oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 19. 06:42,  Négy év alatt négy ország 505 komment

2014. szeptember 19. 06:42 Határátkelő

Négy év alatt négy ország

A mai egy olyan poszt, melynek szerzőjét, Nikit egy életvidám lánynak képzelem, aki valahogy mindig feltalálja magát, legyen akár Kanadában, akár Cipruson vagy bárhol máshol. Nem véletlenül fogalmazok így, hiszen a mai poszt egy kétrészes történet első fele, melyben a fent említett két országba követhetjük őt.

1_42.jpg

„Szeretném kicsit pozitív oldalról megközelíteni közel 4 éves ámokfutásomat. Minden lépéshez bátorság kell, az optimista a poharat félig tele látja, a pesszimista félig üresnek. Én azt látom, hogy van benne valami. Megkóstolom, ha nem ízlik, fűszerezem.

Kerestem a helyem

2011-ben elvált nőként, leszerelt katonaként kerestem a helyem a világban. Csak azt nem tudtam, hogy hol és hogyan tovább. Megannyi megválaszolatlan kérdés. Valami mást akartam, valami újat kipróbálni. Szabadnak lenni.

Ezért nagyon örültem, amikor egyik barátnőm felvetette, menjek ki Kanadába, mert a húga is most vált el, így nem lesz egyedül se ő, se én. Egy más világ, és ki tudja, hátha megtalálom, amit keresek.

Eleinte nem tartottam jó ötletnek, végül mégis döntöttem, összeszedtem a lakásomból minden személyes dolgot, és egy kocsival elvittem a szüleimhez. Gyorsan útlevelet csináltattam, vettem egy jegyet és irány Kanada. Furcsa érzés volt egyedül elindulni, de ahogy a repülő felszállt, úgy éreztem, lezárul a múltam.

Rácsodálkozások

Kanadába belépni valami borzalom, közel 2,5 órát tartott a procedúra. Ki vagyok, kihez jöttem, meddig leszek, akarok-e itt dolgozni. Nem tudom, mit szóltak volna, ha közlöm, hogy ebben a periódusban a válaszom mindenre az, hogy nem tudom.

Mivel szinte semmit nem beszéltem angolul, a beszélgetés a Google Fordító segítségével történt. Ez nem vicc. Halálos komolysággal tolták elém a monitort, és kezembe adták a billentyűt.

Majd jöttek a rendőrök, a kutyák, és bekísértek egy terembe a bőröndjeimmel. Ahol mindent szó szerint mindent szétszedtek. Majd újabb terem az összepakolt bőröndökkel, és várni. Kis idő múlva megérkezett értem a barátnőm húga. És akkor jött a széles mosoly és közölték Welcome to Canada. Hahahaha viccesek.

3_27.jpg

Nehéz volt az átállás, főleg a kommunikáció hiánya, hisz nem beszéltem semmit angolul, de gyermeki csodálkozással figyeltem, hogy itt nincs kerítés, hogy itt a mókusok szaladgálnak az emberek között, az autópályák méretéről nem is beszélve.

Közben egy 4 éves kisfiú játszótársa lettem. A mesék világában tanultam az angolt, első szavam az „almalé” - apple juice, a második pedig a „tűzoltó” – fireman lett. Mivel télen voltam ott, és a tél azért keményebb, mint Európában, a gyerekeknek benti játszóházakat hoztak létre. Ennek viszont különböző fajtái vannak. A mi kedvencünk a Chucky Cheese volt. Kisebb játszótér, és játékterem keveréke. Szerintem nagyon szuper

Az arányokról

Élveztem, hogy nem sürget az idő, hogy picit pihenhetek. A barátnőm húga nagyon kedves volt velem. Elvitt a Niagarához, minden szabad hétvégén bulikba jártunk, vagy pankrátor meccsekre. Személyesen találkozhattam Ben Johnsonnal is. Rabjává váltam a Tim Hortons termékeinek.

2_28.jpg

Ami leginkább megfogott Kanadában, azok az arányok. Itt minden sokkal nagyobb. A házak, az utak, a kocsik, a boltok is. Már maga a bolt is más. Amit rögtön észrevettem az, hogy a legtöbb helyen polcokon lehet kapni megannyi gyógyszert. Nincs alkohol. Nincs dohányáru. Arra kifejezetten külön shopok vannak.

Érdekes volt, ahogy a boltban a pénztárnál különböző nemzetiségű emberek álltak, és beszélgettek egymással. Kanadában elég nehéz kint maradni, mert sok lett a bevándorló, és megszigorították a szabályokat. Természetesen találkoztam egy-két férfival is, de valahogy nem érdekelt akkor semmi komoly kapcsolat.

Kanadát akkoriban egy burokból figyeltem, így akkor még semmit sem tudtam a munkakeresésről, az életszínvonalról. Azt láttam csak, hogy itt sok a 80-90 éves ember. Ami annak köszönhető, hogy itt a jó politika és jó bankrendszernek köszönhetően nem érződik úgy a gazdasági világválság.

Sokszor kérdezték a szüleim, az élet drága-e itt kint. A válaszom NEM. Mert ha egy átlag magyar fizetést nézek, ahhoz képest drága. De ez itt Kanada, az átlagfizetéshez képest az árak olyanok, mint Magyarországon.

Eljött a hazautazás napja, és a repülőn azon gondolkoztam, Kanadában mennyire nem jellemző a rasszizmus, mennyire igaz rá, hogy a bevándorlók országa - mert ez tényleg így van. Itt az emberek többsége jókedvű, kedves és segítőkész.

Magyarországra érve jött az üres valóság. Mindenki negatív, és rosszkedvű volt, én pedig állandóan arra gondoltam, hogy bármennyire imádom a családom, a tájat, az ételeket, már nem bírok és nem is akarok „otthon” élni.

Irány Ciprus!

Hosszas egyeztetések után Ciprusra esett a választásom. Előző évben már jártam ott (egy hetet nyaralni) és nagyon megtetszett. Baráti segítséggel a török oldalon munkát ajánlottak nekem, egy hotel éttermében felszolgálást. Még a kiutazásom előtt megismerkedtem egy görög férfival, aki ellátott információkkal, és szerencsére össze tudott szedni, és a fővárosba szállítani, amikor megérkeztem.

Májusi nap volt, gyönyörű szép idő. A török férfi nem tudott eljönni értem, így egy napot a görög oldalon maradtam. Másnap este eljött a török-görög határhoz, majd elvitt egy tengerparti villába.

Gyanús akkor lett a dolog, amikor a szobákat üresen találtam, az épület pedig meglehetősen elhagyatottnak tűnt. Minden erőmet összeszedve elkértem a telefonját, hisz az enyém érdekes módon ott már nem működött, azt hazudtam a szüleimet hívom, hogy ne aggódjanak. Gyorsan hívtam a görög férfit, és kértem mentsen ki. Szerencsémre így is lett.

Mivel nem volt sok időm és fogytán volt a pénzem is, döntenem kellett, hogy hazafelé veszem az irányt, vagy szerencsét próbálok ezen a csodálatos szigeten. (Megjegyzem, alig 300 euróval mentem ki, mert úgy gondoltam egyből kezdek az étteremben és lakás, étel biztosítva lesz.)

5_10.jpg

A maradás mellett döntöttem

A főváros Nicosia nagyon szép, jó meleg, és a gyaloglások során vettem csak észre, hogy minden beton. Fű nincs, csak kevés helyen, amit állandóan locsolnak. Régi lerobbant épületek, az óvárosban néhol elhagyatott utcák, a háború óta. Az újvárosban szebbnél szebb házak. Minden utcasarkon Kiosk (éjjel-nappali).

Három hétig napi 5-6 óra gyaloglás után sikerült munkát találnom egy kis kávéházban. A szobakérdés is megoldódott, egy iraki sráccal ketten béreltünk egy lakást (később, ha lesz rá igény, az arabokról is szívesen írok). Egy véletlen folytán barátnőm is lett, aki szintén magyar. Az ott töltött 8 hónap alatt lett egy pár magyar és iraki barátom, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot.

Szóval Ciprus. Az ügyintézés egyszerű, valószínűleg az Európai Unió miatt. Be kell regisztrálni, amikor is adnak egy rózsaszín lapot, majd kiérkezik postán a sárga papír, amivel már hivatalosan is lehet munkát vállalni.

Minden hétvégét a tengerparton, vagy kirándulással töltöttünk, hisz nincsenek nagy távolságok és kocsival jól bejárható a sziget. Számomra érdekes volt a Zorbas nevű pékség, ott körülbelül annyi van belőle, mint Kanadában a Tim Hortonsból.

A ciprusiak temperamentuma

Abból van nekik bőven, késnek a munkából ugyanúgy, mint a személyes találkozókról. Az autóban ülve megőrülnek, dudálnak és nem restek kikiabálni sem a kocsikból. Mindent letudnak a „Daxi” kifejezéssel.

Imádtam ott lenni. Csodálatos az idő. A helyiek nagyon kedvesek. És szerencsémre belecseppentem egy bazi nagy görög lagziba is. És az tényleg valami ámulatos.

4_14.jpg

Egy hétvégi kirándulás alkalmával megálltunk a barátnőm ismerőseinél, azonnal elővették az ouzót, a bárányt, és pillanatok alatt terülj, terülj asztalkám lett. Én meg csak ültem, tátottam a szám, és hálás voltam a sorsnak, hogy ezt is átélhettem.

Miután az anyukámat is sikerült kivinnem, és megmutatni neki a sziget gyöngyszemeit (Aya Napa, Konnos Beach, Limassol, Paphos) állásváltás mellett döntöttem. Egy hónapot adtam magamnak. Közben egy régi ismerős megkeresett interneten és megkérdezte lenne-e kedvem Szlovákiában, Selmecbányán az éttermét menedzselni.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada Ciprus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr626710151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.09.20. 10:47:46

@geegee: azok a jelek az orok igazsag jelei,majom fejek,
ne lass
ne halj
ne szolj
es ne csinalj semmit.

SzZoole 2014.09.20. 10:57:28

@Muscari: igen az autot robbantottak fel ami a mely garazs kijaratanal allt,ha szembe allsz a kijaratal akkor jobb oldal van a garazs informacios pultja ahol fizetni is lehet a parkolasert.Bal oldal pedig egy felkorivu pult a kis kavezoval,a holgy aki ott dolgazott egy Ibranyi(Szabocs Megye)szarmazasu,a nevet had'ne irjam le,na Tomi ott kavezott es szorakoztatta a holgyet,mikor vegzett elindult a parkolo haz kijarata fele es amikor kiert az utra akkor robbant az auto.

Giddy Lamb 2014.09.20. 10:57:48

@tsabus [PL to UK]: "Nagyon tetszett az írás, és baromira irigy vagyok, mert az én időmben nem volt erre lehetőség."

Mikor volt a Te időd?

SzZoole 2014.09.20. 11:05:13

@Naschkatze (Mostindien / CH): na,akkor ugylatom nem csak en bolondulok ezekert a cuccokert,amiert a nejem ugyan olyan merges,mint Te:)))

na4 2014.09.20. 11:30:11

Ez marhaság, Kanadába belépni 5 perc. Bemutatod a retur repjegyedet, a hitelkártyádat, esetleg egy meghívót attól, akit meglátogatsz, elmondod, hogy minek jöttél, és kész. Persze akinek a tudása gyenge, mint a libafing, az szívni fog.

i got my (törölt) 2014.09.20. 12:18:07

@tanato:
van egy jelentős idő általában amikor már nem bírsz dolgozni annyit hogy magad fenntartsd,de még élsz vagy 30 évet.erre van a gazdag országokban a nyugdíj kitalálva,a 3. világban /meg nálunk is 100 éve pl./meg a nagycsaládos 3 generációs együttélés.

1. aki vállalt gyereket és a megfelelő szellemben, etikai elvek szerint nevelte, annak nem lesz gondja a jövőben sem.
2. aki vállalt, de a gyerek - a tanultak és szüleitől látottaknak megfelelően - benyomja öregkorára egy otthonba, az a saját sorsának a kovácsa volt.
3. mint ahogy az is a maga főzte ételt eszi, aki nem vállal gyereket.

a nagyapám lényegében élete végéig dolgozott. persze nem feltétlen munkahelyen, de a környezete számára hasznos tevékenységet végzett, háztáji gazdaságban termelte meg a maga számára szükséges ételt. amikor már erre nem volt képes, onnantól egy lyukas kétfillérest ért az élete: ágynak esett, és már nem volt semmiben öröme.
a nagyanyám nyolcvanon felül is ásott a kertben, tevékeny volt. és egy idős embernek általában alacsonyak az igényei. ruhára nem költ, az új iphone-ra már nem izgul, a sárgarépát megtermeli magának, a malacot felhizlalja. van egy kis rezsije, de lényegében ez minden.

2014.09.20. 12:34:31

@tanato: Ez nem túl biztató azoknak, akiknek nincsen, és nem is lesz.

Muscari 2014.09.20. 13:19:42

@i got my: te beszoltal Tanatonak?

Nem vagy itt régóta így nem tudod, hogy az o neve a Tana tobol "ered", egy volt egyetemi csoporttarsa inspiralta aki Ethiopiaba valo volt.

Mi a fene az a tanatosz?

tsabus UAE 2014.09.20. 13:36:40

@posterina: Aki "csavarog", az általában keres valamit. Van aki a kalandot, van aki egy új életet. Ezért a csavargás nem pejoratív fogalom nálam. Sokszor nagyon jó és egy életre meghatározó dolgok sülnek ki belőle.

posterina 2014.09.20. 13:36:53

@na4: a tudás látom nem párosul tisztelettel. Ez is egy jó kis magyar hiányosság. Szóval volt meghívó , és minden papír amire szükség van. De az emberkék az irodában is pont olyanok mint néhány kommentelő, jó nagy szájjal van megáldva. :)

tsabus UAE 2014.09.20. 13:46:44

@Giddy Lamb: Rendszerváltás előtt. Tudod, a nagymamát a Mariahilferre vivős utak idejében, hogy az összeadott valutakeret nagyobb legyen. Amikor egyes dolgokat csak a valutás boltban lehetett megvenni, banánt telente kaptunk, sorban állás után és a család még úgy is megélt két átlagfizetésből, ha az apuka alkoholista volt. Daliás idők... :-(

2014.09.20. 14:18:13

@i got my: Szerintem ez így nem állja meg a helyét. Mert elképzelhető, hogy van olyan, aki nem tud teherbe esni, örökbe fogadni meg lehet, hogy nem szeretne. Attól, hogy még nincsen gyereked, nem kellene koldusnak lenned öregkorodra. Főleg, ha végig dolgoztál egy életet...

2014.09.20. 14:20:19

@diggerdriver: :) En is gyanakodtam, de biztositottak rola hogy csak nok latjak a kepeket (foleg a full body scanner eseteben).

2014.09.20. 14:24:03

@geegee: 'Ez egy ingyenes szolgáltatás, vagy így aggódtak az egészségi állapotodért? :-))) Tüdőröntgen, bexarás...mit gondoltak, valaki a lebenybe felszívva csempészi át a hernyót?'

Oszinten szolva nem tudom, gondolom azt akartak megelozni hogy aktiv TB-vel lepjen be valaki az orszagba. Annak idejen kb. 3 szot tudtam angolul, igy ha akartak sem tudtak volna nekem elmagyarazni miert csinaljak. Azt hiszem mas vizsgalatok is voltak, egy komplett orvosi szoba volt. De regen tortent, a tobbire nem emlekszem, csak a rontgen maradt meg.

2014.09.20. 14:35:14

@Naschkatze (Mostindien / CH): '20-as 30-as korosztälyra is jellemzö. Ezek ältaläban a kiégés /befäsultsäg elöl menekülnek. Összegyüjtenek annyi pénzt amennyi az utazäshoz elég, fölmondjäk a melot és a lakäst (vagy pedig arra az idöszakra albérlöt keresnek). Butorokat vagy eladjäk, vagy raktärat bérelnek és usgyi. 6ilyen ismerösöm van (orvos, äpolonö, könyvelö, specko gyerekekkel foglalkozo ovonö, Nestlé-nél vezetö beosztäsban dolgozo), és 1 van, aki novembertöl készül ki, bär ö Uj-Zélandra megy angolt tanulni, utäna Nepälba önkénteskedni és csak utäna megy koborolni. Ö pl azt reméli, hogy megtalälja önmagät, az élet értelmét...'

Anno en is pont igy kerekedtem fel egy kesei (vagy korai?) gap year-re; nem tudtam hogy mit fogok talalni, de teljesen veletlenul az utazas soran talalkoztam a mostani ferjemmel egy del-indiai teazoban :).

blackhairlady 2014.09.20. 14:43:28

@adg [Au, Darwin]: tok jo ahogy az ottani allatvilagrol meselsz:)
Nalunk az uton, utszelen mosomedvek es gorenyek pihennek, es keselyuk az eltakarito brigad. Oket sem zavarja az autoforgalom, szepen piknikeznek ahol csak eledelt talalnak:)

Giddy Lamb 2014.09.20. 14:52:32

@tsabus [PL to UK]: sejtettem:)))
Akkoriban tízezerszámra utaztak à magyar fiatalok Ny-Eu-ba à nyâri szünetben Interrail igazolvánnyal meg stoppal, saját kis spórolt zsebpénzből feketén vett 2-300 márkával egy hónapig simán meg lehetett élni, Amsterdamtól Monacóig...
Volt olyan egyetemista haver, aki hetente járt LOT-tal Havannába szivarért, szóval abban az időben aki akarta, bejárhatta à tél világot fillerekből!

tanato 2014.09.20. 14:52:32

@Muscari: A tanatosz az ókori görögben a halál tudománya volt semmi köze a lake Tana-hoz.

tanato 2014.09.20. 14:56:35

@i got my: sajnos azon államokban ahol nincs állami nyugdíj ott a sok gyermek a "nyugdíjjárulék",m,int nálunk is 100 éve.Akiknek nem volt/szociális otthonok nem lévén,mint ahogy pl. fekete _Afrikában most sincsenek/azok tényleg utcai koldusként végezték.De mint írtam erről MOmmo régebben elég sokat írt.,majd előkeresem ilyen jellegű hozzászólásait.

tanato 2014.09.20. 14:58:23

@tsabus [PL to UK]: Nálunk a magyar nyelvben pejoratív éle van,utazóbűnözőkre mondják.

tanato 2014.09.20. 15:02:30

@Mirjam2: A posterinát egy válás indította el.Mint írtam egy szakítás tényleg lökést adhat a távolléthez.Velem is előfordult igaz csak mikroszkópikus arányban a posterinához képest.18 éves koromban egy szakítás után hónapokig nem mentem haza a szülővárosomba,tán azóta sem voltam olyan hosszú ideig távol/Max a két évvel ezelőtti FR.-i tartózkodást kivéve.

tanato 2014.09.20. 15:04:59

@tsabus [PL to UK]: Úgy-úgy a Kádár rendszerben erre nem volt lehetőség,vagy disszidáltál vagy maradtál,csavarogni nem lehetett a naygyvilágban.Az inter rail az más volt az egyetemistáknak nyári szórakozásnak jó volt s de spontánul nekivágni a világnak azt nem lehetett.

tsabus UAE 2014.09.20. 15:07:38

@Giddy Lamb: Sajnos, nekem még annyi fillérem se volt, hogy ezt megtehessem. Főleg, mikor egyből elkezdtem dolgozni, hogy ne verjék rám az ösztöndíjat. Aztán katonaság és már nyakunkon is volt a rendszerváltás. Ha te mondod, hogy több ezren csinálták, akkor elhiszem, habár csak egyvalakit ismertem, aki valóban végigstoppolta Európát. Igaz, ő idősebb volt nálam. A saját korosztályomból senkiről se tudtam (nem is hallottam), hogy Nyugatra járt volna csavarogni...

2014.09.20. 15:10:21

@tanato: Sajnos a gyakorlatban az a helyzet hogy ahol nincs allami nyugdij, ott sokan szo szerint kolduskent vegzik azok kozul is akik sok gyereket neveltek fel. Ezert sokkal jobb az allami nyugdij-rendszer a regi rendszernel, ahol az idos csaladtagok a fiatalokra tamaszkodnak. A masik problema az utobbival hogy a szulok szamara letkerdes hogy ne veszitsek el a kontrollt a gyerekeik felett, ezert jelentosen beleszolnak az eletukbe, kapcsolataikba, iranyitani probaljak oket meg felnott korukban is, sok az erzelmi zsarolas stb. Gyakran elhanyagoljak az olyan gyereket akirol tudjak hogy nem fog tudni gondoskodni roluk (mert pl. fogyatekos vagy lany).

tanato 2014.09.20. 15:11:14

@tsabus [PL to UK]: Nem is kapott akárki útlevelet Nyugatra,csak előzetes szűrés után.Dolgozni meg semmiképpen nem lehetett volna csak feketén.Nem volt egyszerű nyugati útlevelet kapni.Tanulni is csak Moszkvába Varsóba meg kelet_Berlinbe lehetett menni egyetemre.

tsabus UAE 2014.09.20. 15:11:22

@tanato: Aha... Akkor már értem, mi az az Inter Rail. Mert fogalmam se volt róla. Talán, mert nem jártam egyetemre... :-)

tsabus UAE 2014.09.20. 15:17:06

@tanato: Anno, a katonaságnál, sokunkat megpróbált beszervezni az elhárítás. Mondtam, hogy van nyugati rokonom, szóval én erre nem lehetek alkalmas. A választól lehidaltam: "Tudjuk, hogy nem tartják a kapcsolatot. Azért, ha kérne útlevelet nyugati utazáshoz, mondjon le róla !" Végül csak kibújtam a szívélyes invitálás alól, de azért hátborzongató emlék...

2014.09.20. 15:19:01

@tanato: Igen, szerintem a legtobb embernel van valami kivalto oka annak hogy elindul (kiveve persze a klasszikus gap year eseteben, amikor egy fiatal csak vilagot szeretne latni kozvetlenul egyetem elott vagy utan). Sajat tapasztalatom azt igazolja szamomra hogy nagyon pozitiv valtozast hozhat az ember eleteben egy ilyen utazgatos idoszak, altalaban amugy is az a vege hogy ujbol megallapodik az ember valahol, meg ha nem is mindig ott ahol eredetileg tervezte :).

adg 2014.09.20. 15:19:33

@blackhair-lady: Az is szep lehet. A keselyu sokkal meggyozobb megjelenesu madar, mint a mi kis sasaink. Joval nagyobbak is lehetnek. Nem is tudom, errefele van-e keselyu, meg nem lattam.
A sasunk viszont egy sikertortenet, majdnem kihaltak nemreg. De valahogy sikerult megmenteni oket, annyira, hogy tele van veluk minden, karbantartjak a kornyeket. Még itt a varosban is sok van, folyton lehet latni oket a levegoben korozni. Ez pl a kertben, a szariton ucsorgott: kepfeltoltes.hu/140920/sas_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2014.09.20. 15:22:24

@posterina: :) jo poszt volt, en varom a folytatast!

tsabus UAE 2014.09.20. 15:26:03

@adg [Au, Darwin]: Biztos, hogy ez sas ? Olyan sólyom alkata van...

adg 2014.09.20. 15:34:42

@tsabus [PL to UK]: lehet. Mi sasnak hivjuk, de eleg kicsi, nem sokkal nagyobb, mint a fekete kakadu. Olyan 40-50 centi magas, ahogy ott all. Igy hogy mondod, valoban inkabb solyom lehet, de en nagyon nem vagyok ornitologus :). Kite az angol neve, ebbol nem tudom eldonteni, es korantsem biztos, hogy hivatalosan is ez, mert itt mindennek van valami nepi neve.
En rovarasz vagyok inkabb.

FutureFry 2014.09.20. 16:09:00

@zsurzsenka: Igen, tudom, a Wendy's egy ideig birtokolta a TH-t (bár most éppen már egy ideje nem), mint azt én is írtam fentebb (@FutureFry: )

tanato 2014.09.20. 16:14:30

@tsabus [PL to UK]: Így működött,sajnos,nyugati rokon útlevél felejtve.

tanato 2014.09.20. 16:16:02

@Mirjam2: Persze jobb az állami nyugellátás,csak legyen aki fedezze.

FutureFry 2014.09.20. 16:18:54

@Mirjam2: Kérdés, hogy téged miért küldtek TB vizsgálatra? Ránézésre vagy véletlenszerűen? Én is mentem Angliába még az Uniós csatlakozás előtt (hoszabb távra és rövidebb látogatásra is, repülőn meg kompon is) de sohasem "szűrtek" vagy vizsgálódtak.

Tényleg, tud valaki olyan forrást ahol leírják, hogy kinek/hova/mikor milyen vízum kellett az elmúlt évtizedekben? "Vízumtörténelem" :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.20. 16:31:10

@FutureFry: hát az egy elég nagy adatbázis lenne, az összes országot tekintve:D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 16:43:48

@Mirjam2: Láttad az "Egészséges erotika" című filmet? Ott is csak tűzvédelmi szempontból kameráztak...
Na jó, ez csak vicc volt :)

Viszont ha nem láttad, akkor nézd meg, mert marha jó! :)

FutureFry 2014.09.20. 16:44:10

@Mirjam2: Ugyebár két fajta "full body" scanner van (volt?). Az egyik (Backscatter X-ray) sokkal "indiszkértebb" (mia jó szó az "intrusive"-ra?) és egészségügyileg is problémásabb. Ezeket már (tudtommal) a legtöbb helyen ki is vonták. Még a neve is borzasztó volt ("Rapiscan" - hogyhogy nem szólt valaki, hogy ez azért egy kicsit ciki? Persze lehet, hogy belső szabotázs volt :))
Egyébként lehet alternatív (manuális) vizsgálatot kérni, ha úgy gondolja az ember, és akkor nem kell átmenni semmilyen scanneren. Igaz, izése válogatja, hogy a tapizós megoldást ki mennyire preferálja. Ja meg akkor sem kell átmenni a scanner-en (meg tapizás sem kell) ha valakit előre lecsekkoltak és veszélytelennek ítélték (és az ilyen "magától" is megtörténhet - azaz nem kell (de lehet) külön kérni az előre lecsekkolást)

FutureFry 2014.09.20. 16:51:22

@Babette.: Nem személyre lebontva gondoltam :). Meg azért manapság már a tárhely nem okozhat gondot egy ilyen adatbázishoz. Inkább, hogy honnan lehet megfelelő adatot beszerezni hozzá (sok kutatás?).

Egyébként - hasonlóan - olyan online forrás is érdekelne ahol a történelmi (nem csak az elmúlt évtized, de az elmúlt évszázad!) valutaárfolyamai lennének fellelhetőek (már amennyire az ilyen lehetséges). De megelégednék egy olyannal ami a II VH utáni adatokat tartalmazza.

Na jó, most kicsit elkalandoztam (bár talán nem teljesen idegen a téma egy határátkelős bloghoz)

adg 2014.09.20. 17:00:38

@FutureFry: Szerintem mar igy is tobb adatbazis van a kelletenel. Sok helyen nem lenne celszeru, ha egy orszag tudna rolad ilyeneket. Elvileg azt sem kellene tudniuk, hogy milyen utleveleid vannak. Pl arab-izraeli vizummizeriakra es az erre megoldast kinalo masodik utlevelre, vagy a tobbes allampolgarsagokra gondolok.

adg 2014.09.20. 17:02:34

@FutureFry: Kicsit keso van, most esik le, hogy talan nem konkret szemelyre szabottan gondoltad a kinek-mikor-hova reszt.. :)

FutureFry 2014.09.20. 17:09:59

@adg [Au, Darwin]: Igen, igen: Országra, nem személyre lebontva.
Valószínű a fogalmazásom nem volt jó - mert úgy tűnik nem csak te értetted félre (igaz így félreértelmezve jobb vitaalap :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.20. 17:18:30

@FutureFry: nem is a tárhely benne a probléma:)

2014.09.20. 17:26:43

@Mirjam2:
" Az amerikaiak is kivalasztottak 'special security screening'-re sok evvel ezelott, de az semmi volt az angolokhoz kepest."
Nalam ketszer tortent meg, hogy 'special security screening'-et csinaltak az amerikaiak. Mindket alkalommal azert, mert a repteren vettem meg a jegyet, indulas elott 1-2 oraval. Annyibol allt, ki kellett allnom a sorbol es le kellett huznom a cipomet es a zoknimat plusz meg is motoztak, ruhan at:( Mindenki szemelattara:) De azert bocsanatot kertek utana, meg is magyaraztak az okat. Szarazfoldon belepve az USA-ba soha semmi kotozkodes, csodalkoztam is, nem vagyok egy bizalomgerjeszto alak:) Legutobb 2 eve Nogales-nel leptem be Mexikobol, busszal, a csomagjaim kozt talaltak par drug kartelekrol szolo konyvet, az tetszett nekik:) Raadasul Culiacanbol* jottem. Oda epeszu ember be sem teszi a labat. Majdnem tisztelegtek, azt gondoltak, szakmabeli vagyok en is:)
* "The Sinaloa Cartel, a drug-trafficking and organized crime syndicate, is based in Culiacán."

2014.09.20. 17:29:24

@Jani haverja: Nem lattam, es a cime sem igazan kelti fel az erdeklodesemet :). Raadasul tuti hogy ha akarnam sem nezhetnem meg innen, minden film es weboldal le van tiltva aminek 'erotika' szerepel a cimeben :(. Egy ilyen klasszikus magyar filmet sem lattam, kiveve a Tanut, amit valamilyen oknal fogva egyszer az iskolankban vetitettek. Abbol sem emlekszem semmire, kiveve hogy disznovagasrol volt benne szo...

FutureFry 2014.09.20. 17:34:03

@Babette.: Igen, a legnehezebb része hogy sok-sok kutatást igényelne. Ráadásul sok ország már nem is létezik, meg újak is vannak... De az internet nagy és sok olyan amatőr/hobbi-kutató van aki hasonlóan "haszontalan" anyagot gyűjt/rendszerez és tesz mindenki számára hozzáférhetőve, szóval miért ne lehetne ilyen is?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.20. 17:37:16

@posterina: Tök jo, hogy megjelentél! :-) Elöször én sem értettem, hogy miért nem maradtäl katonäéknäl, de igy mär igen.:-(
És én is värom mär a 2. részt!
@tanato:
A 2.pillért pont azért irtam, mert tudom mi történt Mo-on. :-(
A nagycsalädos, 3generäciosra csak annyit tudok mondani, hogy én igy nöttem föl. Na jo, nem egészen, mert a dédszüleimmel éltünk "csak" együtt. Gyerekként nekem qrva jo volt! És ez hiänyzik is. Persze ugye hatalmi harcokat nekem nem kellett vivni a csalädban elfoglalt pozicioért. :-)
És én hajlando vagyok beäldozni magam ha arrol lenne szo, hogy vagy anyäm, vagy anyosom hozzänk költözne, ha arrol lenne szo, mert mär pl nem tudnä elläni magät. Holott sem én, sem a férjem nem tudnänk hosszabb tävon együttélni az anyä(n)kkal. :-) Viszont én ugy vagyok vele, hogyha ö fölnevelt, elviselte a hülyeségeimet, akkor az a minimum, hogy én is. Kivéve, ha specko ellätäsra lenne szüksége, amit én nem tudnék neki nyujtani. Szerintem manapsäg az (is) a legnagyobb baj, hogy az emberek nem tudnak együtt / egymässal élni. Az ilyen nagycsalädos, 3generäcios modellek legtöbbször csak akkor vannak, ha a szükség ugy hozza.
@Zoole[uk]: Nem vagyok mérges. Edzésben vagyok...csak ami elég, az elég! :-))))
Amugy meg addig, amig a legtöbb blue-ray DVD-ken nincs Dolby True HD vagy DTS HD, csak jo esetben 5.1, addig miröl beszélünk? :-)))
Amugy meg probäld megmagyaräzni egy 1xü häziasszonynak, hogy milyen fäjintos is az neki amikor hallhatja, hogy pl egy repülö föllszäll, levegöben van, iränyt vältoztat és landol...mär az ülögarnitura alä beépitett aktiv subwoofer is kiveri a biztositékot... :-))))
@na4: Ez most komoly? Mert akkor én is lemarhasägozhatom azokat, akik azt mondjäk, hogy az USA-ba oräkat kellett värniuk. Mert én Atlantäban is, és Miamiban is kb 5percet älltam....
@Mirjam2: :-)))
Hät én is az egyik volt pasimmal az egyik Mekiben talälkoztam...hintänak ezt mär el sem merem mondani. :-)
@adg [Au, Darwin]: Tökre hasonlit erre: hu.wikipedia.org/wiki/Eger%C3%A9sz%C3%B6lyv
ök meg nälunk vannak, kb minden fän.

FutureFry 2014.09.20. 17:43:46

@Jani haverja: "Az albánok sima útlevéllel beléphetnek vízum nélkül az EU bármelyik országába"

Érdekes, most nézem: Nagy Britannia (EU tag) vízumköteles Albán útlevéllel: en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Albanian_citizens

Ja és az UK kormány hivatalos honlapja is ezt mondja (www.gov.uk/check-uk-visa) de a wikipedia kicsit szebben "prezentál".

2014.09.20. 17:45:28

@FutureFry: Azt hiszem rolam azt az egesz alakosat csinaltak, amit kesobb ugy tudom valoban kivontak a forgalombol, es valoban lehetett helyette 'igazi' motozast kerni, de en ezt soha nem kernem onkent mivel (surprise, surprise...) csinaltak mar velem ilyet es nagyon szornyu, senkinek nem ajanlom. Akkor mar sokkal inkabb a scanner, de az is eleg gaz volt, egy fulkeben ult valaki teljesen eltakarva tehat en nem lattam ot, o viszont gyakorlatilag meztelenul latott engem. Mindegy, en ezeken nem igazan tudok kiakadni.

SzZoole 2014.09.20. 17:54:43

@Naschkatze (Mostindien / CH): egy egyszeru hazi asszony ???
de hiszen Te vagy a big brother:))))
en egyutt erzek a ferjedel,az nagyon jo tud lenni,hogy ha a labad kozul kiszall egy repulo:)))

2014.09.20. 18:03:26

@FutureFry: Au pair vizummal mentem akkor UK-be, tehat felteteleztek hogy potencialisan evekig ott fogok lakni, es gondolom nem akartak hogy TB-t terjesszek a lakossag kozott? Tenyleg fogalmam sincs. Egyebkent is teljesen kikerdeztek, pl. ki vette nekem a repulojegyet, stb. Fiatal lany voltam es alig tudtam angolul par szot, lehet hogy azt gondoltak, emberkereskedok halojaba kerultem. A vegen felhivtak a fogado csaladot akik a repteren vartak ram a gyerekekkel, es oket is kikerdeztek, ezutan engedtek csak be.

FutureFry 2014.09.20. 18:04:31

@Mirjam2: Én is szinte minden variációt kitapasztaltam sajnos (nem feltétlenül önkéntesen), nincs jó változat. Azaz igen. Magánrepülővel kell menni. Nincs sorbanallás, scannelés, motozás, csomagellenőrzés (legalább is országon belül).

Bár azért a "könnyített" ellenőrzés (az előre lecsekkolt utasoknál) is tűrhető - igaz ott is "fizet" az utas az adataival (dehát azt egyébként is, úgyhogy akkor már miért ne...)

2014.09.20. 18:07:51

@Cascabel: Nekem is ilyen volt plusz mindent, de mindent kipakoltattak a kezipoggyaszombol es egyenkent atneztek. Pl. volt nalam egy konyv, azt teljesen atlapozta a pasi meg lobalta, hogy nincs-e elrejtve valami a lapok koze :).

FutureFry 2014.09.20. 18:11:33

@Mirjam2: Mind mondtam, én is volt, ogy hosszabb távra (éves szint) mentem, de nem szűrtek. Bár fiatal voltam (de nem lány) valószínű azért nem gondolták, hogy emberkereskedők hálójába kerültem :)

2014.09.20. 18:18:06

@FutureFry: :) Ha el akarod kerulni a biztonsagi ellenorzest, tudom ajanlani a szaudi reptereket, foleg noknek, illetve orszagon belul mindenkinek. Domestic flight-okon eddig azt tapasztaltam hogy nincs ellenorzes, ki-be lehet jarkalni, olyan mint egy buszallomas. Meg az utlevelet sem kertek, csak a jegyet beszallaskor. Nemzetkozi jaratoknal at kell kuldened a csomagodat egy scanner-en, de ezen kivul, ha no vagy, vagy nem ellenoriznek (mert nincs noi szemelyzet) vagy bekuldenek egy szobaba ahol altalaban ket vagy tobb szaudi no teazgat es megkerdezik, hogy vagy stb. ha eppen jo kedvuk van, aztan kikuldenek. Viszont ha ferfi vagy, nem engednek rovidnadragban felszallni a repulogepre! (Legalabbis ahol eddig laktunk, nem engedtek.)

2014.09.20. 18:19:04

@Naschkatze (Mostindien / CH):
"Amugy meg addig, amig a legtöbb blue-ray DVD-ken nincs Dolby True HD vagy DTS HD, csak jo esetben 5.1, addig miröl beszélünk? :-))) "
De le lehet tolteni ilyen formatumu zeneket erre "szakosodott" sit-okrol:) Nagyon megeri.
Dolby True HD es DTS HD is lehet 5.1, sot sztereo is (MLP) A felbontas a lenyeg, nem a hangszorok mennyisege vagy a csatornak szama.
Blu-Ray Disc (BD) az nem DVD. Tudom, ez csak szorszalhasogatas, de akkor is:)
(Nagy "audiophile" vagyok, meg a lakokocsimban is 5.1 van) :)))

2014.09.20. 18:24:34

@FutureFry: Teljesen csak talalgatas a reszemrol az emberkereskedos vonal, foleg mivel tenyleg szinte alig beszeltem angolul (ami nyilvan onmagaban gyanus volt a hatarornek). Azt tudom hogy kerdeztek, ki vette a jegyet, tudom-e hogy milyen munkat fogok csinalni, ki talalta nekem a munkat. Utolag a csalad mondta el akikhez mentem hogy felhivtak oket (a meghivolevelen volt a telefonszamuk) es beszeltek veluk a repteren mielott engem kiengedtek. Kulonben nem voltak velem bunkok a hatarorok meg a noverek sem, inkabb ugy tunt hogy kicsit aggodnak, ami nem csoda hiszen semmi penz nem volt nalam es nem beszeltem angolul :)

FutureFry 2014.09.20. 18:24:55

@Mirjam2: Ez jó! Ki tudja mi van a burka (jól írom?) alatt...

2014.09.20. 18:37:53

@FutureFry: Hat itt igazabol nem burkat hordanak hanem abayat + niqabot, de lenyeg az hogy szo szerint semmi nem latszik az illetobol, sokszor meg a szeme sem. Barki lehetne. Pl. egyszer jottem befele, elottem egy nepes csalad, nok nem dolgoztak mert este volt, igy azt csinalta a hataror hogy megkerte a csaladapat, azonositsa a noi csaladtagokat (kb. ugy hogy felolvasta a neveket az utlevelrol, az apa meg ramutatott az illetore hogy o az).

Muscari 2014.09.20. 19:12:11

@tanato: en tudom, csak I got my ugy latszik nem. Sebaj, mi ismerunk, te vagy a HA haziorvosa :-)

tanato 2014.09.20. 19:30:17

@Muscari: Köszi,ö még új itt.

qkuc 2014.09.20. 20:27:33

@blackhair-lady: Nem illik ilyet mondani, de egy iciripicirit irigyellek, :D.

blackhairlady 2014.09.20. 20:43:14

@adg [Au, Darwin]: Na most mar tudom mire utaltal a masik posztban. Nagyon kis csinos joszag, orulok, hogy sikerult megmenteni a kipusztulastol, kar lett volna erte. Milyen szepen orkodik a hazatok felett:)
A mi keselyiunk nem azok a nagy fajtak, kb az a meret mint a te sasod, kicsit osszeb mentek, biztos nincs annyi elemozsia mint a sivatagban:) De ugyanugy kiszagoljak a dogoket, es nem igen zavartatjak magukat az embertol.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.20. 20:52:52

@Zoole[uk]: Bocsi! De ha hinta lehet a blog 1xü munkäsa, akkor én lehetek az 1xü häziasszony? Lécci, lécci, lécci!
Én amugy NEM szeretném, hogy repülö szälljon ki a läbaim közül, bär ha belegondolok igy még nem neveztük... :-))))
@Cascabel:
Ne hasogassäl légyszi! Hagyjäl mär a szegény häziasszonynak 1kis kötekedéskapaszkodot! :-)))

blackhairlady 2014.09.20. 20:54:19

@qkuc: Miert ne illene, en is irigylek jo par embert innen a blogrol:)
Az elsok kozt volt a megnezendo listan, mindjart a 2. honapban a kikoltozes utan, oriasi elmeny volt. Tavaly nyaron a fiam latogatott meg, es termeszetesen neki is megmutattuk. Pont ugyanakkora elmeny volt mint eloszor.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 21:49:45

@Mirjam2: Pedig nagyon jó film. Szerintem az egyik legjobb (ha talán nem a legjobb) magyar humoros film. Nagyon jól fel van benne dolgozva, hogy a Kádári szocializmusban hogyan lehetett pénzt keresni :)
Nem, semmi egyéb csúnyaság nincsen benne, van benne egy-két meztelen női mell, de nem egy Jancsó-féle film.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 22:08:58

@FutureFry: Ezt nagyon benézted, már ne haragudj.

Az albánok vízum nélkül utazhatnak ugyanis az EU-ba, UK-ba is.

Az általad idézett wikipedia oldalon is ez van leírva, csak bővebben ki van fejtve (a másik linkedet nem tudtam megnézni, mert valamiért nem nyílik meg).

A titok nyitja a következő (igaz, eddig én sem fejtettem ki, mert nem tartottam fontosnak):
Albániában jelenleg kétfajta érvényes útlevél van forgalomban, a régi, és az új. Csak az új (biometrikus) útlevél jogosít fel egy albánt vízummentes belépésre az EU-ba (az UK-ba is). A régire vízum kell(ene), de ki az a hülye, aki vízumért kuncsorog, ahelyett, hogy bemenne itt Albániában a rendőrségre, és kérne egy új útlevelet???

Ezért van az általad beidézett Wikipedia cikkben külön Albánia, de így:
Visa free (green) and visa on arrival (lime) travel for Albanian citizens with ordinary passports

Tehát új útlevéllel a zöld (vízummentes) kategóriába tartoznak, mint pl. mi magyarok, régi útlevéllel meg megkapják a belépéskor a vízumot (gondolom pénzért), de mint már említettem ki az a marha, aki utazni akar, és nem kér új útlevelet magának.

Ez vonatkozik az egész EU-ban az albánokra jelenleg.

FutureFry 2014.09.20. 22:16:46

@Jani haverja: Aha. Szóval a UK kormány hivatalos lapja ezek szerint rosszul tudja (az előző link nem működött mert belevette a zárójelet):

www.gov.uk/check-uk-visa/y/albania/tourism

What passport do you have? Albania
What are you coming to the UK to do? Tourism, including visiting friends or family
You’ll need a visa to come to the UK
...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 22:43:32

@FutureFry: Jajj, bocs!!!! Én néztem be!
A wikipedia oldalon megláttam a szép nagy zöld (majdnem) komplett EU-t, a fene figyelte, hogy ott van egy piros kis folt bal oldalon :) Na az pont UK, meg Írország :)

Még egyszer bocs!

Akkor ezek szerint csak a Schengeni övezetbe léphetnek be az albánok vízum nélkül, aminek viszont nem tagja a UK. Viszont tagja pl. Svájc, meg Lichtenstein stb., akik viszont nem EU tagok.

Na mindegy, jól meg van keverve :)

blackhairlady 2014.09.20. 23:05:40

@Jani haverja: Tessek visszairatkozni az alban iskolaba, mert ezekszerint vannak meg sotet foltok, te sem tudsz mindent:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 23:20:39

@blackhair-lady: A fene gondolta volna :) Anno minden albán hírben úgy volt, hogy vízum nélkül utazhatnak az albánok az EU-ba. Nem azt írták, hogy Schengenbe, hanem azt, hogy az EU-ba. Mondjuk nekik is igazuk volt valamennyire, merthogy pl. Románia, meg Bulgária nem schengeni tag (ha jól tudom most sem, de akkor még biztosan nem azok voltak), és oda is ugyanakkor nyílt meg a vízummentesség, mint a schengeni országokba. Csak hát az UK-ba, meg Írországba meg nem ezek szerint :)

Remekül meg van keverve megint Európa, egy csomó ország kivétel különböző dolgokban. Van ugye az EU, van Schengen, és van az Euroövezet. Remek. Csak néhány példa:
- Svájc nem tagja az EU-nak, és az Euroövezetnek, de tagja Schengennek.
- UK tagja az EU-nak, de nem tagja az Euroövezetnek, és nem tagja Schengennek.
- Magyarország tagja az EU-nak, tagja Schengennek, de nem tagja az Euroövezetnek
- Montenegro meg Koszovó nem tagja semminek, de mégis EUR a hivatalos fizetőeszköze mindkettőnek

Marha jó :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 23:23:21

@blackhair-lady:
@Jani haverja:
Ja, és még a NATO-t ki is felejtettem, az még a következő csavar az ügyben :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 23:43:47

@blackhair-lady: Ja, és még azt az aranyos kis történetet is kifelejtettem, hogy ide viszont bárkit beengednek egy schengeni vízummal :)

Tavaly próbáltunk intézni egy thai állampolgárnak vízumot. Kiderült, hogy Thaiföldön nincsen albán nagykövetség, meg konzulátus sem, így Kuala Lumpurba (Malajzia) kellene mennie az illetőnek vízumért. Mivel az baromi messze van, tetejében a két ország nem a legjobb viszonyban van egymással, így az illető Phuketen (ott lakik) csináltatott az ott lévő NÉMET konzulátuson (mert van német konzulátus Phuketen:)) egy NÉMET vízumot. Azzal jött ide úgy, hogy Németországba egy másodpercig nem is tette be a lábát, mert római átszállással jött is, meg ment is. DDD Tetejében Rómában sem nézték a schengeni (német) vízumát, mert csak tranzitutas volt :)
És ez így teljesen törvényes :)

Most kíváncsi lennék a fordítottjára, egy albán vízummal vajon beengednek-e valakit Schengenbe??? DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.21. 04:50:59

@Jani haverja: Hát, Babamarán, az biztos... :D Amúgy a megvételen felül mi drága rajta?Feltételezem, hogy egy új vitorláson nem kell rögtön "motorgenerált" csinálni...Persze a szállítások, kikötői díjak stb biztos ott vannak a szeren.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.21. 04:53:42

@Jani haverja: Hahaha... :D Igen, a Hummerekből kegyetlen mém lett...Én meg kész röhely, de 34 év alatt egyszer sem bírtam lejutni a Balatonra télen.Vagy ha le bírtam volna, akkor nem volt tél (értsd hó, jég) úgy meg nem érdekelt.Szóval először ezzel idekint találkoztam, hogy jégre autóval.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.21. 05:07:36

@wuaaa [nor]: Nemtom, de én erősen felháborítónak tartom, hogy teljesen ártatlan embereket vegzáljanak, mert most épp olyan kedvük van, illetve játsszák a hatóságosdit...Ráadásul oda-vissza, utaztak a csávóra.Szerencsére nekünk sose fog kelleni repülővel menni, ilyen kis távolságra mindig is jobb lesz nekünk az autó, a földi határokon meg szerencsére nincsenek ilyen inzultusok.Legalább is Narvik felé még élő ember se volt, az egyszem országtáblán kívül... :D Ilyen határátlépés kell nekem... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.21. 05:23:50

@Mirjam2: azért ez nagyon durva, akárki pasi akámi határon átmehet ezekszerint, ha beöltözik. azt hittem, van női személyzet erre. vagy legalább az azonosításra állandó ujjlenyomatozás, ahhoz még vetkőzni se kell. legalább egy fémdetektoron átküldik az embereket??

wuaaa 2014.09.21. 08:46:06

@geegee: Sajnos a közúti ellenőrzések is egyre szigorodnak, a lengyeleknek köszönhetően, akik átalakított alvázú, megerősített rugózású (hogy ránézésre ne nézzen ki megrakottnak, ne lógjon a feneke) kombikkal meg MPV-kel 2-3 tonnányi szeszt (sör-vodka) hoznak be térőnként. Persze mindig lopnak valami külföldi rendszámot is olyankor ami nem olyan feltűnő mint a lengyel. Olyan sztorik vannak, hogy az ész megáll és mivel Schengen, így bárhol az ország területén akciózhatnak, még ha a határon nem is áll senki, sőt, gyakran hagyják őket bejönni, mert a határátkelőket nagy távolságból (erdőkből, hegyekről) figyeltetik a lengyelek ha buli van és leadják a drótot, hogy mikor oké és mikor nem oké. Volt olyan, hogy az autópályán Oslo felé megállítottak egy 15 autóból álló konvojt, öt embert sikerült csak elcsípni, a többiek erdőn-bokron.... A 15 átalakított autó tele minden földi jóval (pia-cigi). Hát a vámosok elszálították ezt a 15 autót a lerakatukra, ahonnan az első éjszaka a lengyelek 9 autót visszaloptak maguknak. Gyakran buknak le kamionok, de nem ám úgy, hogy ide-oda a szállítandó áru között elrejtve találnak egy-két üveget meg karton cigit, hanem úgy, hogy az egész félpótkocsin nem volt más, csak pia-cigi. Annyi raklap szesz amennyi befér, meg annyi karton cigi, amennyi befér még hozzá. Szóval szárazföldön se olyan már mint rég...

www.nrk.no/ostfold/ni-polske-smuglerbiler-stjalet-1.11009482
www.nrk.no/ostfold/rekordstort-beslag-1.10985075
www.nrk.no/ostfold/stoppet-vogntog-full-av-alkohol-1.11733582

na4 2014.09.21. 12:49:03

@Naschkatze (Mostindien / CH): USA detto. Többször voltam, megnézték az útlevelemet, be scan-nelték a tenyeremet, néhány kérdés, hogy minek jöttem, és már mehettem is. Néhány percnél sosem volt több. Ha látják rajtad, hogy normális vagy, nem pedig valami megélhetési lúzer, akkor semmi gond.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2014.09.21. 18:37:26

Ha pár napra vagy akár hetekre érkezel Kanadába (mindegy, melyik részébe), első benyomásod az lesz, hogy itt akarsz élni. Hogy ez milyen klassz ország. Nézed az árakat, a béreket, az embereket, a biztonságérzetet, a közlekedést és a környezetet. Minden tetszeni fog, kifogástalannak látsz minden kis rezdülést.
Viszont ha ott laksz és a mindennapokba is belelátsz... nos, akkor kezd változni, nagyon megváltozni a helyzet. Akkor rá kell döbbenned, hogy az emberek, az imigránsok elbaszták az országot, ami egyre mélyebbre süllyed a posványban. Akkor rádöbbensz, hogy a közlekedés olyan érthetetlen káosz, amire nincs magyarázat, hogy a nyugdíj- és egészségügyi rendszer egy diktatórikus szervezéssel végbevitt időzített bomba, hogy az olcsóság valójában egetverően magas ár-érték arány, hogy az ennivalók, a ruházati- és műszaki cikkek minősége elképesztően alacsony - satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Mivel rengetegen vannak, akik vágynak ebbe a "mesevilágba" és nincsenek tisztában a valósággal, az elkövetkező hónapokban szépen levezetem majd egy cikksorozat formájában, hol a baj az országgal és miért ne oda vágyj, ha már el akarsz vágyódni Magyaroroszágról. Hidd el, van pár éves tapasztalatom, tudom, miről beszélek.
Addig is hadd ajánljam ezt a blogot a könnyedebb torontói megértés érdekében:
toronto.blog.hu

Köszönöm.

2014.09.21. 20:33:01

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, elvileg meg lehetne probalni beoltozni es ha mazlija van az illetonek, nem veszik eszre, de en nem probalkoznek, mivel ha lebuksz, akkor helyi borton stb. szoval nekem nem erne meg (itt nem igazan erdekelnek senkit az emberi jogaid :)). Nok kevesen dolgoznak, igy van neha noi szemelyzet de nem mindig, pl. ejjel nok nem dolgozhatnak. A noi biztonsagi orok, ha vannak, egy kulon szobaban vannak es teged is oda kuldenek be ellenorzesre, tehat nem kuldenek at a fem-detektoron, csak a pasikat. Legalabbis igy volt azokon a reptereken ahol en eddig megfordultam. Azon en is csodalkozom hogy nem vezettek be pl. ujjlenyomat-azonositast, de szerintem nem tartottak fontosnak, mivel a kozelmultig helyi nok amugy sem utazhattak ferfi csaladtagok nelkul, es most is a ferfi csaladtag hivatalos beleegyezese kell stb. tehat ezen keresztul gondolom ellenorzik valamilyen szinte hogy hova maszkalnak a nok. Bevandorloktol kulonben vesznek ujjlenyomatot, tolem is vettek belepeskor, sot le is fenykepeznek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.22. 10:03:24

@geegee: Ezen nincsen se motor, se semmi. Csak nagyon speciális anyagokból van (az egész böhöm nagy tákolmány teljes vitorlázattal összesen 270 kg volt), így ha valami tönkremegy (pl. egy csiga), akkor azt aranyárban mérik.
Olyan helyen kell tárolni, ahol van sólya, mert nem lehet vízen tárolni, mert ha feltámad a szél, és hullámok vannak, akkor megemeli a hullám az elejét, a szél meg alákap a trambulinnak, és már borította is fel.
Ha meredek a sólya, akkor 2 ember nem tudja kihúzni kézikocsival, autós utánfutó kell, az autónak meg belépődíj a sólyához, stb.
Mi pl. amikor átvittük Balatonfűzfőre, akkor ott saját sólyát csináltattunk.

posterina 2014.09.22. 15:48:49

@Tom Bobb: Természetesen az emberek nem cikkek , blogok alapján választanak országot. Engem se befolyásol. Szeretek mindent megtapasztalni , legyen az jó vagy rossz. De azert köszönöm a kedves szavaidat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.22. 18:00:46

@wuaaa [nor]: Hasztaqurva, ez nagyon kemény... Vadnyugat! :D

Gondolom, inkább délen van ez, nem?Mi eddig csak északon jártunk, Narvikban, azt is télen, kutya se volt a határon a táblán kívül... :D Még asszem kalyiba se volt, vámosnak, vagy ilyesminek.

wuaaa 2014.09.22. 18:21:56

@geegee: Szerintem ott ahol lengyelek vannak, ott lehetőség is van olcsón piát és cigit szerezni. Észak vagy dél, tökmindegy. Gondolom nem kell bemutatni őket és ez nem filléres üzlet. Itt rövid idő alatt nagyon sokat lehet keresni. Persze a szállítók balekok, általában alig huszon éves srácok, akiknek igértek egy fix összeget egy fuvarért, még kamionon is, sokszor jogsi nélkül, mert ha ellenőriznek, akkor úgyis lebuktál, bárhol útközben. Szóval ez olyan "mindent vagy semmit" lengyel módra. De amíg a norvég vámosok olyan kapacitással dolgoznak amilyennel, jó esélyük van a csempészeknek, hogy a mission completed legyen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.22. 18:27:22

@wuaaa [nor]: Hmm, nem semmi.Úgyis melót keresek, hátha beállok én is ilyen futárnak... :D Kamionra nincs jogsim, szóval még lehet, hogy meg is felelnék... :-)))))))))))

wuaaa 2014.09.22. 18:29:27

@geegee: Ja, hogy hepiend is legyen. Az elkobzott autókat megkapják a tűzoltók, hogy azokon gyakorolják hogyan kell őket szétcincálni mondjuk egy frontális ütközés után, amit úgy érnek el, hogy egy daruval felemelik, majd a földnek eresztik őket, például.. :)

www.nrk.no/ostfold/vraker-kostbare-biler-for-a-ove-1.11943129
www.nrk.no/ostfold/brannmenn-skal-ove-pa-smuglerbiler-1.11785998

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.22. 18:49:53

@wuaaa [nor]: Na, ezt viszont agyatlanságnak gondolom.Ilyen jó kocsikat ezért szétb@szni...Ahelyett, hogy mondjuk kiárulnák egy aukción...Tűzoltóknak szétcincálni egy lepukkadt öreg rom is jó lenne, nem egy X5-ös Bömbike, meg faja Ódi.

Nem normálisak, komolyan...látszik, hogy túl jól megy a soruk...
:-((

wuaaa 2014.09.22. 19:12:17

@geegee: Ezt azért csinálják, mert mivel szerkezetileg ezek az autók többnyire át vannak alakítva (hátsó futómű) senki nem fogja őket gyári állapotra visszaalakítani csak azért, hogy egy árverésen nyomott áron el lehessen adni őket. Ergo vagy mennek a zúzdába egyenesen, vagy egy kanyarral mennek a zúzdába, miután a tázoltók végeztek velük.
A drogfutárok autóit meg törvényből zúzni kell, mert a vámhatóság nem tudja garantálni, hogy minden elrejtett cuccot megtalálnak az átvizsgálás során a mindenféle zugokban és nem tehetnek ki egy esetleges későbbi tulajdonost egy olyan kellemetlenségnek, amit átélhet ha szimatot fog egy határőr kutyus miközben épp családjával indul kirándulni az államtól legálisan megvett autójával.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.22. 23:34:09

@wuaaa [nor]: A megmaradt anyag dolgot végül is el lehet fogadni.De akkor is kib@szottul kár ezeket tönkre tenni, sajnálja az ember.Máshol ezekért még éveket dolgoznának...

Ludas* 2014.09.23. 09:21:20

@blackhair-lady:
Végre valamiben bele lehetett kötni!
:-)))

Ludas* 2014.09.23. 09:21:20

@na4:
Igen?
És Te láttál már olyan onnan jöttet, akinek tintás volt a tenyere?
:-(
Ez így normális?

Ludas* 2014.09.23. 09:21:20

@Jani haverja:
Szóval ott sem hallottál róla. Még jó, mert ez negatív kampány lehetne ellenünk.
:-(
Szóval ha jól értem, Te is vitorlázol?
:-)
Mostanában kevesebbet vagyok itt mert szüret!
:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása