oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 27. 06:45,  Ausztria, ahol tudnod kell, mit akarsz 371 komment

2014. október 27. 06:45 Határátkelő

Ausztria, ahol tudnod kell, mit akarsz

Ausztria egyike a legfontosabb migrációs célpontoknak, rengeteg magyar dolgozik a szomszédban, akár ingázóként, akár időszaki jelleggel, vagy állandóan, Egyikük, Péter, egy családi vállalkozás alkalmazottjaként írta meg tapasztalatait.

Ausztria, Linz.jpg

„Talán a legfontosabb kérdésre egy egyszerű szamárvezető lehet a válasz: nagyjából az itthoni bérek háromszorosával lehet számolni nettóban. Kivétel természetesen az orvosok és tanárok… illetve biztos vannak még kivételek, de általában ez a tapasztalat.

40 órás munkahéttel számolva nettó 1000 és 2200 € közötti tartomány a reális, természetesen kvalitástól és alkudozástól függően. Ez az összeg csak a jéghegy csúcsa, hiszen itt tizennégyszer van fizu egy évben; júliusban és decemberben minden muzsik plusz egy havi bért kap. Erről azt érdemes tudni, hogy szinte szja-mentes, így ezekben a hónapokban több mint dupla pénz kerül a számlára.

Amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: ezek tisztességesen bejelentett fizetések, tisztességes kasszába fizetett tb-vel és nem utolsó sorban nyugdíjjal. Az adók viszonylag magasak ugyan, de „visszaosztásban” Ausztria Európa egyik legjobban rendben tartott szociális hálójával rendelkezik.

Kollégáim néha nyafognak, hogy szar az egész, de nem tudják, hogy ennél szinte csak rosszabbak vannak. A rendszer kissé bonyolult, de működik – itt érdemes adószakértők, szaktanácsadók véleményét, segítségét kérni, ugyanis több száz, vagy ezer euró lehet a tét.

Az árakról

Aztán jöjjön a sötét oldal: egy lakás bérleti díja ún. üzemeltetési díjakkal nagyjából 8-10 €/m2. Ehhez hozzájön a fűtés/meleg víz és áram. Az ár nagyban függ a tartományoktól. Itt, Felső-Ausztriában (Linz) inkább a felső határt súrolja, Bécs egyértelműen a legdrágább.

Kaució általában 3 hónap, ezt szokásnak megfelelően előre kell csengetni. Ha gyorsan kell a hely, ügynökségen keresztül hamar találhatunk, de ott kb. 1-3 havi lakbérnek megfelelő jutalékot kell megfizetni, amit – a kaucióval ellentétben – soha nem látunk viszont.

Kitartó keresőmunkával esetleg találunk magánhirdetőket is, de ott, ha meghallják az akcentust vagy a dadogást, rögtön udvariasan lepattintanak, az ügynökségnél ilyen nincs. A munkaviszony létét viszont minden esetben firtatják.

A kaja itt drágább, bárki bármit mond. Itt is vannak kivételek, de a kasszánál átlagban tuti többet fizet az ember, ha megrakja a kocsit. Az alapvető élelmiszerek, mint például a sör, chips és joghurt nagyjából egy árban vannak az otthoniakkal, de a pékáru legalább duplája. Éttermek árait szintén meg lehet szorozni kettővel.

Egy négytagú család európai polgárokhoz méltó szintet kb. 250-400 € kiadással tud fenntartani. Ez a kaja, plusz némi ruházkodás. Ha van autó, arra a biztosítás iszonyat drága, 60-70 €/hótól a csillagos égig. Számos paramétertől függ, vásárlás előtt érdemes utánajárni.

Munkavállalás, oktatás, beilleszkedés

Lerágott csont: nyelvtudás nélkül inkább ne gyere. Vagyis jöhetsz, de ne lepődj meg semmin, de legfőképp ne a másik ex-honfitársad legyen a paraszt, amiért nem segít munkát keresni / találni. Ugyanis Ausztria már nem „az a hely”.

Itt, kérlek, a leendő munkakörödhöz tartozó kollektív szerződést le tudod tölteni az internetről, benne a minimum megillető bérrel és mindennel, ami fontos. Tehát rend van minden területen, ezzel együtt elmondható, hogy Ausztriában nem létezik a „bármilyen munka”, ami téged érdekelne. Ezzel az itteni rendszer nem tud mit kezdeni.

Ha „bármilyen” munkát keresel, akkor inkább Németország, Hollandia vagy Anglia lehet az ideális. Ha elfogadod a tanácsomat, ide felkészülten gyere. Nem kell profinak lenned, de itt képesítés és nyelvtudás nélkül kóvályogni heteken, hónapokon keresztül igen megalázó, lehangoló és költséges elfoglaltság.

De inkább másképp közelítem meg: tudd, hogy mit szeretnél, és ezzel egy otthon elvégzett féléves szaktanfolyam (vannak jók) és egy alap nyelvtanfolyam (ebből is van jó) közelebb hoz a tűzhöz, és teljesen más kosárból tudsz válogatni, más szinten tudod kezdeni az itteni életed és ez nagyon nem mindegy.

Lehet, hogy időben több, és még néhány hónapot el kell viselned otthon, de egészen biztos, hogy hosszútávon megtérül. Itt egy külfölditől elvárják – azt hiszem jogosan – hogy hozzon valamit, amit betesz majd a közösbe.

Itt nem a származásod vagy a bőrszíned alapján ítélnek meg, hanem, hogy mit tudsz felmutatni. Ha semmit, akkor is jöhetsz, csak állj be a sor végére. Annyival lesz könnyebb dolgod, hogy minket, magyarokat tisztelnek.

Ha minden sikerült, van lakásod, munkád, fizetésed, akkor nincs más hátra, mint a könnyed beilleszkedéshez szükséges két dolgot betartani: végezd a munkád legjobb tudásod szerint, és tartsd be a szabályokat. Ausztria konzervatív ország, az osztrákok igen büszke emberek, de mindig tisztelik és megbecsülik az igazodni képes hozzáállást. Ezek nem nagy dolgok, ha az ember elfogadja – főleg az elején -, hogy vendég és az ajtó előtt lábat kell törölni.

Az oktatásról

Ausztriában kiváló integrációs programok vannak kicsi kortól majdnem felnőtt korig. Aki családdal tervezi a kiköltözést, annak sem kell sokat izgulnia. A feltételek ugyanazok, mint fentebb: akard a változást, hiszen, ahonnan jöttél, ott valami nem működött.

Most egy olyan helyre jöttél (jöttetek), ahol kicsit másképp mennek a dolgok, de a rendszer működik, és ha hajlandó vagy tenni érte, tiszta lappal indulhatsz és később teljes értékű polgárok lehettek egy idegen országban. Ehhez minden feltétel adott itt, csak tudni kell élni vele. Az okoskodást, pökhendiséget, „majd én azt jobban tudom” arcoskodást sehol sem nézik jó szemmel.

Az iskolai képzések gyakorlati szemléletűek már első osztályos kortól. Itt később tanulnak meg a gyerekek írni, olvasni, a tanmenet nyugodtabb. Az tény, hogy az itteni végzősök kevesebb lexikális tudással rendelkeznek, mint otthon, ez igazából ízlés kérdése, ki mit tart fontosnak.

Becsülete van minden szakmának

Mivel az itteni oktatási rendszer teljesen más alapokra épül, ezért az „életet” is teljesen más szemlélettel kezdik a fiatalok. Ha például itt melós ruhában mész bevásárolni, vagy a bankba ügyet intézni, akkor nem úgy viszonyulnak hozzád, hogy „na, bunkó melós”, hanem hogy „nézd, van munkája”, és ez óriási különbség. Itt becsülete van minden szakmának, így nem nyomaszt senkit sem, ha a gyermeke nem szerez diplomát, hanem mondjuk villanyszerelő, vagy kőműves lesz.

Nagy gond itt is egyébként a kiöregedés. Hasonlóan, mint nálunk, sajnos a gyermekvállalás itt is inkább rövidtávú gazdasági kérdés családon belül. A bevándorló ügy ehhez mérten elég kétpólusú probléma, hiszen jelenleg az elöregedési kérdés statisztikai részét rendbe teszi, de az igazán fontos integrációs kihívásokra nem született átfogó, mindenkit megnyugtató megoldás. Pedig mint fent írtam, a lehetősége mindenkinek megvan rá… csak kötelezővé nem lehet tenni – egyelőre.

Különbségek, furcsaságok

Ez inkább szubjektív. Nálunk a cégnél például nincs napi kézfogás, férfiak között sem. Akkor talán, ha valakit hosszabb ideje nem láttunk, de igazából nem jellemző. Nincs felesleges „vi-géc” kérdés, csak ha tényleg érdekel bárki is, hogy „hogy megy”?

Mivel én egy osztrák családi vállalkozásnál dolgozom, kevés külföldivel a fedélzeten, így az irodalmi német nyomát sem lehet felfedezni a hétköznapi beszédben. Ez eleinte zavart, de most már egyre többet értek.

A gond azzal van, hogy sok az ún. „Mundart” kifejezés, ami annyit jelent, hogy vannak szavak, amiket csak a beszédben használnak, de sosem írnak le. Ami igazán érdekes, hogy nagyjából 60 km-es körzeten belül teljesen más dialektusokkal lehet találkozni. A kollégáim elmondása szerint például 1000 m tengerszint felett mindenki tegez mindenkit.

A munkahelyemen szinte minden héten megkérdezi valaki, hogy érzem magam a cégnél és úgy általában Ausztriában. Néha megkérdezik azt is, hogy mi a különbség (ha van) a két ország között, és milyenek „ők”, osztrákok.

Ilyenkor általában kicsit elszomorodom, mert a válasz sajnos túl egyszerű: itt minden jobb. Ha színpadias akarnék lenni, akkor úgy fogalmaznék: nagyjából ilyenek lennénk, ha nincs a 40 év megszállás.

Így működnek a cégek

De azóta volt ugye egy rendszerváltásunk, aminek tüzében a teljes szakszervezeti rendszert hagytuk szétver(et)ni, mert hogy ez kommunista hagyaték. Hahaha. Azzal, hogy hagytuk szétcincálni, gyakorlatilag befingottunk a saját éléskamránkba és magunkra csuktuk az ajtót.

Mert Ausztriának mára abból olyan gazdasági előnye származik a többi közösségi állammal szemben (Magyarországgal szemben behozhatatlan), aminek talán még magas sem érzi a súlyát. Ugyanis az itteni érdekvédelmi szervezetek nem a munkavállalók érdekeit állítják szembe a munkáltató érdekeivel, hanem a munkáltató rövidtávú érdekeit a hosszú távúval.

Ezen belül nem ritka – mint az én cégem esetében – hogy azonos gazdasági vagy ipari tevékenységet folytató kisvállalkozások egyfajta szakmai egyesületbe tömörülnek, ahol közösen meghatározott piaci szabályok mentén folytatják működésüket.

Ettől még egészséges konkurenciák, viszont maguk között nem engednek „kicsapongó” üzleti és technológiai manővereket (értsd pl. silány távol keleti termékek beépítése). Ilyet otthon nem tudok elképzelni, itt óriási ereje van.

Érdekes üzleti kultúrára vall az is, hogy nem igazán létezik a beszállítókkal való alkudozás. Ha bekérünk mondjuk 5 helyről árat, akkor feltételezzük, hogy mindenki a helyzetéhez mérten legjobbat adta, tehát rendelünk a legkedvezőbbtől és ezt nem kell minden alkalommal eljátszani, hiszen az ár marad. Rengeteg idő és energia megtakarítás ez is. A dolog azért hatékony, mert a személet rendszerszintű, pedig abszolút bizalmi alapú.

Ugyanez a polgári hétköznapokban is tapasztalható. A legkomolyabb hatósági eljárások (állandó lakcím bejelentése, egyéb engedélyek beszerzése) sem esnek a bürokrácia csapdájába, könnyen és gyorsan intézhető bármi.

Túl sok drámát nem írnék, mert csak fokozni tudnám, a lényeget pedig azt hiszem, leírtam.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Készülőben a Határátkelő saját oldala (nyugi, a blog megmarad), ha támogatnád, vagy csak érdekel a dolog, akkor kattints ide!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr476833567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2014.10.27. 06:57:38

Alapveto elelmiszer a sör, a chips es joghurt? :)

2014.10.27. 07:15:13

Jó írás. Sok sikert a továbbiakhoz! Annyi megjegyzés, hogy szerintem egy 4 tagú családnál inkább 400-600 euró az a 250-400.

NIKI LAURA 2014.10.27. 07:46:52

Nekem egy regi dilemma Ausztria.

Egyreszt a nagyfater Svab( zsido is,jo egyveleg) es gyermekkent nemetul tarsalogtunk.

Masreszt itt U.k ba masfel,ketszeresek a berek( £/ €),de qva messze vagyok az itthonomtol,es a csaladtol.

En tegnap 11 osztrak helyre kuldtem el az one,etrajzomat,kikerestem a googliba Wienerneustadt- ig levo muhelyeket.
Egyebkent,a celravezeto az: egy hetet Sopronba toltok,es reggelente szemelyesen elmegyek,bemegyek minden muhelybe: " eventuel haben Sie etwa arbeit moglichkeit,ich habe cc 25j ehrfahrung.,."

Gyerekes almom: Velem,vagy Koszeg,egy kis kertes haz,cicaim,kutyak...kishataron reggel megyek dolgozni pl Obenpulendorfba havi 2000€ ert,este meg megyek "haza"...

Golf2 2014.10.27. 07:59:08

@NIKI LAURA: Álmodj királylány...

Pernilla 2014.10.27. 08:15:30

@Sütemény1975: De a kenyér már nem...:)
Maradjunk annyiban, amit már annyiszor megbeszéltünk az élelmiszerárak kapcsán: mindenkinek mások az igényei.

Én még inkább ezen akadtam fent: "Egy négytagú család európai polgárokhoz méltó szintet kb. 250-400 € kiadással tud fenntartani." Összesen? Vagy fejenként? Akkor kérdem, mi az az európai polgárokhoz méltó szint?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.27. 08:42:42

Én jobban örültem volna inkább a személyes történetnek.
Nincs kedved inkább arról bővebben?
Ez sokkal érdekesebb lenne: "egy családi vállalkozás alkalmazottjaként" milyen?

Az élelmiszer és egyéb árak annyira függnek az egyéni igényektől, hogy kár ebből messzemenő következtetést levonni.

2014.10.27. 08:42:59

Ha minden tényleg így van (és miért ne lenne így), akkor tényleg le a kalappal a "sógorok" előtt. Kár, hogy már nem megy a német. :(

"Ha színpadias akarnék lenni, akkor úgy fogalmaznék: nagyjából ilyenek lennénk, ha nincs a 40 év megszállás."

Volt egy rendszerváltásnak csúfolt valamink, azóta sem sikerült előrébb lépni. Szóval én ebben nem lennék olyan biztos.

adg 2014.10.27. 08:43:07

@NIKI LAURA: "itt U.k ba masfel,ketszeresek a berek( £/ €),de qva messze vagyok az itthonomtol,es a csaladtol."
Messze?? Na ne rohogtess. :)

Pierre73 2014.10.27. 08:56:38

250-400 € csak kaja meg ruhäzkodäs. Nem mennek sehova es autojuk sincs. Ezeket külön vettem, mert ez nagyon összetett es elterö.

Pierre73 2014.10.27. 08:56:39

Niki Laura: A hatär közeleben inkäbb kevesebb. Informatikusok, gepeszek mindenhol kellenek... de 1500-1800 € a reälis hatärközelben.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 08:56:47

"nagyjából ilyenek lennénk, ha nincs a 40 év megszállás"

Nem, ez téves.

Amikor egy ország voltunk - 1918 előtt -, akkor is Mo. fejletlenebb volt, alacsonyabb életszínvonallal. A legnagyobb felzárkózás idején is a magyar részek az osztrák részek alatt voltak, kb, 70 %-on.

Aztán az I. vh. után Ausztria fejlődése erősödött. 7 éven keresztül Ausztria Németország része volt, ez alatt erősen profitált a német háborús konjunktúrából. Aztán a harcok sokkal kevesebb pusztítást okoztak arrafelé 1944-1945-ben, mint Mo-n. Aztán jött a négyhatalmi megszállás, ami de facto semleges státuszt adott az országnak. Majd 1955-től a tényleges semlegesség, amikor Bécs a régió központja lett ismét, annak minden pluszával. Plusz még a 80-as évek végének hatalmas pénzbeömlése, ugyanis Bécs volt az egyik kedvenc helye a kelet-európai kommunista embereknek az ellopott pénz kimenekítésére. TÍzmilliárdok - dollárban - áramlottak be csak ekkor Ausztriába.

Azaz a történelmi helyzet teljesen más.

Bosz 2014.10.27. 08:56:47

Egy ève èlek kinn, ès mèg ìgy is hasznos ìràsnak làtom :D

2014.10.27. 09:26:56

@maxval birca hozzászóló: Mo.-t mindig csak kihasználták (szerinted), de arról nem a többi ország tehet, hogy sosem volt erősségünk az érdekeink védelme. Mind a két világháborúban rossz oldalra álltunk. A szovjet megszállás szerencsétlenül sikerült, ha sikerül kiugrani, mint a románoknak, lehet, hogy másképp alakult volna.

89-ben széthullott a szovjet rendszer, azóta azért eltelt már több mint két évtized. Mégis itt toporgunk egy helyben. Sok mindenért lehet hibáztatni a történelmünket, de attól még ez tény marad.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 10:05:01

@Philosoraptor:

Nyilvánvaló, hogy nem csak a helyzet a hibás, de az is.

Az utóbbi 100 éveb magyar hiba is sok volt.

Az I. vh. kitörése Mo-n népünnep volt, pedig az egészből Mo. csak vesztesként kerülhetett volna ki, akkor is, ha nyernek a központi hatalmak.

Horthyék beléptek a háborúba már 1941-ben, pedig Hitler akkor még ezt nem is kérte. Magyarul: önként, hülyeségből.

Aztán Horthyék meg se próbáltak enyhíteni a helyzeten 1944-ben, Belementek a zsidók deportálásába olyan időpontban, amikor a hülye is látta, hogy Hitler veszteni fog. Horthy nem állt ellen. Aztán amikor megtette végül, felkészülés nélkül tette.

S a legrosszabb: Mo. volt a régió sztárja a 80-as évek végén, s ezt a helyzeti előnyt minden párt, közös erőfeszítéssel sikeresen lenullázta. Elsősorban a liberálisok, de a jobboldal is erősen besegített.

Hari Seldon 2 2014.10.27. 10:25:29

Kaució általában 3 hónap, ezt szokásnak megfelelően előre kell csengetni. Ha gyorsan kell a hely, ügynökségen keresztül hamar találhatunk, de ott kb. 1-3 havi lakbérnek megfelelő jutalékot kell megfizetni, amit – a kaucióval ellentétben – soha nem látunk viszont.

Nálunk egy havi kaukció van.

A kaja itt drágább, bárki bármit mond. Itt is vannak kivételek, de a kasszánál átlagban tuti többet fizet az ember, ha megrakja a kocsit. Az alapvető élelmiszerek, mint például a sör, chips és joghurt nagyjából egy árban vannak az otthoniakkal, de a pékáru legalább duplája.

Nem tudom, mennyire függ a helytől, ott? Ha Carrefour-ban vásárolunk akkor a Baguette 0,5 alatt van, a péknél 1 Euro. Magyarországon mennyi a Baguette? Szerintem olyan mint itt a péknél. Igaz, most már látom, hogy a Carrefour-os meg a Leclerc-es közelébe sincs a pékséginek, de a Corá-s majdnem olyan jó volt.
Az viszont igaz, hogy ha van miből költeni, akkor az ember szinte észrevétlenül megrakja a kocsit. Így persze, hogy többet költünk.

Ilyenkor általában kicsit elszomorodom, mert a válasz sajnos túl egyszerű: itt minden jobb. Ha színpadias akarnék lenni, akkor úgy fogalmaznék: nagyjából ilyenek lennénk, ha nincs a 40 év megszállás.

Ha nem lett volna, akkor sem lett volna Magyarország Ausztria. Az igaz, hogy valószínű, hogy nem lenne ekkora különbség.

Érdekes üzleti kultúrára vall az is, hogy nem igazán létezik a beszállítókkal való alkudozás. Ha bekérünk mondjuk 5 helyről árat, akkor feltételezzük, hogy mindenki a helyzetéhez mérten legjobbat adta, tehát rendelünk a legkedvezőbbtől és ezt nem kell minden alkalommal eljátszani, hiszen az ár marad.

Ez korrekt. Én sem szerettem soha a keleti típusú alkudozunk erre, arra. Ez csak azt a kellemetlen érzést erősíti meg a vevőben, hogy nem biztos, hogy a legjobb árat éri el, és bizalmatlanságot szül. Lehet, hogy tudtam volna még alkudni? Lehet, hogy átvert? Ráadásul az alkudozás fárasztó is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 10:31:11

@NIKI LAURA:

"egy hetet Sopronba toltok,es reggelente szemelyesen elmegyek,bemegyek minden muhelybe"

jó terv. ugyanezt elkövetheted Kőszegnél, Bucsunál és Rábafüzesnél is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 10:32:47

@Hari Seldon 2: baguette ha jól rémlik 100 forint körül van itthon

(az idézőjeleket lehagytad, tisztára belezavarodtam)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 10:33:36

@Golf2: tudod, hányan csinálják ezt?

electroger 2014.10.27. 10:46:26

Azèrt nem kell túl dramatizálni a dolgot,engem szinte 0 nyelvtudással vettek fel anno a munkahelyemre dolgozni,ès azóta is megbecsült kollèga vagyok.A kollègám barátja szintèn 0 nyelvtudással másfèl nap keresgèlès után talált munkát

2014.10.27. 10:46:26

@Ödenburger [Hu/At]:
Vagy még több. Már ha abból indulunk ki, hogy nyugati színvonalon élünk...

2014.10.27. 10:46:26

@Pernilla: Fejenként stimmel :-)

Pernilla 2014.10.27. 10:52:24

@Hari Seldon 2: A Lidl-ben itt is feleannyi, vagy kevesebbe kerül a pekaru, de meg a Lidl-s ar is a magyar duplaja kb. Szoval nagyjabol stimmel amit ir a posztolo.
Bar ezt a hol mennyi a kifli temat asszem mar szazszor körberagtuk :)

2014.10.27. 10:55:54

@maxval birca hozzászóló: Nyilván, csak azt nem szeretem, amikor mindent erre fogunk. Hogy a magyarokat mindig úgy megtépázta a történelem.

qkuc 2014.10.27. 11:03:01

Ez a nem létező hónapok bérei nyugdíjai egy értelmezhetetlen "fogalom" számomra. Miért nem lehet 12 hónapra elosztva kifizetni?

qkuc 2014.10.27. 11:09:13

@maxval birca hozzászóló: A legrosszabb, hogy volt a rendszerváltás után egypár évtized, hogy a kitartóan döglődő Nyugathoz felzárkozzunk, de ezt is elszúrtúk.

Nem mentség az, hogy 60-100 éve mi történt, volt azóta elég idő változtatni, de ezt a visszatekintő mélabús/nosztalgikus sírdogálást utálom a legjobban.

2014.10.27. 11:15:05

@maxval birca hozzászóló:jo reggelt ,ezekkel a kijelentesekkel azert nehany tortenesz vitaba szallna ,hogy mit csinalt es hogy csinalta Horthy..egyebkent a poszt jo informalis azoknak akik arrafele igyekeznek,.

Pernilla 2014.10.27. 11:16:33

@qkuc: Gondolom azzal kalkulalnak, hogy nyar elejen es karacsony elött az embereknek több kiadasa van. Szerintem semmivel nem logikatlanabb, mint 12 honapra leosztani. Mindket esetben csak annak kardinalis kerdes ez, aki fizetestöl fizetesig el...

2014.10.27. 11:22:01

@NIKI LAURA: ez igy nem fedi s valosagot 1.5-2 szeres fizetes angliaban ,ha kiszamolod hogy ott vsn 14 ik havi fizetes akkor ez abszolute nem heytallo sot ma.mar csak azok a hataratkelok jonnek anglia fele akii nem beszel nemetuk mert a penz ausztriaban ugysnaz,nem mondom hogy ninvsenek olyan szakmak amik tobszorose a fizetes bizonyos orszagokBA de minden orszsgba vannak keresettebb szakmak amik elteroen fizethetnek attol fuggoen mennyire van szukseg az adott orszagna arra a foglalkozasra vagy mennyire hianyszakma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 11:27:25

Na. Új munkahelyen kezdtem ma.
Másfél év után otthagytam a Galldrist.

Herr Géza 2014.10.27. 11:28:58

@Hari Seldon 2: Ez a "nem alkuszunk" a beszállítókkal igencsak feltételesen igaz. Kisebb tételeknél, jól bejáratott beszállítói körnél nyilván igaz, de máshol nagyon nem.
Van "keleti bazár", bár nyilván nem úgy, hogy te azt mondod ezer, ö meg azt, hogy száz, aztán majd valahol 550-nél megegyeztek.Az öt-tíz százalék viszont alapvetöen jellemzö.
Amikor én itt tanultam az ajánlati kalkulációt, jót röhögtem azon a soron, hogy "Zuschlag für Abschlag". Magyarul kb. "felár az árengedményre" :))))
Azaz az ajánlatkészítésnél már eleve fixen belekalkuláljuk az alkut. Én elég nagy számokkal dolgozok jellemzöen, de/és ca. 1000.- € fölött még az életben nem adtam oda megbízást annyiért, mint az ajánlat elsö összege, és én sem hoztam el munkát annyiért, mint megajánlottam. Kivételt csak az képez, amikor valami tegnapra kell és örülök, hogy egyáltalán be tudja vállalni valaki.
Volt az Opelnél egyszer egy Lopez nevü "Einkaufsleiter". Ö rázta gatyába a cég beszerzéseit brutális áralkuival, a neve azóta szállóige.... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 11:41:32

@Herr Géza:
Emlékszem Lopezre.
A beszállítók áldják a nevét.
:)))))))))))))

Herr Géza 2014.10.27. 11:48:52

@Herr Géza: Bocs, a Lopez sztori nem teljesen korrekt. Gatyába rázta ugyan anyagilag rövid távon a céget, de az lett az Opel, majd késöbb feljebblépésével a GM legrosszabb minöségü autóinak korszaka. Elcsábította aztán a VW, sikerült ott is "rendet" raknia, azóta ismert az autóiparban a Lopez-effektus.
Jellemzö akciója: a beszállítókra 5 éves keretszerzödést eröszakolt, amiben az adott kütyük árát öt évre fixálta, mégpedig úgy, hogy azok ára minden évben meghatározott mértékben csökkent. :)))) (A beszállítók egyetlen lehetséges reakciója az volt, hogy a kütyüböl minden évben kispóroltak valamit....)

Golf2 2014.10.27. 11:49:59

@electroger: 0 nyelvtudással mit lehet csinálni? Nem fárasztó egész nap mutogatni?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 11:49:59

@Philosoraptor:

De az ellenkező álláspont pont ugyanígy hamis, ezt tegyük hozzá.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 11:49:59

@qkuc:

Az a gond ezzel, hogy akkoriban én is erősen hülyeségeket gondoltam. Én is beleestem ebbe a csapdába akkoriban.

Komolyan elhittem, hogy az a megoldás, amit az akkori elit javasolt és vitt véghez.

Ami volt, az legfeljebb tapasztalatnak jó már, változtatni rajta nem lehet.

Csak a mán érdemes komolyan elmélkedni.

De látjuk: az országnak nincs szabad választása, Washington hadüzenet nélküli háborút folytat az ország ellen. A helyzet most olyan, mint a 40-es évek elején: csak most Hitler és Horthy helyett Obama és Orbán van.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 11:49:59

@stef55:

A történelem nem objektív, hanem nézőpont kérdése.

Kriszta D 2014.10.27. 11:54:27

'Ha „bármilyen” munkát keresel, akkor inkább Németország, Hollandia vagy Anglia lehet az ideális.' - Eddigi tapasztalataim alapján Hollandiát nyugodtan ki lehet venni a felsorolásból. Inkább arra hasonlít a helyzet, mint amit a posztoló Ausztriáról írt.

Herr Géza 2014.10.27. 12:12:10

@qkuc: Egyszerü a képlet: a gyarló ember alapágon fizutól fizuig él, az ügyesebbje a karácsonyi pluszkiadásokat és a nyaralást havi szinten megspórolja (vagy nem). A végtelenül humánus munkaadód meg megoldja ezt a problémát helyetted. Hát nem cuki ??? :)))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.10.27. 12:15:41

@maxval birca hozzászóló: "Washington hadüzenet nélküli háborút folytat az ország ellen. A helyzet most olyan, mint a 40-es évek elején: csak most Hitler és Horthy helyett Obama és Orbán van."

Jajjjjjj! Ne má' ! Orbánnak pl. nincs is lova.(Igaz Horthynak meg nem volt stadionja...)
De komolyan: Obama M.o. ellen háborúzik??? Azt a teringettét, küldjük oda a magyar légieröt, aztán rend lesz!
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

qkuc 2014.10.27. 12:15:50

@Herr Géza: Én ezt értem, de nem dolgozol 13 v 14 hónapot ... Akkor legyen a neve bónusz, vagy pulykapénz, :))).

Pernilla 2014.10.27. 12:18:38

@qkuc: a neve nem 13 es 14. havi, hanem Urlaubsgeld es Weihnachtsgeld, ha mar itt tartunk. De nem tök mindegy, hogy hivjak?? :)

qkuc 2014.10.27. 12:19:25

@maxval birca hozzászóló: És (Rasz)Putyin. Nem leszünk EU gyarmat, majd leszünk újra SzU tagország. Ez az elképzelés semmilyen szinten sem tetszik ...

2014.10.27. 12:20:13

@maxval birca hozzászóló: ok legyen igazad en ugy tsnultam hogy a tortenelmet tenyeken alapszik,az mar mas kerdes hogy hamis tenyeket kepessek gyartani ,ha az erdek ugy kivanja ,amibol tortenelem lesz,de ez csak sz en elmeletem

qkuc 2014.10.27. 12:21:04

@Pernilla: Haza iszonyok között nézve, nem, :D. De ez legyen az én nyomorom, :D.

Herr Géza 2014.10.27. 12:26:41

@qkuc: @Pernilla: Nem mellesleg az intézmény N.o.-ban is ismert, de itt nincs központilag szabályozva. Van, aki semmit sem kap, van aki kap Urlaubs- és/vagy Weihnachtsgeld-et (ráadásul az összege sem feltétlenül egy-egy havi), és van, ahol csak egyszer van bónusz (eredményfüggöen), aminek összege a 0 és az ötszámjegyü (átlag, per dolgozó!!!) eurós összeg között mozoghat. Viszont itt nincs rá semmiféle adókedvezmény speciálisan, hozzácsapják adóügyileg az éves jövedelmedhez.

qkuc 2014.10.27. 12:48:57

@Herr Géza: Nagyon parányi százalékban, de itthon is ismert, leginkább a karácsonyi pénz (pulykapénz, ahogy hívták, :D). Ami engem itthon aggasztana, ha x. havi bérnek titulálnák, hogy biztosan ott fenn, a nemzeti ostorcsattogtatók között leverné a biztosítékot ...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.27. 12:52:47

@Babette.:

Akkor azonnal költözzön mindenki Svájcba. Nem is értem miért nem tolonganak osztrákok százezrei a határnál. Vagy inkább Norvégiába? Most akkor melyik a világ legjobb országa? Norway ahol 2400 euró a kulibér, vagy Svájci, ahol 2500-3000 frank kantontól függően?

@electroger:

Mi az hogy megbecsült kolléga vagy? Miben nyilvánul ez meg? Attól még nem leszel az hogy időben kapsz fizetést meg hozzádszólnak a kollégák ebédszünetben. Ja, vagy nem szólnak, mivel 0 nyelvtudást írtál.

@Philosoraptor:

De sikerült. Sokkal közelebb vagyunk most a nyugati életszínvonalhoz mint valaha. Infratruktúra, szolgáltatások nyugati szinten vannak.Jövedelmek nem, de régebben még nagyobb volt a szakadék. Zárkózunk fel.Tudom hogy te ebből csak annyit látsz hogy "de nekem nincs pénzem, Nyugaton meg a melós is mercivel jár", de ennek semmi köze a valósághoz.

@Pernilla:

Sokan élnek fizetéstől fizetésig. Aki melós és normális életszínvonalon él(pl egy saját 35-40 nmes lakásban, ami szerintem nem a luxus netovábbja, pl vidéken, itt) és pl kocsit tart az nem igazán fog dúskálni hó végére a pénzben...meg tud élni (szerényen), de semmi több.

2014.10.27. 13:01:10

@házelőtthinta: Az hogy nekem nincsen pénzem, egyéni szociális probléma. Az, hogy a magyar társadalom nagyobbik részének sincsen, komoly következményekkel jár. Nem tudom, hogy te hol dolgoztál Mo.-n, de elég régóta stagnálnak a fizetések. A minimálbér megemelése bruttó tízezerrel kurvára nem felzárkózás.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 13:01:39

@Herr Géza:

Ez nem katonai kérdés, manapság ez nem így működik.

2014.10.27. 13:08:24

@Philosoraptor: Hinta? Sehol nem dolgozott, a szulei tartottak el Mo.on, majd az o segitsegukkel kiment Ausztriaba ahol a Mekiben dolgozik. Meg irta is nekem hogy nem erti en miert eheztem Mo.on, miert nem koltoztem a 'mamahotelbe', mint o.

2014.10.27. 13:23:22

@Mirjam2: Oh. Ezt nem tudtam. Habár lehet, hogy túl élénk volt a fantáziája, és kiszínezte, hogy jobban passzoljon a blogon betöltött szerepéhez. :)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.27. 13:27:03

@házelőtthinta: számodra mit tartalmaz a "megbecsült kolléga" fogalma?

Herr Géza 2014.10.27. 13:30:20

@maxval birca hozzászóló: Pedig milyen izgi lenne.! Így a hadüzenet helyett csak azt hallgathatom a helyi (regionális hírekben második (!) helyen), hogy M.o.-on tüntettek a példátlan internetadó ellen (át is számolták, még németül sem hangzik jól: 49 cent/MB). :)))))))))))))))))))))))))))

Pernilla 2014.10.27. 13:30:30

@házelőtthinta: oke, de feltetelezem, hogy a melosnak is nagyobb kiadasai vannak karacsony elött, szoval nem hiszem, hogy annyival rosszabbul jar ezzel az elosztassal az, aki honaprol honapra el.

Herr Géza 2014.10.27. 13:31:29

@Herr Géza: Bocs: per GB természetesen.....

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.27. 13:35:31

@Babette.:

Nyugati vásárlóerő abban merül ki hogy több dolgot tudsz a kosaradba szórni a béredből a lidlben,sparban,illetve a media marktban. Minden másért fizetésarányosan fizetsz mint a katonatiszt.A bérek még jobban aránylanak (bár nem mindenhol) az albérletek árához, de ez meg leginkább azért van mert nálunk szinte mindenkinek van lakása/háza, így a munkaerőpiac alap sémája az hogy a melós rendelkezik lakással.A bérek is így vannak kialakulva.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 13:35:31

@qkuc:

Ilyen verzió nincs.

A választás: a hanyatló nyugat vagy a felkelő kelet között.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 13:35:31

@stef55:

Mi a tény? Eleve ez is kérdés.

De még ha meg is állapodnánk, hogy ugyanazt tartjuk ténynek, akkor is minden tény értelmezés kérdése. Már a tények csoportosítása is szubjektív akarat kérdése.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.27. 13:35:31

@Philosoraptor:

Nem dolgoztam sose Magyaroszágon szerződéssel huzamosabb ideig, csak fusi munkákban vettem részt itt ott, fiatalabb koromban.Ha pl úgy élnél mint én. (egy szobakonyhás garzon konyhájában) akkor neked is maradna pénzed ilyen szerény élettel a hó végére a 110-120 ezres fizetésből.

@Mirjam2:

Eltartottak mivel munkám se volt.Szerinted a helyes nevelés az hogy dobjuk ki a gyereket az utcára? Lehet röhögni a mamahotelen is, de legalább van ezért megtakarításom. Ahogy a konyhában lakással is van. Nekem pedig ez fontos, mert van azért egy két álmom amihez pénz kell elsősorban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.27. 13:35:31

@Mirjam2:

Oké, szerencsésebb vagyok, élnek a szüleim és még viszonylag nem is idősek. Most akkor mit csináljak? Mindenki normális szülő támogatná a gyerekét. Egyébként az ausztriába menekülést a nagyanyám finanszírozta, mivel anyáméknak nem igazán volt pénze.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.27. 13:35:31

@Réka ‎:

ELhívnak szórakozni, őszintén érdeklődnek. Nem csak ez a felszínes hogy vagy kérdés műmosollyal.

2014.10.27. 13:58:54

@házelőtthinta: Oke, peace. Bevallom kicsit erzekenyen reagalok miota eloszor te beszoltal a mamahotellel kapcsolatban (belatom hogy ez alapvetoen felreertesen alapult), illetve par nappal kesobb beengedtel egy kommentet a blogodra amiben hosszan kielemzi valaki az elettortenetemet es hogy hogyan eloskodom az angol ferjemen, stb. Foleg igy mikor hazaerek a napi 8 ora eloskodesbol es tudom hogy meg egy-ket orat dolgoznom kell itthon, kicsit nyugos hangulatban tudok lenni.

qkuc 2014.10.27. 13:59:53

@maxval birca hozzászóló: Nyöhöhö, a felkelő Kelet? Ne vicceljünk. Nem szeretnél te keleti mentalitást és keleti multikat.

2014.10.27. 14:02:31

@qkuc: Szerintem az van hogy Birca Keleten ragadt, es most ahelyett hogy beismerne hogy ez nem feltetlenul a nyero oldal, arrol probalja meggyozni magat is es masokat is hogy 'jol dontott'.

2014.10.27. 14:08:11

@házelőtthinta: Nem rosszindulatbol mondom, de szerintem az a normalis ha a maganszfera es a munka alapvetoen kulonvalik. Termeszetesen elofordul neha hogy kimondottan barati kapcsolatba kerulsz valakivel a munkahelyen, de ennek szerintem inkabb kivetelnek kene lenni es nem celnak. En abszolut nem varom el, es nem is szeretnem, ha a munkatarsaim elhivnanak szorakozni vagy 'oszinten erdeklodnenek' irantam. Termeszetesen elofordult mar ilyen, vannak olyan barataim akiket munkahelyen ismertem meg, de alapvetoen dolgozni jarok a munkahelyre es nem baratkozni. Baratokat talalni sok masfele modon lehet, peldaul ha tanulsz valahol, van egy hobbid stb.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.27. 14:10:50

@Pernilla:

Nem hiszem hogy rosszabbul járna mivel az árak a havi bérhez igazodnak leginkább. A 13-14 havi tényleg egyfajta bónusz, én szeretem hogy van ilyesmi. Novemberben megtakarítok belőle 1600 eurót :DD

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.27. 14:10:50

@Mirjam2:

Szerintem meg egyszerűen csak jól érzi magát ott ahol van. Nem minden a vásárlőerőről szól, meg a szép házakról, meg a szép kocsikról, meg az egzotikus utazásokról. Talán neki az élet se erről szól. Nem érdeklik ezek a dolgok annyira. Nem kap szívbajt attól hogy a nyugat-német a 3. mercijét veszi, neki jó az ő 20 éves autója is. Nem mindenki vágyakozik gazdagabb országokba. Egyáltalán nem axióma ez, hogy aki otthon "ragadt" az azért még vágyakozik ugyanúgy el.

Meg mi az hogy nyerő oldal? Ahol jól érzed magad, az a te nyerő oldalad.

qkuc 2014.10.27. 14:12:07

@Mirjam2: Ijesztő ez a téveszmés kelet mánia és a haldokló nyugat előráncigálása, 70 éve folyamatosan döglődik, aztán még mindig él. Én nem látom azt a dübörgő felkelő Keletet. Olyannyira nem kaptunk semmit az új "partnereinktől", hogy magunkat szivattuk meg keményen pl. Paks 2-vel. De nem elszünk gyarmat legalább az EU-ban.

Én szeretném, ha Svájc legújabb kantonja lennénk, én nem bánnám, :D.

nosuti 2014.10.27. 14:14:32

@házelőtthinta: a minap figyeltem meg, itt Svájcban, a svájci cégnél ahol dolgozom, hogy az egyik takarító csaj (szerintem kelet-európai) egy pár éves minivel jár.

qkuc 2014.10.27. 14:15:16

@házelőtthinta: Aztán még neked görbül a szád, hogy de szar ott a vadnyugaton ... :D.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.27. 14:18:35

@maxval birca hozzászóló: a kelet az úgy felkelt, hogy ihaj. Ha nem lett volna a fizetőképes nyugat, még mindig mind az X milliárd ázsiai a földet túrná. Az egész keleti pörgés arra épül, hogy a nyugatnak exportálnak illetve átveszik onnan a kvalifikálatlanabb melókat óccóé. Szó se róla, szép eredmény és szép fejlődés, de a nyugaton túllépni gazdasági ÉS társadalmi eredményekben egyaránt nem lesz kicsi meló.

Pernilla 2014.10.27. 14:20:10

@házelőtthinta: erre akartam en is kilyukadni, hogy nem rosszabb ez senkinek, hogy nem 12 honapra elosztva kapjuk meg a penzt. Köszönöm, hogy mint melos ezt alatamasztottad! :D

En is szeretem, hogy 2x egy evben egyszerre kapok sok penzt, de ez nem relevans velemeny, mert nem fizetestöl fizetesig elek ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.27. 14:21:32

@házelőtthinta: "Nem is értem miért nem tolonganak osztrákok százezrei a határnál."

Talán mert a többségük jól megél a saját otthonában is. Miért kell ilyen átlátszóan trollkodnod, nem értem.

Herr Géza 2014.10.27. 14:28:45

@nosuti: Az kizárt ! Ha meg mégsem, akkor addig élösködött a jól keresö svájci férjén, hogy az még egy Minit is vett neki. Pfujjjjj.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Igaz Barát 2014.10.27. 14:33:37

Nekem erről a hanyatlik a nyugat dologról mindig ez ugrik be:
parkocka.hu/europa/a-nyugat-alkonya/

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 14:36:28

@Zka:

Manapság pont ez zajlik. Ezért van pánikban a nyugat.

Herr Géza 2014.10.27. 14:37:14

@maxval birca hozzászóló: Az "elemzés"-sel nem lettem ugyan okosabb (bocs...), de egy komment nagyon tetszett:
"Új foglalkozás: router-leolvasó..."
Nagy duma. :))))))))

Herr Géza 2014.10.27. 14:39:53

@maxval birca hozzászóló: Abban van? Jó, hogy szóltok. Nem tudsz vmi. jó állást Bulgáriában ?

nosuti 2014.10.27. 14:54:47

@Herr Géza: én is gondoltam a gazdag svájci férjére mint megoldás, de arra jutottam, hogy akkor tán csak nem takarítana...
De igazad van, ez önerőből, saját tehetség réven lehetetlen :)))
Lehet van neki egy másodállásban is ;)

2014.10.27. 14:56:35

@házelőtthinta: Neked miert nehez azt elhinni hogy vannak akik nem a penz miatt elnek nyugati orszagban, hanem mert ott erzik jol magukat? Ahogy mondod, nem mindenkinek a penz fontos. Siman lehet hogy van egy csomo olyan ember aki jobban szeret pl. Franciaorszagban elni mint Bulgariaban, es nem elsosorban a jobb fizetesek miatt. Miert feltetelezed te meg Birca hogy akik azt irjak, szeretnek Franciaorszagban elni, azok biztos hazudnak es igazabol csak a penz miatt elnek ott? Viszont Bircarol szerinted el kene hinnunk hogy szeret Bulgariaban elni. Kettos merce?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.27. 14:59:32

@nosuti:

Egy pár éves kocsira össze tud spórolni a melós is, ha szerényen él. (pl úgy mint hinta). De nem hiszem hogy ez az általános. Nyugaton sem. A melósok lerobbant kocsikkal járkálnak.

@Zka:

Hát itt sokan szoktak köpködni Ausztriára pedig, akik valaha ott éltek, de aztán most már Svájcban zsírosodnak. És mivel több a gempa, ezért konklúzió : Ausztria = szar.

nachtstern (törölt) 2014.10.27. 14:59:33

@Ödenburger [Hu/At]: @electroger: Gondolom nagyon jól keresel és felelősségteljes munkát végzel. na és persze jó átlag osztrák szinten is élsz :-)

nachtstern (törölt) 2014.10.27. 14:59:33

@Pernilla: Ott a pont. Bár akik rosszul bánnak a pénzzel, azoknak is segít a 14 felé osztott fizetés, nyár előtt és karácsony előtt egy kicsivel több pénznek lehet gyorsan a valagára verni. Nekem az is jó lenne, ha év végén kapnám meg a fizetésem egyben ....

qkuc 2014.10.27. 14:59:54

@maxval birca hozzászóló: Az hogy te ezt szeretnéd még nem jelenti azt, hogy így is lesz. Kérlek meséld el nekem melyik mesebeli keleti ország hasít? Mert Oroszország nem igazán, Kínában készül az építöipari lufi kidurrani, és lassan túl drága lesz már ott gyártatni dolgokat, Dél-Korea meg annál jobb, minél távolabb marad a kis cuki munkamoráljával. Ezeken kívül melyik csodaország van még, ami világszinten szóba jöhet? Hm?

puhacica 2014.10.27. 15:23:34

@Mirjam2: pont ez jutott eszembe. agyfaszt kapnék, ha még a szabadidőmet is a kollégáimmal kellene tölteni. a munkahelyi megbecsülés számomra azt jelenti, hogy kapok pozitív visszajelzéseket, ha egy anyagot szépen vágtam meg vagy volt bennük valami kreatív megoldás, illetve ha a fizetésemet hiánytalanul és időben megkapom.

@házelőtthinta: "van azért egy két álmom amihez pénz kell elsősorban." - van ezzel így más is.

Muscari 2014.10.27. 15:27:59

@Golf2: en megmondom, mert ismerek ilyet. Raakaszkodsz egy masik magyarra, mindent lefordittatsz vele, megkerdez helyetted, elmegy veled a bankba, stb. Munkat olyat vegzel, amihez nem kell beszelni, vagy csak nagyon egyszeru szavakat kell hasznalni, pl. takaritas.

Kiraly elet lehet...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 15:29:36

@qkuc:

Itt lassú folyamatokról beszélünk, melyeket a szemfüles ember észrevesz, a kevésbé szemfüles meg lesöpör az asztalról.

A nyugat jólétének több alapja van, a fő alapok:
- a harmadik világ fejletlenségének kihasználása,
- a nyugati társadalmi gondok exportálása külföldre,
- az erőfölényben való fürdés.

Manapság mind a 3 lassan éppen elbotlik.

A harmadik világ öntudatra ébredt, s ő is nyugati rendszert akar. Ezzel kihúzza az alapot a nyugat alól.

A gyarmatosítás már nem lehetséges.

A globalizáció pedig a visszájára fordult: ma már a nyugati nagytőke nem érdekelt a nyugati társadalmi rend fenntartásában. A nyugati tőke mára a harmadik világ szövetségese.

A nyugat kapkod, improvizál. Arab tavaszt csinál az arab államok kincseinek elsajátítása céljából. Kínát esernyős "forradalommal" támadja, Oroszországot igyekszik bekeríteni, Ukrajnát oroszellenes támaszponttá alakítani. A nyugati, szófogadatlan szövetségesek igyekszik szorosabb gyeplőn tartani: lásd az Orbán elleni hadjáratot.

De ma már nem képes a nyugat háborút nyerni, meg kell elégednie egyes nyert csatákkal.

A folyamatok már irányíthatatlanok nyugatról.

nosuti 2014.10.27. 15:36:59

@házelőtthinta: nincsenek lerobbant autók, legalábbis én nem látok. Itt az emberek nagy része tömegközlekedik, vonatkozik. A csóró melós, a filippino bejárónő, az IT-s es a nagyongazdag is.
Az 1-2 éves Mini meg nem az olcsó kategória szerintem, bár ez is relatív, de te úgy is leírod :)))

McZozo 2014.10.27. 15:39:46

@Herr Géza:
Nem a magyar legierot kell hanem a Matolcsit, nala keves pusztitobb van :)

Nigro notanda lapillo 2014.10.27. 15:39:46

egy kérdés: hogyan lehet szûrni valakit? nem làtom a "szûrés" gombot.
köszönöm

Határátkelő 2014.10.27. 15:41:10

@Nigro notanda lapillo: Ha be vagy jelentkezve, akkor minden komment mellett, jobb oldalon alul találod a szűrés gombot.

2014.10.27. 15:45:23

@maxval birca hozzászóló: 'Arab tavaszt csinál az arab államok kincseinek elsajátítása céljából.'

Persze, pont azok az orszagok ahol az 'arab tavasz' zajlott tele vannak kincsekkel, pl. Egyiptom stb. Ha a 'faraok kincsere' gondolsz, az mar par eve eltunt sajnos... Tudod mit kaptak a nyugati orszagok az arab tavaszbol? Meg tobb politikai meg gazdasagi menekultet.

Herr Géza 2014.10.27. 15:47:46

@Nigro notanda lapillo: De vajon kit akarsz szürni ????? :)))))))))))
Nem találjuk ki.....

McZozo 2014.10.27. 16:03:55

@maxval birca hozzászóló:
Erre mindig csak azt tudom kerdezni hogy ha ez igy van akkor a menekultek miert meg mindig nyugatra mennek miert nem tomegek oroszorszagba kinaba csapodnak le.

Illetve ha olyan budos az eu akkor a loveja minek kell Orbaneknak.

De hagyjuk mert ezt a halodo nyugat dumat. Anno kadarek alatt is pont ugyanez volt a duma hogy a nyugat halodik ezzel szembe mi itt keleten. Aztan hogy hogy nem akkorsem halt meg a nyugat.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.27. 16:03:57

@nosuti:

Akkor simán vesz olyat a svájci takarító. Ennyi. Érdekes Ausztriában nem tud. Svájc biztos tündérkert. Léptem melózni, lehet örülni.

Herr Géza 2014.10.27. 16:09:38

@nosuti: Direkt nem neki írom, de ez vicc, hogy csak lerobbant autóik vannak a melósoknak. Ha ez igaz, akkor N.o.-ban alig van melós, mindenki nyakkendös mánáger lehet...
(Pont a hétvégén néztem, hogy az egyik szomszéd - szalagon dolgozik a Metabo-nál, a felesége ugyanott 6 órában adminisztrál- a saját 5 év éve épült háza elé beparkolt a "lerobbant" A6-os helyett a most vett DB S-Klasse Coupé-val (igaz ca. 4-5 éves az autó), a felesége tavaly vett vadiúj Mini-je mellé. Ja, mivel két gyerekük van, ezért van még egy VW buszuk is, bár az tényleg egy "roncs", lehet már 10 éves is... :D De hát biztos nyert a lottón, vagy örökölt, mert Hinta szerint a melós csak vegetál.... :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 16:12:48

cseszki nem hiszem el, hogy minden második komment

Herr Géza 2014.10.27. 16:13:11

@Herr Géza: Mellesleg a fél falu nyerhetett a lottón, hogy én miért maradtam ki ??? :))))))))))))))

SzZoole 2014.10.27. 16:22:45

@Herr Géza: "DB S-Klasse Coupé"

Te Gejza,az meg milyen auto tipus akar lenni,en meg ilyenrol nem hallotam.

2014.10.27. 16:24:32

@maxval birca hozzászóló: Ebbol jol kimagyaraztad magad, tehat akkor te is beismered hogy hulyeseget irtal mikor az ezekben az orszagokban talalhato 'kincsekrol' beszeltel? Egyebkent csak az idomet vesztegetem itt, ez csak az egyik teljesen elszallt dolog volt a sok kozul amit osszehordtal. Kar veled vitatkozni.

Herr Géza 2014.10.27. 16:30:41

@Zoole[uk]: Lehet, nem vagyok képben a Merdzsót illetöen (soha nem volt szívem csücske...): nagy, coupé, Merci, abban nincs "S" ? Ja, meg tudod: fekete ! :))))))) Este megnézem.....

SzZoole 2014.10.27. 16:31:00

@Réka ‎: szerinted mi lehet,ha hus forgato a mekiben,szendvicsben hus lenni,ha erted mire gondolok:)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.27. 16:33:48

@Zoole[uk]: höjje :D
...jólvanna, ne ijeszd el, tényleg érdekel :)

Herr Géza 2014.10.27. 16:34:25

@Zoole[uk]: Megnéztem, de van S-Coupe, viszont ez tényleg nem az, hanem a CLK... (A csóró, nem fussa neki az S-re... :D)

Tökacskó 2014.10.27. 16:35:46

@maxval birca hozzászóló:
Azért egy kicsit járj utána a pontosabb történelmi háttérismereteknek, mert így kissé "wikipédiaszagú" a hozzászólásod.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 16:35:46

@Mirjam2:

Kincsek, ez nem csak az ásványi kincseket jelenti. Bár egyes országokban az is van. De pl. egy útvonal ellenőrzése óriási kincs.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 16:35:46

@McZozo:

A menekültek a pénz irányába mennek, ez nem szavazás valamilyen társadalmi rendről.

A múlt hónapban olvastam egy felmérést: az angliai magyarok között NAGYOBB a jobbikosok aránya, mint Mo-n!

Na és, ha megnézed a követségi szavazások eredményét, megint azt látod: nem a nyugatpárti ballibek nyertek.

Mit jelent ez? Azt, hogy az X helyre menés nem jelenti egyben X hely szeretetét is.

De mondhatnék nem-magyar példát is. Az USA-ban tízmilliónyi latin-amerikai ment be, sőt ma már több is. S milyen érdekes, hogy a legnagyobb rész utál ott lenni, csak a pénz miatt van mégis ott.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 16:35:46

@McZozo:

S Kádárék a kapitalizmus halódásáról beszéltek, nem a nyugatéról.

SzZoole 2014.10.27. 16:36:27

@Herr Géza: olyan,hogy DB S-Klasse Coupé nincs.
Az Aston Martin-nak van DB sorozata.
MB(Mercedes Benz) S Class van,de az 4 ajtos limuzin,meg van az S Class-nak a 2 ajtos sport coupe valtozata,de az SL-nek hivjak.

A nagy fekete pobeda mar a multe:))

nosuti 2014.10.27. 16:38:05

@Herr Géza: persze most az jött le hogy kitaláltam egy tündérmesét a cleaning ladyrol :)))) sejtettem hogy ez lesz
Itt inkább azoknak van autója akik Genfen kívül laknak, a városban meg van nehezítve a parkolás, igaz lehet helyet bérelni fix helyet (utcán kb 150 frank, parkolóházban meg 200-tol). Nem éri meg es nehéz helyet találni. Emiatt gyakoribb a kisautó de nem lepukkant.
De hat mi élünk mesében ő meg a valóságban.
Azt nem is írtam hogy van olyan kolléga aki hétfőtől csütörtökig egy családi egyterűvel jár pénteken meg megjáratja a Porschét

SzZoole 2014.10.27. 16:38:26

@Herr Géza: a CLK az egy "kicsi"sport coupe.
Az amire Te gondolsz az az SL coupe,higy nekem:)))

SzZoole 2014.10.27. 16:39:41

@Réka ‎: csak vigyazz meg ne rohadjon az osszes befoted:)))

nosuti 2014.10.27. 16:41:54

@Herr Géza: tessek, kitaláltad az egészet :))))

SzZoole 2014.10.27. 16:46:06

@maxval birca hozzászóló: "A múlt hónapban olvastam egy felmérést: az angliai magyarok között NAGYOBB a jobbikosok aránya, mint Mo-n!"

Igazad van,a UK-ban kb.200 ezer magyar van,a jobbikos szimpatia gyullesen a Hyde Parknal voltak tan vagy 200-an,tenyleg sok itt a jobbikos.

Herr Géza 2014.10.27. 16:46:38

@Zoole[uk]: Jól van na! Te vagy a szakértö. Az viszont tény, hogy itt nagyon sokan hívják (söt, Svábországban mindenki) a Mercit Daimlernek. Nem is emlékszem rá, hogy hallottam-e már sváb embernek a szájából a Mercedes szót. Még a törökök is azt mondják, hogy "ich schaff' bei Daimler" (A Daimlernél dolgozom.") Még a Benz-et is gyakrabban használják: ld. pl. Baby-Benz (C-osztály).

Herr Géza 2014.10.27. 16:52:58

@Zoole[uk]: Megvan, ez lesz az: CLS-Klasse, C219 sorozat (MY 2006-2010).
Nagyjából mindkettönknek igaza volt.... :DD

SzZoole 2014.10.27. 16:56:06

@Herr Géza: azert mert a mercedest 2 ember hozta letre,Karl Benz es Gottlieb Daimler es az elso idokben nem Mercedes volt az autoik neve.A mercedes nevet kesobb kaptak az autoik egy Cseh auto kereskedotol akinek a lanyat hivtak Mercedesnek.
Ezt meg Digger mondta nekem,O ismeri a sztorit.Azt is tudja,hogy miert a csillag a jele,de kerdezd meg Diggert O jobban tudja.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.27. 16:56:34

@Herr Géza: Itt is Benz-nek hívják. Még mindig van belőle egy pár... Igaz, nem az a kategória, amiről Ti beszéltek, de mégiscsak Merci. Na, jó, van egy-két olyan is. :)

SzZoole 2014.10.27. 16:58:52

@Herr Géza: a CLS es az SL kozt annyi kulombseg,mint a C Class es az S Class kozt.

Herr Géza 2014.10.27. 16:59:27

@Herr Géza: Talán azért is van ez így, mert a céget ugye hivatalosan Daimler AG-nek hívják (Elötte DaimlerChrysler AG, azelött meg Daimler-Benz AG.). A Mercedes-Benz az "csak" egy márka.

SzZoole 2014.10.27. 17:01:08

@VPBA: gondolom arra fele az S 500-as lesotetitve megszokottabb es nem is nagyon mernek hozza nyulni,vajon miert:)))

electroger 2014.10.27. 17:02:38

@Golf2: Mosogatok,házmesterkedem.Látomhogy nem èg egy lámpa,nem kell hozzá közèpfokú nèmet hogy ègőt cserèljek

jomtom 2014.10.27. 17:02:39

@házelőtthinta:
Hinta, én tudok olyan helyet, ahol a takarítónő 2.000 EURO bruttót kap + 13./14. havi fizetést Ausztriában. Jövőbeni helyemen.

Ann1294 2014.10.27. 17:02:39

"Az alapvető élelmiszerek, mint például a sör, chips és joghurt nagyjából egy árban vannak az otthoniakkal, de a pékáru legalább duplája. Éttermek árait szintén meg lehet szorozni kettővel."

LOL... kinek mi az alapveto elelmiszer. ;)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 17:02:39

@Mirjam2:

Nekem ez úgy volt, hogy Spanyolország és Bulgária között vaciláltunk, amikor 2006-ban eldöntöttük, hogy nem maradunk többé Mo-n.

Végül a valószínűleg nagyobb gazdagságot, de egyben erősebb bizonytalanság helyett a szegényebb. de biztos Bulgáriát választottuk.

Nyelvi probléma egyik helyen se volt. A gyerekekek lett volna Spanyolországban, de ez nem volt szempont. Feleség meg ráadásul mindkét helyen helyinek számít. Én egyik helyen sem számítok helyinek, ill. Bulgáriában félig-meddig (Spanyolországban meg mindenki német turistának néz és németül akar beszélni hozzám).

Ami a munkát illeti, feleség talált volna mind a két helyen azonnal. Két diplomája van, az egyik keresett szakma. Az én helyzetem nehezebb, egyszerű bölcsész proletár vagyok, de ez mind a két helyen egyformán nehéz munkaügyi helyzetet eredményez.

Alapvetően egyikünknek sem a munka élete központi eleme.

Igen, ha Spanyolországban lennék, a fizetésem most biztosan 750 ezer Ft lenne, s nem 300 ezer, mint most. S bár ez fontos, mégsem áldoz az ember fel ezért mindent.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 17:02:39

@Fasza_Kalap:

Szorgalmas Wikipédia-szerkesztő voltam sokáig a magyar, a bolgár és az angol verzióban. Valószínűleg innen a stílus.

Ma már kevesebbet szerkesztek, s szinte csak a bolgárban. A magyarból meg kirúgtak 5-6 éve, a magyar Wikipédia történetében két szerkesztő van, akit kirúgtak, én vagyok az egyik, az indoklás "szerkesztő, aki visszaél a közösség türelmével" címmel volt megfogalmazva. Persze én is válaszbojkottal éltem, így pl. egyes általam írt cikkek manapság siralmas állapotban vannak, mert senki sem ért hozzájuk.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 17:02:39

@Zoole[uk]:

Közvéleménykutatás volt, nem tüntetésszámolás.

Herr Géza 2014.10.27. 17:05:12

@Zoole[uk]: Mondtam, hogy a Merdzsóhoz nem értek ... :DDD Nálam inkább az Audi meg a BMW a favorit. Persze, ha nyernék egyet, biztos nem gyújtanám fel, de magamtól nem hiszem, hogy vennék valaha is.... :))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.27. 17:07:38

@Zoole[uk]: @Herr Géza:
"MB(Mercedes Benz) S Class van,de az 4 ajtos limuzin,meg van az S Class-nak a 2 ajtos sport coupe valtozata,de az SL-nek hivjak."

Ejnye Zoli, tessék követni a híreket! :) Már van Coupe az S osztályból is. :) Igaz, elég friss darab. Utcán nem is láttam még. Megszűntették a CL-t és beleolvasztották az S családba a coupé változatot. :)

Szerintem toronymagasan a valaha készült legszebb Benz lett. Kár, hogy majdnem 2X annyiba fáj, mint egy hasonló felszereltségű sima S osztály. :)

Tudom, nem erről van szó amúgy, csak szemet szúrt. :)

SzZoole 2014.10.27. 17:09:42

@Herr Géza: Gejza,nem ismered a mondas,hogy van a Mercedes,es a tobbi...:))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.27. 17:09:43

@Zoole[uk]: Nem konkréten erre gondoltam, hanem hogy ennyi szakadt "zöldséges" Merci a világon nincs/nem volt, mint itt. :) Ugye, annak idején összesen 600 db autó volt az országban, és mikor elkezdték behozni az autókat külföldről, mind Merci volt. Manapság már a G-s meg az M-es Mercik vannak túlsúlyban, de nem kell sötétített üveg. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.27. 17:10:42

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Zoole[uk]: Közben észrevettem, hogy te is megemlítetted az S Coupét, csak először valahogy átfutott fölötte a szemem. Semmi, tekintsd tárgytallanak ez előzőt! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 17:12:37

@Határátkelő: bocs, de ez ma hinta és max interjú nap? csak hogy érdemes -e később is benéznem, mert eddig nem sok jót láttam.

Herr Géza 2014.10.27. 17:12:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Már van Coupe az S osztályból is. :) " Na, ez volt az én infószintem a "már" nélkül... Egyébként a környéken naponta találkozom a legváltozatosabb típusú jövöbéli Mercikkel szigorúan álcázott kivitelben, de hát hamar rá lehet jönni, hogy nem a legújabb Kia Ceed-et látod... Gyakran elöfordul, hogy ott tankol a mellettem lévö kútoszlopnál, vagy látom a bolt parkolójában közelröl is. A baj csak az, hogy nemigen izgat... :)))

SzZoole 2014.10.27. 17:16:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: igen,az ujj S coupe nagyon gyonyoru es mar lattam kozelrol is,ultem is benne a saloonban,de nem probaltam.Az elso ulesen ulve ua.mint az S Class.Nem nagy kepusegbol,de a Mercedes Benz,co,uk mindig kuld emaillban egy meghivot,mikor ujdonsagok jonnek ki:)))

2014.10.27. 17:18:00

@maxval birca hozzászóló: 2*2=4 ezt te nezjeted szubjektivan,objektivan az akkor is 4 minden mas csak elmelet.ha a szerint irjuk a tortenelmet hogy kinek mi a szubjektiv akkor mindenkinek mas tartalommal lenne tortenelem ,meg egy osztalyon belul is vagy egy generacion vagy egy retegen bagy egy korszakon belul is ,szerintem te csak jatszol a szavakkal ,ertelmetlen.a megmsgyarazhattatlan is akatamasztod elmeletekkel csak hogy bizonyitsd az igazad .lasd kivel van dolgod en igazat adok neked .

SzZoole 2014.10.27. 17:18:51

@VPBA: ertem en,ertem,nem kell magyarazkodni:)))

SzZoole 2014.10.27. 17:20:23

@maxval birca hozzászóló: de erted amit en mondok???
A jobbikosok aranya itt picsa fust.

SzZoole 2014.10.27. 17:23:13

@Herr Géza: hat Gejza,ami teged nem izgat,az nalam erekciot okozna:)))

jomtom 2014.10.27. 17:31:17

@Babette.:
Amióta 50 évesen kirúgtak, ritkán panaszkodom.
Arra való az élet, hogy megtaláljuk a keskeny mezsgyét, amely kivezet az erdőből. A fővárosban több a lehetőség.
Meglepett, amikor jövőbeni munkáltatóm feltette a 3 kérdést:
- iphone6? milyen céges autó? a harmadik itt nem publikus.
Mindkettőre nemet mondtam. 8 óra munka után inkább vonattal haza, 8,5 óra indulástól érkezésig irányonként.
iphone azért nem kell, mert csak 1 sim kártyás, nekem dual kell.

Nigro notanda lapillo 2014.10.27. 17:31:18

@Határátkelő: be vagyok jelentkezve, de nincs gomb. mi lehet a gond?

X0Y0ZQ3 2014.10.27. 17:31:18

@Zoole[uk]:
Te meg higy nekem :-)
Az S-osztály coupe-ja a CL.(legalábbis a 2000 utániak) Az SL az a "nagy" cabrio.(van még az SLK, az meg a kicsi) Cabrio = lenyitható tető.
Az S-osztály új coupe-ja, majd most fog jönni valamikor. Az SL-nek is van coupe változata, asszem 2009-től, de azok olyan 180-200 ezer frankok :-)

Svájcban a melósok nagy része tényleg lepukkant autókkal jár. Mint ahogy én is. DOLGOZNI! :-)
A garázsban meg ott parkol a hétvégi, vagy normális autó. Mint ahogy nekem is :-) Az a kategória mint a tiéd, csak négy karikás ;-)
Hangsúlyozom, nem mindenkinél de a nagy átlagnál! És nem a betanított munkásokról van szó, hanem a melósokról. Mint amilyen én is vagyok.

Herr Géza 2014.10.27. 17:32:25

@Zoole[uk]: Cseréljünk, én meg a Jaguártól kapok mindig meghívót.....(én fényképezek itt , te meg ott, aztán cserélünk.)
A "nyominger" fiam úgy kezdett el autóprospektusokat, katalógusokat gyüjteni, hogy kiskorú lévén az én nevemet írta be ugye mindenhova, ráadásul Prof. elötaggal. (Azóta a postásnál nagyra nött a renomém.. :D)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 17:36:44

@jomtom: és hol lesz ez? mesélj. milyen ország, hogyan jutottál idáig, hogyan csináltad?

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.10.27. 17:37:51

@Nigro notanda lapillo: csak teljes nézetben láthatod a gombot, mobil nézetben nem

Herr Géza 2014.10.27. 17:48:09

@jomtom: Na ne hülyéskedj már! A munkáltatód azt sem tudja elintézni, hogy csináljanak neked egy dual-sim-es iPhone 6-ost? Oda sem mennék dolgozni... Mit csinál ott a szakszervezet ?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.10.27. 17:51:17

@jomtom: "...én tudok olyan helyet, ahol a takarítónő 2.000 EURO bruttót kap + 13./14. havi fizetést Ausztriában. Jövőbeni helyemen."

A takarításhoz minek az iPhone6 ? Vagy a cleaning-app mást jelent, mint eddig hittem ?

(Ki kell írjam: "csak vicc volt" !)

2014.10.27. 17:52:19

@maxval birca hozzászóló: 'az angliai magyarok között NAGYOBB a jobbikosok aránya, mint Mo-n!'

Aha, ezert jelentek meg kb. szazan Londonban a valasztasok elott, mikor maga Vona Gabor latogatott oda szemelyesen talalkozni veluk. (Nekem ez azert emlekezetes esemeny mert ennek kapcsan tudtam meg ki Vona Gabor.) Lakik kb. szazezer magyar Londonban, ebbol szaz ment el meghallgatni a part elnoket. Ez biztos hogy magasabb arany mint Mo.on? Arrol nem is beszelve hogy mennyien tuntettek Vona ellen a rendezvennyel egyidejuleg.

SzZoole 2014.10.27. 18:00:56

@X0 Y0 ZQ3: "Az SL-nek is van coupe változata, "
Az SL csak coupe valtozata van.szerintem,meg 4 ajtost nem lattam,csak 2 ajtost.

SzZoole 2014.10.27. 18:03:10

@Herr Géza: ok:)))
Bar a jaguarnak az uj sport kocsija nagyon szepre sikerult.

SzZoole 2014.10.27. 18:08:51

@Mirjam2:Don't waist your time!!!
En mar megprobaltam es le tudta annyival,hogy Közvéleménykutatás volt, nem tüntetésszámolás.

2014.10.27. 18:15:29

@Zoole[uk]: Ez vicces, pont most irtam ugyanezt de szaz tuntetovel illetve szazezerrel :). A sajto szerint kb. szaz tunteto volt (lasd pl. www.theguardian.com/world/2014/jan/26/leader-hungarian-jobbik-rally-london). A szazezer londoni magyart minimum szamnak irtam, konnyen lehet hogy tobb. Mindegy, Birca jobban tudja mint mi hogy a legtobb magyar utal Angliaban lakni es csak a penzert van ott.

2014.10.27. 18:18:19

@maxval birca hozzászóló: Nezd, nem akarok a maganeletedben turkalni, de hogy ezzel nem magyaraztad meg miert laktok Bulgariaban illetve miert inkabb ott mint Spanyolorszagban, az biztos. Ertem hogy nem a penz volt az elsodleges szempont, de mas szempontok csak voltak, nem? Peldaul bolgar eletstilus jobban bejott nektek mint a spanyol, vagy valami? Vagy csak igy direkt tuntetesbol dontottetek, hogy demonstraljatok, nektek nem a penz a legfontosabb?

X0Y0ZQ3 2014.10.27. 18:20:45

@Zoole[uk]:

SL nincs Limuzinban, csak cabrióban, és újabban coupe-ban.

Cabrio:
imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlwbEQVR

imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlwbEAVR

Coupe (2ajtó, fix tető)
imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlwbEwVR

SzZoole 2014.10.27. 18:21:35

@Mirjam2: azert irtam,hogy foloslegesen pazaroljuk az idonket a komment irasra is.
Persze,hogy azert elunk itt,hat mi masert,csak a penzert,Meg a jovonkert,meg a gyerekeim jovojeert,meg meg 1000+1 okot irhatnek,de minek,kinek.....

2014.10.27. 18:21:35

@Zoole[uk]: Ez vicces :). Egy Londonban elo Jobbik-tamogato biztosan nem fog elmenni Vonanak a londoni rendezvenyere, ez nagyon eletszeru... De meg ha tegyuk fel csak minden otodik ment el, akkor is csak 500 ember a szaz-ketszaz ezerbol, na mindegy. Biztosan neked is a legtobb angliai magyar ismerosod jobbikos, es egyebkent is utal UK-ben elni, csak a penz miatt vannak ott, ne tagadd...

2014.10.27. 18:28:00

@maxval birca hozzászóló: Ja es ez a jobbikos rendezveny nem tuntetes volt, hanem a part londoni 'nagygyulese' a valasztasok elott. (Igaz hogy volt egy tuntetes is a helyszinen a Jobbik ellen, amin kb. tobben vettek reszt mint a rendezvenyen.)

2014.10.27. 18:30:38

@Babette.: Hat en megprobaltam felvenni a harcot ellenuk, de belefaradtam, atadom a terepet. Ugy nez ki ez mostanaban egy ilyen megkeseredett, Nyugat-gyulolo pasik klubja :)

SzZoole 2014.10.27. 18:33:37

@X0 Y0 ZQ3: ugyanezt mondtam en is,hogy csak 2 ajtosban van SL.
Coupe es kemenytetos coupe cabrio,itt convertible-nek hivjak.
Ezen nem fogunk osszeveszni:)))
(a tanult szakmam karosszerialakatos,igaz,hogy '88-ban tanultam,de akkor ugy tanultuk,hogy. 4 ajtos a sedan a 2 ajtosok neve a coupe,a nyithato tetosek meg coupe cabrio.)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.27. 18:36:52

@Mirjam2:

A könnyebb utat választottuk, ez a fő érv.

horst wessel 2014.10.27. 18:36:52

Azért NÖ-böl elég hamar elment itt a komment Vona SLK stb.vonalra, ezért engedjétek meg egy oldtimer 30 éves tapasztalatát. 1984-ben, amikor még kék útlevele sem volt mindenkinek én is az osztrák-magyar vegyesvállalat bűvkörébe kerültem, de amikor már a sokadik labanc ba..tt át, hazajöttem. Az itthoni katyvaszban is lehet svájci életszinvonalon élni, nagy ház budán, bmw, toyota a garázsban, most megyünk az emirates-sel dubai-ba, ausztriába legfeljebb síelni, majd télen. Az egyik barátnőm aki csúcsgazdag úgy nyilatkozik ugyanerről : itt sokkal olcsóbb a takarítónő mint münchenben.

SzZoole 2014.10.27. 18:37:26

@Mirjam2: Nekem van itt jobbikos ismerosom(nem baratom).
O volt azon a gyullesen es meg videot is keszitett amit buszken mutogatott is,hat tobb mint neveseges,inkabb szanalmas volt maga a Vona beszed:((((

X0Y0ZQ3 2014.10.27. 19:07:39

@Zoole[uk]:
Akkor ezt megbeszéltük :-)

Még annyi kiigazítás, hogy vannak a cabriók (ezek régen csak vászon tetővel voltak). Aztán ahogy fejlődött a technika, megjelentek a "keménytetősek" , ezek lettek a CC-k (coupe-cabrio) mert felcsukott tetővel coupe, behajtogatott (kemény-) tetővel meg cabrio :-)

Ez meg az S-osztály coupe-ja a CL:
imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlwbQwVR

Ugyanaz a felszereltség, és belső mint a tiéd (mondjuk nem tudom, hogy a tiéd az melyik évjárat), csak coupe. Meg drágább a sima S-osztálynál :-)

wiener 2014.10.27. 19:07:51

elolvastam a posztot, szeretném jelezni hogy sok hülyeség van benne, egyébként ne jöjjön ide már senki, teltház van, menjetek angliába meg norvégiába inkább

SzZoole 2014.10.27. 19:19:18

@X0 Y0 ZQ3: ugyanazt mondjuk mindketten csak maskep:)))
Nekem S 350 Long CDI van most 3 eves,holnap viszem MOT-ra.

2014.10.27. 19:22:47

@Zoole[uk]: Na latod, ez is azt mutatja hogy mindenki aki jobbikos ott volt! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 19:24:26

@Muscari:
Az én életem pont ilyen király élet.

2014.10.27. 19:24:28

@wiener: Angliaban is elegge telt haz van, marad Norvegia... Vagy a meses Kelet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 19:29:59

@Zoole[uk]:
Aston Martin DB S Klasse Coupé.
Nem hallottál még róla?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.10.27. 19:30:42

@Mirjam2: tudod mi az erdekes,hogy kokemeny szelso jobbos,meg itt kint is nagy magyarorszag zaszlos macinaciban jar meg az utcan is.Otthon gyuloli a segelyeken elo ciganyokat a zsidokat ki irtana az utolso szalig.
Itt pentek ejszakakent zsido peksegben gyurja/suti a pekarut,muszlimokal dolgozik egyutt,a neje meg otthon ull es segelyeket szivja az angol allamtol,dolgozni azert nem megy,mert nem beszel angolul.
Hat nem erdekesek ezek a jobbikosok???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 19:32:00

@Zoole[uk]:
De csak ha ö van középen.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.10.27. 19:32:56

@diggerdriver: Nem,irjal mar egy szoszenetet rola legyszives:)))

Milyen volt az elso napod az uj munkahelyen?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 19:34:20

@maxval birca hozzászóló:
Igazad van akiket én ismerek azok mind Jobbikos turbómagyarok.
Rezsőfatertól Zolikáig.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Igaz Barát 2014.10.27. 19:36:27

@wiener: a csuda vigye le, de azért kösz, hogy szóltál.
Pont múlt héten kaptam Graz-ból egy ajánlatot, és gondoltam elfogadom, amíg intéződnek a kanadai papírjaim.
Sebaj, akkor addig maradok Magyarországon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 19:40:55

@Herr Géza:
Igen ez elfogadható magyarázat.
Simán el tudom képzelni hogy Daimler-Benznek(DB) hívják a Mercit.
Erre nem gondoltam.

2014.10.27. 19:41:21

@maxval birca hozzászóló: Oke, ertekelem hogy ezt igy oszinten megosztottad velunk, de gondolom belatod hogy sok csalad ilyen esetben nem feltetlenul annak alapjan dontene hogy hova konnyebb koltozni, es nem is egyedul az anyagiak alapjan, hanem olyan szempontok figyelembe vetelevel hogy melyik orszag, kultura, nyelv, eghajlat all kozelebb hozzajuk, hol milyen az oktatas, a hosszu tavu kilatasok a csaladnak es a gyerekeknek, stb. Nagyon egysikuan latod a helyzetet mikor ugy kepzeled el hogy a legtobb ember kizarolag a magasabb fizetes miatt koltozik masik orszagba, vagy amiatt szeret ott elni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 19:42:59

@Zoole[uk]: nem vetted észre, hogy egész nap nem tudott kommentelni? biztos szörnyű...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 19:45:03

@Herr Géza:
Nem értesz az autókhoz.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.27. 19:46:55

@Zoole[uk]: Ez durva :). Szerencsere annyira sokan nem lehetnek, meg senkit sem lattam osmagyar ruhaban vonulni. Ja, kiveve mikor egyszer elmentem a magyar kovetsegre mert az erdelyi baratnomet magyar allampolgarra avattak. Ott a kovetseg nemelyik munkatarsanak hosszu bajsza volt es ilyen magyaros ruhakba voltak oltozve, csak neztem.

SzZoole 2014.10.27. 19:47:13

@Babette.: tudod,uj mukahely elobb bizonyitani kell,majd utanna johet a lazulas:)))
Majd fog O meg annyit kommentelni napkozben,hogy ra fogsz unni:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 19:49:50

@Zoole[uk]:
Mondtam már hogy múltkor megálltam itt az utcában egy C63 AMG előtt és mikor nyilvános önkielégítést végeztem megszólalt a feleségem hogy ez is olyan autó mint a többi.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.10.27. 19:51:32

@Mirjam2: Nem ,nem felre ertesz,nem disz magyarban jar,hanem trening also-felso(maci naci).A trening felso ket karjan a magyar tricolor van varva,a hatara meg a nagy magyarorszag zaszlo.

DieNanny CH 2014.10.27. 19:53:24

@Nigro notanda lapillo:

Lehet, hogy már válaszoltak, de: Nekem IE-nél nem volt szűrés gomb, először a Chrome-nál csodálkoztam rá...

SzZoole 2014.10.27. 19:53:34

@diggerdriver: mondtad,de egy C63 engem sem hoz lazba.
Egy S65 mar annal inkabb:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 20:05:09

@Zoole[uk]:
Pedig a C sokkal keményebb.
Igaz közel sem az a luxus.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 20:12:21

@Zoole[uk]: hat inkabb o, mint ez a ket majom.

eagles 2014.10.27. 20:15:21

@Babette.:

Ha ló nincs, szamár is jó?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 20:20:12

@Zoole[uk]:
Jó hely.
Csak 2fonttal vagyok többért óránként.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Először adtak egy ilyen pöcsköszörűt:

kepkezelo.com/images/qb6yz65mwr8x6xsqt70l.jpg

kepkezelo.com/images/am59v622gut9b6tianw.jpg

Aztán látták hogy nagyfiú vagyok és hoztak egy két számmal nagyobbat:

kepkezelo.com/images/tkgwuodhy196p98jps.jpg

kepkezelo.com/images/dxhw2gauru9hhf5xuy5y.jpg

kepkezelo.com/images/zh41it0exmpum1lrtlin.jpg

kepkezelo.com/images/klf0rssidpmxlucfieu.jpg

kepkezelo.com/images/co5jvxcp9j4qpcrfhmyi.jpg

kepkezelo.com/images/cddgn1skdqxr18ys88xc.jpg

Az már csak hab a tortán hogy fél óra alatt otthon vagyok úgy hogy az albánt is hazavittem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.27. 20:25:46

@diggerdriver: "S Coupé legalább negyven éve van."

Régen tényleg volt. Csak közben elröppent vagy 30 év úgy, hogy nem volt (csak CL, de annak mindig más volt a kasztnija). Most újra van, de nem volt mindig.

Muscari 2014.10.27. 20:27:26

@diggerdriver: éppenséggel nem rád gondoltam, te azért az utcaneveket meg a buszra kiirt dolgokat gondolom el tudod olvasni. Az illető azt sem, de mikor együtt vásároltunk, állandóan böködött, hogy kérdezd meg ezt, kérdezd meg azt. Meg felhivott a buszmegállóból és odaadta a telefont valakinek, akit meg kellett kérdeznem, hogy jó megállóban van-e.
Többet nem megyek vele vásárolni, az biztos.

Nem zavar egyébként, hogy ha egy ügyet nem tudsz egyedül elintézni?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.27. 20:30:23

@Herr Géza: "Egyébként a környéken naponta találkozom a legváltozatosabb típusú jövöbéli Mercikkel szigorúan álcázott kivitelben, de hát hamar rá lehet jönni, hogy nem a legújabb Kia Ceed-et látod..."

Én a Land/Range Roverrel vagyok így. A város ahol lakom nincs messze a Land Rover fejlesztőközponttól. Egy utcányival fentebb lakik egy tesztpilóta srác. Elég gyakran jár haza matricázott, álcázott Range-ekkel meg Land Roverekkel. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.27. 20:32:51

@Zoole[uk]: "(a tanult szakmam karosszerialakatos,igaz,hogy '88-ban tanultam,de akkor ugy tanultuk,hogy. 4 ajtos a sedan a 2 ajtosok neve a coupe,a nyithato tetosek meg coupe cabrio.)"

Nah hallod, azóta mekkorát fordult az autóipar. Egyterűek, SUV-ok, crossoverek, shooting brake-ek, SUV coupék, 5 ajtós coupék, meg amit akarsz. :)

zachary 2014.10.27. 20:34:42

Ez egy jó cikk volt és maximálisan igaza van. Én orvosként dolgozom itt és csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a helyről. A kocsi biztosítása nekem, mint első autó tulajdonosnak KFZ steuerrel kicsit borsosabb, meg Steiermark is egy viszonylag drága hely. A helyi nem orvos magyar közösséget viszont kerülöm mint a tüzet, mert sok az ilyen akármilyen munka, nyelvtudás nélkül ember, aki egy szót nem tud németül, de szidja a helyieket.

X0Y0ZQ3 2014.10.27. 20:34:43

@Zoole[uk]:
5. éve dolgozok külföldön, ezalatt most vettem a 6. autómat :-) (hanyatlik a nyugat, meg túlköltekezek)
Nem vagyok egy autóslexikon, csak mindig ezt a kategóriát nézegettem, és rengetegbe beleültem mielőtt döntöttem. A merci eddig kimaradt (azt meghagyom a nyugdíjas éveimre) :-))
3 Bmw, 2 Audi, meg egy corsa :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 20:37:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Melyik S osztálynak nem volt Coupé változata?
Nem a típusjelzésre gondolok hanem melyik S osztálynak nem volt kétajtós változata?

SzZoole 2014.10.27. 20:49:51

@diggerdriver: C63. v8-as motor 465 LE 0-100-ra 4.6 mp.
S65 V12-es motor 620 LE. 0-100-ra 4.2 mp.
Melyik a kemenyebb?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.27. 20:50:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
És a cabrio-kombi, amit megálmodtunk?
Micsoda piaci rés?!?! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.27. 20:53:20

@diggerdriver:
Mármint a rugózására gondolsz, igaz? :)

@Zoole[uk]:
V12!!!! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.27. 20:55:05

@diggerdriver: 1998 és 2014 között nem volt.

@Kövérmadár [swe]: Nah, itt meg kikotyogod ország-világ előtt az üzleti tervet. Pfff. :)

SzZoole 2014.10.27. 20:59:48

@X0 Y0 ZQ3: Az szep:)))
Ne gondold,hogy az en autom oreguras auto,lehet vele gyomorforgato stilusban vezetni,nem hiaba hivjak skrizofen autonak:)))

Muscari 2014.10.27. 21:02:15

@diggerdriver: ha zavar, az inspiralhat arra, hogy tanuld a nyelvet. Szerintem.

SzZoole 2014.10.27. 21:04:17

@Babette.: figyelj,en tartalak anyira inteligensnek,hogy ha meg latod a nevuket egyszeruen tovabb gorgeted es nem veszed figyelembe azt amit irnak,ecceru,mint az eccer egy:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 21:04:41

@Zoole[uk]:
Ha kipróbálnád te is keményebbnek éreznéd a C-t.
A lóerő nem minden.
Az egyik egy bálna a másik egy ficánkoló delfin.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.27. 21:07:40

@diggerdriver:
Miért? Te egy 14 éves lányka vagy, akinek ficánkoló delfin kell? Egy férfi bálna hátán utazik ;)

@Zoole[uk]:
Egy V12 vs akármi esetén kérdésen felül áll, hogy V12... mert az már, nah! :D

SzZoole 2014.10.27. 21:09:00

@diggerdriver: Sajnos meg nem probaltam egyiket sem,de a kovetkezo S65 lesz:)))

SzZoole 2014.10.27. 21:11:29

@Kövérmadár [swe]: Te ultel az enyembe,szerinted oreguras volt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.27. 21:13:21

@Zoole[uk]:
Egyáltalán nem.
Számomra mondjuk a Mercedes egy alapvetően elegáns autó, így nevezhetjük "öregurasnak" mondjuk egy BMW-hez képest. De nekem pont ez tetszik benne és azért amikor megindul a 200-250 LE, akkor nemcsak a többieket, hanem az öregurasságát is otthagyja a lámpánál.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.27. 21:14:16

@diggerdriver:
Persze, ha herélt delfin hangot szeretnél és nem egy bálnasztikus V12-t :D :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 21:17:14

@Zoole[uk]: nade jo lenne valakivel beszelgetni. de ti meg autoztok.

SzZoole 2014.10.27. 21:18:58

@Babette.: miert,Te nem szereted a szep,jo autokat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 21:20:24

@Kövérmadár [swe]:
Majd egyszer elmondom neked az összefüggéseket lóerő, súly, hengerűrtartalom, hengerszám, fordulókör, kormányáttétel, gumiméret, hossz-szélesség arányáról.
Egy kamion is van 500lóerő mégsem aláz le egy 100lóerős pöcsköszörűt.

puhacica 2014.10.27. 21:21:13

@Zoole[uk]: mondom az uramnak, milyen autod van. reakcio: hijjjjj, tudod te milyen kocsi az??? nem tudtam, hat megmutatta. csak gratulalni tudunk mindketten. :)

SzZoole 2014.10.27. 21:23:51

@puhacica: koszi:)))
kerdezd madarat Ot es Cascabelt meg is kocsikaztattam vele:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 21:24:22

@Zoole[uk]: hat tudod...persze. de nekem nem jelentenek semmit azon tul, minthogy vigyenek el biztonsagosan, tomegkozlekexestol fuggetlenul, gyorsan valahova. ezert hat nem is ertek hozza.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.27. 21:24:43

Hej, berliniek, közelében lakók! Nyomjatok már lécci majd erről fényképeket, kurv@szép lehet.Roh@dtul megnéztem volna élőben...

index.hu/mindekozben/poszt/2014/10/27/beton_es_szogesdrot_helyett_vilagito_lufikbol_epul_fel_a_berlini_fal/

Előre is köszi...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.27. 21:28:36

@diggerdriver:
Ez egy örök vita.
Tisztában vagyok a fentiekkel.
De nálam játszik az autó külseje, mérete, kényelmessége is. Mondjuk nem ültem még C AMG-ben, sem S AMG-ben, de a sima C, E és S osztály között zongorázni lehet a küönbséget kényelemre.

Így aztán, erősen szubjektív szempontrendszer mellett, bármi vs S65 versenyből nekem az S65 jön ki győztesen. Van nála fürgébb? Persze, hogy van. De nekem a C-class akkor is túl kicsi (méretre), ha optimálisabb a súly/LE eloszlása.

@puhacica:
Azt is mondtad neki, hogy Tibi? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.27. 21:29:43

@Zoole[uk]:
Szép is volt, jó is volt, igazán kiszállni sem akartam, míg elő nem került az AK-47-esed... :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.27. 21:30:37

@diggerdriver: Te most szórakozol velem vagy elbeszélünk egymás mellett? Pont ezt mondtam én is. 1998-ban volt utoljára (amit linkeltél), aztán egészen mostanáig nem.

@Kövérmadár [swe]: Jah, akkor te levédetted? Az jó, mert én nem. :)
Amúgy van egy amerikai cég (biztosan több ilyen is van a világon), akik egyedileg csinálnak kabrió változatokat nem kabrió autókból. :)

Szerintem például a Nissan GT-R-ük még jó is:
newportconvertible.com/nissan-gtr-convertible/
Meg a Tesla 2 ajtós kabrió változata is szépre sikerült:
newportconvertible.com/tesla-model-s-coupe-and-2-door-convertible/

A kabrió Range Rovernél viszont azt hiszem valaki elhagyta a gyógyszereit. :))))

newportconvertible.com/range-rover-2-door-convertible/

puhacica 2014.10.27. 21:35:25

@Kövérmadár [swe]: @Zoole[uk]: gondoltam, hogy van valami furfang. szimplan mosogatasbol nem lehet ilyen autot venni, akarmilyen jol fizetik is. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.27. 21:38:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A Tesla tetszik, a többi nem :D
A Nissan se tetővel, se nélküle nemgyerebe.

@puhacica:
Dehogynem!
Csak ki kell adni a nappalit 12 pakisztáninak :)

SzZoole 2014.10.27. 21:38:57

@puhacica: mosagatas,tudod a madar is ezt kerdezte,hogy,hogy,elmondom a titkot,ketten mosogatunk:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.27. 21:41:14

@Kövérmadár [swe]: @Zoole[uk]:
Én annyiban igazat adok diggernek, hogy a legszebb hangja a V8-nak van. Nyilván teljesítmény szempontjából a V10-ből és V12-ből többet ki lehet hozni, de a nagyobb hengerszám miatt a "robbanások" sokkal "sűrűbbek" és ettől a "sűrűbb robbanássorozattól" magasabb frekvenciájú a motor hangja. Ami, szubjektív ugyan de, szerintem -azonos fordulatszámon- nem olyan jó, mint egy öblös, mélyen gurgulázó V8. A V12-es motorok már egészen magas hangtartományban "zúgnak" (lásd. Ferrari, Lambo), mint egy generátor. :) A W16 (Veyron) meg konkrétan repülőgép-motor hanggú. Egy az egyben, mint egy csillagmotoros propelleres. :)

Szóval én is a V8-ra voksolok. Ezen a szinten úgysem a racionalitás számít, hanem hogy szerelmes legyen az ember a gépbe. Akkor viszont fontos a hang is, szerintem. És egy nagy lökettérfogatú V8 alacsony fordulatszámon mindent visz. :)

Sőt, amit a Jaguar kihozott az F-type V6-osának a hangjából... sokkal inkább az, mint mondjuk egy Audi féle V10. :)

Abbahagytam. Kezd elszaladni velem a ló. :D Inkább elköszönök. :)

SzZoole 2014.10.27. 21:41:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: a 2012 utani GT-R-ek 2.8 alatt tudjak a szazas sprintet,de van egy tuning valtozata a NISMO az 2.2 alatt tudja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.27. 21:45:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem tudom... az én sor4-esemnek nincs szép hangja :(
V8 + sokezer köbcenti?

Végszükség esetén lyukakat furkálok a kipufogódobra :)

dhrbikes 2014.10.27. 21:47:00

@maxval birca hozzászóló: Azért szeretnék én az osztrák életszínvonal 70%-án élni :)

feketeöves chemtrail-figyelő 2014.10.27. 21:47:00

Sziasztok!

Pár hete én is szemezek Ausztriával, mert nagyon megtetszett az ország (és a hegyek), az idén voltam többször is, de csak turistaként. Elsősorban azoktól szeretnék kérdezni, akik ott élnek. Van olyan munkakör, ahol kb. fele-fele arányban lehet fizikai ill. irodai munkát végezni? Infósként elég sokat ülök, és mozgáshiányom van :), viszont egész nap cipekedni sem szeretnék. Szívesen pincérkednék is akár, csak ahhoz nincs végzettségem. Angolul és németül középfokon értek, persze a szókincsemet még bővítenem kell. Valami nagyobb szállodára gondoltam, ahol vannak szgépek, amik időnként elromlanak, ugyanakkor lenne más feladat is, szóval valamilyen megosztott munkakör lenne ideális, ahol ráadásul szállást (és kaját) is adnának. :)
Van ilyen, vagy álmodozzak tovább? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.27. 21:53:02

@Herr Géza: "kalkulációt, jót röhögtem azon a soron, hogy "Zuschlag für Abschlag". Magyarul kb. "felár az árengedményre" :)))) "

Ez olyasmi, mint a magyarosch "Mennyit engedsz a feléből, tezsvír?" ? :D

És azt tudtátok, hogy nem csak Zuschlag létezik, hanem Mürzuschlag is? És mit ad isten, épp Ausztriában... :-))))

SzZoole 2014.10.27. 21:57:45

@Babette.: beszeljunk a btk 274,275-rol?Az Meg masokat untatna.

SzZoole 2014.10.27. 22:01:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: igazad van,ezt a tenyt nem is vitatom,de hat a V12 az V12:)))

puhacica 2014.10.27. 22:10:23

@Zoole[uk]: csak kiderul itt vegul minden! szoval kell egy csomo paki lakotars es minimum 2 fo mosogato. jelentem, az egyik feltetel mar megvan a sikerhez. :)

Giddy Lamb 2014.10.27. 22:11:54

@geegee:@Herr Géza: "Zuschlag für Abschlag". Magyarul kb. "felár az árengedményre" :)))) "

Nagyon el vagy te tévedve, ez nem azt jelenti, hanem a német MSZP szimpatizánsok jelszava, melyet a magyar "Csapja már le valaki Zuschlágot" szlogenből ültettek át, válaszul az alapműre:

staub-site.honlapepito.hu/tarhely/staub-site/dokumentumok/letoltesek/konyvpdfmegtek/zuschlag_janos___parthazbol_bortonbe.pdf

X0Y0ZQ3 2014.10.27. 22:11:56

@Kövérmadár [swe]:
Azért akkora kasztniban a 200-250LE az elég öreguras :-)))

Én ezekről tudok véleményt mondani.
Bmw 330xi sor6, 230LE
imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlNPRAVR

Bmw 750i V8 367LE
imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlNPQgVR

Audi S8 5.2 V10 450LE
imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlNPRQVR

Audi A7 3.0tfsi 300LE
imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlNPRwVR

A legszebb hangja, messze a V8-nak van. Imádtam.
Viszont az 5.2 V10... Na, az nem öreguras :-))

SzZoole 2014.10.27. 22:13:54

@puhacica: az igazság az,hogy a londoni éjszakai élet jobban fizet mint a magyar:)))))))))))

puhacica 2014.10.27. 22:18:32

@Zoole[uk]: aha! szoval ejszaka kell mosogatni. koszi a tippet! (amugy rohogok itt rajta, de lehet, hogy egy ev mulva pont ezt fogom csinalni. :D )

SzZoole 2014.10.27. 22:21:12

@puhacica: akkor majd raersz akkor röhögni :)))

jomtom 2014.10.27. 22:22:26

@Herr Géza:
Köszönöm. Innsbrucktól nyugatra 1 órányira lesz a munkahelyem.
IT és telekommunikáció lesz a munkám.
Valamikor, ha már lesz miről, irok én is egy hosszabb ismertetőt.

SzZoole 2014.10.27. 22:24:43

@diggerdriver: nem semmi kis versike,nem is csodálkozom hogy a szuloknel kiverte a biztosítékot

Herr Géza 2014.10.27. 22:31:05

@Giddy Lamb: Te ojan hüje vagy...... :))))))))))))))))

i got my (törölt) 2014.10.27. 22:34:35

@qkuc: szerintem ez az osztrák plusz 2 havi juttatás elég különleges. nem adható, nem néhány cégnél kapható, hanem jár. bár mintha itt is ágazatfüggő lenne (kollektivvertragban szabályozott), de úgy rémlik, az emberek nagy többségének jár.
még ha év közben szűnik meg a munkaviszonyod, akkor is megkapod az arányos részét, ha jól tudom.
ezért összehasonlításoknál pontosabb az éves fizetést alapul venni. (egyébként bónuszok itt is vannak, a 14 havi fizetéstől függetlenül - persze, a megfelelő pozíciókban.)

a másik, ami egész más, mint magyaro., hogy jellemzően a túlórák minden percét fizetik (persze, vannak all-in megállapodások, meg túlóraátalány, de ez meg a piacinál magasabb alapfizetést jelent). ha pl. az ember havi 20 órát túlórázik, azaz napi átlag 8,6 órát dolgozik, akkor a fizetése 25%-kal magasabb. ha napi 2 túlórát is vállal (közel napi 10 óra), akkor 50%-kal magasabb.
magyaro.-n a jobb fizetést kínáló helyeken szinte alapelvárás a napi 9-10 óra. ha így hasonlítjuk a fizetéseket, akkor még nagyobb a különbség.

puhacica 2014.10.27. 22:37:04

@Zoole[uk]: szerintem akkor nem nagyon fogok vihancolni.

X0Y0ZQ3 2014.10.27. 22:37:29

@diggerdriver:
Ez tény. Csak rossz hallgatni a V-motorok után :)

SzZoole 2014.10.27. 22:39:01

@puhacica: ha igen,akkor majd megvigasztalunk:)))

puhacica 2014.10.27. 22:39:22

@i got my: "magyaro.-n a jobb fizetést kínáló helyeken szinte alapelvárás a napi 9-10 óra" - ezt csak megerositeni tudom.

i got my (törölt) 2014.10.27. 22:42:53

@Herr Géza: "DB S-Klasse Coupé"
mi az a DB, deutsche bahn? :)

Herr Géza 2014.10.27. 22:43:38

@X0 Y0 ZQ3: És a Corsa ? :D Egyébként szép gyűjtemény, főleg, hogy nincs benne csillagos vas.... :D

puhacica 2014.10.27. 22:46:24

@Zoole[uk]: akarom en azt? :D

@diggerdriver: semmi baj ezzel a verssel. vihar a biliben. ugyanis a mu nem ANNAK a korosztalynak szol, AKIROL szol. egy otodikes gyerek ezeket a csinyeket mar nem probalja ki, meg ha a tankonyvben "irjak", akkor se. a pici meg a vers nelkul is fejbebasz a homokozolapattal es megkostol minden szirszart. amelyik szulo meg ezt olvassa a 2-3 eves gyerekenek, annak annyi esze is van. szerintem.

Herr Géza 2014.10.27. 22:48:50

@i got my: Kb. annyira szeretem is :)))))))) (Mindjárt felnégyelnek...)

i got my (törölt) 2014.10.27. 22:51:31

@Babette.: okos ember csendben szűr, nem sopánkodik, meg tördeli a kezét. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 22:51:38

@puhacica:
Itt az építőiparban ez a természetes óraszám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 22:52:51

@puhacica:
Minden belemagyarázástól függetlenül undorító beteges vers.

i got my (törölt) 2014.10.27. 22:57:13

@Mirjam2: plusz néhány lelkes állatgondozóé, akik a házi trollokat etetik... :)

puhacica 2014.10.27. 22:58:15

@diggerdriver: mit ertesz belemagyarazas alatt es szerinted miert undorito es beteges? mar csak reggel fogom elolvasni, mert mindjart komaba esek, de kivancsi vagyok a velemenyedre.

X0Y0ZQ3 2014.10.27. 23:04:48

@Herr Géza:
Na jó. De csak mert ilyen szépen kérted. :-)

Opel corsa 1.8 16V 125LE (Igazán férfias színben) :-)
imagerz.com/QBVEUEtvAwMMVlNOGAVR

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:04:59

@puhacica:
Lényegtelen milyen korosztálynak szólt.
Ilyen verset egyszerűen nem írunk.
Pont.
Nem írunk verset a menstruációról a maszturbálásról az orrunk túrásáról a pattanások kinyomásáról a hónaljgombáról és még sok minden másról.
Nem írunk verset arról hogy apánkat pofánbasszuk egy lapáttal és nem írunk verset köpetekről.

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:06:30

@diggerdriver: vicces, hogy neked mi az undorító. (bár, annak fényében, hogy korábbról már tudjuk, mi számodra az ízléses és egészséges, ez a mostani minősítés nem is meglepő. :) )

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:08:00

@diggerdriver: ezzel szemben: verset írunk arról, hogy...?
(verset írok, hogy szórakozz)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:09:24

@i got my:
Na mesélj...
Mi számomra az ízléses és egészséges?

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:15:15

@diggerdriver: ha emlékezetem nem csal, a húsgombóc meg a szexfotók az élen vannak... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:18:29

@i got my:
Egyikben sem látok kivetnivalót , pláne a köpet és a pofánverés függvényében.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.27. 23:21:12

@diggerdriver: Digi, légyszi tedd már ide be megint a polgármesterjelölt asszony beszédét, nem találom sehol

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:25:32

@diggerdriver: semmi, gratuláltam, hogy végre meglépted, amit - abból ítélve, hányszor írtad le az órabéreket - már hónapok óta fontolgattál (lojalitás vs pénz). szerintem jó döntés volt, a contractor ne lojális legyen. bár gondolom, hiányos nyelvtudásod is visszatartott az "ugrálástól". ha kell tipp, adok linkeket nyelvtanuláshoz (remélhetőleg olyat is, amelyik arrafelé is működik).

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:28:00

@diggerdriver: a magyar kánonban szerintem ennél sokkal durvábbak is vannak. gondolj csak adyra.
ez egy játékos vers, mi rossz van abban, hogy a babáknak folyik a nyála és "verekednek"?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:28:33

@i got my:
Igen így van.
Nehezen váltok.
Az itt nem előny.
A nyelvtudás nem számít.
Ugyanazzal a művezetővel és albánnal dolgozok mint az előző cégnél.

Minor Luca (törölt) 2014.10.27. 23:28:37

@diggerdriver: nem szeretem varródani verseit, sem a varródani jelenséget, de egy kisgyerek pontosan így viselkedik ahogyan megénekelte ebben a versben.

régóta olvasgatlak benneteket. te avatarodként naponta az arcunkba toltad a (sokszor elképesztően ízléstelen) pucér fenekeket, melleket, az mennyiben más.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:29:25

@i got my:
A nyelvtanuláshoz minden segítséget köszönök. Jöhet.

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:33:18

@Minor Luca: a pozitív változást is értékelni kell! ha régóta olvasod, akkor tudod, hogy viszonylag régóta NEM tolja már az arcunkba a szexképeket (a férfiak bánatára ;) ).

Herr Géza 2014.10.27. 23:33:41

@X0 Y0 ZQ3: Csini. Látom azért PS került abba is rendesen. Nem is gondoltam volna, hogy volt 1.8-as motorral is...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:34:14

@i got my: @Minor Luca:
Még egyszer leírom.
Nem vágjuk pofán apánkat lapáttal.
Egy gyereknél sem használjuk pláne nem írjuk le pusztán a rím kedvéért a köpet szót.
Pláne mert többféle jelentése van és egyik sincs összefüggésben gyerekekkel.
Ha pedig valakinek a meztelenség ízléstelen azt talán nem kommentálnám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.27. 23:35:22

@i got my:
Soha, hangsúlyoznám SOHA nem tettem ki szexképet avatarnak.

i got my (törölt) 2014.10.27. 23:37:09

@diggerdriver: regisztrálj a canadahun.com-ra. ott rengeteg nyelvtanulást segítő anyag van (ez a link csak regisztráció után lesz elérhető):
www.webmail.canadahun.com/temak/angol-%C3%ADrott-%C3%A9s-hanganyagok-nyelvtanul%C3%A1shoz.34045/

i got my (törölt) 2014.10.28. 00:04:21

@diggerdriver:
ez is egy remek oldal nyelvtanulóknak mindenféle szinten, bár nálam most épp nem jön be:
www.bbc.co.uk/learningenglish

tudod, hogy milyen nyelvi képességed szeretnéd fejleszteni? szókincs, szövegértés, hallás utáni értés, nyelvtan,...? ha semmi konkrét elképzelésed nincs, szerintem a legjobb téged érdeklő szövegeket olvasni, hallgatni.

van például egy video-sorozat, szerintem ebben találnál számodra érdekes témákat: www.howstuffworks.com/videos
persze, lehet, hogy ez túl nehéz. ha nehéz, az önmagában nem baj, főleg, ha olyan témát dolgoz fel, amit már egyébként jól ismersz. de lényeges, hogy ne legyen túl nehéz, túl érthetetlen, mert az demotiváló, elveszi az ember kedvét.
vannak olyan videók, talán a youtube-on is, amit feliratoznak.

a ted-es videók szintén szuperek, mert nagyon érdekes témában, viszonylag rövid előadások, és a legtöbbnél választható, hogy milyen felirattal akarod nézni: előbb érdemes lehet angolul, aztán ha szükséges magyarul is megnézni. pl. www.ted.com/playlists/2/tech_breakthrough
az érdekeseket bátran többször, de fontos, hogy ne váljon unalmassá.

vannak könnyített olvasmányok, a canadahunról idemásolok egy ismertetőt:
A Penguin Readers sorozat egy gondosan összeállított gyűjtemény, amely lehetővé teszi az angol nyelvet tanulók számára, hogy a saját nyelvi szintjüknek megfelelő könyveket olvassanak.
A Penguin Readers könyveket erre szakosodott szerzők írják. Minden könyv nyelvét, szókészletét, stílusát és tartalmát gondosan válogatják, hogy biztosan a tanuló saját nyelvi képességeinek megfelelő szintű legyen.
Ezeket a könyveket nehézség szerint 7 szintre osztják az Easystart-tól a Level 6 szintig.
Az Easystart szint könyvei a 200 leggyakrabban használt szót tartalmazzák. A szintek emelkedésével egyre több szót, összetettebb nyelvtant és nyelvi struktúrákat tartalmaznak a könyvek.
A szintek:
- Easystart (200)
- Level 1 - Beginner (300)
- Level 2 - Elementary (600)
- Level 3 - Pre-Intermediate (1200)
- Level 4 - Intermediate (1700)
- Level 5 - Upper Intermediate (2300)
- Level 6 - Advanced (3000)

pl.
Level 3 - Thomas Hood - The Man with Two Shadows and Other Ghost Stories.pdf
Level 3 - Vicky Shipton - New York.pdf
Level 3 - William Shakespeare - Hamlet.pdf
Level 3 - Winston Groom - Forrest Gump.pdf

Level 4 - George Orwell - 1984.pdf
Level 4 - H. G. Wells - The Time Machine.pdf

...
sok közülük egyébként CD-vel együtt jár, azaz meg is hallgatható a szöveg. (elsőre a hallgatást ajánlanám, olvasás nélkül.)

Pernilla 2014.10.28. 00:35:17

@i got my: az hagyján, de a túlóráért 1,5x-es bért fizetnek (hivatalosan, nálunk be is tartják, de nem tudom, hogy mindenhol betartják-e). Vagy le is lehet csúsztatni - határidő nélkül, akár évekig görgetheted a szabadságod (szintén nálunk). Bocsánat, akinek ezzel tőrt döftem a szívébe :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 02:21:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ez a matricázás, meg álcázás, hát nem is tudom, inkább a röhej-kategória.Szerintem így százszor feltűnőbb, mintha simán tennének rá egy ismeretlen logót, vagy levennék a meglévőt.Meg mondjuk ezüstszürkére fújnák a kasznit.Szerintem tizedannyi ember se venné észre, mint a pepitakockás autót... :-))))
De hát valszeg én vagyok a hülye, mert nem én ülök a fejlesztőközpontban... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 02:25:58

@Kövérmadár [swe]: Bzmg, én is a kupékabrión gondolkodom régóta... :-)))))))))))
Télleg megcsinálhatná már valaki.
Úgy mint a kombi "ralliautót".
Lásd Volvo 855 BTCC.
Hihetetlen... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 02:37:46

@feketeöves chemtrail-figyelő: Haha, engem is ilyesmi érdekelne a legjobban.Odahaza volt ilyen melóm, több cégnél is; több feladatkör, bent is, kint is a városban, (vagy gyárterületen), tök jó volt.Szerintem inkább kisebb cégeknél lehet ilyesmi, ahol összefognak több félállást egy emberre....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 02:39:10

@Giddy Lamb: Simán lehet, én nem értek németül kb semmit, azért is kérdeztem az egészet... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.28. 04:54:18

@Muscari: tudom, nem engem kérdeztél, de nekem is hasonlók vannak mostanában, hogy telefonos segítséget kérek, ja meg google translate is játszik olykor "élőben". ha előre tudom, mi lesz, akkor valaki le tudja írni nekem mondjuk hogy a szervizben mit csináljanak vagy a gyógyszertárban mit kérjek. annyit meg tudok akkor kommunikálni, hogy mikorra lesz kész, mióta fáj, mennyibe kerül. ja, engem nem zavar, őket sem, nyilván ha minden második ember ezt csinálná, akkor idegesek lennének a boltban is, de így teljesen rendben van nekem.
(megégettem a lábam a motoron 5 napja, elég ronda elfertőződött seb lett belőle, na az pl magáért beszél, egy szót se kellett szólni hozzá :-( )

Muscari 2014.10.28. 05:58:14

@i got my: ezek nagyon jó tanácsok és a linkek is hasznosak lesznek sok mindenkinek. Köszi, hogy megosztottad.

Muscari 2014.10.28. 06:04:38

Dragonlady (now in Indonesia): o te szegény, jobbulást neked. Úgy látszik, veled mindig történik valami :-)

Nem lehet könnyű egy ilyen távoli országban boldogulni, ahol csak a helyi nyelvre hagyatkozhatsz. Amikor az ember turistaként érkezik egy-két hétre az nyilván más, de így élni a mindennapokat biztos nem könnyű. Meddig tervezel maradni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 06:05:03

@geegee:
Tudom en!
Aki kepes kombit venni, az barmilyen galadsagra kepes :) akar kombikabriot is venne ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.28. 06:43:00

@Muscari: köszi, remélem, megjavul, most olyan gennyes izé, hogy beleragad minden, és akkor újra vérzik stb, és ezért nem látom, hogyan fog meggyógyulni.....
egyébként könnyű a nyelv, és tanulok is, csak kicsit lusta vagyok, meg azért mondjuk a motor melyik részének a milyen kattogása az kicsit bonyolult nekem.
nem tudom, meddig maradok. mindjárt lejár a vízumom, és egy méretes hercehurca a hosszabbítás. kicsikét fejreállt itt minden. vagy nagyon. többet majd egyszer privátban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 07:20:42

@FutureFry:
Hmm... egy jakuzzi hatulra es indulhat a party ;)

kék madár 2014.10.28. 07:38:49

@maxval birca hozzászóló: a nyugatrol sok rosszat le lehet irni, de amit te osszehoztal, az a kommunizmus idejen kiadott legsotetebb egyetemi filozofiai jegyzeteket idezi fel

Kalmár Lajos (törölt) 2014.10.28. 07:54:02

hazaáruló aki külföldre megy. főleg a habsburgokhoz

Herr Géza 2014.10.28. 08:18:32

@Kalmár Lajos: Nem vagy te egy cseppet eltévedve ? Ez nem a KurucInfó testvéroldala.

Herr Géza 2014.10.28. 08:22:38

@geegee: Annak a pepitakockázásnak nagyon is van érteleme. Állítólag (én nem érteni hozzá) a fényképezést teszi "lehetetlenné", azaz nem lehet egyszerüen leretusálni a képröl a korábban használt ilyen-olyan ragasztócsíkokat, fóliákat, ráadásul torzítja az autók kontúrját/éleit/hajlatait. Hidd el, nem egy agyament "diavatötlet" eredménye....

puhacica 2014.10.28. 09:33:56

@diggerdriver: mennyire másképp gondolkodunk! :) ez az az opció, ami fel se merült bennem, hogy ezekről a témákról nem írunk verset. meg se fordult a fejemben, hogy ez is lehet érv.

szomorú lennék, ha az alábbi vers nem látott volna napvilágot, mert olyan szavak szerepelnek benne mint "belek", "salak", "alvadt vérdarabok". főleg, mert az általam olvasott költemények közül nekem ez, illetve a mellékdala a legszebb. a mellékdal már-már szívszorítóan, fájdalmasan gyönyörű, de ez már az én szentimentális ömlengésem. (és persze Varró Dani nem egy József Attila, de az érvelésedre talán harmonizál ez az összehasonlítás. persze lehet, hogy tévedek.) szóval:

József Attila: Óda

1
Itt ülök csillámló sziklafalon.
Az ifju nyár
könnyű szellője, mint egy kedves
vacsora melege, száll.
Szoktatom szívemet a csendhez.
Nem oly nehéz -
idesereglik, ami tovatűnt,
a fej lehajlik és lecsüng
a kéz.

Nézem a hegyek sörényét -
homlokod fényét
villantja minden levél.
Az úton senki, senki,
látom, hogy meglebbenti
szoknyád a szél.
És a törékeny lombok alatt
látom előrebiccenni hajad,
megrezzenni lágy emlőidet és
- amint elfut a Szinva-patak -
ím újra látom, hogy fakad
a kerek fehér köveken,
fogaidon a tündér nevetés.

2

Óh mennyire szeretlek téged,
ki szóra bírtad egyaránt
a szív legmélyebb üregeiben
cseleit szövő, fondor magányt
s a mindenséget.
Ki mint vízesés önnön robajától,
elválsz tőlem és halkan futsz tova,
míg én, életem csúcsai közt, a távol
közelében, zengem, sikoltom,
verődve földön és égbolton,
hogy szeretlek, te édes mostoha!

3

Szeretlek, mint anyját a gyermek,
mint mélyüket a hallgatag vermek,
szeretlek, mint a fényt a termek,
mint lángot a lélek, test a nyugalmat!
Szeretlek, mint élni szeretnek
halandók, amíg meg nem halnak.

Minden mosolyod, mozdulatod, szavad,
őrzöm, mint hulló tárgyakat a föld.
Elmémbe, mint a fémbe a savak,
ösztöneimmel belemartalak,
te kedves, szép alak,
lényed ott minden lényeget kitölt.

A pillanatok zörögve elvonulnak,
de te némán ülsz fülemben.
Csillagok gyúlnak és lehullnak,
de te megálltál szememben.
Ízed, miként a barlangban a csend,
számban kihűlve leng
s a vizes poháron kezed,
rajta a finom erezet,
föl-földereng.

4

Óh, hát miféle anyag vagyok én,
hogy pillantásod metsz és alakít?
Miféle lélek és miféle fény
s ámulatra méltó tünemény,
hogy bejárhatom a semmiség ködén
termékeny tested lankás tájait?

S mint megnyílt értelembe az ige,
alászállhatok rejtelmeibe!...

Vérköreid, miként a rózsabokrok,
reszketnek szüntelen.
Viszik az örök áramot, hogy
orcádon nyíljon ki a szerelem
s méhednek áldott gyümölcse legyen.
Gyomrod érzékeny talaját
a sok gyökerecske át meg át
hímezi, finom fonalát
csomóba szőve, bontva bogját -
hogy nedűid sejtje gyűjtse sok raját
s lombos tüdőd szép cserjéi saját
dicsőségüket susogják!

Az örök anyag boldogan halad
benned a belek alagútjain
és gazdag életet nyer a salak
a buzgó vesék forró kútjain!

Hullámzó dombok emelkednek,
csillagképek rezegnek benned,
tavak mozdulnak, munkálnak gyárak,
sürög millió élő állat,
bogár,
hinár,
a kegyetlenség és a jóság;
nap süt, homályló északi fény borong -
tartalmaidban ott bolyong
az öntudatlan örökkévalóság.

5

Mint alvadt vérdarabok,
úgy hullnak eléd
ezek a szavak.
A lét dadog,
csak a törvény a tiszta beszéd.
De szorgos szerveim, kik újjászülnek
napról napra, már fölkészülnek,
hogy elnémuljanak.

De addig mind kiált -
Kit két ezer millió embernek
sokaságából kiszemelnek,
te egyetlen, te lágy
bölcső, erős sír, eleven ágy,
fogadj magadba!...

(Milyen magas e hajnali ég!
Seregek csillognak érceiben.
Bántja szemem a nagy fényesség.
El vagyok veszve, azt hiszem.
Hallom, amint fölöttem csattog,
ver a szivem.)

6

(Mellékdal)

(Visz a vonat, megyek utánad,
talán ma még meg is talállak,
talán kihűl e lángoló arc,
talán csendesen meg is szólalsz:

Csobog a langyos víz, fürödj meg!
Ime a kendő, törülközz meg!
Sül a hús, enyhítse étvágyad!
Ahol én fekszem, az az ágyad.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:02:33

@puhacica: ez komoly, hogy egy József Attilát hozol egy öncélú varródani rímömlenyre??

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:03:38

@diggerdriver: de! használhatjuk ezeket a képeket a költészet színesítésére.

amúgy minden szavad arany.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:05:26

@i got my: az ízlésével semmi baj,
és ha figyeltél, abszolút vette a lapot, hogy ne tolja mindezt minden nap a szemünkbe.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:06:17

@i got my: azt hiszem, meg tudtam volna akkor számolni, mi marad, ráadásul én beszélgetni jövök ide, nem szűrni.
ha érted.

puhacica 2014.10.28. 10:14:20

@Babette.: azt a tagmondatot csak én látom, hogy "és persze Varró Dani _nem_ egy József Attila"? meg hogy "érvelésedre _talán_ harmonizál"? aztán meg ott a végén: "persze lehet, hogy _tévedek_".

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:16:05

@puhacica: jahogy azért hoztál JA-t:) értem.

puhacica 2014.10.28. 10:21:31

@Babette.: azt próbáltam szemléltetni valahogy, hogy szerintem bármiről lehet verset írni. de belátom, lehet, hogy egyszerűbb lett volna, ha azt írom, hogy _szerintem bármiről lehet verset írni_. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:22:42

@puhacica: verset igen. ritmikus szart nem ;)

puhacica 2014.10.28. 10:56:36

@Babette.: www.mek.iif.hu/porta/szint/egyeb/lexikon/pallas/html/105/pc010582.html#2

a vers "Fő tényezői a ritmus és a rím; a ritmus a beszéd mozgásának periodikus szabályossága, a rím pedig a beszéd bizonyos anyagi elemének periodikus ismétlődése."

nem minden vers költemény.
örülök, hogy ilyesmiről is lehet itt eszmét cserélni. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 11:06:33

@puhacica:
A versnek nincs defíniciója. De ha lenne, a rím nem lenne benne. Ugye erre nem kell példákat hoznom
(A Pallas lexikon elég meghaladott ma már)
A vers a költészet, a líra. Legkönnyebben úgy lehet meghatározni, hogy, minden, ami nem epika.
Szerintem minden, ami nem ér ki az oldal végéig.

Ezzel leginkább most magam alatt vágtam a fát, úgyhogy módosítok: varródani "verse" nem _költészet_ (mondjuk nem is akar az lenni), inkább mondóka. Annak is a szemetje (ebből nem engedek).

puhacica 2014.10.28. 11:14:10

@Babette.:
"A versnek nincs defíniciója. De ha lenne, a rím nem lenne benne." - megerősítés: Hajnali vers kedvesemnek
"Szerintem minden, ami nem ér ki az oldal végéig." - cáfolat: Hajnali vers kedvesemnek

nagyrészt egyetértek a többi mondandóddal is. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 11:19:07

@puhacica:
Alkossuk meg a vers definícióját:)

Vers az, ami nem epika, amiben a ritmusé a főszerep, a sorok nem érnek ki az oldal végéig, vagy ha igen, ezt elvontsággal és költői képekkel ellensúlyozza.

Te is ennyire szereted JA-t?

tableno 2014.10.28. 11:20:48

@diggerdriver: bocs, de nem vagy normális. A kaki-pisi-köpet stb egyszerűen hozzátartozik egy baba (és a kisgyerekes szülők) hétköznapjaihoz. Ilyen alapon akkor szerelmes csókokról (nyálas, cuppogós, bacik, fúj!) se írjunk!

Ja, és nekem kifejezetten tetszik a vers, jókat mosolyogtam rajta. :)

tableno 2014.10.28. 11:23:27

@diggerdriver: "Nem vágjuk pofán apánkat lapáttal." - dehogynem. Kétéves korig simán, ezt tanusíthatom! :)))

puhacica 2014.10.28. 11:25:58

@Babette.: ó, kicsi vagyok én ahhoz, hogy definíciót alkossak! :D
igen, nagyon szeretem.

i got my (törölt) 2014.10.28. 18:15:59

@Babette.:
senki se szűrni jár ide. de ameddig nem minden íróolvasó partner abban, hogy nem etetjük a trollokat, addig marad a szűrés vagy továbbgörgetés - kinek-kinek ízlése szerint.
esetleg lehet panaszkodni, hogy trolljaink ma se lettek semmivel okosabbak, mint amilyenek tegnap voltak.

i got my (törölt) 2014.10.28. 18:42:18

@Pernilla:
"a túlóráért 1,5x-es bért fizetnek (hivatalosan, nálunk be is tartják, de nem tudom, hogy mindenhol betartják-e)."

szerintem azt mindenhol megtartják. ha nem, csúnyán ráfizethetnek. ráadásul az 50%-os pótlék valójában több, mint 65%-ot jelent, mivel ha valaki pl. 40 túlórát teljesít egy hónapban, akkor az nem 1+40/160*1,5 fizetést (azaz 37,5% pluszpénzt) kap, hanem 1+40/143*1,5-et (42% pluszpénzt).
hab a tortán, hogy havi néhány túlóra kedvezőbb adózással is bír, így még magasabb a plusz.

"Vagy le is lehet csúsztatni - határidő nélkül, akár évekig görgetheted a szabadságod (szintén nálunk)."

igen, bár a cégnél van olyan, akinek már több mint 60 napnyi szabadsága felhalmozódott, őt figyelmeztették, hogy tessék elmenni végre szabadságra, különben elveszik a napokat. :)
valószínű munkamániás lehet, mert egyébként szerencsére ki lehet gond nélkül venni.

i got my (törölt) 2014.10.28. 18:44:29

@diggerdriver: akkor a fizetésen kívül semmi sem változott? nem volt rossz üzlet... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.28. 19:37:07

@puhacica:
Megpróbálom szemléltetni a különbséget.
A két vers között annyi a különbség mint a Trabant és a Bentley között.
A Trabant után menve csípős penetráns bűzt érzel és látod ahogy dől ki a kipufogóból.
A Bentley után menve csak TUDOD hogy annak is van kipufogógáza de a végletekig megtisztítva láthatatlanul.
Ugye nem kell mondanom hogy József Attila vers a példámban a Bentley.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.28. 19:40:49

@i got my:
Valóban.
Itt azért általában a havi 200óra megvan az építőiparban.
Ha most a sötétedés miatt visszavesznek akkor szombaton pótoljuk.
Szóval egy font emelés az havi minimum 200font. Két font meg 400.
Magyarul most többet keresek olyan 130ezer forinttal.
Mint proli kulimelós a halódó nyugaton.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

i got my (törölt) 2014.10.28. 19:48:38

@diggerdriver: még mindig jobb, mintha befektetési bankár lennél! azok állítólag néha HETI 90-100 órát dolgoznak.
nekem a heti 37,5 óra is sok, szívesebben dolgoznék napi 6 órát.

i got my (törölt) 2014.10.28. 19:53:05

@Muscari: az egyik legjobb oldal az englishtips.org, bár ketten is azt írták a napokban, hogy hibát jelez náluk, nálam gond nélkül megy.

illetve van még egy, ahol egészen egzotikus nyelvekhez is lehet találni tankönyvet (pl. magyarhoz van vagy két tucat). kirgiz, burmai, nem probléma. persze, angolul meg világnyelveken milliónyi:
uz-translations.net/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:03:09

@Kövérmadár [swe]: Így van...! :-))
Ugyanakkor meg nyáron szívesen kabrióznék vele.Itt a svédeknél általában pont jó az idő a kabriózáshoz,.Szemben mondjuk Pesten a 44 fokban kb életveszélyes dolog...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:24:56

@Kövérmadár [swe]: De hogy egy kicsit visszavágjak: egy találomra kiválasztott itteni parkolóban a kocsik 98%-a kombi, vagy egyterű.Akkor ki az ufó, aki kombit vesz, vagy aki sedant? :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:26:36

@FutureFry: atomjó a második képed.Csak kár, hogy ilyen kicsi...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:31:48

@Herr Géza: Jóóó, oké, nyilván van benne valami.De nekem ez akkor is egy kicsit olyan "bukjunk le" típusú álcázás.Meg aztán az autós újságokban is fent kell tartani az izgalmakat egy-egy ilyen "kiszivárgott" képpel...

Mint a viccben, két kolléga beszélget a munkahelyen kívül:

-Te, bzmeg, ott van a főnök, bukjunk le, nehogy észrevegyen...
-Oké,-mondja a másik, majd üvöltve: - HAHÓ, FŐŐŐNÖK, ITT vAGYUNK...

:-))

Kalmár Lajos (törölt) 2014.10.30. 07:10:57

@Herr Géza: nem?

strucc007 2014.11.02. 23:49:58

@i got my: Az osztrakok nem nagyon szeretnek tulorazni, ahol nem muszaj, nem is teszik. Ahol meg elofodul, ott is foleg az idokompenzacio opciot ajanljak fel a munkavallalonak (tobb ilyenrol tudok), mint amilyen az en szerozedesemben is van: 8 tulora = 1 szabadnap, ami kombinalhato a szabadsaggal is. Nalunk havi 1 idokompenzacio miatti szabadnap veheto ki, es ezzel akar evi 12 plusz szabadnapot is lehet nyerni, ami azert nem rossz.

strucc007 2014.11.02. 23:49:58

"Lerágott csont: nyelvtudás nélkül inkább ne gyere."

En anno 3 eve szinte 0 nemet nyelvtudassal jottem ki, igaz nem is olyan helyet kerestem, ahol a nemet nyelv elvaras :)

A nemet mellett perfekt angollal is lehet ervenyesulni, legalabbis itt Becsben. Akad itt boven olyan hely, ahol angol a munkanyelv, es az ott dolgozo osztrakok is angolul beszelni (egymas kozott azert nemetul). Azota persze mar en is felszettem egy minimalis nemetet, de ha lehet, inkabb az angolt hasznalom, amivel eddig sehol nem volt gondom (uzletek, hivatalok, ugyfelszolgalatok, stb).

Amugy itt Becsben egyre inkabb azt veszem eszre, hogy nem nagyon szeretik a magyarokat, koszonet az utcan koldulo eredetileg roman, de magyarul is beszelo barnaboru embereknek, ezert ha lehet, inkabb nem beszelek magyarul, es nem is mondom senkinek, hogy honnan jottem. Szerencsere nincs magyak akcentusom sem, a nevemben sincsenek magyarsagomra utalo nyomok ;)

i got my (törölt) 2014.11.03. 17:37:04

@strucc007: egyetértek. annyival pontosítanám, hogy hivatalosan "lecsúsztatás" (zeitausgleich) esetén is jár a túlórapótlék (azaz 8 túlóráért elvileg 12-t csúsztathatsz le), de tény az is, hogy ezt nálunk sem korrektül kezelik (1:1 arányban engedik csak lecsúsztatni, ami jogellenes). mondjuk elég bonyolult a jogi helyzet is, mert "rugalmas beosztás" (gleizeitkonto) esetén nem minden túlóra, ami elsőre annak tűnik... :)

tlacka 2014.11.03. 22:48:34

"Az alapvető élelmiszerek, mint
például a sör, chips és joghurt..."

Okos....

Egrimanó 2014.11.04. 09:26:14

Nagyon józan, tárgyszerű és színvonalas írás. Négy év ausztriai (élet)tapasztalataim alapján mondom ezt.
Érdemes minden mondatát megrágni, megfontolni.

Persze hozzátenném még a következőket:

1. Leginkább az osztrák vezetésű munkahelyekre vonatkoznak e tapasztalatok.

2. Az itt lévő - számunkra nehezen megszokható - multikulti miatt, vannak bizonyos európai és nem európai népcsoportok, akik annyira más világot, más értékrendet, szokásokat képviselnek, amiket megszoknunk szinte lehetetlen, ámde roppant kellemetlenek is...

3. A munkahely-keresésnél két dologra érdemes kitartóan törekednünk:
a: osztrák tulajdonú és vezetésű legyen az alkalmazó,
b: ne ,,Leifirmák" munkaeő-kölcsönző cégek alkalmazzanak (közvetítsenek) bennünket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása