oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 14. 06:38,  Választások 249 komment

2014. szeptember 14. 06:38 Határátkelő

Választások

Ez az ősz a választások jegyében telik majd, ma Svédországban szavaznak, csütörtökön pedig a skótok döntenek arról, önállósodnak-e, aztán Magyarországon lesznek önkormányzati választások, és ott van még egy csomó minden, amit most nyilván kifelejtettem, de ti majd emlékeztettek. :) Szóval ma Svédország adja a kétharmadot, a harmadik ajánlott poszt pedig alighanem sokak számára ismerős történetet mesél el – egy autóutat Magyarországról Angliába.

cím_svéd plakátok.jpeg

Svédország sokak számára „bezzeg-ország”, és a racionális szemléletüket mutatja az is, hogy egyszerre rendezik a parlamenti és az önkormányzati választásokat, ráadásul minden negyedik év szeptemberének második hétvégéjén. Bandirepublic posztja arról szól, milyen is első választónak lenni Svédországban.

„Eléggé meglepődtem, hogy én is szavazhatok, persze – mivel nem vagyok állampolgár – csak a helyhatósági listákon (kommun és land). Végül is a személyi jövedelemadóm nagy részét nekik fizetem be, úgyhogy fair, hogy dönthetek arról, kik költsék el. (...)

Nem követem nagyon közelről az eseményeket, de az általam otthon megszokottakhoz képest rendkívül kulturált körülmények közt zajlik a kampány. pont annyira tolakodik be az életembe, amennyire (nem) szeretném.

Óriásplakát kevés van, inkább a helyi csomópontokon az aktivisták által saját kezűleg kitett A0-ás (?) hirdetések a jellemzőek. Simán egymás mellett vannak a riválisok képei, nincsenek meggyalázott plakátok, csak néhány bajuszos képviselőjelölt nő. (...)

Sokat filózom azon, hogy vajon csupán 2 év ittléttel a hátam mögött, a pártok és a képviselők limitált ismeretében van-e erkölcsi alapom, s jogom választani. Furcsa, hogy itt nincs bennem a családból hozott politikai értékítélet, minden párt egyenlő esélyekkel indul a szavazatomért.

Szoktam beszélgetni erről a dilemmámról a svéd kollegáimmal, ismerőseimmel, hogy teszteljem, ők mit gondolnak arról, hogy egy külföldi dönt a svédországi politika jövőjéről.

Általában nem is értik a problémámat, de az egyikük olyan szépen megfogalmazta: „Ha van szavazati jogod, akkor még jó, hogy élned kell vele!”

Akit érdekel a teljes bejegyzés, az ne habozzon, ide kattintva elolvashatja az egészet!

Na de kire lehet szavazni?

Maradunk Svédországban, ahol Réka egész posztsorozatot írt blogján a svéd belpolitikai helyzetről, a bevándorlókról. Akit érdekel a téma, annak ajánlom, olvassa el ezeket a posztokat! Én azt a bejegyzést választottam, melyben a pártokkal foglalkozik, hogy egy kicsit mi is képbe kerüljünk.

svéd plakát.jpg

Ismertető arról, hogyan akarják a pártok finanszírozni a bevándorlás költségeit

„A jelenlegi parlamentben két blokk van: a magát Szövetségnek nevező polgári koalíció, valamint a vörös-zöld baloldali blokk. Blokkon kívüli a 2010-ben először bejutott Sverigedemokraterna, a Svéd Demokraták. A parlamentet négy évre választják és a mostani polgári koalíció második kormányidőszakát tölti. (...)

A parlament fekete bárány pártja, a Sverigedemokraterna. Velük senki nem akar koalícióra lépni, a TV-stúdióban a Vänsterpartiet elnöke kirohant a sminkszobából, amikor az Sd elnök leült mellé és az összes többi pártelnök ünnepélyes ígéretet tett, hogy a büdös életben nem fognak együttműködni velük. (...)

Érdekes jelenség azonban, hogy az egyes botrányok kirobbanása nem hogy csökkentené, hanem inkább növeli az SD népszerűségét. Elemzők szerint ez azért van, mert az SD választói hozzászoktak a párt fekete bárány imidzséhez, és akik megunták a bevándorlást és a média egyoldalúan pozitív hozzáállását a bevándorláshoz, azok alapból gyanakvóak a médiával szemben, akik ezeket a botrányokat kirobbantják.

A szavazók, szimpatizánsok minden botrányban egy új, rosszindulatú kampányt látnak, amely a valós problémákról (=bevándorlás) hivatott elterelni a figyelmet. A ravasz SD-szavazó eszén azonban nem lehet csak úgy, holmi rasszistázással túljárni! Csak azért is Jimmie-re és csipet csapatára szavaz legközelebb is.

De a fő ok, amiért az SD napról napra erősödik, az nem a választók közömbössége a botrányos, rasszista kijelentésekkel szemben. Nem is a választók rasszista vagy akár xenofób volta. (…) Aki a bevándorlást tartja a legfontosabb politikai kérdésnek, annak számára egyszerűen nincs más választási lehetősége, csak ez a kétes múltú, kétes erkölcsű képviselőkkel fertőzött, marginalizált fekete bárány.”

A teljes bejegyzés ide kattintva érhető el, benne az összes párt rövid ismertetésével – szerintem nagyon érdekes és hasznos mindenkinek, akit kicsit is érdekel a téma!

Egy gyerek, három macska, négy kerék, 1733 kilométer

Aligha lehet túlzott merészséggel vádolni, ha azt írom, a Welcome London blog szerzője által autóval megtett londoni utat ezekben az években jó pár ezren megtették már. Esetünkben gyerekkel és három (!) macskával súlyosbítva.

londoni út.JPG

„A terv a következő volt: Ausztra - Németország - Hollandia - Belgium után Franciaországban szállunk kompra hajnali 6 órakor. A hajóra előre, a neten keresztül megvettük a jegyet. Reméltem, hogy ha javarészt sötétben megyünk, a hátul ülők jó sokat alszanak majd, és nem kell állandó háttérzajban kémlelni az utat. Mert az ugye egyértelmű volt, hogy az alvás az utasülésen is kizárt, hiába nem kell (szabad) vezetnem.

Magyarországtól gyorsan búcsút vettünk, némi evés-ivás és az előre bekészített matricás foglalkoztató füzet („Anya, megmondtam, hogy a kocsiban nem tudok rajzolni, mert nagyon zötykölődik.”) elég elfoglaltság volt a határig, itt még egész lelkesek voltunk, és optimisták. (…)

Ausztriában is volt mit nézni, előbb Bécs környéke, azután pedig az egyre magasodó hegyek látványa kötött le. (...) Németország nagy. Nagyon nagy, főleg, ha sötétben kell átmenni rajta, mert akkor még egyhangú is.

Frankfurt előtt megint megálltunk, itt volt a legjobb WC, minden szenzoros, az öblítés, az ülőkemosás!, és a kéztörlőpapír-adagolás is, ez nagy móka volt. Itt már erősödő migrénes fejfájással küzdöttem, és a gyerek még mindig nem aludt.
Valahol Frankfurt környékén lett végre teljes csend, az egész hátsó sor békésen szuszogott. (...)

Hollandiában épp csak annyi ideig voltunk, míg megjött az üdvözlő SMS. Belgiumból sem akartunk sokkal többet látni, de úgy tűnik a GPS elunta az egyhangúságot, mert bevitt minket Brüsszel belvárosába, ahonnan aztán nem talált ki. Mi sem találtunk ki, nagyjából 50 percet autókáztunk körbe-körbe az egyik templomot háromszor is megkerülve, mire végre visszataláltunk a helyes irányba.

Ezzel minden reményünk odalett, hogy elérjük a kompot, már csak azon izgultunk, hogy akkor mi lesz. Nagyon reméltük, hogy nem kell még egyszer megvenni a jegyeket. (...) Végre elértük Dunkerque-öt, de korai volt az öröm, hiszen a kikötő csak névleg a város része, egyébként meg jó messze van tőle. Én legalábbis így éreztem.

A kapunál a francia határellenőrzés és a „beszállókártyák” kiadása zajlik. Beállítunk a sorba, és nagyon-nagyon szurkoltunk, hogy átcsússzunk. Mikor sorra kerültünk, beadtuk az ablakon az iratokat - emberekét és állatokét egyaránt. (...) A következő pont párszáz méterrel odébb az angol határellenőrzés, itt már csak a mi iratainkat kérték el, az állatok útleveleit nem. Miután mindent rendben találtak, begurulhattunk a komphoz. (...)

A hajó eleje ezen a két szinten csupa üveg, úgyhogy a kétórás út alatt végig élvezhettük a tenger, majd a közeledő sziklafalak látványát - már amennyire a párás ablak engedte.

A kiürítés elég gyorsan ment, a kikötés után mindenki rohant vissza a járművéhez, mi pedig, ahogy már korábban írtam, elég gyorsan újra a szárazföldön voltunk. Itt már semmilyen ellenőrzés nem volt, mehettünk utunkra. (...)

Vasárnap délelőtt végre itthon voltunk. Koszosan, fáradtan, de épségben túléltük az utat. Így nem tenném meg ezt még egyszer, de nappal, cicák nélkül egyszer majd szívesen végigmennék a távon, szép részeknél meg-megállva kényelmesen, nem rohanva.”

Ez természetesen ebben az esetben is egy részlet csak, szóval akit érdekel a téma (mert esetleg ő is utazott már így, vagy csak tervezi), az kattintson és olvassa el az egész posztot, vagy akár nézegesse végig a képeket!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Anglia Svédország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr526695555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.14. 07:18:56

Jó reggelt!
A politika engem kevésbé villanyoz fel, de az utazós írás nagyon jó.
:)

tsabus UAE 2014.09.14. 07:41:57

Hűűű, sosem voltam még második ! :-)
Nekem mindegyik írás tetszett.
Ami ma bearanyozta a reggelemet és hatalmas OFF:
hotmeme.net/post/7tw/of-course-foreigners-steal-your-jobs-but-maybe-if-someone/
ON

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.14. 08:12:51

A három macsek + egy gyerek túrát már előzőleg is olvastam. Akkor is jó volt, meg most is. De a politikától én inkább távol tartom magam. Amúgy is eléggé nyomdafestéket nem tűrő a véleményem azok alapján amit látok belőle mindenfele a világban.

Sütemény1975 2014.09.14. 08:50:25

Brusszel belvarosaba? Elkerulo egyertelmuen jelezve van. Tablakat is kene nezni :)

rezsöatya 2014.09.14. 09:29:54

Erdekes hely ez a Brusszel! Engem is egyszer pont Brusszelbe vitt be a navigacio. A tobbi varost rendre kikerulte. (Lehet, hogy navigacio tipus, illetve szoftverfuggo!)

@Sütemény1975: "Tablakat is kene nezni"
Neztem en! Az volt rajta, "ez a haz elado!"
:D

Amugy kedves pekmester, te hetente megteszed ezt az utat kamionnal, mi, foldi halandok meg azert nem annyira surun...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 09:30:37

@svájci sapka (ch): Hát ahol minden hónapban népszavazás van, ott nem is csodálom :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 09:32:02

@ChristineK: Az egy régi modás, de igaz, hogy "Ahol a tisztesség véget ér, ott kezdődik a politika".

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.14. 09:33:09

@Sütemény1975: Hm... amikor x számú macska hisztizik hátul?
:D
@Jani haverja: Az idén már "csak" kétszer lesz.
:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 09:36:07

@rezsöatya: Ez jobb, mint a GPS! :) Lehet, hogy többet tud! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.14. 09:36:18

@Jani haverja: Nem. Azért annyira nem mazochisták.
:)
@rezsöatya: Ez jó. Megjegyzem, Boszniában nem sokat segített nekünk sem a GPS. Helyenként az út is hiányzott. :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 09:41:55

@svájci sapka (ch): A Brod-Foca, és a Montenegrói határ közötti útra gondolsz? Az tényleg "érdekes" :) Megjártam azt az utat jópárszor életemben (majdnem mindig arrafelé jöttem ide Albániába), nemhogy javult volna az évek alatt, hanem egyre rosszabb lett, kezdett eltűnni az aszfalt is róla. Az még nem zavart volna annyira, hogy másfél sávos és kanyargós, de azért az aszfaltot helyenként hiányoltam :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.14. 09:46:49

@Jani haverja: Igen. Bár, az egész ország elég tragikus, de arra...
Sebességkorlát: 10 km/h?
Szembejön a főúton a tehéncsorda, két autó nem fér el egymás mellett.
Többet SOHA!!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 09:49:59

@svájci sapka (ch): De az csak asszem 16 km! :) Igaz, hogy európai főútként van jelölve a térképeken... :) E762 a jele... DDD

puhacica 2014.09.14. 09:55:42

jo kis "roadmovie"! a cicat mindenkepp a kocsiban kell hagyni a kompon?

a kalozpart mit csinal? cukik a macskak, de miert pont oket valasztottak?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 09:59:48

@puhacica: A kalózpárt célja, hogy a szerzői és szomszédos jogokat lazábban kezeljék. Tehát pl. ne legyen büntethető a filmletöltés pl. torrenttel.
Ennyi az összes tudásom egyébként a svéd belpolitikáról, de ez legalább biztos tudás! DDD

puhacica 2014.09.14. 10:05:26

@Jani haverja: jaaaaa, eeeeertem! :D hogy ezek ilyen modern kalozok! tamogatom a torekveseiket! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.14. 10:20:39

Politika nálam kilőve....haszontalan , érdektelen, értelmetlen foglalkoznom vele
Az autós utazás sokkal érdekesebb számomra, főleeg mert cica is volt benne!!!!!!..../+.nemsokára aktualitást is kap...../
Megyek , kicsit olvasgatok is a blogon.

coeris 2014.09.14. 10:26:15

Engem minden arra predesztinál, hogy utáljam a politikát (definíció szerint a manipulációról szól, nincs igazán benne objektív igazság, mert érdekek ütköznek, ami jó A-nak, rossz B-nek, stb.), de valamiért nagyon érdekel. Az itthoni hírektől általában a vérnyomásom megy csak fel, máshol viszont nem vagyok nagyon érintve egyelőre, szóval pusztán érdeklődve olvasom mások belpolitikáját.

Nagyon érdekes volt a svéd pártokról szóló poszt, de éreztem, hogy még nem teljes a kép, szóval visszaolvastam ébredés után frissibe' az összes korábbi posztot a sorozatból. Nagyon igényes, jól összeszedett munka (úristen, források!! statisztikákról grafikonok!), gratula! Baromi érdekes, ami most Svédországban van ezek alapján, kíváncsi vagyok mit csinál Sven, miután leordította őt Ahmed... Nekem teljesen új volt minden, amit olvastam, csak tátottam a számat. Néha egyébként eszembe jut, hogy a középkori fosztogató vikingekből vajon hogyan szelidültek ilyen halvérű, konfliktuskeresű népekké a skandinávok? Két verzióm van: a.) a berzerker, Valhallába megyünk, de előtte kifosztunk pár templomot imázs akkor sem volt már tipikus, csak egy társadalmon belüli "kaszt" stílusa, amivel később azonosítottuk az egész kultúrát, vagy b.) a hiányos történelmi ismereteim miatt nem látok egy rakás lépcsőfokot, ami a vad, világjáró felfedezőktől a mai csendes, becsületes összkép felé vitte el őket (ez a sokkal valószínűbb magyarázat), esetleg c.) a fentiek mind igazak. :)

coeris 2014.09.14. 10:27:18

Kedves Határátkelő, csak most látom, hogy kaptam zöldkártyát, igyekszem megszolgálni, köszönöm szépen! :)

Sütemény1975 2014.09.14. 10:35:45

@Jani haverja: itthon a letoltes nem illegalis.

nyuszigonosz 2014.09.14. 10:37:35

Az autózásos írás volt érdekes. Én nagyon szeretek hosszan autózni/vezetni és azthiszem a világ végére is elindulnék kocsival.

Brüsszel belvárosába be/eltévedni: na egyszer volt, de akkor nem én tévedtem el, hanem a kiránduló-busz soförje. :-)

SzZoole 2014.09.14. 10:44:12

@Sütemény1975: @rezsöatya:
Pedig egyszeru,mint az 1x1 a sutisnek igaza van a tablak es az utburkolati jelek tobbet ernek barmilyen GPS-tol.
UK fele (E40) A3,E19es tovabb (E40) A10 .Egy gyakorlott sofornek ez nem jelent problemat,igaz sutis?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 10:48:25

@svájci sapka (ch): Ó, hát az előtte lévő szakasz az azért sokkal jobb! Olyan van egy csomó Horvátországban is! Pl. ha Split-től a hátsó, szárazföldi úton mész lefelé délnek, akkor ugyanolyant találsz!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.14. 10:50:35

@Jani haverja: Engem már nem győzöl meg... :D
Legközelebb csak "madárral" !

NIKI LAURA 2014.09.14. 10:53:47

Jo hogy nem Svajcon keresztul ment Angliaba...Hollandiaba miert kellett?....hazafele vokt olyan,hogy a belgakat is kihagytam,atcsaptam Reims fele...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 11:01:49

@Sütemény1975: Azt tudom, de Svédországban asszem igen! Meg a Pirate Bay, és hasonlók meg főleg! A Kalózpárt ezen dolgok legalitásáért küzd.

A magyar logika szerint meg mindenki tolvaj, bármilyen adathordozót veszel, rajta van a plusz díj (azaz a hologramos matrica), mert feltételezik, hogy úgyis kalózmásolatot teszel majd rá. Pedig az is lehet, hogy családi fotókat, videókat. Szóval szerintem az sem egy jó megoldás (még ha szigorúan védjük a szerzői és szomszédos jgokat, akkor sem), hogy mindenkit alapból tolvajnak néznek...

Nehéz ügy ez a dolog. Ugyanis ha pl. veszek a bútorboltban egy széket, az az enyém lesz. Azaz használhatom, kölcsönadhatom, eladhatom, vagy akár szétverhetem, stb. Ha veszek egy jogtiszta DVD-t, vagy letöltök jogtisztán egy filmet a netről, akkor hiába fizetek, csak a tönkretételét tehetem meg legálisan, azaz pl. nem adhatom el, stb.

Ez az egyik oldal véleménye. A másik oldalé pedig az, hogy mi lenne akkor, hogyha sok millió dollárból készítenének mondjuk egy filmet, és azt csak öt ember venné meg, és mindenki felrakná a netre,különböző helyekre, és akkor a filmkészítők csődbe mennének, mert nem lenne meg a bevételük, ennek meg az lenne a következménye hosszú távon, hogy nem lennének jó filmek, zenék, stb., merthogy senkinek nem érné meg csinálni.

Ebben is van valami igazság, úgyhogy nehéz ügy ez nagyon, erre még igazán jó megoldást nem talált ki senki.
Vannak jó próbálkozások, pl. szoftveriparban a Linux, meg a közösségi finanszírozás, én is Linuxot használok, jó is, stb., de akkor is el kell ismernem, hogy még ez a dolog eléggé gyerekcipőben jár, legalábbis elterjedtség tekintetében.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 11:03:14

@nyuszigonosz(D): Na ezzel én is így vagyok. Mondtam is még régen a feleségemnek, hogy mehetünk Thaiföldre telelni, de csak kocsival :)

coeris 2014.09.14. 11:06:36

@Jani haverja: A problémás pont a kérdésben az, hogy a széket nem tudod szabadon, végtelen számban lemásolni és osztogatni, a filmet/zenét/könyvet/játékot/egyéb digitális tartalmakat meg igen. Tényleg nagyon bonyolult ügy, én sem tudom mi a jó megoldása, hogy mindenkinek jó legyen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.14. 11:13:23

@coeris: Üdv. köztünk. :) A 3D nyomtatóval lassan széket is másolhatunk. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 11:16:09

@coeris: Tudom ezt a problémát, éppen ezért írtam én is, hogy nehéz ügy.

SzZoole 2014.09.14. 11:18:18

@NIKI LAURA: mennyi volt az ut dij az A 26 es a A4-re mig nemetbe ertel?Mert tavolsagban es idoben szinte semmi elteres nincs,mintha belgiumon mennel keresztul.Belgiumban ingyenes az autopalya hasznalata es nem beszelve arrol,hogy vegig ki van vilagitva ejszaka.

NIKI LAURA 2014.09.14. 11:22:07

@Zoole[uk]: Igen,Franciaba volt utdij..de Hollandiaba miert kellett menni?..Koln utan Aachen aztan Liege...Brussel elott kivalloan ki van tablazva Gent,erthetetlen hogy ment be Brusselbe...

coeris 2014.09.14. 11:23:24

@svájci sapka (ch): Hola! :) Igen, de a 3D nyomtató nem a "semmiből" teremti a széket, kell neki valami bemenet. :)

@Jani haverja: Ami ígéretes lehet például, az a párfilléres zenehallgatás, és hasonlók, bár ebben nem nagyon vagyok otthon. Sajnos ha minding mindenért fizettem volna, amit meghallgattam, megnéztem, stb., akkor már rég a híd alatt lennék... Nem vagyok rá büszke, igyekszem változtatni hamarosan, de az érem másik oldala meg ugye az időnként irreálisan magas árak, és a termékek kb. egyforma ára országonként a nagyon nagyon nem egyforma fizetések mellett. Áh, ilyen téren nem lehet világot megváltani, sajna. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.14. 11:25:32

@Jani haverja: Nem. :) De, tényleg! Ő hova lett?
@coeris: Na, igen. Mindenestre az is érdekes kérdéseket vet majd fel, ha a nagyközönség számára is elérhető lesz.

SzZoole 2014.09.14. 11:30:19

@NIKI LAURA: milyen a Francia palya ejszaka?
Hollandiat en sem ertem.
Brusselbe azert mennek varoslatogatasra mert a navi be visz ,pedig egyertelmu a tabla E19 RING,csak kovetni kell/kene.

Sütemény1975 2014.09.14. 11:41:21

@Zoole[uk]: igy vagyon :) ha az emberfia nem gyakorlott sofor, de ha igen, akkor is, erdemes atnezni, hogy merre is akar vinni az a kis kutyu. Nem mindig jol tervez. Foleg nekem :)

Sütemény1975 2014.09.14. 11:42:15

@Zoole[uk]: francia palya ejjel? Leginkabb sotet :))) De van boven szabad hely a halszalkaban :)

Muscari 2014.09.14. 11:42:59

@rezsöatya: lehet, hogy vicces ez a "GPS" , de gondolj bele, ok Isztrian jartak. En azert irigylem oket :-)

------

Ha lesz idom, Reka irasait vegigolvadom. Erdekel a tema, meg kivancsi vagyok, hogy tisztul-e a kep, hogy mikor beszel a bevandorlokrol es mikor a menekultekrol, mert igy nekem ez kicsit mintha ossze lenne mosva.

Muscari 2014.09.14. 11:46:41

@svájci sapka (ch): egyszer jartam Boszniaban, Dubrovnikbol mentunk at Mostarba. Az nem volt ennyire gaz, meg nem is tul hosszu ut, csak a meg mindig romosan allo epuletek latvanya sokkolt. Ez ugy 2008-ban volt, ha jol emlekszem.
Mostart erdemes megnezni, mert gyonyoru, igaz nem tul nagy az ovarosa.

nyuszigonosz 2014.09.14. 11:49:47

@Zoole[uk]: Francia pályák éjszaka: hát én inkább azokat tudom, amelyikek nekem innen Dél-Franciaországba és Spanyolországba a tengerpartra vezetnek.
Szépek, jók és hát éjjel sötétek. :-) Nagy parkolók mindenhol.

De más: mentél már úgy, hogy Coquellesnél vonattranszportra ment a kocsi? ( Channel Tunnel ) Az milyen?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 11:52:41

@coeris: Hát igen, ezzel én is kb. így vagyok :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 11:53:46

@svájci sapka (ch): Nem tudom, hogy mi lett vele. Nem nyaral éppen? Valamit írt még régebben, úgy emlékszem, mintha azt írta volna, hogy nyár végén megy szabadságra, de ez nem biztos.

SzZoole 2014.09.14. 11:55:44

@nyuszigonosz(D): igen,egyszer,olyan mintha metron utaznal csak jarmuvel,ki szalhatsz a kocsibol vagy akar benne is maradhatsz,van wc es kijelolt dohanyzo hely ,semmi extra,hacsak annyi nem,hogy csak 40 perc az ut es mindket hatarnal szigorubb az ellenorzes.Ja meg dublaja az ara,mintha kompal mennel.

SzZoole 2014.09.14. 11:57:40

@Sütemény1975: akkor maradok a belgaknal,ott is jo minosegu a palya es vegig ki van vilagitva.

DieNanny CH 2014.09.14. 11:58:30

OFF

Ha már régi kommentelők: @Nézzazégfele-ről tud valaki valamit? A blogját sem folytatta.

nyuszigonosz 2014.09.14. 11:59:11

@Zoole[uk]: Köszi a választ. A komppal mennyibe kerül és mennyi ideig tart?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 12:03:24

@Jani haverja: naaa, mi baj van Thaifolddel? (szerintem meg olcsobb is mint Albania ;-) es telen melegebb van :-) )

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.14. 12:06:17

@Jani haverja:

Svédországban sem....Ez egy nagyon képlékeny téma és nem igazán tudnak vele mit kezdeni. A letöltést sokszor a lopással azonosítják. Azonban ez teljesen fals. Ha ellopsz valamit az el van lopva. Ha letöltesz egy zenei albumot, akkor mégis mit loptál el? Egy bitadatfolyamot töltöttél le, nem egy cdvel rohantál ki a boltból a kabátod alatt. Őszintén szólva én teszek rá hogy 540 millió dollár forgalom helyett csak 430 lesz az éppen aktuális blockbuster forgalma mert éppen többen töltötték le. Az ismeretlenebb dolgoknak pedig kifejezetten hasznos pl a warez. INGYEN REKLÁM. Alkalmazkodjanak a megváltozott piaci körülményekhez ők. Nekik van pénzük. Miért a kisembert kell basztatni, aki letöltötte a vasembert netről? vagy feltöltötte.

Egyébként nem véletlenül csak a nyugati országokban erőltetik ezt a büntetősdit a torrentezésért. Keleten nem is lenne miből kifizetni. Ahogy a zenei albumokat, filmeket se nagyon. Hogy? Mikor egy radiohead cd többe kerül mint a magyar melós napi bére? Ki gondolja ezt komolyan?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.14. 12:06:44

Egy kicsit másabb :

hvg.hu/gazdasag/20140913_ok_elmennek_de_mi_lesz_a_mi_nyugdijunkkal

Na, akkor most megint lehet csapkodni, hogy mennyien, hol, mikor, mennyien még :)

"1.) van unios támogatás akár 1200 euro munkakezdésre
2.) meglehet próbálni, lassan mindenkinek van ismerőse kint
3.) angolul fél év alatt meglehet tanulni életképes szinten..
4.) UK-ban mindenki kap állást."

Egyik kommentben leírták a bűvös receptet :)) Különösen a 4. pont nagyon forró :) Ajaj..

SzZoole 2014.09.14. 12:13:56

@nyuszigonosz(D): en mindig Dunkirk-Dover ut vonalon jarok 2 ora a komp ut es £100 alatt volt mindig.
Masik opcio Calais-Dover 1.5 ora a komp ut,de mig Dumkirk-bol Calais-ba ersz az 40 perc es 45 km,szoval az elso opciot ajanlom.
Ez tobb mint £100 es szigorubb a hatar ellenorzes is.
Itt nezd meg,en mindig itt rendelem.

www.directferries.co.uk/

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.14. 12:14:42

@Muscari: Még most is rengeteg a szétlőtt, elhagyott ház. Elég lehangoló. Dubrovnik is gyönyörű, igaz marha rég jártam ott.
@Jani haverja: Nagyon rég láttam. :(
@DieNanny [SZ,CH]: Tényleg, ő is eltűnt. :(

SzZoole 2014.09.14. 12:17:36

@házelőtthinta: milyen volt a tegnap ested a krimoba?
A 4. pont valoban igaz,annyi itt a munka,mint az utcan a bolond:)
Viccen kivul,itt az nem talal munkat,aki nem akar.

nyuszigonosz 2014.09.14. 12:20:12

@Zoole[uk]: Kösz a választ, de csak érdekességböl néztem, nem konkrét utazás miatt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 12:22:29

@Dragonlady (now in Indonesia): Télen tényleg melegebb van Thaiföldön :)

Viszont nagyon-nagyon nem olcsóbb!!! (ár-érték arányban nézve)
Legalábbis a thai turistás helyek nagyon nem olcsóbbak az albán turistás helyeknél, sőőt!!! Thaiföldön 2-3-szoros árak vannak sokszor, mint itt. Ezt egyébként egy thai utazási iroda tulajdonos mondta nekem, úgyhogy valószínűleg igaz.

SzZoole 2014.09.14. 12:24:03

@nyuszigonosz(D): nincs mit,neked barmit,Te kis gonosz nyuszi:)))

adg 2014.09.14. 12:27:29

@Dragonlady (now in Indonesia): Annak ellenere, hogy lassan kialakul bennem a kep, miszerint minden elkepzelheto vilagok legjobbika Albania, azert en is inkabb Thaifoldet valasztanam. :)
Persze, ha csak ebbol a kettobol lehetne valasztani.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.14. 12:41:27

@Jani haverja:

Akkor mondj konkrét adatokat. Ha Albániában akarok nyaralni mondjuk a következő szabimkor akkor 300 euróból nagykirály lehetek ott 1 hétig?

adg 2014.09.14. 12:42:53

@Sütemény1975: Tudtommal a torrent hatarmezsgye, mert a letoltes valoban nem illegalis, de a feltoltes az, marpedig torrent eseten ha jol tudom, parhuzamosan toltesz le es fel.

@Zoole[uk]: "Pedig egyszeru,mint az 1x1 a sutisnek igaza van a tablak es az utburkolati jelek tobbet ernek barmilyen GPS-tol."
Hat aki csak ugy a gpsre hagyatkozva nekiindul orszagokon keresztul, meg sem nezve a terkepen, hogy mit tervezett a nagy tervezo, az nem igazan tudja, mire valo a kutyu. Egy ismerosom svajcban veszett el, mentek e gps utan, le a foutrol, egyre kisebb utakon, majd vege lett az utnak. A gps pedig mondta tovabb, hogy a kovetkezo keresztezodesnel...
De a tablakra is van egy jo peldam. Erdelyben voltunk busszal, nagyon klasszul minden ki volt tablazva, egy kis aprosag kivetelevel. Volt az amugy eleg keskeny uton egy alagut, amibe nem fert bele a busz. Megfordulni nem volt hely, szerencsetlen sofor eleg sokat tolatott (csajok "elvezték", fiuk rohogtek, sofor volt az egyetlen jozan), mire talalt egy helyet, ahol ugy sikerult megfordulnia, hogy kiszallitott mindenkit, es a hatso kerekkel a szakadek szeleig tolatva nagy nehezen sikerult neki.
Mokas volt. :)

SzZoole 2014.09.14. 12:55:54

@adg [Au, Darwin]: a sat nav-on van beallitasi lehetoseg,legrovidebb ut,leggyorsabb ut,autopalya fizetos autopalya vagy csak foutakon stb.Nem mindig a sat nav a hibas,leginkabb a hasznaloja.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 13:03:34

@Zoole[uk]:
Hogy milyen? Elég nyugodt. Sőt szerintem nappal is sokkal jobban járhatóak mint stauland-ban. Persze, most nem az A7-esről van szó nyáron, mert az leáll, mint a 3-as metró.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 13:04:40

@házelőtthinta: Ez attól függ, hogy hol, és hányan jöttök.
Ha kiveszel egy 2-3 ágyas szobát a tengerparton, ami nem luxus, de teljesen rendben van, az 20-25 EUR naponta, de ez kettőtökre, vagy hármótokra oszlik. Ezekben a szobákban általában az árban benne van a klíma is pl.
Mondjuk ha hárman jöttök, akkor a napi szállásköltséged 7-8 EUR fejenként.
Ha kajálsz, akkor nagyon nagy különbségek lehetnek, mert akár az egész napi kajaköltséged lehet 3 EUR is, és még mindig nem a boltban kajáltál, hanem vendéglátóipari helyen, de lehet akár 15 EUR is, elegáns étteremben 1 főre vetítve (reggeli, ebéd, vacsora).
A pia: Ha rakit (pálinkát) iszol olcsó helyen, de jót, akkor egy feles kb. 0,34 Cent (Eurocent). Ha helyi sört iszol, akkor egy fél literes korsó 0,7-1,5 EUR, attól függ hogy hol iszod (mármint a tengerparti helyek közül hol). Ha a boltban veszel egy másfél literes kiszerelésű sört, akkor az 1,2 EUR. Ja, a drága importsöröket itt is meg kell fizetni a boltban, bár még mindig olcsóbb, mint máshol. A magyar Unicum is olcsóbb itt jóval, mint Magyarországon, mert kevesebb itt rajta az adó.

Szóval számold ki.

Itt Neked egyedül az ideutazás költsége a húzós, ezért érdemes ide kocsival jönni, meg többen, mert az akkor eloszlik.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 13:06:04

Ja, országhatárokon én azon szoktam bosszankodni itt Shengen-országban, hogy mi a fenének dobálják ki a 50-es limit-et a pályára? Ekkora baromságot.
Csak azért, hogy a régi határállomásnak kalapot lengessek?
Jó, mondjuk Belgium és Luxemburg között, csak normális 90-es tábla van. Mondjuk azt még "tolerálom".

SzZoole 2014.09.14. 13:10:25

@Hari Seldon 2: es az auto palya fizetese hogy mukodik?Online,benzinkuton matricat venni?

i got my (törölt) 2014.09.14. 13:18:04

eredeti módszerrel népszerűsítik a matematikát thaiföldön:
a tankönyv borítóján pornósztár fotója hívogatja a 16 éveseket a tudomány rejtelmes világának feltárására...
bangkok.coconuts.co/2014/09/09/students-recognize-sexy-teacher-math-book-av-porn

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 13:23:44

@adg [Au, Darwin]: Nem Albánia a létező országok legjobbika, én ezt egy szóval sem írtam soha!
Csak az én szempontjaimnak ez felelt meg a legjobban, pl. nekem fontos szempont volt, hogy Európán belül legyen, úgyhogy emiatt a Földgolyó nagy része már ki is esett a választhatók közül :) Európán belül meg ez felelt meg nekünk a legjobban, de nem mindenki érezné jól magát itt, ahogy egyik országban sem érezné jól magát mindenki.

adg 2014.09.14. 13:32:05

@Jani haverja: Ne vedd mar ilyen komolyan. :) Csak nezd vegig azt az orszagmarketinget, amit itt lenyomtal az elmult ket napban. Tiz ev alatt nem jelenik meg ennyi iras Albaniarol Magyarorszagon, az atlag magyar annyit tud rola kb, hogy "nyika sze peri meno". :D

Nem volt semmi ellenseges szandek...

SzZoole 2014.09.14. 13:44:17

Nemetorszagban elok,ez lehetseges???

inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-665009

Azon csodalkozom,hogy egy szelsoseges nezetek valo neonazi skinhead csapat meg nem talalta be az ilyeneket.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 13:51:06

@Zoole[uk]:
Lehet fizetni bankkártyával, vagy pénzzel. De szerintem nem túl olcsó. 50 km olyan 4,5 Euro (nagyjából). Ez szerintem sok.
Persze vannak olyan szakaszok, amik ingyenesek. Főleg a határ környékén.
De ha te Angiliából mész Magyarország felé, akkor szerintem is a legjobb a belga irány. (Belgium és Luxemburg ingyenes) Calais után egyből fel Mons, Namur irányba. Itt lehet választani. Szerintem a Luxemburg Saarbrücken Mannheim irány is jó.

(Ja, és elvileg volt róla szó a németeknél, hogy fizetős lesz a külföldi rendszámú kocsiknak a pálya!)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 13:54:09

@Jani haverja: ha én thai utazási iroda tulajdonos lennék, én is kétszerannyiért adnék minden szolgáltatást, mint amennyibe nekem kerül :-) szóval lehet, hogy ha nekiállnál egy telelést szervezni, akkor messze nem kerülne annyiba, mint a haverod mondja.
egyébként fogalmam sincs az albán árakról, még soha nem kerestem rá tripadvisoron a kis homestayek, guesthouseok áraira, se a 4 csillagos szállodákra.
viszont nehezen tudom elképzelni, hogy nincs egy olyan szegmens se, ahol Thaiföld ne lenne jóval olcsóbb. lehet, hogy a wellness-spa vonal, lehet, hogy a homestay. azt simán el tudom, képzelni, hogy ahol le lehet nyúlni a karácsonyi főszerzonban a birka nyugat-európait Pattaya centrálon vagy valamelyik undorító ámde túlárazott ratyi phuketi strandon, ott meg is fogják tenni :-) abból, amiket írsz, az jön le, hogy ez a vonal teljesen hiányzik Albániában. de attól még lehet más.
én legalább nem írtam le látatlanban semmit :-(
nekem nagyon tetszik, hogy ennyire szereted Albániát, mennyire véded, promotálod, sőt, még azt is értem, miért érezhető versenyképesebbnek, a mindenféle mutatók ellenére - ezek pl tényleg úgy működnek, hogy az adatokban nem fog megjelenni, ami miatt jobb. (ha bejönnek a terveim, érdekeseket fogok mesélni....)
szóval egy pöttyet nagyobb nyíltságot szeretnék kérni tőled, hogy esetleg máshol más is lehet olyan jó, mint Albánia, vagy ha valaki valami mást annyira szeret, mint te azt, akkor ugyanolyan jót akar csak, mint te.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 13:55:57

@adg [Au, Darwin]: Azt is rosszul tudja az átlag magyar, mert az meg nem albán nyelven van, hanem görögül :)

Egyébként éppen ezért kell írnom sokat, mert a magyar ember tévhitekben él. És ezeket oszlatom el több-kevesebb sikerrel.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 13:57:04

@Hari Seldon 2:
Elvileg van "telepass"-os fizetés is, de a bankkártyás megoldás simán jó. Berakod a kártyát. Egy vagy két másodperc és kész. Kód sem kell hozzá.

2014.09.14. 13:57:11

A skociai valasztasrol:
Ez van, amikor a "fagyi visszanyal":) A Nyugat orommel segitett - sokszor fegyveres erovel is - szetverni federalis allamokat, nepek kivalasat nyelvi, kulturalis vagy tortenelmi okokra hivatkozva, hatalmas kaoszt, rombolast, menekultaradatot okozva. De ha naluk valamely nep probal kivalni hasonlo okora okokra hivatkozva - jon az ellenpropaganda, a bexaras, a remeges:)
Undorito kettos merce:(((
Ahogy az angol mondja:
"The chickens come home to roost"
Erdekes cikk egy orszagos kanadai napilapbol:
www.theglobeandmail.com/globe-debate/editorials/an-open-letter-to-scotland/article20579017/ Dear Scotland: An open letter from your Canadian cousins
A hozzaszolasok jobbak, mint a cikk, szokas szerint:)

i got my (törölt) 2014.09.14. 14:01:24

érdekes, amit a hvg mond. szerintük ha a ma külföldön dolgozók hazatérnének magyaro.-ra, akkor kb. 25-50 ezer ember kivételével a többiek vagy munkanélküliek lennének, vagy kiszorítanák a most dolgozókat. ergo a munkanélküliek száma kb. 450 ezer emberrel nőne (ha elfogadjuk matolcsy becslését a félmilliónyi külföldön dolgozó magyarról).
ez alapján már értem is, miért "gyerehaza.org" komolyságú és vonzerejű módszerekkel "csábítgat" bennünket az anyaország. :)

idézet a hvg cikkből:
Ahhoz, hogy képet kapjunk az elvándorlás hatásáról, nem csak azt kell tudni, hányan mentek el, de nem kevésbé érdekes, hogy a kivándorlók több százezres tömege kikből áll, milyen munkaköröken dolgoznak ők most. Ez azért kardinális jelentőségű, mert ha valaki például bolti eladó, és elmegy Magyarországról, a helyére vélhetően gyorsan találnak mást. Ha azonban valakinek olyan tudása van, ami itthon csak keveseknek, esetleg olyan posztról megy el, ahol a környéken hasonló képzettségű ember nincs, akkor távozásával hosszabb ideig üresen maradó álláshelyet hagy maga után. Előbbi esetben a nyugdíjkassza nem szenved kárt, utóbbi esetben azonban nagyon is, pláne, ha sok ilyen - hosszabb ideig pótolhatatlan - munkás int búcsút Magyarországnak.
Hiába beszéltünk azonban több nyugdíjszakértővel, bújtunk munkaerőpiaci statisztikákat, kérdeztünk állami szerveket, nem tudta senki megmondani, hányan is lehetnek azok, akik az utóbbi kategóriába tartoznak. Ők azok, akik itthon felső- vagy középvezetők lennének, vagy képzett szakemberek (orvosok, informatikusok, esztergályosok), esetleg olyan vállalkozást működtetnének, amellyel munkát adnának másoknak. Ők azok a nehezen pótolható emberek, akiknek a munkája magas hozzáadott értéket jelent a gazdaság számára. Pontos adatok hiányában egyes szakértők arra tippelnek, hogy ez egy néhány tízezer fős csoport lehet, az emigrálók 5-10 százaléka, vagyis 25-50 ezer ember. Ennyi ember találna munkát Magyarországon, ha hazajönne (a többi, most kint dolgozó hazajövetele esetén vagy munkanélküli lenne, vagy kiszorítaná a most dolgozókat).
hvg.hu/gazdasag/20140913_ok_elmennek_de_mi_lesz_a_mi_nyugdijunkkal

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 14:02:46

@Dragonlady (now in Indonesia): Itt kis szállodát klímával már találsz 20-25 EUR/nap/szoba áráért, ezek 2-3 ágyas szobák.@Jani haverja: Itt válaszoltam részletesen Hintának.
Ez meg egy ötcsillagos szálloda Albánia legdrágább tengerparti városában:
www.hotelbutrinti.com/index.html

Nézd meg az árait! Hasonlítsd össze a thai árakkal!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 14:04:05

@Jani haverja: ezek az árak teljesen korrektek, és simá hasonlóakat vagy egy kicsit olcsóbbakat írnék én Thaiföldről.
a múltkor említett napi harminc dolláros kerettel én simán elvagyok Thaiföldön (kaja, szállás, motorbérlés, kisebb programok, helyi közlekedés).
szóval ha a fentiek háromszorosát mondja a haver, hát nem kéne bevenni, na, maradjunk annyiban.....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 14:06:38

@Jani haverja: köszi, azót láttam. az ötcsillagos nem érdekel, mivel még soha nem voltam ilyenben és nem is akarok menni, így egyáltalán nem tudom mihez hasonlítani, azt se tudnám, hol keressek értelmes ajánlatokat. de elhiszem simán, hogy olcsóbb, mert talán kevésbé a "hülye nyugati úgyis mindent kifizet" elv mentén megy az árképzés.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 14:11:21

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem tudom, az illető nem haver, hanem az öreg amerikai barátom thai élettársa, akinek utazási irodája van Phuketen (mármint a thai hölgynek). Ő mondta, hogy ugyanilyen színvonalon 2-3-szorosa az ár (ugyanazért a színvonalért). Nem ajánlatként mondta el nekem (nekünk a feleségemmel), hanem egy beszélgetés közben, sőt, ha kimegyünk Thaiföldre, elvileg ott nagyon sok minden lenne nekünk ingyen nekünk, mert mi is sokat segítettünk nekik. Itt volt fél évig ő is a barátommal Albániában, úgyhogy ismeri ezt az országot is már.
Most aztán lehet, hogy Phuket különösen drága a többi thai helyhez képest, én ezt nem tudom.

SzZoole 2014.09.14. 14:13:53

@Hari Seldon 2: Belgium fele ismerem,mar sokszor megtetettem az utat,becsukott szemmel is haza talalnak,en a dunkirki portot hasznalom,kisebb,gyorsabb,mint Calais.Csak kivancsi voltam,hogy ha a A25,A4-et hasznalva Reims iranyaba hagyom el Franciao.-ot,ott milyen viszonyok vannak.
Koszi az infot:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 14:15:27

@Dragonlady (now in Indonesia): Várjál belinkelem egész Albánia legdrágább szállodáját:
www.sheratontiranahotel.com/

Én ebben munkám során sokszor voltam. Full luxus. Nézd meg ennek is az árait, pedig ide külföldi komoly üzletemberek, meg állam, és kormányfők járnak!
Ahhoz képest elég nevetségesek az árak :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 14:17:44

@Dragonlady (now in Indonesia): Ja, és a Sheratonban van thai masszázs is, thai lányokkal, de az viszont drága, drágább, mint Thaiföldön, a legolcsóbb masszázs 50 EUR, de az szinte semmi, a legolcsóbb rendes masszázs 100 EUR.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.14. 14:20:09

@Jani haverja::-D
Szerintem erre a hétre ennyi elég is lesz ! :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 14:21:44

@Jani haverja: Phuket egy lepratelep, mint egy koszos betonból épült nagyváros iszonyú forgalommal, ami épp a tengerparton van, és hatalmas összefonódásokkal bíró maffiák uralják pl a taxis piacot, jetski scam-eket, minden napra jut erőszakos bűncselekmény külföldiek ellen.
én nem indulnék ki belőle, és nem vetíteném ki egyetlen ember infóját egy egész országra.
személy szerint én egyébként csak fogcsikorgatva fizetek szobáért többet mint 15 dollár.
és ez egy kedvenc
www.tree-house.org/
(azért mondja belépésnél, hogy zárva van, mert ők esős évszakban bezárnak pár hónapra, nemsokára majd nyitnak megint.)
az ilyen helyek százszámra vannak Ko Lanta, Ko Chang, Ko Mak, Ko Tao, Ko Tarutao, stb stb szerte, de még a Cooper által vitt Ao Nang környékén is (ez nem sziget, a többi igen, elég közel van Phukethez, vannak nagyon szép helyek ott Krabi tartományban is, egyik kedvencem).
de nem akarok átmenni idegesítő thai nyaralás propagandába egyébként, csak gondoltam, szólok, nehogy az legyen, hogy egy ember phuketi árai miatt még csak az asztalra se kerül soha a lehetőség.

nyuszigonosz 2014.09.14. 14:22:58

@Zoole[uk]: Hari már válaszolt, de ilyen:
/www.google.de/search?q=mautstelle+frankreich&newwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XIcVVKL7Bq-A7QbXrYCYBQ&ved=0CDEQsAQ

Haladsz a pályán, ki lesz írva: péage meg az, hogy az még hány méter, ott szélesedik a pálya, áthaladsz lassan egy ilyen helyen, megállsz és cetlit húzol.
a legközelebbi ilyenen meg a cetlid szerint fizetsz.
Minden fizetös szakasz elött el lehet hagyni az autópályát.
Én nem szoktam a pályát elhagyni, inkább azon megyek és fizetek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 14:25:57

@sodalisO [eng]: Valószínűleg, mert holnaptól már megint nem érek rá :)

Giddy Lamb 2014.09.14. 14:26:16

@Jani haverja: @Dragonlady (now in Indonesia):

Hát én voltam Thaiföldön is és Albániában is úgyhogy pár dolgot szeretnék hozzászólni:

Egy bizonyos szinten nincs különbség az árakban, egy mojito ugyanannyiba kerül a Rogner bárjában, mint a Riverside-on , talán annyi a különbség, hogy Chiang Maiban a harmadik mojito után már hülyének néznek és alig tesznek bele rumot, amit Tiranában nem mernek megcsinálni:). A seafood jobb és olcsóbb átlagban Thaiföldön, de a bárány az Albániában jobb:).
Thaiföldön jobb a közlekedés és az időjárás, de a turista jobban meg tudja értetni magát Albániában. Lehetne még sorolni vica versa, mégis inkább Thaiföldön töltenék el egyfolytában egy évet, mint Albániában. Amit Jani haverja sosem említ, az az, hogy a szürke és feketegazdaság a GDP min. 50%-át adja Albániában. Ha valaki kicsiben vállalkozik, ez akár jó is lehet, de ha komolyabb üzletről van szó, érhetik meglepetések azt, aki azt hiszi, hogy Albániában szabad piacgazdaság van...

nyuszigonosz 2014.09.14. 14:28:08

@Zoole[uk]: Ez a múlt héten volt.
Tudod, Észak Rajna Vesztfáliában óriási a muszlim vallást gyakorlók koncentrációja, végtelenül sokan élnek ott. És ilyenek is. Sok ilyen.
Nem az elsö képtelen próbálkozásuk, tavaly mondjuk itt Bajoroszág városaiban is ingyen szalafista koránokat akartak a járokelöknek ajándékozni és így terjeszteni csodálatos vállásukat.
Begyüjtötték öket a rendörök. Itt.

Merkel asszony a bajor belügyminiszterrel ellentétben meg ugy látja, hogy nem kellene nagy feneket kerekíteni a dolognak.

SzZoole 2014.09.14. 14:30:13

@Jani haverja: kivancsisagbol bookingoltam egyet,
2014.10.16 csutortoktol 2014.10.20. Hetfoig 4 ejszaka €80.
Ugyanez itt Londonban. Park Lane Sheratonban egy ejszakaval kevesebb,pentektol hetfoig 3 ejszaka £249.
Megyek a "sotet balkanra":)))
London mar unalmas es draga.
(Csak vicc volt)

SzZoole 2014.09.14. 14:39:01

@nyuszigonosz(D): a kepeket elnezve ugyanaz a kapus rendszer mukodik mint itt,meg ugyanaz a dugo is:(
Maradok a Belga ut vonalon.

Merkel asszony nem csak kifele mutatja ezt az arcat?Belso korokben meg azt mondja,hogy csirajaban fojtsuk el ezt a kezdemenyezest.
Es mi van a fentebb emlitett szelsoseges fiatalokal?Ok nem probalnak szet csapni koztuk?

2014.09.14. 14:40:09

A mindennapi politikarol:
A napokban jelent meg egy volt kanadai miniszter konyve errol a temarol. Azt hiszem, ma lesz a napja, hogy beszerzem. Nem csak Magyarorszagon van problema a politikusokkal, hanem szinte minden orszagban, meg jol bejaratott demokraciakban is. Szinleles az egesz, ugy a jobb, mint baloldalon, kozepen, konzervativoknal, liberalisoknal, stb.
www.theglobeandmail.com/news/politics/ex-nova-scotia-finance-minister-shows-distaste-for-politics-in-new-book/article20591089/
Masik erdekes cikk:
Az itteni baloldali ellenzek a napokban tett javaslatot az orszagos minimum wage visszallitasara, 15 $/ora also hatarral:
ca.reuters.com/article/topNews/idCAKBN0H80RO20140913

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 14:43:12

@Dragonlady (now in Indonesia): Ez egy nagyon jó hely! Tetszik :)

Egyébként a Kung mondta is nekünk, hogy nem Phuketen érdemes nyaralni, ill. nekünk telelni, merthogy tömött, zsúfolt. Viszont neki pont ezért van ott utazási irodája a nagybátyjával közösen, merthogy ott megy az üzlet. Ne egy fiatal thai csajra gondolj, 40 éves, annyi idős, mint a feleségem. Igaz az öreg amerikai haverom meg 60. Ő is éveket töltött Thaiföldön részletekben, mert ő meg háborús övezetekben dolgozik vezető beosztású civilként, legutóbb pl. 600 indiai tanárnak volt többek között a főnöke Afganisztánban, akik az afgán katonatiszteket, és rendőrtiszteket oktatták, mivel dec 31-ével kivonul a NATO Afganisztánból. Akkor az ITT-nél dolgozott, de dolgozott a KBR-nál is régebben, szintén vezető beosztásokban Irakban is, meg Afganisztánban is.
De ez az amerikai barátom is Albániát választotta valamiért a szabadsága eltöltésére, pedig Floridában háza van, nagyon jó helyen :) De ott már 5 éve nem volt :) Most meg inkább itt találkozott az élettársával, mert nem volt kedve Thaiföldre menni. Azt mondta, hogy ott rohanás van :) Meg drága a fogorvos, pedig a pénz nem nagyon számít neki.
Szóval nem tudom, ízlések, és pofonok :)
Egyszer megnézzük a családdal Thaiföldet is, bár engem Indonézia jobban vonzana, csak a feleségemet nem :(

nyuszigonosz 2014.09.14. 14:45:00

@Zoole[uk]: Erre nem tudok igazán válaszolni: mármint a szelsöséges fiatalokkal kapcsolatos kérdésedre.
Mert azok legtöbbje meg a volt NDK területén van.
Azok meg ott randalíroznak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 14:49:56

@Giddy Lamb: na ehhez a mojito vonalhoz nem tudtam volna hozzászólni, szerintem még mindig nem ittam meg több mint tíz liter alkoholt életemben összesen :-)

@Jani haverja: naaaa, és Indonéziával mi baj van? :-)))
ja mert a legjobb tengerpartok, legjobb snorkelling, meg a legváltozatosabb kultúrák simán itt vannak, szerintem legalább 3-4 hónap végigjárni mindent, ami érdekes :-)))) nekem is hátravan még legalább a fele, de akár évekig is el lehet itt bóklászni, annyira érdekes.
bakker csinálnom kéne egy utazási irodát, de szerintem szétszaladnának a vendégeim, amikor a huszonötödik taxist már kiabálva küldöm el a kurva annyába. (ezekhez még mindig gyengék az idegeim, na, Bali ilyen szempontból rosszabb, mint bármi más hely, Phuketet kivéve.)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 14:52:00

@Giddy Lamb: Az albán statisztikában soha ne bízz. Itt gyakorlatilag feketegazdaság nem nagyon van, max a fű, meg hasonlók. Mert aki kicsi, az átalányadózik, és filléreket (itteni viszonylatban is). De a filláres átalányadó miatt a munkanélküliséget, és a feketegazdaságról szóló adatokat az itteni politikusok úgy variálják, ahogy azt a pillanatnyi érdekük megkívánja (ismerem személyesen az itteni integrációs minisztérium statisztikai osztályának vezetőjét).
Nagy üzletben sem érhetnek meglepetések. Meglepetések nagy üzletben csak az olyanokat érhetik, mint pl. a Demján Sándor, aki azt hitte, hogy itt ugyanazt el lehet játszani, mint Magyarországon, vagy Montenegróban, aztán jól pofára esett, mert itt tényleg piacgazdaság van, és nem nagyon lehet az állammal lemutyizni semmit. Persze itt is lehet, de sokkal kevesebbet egyrészt, és csak albánnak.

M. Péter 2014.09.14. 14:54:37

@adg [Au, Darwin]: Meg volt az a magyar kamionos, aki bement Colchester belvárosába a tábla ellenére, mert a satnav azt mondta, hogy arra menjen, és kiöntött 80000 font értékű olívaolajat és 15000 font kárt okozott egy XVII. századi házban.
www.dailymail.co.uk/news/article-2074056/Wrong-turn-Satnav-leads-truck-driver-narrow-Tudor-lane-115-000-mistake.html

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 14:56:22

@lexrex: Azért, ha nyilvánvaló tévedésekkel, félremagyarázásokkal traktálod itt a jónépet, akkor megjelenek ám telefonról, vagy ír a feleségem! :)

adg 2014.09.14. 14:59:54

@M. Péter: Jaj, erre emlekszem, jo fej srac volt. Picit megboritotta a kocsit, barkivel megesik idonkent. :)

------------

Na en leptem mara, mert azt hiszem csomorom van. Van az a szint, ami mar kontraproduktiv...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 15:01:09

@Dragonlady (now in Indonesia): Énnekem semmi bajom Indonéziával, sőőt! Az általad leírtakat tudom, utána is néztem már sokszor. Egyedül az alkohol lenne gond ott, mert az ott drága :) A feleségem most szólt rám, hogy neki sem lenne ellenére, csak nem tudna ott élni. Merthogy egy régebbi beszélgetésünkkor én azt mondtam neki hogy szerintem ott is nagyon jó lehet(ne) élni. Azt mondja, hogy turistaként kimenne, de élni nem, és az akkori beszélgetésünkkor is ezt mondta. Ezek szerint félreértettem a feleségemet :)

SzZoole 2014.09.14. 15:04:21

@nyuszigonosz(D): azert koszi,csak kivancsi voltam:)

SzZoole 2014.09.14. 15:10:58

@M. Péter: azt elfejtetted irni,hogy magyar kamionos volt(es ez nem haza kopkodes)a kepeket elnezve en meg a sajat automal sem nagyon szeretek ilyen szuk utcakban vezetni,nemhogy egy kamional.
Egyebkent a profi kamionosoknak mas fajta satnav van,mert nem minden hova hajthatnak be,

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 15:12:44

@Jani haverja: üveg sör két, két és fél dollár emlékeim szerint, az sok? egyébként meg sajnos saját tapasztalat, szemtanúja az ember ennek mindenhol, hogy akár bármelyik muzulmán faluban is kiválónak mondott pálmaszeszt lehet kapni elég jó áron :-) csak stikában kell csinálni, valami kis boltban megérdeklődni, hogy errefele ki csinálja az arakot :-)
szegény feleséged jól meglepődhetett, hogy ki akarod költöztetni :-)
viszont látatlanban honnan tudja, hogy nem tudna itt élni?
najó, abbahagyom a kötözködést :-))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 15:17:04

@Dragonlady (now in Indonesia): Találkozott egy pár ázsiai emberrel (hölgyekkel) életében, és nem tetszik neki, hogy az ázsiai ember csak látszólag őszinte.

kardio1 2014.09.14. 15:18:19

@Jani haverja:
A Nika se perimeno (Νικα σε περιμένω) azt jelenti egyébként: Nika, vàrok ràd (vàrlak)

kardio1 2014.09.14. 15:19:45

@Jani haverja:
Ezt valoban nem mondtad, de amiket irsz, abbol az jön le, hogy ezt gondolod. Es ez az orszàgmarketing szempotjàbol inkàbb kontraproduktiv.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 15:20:55

@Jani haverja: grrrr.
mert mint tudjuk, az ázsiai ember mind ugyanolyan, egy kaptafára készült, Indiától Kínáig, Japántól Pápuáig, és Szaudi-Arábiától a Fülöp-szigetekig :-(

kardio1 2014.09.14. 15:24:32

@Hari Seldon 2:
A télépéage akkor jo szerintem, ha sokat mész egy adott ùtvonalon, hàlozaton, illetve, ha nagy a tömeg. En is kàrtyàval szoktam fizetni. Elég dràga valoban, én innen a német hatàrig kb. 50 Eurot fizetek, pedig a 950 km-bôl 250 km nem is autopàlya.
A németeknél, azt hallottam éves matrica lesz, kb. 100 euroért, amit a németorszàgban lakok visszaigényelhetnek. Igy màr nem lesz olcsobb a német ùtvonal nekem, mint a déli, olasz-szlovén verzio. Igaz dràgàbb se, mert az olasz pàlyadij is magas.

Giddy Lamb 2014.09.14. 15:25:13

@Dragonlady (now in Indonesia): "szerintem legalább 3-4 hónap végigjárni mindent, ami érdekes"

Ja persze, Sumbawát meg Florest talán, és akkor Szumátráról, Sulawesiről, Irian Jayaról meg Borneoról nem beszéltünk. Inkább 2-3 év az...

@Jani haverja: "nem nagyon lehet az állammal lemutyizni semmit. Persze itt is lehet, de sokkal kevesebbet egyrészt, és csak albánnak."
Igen, én is erről beszélek csak albánnak...

kardio1 2014.09.14. 15:29:08

@Zoole[uk]: Az nem Dunkirk, hanem Dunkerque! Haho, a szàzèves hàborù màr rég végetért és nem ti, angolok nyertétek meg ! :)))

kardio1 2014.09.14. 15:34:44

@Dragonlady (now in Indonesia): Jé, Ko- Lanta! Ez itt egy téléréalité mûsornak a cime (Koh-Lanta), gondolom, eredetileg Thaiföldön jàtszodott, de ez évadtol függ, most indonéziai a helyszin, azt hiszem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 15:37:49

@Giddy Lamb: persze, mániákusoknak 2-3 év, illetve pl a Maluku-szakértő László (a vezetéknevére nem emlékszem, nem tudom, van-e még a thorn tree-n, mióta szétverték a fórumot) még ezt is kevesellné :-) azért az átlagember számára is teljesen gyakori, élvezhető és normális tempó a 3-4 hónap.

Muscari 2014.09.14. 15:39:15

@DieNanny [SZ,CH]: sajnos nem tudok semmit, teljesen eltunt. Nincs fent Skype-on es az emailekre sem valaszol. Szerintem lehet, nincs internetjuk, remelem nem tortent nagy baj veluk.

kardio1 2014.09.14. 15:46:16

@Dragonlady (now in Indonesia): Hogy tudd, van, aki többet tud inni nàlad:
fr.news.yahoo.com/g%C3%A9rard-depardieu-peut-boire-jusqu%C3%A0-14-bouteilles-dalcool-073746027.html

E cikk szerint Depardieu (hires francia szinész, jelenleg orosz àllampolgàr (sic) és Belgiumban, vagy Oroszorszàgban él) napi 12-13-14 üveg alkoholos italt is megiszik naponta: reggel 10 elôtt pezsgôvel és vörösborral kezd, aztàn egy kis pezsgô, majd pastis, ùgy fél üveg. Ebédhez 2 üveg bor, délutàn pezsgô és sör, 17 h felé pastis (befejezi a reggel megkzedett üveget). Ezutàn màrcsak vodkàt és/vagy whiskyt iszik...

SzZoole 2014.09.14. 15:50:59

@kardio1: ez inglisul van es nem frencsul:)))
Hianyos a tortenelem tudasod doki,ugyanis a 100 eves haboru 1337-1453-ig tartott es ez igaszsag szerint 116 ev,Jeanne d' Arc,remlik valami,aki szuz volt meg orleans-i :)))

A dunkirki csata a II.vilag haboruban volt 1940.05.26-tol 1940.06.04- ig.Allampolgarsagi vizsga kerdes en is csak azert tudom:)))

Muscari 2014.09.14. 15:54:55

@Dragonlady (now in Indonesia): ez tok jo. Ha kedvunk tamad Thatfoldre menni, tuti megkereslek, latom, tudod, mi a dorges.

Giddy Lamb 2014.09.14. 15:57:00

@Dragonlady (now in Indonesia):

"akár bármelyik muzulmán faluban is kiválónak mondott pálmaszeszt lehet kapni elég jó áron"

Aha, egyszer Bukit Lawangban egész éjjel véreset hánytam a jó kis helyi araktól, ráadásul a budiban egy kígyó lakott és konkrétan rettegek tőlük, mégis 10-20 percenként meg kellett osztanom vele a WC-t. Az arak nem iható magában, meg kell tömni gyümölccsel a poharat és ott jön be a HACCP!
www.nzembassy.com/indonesia/news/indonesia-warning-against-drinking-arak-distilled-palm-wine

nyuszigonosz 2014.09.14. 15:58:30

@kardio1: Az a német fizetös autópálya dolog, na az még nagyon el fog tartani, mire valahogy lesz. :-)

kardio1 2014.09.14. 16:00:40

@Zoole[uk]: Tudom, hogy mettôl meddig tartott a szàzéves hàborù (én még magyar iskolàba jàrtam, és szerettem az évszàmokat!).
De Dunkerque akkor is Dunkerque és nem Dunkirk. En sem kérdezem, mi ùjsàg van Londres-ban :)

SzZoole 2014.09.14. 16:01:12

@Jani haverja: ha az 5*-os Sheratonban €80 4 ejszaka,akkor egy kis videki vendeg hazban mennyi?

SzZoole 2014.09.14. 16:04:31

@kardio1: ezen mar csak nem fogunk osszeveszni doki:)))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 16:05:20

@kardio1: Tudom, de az görögül van, nem albánul :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 16:06:48

@kardio1: Én nem akarok itt országmarketinget csinálni. Nekem ebből semmi hasznom nincs. Ha van is, akkor nagyon kicsi, azért nem érné meg. Én csak mindig tényeket írok le, sokan meg tévhiteket írnak, és ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 16:08:11

@Dragonlady (now in Indonesia): Ezt nem állítottam komolyan, de azért azt igen, hogy az Ázsiában kötelező mosoly, az egyáltalán nem biztos, hogy őszinte...
Japántól Kínán át Indonéziáig!

DieNanny CH 2014.09.14. 16:08:28

@Muscari:

Úgy emlékszem, innen valaki személyesen felvette vele a kapcsolatot, csak nem emlékszem, ki... :-( (Úgy értem, a címét is tudta.)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 16:09:52

@Giddy Lamb: Albánnak is keveset. Az utóbbi jópár évben. Kevesebbet jóval, mint Magyarországon egy magyarnak (mármint olyan magyarnak, aki a tűz közelében van).

SzZoole 2014.09.14. 16:14:46

@DieNanny [SZ,CH]: digger beszelt vele skypon.kerdezetek ot

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 16:15:00

@Zoole[uk]: Te Zoli! Én nem néztem meg most a Sheraton Tirana árait, de nem ÉJSZAKÁNKÉNT 80 EUR?

Kis szálláson SZOBÁNKÉNT 20-25 EUR naponta. Ezek 2-3 ágyas szobák, tehát eloszlik a 20-25 EUR 2-3 főre. Persze, ha asszonnyal jössz, akkor nem, mert akkor a közös kasszából kell kifizetni így is úgy is :)

SzZoole 2014.09.14. 16:22:30

@Jani haverja: de,igazad van,dohanyzo,35m2-es szoba kingsize bed €80/night.
Mikor kotoztetek ki pontosan 2011 nyaran?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 16:35:25

@Jani haverja: inkább mosolyogjon valaki őszintétlenül, mint hogy őszintén halál bunkó legyen.
ezt tartom a mindennapos futó kapcsolatokra (üzletben eladó, bank, immigration, stb stb stb).
de szerintem ez egyáltalán nem jellemző olyankor, amikor ennél többről van szó (szomszéd, kolléga, főnök, szülő, ismerős, barát).
de legyen ez is az én bajom, én már belefáradtam abba, hogy bármit is magyarázzak.
minden nő kurva, minden külföldit csak lehúznak, és mindenki hazudik. ez Ázsia. ezt hallgatom tizenkét éve.
:-(

M. Péter 2014.09.14. 16:39:07

@Zoole[uk]: De hát az többe kerül.

SzZoole 2014.09.14. 16:47:54

@M. Péter: a satnav-ra gondolsz?Persze,hogy dragabb,hiszen kimondottan nekik keszitik,ha jol tudom £250-300- tol indul az ara.
Egy komolyabb munkaltato adja a kamionhoz,mint ahogy itt is adnak komolyabb soforszolgalatok a soforjeiknek,semmi hivas,csak uzenet es a cimek A-tol B-be.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 16:49:05

kötelező mosoly. naigen. volt az Air Asia pultnál egy halál bunkó ausztrál, anyázott mindenkit, mert 5 kilóval nehezebb volt a bőröndje és fizetnie kellett. FUCK LIFE felirat volt a két vádlijára tetoválva hatalmas méretben, még jó, hogy ezt csak az egész sor látta mögötte. lélegzetvisszafojtva néztük és mindenki forgatta a szemét, kivéve az Air Asia-s kiscsajt, aki szemrebbenés nélkül. namondom bazmeg, ha ez véletlen mellettem ül..... következő, immigration. amikor rászólt a határőr, hogy szedje le a füllhallgatóját ugyan már, megint eleresztett egy adag FUCK és hasonlókat. szerintem az volt a szerencséje, hogy nem értették. aztán a biztonságiakat (csomagátvilágítókat) küldte el a halál faszára.
azon röhögtem, mit kapott volna egy ilyen valahol nyugaton, remélem, jól kicsavarják a kezüket és leteperik a földre a személyzet inzultálása miatt.
ja, mert mikor hazamentem 7 év után, lisztferihegyen oda-vissza olyan bunkó volt velem mindenki, hogy csak úgy lestem. "nem látja maga, hogy ez a sor is nyitva van, mit bámészkodik?" meg amikor rossz helyen mentem be az átvilágításhoz, és nem vettem le a strandpapucsomat (soha sehol nem kellett még), azonnal mintha terroristagyanús személy lettem volna.
nmindegy, ez csak eszembe jutott így a felszínekről.
elszoktam az agressziótól, igen, sajnos én vagyok a legagresszívebb a környezetemben :-) ezért nem is bírom a netes agressziót sem, annyira elszoktam tőle. többet voltam már Ázsiában felnőtt, mint Európában.
de ez nem azt jelenti, hogy attól még nem kell lemeccselni a dolgokat az ázsiai főbérlővel, szomszéddal, kollégával, főnökkel, szülővel, gyerekkel, iskolabusz sofőrrel. csak másképpen, nem a mosoly-vicsorgás-kedves-nemkedves-orra alatt beszól-nem beszól vonalakon.
ráadásul nagyon sok emberből TÉNYLEG hiányzik akármiféle mindenféle rosszindulat és gonoszság, még ha ezt nehéz is elhinni.
na ennyit erről :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.14. 17:20:16

@lexrex:
Még mindig nem olvastunk tőled semmi pozitívumot Magyarországról.
Magyarország védelmében annyi telik hogy üdvözlöd ha valaki nem dícséri a választott országát?
Gratula.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.14. 17:37:18

Janiiiiiiii!! Irnal par sort a Skadari - torol?? :-)

tanato 2014.09.14. 17:44:45

@diggerdriver: Stadion nagyhatalom letthttp://ultrasliberi.hu/wp-content/uploads/2013/09/scornicesti9.jpgünk.

Nem is tudtam hogy Ceausescu szülőfalujában is épült stadion/Akkor a mienk sajnos lopott ötlet volt/.Mára ez maradt belőle.

Mme Seldon 2014.09.14. 17:50:15

@Zoole[uk]:
Nézd, én azt tudom, hogy Forbach-tól Párizsig fizettem valami 4,4 - 8 - 28 - 3 Euro körül van.
(A 4,4-et azért tudom pontosan, mert hetente kétszer mentem Forbach És Metz között, most Thionvilleből már ingyenes lesz nekem Metz)

Hari Seldon 2 2014.09.14. 17:51:15

@Mme Seldon:
Most látom Mme Seldon nevével írtam. Mindegy, észreveszed.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 17:53:48

@nyuszigonosz(D):
Igen ilyen is van egyes szakaszokon. Mondom, a Forbach - Metz csak sima bankkártyás megoldás, de sok helyen cetli kihúzós van.
(nem tudom melyik az elterjedtebb, és mi alapján ilyen az egyik és a másik)

DieNanny CH 2014.09.14. 17:55:25

@diggerdriver:

Hát, ezt sajnálom. Remélem pozitív értelemben tűntek el, mint anno Rózamamiék, hogy csak összecsomagoltak és irány a határ...
:-(((

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 17:56:31

@Dragonlady (now in Indonesia): Én arra értettem a kötelező (őszintétlen) mosolyt, amikor simán társaságban vagy egy ázsiaival. Nagyon sokszor megnyilvánulnak így.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 17:58:27

@sodalisO [eng]: Hát ha pár sor kell csak, akkor az ott van a honlapunkon, a "Minden ami víz" kategóriában. De ha tavat akarsz itt, akkor szerintem mérföldekkel jobb, szebb, kulturáltabb az Ohridi tó, amit itt Pogradeci tónak hívnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 18:00:54

@Jani haverja: ez nekem még mindig értelmezhetetlen, bocs. "simán társaságban" mit kellene csinálniuk az embereknek, vicsorogni? bambán nézni?
ha másképp nem megy, akkor vedd úgy, hogy a mosoly a default arckifejezés. ugyanúgy nem azt jelenti, hogy a haverod a másik, mint mikor az angol megkérdezi, hogy háuárjú.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 18:06:25

@kardio1:
Akkor a délnyugati szakaszt egy kicsit olcsóbban érzem.
Nekem olyan 40 körül jön ki Párizs, pedig csak 350 km, neked meg legalább 600 km.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 18:08:49

@Dragonlady (now in Indonesia): Ha Európában valaki mosolyogva figyel Rád, akkor általában tényleg figyel rád, és nem teljesen máshol járnak a gondolatai.
Ez csak egy példa, de szemléletes.

A másik meg az, hogy - már amit mi észrevettünk az ázsiai emberekben - gátlástalanul törtetőek. Simán átgázolnak rajtad. Itt Európában is törtetőek az emberek nagy része, de más a mérték.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 18:09:08

@kardio1:
Mondjuk arról hallgassunk, hogy az összes híres csatában ők nyertek. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 18:28:20

@Jani haverja: bocs, de ilyen szintű primitív általánosításokkal nem tudok mit kezdeni.
hm vagy igen.
az lehet, hogy az ázsiaiak számára az európai egy olyan agresszív, erőszakos kultúra, hogy úgy érzik, másképpen nem lehet érvényesülni, egyáltalán észrevevődni, de mivel nem ebben szocializálódtak, így nem elég kifinomultak a módszereik, és amit kihoznak a helyzetből, az másoknak ott így jön le.
ez most lehet, hogy egy nem is rossz gondolat, de az is lehet, hoyg egy primitív általánosítás részemről is.
életemben nem láttam még dk-ázsiait törtetni, csak úgy mondom. mondjuk nem sok top üzletembert meg politikust ismerek személyesen, ez is igaz. viszont soha nem ismertem még dk-ázsiaiakat a saját közegükön kívül.
na mindegy, élvezd az előítéleteidet, hoyg mindenki csak azért mosolyog, mert őszintétlen és át akar verni, hogy aztán amint hátat fordítasz, áttörtessen rajtad.
az indiai, a kínai, a japán, a szaudi, a pápua, a kazah, a perzsa, a khmer, meg a filipinó mind ugyanúgy.

Giddy Lamb 2014.09.14. 18:32:58

@Jani haverja: "amit mi észrevettünk az ázsiai emberekben - gátlástalanul törtetőek. Simán átgázolnak rajtad. Itt Európában is törtetőek az emberek nagy része, de más a mérték."

Azért azok az ázsiaiak akikkel Te találkozol Európában, nem reprezentatív minta. Az átlag thaiok és indonézek nem engedhetik meg maguknak, hogy Európába utazzanak, csak az útlevél ára a szegényebb országrészekben több havi kereset, a repjegyről már nem is beszélve. Te valszeg kőkemény üzletemberekkel találkoztál.
A mosolygás náluk azt is jelentheti, hogy nagyon zavarban vannak, pld. a fehér ember udvariatlan, bunkó viselkedése miatt (amit a farang esetleg észre sem vesz), tehát amit Te műmosolynak értelmezel, nála az a legnagyobb zavar/ijedtség jele.
A kultúrális különbségek is sokkolóak lehetnek, egy sok ezer éves kultúra és egy 2-300 éves között irdatlan a különbség. Egy kínai üzletember (Délkelet-Ázsiában nagyon sok a kínai származású üzletember) a több ezer éves üzleti etikának/szabályrendszernek megfelelően gondolkozik, egy fehér ember meg a pár száz éves gyarmati berögződéseitől sem tudott még megszabadulni (tisztelet a kivételnek).
,

SzZoole 2014.09.14. 18:34:45

@Mme Seldon: koszonom,doktorno:)))
Az tudtad,hogy rajtunk kivul talan Ti vagytok a masodik hazaspar akik itt kommentelnek?

SzZoole 2014.09.14. 18:36:01

@Jani haverja: es mikortol kezdted elo kesziteni az egeszet?

Hari Seldon 2 2014.09.14. 18:48:42

@Zoole[uk]:
Nem is gondoltam bele.
Én csak időnként hivatkoztam Mme Seldonra, mint Colombo a feleségére.
Aztán elkezdte olvasni is.
Aztán szóba került egyszer egyszer gyerekes téma.
Aztán beírt a kommentembe.
Aztán regisztráltam.

DieNanny CH 2014.09.14. 18:54:34

Kedves HÁ!

Mivel nyitott könyv vagyunk előtted, kérhetek tőled egy magánéletben való vájkálást?
Megnéznéd, honnan írt @nézzazégfele korábban? Az ip cím alapján. Nem is kell elárulnod róla semmit, csak... Mit tudom én, a falunak utánanézni, ... Igazából nem tudom, hogyan lehetne őket megtalálni.
Ez itt a nagy névtelenség átka...
:-(((((((

blackhairlady 2014.09.14. 19:16:39

Off: Mindjart kezdodik a foci, a hamburger, hot dog, grillezett csirkecomb, szarny kesz, guacamole, bacon, zoldsegek...
kezdodhet a barbekjuuuu:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 19:17:10

@Dragonlady (now in Indonesia): Tényleg ne vedd bántásnak, az általánosítást, tudom, hogy nem minden emberre igaz ott sem, ahogyan az sem igaz, hogy minden magyar szereti a pörköltet. Mindenesetre mi ilyeneket tapasztaltunk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 19:31:26

@Giddy Lamb: Akkor leírok egy konkrét példát:
Egy thai masszőrnő ugye nem egy igazi üzletember, viszont azért elég jól keres egy átlagmelóshoz képest.

Itt a Sheratonban volt (tavasszal ment haza) egy olyan lány, akinek otthon volt egy 12 éves kisfia. 6 évig nem látta, mert 6 évet lehúzott itt Albániában. Keresett kb. havi 1.500 EUR-t itt. A gyerekét a szülei nevelték otthon 6 évig. Megkérdeztem, hogy otthon nem lenne neki munka? Azt mondta, hogy otthon fele ennyit keresne masszőrként, megélne simán, el tudná tartani a gyerekét, de ő egy nagy házra gyűjtött, ezért dolgozott itt.. Mindezért 6 éve nem látta a gyerekét.

Hááát nem tudom...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 19:34:55

@Zoole[uk]: Hááát, ha tágabban vesszük, akkor 2005-től, akkor voltam itt először, de már akkor is azért, hogy az általam innen-onnan összeszedegetett infóknak utánanézzek. De igazából 2007-2008 környékére vált komolyabbá az elhatározás.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.14. 19:36:16

@Giddy Lamb: tudom, tudom,...... de gondoltam Jani ott van, tud szemelyesen is informalni. ;-)

SzZoole 2014.09.14. 19:38:02

@Hari Seldon 2: tudom,akkor en kerdeztem az itt levo orvosok velemenyet es tobbek kozt O is valaszolt a kerdesemre.

2014.09.14. 19:52:05

@Dragonlady (now in Indonesia): Na tessek, nem vagyok itt fel napig es maris elszabadulnak a rasszista, anti-azsiai indulatok! :)))

Sosem ertettem ezt a (szamomra tipikusan magyarnak tuno) ervelest hogy aki idegenekre mosolyog az nem 'oszinte'. Az oszinteseg elegge absztrakt fogalom, nekem mar az is eleg ha nem bunkok korulottem az emberek es nem nez ki mindenki depressziosnak. A mosolygo, kedves embereket szeretem, akar oszinte, akar nem, ilyen felszines vagyok, na...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 19:58:16

@sodalisO [eng]: Akkor magánvélemény: Én nem nagyon szeretem a Shkodrai tavat flamingók ide, vagy oda. Az albán oldal nem olyan szép, és bár van néhány jó halétterem, meg Shkodra belvárosa is ok, de Shkodra környéke elég szemetes, tetejében ott a tó mellett van az ország legnagyobb cigánytelepe, tetejében azok az itt kivételesnek tekinthető cigányok lakják, akik nem nagyon szeretnek dolgozni az itteni cigány többséggel ellentétben. Betörni, lopni, rabolni ugyan nem mernek, de elég agresszív kéregetők. Ha turistaként mennél a Shkodrai tóhoz, akkor jobban jársz szerintem a montenegrói oldallal.

puhacica 2014.09.14. 20:11:25

@Dragonlady (now in Indonesia): @Mirjam2: ne ertsetek felre, nem (elo)itelkezem vagy kotozkodok, csak eszembe jutott valami, amire talan tudtok valaszolni. szoval: ha itthon bemegyek egy "kinai" boltba, piacra, bevasarlokozpontba, a legritkabb esetben koszonnek vissza vagy mosolyognak ram. leginkabb levegonek neznek. ez miert lehet?

2014.09.14. 20:16:59

@Jani haverja: Nem akarlak piszkalni, foleg hogy te vagy az egyik kedvenc kommentelom es nagyon erdekeseket irsz Albaniarol, de azt azert biztosan te is belatod hogy azert mert te talalkoztal egy (1) emberrel es kialakitottal rola egy velemenyt, abbol nem feltetlenul bolcs dolog kovetkezteteseket levonni tobb milliard 'azsiai' emberre nezve.

Alapveto emberi tulajdonsag hogy hajlamosak vagyunk masokat nagyon leegyszerusitve, fekete-feheren latni, es ez hatvanyozottan igaz ha a masik ember egy szamunkra idegen csoport tagja. Lehet hogy a thai holgy akivel talalkoztal igy magyarazta el neked hogy mit miert es hogyan csinalt, de a valosagban lehet hogy a sztori sokkal komplexebb. Nem ismered ot, a csaladjat, az elettortenetet, stb., nem tudod hogy miert mondta neked amit mondott es mi igaz belole. A te szempontodbol erzeketlensegnek tunik hogy elcserelte a 6, potencialisan gyerekkel toltheto eveket egy nagy hazra, de az is lehet hogy egy olyan tarsadalomban ahol nincsen szocialis halo, nyugdij stb., a dontese teljesen maskepp ertekelheto. Es meg ha igaz is ez a verzio hogy az illeto egy penzehes, erzeketlen noszemely, abbol sem kovetkezik hogy sok millio masik ember is az.

DieNanny CH 2014.09.14. 20:18:28

@puhacica:

De érdekes! Én meg - bár még csak vidéken voltam kínaiban - mindig hangosan rámköszönnek, nagyon szép magyarsággal. Lehet, itt a főnök ott volt valahol egy függöny mögött, és ellenőrzött?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 20:30:43

@sodalisO [eng]: Kiegészítés: Persze az albán oldalon is vannak jó helyek, csak azt jobban kell tudni, hogy hol. Pl ez egy jó hely az albán oldalon:
sq-al.facebook.com/RozafaSeaFoodShkoder

Meg ez is:
www.facebook.com/pages/XHAKA-Restaurant-Shiroke/143967582296776?sk=photos_stream&ref=page_internal

2014.09.14. 20:35:32

@puhacica: Remelem Chang valaszol majd mert neki sokkal tobb tapasztalata van kinaiakkal mint nekem. En szemely szerint azt vettem eszre hogy a (Kinaban szocializalodott) kinaiak nagyon keveset mosolyognak es ha megis, az gyakran negativ erzelmet fejez ki, es nem kedvesseget. A kinai fonokeimmel ugy voltam, hogy az elejen kiakadtam amiert baratsagtalanul neznek ram, aztan par honap mulva ez mar fel sem tunt es csak akkor kezdtem el nagyon parazni ha mosolyogni kezdtek - akkor tudtam hogy valami nagy gaz van! :) Kinaiak gyakran kimondottan bunkok nyugati, europai szemszogbol. A thai emberek modora, arcmimikaja teljesen mas, mint ahogy az indiaiake is stb. Ebbol is latszik hogy a 'megtevesztoen mosolygo azsiai' sztereotipija nem tobb, mint egy sztereotipia.

puhacica 2014.09.14. 20:36:12

@DieNanny [SZ,CH]: tenyleg! most, hogy mondod, otthon en is ezt tapasztaltam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 20:36:24

@Mirjam2: Nem tudom, a feleségem meg én sokszor tapasztaltunk ilyeneket ázsiaiakkal kapcsolatban :( Aztán lehet, hogy nekünk volt pechünk, hogy pont ilyeneket ismerünk :)

puhacica 2014.09.14. 20:40:53

@Mirjam2: na igen, a sztereotipiaink... mondjuk, sok tapasztalatom nincs e teren, csak a "boltos kinai kasztot" ismerem.

2014.09.14. 20:50:00

@Jani haverja: Az is lehet, hogy vannak olyan elethelyzetek, amiket neked europaikent nehez elkepzelni. Sajnos nagyon sok ember van vilagszerte akiknek nem adatik meg az a luxus hogy erzekenyek legyenek, mindig a gyerekeik mellett legyenek stb.

2014.09.14. 20:52:25

@puhacica: Nem pont rad gondoltam a sztereotipiakkal kapcsolatban, altalanossagban irtam. Nekem sincs sok tapasztalatom kinaiakkal, csak a sajat benyomasaimat irtam le.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 20:54:07

@sodalisO [eng]: Még egy kis kiegészítés:
Nézd csak meg mit találtam Neked:
www.facebook.com/restorantdubai.shkoder/photos_stream?ref=page_internal
DDD

De amiért nézegettem (azaz túrtam fel) a netet igazából, az ez:
www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g303166-d5929493-Reviews-Taverna_Shkodrane-Shkoder_Shkoder_County.html

Nem emlékeztem a nevére ugyanis. Ez egy nagyon-nagyon jó hely!
Nézd meg a 9 látogatói fotót is!

Giddy Lamb 2014.09.14. 21:43:41

@Jani haverja: "Pl ez egy jó hely az albán oldalon:"

Elég különleges hely, mivel a datolyakagyló halászata szigorűan tilos minden európai országban, ők meg még ki is posztolják:)
Lehet, hogy a törvény Albániára nem vonatkozik?

www.facebook.com/RozafaSeaFoodShkoder/photos/a.141374939383642.1073741828.115683408619462/158656387655497/?type=1&theater

Giddy Lamb 2014.09.14. 21:43:42

@Jani haverja: "Hááát nem tudom... "

Sokféle magyarázat lehetséges, a legrosszabb eset, hogy nem volt más választása, eladták és az előírt összeget ki kellett termelnie ahhoz, hogy visszamehessen a családjához.
A legjobb eset, hogy Thaiföldön az interneten surfözve rátalált a tiranai Sheraton weboldalára, ahol épp thai masszőrt kerestek...

kardio1 2014.09.14. 21:58:41

@Jani haverja: Visszatérve az albàn csodàhoz egy kicsit, meg ahhoz, hogy nincs korrupcio. Ertem én, hogy küzdenek ellene, de azért nézd meg ezt a linket:
www.anticorruption-albania.org/home/news-from-albania/154-corruption-in-albania-pervasive-us-report-says

a jelentés ezévi...bàr gondolom, ez sem fog meggyôzni, hogy a korrupcio sùlyos gond Albàniàban...

@Hari Seldon 2: persze, nyertek egy-két csatàt, és sokàig nyerésre àlltak, de végül vesztettek. A II. vh.-nàl se érdekel senkit, hogy a németek a hàborù elsô felében mindenkit
legyalultak joformàn. Végül mégse ôk gyôztek.

Az autopàlya meg kutya dràga itt: Toulouse oda-vissza 300 km és 18 euro.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 21:59:43

@Giddy Lamb: Albániában koran-t (tavi lazac) is lehet enni az Ohridi tó mellett egy csomó étteremben, ugyanez a makedon oldalon lehetetlen, mivel halászata szigorúan tilos. A makedónok ezért járnak át kajálni Lin-be, meg Pogradecbe Ohridból.

Ennek a kagylónak a halászata nem csak az EU-ban tilos?

M. Péter 2014.09.14. 22:06:22

@kardio1: Ezek szerint tökéletesen beilleszkedett.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 22:06:24

@kardio1: Írtam már Neked: Itt a korrupciót nem papírozzák le annyira, mint Magyarországon, ezért látható jobban.
A magyar trafikmutyinak, meg az út-, vasútépítéseknek meg elvileg semmi köze nincsen a korrupcióhoz, mert minden le van papírozva. De azért mindannyian tudjuk, hogy bűzlik mindegyik, mint a három napja napon álló lóhús.

Itt élve én jóval kevesebb korrupcióval találkozok, mint Magyarországon találkoztam. Magyarországon a legkisebb önkormányzati megrendeléseknél is előjön a korrupció. Itt nem.
Magyarországon a hétköznapi ember sokkal gyakrabban találkozik korrupcióval, mint itt, hidd el.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 22:10:28

@kardio1: Ja, kifelejtettem: Nagyon sok országban súlyos gond a korrupció, nem csak itt, meg Magyarországon!

Ez van, amikor egy állami tisztviselő túl sok pénzről dönt! Merthogy az a pénz nem az övé! És nem nagyon van, aki ellenőrizze az elköltését.

Én többek között pont ezért szeretem a minél kisebb államot, és a minél kisebb adókat. Minél kevesebb pénzről dönt az állami tisztviselő, annál kevesebbet tud lopni belőle!

Herr Géza 2014.09.14. 22:18:25

@nyuszigonosz(D): Az tuti. Az ügy jelenleg csak egy politikai lózung, semmi több. Jellemzö pl. hogy ugye arról van szó, hogy a belföldieknek ugyanannyival kompenzálnának a gépjármüadóban, így az kvázi tényleg csak a külföldieket érintené igazából. Aztán gyorsan megszületett, hogy az éves nagyságrend kb. 100 € lenne. Arra úgy tünik nem gondolt egy okos sem, hogy jelenleg az autósok komoly része nem is fizet annyi adót évente (modern benzines, kisebb autók gazdái), tehát nekik uram bocsá ezentúl pénz járna... Más: matricás rendszert akarnak, le is írták, hogy a németnek egy lépést sem kellene tennie, hanem hivatalból kapná a matricát. Kérdem én halkan: akkor nekik minek egyáltalán matrica ? Miért nem elég maga a német rendszám ?
Ja persze, ha azt a látszatot akarjuk kelteni, hogy nem csak a külföldiek fizetne pályadíjat, akkor persze cifra lesz ezt úgy megoldani, hogy mindenki ki legyen szolgálva.... :))))

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.14. 22:53:51

@Jani haverja:
Dehat magad mondtad, mennyire zart kozosseg. Harom eve elsz ott. Nem gondolhatod komolyan, hogy annyira belelatsz az ottani rendszerbe, mint ahogyan otthon tetted.

kardio1 2014.09.14. 23:02:04

@M. Péter: Màr eleve ilyen volt :)

kardio1 2014.09.14. 23:02:52

@Jani haverja: A magànszféràban is van korrupcio!

Giddy Lamb 2014.09.14. 23:06:19

@Jani haverja: "Én többek között pont ezért szeretem a minél kisebb államot, és a minél kisebb adókat. Minél kevesebb pénzről dönt az állami tisztviselő, annál kevesebbet tud lopni belőle! "

Az biztos, ott egy állami tisztviselő nem hülye, hogy a mafiát lopja meg:). Találtam egy 2014-es dokumentumfilmet a lazarati marijuana ültetvényekről. 4,5 Milliárd eurós biznisz csak ez... A termelők a filmben azt mondják, hogy enélkül éhen halnának és hogy a politikusok megkapják a részüket az üzletből...

www.youtube.com/watch?v=MFgKmzoDMlA

puhacica 2014.09.14. 23:20:26

@Mirjam2: tudom, en is csak altalanossagban irtam. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 23:43:42

@Simon Hasonmasa (Roch):
Azt is mondtam, hogy ebbe a zárt közösségbe nekem (nekünk) sikerült bekerülnöm (bekerülnünk).
Az előző poszt kommentjei között írtam le.
Meg azt is leírtam már párszor, hogy igaz, hogy csak 3 éve lakom itt, de 2005 óta járkálok ide, és rengeteg barátom van az ország szinte minden részéből.

Muscari 2014.09.14. 23:43:48

@DieNanny [SZ,CH]: nekem nagyon nem tetszik, hogy egyaltalan nincsenek fent Skype-on, nekem megvan az ove is es a ferjee is. A cimuket vagy a telefonjukat nem tudom. Megneztem a Facen, augusztus 9-en irt utoljara oda is. Remelem, jol vannak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 23:50:56

@Giddy Lamb: Ok, én csak kérdeztem :)
DE: Lehet, hogy már este van és azért, de nem látok dátumot a cikkhez. Lehet, hogy ez valami friss rendelet, és a kép meg régebbi.
Mondom, lehet, hogy én vagyok a figyelmetlen, de nem találok dátumot.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.14. 23:53:36

@Jani haverja: Na akkor én is beleugatok ebbe. :-)))
Volt egy pär Fülöp szigeteki munkatärsam, akiknél ugy volt, hogy ök akärhol külföldön, évente 1x haza (mert ältaläban azt fizette a cég). A gyerekeket meg a csalädbol valaki nevelte. Abbol a pénzböl amugy amit ök külföldröl hazaküldtek a csaläd jol megélt. Volt Thai ismerösöm, aki mär Németorszägban nött föl. 3gyereke volt, imädta öket. A gyerekeket viszont a nagynéni nevelte, nem is laktak együtt...
Tök mäs kulturäban nönek föl, és ami neked kiakaszto, az nekik természetes.
Amugy még ezer éve az egyik Nök Lapjäban olvastam erröl. Mo-on élö kinaiakrol szolt a cikk, és ugyan ez volt. Egy valaki nevelte a csalädbol a gyerekeket, az összes többi szülö meg dolgozott. Sokszor csak hetente 1x lättäk a sajät gyereküket...

blackhairlady 2014.09.14. 23:55:10

@Muscari: En lattam kepeket a haborus idokbol, a ferjem az osszes exjugo allamban dolgozott. Tenyleg sokkolo volt. Nem tudom azota mennyire sikerult a felujitas.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.15. 00:02:31

@Giddy Lamb: Namost: Ez a Lazarat téma már sokszor ki lett vesézve sok-sok fórumon.
1./ Ebből a 4,5 milliárdos bizniszből a lazaratiaknak, meg úgy általában az albánoknak nem sok jut. Merthogy azt a német kisker áron számolták ki a baromagyú újságírók, az albánok meg ezt csak megtermelik. A koszovóiak átcsempészik a határokon, a németek meg elszívják. Ez a munkamegosztás már jó rég óta, még az Enver Hoxha kommunista diktatúrája sem tudott sok mindent kezdeni Lazarattal, merthogy az egy zsákfalu, hatalmas hegyekkel körülvéve.
2./ Ha a Lazaratiak krumplit termelnének fű helyett, akkor kevesebbet keresnének, ez tény, de nem halnának éhen, ugyanúgy mint a szomszédos falvak lakói sem, csak hát ugye a vádakra védekezni is kell valamivel, és ez a "jaj éhenhalnánk" egy elég tűrhető védekezés.
3./ Én voltam arra sokszor, mert Gjirokastrából a görög határra, vagy éppen Sarandába a főút a lazarati elágazás mellett vezet el. Nem sok politikust kell ahhoz megvesztegetni, hogy ott működjön az üzlet. Az egyetlen bekötőutat a rendőrség ugyan zárva tartja, de a hegyeken keresztül úttalan ösvényeken annyi füvet lehet onnan kicsempészni hátizsákkal, vagy a "lopott szamár" módszerrel, amennyit akar valaki, aki ott született és ismeri a környéket.

Szóval én így látom Lazarat problémáját.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.15. 00:04:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hát mindenesetre jól látod, ez nekem nagyon furcsa dolog...

blackhairlady 2014.09.15. 00:21:34

@Dragonlady (now in Indonesia): Hat en lathatatlanba kijelentem, hogy nem tudnek Albaniaban elni:)))))

blackhairlady 2014.09.15. 00:25:29

@Muscari: Nekem is egy jp par napja eszembe van, csak mikor ideerek Albania elvonja a figyelmemet.
Remelem, hogy ha nem is ir de olvassa meg mindig a blogot, es jelentkezik. Ritka az annyira pozitiv szemelyiseg mint Nezzazegfele.

blackhairlady 2014.09.15. 00:27:05

@kardio1: Lattam rola egy kepet az Origon a napokban, a baratnojevel napozgattak a vizparton. amikor meglattam, Jabba jutott eszembe a Star Warsbol:D

blackhairlady 2014.09.15. 00:31:55

@Jani haverja: Tudod, ahogy olvaslak, olyan mint ha Hagyma 2 lennel:))) A kulonbseg annyi, hogy te nem beszelsz csunyan (szerencsere). De ahogy o is csak amerikat eltette, ott a legjobb, legszebb minden, ugy te is ezt teszed, lhet, hogy eszre sem veszed. Es ez tenyleg egy ido utan mar kontraproduktiv. Mint amikor ugyanazt a dalt hallom hetekig a radioban, biztos, hogy nem vagyom megvenni a CD-t is, eleg volt belole annyi is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.15. 00:39:36

@Giddy Lamb: Ez meg a "Lazarati köztársaság" egy érdekes összeállítása. Érdemes megfigyelni a szimbólumokat: a zászlót, a karácsonyfát, a poharat, stb...
Meglehetősen elgondolkodtató... D

@blackhair-lady: Hidd el, én nem csak a jókat írom le Albániáról. Viszont nekem elég sokan írnak, és azokra én mindig válaszolok, ha van időm.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.15. 00:41:10

@blackhair-lady: Tegnapi cimre utalva: Kié a Hatärätkelö? Hät most a Jani haverjäé. :-))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.15. 00:45:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): De holnaptól már nem, mert dolgozom, úgyhogy csak bepótoltam a lemaradásomat :)

blackhairlady 2014.09.15. 00:54:49

@Jani haverja: En meg negativumot nem olvastam toled. Amit te irsz az csak aszuperlativusz, es mindenhol mashol cska rosszabb lehet. Es nekem az mondatom masodik resze nem gyerebe. Bocsi, en igy erzek, es oszinten megmondom neked, mert az en mosolyom oszinte ( na jo, neha nem:D)

blackhairlady 2014.09.15. 00:55:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): Bizony, jol emlekeztem, nagyon hasonlit ra mostanaban JD:DDD

blackhairlady 2014.09.15. 01:16:56

@Naschkatze (Mostindien / CH): Bocs, GD a helyes monogram:)
Nem talalom a kepet amit az Origon lattam, szerintem a blog ajanloban volt, de nem tudom hogy kell rakeresni. Szepen kiiperedett:D

blackhairlady 2014.09.15. 02:53:44

Kozben majdnem vegleges a sved valasztas vegeredmenye, a balkozep szocialista part nyert. Hogy ez jo-e vagy nem svedorszagnak, azt nem tudom, erdekelnenek a velemenyek.

www.origo.hu/nagyvilag/20140915-lemond-a-sved-miniszterelnok.html

Muscari 2014.09.15. 05:58:30

@blackhair-lady: igen, sokkolo. Kepzeld el mindezt eloben, amikor jon veled szembe a szetbombazott tobbszintes regi haz. Sose fogom elfelejteni.

Muscari 2014.09.15. 05:59:28

@Naschkatze (Mostindien / CH): de igen, de konkret tervuk meg nem volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.15. 08:31:48

Elnezest hogy belepofazok janihaver monologjaba egy ontopic kommenttel: Svedorszagbsn kormanyvaltas, az SD 13%-al a nagy nyertes. A Facebookomat elarasztjak a szornyulkodo posztok, nehanyan kivandorlasrol beszelnek, a "rászisták" eloretorese miatt (persze csupa olyan ember szornyulkodik, akik meg csak kepen lattak menekultet) :D mi meg mindent leszarunk es indulunk a Szechenyi furdobe :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 14:45:15

@Mirjam2: (ráadásul nem tipikus történet, a legtöbb vidéki szegény, aki ki akar ebből mászni, nem külföldre megy - a nepáliakkal stb ellentétben, - hanem otthonhagyja tényleg a gyerekeket a nagyszülőkkel és a Bangkok környéki gyárakban, építkezéseken stb dolgozik, ahonnan gyakrabban haza tud menni, telefonálni tud, stb. sajnos bizonyos szegény és isten háta mögötti régiókban tényleg probléma a nagyszülőkre hagyott gyerekek nagy tömege.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 14:51:18

@puhacica: fogalmam sincs. nekem az az elméletem, hogy azt a tömegnyomort, amiben a kínaiak élnek (hatalmas városok stb), nem lehet másképpen kibírni, csak ha távolságot tartanak. :-P
vagy ezt szokták meg, ezt látták otthon kiskoruktól szocializálódva, fel se merül bennük, hogy másképpen kellene a vevőkhöz fordulni.
vagy mondjuk nem érzik magukat jól a gyenge magyartudásukkal. vagy valamiért riasztja őket az átlag mufurc magyar arckifejezés, és védekező álláspontra helyezkednek.

(nahát sztereotípiákért nekem se kell a szomszédba menni?)
(én személy szerint nagyon szeretem, ha békénhagynak, akkor szóljon hozzám csak valaki, ha én kérdezem, mármint boltban, ha elkezd valaki jönni utánam és lelőhetetlenül beszélni, akkor kimegyek, vagy kiosztom és kimegyek, de ez tényleg személyes.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 14:58:52

@Muscari: emailekre egyáltalán nem válaszol?
én csak a blogon próbáltam üzenetet hagyni.
viszont tudom, hogy HÁ biztosan tud valamit, közvetetten.

DieNanny CH 2014.09.15. 18:48:06

@Muscari:

Facen a saját nevével van fenn? Lehet látni az ismerőseit? Mert akkor lehetne valamelyiknek írni. Ha meg nem nyilvános az ismerőslista, akkor egyelőre nincs több ötletem.

DieNanny CH 2014.09.15. 18:53:33

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Most olvasom a Vadhattyúk c. könyvet (Kína kb 1920-tól ~1970? - még nem végeztem vele -) ott volt hetes óvoda, iskola. De az ötvenes években Mo-on is. A hétvégén néztem meg a Repülő osztályt, 1973-ba volt helyezve a történet, a gyerekek internátusban laktak, ha a szülők sokat dolgoztak, vagy külföldön voltak.
Igazából a mostani határátkelők is, ha nem lenne jó szinte bárhol a világon az iskolahelyzet, meg nem lenne internet, internátusba adhatnák a gyereküket. Bár asszem Mo-on már nincs ilyen. De pl még Ausztriában van. (Nem kollégiumra gondolok.)

DieNanny CH 2014.09.15. 18:57:26

@Muscari:

A blogjában pontokba voltak szedve a tennivalói, és a legutolsóhoz az volt írva: - Titok - . Remélem, feleslegesen aggódunk.

puhacica 2014.09.15. 22:00:02

@Dragonlady (now in Indonesia): tenyleg mennyi oka lehet! olyanok is, amikbe bele se gondoltam. azt en se szeretem, amikor "molesztal" a boltos, de a koszonest el szoktam varni. :) koszi a valaszt!

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.09.16. 00:07:52

@DieNanny [SZ,CH]: @Muscari: @blackhair-lady:

nezzazegfele.blog.hu/2014/09/15/tomondatokban_573

Blackhair, köszi az útmutatást. Kis időeltolódásban vagyok a 3 műszak miatt, végignyálaztam egy másik napi posztalját is... :)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.09.16. 00:20:13

@Muscari: Szerintem megadtam a telefont is :)

@Naschkatze (Mostindien / CH): Készültünk. Most is készülünk. Mielőtt kikészülünk ;)

@blackhair-lady: Aranyos vagy :) "Sajnos"-szerencsére 4 hete nem jutok nethez. Ennyi csak az oka. Férjemnek meg ideje nincs, hiába van gép előtt legalább 8 órában.

@Dragonlady (now in Indonesia):
Kinyitottam tegnap a fiókomat és a billentyűzetre ömlöttek a levelek... :) <3

@DieNanny [SZ,CH]: Az ismerőseimet én sem látom. Napi 10 órában közel 100 km-rel vagyok távolabb szinte mindenkitől :D
Na, ha most azt mondja valaki, hogy miért nem próbál meg valaki itthon elvállalni hasonló munkát, amit külföldön vígan, önként és dalolva, azt képen törlöm. Ja, hogy nekem még szakmám is és szeretem is. Vigyorogva dolgozok a munkahelyemen, mások meg szenvedő szerkezettel az arcukon. Kérdezték, miért van olyan jó kedvem? Levezettem számokkal: még két nap, és megvan a férjemnek a nyelvtanfolyam ára... Én kérek elnézést... :D ;D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.16. 00:25:22

De jo h megvagy :-) bocs kutyafutta van nem is olvastam mi a helyzer csak epp latlak :-)

DieNanny CH 2014.09.16. 10:38:20

@nezzazegfele [Hu ]:

Oké, köszi.
(Kicsit kényelmetlenül érzem magam, hogy túlmisztifikáltam a dolgot. Bocsi!)

mrsmihaly 2014.09.16. 16:28:39

@blackhair-lady: Felek, hogy ez nem lesz jo nekunk, akik dolgoznak. Emelni fogjag az adot, kell a penz a bevandorlok fenntartasara

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása