oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 02. 06:51,  Így cseréltem az öltönyt láthatósági mellényre 329 komment

2014. szeptember 02. 06:51 Határátkelő

Így cseréltem az öltönyt láthatósági mellényre

Őszintén szólva én csodálom azokat az embereket, akik a jól bevált munkából képesek valami teljesen másra váltani és kockáztatva új életet kezdeni. Így tett mai szerzőnk, Franky is, aki szállodai irodai munkát cserélt a vasútra (mondhatnánk, hogy megcsapta a mozdony füstje, ha még lenne a mozdonynak füstje). Akinek valami rémlik a poszt kapcsán, az nem téved, hiszen pár hete Franky párja írta meg, hogyan sikerült egy labradorral együtt határátkelni és lakást találni Londonban. (A képekért ezúton is köszönet!)

4_nyito2.jpg

„Az én életem is a szokásos módon indult Magyarországon, a főiskola befejezése után munkába álltam. Végzettségem idegenforgalmi közgazdász, így egy budapesti ötcsillagos szálloda jó kezdésnek tűnt, oly annyira, hogy maradtam is ezen a területen jó néhány évig.

Több házban is dolgoztam, különböző részlegeket kipróbáltam. Magyarország legjobb szállodájában dolgoztam éveken keresztül, egyértelmű volt, hogy a további szakmai fejlődést külföldön kell keresnem.

Cégen belüli áthelyezést kértem és ekkor még nem volt határozott elképzelésem, hogy hová mennék, Afrikától Ázsiáig mindenre nyitott voltam. Végül szobaszervíz koordinátor pozícióba jelentkeztem, és két telefonos interjú után küldték a szerződést.

2011. június 4.-én érkeztem Londonba és 6.-án kezdtem dolgozni a Four Seasons Hotel London Park Lane-ben. Itt kell köszönetet mondanom a budapesti főnökömnek, aki mindvégig támogatott.

2_25.jpg

Nem találtam a helyem

Akkor úgy gondoltam, néhány év múlva tovább megyek, talán egy másik kontinensre. Aztán Angliába és Londonba beleszerettem, a szállodában viszont egyre kevésbé találtam a helyemet.

Egy irodában ültem egész nap egy monitort bámulva, vendéget csak fényképen láttam, nem voltam elégedett a helyzettel, visszalépni meg nem akartam, mert az sem alternatíva, hogy lecsót hordjak a nyugdíjig.

Tisztában voltam vele, hogy ha váltani akarok, annak itt az ideje, 30-as éveim elején még egyáltalán nem késő, és különben is, minek ölnék több időt és energiát abba, amiről tudom, hogy nem a jövőm? Már csak ki kellett találnom mit szeretnék.

1_39.jpg

Irány a vasút

Hosszú és rögös út volt, több minden felmerült bennem, logisztika, műszaki terület, aztán a közlekedés felé hajlottam, míg végül kikristályosodott bennem: a vasúton szeretnék dolgozni. Ekkor jött a következő kihívás, elhelyezkedni szakképzettség és tapasztalat nélkül a vasúton, lehetőleg úgy, hogy anyagilag se járjak sokkal rosszabbul. Több társasághoz jelentkeztem.

Itt tegyünk egy kis kitérőt. A brit vasút merőben eltér a MÁV-tól, önmagában tudnék egy posztot írni róla, itt és most legyen elég annyi, hogy nem egy állami cég, hanem sok (magán)társaság végzi a (személy)szállítást.

Szóval küldtem az önéletrajzokat, jelentkezési lapokat, motivációs leveleket, legalább félszáz pozícióra jelentkeztem. Aztán egy októberi napon kutyasétáltatás közben hívtak telefonon, hogy a jelentkezésemet elfogadták, és a kiválasztási folyamat első lépcsője a következő hét szerdáján lesz.

Gyakorlatilag tesztkitöltés volt; hallás utáni szövegértelmezés, nyelvhelyesség, matematika, kombinatorikai és logikai képességek felmérése összesen 4 különböző feladatban. Nem volt különösebben nehéz, viszont az idő nagyon nagy ellenség, gyakorlatilag lehetetlen minden feladatot befejezni az adott időkeretben. A tesztet azonnal kiértékelték.

3_nyito.jpg

Mivel megfeleltem, rögtön egyeztettünk időpontot interjúra. Erre a következő hétfőn került sor. Két állomásigazgató interjúztatott, és a nagyjából 20 perces interjú végén gratuláltak és felajánlottak egy Rail Operator pozíciót. Ekkor még nem tudtam, melyik állomásra kerülök majd.

Jött az orvosi vizsgálat, szerencsére ezen is átmentem és már csak a 30 napos felmondási időmet kellett letöltenem a szállodában. Kezdés előtt úgy két héttel kaptam meg postán a munkaszerződésemet, és a levelet, amelyben leírták, hogy Clapham Junction állomáson fogok dolgozni.

Erre egyébként nagyon büszke vagyok, mert vonatforgalmat tekintve ez Európa legforgalmasabb állomása, naponta több mint 2000 vonatot kezelünk, csúcsidőben 13 másodpercenként érkezik egy szerelvény, persze nem ugyanarra a vágányra, hiszen az állomásnak 17 vágánya van.

Két hét tantermi és három hét gyakorlati tréning után álltam munkába újabb teszteket és gyakorlati vizsgát követően. A lemorzsolódás nagyjából 40% volt, egyesek meggondolták magukat, másoknak csak a tréninget kellett újra csinálniuk. Ennyi a történet, így cseréltem az öltönyt láthatósági mellényre, az ötcsillagos belvárosi szállodát egy vasútállomásra.

5_9.jpg

Mit csinál a Rail Operator?

Egyesek talán azt kérdezik most, OK, de ki az a Rail Operator? Röviden ő az az idegesítő alak a kukásmellényben, aki fújja azt a rohadt sípot, ha kell, ha nem, és azt a hülye nyalókát lengeti a kallernak.

Valójában ez a rituálé a vonatmenesztés, és jó okkal csináljuk úgy, ahogy csináljuk. Ebbe most nem mennék bele, mert az tényleg külön poszt lenne, a lényeg, hogy az állomáson mindenki Chuck Norrisnak érzi magát, ugyan mit árthat neki egy 300 tonnás vonat, ami 120 km/h-val megy, vagy 750 V egyenáram?

Végül dióhéjban néhány tanács annak, aki arra adná a fejét, hogy vasutas legyen Angliában. Érdemes több cégnél jelentkezni, némelyik egyáltalán nem vesz fel pályakezdőket, míg mások igen. Nem kell megijedni attól, ha valakinek nincsen ilyen irányú szakképzettsége vagy tapasztalata, sokkal inkább a rátermettség számít. A legtöbb tréning úgyis útvonal, cég- vagy vonattípus specifikus.

Jelentkezésnél mindenki olyan pozíciót válasszon, amihez van valamiféle tapasztalata, aki például értékesítési tapasztalattal bír, készpénzkezelésben jártas, annak kézenfekvő választás a jegypénztár.

6_6.jpg

Lépésről lépésre

Ne akarjon senki egyből vonatvezető lenni. Nem véletlenül azt fizetik meg a legjobban, 2 éves kiképzés előzi meg és rendkívül összetett feladat (egyszerűnek tűnik, de amikor jeges pályán kell megállítani egy 2000 tonnás vonatot méteres pontossággal akkor elég sokan elhasalnak), éppen ezért a legtöbb cég belülről keres vezetőket.

Én sem ebben a pozícióban képzelem el az elkövetkezendő 20 évet, de belépőnek azt kell megragadni, ami sikerül. Ha az a vonattakarítás, akkor azt. Cégen belül már sokkal könnyebb előrelépni, mint kívülről megfogni az álommunkát.

Ami viszont elengedhetetlen, az a magabiztos angoltudás. Ez elég kézenfekvő, ha például valaki leesik a peronról és fel kell hívnom a forgalomirányítót, hogy állítsa le a forgalmat, és kapcsoltassa ki a feszültséget a harmadik sínben, nem hátrány, ha elsőre megértjük egymást.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: tömegközlekedés vasút vendéglátás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr646657271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.09.02. 19:26:22

@Muscari: meg szep,mert en egy apaoroszlan vagyok,Te meg egy anyaorszlan vagy szuz?
Utolag is boldog szulinapot neked:)))
Mennyi is 21?:))))

Muscari 2014.09.02. 19:27:35

@FrankyLon: koszi szepen. Jelenleg NW Londonban lakom, eddig tik jol hangzik. Kavezoban dolgozom mint shift supervisor, kasszakat is kezelek meg a szefet is.
Szerinted lenne eselyem?

Muscari 2014.09.02. 19:28:36

@Zoole[uk]: 19, te:-) Egyebkent koszi es neked is :-)

SzZoole 2014.09.02. 19:30:00

@diggerdriver: en sem,csak lattam mar olyan embert,aki hallotta,hogy beszelnek valami ilyesmirol:)))
Meg kaptad azt a ketto kepet amit szombat este kuldtem neked?

SzZoole 2014.09.02. 19:33:05

@Muscari: csak 19 vagy?En azt hittem,hogy egy hijjan 20:)))
Koszi,holnap megyek be Edgwarebe,meg hivlak egy kavera szuletesnapod alkalmabol,meg egy sutire is:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.02. 19:42:41

@Zoole[uk]:
Igen. Kinyomtattam és megettem.
:))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.02. 20:02:52

@Babette.: Ez lenne amugy a vitatott cikk, amire hinta annyira szeret hivatkozni.

hvg.hu/kultura/20140626_penztaros_neni_lesotetitett_uvegu_fekete

Mert szerinte kizart, hogy Norvegiaban olyan jol menjen a penztarosnak, hogy uj Mercedest vegyen belole. Mintha nem letezne 25k euros szalonbol kihozott Mercedes is, mintha nem letezne autohitel. Meg amugyis, teljesen evidens, hogy o sokkal jobban tudja osztrakiabol hogy mi a dorges a norvegoknal, mint egy olyan fazon, aki amugy 2006 ota Norvegiaban el...

DieNanny CH 2014.09.02. 20:05:03

@geegee:

Hát, kíváncsi vagyok, másoknak mi jött ki, mert nekem is Svédo. Lehet, mert beírtam, hogy tetszik az ABBA, és annyira nem zavar a hó? ??? Mert akkor így hülyeség.

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.02. 20:13:34

@Babette.: ezt a zakatolas elmeletet plagizaltad?

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.02. 20:17:41

@Jani haverja: ha mar vasutas nap van, örömmel nyugtaztam, hogy az alban vasut villamositasa megtörtent.
youtu.be/vvQhkl3FoCY

wuaaa 2014.09.02. 20:18:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én nem értem, hogy akkor most végülis mi volt a gond ezzel a cikkel. Miért ne vehetne Mercit a kasszásnéni? Hát ha egyszer azt akart..

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.02. 20:18:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: de bakter erről már beszéltünk párszor.

de meg nem is érdekel, mi szerepel benne, ő teljesen mást mondott.

Mr Long 2014.09.02. 20:20:16

@házelőtthinta: Kp vs hitel az autora temaban. Most neztem meg a Vauxhall (nemetul Opel) honlapjat. Astra kpben £19.880, hitellel a vegosszeg £20.030. A hitelesnvegosszeg nem fugg a futamidotol a kalkulator szerint, szoval a kamat £250 24 es 60 honapnyi futamidovel is. Csk a havi torleszto valtozik.
Szerintem keves olyan hulye van, aki emiatt inkabb kpban fizet, inkabb megforgatja apenzt, mivel a kamat csak 1.26% es meg az angol bankok is nagyobb kamatot adnk...

DieNanny CH 2014.09.02. 20:28:11

@TilosazA (En/Mum):

Ez csak unión belül játszik, vagy Svájc is beleszámít?

DieNanny CH 2014.09.02. 20:32:56

@vivike22:

Az osztrák vonat - a Wiesel - az énekel. Komolyan, mikor kigördül az állomásról, a dórémifászólátí-t énekli... Szerettem hallgatni...

DieNanny CH 2014.09.02. 20:35:00

@Ödenburger Wiener Schnitzel:

Csak nem a Wieselé a Taurus? Pont írtam vivikének róluk.

vivike22 2014.09.02. 20:41:19

@Mr Long (UK): Ugyis te hamisitottad most az oldalt, es egyebkent is, miskocon sokkal jobbak a feltelelek, ha kivonod belole az eves kozephomersekletet, es a honvagysagi osszehatot :)

blackhairlady 2014.09.02. 20:51:51

@Muscari: Szulinapod volt? Akkor Boldogot!:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.02. 20:54:08

@bpetya75: Itt is lehült mára a levegő. A tegnapi, meg az előző másfél hónapi 32-34 fokról mára csak 23 fok lett. Hajnalra 20-21 lesz.

De azért nekünk még nem kell begyújtani szerencsére... :)

DieNanny CH 2014.09.02. 20:57:18

@vivike22:

Honvágysági összeható... :-DDD

vivike22 2014.09.02. 21:03:33

@DieNanny [SZ,CH]: Mar kezdek kiborulni hintatol par napja :D Ez az eredmeny :D

Szivesen meghallgatnam a vonatot amit irtal, egyszer majd ha arra jarunk kiprobalom :)

Mr Long 2014.09.02. 21:03:45

@vivike22: A BMW is ad lehetoseget reszletre, 4.9% kamatra. Igaz az arban azert mas kategoria, a depozit majdnem egy astra ara.

Mr Long 2014.09.02. 21:04:51

@vivike22: Mondjuk amit irtam az egy 7esre vonatkozik, ami listaron £58k, csak az aranyokhoz segitsegul.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.02. 21:06:44

@Der echte Weinachtsmann: DDD

Ez valami krómbánya, vagy mi a fene lehet?
De tényleg itt lehet, mert albánul beszélnek, és elvileg északi tájszólással, de nagyon rosszul lehet hallani.

Mert általában vasút sincs itt, de ahol még van azért ennél korszerűbb, igaz, nem "villanymozdonyos" :)

Azért ilyent nem látsz turistaként az biztos, én jártam lehetetlen helyeken terepjáróval is, de azért ilyent még én se láttam :)

A család megnyugtatására itt a feleségem blogja női szemmel, még sajnos kevés bejegyzés van benne, de egyre több lesz:
albania.cafeblog.hu/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.02. 21:11:06

@Der echte Weinachtsmann: Megnéztem még egyszer, most látom csak, hogy ez 1995-ös!

Az akkori korról már jobban el tudom képzelni, itt ugyanis csak 1992-ben volt a rendszerváltás. És tényleg krómbánya. Most már az se így megy, kóóórszerű berendezések vannak "made in china" felirattal :) Merthogy azok veszik a krómot.

SzZoole 2014.09.02. 21:17:55

@vivike22: epp most nezem Jeremy Wade kongoi kalandjat:)

Mr Long 2014.09.02. 21:21:34

@Zoole[uk]: Ilyenre en is akarok horgaszni!

Der echte Weihnachtsmann 2014.09.02. 21:25:45

@Jani haverja: Mirdita!

De kiraly az a kezi aramszedö, nem? Munkavedelem?
De gondolom azota ez valtozott.

Köszi a linket. Mar tovabbitottam. Remelem segit a döntesben.

Mr Long 2014.09.02. 21:28:17

@Zoole[uk]: Rakerestem a neten most, hogy irtad. Es pont az egyik videoban tigerfish-re pecazott.

33621 2014.09.02. 21:29:03

@Babette.: Nállunk 30 fok volt ma is és holnapra is ezt ígérik.

33621 2014.09.02. 21:30:47

@Babette.: És országon belülről beszélek.

SzZoole 2014.09.02. 21:32:50

@Mr Long (UK): az itv4-en megy egy musora most.

Herr Géza 2014.09.02. 22:04:52

@KaMon: Tisztára, mint az a kiszorítós játék volt gyerekkoromban... És akkor valakinek nem jut ország? :)))))))

Herr Géza 2014.09.02. 22:10:11

@házelőtthinta: Most akkor tessék mondani, a 200 eurós hűtő az óccsó, vagy drága?????

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.02. 22:14:36

@Herr Géza: a 120 eurós farmerhez képest vagy sem?

vivike22 2014.09.02. 22:16:20

@Mr Long (UK): Itt is ilyesmi kamatokkal dolgoznak, ismeros srac volvot es seatot nezett ujat, ezert tudom a lizinges cuccot, meg ilyeneket, mert en voltam tolmacsoni neki, ill segiteni forditani.

Ugyanez sztem minden tipusra ervenyes amugy, csak a kezdo reszlet mas.

Aruvasarlasi hitelrol mar ne is szoljak, most vett egy almas laptopot, uj ara volt 2000 juro, befizetett valami 250 eurot, a hitel 24 honap a kamat rajta 50 euro cakkpakk. Nem szamoltam ki, hany szazalek, de tuti nem 30%os THM ugyebar....

Sir Gombóc 2014.09.02. 22:16:20

"de amikor jeges pályán kell megállítani egy 2000 tonnás vonatot méteres pontossággal akkor elég sokan elhasalnak)"

Ezt tekintsük költői túlzásnak. :-)

vivike22 2014.09.02. 22:16:20

@Zoole[uk]: Nalunk szombaton lesz az uj resz addig irigykedek :)

@Mr Long (UK): Gyere az Ebrora a ferjemmel, igaz, a harcsaknak nincs ekkora foga, de en ugysem vagyok eleg jo tarsasag neki peca ugyben :D :D

kikiva 2014.09.02. 22:16:20

@TilosazA (En/Mum): Ez a NAV-os dolog erint engem is. Nem tudod, a NAV hivatkozott valamilyen rendeletre/tv.-re, stb, mikor ezt nektek mondtak? Ha igen, megirnad legyszi, hogy melyikre? Koszi!

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.02. 22:24:13

@kikiva:

www.nav.gov.hu/data/cms319912/10._sz._fuzet_Ingatlan_berbeadas_szabalyai_20140402.pdf
3. oldal
"2012. január 1-jétől csökkentheti lakás bérbeadásából származó bevételét a bérbeadó
magánszemély úgy, hogy a más településen bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan
megfizetett bérleti díját levonhatja a bérbeadásból származó bevételéből az Szja tv. 17. § (5)
bekezdése szerint. Ennek feltétele, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90
napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más
tevékenységéből származó bevételével (például önálló tevékenység vagy egyéni vállalkozói
tevékenység bevételével) szemben nem számol el költséget, vagy az igazoltan megfizetett
bérleti díjat számára még részben sem térítették meg."

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.02. 22:57:10

@Der echte Weinachtsmann: Krómbányában még nem voltam, de elvileg tényleg korszerű gépekkel bányásznak már krómot, néhány helyen már mozgóőrlő, és mozgó dúsító is van (amikor elfogy a króm, merthogy külszíni fejtés van, az egész őrlő, és dúsítóberendezés odébb költözik). Merthogy a tisztított krómércet gazdaságosabb lehozni a hegyekből Durres-be a kikötőbe (itt 40-42%-osra tisztítják, mármint a krómtartalma ennyi), mint a tisztítatlant, merthogy tisztítatlanul gyakorlatilag a kőport is szállítani kell.

Albánia ugyanis a Világ legnagyobb krómexportőre, és a Világ második legnagyobb krómérckészlete található itt. A legnagyobb krómérckészlet Dél-Afrikában található, csak ott most politikai gondok miatt akadozik a kitermelés, meg az export. Úgyhogy most a kínaiak innen viszik, mint a cukrot :) Kínai viszont itt nem tud kitermelési jogot szerezni, de korszerű gépeket azt adhat a kitermeléshez, ezt is csinálja.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.02. 22:58:27

@Der echte Weinachtsmann: Ja, és ilyenkor már nem Mirdita, hanem Mirëmbrëma (ejtsd: mirömbröma), merthogy jóestét :) D

Shirkan 2014.09.02. 23:44:07

"750 V egyenáram"

A volt a feszültség mértékegysége, tehát 750V egyenfeszültség.
Ha áram, akkor amper [A], de 750A a vasúti felsővezetéken nincs.

általános iskola 7. osztály

Bud Taste 2014.09.02. 23:44:07

@Zoole[uk]: "nem,harcsa halaszlet."

Tokajból az észak felé kivezető úton, pár kilóméterre a várostól a Tisza mellett van egy kerthelyiséges halászcsárda az út mellett, mindig sok parkoló autóval. Gondoltam, egy próbát megér, ha mindig sokan vannak az jó jel. A harcsa halászlé konkrétan pangáziuszból volt sajnos...

vivike22 2014.09.02. 23:44:07

@Herr Géza: Tulfogyasztasz. Jon a tel, minek huto????? Kiakasztod az ablakba a sort meg kislabosban a levest. :D :D

Muscari 2014.09.02. 23:45:09

@Zoole[uk]: nagyon kedves toled, de dolgozom holnap. Igyatok majd valamit az egeszsegemre, en is iszom a tiedre :-)

Muscari 2014.09.02. 23:48:02

@blackhair-lady: koszi szepen, meg a honap (augusztus) elejen. Zolnak is most volt, pont azon a napon mint a fiame :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.03. 00:38:54

@wuaaa [nor]: Szerintem lesz ott is dilatációs hézag, csak lehet, hogy ott már rájöttek, hogy nem deréxögbe kell belevágni, hanem hegyesszögben, és akkor nem zakatol a négyzet... :D

TilosazA (UK) 2014.09.03. 00:45:42

@DieNanny [SZ,CH]: Nem tudom, de gondolom igen. Babette bemásolta a jogszabályt, ott semmi konkrétumot nem írnak. Ja, és rosszul mondtam, le kell vonni az otthoni lakás bérleti díjából az általad bérelt lakás bérleti díját, és a különbözet után kell fizetni. Tehát ha olcsóbb lakást bérelsz, akkor kell fizetni mégis. (Bár ezt megnézném, ha külföldön él az ember ugye...
Ha aktuális a téma, azt tudom mondani, hogy fel kell hívni a NAV-ot, mondják meg mi a helyzet Svájccal...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.03. 00:46:13

@Réka ‎: Igeeen?? Na, de durva.Mink nem járunk metrón se (nem olyan helyen lakunk, hogy lenne) meg vonaton se (akárhányszor számolgattam eddig, sose érte meg a kocsihoz képest).C sak a pendeltág volt eddig (többieknek: olyan hévszerű alkalmatosság) de az meg csak munkaidőben, szóval ott se volt randalír.Este meg kizsgyerekkel mit keresnénk a nagyvározsban, ugye (Hopp, kicsit vazs-mégyái a tájszólásom... :D )

Az éjszakai szórakozóhelyek is kimaradtak eddig, mert én egy rendes, családszerető ember vagyok... :-))

De nem kellemes azért ezt olvasni.Remélem, mire a lányom megkamaszodik, javul majd a helyzet...

blackhairlady 2014.09.03. 01:02:21

@Muscari: Akkor utolag i kivanok azert, bar a 8 nap mar letelt, de szerintem jokivansag mindig jol jon :)

blackhairlady 2014.09.03. 01:05:30

@Muscari: kozben ratapiztam a kuldes gombra, brrr utalom a z erintokepernyot. Szoval a fiadnak is boldog szulinapot kivanok!:) Oregszenek ezek a kolkok a fene egye meg :)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.03. 05:07:38

@vivike22: jaguart, ami csak 11 eves (asszem) 3000 euroban megall.

dehogy is all meg ... az egy shitbox ..annyit fogtok rakolteni ... abba az idobe van amikor cserelgetni javitgatni kell mindent $$$$$..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.03. 05:22:36

OFF
hova érdemes születni lista az economist-tól
www.economist.com/blogs/graphicdetail/2013/01/daily-chart?fsrc=scn/fb/te/bl/ed/birthright
lenyomott minket Izrael, Szaudi, Kuba és Kolumbia, ja és Thaiföld jobban áll, mint Románia.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.03. 05:36:06

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): viszont az sem rossz,hogy a 9. helyen szulettem ujra ...

kikiva 2014.09.03. 07:00:16

@Babette.: Koszi! Ezt megtalaltam, csak a kulfoldi berlesre utalasos dokumentumot nem talalom. Azt esetleg nem tudod, hogy bar ez azt jelenti, hogy nem kell adozni otthoni kiadott ingatlan utan ha az ember lyanya kulhonban berel, de ettol fuggetlenul adobevallast pl kell-e benyujtani ill. be kell-e jelenteni?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.03. 07:00:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Amikor az ember először odamegy, lát egy palotát, és azt hiszi, hogy abban lakik a király meg a királynő. És nem. Abban az útkaparó lakik, meg a tanító néni"

:))))))))))))))))))))))

ilyenekkel engem ne etessen senki.

wuaaa 2014.09.03. 07:00:53

@geegee: "Szerintem lesz ott is dilatációs hézag, csak..."

Nem is mondtam, hogy nincsen.. :) upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Track_Rail_Expansion_Joint.JPG

Nem nézni ember hülyének ! :D

Na szép napot mindenkinek aki erre jár! :)

rezsöatya 2014.09.03. 07:48:14

@Sir Gombóc: mibol gondolod a koltoi tulzast?
Fix helyen kell megallnia a vonatnak, szinte centire, hiszen akkor latja a megalloban levo monitorokon a teljes vonatot.

rezsöatya 2014.09.03. 07:52:38

@LittleG.: pedig vannak. Tobbnyire a hetes vaganynal, illetve font, a bridge levelen.

Igen, Readingbe sokszor megyek, ill. szallok at.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.03. 08:16:52

@kikiva:
1. mivel az unióban szabad mozgás van, ez az uniós országban való bérlésre is vonatkozik, egy a kikötés: más településen legyen a bérbevevés mint a bérbeadás.
2. azt gondolom, hogy mivel ha nincs jövedelmed, nem kell adóbevallást benyújtani, ebben is az esetben is akkor kell csak, ha keletkezik jövedelmed. tehát a bérbeadás összege mínusz bérbevevés egyenlő nulla vagy mínusz összeg, akkor nem kell.

FrankyLon 2014.09.03. 09:20:20

@Shirkan:

Egyenáram vagy egyenfeszültség, a két szó jelentésében van átfedés. Mivel a polaritás nem a feszültségtől és nem is az áramerősségtől függ. Hétköznapi ember az egyenáram kifejezést jobban ismeri, az egyenfeszültséget a laikus szerintem könnyedén összekveri az egyenletes feszültséggel.
750V feszültségű egyenáram, ha így jobban tetszik.
Az áramerősség nyilván nem állandó, attól, függ, mennyit vesz(nek) fel az adott betáplálási szakaszban haladó vasúti jármű(vek).

Egyébként ki beszélt felsővezetékről? Harmadik sines betáplálás van a mi hálózatunkon.

Muscari 2014.09.03. 09:25:50

@blackhair-lady: koszi meg egyszer.
Oregszenek bizony, de csak ok, mi maradunk orokke fiatalok :-)
Mi ujsag a suliban? Minden rendben?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.03. 09:52:46

@geegee: hááát a lányos apákat nem irigylem itt, hétvégén este a metrón mattrészeg csajok billegnek full pornós cipőben, szakadt harisnyában, miniben, kezükben sörösdoboz vagy az elitebbjénél 50 koronás rosépalack, artikulkátlanul üvöltenek... másnap meg rohannak a rendőrségre feljelenteni, hogy őket megerőszakolták.

Mi azért (is) nézünk házat vidéken a bushban, hogy ne kelljen ezt végignézni és a most négyéves kislány lehetőleg más, értelmesebb szabadidős tevékenységekben és érdemesebb baráti társaságban lelje örömét, persze semmire nincs garancia, de azért az ember megteszi, amit lehet.

Mr Long 2014.09.03. 09:53:58

@Shirkan: Jol irta. A rendszer neve 750V DC (direct current) r es emellett letezik pl a 25kV AC rendszer is, ami talan a legelterjettebb felsovezetekes rendszer, illetve sok egyeb meg Angliaban es a vilagban.

vivike22 2014.09.03. 09:59:14

@montroyal ( CAN qc): A roverra sem koltottunk eddig egy vasat sem, a muszakin hiba nelkul ment at, mindene perfekt. Itt az emberek koltenek az autoikra, szervizbe hordjak, mivel nem ertenek hozza, nem autoszerelo mindenki, mint a magyarok.
A 11 ev igen, az a kategoria, hogy vagy kurvajot veszel, vgay marha szart. A jaguarral se hiszem, hogy megszivjuk, a roverrel se szivtuk mar 2 eve van nalunk.

2009-ben vettunk egy ford fiestat, ami most mar 25 eves, a muszakin az is mindig atmegy, bar kapott korlatozast a vegsebessegre, 90 km/h, elso tulajtol vettem, kozel se ugy nez ki, mint egy 25 eves auto. Csereltunk rajta feket, es gumikat, mashoz nem kellett a szerelonek nyulni eddig.

Mr Long 2014.09.03. 10:16:26

@vivike22: Itt is az autok jelentos resze teljesen vezetett szervozkonyves, szamlak az alkatreszekrol mellekelve. Jo esellyel tudni majdnem mindent a kocsikrol.

vivike22 2014.09.03. 10:41:28

@Mr Long (UK): Itt is igy szokott lenni, illetve a muszaki vizsgan adnak egy A4 es oldalt tele irva, a normalis eladok azokat is hozzak, megmutatja, hogy pl 2010-ben fekproblema miatt nem ment at az auto, itt a szamla, kicsereltuk, itt az uj vizsgalap, a fek hibatlan.

Van kivetel, nyilvan van, nekem is akartak olyan autot eladni, hogy a papirokon volt a kocsin vonohorog, igazibol meg nem, az elado egy fenymasolt szemelyi igazolvanyt mutogatott, ott is hagytam, innentol nem erdekelt a kocsi, van elado rengeteg.

Rabbeleben 2014.09.03. 11:08:16

@szaszo71(D): Butaságot írtál. Nem kicsit.

Mr Long 2014.09.03. 11:11:12

@Rabbeleben: Ha gazol valoban nem ulhet vissza jo ideig.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.03. 12:02:27

@wuaaa [nor]: HAha, neeem, eszemben sincs...

Amit viszont kajakra nem értek, hogy mitől van, az a rettenetes pesti tavaszi 26 fokban méter magasra felpúposodó villamossín....Hogy az mi a ráktól van?Pedig ott is van hézag, legalább is szokott döccenni a villamos is.Semmilyen külföldi városban nem tapasztaltam még.Hiába, ez hungarikum... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.03. 12:09:47

@Réka ‎: Nahát, ez szép.Persze 18 év felett már úgyis azt fog csinálni, amit akar.Addig meg kéne kapjon valami nevelést...remélem sikerülni fog.

Okés ez a vidék dolog, ha valakinek olyan a munkája.De a napi 50-150 km ingázás, főleg időben, főleg 7köznap nem feltétlen nyerő.

Azt megkérdezhetem, hogy az embered svéd? Persze, megkérdezhetem, legfeljebb nem válaszolsz rá... :-))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.03. 12:52:37

@geegee: A vidék nálunk azt jelenti, hogy a munkahelyünktől 20-30 kilométerre legyen, ez a várostól 40-50 kilométert jelent. Szerencsénk van, mert mindketten a várostól északra, közel egymáshoz dolgozunk és jelenlegi helyzet szerint egy kocsival tudnánk ingázni, ezért nyilván a várostól északra keresünk házat. Vidékkel az is előny, hogy közel a természet, mindketten fotózósok-kirándulósok vagyunk, úgyhogy annyi utazást simán megérne, hogy a nap végén tényleg semmi zajongó szomszéd, tolakodó koldus, randalírozó aranyifj nem zavar, csak a mi szféránk létezik.
Igen, ő svéd :)

Rabbeleben 2014.09.03. 13:04:46

@Mr Long (UK): Magyarországon biztosan visszaülhet. Én nem a neten olvasom ezeket. Meséljek?

blackhairlady 2014.09.03. 13:39:25

@Muscari: Igen, eddig minden szuper. Na ilyenkor szoktam elkiabalni:(

Quercus a favágó 2014.09.03. 15:02:25

@kikiva:

Adóbevallást be kell nyújtani, ha az adóévben bevételed keletkezett. Tehát akkor is, ha a bevételből nem származott adóköteles jövedelmed. Kivéve, ha jogszabály mentesít a bevallási kötelezettség alól(pl őstermelői bevétel 600 ezer forintig).
Az ingatlan bérbeadása bevallás kötelezett. A NAV állásfoglalása szerint, a más településen kifejezés,miután nincs korlátozó, vagy meghatározó rendelkezés a törvényben, az országhatáron kívül is értendő. Bárhol, nem csak az EU. A bérlést bizonylattal kell igazolni, tehát egy esetleges ellenőrzéskor be kell tudni mutatni. Az, hogy a NAV mit fogad el hiteles bizonylatnak(szerződés, átutalás, számla, stb.), na azt ők döntik el. Lényeges, hogy ha pé. a lakhatási hozzájárulást kapsz, azt le kell az általad fizetett összegből vonni.
Ha itthon bérbe adsz lakást, de a közüzemi mérőeszközök a te neveden vannak, a bevételi oldalon a fizetett díjaknak is meg kell jelenni. Tehát hozzá kell adni a bérleti díjhoz. Aztán a kiadási oldalon elszámolod, tehát a szaldó nulla. Már ha a tételes költségelszámolást választod, és nem a 10%-os költség álltalányt. Viszont, ha pl garázst adsz bérbe, az ÁFA köteles.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.09.03. 15:05:29

Csak most jutottam ide, de megérte!

kikiva 2014.09.03. 23:23:50

@QUERCUS: Koszi a gyors valaszt! Azt esetleg nem tudod, hogy ha visszamenoleg 3 evre jelenti valaki be, de ugyan igy nullszaldos, vagy minuszos lenne a kulfoldi lakasberles miatt, akkor van-e valami buntetes?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.04. 03:58:11

@Réka ‎: Na jóóóó, miért nem csak annyit írsz, hogy mázlisták vagytok... :-)) Így persze világos minden.Az a kis Nótár Maris ház teljesen rendben volt, én is beköltöztem volna oda, nagy duzzogva...

Akkor jól tippeltem magamban az emberedről...

A Svédország-blogot abbahagytad direkt, vagy valami műszaki hiba van/volt vele?Valami félresikerült tartalom van rajta, már pár éve...

Quercus a favágó 2014.09.04. 08:10:16

@kikiva:

Önrevízióval tudod megoldani. Ha nem volt adófizetési kötelezettséged, nem valószínű, hogy bírságolnak.

kardio1 2014.09.04. 17:20:35

@QUERCUS:
Nekünk van egy bérbeadott lakàsunk Magyaro.-on, itt pedig bérlünk egy hàzat. Az elmùlt két évben fizettünk adot az otthoni lakàs utàn. Vissza lehet ezt igényelni? Es ezek szerint bevallàst legközelebb is be kell nyùjtani?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.04. 17:38:10

@Réka ‎: ez okés, de volt a régi cím, azt meg most valaki más bitorolja...Na mindegy, ha neked így jó, akkor nekem is. :D

Taxomükke (UK) 2014.09.04. 18:04:15

@geegee: Nekem is kihozta Sverigét, biztosan tök véletlenül... :)
Mondjuk sokaknak ezt hozta ki a teszt, úgy láttam.

Quercus a favágó 2014.09.04. 18:36:02

@kardio1:

Ha nyújtottatok be adóbevallást, akkor önellenőrzést kell csinálni, és a túlfizetést vissza lehet igényelni. Ilyenkor nem kell önellenőrzési pótlékot fizetni. Persze azt kérdezd meg, milyen bizonylatot fogadnak el a lakásbérletről. Bevallást ezek után csinálni kell minden évben.

@kikiva:

Nincs. Önellenőrzési pótlékot sem kell fizetni, ha nem keletkezik plusz befizetési kötelezettséged.
Önellenőrzést viszont csak akkor adhatsz be, ha előtte az adott évben adtál be bevallást.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.04. 18:45:58

@kardio1: ez már adójogi kérdés
nav.gov.hu/data/cms281405/23._fuzet___Onellenorzes_2013.pdf

"d) Csak akkor kerülhet sor önellenırzéssel történı bevallás-korrekcióra, ha az adózó
az adó, költségvetési támogatás alapját, az adót, a költségvetési támogatást nem a
jogszabálynak megfelelıen állapította meg vagy bevallása számítási hiba, vagy
más elírás miatt az adó, költségvetési támogatás alapja, összege tekintetében hibás.
Ezért nincsen helye önellenırzésnek, ha az adózó az adóbevallás, a költségvetési
támogatás igénylése során nem tévedett, hanem a körülmények rossz mérlegelése
vagy egyéb ok miatt nem használt ki valamely nyitva álló lehetıséget. Nincs helye
ezért önellenırzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási
lehetıséggel jogszerően élt, és ezt az önellenırzéssel változtatná meg. "

nem tudom, hogy ennek alapján van-e helye esetedben önellenőrzésnek. egy könyvelőt kérdezz meg.

macamuca [IHUN] 2014.09.06. 00:54:32

@Babette.:
Biglájk!

Engedelmeddel továbbképzésben részesítem egyik MÁV-os ismerősömet :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása