oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 27. 06:40,  Ahol öröm iskolába járni 592 komment

2014. augusztus 27. 06:40 Határátkelő

Ahol öröm iskolába járni

Egy hete kezdtük az iskolaév kezdete alkalmából indított sorozatunkat. Akkor Németországban jártunk, ma viszont a világ teljesen más tájékára kalauzol minket Gábor, aki Indiában él, és két gyermeke is természetesen ott jár iskolába. Számomra nagyon érdekes volt az írása és meglepő dolgok derültek ki belőle. (Természetesen nyugodtan írhattok még a szokásos hataratkelo@hotmail.com címre - ha esetleg képet is küldtök az iskoláról, azt külön megköszönöm.)

India, iskola.jpg(A kép illusztráció) 

„Az iskolarendszer Indiában teljesen más, mint amit megszoktunk Magyarországon. A gyermekeim (fiú 8, lány 10) már itt kezdték az iskolát immár három éve. De sajnos hátrányból indultak, és nem csak a nyelv miatt, hanem az életkoruk miatt is.

Itt az iskola – magániskoláról van szó – már a nursery-ben kezdődik, ami az otthoni óvodának megfelelő, csak délelőtti foglalkozások vannak.

A nursery után következő osztály a Kinder Garten. Itt már rendes oktatás folyik, ami a magyarországi első osztálynak felel meg. Egy tanár néni van velük. Ő tanítja nekik az írást, olvasást, éneket, környezetismeretet, stb.

A tanítás eleinte itt is csak délig tart, csakúgy mint a nursery-ben, de januártól kezdve a tanév végéig elkezdik hozzászoktatni a kicsiket is ahhoz, hogy az iskola 14 óráig fog tartani az első osztályban.

A számonkérés rendszere

Ez a tudatosan felépített ráhangolódás eddigi tapasztalataink szerint megmarad a későbbiekben is. Míg elsőben és másodikban nincsen még dolgozatírás, addig harmadiktól megjelennek a „Unit Test”-ek. Ezek a témazáró dolgozatok, amiből egy évben hármat írnak, és ezek már beleszámítanak az év végi értékelésbe. Míg harmadikban olyan 3-4 oldalasok ezek a tesztek, addig a negyedikeseké már 5-6 oldalas.

Az ötödik osztályban már megjelennek ezen felül a félévi és év végi záróvizsgák is. Valamint ekkor kezdik el a harmadik nyelv oktatását. Az első két nyelv a hindi és az angol. Harmadiknak lehet választani a spanyol és a francia között. Legalább is ebben az iskolában.

A gyerkőcök már Kinder Garten-től kezdve elkezdik a számítástechnikát is tanulni heti 2-3 órában. (Ezt csak azért hangsúlyoztam ki, mert tudtommal otthon nincsen már ilyen oktatás alsó tagozatban.)

Iskolaév április 1-től március végéig

Na de az iskoláról. Nem tudom, hogy más iskolákban hogyan mennek a dolgok, mert itt nincsen egy mindenek felett álló hatalmi szervezet, ami megmondja, hogy mit kell tanítani. A mi iskolánk jelenlegi rangsorban az 5. helyen áll a város 127 iskolája között.

Nagyon furcsa, hogy az iskolai év április elsejével kezdődik, és március végéig tart. A nyári szünet „csak” másfél hónap (május közepétől július 1-ig tart). Viszont rengeteg szünnap van az iskolában.

Mivel Indiában elég sok vallási ünnep van, és ezek szinte mindegyike szünnap a gyerekeknek. Nem tesznek különbséget, hogy melyik vallásnak van ünnep, ha ünnep, akkor az szünet. A karácsonyi szünetet itt is karácsonyi szünetként adják ki.

Majdnem el is felejtettem, hogy itt iskolai egyenruhában járnak a gyerekek. Van külön nyári és téli egyenruha. Eleinte furcsa volt, de mára már nagyon egyetértek vele. Így nem kell minden reggel, csak hétvégén „csatázni”, hogy mit vegyenek fel.

Itt nincsenek állandó osztályok éveken keresztül. Minden évkezdetkor az összes gyereket újra összekeverik, új osztályokba. Egy osztályból 2-3 tanuló marad csak együtt. Ennek megfelelően az évfolyam diákjai sokkal jobban megismerik egymást, és új barátságok köttetnek. Az osztályfőnökök is állandóan cserélődnek, csak úgy, mint a tanárok.

Ezek mellett minden tanulót beosztanak házakba (house), ami viszont a iskola évei alatt végig állandó. Ennek a sportfoglalkozásokban van jelentősége, mert a házak versengenek egymással, hogy melyik csapat lesz év végén a legjobb.

Széles a tanulható tárgyak palettája

Ami nagyon tetszik, hogy itt a tanórák csak 30 percesek. Igaz közöttük csak 5 perc szünet van, amikor is a tanárok átmennek az egyik osztályból a másikba. Van két nagyobb szünet. Egy 15 perces, ami a tízórai szünet, és egy 30 perces ebédszünet. Egyébként minden nap reggel 8-tól 14-ig van tanítás, kivéve pénteket, mikor is kötelező szakkör van a diákoknak.

Nagyon érdekes szakkörök közül lehet választani. A lányom jelenleg „Public Speaking”-re jár idén. A fiam számítástechnikára, míg tavaly „Innovation”-re. Ezek mellett van még Western és Indian dance, Drama, stb. Ezek mellett még van kötelező sportfoglalkozás, amit a tanítás előtt vagy után tartanak meg. A választék elég nagy: úszás, görkori, kosárlabda, teakwan-do, foci, krikett, torna, sakk, joga. Ezeket heti két alkalommal tartják.

Az iskolának van egy rendes nagy, füves focipályája, ami körül futópálya van. Egy jól felszerelt konditerme, úszómedence, az öltözőkben gőzkabin és szaunák (külön a lányoknak, fiúknak), kosárlabdapálya, teniszpálya.

Van négy számítógépterem, ebből kettőben csak Windows-os PC-k, míg a másik kettőben pedig csak Mac-gépek vannak. Van rendes színháztermük, külön táncterem a nyugati és indiai táncnak. Ugyanígy a zenetermek is meg vannak osztva külön indiai és nyugati teremre. Van állandó orvos is az iskolában.

Az egész iskolát biztonsági emberek felügyelik. A tanítási időben csak az igazgatói engedéllyel engedik ki a diákot még a szülővel is.

Az iskolai szabályzat szerint meg van tiltva a gyerekeknek, hogy hindiül beszéljenek egymás között, még a szünetekben is, és ezt a tanárok szigorúan be is tartatják a diákokkal. Mindenkire rászólnak, hogy angolul tessék beszélni. (Persze kivétel ez alól a hindi óra, ami minden nap van, néha kettő is.) Ennek is köszönhetően a gyerekeknek mára már nincsen gondjuk az angollal.

Nem ciki szeretni az iskolát

Hangsúlyozom, hogy a jelenlegi magyarországi iskolák napi életére nincs rálátásom, de úgy tudom, hogy otthon még mindig sikk nem szeretni az iskolát. A gyerekeim imádnak iskolába járni!!!! Annyi pozitív visszacsatolást kapnak a tanároktól, hogy öröm őket úgy látni, hogy várják, mikor mehetnek újra az isibe. Ez a legfontosabb számomra, hogy az iskola nem megutáltatja velük a tanulást, hanem megszeretteti.

Gondolom, sokakat érdekel az, hogy ez mibe is kerül, úgyhogy most az következik: mint említetem ez egy fizetős iskola. Itt is lehet nem fizetős iskolába beíratni a gyereket, csak ott a fő oktatási nyelv a hindi, és nem az angol. Ez meg nekünk nem volt járható.

A negyedéves tandíj 80 ezer forintnak megfelelő rúpia. Ez tartalmazza a tandíjat, az iskolabuszt, iskola utáni sportfoglalkozást. Ezen felül meg kell venni az egyenruhákat, valamint az éves tankönyvcsomagot, ami mindent tartalmaz.

Na jó, a ceruzát nem, de a színes ceruzától a ragasztón át a füzeteken keresztül a tankönyvekig mindent. Egy ilyen csomag az év elején egyszeri 15e Ft körüli kiadás.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat iskolakezdés India

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr116639671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.27. 07:00:29

Jo iras, koszi. Meglepett, hogy ennyire jo az iskolai rendszer. Lassan mar ebben a temaban is sereghajtok leszunk. Most itthon vagyok, kerdeztem a csalad gyerekeit mit szolnak, hogy hetfon megkezdodikaz ev. Egyik sem orult. Ez sok mindent elarul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 07:10:28

naigen. magániskola. én is magániskolában tanítottam ugye Burmában, okostábla, minden gyerek ipad-del szaladgál, stb stb. abból nagyon nem szabad következtetést levonni mindenre. semmire. mert ugye fél kilométerrel arrébb az állami iskolában egy osztályban 60 gyerek, és az áram még csak be sincs kötve. mondjuk legalább odáig eljutott a katonai diktatúra az elmúlt évtizedekben, hogy minden gyerek eljut egy iskolaépületig.
Indiában az emberek harmada még mindig írástudatlan, és én is laktam olyan guesthouseban, ahol a családból a gyerekek közül csak a fiúk jártak iskolába, a lányok közül egyik sem, egy kicsit sem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 07:14:51

ja és egyébként merre Indiában, ezt elfelejtettem kérdezni, ha erre jár a posztoló.

tableno 2014.08.27. 07:35:41

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Egyetértek.Ebből levonni bármilyen következtetést az indiai oktatás általános színvonalára olyan lenne, mint Etonról az angoléra...

firg_firg 2014.08.27. 07:37:32

Ahol kivaltsag iskolaba jarni

firg_firg 2014.08.27. 07:42:37

@svájci sapka (ch): iskolai rendszer nemegyenlo fizetos maganiskola, ami otodik legjobb lenni varos

firg_firg 2014.08.27. 07:43:50

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): engem az erdekelne hogy egy ilyen suli ennyi zsozsoert mennyire szamit ott az atlag szamara elerhetonek es megfizethetonek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 07:45:21

@tableno: azért Angliában legalább minden gyerek eljut iskolába legalább 6-8 évig....
szóval így ránézésre egyébként ez egy angol tanmenetű iskolának tűnik a posztban. kb egy szelet Angliát akarnak transzportálni, illetve megtartották még a régi időkből a rendszert.
vagy ha nem, akkor bocs, majd valaki kijavít.
juteszembe, Magyarországon hogyhogy nem alakult még ki ez a réteg, ennyire nincs felső-középosztály, vagy kereslet, igény, szóval hogy magániskolák? nem a többezer dolláros nyugati tanmenetű, hanem ez az ilyen tandíj szintű, mint ez az indiai iskola, vagy az én korábbi thai iskolám (kb ennyi tandíj), de magyarul, kicsit jobban megfizetett, rendesen megválogatott tanárokkal, jobb felszereltséggel, magyar rendszer és tanmenet stb szerint. vagy vannak ilyenek, és ugyanolyan rosszak, mint a többi, mert oda a "gazdag" gyerekek járnak, akik viszont viselkedni nem tudnak, vagy a szülők azt hiszik, megvették a kócerájt félpénzért? nagyon nem vagyok képben.
(bocs, elállt a szakadó eső végre, lelépek.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 07:48:21

@firg_firg: remélem, jön Mirjam :-) én csak tippelek, hogy ez nagyon a felső mondjuk 10% kiváltsága, az ilyen iskola.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.27. 07:50:56

@firg_firg: az én gyerekeim jártak magán és privát iskolába is. Fostalicska volt mindkettő. Csak a privátért még fizetni is kellett.
:(

bpetya75 2014.08.27. 07:51:40

@svájci sapka (ch):

A mieink várják. Pedig állami iskolába járnak, nem magánba.

@tableno:

Egyetértek. Nincs itthoni magániskolai tapasztalatom, de el tudom képzelni, hogy annak itt is más az általános hangulata. Meg persze a felszereltsége és a tanárok hozzáállása.

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar):

Reméltem, hogy árnyalod a képet ;-)

2014.08.27. 07:52:13

"Itt az iskola – magániskoláról van szó... "
Ezen van a hangsuly! A vilagon barhol a maganiskolak sokkal jobbak a public iskolaknal. Meg Magyarorszagon is. Unokatestverem unokaja Budapesten angol nyelvu ovodaba jart. Magyarul alig tud. Szerencsere hindu orajuk nem volt:) Unokahugom 3 eves kisfia jobban beszel, szamol angulul, mint magyarul. Egy heves-megyei kis faluban el. iMost megy ovodaba. A hindut o sem beszeli:)
PS: Aldom a Sorsot, hogy szamitogep nelkul telt a gyerekkorom:) Igy megismerhettem az erdot, mezot, madarakat, allatokat, a termeszetet. A pofonokat valosagosan adtam es kaptam, nem virtualisan:)

tableno 2014.08.27. 07:52:50

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Vannak ilyen iskolák Magyarországon, pl a budapesti AKG. Viszont amennyire tudom a diákok nagy része valóban a "gazdag köcsög" kategória.

bpetya75 2014.08.27. 07:56:20

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar):

Alternatív iskolával volt már dolgom itthon, amikor próbálkoztunk a Waldorffal. Akkoriban (6-7 éve) Szekszárdon pl egy jól menő iskola volt. Pécsen is próbálkoztak, ott kicsit döcögősebben ment, Kaposvár meg teljes csőd volt. Pesten és környékén van több ilyen is, meg Montessori, meg Gordon, meg tudom is én milyen. De nagyon nagy a szórás a minőségben. Szerintem a többségében úgy megy, ahogy írtad, "megvették a kócerájt félpénzért".

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 07:57:48

Már többen írták előttem (meg természetesen a posztoló is leírta), hogy ez egy magániskola. Persze értelemszerűen a posztoló erről tud írni, mert oda járnak a gyerekei.
A magániskolák mindenhol jó színvonalúak értelemszerűen, legalábbis a nagy többségük.
Nincs is ezzel semmi gond, azért fizetnek a szülők sok pénzt.
Viszont egy ország általános képzettségére nem sok kihatással van, ha nem tudja megfizetni a szülők döntő többsége a magániskolát, márpedig Indiában tudomásom szerint így van.

tableno 2014.08.27. 07:59:18

@bpetya75: Magyarországon a legjobb iskolák mindig is államiak, esetleg egyháziak voltak.

tableno 2014.08.27. 08:01:49

@Jani haverja: Azért Indiában már van egy "szűk" kétszázmilliós képzett és viszonylag jómódú középosztály. Mások a léptékek, na...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.27. 08:04:37

Jó írás! Az szerintem minden értő embernek egyértelmű, hogy a posztoló nem a teljes indiai iskolarendszerről ír, szóval nem lehet azzal vádolni, hogy bármilyen következtetést vonna le az indiai oktatásról. Az is eléggé egyértelmű, hogy egy Indiában élő nyugati ember megengedheti magának a magániskolát, színvonalasabb életmódot, mint a nyomornegyedben élő helyiek. Egyébként gondolom, Kínához hasonlatosan Indiában is van egy növekvő közép-felsőközéposztály, akiknek nem elérhetetlen a posztoló által leírt oktatás.
Tetszett az iskola, egy indiai Hogwarts :) az egyenruhát nagyon jó dolognak tartom, nekem is hiányzik az iskolából.

bpetya75 2014.08.27. 08:16:13

@Cascabel:

Az hogy lehet, hogy nem tudnak jól magyarul? Otthon sem magyarul beszélnek szegényekkel?

@svájci sapka (ch):

Na igen. A lányaim szerintem is kivételesek :-P

@tableno:

Szerintem a Waldorfot (meg a többi alternatív módszert) is lehet úgy csinálni, hogy jó legyen a gyereknek. A középsuli végén ráhúznak egy évet, hogy az érettségi tananyagból felhozzák a gyerekek tárgyi tudását, és le van tudva a "lemaradás". Ha jó az iskola. És van ilyen, csak sajnos nem a környékünkön.

Pernilla 2014.08.27. 08:17:32

A poszt jó, de mondjuk kiderülhetett volna, hogy India melyik részén laknak...

2014.08.27. 08:23:27

A hindu nyelvrol illetve hogy miert konnyebb az indiaiaknak a szamokkal banni, programozast megerteni, tanulni olvastam egy jo cikket tobb, mint 20 eve a Byte vagy a PC Magazinban Dvorak tollabol. Sajnos a reszletekre nem emlekszem, de jol elmagyarazta ezt a nyelv felepitesere, logikajara levezetve. Esetleg valaki tudna errol tapasztalatbol irni, aki ismeri kicsit azt a nyelvet vagy hallot errol a dologrol?

NIKI LAURA 2014.08.27. 08:31:26

Kicsit kozhelyes,,de:

MINDENHOL JO ELNI,HA VAN PENZED!

Ez a gondolat menten kijelenthetjuk,hogy a vilag- szinte- barmely tajan kivallo MAGANiskolak vannak,kivallo oktatassal,cateringel,sot nehol komoly orzes- vedelemmel!...persze ennek ara van!

Hasonlatos,mikor elmegyunk Tunesiaba nyaralni: a hotel kertjeben gyonyoru rozsak,mindent teljesito szemelyzet,infrastruktura...a keritesen kivul szegenyseg,bunozes,lepusztult minden.

Konkluzio: barhol a vilagon talalsz( fekete afrikaban,Indiaban,Kinaban,tan meg E-Koreaban is...)vannak kivallo magan tanintezmenyeket,csak sok piz koll hozza.

Alles ist moglich,wie Lotto...Hinta igy mondana!

2014.08.27. 08:37:41

Az iskolai egyenruhak is megernenek egy tanulmanyt! :) Nem vagyok hive semmifele egyenruhanak, szerintem a kasztosodas korai tudatositasa van mogotte:) Megertenem, ha valami praktikum lenne benne, de sokszor sajnalattal nezem csori egyenruhas iskolaslanykak telen szetfagynak a kockas szoknyajukban vagy a fiuk majd megfulladnak a nyakkendotol:) Iskolakopeny vagy koteny egyes alkalmakkor praktikus lehet, de allandoan abban lenni orakon? No, thanks! Az meg egyenesen rohejes vagy inkabb sajnalatos, hogy melyszegeny mexikoi gyerekek a hegyi falvakban peldaul kotelezo egyenruhaban gyalogolnak a hazuktol 5 km-re levo iskolaba:(

DonTintoretto 2014.08.27. 08:39:21

Érdekes írás, csak így forintban az ár semmit nem mond nekem. Érdekesebb lenne például azt látni, hogy egy indiai átlagbér, vagy akár csak a posztoló keresetének hány százalékát teszi ki a tandíj.

2014.08.27. 08:41:20

@bpetya75:
Lehet, hogy tuloztam, a hatas erdekeben:) Nagyon szepen beszelnek azok a gyerekek magyarul is:)

NIKI LAURA 2014.08.27. 08:48:41

Egyebkent India azert szamitott mindig is kakuktojasnak,mert a Brit Nemzetkozosseg reszekent ( megj: Del Afrika is oda tartozott,mig 1961-ben megszunt a vilagbirodalom tagja lenni...) Oriasi elonyokhoz jutott...Tobbek kozott sokkal konnyebben utaztak- utaznak Kanadaba,Ausztraliaba,es UK - ba.

Egyebkent a hinduk szellemi kepesseguket nezve nemhogy elerik,de neha tul is szarnyaljak a fehereket.
Fokent a kiskereskedelemben mukodnek,es ahol lehet,meg is kopasztjak a fekete vevoiket:)
A fekete ezert jobban utalja a hindut,mint a fehert...ez nem vicc!

Sokan a vendeglatasban dolgoznak,de ugyszolvan minden inteligenciat kovetelo foglalkozasban is ott talalni oket...

2014.08.27. 08:53:01

" (Ezt csak azért hangsúlyoztam ki, mert tudtommal otthon nincsen már ilyen oktatás alsó tagozatban.) "
"Hangsúlyozom, hogy a jelenlegi magyarországi iskolák napi életére nincs rálátásom, de úgy tudom, hogy otthon még mindig sikk nem szeretni az iskolát. "
A blogiro igen is osszehasonlitja az indiai maganiskolat a magyarorszagi iskolakkal. Amikre sajat bevallasa szerint sincs ralatasa:)

HardPötty 2014.08.27. 08:53:44

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): teljesen igazad van. Jelenleg egy angliai magánsuliban vagyok takarító de azt látom azért hogy ez a rendszer sokban megegyezik a leírtakkal. Köszönhető ez a gyarmati időszaknak szerintem. De pl Angliában is zongorázni lehet a különbséget a magán és az állami suli között. Indiában tuti még nagyobb a különbség.

Sesamelmo (Q) 2014.08.27. 08:56:21

@Cascabel: elso-másodikban volt köppenyem. Anyukám varrta és nagyon szerettem abba lenni. Iskolába járni is szerettem. Államiba.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 09:04:50

@bpetya75: a waldorffal mi is probalkoztunk, de egy normal kepessegu gyerek szamara szenvedes. akkoriban inkabb lassabb felfogasu gyerekeknek volt tokeletes. ma nem tudo, hogyan allnak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.27. 09:06:39

Érdekes volt, bár ami az indiai iskolarendszert illeti, nem lettünk okosabbak :).

"Nem tudom, hogy más iskolákban hogyan mennek a dolgok, mert itt nincsen egy mindenek felett álló hatalmi szervezet, ami megmondja, hogy mit kell tanítani. "

Lehet, hogy ez előny, de talán nem mindenhol. Azt hiszem, az még nem baj, ha megmondják mit kell tanítani, az lehet a gond, ha azt is megmondják, hogy hogyan.

Az azért furcsa, hogy nem beszélhetnek egymás között hindiül, hiszen így a külföldi diákok nem fogják a helyi nyelvet egykönnyen elsajátítani (a tanóra nem olyan hatékony, ha nem gyakorolhatnak élesben)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 09:07:59

@Cascabel: en nem latom az osszehasonlitast.
es en is azt latom, hogy nem jellemzo szeretni az iskolat. es a tanulast sem.

2014.08.27. 09:11:54

Egy olyan 300 lakosu kis faluba koltoztunk 10 eves koromban, ahol csak alsotagozat volt, egy tanitoval aki a falucska kocsmarosa is volt masodallasban:) A 4 korosztaly egy tanteremben, osszevonva tanult. Minden ott tanult gyerekbol ember lett, a tobbszorosen hatranyos korulmenyek ellenere is: szamitogep programozo, BKV buszsofor Budapesten, kivalo esztergalyos, lakatos, konyvelo, erdesz- hogy csak a volt kozvetlen osztalytarsaimat emlitsem - kiveve egyet, az egy haszontalan vilagcsavargo lett;(

Sesamelmo (Q) 2014.08.27. 09:14:17

Az indiai tanév miert mas? Itt az indiai suli az egyetlen, amelyik nem osztol nyarig tart, a tobbi "rendesen" mukodik, az arabok is.

2014.08.27. 09:21:44

@tanato:
Az aldozat is HA volt egyszer vagy a szulei:( Mennyi ilyen, kanadai magyar tragediarol olvastam, hallottam, tapasztaltam miota itt vagyok!:(

szaszo71(D) 2014.08.27. 09:22:42

@Sesamelmo (Q): Afganisztánban is úgy van, mint Indiában:)

bpetya75 2014.08.27. 09:24:02

@Cascabel:

Gyanítom, volt tekintélye a tanár úrnak. A tanári pálya amúgy sem egyszerű, de összevont osztályt tanítani különösen nem az. Pláne most, amikor a tanarak tekintélye és megbecsültsége a béka segge alatt van.

@Babette.:

A szekszárdiaknál nekem nem az jött le, hogy az egy magán kisegítő iskola lenne. Teljesen rendben voltak a gyerekek. Ráadásul azzal a epochás módszerrel, hogy 2 hétig egy témát vesznek, sokkal biztosabb, elmélyült tudást lehet elérni. Persze itt a szülők sokkal jobban beleszólhatnak az iskola életébe, mint egy állami vagy egyházi sulinál, jól el is tudják cseszni az egészet.

Herr Géza 2014.08.27. 09:28:21

@svájci sapka (ch):
"az én gyerekeim jártak magán és privát iskolába is. Fostalicska volt mindkettő. Csak a privátért még fizetni is kellett.
:("
Tessék mondani, a magán és a privát között mi a különbség???
Kiskezed csókolom, nem kéne bedönteni még egy kávét?? :)))))))

2014.08.27. 09:31:05

@bpetya75:
" Gyanítom, volt tekintélye a tanár úrnak. "
Akkoriban - az atkosban - egy atlagos magyarorszagi faluban is mindenki elvtars volt, kiveve harom beosztast: tisztelendo ur, tanar ur es erdesz ur:)

bpetya75 2014.08.27. 09:39:47

@Cascabel:

Ezért lettél erdész? ;-P

bpetya75 2014.08.27. 09:40:55

@Herr Géza:

Ezen át is siklottam. De frissek vagyunk Géza bátyám! :-P

2014.08.27. 09:41:20

@Herr Géza:
" Fostalicska volt mindkettő "
Azt mar fel sem merem tetelezni, hogy esetleg a szulok - es ennek kovetkezteben a gyerekek - hozzaallasa es merceje is eltert a megszokottol:)

TilosazA (UK) 2014.08.27. 09:42:42

A tanítási szünetek rendje engem is az angol iskolára emlékeztet, és az egyenruha is.
Rozamami írt egy jó posztot még... kb. 3 éve (vagy kettő?) az angol iskolarendszerről, érdemes elolvasni. Még a postr-en jelent meg, de fenn van a saját blogján is. Majd jól meg is keresem ha lesz időm, újraolvasom. :)

szaszo71(D) 2014.08.27. 09:43:17

@Herr Géza: Látom, mégsem olvasol alaposan. A privátért még fizetni is kell:)))

2014.08.27. 09:47:23

@bpetya75:
" Ezért lettél erdész? ;-P :
Egyaltalan nem:) Imadtam az erdot, es csemeteultetokent is dolgoztam 15 eves koromban, miutan kirugtak ket kozepiskolabol is Budapesten, fell ev alatt:) A "harom ur" mondast mar vegzett erdeszkent hallottam kollegaktol Nogradban:) Valahogy megmaradt bennem:)

Herr Géza 2014.08.27. 09:56:37

@szaszo71(D): Jogos, így már tiszta... :))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.08.27. 09:58:09

@bpetya75: Most mondhatnám azt is, hogy: mint mindig, de @szaszo71(D): éppen ki is billentett önimádatomból.....:))))))

vivike22 2014.08.27. 10:02:32

@Cascabel: Egyenruha es egyenruha kozott is van kulonbseg, ibizai egyhazi iskolaban az egyenuha tulajdonkeppen egy kulonleges szinosszeallitasu treningruha volt, a felsore pedig rahimeztek az iskola cimeret. Volt hozza feher polo, szinten himzett, hosszu ujju pulcsi, es a treningfelso, es melegebb idokre rovidnadrag. Ez teljesen praktikus volt, jo volt kirandulashoz, tesiorahoz, es egyebkent iskolaba jarni is.

Nekem tetszik a poszt, ebbol a reszbol is kaptunk infot, koszonjuk :) Bar a gyerkocoknek akkor most nincs evkezdes, de jo sulit nekik :)

adg 2014.08.27. 10:26:48

@Sesamelmo (Q): Az ausztral suli is februarban kezdodik, a nyari szunet vegen, es karacsony elott van ev vege.

----------------------

Egyenruha
En utaltam volna. A kopenyt is utaltam. Meg az uttorojelmezt is a hulye sipjaval egutt.
Ellenben itt is van egyenruha, es vannak praktikus oldalai. Az csak egy dolog, hogy lehet tudni, ki melyik suliba jar, melyiket kell utalni, stb. Viszont diakoknak ingyen van a tomegkozlekedes, es vagy diakigazolvannyal igazolja magat, vagy egyenruhaval. Valamint, az iskola helyett plazazo gyerekeket is hamarabb kiszurjak a rendorok. (van ilyen).

Persze egyik-masik egyenruha bun ronda, es szar muanyagbol van, de nehany iskolae eleg mutatos es a klimanak megfelelo anyagu, gyorsan szarado, jol szellozo.

puhacica 2014.08.27. 10:27:40

ööö, én sehol nem láttam HÁ felhívásában, hogy csak állami iskolákról lehet írni.

Muscari 2014.08.27. 10:32:50

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): koszi szepen, hogy arnyalod itt a kepet. Sajnosd ez minden olyan orszagbanigyvan, ahol nagyok a tarsadalmi kulonbsegek.

Az, hogy a lanyokat nem jaratjak iskolaba, vegtelenul szomoru. Egy analfabeta, a vilag dolgairol mit sem tudo embert ugy iranyitasz, ahogy akarsz, ez nagyon jollatszik a harmadik vilagbasn.

szakasz2 2014.08.27. 10:38:54

Sokan emlitettek az otthoni Waldorf-iskolakat. Volt szerencsenk par evig Waldorf-suliba jaratni a gyerekeket (Solymaron), tovabba most Svajcban is ketten ilyenbe jarnak, szoval mar az azonossagokat es kulonbsegeket is latom.

Eloszor is vannak az anyagiak. No nem csak az, hogy fizetni "kell" a szulonek, hanem az hogy rengeteg nem eppen koztudott szabaly es korlatozassal "cseszteti" a magyar allam az ilyen iskolakat, pl. ha az allam elismeri az iskolat, akkor egy csomo egyeb allami iskolakra is ervenyes szabaly betartatasa mellett azert kozvetlenul tilos penzt kerni a szulotol! Igaz, hogy csak kb. fele annyi penzt ad az ilyen iskolanak, mint az allamiaknak, de hat kit erdekel... Persze alapitvanyi fenntartason keresztul lehetseges, viszont az alapitvany sem "kotelezheti" a szulot a fizetesre, ha az nagyon nem akar vagy tud fizetni. Hiszen csak adomanyrol van szo... Az egyetlen amit tehet(ne) az iskola, az a gyerek eltanacsolasa, de ezt nem szivesen teszik, mert megis a gyerek erdeke a legfontosabb. Ja es az allam a mi iskolankat minden evben ellenorizte, es megbuntette pl. olyanert, hogy Szilvia lanyunktol nem kertek "allampolgarsagi" igazolast. Nem viccelek, az iskolabol az ellenorzes alatt ketsegbeesve hivtak, hogy kene ilyen, mert nem Magyarorszagon szuletett. A magyar szulok, a magyar szuletesi anyakonyv keves volt... aztan az utlevel mar elegsegesnek bizonyult! Nos allami iskolaban persze tizedennyit nem ellenoriznek es buntetnek.

Itt Svajcban ez maskepp van. Kapom a szamlat az iskolabol (igazabol egy evre elore havi bontasban mar meg is kaptuk csekkel egyutt), es ha nem fizetnem be, akkor ez ugyanolyan perelheto tartozas lenne, mint ha barmelyik kozmuszolgaltatonak nem fizetnek.

A masik viszont a hasonlosag, a tananyag es a rendezvenyek. Nem mondom, hogy szorol szora, de a tanevek fo ive, a rendezvenyek, a "projektmunkak" nagyon hasonlok itt is ott is. Az egeszet eleg reszletesen Rudolf Steiner dolgozta ki, es alapvetoen sokkal gyerekkozpontubb es eletkori sajatossagokat figyelembe vevo, mint barmi mas amit ismerek. Az egyik legfontosabb dolog: a gyereket partnernek tekintik, pl. minden reggel es delutan kezfogassal koszon a tanar minden gyereknek! No ilyet talalj otthoni allami iskolaban... :) Viszont ez van pl. itt a svajci allami suliban is, mert ahhoz is volt szerencsenk.
A masik az "erettsegi". Nehany hozzaszolasbol az sut ki, hogy a Waldorf-ba buta gyerekek jarnak, es meg az erettsegi-ig is csak 1 plusz evvel jutnak el. Nos eloszor is ez nem igaz. Manapsag mar sokkal tobb ertelmisegi gyerek jar oda, mint egy atlag allami iskolaba, es az erettsegiken is atlagnal jobb teljesitmenyt ernek el, szoval ovatosan a felinformaciokkal. Mindemellett a kovetkezo dolgokat tanuljak meg alaposan csak az elso 6-8 iskolaevben:
- kotes, horgolas, varras, faragas, hazepites, hangszer-keszites, cipokeszites, novenytermesztes, gazdalkodas, neptanc, zeneles furulyan es egyeb hangszeren es leginkabb a kreativitas, a tanulas szeretete es a masok/massag tisztelete.

En ezek kozul az iskolai eveimben alig valamit kaptam meg, pedig az informatikus diplomamig bezarolag vegig nagyon jo tanulo voltam. De ha valakinek csak az "erettsegi" a fontos, akkor hajra. A Duna-rekeszteshez meg kell sok "erettsegi" meg diploma...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.27. 10:39:02

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): "juteszembe, Magyarországon hogyhogy nem alakult még ki ez a réteg, ennyire nincs felső-középosztály, vagy kereslet, igény, szóval hogy magániskolák?"

Hogyne alakult volna ki.

Kürt Alapítványi Gimnázium, Budenz József Alapítványi Gimnázium, Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Pázmány Péter Gimnázium, BME Gimnázium, Budapesti Osztrák Iskola. És ez még csak töredéke a listának...

Ezekben évi 300-900k Ft a tandíj. Arányaiban ugyanaz, mint Indiában a 80k.

Muscari 2014.08.27. 10:41:09

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): vannak Pesten is maganiskolak. Egy ismeros lanya oda jart, angol az oktatas nyelve, tobbet nem tudok, mert o elvalt es nem is o finanszirozta, hanem a volt nej. Annyi biztos, hogy a lanyka most Skociaba jar egyetemre, szoval biztosan nem volt rossz.

A ferjemnek volt egy fonoke, aki mar a kilencvenes evek elejen magansuliba jaratta a gyerekeit. Meselte, hogy egyszer lerobbasnt a Porscheja, a szerviz egy Astrat adott neki addig es azzal ment a gyerekekert. Olyan nezeseket es megjegyzeseket kapott a tobbi szulotol, hogy csak na :-)

Pernilla 2014.08.27. 10:45:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Kerdes, hogy ezek tenyleg szinvonalas iskolak-e. A Kürtröl meg az AKG-rol speciel azt hallottam, hogy a szinvonal a beka segge alatt van, mert ide a gazdag szülök tökhülye gyerekeit nyomjak be.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 10:46:28

@bpetya75: az epocha jó módszernek tűnt, de sokkal lassabb az oktatás haladása, hogy egy hatéves kielégíthetetlen tudáséhségének az kevés. én kivettem a kölyköt 3 hónap után.

M. Péter 2014.08.27. 10:52:10

@szakasz2: Mi van, ha a gyereket nagyon nem érdekli a varrás, meg a néptánc, és inkább a kémialaborban vagy programozásban lenne kreatív?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.27. 10:52:26

@Pernilla: Nem, a kérdés az volt hogy miért nincsenek ilyen intézmények Mo.-n. Erre írtam a listát, hogy márpedig vannak. Az indiai iskoláról sem derült ki, hogy mennyire jó az oktatási rendszerük.

Én nem értek az oktatáshoz ezért nem mondanék véleményt róluk, de speciel a Kürtről tudom, hogy például nyelvoktatás terén az ország legjobbjai között van jópár éve. Ez persze még jelentheti azt, hogy minden másban szar, de meglepődnék rajta ha tényleg így lenne.

szakasz2 2014.08.27. 10:56:05

@M. Péter: Nos, ha ezt mar a gyerek elsos koraban tudja, akkor le a kalappal. Ahogyan azelott az iskola elott is, ahol rendes kemialabor es kiserletek is vannak. Ja el is felejtettem a mi Waldorf-iskolank pont ilyen volt.
A programozast pedig boven raer a gyerek 12-14 eves kor felett elkezdeni. Sajat peldambol tudom...

szaszo71(D) 2014.08.27. 10:57:34

@szakasz2: Hát azért ehhez én hozzátennék néhány gondolatot.
A solymári Waldorf-iskola az első volt az országban, ott még tényleg az eredeti elvek alapján működnek. De nem mindenhol van ez így. Pl. én konkrétan a győrit ismerem, az inkább a magatartás-zavaros gyerekek gyűjtőhelye. Nem a Waldorf teszi őket azzá, hanem sokan, akik a normál suli kötöttségeit nem bírják, átmennek a Waldorfba.
Ezen kívül a Waldorf iskolában taníthat bárki, nem kell megfelelő végzettség egy-egy tantárgy oktatásához, elég, ha elvégzi az illető a Waldorf-pedagógia tanfolyamot. Ezt konkrétan onnan tudom, hogy mikor a győri Waldorfban eljött az első érettségi ideje, kimentünk az Oktatási Hivataltól, és megnéztük, hogy mégis kik akarnak érettségiztetni. Mert abba nem lehet ilyen suliknál beleszólni, hogy ki taníthat, viszont annak meg van a szabálya, hogy milyen végzettséggel lehet érettségiztetni. (Nem ördöngösség egyébként, megfelelő szakos egyetemi végzettség kell). Hát abban a suliban egyetlen embernek sem volt meg a végzettsége, végülis a solymári suliból jöttek tanárok.
Arról nem is beszélve, hogy az állami támogatás ugye kellene, de minden kötelezettség alól kihúzzák magukat. Pl., amíg jól meg nem lettek ijesztve, mindig az országos kompetencia-mérés napjára szervezték az iskolai kirándulást.
Egyébként meg neked is van informatikus diplomád, érettségi nélkül az sem lehetne. Nem hiszem, hogy az a sok kreatív tevékenység, amit felsoroltál, elég llenne egy sikeres élethez. Persze jó, ha van kreativitás meg másság tisztelete, de mellette még azért egy kis tudásra is szükség van.

Muscari 2014.08.27. 10:58:46

@HardPötty: Charlie ezzel nerm feltetlenul ert ergyet, o nem volt megelegedve a magansulival sem

A tegnapi Independentben volt egy cikk arrol, hogy a gazdagok hogy vasaroljak be magukat a jo allami iskolakba. Arrol van szo, hogy mnel gazdagabb egy kornyek, annal jobb szinvonalu az otttalalhato allami iskola es vica versa. Egyes nagyon jo sulik kornyekeniszonyuan felmentek az ingatlanarak, mert az emberek hajlandoak tobbet fizetni mar azert, hogy oda koltozzenek.

www.independent.co.uk/news/education/education-news/poor-children-priced-out-of-best-state-schools-9689852.html?origin=internalSearch

Mar sokszorleirtam, hogy itt Londonban legalabbis erdemesebb kicsitjobb kornyekre koltozni annak, akinek iskolas gyereke van, nagyonnagy kulonbsegeklehetnek az iskolak kozott.

Mi a fene van a space-emmel? Sokszor nem veszi be.

Muscari 2014.08.27. 11:01:52

@Babette.: az en diszlexiasfiamnak nagyon jo lett volna, sajnos akozelunkben akkor nem volt.
Azert azsokat elarul amagyar helyzetrol, hogy Pokorni Zoltan is Waldorfba jaratja a gyerekeit :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.27. 11:07:54

@Herr Géza: Jogos, jogos. Még korán volt... :)
Természetesen állami és privát akart lenni.
@Cascabel: Nyugodtan tételezd fel. Az én elvárásaimnak egyik sem felelt meg. Megjegyzem, vagyunk/voltunk ezzel páran így.
:)

bpetya75 2014.08.27. 11:08:10

@puhacica:

Nem az a baj, hogy magánsuliról írt, hanem az, hogy néhol a magyar államival hasonlítgatja össze.
Egyébként releváns a poszt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 11:10:22

@tableno: Én ezt nagyon jól tudom, de akkor is ott van marad a többség képzetlenül. És a többséget is sokkal nagyobb léptékben kell számolni (értelemszerűen).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.27. 11:11:24

@zöldeketbeszélek: "Érdekes volt, bár ami az indiai iskolarendszert illeti, nem lettünk okosabbak :)." - tiszta szerencse, mert akkor még holnapután is a posztot olvasnánk.

Féligoff: Nem értem, hogy miért van minden egyes poszt alatt valaki, aki a szóban forgó téma teljes körbejárását várja el a posztolótól, és számon kéri a teljes összehasonlítást, összes kivétel felsorolását, különben valaki biztosan beírja, hogy "ÁHÁ! Az én húgom sógorának unokabátyja egyszer hallotta a tejsorban, hogy van egy másféle eset is, a posztoló tehát hazudik, de minimum tudatlan és félreinformál!"
Személy szerint nekem bőven elegendő és kellőképpen informatív a posztokat a posztoló saját, személyes szemszögéből olvasni. Remélem, ezzel nem csak én vagyok így. Ez a blog személyes történetek füzére, nem enciklopédia.

(még mielőtt: ez a komment költői túlzásokat tartalmaz).

Muscari 2014.08.27. 11:12:06

@adg [Au, Darwin]: ittis vannak bun ronda egyenruhak. Lila-zols savos zako? Szegeny gyerekek.

Nalunk nagy buli volt a szoknya,ilyenkek-zold kockas, de nemnezett ki rosszul. Hanem a hossza! Terdalatt ert,iszonyu benan nezett ki. Mondta is a lanyom, hogy o ezt nem hajlando felvenni.
A gyerekek azonban lelemenyesek: kitalaltak, hogy a derekenal felgyongyolik a szoknyat, igy jopofa miniszoknya lett belole, meg telen is azt hordta vastag harisnyaval. A tanarok meg szemet hunytak :-)

bpetya75 2014.08.27. 11:16:24

@szakasz2: @szaszo71(D): @M. Péter:

A plusz egy évet én írtam, de nézd meg újra, nem degradáltam vele a módszert. Akikkel itthon beszélgettünk a témában, azt mondták, hogy kevesebb tárgyi tudást szednek össze a gyerekek a waldorf-gimiben, ezért van szükség plusz egy évre, hogy abban felhozzák őket az érettségiig.

Ami a kreatív dolgokat illeti, nagyon érdekes összefüggések vannak a tanulási képességek és például a kézműves tevékenységek között. Ismerek egy nyugdíjas tanárt a falunkban, aki mindenféle diszes gyerekek fejlesztésével foglalkozik, pont a szakasz által említett tevékenységek egyikével, másikával kezdve munkát.

bpetya75 2014.08.27. 11:18:45

@Muscari:

Nem mondod? Ez tuti? Kíváncsi vagyok, igazi waldorf suli e, vagy inkább a gazdagember hülyegyerekeinek gyűjtőhelye.

szakasz2 2014.08.27. 11:18:52

@szaszo71(D): Nos, elhiszem, amit mondasz, hogy nem minden Waldorf-ban olyan a helyzet, mint Solymaron. Viszont azt tudom, hogy ott egy komoly multu, komoly tudasu tanar (es szulo) garda probal boldogulni, relative sikeresen is, de az allam lepten-nyomon probal kotozkodni. Peldaul az emlitett allampolgarsagi esettel, ami ugyanannal a gyereknel egy allami iskolaban egy evvel azelott persze nem volt problema.

A sok hasznos "kezimunka" mellett pedig mint mondtam szellemi tudast is ad a (solymari) waldorf. Mint mondtam, az erettsegin atlag folotti eredmenyeket ernek el stabilan. Talan pont azert, mert a gyerekekkel nem utaltatjak meg a tanulast, mint a legtobb allami iskolaban...

Az pedig, hogy miert csak erettsegivel ember az ember, vagy informatikus az informatikus Mo.-n megerne egy kulon miset, az egesz "erettsegi"-kozpontu oktatasi rendszer ugy van elcseszve Mo.-n ahogy van. Ezt mindig is sejtettuk, de miota latjuk a svajci rendszert, azota van pozitiv pelda is. Hosszu lenne ezt itt kifejeteni, a neten sok anyagot talalhatsz rola, ha erdekel. Csak egy jellemzo pelda, az egyik ertelmes kollegamnak (egyebkent also-kozepvezeto) nincs "erettsegi"-je, hanem asztaloskent kezdte az "ipart".

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.08.27. 11:19:26

1. Azért ne feledjük már el, hogy itthon -tudtommal- a magániskolákra is vonatkozik az, hogy fentről mondják meg mit és hogyan tanítson, milyen könyvből és azt honnan vegye, ez egyike a mostani rezsim országromboló lépéseinek.. Ezt megfejeli persze az, hogy állami iskolák működése teljesen el lett lehetetlenítve, de ez más kérdés mert ez valóban kikerülhető a magániskolával. Szóval lehet itthon jobb egy magániskola, de az alapkoncepció a rossz, ami rájuk is vonatkozik

2. szerintem a post nem arról szól, hogy milyen király az indiai oktatási rendszer, hanem arról, hogy itt egy iskola ahol ez így folyik, így is lehetne csinálni akár nálunk is. Mert amit leírt az nem pénzkérdése imho.

Mindez azért érdekes, mert a mostani döntések előtt magyarországok is elindult egy folyamat, hogy az iskolák valóban megszerettessék a tanulást az arra fogékony gyerekekkel, és ez a törekvés lett elgáncsolva de rendesen.

Evain 2014.08.27. 11:19:56

@szaszo71(D): Azért mielőtt leszólod az alsósok kézműves tevékenységét, próbált meg úgy tekinteni ezt, mint a finommotoros készség fejlesztését. Lehet ezt így is, meg lehet úgy is, hogy heteken keresztül az abc betűit rajzoltatod vele a papírra. Szerinted melyiktől fog besokallni egy kisiskolás? Nem azért csinálják, hogy felnőve horgolásból éjlen meg. :)

Nekem még élénken él emlékeimben az általános sulim, ahol még akkoriban nagyon jól felszerelt technica terem volt. Simán olvasztottunk műanyagot forró hőlégfúvóval. Imádtam. Függetlenül attól, hogy a mostani munkám köszönőviszonyban sincs a műanyagformázás rejtelmeivel. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.27. 11:21:05

@Herr Géza: Haha, és télleg.Hogy átsiklott ezen az egész komplett olvasóközönség... :-)De Géza bá figyel rendesen. :D

szakasz2 2014.08.27. 11:21:19

@bpetya75: Igazi Waldorf-suli, Pesthidegkuton van. Es szerencse(nk)re valoszinuleg szokott a Waldorf-iskolak erdekeben lobbizni Viktornal, meg ahol tud. Ez persze csak annyit er, hogy egy par durva bedaralasi kiserletet sikerult megakadalyoznia, de ma mar ennek is orulni kell...

szakasz2 2014.08.27. 11:23:49

@Evain: Pontosan, errol szol az egesz.

Mr Long 2014.08.27. 11:25:57

@adg [Au, Darwin]: "Viszont diakoknak ingyen van a tomegkozlekedes, es vagy diakigazolvannyal igazolja magat, vagy egyenruhaval. "
Azert megneznem, ahogy a lelemenyes magyarok gyartjak felnot meretben es 35 evesen magyarazza a buszsofornek "Dehat en diak vagyok, ingyen utazok nezze meg, itt allok egyenruhaban!"

Ps: Kezdem felvagni az ereimet, marha sok negy ora ucsorges az angol vasutakon, ha beerek tokonrugom a fonokom, hogy en utazgatok helyette... (Vagy rasszizmust kialtok, hogy szegeny alulkepzett bevandorlot kuldik a vilag vegere)

Evain 2014.08.27. 11:26:45

@Evain: na nédda, c-vel írtam a technikát. tsk tsk tsk.

Pernilla 2014.08.27. 11:31:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ertem en, hogy ezert irtad, csak elgondolkoztam azon, hogyha szülö lennek, azert iratnam magansuliba a gyerekem, mert esetleg az allami iskolat nem tartom eleg szinvonalasnak.
Szerintem mondjuk ezek a szülök inkabb az (altalad nem felsorolt) lycee de francais, american international school, meg Karinthyba (asszem igy hivjak azt az IB-s sulit) iratjak a gyerekeiket, de lehet nem vagyok kepben :-) Gondolom föleg, ha a gyerek külföldi jövöjet akarjak megalapozni....
Amugy elkepzelhetö, hogy nagyon jo a Kürtben a nyelvoktatas, erröl konkretan nem hallottam, csak azt hiszem oda jarok velemenyet olvasgattam par eve, es az iszonyu lehuzo volt.

M. Péter 2014.08.27. 11:31:15

@szakasz2: Kevés dolgot utáltam annyira gyerekként, mint a varrást és a néptáncot. Viszont már alsó tagozatban is programoztam programozható számológépet, akkor az volt az elérhető csúcstechnika.

Evain 2014.08.27. 11:31:56

@szakasz2: Tudod mi jutott eszembe? Most nagy divatja van megint a makramézásnak, csak most máshogy hívják, és nem fonalból, hanem szilikon gumiból csinálják a cuccokat a gyerekek. Sógornőm legkisebb fia idén lesz 9 (!) éves, és brutál mennyiségben gyártja ezekből a szilikon gumikból a karkötőket. Gyerekek felénk még házalni is szoktak vele. Korábban gyöngyfűzés volt a menő. Nagyon jók ezek a dolgok, segít az összpontosításban (meg vicces a sok kidugott nyelv, hehe), fejleszti a kézügyességet, és nem utolsó sorban sikerélményt ad. Nameg addig sem a minecraftot tolja...

szakasz2 2014.08.27. 11:35:13

hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/jo-iskolat

Egy nagyon jellemzo Mo.-is sztori az oktatas lezulleszteserol.
4 eve volt egy kisebb online kampany: "Jo iskolat!" volt a cime. Par szakember ill. mas ismert emberek mondtak el a velemenyuket arrol, milyen lenn a Jo iskola. A vicc az, hogy amit mondtak az min. 90%-ban meg is valosul(t) a Waldorf-pedagogiaban. Csak sokan nem tudnak rola. Aztan a kampanyt rovid ido alatt egyik-naprol a masikra beszuntettek es azota sem indult ujra. Nem kell nekunk jo iskola, az meg kulonosen nem, hogy esetleg meg az elefantcsonttornyon (miniszteriumon) kivulrol is belepofazzanak...

fn.hir24.hu/itthon/2010/09/08/betiltottak_jo_iskolat

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.27. 11:41:13

@bunny.hu: "1. Azért ne feledjük már el, hogy itthon -tudtommal- a magániskolákra is vonatkozik az, hogy fentről mondják meg mit és hogyan tanítson, milyen könyvből és azt honnan vegye"

Rosszul tudod. Általában benne van az intézmény nevében, hogy milyen rendszert követ: feancia, brit, amerikai, osztrák, egyéb alternatív rendszer, stb.

Van persze magyar rendszert követő magániskola is, de nem CSAK olyan van. Ha valakinek nem tetszik a magyar, akkor választhat mást.

@Pernilla: Ez már nézőpont kérdése. Van akinek ez fontos, másnak az. Van aki nyelvtudás miatt járatja elit suliba a gyerekeit, van aki a hatékonyabb problémamegoldás miatt, más meg csak a kapcsolatrendszer miatt (lásd. Cambridge és Oxford).

Én, ha Mo.-n élnék és reálos gyerekem lenne, gondolkodás nélkül beiratnám a BME Gimnáziumba. Angol nyelvű oktatás, külföldi tanárok, magyar rendszer, BME szint. Szerintem a legideálisabb kombináció. Igaz nem olcsó, majdnem 1M/év.

Ez persze csak 1 vélemény a sokmillió közül. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.27. 11:42:04

Ja, és köszönöm a tegnapi jegesvizes válaszokat.

Én is szerettem iskolába járni, államiba.Minden szeptemberben úgy 1 7ig. :-) Amíg megkaptuk a könyveket, füzeteket és új volt minden, legalább is a nyárhoz képest.Pedig nem voltak rossz tanáraim.Tanulni is szerettem, de csak azt, amihez kedvem volt...:D
Az a baj, ebből volt a kevesebb.

Badeni_lakos 2014.08.27. 12:05:21

Jó ez a cikk!

Igen, a magán suli több Rúpiába kerül, de a sikerélmény miatt megéri! És emiatt is:

"" Mindenkire rászólnak, hogy angolul tessék beszélni.""

Ez teljesen korrekt. A magyar gyerkőcöknek ez még előnyt is jelenthet, hiszen ők (gondolom) nem tudnak hindu nyelveken.

Lényeg: Szeretettel, türelemmel foglalkozzanak velük sokat, és Szeressék meg a könyveket, az írást, olvasást, számolást, stb. és legyen sikerélményük.

bpetya75 2014.08.27. 12:06:33

@szakasz2:

Már csak az érdekelne, hogy mikor és hogyan jutott el ebbe a suliba? Legjobb tudomásom szerint minisztersége alatt nem sok jelét adta ilyen irányú érdeklődésnek.

Pernilla 2014.08.27. 12:07:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ok :-)
En valamiert szkeptikus vagyok a Mo-i maganiskolakkal kapcsolatban. Ahogy fel is soroltad, van jonehany magansuli otthon, de megis - meglatasom szerint - nincs a magansuliba iratasnak olyan "kulturaja" otthon, mint az angolszasz orszagokban, ezert is szkeptikus vagyok a szinvonalukkal kapcsolatban. Szerintem van eleg sok magas szinvonalu iskola Budapesten/Magyarorszagon, emiatt felesleges magansuliba iratni a gyereket, en sem tennem, ez nekem az otthoni környezetben csak amolyan tök felesleges különcködesnek tünne (a nyelvtanulas szempontja erthetö, de inkabb jaratnam különorara a gyerekem).
A legtöbb (korombeli) politikucsemete is pl. a Varosmajorba es hasonlo allami sulikba jartak, szerintem hasonlo az angolszasz orszagokban sosem fordulna elö.
De hangsulyozom, ez meg csak az en velemenyem, nincs gyerekem, meg nem is Mo.-on elek, szoval teljesen elmeleti eszmefuttatas csak az egesz...

bpetya75 2014.08.27. 12:08:12

@M. Péter:

Neked akaratod ellenére varrnod meg néptáncolnod kellett gyerekkorodban? Nálam ilyesmi szóba se került.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.27. 12:16:33

@Pernilla: Abszolút igazad van. Azt hittem olyat játszunk, hogy csak magánsulik jöhetnek szóba. :)

Ha a teljes palettáról lehet választani, akkor már inkább egy nagyon erős állami iskola. Ebben egyetértünk.

Miskolcon is két állami gimi viszi toronymagasan a prímet (humán - Herman Ottó, reál - Földes Ferenc).

Muscari 2014.08.27. 12:29:59

@bpetya75: azt nem tudom, de nem csinal titkot belole. A pali egyebkent nem hulye, o talan az egyetlen ember, akit becsulok a kormanypart haza tajan.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 12:35:46

@szakasz2: Szívemből szóltál. Majd megjelenik az albániai oktatásról a posztunk valamikor. Itt is szeretnek a gyerekek iskolába járni. A mi kisfiunk utált Magyarországon óvodába járni, itt meg szeret iskolába járni.

Az érettségiközpontú magyar oktatásról: Én ismerek egy olyan albánt (született albán, de Olaszországban él, ide, a rokonaihoz csak nyaralni jár), aki Olaszországban gépgyárigazgató. Összesen 9 általános végzettsége van, merthogy itt nem 8 osztályos az általános iskola, hanem 9 osztályos. Se érettségije, se semmi egyéb végzettsége. Gépészmrnököket irányít! :)
Ja, ő 1992-ben kiment innen Olaszországba, ebben a gépgyárban kapott segédmunkás melót, és szépen lassan ő lett az igazgató. Az olasz tulajdonosoknak meg nem a papír kellett, hanem a tapasztalat, a tudás, meg a becsületesség, ezért most ő ennek a gépgyárnak az igazgatója, és nem egy diplomás olasz...

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 12:37:12

@Muscari: igen, neki tökéletes lett volna

Muscari 2014.08.27. 12:47:35

@Jani haverja: irjad azt a posztot, irjad.
A K-Europai kollegaimmal beszelgetve en azt szurtem le, hogy minden volt szocialista orszagban hasonlo az iskolarendszer, ugyhogy kivancsian varom, mi a helyzet az albannal

Herr Géza 2014.08.27. 12:52:28

@Jani haverja: Ez nem a csoda kategória N.o.-ban sem. Amikor 89.-ben kikerültem az elsö német céghez, akkor ott velem együtt összesen öt diplomás volt (a kb. 50 fös) "irodai" állományból. Mi hárman magyar vendégmunkások (2 épületgépész-, 1 gépészmérnök - igaz elöször müszaki rajzolói/szerkesztöi munkát végeztünk), a cég résztulajdonosa és ügyvezetöje (56-os magyar) és egy magyar, szintén vendégmunkás müszaki "tanácsadó" srác, akinek akkor már a doktorija is megvolt. :))))
A cég akkor már nyugdíj elött álló müszaki igazgatójának érettségije sem volt, müszaki rajzolóként kezdte, majd elvégzett egy esti technikusi iskolát és kész. De szakmailag minket hármunkat simán zsebrerakott, a saját speckó területén meg a maradék kettöt is...... De a cég projektvezetöi közül is mindenki legjobb esetben technikusi végzettséggel bírt, kivéve még egy magyart, aki otthon föiskolát végzett és a 70-es években lépett le.... :)))
Nem véletlen, hogy egy idösebb bácskai magyar (negatív IQ-s) müszaki rajzoló kollégánk állandóan azzal "humorizált", hogy M.o.-on az Ecserin vettük mindannyian a diplománkat, mert ö látta, hogy ott azt is lehet kapni.... :))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 12:54:51

@Muscari: A poszt meg van írva, el is van küldve!!! :)
Innentől már csak HÁ-n múlik, hogy mikor jelenik meg :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 12:57:51

@Herr Géza: Tudom, hogy - többek között - Németországban is így van, meg még egy csomó helyen. És ez így is van jól, így lenne jól Magyarországon is, de Magyarországon nem így van :(

Sesamelmo (Q) 2014.08.27. 13:03:54

@Jani haverja: huuu, azt várom. Érdekes lesz! Mondtam pár anyukának, hogy irjanak a dohairól.

Herr Géza 2014.08.27. 13:07:22

@Herr Géza: Azt még hozzátenném, hogy ez nem valami faluvégi lakatosmühely volt, hanem az Európában akkor igazán elstartoló félvezetögyártáshoz szükséges speciális, nagy tisztasági osztályt biztosító high-tech klímarendszerek tervezésében és kivitelezésében a világon akkor az elsö tízben jegyzett, Európában pedig az egyik élenjáró cégröl volt szó. Magának a technológiának a megalkotásában/kitalálásában jelentös szerepe volt a magyar nagyfönökünknek, cégünk pedig komoly kitüntetést, állami elismerést kapott személyesen Kohl bácsi kezeiböl az IBM európai gyárának klímáiért, ami az akkori legszigorúbb vonatkozó szabványt múlta egy minöségi osztállyal felül.
Ez itt a reklám helye is volt.... :)))

Herr Géza 2014.08.27. 13:09:59

@Jani haverja: Igen, ezért is írtam le. Én is azt az elvet követem azóta is, hogy lesz@rom kinek milyen papírja van, csak az a kérdés, hogy mit tud. És így van ez jól. (Ill. így lenne jól, ahol ez nem igaz...)

Herr Géza 2014.08.27. 13:11:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mármint az említett két gimin túl van több is Miskolcon??? Mert hogy azt írod: "Miskolcon is két állami gimi viszi toronymagasan a prímet..."
Csak kötözködök..... :))))))))))))))))))))

Muscari 2014.08.27. 13:13:28

@Babette.: mar sajnos keso, kozben felnott.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.27. 13:14:02

@Herr Géza: Jaaaa, hát sajna leépülőben van Miskolc, fogynak a fiatalok, de azért vagy 20-25 középiskola még megvan. Akad azért némi választék. :)

2014.08.27. 13:19:35

@Cascabel: Nem tudom irtak-e mar, de a 'hindi' meg a 'hindu' ket teljesen kulonbozo dolog. Az utobbi egy vilagvallas, mig az elobbi egy nyelv amit kulonbozo dialektusaiban osszesen kb. 400 millioan beszelnek. Tehat az ismeroseid gyerekeinek semmilyen kara nem szarmazott volna abbol, ha az angol mellett hindiul is tanultak volna, sot nagyon hasznos lehetett volna nekik a kesobbiekben. Egyebkent a hindi egy indo-europai nyelv, nyelvtana hasonlo mas indo-europai nyelvekhez (angol stb.), semmi misztikus logikaja nincs amitol az indiaiak jobb programozok lennenek mint masok. Ha sokan jo programozok, az attol van hogy jo iskolaba jartak, fegyelmezettek es szorgalmasak.

Sanyi9 2014.08.27. 13:19:49

@svájci sapka (ch): mintha mi gyerekkent annyira vartuk volna az iskolakezdest... Meg a fogorvost... Persze...

2014.08.27. 13:20:44

@Mirjam2: Arrol nem is beszelve, hogy sok programozo del-indiai akik nem vagy alig beszelnek hindiul.

Herr Géza 2014.08.27. 13:24:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ne tégy tönkre, ez komoly? 20-25 középiskola? És hány gimi???

Herr Géza 2014.08.27. 13:26:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mert hogy azzal akartam kontrázni, hogy én is a város legelitebb gimijébe jártam hajdan.....
Igaz (Dunaújváros, akkor ca. 70e lakos), hogy nem is volt, csak az az egy gimi a városban. :)))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.27. 13:32:05

@Herr Géza: A kedvedért most utánanéztem (miskolc.hu):

6 szakképző
13 szakközép
11 gimnázium

Amúgy legutóbbi adat (2013) szerint 162k lakossal. Ami durva, mert gyerekkoromban még 200k fölött volt...

2014.08.27. 13:33:15

Mostanaban meglepo modon dolgoznom kell :( ugyhogy nem tudom lesz-e idom a kommenteket vegigolvasni. Roviden annyit hogy India nem csak egy orszag hanem egy kontinens hatalmas tarsadalmi kulonbsegekkel, tehat ugyanugy nem lehet 'az indiai iskolarol' irni altalanossagban mint 'az europai iskolarol' sem (utobbiba beletartoznak szegregalt kelet-europai falusi 'cigany' iskolak ugyanugy mint Eton College peldaul). Nem is az volt a posztolo celja nyilvan hogy o most megmondja a tutit az indiai oktatasrol, csak es kizarolag a sajat tapasztalatairol irt, nagyon erdekesen szerintem, es remelem fog meg ujra jelentkezni mas irasokkal.

Indiai oktatasrol 'altalanossagban' annyit hogy ahogy Chang is jelezte, bar elviekben van ingyenes allami oktatas, gyakorlatban sokan egyaltalan nem jutnak el iskolaba vagy csak par osztalyt vegeznek, es a legtobb allami iskola szinvonala nagyon alacsony. Emellett nagyon szeles skalaja van a fizetos iskolaknak, sok 'egyszeru' indiai csalad is fizetos iskolaba kuldi a gyerekeit. Mar havi par szaz rupiaert is sokkal jobb oktatast lehet kapni mint az ingyenes allami iskolaban. A hatar termeszetesen a csillagos eg: vannak nemzetkozi iskolak ahol a tandij sokszorosa a posztolo altal emlitettnek, es a ketto kozott minden variacio. Ha jol szamoltam, a posztolo kevesebb mint tizezer rupiat kolt iskolara gyerekenkent havonta, ami termeszetesen nagyon sok penz, ugyanakkor feltetelezem hogy viszonylag sok indiai 'kozeposztalybeli' csalad megengedheti maganak, foleg ha a jelenlegi trendeket kovetve csak kb. 2 gyerekuk van csaladonkent.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 13:34:20

@Muscari: Hogy mennyire más itt az iskola, mint egyébként Kelet-Európában, azt bizonyítja a következő kép:
kepfeltoltes.hu/view/140827/IMAG0950_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez a kép egyébként nem lesz benn a posztban, úgyhogy fogjátok fel előzetesnek :) Ez a lap a kisfiam 2. osztályos bizonyítványa :) Az elsős bizonyítványa is hasonló volt, csak az kisebb lap.
A lap egyébként vízjeles, de nem könyvecske, vagy hasonló a bizonyítvány itt. A félévi bizonyítványt meg mindig a matematika füzet utolsó oldalára írják :)
Ja, a kisfiam egyébként mindenből "Shumë mirë", azaz kitűnő lett :)
A lapon van hely a szöveges értékelésnek is, ahogy a képen is látszik, és becsületesen meg is írják.
Az meg már csak hab a tortán, hogy az iskola itt június 08-án végződött, de a bizonyítvány csak július 21-én készült el (másfél hónappal később), és mi július legvégén kaptuk meg :)

2014.08.27. 13:39:07

@Gabika911: Gurgaon? Noida? Ghaziabad? :) Ha tudjatok a titkot, aruljatok mar el, hogyan lehet jol fizeto allast szerezni azon a kornyeken. En meg a ferjem evek ota probalkozunk... Addig is a Kozel-Keleten 'senyvedunk', es csak nyaralni jarunk Delhi kornyekere (en par hete jottem vissza).

Herr Géza 2014.08.27. 13:46:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ez durva: 11 gimi / 162e lakos ??? Nekünk meg volt egy gimink / 70e lakos ? Nálunk volt 4 osztály egy évfolyamon és osztályonként 25-30 gyerek. (Igaz Dujv. nem volt megyeszékhely, de "járási" igen..) Akkor már értem miért lehet Dunát/Tiszát rekeszteni az érettségizettekkel.....Ha az évfolyam/osztály/gyerek arányok nagyjából stimmelnek, akkor ma egy durván kétszer akkora városban min. 10-szer annyi gyerek jár gimibe????

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 13:50:10

@Herr Géza: Kb. igen. Legalábbis a Magyarországon élő ismerőseimtől azt hallottam, hogy szinte mindenki gimnáziumba megy az általános után. Meg azt is, hogy ennek ellenére sokan még a gimnáziumban sem tanulnak meg értően olvasni... Akkor meg minek?

Taxomükke (UK) 2014.08.27. 13:53:44

Bár részmunkaidőben supply teacher vagyok, most csak annyi mondanivalóm van, hogy mindjárt indulunk haza (HU), aztán jövő kedden jövünk haza (UK).
Nagyon várom, mert mint 32 éve minden augusztus végén, a hosszú hétvégét a barátaimmal töltöm.
Az egyiküket kicsit megbotránkoztattam pár napja a telefonban, amikor azt találtam mondani, hogy Magyarországról igazából csak a néhány barátom hiányzik...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 14:02:16

@Taxomükke: Ezzel mi is hasonlóképpen vagyunk, mármint, hogy mi (azaz kik) hiányzik (hiányoznak) Magyarországról.
De mégis, mi egyéb hiányozzon? Ezt megkérdezheted a barátodtól is, igazán kíváncsi lennék a véleményére, mert nekem erre a kérdésre egyik barátom sem tudott értelmes választ adni...
Pedig elsőre ők is megbotránkoztak a hasonló kijelentéseimen :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.27. 14:03:56

@Herr Géza: Vagy simán eljárt fölötted az idő és elfelejtetted, hogy te már régen voltál tinédzser. :) Google szerint legalább 3-4 gimi van most Dunaújvárosban. Változnak az évek Géza, már nem kell mammutra vadászni lándzsával, kapsz húst a hentesnél is... :)

Taxomükke (UK) 2014.08.27. 14:12:19

@Jani haverja: A barátom azt mondta, hogy a szép magyar tájak hogyhogy nem hiányoznak...
Hát itt meg szép angol tájak vannak.
Meg aztán ha elkezdeném felsorolni, hogy konkrétan mi az, ami kurvára nem hiányzik, az hazaköpködésnek számítana.

Evain 2014.08.27. 14:20:39

@bpetya75: Tényleg, anno mintha jobban nyomták volna a folklórt (Csapu, Lepü, Gongyola valakinek rémlik még?).
Mi speciel nem furulyázni, hanem citerázni tanultunk, és nem volt kötelező. Bezzeg az országos sportnapokra kötelező volt készülni. :D Egyik évben kisiskolásként én is szerepeltem, valamelyik stadionban kellett előadni, a Boney M Don't kill the worldjére. :)

Taxomükke (UK) 2014.08.27. 14:23:46

@Evain: "Csapu, Lepü, Gongyola valakinek rémlik még?"
Az nem, de "Csepű, lapu, gongyola" igen.
;)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 14:28:03

@Taxomükke: Nekem tetszenek a magyar tájak is, meg a magyar lányok is, de a magyar közhiedelemmel ellentétben nem tartok egyiket sem a Világ legszebbjeinek.
Aztán aki magyar meg ezért megsértődik, azoknak meg meg szoktam mutatni ezt a képösszeállítást:
www.youtube.com/watch?v=-PPw4TFErxk
Általában utána nagy csönd szokott lenni...

Muscari 2014.08.27. 14:28:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: azoknak nem kell kovetni az alaptantervet?

@Herr Géza: egy most is van, a lanyom oda "jar", persze csak papiron

Muscari 2014.08.27. 14:31:12

@Pernilla: egy baratnom is oda jart a Varosmajoriba, Orban Rachel az osztalytarsa volt.
Azt mondta egyebkent, hogy nagyon aranyos, rendes csaj.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 14:33:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Muscari:
köszi a listát, mondom, túl régen jöttem el.
Waldorfnak nekem tetszik a módszertana, egy időben elolvastam pár waldorfos blogot, kár, hogy lekisegítőzik sokan, elvileg nagyon nem az.
akkor most hiába állami feladat, a fejkvótát nem utalja át az állam az alapítványi stb iskoláknak? és akkor amit a szülők befizetnek, az nem pluszban megy rá az állami támogatásra? jesszus.

Gabika911 2014.08.27. 14:33:26

Először is köszönöm a hozzászólásokat. Mindet. :)

Olvasva a hozzászólásokat (aminek nagyon örültem h milyen sok) megfogalmazódott bennem, hogy sajnos az az előítélet még mindig meg van, hogy aki magániskolába jár annak a szülei "kő gazdagok". Hát ezzel az előítélettel most nem kezdek el vitatkozni, mert értelmetlen.
Az biztos, hogy a havi kiadásaink közül az iskolai kiadás a második legmagasabb. Az első a lakásbérlet. Ez a kettő együttesen a bevételeink kb 45%-át visz el havonta.
Itt Indiában az orvosi ellátásért is fizetni kell. Képzeljétek, van vizit díj!!!! :) Ezt csak azért mondom, mert ez a másik nagy terület, amiért nem kell otthon fizetni (elméletileg), itt meg igen (nem csak elméletileg). Na a korháztól dobtam egy hátast, de ez egy másik sztori. Szóval itt olyan a rendszer, hogy igazi kapitalista, és ebbe az oktatás is beletartozik. Én úgy vagyok vele, hogy inkább fizetek azért, hogy minőségi szolgáltatást kapjak, mint hogy ingyen legyen a semmi. (na ezért is kapni fogok most a pofimra  )
Az unokaöcséim mesélték (Magyarországon járnak iskolába, egy jó nevű iskolába), hogy most az a rendszer van náluk, hogy ballagáskor a ballagó osztályoknak ki kell bérelniük az iskolát az iskolától, hogy el tudjanak ballagni.
Otthon tényleg ingyenes az ingyenes oktatás???? Mennyi osztálypénzt kell befizetni havonta? Mennyi kerülnek az osztálykirándulások? A ballagásról nem is beszélve. Olvasom az otthoni sajtót, ami minden augusztusban arról szól hogy a szülőknek szinte kölcsönt kell felvenniük, hogy a gyerekeik el tudják kezdeni az iskolát. Ha tényleg ingyenes az oktatás akkor miért is????
Csak hogy keretbe foglaljam, nem meggazdagodni jöttünk Indiába…

Gabika911 2014.08.27. 14:33:26

@Mirjam2: Gurgaon. Egy szó a válasz a második kérdésedre: Multi

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.27. 14:33:41

@Jani haverja:

Mi hiányzik otthonról? Nagyjából minden. Nekem Budapest ugyanúgy az otthonom mint a borsodi zsákfalum. Legszívesebben msot azonnal vonatra szállnék és hazamennék ordibálni a lánchídon szaladgálva. Mikor sok sok hónap után először mentem haza Budapestre, könnybe fordultak a szemeim, bizony. Szerintem a többség így van ezzel, maximum nem beszél róla.

bpetya75 2014.08.27. 14:34:22

@Evain: @Taxomükke:

Ez jó! Valami gyanús volt nekem is Evain zárójelében, de nem tudtam, mi ;-)

A név meg volt (ezek szerint csak nagyjából), de hogy mi is volt ez, arra már nem emlékszem.

Nekem csak kötelező akadályversenyek rémlenek, amiket nagyon szerettem. Az is igaz, hogy egy nagyon jó hangulatú általánosba jártam. Azóta is az a város legjobb sulija szerintem.

Muscari 2014.08.27. 14:35:44

@bpetya75: nalunk se volt semmi ilyen, bar himezni kellett technika oran, de csak a lanyoknak.
Mi forrasztottunk is, meg szogeltunk, kalapaltunk, stb. Keszitettunk egy periszkopot is, az a mai napig megvan.

Pernilla 2014.08.27. 14:40:36

@Muscari: Ja, meg Áder Bori is ugyanaz az evfolyam, rola mondjuk en szebbeket hallottam mint Rahelröl ;)

bpetya75 2014.08.27. 14:40:54

@Jani haverja:

No és miért támad nagy csönd? Szép tájak, szép csajok. És? Akit meglep, hogy Albániában van szépség, az akármekkora "magyar", valószínűleg egy Magyarországról készült hasonló filmmel is meg lehetne lepni.

bpetya75 2014.08.27. 14:43:38

@Muscari:

Nálunk nem volt technika óra. Ami helyette volt, azt TM-nek hívtuk (termelő munka). Egyik héten könyvkötészet volt, a másikon meg a Kaposvári Villamossági gyár számára szereltünk össze valami bakelit bigyókat. Nyolcadik végén meg szépen felvehettünk a négy évi munkánkért valami 1200 forintot :-P

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 14:45:24

@Pernilla: a Karinthy állami suli, és felvételizni kell bekerülni, nem pénz villantani. - illetve az IB helyzete most nem tudom, milyen ebből a szempontból, fizetni biztos kell, nem tudom, mennyit, de csak fizetni nem elég, azzal nem lehet helyet venni.

ja és mégvalami, nem tudom végigolvasni, hogy valaki mondta-e már, de muszáj beleszólnom :-)
hindu = vallás
hindi = egy nyelv
indiai = aki Indiában él (több mint a felének nem hindi az anyanyelve és a tizedük nem hindu), + a hindi mellett is vannak még más indiai nyelvek, minden államnak megvan a saját hivatalos nyelve, írása, az iskolákban azokat használják.
bocs, lemászok a katedráról :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.27. 14:46:11

@Muscari: Nem, nem is követik. Nem is az államtól kapják a működéshez szükséges pénzeket. Amik nem a magyar tanrendet viszik, azok általában nem is magyar érettségit adnak a végén, hanem "IB Diploma"-t (nemzetközileg elfogadott "érettségi"). Kvázi teljes mértékben függetlenek az államtól ezek az intézmények.

Legtöbbször az adott ország (US, Franciao., UK, stb.) budapesti nagykövetsége felé van csak jelentési kötelezettsége ezeknek az intézményeknek (a nagykövetség a Line Manager-ük ha csúnyán akarok fogalmazni).

Nem meglepő módon ezekben mindenhol angol nyelven folyik az oktatás, alig van magyar tanár a tantestületben a külföldi diákok száma hatalmas és 100% a továbbtanulók aránya.

Ez viszont már a durván fizetős kategória, nem ritkán évi 5-6M Ft/év.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 14:46:43

@házelőtthinta: Nem tudom, én úgy tartom, hogy mindig ott a hazám, ahol a családom. Most a családom itt van, úgyhogy ez a hazám. Tárgyakhoz nem tudok ragaszkodni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 14:52:52

@Mirjam2: megelőztél, türelmetlen voltam :-)
én nem tanultam meg egy szót se hindiül végülis, lusta lesz az ember, ha mindenki beszél legalább egy kicsikét angolul, akivel muszáj beszélni, de azzal szórakoztam a kétnyelvű feliratokat olvasva, hogy a thai és a burmai írás logikája alapján megfejtsem a betűket. kb a felét sikerült :-)
tényleg, az ilyen indiai magániskolákban nem szoktak lenni native tanárok, ez nem opció nektek?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 14:53:17

@bpetya75: Nem a normális emberekkel van a baj. Azokkal van a baj, akik azt hiszik, hogy Magyarországon vannak csak és kizárólagosan a Világ legszebb tájai, és a Világ legszebb lányai.
Én tudom, hogy ugyanilyen képeket lehetne készíteni pl. Svájcról, vagy Montenegróról is, hogy csak azokat az európai hegyes országokat említsem, ahol sokszor jártam. Meg a síkvidék is szép, csak máshogy.

A nagy csend azoknál szokott lenni, akik előtte váltig állítják, hogy Magyarország a Világ közepe, meg természetesen a legszebb a Világon, és ők általában nem nagyon járnak külföldre, maximum Bécsig, meg Erdélybe.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 14:54:53

@bpetya75: Akkor jó díjazásban részesültetek... D
Nekünk anno krumplit kellett szedni minden ősszel, de azért sem fizettek jobban...

Pernilla 2014.08.27. 14:57:43

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Ertem, köszi, valamiert azt hittem, hogy az is fizetös suli. Te oda jartal?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 15:07:52

@Gabika911: köszi a válaszokat.
szerintem ez a kőgazdagság a magyar viszonyokra vonatkozott inkább. arrafele nyilván természetes, hogy magániskolába jár mindenki, aki megteheti, széles a skála, a kicsikét fizetős kicsit jobbtól az elitig, gondolom.
ahol Thaiföldön dolgoztam (havi 70 ezer ft tandíj, ebben már minden benne van a kajától a könyvekig), oda tanárok, rendőrök, vállalkozók, bankárok, az igazi klasszikus felső középosztály hordta a gyerekeit, kőgazdagságról szó sincs, ez egy thai-angol kétnyelvű suli volt. de mondjuk havi 30 ezerért kapnak olyat, hogy thai magániskola, nem 60 gyerek van ey osztályban, hanem 30, és rendesen felszerelt az iskola, pl légkondis.
a burmai iskolám az tényleg felső százezernek való, csak angol nyelvű, angol tanmenet és vizsgák, végén nemzetközi érettségi, akárhol lehetne Szudántól Kathmanduig. a szülők gyártulajdonosok, egyéb vállalkozók, nagyon nagy részben kínai vagy indiai származásúak, meg expatok, főleg indiaiak, akiknek a cég fizette a laza havi ezer dolláros kb tételt. (a tanárok gyerekeinek ingyenes, csak a kaját / könyveket stb kell kifizetni, másképpen egyikünk se engedhette volna meg magának, ez így szokott lenni egyébként, nagyon nagy kedvezményeket adnak ezek az iskolák a tanárok saját gyerekeinek). de itt is van mindenféle magániskola a nagyon olcsótól a még drágábbig.
valamiért biztos vagyok benne, hogy felétek is kb ez a helyzet.
én egyébként csak utazni voltam Indiában hét hetet, de nemrég jöttem el, ezért élénkek az élmények és mindenbe beleszólok :-)

Muscari 2014.08.27. 15:09:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: en valamelyik nap neztem Szekesfehervart. Husz eve meg majdnem 120 ezer lakosa volt, most 101. Pesten is csokken a nepesseg, hova tunnek az emberek? (koltoi kerdes volt)

Sesamelmo (Q) 2014.08.27. 15:10:29

@Jani haverja: tok mas helyzet az enyem, de nekem hianyzik a zold taj, az eso, fu fa virag, hogy kisruhaban maszkalva ne erezzem magam pucernak, hogy ihassak egy pohar bort ebedhez, to egkozlekedes. De tudom, hogy ezt nem csak Bpn lehet es csak Dohabol hianyzik. Bar ez se teljesen igaz, mikor itt vagyok, akkor nem erzem a hianyat. Visszajonni rossz es az elso napok (hetek), mint pl most is

Off:
Hosszu Katinkaek mindjart usznak a vilagkupan Dohaban. Igyekszunk odaerni. Maroknyi magyar csapat :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 15:10:41

@Pernilla: igen, de már nagyon rég volt az :-) a második nemzetközi érettségizős banda voltunk. nagyon szerettem, a legjobb dolog, ami történt velem életemben, az az iskola volt. (nem kell sajnálni, na :-) )

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 15:12:47

@Muscari: Hááát ez tényleg költői kérdés volt... :)
Főleg Tőled, és ezen a blogon...

Evain 2014.08.27. 15:17:30

@Taxomükke: bakkeg, pedig mindig mondom magamnak, hogy keresztbe tett lábbal nem jó gépelni :D:D:D:D:D:D
De az lesz az :D

Herr Géza 2014.08.27. 15:20:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: 1,5 gimi van. A Széchenyi (az "igazi", oda jártam én is, és a Bánki, ami Gimnázium és Szakközépiskola. Mi van még?

(Az "ADU" és a Rosti felnöttképzö intézmények, nem rendes nappali tagozatos gimnáziumok. Azokat én nem számolom bele....)

A mammutok hiánya nekem is feltünt már...Ezért veszek pipihusit a Lidl-ben.... :))))))

bpetya75 2014.08.27. 15:20:22

@Muscari:

Temetőbe, külföldre, vidékre. Kábé ebben a sorrendben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 15:23:56

@Sesamelmo (Q): A Te helyzetedet tökéletesen megértem. Ahol Te laksz, az egy teljesen más táj, teljesen más éghajlat, teljesen más szokások.
Nekem itt, ha alföldet akarok látni, nem kell mennem 25 km-nél messzebb. Ha igazán nagy hegyeket akarok látni, akkor sem kell 25 km-nél messzebb mennem, csak akkor az ellenkező irányba :)
A legközelebbi tengerpart 45 km-re van kocsival, az homokos (sárgahomokos). De van ebben az országban feketehomokos, sziklás, kavicsos, meg fehérhomokos is.
Télen 2 óra autóút és az itteni kb. +10-12 fokból mindjárt mínusz 15 fokban, meg hóban vagyok. De ha nem akarok ennyit autózni, hanem csak hógolyózni egyet a kisfiammal, akkor innen tőlünk a libegő 20 perc kocsival, az meg 15 perc alatt felvisz a Dajtira, és ott télen mindig van hó.

Az emberi szokások itt nem annyira különbözőek, sőt az itteni nép iszonyat toleráns.

Szóval összefoglalva: Dohában élve lehet, hogy nekem is honvágyam lenne pont azon dolgok miatt, amiket leírtál. De valószínűleg inkább csak Európára lenne honvágyam.

Evain 2014.08.27. 15:25:07

@bpetya75: egyébként maga a műsor amolyan folklór témájú csapatvetélkedő volt. Gyerekként marhára élveztem nézni, amolyan népművészeti játék határok nélkül stílus. :)

Pl ki kellett találni valami szerszámról, hogy az mi. Válasz: lókaparó. Műsorvezető: hát az, csak nem kívülről, hanem belülről, ugyanis ezzel kaparták le a húst meg a zsírt a vágóhídon a bőrről. :D
Na ez a jelenet marhára belémégett :D:D

Herr Géza 2014.08.27. 15:26:18

@Herr Géza: Vazze, a Bánkiban egy általános gimnáziumi osztály van "drámapedagógia és informatika fakultással". WTF. Ezt vajon hogy kell érteni ? Ez egy fakultáció vagy vagylagosan választható kettö? És bár jelentösen korlátozott agyú müszaki értelmiség vagyok, de mit lehet azzal kezdeni az életben, hogy "drámapedagógus" ?????

Sesamelmo (Q) 2014.08.27. 15:27:44

@Jani haverja: szép lehet. Talán egyszer megnézem.
Persze innen más minden. Az első évben advent alatt kellett becsbe mennem dolgozni par napra es ha mar ott voltam, akkor megneztem az adventi piacot. Amit nem szeretek, zsufolt, tomottt... Akkor meg olyan boldog voltam tole, hogy csak na.

Herr Géza 2014.08.27. 15:31:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ja, úgy Dujv.-ban is biztos van 28 iskola, de akkor abban már benne van "Juci Néni Mükörmös és Kazánkovács Iskolája" is... :)))))))))))

2014.08.27. 15:33:00

Nahat ez erdekes volt, meg a kommentekbe is beleszagoltam, tokre jo beszelgetes alakul ki, szeretem az iskolatema mindig erdekes, kar, hogy most nem tudok ugy beleszolni, bar lehet, hogy ez sokmindenkinek tulajdonkeppen jo hir :D De sajna dolgozni is kene valamikor, csutortokig jo lenne befejezni a cuccost, de majd jovok azert kesobb, olvasni mindenkepp el fogok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 15:40:02

@Sesamelmo (Q): Gyere bátran :) Már itt néhányan szervezkednek a törzsközönségből :)
Az adventi vásárral kapcsolatban is egyetértek, minden viszonylagos... :)

McZozo 2014.08.27. 15:40:49

@szaszo71(D):
Hat en nem tudom milyen a mostani rendszer otthon, de hallani csak rosszat hallok rola. Viszont tudom hogy mikor en jartam a lexikalis tudasra mentek ra. Es erzesem szerint ez nem sok hozzaadott erteket jelentett nekem. A mai vilagba meg plane ugy gondolom hogy a lexikalis tudas eroltetese elavult dolog. Mikor az informacios vilagban barmihez masodperceken belul hozzaferhetunk, nem ez lenne a legfontosabb dolog az iskolaban szerintem. Sokkal inkabb eletre felkeszito dolgokat kene atadni, amiknek van ertelme. Peldaul befektetes kezeles hitelfelvetel adoztatas ilyesmik nem pedig hogy mikor volt gabor aron rezagyujanak a szuletesnapja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 15:46:04

@Herr Géza: aki gimiben drámapedagógia foglalkozásra jár, az nem azért, hogy drámapedagógus legyen.... egyébként meg bárcsak mindenhol lenne, legalább a kicsiknek. akármi, ami igazi életről szól, nemcsak magolásról. hanem igazán élvezetért olvasás, előadás, annak megszervezése mint projekt, hatékony kommunikáció, improvizálás, szituációs játék, csapatmunka, elfogadás / tolerancia, érzelmi intelligencia fejlesztése, önismeret, konfliktuskezelés. én ezeket láttam a saját osztályommal (kolléga csinálta, nem én), később is hasonlóak a célok, csak a témák mélyebbek, a problémák összetettebbek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 15:51:46

@McZozo: Pontosan!
Ezt én is így gondolom, meg a feleségem is.
A kisfiam most végezte a második osztályt (általános) albán iskolában, de megvannak a magyar könyvei is, sőt magántanulóként Magyarországon is elvégezte a másodikat.
Már másodikban látszik a két oktatásrendszer közötti bődületes különbség.

Herr Géza 2014.08.27. 15:58:14

@Gabika911: Pont tegnap láttam: az iskolakezdés átlagos költsége 41.000.- HUF. (Csak tankönyvek+füzetek+egyéb iskolaszerek.) Ez már egy gyerknél is sokaknak gond, nem hogy 2-3 -nál.. És tényleg jelentösen megugrik ilyenkor a Provident meg Cofidis és hasonlóak hitelkihelyezése... A csodálatos 41,02%-os THM mellett, vazze.......
Dübörög a pannon puma.....

Muscari 2014.08.27. 16:03:24

@Herr Géza: megyeszerkhelyre mindig tobb a bejaros meg a kollegista is. En Veszprembe jartam kozepsuliba, a 25 fos osztalyban ot vagy hat veszpremi volt, a tobbi bejaros vagy kollegista.

Muscari 2014.08.27. 16:05:20

@Taxomükke: erezzetek magatokat jol otthon, jo bulizast!

Muscari 2014.08.27. 16:06:11

@Jani haverja: nekunk a szuleink azert hianyoznak...

Herr Géza 2014.08.27. 16:06:27

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Mondom én, hogy kockafejü müszaki vagyok.:)))) De kösz, legalább most már tudok mit kezdeni a fogalommal....

bpetya75 2014.08.27. 16:06:32

@Herr Géza:

Kettőnél húzós, de háromnál már ingyenes a tankönyv. A két nagynak első körben kihoztuk a tanszer vásárlást 25E-ből. Igaz, táskát nem vettünk, meg pár dolog maradt tavalyról.

Herr Géza 2014.08.27. 16:10:26

@Muscari: Tudom, nem lönek vele nyulat, de azért mindent beleszámolva is meglepett az aránytalanság.
Egyébként Dunaújvárosnak a 2012.-es adatok szerint már csak 48.300 lakója volt, gondolom ez azóta is csak csökkent. Én még 70 ezres városban születtem/laktam.......

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 16:12:24

@Muscari: Ja, az más!!!
Nekem a szüleim meghaltak, testvérem nincs.
Anyósomék egy csomót vannak itt, a feleségemnek sincsen testvére.
Van néhány távolabbi rokon, de azok is jönnek ide többször, meg majdnemhogy a barát kategóriába számoljuk őket, de egyáltalán nem sértésből.

Úgyhogy én ezért írtam, amit írtam.

Muscari 2014.08.27. 16:13:16

@bpetya75: ez tok erdekes, pedig csak ket ev van koztunk. Azt tudom, hogy videken mas volt, mint Pesten, lehet, mi tul kozel laktunk :-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 16:14:08

@Herr Géza: A Pannon Puma az az előző kormány alatt dübörgött, most Tündérmese van Magyarországon! Csak szólok! D

Muscari 2014.08.27. 16:15:04

@Sesamelmo (Q): jo estet, jo szurkolast :-)

Muscari 2014.08.27. 16:16:50

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): igen, Mirjam mar szolt. Bennetekert ossze kellene kotozni ;-)

Muscari 2014.08.27. 16:18:28

@Herr Géza: ebben tevedsz, a Rosti mar az. Anyuek szomszedjanak a lanya is ott erettsegizett, rendes gimi mar.

Muscari 2014.08.27. 16:19:37

@bpetya75: en is valahogy igy gondoltam.

Herr Géza 2014.08.27. 16:21:27

@Herr Géza: A lokálpatrióták nagyzolása: Dunaújváros legnagyobb népessége 62.459 fö, 1986-ban. 2013-as adat: 46.813. 25%-os mínusz.

2014.08.27. 16:26:08

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): 'tényleg, az ilyen indiai magániskolákban nem szoktak lenni native tanárok, ez nem opció nektek?'

Nem. Maximum a nemzetkozi iskolakban, ahova meg csak kepzett tanarokat vesznek fel (mi nem vagyunk azok). Ahogy te is tapasztaltad, van eleg angolul folyekonyan beszelo ember Indiaban, nincs szukseguk kulfoldiekre - jo fizetesert meg vegkepp nem. A legtobben akik angoltanarkent dolgoznak megis, azok NGO iskolakban dolgoznak ingyen vagy nagyon keves penzert, mint annak idejen magam is.

Evain 2014.08.27. 16:28:26

@Jani haverja: legalább választottak volna valami hazai jelképes állatot. Pulit pölö. Vagy Pumit. :D
Lehetsz tűzoltó, vagy vadakat terelő Pannon Pumi!

:P

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.27. 16:42:25

@Herr Géza:

Németországban meg annyira olcsó minden hogy te is hitelből építkezel. :D 86 óta kint élsz, a családoddal együtt. 2014 ben pedig azt számolgatod hogy otthon mennyi egy iskolakezdés?

bpetya75 2014.08.27. 16:45:20

@Muscari:

Kísérleti általánosba jártam. Olyan óráink voltak felsőben, mint az ÁGI (általános gazdasági ismeretek), TKF (természetkutató foglalkozás) TTF (természet és társadalom fejlődése).

Szerettem.

Herr Géza 2014.08.27. 16:51:01

@házelőtthinta:
1. Nem csak hitelböl apafej.
2. Nem élek itt 86. óta. De ha érdekel: 81-86: egyetem NDK, 89-95 itt éltem, 2008.óta megint itt élek.
3. Nekem is van iskolás gyerekem, aki itt megy iskolába. És sokkal kevesebbe kerül az évkezdés, mint otthon. Pl. a tankönyvek ingyenesek.Éppen ezért döbbentett meg az otthoni 41e HUF.
4. Na erre varrjál gombot!
:))))

Ginix 2014.08.27. 16:52:49

ó, mennyi ismerős dolog:)

talán érdekes lehet és idepasszol, h én meg ecuadorban tanítottam egy katolikus magánsuliban, kicsit más tapasztalatokkal.
ha feltételezzük, h a magánsulik jobbak, mint az államiak, akkor elég ramaty helyzet lehet ott, mert már az is egy vicc, amit ott tapasztaltam. a tanulás és a számonkérés az vicc kategória.

havi 100 USD a srácok tandíja, ehhez képest a foci vb-t csak az nézhette kivetítőn, aki vitt be 1 USD-t a meccs napján.
az órák 40 percesek és nincsen szünet. ill van egy 15 perces délelőtt, van az ebédszünet és annyi.
egy dolgozatírás úgy nézett ki, mint nálunk egy szünetbeli osztályterem; zsibonganak a diákok, még feltétlenül a helyükön sem ülnek. mikor egyszer elvettem vmelyik dolgozatát a puskával együtt, teljesen kiakadt, h de mégis milyen alapon, hiszen úgysem tudta használni a puskát:)

és a tankönyveket iskolánként nyomják, volt is egy kedvencem a mi sulinktól, amiben az irodalomkönyv hátulján lévő ajánlott irodalom jegyzékben szerepelt a következő gyöngyszem: orson welles: la máquina del tiempo.

egyenruha szintén volt, fegyelem egy szál se, de hogy is várhatnánk el egy olyan helyen a gyerekektől, ahol az igazgatónő óra közben csak úgy bejön és közli, h akkor most kollektíve elmegyünk templomba. mind az 500 diák plusz a tanárok:) egyszer egy csajt úgy kellett kihúznom a karjainál fogva a teremből, mert nem volt hajlandó felállni és kimenni.

mondjuk volt jó része is, pl h a tanárok is jobb anyagi kategóriába tartoztak, a kémiatanárnak pl privát eü laborja volt , ami jól jött vérvételkor (a suliban levette a vért, elvitte, aztán másnap visszajött az eredménnyel).

sokszor kiakadtam, de most azon kaptam magam, h míg írom ezeket, fülig ér a szám és tök jó visszaemlékezni.

Herr Géza 2014.08.27. 16:57:18

@Herr Géza: Még egy: ha 86. óta itt élnék, akkor sokkal régebben építettem volna, hitelböl. Csak akkor már rég ki is lenne fizetve. :)))) Kb. most építeném a másodikat befektetésnek (2 %-os kamat mellett természetesen megint hitelböl). :))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 16:58:40

@Muscari: mármint összekötözni és a szánkat is leragasztani, ugye? :-)

@Mirjam2: :-( gondoltam, hogy ez a helyzet, de azért meg vagyok lepődve, hogy a sokféle réteg között (mármint az iskolák rétegei) nincs az a "niche" mint a DK-ázsiai országokban, nincs az a presztízsértéke a "fehér tanárnak" a helyihez képest. a bangkoki nyelviskolák még mindig számolatlanul szívják fel a native de nem tanári diplomás tanárokat.

vivike22 2014.08.27. 17:02:38

@Herr Géza: A haldoklo nyugaton most vettunk iskolataskat puma adidas es nike es egyeb markassagok 15 euroba kerulnek.

Az a mocskos kapitalizmus, az az oka mindennek :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 17:02:43

@Ginix: remélem, téged is elkezdenek nyúzni, hogy írjál posztot :-)
(engem már nem nyúznak.)
hű annyi mindent kérdeznék, de bele se kezdek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 17:10:09

@Evain: Neeem! Az úgy volt akkoriban, hogy sok szó esett a médiában az "ázsiai kistigrisekről". Na aztán ezért találta ki valamelyik féleszű politikus a Pannon Pumát :)

A Tündérmesét meg a szintén féleszű Matolcsy találta ki.

2014.08.27. 17:17:08

Az fasza, hogy olyan jó az indián oktatási rendszer az itthonihoz képest, de akkor hogyhogy a lakosság negyede nem tud írni / olvasni? :) Meg hány nem beszél hindit sem...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 17:18:48

@Jani haverja: tündérmese??! na, mikről maradok én le!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 17:19:48

@vuvuzela importőr: A posztban fizetős magániskoláról volt szó!

Herr Géza 2014.08.27. 17:22:10

@vivike22: Jó neked. :))) Az én fiamnak is most kellett lecserélni a viseletes hátizsákját. Szimpla Adidas meg ilyesmi már nem is jó, na meg egyébként a hátizsák "dedós", most vállra akasztós oldaltáska kellett, vmi. Eastpak (eddig azt sem tudtam eszik-e vagy isszák...:D). "Megúsztam" 42 €-ból, de a fiam szerint mázlista vagyok, mert az alternatív Oakley egy sima százas lett volna... De jó nekem.... :))) Viszont még így is messze vagyunk a 41.000 HUF-tól....

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 17:22:22

off
változnak a német bevándorlási szabályok
www.jogiforum.hu/hirek/32384

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.27. 17:34:37

@vivike22:

70 % os nyár végi leárusítás? Ha helyben gyártanák akkor 150 eur lenne. Ez a megveszünk csomó dolgot a bérünkből dolog addig működik amíg a világ szerencsétlenebb felén fillérekért összerakják ezeket a dolgokat. A nadrágövem pl 35 eurós. Miért? Mert MADE IN GERMANY. A pierre cardin farmerem 120. Miért? Mert MADE IN GERMANY. A cipőm is 100 euró körül van, de leárazva vettem mert nagy és nem vette meg senki.

bpetya75 2014.08.27. 17:49:35

@vivike22:

Egyetértek hintával. Igen, ez bizony a kapitalizmus mocskos arcának köszönhető. Rabszolga munkában készül valahol keleten, azért olyan marha olcsó.
Beszélgettem egy erdélyi ismerőssel, aki pont 1 hétig dolgozott Németországban. Napi 12 óra kapálás. Kemény meló. Amikor vasárnap is vinni akarták, közölte, hogy nem megy. El is küldték szépen haza. Persze a munkavezető román volt, német nem "piszkolta be a kezét" ezzel a munkarenddel...

M. Péter 2014.08.27. 17:50:19

@Pernilla: Angolul ezt úgy hívják, hogy "school for the academically challenged children of the financially gifted".

blackhairlady 2014.08.27. 17:54:48

@bpetya75: Nekunk mar hetfon elkezdodott, uj iskola, gimnazium. Szerintem sok helyen meg a fizetos iskola sem olyan felszerelt mint a mi allami iskolank. Csak amultam es bamultam amikor mult penteken bejartuk a gyerekemmel.

M. Péter 2014.08.27. 18:01:42

@bpetya75: Bizony, gyakorlati foglalkozás órán volt varrás is az alsó tagozaton mindenkinek. Felső tagozaton volt fafaragás, fémmegmunkálás, villanyszerelés és növénytermesztés az iskola kertjében. Ebből legalább a villanyszerelés hasznos volt. A lányok meg főztek, varrtak, kötöttek. A néptánc meg az énektanár mániája volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.27. 18:08:56

@Jani haverja: Haha, nem vagy egy Fotósopp-mágus, az már biztos... :D
Bocs, nem lehetett kihagyni... :D

Hanem ez a nyelv, eléggé döbbenet lehet megtanulni... :-))

blackhairlady 2014.08.27. 18:14:35

@adg [Au, Darwin]: En imadtam az uttoro ruhat, nagyon buszke voltam ra. A sipot, ovet, nyakkendot egy kis dobozban tartottam mintha kincs lenne:)

Muscari 2014.08.27. 18:22:21

@Herr Géza: basszus, az azert tenyleg sok. 25 % elkoltozott vagy meghalt. Itt Londonban is ismerek tobb Dujv-ba valo embert is. Hiaba, az az egy szem vasmu nem tart mar el annyi embert

Muscari 2014.08.27. 18:24:16

@bpetya75: nagy kar, hogy a kiserlet csak kiserlet maradt, biztosan nagyon jo lehetett es hasznos is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 18:24:30

@blackhair-lady: azt én is szerettem. ti is menőztetek kötés helyett gubaccsal?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 18:25:09

@geegee: Egy gyors telefonnal való fényképezés volt :)

Az albán nyelv viszont kegyetlenül nehéz. Amíg nem kezdtük el tanulni az albánt, én is meg voltam győződve arról, hogy Európában a legnehezebben megtanulható nyelv a magyar. Ma már tudom, hogy csak a második... :)

blackhairlady 2014.08.27. 18:26:16

Miert egyertelmu, hogy a gazdag emebreknek csak hulye gyerekeik lehetnek? Ez valami genetikai osszefugges? Es ha a gazdag ember elveszti a vagyonat akkor a gyerek automatikusan okossa valik? Enyhen szolva is degradalo ez nagyon sok emberre nezve.

bpetya75 2014.08.27. 18:28:23

@blackhair-lady:

Jó nektek! A beilleszkedés hogy megy neki?

@M. Péter:

Most, hogy mondod, valami pelenkaöltéses dolog rémlik nekem is, de az nem volt rendszeres nekünk. Ezek szerintem nagyon hasznos dolgok, amiket felsoroltál. Nem tudom milyen suli volt a tied, de simán el tudom képzelni, hogy egy kiváló asztalost vagy fafaragó művészt indíthat el az, hogy kisgyerekként beleszagolhatott a fafaragásba. A villanyszerelés nyilván alap, gondolom a fémmegmunkálásnak is meg lehet a szépsége. Szerintem ezek tök jó dolgok. Persze ezt is el lehet cseszni rossz hozzáállással, számonkéréssel, sikerélmény hiányával.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.27. 18:28:55

@Jani haverja: Nyomjál már egy feketehomokos képet, lécci.Marhára megnézném, nem láttam még olyat...Kösz. :-)

Muscari 2014.08.27. 18:29:07

@vuvuzela importőr: nem lattad, hogy ez a poszt egy maganiskolarol szol, nem az indiai oktatasi rendszerrol?

blackhairlady 2014.08.27. 18:29:43

@Babette.: Igen!!!!! Es a sipnak pontosan kellett allnia, az ovcsatot fenyesitettuk, szoval en es a baratnoim buszkek voltunk ra:) Az orsben en voltam a kronikas:)))))) Ha versenyre mentunk, en csinaltam a nevezesi lapot, ciradas betukkel, a szelet gyufaval korbeegetve. Jo buli volt, leszamitva a rendszert, sok gyereknek adott elfoglaltsagot.

blackhairlady 2014.08.27. 18:30:52

@bpetya75: Az elso ket nap nagyon tetszett, a tanarok 100%-IG ertik es elfogadjak a problemajat, szoval eddig (lekopogom) minden siman megy. Koszi az erdeklodest:)

bpetya75 2014.08.27. 18:32:36

@blackhair-lady:

A kettő olyan értelemben függ össze nálam, hogy gazdagoknál gyakran megfigyelhető a gyereknevelés teljes hiánya, vagy a majomszeretet, a "megadok neki mindent" gondolkodásmód. A gazdagember hülyegyereke nem feltétlenül a szó intellektuális értelmében jelent hülyeséget. Inkább elkényeztetett, a szeretet kifejezésében alulkvalifikált ember. Kábé.

@Muscari:

Szerintem is nagy kár. De legalább marad belőle Kaposváron egy közismerten gyerekcentrikus általános iskola. Volt gimi is, de azt már kinyírták a város oktatáspolitikusai, mert túl népszerű volt...

Muscari 2014.08.27. 18:33:38

@házelőtthinta: igen, a vilag igazsagatlan, nem tudtad?

@blackhair-lady: akkor tetszik neki a suli? Remelem bevalik majd.

blackhairlady 2014.08.27. 18:34:32

@Evain: En meg mindig azt a kenyervago deszkat hasznalom amit a fiam altalanosban csinalt technika orna csinalt. Most 25 eves a gyerek :)

blackhairlady 2014.08.27. 18:35:38

@Muscari: Ugy tunik:) De a 2 nap meg igen keves, viszont megadta az alaphangot, ami pozitiv, talan ez segit.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.27. 18:35:39

@blackhair-lady: "Nekunk mar hetfon elkezdodott, uj iskola, gimnazium. Szerintem sok helyen meg a fizetos iskola sem olyan felszerelt mint a mi allami iskolank"

irhatnal egy posztot a gimnaziumi tapasztalatokrol:) egyebkent ez is teljesen iskola-korzet, sot, igazgato-fuggo. Mennyire jol es okosan tudnak gazdalkodni a kapott penzzel. Nalunk pl. (csak also tagozatos allami iskolai tapasztalatom van) a lanyom az egyik legnagyobb iskolakorzetbe jart (LA Unified School District), ezen belul rengeteg iskola van, a jobb kertvarosi szinvonalutol kezdve a downtown LA-ben levo lepukkant iskolakig. Mi szerencsesek voltunk, (az igazgato valtas utan) jol felszerelt, es jo legkoru
iskolaba jart a gyerek. Most middle schoolban mar maganba jar, arra sem lehet panaszunk,

Muscari 2014.08.27. 18:35:40

@blackhair-lady: nekem is van egy kincsem, egy mongol uttoro nyakkendo, kek csik fut korben a szelen. Zankan csereltem el az enyemet egy mongol lannyal, a mai napig megvan. Nagyon szep emlek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 18:41:13

@geegee: Ja, még két gondolat:
1./ Ez az úgynevezett "mechanikus titkosítás", olyan albános :) Viszont lehetetlen visszafejteni D
2./ Ez viszont már komoly: Az albánt nagyon nehéz bárkinek megtanulni, viszont az albánok pillanatok alatt meg tudnak tanulni bármilyen indoeurópai nyelvet. Legkönnyebben az olaszt és a románt (ezeket szinte hónapok alatt), a többi latint is 1-2 év alatt perfektre, a német-angolt, stb.-t se vészes ideig kell tanulniuk, hogy perfektek legyenek. Az albán ugyanis a legősibb beszélt nyelv Európában, ősibb, mint a már kihalt latin. Az ősi illír nyelv egyenes leszármazottja.
Mivel ősi nyelv, ezért nem csak bonyolult, hanem tetejében részben "ösztönnyelv" is, azaz az érzésekre nem mindig konkrét szavaik vannak. Szóval nem egyszerű... :(

blackhairlady 2014.08.27. 18:41:15

@Zsuzsi65: Gondoltam ra, de meg keves a tapasztalat, amjd talan kesobb. De sokan tenyleg csak privat iskolakban juthatnanak olyan szintu felszereleshez es foleg lehetoseghez, hogy milyen targyat tanuljanak, mint mi.

Valo igaz, sok fugg az iskola igazgaton. A mi ISD-nkben is (Katy ISD) 60 iskola van (altalanos, junior es gimi), es vannak amelyek sehol sincenek a mi iskolankhoz.
Nekem az altalanosbol csak az 5.-rol van tapasztalatom, aztan a junior 8.-ig, es most jon a gimi. En is tanulom meg a rendszert, olvasgatom a honlapot,. kerdezoskodok, sok mindent nem ertek meg, de a lenyeg, hogy a gyerek erti es foleg szereti:)

Azert kivancsi lennek, hogy mennyiben ter el a ti middle schoolotok a mienktol (nalunk valamiert junior high schollnak hivjak).

blackhairlady 2014.08.27. 18:41:57

@Muscari: Sajnos nekem ezek az erekjek eltuntek, pedig sok ilyenem volt.

Muscari 2014.08.27. 18:42:40

@blackhair-lady: ja latom, Petyanak mar valaszoltal, orulok neki es remelem igy is marad

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 18:45:33

@Zsuzsi65:
off
képzeld, megtaláltam azt a lányt LAben, akit kerestem:)

lüke 2014.08.27. 18:48:04

ha rosszul tanulsz,mehetsz a Waldorfba
- én ,a W.Astoriába kajálni inkàbb-

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.27. 18:48:04

@bpetya75:

Ez gyakori tévhit amúgy, hogy friccek, osztrákok nem dolgoznak úgynevezett "fos" melókat. Nálunk is tele van a mekik echte árja osztrákokkal.Konkrétan még én is elveszem egytől a munkáját, mert mi van ha pont helyettem lenne egy szegény osztrák grazi fiú a mekiben? Pedig én csak egy betanított munkás vagyok. Így belegondolva meg is értem hogy az átlagos osztrák miért utálja a bevándorlókat úgy mint a szemét.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 18:55:58

@geegee: Nem nagyon tudok sajátot, mert mi utáljuk, mert olyan forró, hogy emberkínzás, ha süt a nap, és beszívja a napfényt, így nem nagyon járunk Velipojába. Szerencsére nem vagyunk pikkelysömörösek sem, mert azoknak viszont nagyon jó az a fekete jódos homok (a jód miatt fekete).
Meg egyébként is Velipoja környékén északi népek laknak, akik eléggé szemetelnek :(

De itt van a netről, ilyen természetesen:
www.panoramio.com/photo/78381420

És ilyen, amikor sárga homokkal keverik (markolókkal), hogy ne legyen túl forró a strandolóknak, de a gyógyhatása azért megmaradjon:
kohajone.com/wp-content/uploads/2014/08/velipojaaa-420x315.jpg

2014.08.27. 19:00:23

@házelőtthinta:

Hello! Ma Grazban jartunk, hat kicsit kezdem erteni, miert szidod Ausztriat. En utoljara 2005 korul jartam arra, akkor tobbszor is, es nagyon tetszett - de az ma egy masik Graz volt... :( Minden masodik sarkon koldus, a Stadtparkban a szokokut korul meg olyan alakok voltak legalabb 30-40-en, akiktol azert meg en is nezegettem a hatam moge es megszaporaztam a lepteimet... Fura emberek mindenfele, nagyon lehangolo volt. Egyebkent, ha nem titok, melyik Mc-ben vagy? Kint hagytam az autot a Baumax parkolojaban, amellett is volt egy, meg a Jakominiplatz-on is. De biztosan van meg 8 masik is. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.27. 19:07:28

@Muscari: köszi, a letöltése sebesség cirka 5k, nem vállalkozom rá perpill :-) de ha még emlékszem rá, mikor visszaérek a Működő Internet hazájába, akkor bepótolom.
nézem, aznap készült az interjú, azért maradtam le róla, mert úton voltam, éppen akkor keltem át az új orbánista illiberális demokráciák zászlóshajójába, Indiába. (bocs, ezt még mindig nem tudtam megemészteni.)

blackhairlady 2014.08.27. 19:22:30

@Jani haverja: Nalunk meg ennyi sincs, csak kinyomtatjak amit on-line ugy is latok (szazalekos ertekeles, semmi jegy vagy szoveg)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.27. 19:22:45

@blackhair-lady: "Gondoltam ra, de meg keves a tapasztalat, amjd talan kesobb."
Na, akkor gyujtogesd a tapasztalatokat, szerintem meg egy olyan erdekes posztot is lehetne csinalni, hogy egy orszagon belul ket (tobb) ember osszehasonlitja az eltero tapasztalatokat - igy legalabb elso kezbol kaphatnak a t. olvasok kepet arrol, mennyire nem lehet egy kalap ala venni az USA-ban mindent :) Szoval ez egyfajta felhivas is akar lenni, USA-beli kedves "honfitarsak" :)) Akinek van kedve, irjunk a sajat tapasztalatinkrol, es osszetesszuk egy posztba. HA, mit szolsz hozza? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.27. 19:23:49

@Babette.: "képzeld, megtaláltam azt a lányt LAben, akit kerestem:)"

Orulok neki, LA eleg nagy, hogy talaltal ra, ha nem tul szemelyes? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 19:25:01

@Zsuzsi65: végülis FB-on jött össze, bár ott nem a rendes nevén van. szerencse volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.27. 19:25:18

@Jani haverja: Elhiszem, hogy nehéz.Felénk a finn ilyen bükkfanyelv, kábé semmire se hasonlít.A svédben van sok angolból, németből kitekert szó.A norvég meg a dán majdnem svéd.Asszem az izlandi is ilyesmi, meg tán a feröeri.Szóval 4-5 ország beszél "majdnem" ugyanúgy. :-) Ilyen szempontból mázlink van.Igaz, asszem az exjugósok is eléggé hasonlítanak ,pl szerb-horvát(h)-szlovén.Ha itt lenne a Birkaember, valszeg megmondaná a frankót...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 19:25:42

@Muscari: Köszi, hogy belinkelted, eddig anno csak a hírekben olvastam róla. Így durvább sokkal!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.27. 19:26:46

@Jani haverja: Nem is a kép telefonossága miatt írtam, hanem az intim adatok kis fecnikkel való kitakarása volt vicces... :-)))

Muscari 2014.08.27. 19:26:56

@tanato: Londonban sok helyen mar most is igy van, foleg keleten. Orszagos atlagban persze mas ahelyzet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.27. 19:27:15

@Babette.: en is erre tippeltem:) FB-on sok amerikai magyar csoport van, nemelyik nagyon aktiv, es jo, pl. piknikeket szerveznek az egyik csoportban, ahol en vagyok. Lehet, hogy meg ismerem is az ismerosod :)

blackhairlady 2014.08.27. 19:27:30

@Taxomükke: Nekem hianyoznak a magyar tajak, annak ellenere, hogy itt is van sok szepseg. De az nem az othoni. Hianyzik a Balaton, a kis falum (mar kertvaros:)))), szoval az, hogy itt szep es jo, az nalam meg nem zarja ki, hogy ne hianyozna az otthoni is. Jo lenne kette osztodnom:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.27. 19:29:47

@Réka ‎: Tiszta szerencse, hogy ilyen jól kicsippentetted a 'lényeget' a kommentemből. A szmájli meg már nem játszik, ugye?

Ja, féligoff tőlem is: vannak,akiket érdekelnek az összefüggések...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 19:31:44

@blackhair-lady: Az is praktikus dolog. Én sem szeretem a faxnit.
Már írtam, a félévi osztályzatokat itt a matekfüzet hátsó borítójának a belsejére írják :)
Mondjuk a kisiskolásoknál a szöveges értékelést azt díjazom, nem magunk miatt, de van néhány trehány szülő, aki nem volt egy szülői értekezleten sem, aztán így legalább tudja, hogy miért kapott a gyereke ilyen, vagy olyan jegyet...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.27. 19:32:10

@tanato: Ez a tendencia eleg egyertelmu (hispanic lakossag aranya novekszik), foleg a nyugati, delnyugati allamokban (kozelebb a hatarhoz). Ahova a kisebbik lanyom jart altalanos iskolaba, ott is (szerintem) legalabb 35-45% volt a hispanok szama. Ugyanakkor, ahogy a belinkelt cikkben is szo volt rola, maganiskolakban egesz mas a helyzet, tovabbra is a feher, emellett pedig az azsiai etnikum teszi ki a tobseget. Most maganiskolaba jar a gyerekem, es teljesen ez a kep. Az azsiaiak szamara a szinvonalas oktatas elsorangu kerdes, a gyerekeiket mar kis kortol kezdve ebben a szellemben nevelik, mert tudjak, hogy ez az elorelepes legbiztosabb modja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.27. 19:36:47

@Jani haverja: Nem kértem én, hogy saját legyen... :-)

A világos is q forró tud lenni, párszor már kellett a föld felett 5 centivel járva beleronygyolni a vízbe...Nem is kell feltétlenül tengerpart hozzá... :-)De érdekes ez a szürke.Aszittem, totál fekete lesz.Bár azt már lehet, salaknak hívnák.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 19:37:09

@geegee: Írtam, "mechanikus titkosítás"! Visszafejthetetlen! D

De most az előbb kaptam levelet a HÁ-tól, holnap én leszek a porondon...
Abban azért jobb képek lesznek, bár egy kivételével azok sem szerkesztettek.

blackhairlady 2014.08.27. 19:39:16

@Sesamelmo (Q): Most kepzelj el egy adventi vasart, ahol csak lezengenek az emberek. nem lenne lehangolo? Pon az az emberforgatag ami olyan kulonlegesse teszi. Vasarolgatnak, forralt bort isznak, szol a zene, mindenki megfer egy placcon... Imadom! A becsi valami lenyugozo a szamomra, nagyon hianyzik.

bpetya75 2014.08.27. 19:40:52

@házelőtthinta:

Ha a kapálós részre gondoltál (hogy csinálod, hogy 10-ből 8* nem lehet tudni, hogy melyik kommentre reagálsz?), azt nem úgy értettem, hogy a kapálással nem mocskolja be a kezét. Heti hét napon 12 órában dolgoztatni embereket érzésem szerint nem fejlett demokráciákban jellemző munkáltatói hozzáállás. Ellenben roppant termelékeny. Azért ezt a munkatempót német nem nagyon bírná (mondjuk én se), pláne nem annyiért, mint a romániai vendégmunkások. Van nekik egy román munkavezetőjük, ő hajtja őket, övé a felelősség, nem a tulajdonosé. Erre gondoltam. Nem irtjuk az erdeinket, de azt már leszarjuk, hogy az import fa milyen áron jut el hozzánk. Örülünk az olcsó árunak, és inkább nem foglalkozunk vele, hogy hogy a rákba lehet olyan olcsó. Erős álszentség faktor.

blackhairlady 2014.08.27. 19:42:23

@McZozo: "Viszont tudom hogy mikor en jartam a lexikalis tudasra mentek ra. Es erzesem szerint ez nem sok hozzaadott erteket jelentett nekem. A mai vilagba meg plane ugy gondolom hogy a lexikalis tudas eroltetese elavult dolog. Mikor az informacios vilagban barmihez masodperceken belul hozzaferhetunk, nem ez lenne a legfontosabb dolog az iskolaban szerintem."

Az amerikaikat meg mindig leszoljak, hogy fogalmuk sincs hol van Magyarorszag es mi a fovarosa. Pedig az is csak egy lexikalis tudas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.27. 19:42:24

Csókacsalád...
Akkor most mi van?
Miről maradtam le?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 19:44:47

@geegee: Ezt hívják itt feketehomoknak. :) Viszont tényleg kib... forró, és tetejében boka fölöttig belesüllyedsz. Komoly égési sérüléseket lehet kapni tőle kánikulában. Sokan úgy mennek a napágyhoz, hogy a lábukat sok réteg nejlonzacskóba becsomagolják, és úgy valamivel elviselhetőbb. Mert egyébként a pikkelysömörösöket a gőze is gyógyítja, kánikulában párolog belőle a jód. Ha meg nem süt a nap, akkor a pikkelysömörösök belefekszenek, és még magukra is raknak belőle. Egyébként általános bőrfertőtlenítésre is jó.

blackhairlady 2014.08.27. 19:45:03

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar):
Az en gyerekem az iden Technical theatre orara fog jarni, rendesen az orarend kereteben, minden nap az elso period. De o sem akar szinhazba dolgozni, hangmernok lenni, legalabbis most ugy gondolja. Viszont idegen nyelvkent az iden az American sign languag-t vette fel , lehet, ezzel meg majd kezd valamit:)

blackhairlady 2014.08.27. 19:48:30

@Herr Géza: Ez a Pannon puma meg 2005-0s kifejezes, Kokatol. Azota mar vegelgyengulesben kimult szegeny para.
Ja, es szlovakiaval osszehasonlitasban ertette.

blackhairlady 2014.08.27. 19:50:18

@bpetya75: Kiveve a nyelvkonyvek es az atlaszok. Altalaban a nyelvkonyvek a legdragabbak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 19:52:09

@blackhair-lady: Na, ez nem jutott eszembe, hogy ezt a Pannon Pumát melyik f...kalap találta ki először! Köszi a felhomályosítást!
A Tündérmese az nem olyan rég volt, arra emlékeztem, hogy azt a Matolcsy követte el.

blackhairlady 2014.08.27. 19:52:15

@Muscari: Nalunk is volt technika ora. Illetve az en idomben gyakorlati oranak hivtak, de a gyerekeimnel mar technikanak. Es egy varosban lakom petyaval.

blackhairlady 2014.08.27. 19:55:41

@Evain: "Ha Szlovákia azt mondja, hogy ő a tátrai tigris, akkor Magyarország a pannon puma"

A tatrai tigrisre volt ez a valasz, egy ujsagcikk kapcsan, ami a szlovakiai oriasi gazdasagi novekedesrol szolt, 2005-ben, 9 eve.

Erdekes egyebkent, hogy hogyan kelnek onallo eletre ezek a kiragadott mondatok, Gyurcsanynal is, Orbannal is, es a fenti esetben is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.27. 19:57:31

@Babette.:
Jól van, Icuéknál megellett a disznó a Sánta Tódort meg elütötte az autó. Csocsi.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 20:00:34

@diggerdriver: A holnapi posztot mutasd meg a munkatársaidnak!

blackhairlady 2014.08.27. 20:00:45

@vivike22: En csak 30$ felett talaltam itt:(
Emlekszem, a fiamnak a nagymama vett egy Adidas taskat elso osztalyba menven. 10 ezer ft volt, 96-ban ez nagyon nagy penz volt. Ezt a taskat hordta 5-ig, majd felsoben ez lett a tornacuccos taskaja, azota meg kirandulos, strandra vivos. Lassan 20 eves lesz a taska:))))

blackhairlady 2014.08.27. 20:02:25

@Herr Géza: Elkenyeztettt a gyereked:))))))))))0

Haladja a korral, ezek a markak ismertnek kell hogy legyen egy gyerekes eleteben:)))

2014.08.27. 20:04:23

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): En ugy vettem eszre hogy Indiaban nincs az a presztizserteke a feher tanarnak egyaltalan mint egyes kelet-azsiai orszagokban (pl. Kina, Tajfold) illetve a Kozel-Keleten. Szemelyes tapasztalatom az hogy sok indiai nagyon gyanakvo a nyugatiakkal szemben, erkolcsteleneknek tartjak oket pl., es nem szeretnek ha tulsagosan kozeli kapcsolatba kerulnenek a gyerekeikkel. Tobbet fizetni meg vegkepp nem fognak azert mert pont nyugati a tanar.

tanato 2014.08.27. 20:14:28

@Muscari: @Zsuzsi65: Nem hivatalos,de a szülészeti osztályokon dolgozók szerint/orvosi blog mai számában olvastam/kelet Mo.-on a kórházakban 50-70% közti a roma újszülöttek aránya,így 10 év múlva ez már az iskolai arányokban is fordulatot okoz./kivéve persze a magán és elit állami iskolákat mint a tengerentúlon./

blackhairlady 2014.08.27. 20:15:06

@Jani haverja: Es szerinted a Digger albanjai el tudjak majd olvasni?:)))))))))

blackhairlady 2014.08.27. 20:16:13

@diggerdriver: Es a Todor most a masik labara is lesantult?:))))

Hogy tetszett a varos a rokonoknak?
(A Zoli pletykas, elarulta, hogy rokonlatogatok vannak nalad:D)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 20:16:21

@blackhair-lady: Hát majd lefordítja nekik :)
Meg képek is vannak benne :)

Badeni_lakos 2014.08.27. 20:19:40

@blackhair-lady: pontosítanék ha megengeded a "Pannon Puma" és Kóka J. kondíciója ügyében:

Kóka J. 2006-08: 500 millió Ft ot lopott ki a MÁV bol , és 500 millió Ft ot a BKV bol (vmi informatikai szolgáltató cégen keresztül )
Le is bukik. S Eltűnik.

Orbán V.: Elszámoltatunk minden tolvajt aki lopott, "az elmút nyaóc évbe"!
...
Kóka sehol. "Elszámoltatás" Témát leterelik... "Csúnya bankok, csúnya Unió" témát feltekerik.
...

Kóka J. 2014 májusa körül (pár hónapja ) Orbán Viktorral egy magán repülőgépen (!!!) Közösen, a legbizalmasabb üzletemberek módjára (!) utazik ki az Arab Emirátusok ba üzletelni!!!

Ezt a hihetetlen, h ilyet meg mernek csinálni...
Hát így ment az "Elszámoltatás " Magyarországon 2010- '11 esztendőben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.27. 20:24:32

@blackhair-lady:
A Tódinak szerencséje volt csak a nyaka ficamodott ki.

Képzelj el két jóval hatvan feletti embert akik soha nem voltak országhatáron kívül és soha nem repültek. Nekik London a csodák városa.

nyuszigonosz 2014.08.27. 20:24:53

Mai posztot jó volt olvasni, sok sok olyan minden van benne, amit az ember csak úgy nem hall/ olvas/ tud meg akárhol.

@Babette.: Ezen én tönkreröhögöm magam. .-))))))))

nyuszigonosz 2014.08.27. 20:26:16

@Babette.: Olyanokon, hogy : " Te tudod a tepsit birtokolni, de az tudhat még meleg lenni."
:-)

nyuszigonosz 2014.08.27. 20:26:51

@diggerdriver: Örülök, hogy szép lett a rokonlátogatás nálad.

Quercus a favágó 2014.08.27. 20:37:36

Ha a magyar alapfokú oktatást megtisztítjuk a társadalmi háttértől, a hozott társadalmi egyenlőtlenségektől, Európa egyik legjobb teljesítményét kapjuk.
Az egyik legnagyobb probléma, az oktatási rendszer szelektivitása,az iskolák közötti teljesítménykülönbség. Ez Magyarországon ez egy 2009-es PISA adat szerint 71,9%. Finnországban 8,9%.
Ehhez jönnek még olyan problémák, hogy a tanári életpálya finoman fogalmazva sem vonzó( ellentétben pl. Finnországgal, ahol a 10-szeres a túljelentkezés), kiemelkedően rossz a szakképzés minősége, a felnőttképzésről már nem is beszélve.
Márpedig amíg nem javul az oktatás minősége, addig Magyarországon sem a bérek nem fognak emelkedni, sem a foglalkoztatási adatok nem fognak javulni.

blackhairlady 2014.08.27. 20:40:43

@Badeni_lakos: Koszi a pontositast, en nem politizalok ilyen melysegben, bevallom ez az egyik nagy hibam (tobb nincs is:))))

En csak a Pannon puma eredetet szerettem volna elmondani Gezanak, pontosabban azt, hogy ez meg "az elmult 8 ev"-bol valo:D

Quercus a favágó 2014.08.27. 20:41:07

Egyébként ezt a lexikális tudás erőltetését én sem értem.Annyi más értelmes dolgot lehetne tanítani a gyerekeknek.

hu.euronews.com/2014/08/27/fejbe-lotte-oktatojat-egy-9-eves-lany/

Persze kicsit szervezettebben.

blackhairlady 2014.08.27. 20:42:07

@diggerdriver: Orulok:)
Todinak is, hogy ilyen konnyen meguszta, illetve a testverednek is, hogy tetszett neki London. Vegul is talaltal olyen kastelyt ahol tudtal kozel parkolni? Jol emlekszem, kastelyt kerestel, ugye?

blackhairlady 2014.08.27. 20:44:18

@QUERCUS: No de akkor hogy tanulod meg, hogy mi Kambodzsa fovarosa, es hogy heleyzed el a vakterkepen?:)

Badeni_lakos 2014.08.27. 21:03:54

@blackhair-lady: hát igen, kétségtelen, hogy ez a "Pannon Puma" duma a Kóka érdeme...

...Csak az lenne igazán az ő érdeme, ha visszaadná a magyar adófizetőknek azt a kilopott ~ 1 milliárd Forintot, mert most nagy szükség lenne rá, ugyanis:

Füstöl a 3 Metró, és szerintem nem lehet vele 2019 ig várni! Hát megáll az ész!!! Úgy mond ez "Skandal!" Stuttgart ba pl. Minden évben felújítják a szerelvényeket, Vaihingen be láttam egy év eltelte után újra szept. ben, h hát ez tényleg egy újabb piros egylégterű, szóval a tömeg közlekedést korrekt becsületes módon is lehet csinálni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.27. 21:09:07

@nyuszigonosz(D):
Köszi. Nagy álmom volt ez hogy megvalósuljon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.27. 21:11:17

@blackhair-lady:
Végül csal Londonra maradt idő. Azt sem tudtam mind megmutatni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.27. 21:24:17

@Muscari:

Engem zavar a dolog, túlságosan érzékeny vagyok. Nem tudok erre legyintgetni hogy ilyen a világ. Muszáj dühöngenem róla. Persze ettől semmi sem változik de legalább megnyugszik valamennyire a lelkem. Önzők vagyunk, na.

@Ödenburger Wiener Schnitzel:

Eszedbe jutottam?:D
Nem titok, shopping nordnál vagyok, ha ez mond valamit. Egy baromi nagy bevásárlóközpont és mellette van az intézmény.Én már csak intézménynek hívom, magamat meg intézményfüggőnek:)) 10 meki van egyébként a városban. A miénk a legforgalmasabb, napi átlag 10-12 ezer eurós bevétellel. Hajtósabb napokon 15-16 ezer is összejön. De arra nincs pénz hogy bekapcsolják a légkondit.Igen, jól olvasod. Ny-Európa egyik leggazdagabb országában az egyik mekiben egyszerűen nem kapcsolnak légkondit, mert minek az a parasztoknak, elvannak a 40 fokban is. Vannak érdekességek, na. Erről majd írok bővebben a posztomban. Ausztriát pedig gyakran szidom de tulajdonképpen én szeretem. Sajnos a mai világban nagy szó az is ha egyáltalán meg tudsz élni a munkádból. Azért itt el lehet még éldegélni. Bár ha ilyen mértékben szállnak el pl az albérletárak továbbra is, akkor lassan itt sem lehet majd megélni.

@bpetya75:

12 órát dolgozni ígyis úgyis embertelenség. Nagyon sokszor a 8 óra is sok. Működne a világ 6 óra melóval is, ha nem lenne ennyire önző pl a kereskedelem meg úgy alapjaiban az egész rendszer nem arra épülne hogy minél olcsóbban dolgozzon a melós.

@diggerdriver:

Milyen csoda? Hogy sok color embert látni? Nekem sokszor itt is hányingerem van a multikultitól, pedig ez egy 300 ezres nyugati város, nem London. Ha fizetnének se élnék abban a fertőben.Egy magyarnak szerintem nem csoda egyik nyugati város sem, mivel nekünk is nyugati városaink vannak. Ugyanúgy járnak buszok, bevisznek a kórházba ha bajod van meg hasonló apróságok, amiket észre sem veszünk annyira természetesnek tűnnek. Egy közép afrikai nyomorfaluból jött ember elhiszem hogy rácsodálkozik egy nyugati városra, de egy európai kétlem.

@blackhair-lady:

A hülyék szólják le. Hány magyar tudná szerinted hogy mi pl Texas fővárosa?Kb ugyanaz a kategória mint egy jenkitől kérdezgetni hogy mi egy kicsi kelet európai ország fővárosa.Szerintem 100 ból jó ha 4-5 ember tudna rá válaszolni.

abaya-oman 2014.08.27. 21:30:10

@Cascabel: szerintem az iskola által előírt (többnyire praktikus) egyenruháknal sokkal jobban segítik a "kasztosodast" a különböző drága ruha es cipő márkák. A szegény mexikói gyereket pedig tuti kevésbé csúfoljak a tehetősebbek ha naponta ugyanabban az egyenruhában megy mintha nem lenne egyenruha es ugy is mindennap ugyanabban az egy ruhában menne.

33621 2014.08.27. 21:36:38

@Jani haverja: Jövőre ide szeretnék menni ha lesz rá zsé! Nagyon tetszett.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 21:48:49

@33621: Nem kell olyan vészesen nagy pénz ide, itt minden olcsó (szerencsére). Persze értelemszerűen itt is el lehet költeni tengernyi pénzt is, mint mindenhol a Világon, de azért olcsón is jól lehet itt érezni agát az embernek. Majd ha aktuális lesz, írj nyugodtan egy privátot.

SzZoole 2014.08.27. 22:12:33

@Muscari: ahova most jarnak a gyermekeim tobb mint 80%-ban feher angolok jarnak.A szinesboruek es muszlimok joval 10% alatt vannak.

SzZoole 2014.08.27. 22:19:41

@blackhair-lady: most kepzeld el a testverei rendkivul buszkek Jani occsukre:)))
De nem sokara jon az anyosa!!!
Szegeny Jani:))))))))))))))

bpetya75 2014.08.27. 22:20:46

@QUERCUS:

Hogy lehet annyira hülye valaki, hogy a 9 éves lányát éleslövészetre küldje? Meg mit gondolt a Darwin-díj esélyes "oktató"? A kiscsaj stabilan megtart egy sorozatlövésre állított uzit?

blackhairlady 2014.08.27. 22:24:59

@diggerdriver: Az is nagy elmeny lehetett, foleg, hogy az elso kulfoldi utjuk volt. Gondolom lesz mit meselnie otthon:)

blackhairlady 2014.08.27. 22:29:18

@Zoole[uk]: Szoval Jani a legkisebb szegenylegeny aki elment messzire szerencset probalni:)))))))))))))

blackhairlady 2014.08.27. 22:31:21

@házelőtthinta: Friss elmeny volt, ismeros gyereke meselte otthon amikor hazament 2 het NY-i vakacio utan, hogy sok amerikai nem is tudja mi Magyarorszag fovarosa, milyen buta emberek laknak itt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 22:42:59

@bpetya75: Hát ezen én is igencsak csodálkoztam...

Tanítanak lőni itt is gyerekeket ennyi idős korban is, de légpuskával, és nem géppisztollyal!
Pedig aztán ez is egy fegyvermániás társadalom, de azért mindennek van határa (szerencsére).

Az oktató meg tényleg Darwin díjas volt.

Muscari 2014.08.27. 23:02:09

@házelőtthinta: en tudom, hogy mi Texas fovarosa, sot a volt szovjet tagkoztarsasagoket is tudom. Egyszer meg kellett tanulni es valahogy nem felejtettem el. Igaz Kazahsztane azota megvaltozott, de azt is tudom.

Jo ez a lexikalis tudas, de mi hasznom van belole? Egyszer neztuk itt a Legyen on is milliomost, az volt a kerdes a fodijert, hogy melyik angol varos regi neve volt Sarum.
Tudtam basszus, mert nem sokkal elotte voltunk ott. Azert jol esett, kar, hogy nem en ultem a szekben.

33621 2014.08.27. 23:03:53

@Jani haverja: Köszi igénybe is veszem majd! Engem jobban izgat Albánia, mint a családomat Horvátország!

Muscari 2014.08.27. 23:04:17

@diggerdriver: nem faradtak el nagyon a testvereid, hogy birtak? Es hogy tetszett nekik London?

Muscari 2014.08.27. 23:05:49

@Zoole[uk]: az egy nagyon jo hely, ahol laksz, az iskolatol fuggetlenul is. Akkor ezek szerint a lanyodat is sikerult atiratni?

SzZoole 2014.08.27. 23:13:42

@Muscari: igen,nagyon jo hely,mar banom,hogy nem koltoztem el hamarabb Londonbol.
Igen sikerult,jovoheten mar itt kezd O is.

vivike22 2014.08.27. 23:15:35

@blackhair-lady: Most van itt a nagy learazas, a tavalyi modellek mar 70-90%-os leertekelesnel tartanak. Ilyenkor veszunk minden ilyesmit (taskat nem minden evben). Most fila taskaja volt, a baja az csak, hogy a spiralfuzetek kiszaggattak a belso vasznat, es minden beleakad, de a ferjem rogton el is kommunizalta a kamionba, sztem par evet meg kibir. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 23:27:24

@33621: Hát itt egy horvát nyaralás feléből-harmadából simán ki lehet jönni ugyanazon a színvonalon.

vivike22 2014.08.27. 23:36:39

@Herr Géza: Csak hogy tulszarnyaljam a 41.000 forintot es megnyugodjon mindenki, itt a tankonyvek kozepiskolaban 260-360 euroba kerulnek evkezdeskor. Tokmindegy hany gyereked van, jovedelemre ad az onkormanyzat valami tamogatast, mi soha nem kertunk. A tavalyi konyveket eladtam 10-15 euroert (mar en is hasznaltan vettem) es a mostani konyveket is ennyiert veszem meg darabonkent. Igy most ugy nez ki, hogy taska volt 15 eu, egy konyv nem lesz meg masodkezbol, az 40 eu, a tobbi pedig osszesen 80 eu lett. Fuzeteket ceruzakat tollakat lefuzoket stb. kihozzuk 20 eurobol cakkpakk. Az mennyi eddig? 155 eur, az mar tobb mint 41.000.

Viszont innentol semmiert nem kell fizetni, sem osztalypenz, sem vecepapir es kretapenz, sem semmi mas, ha van, akkor tanulmanyi kirandulasokra, kiallitasokra utikoltseg szokott lenni evente ket-haromszor 3 euro max, illetve az evkozi fuzet-toll stb, ami megint szinte nem tetel osszegszeruen.

vivike22 2014.08.27. 23:36:39

@házelőtthinta: A vilag szerencsetlenebb felen van, aki boldog, hogy tud dolgozni 10 evesen, mert o az egyeduli kereso a csaladban es adott esetben nike cipoket varr ossze.

Nem mondom, hogy egyetertek ezzel, de lehet bojkottalni, csak nem tuti hogy megeri.

A gyerekem laba peldaul evente no 1-2 szamot, had ne vegyek mar neki nemet vagy spanyol borcipot, amig azok learazva is 50 euroba kerulnek, hanem veszek neki adidast, akarmit ami learazaskor 20 euro.

Plusz arrol nem beszelve, hogy a boltok a learazaskori forgalom utan nem fizetnek itt pl adot, de az afa rajta van ezeken a termekeken. Nem hinnem, hogy akkora gennylada lennek azzal, hogy ezeket az olcso termekeket valasztom.

M. Péter 2014.08.27. 23:43:22

@tanato: Ez így nem egészen stimmel, mert a "Hispanic" kategóriába tartozóknak akármilyen bőrszíne lehet..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.27. 23:43:49

@geegee: fekete homokos strandon en Hawaii-on jartam, ott ez a lavakozetbol kialakulo homok: www.htmlhelp.com/~liam/Hawaii/Maui/RoadToHana/BlackSandBeach4.jpg

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 23:50:17

@vivike22: A másik meg, hogy ha nem veszed meg ezeket az olcsóbb termékeket, és mondjuk az emberek is tömegével így tesznek, akkor az a család a világ szegényebbik felén, ahol eddig legalább a 10 éves gyerek dolgozott, és az ő fizetéséből nyomorogtak, az meg szépen nemhogy nyomorogni fog, hanem konkrétan éhenhalni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.27. 23:51:33

@Zsuzsi65: Igen, ez tényleg fekete, nem világosítják el a kvarcszemcsék.

M. Péter 2014.08.27. 23:51:38

@bpetya75: A gyakorlati foglalkozás célja egyértelműen az volt, hogy a gyári munkára készíitse fel a tanulókat.

vivike22 2014.08.27. 23:58:28

@abaya-oman: Vigyaztam egy idos nenire par honapig, o Spanyolorszagbol emigralt Franco idejen Argentinaba. Meselte, hogy amikor a gyerekei iskolasok lettek, akkor vezette be Eva Peron az iskolaban az egyenruhakat, pont ezert, hogy ne latszanak a kulonbsegek. Az o gyerekeit kineztek meg a tanarok is, mert minden hajnalban frissen vasalta a kotenyket a gyerekeknek. Ugy hivtak a kulonc gallega. Sajnos barmibe bele tudnak kotni az emberek ha akarnak :(

vivike22 2014.08.28. 00:07:36

@Jani haverja: Igen, ennyi sajnos a szomoru valosag ez ugyben. Ha valaki adna egy darab papirt, hogy itt irjam ala es az enyem ket ehezo afrikai kisgyerek holnaptol, vagy cipoket osszevarro kinai kisfiu, alairnam eskuszom. De ha nem vasarolunk, ill, nem eszunk mert masoknak nem jut vagy masok eheznek, a masokon sajnos nem sokat segitunk.

adg 2014.08.28. 00:45:11

@blackhair-lady: Jo neked, nekem egy tortura volt az osszes uttoros osszejovetel, iskolai unnepseg, stb. Legjobb, mikor kitalaltak, hogy legyen riadolanc, hogy baj (milyen baj??) eseten ki kit ertesit, es terkepen bejeloltek nekunk az utvonalat. Pistike fut Zolikahoz, onnan Marikahoz, brr. Aztan mire be kellett volna gyakorolni, beszakadt az egesz rendszer a fenebe, es ugy lett vege, mint a botnak. Meg cask riadozni sem tudtunk. Nem jol volt kitalalva a riadolanc. :)

Na mindegy, elmult szerencsere. Hogy jobban szeretnek-e iskolaba jarni ma, azt nem tudom...

adg 2014.08.28. 00:53:03

@Zsuzsi65: Ez nagyon jol nez ki, sokkal kontrasztosabb a novenyekkel, mint a feher/sarga part.
Nalunk vilagos a homok, de erdekes modon van egy nagyon rovid, par szaz meteres szakasz, ahol neha majdnem ilyen sotet a homok. Valami mas kozet kehet alatta, mert itt nincs vulkan, de meg ha lenne is, tenyleg csak egy pici szakaszon ilyen, nagyon erdekes. Csak egy folt, es neha azt is belepi a rendes homok.

blackhairlady 2014.08.28. 00:54:34

@adg [Au, Darwin]: Pedig az is jo volt en elveztem:)))))))) De megertem ha te nem, sokan igy voltak vele.

adg 2014.08.28. 01:19:05

@blackhair-lady: Igen, sokan elveztek. De en antiszocialis vagyok. :) Utalok minden osszegyulekezest, aminek nem latom a kelloen megalapozott szuksegesseget. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.28. 02:41:36

@Jani haverja: Haha, cipőt nem próbálták még? :D
Ha ilyen jó gyógyhatású, nem exportálják, mondjuk kis dunsztosüvegben?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.28. 02:45:16

@blackhair-lady: Jajj, köszönöm, erről annó én is lemaradtam, hogy honan is származik ez a gigantikus f.szság... :D

Ami mostanában van, ilyen állat, az a vak komondor, nem? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.28. 03:03:56

@Zsuzsi65: gyááá, ez nagyon sárkány, köszi.Igen, még Havajozni is el kellene jutnom ebbe a betyár morva életben... :D

2014.08.28. 04:54:24

@blackhair-lady:
"Viszont idegen nyelvkent az iden az American sign languag-t vette fel , lehet, ezzel meg majd kezd valamit:) "
Az jo otlet volt! A munkatarsam es jo haverom filippino felesege sign language-et tanit a Calgary Catholic School Boardnal, tobb, mint 10 eve, 40 dollaros orabere van, 2 tanulot tanit. Unioin munka, annak minden elonyevel. Nyari szunetben privatban tanit es korrepetal, 50 dollart kap egy orara. Egy tanfolyamot vegzett hozza, eredeti szakmaja radiologus, de azt nem fogadtak el Kanadaban.
Sok sikert a lanyodnak!

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 06:03:44

@Muscari: @Jani haverja: nagyon jo volt a vilagkupa. 25-30an kint voltunk, a fiuk nagyon hangosan üvöltottek. Katinka a nyilatkozatában is megjegyezte, hogy hangos szurkolótábor voltunk. A vegen Gyurta Danival is tudtunk picit beszelgetni.

@blackhair-lady: bennem az élt, higy evekkel ezelott voltunk a becsi nagy vasarban, tele volt magyarral, busszal jottek, a bodekhoz nem lehetett odaferni... Ykkor is igy volt, mikor innen mentem, de mar nem is bantam. A Vorosmarty terit imadom.

@Ödenburger Wiener Schnitzel: 2005-06ban tanuktam Grazban. Megállapitottuk, higy az összes belvárosi koldus beszél magyarul.

2014.08.28. 06:34:37

@Sesamelmo (Q):
" 2005-06ban tanuktam Grazban. Megállapitottuk, higy az összes belvárosi koldus beszél magyarul. "
1983 oszen Becsben a koldusok fele magyar volt, a traiskircheni menekulttaborbol:) Akiket nem fogadtak el mas orszagok, piasok, drogosok, es sokan csak szorakozasbol. En csak azert nem alltam ki, mert volt munkam az utolso percig egy rendes, katolikus osztrak csaladnal, Wiener Waldban. "Bentlakasos", szombat-vasarnap mentem vissza a taborba, elinni a megkereset penzt (300 schilling/nap volt a fizetes, kp-ben plusz teljes ellatas) A Jo Isten aldja meg azt a csaladot! Sokat koszonhetek nekik, peldaul azt, hogy nem tudtam lezulleni a'llata':) Szinte csaladtagkent kezeltek, egy asztalnal ettem veluk, kulon szobam volt, a haz koruli munkakat kellett elvegeznem, kissebb javitasokat, stb. Mikor megtudtak, hogy elfogadott Kanada, bucsuvacsorat csinaltak es adtak az utra extra 1000 schillinget. Alig beszeltem a nyelvet, csak 2 honapig eltem Ausztriaban.
(szerencses csillagzat alatt szulettem) :))))

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 06:48:08

@Cascabel: Ez szép történet!! Szerencsés vagy valóban. És kitartó.

A grazi koldusok bőrszine sötét volt akkoriban és néhányat lehetett látni a hétvégén Mo.ra menő vonaton.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.28. 08:11:14

@blackhair-lady: @Muscari:
Mondtam a bátyámnak hogy hiába meséli a kocsmában úgysem fogják elhinni.
:)))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 08:13:03

@geegee: Strandra mindenki papucsban jár, abba meg befolyik a forró homok. A papucsra húzzák rá a nejlonzacsikat. Cipőből meg magasszárút kellene hordani, mert nagyon süppedős a homok, és abba is belefolyna.
A homokot egyébként exportálják az USA-ba, de nem dunsztosüvegben, hanem nagy kiszerelésben ömlesztve.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.28. 08:18:02

@Sesamelmo (Q): Van haszna is a sok határátkelőnek látod-e? Mindenhol van magyar szurkolótábor helyben D
Örülök, hogy sokan voltatok :)

tanato 2014.08.28. 08:26:32

@M. Péter: Igen,az eredeti cikk kommentelői is azt hangsúlyozzák hogy a hispanicok tulajdonképpen keresztény vallású fehér csak kissé mediterrán bőrszínű,akár egy spanyol vagy olasz emberek,így kevéssé problémásak mint az Európába bevándorló 3. világbéliek,vagy akár a cigányok nálunk.

DieNanny CH 2014.08.28. 08:27:34

@Sesamelmo (Q):

Nekem középiskola 4. osztályáig volt köpenyem. :-) Nekem is anyukám varrta, és én is szerettem iskolába járni! Csak tanulni nem annyira...

DieNanny CH 2014.08.28. 08:39:55

@szakasz2:

Nekem egy ausztria családomból jártak a gyerekek Waldorf oviba-suliba, és ugyanez volt a véleményem, mint neked a svájciról. Anno, 2002-ben egy hónap ovi 400 euró volt.

Aztán egy családom gyerekei Bécs déli részén jártak félig egyházi magánsuliba, ott kb 800 euró/hó volt a beugró. Ott viszont, mondták a tanárok, hogy az iskola diákja a falakon kívül is az, úgyhogy aki a 300 méterre lévő buszmegállóban rendetlen, azt az iskolában is számon kérhetik... Ez tetszett!

A posztírótól: Miért nem a nyári szünet után kezdődik a tanév? Fura, hogy 1,5 hónap tanulás, aztán másfél hónap szünet, és újra tanulás. Nem egyszerűbb július 1-jén kezdeni és május közepén befejezni?

2014.08.28. 08:50:10

@házelőtthinta:

Ja, megalltam a parkoloban, ott viritott a nagy Mc jel, egybol te ugrottal be. :)

@Sesamelmo (Q):

Most inkabb a roman koldusokra tippelnek.

En ugye mostanaban minden helyet, amerre jarunk, olyan szemmel nezek, hogy szivesen laknek-e ott? Es eddigi emlekeimben Graz egy nagyon jo hely volt, talan ezert is volt ekkora csalodas. Nem egeszen egy hettel elotte voltunk Szegeden par napot, es szerintem, ha van penzed, akkor Szeged egy sokkal elhetobb varos, sokkal kevesebb gazos emberrel, mint pl. Graz (vagy sok mas hasonlo meretu nyugati varos).

Hintanak igaza van, Mo-on neha tenyleg nem tudjuk megbecsulni azt, amink van. En lassan 2 eve nezegetem a nyugati varosokat ilyen szemmel. Es egyre inkabb kezdek arra jutni, hogy nem eri meg Sopronbol/Mo-rol elmenni, amig az ember kenyelmes megelhetese biztositott. Legfeljebb akkor, ha valami nagyon nagy gaz tortenik a politikaban, de akkor vagy meg kell allni Eisenstadtnal (ha szempont a magyar hatar kozelsege), vagy legalabb a bajorokig kell menni, de inkabb a svabokig (ha nem). Ausztria nem rossz hely, de ugyanazokkal a gondokkal kuzd, mint Magyarorszag, mert ugyanolyan kozep-kelet europai nepseg lakja. Ugyanugy a fejekben van a problema, es nem az orszaggal. Es a fejekben bizony az osztrakoknal is nagy gondok vannak.

DieNanny CH 2014.08.28. 08:50:40

@Réka ‎:

Az összehasonlításról:
A szakdolgozatom címe a következő volt: "A környezeti nevelés módszereinek, eszközeinek, tevékenységi formáinak összehasonlítása az óvodai és iskolai programokban"
Ez volt 44 oldal. Oké, címmel, tartalomjegyzékkel, felhasznált irodalommal. És ez még csak egy téma!

Tehát igazad van, mert egy ilyen dolgot nem lehet egy poszton belül 100%-ban körüljárni...

Sesamelmo (Q) 2014.08.28. 09:02:23

@Ödenburger Wiener Schnitzel: tenyleg? Imadtam Grazot. Ökostadt. Akkori szemmel csodalatosan mukodott. Kár. :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 09:34:19

@DieNanny [SZ,CH]:
nekem egy dolog jutott eszembe erről: valószínűleg ott nem akarnak olyannal trükközni, hogy júniusban megszüntetik a tanarak munkaviszonyát, és szeptemberben újat kötnek, mint ahogy itt mostanában szokás:(

bölcsbagoly 2014.08.28. 10:02:57

Okoska posztíró! Nem tanulni kell szeretni, hanem TUDNI! Ha tudni akarsz,akkor fog menni a tanulás is, ami végeredményben munka és nem mindig könnyű és élvezetes! A humán tárgyak kedvelői szokták erősítgetni, hogy milyen élvezet irodalmat, vagy történelmet tanulni. De vajon ugyanolyan élvezet nekik a matek/fizika/kémia tanulás is pl.?,
Ergo, a tudást kell megszerettetni a gyerkőcei, lehetőleg minél hamarabb. S nem azt kell számítgatni, hogy most mire kell/való az a tudás, hanem azt kell tudni, hogy valamikor hasznát vehetjük majd. Mert a bevésett tudás nem illan el, nem törlődik ki nyomtalanul, hanem csak fel kell frissíteni,akár évtizedek múltán is. Nincs haszontalan/felesleges tudás, csak pillantnyílag szükségtelen.
A lusták hajtogatják a lexikális ismeretek felesleges voltát, ők csak ezektől mentesen szeretnének gondolkodni. De miről, milyen ismeretanyaggal? Állandóan guglizni akarnak, vagy könyvtárat/elektronikus kütyüröket hordani magukkal. A nyugati u.n. alkalmazott tudást adó oktatási rendszer eredményét ismerjük, amerikai/nyugateurópai emberkék műveltségét figyelembe véve. Mig a magunkféle balkáni surmó tudja hogy hol van Los Angeles vagy Alaszka, nagyjából mi az USA története, ki volt VIII. Henrik vagy Nelson admirális, Napoleon vagy XIV: Lajos, addig ők simán keverik Budapestet Bukaresttel, s hasonlók. stb.
Kötve hinném, hogy ez kellene legyen a követendő példa.

bölcsbagoly 2014.08.28. 10:02:57

@bpetya75: az alternativ iskolák ugyanabban különböznek a többitől, mint a rád szabott öltöny a konfekciótól! Azoknak valók, akikre szabva van (más iskolai közösségen nehezen beilleszkedő, alkalmazkodó , speciális nevelési igényű gyerekeknek). Felelőtlen az a szülő, aki sznobságból a teljesen normális viselkedésű gyerekét ilyenbe adja.

bölcsbagoly 2014.08.28. 10:02:57

Ja még annyit a blog címéhez! Azért nem kellene elfelejteni, hogy az iskola nem gyermekmegőrző s nem is szórakozóhely, hanem munkahely( a tanulóknak is!). Aki szeretne tudni, jól érzi magát a társai közt, az persze szeret iskolába járni, de ne azért járjon oda csak, mert jól telik ott az idő! Ott keményen dolgozni (figyelni, gondolkodni, feladatokat megoldani, memorizálni, bevésni, gyakorolni, stb) .is kell. S számot adni az elsajátított tudásból..Mert az a lényeg, hogy az iskola felfegyverezze a tanulókat a felnőtt életre tudással és felkészítse őket a felnőtt életre viselkedés tekintetében. A tanulónak tudnia kell, hogy nem a jegyekért, a diplomáért kell iskolába járnia. Hanem a tudásért. A liberális oktatási rendszerből/szemléletből pont ez a cél hiányzik. Ezért is eredménytelen, mert rábízza/hagyja a gyerekre, hogy azt tanuljon amit akar,a mi neki könnyebb, élvezetes. Utána meg boldoguljon ahogy tud.

Határátkelő 2014.08.28. 10:05:01

@bölcsbagoly: Na, ez egy klasszikus hozzászólás. Pontosabban klasszikus hozzászólások és elég sok mindent meg is magyaráz abból, mi a baj a magyar oktatási rendszerrel.

DieNanny CH 2014.08.28. 10:35:24

@blackhair-lady:

Erre én nem is gondoltam... Pedig én is mindig leszóltam őket... De ezentúl át fogom értékelni a gondolataimat.

DieNanny CH 2014.08.28. 11:08:21

@bölcsbagoly:

Aha, és egy 6 évessel hogyan szeretteted meg a tudást? Pontosan, hogy magát a tanulást kell, hogy megszeresse, hogy lássa, érdemes az asztalnál ülnie naponta 10 percet. (Most elsős a neveltem, ennyi percre van maximálva a házi feladatra szánható idő. Ha nincs kész, nem kell tovább csinálnia. Persze, azért ott ülök mellette, hogy ne a madarakat számolgassa a kertben...)

Ginix 2014.08.28. 11:10:13

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): kérdezz nyugodtan:)

nálunk az iskolavezető apáca volt fehér párti, pedig dél-amerikában nem tapasztaltam, h a fehér az szebb, ott a fehér az gazdagabb, tehát lelejmolható mentalitás áll inkább (nem mindenhol, de ecuador, peru mindenképp és ott sem mindenki, rengeteg jó ember van ott is). jött volna a suliba égy dél-afrikai tanár, de elutasították, mert hogy afrikai, tehát fekete. aztán kiderült, h fehér a csávó, de addigra már felvettek engem.
mondjuk belegondolva a finn szőke, fehérbőrű lányok igen népszerűek voltak, de inkább rácsodálkozás szinten, sehol nem láttam ilyen fehérítő krémeket v ilyesmi.

Muscari 2014.08.28. 11:17:18

@Sesamelmo (Q): jaj de jo, olvastam, hogy Katinka vilagcsucsot uszott, eszerint egy picit ti is benne voltatok :-)

Muscari 2014.08.28. 11:21:13

@Sesamelmo (Q): Becsben megnem voltam karacsonyi vasaron, de a Vorosmarty teren tobbszor is. Nagyon jo hangulata van.

Itt is van a Winter Wonderland, de az csak egy vidampark, tomegnyomor nemi kirakodovadsarral, legfokeppen etetokkel. Arra jo, hogy jo sok penzt elkoltson az ember.

bölcsbagoly 2014.08.28. 11:58:35

@Határátkelő: okoska , félévszázados tanári és oktatói tapasztalat alapján. neked mennyi van? A magyar oktatási rendszernek az a baja, hogy a magadfélék eszmerendszere került hatalomra a hetvenes évektől s most nyafogtok, hogy a romokat elakarja az oktatási kormányzat takarítani és új alapokra tenni az oktatást/nevelést..

bölcsbagoly 2014.08.28. 11:58:35

@DieNanny [SZ,CH]: te 7 évesen jöttél a világra? vagy nincs közöd ilyen korú gyerekekhez? Igenis akarnak tudni (ld. milyen hamar és könnyen megtanulják a mobil s más ketyerék, tv. kezelését), csak meg kell tanítani őket, hogy hogyan tanulhatnak eredményesebben és könnyebben. S azt is, hogy a tanulás munka s nem játék. S nem azért tanulunk, hogy jegyet/ajándékot/diplomát kapjunk érte, hanem, hogy műveltebbek, tájékozottabbak legyünk.

bölcsbagoly 2014.08.28. 11:58:35

@DieNanny [SZ,CH]: a tanulást nem megszeretnie kell, hanem bírnia, okosan megszerveznie. Tudnia azt, hogy fáradt aggyal nem lehet tanulni, legfeljebb rutin feladatokat elvégezni. tehát, meg kell tanulnia, hogy mikor és menynit tanulhat, mikor és mennyit pihenjen , játszon. szórakozzon.

bölcsbagoly 2014.08.28. 11:58:35

@DieNanny [SZ,CH]: nem előbb meg kellene tanulnia a leckét és utána megcsinálnia a házifeladatot? miért fordítva akartok a bilire ülni?

macamuca [IHUN] 2014.08.28. 12:00:01

@Cascabel:
"Megertenem, ha valami praktikum lenne benne...."

Van praktikum az egyenruhában.
Pld az, hogy
1: nem vita tárgya a szülő és a gyerek között, hogy mit vegyen fel ma a suliba
2: nem vita tárgya szintén a szülő és a gyerek között, hogy ruhavásárláskor milyen (szín, fazon, márka, ezek kapcsán melyik üzlet, stb) ruha "vásárlódjék". Akárhogy is, heti 5 napra kell sulibajárós ruhát venni: ha itt kalkulálod a gyerekek/tinik divatkövető szemléletét, akkor a szülő pénztárcája igencsak igénybe van véve, konfliktussal tetézve.
3: mivel mindenki egyforma szerkóban virít a suliban, nem téma, hogy kinek milyen a ruházata=ízlése ; anyagi helyzete ; ki mennyire előnyös/előnytelen megjelenésű ; stb. Kitűnni a többiek közül: na, erre alkalmatlan a ruházat, valami más módot kell találni.

Hirtelenjében ez jutott eszembe praktikum témakörben. :)

2014.08.28. 13:24:21

@Határátkelő: :))) Mennyire igazad van! Es meg tanarnak is vallja magat... No comment.

2014.08.28. 13:30:50

@bölcsbagoly: 'Mig a magunkféle balkáni surmó tudja hogy hol van Los Angeles vagy Alaszka, nagyjából mi az USA története, ki volt VIII. Henrik vagy Nelson admirális, Napoleon vagy XIV: Lajos, addig ők simán keverik Budapestet Bukaresttel, s hasonlók. stb.
Kötve hinném, hogy ez kellene legyen a követendő példa.'

Az angol iskolarendszerben nevelkedett ferjem tenyleg nem tudja a kulonbseget Buda- ill Bukarest kozott, viszont - reszben az iskolaban - csapatmunkat, kommunikacios keszsegeket tanult, amire neked lathatolag nem volt idod. O barmikor utana tud nezni szukseg eseten hol van Los Angeles stb., ez potolhato. Kommunikacios es problemamegoldo keszseg, masokhoz valo pozitiv hozzaallas stb., ha egy bizonyos korig nem fejlodott ki, mar sokkal nehezebben potolhato. Nem attol leszel boldog vagy akar anyagilag sikeres ember hogy tudod ki volt Napoleon.

blackhairlady 2014.08.28. 13:38:21

@adg [Au, Darwin]: En meg tul szocialis, imadom a tomeget, az embereket, szeretk beszelgetni, kedvesnek lnni, mosolyogni, szoval nekem tokeletes volt:)))))))

bölcsbagoly 2014.08.28. 13:38:39

@macamuca [IHUN]: Érdekes, hogy a magániskolákban a legfelvágósabbak/leggazdagabbak is elfogadják az egyenlőséget iskolaruha tekintetében legalábbis. Viszont az állami iskolákban pont az egyenlőséget, demokráciát papolók tiltakoznak legvehemensebben ellene. Még ruhában sem akarnak egyenlők lenni a gyakorlatban. Csak elméletben. ("Akkor leszel egyenlő velünk, ha megveszed te is a divatos, márkás cuccokat" - jelszó alatt. s persze cserélgesd is hozzájuk hasonlóan).

blackhairlady 2014.08.28. 13:40:42

@Cascabel: Es az egesz dolog erdekessege, hogy o siket, de a CI segitsegevel tokeletesen beszel, jol hall, sosem volt szuksege a jelnyelvre, nem is tanulta.

blackhairlady 2014.08.28. 13:43:05

@Sesamelmo (Q): Jaj de klassz lehetett a szurkolas! Irigyellek, szeretem az uszast! (es majdnem minden sportot:)))

blackhairlady 2014.08.28. 13:50:33

@bölcsbagoly: " keverik Budapestet Bukaresttel,"

Akkor toled is emgkerdezem. Ezek szerint az amerikai embereknek tudniuk kell a vilag osszes orszagat elhelyezni a terkepen, es azok fovarosait megnevezni? Mert ha mi felhaborodunk, hogy nem ismerik Budapestet, Bukarestet, akkor ezen szisztema alapjan a kambodzsai, a barbadosi, az osszes afrikai, azsiai orszag durcas lehetne rajuk.

blackhairlady 2014.08.28. 13:55:07

@bölcsbagoly: A baj csak az, hogy 99%-ban nem kapsz munkat ha nincs diplomad, Okj-s bizonyitvanyod, szakmunkasbizonyitvanyod, amit sajnos csak a jegyek fuggvenyeben kapsz meg. Ritka az amikor a tudasodat ellenorzik es nem a papirt. A tudasabol keves ember tud megelni ha nincs melle papirja.

bpetya75 2014.08.28. 15:15:34

@bölcsbagoly:

Keveset tudsz a témáról, de legalább jó előítéletes vagy. Kiváló párosítás ;-)

blackhairlady 2014.08.28. 15:42:19

@Sesamelmo (Q): Ezt most olvastam az Origon:

"A szerdán három számban győztes Hosszú annak is örült, hogy a helyi magyarok közül rengetegen mentek ki szurkolni neki, és a világcsúcsát nagy őrjöngés követte. "Köszönöm ezúton is a buzdítást, tényleg óriási volt a hangulat, teljesen más volt így úszni!”

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.28. 15:44:57

@blackhair-lady: ez érdekes egyébként, hogy hol van Kambodzsa és mi a fővárosa stb szintű lexikáli tudás. annyi mindent fel tudnak szívni a gyerekek, ha értelmesen van feltálalva nekik. mi postcrossingoltunk (szerintem beszéltünk erről, akartál nekünk képeslapot küldeni, de aztán a posta elkezdte elveszíteni az összes képeslapunkat, mindegy, a koncepció a lényeg, másfél évig működött), kaptunk egy csomó mindent Costa Ricától Moszkváig. nem drilleztem be, hogy mi hol van, nem is kell negyedikben, de csak egyáltalán, hogy van egy egész világ ott kint rajtunk kívül is. aki a mai technológia stb mellett nem tud mást, csak drillezni, az tényleg pályát tévesztett.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.28. 15:46:09

ja és egyébként értem, hogy cinikus / költői kérdés volt :-)

macamuca [IHUN] 2014.08.28. 15:47:52

@bölcsbagoly:
"A lusták hajtogatják a lexikális ismeretek felesleges voltát, ők csak ezektől mentesen szeretnének gondolkodni."

Az egyik ilyen "lusta" ember egy Einstein nevezetű akárki volt, aki azt mondta, hogy "Az agy gondolkodásra való, adattárolásra ott vannak a lexikonok."
Akkoriban ugye az informatika (mondhatni...) gyerekcipőben járt, és tényleg könyvekben/lexikonokban kellett utánanézni dolgoknak, ez pedig időigényes volt (akkor is, ha tudta a kereső, hogy melyik kötetet kell/érdemes lapozgatni a keresett információért).
Gondolom, lustaságának (magolás-ellenesség) köszönhette, hogy annyira "vitte", amennyire (gondolkodás-pártiság, az ebből adódó folyamatos töprengés. Magolás helyett...).

Tudni valóban jó, tanulni olykor nem annyira.
Ugyanakkor a "tudni jó"-elv elfogadása nem jelenti azt, hogy ne lehetne a tanulást is élvezetessé tenni=aki szeret suliba járni/tanulni, az nem jelenti azt, hogy csupán szórakozik a suliban, és semmit nem tanul, nem jelenti azt, hogy amit élvezetesen tanul meg, az csakis semmirevaló, használhatatlan, jelentéktelen ismeretanyag lehet.
A módszertan varázslatos dolgokra képes. Konkrétan a fizika/kémia terén is. Lányom régi ált. iskolájában pld volt 2 fizikatanár, az egyik tanította lányomat, a másik nem. Lányomék utálták a fizikát+tanárt, a másik osztály szerette a tárgyat is és a tanárt is. Ugyanaz az évfolyam, ugyanaz a tananyag, feladatlap, stb. Lányomék osztályának átlaga 2,4 volt, a másik osztályé 3,9 fizikából.... Mi is múlott a tanáron, a módszertanán?....? (ja, lányomék tanára bő 50+-os férfi=hagyományos módszerek, poroszos fegyelem, stb, a másik tanár 30 körüli férfi, "újmódi" eszköztárral).
A kémiatanár szintén 50+-os férfi: szigorú, de igazságos, hatalmas dumával, kemény fegyelmezéssel, óriási adag humorral - és szintén "újmódi" oktatási (!!) módszertan-ismerettel/alkalmazással. Eredmény: mindkét osztály szerette a tárgyat+kémiát, átlaguk 3,5-4 (!!) között váltakozott.
Szóval, nem életkor-függő az eredményesség, az alkalmazott módszertan, hanem szemléletmód kérdése: mindhárom tanár fontosnak tartotta átadni az ismereteket, csak éppen az átadás módszere volt erősen eltérő. Volt, aki a régire szavazott (hiszen ha régen jó volt, akkor legyen jó most is...), és volt, aki mert újat próbálni...

Egyenruha: nem vagyok magánsuli/gazdagcsemete párti, de az egyenruhát hasznos valaminek tartom, több szempontból is.
Az egyenruhás magánsulik tehetős csemetéi is háborognak sok dolog ellen, megtalálják a másik gyerek bántásának/kiközösítésének módját, stb. = az egyenruha nem "csodaszer", nem old meg mindent, maximum csökkenti a lehetőségek számát...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.28. 15:53:53

@vivike22: én láttam olyat nem is egyszer, hogy a viskókban az anyukák faszenes vasalóval vasalják az egyenruhát a gyerekeknek. nem tudom, hogyan, de sokan meg tudják oldani a skatulyából kihúzták megjelenést a gyerekeknek. na nem mondom, hogy ennek elvárásnak kéne lennie, csak eszembe jutott.

ma fényképeztem egyenruhás burmai gyerekeket, direkt utánukmentem, az itteni téma miatt, de túl lassú a net ma a képfeltöltésekhez. ja, és tradicionális tarisznyát hordanak, ami még mindig kézzel készül :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.28. 16:09:29

@Jani haverja: cipő: Jaaahogy, így már értem.
Export: :-)))

Ginix 2014.08.28. 16:22:53

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): mindig olyanokat mondasz, amiről eszembe jut vmi hasonló: ecuadorban is mindent kézzel mostak, mosógépe csak a puccosabbjának volt, annak is csak a tárcsás. az utcánk végén lakott egy igazán szegény család, föld volt a padló, függönyök jelezték a szobahatárt. sehol nem láttam a ház előtt kiteregetve vakítóan fehérebb ruhákat, mint náluk!

vivike22 2014.08.28. 16:27:51

Na nem csalodtam, bolcsbagolynak valaszoltatok megfeleloen. :)

A spanyoloknal lovesuk nincs arrol, hol van Magyarorszag. De arrol sem, hogy hol van Ausztria. Mi megtanultuk meg az amerikai fuggetlensegi haborut is. Megis a spanyol a vezerigazgato, es ul az slk merciben, en meg a kis koszlott roveremben.

Ez ellen semmi kifogasom, elegedett vagyok az eletemmel, de nem megyek tobbre azzal a lexikalis tudassal, amit a fejembe vertek a magyar iskolaban. Mostazonnal tudok derivalni, integralni, sokadfoku egyenleteket megoldani, eleg sokat tudok a gombi geometriarol pl. Es? Senkit nem erdekel kb.

A hasznalhato tudas er valamit nem a lexikalis.

vivike22 2014.08.28. 16:27:59

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): @Ginix: Nagyon szivesen neznek ilyen kepeket! Minden tiszteletem azoke az embereke, akik az eletuk egyszerusege es akar a szegenyseg ellenere ugymond szepen elnek. Semmit nem pejorativ ertelemben mondtam, nehogy felreertse valaki :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.28. 16:42:16

@vivike22: naja. a "hülye" spanyol, vagy amerikai, meg valahogy előbb kap olyan állást meg fizetést, hogy a nyakába veszi a világot, és megnézi, mi is Kambodzsa fővárosa, az okos magyar meg mehet a diplomájával a szalag mellé és álmodozhat.
najó, ez direkt sarkított volt.
egyébként sok amerikai utazik, de az angol és a kanadai gyakoribb, spanyol ritka, habár pont ma belefutottam egy egész csoportba. a kelet-európaiból a lengyel vezet messze. bár az a lengyel lány, akivel ma beszélgettem, ő is londoni inkább.... ha elfogy a pénze, keres egy állást, tanít, búvároktat, megy a világ körül.
én mindig szerettem a térképeket, ma is órákig el tudok nézegetni akármi térképet, de valahogy jobban megragadnak azok a fővárosok, ahol voltam már :-) másnak meg a másodfokú egyeletek a privát perverziója. vagy Ady összes versei. a szinfóniák. mittomén.
nem tudom, mire akarok kilyukadni, és egyébként meg sem tudom húzni a határt, hogy szerintem mi az a minimum, amit mindenkinek tudni kellene.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 16:43:30

tisztazzunk valamit:mi szamit lexikalis tudasnak?

blackhairlady 2014.08.28. 17:19:23

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Szerintem ezt a buta amerikaiak is tudjak, hogy van Budapest, meg Magyarorszag, meg Bukarest, meg sok mas orszag is, de olyan nagy baj az ha nem tudja pontosan elhelyezni? Szerintem nem. Es ha mi magyarok megsertodunk ezen, akkor jogaban all minden nemzetisegunek megsertodnie, ergo az amerikai embereknek illene tudni minden orszag minden fovarosat. Azert lassuk be, ez meg az okos magyaroknak sem megy, legalabbis nagy tobbseguknek.

blackhairlady 2014.08.28. 17:21:35

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Ja, es en sem az amerikaiak vedelmeben irom ezt, csak jellemzoen mindenki oket hozza fel peldanak. A magyarok, az albanok, a nemetek es meg sorolhatnam tovabb, sem tudja nagyon sok ember elhelyezni a terkepen az adott orszagokat, es a fovarosokat sem tudja megnevezni hibatlanul. Szerintem.

M. Péter 2014.08.28. 17:23:39

@vivike22: A spanyol oktatás még poroszosabb, mint a magyar. Franco sem az önálló gondolkodás támogatásáról volt híres.

blackhairlady 2014.08.28. 17:25:50

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar):
Annyit meg hozza tennek, hogy en nem vagyok ellenere a lexikalis tudasnak sem, en szerettem tanulni, bar nehanyszor magolas lett a vege ami ugye tudjuk, mulando tudas. Jo lenne megtalalni az arany kozeputat, de hat a gyerekek sem terhelhetok a vegtelensegg, nem fer bele minden egy napba.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.28. 17:38:00

@blackhair-lady: egyébként az a vicces, vagy nem, hogy vannak ilyen csodabogarak elég sokszor turistás helyeken, akik megkérdezik, honnan jöttél, és rávágják a fővárost (és akkor innen elindítva a beszélgetést lehet eladni valamit, szerintük), mindig mindegyik tudja Budapestet is, nemcsak Londont és Párizst, és soha egyik se mondott még Bukarestet. a lógataknya valószínűleg olvasni se tud kisfiúk se.
@M. Péter: semmit nem tudok Spanyolországról, csak felvetném, hogy Franco elég rég volt, azóta már esetleg át is alakíthatták akár az oktatási rendszert. hm?
volt egy blog, ami mos tnem fog eszembe jutni, valahogy elveszítettem, angliai és spanyol iskolás élményekkel volt tele, asszem anglia-spanyol-megint vissza volt az útvonal. valakinek rémlik? asszem három alsós gyerek volt benne.

bölcsbagoly 2014.08.28. 17:40:29

@macamuca [IHUN]: persze, egy jó tanár élvezetessé tudja tenni a tantárgyát, mig egy rossznak sikerült azt megutáltatnia. Einstenről sok monda kering,, egyik ilyen a lustasága, meg hogy rossz tanuló lett volna, megbukott, stb.. Ezeknek javarészét ő maga terjesztette, de nem igazán igazolták sem a kortársai, sem az életrajzi kutatások. Nyilván neki is voltak kedvenc tantárgyai és tudományterületei ,a hogy kevésbé kedveltek is. No az utóbbiak lexikonázását javasolhatta. Nem ártana, ha mindenkinek annyi " felesleges" (nem saját területéhez kapcsolódó) tudás lenne a fejében mint amennyi neki volt!-:)
Ami az egyenruhát illeti, nem csodaszer, de a kivagyiságot igencsak kordában tudja tartani, ha pl. más megszoritásokkal is kibővül.

bölcsbagoly 2014.08.28. 17:40:48

@blackhair-lady: a magolás akkor mulandó tanulás, ha a bemagolt anyag nincs megfelelően bevésve! magolás nélkül nem lehetne neveket, dátumokat, verseket, tudományos ismereteket (pl. biológiában rendszertant, fizikában, kémiában szabályokat) elraktározni az agyban, de pl. idegen szavakat sem. Amúgy, mindenki felfoghatná elmetréningnek is, ahogy a futást, fittnest,erőgépezést is elfogadják (még ha fárasztóak is9 a fizikai erőnlét/a testi erő fejlesztéséhez. .Mert ahogy fizikai tevékenység nélkül (pl. bénuláskor) az izomzat leépül, úgy ingerszegény környezetben, gondolkodási terhelés nélkül az agyi tevékenységgel sem történik más. Az szellemileg/fizikailag inaktiv idős emberekre ez igen jellemző, de a fiatalok sem mentesek tőle..

bölcsbagoly 2014.08.28. 18:02:31

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): azért , mikor a bukaresti új stadionban rendeztek tavaly/előtt az Európa Liga f dőntőjét fociban, jó pár nyugati turista Budapestre jött! Másik, anno Michael Johnston azzal döbbentete le románokat, hogy bukaresti koncertjén, Hello Budapesttel köszöntötte őket! S jó pár ilyen konkrét példa ismert.

bölcsbagoly 2014.08.28. 18:02:31

@blackhair-lady: na ja , ha valaki a földrajzórán tanultakat felesleges ismereteknek tekinti és nem tartja műveltsége szükségez tartozékának. Biztosan tanították neki, de legfeljebb a megfelelő osztályzat kedvéért tanulta meg és sürgősen törölte is a "memórialemezéről" Ahogy sok iskolás is örömmel szabadul (kukába rakva) kinőtt" tankönyveitől/jegyzeteitől. .

bölcsbagoly 2014.08.28. 18:02:31

@vivike22: az ember nem azért tanul, hogy másokat elkápráztasson a tudásával, hanem hogy akár büszke lehessen is rá, hogy mindent tud, amire nincs napi szüksége! Nem lehet tudni iskoláskorban senkiről, hogy évek/évtizedek múlva mire is lenne szüksége a tudás tárból. Viszont egy lehetőség rá, hogy a lehető legtöbb területen fel legyen készülve, legyenek alapjai amire épithet. A lexikális ismeretek ellenségei az alkalmazott tudást dicsőitik , de azokhoz is kellenek alapismeretek, ráadásul, mivel gyorsan változnak időben a szükségletek, javarészük sekély nyomot hagy az agyunkban. magyarul, felszínes tudást ad.

bölcsbagoly 2014.08.28. 18:02:31

@blackhair-lady: ha csak arról lennének nevezetesek műveletlenség tekintetében, hogy összekeverik a két várost....Éltem ott!

bölcsbagoly 2014.08.28. 18:02:31

@bpetya75: milyen jó lehet neked, hogy sokkal többet tudsz. Honnan a tudásod? Vetted a piacon vagy a hipper/szupermarketben?

bölcsbagoly 2014.08.28. 18:14:38

@blackhair-lady: ez idehaza igaz, meg bizonyos szakmai szinttől felfele mindenhol. No de ha tudsz, akkor mi akadályoz meg a papirok elnyerésében? Nem pont az is (felnőtt korban), hogy sem időd, sem alapismereteid nincsenek hozzá, nincs mire épiteni? Sokszor voltak ilyenek,, de kilettek törölve a memóriából, hogy helyet adjanak fontosabbaknak. Csak hát az agyunk kapacitása nem olyan mint a számitógépeké. nem behatárolt.A korlátokat kizárólag az akaraterőnk, kitartásunk, szorgalmunk képezi (természetesen fokozottan a betegek, elmefogyatékosok esetében). Eddig még nem tudunk olyan emberfiáróll, aki azért nem tudott volna új ismereteket elsajátitani, mert "betelt" volna az agya s törölnie kellett volna a régebbi ismereteket!-.))

bölcsbagoly 2014.08.28. 18:14:38

@blackhair-lady: ns ja, ha csak a hangtovábbitó fülrészekről van szó és a csiga egészséges. Ez ma már megoldható, sőt ma már a csigát is tudják beültetett chippel aktiválni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.28. 18:28:06

Bölcsbagoly,inkább kitöröltem, amit írtam első nekifutásra, szerintem mindenki jobban jár.
próbáljak második nekifutást? :-)
látszik rajtad a korod (vagy amit fentebb említesz). az ilyen kollégák szekáltak ki engem a magyar iskolámból. ezúton is köszönöm, mert különben valszeg ottragadtam volna én is dagonyázni.

vivike22 2014.08.28. 19:12:17

@bölcsbagoly: Tok buszke vagyok, es mire megyek vele? Ahogy sutemeny irta itt par hete: a tanarnenije mindig osszeszidta hogy ne bamuljon kifele az ablakon, mert abbol nem fog megelni. Most kamionsofor, ha ugy tetszik abbol el, hogy kifele bamul az ablakon.

A gyerekem volt tanarainak 95%-a egy uvolto barom, aki utalja a gyerekeket. A varos legjobb iskolaja volt. Inkabb ne adjon at semmit se.
@M. Péter: Kozel sem poroszos, a gyerekem 7 eve tanu itt, tudom, ezt minden itt elo ismerosom akinek gyereke van meg tudja erositeni. Szazszor inkabb a spanyol iskola, mint a magyar.

blackhairlady 2014.08.28. 19:21:16

@bölcsbagoly: Ezzel egyet ertek. Jo lenen sokkal tobb szellemi trening, az agyunknak sem kene eltunyulni.

blackhairlady 2014.08.28. 19:25:03

@bölcsbagoly: Szerintem nem csak idehaza van igy. Sok orszagban az elso belepo a papir. Aztan ha ugyes vagy, cegen belul papir nelkul is mehetsz tovabb, de nem hiszem, hogy csak tudas alapjan valakit pl. felvennenek tanarnak, barmely orszagrol is van szo.

blackhairlady 2014.08.28. 19:39:52

@blackhair-lady: "beültetett chippel aktiválni."
Bocs, lemaradt, szoval itt mire gondoltal?

macamuca [IHUN] 2014.08.28. 19:51:19

@Babette.:
"mi szamit lexikalis tudasnak?"

Adatok.
Név, évszám, képlet, stb.: minden, olyasmi, ami bemagolható.

Ami ezekből "kihozható" gondolkodás=következtetés útján, na, az már nem adat, hanem teória. Ha aztán soxoros ellenőrzéssel ismételten igazolható a helytállósága, akkor akár tényként kezelhetővé is válhat, és bekerül az adattárba, mint újabb adat (ehhez meg idő kell, ami alatt újabb teóriák látnak napvilágot, melyek vagy erősítik, vagy cáfolják a kiindulási pontot). Így lesz pld egy képletből levezetve egy másik képlet, vagy egy csata vesztesként/nyertesként elkönyvelve, egészen addig, amíg az alapadatokból valaki más egy teljesen új következtetést (képlet, definíció, stb) von le, és borul az egész: kiderül pld, hogy nem a Föld forog a Nap körül :D Tény, hogy van Föld, és hogy van Nap, minden más teória :))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 20:07:48

@bölcsbagoly: akkor regen talalkoztal vizsgaidoszakos egyetemistaval:D:D:D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.28. 20:08:43

@bölcsbagoly: "Okoska posztíró! Nem tanulni kell szeretni, hanem TUDNI! Ha tudni akarsz,akkor fog menni a tanulás is, ami végeredményben munka és nem mindig könnyű és élvezetes! "

Whoaaa, kicsit elszabadultak az indulatok igy a poszt vege fele...:) Nem igazan ertem, miert ez a szemelyeskedo, es lekezelo stilus? Szamomra a tanulas-tudas problemakorben azert a tanulas (szeretete) all elol, mert tanulas nelkul nem lehet tudast szerezni, igaz? Abban egyetertunk, hogy a _tudasszomj"_ mint olyan, kell a tanulashoz. De ez, mint olyan, velunk szuletik, kvazi osztonos. Minden gyerek kivancsi, meg nem lattam olyan gyereket (kiveve, ha mondjuk vmi sulyos rendellenessegben szenved), aki ne akarna "tanulni", felfedezni a vilagot. A tanulas nem egyenlo az ismeretek felhamozasaval (lexikalis tudas), hanem azt is feltetelezi, hogy alkalmazni tudjuk azt. A modern oktatasban - legalabbis en igy latom ott, ahol elek - ezen van a hangsuly. A liberalis oktatas-nevelesnek, mint minden masnak, megvannak az elonyei es hatranyai, nem kell teljes mertekben elutasitani. A nevelesi elvek koronkent valtoznak, ahogy az altalanos gondolkodasmod is. Ugyanakkor azon szulok szamara, akik megtalaljak az egyensulyt a vilag es a sajat (uram bocsa' tradicionalis/konzervativ) ertekrendjuk kozott, nem lesz ez egy athidalhatatlan szakadek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 20:10:47

@macamuca [IHUN]: dd ha egy fizikus vagy kemikus (pl gyogyszeresz) nem tud fejbol egy kepletet, akkor hogyan gondolkodik rajta?
ha egy orvos nem tudja egy betegseg adatait, hogy diagnosztizal?
ha egy jogasz nem tudja egy torveny hatalossagat, hogyan alkalmazza?

bölcsbagoly 2014.08.28. 20:18:36

@vivike22: Bár nem vagyok túl büszke a volt kollégáim jórészére, de, mentségükre legyen mondva, nem ők a hibásak azért, hogy alkalmatlanságuk ellenére is katedrára kerülhettek! A tudatos kontraszelekció az! Azt meg tudatositani kell a gyerekekben, hogy ne a tanár kedvéért tanuljanak, hanem maguknak s a tanárfól tanulják el, hogy hogyan nem szabad viselkedni, pályát téveszteni. A negatív példa is példa, csak nem kell utánozni..
Az okos ember ugyanis más hibájából is tanul.

2014.08.28. 20:18:39

@svájci sapka (ch): Tudjuk, hogy ez miről szól. Minél több "buta" ember van ebben az országban, annál könnyebb irányítani őket.

bölcsbagoly 2014.08.28. 20:18:49

@Mirjam2: de nem is attól, hogy kitudod "kommunikálni" a borjút a tehén hasából! S mi van, ha hirtelen kell tudni a választ s nincs kézügyben a gugli meg a könyvtárad? . na ja, azt is megtudja magyarázni, a tanult ismeretei alapján. No ezért vannak annyian a ruhatáros/büfé szakokon s kerülik mint ördög a tömjénfüstöt a természettudományos pályákat. Amúgy érdekes módon a közkedvelt orvosin, no meg az újabban ismét menő mérnökiken rengeteget kell magolni, tanulni. Sőt, a mindig közkedvelt jogász szakma a legmagolósabbak közé tartozik. S a zenészek pl. nem kell memorizáljanak? Hogy a színészekről már ne is beszéljünk. S ez nem megy tréning, edzettség nélkül!,

bölcsbagoly 2014.08.28. 20:18:59

@blackhair-lady: na ja, attól függ hogy mire? szellemi munkákra, de nem ácsra vagy hegesztőre pl.. oda a konkrét mesterségbeli tudást kell produkálni.

bölcsbagoly 2014.08.28. 20:19:13

@blackhair-lady: hogy hogy mire, konkretizáld kérlek.

bölcsbagoly 2014.08.28. 20:19:21

@blackhair-lady: ja, igen , ma már tudják a csiga működését (Corti-féle szerv) műtéti úton javítani. elektronikus ketyere beültetésével.

bölcsbagoly 2014.08.28. 20:20:05

@blackhair-lady: tanárnak, orvosnak, mérnöknek nem is, de lám TGM docens lehetett az ELTE-ns főmunkatárs az MTA filozófiai Intézetében, miközben senki sem látta a doktori diplomáját, de talán még az egyetemit sem! A CEU-n is doktori iskolában oktatott egy román történész, akinek elhitték bemondásra, hogy letette a doktorátust. stb, st, stb. Na ja, Varga "dr" úr is jól meggyógyította Bajor Imrét.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.28. 20:20:20

@bölcsbagoly: "a magolás akkor mulandó tanulás, ha a bemagolt anyag nincs megfelelően bevésve! magolás nélkül nem lehetne neveket, dátumokat, verseket, tudományos ismereteket (pl. biológiában rendszertant, fizikában, kémiában szabályokat) elraktározni az agyban, de pl. idegen szavakat sem"

1. a beveses fontossagaval egyetertek, ugyanakkor (pedagoguskent) tisztaban vagyok (talan a tobbi pedagogus is egyeterte velem), hogy ehhez bizony ido es energia kell. Ennek fuggvenyeben pedig meg kell hatarozni, mi az, ami fontos annyira, hogy egy eletre bevessuk, sok-sok gyakorlassal. Keszithetnenk egy listat a legfontosabb dolgokrol. Nem biztos, hogy evszamoknak, verseknek ezen alapok kozott kell szerepelnie.
2. Klasszikus pelda a magolasra az idegen szavak tanulasa ...nos, a multban valoban ez volt a legaltalanosabb modszer (en meg emlekszem a szotarfuzetemre, amiben hosszu oldalakon sorakoztak a szavak)...Ez a modszer manapsag mar elegge tulhaladott, es vannak sokkal hatekonyabb eszkozok (plane pl. vizualisan v. egyeb modon tanuloknak). Ezt most nem akarom reszletezni, de nyelvtanarkent mondom, a szo magolas nem a leghatekonyabb modszer (plane nem az adott szo aktiv hasznalatara osztonoz, mivel pusztan egy szo-forditas kapcsolatrol van szo). UFF, szoltam :)

Muscari 2014.08.28. 20:23:57

@bölcsbagoly: basszus , ha a gyerekekkel is ilyen kioktato vagy, nem hiszem, hogy sokukkal megszerettetted a tanulast. Ja, bocs, azt nem is kell szeretni, mert kotelesseg.
Orulok, hogy nem voltal sem az en, sem a gyerekeim tanar nenije.

Muscari 2014.08.28. 20:32:21

@Babette.: nahat, szmajli! Nem is egy, harom.

Muscari 2014.08.28. 20:41:09

@Babette.: en is bemagoltam tobb ezer noveny latin nevet, ma sem tudom, hogyan. Na de ez az egyetemen volt, en valasztottam, senki sem kotelezett ra, sot.
Jogasznak nem mennek, mert en keptelen vagyok hosszu szovegeket bemagolni, ha neked ez konnyen megy, akkor nagyon szerencses vagy. A lenyeg, hogy amiket felsoroltal, azt mind egyetemeken tanitjak, ahova szabad valasztasbol megy az ember, jo esetben olyan, aki alkalmas a magolasra, mert nem mindenki az.

A fiam pl. sose tudott magolni, angolul videokbol tanult meg ugy, hogy kovette, hogy mit csinalnak a filmen, kozben meg magyaraztak, pl hogy hogyan szerelnek meg valamit. Ekozben meg egyszeruen raragadt a nyelv.
En keptelen lennek igy tanulni, nekem sokaig be kellett vagnom a szavakat.

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy kulonbozoek vagyunk, de ezt szerintem te is tudod.Kinek a pap, kinek a paplan.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 21:01:03

@Muscari: nem vagyunk egyformak. de a magolas mindenkinek fejleszti a memoriajat.

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:21:14

@Zsuzsi65: a tanulást nem szeretni kell, hanem bírni, akarattal és kitartással. Persze, van amit szeretsz is tanulni, de nem mindent szeret az ember és mégis tudni kell! Mint tanár számtalan motiválatlan gyerekkel találkoztam. nem ismerték a tudás ízét, nem voltak sikerélményeik tudásukból kifolyólag és ezért nem is akartak/szerettek tanulni. . A tudás ugyanis biztositja a sikerélményeket és ez egyenes út a tanuláshoz. Embere válogatja, hogy ki mennyire fáradékony, mennyire gyorsan tanul és mit kedvel jobban vagy kevésbé. De a sikerélmény, a motiváltság túl segít az akadályokon is. Te is mint sokan mások, akik vitatták az állításomat a tudás/tanulás relációban, keveritek a motiváltságot a tanulás kedvelésével. ha valaki szereti az irodalmat, történelmet, matekot ,a stb. akkor nem okoz neki problémát a megtanulása, mert a motiváltság pont a pozitív érzelem. De ez a motiváltság kellene ahhoz is, hogy olyasmit tanuljunk meg amit nehezebben értünk meg és még nehezebben sajátítunk el. Kétlem, hogy ez is élvezetet nyújtana.

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:21:33

@Zsuzsi65: nem készíthetünk, mert nem tudhatjuk, hogy mit hoz az élet! Én például olyan szakterületen kutatok jó pár évtizede, amelyet az egyetemen halálosan untam és utáltam! S az egyetem elvégzése után évtizedre kerültem rá. csodálkozott is volt oktatónk mikor megtudta. No meg a volt kollégák is.
Azért azok a fránya idegenszavak valahogy csak bekerülnek a fejünkbe, nemde? No de a színésznek meg kell tanulnia a szerepét, nem támaszkodhat folyton a súgóra, ugyebár? s ez sok más szakmára érvényes.

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:21:46

@Muscari: képzeld el, kedveltek, ahogy oktatóként a mai napig kedvelnek a tanítványok. Tudom, a stilusom irritálja azokat,akik nincsenek velem egy véleményen, de miért kellene hozzájuk alkalmazkodnom? Akikkel meg szót értek, azok meg nem kapnak csalánkiütést tőlem.

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:22:06

@Muscari: néni meg nem lehettem volna, mert bácsi vagyok!-.)) Én meg örvendek, hogy a magadfélék nem kerültek a kezem alá. Kölcsönös a szimpátia!-:) igaz, sok olyannal találkoztam, amilyen te lehetsz, de elviseltük egymást békében. Nem kell puszipajtásnak lennie a tanárnak és a tanitványnak. Nem tudok olyan tanárról akit minden tanitványa szeretett volna, maximum páran csak tisztelték s nem utálták.. A tanított Iskolai tantárgyaim nem tartoznak a nehezen elsajátithatóak, a buktatósak közé s mikor az osztály jórésze tátott szájjal hallgatta a magyarázatomat/nézte a kisérletet,,stb. akkor is mindig akadt pár nebuló akik nehezen türtőztette/vagy éppen ki is mutatta unatkozását. Ugyanis nem vagyunk egyformák.

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:22:20

@Muscari: az a pár ezer legfeljebb pár száz lehet! Persze, a pár ezret elérheti gerinctelen és gerinces állat taxonómiával, valamint mikrobiológiával. Ugye kolléga, ha biológus lennél? De "ugrómókusként" vagy erdészmérnökként sem más a helyzet.

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:22:27

@Muscari: tudhatnád, hogy fiatalon könnyebb nyelvet tanulni, pláne ha nem is akaratlagos/tudatos a tanulás, hanem környezeti hatásra történik.

vivike22 2014.08.28. 21:22:45

@bölcsbagoly: Igen, egy napi szinten gyomorgorccsel hazaero elso osztalyos, reggeli hanyas, faj a hasam gyerekkel nagyon nehez megertetni, hogy akkor is tudnod kell az ABC-t ha Kati neni uvolt mint a barom. Hozzateszem, es nem azert, mert en vagyok az anyja, de nem magatartas zavaros a gyerekem, kifejezetten jo gyerek. Csak sokkolta az uvoltes, az, ahogyan a tanar neni a "rossz" gyerekekkel bant, mert itthon mi nem kiabalunk soha egymassal, sem vele. Fekete pontot hazahozni tul sok jelentkezes miatt pl.... no comment.

Siman mindegyikkel csinaltatnek pszichologiai alkalmassagi tesztet!!!! Ugy, ahogy a rendorokkel pl a fegyverviseles miatt!!! Tobb generaciot "kikeszito" Kati nenik marha veszelyesek a tarsadalomra, szerintem.

M. Péter 2014.08.28. 21:35:41

@vivike22: A spanyol oktatásról ugyanazokat a panaszokat szoktam hallani, mint a magyarról, hogy nem az életre készít fel, stb. A spanyolok idegennyelvtudása vagy inkább nem tudása kb. ugyanolyan katasztrofális, mint a magyaroké, pedig a turizmus nagyon fontos gazdasági ágazat, és nekik politikailag és pénzügyileg is több lehetőségük volt anayanyelvi környezetben gyakorolni. A spanyol barátaim egybehangzóan azt állítják, hogy nekik angol nyelvtan tanítottak, nem pedig angol beszédet.
A tanárok nem tanárképzőt végeznek, hanem köztisztviselői vizsgát kell letenniük, amire meg kell tanulni óratervet írni 150 témáról, de egyszer se kell iskolában gyerekek elé állni.

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:56:13

@vivike22: sajna, de ilyenkor, a "futás nem szégyen de hasznos"-t kell választani. A középső unokámnál is bevált, de a fiamnál is anno. Tanitóváltás, ha lehetséges.

vivike22 2014.08.28. 21:56:27

@M. Péter: Ezt en csak cafolni tudom. A gyerekem minden iskolajaban eddig volt angol beszed ora, ahol csak beszeltek, ket iskolaban is anyanyelvi labor volt nekik.

Technika oran pl lego robotokat epitenek es programoznak, lakas elektromos halozatat rajzoljak es modellezik.

Harmadik osztalytol vakon gepelest tanultak szamitastechnika oran.

Az, hogy mondjuk Cervantes muvei nem az eletre keszitenek fel, hat igen. De 80%-ban hasznalhato tudast kapnak, nem szeparaltan tanuljak a targyakat, hanem osszekeverik ami elvalaszthatatlan (biologia es geologia pl).

Ez Ibiza es Valencia, hasonlo jokat hallottam pl, Malaga kornyekerol, Alicanteban is dicsertek az iskolat, Logroñoban van ket masik gyerek, akik szinten hasonlo szisztema szerint tanulnak.

A magyar tanarok hiaba vegeznek tanarkepzot, semmivel nem er tobbet, mint ez a koztisztviseloi vizsga, nem szelektalja ki, ki a szar tanar es ki nem.

vivike22 2014.08.28. 21:56:42

@M. Péter: Ja, az lemaradt, igen, Franconak volt egy oktatasi torvenye, ami szerint a nyelvoktatasnal elegseges, ha az angol szavakat spanyolosan ejtik ki, az mar tudasa az angolnak. Eddig en csak olyan angoltanarral talalkoztam 4 osszesen, akik ezzel szembementek es a Happy birthday kiejteset nem fogadtak el ápi birtdaj-nek, le se birom irni azt ahogy hallottam.

Nezed a tevet, latod: fonetikusan irom anhelina gyoli a foszereplo... No comment, ez nem az iskola hibaja csak sztem.

bölcsbagoly 2014.08.28. 21:56:54

@M. Péter: mennyivel életszerűbb az ami volt pár évtizede s főleg az ami most kezdődött a tanárképzésben idehaza. Mégis hányan ellenzik.

bpetya75 2014.08.28. 22:54:45

@bölcsbagoly:

Tegyük fel, hogy igaz, amit állítasz magadról, és tényleg 50 éves tapasztalattal rendelkező tanár vagy. Hogy lehet, hogy 50 év alatt nem tanultad meg, hogy nem tudsz mindent?

Mondjuk a kommunikációs képességeid alapján nem sok reményt fűzök hozzá, hogy leszállj a magas lóról, de azért jelzem, hogy másoknak is vannak tapasztalatai például az oktatás területén is, nem csak neked. És ha megbocsátasz, akkor a sajátjaim relevánsabbak számomra, mint egy arcoskodó ismeretlené.

blackhairlady 2014.08.29. 00:09:00

@bölcsbagoly: De papir nelkul oda sem vesznek fel, esetleg csak segedmunkara. A papir -ha szeretjuk ha nem - kell, ahhoz meg jegyek kellenek a vizsgan, hogy megkapd.

blackhairlady 2014.08.29. 00:12:54

@bölcsbagoly: Ezt hivjak Cochlear implantanak, amit emlitettem is, viszont nem mindegy, hogy mikor ultetik be az :elektromos ketyeret" ahogy te hivod. Errol szerintem en kicsit otbbet tudok, bar lehet, hogy neked ebben is nagyobb a tudasod.

blackhairlady 2014.08.29. 00:16:19

@bölcsbagoly: Pont ezt magayrazom. Ha mar cegen belul vagy, akkor elkepzelheto, hogy papir nelkul is feljebb juss. De ha jelentkezel egy uj ceghez, a kezdok foleg, de az idosebbek is, megfelelo vegzettseg nelkul csak oriasi protekcioval vesznek fel, ahhoz pedig megfelelo jegyek kelelnek a vizsgakon, kulonben nem allitjak ki neked egyik fajta bizonyitvanyt sem. Nem tudom honnan vetted, hogy egy komuvest, hegesztot mindenfele papi nelkul cska ugy alaklmaznak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.29. 00:29:46

@bölcsbagoly: "Te is mint sokan mások, akik vitatták az állításomat a tudás/tanulás relációban, keveritek a motiváltságot a tanulás kedvelésével"

Szerintem a ketto szorosan osszefugg: ha motivalva vagyok, akkor sokkal konnyebben megy, es hatekonyabb a tanulas. Nagyon sok tanar a tanulast ugy szeretteti meg a gyerekkel, hogy megtalalja, mi motivalja a gyereket. A lusta, tanulni nem szereto gyerekek kozott nagyon sok az, akinek nincs motivacioja. Lehet, hogy felnott(vagy erettebb) gondolkodas eseten kepes valaki ugy tanulni, hogy tudja, "muszaj", tehat kvazi nem kedveli, de akkor is ott van a motivacio (valami celbol tanul). Szerintem gyakorlatilag nem letezik motivaltsag nelkuli tanulas, ezert szamomra a ketto nagyon szorosan osszekapcsolodik.

macamuca [IHUN] 2014.08.29. 05:02:48

@Babette.:
Maradva az általad felsoroltaknál:
A fizikus, kémikus, gyógyszerész, doki, jogász mind-mind olyasmi (sok más foglalkozásal együtt), ahol tényleg rengeteg adatot kell tudni=bemagolni, mert ez az alapja annak, hogy adott szituban alkalmazni tudja. Hogy milyen hatékonysággal, az attól függ, milyen alaposan magolta be (mennyiség, részletesség) = a megfelelő adat eszébe jut-e. A példáknál maradva ez inkább a doki+jogász esetében áll fenn, a másik 3-nál alkalmazott tudás esetén a munkakörök nemigen kívánnak sok variálást, inkább rutinfeladatokat: értsd: pld a gyógyszerész nemigen gondolkodik egy gyógyszer összetevőin, meg a miérteken, kiadja a recepten lévőt, összeállítja a patikában előállítottat a már meglévő recept alapján, stb. Kutatóként viszont már más a helyzet, ott a gondolkodásért=variálásért "kapja a fizuját". Ha belegondolsz, hogy mennyien választják eme foglalkozásokat, és hány százalékukból lesz kutató..... hát nem véletlenül vannak kevesen. Igen kevesen alkalmasak új dolgok (elméletek, teóriák, stb) "előállítására" 1-1 területen.
Doki, jogász: elvileg ők a felhalmozott óriási mennyiségű lexikális tudásukból napi szinten helyzethez/konkrét problémához igazítva választják ki a szükséges adatokat, hogy helyesen tudjanak dönteni, ugyanakkor a szakosodás, majd az ebből adódó munkakör, az ott előforduló esetek erősen meghatározzák, hogy mi is az, amihez jól értenek, és mi az, amiben kevésbé vannak otthon. Pld: doki, 6 év egyetem, lesz általános orvos, majd min. 2 év kórházi gyakorlat alatt szakosodik egy területre, elméletből+gyakorlatból ismét vizsgázik, lesz belőle szakorvos, mondjuk, sebész. Hogy ezen belül merre/mire specializálódik, az újabb kérdés: szemsebész, szívsebész, traumatológus, idegsebész, ortopédsebész, plasztikai sebész, stbstbstb. A valamelyik területre specializálódott, igen kiváló, nagy tudással rendelkező, saját területén kiemelkedő akármilyen sebész is tanult valamikor mondjuk gyerekgyógyászatot, fül-orr-gégészetet, stb, de egy lázas, síró 3 éves gyereket mégis inkább gyerekgyógyászhoz vinnék, nem egy ortopédushoz, ha pedig mondjuk a manduláját kell kivenni, akkor egy gégész lesz a "nyerő, nem a fullos tudású traumás. Vagy egy szülés: sima esetetnél is lazán belefér, hogy a gyakorlott és elismert transzplantációs sebész lazán kétségbeesik, hogyaszongya,szülésvan,má'megmilesz.....
Jogásznál detto: a vállalati jogász nemigen járatos a BTK-ban, a válóperre szakosodott előveszi az MTK-t, ha mondjuk a tesója megkérdezi efféle ügyben, a nemzetközi joggal foglalkozó teljesen más területen van otthon, mint egy ingatlanügyekben járatos, stbstb.

Igazából minden foglalkozásról elmondható, hogy igényel magolást=kapcsolódó adatok fejből tudását, kérdés, hogy
1: adott személy milyen területen képes elsajátítani=megjegyezni adatokat, magyarán mi érdekli
2: adott foglalkozáshoz milyen mennyiségű tudást kell bevágni. Aki képes mondjuk egy ápolói tudásmennyiséget megjegyezni, abból nem feltétlenül lenne jó orvos, vagy gyógyszerész, vagy maradva itt a blogon, digger kiváló a maga területén (és nagyon is szereti a munkáját, ezért is kiváló benne), de mondjuk tervezőmérnök nem akart lenni.
Szóval, azzal együtt, hogy a lexikális tudás felhalmozása, vagyis a magolás kikerülhetetlen, a "mindenkinek mindent egyformán tudni kell, mert ez a minimum"-szemlélet nem előre visz, inkább hátra.
Ahhoz, hogy jól teljesítsen valaki X foglalkozás esetén, sokkal fontosabb, hogy kiderüljön: ő miben is lenne jó, mi a neki való. Ezt ki lehet deríteni az oktatás során is, meg kiderülhet utólag, az iskolák befejezése után. Kérdés, hogy az oktatási rendszer mit helyez előtérbe: az egységesítést, vagy egyéni képességeket. Másként fogalmazva: feszt letol a tanár, mert valamiben gyenge vagy, vagy dícsér azért, mert valamiben jó vagy. Mert igencsak kevés az olyan ember, aki mindenben egyaránt jó :)
Szemléletmód kérdése.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.29. 07:45:30

@macamuca [IHUN]: gyogyszeresz nem csak a patikaban van. az osszetevoket is be kell magolni, hogy tudja, mi mit csinal, mivel milyen kolcsonhatsba lep, joe a recept, amit ele tesznek, mert az o felelossege is.

amugy nem hogy a szakosodasi eszmefuttatasod hogy jon a magolashoz. nem a tudasmennyisegrol beszelunk.

bölcsbagoly 2014.08.29. 08:15:34

@blackhair-lady: fizikai munkánál, de egyszerű irodainál is, normális vezető gyakorlati próbával veszik fel a jelentkezőt s nem papír alapján! Ha valakiről megakarod tudni, hogy beszél -e egy nyelvet, nem egyszerübb ha arra váltsz vele a beszélgetésben, minthogy nyelvvizsga papírokat böngészgets? Mi a lényeg: hogy tudjon dolgozni, értsen a szakmához, beszélje/értse a nyelvet, vagy hogy papirja legyen róla (s közben ne tudja azt amiről szól)?
A közoktatásban is ez volt a probléma mai napig, hogy sok alkalmatlan tanár elvégzett még egy csomó ilyen-olyan tanfolyamot és ennek alapján fizették s nem a teljesitménye alapján.

bölcsbagoly 2014.08.29. 08:15:34

@Zsuzsi65: de nem mindegy, hogy mi a motiváció! Ha csak azért tanulsz mert felelni fogsz, vagy hogy jó jegyet kapj (mert jutalom/büntetés jár érte) vagy le kell vizsgázni belőle,akkor rövid távú memóriára törekszel csak és nem fogod alaposan bevésni a tudandókat. Ha azért tanulsz, hogy tudj, hogy a tudásod valamikor majd hasznosítsd, akkor meg jól befogod vésni. Ez a különbség a kényszer tanulás és a tudatos közt. Igen, a legtöbb tanuló az előbbi úton jár. megcsinálja és utána túl van rajta, kitöröli az agyából (illetve kitörlődik magától is, hiszen soha nem gyakorolja, vési be tovább).

bölcsbagoly 2014.08.29. 08:15:34

@macamuca [IHUN]: egyetértek, kivéve ezt: "a "mindenkinek mindent egyformán tudni kell, mert ez a minimum"-szemlélet nem előre visz, inkább hátra." Ugyanis, a minél több területen való tudásanyag nem arra szolgál, hogy azt alkalmazzuk is folyamatosan. Csak azt használjuk, amire szükségünk van. De ha olyanra van,amit ritkán/már régen teszünk/tünk, akkor a "pókhálós" tudás feleveníthető és lehet rá építeni, mert már meg van hozzá az alapod. Akinek meg nincs, annak az alapot is el kell sajátítania.

bpetya75 2014.08.29. 10:26:25

@bölcsbagoly:

Kár. Pedig érdekelne, hogy értelmes ember létedre miből gondoltad, hogy ezzel a lehengerlő stílussal kell indítanod. Először kiosztod a posztírót, aztán a bloggazdát, meg még elhelyezel pár jobb csapottat néhány állon, és csak aztán váltasz egy jóval elfogadhatóbbra. Meglepő.

M. Péter 2014.08.29. 10:45:04

@bölcsbagoly: A néhány perces beszélgetésből hogy derül ki, hogy milyen a jelölt szövegértése, tud-e megfelelő stílusban, nem túl sok nyelvtani és helyesírási hibával angolul írni, vagy az egyik nyelvről a másikra fordítani, ha éppen ez kell? Mi van, ha az elbeszélgetést végző nem tud angolul vagy nem tud annyira angolul, hogy a jelölt tudásának szintjét jól meg tudja állapítani? Mi van, ha nem angolról, hanem spanyolról, kínairól vagy arabról van szó? Ha mondjuk könyvelő kell, akkor ugyanígy 5 perc alatt felméred valaki könyvelési tudását?

bölcsbagoly 2014.08.29. 13:12:11

@M. Péter: ki mondta, hogy csak 5 percet kell rászánni? miért nem lehet az akár egy óra is?

bölcsbagoly 2014.08.29. 13:12:13

@bpetya75: mert ami a szívemen a számon! aki nem bírja a kritikát az ne posztoljon, Nem szeretem-emberben - a mimózákat.Utálom a PC stilust, miért ne lehetne nyíltan beszélni? Amúgy az én koromban már nem változnak az ember szokásai, az enyéim sem fognak..Édelegni biztosan nem fogok.

Határátkelő 2014.08.29. 13:14:53

@bölcsbagoly: Azért kritika és kritika között is van különbség. Ellentétben veled, én bírom a PC stílust, ezért nem fogalmaztam keményebben, az mindenesetre elgondolkodtató, ha téged tényleg iskola közelébe engedtek valaha felnőttként.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.29. 14:03:46

ez kész, még a siketeknek való cochleáris implantátumokról is kioktat valakit, aki anyukaként tizeniksz éve benne van a sűrűjében.
egyébként meg baromira nem mindegy, hgy egyetemisták magolásáról beszélünk, vagy alsós gyerekekéről. kicsit nem kéne összemosni a kettőt. és mintha amikor feljött a téma, az utóbbiról lett volna szó, de kellemesen lehet mellébeszélni, ha átvágunk hirtelen az orvostanhallgatókra.
mellesleg mint nem is régen Tanatóval beszéltük, inkább guglizzon utána az orvos valaminek, mint hogy csak 98%-ig biztos a bevésett tudásában. kicsikét komplex az emberi szervezet, én nem várnám el senkitől, hogy mindenről mindent tudjon, de azt tudja, hogy mikor nem tudja, és mikor kell segítséget kérnie. jogász stb ugyanez. szerintem nem égés azt mondani, hogy bocs, nem tudom, de mindjárt utánanézek.

bpetya75 2014.08.29. 14:17:59

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar):

Jónéhány éve közigazgatási alapvizsgát kellett tennem. Mondanom sem kell, marhára szerettem. Viszont volt egy előadónk, aki a jogszabályokkal kapcsolatban pont ezt mondta, amit Te is. "Nézzék meg a papot. Ha betéve tudja a Bibliát, akkor sem fejből mondja az igét, hanem olvassa." Mivel egy vessző, vagy kettős pont is megváltoztathatja a mondat jelentését, igenis meg kell nézni a jogszabályt.

Nem is beszélve a 98-99%-ig biztos orvosról. Inkább hívjon össze 2 konzíliumot, meg nézzenek utána többen is, mint hogy túlságosan magabiztos legyen.

@bölcsbagoly:

Az édelgés meg az okoskázás között vannak átmenetek. Az persze megint egy más helyzet, ha neked elég, ha megmondod a frankót, és nem izgat, hogy befogadható-e a dolog. Csak akkor azt nem kritikának hívják szerintem. Építő kritikának biztosan nem.

blackhairlady 2014.08.29. 14:21:51

@bölcsbagoly: Papir nelkul nem veszi fel a jo vezeto sem, Eleve az oneletrajzhoz csatolni kell a megfelelo vegzettseget igazolo bizonyitvanyokat, anelkul be sem hivnak, hogy a gyakorlati tudasodat leellenoriznek.
Azert kivancsi vagyok, hogy te hol elsz, honnan vetted ezeket a tapasztalataidat.

bölcsbagoly 2014.08.29. 14:44:46

@Határátkelő: képzeld engedtek és elviseltek. te meg PC-s társaid meg szenvelegjetek és osszátok a semmit.

bölcsbagoly 2014.08.29. 14:45:45

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): látom megjelentek a hisztis/mimóza fehérnépek védni a védhetetlent! Okoska, a kisgyerek memórizálási képességei jóval felülmúlják a kamaszokét, s pláne a felnőttekét. Ergo, azt kell fejleszteni ami van s nem azt ami még nincs (pl.logikus gondolkodás, disztingváló képesség,stb ). Az meg nevetséges,a mikor pl.a belsőfül szerkezetének és működésének ismeretét ki akarjátok sajátitani magatoknak, mert csak ti érthettek hozzá tizeniksz év alapján. Nincs vitakultúrátok, viszont csúcsokat dönget a sértődékenységetek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.29. 14:51:50

@bpetya75: jó példa, köszi :-)
és még ezt se kell összemosni azzal, hogy mondjuk a negyedikes -ötödikes gyerek akkor mit "magoljon be" az ókori egyiptomi birodalommal kapcsolatban. évszámokat? uralkodók nevét?
vagy akkor inkább írjon hieroglifákkal titkos üzenetet és olvasson a macskák mumifikálásáról és fessen halotti maszkot.
vagy a kettőnek milyen kombinációja, és melyiktől mennyire lesz motivált.
aztán az egyetemen majd magolhat, ha odakerül.
de a kettőt ne maszatoljuk már egybe, na.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.29. 14:57:21

@bölcsbagoly: na én itt befejeztem, ezt a stílust én bottal se piszkálom meg, bocs.
nyilván semmi közöm nincs a gyerekekhez, ezért beszélek róluk.
én kérek elnézést.

bölcsbagoly 2014.08.29. 15:50:59

@blackhair-lady: elbeszélünk egymás mellett! te folyvást szellemi munkáról papolsz, én meg kifejezetten fizikai munkáról! egy hegesztő nem papirokkal igazolja a hegesztési tudását, hanem azzal, hogy próbamunkát csinál. S ez érvényes a kőművesre, esztergályosra, villanyszerelőre, de akár a titkárnőre is, stb. Ugyanis rövid idő alatt kiderül róla ha nem ismeri a szakmát. Hülye kell legyen az a vállalkozó/cégvezető aki önéletrajz és papirok alapján választ magának szakmunkást. S ha mégis, akkor meg van próbaidő.

bölcsbagoly 2014.08.29. 15:51:08

@bpetya75: Igen, nekem elég ha megmondom a frankót. s míg az fedi a tényeket, a valóságot, nem érdekel senkinek sem a nyafogása. A hülye PC miatt kell rébuszokban beszélni, fene a hipperérzékeny lelkivilágát egyeseknek. Érdekes , pont az ilyeneknek van bivalybőr a képükön.

blackhairlady 2014.08.29. 17:10:07

@bölcsbagoly: Nem beszelunk el egymas mellett, ha figyelmesen olvasnal akkor lathattad volna, hogy fizikai munkakat emlitettem emg.
Valoszinuleg csinaltatnak vele probamunkakat, de a munkahey kozelebe sem fog jutni amig nem csatolja a megfelelo vegzettseget. Majd ha ezt benyujtja, akkor johet a probamunka.
No de nezzeuk a masik oldalat. Honnan tanulod meg azt a fizikai munkat? Nem az iskolaban? Ne hogy azt mondd, hogy autodidakta modon elsajatitod oket. Viszont ha mar jartal iskolab, akkor gondolom ott azert voltak vizsgak. A vizsgakon meg ha enm mentel at akkor nem biztos, hogy olyan jol megtanultal hegeszteni. Tehat nem kapsz pairt rola, de a munkat sem igen ismered.
Egyebkent nem vitatkozom veled tovabb, a vitakulturat neked is tanulnod kene. Biztosan joval muveltebb vagy mint en es itt sokan, de a lekezelo stilus nem hiszem, hogy velejaroja a tudasnak.
A CI-rol is biztosan tobbet tudsz, hisz en csak egy edesanya vagyok akinek a lanyat 1 eves koraban mutottek.
Azert mindent jot neked, remelem vannak akinek bejon a stilusod es tenyleg nem csak a tudasodert tisztelnek hanem a jellemedert is.

kardio1 2014.08.29. 17:10:45

Elég paràzs vita kerekedett! Szerintem mindenkinek igaza van, de csak részben. Miutàn megismertem a magyar, majd a francia oktatàsi rendszert, nem gondolnàm, hogy bàrmelyik is tökéletes lenne. Magyarorszàgon tényleg fôleg a lexikai tudàs volt fontos, és még ma is az, itt Franciaorszàgban pedig a "modern", liberàlis oktatàsi rendszer van érvényben. Szerintem ahhoz, hogy valaki kreativ legyen, tudjon mirôl gondolkodni, csak kellenek lexikai alapok. Itt Franciaorszàgban nem vàrom el, hogy részletesen ismerjék Magyarorszàgot, vagy bàrmelyikét a csak ködösen-közösen keleti orszàgoknak hivott (Pays de l'Est) volt szocialista orszàgoknak, de az màr szerintem ciki, hogy a sajàt orszàgukrol sem tudnak szinte semmit. Az iskolàban nem tanulnak klasszikus francia irodalmat (volna mit pedig!), tôrténelmet csak szemelvényekben (igy összefüggéseket felfedezni nehéz, akàrmilyen kreativan is gondolkodunk...) stb. Ha pedig egy nép nem tudja, honnan jött és hovà tart, annak a jövôje erôsen kérdéses. Egyébként régebben, még a 68-as felfordulàs elôtt itt is màs oktatàs volt, idôsebb kollégàim mûveltsége imponàlo. Egy ujsàgban nemrég olyan feladatokat mutattak be, amiket az akkori (1959) gyerekeknek 15 éves korban kellett teljesiteni. Ezt a szinvonalat ma az érettségi sem éri el...
Szerintem ötvözni kellene a két oktatàsi rendszert, nagy szükség van a kreativitàs, az önàllo gondolkozàs fejlesztésére, a mindennapi életre valo felkészitésre, de ez konkrét ismeretek elsajàtitàsa mellett és nem helyett kivànatos.

bpetya75 2014.08.29. 17:37:28

@kardio1:

"Szerintem ötvözni kellene a két oktatàsi rendszert, nagy szükség van a kreativitàs, az önàllo gondolkozàs fejlesztésére, a mindennapi életre valo felkészitésre, de ez konkrét ismeretek elsajàtitàsa mellett és nem helyett kivànatos. "

Teljesen egyetértek.

2014.08.29. 18:04:48

@kardio1: Ötvözni!! Így igaz. A magyar oktatási rendszernek nagyon sok előny s hibája van, úgy mint az angolnak, amerikainak. Mellesleg a kanadait tartottam eddig a legjobbnak. Nem jónak, hanem jobbnak mint a többit.

2014.08.29. 18:08:57

@blackhair-lady: Ugyan, kit érdekel hogy te benne élsz és tudsz mindent a témáról. Hát ő jobban tudja nem érted? DD Nem kell vele foglalkozni. Vitakultúrája meg mindenkinek olyan van, amilyen. Ez sem szokott változtatni.

2014.08.29. 18:09:54

@bölcsbagoly: A bivalybőr téged is szépen betakar!

2014.08.29. 18:11:36

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Mint tudjuk, neked valóban semmi közöd a gyerekekhez DD, ebbe már bele kell nyugodnod, a munkád csak a kiegészítő hobbid :-), hogyan is értenél hozzá egyesek szerint?

2014.08.29. 18:14:38

@bölcsbagoly: Hisztis, mimóza fehérnépek! Ha férfi vagy, ez még akkor is inkább rád illik. Neked viszont van vitakultúrád, és sértődékeny sem vagy DD. Azért írsz ilyen kommenteket. Önkritika?? Esetleg?

2014.08.29. 18:16:31

@bölcsbagoly: Szóval már @Határátkelő: -vel is bajod van? Esetleg egy név akivel nincs? Csak hogy tudjuk, mihez tartsuk magunkat DD

2014.08.29. 18:20:05

@bölcsbagoly: "aki nem bírja a kritikát az ne posztoljon"
Aki nem bírja a mások kommentjeit, annak is jobb lenne hallgatnia, nem csak a poszt íróra vonatkozik ez.

2014.08.29. 18:22:49

@bölcsbagoly: "képzeld engedtek és elviseltek"
Ja, hát írni minden lehet, csak legyen aki elhiszi. Nekem meg miniszteri kitüntetésem van az oktatás terén. Elhiszed? Ha nem ,akkor sincs harag. Miért is kéne bármit is elhinni a neten?

2014.08.29. 18:24:32

@bölcsbagoly: "ami a szívemen az a számon"
Jobb lenne ha csak a szívedben maradna, az mégis egy biztonságosabb hely :-)

2014.08.29. 18:31:23

@bölcsbagoly: "A közoktatásban is ez volt a probléma mai napig, hogy sok alkalmatlan tanár elvégzett még egy csomó ilyen-olyan tanfolyamot és ennek alapján fizették s nem a teljesitménye alapján."
Na ebben viszont maximálisan egyetértek!!

2014.08.29. 18:33:13

@bölcsbagoly: Varga "dr"- nak már rég börtönben lenne a helye

kardio1 2014.08.29. 18:35:54

Szerintem nem kéne bölcsbaglyot ennyire kiosztanotok. Igaz, hogy nem finomkodo a stilusa, de az vesse rà az elsô követ, aki sosem nyilatkozott még... Szerintem...
A CI-rol lehet, hogy blackhair-lady többet tud, de mi van, ha bölcsbagoly gégész esetleg vagy élettanàsz... ?! :)
Velem màr megesett, hogy egy betegem unokàja kioktatott, hogy ô jobban tudja, milyen antiobiotikumra van szüksége a szélütött (stroke-os) nagyanyjànak, és mennyi ideig, mert az ô gyerekét mûtötték a szivével, és ilyen és ilyen antibiotikumot kapott ennyi meg ennyi ideig...Nem volt egyszerû!

kardio1 2014.08.29. 18:38:26

helyesbitek: "sosem nyilatkozott még igy..."

bölcsbagoly 2014.08.29. 18:50:05

@Turchi: akkor téged meg a krokodillpáncél....képesek vagytok elviselni ellenvéleményt is?

bölcsbagoly 2014.08.29. 18:50:22

@Turchi: ha az egészet végigolvasod amit eddig írtam, találhatsz még bőven olyant amivel kénytelen lennél egyetérteni. A véleményem az egész oktatási témáról és másról is publikus, ugyanis a Publio kiadónál megjelent e-könyv formájában.

bölcsbagoly 2014.08.29. 18:50:26

@kardio1: véletlenül anatómus!-:))

bölcsbagoly 2014.08.29. 18:51:34

@Turchi: a védenced boncolt már embert, látott már belső fület belülről, írt már egyetemi tankönyvet anatómiából, tanította-e az anatómiát egyetemen? Ha nem, akkor csitt, csitt, csitt...capisci?

2014.08.29. 18:53:57

@kardio1: Igazad van, meg nem is. Ahogy én olvastam, igen rossz stílusban osztott ki mindenkit, olyanokat is akik normális stílusban kommunikáltak vele. Tudod, ez a társalgás minimum alapkövetelménye, normális beszélgetés. Még ha tárgyi tudása több is lenne mint másoknak, ezzel a stílussal csak az ellenkezőjét éri el. Mi van ha másnak meg még több tapasztalata van és mégis kulturáltan, sértegetés nélkül le tudja írni. Tudod, minden kétoldalú. A tájékozottság nem egyenlő a bunkósággal.

2014.08.29. 19:03:08

@bölcsbagoly: A neten nincsenek hiteles források, hiteles emberek. Capisci?? Ha csit-csittet akarsz, ne írj a neten, beszélgess személyesen az ismerőseiddel. Láttunk itt már sok magát mindennek beállító embert. A felsőbbrendűséged csak ellenszenvet szül, semmiképpen nem szolgálja a "buta" népségek felvilágosítását. Lövésed nincs neked sem, ki-kicsoda, de bizonyos végzettségek feltételeznek normális viselkedést. Ha ez nincs, akkor a tudásoddal sem kell nyomulnod, mert nincs aki elhisz.

2014.08.29. 19:08:00

@bölcsbagoly: Rengeteg könyvet adtak már ki mindenről és a felének sincs igazságtartalma. Értsd meg, itt nem tudod magad fényezni. Ez nem a valóság, csak egy név nélküli netes közösség. itt minden állítást fenntartással kell fogadni. És udvariasan.

2014.08.29. 19:11:37

@bölcsbagoly: Nem vagyok kénytelen egyetérteni bármivel, szerencsére nem kényszeríthet semmi és senki. Egy dologban viszont már egyetértettem veled, tehát nem vagyok elvakult bölcsbagoly ellenes. Abban igazad van hogy még nem olvastam el mindent de igyekszem. Amit viszont elolvastam azt nem felületesen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.29. 19:11:40

@bölcsbagoly: mint ahogy mondtad is az elejen. csak nem figyeltek.

2014.08.29. 19:16:00

@bölcsbagoly: Igen, képes vagyok ellenvéleményt is elfogadni mit normális stílusban írnak és látok benne némi igazságot. A te stílusod nem alkalmas bárminemű információ elhitetésére. Krokodilpáncél?? Most be kell fejeznem mert ennyi idő írogatás már a családom rovására megy. A blogolás nálam a mások tiszteletével kezdődik még akkor is ha nem ért egyet velem vagy fordítva.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.29. 19:47:38

@bölcsbagoly: "de nem mindegy, hogy mi a motiváció! Ha csak azért tanulsz mert felelni fogsz, vagy hogy jó jegyet kapj (mert jutalom/büntetés jár érte) vagy le kell vizsgázni belőle,akkor rövid távú memóriára törekszel csak és nem fogod alaposan bevésni a tudandókat. Ha azért tanulsz, hogy tudj, hogy a tudásod valamikor majd hasznosítsd, akkor meg jól befogod vésni. Ez a különbség a kényszer tanulás és a tudatos közt. Igen, a legtöbb tanuló az előbbi úton jár"

Ezzel egyetertek, es teny, hogy a tanulok tobbsege, de akar meg a felnottek tobbsege is (gondoljunk csak a tanfolyamokra, amt a munkahelyunkon elvegeztetnek velunk:) az elso kategoriaba esik :) nagyon erett gondolkodasnak kell ahhoz lenni, hogy valaki azert tanuljon valamit, mert "ki tudja mikor, de majd hasznat veszem"

vivike22 2014.08.29. 20:08:30

@Turchi: Ugyanez a stilusa tukrozodik mas forumokon is. En egyszeruen megoldottam, meguntam es bekapcsoltam a szurest. Nem az ellenvelemeny zavar, hanem az, hogy rajta kivul masnak nem lehet velemenye sem.

bölcsbagoly 2014.08.29. 20:09:22

@Turchi: egy név nélküli netes közösség sem kellene elutasítsa a vitát, nem kellene a tagjainak mimózáskodnia s az egyívásúkanak összefogni az ellenfélnek kikiáltott kiközözösítéséhez!

bölcsbagoly 2014.08.29. 20:10:00

@Turchi: normális stílusban kezdtem, nem én dobálóztam, hanem engem dobtak meg. Szerinted az a normális stílus, hogy elfogadjuk bárki, bármilyen állítását szó nélkül? Csak a bólogatás PC felétek?

Határátkelő 2014.08.29. 20:13:04

@bölcsbagoly: Nem, nem kezdted normális stílusban. Illetve lehet, hogy az neked normális, de itt nem. Kioktató vagy és sértő, én pedig meguntam, hogy két napja ez megy. Mostantól csak az érdemi hozzászólásaid engedem be.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.29. 20:29:54

@bölcsbagoly: "mert ami a szívemen a számon! aki nem bírja a kritikát az ne posztoljon, Nem szeretem-emberben - a mimózákat.Utálom a PC stilust, miért ne lehetne nyíltan beszélni? "

Kivancsi lennek, hogy szemtol szembeni beszelgetesekben is ilyen szokimondo vagy? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.29. 20:43:37

Meg csak annyit a vegere, hogy @bolcsbagoly, mar a nick-jebol adodoan, es ahogy emlitette is, az idosebb generaciot kepviseli :) Nos, elhiszem, hogy szamukra a fiatalabb generacio ugymond liberalis gondolkodasa (legyen szo oktatasrol, nevelesrol stb.) nem igazan szimpatikus. Ugyanakkor me'g egy, a konzervativ ertekeket kepviselo ember is lehet korrekt vitapartner. Azt irod, utalod a PC stilust, es szokimondo vagy. Ennek nem kene azt jelentenie, hogy akkor a vitapartnert szemelyeskedessel, kioktatassal ledorongolod.

2014.08.30. 04:48:40

@bölcsbagoly: A név nélküli közösség azt csinál amit akar. Egyetlen szabály van, a viszonylag normális beszélgetés. A vitát itt nem elutasítják hanem inkább gerjesztik, ezért járok ritkán ide :-) Azért mert te mimózának nevezel valakiket, az még nem azt jelenti hogy azok is. Én még sohasem mondtam ezt másokra mert nem volt rá szükség. Nem azért mert nem lehetnének itt mimózák hanem mert nincs értelme ilyen jelzőket akasztani senkire. Ez a közösség elég sokféle véleményt képvisel, nagyon kell igyekezni valakinek hogy kiközösítsék. Na meg ha nem hagyja, akkor nem is fog sikerülni. Felém aztán nem kell bólogatni senkinek. Én olyan tájékozatlan vagyok hogy még azt sem tudom mi az hogy PC DD. Illetve a számítástechnikában már hallottam, de viselkedéssel, közösséggel kapcsolatban még nem. tegye fel a kezét aki szintén nem tudja, csak hogy megnyugodjak! DD

DieNanny CH 2014.08.30. 07:36:19

@bölcsbagoly:

"nem előbb meg kellene tanulnia a leckét és utána megcsinálnia a házifeladatot? miért fordítva akartok a bilire ülni?"

???

Múlt heti házifeladat: A nyomtatott nagy L és a kicsi írása (a kicsi olyan, mint az esernyőfogó) négyzethálós papírra.
Na most, ezt kellett gyakorolnia, hogy aztán megtanulja. Milyen fordított sorrendet mondasz?

DieNanny CH 2014.08.30. 07:45:59

@blackhair-lady:

"Azert lassuk be, ez meg az okos magyaroknak sem megy, legalabbis nagy tobbseguknek."

Úgy kb egy éve volt videó joutube-on, magyar egyetemistáktól kérdezték, hogy melyik tenger mossa Csehország határát. Hát, ööö-ztek jó sokáig, mire az iskolai büfés eladó mondta ki, hogy nincs tengere...

DieNanny CH 2014.08.30. 08:00:37

@bölcsbagoly:

"ha valaki szereti az irodalmat, történelmet, matekot ,a stb. akkor nem okoz neki problémát a megtanulása, mert a motiváltság pont a pozitív érzelem. "

Imádtam a történelmet, Hugo könyveit, meg minden más történelmi témájút faltam már 12-13 évesen is. Imádtam a töritanáromat is - középiskolában viszont sosem voltam kettesnél jobb történelemből...
Na?

DieNanny CH 2014.08.30. 08:03:02

@vivike22:

Fekete pont túl sok jelentkezés miatt??? Úristen!!!

DieNanny CH 2014.08.30. 08:29:45

@Turchi:

Én sem tudom igazából; pár hónapja mintha valaki már megmagyarázta volna. Talán "politikai korrektség", ami ebben a helyzetben olyasmi, mint "diplomatikus-stílus". Talán a hozzáértők felvilágosítanak.
(Bár lehet, ezt is illene tudnom, talán tudtam is, csak éppen bemagolás útján, aztán már el is felejtettem...)
:-)))

2014.08.30. 08:39:18

@DieNanny [SZ,CH]: Pedig nekem aztán nincs diplomatikus stílusom, ezt még az ellenségeim sem foghatják rám DD

**mimi** 2014.08.30. 08:47:53

@Turchi:
nem mondod.....:))))))))))

**mimi** 2014.08.30. 08:49:41

@Turchi:
hmmmmmm...én a multkoriban megkérdeztem itt...mert tényleg nem tudtam, de az ember lánya holtig tanul:)

bölcsbagoly 2014.08.30. 09:20:19

@Zsuzsi65: Sajnos nem értettek a szép szóból, csak hajtogatjátok a megcáfolt állitásaitokat, mereven, intoleránsan. A Ladynek jeleztem, hogy az anatómia a szakmám, mégis éppen az általatok reklamált modorban kioktattak Turchival, hogy mit képzelek én magamról, hogy jobban tudom mint az anyuka? S nem volt más a helyzet a tanulás/tudás viszony esetében sem.
Azt csak ti nevezitek liberalizmusnak, hogy okvetlenül mást akartok csinálni, gondolni mint az előző generációk. A más attól mert modern, még nem jobb és okosabb a réginél, csak másabb. S az ellenvéleményekkel szembeni intoleranciátok sem liberalizmus. csak egy pökhendi, kivagyi viselkedésmód.

bölcsbagoly 2014.08.30. 09:20:49

@Határátkelő: Jó lenne ha eldöntenéd, hogy csak csevegni/csettelni akarsz- e a blogodon, vagy akár komoly véleményeket is akarsz látni, még ha azok nem is nyerik el az elvbarátaid tetszését? Ha csak az jelenhet meg , amit elfogadsz/ami a tetszésetekre van, ,akkor írd ki hogy a blogod egy zártkörű tűársaság csevegő platformja s én is mások is elkerüljűk nagy ívben.

bölcsbagoly 2014.08.30. 09:21:36

@DieNanny [SZ,CH]: Pedig ugyebár tanulták valamikor? Típikus példája amikor a tanuló kimossa az agyából az akkor feleslegesnek érzett tudnivalót. nehogy már agysérvet kapjon a túl sok lexikális ismerettől. Hiszen, mi szüksége lehet rá az életben arra, hogy hol helyezkedik el Európában Csehország, nemde? Ott van a GPS, ha kell, az majd megmondja ha szükség lesz rá. Kivéve persze, ha ilyen helyzetbe kerül mint az illető egyetemisták....A mai szemléletben az általános műveltségbe az kortárs irodalom, zene, politika , celebségek, elektronikus ketyerék kezelése és esetleg az angol tudás fért csak bele. No meg a fő műveltségi mutató, amely eszközből célé vált sokak szemében: a helyesírás! Ha valaki, mint pl. Schmitt Pál rosszul ír le egy szót,arra rásütik a billogot, hogy műveletlen. Pedig sokszor nem más mint egy érzékszervi fogyatékosság (nem érzékeli a kettős mássalhangzókat, vagy a hosszú/rövid magánhangzókat). S a ", művelt" társadalom rögtön fikázza, alázza az illetőt. A nagy liberális toleranciájuk pajzsa mögül.

bölcsbagoly 2014.08.30. 09:22:26

@DieNanny [SZ,CH]: na látod, mi köze van a történelemtanárod értékrendjének a te tantárgy szeretetedhez? A szülő feladata megmagyarázni a gyerekének, hogy nem az iskolának s pláne nem a tanárának tanul, hanem magának! Ami az övé, a tudást, senki sem veheti el tőle, függetlenül attól, hogy azt valaki mennyire értékeli! Régóta mondom, hogy a tanár/tanuló kapcsolat csak akkor lehet sikeres, ha egy hullámhosszon vannak! Vagyis, azonos módon gondolkoznak a témáról. A tanár olyan módszerrel adja le az anyagot, amely révén a tanuló a legjobban fel tudja fogni. Az auditív (ergo, a fülén keresztül legjobban érzékelőknek) típusúaknak beszéddel, a vizuális típusúaknak szemléltetéssel, a manuális típusúaknak pedig azzal, hogy szétszedik/összerakják azt a szerkentyűt amelynek a szerkezetét/működését megakarja értetni. Ráadásul, a tanár magyarázata, előadás, a hallgatósággal való kapcsolata is meg kell feleljen a tanuló érdeklődésének felkeltésére. Ebben is döntő az azonos hullámhossz. Persze, mindenkiben mindhárom érzékelési típusból, ahogy a tanár is képes kell legyen rá, hogy mindhárom "hullámhosszon" tudjon tanítani, de nem azonos mértékben. Ideális az lenne, ha ennek megfelelően lehetne csoportosítani a tanulókat és tanárokat. Csak hát ez gyakorlatilag megvalósíthatatlan s ennek eredménye az inkompatibilitás a tanár és tanuló közt, még ha lenne is tényleges érdeklődés a tantárgy iránt a tanuló részéről.

Határátkelő 2014.08.30. 09:27:10

@bölcsbagoly: Ahhoz képest, hogy állítólag tanár vagy / voltál elég nehezen akarod felfogni, hogy mások sértegetése, a kioktató hangnem ezen a blogon nem elfogadható. A normális hangnemű hozzászólásaid természetesen megjelenhetnek a jövőben is, a többit tartogasd más blogokra. Ennél egyszerűbben már nem tudom megdogalmazni.

DieNanny CH 2014.08.30. 09:32:37

@bölcsbagoly:

Talán nem jártál itt sokszor, ezért nem láttad, de elég sok egymással teljesen ellentmondó vélemény jelent már meg itt. Nálad nem a "mi"-vel, hanem a "hogyan"-nal volt a gond. Mi szeretünk vitázni.
"Okoska", meg egyéb címek nélkül!

DieNanny CH 2014.08.30. 09:33:33

@Határátkelő:

A tiédet még nem láttam, mikor az enyémet írtam... :-)

2014.08.30. 10:04:35

@bölcsbagoly: "A szülő feladata megmagyarázni a gyerekének, hogy nem az iskolának s pláne nem a tanárának tanul, hanem magának! "
Azért valljuk be mint tanárok (én is az voltam) a szülők egy része, jó nagy része ezt a mondatot még saját magának sem tudja értelmezni, pláne nem a gyerekének elmagyarázni. A többi megjegyzéseddel kapcsolatban: Azok után amiket írtál másoknak, az én mondataim csak halvány célozgatások. Az itt írók között nem tartozom semmilyen irányzathoz, saját elképzeléseim vannak, nincsenek klikkek ahol állandóan bólogatnék, máshol meg ellenkeznék, bármit írnak. Ha neked ilyen a stílusod, akkor nincs esély rá hogy ezt te magad is belásd hogy ez nem megfelelő, sőt inkább azonossá teszed mások stílusával, pl. az enyémmel, ami reálisan a többiek véleménye szerint sem hasonlít egymáshoz. A többiek véleményét most megelőlegeztem magamnak, ha valaki nem így gondolná, elfogadom azt is.
"Sajnos nem értettek a szép szóból" Ez minden volt csak nem szép szó. A blogot tetszés szerint és időben bármikor elkerülheted, nem kell a blog tulajától számon kérned semmit. Az olvasásért nem fizetsz, nem lehetnek elvárásaid csak szalonképes véleményed. Ha megengeded, persze csak ha valóban megengeded, én is most abbahagynám. Még egyszer hangsúlyozom: ha van egy foglalkozásod, azt is senkinek nem kell elhinni. Ha mégis elhiszik, mert van akiről igen, akkor azt olyan stílusban kell előadni ami valóban hihető.Ha csak mantrázod hogy ki vagy ezért mindenki más hülye akinek más véleménye van, még az utcaseprő munkakört is nehezen fogják elhinni rólad. Szóval akkor befejeztem, és hogy tényleg sikerüljön befejezni, még szűrlek is. Nem haragból hanem a lelki békém megőrzése végett! Kérlek ha mással kommunikálsz, a nevemet ne használd mert akkor a szűrés ellenére is kellene magamról olvasni, nekem meg már mára elég volt. Az hogy ki kezdte, megnéztem, hát eléggé úgy tűnik hogy te. De ugye a tyúk-tojás probléma, meg az óvodásoknál a ki ütött előbb nem méltó hozzánk.
Üdvözlettel egy volt tanár aki most Szudánban rohad DD

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.30. 10:14:12

@Határátkelő: @Turchi:

comingout

vessetek a mokusok ele, de en az okoskan kivul semmi bantot nem latok az irasaiban.

a tenyekbsn sok igaza van, mint ahogy nektek is.
az igazsag meg kozepen.

bölcsbagoly 2014.08.30. 10:15:11

@Határátkelő: ahhoz képest még vagyok, oktatok. S a tanítványaim nem veszik zokon ha kioktatom őket. Talán több fogékonyság kellene részetekről a más vélemények elfogadására....nem gondolod?

bölcsbagoly 2014.08.30. 10:15:23

@Határátkelő: @DieNanny [SZ,CH]: ha az ellentmondás nincs feloldva a vita során,akkor az egész csak a pusztába pufogtatott szavak halmaza. Ha te azt állítod hogy valami fehér, én meg hogy fekete, akkor valamelyikünk nem mond igazat! Szerintetek ez OK, lehet tovább cseverészni...

i got my (törölt) 2014.08.30. 10:15:47

@bölcsbagoly:

snittpállal szemben nem hinném, hogy a többségnek az volt a problémája, hogy iskolázatlan.
"érzékszervi fogyatékosságoktól" függetlenül azt gondolom, joggal várható el, hogy bizonyos reprezentatív pozíciókat ilyen fogyatékosságtól ment személyek töltsenek be.

elfogadom, hogy van akinek könnyebb, van akinek nehezebb megtanulni a helyesírást, de nehogy már felmentést adjunk a kánon ismerete alól arra való hivatkozással, hogy szegény palikának irreális erőfeszítésébe került volna megtanulni helyesen írni! fogalmazzunk egyenesen: palika igénytelen és lusta volt, amikor a helyesírás elsajátításának kellett volna megtörténnie. (mellékzönge, hogy ez a - nem érzékszervi! - fogyatékosság nem zárta ki, hogy oda ültessék, ahová került.)

2014.08.30. 10:17:57

@Babette.: Én ugyan nem vetlek sehova, nem vagyunk egyformák. Ki erre, ki arra ugrik.

tanato 2014.08.30. 11:14:32

@bölcsbagoly: Orvosi Egyetemen Oktatsz Anatómiát?
Na ott tényleg magolni kell keményen.De sokan elhullottak rajta.Ötlépcsős volt a szigorlat,egész napig tartott,sokan már az első vagy második lépcsőn elszálltak.

tanato 2014.08.30. 11:19:15

@Turchi: Rohadsz Szudánban?Talán élvezed az életed a trópusokon,mint egy hajdanvolt gyarmati tisztviselő felesége.
Na jó azért Szudán nem egy trópusi paradicsom.

2014.08.30. 11:23:59

@tanato: Gyarmati tisztviselő felesége?? DDD Nem vagyok az, még az sem. Hogy évezném? 1 nap alatt 10x ment el az áram és közben 40 fok van. Igen, a trópusi paradicsomtól nagyon messze van ez a hely DD

tanato 2014.08.30. 11:32:38

@Turchi: Amíg gyarmatoki voltak ezen országok nyilván jobb volt az infrastruktúra főleg az ott élő gyarmatosító fehérek részére.Akkor tényleg elég jó parti volt egy angol,vagy egy francia lánynak kifogni egy gyarmati tisztviselőt,onnan már tényleg "habzsi-dőzsi" volt neki az élet.
Mondjuk ma sem rossz egy Emírségekben ,Szingapúrban,Malaysiában,Dél-Koreában.Brazíliában dolgozó férfi feleségeként vele tartani a felsorolt országokba pl./Ezeket azért szúrtam ki mert innen már voltak kommentelő vagy postíró magyar expat Wife-ok./
Nyilván Szudán,Líbia vagy Szíria pl. nem ilyen helyek.

bölcsbagoly 2014.08.30. 11:38:16

@i got my: megint csak nem tudok egyetérteni! Az irásbelíség ugyanis a kommunikáció egyik formája, a verbális és a jel/testbeszéd mellett. Mindháromnak az a célja/feladata, hogy az ember megtudja értetni magát másokkal. Ha a célt elérte,akkor OK!
A helyesírás mániások figyelmen kívül hagyják, hogy a cél elérése a belbecs, míg a forma az a külcsín. A kettős mássalhangzók/hosszú magánhangzók helyes írásához mereven ragaszkodóknak mániájukká vált kipecézni az olyan hibákat is az melyek a tartalmat nem változtatják meg, miközben maga az MTA illetékes bizottsága pár évente változtat a szabályokon. . Persze, a szar nem = a szárral, vagy a vall a vállal, nemde?
Aki nem érzi ezeket a különbségeket annak meg kellene tanulnia kívülről, csak hát kissé túl sok szó van hozzá.

2014.08.30. 11:41:13

@tanato: Igaz, próbálkozunk erősen elmenni de örülhetünk hogy egyáltalán van itt munka. Végül is nem panaszkodom (de igen DD), jobban élünk mint otthon csak én nem szeretem.

2014.08.30. 11:42:48

@tanato: Ha jól emlékszem te orvos vagy? Vagy memóriám is mehet a kukába?

tanato 2014.08.30. 11:44:54

@Turchi: Hát igen ,az ide írogatók döntő többsége nyilván otthon szeretne legalább úgy élni,megélni mint azon a a helyen ahonnan most írogat.

tanato 2014.08.30. 11:46:05

@Turchi: Jó a memóriád,azért is érdeklődtem a Bagolytól hol dolgozik,hátha rájövök ki az.Mivelhogy az írja magáról,hogy anatómus.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.30. 11:48:51

@i got my: vele nem a helyesirasi fogyatekossag volt a baj. tolem lehet down koros is, ha joindulatu. najo, ez tulzas, de erted.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.30. 11:51:49

@tanato: ha mar igy offolunk: szerinted melyik a leghatekonyabb glukozamin szulfat bogyo?

2014.08.30. 11:54:00

@Babette.: Nem tagadom, vannak előnyei az utazásoknak, csak 5 év Kairó után 2 év Szudán az erős visszalépés minden téren, kivéve a fizetést. Nem volt idő pihenni a két ország között, pedig jó lett volna, meg vagy 10-20 évvel fiatalabbnak lenni, akkor talán nem lennék olyan őskövület aki annyira ragaszkodik a megszokott dolgokhoz.

tanato 2014.08.30. 11:57:16

@Babette.: DONA por a legerősebb az összes közül.Persze nem csodaszer ő sem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.30. 12:53:37

@Turchi: ezt az erzest ismerem.
keresztapamek 3 evente mashol dolgoztak, sziriatol kezdve jugoszlaviaig, eleg sokaig, ha most oregsegukre jol el astak magukat a vilag elol egy videki kisvarosban, meg intrrnetjuk sinvs, talan tul sok volt az elmeny.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.30. 12:54:14

@tanato: koszi. es minden izgalom nelkul lehet szedni?

2014.08.30. 13:43:01

@bölcsbagoly: Okoska, hogy te mekkora egy beszukult, szexista, bunko ven f*sz vagy! :) (Remelem ez elegge nem-PC volt - csak neked, csak most! Altalaban nem szoktam igy fogalmazni de direkt kivetelt tettem a kedvedert.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.30. 13:49:11

egyébként, ha egy anatómus professzor (vagy olyasmi) mindent tud a kisgyerekekről, akkor ez visszafele is vonatkozik, hogy egy óvónő vagy tanítónő is beleszólhat az anatómiába mától? vagy csak egy nagytudású idősebb elmének szabad mindenbe beleszólnia és mindenkin átgázolnia?
ja bocs.

egyébként szerintem itt senki, se kolléga, se szülők, se mások nem mondtak olyat, hogy mostantól ne tanuljunk semmi tényeket és adatokat és képleteket, csak a nagy semmiről okoskodjanak a nagyvilágba bele a gyerekek. szerintem a többség csak azt kérte számon, hogy legyen kevesebb az értelmetlenül, összefüggéstelenül a gyerekekre húzott adathalmaz, és több a kooperációt, gondolkodást, problémamegoldást, kreativitást igénylő feladat. senki nem akarja megsemmisíteni véglegesen és maradéktalanul az előző generációk tudását.

viszont: a világ kicsit változott, az iskola meg kb semmit. sokszáz éve még nem voltam könyvek sem, csak amit az emberfia lekörmölt magának. az volt a tudás egyetlen forrása, hogy a professzor kiállt, elmondta / előadta, amit tud, a diákok meg hallgatták és bemagolták. másképpen ott és akkor nem lehetett. de szerintem nem kicsikét röhejes, hogy sokszáz évvel, a könyveinkkel, iinternetünkkel stb is ugyanitt tartunk, a katalógusos - ex cathedra jólmegmondja a professzor előadásoknál (mintha olvasni senki nem tudna, vagy egy mp4 fájlban megnézni ugyanazt az előadást). szerintem ez az egész civilizációnk szégyene, ha még mindig ugyanolyan iskolát akarunk csinálni, amilyen ötszáz vagy száz vagy húsz éve volt.

i got my (törölt) 2014.08.30. 15:07:36

@bölcsbagoly:
Az irásbelíség ugyanis a kommunikáció egyik formája, a verbális és a jel/testbeszéd mellett. Mindháromnak az a célja/feladata, hogy az ember megtudja értetni magát másokkal. Ha a célt elérte,akkor OK!

így igaz. csupán abban látszol tévedni, hogy elérte-e a célját a kommunikáció. véleményem szerint ugyanis egyértelműen nem.
a hozzászólásaid stílusa remekül illusztrálja a tényt, hogy magunk megértetéséhez nem elég a véleményünket akárhogy elővezetni. a kommunikációnak akkor is meghatározók a kulturális rétegei, ha te erről nem akarsz tudomást venni. a helyesírás snittpáli kezelése éppúgy megsérti a kommunikációhoz tapadó társadalmi elvárásokat, ahogy a te hozzászólásaid stílusa. és amennyire snittpál "nem tudta megértetni magát", annyira vagy te is sikeres itteni felvilágosító misszióddal (eltekintve attól, hogy tartalmilag mennyiben védhető a véleményed).

i got my (törölt) 2014.08.30. 15:08:07

@tanato:
dél-szudán nem a legmegnyugtatóbb hely.
hátulról a harmadik a világ legbiztonságosabb országainak listáján. bár tény, hogy afganisztánt és szíriát megelőzi - sőt szudán még irakot és szomáliát is - az én szememben nem teszi vonzóvá a tény, hogy rosszabb ott a helyzet, mint a háborúzó ukrajnában.
asszem másik "paradicsomot" választok az idei nyaraláshoz.
www.theguardian.com/news/datablog/2014/jun/18/global-peace-index-2014-every-country-ranked

bölcsbagoly 2014.08.30. 15:08:49

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): persze, ha az életpályája és felkészültsége ezt lehetővé teszi! De hogy eloszlassam a kíváncsiságod, a rendszerváltás előtt tudományos címem ellenére sem oktathattam a felsőoktatásban, addig a közoktatásban tevékenykedtem.
Már jeleztem, az adathalmazról nem lehet tudni, hogy mi és mikor lehet majd hasznára a gyereknek.
A világ változott, csak éppen az emberek viselkedése, mentalitása, gondolkodásmódja jóval kevesebbet. Ez ugyanis genetikailag kódolt s nem olyan könnyen változtatható. Mi sem viselkedünk másként mint eleink. Csak másként vagyunk szociálizálódva, más körülményekhez vagyunk szokva. De az agyunk ugyanúgy működik továbbra is.
Számtalanszor hallottam/olvastam ezt a hivatkozást a netre. Nos, nem lehet mindent rá bízni, mert nincs mindenütt wifi9, lehet áramszünet is, s számtalan olyan helyzet van, hogy nem lehet magadat csak a netre bízni. Például, egy biológia tanár nem teheti meg, hogy kiránduláson, vayg egyszerű folyóparti/parkbeli sétán ne tudja nagyrészben megválaszolni fejből a tanulók kérdéseit a növényeket, állatokat illetően. De egy múzeum látogatáskor sem, hogy mindent csak a feliratokból tudjon elmondani.
Ami meg a professzorok előadásait illeti, elhiszem, hogy sokan felolvasnak (de ahhoz beküldhetnék a karbantartót is!), de nem kellene a jellemző legyen. Egy tanár, ahogy egy konferencián előadó is legyen annyira birtokában a mondandójának, hogy legfeljebb csak eges adatok/képletek, stb. esetében használja a jegyzeteit, de egyébként tudnia kellene szabadon előadni. Nem csak azért mert ez jobban leköti a hallgatóságot, hanem mert kibővítheti, magyarázhatja is, sőt kapcsolatba lépve velük, tisztázhat minden félreértést, problémát a témával kapcsolatban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.30. 16:09:46

@bölcsbagoly: két évet dolgoztam Burmában. tudom, hogy nincs mindig mindenhol net. vagy áram. akkor megvárjuk, hogy visszajöjjön :-D
és nem is a biológiatanártól vagy történelemtanártól nem várnám el, hogy ne tudja a folyóparti állatok sajátosságait / az összes magyar királyt dátummal, hanem ugyanezt ne verje ki az ötödikes gyerekből.
szerintem erről beszélünk itt többen napok óta.
ja, szerintem a folyóparton is van 3G, legalábbis Thaiföldön van :-)
én ha valamiben nem vagyok biztos, akkor simán előszedem az okostáblán a guglit. sőt, tanítom is a gyerekeknek, hogy pl hol nézhetik meg egy szó definícióját, kiejtését, hogy több helyen nézzenek utána a dolgoknak, stb.
nyilván ha kétpercenként kell valaminek utánanézni, a tanár elveszíti a hitelét, de szerintem simán lehet a napi száz kérdésből kettőre azt mondani, hogy fogalmam sincs, és simán lehet olyan eset is, hogy valamiről a diákok többet tudnak (dinoszauruszmániások, stb).
juteszembe - tudom, hogy nagyon jó a memóriájuk és sokmindnre képesek. nagyon nem szabad letörni. ha hozzávágsz ötven adatot, hogy tanuld meg, azzal többet ártasz sokkal, mint ha megkéred, hogy válasszon egy témát és tartson belőle kiselőadást a többieknek a táblánál, és adjon nekik feladatokat is (ez negyedikesektől felfelé működik). az agyát így is úgy is tréningezi, de a motivációja kicsikét másképpen alakul.
a másik, amit nagyon szeretni szoktak, az a reggeli negyedóra olvasás. mindenki kiválasztja, mit szeretne, tudományos könyvet, regényt, akármit. és ír belőle, róla valamit. megintcsak nem én nyomom le a torkán.
persze sokmindent le kell nyomni.... hogy mi az a főnév, mi Burma fővárosa, mi a különbség a madarak és az emlősök között, vagy a szorzótábla, na azzal nagyon megkínlódott az osztályom tavaly. de ezeket se mindegy, hogy hogyan. előad a tanár, és a gyerek kussol? vagy csinál valami projektet, valamit magától, a saját érdeklődéséből? mondjuk körbejárja az egész felső tagozatot és megkérdez száz embert, mi a kedvenc főneve, plakátot készít egy szabadon választott madárról és emlősről, elmegy osztálykirándulásra a fővárosba (najó, nem mentünk, de példa), és mondjuk énekórán megreppesíti a szorzótáblát (mivel amit énekelve tanulunk, máshol és másképp rögződik .az agyban ugye).
semmi bajom nincs a tárgyi tudással, de nagyon nem mindegy 1, a mérték, hogy mennyi, 2, hogyan.
kötve hiszem viszont, hogy genetikailag arra vagyunk kódolva, hogy kussolva hallgassuk a tanárt és utána zombi módjára visszamondjuk az adathalmazt. szerintem az embergyerekek inkább tevékenykedve, tapasztalatból tanultak, ha már valahogy, évezredeken át, és praktikus ismereteket elsősorban. vagyis akkor inkább már banki hitel és kresz, mint árpádházi királyok.
najó, hosszú lettem, és kicsit kusza, napszúrást kaptam, bocs.

bölcsbagoly 2014.08.30. 16:45:32

@i got my: igazad lehet, csak nem ártana figyelembe venni, hogy nem az emberek vannak a szabályokért, hanem fordítva! Nem a szabályok csinálják az embereket, hanem fordítva!
S hogy iskolázott, ragyogóan megfizetett emberkék is milyen hülye szabályokat tudnak kitalálni és ráerőltetni a társadalomra, mutatja az EU technokratáinak számos "újítása" (egyenes uborkák,, tyúkketrecek és disznóólak komfortosítása, moslék kitiltása az állat etetésből, stb, stb). Muszáj rábólintani?

bölcsbagoly 2014.08.30. 17:28:16

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): nemcsak10-11 éves gyerekek vannak, az iskolákban 18-19 éves korukig tanulnak a fiatalok. Miért ragadsz le az ötödikeseknél? Tudtommal eg felkészült tanár kb. minimum a tizszeresét kell tudja annak amit adott tanórán megtanit. Minek ehhez segédeszköz, gugli? Ez egy egyetemi oktatónál is 3-4x-se kell legyen.
KI mondta, hogy j kussolva kell hallgatni a tanárt? Alsóbb osztályokban nem szokás előadásokat tartani, s felsőkben is ritkán. Én legalább is nem tartottam, sőt az egyetemen is folyamatosan párbeszédet folytatok a hallgatókkal, mert feedback nélkül nem tudhatod, hogy mennyire tudtad megérteni magad.
Az hogy pár tizezer/százezer évekkel ezelőtt nem svoltakszervezett iskolák az igaz, de a tanitás mindig fontos részét képezte a fiatalok nevelésének. Nem az ment , hogy mindenki a saját tapasztalataiból tanult, hanem az idősebbek átadták a sajátjaikat. Ez ma is mindennapos a természeti népeknél.DE akár nálunk is a konyhában, munkahelyen, stb.A passzív tanulás is tanulás, ugyanúgy be kell vésni, be kell gyakorolni az újat.
A szellemi táplálkozás semmiben sem különbözik az ételekkel való táplálkozás mechanizmusától. Ugyanúgy, meg kell kóstolgatni/ízlelgetni az újat, jól megrágni, lenyelni, megemészteni, felszívni belőle a hasznosítható részeket, majd azt beépíteni a tudatunkba. S szükség esetén előszedni, mint éhezéskor a zsírokat/fehérjéket mozgósítva, vagy mint a befőttet a spájzból, vagy , más kaját a hűtőládából.

blackhairlady 2014.08.30. 18:01:34

@bölcsbagoly: Azert beszelunk az kisiskolasokrol, mert az egesz vita, beszelgetes onnan indult, hogy szerinted nem a tanulast hanem a tudast kell megszrettetni a gyerekekkel, ami bizony kiskorban kezdodik, es ha ott valami felre megy, akkor a felsobb osztalyokban mar nagyon nehez a bizalmat visszaszerezni.

DieNanny CH 2014.08.30. 18:07:24

@bölcsbagoly:

"Alsóbb osztályokban nem szokás előadásokat tartani, s felsőkben is ritkán."

Ausztriában ált. isk. 3. osztályától már előadásokat tartottak a gyerekek. Pl a kedvenc könyvükről, ki írta, az illető milyen nemzetiségű, mikor él/élt, miről szól; melyik a kedvenc része, számára mi rögzült mint mondanivaló. Egy 10 perces kiselőadás, nagy, 1x1 méteres plakáton a lényeges dolgok, akár a gyerek saját rajzával.
De ugyanígy kellett pl állatról vagy növényről is kiselőadást tartani.
Ezt nevezem én kreatív tanulásnak.

És igen, MI itt arról beszélünk, hogy hogyan kell a tanulást megszerettetni; ezáltal kapsz TŐLÜNK - óvónőktől, tanítóktól - olyan 14 feletti gyerekeket, akik már szívesen rész vesznek a te óráidon.

DieNanny CH 2014.08.30. 18:08:53

@blackhair-lady:

Nahát, szinte ugyanazt írtuk... :-)))

Muscari 2014.08.30. 18:41:45

@bölcsbagoly: a rohadt eletbe, hogy en ezt csak most olvasom. Megmutassam az egyetemi jegyzeteimet, b@zdmeg? Minden felevben ketszer kellett tobb szazat megtanulni, szerinted hanyfele disznoveny van ma Magyarorszagon? Csak lapozzal fel egy Starkl katalogust, mielott hulyesegeket beszelsz!

Muscari 2014.08.30. 18:45:17

@blackhair-lady: @DieNanny [SZ,CH]: gyerekek, ez a barom ugy kiakasztott, mint meg senki itt a blogon. Meg sosem vontak ketsegbe a szavahihetosegemet.
Na, olvasom tovabb, meg van hatra vagy szaz komment

2014.08.30. 18:57:12

Az egy dolog hogy szűröm Uhut, de a radar meg mutatja, ill. itt meg minden 2. hozzászólás neki szól. Akkor most mit csináljak? Ráadásul a téma érdekel, most hagyjam ki az egész posztot?? Ha valaki amúgy sem bírja, nem lehetne hogy ne írjanak és ne válaszoljanak neki? Akkor talán a hozzászólások töredékét el is tudnám olvasni. Az ilyeneknek a legnagyobb büntetés ha nem szólnak hozzájuk, aztán csak megunják és arrébb állnak.

bölcsbagoly 2014.08.30. 19:00:48

@Muscari: aha, azt hittem, hogy vadnövényekről írogatsz, pedig azokból több van. -.)) Rovarokból is van több mint egy millió faj, de nem kell többet ismerni mint pár százat.A 40.000 hal fajból , vagy a 9.000 madárfajból sem ezrével. sorry...

bölcsbagoly 2014.08.30. 19:00:55

@DieNanny [SZ,CH]: Nem a gyerekek előadásairól van szó, hanem a tanárokéról! Ti mindent fordítva értettek? -:)

bölcsbagoly 2014.08.30. 19:01:04

@blackhair-lady: persze, az lenne az ideális kor hozzá, de sohasem késő.
@DieNanny [SZ,CH]: mi értelme van a tanulást megszerettetni ha még nem akar tudni? nem fordítva kellene? Szeressen tudni és akkor AKARNI fog tanulni! Persze, tanulás révén is megjöhet az étvágya a tudáshoz, de azért inkább fordítva kéne, ugyanis a tudásvágyat még aktív tanulási kényszer előtt fel lehet kelteni (iskolás kor előtt), sőt a legtöbb gyerekben pont ekkor a legnagyobb, csak éppen mederbe kell terelni.

DieNanny CH 2014.08.30. 19:06:52

@bölcsbagoly:

Igazából ott kezdődött a beszélgetés, hogy mit tanuljon inkább a gyerek, valamint, hogy hogyan.
Pedagógusok módszeréről nem emlékszem, hogy beszéltünk volna...

Muscari 2014.08.30. 19:09:07

@**mimi**: en tudtam, bibibiii :-)

Muscari 2014.08.30. 19:10:21

@Turchi: hat az biztos :-))))))

Muscari 2014.08.30. 19:13:27

@bölcsbagoly: meg mindig nem erted, hogy a stilusoddal van a baj? Ez egy olyan blog, ami a kulfoldi eletrol szol. Kommentel ide azonban par ember, akinek esz agaban sincs kulfoldre menni, jol erzi magat otthon, megis nagyon jokat szoktunk beszelegtni.

Meg egyszer: nem az ellenvelemennyel van baj, hanem a kioktato es lekezelo stilussal. Capisi?

Udv
Egy mimoza

tanato 2014.08.30. 19:13:41

@Babette.: Na megkérdeztem azért a kórházi gyógyszerész feleségemet is,nagy vész nem lehet,de mint minden gyógyszernek így ennek is vannak mellékhatásai.Okozhat hajhullást meg vérzékenységet,de csak az esetek kis százalékában szerencsére.

tanato 2014.08.30. 19:15:56

@bölcsbagoly: Még mindig nem árultad el,hol tanítod az anatómiát?Titok?

Muscari 2014.08.30. 19:18:29

@Turchi: akkor visszamentetek? Bocsi, de a blogodat sajna nem volt idom olvasni.

2014.08.30. 19:23:44

@Muscari: Vissza bizony, nem kis bonyodalmakkal. Hoztuk a formánk megint ahogy szoktuk

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.30. 19:29:39

@tanato:
ez nagyon kedves volt tőled, köszönöm szépen.

bölcsbagoly 2014.08.30. 19:46:09

@DieNanny [SZ,CH]: no igen, de nem az lenne a fontosabb, hogy mit tudjon és mennyit? Ugyanis:
- a tudás= CÉL;
- tanulás: ESZKÖZ.

bölcsbagoly 2014.08.30. 19:46:32

@Muscari: bizony, bizony, az ellenvélemény nagyon szokott fájni azoknak, akik nem szoktak hozzá. De ettől még elviselhetnék, ha valaki nem szenveleg. ha mindenki mindenben egyetért az nem beszélgetés, hanem csevegés. .

bölcsbagoly 2014.08.30. 19:47:07

@tanato: nem titok, de nem tartozik senkire, pláne, hogy ma már nyugdíjasként jó pár éve csak rokon tárgyakat tanítok.

2014.08.30. 20:04:36

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): 'viszont: a világ kicsit változott, az iskola meg kb semmit.'

Ez nagyon igaz. Szerintem ez reszben attol van hogy a tanarok nagy resze egyszeruen fel a valtozastol. Mindannyian lattunk egy mintat arra hogy milyen az iskola, tanar-diak viszony, es tanarkent igyekszunk tudatosan vagy tudattalanul ezt masolni.

Pl. en iden uj egyetemen kezdek es 'ledobott bombakent' ert az igazgatono bejelentese hogy szeretne ha a diakok laptopot hasznalnanak az ora reszekent. Nem vagyok meg annyira oreg :), de bevallom, megrettentem. Hogy akkor most mi lesz? Hogy fogjak hasznalni, mire? At kell irnom az osszes tavalyi oratervemet emiatt? Mi szukseg lesz ram egyaltalan az osztalyteremben, ha nem is ram fognak figyelni hanem mindenki a laptopot fogja bamulni? Stb. stb. El tudom kepzelni, hogy sok tanarnak ez az elso reakcioja, es ez lassitja, akadalyozza a valtozast ami egyebkent hasznos lehetne.

DieNanny CH 2014.08.30. 20:17:34

@bölcsbagoly:

Igen, de nem értek azzal egyet, hogy a cél szentesíti az eszközt. Én akkor érzek eredményesnek egy napot, ha a "gyerekeim" este jókedvűen búcsúznak el tőlem.

2014.08.30. 20:18:38

@Mirjam2: A tavaly 6. osztályos gyerekem laptopot kapott az első órán, és már a harmadikosok is használják. Úgy látom a tanárok nincsenek felkészülve rá, a gyerekek igen DD. Jó dolog ez de én nem hagynám ki teljesen a könyveket, füzeteket, kézírást, pláne ebben a korban.

tanato 2014.08.30. 20:37:46

@bölcsbagoly: Oké,nem fogalmaztam érthetően,a felsőoktatásban vagy?

bpetya75 2014.08.30. 21:39:43

@Muscari:

A mimózáról jut eszembe: Impatiens noli-tangere magyarul erdei nebaszogass :-P

@Turchi:

Hát ez nekem nagyon nem begyere. Teljesen kihagyni a könyvet, a kézírást? Ha elmegy az áram, vége a világnak?

bpetya75 2014.08.30. 21:46:24

@bölcsbagoly:

Az ellenvélemény a következő:

X: Szerintem ez a helyzet.
Y: Szerintem nem ez a helyzet, hanem az.

Esetedben:

X: Szerintem ez a helyzet.
Te: Okoska, te tudatlan! Hogy lenne már ez a helyzet, mikor nyilvánvalóan az a helyzet?!

Nem a véleményekkel vitatkozol, hanem az azokat leíró emberekkel személyeskedsz. Sokszor. Máskor meg nem. A hozzászólásaid kábé harmada vita, a többi leszólás, fölényeskedés, személyeskedés. Mit kompenzálsz?

2014.08.30. 22:01:39

@bpetya75: Nekem sem tetszik, és mint hogy tanár vagyok, pótolom amit én jónak tartok. Ha elmegy az áram, jön a generátor. Ha ez is elszáll, jön a központi, ha az is eltűnik, na akkor van gáz, bár még mindig van mobilnet.

2014.08.30. 22:06:01

@i got my: Még jó hogy Észak-Szudánaban vagyunk!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.31. 00:22:07

@bölcsbagoly: "Ha valaki, mint pl. Schmitt Pál rosszul ír le egy szót,arra rásütik a billogot, hogy műveletlen. Pedig sokszor nem más mint egy érzékszervi fogyatékosság (nem érzékeli a kettős mássalhangzókat, vagy a hosszú/rövid magánhangzókat). S a ", művelt" társadalom rögtön fikázza"

Hogy a helyesiras nem tudasa "erzekszervi fogyatekossag", szamomra uj dolog :)) ez valami uj felfedezes? A Tanarkepzo Foiskolan Hernadi Sandor volt a nyelvmuveles tanarom (tobb nyelvi, nyelvhelyessegi konyv szerzoje). Veres verejteket izzadtunk a szigorlatain, hires volt arrol, hogy a fel evfolyamot meghuzta. Viszont egyet egy eletre megtanitott: azt, hogy legyunk igenyesek magunkkal szemben, ennek pl. az a jele, hogy amikor kiadunk a kezunkbol egy munkat (iromanyt), akkor ne legyenek benne hibak. Vegyuk a faradsagot, es nezzuk at, nezzunk utana, ha valamiben nem vagyunk biztosak. Szamomra pl. egy hivatalos irat (vagy akar weboldal), amelyben sok a hiba, nem professzionalis, es bizonyos kepet ad az illetorol, aki kiadta a kezebol. Most nem arrol beszelek, hogy valaki elgepel valamit, kihagy betuket (diszgrafia) stb. De - es akkor visszaterunk a tudashoz es motivaltsaghoz, ahogy te is irtad - soha nem tudhatja az illeto, mikor lesz szuksege arra, hogy preciz munkat adjon ki a kezebol, nemde? Miert ne lehetne az altalanos muveltseg resze, hogy tudom, szavak vegen az ó, ő, ú mindig hosszu, kiveve ...stb. stb. ezek ugyanolyan bemagolando szabalyok, mint barmi mas :) Pont te beszeltel arrol, hogy igenis magolni kell :)) hmm?? Csak azert, mert valaki nem "erzekeli" a kettos hangzokat, a szabalyt me'g megtanulhatja, nem? Na, a magyartanar kibujt belolem :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.31. 00:49:03

@Turchi: "A tavaly 6. osztályos gyerekem laptopot kapott az első órán, és már a harmadikosok is használják. Úgy látom a tanárok nincsenek felkészülve rá, a gyerekek igen DD. Jó dolog ez de én nem hagynám ki teljesen a könyveket, füzeteket, kézírást, pláne ebben a korban."

Nalunk is felso tagozatban vezettek be, a lanyom most mar 2. eve hasznal tabletet. A tavalyi ev enyhebb "gyerekbetegsegei" utan iden mar teljesen siman indult az ev, a tanarok is megszoktak. A konyveik mind e-konyvek, igy nem kell cipelniuk (szerintem ez nagy elony). A mai gyerekek ebben nonek fol, szamukra ez a termeszetes kornyezet, nekunk, idosebb generacionak el kell ezt fogadni. A kiseloadasaikat mar Powerpoint-ban (vagy egyeb szoftverrel) szerkesztik, es a tanar is webes feluleten kommunikal a szulokkel, gyerekekkel. (hazi feladat stb.) Ez utobbi elonye, hogy a gyerek mindig tudja ellenorizni, mit kell csinalnia, nincs olyan, hogy "elfelejtettem felirni, mi a HF).

2014.08.31. 06:41:03

@Zsuzsi65: Sokszor e-könyv sincs, úgy kell összeguberálni az anyagot a netről mert csak a címét tudjuk. Az amerikai tanárok olyan lazák hogy majd szét esnek. Az írás fontos. Én itthon gyakoroltatom. Szerencsére a hagyományos könyveket falja, mellesleg igen szemrontó ha mindent neten csinálnak. A tanárok még a net adta előnyöket sem használják ki teljes mértékben. Szóval egy kalap sz.r az egész. Még jó hogy tanár vagyok. A project szerkesztés weben jó, de a csoportmunkában a tanárnak lövése sincs, hogy osztályozzon. Ellenőrzés zéró. Egyedül az angol tanár szuper, ő egy idősebb, vegyesen használja a gépet és a papír alapú anyagokat, és még írni sem felejtettek el. Mondom ezeket úgy hogy informatika szakos is vagyok, tehát nem az a típus aki be sem tudja kapcsolni a gépet. Szerintem az oktatásban átlendültek a ló másik oldalára, semmi nem kell ami régi, mindent csak gépen mert az milyen menő. Az, de nem kizárólag.

**mimi** 2014.08.31. 09:16:21

@Muscari:
:PPPPP
:))))))))))))))))
ez nyelv kinyújtás akart lenni :))))

**mimi** 2014.08.31. 09:17:20

@Muscari:
te nem is mimóza vagy, hanem egy fürtös gyöngyike :)

**mimi** 2014.08.31. 09:18:37

@Turchi:
nekem se nagyon volt időm mostanában, de majd bepótlom...
szeretem a blogodat :)

2014.08.31. 09:23:18

@**mimi**: Köszi, de akkor most ne olvasd vagy 1 hétig, azalatt talán kilábalok ebből a fos hangulatból. Nnehogy átragadjon bárkire DD

**mimi** 2014.08.31. 09:38:44

@Turchi:
úgyis mindig visszaolvasok....
Te meg nem bírod ki, hogy ne írj egy hétig :)))

2014.08.31. 09:41:51

@**mimi**: Kibírni nem bírom ez tény, csak nem leszek PC DD, csak tudnám hogy mit jelent pontosan, pedig már elmagyarázták páran.

DieNanny CH 2014.08.31. 10:23:26

@Zsuzsi65:

És nálatok a szülőnek kell megvenni a tabletet, vagy az iskola adja?

M. Péter 2014.08.31. 10:39:43

@Zsuzsi65: A Los Angeles-i iPad botrányról hallottál? www.npr.org/blogs/ed/2014/08/27/343549939/the-l-a-school-ipad-scandal-what-you-need-to-know
A Los Angeles-i iskolakerület elhatározta, hogy minden gyerek kap egy iPad-et 1,3 milliárd dollárért, és ez majd megoldja a oktatás összes problémáját. A beszerzés jó magyarosan történt igazi verseny nélkül, fel se merült, hogyha táblagép kell, akkor nem csak iPad van a világon, hanem alma logó nélkül ugyanannyi pénzért esetleg többet kap az ember.
A hatalmas haszon reményében az Apple és a Pearson (ez utóbbinak majdnem monopóliuma van a tankönyvpiacon) mindent megígértek, de a dolgok nem működtek, vagy nem úgy működtek, ahogy kellett volna. Néhány napja az iskolakörzet felmondta a szerződést. Közben tanárokat rúgtak ki, meg az épületek felújítását elhalasztották, mert arra már nem maradt pénz, és természetesen a program hitelből ment, az adófizetők még sok évig fogják törleszteni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.31. 17:39:22

ééééértem. szóval Kovács Józsikától elvárjuk, hogy bemagolja az összes királyt, az orvostanhallgatótól, hogy bemagolja a gyógyszerkönyvet, de véletlen se nézhet utána soha többet semminek, de az álamfőtől nem várjuk el, hogy bemagolja, hogyan írják helyesen a saját foglalkozását. neki elég, ha a saját nevét le tudja írni szépen bármi papír aljára, amit az orra elé tesznek. :-/ ja mert még ha csak a diszlexia lett volna az egyetlen baj vele. Németországban volt már kerekesszékes miniszter, ha jól emlékszem, Angliában vak miniszter, nekünk csak egy gerinctelen jutott, éljen az esélyegyenlőség mindenkinek.
egyébként a diszlexiával semmi bajom, nekem is van olyan ismerősöm, aki nem tud egy formanyomtatványt se elolvasni és kitölteni, volt diszlexiás diákom is. elég szívás az élet, ha állandóan hülyének nézik az embert. de ha eléggé talpraesett valaki, megtanul kompenzálni. mondjuk tisztességes ember lesz belőle, és akkor kevésbé nézik hülyének.
szóval a kettős mércével, azzal van bajom.

blackhairlady 2014.08.31. 17:50:07

@Zsuzsi65: Nalunk is okos tabla, tablet van az osztalyokban, a gyerekeknek pedig sajat okos telefon, tablet, laptop, szoval senki sem marad le. Nalunk azert sokat irnak a gyerekek. Bar a konyv csak osztalyban hasznalatos, nem hozzak haza, de minden tantargybol irnak a fuzetber (ami nem is fuzet hanem a vonalas lapok amit binderbe gyujtenek), es foleg azt kell emgtanulni, ha azt tudja valaki akkor tudja az aznapi anyagot.
Nem tudom hogyan oktatjak az irast alsoban, de a mi iskolankban szinte mindnki nyomtatott betuvel ir, es az iras meg mindig nagy szerepet jatszik az oktatasban.

blackhairlady 2014.08.31. 17:56:42

@Turchi: Szerintem nem az amerikai tanarokkal van baj hanem magaval a tanarral, nemzetisegtol fuggetlenul. Hatalmas szerepe van az igazgatonak (a Zsuzsival ezt mar beszeltuk), hogy mennyit kovetel meg a tanaraitol. Ha jo az igazgato, akkor a megfelelo tanarokat tudja bevalogatni a csapatba, es akkor az oktatas minosege is jo lesz.
Nekunk szerencsenk volt/van, mert mindharom iskola ahova eddig jart a gyerekem, uj iskola volt, ahol az igazgato a helyzet magaslatan allt, es fantasztikus csapatot hozott ossze. Meg is latszik a state testeken, minden tantargybol elokelo helyen allnak ezek az iskolak.
Bevallom, nekem nagyon bejon ez az amerikai iktatasi rendszer, es ezt tenyleg nem elfogultsagbol irom.
Az meg hulyeseg, es abszolut a tanar hibaja, hogy az onallosagra valo neveles neveben szinte nem is tanit es nektek kell megkeresni az anyagot.

2014.08.31. 18:08:56

@blackhair-lady: Van igazság amit írsz, de a vezetők sincsenek toppon, rossz a válogatás. Szóval a kanadaiban 3 igazgató volt egymás után és mindegyik jó csinálta a dolgát. Itt most a második lesz, majd meglátjuk. A matek tanár, férfi, ő volt tavaly is, már megint hiányzik. Rendszeresen. Az egész iskola lusta mint a disznó. Ez is ilyen arab mentalitás. Már átvették ők is. Én a tananyaggal is elégedetlen vagyok meg a tájékoztatással is annak ellenére hogy a gyerek majdnem mindenből 100 %, csak nem tartom reálisnak. Szudáni tanártól mentsen meg az isten. Mert spórolásból felvesznek tesire, meg ilyesmikre helyi tanárokat is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.31. 18:11:45

@DieNanny [SZ,CH]: "És nálatok a szülőnek kell megvenni a tabletet, vagy az iskola adja?"
Maganiskolarol van szo, szoval ezt a szulonek kell megvenni. Az allami tablet programrol pedig lsd. M.Peter ill. az en kommentemet alabb :)

blackhairlady 2014.08.31. 18:12:00

@M. Péter: Nalunk ez konkretan ugy mukodott tavaly, hogy tobb cegtol kert a negbizott tanar ajanlatot, pontos arakrol, reszletekrol. es ezt a tanarokkal is megbeszeltek, megszavaztattak, illetve a PTA-vel (szuloi munkakozosseg) is. Igy szuletett meg a dontes vegul a legmegfelelobb markarol es cegrol.

blackhairlady 2014.08.31. 18:14:41

@Turchi: Sajnalom, hogy igy van, az oktatas pedig igen fontos lenne. Ugy tunik nemzetisegtol fuggetlenul vannak jo es kevesbe jo tanarok, vezetok. Talan ugy gondoljak, hogy messze vannak a hazatol, ott azt es ugy csinalnak ahogy akarnak.
Orulok, hogy megerkeztel, remelem van mar aram:(

2014.08.31. 18:20:31

@blackhair-lady: Amikor áram van interternet nincs és fordítva.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.31. 18:34:18

@M. Péter: "A Los Angeles-i iPad botrányról hallottál?"

ó, persze, hogy hallottam :) Tavaly ezzel volt tele a helyi (LA) média. Úgy is mondhatnám, közvetve személyesen is érintve voltunk. Az egész program valóban egy jó iskola példa az itteni liberális város (ill. CA ) vezetés gondolkodására. Szoval csak kiegészitendő a sztorihoz:
szóval úgy gondolták, hogy szegény, hátrányos helyzetű állami iskolásoknak is meg kell adni a lehetőséget, hogy "minőségi" oktatáshoz jussanak, mint a magániskolákban, vagy esetleg jobb "gyerekanyaggal" rendelkező kertvárosi állami iskolákban (hozzá kell tenni, hogy az LAUSD - Los Angeles Unified School District az egyik legnagyobb iskolakörzet, ahova rengeteg belvarosi, lepukkant iskola tartozik, ahol sok a kisjövedelmű családból jövő, rossz körülmények között élő gyerek - főleg hispan ill. fekete).
Ebből az altruisztikus elvből kiindulva született a "zsenialis" ötlet az ipad-ek beszerzésére. Persze az egész 1. korrupció-gyanús 2. átgondolatlan project eleve fiasko, és most, egy jó évvel a kezdete után még mindig tart a botrány, ill. újabb részletek kerülnek a felszinre.
A sztori másik része pedig az, hogy a gyerekeknek kiosztott ipadek egy idő után kezdtek "elveszni". A gyerek csak bejelentette, hogy "sorry, it got lost", és kapott egy masikat. Aztán - minő véletlen - Craislisten és egyéb adok-veszek oldalakon megsokasodtak az ipad eladások. Itt jövőnk a történetbe mi: ugyanis tavaly ősszel, amikor a lányom a middle school-t (6.osztaly) kezdte, kellett vennünk neki is egy ipadet, ami iskolai követelmény. Úgy gondoltuk, jó lesz neki egy használt, nem ruházunk be egy újba, igy akadtunk a Craislisten egy jó allapotban levőre. Meg is vettük, majd pár nap után, amikor a lányom valamiért levette a tartóját, a hátulján ott volt az LAUSD leltárszáma...Na, a férjem ezután hivta a rendőrséget, és bejelentette a dolgot. (nem akartunk egy lopott ipadet megtartani) Ők szépen visszavették, és továbbitották az iskolakörzetnek.
Nem ez volt az egyetlen eset, hogy ilyesmi előfordult...
Ja, és persze az már csak hab a tortán, hogy az iskolákban használatos ipad-ek biztonsági kódját pár perc alatt ki tudták játszani a diákok, és órákon szépen elszórakoztatták magukat az interneten, ahelyett, hogy a tanulással lettek volna elfoglalva.
Szóval a lényeg, hogy a "hátrányos helyzet " leküzdésében nem a technika kellene, hogy a lényeg legyen, hanem a minőségi oktatás.
Tudnék még mesélni érdekes sztorikat az itteni (liberális) belpolitikáról, akit érdekel, szóljon :))

blackhairlady 2014.08.31. 22:01:59

@Zsuzsi65: Na akkor belecsoppentetek egy amerikai korrupcios botranyba:)))))))))0 Nem semmi tortenet. Ugy latszik mi jo heleyn lakunk, nem tudok ilyen botranyokrol, pedig rendszeresen nezem a helyi hireket, olvasom a neten is oket, biztos lett volna nagy visszhangja.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.31. 22:31:32

@blackhair-lady: Hat igen, itt is vannak ilyenek :) Nem akarok elfogult konzervativnak latszani, (es biztos vagyok benne, hogy lehetne mindket oldalrol peldakat felhozni), de - legalabbis itt Ca-ban - a liberalis kormanyzas varosi es CA allami szinten produkal jo kis sztorikat...Ezt csak azert irom le, mert ez is hozzatartozik az USA-rol alkotott arnyalt kephez. Itt sem minden fekete v. feher, minden szuper, v. eppen az ellenkezoje, minden rossz (ahogy manapsag kicsit divat lett Mo-n beallitani Amerikat :)

Rovid kis pelda: valasztasok elott allunk, igy termeszetes, hogy most kereszttuzbe kerult a jelenlegi, demokrata governor, Jerry Brown (aki a legoregebb jelolt, mar harmadszor indulna, ha jol emlekszem), ill. Neel Kashkari, aki mersekelt, es sok republikanus szimpatiajat kivivta. A dem. kormanyzo kisse orult otletet, miszerint egy szupergyors vasutat akarnak kiepiteni San Franciso elovarosa(i) ill. Los Angeles (elovarosai) kozott, nagyon sokan tamadjak. Csak hatalmas penzeket von el a koltsegvetesbol, nem hozna be az arat, mivel a kaliforniaiak tobbsege alapvetoen autoval kozlekedik, vagy esetleg repulovel teszi meg ezt a tavolsagot - az utobbival ez kb. 1 ora, mig kocsival 7-8. A project nem hozna be egeszen downtown LA-ig a vonalat, hanem kb. 2 oranyira, ahonnan valahogy be kell jutni a varosba...szoval eleve egy nevetseges otlet, raadasul adokat kellene novelni, hogy ezt finanszirozni tudjak, ami aztan vegkepp nem tetszene a kaliforniaiaknak...Szoval a jeloltek vitajanak egyik resze lesz ez is...
Szoval ez csak erdekesseg, a magyar lapokban ca-i belpolitakarol valoszinuleg ritkan esik szo :))
www.nytimes.com/2014/06/05/us/politics/kashkari-beats-tea-party-foe-in-california-governor-race.html Kivancsi vagyok, a csutortoki vitaban hogyan fognak szerepelni. Kaskarit tobbszor hallottam, egy energikus, fiatal, a republikanusok uj generaciojat kepviselo ember.

blackhairlady 2014.08.31. 22:42:32

@Zsuzsi65: Na ez a szupergyors vasut ugylatszik ragalyos, mert itt meg Dallas-Houston kozott karnak epiteni egyet. Es pont azon gondolkodtam en is, hogy a vasutallomasrol hogyan kozlekedik tovabb az utas? Mer ugye sem a 4-es metrora sem a 4-es 6-os villamosra nem tud felszallni.

Amikor itt volt a sok valasztos, it tis mentek a reklamok a tv-ben, igencsak anyaztak egymast, akkor rajottem, hogy a politikai kultra itt is (es szerintem mindenhol) ugyan az mint otthon, a kulonbseg, hogy angolul beszelnek a szereplok nem magyarul.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.01. 02:20:33

@blackhair-lady: Mondjuk a P+R egy megoldas helyi viszonylatban, de nem ezeknel a hosszu tavu vonalaknal :)

blackhairlady 2014.09.01. 04:50:40

@Zsuzsi65: Igen, ha epitenek kozvetlen a vasutallomas melle ilyen parkolot ( aferjem is ezt hasznalja mivel a belvaros kellos kozepebe koltozott az egesz irodahaz), no d emi van ha olyan helyre mesz ahova mar nem jar busz, ami ugye itt Amerikaban a belvaroson kivul kb minden kornyek. Kivancsian varom a fejlemenyeket ahirekben.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása