oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 06. 06:45,  Nagy kaland, mi baj lehet? 501 komment

2014. november 06. 06:45 Határátkelő

Nagy kaland, mi baj lehet?

Van az úgy, hogy a mélyponton jön egy olyan lehetőség, ami aztán megváltoztatja az életet. Ez történt Lilivel és párjával is, akik három éve munkahelyük leépítései közepette kaptak egy váratlan ajánlatot Hollandiából, amit nem nagyon haboztak elfogadni. A mai poszt inkább a határátkelés és beilleszkedés lelki vetületeiről szól (a kenyér áráról nem lesz benne szó), de nekem nagyon érdekes és elgondolkodtató volt.

Hollandia, Breda.jpg

„Három éve költöztünk ki Hollandiába, miután a páromat megkeresték egy nem mindennapi munkalehetőséggel. Ez abban az időszakban történt, amikor a vidéki telephelyű multicég, ahol mindketten gazdasági területen dolgoztunk csődöt jelentett, és még nagyobb mértékben folytatódtak a leépítések, mint addig. Még pár hónapig húztuk volna a cégnél talán, aztán mindkettőnknek más munka után kellett volna néznie.

Nagyon szomorú, lelkileg is megterhelő időszak volt, rengetegen maradtak állás nélkül és nem csak fiatalok… Ez az országnak abban a részében nagy érvágás volt, közel s távol nem volt még egy ekkora munkáltató, és hirtelen hatalmasat ugrott a munkakeresők száma.

Ez megkönnyítette a döntést, kíváncsiak is voltunk, sosem élt meg egyikünk sem külföldön, úgy gondoltuk, nagy kaland, mi baj lehet? Amikor biztos lett, hogy jövünk, már otthonról beadtam én is rengeteg helyre a jelentkezésemet és pár héttel azután, hogy kijöttünk, már én is dolgozni kezdtem annál a cégnél, ahol most is vagyok.

Jelenleg a régió (Noord-Brabant) két vezető cégóriásánál dolgozunk, mindkettő nemzetközileg is ismert cég, önmagában öröm, hogy mi is kis része vagyunk egy olyan gépezetnek, ahol folyamatos az innováció.

Beléjük nevelt függetlenség

Az „osztályon”, ahol dolgozom mintegy 120-an vagyunk, nagyrészt körülbelül velem egykorú fiatalok, én 28 éves vagyok. Mindenki legalább BSc-t végzett, felelősségteljes, munkája iránt elkötelezett fiatal, akik a munka mellett (közben…) szeretnek együtt nevetni, viccelődni, egyszóval normális fiatalok. Egyáltalán nem gondolom, hogy bármivel is jobbak, többek lennének az én kollégáim, mint egy gazdasági pályán végzett magyar fiatal. De biztos, hogy nem is rosszabbak.

Ők viszont másért dolgoznak, mint az otthoni átlag. Nem is csoda hogy ennyire elkötelezettek a munkájuk iránt… bár szerintem anno a magyar kollégáim is legalább ennyire elkötelezettek voltak, sokkal kevesebbért sajnos.

Itt mindenki minimum kétszer utazik évente valami nagyobb nyaralásra, a hosszú hétvégéket nem számolom már. Vagy egyszer, de akkor biztos, hogy legalább 1 hónapra és minimum Dél-Amerikáig. Tényleg nem túlzok. Tisztában vagyok vele hogy ez a helyzet különösen kivételes, még Hollandiában is – erről majd később pár mondatot, de én ezt látom, ilyen is van. Persze ebből kifolyólag kell is helyettesíteni rendesen, valaki mindig szabin van, de ez kevésbé zavaró, ha tudod, hogy mondjuk két hónap múlva te is mész.

Ezeket az utazásokat maguknak finanszírozzák, nem tudom, kinek milyen a családi háttere, de nekem az egész nemzetről az a benyomásom, hogy már kisgyerekkortól máshogy vannak nevelve, önállóbbak. Valahogy beléjük van nevelve a függetlenség és az önbizalom, hamar megállnak a lábukon. Nem kérnek kölcsön szülőktől nyaralásra, miegymásra, még aki megtehetné az sem.

Mindezek mellett, nekünk is kellett/kell kompromisszumokat kötnünk, egész piciket és nagyokat egyaránt. Még pár év elteltével is nehéz nekem röviden állást foglalni amellett, hogy meddig leszünk még itt.

Amiket szeretek

Arról már könnyebb írni, hogy mik azok, amiket szeretek, amik szuper dolgok abban, hogy itt lakunk, és mik nem annyira. A teljesség igénye nélkül írtam néhányról:

A rengeteg szabadság

Ahogy korábban említettem, mi tényleg kivételes helyzetben vagyunk, egyrészt a két szuper munkahely miatt, másrészt a hihetetlen mennyiségű szabi miatt, ami erre a két cégre jellemző. Nem (csak) az az igazán nagy dolog, hogy mennyiért dolgozunk itt, hanem a szabik. Jelenleg 40 nap szabadságom van egy évben, plusz a nemzeti ünnepek.

Ez azért olyan nagy dolog szerintem, mert sokkal kisebbnek érezzük azt a kompromisszumot, amit meg kell hoznunk amiatt, hogy távol vannak az otthoniak. A szabadságunk kb. felét arra szánjuk, hogy hazalátogatunk (hol egy hosszú hétvégére, hol kicsit hosszabban), anyukám mindig mondja, hogy szerinte átlagban többet találkozunk így, mintha Pesten élnénk. (Egyébként vidékiek vagyunk.) Szerintem is így van.

A maradék szabit meg utazással tölthetjük (ugye ez meg mindig 4 hét), és van is miből. Mivel még nincsenek gyerekeink, ezért mi jelenleg így töltjük a szabadidőnket a legszívesebben. Gyönyörű helyekre utaztunk az elmúlt 3 évben együtt, sok-sok szép és izgalmas élményt gyűjtöttünk. Biztos vagyok benne, hogy jó lesz majd visszatekinteni minderre „ínségesebb időkben” és építkezni a sok közös élményből nehezebb pillanatainkban.

Minden újdonság (egy ideig)

Természetesen rengeteg a mindenki számára ismerős pozitívum is abban, ha valaki külföldön él: új ízek, városkép, új emberek stb. Minden újdonság. Ezek a dolgok szerintem főként az elején nagyon szembetűnőek, amikor az ember még úgy érzi, hogy nyaral – már egyszer olvastam itt is azt hiszem, és nekünk is említették egy integrációs tréningen, hogy ez a „honeymoon szakasz”.

Mostanra ezeket már kevésbé érezzük, egyre kevesebbet utazunk országon belül. Ugye ez olyan, hogy amíg Magyarországon éltem sem mentem minden hétvégén környező városokat bejárni, pedig rengeteg látnivaló lett volna ott is, egyszerűen az ember egy idő után már kevésbé nyitott szerintem erre sajnos, ha már megszokottá válnak a dolgos hétköznapok, betáblázódnak tennivalókkal a hétvégék.

Miközben ezt írom, megfogadtam, hogy elkezdem összeszedni mik is azok a helyek, ahol eddig meg nem jártunk és feltett szándékom, hogy megint újból elkezdünk kicsit turistáskodni Hollandián belül is. Végül is ki tudja, meddig leszünk itt, és még bőven van mit felfedezni.

Kinyílik a világ

Szerintem több lesz az ember azáltal lelkileg, ha huzamosabb ideig távol él az addig megszokottól. Tényleg igaz, hogy kinyílik a világ. Rájössz, hogy bár sose gondoltad volna igenis képes vagy megállni a helyed egy teljesen új környezetben, új kihívásokkal és sokkal erősebb és bátrabb vagy, mint gondolnád.

Én például itt tanultam meg autót vezetni (angol nyelven holland oktatóval), nem volt egyszerű, de megcsináltam. És mostantól bárhol vezetek, arra számítok, hogy percenként 3 biciklis kerül meg az autó mellett, szóval talán körültekintőbb is vagyok egy fokkal. Persze nyilván még bőven van mit fejlődni, de lelkes vagyok!

Jobban észreveszed a lehetőségeket kis és nagy dolgokban egyaránt. Megtanulsz alkalmazkodni – néha nagyon nehéz-, elgondolkodsz dolgokon, amik addig természetesek voltak, de itt másképp vannak, és rájössz, hogy lehet máshogy is. Aztán eldöntheted maradsz-e az addig megszokottnál vagy váltasz az újra.

Most ez egy kicsit idióta példa, de ez jut eszembe: otthon eszembe nem jutott volna sárgarépát behozni a munkahelyre mintegy snacknek... Itt láttam párszor, hogy hoznak, lehet kapni a szupermarketben előre csomagoltat is. Végülis nem rossz ötlet, egészségesebb, mint egy csomag ropi, és amikor rohanok egyik megbeszélésről a másikra, néha viszem magammal. Ezer és egy ilyen dolog van, talán párhoz annyira hozzászoktam mostanra, hogy már nem is tűnik furcsának.

Megerősödött a kapcsolatunk

Úgy gondolom sokkal erősebb lett a párkapcsolatunk, amióta együtt kiköltöztünk. Itt mi egymásnak vagyunk, együtt vészeljük át a boldog és nehéz pillanatokat. Különösen összekovácsolt ez minket.

Néha persze nehéz is, mert amellett hogy ő a férjem, itt ő a legjobb barátom is, neki kell végighallgatnia azt a mindennapokban, amit ha itt lennének a legközelebbi barátaim vagy a szüleim, néha talán mással (is) megosztanék, nem mindent rá zúdítanék. De egész jól bírja.

Szakmai előrelépés

Szakmailag mindkettőnknek nagy ugrás volt az itteni munka, sokat fejlődtünk és fejlődünk a mai napig. Soha nem látott mértékig értékelik itt az egyént, mint munkavállalót, mindennapos téma a személyes fejlődésünk. Természetesen ez nyilvánvalóan cégfüggő is. Bárhova megyünk is majd egyszer innen tovább, az a tapasztalat, amit itt szereztünk, szerintem nagy értékkel bír majd.

A kevésbé pozitív dolgok

Érdekes módon a család / barátok hiánya talán általánosságban a legkevésbé fájó, mert gyakran járunk haza és hozzánk is gyakran jönnek. Nem is beszélve arról, hogy ma már számtalan csatornán lehet kapcsolatot tartani.

Természetesen ez akkor sem ugyanaz és hiányoznak nagyon-nagyon, de mivel nagyon kevés az esély arra, hogy mindketten el tudjunk helyezkedni a magyarországi vidéki városunkban, egyébként is Budapesten kötnénk ki, és „nem tudnánk papucsban átsétálni a szülőkhöz”. Mondjuk ez nem feltétlenül negatív ugye... ;)

A vendégek

Nekem a megszokott „normál” vendégfogadás, találkozás hiánya fájó nagyon, ami az otthoni kapcsolatokat (barátokat és a családot) illeti. Ez alatt azt értem, hogy teljesen más vendéget fogadni 3 órára, készíteni egy vacsorát, szépen előtte kitakarítani, tenni egy csokor virágot az asztalra meg felöltözni csinosan, mint vendéget fogadni 4 napra. Lehet, hogy egy kicsit túlságosan őszintén fogalmazok most, szerintem ezt igazán csak az tudja átérezni, aki volt már ilyen helyzetben.

Hiába várom már tűkön ülve azt, aki jön, és már alig bírok magammal, meg hiába szeretem nagyon, egyszerűen több napra más fogadni valakit, mint pár órára. Ez tény.

Ezzel minden egyes alkalommal megküzdünk a mai napig, egyszerűen el kell fogadnom és le kell állítanom magam, amikor azon kezdek szorongani, hogy nem tudok és nem is lehet maximális szinten házigazdának lenni, ha valakivel együtt élsz napokig.

Itt nem arról van szó, hogy más azt várná el, hogy mi 4-5 napig körbeugráljuk, és meleg vacsorával várjuk minden nap. Ezt senki nem várja el. De ez nem változtat azon, hogy én ilyen vagyok, engem így neveltek, nekem örömet okoz az, ha jön valaki hozzánk, akkor ezt teszem, és kellemetlenséget, ha nem megy. (Márpedig nem megy. Egyre lazább is vagyok ezzel kapcsolatban már mostanra, de még mindig nem eléggé.)

Ezzel szemben lehet, hogy a harmadik napon rossz napom van a munkahelyemen és nemhogy a vendégekre, de még a saját férjemre is nehezemre esik mosolyogni és legszívesebben munka után rögtön beesnék az ágyba. És ezt az érzést nem szeretem. Nem szeretem, hogy kirakatban van minden, nem csak a jó, a szép, hanem a borús hétköznapok is néhanapján, ha találkozni akarunk az otthoni barátokkal vagy a családdal.

Ugyanez vonatkozik arra is, amikor hazamegyünk. Pár nap után hiányzik, hogy ne bőröndből éljünk, illetve megterhelő nagy dózisban egyszerre kapni mindenkiből, akivel jó ideje nem találkoztunk. (Normális esetben ugye az ember szervez programot egyik estére, másik estére, aztán a következő nap inkább pihen otthon.)

Kulturális különbségek

Minden ilyen különbség szerintem az elején pozitívan különleges, izgalmas. Látod, hogy máshogy öltöznek, máshogy ünneplik a Karácsonyt. (Itt december 6-án Sinterklaas jön Spanyolországból, őt várják rajongva a gyerekek, ekkor kapnak nagy ajándékot, a legtöbb család ekkor díszíti már a fát is. Sokan a Karácsonyt, mint olyant, nem is ünneplik. Megszokott kérdés, hogy „Are you doing Sinterklaas or Christmas?” Ami kb. annyit tesz, hogy Te a Mikulást vagy a Karácsonyt ünnepled? Hát milyen abszurd ez?)

Csokireszeléket (amit otthon a torta szélére szórunk) tesznek két szeletelt kenyér közé és az a szendvics, vagy zuhogó esőben is biciklivel járnak, csatakokban folyik orrukból-szájukból a víz (a nőkről a smink..(?)), mikor beérnek az irodába, és nem értik, te miért jössz busszal.

Az elején ez vicces. Nagyon. Egy idő után már kevésbé. Simán lehet, hogy én vagyok rugalmatlan, pedig tényleg próbálkozom, de egyszerűen vannak olyan különbségek, amin – én legalábbis – egy idő után már nem tudok túllépni, és zavar. Mi több, idegesít.

Pedig egyértelmű, hogy nem én vagyok itthon, tehát nekem kell alkalmazkodni, ez nem is kérdés. Mégsem szeretek én lenni a különc, a meg nem értett, főleg nem olyan dolgokkal kapcsolatban, ami szerintem a végletekig abszurd és minden normális ember velem értene egyet, nem velük. :)

(Most kicsit ráerősítek erre, de értitek, mire gondolok. Igenis zavaró és egy idő után leszívja az ember energiáját, ha olyasmiről próbálják meggyőzni, ami számára lényegtelen abszurd, és nem kívánatos, nekik meg annyira alapdolog, hogy őszintén nem értik, mi a jó abban, hogy te nem így csinálod…)

Lassan eljön nálunk is a gyermekvállalás ideje, rengeteg kérdést vet fel ez is bennem. Mert sok dolgot magam is nehezen fogadok el, de egy pici gyereket nem lehet majd úgy nevelni, csak ahogy én otthon megszoktam (ahogy otthon elvárnák (?)), hiszen ő itt lesz otthon a mindennapokban, ebbe (is) kell beleszoknia, különben biztosan nagyon nehéz lenne neki is, nekünk is.

Mindig más leszek

Összességében most 3 év után azt érzem, hogy mindig lesznek olyan dolgok, amik miatt azt fogom érezni, hogy én más vagyok, és nem ide tartozom. Nem tudom, akarok-e nagyon hosszú távon így élni.

A rengeteg pozitívum ellenére, amiket leírtam, és annak ellenére, hogy nagyon szerencsések vagyunk több szempontból is és igyekszünk is ezt megbecsülni, nem elfelejteni, hogy nem volt mindig így, és talán nem is lesz mindig így. Majd az idő fogja eldönteni. Most úgy néz ki „néhány” évig még maradunk.

Végezetül idéznék két nagyon találó és szerintem nagyon igaz gondolatot Chelsea Fagantől (What happens when you live abroad), elnézést, hogy nem fordítom le:

„…So you look at your life, and the two countries that hold it, and realize that you are now two distinct people. As much as your countries represent and fulfill different parts of you and what you enjoy about life, as much as you have formed unbreakable bonds with people you love in both places, as much as you feel truly at home in either one, so you are divided in two…”

„When you live abroad, you realize that, no matter where you are, you will always be an ex-pat. There will always be a part of you that is far away from its home and is lying dormant until it can breathe and live in full color back in the country where it belongs. To live in a new place is a beautiful, thrilling thing, and it can show you that you can be whoever you want — on your own terms. It can give you the gift of freedom, of new beginnings, of curiosity and excitement. But to start over, to get on that plane, doesn’t come without a price. You cannot be in two places at once, and from now on, you will always lay awake on certain nights and think of all the things you’re missing out on back home.”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr586868541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 07:11:00

Kiszáradt, kiüresedett, embertelen világ.

Tavaly, amikor nyaralni voltam, egyszer láttam pár holland turistát. Éppen sört ittak és fagylaltot ettek.

Mivel éppen egy másik asztalnál meditáltam a közelben, volt alkalmam megfigyelni őket alaposan.

3 lány és 3 fiú, szóval nem voltak homokos párok és nem is voltak drog hatása alatt.

2 lány olyan Schwarzenegger-hasonmás volt, mint valami ógermán legendából előjött kétméteres, szőke harcos istennők. Olyan, hogy nem szeretnél ilyen nővel vitába keveredni, mert az első ütésétől a padlóra kerülnél.

A harmadik lány viszont csinos volt, de ő meg nem árja volt, olyan európai-indiai keverékre tippeltem, valószínűleg Suriname vagy valami ilyesmi.

A fiúk meg úgy néztek ki, hogy bárki azonnal szerződtetné őket egy amerikai profi kosárlabda-csapatba.

Ültek, nézték a tengert, hallgatták a szelet, figyelték a pincérnőt (aki szebben volt öltözve náluk és ellentétben velük sminkelve volt).

Kezdetben ellenszevet éreztem irántuk. De aztán észrevettem a mély gondolatokat látszólag üres és fölényes, nyugatiasan büszke nézésük mögött. Éreztem bennük a hanyatló nyugat minden fájdalmát. Ők tudták, hogy vége mindennek. Külsőleg folytatták a betanult modelleket, sablonokat, de érezhető volt, belülről ők is rühellik az egészet.

Az emberi belső legyőzhetetlen, ezt vontam le az esetből: Isten győzött.

Majdnem elsírtam magamat, Szinte fel akartam állni, odamenni hozzájuk, megsimogatni a fejüket és megvígasztalni őket, hogy senki sem hibáztatja őket a nyugat hanyatlásáért, nem kell bűntudatot érezniük, mert személyesen nem felelősek semmiért.

Oké, lehet hogy nem hollandok voltak, hanem belgák. De hollandul beszéltek egymással. amikor éppen nem ültek csendben mélán siratva az elmúlást.

Határátkelő 2014.11.06. 07:12:29

@maxval birca hozzászóló: Na, akkor meg is volt a mai hanyatló Nyugat, köszönet, több ma nem kell...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.06. 07:12:43

Ez nagyon erdekes volt. Teljesitmenykenyszereskent nehez is lehet lazan venni dolgokat... Nekem ugy tunik tisztan latod a helyzeted es nem keresel onigazolast, ez nagyon szimpatikus. Talan ha ferjeddel kituznetek egy konkret datumot amig ott maradtok, megint kalandket elned meg a mindennapokat, mert latnad a veget. Esetleg egyszer bevallalhatnad a bringas esos munkabajarast is a poen kedveert ;-).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.06. 07:23:17

Megragadom a lenyeget Max szosszenetebol, van itt aki sminkel egy tengerparti delutanhoz?

Bicikli +eso:en utalnam, hogy nyiltan ertetlenkednek vagy rohognek masok azon, hogy en maskepp csinalok valamut ainek raadasul semmi tetje v sulya. Ha ez altalanos, es nem birjak bekenhagyni egymast az emberek, akkor pl nehez lesz gyereket nevelni nem ridegtartas modszerekkel. (Bezzeganyan tobb hollandiai magyar anyuka remtorteneteire emlekszem a multbol....)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.06. 07:23:18

@Határátkelő: birca tényleg mindenben a hanyatló Nyugatot látja, ez egyszerűen hihetetlen

@maxval birca hozzászóló: a második fele a kommentnek, ne haragudj birca de szerintem elég beteges

a poszthoz ... azt hiszem a 4-5 napos vendéglátásnál kicst elvesztem, de lehet hogy a nátha miatt most nincs csúcsán a figyelmem és nem tudtam rendesen értelmezni

a poszt elején még úgy tűnt, hogy jól érzik magukat ott, a végére ez a benyomás pedig elillant ... ettől függetlenül gratula az elért eredményekhez!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 07:31:54

a vendegfogadassal egyetertek

a tobbirol ugyanaz jut eszembe, ami max ak, mar ami a kulso csillogast es belso uresseget illeti

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 07:33:06

majd az is eszembe fog jutni, melyik iro szokott ilyen hangulatu regenyeket irni

2014.11.06. 07:34:05

@maxval birca hozzászóló: Tegnap panaszkodtal hogy aki mas velemenyt fejez ki mint a tobbseg azt azzal vadoljuk itt hogy propagandat folytat. A mai elso hozzaszolasod egy tipikus peldaja annak hogy amit te csinalsz az valoban propaganda. Ugyanezt a 'sztorit' leirtad mar itt egy csomoszor (biztosan mashol is de en csak ezt a blogot olvasom); annyit csinalsz hogy ha meglatsz egy posztot egy nyugati orszagrol, bemasolod ide ezeket a sablonos szovegeidet ujra meg ujra. Nem adsz hozza semmilyen uj tartalmat a beszelgeteshez, igazan beszelgetni sem akarsz, csak egy platformot keresel ahol terjesztheted a fixalt nezeteidet a Nyugatrol, feminizmusrol, szoke nokrol stb.

Egyebkent nekem peldaul kimondottan nem tetszenek a szoke pasik, ez egy szemelyes preferencia, de nem fogok belole messzemeno kovetkezteteseket levonni a Nyugat hanyatlasarol ha meglatok egy szoke ferfit a tengerparton.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.06. 07:49:54

Ma nem igazán tudok empatikus lenni, úgyhogy nem leszek népszerű. De a poszt írója számomra egy tipikus emberfajta aki bár látja a jót az új életében, de mégis a régit sírja vissza, idegennek érzi magát, nem érti a környezetét és ezt nem tudja/akarja elfogadni. Idővel lehet hazamegy inkább és akkor meg rádöbben hogy otthon se az van amit ő várt és akkor meg azon fog panaszkodni és elkezd visszavágyni, megbánva a hazatérését.
Túl sok ilyennel találkoztam az elmúlt tizenpár évben....

Mme Seldon 2014.11.06. 07:54:34

Noord-Brabant.
Nem egyszerűbb azt írni, hogy Eindhoven és Philips?

tableno 2014.11.06. 08:12:36

A poszthoz: ha külföldön élsz, soha nem leszel teljesen otthon, ez evidencia. Ezt az árat fizeti az ember a jólétért, kalandért, tapasztalatokért. Mindenki maga dönt, hogy megéri-e. Ha külföldön gyerekeid születnek, a dolog még jobban kijön, hiszen a gyerekeid ott lesznek otthon, nem pedig Magyarországon. Plusz akkor tényleg problémát okoz a nagyszülők távolléte, nincs segítség, a pár teljesen magára van utalva. Nem mondom, hogy könnyű. Viszont otthon meg másfajta áldozatokat kell hozni. Ilyen az élet, minden jó nincs együtt.

HardPötty 2014.11.06. 08:23:55

@maxval birca hozzászóló: rohadtul másnaposak lehettek ... itták a gyógy sört és nyalták a cukrot befele...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.06. 08:25:51

@ChristineK: Nem feltétlenül ez a helyzet a poszterrel. Egy nehéz élethelyzetben lecsaptak az első jó lehetőségre, amelyről több év alatt kiderült, hogy nem mentes az árnyoldalaktól. Könnyen lehet, hogy egy másik országban (nem Mo-n) nem éreznék annyira idegennek magukat. Talán csak még nem találták meg azt a helyet, ahol otthon lehetnek.

Din Serpahis 2014.11.06. 08:26:38

Lili, csak nem Elco-sok voltatok ti is? :)

kék madár 2014.11.06. 08:26:38

hat en marha boldog lennek, ha ezek lennenek a legidegesitobb dolgok az eletben. Masreszt megtudtuk, hogy van aki jol keres es sok a szabadsaga. Levontam a megfelelo kovetkezteteseket.

kék madár 2014.11.06. 08:26:38

@maxval birca hozzászóló: "nyugat hanyatlásáért"
ez valami gyogyszertol van, van annak a hianya?

kék madár 2014.11.06. 08:26:38

@Babette.: "mar ami a kulso csillogast es belso uresseget illeti"
ez valami virus?

Golf2 2014.11.06. 08:26:38

a végét hogy kell lefordítani?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 08:32:37

@kék madár: te nem erzed a posztbol az uresseget? vagy valami hasonlot?

HardPötty 2014.11.06. 08:34:28

A poszt egy kicsit ködös volt nekem (nyilván az én hibám). Lili lelkébe beleláttunk de semmi konkrétum.
Csak egy érzelmes női szív által összeírt valami.
Szabadság, pénz, nyugalom, izgatottság, teher, aggódás, hiány.
Minden vegyesen. Kivetítése egy igazi női agynak. Zizzzizzz minden összefügg mindennel. :)
Nem az olyan konkrétumokat hiányolom mint a "mennyi a kenyér"... csak olyat pl.
Hogy mit dolgozik pontosan, lakásban vagy házban lakik, melyik érné meg jobban? Inkább vezet vagy bicajra is pattan e.
Szóval értitek nem? Nem érdekel hogy piros e az a bicikli és a szél túrja a haját hanem hogy milyen gyakran ül fel rá.

Mme Seldon 2014.11.06. 08:50:12

@Babette.:
Max másodállásban Coelho-nak küldi az ömlengéseit.
Az meg beírja egy könyvbe,és hülyére keresi magát.
Max átvertek!

Mme Seldon 2014.11.06. 08:51:06

@ChristineK:
Én nem látom ezt benne. Mire gondolsz?

Hari Seldon 2 2014.11.06. 08:52:21

A csodába, megint Mme Seldon volt aktív.
Jelentem, én voltam az előző pár hozzászóló is.

Hari Seldon 2 2014.11.06. 09:01:41

@tableno:
Mi nagyon élvezzük ezt az élethelyzetet.
A posztolónak tényleg nagyon igaza van, hogy kinyílik a világ.
Nemcsak abban a 93ezer négyzetkilométerben látjuk a világot.
Hihetetlen dolgokat lehet olvasni más nyelven. A világpolitika is érdekelni kezd. Sokkal több érdekes helyet ismersz meg.
Nem lehet megfogalmazni, de hirtelen otthon leszel bárhol. természetesnek veszed,azt, hogy nem a megszokott M7-esen mész Zamárdi felé (mint minden nyáron addig), hanem az A4-essen autózol Metz és Párizs között. (példa)
De mondom, nem lehet megfogalmazni.

Hari Seldon 2 2014.11.06. 09:02:33

@Hari Seldon 2:
De lehet, hogy csak az én személyiségem ilyen, hogy ezt szereti.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 09:09:44

@tableno: hat igen, mi den multipack, nem lehet szemezgetni.

Matula néne 2014.11.06. 09:10:04

@ChristineK: Annyira egyetértek veled!!
Ettől a poszt írója szimpatikus, de szerintem teljesen kiesett(tek) a való világból. Ma, amikor embereknek a szó szoros értelmében nincs életük, csak eltelnek a napjaik, csak túlélnek! Pedig az élet sokkal több ennél. És nem szabad elfelejteni, honnan jött az ember, meg kell emlékezni róla, hogy mi volt a magyar valóság!
Szuper életük van Hollandiában, kár lenne feladni!!! Sok sikert kívánok a jó döntéshez!!!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 09:10:56

@adg [Au, Darwin]: ming mi degyik irasat...mi den csa kopipeszt.

qkuc 2014.11.06. 09:12:37

@Hari Seldon 2: Van, akiben ez itthon is megvan, igaz csak nyaralások között éli ki magát. Egyelőre, :)))).

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 09:13:02

@Mme Seldon: latszik h nem olvastal meg coelho konyvet:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 09:14:52

@Hari Seldon 2: ezt ismerem. de mi dig haza kellett jonni:(:(

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 09:19:15

@adg [Au, Darwin]:

Ilyenek az örök igazságok. Az ember sokszor találkozik velük.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 09:19:15

@kék madár:

Egyszerűen nyitott szemmel szemlélem a világot.

Evain 2014.11.06. 09:20:14

Hát én már épp elégszer leírtam a véleményemet az országgal kapcsolatban, ma csak annyit tudnék hozzátenni, hogyaszondja:

"Simán lehet, hogy én vagyok rugalmatlan, pedig tényleg próbálkozom, de egyszerűen vannak olyan különbségek, amin – én legalábbis – egy idő után már nem tudok túllépni, és zavar. Mi több, idegesít."

Ha már ezzel gondok vannak, nehéz lesz a gyerekvállalás. :)

HardPötty 2014.11.06. 09:20:25

@Babette.: az sem. :) De amúgy rájöttem hogy nincs baj a poszttal csak javíthatatlanul férfi agyam van. Kevesebb érzelem több tartalom ami leköt, megfog.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 09:22:24

@DavidToth: arrol beszel, hogy ha kozel a baratok es rokonok, akkor par oras latogatasok vannak, de igy tobb napra tudnak csak menni. a tobbnapos vendeglatas meg nagyon faraszto, alkalmazkodni kell, folyton rajuk figyelni, mikozben lehet azembernek rossz napja. de ezzel nem akarja a vendegeket terhelni, es akkor az rossz erzes. hiszen jo elmenyeket akarunk nekik szerezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 09:24:43

@DavidToth: en ezt itt videken ugy oldom meg, h van a szomszed utcaban egy panzio, oda teszem oket. igy mindenki vissza tud vonulni a sajat intimitasaba.

tableno 2014.11.06. 09:27:26

@Hari Seldon 2: személyiség kérdése is, de függ attól is, mióta élsz kint. A posztoló is hasonlóképpen élvezte az újdonságot az első pár évben, mint te. Most van abban a fázisban, amikor a dolog varázsa már megkopott, de még nem illeszkedett be igazán, és hiányzik neki a saját kultúrája. Aztán vagy nem bírja ki, és hazamegy (vagy továbbáll), vagy marad, és akkor előbb-utóbb megszokja az ottani életmódot, és az válik természetessé, otthonossá.

Hari Seldon 2 2014.11.06. 09:32:24

@tableno:
OK. Nem tudom,hogy a "mézeshetek" kinél meddig tartanak. Én úgy emlékszem, hogy általában pár hónap, vagy max fél év.

Evain 2014.11.06. 09:32:42

@tableno: +1 a lényeget teljesen jól összefoglaltad. :)

rumitom 2014.11.06. 09:37:08

Ez egy jo tema.
Ha meg par evet hollandiaban el egyre kevesbe fognak mar furcsanak hatni a dolgok. Ellenben magyarorszagon meg egyre inkabb, es mar odavalonak sem fogja erezni magat. Ez persze mentalitas fuggo, van akiben erosebbek a kotelekek.

Ebben az esetben egy harmadik orszag tud segiteni

2014.11.06. 09:37:30

@HardPötty: Nem kell ehhez ferfinak lenni, en is pont igy vagyok vele...

Mrs. Clayton 2014.11.06. 09:39:07

@tableno: en nagyon kivancsian varom, hogy mi fog tortenni par ev mulva, de pillanatnyilag az van a fejemben, hogy nehogy barmi miatt vissza kelljen mennem, mert 35 evig otthon elve soha nem ertettem miert nem tartozom oda, ha egyszer ott szulettem, de az itteni emberekkel kialakitott kapcsolataim egyszeruen felnyitottak a szemem es rajottem, h sokkal kevesbe zavar, ha az ugyfelem burkoltan zsarol, ha a a kolleganom burkoltan beszol, hogy senki nem zaklat szexualisan, ez volt a legmegdobbentobb egyebkent, h nem mondanak szokenos meg anyosos meg egyeb noket degradalo vicceket, hogy nem probalnak fogdosni, utanam futyulni az utcan, hogy nem tesznek nyiltan ajanlatokat es meg hosszasan sorolhatnam, egyszeruen h a taplo bunkosag nem jellemzo
pedig en Mo-n sem a gettoban laktam es nem a prolikkal jartam a kocsmaba

tableno 2014.11.06. 09:51:19

@Jess G: Általában az történik, hogy az otthoni szarokat elfelejted (illetve eljelentéktelenednek a tudatodban), a helyi hülyeségekre meg jobban oda kezdesz figyelni. Ez teljesen normális, ez mutatja azt, hogy kezded az új helyet tekinteni az otthonodnak. Viszont némi lelki feszültséggel is jár, mert valahol érzed, hogy végleg kezdesz elszakadni a gyökereidtől. Mindenkinek túl kell esni ezen, bár személyiségfüggő, kinél mennyire erős.

Mrs. Clayton 2014.11.06. 10:03:24

@tableno: na epp ez az, nem ereztem, h lett volna Magyarorszagon gyokerem, de majd par ev mulva kiderul

Imre apó 2014.11.06. 10:11:01

@diggerdriver: Látom a betegség téged sem kímél, elragadóak vagytok.

tableno 2014.11.06. 10:28:10

@maxval birca hozzászóló: hát, annak biztosan sok hasznos újdonságot mond, aki teljesen hülye, és még soha nem olvasott Határátkelőt... :)

Pernilla 2014.11.06. 10:34:52

@tableno: olyan hasznos informaciokat, mint pl. hogy az XBox jatek 2000 Ft-tal többe kerül Londonorszagban... :-)

qkuc 2014.11.06. 10:45:42

@maxval birca hozzászóló: Ez is a történetnek csak az egyik fele. Ugyanezt vezessük le magyar viszonyok között átlagfizetéssel is. Vagyis inkább a medián fizetéssel, amit a legtöbben kapnak a rengeteg munkájukért cserébe.

456 e HUF fizetésnek én is örülnék, nem is tátogna a szám itthon, :D.

Hari Seldon 2 2014.11.06. 10:51:12

@tableno:
Megint egy fideszes kampányoló. Kezdenek kifogyni a rabszolgából.

2014.11.06. 11:03:01

@maxval birca hozzászóló:

Én jelenleg sima rendszergazdaként keresek kb. ugyanannyit, talán picit többet is, mint Pesten multinál középvezetőként. És nincs túlórázás, stressz, és tized annyi a felelősség. Középvezetőként persze kint sem olyan stresszmentes az élet, de kb. 2,5-3x annyi lenne a fizetés, mint Pesten volt. Szóval érdemes az almát hasonlítani az almával, szerintem, nem hiszem, hogy sokan mennének multis középvezetőből mosogatónak Londonba.

SzZoole 2014.11.06. 11:13:55

@Babette.: Ez nagyon jo:)))

Ha rossz kedvem van mindig Csengetettt My Lord-ot nezek.Az osszes reszt lattam mar tobbszor.

tableno 2014.11.06. 11:14:25

@Ödenburger [Hu/At]: Hát ez az. Én középvezető voltam otthon is, meg kint is. Csak kint "kicsit" nagyobb cégnél és "kicsit" több fizetésért... :)

marczy 2014.11.06. 11:17:41

@Jess G: Ha az embert önállóságra nevelik (mint minden NORMÁLIS demokratikus országban), akkor eleve nem jön szóba, hogy az anyós mint olyan folyton belepofázzon a te életedbe. Pont azért, mert autonóm lényként vagy kezelve.
(Kíváncsi lennék, Olaszországban vannak-e anyósviccek...)

A holland nőkről: nekem olyan szerencsém volt, hogy még kisiskolásként, öcsémmel együtt mászkáltunk (szó szerint...) az ismerős család magas, csinos szőke hölgytagján...
Szót érteni persze vele akkor még csak én tudtam, leginkább németül...

Nálam is vannak dolgok, amikről akkor se mondanék le, ha kerékbe törnek... Amit elvinnék magammal oda, az a mákos tészta, azt hat ökörrel sem lehet a fejemből kiverni.
Ha meg az oktatás az egyéni kreativitás kibontakoztatásáról szól és csak kevésbé a tényanyag bebiflázásáról, akkor a fiamat is könnyebb szívvel adnám oda. De azt ezzel együtt is megengedhetetlennek tartom, hogy lyukak legyenek a tudásodban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.06. 11:17:41

@Zoole[uk]:

Te most linkeltél akciós kajákat. Ennek mi értelme van?

swGuru 2014.11.06. 11:20:36

@maxval birca hozzászóló: Ha van egy jo szakmad es nyelvtudasod, akkor majdnem ott tudod folytatni, de gy-ket ev alatt el tudod erni az otthoni szintet. Ahogy az "oregebbeket" nezem, kb 5 ev utan pedig mar magasan tulszarnyaltad.

Amugy te a bekemenet elso soraban szoktal menni, vagy te is bedugod a fejed az elotted alloba? :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 11:28:16

@Babette.:
ideje valami kódot mellékelned a kommentjeidhez.

SzZoole 2014.11.06. 11:29:39

@Zoole[uk]: Akkor keresgelj magadnak,amiket belinkeltem vannak olcsobbak is Meg dragabbak is.

www.tesco.com/

SzZoole 2014.11.06. 11:30:37

@házelőtthinta: A fentebbi kommentem neked kuldtem.

pamut 2014.11.06. 11:30:47

@maxval birca hozzászóló:
Veled nagyon komoly bajok vannak. Nagyon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 11:31:04

@diggerdriver: sajnálom, mobilon alig látom, amit írok, a szürke csík miatt meg gyakorlatilag vaktában írok.

pamut 2014.11.06. 11:32:52

Ma is úgy lehanyatlott a nyugat, hogy csak úgy puffant a szakadék alján:

hvg.hu/kkv/20141106_Mig_nalunk_no_a_szegenyseg_a_hanyatlo_Nyu

"Míg nálunk nő a szegénység, a hanyatló Nyugaton egyre több embernek jobb az élete"

Fekete Pestis 2014.11.06. 11:37:08

@maxval birca hozzászóló:

ezt a h****seget mar egyszer leirtad. Amellett hogy stilisztikailag nem jo (6asvadasz, melodramatikus) meg nem is igaz.

Elmondasod alapjan eppen "hyggetid" ;) volt. Es lehet hogy a Nyugat hanyatlik, de en inkabb egyutt hanyatlok vele.

[A Nyugat hanyatlasaban pont azert sem hiszek, amit a poszt is leirt. T.i, hogy onallo, gondolkodasra kepes embereket neveltek ki. Ez tetten erheto p.l. a kozepkorban is, a pestisjarvanyok kezelesekor. Egyiptom p.l. a XIX. sz-ig nem tert magahoz az 1348as pestisbol. A keleti mentalitas ezen kivul nem engedte, hogy ellenintezkedeseket tegyenek.
A nyugati mentalitast (pestissel szemben meg ugy altalaban) pont az egyik holland kollegam kepernyojen levo jelmondat irja le : Uithuilen en opnieuw beginnen. -Sird ki magad es kezdd el ujra-.
Ez a mentalitas es a kreativitas meg az egeszseges kritika hianyzik az osszes tobbi " illiberalis demokraciaban". Es eppen ezert nem fog a Nyugat hanyatlanai - hiaba lopjak a kinaiak el a knowhow-ot meg hiaba csattogtat bokat orosz baratunk. Pont azt irtjak ami a Nyugatyot naggya tette es fogja tenni.]

Golf2 2014.11.06. 11:37:08

@Jess G: Biztos hogy nem a magyarok a legrosszabbak a kinnti rengeteg náció közt sokkal rosszabbak is vannak,majd rájössz.
Ja és te is magyar vagy nem?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.06. 11:37:08

@Zoole[uk]:

Nem a kaja a lényeg igazából. A lakhatás az oroszlánrésze a megélhetésnek. Otthon is, Nyugaton is. Semmit se jelent az hogy a tecsóban olcsóbb a doppelkeksz(csak mondtam valamit).

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 11:37:08

@pamut:

Én csak látom a tényeket mélyen, míg a többség megelégszik csak a felszínen siklással.

A többség vízisízik, én meg buvárkodom. Ez egy találó hasonlat, most találtam ki 1 perce.

pamut 2014.11.06. 11:39:46

@maxval birca hozzászóló: Akkor a nagy nyomás ment az agyadra. Orvoshoz kéne menned.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 11:41:31

@maxval birca hozzászóló:
Na végre.
EZ Hinta elsö posztja.
:)))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.06. 11:43:18

@Babette.: én most ezen azért röhögök, mert amikor nálam van valaki látogatóban (szökőévben egyszer, 2-3 hétre), akkor én deklaráltan egy szalmaszálat se teszek keresztbe, és élvezem, hogy mégis van vacsora, stb. cserébe a szórakoztatás és mindennek a leszervezése megvan. anyukám ráadásul még ki is szokott rendesen takarítani, mert hogy olyat én úgyse tudok magamtól, hogyan kell rendesen. (szerinte.) persze ez meg van beszélve, tudja anyukám/tesóm, hogy mire számítson. legutóbb még sikerült le is betegednem, kórházban lógtam infúzión másfél napot ételmérgezés miatt, szerencsére valami iskolai menza volt, nem a saját kaja. szóval otthagytam őket egyedül otthon, hogy bocs, most ez van. nem tudnak angolul egy szót se, úgyhogy volt mindenféle érdekes, mikor felhívtak, hogy fogalmuk sincs hol vannak, meg vásárolni próbáltak.
szóval a vendéglátáson alighanem nálam is van mit csiszolni :-)
(lehet, úgy tűnik, mindig beteg vagyok, ilyen kiszáradásos kórházas bulim 3x volt tíz év alatt, plusz egyszer H1N1, szerintem belefér.)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 11:43:32

@diggerdriver:

Hinta polgári neve Norbert Deer (Szarvas Norbert)?

tableno 2014.11.06. 11:45:56

@maxval birca hozzászóló: ma munkába menet láttam egy embert, aki a kezét zsebredugva, fütyörészve sétált az utcán. Rögtön átláttam a felszínen, és megéreztem benne a rothadó liberalizmus dögletes bűzét. Szinte megsajnáltam a szerencsétlent, aki csak ÚGY TESZ, mintha jó hangulatban lenne, pedig valójában belül egész valójával zokog, és egy emberi (putyini) világ után sóvárog.

qkuc 2014.11.06. 11:51:15

@Fekete Pestis: +1, én is inkább elhanyatlom a nyugattal

SzZoole 2014.11.06. 11:51:53

@házelőtthinta: Mindketten a sajat szakmankban dolgozunk itt,mint otthon,csak fele anyit es joval tobb penzert.
Az meg meg plusz,hogy az elelmiszer,muszaki dolgok autok stb.olcsobbak mint otthon.

SzZoole 2014.11.06. 11:55:47

@tableno: Miert nem adtal a futyolo emberkenek egy kis aprot,akkor lehet meg enekelt is volna,hogy meg jobban feldobtad a napjat:)))

wuaaa 2014.11.06. 11:57:41

Kedves Lili,
köszönöm, hogy megírtad a történeted. Sajnos nekem az jön le belőle, hogy korodhoz képest eléggé be vagy savanyodva, illetve hogy olyan dolgokat veszel komolyan és rágódsz miattuk hosszabb ideig, amit normális esetben észre se kellene venned, vagy ha mégis, akkor max tíz perc erejéig.
Hollandia az egyik legjobb hely ahová a sors vethetett benneteket. Ha ott így zavarnak olyan jelentéktelen dolgok, mint pl. hogy a kollégáid tettek valami poénkodós megjegyzést arra, hogy miért nem próbálsz meg esőben bicajjal járni (igen, szerintem csak vicc volt, csak te nem vetted észre), vagy hogy úgy érzed általános elvárás, hogy te is egyél reszeltcsokis kenyeret, akkor örülj, hogy nem pl. Norvégiában kötöttetek ki, mert innen sikítva menekülnél ilyen beállítottsággal.
Úgy látom nem zártok ki még egy országváltást sem, ezért most szólok, hogy ha azt gondolod, hogy egy harmadik országban, ismét idegenként, megint a nulláról kezdve semmi sem fog zavarni, akkor valószínűleg nagyon tévedsz. Ilyen mentalitással soha nem találtok olyan országot, ahol minden csak hepihepi lesz. Nehogy egyszer még sírva vágyakozzatok vissza a reszeltcsokiskenyeres Hollandiába a jókedvű fiatal kollégák és a tökéletes infrastruktúra miatt.

tableno 2014.11.06. 12:01:00

@Zoole[uk]: Á, szerintem ha még pénzt is kap, ott helyben öngyilkos lesz. Tudod hogy van ez, a jólét öl, butít és nyomorba dönt.

kardio1 2014.11.06. 12:03:14

@tableno: En ezt a kérdést némileg màsként làtom, persze ez függ attol is, hogy neked nem magyar hàzastàrsad van. Az igaz szerintem is, hogy a kivàndorlo maga mindig is valamennyire két vilàg között lesz. Az én tapasztalataim alapjàn a gyerekek sem integràlodnak még teljesen (ebben tér el a véleményünk), az unokàknàl viszont ez valoszinûleg tényleg végbemegy.

SzZoole 2014.11.06. 12:03:35

@tableno: igazad van,a kutya is jo dolgában vesz meg:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.06. 12:04:58

@Babette.: köszi, szarul. holnap remélhetőleg át tudok menni Balira egy rendes kórházba. addig fingers crossed.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.06. 12:06:56

@wuaaa [nor]: tényleg ilyen savanyúnak hangzik szegény posztoló? nekem nem volt ennyire negatív az összebenyomás egyáltalán.

kardio1 2014.11.06. 12:07:01

@Hari Seldon 2: Ezt hivjàk személyazonossàggal valo visszaélésnek (usurpation d'identité) :))

kardio1 2014.11.06. 12:16:36

@Hari Seldon 2: Arra, hogy Mme Seldon nevén jelentkeztél be :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 12:21:46

@Dragonlady (now in Indonesia): bsszus....le is gyengültél, túl régóta tart?
szorítok.

2014.11.06. 12:24:05

Mi a kulonbseg a csokireszelekes kenyer es a nutellas kenyer kozott?
Eleg tipikus jelenseg, amit a poszterina leir. Eloszor az apro dolgok idegesitenek. Aztan vagy elfogadod vagy elkezd minden idegesiteni.

@maxval birca hozzászóló: ezt mar joparszor leirtad ide. Szorol-szora. Elso nehany alkalommal vicces volt.

@Fekete Pestis: kina es Sing kilora veszi meg a jo "nyugati" tanarokat es epit fel szuper jo kutatolaborokat, penz nem akadaly. Elobb utobb beerik a gyumolcs es Europa elveszti a kreativitasi elonyet. Penzugyit mar elvesztette. Ugy, ahogy az okorban a kozel-keletet is leeloztek.

kardio1 2014.11.06. 12:31:12

@Hari Seldon 2: A helyi politika is érdekel Franciao.-ban élve?
En eléggé politikàra hangolt ember vagyok, ezért érdekesnek talàlom, hogy sokan ùgy érzik, nagyon màs a politika az ùj orszàgukban. En nem érzem igy. Hozzàteszem persze, hogy az utobbi bô öt évben nem éltem Magyarorszàgon. Amikor ott vagyok, mindenesetre nem érzem, hogy jobban beleszolna ott a mindennapokba, mint itt.

2014.11.06. 12:36:42

@Hari Seldon 2: ez a cikk nemigazan kredibilis. A francia muszlimok nem egyenlo az europai muszlimokkal. Nagyon nem.
Franciaorszagba elososeban maghrebiek vannak. Ok meg a jobban az europai ertekrendet kepviselik. UKban inkabb pakisztani-bangladeshi-indiai muszlimok vannak. Nemeteknel torokok, Svediaban meg eszak-kelet afrikai.
A francia helyzetet nem lehet kivetiteni Europara.

Evain 2014.11.06. 12:42:23

@kardio1: Csak annyit, hogy a csokireszelékben nincs mogyoró, a nutellában meg előfordul. Egyébként lényegét tekintve pont annyira helyi specialitás, mint pölö az amcsiknál a mogyoróvajas+lekváros kenyér. Aki ezen nőtt fel, annak ez az istenkirályság, aki meg a túró rudin, annak meg az. :)

Én most speciel a tanarok orr nem törlésén anyázok, de annyira nem izgat, hogy emiatt országot váltsak. Cserébe sokkolom őket az orrszívó porszívóval. :D

Hari Seldon 2 2014.11.06. 12:46:43

@charlieharper:
Természetesen igaz, hogy itt Maghrebiek vannak.
Ettől függetlenül ha az egyik ország tudott találni egy megoldást, a másik is tud(hatna).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.06. 12:48:40

@Zoole[uk]:

Megint ugyanaz. Kit érdekel hogy Nyugaton olcsóbb a PC? Nem azt reggelizünk. A centrum a lakhatásod, amiről mélyen hallgat a többség. Nem érted hogy egy koszos grazi lakás is 450 euró? És ez egy kisváros, ahol még munka is van. Minek linkelgessek akkor olcsó doppelkekszet?

Fekete Pestis 2014.11.06. 12:48:40

@charlieharper:

nezd, ott volt vagy 5000 ev Kinanak, hogy felfedezzen ezt-azt (Amerikat, meg ilyen-olyan technologiat).
Ugy tunik ez nem volt eleg - ugy latom, hogy minden (vagy a legtobb) felfedezes (tudomany+technologia+elettudomanyok+szervezes-valallatiranyitas, stb) Nyugatrol jott.

Ennek pusztan az eltero gondolkodasmod (p.l. jobbagysag helyett szabad berlok, konszenzus, kritikai hajlam es annak elfogadasa, innovacio, stb) az oka. Nem "intelligenciabeli" meg egyeb kulonbsegek.

Termeszetesen mindez tanulhato, de nem egy emberolto alatt, es nem ugy, hogy a lemasolni kivant kulturaval csak attetelesen (es szurve) talalkozunk.

Az igaz, hogy penzugyileg eloretortek - nade ez is foleg a nyugati technologianak (ICT) es uzemszervezesnek (gloalizacio) koszonheto. (Mondom, mindezt ok is kitalalhattak volna, volt ra 5000 evuk.)

Az is igaz, hogy a nyugati fejloders megallni latszik - nade rajta, a feltorekvok most megmutathatjak, hogy at tudjak venni a stafetabotot. Gyerunk, jojjenek uj, kreativ 5letekkel (mint annak idejen a tranzisztor, az IT alapu uzemszervezes meg a globalizacio voltak).

puhacica 2014.11.06. 12:52:00

nekem egyáltalán nem tűnt negatívnak a posztoló. inkább pozitív hangvételű írás ez, számomra legalábbis.

@Dragonlady (now in Indonesia): jobbulást!

Gizi06 2014.11.06. 12:52:23

Kedves Posztolo!
Vallald fel a massagod es rögtön jobban fogod magad erezni, ha pedig idegesitenk a szokasaik , akkor itt az idö valtani !Nem erzed magad naluk jol es ez bizony problemat okoz, de masütt jobb lenne? Vannak orszagok , ahol köpködnek az utcan, piszkosa,csadorban jarnak. Tehat?

puhacica 2014.11.06. 12:52:54

@maxval birca hozzászóló: megvilágosodtam! te viccelsz velünk! csak qrvasz.r humorod van.

SzZoole 2014.11.06. 12:52:54

@házelőtthinta: Bocsasd tudatlansagom,de mit jelent a PC szo?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.06. 12:55:16

@Hari Seldon 2: az egyetlen jó hír Európa muszlimjairól az lenne, hogy mind csomagolnak...

2014.11.06. 12:57:49

@pamut: Aljas hazugság ez, elvtársam.

SzZoole 2014.11.06. 12:58:07

@Evain: En probaltam a nutelas kenyeret,nem jott be,viszont a gyerekek szeretik,de a mogyora vajas szendvics mar annal inkabb:)))
Az egyik kenyeret meg kenem,jo vastagon,mogyoro vajal, a masikat meg sima vajal,kozze pedig sonkat es vekonyra vagott uborka szeleteket teszek.

SzZoole 2014.11.06. 13:00:08

@Réka ‎: Ha ez igy lenne az utolsot en vinnem ki Europabol a hatamon:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.06. 13:01:28

@házelőtthinta: Stockholmban a havi jövedelmem 21 százalékát fizetem lakbérre. És nagyon szép, felújított, tágas lakásom van, és aránylag rossz fizetésem.

SzZoole 2014.11.06. 13:02:04

@házelőtthinta:Koszonom a valaszod.
Ezt ertem,csak azt nem,hogy egy mondatba foglalva mire ertitek.

Muscari 2014.11.06. 13:02:57

@Babette.: en is erzem, valahogy nem boldogok.

Lehet, hogy azert, mert igazabol mar akkor leptek, amikor meg nem fordultak rosszra a dolgaik itthon, ott is beletenyereltek egybol a joba. Magyarul nem szenvedtek meg erte.

Tudom, ez nem zarja ki azt, hogy jol erezze magat valaki az uj hazajaban, erre szamos pelda van itt a blogon is. Csak hangosan gondolkodom.

Mme Seldon 2014.11.06. 13:05:40

@diggerdriver:
Max-ra nem vonatkozik a befőtt? :)

SzZoole 2014.11.06. 13:06:39

@Réka ‎: Ugy erted,mint ahogy a viccben mondjak;
Lefejelte,mint cigany a skinhead bakancsat:))

Most kaptam egy ertesitot az indextol,hogy a kormany tamogatja a vasarnapi zarva tartast.Hurra vissza a kommunizmusba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.06. 13:10:17

Éljen soká a reggel óta tartó hófúvás! :-))
Néha szokott fölfelé is esni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.06. 13:11:12

Amúgy meg hol van Hinta első posztja?Télleg kikerült már?Azt várom már egy ideje... :-)))

kardio1 2014.11.06. 13:15:08

@charlieharper: Erdekes ez a kérdés a nyugat hanyatlàsàrol. Abban egyetértünk, hogy Europàra nézvést a hosszùtàvù hanyatlàs igaz. Ez a fajta joléti tàrsadalom hosszù tàvon nem mûködik. Ez persze nem jelenti önmagàban, hogy a kapitalizmus lenne mûködésképtelen. Europàbol lehetne egy nagy Disneyland vagy mùzeum az amerikaiak, ausztràlok vagy a kinaiak szàmàra. De ehhez kéne valami kulturàlis önazonossàg, ami a tömeges kultùraidegen bevàndorlàssal épp elvész.
Ami meg a hanyatlo nyugat max-i elméletét és az azt kinevetô reakciokat illeti, a romaiak se gondoltàk, szàz évvel a vég elôtt, hogy elôbb a gazdasàgi majd a politikai hatalmuk is elvész zàros hatàridôn belül...Ez persze nem azt jelenti, hogy ami utàna jött, az fejlettebb vagy magasabb rendû lett volna.

2014.11.06. 13:15:53

@Réka ‎: akik Magyarorszagrol, Eszak-Amerikabol vagy a Tavol Keletrol olvasnak/irnak, azok el sem tudjak kepzelni, hogy mi lett az utobbi 20 evben a UKbol, Franciaorszagbol vagy Svediabol muszlim ugyben.

@Fekete Pestis: azt nem gondolod komolyan, hogy Kina az elozo 5000 evben semmit sem tett le mernoki tudomanyokban, orvoslasban vagy matematikaban???? Az okorban a kozel-keleten gyakorlatilag "egyetemek" mukodtek, mig Europaban egymast baltakkal es nyilakkal koszaboltak egymast. Europanak megvolt az ideje, hogy dominaljon. Ugy latom, hogy eddig tartott. Mutass nekem egy jelenlegi europai orszagot, ahol 35 ev alatt ugy felhuztak az orszagot, mint Del-Koreat vagy Singaporet. A gazdasagi megtorpanas csak az elos jel, mindenhol vagnak vissza a kutatasbol, kiveve Azsia. Az technologia, innovacio es a "mindset" atkoltozik/atkoltozott.

2014.11.06. 13:17:09

Jo kis lelkis poszt, szerintem ez a lelki vivodas betudhato a posztolo koranak,az ido majd segit ezen is.Azt nagyon ertekelem ,hogy ennyit utaznak jobbanal jobb helyekre,ne hagyatok abba csak igy tovabb.Egyebkent az onallossgra nevelest en is igy hallottam hollandoknal ,belgaknal, hogy egyetem utan mehetsz amerre latsz,max befizetik egy azsiai eves korutra a modosabbja.szeritnem magyarorszagon is jo volna ha elterjedne ez a szokas hatha tobb eletkeoes ember lenne

2014.11.06. 13:17:25

@Fekete Pestis: es arrol ne feledkezzunk meg, hkgy Ausztraliabol es Kelet/Del Afrikabol lassan de biztosan mini-kinai gyarmatot csinalnak

kardio1 2014.11.06. 13:18:41

@Réka ‎: Nem lenne rossz ötlet :)

2014.11.06. 13:25:00

@Zoole[uk]: az nem a komunizmusrol szol hanem hogy a cba- at helyzetbe hozza ,hogy lazareknak legyen mit vissza osztani alapitvanyokon keresztul a fidesznek

SzZoole 2014.11.06. 13:28:24

@stef55: Sejtettem,ezt valamelyik nap mar kibeszeltuk,nem is idegesitem magam vele...
Ilyen atlatszo,olcso trukkoket jonnek,csak ki az a hulye aki meg hisz ezeknek.....

kardio1 2014.11.06. 13:29:35

@stef55: azért ez is némileg konteo-izû kijelentés (forràsa Quercus volt itt a blogon, azt hiszem).
A vasàrnapi zàrvatartàs engem mint vàsàrlot nem zavarna. itt is jol elvagyok ezzel, nem olyan nehéz megszokni.

kardio1 2014.11.06. 13:32:24

@Hari Seldon 2: Ezt a cikket màr belinkelted. Akkor sem tartottam hitelesnek, reàlisnak. Amerikàbol nemigen lehet hiteles képet kapni az europai muzulmànokrol és a belsô rétegzettségükrôl. Charlie szavaiban sok igazsàg van.

qkuc 2014.11.06. 13:33:03

@geegee: Küldjél ide egy kis havat! Idén megint csak képeslapon fogom látni ..., :(.

qkuc 2014.11.06. 13:34:30

@kardio1: Nekem olyan az egész világ hanyatlik érzületem van, :). Aztán lehet csak a kezdődő migrénem az, :).

2014.11.06. 13:47:12

@Jess G: +1000, ugyanigy ereztem magam mikor Angliaba kerultem, es 15 ev alatt annyi valtozas tortent hogy minden evben meg halasabb voltam a sorsnak hogy odavetett. A mai napig kiraz a hideg a magyarorszagi emlekektol (mindennapi szexizmus, bunkosag) pedig regen volt mar. Mindig is kivulallonak ereztem magam ott, egyszeruen nem tudtam ezzel a kozeggel mit kezdeni. Mikor neha visszamegyek, ugy erzem magam kb. mint egy marslako.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.06. 13:47:47

@qkuc: A fejlett világban nagyon sokan hiszik azt, hogy a világ rossz irányba halad, egyre több az erőszakos bűncselekmény, környezetszennyezés, elbutulás, stb.

Holott ennek éppen az ellenkezője igaz. :) A világ igenis jó irányba halad. Természetesen nagyon sok problémát kell még megoldanunk (fosszilis nyersanyagok, tulnépesedés, járványok, stb.), de a teljes összképet távolról nézve az emberiség sátorfája sokkal jobban áll, mint azt sokan hiszik. :)

A probléma az, hogy az utóbbi évtizedekben nagyon nagy hangsúlyt kapott a média, akik elsősorban a negatív hírekkel foglalkoznak sajnos. A mai problémák egy hatalmas szelete régen sokkal súlyosabb volt csak a megfelelő monitorozó szervek és az internet hiánya miatt nem tudtak róla az emberek.

Érdemes az alábbi előadást megnézni a témáról. Nem mondom, hogy "game changer", de át tud billenteni egy bizonyos kapcsolót az emberek fejében, amitől jobb lesz a kedved. :)

www.ted.com/talks/hans_and_ola_rosling_how_not_to_be_ignorant_about_the_world?source=facebook&language=hu

2014.11.06. 13:52:49

@Zoole[uk]: En 'Csengetett Mylord' fuggo voltam evekig, abbol a sorozatbol tanultam angolul! Komolyan, nem viccelek. A szokincsemnek meg a nyelvtanomnak kb. a fele onnan szarmazik hogy ujra es ujra megneztem ugyanazokat a reszeket...

qkuc 2014.11.06. 13:56:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: :))) Köszönöm, megnézem munka után. Néha kell a külső reakció, hogy leginkább ma csak rossz a hangulatom és nem a világ esik szét atomjaira, :).

kardio1 2014.11.06. 14:02:02

@qkuc: Newton meghalt, Einstein meghalt és én is olyan rosszul érzem magamat! :)))
@stef55: Tudom, mondtad, hogy a CBA-rol és a Làzàr-testvérekrôl szol...

qkuc 2014.11.06. 14:05:01

@kardio1: De Stephen Hawking még él! :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.06. 14:05:20

@geegee:

Most küldtem be a második posztomat éppen(majd az elsővel együtt), elolvashatod.Remélem :D

HardPötty 2014.11.06. 14:06:01

Most így pár komment után... hát ez a hanyatló nyugat.... kelet a jövő... pff.

Aki sokáig megy keletre az előbb utóbb nyugat felől fog megérkezni.
Minden keleti a nyugatról álmodik csak nem nagyon merik bevallani szerintem...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 14:12:20

@Mme Seldon:
Persze hogy nem.
Max a legfaszább kommentelö a blogon.

SzZoole 2014.11.06. 14:12:51

@Mirjam2: számomra megunhatatlan:)))

kardio1 2014.11.06. 14:12:52

@qkuc: Ô nem szàmit, csak Newton, Einstein meg én. Esetleg még Max :)))

@stef55: Igen, itt tengetem napjaimat :)

Mr Long 2014.11.06. 14:17:57

@charlieharper: "akik Magyarorszagrol, Eszak-Amerikabol vagy a Tavol Keletrol olvasnak/irnak, azok el sem tudjak kepzelni, hogy mi lett az utobbi 20 evben a UKbol, Franciaorszagbol vagy Svediabol muszlim ugyben."
Madar egesz otthon erezte magat Manchesterben a muszlim tarsasag vegett :D

Muscari 2014.11.06. 14:19:48

@Dragonlady (now in Indonesia): jaj, te szegeny, hogy erzed magad, jobban vagy mar?

Hari Seldon 2 2014.11.06. 14:23:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Pontosan így van. Az emberiség történetét végig kísérik a világvége jóslatok, és hogy az emberiség meg a civilizációjuk romba dől. Közben el tudtad olvasni a "Józan optimista" című könyvet? Valamikor fél éve ajánlgattam neked.

Mrs. Clayton 2014.11.06. 14:35:30

@Mirjam2: hat akkor nem voltam egyedul ezzel az erzessel ezek szt

egyebkent egy helyi ferfi ismerosom mondta, h a sztoriaim alapjan elegge primitivnek tartja a magyar ferfiakat

Mme Seldon 2014.11.06. 14:37:33

A poszthoz: Liliék kimentek, eleinte tetszett nekik, utána elkezdték őt zavarni bizonyos apró hülyeségek (amik mindenütt előfordulnak, lehetnek jobban vagy kevésbé zavaróak). Elmúlt a nagy lelkesedés (mint mikor Anna Karenina észrevette, hogy - a szerelem elmúltával- Karenninak megnőtt a füle :)
Tanul-e a posztoló hollandul? Vagy angolul érintkezik mindenkivel? Esetleg ha próbálkozna a holland nyelvvel, jobban kinyílna neki Hollandia és az emberek, nem tudom, csak egy felvetés. Nekem személy szerint tetszik Hollandia (turistaként), de többek között pont a nyelv miatt nem lenne igazán opció nekünk (nemcsak, hogy nem tudok hollandul, de nagyon nem is tetszik a hangzása -ezért Evaintól elnézést kérek :) )

SzZoole 2014.11.06. 14:43:38

@Mr Long (UK): "Madar egesz otthon erezte magat Manchesterben a muszlim tarsasag vegett :D"

Mikor nalunk csovezett nem mert ki menni az utcara.Megijedt a feher ember latvanyatol:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 15:01:53

@Mirjam2: a tobbseg nem urienber. en azert talalkoztam a kisebbseggel.

2014.11.06. 15:02:19

@Jess G: En pont ugyanugy ereztem ott magam mint te, de gondolom ez egyeniseg kerdese - mar tobbszor is kiderult hogy nekunk van par kozos pontunk :). Szeretnem azt hinni hogy a magyar pasik alapvetoen nem primitivebbek mint masok, viszont a legtobb ember ugy van vele hogy a tarsadalmi normakhoz probal igazodni, ezeket nem kerdojelezi meg. Marpedig Mo.on sajnos 'jopofasagnak' szamitanak a szexista viccek, meno a macso viselkedes, stb. A legtobb embernek nincs eleg onbizalma ahhoz hogy a tarsadalmi normakkal ellentetesen viselkedjen nyilvanos helyeken. Pedig pont ez lenne igazan 'ferfias' viselkedes szerintem, ha valaki eleg magabiztos lenne ahhoz hogy ne rohogjon a primitiv szoke nos vicceken az irodaban, stb.

2014.11.06. 15:04:57

@Zoole[uk]:

Ausztriában is zárva van minden vasárnap. Nem biztos, hogy ez butaság...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 15:05:14

@Fekete Pestis:

Súlyosan tévesek az adataid...

A nyugat első a felemelkedése a Római Birodalom győzelmével kezdődött Karthágó felett. Ekkor győztek igazán a latinok a görögök és a kartágóiak felett. Azonban ezek után is Róma magát kulturálisan alacsonyabbrendűnek tekintette a görögökhöz képest. Minden valamit magára adó római ember tudott valamilyen szinten görögül, aki nem tudott, az kulturálatlan bunkónak tekintették. S jellemző: a római eredetmítosz KELETI eredetet talált ki Róma alapítóinak (lásd Aeneis).

Aztán Róma erősen keletre tolódott, a főváros átkerült a mai Isztanbulba, majd az V. századtól a nyugat újbarbárságba zuhant. Csak Nagy Károly 300 évvel később kezdte leküzdeni a nyugat lemaradását, de még a XI. században is keletet tekintették a civilizáció hazájának a nyugatiak.

Közben az arab és az oszmán hódítás lassan megsemmisítette az európai keletet. Ekkor jött el a nyugat nagy pillanata. Aztán a XV. századtól jöttek a nagy földrajzi felfedezések, melyekben a nyugat behozhatatlan előnyt szerzett. Tulajdonképpen ez a dinamizmus tartott ki a XX. sz. végéig.

A nyugat nagy, második felemelkedése a XIII. századtól is azon alapult, hogy sikeresen vettek át egy csomó keleti - elsősorban görög és arab - tudást.

Azaz a nyugat virágzása pár század, kevesebb, mint sok ókori állam virágzása.

S éppen a XX. sz. végére merült ki a nyugat lendülete.

tableno 2014.11.06. 15:06:13

@Mirjam2: A magyar nők többsége elvárja a macsóságot. Én például alapvetően nem vagyok az, volt is sok nehézségem ebből otthon...

tableno 2014.11.06. 15:08:17

@Ödenburger [Hu/At]: itt egy egész intézkedéscsomagról van szó, aminek a vasárnapi zárvatartás csak egy eleme. A cél egyértelműen a külföldi tulajdonú üzlethálózatok ellehetetlenítése, és a "haverok" helyzetbe hozása.

TilosazA (UK) 2014.11.06. 15:09:51

@Mirjam2: Ez de jó ötlet! Angolul Csengetett Mylordot nézni! Azt hiszem a héten beszerzem a sorozatot... :)

Mr Long 2014.11.06. 15:15:09

@Zoole[uk]: Lattal te mar feher svedet? :DDDDDDD

SzZoole 2014.11.06. 15:20:38

@Ödenburger [Hu/At]: Visszaemlekezve gyerekkoromra '80-as evek a faluban ahol felnottem 1 bolt volt 2800 embere.Szombaton kora reggeltol delig az utcan kigyozott a sor vege.
Itt az non-stop tesco vasarnap 10-tol 17 oraig van nyitva,ugy ki van tomve,mint a deli busz.
Sot amikor augusztusban otthon voltunk,Nyiregyhaza,vasarnap bementunk a tescoba,anyian voltak,hogy a penztaraknal kigyozott a sor,mondtam is a nejemnek,hogy ezekutan senki nem mondja nekem,hogy Mo.-on szegenyseg van es eheznek az emberek.

SzZoole 2014.11.06. 15:22:55

@TilosazA (UK): A YouTube-on megtalalod az egesz sorozatot angolul es magyarul is.

Hari Seldon 2 2014.11.06. 15:25:16

@maxval birca hozzászóló:
Pontosan azért merült ki a nyugat a 20-ik század végére, mert te mondod?
100éve is nyomatták "a nyugat alkonyát", ahhoz képest még elég jól elvan.

Sőt, az ilyen világvége próféciákat a legjobb tenni.

Ha bejön(az esetek99%-ában valahogy nem jön be): lám igazam volt.
Ha nem jön be: az emberek gyorsan elfelejtik. Sőt örülnek is, hogy nem jön be.

A lényeg, hogy minél távolabbi,és "megfoghatatlanabb" legyen a jóslat. A "nyugat vége", pont ilyen homályos. (mihez képest van vége? miben állnak a végének kritériumai? - ja, mert úgy hisszük,hogy rossz lesz...)

SzZoole 2014.11.06. 15:28:46

@Mr Long (UK): Lattam hat,a dorchester hotelben kb.4-5 meteres tavolsagban talalkoztam egy sved oriasal,Dolph Lundgren-el szemelyesen:)))
Gondolkodtam is rajta,hogy,hogy tudta ezt fejbe rugni Jet Lee:)))

kardio1 2014.11.06. 15:36:50

@Zoole[uk]: Az utolso mondatodat vitasd meg Philosoraptorral :))

2014.11.06. 15:37:22

@tableno: Igen, el tudom kepzelni hogy nehez abban a kozegben 'nyiltan nem macso' ferfinek lenni. Hogy a nok mennyire varjak el azt nem tudom - nekem inkabb ugy tunt hogy a ferfiak vartak el egymastol, de regen volt es nem eltem ott olyan sokaig, nem tudom igazan megitelni.

tableno 2014.11.06. 15:37:39

@Hari Seldon 2: nekem mondjuk valami olyasmi rémlik, hogy a XX-dik század vége felé a "keleti blokk" omlott össze (a nagy Szovjetunióval az élen). De lehet, hogy tévedek.

2014.11.06. 15:39:57

@TilosazA (UK): A BBC kiadta az egesz sorozatot DVD-n, en ugy emlekszem fillerekert vettem Amazonon.

kardio1 2014.11.06. 15:40:00

@Hari Seldon 2: Ki nyomta szàz éve a nyugat alkonya dumàt?
Angliàban biztos igencsak furcsavolt, mikor a mùlt szàzad elsô felében a gyarmatbirodalom fokozatosan felbomlott, de az, hogy a vilàggazdasàg központja a Pacific Rimbe helyezôdött àt, ennél sokkal frissebb fejlemény.

tableno 2014.11.06. 15:40:46

@Mirjam2: azzal soha nem volt gondom, hogy a férfiaknak ne lettem volna elég macsó... :)

SzZoole 2014.11.06. 15:41:05

@kardio1: Nem vitatom en meg senkivel,en ezt lattam,tapasztaltam,meghozza a leszakadt keleti orszag reszen.

qkuc 2014.11.06. 15:42:05

@kardio1: és csak most szólsz?! :D Oh shłt, :D.

2014.11.06. 15:42:34

@tableno: Macsó?? Az meg mi? DD Lehet hogy igen fiatalka korban ez szempont de később nem hiszem.

tableno 2014.11.06. 15:42:36

@kardio1: nagyjából mindenki. Volt is erre egy szép francia kifejezés: "le mal du siècle".

tableno 2014.11.06. 15:43:59

@Turchi: engem még huszonévesen is kísértett ez a probléma.

2014.11.06. 15:47:06

@Ödenburger [Hu/At]: Engem pl. nem fog zavarni ha az élelmiszerboltok bezárnak, de a plázákban vannak mozik, éttermek, billiárd, játszóház, edzőterem. Ezekkel mi lesz? Mert ezeket éppen hétvégén használnák az emberek. Persze mehetünk a szabadba is, mikor esik az eső és van 2 fok, de az nem az igazi. Meg ülhetünk otthon magunkban, vagy fogadhatunk vendégeket ami baromi fárasztó nekem legalábbis, kaja, pia, takarítás, mosogatás, stb.

2014.11.06. 15:48:03

@tableno: Persze nem ugy gondoltam :)))

2014.11.06. 15:49:10

off. 5 nappal ezelőtti kommentekről küld a blog.hu értesítéseket. Mintha már említett volna valaki hasonlót.

2014.11.06. 15:52:31

@Ödenburger [Hu/At]: Ez forditva is igaz: nem biztos hogy jo valami csak azert mert Ausztriaban ugy van.

2014.11.06. 15:53:05

@tableno: elhiszem, de ez alapvetően a nők hülyesége hogy ezt tartják értéknek.

2014.11.06. 15:54:32

@Turchi: Billiard?? Hova gondolsz? Vegre mindenki rendesen fog templomba jarni megint, ha bezarnak a plazak vasarnap! A gyerekek meg vasarnapi iskolaba!

2014.11.06. 15:54:35

@Turchi: billiárd= biliárd

2014.11.06. 15:57:16

@Mirjam2: Aha, meg a nagy lóf...t. DD, már bocsánat. Mi ugyan nem fogunk templomba járni, a gyerek meg remélem kijárja az iskolát valahol nem otthon remélem.

2014.11.06. 15:58:14

@Turchi: remélem, remélem, nem megy ez ma nekem ...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 15:58:59

@Hari Seldon 2:

A nyugat alkonya alatt a kapitalizmus alkonyát értették a marxisták, ami egész más ügy, A kapitalizmus nem alkonyodik, csak alkalmazkodik és változik. De a nyugat rendje haldoklik.

A XX. sz. végén bekövetkezett a marxizmus bukása, mely eltakart egy másik bukást, a nyugat bukását.

Nem térnék ki a marxizmus alapvető tévedéseire, hiszen ezek közismertek. Tulajdonképpen – egy kis túlzással – azt lehet mondani, Marx mindenben tévedett. A két fő tévedését azért megemlíteném: ez a demokrácia tagadása és a piac tagadása. A demokrácia hiányosságaiból Marx eljutott a diktatúra igenléséig, míg a piac tagadásából a tervgazdálkodásig. Mindkettő fatális tévedés volt. A diktatúra már csak azért sem hatékony, mert a diktatúra vezetőit is megfosztja az alattvalók valódi véleményének megismerésétől. A tervgazdálkodás pedig sokkal nagyobb problémákat okoz, mint amekkora problémákat megold.

A fejlett nyugat nagy részen közben a szociáldemokrata ihletésű jóléti állam terjedt el. Ennek alapja az, hogy a társadalmi problémákat kiviszi a fejlett világ az alárendelt státuszú fejletlen világba, ezzel magas életszínvonalat teremtve otthon. Ez a modell akkor működik, ha van fejletlen világ alárendelt helyzetben és megvan a fejlett világ szükséges belső akarata.

Ez a rendszer megszülte először saját belső ellentmondását: a jóléti társadalom kinevelte a lumpent, aki az állam – magyarul: az aktív lakosság – nyakán élősködik, követelőzik. A rendszer fenntartása céljából egyre nagyobb terhek nehezedtek a tőkére: eljött a a tőke megnyomorítása és gazdaságtalan helyzetbe hajszolása.

A tőke kiutat keresett és talált: a globalizmus formájában. Ez lényegében azt jelentette, hogy a fejlett világban a tőke egyre inkább megtagadta a játékban való részvétekt, a jóléti állam finanszírozását, heyette kimenekült más térségekbe, Eközben a fejlődő világ önállóvá lett, egyre jobban elszakadt a fejlett világ hatalmától, önérdekű és független politikába kezdett, melynek egyik eleme éppen a nyugati tőke becsábítása lett.

Azaz a fejlődő világ érdeke egybeesett egyre inkább a nyugati nagytőke érdekével. Sajátos esemény, napjainkban ezt éljük meg: a gyarmatosítás visszájára kezd fordulni. A nyugat már nem képes kielégítő módon markában tartani a fejlődő világot, ezért egyre hisztérikusabb akciókra szánja el magát, lásd pl. az Irak és Líbia elleni katonai agressziót, Ezek az akciók azonban képtelenek a folyamatot megállítani. Kiakult pár olyan, a nyugattól független regionális hatalom, mely ellen a nyugat nem rendelkezik eszközökkel azok féken tartására. Elsősorban ez Kína, másodsorban Brazília, Oroszország, Irán.

A nyugati nagytőke először a történelem során nem támogatja a nyugati államokat, mert érdekeik nem esnek egybe!

A nyugati társadalmak válasza egy újfasiszta mozgalom, az antiglobalizmus, melynek célja a gyarmati idők visszahozatala, azaz a nyugati jóléti modell további finanszírozása a fejlődő világ terhére.

2014.11.06. 16:03:02

@Jess G: Attól még, hogy te csak tirpákokkal találkoztál, nem mindegyik magyar férfi bunkó. Vagy mondjam azt, hogy minden magyar nő ribanc? Ennek sincsen semmi alapja, de bizonyára ha komolyan gondolnám, egyből megsértődnének itt sorban a hölgyek, és "hogyan mondhatok ilyet".

2014.11.06. 16:04:39

@Ödenburger [Hu/At]: Ausztriában megtehetik, meg lehet, hogy nem azért hozták meg ezt a döntést, hogy a politikai elit és holdudvara jól járjon. :DDD

2014.11.06. 16:11:17

@Zoole[uk]: Azért, mert még mindig az a "legolcsóbb".

A wellnes szállodák tele vannak minden hétvégén, pesten sok 20-30 milliós (meg még több) kocsi szaladgál. Ebből hibásan lehetne az a következtetést levonni, hogy nincs itt semmi gond. A csórókkal nem fogsz találkozni. De ha megkérdezed bármelyik vidéki ismerősödet, hogy milyen könnyen találnak munkát (mennyiért) ott keleten, biztosan nem fognak túl sok jót mondani...

2014.11.06. 16:13:10

@kardio1: Mo.-n senki sem éhezik, ez tudott. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 16:13:57

@Turchi: azert jo ideig elvoltunk plazas biliardterem nelkul vasarnaponkent. mondjuk en meg most is.

2014.11.06. 16:14:52

@Philosoraptor: Nem errol van szo, hanem Jess arra a tenyre hivta fel a figyelmet hogy Mo.on normalisnak szamit egy csomo olyan dolog ferfiak reszerol ami pl. Angliaban nem. Nem azt jelenti hogy minden ferfi csinalja ezeket Mo.on, de nagyon sokan, Angliaban meg nagyon kevesen. Pl. fogdosas, szexista viccek, tobbe-kevesbe komoly ajanlatok szexualis kapcsolatra uton-utfelen, nok kulsejere tett megjegyzesek, beszolas noknek az utcan, stb.

Egyebkent felhivnam a figyelmedet hogy a 'ribanc' onmagaban szexista megjegyzes. Ha azt erted ezalatt hogy olyan no aki sok ferfival letesit szexualis kapcsolatot, akkor erre azt tudom mondani hogy ez nem szitokszo, mivel mindenkinek a maganugye hogy mennyi ferfival van egyutt, es a ferfiakat sem itelik el azert ha sok noi partneruk van.

SzZoole 2014.11.06. 16:21:02

@Philosoraptor: Nos ott "tirpakiaban"nem kell kerdezni az embereket,mondjak Ok maguktol is,ezert nem jarok sehova,ha haza megyek,csak a kocsmaba,ott meg teljesen mas temarol szoktunk beszelgetni.

Hari Seldon 2 2014.11.06. 16:24:02

@maxval birca hozzászóló:
"A tőke kiutat keresett és talált: a globalizmus formájában. Ez lényegében azt jelentette, hogy a fejlett világban a tőke egyre inkább megtagadta a játékban való részvétekt, a jóléti állam finanszírozását, heyette kimenekült más térségekbe, Eközben a fejlődő világ önállóvá lett, egyre jobban elszakadt a fejlett világ hatalmától, önérdekű és független politikába kezdett, melynek egyik eleme éppen a nyugati tőke becsábítása lett."

A tőke kinek a kezében van? Csak nem a Nyugati emberek kezében? (döntően)

És legfeljebb annyi történt, hogy a világ többi része "elfogadta" a nyugati "játékszabályokat: piacgazdaság, jogrend, FOGYASZTÁS.
Ezek a nyugati civilizáció "főfegyverei" a többivel szemben.
Az, hogy a világ többi része ezek szerint a "játékszabályok szerint játszik, és nem a keleti,vagy iszlám jogrend szerint (még a muzulmán országoknak is el kell fogadni a nyugati játékszabályokat, ha be akarnak kapcsolódni a világkereskedelembe. Ezzel a jogrenddel együtt jár a demokrácia elterjedése. (természetesen vannak még problémák)

Azok az entitások, ahol ezeket nem követik ezeket a játékszabályokat, azok kiesnek a fejlődésből. (Islam Állam) De ott van akár Venezuela is vagy Észak Korea, hogy csak a legtriviálisabbakat mondjam.
Érdekes módon Kína annak köszönheti a mostani viszonylagos gyors fejlődését, mert elfogadta a nyugati gondolkodást sok tekintetben. (piacgazdaság, jogrend, FOGYASZTÁS, kereskedelem)
Amíg zárt volt, csak stagnált, mint például Mao alatt, vagy más korban mondjak másik példát Japán a sógunátus korában. A 19-ik század közepén kellett egy külső beavatkozás, ami arra kényszerítette Japánt, hogy ezt a nyugati világszemléletet átvegye. Azóta ugye eléggé hasít.

Ez a nyugat győzelmét jelenti.

tableno 2014.11.06. 16:34:09

@maxval birca hozzászóló: "Kiakult pár olyan, a nyugattól független regionális hatalom, mely ellen a nyugat nem rendelkezik eszközökkel azok féken tartására. Elsősorban ez Kína, másodsorban Brazília, Oroszország, Irán." - ezek (Brazilia kivételével) diktatúrák, tehát a saját érvelésed alapján nem lehetnek hatékonyak. Öngól...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.06. 16:35:52

@Hari Seldon 2: "Közben el tudtad olvasni a "Józan optimista" című könyvet? Valamikor fél éve ajánlgattam neked."

Áááá, van egy hosszú listám, hogy mit kéne olvasni, meg 2 könyv az éjjeli szekrényen, de már vagy egy éve mindig az a vége, hogy valami Drilling & Well Engineering cuccal bújok ágyba. :) Egyszerűen nincs időm másra jelenleg az olajipari szövegeken kívül.

Ha szépirodalomra vágyok, akkor átfutok 2-3 receptet, hogy eldöntsük mit főzünk a hétvégén és ennyi. Majd ha nyugdíjas leszek, akkor olvasgatom a könyveket, amiket mindig is... kit akarok átverni? Nyugdíjasként majd úgyis szabadúszó senior consultant-ként fogok dolgozni az olajiparban. :D

Hari Seldon 2 2014.11.06. 16:36:03

@maxval birca hozzászóló:
"A nyugati nagytőke először a történelem során nem támogatja a nyugati államokat, mert érdekeik nem esnek egybe!"

A tőkének az az érdeke, hogy még több legyen. Más érdeke nincs.ha van egy piac, ahol potenciálisan nagyobb a megtérülés odamegy. Ettől még a TŐKÉS nemtelepszik át Kalkuttába. Azaz a tőke (vagyis a haszon) nagy része továbbra is odamegy, ahol a tőkés "lakik". (Azaz NYC,London Párizs)

Továbbá, a világgazdaságban még továbbra is a legnagyobb fogyasztó az USA és az EU.

Sőt továbbmegyek: a tőkének az az "érdeke", hogy az emberiség FOLYAMATOSAN és globálisan jobban éljen,többet FOGYASSZON, hogy még több legyen.
Tehát itt nincs érdekellentét. Ha nincs fogyasztás az nem jó "neki".
Ezért mindig lesz fogyasztás nyugaton is, az viszont egy új fejlemény lehet, hogy a Kínai fogyasztás felzárkózik a másik kettő mögé. (bizonyos területeken már megtörtént)

2014.11.06. 16:41:58

@Mirjam2: Nem, Jess-t sok negatív behatás érte a magyar férfiak részéről (arra ugye véletlenül sem gondol, hogy esetleg némelyiket bevonzotta), és akkor ebből meg lehet hozni a megkérdőjelezhetetlen kijelentést, ami úgy van és punktum.

2014.11.06. 16:42:50

@Zoole[uk]: Tehát amiről nem veszek tudomást, az nem is létezik. (?)

2014.11.06. 16:43:57

@Babette.: Persze, sot tuz nelkul is elvolt az emberiseg tobb ezer evig - megprobalhatnank megint anelkul tulelni, csak minek...

2014.11.06. 16:44:31

@Mirjam2: Amúgy tényleg nem tudom, hogy ti hol éltetek meg hogy hol dolgoztatok, de én eddig nagyon kevés ilyen emberrel találkoztam, pedig dolgoztam már sok helyen a kereskedelemben.

2014.11.06. 16:52:16

@Philosoraptor: Ja peeersze, megint a nok a hibasak, erdekes... En Mo.on mindig csak az ilyen szexista ferfiakat vonzottam be (az is csak veletlen volt hogy bar en vonzottam be oket, soha senki nem szolt kozbe mikozben pl. a szexista vicceiket mondtak tarsasagban), mikozben csodalatos modon abban a pillanatban hogy UK-be erkeztem, nem vonzottam be soha tobbet szexista macsokat, sot erdekes modon azt vonzottam be hogy mindenhol szexista taplosagnak szamit nok kulsejere megjegyzeseket tenni, stb.

Nem kene ilyen defenzivnek lenni, esetleg erdemes lenne elgondolkodni azon hogy nem mindig a nok a hibasak, es ha azt mondjak hogy zaklatjak oket, akkor meg az is elofordulhat hogy tenyleg. Senki nem azt mondta hogy te zaklatod oket, hanem hogy vannak sokan akik igen. Pl. ha a Montroyal megint leirja hogy egy csomo no 'gold digger', azon en nem sertodok meg, mivel tudom hogy en nem vagyok az, viszont vannak nok akik meg tenyleg, akkor pedig miert ne lehetne errol a temarol beszelni.

2014.11.06. 16:53:16

@Philosoraptor: Ferfinak tetszik lenni? Akkor lehet hogy eddig ezert nem zaklattak ferfiak? Csak egy tipp.

tableno 2014.11.06. 16:53:21

@Hari Seldon 2: Azért ez is túlságosan leegyszerűsíti a dolgokat. Először csak a tömegtermelés telepedett át a távol-keletre, de ennek köszönhetően ott is hatalmas tőkekoncentráció ment végbe, és a technológiát is először csak lemásolták, de aztán tovább is fejlesztették (először Japánban, majd Dél-Koreában, most pedig Kínában megy végbe ez a folyamat). A nyugati gazdaságok mostani válsága tényleg strukturális jellegű, nem pedig ciklikus, mint az előzőek. Maxval féligazságokat mond, és hülye következtetéseket von le belőle (pl Oroszország és Irán kizárólag nyersanyagexportból él, tehát semmilyen tekintetben nem versenytársa a Nyugatnak), de azért van amiben igaza van.

tableno 2014.11.06. 17:00:20

@Mirjam2: ez egy érdekes dolog Magyarországon, de tényleg az van, hogy sok nő otthon elvárja, hogy egy férfi legyen "férfi" (vagyis erőszakos, nyomulós macsó). Ha valakire nálunk azt mondják a nők, hogy "rendes, kedves srác", az nem dícséret, inkább kissé lesajnáló íze van a dolognak. Nekem külföldre költözve az volt reveláció, hogy a visszafogott "úriember" stílusom tetszett a nőknek...

2014.11.06. 17:03:32

@Mirjam2: Nem mondtam egy szóval sem, hogy a nők a hibásak... <sóhaj>

Arról beszélek, hogy ezeket az általánosításokat nem kellene erőltetni, mert nincsen alapja. Ha igazatok lenne, akkor senki sem élne boldog párkapcsolatban Mo.-n. Téged meg Jess G-t ilyenek találtak be, ez nem jó, de ettől még akadnak normálisak is. És megnyugtatlak, normális nőt is nehéz találni, de ettől függetlenül nem fogom azt mondani, hogy mindegyik pénzéhes ribanc, csak mert...

A nőknek fontos a kinézetük, és tetszeni akarnak a másik nemnek, viszont a másik nemnek nem szabad véleményt formálnia a nők külsejéről. Vagy mire gondolsz? Aki meg jól néz ki, el van látva testi adottságokkal, az mindig is ki lesz téve ezeknek a dolgoknak. Nekem nehezemre esik elhinni, hogy Mo.-n kívül mindenhol talpig becsületes férfiak élnek csak, akik a tenyerükön hordozzák a nőket, és nincsenek köztük olyanok, akik csak eszközként (tulajdonként) tekintenek rájuk. Ezt azért te sem hiszed el.

tableno 2014.11.06. 17:03:36

@tableno: egyébként a feleségem is mondta, hogy többek között azt tetszett neki bennem, hogy nem vagyok "latin macsó", mert azoktól már herótja volt otthon... :)))

2014.11.06. 17:06:50

@Mirjam2: Igen, ezért sem tetszik ez az általánosítás. Dolgoztam eddig rengeteg nővel is, és férfiakkal is, egy légtérben, és nem tapasztaltam ilyen dolgokat. Lehet, hogy eddig csak szerencsém volt. Viszont úgy gondolom, hogy az ilyen szituációkat nem árt tudni kezelni, ha esetleg ilyenbe belefutsz. Lehet először szépen kérni, aztán meg csúnyán is eltudod küldeni a picsába. :)

Hari Seldon 2 2014.11.06. 17:18:52

@tableno:
Igen, most ez a válság nagyobb kihatású. De a nyugatnak volt(ak) ilyen 50-100 éves megtorpanásai. (pl a 17-ik század)
Egyébkét innen visszatekintve nem Amerika felfedezésével, tett szert előnyre a világ többi része felett, hanem ezt a gondolkodást már a reneszánsztól elfogadta (egyre nagyobb mértékben) Európa nyugati fele.
Én optimista vagyok.

Másrészt, az hogy az egész világon a nyugati szemlélet terjedt el. (jogrend, kereskedelem, fogyasztás, demokrácia (részben),) Az áttétlesen a nyugati gondolkodás és rendszer győzelmét jelenti.

2014.11.06. 17:20:20

@Mirjam2:

Én csak azt mondom, hogy nem példátlan és ördögtől való ötlet ez a vasárnapi zárva tartás.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 17:21:30

@tableno:

A marxizmus omlott össze, ami egy NYUGATI eszme.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.06. 17:21:30

@Réka ‎:

tehát melós bérből bérelsz tágas lakást a fővárosban a fizetésed 21 %áért? Ez olyan mintha Bécsben bérelnék tágas lakást 250 euróért...nagyon életszerű...akkor Svédországban ennyivel jobb az életszínvonal....vagy inkább csak valami apróságot elhallgatsz....tágas lakást nem lehet sehol a világon bérelni szar, melós bér ötödéért....

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.06. 17:21:30

@Zoole[uk]:

Pl mesélsz arról hogy milyen jó Nyugaton élni?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 17:21:30

@Hari Seldon 2:

Így igaz. Pont ez a nyugat veszte. A világ egyre jobban él, azaz a nyugat egyre kevésbé képes a maradék világ nyakán élni.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 17:21:30

@Hari Seldon 2:

Nem. A nyugat elfogadása nem jelenti a nyugati rendszer elfogadását. Ez egy népszerű tévedés. Pedig nem. A iszlám harcos is netezik, mégsem híve a nyugatnak.

2014.11.06. 17:28:09

@tableno: Persze, szerintem nyilvanvalo hogy lealdozoban van az a korszak amikor a Nyugat a vilag vezeto hatalma, es lassan at fogja venni a helyet egy masik 'birodalom' / terseg. Ez a vilag rendje, mindig is igy volt, hatalmak valtjak egymast. De amiket es ahogyan Max allit az nagyreszt csak az o rogeszmeinek az egyvelege amit itt a torkunkon probal lenyomni mindennap. A mi mindennapi eletunket valoszinuleg kevesse befolyasolja a Nyugat 'hanyatlasa' - amit szerintem egyebkent sem szerencses hanyatlasnak nevezni, inkabb arrol van szo hogy fokozatosan mas tersegek kerulnek eloterbe. Ezzel nincs alapvetoen semmi gond, ha barmely mas terseg erosebb lesz politikailag / gazdasagilag, az senkit nem fog abban meggatolni hogy csodalja az europai muveszetet, a Nyugaton elert tudomanyos eredmenyeket, tarsadalmi berendezkedest, stb. Ezekre fog majd epiteni az ujabb 'nagyhatalom', ugyanugy ahogy a Nyugat epitett a keleti tudomanyos eredmenyekre peldaul.

Muscari 2014.11.06. 17:28:58

@Babette.: ha nem olvastad volna esetleg, amit Birca reggel belinkelt reggel, bemasolok egy picike idezetet. Az egyik kedvenc szavad szerepel benne:

"Aztán jön az angliai bürökrácia, amit végig kell szenvedni, mielőtt kezdődne a tuti meló" - See more at: iflgazdasag.blog.hu/2014/11/06/ezert_ne_dolgozz_londonban_haho_magyar_fiatal#sthash.4yYrlU9N.dpuf

Megkerdeztem a szerzotol, hogy ha van bürökrácia, akkor van-e murokrácia is, mert a murok is egy noveny, de nem valaszolt...

SzZoole 2014.11.06. 17:29:10

@diggerdriver: Ezt nezd meg,a fiam megtalalt teged e YouTube-on:))))
Aki kivancsi Digger-re az nezze meg ezt a videot,qurva jo:)))

youtu.be/-UUofBgSWg0

2014.11.06. 17:34:47

@tableno: Ez mashol is igy van tobbnyire a 'kedves' sracokkal... De lehet egyszerre ferfiasnak is lenni meg normalisnak is, ugy tunik neked sikerult, amihez ezuton is gratulalok :). Sajnos nem mindenkinek sikerul, sokan nem talalnak kozeputat a 'macso' es az 'aranyos' kozott. Pedig van olyan hogy hatarozott valaki, de nem bunko / agressziv / nyomulos. Csak sokan nem jottek meg ra erre.

SzZoole 2014.11.06. 17:35:46

@Philosoraptor: Hogyne letezne,csak nem tudok vele mit kezdeni,ugy vagyok vele,hogy ami nem az en dolgom,azzal nem foglalkozok.
En mar csak ilyen selfish pig vagyok.

qkuc 2014.11.06. 17:38:23

@maxval birca hozzászóló: És Irán micsoda? Oroszország, hm?

Muscari 2014.11.06. 17:39:03

@TilosazA (UK): en is neztem meg regen, szerintem ha lesz egy kis idom, racuppanok a Youtube-ra. Halaliak a karakterek, nagyon szeretem a Csengetett Mylord-ot.

qkuc 2014.11.06. 17:40:09

@maxval birca hozzászóló: Hátöhhh, azt azért nem hinném, hogy a világ úgy ganz global egyre jobban él. Egy kis része már inkább.

qkuc 2014.11.06. 17:40:42

@Muscari: Mabel mondaná: Az nagyon finom lesz, :D.

2014.11.06. 17:42:03

@Philosoraptor: Dehogynem mondtad hogy a nok a hibasak, azt mondtad hogy 'bevonzza' a bunko pasikat, ez annyira tipikus szexista logika hogy tankonyvekben tanitjak. Erdekes, ugyanaz az ember egy masik orszagban nem 'vonzza be' ezeket. Ha tetszik neked, ha nem, az igazsag az hogy Mo.on elfogadhato, sot viccesnek vagy menonek szamit a szexista viselkedes egy csomo helyzetben, es ez nagyon sok mas orszagban nem igy van - nemcsak Nyugaton, hanem pl. tapasztalataim szerint Indiaban sem toleraljak azt a fajta mindennapi szexizmust amit Mo.on. Ha te nem vetted eszre, az azert van mert neked is normalisnak szamit, ebben szocializalodtal. Ami nyilvanvalo a kommentjeidbol is ezzel a temaval kapcsolatban. Pl. semmi szuksegem ra hogy a 'tenyeren hordozzon' egy ferfi, azt szeretnem ha egyenrangu felkent kezelnenek, ami Nyugaton altalaban megtortenik, Mo.on kevesbe.

tableno 2014.11.06. 17:43:47

@maxval birca hozzászóló: Aha. Oroszországot most hagyjuk, tudom, hogy a szíved csücske. De hogy Irán ne lenne diktatúra?! Kína hozzájuk képest a liberális demokrácia fellegvára...

Hari Seldon 2 2014.11.06. 17:49:41

@maxval birca hozzászóló:
Nem a nyugati filozófia elfogadásáról beszélek, hanem arról, hogy mindenkinek a nyugati játékszabályok szerint játszania.
Az hogy utálják a nyugatot, attól még a nyugat által irányított világgazdaságban kell részt venniük.

Az meg, hogy a iszlám harcos nem szereti a nyugatot? Mit ér vele? Szegény marad. - Tehát a "tőke" nem támogatja (olyan mértékben).
Az "Iszlám harcolással" csak a szegénységbe, és a marginalizálódásba vezet az útja. Ezt pedig a "tőke nem szereti". A tőke szereti a gazdagodást. Ezért a looser-eket még jobban kerüli.

Az meg marhaság, hogy a nyugat nem tudja irányítani az új országokat (Oroszországod, meg Irán)
Persze, direktbe nem. nem is így működik ez. A folyamatok szép lassan hatnak. Akik kivonják magukat a világkereskedelemből lemaradnak. Lehet ideig óráig trükközni, de hosszú távon további szegényedés vár rá.

A "tőke" szereti a szabad-kereskedelmet, mert attól lesz több. Ergo mindenki igyekszik a nyugat által kitalált és máig dominált szabadkereskedelmben minél jobban részt venni.

Hari Seldon 2 2014.11.06. 17:53:06

@Mirjam2:
"Ezekre fog majd epiteni az ujabb 'nagyhatalom'"
Kicsit Sámánosan", de én is erről beszéltem. A jelenlegi struktúrákat itt találták ki. Ettől kezdve, hogy melyik ország lesz a vezető 100 év múlva nagyjából ezekkel az elvekkel, az "majdnem" mindegy. (egyébként szerintem az USA-nak még bőven van 100 éve)

kardio1 2014.11.06. 17:54:11

@Zoole[uk]:
"Sot amikor augusztusban otthon voltunk,Nyiregyhaza,vasarnap bementunk a tescoba,anyian voltak,hogy a penztaraknal kigyozott a sor,mondtam is a nejemnek,hogy ezekutan senki nem mondja nekem,hogy Mo.-on szegenyseg van es eheznek az emberek. " Erre vàlaszoltam. Abbol, amit irtàl, az tûnt ki, hogy nincs szegénység és éhezés Mo.-on. Erre reagàltam, hogy ezt ird meg Philo-nak, aki nem ezen a véleményen van. Lehet, hogy nem ezt akartad megfogalmazni, de igy lehetett érteni.

kardio1 2014.11.06. 17:56:02

@tableno: Azt mondtàk, mint Max, hogy jön Ororszorszàg, meg Kina? Nem hiszem.

kardio1 2014.11.06. 17:57:35

@Turchi: Legegyszerûbb a plàzàkat is bezàrni,^ùgy, ahogy vannak! :))
Szudànban is elvan a legtöbb ember plàza nélkül, nem?

2014.11.06. 17:59:17

@qkuc: Ezt mar annyiszor mondtam Maxnak - de felesleges mivel nem figyel - hogy egyre jobban polarizalodik a tarsadalom szinte minden orszagban, egyre nagyobb a szakadek a szegenyek es a gazdagok kozott, sokszor ugyanazon az orszagon belul. De o meg van rola gyozodve hogy vannak gazdag meg szegeny orszagok, es most egy kiegyenlitodesi folyamat megy vegbe aminek a vegen mindenki ugy fog elni mint most Bulgariaban. Csak azt nem latja be hogy ez ellentmond az emberi termeszetnek, mivel senki nem lenne elegedett azzal az eletszinvonallal. Mindenki tobbet akar, es vannak akik sikeresek, vannak akik sikertelenek.

kardio1 2014.11.06. 18:01:39

@Turchi: Itt, Europa nyugati felén a jelen tendenciàk mellett nem az lesz a kérdés, akarsz-e templomba (értsd: istentiszteletre) jàrni, hanem hogy keresztény templomba vagy mecsetbe fogsz-e jàrni. Vagy lesz egy keresztény reneszànsz, vagy jönnek, hogy a régi szép magayr szoval éljek, a böszörmények...
Sajnos.

2014.11.06. 18:01:40

@Hari Seldon 2: Igen, en is kb. igy gondolom. Es szerintem is lehet meg vagy 50-100 evuk - mivel nincsenek gyerekeim, igy onzo modon nem nagyon foglalkoztat mi lesz utana :)

Hari Seldon 2 2014.11.06. 18:01:42

@kardio1:
Mondjuk a nyugat mindig a "mesés kelet gazdagságáról" álmodozott.
És az első ópiumháborúig Kína egy nagyon csodált nagyhatalomnak számított. (Akkor az angolok még maguk számára is meglepő módon megverték Kínát.)

2014.11.06. 18:03:27

@kardio1: Mar a multkor is mondtam, szerintem ez csak az elso lepes, a vegen el akarjak torolni a penzrendszert (csunya bankok, zsidok!) es atterni a cserekereskedelemre.

2014.11.06. 18:04:49

@Mirjam2:

"sot erdekes modon azt vonzottam be hogy mindenhol szexista taplosagnak szamit nok kulsejere megjegyzeseket tenni"

Hú, de kár, hogy ebben a társalgásban most nincs időm rendesen részt venni. Bár az általad kifogásolt dolgokat (fogdosás, leszólítás, szexista viccek) egyáltalán nem csinálom, ízig-vérig kelet-európában szocializálódott bunkó vagyok -- és a védelmünkben megjegyezném, hogy ha valaki tényleg itt szocializálódott, akkor nem feltétlen arról van szó, hogy nem mer másképp viselkedni (még ha esetleg akarna is), hanem a más normák összezavarják.

De hogy kérdés is legyen:

Feltételezem, a nők bókolhatnak egymásnak, ugye?

Ha ők megtehetik, én meg nem, akkor _ez_ a szexista. Nem?

Vesd össze:
Amikor Thaiföldön voltam, összespannoltam egy keresztény misszionárius lánnyal. (Nem volt benne a célkeresztemben, nem is viselkedtem úgy -- és megjegyzem, sérelmesnek találom, hogy ezt egy férfinak mindig hozzá kell fűznie. Ennyire nem vagyunk primitívek, legalábbis én nem... ezt persze most nem személyesen neked mondom, csak általában.)

Együtt mentünk haza valahonnan, amikor megkért, hogy az utcája elején váljunk el, mert mit gondolnának a szomszédok, ha meglátnának minket. Nem mondtam neki semmit, mert mégiscsak másik kultúra vagyunk, meg eleve nem kötekszem nőkkel, de ha egy pillanatra végiggondoljuk, mennyire szexista, lealacsonyító és sértő ilyet mondania. Ha azt mondanám pl. egy fekete srácnak, hogy itt most el kell válnunk, mert "mit gondolnak a szomszédok", az analóg ezzel.

Csak azért, mert férfi vagyok, nem foglak bántani, nem foglak zaklatni, meg nem vagyok primitív barom. Tudok például olvasni meg minden.

Szóval a férfiakat is érik kellemetlen előítéletek (hüpp), és a nyugati feminista elvárások engem totálisan összezavarnak (néhol meg ingerelnek).

Csak gondoltam, felvillantom az érem másik oldalát.:)

Quercus a favágó 2014.11.06. 18:05:08

@maxval birca hozzászóló:

Látom max, generáltál egy pár kommentet. Hiába, akkor van itt élet, ha te meg hinta itt vagytok.

SzZoole 2014.11.06. 18:05:12

@kardio1: Figyelj doki,azt amit lattam,lehet annak is betudhato volt,hogy akkor kaptak fizetest es a havi nagybevasarlasat vegeztek,vagy augusztus 20.-ra keszultek,fogalmam sincs.En ezt tapasztaltam.Ettol fuggetlenul biztos letezo jelenseg a szegenyseg,en nem lattam,csak hallottam,hirekbol Meg innen-onnan,Meg a masik,hogy az en rokonaim,barataim mind dolgoznek es egyik sem szegeny.

kardio1 2014.11.06. 18:12:16

@Mirjam2: Ennek a "szexizmusra" valo nyugat-europai reakcionak viszont az a következménye, hogy eltûnt a férfiak nôkkel szembeni udvariassàga is. Nem merik megtenni. Ha mégis ilyen történik, akkor a nôk el^ször meglepôdnek, majd kiderül, hogy hiànyzik nekik, hogy valodi nôkként kezeljék ôket. Es ezalatt természetesen nem a nôk fogdosàsàt értem.

kardio1 2014.11.06. 18:16:08

@Philosoraptor: a nôk tetszeni akaràsàrol:
Van az a mondàs miszerint egy nô elsôsorban magànak akar tetszeni, màsodsorban a többi nônek és csak harmadsorban a férfiaknak (vagy a vàlasztott férfinek) :)

2014.11.06. 18:20:54

@házelőtthinta: Kereskedelem, még mindig.

kardio1 2014.11.06. 18:22:36

@Mirjam2: Az jo, ha egyenrangusàgra törekszel. Bàr mindenki igy tenne. Igy megmaradnànak a nôk és a férfiak is. Ehelyett az egyenrangùsàg helyett az egyenjogùsàgra valo törekvés a "divat" Igy "harcos" nôk és nyàmnyila férfiak lesznek. Minden egybemosodik.
Némileg sarkitottam, de talàn érted, mire gondolok.

2014.11.06. 18:23:32

@Zoole[uk]: Ebben igazad is van. Csak úgy állítottad be a dolgot, mintha Mo.-n általános lenne a jólét, közben baromira nem ez a helyzet (sajnos).

kardio1 2014.11.06. 18:24:11

@Hari Seldon 2: Az Iszlàm Allam éppenhogy nem szegény. Teli vannak olajjal, gàzzal. Meg a vàltsàgdijakbol is szép pénz folyik be.

kardio1 2014.11.06. 18:27:46

@Hari Seldon 2: Kina màr az 1600-as években sem volt nagyhatalom europai szemmel nézve, nemhogy a 19. szàzadban. A mesés Kelet gazdagsàga, mint kifosztàsra érdemes terület jelent meg. Nem mint elismert, a nyugatiakkal egyenrangù nagyhatalom.

Quercus a favágó 2014.11.06. 18:29:09

Nagy baj van emberek. Már a euronews is összeesküvés elméleteket gyárt.

hu.euronews.com/2014/11/06/adougyi-botrany-luxemburgban/

Mintha valami ilyesmiről beszéltünk volna lexrexel nem is olyan régen.
De gondolom nincs ezzel semmi gond. Meg persze hazugság, konteó az egész. Mert ugye a multik olyan tisztességesek, mint a ma született bárány. Na meg persze azzal sincs gond, hogy azt a gazembert, aki ezt az egészet levezényelte, megválasztották az EU elnökének. Na de majd most jól ki fogja tiltani őt is az USA.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.06. 18:29:29

nem tudom de nekem vegig egy le- fel hullamzas az egesz post...

valamit allit és rogton egy vesszo utan mas vonatkozast vet fel ,tehat nagyon oppurtunista, nehez tamadni, mert rogton lekerekiti a sarkositast ... valami igy van DE lehet maskepp ,talan én latom igy ... fekete de neha fehernek latjuk az se baj ...
ennyire elkötelezettek a munkájuk iránt… bár szerintem anno a magyar kollégáim is legalább ennyire elkötelezettek
bármivel is jobbak,...De biztos, hogy nem is rosszabbak.
ell is helyettesíteni rendesen, valaki mindig szabin van, de ez kevésbé zavaró, stb stb

szoval ha ilyen szogbol olvasssuk szinte minden kijelentesenek megallapitasanak van ellentete vagy finomitasa mas valtozata ...

erdekes ,sok sikert kivanok, orulok ,hogy jol elvannak ,DE ha nem minden OK ,egy ido utan vissza is terhetnek ,DE mas lehetoseg is van DE....

SzZoole 2014.11.06. 18:30:00

@Philosoraptor: Ezt mar a dokinak is irtam Augusztus 20.-a elotti vasarnap voltunk a tescoba,lehet,hogy fizetes utani nagybevasarlasat vegeztek vagy 20.-ra keszultek,nem tudom,ez csak egy vasarnap volt.Lehet,hogy a hovegi utolso vasarnap meg ures az uzlet.

2014.11.06. 18:30:24

@Mirjam2: "Dehogynem mondtad hogy a nok a hibasak, azt mondtad hogy 'bevonzza' a bunko pasikat, ez annyira tipikus szexista logika hogy tankonyvekben tanitjak."

Arra értettem, hogyha kirakom mindenemet, akkor annak lehetnek ilyen következményei és nem kell rinyálni. Ha nem ez történt, akkor sem jobb a helyzet, de a rossz tapasztalataidból kérlek ne mondd már meg nekem, hogy Mo.-n minden férfi tirpák és szexista, mert ez baromság...

"Ha te nem vetted eszre, az azert van mert neked is normalisnak szamit, ebben szocializalodtal. Ami nyilvanvalo a kommentjeidbol is ezzel a temaval kapcsolatban. Pl. semmi szuksegem ra hogy a 'tenyeren hordozzon' egy ferfi, azt szeretnem ha egyenrangu felkent kezelnenek, ami Nyugaton altalaban megtortenik, Mo.on kevesbe."

Számomra nem elfogadható az általad leírt jelenség, azt meg ne tudd már nálam jobban, hogy én mit tapasztaltam. Nem tapasztaltam, nem pedig "nem vettem észre". Ne csúsztass.

"Pl. semmi szuksegem ra hogy a 'tenyeren hordozzon' egy ferfi, azt szeretnem ha egyenrangu felkent kezelnenek, ami Nyugaton altalaban megtortenik, Mo.on kevesbe."

Ugyanezt tudom mondani erre is. A saját negatív tapasztalaidból kiindulva nem kell az összes magyar férfit egy kalap alá venned.

kardio1 2014.11.06. 18:30:30

@Zoole[uk]: Ironikus szurka-piszkànak szàntam Philo irànyàba, amit irtam. Nem gondoltam, hogy ilyen hosszas fejtegetésbe bonyolodunk. :)

qkuc 2014.11.06. 18:32:17

@kardio1: Háááát, határeset, egy fokkal jobb, mint délután volt, :). 5-kor befejezettnek tekintettem a munkanapot és hazavonultam a sötét kis szobámba, mert a monitor már nagyon ingerelte a hányinger központom, :(.

Tuti front lesz széllel, :))).

qkuc 2014.11.06. 18:34:03

@kardio1: Jájj, akkor hivatalosan is pasztafáriánus leszek, már érzem, :D.

2014.11.06. 18:34:21

@kardio1: Ebben lehet valami. Egy férfi sem tud megnézni úgy egy nőt, mint egy nő egy másikat... :))))

2014.11.06. 18:34:38

@kardio1: Ertem mire gondolsz, es egyet is ertek. Az is teljesen igaz hogy a legtobb no foleg maganak illetve mas noknek akar 'tetszeni', pl. Szaudiban latszik ez a noi bulikon illetve a noi egyetemen ahol dolgozom. Ferfiak szigoruan nem lathatnak meg kepeket sem az esemenyrol, ehhez kepest a nok sokkal tobb gondot forditanak a megjelenesukre mint egy atlagos nyugati no az egyetemen vagy buliban. Rengeteg smink, tokeletes frizura, kivagott miniruhak, stb.

kardio1 2014.11.06. 18:35:21

@qkuc: Jobbulàst kivànok!
En magam a kor elôrehaladtàval egyre inkàbb frontérzékeny leszek.

2014.11.06. 18:36:12

@Zoole[uk]: "Lehet,hogy a hovegi utolso vasarnap meg ures az uzlet."

Ebben biztos lehetsz, mert az átlagnak nincsen pénze hó végén. Erről persze lehetne litániát írni, hogy kit veszünk átlagnak, meg hogy mi az oka, de felesleges, változni nem fog semmi ettől.

TilosazA (UK) 2014.11.06. 18:38:09

@Philosoraptor: :) Elképzelem, hogy ellenkező esetben, mikor egy férfi "kirakja mindenét", mondjuk rövidnadrágban van, meg trikóban, és én meg odaszólok neki, hogy "ú, micsoda lábak apukám, add meg a számod, felhívhatlak?!" És ebben az esetben lehetne csodálkozni, vagy pofa lapos hiszen megérdemelte, miért nem öltözött fel rendesen? :) Ki kéne próbálnom, komolyan.

SzZoole 2014.11.06. 18:38:17

@kardio1: Igazad van doki,hagyjuk:)

kardio1 2014.11.06. 18:39:20

@Mirjam2: Nem csoda, hogy az Europàba beszabadulo arabok azt hiszik, itt van a hetedik mennyorszàg a mindig szûz hurrikkal (vagy nem azokkal, de mindegy :D). Zsàkot mindenkire az egész vilàgon, igy jol ki lehet tolni a szxista férfiakkal ! :))

kardio1 2014.11.06. 18:40:47

@TilosazA (UK): Csak rajta, probàld ki! Aztàn majd szàmolj be a reakciokrol! Csak nehogy zaklatàsért bepereljenek! :)

TilosazA (UK) 2014.11.06. 18:43:37

@kardio1: Karácsony környékén megyünk Mo-ra, majd szólok hogy sikerült... :)

Hari Seldon 2 2014.11.06. 18:43:40

@kardio1:
Kína a Csing dinasztia idején nagyhatalom volt. Mind lakosságilag, mind gazdaságilag. Csak a 19-ik század hozott változást e téren.

Az iszlám államnak csak rablás / útonállás miatt van pénze (mondjuk ez már Mohamed óta népszokás arra felé).
Messze nem annyi, amennyit az "állam fenntartása" igényelne.
Most még "növekedési/felfújódási" fázisban vannak. Ahogy merülnek a tartalékok, és ahogy egyre több erőforrás kell az újabb hódításokhoz, összeomlik. Most az utóbbi hónapokban hallottunk nagy új hódítást?
Megint néhány falu itt, vagy ott. Ezek nem adnak annyi új erőforrást, ami az "állam" népességének száját be tudja tömni.
Hol van már az, hogy elfoglalják Bagdadot? (mert még nyár végén arról szóltak a hírek, hogy bagdad felé mennek)

2014.11.06. 18:46:00

@Philosoraptor: Nem tudom miert vagy ilyen defenziv. Angliaban olyan ruhat hordok amilyet akarok es megsem fognak zaklatni. Mo.on pedig egy csomoszor fogdostak es zaklattak akkor is ha pl. hosszu telikabat volt rajtam. Szuper hogy te nem tapasztaltal ilyet, de lehet hogy teged azert nem fogdosnak, mert te pasi vagy, erre gondoltal mar?

Hiaba mondod hogy csak nehany ferfirol van szo Mo.on; nem, arrol van szo hogy tarsadalmilag elfogadottak olyan dolgok amik pl. Nyugaton nem (sot Indiaban sem, az en tapasztalataim szerint). Kizart dolog hogy egy nyugati orszagban pl. a munkahelyen a munkatarsaid szexista megjegyzeseket tegyenek rad, a tobbiek pedig ott alljanak es nevessenek. Sajnos ez Mo.on elofordul, es azt varjak el az aldozattol hogy o is nevessen, ha nem, akkor 'nem erti a viccet'. Ez UK-ben, Indiaban es sok mas orszagban nem igy van. Egy ilyen incidens munkahelyi zaklatasnak minosul.

Arra a felvetesedre hogy ezt meg kene tanulni 'kezelni' az aldozatoknak: nem, koszi, nem akarom megtanulni kezelni, ugyanugy mint ahogy te sem akarod megtanulni kezelni pl. a zsebtolvajlast vagy mas jellegu, ellened iranyulo buncselekmenyt. En olyan helyen szeretnek elni - es ez szerencsere sikerult is 18 eves korom ota - ahol nem kell ilyen incidenseket kezelnem, mert a kornyezetem nem gondolja hogy ezek normalis dolgok, igy altalaban nem fordulnak elo. Nem hianyzik nekem ez az attitud amit te is eloadsz hogy 'no vagy, persze hogy beszolnak / megalaznak / fogdosnak, egyebkent lehet hogy a te hibad mert rovid szoknya volt rajtad, es tanuld mar meg kezelni az ilyeneket' stb. stb.; nem, koszi. Inkabb szeretnek egy olyan orszagban elni ahol nem igy allnak hozza az emberek (szerencsere van eleg ilyen orszag).

2014.11.06. 18:46:35

@TilosazA (UK): Pontosan érted, hogy mire gondoltam. Egy nő feltud úgy öltözni, hogy utánanézzenek az utcán.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.06. 18:49:42

@Philosoraptor: Mo.-n senki sem éhezik, ez tudott. :)

amikor otthon vagyok es lepni nem lehet foleg hetvege fele a tescoba ochanba , tele tel kosarak hosszu sorok a penztaraknal .. , nekem is ez az erzesem ..
@Mirjam2: mivel mindenkinek a maganugye hogy mennyi ferfival van egyutt,
valahol olvastam hogy ha ezek utan azt mondjak minden ferfi egyforma , talan nem kellett volna mindet kiprobalni ...DD

2014.11.06. 18:51:32

@TilosazA (UK): A, ha te csinalod, akkor 'ribanc' vagy :). Ha pasik csinaljak, akkor 'jopofak'.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.06. 18:54:05

@Mirjam2: Montroyal megint leirja hogy egy csomo no 'gold digger'

viszont nem rossz szandekkal irom csak irigykedek ... ezert leszek no a kovetkezo eletembe ...

TilosazA (UK) 2014.11.06. 18:54:06

@Philosoraptor: Én értem. És te érted, hogy nem a nő a hibás, és nem ő a hülye hogy rosszul érzi magát ha beszólnak neki?

TilosazA (UK) 2014.11.06. 18:55:05

@montroyal ( CAN qc): De csak magas karcsú és szép nő legyél. Kicsinek lenni nem pálya, és ha még szép se vagy... buktad. ;)

2014.11.06. 18:58:15

@Mirjam2: "Nem tudom miert vagy ilyen defenziv. Angliaban olyan ruhat hordok amilyet akarok es megsem fognak zaklatni. Mo.on pedig egy csomoszor fogdostak es zaklattak akkor is ha pl. hosszu telikabat volt rajtam. Szuper hogy te nem tapasztaltal ilyet, de lehet hogy teged azert nem fogdosnak, mert te pasi vagy, erre gondoltal mar? "

Defenzív? Annak látszom? Védeném ezeket a seggfejeket? Lehet, hogy valamit félreértettél...Szimplán nem értem, hogy a téged ért sérelmek alapján miért kell általánosítanod a magyar férfiakra. De tényleg.

"Hiaba mondod hogy csak nehany ferfirol van szo Mo.on; nem, arrol van szo hogy tarsadalmilag elfogadottak olyan dolgok amik pl. Nyugaton nem (sot Indiaban sem, az en tapasztalataim szerint). Kizart dolog hogy egy nyugati orszagban pl. a munkahelyen a munkatarsaid szexista megjegyzeseket tegyenek rad, a tobbiek pedig ott alljanak es nevessenek. Sajnos ez Mo.on elofordul, es azt varjak el az aldozattol hogy o is nevessen, ha nem, akkor 'nem erti a viccet'. Ez UK-ben, Indiaban es sok mas orszagban nem igy van. Egy ilyen incidens munkahelyi zaklatasnak minosul."

Azt mondtam, hogy nem minden magyar férfi olyan, amilyennek mondod. Ha neked ebből az jön le, hogy néhány fickóról van csak szó, akkor megint azt olvasod, amit hallani szeretnél másoktól...

"Arra a felvetesedre hogy ezt meg kene tanulni 'kezelni' az aldozatoknak: nem, koszi, nem akarom megtanulni kezelni, ugyanugy mint ahogy te sem akarod megtanulni kezelni pl. a zsebtolvajlast vagy mas jellegu, ellened iranyulo buncselekmenyt. En olyan helyen szeretnek elni - es ez szerencsere sikerult is 18 eves korom ota - ahol nem kell ilyen incidenseket kezelnem, mert a kornyezetem nem gondolja hogy ezek normalis dolgok, igy altalaban nem fordulnak elo. Nem hianyzik nekem ez az attitud amit te is eloadsz hogy 'no vagy, persze hogy beszolnak / megalaznak / fogdosnak, egyebkent lehet hogy a te hibad mert rovid szoknya volt rajtad, es tanuld mar meg kezelni az ilyeneket' stb. stb.; nem, koszi. Inkabb szeretnek egy olyan orszagban elni ahol nem igy allnak hozza az emberek (szerencsere van eleg ilyen orszag)."

Én sem gondolom, hogy normális lenne nőket fogdosni, mégis megpróbálod úgy beállítani, hogy még én is támogatom őket, sőt még szexista vicceket is biztosan mondok, hiszen személyesen ismersz. Az én női ismerőseim nem szoktak ilyesmiről panaszkodni, de ettől persze még a jelenség biztosan létezik. Szuper jó, hogy találtál magadnak egy élhetőbb országot, azonban továbbra sem kellene minden magyar férfit elhordanod, mert ebben a társadalomban csak ilyenekkel találkoztál (amit szintén nehezen tudok elhinni). És bizony elképzelhető, hogy már nem élsz itt 5 v. 10 v 15 éve, és lehet, hogy most jobb a helyzet, mint amikor elmentél. Furcsa ezt pont tőlem olvasni, aki szintén rühell itt élni, de persze más okaim vannak.

qkuc 2014.11.06. 18:59:05

@kardio1: Köszönöm Doki, :). Akkor "üdv" a fedélzeten, :(.

2014.11.06. 18:59:13

@kardio1: Na pont ez az, hogy itt ahol szo szerint nagy fekete zsakokban jarnak a nok az utcan, sokkal tobb zaklatas van nyilvanos helyeken mint Londonban, ahol egy csomo no felmeztelenul maszkal. Ennyit arrol hogy 'megerdemelte, mit vart ha kihivoan oltozkodott'.

2014.11.06. 18:59:20

@montroyal ( CAN qc): Nekem meg az érzésem, hogy Mo. nem rossz hely, aztán mégsem itthon éltek. Ugye ugye. :)))

2014.11.06. 19:01:45

@TilosazA (UK): Én értem, habár ilyet sehol sem írtam eddig sem. Ez bizony gáz, főleg, hogy egy életre elvágod magad annál a nőnél magadat, plusz lehettek fasírtban egész nap a munkahelyen.

És azt te érted, hogyha egy nő kurvásan öltözik, akkor annak is fogják tartani? Ezt a mai eszmecserétől függetlenül kérdezem, nem hiszem azt, hogy a két panaszkodó hölgy ilyen lenne. Mielőtt Mirjam még ezt is kiforgatja.

2014.11.06. 19:05:32

@montroyal ( CAN qc): Pont ezt mondom, hogy engem egyaltalan nem zavar amiket irsz, nem veszem magamra. Abban pedig teljesen igazad van hogy vannak 'gold digger' tipusu emberek, nok es ferfiak is (noknek altalaban tobb lehetoseguk van). Ma pont rad gondoltam - ebedszunetben az irodaban segitettunk egy kolleganonknek megirni az e-mailt amiben dobja a raakaszkodott harmadik vilagbeli pasit... Aranyos, joindulatu otvenes angol no, kezdett neki gyanus lenni mikor a ficko elmeselte hogy az elozo baratnoje azt kerte hogy ne dolgozzon mert igy tobb idot tolthetnek egyutt :))). Romantikus, vagy megsem?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.06. 19:09:21

@Mirjam2:
mar elcsepelt de ha a fiam mindenkit megdug a faluban arra buszke vagyok de ha a lanyomat mindenki megdugja .. akkor ...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 19:11:06

@qkuc:

Oroszország demokrácia. Irán a kettő között van.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.06. 19:11:06

@QUERCUS:

Így van. Kell az eredeti, határozott vélemény. Arról mégse lehet beszélgetni, hogy kimentem mosogatni és már milliomos vagyok.

2014.11.06. 19:11:55

@Philosoraptor: Lehet hogy nem hiszed el, de en is utananezek jol kinezo ferfiaknak az utcan. Viszont nem kezdem el oket fogdosni, utanuk futyulni, stb. Nem azert mert nem vettem eszre oket vagy mert nem gondolom hogy jol neznek ki, hanem mert tiszteletben tartom az emberi meltosagukat.

Matula néne 2014.11.06. 19:13:59

@Zoole[uk]: ez inkább az emberek beteges vásárlási kényszere miatt van..... én pld. a karácsonyt is megoldom úgy, hogy az égvilágon már mindenem megvan időben, és teljesen ki szoktam maradni a karácsonyi bevásárlási őrületből. Értem amit mondasz a gyerekkorodról, én is emlékszem erre az időkre, ugyanakkor hihetetlenül sajnálom a kereskedelemben dolgozókat, hogy nekik nincs hosszú 7vége, nincs szombat-vasárnap sohasem. Évek óta mondom, ha valaki nem bír ki egy krva napot bolt nélkül, akkor vizsgáltassa ki magát. Bocs ::))

2014.11.06. 19:21:14

@Mirjam2: Ennek így kellene működnie fordítva is. Én nem vagyok olyan, mint amiket leírtál, és ismerek egy csomó ilyen srácot, akik szintén nem ilyenek. Vagy lehet, hogy kortól függ?

2014.11.06. 19:22:30

@Philosoraptor: Nem, magadat veded, pedig nem tamad senki. A noismeroseid nem panaszkodnak? Persze hogy nem, mert tudjak hogy igy reagalnal. Senki nem mondta hogy minden magyar ferfi szexista bunko. Azt mondom, es nem fogok csak azert meghatralni mert ez serti az erzekeny lelkedet, hogy a magyar tarsadalomban sokkal inkabb elfogadott a szexizmus mint pl. nyugati tarsadalmakban. Ez teny, ami a tarsadalmi elet sok szintjen megmutatkozik: nok hianya a torvenyhozasban, rendorseg es mas allami szervek hozzaallasa a csaladon beluli eroszakhoz, stb.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.06. 19:25:56

@Mirjam2: ez van ... foleg afrikaiak keresik az Eus idosebb meretesebb holgyek kegyeit ... a szerelem nem ismer hatarokat ....

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 19:26:07

@Philosoraptor: valamikor itt a blogon is volt szexizmus, amikor szova tettem, a ferfiak nem ertettek, mifol beszelek, a nok meg hallgattak melyen.

mondjuk ertekelem, hogy aki(k)nek szolt, azota tobbe kevesbe hanyagoljak.

SzZoole 2014.11.06. 19:26:56

@KukorIca: Hagyjuk,en nem vagyok se ellene se mellete.Nalunk a nagy bevasarlas pentekre esik,het kozben,csak par dologert megyunk be az uzletekbe.

2014.11.06. 19:27:52

@Muscari: Annyi ilyet lattam mar miota itt vagyok... Adott egy csomo egyedulallo, maganyos, kozepkoru no akiknek viszonylag sok penzuk van, es a masik oldalon vonzo, fiatalabb, penzre es nyugati utlevelre palyazo pasik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 19:29:24

@Muscari: nem olvastam, igyekszem a jotanacsokhoz hiven atlapozni, bar neha nem egyszeru, amikor litania van.

TilosazA (UK) 2014.11.06. 19:33:15

@Philosoraptor: Épp ez volna a probléma. Egy pasit nem tartanak k.ának attól hogy "úgy öltözik". Ez is jó, "úgy öltözik" - mikor vezetni jártam, láttam pár prostit az út szélén, na rajtuk konkrétan bugyi volt meg melltartó - ilyet biztos nem látsz a metrón, vagy utcán, szóval a nők nem öltöznek "úgy".

montroyal ( CAN qc) 2014.11.06. 19:33:36

@Philosoraptor: ha ram gondolsz en még az atkosbol jottem el es a gengstervaltasrol semmit se tudok .... latogatoba szerettem jarni 2x egy evben ,de hogy a szuleim elmentek mar nincs miert mennem annyira mas es en is mas vagyok ....semmikepp nem tartozom mar oda ... de ide sem ...csak itt lakok es jol megvagyok ...igazabol ha hianyozna is valami nem tudom mi az , tehat nem hianyzik ...

Quercus a favágó 2014.11.06. 19:36:35

" Mi ez? Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?!"

Na így van ezzel egy pár női személy is ezen a blogon.
Utána fordulnak, mit nem mondok, fütyülnek a férfiak. Hozzáérnek. Ajánlatokat tesznek. Fúj, undorítóak!
De ha esetleg észre sem vennék......

Mi ez? Engem már meg sem akar dugni senki?

2014.11.06. 19:38:48

@Philosoraptor: Senki nem mondta hogy te ilyen vagy. Viszont egy csomo pasi igen, es ha te nem ertesz egyet veluk, akkor miert akarsz engem elhalgattatni, miert zavar ha beszelek errol? Es persze rogton felhoztad az ervet hogy azert tortenik a molesztalas mert a nok kihivoan oltozkodnek, 'kurvasan', stb. Ki donti el hogy mi a 'kurvas', es egyebkent miert negativ szo a 'kurva'; ha egy no penzert szexel, miert rogton ot kell elitelni, miert nem pl. a ferfiakat akik szexelnek vele? Miert szitokszo a 'kurva', amivel sakkban lehet tartani valakit, hogy ha 'kurvasan' oltozkodik akkor megerdemli hogy beszoljanak / fogdossak / megeroszakoljak stb. Tok mindegy hogy hogy oltozkodom, nem szeretem ha molesztalnak.

Par napja egyutt teveztunk a ferjemmel es mutattak azt a rovidfilmet amit egy szineszno keszitett nemreg New Yorkban, rejtett kameraval felvette hogy mennyi ferfi szolt be neki, tett szexista megjegyzeseket, kovette stb. A ferjem melyen fel volt haborodva, kerdezte tolem hogy velem ez elofordul-e, teljesen ki volt akadva rajta hogy vannak ilyen ferfiak akik igy viselkednek. Egyszer sem emlitette hogy milyen ruha volt a non vagy hogy a no provokalta valamivel a viselkedest, es arrol sem probalt meggyozni hogy o nem viselkedik igy. Ezt ugyis tudom, igy felesleges lett volna.

TilosazA (UK) 2014.11.06. 19:40:20

@QUERCUS: Figyelj, én utánam nem fütyül senki, mégsem örülnék neki, ha fütyülne. :) Lehet, hogy még kiskorúnak néznek... (köh...!)

tableno 2014.11.06. 19:43:07

@QUERCUS: Na pont ezekről a beszólásokról beszél Mirjam. És igaza van.

2014.11.06. 19:45:53

@Mirjam2: Lehet, hogy itt jobban elfogadott, ez mondjuk nem jó dolog, és nem ad felmentést. De Jess G úgy írta le, hogy ő olyanokat mondott az ismerősének, hogy azt gondolja, akkor biztos ilyenek a magyar férfiak...

Matula néne 2014.11.06. 19:47:27

@Zoole[uk]: Nem is rád értettem :).... csak magáról az emberek vásárlási kényszeréről beszéltem, ami sajnos tény.... de ettől még persze nem mindenkire igaz.

i got my (törölt) 2014.11.06. 19:49:02

@charlieharper: nézz utána, hogy afrikában mennyi kínai tőke van. pár hete volt az economistban erről cikk, amiben valaki utánaszámolt. tizedannyit talált, mint azok a számok, amikkel dobálóztak. valami egészen bagatell szám volt.
közelében sincs az afrikában befektetett brit vagy amerikai tőkének.

és gondold újra, hogy kína a közel-keleten található-e.

qkuc 2014.11.06. 19:49:16

@maxval birca hozzászóló: Nyahahahaha biztos az a színész is így gondolja, akit gyanús körülménywk között találtak holtan. Ja, keményen bírálta Putyint.

Gulyás diktatúra, a nem tetsző egyedeket lecsukják, kigolyózzák, lelövik. Nem nevezném demokráciának.

2014.11.06. 19:50:10

@TilosazA (UK): Úgy értettem, hogyha kirakod "mindenedet". Ne mondjátok, hogy ilyen nők nem léteznek, és csak kitalálom... Valóban az igazi kurvák elég ledéren szoktak felöltözni, vagy felöltözni sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 19:50:56

@Zoole[uk]:
Ez tényleg kúrva jó...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.11.06. 19:51:11

@montroyal ( CAN qc): Nem rád gondoltam, általánosságban mondom.

Quercus a favágó 2014.11.06. 19:51:55

@TilosazA (UK):

10 ezer férfiből legfeljebb egy szokott a nők után fütyülni. De aki ebből az egyből megállapítja a maradék 9999 magyar férfiról,hogy bunkó, az magát minősíti.
Erről szólt a fenti történet.

Így már világos tableno barátom?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.06. 19:51:57

@Mirjam2: @TilosazA (UK):
ez is regi de lefuttatom ki a

rendes no ; aki csak velem fekszik le
a kurva ; aki velem is es masokkal is lefekszik
a budos szemet kurva aki mindenkivel lefekszik csak velem nem , fuvel- faval csak engem nez bokornak ..

de hol itt az igazsag ,ha egy no levezsi a bugyijat a sarkon rogton legalabb 3 ferfi akarja megdugni
ha en leveszem a gatyamat a sarkon rogton 3 rendor visz el ...DD

2014.11.06. 19:52:03

@QUERCUS:

No, ez egy tipikus szexista megnyilvánulás volt.

SzZoole 2014.11.06. 19:53:49

@KukorIca: Nem is vettem magamra:)
Hetvegen egy dolog miatt nem szeretek elmenni az uzletekben,mivel tobbnyire szombaton kerulnek a szamlakra a benefitek kifizetese ezert a hetvegen azok az emberek ozonlik el az uzleteket,meg az Irish travellerek,na azok aztan tudnak gusztustalanul viselkedni.

tableno 2014.11.06. 19:54:37

@QUERCUS: Csak te nem ezt mondtad. Hanem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 19:54:50

@Philosoraptor: akkor felmeztellen utepito mi kasok is kurvak? vagy nekik szabad meztelenkedni kovetkezmenyek nelkul?

2014.11.06. 19:55:42

@Mirjam2: Szerintem fejezzük be ezt az értelmetlen vitát. Láthatóan kiforgatod, amit írok. Pl. "akkor miert akarsz engem elhalgattatni, miert zavar ha beszelek errol?"

Teljesen abszurd gondolat a részedről, hogyha valaki ellentmond neked, az természetesen el akar hallgattatni. Tényleg hagyjuk inkább. Legyen úgy, ahogy te gondolod.

SzZoole 2014.11.06. 19:56:27

@diggerdriver: Legalabb neked tetszik:)))
En fuladasig rohogtem magam:)))

2014.11.06. 19:56:40

@QUERCUS: Kepzeld el, az egyik legjobb dolog szamomra UK-ben hogy 'eszre sem vesznek', ugy kezelnek mint egy normalis embert, nem bamulnak, nem szolnak be stb. Es tenyleg nagyon undorito / megalazo mikor ferfiak ajanlatokat tesznek stb. Tudom hogy ezt pl. Mo.on sokan nem hiszik el, es meg vannak gyozodve rola hogy a nok titokban elvezik a molesztalast, de ez kb. annyira igaz mint hogy a prostitualtak elvezik a szexet. Ezek ilyen ferfi fantaziak hogy a nok ugy csinalnak mintha zavarna oket valami, de kozben titokban elvezik a helyzetet. Te mennyire elvezned ha nagydarab, szoros pasik csak ugy beszolnanak neked az utcan hogy tetszel nekik? Na, en is kb. ennyire elvezem mikor beszolnak.

qkuc 2014.11.06. 19:56:42

@i got my: Éppen múlt héten volt balhé Kínában, hogy hatalmasakat kamuznak a Kína/kínai cégek az exporthoz kapcsolódó pénzügyi adatokkal.

www.bloomberg.com/news/2014-04-10/china-fake-data-to-skew-more-export-numbers.html

2014.11.06. 19:57:23

@Babette.: Te is félmeztelen lennél, ha 40 fokban kellene az útépítésen dolgoznod.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 19:57:25

@Zoole[uk]:
"egy dolog miatt nem szeretek elmenni az uzletekben"

mert sokan latjak?:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 19:58:53

@Philosoraptor: 40 fokban is dolgozom a kertben, senki sem lat, megsem lobalom a mellem felmeztelen..

2014.11.06. 20:02:56

@Babette.: A melleid csak a párodra tartoznak a hálószoba falai között. De ha egy férfi félmeztelen egy építkezésen, azt valószínűleg nem fogják megbámulni az emberek. Ugye a férfi felsőtestek általában hasonlók, a nőknek a melle meg már intim dolog. De aztán tévedhetek. :)

SzZoole 2014.11.06. 20:04:29

@Babette.: Dehogy is,a fentebb emlitett okok miatt nem szeretek hetvegen jarni,meg azert,mert nagyon sokan vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 20:05:20

@montroyal ( CAN qc):
Húúú mennyit kell majd szopnod...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

i got my (törölt) 2014.11.06. 20:06:10

@diggerdriver: egy ékezettel többet írtál a kelleténél...

2014.11.06. 20:07:31

@diggerdriver: Ez nem volt szexista komment?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.06. 20:08:46

Én nem tudom miről beszéltek. Én egy igazi slejmes címeres proletár vagyok de sose fütyülök nők után, meg nem szólogatok be nekik, főleg nem fogdosom őket. Mirjam elég beteg környezetben nőhetett fel, hogy szerinte ez mindennapos Magyarországon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 20:09:23

@KukorIca:
Tudod mit mondott Edmund Hillari
arra a kérdésre hogy miért mászta meg az Everestet?

2014.11.06. 20:09:24

@diggerdriver: Ezt a videót most néztem meg. Akkor azt hiszem, meg is dőlt a nagy mítosz, miszerint nyugaton nincsenek beszólások meg szexista megnyilvánulások.

2014.11.06. 20:09:30

@Philosoraptor: Mar ne is haragudj, de kicsit rohejesnek tartom hogy pasi letedre azzal mondasz nekem ellent hogy marpedig te nem tapasztaltal molesztalast. Meg szep hogy nem, mert altalaban noket molesztalnak. Ennek eleg nyilvanvalonak kene hogy legyen. A logikaddal elve en is mondhatnam hogy meleg ferfiak soha nem molesztalnak mas ferfiakat, mert en meg soha nem tapasztaltam, nem lattam, es a ferfi ismeroseim sem szamoltak be rola.

2014.11.06. 20:11:10

@Philosoraptor: A vilagon mindenhol vannak ilyen megnyilvanulasok, de Nyugaton egyreszt sokkal kevesebb mint Mo.on, masreszt tarsadalmilag nem elfogadott es pl. munkahelyen komoly kovetkezmenyei lehetnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 20:11:46

@Babette.:
Azért megnyugtatnálak hogy nem azért mert te szóvá tetted.

2014.11.06. 20:12:30

@diggerdriver: Pont errol irtam az egyik elozo kommentemben.

2014.11.06. 20:13:37

@Mirjam2: A női ismerőseim sosem panaszkodtak eddig ilyesmiről. Persze a te logikád szerint biztosan azért, mert hogy "olyan" vagyok. Azt sem mondtam, hogy nem létezik a jelenség, de én nem tudom elképzelni, hogy te milyen környezetben éltél Mo.-n, ha ez nálad minden nap megtörtént. És ajánlom figyelmedbe a neked belinkelt videót. Hátha sikerül megérteni, hogy ez nem nemzetiség kérdése, hanem az intelligencia fokmérője.

2014.11.06. 20:14:22

@Mirjam2: "de Nyugaton egyreszt sokkal kevesebb mint Mo.on"

De csak azért, mert te ezt mondod. Oké. Legyen így.

2014.11.06. 20:15:45

@Philosoraptor: Kicsit naiv vagy... Igenis megnezek egy felmeztelen ferfit, es ha vonzonak talalom, akkor probalom minel jobban megnezni, fantazialni fogok rola stb., de nem fogok neki beszolni meg fogdosni. Biologiailag belenk van kodolva hogy mas nemu emberekre figyelmet forditsunk, de az nem hogy meg is alazzuk oket verbalisan vagy fizikalisan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 20:17:56

@QUERCUS:
Na ez a nagy igazság. A többi rizsa.
Ahogy annak idején én oktattam a fiamat:
"Tudod fiam azok a nagyon visszafogottan térdig érő szűk szoknyában tipegő nők állig begombolkozva alig várják hogy széttehessék a lábukat"

2014.11.06. 20:21:44

@Philosoraptor: De, ez hely kerdese. Pl. ugyanabban a ruhaban sokkal tobben fognak nekem beszolni Pesten mint Londonban, Munchenben pedig siman kiloghat mindenem a dirndl-bol az Oktoberfesten es megis alig fog beszolni valaki. Szaudi egyes reszein akkor is beszolnak ha teljesen el vagyok takarva egy fekete lepellel az arcomat is beleertve, stb.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.06. 20:22:33

@Mirjam2:

Szerinted Magyarországon társadalmilag elfogadott idegen nőket fogdosni az utcán? Mi van?

2014.11.06. 20:23:22

@Philosoraptor: Mivel no vagyok, ezert kicsit jobban meg tudom itelni hogy mennyien szolnak be noknek, mint te.

2014.11.06. 20:27:44

@montroyal ( CAN qc): :))) Azt hiszem ezzel le is zarhatjuk a temat, ennel melyebb kovetkezteteseket nem fogunk tudni levonni :)

qkuc 2014.11.06. 20:29:13

@montroyal ( CAN qc): Hát, a Kék Osztriga bárnál lehet érted is sorban állnának, :D.

i got my (törölt) 2014.11.06. 20:29:15

egy felemelő történet magyaro.-ról:

Mindössze 2 nap kellett, és összegyűlt az a 400.000 forint, amiből a Habitat for Humanity segítségével igazi otthona lesz Pistának, aki eddig hajléktalanként élt Zuglóban, majd kapott az önkormányzattól egy bérlakást, amit azonban magának kell lakhatóvá tennie. Most, hogy összeadták az adományozók az ehhez szükséges összeget, Pista már biztonságban várhatja majd a telet! Köszönjük mindenkinek!
www.youtube.com/watch?v=G6jZL2cuMGE

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 20:35:12

@Philosoraptor:
Persze hogy nem.
Amúgy meg ne vitatkozz feministákkal mert legyőznek a rutinjukkal.
Minden nő a férfi saját személyes tulajdona és azért teremtette őket az Isten hogy a férfi kedvére tegyenek.
Olyanra festi a haját amilyenre én akarom olyan ruhát visel amit megengedek.
Ilyen egyszerű a történet és kúrvára nem érdekel hogy az emancipuncik mit mondanak.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 20:37:53

@Philosoraptor:
Mi az albánnal mindig arról beszélgetünk útközben hogy a jó nő akit látunk milyen nemzetiségű.
A "hundred percent" már szállóige lett.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 20:45:56

@Philosoraptor: speciel én sem szoktam ilyesmiről panaszkodni a férfi ismerőseimnek.

SzZoole 2014.11.06. 20:46:52

@Babette.: tenyleg nem tudom mire gondolsz.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.06. 20:47:30

@TilosazA (UK): ha csunya es alacsony dagadt no lennek akkor johetnenek az afrikai, arab v haiti pasik ... abbol lenne minden ujjamra 10...
@qkuc:
ehhez nem kellene messzire mennem ..
www.google.ca/search?q=village+montreal&espv=2&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=as9bVMThFZWoyASg74HIDw&ved=0CE0QsAQ

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.06. 20:48:30

@Babette.:
Neked azért a csillagokat lehoznám az égről...
:)))))))))))))))))

tableno 2014.11.06. 20:53:23

@diggerdriver: Azt vágod, hogy ennek a témához semmi köze?

2014.11.06. 20:54:51

@diggerdriver: :) Mondjuk ezt megertem, mert pl. en se szeretnem ha a ferjem szokere festene a hajat :)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.06. 20:55:50

@Mirjam2: van egy johirdetes amikor az utcan a csaj felvesz egy szemuveget es az uzletbol kijovo
super pasit meztelenul latja es elegedetten mosolyog de megfordul es a dagadt szoros utepitoepito munkast latja meztelenul ... gyorsan le is kapja a szemuveget...

2014.11.06. 21:00:55

@montroyal ( CAN qc): Es van aki szerint minden ferfi ugyanugy nez ki felmeztelenul - hat nem :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 21:02:54

@Zoole[uk]: mondjuk a poén halála a magyarázat

mást jelent az
elmentem az üzletbe
és az
elmentem az üzletben

te az utóbbit írtad...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 21:03:34

@diggerdriver: valami mást kell kitalálnod, azok már lenn vannak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 21:05:06

@Mirjam2: erről jut eszembe, múltkor beszéltünk a pasikról. nézd már Vincent Lebaz-t, múltkor láttam egy filmben félmeztelen;)

morsels (törölt) 2014.11.06. 21:08:15

@Mirjam2:
Najo, egy ido utan mar atgorgettem a hozzaszolasokat, mert untam..

Nade ha szerinted montroyal vicces, akkor mi a bajod a magyar ferfiakkal?

qkuc 2014.11.06. 21:08:20

@montroyal ( CAN qc): Egy merész napon próbát teszel? :)))))

SzZoole 2014.11.06. 21:08:48

@Babette.: Ohh,tenyleg,nem figyeltem,az a qurva auto corrector,pedig probalok odafigyelni,koszi:)))

TilosazA (UK) 2014.11.06. 21:11:26

@montroyal ( CAN qc): Azért ez csak kamasz álmokban van így. 10 nőből 9-et elvinne a rendőr, a 70 éves mami is nő, és a 150 kilós Terike, meg a 35 kilós Leylácska is...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 21:13:44

@Zoole[uk]: mindegy, ez nem nyelvtannáci komment akart lenni, hanem.

2014.11.06. 21:16:31

@Babette.: Huuuha, mindenfele szexista nokkel vagyok itt korulveve, mint te is :). Nem hallottam meg errol a fickorol, de most megneztem es tenyleg nagyon jol nez ki. Mindjart utananezek ki ez...

2014.11.06. 21:19:23

@morsels: Semmi bajom nincs a magyar ferfiakkal, a kezdetektol ezt probalom magyarazni. A bunko emberekkel van bajom, altalaban. Meg vedtem is a magyar ferfiakat a beszelgetes elejen, erre tessek, most en vagyok a gonosz magyarferfi-gyulolo rem, buuu-huuu :(

2014.11.06. 21:20:12

@Mirjam2: Én is megnézek minden jó nőt, de nem szólók be neki, nem fütyülök, és főleg nem fogdosom, mert elvisz a rendőrség...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 21:22:12

@Mirjam2:
:D
a No limit-ben szoktam csodálni...

TilosazA (UK) 2014.11.06. 21:22:31

@Mirjam2: Én értem, mit mondasz. Nyilván egy férfi nem tapasztalja ezt, és úgy gondolja,nem is létezik. Pl. én nem tapasztalok rasszizmust, azt gondolnám, nincs is (nekem senki nem mondja, hogy nézd már azt a négert/indiait/lilát...stb.) De az egyik osztálytársam ki van akadva, ő fekete, és a szomszédai szívatják. Nem gondoltam volna.
Vagy pl. a férjem azóta ismerte fel, hogy a nőknek mennyivel alacsonyabb a fizetése, amióta beszéltünk róla, és jobban szétnézett. Addig nem tapasztalta, és nem volt téma sehol.

2014.11.06. 21:23:14

@Babette.: Marokkoi zsido csaladbol szarmazik es Franciaorszagban el, most mar minden vilagos... Kicsit gyanus lesz a ferjemnek ha hirtelen elkezdek erdeklodni a francia filmek irant :)

2014.11.06. 21:23:56

@diggerdriver: Rendben, megfogadom a tapasztaltabb (öregebb :D :P) tanácsát.

2014.11.06. 21:24:45

@Babette.: Téged is fogdosnak, beszólnak és szexista viccekkel fárasztanak minden nap?

morsels (törölt) 2014.11.06. 21:25:21

@Mirjam2:
Biztos vagy ebben?

A bunkosag, ugyanugy, mint a tahosag, sovinizmus, meg a tobbi hasonlo jelzo nagyon sokszor egyeni tapasztalatokon alapulo szubjektiv itelet.

Azert szubjektiv, mert ugyanazok a szavak egeszen mast jelentenek neked kulonbozo szituaciokban, kulonbozo emberekkel.

Szerintem montroyal egy soviniszta pig, aki swinger klubbokba jart (ha jol emlekszem), az meg hogy a nokrol mi a velemenye, nem rejti a veka ala... ettol fuggetlenul szerinted vicces.

Persze elkepzelheto, hogy a magyarorszagi tapasztalataid ennel joval rosszabbak, de talan kene kicsit finomitani az allaspontodon.
Vagy nem.
Nekem mindegy, csak vicces :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.06. 21:29:06

@KukorIca: en nem birok ki, ellenben reggel 9.30-este 6-7-8 kozt fdolgozom. Nem erek ra hetkoznap boltba menni, nemhogy nagybevasarlast intezni. Ha szombaton dolgom van, akkor a vasarnapi zarvatartassal meg lennek love.

2014.11.06. 21:30:18

@TilosazA (UK): Igen, pont par napja tortent ez hogy veletlenul egyutt neztuk a TV-n a ferjemmel a fent belinkelt New York-i videot es o teljesen le volt dobbenve rajta hogy ilyen van, pedig nekem teljesen mindennapos elmeny bizonyos helyeken hogy igy beszolnak, kovetnek stb. Ha nem te vagy a celpont, tobbnyire fogalmad sincs ezekrol a dolgokrol (ugyanez rasszizmussal, a fogyatekosok diszkriminaciojaval stb.).

Viszont ha valaki beszamol rola neked, akkor donthetsz hogy hogyan reagalsz. Pl. mikor a fekete osztalytarsad elmondta neked hogy szivatjak, te nem azt mondtad kapasbol hogy 'de hat a feher emberek nem rasszistak, en is feher vagyok de nem vagyok rasszista es kulonben is lehet hogy te provokaltad oket mert peldaul afrikai zenet hallgatsz nagyon hangosan a lakasodban' stb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 21:32:17

@Mirjam2: akkor kezdj a Rejtéllyel, és nem lesz gyanús. abban ugyan nem ő szerepel, hanem Daniel Auteuil, de nagyon jó film.
onnantól lehet adagolni, hogy milyen jók is a francia filmek:D

2014.11.06. 21:34:44

@Babette.: Az hogyan lehetséges?

2014.11.06. 21:35:32

@i got my: probald ertelmezni, amit irtam.
Kinarol nem irtam, hogy a kozel-keleten van. Persze, felolem azt olvasod ki belole, amit csak akarsz.

M. Péter 2014.11.06. 21:38:53

@Philosoraptor: Én nem. Inkább izzadok, mintsem hogy bőrrákot kapjak.

TilosazA (UK) 2014.11.06. 21:39:10

@Mirjam2: @Babette.: Na már énis megnéztem, ki hozta lázba a "tyúkudvart" (kot-kot), de nekem annyira nem jön be. Sebaj, meghagyom nektek. :)
Na oké, oké, azért nem rúgom ki az ágyból ha odatéved.... :D (Elég szexista voltam?)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.06. 21:48:03

@Philosoraptor: Nem mindegyik, de en is eltem mar at hasonlot. Tanari szexista zaklatas, amit osztalyfonok elintezett siman azzal, hogy en kepzelek bele sokat ( basszus, a tanar lejaratott az egesz osztaly elott, mert kisse elbambultam a falra, erre o oda all , ahova en "elvileg" neztem, es elkezdett a nemiszervere nezni, engem meg az egesz osztaly kirohogott, vagy odajott dolgozatiras kozben, es a apdra vesett szivnel kerdezte, hola neve, en meg bamultam mint rozia moziban, hogy mivan) de ehhez kepest semmi, hany futtyott kaptam az utcakon, vagy hogy hogy tobbszor is megesett, hogy a es buszon ulve egy nemnormalis a farkat dorgolte a combomhoz. Es barmennyire nagy szam van egyebkent, ilyen helyzetben lefagy az agyam, csak menekules, ez jar az eszemben.

Tudom, hogy nem minden ferfi ilyen, de vannak ilyenek, nem kell struccmodba kapcsolni.

2014.11.06. 21:51:49

@morsels: Szerintem neked kene finomitani az allaspontodon, ha tenyleg erdekel Montroyal egyenisege, olvasd el figyelmesebben a kommentjeit. Egyaltalan nem soviniszta, a swinger klub pedig nem tartozik a targyhoz. Mo.on a nok helyzete egy csomo objektiv kriterium szerint nem tul jo europai viszonylatban, amit te is tudhatnal ha utananeznel, de tudom hogy nem fogsz mivel igazabol nem erdekel a tema.

2014.11.06. 21:58:32

@tildy[UK]: Nem is mondtam, hogy nincsenek ilyenek, de tényleg bolhából csináltok elefántot... Vannak aberrált emberek, ettől függetlenül még nem mindenki ilyen. Strucc. Aha...

2014.11.06. 22:00:19

@Babette.: Én azt hittem eddig, hogy Mo.-n tíz nőből hetet rendszeresen molesztálnak, fogdosnak, ajánlatot tesznek nekik és a többi.

2014.11.06. 22:02:14

@TilosazA (UK): Koszi hogy meghagyod nekunk, ez nagylelku gesztus a sisterhood fele! :)

2014.11.06. 22:05:49

@Philosoraptor: Akkor most, utoljara (utana megyek Sherlock Holmes-ot nezni a BBC-n). Nem csinalok 'bolhabol elefantot', az egyik fo ok amiert utaltam Mo.on elni az a mindennapi szinten megjeleno szexizmus es nok semmibe vetele volt. Ez az en tapasztalatom, mint embernek es mint nonek. Hiaba mondod el meg sokszor hogy ez nem fontos - nekem igenis fontos, ez az egyik fo ok amiert soha nem mennek vissza Mo.ra. Ez nem azt jelenti hogy te es minden magyar ferfi szexista, viszont engem nem vigasztal hogy van egy kisebbseg akik nem azok.

**mimi** 2014.11.06. 22:06:53

@TilosazA (UK):
eléggé :)))))

én is megnéztem....határozottan nem rossz :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.06. 22:12:13

@Philosoraptor: Tudod az ember a negativ dolgokat jobban megjegyzi. Mindenesetre ilyen esetekbol meg egy egy is tobb a soknal.
Egyebkent nagyon jol tudom, hogy nem midnenki ilyen, de rengeteg ilyen van ( a futtyogos mondjuk inkabb a tanulatlan retegbol kerul ki).
De nem csak szexista teren jon ez elo, hanem egyeb dolgokban is, ugye emlekszel az "Aranka, te ezt nem tudhatod"-ra? Amikor siman odaszolhatnak egy nonek egy mernoki karon, hogy hat maga meg mit keres itt, meg minek megy egy no villmernoknek, gepeszmernoknek, programozonak, meg hasonlo, ott valami nagyon nincs rendben.

Fekete Pestis 2014.11.06. 22:41:59

@charlieharper:
`azt nem gondolod komolyan, hogy Kina az elozo 5000 evben semmit sem tett le mernoki tudomanyokban, orvoslasban vagy matematikaban????`

természetesen nem gondolom.
Csak azt szeretném mondani, hogy ahhoz képest hogy honnan indultak (és ott volt az 5000 év ) nem használták fel az idöt hatékonyan.
Európában a XIV. században került elöször szóba a koordináta rendszer fogalma, a XVII. században a logaritmus.
A XVII. század végétöl (Newton, Leibniz, Descartes, Fourier, Laplace ) a fejlödés rohamlépteket vett: a XVIII. században az analízis, a XIX. században az elektromosságtan (Maxwell) és a geometria (Gauss), és a XX. században tetöztek a dolgok [ugye, 1905-ben Bachelier - hogy csak a te szakmádnál maradjunk, a differenciálgeometria, az operátorelmélet-kvantummechanika, a diff. egyenletek, "meg a többi"].

Látható, hogy 300 év alatt az absztrakció-képesség rohamléptekben fejlödött.

Egyébként D-Korea (és Japán) kakukktojás, mert ott többé-kevésbé demokratikus rendszerek vannak.

Az viszont igaz, hogy ceteris paribus a jelentegi tendenciák nem túl biztatóak. Csak a fehérember örökölt képeségeiben ("sírjuk ki magunkat és kezdjük ujra") bízhatunk.

@maxval birca hozzászóló:
persze, a VIII. századtól Eu hanyatlott, és kb a XV. századra állt helyre.
És a tudást nem csak átvette, hanem tovább is fejlesztette (L. fent).
Amit elmondsz, az pont a Nyugat szuprámumát bizoonyítja:
(a) a Justinuanus utáni hanyatlás (stb) ellenére oda jutott a XIX-XX. században ahova
(b) a XIII. sz.ban átvett tudást hasonlóképpen gazdagította (és a tudásra támaszkodva új diszciplínákat vezetett be - üzemszervezés, kvantummechanika, stb. )

2014.11.06. 22:45:54

@Mirjam2: Nem volt normális párkapcsolatod, nem voltak normális fiú barátaid, amíg Mo.-n éltél?

TilosazA (UK) 2014.11.06. 22:51:14

@tildy[UK]: "Hajnalkám" volt az, de tényleg milyen gáz volt...

2014.11.06. 22:53:06

@tildy[UK]: Igen, de ettől függetlenül még nem kellene általánosítani. Én elhiszem nektek, hogy ti ezt tapasztaltátok, de azért ne essünk át már a ló túloldalára se ezzel a témával. A magyar gondolkozás meg le van maradva sok esetben ott, hogy a nő legyen háziasszony meg neveljen gyereket, az önmegvalósítása meg nem érdekel senkit sem. De ez sem hiszem, hogy általános lenne. Nagy divat fikázni a magyar férfiakat valamiért... Ha én elkezdeném ekézni a magyar nőket, akkor meg egyből nekem esnétek. Tudjátok, ez túl fair a másikkal szemben.

2014.11.06. 22:54:39

@Philosoraptor: "Tudjátok, ez túl fair a másikkal szemben."

Helyebben úgy hangzik, hogy ez NEM túl fair a másikkal szemben.

Este van. :)

2014.11.06. 22:55:02

@Philosoraptor: Mi a f*szt nem ertesz? Attol meg mert par ember 'normalis', siman lehet hogy az orszagban altalaban elterjedt a szexizmus, a nok elleni diszkriminacio. Amit te is alatamasztasz, pl. itt vagyok en, orak ota magyarazom neked hogy zavarnak a szexista megnyilvanulasok Mo.on, erre te vegig hitetlenkedsz, azt akarod ferfi letedre megmagyarazni nekem hogy vagy velem van a baj, vagy nincsenek ilyen esetek, vagy ha vannak akkor nem gond. Ha nekem egy fekete elmondja hogy ot rasszista tamadasok erik es ez ot rosszul erinti, akkor nem kezdem el neki feher letemre megmagyarazni hogy ezt biztosan csak bemagyarazza maganak, ha megis megtortent akkor nem fontos, vagy lehet hogy az o hibaja es en egyebkent sem vagyok rasszista szoval mit ragalmaz engem. Fogd mar fel, hogy igenis elterjedt Mo.on a szexizmus, sokkal nagyobb mertekben mint pl. Angliaban, es ez az aldozatoknak, tehat a noknek, nagy problema tud lenni.

TilosazA (UK) 2014.11.06. 23:02:39

OFF:

A Határátkelő nem indult a 2014-es Golden blogon?

Határátkelő 2014.11.06. 23:11:13

@TilosazA (UK): Nem indult. Tavaly elég sok mindent nyert a blog, az díjak oldalt még láthatók :-)

rafflesia 2014.11.06. 23:12:36

Hmm, érdeklodve olvastam a bejegyzést, lévén én egy éve élek ugyanebben a régióban, és próbálnék valami hasonlóan fantasztikus munkahelyet levadászni. Igy sejtem is mi az a két cég, amelyet a poszterina emlit. Az egyiknél dolgozik a férjem, a másikhoz pedig szeretnék én pályázni. A hollandok hócipöje azonban idôkôzben annyira tele lett a külföldiekkel, hogy nincs az a profilomba illô pozició, ahova nem kellene folyékony holland nyelvtudás.
A lefestett képet kicsit rózsaszinnek látom, elnézve pl a hollandok nyaralási szokásait, mintha egy másik világot látnék. Pl láttuk nyàron a férjem fönökének Fb bejelentkezését a nyaralásról: belföldrôl, ahol kempingezett a családdal :)

TilosazA (UK) 2014.11.06. 23:18:44

@Határátkelő: Na igen, de idén én is szavaztam volna... de így nem. Rozamami blogja sincs fenn, én meg csak ezeket olvasom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.06. 23:23:48

@TilosazA (UK): Az, tenyleg:)
@Philosoraptor: en nem altalanositok minden ferfira... De van ilyenek, nem kis szamban. Jobb tudni rola. Valosziinuleg aranyaban joval kevesebb van ilyenbol, mint a normalisbol, de mint irtam, egy is tobb a kelletenel.

Herr Géza 2014.11.06. 23:38:11

@Zoole[uk]: A fene a gusztusod..... :))))

2014.11.07. 00:13:15

@Mirjam2: "azt akarod ferfi letedre megmagyarazni nekem hogy vagy velem van a baj, vagy nincsenek ilyen esetek, vagy ha vannak akkor nem gond."

Én csak kikértem magamnak a hülye általánosításotokat, ez minden. Nagyon szeretsz csúsztatni meg úgy csavarni a másik mondandóját, hogy végül is a másik legyen teljesen hülyének nézve. Jól csinálod. :)

2014.11.07. 00:18:20

@tildy[UK]: Mondom, én elhiszem. Azt nem hiszem el, hogy ti csak ilyenekkel találkoztatok. A magyar társadalomban elég sok a hülye, felelőtlen ember (lásd választás v. hitelek), de ettől függetlenül azért nem merem kijelenteni, hogy az összes magyar ilyen, pedig én nem vagyok elégedett azzal, ahova tart ez az ország.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.07. 00:37:19

@morsels: Sovinizmus alatt általában a hazafiság fanatikus megnyilvánulását értik, a haza vagy nemzet elvakult imádatát, kritika nélküli csodálatát tükröző, annak felsőbbrendűségét hirdető nézeteket. A szó tágabb értelemben bármi másra irányuló fanatikus, ellentmondást nem tűrő rajongást is kifejezhet, például nyelvi sovinizmus, nemi sovinizmus stb. Sovén, soviniszta az, akire a sovinizmus jellemző.

na most hogy pig vagyok az rendbe van de sovinista milyen vonatkozasba ?
swinger clubba jartam de azonkivul is 14 eves koromtol csak a nok fele fordult az erdeklodesem es az a kedvenc sportom , a trofeaimat nem tudom megszamolni, nyilvantartani (nem ugy mint Hagyma ) ezert van, hogy nem tudom ertekelni semmifele noi praktikat ,nem esek hasra tole ... de ez nem jelent tiszteletlenseget. utalatot altalanositast semmilyen sexist tamadast a nok ellen foleg akiket nem ismerek... ironizalok ,irigykedek probalok a noi praktikak moge latni.....de meg igy sem ismerem a noi gondolkodas titkat ... mire megfejtenem ugy is meggondolnak magukat... senkire nem eroltetem a velemenyemet ,csak ugy irogatok ,ami a szemelyes tapasztalataimbol a fejembe van ..
nem akarok senkit megserteni es en sem vagyok sertodos ... a pig megtisztelo de nekem nem csavaros , mert akkor még kulonlegesseg is lennek ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.07. 00:38:49

@Philosoraptor: Szerintem ezt egyikunk sem jelentette ki, hogy igy lenne, vagy csak ilyenekkel talalkoznank.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.07. 00:49:43

@qkuc: @TilosazA (UK): jo hat ezek csak fikciok ..pl sose lattam not aki a sarkon levette a bugyijat vagy az ,hogy legkozelebb nonek szulessek az meg elottem van , remelem jo messze ... en jol megvagyok a borombe , viszont az egy nonek tul nagy lenne ...

2014.11.07. 01:02:50

@Babette.: Ó hát régen minden más volt, az asszonyok otthon szültek bábával, meg nem beszéltek nyelveket, stb. Nem csak a biliárdot írtam, hanem edzőtermet, ... Nekem 12 éves fiam van, jobb ha nem otthon lóg a számítógépen. A lakásban meg mindketten utálunk lenni egész nap. Hangsúlyozom, ha szar idő van. Márpedig elég sokszor az van.

2014.11.07. 01:09:54

@kardio1: A fővárosban 1 db. pláza van és mindenki úgy örül neki mint majom a farkának. Van még egy golf klub megy egy uszoda, edzőteremmel. Ha ezeket bezárnák hétvégén, a külföldiek mind hazajönnének, ugyanis ott a 40 fokban valóban nincs más. Most nem a helyiekről beszélek akik az utcán laknak jóformán és éheznek. Azért nem szeretnék úgy ellenni mint ők. Nem igazán alkalmas az ország bármilyen összehasonlításra. Itt a szegényebb még a lakásban sem tud lenni mert nincs klímája, ezért jobb neki a 40 fok kint az utcán mert néha jár a levegő. Ezt nevezed te annak hogy elvannak? Hmm. Egy európai 1 hét alatt elpatkolna.

2014.11.07. 01:13:34

@kardio1: Értem, értem a vallási témát de mi semmilyenbe nem szeretnénk járni. Sem divatól, sem meggyőződésből, mert olyan nekünk nincsen.

2014.11.07. 01:19:52

Tegnap nem tudtam válaszolni a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban mert internet gondjaink voltak. Nem pláza DD. Nem tudom kitűnt-e a kommentemből hogy nem a vasárnapi nyitva tartás mellett kampányolok, csak rákérdeztem pár dologra ami a plázákban még van élelmiszer boltokon kívül. A mozik, éttermek eddig is nyitva voltak sátoros ünnepeken a plázákon belül is, meg más szórakoztató egységek mert így szólt a törvény hogy nekik lehet. Nem más kárára szeretném ha nyitva lennének, de nekem jobb lenne azzal együtt hogy én sem szeretnék vasárnap dolgozni. A kötelezőséggel van bajom meg azzal hogy az egyiket bezárják, a másik meg nyitva tarthat. Ott nem számít a munkaszüneti nap védelme??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.07. 06:38:06

@montroyal ( CAN qc):
Na varj csak egy pillanatot...
Nem te fogyasztod a negyedik felesegedet? Biztos, hogy te gyujtod a trofeakat es nem te vagy maga a trofea? ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.07. 08:53:00

@házelőtthinta: hát kedves hinta, ha hiszed, ha nem, ez már csak ilyen s ennyi :) bérleti csekket és fizetéspapírt nem fogok beszkennelni neked, ugyanis semmi szükségét nem érzem, hogy neked bármit is bebizonyítsak, sőt kapaszkodj meg, nem érdekel, hogy elhiszel-e valamit, vagy sem. Ide a rozsdás szöget, hogy holnap már ott lesz a poszt a blogodon a vetítésemről, de ha neked az esik jól, hogy valakit lehazugozz, akkor igazán nem sajnálom el tőled ezt az élvezetet :) nekem ugyanis így is jó, én megyek haza a lakásomba, nem te. (Hálistennek.)
Azt még tegyük hozzá, hogy melós bérem van, ami nagyon nem egyenlő a mekis bérrel. Itt van a diszkrepancia, amit te nem értesz, de mint mondtam, nekem teljesen 8 :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 09:30:34

@qkuc: Ááá, nem volt jelentős, nem maradt meg.Csak olyan ijesztés volt... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 09:34:57

@házelőtthinta: Na, hepaj, remélem kikerül hamarost. Kösz. :-))

2014.11.07. 09:41:46

@Turchi: Azért nem számít, mert egyelőre azokat még nem akarják államosítani, most a kereskedelem van az első helyen. De ne aggódj, jönnek a boltok, majd a pia, aztán rátérhetnek a mondjuk a vendéglátóiparra is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 09:44:07

@Zoole[uk]: "Visszaemlekezve gyerekkoromra '80-as evek a faluban ahol felnottem 1 bolt volt 2800 embere.Szombaton kora reggeltol delig az utcan kigyozott a sor vege."

Aztabetyár, mekkora kasszasiker lehetett már a boltosnak...azigazi, ideális konkurenciamentes kereskedelem... :-))))))

Milyen kocsija volt a boltosnak, minimum állólámpás merga, nem? :-))))

2014.11.07. 09:45:39

@Philosoraptor: Igen. Ez könnyen előfordulhat. A pia mondjuk nem érint DD, de a többi igen.

kék madár 2014.11.07. 10:04:59

@Philosoraptor:
"A női ismerőseim sosem panaszkodtak eddig ilyesmiről."
mert belefaradtak. Nekem nagyon ritkan mondtak el, mert szegyelltek, de utana en szegyelltem magam, hogy ennyire taho allatfajhoz tartozom, mint a ferfiak. Javaslom, hogy kerdezd meg barmelyik 16-40 ev kozotti csinosnak szuletett, de szerenyen nem kihivoan oltozkodo ismerosodet. Qrvara meg fogsz lepodni. Mar ha eljut az agyadig

Fekete Pestis 2014.11.07. 10:04:59

@rafflesia:
philips és ASML ?

1. Megnyugtatásul: holland nyelv könnyebb mint a dán
2. A fent 2 cég NL nyelvtudás nélkül is felvesz embereket (föleg az asml), pláne akkor, ha megrendelés van, vagy kulcsprojekten dolgoznak. [ha tudsz c++ban programozni, Helmholz-féle diffrakciós egyelnetet oldozgatni és szociális is vagy valamennyire, akkor meg pláne.]

kék madár 2014.11.07. 10:06:48

@diggerdriver:
"Amúgy meg ne vitatkozz feministákkal mert legyőznek a rutinjukkal.
Minden nő a férfi saját személyes tulajdona és azért teremtette őket az Isten hogy a férfi kedvére tegyenek.
Olyanra festi a haját amilyenre én akarom olyan ruhát visel amit megengedek.
Ilyen egyszerű a történet és kúrvára nem érdekel hogy az emancipuncik mit mondanak"
Ha te ezt komolyan irtad - asszem itt fordult be a totalis sotetseg, rasszizmus, szexismus utcajaba a hataratkelo kommentserege, Te annyira sotet vagy, hogy ha kinyitod a szad el kene itelne legalabb egy tavolsagtartasra minden notol. Gondolom nalad a nem is igent jelent egy notol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.07. 10:13:19

@montroyal ( CAN qc): "ha ezek utan azt mondjak minden ferfi egyforma , talan nem kellett volna mindet kiprobalni ...DD"

Bróhaha, na ez nagyon nagy duma, ezentúl alkazni fogom...
:-))))))))))))))))

Határátkelő 2014.11.07. 10:17:16

@diggerdriver: @kék madár: nagyon remélem, hogy a sok smile azt jelenti, hogy amit ott írtál azt abszolút nem gondoltad komolyan, mert ez mint látod még viccnek sem annyira jó, pláne ha valaki komolyan gondolja. Szeretném, ha az egymás ekézése el sem kezdődne. Másrészt nagyon nem szerencsés egy nagyon sokféle tömeget egy kommentre alapozva lerasszistázni, szexistázni stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.07. 11:06:48

@Határátkelő:
Na látod pontosan az ilyen kékmadarak miatt írom amit írok.
Betegre röhögöm magam az ilyen karótnyelt humortalan gyöpös nyárspolgárokon.
:))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.11.07. 11:43:22

@geegee: A bolt allami tulajdonu volt.Mitudomen hanyas szamu ABC.A tulajnak nem tudom,hogy milyen autoja volt,de a bolt vezeto ikerlampas 1600-os bordo ladaval jart.

SzZoole 2014.11.07. 11:59:03

@Határátkelő: Nem tudom,hogy most eppen a HA noi vagy ferfi tagja vagy,de szerintem a noi.
Mar ismerhetned annyira Diggert,hogy tud mikor viccel es mikor nem.Abban a kommentjeben eppen viccelt.
Mivel mi ismerjuk egymast szemelyesen es tobbszor voltunk mar egymasnal,sot tobb kozos csaladi programban is egyut voltunk mar,igy azt kell mondanom,hogy Digger nagyon is tisztelet tudo a holgyekel szembe,mind a lanyomal es a nejemel szembe is,sot az osszes holgyel szembe.Tobb tortenetet is tudnek mondani.Most mondhatnad,hogy elfogult vagyok Diggerel szembe,de akkor azt mondanam,hogy kerdezd meg a nejem,vagy azokat a kommenteloket akik szemelyesen ismerik.

kardio1 2014.11.07. 12:03:42

@Turchi: Pont arra gondoltam, hogy a szudàniak vannak el a plàza nélkül, nem az expatok. Legalàbbis a szudàniak java része, aki még plàzàt se làtott soha életében. Az ott élô europaiaknak biztosan hiànyozna, ha nem lenne, ez vitathatatlan.
Ami meg a vallàsi kérdést illeti, arra gondoltam, hogy nem kedv kérdése lesz vmilyen istentiszteletre jàrni, ha igy haladnak a dolgok. Az Iszlàm Allam területén se kérdezik meg senkitôl, akar-e hithu muzulmàn lenni vagy sem. Csak ne lenne igazam, azt kivànom.
Azt valoban szeretném, ha többen jàrnànak templomba, de nem diszbôl, hanem meggyôzôdésbôl, de ezt ùgy semmiképp nem lehet elérni, ahogy a "derék" dzsihadistàk teszik Irakban meg Sziriàban.

kardio1 2014.11.07. 12:12:28

@Philosoraptor:
Az az érdekes, hogy a skandinàviai àllami alkoholboltok senkinél nem verik ki a biztositékot. Sok otthoni törekvésnek megvan a nyugati pàrhuzama. Persze, az màs, mondja mindenki. Végülis nincs min csodàlkoznom. Ha Fleto àllt volna elô egy olyan ötlettel, ami tkp. nekem is tetszett volna, és is kétkedve fogadtam volna, és kerestem volna, hogy milyen mögöttes szàndékkal akarta volna megvalositani.
Màs: jol belebonyolodtatok Mirjammal és a többi "nôi hölggyel" :) a vitàba a szexista magyar férfiakrol :))

2014.11.07. 12:16:03

@kardio1: Csak azt tudom mondani hogy a példa rossz. Ahol sosem voltak plázák ott persze hogy megvannak nélküle is. Egyébként meg tele van helyiekkel a hétvégén az az egy, ott sem mindenki szegény. És minden nap nyitva van minden. Egyedül pénteken, a vallás miatt nyitnak a déli ima után. Ahol az éhezés a legfőbb probléma ott nincs értelme plázákról beszélni. Az ősemberek is rosszabbul éltek mint mi de azért odáig nem kellene visszamenni. Mondom, én nem kardoskodok a plázák vasárnapi nyitva tartása mellett, és én még jártam szombaton is iskolába, (mert ilyen öreg vagyok). Mi nem feltétlen vásárlás miatt megyünk plázába hanem mert kiállítások, programok vannak, lásd Csodák palotája, Tropicarium, van ahol jégpálya is van, állat, növény kiállítások, ezeknek mind a plázák adnak helyet. Hétköznap nem sokan mennek majd oda. A vallás meg nem érdekel, na amellett ki fogok állni hogy ne legyen kényszer. A pláza mellett nem erősködök, csak kérdeztem. megint belengettek egy hírt ami nincs kellően kidolgozva, netadó után vasárnapi cirkusz, mi jöhet még?

négyzet 2014.11.07. 14:31:48

@Philosoraptor: Nagyszerű, egyrészt senki nem mondta neked itt a kommentekben ahogy végigolvastam, hogy minden férfi olyan, de te folyton ezzel jössz, meg azzal, hogy te nem tapasztalod és neked nem mondták a női ismerőseid, hogy szexista zaklatásoknak voltak kitéve. De hát miért is mondták volna? Megtapasztalhatták már, hogy erre a válasz az, hogy "örülj neki, ha tetszel a férfiaknak" illetve "nem igaz, hogy nem érted a viccet". Pedig miért is örüljek, ha a munkahelyemen az a téma, hogy mennyire jó a fenekem? Ha a kéretlen segítők "véletlenül" megfogják a kezem, hozzám dörgölőznek az étkezőben? Biztos sokaknak nem tetszenek az ilyen megnyilvánulások, de nem szólnak semmit, a többség nevet rajta, aki ellenzi, csöndben marad és ennyi. A nő sem fog konfrontálódni emiatt, mert akkor ő lesz a bajkeverő ill. a hisztis, pláne ha a főnökség is ilyen, legfeljebb kilép a munkahelyéről idővel. Ez ugyanúgy megtörténik Kőbányáról bejárva, mint diplomásokkal teli irodában. Én nem tolerálom a simogatásokat és a beszólásokat, ezt egy új helyen már az elején nyilvánvalóvá is teszem, és elkönyvelnek keménycsajnak, amit leszarok. De zavar, hogy azt látom, hogy más nőkkel közben ez történik, és persze próbálkozások a kifejlesztett falak ellenére továbbra is vannak. És örülnék, ha nem kellene ezzel foglalkoznom, ha egy ember lehetnék, akinek az érdemeivel és hibáival törődnek és nem elsősorban a külsejével, pláne nem tekintik szabad prédának, csak mert épp nem fogja a pasija a kezét. 8 éve nem hordok szoknyát (figyelem, térd alatt érőt!), mert elegem lett.

Mondok neked valamit. Én sem tudtam, hogy Nyugat-Európában ez nagyon más lehet. A hosszabb ideig külföldön élő pasim mesélt róla. Ő úgy fogalmazta meg, hogy a nők nagyon mások, és neki tetszett ez a dolog, mert mindig is utálta a szexizmust, a pozitív szexizmust is, pl. miért kell előreengedni egy nőt az ajtóban, vinni helyette a cekkert, pedig nem is nehéz, illetve miért kell helyette fizetni kocsmában, étteremben stb. Külföldön meg azt látta, hogy a nők mennyivel önállóbbak, határozottabbak, a nőiséggel, férfiséggel ilyen szinten nem kell foglalkozni, nem így néznek egymásra az emberek. Társaságban a nők egyenrangú felek, a nemiség nem határozza meg a dolgok helyét, a hozzáállást, a nők sem járnak lesütött szemmel, magabiztosabbak, és mindez neki feltűnt, és bejött. Nekem is jobban bejön, hogy ilyen környezetben neveljem majd a gyerekem.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.07. 14:37:06

@Kövérmadár [swe]: huha tenyleg.. tukorbe kell neznem .. meg a pénztarcamba is ...

2014.11.07. 17:48:25

@kék madár: "Mar ha eljut az agyadig"

Tartogasd meg a haverjaidnak ezt a lekezelő dumát. Kösz.

kardio1 2014.11.07. 17:50:18

@Turchi: Az tény, hogy itt is sokat merengünk ezen a hiren, ami egyébként nincs is elfogadva és törvénybe iktatva. De olyan jol esik "riadozni".
A Tropicarium tényleg jo. De a plàzàzàs mint "életforma", nem is a Tropicariumrol szol, hanem a plàzacicàkrol és férfi megfelelôikrôl, akik közül soknak igencsak üres és sivàr az élete. Megintcsak: szerintem.

2014.11.07. 17:51:42

@kardio1: Ne fárasszál már bazd+. Komolyan el kell pofáznom mindig meg magyarázni, hogy amit Mo.-n átvesznek nyugatról, az nem azért történik, hogy nekem jó legyen, hanem hogy a politikusok meg a holdudvara még gazdagabbak legyenek? Te milyen Mo.-ról mentél el? Bent volt végig a fejed a homokban v. pedig éltél a saját kis világodban, és szartál rá mindenre? Mert ezt tudom feltételezni a hozzászólásaid alapján.

2014.11.07. 17:53:59

@négyzet: Sóhajtok nagyokat, és elfogadom, hogy mindenben igazatok van. Remélem, lelki megnyugvást adok ezáltal minden itteni nő számára.

kardio1 2014.11.07. 17:54:34

@négyzet: Ha elmosod a férfiak és nôk közti hatàrokat, mondvàn, hogy mindenkit simàn "csak" emberként kell nézni, akkor nem egyenrangùak lesznek a nôk és férfiak, hanem egyenjogù nemnélküli egyedek.
Egyébként azt tapasztalom, hogy a férfi részérôl feléjük megnyilvànulo udvariassàgi gesztusokat a nôk értékelik. Nagyon is.

kardio1 2014.11.07. 17:59:20

@Philosoraptor: Nem kell elmagyaràznod. te ùgy làtod. Ez rendben van. De hagyd meg neked a jogot, hogy én màsképp làthassam. Szerintem ez igy kerek. Nem vagyunk egyformàk, és én nem minôsitelek, ahogy azt te a mostani hozzàszolàsodban tetted. Nem dugtam homokba a fejemet, amig ott éltem. Egyszerûen màs az életkorunk, màshol nôttünk fel, màshol él(t)ünk Magyarorszàgon, màs a vilàglàtàsunk. Van ilyen, ne akadj màr ki.

2014.11.07. 18:18:07

@kardio1: Nyugodtan lásd másképp, de nem kötelez senki sem rá, hogy állandóan hangot is adj ennek, főleg úgy, hogy bezzeg másoknál is van ilyen. Mo. egyik ilyen országgal sem említhető egy lapon, sem gazdaságilag, se társadalmilag, innentől kezdve meg nincs is értelme ezen vitatkozni.

Úgy csináltok, mintha ti egy másik Mo.-n éltetek volna. Pontosan te is tisztában vagy vele, hogy itt a kormányok fő feladata a lopás, a mutyi, tehát nem kell előadni, hogy te erről nem tudsz. Ha meg nem veszel róla tudomást, akkor meg nincs is miről beszélni.

kardio1 2014.11.07. 18:56:04

@Philosoraptor: Téged sem otelez senki rà, hogy hangot adj a véleményednek, vagy hogy megkontràzd, ha valaki nem a te véleményeden vagy. Tudtommal szabadon kifejthetjük a véleményünket, te is, én is és mindenki màs, aki HA szerint normàlisan nyilatkozik meg.
Màsfelôl meg: ha majd kiköltözöl, szerintem àrnyalodik a véleményed. Nekem példàul sokat vàltozott a véleményem, amiota Franciaorszàgban élek. Sok mindenben rosszabbat gondolok Franciaorszàgrol és Magyarorszàgrol azota, és sok mindenben jobbat gondolok e két orszàgrol, mint mikor még Magyarorszàgon éltem. Szoval összességében nem jobb, vagy rosszabb a képem egyik, vagy màsik orszàgrol, csak màs. De nagyon.
Egyébként abban egyetértek veled, hogy 2010-ben nem ilyen Magyarorszàgot gondoltam el pontosan.
De hiàba kezdeném el neked ecsetelni az itteni zaftos ügyeket, ùgyse hinnéd el. Ugyhogy maradok annàl, amiben egyetértek veled.
Es nincs szàndékomban vitatkozni veled. Nemigazàn ezért jövünk erre a blogra, se te, se én :)

kék madár 2014.11.07. 19:11:52

@diggerdriver: ez kb annyira vicces mint egy ismeretlen nonek bemarni, vagy egy feketet orrba rugni a cipoddel, hogy suvickolja mar ki.
Sajnos akinek ez vicces, annak tok mindegy, hogy melyik resze a vicc es melyik komoly.

kék madár 2014.11.07. 19:11:58

@Határátkelő: ebben igazad van, nem kene altalanositani. De ebben a posztban annyira tultengett a himsovinizmus hogy nalam kivagta az osszes letezo biztositekot. Hatalmas talalmany lenne az oldalad, egy igazi tudasbazis a kivandorloknak, de az a resze teljesen elvesz az ilyen kulvarosi eloiteletes, homofob, rasszista, etc. rendkivul szuklatokoru kommentelok flamejei miatt. Kicsit olyan erzesem van, mintha mindegy mirol menne a vita, csak legyen es sokan hozzaszoljanak, inkabb minthogy minosegi vagy barati vagy konstruktiv legyen. Az ami itt zajlott annyira serto es megalazo volt noi szemmel, hogy ha egy radiomusorban hangzana el, (lejatszanak/beengednek ) a szerkeszto masnap az utcan talalna magat. Ehhez kepest birca meleg gyulolo es hinta vad kommentjei hajnali madarcsicserges.

Határátkelő 2014.11.07. 19:19:33

@kék madár: Egyrészt nyilván igazad van sok mindenben abban, amit leírtál. Két dolgot hadd tegyek hozzá.

Egy: a posztban nem nagyon tenghetett túl a hímsovinizmus, mert egy nő írta, feltételezem a kommentekre gondolsz (ez persze csak technikai dolog).

Kettő: Ha azt várod el, hogy egy több száz kommentet hozó poszt esetében ugyanolyan szerkesztői felügyelet legyen, mint egy rádióműsor esetében, akkor most jelzem, hogy egész egyszerűen teljesíthetetlent vársz. Ezt egész egyszerűen képtelenség teljesíteni (nem egyszer-egyszer, hanem MINDEN NAP), illetve lehet persze, ha valaki, vagy valakik teljes munkaidőben (illetve hát kora reggeltől késő estig) gyakorlatilag semmi mást nem csinál(nak), csak ezt követi(k). Ez van, amikor sikerül nekem és van, amikor nem - lévén van munkahelyem, ahol a megélhetésért kell dolgoznom. Amikor tudom, próbálom követni, lehetőleg folyamatosan, de ez nem mindig jön össze, amit sajnálok.

Nem magyarázkodni akarok, csak egyszerűen vázolom a helyzetet.

2014.11.07. 19:24:36

@kardio1: Ok, ok, akkor le is zárhatjuk DD. Én utálok vásárolni, nem szoktam kirakatot nézni, csak a gyerek miatt megyünk különböző programokra ha van. Na meg ha hétvégén nem akarok főzni akkor ott eszünk. Ja, és a gyerek is utál vásárolni, kirakatot nézni meg pláne. Szóval nekünk a pláza szó mást jelent. A férjem meg általában be se teszi a lábát ezekre a helyekre ha nem muszáj. Igen, olyan ez mint a netadó, jól belengették aztán most meg mást lengetnek DD

kék madár 2014.11.07. 19:39:07

@Határátkelő: persze nem a posztra, hanem a kommentekre ertettem.
Ketto: egyetertek, non-profitban ez valoban lehetetlen. Igy is sokszor csodalkozom, hogy mikor alszol.

2014.11.07. 19:44:55

@kardio1: Ez az adu ász a paklitokban. Hogy nyugaton sem minden szép és jó. Kár, hogy én ilyet eddig sem mondtam, és nem is hiszek.

kardio1 2014.11.07. 21:48:21

@Turchi: OK. Lezàrva! Helyiek arabul beszélnek?

kardio1 2014.11.07. 21:51:24

@Philosoraptor: Nekem nincs paklim (ki az a ti?), nem kàrtyàzom. :)
Ha nem hiszed, hogy otthon minden rossz, nyugaton meg minden jo, akkor màr nagy meglepetés nem érhet. Sok sikert a majdani hatàràtlépésedhez!

2014.11.07. 21:58:11

@kardio1: Igen, tudtommal nincs más nyelv. A jobb iskolákban tanulnak angolt, franciát, esetleg spanyolt, de az ritkább. Angolul sokan tudnak.

kardio1 2014.11.07. 22:20:30

@Turchi: Es milyen az "arab angol"? A franciàk és a spanyolok angolsàgàt ismerem. Az elôbbi legalàbb olyan kinos, mint az angolok francia kiejtése.

kardio1 2014.11.07. 22:35:58

@Philosoraptor: Azt igertem, nem beszélek az itteni zaftos ügyekrôl. Egy sztori miatt mégis kivételt teszek, mert olyan abszurd, hogy màr vicces. (Hasonlo, mint L. Simon Làszlo magyaràzata Vida Ildiko elveszett levelérôl). A mostani elnök egyik közeli munkatàrsa, aki elôbb a volt költségvetési miniszter titkos svàjci és szingapùri szàmlàit vizsgàlo parlamenti pénzügyi bizottsàg elnöke volt, majd kereskedelmi àllamtitkàrrà nevezték ki, errôlkénytelen volt lemondani, mert kiderült, hogy 3 éven àt elfelejtett idôben és pontosan adot fizetni, majd kiderült, hogy lakbért sem fizetett a pàrizsi belvàrosi lakàsàért 3 éven àt, nem fizette ki a közlekedési birsàgokat, de még a masszôrt sem. Mindezt azzal magyaràzta, hogy "adminisztrativ fobiàja" van!! Jelenleg is parlamenti képviselô...Nem semmi magyaràzat!

2014.11.08. 00:15:30

@kardio1: Legalább lemondott valamilyen tisztségről. Mo.-n ez elő sem fordulhat. :)

2014.11.08. 08:02:29

@kardio1: Elég jól értem mikor az arabok angolul beszélnek, jobban mint amikor franciákat hallok. Ha francia beszél angolul, néha azt sem tudom, éppen milyen nyelven beszél DD

kardio1 2014.11.08. 13:03:10

@Philosoraptor: Olyan Mo.-on is volt màr, hogy vkit a pàrtjàbol kilépésre kényszeritettek. Ez a francia ficko is csak a pàrtjànak tett eleget: formailag nem szocialista màr, de együtt szavaz velük, igy a többség megvan. A pénzzel jàro tisztségeket (parlamenti képviselôség, bizottsàgi tagsàg) persze megtartotta. Ez utobbi szolt inkàbb nagyot. Inkàbb csak azért irtam errôl, mert ez az adminisztrativ fobiàra valo hivatkozàs legalàbb olyan röhejes, mint pl. Mo.-on a vak komondor volt :))

kardio1 2014.11.08. 13:04:36

@Turchi: Ez azért vicces, mert sok szo van, amit ugyanùgy irnak franciàul és angolul és mind a két nemzet tagjai ezeket a szavakat a sajàt kiejtésük szerint mondjàk a màsik nyelvet beszélve is.

2014.11.08. 13:11:45

@kardio1: Éppen most tanulok franciául és megroggyanok a helyesírástól. Az angol sokkal könnyebben ment.

kardio1 2014.11.08. 13:32:55

@Turchi: Viszont a franciàban azért vannak kiejtési szabàlyok. legalàbbis sokkal szbàlyszerûbb a kiejtés, mint az angolban.
Bon courage pour le français! :)

2014.11.08. 14:42:01

@kardio1: Bocs de ezen most jót nevettem haha. A franciában vannak kiejtési szabályok? Minden szónak csak a felét mondják ki, vége nincs semminek DDD És akkor még azok az rrrr betű kiejtések, óóó. Gyereknek megy, természetesen nekem nem. Bár én úgy általában nyomi vagyok a nyelvtanulásban...

kardio1 2014.11.08. 15:41:04

@Turchi: Vannak bizony! Lehet tudni, mit ejtesz ki, és hogyan és hogy mit nem ejtesz ki. A francia 'r' valoban nem egyszerû, nekem sokàig nem ment. De itt is ahàny ember, annyiféleképpen ejti.

2014.11.08. 16:04:02

@kardio1:DD
Meggyőztél
Amit kimondanak nem tudom leírni. Amit nem mondanak ki azt meg honnan tudjam?? DD

kardio1 2014.11.08. 16:14:09

@Turchi: Te csak hallàs utàn tanulsz franciàul? Nekem az a tapasztalatom, hogy a franciàk helyesiràsa azért rosszabb sokszor az enyémnél, mert én a szavak hangalakjàt és iràsképét egyszerre tanultam meg. Ôk meg megtanultak beszélni, majd évekkel késôbb az iskolàban megtanuljàk leirni a szavakat. igy nem is kapcsolodik össze a fejükben a két dolog.

2014.11.08. 16:22:10

@kardio1: Nem csak hallás után, írom és látom is közben, de nagyon az elején vagyok még és nem lelkesített fel az a rengeteg betű amiből hármat ejtenek ki összesen DD. Az angol is egy horror volt évekig de most a franciával összehasonlítva már könnyű. Az arabról meg már nem is beszélek, mert azt is kell tanulnom jajaj

kardio1 2014.11.08. 18:46:02

@Turchi: A franciàban legalàbb az ABC nem ùj :)

2014.11.08. 19:00:17

@kardio1: No ebben igazad van DD, azt legalább meg tudom különböztetni, nem úgy mint az arabban a ta és a ta közötti különbség csak ennyi, hát merci: ت és ث

kardio1 2014.11.08. 19:06:32

@Turchi: Az arab nem is fehér embernek valo. :)

2014.11.08. 19:19:24

@kardio1: Már barnulok erősen DD

kardio1 2014.11.08. 19:22:58

@Turchi: Szerencsére nincs màr apartheid, igy te nem jàrhatsz ùgy mint Dél-Afrikàban egy fehér nô egy mellékvesebetegség miatt igencsak sötét bôrûvé vàlt. Ezutàn nem hasznàlhatta a fehéreknek kijelölt helyeket a buszban pl. Hiàba volt tkp. fehér...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása