oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 10. 06:53,  A legendás svéd iskola belülről 481 komment

2014. szeptember 10. 06:53 Határátkelő

A legendás svéd iskola belülről

Ha már oktatás és iskolakezdés, akkor jöjjön most egy írás a sokszor példaképként állított skandináv országok egyikéből, méghozzá Svédországból. Ahogy a korábbi posztok kommentjeiben is már többször elhangzott, meg kutatások is bizonyítják, az oktatási rendszerre költeni kell ahhoz, hogy eredményes legyen. Az északi országok ezt teszik, és jól is teljesítenek a nemzetközi összehasonlító felmérésekben. mrsmihály posztja leginkább erről az állami részvállalásáról szól az oktatás finanszírozásában.

iskola.jpg

Tanévnyitás előtt, az iskola udvara még üres.Az idén lesz az iskola 100 éves, hatalmas ünneplést tervezünk már tavasz óta!

„Az idei tanévnyitó augusztus 18.-án volt. Ez a nap nem számít bele a tanévbe, ugyanúgy, ahogy az évzáró napja sem, mivel akkor sincsenek tanítási órák.

Kicsit nehéz kitalálni, hogy mire is vagytok kíváncsiak a svédországi iskolakezdéssel kapcsolatban. Hozzá kell tennem, amit leírok az állami (kommunal) iskolákra jellemző, de előfordulhat, hogy megyénként is vannak eltérések. Ez az iskola a Västra Götalands län /Göteborgs kommunban található.

térkép_1.jpg

Göteborg egy része a térképen, a karika mutatja hol helyezkedik el az iskola.

Minden gyerek, abban az évben, amikor betölti a 6. évét, elkezdi az iskola előkészítőt. Ez a 0. osztály. Vagyis nem számít bele a 9 osztályos kötelező általános iskolai évekbe, DE ettől még kötelező, naponta 4 óra és ingyenes.

A délutánért már fizetni kell

Természetesen délutánra is maradhatnak a gyerekek, ezért már a szülőnek az éves jövedelme után havidíjat kell fizetni. 11 hónapra kell kifizetni a napközi díját, függetlenül attól, hogy a gyerek beteg, vagy éppen elutazott valahova a szüleivel.

A július hónap ingyenes, természetesen minden óvoda-iskola-napközi és a legtöbb munkahely is be van zárva 4 hétre, ez a kötelező nyári szabadság, amivel a munkaadó rendelkezik és ki is kell venni.

Jó, mert nincsen furkálás, hogy ki is mehet el júliusban szabadságra. Rossz, mert akár akarod, akár nem, ki kell venned a szabadságodat. Van egy szólásmondás, júliusban ne legyél beteg, mert nagy az esélyed, hogy nem tudsz orvoshoz menni, így nehezebben gyógyulsz meg. Ilyenkor még az orvosok és nővérek is elmennek szabira, csökkentett személyzettel megy minden.

Minden felszerelést az iskola biztosít

Na, kicsit elkalandoztam, bocsánat. Mit is kell a gyereknek magával vinnie az iskolába? A valóságban semmit. Ha a szülő akar, vesz iskolatáskát (40 sek-től több száz svéd koronáig van választék), de az sem kötelező, bármi megteszi. Ugyanis a gyerekek általában 1 db gyümölcsöt szoktak magukkal hozni a délelőtti szünetre.

Tornaórára bármilyen rövidnadrág és póló megfelel, persze ha rosszabb az idő, jó, ha van a gyereknél melegítőruha. Hogy milyen a színe vagy formája, az senkit nem zavar, mindenki a szája íze szerint küldi a gyereket az iskolába. Ami fontos, 1 db törülköző, hogy tudjon zuhanyozni tornaóra után. Ezt hozhatja zacskóban, vagy amiben éppen kedve tartja. Tornazsák orkánból 30 sek.

Az összes könyvet, füzetet, ceruzát, tollakat, papírokat, festékeket stb. mindent az iskolában kap meg minden gyerek. Az iskolák fel vannak szerelve laptoppokkal és iPad-del. Van olyan iskola, amelyik minden diáknak megvette már.

Függetlenül attól, hogy milyen a szülők jövedelme vagy munkája, ezt a befizetett adókból finanszírozza az állam, illetve az iskola. Természetesen úgy kell bánni az összeggel, hogy a tanévnyitástól az évzárásig elégnek kell lennie!!!

Jár a bérlet és a színház, múzeum is

Ebbe belefoglaltatik 2 db színházlátogatás és minimum 2 db múzeumlátogatás is. Régebben problémát okozott a gyerekek utaztatása villamossal, ezt úgy oldották meg, hogy félévente kap minden tanuló 7 éves kortól buszbérletet.

Ez nem kis összeg: 1200 svéd koronába kerül félévente, tanulóként. Ezt Göteborg városa fizeti. Így nincsen gondja a szülőnek, hogy sokba kerül a villamosjegy és ezért nem engedi a csemetét az osztállyal kirándulni.

7 éves korig ingyen utaznak a gyerekek, persze nem egyedül, hanem felnőtt kíséretében.

Amit a tanszerekről leírtam vonatkozik a gimnázium elvégzéséig. Vagyis 7 éves kortól 19 éves korig. Ugyanis itt 9 éves az általános iskola és 3 éves a gimnázium.

Az ebéd is ingyenes, de az uzsonnáért fizetni kell

Az ebéd is teljesen ingyenes ezek alatt az évek alatt. A délutáni napköziben az uzsonnáztatásért már külön kell fizetni a szülőknek. Itt is vannak igényeik a gyerekeknek, sokat beszélgetünk a reklámokról és azok hatásairól a gyerekek fejlődésében.

Most jöhetnek a hozzászólások, hogy könnyű Svédországban, mert az állam fizeti az oktatást, így aztán lehet gyerekeket nevelni stb. Ez mind igaz, DE mi ezért keményen fizetjük a magas adót. Nem az a f@sza ember, aki adót csal, hanem, aki becsületesen kiveszi a részét az állami terhekből.

Nekem ez a mentalitás áll közel a szívemhez. Nem számít, hogy nekem már nincsenek iskoláskorú gyerekeim, de nekem is jól jött annak idején ez az anyagi támogatás. Így természetesnek tartom, hogy mindenki megkapja ugyanazt a lehetőséget a tanuláshoz, és ez ne legyen a szülők jövedelmének a függvénye.”

csapat_1.jpg

Ez a fotó a Gothia Cup-n készült. Ez 1 nagy nemzetközi focibajnokság minden évben Göteborgban. A világ minden tájáról jönnek a korosztályos csapatok és versenyeznek egymás ellen. Az elmaradott országok versenyzőinek a svéd futballszövetség fizeti az útiköltséget is, nem csak az itt tartózkodásukat a 2 hetes verseny alatt. A gyerekek az iskolákban vannak elszállásolva.

Természetesen ugyanez van minden év július első hetében, akkor a világ minden tájáról jönnek a kézilabdás gyerekek, és az egész város a kézilabdának él.

2014 / 2015 tanév iskolai naptára 

Lehet, hogy korainak tűnik, hogy nálunk már augusztus 18.-án tanévnyitó volt, de elég sok szünete van a gyerekeknek a tanév alatt. 

Augusztus 19.-en kezdődik a tanítás, bár az első héten főleg sok beszélgetés a nyári élményekről szól.

Augusztus 27, úszásteszt 2.-tól 9. osztályig. Aki nem teljesíti, kötelező úszótanfolyamra mennie!

Szeptember 18.-án az egész iskola fut vagyis, 12 órától 14 óráig az erdőben futnak a gyerekek a pedagógusok  is kint vannak velük.

Szeptember 23, 100 éves az iskola, és ennek az ünneplése egész nap.

Október 7, az alsó és középtagozat (6 évestől a 6. osztályosokig) kivonulnak a közelben lévő atlétikai pályára, és játékosan, de azért versenyeznek az osztályok egymás ellen a különböző atlétikai számokban.

Október 27 - 31-ig őszi szünet

December 12, Luca napi ünnepség

December 12, őszi félévzáró, együtt az összes tanuló elmegy a közeli református templomba, és egy szép programmal zárjuk a félévet. 

2015/ január 8.-án kezdődik a tavaszi félév az iskolában.

Február 9.-töl 13.-ig sportszünet, természetesen a napközi azért üzemel, aki akar és szeret, lehet menni síelni :-)

Április 7- 10.-ig húsvéti szünet

Május 15 iskolai szünnap,  így 4 napig szabadok a gyerekek.

Június 6.-a a svéd nemzeti ünnep, sajnos jövőre nem hétköznapra esik, így nem lesz extra szabadnap.

Június 10.-e tanévzáró, utána már csak a napközi van nyitva.

Július 6.-tól indul a kötelező 4 hét nyári szabadság, és az élet Göteborgban majdnem leáll.

Azért még van néhány szabadnap pl.(julafton, midsommarafton) szenteste, nyárközepe ünnepe előtti nap, azok mindig munkaszüneti napok. Szóval azért nem panaszkodunk a tavaszi félévben, bár ősszel sajnos nincsen sok szentes ünnep, amikor is munkaszüneti nap van.

A napközi díjakról nem tudok mit írni, mert az függ az éves jövedelemtől, és nem az iskola küldi ki a befizetési csekket, hanem a kerületi tanulmányi hivatal. Van családi pótlék, ami gyerekenként 1000 svéd korona körül van, bár ebben sem vagyok egészen biztos. Azt viszont tudok, hogy 2 gyerek esetén duplázódik, de már 3 gyereknél 3 és fél gyerekre fizet az állam. 4 gyereknél már öt gyerek családipótlékát küldik a bankszámlára. Ha kevés a család jövedelme, akkor kapnak lakbér hozzájárulást is. Ezt nevezik szociális hálónak, mert mindenki megkapja az anyagi támogatást a létminimumhoz. 

Persze azért ezt ne úgy gondoljátok, hogy van 2 gyereked, és egy 200 négyzetméteres házban akarsz lakni, de nincsen rá anyagi kereted, akkor kapsz. Ezt az állam nem finanszírozza. Viszont azt sem tartjuk igazságosnak, hogy megjelennek nagy családok 5-8 gyerekkel, és mivel egy 4 szobás, normál méretű lakásban nem férnek el, a kerületi szociális szolgálat bérel nekik házat, és fizeti. Ez azért nagyon szúrja a szemét a svédeknek, és természetesen azoknak a bevándorlóknak is, akik keményen megdolgoznak mindenért, és fizetik becsületesen az adót, hogy legyen miből fizetni a támogatást.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr96684605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.10. 07:01:51

Ehhez sem lehet sok mindent hozzátenni. Jó volt.
Bár, ahogy olvastam neki már nem iskolások a gyerekei, kíváncsi lennék a személyes véleményére az oktatás minőségéről, esetleg összehasonlítva az otthonival.
Köszi!
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.10. 07:31:55

@tableno: Otthon nagyon sok mindent lehetne jól csinálni (mert nem pénz kérdése), csak -sajnos- nem érdek.
:(

tableno 2014.09.10. 07:47:59

@svájci sapka (ch): A tekintélyelvűség és dilettantizmus kombinációja Sosem vezet jóra.

2014.09.10. 07:53:53

Nekem egy dolog ütötte meg a szememet:

"Ez nem kis összeg: 1200 svéd koronába kerül félévente, tanulóként. Ezt Göteborg városa fizeti. Így nincsen gondja a szülőnek, hogy sokba kerül a villamosjegy és ezért nem engedi a csemetét az osztállyal kirándulni."

Ez komolyan felmerülhet Svédországban, hogy 1-2 villamosjegy árát nem tudják kifizetni, és ezért nem megy a többi gyerekkel?? Ez ilyen szinten szerintem még Mo-on sem téma! És erre az a megoldás, hogy a város minden gyereknek bérletet vesz összehasonlíthatatlanul többért??

rezsöatya 2014.09.10. 08:02:01

Mar a multkori "iskolas" cikknel emlitettem, hogy nem lehet messzemeno kovetkeztetest levonni egy iskolabol. Ez egy ilyen iskola, valoszinu, nem mindegyik sved iskola ilyen. Vannak jobbak, rosszabbak...
@tableno: a magyar oktatasrol sem lehet altalanos kepet festeni. Egy ujsagcikk lehet szenzaciohajhasz is. En csak azt tudom, hogy amit az adott iskola nem ad meg, azt potolhatja a szulo. Gyerekeimnek jo iskolaja volt, plusz megtanitottam minden egyebre, ami az elethez kell. It seems, sikerrel. Szulo es pedagogus egyutt kell nevelje a kolkoket, pont ezert lehet egyensulyt tartani. Lehet rafogni az "oktatasi rendszerre" sok negativumot, csinalni mindig nehezebb, mint kritizalni...

rezsöatya 2014.09.10. 08:05:52

@norvég kém [Hu/At]:
"...Ez ilyen szinten szerintem még Mo-on sem téma! "

fiam osztalyaban voltak, akik nem engedhettek meg az osztalykirandulas osszeget. Akik megtehettuk (szulok), osszedobtuk. Megbeszeltuk a gyerekekkel is. Igy a szolidaritast is kiskoraban megtanulja a gyerek...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.10. 08:06:47

@rezsöatya: Háááát. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy a 19 tanév alatt hány pegagódust érdekelte maga a gyerek... akit nem érdekel, hogy működsz együtt?

2014.09.10. 08:10:09

@rezsöatya:

Értem, de itt villamosjegyekről beszélünk!! Gyalog viszik iskolába a csemetét? Olyan, hogy egy több napos osztálykirándulás valakinek gond volt, nálunk is volt. De nem néhány villamosjegy!

rezsöatya 2014.09.10. 08:23:35

@svájci sapka (ch): Persze az en mintavetelem "mult szazadi", de mar akkor is voltak rossz es jo tanarok. Oraadok es elhivatottak.
Ha majd lesz unokam (alig egy honap!) es iskolas koru lesz, nem a nemzeti/kiralyi alaptananyagra fogunk hagyatkozni sem a gyermekeim, sem en...

rezsöatya 2014.09.10. 08:27:46

@norvég kém [Hu/At]:
Hol elsz ember? Komolyan azt hiszed nincs ember Mo-on, akinek gondot jelenthetne "nehany villamosjegy?

Sesamelmo (Q) 2014.09.10. 08:30:25

@rezsöatya: egyetèrtek. Nekem is jò iskolàim voltak. Az elsô kevèsbè. Atvittek a szuleim egy màsikba es maris jobb lett.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.10. 08:44:22

@norvég kém [Hu/At]: volt egy nagy cirkusz itt a szegenysegrol. A relativ szegenyseg nyilvan itt is letezik, de a sved Voroskereszt es a gyermekmento szolgalat megprobalta ugy beallitani, mintha valos szegenysegrol volna szo. Konkretan szamadatokat hamisitottak es hazudtak, ami nem kicsit csorbitotta a hitelesseguket. Persze itt is elofordul pl. egyedulallo szulo, aki raadasul leszazalekolt/munkanelkuli, na az o elete nem konnyu itt sem. De arrol szo sincs, hogy ne lehetne normalis korulmenyek kozott felnevelni a gyerekeket. Egy tenyfeltaro riporter egyszer megkerdezett egy ilyen anyukat, hogy miert dohanyzik, ha a gyereknek nem tud kerekpart venni? Lett is belole nagy felhaborodas, hogy hogy meri szamonkerni a cigit az anyukan (megjegyzem itt iszonyu draga a cigaretta, napi 1 csomag arabol par honap alatt alatt pazar bringat lehet venni nem is egyet).

Jo a poszt, annyit pontositanek, hogy az iskola nem allami, hanem onkormanyzati kezben van. Az szja-t is az onkormanyzatnak fizetjuk. Van tovabba rengeteg "maganiskola", ezek termeszetesen szinten teritesmentesek es az onkormanyzati iskolakkal parhuzamosan vannak versenyben. Magancegek uzemeltetik oket es az onkormanyzattol kapott fejpenzbol gazdalkodnak, lehetoleg nyereseget termelve. Ez a rendszer kap hideget-meleget, nekem szemely szerint furcsa, hogy nem egyseges az oktatas meg az orarend meg a tankonyvek, de a kozponti tantervet nyilvan minden iskola koveti es vegulis nem rossz, hogy van valasztasi lehetoseg, kulonbozo profilu iskolat valasztani stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.10. 08:47:48

Ha már iskola.
Az utolsó két hónapban most dolgozok a negyedik iskola bövítésén.
Az utóbbi két évben hét iskola bövítésén dolgoztam.
Iszonyú pénzeket tolnak most itt bele az iskolákba.

tableno 2014.09.10. 08:55:23

@rezsöatya: Épp az a baj ma Magyarországon, hogy mindent egységesítenek és központosítanak - rosszul. A cikkben leírt jelenség egyáltalán nem egyedi eset. És igen, amikor mi jártunk iskolába 30+ éve, akkor még sokkal jobb volt a helyzet - bár akkor is óriási különbség volt a pesti "elit" és vidékki "átlag" általános iskola között. Tudom, mindkettőt megtapasztaltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.10. 09:06:44

HA
Már megint szereltetek valamit és megint szar lett.
Hol megjelenik a mai poszt hol nem.
Szóljatok valami profi informatikusnak (például nekem) hogy tegyen rendet az oldalon.
:)))))))))))

mrsmihaly 2014.09.10. 09:14:25

@norvég kém [Hu/At]: sziasztok! Az ejszaka irtam 1 kiegeszitest, de nem lett hozzateve a poszthoz. A villamos jegy ara pedig relativ, van aki dragalja, van aki nem szol 1 szol sem. Mindig talalhato emberek, aki meg a kakan is csoportonkent talal. Ez ki lett vedve, minden gyereknek van berlete. Az mar 1 masik dolog, hogy sokan autoval közlekednek, mert a kedves szulö nem tud 5 percet setalni, na de az ne legyen a gyerek hibaja.

mrsmihaly 2014.09.10. 09:20:54

@Réka ‎: az iskolak nagy resze allami! Az mar mas teszta. hogy sajnos 1990-es ev körul aSTATEN ( allam) atadta az iskolak iranyitasat a KoMMuN ( megye) iranyitasat ala. Sajnos azota az anyagi lehetösegek egyre csökkenes. Ez Abban jelentkezik hogy kevesebba felnött es a gyerekek szama jovial több lett az iskolakban

2014.09.10. 09:22:12

@mrsmihaly:

Ok, amugy tok jo dolog, hogy minden kisiskolasnak van berlete, nincs azzal semmi baj. Csak ha ez amiatt van, mert 3 szulo draganak tart evente 10 villamosjegyet, akkor ez a megoldas kb. a verebre atombombaval kategoria.

nyuszigonosz 2014.09.10. 09:38:14

@mrsmihaly: Nagyon jó és informatív a posztod.

@svájci sapka (ch): Most én nem értem, miért kellene összehasonlítani. Hiszen aki már évtizedek óta él egy országban az honnan tudhatná abszolút pontosan milyen egy másikban, ahol nem él, a jelenlegi rendszer.

mrsmihaly 2014.09.10. 09:40:58

@svájci sapka (ch): ez kicsit szemelyes lesz, mivel nem az altalanos dolgokat kerdezted . Az en gyerekeim az elsöt es a 3 osztalyt vegeztek el otthon. Mivel itt 1evvel kesöbb kezdik az iskolat a gyerekek, es az enyemek csak magyarul beszeltek, ezert azt a döntest hoztam hogy kezdjek ujra ugyanezt az osztalyt ITT is. Elökeszitö osztalyban kezdtek, 6 tanulo volt. 1 tanitonöre, es csak a svedet nyomattak minden formaban, renheten jatekkal egybekötve. Minden gyereknek volt 1 osztalya ahova belatogatott napi 1 orara, de a többi idöt az elökeszitöben töltötte. Szuper alapot kaptak a nyelvtanulasaban. Mi nagyon elegedettek voltunk vele. Nem Ebbe az iskolaban jartak, de szerintem sok fugg a csaladodnak hattertöl is, mert a tanitok sem kepesek csodakat tenni.

mrsmihaly 2014.09.10. 09:43:05

@norvég kém [Hu/At]: ITT nem 3 szulöröl van szo, hanem a sok bevandorlo akik nagy csaladokkal jönnek. Mindene talalnak kifogast, na ez is lehetne 1 jo kis poszt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 09:43:51

@norvég kém [Hu/At]:
"Ez ilyen szinten szerintem még Mo-on sem téma!"

de
sajnos

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 09:48:14

@norvég kém [Hu/At]:
ma 350 ft egy vonaljegy. az oda vissza 700.
ha át kell szállni, akkor az átszállójegy 500, odavissza 1000.

és most arányosítsd a minimálbérhez, ami 66 500 nettó.

mrsmihaly 2014.09.10. 09:51:05

@mrsmihaly: A 3. Osztalyban kezdik az angol nyelvet tanulni, heti 3 alkalommal. ITT az orak 80 percesek, vagyis 1 ora es 20 perc. Az angol kötelezö az összes tanulmanyi evek alatt. Bar amikor kijönnek a gyerekek az altalanosbol, folyekonyan nyomattak az angolt. Nincsen nyelve nehezseguk, hogy csak alap vagy közepfoku a nyelvvizsgam. Itt nincsen kulön vizsga, vagy tudsz vagy nem, nem fizetsz a vizsgakert ! A 7. Osztalyban kötelezö meg 1 nyelv felvetele, ITT lehet valasztani a nemet- spanyol Elsa francia között. Lehet hogy az altalanos iskolaban a lexikalisk tudasa a gyerekeknek alacsonyabb ITT, de az elerte vannak nevetve, minden helyzetben könnyeden feltalaljak magukat, es mivel többnyelven beszelnek, könnyeden tudjak folytatni a tanulmanyaikat Kulföldön.

mrsmihaly 2014.09.10. 09:53:39

Huuuuu, az I pad bekavar

2014.09.10. 09:57:26

@mrsmihaly:

Komolyan ekkora gond a bevandorlas Svedorszagban? @Réka ‎: is allandoan a bevandorlokat szidja, Kövermadar is... Nekem picit fura, amikor egy bevandorlo szidja a a tobbi bevandorlot... persze nyilvanvalo, hogy van kulonbseg akozott, aki be szeretne integralodni, es akozott, aki a sajat kulturajat (ami nem ritkan pont az oka annak, amiert a szulofoldjerol elmenekul) probalja raeroltetni a tobbsegi tarsadalomra. Csak fura, hogy ez Svedorszagban ekkora gond.

Ausztriaban is megy feszko ekorul, de en ezt itt inkabb a szelsojobb politikai hangulatkeltesenek erzem, mint tenyleges problemanak... Habar a napokban mar arrol kezdtek el nyilatkozgatni magas rangu politikusok is (pl. a belugyminiszter asszony), hogy amig nem lesz egy egesz EU-ra ervenyes elfogadott menekultugyi kvota, vissza kellene allitani az osztrak hatarellenorzest. Mert nehany magasabb eletszinvonalu EU-s allam viszi el a menekultek 90-95%-at, amig a kevesbe fejletteknel (pl. Mo. vagy Szlovakia vagy Romania) egyaltalan nincsenek menekultek.

Sanz 2014.09.10. 10:03:45

Jaj, egy poszt Göteborgról, de jó, pont utazok oda decemberben a floorball világbajnokságra.
A posztírótól szeretném kérdezni, hogy mit érdemes megnézni a városban? Mert lesz pár szabad órám és jó lenne hasznosan eltölteni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.10. 10:07:35

@nyuszigonosz(D): Nem egy adott napra kértem az összehasonlítást.
:)
Aki mondjuk két/több országban jár(t) általános iskolába, természetes, hogy van x vagy y tapasztalata. Arról miért ne lehetne beszélni?
Ha jól emkékszem, már tucano (apropó, hova tűnt tucano?) is leírta, hogy mik a tapasztalatai. Mi a baj ezzel?
@mrsmihaly: Köszi szépen. :)

mrsmihaly 2014.09.10. 10:14:06

@norvég kém [Hu/At]: nem jar mindenki villamossal vagy busszal, van aki kerekparozik, de vannak gyerekek hogy limuzin hozza es viszi öket

mrsmihaly 2014.09.10. 10:17:53

@Sanz: irjal e-mailt privatban es hogy hany napot töltesz itt, es mikor? en altalaban duplan szoktam tervezni, ha vendegeim jönnek. haesik, akkor hova, ha nem esik akkor mit nem szabad kihagyni!!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.10. 10:21:44

@norvég kém [Hu/At]: a bevandorlok nem egyseges csoport, senki nem "a bevandorlokat" szidja, Svedorszagban nemzetkozi viszonylatban kimagaslo a menekult-bevandorlas az Europan kivuli orszagokbol es ez szamos problemat jelent.
@mrsmihaly: sv.wikipedia.org/wiki/Kommunaliseringen_av_skolan_i_Sverige
"Kommunerna var redan innan reformen huvudmän för skolan" leforditom: az iskolak mar a reform elott is onkormanyzati iranyitas alatt alltak" az iskola tehat onkormanyzati kezben van, nem allami egyaltalan.
ha van meg kerdesed, szivesen segitek. te voltal egyebkent az, aki a lakaskeresos posztom alatt kozolted, hogy ha jartam mar volna Svedorszagban, akkor tudnam, hogy hogy mukodnek a dolgok. Ez nagyon aranyos volt es meg mindig megmosolyogtat :)

mrsmihaly 2014.09.10. 10:25:08

@norvég kém [Hu/At]: FIGYELJ!!!! addig amig Norvegia evente 150 bevandorlot fogad, a Danok 200-at, mi meg 1000-es szamokban beszelünk. Itt sem osztjak a penzt, es amig a sok fiatal 20-30 ev közöttiek nemtudnak elköltözni a szulöktöl mert akkora a lakashiany es munkanelkuliseg is van, akkor azert öket kellene dotalni.
Nem akarok politizalni, utalom, vasarnap megyünk szavazni, mar igy is elegge felhuztam magamat a több part igergetese miatt.
DE amikor idejönnek az Europan kivüliek, es nem csak analfabetak, hanem ki is jelentik hogy nem azert jöttek hogy dolgozzanak, akkor a bicska az en zsebemben is kinyilik.
Meg is kaptam egyszer hogy razista vagyok. HAHAHA, azt valaszoltam hogy itt lettem, ebben az orszagban, mert itt a kapu nyitva all, de el is lehet menni, nem kell itt elni, lehet satorozni vissza a sivatagba. Igaz en könnyeden mondhattam, mert bevandorlo vagyok, de 1 születet sved ezert fel lett volna jelentve.

mrsmihaly 2014.09.10. 10:31:00

@Réka ‎: szivesen. pont most megy a nagy vitatkozas, hogy ujbol Statli legyenek az iskolak, mert a kommun leszed sokat az iskolakra küldött penzekböl. szoritok hogy igy is legyen.
Nem veletlen hogy a kriminalvård( börtönök) nem kummunal vezetes alatt allnak.
amig az iskolakban nehany koronabol kell kihozni a gyerekek ebedjet, kb. 5 sek, addig a börtönökben az eliteltek 70-80 sek körül kapjak a 3 fogasos ebedet.
JA, es azt sem szabad elfelejteni hogy a börtönlakok 80 %-a BEVANDORLO !!!! ez az ami nagyon sokba kerül az adofizetöknek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.10. 10:32:44

@mrsmihaly: egyetertek, szerintem az iskolat is es foleg az egeszsegugyet vissza kene allamositani. De ahogy mashol is ugy itt sem csak penz kerdese a problemak oka...

SzZoole 2014.09.10. 10:34:34

@tanato: nem veletlenul,mondjak,hogy a magyar a magyar farkasa:(((
Ezert a munkaert a 12 napra,napi 12 ora munka minimal oraberel is szamolva kb.£800.Ehez kepest kaptak £80-£180 atol fugg ki milyen szerencses vot.
Doki,Te azert tanultal egy kis psihologiat.A riportkeszites kozben mit olvasol le a ceget kepviselo srac viselkedeserol,gondolok itt a szemkontaktus hianyara a riporter iranyaba meg a folyamatos gesztikulaciora a kezevel.

mrsmihaly 2014.09.10. 10:36:05

@rezsöatya: itt szerencsere van egy szervezet: MAJBLUMMA (majusi virag) . ezeket az iskolas gyerekek aruljak tanitas utan a szülök beleegyezesevel. Termeszetesen minimalis , jelkepes összeget a gyerek is kap a munkaja utan, de a penzzel le kell szamolnia. Rengetegen vasaroljak ezeket a kitüzöket, mert ez arrol szol, hogy gyerek segit gyereken. Ebböl lehet kervenyezni szegenyebb gyerekl tamogatasara. En is inteztem 1 kislany 1 hetes nyaralasat, amit a majblumma fizetett, benntlakassal, lovagolassal, es teljes ellatassal. szoval vannak nagyon jo dolgok is.

mrsmihaly 2014.09.10. 10:46:59

@svájci sapka (ch): azt elfelejtettem irni hogy ingyenes az anyanyelvi oktatas. ez nagyon jo, mert ha valaki nem tudja igazan az otthon hasznalt nyelvet, akkor mire lehet epiteni a többi idegen nyelvet? erre szoktak mondani hogy a gyerek "fel nyelvü ", vagyis igazan egyik nyelvet sem beszeli tökeletesen, igy mindig gondja lesz hogy hogyan is fejezze ki magat.
Könnyü itt a nyelveket eletben tartani, ami azt jelenti, hogy akkor el 1 nyelv ha hasznaljak. Minden film az eredeti nyelven megy a TV-ben es mozikban, termeszetesen feliratozva sveddel. Igy könnyü a többfele nyelv hasznalata, es a gyerekek nagyon könnyeden tanulnak.
Egyetemeken es föiskolakon mar vannak tantargyak, ahol csak angolul megy az anyag leadasa, es a szamonkerese. Itt jön ki, vagy tudsz, es mesz elöre, vagy nemtudsz es kimaradsz az iskolabol. Ennyi

Taxomükke (UK) 2014.09.10. 10:49:35

@Babette.: Köszönöm.
Én lehet, hogy indulatosabban írta volna meg a választ.

Határátkelő 2014.09.10. 10:52:11

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: kiegészítettem a posztot az éjjel érkezett részletekkel.

Gizi06 2014.09.10. 11:01:27

@norvég kém [Hu/At]: Nem tudom, hogy irtak-e mar . de tisztaban vay vele, mennyibe kerül Svedorszagban egy villamosjagy?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.10. 11:01:52

@norvég kém [Hu/At]: "nehany magasabb eletszinvonalu EU-s allam viszi el a menekultek 90-95%-at, amig a kevesbe fejletteknel (pl. Mo. vagy Szlovakia vagy Romania) egyaltalan nincsenek menekultek."

Valljuk be ezazért nem olyan nagy baj. ;)

@tableno: Egyébként te mennyire tartod reálisnak azt, hogy hat hét éves gyerekeknek le lehet adni 7 X 45 perc tananyagot? (Van ismerősöm, aki alsós tanitó néni ha gondolod megkérdezhetem mi igaz a hírből. Így látatlanban megmondom neked, hogy semennyi.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.10. 11:06:39

Erdekes h pozitivumkent emlitik sokan, h a lexikalis tudasban vannak elmaradssok, na de milyen gyakorlatiasak es talpraesettek a gyerekek... Nem a lexikalis tudas, de az alapmuveltseg vedelmeben mondom, h ne becsuljuk le mindazt a felhalmozott eszmei erteket ami a genjeinken kivul emberre tesz bennunket. Az alapmuveltseget megszerezni munka, hisz evrol evre nagyobb az 'anyag', de nem hiszem h a mindennapi eletben haszontalan lenne. Persze konnyebb, kenyelmesebb ralegyinteni...

TilosazA (UK) 2014.09.10. 11:07:32

Gondolom az állam azért támogatja az 5-8 gyerekkel megjelenő bevándorlókat lakással, mert arra számít, hogy felnőve ezek a gyerekek adófizető állampolgárok lesznek. Így nem fognak elfogyni mint pl. mi magyarok. Tudom, hogy a probléma az lenne, hogy nem akarnak integrálódni - nem tanulják meg a nyelvet, nem tanulnak, és nem akarnak dolgozni.
Szóval szerintem azzal nincs baj, ha nagy családok lakhatását támogatják, legyenek bevándorlók, vagy őslakosok. 8 gyerekkel én sem tudnék egy 4 hálós lakásban élni - bár mondjuk attól függ mekkorák a szobák, most angol szobákban gondolkoztam.

tanato 2014.09.10. 11:09:18

@Zoole[uk]: Ugyanarra mint Te,.mellébeszél.sumákol.

nyuszigonosz 2014.09.10. 11:10:55

@svájci sapka (ch): Semmi baj ezzel. :-)
Félreérthetö voltam talán.
Úgy értettem: ha valakinek a gyerekei máshol járnak iskolába, nem biztos, hogy össze tudja hasonlítani az aktuális magyar iskolarendszerrel azt, ahová a gyerekei járnak.

hiirvi piirvi 2014.09.10. 11:11:44

Jó poszt, nálam csak ezt kellett háromszor elolvasni, :
"DE mi ezért keményen fizetjük a magas adót. Nem az a f@sza ember, aki adót csal, hanem, aki becsületesen kiveszi a részét az állami terhekből."
Mo-on lehetetlenül magasak az adók, cserébe még jól sem működik a rendszer.ÉS igen a villamos jegy baromi drága, átszállásokat, oda vissza utat nézve 1500-2000 ft is lehet,plusz tegye fel a kezét az aki látott már 20 gyerekkel bumlizó tanárt lyukasztgatni, mert én még nem és a gyerekem sem....

enrobag 2014.09.10. 11:12:01

@Határátkelő:
A minap Jani haverja arra célozgatott, hogy a Magyarországon élők inkább csak olvassák a blogot, de hozzászólniuk nem nagyon kéne.
"Ez a blog ugyanis nekünk szól, akik eljöttünk Magyarországról, valamint azoknak, akik a közeljövőben el szeretnének jönni."
"De azért hadd beszélgessünk már ezen a nekünk létrehozott, és rólunk szóló blogban..."
Ez tényleg így van? Te is így gondolod? Ha igen, akkor ezt jobb lenne expressis verbis kimondani, hogy ne legyen félreértés. Ha Jani haverja tévedett, akkor meg őt kéne erről felvilágosítani.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 11:12:54

@flash.gordon: talán mert nem "leadni kell a tananyagot" ideális esetben.
egy csomó országban egész napos iskola van, és 6-7 órát bent vannak a gyerekek, és óráik, foglalkozásaik vannak. csak akkor azt úgy is kell csinálni, másképpen, mint ahogyan minket tanítottak abban a napi 4 órában, amikor elsősök voltunk.

2014.09.10. 11:13:12

@Gizi06:

Nem, nem vagyok tisztaban, sajnos nalunk a tanyan csak lovasszekerek vannak, es azokra nem kell jegy, es a tanyank hatarait nem mertem meg elhagyni, mert allitolag a kert vegetol szamitva 15 okorhugyozasnyi tavolsag mulva mar le lehet esni a semmibe, mert vegeter a Fold...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.10. 11:18:15

@Dragonlady (now in Indonesia): Miért mit kellene csinálni a tananyaggal, azon kívűl, hogy leadják/megtanítják?

Egyébként ha elolvastad a belinkelt cikket ott ezt állítják, hogy a gyerekeknek hét órájuk van, amit erőssen kétlek. Azt már inkább, hogy bent vannak hét órát és ennek keretében foglalkoznak a tananyaggal a maguk tempójában. (Hogy ezért nem tudnának ebédelni az meg csak valami helyi hülyeség lehet.

Muscari 2014.09.10. 11:18:41

@norvég kém [Hu/At]: dehogynem tema Magyarorszagon.
Bizony nalunk volt olyan gyerek, aki nem tudta fizetni az osztalypenzt, nem is ment el az osztalykirandulasra :-(

Azt az osztalypenzt, amit nem is lenne szabad szedni.

Kedves Posztolo! Nekem is nagyon tetszett a poszt, bar tul rovid lett. Kicsit bovebben olvastam volna rola, hogy pontosan mit tanitanak, milyen felzarkoztato programok vannak (plane bevandorloknak, akik nem beszelik a nyelvet). Hogy lehet szakmat tanulni, milyen szinvonalu a szakmunkas kepzes? Milyen aranyban tanulnak tovabb egyetemen es milyen aranyban szereznek szakmat?
Egyelore ennyi.

2014.09.10. 11:19:01

@flash.gordon:

Hat attol fugg kinek... Az osztrakoknak az, nezd meg, hogy mostansag nem talalsz egyetlen olyan ujsagot sem, amiben a Traiskirchen szo ne szerepelne. Elegge ra vannak gyogyulva erre a menekultugyi temara, foleg miota a bajorok felvetettek, hogy vissza kene allitani a hatarellenorzeseket. Megijedtek, hogy itt marad a nyakukon a sok menekult...

2014.09.10. 11:20:03

Miert legendas a sved iskola? Mennyivel kulonb, mint mondjuk egy angol, orosz, magyar, roman vagy kanadai?
Az lathatjuk, az atkosban nagyon rossz volt a magyar oktatas, mert nem tanitotta meg a helyesirast egyeseknek:( Rohatt komcsik:( Vagy mar "nem beszelni magyar" 30 ev utan? :)
Par poszttal ezelott irta valaki, hogy este nem szivesen jar az utcan Svedorszagban, mert a "legendas sved iskolakba" jart sved fiatalok allati modon viselkednek:)
Akkor hogy is van ez?:)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.10. 11:20:40

Ami a címet illeti a legendás svéd iskoláról.

Épp most néztem meg a Pisa teszt 2012-es eredményeit. Matematikában a svéd átlag ott van, ahol a magyar. Olvasási kompetenciában és természettudományokban rosszabb mint a magyar. Ja, és mind három ágban az oecd átlag alatt teljesít. A magyar oktatásról évek óta mindenki azt mondja, hogy évek óta csak rosszabb. Most akkor miért is ajnározzuk őket?

www.oecd.org/berlin/themen/pisa-internationaleschulleistungsstudiederoecd.htm

Muscari 2014.09.10. 11:23:36

@tableno: tornafuzet? WTF? Ez igy tenyleg kabare.

mrsmihaly 2014.09.10. 11:23:43

@hiirvi piirvi: NAAAAAAA, azert ne essel tulzasokba :-)
tegye fel a kezet aki az egesz fizeteset feheren kapja, es leadizik belöle! En meg akivel MO. beszeltem jo ha a fizetese 50%-at feheren kapja es a munkaado is adozik utana. A masik 50% pedig aztal alatt megy zsebböl-zsebbe. ez az igazi MAGYAR valosag!
Kihallott mar olyat, hogy a munkavallalo feljelentette a munkaadojat adocsalas vegett?? lehet ide irni, csak beszelgetünk : -)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 11:23:58

@zöldeketbeszélek: szerintem a gyakorlatiasságot és talpraesettséget a szülőknek kéne beleplántálni a gyerekekbe.

Határátkelő 2014.09.10. 11:24:03

@enrobag: @zoldeketbeszelek: Nem erről, szó nincsen, bár nem tudom pontosan hogyan hangzott Jani haverja célzása. Mindenki kommentjét szívesen fogadjuk, nincs és nem is lesz ilyen jellegű diszkrimináció a blogon, soha fel sem merült. Kizáró tényező csak az, ha valaki nem tartja magát a kommentelés szabályaihoz, nem tartja tiszteletben a másik méltóságát.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 11:25:03

egyébként ha már Svédország, hiányzik Kövérmadár :-(

Gordon: olvastam a belinkelt cikket, sajnos.
azt hiszem, az lehet, hogy a mindennapos kötelező tesi és a hittan / erkölcstan miatt becsúszott nekik hetente 1x hét óra.
mást nem tudok elképzelni.
tananyagot leadni: nekem ez azt jelenti, hogy ledarálják, leadják, mint az egyetemen. alsós gyereknek soha semmit tananyagot nem szabad csak úgy leadni. az én szóhasználatomban legalábbis.
az egész napos iskola más koncepció teljesen, mint a napi 4 órás. ideális esetben! persze ki tudja, a gyakorlatban mi lesz itt belőle.
(pl. alapvető, hogy ebben benne van akkor már a könyvtár, szakkör, házifeladat, plusz gyakorlás, házit nem visz haza a gyerek, csak minimális olvasnivalót vagy hasonlót.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 11:27:02

@mrsmihaly:
"En meg akivel MO. beszeltem"

hát beszélgessél másokkal is:)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.10. 11:27:31

@Cascabel: Egyszerre gondoltunk ugyanarra. :)
@norvég kém [Hu/At]: Hát én ezt magyar szempontból írtam. Magyarországnak per pillanat nem érdeke menekülteket fogadni.
@enrobag: Kit érdekel mit mond egy ember? Az ír ide, aki akar. Kivéve, akit már kitiltottak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 11:28:33

@Határátkelő: Jani haverja azért mondta, amit mondott, mert a minap (én vssza nem keresem ugyan) teljesen normális hangvételű, de külföldről jövő kritikákra, észrevételekre, negatív megjegyzésekre sorozatban azt mondták többen, hogy köpködés. elég negatívba süllyedt a hangulat, és ott és akkor szerintem nem volt túlzás, hogy Jani haverja beszólt, hogy a blog "nekünk" van, és nehogy már ne lehessen értelmes kritikát megfogalmazni.
szó nem volt arról, hogy kussoljon mindenki, aki Magyarországon él!!

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 11:32:12

@Dragonlady (now in Indonesia):
nos, teljesen úgy lehetett érteni. csak nem szóltam, mert janiról tudom, hogy nem úgy gondolta.

2014.09.10. 11:32:40

@mrsmihaly:

En 2004-2010-ig dolgoztam Mo-on kulonbozo multiknal, nem kis fizetesert, vegig, az utolso fillerig hivatalosan bejelentve, leadozva. Szoval ne altalanositsunk, az ismeretsegi koromben csak a magyar garazscegekhez bejelentett nehany embernek fizetnek zsebbe, mindenki mas, aki nagyobb cegeknel dolgozik, be van jelentve annyira, amennyit kap.

2014.09.10. 11:33:50

@norvég kém [Hu/At]:
"Az osztrakoknak az, nezd meg, hogy mostansag nem talalsz egyetlen olyan ujsagot sem, amiben a Traiskirchen szo ne szerepelne."
Me'g mindig tema Traiskirchen Ausztriaban? 31 eve is az volt:) Lehuztam ott majd' 3 honapot, eletem egyik "legcsodalatosabb" szakasza volt:)

SzZoole 2014.09.10. 11:36:28

@tanato: sajnos en ilyet nem irhatok le,mert az hazakopkodesnek szamitana,de ha egy otthon elo magas egzisztenciaval rendelkezo koztiszteletben allo szemely ebben velemenyemben megerosit,annak csak orulok:)))
Koszi doki.

bpetya75 2014.09.10. 11:37:45

@norvég kém [Hu/At]:

Mi ez az új név? Mámeg nagyon ráérsz, cimbora? ;-)

2014.09.10. 11:38:22

@bpetya75:

Nem, most eppen lazadok... :(

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.10. 11:38:25

@norvég kém [Hu/At]: Pedig a kkv szektor (akik a gdp nagyobb részét adják a multikkal szemben) a szürke gazdaságban van. Én különböző nyomdákban húztam le 15 évet és egy kivételével sehol nem voltam normálisan bejelentve.

mrsmihaly 2014.09.10. 11:42:19

@Muscari: elsö osztaly: matematika, sved nyelv es irodalom( rengeteg mese), környezet ismeretek, testneveles, enek, es sok logikai jatek, festes agyagozas, es minden heten könyvtarba jaras az egesz osztallyal. minden gyerek maga valasztja a neki legjobban tetszö 3 db. könyvet. Ezaltal serkentve vannak hogy jobban es jobban tudjanak olvasni.
2. osztaly majdnem ugyanaz, de itt mar belejön a hittan ora is.
Megkerdeztem 1 kisfiut , miert szögeztek Jezust a keresztre?
Valasz: mert tetszett neki es mosolygott'

3. osztaly, itt mar belep az angol nyelv es a gyerekek imadjak. Jatekosan, gyakorlatiasan tanulnak. Ha mar tudnak 3 szot, akkor abbol mondatot kell összeallitani es kerdezni egymast, persze valaszolni is kell.
A 3. ev vegen nagy felmerö iras van a svedböl es matekbol. Ez ismetlödik 5.-ben es 6.-ban is, es ezek a felmeresek alapjan vannak az iskolak összehasonlitva.

Az altalanos iskola utan mennek gymnaziumba a gyerekek. Van humanszakos (SZO), ahol könnyebb a matek, es csak az elsö 2 evben tanitjak.
Vannak osztalyok ahol ( NO) kemeny a mataek, fizika kemia stb.
Vannak gymnaziumok ahol a szakmara fektetnek nagy hangsulyt.
Pl. kozmetikus, fodrasztanulo, majdnem olyan nehez bejutni mint a jogi vagy orvosi egyetemre. Magas a bejutasi pontszam, jo es keresett szakmak, lehet sajatot nyitni.
Sajnos nem közkedveltek azok a szakmak, ahol emberekkel foglalkoznak, mert valami vegett a fizetesek alacsonyabbak, mint pl. 1 közgazdasz, vagy mernöknel. nem is beszelve az informatikusokrol.
Ezert van az a gond, ha valami kisebb hiba van a hazban, alig lehet idecsalogatni a mesterembert, mert nincsen ideje a kismunkakra. Jobban szeretik a nagy, jol fizetö epitkezeseket. Ott tartunk, hogy annyira nagy a tulkepzes, hogy a szakmunkasok utan kiabal az ipar.

SzZoole 2014.09.10. 11:43:22

@Határátkelő: en nyomon kovettem azt a napot amikor jani haverja ezt a mondatot leirta es semmi serto nem volt benne,sot igaza is volt.Mintahogy most @Dragonlady (now in Indonesia): is igaza van 100%-ig.Fokozhatnam tovabb,de nem teszem....

tableno 2014.09.10. 11:45:33

@flash.gordon: Az újságíró a saját élményét írta meg. Nem igazán látom az okát, hogy miért hazudna. (ha csak nem abból indulunk ki, hogy a ballib újságíró az mindig hazudik).

2014.09.10. 11:46:02

@flash.gordon:
Ertem most mar, miert jutnak eszunkbe hasonlo gondolatok:) En is nyomdasz lennek - egyik tanult szakmam, bar meg nem dolgoztam benne.

mrsmihaly 2014.09.10. 11:46:39

@norvég kém [Hu/At]: 1 fecske nem csinal tavaszt
hol a többi multi milliomos, aki az utobbi 5-10 evben gazdagodott meg? miböl lett a vagyona?

2014.09.10. 11:48:36

@bpetya75:

Javaslom neked is elolvasra a Gazsi legujabb irasat, amit tegnap linkeltem. Nem vagyok egy nagy Gazsi-fan, sot, de mostanaban egy-ket alkalommal igen ratapintott a lenyegre.

hvg.hu/velemeny/20140909_TGM_okotars

kriosz 2014.09.10. 11:54:34

@mrsmihaly: Hát azért nem 150-et fogad Norvégia sem de tény és való hogy a svédek többet, pedig már itt is olyan soknak tünnek eltudom képzelni mi lehet Svédországban.

kriosz 2014.09.10. 11:55:30

A svédek nem tudom mennyire jók, szerintem nem nagy különbség lehet a norvégoknál, a finneket éljenzik nagyon.

enrobag 2014.09.10. 11:58:20

@Dragonlady (now in Indonesia):
Rosszul emlékszel, nem mondták "többen", senki sem mondta, hogy köpködés van. Pedig az volt:-)) Jani haverja nagy ráértében egész nap pörgött az albán csodán, de úgy, hogy folyamatosan az általa elképzelt magyar oktatási rendszert szapulta:-)) Nagy divat ez mostanság egyébként. Ez is egy panellá vált a mostani közbeszédben.
Amúgy még egyet idézek Jani haverjának aznapi kinyilatkoztatásai közül:
lexrex: Ennek a blognak a címe az, hogy "Határátkelő".
A mottója pedig ez volt legalábbis:"Az ország átlépett egy határt. Mi is átléptük"Mire következtetsz ebből? Szerinted kiknek és kikről szól ez a blog? "
Mindezt csak és kizárólag azért hozom fel, hogy elhangozhasson Határátkelő szájából mindaz, ami fentebb elhangzott. Remélem, hogy Jani haverjához is eljut.

kriosz 2014.09.10. 11:58:21

@mrsmihaly: Ja, Norvégia detto, egyik fiam autószerlő szakiskolába /viedergaande/ jár. Hatalmas a suli együtt vannak, az általános gimisekkel és a szakositottakkal. Lenézik őket akik az általánosba járnak....a nagy ebédlőbe gond volt belőle hogy ők is ott ülnek, kiutálták őket most a saját termeik mellett kajálnak. Pedig ugye itt bazi nagy a tolerancia....és ez egy suli...

mrsmihaly 2014.09.10. 11:59:27

@kriosz: van miert! a beka segge alatt voltak a tudas felmeresenel a gyerekek 10 evvel ezelött. Az iskolai reformok utan a tavalyi pisa felmerese utan vezetö orszag lett. Valamit azert nagyon jol csinalnak, ha ennyire sikeresek lettek, vagy nem?

tanato 2014.09.10. 12:00:17

@zöldeketbeszélek: @enrobag: Ez a blog tényleg a kinti magyarok egymás közti beszélgetése leginkább,kint élő magyarok írják főleg kint élő magyaroknak.Persze mint jómagam is ,olvasom, sőt írok is bele,de ez a blog lényegén nem változtat.Azért a legtöbb témához kompetensen nem tudunk hozzászólni,különböző államok iskola rendszere,honvágy ,kúltúrsokk, gyermekek magyar identitásának megőrzése,angol építőipar,USA-beli faji diszkrimináció stb.Bár számunkra is nagyon érdekes témák ,de nem vagyunk benne.Persze az itthoni hétköznapi dolgokban meg mi vagyunk benne,arról mint ahogy írtad a több éve kint élő magyar csak a sajtó által festett torz képet valamint a régi emlékei által alkotott torzított képet ismeri.

Mr Long 2014.09.10. 12:00:58

Na megallapitasra kerult, hogy minden iskola jo, ami nem Mo teruleten van?

kriosz 2014.09.10. 12:01:24

@Cascabel: azt én sem értem mitől legendás. Több benne a pénz igen több de ezek szerint akkor mégsem az számit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.10. 12:01:58

Már látom hogy írnom
kéne egy posztot az oktatásról.
Valószínűleg kiverné a biztosítékot sok embernél de szeretem a kihívásokat.
:)))))))))))))

kriosz 2014.09.10. 12:02:57

@mrsmihaly: ja, tudom de nem tudom hogy ez apénznek v. a rendszernek tudható be pedig hasonló ahhoz ami itt is van ugye és mégis az eredmények nagyon különbözőek.

mrsmihaly 2014.09.10. 12:03:16

@kriosz: szomoru hogy a pedagogusok ebbe belementek. Na itt ezert a megkülönböztetesert mar belehetne perelni az iskolat karteritesert, mert a gyerek ki lett közösitve, es a felnöttek nem segitettek ebben. Miert nem a többi tanulo eszik az osztalya mellett? Van ez a lehetöseg is, ha valami nem felel meg nekik.

mrsmihaly 2014.09.10. 12:07:01

@Mr Long (UK): ezt nem irta senki, ugy hogy ne kavarjal legyszives

2014.09.10. 12:07:20

@enrobag:
A HA mottojarol jut eszembe:
Kerdezgetve ismerosoket es ismeretleneket, idegenben es otthon a HA-vel kapcsolatban, sokan azert nem olvassak, mert serto az alabbi mondat a szamukra:
„Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük”
Reszben megertem az ellenszenvuket. Nem az orszag, hanem a politika lepte at a hatart.

kriosz 2014.09.10. 12:08:07

Ja, elvileg ugye nagyon figyelnek az ilyesmire...elvileg...aztán a gyakorlatban meg na hagyjuk és még csak rasszizmust sem lehet belekeverni hiszen mindenki norvég :) bár azért befigyel egy kicsit :)

Muscari 2014.09.10. 12:08:24

@diggerdriver: nem is csoda. Gondolj bele, mennyi bevandolo erkezett az elmult evekben. Londonban komoly gond, hogy nincs eleg iskolai ferohely, de ezek szerint gozerovel dolgoznak a megoldason, szerencsere itt van ilyesmire is penz.

kriosz 2014.09.10. 12:09:40

@Mr Long (UK): nem olvastad amit irtam??Egy fenét jobb, lehet hogy jobban felszerelt, nem gond az új technológia stb. de ugyanugy megvannak a gondok és bajok.

kriosz 2014.09.10. 12:11:03

@Cascabel: van aki ennyire figyel a mottóra?? Nekem, bevallom eszembe sem jutott. Sokan vannak külföldön tejesen más okból mint a hazautálat.

kriosz 2014.09.10. 12:14:45

Ja, igen mindig elfelejtem , nem is pénzkérdés sokszor hanem logikátlanság. Itt nem kapnak új könyveket, év végén visszadják akönyveket és a feladatfüzeteket /nem szabad beleírni/ köv. évben megkapja a következő tanuló. Teljesen logikus. Iskolai kirándulás: a nagy záró kirándulásra a gyerekek gyűjtik össze a szülőkkel közösen a pénzt, csinálnak dolgokat és eladják, a szülők süteményt sütnek és ezt szintugy eladják a gyerekek, stb. három év alatt összejön a kirándulásra a pénz.

Muscari 2014.09.10. 12:17:32

@norvég kém [Hu/At]: itt Londonban is fizeti az onkormanyzat a gyerekeknek a buszberletet. Minden szeptemberben meg kell ujitani, az iskolaban le kell pecseteltetni egy papirt, postan elkuldeni 10 font tarsasagaban, ami maganak a kartyanak az ara. aztan a fenykepes oyster megerkezik postan egy-ket heten belul.

A metron is kedvezmenyesen utazhatnak vele, de ott valamennyit fizetni kell.
Az egyetemistaknak, sot minden felnottnek, aki tanul, akar akkreditalt tanfolyamon, jar kedvezmenyes berlet, ez olyan 30%-kal olcsobb a rendes berletnel. Ez itt Londonban sokat jelent.

bpetya75 2014.09.10. 12:19:03

@norvég kém [Hu/At]:

Ez nekem most nagyon magas. Lehet, hogy igaza van, de nekem már attól válik hiteltelenné a manus, hogy csak úgy tesz, mintha magyarul írna. Semmi kedvem kiszótárazni egy elvileg magyarul írt cikket.

Muscari 2014.09.10. 12:21:16

@mrsmihaly: ezert irtad az it-et ugy, hogy ITT? :-))))
Emlekeztek meg?

Allj, Titi!
No, kia?

De reg volt, igaz se volt...

2014.09.10. 12:26:26

Legenda:
" A legenda újabb időkben a nem bizonyítható, de nagy populáris hatást kiváltó, félig igaz történeteket is jelenti. "

Legend:
"Legends are tales that, because of the tie to a historical event or location, are believable, though not necessarily believed. For the purpose of the study of legends, in the academic discipline of folkloristics, the truth value of legends is irrelevant because, whether the story told is true or not, the fact that the story is being told at all allows scholars to use it as commentary upon the cultures that produce or circulate the legends."
)A fentebb emlitett idezetek a Wikipediabol vannak)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.10. 12:26:27

@tableno: Ez mondjuk egy kitűnő és reális kiindulási alap. Komolyra fordítva a szót a cikk kissé szenzációhajhász és rosszindulatú. Mert reálisan végig gondolva hét órát legfeljebb nagyon lájtosan lehet ennek a korosztálynak leadni és hogy emiatt ne tudnának enni ha még így is történt volna tuti valami túlbuzgó káder próbálkozása egészen addig, amíg az első szülő rá nem kérdez, hogy elmentek-e nála otthonról.

Hogy ez így ebben a formában megtörtént el tudom képzelni. De, hogy emiatt az oktatási rendszer lenne az ostoba mint, ahogy a cím sugallja merő túlzás. (Persze azzal nem lehet kattintást elérni ha az igazat írunk a címbe és az úgy szólna: Buzgó mócsing kifogásolható intézkedése az xy utcai általános iskolában)

Mr Long 2014.09.10. 12:26:52

@kriosz: @mrsmihaly: En nem a posztrol beszelek, meg nem is kavarok. Ez visszatero klise a kommentekben. Mint, hogy a munkasoknak sehol sem jo, de nyugaton minden lehet az emberbol, csak akarni kell. Nem a poszt ellen iranyult.

Muscari 2014.09.10. 12:27:05

@Réka ‎: egeszen elkepeszto, hogy az osszes szomaliai, szir meg mittudomen honnan valo menekult kifejezetten Svedorszagba igyekszik. Olvastam mar rola tobbszor. Valoszinuleg olyan ellatast kapnak(kaptak) ott a menekultek, mint sehol mashol Europaban. Meg Olaszorszagban es Spanyolban sem akarnak ott maradni, hanem mennenek tovabb hozzatok. Nem tudom, hogy szigoritottak-e mar valamit, de ha igy megy tovabb, meg nagyobb bajok lesznek, ennyi menekultet egyszeruen nem lehet ilyen szinvonalon finanszirozni.

bpetya75 2014.09.10. 12:29:39

@Muscari:

Fekete a tokja. Rádiósmagnó.

Vagy a viccre gondoltál? ;-)

@mrsmihaly:

Parttalan, idegtépő sopánkodás. A magam részéről kikérem magamnak az író faszságait.

kriosz 2014.09.10. 12:31:23

@Mr Long (UK): ja, hát bevallom már régen olvastam végig a kommenteket, elszoktam kicsit a blogtól. Még mindig megy mindenhol jó csak ne Magyarország legyen :) ahhh régebben kommenteltem és bizony ahogy a pozitivumokat ugy a negativumokat is innen , persze én voltam a hálátlan :) na, jó hagyjuk...

2014.09.10. 12:31:34

@Muscari:
Helyesirasara egy kicsit is igenyes ember Ipadhoz is billentyuzetet hasznal, pl Bluetooth-ot:(
(en nem, mert igenytelen proli vagyok) :)))

adg 2014.09.10. 12:31:42

Tul van bonyolitva a diakok tomegkozlekedese. Ha minden diaknak ingyen utazhat, akkor minek a berlet. Nalunk is ingyen utaznak, de nem kell hozza semmi, ha iskolai jelmezben vannak. Ha meg civilben, akkor diakigazolvany.
Persze ha valami elektronikus rendszer van a buszon, akkor visza az egesz, az rogton megmagyarazza...

2014.09.10. 12:32:43

"Az Európai Bizottság oldalára feltett táblázat szerint Navracsics Tibor az ifjúságpolitikáért, kultúráért, oktatásügyért és uniós állampolgárságért felelős biztos lesz."

Lesz meg Svedorszagban mindennapi testneveles es erkolcstan oktatas... :D

Sanz 2014.09.10. 12:35:05

@norvég kém [Hu/At]: Nekem mérnök ismerősöm volt, aki 6 évig szürkén kapta a fizetését magyar tulajdonú cégektől. Aztán 6 év után elment egy külföldi multihoz, és egyből mindent fehéren kapott. Én csak multinál dolgozókról (meg persze az államnál dolgozókról) hallottam, hogy fehéren kap fizetést, mindenki más vagy szürkén, vagy feketén, vagy trükközve (jelentsd be magad vállalkozónak, számlázz, stb.).

Ha nem lenne olyan magas a járulékteher (nem az adó, az még lehetne magasabb is) Magyarországon, akkor nem halnának éhen az emberek a nettó bérükből, és lenne mit elkölteni. Amikor az angol kollégáknak mondom, hogy egy mezei munkavállaló 18,5% járulékot fizet (nyugdíj+TB), akkor csak néznek, hogy azt hogy... (itt 10%-ot se fizetünk alapból, és magánnyugdíjra is a többség 0-5%-ot fektet be... mert ugyebár itt van egyéni számla).

nyuszigonosz 2014.09.10. 12:35:35

@Muscari: Hát a legtöbb menekültet Németország veszi fel, Svédország a második helyen van, és már ott is rengetegen vannak.
És erre még az olaszok ICE vonatokra rakják a menekülteket , naponta csak így vonattal 80-120 személy érkezik. Ezek minden elözetes megegyezés nélkül vonatoznak ide.

kriosz 2014.09.10. 12:35:54

@mrsmihaly: Abszolut nincs rálátásom hogy most milyen otthon az iskola. Az én időmben hahaha hát igen ment a magolás, voltak rossz dolgok és jó dolgok, viszont pl. németül ugy megtanultam mint a sicc /és nem volt nyelviskola/ az alaptudásom is kielégitő sőt bevallom hogy többfajta nemzetiségű emberekkel összevetve nem kell szégyenkeznem. De persze ember ill. tanulófüggő , akit érdekel az többet tud akit meg nem az meg max. az alapokat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.10. 12:37:53

@Muscari: pontosan. Ha igy fomytatjak, Bezzegorszagbol idovel elriaszto pelda valik.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.10. 12:39:12

@nyuszigonosz(D): hetente 2500 menekult osszesen es ez a szam nem epp csokkenoben van. :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 12:42:28

@bpetya75:
nem a szavakkal van a baj, hanem az értelmetlen összefűzéssel.

nyuszigonosz 2014.09.10. 12:43:06

@Réka ‎: Mondom, hogy szörnyü, mert egész Európában a legtöbb menekültet Németroszág fogad be, és ehhez jönnek plusz azok, akiket a határokon szednek össze és akkor pluszban még az olaszok akciói a vonatra rakott népekkel.
Lényegében a menekültek eltartása szinte már csak Németországra és Svédországra korlátozódik.

Muscari 2014.09.10. 12:43:16

@enrobag: Jani haverja ezt arra reagalva irta, hogy megint hazakopkodoknek lettunk minositve. Mivel ez egy kivandorlos blog, nyilvan nem arrol fog szolni, hogy hu, de milyen jo Magyarorszagon.

A kulturalt formaban torteno velemennyilvanitas termeszetesen belefer, akarki elmondhatja, hogy miert jo otthon (en is szeretek sok mindent), a lenyeg, hogy ne szemelyeskedve tegye ezt. Jo pelda erre Bpetya, Zoldi, meg te is.

Sajnos van itt valaki, aki kifejezetten szemelyeskedni es provokalni jar ide, ugy emlekszem, Jani haverja is neki cimezte a szerintem is tul sarkos kommentjet.
Kerlek, ne vedd magadra, meg Zoldi te sem, mert ez annak a bizonyos embernek szolt, nem nektek.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2014.09.10. 12:43:22

"Nem az a f@sza ember, aki adót csal, hanem, aki becsületesen kiveszi a részét az állami terhekből."

Ez addig OK, amíg a nettóból meg lehet élni. És amíg az összeg nagy részét láthatóan értelmes célokra (pl. oktatás) költi az állam.

bpetya75 2014.09.10. 12:43:44

@norvég kém [Hu/At]:

Ezt az erkölcstan dolgot is lehet jól csinálni. Nagylány tavaly hittanra járt, idén mégis inkább bevállalta, hogy külön elmegy hittanra hetente egyszer, hogy erkölcstanra járhasson, mert annak több értelme van szerinte a tanár miatt.

Aye aye 2014.09.10. 12:45:58

@Határátkelő: Lehetene majd kérni egy összefoglaló posztot arról, hogy külföldre költözés előtt a Mo-i igazolványokkal mi a teendő, továbbá mit hogyan kell (érdemes) megszüntetni, módosítani, bejelenteni, leadni, stb?
Vitaindítónak is jó lenne, mert ahogy nézem óriási kavarodás van etéren.
Ráér amúgy még, ill ha volt mostanában ilyen, akkor légyszi szóljon vki, hogy milyen címen keressem! (bár ahogy nézem, kb félévente van változás)
Köszi!

tableno 2014.09.10. 12:46:38

@bpetya75: Igen, ezek a tárgyak 90%-ban tanárfüggők.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.10. 12:47:22

@nyuszigonosz(D): ja. A dublini egyezmenyt kukaba lehet dobni. A delrol erkezok a hataron eldobjak okmanyaikat, nem lehet tudni, hova kene oket visszatoloncolni.

nyuszigonosz 2014.09.10. 12:49:09

@Réka ‎: Ez az. Mind papírok nélkül jönnek és azt mondanak, amit akarnak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 12:49:36

Jut eszembe, még mindig keresem Pepét Svédországból:)

bpetya75 2014.09.10. 12:51:21

@Babette.:

Nekifutottam még egyszer, és igazad van. Van néhány kifejezés, amit nem értek (pl fogalmi-racionális, pleonazmus), de összességében a mondanivalót nehéz kihámozni az írásból. Fáradt, nyomott, kedvetlen, vagy valami efféle vagyok az értelmezéséhez.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 12:52:59

@bpetya75: a pleonazmus az a tautológia:D
(vagyis szószaporítás. pl sampion gomba, la manche csatorna, katonai hadművelet, stb)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 12:53:56

@bpetya75: szerintem kiváló példa arra, hogy mindenki megértse, hogyan éreznek a funkcionális analfabéták normál szöveg olvasásakor:DDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 12:54:25

@mrsmihaly: köszi ezt a linket, nagyon ott van a mondanivalója.

bpetya75 2014.09.10. 12:59:44

@Babette.:

Rossz lehet nekik ;-)

@Dragonlady (now in Indonesia):

De mi a mondanivalója? Az, hogy a magyar oktatási rendszer szar, de inkább a szarnál is szarabb? Akik ebben nevelkedtek fel és -horribile dictu- ebben nevelik fel a gyerekeiket, azok "veszélyesek egymásra, károsak a környezetükre, és nem szeretnek senkit"? Ahogy egy feketére pingált vászondarabot sem tartok képnek, ezt sem tudom értelmes írásnak tekinteni.

Quercus a favágó 2014.09.10. 13:02:51

@mrsmihaly:

Ekkora baromságot régen olvastam.

Muscari 2014.09.10. 13:04:56

@mrsmihaly: na, igy mar jobban osszeallt a kep, koszonom szepen.

2014.09.10. 13:05:02

@nyuszigonosz(D):
Az en idomben is az okosabb magyarok, lengyelek, romanok eldobtak a papirjaikat es mas neven jelentkeztek le ugy Ausztriaban, Franciaorszagban vagy mashol. Utana mentek tovabb egy masik orszagba, szinten mas neven lejelentkezve:) Volt ismerosom, aki a rendes nevere nem is emlekezett mar:) Ha kertek a papirjait, egy cigarettapapirt vett elo:) Csak olyan papirja volt:) Regi szep idok!:)
Sok "menekult" igy uszta meg a rossz hazassagot, bortonbuntetest, gyerektartast, stb:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 13:06:40

@bpetya75: nincs mondanivalója.
hogy egy jóbarátomat idézzem: "önfaszszopkodás"

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 13:09:11

@Cascabel: és ezt így hogyan? nem értem. hát valamilyen papír csak kell...

2014.09.10. 13:11:56

@Babette.:

Ha most a TGM cikkrol van szo, es neked mindossze ennyi jott le belol, akkor csak sajnalni tudlak... Ha valamit felreertettem, akkor viszont mely elnezeseket kerek elore is...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 13:14:32

@norvég kém [Hu/At]: sajnálom, hogy lerombolódott a piedesztálom (sic), de a bullshitet senkitől nem viselem jól.
biztosan irigy vagyok, mert én nem vagyok rá képes.

bpetya75 2014.09.10. 13:18:18

@norvég kém [Hu/At]:

Azt a poszterina által belinkelt cikkre írta, de túl nyakas, hogy elmagyarázza neked. Mondjuk a TGM cikkről sincs túl nagy véleménnyel, úgy láttam ;-)

2014.09.10. 13:18:59

Nekem ez új hogy a svéd iskola legendás. A posztban leírtak tetszenek de hogy legendás lenne azt nem tudtam. Tanítottam magyar iskolában, a gyerekem járt kanadai, angol és amerikai iskolába. Nyilván ezek 1-1 iskolák, nem lehet az adott ország oktatási rendszeréről nyilatkozni 1 iskola alapján de nekem magasan a kanadai tetszett a legjobban. Legendásnak nem tartom de nem volt rossz. Igaz hogy ezek magán iskolák voltak, kivéve a magyart ahol én dolgoztam. Egy iskola megítélése attól is függ hogy kinek mik az igényei, milyen képességű a gyereke, stb. Ugyanazon iskola valakinek jó, másnak meg rossz. Őszintén szólva nekem egyik iskola sem tetszett, és ebbe beleértem mind a 4 ország iskoláját. Már írtam egyszer, többször nem fogom, ígérem, ha összegyúrnák a magyart akármelyik másik (mármint a felsoroltak) hárommal, egészen jó sülne ki belőle.

nyuszigonosz 2014.09.10. 13:22:12

@Babette.: Nem kell.
Ezert is tart a menekült státusz elbírálása végtelenül hosszú ideig, mert: elöször fénykép, ujjlenyomat meg DNS teszt, na amikor az megvan, akkor ezek segítségével lévö próbálkozás kideríteni a személy kivoltát. Vagy sikerül nagy sokára, vagy soha.
Ha nem, akkor marad egy bemondott név és származási hely.
Általában valami háborús övezetet neveznek meg a menekültet, ha onnan jöttek, ha nem, mert oda ugye nem lehet öket visszatoloncolni. :-(

SzZoole 2014.09.10. 13:22:21

@adg [Au, Darwin]: itt a diakoknak fotoval ellatot oyster van,kb.mint egy bank kartya meretu es formaju,a buszra felszallaskor egy un.oyster pad-hoz kell erinteniuk ami csipog.

2014.09.10. 13:24:09

@Babette.:

Nezd, en sem vagyok a TGM feltetlen rajongoja, sot, de arra azert sosem vennem a batorsagot, hogy az irasait bullshitnek nevezzem. Szeretnek csak tizedannyit tudni, mint o. Sok mindenben nem ertek egyet vele en sem, de azt gondolom, hogy egy ilyen kaliberu elme irasat bullshitnek nevezni eleg nagyfoku arroganciarol tanuskodik, fuggetlenul attol, hogy a tartalmaval egyetertek-e vagy sem.

A lerombolodas inkabb eziranyu, sosem szerettem az ilyen szakmai alazat nelkul bullshitezo alakokat, es eddig teged nem ilyennek tartottalak.

2014.09.10. 13:24:28

@Babette.:
30 eve nem kellett semmilyen papir. Bemondta az ember, hogy elvesztette, zold hataron szokott, stb. Elhittek:) Allitottak ki a bemondott nevre egy ideiglenes igazolvanyt a befogado orszag hatosagai. En is naiv es becsuletes voltam akkoriban meg:( Igaz, volt a menekulttaborban 1 het karanten, szigoru elkulonites a lejelentkezes utan amig az osztrak hatosagok ujjlenyomat vetel alapjan leellenoriztek a menekultet, hogy nincs e ellene Interpol korozes kiadva peldaul. Az osztrak katonai elharitas is kihallgatta az embereket, de Magyarorszagtol semmi igazolast nem kertek, igaz, nem is kaptak volna:) A tobbi orszag sokkal lazabb volt ebben a tekintetben, pl. Franciaorszag, Hollandia, stb. A tapasztaltabbak Parizsba mentek lejelentkezni, ahol egy Napoleoni torveny alapjan barki menedekjogot kaphatott, ha sikerult bejutnia a varosba:)

Quercus a favágó 2014.09.10. 13:24:30

@bpetya75:

Azért egy valami lemaradt a HVG-s förmedvényből.
Milyen az ideális liberális iskola.
Ahol a fiúk buzik, a lányok leszbik, a tanárok meg pedofilok.

Muscari 2014.09.10. 13:25:29

@Cascabel: figyi, ha nem olvassak ugy kell nekik. En nem talalok benne sertot. Oke, hogy a politika lepte at a hatart, de a politikusokat meg az emberek valasztjak.

@tanato: tobbszor irtam mar, hogy milyen jo, hogy ilyen sokszinu ez a tarsasag, az otthoniakat leginkabb Petya es te kepviselitek, meg idonkent Quercus is felbukkan. En szeretem tudni, hogy mi van otthon. Szuleim mar sajnos nem sokat meselnek az orszagrol, ha beszelunk, mindig az a tema csak, hogy mikor milyen vizsgalara mennek es milyen gyogyszert szednek.

Ezert is jo olvasni titeket, nekem bajom csak azzal van, aki nem a megfelelo hangnemben szol hozza.

@adg [Au, Darwin]: igen, az van.

@Babette.: hihi, en sem birtam vegigolvasni. Szegeny TGM ugy tulbonyolitotta, pedig jo lett volna, amit ir.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.10. 13:28:44

@tanato: Sziasztok!
Én most nem Jani haverja vagyok, hanem a felesége. Csak röviden szeretnék reagálni, mert az érintett éppen nincs itthon, és nem tudja követni az eseményeket, de a beleegyezésével válaszolok.
Nem tudom, fenti hozzászólók, akik megszólították őt, egészen pontosan mire gondolnak, ugyanis aznap nem követtem a kommenteket.
Nagyon jól leírtad, hogy Ti, akik nem külföldön éltek nem láttok bele az adott ország életébe, csak a hozzászólók „szemén keresztül”, és mi akik hosszabb-rövidebb ideje külhonban élünk, nem látjuk a mai magyar valóságot testközelből. A mi esetünkben ez annyiban más, hogy tevékenységünkből kifolyólag hozzánk folyamatosan érkeznek Magyarországon élő magyarok, vagy üzleti célból, vagy turistaként, vagy barátként vagy rokonként (az élet minden területéről), és az ő elmondásuk alapján próbáljuk látni, érezni, mi is van ma Magyarországon? Persze, a hírekből is tájékozódunk, és természetesen vannak emlékeink is, de az igazi mégis az, amikor szemtől-szembe ülünk magyar emberekkel, családokkal, és ők mesélik a tapasztalataikat, véleményüket Magyarországról.
Csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni, hogy annak ellenére, hogy itt Albániában tudomásom szerint mi vagyunk az egyetlen „homogén” magyar család, iskolás kisgyerekkel, fentiek miatt mégiscsak másképpen van rálátásunk a mai magyar viszonyokra, mint kommentelő társainknak.

bpetya75 2014.09.10. 13:30:25

@norvég kém [Hu/At]:

Komolyan nem akarok kötözködni veled, inkább csak kíváncsi vagyok. Te ezt az írást hányszor olvastad el, mire sikerült teljesen, vagy legalább nagyjából értelmezned? Mennyi időt szántál rá az életedből? Megérte? Le tudnád nekem írni pár mondatban, hogy mit írt a költő?

Tényleg csak kíváncsiságból kérdem.

2014.09.10. 13:30:43

Ugy nez ki, tenyleg cel lett az EU bevandorlaspolitikajanak szigoritasa... Ska Keller (Zoldek) mar nyilatkozott is az ugyben:
"Die Ernennung des griechischen Verteidigungsministers Dimitris Avramopoulos als EU-Kommissar für Migration ist eine komplette Fehlbesetzung. Avramopoulos ist ein Hardliner. Ihm geht es nicht um den Schutz von Flüchtlingen, sondern darum, sie draußen zu halten. Dass Avramopoulos darüber hinaus auch für Europol und innere Sicherheit in der EU zuständig ist, macht die Sache nicht besser. EU-Kommissionspräsident Juncker hatte einen eigenen Migrationskommissar versprochen. Jetzt bekommen wir faktisch einen Polizeikommissar."

mrsmihaly 2014.09.10. 13:32:01

@adg [Au, Darwin]: elektronikus a rendszer, nincsen egyenruha sem diakigazolvany

Muscari 2014.09.10. 13:34:11

@Babette.: sajnos szerintem is az. Szeretem a Hvg-t, de neha ott is megjelennek baromsagok.

@QUERCUS: ezt most mert kellett? Fogadjunk, egyetlen meleg embert sem ismersz. Nekem a fonokom az, megis teljesen ugyanolyan, mint barki mas, nem jobb es nem rosszabb.

mrsmihaly 2014.09.10. 13:36:30

@nyuszigonosz(D): hany millioan elnek Nemetorszagban?
a svedek 4 millioan vannak, de a lakosok szama 10 millio. mennyi is a bevandorlo?

bpetya75 2014.09.10. 13:36:51

@QUERCUS:

Mit provokálod itt a népet, Te kis Max-utánzó :-P

mrsmihaly 2014.09.10. 13:39:53

@Réka ‎: amikor a batyam ittvolt latogatoban, megjegyezte, hogy" en ugy tudtam hogy a svedek szökek es kekszemüek "
elöször nem ertettem mit is akar mondani, de amikor leesett a tantusz jot nevettem a humoran.

2014.09.10. 13:40:33

@bpetya75:

Egyszer, tegnap este hazafele a vonaton. De en vagyok olyan beteg allat, hogy regen pl. imadtam Kirchegaard-t, Wittgenstein-t es Bulrmann-t olvasgatni. Illetve teologus koromban is az etikai es vallasfilozofiai konyvekre voltam ragyogyulva, szoval tolem nem all messze sem az amit, sem az ahogy ir.

Megerte, sok erdekes gondolat van benne. A lenyege leegyszerusitve pedig szerintem ez: "A közvélemény apátiája, tétlensége és tehetetlensége nem oka, hanem következménye a rendszernek. A magyar szabadság elveszett."

Nekem egyebkent Martin Niemöller (nemet protestans lelkesz) mondatai jutottak az eszembe a cikk kapcsan:
"Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista.
Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista.
Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag.
Amikor a zsidókat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam zsidó.
Amikor engem vittek el, már senki nem volt, aki tiltakozhatott volna."

enrobag 2014.09.10. 13:44:22

@Muscari:
Nem vettem magamra, annál is inkább, mert Jani haverja egyértelműen lexrex-nek szánta, bár van egy olyan érzésem, hogy kardio is érintett volt:-))
Általában utólag olvasom a hozzászólásokat, nem valós időben, és így olvasva egészen más a hangulata egy-egy vitának, mint ahogy a real time résztvevők érzik. Jobban kirajzolódnak az aznapi "csomópontok", a félrehallások és félreértések, a hozzászólók fel-felvillanó személyiségjegyei stb. Nagyon érdekes, mint egy regény friss fejezete.
Aznap Jani haverja ezerrel pörgött, a szokásosnál is intenzívebben nyomta az albánság kiválóságát, ami legfeljebb vicces lett volna, ha közben mint önjelölt oktatási szakértő, nem jelölte volna ki a magyar oktatás számára követendő egyetlen helyes utat. Á la Albánia:-)))

2014.09.10. 13:56:55

@mrsmihaly:
"a svedek 4 millioan vannak, de a lakosok szama 10 millio. mennyi is a bevandorlo?"
Semmi esetre sem 6 millio. Meg ha 20 % is a bevandorlo - de nem annyi, inkabb kevesebb - akkor is max 2 million bevandorlo van csak. Ertve ez alatt azokat, akik nem Svedorszagban szulettek.

According to Eurostat, in 2010, there were 1.33 million foreign-born residents in Sweden, corresponding to 14.3% of the total population. Of these, 859,000 (9.2%) were born outside the EU and 477,000 (5.1%) were born in another EU Member State.

bpetya75 2014.09.10. 13:58:05

@tableno:

Így igaz. És vannak még jó tanárok. Pont ezért rühellem nagyon a végtelenül primitíven általánosító cikkeket, mint a feljebb linkelt Hont-féle írás.

@norvég kém [Hu/At]:

Ja! Hát úgy könnyű! Akinek rááll az agya a nem hétköznapi szóhasználatra és megfogalmazásra, annak még élvezetes is lehet. Te akkor Sámánt is elsőre érteni szoktad, igaz? ;-)

Biztosan azt írta, hogy "nem oka, hanem következménye"? Nekem az ellenkezője valószínűbbnek tűnik.

adg 2014.09.10. 14:07:58

@Zoole[uk]: @mrsmihaly: Gondoltam, hogy valami ilyesmi van a hatterben. A londoni rendszerrol tudok, hasonlo van Brisbaneben is, csak nem osztriga, hanem go a neve. Nem volt rossz, csak iszonyat draga, meg kiismerhetetlen, hogy honnan hova melyik zona, mennyibe kerul, stb. Ket het keves volt ra, hogy megfejtsuk.

Itt falun ilyenre szerencsere nincs szukseg, van 3 oras jegy, napijegy, meg hetijegy, meg concession, azt' jo napot. Se zona, se automata, se kartya. Mondjuk Brisbane 15-szor, London meg 60-szor nepesebb. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 14:10:55

@norvég kém [Hu/At]: Igen, komolyan ekkora a gond.Vedd úgy, hogy én is szidom őket egy kicsit... :D

Az a legnagyobb probléma, hogy már az állam idióta módon áll hozzá, túltámogatja ezeket a léhűtőket, semmit nem kér viszonzásul.És nem látják be, hogy ez q nagy gond lesz talán már nem is sokára...Mert oké, hogy esetleg télleg lőnek a menekülő országában, de azért ennyi háborús hely nem létezik.Meg azért a szűk családnak nem 40 fősnek kénne lenni, ezzel szemben kb ennyien jönnek...

Pernilla 2014.09.10. 14:11:16

@Cascabel: Persze, beszelhetünk itt arrol, hogy hivatalosan mi a bevandorlo fogalma, csak hogy nagyon nem mindegy, hogy pl. bevandorlo szülök gyerekeiröl beszelünk, akik lehet hogy nem is ott születtek, megis mar svedkent szocializalodtak, vagy pedig olyan 2-3. generacios bevandorlo-leszarmazottakrol, akik egyszerüen nem hajlandok a sved normak szerint elni.
:(
Ez persze nem csak Svedorszagban problema, de tagadhatatlanul ott megy a legnehezebb a problema kezelese, mar csak a szamokbol adodoan is.

mrsmihaly 2014.09.10. 14:20:27

@Cascabel: 3 generacio visszamenöleg bevandorlonak szamit.
hogy ez miert annyira fontos? mert van nehany olyan allas, amit bevandorlo sose kaphat meg pl. hadügyminiszter, stb.

SzZoole 2014.09.10. 14:21:43

@adg [Au, Darwin]: nem olyan bonyolult az,csak meg kell szokni:)
Minden tube station-on lehet elvenni az informacios falrol un.tube map-ot,azon jol at tekintheto informacio van a stationokrol,metro vonalakrol az attszallasrol es a zonakrol is.
De ha van okos telefonod egyszeruen csak le kell tolteni a tube map nevu appot es azzal tervezni is tudsz.Azt is meg mutatja,hogy melyik vonal mukodik es melyiken van felujjitas.Utbonalat is tevez neked,hogy,hogy tudsz menni A-bol B-be,hol kell attszalni stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 14:22:54

@TilosazA (UK): Ezzel csak az a baj, hogy miért csinál valaki 8 gyereket egy olyan országban, ahonnan menekülni kell...És az nem indok, hogy akkor még nem kellett, amikor születtek.Ezek a problémák amiktől menekülni kell, nem egyik pillanatról a másikra jönnek, hanem sok 10 éves bajok...

2014.09.10. 14:23:37

@bpetya75:

Nos, ok vs. kovetkezmeny temaban en sem allok sziklaszilardan egyik oldalon sem. De az teny, hogy a kelet-europai polgarok beleszocializalodtak az elnyomasba, abba, hogy aki kussban van, annak van sor es gulyas, es aki nem pofazik, az elheti az eletet nyugodtan. Aki nem probal a rendszer labara lepni, annak a rendszer sem lep a labara. Aki viszont ugral, azzal peldat kell statualni, mivel veszelyt jelent a fennallo rendre. Es ez a szocializacio mindenkeppen a mai napig meghatorozo a magyar tarsadalom reakcioival kapcsolatosan, es a jelenlegi kormany erre jatszik ra latvanyosan: teljesen nyiltan uzen a tarsadalomnak, hogy lehet veluk lenni es bekesen elni, vagy ellenuk, de akkor konnyen meguthetik a bokajukat. Es a civilek elleni latvanyos akcio is nyilvanvaloan ennek a resze, szandekos erodemonstracio, uzenet a tarsadalomnak. Ilyen szempontbol pedig valoban a korabbi es az annak a hagyomanyait felelevenito jelenlegi rendszer kovetkezmenya a tarsadalmi reakcio, es nem az oka. A szabadsag pedig elveszett... :(

négyzet 2014.09.10. 14:25:50

A Svédországban élőknek különösen ajánlom Jonas Hassen Khemiri: Montecore c. könyvét, én a svéd barátaim polcán láttam először.
Ja és a (z egyébként tunéziai apától és svéd anyától származó) szerző cikkeit is ajánlom.

négyzet 2014.09.10. 14:36:10

Ja és ha már iskola és valahol a hozzászólásokban a PISA is felmerült, érdemes ennek a felmérésnek egy másik eredményét is megnézni, ez a problémamegoldás. A magyarok mögött az uniós országok közül csak a bolgárok állnak. Ez a magoltató, kreativitásgyilkos rendszer igazi átka (PDF 15. oldal):

www.oecd.org/pisa/keyfindings/PISA-2012-results-volume-V.pdf

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 14:38:03

@Cascabel: Én mondjuk aszittem, hogy úgy kell ezt érteni, hogy
„Az ország átlépte a határt (vagyis olyan q sok már a kivándorló), ezért mi is átlépjük (hogy érdemesnek tartjuk a témára blogot indítani)”.

Akkor rosszul értelmeztem ezexerint? :-)

puhacica 2014.09.10. 14:38:05

@rezsöatya: nálunk az volt a megoldás, hogy az osztály összefogott, újságot hordtunk ki és a bevételből jöttek velünk a nagyon szegény osztálytársaink. jó osztályunk volt, szerettem. :)

mrsmihaly 2014.09.10. 14:38:23

@geegee: nem 8 gyerekkel menekül, 1-2 gyerekkel a többi itt születik mert nagyon jo a csaladi kasszanak. persze erre mondjak hogy a muszlim vallas tiltja a vedekezest.
Nalunk van 1 csalad, 9 gyerekük van, jut belölük minden osztalyba.
megneztem a biztosito(försäkringskassa) oldalat, hogy mennyi is a csaladi potlek:

Om du får hela barnbidraget
Totalt antal barn Barnbidrag Flerbarnstillägg Sammanlagt
1 1050 kronor - 1 050 kronor
2 2 100 kronor 150 kronor 2 250 kronor
3 3 150 kronor 604 kronor 3 754 kronor
4 4 200 kronor 1 614 kronor 5 814 kronor
5 5 250 kronor 2 864 kronor 8 114 kronor
6 6 300 kronor 4 114 kronor 10 414 kronor

6 gyereknel mar 10414 sek, adomentesen havonta a bankszamlara utalva minden honap 20.-an

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 14:41:35

@geegee: hm... szerintem azt jelenti, hogy az ország vezetése annyi szemét dolgot csinált, amivel átlépett egy csomó (gazdasági, társadalmi, morális, akármilyen) határt, és ezért mi jól lelépünk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 14:43:18

@mrsmihaly: az iszlám egyébként NEM tiltja a védekezést, sőt, a korai abortuszt sem. csak infónak mondom, tudom, hogy azt hoztad fel, hogy egyesek ezt előszedik mentségnek.

bpetya75 2014.09.10. 14:46:46

@norvég kém [Hu/At]:

Az utolsó mondatodat nem osztom. Ha 4 év múlva is hatalmon lesznek, akkor lehet, változik a véleményem. Egyelőre még tudok bízni abban, hogy a pár százezernyi elvakult hívőn kívül a többieknek egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy ezeket egy darabig nem szabad a hatalom közelébe engedni, mert teljes szerep-, arány-, meg miegymástévesztésben vannak.

Annak örülnék a legjobban, ha megszűnne annak az esélye, hogy bárki többséget szerezzen. Legyen több 15-30%-os erő, és tanuljanak párbeszédet, érvekkel, nem pedig erővel történő meggyőzést.

négyzet 2014.09.10. 14:52:12

@geegee: Volt idő, amikor Magyarországon is a sok gyerek volt az általános, pedig a helyzet nem volt jó, ellenkezőleg.

blackhairlady 2014.09.10. 14:55:23

@diggerdriver: A kerdes csak az, hogy az epitkezesbe, felujitasba tolnak bele nagy penzeket, vagy az oktatasba is? Tanarokat hogy kepezik? Megfelelo a hozzaallasuk a gyerekekhez, profin tudjak a sajat tantargyukat, vannak elvarasaik vagy csak hagyjak ellenni a gyereket az iskolaban?
Lehet csili vili epuletben is pocsek az oktatas. (Lepukkantban mar jobban teperni kell a szinvonalas oktatasert).
Ne erts felre, nem tudom, hogy hogy megy ez Londonban, nem kritikanak szantam, csak maga az uj iskola epitese csak egy resze az oktatasnak. Viszont nagyon helyes, hogy ez legalabb beindult nalatok.

blackhairlady 2014.09.10. 14:57:14

@tableno: Videken, varoson belul is vannak "elit" es "mas" iskolak, megy is ateperes minden evben, hogy a jonak szamito iskolakba keruljenek a gyerekek.

bpetya75 2014.09.10. 15:01:24

@négyzet:

A próféta szóljon belőlem ;-P

@blackhair-lady:

Embere válogatja, hogy mit tekint jó iskolának. Nem tudom, a Te idődben a Zrínyi minek számított ,most az általánosok között az az elit. Mikor még a városban laktunk, az egyik utcabeli anyuka büszkén mesélte, hogy a lányáék elsőben már az első napon három betűt tanultak. Néztünk egymásra feleségemmel, hogy ide aztán biztosan nem íratjuk a lányokat.

Mr Long 2014.09.10. 15:02:11

@blackhair-lady: Tolnak penzt az oktatasba, de ne akard megtudni hogy...
Szulokent marha szimpatikus a dolog, de en kicsit hatulrol latom a dolgot es annyit tudok mondani, legalabb nem az utcan lognak a gyerekek.

wuaaa 2014.09.10. 15:17:11

@Aye aye: Szia, látom itt vagy. Azt hiszem még nem mondtam eddig és nem is volt még róla szó, hogy milyen területen fogsz munkát keresni, de eszembe jutott, hogy az erkölcsi bizonyítvány hivatalos angol fordítását mindenhol elfogadják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.10. 15:19:55

@blackhair-lady:
Na. Mondom hogy írnom kéne egy posztot az oktatásról.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.10. 15:27:58

@blackhair-lady: Parom tanarassziszteskent dolgozik (akarcsak Longnak, erdemes okatas teren inkabb az o kommentjeire figyelni).

Azok alapjan, amiket en hallok tanarokrol es gyerekekrol...

Amugysem tervezunk UK-ben maradni, de ha maradnank is valszeg megprobalnek kitalalni valamit, hogy a leendo gyerekeink ne angol iskolaban tanuljanak...

Mr Long 2014.09.10. 15:32:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ahogy Mon mondjak, legalabb a suliban futenek. Na itt meg ez sem ervenyes, mert kivagjak oket az udvarra jatszani, amikor nincs ora, szoval...

2014.09.10. 15:32:46

@diggerdriver: nagyszeru, hogy az iskola epitesbe penzt nyomnak, attol meg a brit oktatas egy nagy rakas.... Tisztelet a kivetelnek. Akik nagyon eltetik, azoknak nincs osszehasonlitasi alapjuk mas "fejlettebb" orszaggal.

2014.09.10. 15:38:20

@Dragonlady (now in Indonesia): de a DK azsiai agaval talakozol. A svedek meg az afrikai aggal, ahol gyakorlaitilag nincs abortusz, se vedekezes. Marmint gyakorlatilag.

@Cascabel: nagyon elfelejtesz valamit. Amikor disszidaltal, a Fold lakossaga 5milliard volt. Most 7 milliard.

A svedek remelem megeszik, amit foztek. Koszonet a sok bevandorlojuknak egy specikfikus regiobol, olyan zsido gyulolet van, hogy menekulnek onnan a zsidok. Nem talalaltak rabbit, Nemetorszagbol importaltak egy leszbikus rabbi not! Gratulalok

Elobb-utobb ugysem fogjak sokaig eltartani a menekult hullamot, akik egyenesen Szomaliabol erdekes modon pont ott bukkannak fel (elso point of entry). Remelem 4m magas vaskerites lesz a svedek korul, nehogy atszokjenek mashova.

bpetya75 2014.09.10. 15:38:33

@Mr Long (UK):

Én nem bánnám, ha nálunk is időnként kivágnák őket az udvarra. Épp a tegnapi szülőin dühöngött az ofő, hogy ez a heti 5 tesióra milyen kicseszés a kölykökkel, mert teljesen felborítja az órarendet, az ebédelési rendet, plusz még hely sincs ennyi tesi órát tartani. Megjegyeztem, hogy mi a ruszki tesitanárunkkal hóesésben is kimentünk focizni, de a sok anyuka elég csúnyán nézett rám. ;-)

Mr Long 2014.09.10. 15:43:50

@charlieharper: Nah, ennyire rossz labbal keltel fel, vagy hianyzik Anglia? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 15:47:18

@charlieharper: elhiszem, hogy a gyakorlatban ez van, pl a female genital mutilation-nek sincs smmi köze az iszlámhoz, és mégis csinálják. könnyű meghülyíteni a tudatlan, tanulatlan, nagyon birka embereket abban a régióban, aláírom :-(
nem azért, mert DK Ázsia. a védekezés és az abortusz nem megy szembe az iszlám elveivel. direkt rákerestem egy ideje, mert kollégáim bizonyos élethelyzetei miatt érdekelt.

@diggerdriver: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: engem nagyon érdekel mindenkinek az angol iskolai tapasztalata, pont azért, mert teljesen végletes dolgokat hallani, nagyon sokan nagyon elégedettek, mások meg nem tudnak elég messzire menekülni. írjatok!!

blackhairlady 2014.09.10. 15:55:14

@enrobag: Szerintem nem volt az annyira veszes. Lexrex egy szemelyeskedo kommentje hozta ezt ki Janibol, es nem is csodalkoztam rajta. Az meg hogy vedi a mostani befogado orszagat, ugyanug elofordul sok mas itt kommentelovel is, most anelkul, hogy neveket emlitenek (pl En:DDD)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.10. 16:00:34

@Dragonlady (now in Indonesia): "nagyon sokan nagyon elégedettek, mások meg nem tudnak elég messzire menekülni."

Nyilvan nagyon sok szulo elegedett mert annyit latnak az egeszbol, hogy a gyerek elegedetten es vigyorogva megy iskolaba. Mi volt ma suliban? Semmi. Ezert sok szulonek tetszik. Mert kb. ennyit latnak belole...

Parom ugyebar benne dolgozik. Szamtalan tortenetet meselhetnek, amiket en tole hallottam, de inkabb 1 informacioval osszefoglalnam.
Nem olyan regen, pusztan a moka kedveert, megirattak egy szabvany angol erettsegit (GCE) egy del-koreai osztallyal. Az del koreai osztaly meg csak nem is vegzosokbol allt, 16 eves kolkok voltak. Szinte mindannyian kivetel nelkul hibatlanra irtak a teszteket... Azt a tesztet ami a vegzos angol diakokat jo alaposan szorja. Azt hiszem ez mindent elmondd az itteni szintrol...

bpetya75 2014.09.10. 16:06:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Hát ez vicces. Bár a dél-koreaiak azért meglehetősen a jobbak közül valók, nem? Úgy rémlik, a pisa-teszten jól szoktak szerepelni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.10. 16:08:57

@bpetya75: Persze, Del-Korea kb. az egyik legjobb a vilagon, de a kulonbseg szerintem akkor is durva. Korkulonbseg ellenere is vegig hibatlant produkaltatni egy osztallyal...

2014.09.10. 16:16:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Es a del-koreai vagy a brit diakok boldogabbak es stresszmentesebbek, amikor elhagyjak a kozepiskolat? Nem tudom a valaszt, es oktatasi temakban nem is vagyok tulzottan otthon, de a magyar oktatasi rendszerrel kapcsolatosan az az egyik leggyakrabban elhangzo vad az, hogy amellett, hogy teletomik a diakok fejet mindenfele haszontalan lexikalis tudassal, sok gyerek idegileg is igen megsinyli a nem tul diakbarat oktatasi rendszert, ami a kesobbi eletere is kihat. A magam reszerol nem feltetlenul tartom bajnak a lexikalis ismeretek erolteteset, mivel amennyire tudom, egeszen jo trening az agynak, es az agyunk is attol fejlodik, hogy eroltetjuk. De lehet ez is csak varosi legenda, agykutatasban sem vagyok otthon... :D Viszont az oktatasi rendszer altal generalt stresszt mar anno magamon is tapasztaltam, es latom tobb gyereken a kornyezetemben. Es altalaban ez az, amit a legtobben irnak, hogy kulfoldon nincs, ettol boldogabbak es nyugodtabbak a csemetek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 16:19:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: persze lehet azt a sikert (gazdasági, stb) akarni, amit Korea, Tajvan, Szingapúr elért, de tudni kell, hogy már a gyerekeknél is napi 10-14 óra munka van benne. ezt meg szerintem senki nem kívánja magának azon a régión kívül.
(Koreában erőszakkal kellett elérni, hogy bezárják a cram school-okat este 10-kor és zavarják haza a gyerekeket aludni, mert teljesen default, hogy a gyerekek késő estig különórákra járnak.)
aztán lehet, hogy boldogabb emberek lesznek, boldogabb, sikeresebb társadalom, fene tudja, nagy kérdések ezek.

Mr Long 2014.09.10. 16:22:44

@norvég kém [Hu/At]: @Dragonlady (now in Indonesia): "Vicces" kulonben, pont a heten volt a BBC-n, hogy a felnott tarsadalom egyre mentalisan betegebbe valik Angliaban, ugyanis a gyerekek az elso mentalis betegsegeket mar a sulikban osszeszedik. Szoval hol boldogabbak a gyerekek? Bar lehet kicsit tulovatoskodjak ezeket a dolgokat az angolok, ahogy en megismertem oket.

bolondok közt viktor a király 2014.09.10. 16:22:55

@norvég kém [Hu/At]: Ja ezt csak ő akarta és lett belőle vám ügyekért felelős. Most is olyat kell neki csinálni, amihez nem ért. Sebaj, itthol már megszoktuk.

rezsöatya 2014.09.10. 16:24:54

@diggerdriver: Ja. Legy szives! Mert te ahhoz is ertesz! :-P
:D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.10. 16:26:00

@norvég kém [Hu/At]: Ez nem az en szakteruletem, inkabb asszonye.

De magam reszerol annyit elmondhatok, hogy semmifele suli miatti stresszre nem emlekszem pedig en joval utanad vegeztem (2007-ben erettsegiztem). Persze, temazarok elott volt bennem egy kis egeszseges vizsgadrukk, de ez most is megvan vizsga elott a stresszmentes, pillango-illatu nyugati egyetemen tanulva is. :)

Masreszrol ha dontenem kellene, hogy a gyerekeim inkabb gondtalanul toltik az iskolaevekez, de csereb hulyek maradnak VAGY kemenyen tanulnak es lesz nehany almatlan ejszakajuk, de cserebe tudom hogy megalljak majd a helyuket a vilagban, johet barmi, akkor 100X inkabb az utobbi. De ez csak 1 velemeny a sokmillio kozul. Es nekem nem is ez a teruletem. Nem akarok tovabb okoskodni. Lepek is inkabb haza lassan. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.10. 16:31:00

@QUERCUS: Nem azt akartam kihozni, hogy Del-Korea a kovetendo pelda. Nyilvan nem. Ok a szamegyenes masik vege. Szerintem mar beteges sokszor a del-kelet azsiai kovetelmenyrendszer a fiatalokkal szemben. Nem csoda hogy sokan szegenyek beleroppannak.
Azt akartam csak mondani, hogy szerintem az idealis megoldas (mint altalaban mindenben) az arany kozeput lenne. Otvozni az eros poroszos lexikalis tudast a nyugati keszseg alapu oktatassal, hogy valahol feluton talalkozzanak.

Mr Long 2014.09.10. 16:33:37

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jol mondod. Elhiszem hogy jo dolog az, hogy egesz nap eljatszanak a gyerekek a suliban, de azert tanulhatnanak valamit mellette.

2014.09.10. 16:33:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Hat, jo kerdes. Nekem egyelore elsokezbol csak az a magyar ovodakrol vannak tapasztalataim, ott kettorol is, de mindketto nagyon pozitiv.

2014.09.10. 16:50:14

Amúgy számomra döbbenet, hogy a skandináv népek milyen jól beszélik az angolt. Nagyon jó lehet az idegennyelv oktatásuk is.

SzZoole 2014.09.10. 16:50:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Mr Long (UK):
Nem tudom,hogy a Ti asszonykaitok milyen iskolaban tevekenykednek,de pl.ahol az en lanyom tanul,megjegyzem eleg kemenyen,emelt szinten tanuljak a tortenelmet,psihologiat es angol irodalmat es 5000 szavas eszeket kell irkalnia.Ha jol irja meg,marpedig miert ne irna,75%-ban beszamitjak az egyetemi felveteli pontokban.A tavalyi(juniusi) vizsgai alapjan mar most elhelyezkedhetne primary school-ban tortenelmet tanitani es gyerek psihologus kent.Nem hiaba na,nem az apjara utott:)))

2014.09.10. 16:51:27

@bpetya75: Ott már átestek a ló túloldalára. Ahol öngyilkosok lesznek a diákok, mert nem teljesítenek úgy, ahogy elvárják mások, az egy beteg rendszer.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 17:23:54

Na, tessék, újabb adalék: most olvasom, hogy 7vg-n Stockholm-külső-alsón (kintlévőknek Norsborg, Hallunda) felgyújtottak 22 autót, másnap meg picit odébb meg még másik kettőt.Mindezt valszeg csak úgy unalmukban, vagy valami ellen való tiltakozásképp.És q isten, hogy nem a benszülött, szőke-kéxemű svédek voltak, hanem a söpredék bevándorlók.Már csak azért is, mert az a környék erősen az egyik kokeró-feka régió szélén van.És akkor becsületes, nyelvet tanuló, adózó bevándorlóként ne különböztessem meg magam, magunkat ezektől a férgektől??Hát nem a lófaszt nem!Aki nem különböztetné meg magát, az hazudik!
És azért ilyen híreket valahogy nem szoktam olvasni, látni más országokból.Sőt mi több, odahaza Magyarországon 33 év alatt se láttam 1-et se.Itt kint meg 1 évente látok 33-at...Nagyon nem mindegy.A q anyját ennek a sok mocskos r*hadéknak!

(Elnézést, be is fejeztem, még mielőtt belelendülnék, csak picit fölb@$%tä az agyamat a hír...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 17:26:43

@mrsmihaly: Igen, így van, ezek a megélhetési gyerekgyártók, akárcsak odahaza az afromagyarok, ugye.Csak otthon nem ekkora belőle a jólét...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 17:28:26

@Dragonlady (now in Indonesia): Hát jó, igaz, lehet így is értelmezni.Bár talán télleg nem az ország, inkább csak a köcsög , bűnöző politikusok és a bürokrácia...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 17:30:24

@négyzet: Oksa, ez is igaz, de talán a 8 kicsit már lehet, hogy sok.Akkoriban mondjuk tudtommal azért nem volt olyan biztos, hogy tfh 6 gyerekből mind a 6 meg is éli a 18 éves kort.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 17:31:22

@enrobag: +1
@bpetya75: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Pedagógus családom ad némi hátteret ahhoz, hogy kicsit beleszóljak az oktatási posztokkal kapcsolatos beszélgetésekbe. Nővérem lassan 40 éves ovónői tapasztalatokkal bír, apukám pedig tanító-tanárként dolgozott kb szintén vagy 35 éven keresztül, végül egy szept. 2.napon testnevelés órán meghalt szívinfarktusban.
Imádták. Gyerekek és szülők. Régi vágású , igazi" pedagógus volt.
Rengeteget hallgattuk, miket mesélt, mi volt ma a suliban, mi volt ma a nevelőiben....
Egy biztos, a mostani rohanó világgal, ahogy az emberek elvárásai is magasabb intervallumba kerültek, minden szinten több kell, a gyerekek is minden szinten többet kapnak és várnak el, az állítólagos demokráciával / amivel senki nem tud mit kezdeni, főleg azért mert nincs is, de van aki mégis próbál úgy csinálni mintha lenne, és körömszakadtáig akarja, követeli.....pedig NINCS/...szóval sokkal öntudatosabbak lettek a szülők, gyerekek, pedagógusok....
De! Egy biztos, nem emlékszem ,hogy apám bármikor is említett volna selejt, depressziós, stresszes, beszédhibás, pislogós, tikkelős, dadogós, hiperaktív gyereket.....Valószínűleg volt, csak nem ennyi, ebben biztos vagyok........és ha volt sem jelentett problémát, meg volt a használati utasítás, tanár -szülő együttműködve dolgozott a gyereken....csak a szülő partner volt és nem mutogatott a tanárra, a tanár meg nem a szülőt hibáztatta, hogy hülye a gyereke......manapság pedig alapállás, hogy mindenki szarházi módon menti az irháját, hárít, másé a felelősség, a kudarc mindig mások miatt van, a siker meg csakis a szülő vagy a gyerek érdeme.....
Ezek fals dolgok, vakvágányon járnak .....
Külső -belső önvizsgálat, objektív , őszinte kritika, levont konzekvenciákkal...mit tudok én hozzá tenni, mit szeretnék, a gyerekem tanára mit tegyen, hogyan segithet engem és a gyerekem, kulturált, bizalmi alapon működő kommunikáció, és kollektív munka, és bizalom, bizalom és tisztelet oda -vissza!!!
Én ezt hallottam apámtól......

btw...a magániskolák bevonulásával, és az egyház belépésével megváltozott az oktatási rendszer......nyilván nem hibátlan, mert nem is lehet...mitől lenne tökéletes ? Egyáltalán hol tökéletes ? Miért húzzuk a párhuzamokat és hasonlítgatunk?? Itt így....ott meg úgy...ez szar...az meg jó.....Két gyereknek sem lehet ugyanaz az iskola egyformán jó...mert az egyik tehetséges, vág az esze, fekszik neki a oktatás, szívja mint a szivacs, agyméret übergiga....nyilván szülő , gyerek elégedett és istenít.....másik> hülye mint a víziló, néz mint a birka, nem érti, sír-rí otthon, hülye a matek tanr, mert...de hülye a fizika tanár is, azé mert....végül mindenki hülye, az isten is meg a rendszer is....a szülő, nem képes belátni, hogy a gyerek nem egy Einstein, mert elfogult...és nem reális...tehát , persze, hogy az iskola szar és a tanári gárda, sőt az egész oktatási rendszer, stb....
Ebben szülőként, kívülállóként, senki nem tud objektív ,,megalapozott és helytálló végítéletet mondani.

Ha nekem újra iskolás gyerekem lenne, most is ugyanőúgy tennék mint anno. A tanároknak feltétlen bizalmat szavaztam és ugyanezt kértem tőlük is. Megbeszéltük, én vagyok a felelős az otthoni fejlődéséért és az otthon elvégzendő feladatokért, ők pedig az iskolai munkáért. Ha bármiben tudok segíteni nekik, mindig szóljanak, és beszéljük meg , készítsünk kis etapos terveket és dolgozzunk együtt a gyerekemért. Voltak gyengébb és erősebb kvalitású tanárai, de kiválóan működött a dolog.
Természetesen mindig tisztában voltam , reális képem és elvárásom volt a gyerekem képességinek megfelelően.

Uff! :-D

jewel79bp 2014.09.10. 17:37:22

Amit én megfigyeltem különbségként a nyugati és a keleti oktatási szemlélet között, az az, hogy keleten a teljesítmény a legfontosabb, nyugaton pedig az okok is. Magyarán, keletebbre egy rossz tanuló szimplán rossz tanuló, nyugatabbra, ha egy gyerek valami miatt rosszabbul teljesít, ott áll mögötte a szociális rendszer, és ténylegesen érdekli a tanárokat, nevelőket, hogy a diák miért teljesít rosszabbul, és azt a problémát próbálják azonnal orvosolni. Ez az, ami nekem nagyon szimpatikus a nyugati oktatási rendszerben.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 17:40:51

* ja és egy pont lemaradt.....pont valamelyik nap mesélte a nővérem....5 éves kislány, családon belüli szociális problémák miatt a gyerek beszédhibás, nagyon minimálisan kommunikál, fejlesztő pedagógust, logopédust javasoltak, a speciális óvodai foglakozások után heti 3 alkalommal.....anyuka, apuka, mélységesen felháborodva, szülőin közölte, hogy nincsenek megelégedve sem a fejlesztő ped-al de a rendszerrel sem, meg a foglalkozásokkal sem mert a gyerek rohadt lassan javul, alig vannak látható jelei........2 hónappal ez után a beszélgetés után, családlátogatás......apuka odaült a számítógép elé, a anyuka leguggolt a szőnyegre elővette a fejlesztő játékot, amit az otthoni foglalkozásokhoz kaptak....majd rohangált a telefonjához, ami 5 percenként csörgöt.....meg ki a konyhába, meg össze-vissza, a gyerek meg ült a szőnyegen, toligatta a kis kockákat....és nézett ki a fejéből......
....és ha ezeknél a szülőknél a szakember egyenesen rákérdezne, hogy ők miért nem teszik hozzá a gyerek fejlesztéséhez a rájuk kiszabott feladatot, mert ez egy kollektív feladat........hát , jönnének a hangos, kidagadó szaróizmos magyarűázattal, elküldenék a pedagógust a p@ba, mi köze hozzá, törödjön a saját dolgával és stb.....ismerjük...tipikus....

Sztem a kulcsszó: együttműködés, kölcsönös őszinteség és bizalom.....persze ezekhez meg kell egy alapműveltség, némi intelligencia.....szóval....Oktatás! Hmmmm...

Mr Long 2014.09.10. 17:54:22

@jewel79bp: " ténylegesen érdekli a tanárokat, nevelőket, hogy a diák miért teljesít rosszabbul, és azt a problémát próbálják azonnal orvosolni."
Inkabb lesulyesztik a szinvonalat a diak kepessegeihez, probalnak valami alap papirt arrol beszerezni, hogy serult a gyerek es odaultetnek valakit melle, hogy foglalkozzon vele.
A nagy nyugati autista integracio pl bban kimerul mainstream suliban, hogy a kis autista ott ul egy sarokban elszeparaltan az osztalytol egy tanar asszisztenssel es a tanar ket-harom hetente foglalkozik vele 20 percet. Jah, ez asztan a nagy integracio. Plusz akit csak lehet benyomnak vallami magatartaszavarosakkal foglalkozo suliban, ahol nulla (!) a fegyelem es a feghyelmees, kb azt csinal a gyerek amit akar.

Muscari 2014.09.10. 17:56:52

@mrsmihaly: azt a mindenit. Ha jol emlekszem harommal kell osztani, hogy megkapjuk a fontot, tehat ez 1000 font korul van. Itt a csp nem sok (heti 20font egy gyetek utan, en csak ezt tudom), a tobbi, pl lakastamogatas lehet a sok.
Azert az a csomo gyerek biztosan sokat is eszik, csak azt nem ertem, miert az allamnak kell oket eltartani.

Muscari 2014.09.10. 18:00:54

@blackhair-lady: itt nem errol van szo. Uj tantermeket kell epiteni, mert egyre robb a gyerek es nincs eleg ferohely. Tehat bovites, nem csak felujitas. Hogy a kepzes milyen? Hat lehetne jobb, de mindegy, nekunk ez az utolso evunk, aztan jon az egyetem. Az meg mar mas kategoria.

tanato 2014.09.10. 18:02:07

@Zoole[uk]: Szívesen

tanato 2014.09.10. 18:06:24

@Jani haverja: Köszi a hozzászólásodat Janiné!Jól mondod,ez igaz ha sűrűn találkoztok anyaországiakkal jobb a rálátásod az itthoni témákra mint egy más kontinensen lévőnek.Na meg Albánia tényleg csak egy ugrás.Akár haza is járhatnátok hétvégére,ha volna autópálya végig.Gondolom lesz is nemsokára.

Muscari 2014.09.10. 18:09:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: az en gyetekem nyolcadik utan jott ki. Ugy megirta C-re a matek GCSC-t, hogy nem is tanult ra, otthon meg harmas volt, ha jol emlekszem. En is beleneztem a gyakorlo CD-be, amit hozott, hat tenyleg altalanos iskolas szint :-(

Hal istennekk a sixth form mar komolyabb, rendes tankonyvuk is van, de eleg keves targyat tanulnak. Nekunk ugy alakult, hogy a tortenelem teljesen kimaradt, azt tudja, amit alt lanosban tanult. De most mit tegyek? Ez van, probalunk sokat beszelgetni mindenfelerol, igy tagitom a fejet

tanato 2014.09.10. 18:11:44

@Muscari: Tényleg jó a blogban a sokszínűség Új-Zélandtól Kanadáig,engem is ez nyűgözött le,olyan infókat lehet megtudni különböző államokból amit a médiából sosem.Nyugdíjas szüleidnek meg megvan a maguk baja,ők már itthon sem igazán részei a mindennapoknak speciális gondjaik vannak,egy időst nem érdekel már az iskolareform meg az autópálya és stadion építés meg a gazdasági mutatók döntően csak a saját egészségi állapotukkal vannak elfoglalva

Muscari 2014.09.10. 18:12:40

@bpetya75: Del-Korea nagyon kemeny. A volt fonokom oda valo, es meselt egyet s mast. Mi sehol nem vagyunk ahhoz kepest, amit ott toltenek a gyerekek fejebe. Nyari szunet sincs, egesz evben tanulnak, mini lexikonokat képeznek , komolyan. El voltam hulve, mikor meselte.

blackhairlady 2014.09.10. 18:17:08

@Muscari: Ismeros a helyzet, itt nalunk is ugyanez van. Viszont az oktatasba invesztalaz nem csak ezt kene hogy jelentsen. Nem is igazan tudom, hogy hogyan lehetne jobban csinalni, de muszaj lenne neki allni,mert nemzedekek nonek fel enyhen szolva is megkerdojelezheto tudassal.

Muscari 2014.09.10. 18:17:21

@norvég kém [Hu/At]: en is emlekszem, foleg alsos koromban allandoan fajt a fejem, meg a hasam is. Ma mar tudom, hogy a stressztol volt, nem is talaltak az orvosok semmit, pegig kivizsgaltak.

2014.09.10. 18:18:22

@bpetya75: Túlságosan idealista vagy.

Muscari 2014.09.10. 18:20:05

@QUERCUS: uristen. Talan meg sem ez a modszer az udvozito :-(

2014.09.10. 18:33:46

Ha már az oktatásügy lett a szakterületünk az EU-ban:

hvg.hu/itthon/20140910_neveles_vagy_provokacio_Navracsics_poszt

kardio1 2014.09.10. 18:44:35

@enrobag:
En vsz. nem voltam konkrétan érintett ebben a vonatkozàsban, mert ugyan nem értettem egyet az "Albània über alles szellemében irodott" :) hozzàszolàsai közül sokkal, nem Magyarorszàgon élek. Az igaz, hogy nem Magyarorszàg-utàlat miatt költöztem ide.

M. Péter 2014.09.10. 18:50:23

@charlieharper: Nézzük a tényeket. A legutóbbi PISA-teszten az Egyesült Királyság a középmezőnyben végzett, kicsivel Franciaország, Dánia és Norvégia előtt. Az USA sokkal lejjebb van, Svédország meg éppen csak, hogy megelőzi Magyarországot. Jani haverjának meg mondom, hogy Albánia csak néhány arab és latin-amerikai országot tudott maga mögé utasítani.

Az Egyesült Királyságon belül Anglia eredménye a mérete miatt kb. megegyezik az EK átlaggal, Skóciáé egy kicsivel jobb, Észak-írországé rosszabb, Wales pedig nagyon le van maradva, önálló országként Magyarország mögött lenne.

mrsmihaly 2014.09.10. 18:54:09

@Muscari: ehhez jön meg a lakastamogatas is, bar a kerületi szocial 2 szintes hazat berelt a csaladnak.Hozza kell tennem, hogy ez a kerület olyan draga mint Budapesten a Rozsadomb. Persze hogy sokan kiakadtak töle, plane amikor az egyik gyereknek eljart a szaja, hogy az apjuk evek ota betegallomanyban van, mert faj a hata. Hogy a nyugamban tud akkor ennyi gyereket legyartani?

M. Péter 2014.09.10. 18:54:14

OT: Hintának igaza van, nyugaton nyomorban élnek a dolgozók, nem tudják még a lakbért sem fizetni:
index.hu/tech/2014/09/10/a_google-nel_kimaxoltak_a_rezsicsokkentest/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.10. 18:55:52

@tableno: Eközben Magyarország egy adott iskolájában...

bpetya75 2014.09.10. 18:56:08

@sodalisO [eng]:

Feleségem májusban lehetőséget kapott rá, hogy a volt gimnáziumában (a kaposvári "elit" gimiben) tartson egy előadást szoftverfejlesztés témakörben. Utána volt egy közös vacsora az ottani informatika tanárokkal. Teljesen kiábrándította, ahogy a tanárok a gyerekekről beszéltek.

Előtte pedzegette már, hogy mi lenne, ha átképezné magát tanárnak. Mondtam neki, hogy szerintem a gyerekeket nagyjából tudná kezelni, tán ,ég a szülőket is. De a tanáriban nem bírná a légkört...

Abban sajnos teljesen igazad van, hogy a felelősség hárítása nagy össznépi szokás nálunk, és ennek a szülő-tanár viszonylatban a gyerekek nagyon csúnyán megisszák a levét.

bpetya75 2014.09.10. 18:58:58

@zöldeketbeszélek:

Szia Zöldi! Rég láttalak :-)

@Muscari:

Droidgyár?

@Philosoraptor:

Lehet. De inkább megkockáztatom, hogy csalódni fogok, mint hogy csak a sötétet lássam a világból.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.10. 19:04:52

@Babette.: Így van, de mint látom, mindenki mindent az iskolától vár. Na, ez így nem megy.

bpetya75 2014.09.10. 19:10:49

@zöldeketbeszélek:

Pedig mostanában ritkább vagyok errefelé ;-)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.10. 19:12:01

@norvég kém [Hu/At]: Traiskirchen szo ne szerepelne @Cascabel:

nekem is szep emlekek kb 2 hettel utana mentem hogy 88 majusaban bezartak a kapukat a magyarok elott ... amikor buszken megmutattam a magyar utlevelemet ,az or azt mondta a sorompot engedjem el es hatra arc , nem johetek be ..

2-3 hetig csveztem a varosba es a kornyeki erdokben .. mig szereztem ismerost Becsben es hivatlanul , de hozzajuk koltoztem ...

DieNanny CH 2014.09.10. 19:14:51

@rezsöatya:

Középiskola 4.-ben, szeptemberben volt oszt.kirándulás. Mikor az összege szóba került, én kijelentettem, hogy nincsen pénzünk, én nem megyek. (Más osztálytársaim is húzták a szájukat az összeg hallatán...)
Aztán ofőm beszélt velem négyszemközt, és felajánlotta, hogy megelőlegezi nekem. Azt nem tudom, csak nekem egyedül ajánlotta-e fel.
Egyedülállóként nevelte a 10 éves lányát...
Aztán aznap "hazaszöktem" (mert koleszos voltam, de még kapuzárásig visszaértem), és szüleim mondták, hogy ők természetesen kifizetik. (Ugyanis nem volt telefonunk, így tudtam csak velük beszélni.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.10. 19:28:41

@Határátkelő: @tanato: "Ez a blog tényleg a kinti magyarok egymás közti beszélgetése leginkább,kint élő magyarok írják főleg kint élő magyaroknak."@Muscari: "Mivel ez egy kivandorlos blog, nyilvan nem arrol fog szolni, hogy hu, de milyen jo Magyarorszagon."

Gondolkoztam, reagáljak-e egyáltalán, vagy húzzam meg (és el) magam szépen csöndben inkább...Na de tudjátok sok kommentemből, hogy miért is vagyok itt. Ez a blog nagyon sokat segített nekem az elmúlt időszakban, hogy kimásszak abból a kátyúból, amibe kisgyerekes anyaként és újdonsült munkanélküliként kerültem, hála az új munka törvénykönyvnek és a nagy magyar valóságnak. Sokatokat nagyon megkedveltem, hiszen így, a kommenteken keresztül is átjön a személyiség.

Elvágyódom innen sokszor és féltem a lányomat attól, hogy milyen közegben fog felnőni. Én már nem veszem be, hogy majd a gyerekeinknek jobb lesz...nekünk legyen jobb, nekünk is csak egy életünk van...Próbálkoztam is külföldön, három ízben is, tanulás és munka terén. Egyszer az én hibámból, egyszer a munkaadóm hibájából nem sikerült a nagy kiugrás projekt. Valójában persze az lenne a legjobb, ha itthon sikerülne a nagy kiugrás.

Kicsivel több, mint egy éve kommentelek, de csak az elmúlt pár hét óta érzem azt, hogy mint Magyarországon élő magyar amolyan megtűrt személy vagyok a blogon. Érdekes, hogy mint írjátok, külföldi magyarok írnak egymásnak és beszélgetnek egymással. A külföldi magyaroknak érdekesebb vajon, hogy Józsi Nyíregyházáról hogyan talált munkát Manchesterben, vagy nekem, Budapesten? Kinek érdekesebb az angol iskolarendszer, a londoni Katinak, vagy a kivándorlás gondolatával kacérkodó kétgyerekes Jucinak Debrecenben? Költői kérdések.
Meg aztán a kommentek. Érdekes, hogy mindig visszakanyarodik minden beszélgetés az anyaországhoz...miért is? Talán mert ez egy olyan közös nevező, ami kétségbevonhatatlan?
Miért kell sokszor olyan görcsösen bizonygatni, hogy bezzeg itt minden gáz, ott meg, ahová éppen kivándorolt az illető bezzeg milyen jó, mennyivel fejlettebb, gördülékenyebb és a többi? Talán egy-két esetben csak önigazolás. Máskor talán igaz is.
Emlékeztek a magyar parlamenti választásokra? Milyen vita folyt, hogy hogyan lehet IDE szavazni...
Szóval szeretnétek úgy beszélgetni Magyarországról (mert mint mondtam, azt mindig előveszitek, hol egy belinkelt cikk, hol egy másodkézből hallott sztori kapcsán), hogy mi, akik itt élünk csak szépen, szerényen, a helyünket tudva szóljunk hozzá? Persze személyeskedő, lekicsinylő hangvételű és egyéb módon kifogásolható hozzászólás is érkezhet, de lehetőleg az akolból. Mi, a kívülről beleskelő fekete birkák csak halkan bégessünk...

Nekem itt vége a terápiának. Köszönöm Határátkelőnek és minden kedves itteni ismerősnek, hogy itt lehettem.

2014.09.10. 19:28:43

@Cascabel: Ezzel azt akartad bizonyitani hogy nincs is olyan sok bevandorlo Svedorszagban? Hat tizbol egy lakos az EU-n kivul szuletett, ez szerintem k* sok.

mrsmihaly 2014.09.10. 19:35:24

@sodalisO [eng]: Egyetertek veled. Nalunk is ez volt, meg is kaptam a lanyomtol, hogy nem voltam igazsagos mert mindig a tanarnak adtam igazat. Hozza kell tennem hogy nehanyszor voltam bennt megnezni a tanitast, es bizony kiverte nalam is a biztositekot hogy nehany gyerek mennyire zavarta az orat. En csak annyit mondtam a tanarnak, ha az en gyerekem csinalja ezt, dobja ki az orarol, es adjon dupla öecket helyette. Majd en otthon utana nezek, hogy keszen is legyen. Persze hogy a lanyom igazsagtalannak tartott emiatt. Viszont tudta hogy hogyan kell viselkedni az iskolaban.

Nekem is volt problemam szülövel leirok 1 esetet:
a szünetben ami 1 oras ebedszünet, egymast valtjuk az iskola udvaron a kollegakkal. Latom hpgy az egyik gyerek dührohamot kapott, es 1 felteglaval hajkurassza az osztalytarsait, agyon akarta csapni nehanyat. En, fel a nyulcipöt, hiaba szoltam nem ert el az agyaig igy futottam, hogy a tovabbi eveimet ne a racs mögött töltsem el, mert a felelösseg mindig a pedagoguse. Elkaptam a gyereket, kicsavartam a teglat a kezeböl, es a ket karommal atölelve lefogtam. Persze jött több kollega es bevittek az epületbe.
Reakcio: jött az anyja delutan a gyerekert es felhaborodva kiabalt, hogy megsertettem a gyereke jogait, mert lefogtam. Nyugodtan vegighalgattam, elnezest kertem a nötöl, igertem hogy ez többet nem fog elöfordulni, meg akkor sem ha mas gyerek az övet akarja agyonütni. Igertem hogy nem lepek közbe, nem fogok semmit latni.
HAHAHA, soha többet ez a szülö nem reklamalt. Imadom a szakmamat, ezert valasztottam es tanultam, DE a mai eszemmel soha nem mennek erre a palyara. Addig amig a szülö nem müködik eggyütt a pedagogussal, az jora nem vezet.
Persze vannak napok amikor ha szarnyaim lennenek röpdösnek, hogy milyen szuper volt a napom, midenki elegedett volt. Az utobbi idöben viszont egyre kevesebbbek ezek a napok, es ez igy nem jo :-(

2014.09.10. 19:39:10

@zöldeketbeszélek: Nem kovettem figyelemmel azt a beszelgetest amire utalsz, de remelem hogy maradsz a forumon, nagy kar lenne ha itt hagynal bennunket. Biztosan nem csak en gondolom hogy erdekes, intelligens kommenteket irsz.

mrsmihaly 2014.09.10. 19:44:44

@zöldeketbeszélek: nagyon szomoru hogy igy erzed. Szerintem ide barki jöhet es szivesen olvassuk a hozzaszolasaidat. Azthiszed nekem nem szoltak mar be, dehogynem, sokszor. Viszont ugy vagyok vele, arc nelkül könnyü masokat sertegetni, azert szemtöl szembe mar nem vagyok biztos abban hogy meg merne tenni.
Gyere, en örülök ha jössz.

2014.09.10. 19:45:51

@mrsmihaly: 'a muszlim vallas tiltja a vedekezest'

Ezt nem tudom ki mondja, de nem igaz. Nem tiltja.

Quercus a favágó 2014.09.10. 19:46:52

@zöldeketbeszélek:

Na igen. Erről van szó. Egy pár perce ezt írtam morsels-nek:

@morsels:

Nem a hazaköpködésről van szó. Írtam az osztrák poszthoz egy kommentet (szep. 3). Megemlítettem Cougar, minden hátsó szándék, rosszindulat nélkül. Sőt, mondhatom, mint pozitív példát. Akkor sem, most sem értem, mi volt ezzel a gondja. Természetesen megint megsértődött(de hogy min?), és a magyar mentalitásomat emlegette. Meg hogy állandóan be akarom bizonyítani, hogy külföldön minden szar. Nem akarom. Na de ha a hátárátkelőket irritálja a "külföldön minden szar" hozzáállás, akkor miért veszik tőlünk zokon, ha bennünket itthon élőket meg irritálnak a "Magyarországon minden szar"megnyilvánulások.

Számtalanszor elmondtam, és még sokszor el fogom mondani. Orbán, és a Fidesz nem egyenlő Magyarországgal. Mi nem Orbán, hanem a hazánk érdekébe szólunk. Nem kormánypropagandisták vagyunk, hanem a saját bőrünkön érezzük a mindennapok történéseit. A jókat, és a rosszakat is.
Ha mi itthonról ne okoskodjunk Kanada, USA, Anglia dolgaiban, mert nem tudjuk miről szólnak ott a dolgok(és tényleg nem tudjuk, mert nem ott élünk), akkor ezt mi is kérhetjük a több éve, évtizede külföldön élőktől, Magyarországgal kapcsolatban.
Ha a barátom barátjától hallott dolgok alapján nem lehet véleményt alkotni pl. Angliáról, akkor ez visszafelé is legyen érvényes, és Albániában sem lehessen véleményt alkotni az itthoni dolgokról, mert a haverok, meg az ismerősök, ezt, vagy azt mondták.

Egy szónak is száz a vége: Mi játsszuk a meccset itthon, és a dolgok jelenlegi állása szerint vesztésre állunk, úgy hogy a többség szentül meg van győződve, hogy már nyertünk.
Na innen szép fordítani.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 19:47:27

@zöldeketbeszélek: Huu, Zöldi! Pont ezt szerettem benned, ezt a végtelen parlamentarikus,intelligens stílust , ahogy te itt mindig is véleményt mondtál. Nekem te egy fontos színfolt voltál és vagy itt. Mert azt a réteget képviselted számomra aki HITELES!
Ne menj el, mert nekem hiányoznál, és a blog "kommentelői egyensúlyt" is rontanád.
Ne károsíts meg bennünket ! <3

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 19:48:43

@QUERCUS: Erre meg nem tudok mit írni! Annyit, hogy egyszerűen tökéletes, lényegre törő, velős, hihetetlenül összeszedett!
Köszönöm.

2014.09.10. 19:52:11

@bpetya75: Jaj, hagyjuk már ezt a fals dumát. Aki realista felfogással rendelkezik, az egyből pesszimista, meg csak a rosszat látja meg. Ne haragudj, de attól még, hogy te megpróbálod meglátni a jót ebben a mocsárban, attól még nem lesz egy fikarcnyival sem élhetőbb ez az ország. Neked lehet, hogy meglesz a belső lelki békéd, de aki nem a saját kis világában él, és hangot is mer adni ennek, hogy már pedig semmi sem működik normálisan itt, az egyből csak köpködni tud. Ha nem lenne mit kritizálni, akkor valószínűleg nem írnák le ugyanazokat a dolgokat ugyanazok az emberek ide. Habár innen a blogról kicsi a merítés, de ha megkérdeznéd azokat a külföldön élőket, akik nem járnak ide, szerintem ugyanazokat mondanák el, amiket itt is elmond sok mindenki.

Akkor fognak a magyar politikusok párbeszédet folytatni, amikor piros hó fog hullni az égből. Mindketten pontosan tudjuk, hogy ők ebben a rendszerben nagyon is érdekeltek, oldaltól függetlenül. Bizonyára lefognak mondani a húsos kondérról önként és dalolva.

A másik tényező, amivel nem számolsz, és fontosabb, az a magyar társadalom. Sajnos egy részük agymosott birka, róluk lemondhatunk, mert örökre bal v. jobboldali marad, az érvek és tények nem érdeklik őket, csak a pártjuk mondja az igazat, és követik őket a sírig. A maradékot meg nem érdekli, ezen mondjuk nincs mit csodálkozni. Ahol adott egy a hatalmához a végsőkig ragaszkodó politikai elit és ennyi passzív ember, ott nem tudom, hogy mit remélhetünk.

2014.09.10. 19:54:39

@Dragonlady (now in Indonesia): Igy van, en mint ismeretes a vilag legiszlamabb orszagaban tengetem napjaimat fiatal nok kozott, es mindenki nyiltan beszel fogamzasgatlasrol stb. 'Over the counter' lehet antibebi tablettat kapni a gyogyszertarban, es a korhazakban is vannak csaladtervezesi programok amiknek resze a fogamzasgatlas. Tehat ha valaki nem vedekezik, az nem az iszlam miatt van, hanem kulturalis dolog.

mrsmihaly 2014.09.10. 19:57:25

@Mirjam2: volt 1 javaslatom, hogy jöjjenek a bevandorlok amennyien csak akarnak, DE a hatarnal kezdjek el a tablettat kiosztani a nöknek, mert egyre nehezebben tudjuk eltartani ezt a nagy szaporulatot.
Epp a ferjem most meselte , hogy az egyik Europan kivülröl jövö srac azt mondta neki, hogy ök nem lesznek a svedek rabszolgai!
Na ez kicsapta nalam a biztositekot, az viszont jol jön neki hogy havonta bemegy a szocialhoz, es felveszi a penzt hogy ne ehezzen.
Ez a penz a mi adonkbol es az itteni kekszemü szöke benszülöttek adopenzeböl jön. Mikor fognak felebredni, hogy ez igy nem jo. Segitsük öket, küldjük a tamogatast, DE maradjanak az orszagukhoz legközelebb orszagban, es talan ott betudnak illeszkedni. Ha hianyzik belölük az akarat, sosem tudjuk öket megvaltoztatni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 19:59:03

@Muscari: 1 font kb 11 sek, így lehet számolni...

2014.09.10. 19:59:14

@zöldeketbeszélek: Szerintem ez így nem állja meg a helyét. Sokan írnak Mo.-ról is, ki próbálja javítani az ország imidzsét, ki próbál ellent mondani nekik (én :D). Abszolút nem megtűrt személyek azok, akik nem külföldön élnek. Szimplán elegük lett azokból, akik szerint Mo.-n nincsen semmi probléma, sőt ne is merd kritizálni az anyaföldet, mert neked hazafiként köteles dicsérned, akkor is ha ez valójában hazugság. Valójában ezek az emberek önmaguknak hazudnak. Sodalis szerint fel kellene kötnöm magamat, mert elegem van ebből a posványból, ami itt van. Aztán még sokat lehetne írni erről a témáról, de felesleges. Sajnos általában azok nem veszik észre magukat, akiknek kellene, és azok lépnek le, akiknek nem kellene. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 20:01:19

@tanato: Nem Janiné, Jani haverjáné! :D
A Janit mi hivatalból nem ismerjük... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 20:04:31

@Muscari: Akkor nem csak északról, de Dél-Koreából se szabad kiengedni szegény gyerekeket, hiszen ha megtudják, hogy mindenütt(?) a világon létezik nyári szünet, csak náluk nincs; felgyújtják a saját iskoláikat... :-)) Teszem hozzá, teljesen jogos lenne... ekkora terrort basszus... :-(

DieNanny CH 2014.09.10. 20:04:50

@tanato:

Ejnye-bejnye! Ő nem "Janiné", hanem "haverné"! :-)

2014.09.10. 20:10:06

@QUERCUS: Ritka dolog hogy egyetértek veled, de most teljesen igazad van. Azonban nagyon egyszerűen megtudom neked indokolni, hogy aki pár éve v. évtizede már külföldön él, az miért tudja még mindig kritizálni Mo.-t. Mert Mo.-n nem változik semmi. Itt most nem a szép főtéri kutakra meg a többi eu-s pénzből elköltött faszságra gondolok, hanem a rendszerre. Alapjaiban nem változik a rendszer. A mutyi, a korrupció, és az urambátyám rendszer. Nem meglepő módon az emberek mentalitása sem változik. Legalábbis aki idősebb, az már nem fog megváltozni. A fiatalok esetleg lehetnének úttörők ilyen téren, de ők sem hülyék, látják, hogy itthon mik a játékszabályok, és azt mondják, hogy inkább elmegyek külföldre tanulni, v. nyelvet tanulni, csak elmehessek innen. Ez sem igaz minden fiatalra, ezt aláírom.

Nem tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy itt drasztikus változások történjenek. Talán államcsőd.

2014.09.10. 20:13:09

@mrsmihaly: Mindenki aki ismer engem tudja hogy nem vagyok rasszista, de komolyan nem ertem a svedek miert csinaljak ezt a menekultekkel. Megneztem google-on a sved bevandorlasi hivatal honlapjat (www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Protection-and-asylum-in-Sweden.html), es ugy nez ki mint egy reklamanyag amit arra terveztek hogy menedekkeroket csabitsanak az orszagba :). Gondolom nem lehet csak a sved politikusokat hibaztatni - valaki megvalasztotta oket, az elmult sok-sok evben, nem? Nyilvan nem a valasztok akaratatol fuggetlen a bevandorlaspolitika? Mazochistak??

tanato 2014.09.10. 20:15:12

@DieNanny [SZ,CH]: Na jó akkor inkább legyen Janina, az egy szép női név.

DieNanny CH 2014.09.10. 20:15:22

@zöldeketbeszélek:

Hát, én nagyon sajnálnám, ha nem jönnél többet... :-(((

2014.09.10. 20:22:57

@Mirjam2: en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Sweden

'As of 2011, Statistics Sweden reported that around 19.6% or 1.858.000 inhabitants of Sweden had foreign background, defined as born abroad or born in Sweden by two parents born abroad.'

Azert ez tenyleg nem semmi, durvan 20%-a a lakossagnak 'bevandorlo'. Nyilvan az utobbinak a definiciojarol lehet vitatkozni, de akkor is.

Persze vannak olyan orszagok, pl. a Kozel-Keleten, ahol a lakossagnak meg ennel is nagyobb szazaleka kulfoldi. De nem veletlen hogy pont ezekben az orszagokban nagyon nehez, szinte lehetetlen allampolgarsagot szerezni kulfoldieknek, es a szocialis halot, sot az allami iskolakat es korhazakat is csak allampolgarok vehetik igenybe. Ezzel szemben Svedorszagban a legtobb bevandorlo elobb-utobb allampolgarra valik, es bokezu szocialis juttatasokat kapnak stb. Nem ertem, hogyan eri ez meg a svedeknek.

mrsmihaly 2014.09.10. 20:26:17

@Mirjam2: van 1 part, a nevük: SVERIGE DEMOKRAT,mitgondols miert nö a tagok szama, es a multkori valasztaskor miert kerültek be a parlamentbe? Mar most sokat beszelnek roluk a TV-ben, es az ujsagokban, mert ez a part lesz vasarnap a vizvalaszto. Egyre több europai bevandorlo szavaz rajuk. Sem a baloldalnak, sem a jobb oldalnak nincsen többsege a valasztas megnyeresehez. Ez a part all közepen, es kivel fog megegyezni az majd eldöl vasarnap ejjel a szavazatok szamolasanal. Sajnos egyre több közeposztalybeli regi bevandorlo ugy döntött mar hogy rajuk fog szavazni. Azert ennek a partnak az elöretörese sem jo jel.

tanato 2014.09.10. 20:26:28

@zöldeketbeszélek: Na ez az,csak egy éve vagy jelen a blogon pedig az 3 éves plussz két hónapos.A kezdetekben egyáltalán nem volt a kinti magyarok egymás közti fóruma,majdnem egyenlő arányban voltak itthoniak is./persze sokan voltak a kifelé kacsingatók köztük./Később ment el a mai irányba,de ez a népszerűségének egyáltalán nem ártott.Viszont egyre nőtt/természetszerűleg/ a kintről a blogra rátalálók száma a világ legtávolabbi pontjairól is.Ami persze nem rossz mert sokan csak itt tudtak,tudnak magyarul levelezni.Ezzel párhuzamosan viszont arányaiban csökkent az itthon élők részvétele.Ez lehet rossz persze de maga a blog erre fejlődött témailag,/kinti beilleszkedés,identitás,honvágy kúltúrsokk,magyar gyerek magyar nyelv ,kinti iskola rendszer,kinti adózás stb./Ugye ilyen témákban mi nem vagyunk otthon.Ez a tartósan kint élők témavilága.

rezsöatya 2014.09.10. 20:29:55

@QUERCUS: nem tudom mikor es ki mondott olyat, hogy Mo-on elok ne mondjanak velemenyt Nyugatrol. Mostanaban nncs sok idom kommenteket olvasni, sot neha a posztot sem. Egy biztos. Meg kell elni valamit ahhoz, hogy velemenyt alkothassunk rola.
Irod: "és Albániában sem lehessen véleményt alkotni az itthoni dolgokról, mert a haverok, meg az ismerősök, ezt, vagy azt mondták..."
Ezzel kicsit mas a helyzet. Csak sajat peldat mondok. Egyreszt egy eletet leeltem Mo-on, az ugy eleg kell legyen velemenyalkotashoz. Masreszt nem "ismerosok mondjak", hanem csaladom tagjaival TORTENNEK dolgok, ez is eleg konkret, hogy pontosan tudjam mi folyik...
Szerintem miert ne mondhatna el barki, aki ideteved, vagy "torzskommentelo" a velemenyet?

A kirekesztest amugy is utalom, senki ne fogja vissza magat! Nekem kell Zoldeketbeszelek es Hinta velemenye is!

mrsmihaly 2014.09.10. 20:31:22

Remelem elegedettek vagytok az aktiv hozzaszolasaimhoz, probaltam mindenkinek valaszolni, ugy hogy most azert elköszönnek, keszülnöm kell a holnapi napra. Jo ejt, es bekes estet kivanok mindenkinek. Azert ember az ember, hogy egymas hibait megtudjuk bocsajtani, es folytatni a beszelgetest, mert az elet rövid es azt elni tudni kell .

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 20:37:01

És akkor hagy jöjjek egy kicsit offal: gondolom, vannak itt sokan olyanok, akik utazgatnak, netán nyaralási célból léptek már át határokat. (és akkor már mindjárt ontopicok is vagyunk... :D ).Ha viszont utaznak, akkor foglalhatnak szállást is online, akár a booking.com on keresztül is.
És itt jönne a kérdés: mennyire kell azt komolyan venni, hogy egy 2015 május végi lekérdezésnél azt mondja, hogy "már csak 3 szobánk maradt...".Mert ez nekem egy kicsikét olyan jó marketingos átverésnek tűnik, hogy foglaljon gyorsan a leendő ügyfél.Nehogy már majdnem egy évvel előre így be legyenek telve a szállodák...?!?
És nem is egy agyonhájpolt régióban kérdeztem le, mint mittudomain, Róma, vagy a fhanszia riviéra, hanem a Balkán déli részén.És ráadásul azért ez még erősen előszezon (se...).Szóval mi a tapasztalat, télleg komolyan kell ezt venni?Valahogy marhára nem szeretnék előre lefoglalni, kifizetni egy v@lag pénzt, amit a gyerek egy hirtelen belázasodás miatti 5 nap csúszással simán tönkrevághat...Ki a bánatom lát előre 8 hónapot?
Kösz, ha van válasz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.10. 20:38:44

Ja, és nem csak egy szálloda mondja ezt, hanem mondjuk 15-ből 6... Az annyjuk szentségit... }:-[

tableno 2014.09.10. 20:42:07

@zöldeketbeszélek: Én nagyon-nagyon sajnálom, ha elmennek a blogról emberek, még akkor is, ha amúgy nem szoktam egyetérteni velük. Szerintem vitatkozni jó dolog, attól érdekes a kommentelés. Persze gyakran elragadja az embert a helyiérdekű vasút (HÉV), és olyankor nehéz megtalálni azt a határt, ami még nem bántó a másiknak. Az pedig, hogy a kintiek keményen kritizálják az otthoni viszonyokat, az a legritkább esetben szól a rendes, "egyszerű" embereknek, hanem inkább a politikának és a rossz rendszernek, negatív beidegződéseknek, amikről kint élve látszik igazán, mennyire visszahúzza az országot, amelyet szerintem itt alapvetően mindnyájan szeretünk. Ezért is szoktunk ugrani arra, ha valaki elvitatja a jogunkat az otthoni dolgokba való beleszóláshoz...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 20:50:58

@tanato:
hát nem tudom...én mindig úgy néztem erre a blogra, hogy ők elmondják, milyen kinn a mindennapi élet...mi meg felszívjuk az információt...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 20:53:15

@zöldeketbeszélek: Figyusz, alapvetően egy nagyon jól nevelt, néha akár kedvesnek és jó fejnek is nevezhető vagyok. :-)
Neked amit írtam, mindenféle pedál, púder nélkül íródott, őszintén a személyes benyomásomra támaszkodtam veled kapcsolatban, egy intelligens, kellemes stílusú kommentelőt ismertem meg benned, veled lehet jókat beszélgetni és érdemes. Nekem hiányoznál és sajnálnám ha nem olvashatnálak többet.
Megértelek, és nagyjából szerintem sejtem mit érezhettél itt néha, mert van egy-két elvadult, ráérő , erőteljesen domináns és másokat nem tisztelő megmondóember, aki szinte a sajátjának tekinti ezt a blogot és uralja is , akik gyakran szemrebbenés nélkül leosztják azokat,akiknek a véleményével nem értenek egyet,példák erre a napokon keresztül intenzíven, szinte percenként megérkező folyamatos hozzászólásaik. Amiből azért sok következtetést le lehet vonni....
Én használom a szűrés funkciót, jelentem működik! A való világban is nehezen viselem , ha olyan buta, erőszakos, primitív ember kerül a közelembe , aki normális esetben még a cipőmet sem vihetné, jól működik a távol tartási technikám.
Szóval!
Gyere!
És ne foglalkozz azokkal, akik neked itt próbálnak használati utasításokat adni, vagy akár megkérdőjelezik a jelenlétedet!

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 20:54:33

@rezsöatya:
nem keresem vissza, de nekem konkrétan a pofámba vágták, hogy ne nyilatkozzak, mert nem vagyok olyan okos, mint a külföldön élők...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.10. 20:55:35

@sodalisO [eng]:
"Egy biztos, nem emlékszem ,hogy apám bármikor is említett volna selejt, depressziós, stresszes, beszédhibás, pislogós, tikkelős, dadogós, hiperaktív gyereket.....Valószínűleg volt, csak nem ennyi, ebben biztos vagyok........és ha volt sem jelentett problémát, meg volt a használati utasítás, tanár -szülő együttműködve dolgozott a gyereken....csak a szülő partner volt és nem mutogatott a tanárra, a tanár meg nem a szülőt hibáztatta, hogy hülye a gyereke."

Magyarra lefordítom.
Felváltva verték mint szódás a lovát.
Ami egyébként engem nem zavar, lévén hogy nagy híve vagyok a Makarenkói nevelési elveknek, csak akkor mondjuk már ki nyíltan.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 21:00:09

@rezsöatya: Elmondhatja, mindenki, ezzel nagyon jól tudod, hogy semmi gond nincs.
A "hogyan" kultúrájával van baj. A tiszteletlenséggel, a sárba taposással, a vélemény és vélemény alkotó nem tisztelésével.....

Egy biztos, ha nekem az ismerőseim mesélnek Ausztráliáról, jó sokat és részletesen, attól én még kussolni fogok és nem fogok teli pofával, fennhangon, okostojás módjára véleményt mondani , főleg nem úgy, hogy azokat is elküldöm a búsba, akik sokkal többet tudnak, vagy tapasztaltak nálam!
Itt erről van sző!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 21:04:09

@diggerdriver: Ne fordítsd le, mert rosszul fordítasz.
Nem verték,felénk legalábbis nem. Legfeljebb az alkoholista, csavargó, primitív családokban. Abból meg felénk nem sok volt.Elenyésző és nem általános, tehát egyáltalán nem nevezhető tipikusnak.
Felétek igen ?

M. Péter 2014.09.10. 21:04:26

@Mirjam2: Valamikor a 60-as, 70-es években munkaerőjiány volt, hívták a vendégmunkásokat, ment sok török és jugoszláv ugyanúgy, mint az NSZK-ba. Egyéként a bevándorlók származási országai között 1. helyen Finnország van,

tableno 2014.09.10. 21:04:31

@sodalisO [eng]: Szerintem Jani haverja egyáltalán nem úgy értette, hogy a Magyarországon élőknek itt nincs helye. Csak viszonylag rendszeresen előfordul, hogy itt számonkéri valaki otthonról, hogy miért "köpködünk haza", sőt egyáltalán miért foglalkozunk az otthoni történésekkel, ha kint Úgyis benne vagyunk a tutiban. Esetleg megpendíti, hogy mi valójában boldogtalanok és sikertelenek vagyunk, és csak kompenzálásként vetítünk itt. Erre reagáltam már én is úgy egyszer-kétszer, hogy elnézést, de ez a mi blogunk, hadd beszéljünk már szabadon arról, amiről tetszik. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne jöhetne ide bárki kifejteni az (ellen) véleményét, csak ne _számonkérően_ tegye ezt. De persze ennek semmi köze bpetyához, tanatohoz, zöldihez, Babetthez, Quercushoz, és a többi "hazai" kommentelőhöz, akik nélkül szegényebb lenne a blog.

mrsmihaly 2014.09.10. 21:07:07

@geegee: nem kell izgulni, azert van csak 3 szobajuk, mert annyit bereltek ki abban a szallodaban ez az iroda. szoval fel a fejjel es varjal nyugodtan.

tableno 2014.09.10. 21:08:22

@Babette.: Ezt azóta sem veszi be az agyam, hogyan érthettél ennyire félre, de akkor ezennel ünnepélyesen bocsánatot kérek. Amúgy csak arra gondoltam, hogy az internetről tájékozódva nem biztos, hogy annyira belelátsz a kinti letelepedési procedúrába, mint az, aki már maga is végigcsinálta azt.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 21:11:24

Javítsatok ki, ha nem jól emlékszem!
Nem Kövérmadár javasolta több ízben a Hintának, hogy kösse fel magát, de mindenesetre jó lenne ha meghalna, mert emberi kategóriában nagyon a hulladék szintet üti ??
És erre hál istennek sok embernél kiment a biztosíték.....

2014.09.10. 21:13:25

@Babette.: @zöldeketbeszélek:

Nem követtem mélyrehatóan a beszélgetést, de az nonszensz, hogy itt nincs helye az otthoniaknak. (Mondom ezt éppen siófokról, egyébként.)

Zöldi, érted szerintem is kár lenne, tessen csak szépen maradni. :)

2014.09.10. 21:16:24

@Babette.: Valószínűleg egy bizonyos témában.... Nem mindig követem a blogot, de ilyesmit eddig nem igen olvastam. A te esetedről meg pont lemaradtam.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 21:16:43

@tableno: Azt hiszem, hogy te nagyon jól tudod, hogy igaziból, nem a normálisan kommentelő, véleményező, objektivitásra törekvő emberekről van szó. Sosem velük van gond!

tableno 2014.09.10. 21:19:47

@sodalisO [eng]: Valóban, és ez mindkét oldalról igaz. Ezért is mondom zöldinek, hogy ne vegye magára, amit Jani (haverja) írt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 21:20:56

@tableno: nem volt mit félreérteni, ezt írtad.
én nem vagyok jó visszakeresésben, úgyhogy...

2014.09.10. 21:21:27

@diggerdriver: Digger, mikor beszeltel utoljara a konyveloddel? Tudtommal a HMRC szabalyt valtoztatott, ha agencyvel vagy kiszamlazva, akkor elvileg mar nem lehetsz vallalkozo csak munkavallalo. Valami ilyesmi, kerdezz majd ra

Rohej, hogy valaki olyat szol be, hogy egy masik orszag lakoi ne szoljanak a bloghoz. Remelem nem volt komoly.

tableno 2014.09.10. 21:23:09

@Babette.: Azért a bocsánatkérést elfogadod? És nagyeskü, hogy csak a fentiekre gondoltam, még ha ezek szerint félreérthetően fogalmaztam is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 21:34:31

@mrsmihaly: Igen, teljesen megértelek és átérzem amit itt leírtál. Amíg otthon dolgoztam, a kis fodrász üzletem pont szemben volt egy óvoda.általános iskola és középiskola komplexummal. Sok-sok pedagógus vendégem volt. Miután érintve voltam, élvezettel hallgattam a sztorikat, a kudarcokat-sikereket, versenyekről, eredményekről, , diákokról, problémás tanulókról és szülőkről.
Apukám nagy álma volt, hogy legyen több pedagógus a családban. Kettő lett végül, nagyon boldog és büszke volt mindkét tesómra.
Ismerős történetet meséltél el, és szerintem szuperul oldottad meg ezt a szitut! :-)
De nem lehet könnyű, a nővérem mondja, hogy az elmúlt 30 évben elképesztően megváltozott a gyerek és szülő "anyag" ....
sajnos, nem túl pozitív irányban...
tipikussá vált pl. óvodában a pici gyerekek közötti agresszió és tettlegesség.......és ez szörnyűű....de nem a gyerek született vadorzónak, hanem kapott egy idióta, primitív, sötét apukát és anyukát.....

mrsmihaly 2014.09.10. 21:36:05

@mrsmihaly: ajanlani tudom öket, itt foglaltam Thajföldre szallast, es szuperul müködött. Ingyenes a valtoztatas is, es sok nyelven fennt van az oldaluk: agoda.com

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.10. 21:36:52

@charlieharper:
Kösz Charli megkérdezem.
Most már egy éve nem vagyok ügynökségnél.
A cég ügynökség nélkül vállalkozóként foglalkoztat.
Viszont nem értem.
Ha ügynökség közvetít ki akkor kinek legyek a munkavállalója,
Az ügynökségnek vagy a cégnek legyek a munkavállalója?
Egy napra is?
Nem értem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.10. 21:47:42

@tableno: bar igazad lenne. De emlekezz vissza mit kaptunk a fejunkre a valasztsok utan kollektive. En meg az idomet vesztegetem a valasztasi matek es a valosagos szamok kozotti ellentmondas magyarazataval. Hasonlo folyik a kozoktatas kapcsan is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.10. 21:53:29

@sodalisO [eng]: Tenyleg inkabb egy erzes ez, ami par het alatt ert el bennem addig, hogy egy kisse csalodott es szomoru legyek tole. Azt hiszem egy kis szunet mindenkeppen kell, aztan belesek megint. Es nezem, kikopik-e a kettos merce.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.10. 21:54:49

@Th's child: neked is koszi! Jol megnehezititek a dolgomat :-)

Quercus a favágó 2014.09.10. 21:56:59

@diggerdriver:

Én már egy párszor céloztam rá, de miután nem ismerem az angol jogszabályokat, így nem tudok nyilatkozni.
Az biztos, itthon ez sima bukta lenne. Itthon ugyan amit Te csinálsz, az nem vállalkozói jogviszony, hanem munkaviszony. A vállalkozói szerződéseket a munkaügyi hatóság színlelt szerződésnek minősítené, ami munkaviszonyt takar, a NAV meg hülyére büntetné a cégeket, akik alkalmaznak.

Ha az ügynökség közvetít ki, akkor az szerintem munkaerő kölcsönzés, tehát neki kellene alkalmazni. Ha nem az ügynökségen keresztül alkalmaz a cég, akkor mindig annak kellene alkalmaznia, akinek dolgozol.
Legalább is Magyarországon.

tableno 2014.09.10. 21:58:26

@zöldeketbeszélek: Nem emlékszem, mi volt a választások után. Én nem mondtam semmi rosszat, az biztos. De persze simán lehet, hogy néhány kommentelővel elszaladt a ló.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.10. 22:00:18

@QUERCUS:
Itt nem.
Kétszáz ügynökséggel vagyok kapcsolatban volt hogy egy év alatt 10nek dolgoztam.
Képzeld el ha mindhez be kéne lépni és leszámolni másnap.

kardio1 2014.09.10. 22:05:40

Ha szabad hozzàszolnom a mostani, Zöldi àltal felvetett témàhoz. Intelligens hozzàszolàsok ide, intelligens hozzàszolàsok oda, valoban gyakran megjelenik a kommentfolyamokban a Magyarorszàgon kivül élôk részérôl, sokszor az idetévedô személyeskedô Magyarorszàg-védôktôl függetlenül, hogy mi jobban ismerjük Magyarorszàgot, mint akik otthon élnek. Nem jobban, hanem màsként làtjuk. Hogy a magam példàjàt hozzam, nem ugyanùgy tekintek Magyarorszàgra, mint mikor még ott éltem és nem is ùgy, mint a franciàk.Követem az otthoni hireket, és igyekszem többféle forràsbol tàjékozodni. Mint ahogy itt sem, otthon sem csak az a lényeg, hogy mit mondott valaki, hanem az is, ki mondta. A csalàd, baràtok is informàcioforràs. Seemi sem fekete, vagy fehér. Nekem személy szerint Franciaorszàgba érkezve nem volt olyan érzésem, hogy itt minden mennyivel jobb. Szeretek itt élni, de persze ez sem tökéletes hely. Ami meg a politikusokat illeti, kevés kivételtôl eltekintve egyik kutya, màsik eb. (én azért a kutyàkat pàrtolom! :) )
Zöldi, maradj, nehogy elmenj! Vagy ha elmész, ne Albàniàt vàlaszd ùticélként! :))

DieNanny CH 2014.09.10. 22:06:38

@zöldeketbeszélek:

Sajnos nekem, kint élőként is rosszul esett, amit választások után hangzott itt el a lakosságról. Nekem nagyon sok családtagom él Mo-on (csak a szűk család 70 fő) és tudom, mit gürcölnek, és mennyire kilátástalan a helyzetük, és mennyire lehetetlen a Mo-ról való elmozdulás. És nem azért, mert birkák.

Tavaly ősszel volt 25 éves ált. isk. oszt. találkozóm. Az ofőnk mindenkiről csak dicsérőleg beszélt, meg mindegyik jelenkori tanítványáról is.
Úgyhogy, ha én is a közoktatást "szidom", akkor az általános baromságokat szidom benne, mert nekem nagyon jó tanáraim voltak és szerettem iskolába járni, a család jelenlegi iskolásai pedig eléggé árnyalják a tanár-anyagot.
Csak érzem, hogy nagy reform kéne, de még azt sem tudom, hol érdemes elkezdeni. Meg persze, én nem tehetek semmit.
Talán, egy 20-25 éves is olvassa ezt a blogot, gyűjti a külföldi tapasztalatokat, és 30 év múlva, oktatási miniszterként majd tudni fogja, hogyan álljon neki.
Mert nekem is tele van a hócipőm azzal, mikor idősebb családtagok mártírkodnak, hogy majd az unokáinak jobb lesz, én meg kifakadok, hogy 70 éve minden generáció ezt beszéli be magának.
Sajnos az oktatással ez a helyzet. Ha ma el is kezdődne valamilyen változás, azzal már csak az unokáink fognak jól járni.

Bocs, hosszú voltam.
Én is elteszem magam holnapra.

puhacica 2014.09.10. 22:15:30

@tableno: en azt hittem, ez HA blogja. :O

-----------------------------------------------------------------------

komolyan mint a dedoban: bibibiiiii ez a mi blogunk, ti meg ne szoljatok bele! ugye csak tuldramatizalom es semmi ilyesmirol nincs szo?

nyuszigonosz 2014.09.10. 22:18:52

@kardio1: Ez tetszik, amit írtál. Föleg ez a rész.:

"Nekem személy szerint Franciaorszàgba érkezve nem volt olyan érzésem, hogy itt minden mennyivel jobb. Szeretek itt élni, de persze ez sem tökéletes hely. Ami meg a politikusokat illeti, kevés kivételtôl eltekintve egyik kutya, màsik eb. (én azért a kutyàkat pàrtolom! :) )
Zöldi, maradj, nehogy elmenj! Vagy ha elmész, ne Albàniàt vàlaszd ùticélként! :)) "

Én szeretem Németországot, azon belül Bajoroszágot, de: olyan, hogy tökéletes hely, az szerintem nincs. Mert mindenhol emberek élnek, és mi emberek sem vagyunk tökéletesek.
Bár itt van egy olyan szólás: " Leben wie Gott in Frankreich." - szóval: Élni, mint Isten Franciaországban. Mert ugye az isten a legszebb és legjobb helyen él. És nekem Franciaország végtelenül tetszik, mert csodálatos és még nagyon sok mindent nem láttam ott, de szerintem az élet ott sem annyira "isteni".
Szerintem olyan mint itt Németországban, csak mások a nemzeti színek. :-)

2014.09.10. 22:23:24

@zöldeketbeszélek: "De emlekezz vissza mit kaptunk a fejunkre a valasztsok utan kollektive."

Részükről a szégyen, de tényleg. Nem tudom, hogy konkrétan miről van szó, de én nem vettem fel volna a helyedben. 2 millió ember nem tükrözi Mo. véleményét.

tableno 2014.09.10. 22:23:30

@puhacica: Ha kötözködni akarsz, rossz helyen kopogtatsz. HA blogja, persze. Ami nem létezne nélkülünk, mivelhogy nem csak a kommenteket, de a posztokat is mi, külföldön élő magyarok írjuk.

tableno 2014.09.10. 22:27:29

@Philosoraptor: Tényleg nem vágom, miről beszéltek. Lehet, hogy kihagytam azt a posztot, vagy nem olvastam végig a kommenteket. Annyi rémlik, hogy Digger azt írta, Innentől egyértelmű, hogy a magyar választók többségének az Orbán-kormány jó, ahogy van, és ő ezt elfogadja, csak örül, hogy neki nem kell benne élnie.

2014.09.10. 22:28:26

@diggerdriver: @QUERCUS: ahogy Quercus irta. Aprilis 5-tol valtozott a rendszer, tudtommal. Ha ugynoksegnel vagy, akkor az ugynokseg munkavallaloja.
Ha meg ugyanazt a ceget szamlazod ki, mint maganvallalkozo egy evben tobb, mint x hetig, akkor is tudtommal munkavallalo leszel. Kerdezd meg a konyvelodet, remeljuk nem a simlis fajta.

Lehetsz meg egyebkent Kft is, azt £50-el alapithatsz, 20%-ot adozol. Viszont a penzt a cegedbol,csak negyedevente veheted ki. Akkor direktbe szamlazod ki a mostani epitettetot.

Quercus a favágó 2014.09.10. 22:30:24

@DieNanny [SZ,CH]:

Ha Magyarországon csak arra tennének erőfeszítéseket, hogy csökkentsék az iskolák közötti oktatási minőségbeli különbségeket, például úgy, hogy megerősítik, fejlesztik, anyagilag támogatják az alapképzést, ezáltal csökkentik a hozott társadalmi egyenlőtlenségeket, már jelentős előrelépés történne.

2014.09.10. 22:34:18

@tableno: Én sem tudom, hogy miről van szó pontosan, digger meg már írt több ilyet is, ezen én nem lepődöm meg. Egyesek itt túlérzékenyek tudnak lenni, és felvesznek sok mindent, amit nem kellene.

rezsöatya 2014.09.10. 22:42:38

@tableno: meg mindig ezen ragodtok???
Nemreg volt poszt otthon elo tollabol... akkor most mi van???

Ok, hataratkelos blog, de van amikor tobb szaz kommenten keresztul autokrol, pc javitasrol, miegyebrol tarsalognak... az nem baj?

2014.09.10. 22:47:29

@rezsöatya: Ugyanaz a nóta, nincsen új a Nap alatt. Itt akol van, és aki nem tartozik oda, annak nem szabad véleményt nyilvánítania. Legalábbis sokan ezt hiszik, és próbálják bebizonyítani.

kardio1 2014.09.10. 22:47:37

@nyuszigonosz(D):
Tényleg sok szép hely van itt, sok idô kell, hogy nagyjàbol minden részére eljusson ennek a nagyon vàltozatos orszàgnak.

Ami meg a politikàt illeti, ime egy eset, hogy megnyugtassam azokat, akik aggodnak amiatt, hogy csak Magyarorszàgon vannak simlis politikusok:
Kb. màsfél éve megbukott az akkori költségvetési miniszter (pikàns!)(mellesleg a vàrosom polgàrmestere volt...), mert svàjci szàmlàn adozatlan pénzeket tartott, illetve késôbb ezt a pénzt Szingapùrba vitte. Elôször a Nemzetgyûlésben nyiltan tagadta a dolgokat (Szemtôl szembe mondom önöknek, képviselôtérsaim, hogy...). Ezutàn felàllt egy pénzügy àtvilàgito bizottsàg, megelôzendô, hogy az eset megismétlôdjön. Ennek a bizottsàgnak az elnökét a ho eleji kormànyàtalakitàskor kereskedelmi àllamtitkàrrà nevezték ki. Majd 9 nappal késôbb le kényszerült mondani, mert kiderült, hogy 3 éve nem fizetett adot. Legùjabb fejlemény szerint egy pàrizsi bérelt lakàs lakbérét is elfelejtette fizetni 3 éve. A pàrtbol kizàrtàk (Parti Socialiste...), de a nemzetgyûlésben tovàbbra is képviselô (ha lemondan, részleges parlamenti vàlasztàsokat kéne kiirni, amit lehet, hogy a most legnépszerûbb Nemzeti Front (radikàlis jobboldal) nyerne, és velük kéne a szocialista elnöknek kormànyoznia.
Szoval a fejlett nyugaton sem ismeretlenek ezek a dolgok...

i got my (törölt) 2014.09.10. 22:48:41

@Babette.: én kicsit másként emlékszem. valami eu-s kérdésről vitatkoztatok, és kb. az volt az ellenérv, hogy te nem tudhatod, mert nem élsz kint. ami egy hülyeség persze, de ezt a kártyát nagyon sokan játsszák. mintha az érvek ereje attól függne, hogy egy szellemi fogyatékos a járókában fogalmazza-e meg őket, vagy egy nagytudású egyetemi professzor a katedráról nyilatkoztatja ki...

puhacica 2014.09.10. 22:52:47

@tableno: nem, nem, felreertettel! termeszetes, hogy kulfoldon elok irjak, ahogy az is, hogy ezek a beszamolok, tapasztalatok a kifele kacsintgato, am meg Magyarorszagon elo nepeket is vonzzak. meg azokat is, akik ugy gondoljak, itthon minden jo. de ezt hangsulyozni, hogy nelkulunk bezzeg es mi irjuk es nekunk irjak es rolunk szol... finoman szolva sem elegans. csak egy picit gondolj bele, hogy esik ez annak, aki itthonrol almodik rola, hogy egyszer majd "onnan kommentel"! de mondom, lehet, hogy ez csak az en ma esti drama queen maganjatekom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 23:00:14

@QUERCUS: véletlenül nem tudod a németországi magánvállalkozói adózást? vagy legalább egy forrást hozzá?

nyuszigonosz 2014.09.10. 23:15:48

@Babette.: Szivesen. Remélem benne van minden, amit tudni szeretnél.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 23:17:36

@nyuszigonosz(D): holnap kibogozom, mára fáradt vagyok. az érdekel, mennyit adóznak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.10. 23:36:55

@QUERCUS: nagyon jó link. nem teljesen kaptam választ a kérdésre, de sok másra igen.

tableno 2014.09.10. 23:58:26

@puhacica: Basszus, olvasd már végig, amit írtam! Vagy most te valaki mással vitatkozol?

Muscari 2014.09.11. 00:01:50

@zöldeketbeszélek: Figyej Zoldi, en nem ertelek. Tovabb is olvastad, amit irtam? Hogy milyen jo, h9ogy vagy te, meg Petya meg meg egy paran otthonrol, akinek a velemenye szamit nekem? Hogy en is sok mindent szeretek Magyarorszagon? Tovabbra sem ertem, hogy mi rosszat irtam, ez egyszeru tenymegallapitas volt. Ha olyan emberek beszelgetnek, akik mar elhagytak vagy el akarjak hagyni az orszagot, ott sok negativum fog elokerulni, mert sok az erdekserelem, a csalodottsag (meg ha csak pusztan az anyagi pronlemakrol van szo, hogy nincs munka vagy keves a fizetes otthon.)

Az egesz onnan indult, hogy van egy ember, aki csak provokalni jar ide. Most biztosan elegedetten dorzsoli ossze a tenyeret, hogy sikereult viszalyt szitania koztunk, nyilvvan ez is volt a celja. Ne adjuk mar meg neki ezt az oromot, jo?

Ha esetleg megbantottalak valamivel, akkor elnezest ketek, nem volt szandekos. En kifejezetten szeretek veled beszelgetni es olvasni a kommentjeidet, meg ha esetleg vannak is dolgok, amiket maskepp latunk.

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 00:05:35

@QUERCUS: Téged egy intelligens, jóravaló embernek tartalak a hozzászólásaid alapján, és bár tudom, hogy már a "liberális" szótól is irtózol, ilyen hülyeségeket nem kéne írnod.
Szerintem.

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 00:19:11

@Mr Long (UK): @diggerdriver: Érdekes lenne a véleményeteket olvasni.
Arra emlékszem, Digger, egyszer azt írtad, milyen jó az oktatás, mert láttad, hogy a kisfiadék a földön ülnek, és úgy hallgatják a tanerőt. (Ha rosszul emlékszem, mea culpa.)
Hát én kb. 12-15 általános iskolában dolgoztam supply teacherként (meg ha hívnak, fogok is valószínűleg, bár az új munkám hála Istennek egyre több időmet elveszi), és nem mernék egyértelműen pozitívan nyilatkozni az angliai közoktatásról.

blackhairlady 2014.09.11. 00:21:36

@bpetya75: Az en idomben meg korzetek voltak, muszaj volt oda menni ahol laktal. Fogalmam sincs hol allt akkor a Zrinyi, en imadtam, azert is akartam a legkisebbemet odairatni. Sajnos nem jott ossze, pedig hivatalos papirunk volt rola, hogy felveszik. De kellett a hely az onkormanyzati kepviselo gyerekenek.
Mostansag a Zrinyi, a Berzsenyi sporttagozata (mindharom gyerekem odajart), es a Kodaly zenetagozata a meno.
De igazabol amikor irtam a kommentem, en a kozepiskolara gondoltam, es a tancsics es a munkacsai bizonyos szakai (foleg anyelvszakok) sos sok sokszoros tuljelentkezessel birnak. Amikor a fiam jelentkezett az angol-magyar kettannyelvu osztalyba, 5x-os volt a tuljelentkezes,

blackhairlady 2014.09.11. 00:23:21

@diggerdriver: Na, rajta, en szivesen olvasom. Minden ami a gyerekekrol, oktatasrol szol johet szamomra, nekem ez az egyik kedvenc temam es vesszopapripam.

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 00:23:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A GCSE-t Angliában pontosan a 16 éves korosztály teszi le.
Szóval nincs szó korkülönbségről.
Ugyanakkor persze egy másik ország állampolgárai...

blackhairlady 2014.09.11. 00:25:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hat ezt szomoruan hallom:(
Pedig a jovo nemzedeket kepzik ott, hogy patetikus legeyk, szoval nem kene elbagatelizalni az oktatas kerdeset, es csak boldog gyerekeket kepezni, stresszmentesen, mer nincs hazi, nincs tanulnivalo, mitol is stresszelne.

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 00:30:16

@Philosoraptor: "Amúgy számomra döbbenet, hogy a skandináv népek milyen jól beszélik az angolt. Nagyon jó lehet az idegennyelv oktatásuk is."
Ezt nem tudom, de egyrészt nem szinkronizáltak a tévében a filmek, másrészt a skandináv nyelvek meglehetősen hasonlítanak az angolra. (Birca ezt szabatosabban és főleg részletesebben elmagyarázná, a lényeg az, hogy germán nyelvek, szókincsben és nyelvtanban nagy átfedéssel.)

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 00:43:34

@montroyal ( CAN qc): Na látod, ti vagytok a valódi határátkelők Cascabellel, a többieknek csak a pofájuk jár (velem együtt).
:))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.11. 01:54:38

@tableno: "Szerintem vitatkozni jó dolog,..." Férjem szokta erre még azt mondani, hogy képzeld el, milyen sz@r lenne, ha mindenki egyforma lenne...
Vitatkozni, véleménykülönbségeket ütköztetni addig jo dolog, amig azt higgadt fejjel lehet tenni. Sajnos ez nem mindenkinek megy. Személyeskedés, anyäzäs, a te ebbe ne szolj bele, mert te nem itt élsz/könnyen beszélsz külföldröl (megkapom én is a sajät anyämtol... :-( ) ältaläban az érvnélküliek utolso mondata...
"Az pedig, hogy a kintiek keményen kritizálják az otthoni viszonyokat, az a legritkább esetben szól a rendes, "egyszerű" embereknek, hanem inkább a politikának és a rossz rendszernek, negatív beidegződéseknek, amikről kint élve látszik igazán, mennyire visszahúzza az országot, amelyet szerintem itt alapvetően mindnyájan szeretünk." Soha nem tudnék rosszat mondani Mo-ra. Hogy most nem ott élek, az egy ällapot. Ha valami rossz ért, az egyes emberektöl jött, nem Mo hibäja. Apropo. Juniusban és augusztusban is voltam otthon. Mindenki, akivel kapcsolatba kerültem, kivétel nélkül normälis volt. A legparasztabb a Tescoban a sorba mögém beällo volt, aki nem volt hajlando megérteni, hogy én vagyok az utolso vevö annäl a pénztärnäl, a pénztäros nem nem akar dolgozni, hanem a redszernek napi zäräst kell csinälnia...és a nemtetszését a pénztäroson vezette le...:-(
@zöldeketbeszélek: Zöldi! Necsinäldmä' !!! Mi van amugy az otthoni munkäval? Összejött?
@sodalisO [eng]: A valo vilägban egyszerüen nem ällsz szoba azokkal, akikkel nem szeretnél, nem? ;-)
@geegee: Nyulbéläné vagyok, én ältaläban rä szoktam menni a kivälasztott hotel oldalära és ott foglalom le a szälläst. Néha ott még olyan akciok is vannak, amiket mäshol nem hirdetnek.;-)
@DieNanny [SZ,CH]: Egyik öcsém tanito. Lehet, hogy ö a "jobb" környék miatt nem talälkozik annyi problémäval a gyerekek és a szülök részéröl. Ö mesélte, hogy hihetetlen, hogy a gyerekek mennyire "közösségfüggök", mennyire igénylik a példaképet. Szétröhögtem magam, mikor mesélték: Öcsémék valami bemutatoorät csinältak a leendö elsösöknek. Az ovisok közül päran mäsnap megprobältäk öcsém hajät utänozni... :-)))
Viszont azt is ö mesélte, hogy az idösebb kollégäk mennyire nem akarnak haladni a korral... :-( Mesélte a visszässägokat is; a lehetetlen törvényeket és a tarthatatlan anyagot. Ö probäl ujitäsokat belevinni a tanitäsba, viszont amig a régi gärda "ki nem hal", pont az elöbb emlitett begyöpösödés miatt igazi vältozäsra nincs esély.
@puhacica: Igen. :-) Ma ugy lätszik drämäzos a hangulat. :-)))
@nyuszigonosz(D): Az a baj, hogy én akärhänyszor leirtam még a blog induläsänak elején, hogy mi mäs /esetleg nem jo(szerintem) itt, mindig le lettem hurrogva, hogy én azt nem jol tudom, mert Sväjc az tökéletes. Mindezt olyanoktol, akik még a näszutas korszakban voltak. Ha a fikäzäsra hivtam föl a figyelmet, akkor meg szintén én voltam az, aki nem tudhatja, mert... sapka tipikus esete. Amugy meg lätod, isten okosabb, mint Marci... :-)
Amugy mindenütt jo, ha te jol érzed magad a börödben!
@kardio1: Politikusoknak mindenütt van vaj a füle mögött... csak ezt hiäba mondod, mert a välasz kb az lesz: meghallgatjäk, ühümm...de a Magyar xyz politikus(ok) sokkal nagyobb gazemberek, mert... mert hozzäjuk képet / érzéseket tudnak tärsitani.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.11. 02:19:26

@Taxomükke: Megerősíteném.Aki tud egyszerre németül is, meg angolul is, az nem csak hogy hollandul is tud, hanem svédül is.Mivel a norvég csak egy "tájszólás"; így tud már norvégul is, de valszeg dánul is.És az izlandi nyelv sincs messze, valamint útba esik Feröer is, közbülsőleg. :-))) Tehát érdemes ezt a két európai alapnyelvet jól beszélni, mert kap hozzá az ember másik négyet-ötöt pluszban.
:-))))))))))

De a finn, az bükkfanyelv, azt nem jár automatikusan a csomaghoz, ahhoz szintet kell lépni... :-)))))))))) Igaz, általában nem is mondják a finnt skandinávnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.11. 02:25:04

@Naschkatze (Mostindien / CH): Na igen, én is szoktam ilyet tenni (meglátogatni direktben) de általában mi szinte sose foglaljuk le, mert félünk, hogy mi lesz ha nem akkor érünk oda.Emiatt volt is kis szívás valamelyik évben, mikor foglaltam, sikerült egyszerre egy éjszakát befoglalni egymástól 1500km-re lévő két városban.Úgy hogy útközben lett volna még egy éj.Na, el lehet képzelni, mekkora nyargalást vágtam le a két város közt, hogy azért mégse bukjunk egy fél vagyont a hülyeségem miatt... :-)))

De el tudom fogadni, hogy sok helyen az utazási irodák tucatszámra foglalják le a szállásokat.De azért ne már, hogy egy évvel előre tartanak...

@mrsmihaly: Hjaaaaaaaaaaaaaaaaaa, na erre nem is gondoltam... de simán el tudom képzelni.Kösz a választ, meg a linket is.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.11. 02:29:02

@geegee: :-))))
Én lepapirozom (kézzel irok 1listät melyik napon hol) mielött foglal a férj. Mert ha téved, ö viszi a balhét. :-)))) Tavaly volt, hogy majdnem melléfoglalt, de résen voltam. ;-)
OFF:
Kicsit görgetni kell, mert ugye a reklämok az elsök...
www.thinkinghumanity.com/2014/05/student-was-asked-about-hell-on-an-exam-you-have-to-read-his-priceless-answer.html?m=1
ON

montroyal ( CAN qc) 2014.09.11. 03:00:56

@Taxomükke: mi még illegalisan hataratkeltunk .. idoben es szerencsesen ... 2 evig nehez volt a becsi utcakon, de a jég hatan is megelunk .. viszont megerkezve Canadaba , soha sem volt problema , munka, lakas ,beilleszkedes .. masfel ev utan vettem elso hazamat ,ahol mar a garazsba,udvaron feketen javitottam kocsikat, ejjel meg az airporton dolgoztam ...sajat muhely nyitni nehez volt ,de legalabb volt lehetoseg ... neha ugy erzem talan most nehezebb a HA szukebb a lehetoseg....szoval a mai HAsoknak sem konnyu ...

blackhairlady 2014.09.11. 03:07:15

@sodalisO [eng]: Ezzel tokeletesen egyetertek es meg tudom erositeni., A szulo nelkul a tanar megfeszulhet, akkor sem jut egyrol a kettore.
Az en legkisebb gyerekem hallasserultkent kerult integraltam normal altalanos iskolaba, es bizony nehezen indultunk be, mert a tanarnak nem volt meg ilyen kisdiakja. Viszont turelmes munkaval, a szurdopedagogus, a tanitoneni es en szuper erdmenyt ettunk el. De nekem is turelmesnek kellett lennem, nem mindjart csodat varni a tanartol aki velem egyutt tanulta hogyan alljon a gyerekhez.

blackhairlady 2014.09.11. 03:19:44

@zöldeketbeszélek: Ne hogy elmenj, nekem nagyon hianyoznal, sot hianyoztal az utobbi idoben is amikor nem nagyon irogattal!
Igeneis kell az ellenvelemeny is, az otthon eloktol is kell a visszajelzes.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.11. 04:16:23

@zöldeketbeszélek: légyszi ne tűnj el....
nem tudom, miért te veszed magadra, ami másnak szólt, és akinek meg szólt, az röhögve lerázza magáról a kritikát.....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.11. 04:31:59

@nyuszigonosz(D):
szerintem is, úgy látom, hogy attól, hogy az ember szereti, ahol van, meg elmondja, hogy mi jó, és mit lehetne tanulni belőle, az még nem azt jelenti, hogy by default mindenhol máshol minden rossz.
vagy ha azt mondom, szeretem a lekváros palacsintát, az már azt jelenti, hogy a paprikás krumplit csak utálhatom?
tudnék egyébként hajjaj milyen posztokat írni arról is, hogy mit nem szeretek itt (vagy akárhol). ezt is kibeszéljük ezerszer sorstársakkal, máshol másképpen. naná.

szóval ez milyen fontos lenne, tanulni mindenből, amit külföldről, máshonnan, mások történetéből, más iskolákból stb hall az ember.
mellesleg én lennék a legboldogabb, ha nem lenne mit kritizálni a magyar oktatáson. van, aki szerint mi erre élvezünk el, hogy kritizálunk?
vagy akkor senkinek nem kéne azt mondani, hogy ébresztő, mi az, hogy a törikönyv szerint agymosott nyugatimádó birka, aki CNN-t néz?
egyébként rengeteg ember van, hála a jó égnek, aki otthonról, igazán a dolgok sűrűjében, igazán a rossz dolgok elszenvedőjeként ír és megoszt és mondja és nem hagyja magát. azért szerencsére nem vagyunk ott, hogy csak suttogásból és a Szabad Európa Rádión keresztül lehet megtudni, mi történik.

részemről én soha nem is akarnék köpködni. az ember egyszerűen csak aggódik. a normális ember senkinek nem akar rosszat vagy élvezkedik rajta.
csak egyszerűen vannak dolgok, amiket nagyon fájdalmas látni.
számomra az oktatás elmúlt két évtizedes, fokozatos, mindegyik párt bűnrészességével elkövetett szétverése egy ilyen dolog.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.11. 04:38:43

@Naschkatze (Mostindien / CH): öcsédnek riszpekt, bárcsak több férfi tanító lenne, nagyon kellene.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.11. 06:05:02

szóval szerintem csináljunk egy panasznapot.
amikor csak és kizárólag olyat lehet kommentelni, hogy elég a szomáli menekültekből / már megint -25 fok van / utálom a curryszagot / ezek kutyát esznek bazmeg / már megint osztálykirándulás volt a sivatagba és a gyerek leesett a tevéről, mert nem adtak neki vizet / letapostak a buszon / itt meg nincs is busz / hathetes várólista van a fülésznél / ellopták a biciklimet / nem akar bejelenteni a munkáltató és még az útlevelemet is elvette / nem fizettek ki / kikészít a taxismaffia / diplomás vagyok és mégis mosogatok / de ezen a kretén nyelven nem tudom rendesen kifejezni magam, reménytelen az egész / ezek mind bunkók, azt hiszik, Bukarestből jöttem / a tanár megütötte a fiamat / bárcsak megüthetné a tanár a fiamat, de egy ujjal se nyúlhat hozzá/ nincs itt még rendes tejföl sem / hű bazmeg tényleg dolgozni kell napi 9 órát / nagyon megfingatott az immigration / nem tudok bankszámlát nyitni, amíg nincs lakcímem, de senki nem ad ki lakást, amíg nincs bankszámlám, help! / minden nap késsel fenyegetnek az utcán vagy a liftben / már megint 45 fok van és jön a homokvihar / már megint esik az eső / ezek a hülyék csak tízre mennek dolgozni és inkább bent rohadnak este nyolcig / miért nem tanítják meg a gyerekemnek Európa összes fővárosát? / miért magoltatják a gyerekemmel Európa összes fővárosát?
stb stb stb
én egyébként órákig tudnék nyavalyogni, és megfelelő hallgatóság esetén szoktam is :-)
juteszembe.
ha valaki kívülálló beszól Magyarországra, és szerintem igazságtalanul, vagy hülyeséget, akkor megvédem. annak ellenére, hogy mit szeretek vagy mit nem, vagy mit kritizálok, vagy mi oltári nagy baromság ott szerintem is.
a dolgok kicsit árnyaltabbak, mint hogy Magyarország = rossz, az új országom = jó.

2014.09.11. 06:48:33

@Taxomükke: Ezeket nem is tudtam. :)

2014.09.11. 06:52:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): A politikus alapjáraton mindenhol ugyanolyan, egy külön állatfaj. Csak annyi a különbség, hogy máshol hagyják élni az embereket, és talán kicsit tartanak is a társadalom többi részétől.

tanato 2014.09.11. 08:18:17

@Babette.: 20,50,58-ra
Valóban így indult,de mára egyértelműen elment abba az irányba amiről beszéltünk,kinti magyarok kinti magyaroknak írják legfőképpen kinti dolgokról.Persze én is olvasom meg írok is bele valamennyit,de ez a dolog lényegén nem változtat.Viszont én Zöldivel ellentétben egyáltalán nem vagyok sértődős,egyszerűen tudomásul veszem ezt.

bpetya75 2014.09.11. 09:10:43

@Philosoraptor:

Nézzük tételesen:

"Ne haragudj, de attól még, hogy te megpróbálod meglátni a jót ebben a mocsárban, attól még nem lesz egy fikarcnyival sem élhetőbb ez az ország."

Számodra nyilván nem. Ahhoz neked is hasonlóan kéne gondolkodnod :-P

"aki nem a saját kis világában él"

Ez a vesszőparipád, hogy egy külön kis világban élek. Pont annyira élek ilyenben, mint bárki más. Hétköznapi emberek vesznek körül mindenhol. Amolyan igazán mindenfélék.

"és hangot is mer adni ennek, hogy már pedig semmi sem működik normálisan itt, az egyből csak köpködni tud"

Nem tartozom azok közé, akik folyton hazaköpködést emlegetnek. Elvétve fordult elő, hogy szóltam miatta, de például az itteni kommentfolyamban Mrsmihaly által linkelt oktatással kapcsolatos írás tipikusan ilyen volt.

"Ha nem lenne mit kritizálni"

Ne mosd össze a kettőt! Az nem kritika, ha valaki vég nélkül sorolja a szarságokat, és mindenféle degradáló jelzőt használ az országgal és a lakóival kapcsolatban. Az bizony csak köpködés. Esetleg hányás. Persze az is lehet, hogy amire én gondolok az az építő kritika, de csak annak látom értelmét. A többi csak a gőz kieresztésére és feszültségkeltésre jó.

"Akkor fognak a magyar politikusok párbeszédet folytatni, amikor piros hó fog hullni az égből."

Pont abban bízom, hogy ez nem lesz rájuk bízva. Több értelmes embert ismerek, akik eddig "jobb híján" a fideszt támogatták, de most már úgy gondolják, hogy nem méltók a támogatásukra. A baloldal szétesése miatt van elég konkurens, akire szavazni lehet, meg ott van a jobbik és az lmp is. Nyilván most is azt akarják eljátszani a fiúk, amit eddig is, hogy a durvább dolgokat a ciklus elején letudják (rejtett vagy nem rejtett új adók, megfélemlítősdi, oktatás-, és egészségügyi szarságok) De a fideszre szavazók között sok értelmes ember is van, akik emlékezni fognak 2014-re, 2015-re, nem csak a ciklus végi beetetést fogják látni. 6-7 parlamenti párt, ha a legjobb számításom jön be, akkor még kettő se lesz elég a többséghez, hármas koalícióra lesz szükség.

"Ahol adott egy a hatalmához a végsőkig ragaszkodó politikai elit és ennyi passzív ember, ott nem tudom, hogy mit remélhetünk."

Én a passzívok aktiválódásában. Aztán majd kiderül.

bpetya75 2014.09.11. 09:18:26

@tanato:

A posztok valóban erről szólnak Dottore, de a kommentekben már más a helyzet. Zöldi érzékenysége szerintem indokolt, és nem túlzó. Mi fiúk, máshogy kezeljük a dolgot.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.11. 09:46:29

@blackhair-lady: Pedig néhány napja több hozzászólást is írtam neked és egyre sem reagáltál. Azt hittem, haragszol, mert kritizálom az USA-t.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.11. 09:47:25

@Naschkatze (Mostindien / CH): Mondjuk, hogy igen. Bonyolult kicsit, most már doktorandusz vagyok, ez az egy biztos.

bpetya75 2014.09.11. 10:01:12

@zöldeketbeszélek:

Már van témád is, vagy az majd csak később lesz?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.11. 10:02:33

@Muscari: Drága Muscari, nem bántottál meg semmivel. És ami vicces, nem is tudom, hogy kinek a kommentjei verték ki enrobagnál a biztosítékot, mert két-három napja nem olvastam a blogot. Ami engem bánt (és valószínűleg nem csak engem) az egészen más. Azt hittem, jól megfogalmaztam, de úgy látom, nem sikerült. Valaki úgy gondolja, sértődős vagyok, más azt, hogy túlérzékeny. Azt azonban nem látjátok, hogy én egy kettős mércére próbáltam felhívni a figyelmet. Tableno írta, hogy ez a blog a ti blogotok, ti írjátok magatokról, egymásnak. Te és mások pedig pozitív példaként állítotok néhányunkat az élre, mondván mi kulturáltan vitatkozunk.
Na ez az, amitől az ember egy privát homokozóban érzi magát, ahol addig látják szívesen, amíg mindenkit maga elé enged a csúszdán...

Tudod, nem az a baj, hogy kritizáljátok Mo-t. Én is kritizálom, noha sokszor védem is. Ez természetes dolog, sok minden van, aminek láttán-hallatán az ember a fejéhez kap, hogy már megint mit csinálnak itt ezek a barmok...belefér és férjen is bele, hogy néha indulatosak is vagyunk.

Az viszont nem fér bele - nekem - hogy az utóbbi időben mintha mindannyian kollektív bűnösök lennénk mindabban, ami itt folyik. Demokrácia van, annak minden jó és rossz hozadékával. Ezzel együtt kellene élni és együtt kellene érezni is.

A blog a határátkelőké, így igaz. De ki tudja, hányan vannak a ténylegesen kivándorlók mellett azok, akiknek ezek a kivándorlók csak rokonai és ez a blog egy kapocs feléjük. Egy semlegesebb kapocs, ami a személytelenebb körülményeket világítja meg az itthon maradottak számára.

És ki tudja hányan vannak azok, akik már átkeltek a határon - lélekben. Csak éppen testben nem, mert rajtuk kívül álló körülmények miatt ez nem lehetséges. Nekik milyen lehet azt olvasni, hogy ez a blog nem nekik, nem róluk, nem hozzájuk szól...Talán ez a blog egy térkép az új élethez, egy álom beteljesítéséhez vagy menekülés a magyar mindennapok elől.

Többször is felvetettem itt a blogon, hogy milyen jó lenne egy világtérkép az olvasók számával. Meglepődnénk vajon rajta?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.11. 10:03:21

@bpetya75: Van, anélkül jelentkezni sem lehet, mert a személyemmel együtt a téma is versenyez a pozícióért.

tableno 2014.09.11. 10:19:05

@zöldeketbeszélek: "Tableno írta, hogy ez a blog a ti blogotok, ti írjátok magatokról, egymásnak. Te és mások pedig pozitív példaként állítotok néhányunkat az élre, mondván mi kulturáltan vitatkozunk.
Na ez az, amitől az ember egy privát homokozóban érzi magát, ahol addig látják szívesen, amíg mindenkit maga elé enged a csúszdán..." - Na most már tényleg kezdek bepöccenni... :((((((

Kedves Magyarországról kommentelő blogtársak!

Kérem tessék a következőket figyelembe venni:

A "Határátkelő blog a határátkelők blogja" - ez a kitétel CSAK ÉS KIZÁRÓLAG abban az értelemben értendő, hogy itt a kint élő magyarok egymás között azt írnak, és arról beszélgetnek, amiről nekik jól esik! Tehát az egyetlen dolog, amitől valakit "nem idevalónak" tekintünk, az az, ha valaki (mint ez már elég sokszor megtörtént) ELVITATJA tőlünk a jogot, hogy ITT, EZEN A FÓRUMON bármiről beszélgessünk, anélkül, hogy az otthoniak (túl-)érzékenységére különösebben tekintettel lennénk. ENNYI! Amúgy meg mindenkit szívesen látunk, akárhol él, és akármilyen VÉLEMÉNYT képvisel. (Gyk: az nem vélemény, hogy aki elment, az fogja be a száját, ha nem tetszik neki valami Magyarországon).

A homokozós hasonlatról: ez a mi homokozónk, tehát bárki játszhat itt, amennyiben nem akarja előírni nekünk, hogy mi hogy játsszunk.

Elég világos voltam? Köszönöm.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.11. 10:26:21

@tableno: már régen figyellek,
de most nyilvánvalónak tűnik a számomra, hogy te ÉLESEN elválasztod magadat, mint külföldön élőt, az itthon maradottaktól,
és ebbe már nem először néminemű felsőbbrendűséget is vélek felfedezni.
+
" itt a kint élő magyarok egymás között azt írnak, és arról beszélgetnek, amiről nekik jól esik"

mert a többiek nem?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.11. 10:27:36

@tableno: Minden tisztelettel együtt, elbeszélünk egymás mellett.

"Tehát az egyetlen dolog, amitől valakit "nem idevalónak" tekintünk, az az, ha valaki (mint ez már elég sokszor megtörtént) ELVITATJA tőlünk a jogot, hogy ITT, EZEN A FÓRUMON bármiről beszélgessünk, anélkül, hogy az otthoniak (túl-)érzékenységére különösebben tekintettel lennénk. "

Bármiről. Ez rendben. Bárhogyan? Nem a (túl)érzékenységre kell tekintettel lenni, hanem mások emberi méltóságára.

Itt én be is fejeztem, már így is túl sok volt belőlem.

tableno 2014.09.11. 10:32:08

@Babette.: Nem. Az otthon élők választanak minket ÉLESEN el maguktól. Ezért várják el tőlünk, hogy csak lábujjhegyen, lesütött szemmel vegyük a szánkra az Óhazát, miközben otthon nemzeti sport minden és mindenki szapulása.

tableno 2014.09.11. 10:33:52

@zöldeketbeszélek: "Bármiről. Ez rendben. Bárhogyan? Nem a (túl)érzékenységre kell tekintettel lenni, hanem mások emberi méltóságára." - ezzel teljesen egyetértek. Csak itt nem erről van szó.

Muscari 2014.09.11. 10:42:44

@zöldeketbeszélek: ez szuper,nagyon ugyes vagy, gratalalok!

Muscari 2014.09.11. 10:47:37

@zöldeketbeszélek: szerintem nem lepodnenk meg. Nem tudom, a HA miert nem teszi ki, nagyon erdekes lenne. En Turchi blogjan is szoktam nezni, ott szoktam neki orulni, hogy az az egy a UK-bol en vagyok.

Sajnalom, ha igy erzed, hogy kollektiv bunosoknek vagytok kikialtva, ez max egy-ket embertol eredthet, abban biztos vagyok. Szerintem a tobbseg nem hibaztat konkretan senkit, en is csak aggodom, hiszen a csaladom egy jo resze otthon el.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.11. 10:53:59

@Muscari: Köszönöm :)!

Én meg a saját blogomon szoktam nézni, honnan jönnek az olvasók :). (Az a kevés ;))

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 10:59:02

@tableno: Ez egy kiváló megfogalmazás volt.
Én pl. 45 évesen jöttem el Magyarországról, vicces lenne, ha elvitatnák tőlem azt a jogot, hogy véleményt mondjak a szülőföldemről.

tableno 2014.09.11. 11:04:10

@zöldeketbeszélek: akkor próbálj ne általánosítani, hanem nyugodtan szólj be azoknak a konkrét személyeknek, akik nem tisztelik a méltóságodat. Mert így te is olyanokat sérthetsz meg, akik teljesen ártatlanok ebben...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.11. 11:04:51

@tableno:

idézlek:

"Kedves Magyarországról kommentelő blogtársak!
[...]
itt a kint élő magyarok egymás között
[...]
tőlünk a jogot,
[...]
hogy az otthoniak
[...]
ez a mi homokozónk, [...]"

szerintem te már észre sem veszed....

" anélkül, hogy az otthoniak (túl-)érzékenységére különösebben tekintettel lennénk. "

www.youtube.com/watch?v=sC_uOS5RR6w

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.11. 11:13:17

@tableno: Olvass vissza. Az öncenzúra iskolapéldája vagyok lassan.

tableno 2014.09.11. 11:19:32

@Babette.: @zöldeketbeszélek: Ok, akkor ezt a vitát rekesszük be. Legyek én a Gonosz Übermensch Disszidens, ha ez így jól esik nektek...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.11. 11:20:55

@tableno: félreértesz. nem minősíteni akarlak, hanem felhívni a figyelmedet, hogy a későbbiekben kevesebbszer kelljen bocsánatot kérned.
ha értesz....

kardio1 2014.09.11. 11:25:54

@tableno:
Ugy gondolom, nincs teljesen igazad. Ez a blog nem egy zàrt blog, ahol a bloggazdàn kivül adott szàmù, meghatàrozott paraméterek szerinti blogger nyilatkozhat meg és mondhatja el a véleményét mindenrôl. Akikrôl pedig véleményt mond (amilyet neki tetszik), azok csendben, esetleg kulturàltan hozzàszolva tartozkodjanak ezen megnyilatkozàsok biràlatàtol.
Sokaknàl meghatàrozo, hogy mivel nem értenek egyet a mostani magyar kormànyzo pàrttal, ezt az orszàgra is ràhùzzàk. Mondvàn: az emberek megvàlasztottàk ôket, tehàt ugyanùgy vétkesek. Ha az ellenzék lenne hatalmon, a helyzetet mindjàrt rozsaszinben làtnàk ezek a kommentelôk (akinek nem inge, ne vegye magàra)?
Az igazi liberlaizemus nem az, hogy én mindenrôl véleményt nyilvànithatok, de màsok csak ùgy és azt mondhatjàk, ahogy nekem jo, ahogy az én érzékenységemet nem sért.

enrobag 2014.09.11. 11:29:54

Sajnálom, hogy szándékom ellenére a tegnapi (HÁ-nak címzett) néhány sorom ilyen vihart és viszályt kavart a blogtársak között. Vagy, hogy pontosabb legyek, akaratlanul kihúztam egy dugót.
Tableno utólagos engedelmével elmentettem a fenti, ragyogóan megkomponált iránymutató kiáltványát. Tanulságos. Mennyivel cizelláltabb és egyértelműbb, mint Jani haverjának tétova próbálkozása 3 nappal ezelőtt.
-„Elég világos voltam?”
- Sir,yes sir.

tableno 2014.09.11. 11:50:23

@enrobag: Neked... Az egyel fentebbi kommentből az derül ki, hogy van aki még nem értette meg... Komolyan nem tudom, hogy direkt értelmezik félre, amit mondok, vagy Ennyire nem tudok fogalmazni? :-(

kardio1 2014.09.11. 11:51:16

@tableno: Nehogy elismerd màr, hogy néha tùl messzire mentek! Megsértôdni mindig könnyebb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.11. 11:53:55

@tableno: utóbbi. egy ideje ezt magyarázom, telve jóindulattal, de te még mindig úgy csinálsz, mint aki nem érti.
hiába nem úgy szánod, ha úgy írod le.

bpetya75 2014.09.11. 12:04:03

@tableno:

"Tehát az egyetlen dolog, amitől valakit "nem idevalónak" tekintünk, az az, ha valaki (mint ez már elég sokszor megtörtént) ELVITATJA tőlünk a jogot, hogy ITT, EZEN A FÓRUMON bármiről beszélgessünk, anélkül, hogy az otthoniak (túl-)érzékenységére különösebben tekintettel lennénk."

Teljesen jogos észrevétel. Viszont ez vica-versa is igaz kéne legyen. Ha valaki (akár csak egy rossz megfogalmazással, pláne szándékosan) kicsit vagy nagyon elveti a sulykot, azt nehogy már ne lehessen kulturáltan szóvá tenni. Babette és Zöldi nem estek neked, csak vitatták némely pontját annak, amit írtál, erre jössz ezzel az übermens faszsággal? Ne már!

Határátkelő 2014.09.11. 12:23:52

@enrobag:@Babette.:@tableno: @zöldeketbeszélek:@Jani haverja: ÉS MINDENKI MÁSNAK IS SZÓL:

Pár gondolattal hozzászólnék (ismét) ehhez a vitához, beszélgetéshez, mert fontosnak érzem.

1. A Határátkelő blog teljesen személyes motivációból indult, ám elég gyorsan kiderült (számomra is meglepő módon), hogy mekkora igény van rá. Célja az, hogy személyes történeken keresztül mutassa be a határátkelés, más országban való letelepedés, munkavállalás különböző vetületeit.

2. A blogot nem sajátíthatja ki senki: ugyanúgy szól azoknak, akik már elmentek, mint azoknak, akik csak tervezik, és azoknak, akiket egyszerűen csak érdekel a téma. Egyszerűen értelmezni sem tudom, hogyan juthat eszébe bárkinek is az, hogy valakinek itt nem lenne helye.

3. Ebből adódóan SENKI nem zárhat ki innen senkit, ez alól egyetlen kivétel van: bloggazdaként kötelességemnek érzem, hogy amennyire ez lehetséges, megpróbáljam európai keretek között tartani a kommentelést. Ez remélem inkább gyakrabban sikerül, mint nem, a törekvésem feltétlenül ez.

4. SOHA nem jutott eszembe, hogy ezen kívül bármilyen más szűrés előfordulna, tehát ugyanúgy írhat ide olyan is (posztot is), aki szerint Magyarországnál nincs szebb és jobb hely és a lábát sem tenné ki az országból, mint olyan, aki elköltözött.

5. Ugyanakkor az internet sajátosságaiból adódik (nem csak a magyar oldalakon), hogy élesebbek a vélemények, a névtelenségbe burkolózva szabadabban, erőteljesebben fogalmaz az ember. Ennek minden előnyével és hátrányával. Tudom, hogy ez nem feltétlenül érdekes, de azért csak leírom: elképesztő kötéltáncot jelent bloggazdaként nap mint nap kommentek tucatjairól eldönteni, hogy túllépték-e ezt a bizonyos határt, vagy sem. Mikor jön el az a pont, ahol a szólás szabadsága már sérti a másik emberi méltóságát? Nem panaszkodni akarok, csak az én szempontomat is megjeleníteni.

6. Az általam helyesnek vélt útról nem fogok letérni. Természetesen mindig lehet kisebb-nagyobb módosításokat végrehajtani, de az alaptételek érvényesek maradnak. Aki ezeket el tudja fogadni, azt nagy szeretettel látom a továbbiakban is itt, aki nem, az nem szívesen látott vendég és nem fogom beengedni.

7. Bár természetes, hogy időnként elragadják az embert az indulatok, az őt érzékenyen érintő témákban, mégis az egyik-másik irányba való "köpködést" (ahogy írtátok) kellene elkerülni, mert ez mérgezi a hangulatot. Meg kellene próbálni a másik döntését és véleményét tiszteletben tartani, (akár elment, akár menni akar, akár marad), vitatkozni persze lehet vele.

Még egyszer nagyon határozottan szeretném leszögezni: a blogot senki sem sajátíthatja ki, mert az mindenkinek szól.

tanato 2014.09.11. 12:35:06

@bpetya75: A posztok döntő többsége érthetően kinti témákról szól.Ha én ilyenhez szólok,csak kérdőmódban szoktam hozzászólni mivel nem vagyok benne,nem értek a különböző államok iskolaügyéhez,adórendszeréhez,banki konstrukcióihoz stb.Nyilván nem érzem a kúltúrsokkot,a beilleszkedési nehézségeket,honvágyat,gyermekek identitása megőrzésének szükségességét stb.Ilyenekbe aktívan nem szólok bele,Ez tényleg a kint élők/főleg a hosszabb ideje kint élők/ "homokozója"Egyszer szóltam bele az USA-beli rasszizmus ügyébe,de rögtön leugatott két amerikás magyar hogy ne pofázzak bele nem értek hozzá.Pedig csak a kint látottakat mondtam,hasonlítottam össze az itthoni helyzettel.
Amihez hozzászólok az az itthon helyzet meg a világpolitika,történelem/ezekben főleg boldogult emlékű Bircával tudtam jót beszélgetni.ha kinti témához szólok hozzá esetleg ,maximum elmondom hogy kint élő ismerős emberek a környezetemből mit mesélnek,egy adott témáról.
Én elfogadom a blogot olyannak amilyen,szerintem így is verhetetlen a hasonló témájú blogok között népszerűségben.

tanato 2014.09.11. 12:38:06

@Határátkelő: Jól csinálod, még egyszer mondom verhetetlen vagy népszerűségben a hasonló témájú blogok között.Bízom benne hogy a mi elmúltunkkal a gyermekeink is tovább fogják vinni a HÁ-t.

tableno 2014.09.11. 12:52:09

@bpetya75: "Viszont ez vica-versa is igaz kéne legyen. Ha valaki (akár csak egy rossz megfogalmazással, pláne szándékosan) kicsit vagy nagyon elveti a sulykot, azt nehogy már ne lehessen kulturáltan szóvá tenni" - Könyörgöm, hol mondtam én ezzel ellentétes dolgot?

Idézem magamat: "Amúgy meg mindenkit szívesen látunk, akárhol él, és akármilyen VÉLEMÉNYT képvisel. (Gyk: az nem vélemény, hogy aki elment, az fogja be a száját, ha nem tetszik neki valami Magyarországon)" - ebben hol áll az, hogy nem lehet vitatkozni???????????????

bpetya75 2014.09.11. 12:52:48

@tanato:

Szerintem én is hasonlóan adom elő. Vérbeli offoló vagyok ;-)

A bloggal semmi gondom nincs. A hozzászólók elsöprő többségével se. Azt mondjuk nem szoktam szeretni, amikor ketten-hárman egymásnak esnek valami hülyeségen, vagy a hülyegyerek cím birtokosa akkor is hülyegyerek, amikor épp nem az. Ettől függetlenül nincs másik blog, amit akár csak közel ilyen gyakran látogatnék, pláne hozzászólóként.

tableno 2014.09.11. 12:58:51

@bpetya75: Újabb idézet tőlem: "Én nagyon-nagyon sajnálom, ha elmennek a blogról emberek, még akkor is, ha amúgy nem szoktam egyetérteni velük. Szerintem vitatkozni jó dolog, attól érdekes a kommentelés. Persze gyakran elragadja az embert a helyiérdekű vasút (HÉV), és olyankor nehéz megtalálni azt a határt, ami még nem bántó a másiknak." - de lehet, hogy ezzel valójaban azt mondtam, hogy "minden otthon élő nyalja ki"? Babett, segíts!!!

bpetya75 2014.09.11. 13:06:32

@tableno:

Rosszul érzem, hogy nagyon rápörögtél a témára? Mintha nem agyból, hanem szívből írnál.

Én legalább is ennek tulajdonítom, hogy ahelyett, hogy vitáztál volna a hölgyekkel, jöttél ezzel: "Ok, akkor ezt a vitát rekesszük be. Legyek én a Gonosz Übermensch Disszidens, ha ez így jól esik nektek... "

Tényleg azt hiszed, hogy Babették vagy én meg akartunk sérteni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.11. 13:09:39

@tableno: nem könnyű a kérdés, lévén én folyton félreértelek,
de azt gondolom, nem ezt mondtad vele, már csak azért sem, mert férfi vagy.

tableno 2014.09.11. 13:42:25

@bpetya75: Egy dologra pörögtem rá: hogy olyasmiket adnak a számba, amiket nem mondtam, és nem is szándékoztam mondani. Őszintén szólva ebbe az egész témába csak azért mentem bele, mert nem szeretném, ha ezen veszekednénk, de úgy látszik csak még több veszekedést generáltam. Úgyhogy most kiszálltam.

bpetya75 2014.09.11. 13:51:24

@tableno:

Ez miért veszekedés? Szerintem vita. Vagy írt valamelyikünk olyat, amit sértőnek érzel? Vagy úgy érzed, hogy valamelyikünk megsértődött azon, amit írtál?

tableno 2014.09.11. 14:04:25

@bpetya75: Babett többször közölte velem, hogy felsőbbrendűnek tekintem magamat, még azután is, hogy nyilvánosan bocsánatot kértem tőle egy nem rossz szándékkal írt, de félreérthető komment miatt. Ez ha nem is kifejezetten sértő, de rosszul esik. Az, hogy a megjegyzéseimre olyan reagálások jönnek, aminek jórészt köze sincs ahhoz, amit írtam (pl hogy itt nem lehet ellenvéleményt megfogalmazni) az inkább csak idegesítő.

bpetya75 2014.09.11. 14:18:57

@tableno:

Tuti, hogy egy kommunikációs szakember le tudná vezetni, hogy hogyan jutottunk idáig :-D

Nézzük a részemről "köze sincs" dolgot: " "Viszont ez vica-versa is igaz kéne legyen. Ha valaki (akár csak egy rossz megfogalmazással, pláne szándékosan) kicsit vagy nagyon elveti a sulykot, azt nehogy már ne lehessen kulturáltan szóvá tenni" - Könyörgöm, hol mondtam én ezzel ellentétes dolgot?"

Félreértetted. Nem arra gondoltam, hogy ezt vitattad volna. Arra akartam utalni, hogy tök értelmetlen volt az übermenses megjegyzésed, mert nem beléd rúgni akartak. Kívülről legalább is nekem nem az jött le.

tableno 2014.09.11. 14:39:11

Olvasd el ezt:

@kardio1:

Na ő például végig olyasmikkel vitatkozik, amiket én nem mondtam. Sőt, a vicc az, hogy szinte mindenben egyetértek vele, mint ahogy azzal is, amit te írtál fentebb. A helyzetet az alábbi vicc írja le a legjobban:

Két süket beszélget:

"Horgászni mész?"
"Nem, horgászni megyek"
"Ja, azt hittem, hogy horgászni mész..."

bpetya75 2014.09.11. 14:56:11

@tableno:

És az a vicc,hogy ez a vicc nem vicc ;-)

Úgy néz ki, hogy mostanában kommunikációs gyakorlaton veszek részt. Tegnap a játékban is győzködtem a vezért, hogy jöjjön már vissza játszani, ne húzza fel magát egy rosszul sikerült akción.

blackhairlady 2014.09.11. 15:20:29

@zöldeketbeszélek: Nem emlekszem ra, megmondanad melyik poszt alatt volt?

Ha haragudnek az USA szidasa miatt, az egesz eletem haraggal telne el. Nincs olyan nap, hogy ne olvasnek egy kis bunkozast, hulyeamerikaik beszolast, mar nem veszem fel. Leginkabb csak arra reagalok amit szemelyesen tapasztalatbol tudok, hogy nem ugy van.

blackhairlady 2014.09.11. 15:30:58

@tanato: "Én elfogadom a blogot olyannak amilyen,szerintem így is verhetetlen a hasonló témájú blogok között népszerűségben."

Nem csak a hasonlo temajuakban, szerintem osszessegeben ha a blogokat nezzuk, nagyon ott van az elmezonyben.

Mostanaban nezem vissza a Lost utolso 2 szezonjat, mert a koltozes kiatt annakidejen kimardt. Most, hogy olvasom itt az "elmegyek- ne menj el" hozzaszolasokat, bevillant a fejembe, hogy a Hataratkelo blog pont olyan mint a Sziget volt a sorozatba: elmehetsz, de a blog mindig visszahuz. En is probaltam egy ioben amikor tul sok volt a szemelyeskedes, de vegleg nem tudtam itt hagyni, mert tul erdekes ahhoz, hogy csak ugy elfelejtsem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.11. 16:20:06

@blackhair-lady: Én a Célszemélyt nézem, ott is mindig visszatérnek a főszereplők, mert végül is érdekesebb az élet, ha maradnak :).

zöldeketbeszélek · zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 15:01:42

zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 15:06:55

zöldeketbeszélek · zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 15:17:58

Aztán feladtam, gondoltam haragszol rám valamiért.

Tudományos libsizmus 2014.09.11. 17:57:23

Meg a "gendersemleges" slózik, ja.

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 18:35:26

@Tudományos libsizmus: Ez most be- vagy hozzászólás akart lenni?

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 18:40:15

@Taxomükke: Megnéztem az egyéb blogokon írt hozzászólásaidat. Már tudom a választ a saját kérdésemre.
Persze amúgy is költői volt, csak hát a jóindulatom, ugye...

kardio1 2014.09.11. 18:48:41

@tableno: Az jo, ha félreértettelek. De nekem tényleg ùgy jön le idônként, hogy Te is beàllsz abba a sorba, hogy: "mi, külföldön élô magyarok tudjuk csak igazàn, mi van Magyarorszàgon, meg persze azt is mi tudjuk jobban, mi van idekint." Ha ezt csak én làttam igy, én igazàbol nem igy van, akkor ez nagyon jo és örülök neki! :)

kardio1 2014.09.11. 18:49:42

korrekciok:
éS igazàbol nem igy van

liberalizmus.

Diszgràfiàs lennék? :(

blackhairlady 2014.09.11. 19:08:48

@zöldeketbeszélek: Nos megneztem a hozzaszolasaidat, es szerintem azert nem valaszoltam, mert inkabb a te hozzaszolasaid voltak valaszok az en gondolataimra. Szoval nem sertodesbol:)

Quercus a favágó 2014.09.11. 19:33:12

Angliában szeptembertől új tanterv alapján kell tanítani az alapképzésben, mert a PISA fölmérések szerint Anglia lemaradóban van az élbolytól.a Az új tanterv a tárgyi tudás megszerzésére helyezi a hangsúlyt. Természetesen heves tiltakozás közepette.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.11. 20:02:43

@blackhair-lady: Ez igy igaz, de remeltem h tovabbfuzzuk a fonalat es beszelgetunk. Hat ez akkor nem jott ossze :-).

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 20:15:47

@Zoole[uk]: Ja, megnéztük még aznap este a feleségemmel. Vicces volt, nem egészen a mi stílusunk, de azért nem bántuk meg. :))

SzZoole 2014.09.11. 20:20:47

@Taxomükke: igen,ez az egyszer nezheto kategoria:)))
Ra ismertel a varos helyeire,epuleteire?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.11. 21:09:55

@Határátkelő: Ez elég egyértelmű ! Remélem mindenki olvasta!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.11. 21:31:41

@tableno: Huh...

"Kedves Magyarországról kommentelő blogtársak!

Kérem tessék a következőket figyelembe venni:

A "Határátkelő blog a határátkelők blogja" - ez a kitétel CSAK ÉS KIZÁRÓLAG abban az értelemben értendő, hogy itt a kint élő magyarok egymás között azt írnak, és arról beszélgetnek, amiről nekik jól esik! Tehát az egyetlen dolog, amitől valakit "nem idevalónak" tekintünk, az az, ha valaki (mint ez már elég sokszor megtörtént) ELVITATJA tőlünk a jogot, hogy ITT, EZEN A FÓRUMON bármiről beszélgessünk, anélkül, hogy az otthoniak (túl-)érzékenységére különösebben tekintettel lennénk. ENNYI! Amúgy meg mindenkit szívesen látunk, akárhol él, és akármilyen VÉLEMÉNYT képvisel. (Gyk: az nem vélemény, hogy aki elment, az fogja be a száját, ha nem tetszik neki valami Magyarországon).

A homokozós hasonlatról: ez a mi homokozónk, tehát bárki játszhat itt, amennyiben nem akarja előírni nekünk, hogy mi hogy játsszunk.

Elég világos voltam? Köszönöm.

....."Tehát az egyetlen dolog, amitől valakit "nem idevalónak" tekintünk....
......"Amúgy meg mindenkit szívesen látunk,"....

..."A homokozós hasonlatról: ez a mi homokozónk, tehát bárki játszhat itt, amennyiben nem akarja előírni nekünk, hogy mi hogy játsszunk....".....

Azért ez a "királyi többes"/......ez a MI......kikre gondolsz, amikor ezt a többest használod?....../,nekem mindent elmond.
Kissé úgy hangzik, mintha lennének itt olyanok, akik a fő csapásirányt meghatározó elit vezérkarba tartoznának, privilégiumokkal és előjogokkal.......Önjelölt módon magukat kinevezték, / de minek, mik ők most akkor itt, és kik ők ?/ vagy mi a szösz???

Nekem továbbra is marad HÁ 7 pontba szedett SZMSZ-e. :-D
Továbbra sem érdekel ki, minek gondolja itt magát. Számomra itt mindenki egyenjogú blogger, olvasó vagy komentelő.
De csak addig, amíg a tisztelet fogalmának legfelső lécét le nem veri.....

2014.09.11. 21:37:04

@QUERCUS: milyen regota mondom itt ezt mar?! Nem jo a UK iskolarendszer, egyebkent a Labour (munkaspart) verte szet

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 22:13:58

@Zoole[uk]: Persze, még a szomszéd utcában lévő parkban is forgattak, meg a városközpontban.

SzZoole 2014.09.11. 22:52:09

@Taxomükke: ha erdekel meg Sacha Baron Cohan filmek meg tudok ajanlani 3-at,amik legalabb ugyanilyenek.
Borat
The Dictator
Bruno

blackhairlady 2014.09.12. 00:13:50

@zöldeketbeszélek: Bocsi, tenyleg nem szemelyed elleni lazadas volt:DDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.12. 02:02:31

@Határátkelő: mondjuk én azt nem értem, már megint, sokadszor, egy-egy ilyen "helyretevés" után, hogy mi az, hogy európai keretek között tartani a kommentelést.
mintha mindenki más csak vadember lenne, csak az európai kulturált eléggé.
annak ellenére, hogy egy átlag kelet-ázsiai pl soha nem sértegetne nyilvánosan úgy másokat, mint az átlag európai egy átlagos blogon.
ja és persze gondolom, az "európai értékrendű" ausztrálok meg zátonyiak meg kanadaiak meg usákok ja az mááááás.
szóval sokadszorra sem értem a szóhasználatot, tudom, hogy egy fordulat, de nem érdekel, bántó, főleg miután nem ez az első alkalom, bocs.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.12. 02:08:24

@zöldeketbeszélek: lehet, hogy nem kapott értesítést róluk, ő meg nem nézett vissza.
valamiért nekem a fele értesítés megint kimarad mostanság, csak akkor látom, hogy valaki válaszolt nekem, ha alaposan végigmegyek a kommenteken (ami még mindig baromi nehéz, mert még mindig nincsenek beszámozva, tökmindegy, mit kértünk az első héten a mindenható blog.hu-tól), ez meg nem mindig sikerül időben vagy egyáltalán.
simán be lehet nézni sajnos.
remélem, én válaszoltam neked mindenre :-(

Muscari 2014.09.12. 07:23:23

@QUERCUS: irta az ujsag, hogy a mostani vizsgaeredmenyek elkeseritoen gyengek voltak, ugyhogy valamit csinalniuk kell. Remelem, jo iranyba valtozik a dolog, bar minket ez mar nem erint.

Muscari 2014.09.12. 07:28:32

@Zoole[uk]: hat en a Boratot nem birtam vegignezni. Ott adtam fel, mikor meztelenul birkoztak, az mar tul nagy baromsag volt.
A diktator viszont tetszett, emlekszem, milyen felhajtast rendezett kore, nekem nagyon bejott.

SzZoole 2014.09.12. 08:29:03

@Muscari: akkor a Brunot meg se probald,ahoz meg nekem sem volt gyomrom:(

2014.09.12. 09:08:40

@bpetya75: Szerintem az lesz a legjobb a jövőben, ha nem próbáljuk meg győzködni a másikat, mert teljesen felesleges. Te továbbra is naiv és bizakodó vagy, én meg realista, és már nem hiszek a mesékben. Annyira nem izgat amúgy, hogy te v. mások mit tartanak köpködésnek, ez egy fórum, ahol mindenki leírhatja a véleményét. Ami persze sokaknak nem tetszik, mert túlérzékenyek, és magukra veszik a kritikát. Az meg nonszensz, hogy a szent és sérthetetlen Mo.-ról csak szépet és jó lehet írni, főleg ezen a blogon.

2014.09.12. 09:14:45

@kardio1: 2 millió ember választotta meg, nagyon sok meg inkább otthon maradt. Szerintem ez minden elmond arról, hogy mennyi esélye van bármi változásnak is.

Muscari 2014.09.12. 09:50:35

@Philosoraptor: ezt senki nem mondta, ennyire nem kell tulozni.
Latom, nagyon tele va a hocipod Magyarorszaggal, van mar valami konkret elkepzelesed arrol, hogy mikor koltozol es hova?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.12. 10:07:18

@Babette.: ha nem kaptam volna értesítést erről, akkor hiába sárga, több napos thread, nem jöttem volna már vissza ide.
+ simán lehet, hogy valaki copy-paste másodszorra-sokadszorra tud csak válaszolni, vagy nem a válasz gombbal válaszol, és akkor végképp nincs értesítés, csak az alapos olvasás marad.

bpetya75 2014.09.12. 11:05:51

@Philosoraptor:

Nem győzködlek, csak leírom a véleményem a meglátásaidról. Azt meg ugye szabad.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.12. 13:50:57

@Dragonlady (now in Indonesia): Nekem hetekig egy ertesites sem jott a blog.hu-rol, bosszantott is rendesen a dolog. Egyebkent nagyon erdekes amit az europai-azsiai vitakulturarol irtal, de ez tenyleg affele panel, nem hiszem h barki bunkonak nezne pld a hihetetlenul udvarias japanokat mondjuk. Azt viszont valoszinunek tartom h maga a szokapcsolat meg a 'magasabbrendu europai feher' kultusz idoszakaban szulethetett.

2014.09.12. 14:18:47

@Muscari: Csak az utóbbi pár évben lett ennyire tele a hócipő, amióta felnyílt a szemem, és nem dugom be a fejemet a homokba. Remélhetőleg jövőre összejön egy holland meló, bizakodom.

2014.09.12. 14:29:40

@bpetya75: Persze, hogy szabad. Csak lehet, hogy nem vagyok rá kíváncsi.

i got my (törölt) 2014.09.12. 18:54:22

@zöldeketbeszélek: @Dragonlady (now in Indonesia):
"Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait."

tiltakozom bizonyos józsef attila iskolai propagálása ellen. ezért tart itt ez az ország! hagyjunk fel végre a komenista, sőt kultúrrasszista szerzők írásainak államilag támogatott terjesztésével!
wass albertet minden polcra!

(az irodalom erejét mutatja, hogy a sok kicsi, agresszív hofmanrózsa által a gyanútlan ifiúság gondtalan torkán lenyomott "irodalmi kánon" dacára a kezelésnek (ld. még iskola) alávetett átlagos képességű emberpalánták 5-10%-a az agymosás és ízlésterror ellenére sem hagy fel örökre a betűfogyasztással.)

(egyébként teljesen jogos az európaizás feletti felháb. igen, ilyen mélyen rögzült bennünk a tanított meggyőződés: az európai a tuti, a többiek meg a félkegyelmű, "futottak még" gyerekek...)

kardio1 2014.09.12. 19:04:18

@Philosoraptor:
Ha ennyien szavaztak arra, hogy folytassa a Fidesz, akkor, veled ellentétben, sokan elégedettek lehetnek azzal, ahogy Magyarorszàgon zajlik az élet. Nem kell, hogy màsképp gondolkodj az otthoni helyzetrôl, hiszen Te éled meg igy az életedet, biztosan jol làtod, de azt se gondold, hogy ez az egyedüli hiteles és igaz àllàspont, és a többiek naivak, akiknek, mint a kismacskàknak, nem nyilt még ki a szeme.

2014.09.12. 19:41:26

@kardio1: Nem gondolom azt, hogy én vagyok a bölcsek kövének tulajdonosa, az enyém is csak egy vélemény. Csak már kicsit irritáló, amikor megmagyarázzák, hogy én vagyok a "hülye". Meg amúgy az nem is úgy van, eltúlzom a dolgokat. Közben ugyanabban az országban élünk. A szörnyű az egészben nem az, hogy hol tartunk, hanem hogy hova. Nem tudom mi a megoldás országos és társadalmi szinten, tehát marad a külföld.

kardio1 2014.09.12. 21:31:10

@Philosoraptor:
Szerintem azt senki sem mondja (vagy legalàbbis mondhatnà), hogy "Te vagy a hülye". De Te és màs és màs emberek nem ugyanùgy làtjàtok azt sem, milyen helyzetben van az orszàg, sem azt, hogy hova tart. De ettôl még Te ne nem vagy hülye, bpetya pl. meg nem naiv.

2014.09.12. 21:48:19

@kardio1: Csak a birkák nem látják, hogy hova tart ez az ország. Legalábbis az eddigi fidesz uralomból lehet következtetni, meg is mondta OV, hogy folytatjuk. Ki lehet következtetni, hogy mi lesz a folytatás a következő 4 évben. Teljesen lezüllesztik ezt az országot, minden szinten.

Bpetya olyan dolgokban hisz, aminek szvsz nincsen valóságalapja. Ezért mondtam, hogy naiv. Persze, tévedhetek. Csak sajnos a való élet az ellenkezőjét mutatja.

kardio1 2014.09.12. 22:01:05

@Philosoraptor:
Akkor én is birka vagyok :) Még nem tudom, hovà tart az orszàg.
Ha internetrôl tàjékozodom (pl. index, netalàn portfolio vagy napi), Akkor nem tùl rozsàs a kép, egyàltalàn nem. Ha a csalàddal beszélgetek, személytol függôen többé-kevésbé kiegyensùlyozott, vagy egyenesen a Tiédtôl tejesen különbözô véleményt hallok.
Az interneten nekem az Info Ràdio honlapja tûnik a legkiegyesùlyozottabbnak.

kardio1 2014.09.12. 22:02:59

@Philosoraptor:
Màsfelôl szerintem az is sokat nyom a latban a jelen helyzet kialakulàsàban, hogy nincs gyakorlatilag semmilyen értékelhetô, potens, nem lejàratodott ellenzék az egy pici LMP-n kivül.

2014.09.13. 07:07:50

@kardio1: Nem birka vagy, hanem bizakodó. Csak nincsen miért bizakodni. Lehet, hogy egyesek boldogulnak és azt mondják, minden oké, de attól függetlenül a többségnek biztos, hogy nem jó ez a rendszer. Elég régóta nem olvasok hírportálokat, nem nézek tévét, és nem hallgatok rádiót. Nekem van egy elképzelésem arról, hogy mi lesz itt évtizedeken belül. Ezt arra alapozom, hogy lehet ismerni a magyar politikai elitet, meg az őket imádó magyar társadalom egy jelentős részét. Ahogy te is írod, nincsen értelmes választási lehetőség... Nos, mivel láthatólag ez a rendszer fog továbbra is maradni, így én nem szeretném lehúzni a maradék életemet is itt. Egyszerűen ilyen kevés fizetésből nem tudom megvalósítani az álmaimat. Szóval úgy mondanám, hogy biztos jó hely Mo., csak nekem ne kelljen itt élnem.

tanato 2014.09.13. 10:51:45

@Philosoraptor: Tényleg én is érdeklődöm,egyelőre csak a vágyakozás szintjén állsz vagy tettél-e már valamilyen konkrét,határozott lépéseket a saját ügyedben.Pl. nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam vagy ilyesmire gondolok.

tanato 2014.09.13. 10:53:28

@kardio1: Nem is várható hogy legyen.Az LMP meg a túlélésért küzd./persze nekem is ők voltak azért az egyedüli szimpatikusok a jelen helyzetben./

kardio1 2014.09.13. 12:49:50

@tanato:
Nekem az LMP mint az egyetlen normàlis baloldali pàrt szimpatikus, én magam nem vagyok egyàltalàn baloldali, sôt

@Philosoraptor: mindig van miért bizakodni.! Az élet alapvetôen szép, rajtad is àll, mennyire élvezed. Ha külföldön képzeled el az életedet, hajrà! De magàtol az sem fog szembejönni veled az utcàn.

tanato 2014.09.13. 17:12:40

@kardio1: Igen ők még nem voltak hatalomban még "szűzek"

2014.09.13. 18:17:56

@tanato: Nekem nem nyelvvizsgára van szükségem, az csak egy darab papír, legalábbis számomra. Tudnom kell a nyelvet beszélni. Tanulom az angolt, mást jelenleg nem tudok tenni, és finanszírozni sem.

2014.09.13. 18:18:43

@kardio1: Ez így van, de ezzel tisztában vagyok. :P

tanato 2014.09.13. 21:46:49

@Philosoraptor: Csak úgy tanfolyam és tanár nélkül?

2014.09.13. 22:28:58

@tanato: Nem, azért az úgy érdekes eredményt szülne. Magántanárhoz járok. Az is épp eléggé sokba kerül. Úgy értettem, hogy azon kívül jelenleg mást nem tudok megengedni magamnak.

kardio1 2014.09.13. 23:48:39

@Philosoraptor:
A magànoràval jobban is jàrsz, mint egy tanfolyammal :)
Mindent bele és hajrà! Azért skotul is tanulj, ki tudja, mit hoz a holnap ! :)

kardio1 2014.09.13. 23:50:00

@tanato: Ez még azért nem garancia, arra, hogy velük minden jobb lenne.

tanato 2014.09.14. 09:28:11

@Philosoraptor: Oké így azért már jobban hangzik.

tanato 2014.09.14. 09:29:30

@kardio1: Sajnos nem mert tanárfüggő,meg tanulófüggő is.De ha mindketten becsületesek akkor jobb mintha egyedül otthon próbálkozik az ember.

2014.09.14. 21:46:24

@tanato: Persze, szerintem egyedül képtelenség jól megtanulni egy idegen nyelvet. Akkor is voltak természetesen olyanok, akik lehurrogtak, hogy ne beszéljek már hülyeségeket. Én egyedül képtelen lennék megtanulni az angolt. Ha nincsen kitől megkérdezned, amiket nem tudsz, ha nem javítja ki a kiejtésedet, mégis milyen színvonalú tudásod lesz?

2014.09.14. 21:50:01

@kardio1: Nyelviskola csak pénzkidobás általában, viszont a magántanár csak rád figyel, és a szintednek megfelelően tanultok anyagot is. A suliban meg csoportok vannak (ha túl nagy, az is pénzkidobás), ott meg nem mindenki egyforma háttérrel indul. Ha esetleg szeret az ember társaságba járni még tanulás miatt is, úgy van értelme suliba menni. Vagy motiválja a csoport, és a többi. :)

tanato 2014.09.14. 22:29:48

@Philosoraptor: Hajrá,jól csinálod,remélem meglesz az eredménye.

2014.09.15. 06:17:06

@tanato: Köszi. Remélem én is, hogy lesz eredménye. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása