oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 05. 06:48,  Amerika vagy Magyarország? 433 komment

2014. szeptember 05. 06:48 Határátkelő

Amerika vagy Magyarország?

A mai alighanem a blog történetének egyik leginkább érzelemgazdag írása, vallomás a javából. Szerzője, Mónika az Egyesült Államokban él (immár nem először), és egyszerre birkózik a honvággyal, aggódik kislánya jövőjéért, és próbálja megtalálni a helyes utat. Miközben olvastam a történetét, az jutott eszembe, hogy olyan írás ez, mint amikor átszakad egy gát.

Egyesült Államok, New Jersey, Warehous.jpg

„Íme, a történet. Vigyázat, nagyon szubjektív! Életem legnagyobb dilemmájával küszködöm minden nap. Először is elnézést kérek mindenkitől, aki otthon keményen dolgozik, és alig bír megélni a fizetéséből. Ez a poszt nem arról fog szólni, hogy milyen nehéz itt a boldogulás, hanem, hogy miért hiányzik Magyarország.

Én is keresztülmentem otthon a munkanélküliség örömein, történetesen a legjobb részén, amikor az ügyintézőm a munkaügyi központban minden alkalommal úgy nézett rám, mint egy sorozatgyilkosra… és még sorolhatnám.

Ami miatt elsősorban leültem írni, az hogy ejtsek egy-két szót arról, miért nem jó az, ha magyarok elmennek külföldre és onnan szidják a többi magyart, mert ilyet sokat olvasok, és ez nagyon bántó. Szerintem ez olyan, mintha belehánynánk a saját levesünkbe, amit aztán később meg kell, hogy együnk. Én le fogom írni, nekem pozitívum volt, hogy magyar vagyok.

Azt is megértem, hogy másoknak rosszak a tapasztalatai, de amikor azt olvasom, hogy óvakodj honfitársaidtól, akkor nagyon rossz érzés fog el. Nem szabad általánosságban beszélni. Ez érvényes Amerikára is, hiszen a másik ok, ami miatt írni akarok, hogy sokszor olvasok és hallok ilyesmit: az amerikaiak hülyék, buták, nem tudják, hol van Magyarország, nem lehet velük értelmesen beszélgetni.

Én most megint Amerikában vagyok tavaly decembertől (1999-2006-ig éltem itt), van egy reklám, amiben a Viking Cruise nevű dunai luxushajó túrát reklámozzák. A reklám egyértelmű fénypontja Budapest a Parlamenttel és a Budai Várral. Gyönyörű képek!!!

Bizony az emberek ismerik Budapestet és még nem hallottam olyat, hogy ne azt mondták volna, milyen gyönyörű. Van, aki nem ismeri, de otthon is vannak emberek, akik összetévesztik a hét vezért a hét törpével (igen, ez sértő így, de az is sértő, amikor Amerikát hülyézi le valaki úgy, hogy itt van két hete vagy úgy, hogy itt volt három hétig és máris szakértőnek érzi magát).

Első találkozásom a „Nagy Almával”

Én először 1997-ben jöttem New Yorkba. Nagy álmom volt, hogy megismerjem ezt az őrült várost, de tudtam, hogy mint turista, nem lennék elégedett, hiszen sok idő kell ahhoz, hogy egy ekkora várost megismerjen az ember és nagyon sok pénz is.

Ezért jelentkeztem egy hirdetésre. Hatszáz dollárt kellett fizetnem a csajnak, aki várt a reptéren. Nála laktam Manhattanben, amíg meg nem találtam nagypapát és fiát. Ők Erdélyből jöttek ide, így magyarul folyt a társalgás apuka munkahelyén.

Ékszerész a szakmája, háromszor is meginterjúvoltak, megkérdezték, tudok-e töltött káposztát csinálni, de úgy hogy ne legyen benne tejföl, hiszen zsidó családoknak nem szokás húst és tejterméket együtt enni. Igen, igen, tudok főzni káposztát, mindenre igent mondtam (aztán később nemet…), elmondták, milyen nehéz a munka, de én kész voltam elfogadni az ajánlatot.

Jött a döbbenet az első teljes napomon. Reggel 7-től este 11-ig dolgoztam, ez volt a rövid műszak. Aztán éjjel 12-kor, egy buli kellős közepén nagypapa meg akarta fogni a mellem, miközben mosogattam. Nagypapa nagyon csúnya, ezért nemet mondtam. Ha egy kicsit szebb lett volna, talán beadom a derekam.

Nem fogadta el a nem választ, ezért kergetőztünk az ebédlő asztal körül, szerencsére nem csak csúnya volt, hanem lassú is. Aztán Apuka meg akarta masszírozni a hátam, neki is nemet mondtam, mert nem voltam benne biztos, hogy tudja, hol van egy női alkalmazott háta. Aztán Anyuka azt látta rajtam, hogy nem vagyok boldog ezért úgy látta, jobb, ha másik helyet keresek.

Nem mertem elmondani, hogy boldogtalanságom oka csupán annyi, hogy nagypapa nagyon ronda és a kedves férje már reggel fél hatkor kétszer is felébresztett, hogy fitogtassa masszázs tudományát, de elmentem. Végül mégis visszahívtak, mert senki nem bírta ezt a tempót. Hat hónapig bírtam, aztán hazamentem, de hívott vissza Amerika, meg a barátnőm, akinek én szereztem állást New Jerseyben. Így másfél év után visszatértem 1999-ben.

2. felvonás – elkényeztetve bébiszitterként

Életem talán legszebb három és fél éve volt. Akkor azt hittem, soha nem akarok hazajönni. Nagyon klassz életünk volt itt a lányokkal. Sok magyar csajt ismertem meg, és mi segítettünk egymásnak. Valahogy elterjedt a jó hírünk és kézről kézre jártunk a gazdag New Jersey-i anyukák között. Megbíztak bennünk és volt is ok rá, mert jók voltunk. Kaptak tőlünk valami mást.

Tudtunk angolul, felelősségteljesen végeztük a munkánkat, neveltük is a gyerekeket (pl.: nem engedtük, hogy az legyen a játék, hogy kiborítjuk a szőnyegre a chipset és azon ugrálunk). Autót kaptunk és az volt a munkánk, hogy boldogan elköltsük a pénzt a gyerekekkel, amit kapunk az aznapi boldogsághoz. Ez új volt nekem.

Bár voltam Kanadában másfél évet és azt is szerettem, de ott középosztálybeli családoknál dolgoztam és más volt a zsebpénz fogalma. Ezek a családok tényleg kényeztettek minket, ami intelligenciára vall, hiszen az, akire a gyereked bízod, boldog kell, hogy legyen, főleg, ha a házadban él. Mi boldogok is voltunk.

De aztán jött a szerelmi bánat és én haza akartam menni. És akkor ott térdelt a férfi a munkaadóim házában, akire egész életemben vártam. Megjött a csoda. A férjem. Már nézegettem a jegyeket, de a csoda férfi, azt mondta, hogy hadd legyen a zöld kártyám (ez egy vicc volt a csajok között, ha megláttunk egy jóképű fiút azt mondtuk, nézd, ott jön a zöld kártyád).

Szóval a csoda pasi a férjem lett, de a zöld kártyán most dolgozunk harmadszor és én már megint azon gondolkozom, hogy hazamegyek, mert olyan rohadt módon hiányzik Magyarország, hogy azt nem tudom szavakba önteni. Azért megpróbálom.

Szerintem három dologgal tudom kifejezni, hogy mennyire mások vagyunk mi, magyarok, az összes negatívummal együtt én sokkal jobban szeretem a hazámat, mint bármit, bárhol a világon.

Három történet, ami itt nincs

Céges vacsora, egy hűvösvölgyi étteremben. Húsz, harminc ember ül egy hosszú asztalnál. Főnökünk egy nagyon jópofa ember (a történet után páran lehet, inkább bunkónak fogják hívni, de mi szeretjük). A pincérnő minden óhajunkat lesi egy akvárium mellett állva. Főnökünk odaszól neki: nekem udvaroljon, ne a halaknak, én legalább olyan jól úszom, mint ők. Az a különbség köztem és a halak közt, hogy én nem a farkammal hajtom magam.

A pincérnő berohan a konyhába, eldönti, hogy bunkó vagy jópofa a főnököm. Jópofa, fél óra múlva mosolyogva megjelenik, és azon gondolkozik, milyen az, ha valaki farok nélkül úszik legalább olyan jól, mint a halak. Egy ilyen történetért az összes feminista pincérnő beperelné a céget itt Amerikában. Ezért is van honvágyam.

Barátnőm meséli, hogy évek óta nem látta egy fiú barátját, aki, amikor meglátja, azt mondja neki: nem tudom mit csináltál magaddal, meghíztál, lefogytál, de k.... jól nézel ki (megjegyzem, hogy én sajnos nagy káromkodós vagyok, de leírva olyan csúnya, inkább kipontozom).

Ülünk a játszótéren tavaly nyáron a huszadik kerületben, a házunk előtt. Az egyik szomszéd el akarja rabolni a legjobb fej apukát. Mondom nekik, hogy a múltkor is itt ültem két órát, a negyed óra helyett, amit ígértetek, és ez nem igazság, hogy ti felmentek pálinkázni, én meg megint itt ragadok.

Néztek egymásra tanácstalanul, én meg rájuk és azt mondtam: hozzátok le a pálinkát. Boldogan felkiáltottak: nem is rossz ötlet! Így pálinkáztunk aztán elég sokan a végén a házunk előtt, amiért itt Amerikában komoly büntetés járna.

Ez hiányzik nekem otthonról. A színes világ, a jókedv, ami tudom, sokszor hiányzik, mert nehéz az élet és még sorolhatnánk.

Az én nagy dilemmám

2006-ban hazamentem a kislányommal, aki akkor majdnem kétéves lett. A férjem nem jött, hogy miért nem azt itt most nem részletezném. Nekem egyből lett állásom, kicsit túl hamar is, egy amerikai cégnél, ahol előtte már kétszer dolgoztam, így nem volt nehéz dolgom bekerülni, szerencsém volt.

A kislányom nagyon szeret emberek között lenni, és neki a bölcsőde nagyon tetszett. Én sírtam reggelente a metrón munkába menet, mert nekem nagyon nehéz volt elszakadni tőle. Furcsa volt itthon először, meg kellett szokni az új ízeket, más termékeket, főleg a gyerek miatt, nekem nem volt problémám, hiszen otthon sokkal jobb ételek vannak szerintem.

Inkább az volt furcsa, hogy olyan mufurcnak tűnt mindenki Amerika után, ahol az kér bocsánatot a másiktól, akinek a lábára lépnek, merthogy útban voltam. Hamar elfelejtettük Amerikát. Nekem igazság szerint nem is hiányzott hét éven keresztül.

A férjem utánunk jött egy év múlva, 2007-ben. Mi otthon elváltunk, de nagyon jó kapcsolata maradt a kislányunkkal és mindkettőnknek nagyon fontos volt, hogy a kislányunk boldog legyen, nem vált két ember őrült huzavonájának áldozatául. Megpróbáltuk együtt is, de nem ment. Sok minden szétszakított minket. Egyszerre vesztettük el az állásunkat és nem volt pénzünk, albérletben laktunk és ez borzasztóan hatott az amúgy is labilis lábakon álló kapcsolatunkra.

Én visszaköltöztem anyukámhoz a kislányommal, de továbbra is megmaradt a jó kapcsolat, hetente háromszor is elvitte a kislányunkat, és ha segítségre volt szükségem ott volt, de sajnos az éjszakai műszakot nem tudtam bevállalni egy munkahelyen, ahová felvettek, ezért megint munka nélkül maradtam, amiért utólag már hálás vagyok, mert elvégeztem egy tanfolyamot, amit meg kellett pályázni, az EU fizette.

Gyógypedagógiai asszisztens lett belőlem és még abban az évben, amikor megkaptam a bizonyítványt, el is tudtam helyezkedni egy iskolában, ahol nagyon boldog voltam. Sajátos nevelési igényű gyerekek között dolgoztam, akik nagyon különlegesek. Nagyon színes kis világ ez, mind a gyerekek, mind a felnőttek miatt.

Kerek volt az élet

Nekem kevesebb volt a fizetésem százezer forintnál, de nem volt bankhitelem es én jól kijöttem ebből. Elnézést, ha bárkit megsértek, de én nem dohányzom és nagyon ritkán fordult elő, hogy a pénztárcámból alkoholra vettem ki pénzt, ezzel nagyon sokat lehet spórolni.

Nem tudtam elmenni ugyan hosszú utazásokra, de mi nagyon szeretünk egy-egy hétvégére elmenni bárhova Magyarországon. Annyira gyönyörű a mi kis hazánk, annyi szép hely van, és aki vidéken jár, az tudja, hogy más a kiszolgálás, sokkal kedvesebbek az emberek, mint Budapesten. Nekem kerek volt az élet így. A fizetésem háromszor emelkedett a két és fél év alatt, ami nekem nagy pozitívum volt, ráadásul iskolában dolgozni egyedülálló szülőként nagyon jó dolog, mert az összes szünetben otthon voltam a gyerekemmel.

Mindenkinek más a története. Én talán azért voltam boldog így is, mert már sokat utaztam, többször eljöttem otthonról hosszabb távra, és itt Amerikában is nagyon sokat utaztunk.

Nálam azért más a határátkelő történet, mert a család vegyes. A kislányom itt született Floridában, tehát neki ez a szülőföldje. Már mondogatta nekem, hogy vissza akar ide jönni, mert ő itt született.

Az apja öt év után úgy döntött, visszajön ide, mert egyrészt lejárt a tartózkodási engedélye, másrészt meg ha volt állása, akkor a fizetésért kellett könyörögnie. Amit nem is mindig fizettek ki neki. Na, ezért tényleg nem érdemes a gyönyörű Budapesten maradni egy amerikainak.

Vissza Amerikába

Tavaly nyáron kijöttünk egy hónapra, és amikor hazamentünk nagyon rossz érzés fogott el a reptéren, itt New Jerseyben. Megint egyedül, a kislányom megint az apja nélkül. Kis gondolkodás után azt mondtam (az akkor már ex-) férjemnek, hogy ne is várjunk nyárig, tök mindegy, hogy az év elején kezd új sulit, vagy év közben, így végül decemberben idejöttünk.

Tudtam, hogy előbb vagy utóbb honvágyam lesz, de nem gondoltam, hogy a kislányom is szenvedni fog tőle. De így lett. Nagyon nehéz volt hallgatni, ugyanakkor azért is sírt, mert nem akart megint otthon lenni az apja nélkül. Ez aztán a dilemma.

Az iskola nagyon nehezen ment barátok nélkül, de nem panaszkodott, csak láttuk rajta reggel, hogy mennyire nem boldog. Amikor idejöttünk, a kislányom alig beszélt angolul, ezért neki olyan iskolába kellett menni, ahol volt angoltanárnő, aki külön segített neki beilleszkedni. Nagyon gyorsan megtanulta az angolt, ezzel nem volt gond.

Amikor idejöttünk, a férjem egy kedves ismerősénél laktunk egy Toms River nevű helyen. Onnan elköltöztünk, hiszen külön akartunk lakni és nagyon nagy szerencsénk volt, mert visszakaptuk azt a házat, amiben már laktunk 2002-ben.

A férjem bátyja mellett lakunk, az ő házukat béreljük. Én akartam mindenáron ide jönni az iskola miatt. Ebben a városban egy általános iskola van, tehát még ha költözünk is városon belül, a kislányunk ugyanoda fog iskolába járni. Ez fontos szempont volt, mert nem akartuk újabb változásokat kitenni.

Itt nagyon komolyan veszik a lakcímváltozást. Az iskolarendszer is nagyon másképp működik. A kislányom tanár bácsija azt mondta Toms Riverben, hogy a 22 gyerekből kb. hét fog együtt maradni, minden évben más tanárt kapnak. Ez engem nagyon elborzaszt.

Barátok nélkül

Többektől hallottam már, hogy ez azért jó, mert így könnyebben barátkoznak a gyerekek, de én sajnos pont azt látom, hogy a nagy átlaggal nagyon nehéz megbarátkozni, úgy, ahogyan otthon barátkoznak a gyerekek, ahol a játszótéren születnek jó kapcsolatok.

Ez a nyár gyönyörű volt most itt New Jerseyben, mégis alig láttam gyereket a játszótereken, pedig nagyon szép helyen lakunk. Több játszótér van a vízparton, szépek, igényesek. Hol vannak a gyerekek? Nagyon rossz érzés azt látni, hogy nincs kivel játszania a kislányomnak. Most talán kezdődik valami barátkozás-féle az utcában, de ez is olyan nehezen indul.

Írtam az elején, hogy ez egy szubjektív beszámoló. Otthon rengeteg gyerek között voltunk nap mint nap, minden huszadik kerületi, a városközpont közelében lévő játszótér tele volt gyerekekkel és szülőkkel. Nekem nagyon hiányzik ez a társas élet. Miközben azon aggódom, mi lesz a gyerekünkkel, valamelyik nap már elsírtam magam a férjemnek, hogy itt vagyok én is barátok nélkül.

Azok a lányok, akiket innen ismertem vagy hazamentek, vagy olyan messze laknak, hogy nem tudok velük kapcsolatban lenni. Az amerikaiak többsége pedig egyszerűen nem hív be a házába. Most lehet rám követ dobálni, hogy általánosítok, de én ezt nyolc év után teszem úgy, hogy én nagyon szeretek beszélgetni és ismerem a szomszédaim.

Amikor Floridában laktunk, szinte az összes szomszédot ismertem, de senkivel nem jutottam el odáig, hogy átjártunk volna egymáshoz. Nem tudom, mi kell ehhez.

Magyarul beszélni

Most olvastam egy blogot, amiben egy itt élő magyar anyuka írja, hogy alig beszel már hozzá a gyereke magyarul. Én ehhez nagyon ragaszkodom, de nagyon nehéz úgy, hogy én vagyok az egyetlen a gyerekem környezetében, aki magyarul beszél.

Ehhez kapcsolódva olvastam egy másik blogon arról, hogy mi lesz a határátkelők gyerekeivel. Ha több év múlva esetleg hazamegyünk, hol lesz az én magyar kislányom, aki gyönyörűen artikulálva beszélt magyarul már akkor is, amikor hazavittem és még nem volt két éves?

Most meg itt nyöszörög nekem magyarul, és ez mindennapos vitatéma köztünk, mert az angol már jobban esik neki. De ez is nehéz, mert ha társaságban vagyok vele, akkor esetleg ez udvariatlanságnak tűnhet. A bizonyítványában nagyon tetszett ez a mondat a tanár bácsijától: az egyik legudvariasabb és legszolgálatkészebb gyerek, akivel valaha találkoztam.

Magyar gyerek, amerikai gyerek

Nem is tudom, hogyan tudnám megfogalmazni, mi a különbség az itteni gyerekek és az otthoniak között (persze vannak kivételek). Egy amerikai véleményét mondanám inkább, így nem olyan igazságtalan.

Bankszámlát nyitottam itt, New Jerseyben. Kicsit bonyolultra sikeredett, mert túl sokat dumáltam magamról és elmondtam, hogy van már SSN számom (Social Security Number, azaz társadalombiztosítási szám). Azt mondta a hölgy, hogy ha az van, akkor fel kell venni adatként, de odahívta a kolléganőjét, hogy megbeszéljék.

Aranyosan kérdezgettek mindenféléről, és az odahívott hölgy azt mondta nekem (a végén már térdelt az asztal mögött, és összetette a két kezét – nem viccelek): arra vigyázz nagyon, hogy a tiéd ne váljon olyanná, mint az amerikai gyerekek, akikből valahogy hiányzik a gyermeki ártatlanság, olyan határozottak mindennel kapcsolatban. Én őket Miss Öntudat gyerekeknek hívom, persze nem mindegyik ilyen.

Még egy vélemény, ami szintén nem magyar, hiszen a férjemtől származik. Amikor először hazajött velem Magyarországra, elmentünk Nógrád megyébe, gyerekkorom legkedvesebb színhelyére, Karancslapujtőre. A férjem azt mondta utána, hogy nagyon tetszett neki az egész utazás, mert Amerikában ilyet már sehol nem lát az ember.

Valahogy úgy fogalmazott, hogy ebben a kis faluban olyan ártatlanok az emberek, nem szivárgott be a divat, az emberek a szó legnemesebb értelmében egyszerűek. Én is mindig azt szerettem ebben a faluban, hogy az emberek köszönnek egymásnak, szinte névről ismerik egymást, és a magyarok és cigányok is tudnak együtt élni. Hajrá Karancslapujtő!!!!!!

Merre tovább?

Mi legyen??? Ha valaki tudna nekem valami értelmes tanácsot adni, mert csak másodperceim vannak, hogy lépjek valamit, mert a papírjaim intézni kell, ami sokba kerül. Az első nyomtatvány 410 $ volt, most jön az orvosi vizsgálat, az első hely, amit felhívtam, 415 dollárt fog kérni, a második nyomtatvány 900 dollár és még ki tudja, mennyit kell fizetni (mindez ügyvédi díj nélkül).

Most úgy érzem, minden otthoni rosszat elfelejtettem a honvágy miatt, itt viszont minden rossz érzésem felerősödik, talán azért nem vagyok egyáltalán objektív, de féltem a kislányom a jövőtől.

Otthonról azt hallom, hogy gondoljak a gyerek jövőjére. Erre gondolok mindig, neki itt mindig van, hiszen amerikai állampolgár, de én magyar vagyok, és nem akarom elveszíteni a magyar gyerekem.

Ami engem itt nagyon megijeszt, az a társadalmat átható erőszak, ami nálunk otthon a mindennapi verbalitásban nyilvánul meg, de itt a gyerekek ölik egymást az iskolában. Fegyverrel, pisztollyal, késsel.

Nem ragozom a híreket, otthon is biztos mutattak a pennsylvaniai fiút, aki megkéselt majdnem húsz társát. Ijesztő az egész. Nem is beszélve a pedofilokról, akiket meg is ismerhetek, hiszen itt vannak a környéken, ezt meg lehet nézni a neten, ha beütöm a címem.

Csak egy otthont

Amikor elkezdett sírdogálni, hogy hiányzik neki a lakásunk, az iskolája, akkor éreztem rajta, hogy nem tudja megfogalmazni, mi az a honvágy. Végül sikerült neki, egyszerűen annyit mondott: nem akarok két otthont, csak egyet, de apa nélkül sem akarok élni. Itt áll meg a tudomány, mert az apja nem akar Magyarországon élni, ott neki aztán tényleg nem volt jövő.

Kérdeztem tőle, mi az, ami nem hiányzik. Olyan nincs, még a busz is hiányzik neki. Ha valakinek a 23-mas busz hiányzik, az már tényleg szenved.

Most megegyeztünk, hogy kipróbálja az iskolát, amit ő szeretne nagyon. Már beiratkoztunk, jó érzésem van ezzel a sulival kapcsolatban (már csak azért is, mert mellette van a rendőrség, szomorú vigasz, tudom).

Azért is jó másokkal beszélgetni, mert mindig tud valaki olyat mondani, amin mi nem gondolkozunk el. Leültem egyszer az öbölnél a kedvenc padomra, már ott ült egy férfi a kutyájával és odavitt a lábam. Elmondtam neki a dilemmámat és azt mondta, hogy adjam meg neki az esélyt az új iskolára, mert ha nem, akkor otthon úgy fogja érezni, meg sem próbálta. Ez akkor sokat segített.

A sógornőmnek meséltem, hogy az nem volt jó a tanár bácsiban, hogy nem volt benne semmi anyáskodás. Otthon a kislányomat megölelte a tanár nénije és én is ezt láttam a suliban, ahol dolgoztam, hogy a tanár egyfajta barát is tud lenni, és pótanya.

Erre azt mondta a sógornőm, hogy ne számítsak arra, hogy még ha női tanárt kap is, hogy megölelik, mert itt félnek az emberek a perektől, ha esetleg rossz helyen érinted meg, még azt hiszik, hogy pedofil vagy. Beteg dolog, és attól még lehet normális a suli, hogy nem öleli meg a tanár néni, de ez a világ annyira távol áll tőlem.

Meg kell tanulni kiállni magunkért

Ami otthon nagyon rossz, és amin nagyon hamar változtatni kellene, hogy az emberek nem mernek kiállni a saját igazukért. Nagyon sokan panaszkodnak, de nem tesznek semmit azért, hogy változtassanak a saját helyzetükön.

A két legszörnyűbb dolog, amit otthon hallottam: valaki azt mondta egyszer, hogy ha nem adok egy gyerekorvosnak pénzt, aki mondjuk a gyerekem fogja megműteni, lehet, a gyerekem sodrom veszélybe. Ez egyszerűen elképesztő.

A másik: egy anyuka a játszótéren mesélte, hogy az édesanyja óvodában dolgozik, és tudják, hogy van egy óvónő, aki nagyon csúnyán bánik a gyerekekkel, de nem mer senki tenni semmit, mert az óvónő férje a munkaügyi központban dolgozik. Ismerős ez, ugye?

Kíváncsi lennék, hogy azok közül, akik néha durva kommenteket írnak ezeken a blogokon, hányan tudnak kiállni a saját igazukért (én nem olvasom a kommenteket, mert nincs rá időm, de a barátnőm már jelzett nekem, hogy készüljek majd, mert ő olvassa).

Nekem a kedvenc ügyintézőm a munkaügyi központban (aki sorozatgyilkosnak nézett) azt mondta, nem mehetek iskolába, mert olyanokat tudnak beiskolázni, akik csak nyolc osztályt végeztek, vagy még annyit sem. Ehhez képest, mivel annyit vertem az asztalt, hogy végül elirányított egy kolléganőjéhez, kiderült, hogy ami van, annak feltétele az érettségi bizonyítvány.

Ezzel a hölggyel még kellett futnom egy kört, mert amikor végül elnyertem a pályázatot és elkezdhettem a sulit kellett tőlük egy másolat. Persze „barátnőm” megint kekec volt és nem segített. Azonnal felhívtam az igazgatónőt és elmondtam a panaszomat. Egy óra múlva ott volt a portán, amit kértem.

Itt ajánlom mindenki figyelmébe az Új Pálya nevű projectet, amit az EU támogat. Érdemes megnézni, ha valaki új szakma után kutat. Erről engem miért nem értesített senki az irodában, maguktól, anélkül, hogy nekem kelljen kiabálni? De hát erre is mit mondott valaki? Majd annak adják a sulit, aki nem hangoskodik. Ez megint kifejezi azt a birka mentalitást, amitől nem haladnak a dolgok. Annak a problémáit hallják meg, aki elmondja őket.

A másik dolog, ami nagyon rossz otthon, és amit sokat hall az ember, hogy ennyi pénzért nem fogok rendesen dolgozni. Amikor hazamentem 2006-ban hét év után, amikor még volt egy és két forintos, egyszerűen nem adták vissza az aprót a kisközértesek. Ezt szóvá tettem egy ismerősömnek és az volt a válasz, hogy ne legyél már ilyen anyagias, szegények alig keresnek valamit.

Az aprópénzért is meg kell dolgozni, nem vesszük el senkitől kérdezés nélkül. Ezen kívül, hány embert kell már úgy eltartani otthon, hogy borravalót adunk nekik? Az ember bármit csinál, csinálja jól, ez a saját minőségi bizonyítványunk.

Még lehetne sorolni, hogy otthon mi a nem jó. Most kaptam egy hírt a szomszédomtól arról, hogy mennyire nem jó a közbiztonság a környékükön. Kb. fél órára volt tőle kicsit jobb a lelkivilágom, elmentem aludni és másnap már úgy ébredtem, hogy haza akarok menni.

Érzelmi turbulenciában

A honvágy nagyon nagy úr, egy borzasztóan intenzív érzés, amit én nem tudok legyőzni. Most viszont nem rólam van szó, hanem a kislányomról, aki miközben írom ezeket a sorokat, már kezd barátokat gyűjteni, aminek örülök.

Már kínomban őt kérdeztem meg, hogy mi lesz, ha tetszik neked az iskola, én meg továbbra is menni akarok haza. Azt mondta, akkor hazamegyünk. Tudom, nem jó dolog, egy tízéves gyerekre ilyen terhet rakni. Előbb-utóbb ki fog ütközni, hogy mennyire boldogtalan vagyok.

Pedig olyan szép helyen lakunk. Ez egy Waretown nevű kisváros, valahol pont New Jersey közepén, az óceánparton. Gyönyörű strandokkal. Két napja delfineket láttam a kislányommal. Itt tényleg megteheti az ember, hogy utazzon, már ő is sok helyen volt velünk. (Pl. Las Vegasban, ahol végignézte, hogy házasodik össze az anyukája és apukája, ezt nem sok gyerek mondhatja el magáról).

Nekem a szívem mégis azután vágyik, hogy üljek a 2-es villamoson és lássam a gyönyörű fővárosunkat, és arra sokkal jobban vágyom, hogy elmehessek a lillafüredi Palota Szállóba, mint arra , hogy elmehetek megnézni Harry Pottert a Universal Studiosban (azért ezekről is beszámolok, ha van érdeklődés).

Igen, Amerikáról nem sok jót írtam, de fogok, mert ennyivel tartozom annak az országnak, ahova engem befogadtak, ahol nem lefikáznak az akcentusom miatt, hanem egyből megkérdezik honnan jöttél.

Ahol ennyi kultúra megfér egymás mellett, és ahol, sajnos, szégyen gyalázat, de ha az amerikai zászlót látom, inkább érzem azt, hogy ez a zászló egységet jelent, bár otthon érezném ezt, és ne kellene attól félni, hogy ha kirakom a magyar zászlót az erkélyemre, akkor majd megbélyegeznek, hogy szélsőjobboldali barom vagyok, mert ide jutottunk, és ez annyira szomorú.

Akkor most, hogy így végignézem mennyit írtam, lehet, azt a címet kellene adnom: Háború és béke, ami meg is állná a helyét.

Magyarok pedig mindenütt vannak

Még egy történet a végére, talán egy kis pozitív gondolkodásról.

Pár hete kimentünk este a férjemmel és a kislányunkkal az öbölhöz. Van ott egy pad, leültünk és néztük a vizet, volt már ott egy másik család, ők besétáltak a nádasba. Érkezik egy nagy fehér autó. Apuka, anyuka, három gyerek.

Mielőtt kiszállnak még egy percig járatják a motort, úgy hogy a fényszóró be van kapcsolva és ránk világít (lehet, azért, hogy ha van egy nagy fehér cápa a vízben, azt megláthassuk). Kocsival elállnak, biztos távolságba a tűzijátéktól, amit aztán boldogan bemutatnak nekünk, az autóm és a fejünk felett.

A gyerekem elkezd sírni, ijesztő, amikor az ember attól fél, hogy meggyullad a haja (itt illegális a tűzijáték egész évben, és hiába a víz, bizony ha a víz felől jön a szél egy egész erdőt le lehet égetni vele, ami itt sokszor meg is történik az emberek hanyagsága miatt).

Nagyon mérges vagyok. Hallják, hogy sír a gyerek, elnézést sem kérnek, Apuka azt mondja, ennyi volt, beszállnak a kocsiba. Én mondom a magamét angolul. Köszönjük a szórakoztatást, a gyerekem halálra ijesztették, otthon kell ilyet csinálni, nem a más feje felett.

Anyuka megunja a sirámaimat es átkiabál nekem: A kurva anyádat! Hoppá! Még soha nem örültem így magyar káromkodásnak! Azért nem öleltem keblemre a csajt, de angolul odaszóltam a férjemnek: Nice Hungarian lady! (Kedves magyar hölgy!)

A férjem azért ha nem is tanulta meg a gyönyörű magyar nyelvet, káromkodni tud egy kicsit. A csaj nézett nagyot, mert bár én azért sem szólaltam meg magyarul, a férjem igen.

Pár nappal később megtaláltuk őket egy pár utcával odébb, kint játszottak a gyerekek. Most mar tudom a címet, fogok írni egy képeslapot: Kedves Szomszéd, szép volt a tűzijáték. Aláírás K.A.

Talán ebből is születik egy barátság. A káromkodásról annyit, hogy olvastam egy cikket egy itteni helyi újságban kb. 12 éve arról, hogy egy ausztrál újságíró körbejárta a világot, hogy megtudja, hol káromkodnak a legszínesebben a világban. Mi győztünk!

Hajrá Magyarország! Hajrá Amerika!

Talán az fog segíteni, ha valaki a kommentelők között lekurváz, hogy ne rinyáljak már annyit. Várom szeretettel (azért kíméletesen, ha lehet)"

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr716671045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.09.05. 07:03:37

Csak annyit tudok mondani láthatatlanban, az idő megszépíti a rossz emlékeket. Ha már visszajön a posztoló, ne égessen fel maga mögött mindent, mert lehet, hogy miután eltűnt a rózsaszín köd, észreveszi majd azokat a dolgokat, amiért olyan sokan elmennek innen.

Morgo1229 2014.09.05. 07:35:37

Anyu fejeben rend lenne lany fejeben is az lenne. Apunal jobb helye lenne talan a gyereknek Egy kaosz. Fonalat tobbszor elvesztettem vegig pedig nem olvastam.

2014.09.05. 07:36:26

Huuu, ezt a posztot nem hiszem, hogy meg tudom emeszteni:) Minimun 10X el kell olvasnom, hogy felig megertsem. Remelem, meg tudom allni, hogy ne kommenteljek:) (na, ez csunyan hangzott, javitok: Remelem megallom, hogy ne szoljak hozza:) Ugye, hogy mennyivel jobban hangzik?:) Edes Anyanyelvunk!
Peace!
PS: hajnalban +3C lesz, -25C-ig jo vagyok a kocsiban. Tegnap mar eros havazas volt innen 70 km-re delre:) I Love Canada!!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.05. 07:46:28

@Philosoraptor: Én is pont erre gondoltam.
Eszembe jutott egy vicc, de nem a posztoló sértegetésére szánom, csak eszembe jutott:
- Doktor Úr! Olyan bizonytalan vagyok mostanában. Vagy talán mégse?...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.05. 07:49:44

Az utolsó előtti mondatban ott a lényeg: túl sok a vernyogás. El kéne már dönteni mit is akar a poszt írója. Mert láthatóan gőze sincs. Elmegy-hazamegy-elmegy-hazamegy-elmegy.....ezt lehet ám játszani a végtelenségig csak közben szép csöndben rámegy a gyerek, rámegy minden kapcsolat. Jót akar a gyereknek? A gyerek meg nem kíván apa nélkül élni? Apuka viszont Magyarországon nem tud élni? Szerintem egyszerű a válasz. Anyunak ideje volna felnőni, felkötni a gatyát és megtanulni uralkodni magán. És elviselni azt a csúnya rossz amerikát a pálmafás tengerpartjával még úgy nyolc évig míg felnő a csemete.

2014.09.05. 07:55:45

@Jani haverja:
Off:
Par perce olvastam ezt a cikket, a te Albaniadrol:
444.hu/2014/09/04/nyaralni-albaniaban/
Hatarozottan tetszett:)
On:

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.05. 07:55:51

Nem sok olyan írás volt, amit nem olvastam végig...
Ezt itt adtam fel.
"magyarok elmennek külföldre és onnan szidják a többi magyart, mert ilyet sokat olvasok, és ez nagyon bántó."
Bocs.

2014.09.05. 07:59:24

@firg_firg:
Ez a legtalalobb comment a posztra:) Rovid es mindent kifejez:) Hogy nekem ez miert nem jutott eszembe!:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.05. 08:00:31

@ChristineK: Tökéletesen egyetértek, csak pálmafa nélkül, merthogy most New Jersey-ben laknak, és ott tudomásom szerint nem sok a pálmafa, de ez tulajdonképpen lényegtelen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 08:03:00

ez am a dilemma

csak azt tudom mondani. amit a baratnomnek:csak haza ne
hiaba a palotaszallo, ha nem lesz penzed,h odautzz
es az apa is fontosabb mint lillafured

Shebelle 2014.09.05. 08:08:49

Én sem tudtam végigolvasni! :(
Inkább többet nem írok.....

NIKI LAURA 2014.09.05. 08:14:24

@Cascabel: Albertaba ESIK A HO BARATOM!:)..

A poszt egy fura egyveleg,egy ember belso harcanak lenyomata.
Sosem ertettem,hogy sokan evtizedeket elnek az Usa,Kanada teruleten,de a statuszuk meg mindig nincsen rendezve.

Addig nincs is gond,mig nem csinalnak semmi balhet,de elobb utobb haza latogatnak.Kifele kiengedik,de utana vagy 10 evig meg a csaladtagok is tiltolistan lesznek,de meg tranzitkent sem hasznalhatjak az USA-t.

A legelso lenne a statusz aztan csak ketyeg az ido.
Ha az statusz nem legalis,20 ev mulva is kuzd mint HAGYMA,aki nagynehezen egy nyugdijassal kotott hazassag miatt maradhatott.

Multkor bemasoltam annak a cegnek a hirdeteset,aki ESTA-val keres hotelbe munkatarsakat.
Kerdezem tole: Estaval par honapig lehetsz turista,akkor hogy?

Felhaborodottan valaszolt: mit kepzelek,a magyarok 99% dolgozik igy az allamokban.Egy pesti interjun kikepzik oket,hogy mit kell mondani a belepeskor( Port of entry) az officer kerdeseire.

Csakhogy a magyarok nagy reszenek fogalma sincs,hogy ha megfogjak,kitoloncolasi orizetbe kerul,es -sokszor orokre-kitiltjak.

Ennek az lesz a vege- mint korabban Kanada csinalta- hogy meg fog szunni az ESTA a magyar allampolgaroknak.

Határátkelő 2014.09.05. 08:21:24

Szerintem érdemes végigolvasni, mert a végére sokat tisztul a kép: a honvágy mellett ott a tudat, hogy a gyereknek szinte biztosan jobb lenne Amerikában (a kétségkívül erősebben jelenlévő erőszakos cselekedetek ellenére).

Egyébként idemásolok egy tegnapi kommentet bogi77-től, mert szerintem nagyon idevág: "Én 6 évet éltem az USA-ban, 10 éve hazaköltöztem, mert nem bírtam hogy ha ott voltam hazavágytam, viszont ha hazajöttem két hét után futhatnékom volt vissza. Mindig volt munkám, irodai is, felszolgálói is, a megélhetés sem volt nehéz, a mentalitás is jobban tetszett mint az itthoni, mégis hazahúzott valami. Azóta bánom, szinte minden nap!!!!"

Szóval van ilyen, nekem a mai posztban éppen az tetszett, hogy egy viszonylag csapongó kezdés után a végére eléggé kitisztult a helyzet - ezért is érdemes végigolvasni (és ezért nem gondoltam, hogy különösebben szerkesztgetni kellett volna, mert pont ez a folyamat veszett volna el belőle).

HardPötty 2014.09.05. 08:26:14

Ez egy érzelmi fejlövés volt. Képtelen voltam végig olvasni. Olyan tömény határozatlanság van benne amit nehezen viselek :)
Szerintem az első a gyerek igényeinek a figyelembe vétele és utána jöhet a szülő. A 2000-es évek előtt ment először Amerikába, de 2014-ben akar Mo-on élni. Azóta azért sok minden megváltozott itt. Az emberek sem véletlenül "mufurcok".

Nem hívjàk be az amerikai szomszédok? Ha csak annyit mutatott magából mint itt a posztban akkor megértem őket.

NIKI LAURA 2014.09.05. 08:31:40

@Határátkelő: Sokan vannak,akik "oreg" korukra sem tudjak: mit is akarnak az elettol!?
Ha itthon az se jo,ha kint az se.Mindent megbantak,sose elegedettek.

Mindig tobbet akarnak(ami egy normalis dolog),aztan 50 eves korukra radobbennek: lefott a kv.

Akkor marad a legvegere: majd a gyermekeimnek jobb lesz,ezert megerte!
Har nem,nem erte meg.

2014.09.05. 08:35:33

A harom tortenet, ami itt nincs c. resznel feladtam...

Kimentem, jo volt, rossz volt, meg akartak dugni, oreg volt, gusztustalan volt, de ha kicsit jobban nezett volna ki, meg nem is zavart volna, hogy oreg, a fonok durvan inzultal egy pincernot, szoval vicces es jofej, jatszoteren gyerekfelvigyazas kozben palikanztunk, es mindez a mocskos zsarnok amiknal tilos, ezert itt jo, ott rossz...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!

Na, es most megyek es iszom egy kavet es megeszem a reggeli csokis kroasszont...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 08:40:45

@ChristineK: Ezt hívják kérem honvágynak.

@svájci sapka (ch): Kár, hogy nem olvastad végig érdemes. Ha nem is egyszerre.

Nekem ez a határátkelő egyik legjobb írása, amihez gratulálok. Benne van minden esendőség, ami egy külföldön élő magyart elérhet sőt, nekem úgy tűnik a posztoló külföldön tanult meg igazán magyarnak lenni. A fő üzenete számomra az, hogy ezzel az érzéssel nincs egyedül. És megnyugodhatsz kedves posztoló: Akik a leghangosabban kiabálják, hogy de jó magyarok nélkül külföldön azokról szépen lassan kiderül menet közben, hogy ezt mindig magyar társaságban teszik mert egy idő után pont azokat fogják keresni, akik elől elvileg eljöttek otthonról. :)

Viszont ennek a történetnek megvan az az árnyoldala is, hogy nem elég,ogy a posztoló a két ország közt (lelkileg) bolyongó valakivé vált sajnos ezt az érzést a lánya is örökölte. Mert utód esetén sajnos már tisztán látszik, hogy a hazatérés is ugyanolyan keserű kenyér mint az ott maradás. Ráadásul elszakítja őt az apjától is.

Intő jel lehet minden olyan magyar nő számára, aki az elején csak a két lábon járó zöld kártyát látja egy amerikai férfiban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 08:42:28

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Morgen. Kaja után fussál neki mégegyszer. Hidd el érdemes. :)

sasfészkes 2014.09.05. 08:42:33

Ha bejaratos akarsz lenni a szomszedokhoz: Karancslapujto
Ha palinkazni szeretnel a jatszoteren: 20 Ker.
Apukat a gyereknek: USA
Stb.

"Semmi sem tokeletes" mondta a roka a kishercegnak

Giddy Lamb 2014.09.05. 08:42:53

"Ha valakinek a 23-mas busz hiányzik, az már tényleg szenved."

Igen, szerintem is, neki most a legfontosabb az állandóság és az érzelmi harmónia lenne, amit (jelen állapotodban) nem tudsz neki biztosítani. Ha harmonikus párkapcsolatra nem látsz esélyt, próbálj meg valami olyan hobbit, ami közelebb visz a hasonló érdeklődésű emberekhez, talán kialakul vmilyen szociális kapcsolatod, de ne feledd "it's better to be alone then in bad company", ráadásul, Te nem vagy egyedül, ott van a kislányod, akiért felelős vagy!
Az érzelmi hullámzásaidért esetleg jó lenne felkeresni egy orvost, lehet, hogy az alábbi enyhe betegség bejátszik Nálad és erre van gyógymód:)

bura.hu/szakmai-informaciok/psziches-betegsegek-a-dsm-iv-es-mas-szakirodalom-szerint/hangulati-zavarok/ciklo

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.05. 08:45:59

én végig tudtam olvasni :-)
és habár kicsit idegesítő, nagyon érdekes volt.
a dolgok nem szimplán feketék vagy fehérek. van ilyen.
de sajnálom azokat, akik nehezen tudják bárhol is otthon érezni magukat, és mindig az a baj, hogy mi hiányzik, és nem az, hogy "de jó, hogy most épp megvan az, ami hiányzott, amikor nem itt voltam!"

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 08:47:06

Hu, hat ez nem semmi! Sztm. ma mag vagy tizszer el kell hogy olvassam, hogy valamennyire össze tudjam rakni.
Kedves poszterina: mindenfele sertesi standen nelkül irom, neked elsösorban nem vissza kell menned, hanem psichologushoz. Aki talan rendet tesz a gondolataid között.
A kislanyod nagy nehezen, de vegre szert tett baratokra, te magad gyönyörünek irod le a helyet ahol laktok, ott el apuka, az um iskola ugy nez ki nagyon jo. A lanyod jövöje a fontos neked, vs. 2-es villamos, Lillafüred ahol valszeg penz szüke miatt ugysem fogsz tudni megszallni. (Bar ezt nem tudhatom)
A lanyod sir, hogy hianyzik neki a KEK busz. Nem lehet, hogy te sulykolod bele egy kicsit a te honvagyadat?

Es meg egy kerdes, akar a többi kintlakohoz is: a gyerek am. allampolgar mint irja, ö utana nem jarna anyukanak a letelepedesi eng. vagy zöld kartya, vagy minek hivjak ott?

Aye aye 2014.09.05. 08:48:03

Én elakadtam ott, hogy Mo-ot bárminél jobban szereti a világon. Aki ennyire nagy hazafi az miért megy el??? Nekem a családom a legfontosabb - bár tény, hogy jópár év eltelt, mire erre rájöttem.

nyuszigonosz 2014.09.05. 08:49:03

Kreatív írást kellene a hölgynek tanulni, hogy legalább egy poszt erejéig olvashatóan írjon.

2014.09.05. 08:54:14

@flash.gordon:

Aaa, ennel meg a DRBD konfiguralas is jobb opcionak hangzik... :D ugyhogy inkabb belecsapok a lecsoba... :D

nyuszigonosz 2014.09.05. 08:59:09

@flash.gordon: Szerintem nem örökölte a kislány: hanem nap mint nap hallja, látja anyukától/ anyukán. Ezért ilyen.

Anyukának - poszt írójának - meg saját magát kellene megtalálnia.

Határátkelő 2014.09.05. 08:59:34

@nyuszigonosz(D): Szerintem olvasható, bár kétségtelenül nagyobb erőfeszítést kíván, mint egy megszokott poszt. Ugyanakkor pont ez a stílus adja vissza szerintem nagyon jól a belső vívódást. Mint már írtam, elkezdhettem volna szerkesztgetni, de éppen azért nem tettem, mert ezt a nagyon lényeges töltetét veszítette volna el.

Giddy Lamb 2014.09.05. 09:00:35

@Ödenburger Wiener Schnitzel:

Kimentem, jo volt, rossz volt, meg akartak dugni, oreg volt, gusztustalan volt, de ha kicsit jobban nezett volna ki, meg nem is zavart volna, hogy oreg: ez az olvasóknak is szól magyarázatképpen, miszerint nem vagyok én egy frigid fapicsa, de kurva sem...
a fonok durvan inzultal egy pincernot, szoval vicces es jofej: vágyakozom egy határozott erős férfi után, akinek van humorérzéke is
jatszoteren gyerekfelvigyazas kozben palikanztunk, es mindez a mocskos zsarnok amiknal tilos, ezert itt jo, ott rossz...: vágyom arra, hogy része legyek egy csoportnak, még ha alkalmanként is, de ez Amerikában nem sikerült

A HA posztok és kommentek egy része segélykiáltás, lásd hinta, babett stb. kommentjeit. A virtuális közösség is jobb mint a semmi alapon sok ember jobban érzi magát, ha része lehet egy csoportnak. Ez Rád is vonatkozik, még ha - úgy látszik- az empátia nem erős oldalad is:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.05. 09:05:53

@flash.gordon: esendőség. köszi, ez egy jó szó.
nagyon kevés kommentelő hajlandó itt bármi ilyesmit is megmutatni magából.

fhdgy 2014.09.05. 09:08:08

Kellett egy kis akarat, de lassan, megpróbálva jól értelmezni a dolgokat, elolvastam. Viccesen fejezem ki a véleményemet, remélem senkire nézve sem lesz bántó: Lenne egy harmadik megoldásra javaslatom, a kettő végpont között: mindenütt jó, de a legjobb útközben!!!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 09:08:17

@Giddy Lamb: Szerintem normális ha egy ilyen hosszú és érzelmekkel teli posztban sokan elvesznek a részletekben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.05. 09:10:27

@Cascabel: OFF
Egész jó a cikk, néhány nagyon apró tévedés van csak benne, pl. a pasztörizálatlan tejből készített joghurt. A joghurtot ugyanis forralt tejből készítik, így teljesen felesleges előtte pasztörizálni.
Meg van még néhány más tévedés, pl. hogy a Riviérán minden strand zsúfolt, stb.
ON

@firg_firg: Hát kicsit nagyon is... :)

nyuszigonosz 2014.09.05. 09:11:57

@Határátkelő: Elolvasható, hiszen elolvastam.
Csak olyan, mint az írója: elvesznek benne a gondolatok.

Határátkelő 2014.09.05. 09:16:12

@Ödenburger Wiener Schnitzel: A következő kommentedet kimoderáltam, mert túllépett egy határt. Szerintem te is tudod, melyik része.

2014.09.05. 09:17:31

@Giddy Lamb:

Igen, az empatia es a szentimentalizmus valoban nem az eros oldalam, habar tenyleg dolgozom rajta, es pl. szocialis es tarsadalmi temakban meg egeszen erzekeny tudok lenni. De az emberi idiotizmus mindig kiborit...

En spec. nem erzem sem Hintan, es plane nem Babette-n, hogy nagyon segitsegre lenne szuksege. Mindenkinek megvan a fejlovese, azt es a sajat stilusaban nyomja, ez a Hinta eseteben neha kicsit tul van tolva (na jo, mindig).

Ami engem illet, annyi igazsag van a dologban, hogy en altalaban akkor kommentelek, amikor a,) nincs munka, b,) van munka, de semmi kedvem csinalni, es nem tuzoltas, tehat raer. Ilyen szempontbol tenyleg egy menekules a Hataratkelo... :)

tsabus UAE 2014.09.05. 09:19:50

Kevés poszt volt itt eddig, ami ilyen szinten kivágta a biztosítékot nálam. Pálinkázás a játszótéren ? Padon ülő ismeretlennek nyakába zúdítani kis életem nagy regényét, hogy adjon tanácsot ? Nagypapi, ha jobban néz ki, akkor gerincre ? A tahó főnök jó fej ?
Na, a posztolóhoz hasonló embereket szoktam kerülni, mint ördög a szentelt vizet.
Segélykiáltás ? Egy pszichiáter meghallhatná...

2014.09.05. 09:22:55

@Határátkelő:

Tudomasul vettem, de nem ertek vele egyet. A jatszoteren, gyerekek kozt, gyerekfelvigyazas soran valo pialast en teljesen elfogadhatalannak tartom, es tovabbra is fenntartom, hogy kb. azt kell az ilyenekkel tenni, amit errol irtam. Ami egyebkent nem hiszem, hogy tulment volna az itt sokszor elhangzo kijelentesek altal kijelolt hataron.

Az hogy egy egyedulallo szulo, aki egyedul neveli a gyereket, akiert felelos, iszik, raadasul a gyerekek kozt, a tobbi szulovel egyutt, a JATSZOTEREN, es raadasul ezt meg pozitivkent is allitja be, az szamomra tobb, mint botranyos.

Herr Géza 2014.09.05. 09:24:26

@svájci sapka (ch): Én tovább bírtam, egész eddig: "nagypapa meg akarta fogni a mellem, miközben mosogattam. Nagypapa nagyon csúnya, ezért nemet mondtam. Ha egy kicsit szebb lett volna, talán beadom a derekam."
No offense.
Megyek inkább a szárd hegyirablókkal beszélgetni...

Giddy Lamb 2014.09.05. 09:25:24

@flash.gordon: szerintem is, én az empátiáról írtam, van akinél fejlett, van akinél nem...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 09:25:31

eszembe jutott egy dal
"az akarok lenni, ami akkor voltam, mikor az akartam lenni, ami most vagyok"

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 09:26:14

@Herr Géza: de hát ez egy poén. még mobilról is lejött nekem hajnalban, félig aludva:D

Morgo1229 2014.09.05. 09:32:41

@Giddy Lamb: @flash.gordon:
Nem tudom semmilyen szinten komolyan venni ezt az irast. Azert nem, mint amiert egy reszeg emberrel valo tarsalgast is helyen kezelek vagy amikor egy demecias vagy alzheimeres emberrel beszelek. Hagyom, hogy mondja de nem tudok erdemben valaszokat adni.
Nem vagyok andaluzkutya de az iro nem egeszseges.
Van, hogy a test beteg, van ugy hogy az elme lesz beteg.
Mindenkeppen pszihologust javasolok a poszterinanak es nem erzem biztonsagban a gyereket sem, mert nagyon labilis az anyuka.

Zizifull 2014.09.05. 09:33:16

@Határátkelő: A gond, szerintem, ezzeal bejegyzessel a terjedelem. Ha fele ekkora terjedelmben fogalmazta volna meg a gondolatokat akkor is tokeletesen meg lehetett volna erteni a problemajat. De ugyanazokat a koroket ujra es ujra olvasni faraszto. A bejegyzes igy kontraproduktiv lett. Mire az olvaso a vegere er a tortenetnek, nem erez egyutt a szerzovel, hanem bosszantja.

Határátkelő 2014.09.05. 09:37:36

@Morgo1229: Komolyan mondom, ma akad pár komment, amit egyszerűen nem értek. Miért ne lehetnének valakinek dilemmái? Én is ismerek olyat, aki vergődik a Magyarországon élő család hiánya és a külföldön felépített egzisztencia között, és ebben szerintem semmi beteges nincs. Emberekben vannak kételyek, bizonytalanságok (az élet minden területén), itt most valaki részletesen leírta ezeket. Ettől még nem lesz beteg, csak egyszerűen az élet nem fekete és fehér, hanem rengeteg árnyalata van.

vivike22 2014.09.05. 09:39:14

@Jani haverja: En is olvastam a cikket tegnap, tetszett nagyon! Szervezodunk szervezodunk jovore, a csalad fel volt dobva a Korfura hajokazas otletetol!

Kedves poszt iro, hat nem tudom, mennyi idod van donteni, atolvasom megegyszer a posztot, mert lehet csak elkerulte a figyelmem.
A baratnom ma 13 orakkor koltozik vissza Magyarorszagra, 15 ev Anglia es Spanyolorszag utan, egy 3,5 eves kislannyal, aki most (persze a sajat szintjen) 3 nyelven beszel. Elvalt eppen. Visszaternek egy kis faluba, ahol a baratnom szuletett es nott fel. Nem tudom, milyen jovore szamit a gyerekenek, de majd beszamolok.

Sajnos vagy sem, en nem tudlak megerteni, nekem sosem volt honvagyam. Ide vagytam, amikor Pestre kellett mennunk, persze tudtam, hogy par nap, es megyunk vissza Ibizara.

Morgo1229 2014.09.05. 09:40:52

@Határátkelő: bocs, hogy nem ertek egyet Veled.

Határátkelő 2014.09.05. 09:45:21

@Morgo1229: Nem kell velem egyetérteni, bocsánatot kérni meg pláne nem kell érte, csak jeleztem, nem értek egyes kommenteket. Beszélgetünk. :)

tsabus UAE 2014.09.05. 09:45:36

@Határátkelő: Ha csak ezt és ennyit írt volna le, akkor igazad is lenne. Csak a többi információ miatt merül fel az olvasóban, hogy a poszterina ön-, és közveszélyes, valamint a gyerekére is káros hatással lehet.
Egyébként mindenki vívódik bizonyos esetekben és élethelyzetekben. Pont ezért, mindenki megérti, ha a másik ember válaszút előtt áll és tépelődik. Ha leírja, milyen választási lehetőségei vannak és azok érzelmileg/anyagilag/stb. hogyan hatnának rá, akkor mindenki megpróbálna segíteni a döntésben. A posztban viszont lényegesen több információ van a szerzőről, mint ami a döntés nehézségeinek ecseteléséhez szükséges. Olyan infók, amik ijesztőek. Nem véletlen, hogy többen (jómagam is) orvosi segítségért kiáltanak.

bpetya75 2014.09.05. 09:45:52

@flash.gordon:

Hm. Még a végén ráveszel ezzel a hozzászólással, hogy újra nekifussak ;-)

Az biztos, hogy rég nem olvastam ennyire szimpatikus kommentet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 09:49:56

@Határátkelő:

aki nem szokott gyötrődni (mert férfi, vagy mert nem olyan típus), az nem fogja megérteni a posztot.
ráadásul szokatlanul kitárulkozó, bár én se szoktam, de ez most pont azért tetszik.
irodalmi nobel-díjat nem kapna, persze, de nuzagson, nem is azért vagyunk itt.

legalább nagyjából helyesen ír:DD

2014.09.05. 09:50:36

@Határátkelő:

Dilemmai mindenkinek vannak, de nem mindegy milyenek. Az. hogy honvagya van valakinek, az normalis.

Az, hogy azt hozza fel a POZITIV peldanak, ami HIANYZIK neki Amerikaban, hogy itthon durvan lehet (pincer)noket inzultalni es a jatszoteren pialni a gyerekek mellett, anelkul, hogy ezert megbuntetnenek, na ez viszont mar komoly moralis es psziches zavarokra utal, szerintem.

De ha gondolod, nyugodtan moderald ki ezt a hozzaszolasomat is, megigerem, tobbszor nem fogom leirni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 09:51:03

@bpetya75:
fuss neki. a vége jó lesz. happy ending:DD

Evain 2014.09.05. 09:54:41

@tsabus: nos, ez volt az első olyan poszt a HA-n, ami alapján a határozott benyomásom az volt, hogy ez az ember nekem nem szimpatikus. Innentől fogva ma inkább nem kommentelek, mert nem tudnám objektíven tenni. Vanezígy.
Mindenesetre megosztó írás lesz ez, az biztos.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 09:56:26

@tsabus:
szerintem meg durván sértő ez az "orvosért kiáltás"

egyáltalán semmit nem tudtok a pszichés állapotáról, csak egy dilemmát osztott meg, nagyon őszinte stílusban. ebből feltételezni, hogy pszichésen beteg, sértő.

tök jó dolog, hogy sosem találkoztatok ilyen dilemmával (legyen bármi a témája), vagy nem vagytok gyötrődő, szorongó típusok, de ettől még ők nem betegek.
csak mások.

adg 2014.09.05. 10:03:33

@Cascabel: "hajnalban +3C lesz, -25C-ig jo vagyok a kocsiban. Tegnap mar eros havazas volt innen 70 km-re delre:) I Love Canada!! "
Asszem tokon szurnam magam. :) A hutoben van +3 fok. De szerencsere jon mar a jo ido itt is, nyitva lehet hagyni ejszakara az ablakokat, nem fagyunk meg a hajnali 19-20 fokban.

------------------------

Evain 2014.09.05. 10:05:50

@adg [Au, Darwin]:" A hutoben van +3 fok."

De hülye vagy. :D Én a "mi van a hűtőben?" kérdésre szoktam azt válaszolni, hogy "Hideg, és ha kinyitod, akkor fény is."

Aye aye 2014.09.05. 10:12:59

Rávettem magam és elolvastam a végét. A káromkodósat. Még nagyobb káosz. Mindenkinek szép napot, töltsétek tartalmasan, ami nem megy azt nem kell erőltetni :)

adg 2014.09.05. 10:14:44

@Babette.: Tobb mint serto...

Nem fogom bekereteztetni a posztot, de szerintem messze nem olyan rossz, mint a kommentek alapjan gondolhato. Eloszor en is feladtam a tapizo nagypapinal. Aztan nekifutottam meg egyszer, es elovastam a veget. Harmadjara a nagypapi utani reszt, es mar csak egy kicsi hianyzik. Nagyon oszinte iras, tele van erzelmekkel, bizonytalansaggal.

A jatszoteri pialasert szerintem is jarna egy fules, meg a fonokot is erdemes lenne megmetszeni kicsit, hogy biztos ne a farkaval hajtsa magat uszas kozben.

tsabus UAE 2014.09.05. 10:15:23

@Babette.: Ha elolvasnád figyelmesen a hozzászólásom, valószínűleg feltűnne, hogy nem a vívódás miatt írtam, amit írtam...

Kiég3tt 2014.09.05. 10:17:33

Hu, a fogalmazas es a tartalom nekem igy pentek reggelre keresztre feszitette a szurkeallomanyom.
No offense, de ezek utan buszken viselem, ha megkapom, h tipikus ferfikent egyszeruen gondolkodom - ehhez kepest tenyleg...
Lehetseges, h jol ismertem fel Key Largot a fenykepen?!

No, nehez ugy tanacsot adni, ha a problema megertese nehezen ment, de azert hadd fussak neki en is, ha mar vmi ilyesmi volt a keres:
* Papir: elonyok - hatranyok. Lehetoleg objektiv dolgokkal kellene azt a papirt teleirni (a post alapjan ezt muszaj volt hozza tennem)
* Kanada nem johet szoba, mint egy harmadik alternativa? Sztem ott hianyoznak USA hulyesegei, de lehet, h csak en nem vagyok elegge tajekozott.
* Gyereket nyari szunetre nagyszulokhoz kuldeni hulye otlet tolem, h igy a Magyar gyokerek sem merulnek feledesbe?
* Lehet erzelmi alapon is dontest hozni, de tajekozodj, mi folyik abban az orszagban, ahova keszulsz. Hirportalokon keresztul (ne csak egyet olvass) Tudom, ez alap dolog, de csak azert emlitem meg, mert
"Ami miatt elsősorban leültem írni, az hogy ejtsek egy-két szót arról, miért nem jó az, ha magyarok elmennek külföldre és onnan szidják a többi magyart, mert ilyet sokat olvasok, és ez nagyon bántó."
kijelentes kulonben nem szuletett volna meg.

Morgo1229 2014.09.05. 10:22:51

@Babette.: "egyáltalán semmit nem tudtok a pszichés állapotáról, csak egy dilemmát osztott meg, nagyon őszinte stílusban. ebből feltételezni, hogy pszichésen beteg, sértő."

Bocs Babette, hogy en tovabb latok az orromnal. Te nem akarsz, hat lelked rajta.

Curly2 2014.09.05. 10:23:18

Az elejèn kicsit nehèz követni a posztot, de a vègère sokat tisztul a kèp.
A posztolò leírta, amit szerintem nagyon sok hatàràtkelö egyszer vègiggondol, melyik a jobb döntès: maradni, de akkor lesz egy kis honvàgy, viszont a jövö biztosabb vagy pedig hazamenni, ahol vàrnak a baràtok, csalàd, de a jövö kissè bizonytalan.
Sajnos ezt a kèrdèst senki nem tudja eldönteni a màsik helyett.
Gondolkozz ès mèrlegelj, aztàn dönts, mert a bizonytalansàg nem jò dolog.

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 10:24:09

@Babette.: pedig nem sertesnek szantam a lelekbuvar felkereseset.
Sokszor csodakra kepesek es esetleg tudna segiteni meghozni a helyes döntest.
Ebböl az irasbol nekem egyebkent nem Dilemma jön at, haben kaosz.
Igaza van rantott husinak, furcsa dolgokat allit szembe egymassal.
De pl. Nem emliti a mo.-n maradt csalad hianyat, vagyok akar csak a turorudit.
Igy harmadszor is elolvasva, probalom elkepzelni poszterinat.
Hol egy szöke bajos kis teremtest, hol meg egy süni frizuraju, tetovalt kiscsajt (bocs. fiatal anyukat) latok magam elött.
Huha, most megint zürzavar van kialakuloban. Elolvasom megegyszer.

Sunshine14 2014.09.05. 10:24:10

Sziasztok, évek óta olvaslak titeket, de most muszáj hozzászólnom.
Szerintem a posztoló kislányának egy okból van honvágya, és az pedig maga a poster. Egy gyerek nagyon könnyen befolyásolható, és ha mást se lát, hall, -mert nincsenek kétségeim afelől, hogy anyuka ugyanezt adja elő neki is, - mint az anyja siránkozásait, nyilván átveszi.

A másik: nem értem, anyukának hogyhogy csak most intéződnek a papírjai, igazából az egész kicsit zavaros. Most van férje, vagy nincs, a gyerek apja a jelenlegi férje is papíron, vagy hivatalosan elváltak, vagy csak külön élnek, nem egyértelmű, bár lehet, csak még egyszer el kéne olvasni. (megtettem, exférjeként hívja az elején) De: akárhogy is, a vele kötött házasság megkötésének a percében jogosult a zöldkártyára, szóval nem értem, mi az, hogy ezt csak most intézik? Hogy dolgozott kint, feketén? Úgy, hogy van egy amerikai férje és kislánya? Ehhez elég butának kell lenni, hogy mást ne mondjak. Már több éve állampolgár lehetne a csaj, csak mondom. Ehhez képest most folyik a zk ügyintézése.(????) Akkor viszont megint csak nem értem, hogy tudott össze-vissza utazgatni a két ország között? Nekem ez nem kerek.
Amerikaival házasság - azonnal lehet indítani a zöldkártya kérelmet - ha megvan a zk, 2 év (minusz 90 nap) múlva be lehet adni az állampolgárságit.

Amúgy meg: nagy kilátás itthon 100,000 ftért dolgozni és eltartani egy gyereket is. A gyereknek még ha honvágya is van, (?) az élet könnyű oldala van meg, suli, haverok, de kettőjük közül valakinek az életet biztosítani is kéne, és nem gondolom, hogy egy magyar tanári fizetéből ez nagy poén, persze kihívásnak kihívás.

A véleményem az, hogy a posztoló anyuka labilis, bizonytalan, és a gyereknevelésre is megkérdőjelezhető ezzel a habitussal. Felnőtt nőként azt megcélozni, hogy minimálbérnél valamivel többért anyámmal lakhassak a kislányommal, hááááát..... főleg ha van kategóriákkal jobb választás is.....

Ja, még valami: elég fura személyiség az, akit elküldenek a k. anyjába, és ennek megörül, és az első gondolata az, hogy hátha jó barátnők lesznek :))))

tsabus UAE 2014.09.05. 10:38:49

@Sunshine14: Ide most felsorakoznék én is: +1

TéeS 2014.09.05. 10:41:47

Többekkel ellentétben nem szeretnék ítélkezni a poszt írója felett, mert nem ismerem, ezért csak kérésére reagálok:

Haza szerintem MOST ne gyere! Ha valami csoda folytán egyszer a mi - szerintem is - gyönyörű országunk fejlődésnek indul, akkor meggondolhatod. De addigra a lányod már bőven felnő, és talán már unokáid is lesznek.
Találd meg az arany középutat! Gyertek Európába! Az már majdnem itthon. (USA-hoz képest) Bármikor hazarepülhettek, és kirándulhattok a Palotaszállóba vagy Kőkapuhoz vagy Hollókőre vagy a Rám szakadékhoz stb.
UK-be pl. talán Apuka is szívesen jönne. Egy kérdést megér... :)

Végezetül egy tavaly nyári, de - sajnos - most is aktuális blog:
annyit.blog.hu/2013/06/13/a_magyar_jovo_megtekintheto_ormenyorszagban

SzZoole 2014.09.05. 10:47:51

Na vegre,sikerult elolvasnom es ertelmezni,is,igaz csak masodszorra.A poszt felenel ki kellett menem egy cigit elszivni es kaveztam is.
Meg mielott hozza kezdenek a kommentek elolvasasahoz is ki megyek egy ujjabb cigit elszivni,hatha lenyugszom egy kicsit.
Na meg nyugodtam.
Jo lenne,ha doktor komment tarsak megjelenennek,leginkabb anadaluzkutya,es diagnozist mondananak.
Az anyukarol annyit mondanek,hogy no comment...
A kislany problemaja meg az anya bizonytalansaga,lehet ha tobbet lenne a kiegyensulyozot amerikai apukajaval,akkor nem lenne olyan labilis mint az edesanyja.
Na es most neki kezdek a kommentek olvasasahoz.

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 10:52:08

@Zoole[uk]: elötte szivj el meg 1-8 cigit, erdemes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 11:04:16

A kommentelök többsége megint elköveti azt a hibát hogy klragadott mondatok alapján ítéli és szedi ízekre a posztolót.
Mondjuk ezt borítékolni lehetett már az elején.
Nem mi vagyunk ö és ha neki a tahó fönök vicces az az ö dolga.
Amin a kommentelö röhög az meg lehet hogy a posztolónak tahóság.
Ezek jelentéktelen dolgok.
A padon való pálinkázás is egy hirtelen ötlet hozta epizód.
Lehet szimpatikus a posztoló vagy nem de NEKÜNK nyílt meg és egy ilyen írásban az EMBERT kell nézni.

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 11:04:59

@Babette.: BOCSANAT! De mindig atjavitja ez a mocsok es most nem figyeltem

coeris 2014.09.05. 11:05:24

Szerintem elveszett az überhosszú és nagyonbölcs kommentem az éterben, nincs kedvem még egyszer megírni (ha mégsem, akkor ez a poszt törlendő).

Az absztraktja:
Poszter szerintem keressen egy pszichológust, érdemes vele pár hónapig beszélgetni (nem 1-2 alkalom, ha jól értem most mindenképp maradnak kint egy pár hónapot, addig mindenképpen). Nem gondolom, hogy zakkant, de mindenképpen szüksége van rá, hogy a kétségeit, bajait kibeszélje magából, mert a mostani helyzet nem jó a gyereknek. @Sunshine14: -hez és másokhoz csatlakozva a kislány valószínűleg azért kínlódik, mert anyuka is. Nem várhatja el tőle, hogy határozottan és boldogan azt mondja, hogy én márpedig itt akarok élni, mikor anyuka sápítozik, és kérdezgeti, hogy mi hiányzik neki otthonról, és ha nem is mondja, de sugárzik belőle a káosz és az őrlődés. Vannak ilyen élethelyzetek, elég őszintén és feltárulkozóan leírta ezt a poszter (az más kérdés,hogy ez alapján kinek mennyire lett szimpatikus emberileg), a leghatékonyabb az, hogy ha nem egy blogbejegyzéshez érkező kommentek és random kutyasétáltató emberek véleménye alapján dönt a saját és a gyermeke életéről, hanem inkább sok-sok pszichológusi találkozó és beszélgetés után, ebben nincs semmi szégyellni való. Mindenképpen érdemes nagyon nyomós érveket találni ahhoz, hogy egy gyereket elszakítson az édesapjától...

Az pedig, hogy mi nem Magyarországon keressük a boldogulást, nem jelenti azt, hogy adott esetben valakinek meg otthon jön össze úgy, hogy lehetősége lenne egy csilliárdszor jobb társadalmi és anyagi helyzetű életre másutt. Tényleg nem fekete és fehér semmi az életben.

Határátkelő 2014.09.05. 11:06:38

@diggerdriver: Hát ezt akár én is írhattam volna. +1

DieNanny CH 2014.09.05. 11:09:59

Nekem nagyon tetszett a poszt. Jellemfejlődés. Vagy apró történetekből a miért? -lényege. Nekem is sokáig tartana megfogalmazni.
Kívánom, hogy tisztuljon a kép.

Hasonlón én is átestem. Vagyis, nagyon-nagyon távoli, de mégis...
Szóval, 2008-ban még Ausztriában dolgoztam, középső húgomnak kellett valaki, aki karácsonykor a gyerekekre vigyáz. Én nem akartam menni, anyukám annál nagyobb örömmel, vele tartott kisebbik húgom is. Apukámnak gyógyüdülőben beutalója volt, így Svájcba ő sem ment.
Nos, én karácsonykor teljesen egyedül voltam! De nem magányosan, mert egyik nap nagynéném hívott meg ebédre, másik nap unokatesóm apósáék, aztán unokatesómék - az volt a fura, hogy nagyon jól éreztem magam, bár a szűkebb családom ott sem volt. És ráadásul az "otthon" egy olyan kisváros, ahol nyári szüneteken kívül nem sok időt töltöttem, lévén, már külföldön éltem, mikor a család ideköltözött.
Gondolkodtam, mi az, ami végülis Mo-hoz köt. És nem tudok rájönni...

DieNanny CH 2014.09.05. 11:17:57

@Herr Géza:

Ezzel mi a gond? Két egyedülálló ember között miért ne lehetne szexuális kapcsolat? (Mert nagymamáról nem volt szó.)

tanato 2014.09.05. 11:18:16

@Zoole[uk]: A kutya az eltűnt magánéleti gondja miatt valszeg.A cikkíró meg szerintem is labilis lelkiállapotú és még fog egy két kört tenni az Óhaza és a tengerentúl között Valszeg ha a gyerekek kiröpülnek ,hazaköltözik mint oly sok távolba
szakadt magyar.

DieNanny CH 2014.09.05. 11:19:51

@Zizifull:

Pont ez teszi kicsit érthetőbbé, hogy egy dolgot többféleképpen próbál megfogalmazni. Szerintem.

TilosazA (UK) 2014.09.05. 11:22:47

Jajj.... Regényt tudnék írni, de nem teszem, mert csak kritizálni tudnék. Csak annyit: játszótéren pálinkázni nem jó. Érteeeem? Nem azért, mert a csúnya rendőrbácsik bevisznek, hanem mert biz. helyeken már felismerték, hogy a gyerek nem könyvből tanulja meg a szokásokat, hanem látva a felnőtteket. Ezért is nem drogozunk és dohányozunk óvodában.
Tényleg, ha én összeismerkednék itt egy hasonló hölggyel, nagyon gyorsan elfelejteném őt, nem hogy behívnám magunkhoz... Legyen angol vagy magyar, vagy hottentotta.

2014.09.05. 11:29:25

Szerintem is tök jó poszt volt.

Engem egyébként főleg az ilyesmi érdekel az itteni posztokban, mármint a vívódások.

A tények (mi mennyibe kerül, hogy kell jogosítványt szeretni) egyáltalán nem érdekelnek, az útleírás jellegű írások okék, de ezek a legjobbak.

Fogalmam sincs, honnan veszitek, hogy ártalmas lehet a gyerekre, meg hogy labilis, meg hogy pszichológushoz kellene járnia. Az ember vívódik, ez ilyen szakma.

(És egy szót sem szólt róla, hogy mennyit ittak a pálinkából a gyerekek mellett. Ezen rugózni marhaság. Nekem állandóan van a kezemben sörösdoboz, amikor családlátogatóba megyek, és mégis nyugodtan a kezembe nyomják a kölkeket -- és guess what, azért, mert nem iszom magam sem harsányra, sem dülöngélősre. Ne legyünk már ilyen végletesek.)

---

A poszterina meg úgysem fogja olvasni a kommenteket, de pragmatikusan azt mondanám, mindenképpen maradjanak az usában. Minden évben itt tölthetik a szabadságukat, ha akarják, a 2-es villamos megvár.

Morgo1229 2014.09.05. 11:29:41

@DieNanny [SZ,CH]: Fejben szingli maradt a poszter. Jellemfejlodni nem akkor kell ilyen intenziven mikor mar gyereked van. Kell egy kialakult szemelyiseg. Igy nem lehet gyereket nevelni.

Hari Seldon 2 2014.09.05. 11:30:28

@I am not insane. My mother had me tested!:
Tokeletesen egyetertek.
Ha kicsit tobbet irok kitiltanak. Inkabb szamoltam magamba. - Ugy fel oraig.
Masik: allandoan hallom, meg most is irta hogy Magyarorszag gyonyoru. Ezt az ott felnott ember erzlmi kotodese. Valo igaz, aki ott nott fel, annak mindig szep lesz.

Cinkapanka 2014.09.05. 11:32:52

Remelem sikerul tisztaznia a dolgait a posztolonak, egy pszichologus sztem sokat segitene, marcsak azert is, mert X ev alatt nem sikerult beilleszkednie, nincsenek baratai akikkel ezt a problemat mar joval korabban kibeszelhette volna.

Az egy mas kerdes, hogy ennyi ev alatt, hogy nem lettek baratai, plane ma mar amikor mindenfele meetup csoportok vannak kulonosen gyerekes anyukaknak. Ismerosom hol babauszasra viszi a picit, hol zenes meseorara. A postolo gyereke mar 10 eves vele ezt mar nagyon nem lehet, de tuti van konyvklub, kirandulocsoport, bowling tarsasag, akarmi, csak az elso lepest kene megtenni.

SzZoole 2014.09.05. 11:34:30

@tanato: koszi doki,ha egy szakember is megerosit a feltetelezesemben akkor nem is irtam olyan nagy hulyeseget.
Remeljuk csak,hogy megnyugszik anyuka es eltudja donteni,hogy mi a jo a csaladnak.

Igen tudok a kutya magan eleti problemajarol,mert egy ejszaka megosztotta velunk itt a blogon,remelem az O gondja is megoldodik.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 11:37:04

@bpetya75: Köszönöm elpirultam. :) Tény és való, hogy meg lehet akadni a posztoló vívódásán de ha nagyobb összefüggéseit vizsgáljuk a dolgoknak akkor világítódik meg a lényeg.

SzZoole 2014.09.05. 11:38:28

@diggerdriver: @Határátkelő:
Lehet,hogy egy es ugyanazok vagytok?:))))
(Csak vicc volt)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 11:38:29

@Morgo1229: Hát most egy írásból nem lehet eldönteni, hogy a posztoló zizi vagy csak írásban mélyebben fejezi ki magát.

puhacica 2014.09.05. 11:41:34

nem az a baj, hogy honvagya van vagy nem tud donteni, hanem az, hogy olyan buta peldakat hozott, amelyek hajhullast okoznak a t. kommenttarsak kozott. kiveve @Zoole[uk]: -t, akinek ha jol tudom, nincs haja. :) mivel nekem se gyerekem, se kulfoldi tapasztalatom, tanacsot adni nem igazan tisztem. de azt tudom, hogy egy gyereknek akarmennyire hianyzik a busz, az apukaja az elso. vagyis en azt hiszem, a legjobb lenne egy harmonikus, apuval kozos eletet kialakitani. Magyarorszag 8-10 ev mulva is itt lesz, busszal, palinkaval...

SzZoole 2014.09.05. 11:41:57

Na megyek uszodaba es szaunazni,ram fer,reggel 3/4 4- kor mar uton voltam,de 5-kor mar ujra az agyamban fekudtem.

Határátkelő 2014.09.05. 11:43:51

@Zoole[uk]: Hú, gyors önvizsgálatot tartottam és... nem. :))))

TilosazA (UK) 2014.09.05. 11:43:55

Ja, tényleg. Múltkor mikor én írtam, hogy ha Amerikába költöznék, bizony jól utána kéne néznem, hol jobb a közbiztonság, és az oktatás, sok Amerikában élő írta, hogy hát azért ez nem olyan szörnyű, (és küldött el a fenébe, de az most nem lényeg). Szóval gondolom van olyan része Amerikának is ahol nem kell félteni a gyereket az iskolában, vagy a pedofiloktól, vagy mittudomén... Esetleg ez jobb alternatíva lenne a posztolónak.

SzZoole 2014.09.05. 11:45:10

@puhacica: jol tudod 2 naponta borotvalom:)))
Engem nem igazan az anyuka huzott fel,hanem inkabb a kicsit zavaros fogalmazasa,de mint irtam masodszorra sikerult ertelmeznem.

labirintus1 2014.09.05. 11:46:08

@Cascabel: Nekem olyan érzésem volt, mintha fordítás lenne. :-) Rengeteg magyartalan mondat volt benne.

Amúgy semmi értelmét nem látom az írásnak. Nekem nem derült ki, hogy az író mit akar. Amíg ezt nem tudja, tök mindegy, hogy hol van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 11:49:41

@puhacica: inkább a busz hiányozzon neki,mint az apja meg az étel.

Evain 2014.09.05. 11:53:41

@I am not insane. My mother had me tested! (Hu/At):

Off: ha már ilyen hosszú, akkor a Twice miért maradt le? Micsoda slendriánság ez? :D

Elizabeth72 2014.09.05. 11:54:06

Hat szerintem is csak rinya van hölgyem.... En mindenesetre nem baratkoznek olyannal, aki lekurvazza az anyámat. Szedd magad össze es keress valami szép hobbyt magadnak, pl. Fotozhatnal ha mar olyan szép helyen éltek. Ugy nézem te csak azt várod hogy becsonhessenek a szomszédok... Nem hiszem el hogy nincsen a városban valamilyen önképző csoport ahol jol éreznéd magad. A biztos jövő miatt mentél oda, es amit a gyerekkel csinálsz n hogy ide oda rangatod, az nagyon nem jo dolog. Minden időbe telik m ugyhogy tegyel a változásokért, legy türelmes és elsősorban a gyerek érdekeit tartsd szem előtt. Ott próbálj meg boldog lenni. Bármibe fogadok, magyarok ezrei irigykedhetnek rád, te meg rinyalsz. Ja, mert nem toljak a sultgalambot is a szádba. Bocs hölgyem m Amugy jo a humorod, biztos jo fej is vagy, ugyhogy kalandra fel es fedezd fel az embereket a környezetedben. Anno tinikent arrol abrandoztam, hogyha gazdag leszek építek egy utcat tele gyönyörű házakkal es minden barátomnak adok egyet, hogy ott éljenek mellettem... Vegul is ha elég gazdag vagy.....bar a penz nem boldogit. Mint ahogy ami elmúlt nem jon vissza már. Na pussz

ditta75 2014.09.05. 11:54:16

"Már kínomban őt kérdeztem meg, hogy mi lesz, ha tetszik neked az iskola, én meg továbbra is menni akarok haza. Azt mondta, akkor hazamegyünk. Tudom, nem jó dolog, egy tízéves gyerekre ilyen terhet rakni. Előbb-utóbb ki fog ütközni, hogy mennyire boldogtalan vagyok."

Értem, hogy bizonytalan vagy, és látom, olvasom, hogy te is tudod, ezt nem kellett volna. De most komolyan, tényleg ezt így mondtad egy 10 éves gyereknek?! Persze, biztos csak viccesen, biztos ő sem vette komolyan, de ez akkor is rohadt nagy érzelmi zsarolás.

kardio1 2014.09.05. 11:55:32

@tanato:
Multkor irtam neked, hogy nem sok kedvem van ide irni. Ez fôleg poszt iràsàra vonatkozott és ez a mai nap nem arra ösztönöz, hogy irjak egyet valaha is. A posztok itteni fogadtatàsa gyakran több minit kiàbràndito. Ennek ellenére ùgy làtszik, mindig van ùjabb gladiàtor aki az arénàba lép...

SilentDreams 2014.09.05. 11:56:57

A poszt nem semmi.... :)

Az örök dilemma: itt vagy ott, ott vagy itt, s egyszerre két (több) helyen sajnos nem lehet lenni, dönteni kell. En azt javasolnám, hogy döntsön az egyik hely mellett, ami nem szükségszerüen végleges döntés, s próbáljon meg minél többet a másik helyen IS tölteni, még ha nem olcsóság is az utazgatás a 2 ország között. Ha az USA-ban marad, akkor évente egy-két 2-3 hetes magyarországi tartozkodás beleférhet, ami persze nem oylan, mintha Magyarországon lakna, de valamit mégis pótolhatna...

Különbözöek vagyunk. Nekem sok dologgal nem lenne problémám, amit az USA-ban problémásnak talált a posztoló, pl. nem találnám rossznak, ha nem ölelgetik a tanárok a gyereket, s azt sem, hogy nem járnak át egymáshoz az emberek (az igazán jó barátok gondolom azért ott is átjárnak). De biztos találnék más dolgokat, amik nem tetszenek :)

A posztból az mindenképp sugárzik, hogy nem jó az, ahogy most van, de Magyarországon sem volt jó (apa távol volt), s hogy erre megoldás lehet-e, amit ajánlottam, abban sem vagyok biztos... Talán belül kellene ezt valahogy elrendezni, megbékélni azzal, hogy nincs tökéletes megoldás...

szaszo71(D) 2014.09.05. 11:57:44

@Der echte Weinachtsmann: "Elolvasom mégegyszer."
Te mazochista vagy, vagy kész a madárházikó és ennyire unatkozol?

A poszthoz: valaki, asszem Evian szó szerint leírta, amire gondoltam, mikor olvastam: Elsőre az jutott eszembe, hogy nem szimpatikus a posztoló, ezért inkább nem szólok hozzá érdemben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.05. 12:02:47

@kardio1: hm, sajnos sokan vagyunk itt hasonló érzésekkel, és nagy kár.

2014.09.05. 12:05:40

@Evain:

Mar magamhoz tertem. Csak olyan szinten unatkozom (ertsd: pentek van es semmi kedvem dolgozni), hogy kinomban mar ide-oda nevezgetem magam... :D

De igerem, abbahagytam, maradok, aki vagyok. :)

Határátkelő 2014.09.05. 12:10:31

@kardio1: Aki ír, az egyúttal vállalja azt is, hogy nem mindenkinek tetszik majd, amit leírt. Ma (éppen a poszt jellege miatt) próbálok a szokásosnál is jobban figyelni és jelen lenni, szerintem (akár erősen) kritikus hangok vannak, de ezek nem lépnek túl egy határt. Amikor egy írást sokan olvasnak, nyilván sokféle vélemény is van (és akadtak támogatók is).

Én minden történetet sajnálok, ami nem születik meg, így a tiédet is, remélem, meggondolod magad.

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 12:12:32

@szaszo71(D): :-)))

haziko keszen van es nem, nem unatkozok. Mindig talalok valamit, amit meg kellene csinalnom.
Csak probalom többfele kepen ertelmezni a posztot es poszterinat.
Az a baj, hogy meg mindig nem valtozott a velemenyem.
Talan ha jönne a baratnö aki olvassa a kommenteket is (amire keszüljön fel?!) es irna egy picit a szemelyisegeröl, multjarol, stb., talan sokmindent tisztazna az (erdekes modon egybe hangzo) velemenyeken.

DieNanny CH 2014.09.05. 12:22:07

@Morgo1229:

"Kell egy kialakult szemelyiseg. Igy nem lehet gyereket nevelni."

És ki mondja meg, hogy a másik jelleme mikor van kész?
A "mi lett volna ha" - dolog itt nem segít.

szaszo71(D) 2014.09.05. 12:23:52

@Der echte Weinachtsmann: Nekem az a bajom, hogy nem bírom az ilyen jajgatást hallgatni. Szerintem minden emberben vannak kételyek, de ezeket (mint ahogy már valaki írta, érett személyiséggel) meg lehet oldani. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy mindenki tartsa magában a gondolatait (mert akkor ugye mit olvasnánk itt), de a posztoló idegesítő módon bizonytalankodik és lelkileg kicsinálja a lányát is. Ezen kívül nagyon önző.

szaszo71(D) 2014.09.05. 12:25:11

@szaszo71(D): SZERINTEM. Ez lemaradt. Nem minősíteni akartam, csak nekem így jött le.

kardio1 2014.09.05. 12:26:05

@Határátkelő:
A francia iskolarendszerrôl gondoltam, hogy irok egy posztot, ez végülis egy kevés "személyes tàmadàsi felület"-et ado téma. Ha lesz rà idôm, megirom, és elküldöm Neked, majd megnézem, pontosan hova kell.

bpetya75 2014.09.05. 12:28:28

@Babette.: @flash.gordon:

No, elolvastam. Rendesen végigzakatoltunk Móni lelki hullámvasútján. Időnként azért be kellett húznom a féket, mert nagyon nagy lendülettel tolta.

Szerintem tanulnia kéne valami technikát arra, hogy kicsit (inkább nagyon) lecsendesítse magát, mert így pörögve nem hallja meg a saját gondolatait. Aztán lecsöndesedve el kellene gondolkoznia, hogy a honvágya a fontosabb, vagy a gyereke. Aztán ha döntött, akkor annak szellemében hozza meg azt a rohadt kemény döntést. Ha csak a saját életén tépelődne, azt megteheti élete végéig, de magán kívül egy gyerek is áldozattá tesz így. Szerintem.

Sesamelmo (Q) 2014.09.05. 12:34:20

Szegèny kislàny, hurcoljàk ideoda

Hogy lehet az, hogy nem tudott angolul? Apuka beszèl magyarul? Nem kommunikàlt apuval mig itthon èltek? Àtsiklottam valamim (nekem sem sikerült minden bekezdèst alaposan elolvasnom)

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 12:34:29

@szaszo71(D): "és lelkileg kicsinálja a lányát is"
Na igen, ez talan a legnagyobb gond! Teletömi a lany fejet a dilemmajaval aztan magat önigazolva nyugtazza, hogy lam lam a gyerek is menne, meg nem is.
Persze hogy meg kell beszelni a gyerekkel a dolgokat. Sokszor erettebbek mint gondolnank. De a döntes terhet is rabizni, az inkabb arra vall, hogy poszterina is gyerek meg.

firg_firg 2014.09.05. 12:40:53

Huuhh, meg mindig nem sikerult kibirni a vegeig... Pedig nagyon probalkozok...

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 12:41:56

@Der echte Weinachtsmann:

Az is lehet, hogy rosszul indultam neki a mai posztnak. Nem a föszereplöket es a konkret törtenetet kellene kivesezni, hanem a dilemmat, mint jelenseget.
Nem unalombol, de nekifutok megegyszer

2014.09.05. 12:49:11

OFF

A Kover keves okos dolgot mondott eleteben, sosem errol volt hires, de azt hiszem itt most ratapintott valamire:
"Ennek a cirkusznak az a célja, hogy Európát egyszer és mindenkorra leválassza Oroszországról"

hvg.hu/itthon/20140905_Kover_nem_letezo_ukran_allamrol_beszelt_B

ON

Hari Seldon 2 2014.09.05. 12:49:32

@diggerdriver:

Digger, mit ragadjuk ki ha nem mondatokat?
A mondat ertelmet elemezzuk.

Peldaul: valaki jopofanak tartja, hogy pial gyerekvigyazas kozben a jatszoteren.
Vagy elkuldik a k anyjaba, es meg azt gondolja, hogy akar jol ossze is baratkozhat a novel, mert magyarul kuldte el?!?
Ez most csak ket kiragadott mondat, de van mas is.

- Ahogy maskor is, most is, megint csak: Szerintem.

(nem mindig irom oda, de ertlemszeruen ugy ertendo, hogy szerintem)

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 12:50:53

@Ödenburger [Hu/At]: AAA dehogy!

De most hova lett a rantott husi a nickedböl? Inkabb csinald vissza

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 12:51:35

@Ödenburger [Hu/At]: na ezt csak most olvasom. azert valaki megdobhat egy jo allassalvalami jo helyen:D

bpetya75 2014.09.05. 12:54:33

@diggerdriver:

Na ja. Ezt a nekem udvaroljon dumát tényleg elő lehet adni viccesen is. A pálinkázással kapcs meg mintha némi(?) álszentséget vélnék felfedezni némelyik hozzászólásban. B+ nem arról írt, hogy sakálrészegre szívták magukat, csak volt egy békés kis kapcsolatépítés, miközben a gyerekek játszottak. Aligha a pálinkázás hiányzik neki, hanem az esemény hangulata, meg egyáltalán az, hogy lehetőség volt/van rá.

2014.09.05. 12:55:20

Arra ebredtem fel oraja, hogy fazom:) Nem is csoda, csak egy gyapjupleddel takaroztam. Begyujtottam, es megkerestem az egyik halozsakomat, ami -15C-ra hitelesitett. A -40C fokos a raktaramban van me'g:) Hozzalattam a kommentekhez es orommel lattam, hogy a szekertabor harcra kesz, a frontvonal meghuzva es mar ropognak is a fegyverek, beindult az adok-kapok:)
Elosszor is az idojarasrol:
www.cbc.ca/news/canada/calgary/snow-falls-in-alberta-s-mountains-as-frost-advisories-are-issued-1.2754860
www.theweathernetwork.com/14-day-weather-trend/canada/alberta/calgary
(azert nem olyan remenytelen a helyzet, +20C - on felul peldaul be kell kapcsolni a legkondit a kocsiban, olyan eros a Nap sugarzasa me'g mindig - elvegre nyar van, nem?) :))
Jo par eve hallottam a radioban, hogy ha nagyon hideg van, ki kell nyitni a hutoszekrenyt, az is segit felmelegiteni a konyhat:) A rendorrol es a hutoben levo lamparol szolo viccet inkabb el sem sutom, olyan regi:)
A hozzaszolasokhoz: bennem kinn elve tudatosult a magyarsagom, itt lettem magyar. Otthon ez termeszetes volt:)
A mellfogdosasi jelenetnel nehez eldonteni, ki az erkolcstelenebb: az, aki hagyna vagy az, aki probalkozik:) Hozzatennem, hogy nem vagyok prud es erkolcsos sem (csak egy kicsit) :)))
Ismertem sok olyan hataratkelot, aki nem tudta eldonteni, hogy hol eljen, hol a jobb. Legtobbje hazakoltozott, sok kozuluk visszajar par honapra, de csak penzt csinalni. Sok harmadik orszagba koltozott, de olyanba, ahol mindig nyar van:) Ismertem egy not, aki evekig az ablakban allt - mikor epp nem tancolt a sztripbarban vagy nem a lanyaval foglalkozott - es gyotrodott, hogy menni vagy maradni:( Volt ferje hazakoltozott - a no hozatta ki, miutan lett egy gyereke egy masik ferjtol es attol is elvalt. A no baratnojerol nem irok - esetleg majd egyszer - aki szinten tancosno volt, megszedte magat, kihozatta gyerekkori szerelmet, majd par ev utan hazakoltoztek egyutt, mielott a ferj belefulladt volna a drogba:( Ugy tudom, most boldogan elnek valahol Bekes megyeben:) Neveket nem irok, kicsi a vilag:)
Egyenlore ennyi:)
Peace!
Talan meg jovok munkakezdes elott (me'g nincs 5 ora, keltenem kell a vekkert hamarosan) :)
Mielott el nem felejtem, tegnap olvastam, aktualis, Amerika:
444.hu/2014/09/04/sosem-volt-meg-ennyi-kover-ember-az-usa-ban/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.05. 12:58:27

már csak Sopron maradt, mi lett Béccsel? oda az állás?

csak hogy OFF is legyen ma is: a thai családom beújított két kis sziámi-keverék cicát, olyan ééééédesek. ha túlélik, hogy a gyerekek állandóan nyúzzák őket, ezeket eredetileg arra tenyészették ki, hogy levadásszák a ház körül a kígyókat. hát nem tudom, nehéz most elképzelni róluk, kis ölbe doromboló gombócok. de allergiás leszek most míg itt leszek....
(én még sose láttam kígyót a városban, de van egy haverom, aki legalább évente kétszer posztol facebookon a kígyóölő kutyája által fogott tetemekről.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.05. 13:03:01

@Cascabel: ez a hűtős kb olyan, mint hogy ha áprilisban hűvös fuvallatot szeretnék, bekapcsolom a hajszárítót :-)

tsabus UAE 2014.09.05. 13:03:55

@Ödenburger [Hu/At]: A tanulság: Ha egy politikus, dadaista íróhoz hasonlóan, véletlenszerűen baromságokat beszél évtizedekig, akkor a nagy számok törvénye alapján, egyszer egy értelmes(nek látszó) mondat is kieshet a száján. :-D

Giddy Lamb 2014.09.05. 13:04:00

@Ödenburger [Hu/At]: "kinomban mar ide-oda nevezgetem magam... :D"

Ezt hívják identitászavarnak...:)

kicsitmásképpen 2014.09.05. 13:04:24

Tisztelt Olvasók!

Szerintem két tábor lehet ezen a világon a cikk alapján: valaki vagy a zagyvaságot látja benne, ami annak a jele, hogy egyszerűbben, tisztábban lát bizonyos helyzeteket és jól tudja, hogy ahol most tart, az pont tökéletes, vagy szereti ezt a zagyvaságot, mert benne is éppúgy kavarodnak a dolgok.
Ha valaki szereti a pesti buszt, az amerikait már nem fogja tudni. Ott más jó dolgokat kell találnia, de vannak olyanok, akik nem tudnak máshol, más tájra ugyanazzal a szemmel nézni. Vagy meg kell érjenek rá, hogy mégis tudjanak. Az író is tisztában van ezzel, és tőlünk éppen tanácsot, nem kritikát vagy egy pszichológus elérhetőségét kéri.
Én nagyon jól értem miről is beszél, mert ugyanabban a cipőben járok: bár tudom, hogy a 23-as busz piszkos és zötykölődik, de a csillogó villamos nem jelent semmit.

Tisztelettel, egy másik elveszett lélek

vivike22 2014.09.05. 13:04:39

@kardio1: Szerintem ne tantoritson ez el. A fotelbol konnyu donteseket hozni, meg kristalytisztan atlatni azt, ami a posztok iroinak nem latszott, pedig ott volt a szeme elott. Amiket te donteseket hoztal az eletben, soha nem tudod leirni az osszes osszetevojet, mert nem jut mar eszedbe, akkor, abban a helyzetben mashogy lattal. Igy nezd a kommenteket, talan megis megirod a posztot. :)

2014.09.05. 13:05:15

@Der echte Weinachtsmann: @Dragonlady (now in Thailand):

Becsi munka megvan, rantotthus nincs, ChefMenu Goreng Bami volt helyette, de az butan nezne ki a nicknevben. :) Mint mar fentebb is irtam, a mai napon igen (kontra)produktivra sikeredett, ami a nickem tobbszori atnevezeset eredmenyezte. Ez lett a vege. Legalabbis jelenleg ez az allaspontom, es mivel konkretan most latom, hogy 13:03 van, vagyis 3 perce lejart a munkaidom, ez valszeg igy is marad. Otthonrol nincs forumozas, a munkaltato idejebol jut ra, a csaladebol nem! :D

Kellemes hetveget mindenkinek! :)

coeris 2014.09.05. 13:05:18

Lehet, hogy nem volt világos, de nem támadásnak szántam, hogy érdemes elbeszélgetni egy pszichológussal. Innen úgy látszik, hogy annyira nagy és komplex a probléma, hogy nem lehet, csak kis lépésekben megoldani szerintem. Az igazán problémás pont szerintem csak az, hogy a poszt alapján (! lehet, hogy egyébként nem, vagy csak sarkosan jött le), a kétségeit nagyon sokszor a lányával tárgyalja meg, és nem egy közeli baráttal, ahogy ő is mondja így nagyon nagy terhet rakva a lányra. Nem vagyok szülő, de annak idején nekem is voltak olyan beszélgetések szülővel, amit utólag nem velem kellett volna megejteni, mert érintett voltam a problémában, hanem egy baráttal... (Persze az sem jó, ha valaki mindent elzár a gyereke elől.) Ebben lehetne megoldás egy pszichológus, akinek kvázi annyi a dolga, hogy az ilyen jellegű önmarcagolást meghallgassa, és segítsen a páciensnek saját maga rájönni, hogy hogyan tudná saját maga rendbetenni kicsit a dolgait. Slussz. Neki is tisztulna egy kicsit a kép, és otthon is talán nyugodtabb lenne minden. Aztán ha az a vége, hogy hazamennek, akkor legalább úgy érezheti, hogy megfontoltabban hozott ilyen döntést, mintha csak kétségek közt örlődve ide-oda ping pongozva jutott volna erre.

A játszótéren pálinkázás és egyebek kérdésköréhez: nekem is nagyon ellenszenves a dolog, megértem, hogy miért verte ki a biztosítékot másoknál, de az írás csapongó, érthetően zaklatott jellegéből adódik, hogy talán sok lényeges részletet nem tudtunk meg, ami mondjuk egy élő beszélgetésben ("ácsi, ácsi, most akkor hogy is volt ez?"), lehet, hogy kiderül és más színben láttatja a dolgot, szóval nem ítélkezem ennyi infó alapján. Tudom, kényelmes megoldás, de óvatos vagyok ilyen kérdésekben. :)

@kardio1: Az pedig várható, hogy ha valaki ennyire feltárulkozik idegenek előtt, akkor ennek megfelelő "mélységben" fog kapni hideget, meleget, míg ha vízumügyintézésről és lakáskeresésről (ad absurdum iskolák ;) ) ír, akkor azért kevesebb az ilyen reakció számának várható értéke. Röviden: hajrá, engem nagyon érdekelne, ha francia különösen!

Kendall 2014.09.05. 13:06:20

Sziasztok! Évek óta olvaslak Benneteket, de most muszáj hozzászólnom. Teljesen megértem a Poszterinát, mert 2 évig én is mondhattam magamról, hogy Jersey Girl voltam. A legfantasztikusabb családnál laktam NJ "Rózsadombján" sok nagyszerű magyar lányt ismertem meg, akikkel az azóta eltelt 15 évben is szoros barátságban vagyok, lakjanak itthon Mo-on, NJ-ben vagy Floridában, kinek hogy alakult a sorsa. Hogy rövid legyek: voltak "tipikus amerikai dolgok", amik irritáltak, és Mo-ról csak a szépre emlékeztem. Majd hazajöttem, és itthon minden szürke és rossz volt és csak a szép Amerikára emlékeztem és iszonyatosan vágytam vissza. Több barátnőm is oda-vissza költözött, hidd el, akárhol élsz, a másik ország fog hiányozni! Nehogy hazaköltözz! Előbb rendezd le a papírokat ha már ezt eddig nem tetted (elég butaság volt).
Te bizonytalan vagy, nyilván a lányod is, hisz neki is hiányzik (átmenetileg) az itthoni élete, de ezt csak erősíted benne. És nem tehetsz rá akkora felelősséget, és nem kívánhatsz tőle akkora áldozatot, h megkérded, mi legyen ha neki jó a suli de te jönni akarsz? Irántad érzett szeretetéből mondta hogy akkor hazajöttök, de nem lehetsz ilyen önző!!!!!!!!!!! Itthon lakva meg oda vágynál, tudhatnád magadról!

Apa: menet közben írod, elváltatok, majd megint férjedként emlegeted, közös programok - lehet még ez is pozitívan alakul. És ő, mint Apa, USA állampolgár megteheti, hogy USA állampolgár lányát nem engedi veled haza!

A magyarja miatt ne aggódj, te rendületlenül úgy beszélj vele, esti mese, netről filmek, stb. Jersey-ben kismillió magyar van, nézz utána magyar közösségeknek, találhatsz kapcsolatokat!

Az meg általánosítás hogy itthon csak pénzért műti meg az orvos a gyerekedet. Ilyen IS van, de pl. ismerős 12 éves kisfiút kemóznak, sehol senki egy fillért nem fogadott el a szülőktől és maximális törődést kapnak!

Amerikai iskolákban erőszak: sajnos előfordul, de már itthon is, nem szabad 1-1 kiragadott dolognál leragadni.

Nem tudom elképzelni 100e Ft fizuból hogy lehet hétvégi kirándulásokat is szervezni utazás, szállás, stb.. Ne ez legyen a perspektíva!

Többieknek: itthoni barátnőm amerikai férje úgy járt a gyerekekkel itt Mo-on játszótérre, hogy a babakocsi egyik cumisüvegtartójában a cumisüveg, másikban egy doboz sör. Mindig. Jó, h nem írjátok a Poszterináról h gyerekekre veszélyes alkoholista disznó. Persze attól függetlenül nem volt jó ötlet. Mindegyikünkkel fordult már elő hirtelen jött ötlet, ami nem volt a leghelyesebb.

Én felfogtam, átérzem a csapongó leveled, érzéseid, de MARADJ!!!

Határátkelő 2014.09.05. 13:07:05

@kardio1: Jó ötlet, jöhet! A hataratkelo@hotmail.com címre küldd, ha küldöd. :)

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 13:15:55

@kicsitmásképpen: "Az író is tisztában van ezzel, és tőlünk éppen tanácsot, nem kritikát vagy egy pszichológus elérhetőségét kéri."

Ugyan mit lehetne tanacsolni poszterinanak?

Ok! Azt javaslom maradjanak ott, legalabb amit a kislany elvegzi az alt.iskolat. Meg hat ott van apuka is.
Es ha ez nem jo tanacs? Mert ö meg beleörül a honvagyba?

Mindenkepp maganak kell hogy rendet tegyen a fejeben es ebben segitsegere lehet egy pszicho mokus. Senki nem allitotta, hogy hülye es azert menjen.

Imi Ildi 2014.09.05. 13:17:04

Haza ne költözz!!!!!! Intézd el a papírjaidat minél hamarabb, legyél végleg legális az USA ban, a kislányod miatt mindenképpen. A honvágyat tartsd kordába, erősítsd a kislányod hovatartozását, ha Te lelkileg biztosabb vagy magadba akkor ő boldog lesz ott ahol vagytok! Nekem nem volt lehetőségem a 10 éves gyermekemmel...de ez egy másik történet... de a Te lehetőségeiddel klassz életetek lehet kint, de ehhez szüksége van a lányodnak egy erős, magabiztos édesanyára.

Muscari 2014.09.05. 13:17:06

Kedves Posztolo. Szerintem vedd fel a kapcsolatot Blackhair ladyvel (remelem, nem banja, hogy ajanlgatom), aki szokott ide kommentelni es szinten az USA-ban el amerikai ferjevel. Rendkivul segitokesz es empatikus csaj, raadasul kicsit hasonloan hozzad, neki is hianyzik Magyarorszag. Biztosan tudna neked sok jo tanacsot adni, mert o idosebb es a gyerekei is nagyobbak mar.

Annyit mondok, hogy ne hamarkodd el a dontest. Barmit is mond a lanyod, mar kezd beilleszkedni, ha visszakoltoztok akkor megint kezhet mindent elolrol. En maradnek a helyedben, ha ez szamit valamit, plane, ha szereted a ferjedet es szeretned, hogy a lanyod az apja mellett (is) nojon fel.

Sok kitartast kivanok es erot a dontes meghozatalahoz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.05. 13:18:30

@Ödenburger [Hu/At]: kellemes pihenést, remélem, hétfőre minden simább lesz :-)
hű ennyire multikulti a kantin?

Muscari 2014.09.05. 13:19:13

Ja es az iskolai eroszak meg keseles azert nyilvan nem mindennapos, meg ha gyakrabban is elofordul, mint otthon. Nyilvan a megfelelo kornyekre kell koltozni es egy jo iskolat valasztani.

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.05. 13:39:11

@Muscari: na ezt en is jo ötletnek tartom!
Bar nem tudom milyen messze laknak egymastol de Blackhair Lady-nek biztos, hogy van egy jo nagy adag elet- es USA tapasztalata is.

2014.09.05. 13:39:16

Az utcai ill. jatszoteri ivaszatrol:
Ezt nehezen ertik meg nem E-Amerikaban elo emberek, hogy itt kozteruleten Isten elleni vetek inni. Otthon, kocsmaban taj hulye reszeg lehet barki, ha akarja, de nem kozteruleten. Szerintem a szemelyi szabadsag szerves resze, hogy ott iszok, ahol akarok. Ez hianyzik a poszterinanak is, a szabadsag erzes. Dehogy akar o hot reszeg lenni, lehet, hogy utalja is a piat. A principal a lenyeg!:)) A szabadsag korlatozasa a szabadsag fellegvaraban:)
Irom en ezeket, aki Europaban jarva le vagyok dobbenve, hogy lehet elelmiszerboltban alkoholt arusitani. ennel erkolcstelenebb dolgot nem tudok elkepzelni!:) (Itt meg a cigi is el van rejtve.) Mert ami nem lathato, az nincs is:)
(Patyomkin falu a la N-America?)
Peace!!!

Morgo1229 2014.09.05. 13:41:45

@Babette.: eegyetlenegy posztbol?nema.

Siman.
egyetlen pillantasbol ! :-)

jewel79bp 2014.09.05. 13:44:29

Posztolónak: pszichológus kellene neki...
A gyerek persze, hogy szenved, ha az anyja is szenved. Engedni kellene a gyereket amerikaivá válni, így soha nem fog tudni se anyucinak, se a barátoknak, iskolatársaknak.
A 3 "pozitív" magyar történet engem mind elborzasztott. A játszótéri pálinkázás főleg. A pesti koszos, büdös játszóterek tetszenek? Most komolyan?!... :( ha a gyerek érdekeit veszi figyelembe, marad Amerikában.
Amúgy én mindig a fejem verem a falba, ha látom, hogy pont azoknak az embereknek sikerül Amerikába vetődniük, akik ezt a legkevésbé értékelik. Ez valami kontraszelekció, vagy mi? Komolyan, több okos, értelmes, valóban az USA-ba vágyó ismerősöm vízumkételmét elutasították anno, a vidéki nagymamám 50 éves, nyelvet nem beszélő szomszédasszonya meg minden gond nélkül ment ki takarítani New Yorkba.

2014.09.05. 13:49:47

@Imi Ildi:
"Haza ne költözz!!!!!!"
Miert ne? Lehet az ember a Menyorszagban is boldogtalan es a Pokolban is boldog (lehet, hogy rossz ott klima, stb, de peldaul bistos, hogy tobb az ismeros, a haver, konnyebben telnek a napok! )
Peace!
(de nem szeretem a martiromkodo embereket) :)

2014.09.05. 13:53:03

@jewel79bp:
" Posztolónak: pszichológus kellene neki..."
Ja, meg Prozac! :)

"Psychiatrists and lawyers destroying mankind
Driving them crazy and stealing them blind"

Peace!

jewel79bp 2014.09.05. 13:57:13

@Cascabel: nekem is volt pszichológusom... A határátkelés komoly dolog, a honvágy meg egyebek - ezt egy normális pszichológus tényleg helyre tudja tenni. Segíteni megérteni a különböző szokásokat, feldolgozni a bizonytalanságot, mittudomén. Nem sértésnek szántam...

Sesamelmo (Q) 2014.09.05. 13:57:51

@Cascabel: mit szoljak èn? Itt csak egy boltban van alkohol es csak otthon ihatom meg :D amerika ehhez kèpest ultraliberàlis.

coeris 2014.09.05. 14:04:10

@kicsitmásképpen: továbbra is azt mondom, hogy egy ilyen élethelyzetből nem jelenthet kiútat egyetlen blogposztra adott kommenthalmaz átnyálazása. Van, amikor nagyon sokat segít egy komment, pl. ha praktikus dolgokat szeretne az ember megtudni olyanoktól, akik egy adott országban élnek, és van bizonyos dolgokra rálátásuk, de egy ilyen jellegű és volumenő próblémára max Coelho-idézet mélységű tanács érkezhet. Nem ismeri itt senki sem annyira az írót, még egy ilyen írás után sem, hogy jó ötlete legyen. Szerintem. Nagyon sajnálom, szívesen megmondanám neki, hogy hol éljen, hogy boldogok legyenek, de nem megy, neki kell rájönni. Az ilyen dilemmákat az ember a közeli barátai elé tárja, ha válaszokat akar.

A poszt inkább egy (talán túl) őszinte pillanatkép, vagy látlelet egy ilyen élethelyzetről, tanulságos lehet esetleg annak, aki elolvassa, de tuti, hogy a szerző életét nem fogja senki itt megoldani ennyi alapján, sőt, csak még jobban összekuszálhatja a sok ellentmondás, amit itt látna, ha olvasná (elvileg nem fogja, ezt írta legalábbis, barátnő meg cenzúráz majd :) ).

Utolsó gondolat a pszichológusosdihoz, aztán leszállok róla ígérem, tényleg nem akarom forszírozni: nekem sok nagyon kemény élethelyzetem volt, amikor utólag lehet, hogy sokat segített volna, de láttam olyat is, aki megpróbálta, és semmit sem javult, sőt. Ez is sokféleképpen elsülhet, de szigorúen szerintem itt most van rá esély, hogy jól, ha jót fog ki.

Világbéke, rózsaszínunikornis, ingyensör.

Carrietta 2014.09.05. 14:04:56

Kedves K.A.,
Magyarországról írok neked, ahol szerencsémre a jó állásnak köszönhetően kevesebbet érzek a problémákból.
De még így is nagyon sok van...
Nyilván kényszerpályán vagy a gyerek és a férj miatt, ez annak a következménye hogy eldöntötted hogy hozzámész (ez jó, mert a saját tetted következményeit éled éppen, nem rajtad kívül álló dolgokat).

Az ember igazából bárhol jól tudja magát érezni, minden csak a hozzáálláson múlik. Döntsd el magadban hogy mostantól jó ott a pálmafák alatt, és hidd el idővel jó lesz. Ajánlom hozzá a meditációt, a BKV-Figyelő olvasását, és a Titok (The Secret) c. filmet vagy könyvet. És hogy hagyd abba az agonizálást, nem az a lényeg, hol vagytok hanem hogy együtt, egészségben, ahogy olvasom nem is rossz helyzetben.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.05. 14:07:54

@Kendall: " férje úgy járt a gyerekekkel itt Mo-on játszótérre, hogy a babakocsi egyik cumisüvegtartójában a cumisüveg, másikban egy doboz sör. Mindig."

Hű de jó ötlet, csak kéne egy második kölök :D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 14:21:58

@bpetya75: Szerintem ő későn ébredt rá arra, hogy most már nincs jó megoldás. Vagy a lányával és az apjával lesz kiszúrva vagy vele.

Muscari 2014.09.05. 14:25:34

@firg_firg: azert ez enyhen szolva serto rank nokre nezve, nem gondolod? :-(

Nem hallottal meg rola, hogy nem szep dolog altalanositani? Most elegge csalodtam benned.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 14:25:43

@jewel79bp: "A pesti koszos, büdös játszóterek tetszenek? Most komolyan?!.."

Na most muszáj megvédenem a 20.kerületi játszótereket :). A központnál három játszótér van, egy a sétálóutcában, ami valami virágos Budapest díjat is nyert. Szuper, EU-konform játékok, kicsiknek, kicsit nagyobbaknak. Aztán egy kicsit messzebb egy bekerített, megint csak EU-konform, tiszta, virágos. És a legújabb a Máltai-játszótér, bekerített, állandó személyzettel. Nagy kiszolgáló helyiség babaszobával, öltözővel, felnőtt-és gyerekmosdóval. Külön játszótér-rész a nagyoknak focipályával, kötélpályával, kicsiknek mindenféle jópofa játékkal, csúszdával, akadálypályával stb. Nnna.

jewel79bp 2014.09.05. 14:31:27

@zöldeketbeszélek: aha... Nem tudtam. Tiszta Amerika, vazze :)))

SzZoole 2014.09.05. 14:34:13

@jewel79bp: "Amúgy én mindig a fejem verem a falba, ha látom, hogy pont azoknak az embereknek sikerül Amerikába vetődniük, akik ezt a legkevésbé értékelik. Ez valami kontraszelekció, vagy mi?"
A kutya is jo dolgaban vesz meg:)))
Komolyra forditva a szot,nem mindenki tudja konnyen kezelni a hirtelen jott jo dolgokat,szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 14:35:20

@jewel79bp:
megjegyzem, a pszichologus nem orvos.

tableno 2014.09.05. 14:36:37

@flash.gordon: Vannak ilyen helyzetek az életben, sőt sokkal rosszabbak is. Van akinek semmilyen választása nincsen. Ami pedig a honvágyat illeti: nem kell letagadni, nem kell elnyomni (már akinek van), de nem kell belegebedni sem. Ez egy olyan érzés, mint az elveszett gyermekkor vagy a halott szeretteid utáni vágyakozás: együtt kell és lehet is élni vele. Aki az élete nagy döntéseit (különösen, ha a gyerekét is érinti a dolog) kizárólag érzelmi alapon közelíti meg, az nagyon megbánhatja később. Az megint más, ha a posztoló racionálisan arra számít, hogy Magyarországon összességében jobb életet biztosíthat magának és a gyerekének - akkor csak rajta! De szerintem erről itt nincs szó.

itcrowd 2014.09.05. 14:36:46

@sasfészkes: Szerencsére manapság azért Erzsébeten sem lehet pálinkázni a játszótér előtt...a játszótéren még dohányozni is tilos.

coeris 2014.09.05. 14:37:03

@jewel79bp: megígértem, hogy nem emlegetem többet, de nagyon nem tudom megállni, hogy egy utolsó példát felhozzak, de mostmár kiscserkész becsszó, hogy nem rugózok többet a kérdésen.

Az egyetem, ahova megyek hamarost biztosít ingyen pszichológusi beszélgetéseket azoknak a külföldről érkező diákoknak, akik nehezen küzdenek meg a hovágyukkal, az új környezettel, szokásokkal, stb. Egyébként az ELTE-n is volt önkéntes segítő csoport pszichológus hallgatókból, akik pedig a tanulás, vizsgák miatti stressz, vagy úgy általában bármi miatt beszélgettek bárkivel fogadóidőben. Nincsenek semmilyen szinten tapasztalataim, csak hallottam róla, de tényleg nem ördögtől való dolog, nem kell "dilisnek" lenni, hogy valakivel beszélgessen az ember, aki kicsit jártasabb ilyen problémák kezelésében. Nem tudom mi lesz velem ott, de ha esetleg ilyen problémáim támadnak, tudok róla, hogy van ilyen lehetőség, aztán meglátjuk majd élek-e vele. Egyébként tudtommal nem írhat fel gyógyszert, csak pszichiáter, ami meg már orvosi praxis, s mint olyan más fajsúly. De lehet, hogy rosszul tudom.

Finito, pont, nem siklatom kifele tovább a diskurzust, inkább keresek valami hasznosabb tennivalót. :)

tableno 2014.09.05. 14:38:25

@Zoole[uk]: Azért az is benne lehet ebben, hogy ott élve Amerika nem egészen olyan, ahogyan mi azt kívülről elképzeljük...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 14:43:39

@jewel79bp: Ja, és Nógrád is gyönyörű, nekem is a szívem csücske...szóval ebből a szempontból megértem a posztolót. Ami a többit illeti, hááát...:S

Azt azért nem értem, miért gondolja mindenki, hogy a gyereknek feltétlenül az a jó, ha az USA-ban lesz felnőtt. Komolyan mondom, én is vinném el innen a lányomat, ha lehetne, na de az USA-ba kizárólag csak utazgatni. Ott élni, iskolába járni? Nincs az a pénz.

DieNanny CH 2014.09.05. 14:43:58

@zöldeketbeszélek:

Jól tetted! Egyre több szép játszótér van otthon.
Itt a közelben láttam egyet, 30ezer frankba került, aztán van rajta valami 3 rugós futurisztikus izé, meg egy olyan mászóka, aminek a legalsó foka kb 80 cm-re kezdődik...
Csak azért került ennyibe, mert valami díjat nyert művész tervezte...

Muscari 2014.09.05. 14:44:09

@Herr Géza: udvozlom a szard hegyi rablokat. Erezzetek jol magatokat a meditarran nyarban. Sohaj...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 14:47:27

@DieNanny [SZ,CH]: Ha jól tudom, van valami EU-szabvány, aminek a játszótereknek meg kell felelniük. Az újaknak biztosan, de már a régieket is cserélik le szép sorban már vagy 6-8 éve.

Na, aki elfogadta a koncepciót, biztosan gyerektelen! (Vagy apuka...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 14:48:25

Kurva sivár élete lehet annak akit egy spontán játszótéri pálinkázás messzemenő következtetésekre sarkall.
Ök azok akik leragadtak a misszionárius póznál.
A betartott szabályok és konvenciók emberei.
Ök a NAGY TERVEZÖK.
Liftben dugni?
Játszótéren pálinkázni?
Ugyan kérem...
A brokit is eltartott kisujjal fogják meg.
:)))))))))))))))))))

jewel79bp 2014.09.05. 14:51:15

@zöldeketbeszélek: az USA hatalmas. Épp ezért nagyon különböző helyek vannak, és nagyon sokféle iskola is. Ha valaki jó iskolát keres, talál. Azt szeretem az USA-ban, hogy nagyon sokszínű, egy országon belül. És hát Nógrád... Persze, szép, de nem egy amerikai nemzeti park, nem egy niagara falls, nem egy grand canyon. Egyszerűen a természeti adottságok mások.

blackhairlady 2014.09.05. 14:51:28

@Sunshine14: "elég fura személyiség az, akit elküldenek a k. anyjába, és ennek megörül, és az első gondolata az, hogy hátha jó barátnők lesznek :))))"
A lenyeg nem a eszolason volt, hanem a beszolas nyelven, magyarul. Egyszeruen hianyzik neki a magyar tarsasag, es megorult,hogy talalkozott egyel.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.05. 14:51:50

@Cascabel: "Psychiatrists and lawyers destroying mankind
Driving them crazy and stealing them blind"

/L. Ron Hubbard?/

Jön majd Xenu is?

SzZoole 2014.09.05. 14:54:19

@tableno: termeszetesen igazad van.
Ketto gyerek kori baratom lakik Seattle kertvarosi reszeben,rendszeresen tartom veluk a kapcsolatot es azert elmondanak 1-2 dolgot az ottani eletrol es egyatalan nem vagyok az USA-ba,meg turistakent sem,pedig mat tobbszor hivtak,hogy nezzek ki par hetre.
A fiam az iskolaban most tanulnak az amerikai rendszerrol es pl.az egeszsegugyon teljesen le volt dobbenve,hogy,hogy mukodik es az volt a velemenye,16 evesen.hogy egyatalan nem szeretne ott elni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 14:57:20

@tableno: Szerintem a posztoló egy olyan usa-t akar, ahol az emberek olyan emocionálisak mint otthon vagy olyan Magyarországot, ahol amerikai életszínvonal van.

blackhairlady 2014.09.05. 14:57:22

@diggerdriver: Egyet ertek. Mindig ez van. Valaki kiragad 1, az az egy mondatot a posztbol, es az alapjan egy egesz diagnozist allitanak fel az emberrol.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 14:58:24

@jewel79bp: Ezzel nem vitatkozom. Azonban a posztolónál az a helyzet, hogy apuka miatt egy körön belül kell mozogniuk. Sokat ér, ha talál egy jó iskolát az ország másik végében...mint mondtad, az USA hatalmas.

Az az igazság, hogy bármit is olvastam eddig az amcsi iskolákról, a közbiztonságról, a fegyverviselésről meg még ezernyi dologról az USA-val kapcsolatban, mind azt erősíti bennem, hogy turistaként megérné odamenni akár hónapokra is, de egyébként...

A másik, ami eszembe jutott a posztoló helyzetéről, hogy jó tudni, egy gyerek hihetetlen érzékenységgel teszi magáévá a szülők gondját-baját. Pláne ha egyke és egy szülő neveli. A kisgyerek mást sem akar, csak alkalmazkodni. Azt hiszem, én megpróbálnám azt, hogy egy hónapig nagy önfegyelemmel nem nyűglődök sem a gyerekem előtt, sem másként és megnézném, vajon a lányom tényleg annyira szenved-e a honvágytól, nem csak az én érzéseimet tükrözi vissza.

blackhairlady 2014.09.05. 15:00:19

@Réka ‎: Talan ot is ki kene emelni a csaladbol?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 15:01:42

@blackhair-lady: Általánosságban véve azt mondanám, hogy igazad van, ámde itt a poszter egy egész fejezetet szentel annak, hogy mi hiányzik neki MO-ról. És azért az ebben felsorolt tények magukért beszélnek.

tableno 2014.09.05. 15:04:01

@Zoole[uk]: Én jártam ott egy párszor üzleti úton, így persze elég keveset láttam belőle. Összességében az jött le, hogy középosztálybeliként kellemesen lehet ott élni, de nem jobban mint bárhol Nyugat-Európában (inkább valamivel rosszabbul). Aztán a felső középosztálynál van egy hatalmas ugrás, ők nagyon jól keresnek, jobban mint az európai megfelelőik. És hát az ország méretei, természeti adottságai fantasztikusak, rengeteg a lehetőség. Összességében van ami jobb, van ami rosszabb. De nagyon más, és ez nem mindenkinek jön be.

Evain 2014.09.05. 15:04:36

@blackhair-lady: érdekes, amikkel nekem bajom volt, azt eddig nem is emlegette fel senki :D:D

@diggerdriver: csakis fehér selyemkesztyűben kérlekalássan. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 15:05:11

@blackhair-lady:
Én meg most róluk állitottam ki a diagnózist de még nem reagáltak.
:))))))))))))))

tableno 2014.09.05. 15:05:46

@flash.gordon: Akkor Latin-Amerika bejönne neki (persze ott messze nem mindenkinek "amerikai" az életszínvonala, de azért vannak szép számmal, akiknek igen)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 15:06:55

@blackhair-lady: +1

Egyébként meg nem szegény kislány. Van egy édesanyja, aki azért vergődik, mert neki a legjobbat akarja. Ha nem ezt tartaná folyton a szeme előtt, már szedte volna a motyót és élvezné a 23-as busz nyújtotta 'élményeket'. Szóval, szerencsés kislány. Szegény anyuka.

jewel79bp 2014.09.05. 15:07:26

@zöldeketbeszélek: élni még nem éltem az USA-ban, ez tény, de csak pozitív élményeim voltak, amikor ott jártam. Azzal, hogy hatalmas az USA, azt akartam mondani, hogy egy sokkal nagyobb ország áll a gyereke jövője előtt, mint Európában/Magyarországon. Európában, ha odébb költözöl egy országgal, kezdhetsz új nyelvet tanulni. Az USA-ba elég egyszer "belépned", és ott a választás az orrod előtt. Még ha most épp nem is mehetnek odébb, de ugye azt írja, most jó az iskola. Amikor főiskolás, egyetemista lesz a gyerek, ott a millió lehetőség előtte. És akkor majd felnőve eldöntheti, hogy New Orleansban vagy Chicagoban akar élni. Ez egy hatalmas lehetőség.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 15:07:32

@tableno: bevándorlónak 0 ismeretséggel nem biztos.

blackhairlady 2014.09.05. 15:13:00

@labirintus1: Ha tudna, hogy mit akar, akkor nem szuletett volna meg ez az iras. Pont ez a lenyeg, a bizonytalansag, az erzelmi hullamzas. Nagyon sokan keresztul mennek (megyunk) ezen, de a legtobben titkoljak, mert szegyenlik. O lemerte irni.

Es attol (ezt mar nem neked, csak ugy), hogy valakinek van egy gyereke, es elviekben tudja, hogy mi lenne jo neki, a gyakorlatban meg ugyanugy megmaradnak az erzesek, a szulessel nem valunk meg tole. Persze a a legfontosabb a gyerek, no de ha ez szoges ellentetben all a sajat erzeseinkkel, akkor mit tegyunk? Probal az ember tanacsot kerni sok embertol, aztan ha szerencses akkor valami kompromisszumra jut, ha nem, akkor vivodik amig csak a gyerek otthon lakik es nem o lesz a No.1.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 15:14:17

@jewel79bp: Igazad van, ez tényleg hatalmas lehetőség.

De annak is megvan a szépsége, hogy ha odébb mész egy országgal, akkor valami alapvetően újjal, mással találkozol, nem? Nem csak anyagi, de kulturális értelemben véve is számít a gazdagság.

Egyébként eszembe jut egy másik amerikás magyar anyukának a posztja, sajnos eléggé elfajult a végére a diskurzus. De írt valami nagyon érdekeset. Azt mondta (nem tudom persze szó szerint idézni), hogy nem akarja, hogy a lánya tipikus amerikai legyen, aki magasabb rendűnek tartja az amerikaiakat és előrébb helyezi minden más nációnál...

Zizibabszi 2014.09.05. 15:15:10

Még nem volt időm a kommenteket végigolvasni, ezért elnézést, ha esetleg nem mondok újat.
A poszt írójához lenne pár megjegyzésem, remélem nem veszi zokon. Véleményem szerint, nagyon nagy butaság volt, amit a gyerekeddel csináltál. Én csak az országon belül költöztem gyerekkoromban, csak 500 km-t, elszakítottak mindentől, aztán itt is kiépült ugyan a magam köre, de azt a szenvedést, amit ez okozott, nem kívánom senkinek. Mai napig nem tudom, hogy hova tartozom. Minek jöttél így haza? Meg ilyen példát mutatsz neki, hogy csak rinyálsz? Én a lelkem eladnám, ha végre kint élhetnék. Ezért a siránkozásod sértő azokra nézve, akik szeretnének ott lenni, de még nem tehetik. Egyébként látni, hogy csak te mentél el Magyarországról, az nem távozott belőled. Tudod honnan? Onnan, hogy ezt a hisztit, csak egy magyar képes megcsinálni. Ezt szereted a magyarokban? Két percre találkozol velük, azalatt lekurvaanyáznak, törvényt sértenek, felelőtlenül cselekednek, és veszélybe sodornak másokat? Pfff... Inkább örülj a lehetőségednek, és ne kínozd már tovább azt a szegény gyereket. Nem lenne jobb, ha teljesen beilleszkedne, és egy különleges örökség lenne a származása? Amit ha elmesél, mindenki érdekesnek fogja tartani. Hazajön majd nyaralni, de legyen egy otthona, mert én tapasztalatból mondom neked, hogy borzasztó otthonérzés nélkül megragadni valahol. Nem ítéllek én el, sőt, szép dolog, hogy így gondolsz a hazádra, de ne a legrosszabb magyar szokást mutasd be ott kint. A rinyafightot. Ez a legjobb kifejezés arra, mikor két magyar találkozik, és megkérdik egymástól, hogy mizu. Aztán jön a harc, kinek szarabb az élete. Ha már van lehetőséged másképp élni, gondolkodni, használd ki!

blackhairlady 2014.09.05. 15:15:55

@Elizabeth72: " Bármibe fogadok, magyarok ezrei irigykedhetnek rád, te meg rinyalsz."
Attol mert nem ehezik, meg lehetnek mas jellegu problemai.
En meg pont az ilyen hozzaszolasokon tudok kiakadni, hogy mit rinyalsz, mennyivel jobb neked mint sok mas embernek. Mintha neki nem lenne joga meginkabb a boldogsagra torekedni.

blackhairlady 2014.09.05. 15:18:53

@SilentDreams: Azert az az evente tobbszori hazautazas 2 szemelyre millios tetel am, nincs diszkont jarat. Bar NY-bol kicsit olcsob a jegy, de ha foszezonba utazol (nyar, nagyobb unnepek) akkor meg meg dragabb. Ez a legnagyonn kulonbseg szerintem ha valaki a tengerentulra vagy Europaba koltozik.

jewel79bp 2014.09.05. 15:19:35

@zöldeketbeszélek: hát, költöztem már egyszer-kétszer, most épp Hollandiában vagyunk, és munka szempontjából nagyon nem mindegy, hogy mindig tanulhatod újra a nyelvet... Hogy emiatt mindig egy szinttel hülyébbnek néznek első körben. Ez baromi nagy meló, ha így kell beilleszkedni. Én már maradok Hollandiában, pont azért, mert hatalmas energia lenne megint továbblépni. Lett volna lehetőségünk továbbmenni Franciaországba, imádom is az országot, de már nem akarom újra a legalján kezdeni (férjemnek mindegy, ő multinál dolgozik, én nem). Én mindig is szívesebben éltem volna az USA-ban, de "nem oda osztottak lapot".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 15:21:28

@jewel79bp: Na erre még akartam válaszolni. Nem összehasonlítási alapként kezeltem Nógrádot. De ha már így feljött. Van, ami a monumentalitása miatt ragad meg, más meg az emberi léptéke, szelídsége miatt. Nem feltétlenül a természeti adottságokra értem, össze lehetne vetni így egy székesegyházat és egy Árpád-kori egyhajós kőtemplomot is. Mindkettő mást ad az embernek, máshogy és mindkettőt lehet szeretni.

SzZoole 2014.09.05. 15:22:12

@tableno: en a barataimat nem tudom,hova besorolni,azt tudom,hogy nagyon jol elnek.
Az egyiknek sajat cege van,szobafesto es gipszkartonozo meg minden egyebb belso munkalatokal foglalkozik.Alkalmazotjai is vannak.Mindig december elejen mennek haza es januar vegen mennek vissza(nem minden evben).Azt is mondta,hogy majusra mar annyi munkaja van,hogy tobbet mar nem tud vallalni es ez kitart neki decemberig.Gondolom O a felso kozep osztalybeli.
A masik srac egy vasipari cegnel dolgozik lakatos szakmaban azota,amiota diszidaltak('86)O is jol el de nem anniyra mint a valakozo baratom(sajat farmja van tobb loval),akkor gondolom O a kozep osztalybeli.
A termeszetfilmekbol latom,hogy mennyire valtozatos es szep reszei vannak,de tudom,hogy az nem ugyanaz mintha ott lenne az ember.Az is lehet,hogy egyszer elek a meghivasal es ki megyek,csak a repjegyet kellene fizetnem a tobbit Ok allnak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.05. 15:22:49

@jewel79bp: Na várj, ha a férjednek mindegy, te meg nagyon vágynál oda, nem tudjátok megpróbálni?

jewel79bp 2014.09.05. 15:25:01

@zöldeketbeszélek: férj cége európai, és jó állása van, nem éri meg otthagyni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.05. 15:25:27

@Zizibabszi: jaja ez a rinyaverseny hihetetlenül jellemző. Nem tudom máshol is így van-e, de tök szánalmas ami itthon folyik. Engem lassan az országból is ki lehet kergetni ezzel a könnyfolyammal, ahogy az emberek egymásra licitálnak, hogy ki kap kevésbé munkát, kinek kell többet dolgozni a kevesebb pénzért. Atomszánalmas.

blackhairlady 2014.09.05. 15:26:29

l@firg_firg: Latod nekem meg ez tunik rinyalasnak;Jajjjj nem tudom vegig olvasni, segitseg! De most komolyan, egy felnott ember nem kepes szo nelkul vegig olvasni egy kb 5 perces posztot?
Ezt persze most viccesnek szantam, es nem szeretnelek megbantani, de latod az ember gyerekenek mindig van rinyalni valoja, aztan vagy megosztja azt masokkal vagy nem.

Hari Seldon 2 2014.09.05. 15:29:15

@kardio1:
Hat arrol lehet irni! :-)
Ha ennyi energiat fektettek volna az Ariadne raketakba, mint az iskolarendszer bonyolitasaba, a franciak mar a Marson lennenek.

Itt a delutani ovodai rendszer valami oriasi bonyadalom.
Mikortol van "rendes" foglalkozas, mikortol kulon kepzes. Melyiket hogy szamoljak el. Kulon tablazat kell hozza.

blackhairlady 2014.09.05. 15:30:00

@Cascabel: Bevallom, hogy ha a tel mar szeptember elejen elkezdodne itt, akkor egy percig sem dilemmaznek, mar koltoznek is!:)))))))
(Vicceltem:D)

LyukasBogrács 2014.09.05. 15:30:26

“Nagypapa nagyon csúnya, ezért nemet mondtam. Ha egy kicsit szebb lett volna, talán beadom a derekam.“

Akkor en most hanyok.

kardio1 2014.09.05. 15:31:46

Nekem Amerikàban a mentalitàs vsz. nemigen jönne be. Màsfelôl hiànyozna (de ez Ausztràliàra, Uj-Zélandra és Québec egy részét leszàmitva Kanadàra is igaz), hogy nincs történelmi mùlt, régi mûemlékek stb. Az tény, hogy ami régi épületük van (ez a nyugati parton többnyire 19. szàzadot jelent :) ), arra vigyàznak.

tableno 2014.09.05. 15:32:06

@Zoole[uk]: hát turistaként kimenni mindenképp érdemes, ne hagyd ki, ha van egy ilyen "ingyenes" lehetőség!

SilentDreams 2014.09.05. 15:32:10

@blackhair-lady: Igen, tisztában vagyok vele, hogy húzós tételröl van szó, részben ezért is vagyok egyelöre Európában, s nem a tengeren túlon, pedig egy pár távoli országot szivesen kipróbálnék... :)

Viszont úgy gondoltam, hogy van lehetösége ezt összehozni, még akkor is, ha erre sokat kell félretenni, s ha emiatt egyéb nagyobb kiadások (utazás másfelé, ház, kocsi, stb..) háttérbe szorulhatnak. Hisz ez lenne a legfontosabb, amíg ennyire erösen elö-elöjön a honvágya.

jewel79bp 2014.09.05. 15:32:23

@zöldeketbeszélek: na, azért nyaralni még sokszor tudunk odamenni :) bár 50 évem nincs, hogy végigutazzam az államokat, vagy skkor sokáig kellene élni ;)

SzZoole 2014.09.05. 15:33:17

@diggerdriver: "A brokit is eltartott kisujjal fogják meg."
Es azt muveletet Te hogy hajtod vegre Papamaci?:)))
(Tudom azert akkora a hasad,hogy arnyekban legyen a fejem)

kardio1 2014.09.05. 15:34:08

@Hari Seldon 2: a linket megnézted, amit a mùltkor küldtem neked valamelyik màsik poszt alatt (hogy hogyan làtjàk Franciaorszàgot a külföldiek és a franciàk)?

tableno 2014.09.05. 15:34:13

@LyukasBogrács: szerintem ezt a mondatot viccnek szánta.

kardio1 2014.09.05. 15:36:11

@Hari Seldon 2: A francia ovoda bemutatàsàt meghagyom neked, én nem nagyon ismerem :)

blackhairlady 2014.09.05. 15:36:29

@Kendall: Ez egy nagyon segitokesz komment volt, remelem olvassa Moni es sok erot merit belole. En koszonom a neveben is!:)

blackhairlady 2014.09.05. 15:38:14

@Muscari: Koszonom, ez kedves volt toled:)

SzZoole 2014.09.05. 15:39:49

@tableno: nem fogom kihagyni,termeszetesen elni fogok a meghivasal.

tableno 2014.09.05. 15:40:13

@blackhair-lady: bár Texas nincs sokkal közelebb New Jersey-hez, mint Budapest... :)

blackhairlady 2014.09.05. 15:40:30

@Der echte Weinachtsmann: Jo messze lakunk egymastol! O a keleti parton, en a Mexikoi obolben.
USA tapasztalatom meg nincs olyan sok, de elettapasztalatom az mar akad, neha azt kivanom bar unalmasabb lenne az eletunk:)))))))))

SilentDreams 2014.09.05. 15:45:52

@SilentDreams: Hogy magamnak ellentmondjak :), nem feltétlenül biztos, hogy a hazautazgatás a legjobb gyógyír a honvágyra, amit javasoltam.

Amikor még "friss" határátlépö voltam, akkor szerintem hazalátogatást követöen, külföldi lakhelyemre visszatérve volt a legerösebb a honvágyam. Mintha a hazalátogatás "feltépte volna a sebeket" és még jobban visszahoztam volna az emlékeket, ráerösitve ezzel a honvágyra. Aztán késöbb, mikor már rendezödtek a viszonyok ("belaktam magam" külföldön is), akkor már emlékeim szerint sokkal kisebb törést okozott a hazalátogatás. Evente átlagosan 1-2x haza szoktam látogatni, mert sok minden érdekel, amit "ott hagytam".

tableno 2014.09.05. 15:56:01

@SilentDreams: Én úgy voltam vele, hogy amikor kimentem Japánba, utána egy évvel tudtam először hazalátogatni. Iszonyatosan vártam a hazautazást, azt hittem megőrülök, amikor kiderült, hogy a rossz idő miatt csak egy nappal később indul a gépem. Egy hónapot töltöttem otthon, de nem igazán éreztem magamat "otthon" (persze nagyon jó volt a családomat és barátaimat látni) és a végére már kifejezetten mehetnékem volt vissza. Amikor megérkeztem Tokióba, remekül éreztem magamat, az volt bennem, hogy "nekem most itt a helyem". Aztán később még sokszor volt honvágyam, leginkább Európa iránt (Japánból nézve az európai országok közötti különbségek eltörpülnek). Szóval ismerem azt az érzést, amiről a poszt szól, de egyáltalán nem tartom olyasminek, amit meg kell, hogy akadályozza az embert abban, hogy boldog legyen ott, ahol épp van.

Kriszta D 2014.09.05. 16:01:06

Nem olvastam végig a kommenteket, a posztban nálam is pár dolog kicsapta a biztosítékot (nem is annyira a posztíróra vonatkozóan, hanem hogy micsoda gusztustalan emberek vannak, hogy kb. az egész család őt molesztálta... fujj!).

Szerintem jó, hogy ez is megjelent, legalább így már biztosan nem érheti szó a ház elejét, hogy a HÁ egymaga gyártja az összes posztot ü ilyen ő biztosan nem tudna! :D

Komolyra fordítva a szót, ez igenis egy komoly dilemma és nem irigylem, hogy ilyen nehéz döntéshelyzetben van. Nekem sohasem volt nagyon honvágyam, de rettenetes lehet, ha valaki emiatt nem tud egyről a kettőre jutni, ennyi év alatt sem és a következő generáció is ebben nő fel.

A másik meg, hogy lehet bántani a posztolót és én sem értek egyet sokmindennel, de tény, hogy nem mind egyforma érzékenységgel reagálunk ugyanazokra a dolgokra. Neki pl. a nagypapa közeledése csak azért volt gond, mert a papi csúnya, a szexista főnök meg milyen jó fej amikor undorító megjegyzésekkel zaklatja a pincérnőt (de amúgy egyik dologból sem csinál nagy ügyet), viszont azt, hogy a szomszédokkal még nem a legjobb puszipajtások és a gyerek szívesebben kommunikál angolul, rettenetes tragédiaként éli meg. Hát nálam ez pl. pont fordítva lenne.

Az egészről az American rhapsody c. film jutott eszembe, amiben Scarlett Johannson játssza a honvágyas magyar lányt. Ajánlanám megnézésre a posztírónak.

2014.09.05. 16:05:39

@Ödenburger [Hu/At]: +1. Posztolonak hianyoznak a szexista, bunko 'vicces' pasik Magyarorszagrol. No comment...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.05. 16:07:27

@blackhair-lady: igazad van, ez bennem is felmerült, de valahogy nem mertem szóvátenni....

Morgo1229 2014.09.05. 16:09:51

@Evain: mik voltak amikrol nem beszelt senki?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 16:12:45

@Mirjam2:
hát itt a blogon is egy csomó nőnek bejönnek diggie alpári, közönséges és szexista viccei.
min csodálkozol?

tableno 2014.09.05. 16:14:10

@Mirjam2: most néztem meg újra a "Sose halunk meg" című magyar filmet. Annak idején kamaszkoromban nagyon tetszett benne a Koltai Róbert által játszott "jópofa" figura. Mai fejjel meg már nagyon nem...

Morgo1229 2014.09.05. 16:15:03

@blackhair-lady: Szia foldim ! Nincs lelkifurim. A poszterina direkt kerte a brutalt.

tableno 2014.09.05. 16:16:06

@Babette.: szerintem Digger azért nem szokta átlépni az igazi tiszteletlenség határát. Meghát onlájn viccelődni más, mint valakit szemtől szemben, mások előtt égetni...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 16:20:23

off
Zsolt önkormányzati lakást kapott Magyarországon és nagyon boldog tőle:
index.hu/video/2014/09/05/zsolt_lakasatvetel/

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 16:21:31

@tableno:
nem a tiszteletlenségről beszélünk.

persze hogy más online, hiszen jobban el lehet bújni.

Evain 2014.09.05. 16:21:59

@Morgo1229: nincs jelentőssége, én is csak egyike vagyok a napi x ezer olvasónak. Mire a nap végére ér, biztos lesz valaki, aki felhozza. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 16:23:41

másik OFF
továbbra is segítséget kérek Wp telefonhoz, két napja letöltötte a cyan frissítést, és azóta nem tudom beállítani, hogy a böngészőben alapból a teljes nézet jöjjön fel, hiába van beállítva az "asztali" mód. mindent végigkutattam, _én_ nem találok más beállítási lehetőséget.
szóval pls, help!

tableno 2014.09.05. 16:23:45

@Babette.: ez oda-vissza érvényes. Onlájn az "áldozat" is anoním.

Hari Seldon 2 2014.09.05. 16:24:12

@kardio1:
Nem neztem bocs. Az utobbi harom-negy het, tomoren:
Aug 15 korul: Forbach pakolas.
Utana: a a nagyszulokkel ejjel indulas Magyarorszagra. Erkezes a kora delutani orakban.
Ket nap mulva Mme Seldonnal, ocsemmel es parjaval vissza repulovel. Ket nap ujabb pakolas. A cuccok egy reszenek atvitele Thionville-be. aug 19 kamionnal szallitas. Masnap ocsemeket elvinni Brusszelbe a repulohoz.
Masnap durrdefeket.
Irany a Norauto. Kerekcseret kerek.
Ilyen meret eppen nincs.
Rendelni kell. (baj, mert ket nap mulva megy a MI repulonk is Brusszelbol Budapestre)
Megrendelem a kereket.
Utana irany a Avis. Meg kell rendelni egy hetszemelyest, mert 29-en heten jovunk vissza ez alkalommal az en szuleimmel.
22-en pot de depart Mme Seldonnak a Forbachi korhazban. Ott vagyunk Johannaval este 9-ig.
Masnap reggel indulas a repulohoz. (erdekesseg: Johanna tavaly nyar ota 15-szor repult, es most lesz 2 eves)
23-tol 29-ig Magyarorszagon vagyunk, nem mindig ferek hozza a nethez.
Erkezes: 29-en este 11-kor.
30-an reggel leadom a berelt kocsit. Este megyek a Norautohoz a virslikereken.
Hetfon este IKEA. Meg par butor hianyzik.
Kedden ovoda kezdes.

Most szerdatol mar rendes ovi van, de meg nem ertem utol magam sok teren, ugyhogy nekem eddig nem volt igazan idom.

Szoval ez az elmult ropke harom het tortenese.

2014.09.05. 16:25:22

@Babette.: @tableno: Digger szerintem nem alpari vagy kozonseges, ellenben kimondottan jo humora van. A szexista vicc, meg a szexszel kapcsolatos vicc, az ket kulonbozo dolog. Utobbival nekem semmi bajom. Viszont a posztolo volt fonoket egy szexista, bunko parasztnak ismerhettunk meg a tortenetbol. Nehezen tudom elkepzelni hogy valakinek pont az ilyen tipusu emberek miatt van honvagya.

2014.09.05. 16:26:55

@tableno: Nem lattam a filmet, sajnos nem tudok hozzaszolni... De az biztos hogy a korral valtozik az ember izlese.

Hari Seldon 2 2014.09.05. 16:29:45

@Hari Seldon 2:
Gondoltam majd megirom posztban rendesen is az elso orszagon beluli koltozest, most csak osszefoglaltam hogy ennyire zajlik az elet.

DieNanny CH 2014.09.05. 16:30:19

@zöldeketbeszélek:

És ehhez mit szólsz?:

kepfeltoltes.hu/140905/page_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Visszajönnek a régi emlékek, nem? A Mo-i városomban van, most nyáron találtuk, de nem nagyon merjük mutogatni, nehogy valaki elrendelje a felújítását EU-konformossá... Igazi retró-fíling, ugye?

Ginix 2014.09.05. 16:33:34

@DieNanny [SZ,CH]: juj, ez nagyon klassz, ezt mennyir emeg kellene őrizni:)

Evain 2014.09.05. 16:35:23

@DieNanny [SZ,CH]: Úúúúú, nekem is brutál emlékrohamaim lettek, mennyire imádtam ezeket gyerekként, most meg anyaként csak fogom a fejemet, hogy hogy az istenbe nem törtük össze magunkat rendszeresen ezeken a mászókákon? :D

tapsiful1 2014.09.05. 16:37:12

Csak par gondolat, nem olvastam vegig az osszes kommentet, en is rendszeres olvaso vagyok, most szolok hozza.

Amit a poszt felhoz, azt az erzelmi kavarodast, sajnos ugy erzem, foleg az orszag valtja ki. Ez azoknak tanulsagos eset, akik USAba vagynak, elfelejtve, hogy az orszag, a mentalitas, az elet mennyire mas errefele. Egy MOn felnott, elt ember reszere komoly valtozas, es nem mindigkonnyu, sot. Vegig pontosan tudni kell, mit miert csinalsz, kulonben folyamatosan megkerdojelezed, hogy "mit is keresek itt, otthon bezzeg". ez nem elso evekben, inkabb par ev multan alakul ki, olyan "kozepidoben".

A poszterinanak talan megfogadando tanacsok:
-rendezze a statuszat, legyen legalis.
-talaljon munkat, hogy legyen jobb anyagi stbilitas ( sem MOn, sem itt nincs semmijuk - otthon anyunal laktak, itt sogor segit az alberlet biztositassal).
- nezze azokat a lehetosegeket, amiket itt talal - pl. a lanya tanuljon meg ugy angolul, hogy ne csak konyhanyelv legyen, ami naon egyszeru, hanem komoly szokincset epitsen fel, suliban jo esszeket tudjon irni. Ehhez itteni suli kell, hiszen az anyanak tovbbra is az legyen a celja, hogy a magyar is megmaradjon, egy tudast ne hagyja veszni.
- emellett az is cel lehet, hogy megis,erjuk azt a sok termeszeti csodat, amit ez az otszag birtokol, amihez sajnos penz is kell, meg ha satort is hasznalnak, ez egy nagon jo cel.
- ne vagyjon itt kialakulo szoros bartsagokra, mert. Ha meg is ismeri a szomszedait kozelebbrol, szinte biztos, hogy nem fog tetszeni neki, amit megismer. Tartsa az otthoni bartsagokat, ahogy tudja.
- legen penze hazalatogatni, ezaltal biztositsa a gyerknek a stabil gyokerek ismeretet. Jelenleg sajat bizonytalansaga miatt nem engedi itteni gyokerek. Kialakulaat is, pedig lehet kozmopolita is a gyerekbol, nem kell egik vagy masik orszag irant teljesen elkotelezodni erzelmileg.
Bocsi a hibakert, sietek, es onjavitas is megy, de remelem segitettem kicsit tisztabban latni. A posztban felsorolt peldak bar kicsit sarkitottak, csupan arra probalt ravilagitani, hogy mennyire mas a ket nemzet kozotti mentalitas, otthon emberibb, bar van akit eppen ez zavar, hogy pl. a szomszed milyen jogon szol bele a gyereknevelesbe, vsgy a munkahelyi plettyka, ami szerintem pl. borzaszto, inkabb az tetszik, ami itt van. Egyszeruen masok vagyunk, o itt elmondta, hogy mi van, hiszen senkinek nem tudja kionteni a lelket errefele, egyszeruen nem ertik itt az emberk, mi a baja. ez is Amerika.

tapsiful1 2014.09.05. 16:37:32

@tableno: Egyetertek, az igazi erzelmi zavar nem elso idokben alakul ki, inkabb 3-10ev utan, es abban is egyetertek, hogy bar van, ez nem kell megakadalyozza a posztolot abban, hogy keresse a jo dolgokat az adott szituacioban, akar rendszeresen tervezve, hgoy amikor otthon lesz, ezt meg ezt fogja tenni, hogy ott is csak a jo dolgokat talalja meg. Remelem sikerul osszeszednie magat, mert jelenleg igazi idopocsekolasban van, gatolva a csaladjat is, akik ugy erzem szeretik, es esetleg nehezen elik meg "boldogtalansagat".

tableno 2014.09.05. 16:39:51

@Mirjam2: én is kb így gondolom.

A Sose Halunk Meg főhőse pedig egy szoknyapecér, felelőtlen, szerencsejátékfüggő lúzer, akinek "jó szövege van" és ő testesíti meg a "tökös magyar férfi" ideálját...

skye8 2014.09.05. 16:41:57

Poszter neked eppen az hianyzik mo-rol ami elhetetlenne teszi-a bunkosag,udvariatlansag,felelotlenseg és pletyka,kivancsisag(lasd otthon mindent tudsz a szomszedokrol).en vegigolvastam irasod és azt gondolom,hogy a helyedben mindenkepp Amerikaban maradnek a kislanyod erdekeben.neki nagyobb szuksege van a stabilitasra és kiszamithatosagra,mint gondolnad.miutan onallosodik,nyugodtan visszaterhetsz mo-ra de szerintem addig is kotelesseged az o erdekeit nezni.

tableno 2014.09.05. 16:42:36

@DieNanny [SZ,CH]: Rakéta és Gömb, ó jeee! :)

Hari Seldon 2 2014.09.05. 16:43:17

@Evain:
Van egy olyan mondas, hogy az elethez kell egy kis szerencse.
Modositva: az eletbe maradashoz is kell szerencse.

2014.09.05. 16:51:43

@tableno: "tökös magyar férfi" - El tudom kepzelni :). Szerencsere a valo eletben a legtobb magyar (es mas) ferfi nem ilyen 'vicces'. Egyebkent a nok legalabb annyira hibasak mint a ferfiak, ha nem kerik ki maguknak a bunko viselkedest, a pasi joggal gondolhatja hogy tenyleg vicces. De mit lehet tenni, van akinek meg kimondottan hianyoznak is az ilyen pasik (ezt tenyleg nem tudom hova tenni...).

Ginix 2014.09.05. 16:51:59

@tableno: nem kifejezett kedvencem a film, de a karakter sztem azért szerethető, mert van szíve. én soha nem éreztem benne a "tökös" vonalat.

DieNanny CH 2014.09.05. 16:52:57

@tableno:

... és cicamászóka... :-)

tableno 2014.09.05. 16:58:58

@Ginix: és a "röptében a legyet is" vonalat? :)

tapsiful1 2014.09.05. 17:04:21

Meg kimaradt - egy javaslat. Amig nem talal munkat, bejarhatna a lanyahoz onkentes tanar-segitonek. Ez magyar szemmel teljesen abszurd, de itt a sulik "nyitottak", a szulok bemehetnek, segithetnek, reszt vehetnek a tanitas elosegiteseben. Eleinte "viccnek" tunik, amit itt tanulas cimszoval csinalnak, deez csak az elso par napban van. -Aztan ledobben az ember, mennyire hihetetlenul lelkesito, gyerekre szabott, stimulalo a kornyezrt, es a tanitok mekkora tudassal, ratermettseggel egyengetik mindenki utjat, mennyit keszulnek egy-egy napra. En minden eltoltott par ora utan egyre csak amulok, ami itt megy. Le a kalappal elottuk. Mondom ezt ugy, hogy belatom az otthoni tanitok nehez helyzetet is, es nekik is nagy tisztelet a munkajukert. megint csak egy mas mentalitas, mas megkozelites. Mas orszag.

blackhairlady 2014.09.05. 17:09:53

@jewel79bp: Szerintem sem ciki a pszichologus, csak sokan sajnos cikinek gondoljak es nem mernek belevagni. Ezert van annyi frusztralt ember.

blackhairlady 2014.09.05. 17:11:30

@coeris: "Világbéke, rózsaszínunikornis, ingyensör."

Ez egy nagyon jo jelszo, elkommunizalhatom?:))

blackhairlady 2014.09.05. 17:13:25

@Carrietta: "Ajánlom hozzá a meditációt, a BKV-Figyelő olvasását,"

:)))))))) Ez jo otlet, en is olvasom, es bizony olyankor egy icipicit csokken a honvagyam:))

Ginix 2014.09.05. 17:17:45

@tableno: ok, az igen:) v legalábbis a szándék rá. ő vhogy amolyan falu bikája, de nem komolyan vehető. sztem az ő kalandorkodása kifejezetten megható, olyan biliben vihart kavaró csávó. nekem tényleg olyan kedvesen jött le az egész.

blackhairlady 2014.09.05. 17:17:49

@coeris: Jol tudod, csak pszichiater irhat fel orvossagot. A pszichologus nem is az orvosin tanul, o lelki oldalarol kozelii meg a dolgokat, a pszichiater pedig -a pszichologus velemenyet, javaslaltat is figyelembe veve- annak az orvosi kovetkezmenyeit kezeli.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 17:23:14

@Mirjam2: de, kifejezetten közönséges és szexista.

blackhairlady 2014.09.05. 17:26:40

@Evain: Varjal, vissza kell olvasnom, hogy neked mivel volt bajod:)))

blackhairlady 2014.09.05. 17:28:17

@diggerdriver: Minden hetre kene egy ilyen poszt ahol tudnank elemezni a posztolo es foleg egymas lelki vilagat, es 2 ev mulva kepzett terapeutak lennenk:))))))

tableno 2014.09.05. 17:32:54

@Babette.: dehogynem, legalábbis könnyebb az ilyet nem komolyan venni, vagy ha nagyon idegesít, szűrheted. Ha valaki a pofádba mászva próbál megalázni, miközben mindenki azon röhög, hogyan vörösödsz, az azért rosszabb.

Amúgy digger viccei szerintem is beleférnek az elfogadható kategóriába.

blackhairlady 2014.09.05. 17:35:56

@SilentDreams: Igen, ez igy van. En meg ezert nem lattam sok mindent az USAbol, mert minden evben visszavagytam Magyarorszagra, a szuleimhez, masik gyerekemhez. Ez kb masfel millio ft-ba kerult harmunknak alaphangon (szerintem tobbe is, de ennyibe biztos), de igy it tsem szabadsag, sem eleg penz nem jut utazgatni messzebbre, csak itt Texasban. En vegig allnam az utat hazaig a epulon ha lenne olcsob jegy:))))))))))))))

blackhairlady 2014.09.05. 17:37:47

@tableno: Hat igen, itt a tavolsagok olyanok mint a szovjetunioban voltak:))))))))

blackhairlady 2014.09.05. 17:39:49

@tableno: En ezt a "nekem most itt a helyem' erzest csak a harmadik nyaron a visszautazas utan ereztem az autopalyan mikozben vezettunk haza.

blackhairlady 2014.09.05. 17:42:38

@Morgo1229: Szia:) kar, hogy nem egyidoben voltunk otthon:)

blackhairlady 2014.09.05. 17:45:08

@Mirjam2: szerintem itt a kulturalis kulonbsegekre probalt utalni, nevezetesen, hogy amerikaban mar biztos bepereltek volna a ferfit szekszualis zaklatasert, mig Magyarorszagon max. elkuldik a fenebe az illetot.

SilentDreams 2014.09.05. 17:50:18

@blackhair-lady: Jó ötlet. En sem szeretek nagy pénzeket kiadni az utazásra, ha megy olcsóbban is. Talán még a 8 órás utat is végigállnám, persze ha lehetne kicsit mozogni is, nem csak egy helyben állni... :)

2014.09.05. 17:57:01

@blackhair-lady: Igen, en meg azt mondom hogy jo az ha beperelik az illetot, mivel nem szabadna hogy az embereket szexualis zaklatasnak tegyek ki a munkahelyukon, es a posztolo altal leirt sztori ebbe a kategoriaba esik. Egyebkent posztolo a sajat maga altal elszenvedett munkahelyi szexualis zaklatast is vicces sztorikent allitotta be, sot onkent visszament arra a munkahelyre ahol ez megtortent vele - ezek utan mar semmin sem csodalkozom...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 18:06:38

@tableno: engem nehez idegesiteni, mert szeri tem mindenkit a sajat megszolalasai minositenek. vorosodni nem szoktam, ugyanezen okbol.

nyilvan teged nem zavar, ferfi vagy. tan fel sem tunik, ahovy mirjamnak sem.

kardio1 2014.09.05. 18:07:32

@Hari Seldon 2:
Ujra beteszem neked a linket:
www.wikistrike.com/article-la-carte-de-france-vue-de-l-etranger-96256730.html

Màs: a költözéstôl mindig borsodzik a hàtam! Brrr!

33621 2014.09.05. 18:16:51

Azért a magyarok is tudnak összetartani egy kicsit Londonban ha egy gyors szervezésű spontán programról van szó. A képgalériában meg poén az egyik résztvevőn lévő, Keletiblokk feliratú és a Munkás cigaretta dobozának mintájára színezett póló!
totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/07/25/londonban_is_paradeztunk/

kardio1 2014.09.05. 18:20:33

Az iménti, Seldonnak küldött linket persze mindenki màsnak is ajànlom, de nem àrt hozzà tudni franciàul!

Szerintem ezt a szexuàlis zaklatàs témàt, mint annyi màst, tùlspilàzzàk nyugaton.
Ennek a dolognak is két oldala van szerintem: Magyarorszàgon van olyan jellegû, otromba viselkedés is, mint a posztiro fônökéé volt, de vannak udvarias, a nôket maguk elé engedô, illemet tudo férfiak is. Itt meg egyik sem divat. Nem tudom, nem veszitettük-e el a vàmon, amit nyertünk a réven?

SzZoole 2014.09.05. 18:22:53

@Babette.: ez nem Igaz,nem ismered igy nem allithatsz ilyet rola.
En szemelyesen ismerem tobbszor voltunk is egymasnal,kimondottan figyelmes es udvarias a holgyekel,ha nekem nem hiszel kerdezd meg Rezsoatyat,Muscarit vagy akar Tildyt.

Hari Seldon 2 2014.09.05. 18:28:39

@kardio1:
Szuper :-)
nagyon jo szterotipiak!

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 18:39:11

@Zoole[uk]: akor felreertettel. azt mondtam, a blogo kozonseges es szexista, es ez azert van, mert itt nwvtelen. ennyit latok. pont

kardio1 2014.09.05. 18:39:15

@Hari Seldon 2: Ahogy làtom, Te még éppen Szibériàban laksz szerencsére a költözés utàn is, hàl'Istennek mégse Grönlandon :)

kardio1 2014.09.05. 18:40:37

En meg valahol északon :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 18:40:53

bocs, de pl a komme tbetuk hangyanyiak lettek,nem is latom,mit irok.

SzZoole 2014.09.05. 18:45:31

@Babette.: lehet,hogy neked ugy tunik.En ferfiszemmel olvasom a kommentjeit igy lehet nekem fel sem tunik.

SilentDreams 2014.09.05. 18:55:29

@Zoole[uk]: Nekem férfiszemmel is feltünik :)

Mintha 2 ember lakozna benne: egy kitünö jó meglátásokat tevö értelmes, kultúrált ember + egy szükségtelenül káromkodó, írott-íratlan határokat feszegetö, kultúráltsaghiányos egyed :)

Hari Seldon 2 2014.09.05. 18:56:10

@kardio1:
Ha-ha. Nehez lehet neked elviselni azt a nagy eszaki hideget...
En mar hozzaszoktam, neha kinezek az utcara, es lelovok par jegesmedvet, ha kozel jonnek a jegkockaba fagyott kocsihoz.

kardio1 2014.09.05. 19:03:58

Egyszer volt nàlunk egy interne (rezidens), aki Périgueux mellôl jött (tôlunk északra, kb. 100 km-re innen). A vizit alatt az akkori fônök hasznàlt egy kifejezést, amit ô nem értett. Mire a fônök: ja, hogy te északrol jöttél! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 19:06:20

@LyukasBogrács:
Nekem is hányingerem van az álszemérmes hányingerektől...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 19:11:08

@Babette.:
Nem is te vagy a célközönség. Inkább a nők.

SzZoole 2014.09.05. 19:12:12

@SilentDreams: a mondatod elso fele igaz ra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 19:18:46

@Babette.:
Uramisten. Ilyen nincs.
Ez hol van, Szváziföldön?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.05. 19:33:16

Me'g nem sikerult az egeszet vegigolvasnom, de nekifutok majd a vegenek is ebedszunetben :)
Ami elso korben eszembe jutott a poszt kapcsan: az "emberkozelibb" helyeket itt is es Mo-n is videken talalja meg az ember. Szerintem egy nagyvarostol (NJ, FL) nem is varhato el, hogy szoros/bensoseges kapcsolatok alakuljanak ki. Szerintem egyentol is fugg, mennyire tudsz nyitni masok fele, es mennyire tudsz kapcsolatokat kialakitani. Teny, hogy az emberi kapcsolatok maskent mukodnek itt, nehezebben engednek kozel magukhoz az emberek a baratsagos felszinen tul. Ez talan betudhato annak, hogy alapvetoen egy individualista tarsadalom, az emberek a problemaikat/maganeletuket nem igazan osztjak meg masokkal,csak egy nagyon szuk korrel. Ezzel ellentetben a magyar gondolkodas me'g nem annyira individualista, igy nekunk hianyik itt az a fajta kapcsolatrendszer, amiben Mo-n szocializalodtunk. Ezt, ha itt lakik az ember, vagy elfogadja, es megszokja, vagy mindig lesz egy hianyerzete...
A masik gondola, ami eszembe jutott (biztos masok is leirtak ezt a kommentekben): ha egy szulo valami miatt nem erzi jol magat a boreben, a gyerek rogton meg fogja erezni. Elobb az anyukanak kell magaban rendet teremtenie, ha az sikerul, a kislany is kiegyensulyozottabb lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 19:52:14

@Mirjam2:
Köszi hogy megvédesz de én is had védjem a tahó főnököt.
Amit a posztoló leírt az egy szituáció aminek ismerni kéne a körülményeit.
A pillanatnyi hangulatot az előzményeket szóval ott akkorlehet hogy az egy jó vicc volt míg leírva tahóság.
Szerintem mindannyian tudnánk mondani hasonlót amit megélve teljesen ok míg utólag leírva teljesen más.
Ugyanez igaz a sokszor emlegetett pálinkázásra is.
Ezek a pillanat szülte történések amiket vagy megélsz vagy nem tudod megérteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 19:59:52

@tableno:
Egy férfi bemegy a cukrászdába a kisfiával, majd megkérdi őt:
- Na mit kérsz, te nagyfejű?
A kiszolgáló nagyon meglepődik a férfin és nem tudja megállni, hogy meg ne szólaljon:
- Uram, elmondhatom magának, hogy igen helyes kisfia van, higgye el. Ezek után igazán nem értem, miért kell így szólítania őt - mondja.
- Nézze uram, nekem az apám azt mondta, egy férfinek három dologra van szüksége az életben. Egy jó kocsira, egy nagy házra, meg egy szűk puncira. Na ezt baszta el nekem ez a nagyfejű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 20:07:52

@SilentDreams:
Norman Bates?
:))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 20:10:42

@tableno:

Fiatal pár, első közös napjukon. Férj:
- Drágám, most, hogy összeházasodtunk és együtt fogunk élni, elmondanám miheztartás végett, mik a sztenderd programjaim: hétfőn este, munka után a kollégákkal szoktunk kicsit tekézni, kedden este teremfoci van, szerdán a focicsapattal közösen meccset nézünk, csütörtökön kártyaparti a barátaimnál, pénteken billiárd a haverokkal, szombat este egy baráti sörözés a fiúkkal, megbeszéljük a hét eseményeit, lazítunk, vasárnap többnyire becsúszik egy mozi. Hát kb. ennyi. Ez megfelel neked, drágám?
- Persze, édes. Én is elmondom neked, hogy én hogy osztom be az estéimet, ezt sokkal egyszerűbb megjegyezni, mint a tiedet: minden este 9-kor kefélek, aki itt van, itt van, aki nincs, nincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 20:13:32

@tableno:
Amerikai kisvárosban egy bárban idősebb férfi farmernadrágban, cowboy-kalappal, bőrdzsekiben nézeget egy nagyon szexis fiatal nőt, aki meg is szólítja:
- Ugyebár ön egy igazi cowboy?
Mire a válasz:
- Igen, azt hiszem... egész nap a farmon a lovakkal foglalkozom, kerítést javítok, teheneket terelgetek... tehát azt hiszem, cowboy vagyok.. És ön?
Mire a fiatal nő:
- Én leszbikus vagyok. Egész nap a nőkre gondolok, reggel ébredéskor, zuhanyozás közben, munka közben.. mindig.
Egy idő után érkezik egy házaspár, ránéznek a férfire és megkérdik ők is:
- Ön ugye cowboy?
Mire a férfi nagyon-nagyon gondterhelten:
- Nem, most jöttem rá, hogy leszbikus vagyok.

M. Péter 2014.09.05. 20:17:31

@Zoole[uk]: Pedig érdemes az előítéleteket félretenni és meglátogatni az USA-t. Seattle kellemes város, a környékén sok természtei szépség van. Az egészségügyi ellátásról kíváncsi lennék, hogy mit tanítottak a fiadnak. Az Egyesült Királyságban az NHS államvallás, de ha az embernek jó biztosítása vagy sok pénze van, akkor az USA-ban jobb ellátást kap, mint Európában. Az amerikaik attól szörnyednek el, hogyha valakinek vizsgálatra vagy operációra van szüksége, akkor azt nem azonnal végzik el, hanem várólistára rakják.

tableno 2014.09.05. 20:20:22

@diggerdriver: A harmadik a legjobb, de a második se rossz.

tableno 2014.09.05. 20:22:31

@M. Péter: Ja, ha sok pénze van, királyi ellátást kap. Ha nincs, megdöglik.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.09.05. 20:26:16

Elolvastam, nem volt szörnyű. Vívódàs. És ha az ember vívódik, bizony sok buta dolog is megfordul a fejèben, itt a posztoló le is ìrta nekünk. Jól van ez így, hátha segít tisztábban látnia.
Nekem is előjön a honvágy évente egyszer, akkor hazamegyek, és 3 napon belül elmúlik a dolog.
Azt nem értem, hogy az USA egy marha nagy ország, nem hiszem el hogy nincs egyetlen csücske sem ami hasonlítana Karancslapujtőre??
Ez egy fontos döntés, értem én, de nem a sírig szól. Ha ennyire elkeseredett, akkor adjon 5-10 évet neki, aztán gondolja újra. Nem kell egyből úgy felfogni, hogy akkor itt és soha sehova tovább.
Tessék kimozdulni, élvezni a környezetet, hobbit találni, jól érezni magunkat, aztán a többi majd jön.
(A pedofíliáról annyit, hogy középsuliban a busztól sétálva mindig elhaladtunk egy ház mellett ahol valaki a függöny mögött "játszott magával". Ez évekig ment..)
Azért ott pontot tennék a dolog végére, hogy a gyerek az első. Neki kell jövő, neki kell apa.
Vajon amikor teherbe esett a pici lánnyal, akkor mit gondolt, hol és hogyan fognak élni? Amcsi apuka, magyar anyuka, valami elképzelése csak kellett, hogy legyen?

Hari Seldon 2 2014.09.05. 20:32:45

@M. Péter:
Ezt itt Europaban is elszornyedve nezik. Marmint az angol varolistara tevest. Anno ez is volt az egyik ok, amiert Angila kiesett.

tableno 2014.09.05. 20:36:36

@diggerdriver: A férj, azt mondja a feleségének este hancúr közben: "drágám, próbáljunk ki egy új figurát!" "oké, nem bánom." A férj elkezdi az aktust, majd egyszer csak megáll. Tíz másodperc után folytatja, mint ha mi se történt volna. A feleség megkérdezi: "drágám, mi volt ez?" "Jó, mi? Az interneten láttam, úgy hívják: buffering"

SzZoole 2014.09.05. 20:36:42

@M. Péter: nincsenek eloiteleteim,valamikor biztos,hogy elfogok menni.
A fiam most eppen a belvarosban csajozik,de ha haza jon megkerdezem,hogy konkretan mit tanulnak rola.A biztositasra epulo egeszsegugyre biztosan emlekszem.
A nejem tegnap volt a GP,mert nagyon faj az also labszarcsontja,ma delutan meg a helyi korhazban vervetelre.Jovohet elejen erdeklodhet a GP az eredmeny utan.Szerintem ez az ido ki varhato.Nekem semmi bajom az NHS-el.
Lehet csak Londonban van ez a varolista,itt videken gordulekenyebben megy.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 20:36:51

@Ödenburger [Hu/At]: Szerintem a posztoló itt nem a játszótéren való páleszezést akarja elfogadhatóvá tenni illetve reklámozni hanem a spontanitásra illetve az agyonszabályozottság hiányára akarja helyezni a hangsúlyt.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.05. 20:39:19

@Babette.: Ez egy nő által nőknek írt poszt. Szerintem csak puszta véletlen, hogy nekem eljutott és nem azt írom, amit a többi férfi. :)

Hari Seldon 2 2014.09.05. 20:44:58

@Zoole[uk]:
Igen, az lehet, hogy jarasonket ott is mas es mas a helyzet.

Giddy Lamb 2014.09.05. 20:48:56

@diggerdriver: "Nem is te vagy a célközönség. Inkább a nők."

+1

coeris 2014.09.05. 20:49:02

@blackhair-lady: Egész nyugodtan, nincs rajta kopirájt plecsni. :) Egyébként kétlem, hogy a jogdíjakból meggazdagodnék. :(

SzZoole 2014.09.05. 20:52:05

@Hari Seldon 2: masok neveben nem tudok nyilatkozni,de itt igy megy.Meg kellene kerdezni mas videki varosban elo tarsainkat is,mondjuk Rezsofater,O egy 2500 fos kisvarosban lakik,vagy akarki aki olvasa,hogy nekik mi a tapasztalatuk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.05. 20:55:16

@Der echte Weinachtsmann: "Bar nem tudom milyen messze laknak egymastol de Blackhair Lady-nek biztos, hogy van egy jo nagy adag elet- es USA tapasztalata is."

A FB-on nagyon sok amerikai csoport van regionkent, szerintem erdemes lenne valamelyikhez csatlakozni. Egyszer irtam egy posztot arrol, hogy abban a csoportban, amelyikben (tobbek kozott) vagyok, milyen jo szemelyes kapcsolatok is kiepultek. Nyilvan ott sem fog mindenkivel osszebaratkozni az ember, de lehet hasonlo gondolkodasuakat talalni, gyereket hasonlo koru magyar gyerekek koze vinni..."ki lehet onteni a szivedet" olyanoknak, akik hasonlo elethelyzetben vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 21:02:41

@flash.gordon:
Na most amit írtál azt pontosan így látja minden értelmes ember.
A többi az a játszótéren piáló alkoholbogarat látja a posztolóban.

Syngonium 2014.09.05. 21:04:39

Hmmm..... Hol is kezdjem? :) Mi Ausztriában élünk, itt is más a feeling mint otthon és teljesen más mint Amerikában (tavaly és idén voltunk Los Angelesbe 10-10 napig) A véleményem az,hogy záros határidőn belül döntsd el mit szeretnél mert az egész hangulatod és lelki állapotod kivetíted a kislányodra, ha te boldogtalan vagy ő is az lesz, látom, tapasztalom a saját gyerekeimen ha én stresszesebb vagyok ők is többet vitáznak egymással ... ha rossz a kedvem jönnek bújnak (érzik)

A magyar tanárok már az én időben sem voltak ilyenek amit írtál, nem tudom hol lehet ez az ölelkezős iskola Magyarországon :)))

A szakmám felszolgáló, a főnököd jópofaságát én biztos nem toleráltam volna, udvaroljon neki a halál ilyen farok beszólás után még talán le is fejeltem volna. Ez az egymáshoz átjárosdi oké a barátnőimmel akikből szám szerint kettő van, ezenkívül ne járkáljon senki a házamba akit a játszótéren ismertem meg,hogy majd ha esetleg nekem jobban megy feljelentsen ... akik azt mondták,hogy a gyereket nézd röviden csak annyit,hogy barmok de én azokat sem értettem soha akik csak azért vannak együtt a párjukkal mert a gyerekek kicsik stb-stb soha nem maradnék egy boldogtalan házasságban csak a gyerekek miatt (én 34 éves vagyok májusban lesz 20 éve,hogy egy pár vagyunk a férjemmel)

és végül a véleményem :) ha ennyire nem érzed ott magad jól ne maradj ott csak egyre erősebb lesz a vágy haza és napról napra fogja megmérgezni a lelkivilágotok és mint tudjuk minden komoly betegségben nagy szerepet játszik a stressz (én bátran ajánlom,hogy keress fel egy pszichológust mert lehet segíteni fog, én biztos azt tenném)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 21:07:01

@Zoole[uk]:
Így ahogy mondod.
Rezsőfatert kell megkérdezni.
Minden nap kilószámra szedi a gyógyszert és olyan roki hogy rajta mutatják be az összes betegséget az Orvosi Egyetemen.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 21:23:19

@diggerdriver: sertegetni probalsz? o, ugyan mar...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 21:29:18

@flash.gordon: nem veletlen, tobben is vagytok. halistennek.

SzZoole 2014.09.05. 21:29:56

@diggerdriver: ugyan,az atya egy sport ember,minden hova biciklivel jar.Kepzeld el amikor egy dombrol jon lefele nagy sebesegel a biciklijen es a reverenda lobog rajta a falusiak azt hiszik,hogy batman jar bicilkivel:)))

SzZoole 2014.09.05. 21:34:56

@Babette.: figyelj Babette,nekem sem Diggerel sem te veled nincs es nem is volt bajom,Diggert ugyan ismerem szemelyesen,teged csak virtualisan,de igy is szimpatikus vagy szamomra:)))

mrsmihaly 2014.09.05. 21:37:45

Huuuuuuuuuu, nem semmi iras. Nekem csak a nagy siras-rivas jött le! Minden fejben döl el. Nem akarsz beilleszkedni es jol erezni magadat, akkor ilyen is lesz az eleted.
Miert nem kopogsz be a szomszedaidhoz, es mutatkozol be? Hivd at öket 1 kavera vagy teara. Nem olyan nehez mint irod. Lehet hogy elöször furcsaljak, de hidd el sokat tudsz nyerni vele. En is ezt cainaltam, amikor atköltöztunk 1 masik hazba. Valakinek kezdeni kell. Most meg isteni bulikat szervezunk. Van meg 1 megoldas, Menjel vissza egyedul, a kislany maradjon apjaval, majd a szuneteket nalad fogja tölteni. Talan akkor lesz 1 boldogabb anyja!

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.05. 21:38:14

@Zoole[uk]: ez kolcsonos.

nekem diggievel sincs bajom, o is isten baranya. de a teny az, hogy sok megszolalasa kozonseges. ma sikerult egy proszto komment is neki. ez van.

SzZoole 2014.09.05. 21:45:55

@Babette.: koszonom:)))

Inkabb marhaja,mint baranya:)))

SzZoole 2014.09.05. 21:57:17

@Babette.: ne is mond,az egyik kedvencem a nagy szelet veres rib eye steak.Annyit meg birok enni belole,hogy ha haza megyunk az etterembol nem birok lehajolni,hogy a cipot ki tudjam kotni.
(Ez nem volt vicc)

macamuca [IHUN] 2014.09.05. 22:19:26

Amit nem értek:

1: leírja, mi nyomja a lelkét
2: tanácsot kér sürgősen (mert kevés az ideje, sok az intéznivalója, ez ennyibe, az meg annyiba kerül, stb = már döntött, és intézi a visszaköltözést?????)
3: végül közli, hogy nem szokta olvasni a kommenteket (ugye, az intéznivalók....), node majd a barátnője....

WTF??????????????????????????

Ehhez képest a társaság rácuppant a tanácsadásra, figyelmen kívül hagyva, hogy közölte, nem fogja elolvasni....

1: Csak nekem érthetetlen, hogy akkor mégis miért kérdezett-kért tanácsot??????
2: Vagy ez még "normális", belefér az "óriási nagy honvágyam van"-magyarázattal ellátott zűrzavarba (ami szerintem erősen jelen van a posztolónál)?
3: Vagy én vagyok érzéketlen és modortalan tuskó (ha kérdeznek, és közlik, hogy nem kíváncsiak a válaszra, akkor ívesen...... a kérdezőt)?

Doktor úr, én olyan bizonytalan vagyok.
Vagy mégsem?......?.....

romesz 2014.09.05. 22:36:28

@Zoole[uk]: Akkor neked itt kell enned egyet.

bigtexan.com/72-oz-steak/

Ha egy oran belul megeszed akkor nem kell fizetned.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.05. 22:36:28

egy kis off, érdekes sztori :

nézném meg a kontómat az automatánál, erre odaérek, és csüng ki belőle 70 euró...körülnézek, sehol senki, mondom, érdekes...

a kártyámmal ugye be lehet lépni a zárt épületbe is ilyenkor este, bementem, bevittem és leraktam az asztalra...aztán utána jutott eszembe hogy a felvételen meg lehet csak annyi látszódik hogy én lenyúlom a pénzt...mindenesetre a lelkiismeretem tiszta...írni kellett volna egy cetlit mellé hogy kint találtam..

hány proli csinálta volna ezt utánam? zsebrevágták volna egyszerűen....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.05. 22:37:12

@Syngonium: "A magyar tanárok már az én időben sem voltak ilyenek amit írtál, nem tudom hol lehet ez az ölelkezős iskola Magyarországon :))) "

Igy van, amikor mi 7 evvel ezelott Kaliforniaba koltoztunk, epp az tunt fel (tobbek kozott) eloszor, hogy az itteni iskolaban a gyerekek siman odaszaladtak a tanarhoz, es megoleltek. Egyebkent azert oleles-es oleles kozott is van kulonbseg, tehat amikor a "zaklatas" fogalmat kimerito dologrol van szo (persze ezzel vissza is lehet elni), akkor azert tobbnyire nem egy egyszeru olelesrol - ami itt kb. szeretetteljes udvozlesnek minosul - van szo, hanem egyertelmuen masrol.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 22:44:26

@LyukasBogrács: “Nagypapa nagyon csúnya, ezért nemet mondtam. Ha egy kicsit szebb lett volna, talán beadom a derekam.“

Akkor en most hanyok.

pont ezt irtam en is csak rogton el lett tuntetve a commentem
biztos antireklam , mert hataratkelni igy is lehet, nagypapanal nem jon ossze de nem adjuk fel ... meg szet - osszekoltozni ferjem exem stb ...
hat akkor sincs jo velemenyem es miert kellene csak jot irninekem nem tetszo eletformarol ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.05. 22:45:46

@házelőtthinta: "hány proli csinálta volna ezt utánam? zsebrevágták volna egyszerűen.... "

ez nem "proli" kerdese - mar ha csak anyagi voantkozasban erted. Inkabb becsuletesseg kerdese. Volt olyan, hogy egy hajlektalan talalt egy hatizsaknyi penzt, es bevitte a rendorsegre, hogy adjak oda a jogos tulajdonosnak. A hir persze villamgyorsan elterjedt, es a becsuletes megtalalo a vegen nagyobb jutalmat kapott, mint az eredetileg talalt taska - talan ti is emlekeztek erre a sztorira.

SzZoole 2014.09.05. 22:50:26

@romesz: huuubaaazd meeg:)))
Csak 2 apro gond van,az egyik,hogy ez Texas-ban van,a masik,hogy a 72 OZ's az durvan 2 kilo es az egy kicsit sok,max.50-60 dekat birok megenni.De szerintem Diggerel ketten megbirnank enni:)))

SzZoole 2014.09.05. 22:57:21

@házelőtthinta: en meg tettem volna,itt ugyanis a leggtobb ATM be vagy korbe van kamerazva es konnyen beazonosithato lennek,meg hat nem €70 az ember becsulete.

2014.09.05. 22:58:33

@diggerdriver: Jo, ezzel egyetertek... Lehet hogy csak egyszeruen nem volt jo otlet a posztolo reszerol leirni ezeket a sztorikat mert latom sokan felreertettuk illetve nem jol reagaltunk rajuk. Megprobalt valamilyen erzelmet / hangulatot kozvetiteni, de nem hiszem hogy tul sikeres volt a kiserlet.

Ja es halkan megjegyzem, jot rohogtem a nagyfejus viccen :)

SzZoole 2014.09.05. 23:05:35

@diggerdriver: ezek az oroszok milyen lelemenyesek,nekik mar nincs gondjuk az az napi vacsorara:)))

Pernilla 2014.09.05. 23:06:18

@házelőtthinta: Vigyázz, a végén még kezded felvenni az osztrák mentalitást! :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 23:06:28

@Zoole[uk]:
Hogy az Isten basszon bele arccal a forró disznószarba...
:))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.05. 23:09:25

@diggerdriver: most mi bajod van,anyosod felhuzta az agyad?:)))

M. Péter 2014.09.05. 23:09:37

@Hari Seldon 2: Kanadában is van várólista, Mo.-n is. Franciaországban hogy oldják meg?

2014.09.05. 23:15:01

@Syngonium: 'udvaroljon neki a halál ilyen farok beszólás után még talán le is fejeltem volna'

Ez lehet hogy jobb megoldas mint a feljelentes :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 23:15:16

@Zoole[uk]:
Egér és elefánt megy át a hídon.
Azt mondja az egér -hallod hogy dübörgünk?-
:))))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2014.09.05. 23:17:29

@Zoole[uk]: Ha Diggerrel ketten nem bírnátok vele, akkor még én is szívesen beszállnék az evésbe. Csak valószínűleg ezt egy embernek kellene megennie, hogy átunna ne kelljen kifizetnie.Fekete Lacinak lehet nem lenne gond, vele rosszul járnának az éttermesek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 23:18:21

@Zoole[uk]:
Azt mondja ha fiatalabb lenne kiköltözne.
Húúúúúúúúúúúúúúúúú

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.05. 23:22:18

@33621:
Azt képzeld el amikor bemegyek Camden-ben a kajáldába ahol 7fontért annyit eszek amennyit akarok.
Szerintem ha mégegyszer meglátnak, nekem fizetnek hogy ne menjek be.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.05. 23:30:33

@33621: az egy 2 kilos steak,lehet,hogy harmunknak is eleg lenne.
En egy 16 OZ's steak-et barmikor megeszek koretel egyutt es akkor fullra tele vagyok,16 OZ's kb.fel kilo+koret.Ja es egy pint sor hozza.

2014.09.05. 23:31:00

@diggerdriver: Ez csak nem a thai etterem a metroallomassal szemben? Az egyik kedvenc helyem Camdenben, de azert toled nem vartam volna hogy vegetarianus helyekre jarsz! :)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 23:31:23

@M. Péter: Kanadában is van várólista,
volt egy regebbi tortenet amikor a korhazba 6-8 ho varolistara tett betegnek rogton felajanlotta az orvos az nap este privat rendelojebe fogadja ... nem is fogy el igy a varolista ..

SzZoole 2014.09.05. 23:34:48

@diggerdriver: ha fiatalabb lenne,szerintem Te sem bannad,hogy kikoltozzon:)))
Igy is bele lat a fazekadba 2000 kilometerol is,mi lenne ha mindenap itt lenne,Te koltoznel az USA-ba?

macamuca [IHUN] 2014.09.05. 23:51:51

@házelőtthinta:
Büszke lehetsz magadra, prolikám.
Becsületes vagy.
Már csak mások lenézését és lebecsülését kell(ene) megtanulnod.
Ahogy te tudtál becsületes lenni, úgy más proli (=melósember) is tud az lenni.
Akkor is, ha neked ez eszedbe sem jut.
Vagy nálad kivételes volt ez a becsületesség, ezért hiszed azt, hogy a hozzád hasonlóan kétkezi munkából élők (=prolik) körében ez ritkaság?

Tudod, mindenki magából indul ki...

macamuca [IHUN] 2014.09.05. 23:56:16

@Zoole[uk]:
Ja, jelentkezne a NASa-hoz, a Mars-expedíció tagjának.
Kell majd ott úgyis néminemű építkezést-markolászást kivitelezni...
:))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.05. 23:58:29

@macamuca [IHUN]: ja vagy Alaszkaba aranyasonak:)))

onewayticket 2014.09.06. 00:08:56

Az USA az egyik olyan ország, ahol én sem tudnék élni. Ha anyagi jólét is van, ha filmekbe illő a környezet (ház, környék, stb.), akkor sem érezném magam ott jól. Még akkor sem, ha itt is rossz, csak másképp rossz. A leírtak miatt - amik részemről eddig csak sztereotípiák voltak, de most kiderült, hogy nagyrészt igazak. És igen, a közöny, a személytelenség rosszabb, mint a pesterzsébeti busz és néhány "proli" utas...

Tudom, hogy az USA hatalmas, egy-egy állama is egy nagyobb ország mérete, különböző kultúrák élnek egymás mellett, de engem úgy összességében nem vonz. A szabadság mítoszát ("amerikai álom") sem tudom igazából oda kötni. Egy svédet vagy egy franciát jobban el tudok képzelni szabad, öntudatos polgárnak, mint egy amerikait.

macamuca [IHUN] 2014.09.06. 00:10:53

@macamuca [IHUN]:
Kimaradt egy szó, egyetlen szó, de lényeges:

"Már csak mások lenézését és lebecsülését kell(ene) megtanulnod MELLŐZNI."

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.06. 00:37:15

@onewayticket: "És igen, a közöny, a személytelenség rosszabb, mint a pesterzsébeti busz és néhány "proli" utas... "

Ahogy irtad, nem lehet altalanositani - es ez teljesen igy van. Min minden nagy metropoliszban, ahol akar milliok elnek, az emberek egymashoz valo viszonya egeszen mas, mint pl. egy kisvarosban. New York-ban pl. nem varhatod el, hogy a melletted levo lakasban - ahol mondjuk par havonta cserelodnek a lakok - baratsagot kossenek veled. Ugyanakkor mondjuk egy kisvarosban, ahol szinte mindenki ismeri egymast, a szomszedra rabizod a macskad, amig elutazol...Szoval minden relative.
Persze ettol fuggetlenul szived joga nem vonzodni Amerikahoz :) A fentieket csak a kep arnyalasa miatt irtam :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.06. 00:42:10

@blackhair-lady: "En ezt a "nekem most itt a helyem' erzest csak a harmadik nyaron a visszautazas utan ereztem az autopalyan mikozben vezettunk haza."

Nekem is kb. 2-3 evembe telt..:) amikor jolesett azt hallani LAX-n, hogy "welcome home" (es mellesleg mar nem kellett a "visitors" hosszu kigyozo sorba allni, hanem a gyorsabban halado citizens -be :))

blackhairlady 2014.09.06. 00:52:10

@onewayticket: Mar nem is nagyon letezik ez az amerikai alom dolog, nagyon sok helyi is ezt mondja nem csak a bevandorlok.
Amikor nekem azt mondtak, hogy nehez lesz megszokni, nem hittem el. Tulzasnak gondoltam, hisz itt is csak emberek laknak, en egy nagyon kedves, empatikus szemely vagyok, tele lelkesedessel es az uj megismeresevel. Es lass csodat, igazuk volt akik ezt mondtak. Es a legviccesebb az, hogy sokszor nem is tudom megfogalmazni, hogy mi az ami mas, ami nehez, csak az osszhatas idonkent nem az amit en elgondoltam.
Valaki irta itt a napokban, hogy Amerika nem mindenkinek valo, es ezzel en tokeletesen egyet ertek.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.06. 00:56:55

@Cascabel: Tegnap mar eros havazas volt innen 70 km-re delre:) I Love Canada!!

ma nalunk 40 fok korul volt holnap 19 fokot mondanak ...

blackhairlady 2014.09.06. 00:57:12

@Zsuzsi65: Hat igen, mas erzes:)
Viszont a multkor mar irta, hogy a fiam hamarabb atert a turistas kapunal mint a lanyom a citizenesnel, nem voltak kepesek ujabbakat kinyitni. Masfel orat vart szegenyt, mar azt hittem lekapc as oltak a fustolt kolbasz miatt:)))))))))

M. Péter 2014.09.06. 00:58:23

@onewayticket: Ilyen negatív hozzáállással persze, hogy nem éreznéd jól magad.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.06. 01:28:42

@blackhair-lady: :)) lehet, hogy akkor mi szerencsesek vagyunk itt LA-ben, plane most ujitottak fel a nemzetkozi terminal, tenyleg sokkal szebb, mint par evvel ezelott. Iden meg is csodaltuk mind az indulasi, mind az erkezesi oldalt :) www.youtube.com/watch?v=6grc7LQY1DI

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.06. 01:42:40

@Cascabel: 12-14 kozt ugy nez ki ott, en is :D
A vicc, hogy holnapra NY-ra 32-t is mond.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.06. 01:44:09

@M. Péter: Nem mindenkinek valo az Usa, ahogy Uk, vagy Magyarorszag sem.
En pl. ma szembesultem vele, hogy mind a 10 ujjamrol a kezemen ujjlenyomat keszul holnap, wtf, nem vagyok bunozo..... Ezt meg pl emesztenem kell.

M. Péter 2014.09.06. 01:56:54

@tildy[UK]: De neki nem az ujlenyomattal volt a baja. Téged mennyire zavar Angliában, hogy a vízumköteles külföldiektől a brit vízumhoz ujjlenyomatot vesznek? Tavaly óta a schengeni vízumokhoz is ujjlenyomat kell, ettől mennyivel lett rosszabb Mo.-n élni?

bobsys 2014.09.06. 03:14:23

@tildy[UK]: es meg fenykep is fog rolad keszulni

blackhairlady 2014.09.06. 04:28:44

@tildy[UK]: Csak ne hogy az eros elelnerzesed az USAval szemben negativan befolyasolja a vakaciodat ha mar ennyi penzt beleinvesztaltal.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.06. 06:14:52

@tildy[UK]: a magyar útlevélhez is kell ujjlenyomat, amikor felveszik az adatokat. vagy gondolom, a többi EU-shoz is. akár onnan is lehúzhatja bárki, feltételezem, le is szedik, amikor minden reptéren szkennelik az útlevelet.
ha már egyszer létezik ilyen technológia, hogy nem egy lematricázott fénykép alapján próbálja random határőr megállapítani, hogy a 4 évvel idősebb, perpill szénné égett arc, aki ott áll előtte, az ugyanaz vagy nem.
szerintem, ha sajnos ez az ára, hogy rend legyen, mondjuk az én ellopott útlevelemmel ne mászkálhasson egy random iráni menekült (mint az eltűnt maláj gép esetében valaki útcsúszott, annak ellenére, hogy Kuala Lumpurban a reptéren ujjlenyomatoznak....), akkor legyen, nehéz szívvel, de legyen.
de egyébként értem, hogy nehéz megemészteni. :-( én azon akadtam ki cirka 9 éve, amikor a munkahelyi be-ki csekkolást nem kártyával hanem ujjlenyomattal kezdték el (mert azt ugye nem tudod kinek odaadni, ha le akarsz lépni korábban).

adg 2014.09.06. 07:02:53

@tildy[UK]: A magyar utlevelhez is kell ujjlenyomat. Az amerikaihoz viszont nem kell. Sajnos a vilag ebbe az iranyba megy egyre inkabb, es ennek ellenere szemmel lathatoan nem tul sokat tudnak kezdeni azokkal, akik miatt (legalabbis akikre hivatkozva) ezt a sok marhasagot bevezetik...

En nem hagynam a helyedben, hogy ez befolyasoljon, csesszek meg az ujlenyomatom, ha az olyan fontos nekik. :)

adg 2014.09.06. 07:07:18

@Dragonlady (now in Thailand): Hoho, uganazt a mondatot irtuk egyszerre :)

zsurzsenka 2014.09.06. 08:25:06

Kedves Móni! Ha sokat segíteni nem is tudok, de ha Torontó magasságában jártok, akkor csak szólj! Itt is vannak padok a tó partján, van pálinkánk, és anyázhatunk is hangosan, kórusban. :)

Dedi Cool 2014.09.06. 08:25:29

Nem feltétlen rossz, csak éppen más Amerika es az amerikaiak: Erről olvastam itt, de van még más érdekes bejegyzés is ezen a blogon:
prehryfarkas.hu/2014/03/21/tukrom-tukrom-mond-meg-nekem-milyenek-az-amerikaiak-feletek/

TraderFL USA 2014.09.06. 08:26:13

Jo kis iras volt szerintem, foleg, hogy En is ismerem mindket oldalt. Fel is regisztraltam ide, hatha kesobb is olvasok valami hasonlot. Minden szituacionak meg van a jo es a rossz oldala, itt az USAban es Magyarorszagon is. Dillemma az van boven mindenutt, de ettol szep az elet! :)

TraderFL USA 2014.09.06. 08:26:31

Az ujjlenyomatos dologrol csak annyit, hogy kb 6-8 evvel ezelott Orlandoban(FL) Disney vagy Universal parkban a kis ertekmegorzoszekrenyke, mar ujjlenyomattal nyilt ki. Ugy mukodott, h betobtal par negyed$ t, regisztraltad az ujjlenyomatod (csak a huvelyk)es mikor jottel vissza a cuccokert kesobb csak odatetted es nyilt is. Kicsit meglepodtem, emlekszem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.06. 09:00:59

@Dragonlady (now in Thailand): Az enyemhez meg nem kellett. Nem tudom, hogy az ujabb fajta biometrikus utlevelnel, amely mar ezt is tartalmazza, leveszik-e.

@adg [Au, Darwin]: Az enyemhez meg nem kellett. meg van par ev a lejaratig, szerencsere:) Csak meglepett ez igy hirtelen.
Valoszinu nem fog befolyasolni amugy, csak igy kisse kezdem jobban erteni parom, aki viszont itthon marad.

Remeljuk minden rendben lesz, nagyon izgulok mar. meg ossze se vagyok pakolva, delutan indul a gep.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.06. 09:04:44

@tildy[UK]: kb két éve kötelezően van, sőt, lehet, hogy több, mert pont a biometrikus masinák hiánya miatt volt az, hogy másfél évig rettegtem, hogy ha elvesztem az útlevelem, akkor haza kell menni csak ezért, mert a követségeken átmenetileg nem lehetett új útlevelet kapni. én végül tavaly januárban kaptam itt Bangkokban, addigra megvolt a gép.
szóval készülj fel rá lelkileg, hogy digitális ujjlenyomat a következő útlevélhez, igen.
érezd jól magad egyébként :-)

adg 2014.09.06. 09:05:41

@tildy[UK]: Jo utat, meglatod, jo lesz. Tobb mint valoszinu. :)

SzZoole 2014.09.06. 09:23:38

@tildy[UK]: szia Tildy,mikor csinaltatad a tied?
Mi 2010-ben csinaltatuk es mar akkor biometrikusnak csinaltak az egesz csaladnak.Ha jovok vissza Lutonra nem kell sorba allni ki chekolni,mert jobb szelen van egy terminal ahol csak hozza kell erinteni az utlevelet a szkennerhez es mar mehetsz is ki.
A mienk jovo aprilisban lejar,de kenytelenek leszunk ujjat csinaltatni,mert ugy 2017-ig meg varni kell a Brit utlevelre:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.06. 09:28:41

@Zoole[uk]: biometrikus az enyem is, en sem allok sorba, megyek a kapukhoz, de ez meg a korabbi szeria, csak a kep biometrikus.

2008-s, 2018-ban jar le. Brit utleveleet meg kb 2016-ban kap(hat)ok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.06. 09:30:55

@Dragonlady (now in Thailand): Akkor is kulon leveszik az usaban, ha az utlevel mar tartalmazza?

SzZoole 2014.09.06. 09:35:10

@tildy[UK]: tolunk mar ujjlenyomatot is vettek.
Ezt a 2016-os Britt utlevelet meg megbeszeljuk,szerintem lesz az 2017 is mire meg lesz.
Olvastam,hogy ma van a nagy nap,igy hat jo utat es erezd jol magad:)))

SzZoole 2014.09.06. 09:54:42

@tildy[UK]: bocsi,igen 2016 lesz meg elszamoltam magam:)

Rebarbaraa 2014.09.06. 10:05:44

Kicsit elvesztettem olykor a fonalat amikor olvastam a postot munkaba menet. Abbahagytam es hazafele nekiugrottam ujra, ujra elvesztettem de vegigolvastam. Ma reggel mar ugy ereztem valamit hozza kell szolnom.
Olyan durva vivodasokon megy keresztul a post iroja, hogy fejeben csak ugy cikaznak a gondolatok mint viharban a villamok. Ateltem ezt a fajta kaoszt. Mert valoban az, es hasonlit ahhoz amit mar pszihiatriai esetnek neveznek. Ha valakiben van egy egeszseges gat akkor megalljt tud parancsolni maganak es tudja azt mondani, hogy na most aztan mar eleg. Elovesz egy papirt es ceruzat es elkezdi felvazolni a problemat. cimszavakban. Majd elkezdi elemeire bontani es a vegere kijon, hogy mi a legjobb. A post irojanak nagyon gorsan abba kell hagynia ezt amit most csinal mert a gyereke csakis miatta szenved. En megertem Ot, de sajnos sokkal tobb pozitivumot tudnek neki felhozni amerika mellett (bar nem eltem ott) mint Mo. mellett. Nem tudom miert gondolja h ott nincsenek pedofilok, csak mert nem nyilvanos az adat. Nem tudom miert gondolja, hogy ott nincs eroszak csak mert nem mindig nyilvanos. Kis orszag kevesebb eroszak, nagy orszag tobb eroszak. Csak azt nem veszi figyelembe h kis orszagunkban sokkal tobb a rejtett es elhallgatott eroszak. Ami raadasul buntetlen is marad akkor is ha napvilagra kerul. Gyorsan tegyen rendet magaban es tessek szepen felepiteni egy masfajta felfogast. Minden jot kivanok nekik.

M. Péter 2014.09.06. 10:20:20

@Dragonlady (now in Thailand): "ha sajnos ez az ára, hogy rend legyen, mondjuk az én ellopott útlevelemmel ne mászkálhasson egy random iráni menekült (mint az eltűnt maláj gép esetében valaki útcsúszott, annak ellenére, hogy Kuala Lumpurban a reptéren ujjlenyomatoznak"
Elég lett volna, ha ellenőrzik, hogy az útlevél nincs az ellopottként vagy elveszettként bejelentett útlevelek listáján.

bogi77 2014.09.06. 10:31:27

Leírom ide is amit egy másik bloghoz már megtettem! Én is 1997-ben mentem ki először egy au-pair program keretében, majd ott ragadtam 6 évet, igaz én Kaliforniában. 13 hónap után jöttem haza először. Az első benyomásom az volt hogy itt nincsenek színek. Mindent szürkének láttam. Mindig volt munkám az USA-ban, babysitteri, házvezetői (akkor 600 dollárt kaptam egy hétre, mert intéztem a család ügyeit napközben + elvittem a gyerekeket iskolába, stb.) irodai, recepciós munkám is volt. Mindenhol megbecsültek, mert jól dolgoztam, pedig a főnökök más és más mentalitásúak voltak. Imádtam a környéket, sokféle barátaim voltak. Aztán jött a szerelem, zöld kártya, stb. ugyanaz a probléma, hol éljünk ott vagy itt? Kipróbáltuk mindkettőt, ott jobban bejött. De 6 év után valami hazahúzott, igen a képek a parlamentről... stb. honvágy??? 10 éve jöttem haza, mostanában egyre rosszabb... egyre jobban vágyom vissza. nem tudom megszokni az itthoni mentalitást még most sem. ott valahogy minden normálisabb volt. Mindennek több értelme volt... dühöngök magamban, hogy mit adtam fel ezért ami itt van. Idővel a parlament képe elhomályosul, a mindennapi hülyeségek, rosszindulat, stb. ami körbevesz... Bár mindig azt mondták az ottani ismerőseim ha hasonlítgattam Amerikát Magyarországhoz, hogy ezt így ne tegyem, mert ez Kalifornia, nem Amerika. Más. Nem érdekel más véleménye, főleg azé nem, akinek fogalma sincs az egészről. Remélem tudtam segíteni. Ne gyere haza!!! Ha elfogadod magadban hogy lehet két otthonod, hogy bármikor hazajöhetsz, itt is otthon vagy és ott is, akkor nem lesz gond. Amerika hatalmas, találd meg a neked való helyet. Én csakis jóindulatú, módosabb kaliforniaiakkal találkoztam, akik mind segítőkészek, őszinték voltak velem. Remélem ha nagyobbak lesznek a gyerekeim, elindulnak és én megyek velük.

M. Péter 2014.09.06. 10:57:22

@tildy[UK]: Igen. A saját maguk által levett ujlenyomatokat hasonlítják csak össze.

Ladislav 2014.09.06. 12:01:15

Egy kis betekintést láthattunk a női logikából, tisztelet a kivételnek. Még finoman szólva is csapongó volt az írás. Mintha egy tizenéves írását olvastam volna, aki még mindig nem tudja mi és hol lenne jó neki. Nem jó itt, nem jó ott. A posztírónak rámegy az élete és a fiatalsága, hogy nem tudja eldönteni mi legyen, és a lányának sem lesz ettől könnyebb. A legrosszabb a határozatlanság, mert nem tudsz vagy itt, vagy ott kiépíteni magadnak és családodnak valami biztos munkát. Ha túl sok a felesleges gondolkozásra, aggódásra fordított energia, akkor ajánlom a sportot és a tanulást.
Bogi 77 után én nem írom azt, hogy "ne gyere haza", mert ez már a saját szubjektív véleménye és tapasztalata. Ismerek néhány embert, akik hivatalos munkavállalóként mentek ki és a csapat néhány tagja az évek alatt belül hazaszállingózott, mert nem tetszett nekik a kinti "légkör". De, az ismerőseim többsége kint maradt és már nem valószínű, hogy hazajönnek.
El kell tudni dönteni, a saját tapasztalatok és lehetőségek szerint, hogy szeretnél élni.
Hol lesz, lenne jobb Neked és a lányodnak?

blackhairlady 2014.09.06. 15:57:26

@tildy[UK]: Jo utat, es erezd nagyon jol magad, nezz meg mindent ketszer, egyszer magadnak es egyszer nekem:)))))))))))))
Meglatod, minden rendben lesz:)

blackhairlady 2014.09.06. 15:59:32

@tildy[UK]: Igen, ujjlenyomatot es fenykepet is csinalnak minden alaklommal amikor belepsz az orszagba.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.06. 16:52:32

Ha mar ujjlenyomat:) egy Amerikat nem igen kedvelo ismerosom valamikor kicsit felhaborodva mondta nekem: micsoda dolog, milyen megalazo, hogy az embert "bunozokent" kezelik (az o szavai) es ujjlenyomatot meg fenykepet keszitenek rola, amikor belep az orszagba! Nos, a "megalazas" azokkal is megtortenik, aki ottani lakos, a repteren mi is atesunk ezen a proceduran.9/11 ota megszigoritottak az ellenorzest. Nekem ez a repteri biztonsagi ellenorzes resze, megertem, hogy miert van, szoval nem nagy ugy.

DieNanny CH 2014.09.06. 17:31:26

@Dragonlady (now in Thailand): @adg [Au, Darwin]:

Most már le nem mossátok magatokról, hogy egymás nickjei vagytok! :-DDD Ugyanazt írni ugyanolyan szórenddel...!!!

TraderFL USA 2014.09.06. 17:48:08

Zsuzsi65, itteni lakosoktol azaz allampolgaroktol nem vesznek ujjlenyomatot bejovetelnel repteren, csak zoldkartyasoktol, akik szinten a turista oldalon jonnek be. En siman adnek, nem problemaznek, ha kene. Akinek vaj van(volt) a fule mogott es adott, nem itteni allampolgar, legalabb regisztralva van, h bejott az orszagba, teljesen jo igy ez.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.06. 17:58:32

@TraderFL USA: Igen, azt elfelejtettem hozzatenni, hogy a ZK-oktol vesznek ujjlenyomatot, mi is ebbe a kategoriaba tartozunk:)

tsabus UAE 2014.09.06. 22:17:24

Sok évvel ezelőtt, elvittem a feleségemet (akkor még barátnőm) moziba, hogy megnézzük a Solarist. Teljesen kiakadt tőle és azt mondta, ezért ezer romantikus filmet kell megnéznem vele. Rendesen szivatott is évekig, de mostanra kezdett feledésbe merülni az ügy. Most elolvastattam vele ezt a posztot. Azt mondta, a Solaris semmi volt ehhez képest és még nem tudja hogyan, de rettenetes büntetésben részesít...
Basszus, miért kellett nekem ezt elolvasni ? :-(

blackhairlady 2014.09.06. 23:38:02

@TraderFL USA: Mi zoldkartyasok vagyunk, de mindig az allampolgaros kapuhoz megyunk, oda is iranyitanak bennunket. Eddig meg csak Houstonban szalltunk le visszajovet, mas repterek szokasait nem ismerem ilyen szempontbol.

TraderFL USA 2014.09.07. 08:47:00

@blackhair-lady Elhiszem, En csak Miamit ismerem, minden evben mindig ott jovok be, mert Del-Floridaban elek es az a legkozelebbi repuloter. 4 eve vagyok kettos allampolgar es elotte amikor zoldkartyaval jottem ill latom, tudom, hogy most is mindig a turistakhoz kellett menni, amiota bevezettek az ujlenyomatot, elotte allampolgarokkal jottem be. Egyebkent teljesen jo, mert ide rengeteg turista jon mas orszagokbol, Europabol stb es mivel mindenki a turista reszlegen van, 5-10 perc alatt atszaladok. Van amikor a cimborammal jovok aki Zk-s es mar kint vagyok a kocsinal es alig varom, hogy meselje, hogy neki is sikerult-e atjonni a kolbaszkakkal, szalamikkal, palinkakkal. :) Valoszinu azert csinaljak, hogy akinek ujjlenyomatot kell adni, egy helyen jojjon be.

2014.09.07. 09:56:43

@TraderFL USA: @blackhair-lady:
Eleg regota jarok az USA-ba, keltem at a hataron keleten, eszakon, delen, gyalog, kocsival, busszal, de legtobbszor repulovel. Soha semmi problemam nem volt, meg akkor sem, amikor a kocsim szerszamokkal volt megpakolva:) Arra harapnak leginkabb. Sok ismerosomet, haveromat visszaforditottak emiatt. Regebben eleg volt a belepeshez az allampolgari igazolvany, me'g regebben a jogositvany. Ma mar utlevel kell nekunk is. Kanadaiaktol es mexikoiaktol nem vesznek ujlenyomatot csak. Repulovel erkeztem New Yorkba, Seattlebe, Phoenixbe, Salt Lake Citybe, Las Vegasba, San Fransiscoba, stb. De legtobbet Los Angelesbe, eszakrol, delrol. Konnyebb es problemamentesebb, mint a tobbi helyen. Sokszor, mikor Mexikobol mentem az USA-ba, az immigration officer szinte megorult, mikor meglatta a kanadai utlevelemet es baratsagosabb lett, maganbeszelgetest is kezdemenyezett:) Los Angelesben leszallva a Mexikobol erkezett geprol, spanyolul szolt hozzam. Mikor ranezett az utlevelemre, bocsanatot kert:)
En nagyon szeretem az USA-t, az emberek kedvesek, baratsagosak, segitokeszek es az idojaras is elviselhetobb, mint itt:) Gondolkozom rajta sokszor, kellene vennem egy kis foldet Californiaban, Palm Springs kornyeken lattam eleg olcson vagy Del Arizonaban, kozel a mexikoi hatarhoz.
Egyszer nem engedtek be az USA-ba, meg 87-ben, Sarnianal, jogositvannyal. Visszaforditottak es Kanada sem engedett be:) Par orat varakoztattak a senki foldjen, az kellemetlen volt.
A kanadai bevandorlasi tisztviselok sokkal szigorubbak szoktak lenni, mint az amerikaiak:) Ujabban a haverjaimat nem a legbaratsagosabban fogadjak, akik hazakoltoztek vagy Mexikoba es jonnek vissza evente par honapra dolgozni.

blackhairlady 2014.09.07. 16:45:31

@TraderFL USA: Ezert nem is lehet a Googleen tajekozodni sokszor, hisz most is kiderult, ahany repter annyi szokas.

Ha mar kolbasz...Szerinted mi lenne a buntetes ha elkapnanak kolbaszcsempeszesert?:))) En mindig annyira felek, foleg, hogy a vegso, csomagfelvetel utani kijaratnal ahol le kell adni a kitoltott papirt, mindig kutyas hatarorok allank. bar gondolom ok inkabb drogra vannak kikepezve, de mi van ha kiszagolja a kolbaszimat egyszer?:))))))))

blackhairlady 2014.09.07. 16:56:04

@Cascabel: Szerintem is koltozz at idos napjaidra, vagy legalabbis valamilyen baratsagosabb helyre idojarasilag, a hangulatod is mindjart jobb lesz:)

2014.09.07. 17:13:20

@blackhair-lady:
"a hangulatod is mindjart jobb lesz:) "
Nincs nekem a hangulatommal semmi baj! Nalam megelegedettebb es vidamabb ember nincs e Fold kereken! Kulonosen miota (majus 23.) lakokocsiban elek! Igaz, felbosszantanak neha aprosagok, de idovel tulteszem magam rajtuk:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.08. 01:17:20

@blackhair-lady: "En mindig annyira felek, foleg, hogy a vegso, csomagfelvetel utani kijaratnal ahol le kell adni a kitoltott papirt, mindig kutyas hatarorok allank. bar gondolom ok inkabb drogra vannak kikepezve, de mi van ha kiszagolja a kolbaszimat egyszer?:))))))))"

Tenyleg ahany repter,annyi szokas. Gondolom, tenyleg inkabb a drogra utaznak, mint a mi kolbaszunkra, mert nekunk is csak felteszik a rutin kerdest mindig, hogy "did you bring any food?" persze a valaszunk mindig: NO :) kozben a borondben ott szokott lenni par vakumcsomagolt teliszalami, ill. turorudi :)))) Na de legkozelebb mar ugy tunik, a teliszalami kimarad, mert a lanyom elhatarozta par honappal ezelott, hogy mostantol vegetarianus lesz. :)

blackhairlady 2014.09.08. 04:30:08

@Zsuzsi65: Ne is mondd, az enyem is:( En nem orulok neki, de hat az o dontese. bar azt kikotottem, hogy idonkent halat muszaj ennie.

Mi fustolt kolbaszt szoktunk hozni, az egyik kedves baratosnem direkt annyit tolt decemberben, hogy nekem is legyen amikor megeyk haza:))

TraderFL USA 2014.09.08. 08:38:06

@Cascabel,@ blackhair-lady Zold kartyasokkal, allampolgarokkal, kanadaiakkal mindig kedves itt a vamos engem mindig kerdezgetnek, mi tortent Europaban ahol voltam, szeretnek horgaszni, mindenfele kerdes jon foci stb , akik turistakent jonnek azokkal nem tudom, onnan hallottam par horror storyt, de valjuk be, sokszor nem is alaptalanul. Egyebkent akarmikor belepek ugy koszonnek, hogy Welcome Home, Magyarorszagon meg: Passport, utlevel??!! Van egy baratom, O kozel 20 evvel idosebb, mint En, kb 25 eve jon ide Del-Floridaba melozni, persze total feketen. Mindig beengedtek es a tippje az volt, amit mindig mondott a hataron, hogy Magyarorszagon jegkrem uzlete van es az ugye telen nem megy es azert jon szept-oktober korul ide 6 honapra "pihengetni". :))) Ameddig meg vizum volt addig minden ok volt, megkapta a 6 honapot siman es mindig vissza is ment idoben. Lejart a vizum az utleveleben 2 eve es ugye ESTA val mar csak 3 honapra johetnek a "turistak". Tavaly elott kiallitottak a sorbol, miutan 3 honap lejarta elott elhagyta az orszagot es kiugrott Panamaba 5 napra es visszaakart ugye jonni. Miamibol van kozvetlen jarat kb 3ora az ut es tok olcso (amerikai fizeteshez biztos). Kovetkezo 3 honapot akart megint lehuzni es nagy nehezen meg is kapta 4 ora beszelgetes utan. Tavaly Mexicoba ugrott ki es 7 orat beszelgettek vele a vamosok, de beengedtek, mar vert izzadt azt mondta megegyszer sose. Egyebkent 8 ora alatt kell eldonteni a vamosnak, hogy benged vagy sem! Van egy ismerosom a homeland securitynel, O mondta es meselt vicces torteneteket. Kivancsi leszek iden mi lesz a fickoval, ha jon egyaltalan..... O nem is dolgozik semmit Magyarorszagon egyebkent, ebbol a 6 honapi melobol el ott a masik fel evben. Voltam 4 napos bahamai cruse on egy magyar allampolgar lannyal es amikor jottunk vissza, nem kapta meg ESTA ra az uj 3 honapot, pedig mindenki mas amerikai utlevellel volt, de nem tudtunk segiteni, mondhattunk barmit, szoval sosem lehet tudni. Egy honap mulva megyek megint ilyen bahamai cruise ra Miamibol 4 napra, magyarokkal akiknek nincs ZK, kivancsi leszek mi lesz. A kolbaszra vigyazni kell, en zoldkartyaval ketszer meggondolnam. Engem meg nem kaptak el, hogy elvettek volna, bar mar ritkan hozok, mert egyszer megfenyegettek amikor megtalaltak 2012 ben, hogy legkozelebb elveszik, $150 buntetes es a computerben beteszik a figyelmeztetest a nevem melle, h akarmikor bejovok az orszagba a hataron megneznek alaposan, szoval kicsit berittyentettem azota. Tavaly hoztam azert, iden nem es meg sem neztek. :) Palinkat mindig hoztam es hozok, kb 8-10 uveggel, megneztek es sosem szoltak.

Kendall 2014.09.08. 09:12:23

@blackhair-lady: "ez egy nagyon segitokesz komment volt, remelem olvassa Moni es sok erot merit belole. En koszonom a neveben is!:)"

MÓÓÓNIIII!!!!!!!!!!
A post elején elkerülte a neved a figyelmem, de ahogy olvastam blackhair lady válaszát nekem, egyből összeraktam.... Hogy ez olvasáskor nem esett le!!!!!
A Kendall névből Te is tudod, én ki vagyok... :)

Móni, haza ne gyere, mert s.ggbe rúglak! ugyan azt csinálod, érzed, mint az elmúlt x évben, csak a helyszínt variálod. TUDOD, hogy ha visszajössz, PONT UGYAN ÍGY FOGSZ ÉREZNI, csak majd oda vágysz. Most már rakd rendbe a papírjaidat, és nézz szembe a ténnyel, hogy ez az érzés örökre megmarad. Üdv Jonnak! ;)

blackhairlady 2014.09.08. 14:10:13

@TraderFL USA: Ez erdekes volt, koszi:) Azt en is akartam irni, csak kimaradt, hogy engem is mindig udvozlunk itthonnal koszontenek a vamosok, es en meg mindig mondom, hogy jo itthon lenni:)

Ezt az ESTA-s dolgot viszont nem ertem. Nem ugy van, hogy 2 evig ervenyes, es a 2 ev alatt tobbszor is belephetsz csak a 3 honapot ne lepd tul?

A kolbasz dolgon elgondolkodok, nem szeretnem ha barmi negativum is lenne a nevem mellett. De pedig olyan kolbaszt senki sem csinal mint a baratnom, nehez lemondani rola:)))

TraderFL USA 2014.09.08. 19:33:28

@blackhair-lady Igen, ugy van, de nem lehet ki-be ugralni 4-5 naponta es maradni megint 3 honapot, addig mig le nem jar a 2 ev.Itt a cikk amiben irjak, hogy problema lehet visszalepesnel : " If you go to Canada and Mexico or the Caribbean, and while you are there, your initial 90-day period of entry expires, but you need to come back in to the U.S. to fly home, you may encounter a problem. The terms of the VWP are very clear - it is only to be used for occasional, short visits to the U.S. If the CBP Officer thinks you are trying to "reset" the clock by making a short trip out of the U.S. and re-entering for another 90-day period, you can be denied entry. (If that happens, you will have to obtain a visa for any future travel to the U.S.) In order to be re-admitted to the U.S. shortly after a previous admission expired, you will have to convince a CBP Officer that you are not trying to "game" the system." Legkozelebb magyar hentes melle koltozok En is ! :))

M. Péter 2014.09.08. 20:00:45

@blackhair-lady: Egy alkalommal legfeljebb 3 hónapig lehet maradni. Arra nincs korlát, hogy összesen mennyi időt lehet az USA-ban tölteni, de elvben a beutazónak kell igazolni, hogy az USA-n kívül van állandó lakhelye.. Annak az illetőnek szerencséje volt, hogy kétszer is beengedték, és nem mondták neki azt, hogyha 6 hónapot akar tartózkodni, akkor kérjen vízumot.

Chicagóban tapasztalatom szerint mindig ellenőrzik a csomagokat a mezőgazdasági ellenőrök kutyával is, gondolom azért, mert ott nagyon jelentős a húsipar. Ha kolbászt hozol, kerüld el Chicagót.

blackhairlady 2014.09.09. 02:12:58

@M. Péter: Ok, bar most ezek utan mar a kolbaszcsempeszetet is kerulom, azt hiszem:)

Peter75 2014.09.09. 06:50:02

Mónika ébredj már fel. Ne legyél már ennyire naiv -bár nekem szimpatikus- itt nincs pardon nyomni kell mindent. Ami fontos e nyavajogj. Van egy gyerkőc, de ne pakold rá a bajod. nézz előre a lehetőségeid elég jók. Ragad meg és meglátod boldogok lesztek. Ha te okés vagy a gyerkőc is az less. A legjobbakat Péter Londonból.

idiesel 2014.09.09. 11:12:26

Mónika! Nem voltam még hasonló helyzetben, de nem ismeretlen számomra Amerika. Én azt javaslom, hogy semmiképp ne gyere haza. Csináld végig, a gyermekedért és ne tegyél rá nagy súlyt ezzel. Neki megadatott egy jobb élet, a honvágyad miatt ne vedd el ezt Tőle.
Nem Ő kell döntsön, hanem Te. Viszont én azt nem értem, hogy miért kell választanod? Miért csak fehéren és feketén látod a helyzetet? Honvágyad van, akkor haza kell jönnöd egy kis időre. Ha hiányolod a magyar nyelvet a gyermeked szájából, akkor vidd olyan közösségbe. New Yorkban található magyar iskola, rendezvények. Ha nem is full-time, ha csak néha be-beugrik, ismerkedik, már az nagy előny. Vagy mi van ha ingázol? Nyáron Magyarországon vagy, télen kint. Vagy ahogy tetszik.

idiesel 2014.09.09. 11:12:26

Ja én meg mennék kézzel lábbal, mert muszáj voltam hidegvérrel elkülöníteni dolgokat és a jókat elnyomni itthon. Bár már tényleg csak rosszakat látok, jót alig. Viszont nekem 2 éve nem sikerül. Illegalitásra nem vállalkozom, viszont legális utat, házasként szinte lehetetlen. Erre is gondolj, Neked adott és nem jó. Gyere haza fél évre, feltöltöd a magyar raktáraidat és a 20. anyázás és rohaggyá meg után, letisztulnak a dolgok. Sok sikert kívánok hozzá!

M. Úr 2014.09.10. 13:27:41

@Herr Géza: Te.... ugye emlékszel, hogy mi egymás alteregói vagyunk? Hát bémeg, ez most már tényleg hogy a...?! Nem fogod kitalálni hol voltam szeptember 5-én, amikor ezt írtad: "Megyek inkább a szárd hegyirablókkal beszélgetni... "

Na, kitalálod?

Herr Géza 2014.09.11. 10:27:36

@M. Úr: Csak nem szintén a szárd hegyirablók másik frakciójával beszélgettél? Nem semmi... Kicsi ez a világ. Merre jártál és mikor?
Mi Calgariba érkeztünk, 3.-5.-ig voltunk Bosában (szállásilag) és bejártuk az északnyugati part egy részét (Alghero, Sassari....) , utána átmentünk a keleti partra és a maradék idöt Cala Gononéban töltöttük. De jártunk Nuoróban, Dorgaliban és Oroseiben is. 5.-én du., vagy 6.-án de. a szálloda elötti strandon felfedeztünk (hallottunk) egy magyar párt, na azt ne mondd még, hogy azok ti voltatok.... :))))))
Milyen vicces is az, ha két alteregó találkozik.... :))))

Herr Géza 2014.09.11. 10:30:04

@Herr Géza: @M. Úr: Ja: "a maradék idöt"... Szóval tegnap jöttünk haza, szintén Calgariból, Zürichen keresztül.

M. Úr 2014.09.11. 13:53:36

@Herr Géza: Ez tényleg vicces már :-)
Mi szept. 1-től 8-ig voltunk, szintén Cagliariba repültünk, onnan egyenesen irány az észak-nyugati csücsök, Stintino városa. Ott volt végig a szállásunk, megnéztük az Asinara szigetet, Capo Caccia-t (Neptun barlang), Sant Antini Nuraghét vagy mi...
Szóval az a magyar pár nem mi voltunk, de láttunk mi is magyarokat Asinaran.
Tökéletes idő volt, a helyiek azt mondták, az előtte lévő héten vacak volt, meg az utána következőn (a mostanin) is az lesz. Volt eső tegnap-tegnapelőtt?

M. Úr 2014.09.11. 13:58:44

@Herr Géza: Ja és nektek szólt bárki is, vagy láttátok valahol kiírva-leírva, hogy tilos csigaházakat, kagylókat, köveket stb. kivinni a szigetről? Nekünk csak az asinarai idegenvezető említette meg, abszolút nem tudtunk róla. Még jó hogy szólt, mert amúgy lett volna nálunk két maréknyi csigaház... A repülőről felszállás előtt egy idős házaspárt szállítottak le, mert az ő bőröndjeikben találtak pár csigaházat... Elég komoly bírságot kell fizetni, ez főleg azért durva mert abszolút semmi tájékoztatás nincs róla.

Herr Géza 2014.09.11. 17:54:41

@M. Úr: Volt bizony. Tegnapelött este ordenáré sötét felhök, dörgés-villámlás, nálunk (C.G.) ugyan csak kb. 10 perc szolíd esö esett, de tegnap útban a reptér felé láttuk, hogy bizony egy-két szakaszon komoly özönvíz volt. Minket még tegnap de. Cagliariban is megszívatott, mert pont jött egy újabb viharfront, így a gépünk késve tudott csak felszállni és a szük zürichi csatlakozási idö miatt sikerült még ott egy csúcsdöntés 1500 m-es síkfutásban is... Ha már egy hetet "tunyultunk", kellett egy kis sport a végére. :))
A kiviteli balhéról mi sem hallottunk, csak arról, hogy a keleti parton van egy strand, aminek a kavicsai részben csili-vili ásványokból vannak és annak a "lerablására" nagyon harapnak a rendörök is. Meg akartuk azt a partot nézni mi is, de nagy kerülö lett volna, így aztán kihagytuk.... Ti "maszekban" voltatok, vagy utazási irodával?
Mi mindent maszekban szerveztünk le (internet !!), mert ahogy néztem, irodával egy före annyi lett volna a turné, mint amennyiböl így (repjegy-szállás-bérautó) hárman kijöttünk. Rendes költöpénzzel, belépökkel és egy teljes napos "yacht"-bérléssel együtt is alatta maradtunk a legolcsóbb 3 fös Pauschalreise árának......Na persze az éjszakákba nyúló "internettúrást" ugye az ember nem számítja bele, de valamit valamiért ugyebár....
Nekünk nagyon bejött, szuper volt, jól éreztük magunkat, egy kicsit talán rövid a teljes lekapcsoláshoz, de a szabimba most nem fért több....

Herr Géza 2014.09.11. 17:57:01

@M. Úr: Ezentúl egyeztessük a programot, nehogymár egyszerre legyünk egy helyen és ne is tudjunk róla, csak utólag..... :))))

swfla 2014.09.30. 09:15:11

@TilosazA (UK): Egyetertek. Elso kerdes nalam is az volt, miert nem nez a posztiro korul, hogy merre jobb a kozbiztonsag. Ha mondjuk Floridaban maradunk, pl. Naples miert nem jo? Vagy Melbourne? Vagy St. Augustine? A lista eleg hosszu...

swfla 2014.09.30. 09:15:11

@ditta75: Meg valami eszembejutott az altalad is emlitett erzelmi zsarolassal kapcsolatban... Egy pszichologus irta a konyvet, a cime Mergezo szulok (toxic parents - lasd Amazon.com) ahol a szakember hetkoznapi nyelven levezeti, hogy az ilyen viselkedes hova vezet egy gyereknel. A kilatasok nem tul jok!

eost 2014.10.09. 20:30:10

Kedves Monika! Alapvetoen jozanul es csak eszervek alapjan el kellene dontened, hogy szerinted a gyereknek mi a jobb a jovoje szempontjabol, Amerika vagy Magyarorszag. Utana pedig valaszd ki a megfelelo varost, keruletet, iskolat, es maradj ott. A kapcsolatok ki fognak alakulni, de egyetlen szomszed sem szivesen kot mely baratsagot azzal, aki elorelathatolag rovid idon belul tovabb all. Minel tovabb laksz uj otthonodban, annal kevesbe fog kinozni a honvagy.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása