelviselhetőbb, a többi rész rosszabb...
Nem tudom, sosem voltam Indiában, egyrészt érdekelne, másrészt meg taszít a kosz, a szemét... Egy rövidebb látogatást talán be fogok vállalni néhány éven belül, de fenntartásaim vannak.
Ugyanakkor a mentalitásról az ilyen "átvágnak, alkudozni kell" kitételeket leszámíva sok jót olvastam-hallottam.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 09:38:08

@Taxomükke: hagy pontositsak ... Uj-Delhi jo, Old-Delhi, az a dzsuva nagyon, de arrafele meg nem nagyon mentem

de altalanossagban en ellentmondasos infokat kaptam:

pl hallottam mar hogy Kerala, meg Del-India altalaban jobb, europaibb

masok meg azt mondjak, hogy ugyanaz a putri, mar bocsanat, mint itt eszakon

en mar negativan elfogult vagyok, ugyhogy nem varok semmi "meglepetest" sehol ... (csak mert jovo heten jon csaladom, es jonni-menni akarnak kicsit)

2014.11.17. 09:46:10

@Dragonlady (now in Indonesia): Azt gondolom tudod hogy Szingapurban szo szerint kiverik az emberekbol a szabalyok betartasat, pl. a mai napig nyilvanos testi fenyitest alkalmaznak az iskolakban, es az igazsagszolgaltatasnak is resze a testi fenyites es a viszonylag gyakori halalbuntetes. Persze van akinek ez szimpatikus, each to their own... Es remelem nem fogod ezt magadra venni, nem teged akarlak piszkalni.

qkuc 2014.11.17. 09:50:08

@Mirjam2: Valahogy nem tudok Szingapúrral szimpatizálni ...

pasztasuta 2014.11.17. 09:52:27

@DavidToth: "itt nem kell kiabalni, csak csendes eroszakosnak lenni :D"
Ismeros, ismeros. :) Itt ugy mukodik, hogy tobb frontos tamadast erdemes inditani: naponta emailt irok&felhivom&felkeresem szemelyesen, hogy oldja mar meg az ugyemet, ha mar egyszer ez a dolga. A vegen legtobbszor sikerul is megcsinalnia (nahat), de csak azert mert tudja, hogy akkor masnap mar nem lat ujra. :)))

Hari Seldon 2 2014.11.17. 09:57:37

"és azt gondolom, hogy különbség van csak az európai kultúrákat magában foglaló multikultiban, és az Európán kívüli és európai kultúrák keveredésében."

Ez így most kicsit tömény. Mit is akar jelenteni?

Hari Seldon 2 2014.11.17. 10:00:17

"elszomorít, hogy egy ősi kultúra ilyenné lett. Vagy ilyen volt mindig is?"

Valószínű, hogy mindig is ilyen volt.
Európa is ilyen volt 600-700 évvel ezelőtt. Jött is a pestis.
Aztán mi levontuk a visszatérő pestisekből a konzekvenciát

Hari Seldon 2 2014.11.17. 10:02:38

"És el kell ismernem, habár nagyon kritikus vagyok az olyan országokkal és mentalitással szemben, amit csak délinek szoktam hívni, hogy nehogy ne legyek politikailag korrekt (tehát minden, ami nem Skandinávia, DACH, UK, USA, Kanada, Ausztrália és még egy pár ilyen ritka hely"

Franciaországot kihagytad!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 10:04:35

@Mirjam2: ha nekem irod, nem dehogy, tudom, hogy nem piszkalsz

erre csak annyit tudok mondani, ami nem lesz szimpatikus: hogyha nem megy maguktol az embereknek, akkor valahogy ki lehet, sot, kell kenyszeriteni

ha nincs mas ut, akkor ez van

van itt ez a Clean Delhi, Green Delhi, Healthy Delhi kampany ... hat ez egy vicc ... ezek a jelzok es Delhi nem fer meg egymas mellett

es bar nem vagyok itt eleg hosszu idot, hogy lassam, van e eredmenye egyaltalan a kampanynak, de feltetelezem nincs

ez olyan mint Modi [az indiai miniszterelnok] sepregetesi kampanya ... rohadt jo PR volt, de mar a masodik napon leszarta mindenki

@qkuc: Szingapurral nem muszaj szimpatizalni, es rossz pelda is volt, mert nem az illiberalissaga tetszik, mint ez manapsag otthon az iranyvonal, felreertes ne essen ... de nem hallottam, hogy nagyon pattognanak az emberek ott

es a multkor volt egy indexes cikk azt hiszem, ahol arrol irtak, hogy minden megfigyeles alatt all (pl. CCTV) es hogy ellenzek nem nagyon van

... de ha mas jelentos szabadsagjogot nem sertenek, akkor azt hiszem az elfogadhato ar a rendert, joletert biztonsagert, nem?

@pasztasuta: ne haragudj, hogy nem tudom vagy nem emlekszem, te is Indiaban vagy valahol a kornyeken vagy?

jo az ugyintezesi strategiad amugy :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 10:06:00

@DavidToth: és hol laksz? és miből élsz? (ezt most nem hintailag kérdem, csak gyakorlati szempontból)

Hari Seldon 2 2014.11.17. 10:07:03

"Tehát 4 év UK és 1 év Oroszország után Münchenben kötöttem ki, ami, bevallom, jobban tetszett összességében, mint az Egyesült Királyság. A nyelvet leszámítva, azzal valahogy hadilábon állok, habár legalább egy alapot sikerült felszednem, amire a jövőben építhetnék.

Németország sokkal inkább Európa."

Mert te Münchenben éltél. Köthettél volna ki valahol Dortmund külsőn is, ahol csak törökül vagy kurddul boldogulsz.
Bajorországban eléggé kevés a bevándorló. A többi német kicsit lenézi őket, persze irigylik tőlük azt hogy "Bajorország jobban teljesít" ,mit a többi részt (kivéve talán a másik déli tartományt)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 10:09:47

@Hari Seldon 2: nem akarok nagyon belemenni, nehogy Hataratkelo itt kitiltson

de azt probaltam megfogalmazni, hogy az Europan beluli keveredeshez kepest nagy a kulonbseg egy europai es nem-europai kultura keveredesevel

nem nagyon szoktam magyarul irni mostansag, bocsi, neha belekavarodok a sajat mondanivalomba

ez erdekes amugy hogy ilyen higieniai helyzetben itt nincsenek hatalmas jarvanyok ... de egy baratom epp a napokban mondta, hogy adja eg ide nem jon az ebola, mert az egy atomtamadassal fog felerni

bocsi, hogy kihagytam ... bevallom, igaz meg nem voltam, de Franciaorszag nem vonz annyira, de ha egyszer eljutok, lehet hogy felulvizsgalom a velemenyemet :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 10:15:25

@Babette.: ensz fotitkar :D

itt egy studionak nevezett valamit berlek (angol WC-s), amiben nincs konyha, mondjuk ugysem foznek

ha erdekelnek a szamok, meg ha nem is hintailag ez 24 000 rupia havonta, tehat kb 96 000 Ft

ebben benne van a rezsi meg minden ... es meg kis "szolga" is jar hozza ... na bocsanat, caretaker, aki meg vasarolni is leugrik ha adok 40ft borravalot neki

mar takaritani is keszul 1 honapja amugy, de ez meg nem jott ossze

es a Munchenben osszegyujtott penzembol elek, de mar nagyon fogyoban van, ugyhogy felajanlhatnak mar az ensz fotitkari poziciot :D

Hari Seldon 2 2014.11.17. 10:18:45

@Taxomükke:
Én nagyon nemszeretem az "Alkudozást".
Szerintem bizalmatlanságot szül. Ezzel a "modern" kereskedelmet (nem a bazárban, a szőttest, bár azt sem szeretem) rombolja.

Azokban az országokban, ahol a kereskedelem beszűkül, az életszínvonal is csökken.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 10:19:25

@Hari Seldon 2: hat abbol tudok itelni, amit lattam ... tudom, hogy Nemetorszagban is vannak olyan helyek amit az ember lehetoleg messzirol elkerul

@pasztasuta: jaaa :D de igen, azok sem a hatekonysagrol hiresek

Hari Seldon 2 2014.11.17. 10:21:15

@DavidToth:
Tömören: Északi része olyan mint Németország, csak jobb a kaja, a déli részén meg ezen kívül még több a napsütés.

qkuc 2014.11.17. 10:26:49

@DavidToth: Éppen elég jogot sértenek, amiért jópárszor megverekedett az emberiség már. Én tudom, hogy egy naív idealista vagyok, de nem rajongok érte, hogy lépten-nyomon a nyakamban szuszog a mindenkori hatalom és a véleményem még fejben sem feltétlenül mondhatom el. Mert egyszer teli lesz a zsákja az embereknek vele és akkor kő kövön nem marad.

Hari Seldon 2 2014.11.17. 10:27:46

"Alkudozni kell, mondjuk, sajnos ez nekem nem megy annyira, de az ember biztos lehet benne, hogy még így is átvágták."

Pontosan ezt mondtam: gyakorlatilag végig ott motoszkál az emberben a kisördög, hogy "lehet, hogy átvágtak?"

Ez csökkenti a kereskedelem hatékonyságát.
Ahol pedig a kereskedelem nem működik igazán jól, azok az országok lassabban fejlődnek.
(mondjuk akkor így, hogy PC legyen)

La Pantera 2014.11.17. 10:31:04

@Hari Seldon 2: Münchenben majdnem 40%-os a bevándorlók aránya.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 10:33:16

@Hari Seldon 2: jo lesz nekem az eszaki resze akkor :)

es a kaja akkor is jo ha en nem eszem tengeri cuccokat?

@qkuc: jobban utana kellene neznem szingapurnak, mert most igy csak mondok nagy dolgokat amik nem biztos hogy ugy vannak

teljes mertekben megertelek amugy ... de szingapurban valahogy ugy tunt, hogy a kormanyzat eleg pragmatikus minden szempontbol, legalabbis ahogy a hely mukodik es kinez

tehat szerintem egyedul azt nem szabad megkerdojelezni hogy ki iranyit, azonkivul talan szabadon kifejezheted a velemenyedet akarmirol es meg lehet bizonyos fokig kerdojelezni a donteseket

eddig nem lazadtak szingapurban, legalabbis nem tudok rola, es szerintem az emberek rajottek, hogy valamit valamiert, es nekik megeri ez

foleg ha megnezed a tobbi azsiai orszagot, hat nem csoda hogy megeri: rend, biztonsag, tisztasag

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 10:34:51

@DavidToth: ez szuper, akkor már két leendő ensz főtitkárt ismerek:DD

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 10:37:40

@Hari Seldon 2: nem "lehet", hanem "biztos" hogy atvagtak ... mindig!

pl. tuktukos ... olyan nincs hogy nem vag at, meg egy kicsivel is ... es ha meg be is kapcsolja a taximetert (mert 2-3 volt ilyen a tobb mint 2 honapom alatt itt) ...

... akkor meg nincs visszajaroja a nyomorultnak, ami persze kamu, de sok esetben hiaba uritteted ki a zsebet, jol elrejti a kis penzeit, tehat nem fog visszaadni

itt, meg mint sok helyen sajnos, kulfoldikent te a ket labon jaro penztarca vagy es ennyi

a kerdes inkabb az, hogy fel, 1, vagy 10 dolcsival vagtak-e at?

Határátkelő 2014.11.17. 10:39:28

@DavidToth: Nemrégiben olvastam egy cikket arról a figuráról, aki anno felfedezte az ebolát. Ő azt mondta, hogy az igazi katasztrófa akkor történne, ha megjelenne Indiában, mert annak beláthatatlan következményei lennének.

Hari Seldon 2 2014.11.17. 10:45:21

@La Pantera:
A városokban igen, de most én inkább Bajorország egészére értettem.
Másrészt a bevándorlók jelentős része azért a kelet európai kultúrkörből érkezett, (pl: a volt oroszországi németek - akik azért alig tudnak németül... egy kaján he-he)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 10:45:39

@Határátkelő: lehet hogy a haverom is azt olvasta, es onnan vette a hasonlatot

es akkor elkepeszto, hogy meg tovabbra sem zarjak le a hatarokat, szuneteltetik a repulojaratokat, stbstb

pont nemreg nyilatkozott az ENSZ ebola-ugyi kulonmegbizottja, vagy mije, hogy szerinte tobb turistanak kellene mennie Nyugat-Afrikaba

hat javaslom, hogy menjen o csaladostul

nekem nem kell ebola is meg a tudorak melle amit az itteni szennyezestol kapni fogok (plusz a cigizesemtol persze)

Hari Seldon 2 2014.11.17. 10:48:57

@DavidToth:
Ha idejössz, három hónapig nem is tudsz mást enni reggel csak friss baguette-t. Nem lehet abbahagyni - tapasztalatból mondom.
Kis oliva, kis paradicsom, vagy bretagne-i vaj, kis sajt, és kereknek érzed a világot.
(aztán persze találsz mást is)

qkuc 2014.11.17. 10:56:25

@Hari Seldon 2: Ezt a kombót el tudnám viselni reggelire. Hétvégén vettem egy kis csupor foie gras-t, nehezemre esett megállni, hogy csak apró falatokban eszegessem és ne lapátoljam mind egyszerre a számba, :D.

adg 2014.11.17. 10:56:50

@Dragonlady (now in Indonesia): valahogy lehet azokra a nepekre hatni mas modszerekkel is. Mifelenk eleg sok indiai meg kinai lakik, nem koszosabbak, mint az atlag, nincs nagyobb kupi az udvarukban sem altalaban. Meg csak nem is budosek. :) bar az indiai nok, amikor kioltoznek, akkor sokszor huznak maguk utan eros szappanszagot, de ez nem egy nagy drama.
Mokas amikor indiai kislanyokat beoltoztetik valami alkalomra, pl misere. 5 eves gyerek, full menyasszonyi vagy tunder jelmez, 50 reteg szoknya, centi vastag smink, 3 kilo arany, hajviselete mint az anyjae, nagyanyjae.

A kinaiaknal az egyetlen nem pozitiv kulonbseg a folyamatos turhazas.

-------

Nem reg volt egy vendegunk, aki lehuzott par evet szingapurban, o azt mondta, hogy a foleg indiaiak altal lakott reszek messze nem olyan patikatisztak, mint a tobbi.

Na majd megnezem magam is egyszer...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 10:57:48

@Hari Seldon 2: az tenyleg jol hangzik

jaa, de a francia nyelvvel is problemaim lennenek azt hiszem ... inkabb a nemet ha e ketto kozul kell valasztanom, pedig azt sem szeretem tulzottan

de amugy meg lehet hogy valora is valik, mert az ensz fotitkari vagy valami hasonlo poziciohoz valo rogos uton Parizsba is jelentkeztem egy-ket poziciora :)

jOeker 2014.11.17. 11:04:40

@Hari Seldon 2: ezért nem kell a szomszédba menni, nekem nagyon sok sváb felmenőkkel rendelkező osztálytársam volt és mégis sorra bukdácsoltak németből. Az érettségin meg éppen átcsusszantak...

Dávidnak meg sok sikert, érdekes poszt volt.

Hari Seldon 2 2014.11.17. 11:06:58

@DavidToth:
Az angol szókincsének majdnem kétharmada a franciából (normandiaiból) származik. Írása meg elég hasonló.
Persze a kiejtés más, ja meg a nyelvtan... :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 11:11:16

@jOeker: koszi!

@Hari Seldon 2: tudom, de az a kiejtes!

talan a nyelvtannal nem lenne gond, olaszt tanultam, es abbol valamennyi spanyolt is felszedtem

de az a kiejtes, a hatamon futkos a hideg tole, bocsi :)

2014.11.17. 11:19:04

A világ összes pénzéért sem mennék Indiába. Ahogy a szerző is mondja, számomra elképzelhetetlen lenne, hogy abban a koszos, szemetes közegben éljek. Igénytelenek.

Szingapúrról alig esett szó... :(

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 11:22:50

@Philosoraptor: megertelek teljesen ... osszessegeben ez szornyu ... europai szemmel legalabbis

embertelen korulmenyek, en egyebkent nagyon sajnalom azokat a milliokat itt akik szoszerint az utcan elnek-halnak

bocsi, Szingapurban csak 5 napos turista voltam, tehat nem olyan hataratkeles volt mint a tobbi, de ha van valami kerdesed, megprobalok ra valaszolni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 11:24:52

Egy híres író mondta hogy a Gangesz olyan szennyezett hogy a betegség bacilusok is elpusztulnak benne.
Gyanítom hogy az ebola vírus sírva fordulna vissza a határon.
Lehet persze nagyon PC-nek lenni meg nagyon liberálisnak de mégis India a világ legkoszosabb országa és az a kosz az emberektöl származik.
Pont.
A legutólsó kongói pigneus falu sincs olyan koszos.
Persze lehet mentegetni a menthetetlent meg lehet megjátszani hogy nem beszélünk róla meg lehet hivatjozni másokra de a fentiek attól még igazak.
Ha most azt mondanám hogy genetikailag beléjük van kódolva akkor én lennék a csúnya rasszista bácsi, fuj fuj fuj.
Nem, én nem mondok ilyet.
Nem olyan családból származok.
:))))))))))))

qkuc 2014.11.17. 11:31:13

@DavidToth: Észak-Koreában sem lázadoznak, gondoskodtak róla, hogy ne érje meg ...

Ha a helyzet úgy kívánja, vajon milyen jogokat fognak még megvonni az emberektől, milyen mélyen túrnak a magánéletükben? Mindezt a "biztonság" nevében természetesen, ahol a terrorista egy szabadon értelmezhető csoportosulás lehet bármelyik pillanatban.

A korlátok és ellenőrzés hiánya eléggé visszás helyzetet teremt a lakossággal szemben. Bár ott legalább ezzel talán (?) tisztában vannak, míg a világ más részein csak pillognak a botrányokon, ha kiderül, hogy pl. a telefonra telepített szoftverek is adatokat gyűjtenek és "kémkednek".

qkuc 2014.11.17. 11:35:54

@diggerdriver: Hát ez már a határmezsgye, de engem azért érdekelnének a vélemények, hogy miért van az, hogy a Föld más részein, ahol szintén elég szegények az emberek, mégis megvan bennük az igény, hogy rendben tartsák a környéküket ...

2014.11.17. 11:37:42

@DavidToth:

Katyvasz az van máshol is... Hogy ne menjek messze, itt van nekünk az 56-os forradalom leverése miatt Biszkut feljelentő Jobbik, akinek nem disszonáns az forradalmat leverő oroszok támogatása teljes mellszélességgel... Vagy Ausztriában a bevandorlásellenes FPÖ-t éltető és rajuk szavazó bevándorlók.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 11:40:53

@diggerdriver: :D

@qkuc: az elobbi listambol kihagytam meg a joletet, ami jellemzo Szingapurra

szoval azert Eszak-Koreaval nem hasonlithato ossze, de ertem a tag parhuzamot

ebben nyilvan nagyon nehez egyensulyt talalni ... de en meg mindig jobbnak latom a nagyobb ellenorzest ha ez jolettel es biztonsaggal parosul

es persze az a kerdes is felmerul ezzel kapcsolatban, hogy vajon a kulonbozo nemzetek mennyire erettek a demokraciara es a nagyobb szabadsagra?

de ez nem PC talk

be kell latni, hogy sajnos az a szabadsag amit szeretnenk, az nagyon idealista egy felfogas, amivel nincs is baj, egyszer talan az idealizmusbol nonek ki az uj, jobb dolgok

viszont ha nincs olyan szabadsag sehol, mint amilyen az idealis, akkor az ember a kisebb rosszat valasztja nem?

ez esetben szingapur, az USA stb sokkal szimpatikusabbak mint mondjuk Eszak Korea

lehet hogy ezekben sincs annyira nagy szabadsagod, de legalabb a (hamis?) szabadsagerzeted megvan

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 11:46:25

@Ödenburger [Hu/At]: hat igen

van olyan bevandorlo aki az FPO-re szavaz?

akkor mondhatni hogy az a bevandorlo teljesen asszimilalodott, nem? :D:D

(nem felreerteni, hogy ezzel az osztrakokat jellemzem)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.17. 11:49:01

@Babette.: Magyarország számára jó hír, hogy szinte mind továbbállnak majd.

qkuc 2014.11.17. 11:53:00

@Ödenburger [Hu/At]: Egyszerűen egy vicc, amit a Jobbik csinál, és a legjobb, nem értik a híveik mi a gondom az oroszokkal, az atomerőmű történettel, az ukrajnai konfliktussal ...

Pernilla 2014.11.17. 11:53:28

@DavidToth: nagyon sok ex-jugo szavaz az FPÖ-re. Nem, nem az asszimilalodottak...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 11:56:29

@Pernilla: ex-jugok? hat azok mire fel szavaznak az FPO-re? identitaszavar?

2014.11.17. 12:01:15

@Pernilla:

Én második generációs töröktől hallottam, hogy azért szavaz az FPÖ-re, mert a sok köcsög szíriai és afrikai idejön, és elveszi a munkáját. Amikor megkérdeztem, hogy és a szüleid nem ezt tették, akkor meg meg volt sértődve, hogy azok még más idők voltak és ő egyébként is itt született, és Ausztriában nincs diszkrimináció. Ezen röhögtem egy jót, és ennyibe maradtunk. De ő sem látta, hol hibázik az elmélete...

nyuszigonosz 2014.11.17. 12:05:55

@Hari Seldon 2: Bajororszgág egészében végtelen sok a bevándorló. Mert a legtöbb bevándorló pont Bajorországban szeretne élni: legnagyobb, legaggazdagabb és a legjobb életkörülmények vannak itt. És ezért irigylik ( nem lenézik) a többi tartománybeli népek.
Ide jár a legtöbb turista is, mert itt minden van: a legnagyobb Európában található erdök, az Alpok, söt bajor tenger is van :-))) a Chiemsee.
Meg amúgy is óriási mennyiségü tó és csodálatos természet. Meg a fél világ Neuschweinstein-t szeretné látni, de van nagyon sok további vár, kastély, kolostor, meg minden.
Meg a bajor kaják finomak. És Bajorország egy nagyon élhetö hely.

2014.11.17. 12:06:27

@DavidToth:

Miért a kelet-európai bevándorlást és EU-t szidó albionban elő kelet-európai (magyar) bevándorlók milyen zavarral küzdenek? Pedig van jópár, itt is rendszeresen előjön a téma...

qkuc 2014.11.17. 12:08:25

@nyuszigonosz(D) ESTP: II. Lajosnak volt szépérzéke, igaz kifosztotta az államkasszát ..., ;).

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 12:14:45

@Ödenburger [Hu/At]: itt arrol lehet szo talan, szerintem, hogy az illeto annyira be akar integralodni, hogy mar angolabb, osztrakabb, stb stb lesz mint a helyiek

Pernilla 2014.11.17. 12:15:09

@DavidToth: az FPÖ nagyon ügyes kettös jatekot jatszik: nyiltan megy a bevandorloellenesseg, de föleg a törökök ellen. Azzal viszont tisztaban vannak, hogy kezzelfoghato valasztasi eredmenyek eleresehez a (szavazokepes) bevandorlokat valahogy megis meg kell fogni. Ezt pedig ugy probaljak elerni, hogy azt hangoztatjak, hogy a kereszteny bevandorlok nagyon is szivesen vannak fogadva (ex-jugok alatt fökent az ortodox szerbeket ertettem, ök vannak itt a legtöbben). Meg a közös törtenelemre es tradiciokra hivatkoznak. A nem eppen tulkvalifikalt szerb bevandorlok pedig harapnak erre...

Pernilla 2014.11.17. 12:19:04

@Ödenburger [Hu/At]: na, erröl meg nem hallottam, de jopofa... :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 12:30:23

@Pernilla: tenyleg ugyes strategia

ebbe sem akarok nagyon belemenni, de megint ez a vallas kerdes fontosabb tenyezo, mint mondjuk a nemzetiseg

szamomra ez mindig furcsa

2014.11.17. 12:32:45

@diggerdriver: ha van egy orszag, ami termeszetes immunitast ki tud fejleszteni az ebola ellen, akkor az India.
Ugy latom benned sincs sok spiritualis ize. Nem hat meg a Gangesz, Dobogoko (bar legalabb onnan klassz a kilatas), se a lefuggonyzott meteorit kerulgetes, se a fal elotti hajlongas?

Furcsa az indiai haztartas, mar amelyikben voltam. Belul a foldrol ehetsz, olyan tiszta. Az 5 eves rekamen meg mindig az eredeti nylon csomagolas, nehogy koszolodjon. Ahogy eszel az asztalrol, haziasszony azonnal torli az asztalt. Az utca meg koszos, budos. Indiaban mindig az allando buz, ami a legjobban zavart.

A poszt jo, Moszkva miatt sargulok. Eljutottal Petervar/Leningradba?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 12:38:52

@charlieharper: ennyire vagysz Moszkvaba?

amugy most mar en is visszamennek egy kicsit ... de tudod, egy ido utan nagyjabol megszereted (megszokod) a helyet

az indiarol valo eszreveteledet csak emgerositeni tudom, es azt hiszem a delhi kepes poszt alatt erre mondtam, hogy nekem nagyon ellentmondasos

voltam "Leningrad"-ban igen ... de nekem inkabb Moszkva mint Petervar

Petervar nekem nagyon mu ... de szerintem csak elfogult vagyok Moszkva fele, mert Petervaron par napot voltam, mig Moszkvaba majdnem 10 honapot, ha nem tobbet

pasztasuta 2014.11.17. 12:39:28

@DavidToth: Oooooooh hoppacska, nemzetkozi jog, a kedvenc tantargyam volt az egyetemen. :)
(Es a poszt is tetszik, csak ezt elfelejtettem irni az elobb.)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 12:41:25

@pasztasuta: koszi! :)

nekem is az volt a BA alatt, azert mentem olyan mesterre

csak nem tudom, hogy megerte-e

nem tudom, hogy te most valami hasonloval foglalatoskodsz-e?, de egyelore nekem ez meg verizzadas karrier szempontjabol

Herr Géza 2014.11.17. 12:41:43

@Ödenburger [Hu/At]: @DavidToth: Mert az európai bevándorlók jó része már csak olyan gyarló, hogy abban a pillanatban, ahogy "bekuncsorogta" magát egy országba szívböl kezdi utálni az összes többi bevándorlót. Föleg ha az egy kicsit sárgább, barnább, curryszagúbb, stb. mint ö.

2014.11.17. 12:50:06

@DavidToth: "ennyire vagysz Moszkvaba" - nagyon. Az epiteszete mindig vonzott. Petervare is. Majd, ha az osszes gyerek kirepult, akkor majd talan csinalunk egy Petervar, Moszkva, Yerevan es talan Gruzia kirandulast.

Herr Géza 2014.11.17. 12:50:09

@nyuszigonosz(D) ESTP: No azért ne hagyjuk ki Baden-Württemberget sem. A titok nyitja pedig az, hogy itt délen sokkal jobban szétoszlik a bevándorlók tömege (pl. még a legnokedlibb falvak határában is találsz olyan szupercéget, ami felszívja a munkaeröt...), ezért nem alakultak ki olyan emblematikus "gettók", mint pl. Berlin-Neukölln, vagy a fentebb már említett "Dortmund-Külsö", stb.

2014.11.17. 12:51:06

@DavidToth: Hat ezt nem igazan igy latom, de nem fogunk osszeveszni... Ha vegigvisszuk a gondolatmenetedet, akar egy hatalmas bortonben is elhetne mindenki vagy munkataborokban, az a lenyeg hogy rend es tisztasag legyen. Nem tudom mennyit tudsz Szingapurrol, az gondolom lejott hogy csak neveben demokratikus, valojaban ugyanaz a csalad tartja a kezeben a hatalmat generaciok ota, es semmilyen tuntetest vagy hasonlo 'devians' magatartast nem toleralnak, homoszexualitas buntetendo, graffitiert testi fenyites jar stb. stb. Persze biztosan van akinek ez tetszik, az biztos hogy sajatos lelkivilag kell hozza...

pasztasuta 2014.11.17. 12:55:03

@DavidToth: Muhahaha, most mondjam azt megint, hogy majdnem..? Finance... :D :D (Mondjuk egy politikaval&kozgazzal&joggal foglalkozo tudomanyos intezetnel, at least, de ez csak mero veletlen. :) )

2014.11.17. 13:00:24

Visszamegyek read-only uzemmodba, mindenesetre erdekes hogy alig par nappal ezelott hihetetlen pozitiv elfogultsaggal es altalanositassal vadoltatok engem, ma pedig vidaman leirjak itt tobben hogy 'az indiaiak' koszosak, budosek, igenytelenek, stb. Meg jo hogy ez nem altalanositas... Nyilvan mindenki hihetetlenul pozitivan elfogult aki nem gondolja hogy 'az indiaik' igenytelenek stb. Kivancsi vagyok hogy ereznetek magatokat ha azt irna valaki hogy 'a kelet-europaiak' koszosak, budosek, igenytelenek.

qkuc 2014.11.17. 13:15:47

@DavidToth: Most akkor mondanám, hogy nem lehet mindenki IT-s, :D. Az EU/magyar külügy vonalon körbenéztél?

qkuc 2014.11.17. 13:21:49

@Mirjam2: Relax, :). Még csak hétfő van, :))).

Bármennyire nem tetszik, de ez egy emberi vonás, hogy szeretünk kategorizálni, általánosítani, sztereotípiákat faragni. Van, akinek sikerül levetkőznie ezt, van akinek nem.

PS.: nem tudom milyen zenét kedvelsz, de egy kis "chillout" www.youtube.com/watch?v=MXjV7F9cers

adg 2014.11.17. 13:29:49

Lehet, hogy en is altalanositottam, amikor azt mondtam, hogy az itteniek nem budosek es koszosak? Biztos van koztuk budos is...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 13:33:12

@Pernilla:

az egyik német kollégámnak szoktam áradozni Magyarországról, hogy az egy olyan hely, ahol nincsenek bevándorlók, egy homogén európai ország. Mindig ámulattal hallgatja a teátrális előadásaimat:) Hatalmas kincs hogy a mi országunk nincs fullon bevándorlókkal! Meg kéne becsülni, nem csak azon pörögni állandóan hogy nincs nyugati életszínvonal.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 13:38:24

@charlieharper: az jó kis kirándulásnak hangzik

Pétervár építészete jobb ... Moszkva nagyjából egy hatalmas panel lerakat, ami nem azt jelenti, hogy nincsenek ott is szép, régi épületek, de az inkább Pétervárra jellemző

persze sok templom van Moszkvában is

@Mirjam2: persze, nem veszünk össze ... és nem mondom, hogy mindennel egyetértek ami Szingapúrban van

DE, ki lehet ragadni ilyen egyes elemeket, mint pl homoszexualitás ... mi a helyzet Indiában ezzel? gondolom nem rózsás (de bevallom nem tudok róla semmit)

hát ne haragudj, a graffiti-s dologgal teljesen egyet tudok érteni

Tudtommal Szingapúrba nincsenek bezárva az emberek, nincsenek elvágva a külvilágtól, és hatalmas jólét van

Lehetne jobb is az emberi jogi helyzet, de az sehol sem tökéletes.

Azt hiszem, hogy amíg általánosan jólétben, békében, nagyobb emberi jogi sértések nélkül élhet az ember, addig szarik rá, hogy ugyanaz a család vezeti Szingapúrt

de amúgy érdekes lelkivilágom lehet tényleg (és ezt most irónia nélkül mondom)

@pasztasuta: hát végülis majdnem :D az nagyon jól hangzik!

@qkuc: hát igen ... ezt elcsesztem, IT-snak kellett volna lenni :D

igen, és köszi, a múltkor is adtatok itt tanácsokat ... hát a külügy elég reménytelen
az EU még csak csak, most próbálok nemzetközi szervezetek felé is orientálódni

2014.11.17. 13:40:24

@DavidToth:

A vallás sokszor meghatározóbb, mint a nemzetiség. Nekem pl. semmi bajom a törökökkel, afrikaiak al, szíriaiakkal, prirézekkel, stb. De annál több bajom a muszlimokkal, legyenek akármilyen nemzetiségűek is. Egyetértek azokkal, akik komoly biztonsági kockázatnak tartják az iszlám hívőket. Ha egy rendszerben kódolva van, hogy bármelyik híve véletlenszerűen megkattanhat, és elkezdhet robbantgatni, akkor az a rendszer veszélyes. Ma kedves 22 éves lány, holnap meg valamitől megbolondul, és indul Szíriába harcolni, jobb esetben ott is marad, rosszabb esetbe visszajön felrobbantani egy vasútállomást vagy valami hasonlót.

rezsöatya 2014.11.17. 13:44:55

@charlieharper: +1, osztom. Petervar gyonyoru, epiteszetileg, meg maskent is. A kornyek is, Pushkin pl.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 13:50:57

@DavidToth: "de az a kiejtes!"

a francia?
ugyan.
a je az zse, hat nem ejted, szo veget affektalva lenyeled es kesz is.

Pernilla 2014.11.17. 13:54:01

@házelőtthinta: Ööö, ez egyreszröl tenyleg örvendetes, masreszt azert, hogy borsodikent a homogenizmust emlegeted, na az vicces. :)

Herr Géza 2014.11.17. 14:08:03

@Pernilla: Na a másik meg az, hogy ugye a bevándorló a természeténél fogva nem pont a haldokló gazdaságú országokba igyekszik... :))
Így aztán lehet, hogy én jobban örülnék, ha M.o.-on "komoly problémákat" okozna a bevándorlók tömege...
Majd ha az angolok, de akár a pakik (pl.) hozzánk tepernek hosszú tömött sorokban, hogy kihasználják a magyar szociális háló nyújtotta elönyöket, na akkor lesz nálunk kánaán... :)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 14:10:53

@charlieharper:
Nézd Charli én meggyőződéses ateista vagyok.
Ennek ellenére ha nehéz helyzetbe kerülök vagy nehéz döntés elött állok akkor nagyon ritkán magamban szoktam mondani hogy ''most segíts Fater''( 25 éve meghalt).
Merthát hátha...
Apám rendkívül utálta a papokat.
Egyszerü betanított kömüvesként élte le az életét bár egy fantasztikusan intelligens kiemelkedően müvelt ember volt aki a tájékozottságát nem az iskolában szedte össze.
A legkeményebb de legjószívübb legsegítökészebb ember volt a világon.
Úgy gondolom hogy még ma is segít nekem.
A hit magánügy.
Minden hókuszpókusz körülötte csak hókuszpókusz.

Herr Géza 2014.11.17. 14:11:07

@házelőtthinta: Így van, jól látod: becsüljük meg a homogenitásunkat (?) és szarjuk le, hogy milyen az életszínvonal !!
Minö boldogság...... :D

McZozo 2014.11.17. 14:12:16

@Taxomükke:
Nekem is van, volt indiai ismerosom baratom is, de volt beosztottam is es hat nem kivanom sokaknak azt a tortetest furkalodast amit muvelt.
Osszesegeben erdekelne engem is megnezni indiat de volt egy kollegam aki rendszeresen jart ki baratokhoz es hat amiket meselt, nem igazan erositettek bennem a szandekot. Peldaul mindig halottuk hogy feher ember gyomra nem birja az ottani dolgokat es azt be kell kalkulalnia hogy ha oda megy akkor par nap brutal gyomorrontas minden velejarojavazl tuti. Na most o azt mondta hogy az indiaiak gyomra se birja csak oket mar nem erdekli. Meselte hogy meg annyi buszbol kihanyo embert sehol nem latott mint ott.
Es meg sok ilyesmit meselt. Ezek osszessege miatt valahogy nem igazan akarodzik oda mennem :)

Herr Géza 2014.11.17. 14:12:53

@diggerdriver:
"Minden hókuszpókusz körülötte csak hókuszpókusz."
Ezentúl: Copyright by Digger.
Ismét egy nagy klasszikus született.... :))))))))))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 14:17:07

@Ödenburger [Hu/At]: értem, de nekem akkor is szomorú ez.

én alapból egyház és vallásellenes vagyok, ha lehetek ilyen őszinte, így számomra, legyen bármilyen veszélyes, erőszakos egy vallás vagy nem, az azzal való (ön)azonosulás értelmezhetetlen

de megértem az aggodalmadat az iszlám vallással kapcsolatban

ugye Ausztriából ment az a két csaj az ISIS-hez, akik aztán terhesek lettek ott az ISIS kötelékében, és msot hirtelen vissza akarnak jönni?

hogy egyem meg a szivüket.

@Babette.: azért nem ilyen könnyű az gondolom :D meg mondom, a hátamon szaladgál a hideg ettől a hangzástól

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 14:20:06

@McZozo: erre a megoldás ... reggel, délben, este egy nagyobb korty házi pálinka

esküszöm, én ezt csináltam, és működött

aztán már nem kívántam tovább alkoholista lenni, abbahagytam, rögtön lett is problémám

ami átment megfázásba, utána meg asztmás tüdőgyulladásba

nyuszigonosz 2014.11.17. 14:24:00

@Herr Géza: Baden-Würtemberg ismertetését meghagytam neked. :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 14:27:36

@Herr Géza:

Kisebb a különbség mint a 90 es évek elején nem? Mármint Magyarország meg pl Németország között? Németországban a 2000es évek óta nem emelkedtek pl a bérek..(reálértéken)...lejtőn van Németország...Magyarország meg zárkózik fel.

2014.11.17. 14:28:14

@DavidToth: Ugy tunik - a sajat bevallasod szerint is - hogy eleg feluletes ismereteid vannak Szingapurrol. Nem az en tisztem hogy felvilagositsalak, ha erdekel, olvass rola vagy beszelgess onnan szarmazo emberekkel (erre kulonosen sok alkalmad lesz ha visszatersz UK-be, rengeteg szingapuri fiatal telepedett le ott).

2014.11.17. 14:36:00

@qkuc: Koszi, en relaxaljak, vagyis valojaban milyen rohejes hogy engem bantanak az itteni kommentek... Persze mikor meg mertem emliteni a szexizmust Mo.on - es hangsulyozottan NEM a magyar ferfiakrol beszeltem, nem altalanositottam - akkor oke volt hogy mindenki nekem tamadt es senki nem mondta nekik hogy relaxaljanak. Oke, irjatok le meg nyugodtan par szazszor hogy mennyire undorito orszag India, soha nem mennetek oda, az indiaiak genetikailag koszosak, igenytelenek stb. Ha nektek ettol jobb napotok lesz... Egyebkent azt sem ertem hogy mi ez az obszesszio a tisztasaggal. Az a legfobb ertek egy orszagban hogy mennyire tisztak az utcak, tenyleg? Ha tisztak az utcak mint Nemetorszagban vagy Szingapurban akkor az egy tok jo orszag es minden szuper, ha koszosak az utcak mint Indiaban, akkor az egesz orszag egy szornyu hely? Ilyen egyszeru tenyleg?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 14:37:11

@Mirjam2: igen, bevallom, sajnos nem tudok egy csomó mindet egy csomó országról, csak azt amit olvasok a neten, sokszor felületesen

meg amit látok amikor eljutok oda ... amiből persze azért nem szabad hatalmas következtetéseket levonni

de utána fogok még nézni szingapúrnak

akkor is kitartok a véleményem mellett, hogy jobb egy olyan, mint pl. India, hogy maradjunk a példánál, de nem azért hogy bántsalak tényleg ...

... ahol milliók döglenek meg az utcán, éhen, szomjan, a hidegben

Milliók ... én fel sem tudom fogni ezt a számot ... te aki sokkal jobban ismered Indiát, biztosan tisztában vagy vele

számomra ez tragédia ... ez nem emberi élet! akkor inkább ne lehessen graffiti-zni, csak hogy kiragadjak egy példát

szerencse, hogy ilyen békések az indiaiak, mert ha ez a sok hajléktalan megindulna, lenne itt forradalom, és nem fülkeforradalom

qkuc 2014.11.17. 14:45:37

@Mirjam2: Jajj Mirjam, ne vegyed magadra, :). Megéri neked, hogy ideges leszel ezen az átkozott hétfőn? :)

Herr Géza 2014.11.17. 14:47:48

@házelőtthinta: Bizonyára, nyilván te tudod... Statisztika: én fosok, neked szorulásod van, statisztikailag minden rendben.....
Reálérték: az én bérem reálértéken is több, mint húsz százalékkal emelkedett 2011. óta. Tudom, ügyes vagyok.... :)))) A statisztikát meg stílszerüen lefo.om... :D

2014.11.17. 14:48:05

@DavidToth: Persze hogy nem tudhatsz mindent minden orszagrol, de ahhoz kepest hogy lathatoan milyen keveset tudsz Szingapurrol, szereted hangoztatni hogy Indianak olyannak kene lenni. Semmilyen szempontbol nem osszehasonlithato India Szingapurral, mar csak azert sem mert az elobbi egy szubkontinens egymilliard emberrel, az utobbi pedig egy pici varosallam.

Indiaban nem azert 'doglenek meg milliok' az utcan mert nem antidemokratikus az allam mint Szingapurban es mert nem tilos a graffiti, hanem mert egy nagyon szegeny orszag, a vilag sok mas orszagahoz hasonloan. Ez nem az indiai emberek vagy az indiai kormany hibaja. Kik ellen indulnanak meg a hajlektalanok? Ha fejreallnak, akkor sem lesz jobb egyik naprol a masikra a helyzet. India rohamosan fejlodik, messze sokkal jobb az atlag eletszinvonal most mint akar mikor eloszor odamentem alig tobb mint tiz evvel ezelott.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 14:48:11

@Mirjam2: de én tényleg nem Téged, személyszerint akarlak bántani Indiával kapcsolatban, és biztos vagyok benne hogy a többiek sem

és az a szerencse hogy Neked tetszik, kinek a pap, kinek a papné

ettől függetlenül el kell ismerni, hogy India egy putri, sajnos ... ettől még tetszhet Neked

és nekem is vannak indiai barátaim akiket bírok, tehát próbálok nem általánosítani

ettől függetlenül az igénytelenség ami uralkodik ebben az országban, elképesztő

de hátha azt örömmel hallod, hogy azt sem szeretem, hogy a németek, angolok (és úgy hallottam, hogy más nyugat-európaiak is) nem minden nap fürdenek

számomra az is igénytelenség

qkuc 2014.11.17. 14:48:42

@DavidToth: Ez pont egy olyan félresiklott párhuzam, mint az enyém volt Észak-Koreával.

És ha Szingapúrban is éhen döglene mindenki, akkor már nem lenne rendben? Tudod, sosem tudni, mikor lesz az, amikor majd egy csoport elég "veszélyes" lesz szimplán azért, mert ellenkezni mer és elkezdődnek a szankciók. Csak egy kicsit csorbítsunk még ezen a jogon, a "biztonság" érdekében, és a végén ott pislogsz Orwell fantasztikus világában.

qkuc 2014.11.17. 14:50:30

@házelőtthinta: Zárkózik fel, kihez is egész pontosan? :D Mert nem a németekhez, meg az osztrákokhoz sem, :). Csehország már inkább.

2014.11.17. 14:51:05

@qkuc: Amerikában demokrácia van, de ez nem gátolja meg a kormányzati szerveket, hogy kémkedjenek a saját állampolgáraik után. Hamis illúziónak hívnám a szabadságot.

Herr Géza 2014.11.17. 14:52:09

@házelőtthinta: "Kisebb a különbség mint a 90 es évek elején nem? "

Na ebben legalább igazad van (igazad van ?). De: nagy eredmény egy rendszerváltással odébb, 25 év alatt....

2014.11.17. 14:54:04

@qkuc: Észak-Koreában akár a saját gyereked is feljelenthet... Ott megoldották az agymosással a teljes kontrollt.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 14:54:42

@Mirjam2: @qkuc:

jogos, ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy a szabadság nagyon szép dolog, de kenyeret venni nem lehet belőle

bocs ha demagógnak hangzik, de igaz

nem biztos hogy igy is rendben van a szingapúri helyzet ... de átlagban jobbnak tűnik az embereknek ott, mint sok más országban, hogy akkor ne csak Indiával hasonlítsuk össze, mert az tényleg összehasonlíthatatlan

az ember csak a viszonylagos jólétben foglalkozik a jogaival ... amíg nincs általános jólét, vagy jobblét, addig nem nagyon tud filozofálni azon mint mi most itt

2014.11.17. 14:55:07

@qkuc: Erdekes, mikor a magyar pasik lettek idegesek mert meg mertem emliteni a szexizmust, senki nem szolt hogy ne idegesitsek magukat. Nekik jogos volt a felhaborodasuk, gondolom... Egyebkent teljesen mindegy hogy mit irok, tudom hogy meg amugyis lesz kb. otven komment az enyem utan arrol hogy hat pedig ez az igazsag hogy India egy szornyu hely - es a legtobb komment olyanoktol lesz akik eletukben nem is jartak ott. En egy evet eltem es dolgoztam Nemetorszagban, beszelek nemetul, ha meg merem emliteni hogy nem ereztem ott jol magam, rogton nekem esik mindenki hogy hogy merem kritizalni a fantasztikus nemeteket. Na mindegy, tudom ez csak egy internet-forum, nem lehet kulonosebb objektivitast varni.

Herr Géza 2014.11.17. 14:55:25

@DavidToth: Álljon meg a menet: "...de hátha azt örömmel hallod, hogy azt sem szeretem, hogy a németek, angolok (és úgy hallottam, hogy más nyugat-európaiak is) nem minden nap fürdenek"
Ezzel azt sugallod, hogy a magyarok (úgy kompletten) igen ?! Végy egy nagy levegöt mondjuk a hatos villamoson.....

qkuc 2014.11.17. 14:55:35

@Philosoraptor: Amint fentebb írtam, Szingapúrban legalább tudtában vannak, máshol meg nincsenek. Csak éppen nem gondolnám azt hogy (egyelőre) tömegesen használnák fel a polgári lakosság ellen az összegyűjtött adatokat.

Amerikában elcsattoghatsz bármikor Washingtonba tüntizni és elmondani a véleményed kezedben egy táblával, Szingapúrban meg nem, mert megbontod a harmonikus társadalmat.

Btw. régen is egy illúzió volt, mégis igény volt rá. Szóval talán érdemes lenne inkább pártolni ezt az illúziót, mint csendesen beletörődni a jogaink korlátozásába.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 14:57:14

@Philosoraptor: igen, hamis szabadságérzet, mint feljebb említettem

ami még mindig jobb mint a szabadság teljes hiánya vagy az illúzió hiánya

qkuc 2014.11.17. 14:58:19

@Mirjam2: No most ha rajtam töltöd ki a mérged, hajrá, :). Viszont engem ez abszolút nem hoz tűzbe, tehát előre a lenini úton, :).

Bár örülnék, ha nem személy szerint engem vegzálnál, ha már, :). Csak nem értem miért jó ekkora cirkuszt gyártani konkréten a mai termésből. Nekem éppen elég a munkahelyi agyhülyeségcunami, ezen itt nem fogok leállni vitatkozni.

Gondoltam ápolom minimálban a lelked, de hát kár volt belekezdeni.

2014.11.17. 14:58:31

@házelőtthinta: Kár, hogy te sem Mo.-n élsz. Nem túl hiteles a szöveged. Távolról én is szeretni fogom Mo.-t. Amikor már nem forintban kapom a fizumat, és nem kell itt élnem. :DDD

2014.11.17. 14:58:38

@DavidToth: Ne haragudj de szerintem 5 nap turistaskodas nem eleg arra hogy ezt eldontsd... En egesz veletlenul elegge kepben vagyok Szingapurral es sok szingapurit ismerek kozelrol, ezert kicsit arnyaltabban latom a helyzetet. Az erveid alapjan azt is lehetne mondani hogy Szaudi Arabia egy tok jo hely mert rengeteg penzuk van az embereknek, kit zavarnak a kisebb emberi jogi problemak.

qkuc 2014.11.17. 14:59:05

@qkuc: Ó az a harmonikus, az cinikus hangalámondással értendő.

2014.11.17. 15:01:54

@házelőtthinta: "Magyarország meg zárkózik fel."

Igen, az orbáni propaganda is pont ugyanezt mondja. Kár, hogy nincsen semmi alapja. Mi leszünk az eu gazdasági motorja, valami ilyet is mondtak már. xDDD

Néha emelnek a minimálbéren, ez aztán a felzárkózás... :)))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 15:01:58

@Herr Géza: nem, nem ... biztos vannak olyan magyarok is, nem állítom hogy nem

csak én úgy gondoltam, hogy otthon úgy áltlaánosságban belénk van nevelve a mindennapos tisztálkodás

nem így gondoljátok?

míg ennek az igénye pl UK-ben és Németországban nem teljesen jött át nekem beszélgetésekből és ahogy tapasztaltam, pl. müncheni landladym, aki egyébként egy nagyon jófej nő volt, szóval nem bántani akarom, csak teljesen le voltam döbbenve

de aztán lehet hogy csak néhányunknak természetes a mindennapos tisztálkodás othton is ... ebben az esetben vissszavonom

2014.11.17. 15:05:18

@Mirjam2: "es hangsulyozottan NEM a magyar ferfiakrol beszeltem, nem altalanositottam"

Maradjunk annyiban, hogy szelektív a memóriád...

2014.11.17. 15:05:38

@qkuc: Koszi, csak azert mert no vagyok, nem kell lesajnaloan 'apolni a lelkemet' meg 'cirkuszrol' beszelni, sok-sok szmajlival. Nyilvan ha valakit zavarnak az ot reszben szemelyesen erinto rasszista megjegyzesek az 'cirkuszol', kulonosen ha no az illeto. A kovetendo magatartas az lett volna ha egyutt nevetek a tomeggel azon hogy mennyire igenytelenek az indiaiak meg milyen viccesek a tehenek az utcan, hahaha.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 15:06:29

@Mirjam2: nem értek egyet a szaúdi helyzettel ... mielőtt itt elszabadítanám az indulatokat

de látva ezt a sok utcán élő embert, azt mondom, hogy még mindig jobb mint ez

nem nekünk természetesen, európaiaknak, mert mi a jóléthez és a fentebb említett szabadság illúzióhoz vagyunk szokva

amint szintén feljebb említettem, nem is biztos hogy egy hatalmas szabadság bevezetése olyan helyzetet teremtene ilyen országokban mint Szaúd Arábia, mint amilyet mi idealista módon elképzelünk

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 15:11:59

@Mirjam2: jaa, és nekem pedig indiaiak emlegették, hogy Indiának nem való a demokrácia meg ez a nagy szabadság

szóval egyik sem könnyű helyzet, és talán túl egyszerűen próbálom látni a különböző helyzeteket

de a minőségi emberi élet, még ha korlátozásokkal is ... és a minőségi és a bizonyos korlátozások is szubjektív elemek eléggé ... számomra fontosabb, mint hogy lehet-e tüntetni vagy sem

szerintem ez valami görbe lehet, hogy a jólét, jobblét lassacskán teret és utat enged a jogtudatosságnak és jogállamnak ... de ahhoz először valamiféle jólét kell

2014.11.17. 15:12:01

@qkuc: Nehéz megmondani, hogy mi a jó rendszer. Számunkra szimpatikusabb a táblával kimegyek az utcára, mert megtehetem, mint a minden szabályozva van, de jól élek. Lehet, hogyha nem ide születek, hanem Szingapúrba, az a rendszer lenne nekem normális.

qkuc 2014.11.17. 15:12:31

@Mirjam2: Óanyám, mert én mi vagyok szerinted basszus? Férfi? Ebben az esetben nem nyertél hangszórót.

Mindig is tudtam, hogy valami el van bennem cseszve, hogy segíteni próbálok, látom nincs rá igény és kiváltja az ürülékcunamit.

És most jólesett belémkötni és elmondani a mondandód?

qkuc 2014.11.17. 15:15:07

@DavidToth: Vagy inkább fordítva van ez. Ahol nincs jólét, az ember hajlandó akár az ördöggel is alkut kötni, hogy megéljen és ezt szeretik kihasználni az autoriter hajlamú vezetések.

2014.11.17. 15:18:59

@qkuc: Tudom hogy no vagy, attol meg ugyanugy hasznalhatsz szexista sztereotipiakat mint egy ferfi. De inkabb hagyjuk tenyleg.

2014.11.17. 15:20:20

@diggerdriver: Akkor gyorsan vissza kene koltoznod Magyarorszagra, ott ugyanis sokkal tisztabbak az utcak mint Angliaban. Vagy menj egybol Nemetorszagba / Svajcba / Szingapurba.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 15:20:45

@qkuc: így is lehet nézni, igen

de a túlélés a legfőbb szempont, utána jön minden más, ha ezért az ördöggel kell alkut kötni, akkor ez van sajnos

nem állítom, hogy az autoriter rendszerek mindig jóléttel járnak, de az sem igaz hogy a nagy szabadság mindig jóléttel jár

és ha valahol a kettő között kell kompromisszumot kötni, akkor természetesen a legjobb kompromisszum a cél

qkuc 2014.11.17. 15:22:05

@DavidToth: Már akinek ... Ahogy látom mi más mátrixok alapján üzemelünk, :).

2014.11.17. 15:23:54

@DavidToth: Azt nem erted hogy ezeken a helyeken (pl. Szaudi, Szingapur) nem azert van jolet mert korlatozzak a szemelyi szabadsagot. Ez ket kulonbozo halmaz. Jolet van, ES korlatozzak a szemelyi szabadsagot. Van jopar olyan orszag (lasd Nyugat) ahol nincs diktatura es jolet van, illetve jopar olyan is ahol diktatura van es nyomorgas. Ezek a dolgok nem fuggenek ossze, hiaba lenne rend es fegyelem Indiaban, attol meg nem kezdene a fakon penz noni. Maximum te jobban erezned magad mert te szereted a rendet es fegyelmet meg a tiszta utcakat, de az indiai atlagember semmivel nem lenne szegenyebb mint most.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 15:24:56

@qkuc: van ez így :)

nem az hogy nem hiszek a szabadságjogokban, ez már csak szakmai kötelezettségem is, de személyes meggyőződésem is

de pragmatikus is vagyok

Hari Seldon 2 2014.11.17. 15:31:27

@DavidToth:
Ne, hidd,hogy kellemetlen a hangzás.
Magam példája: régen, MINDEN nyelv hangzásában találtam valamit, ami miatt nem tetszett. (még mielőtt megkapom: úgy 11-12 éves koromig)
Az olasz is nagyon szép, hanem hallod az éneklést mondjuk 0-24-ben 7/7. Utána már zsong a fejed. Viszont, ha a szavak elkülönülnek, a szavak értelme megint "elnyomja" a hangzást.

A francia meg számomra teljesen másképp hangzik a tv-ben, meg a Markos-Nádas kabaréban, mint élőben. Élőben sokkal kellemesebb. Meg merem kockáztatni, hogy élőben talán a legkellemesebb hangzású (számomra).

Még az angol is nagyon affektáló, de miután "megszoktuk", illetve megértjük, nem zavaró.
Sőt az lenne idegesítő, ha "krisztinavárosi angolt" beszélném.
Szóval ahogy az ember egyre "belsőségesebb" kapcsolatba kerül a nyelvvel, úgy egyre jobban tetszik.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 15:31:34

@Mirjam2: lásd feljebbi kommentemet @DavidToth qkuc-nak

ez Indiára vonatkoztatva az én felfogásom szerint azt jelenti, hogy ha diktatórikusabb lenne de nem éhezne több (száz) millió ember

akkor az elfogadható kompromisszum lenne

nem találták még fel a tökéletes rendszert ami teljes szabadsággal (esetleg annak illúziójával) és általános jóléttel jár

ezért ha sok nem európai ország olyan áron tud jólétet teremteni mint Szaúdi Arábia és Szingapúr, mert még nem állnak készen a liberális demokrácia és esetlegesen a (szociálisabb) piacgazdaság bevezetésére, akkor az számomra elfogadhatóbb mint éhező emberek milliói

adg 2014.11.17. 15:33:10

Na akkor mindenki tegye le a billentyuzetet, igyon meg egy sort, vagy menjen el futni.

Es mindenki menjen a fenebe, hogy akkor rendezitek a bulit, amikor mar aludnom kell. Mikor lesz nekem idom ezt visszaolvasni, he?
Direkt kirekesztitek a masik oldalon eloket.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 15:34:10

@Hari Seldon 2: ez igaz lehet, elfogadom, mert már a németet is kezdem megszokni, pedig tényleg nagyon ellenálltam neki régebben

naa, ha jöhetek Párizsba dolgozni, akkor majd beszámolok, hogy sikerül ez a francia nyelvvel való "belsőségesség" :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 15:42:18

@adg [Au, Darwin]: mennyi az idő nálad? hát pedig ne maradj ki itt a filozofálgatásból :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 15:52:37

@Mirjam2: nana szexizmuyban elegge melletted szoltunk a nyuszival.

2014.11.17. 16:20:34

@Mirjam2:

"Ha tisztak az utcak mint Nemetorszagban vagy Szingapurban akkor az egy tok jo orszag es minden szuper, ha koszosak az utcak mint Indiaban, akkor az egesz orszag egy szornyu hely? Ilyen egyszeru tenyleg?"

Nem, nyilvánvalóan nem ilyen egyszerű, de vannak olyanok (köztük jómagam) akiket baromira zavar a szemét az utcán, a kutya és/vagy egyéb állati/emberi ürülék, bűz, stb. Nekem olyan szinten rontaná egy ilyen környezet az életminőségemet, hogy nagyjából élhetetlennek nyilvánítanám az adott helyet, és húznék el onnan oda, ahol rend és tisztaság van (pl. Ausztria vagy Németország). És igen, engem Angliában is rettentően zavart, hogy mennyire szemetes az egész ország, legalábbis amennyit láttam belőle.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 16:44:42

@Philosoraptor:

szerinted akkor lesz nyugati életszínvonal ha otthon is 1100 eurót kereshetsz bolti eladóként?

leírtuk már párszor hogy nyugaton annyival jobb az élet hogy a melósok bére is a létmininum felett van KICSIVEL. tehát bolti eladóként se fogsz jól élni Nyugaton sem. Ugyanolyan vegetálás lesz, ami szerinted csak Magyarországon van.

2014.11.17. 16:47:53

@házelőtthinta:

"leírtuk már párszor"

Hű, anyám, már királyi többesben nyomod?? :)))

Határátkelő 2014.11.17. 17:03:34

Hadd jelezzem közben csendben, hogy elkészült a póló mintahímzése, ha minden jól megy, holnap meg tudom mutatni a kész darabot is.

Ami nem is árt, hiszen már csak kevesebb mint 3 nap maradt a kampányból, szóval aki még hezitál, az ne sokáig tegye... :)

tanato 2014.11.17. 17:17:06

@Herr Géza: 14,08-ra,Egyetértek,akkor volna itt jó világ,ha érdemes volna ideköltözni egy harmadik világbélinek.de aki véletlenül idetéved az is húz el gyorsan innen.

Igaz Barát 2014.11.17. 17:19:29

@Ödenburger [Hu/At]: Nem olvasod a kommenteket? Múltkor kinyilatkoztatta, hogy ő a grazi messiás. :)

2014.11.17. 17:21:06

@házelőtthinta: Valójában csak te írod, de te naponta többször is. A többiek láthatóan elnyomorognak a fizetésükből. Az meg külön poén, hogy neked csak az a melós, aki nem keres kiemelkedően. :)))

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 17:23:15

@flash.gordon: @DavidToth: @NIKI LAURA: @Határátkelő:

en csak erdeklodnek indiai (paki bangla) szakertoktol mert en meg nem voltam csak az autoikat javitom es ha vezetnem kell lehuzott ablakon logatom ki a fejem.. na most a kerdesem mit hasznalnak mit kennek magukra vagy ha furdenek mibe mert termeszetesen ilye budosek nem lehetnek ... biztos valamit hasznalnak ...
mas lehet -e egy levegovetellel meglatogatni a Taj mahalt ... mert azt nem szeretnem kihagyni ...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 17:41:34

@montroyal ( CAN qc): köszi, hogy bevettél engem is a feltételezett szakértők listájába ...

de én nem vagyok az ... én csak a fikázó vagyok :D

honnan tudod hogy nem természetesen ilyen a szaguk?

egy levegővétellel a Taj Mahal-t? sok sikert :) de amúgy vigyázz a leprásokra, ismerőseim akik ott jártak azt mondták, hogy a Nemzeti Lepra Intézet vagy mi a nemzetközi jegypénztárral szemben van

mikor jössz meglátogatni a Taj Mahal-t?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 17:52:31

@DavidToth: tervbe van veve , a vilag uj 7 csodaja kozott .. csak az colosseumot lattam meg a mexicoi piramisokat ugy hogy van meg hatra ... de lehet csak a vilagkoruli hajoutba lesz , viszont a kikotohoz eleg messze van .. talan vannak repulos v heli programok ..
en sem vagyok szekerto de ketsegeim vannak hogy termeszetesen nem lehet ilyen szaguk .. valami titkos fegyveruk van ..
egy biztos azt még nem tudjak hogy a szappan es a langyos viz csodakra kepes ... DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 17:53:49

@montroyal ( CAN qc):
Látogasd meg nyugodtan mi majd kellö kegyelettel megemlékezünk rólad.
:))))))))))))))

qkuc 2014.11.17. 17:56:36

@montroyal ( CAN qc): Bizonyos ételek, fűszerek is befolyásolják a testszagot.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 17:59:43

@montroyal ( CAN qc): pénzért minden van, tudod, helikopter meg minden amit akarsz

jaa, szappan meg a langyos viz :D

@qkuc: egyébként igen, qkuc-nak igaza lehet, ebbe bele sem gondoltam!

úristen, 3 hónap indiai kaja után nekem is indiai szagom lesz? :D

2014.11.17. 18:00:21

@házelőtthinta: Még nem döntöttem el. Kelet felé mennék leginkább. Kína és India is szimpatikus, mert jó a munkamorál, jó a levegő, jó a fizu is.

qkuc 2014.11.17. 18:01:58

@DavidToth: Azt nem hiszem, :). Sok curry-t eszel? :)))

Nekem egy kollégám van, akivel valahogy finoman közölni kellene, hogy a mosószer és szappan nem az ördögtől való és néha használja, mert nem tudunk megmaradni vele egy idő után vele egy légtérben ....

2014.11.17. 18:02:05

@qkuc: Ez biztosan így van. Elég csak rágondolni a fokhagyma szagú idős emberekre, akik túltolják a fokhagyma kapszulát, és emiatt lesz ilyen kellemetlen kipárolgásuk. Amúgy imádom a fokhagymát, de enni jobban szeretem. :D

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 18:04:33

@Philosoraptor: canadai indiai paki bangla szarmazasuakrol beszelek de a fu szagu kocsiktol is hanyok .. ha valaki rasszizmussal vadolna , nem a szemelyeket szagolgatom ,, inkabb a kocsijukat ... igaz neha ha bejonnek a muhelybe estimacioert udvariasan azt javaslom menjunk ki es nezzuk meg kint az autot ..

pedig hozzatartozik hogy sokan rogton kifordulnak a muhelybol hogy nem lehet itt levegot venni ( higito festek stb)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 18:05:10

@Philosoraptor:
Dehogynem. Ha meglátogatták a Taj Mahalt.
:)))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 18:08:18

@qkuc: nem tudom de fiatalok voltunk hasznaltuk az a kifejezest hogy ; ez mar sz@, volt amikor megetted ...

ja lehet . a currytol is hanyingerem van , de legyen az ovek ..

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 18:10:23

@qkuc: igen, felváltva eszem chicken jhalfrezi-t, chicken korma-t, butter chicken-t stbstb

néha olasz kaját is eszem, mert habár imádom az indiai kaját, most már unom, és az hogy minden annyira fűszeres, még ha nem is csipős ... nincs kedvem már enni ilyet

de nem meglepő módon, a nyugati kajákat elég szarul csinálják ... és csak olasz van igazából, már azt is unom

már akarok egy kis kelet európait :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.17. 18:12:12

@diggerdriver: aha, köszi ... na remélem nem! :D igaz itt már nekem sem tűnne fel, majd ha visszaértem európába

igaz olyan kaját eszem, de fürdök minden nap, szappannal ahogy @montroyal ( CAN qc) javasolta :D

qkuc 2014.11.17. 18:12:55

@montroyal ( CAN qc): És hogy viseled a telipöfékelt (nem gandzsával) járgányokat? :)

qkuc 2014.11.17. 18:13:50

@DavidToth: Előbb-utóbb kiürül a szervezetedből a curry, :). De szerintem ehhez azért lényegesen hosszabb idő kell.

qkuc 2014.11.17. 18:15:50

@qkuc: Mármint hogy egyáltalán érezni lehessen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 18:22:22

@qkuc:
Haggyadmá.
A DNS-ébe is belekódolódott.
Neki már annyi.
:)))))))))

Muscari 2014.11.17. 18:38:50

@montroyal ( CAN qc): nem tudom, én egyiküket sem szagolgattam közelről, de egyetlen, az általad említett környékre való ismerősömnek sem éreztem semmi különös szagát.

Sőt, az egyik tamil lánynak (a tamilok állítólag a cigányok ma élő legközelebbi rokonai) gyönyörű szép csillogó haja van, és nem épp azért csillog, mert zsíros. Ennyit arról, hogy nem tisztálkodnak.

Szerintem egy kissé rossz irányba mentek el a kommentek...

Muscari 2014.11.17. 18:41:00

@Philosoraptor: ez most remélem vicc volt és csak lemaradt a szállítási.

Muscari 2014.11.17. 18:42:47

@Philosoraptor: ja bocs, Hintának írtad, most látom. Akkor értelek :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.17. 18:43:17

@Muscari: Szia Muscari, egy teljesen off kérdés hozzád: most nézem a Sütimestert (The great british bake off) és a kekszes kihívásban csokis mályvacukros teasüteményt csináltak. Ez az:

www.bbc.co.uk/food/recipes/chocolate_marshmallow_60410

Először azt hittem, négercsók, de csak egy kicsit hasonló.

Szerinted érdemes vele vesződni, kóstoltál már ilyet?

2014.11.17. 18:52:59

@montroyal ( CAN qc): Szoktak lenni fűszagú kocsik? Nem mondod. :D Amúgy a fűnek tényleg van egy jellegzetes szaga, ezt aláírom. Na most lebuktam. :DDD

2014.11.17. 18:54:34

@Muscari: Hánemérted? Mo. tör fel, mint a talajvíz, csak mi nem érezzük. :)

Leginkább itthon maradnék, mert nekem a nettó 80 ezer az életcélom. Több nem kell egyszerűen, abból is bőven meg lehet élni. ;)

Quercus a favágó 2014.11.17. 19:19:35

Kommentelni csak PC-sen, és szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes....

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.17. 19:29:28

@montroyal ( CAN qc):

/ következő hozzászólásomat az arra érzékenyek kérem ne olvassák el. Nem szoktam nagyon ilyen dolgokat kiteregetni de a korrekt válaszadás érdekében most nem tudok mást tenni./

Szóval: Ökölszabályként annyit mondanék el, hogy a tőlünk délebbre élő népek általában olyan büdösen izzadnak mint az állat. Nem azt mondom, hogy mindenki azt sem, hogy tehetnek róla de a tény az tény marad. A jó hír viszont az, hogy egy hónapig szagolod és megszokod. Nekem volt egyszer egy török kolleginám, aki nyáron tonnaszám locsolta magára a parfümöt de azzal sem ért el semmit mert átütött rajta a testszag. Amikor mondtam neki, hogy milyen jó parfümöt használt szemmel láthatóan rosszul esett neki. Tehát valamennyire ők is tudatában vannak ennek.

Egyébiránt én személy szerint sosem értettem, hogy az Apartheid keretében miért kellet külön kocsiban utazni a feketéknek mostanában értettem meg az alapját még ha nem is értek vele egyet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 19:38:25

@flash.gordon:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Bazmeg ez a nap kommentje...
Ez mindent visz:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

NIKI LAURA 2014.11.17. 20:07:24

@flash.gordon:
Hulye vagy,beultel a fekabusba?..hozzajuk kepest Pistorius elsoaldozo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 20:11:16

@Mirjam2:
Na akkor figyu ide Mókuspocok...
Hallgasd meg az öreg rasszistát.
Minden szavadat, mondatodat a legnagyobb fokú tisztelettel elfogadom.
Amennyiben egyetlen dologra válaszolsz nekem.
Milyen összefüggés van a kosz a dzsuva a bűz a szemét, és a szegénység között.
Ugyanis....
India már a múlt század elején is ugyanilyen koszos volt amiről számtalan útleírás tanúskodik pedig akkor közel sem voltak ennyien.
Amúgymeg a kínaiak többen vannak és mégsincs megközelítőleg sem akkora szenny ott.
Sajnos a világnak vannak szegény országai. India szintjén és még lejjebb is.
India miért vívja ki magának a legkoszosabb ország státuszát?
Ma? Indiáról az embereknek nem a Taj Mahal, nem az Armitsar-i Aranytemplom, és nem a Szelek Palotája jut az eszébe hanem a kosz.
Mindenkinek tele van a hócipője azzal hogy akik pártfogásba Veszik Indiát azok mindig a szegénységre hivatkoznak.
Hagyjuk ezt...
Nem igaz.
A legszegényebb fekete Afrika is tisztább.
Ne kerteljünk. Mondjuk ki végre hogy India a Világ Pöcegödre.
Mi ennek az oka?
A népesség egy része valamikor a középkorban elkezdett vándorolni szerte a világba és híven őrzi eme nemes hagyományt.
A másik fele néhány évtizede elindult a fejlett nyugati államokba.
Érdekes módon lényegesen tisztábbak mint eredeti hazájukban.
Itt Londonban egyáltalán nem jellemző rájuk hogy szemetelnének.
Sőt az angolnak előbb esik ki a kezéből a zacskó.
Voltam indiaiak által lakott lakásokban.
Teljesen rendben voltak.
Wembley(Kis India) sem szemetesebb más kerületeknél.
A genetikai ok tehát kilőve.
Akkor mi az ok?

Tanmese következik.
A róka kotoréklakó állat. Viszont lusta. Ha nem muszáj nem ás kotorékot.
A róka által lakott kotorék onnan ismerszik meg hogy iszonyatos bűz és szemét veszi körül. Ürülék, tollak, csontok, dögmaradványok díszítik.
A borz is kotoréklakó állat. Erős ásókörmeivel nem nagy gond neki ásni.
Rendkívül tiszta állat. Ürülékét elássa kotorékját és környékét tisztán tartja.
Előfordul hogy a róka megkívánja a borz kotorékját.
Rendszeresen felkeresi és kiszagolja mikor nincs otthon a házigazda majd beleszarik a kotorékba.
A borz először szorgalmasan kitakarítja aztán megunja a dolgot és kiköltözik.
A róka meg be.
A tanulságot vonja le mindenki magának.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 20:13:53

@zöldeketbeszélek: lattam. en ki fogom probalni, ha sikerul valahol format szerezndm.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 20:16:00

@diggerdriver: a roka vadaaz. a borz meg zsakmanyallat, neki letszukseglet a szagtalansag.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 20:16:13

@flash.gordon:
Tudok szalmaegeret csinálni...
:))))))))))))))))))))))))))))

NIKI LAURA 2014.11.17. 20:17:47

@Philosoraptor: 80- at csak a loserek keresnek otthon,akik engedik hogy hulyenek nezzek oket ,akik semmit sem tesznek onmagukert,akiknek jo a langyosviz.

2-250e siman meg lehet keresni szakmunkaval,otthon.

Es pont annyi aranyokban,mint nemetbe ,Ausztriaba 1300€,hisz a lakas/ kaja/ kocsi/ fodrasz kombo pont annyival tobb kint,amennyivel tobb a ber is.Ami jon a vamon,elmegy a reven.
Ugyanez az aranyszam Usa,Canada...2-3 e $/ ho.

Ahol tobb marad,amiert mar erdemes: Norvegia,Uk,Svajc de nem olasz resz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 20:18:34

@Babette.:
Nocsak.
Igaz.
Minek is a zsákmányállata a borz?
Minek is a zsákmányállata a borz aminek a róka nem?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.17. 20:20:37

@Babette.: Nagyon jól néz ki, igaz? Először azt hittem, szilikon muffinformákban sütik, de teljesen más, kis félgömbök lesznek belőle.

NIKI LAURA 2014.11.17. 20:25:36

@flash.gordon: ok,azt hittem kiprobaltal egy del afrikai fekataxit.
Mert oda feher SOHA nem ul be.

Az olyan kihivas lenne,mikor John Mc Lane Bronxba kiallt egy tablaval:" utalom a negereket!"

2014.11.17. 20:26:37

@NIKI LAURA: Akkor Mo. nagyobbik része lúzer, mert minimálbérrel kínálják meg az embert elég sok helyen, függetlenül attól, hogy mi a végzettsége... Például ilyen a kereskedelem, egészségügy, vendéglátás (ott mondjuk talán zsebbe kipótolják, bár nem biztos), és még lehetne pár szektor mondani. Amiről te beszélsz pubikám, az az IT/pénzügyi/mérnök vonal, ha szellemi munkakörről van szó.

Szakmunkával biztosan jól lehet keresni, ha mindent számla nélkül intézel... Beosztottként meg nem fogsz 200-250 ezret keresni, hiába vagy jó villanyszerelő v. vízszerelő. Digger egy jó szakmunkás, ebben mindannyian egyetértünk, szerintem. Kérdezzük meg, mennyit keresett othhon? Na akkor erről ennyit. :)))

qkuc 2014.11.17. 20:28:07

@Babette.: Megbántódna, és bántani nem szeretnénk. Hogy fogalmazzuk ezt meg, hogy ne tűnjünk sakkfigurának (aka sötét paraszt)?

NIKI LAURA 2014.11.17. 20:33:16

@Philosoraptor: nyugogggya mog,ha Digger beinvesztalt vona egy Weimarba( jo,egy hasznalt 4x4 homlokrakodoba) akkor ennyit siman megkeres otthon is.(most az a 4x keresi,mert a penznel jobb a tobb penz )

2014.11.17. 20:34:35

@NIKI LAURA: ez sajnos pontosan igy van. Mi is csak soforos autoval megyunk Cape Townban is.

@diggerdriver: jelentem azert sok kozos vonas van a del-afrikai szegenytelep es India egyes reszei kozott. Utcan lehuzom a gatyam es odaszarok, ahol eppen allok, stb. Del-Afrikaban legalabb a badog falu/varos szelere kitettek regebben a hullakat reggelre, azt nem tudom, hogy meg van -e ez a szokas.
Az teny, hogy az a kosz szint, amit Indiaban lattam es buz, amit ereztem, az nekem a napi komfort erzesemet lejjebb vinne.
A PC kedveert, a kosz a 7.keruletben Budapesten vagy Londonban is zavar

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 20:48:25

@NIKI LAURA:

akkor tényleg norvégiában meg svájcban van a világon a legjobb életszínvonal?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.17. 20:50:26

@qkuc: soha nem szivtam semmit a cigit is utalom .. szerencsere nagyon regen tilos nyilvanos helyen azert van elonye hogy a festek es higito szag erosebb ...
@Philosoraptor:semmi gond , csak ahogy nalunk mondjak ; ne az en udvaromba ..krimi dokumentumokat nezve mindig elhangzik ; es fuveztek elotte , utanna kemennyel folytattak ... ja nem veszelyes ...
@flash.gordon: ja megesett hogy jopofini akartam fekete csajnak aki vevo is lett volna ra de amikor kozelebb mentem ugy dontottem fizessen inkabb penzel , annak nincsen szaga ..
@Muscari: a melosom felesege csaladja indiai semmi baj veluk

ja es mar egy masik melosom ajanlott nekem a csaladjabol menyasszonyt nekem bangladeshbol ... szinte minden el lett volna rendezve nepviseletes, es pont a homlokan kepet kuldtek ... a szulok még franciaul is tanitottak volna ... es mar be is toltotte a nagykorusagot 18 volt ... en meg 54... ... szerencsere megismerkedtem a mostani nejemmel kulomben ki tudja milyen kujon vagyok ..

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 20:53:52

@qkuc: hat ennek tobbfele modja van, attol fugg, milyen viszonyban vagytok vele.

(aki meg akkar sertodni, mindenkepp meg fog)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 20:53:55

@charlieharper:
Aztán azok a bádogvárosok hány turistát fogadnak évente?
A lakosság létszámához hogy aránylik?
Ha Dél Afrikát emlegeted akkor a bádogvárosok az első ami mindenkinek az eszébe jut?
Az egész ország ilyen bádogvárosokból áll?
Mintahogy Brazília csak favellákból áll?
Az a jellemző?
Mi a legelső jelző ami Indiáról az eszedbe jut?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 20:59:11

@Philosoraptor:
Igazad van. Mikor elvették a 50et akkor leléptem.
Ha azt kompenzálják még mindig ott vagyok.

qkuc 2014.11.17. 21:04:38

@Babette.: Egy csoportban dolgozunk, de nem egy munkakörben, minimál beszélgetős viszonyban. Ő egy 10-essel idősebb legalább nálunk. A másik kollégám, akivel összehaverkodtunk, most karácsonyi csomagban gondolkodik számára. Minden esetre kell valami megoldás, mert nem szellőztethtünk télen egész nap ...

tableno 2014.11.17. 21:06:13

@flash.gordon: Na most PC-től eltekintve, ez egyszerűen nem igaz. Én éltem Ázsiában, a Közel-Keleten, sokat jártam Közép-Amerikában, és nem. Nem voltak büdösek az emberek. Illetve vannak bizonyos népcsoportok, akik igen, mégpedig a következőek: bangladesiek (mind), fekete-afrikaiak (egy része), franciák (egy része), magyarok (egy része). De egy biztos: nem bőrszíntől vagy rassztól függ a dolog (a latin-amerikai feketék például egyáltalán nem büdösek, és az általam ismert indiaiak, pakik sem).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 21:06:18

@Philosoraptor:
Most egy lakópark építésén dolgozok Mill Hillben.
Jó környék.
Azon ritka beruházások egyike ami zöldmezős vagyis nem kellett az előző tulajdonosokat kivásárolni a lakásukból.
Az általam már leírt módon épült harmincas fal kívül kisméretű tégla belül blokktégla közötte 10centi hőszigetelő gyapot. A válaszfalak gipszkartonból.
800ezer font egy lakás. Az első fázis összes lakása már elkelt a másodikból még lehet vásárolni.

2014.11.17. 21:06:37

@diggerdriver: "Mi a legelső jelző ami Indiáról az eszedbe jut?" - nekem konkretan az IT outsourcinggal a problemak, de ez szakmai artalom. Egy idoben sokat kellett kijarnom. Nem volt a kedvenc celpontom.

Igencsak nonek a badogfalvak, ahanyszor megyunk, mindig mintha exponencialisan none meretre. Es a szep rendezett reszek le vannak keritve es korulotte gomba modra nonek a badog varosok, akikben ellenorizhetetlen, hogy kik laknak. Sok mas orszagbeli is ott talalja magat. Ezeknek a "varosoknak" sajat torvenyeik vannak.
A foci vb alatt jo sok turistajuk volt, nyilvan az prszag meretebol adodoan kevesebb a turista, mint Indiaba. Es indiaba a masod-harmad generacio is szep szammal "latogat", mig SAbol, aki elmegy nem akar visszamenni latogatni, marmint, aki feher. Mi kivetelek vagyunk.

Sütemény1975 2014.11.17. 21:07:12

A Kossuth teren all meg a bal, ahogy latom, olvasom.

NIKI LAURA 2014.11.17. 21:07:50

@házelőtthinta: vannak jo helyek,voltam- igaz csak kb 1 honapot- Vancouverbe, az ido pont mint itt angliaban ( eso,eso) es szinte kizarolag Asiai lakos.( Honkong atadasa utan ide " menekultek"),jo szakmaval jol lehet ott elni.

Meg jobb Vancouver Island,az ido is jobb...de europainak nehez ott munkat vallalni.

2014.11.17. 21:08:24

@diggerdriver: 800 ezer font. Jézusom. :D

qkuc 2014.11.17. 21:09:29

@charlieharper: Éhezők Viadala szolíd kiadásban ...

tableno 2014.11.17. 21:12:44

@flash.gordon: nem. Te a "déli népekre" írtad anblokk, én meg csak egy kis részükre (plusz ugye néhány európai nép).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 21:17:59

@Philosoraptor:

és akkor lehet papolni a londoni életszínvonalról. ennyi pénzért otthon palotát kapsz, szó szerint.

2014.11.17. 21:18:11

@DavidToth: ha meg leszel, Moszkva posztot irhatnal, sok fotoval.
Mennyire beszelsz oroszul?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.17. 21:18:49

@tableno: Akkor picit szájbarágósabban.

Itt van a bevezetés, amit írtam:

"Ökölszabályként annyit mondanék el, hogy a tőlünk délebbre élő népek általában olyan büdösen izzadnak mint az állat. Nem azt mondom, hogy mindenki azt sem, hogy tehetnek róla de a tény az tény marad. "

Nézzük az első szó definícióját:

Tapasztalat és józan megítélés alapján kialakított gyakorlatias, bár nem teljesen pontos szabály vagy eljárás, amivel elfogadható eredményt érhetünk el.

/forrás: wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/%C3%96k%C3%B6lszab%C3%A1ly /

Tehát már ez kizárja az általánosítást. De ha ez nem lenne elég ott a folytatásban is:

"Nem azt mondom, hogy mindenki..."

Tehát anblokk a déli népekről semmit nem írtam ez egyszerűen nem igaz. Te viszont a bangladesiekről igen. Mivel volt két bangladesi ismerősöm és egyik sem volt büdös ezért a te anblokk állításod nem igaz. ;)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 21:19:24

@diggerdriver:

és akkor még írják hogy nem a pénz miatt lépnek le az emberek...itt az élő példa rá hogy a pénzről szólt az egész kiköltözése diggeréknek is.

qkuc 2014.11.17. 21:21:47

@charlieharper: "Igencsak nonek a badogfalvak, ahanyszor megyunk, mindig mintha exponencialisan none meretre. Es a szep rendezett reszek le vannak keritve es korulotte gomba modra nonek a badog varosok, akikben ellenorizhetetlen, hogy kik laknak. Sok mas orszagbeli is ott talalja magat. Ezeknek a "varosoknak" sajat torvenyeik vannak."

Első olvasatra tisztára annak a könyvnek/filmnek az érzülete jött át .... Szép rendezett rész elválasztva, ahonnan az elit irányít, körülötte a nyomortelepek, amik elvegetálnak. (A könyvet nem ajánlom, a filmet inkább, :) ).

pasztasuta 2014.11.17. 21:22:02

@charlieharper: ""Mi a legelső jelző ami Indiáról az eszedbe jut?" - nekem konkretan az IT outsourcinggal a problemak." Volt benne részem. Szívemből szóltál. :)

qkuc 2014.11.17. 21:24:43

@pasztasuta: Az a vicces, hogy a költséghatékonyság kánonán át a minőségről ritkán esik szó. A jó ég mentsen meg az indiai HD-któl és fejlesztőktől, meg a malajziaiaktól is ... Igaz nem reprezentatív minta, de több forrásom hasonló tapasztalatokról számolt be ....

2014.11.17. 21:25:58

@házelőtthinta: ezt Digger az elso naptol mondja. Na, erre varrjal gombot!

2014.11.17. 21:27:26

Nincs befottunk. Nem fog az atok, egyebkent is a vallasomban nem letezik ilyen atok dolog :)

qkuc 2014.11.17. 21:28:46

@házelőtthinta: No mert te miért mentél el? Itthon is megválthatod a mekimelósokat épp, két hamburgerpogácsa forgatása között, a dübörgő gazdaság és No-hoz felzárkózó bérek mellett.

Azzal ne gyere, hogy a pénz nem fontos, a lóvé kell a lakáshoz is, vagy magad építesz a vadonban kunyhót? Tehát akkor kella zsé és kinn előbb jön össze a lakásravaló?

qkuc 2014.11.17. 21:29:29

@charlieharper: Tényleg nem létezik ilyesmi? Ez érdekes, :).

morsels (törölt) 2014.11.17. 21:35:34

@charlieharper:
Azt mondjak, hogy nem kell hinni benne, akkor is mukodik :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 21:37:05

@pasztasuta:
Ja. Ez pont olyan mint mikor az asszony meg szokta kérdezni hogy mire gondolsz?
A pinára...

2014.11.17. 21:41:14

@morsels: nem tud. Nincs uveges gyumolcsunk, nem eszunk olyat

puhacica 2014.11.17. 21:44:05

@Mirjam2: en "vadoltalak", ne huzd ra a tobbiekre a kettonk egyet nem erteset! egyebkent ma is ez volt. hogy teged nem zavar a kosz az indiai utcakon, az egy dolog, mast viszont zavarhat. de ettol meg nem lesz rasszista. esetleg ellenkezo esetben, amikor azt mondod, hogy szamodra Nemetorszag nem meno, mert tul "kocka", akkor te is rasszista vagy? erre ertettem a napokban is, hogy kettos mercevel mersz. de ha mar megint itt tartunk es csak fujjuk a sajat mondokankat, kerdezek is: meseld el kerlek, mi miatt szereted Indiat? de megint ne erts felre, nem ugy kerdezem, hogy uristenmitlehetindiabanszeretni, hanem tenyleg erdekel a velemenyed, egy masik nezopont.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 21:44:50

@qkuc:

Azért mentem el mert felraktak a kamionra munkanélküli alkoholistaként. Én nem vágyakoztam Nyugatra csillogó szemekkel mint az átlag...most meg belekényelmesedtem és azzal motiválom magam hogy otthon majd többet ér a kínkeservesen összekuporgatott pénz..mert itt nem igazán ér semmit.

morsels (törölt) 2014.11.17. 21:45:02

@charlieharper:
Viaszbabutok sincs, aztan megsem kockaztatnam azt, hogy valaki szurkalja...
:-)

Muscari 2014.11.17. 21:45:10

@zöldeketbeszélek: szia. en nem szeretem a malyvacukrot, de mivel itt te magad keszited el, ez biztosan finomabb, mint a bolti.

Szerintem probald ki, aztan majd szamolj be az eredmenyrol :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.17. 21:47:09

@puhacica: Ez engem is érdekel. Az egyik kedvenc regényem Bromfield-től az Árvíz Indiában, nagyon jól lefesti ennek a hatalmas országnak az ellentmondásos világát.

morsels (törölt) 2014.11.17. 21:49:26

@charlieharper:
Nade ez most tenyleg?
A befott nektek tilos?
Es a lekvar?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.17. 21:50:05

@Muscari: Ha találok formát hozzá (mert elég speckó kell), akkor megpróbálom, nagyon jól néz ki és finom is lehet. Gyerekkorunkban imádtuk a pillecukrot, a mályvacukor is az - most néztem utána, mert azt hittem, valami 'misztikus' dolog. Most már gyűlik a sütis bakancslistám: angol karácsonyi pudding, mince pie, marshmallow teacake, panettone...Még jó, hogy jön a Karácsony, nem kell külön ürügyet keresni a sütögetéshez :).

pasztasuta 2014.11.17. 21:50:09

@diggerdriver: :D köszönöm a bizalmat de az igazság az, hogy én is nő vagyok.. (úgyhogy számíts is rá, hogy mielőtt majd kocsit veszek, konzultálni fogok veled :))) )

2014.11.17. 21:50:20

@morsels: ne gondold, kirohogom.

Egyik baratom azert nem eszik semmit idegen helyen, marmint vendegsegben, mert fel, hogy megatkoztak elotte az etelt

2014.11.17. 21:51:47

@morsels: neeem, mielott ismet 100 kommenten ketesztul ragozzuk. Az atok, mint olyan zsidoknak tilos

Muscari 2014.11.17. 21:52:30

@charlieharper: vegre van valami, amiert te irigyelhetsz engem: en mar jartam Moszkvaban ;-)
Nekem nagyon bejott, az epiteszet meg a kajak is.

qkuc 2014.11.17. 21:52:31

@házelőtthinta: Hát akkor gyere haza, várunk szeretettel. Csak tudod, amit előadsz és ahogyan élsz, merő szakadék van közötte.

Vagyis olyan a véleményed, amilyen, csak az osztás kissé hiteltelen részedről, amit előadsz itt mások felé.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.17. 21:53:47

@NIKI LAURA: Szakmunkával (lehetőleg zsebre dolgozva) biztos meg lehet. De tudod, hogy mennyi egy kezdő diplomás garantált bérminimuma közalkalmazottként? Bruttó 118 000 ft. És a közhiedelemmel ellentétben nem csak az önkormányzatis ügyfélszolgálatos közalkalmazott. Mondjuk egy egyetemen a laboráns is az, meg a tanársegéd is az és lehetne még sorolni. Bruttó 118 000. Biztos hülyék vagyunk, hogy nem megyünk zsebre dolgozó gáz-víz szerelőnek.

qkuc 2014.11.17. 21:54:30

@zöldeketbeszélek: Marshmallow teacake?? Kellően bizarrnak tűnik, hogy egyszer megkóstoljam.

Oké, jöhet a makis mém (nyugodjak le a ...), de karácsonyi menü ötleteket szívesen várnék OFF jeligére, :D.

morsels (törölt) 2014.11.17. 21:55:48

@charlieharper:
Ja, ertem :-)
Nade latod, erre irtam azt, hogy masoknak meg nem tilos, innentol nem is az a kerdes, hogy ti miben hisztek :-)

Szoval befottet csak ugy nem esztek? :-)

puhacica 2014.11.17. 21:56:44

@zöldeketbeszélek: nem ismerem ezt a konyvet. megprobalom megjegyezni, hatha egyszer sor kerul ra.

2014.11.17. 21:59:16

@Muscari: az jo. Amit nagyon szeretnek, az a feher ejszakak alatt Leningradba lenni, csonakazni es Hermitageba menni.
Es egyszer latni az eszaki fenyt. Talan egyszer lattam a repulorol Eszak-Amerikaba menet, de nem vagyok benne biztos, hogy az volt, mert felalomban voltam.

2014.11.17. 22:00:11

@morsels: nem vonz az uveges gyumolcs

2014.11.17. 22:02:17

@házelőtthinta: Milyen kár, hogy Mo.-n sem keresel annyit, hogy zsebből kifizess egy lakást. Hitel nélkül nem megy. Persze, ha milliomos vagy, esetleg örökölsz, úgy azért egyszerűbb.

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:04:42

@charlieharper:
Na de miert?
Az uveg miatt? :-)

A befott keszitese regi modszer a tartositasra. MInt a lekvar, vagy husok fustolese, szaritasa, vagy hogy a sargarepat meg a krumplit a pinceben, a hordok allatt levo homokba dugtak.

2014.11.17. 22:11:07

@morsels: nem tudom. Soha nem ettuk es nem lattam nalunk otthon soha. Asszonyeknal sem. Gondolom ez jobban a kontinentalis konyhahoz tartozo kaja, amit a mi csaladunk nem nagyon ismert. Nem jott be a napi etkezesunkbe.
A pincben homokban tarolt repa meg krumpli se volt nalunk soha

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:16:12

@charlieharper:
Ja, akkor nem az uveg :-)
Egyebkent tenyleg a gyumolcs tartositasanak egy modja.
Mint ahogy vannak ugye a pickled zoldsegek, csak az evszazadok soran kitalaltak, hogy minek mi a legjobb tartositasi modja.
Szolobol mazsola, az almat lehet jol aszalni es igy tovabb.

Errol jut eszembe. Multkor csinaltam penne chicken alfredot es csak ugy miert ne alapon, volt otthon szolo.
A szoloszemeket negyfele vagtam es megszortam a kesz kajat vele.

Najo, nem volt benne mag :-)

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:16:23

Ha mar emberszagokrol ment a beszed... Nos, mivel nagyon finnyas orrom van a szagokra, sokkal inkabb bajom van a szagoktol, mint a latvanytol, csak megerositeni tudom, hogy igenis, valami elkepeszto szagokat ereztem elozo munkahelyeimen, amikor "egyes" pakisztani, indiai betegeim voltak es azok nagyszamu hozzatartozoi jottek latogatoba, az a szag osszeteveszthetetlen, es orokre megjegyeztem, de nem altalanositok, mert olyanokkal is boven talalkozom, es talakoztam, akiken semmi szagot nem ereztem a mar emlitett nepcsoporton belul.
A Ceusescu Romaniajaban maig elo emlekem a buszokon a foghagymaszagu (foleg) munkasosztaly, ami alkohollal vegyulve nekem akkor a "tipikus roman" eloiteletet adta, abban az idoben mindenki foghagymat evett, vagy mi...
Aztan, a masik, a finom intellektualis Micike, aki napokon keresztul ugyanazt a teli kotott pulovert viselte, amibe mindennap beleizzadt, es az amikor bemelegedett, na... nem lehetett egy legterben meglenni vele. Embernel budosebbet, gusztustalanabbat nekem nehez elkepzelnem, es csak alapveto higieniarol beszelunk, es ez szintol, fajtatol, iskolazottsagtol fuggetlen, emberekrol van szo.
Aki tiszta fiatal aktiv koraban es igenyes, az keso oregkoraban is az marad, a fizikai korlatoltsag ellenere is, a szellemi hanyatlas, az igen az megvaltoztathatja, aki meg koszos fiatalon az oregkorara, hatvanyozottan budos es koszos lesz. En ezt tapasztaltam az elmult 21 eves munkam soran.

Muscari 2014.11.17. 22:17:29

A Travel Channel - en Michael Palin épp Indiában jár. Én nézem, bár régi, de érdekes útifilm.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.17. 22:17:35

@Philosoraptor:

szerinted mi a különbség pl. Ausztria meg Magyarország között? Komolyan azt hiszed hogy Ausztria szabadabb ország? Kicsit jobb a megélhetés(pl a melósoknak) de ennyi az egész.Én más különbséget nem látok. A többi mese, habbal. Az emberek egyszerűen el akarják hinni hogy Nyugaton tényleg minden jobban működik.

2014.11.17. 22:18:44

@morsels: a pickled zoldseg az mas. Azt esszuk. Az nem befott

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:19:55

@charlieharper: pedig brie sajtot enni afonya lekvarral, nyami, nyami :)

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:20:01

@Ennike (DK):
En speciel nem vagyok erzekeny a szagokra... vagy nem annyira, mint itt szinte mindenki.
Az is igaz, hogy volt olyan munkam, ahol szemeteskocsit kellett pucolnom belulrol, nagynyomasu vizzel.

Azota ha en erzek valamit, akkor masok mar nem birjak elviselni :-)

A hatos villamoson meg eletemben nem jartam, szoval ahhoz nem tudom hasonlitani.

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:21:55

@charlieharper:
Tudom en is, csak azert irtam, mert az a tartositas egy modja.
A zoldseg pickled, a gyumolcs meg befott :-)
A lenyeg ugyanaz. Nem hordtak a vilag minden tajarol a gyumolcsoket, igy valamilyen modon tartositani kellett azt, ami volt. Illetve maradt, mert kulonben elrohad ugyis.

Igy a tartositasbol lett befott, lekvar, palinka :-)

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:24:50

@morsels: szerencses vagy, akartam ezt is irni, de tul hosszu lett volna, van, aki sajat szagat sem erzi, es van,akit nem zavar, es van, aki semmi szagot nem erez, talan konnyebb eletuk van, engem a vilagbol ki lehet kergetni, de bizonyos parfumokkel is... Nekem a szimpatia elso latasra es szaglasra is mukodik...

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:24:56

@charlieharper:
De mondok mast.
Meggybefottbol csinaljak a meggyszoszt.
Egyszer probald ki a pulyka melle, a cranberry szosz helyett.

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:25:34

@Ennike (DK):
Aki nem erzi a sajat szagat, az nem szerencses...

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:27:53

@morsels: ugy ertettem szerencses, mert nem zavarja, es nem idegeskedik miatta.

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:29:00

@Ennike (DK):
Es korulotte mindenki mast zavar :-)

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:31:49

@Ennike (DK):
Es en azt hiszem, hogy ez lehet a 'megfejtes'.
Egyszeruen mashoz vannak szokva azok, akik mas kornyezetbol jottek. Azokhoz a szagokhoz vannak hozzaszokva, nekik az fel sem tunik.
Ugyanugy, mint ahogy ki mit hajlando megenni.
Vilagos, hogy aki egy korhazban dolgozik, az ahhoz szokott hozza, minden attol eltero feltuno lesz neki... az, hogy mi elfogadhato es mi nem, az meg szokas kerdese. Gondolom en.

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:34:52

@morsels: na, ja:) Moricka szellent az osztalyban, ezert a tanitoneni kikuldi, kinnt, meg nagyon nevet, jon egy masik tanar es megkerdi mit nevetsz Moricka? , Azt, hogy engem kikuldtek, a tobbiek meg bennt maradtak a budossegben... na kis buta otodikes diak vicc, de ez jutott eszembe, ...micsoda asszociacio...

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:37:56

@morsels:... Korhazban dolgozik, igen, lehet, de itt is embere valogatja, engem a szagok zavarnak, mast nem, mindenkinek masvalamire erzekenyebb az ingerkuszobe. Engem a latvany nem zavar...ha nincs szag....

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:38:10

@Ennike (DK):
Es ott van meg egy erdekes dolog...
Szoval mi europabol el tudjuk fogadni azt, ha tehen, lo, diszno, csirke, vagy egyeb haszonallat szagat kell ereznunk, dehat ez azert eleg ritka azok eseteben, akik varosokban elnek.

Ami ezektol az altalunk elfogadott, vagy ertheto 'szagoktol' elter, az elfogadhatatlan.
Es mondom ujra, a varosiak nagy resze csak azert es akkor toleralja a disznot, csirket, tehenet, lovat, ha abba a kornyezetbe megy, mert azt fel tudja dolgozni logikusan. Nem szereti, csak elfogadja.

Ami a mi kulturanktol kulonbozik, azt nehezebben fogadjuk el. Vagy sehogy.

Azert remelem, hogy a nyugati varosok nem lesznek sterilebbek... egy varos nem lehet olyan, mint egy nagy korhaz :-)

2014.11.17. 22:39:44

@házelőtthinta: Szóval téged kényszerítettek, hogy a rothadó nyugaton dolgozzál? Ahahaha. :D

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:40:10

@Ennike (DK):
Ami latvanyos, annak van szaga is.
A masik igaz mondas meg az, hogy ahol budos van, ott meleg is :-)

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:41:40

Es David! jo posztot irtal, a hozzaallasod is tetszik.

2014.11.17. 22:43:30

@morsels: ertem en, hogy miert van befott. Mi nem szoktuk enni. Igy ram nem hat a Digger atok.
En a korhaz szagot nem szeretem, azt az athato fertotlenito szagot.

2014.11.17. 22:44:18

@házelőtthinta: Nem mennék bele, hogy mi a különbség, mert nem lehet egy lapon említeni a két országot. Se gazdaságilag, se társadalmilag. Hozzáteszem, sajnos. :(

Mi ami fontos, és nem függ össze a pénzzel? Az önmegvalósítás mértéke és a lehetőségek széles tárháza. Ha egyszer lesz egy posztom, leírom majd, hogy mire gondolok.

2014.11.17. 22:44:20

@morsels: a libaknak van a legbudosebb szaga, a haszonallatok kozul. Egy varosinak....

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:47:12

@charlieharper:
Egy varosinak minden budos :-)
Aki meg allatokkal foglalkozik, az megszokja.
Es vilagos, ha abba szuletik bele, hogy allatok vannak korulotte, akkor az neki normalis.

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:51:22

@morsels: gyerekkorom minden nyarat falusi kornyezetben toltottem. Erdekes, mert a lo istallo szagot szerettem, a nagyanyam vasarnapi tyukvagas-kopasztas muveletetol es szagatol undorodtam, a disznovagas szagatol akkor is, most is zavar a hus szaga, pedig szivesen megeszem, szoval nekem nem a tipikus steril varosi az alapallasom.
Emberekkel dolgozom, betegekkel, most nagyon sulyosokkal az intenziven, itt 2 szag van, ami kikerget a vilagbol, az egyik a melena (verszeklet), a masik clostridias beteg..., na de nem reszletezem...

Ennike (DK) 2014.11.17. 22:52:40

@charlieharper: en nem is erzem a korhaz szagot:)

morsels (törölt) 2014.11.17. 22:56:50

@Ennike (DK):
Van aki meg a tengeri etelek szagat nem birja.
Most fujjunk le mindent friss sargarepa illattal?
Es mi van azokkal, akik azt nem tudjak elviselni? :-)

En nem teged akarlak piszkalni, ne erts felre.
Csak gorgettem itt a szokasokat, elfogadottsagokat, sztereotipikat...

Keleti Szél 2014.11.17. 22:58:01

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Fideszt a svéd parlamentbe! Két év se kéne hozzá, megoldanák, hogy ne legyen bevándorló. Úgy felvirágoztatnák azt az országot is, hogy nemcsak a szomáliak, de a svédek is fejvesztve menekülnének.
Ahogy a magyar bevándorlók száma is 40%-kal zuhant két év alatt...
A bennszülötteké csak néhány tíz- vagy százezerrel.

rezsöatya 2014.11.17. 23:03:06

@Ennike (DK): "Nekem a szimpatia elso latasra es szaglasra is mukodik..."

A kutyaim is igy vannak ezzel... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 23:04:10

@charlieharper:
Ha válaszolsz Hintának nőjön vissza a fitymád és minden évben vágják újra.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ennike (DK) 2014.11.17. 23:05:58

@morsels: nem vettem magamra, csak valaszolgatok, mondom en is a magamet.
@rezsöatya: :) igen, ez, egy jo tulajdonsag, nem gondolod?

Ennike (DK) 2014.11.17. 23:10:24

@diggerdriver: :))
errol jut eszembe, szinten 80 as evek Romaniaja, egy ciganyasszony a buszban atkozta a fiatal holgyiket, nem tudom, miert, de mondta romanul, " sa dea D-zeu sa nu ai parte de pula", ami magyarul azt jelenti, adja az Isten, ne legyen a Fas@hoz szerencsed!!!!!! Bocsi most lementem kozonsegesbe.....

Keleti Szél 2014.11.17. 23:12:11

@DavidToth:
"én alapból egyház és vallásellenes vagyok...

ugye Ausztriából ment az a két csaj az ISIS-hez
...
hogy egyem meg a szivüket."

a vudu is vallás!

2014.11.17. 23:13:47

@diggerdriver: ez durvabb, mint a befott es biologiai mission impossible.

rumitom 2014.11.17. 23:21:50

@morsels: a varosok is budosek. budapest egy fulledt augusztusi napon… a gellert tetejen erezhetoen tisztabb a levego. lenezve latszik a szmog sokszor

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.17. 23:27:42

@charlieharper:
Kérlek szépen egy szavadba kerül...
Akkor úgy vágjanak le belőle minden évben hogy nem nő újra.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Probléma megoldva.

morsels (törölt) 2014.11.17. 23:28:21

@rumitom:
A varosok is budosek?
Nem letezik :-)

rumitom 2014.11.17. 23:38:24

@morsels: van ami nem budos egyaltalan? az erdo? a friss nem halszagu tengeri szel?

furcsa ez a szaglo szerv, mindenkinek mas. mi lenne ha a szemunk is igy mukodne? mindenki maskepp latna ugyanazt. bar valoszinuleg ez tortenik :D legalabbis ez sok mindent megmagyarazna

morsels (törölt) 2014.11.17. 23:47:30

@rumitom:
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one."
Albert Einstein.

Avagy... perception is reality.

Keleti Szél 2014.11.17. 23:51:01

Fura dolog ez a tisztaságmánia. Kisgyerek korunkban annyira hozzászoktattak bennünket, hogy kifejezetten korlátoltak lettünk. Ideológiát gyártunk hozzá, hogy miért jobb a tiszta, rendes, mint a nem steril és rendetlen.
Egy egész kultúrát elutasítunk, mert nem egyezik a korlátolt elvárásainkkal, amik szűk tyúkagyunkban életünk első néhány évében tanyát ütöttek, s azóta is ott ülnek tort az értelem felett. Szomorú és szánalmas egyszerre.

Engem is zavar az utcán szétdobált szemét; nem tudom, hogy reagálnék rá, ha mindennapi környezetként kéne benne élnem. Nem tudom, hogy bele tudnék-e szokni.
Mindenesetre zavar, hogy ilyen korlátolt vagyok. Nem erénynek, hanem korlátoltságnak tartom a nyugati ember tisztaságmániáját. (Ami egyébként már olyan méreteket ölt, hogy orvosilag is ellenjavallt, kontraproduktív. De a gyógyszergyárak legalább profitálnak a rengeteg allergiás betegből, akik állítólag a tisztaságmánia melléktermékei.)

Én a rendetlenség mellett vagyok. A Természet is a Rendetlenség oldalán áll. Éljen az entrópia!

morsels (törölt) 2014.11.17. 23:55:06

@rumitom:
Nyilvanvalo modon mindennek van valami illata, szaga, amit erzekelunk. Gyakorlatilag minden (elo es elettelen) kicsobat valamifele 'illatot', ami gyakorlatilag nem mas, mint a molekulak levalasa adott feluletrol. Az, hogy mi kellemes, mi taszito, mi vonzo es mi idegesito, az ertelemszeruen nem magan az illaton mulik, hisz az gyakorlatilag csak egy input, amit az agyunk ertekel es kategorizal.

Nyilvanvalo modon tanult es tapasztalati uton osszeszedett informaciok alapjan van a dontes, hogy mi az, amit az egyen elfogad, vagy elutasit.

Az is egyertelmu, hogy kozossegben a szokasok egyertelmuek, az utodoknak nincs is szukseguk alkalmazkodasi kepessegre, vagy legalabbis nem kell semmifele uj szokast atvenniuk, hogy nekik az uj.

:-))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.18. 00:02:25

@Keleti Szél: Ők is elutasítanak minket csak azt legfeljebb nem érted meg, amikor mondják. Mi tiszták vagyunk mert mi így érezzük jól magunkat ők meg koszosak mert ők meg úgy érzik jól magukat. Mindkettő a saját állapotát erényként éli meg tehát közös nevezőt kár keresni.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.18. 00:03:18

Nem válasznak szánom, csak adalék...
Sokszor elhangzott ma is, meg máskor is hogy a feketék ilyenek - olyanok.
Az én férjem fekete. Nála tisztább, önmagára és környezetére igényesebb embert nem ismerek. Sajnos erősebb a testszaga, vagy másmilyen mint nekünk, európaiaknak. Tesz ellene.
De nem csak a megjelenésére igényes, hanem tájékozódik, tanul, fejlődik. Élt egy évet Oroszországban, majd kis hazánkban, végül itt, Angliában. Utazunk, művelődunk. (Mindig megjegyzi a múzeumokban hogy csak ő a fekete, ami általában igaz). A családja és a barátai Franciaországban mind ápoltak, szép lakás, szép élet. Jó szagok.
DE! Szerintem a feketék általában nem jó illatúak, szerintem lusták, rendetlenek. ÁLTALÁBAN. Nem mind.
Éppen ezért soha nem gondoltam, amikor valaki leirja hogy a feketék... akkor az az illető a férjemre, vagy az általam ismert és elismert emberekre gondol. Azt gondolom hogy sajnos ÁLTALÁBAN véve igazat mond.
Kérdeztem is a férjemet, hogy mit gondol erről és ő is azt mondta, hogy vannak kivételek, de többen vannak akik olyan életet élnek, amit esetleg ő sem preferál, és megérti hogy a nyugati emberek miért általánosítanak.

rumitom 2014.11.18. 00:03:55

@morsels: azt mondod nem minden az aminek latszik? :) es hogy nincs ultimate truth csak az egyenek igazsaganak osszessege?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.18. 01:54:50

@charlieharper: örülök ha érdekel, és ha HÁ nyitott rá, akkor szívesen összerakok egy posztot sok képpel a már leírt élményeimből plusz kiegészítések

de elősre szólok, egyes elemeiben szubjektív lesz

majd megkérdezem HÁ-t hogy hogy lehet megoldani nagy (sok képes) galériák beszúrását

oroszul? fénykoromban felsőfokon beszéltem, ez most már erősen halványodik vissza középfok felé, mert nem használom

csak annyira hogy néha ráveszem magam orosz híroldalak olvasására és hírrádió hallgatására :(

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.18. 04:55:42

@diggerdriver: @qkuc: koszi sracok :D

digger, egyet ertek a tisztasagra vonatkozo okfejteseddel!

@Muscari: +1 ... most probaltam itt orosz kajat keresni indiaban, de nem nagyon talaltam :(

@Ennike (DK): koszi! sokszor tul negativ vagyok, de orulok ha ne ugy jott le! :)

@Keleti Szél: mibol gondolod hogy a vudu-t nem itelem el vagy meg?

a tisztasagrol ... nezd, azt gondolom, hogy nem allatok szintjen kell elnunk (koszban, szemetben, rendetlensegben), lehet, mindenkinek szive joga, csak ne legyen kotelezo

nem hiaba "emelkedtunk ki" az allatok kozul, mar amennyire

de megjegyzem, en elfogult vagyok, mert rend es tisztasagparti vagyok

@petrasp: tetszik a hozzaallasod

2014.11.18. 05:29:10

@puhacica: Szerintem elegge kiforgattad a szavaimat / mondanivalomat. Igen, te hasznaltad a 'hihetetlenul pozitiv' kifejezest, de rengeteg mas kommentelo is megjegyezte mar hogy en mennyire pozitivan elfogult vagyok Indiaval szemben. Nemetorszaggal kapcsolatban: nekem eletem egyik legborzalmasabb eve volt amit ott toltottem, erre majdnem rament a hazassagom, de inkabb nem mennek bele a reszletekbe. Ettol fuggetlenul ha Nemetorszagrol vagy a nemetekrol nyilatkozom, nem leszek teljesen negativ es nem fogom minden Nemetorszagrol szolo poszt ala odairni hogy 'nacik', itt pedig minden Indiarol / indiaiakrol szolo poszt utan a kommentek nagy resze arrol szol hogy az indiaiak koszosak, igenytelenek (nagyreszt olyanok irjak ezt akik meg nem is jartak Indiaban; en egy evet eltem es dolgoztam Nemetorszagban es beszelek valamennyire nemetul, ezzel egyutt nem gondolom hogy jogom van 'a nemeteket' lenezni vagy leszolni mint csoportot). Teljesen felesleges leirnom hogy en konkretan miert erzem jol magam Indiaban, nem ez a lenyeg. India egy hatalmas orszag, egy milliard lakossal, osi, sokszinu kulturaval. Ha valaki az egeszbol csak annyit tud meglatni hogy koszosak az utcak (mellesleg az emberek maguk nem koszosak egyaltalan es a hazaik sem koszosak belulrol, de persze ezt ugysem hiszi el nekem senki), akkor az az o vesztesege, nem az enyem.

2014.11.18. 05:32:48

@petrasp: Szuper hogy te ilyen jo fej vagy es beismered hogy a feketek altalaban lustak stb., en sajnos nem vettem eszre hogy a legtobb indiai pl. koszos lenne, sot az a szemelyes tapasztalatom hogy a legtobben tisztak, en mar csak ennyire PC vagyok, ez van. Persze ha valaki a masfajta testszagot kosznak erzekeli, azzal nem tudok mit kezdeni.

Muscari 2014.11.18. 06:01:24

@diggerdriver: miért, India csak nyomornegyedekből áll? Ne viccelj már. Szerintedott azt nézik a turisták?

Olvasd egy kicsit az Indiapass blogot, az eléggé árnyalja a képet szerintem.
Goába, ahol ők élnek simán elmennék én is, északabbra már nem hiszem.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.18. 06:06:46

@Mirjam2: en tudom hogy nem koszosak a hazaik belulrol (tobbnyire)

testi kontaktust meg kerulom, eddig csak a csucsidos metroban volt ehhez szerencsem

nem volt elviselhetetlen, de tul kellemes sem, foleg hogy szeretem a tavolsagtartast (de az itt lehetetlen :D)

@Muscari: nem csak nyomornegyedbol ... vannak gazdagnegyedek is ... es egy csomo helyen ugy van hogy ilyen society-k a lakotelepek

ugyan nem az, de teljesen az apartheid jut az embernek eszebe rola

es meg vannak a nevezetessegek a putri es a dzsuva kozepen (mar ahol nem egy magukban allnak)

de errol sem nyilatkoznek olyan hatarozottsaggal azert, mert ahogy a multkor megbeszeltuk, en nem nagyon mozgok egyedul a szokasos haromszogemen (lakas, iroda, edzes/szupermarket) kivul

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 07:04:39

@qkuc: olyan mint a negercsok. csak ostyalap helyett kekszecske van alul.

2014.11.18. 07:11:09

@DavidToth: En nagyon kozeli testi kontaktusba kerultem eletem soran rengeteg Indiaban elo indiaival - mielott meg mindenki masra gondol, megjegyzem hogy ezek nagy resze hatranyos helyzetu gyerek volt akikkel dolgoztam - es az a tapasztalatom hogy semmivel nem koszosabbak mint az atlag europai, ami eleg nagy teljesitmeny tekintve hogy sok lakasban nincs folyoviz, a melegviz luxusnak szamit, tobbnyire rengetegen vannak egy csapra / furdoszobara, es termeszetesen az ev nagy reszeben extremen meleg is van, a legtobb embernek nincs mosogepe es sokkal kevesebb valtas ruhaja van mint egy atlag europainak (szegenyeknel normalisnak szamit a ket valtas ruha, amit eppen visel es ami mosasban van). Ami pedig a UK-ben elo indiai lakotarsaimat illeti peldaul, ok kivetel nelkul kinosan tisztak voltak es hozzam kepest takaritas-maniasok.

tanato 2014.11.18. 07:17:13

mostbeautifulindianwomen.wordpress.com/2011/08/12/the-most-beautiful-indian-women/

Na így a végére férfitársaim épülésére néhány szép indiai nő.

2014.11.18. 07:29:35

@diggerdriver: Soha nem mondtam hogy 'mentseg' a szegenyseg a koszos utcakra, lehet hogy ezt valakitol hallottad, de biztosan nem tolem. En nem is probaltam mentseget keresni, engem alapvetoen nem zavarnak a koszos utcak. Az igaz hogy ha a UK-ben nem szallitana el az onkormanyzat a szemetet, par napon belul koszosabb lenne minden mint Indiaban. Nem azert nem koszos UK mert olyan 'igenyesek' az emberek, hanem mert annyit kell tenned hogy a hazad elott levo kukaba teszed a szemetet es valaki elszallitja valahova ahol nem latod, Indiaban a legtobb helyen nincs ilyen szolgaltatas. Ennyi a nagy kulonbseg az igenyes europaiak es az igenytelen indiaiak kozott.

Egyebkent nem ertem a parat az utcan levo szemet korul; teny hogy az emberi tarsadalom hihetetlen mennyisegu szemetet termel napi szinten, attol mert ezt nem latod az utcan, attol meg a szemet gyulik valahol. Nekem eleg ha nem a hazamban van belul, ennyi. Ugyanez a szegenyekkel: attol mert mas tarsadalmakban szamuzik oket a varos olyan reszere ahol nincsenek turistak, attol meg nem lesz kevesebb szegeny ember. Nekem az nem lenne szimpatikus ha azt csinalnak az indiaiak mint a magyarok peldaul, hogy megprobaljak a hajlektalanokat kiuldozni a belvarosbol hogy ne zavarjak a turistakat.

Elegge szubjektiv dolog hogy valakinek mi jut eszebe egy orszagrol / kontinensrol, foleg ha olyan helyrol van szo ahol meg nem jart az illeto. Nekem Del-Afrikarol es Del-Amerikarol az eroszakos buncselekmenyek jutnak eszembe eloszor. Ha mar a koszos utcak es akozott kell valasztanom hogy eleve nem jarkalhatok az utcakon mert nagy valoszinuseggel megtamadnak, akkor en inkabb a koszos utcat valasztom. Biztosan van aki szerint jobb ha egy fokkal tisztabb utcara nez ki az autobol mikozben azert imadkozik hogy nehogy lerobbanjon valahol mert ha megall az auto akkor megolhetik, nekem ez annyira nem szimpatikus. Szamomra lenyugozo hogy egy olyan szegeny orszagban mint India relative milyen keves eroszakos buncselekmeny tortenik. Nekem ez az eletminosegem szempontjabol fontosabb mint a szemet az utcan.

puhacica 2014.11.18. 07:46:49

@Mirjam2: hat akkor kiforgattam. az elmult napokban tobbfele szemszogbol probaltam ravilagitani arra, hogy ami neked szeretheto, nem biztos, hogy masnak is az. de ettol meg nem leszunk rasszistak. latod, meg amikor nyitni probalok es erdeklodom, arra is csak a mantra jon, hogy felesleges meg minek mondanad. azert, mert megkerdeztek egy altalad jol ismert es szeretett temarol. es jon egy ilyen nagykepu, buta valasz. csalodtam. de legyen neked igazad! feladom. (mas temakban biztos nincs meg kettonk kozott ez a feszko, eddig legalabbis nem volt. remelem, ez igy is marad!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 07:52:40

@Mirjam2:
Tudod ez ilyen két malomban örölés.
Minden kommentedben benne van a szegénység szó.
A mi kommentjeinkben meg a kosz vagy szemét szó.
Seldonnak volt egy találó kommentje miszerint Európában is szemét volt a középkorban csak itt a járványokból levonták a megfelelő következtetést.
Én testszagokhoz nem tudok hozzászólni mivel szinte alig van szaglásom.
Igen van amiröl a közbiztonság jut az eszünkbe.
Oda se mennék.
Meg indiába se.

2014.11.18. 09:56:14

@puhacica: Te nem latod a kulonbseget akozott hogy 'nekem nem szeretheto' es 'ott hany ki a legtobb ember a buszbol' (ez volt az egyik tegnapi komment konkretan), 'az indiaik igenytelenek', 'India egy putri' stb. Ez az a kategoria mintha en azt irnam hogy minden nemet rendmanias naci. Mi a csudanak soroljak fel dolgokat amiket szeretek Indiaban? Olyan dolgokat is felsorolhatnek amiket Nemetorszagban szeretek. Az a lenyeg hogy minden orszagban vannak pozitiv es negativ dolgok, ha valaki latatlanban kijelenti hogy egy egesz nepcsoport koszos, igenytelen, az szerintem valoban a rasszista kategoriaban van.

Azt mar nem minositenem hogy szerinted 'nagykepu es buta' amit irtam... Semmi nagykepu nem volt benne, hogy neked mi szamit butanak az nezopont kerdese, mondjuk en nem biztos hogy butanak minositenek valakit azert mert nem ertek egyet vele, de mindegy.

2014.11.18. 10:02:16

Nem akarok a témába belebonyolódni, mások már úgyis megtették. A Kairó és Khartoum közötti járaton olyan büdös van hogy inkább nem eszünk mert nem bírunk. Mikor a kendős, nagy ruhás néni felfekszik a dupla ülésre, megemeli a lábát és orrba vág a picsaszag, na az rettenetes. Lezabálnak a földre, 5 percenként riasztják a személyzetet mert nekik mindig kell valami, de mikor kifelé megyünk ellökik a gyereket mert úgy sietnek, hát b+, csak ennyit tudok mondani. Amúgy a legjobb illatú férfi aki mellett ültem egy szudáni orvos volt. Szeretném őt lefoglalni útitársnak. Hozzáteszem, ezen a gépen nem a legszegényebbek utaznak. A gyerekek pedig szétrúgják az ülést hátulról, ütik az előttük ülő emberek fejét és nem szólnak rá a szülők, állva esznek és a morzsa az előttük ülő fejére hull, stb. A személyzet alig bír velük.

2014.11.18. 10:09:08

@diggerdriver: Persze, ezt megertem. Nem kell Indiaba menned, en sem mennek Del-Afrikaba semmi penzert - tul erosek az eloiteleteim, tul sok remtortenetet hallottam es tulsagosan aggodnek amiatt hogy megtamadnak. Csak arra probalok ramutatni hogy ettol fuggetlenul, ha valaki ir egy posztot Del-Afrikarol es leirja a pozitivumokat es a negativumokat, nem fogok irni egy kommentet ala hogy marpedig en soha nem mennek erre a szornyu helyre mert ott minden not megeroszakolnak es mindenkit kirabolnak, a del-afrikaiak eroszakos agressziv bunozok stb. Erted, az egy dolog hogy sajnos sok bunozo van ott, de attol meg biztos hogy tobbrol szol az orszag mint hogy minden sarkon egy rablo leselkedik.

puhacica 2014.11.18. 10:17:01

@Mirjam2: tényleg utoljára, mert úgy látom, elbeszélünk egymás mellett. én nem azokról a kommentekről írtam, amikben azt fejtegetik, hogy az indiai _emberek_ koszosak, büdösek. mert ilyet nem lehet állítani. biztos van ilyen is, olyan is, magyarok közt is van olyan retkes, hogy kifordul a belem tőle, pedig nála bent van a melegvíz a lakásban. én azokról a kommentekről írtam, amikben az indiai _utcák_ a téma, az ott lévő bűz és kosz. ha valakinek ez nem tetszik, attól még nem lesz rasszista. ha ebben nem értünk egyet, akkor tényleg nincs értelme ennek a párbeszédnek.
én sem minősítettelek butának. a válaszod viszont annak éreztem. nekem is vannak hülye megnyilvánulásaim, de azért nem tartom magam hülyének. akit nem ismerek, azt meg mire föl tartanám annak egyetlen, számomra értelmetlen válasz miatt. nem?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.18. 10:21:59

@Mirjam2: igen, én ilyen jó fej vagyok... Meg nem vagyok vak. Éltem két hónapot férjem unokanoverevel, soha többet!!! És dolgoztam/ dolgozom feketekkel, a legtöbb probléma velük van.
Nem minddel.
Maga a férjem is elismeri, hogy bizony nem mindenki olyan, mint ő vagy a családja, és sokszor ez őt is hátrányosan érinti ( általános megkülönböztetés), de egy fecske nem csinál nyarat.
Dolgoztam indiaiakkal is. Tiszták, szorgalmasak voltak, a legjobb kollégáim. Sokat beszélgettünk Indiáról, kulturális kulonbsegeinkrol.
Ők sem vakok. Látják milyen India. Koszos. Hogy kívülről koszos és az emberek tiszták, ez sajnos nem von le szinte semmit abból, hogy mit látsz az utcán.

qkuc 2014.11.18. 14:07:53

@Babette.: Egész jól hangzik, gyerekkoromban ré voltam pattanva a négercsókra, úgy emlékszem többdéle ízű töltelékkel készítették, :).

2014.11.18. 15:25:04

@puhacica: @petrasp: Oke, csajok, peace :). Tenyleg reszben felreertettuk egymast, tehat most unnepelyesen kijelentem hogy szerintem is nagyon nagy kosz van az utcakon Indiaban es ha valaki ezt szova teszi az attol termeszetesen nem rasszista (persze India nagy orszag, egyes helyeken tobb a kosz, mashol kevesebb). A legtobb helyen nincsen szervezett szemetszallitas, igy az embereknek gyakorlatilag nincs mas valasztasuk mint hogy az utcara szorjak a szemetet, ez kb. olyan mint ami Europaban volt a kozepkorban. Annyi a kulonbseg a kozepkorhoz kepest hogy ma mindenki, meg az indiai szegenyek is, rengeteg muanyagot hasznal amit aztan eldob es ez nem bomlik el hanem akarmeddig ott marad az utszelen felhalmozva.

Az indiaiak viszont altalaban kinosan ugyelnek arra hogy a hazuk belulrol tiszta legyen, ez akkor is igaz ha egy viskorol van szo (nyilvan vannak egyeni kivetelek mint mindenhol). Lehetoseg szerint azert is mindent megtesznek hogy tisztan tartsak magukat, ami sokszor joval nehezebb nekik mint egy Nyugaton elo embernek, mivel Indiaban nem magatol ertetodo hogy folyo viz / meleg viz / furdoszoba / mosogep van a lakasokban. Ha hajnalban setalsz Indiaban, hosszu sorokat fogsz latni az utcai kutaknal ahol emberek furdenek hideg vizben, vodrokkel; anyak a kisgyerekekkel allnak sorba stb. Kivancsi lennek, hany europai ember kelne fel minden reggel hajnalban, allna vegig a sort es furdene naponta hideg vizzel. Mielott bevezettek a folyovizet, Europaban sokan csak hetente egyszer vagy meg ritkabban furodtek, mig a legtobb indiai naponta legalabb egyszer furdik, akkor is ha nincs folyoviz a lakasaban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.19. 00:53:12

@házelőtthinta: Álljál lefele. Ha valaki itt biztosan nemérdemli meg, hogz így bánjanak vele, az digger. Kicsit többet tett le az asztalra, de nem hinném, hogy minden kivándorlónál, akár nála is, csak a pénz volt a kizárólagos oka külföldre költözésre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.19. 00:54:40

@Mirjam2: Mi ket-haromnaponta furodtunk anno, mikor a kutrol hordtuk a vizet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.19. 00:58:22

@Mirjam2: Hat azért valljuk meg, az utcai szemetelés (másoknál a köpködés) elég nagz igénytelenség, akár Indiában van, akár nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása