oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 27. 06:45,  Ausztria, ahol tudnod kell, mit akarsz 371 komment

2014. október 27. 06:45 Határátkelő

Ausztria, ahol tudnod kell, mit akarsz

Ausztria egyike a legfontosabb migrációs célpontoknak, rengeteg magyar dolgozik a szomszédban, akár ingázóként, akár időszaki jelleggel, vagy állandóan, Egyikük, Péter, egy családi vállalkozás alkalmazottjaként írta meg tapasztalatait.

Ausztria, Linz.jpg

„Talán a legfontosabb kérdésre egy egyszerű szamárvezető lehet a válasz: nagyjából az itthoni bérek háromszorosával lehet számolni nettóban. Kivétel természetesen az orvosok és tanárok… illetve biztos vannak még kivételek, de általában ez a tapasztalat.

40 órás munkahéttel számolva nettó 1000 és 2200 € közötti tartomány a reális, természetesen kvalitástól és alkudozástól függően. Ez az összeg csak a jéghegy csúcsa, hiszen itt tizennégyszer van fizu egy évben; júliusban és decemberben minden muzsik plusz egy havi bért kap. Erről azt érdemes tudni, hogy szinte szja-mentes, így ezekben a hónapokban több mint dupla pénz kerül a számlára.

Amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: ezek tisztességesen bejelentett fizetések, tisztességes kasszába fizetett tb-vel és nem utolsó sorban nyugdíjjal. Az adók viszonylag magasak ugyan, de „visszaosztásban” Ausztria Európa egyik legjobban rendben tartott szociális hálójával rendelkezik.

Kollégáim néha nyafognak, hogy szar az egész, de nem tudják, hogy ennél szinte csak rosszabbak vannak. A rendszer kissé bonyolult, de működik – itt érdemes adószakértők, szaktanácsadók véleményét, segítségét kérni, ugyanis több száz, vagy ezer euró lehet a tét.

Az árakról

Aztán jöjjön a sötét oldal: egy lakás bérleti díja ún. üzemeltetési díjakkal nagyjából 8-10 €/m2. Ehhez hozzájön a fűtés/meleg víz és áram. Az ár nagyban függ a tartományoktól. Itt, Felső-Ausztriában (Linz) inkább a felső határt súrolja, Bécs egyértelműen a legdrágább.

Kaució általában 3 hónap, ezt szokásnak megfelelően előre kell csengetni. Ha gyorsan kell a hely, ügynökségen keresztül hamar találhatunk, de ott kb. 1-3 havi lakbérnek megfelelő jutalékot kell megfizetni, amit – a kaucióval ellentétben – soha nem látunk viszont.

Kitartó keresőmunkával esetleg találunk magánhirdetőket is, de ott, ha meghallják az akcentust vagy a dadogást, rögtön udvariasan lepattintanak, az ügynökségnél ilyen nincs. A munkaviszony létét viszont minden esetben firtatják.

A kaja itt drágább, bárki bármit mond. Itt is vannak kivételek, de a kasszánál átlagban tuti többet fizet az ember, ha megrakja a kocsit. Az alapvető élelmiszerek, mint például a sör, chips és joghurt nagyjából egy árban vannak az otthoniakkal, de a pékáru legalább duplája. Éttermek árait szintén meg lehet szorozni kettővel.

Egy négytagú család európai polgárokhoz méltó szintet kb. 250-400 € kiadással tud fenntartani. Ez a kaja, plusz némi ruházkodás. Ha van autó, arra a biztosítás iszonyat drága, 60-70 €/hótól a csillagos égig. Számos paramétertől függ, vásárlás előtt érdemes utánajárni.

Munkavállalás, oktatás, beilleszkedés

Lerágott csont: nyelvtudás nélkül inkább ne gyere. Vagyis jöhetsz, de ne lepődj meg semmin, de legfőképp ne a másik ex-honfitársad legyen a paraszt, amiért nem segít munkát keresni / találni. Ugyanis Ausztria már nem „az a hely”.

Itt, kérlek, a leendő munkakörödhöz tartozó kollektív szerződést le tudod tölteni az internetről, benne a minimum megillető bérrel és mindennel, ami fontos. Tehát rend van minden területen, ezzel együtt elmondható, hogy Ausztriában nem létezik a „bármilyen munka”, ami téged érdekelne. Ezzel az itteni rendszer nem tud mit kezdeni.

Ha „bármilyen” munkát keresel, akkor inkább Németország, Hollandia vagy Anglia lehet az ideális. Ha elfogadod a tanácsomat, ide felkészülten gyere. Nem kell profinak lenned, de itt képesítés és nyelvtudás nélkül kóvályogni heteken, hónapokon keresztül igen megalázó, lehangoló és költséges elfoglaltság.

De inkább másképp közelítem meg: tudd, hogy mit szeretnél, és ezzel egy otthon elvégzett féléves szaktanfolyam (vannak jók) és egy alap nyelvtanfolyam (ebből is van jó) közelebb hoz a tűzhöz, és teljesen más kosárból tudsz válogatni, más szinten tudod kezdeni az itteni életed és ez nagyon nem mindegy.

Lehet, hogy időben több, és még néhány hónapot el kell viselned otthon, de egészen biztos, hogy hosszútávon megtérül. Itt egy külfölditől elvárják – azt hiszem jogosan – hogy hozzon valamit, amit betesz majd a közösbe.

Itt nem a származásod vagy a bőrszíned alapján ítélnek meg, hanem, hogy mit tudsz felmutatni. Ha semmit, akkor is jöhetsz, csak állj be a sor végére. Annyival lesz könnyebb dolgod, hogy minket, magyarokat tisztelnek.

Ha minden sikerült, van lakásod, munkád, fizetésed, akkor nincs más hátra, mint a könnyed beilleszkedéshez szükséges két dolgot betartani: végezd a munkád legjobb tudásod szerint, és tartsd be a szabályokat. Ausztria konzervatív ország, az osztrákok igen büszke emberek, de mindig tisztelik és megbecsülik az igazodni képes hozzáállást. Ezek nem nagy dolgok, ha az ember elfogadja – főleg az elején -, hogy vendég és az ajtó előtt lábat kell törölni.

Az oktatásról

Ausztriában kiváló integrációs programok vannak kicsi kortól majdnem felnőtt korig. Aki családdal tervezi a kiköltözést, annak sem kell sokat izgulnia. A feltételek ugyanazok, mint fentebb: akard a változást, hiszen, ahonnan jöttél, ott valami nem működött.

Most egy olyan helyre jöttél (jöttetek), ahol kicsit másképp mennek a dolgok, de a rendszer működik, és ha hajlandó vagy tenni érte, tiszta lappal indulhatsz és később teljes értékű polgárok lehettek egy idegen országban. Ehhez minden feltétel adott itt, csak tudni kell élni vele. Az okoskodást, pökhendiséget, „majd én azt jobban tudom” arcoskodást sehol sem nézik jó szemmel.

Az iskolai képzések gyakorlati szemléletűek már első osztályos kortól. Itt később tanulnak meg a gyerekek írni, olvasni, a tanmenet nyugodtabb. Az tény, hogy az itteni végzősök kevesebb lexikális tudással rendelkeznek, mint otthon, ez igazából ízlés kérdése, ki mit tart fontosnak.

Becsülete van minden szakmának

Mivel az itteni oktatási rendszer teljesen más alapokra épül, ezért az „életet” is teljesen más szemlélettel kezdik a fiatalok. Ha például itt melós ruhában mész bevásárolni, vagy a bankba ügyet intézni, akkor nem úgy viszonyulnak hozzád, hogy „na, bunkó melós”, hanem hogy „nézd, van munkája”, és ez óriási különbség. Itt becsülete van minden szakmának, így nem nyomaszt senkit sem, ha a gyermeke nem szerez diplomát, hanem mondjuk villanyszerelő, vagy kőműves lesz.

Nagy gond itt is egyébként a kiöregedés. Hasonlóan, mint nálunk, sajnos a gyermekvállalás itt is inkább rövidtávú gazdasági kérdés családon belül. A bevándorló ügy ehhez mérten elég kétpólusú probléma, hiszen jelenleg az elöregedési kérdés statisztikai részét rendbe teszi, de az igazán fontos integrációs kihívásokra nem született átfogó, mindenkit megnyugtató megoldás. Pedig mint fent írtam, a lehetősége mindenkinek megvan rá… csak kötelezővé nem lehet tenni – egyelőre.

Különbségek, furcsaságok

Ez inkább szubjektív. Nálunk a cégnél például nincs napi kézfogás, férfiak között sem. Akkor talán, ha valakit hosszabb ideje nem láttunk, de igazából nem jellemző. Nincs felesleges „vi-géc” kérdés, csak ha tényleg érdekel bárki is, hogy „hogy megy”?

Mivel én egy osztrák családi vállalkozásnál dolgozom, kevés külföldivel a fedélzeten, így az irodalmi német nyomát sem lehet felfedezni a hétköznapi beszédben. Ez eleinte zavart, de most már egyre többet értek.

A gond azzal van, hogy sok az ún. „Mundart” kifejezés, ami annyit jelent, hogy vannak szavak, amiket csak a beszédben használnak, de sosem írnak le. Ami igazán érdekes, hogy nagyjából 60 km-es körzeten belül teljesen más dialektusokkal lehet találkozni. A kollégáim elmondása szerint például 1000 m tengerszint felett mindenki tegez mindenkit.

A munkahelyemen szinte minden héten megkérdezi valaki, hogy érzem magam a cégnél és úgy általában Ausztriában. Néha megkérdezik azt is, hogy mi a különbség (ha van) a két ország között, és milyenek „ők”, osztrákok.

Ilyenkor általában kicsit elszomorodom, mert a válasz sajnos túl egyszerű: itt minden jobb. Ha színpadias akarnék lenni, akkor úgy fogalmaznék: nagyjából ilyenek lennénk, ha nincs a 40 év megszállás.

Így működnek a cégek

De azóta volt ugye egy rendszerváltásunk, aminek tüzében a teljes szakszervezeti rendszert hagytuk szétver(et)ni, mert hogy ez kommunista hagyaték. Hahaha. Azzal, hogy hagytuk szétcincálni, gyakorlatilag befingottunk a saját éléskamránkba és magunkra csuktuk az ajtót.

Mert Ausztriának mára abból olyan gazdasági előnye származik a többi közösségi állammal szemben (Magyarországgal szemben behozhatatlan), aminek talán még magas sem érzi a súlyát. Ugyanis az itteni érdekvédelmi szervezetek nem a munkavállalók érdekeit állítják szembe a munkáltató érdekeivel, hanem a munkáltató rövidtávú érdekeit a hosszú távúval.

Ezen belül nem ritka – mint az én cégem esetében – hogy azonos gazdasági vagy ipari tevékenységet folytató kisvállalkozások egyfajta szakmai egyesületbe tömörülnek, ahol közösen meghatározott piaci szabályok mentén folytatják működésüket.

Ettől még egészséges konkurenciák, viszont maguk között nem engednek „kicsapongó” üzleti és technológiai manővereket (értsd pl. silány távol keleti termékek beépítése). Ilyet otthon nem tudok elképzelni, itt óriási ereje van.

Érdekes üzleti kultúrára vall az is, hogy nem igazán létezik a beszállítókkal való alkudozás. Ha bekérünk mondjuk 5 helyről árat, akkor feltételezzük, hogy mindenki a helyzetéhez mérten legjobbat adta, tehát rendelünk a legkedvezőbbtől és ezt nem kell minden alkalommal eljátszani, hiszen az ár marad. Rengeteg idő és energia megtakarítás ez is. A dolog azért hatékony, mert a személet rendszerszintű, pedig abszolút bizalmi alapú.

Ugyanez a polgári hétköznapokban is tapasztalható. A legkomolyabb hatósági eljárások (állandó lakcím bejelentése, egyéb engedélyek beszerzése) sem esnek a bürokrácia csapdájába, könnyen és gyorsan intézhető bármi.

Túl sok drámát nem írnék, mert csak fokozni tudnám, a lényeget pedig azt hiszem, leírtam.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Készülőben a Határátkelő saját oldala (nyugi, a blog megmarad), ha támogatnád, vagy csak érdekel a dolog, akkor kattints ide!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr946833567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.10.27. 22:21:12

@puhacica: akkor majd raersz akkor röhögni :)))

jomtom 2014.10.27. 22:22:26

@Herr Géza:
Köszönöm. Innsbrucktól nyugatra 1 órányira lesz a munkahelyem.
IT és telekommunikáció lesz a munkám.
Valamikor, ha már lesz miről, irok én is egy hosszabb ismertetőt.

SzZoole 2014.10.27. 22:24:43

@diggerdriver: nem semmi kis versike,nem is csodálkozom hogy a szuloknel kiverte a biztosítékot

Herr Géza 2014.10.27. 22:31:05

@Giddy Lamb: Te ojan hüje vagy...... :))))))))))))))))

i got my (törölt) 2014.10.27. 22:34:35

@qkuc: szerintem ez az osztrák plusz 2 havi juttatás elég különleges. nem adható, nem néhány cégnél kapható, hanem jár. bár mintha itt is ágazatfüggő lenne (kollektivvertragban szabályozott), de úgy rémlik, az emberek nagy többségének jár.
még ha év közben szűnik meg a munkaviszonyod, akkor is megkapod az arányos részét, ha jól tudom.
ezért összehasonlításoknál pontosabb az éves fizetést alapul venni. (egyébként bónuszok itt is vannak, a 14 havi fizetéstől függetlenül - persze, a megfelelő pozíciókban.)

a másik, ami egész más, mint magyaro., hogy jellemzően a túlórák minden percét fizetik (persze, vannak all-in megállapodások, meg túlóraátalány, de ez meg a piacinál magasabb alapfizetést jelent). ha pl. az ember havi 20 órát túlórázik, azaz napi átlag 8,6 órát dolgozik, akkor a fizetése 25%-kal magasabb. ha napi 2 túlórát is vállal (közel napi 10 óra), akkor 50%-kal magasabb.
magyaro.-n a jobb fizetést kínáló helyeken szinte alapelvárás a napi 9-10 óra. ha így hasonlítjuk a fizetéseket, akkor még nagyobb a különbség.

puhacica 2014.10.27. 22:37:04

@Zoole[uk]: szerintem akkor nem nagyon fogok vihancolni.

X0Y0ZQ3 2014.10.27. 22:37:29

@diggerdriver:
Ez tény. Csak rossz hallgatni a V-motorok után :)

SzZoole 2014.10.27. 22:39:01

@puhacica: ha igen,akkor majd megvigasztalunk:)))

puhacica 2014.10.27. 22:39:22

@i got my: "magyaro.-n a jobb fizetést kínáló helyeken szinte alapelvárás a napi 9-10 óra" - ezt csak megerositeni tudom.

i got my (törölt) 2014.10.27. 22:42:53

@Herr Géza: "DB S-Klasse Coupé"
mi az a DB, deutsche bahn? :)

Herr Géza 2014.10.27. 22:43:38

@X0 Y0 ZQ3: És a Corsa ? :D Egyébként szép gyűjtemény, főleg, hogy nincs benne csillagos vas.... :D

puhacica 2014.10.27. 22:46:24

@Zoole[uk]: akarom en azt? :D

@diggerdriver: semmi baj ezzel a verssel. vihar a biliben. ugyanis a mu nem ANNAK a korosztalynak szol, AKIROL szol. egy otodikes gyerek ezeket a csinyeket mar nem probalja ki, meg ha a tankonyvben "irjak", akkor se. a pici meg a vers nelkul is fejbebasz a homokozolapattal es megkostol minden szirszart. amelyik szulo meg ezt olvassa a 2-3 eves gyerekenek, annak annyi esze is van. szerintem.

Herr Géza 2014.10.27. 22:48:50

@i got my: Kb. annyira szeretem is :)))))))) (Mindjárt felnégyelnek...)

i got my (törölt) 2014.10.27. 22:51:31

@Babette.: okos ember csendben szűr, nem sopánkodik, meg tördeli a kezét. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 22:51:38

@puhacica:
Itt az építőiparban ez a természetes óraszám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 22:52:51

@puhacica:
Minden belemagyarázástól függetlenül undorító beteges vers.

i got my (törölt) 2014.10.27. 22:57:13

@Mirjam2: plusz néhány lelkes állatgondozóé, akik a házi trollokat etetik... :)

puhacica 2014.10.27. 22:58:15

@diggerdriver: mit ertesz belemagyarazas alatt es szerinted miert undorito es beteges? mar csak reggel fogom elolvasni, mert mindjart komaba esek, de kivancsi vagyok a velemenyedre.

X0Y0ZQ3 2014.10.27. 23:04:48

@Herr Géza:
Na jó. De csak mert ilyen szépen kérted. :-)

Opel corsa 1.8 16V 125LE (Igazán férfias színben) :-)
imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlNOGAVR

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:04:59

@puhacica:
Lényegtelen milyen korosztálynak szólt.
Ilyen verset egyszerűen nem írunk.
Pont.
Nem írunk verset a menstruációról a maszturbálásról az orrunk túrásáról a pattanások kinyomásáról a hónaljgombáról és még sok minden másról.
Nem írunk verset arról hogy apánkat pofánbasszuk egy lapáttal és nem írunk verset köpetekről.

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:06:30

@diggerdriver: vicces, hogy neked mi az undorító. (bár, annak fényében, hogy korábbról már tudjuk, mi számodra az ízléses és egészséges, ez a mostani minősítés nem is meglepő. :) )

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:08:00

@diggerdriver: ezzel szemben: verset írunk arról, hogy...?
(verset írok, hogy szórakozz)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:09:24

@i got my:
Na mesélj...
Mi számomra az ízléses és egészséges?

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:15:15

@diggerdriver: ha emlékezetem nem csal, a húsgombóc meg a szexfotók az élen vannak... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:18:29

@i got my:
Egyikben sem látok kivetnivalót , pláne a köpet és a pofánverés függvényében.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.27. 23:21:12

@diggerdriver: Digi, légyszi tedd már ide be megint a polgármesterjelölt asszony beszédét, nem találom sehol

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:25:32

@diggerdriver: semmi, gratuláltam, hogy végre meglépted, amit - abból ítélve, hányszor írtad le az órabéreket - már hónapok óta fontolgattál (lojalitás vs pénz). szerintem jó döntés volt, a contractor ne lojális legyen. bár gondolom, hiányos nyelvtudásod is visszatartott az "ugrálástól". ha kell tipp, adok linkeket nyelvtanuláshoz (remélhetőleg olyat is, amelyik arrafelé is működik).

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:28:00

@diggerdriver: a magyar kánonban szerintem ennél sokkal durvábbak is vannak. gondolj csak adyra.
ez egy játékos vers, mi rossz van abban, hogy a babáknak folyik a nyála és "verekednek"?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:28:33

@i got my:
Igen így van.
Nehezen váltok.
Az itt nem előny.
A nyelvtudás nem számít.
Ugyanazzal a művezetővel és albánnal dolgozok mint az előző cégnél.

Minor Luca (törölt) 2014.10.27. 23:28:37

@diggerdriver: nem szeretem varródani verseit, sem a varródani jelenséget, de egy kisgyerek pontosan így viselkedik ahogyan megénekelte ebben a versben.

régóta olvasgatlak benneteket. te avatarodként naponta az arcunkba toltad a (sokszor elképesztően ízléstelen) pucér fenekeket, melleket, az mennyiben más.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:29:25

@i got my:
A nyelvtanuláshoz minden segítséget köszönök. Jöhet.

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:33:18

@Minor Luca: a pozitív változást is értékelni kell! ha régóta olvasod, akkor tudod, hogy viszonylag régóta NEM tolja már az arcunkba a szexképeket (a férfiak bánatára ;) ).

Herr Géza 2014.10.27. 23:33:41

@X0 Y0 ZQ3: Csini. Látom azért PS került abba is rendesen. Nem is gondoltam volna, hogy volt 1.8-as motorral is...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:34:14

@i got my: @Minor Luca:
Még egyszer leírom.
Nem vágjuk pofán apánkat lapáttal.
Egy gyereknél sem használjuk pláne nem írjuk le pusztán a rím kedvéért a köpet szót.
Pláne mert többféle jelentése van és egyik sincs összefüggésben gyerekekkel.
Ha pedig valakinek a meztelenség ízléstelen azt talán nem kommentálnám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:35:22

@i got my:
Soha, hangsúlyoznám SOHA nem tettem ki szexképet avatarnak.

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:37:09

@diggerdriver: regisztrálj a canadahun.com-ra. ott rengeteg nyelvtanulást segítő anyag van (ez a link csak regisztráció után lesz elérhető):
www.webmail.canadahun.com/temak/angol-%C3%ADrott-%C3%A9s-hanganyagok-nyelvtanul%C3%A1shoz.34045/

i got my (törölt) 2014.10.28. 00:04:21

@diggerdriver:
ez is egy remek oldal nyelvtanulóknak mindenféle szinten, bár nálam most épp nem jön be:
www.bbc.co.uk/learningenglish

tudod, hogy milyen nyelvi képességed szeretnéd fejleszteni? szókincs, szövegértés, hallás utáni értés, nyelvtan,...? ha semmi konkrét elképzelésed nincs, szerintem a legjobb téged érdeklő szövegeket olvasni, hallgatni.

van például egy video-sorozat, szerintem ebben találnál számodra érdekes témákat: www.howstuffworks.com/videos
persze, lehet, hogy ez túl nehéz. ha nehéz, az önmagában nem baj, főleg, ha olyan témát dolgoz fel, amit már egyébként jól ismersz. de lényeges, hogy ne legyen túl nehéz, túl érthetetlen, mert az demotiváló, elveszi az ember kedvét.
vannak olyan videók, talán a youtube-on is, amit feliratoznak.

a ted-es videók szintén szuperek, mert nagyon érdekes témában, viszonylag rövid előadások, és a legtöbbnél választható, hogy milyen felirattal akarod nézni: előbb érdemes lehet angolul, aztán ha szükséges magyarul is megnézni. pl. www.ted.com/playlists/2/tech_breakthrough
az érdekeseket bátran többször, de fontos, hogy ne váljon unalmassá.

vannak könnyített olvasmányok, a canadahunról idemásolok egy ismertetőt:
A Penguin Readers sorozat egy gondosan összeállított gyűjtemény, amely lehetővé teszi az angol nyelvet tanulók számára, hogy a saját nyelvi szintjüknek megfelelő könyveket olvassanak.
A Penguin Readers könyveket erre szakosodott szerzők írják. Minden könyv nyelvét, szókészletét, stílusát és tartalmát gondosan válogatják, hogy biztosan a tanuló saját nyelvi képességeinek megfelelő szintű legyen.
Ezeket a könyveket nehézség szerint 7 szintre osztják az Easystart-tól a Level 6 szintig.
Az Easystart szint könyvei a 200 leggyakrabban használt szót tartalmazzák. A szintek emelkedésével egyre több szót, összetettebb nyelvtant és nyelvi struktúrákat tartalmaznak a könyvek.
A szintek:
- Easystart (200)
- Level 1 - Beginner (300)
- Level 2 - Elementary (600)
- Level 3 - Pre-Intermediate (1200)
- Level 4 - Intermediate (1700)
- Level 5 - Upper Intermediate (2300)
- Level 6 - Advanced (3000)

pl.
Level 3 - Thomas Hood - The Man with Two Shadows and Other Ghost Stories.pdf
Level 3 - Vicky Shipton - New York.pdf
Level 3 - William Shakespeare - Hamlet.pdf
Level 3 - Winston Groom - Forrest Gump.pdf

Level 4 - George Orwell - 1984.pdf
Level 4 - H. G. Wells - The Time Machine.pdf

...
sok közülük egyébként CD-vel együtt jár, azaz meg is hallgatható a szöveg. (elsőre a hallgatást ajánlanám, olvasás nélkül.)

Pernilla 2014.10.28. 00:35:17

@i got my: az hagyján, de a túlóráért 1,5x-es bért fizetnek (hivatalosan, nálunk be is tartják, de nem tudom, hogy mindenhol betartják-e). Vagy le is lehet csúsztatni - határidő nélkül, akár évekig görgetheted a szabadságod (szintén nálunk). Bocsánat, akinek ezzel tőrt döftem a szívébe :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 02:21:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ez a matricázás, meg álcázás, hát nem is tudom, inkább a röhej-kategória.Szerintem így százszor feltűnőbb, mintha simán tennének rá egy ismeretlen logót, vagy levennék a meglévőt.Meg mondjuk ezüstszürkére fújnák a kasznit.Szerintem tizedannyi ember se venné észre, mint a pepitakockás autót... :-))))
De hát valszeg én vagyok a hülye, mert nem én ülök a fejlesztőközpontban... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 02:25:58

@Kövérmadár [swe]: Bzmg, én is a kupékabrión gondolkodom régóta... :-)))))))))))
Télleg megcsinálhatná már valaki.
Úgy mint a kombi "ralliautót".
Lásd Volvo 855 BTCC.
Hihetetlen... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 02:37:46

@feketeöves chemtrail-figyelő: Haha, engem is ilyesmi érdekelne a legjobban.Odahaza volt ilyen melóm, több cégnél is; több feladatkör, bent is, kint is a városban, (vagy gyárterületen), tök jó volt.Szerintem inkább kisebb cégeknél lehet ilyesmi, ahol összefognak több félállást egy emberre....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 02:39:10

@Giddy Lamb: Simán lehet, én nem értek németül kb semmit, azért is kérdeztem az egészet... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.28. 04:54:18

@Muscari: tudom, nem engem kérdeztél, de nekem is hasonlók vannak mostanában, hogy telefonos segítséget kérek, ja meg google translate is játszik olykor "élőben". ha előre tudom, mi lesz, akkor valaki le tudja írni nekem mondjuk hogy a szervizben mit csináljanak vagy a gyógyszertárban mit kérjek. annyit meg tudok akkor kommunikálni, hogy mikorra lesz kész, mióta fáj, mennyibe kerül. ja, engem nem zavar, őket sem, nyilván ha minden második ember ezt csinálná, akkor idegesek lennének a boltban is, de így teljesen rendben van nekem.
(megégettem a lábam a motoron 5 napja, elég ronda elfertőződött seb lett belőle, na az pl magáért beszél, egy szót se kellett szólni hozzá :-( )

Muscari 2014.10.28. 05:58:14

@i got my: ezek nagyon jó tanácsok és a linkek is hasznosak lesznek sok mindenkinek. Köszi, hogy megosztottad.

Muscari 2014.10.28. 06:04:38

Dragonlady (now in Indonesia): o te szegény, jobbulást neked. Úgy látszik, veled mindig történik valami :-)

Nem lehet könnyű egy ilyen távoli országban boldogulni, ahol csak a helyi nyelvre hagyatkozhatsz. Amikor az ember turistaként érkezik egy-két hétre az nyilván más, de így élni a mindennapokat biztos nem könnyű. Meddig tervezel maradni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 06:05:03

@geegee:
Tudom en!
Aki kepes kombit venni, az barmilyen galadsagra kepes :) akar kombikabriot is venne ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.28. 06:43:00

@Muscari: köszi, remélem, megjavul, most olyan gennyes izé, hogy beleragad minden, és akkor újra vérzik stb, és ezért nem látom, hogyan fog meggyógyulni.....
egyébként könnyű a nyelv, és tanulok is, csak kicsit lusta vagyok, meg azért mondjuk a motor melyik részének a milyen kattogása az kicsit bonyolult nekem.
nem tudom, meddig maradok. mindjárt lejár a vízumom, és egy méretes hercehurca a hosszabbítás. kicsikét fejreállt itt minden. vagy nagyon. többet majd egyszer privátban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 07:20:42

@FutureFry:
Hmm... egy jakuzzi hatulra es indulhat a party ;)

kék madár 2014.10.28. 07:38:49

@maxval birca hozzászóló: a nyugatrol sok rosszat le lehet irni, de amit te osszehoztal, az a kommunizmus idejen kiadott legsotetebb egyetemi filozofiai jegyzeteket idezi fel

Kalmár Lajos (törölt) 2014.10.28. 07:54:02

hazaáruló aki külföldre megy. főleg a habsburgokhoz

Herr Géza 2014.10.28. 08:18:32

@Kalmár Lajos: Nem vagy te egy cseppet eltévedve ? Ez nem a KurucInfó testvéroldala.

Herr Géza 2014.10.28. 08:22:38

@geegee: Annak a pepitakockázásnak nagyon is van érteleme. Állítólag (én nem érteni hozzá) a fényképezést teszi "lehetetlenné", azaz nem lehet egyszerüen leretusálni a képröl a korábban használt ilyen-olyan ragasztócsíkokat, fóliákat, ráadásul torzítja az autók kontúrját/éleit/hajlatait. Hidd el, nem egy agyament "diavatötlet" eredménye....

puhacica 2014.10.28. 09:33:56

@diggerdriver: mennyire másképp gondolkodunk! :) ez az az opció, ami fel se merült bennem, hogy ezekről a témákról nem írunk verset. meg se fordult a fejemben, hogy ez is lehet érv.

szomorú lennék, ha az alábbi vers nem látott volna napvilágot, mert olyan szavak szerepelnek benne mint "belek", "salak", "alvadt vérdarabok". főleg, mert az általam olvasott költemények közül nekem ez, illetve a mellékdala a legszebb. a mellékdal már-már szívszorítóan, fájdalmasan gyönyörű, de ez már az én szentimentális ömlengésem. (és persze Varró Dani nem egy József Attila, de az érvelésedre talán harmonizál ez az összehasonlítás. persze lehet, hogy tévedek.) szóval:

József Attila: Óda

1
Itt ülök csillámló sziklafalon.
Az ifju nyár
könnyű szellője, mint egy kedves
vacsora melege, száll.
Szoktatom szívemet a csendhez.
Nem oly nehéz -
idesereglik, ami tovatűnt,
a fej lehajlik és lecsüng
a kéz.

Nézem a hegyek sörényét -
homlokod fényét
villantja minden levél.
Az úton senki, senki,
látom, hogy meglebbenti
szoknyád a szél.
És a törékeny lombok alatt
látom előrebiccenni hajad,
megrezzenni lágy emlőidet és
- amint elfut a Szinva-patak -
ím újra látom, hogy fakad
a kerek fehér köveken,
fogaidon a tündér nevetés.

2

Óh mennyire szeretlek téged,
ki szóra bírtad egyaránt
a szív legmélyebb üregeiben
cseleit szövő, fondor magányt
s a mindenséget.
Ki mint vízesés önnön robajától,
elválsz tőlem és halkan futsz tova,
míg én, életem csúcsai közt, a távol
közelében, zengem, sikoltom,
verődve földön és égbolton,
hogy szeretlek, te édes mostoha!

3

Szeretlek, mint anyját a gyermek,
mint mélyüket a hallgatag vermek,
szeretlek, mint a fényt a termek,
mint lángot a lélek, test a nyugalmat!
Szeretlek, mint élni szeretnek
halandók, amíg meg nem halnak.

Minden mosolyod, mozdulatod, szavad,
őrzöm, mint hulló tárgyakat a föld.
Elmémbe, mint a fémbe a savak,
ösztöneimmel belemartalak,
te kedves, szép alak,
lényed ott minden lényeget kitölt.

A pillanatok zörögve elvonulnak,
de te némán ülsz fülemben.
Csillagok gyúlnak és lehullnak,
de te megálltál szememben.
Ízed, miként a barlangban a csend,
számban kihűlve leng
s a vizes poháron kezed,
rajta a finom erezet,
föl-földereng.

4

Óh, hát miféle anyag vagyok én,
hogy pillantásod metsz és alakít?
Miféle lélek és miféle fény
s ámulatra méltó tünemény,
hogy bejárhatom a semmiség ködén
termékeny tested lankás tájait?

S mint megnyílt értelembe az ige,
alászállhatok rejtelmeibe!...

Vérköreid, miként a rózsabokrok,
reszketnek szüntelen.
Viszik az örök áramot, hogy
orcádon nyíljon ki a szerelem
s méhednek áldott gyümölcse legyen.
Gyomrod érzékeny talaját
a sok gyökerecske át meg át
hímezi, finom fonalát
csomóba szőve, bontva bogját -
hogy nedűid sejtje gyűjtse sok raját
s lombos tüdőd szép cserjéi saját
dicsőségüket susogják!

Az örök anyag boldogan halad
benned a belek alagútjain
és gazdag életet nyer a salak
a buzgó vesék forró kútjain!

Hullámzó dombok emelkednek,
csillagképek rezegnek benned,
tavak mozdulnak, munkálnak gyárak,
sürög millió élő állat,
bogár,
hinár,
a kegyetlenség és a jóság;
nap süt, homályló északi fény borong -
tartalmaidban ott bolyong
az öntudatlan örökkévalóság.

5

Mint alvadt vérdarabok,
úgy hullnak eléd
ezek a szavak.
A lét dadog,
csak a törvény a tiszta beszéd.
De szorgos szerveim, kik újjászülnek
napról napra, már fölkészülnek,
hogy elnémuljanak.

De addig mind kiált -
Kit két ezer millió embernek
sokaságából kiszemelnek,
te egyetlen, te lágy
bölcső, erős sír, eleven ágy,
fogadj magadba!...

(Milyen magas e hajnali ég!
Seregek csillognak érceiben.
Bántja szemem a nagy fényesség.
El vagyok veszve, azt hiszem.
Hallom, amint fölöttem csattog,
ver a szivem.)

6

(Mellékdal)

(Visz a vonat, megyek utánad,
talán ma még meg is talállak,
talán kihűl e lángoló arc,
talán csendesen meg is szólalsz:

Csobog a langyos víz, fürödj meg!
Ime a kendő, törülközz meg!
Sül a hús, enyhítse étvágyad!
Ahol én fekszem, az az ágyad.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:02:33

@puhacica: ez komoly, hogy egy József Attilát hozol egy öncélú varródani rímömlenyre??

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:03:38

@diggerdriver: de! használhatjuk ezeket a képeket a költészet színesítésére.

amúgy minden szavad arany.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:05:26

@i got my: az ízlésével semmi baj,
és ha figyeltél, abszolút vette a lapot, hogy ne tolja mindezt minden nap a szemünkbe.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:06:17

@i got my: azt hiszem, meg tudtam volna akkor számolni, mi marad, ráadásul én beszélgetni jövök ide, nem szűrni.
ha érted.

puhacica 2014.10.28. 10:14:20

@Babette.: azt a tagmondatot csak én látom, hogy "és persze Varró Dani _nem_ egy József Attila"? meg hogy "érvelésedre _talán_ harmonizál"? aztán meg ott a végén: "persze lehet, hogy _tévedek_".

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:16:05

@puhacica: jahogy azért hoztál JA-t:) értem.

puhacica 2014.10.28. 10:21:31

@Babette.: azt próbáltam szemléltetni valahogy, hogy szerintem bármiről lehet verset írni. de belátom, lehet, hogy egyszerűbb lett volna, ha azt írom, hogy _szerintem bármiről lehet verset írni_. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:22:42

@puhacica: verset igen. ritmikus szart nem ;)

puhacica 2014.10.28. 10:56:36

@Babette.: www.mek.iif.hu/porta/szint/egyeb/lexikon/pallas/html/105/pc010582.html#2

a vers "Fő tényezői a ritmus és a rím; a ritmus a beszéd mozgásának periodikus szabályossága, a rím pedig a beszéd bizonyos anyagi elemének periodikus ismétlődése."

nem minden vers költemény.
örülök, hogy ilyesmiről is lehet itt eszmét cserélni. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 11:06:33

@puhacica:
A versnek nincs defíniciója. De ha lenne, a rím nem lenne benne. Ugye erre nem kell példákat hoznom
(A Pallas lexikon elég meghaladott ma már)
A vers a költészet, a líra. Legkönnyebben úgy lehet meghatározni, hogy, minden, ami nem epika.
Szerintem minden, ami nem ér ki az oldal végéig.

Ezzel leginkább most magam alatt vágtam a fát, úgyhogy módosítok: varródani "verse" nem _költészet_ (mondjuk nem is akar az lenni), inkább mondóka. Annak is a szemetje (ebből nem engedek).

puhacica 2014.10.28. 11:14:10

@Babette.:
"A versnek nincs defíniciója. De ha lenne, a rím nem lenne benne." - megerősítés: Hajnali vers kedvesemnek
"Szerintem minden, ami nem ér ki az oldal végéig." - cáfolat: Hajnali vers kedvesemnek

nagyrészt egyetértek a többi mondandóddal is. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 11:19:07

@puhacica:
Alkossuk meg a vers definícióját:)

Vers az, ami nem epika, amiben a ritmusé a főszerep, a sorok nem érnek ki az oldal végéig, vagy ha igen, ezt elvontsággal és költői képekkel ellensúlyozza.

Te is ennyire szereted JA-t?

tableno 2014.10.28. 11:20:48

@diggerdriver: bocs, de nem vagy normális. A kaki-pisi-köpet stb egyszerűen hozzátartozik egy baba (és a kisgyerekes szülők) hétköznapjaihoz. Ilyen alapon akkor szerelmes csókokról (nyálas, cuppogós, bacik, fúj!) se írjunk!

Ja, és nekem kifejezetten tetszik a vers, jókat mosolyogtam rajta. :)

tableno 2014.10.28. 11:23:27

@diggerdriver: "Nem vágjuk pofán apánkat lapáttal." - dehogynem. Kétéves korig simán, ezt tanusíthatom! :)))

puhacica 2014.10.28. 11:25:58

@Babette.: ó, kicsi vagyok én ahhoz, hogy definíciót alkossak! :D
igen, nagyon szeretem.

i got my (törölt) 2014.10.28. 18:15:59

@Babette.:
senki se szűrni jár ide. de ameddig nem minden íróolvasó partner abban, hogy nem etetjük a trollokat, addig marad a szűrés vagy továbbgörgetés - kinek-kinek ízlése szerint.
esetleg lehet panaszkodni, hogy trolljaink ma se lettek semmivel okosabbak, mint amilyenek tegnap voltak.

i got my (törölt) 2014.10.28. 18:42:18

@Pernilla:
"a túlóráért 1,5x-es bért fizetnek (hivatalosan, nálunk be is tartják, de nem tudom, hogy mindenhol betartják-e)."

szerintem azt mindenhol megtartják. ha nem, csúnyán ráfizethetnek. ráadásul az 50%-os pótlék valójában több, mint 65%-ot jelent, mivel ha valaki pl. 40 túlórát teljesít egy hónapban, akkor az nem 1+40/160*1,5 fizetést (azaz 37,5% pluszpénzt) kap, hanem 1+40/143*1,5-et (42% pluszpénzt).
hab a tortán, hogy havi néhány túlóra kedvezőbb adózással is bír, így még magasabb a plusz.

"Vagy le is lehet csúsztatni - határidő nélkül, akár évekig görgetheted a szabadságod (szintén nálunk)."

igen, bár a cégnél van olyan, akinek már több mint 60 napnyi szabadsága felhalmozódott, őt figyelmeztették, hogy tessék elmenni végre szabadságra, különben elveszik a napokat. :)
valószínű munkamániás lehet, mert egyébként szerencsére ki lehet gond nélkül venni.

i got my (törölt) 2014.10.28. 18:44:29

@diggerdriver: akkor a fizetésen kívül semmi sem változott? nem volt rossz üzlet... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.28. 19:37:07

@puhacica:
Megpróbálom szemléltetni a különbséget.
A két vers között annyi a különbség mint a Trabant és a Bentley között.
A Trabant után menve csípős penetráns bűzt érzel és látod ahogy dől ki a kipufogóból.
A Bentley után menve csak TUDOD hogy annak is van kipufogógáza de a végletekig megtisztítva láthatatlanul.
Ugye nem kell mondanom hogy József Attila vers a példámban a Bentley.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.28. 19:40:49

@i got my:
Valóban.
Itt azért általában a havi 200óra megvan az építőiparban.
Ha most a sötétedés miatt visszavesznek akkor szombaton pótoljuk.
Szóval egy font emelés az havi minimum 200font. Két font meg 400.
Magyarul most többet keresek olyan 130ezer forinttal.
Mint proli kulimelós a halódó nyugaton.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

i got my (törölt) 2014.10.28. 19:48:38

@diggerdriver: még mindig jobb, mintha befektetési bankár lennél! azok állítólag néha HETI 90-100 órát dolgoznak.
nekem a heti 37,5 óra is sok, szívesebben dolgoznék napi 6 órát.

i got my (törölt) 2014.10.28. 19:53:05

@Muscari: az egyik legjobb oldal az englishtips.org, bár ketten is azt írták a napokban, hogy hibát jelez náluk, nálam gond nélkül megy.

illetve van még egy, ahol egészen egzotikus nyelvekhez is lehet találni tankönyvet (pl. magyarhoz van vagy két tucat). kirgiz, burmai, nem probléma. persze, angolul meg világnyelveken milliónyi:
uz-translations.net/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:03:09

@Kövérmadár [swe]: Így van...! :-))
Ugyanakkor meg nyáron szívesen kabrióznék vele.Itt a svédeknél általában pont jó az idő a kabriózáshoz,.Szemben mondjuk Pesten a 44 fokban kb életveszélyes dolog...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:24:56

@Kövérmadár [swe]: De hogy egy kicsit visszavágjak: egy találomra kiválasztott itteni parkolóban a kocsik 98%-a kombi, vagy egyterű.Akkor ki az ufó, aki kombit vesz, vagy aki sedant? :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:26:36

@FutureFry: atomjó a második képed.Csak kár, hogy ilyen kicsi...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:31:48

@Herr Géza: Jóóó, oké, nyilván van benne valami.De nekem ez akkor is egy kicsit olyan "bukjunk le" típusú álcázás.Meg aztán az autós újságokban is fent kell tartani az izgalmakat egy-egy ilyen "kiszivárgott" képpel...

Mint a viccben, két kolléga beszélget a munkahelyen kívül:

-Te, bzmeg, ott van a főnök, bukjunk le, nehogy észrevegyen...
-Oké,-mondja a másik, majd üvöltve: - HAHÓ, FŐŐŐNÖK, ITT vAGYUNK...

:-))

Kalmár Lajos (törölt) 2014.10.30. 07:10:57

@Herr Géza: nem?

strucc007 2014.11.02. 23:49:58

@i got my: Az osztrakok nem nagyon szeretnek tulorazni, ahol nem muszaj, nem is teszik. Ahol meg elofodul, ott is foleg az idokompenzacio opciot ajanljak fel a munkavallalonak (tobb ilyenrol tudok), mint amilyen az en szerozedesemben is van: 8 tulora = 1 szabadnap, ami kombinalhato a szabadsaggal is. Nalunk havi 1 idokompenzacio miatti szabadnap veheto ki, es ezzel akar evi 12 plusz szabadnapot is lehet nyerni, ami azert nem rossz.

strucc007 2014.11.02. 23:49:58

"Lerágott csont: nyelvtudás nélkül inkább ne gyere."

En anno 3 eve szinte 0 nemet nyelvtudassal jottem ki, igaz nem is olyan helyet kerestem, ahol a nemet nyelv elvaras :)

A nemet mellett perfekt angollal is lehet ervenyesulni, legalabbis itt Becsben. Akad itt boven olyan hely, ahol angol a munkanyelv, es az ott dolgozo osztrakok is angolul beszelni (egymas kozott azert nemetul). Azota persze mar en is felszettem egy minimalis nemetet, de ha lehet, inkabb az angolt hasznalom, amivel eddig sehol nem volt gondom (uzletek, hivatalok, ugyfelszolgalatok, stb).

Amugy itt Becsben egyre inkabb azt veszem eszre, hogy nem nagyon szeretik a magyarokat, koszonet az utcan koldulo eredetileg roman, de magyarul is beszelo barnaboru embereknek, ezert ha lehet, inkabb nem beszelek magyarul, es nem is mondom senkinek, hogy honnan jottem. Szerencsere nincs magyak akcentusom sem, a nevemben sincsenek magyarsagomra utalo nyomok ;)

i got my (törölt) 2014.11.03. 17:37:04

@strucc007: egyetértek. annyival pontosítanám, hogy hivatalosan "lecsúsztatás" (zeitausgleich) esetén is jár a túlórapótlék (azaz 8 túlóráért elvileg 12-t csúsztathatsz le), de tény az is, hogy ezt nálunk sem korrektül kezelik (1:1 arányban engedik csak lecsúsztatni, ami jogellenes). mondjuk elég bonyolult a jogi helyzet is, mert "rugalmas beosztás" (gleizeitkonto) esetén nem minden túlóra, ami elsőre annak tűnik... :)

tlacka 2014.11.03. 22:48:34

"Az alapvető élelmiszerek, mint
például a sör, chips és joghurt..."

Okos....

Egrimanó 2014.11.04. 09:26:14

Nagyon józan, tárgyszerű és színvonalas írás. Négy év ausztriai (élet)tapasztalataim alapján mondom ezt.
Érdemes minden mondatát megrágni, megfontolni.

Persze hozzátenném még a következőket:

1. Leginkább az osztrák vezetésű munkahelyekre vonatkoznak e tapasztalatok.

2. Az itt lévő - számunkra nehezen megszokható - multikulti miatt, vannak bizonyos európai és nem európai népcsoportok, akik annyira más világot, más értékrendet, szokásokat képviselnek, amiket megszoknunk szinte lehetetlen, ámde roppant kellemetlenek is...

3. A munkahely-keresésnél két dologra érdemes kitartóan törekednünk:
a: osztrák tulajdonú és vezetésű legyen az alkalmazó,
b: ne ,,Leifirmák" munkaeő-kölcsönző cégek alkalmazzanak (közvetítsenek) bennünket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása