oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 12. 06:46,  A suli és a szörnyek 222 komment

2014. október 12. 06:46 Határátkelő

A suli és a szörnyek

Remélhetőleg nem a suliban vannak a szörnyek (noha, ugye…), a mai válogatás fő témája az iskola lesz, méghozzá Angliában és Törökországban, míg a végén kicsit belekóstolhatunk a halloweeni készülődés hangulatába is Amerikából.

angol iskola.JPG

Az első ajánlott poszt az angliai iskolába visz minket a Welcome London blog segítségével, mely szerzőjének gyermeke most kezdte az iskolát, pontosabban az előkészítő Reception classt.

„A felvétel lényegesen egyszerűbben, és gyorsabban ment, mint ahogyan azt vártuk. Az internetről kinyomtatott "In-year admission" lapot, és néhány fénymásolatot (lakásbérleti szerződés, személyi, születési anyakönyvi kivonat) személyesen vittem be a Councilba, ami a városközpontban, tőlünk kb. 20 perc sétára van egy csupaüveg irodaházban. (...)

Az iskola egy kertvárosias részen van, az utcában csak egyetlen busz jár - de az éppen a suli előtt áll meg. Elölről nézve egy hagyományos stílusú angol épület, hátrafelé haladva azonban modern kockává alakul. Maga az intézmény nagyon fiatal, ez a harmadik évük, vagyis még csak előkészítősök, elsősök és másodikosok vannak. (...)

Az épület alapterületének nagyjából kétszeresét teszi ki az udvar, ami rengeteg játékkal van felszerelve, vannak sportpályák, és külön rész a kicsiknek. (...) A biztonságra nagy hangsúlyt fektetnek, olyan zsilipes be-és kiléptető rendszer van, hogy ott tényleg nem lehet felügyelet nélkül mászkálni. (...)

Minden szögleten látszik, hogy a gyerekek vannak a középpontban. A nagy teremben, ahol a közösségi összejöveteleket tartják, egy hatalmas papírmasé hajó - az iskola jelképe - lóg a falon, amit a iskola indulásának legelső napján a gyerekek színeztek ki, és kézlenyomatukkal díszítették.

A folyosókon és a termekben mindenhol a tanulók különböző művei vannak kitéve. Rengeteg a színes játék, foglalkoztató eszköz, könyvek, amiket akár haza is lehet vinni.

Az udvaron elkerített kiskert, amit a gyerekek és szülők művelnek. Zárható tárolók a rollereknek. Fedett részek, ahová akár rossz időben is ki tudják engedni a kicsiket.

A nap reggel 8:50-kor indul, és 15:00-kor ér véget. Minden csoportban egy tanító(nő) és egy kisegítő tanár jut a maximum 20 gyerekre. (...)

A reggel mesével indul, és énekléssel. Ezután felváltva vannak különböző foglalkozások (betűk gyakorlása, számolás, festés, ragasztás, stb.), és szabad játék, ez többnyire az udvaron.

A csoportszoba nagy és színes, kis asztalok és székek a kézműves foglalkozásokhoz, mellette kézmosó. Hatalmas játszószőnyeg, itt ülnek le a gyerekek a mesehallgatáshoz. Játszó sátor, könyvek, és millió játék közül lehet választani a szabadidő eltöltésére. Egy asztalon kancsóban víz, mellette poharak, hogy bármikor tudjanak inni.

Az egyetlen dolog, ami nem tetszik, az a kommunikáció. Bár a szülők, és az iskolai dolgozók is nagyon szívélyesek, ez csak a tipikus angol „kirakat jókedv”, valójában azonban elég nehéz mélyebb beszélgetést kieszközölni.

Az iskola kifelé folyamatosan kommunikál, vannak heti hírlevelek, faliújság, külön papír (és persze engedély) arról, hogy decemberben színházba fognak menni, és szinte minden napra jut egy sms üzenet. (...)

Ugyanakkor a tanárból semmilyen érdemleges infót nem tudok kihúzni. „A gyereknek jó napja volt, minden rendben volt vele" - ennyi. Ez így szép és jó, de akkor mitől van a folt a combján, mit gyakoroltak, mi az erőssége, mit gyakoroljunk külön, hol tart a beilleszkedésben? Sajnos elég nehéz elkapni a csajt, hogy kérdezni tudjak, úgyhogy ezen a téren van egy kis hiányérzetem.

Általában is elmondható, hogy a szülőt itt valami szükséges rossznak nézik, aki csak azért van, hogy épségben bejuttassa a gyereket a suliba. Nincs is nevünk, mindenki csak X. vagy Y. anyukája/apukája.”

Akit a teljes bejegyzés érdekel, benne sok érdekességgel, infóval és képpel, az ne habozzon ide kattintani!

A drukkerek is járnak iskolába

Törökországban tényleg nemzeti ügy a foci, ami abban is megnyilvánul, hogy teljes az őrület és választék az iskolai kiegészítők körében is – írja az Isztambul.info oldal. Gyakorlatilag minden kapható a legnagyobb klubok színeiben és logóival

török focis radírok.jpg

„Tele vannak a boltok tanszerekkel: ceruzákkal, füzetekkel, radírokkal, stb… Mindenféle szín és minta fellelhető. Természetesen a nagy kedvencek nem maradhatnak ki, mint Barbie, Hello Kitty, Verdák, Ben10, stb…

Pardon…

Természetesen az igazi nagy kedvencek sem maradhatnak ki, mint Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, TrabzonSpor, stb… (...) Egy igazi focis rajongó nem hegyezi a ceruzáját mással, mint a saját csapatának a hegyezőivel. Főleg ha ezeknek az alakjai az eredeti focicipők pontos másai (bár az még nem derült ki, hogy balos, vagy jobbos cipőről van szó).

Természetesen a hegyezőkkel nemcsak a saját íróeszközünket tehetjük tű élessé, hanem az ellenfél lesben álló ceruzáit is megbüntetjük. Piros lap helyett viszont 2-5 cm-t lefaraghatunk belőlük. (...)

A ceruza! Hiszen nem igazi rajongó az, aki más ceruzával írja meg a matek házit, mint a saját csapatájéval. Úgyis feketén-fehéren írjuk a gólokat, akkor legyen már egy rendes Beşiktaş ceruzánk is. Sassal, címerrel, mindennel együtt.

Persze, ha esetleg a Galatasaraynak drukkolunk, piros-sárga oroszlános ceruzát is vehetünk. Bár is valami hiba csúszott a számításba, mert ez is a Beşiktaş színeiben fog írni. (...)

Nincs más hátra, minthogy bekössük a tankönyveinket. (...) Csomagoljuk csak be őket az elegáns focis papírokba. Galatasaray esetén találunk kisoroszlánt, nagyoroszlánt, meg olyan férfiasat, melyen csak csíkok, logó és évszám van. (...)”

Ez persze ebben az esetben sem minden, ha látni szeretnétek, milyen őrületes választék várja a török focirajongókat, akkor ide kattintsatok!

Szörnyek lihegnek a nyomunkban

De legalábbis a szörnyek évada már nagyon közel Amerikában, ahol a Halloween hatalmas ünnep (és üzlet), miként erről a Hungeleno képgalériája is tanúskodik.

Halloween.jpg

„Körbenéztünk a közeli Aahs-ban, milyen a felhozatal. Nem rossz! (…) A jelmezek teljesen rendben vannak, szép nagy a választék. Csak egy apró dologgal voltam elégedetlen, HALO-ból nincs csak felnőtt méret. Jó, én értem, hogy leginkább a felnőtt férfiak szeretik ezt játszani, de azért gondolhattak volna a tízévesekre is. Most szabhatom át. (...)

Családi gazdaságos kiszerelésű kezes-lábas csomag. Ez valószínű, hogy valami utántöltő cucc azoknak, akiknek elfogyott tavalyról a csonkolt végtagjuk. Mi is fogytán vagyunk már a véres jobbkarnak, de az idén még kihúzzuk valahogy azzal, amink van.”

Ez a poszt klasszikusan az az eset, amikor a képek sokkal többet mondanak, mint a szöveg, úgyhogy ha szeretnétek látni, mivel ijesztgetik majd egymást az amerikaiak Halloweenkor, akkor feltétlenül kattintsatok ide.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Anglia Nagy-Britannia Törökország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr216781443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.12. 15:56:13

@VPBA: Ezzel éppen nekem sincs de van mással DD

DieNanny CH 2014.10.12. 16:05:20

@stef55:

"azt irtam hogy tapasztalatait .erzeseit .benyomasait.megteveszto tenykent allitja be..ez nem ugyanaz amit te irtal. ertelmezd ..."

Tehát a tapasztalatai megtévesztő tények? A SAJÁT tapasztalatairól beszél. Számára ezek tények.
Látod, van olyan szülő, aki még szülőire sem jár szívesen, az ilyennek a tapasztalata az, hogy az iskolával minden rendben... Mindenki a saját jellemén keresztül tudja leszűrni/megszűrni a tapasztalást.

Azt hiszem, igazából azt akartad írni, hogy nem minden tanár és nem minden iskola ilyen. De ha nem ezt akartad írni, akkor várom a pontosabb megfogalmazásodat.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.12. 16:06:20

@Turchi: Na mesélj, ha gondolod. A blogod címe beszédes :)

2014.10.12. 16:14:35

@VPBA: Inkább nem DD, maradjunk a posztnál. Az a helyzet, de már ezt leírtam hogy nem egyformák az iskolák egy országon belül sem. Miután 3-féle iskolát már megjártunk, kanadai, angol, amerikai, mind más, de ezek is csak 1-1 iskolák az adott ország rendszere szerint, amiből következtetni nem nagyon lehet. Igazgató és tanárfüggő, akármilyen rendszerben van. Nekem a kanadai jött be a legjobban eddig.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.12. 16:29:05

@Turchi: Én igazából csak a magyar meg az albán oktatást tudom valamennyire összehasonlítani, de azt is csak korlátozottan (az otthoni rokonok, ismerősök, üzletfelek elmondása, na meg a hírek alapján). Két év óvoda Mo-on, 2 év ált. iskola itt. Az biztos, hogy ez nagyon fontos időszak egy gyerek (és a szülő) életében is. Mindenki a legjobbat szeretné a gyerekének. Rengeteg kompromisszumot kell kötnünk, mert olyan, hogy tökéletes nincs.

2014.10.12. 16:31:27

@DieNanny [SZ,CH]: sajat tapasztalataidat erzeseket benyomasokat ugy gondolom nem lehet altalanos tenykent kezelni senkinek..ha londonban 1 hetig esik az eso.es ezalatt az ido alatt birminghamban sutott a nap akkor aki londonban volt nem mondhattja hogy angliaban allandoan esik ..mert az megteveszto allitas es attol meg nem altalanosithato es nem lehet tenykent kezelni ...de nem szeretnek ertelmezesi vitaba belemenni mert ez a bpog nem errol szol .lassan valamifele feketebarany leszek mert leirtam valamit.ha tudom nem kommentekek.remelem kielegito valaszt adtam .

2014.10.12. 16:44:55

@VPBA: Én ragaszkodom a tökéleteshez DD. Szóval az enyém otthon járt óvodába, aztán az első 5 osztályt Kairóban egy kanadai suliban, aztán Szudánban 1,5 évet angol iskolába de onnan elhoztuk, most meg amerikaiba jár. Én meg Pesten tanítottam sok éven keresztül. Szóval van mit hasonlítanom. Azt szűrtem le az egészből hogy mindegy milyen rendszer, legyen jó a tanár meg az igazgató. A többi már csak részletkérdés.

DieNanny CH 2014.10.12. 16:57:39

@stef55:

Nyugodtan kommentelj! :-)

Viszont a posztban ezek olvashatók: "Ez az iskola...", "A tanárból alig lehet egy szót kihúzni..." "A csoportszoba..." "Az iskola udvara..." stb. Tehát nem általánosított, hogy "az angol iskola" "az angol csoportszoba" "az angol tanár". Csak és kizárólag erről az iskoláról írt.

"sajat tapasztalataidat erzeseket benyomasokat ugy gondolom nem lehet altalanos tenykent kezelni senkinek"

Pontosan erről van szó! Mert az olvasónak sem szabad ezt általános tényként kezelnie.

2014.10.12. 16:58:03

@Turchi:te csinaltad jol eszmeletlen nyitott es inteligens lesz egy gyerek ettol a a sokszinusegtol amit vegigjart tobb orszagban

2014.10.12. 17:00:04

@DieNanny [SZ,CH]: te szeretsz vitatkozni (jo ertelembe.)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.12. 17:03:00

@Turchi: Egyetértek. Mi is azért élünk itt. Az ember a lényeg. Lehet egy iskola bármilyen jól felszerelt, bármilyen csicsás, ha a pedagógus nem érti a dolgát és nem érti/érzi a gyerekeket. Jó, azért, diktatúra ne legyen, mert akkor a tanár is satuba van szorítva, de egy normális rendszerben tényleg szinte csak a pedagóguson múlik.
A Te gyereked ezek szerint már "edzett", igazi kozmopolita :)

Sesamelmo (Q) 2014.10.12. 17:04:23

@Muscari: ezt a csodas helyet nem lehet itthagyni. dohaban es abu dhabiban kellene dologzni. Eleinte inkabb itt, kesobb onkabb ott. Meglátjuk.

@tildy[UK]: UK size agykeretet lattam du. arulni itt. Rogton rad gondoltam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.12. 17:09:17

@stef55: az illető a saját magánblogjába leírta a saját tapasztalatát a gyereke iskolájáról, esze ágában nem volt kiköltözőknek tanácsot adni vagy általános nagy következtetéseket levonni az angol oktatásról, szerintem....

szülői / fogadóóra: évente 4x minden szülővel 20 perc, össze lehet számolni, hány napon keresztül hallgatom (hallgattam) még délután pluszba a szülők hasfájásait. najó, a többsége normális, de simán van, aki elől menekült mindenki, mert képes volt minden reggel, minden délután félórára feltartani valakit. egy idő után ki is paterolta a menedzsment a szülőket az aulába, onnan csak a szívósabbja jutott be. ja és persze a leglustább, bukdácsoló, vagy minősíthetetlen viselkedésű gyerekek szüleit lasszóval kergeti az iskolatitkár egy hétig, hogy behívja (telefonon nagyon nehéz tolmáccsal beszélni, nem jön össze a kommunikáció).
nem a szülőkkel van a baj, meg nem antiszociális a legtöbb tanár, de képtelenség 20-30 szülő (x2) lelkét és félelmeit akár csak heti szinten is ápolni. ez van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.12. 17:11:34

@Világpolgár2012: Szekrenysor sajna nem lett -nem mondtam le rola meg- ugyanis parom elkezdte kicsinek talalni az asztalat, azt atvittuk tv szekrenynek, igy konkretan elfogyott a hely a lakasban, kozben korhazba is kerultem, meg zajlott az elet, sok is most a cuccunk, meg ugye nem egyedul lakunk.... Hosszu tortenet...

Talan idovel, de lehet majd akkor, ha netan lakast vennek kb 2-3 even belul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.12. 17:14:09

juteszembe - "legjobb" sztori egy ilyen fogadóórán, ott volt a szokás / szabály szerint a harmadikos kislány is, az anyukája, én, meg a teaching assistant, aki tolmácsolt / magyarázott. csak azt meséltük volna el a szülőnek, hogy a gyerek kicsit túlterhelt, és ezért levágja a kanyarokat, a lehető legkisebb erőfeszítéssel old meg mindent, pedig jó képességű, blabla, nem lehetne-e, mit gondolna erről vagy arról az anyuka, stb stb. erre az anyuka nekiállt kínaiul üvölteni a kislánnyal és ott helyben felpofozta. mi meg néztünk az asszisztenssel, hogy bakker (nem értette ő sem a lebaszás lényegét). na ezekután én ezzel a nővel nem voltam hajlandó érdemben kommunikálni. voltak még "érdekes" karakterek. mosott szar voltam minden egyes fogadóóra után, inkább egy dupla angol a negyedik ával (cirka 25 fő), mint egy átlag szülő húsz percig.

2014.10.12. 17:21:53

@DieNanny [SZ,CH]: azert mert valamit vagy valakit egyes szamban hasznalunk vagy jelolunk attol meg ha olyan szovegkornyezetbe tesszuk akkor olyan ertelmet kaphat amin itt jelen esetben is vitazunk hogy altalanositva leszes megteveszto lehet egy kivulallo szamara .nem neked tudom mert te szavakat vizualis kepekhez tudod kotni mert te ismaered .lattad .tapasztaltad.erezted.taointottad.szagoltad stb de gondomd el aki sosem jart angliaban fogalma sincs az itteni levegorol emberekrol kulturarol.az itteni rendszerrol stb.az milyen kepet ertelmez egy ilyen irasrol?szerintem mindketten ugyaugy lattjuk csak maskepp fejezzuk ki magunk...mar faj az ujjam a telefon puffolestol..

2014.10.12. 17:34:26

@Dragonlady (now in Indonesia): a vita nem is azon van ......hanem az hogy szerintem a sajat erzeseit elmenyeit altalanositva tenykent kezeli es ez megteveszto lehet es vsn aki szerint nem ugy van ahogy en latom es o is probal meggyozni a sajat igazarol igy toltjuk el a vasarnap delutant es beszelgetunk es vitazunk a semmirol.en azt mondom hogy ha ennyien maskepp latjatok akkor valoszinu hogy a hiba az en keszulekemben van .igy mindenkinek igazat adok es belatom hogy tevedtem .ezt meg azelott meg kell tennem mielott a HA ram szol mert szet offoljuk az egesz blogot..tehat legyen szep napunk

2014.10.12. 17:35:29

@stef55: Az a helyzet hogy a nyitottsága nem az én érdemem lesz hanem az apjáé aki miatt utazni kell. Ha rajtam múlna ki sem tenném a lábam az országból. Na azért néha igen. Az első külföldre utazáshoz a gyerek betegsége is hozzájárult, aki aztán szinte egészséges (tünetmentes) lett az afrikai éghajlatban. Én már kevésbé vagyok képes nyitni ennyi irányba. Meleg is van meg fáradt is vagyok DD

2014.10.12. 17:38:03

@Dragonlady (now in Indonesia): Szülőit tartani sem szerettem meg járni sem DD. Én nem is látom értelmét csak annak hogy azzal beszéljünk akivel gond van. Az meg ugye nem akar bejönni ahogy írod.

2014.10.12. 17:39:09

@Turchi: milyen betegseg az amit az afrikai levego meg tud gyogyitani .? Ha megszabad kerdezni.asztma?

2014.10.12. 17:41:11

@VPBA: Tavaly év vége előtt 2 hónappal olyan luxus iskolából hoztuk el a gyereket amilyet még sosem láttam. Na de nem volt jó. Most nem annyira csicsás az iskola, meg nem is annyira jó de jobb mint a másik. Na meg a legrosszabb párosítás a nem túl fiatal pedagógus szülő, mint én DD

blackhairlady 2014.10.12. 17:44:13

@Mme Seldon: Amikor mi idekoltoztunk 4 eve, az elso heten osszetalalkoztam egy anyukaval, kerdezte ki a gyerekem, mondtam a nevet. Kiderult, hogy egymas mellett ulnek az osztalyban az o fiaval. kerdezte honnan jottunk, mondtam, hogy 1 hete koltoztunk Magyarorszagrol. Erre oriasi mosollyal kozolte, hogy 2 hete koltoztek vissza (a szomszed utcaba), 2 evet eltek Magyarorszagon, a ferje valami benzinkutas kikuldetesben volt. Imadtak ott elni, persze a geyrekek amerikai iskolaba jartak. A magyar kaja azota is hianyzik neki, az ettermi fokhagymalevest egyszeruen nem tudja leutanozni, a fia mindannap azt ette volna. allitolag bejartak az egesz orszagot, es szerintk gyonyoru. barmikor visszamennenek, azt mondta.
Szoval amikor ezt hallgattam, en feltettem a kerdest magamba: mekkora eselye van egy ilyen tallakozasnak?:)

DieNanny CH 2014.10.12. 18:00:08

@stef55:

" de gondomd el aki sosem jart angliaban fogalma sincs az itteni levegorol emberekrol kulturarol.az itteni rendszerrol stb.az milyen kepet ertelmez egy ilyen irasrol?"

:-)

Sohasem jártam Angliában, fogalmam sincs az ottani levegőről, kultúráról, rendszerről. Nekem, mivel már kb 15 féle tapasztalás leírását olvastam, nagyon sokszínűnek tűnik az angol oktatás. Mint ahogy a svájci, az osztrák és a magyar is.

blackhairlady 2014.10.12. 18:12:48

@VPBA: de gondolom ti kiabranditottatok:))))

2014.10.12. 18:14:49

@DieNanny [SZ,CH]: igen igazad van. sokfajta sokszinu iskola van minden orszagba

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.12. 18:22:55

@blackhair-lady: Próbáltuk, de nem ment (viccelek). Egyébként mi itt próbáljuk a magyarok "jó hírét" megőrizni. Az albánok tényleg szeretik a magyarokat. Egyelőre. A régi Mo. jó volt, ők is erre emlékeznek, sokan jártak anno Mo-on különböző okok miatt, és nekik az a nyugat volt. Az öregek mindig tisztelettel beszélnek a magyarokról, nekünk ezt nagyon jó hallani. Aztán amikor a fiaik vagy az unokáik azt mesélik, hogy Budapesten átutazóban átverte őket a taxis, azt viszont nem jó hallani :(

qkuc 2014.10.12. 18:28:47

@blackhair-lady: Na ez egy tök pozitív élmény és segít akár kapcsolatokat teremteni, :).

OFF - Arrafelé hogy áll az ebola para ...? Az olvastam, hogy 5 nemzetközi reptéren lesz szigorítás, de mintha annyira nem idegeskednének az amerikai hatóságok.

qkuc 2014.10.12. 18:34:44

@Babette.: A csillagászat a hobbim, de hogy fel nem tudnék mászni arra a magas hegyre, az is tuti. Minden esetre a példaképeim közé emeltem az urat, le a kontyommal előtte, :).

blackhairlady 2014.10.12. 18:35:53

@qkuc: Mar itt is meghalt egy ember ebolaban, raadasul, Texasban, Dallasban, es egy masodik is diagnosztizalva lett a virussal. Sokat foglalkoznak vele a hirekben.

www.usatoday.com/story/news/nation/2014/10/12/texas-health-care-worker-ebola/17147449/

qkuc 2014.10.12. 18:40:14

@blackhair-lady: :(( Épp most volt a híradóban, hogy a libériai férfit ápoló személyzet egyik tagja is beteg lett ...

2014.10.12. 18:48:05

@stef55: Talált, süllyedt DD, asztma, krupp és az ekcémának egy olyan agresszív fajtája amit jelenleg nem tudnak kezelni. A nap, a levegő rendbe hozta. A por ellenére, bár a lakások mindig zöldövezetben voltak. Néha előjönnek a tünetek, többnyire mikor otthon vagyunk.

blackhairlady 2014.10.12. 18:53:25

A halloweenes bloghoz csak annyit szolnek hozza, hogy itt nalunk mar minden haz els elokert feldiszitve, eladtak mar az eves sutotok keszletet, a cukorka biznisz az egekben, johet az oktober 31., bizunk benne, hogy enm lesz eso es jonnek a gyerkocok. Annyira aranyosak, en imadom ezt az "unnepet":) Az iden tervezzuk, hogy elmegyunk egy Hounted houseba kicsit borzongani:D

2014.10.12. 18:57:30

@blackhair-lady: Legutóbb mikor mentünk haza, Pesten az útlevél ellenőrzésnél először megkérdezte a manus hogy arrafelé van-e ebola, mondom nincs, erre elvette a papírokat és nagyon hamar vissza is adta. Azért én fosok ettől. Ha itt megjelenik, már megyünk is haza.

TilosazA (UK) 2014.10.12. 19:09:39

@blackhair-lady: Idén megfogadtam, hogy csokit a gyerekeknek maximum egy nappal Halloween előtt vagyok hajlandó venni. Az elmúlt két évben mindig valahogy elfogyott, és újat kellett venni... :)

qkuc 2014.10.12. 19:10:45

@blackhair-lady: Én is csípem ezt az angolszász ünnepet, :). Főleg a tökfaragás tetszik, anyu azt mesélte, hogy ez az ő gyerekkorában itthon is hagyomány volt, bár nem Mindszentekhez kapcsolódott.

Úgyhogy lesz faragott tök hercig készlettel kicsicsázva, süti sütés és sejtelmes hangulat a lakásban, :D.

qkuc 2014.10.12. 19:12:04

@blackhair-lady: majd jöhet egy mini élménybeszámoló a kísértetházjárásról, :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.12. 19:13:00

@TilosazA (UK): a főzés részét igen. a csukát az emberem fogta.

Muscari 2014.10.12. 19:13:34

@Turchi: Turchi, nyugodj meg. A baratnom szerint Etiópia sokkal jobb, mint Szudán. Malária nincs a fővárosban, a közbiztonság jó, ők mindig nyitva hagyják az ajtót, meg mindent kint hagynak. Van angol , amerikai és mindenféle más nemzetközi iskola. Ebola sincs egyelőre.

Ha kell valami, azt mondta segít, az egész családja ott él a fővárosban. A férje testvérének bútorboltja van pl.

TilosazA (UK) 2014.10.12. 19:15:13

@Babette.: Csuka? Ez itt hal? :)) Nagyon guszta.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.12. 19:16:05

@TilosazA (UK): ez itt egy töltött csuka, kérem szépen.

TilosazA (UK) 2014.10.12. 19:18:55

@Babette.: Akkor ezzel elvoltál ma gondolom... Én amit ma próbáltam összeheggeszteni,az nem sikerült. Mentségemre, soha életemben nem csináltam még zselét...nem normális dolog szerintem zselét enni, dehát az angolok tudják. :)

2014.10.12. 19:37:31

@Muscari: Hmm. Biztos igaza van csak még elképzelni sem akarom. Messze van az még, ha lesz egyáltalán. Mondjuk Szudánnál nem nehéz jobbnak lenni DD

tanato 2014.10.12. 19:38:17

@Muscari: A Tátra az igen,az nekem is az első külföldi út,az első magashegység,ahová sokszor visszatértem,először a szüleimmel,később barátokkal,egyetemmel,feleségemmel.Mint ahogy a szerző írja nem nagyon volt lehetőség máshová menni hegyeket járni.A legendás piros útlevél.

tanato 2014.10.12. 19:45:08

@Turchi: Szélinger Balázs szerintem most a legnagyobb etiópiai szakértő,szerintem most is kint lakik,ott tanít egy egyetemen.Ő volt sokáig az etióp-magyar baráti társaság elnöke is.A facebookon is fent van,szerintem ha élesedik a helyzetetek,vedd fel vele a kapcsolatot,barátságos ember nagyon.

2014.10.12. 19:46:44

@tanato: A hozzászólások hatására estére eljutok oda hogy szólok a férjemnek hogy ÉN szeretnék Etiópiába menni. Azt hiszem megnézné nincs-e lázam DDD

2014.10.12. 19:47:45

@Turchi: Jegyzetelem minden szavad !! D

tanato 2014.10.12. 19:48:15

www.168ora.hu/itthon/a-magyarokat-sorba-allitottak-es-elkezdtek-oket-kivegezni-89706.html

Ez egy kicsit ijesztő cikk,de ott a magyarok elmentek vulkánt nézni egy polgárháborús határövezetbe.Néhány éve volt.

2014.10.12. 19:49:29

@Turchi: Na már meghülyítettetek Etiópiával, saját magamnak válaszoltam, az előző @tanato: -nak ment DDD

2014.10.12. 19:51:39

@tanato: Olvastam a vulkán témát akkor és sajnos meg is jegyeztem.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.12. 19:52:57

@Turchi: Látod, már a fél társaság azon szurkol, hogy menjetek Etiópiába. Most már menjetek :)))

tanato 2014.10.12. 19:59:07

www.ittvagyunk.eu/htmls/cikkek.html?articleID=72

Tádé meg jelenleg a magyar-etióp társaság elnöke.Ő Pesten él,Debrecenben végzett és már magyarnak érzi magát.Néhányszor már beszéltem vele,nagyon jó fej,igaz Balázzsal fasírban vannak a Társaság vezetése miatt.

2014.10.12. 20:16:59

@VPBA: Jó a kávéjuk? Mindjárt ki leszek szórva Etiópiával együtt offolás miatt DDD. Posztoló járt már erre?

blackhairlady 2014.10.12. 20:25:57

@Turchi: En is felek, foleg, hogy nalunk is szoba kerult afrika :(
Jobb felni mint megilyedni vagy valami ilyesmi:)

blackhairlady 2014.10.12. 20:27:42

@TilosazA (UK): :)))) Mi meg azt fogadtuk emg, hogy csak olyat veszunk amit mi is megeszunk (nem vagyunk tul edesszajuak), igy nem kell 2 hettel a kovetkezo Halloween elott kidobni egy csomot.

2014.10.12. 20:28:57

@tanato: Nem zavarsz, közvetítek a férjemnek, üdvözöl és köszöni hogy esetleg megadod a kezdő lökést :-)

blackhairlady 2014.10.12. 20:29:03

@qkuc: Mi is faragtunk otthon is minden evben. Altalaban mentunk jatszohazban, es ott csinaltak a gyerekek csodas dolgokat. En is szeretem, szerintem tok buli. Vegul is egy tok buli:)))))

blackhairlady 2014.10.12. 20:31:34

@Turchi: A kollektiva hatalma:)))))))))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.12. 20:32:34

@Turchi: Nemzeti kincsük a kávé. Az arabica őshazája. Ha másért nem is, de ezért irigyelnélek :) Na, de már én sem zaklatlak ezzel tovább.

qkuc 2014.10.12. 20:47:05

@blackhair-lady: Csak a tököknek kevésbé, :D. Ez a kedvenc időszakom, amikor már készülünk a kisebb, nagyobb ünnepekre, :). Ami nekem még tetszik, az a Hálaadás.

qkuc 2014.10.12. 20:54:10

@blackhair-lady: Az a gond, hogy elég egy beteg, aki repülőre ül és már viszi is magával a kórt szanaszét. Remélem idén már nem kell mennem Frankfurtba meg Bonnba ...

tanato 2014.10.12. 20:54:15

@Turchi: Oké,majd még beszélünk Etiópiáról.

tanato 2014.10.12. 20:55:20

@VPBA: Jó sósan isszák,majd kijött belőlem amikor először kínálták nekem az etióp egyetemi társaim.

blackhairlady 2014.10.12. 20:57:49

@qkuc: Az az igazsag, hogy en unnepmanias vagyok, es idonkent szeretek tulzasokba esni. ilyenkor kell a csaldi kontroll:D

qkuc 2014.10.12. 21:01:26

@blackhair-lady: Nem vagy vele egyedül, :). Már nincs hely a karácsonyi díszeknek, de idén is körbenézem a kínálatot, :D.

blackhairlady 2014.10.12. 21:02:52

@qkuc: En nyaron, osz elejen szoktam venni egy csomot, mert ilyenkor akar 1$-ert is kapok gyonyorusegeket:)

Az ebolarol itt van egy nagyon jo kis osszefoglalo.

www.nytimes.com/interactive/2014/07/31/world/africa/ebola-virus-outbreak-qa.html?_r=0

kardio1 2014.10.12. 21:03:52

@qkuc: Te is szereted a csillagàszatot? Nocsak! En gyerekkoromban egy darabig csillagàsz akartam lenni :) Es persze most is érdekel még!

qkuc 2014.10.12. 21:24:35

@kardio1: Igen, :). Egy darabig csillagász akartam lenni, jártam szakkörre is, de a fizika bizonyos részeihez tökhülye vagyok és matekból sem leszek már okosabb. :D.

Van távcsövem is, amit kicipelek néha és az unokahugommal nézelődünk az éjszakai égen. Elég érdeklődő egy kiscsajszi szerencsére, :).

qkuc 2014.10.12. 21:29:53

@blackhair-lady: Köszi, mindjárt elolvasom.

Itt ez még nem terjedt el, hogy ilyen mértékben és ennyire korán kezdjék a karácsonyi cuccok értékesítését, :). A szezon elején, november első hetében elkezdik kiszórni a tavalyi maradékot, aztán jönnek az idejiek, majd szezon végén az idei maradék kiszortírozása, :))).

Már alig várom, hogy végigkurkászhassam a díszeket, meg szalagokat. A pénztárcám kevésbé lesz lelkes, :).

kardio1 2014.10.12. 21:33:30

@qkuc: Tàvcsövem nekem is van, otthonrol ki is hoztam, de màr elég régen hasznàltam...

qkuc 2014.10.12. 21:40:16

@kardio1: Ha esetleg kedved szottyanna hozzá, itt érdemes megnézni a heti "premiert": www.skyandtelescope.com/observing/weeks-sky-glance-october-10-18/

:)

November közepén jön a Leonidák meteorraj, ;).

kardio1 2014.10.12. 22:02:49

@qkuc: Köszönöm szépen. Itt is meg szoktam venni néha az amatôrcsillagàszati szakfolyoiratot, azért franciàul jobban elboldogulok, mint angolul. Legalàbbis kényelmesebb.

Taxomükke (UK) 2014.10.12. 22:32:51

@Babette.: Ez gusztusos kép lett.
Többször raktak már föl ide olyan ételfotókat, amitől inkább elment az étvágyam.
Mondjuk lehet, hogy én is csak olyan képet tudnék készíteni.
Bár az almatortám fényképe jól sikerült.
Ma pedig megfőztem életem első chicken curryjét. Finom volt. :)

Taxomükke (UK) 2014.10.12. 22:36:21

@Turchi: Etiópia a kávé őshazája, persze, hogy jó a kávéjuk.
Ethiopia Sidamo pl.
Mióta megismertem az arabica fajtákat, ritkán iszom mást.
(Tea-kávé webáruházam volt otthon, volt lehetőségem finom kávékat inni.)

2014.10.12. 22:40:09

@Taxomükke: Úgy tűnik kávé ügyben elég tájékozatlan vagyok, talán azért is mert csak gyenge cappuccinokat iszom. Egyszer ittam igazi normális kávét, aznap kifeküdtem tőle, vérnyomás, vagy valami miatt, azóta nem merek. Nem is tartunk itthon mert senki nem iszik.

Muscari 2014.10.12. 23:29:43

@Taxomükke: igy igaz, nagyon jo az etiop kave. Hogy ment a webaruhazad, mennyire voltak a magyarok vevok a minosegi kavera?

Mi jo minosegu teat vettunk rendszeresen a Polus Centerben, ott van egy altalunk csak "teas bacsi"-nak hivott ember, aki kimert szalas teat arul.

Off, de nem annyira:

index.hu/kulfold/2014/10/12/ot_hete_van_a_kanadai_hatarorok_fogsagaban_egy_magyar_ferfi/

blackhairlady 2014.10.13. 01:18:31

@qkuc: Itt van egy Hobby lobby nevu bolt, itt egesz evben lehet kapni. Persze novembrtol a fel uzlet ezzel van tele, Karacsonyig, majd jon a learazas, es utana egy reszet folyamatosan kint hagyjak, illetve cserelgetik. Volt mar, hogy juliusban vettem diszt:)
Amugy ebben a boltban az egesz utca fizeteset el tudnam kolteni:DDD

blackhairlady 2014.10.13. 01:23:52

@Muscari: Nalunk a nagylanyom nagy teas. olyan kulonleges teakat szokott venni amelyekrol soha enm is hallottam:) Sokszor iszik angol teat is (tejjel). Most karacsonyra tervezek neki venni valami szep teas keszletet meg egyeb tartozekokat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.13. 03:29:12

OFF
nol.hu/kultura/agyelszivason-daniaban-1491707
dániai egyetemista életről és a lakáskeresés horrorisztikus állapotáról

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.13. 09:24:39

@tanato: Hát, ők tudják, miért? Én keserűn szeretem.

2014.10.13. 11:45:44

@zöldeketbeszélek: A férjem szerint igen DD. Otthon nem rinyáltam ám ennyit mikor óvodás volt a gyerek, szóval kicsit más a helyzetünk itt, de mint anya természetesen féltem, ez a dolgom. Az apák meg azért vannak hogy ezt ellensúlyozzák, mert ők lazábbak :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.13. 13:07:51

@Turchi: Igen, nalunk is en vagyok a paramami, parom meg a lazapapi :-).

2014.10.13. 13:12:59

@zöldeketbeszélek: Jó ez így, úgyse tudnánk másképpen viselkedni. Ezért is meg másért is ragaszkodom ahhoz hogy sportoljon, önvédelmi, meg más dolgokat mert az minden téren erősíti. Agyilag meg én trenírozom meg Afrika DD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.13. 14:13:37

@Turchi: Én is kinéztem már a karate tanfolyamot a helyi kiskölyök klubban :). Négy éves kortól mehet, úgyhogy elviszem, remélem tetszik majd neki. A Kung-fu panda az egyik kedvence, múltkor kijelentette, hogy kungfuzni akar :)).

2014.10.13. 14:50:20

@zöldeketbeszélek: Helyes! Ártani nem fog neki :-)

qkuc 2014.10.13. 16:33:27

@blackhair-lady: Micsoda szerencse, hogy itt még nincs, :D. Elszórnám a fizetésem igencsak hamar, :D.

Taxomükke (UK) 2014.10.13. 21:27:03

@Muscari: A webáruházam elég szépen beindult, de aztán ahogy romlott Magyarországon a helyzet, egyre gyengébben ment (megfogyatkozott a fizetőképes kereslet). Aztán szerencsére megvette valaki a céget az árukészlettel együtt, saccperkábé nullszaldóra sikerült kijönni a végére.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása