oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 05. 06:45,  A magyarok nem élnek, csak túlélnek 283 komment

2014. augusztus 05. 06:45 Határátkelő

A magyarok nem élnek, csak túlélnek

A mai poszt szerzője fiatal ember (arra kért, nevezzem csak Kisvárosinak), aminek azért van jelentősége, mert elsősorban a fiatalok szemszögéből láttatja a mai magyar valóságot – ami nem túl szívderítő, az írás ugyanakkor tükrözi az életkornak megfelelő naivitást is. Ráadásul megtette azt is, hogy megkérte egy Spanyolországban élő ismerősét, írja meg, ott miként élik át ezeket az éveket. Tanulságos poszt lesz, ígérhetem.

fiatalok beszélgetnek.jpg

„Nincs olyan beszélgetés a barátaimmal, ahol ne kerülne szóba a mai magyar gazdasági, illetve politikai helyzet, és ezekből adódóan a kivándorlás.”

„Sok ember tanulatlan. A magyarok többsége nem beszél nyelveket, egymáshoz és a nemzetekhez való modoruk is zárkózott, nyers, sokszor bunkó.”

A fenti két idézet abból a felmérésből, vagy inkább próbacikkből van, amit egy weboldalnak készítettem. Érettségi után rengeteg internetes pályázatra (cikkírás, önkéntes program stb.) jelentkeztem, hogy kipróbáljam és felvértezzem magam végre az életben is használható tudással, amit a közoktatásban aligha kaptam meg.

A felmérés során 15-23 év közötti fiatalokat kérdeztem, hogy mi is a véleményük a kivándorlásról. A jó pár megkérdezett fiatalból (akik közül szép számmal szerepel már külföldön élő is) mind egyből a pocsék magyar mentalitást hozta fel első körben. Utána következett az oktatás, és a belpolitika.

Ami talán megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy sokan tervezik a magyarság feladását is, és jó pár „alanynak” meg is történt, vagy már folyamatban van egy új állampolgárság megszerzése.

Már régen feladták?

Ma Magyarországon az emberek nem élik az életet, hanem próbálják azt túlélni. Ha sétálunk az utcán, látni a legtöbb honfitársunk szemében, hogy már réges-rég feladott mindent.

Az átlagos magyar fizetés a megélhetésre éppen elég, és lassan már ezt is a szerencsés kategóriába sorolhatjuk. Bármiféle kulturális programon való részvételre már esély sincs, így hát marad az olcsó fröccs és a cigaretta.

Az oktatás kezd csődöt mondani, a tanárok fáradtak, a tananyag elmaradott, ahogyan maga az egész rendszer is. A középiskolás éveimet egy kudarcként, és egyben tragédiaként éltem meg.

Érdekelt mindig is a világ működése, a különböző kultúrák, maga az egész életnek nevezett dolog, ami körbe vesz minket. Azonban azt soha nem értettem ezeket miért száraz, pocsékul megfogalmazott könyvekből próbálják átadni nekünk.

Teljesen mindegy milyen jegyet vittem haza, lehetett az kettes vagy éppen ötös is, a végeredmény mindig ugyan az volt: pár hét és mindent elfelejtettem. Otthon elkezdtem autodidakta módon elég keményen angolt tanulni, mert tudtam, hogy az iskolában évek múltán is maximum csak egy „konyhai” szintre jutok el. Megérte.

Mit gondolnak a külföldiek?

Hirtelen kinyílt előttem a világ, elkezdtem rengeteg emberrel beszélgetni. Néhánnyal szerencsém volt találkozni is személyesen. Ekkor jött egy kultúrsokk.

Voltam már pár helyen az életben, szüleim mindig is támogatták anyagilag, ha utazni szerettem volna valamerre, így tisztában voltam vele, hogy Magyarországnak még nagyon sok tanulni valója van a „nyugati testvérektől”.

Azonban az teljesen más, amikor más ország gyermekeivel le is ülsz beszélgetni, esetleg velük is élsz egy kisebb ideig, mivel jó pár nálam szállt meg, vagy más magyar családoknál pár napra vagy hétre, esetleg hónapra.

A véleményük az országról vegyes. Gyönyörű helynek találják Magyarországot, egy érdekes, kissé furcsán csengő azonban mindenképp szép nyelvvel. Természetesen az általános „magyar vagyok, szar az életem” érzés nekik is feltűnt.

Továbbá furcsállták, hogy sok magyar háztartásban a hűtő csak félig van tele, ha van is élelmiszer, akkor mindenki az olcsót, a nem megfelelő minőségűt választja.

Szintén megjegyezték, hogy a legtöbb magyar élete nagyon sivár, egyoldalú. Munka után mindenki haza megy, megfőz és befekszik a tévé elé, ami még vacsoraidőben is szól ahelyett, hogy a családtagok egymással beszélgetnének.

Nyaralás szinte mindenhol kizárva, ahogy más egyéb program is, amiért fizetni kéne. Véleményük szerint rendkívül sok alkoholt fogyasztunk és a cigaretta is minden második percben ott lóg a szánkban.

Mit vettem észre én?

Egy normálisan működő nyugati országból származó ember minden évben elutazik, belföldre és külföldre egyaránt. Nem szórják ők sem a pénzt, de mégsem spórolnak az élelmiszeren, hisz tudják „Az vagy, amit megeszel” és akkor a velük hozott jó kedvről ne is beszéljünk.

Persze azért ők is stresszelnek, és mint később kiderül, náluk is hatalmas gondok vannak, azonban mégsem engedik meg maguknak, hogy teljesen beforduljanak vagy magukba roskadjanak.

Szintén feltűnt, hogy sokkal inkább a jelenben élnek, mint mi. Míg nálunk az ország nagy része még mindig Trianont siratja, a múltban él és akadnak rasszisták, addig ők a jelenre összpontosítanak, és kevésbé nézik ki, honnan, milyen családból, milyen bőrszínnel érkezett, ha a társadalmuk hasznos tagja szeretne lenni, akkor nem bánják.

A családok többsége is még együtt van a nyugati országokban, míg Magyarországon csak minden hatodik ismerősömnek mennek rendben a dolgai otthon.

Engem is lehúzott a mentalitás

Az édesapám is még évekkel ezelőtt a külföldi munka mellett tette le a voksát, így bár nem élünk fényűző életet, de panaszkodni sincs okunk. Azonban haza csak nagyon ritkán jár, aminek eredményeképpen az én családom is nagyjából darabokra hullott szét.

Miközben a magyar mentalitás fokozatosan húzott le engem is. Ha tehettem mindig külföldre mentem, belföldön nagyon ritkán utaztam / utazok. Bécset kifejezetten szeretem, lazák az emberek és szinte az összes nép képviselteti magát.

Ha már Bécs, akkor most váltanék is országot, Ausztriára. Ausztria egy hihetetlenül gyönyörű ország, egy rendkívül gyorsan fejlődő fővárossal. Az ember már egy jó angollal és konyhai német nyelvtudással is el tud helyezkedni.

A bérek teljesen rendben vannak és Ausztria egy friss cikk szerint a világ harmadik legbiztonságosabb országa. Az egyetem ingyenes Bécsben csak egy középszintű német nyelvvizsga szükséges, és szinte bármelyik szakra jelentkezhetünk.

Mivel (ha nem is közel, de túl távol se, Sopron után jóval, azonban várost nem írnék) lakom az osztrák határtól, ezért általában a nyári munkát is mindig ott végeztem. A nyár alkalmával megnyílik a lehetőség a különböző szezonális munkákra, így dolgozhatunk élményparkokban, különböző vendéglátó egységeknél, vagy statisztaként. Főként ilyen helyeken nem szükséges a túl nagy nyelvi tudás.

A morbid rész, hogy ilyenkor az én és édesanyám fizetésünk megegyezik. (Megelőzvén a szokásos: „Hát biztos semmi papírja nincs anyádnak” kommenteket: két diplomával rendelkezik.) A minimum havi kereset ilyenkor 400-500 euró, de inkább több. Tehát akár egy 18 éves fiatal 360-450 ezer forintot simán kaszál egy egész nyár alatt.

Ha ilyen jó, miért használok múlt időt? Miért nem dolgozom vagy tanulok Ausztriában, és maradok itthon, ahol ennyi pénzből kiskirályként élhetnék?
A válasz egyszerű, mert nem akarok.

Elegem lett a magyar mentalitásból, nagyjából mindenből, ami magyar. Nyugodt gyerek voltam, de évek óta egyre csak idegesebb vagyok, elég volt már a fonnyadt arcokból, az ömlő politikából, a kilátástalanságból, a sok stresszes emberből, a rengeteg negatív hírből.

Akár rádió, akár tévé: megölték, kirabolták, leütötték, széttépték, becsapták, sikkasztott, és a többi. Bár látok mostanság sok próbálkozást, hogy ezen változtassanak az emberek (pl.: Hősök tere projekt) azonban mégse 8 kölcsön segítségével szeretnék menni a Balatonra két napra.

Akkor miért nem költözöm Ausztriába? Még fiatal vagyok, szeretnék többet megismerni a világból, utazni, nyelvet tanulni. Megtapasztalni dolgokat, amiket a száraz könyvek felett nem sikerült. De a jövőben mindenképp szeretnék Ausztriában lakni pár évig.

Mi a helyzet a spanyolokkal?

Az osztrák élet után pedig essünk a földre megint. Következzék Spanyolország, amiről egyik ott élő ismerősöm, Mária írt bővebben, az ő gondolatait foglalom a következőkben össze.

Spanyolország egy kellemesen napos, nagyszerű ország, remek ételekkel és egy buzgó, pezsgő hangulattal, ami elfelejteti a mindennapi problémákat. Vagyis próbálja.

Ugyanis nem áll túl előkelő helyen a legélhetőbb országok listáján. Az egyetemek drágák, ösztöndíjból kevés van. Így az ember, ha nem tud perkálni, akkor állást kezd keresni. Vagyis csak próbál.

A fiatalok hihetetlen nagy százaléka munkanélküli, még a diplomásoknak is rendkívül nehéz állást találniuk. Ha már egy McDonald’s-ban el tudunk helyezkedni, akkor hálát mondhatunk az Úrnak. A kormányzás nem törődik az emberekkel, az oktatási és az egészségügyi rendszer összeomlóban van, ahogy maga a demokrácia is.

A fiatalok folyamatosan hagyják el Spanyolországot, gyakran a családoknak már reggelire sem futja. A gyerekek már nem bírják idegileg, gyengén teljesítenek az iskolában. Emberek halnak meg a kórházakban, nincs elég orvos, ahogy nővér se.

Az ismerősömet Máríának hívják, aki így zárta írását: „And if somebody told me that this would happen in Spain I could have never believed him. Because of this I am ashamed to be from a country that allows this to happen withouth saying a word, and this is the main reason why I want to leave my country.” (Ha valaki azt mondta volna nekem, hogy ez megtörténhet Spanyolországban, nem hittem volna neki. Ezért szégyellem magam, hogy egy olyan ország a hazám, ami szó nélkül megengedi, hogy ilyen megtörténjen, és ez a fő oka annak, hogy el akarom hagyni az országot.)

Keserűség, csalódottság és egy nagy zsáknyi remény gondolata, ami a mai fiatal fejekben van. Remény egy olyan ország megtalálására, ami biztos hátteret tud adni az embernek.

Ahol bízhat az államban, bízhat a körülöttük élőkben, ahol biztonságos minden tekintetben a családalapításra, ami biztos támaszt ad ebben a zűrzavaros világban, messze a szeretett hazától.

Így hát el lehet mondani, a mai fiataloknak nem könnyű. Előttük az élet, amit gyakran már másodpercekig sem tudnak élvezni. A legelgondolkodhatóbb számomra az a mondat, amit már rengeteg idős, a világháborút is megjárt ember szájából hallok: „De nem lennék ma fiatal.”

Még mindig Spanyolország

Kivételesen most hadd egészítsem ki a fenti gondolatokat, ugyanis nemrégiben én is megkértem egy spanyol barátom, hogy írja meg, mit gondolnak a környezetében élők a bevándorlókról. A következő sorokat küldte:

„Nálunk a legtöbb bevándorló Marokkból, Latin-Amerikából, Kelet-Európából (főleg Romániából) és Kínából érkezik. A gazdasági válság előtt az emberek nem érezték fenyegetőnek a jelenlétüket. Egyszerűen elvégezték azt a munkát, amit a spanyolok nem akartak és az egyetlen problémát talán a gettók jelentették.

A válsággal megváltoztak a dolgok. Nincs munka, az embereknek harcolniuk kell. A bevándorlók nagyon olcsón dolgoznak és ez nem jó a spanyoloknak. Csak egy példa: a testvérem egy cégnek dolgozik, és megvan a saját tarifája. A vállalat kért árajánlatot egy bevándorlókat foglalkoztató cégtől, aki kevesebbet kért, meg is kapta munkát. A testvérem a lehető legkevesebbet kérte, de a bevándorlók még ez alá is tudtak menni, meg is kapták a melót, amit elvégeztek, nem olyan jól, de olcsóbban.

A másik gondot a szociális juttatások jelentik. A bevándorlók rengeteg segélyt és pénzt kapnak, a spanyolok pedig csak annyit látnak, hogy a kormány nekik adja a pénzt a helyiek helyett. Ezen eléggé ki vannak borulva.

Mint mindenhol, itt is vannak „jó” és „rossz” bevándorlók. Utóbbiakkal jöttek az utcai bűnbandák (Latin-Amerikából) és a tolvajok (Kelet-Európából). A legtöbbjüknek semmilyen kapcsolata nincs a spanyolokkal, és gettókban élnek. Ugyanakkor vannak azok, akik gond nélkül beilleszkedtek a társadalomba. A kínaiak kilógnak a sorból, általában éttermeket és boltokat üzemeltetnek.

A válság miatt egyébként már a bevándorlók is hagyják el Spanyolországot, no nem nagy számban, de azért páran elindultak. Nagy gondot jelentenek az afrikai illegális bevándorlók, akik kis csónakokon, hajókon jönnek, vagy más módon próbálnak meg átjutni a határon.

Ha pedig egyszer már itt vannak, nem küldheted őket haza, és gondoskodnod kell róluk. Rémesen hangzik, de rengeteg pénzbe kerülnek, ráadásul mindez válság idején, amikor a spanyolok is rosszul élnek.

Ne gondolja senki, hogy mindent sötéten látunk, a gond elsősorban a válsággal és nem a bevándorlókkal van. Rengeteg spanyol hagyta már el eddig is Spanyolországot, a helyzet nagyon rossz, az emberek pedig csak próbálnak túlélni.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr176574003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.08.05. 07:06:26

@Babette.:

......és a mai kommentek sem fogják megváltani a világot. Persze lesznek tuti megnyilatkozások.

2014.08.05. 07:14:20

Sok újdonságot nem olvastam ebben a posztban, már ami Mo.-t illeti.

Hogyha ma vagy fiatal, akkor nem igazán van jövőképed (kivéve, ha egy bizonyos pályára készülsz...). Sok fiatal látja a szülein, hogy habár végigdolgozták az életüket, de nem igazán jutottak egyről a kettőre. Szerintem ez rémísztő, és megértem azokat a fiatalokat, akik nem akarnak olyan életet élni, mint a szüleik.

tableno 2014.08.05. 07:17:15

Szerintem azért elég jól bemutatja a poszt a mostani 18 év körüli fiatalok helyzetét és problémáit. Hozzájuk képest mi 30-asok, 40-esek sokkal jobb körülmények között kezdtük az önálló életünket.

Herr Géza 2014.08.05. 07:28:05

Sorry, de ez végtelenül sablonos felmérés/cikk, fekete-fehér képekkel. Iskolai dolgozatnak elmenne, de mást nem kéne benne látni (de fognak, sokan....).
Szeretem az ilyen "felméréseket":
"A legelgondolkodhatóbb számomra az a mondat, amit már rengeteg idős, a világháborút is megjárt ember szájából hallok: „De nem lennék ma fiatal.” " Vajon mennyi az a rengeteg? Mert 2014-ben a világháborút "megjárt" emberek 80+ évesek, olyan sok már (sajnos) nincs belölük....

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 07:32:01

@svájci sapka (ch): en ezt nem is ertem es egyet sem ertek.

A fesztivalok kikkel vannak tele ha nem fiatalokkal? Szegeny sivar eletu fiatalok, semmi szorakozas nem jut nekik.

„Nincs olyan beszélgetés a barátaimmal, ahol ne kerülne szóba a mai magyar gazdasági, illetve politikai helyzet, és ezekből adódóan a kivándorlás.”
Nálunk nem került elo mindig a politika, a gazdaság.. se akkor amikor otthon éltem, se mikor otthon találkozunk, se a máshol elo barátokkal beszélgetve. A 16-18 evesek valóban erről beszélgetnek? Nem hiszem.

"Sokan tervezik a magyarsag feladasat, sokan mar meg is kezdtek.
Tenyleg? A fiatalok? 18-23 ev kozottiek? Gondolom 18 eves koráig otthon él, mert tanul. Aztán azonnal kikoltozott valahova es ott is marad amig az allampolgarsagat meg nem szerzi? Ennyire celtudatos, elorelato, elszant stb. Es persze vissza is adja gyorsan magyart. Mert az szar, nem kell neki, 18 ev alatt volt ideje ezen gondolkodni. A magyarsag feladasa es egy masik allampolgarsag megszerzese nem feltétlenül jelenti ugyanazt.

tanato 2014.08.05. 07:36:19

Bevándorlók Mo.- középső és kelleti részén is nagyszámban vannak akik leszorítják az amúgy is kicsi mezőgazdasági béreket.Elsősorban romániai és kisebb részben moldáv meg ukrajnai cigányok.Egyre nagyobb számban jönnek idénymunkára azután egyre több közülük télire is marad és megpróbál magyar hivatalos papírokat szerezni.Családostul jönnek sok gyerekkel.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.05. 08:06:41

Fog a posztoló kapni hideget-meleget :) lehet őt általánosítással vádolni, de tény, hogy ottlétem alatt sajnos én is kb ugyanezeket a mondatokat hallottam magyarországi ismerőseimtől. Ironikus azért, hogy pont a búskomor, magába roskadt magyar mentalitást szidják, amikor az ő hozzáállásuk is ugyanolyan büskomor és magába roskadt :)
viszont az meredek, hogy nem csak Magyarország és a magyar népesség egészéről általánosít, hanem úgy en bloc az egész "Nyugatot" egy kalap alá veszi, azért a svéd egyben maradt családokról tudnék egyet s mást mesélni :)
most egy kicsit Hinta köntösébe bújva azt mondanám, hogy a posztoló picit sarkosan látja a dolgokat és nem kizárt, hogy "Nyugaton" csúnyán arcra esik, ha arra számít, hogy ott minden hepi és tökély.

arncht 2014.08.05. 08:27:21

Nekem tetszett az iras. Ha kicsit tobb tapasztalata lesz, majd megint maskent latja a helyzetet.

Amugy ez a nagy tolerancia dolog is addig mukodik, amig nincsenek anyagi problemak.

nyuszigonosz 2014.08.05. 08:29:09

Ez inkább egy iskolai dolgozat. Olyan közhelyes.

Herr Géza 2014.08.05. 08:34:26

@nyuszigonosz(D): +1, nagyon egy kaptafára jár az agyunk.... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.05. 08:39:17

Úgy látom mivel tényekkel nem lehet vitatkozni más ma a csapásirány.
Végül is mindegy csak legyen kire csapni.
A hazaköpködés mikor jön?

2014.08.05. 08:42:59

"Akár rádió, akár tévé: megölték, kirabolták, leütötték, széttépték, becsapták, sikkasztott, és a többi."

Ha mar Becsben jar, javaslom tanulmanyozasra az Oesterreich es a Heute c. ingyenesen barhol elerheto nyomtatvanyokat. :) Ugyanerrol szolnak, ha az alapjan iteled meg Ausztriat, akkor emigralsz Mexikoba, hogy biztonsagba legyel. :)

Es valoban itt sok dolog jobb, foleg az eletszinvonal, de azert mint azt par napja mar korbefutottuk @tableno-val, itt is komoly gondok a fejekben, es hat a demokracia allapota is hagy helyenkent kivannivalot maga utan. De ketsegkivul osszessegeben sokkal jobb egyelore a helyzet, mint Magyarorszagon, Ausztria sokkal elhetobb. Foleg Becs.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.08.05. 08:47:52

Kicsit nagyon általánosít a poszt író, de attól még van igazság abban amit ír. Viszont ez nem új keletű dolog. Ez már jó ideje így van Magyarországon. De mondhatom azt is hogy már az előző generáció is csak a túlélésre játszott. 45 vagyok, de én ezt láttam a szüleimen is. Gürizés ezerrel, nyaralás, szórakozás nuku. Olcsó szemét kaja, mert másra nem telik, ha számlát is akar valaki fizetni. Pia és cigi ami pici enyhülést ad. Szóval nem csak a mai fiatalok nőnek ebben fel, de az előző generáció is. És nem mindenkinek sikerül túlélni.

LyukasBogrács 2014.08.05. 08:51:57

”Ha már egy McDonald’s-ban el tudunk helyezkedni, akkor hálát mondhatunk az Úrnak. ”

Ti is arra gondoltok, amire en ?

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 08:55:41

@tableno: ez igy van. amikor vegeztem a suliban, fel sem merult, hogy esetlrg ne lenne munkam. iszonyu neurotikus erzes lehet, hogy kirakjak a vilagba, es sehol semmi...

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 08:56:44

@Réka ‎: a remenytelenseg a legnagyobb baj.

Ahatis [DE] 2014.08.05. 09:19:16

Szerintem semmi baj nincs a mai poszttal. Csak azért, mert nem egy nagyívű sikertörténet, még nem kellene feltétlenül leszólni szegény szerzőt.

Sanz 2014.08.05. 09:23:36

Én minden 20 év körüli embernek mondom, hogy készüljön a bőröndjével, mert pár év és nem lesz munkája Magyarországon.
Csak persze sokan félnek, meg a családjukat (meg az otthoni kényelmet) nem akarják ott hagyni. De idővel úgyis jönni fognak... aztán lehet építeni a (köz)munkaalapú társadalmat azokból, akik maradtak.

vivike22 2014.08.05. 09:23:56

A bevandorlok sem kapnak segelyeket ha mar a bevandorlokat egy kalap ala vesszuk. Az afrikaiak igen, a del-amerikaiak igen (ha rendben vannak a papirjaik) az uniosokat siman ehajtjak. Tobb ismeros ugyveddel ment a munkanelkuli segelyet intezni, mert siman kozlik: neked semmi nem jar, ugyveddel kiderul, hogy megis.

Tegnap este 42 afrikait mentettek ki a tengerbol a hajojukrol, 3 gyerek 1 ev alatti.

Es jelenleg ugyan csokken a munkanelkuliseg (ebben a honapban 29.000-rel) de 2,6 millio ember semmifele segelyt nem kap, kiestek az ellatasokbol.

HardPötty 2014.08.05. 09:27:21

Azt javaslom a szerzőnek hogy a tudás- és kalandvágyát tartsa meg. Jól őrizze meg ezt az írást és írjon egyet 1 majd 5 majd 10 év után és vesse össze azokat. Olvassa el a kommenteket és meglátja nem is hordanak itt össze olyan sok sületlenséget. A kedvét ne szegjék a kritikák; építkezzen belőlük.

Hari Seldon 2 2014.08.05. 09:40:40

”.Voltam már pár helyen az életben, szüleim mindig is támogatták anyagilag, ha utazni szerettem volna valamerre, így tisztában voltam vele, hogy Magyarországnak még nagyon sok tanulni valója van a „nyugati testvérektől”

Most éppen a Türkménbasi a testvér meg az azeriek (olyan baltás-félék), halad is arra minden.

”Szintén feltűnt, hogy sokkal inkább a jelenben élnek, mint mi. Míg nálunk az ország nagy része még mindig Trianont siratja, a múltban él és akadnak rasszisták, addig ők a jelenre összpontosítanak...”

És van egy mondás, hogy aki mindig hátrafelé néz, s*ggel megy a jövőbe.

“A családok többsége is még együtt van a nyugati országokban, míg Magyarországon csak minden hatodik ismerősömnek mennek rendben a dolgai otthon.”

Mondjuk ezt nem tudom milyen forrásból vette. (Meg kellett volna jelölni.)

”Így hát el lehet mondani, a mai fiataloknak nem könnyű. Előttük az élet, amit gyakran már másodpercekig sem tudnak élvezni. A legelgondolkodhatóbb számomra az a mondat, amit már rengeteg idős, a világháborút is megjárt ember szájából hallok: „De nem lennék ma fiatal.”

Pontosítás : Spanyolországban nem volt világháború, igaz helyette volt egy kis polgárháború.

Hari Seldon 2 2014.08.05. 09:49:50

@arncht:
Igaz, ha jon a posztolo, kerjuk fel, hogy ket ev mulva, miutan kikoltozott irjon egy masodik reszt.

2014.08.05. 09:51:13

@Hari Seldon 2: “A családok többsége is még együtt van a nyugati országokban, míg Magyarországon csak minden hatodik ismerősömnek mennek rendben a dolgai otthon.”

Mondjuk, ez erdekes, hogy ezt honnan szedte. Gyorsan vegiggondolva, nalunk a szuk munkahelyi kornyezetemben 9 emberol (mind boven 30 feletti jol kereso mernok) rajtam kivul a torok es a lengyel kolleganak van felesege es gyereke. Az osztrakok kozul az egyiknek van egy thai felesege, akinek van gyereke, de nem tole. Az igaz, hogy mivel nincs feleseg es gyerek, igy szethullott csalad sincs, mivel konkretan nincs csalad. Persze ez a felmeres nem reprezentativ. :)

Kiég3tt 2014.08.05. 09:58:44

Ez van, amikor valakit fiatalon az elvei olyan erosen fogva tartanak, hogy nehez az erem masik oldalat latni.
Azert meredek a vilaghaborut megelt emberek szajaba altalanosan beleadni azt a mondatot.
Ott meg nem tartunk, hogy nosztalgiaval kelljen gondolni azokra az idokre, amikor a lebombazott Budapest romjai kozott a doglott lo teteme jelentse a kiutat a mabol a holnapra es a rasszizmus sem csak szajharc volt akkor.

Hogy a magyarok miert befordultak es nem mennek nyaralni, amikor a Nyugat polgarai igen? Ez nemigen fog megvaltozni addig amig az eppen hatalmon levo politikai elitnek semmi mas celja nincs, mint hogy szuk kornyezetuknek olyan legalis felteteleket biztositsanak hogy 4 ev alatt szerezzenek olyan befolyast es hatalmat, amihez korabban 40 ev kellett.

Ilyen politikai celok mellett az emberek erdek kepviselet nelkul magukra vannak hagyva. Lasd peldaul a tobszaz trafikot nyert palyazo is minimalberert dolgoztat es a munkahelyekert igy is nagy a verseny. Az emberek stresszesek a munkahelyen a furas miatt, stresszesek otthon, mert bizonytalan, h a ho vegen lesz-e meg kenyerre valo (vagy kenyer) - Ennek ellenere hajtanak es elmennek dolgozni pedig rengeteg peldat latnak maguk korul hogy segelybol is vigan el lehetne lenni. Reszemrol respect nekik es en megertem, h nem szeles mosollyal elik mindennapjaikat.

"A morbid rész, hogy ilyenkor az én és édesanyám fizetésünk megegyezik. (Megelőzvén a szokásos: „Hát biztos semmi papírja nincs anyádnak” kommenteket: két diplomával rendelkezik.) A minimum havi kereset ilyenkor 400-500 euró, de inkább több. Tehát akár egy 18 éves fiatal 360-450 ezer forintot simán kaszál egy egész nyár alatt."

Huu ez nagyon magas labda - nezd csak meg, h ha ezt a penzt alberletre, megelhetesre Ausztriaban koltened el, akkor mennyi maradna a zsebedben nyar vegere...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.08.05. 10:21:11

Eddienek is hasonló gondolatai voltak az elején. Idővel csiszolódni fog. :)

program készítő 2014.08.05. 10:39:26

Magyarországon is lehet jobb élet,sokan dolgoznak is rajta,vannak akik soha nem adják fel.A legnagyobb ellenfél jelenleg a celebpártok megjelenése a kisebb településeken.Még mindig az a pár pártnév forog a köztudatban akik uralják a jelenlegi magyar médiát,ezt a mai állapotot az ő "cselekedeteik" hozták létre.

arncht 2014.08.05. 10:39:35

@Hari Seldon 2: en csak a sajat peldamon latom, hogy ausztria is mas salzburgban es mas becsben. arrol nem is beszelve, hogy az emberek, mint mashol a vilagban, nem egyformak. igy nehez egy sommas velemenyt irni, altalanositva, hogy mire szamithat az ember :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.08.05. 10:39:44

@ChristineK: "Olcsó szemét kaja, mert másra nem telik, ha számlát is akar valaki fizetni. Pia és cigi ami pici enyhülést ad."

Nem azért, de napi 1 doboz cigi az havi 20-30K huf. Per dohányos, márpedig ennyit szinte mindegyik elszív. Ennyiből pedig lényegesen jobb kajákat lehetne enni. És akkor el is jutottunk a klasszikus problémáig, nevezetesen, hogy biztos jók az emberek prioritásai?

Csodabogár 2014.08.05. 10:40:01

A világháborút nem jártam meg, de akkoriban voltam gyerek és én bizony sokkal jobban szeretnék ma fiatal lenni. Akkor ugyanis csak egy dolog hiányzott nagyon a szabadság, ami nélkül igen nehéz élni. Az egyéb nélkülözéseket már rég elfelejtettem, pedig voltak, de a bezártság az szörnyű volt. Természetesen távoztam amikor lehetett, de ma már itthon élek, mert nekem itt a legjobb, itt vannak a gyökereim. Az, hogy valakinek hány utlevele/állampolgársága van, semmit se változtat a magyarságán. Bele kellene gondolnia a posztolonak, hogy mit csinálna ha kilátása se lenne arra, hogy valaha elhagyhatja az országot és abban a tudatban kellene élnie, hogy akár tetszik akár nem itt kell leélnie az életét. Mindjárt nem látná annyira sötéten a jelent.
A poszt írójának biztos sok dolgoban igaza van, de az én barátaim gyerekei, akik 30-40 évesek mind itthon vannak és jól élnek. Lehet, hogy szerencsés vagyok a baráti körömmel.
Nem tudom mit olvas vagy hallgat a poszt írója. A spanyolorszégi munkanélküliség évek óta téma. A fiatalok 27%-a munkanélküli. Nem ujdonság.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.08.05. 10:43:16

@Kiég3tt: "segelybol is vigan el lehetne lenni"

Vígan esetleg, de jól biztosan nem. Mondjuk aki segélyből víg tud lenni, az minimálbérből meg közmunkabérből is.

tsabus UAE 2014.08.05. 10:44:23

A részletekbe kár lenne belekötni, mert inkább úgy veszem, hogy ez a fiatal generáció érzéseit írja le. Amit még úgy is meg tudok érteni, hogy tudom, sokat fog még változni ez a szemlélet.
Hiszen ők azt látják, a védett buborékból kikerülve, hogy a sokat emlegetett Pannon pumát kilőtték, a gyorsnaszád megfeneklett és a többi, pöttyös seggű gyermek is kifelé kacsintgat. Tetejébe még az is kiderül, hogy a bácsik, akik a fent említett baromságokat kitalálták, nem tiszteletreméltó urak, hanem full kretének. Totál káosz. Szóval érthető...

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 11:02:35

Közepfoku nyelvvizsga eleg egy becsi egyetemre? Szerintem az keveske.

La Pantera 2014.08.05. 11:04:48

@Ödenburger Wiener Schnitzel: A férjem munkahelyén többségben vannak a nők (humán terület), többnyire 35-50 közöttiek, nemhogy férj, de még barát sincsen, gyerekről nem is beszélve. A fiam ovistársainak fele csak az anyjával él, vagy heti váltásban az apával. Szóval én is óvatosan kezelném a komplett családokkal büszkélkedő nyugatot.

Herr Géza 2014.08.05. 11:09:20

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Tudod, a statisztika müvészete: az ö környezetében van hat család, abból egynél mennek rendben a dolgok. Tehát összességében elmondható, hogy minden hatodik családnál minden oké.... :)))
Javasolnám szabadidös tevékenységnek a "Statisztika alapfokon" c. tankönyvet.... :))

Herr Géza 2014.08.05. 11:13:08

@tsabus:
"a ...Pannon pumát kilőtték, a gyorsnaszád megfeneklett és a többi, pöttyös seggű gyermek is kifelé kacsintgat. Tetejébe még az is kiderül, hogy a bácsik, akik a fent említett baromságokat kitalálták, nem tiszteletreméltó urak, hanem full kretének."
Kicsit szokatlan, de gyönyörü és ütös megfogalmazás! 1+ !! :)))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.08.05. 11:19:08

@Zka: Az hogy jók e a pioritások az nézőpont kérdése. Van akinek fontos a jó minőségű étel, van akinek meg nem. Van akinek kell a cigi-pia nyújtotta mankó a mindennapok túléléséhez. Bár lehet végül pont ezekbe hal bele.
De én már pl. sem nem ittam sem nem dohányoztam Magyarországon mégse futotta jó kajára, sőt kajára+számlákra együtt se futotta. Választani kellett, hogy vagy az egyik vagy a másik.

2014.08.05. 11:24:34

@Herr Géza:

Harom statisztikus elmegy vadaszni, meg is latnak egy gyonyoru szarvast. Elokapja az elso a puskajat, lo, kb. 2 meterre balra elhibazza. Semmi gond, a masodik is elokapja a puskat, lo, az meg kb. 2 meterre jobbra elhibazza. A harmadik erre diadalmasan felordit: - Hurraaaa, eltalaltuk!!

Na, ennyit a statisztikarol... :))

Hari Seldon 2 2014.08.05. 11:35:40

@tanato:
Anelkul, hogy megbantanam a spanyol vagy olasz kulturat szeretoket, de most a valsag idejen volt aki azt valasztotta celorszagnak? Nem igazan terveztek meg a kivandorlast.

Pernilla 2014.08.05. 11:36:59

@Sesamelmo (Q): még annyi se kellett nekem a bécsi műszakira. Nem feltétel.
Az, hogy mi elég, az már más tészta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.05. 11:40:27

@tsabus:
Azt hiszem te fogtad meg legjobban a lényeget.
Ízekre lehet szedni tételenként cáfolni vagy igazolni de ha az egèszet nézzük abban van a lényeg.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.08.05. 11:42:07

@Ödenburger Wiener Schnitzel: tudni kell értelmezni :) Meg csinálni is. De leginkább azt kell tudni, hogy amit magad körül látsz az csak arra vonatkozik, amit magad körül látsz és nem minden másra :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 11:44:09

@Zka: ma mar a tobbseg nem dobozzal veszi, hanem teker. akkr meg megvan egy csomag ezerbol, es 4-5 napig eleg. de vannak hatszaz forintosak is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.05. 11:47:18

@Ödenburger Wiener Schnitzel:
Két hétig fosol és két hétig szorulásod van akkor statisztikailag egészséges vagy.

Ha 50% -al felviszik a kenyér árát ugyanakkor 50%-al le a köménymagét akkor statisztikailag nem történt áremelkedés.

2014.08.05. 11:49:38

@diggerdriver:

Ja, es ha elmessz vizsgazni, es a 30 tetelbol tudsz egyet, akkor 50% a valoszinusege, hogy atmesz: vagy kihuzod, vagy nem... :)

Hari Seldon 2 2014.08.05. 11:50:05

@La Pantera:
OK. De azt nne felejds el, hogy itt az elvalt szulo gyereke nem "paria", sok no es ferfi inkabb elvalik, es lesz masik gyereke is masik embertol.
Nem mondom, hogy ez jo, de az anyagi helyzet miatt nincsenek egymasra utalva olyanok akik legszivesebben egy kanal vizbe megfolytanak egymast.
Magyarorszagon viszont a nyomortol valo felelem sok esetben "osszetartja" a csaladot. Biztos hogy ez akkor jobb?
Csak koltoi kerdes. Meg egyszer: nem azt mondtam, hogy a valas jo, csak azt, hogy lehet kissebb rossz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.08.05. 11:50:19

@Babette.: "a tobbseg nem dobozzal veszi"

Erre van hivatalos statisztikád is vagy csak pont azt csináltad, amit az előbb írtam, hogy nem szabad? :) "amit magad körül látsz az csak arra vonatkozik, amit magad körül látsz és nem minden másra"

Evain 2014.08.05. 11:52:33

@Babette.: mennyi most egy doboz cigi? Anno Pall Mallt szívtam, 2008-ban tettem le, akkor már olyan 600 körül volt az ára.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.05. 11:55:12

Hinta....?
akárhogy is, a nyugatiaknak van annyi előnyük, hogy legalább a miniszterelnökük nem Törökországot, Kínát, Oroszországot és Indiát állítja eléjük mint példaképet, és nem képzeli az országukat vérengző pumának, amikor igaziból inkább lassú, vak komondor.
na ebből én még mindig nem tértem magamhoz.

2014.08.05. 12:02:28

@Dragonlady (now in Thailand):

Csak a polkorrektseg kedveert, a "pannon puma" a Koka Janos egykori szadeszes miniszter "talalmanya", nem a jelenlegi nemzetvezetoe.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.05. 12:06:13

@Ödenburger Wiener Schnitzel: tudom, hogy elég régi "találmány", név szerint nem tudtam. a koncepcióra gondoltam, hogy kicsikét nem vagyunk abban a súlycsoportban, mint Oroszország, Kína, vagy Törökország, nem kicsit vannak elszállva az illúziónk az ugrálásterünk kapcsán.

2014.08.05. 12:09:44

@Dragonlady (now in Thailand):

Mire gondolsz?? 10 millioan vagyunk majdnem, az mar majdnem Moszkva lakossaga, de Isztambul lakossaganak is a 2/3-a, es meg kinaban is befernenk egy kisebb varosba!! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.05. 12:10:03

ja és szóval tudom, hogy általában nem politizálunk, de a téma kapcsán én ezt nem tudom figyelmen kívül hagyni. egyszerűen hogy milyen kilátásaik vannak a fiataloknak, merre tartanak a dolgok itt vagy ott. nem csak az számít, hogy perpill pontosan mik az állapotok.
és most elmegyek nokedlit enni paprikással és koviubival :-)

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 12:10:39

@Pernilla: hmm. Koszi. Kozepfoku nemettel szerintem kinkeserves lehet egyetemre jarni. Hat meg az anyagot felfogni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 12:16:53

@Zka: van kozeli trafikos ismerosom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 12:18:42

@Evain: asszem 960 . ennel olcsobb cigi dobozban nincs. a jobbak ezer folott. a szivarka megvan 600 korul.
kb kethetente emelik 20 forintokkal

6EQUJ5 2014.08.05. 12:19:06

Az a helyzet,hogy tényleg nem túl jó otthon, de amíg nincs nyugati mentalitás, piac és csak gyűlölködés van,addig nem lesz boldog senki és ez fontosabb a pénznél is.

Pernilla 2014.08.05. 12:33:02

@Sesamelmo (Q): én kb. középfokú tudással jöttem ki, de mesterképzésre, és pontosan tudtam, hogy nem sok újat fogok tanulni, ezért mertem belevágni. Valójában ezért jöttem ki, hogy megtanuljam a nyelvet, a szakmai nyelvet és persze legyen osztrák papírom, nem azért mert annyira jó lenne az egyetem.
De valóban, ilyen gyér nyelvtudással minden alap nélkül elkezdeni egy egyetemet senkinek se ajánlanám. De a lehetőség megvan rá, mert nem szabnak túl kemény feltételeket, tekintve hogy még felvételi sincs.

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 12:36:12

@Pernilla: Ausztriaban irtam en is a diplomaimat, erasmumsszal. Az egyetem reszerol fura, hogy ennyi eleg, de akinek nem megy, az ugyis ki fog esni.

Evain 2014.08.05. 12:42:19

@Babette.: aztakurva (bocs), én anno 1-1,5 dobozzal szívtam naponta, amikor 25k+rezsit fizettem egy 36 nm-es lakótelepi peremkerületi bútorozott kégliért...
Na, bár akkor nem motivált, hogy mennyit takarítanék meg, ha letenném, de utólag nagyon örülök neki.

Herr Géza 2014.08.05. 12:47:07

@La Pantera: Csak ellenpontnak: a fiam osztálytársai egytöl-egyig (legalábbis papíron) intakt családban élnek... A környék: sváb nagyfalu és vonzáskörzete (és nem katolikus vidék). Én voltam ugyan a legjobban meglepödve ezen. Csak a poszt statisztikai "szabványa" alapján akár azt is állíthatnám, hogy az összes német gyerek teljes családban nö fel...pedig mennyire nem igaz ez (sem). :)))

2014.08.05. 12:54:38

Hat.... ize.... ez egy kicsit ilyen nagysemmi :D Marmint.... elegge ilyen altalanos osszefuggeseket ir le, pedig vannak konkret okok is amiket le lehet irni, kicsit beljebb lennenk, es tobb mindenrol lehetne beszelgetni, ha ezeket reszletezte volna.

Peldaul szerintem is rossz ma fiatalnak lenni, de ez kicsit szerintem a mi hibank is (marmint maifiataloke), mert elhittuk, hogy nem kell idoben felnoni, nem kell konkret elkepzeles a jovonkrol, cserebe hatalmas egot novesztettunk es elhittuk, hogy abbol meg lehet majd elni :D Meg kreativitasbol egyedul, eshogy a szolgaltatoipar majd jol folsziv minket, es minel tobb diplomank lesz annal jobb, mikozben az egyetemek egyre altalanosabb, gagyibb, gyakorlatiatlan oktatast adnak, es ezt mi nem ismertuk fel, mert nem nottunk fel a korunkhoz. Ez is hozzajarult szerintem, hogy ennyire elhuzodik a valsag es nehez kitalalni, hogy mihez kezdjunk... ilyen emberekkel, b*zmeg? :D Nekunk kellene kitalalni, hogy mi legyen a jovo, ehhez kepest tervezni se tudunk es a legkevesbe se erdekel a munka, csak az, hogy legyen allas, es ha telesirjuk vele az internetet, akkor mindig mas a hibas ugye. :D

Ilyen emberekkel senki sem dolgozik szivesen, hatmeg egy megnehezult helyzetben levo vallalat, raadasul ezt kihasznalja kb mindenki, es a nagyobb munkahelyek is verszemet kaptak, hogy a sok jelentkezo kozul lehet akkor valogatni, meg ingyendolgoztatni a "gyakornokokat", akik alig varjak a karriert, szoval aki penzt is akar, annak marad a "kulimelo" (copyright hinta), meg az, hogy az interneten sirjunk, meg occupy meg hasonlo, a mi egonkhoz illoen gogos "elfordulasban" keressuk a megoldast (mikozben remenykedunk, hogy dolgozhatunk majd meno allasban a multinal is, hiszen masra se vagyunk, csak biztonsagra, es fogyasztasra.)

Az plane nem segit, hogy cserebe vallalkozni se tudunk, mert ilyen embereknek nem szivesen adnak az elmult idoszakban amugy is megtepazott bankok hitelt, es akkor az marad, hogy ilyen Kickstarter-szeru szarsagokon kell penzt tarhalni, hogy beinditsak egy vallalkozast, mikozben a banknak a feladata lenne, hogy adjon nekem hitelt ra, csakhatugye o most epp senkibensem bizik meg, plane bennem, eshat miert is bizna, amikor eletben maradni, piacot szerezni nagyon nehez, mert mindenki kinyirodott, aki megerosodott az csak a multi volt. Az emberek azt hittek, hogy az internettel majd eljon a fuggetlen kisvallalkozasok korszaka, ehhez kepest mindenki csak az altala ismert megbizhato forrasbol fogyaszt, csak altala ismert megbizhato tartalmat tolt le az interneten es minden sullyed ebbe a globalizalt, pisimeleg kozepszerusegbe.

Nahudemegmondtam na. :D Dehatszoval ez van, kedves posztolo, ez a mi hibank is. Igen, nemcsak a minek, de a mi reszunkrol meg kellene tenni mindent, hogy megoldodjon a helyzetunk, es az nem a "szervezodes" meg a "hosoktere", hanem a dolgozas, annyi ertek van a vilagon, talalni kellene egyet mindenkinek amivel kepesek lennenk azonosulni, es beallni hozza es csinalni, nem a karrier remenyeben, nem a penzert, hanem, mert ezek akarunk lenni, mert van egy elkepzelesunk arrol, hogy kicsodak vagyunk, es mindent megteszunk erte, hogy sikeruljon. Talan egy masik dimenzioban. :D Namindegy. :D

Rant over. :D

Herr Géza 2014.08.05. 12:59:49

@33621: Jesszus....Ilyenekre hogy találsz? Szétröhögtem magam rajta: vagy giga-fake, vagy az emberi hülyeség netovábbja....Bízom benne, hogy csak fake...... :)))))

2014.08.05. 13:01:24

@mojyo: Nemcsak a mienk* marmint, az utso bekezdesben.

Sütemény1975 2014.08.05. 13:02:28

Na ezt se olvastam vegig... Azt, hogy milyen szar otthon, azt olvasni itt minden nap a kommentekben...

Herr Géza 2014.08.05. 13:11:57

@mojyo: "....(mikozben remenykedunk, hogy dolgozhatunk majd meno allasban a multinal is, hiszen masra se vagyunk, csak biztonsagra, es fogyasztasra.)" Az kimaradt, hogy addig is teli pofával fikázzuk a multit, mert ugye idejön, kizsákmányol, a pénzt meg talicskával tolja kifelé az országból...:))) Meg ha hazamegyünk a "magyar szájba, magyar lóf@szt" tüntetésröl, akkor útközben beugrunk a Tesco-ba akciós csirkemellért, veszünk is rögtön 10 kg-ot, mert micsoda biznicmenek vagyunk már.... A "származási hely: EU" felirat láttán meg nem gondolkozunk egy percig sem, hiszen az EU csatlakozott ugye hozzánk, és amíg jól ki nem rúgjuk öket, addig mi is tagok vagyunk, vagy mi a szösz ??? :))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.08.05. 13:23:34

@mojyo: "Az emberek azt hittek, hogy az internettel majd eljon a fuggetlen kisvallalkozasok korszaka, ehhez kepest mindenki csak az altala ismert megbizhato forrasbol fogyaszt, csak altala ismert megbizhato tartalmat tolt le az interneten es minden sullyed ebbe a globalizalt, pisimeleg kozepszerusegbe."

Pedig eljött, csak kifele is kell nézni az országból, nem az itthoni satnya piacon próbálkozni a csodával. Az tényleg nem fog menni egykönnyen.

Hari Seldon 2 2014.08.05. 13:24:17

@Herr Géza:
En inkabb nem "ertekelem", mert kizarna a HA

tsabus UAE 2014.08.05. 13:26:25

@Dragonlady (now in Thailand): Sőt, ebben a gondolatmenetben még tovább is lehet menni. Pl. tudjuk és ismerjük a lehetőségeket, látjuk a trendeket, de nagyon nem mindegy, hogy akiket ez érint, mit látnak és éreznek ebből. Ezen a ponton kapcsolódik ez a gondolatmenet a mai cikkhez. Vitatkozhatunk a cikkíróval a lehetőségeken és a trendeken, de azon nem, hogy ő és a generációja hogyan éli ezt meg. Nyilván, fiatal lévén, sok általánosítás, izgatott kíváncsiság és nagy álmok kergetik egymást, egy számára "logikus" rendszerben, ami ezt a képet vetíti elénk, amit leír.
Annak ellenére, hogy néhol vitatkoznék talán vele, nagyon értékes korképnek (vagy kórképnek ?) találom azokat a gondolatokat, amiket megosztott. Nem az információ miatt, hanem ami mögötte van...

2014.08.05. 13:40:03

@Zka: En mar eleg regen "kineztem", es tovabbra is tartom a leirtakat :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 14:07:09

@Zka: nekem meg egy lottó ötös, de hát nem kaphatunk meg mindent.

sztd 2014.08.05. 14:25:17

Ebben a blogban több bejegyzés és hozzászólás is a magyarok mentalitását (állandó savanyúságát) kárhoztatja.
Azt tudom erre mondani, hogy ti képviselitek ezt a mentalitást, ti vagytok savanyúak! Az élete mindenkinek olyan, amilyen éppen, de az, hogy a rinyálás a reakció, az a ti döntésetek. Magyarországot is fel lehet fogni csodás nyugodt helyként, ahol kedvesek az emberek. Ez a kedvesség (vagy éppen idegesség) ugyanis belőletek fakad.

Ha nem tetszik a mentalitás, változzatok, ha nem tetszik a politika csináljatok jobb minőségűt, ha ennek megtanulásához külföldre kell menni, akkor menjetek, de az ottaniaktól tanuljátok meg a jót, és hozzátok haza, ne pedig az ottani országot savanyítsátok le!

Mindenki szeret olyan államba menni, ahol beleülhet a készbe. Azután majd a sok bevándorlóra a legjobb hely is rádől.

2014.08.05. 14:25:37

www.heute.at/jobs/art703,1032794

"FC AMS" :)))) Lehet, hogy ezert voltak annyian, amikor a Hinta az AMS-ben fotozkodott?? Mindenestre itt az ujabb bizonyiteka a hanyatlo nyugatnak... :))))

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.08.05. 14:29:57

Nem tetszik nekem se. Általánosít, sablonos és sok részével nem is értek egyet (pl. vàlàsi arànyok, belföldi turizmus stb.)
De álljunk meg és sírjunk Magyarország felett.

2014.08.05. 14:30:40

"Munka után mindenki haza megy, megfőz és befekszik a tévé elé, ami még vacsoraidőben is szól ahelyett, hogy a családtagok egymással beszélgetnének. "
Kanadaban ez kisse maskepp megy: nem foznek meg, hanem rendelnek egy pizzat vagy hasonlot, de altalaban chips es cola, az hamarabb megvan:) A TV egesz nap bekapcsolva, meg akkor is, ha nincs otthon senki, verekedes a taviranyitoert, aki megszerezte, 2 percenkent valtogatja a csatornakat, es panaszkodik, hogy 150 csatorna van es nincs egy valamirevalo jo musor:) Termeszetesen nem minden csaladnal van ez igy, hanem a proletaroknal:) Vannak azert itt olyanok is. Ja, csalad: a nonek 4 gyereke van, 5 apatol, a 6.-al el per pillanat, de terhes a 7.-tol:) Ettol fuggetlenul meg normalis, atlag csaladnal is a kultura fo kozvetito eszkoze meg mindig a TV. A muveltseget is abbol szerzik. Amit abban lat, az a szent, a valosag. "A TV-ben lattam, tehat igaz!":))) Sok embernel ez az adu pl. vitatkozasnal, ezt nem lehet uberelni semmivel:)
(majd jonnek a megmondo emberek, hogy ez nem igaz, ne hazudjak, ez csak olcso "canada bashing", stb.) :)))
Mas, szinten a posztbol idezve:
" Az vagy, amit megeszel ”
Miert nem viragot esznek, akik ilyet hangoztatnak?:)))
Ajnlom nekik a liliomot, gyonyonyoru es az illata is csodas! Egyek azt pl.! Vagy gyongyviragot. :)))

Evain 2014.08.05. 14:31:51

Azért ezeket az irományokat olvasgatva kezdek kissé tartani az idén aktuális karácsonyi utunktól. Utoljára két éve karácsonykor utaztunk haza, bár az országból csak a repteret meg anyukámék házát láttam, ez utóbbi meg ugye elég vendégszerető. Idén terveztem menni pár helyre, de komolyan kezdek aggódni, 4 éve nem jártam Budapesten...

RoxiSpain 2014.08.05. 14:33:33

Sziasztok,
gondoltam spanyol téma hozzászólok: nyilván a bevándolró kapja az állást, mert veszi a fáradságot, és tesz érte. Meg esetleg van végzettsége, é beszél egy idegen nyelvet is (csak mondom, hogy nem csak a multiknál kell, de a turizmusban, vendéglátásban, lassan mindenhol). A Spanyol fiatalok hagyomány szerint minimum 30 éves korukig a szüleikkel laknak kényelmes ez nekik így. Pár hete láttam egy TV müsort pont ezzel a kérdéssel foglalkozott. Egy fiatal párt kérdeztek a munkanélküliségröl. A fiú 8 általánost végzett (ennek spanyol megfelelöjét) a lány pedig éppen valahol a szakközép és az érettségi között volt. A fiút mikor megkérdezték mi szeretne lenni azt válaszolta, ogy focista vagy híresség...a lány közölte hogy annyira fárasztó befejezni a sulit, hogy inkább nem is pazarolja erre az idejét, illetve hogy annyira idöigényes elküldözgetni az önélterajzokat és erre sem veszi a fáradságot. Ezek után nyilván, hogy a spanyolok is a szakképzett, dolgozni akaró embereket alkalmaznak. Nem mondom, hogy nincsenek dolgozni tudó és akaró fiatalok, itt pl. a cegnél a csapatomba tudatosan a helyi és junior profilú embereket keresem, de nagyon nehéz, mert pl. alig beszélnek angolul. Az is tény, hogy a spanyol fiatalok inkább mennek ki külföldre dolgozni, mintsem modnjuk Madridból BCN-be vagy esetleg mondjuk más nagyvárosba költözzön...csak az érem másik oldala végett modnom, nem vitatkozni akarok a postolóval. A múgy pedig nagyon tetszett a post!

33621 2014.08.05. 14:37:04

@Herr Géza: Az index 2 volt ott leltem. Nézd meg ott.

bpetya75 2014.08.05. 14:43:20

@Cascabel:

Tényleg gonosz vagy. Hájszen a gyöngyvirág mérgező! ;-)

Tavaly tavasszal bele is halt egy ember, aki medvehagymának nézte. Azt mondjuk nem egészen tudom, hogy hogyan csinálta, mert hagymaillata az egyáltalán nincs...

@Evain:

Nagyon azért ne aggódj, ennyire nem szar a helyzet. A posztot a fiatalos elégedetlenség és naivság (ahogy HÁ is utalt rá) hatja át. Pestről nem tudok nyilatkozni, de erre mifelénk be tudlak mutatni pár családnak, ahol nem a sírva vigadás megy óccsó sörrel meg sodort cigivel ;-)

Evain 2014.08.05. 14:47:56

@bpetya75: nem erre gondoltam, hanem a legutolsó "éttermes" élményemre, ahol én fizettem a számlát 6 főre, és odajött a főpincér, és megkérdezte, hogy miért nem adtam borravalót... :s

De persze az én k*va anyámat ugye. :(

Sanz 2014.08.05. 14:48:24

@mojyo: Amúgy szerintem az a baj, hogy lát egymással ellentétes igény van a fiataloknál (18-30 év közöttiek), legalábbis itt az angoloknál ezt hozza le az összes felmérés:

1. Ne kelljen annyit dolgoznom mint szüleimnek vs.
2. Legalább fogyasszak annyit és éljek olyan jól, mint a szüleim.

A leginkább sarkos példa a lakásvásárlás kérdése: míg eddig 50 havi fizetésből lehetett kapni lakást, addig most az átlagár 100 havi (8 évnyi) fizetés fölé ment.

Mivel a bankok csak kb. 50 havi fizetésnyi hitelt adnak max., ezért a fiatalok nem tudnak lakást venni, ezért vagy otthon élnek (közel 10%-kal nőtt a 25-30 évesek között otthonlakók száma az elmúlt 6 évben), vagy albérletbe mennek, de akkor meg nem marad pénzük megtakarítani egy lakásra.

Szóval a megoldás vagy az lenne, hogy:
1. A fiatalok is sokat akarnak majd dolgozni és idővel (nehezebben ugyan, mint a szüleiknek) meglesz a ház-kocsi-akármi.
2. Megpróbálják átértékelni az igényeiket, és például vagy keményebben tanulnak és dolgoznak, vagy kisebb házzal is megelégednek, vagy takarékoskodnak, stb., lényeg, hogy alkalmazkodnak az őket ért hatásokhoz, korlátokhoz.

De amúgy vicces, hogy az összes egyetemista ismerősöm azt mondta, hogy "ő inkább hazaköltözik / közszférába megy dolgozni, és nem áll be egy multihoz szekeret tolni több pénzért".

tsabus UAE 2014.08.05. 14:50:29

@sztd: Köszi, hogy megosztottad ! Most megyek megtanulni a jót. Aztán jól nem viszem haza, mert savanyú vagyok és ezt az országot, meg a következőt is le akarom savanyítani. És mivel a savanyítók mind eljönnek Magyarországról, neked ettől csak jobb lesz !
Pöttyös-e vagy ? :-)))

montroyal ( CAN qc) 2014.08.05. 14:52:25

@Herr Géza: 2014-ben a világháborút "megjárt" emberek 80+ évesek,
vagy legalabbis a szuletesuk elott 20 evvel mar resztvettek a SZULEIK a haboruban ...

csak azert reagalok mert eppen tegnap volt a 100 (!) eves evfordulo az elso vilaghaboruban ..

gondolom egy 120 eves veteran mar nem akar ma fiatal lenni ..

bpetya75 2014.08.05. 14:55:24

@mojyo:

"Dehatszoval ez van, kedves posztolo, ez a mi hibank is. Igen, nemcsak a minek, de a mi reszunkrol meg kellene tenni mindent, hogy megoldodjon a helyzetunk, es az nem a "szervezodes" meg a "hosoktere", hanem a dolgozas, annyi ertek van a vilagon, talalni kellene egyet mindenkinek amivel kepesek lennenk azonosulni, es beallni hozza es csinalni, nem a karrier remenyeben, nem a penzert, hanem, mert ezek akarunk lenni, mert van egy elkepzelesunk arrol, hogy kicsodak vagyunk, es mindent megteszunk erte, hogy sikeruljon."

Így valahogy. Maximálisan egyetértek veled. Én is ilyesmiről pofázok itt már mióta. Közösségnek hívom. ;-)

bpetya75 2014.08.05. 14:57:23

@Evain:

Felfogás kérdése. Nyilván nem tudom, milyen hangsúllyal kérdezte, de ha nem volt nagyon vérmes a tag, akkor tekintheted akár minőség ellenőrzési kérdésnek is. Mi volt a baj? Mivel elégedetlen a vendég, hogy nem adott borravalót? ;-P

Evain 2014.08.05. 15:03:35

@bpetya75: Nem tudom, te mire adsz borravalót? Ha elvégzi a munkáját, vagy ha valami feltűnően jól teljesít a szolgáltató egység (mittomén, jó humora van a pincérnek, várakozáson felüli a kaja, stb).
Ezt nem úgy szokták csinálni, hogy ráteszik a számlára, hogy a személyzet számára az ár x% borravalót tartalmaz?

montroyal ( CAN qc) 2014.08.05. 15:11:29

@Cascabel: na itt vagyok a megmondo ember ... OK vannak olyan csaladok is ahogy irtad ...de nem hiszem ez lenne a jellemzo , talan also reteg a kaja tv szempontjabol ... igen sok a valas, attol normalisan elhetnek .. amiket irtal itt a BS-ekre jellemzo (segelyes)... na amit megmondok , Montrelban rengeteg program, festival ,sport , kulturalis , csaladi programok vannak ami ingyenes , es minden csalad erofeszites nelkul megengedhet maganak(pl tuzijatek festivalon a fel varos +turistak elvezik ,ingyen 2x egy heten nyaron )) ..neha csak a valasztas a nehez annyi program van ...

na ma dolgozni kell csak azert irtam ne hasonlitsuk Canadat semmilyen szempontbol MO-gal ..

2014.08.05. 15:11:57

@Sanz: Hat vmi ilyesmi, mondjuk szerintem ez ennel bonyolultabb, de ha csak a kozszfera es a multi kozul lehet valasztani a jovoben, akkor kilovom magam az urbe. :D

@bpetya75: En meg onmeghatarozasnak... Hmmmm... Akkor lehet, hogy felreertettel :D Nem onkenteskedesrol beszeltem, hanem, hogy ne az legyen a szempont, hogy mekkora karriert / mennyi penzt lehet keresni, hanem, hogy mit akarok csinalni en az eletben. Attol meg jar erte penz, meg elorelepes is :D Csak ne AZERT csinaljuk. Ezt akart a kolto mondani az utolso bekezdessel :)

bpetya75 2014.08.05. 15:18:37

@Evain:

Ha elégedett vagyok az étellel, a környezettel, a kiszolgálással, akkor adok 10-15%-ot. Olyan helyekre nem szoktam járni, ahol a végösszegben benne van a borravaló. Ha nem adsz borravalót, akkor az azt jelenti, hogy valami kifogásod van, amit így jelzel. vagy csak sóher vagy ;-)

@mojyo:

Aha. Köszi a pontosítást. Ettől függetlenül a költő ezen gondolata nem áll ám olyan távol attól, amire én gondoltam :-P

Evain 2014.08.05. 15:29:11

@bpetya75: De miért? A postásnak adsz? A hotel portásának adsz?
Ha a borravaló a pincér fizetése, akkor tegyék rá a számlára, ha meg nem az, akkor a normál elvégzett munkáért miért?
Nekem is csak akkor adnak bónuszt, ha az elvárt felett teljesítek.
Érted amit mondani próbálok? Engem nem zavar a borravaló, ha rá van írva a számlára, akkor simán kifizetem. Sőt, ezen felül is szoktam adni, ha azt indokoltnak látom.
Akkor és ott nem láttam annak.

Sőt, én orvosnak sem adtam még soha pénzt. Ide vessétek a követ.

2014.08.05. 15:32:13

@bpetya75: Akkor jo. :) Az onkenteskedesnek nem vagyok annyira hive amugy, szerintem a vilagon nincs ingyen semmi, es mindenki munkajat meg kell fizetni, persze tudom, nem mindig lehetseges.

De ertekeket profitorientalt vallalatok is teremtenek azert boven :D Csak azert akarjak naluk dolgozni, mert tetszik amit csinalnak, es ne azert mert jo a fizu... Sose felejtem el, gimibe kitoltottek velunk egy ilyen tovabbtanulasi kerdoivet, hogy miert oda jelentkeztunk ahova, es ilyenek kozul lehetett valogatni, hogy "kozel van" (wtf), "jo a hire", "jo a karrierlehetoseg", stb, en csinaltam egy kulon negyzetet, es melleirtam, hogy "azert, mert azt tanitjak, amivel foglalkozni szeretnek". Ez ugyanis nem volt opcio, rohej. :D

jewel79bp 2014.08.05. 15:39:36

@mojyo: én 75/25 %-ban végzek fizetett és önkéntes munkát. Az önkéntes munkám a hivatásom. Pech, hogy megélni nem tudok belőle.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.05. 15:42:52

@Evain: Nalunk a penztargepek directbe vannak az adohivatallal nem lehet jatszani modositani stb a torveny szerint a borravalo utan adozni kell be kell vallani , csakhogy az ado hozzaszamolja a forgalom utani azt hiszem 10%ot ha megkapta ,ha nem ...valszeg nem minden napot , tetelt neznek meg de ellenorzeskor ebbol fognak kiindulni elosszak a forgalmat a, dolgozok szamaval es kivetik a feltetelezet adot a 10% is ..

csak nehogy behozzak ezt a gepet a garazsokba muhelyekbe is ..

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 15:45:38

@Evain: pontosan en is igy gondolom es mindig megszolnak, hogy ha nem akarok adni. Az asztaltarsasag szol meg.

2014.08.05. 15:49:17

@Evain:

Szerintem a ketto egyaltalan nem ugyanaz. Egyebkent sokan a hotelben is adnak borravalot, es nemcsak a portasnak, de neha meg a takaritonnek is hagynak valamit az ejjeliszekrenyen elutazaskor. A vendeglatasban ez szerintem igy termeszetes. Ha elegedett voltal a kiszolgalassal, akkor adsz, ha nem akkor nem adsz. Egyetertek @bpetya75: -val, en sem jarok olyan helyre, ahol a borravalo benne van, mivel azt a szolgaltatas minosegert adom, nem az etelert, igy azt en szeretnem eldonteni, hogy adok-e, es ha igen, akkor mennyit? Ha latom, hogy ki van irva, hogy az arak melle felszamolunk ennyi-annyi szervizkoltseget, en oda nem megyek be. Elvbol.

HardPötty 2014.08.05. 15:49:38

Rendben! Az előbb ezt a Berlines poszthoz írtam de ide szántam. Még egyszer végigolvastam ezt a posztot. Gyakorlatilag azt is mondhatnánk hogy innen a HÁ posztjaiból van összeollózva és átfogalmazva. Mármint a posztok Mo-i negatív élményes részeiből. Ettől kicsit sablonos lesz és nehezen meglelhető az író stílusa és saját gondolata. Elcsépeltnek tűnhet a mondani való, de sajnos Mo-on sokan akar milliónyian is ezt a sablon valóságot élik. Nem a sikeres aranyifjak írják a posztokat a csúcs kategórás fizetésükből vásárolt gépeiken. Hanem azok az emberek, akiknek minden nap próbálták lenyomni a torkán hogy az élet 47000 Ft-tól kezdődik. Így ne várjátok hogy egyhamar olyan posztok jönnek, ahol a hangulat emelkedettebb. Az hogy itt elmondják az emberek hogy igen letezik kiút a napi szxrból még ha az a külföldi "kuli" melót jelenti is sok embernek olyan remenyt ad, amit ma a politikai elit meglebbenteni sem tud. Nem csoda hogy a fiatalok ilyen posztot írnak; bár szeretnenk azt hinni hogy a közvetlen környezetüket látják így... csak észre kell vennünk hogy a helyzet az orszag nagy részét lefedi. Szétcincálhatjuk mondatokra es szavakra ezt az írást csak attól még nem fog az átlag életszínvonal növekedni bár kétségtelenül jobb azt hazudni magunknak hogy a leírtak nem is úgy vannak, meg hogy a statisztika mást mutat. Az a statisztika, ami szerint csak a UK-be több mint 400e magyar él, dolgozik és fizet tb-t.

Badeni_lakos 2014.08.05. 15:54:23

@ cikk írója:

A "konyha német" Nagyon de Nagyon harmatos kevés ahhoz, hogy kint megélj rendesen. Az angol meg Ausztr.ban semmi, az teljesen alap, ha tudsz angolul.

Felelősség kérdésében pedig:

"A középiskolás éveimet egy kudarcként, és egyben tragédiaként éltem meg"

> Erről 99% ban Csak Te tehetsz, cikk írója! Az hogy teljesíts az iskoládban/ munkahelyeden az a Te Felelősséged!!

"Azonban azt soha nem értettem ezeket miért száraz, pocsékul megfogalmazott könyvekből próbálják átadni nekünk."

> Hiányzott talán a görög kirándulás, amikor az ókori Görögországot tanították neked, vagy mi?? Most mit akarsz ezzel? Hogy várhatod el azt, h a semmiért majd elvisznek ide meg oda empirikus tapasztalatokat gyűjteni? (Semmi = nem nyersz tanulmányi versenyeket, vagy nem nyersz
$ pókerbajnokságok $ mondjuk h kifizesd az utadat!)

"a végeredmény mindig ugyan az volt: pár hét és mindent elfelejtettem"

> Azért mert nem tanultál folytonosan. Mert nem oldottál meg otthon teszteket. Mert tojtál rá!

Erről is csak is Te tehetsz kisvárosi. Ez is (mint minden amivel nem vagy elégedett) a Te felelősséged! Csak is és kizárólag a Te felelősséged! (mert a te életed.)

montroyal ( CAN qc) 2014.08.05. 16:00:37

borravalorol ..

en eloszor voltam croise hajon es nem kotelezo a borravalo , adhatsz ,de a vegen fejenkent napi 12$ tesznek a szamlahoz borravalokent allitolag szétosszak a szemelyzet kozott ...
igy ez most borravalo v fizetes ..

viszont a kiszolgalas serviz, garantaltan max elegedett lehetsz csak ..,

2014.08.05. 16:04:43

@jewel79bp: Hat nem vagy egyedul... szerintem ez nem pech, hanem ultragaz, es remelem valtozik a vilag :D

Evain 2014.08.05. 16:12:28

@Ödenburger Wiener Schnitzel: De miért természetes? Miért más az ő szolgáltatása egy kötött fizetésű munkaerőhöz képest?
Miért jár a pincérnek borravaló, ha a szakácsnak, aki spec egy marha jó kaját rakott össze, nem jár?
A konyhai alapanyag feldolgozónak nem jár? Holott ő filézi a halat, ami aztán a jó munka eredményeként szálka nélkül kerül az asztalomra. Nekem ez diszkrimináció a szolgáltatóipar többi résztvevőjével szemben, és alapból nem JÁR.

Számomra a JÁR az azt jelenti, hogy továbbra is támogatom a paraszolvenciát és azt a rendszert, ahol pl egy szobáért kifizetek egy marha nagy összeget, amiből a takaító, a portás egy petákot sem lát, holott NEM a borravalóból kéne megélni. Függetlenül attól, hogy kiemelkedő szolgáltatásért én is odaadom a borravalót.

Egyértelmű, hogy ezzel a kisebbségi véleményt képviselem, de a szerintem pincérnek a borravaló az alap elvégzett munkáért nem JÁR.
Ha jár, akkor járjon a bölcsödei dadusnak is, aki nem az ételemet hozza ki, hanem a gyerekemre vigyáz egész nap. Tegye fel a kezét, aki havi egyszer a dadus kezébe nyomja a havi mittomén ebédpénz 10%-át.

Hozzáteszem, hogy lehúztam pár évet a szolgáltatóiparban (5 csillagos szállodában), és a pincérek egy külön kaszt volt a szállodán belül. No azóta vallom ezt az elvet.

Sanz 2014.08.05. 16:17:15

@mojyo: Akkor így értem, hogy közszféra meg versenyszféra. És akárhányszor bátorítottam őket, hogy menjenek a versenyszférába, kb. nettó hülyének néztek, hogy "minek mennék, ott sok a munka".

Aztán csodálkoznak, hogy a kezdő bruttó 27000 fontos tanári fizetésből (ami még egész jó egyébként országos szinten) nem tudnak partyzni. Hát, tragédia...

Szóval én erre mondtam, hogy döntsék el, hogy party+pénz vagy közszféra+kisigény.

@jewel79bp: Az önkéntesség tök jó, mármint ami aztán kinőhet második munkává. Aztán idővel abból is meg lehet élni, csak ahogy te is írod, sokkal nehezebb.

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 16:18:15

@Evain: en minden szavaddal egyetértek.

2014.08.05. 16:24:47

@Sanz: Jah OK :) Igy mar ertem, es amugy igaz, ez is nagyon gaz....

tsabus UAE 2014.08.05. 16:24:53

@Badeni_lakos: Szerintem, az első két idézett mondatot totál félreértetted, a harmadikra adott válaszoddal egyáltalán nem értek egyet és az egész hozzászólásod stílusa valami bolsevik propaganda plakátra emlékeztet.
A két első mondatra röviden:
Nem írta, hogy rosszul teljesített, csak rossz volt neki.
A rossz könyvekről leírtak nem azt jelentik, hogy Görögországban kellett volna az ókori részt tanulniuk.
Az látszik, hogy felhúzott valami, de tutira nem a poszt...

2014.08.05. 16:25:23

@Evain:

Tulbonyolitod, habar lathatoan ez neked valamiert igen serti az igazsagerzetedet. Eleg egyszeru az ok: mert sok-sok evtizede ez a gyakorlat alakult ki, es jelenleg igy mukodik a rendszer. A dadusnak es a postasnak meg azert nem jar, mert nem az a szokas terjed el. Mukodhetne maskeppen is, de amig az emberek nagy tobbsege szerint ez igy jo, addig igy fog. Ha valakit pincernek vesznek fel, altalaban alpbere nem tul magas, mert bele van kalkulalva a borravalo is. De igy mukodik ez Amerikaban is, nem magyar sajatossag ez. Nem ertem miert bant ez teged. Ha valaki rendornek vagy banyasznak megy, az meg hamarabb mehet nyugdijba. Vannak ilyenek, es nincs ezekkel semmi baj, szerintem.

Evain 2014.08.05. 16:27:35

@Sesamelmo (Q): Hát tudom, hogy nem vagyok ezzel népszerű, de valamiért belémégett az, hogy a szállodában mennyire lenézték a pincérek a konyhásokat, a lét meg mind zsebretették. Eleinte nem is értettem (adminként), hogy ezek miért fújnak annyira egymásra. Aztán elmondták.
Evvan, és továbbra is az én felmenőimnek a jó édes... :)

Evain 2014.08.05. 16:29:15

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Jah, mondom, személyes emlék. Engem tényleg nagyon zavart, hogy a pincérek mennyire lenézték a konyhai beosztottakat. Pedig még érintett sem voltam az egészben.

Herr Géza 2014.08.05. 16:29:31

@Ödenburger Wiener Schnitzel: "...Ha latom, hogy ki van irva, hogy az arak melle felszamolunk ennyi-annyi szervizkoltseget, en oda nem megyek be. Elvbol" Na akkor neked Olaszországban csak a Meki marad.... Én nem, de ott élö rokonom az elején (értsd: még nem tudott jól olaszul) megérte, hogy a talján szívtipró még azt is le akarta nyomni a "hülye túrista" torkán, hogy a szervízdíj (amit mellesleg most már kötelezöen fel kell tüntetniük az ét-/itallapon) nem "szervízenként" (fejenként) értendö, hanem tányéronként. Csak akkor ült ki a zavart vigyor az arcára, amikor az ismerös tört olaszsággal ugyan, de visszakérdezett, hogy akkor az evöeszköz miért nem számít, lehetöleg darabonként... :))))

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 16:29:34

@Ödenburger Wiener Schnitzel: apukam a postasnak szokott adni. Mert felhivja ha nincs otthon es kezbesitene neki valamit stb. Igy meg is erdemli.

De ha az etteremben a morcos pincer egy elfogadhato kajat elemtesz majd percekig kell neki integetni hogy fizethessek vagy hogy kerhessek meg egy italt, akkor nem ertem miert kene neki borravalo.

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 16:32:28

@Evain: ez itt mas vilag, de itt folyton bajban vagyok. Adni szokas a benzinkutasnak (eselyem sincs magam tankolni, az nem divat, parszor megtettem, osszefutott az egesz kut hogy mi a bajom) adni kell a portasnak mert felviszi a cuccom, az uditos fiunak, a szonyegtisztitonak.... mindenkinek. Gyozkodom magam, hogy o keveset keres, milyen rossz neki stb stb, de nehezemre esik. Nagyon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.05. 16:33:29

@tsabus: well said.
@montroyal ( CAN qc): nekem még három nagyszülőm van, aki a mai napig összefüggően el tudja mondani, mi történt vele a háborúban. de már tényleg nem sokáig lesznek közöttünk a szemtanúk.
@Evain:
ha a pincér nem csinálja rendesen a munkáját, rúgják seggbe vagy rúgják ki. kapjon rendes fizetést alapból.
ha én valaha is borravalót kaptam volna a szülőktől, megnézhettem volna magam.

OFF
most jöttem haza, aki a nokedlit pörkölttel csinálta nekem,menekültnként került ki Svédországba 30 éve, érdekeseket mesélt....
mivel vendéglátós, pl egy olyat is, hogy az X hivatal meghúzta 5000 koronával a szomszéd éttermest, mert 10 perc késéssel nyitotta ki a saját éttermét. meg végighallgattam a szomáliaiakkal kapcsolatban mégegy eszmefuttatást. szerinte se tudnak a svédek mit kezdeni azzal, hogy szisztematikusan kizsebelik őket, és félnek a diszkrimináció gyanújának még az árnyékától is, és ezért fognak a saját dugájukba dőlni. kicsit jobban értem már a témát, hogyan is mehet ez, amiről Madár meg mások meséltek.
jó kis nyolcvanas évekbeli magyar slágereket hallgattunk a háttérben, nagyon-nagyon furcsa volt, ezer éve tényleg.
meg a nokedli is finom :-)

Evain 2014.08.05. 16:33:31

De most balra el, később visszajövök elhordani a köveket. :D

Herr Géza 2014.08.05. 16:35:42

@montroyal ( CAN qc): Maestro, volt ám II. világháború is, rémlik valami? :)))))
Az akkor 17-18 évesek (a "háborút megjárt" kategóriát én így értelmezem...) ma minimum 86 évesek.... :)))

2014.08.05. 16:40:49

@Sanz: Amugy a maifiatalokkal meg ez is baj, hogy elegge binaris vilagkepuk van es "kisse" szelsosegesen latjak a dolgokat.

Versenyszfera csakis multi lehet, tarsadalmilag is ertekes munka csakis onkentes lehet, penzert csinalt munka csakis kulizas vagy szellemi prostitucio lehet, es egyeb agyatlan baromsagok. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.05. 16:45:22

OFF
a Downos ausztrál-thai gyerek biológiai szülei ma meg azt mondták, hogy nem is tudtak a másik gyerekről. aztán meg azt, hogy tudtak róla, de azt mondták nekik, hogy úgyis meghal pár napon belül, és ezért hagyták ott. az apa valami vén farok, és a kilencneves években egy ideig börtönben volt pedofíliáért.
akárhogy is, kicsit se hányinger ez a "határátkelés".

Sanz 2014.08.05. 16:45:58

@mojyo: Szerintem az embereknek alapvetően bináris a világlátásuk, a fiatalok esetleg kicsit jobban csinálják ezt (aztán egy részük kinövi). :-)

De amúgy megint csak arra tudok visszakanyarodni, hogy el kell dönteni, hogy most "szellemi prostitúció" vagy "kreatív világmegmentés". Ez a "legyen minden egyszerre" dolog nem megy, pontosabban nem 25-30 évesen.

2014.08.05. 16:46:16

@Evain: @Sesamelmo (Q):

Nincs ezzel semmi baj, szerintem mindenkinek joga van eldonteni, hogy hogy tamogatja-e ezt a rendszert, vagy inkabb nem. Es szerintem egyikkel sincs gond, kinek a pap, kinek paplak. :)

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 16:46:55

@Dragonlady (now in Thailand): nokedliről jutott eszembe: sose szerettem a kovászosubit, de most hianyzott. Egyik magyar anyuka mondta, hogy kigyoubibol is lehet, a hozzavalo uborka itt nincs. Nem hittem, kiprobaltam. Azota 3 uveggel csináltam már. :)

explanatus 2014.08.05. 16:48:37

Nem kell fiatal barátunkkal egyetérteni, de jó látni az ő szemszögéből is a helyzetet. A határátkelés több blogon is téma. Ezen is:

hafr.blog.hu/2014/08/04/mogorva_slampos_agressziv_magyarok

Bemásolnám ottani véleményem. Fogódzóként a posztból: „Tudja-e, hogy ... erősségei mellett gyengeségei is vannak, és mik ezek?”

Tudja. Az a több mit félmillió biztosan tudja, hogy mik az erősségei. Felismerte, otthon kapcsolatok nélkül csak zsákutcázhat. Tud valamit, nagyon. Nem fél. Képes elfogadni annak a helynek „szellemét” ahova sorsa veti. Nem tagadja meg magyarságát. Nem adja el önérzetét, tisztességét, mert valamiből meg kell élni és valaki úgyis elvállalná. Inkább elmegy, idegenbe. Ahogy a hivatkozott posztban van, meri megosztani tapasztalatát.

Az első napok fájón érintik meg odakint (maradjunk most csak nyugat Európában). Az első felismerés, hogy magad miatt, a tudásod, a tapasztalatod, emberi hozzáállásod miatt kellesz, valami fantasztikus, nem gyakran átélt élmény. A hétköznapok megélése, amikor el kell intézni valamit, és működik. És igen, a gutbürgerliche Lage utcaképe megrázó. Azonnal jön a ki nem mondott kérdés: Az én utcám otthon miért nem ilyen?

Persze, van, hogy a munkahelyen mellbe ütnek dolgok, de elfogadod, ha egy nő reggeli előtt keresztet vet, a másik munkaidő végeztével felköti kendőjét meg hasonlók és ezért senki nem cikizi a másikat. Megesik, hogy ők ketten egy asztalnál ülnek. Ilyenkor végigfut az ember hátán a hideg és imádkozik magában, ugye nem látja rajtam senki.

Egy-két itt meg ott eltöltött év után az ember eljut oda, mi (magyarok) semmiben és semmivel sem vagyunk alábbvalók a többi népnél, csak éppen a mentalitásunktól idegen, ránk erőltetett keretek olyanok, hogy nem jöhet ki belőlünk a „jóember”.

2014.08.05. 16:52:15

@Sanz: Hat, ez egy eleg binaris valasz :D Nem ertek egyet, szerintem az elet nem ilyen, bar az igaz, hogy mindennek ara van, de azert meg lehet tartani az integritast ugyis, hogy valamennyi penzt azert kapok erte, cserebe valamennyit nyilvan eladok magambol, a kerdes, hogy mennyit kell feladni es mennyit kapok erte, mennyire eri meg, stb stb, innentol kezdve pedig maris tobb szamrol van szo mint a feketerol es a feherrol ;-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.05. 16:52:36

@Sesamelmo (Q): itt vannak német savanyúságok, onnan van a koviubi. teljesen korrekt. :-)

Herr Géza 2014.08.05. 16:54:44

Kicsit OFF.
Az elöbb fagyiztunk egyet a kollégákkal a "kantinban". A horvát gyakornok srác mesél egy sztorit a kicsit még akadozó németségével: "...a rendörök szolgálat után "fusch"-ban dolgoznak. .." Nem kicsit meglepödtem, hogy a fusi náluk is hasonlóan hangzik... (Hajrá Balkán!) A két német persze néz értetlenül, én mint balkáni sorstárs villámgyorsan kapcsolva szabatosan fordítok horvát-németröl német-németre, de még mindig nem értik. Csak ennyi a különbség: náluk elképzelhetetlen az, ami a Lajtától keletre bizony még ma is dívik, és a nyelveinkben még külön szó is van rá....
ON.

jewel79bp 2014.08.05. 16:55:34

@explanatus: "Az első felismerés, hogy magad miatt, a tudásod, a tapasztalatod, emberi hozzáállásod miatt kellesz, valami fantasztikus, nem gyakran átélt élmény. "
Azért ez csak a jó szakmában elhelyezkedőkre igaz. Az itt-ott ebből-abból élőkre kevésbé. És olyanok is vannak sokan, látjuk, itt a blogon is.

Herr Géza 2014.08.05. 17:06:03

@Dragonlady (now in Thailand): Pontosítsunk. A szó szerinti koviubit a német nem igazán ismeri. Az, ami hasonlít rá, az a "Salzgurken", azaz sós uborka. Ízre tényleg nagyon hasonló, de állagra nem annyira és nem napon/melegben erjesztik beáztatott kenyérrel... A klasszikus koviubi ugyanis nem is tartható el hosszabban, szezonális cucc. Így volt régen M.o.-on is, koviubi nem volt az étteremben mondjuk decemberben. Az, amit akkor kaptál, a mai szóhasználat szerint "koviubi jellegü savanyúság" volt. Persze szó se róla, az is nagyon finom...
Hasonló készül nagyon szuper, már-már koviubi szinten a Spreewald környékén, jobb piacokon N.o.-ban sokfelé lehet kapni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.05. 17:09:22

@Herr Géza: ok, köszi. mondom, nem tudok én már rendesen magyarul. meg nem tudnám mondani azt sem, hogy ízben mi lehetett a különbség, annyira régiek a magyarországi emlékeim is.

bpetya75 2014.08.05. 17:43:53

@Evain:

A hálapénz más kérdés. Harmadikunk születésekor nagyon mérges voltam asszonykámra, mert nagyon szarul álltunk anyagilag, de ragaszkodott hozzá, hogy adjunk a szülésznek pénzt. Képes volt kölcsönkérni anyósomtól emiatt...

A vendéglátás teljesen más történet számomra. A jatt része a programnak. Bizonyos útikönyvek írnak is arról, hogy egyik-másik országban mennyi a szokásos borravaló. Ez szerintem teljesen normális.

@mojyo:

A közösség, amire én gondolok nem az önkéntes munkáról szól, hanem összefogásról. Nem sokkal azután, hogy kiköltöztünk ebbe a faluba, volt egy olyan élményem, ami jól jellemzi azt, amire gondolok. Az egyik falubelinek meghalt a kisbusza. Van szerelő a faluban, el is vállalta, csak a gépezet emelőhöz juttatása okozott gondot, mivel csörlő nem volt. Kábé 1 óra alatt sikerült verbuválni egy kilenc fős csapatot, hogy betoljuk a csotrogányt a helyére. Nem voltunk elég erősek, 10 perc múlva ott volt újabb két ember, így már elegen voltunk. Ez nem munka, csak tízen segítettünk egynek. És nem muskétási hevületről beszélek, csak egyszerűen arról, hogy ha segítség kell, akkor van 10-15 ember, akitől kérni lehet, mert ez a 10-15 ember tőlem is kérhet bármikor.

2014.08.05. 17:52:40

@bpetya75: Ja OK, hat ezt igy ertem, en ezt ugy hivom, hogy joszomszedsag. :D Ez mukodik sok helyen, foleg kis faluban, szerintem, bar mostmeg azt nem ertem, hogy ennek mi koze volt ahhoz amit en irtam, de egyeterteni egyet ertek, mindenkepp, ez egy jo dolog, es minel tobb helyen mukodik, annal jobb. :D

2014.08.05. 17:56:30

@Cascabel: "majd jonnek a megmondo emberek, hogy ez nem igaz, ne hazudjak, ez csak olcso "canada bashing", stb"

Kosz hogy megmondoembernek hivsz, nem erzem magam annak. :)

Valoban leteznek emberek, csaladok, akik olyan szinten elnek, amit te leirsz, leginkabb azok, akik segelyeken vagy minimal beren elnek, vagy olyanok akik csak itt-ott talalnak/vallalnak munkat. De az is nyilvanvalo hogy te nagyon sok mindent nem ismersz ebbol az orszagbol, illetve egyszeruen nem vagy hajlando tudomast venni rola. Nagyon sok muvelt ember el itt, akik konyveket olvasnak es onnan tajekozodnak. Ugy tunik te ilyen embereket nem ismersz, ezert ok nem is leteznek - en meg kozottuk elek.

En ugy latom hogy nagyon leragadtal a negativ sztereotipiaidban, aztan ha valaki megprobal kijavitani, akkor fel vagy haborodva. Persze tudom, szeretned bebizonyitani hogy Kanada valami szar hely. Neked az, ennyi nyilvanvalo, szinte minden kommented errol szol. Igaz en nem latok semmi olyat a helyzetedben ami nem a sajat ldonteseid miatt tortent... Nem szemelyeskedni akarok, de szerintem fontos mindenkinek tudni aki ide keszul, hogy nem lehet kovetkezmenyek nelkul akkor dolgozni amikor akarok, nem jelenni meg a munkahelyen, stb.

A masik ez a proletar dolog. Az rendben van hogy ennek hivod magad, de attol meg nem vagy az. Azt irtad 40 dollar koruli orabert kapsz mint alvallalkozo, ami atlagber feletti kereset. Ilyen berbol, ha valaki teljes munkaidoben dolgozik, jovedelem szerint kb. a felso 20 %-ban lenne. Az rendben van hogy te hosszabb szuneteket kivansz tartani es osszessegeben alacsony a jovedelmed - de ettol meg jo szakmaval, jo lehetosegekkel rendelkezel.

Mindenkinek joga van negativnak lenni, ezt masok tudomasara hozni, es leragadni. En tulajdonkeppen nem azert reagalok arra amit irsz, mert vitatkozni vagy szemelyeskedni akarok veled vagy teged megvaltoztatni. Engem nem zavar, hogy ilyen vagy, engem csak az zavar hogy a te szuk vilagodat rahuzod mindenki masra.... akadhat fiatal olvaso aki ide keszul es tulajdonkeppen ezt nekik irom.

bpetya75 2014.08.05. 18:03:54

@mojyo:

A pontosításod után az derült ki, hogy amit írtam, az nagyon érintőlegesen kapcsolódik csak ahhoz, amit írtál. Kábé ott, hogy ne a minél magasabb jövedelemszint elérése legyen a cél, inkább az, hogy érdekeljen, amit csinálsz. Érintőlegesen. Vagy mi ;-P

2014.08.05. 18:10:07

Fentebb mar irta valaki, de en is azt tanacsolnam, hogy akarhol is elsz, ha valamivel gondod van, akkor a panaszkodason tul tegyel is valamit. Ez nagyon sok mindent jelent a skalan, van akinek azt, hogy elkoltozik mashova, van akinek annyit, hogy elfogadja a megvaltozhatatlant, alkalmazkodik es a pozitivumokra koncentral.

blackhairlady 2014.08.05. 18:12:47

@Evain: Amerikaban a pincer bere a borravalo, amugy 2.70$ korul van az oraberuk. Ha ott nem adnal, bizony megjegyeznek az arcdat, es egy ido utan mar nem lenne hova menned kajalni csak a gyorsettermekbe:)))))))))

blackhairlady 2014.08.05. 18:16:19

@Evain: Ja, es a postasok is szoktak kapni ha penzkuldemenyt hoznak. Nyugdijosztaskor eleg szep osszeg osszegyulik nekik. En toluk sem sajnalom, en is adtam mindig.

Sanz 2014.08.05. 18:17:36

@mojyo: Jól van, egyszerűsítettem. :-)
Arra gondoltam, hogy ha valaki önkéntes munkából akar milliomos lenni, és panaszkodik, hogy ez nem sikerül, akkor ne csodálkozzon.

Szóval az egyensúlyt kell megtalálni a "ne add el a lelked" vs. "ne halj éhen" között. Illetve mindenkinek megvan a preferenciája, hogy miből nem hal meg, és mi fér még bele a lelke nem eladásába... huh, szép magyar mondat lett.

Sesamelmo (Q) 2014.08.05. 18:21:22

@Dragonlady (now in Thailand): @Herr Géza:
en nem birtam elmagyarázni a német barátoknak mit csinálok. Mutattam az uveget a teraszon, mondtam mi van benne, de semmi. Holnap kapnak kostolót, hátha akkor beugrik nekik.
Én tevhitben éltem eddig es azt hittem, hogy azt csak abbol az uborkabol lehet. Uj vilag nyilt meg elottem. Nem tudok vele betelni.
(Es mivel glutenmentesen kell, krumplival keszul s nem kenyerrel)

Bicepsz Elek 2014.08.05. 18:33:17

Messzirol nezve minden szebb, de azert problema az van itt is es ottis. Lakna ismeroseim mindenfele. pl. az egyik Finnorszagban. Az jart Londonban is es panaszkodik, hogy hiaba kao tobbet penzben, ha az aruk 4x ek(pl. azonos dezodor 1 font vs 4,5 euro. Ennek az oka a nepesseg es a verseny, ami Angliat pl. jobban Jellemzi. Viszont ha Angliaban nem iratod a gyerekedet maganiskolaba(minimum 6000 font/ev, amit csak kenyeren es vizen tudsz megsporolni!!)akkor ugyanolyan proli melot fog csinalni, mint te!!!). Jo szakma az mindenhol kell!!! Hosszu tavon anelkul elashatod magadat!!!

Berci Einstein 2014.08.05. 18:34:23

A legnagyobb hibának azt tartom, hogy a cikket író elfelejtette megtanulni na történelmet. Nem jut eszébe pl.az, hogy míg a nyugati országok már régóta egy jól megszervezett kapitalista rendszerben élnek, ahol egy fejlett szociális hálót is képesek üzemeltetni, addig kicsiny hazánk negyvenöt évig a szocializmust építette, ahol a veszélyérzete a nullára csökkent. Oktatás képen idézem: "a lét határozza meg a tudatot". Ez durván azt jelenti, hogy az anyagi létünk minősége szabja meg, hogy mit gondolunk a világról. Az, hogy a "fejlett nyugathoz" képest van negyvenöt év hátrányunk, az sok mindent eldönt. Pláne akkor, amikor a szocialista rendszerből az átállás olyan hibákkal ment végbe mint nálunk. Ekkor a kommunistából hirtelen kapitalistává átvedlett vezető elit, annak fejében, hogy hatalmon maradhatott, kiárusította az országot a multi cégeknek, és a betelepülő tucatnyi banknak. Közgazdasági analfabéta lévén mindegyik, bemászott abba a csapdába, hogy a magyar vállalatokat eladta a multi cégeknek, akik azokat rövidesen felszámolták. Nem céget vettek, hanem piacot, a saját termékeiknek. Műveletlenségük eredménye volt az is, hogy nagy mennyiségű nyugati hitelt vettek fel, és adósság csapdában vergődött az ország. Ez a nemzetközi bankmaffia (IMF) kedvelt trükkje, mert olyan változásokat követeltek meg az ország gazdasági és szociális politikájában, amelyek a fejlődést lehetetlenné tették, és növelték munkanélküliséget, rövidesen 500000 ember tengődött munka nélkül. A bankoknak csak az a fontos, hogy a kamatot ki tudjad termelni, és visszafizesd a hitelt. Az, hogy az ország a fejlődésben megáll, az tulajdonképpen a cél, hiszen újabb és újabb hitel felvételére kényszerül. Ezt (is) hívják úgy, hogy "Uzsoracivilizáció". (Ajánlom figyelmetekbe dr. Drábik János azonos című könyvét!!) Persze ilyen helyzetben az emberek közérzete rossz, optimizmusa minden határon túl tart a zérushoz, a nyugati emberek nyugalmát és biztonságérzetét nem tapasztalod rajtuk, és ezért írsz úgy a magyarokról, mint ahogyan azt teszed. Spanyolországot is a felvett hitelek döntötték a sírba, és a mi lakosságunk fényesre tisztíthatná a nyelvével a kormány alfelét, hogy mindezt meggátolta. Persze nem megy minden egyik napról a másikra, a kilábaláshoz idő kell. Minden esetre, ez az út amin most járunk, reményre ad okot, annál inkább, mert ez a gazdaságpolitika már régen kipróbált módszer, csak a nemzetközi bankrendszer van pánikban, hogy rá rohad a sok össze lopott pénz. Ezzel a gazdaságpolitikával épült újjá Németország, 1932-1939 között, gazdasági és katonai nagyhatalommá nőtte ki magát. A jelenlegi kormány ezt a politikát igyekszik lemásolni, és a nemzetközi bankrendszer, valamint az őket kiszolgáló EU-os politikusok ezt igyekszenek meggátolni. Minden hazánkat ócsároló külföldi újságcikk, és rendszabályokkal fenyegetés ennek eredménye.
Ahogyan én megfigyeltem, az utóbbi négy évben nőtt a lakosság vásárló képessége, és élénkült a gazdaság minden szektora. Egyre több magabiztos, jókedvű embert látok az utcákon és szórakozóhelyeken, amelyek tömve vannak. A vállalkozásokat segítő hitelpolitika egyedül álló, és hatásos. Ezt saját bőrömön is tapasztalom. Mindezt csak addig tudjuk csinálni, amíg saját valutával rendelkezünk, ha bekényszerítenek bennünket az Euró övezetbe, akkor vége.
Hogy miért, azt majd máskor mondom el, lényeg az, hogy fel a fejjel. Kivándorlók mindig lesznek, vannak akik többet igyekszenek keresni, de ez nem az Ők ügyességének tudható be, hanem a font és az euró forintra való átváltási arányának.
Amíg ez meglesz, addig mindig lesznek kivándorlók. Olyanok közül is, akik itthon is a jövedelmi elitbe tartoznak, mert ezekből
hiányzik a magyarság tudat. Nos ez egy olyan dolog, ami nem velünk születik, hanem kialakul. Ez elsősorban nevelés kérdése, és mint leírtam, a gazdaság fejlődésének eredményével arányos. Egyik alapvető feladat, a link egyetemi fakultásokat meg kell szüntetni, hogy kevesebb legyen a csalódott fiatal.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.05. 18:38:48

@Herr Géza: ja, ja valami remlik de en a 100 eves emlekezesre reagaltam ami tegnap volt .. ott voltak a veteranok de a 2. WW bol ... azok sem emlekeznek sok mindenre csak arra amit tavaly is elmondott ...

2014.08.05. 18:52:46

@Berci Einstein:

A Te nevedet sem fogják fölírni az itt kommentelők, az "okvetlenül meg kell hívni" listára.

Evain 2014.08.05. 18:56:10

@bpetya75: No várj, várj. Szerinted miért más a hálapénz a jattól? Ugyanúgy fekete bevétel mindkettő. Ergo se adófizetés nem származik belőle, sem a nyugdíjkalkulációba nem számít bele. Attól, hogy ez a szokás, még nem indokolja a létjogosultságát. :)

@blackhair-lady: tudom, de az nem vagylagos rendszer. :) Meg az adózás is kicsit más. :)

Egyébként szerinted is normális Magyarországon, ha egy étteremben otthagysz 20k hufot, és a főpincér mindenki által hallhatóan lebah, hogy nem fizettél jattot? :D

montroyal ( CAN qc) 2014.08.05. 19:07:36

@blackhair-lady: gyors etterembe( buffet) mentunk floridaban es onkiszolgalo volt meg a vizet is nekunk kellett keresgelni a tanyerokat meg osszegyujtottuk es attettuk a szomszed asztalra hogy legyen helyunk ... OK nem volt draga de a szamla vegen serviz charge 5%... kotelezo fizetni... hol volt a serviz ?

montroyal ( CAN qc) 2014.08.05. 19:13:38

@blackhair-lady: es mi van a garage serviznel ? nalam is van borravalo de a kliensek azt hiszik azt en adom .. hihetetlen hogy hanyszor megprobalkoznak hogy 10-20$ kevesebbet vesznek elo fizeteskor .. jajj csak ennyi van ... azt kellene mondanom ; jo nem baj .. de ezt ugy utalom hogy azt mondom jo akkor a kocsi itt marad es gyere vissza holnap a teljes osszeggel ....
érdekes valamelyik zsebben megtalaljak a hianyzo osszeget ...

2014.08.05. 19:19:58

@bpetya75: Ja jo, akkor jol ertelmeztuk egymast. :D

@Sanz: Igen, ez igy mar pont ugyanaz mint amit en irtam, csak mas szavakkal. :D Amit en akartam kihangsulyozni az elso wot-tal, hogy manapsag azt latni a fiatalok kozt, hogy nem az erdekli, mit csinal, hanem, hogy mit kap erte, igy nem aldoz magabol semmi extrat, nem adja a szabadidejet, a lelkesedeset vagy az otleteit, pedig erre szukseg van, nem a "vallalatert", hanem onmagaert, csak ugy, azert mert erdekli. :D Es ennek, hogy ennyire nincsenek kepben onmagukkal, sajat kepessegeikkel, egyaltalan azzal, hogy mi erdekli oket es kicsodak is akarnak lenni, szerintem mar csak a kovetkezmenye az, amit emlitettel, hogy az elvarasok is el vannak szallva. :)

Szoval ja, mi tulajdonkeppen szerintem egyetertunk csak mashonnan "kozelitjuk meg" a problemat, ha elhetek ilyesfele ordaskozhelyekkel. :D

bpetya75 2014.08.05. 19:20:32

@Evain:

Pedig de. Pont az indokolja a létjogosultságát, hogy szokás. Hogy jó, közömbös vagy rossz szokás, az más kérdés. A szememben a jatt közömbös, a hálapénz rossz szokás, ezért azt igyekszem elkerülni ha rajtam múlik.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.05. 19:20:32

@Herr Géza: és emlekszem az atkosban (talan utana es most is ) az volt az elso kerdes masoknak a fizetes megtudasa utan ; jo jo de mi a MELLEKES.. fusi, lopas, borravalo csalas, .. stb ... en mar csak tudom nalam mindig volt mellekes rogton kiszimatoltam barmelyik munkahelyemen ..

2014.08.05. 19:34:04

@bpetya75: A halapenz nem rossz szokas, hanem korrupcio.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 19:35:00

@Evain: " adófizetés nem származik belőle"

van rá pont az adóbevallásban...

blackhairlady 2014.08.05. 19:46:24

@Evain: Hu, nem tudom eldonteni, hogy ok-e vagy sem. En adok mindenhol borravalot, ezert kicsit maskepp nezem a dolgokat, de valoszinuleg a pincer is bunko volt. De vegul is mindenki azt csinal amit akar:))))))

blackhairlady 2014.08.05. 19:47:38

@montroyal ( CAN qc): Nem tudom, miert nem kerdezted meg?:)))) Szolni kellett volna, hogy nem tetszett a kiszolgalas, vonjak le az 5%-ot.

blackhairlady 2014.08.05. 19:51:11

@montroyal ( CAN qc): Fogalmam sincs hogy mukodik a garage service, en csak olajcserer hordom az automat, 2$ korul fizetek ami a Tax, mert life long olajcserenk van a Hondamon. Szerencsere masra meg nem volt szukseg. A ferjem a sajat truckjat megjavitotta idaig, szoval tenyleg nem tudom, hogy kell-e adni es mennyit egy autojavitoban. Mi az elfogadott? jo lenne tudni, hogy ha megis odakerulok akkor ne hogy lyukas gumival jojjek el mert nem megfelelo osszeget adtam:))))))))))))

blackhairlady 2014.08.05. 19:54:07

@mojyo: "manapsag azt latni a fiatalok kozt, hogy nem az erdekli, mit csinal, hanem, hogy mit kap erte, igy nem aldoz magabol semmi extrat"
Az en fiam pont az ellentete, es szerintem az sem jo. O meg nem hajlando elmenni olyan helyre ahol nem azt csinalhatja amit tanult es ami a szivszerelme lenne. Ez sem jo, mert telik az ido, es bizony egyre nehezeben lehet allast talalni igy, hogy valogat.

tanato 2014.08.05. 19:59:00

@mojyo: Ez is az is,van ténylegesen hálából adott hálapénz vagy ajándék,meg van kőkemény korrupció is pl leszázalékolás "elősegítése" hamis TP-be vétel hamis igazolás kiállítása pl. bírósági megjelenés elkerülése érdekében szanatóriumi ingyenes beutaló "elintézése" stb.És van a szürke zóna amikor nem lehessen eldönteni hogy melyik kategória pl.én ragszkodom hogy X főorvos műtsön,vagy Y tanár úr vezesse vegye ki a gyerekem manduláját.Ezen 3. zónán mindig vitatkoznak,hogy legális vagy büntetendő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.05. 19:59:01

Na szóval...

kepkezelo.com/images/owy1mtvyy8wedz5zew0z.jpg

Mi a probléma a mai fiatalokkal? Az ő problémájuk elsősorban a szüleik.
A "neki jobb legyen mint nekem" mentalitás. Meg a "tanulj mert akkor irodába kerülsz és nem kell dolgoznod" szemlélet.
Miért kéne a fiam életének jobbnak lennie mint az enyém?
Ha több pénze lesz akkor jobb élete lesz?
A szülő életének legnagyobb feladatának és legnagyobb eredményének azt tekintem ha a munkaszeretetet olyan magától értetődő természetes folyamaként adja át a gyerekének mint hogy megtanul járni.
A munkának folyamatosan jelen kell lenni egy család életében. Még ha csak annyiban is hogy a gyerek látja mindennap munkába menni az apját.
A mai szülői szemlélet az az hogy a munka rossz dolog. Fárasztó, unalmas.
"Tanulj és nem kell dolgoznod" Ez már önmagában a munka kritikája.
Van még egy olyan marha rajtam kívül aki azt mondja agyerekének hogy "dolgozni jó, elfáradni jó, segíteni az embereknek jó, a munka élvezet, a munka öröm"
Végeztek már felmérést hogy a mai fiatalok mit gondolnak a munkáról? Fogadnék hogy a felmérés eredménye az lenne hogy a munka értelme a minél több pénz begyűjtése.
A munkaszeretet nem velünk született képesség hanem tanult viselkedésforma.
Én a világ legnagyobb ajándékát kaptam a szüleimtől.
Bármit csinálok szeretem.
Készültem egy életpályára egész gyerekkoromban.
Hülye voltam hozzá nem jött össze. Gépkezelő lettem. Azt hittem enélkül nem tudom elképzelni az életem.
Aztán úgy hozta a sors hogy 43évesen három hónapig teljesen mást kellett csinálnom. Döbbenten vettem észre hogy azt is szívesen csinálom.
Apám egy proli volt és ezt adta örökségül. Én is ezt szeretném a gyerekeimre hagyományozni. A két nagyobba sikerült átültetni.
Ugyanolyan hülye munkamániások mint én.
Otthon jól éreztem magam a szakmámban.
Itt szárnyalok. Úgy érzem magam mint a léghajó amiből minden súlyt kidobtak.
Vagy "mint az őrült ki letépte láncát"?
Mindegy vállalom mindkettőt.

bpetya75 2014.08.05. 20:00:13

@mojyo:

Ez már csak szójáték, avagy játék a szavakkal. (Terry Pratchett után szabadon)

Vagy inkább mégsem. Inkább pontatlan megfogalmazás. Árnyaltabb ez annál, hogy simán lekorrupciózzuk. Szerintem.

bpetya75 2014.08.05. 20:03:55

@diggerdriver:

Szóval csak a fizikai melós dolgozik? Hidd el, csinálok fizikai és szellemi munkát is. Egyformán fárasztó tud lenni, ha beleáll az ember. Szóval ez a "Tanulj és nem kell dolgoznod" tipikusan a nettó baromság kategória.

2014.08.05. 20:15:09

@mojyo:

Minden jövedelem adóköteles, még akkor is, ha bűncselekményből származik.
A hálapénzt az egyéb jövedelem, ha a kórház osztja szét, munkabér, esetleg önálló tevékenységből származó jövedelem rovatban kell bevallani.
A hálapénz elfogadása bűncselekmény(már a '78-as Btk. szerint is).
A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató engedélyezheti a hálapénz elfogadását,ami így már nem bűncselekmény(kiskapu).
Az Orvosetikai Kódex a hálapénz utólagos elfogadását megengedhetőnek tarja.

2014.08.05. 20:27:56

@blackhair-lady: Igen, ez sem szerencses, de az lehet peldaul, mint amit Jewel irt peldaul, hogy keres penzt egy munkaval, es dolgozik a szakmajaban is ingyen (egyelore, remelhetoleg...) Nekem is valami hasonlo modszerem van amugy. :D

@tanato: Ah, ez igy mar erdekesebb belulrol, az en velemenyem errol az, hogy @bpetya75: szerintem pedig baromi egyszeru. A korrupcio meghatarozasa (a TI szerint): "the abuse of entrusted power for private gain." (Kb. hatalmi visszaeles egyeni haszonszerzesre.) Hatalmi helyzetben all az orvosod hozzad kepest? Hat persze. Eltenni a boritekot egyeni haszonszerzesre igy akkor is korrupcio, ha a vilag legjobb orvosa, az eletemet koszonhetem neki, es melle meg rettenetesen alulfizetett. Sajnalom, ebbol nem engedek, a korrupcio nekem olyan heppem mint Mirjam-nak a prostitucio: tudom, hogy letezik, es az emberiseggel egyidos, es kiirthatatlan, es van ra igeny stb stb, csak en akkor is elitelem a letezeset. A korrupcio szerintem a vilag legeslegkarosabb dolga, ami embereleket olt ki es tesz tonkre, lehetove teszi a bunozes, a kizsakmanyolas es a kornyezetszennyezes kontrollalhatatlan merteku burjanzasat, es mindenki aki csinalja az en konyvemben le van irva, ez az en tantorithatatlan velemenyem, nem is vagyok hajlando vitazni rola, mert errol nem lehet engem meggyozni, nem is tudom minek szolaltam meg a temaban, bocsanatotkerek :D

Evain 2014.08.05. 20:32:19

@Babette.: Mondd, hogy viccelsz! :D
Mármint nem azt, hogy valóban van benne, hanem hogy szerinted ma, Magyarországon a pincérek 100%-a be is írja a tényleges összeget. :)

@bpetya75: no, akkor elmondom, hogy miért gondolom másképpen egy ilyen szokás létjogosultságát. :)
Egyszerűen azért, mert valami vagy legyen valóban teljesítménybérezéses, ergo benne van a pakliban, hogy nem kap, mert a másik úgy ítéli meg, hogy nem végezte jól a munkáját. Ettől még nem jár. Vagy legyen fix bérezéses, akkor meg legyen beleépítve a fizetésébe. A mostani rendszer sem egyik, sem másik, és én speciel nem tartom fairnek, hogy a fent említett adórovatba be nem írt összegeket mondjuk egy fix fizetésű szakács fogja megfizetni. Nem mérhető, nem nyomonkövethető.
Más néven ha én egyszer már kifizetem a fogyasztást, akkor miért nekem kell megfizetnem azt az összeget is, amit a munkáltatója nem fizetett ki, ergo ha egy orvos úgy érzi, hogy neki a hálapénz jár (elnézésedet kérem tanato, de gondolom te sem tagadod, hogy ez létezik), miért a betegnek kell megfizetni azt, hogy az állam nem fizeti meg rendesen az orvosokat?
Szóval továbbra is az a véleményem, hogy a pincéri munkát rendesen meg kell fizetni (a munkáltató által), és a borravaló a jutalom a kimagasló teljesítményért.

No, de eleget lovagoltam a témán mára, inkább megyek olvasni. :D

tanato 2014.08.05. 20:33:57

@mojyo: Így van a korrupció az korrupció,de az nem utólagos pénzfizetés hanem előre meghatározott és megegyezésen alapul és a pénzt adó fél jogtalan előnyt kér érte cserébe természetesen.Úgy mint egy közúti ellenőrzésnél, az se tiszta aki adja meg az se aki elteszi.

2014.08.05. 20:35:49

@tanato: Hat ez mar csalas, nem is csupan korrupcio, nem?

@az igazság odaát van: "Minden jövedelem adóköteles, még akkor is, ha bűncselekményből származik."

Tehat ha nekem abbol van penzem, hogy nem vallom be az adot, akkor azt is be kell valljam? Erre kulonben van valami jol hangzo zsargon, peldaul az "Kayman-paradoxon", vagy valami ilyesmi sci-fisen hangzo szo? :D

tanato 2014.08.05. 20:36:22

@Evain: Persze hogy létezik,minél szegényebb ország annál jobban.A hiány termeli ki.

tanato 2014.08.05. 20:37:28

@mojyo: Igen a korrupció általában csalással is jár.

2014.08.05. 20:40:12

@tanato: Szerintem az utolagos is az*, es az elore elkert is az, a fenti definico szerint mindenkepp. Egyetertek abban is, hogy aki adja, az is reszese. En nagyon szigoru vagyok ha errol van szo. :D

*Az ajandekozas az viszont termeszetes emberi gesztus, egy doboz bonbon az nem "egyeni haszonszerzes", ha a szigoru definiciot nezzuk, igy ezt meg enis megengednem :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.05. 20:40:13

@bpetya75:
Ó persze, teljesen igazad van én csak mint nettó baromságot idéztem.
Szorosan véve az én melóm se fizikai.
A szellemi munka legalább olyan fárasztó mint a fizikai.
De a köztudatban nem ez van.

tanato 2014.08.05. 20:40:16

@mojyo: Nincs vita köztünk a korrupció elítélendő,de mindkét fél ludas benne,olyan nincs hogy aki adja és elvár ezért valami nem szabályosat az hófehér.

tanato 2014.08.05. 20:42:22

@mojyo: Jogos,készpénz az nem lehet/ne/ ajándék kategória.

2014.08.05. 20:44:24

@tanato: Nem feltetlenul, a nepotizmus is korrupcio, peldaul amikor megmondom a bacsikamnak, aki svajci csilliardos es maganklinikat mukodtet, hogy teged valasszon oszt.vez. foorvosnak a teljesen legalis, meghirdetett, havi 4 millas allasra, az nem fetletlenul jar csalassal, es lehet, hogy sosem derul ki, de visszaeltem azzal a helyzetemmel, hogy a bacsikamnak korhaza van, es ez mar korrupcio, bar csalas, vagy mas buncselekmeny nem feltetlenul tortenik ilyenkor, csak nem fair a tobbi jelentkezovel szemben, akikkel peldaul nem jarok internetre tereferezni. :D

2014.08.05. 20:47:06

@tanato: Igen, igy ertettem azt, hogy aki adja, az is a reszese. Marmint aki a halapenzt adja. Tehat ebbol a szempontbol sincsen vita koztunk, en aztan tenyleg nagyon szigoruan veszem ezt, es tenyleg mindenkit aki reszt vesz benne nagyon leirok magamban. :D

Nick Leeson 2014.08.05. 20:49:38

Lehet, hogy kicsit lazán foglalta össze a cikkíró a lényeget, de ettől függetlenül igaza van!
Az én ismeretségi körömben (diplomásoktól, a munkásokig mindenféle emberek), szinte mindenkinek az foglalja le agytevékenységének X%-át, hogy hogyan sakkozza ki az adott hónapot anyagilag. A számlák csak jönnek, kaja így meg úgy, minden hónapban van extra kiadás, stb. Az egyébként is ótvar autón valamit csinálni kéne, mert életveszélyes. Aztán mégis megpróbál mindenki egy picit mégiscsak megkapni a "jobb életből" vagy egy jobb telefonnal, vagy 1-2 minőségibb cipővel (pl Nike), vagy bármi egyébbel. Persze ezek meg sem közelítik azt ami nyugaton fél év után már a szemétbe dobnak... Itthon ezek a "fétistárgyak" nagy becsben vannak, vigyáznak rá, hogy minél tovább tartson. Divat? Röhögnöm kell... Van akinek fél évig jóformán semmiféle új ruhára nem futja. Maradnak a tavalyi göncök (vagy inkább azelőttiek). Jó esetben szerencsés alkattal a turkáló megoldás lehet... Nyaralás? Oké legyen pár nap Balaton (luxus), Főzés minden nap, olcsó alapanyagokból. A parton szigorúan tilos bármit is enni! 700Ft-os hamburgert kizárt, 400 Ft-os lángost szintén. Valahogy egy Hekk azért összejön, az egész héten, mert hát az kell... Kb. valami ilyesmi jelenleg a középosztály élete!!! Figyelem, akik anyuciéktól kaptak lakást 20 évesen, esetleg apuci által kifizetett orvosi egyetemmel most napi 50e a hálapénz, vagy 3 műszakból kettőt füll feketén nyomnak, azok légyszi ne jöjjenek azzal, hogy ez nem így van!

Túrós (törölt) 2014.08.05. 20:49:38

mindenki azt mondja hogy általánosít... hát igen, mivel nem tud leírni 10 millió emberről egyénileg 1-1 posztot hogy melyiknek éppen jó és melyiknek nem. A lényeg az hogy ÁLTALÁBAN szar itt a legtöbb embernek, és ÁLTALÁBAN nincs jövője a legtöbb fiatalnak, illetve kilátástalannak érzi azt

lavór 2014.08.05. 20:49:38

"Tényleg ennyire tragikus lenne a helyzet itthon?"

Tényleg. És nem a válságtól datálódik, jóval előbbről.

Éhes_ló 2014.08.05. 20:49:38

A poster menjen és vissza se nézzen, ha valóban ezt gondolja, érzi amit itt közreadott.
Sok szerencsét és jó egészséget hozzá!

tanato 2014.08.05. 20:50:18

@mojyo: Igen,de ez nem jogi kategória hanem inkább etikai,ha egy rokonomat emelem magas pozícióba,mert én egy állami vállalat feje vagyok.persze ha a rokon hálapénzt,kenőpénzt fizet nekem az már jogi téma.

Scagnetti 2014.08.05. 20:51:05

Ehhez sajnos nincs mit hozzátenni. Ez a magyar valóság.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.05. 20:51:05

@blackhair-lady:

Akkor lassan itt az ideje elküldeni a fiadat egy mekibe dolgozni, kóstoljon bele kicsit a munka világába..:) jó kis szaftos 7,25 dolláros órabérért.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.05. 20:51:05

"Fogadnék hogy a felmérés eredménye az lenne hogy a munka értelme a minél több pénz begyűjtése."

A munka értelme az hogy hasznosnak érzed magad miután leraktad a lapátot. Belém nem vertek semmit, én így érzem.

FeroxX 2014.08.05. 20:51:05

Amúgy én sem igazán értem itt ezt a nagy sírás rívást.. az tény, hogy saját lakásra szinte lehetetlenség összegyűjteni, és hogy a 20-26 éves ismerőseim 90%-a a szüleivel él.. ami gyászos.. de én úgy látom, hogy aki tanult rendesen, végzett egye egyetemet-fősulit, jobb OKJ-t, és esetleg van egy nyelvvizsgája is azok relative mind eltudtak helyezkedni, ki jobb-ki rosszabb fizetésért.

Én jómagam a VIII-ban nőttem fel, félárvaként egy alkoholista apával megáldva, és mégis van jogsim, egyetemet végeztem mérnöki szakon, van középfokú angol nyelvvizsgám, van két hobby zenekarom, szoktam bulizni, kisebb belföldi nyaralást is megtudok engedni magamnak stb. és most úgy néz ki köv hónaptól 170k nettót haza tudok vinni.

Érdekes" mód sajnos a saját ismerőseimen is azt látom, hogy pont azok szidják legjobban a "rendszert" akik önmaguk is igen sárosak abban, hogy nincsenek kilátásaik.. ilyen vagy olyan okok miatt.

Ettől függetlenül viszont pl. vallom, hogy a jelenlegi kormányunk egy hulladék maffiozó kartel, valamint azt is hogy 150 netto alatt én is kitépnék a fenébe külföldre, mert szerintem kb az az alsó határ amiből nagy lábon nem is, de el-el éldegélni már lehet..

És azt is hozzátenném, hogy viszont megyek az utcán és látom a sok BMW-t, Mercit, Porsche-t, vidéken a nyaralókat, garázzsal, benne két kocsival.. és ilyenkor mindig gondolkozok, hogy honnan a fenéből van az embereknek erre pénze pl? .. De az is nyilvánvaló, hogy az ilyen blogokhoz nem fognak azok kommentálni akiknek jól megy, mert ők pont nem fognak ilyen blogokat olvasgatni (lehet azért is sikeresebbek :)) .. már én is eléggé elgondolkoztam, hogy van-e értelme posztolnom ide, de annyi ilyen "megyek külföldre mert itt minden szar" jellegű blogbejegyzést láttam, hogy ez most kikívánkozott belőlem.

2014.08.05. 20:51:46

@mojyo:

"akkor azt is be kell valljam? "

Nem terhelnek ezzel. Megállapítják. Persze felárért.

HardTuri (törölt) 2014.08.05. 20:52:05

Csak néhány gondolat.
Én magam is külföldön dolgozom mert otthon nem találok olyan állást ami megfelel,illetve ami tetszene nagyon arra meg pont nem engem választanak.Ezért aztán 44 évesen (otthon feleség meg két gyermekem) belgiumban dolgozom egy golfpályán óránként 14 euróért. Persze mindenki felkapja a fejét húúú de jó.Igen ám de én jó esetben 4-6 hetente látom a családom,egy barom bulgárral lakom együtt kényszerből akit hamarosan leütök mert fogalma sincs az együttélés alapvető szabályairól.
Higgyétek el SZÍVESEBBEN ÉLNÉK OTTHON A CSALÁDOMMAL.
Ez egy kényszer helyzet mert pénz kell hogy a számlákat és a bankhitelünket fizetni tudjam.
Tán egy megoldás van még egy saját kisvállalkozást létrehozni,és akkor együtt lehetek ismét a családommal a barátaimmal otthon Magyarországon.

Mérges 1234 2014.08.05. 20:52:05

@diggerdriver:

Én is minden munkát szeretek, autót szerelni, festeni glettelni, tapétzni, programozni szerződést írni, emberekkel veszekedni (ez ias munka).

Csakhogy egy csomó olyan munka van magyarországon, amelyet végezve nem tudsz megélni, 70 ezer Forintos fizetés mellett nem lehet lelkesedni.

Szeretheted a munkát de belepusztulsz, mert tudod semmi nem lesz belőled. De tényleg van olyan proli akit ez nem érdekel.

M. Péter 2014.08.05. 20:56:30

@blackhair-lady: 2.13$/óra a szövetségi minimum, de ha az órabérből és a borravalóból együtt nem jön ki a rendes szövetségi minimálbér, 7.25$/óra, akkor a tulajdonosnak ki kell egészítenie. Egyes államokban magasabb minimálbérek vannak.

2014.08.05. 20:58:20

@tanato:

Tudtommal, hálapénz elfogadása miatt, még nem indult büntető eljárás. Nemigazán lehet bizonyítani.

2014.08.05. 21:01:10

@tanato: Igy van. Maga a korrupcio nemcsak jogi kategoria, en se igy hasznaltam. A definicio amit hasznaltam aTI-tol szarmazik. (Transparency International marmint.) Az oveke egy tag, nemzetkozileg ertemezheto, ertheto, egyszeru definicio, de sok jogi jelentosege sajnos nincs, hiszen ugye minden orszagban mas torvenyek vannak ra, es olyan orszagok is vannak ahol szarnak a torvenyekre sajnos.

@az igazság odaát van: Huh, akkor jo. :DDD

blackhairlady 2014.08.05. 21:05:18

@házelőtthinta: Dolgozott Mekiben diakmunkaskent:) Szerette csinalni, de o ugy dolgozott ott, hogy tudta, nem innen fog nyugdijba menni. Egyeblent azt mondta akkoriban, hogy sterresz melo:))))

2014.08.05. 21:06:31

@mojyo:

Bízni kell a jövőben. Olyan példaképeink vannak(Oroszország, Kína, Törökország, Szingapúr), ahol a legfinnyásabbak sem találhatnak fogást a jogállamiságon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.05. 21:08:18

@Mérges 1234:
Persze. ezért léptem le.
Ittmegaztán.........:)))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2014.08.05. 21:11:26

@az igazság odaát van: De igen,nemrégen de nem az elfogadásáért hanem a kikényszerítésért.Egy szülész lett perbefogva,mert előre nagy összegeket akart kikényszeríteni nagyon sok alkalommal.

bpetya75 2014.08.05. 21:11:29

@mojyo:

Az orvos nincs hatalmi helyzetben. A munkájának az a specialitása, hogy a munkadarab nem némi agyag, kő, hús, fa vagy vas, hanem ember. A páciens nincs alárendelve az orvosnak, még ha ezt egyesek nem is mindig gondolják így.

@Evain:

Elméletileg egyetértek, gyakorlatilag meg nem vitatom a létező rendszert ;-)

@diggerdriver:

Akkor félreétettelek. Bocsánat!

2014.08.05. 21:12:38

@az igazság odaát van: "A mienk az egyik legpeldasabb es llegszerteagazobb korrupcioellenes torvenyi szabalyozas. Sajnos, ugyanez elmondhato a korrupcionkrol is." :D (Ezt egy eloadason hallottam, az oroszorszagi TI vezetoje tartotta. :D)

tanato 2014.08.05. 21:12:53

@bpetya75: Így van,régen rossz ha valaki hatalmi pozícióból akar gyógyítani.

Globetrotter2014 2014.08.05. 21:14:02

A magyarokról szülü cikk kcisit egyoldalú. Van baj de nem menthetelen a helyzet. Budapest pl egy remek lüktető város (egyébbként ha valaki veszi a féradságot és kcsiit körülnéz, sok vidéki város újult meg az elmúlt 6-8 évben).

Sok érdekes dolog történik, csak körül kell nézni.

Sok minden van amit javítani lehetne persze, én személy szerint régóta mondom hogy mindenkinek ki kellene mennie pár hónapra 1-2 vére hogy megtapaszalja milyen a világ, és persze kicsit levetkőzni azt amiről a posztoló is írt.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.08.05. 21:14:02

"Otthon elkezdtem autodidakta módon elég keményen angolt tanulni, mert tudtam, hogy az iskolában évek múltán is maximum csak egy „konyhai” szintre jutok el. Megérte."

Ha az iskolában tanultál volna, nem pedig csak a jelenléti ívet szaporítottad volna, akkor nem lett volna szükség plusz időre és energiára.

De jobb későn, mint soha.

A kérdés általában ugyanaz.
Nevezetesen, hogy akarsz-e tanulni.

Ha nem akarsz, akkor körbevehetnek professzorok, bombázhatnak tudományos cikkekkel, szart se fogsz közülük megjegyezni, felfogni, megismerni.

Ha meg akarsz, akkor egy közepes falusi tanító is tud forrást mondani, cikkeket javasolni, könyveket adni, ha már mindent átadott, amit képességei engedtek. De akkor már magadtól is bújod a netet, és veszel könyveket.

sage5 2014.08.05. 21:14:02

Erdekes poszt, de ez egy nagyon komplikalt dolog. A magyarok altalaban negativan latnak mindent, ez teny. Pesszimistabbak mint olyan orszagokban ahol haboru van, ami azert irrealis.

Persze ott volt Trianon, ami mindig jo kiindulasi pont a nemzeti depresssziora ( azert a nepesseg aranyokat meg kene nezni a lecsatolt teruleteken, ha mar ez a tortenelmunk fo dramaja, ne csak 1 szemszogbol nezzuk mindig a sztorit)..De az egesz tortenelmunk sem rozsasabb: levert szabadsagharcok, megszallasok stb. a 20 szazadban tovabb: 56, bukott foci vb donto, 40 ev kommunista elnyomas, majd rendszervaltas gyakorlatilag ugyanazokkal a politikai szereplokkel es ami utana jott.

A masik gond hogy nemcsak a tortenelmi multat de a jelent sem ertik es nem is tudjak feldolgozni azoknak az embereknek a tobbsege akik felnottkent eltek meg az elozo rendszerben. Akkor viszonylagos joletben eltek, de nem ertik, hogy azt nem az orszag teremtette meg maganak, hanem egy kirakat orszag voltunk a kommunista blokkban. Ezt is el kene engedni ezt is, meg a Trianont is meg sokmindent.

El kene engedni es azt is felfogni hogy mindennek ellenere nem ez a legszarabb vagy legszarabbul elheto orszag a foldon de megcsak nem is a masodik legszarabb. Masok is kaptak pofonokat, kemenyebbeket is, persze nem csak Ausztriahoz kell hasonlitani. Ott van egesz del amerika, vagy ami tolunk keletebre van.

A magyarokba szine beleegett a pesszimizmus es a borulatas az evek alatt, szerintem az elso lepes az az hogy ezt el kell fogadni.
Ezen nem lehet postokkal es okoskodassal valtoztani, ehhez generaciovaltas kell, emberek akik ezzel a teherrel nonek fel, de mar tisztabb ralatasuk van europara es a vilagra.

Es mint ilyen a magyarokra is. Mert ennek a pesszimsita befordult orszagnak koszonheto hogy olyan vagy amilyen vagy, ugy gondolkozol ahogy, es ha kulfoldon fogsz elni es teljesen asszimilalodsz akkor azt mondanam: oke, jo helyre mentel. De ha erezni fogod hogy masmilyen vagy, van amiben esetleg jobb, vagy van szokas amit nem akarsz atvenni, akkor az is azert lesz mert magyar vagy. Nem jobb, de nem is rosszabb. egyszeruen csak mas.

Mérges 1234 2014.08.05. 21:14:18

@FeroxX:

170 nettó hű baz....

És abból lesz lakásod. autód???

Családod, legalább két gyerekkel???

Két gyerekhez azért kell egy nagyobacska lakás is, mondjuk 70-80 nm, ez Bp, olyan 15-20 millió.

Miről is beszélsz????

Túlélni lehet, nem is annyira nehéz. De élni és előre lépni?????

Nekem van egy pici gyerekem, most hireteln 3-an élünk egy fizetésből, bankkölcsönünk nincs. Mégsem olyan könnyű ám.

Vállaljunk újabb gyereket??? Miből? És ide??? Minek???

170 nettó.... Elég sörözni, meg bulizni, de a jővöre kurvára nem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 21:14:35

@Evain: azt egy szoval se mondtam, hogy bevalljak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.05. 21:15:29

@M. Péter: inkabb fizetnek meg oket rendesen. Nem tartom jo otletnek ezt a kotelezo jattot. Adok ha olyan a kiszolgalas, de ne legyen mar elvart.

2014.08.05. 21:17:32

@bpetya75: De igen, hatalmi helyzetben van, a beteg ki van szolgaltatva a szakertelmenek. Valaszthat masikat, de akkor az ovenek lesz. Ez egy ilyen helyzet. Az epitomunkas is hatalmi helyzetben van, mert az o szakertelmetol fugg az, hogy hogyan epul fel a hazam. Ha extra, a munkadijan, fizetesen feluli penzt/ajandekot/szolgaltatast ker azert, hogy betegye az ablakot a hazamba, akkor korrupciora kenyszerit, es visszael a helyzetevel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 21:19:55

@FeroxX: huszezer ft miatt maradsz? ezt mart diggernek se hittem el...

2014.08.05. 21:23:09

@tanato:

Igaz. Gondolom már az új Btk. 291-es cikkely alapján.

bpetya75 2014.08.05. 21:24:21

@Mérges 1234:

Érted is, hogy miről írt? Hogy honnan jött, és hogy mit jelent neki a 170 nettó?

Arról nem is beszélve, hogy ha elérte a 170-et, akkor ott aztán vége mindennek, élete végéig megreked azon a szinten? A leírtak alapján mélyről jött és lát perspektívát maga előtt. Nem hinném, hogy jogos lenne nekiesni csak azért, mert nem búskomor.

Mérges 1234 2014.08.05. 21:26:05

@bpetya75:

Hatalmi helyzet abban adódik, hogy félted a rühes életed.
Szülész 100 ezret kért.

És mivel a gyerek élete nem játék, kifizetem, nem volt más választásunk. AZ egész ország rohad, magyar ember magyar embernek farkasa lett, és senkit nem érdeke senki, csak a pénz....

bpetya75 2014.08.05. 21:27:15

@mojyo:

Hatalmi helyzete annak van, akinek nem kell tartani a következményektől. Ez se a kőművesnél, se az orvosnál nem áll fenn.

@Babette.:

Szerintem nem a 20e-ről van szó, inkább arról, hogy feltörőben van. Miért kezdené alulról újra?

tanato 2014.08.05. 21:28:32

@az igazság odaát van: Valószínűleg ez is belejátszott.

bpetya75 2014.08.05. 21:29:35

@Mérges 1234:

Nagylánynak perforált a féregnyúlványa, 3 órán keresztül műtötték. Eszünkbe sem jutott, hogy pénzt adjunk az orvosnak. A szülés feleségem fejében valamiért más kategória, de attól eltekintve sosem adtunk hálapénzt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.05. 21:29:49

@Babette.:
Annyiért nem.
plusz negyvenért maradtam volna.

tanato 2014.08.05. 21:32:07

@Mérges 1234: Ez csak akkor állná meg a helyét ha egyetlenegy szülész lenne a világon.De persze érthető a reakció a szülők részéről.Ennek ellenére bukott le nemrégen egy ilyen előre követelő harácsoló szülész nemrégen.A korsó meg a kút elve alapján sokadjára.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.05. 21:33:31

@Zka: Abszolút igazad van.Ráadásul pont pia meg cigi adna enyhülést?A pia az sz@r, keserű; a ciginek meg m@rha büdös a füstje...Nekem spec pont még nagyobb tragédia lenne mindkettő...
:-))))))))))))
Még ha azt mondta volna, hogy a qrvázás enyhiti csak a gondokat, bólogatnék megértően...
:-)))))))))))))

2014.08.05. 21:37:31

@bpetya75: Jezus, nemaaaaaaar. lyen alapon a politikusnak, meg a rendornek meg a tobbi hatosagnak sincs, pedig ok aztan tenyleg fel vannak hatalmazva, szo szerint. De a kovetkezmenyektol nekik is tartaniuk kell, mar ha nem maffiallamrol beszelunk. :D

Minden esetben, ha a donteseim befolyassal vannak egy vagy tobb masik emberre, hatalmi helyzetben vagyok en, hozzajuk kepest, abban a helyzetben, es felelosseggel tartozom ezekert a dontesekert. Ez mindenkire vonatkozik, a masiniszta is hatalmi helyzetben van az utasokhoz kepest, ha pedig beiratkozik az egyetemre, akkor a tanarnak lesz hozza kepest hatalmi folenye.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.05. 21:39:21

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ennek a párja, miszerint a nagypapa 72 éves, az unoka meg 2.Vagyis statisztikailag mindketten 37 évesek, de gyereket csinálni mégse tud egyik se...
:-)))
Fura egy dolog a statisztika, egyet kell értsek...

2014.08.05. 21:39:45

@bpetya75: O arrol beszelt, hogy az orvos kerte a penzt, nem hagyott valasztast. Ilyen is van, ez a kovetkezmenye annak, ha elharapozik a korrupcio es mindenki csinalja, az orvos pedig visszael a hatalmi helyzetevel, mert van neki. :D

2014.08.05. 21:58:08

@FeroxX: Tiszta sor, Mo-n van egy olyan reteg amely nagyon jol el, meg olyan is amely kevesebb penzbol is normalisan elvan, be van rendezkedve egy egyszerubb eletformara, mi tobb, ezzel elegedett. Szoval nem lehet altalanositani, hogy "nem elnek, csak tulelnek". De ami a posztban emlitett fiatalok (neha irrealis) erzeseit meghatarozza, az az, hogy hisznek-e abban, hogy nekik is "bejon". Ugy nez ki, nem hisznek ebben, es ennek valami oka csak van.

Mondjuk a te peldad szep, es tiszteletremelto, amit elertel. :) Sajnos ez nem mindenkinek adatik meg, pl. nem mindenkinek van piackepes szakmaja es nem mindenki kepes ilyet szerezni. Ilyenkor vagy elfogadja az illeto ezt a realitast a maga kovetkezmenyeivel (pl. alacsony ber, eletkorulmenyek), vagy tesz ellene valamit. Ha nem tudja atkepezni magat es ragaszkodik a magasabb eletszinvonalhoz akkor ezt talan megtalalja Nyugaton. Ez sem automatikus, de amig a gazdasag jol megy, a lehetosegek jobbak. Szoval ezert a "remenyert" jonnek ki sokan...

Szerintem nektek akiknek bejott Mo-n kellene motivalni a tobbieket es ha gondoljatok hogy van egy ut amit mas is jarhat, megmutatni... :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.05. 22:09:58

@Mérges 1234:

Ahogy a nyugati bérek se elgendőek arra hogy tágas házat vegyünk ki a gyerekeknek..meg egyáltalán vegyünk lakást,házat...még szerencse hogy a szüleim nem így gondolkodtak..hogy majd vállalunk gyereket ha zsírosak leszünk..különben ma se élnék még.

béla a görög (törölt) 2014.08.05. 22:11:13

Hmmm... Így is lehet nézni/látni.
Én úgy gondolom az ember születik valahol amit nem ő választ - legyen az akár Magyarország akár Spanyolország, él mondjuk jóesetben 80 évet (fiktív szám) és miután öntudatra ébredt az összes idejét megpróbálja saját akarátából, saját döntéseivel, saját lehetőségeivel kihozni egy maga által elgondolt élethez legjobban közelítő valamit.
Ezen kívűl az embernek - teljesen mindegy hogy magyar vagy spanyol, vannak igénye - kezdve a fizikai szükségleteken át - evés, ivás, alvás (szállás) a magasabb szükségletekig.
Az állam csak egy fiktív szervezet, mely valamilyen szintű keretet és bizonyos infrrastruktúrát ad az embernek/állampolgárnak (amiért meg is kéri az árat adó és más formában). Egyébként semmi más köze nincs a polgárhoz.
Ez egy le nem írt szerződés állam és állampolgár között
HA az állampolgár azt tapasztalja, hogy az állam túl lő a célon a pénzt beszedi és nem ad semmit, továbbá megpróbálja korlátozni az állampolgárt a lehetőségeiben én úgy gondolom az állampolgár nyugodt szívvel felbonthatja a közte és az állam között lévő le nem írt szerződést és kereshet magának egy olyan államot amelyik megbízható. Ennyi. Nem gondolom, hogy ez túl bonyolult. Miért áldoznám fel az életem, miért korlátoznám magam az állam miatt? (és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az állam nevében emberek garázdálkodnak) hisz állam mint olyan az egy fiktiv valami.
Olyan ez mint a magyarosh csapat munka. Ha azt mondják, hogy fogd meg és vidd az nem csapatmunka :)
A magyarság is egy fiktív valami. Nem te választottad, kaptad. Ha nem összeegyeztethető az egyén elképzeléseivel, döntéseivel, miért ne lehetne feladni. Ennyi.

Mérges 1234 2014.08.05. 22:11:13

@bpetya75:

"Hatalmi helyzete annak van, akinek nem kell tartani a következményektől. Ez se a kőművesnél, se az orvosnál nem áll fenn."

Magaországon, politikust, rendőrt, orvost nagyon ritkán itélnek el.

Következmények nélküli ország ez. Az esetek 98%-ban semmi következmény nincs, ha legalább 50%-os lenne a lebukás már nem mernék csinálni, de nem így van.

A hálapénz nem para, ha tényleg hálából van. És nem előre kikövetelt összeg. PL. a szülésznőnek adtam, mert kedves volt segítőkész, végig ott volt, többet segített, mint az orvos. Szívesen adtam, és alig akarta elfogadni.

Az elöző hozzászólásodra visszatérve. Az optimizmus magyarországon a jelenlegi helyzetben, tudatlanságból adódhat csak.

Nem a mostani kormány, hanem a mindenkori kormányok miatt. Folyaamtosan csalnak, hazudnak, söprik a szőnyeg alá a problémákat. Nyugdíjkassza, ezzel szoros összefüggésban demográfia szakadék, cigánykérdés, korupció, uram bátyám módszer. Jővökép ebben az országban nagyon nincs. Szeretném hinni, hogy a dolgok jó irányba fognak egyszer változni de ennek egyelőre semmi jele. 2008 óta folyamatosan romlik a helyzet. A mostani kormány már csak hab a tortán.

Becsapot, Gyurcsny, Snitt Pali, Orbán, szinte az összes álamtitkár hazudott már a pofánkba, aki egyszer is képernyőre került.

Mitől lenne jobb????? Fel kellene ébredni, és belátni, hogy a rendszer szar. És ez nem fog változni, ha elfogadjuk.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.08.05. 22:11:13

@Mérges 1234: "és senkit nem érdeke senki, csak a pénz...."

Ez amúgy világjelenség, a korszellem része(már elég régen..), csak ebben a régióban a nyugat szele erős, a pénz meg kevés így nagyobb érte a harc :-/.

FeroxX 2014.08.05. 22:11:13

@Mérges 1234: Figyelj!

Engem és a nővéremet anyám az egy szem kb 100k-s fizetéséből nevelt fel meg ami csurrant cseppent még az amúgy alacsonyan megállapított családi pótlékból. Mindketten egyetemet végeztünk +nyelvvizsga.

Azt én is írtam, hogy lakásom ebből NEM LESZ! autóm amúgy lehetne, fél-egy évnyi félrerakással ki lehet hozni egy korrekt használt középkategóriás kocsit (500k-1millio huf között)

Valamint én úgy vagyok vele, hogy igen egyedül legénylakásom sajnos már sosem lesz, de ha a párom is megkeresi a maga 120-150k nettóját, az már havi 300k környékén van amiből lehet már trükközni, valamint be-becsurran az évek múlásával amúgy is 1-2 családi örökség a nagymamáktól-nagypapáktól..

Szóval nem azt mondom, hogy ez hűdejó, meg könnyű, de aki azt mondja, hogy szar, lehetetlen, minden fos, szerintem az saját MAGA IS A PROBLÉMA RÉSZE.

170nettot meg lényegében kezdőfizuként kapom meg, fél éve dolgozom, ez az első rendes állásom OKJ & egyetem után, de amikor nagyon nem volt pénzem meg diákmelózni sem volt időm, egyetem mellett is intéztem magamnak fél éven át 30-40 ropit youtube-ról :).. más kérdés, hogy bedőlt aztán, mint a szemét, de egy ideig megoldottam és kihúzott a csávából. Ezzel csak arra akarok utalni, hogy ha az ember nem várja a szájába a sült galambot akkor baromi sok lehetősége van.. van ismerősöm aki az első magyar "pornhub"-al kereste szét magát, van olyan közelebbi haverom, aki pedig otthon a panelból a szüleivel keresett milliókat a számítógépe elől, mert befutott hollywoodi film trailer zene író lett.. a harmadik meg tetováló művészként keresi szét magát stb.

Az emberek baromira be vannak szűkülve, és azt hiszik a suli meg az állam kikövezi mindenkinek a nyaralóhoz meg az 5-ös BMW-hez vezető utat, de ez nem így van. A legtöbb fiatalnak halvány elképzelése sincs a saját jövőjéről, semmi stratégiája sincs a saját életre nézve ahogy én tapasztaltam. Az élettől azt kapod vissza amit beleteszel véleményem szerint. Külföldön jobb aránnyal meg könnyebben, de ne mondja senki, hogy itt nem lehet megcsinálni a tutit ha valaki odateszi magát, és két hétnél hosszabb távra tervezi meg az életét...

Mérges 1234 2014.08.05. 22:11:13

@cougarcat:

A különség az, hogy nyugatabbra, a bolti eladó is megél normálisan, azaz nem úgy van, hogy 10% ha meggebed és kicsit szerencsés, akkor emberhez méltó életet élhet, hanem az van, hogy aki dolgozik az elfogadható módon él.

Itt sokaknak esélyük sincs, semmi. Nekem is mindig mondják, neked jól megy, miért rí a szád. Azért mert tudom, mennyi embernek nincs semmi esélye sem. Mert tudom ez nem tart öröké, mert nem felfelé megyünk hanem lefelé tartunk. És a középosztály is lefelé csúszik.

Hiába élsz jól, az ország nem változik a hvatalok bunkók, az tak szarok, az iskola rossz, ha mgbetegszel könnyen beledöglesz.

Tényleg ez a perspektíva?????

Mérges 1234 2014.08.05. 22:21:01

@házelőtthinta:

Nyilván ugyanolyan 70 ezerből meg mondjuk 300 ezerből nyomorogni..... Persze.

Kéréds az ország fejlődik, rakjuk rendbe a dolgokat, vagy újabb problémákat generálunk????

Jobb lesz itt 10 év múlva vagy rosszabb?????

Mérges 1234 2014.08.05. 22:26:09

@FeroxX:

Ja ja látom is a terveidet....

"az évek múlásával amúgy is 1-2 családi örökség a nagymamáktól-nagypapáktól..
"

Ne haragudj ez szánalmas.... Nem kicsit kurvára, ez a nagy terv. Én kicsit idősebb vagyok, mint te ezért több a rálátásom. Igen meg lehet itt is csinálni a tutit, 30 emberből egynek sikerül is, de lehet inkább 50-ből egynek. De nem ezekről beszélünk. Egy normlis társadalom, mindeki számára kell kínáljon jövőkepét. Normálisat élhető életszínvonallal.

DE várd ki az örköséget, ez is egy szépen felépített jővökép..... :D
Le is fostam tőle a bokám.

onewayticket 2014.08.05. 22:30:45

Az érződik, hogy a poszt írója még tojáshéj-seggű, de értelmes, jól látja az összefüggéseket.
Onnan tudom, hogy az én utam kifelé vezet (a nickem nem véletlenül az, ami), hogy én ugyanígy gondolkodtam és elvágyódtam 18-20+ évesen, mint most.

A poén az, hogy el tudtam végezni az iskoláimat, van munkám, megélek belőle, lakásom is van - tehát nem a pályafutásom kudarca vagy a megélhetési problémák miatt "savanyú a szőlő".

Nem tudom máshogy körülírni: itt tényleg fullasztó a levegő, tényleg hiányzik valami, talán a Szabadság (érzése), ami mindig is hiányzott... Nem csak a politikára gondolok most itt, még mielőtt bárki félreértené.
Itt tényleg annyira beszűkült a világ a legtöbb (még a tanult, nagyvárosi) ember számára (is), hogy csak dolgozik mint egy igásló, hazamegy, eszik, beájul a tévé elé, fogmosás-fürdés-alvás. (Az még a jobbik eset, ha fürdik/zuhanyozik és fogat is mos...)

Sajnos az igaz, hogy még egy (alsó) "középosztálybeli" sem engedhet meg magának sűrűn szórakozást (mozi, színház, koncert, stb.) vagy üdülést (wellness, nyaralás bel- vagy külföldön). És igen, tele vannak a (Bp. belvárosában gombamód szaporodó) vendéglátóhelyek laza, vidám emberekkel: szinte mind külföldi! Nap mint nap hallom, látom, figyelem.

Az is igaz, hogy a magyar oktatás az ismeretek hasznosíthatósága szempontjából egy nagy rakás semmi, az volt tízen-huszonéve is.
Le kell rombolni azokat az illúzió-falakat, hogy a diploma az belépő a jobb életbe, egy szinttel feljebb repít a társadalmi piramisban, vagy egyáltalán: a felsőoktatásban (nem büfé-ruhatár szakon, de nem is pl. az orvosin) valóban piacképes tudásra lehet szert tenni + élezik a kíváncsi, befogadó elmét.

Szerintem kétkezi (szakma + könnyű fizikai munka) munkával is lehet boldog az ember, vagyis szeretheti azt amit csinál, létrehozhat értéket és kereshet jól.
A média valóban nagyon eltorzítja a fiatalok gondolkodásmódját, amiért mindenki "celeb", Megasztár-énekes, valóságshow szereplő, marketinges, újságíró, stb. akarna lenni. Ám olyan országokban (Spanyolo., Görögo.), ahol 20% feletti a fiatalok munkanélkülisége, ezt a kirívó arányt nem lehet a fiatalok "lustaságával" és ábrándozásaival magyarázni.

Végül, de nem utolsósorban: a magyar mentalitásban tényleg van valami "zavaró", valami, ami miatt én mindig is kívülállónak, idegennek éreztem magam itt.

tintamin 2014.08.05. 22:36:11

IRIGYSÉG.

Ez az igazi hungarikum. És ettől magyar a magyar.
Aki nem irigy, az nem magyar.

Jójó, itt van még az empátia, a tolerancia, a nagyvonalúság, a segítőkészség, a döntésképesség, a vállalkozási kedv totális hiánya, de az igazi métely mégiscsak a "dögöljön meg a szomszéd tehene is".

A magyar mindig mindenben képes megtalálni azt, ami szar. Ami nem működik (úgy, ahogy ő gondolja, de attól még jó), ha valami nem teljesen tökéletes. Vagy ha az, akkor neki mégiscsak máshogy kellene.

Ez tényleg necc.

Én tulajdonképpen azt élvezem igazán, hogy ebben a lelki mocsárban egy csomó kiváló ember létezik, és megtalálni őket egy szombati buliban, egy jégkorongmeccsen vagy 10perces villamosozás közben hatalmas élmény.

2014.08.05. 22:38:26

@Mérges 1234: "A különség az, hogy nyugatabbra, a bolti eladó is megél normálisan, azaz nem úgy van, hogy 10% ha meggebed és kicsit szerencsés, akkor emberhez méltó életet élhet, hanem az van, hogy aki dolgozik az elfogadható módon él."

Szerintem is megel, na persze extrakra nem biztos hogy futja, meg az is relativ, hogy kinek mi elfogadhato. Itt meg azert mindig megvan a kitoresi lehetoseg is, ha van ra igeny.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.05. 22:43:28

@FeroxX: tudod, én csak egy egyszerű kis tanár vagyok. az a fajta, aki megigazítja a gyerek kezében a ceruzát, amikor az tanulja leírni a nevét.
most gondolkozom egy kört, hogy a pornóiparba, az ájtíbe, vagy a tetoválóiparba kellett volna-e mozdulnom, ha ebből meg akartam volna élni Magyarországon.
mert azt már hallottam korábban, hogy miért nem lettem CNC-s, vagy simán kólcenteres,de ezek újak.
hm, nehéz dilemma.

na4 2014.08.05. 22:44:07

A fiatalok maguk is hibásak. Gagyi, szófosó hivatásokat tanulnak, amikre a modrn iparnak semmi szüksége nincs, aztán csodálkoznak, hogy nincs munka. aszerencsére nem mindenki ilyen, aki high-tech, az válogathat az állások között.

FeroxX 2014.08.05. 22:44:14

@Mérges 1234: Persze. Nem is mondtam, hogy ez normális európai standardokat tekintve, ám meg kell jegyeznem, még így is baromira a fejlett világ top10-20%-ában vagyunk benne ami az egész bolygó kb 7mrd. fős lakosságát érinti.. lehet így is szemlélni a dolgokat..

Nem mondom, hogy ebbe bele kell nyugodni, és ez így jó, javítani kell MINDENEN, sokkal felelősebben megválasztani a vezetőinket (kik szavazták pl. meg megint ezt a bandát? Az ismerőseim közül mindenki azt mondja nem rájuk szavazott, de valakik mégis megszavazták őket.. ezek az emberek ott állnak melletted a villamoson, ülnek melletted az irodában, vagy a családi asztalnál.. ), valamint egyéni szinten jobbfejnek-korrektebbnek lenni a másikkal.

De akkor pl. mondj nekem példát egy "normális társadalomra", mert egy ilyen utopisztikus állam szerintem sehol sincs, Nyugat Európát már rég visszafordíthatatlanul megfertőzte az arab, iszlamista bevándorló vér, amiből hatalmas problémáik lesznek majd a jövőben. UK-ról is ezerrel jönnek a hírek, hogy butul el a fiatal lakosság, dél európát ugyan úgy fenyegetni a munkanélküliség stb. talán Németország és igen, pont a szomszédos Ausztria ma a világon a legjobb hely egy közép európai ember számára mint hosszú távú perspektíva, de nem hiszem, hogy Magyarország olyan helyzetbe hozta magát az elmúlt 150 évvel ami miatt összehasonlítási alapot kéne húzni ezekkel az országokkal. Az északi országok (pl. Norvégia) megint jó példának tűnhetnek, de véleményem szerint ők a fene nagy jólétüket csak úgy, mint pár arab ország szintén jórészt az olajuknak, természeti erőforrásaiknak köszönhetik, amivel mi szintén nem versenyezhetünk. Nekünk kivétel nélkül csakis a közvetlen szomszédainkkal érdemes szerintem érdemben összehasonlítanunk magunkat, és ilyen tekintetben ANNYIRA szarul egyáltalán nem állunk szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.05. 23:17:34

@Evain: A Pall Mall az egy csúnya elváltozásfajta, nem?Olyan mint a sör-has meg a Pizza Hut...

explanatus 2014.08.05. 23:20:02

Posztíróhoz. Barátom! Büszke lehetsz magadra, jól egymásnak ugrasztottad itt a végén a „néniket, bácsikat”, és lassan túl vagy húszezredik oldalnyitáson. Nem semmi.

@Mérges 1234: , ne mérgelődj! Hit ellen érvek? Ugye nem gondolod meggyőzheted őket. Jómagam azt szoktam a „haza bölcseinek” tanácsolni, menjenek be holnap a munkahelyükre, tegyenek a főnök asztalára egy papírt, aminek a fejlécén az áll. Felmondás. Menjenek arrébb néhány várossal és próbáljanak szerencsét. Nemhogy anyókát nem találnak, aki útba igazítja őket, de olyan helyet főleg nem, ahol legalább három napig megmutathatnák, mit tudnak.

Ha mégis sikerül valahova bejutni, akkor sem kérdezik mit tudsz, hanem azt mondják: Igen, most szóltak telefonon, csináljak magának egy helyet. Te meg büszke vagy, hogy megcsináltad. Ez ma a Reality Hungary széphazánkban.

dr.pupak30 2014.08.05. 23:49:04

Kb. a feléig olvastam el. Általánosságok puffogtatása. 10 ből 9 megállapítás igaz bármely más országra is Európában. A magyarok kicsit vehemensebbek mint más ország lakói, ami tűnhet bunkóságnak is, de szerintem a lengyelek még ennél is durvábbnak, bunkóbbnak tűnnek. Nehogy azt gondoljuk már, hogy a fejlett nyugaton az átlagemberek sokkal lazábbak és könnyebben élnek. Menj el egy angol vagy ír kocsmába hajnal 2 körül és nézd meg milyen "kedvesek" az emberek egymáshoz.

dr.pupak30 2014.08.05. 23:49:04

Pontosítok. Ennyi blődséget egyben már régen láttam. Ezen nevettem a legjobban : "Nem szórják ők sem a pénzt, de mégsem spórolnak az élelmiszeren, hisz tudják „Az vagy, amit megeszel” és akkor a velük hozott jó kedvről ne is beszéljünk."

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.08.06. 00:04:28

@dr.pupak30:
"Általánosságok puffogtatása. 10 ből 9 megállapítás igaz bármely más országra is Európában...."

agree!!

Csak mellékesen jegyzem meg az itt komentelők egy része külföldön él, ebből adódóan már nem tud elvonatkoztatni egyáltalán és jól láthatóan hasonlítgat.....
Épp ezért a vélemény ....nos, az is marad , sok-sok különböző vélemény.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.06. 00:16:10

@blackhair-lady: Izé, na, elnézést kérek, de ez engem is kicsit hadd zavarjon.Ez az elvárt, automatikusan felszámlázott, kiszámított borravaló.Hol érdekel engemet az, hogy ez a pincér bére?Miért nem választott másik szakmát, vagy miért nem ügyesebb, hogy jobb munkafeltételeket, fizetést tudjon kialkudni magának?Ha én kőfaragó vagyok, vagy baletttáncos, netán vadakat terelő juhász, akkor mikor van nekem borravalóm?Soha.Kit fog elkezdeni érdekelni az, hogy milyen az én sanyarú, anyagi helyzetem?Hát, kábé senkit.Akkor én se adok csak akkor és annak, akinek gondolok és aki valami extrát teljesít.Ha meg megjegyzik az arcomat és nem szolgálnak ki?Bróhahah, nem én fogok bele tönkremenni, maximum csak ők.És is csatlakozok azokhoz, akik nem mennek be az automatikus borravalóba, vagy maximum csak egyszer. (Bocs, ha már sokan írták, de most tartok itt az olvasásban, és kicsit felbaxtam magam.) És nem vagyok rád dühös, nehogy félreértsd, csak ellenkezik a gondolkodásmódunk. :-)

dr.pupak30 2014.08.06. 00:24:49

@sodalisO [eng]: Én is külföldön élek. Az összes otthoni dolgot kritizáló emberke mindig egy nézőpontból értékeli a dolgokat. MEg kéne érteni, hogy ellátogatni egy országba pár hétre, nem ugyanaz mint ott élni emigránsként hosszabb ideig. Én semmilyen a cikkben említett nyugatiakra jellemző állítólagos pozitív tulajdonságot nem sajátítottam el. Inkább keményebb, érzéketlenebb lettem a kint eltöltött évek alatt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.06. 00:30:38

@montroyal ( CAN qc): Hmm, nem kicsit durva ez, sőt, inkább röhejes.Magyarországon az emberek 80%-a csóró, azért próbálkozik hasonlóval.Na de Kanadában??Nem hittem volna.Csak keményen bánj velük! :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.06. 00:33:10

@blackhair-lady: Hmm, nem kukacoskodás, de nem life long, hanem long life az az olaj.Nagyon nem ugyanaz a két jelentés... :-)

montroyal ( CAN qc) 2014.08.06. 00:48:13

@geegee: OK ma is lekiabaltam valaki fejet . mondtam 10-20$ fizet ammennyi ido ra megy 60 orankent kinlodtam egy felorat es mondom 30 lesz ...erre amitol idegbajt kapok ;;; nananana.. 10$ adok ... meg az edesanyad .... elado a garazs majd ha megveszed te fogod meghatarozni az arat ... na azert szerencsere csak ritkan van ilyen (arab)...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.06. 00:55:18

@blackhair-lady: nem tenyleg nem szoktak adni es nem is kerek fizetik a szamlat es kesz ...nagyon ritkan adnak v hoznak egy italt v ha valami extrat csinal a melosom ami nincs az arba de ugy latja jobb lesz ugy , mondom csinald es majd kerek egy 20-al tobbet de adja oda a melosnak ... de ez bodyshop mashol nem tudom hogy van ..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.06. 01:22:02

@Mérges 1234: Ha nem fizetsz , kitori a nyakat vagy mit csinal azzala gyerekkel?
Itt a korhazban:
nem kellett kanalat, tanyert, evoeszkozt vinni, mind adtak
torolkozot is
haloinget is
wcpapir is volt a wcben.
Ennek kene normalisnak lenni. Utalom az otthoni halapenzes rendszert, sosem adtam. Igaz igy legalabb kimutattaka foguk feherjet az orvosok/noverek. Aki normalis volt, az ekkor is az maradt, aki nem....

blackhairlady 2014.08.06. 01:24:11

@geegee: semmi gond:) akkor most altalanossagban megallapithatjuk, hogy ket fele ember letezik, az egyik aki ad borravalot, a masik meg aki nem:)))

blackhairlady 2014.08.06. 01:26:48

@geegee: :))))))))))
Vannak ilyen osszetett (osszetartozo) szokapcsolat teveszteseim, koszi a javitast!:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.06. 01:35:34

@montroyal ( CAN qc): Jájj, rettenetes.Én is dolgoztam hasonlót még odahaza (számítógépszervíz) de nem voltak ilyen rossz tapasztalataim.Velem senki nem állt le c!gánykodni, asszem egyszer se.Jó, igaz, nem vagyok egy mélynövésű, de nem hiszem, hogy ettől volt...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.06. 01:37:49

@geegee: tul eljuk .. meg ahogy itt szokas ;tele hassal panaszkodunk ...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.06. 01:40:47

@geegee: ja es Mo-on en portas voltam discokba de itt ez nem szamit mekkora vagy . pl rendort hiv es fizetes nelkul elviszi az autojat mert az az ove ... en meg mehetek pereskedni 1-2 evig a penzemert de nem biztos hogy nyerek ..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.06. 01:41:41

@blackhair-lady: Az még lemaradt az előbb, hogy én nem vagyok amúgy a borravaló ellen, csak ne legyen automatikus.Odahaza adtam mindig a postásnak, ha pénzt hozott (ha büntetőcsekket, vagy hasonlót, akkor nem.,..akkor adjon ő nekem) meg fodrásznak is, pincéreknek is általában, bár nem különösebben sokat.De ha ott van ez az automatikus felszámítás, akkor onnan inkáb átmegyek máshová.Szerencsére odahaza nem nagyon botlok bele, itt kint meg még egyszer se találkoztam ilyen hellyel.Persze attól még lehet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.06. 01:43:36

@montroyal ( CAN qc): Na de csak van valami papír, ami alapján ott van a kocsija nálad, nem?Megrendelő, vagy munkalap, stb.Akkor meg már nem lehet, csak úgy elvinni, nem?Legalább is így lenne illendő...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.06. 03:45:28

@blackhair-lady: én azt hittem, azt mondtad a lifelong-gal, hogy amíg él a kocsi, kicserélik az olajat. ingyen szervizelés vagymi.
vagy akkor én néztem be valamit.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.06. 04:12:16

@geegee: ja a papirral mehetek a birosagra ... a kocsijat nem tarthatom vissza az az o tulajdona... nem sok esetem volt 16 ev alatt de azert minden evben elmegy egy nyaralas ara ...... ez a kapitalizmus .. uzleti kockazat ... es ? nem jott be - vesztettel ...

azert jol vagyok nem panaszkodok csak vannak ilyenek

**mimi** 2014.08.06. 06:23:00

hüüühaaaaa....:)

@Dragonlady (now in Thailand): :))))))))))))))))

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2014.08.06. 06:46:11

"Egy normálisan működő nyugati országból származó ember minden évben elutazik, belföldre és külföldre egyaránt. Nem szórják ők sem a pénzt, de mégsem spórolnak az élelmiszeren, hisz tudják „Az vagy, amit megeszel” és akkor a velük hozott jó kedvről ne is beszéljünk."

Ekkora butaságot nem kellene írni. Hogy gondolod, hogy egy lapon emlegeted azokat az embereket az itthoniakkal?
Nekem is van egy milliomos barátom, aki szerint az az intelligencia csúcsa, ha valaki utazgat a világban. Ezek az utazgatások százezrekbe kerülnek, amit bizony a legtöbb ember nem engedhet meg magának olyan egyszerű okok miatt, hogy NINCS MIBŐL.
Nagyon sok családot ismerek, akik egyszerűen tehetetlenek, és nem jelenthető ki egyértelműen, hogy csak azért, mert hülyék. Sokan lerendezik a dolgot ennyivel, pedig azért ez közel sem ilyen egyszerű.
Írhatnék még 2000 sort, de az se lenne elég. Annyira nem egyszerű.

A cikk írója meggondolatlan.

bpetya75 2014.08.06. 09:00:58

@mojyo:

Nem fogjuk meggyőzni egymást, ez nyilvánvaló :-P

Egyetemen a firmaévfolyamomban volt egy srác, aki valamivel kihúzta a gyufát a fásszárú növénytant oktatót tanárnál. közölte vele az illető, hogy "Magából nem lesz erdőmérnök!" Vissza is írta a srácot, a következő évben vizsgaidőszakban pedig megint elkezdte szívatni. A srác végül bizottságot kért, és átment. Próbált hatalmi fölényt érvényesíteni a tanár, de nem sikerült neki. Erről beszélek, ez nem valós hatalmi helyzet, csak egyesek (esetenként sokak) annak tekintik. A vezető politikusok nálunk sajnos valóban hatalmi helyzetben vannak, nekik nem kell következményekkel számolni.

XS 2014.08.06. 09:11:54

"Véleményük szerint rendkívül sok alkoholt fogyasztunk és a cigaretta is minden második percben ott lóg a szánkban."

Ez igaz, de nem tobbet mint sok mas "nyugati" orszagban, elsosorban a dohanyra gondolok. Az angolok ugy cigiznek mint a gyarkemeny (a 2000+ forintos cigiar mellett) es a nemetek is latszatra / erzetre tobbet szivnak mint mi szerintem.

Jo amugy a cikk, tenyleg merhetetlenul naiv, de sok ponton nagyon is jogos es udito a fiatalos szemlelet (csak sajnos lehangolo az igazsag). Jo lenne nehany statisztikat latni, mert alapvetoen kedves cikkiro ha belegondolsz, te sem vagy kulonb mint azok akikrol irsz, panaszkodsz a tenyek ismerete nelkul. Tehat te is ugyanaz a "tipikus magyar" vagy aki nem is biztos benne, hogy mashol jobb, de romantikus ideallal felfegyverkezve lozungokra tamaszkodsz es az a lenyeg, hogy magyarnak lenni a legrosszabb.

En mar egy ideje elkoltoztem a csaladdal de mielott vegleg otthagytuk volna a szulohazankat is nagyon sokat utaztam munka miatt igy eljutottam tobb kontinensre (gyakorlatilag Afrikat es Del-Amerikat leszamitva midnenhova) es bizony azt kell mondanom neked, hogy az elet mindenhol nehez es mindenhol a kuzdelemrol szol! Becs nagyon rossz osszehasonlitasi alap, mert Becs az 1300-as evek ota folyamatosan viragzik es a kulturalis es diplomaciai vilag kozpontja. Ez olyan mintha Harsanyt hasonlitanad ossze Budapesttel.

Egy tipikus britt, amerikai, nemet munka utan hazamegy, elovesz egy sort es bedoglik a TV ele. A volt fonokom (brit) egy internetes portalon nezte meg, hogy mit illik venni a felesegenek 5. hazassagi evfordulora (eloszor azt hittem viccel), ennyire fejlett a szocialis erzekuk, de sorolhatnam meg naphosszat az ellenpeldakat. Az egeszegi allapotuk tragikus, a britteknel minden 3. ember rakos lesz az eleteben (ez orulten rossz arany), bar nincs hozzaferesem statisztikakhoz, szivesen megneznem a serult gyerekek aranyat is, 1 honap alatt tobb serult gyereket latok itt, mint otthon egy elet alatt ugy, hogy volt a csaladban aki autistakkal foglalkozott. A fiatalok bar nagyon jo oktatast kapnak, neveletlenek, bunkok (nem is csodalom hiszen a szuleik egyszeruen nem foglalkoznak veluk, egyaltalan nem! Pelda: A szomszed kisfiu atjott a fiaimhoz jatszani, a felesegem mondta, hogy alszanak jojjon vissza kesobb, azt mondta nem hiszi el es berohant a lakasba - termeszetesen cipoval es ordibalva ahogy kell sikeresen felebresztve az ujszulott fiamat). A szorakozasuk abban merul ki, hogy atom reszegre isszak magukat (ami otthon sem meglepo, de azert ilyet nagyon ritkan lattam. A csaladokban rendszeresek a vallasok, nagyon sok kozvetlen brit ismerosom is elvallt mar, van aki tobbszor is, van olyan 32 eves lany akinek 4 gyereke 3 kulonbozo ferfitol van es most egy negyedikkel el (nincs ebben semmi kivetnivalo csak az osszehasonlitas miatt irom).

Segelybol elesrol csak annyit, hogy neha ugyan latok (foleg afro amerikaiakat es lengyeleket) kimondottan ebbol elo csaladokat, de leginkabb az angolok hasznaljak vegletekig ki a rendszert.

Ket dologban nagyon igazad van viszont, a munkahoz valo hozzaallasunk abszolut nem kompetitiv, az osszes magyar ismerosomtol csak annyit tanultam, hogy hogy lehet okosban dolgozni. Jol? Azt nem! Aki pedig nem igy latta azok a kollegaim, ismeroseim, barataim, 100%-ban kulfoldon dolgoznak!

A masik pedig a politika. Nem, nem az elmultotev nyolcev tizev, hanem az elmult 30. Igazabol az emberek kepesek valtozni, jobban doglozni, optimistabbak lenni, elvezni az eletet es elvezni a mindennapokat, ha valaki, a magyar kimondottan kepes erre! De amig ilyen a berendezkedesunk es amig hagyjuk, hogy a politikai elitunk ilyen legyen addig ne is varjunk semmi mast.

Vegezetul pedig, ha vilagot akarsz latni es tobbet akarsz tapasztalni a pesszimizmusrol, ne Becsbe menj hanem Marseilles bevandorlo negyedebe, Romaniaba, Gdanskba, Spanyolorszagba stb. De erdemes ellatogatnod Indiaba is ahol az oruletes es elkepzelhetetlen szegenyseg es nyomor ellenere az emperek optimizmusa es pozitiv hozzaallasa, a fiatalok jovokepe es a tenni akaras egyszeruen elkepeszto. Esetleg az USA-ba hogy megertsd az ignoracianak van felso hatara es vannak ok. Jo uton jarsz, fedezz fel sokat, tapasztalj sokat es elj jol! Az mindegy hogy hol, en mindig azt mondtam, a magyarsagomat senki nem veheti el tolem es buszke vagyok ra, fuggetlenul attol, hogy hol elek.

Udv,
Xs

Nzoltan 2014.08.06. 09:12:04

Az egész arról szól, hogy idehaza, nem karrier a 'krumplisütés', bezzeg odakint már az. Inkább gondolkodjon el a sok 'krumplisütő', hol rontotta el?

A nagybetűs élet a legjobb iskola. A rátermettséget pedig nem feltétlenül pecsétes papírban mérik.

bpetya75 2014.08.06. 09:20:59

@mojyo:

Az első várandósság elején asszony is választott egy tapasztalt nődokit. Megtudtuk, hogy neki fix tarifája van, 2003-ban a 50e-t sokallottuk, meg nekem baromira nem is tetszett ez a módi. kerestünk egy fiatal dokit helyette, aki nem tartotta előre a markát. Ez a lehetőség fennáll. Persze vannak olyan területek, ahol durvább a helyzet, ezt nem vitatom, hiszen nem mindegy, hogy mennyire jó sebész műti az ember szívét, vagy ilyesmi. Ezek az orvosok meg néha (sokszor? nem tudom, szerencsére nem volt még dolgom velük) nagyon el vannak szállva maguktól és valóban visszaélnek a helyzetükkel.

@Mérges 1234:

Szerintem meg az embernek a saját dolgával kell inkább foglalkozni, és nem a rendszert átkozni. Akkor több energia jut a lényeges problémák megoldására. A magyar viszonyokat jól ismerjük, más országok esetében meg csak a felszínt látjuk, amíg bele nem merülünk életvitelszerűen. A posztolónak is elmagyarázták páran, akik tapasztaltabbak Ausztria vagy Németország viszonylatában, hogy ne ringassa magát illúziókba. Mindenhol van szarság, és ha a negatívumokra koncentrál az ember, akkor bárhol érezheti magát rosszul. Azt nem vitatom, hogy vannak országok, ahol ehhez a "rosszul érzéshez" jobban meg kell dolgozni, és vannak, ahol kevésbé. Meg azt sem vitatom, hogy Magyarország sajnos az utóbbiak közé tartozik.

Az, hogy ettől függetlenül optimista vagyok, @FeroxX:-éhoz hasonló helyzetemből ered. Mélyről kapaszkodunk felfelé és jól alakulnak a dolgaink. Minek sírjak? A sírdogálás nem húzott volna ki a csávából bennünket. Pont az optimizmus volt az, ami segített.

Nzoltan 2014.08.06. 09:24:48

@mojyo: Alapvetően egyetértek. De az, hogy rossz ma fiatalnak lenni, az nem törvényszerű. Van, akinek tökmindegy mit dugnak a segge alá akkor is rossz, van aki pedig élvezi és sikernek éli meg, ha eléri akár a rövid távú célját.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.08.06. 09:39:18

@FeroxX: jó hozzászólás, én is több ilyen embert ismerek, aki sokkal jobban él az által, hogy csinált valamit, amit gyakorlatilag bárki csinálhatott volna, csak a nagy sírásban valahogy eszükbe se jut megpróbálni.

Fekete Ramon 2014.08.06. 10:02:37

Huzamosabb ideig dolgoztam külföldön, hogy hol és mit teljesen lényegtelen... Képben vagyok mi van kint és itthon. Nem szoktam hozzászólni ilyen témákhoz de már elegem van ebből a hülyeségből hogy a magyar csak túlél meg pesszimista meg stb.... bezzeg a nyugatiak fülig érő mosollyal ébrednek és megdöbbenti őket mi miért nem ilyenek vagyunk..... Gyerekek, ez k***a egyszerű! Papolnak itt az uniós egységről meg fejlődésről, bérekről stb..... Ha szerintem mi magyar átlag emberek is 1200-1500 eurót keresnénk (alaphang és egyáltalán nem számít soknak kint sem) nem pedig 300-500 eurót ( az 500 már jónak számít) akkor lehet hogy én se görcsölnék annyit és tudnék menni nyaralni meg utazni mint egy "nagy nyugati" polgár vagy a pénzhajtás helyett a családdal lenni. Persze lehet otthon is maradni és nézegetni egymást egész nap a családdal, origamizni, gazdálkodj okosan-t játszani és éhen halni. Itt a pénz a lényeg. Nem a boldogság forrása de ha van akkor nyugodtabb az ember mindenben... munkában magánéletben stb.... Nem a magyart kell hibáztatni meg ezen meglepődni miért vagyunk ilyenek. Nem a "nyugatiaknak" kell külföldre menniük hogy előrébb jussanak, nem nekik kell kint becsicskulniuk, nem nekik kell 500 euróból fenntartani lakást, kocsit, kaját venni, nyaralni menni, gyereket nevelni stb.....Próbálják ki és akkor megnézem hogy mennyire fognak pozitívak lenni és kiegyensúlyozottabbak. Erről az egészről meg nem mi tehetünk, ez van. Könnyen papol az ahol jobbak a lehetőségek és az életszínvonal.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.08.06. 10:05:24

@explanatus: "Ha mégis sikerül valahova bejutni, akkor sem kérdezik mit tudsz, hanem azt mondják: Igen, most szóltak telefonon, csináljak magának egy helyet. Te meg büszke vagy, hogy megcsináltad. Ez ma a Reality Hungary széphazánkban. "

Kiváló példája vagy a tipikus defetista magyar mentalitásnak, amit annyira utálunk itt sokan.
Ha én is a saját környezetemből vett példákat gondolnám országos érvényűnek akkor az ellenkezőjét tudnám leírni ezeknek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.08.06. 10:08:02

@Fekete Ramon: "Erről az egészről meg nem mi tehetünk, ez van."

Mégis ki tehet szerinted? Ki termeli ki és választja meg a poltikai elitünket? Ki dönti el, hogy merre haladjon az ország?
89 óta csak mi felelünk ezekért, ennyit tudtunk kihozni belőle, lehet fejet homokba dugva tagadni, de ez a helyzet.

2014.08.06. 12:09:31

@bpetya75: De ameddig szivatta a sracot, addig visszaelt a hatalmi helyzetevel, tokmindegy, hogy meg lett allitva egy szinten, mert elotte mar megtette. Az egy dolog, hogy a bizottsagnak meg ofelette volt hatalma es leallitotta a visszaelest meg idoben. A hatalom az nem egy negativ fogalom, hanem egy semleges dolog, ami mindenkinek van, ha a donteseitol fugg egy vagy akar tobb ember helyzete. A hatalomnal, mint fogalomnal filozofialiag leragadni pedig, amikor a korrupciorol van szo, szorszalhasogatas, mellebeszeles, a lenyeg nem latasa, missing the bloody point. :D

Masik sztoridat, a szuleszest nem engedi kulon linkelni, hogy az is ilyen zold legyen, de pontosan ugyanarrol van szo, hogy ez van, ha hatalmi helyzetet egyeni haszonszerzesre hasznaljak. Ez nem bekepzelt doktor, vagy valami mas, ez a korrupcio. Igy mukodik, joreggeltkivanok. :D

Ha elfajul, az maga a pokol, marpedig a legyintes, a mellebeszeles, a mismasolas, az ignorancia, meg a kozony, az pontosan ebben segit, hogy elfajuljon a korrupcio, es meg mielott felebredsz, te is szamolgatod, mennyibol tudnad kifizetni azt a kedves tanacsosurat, hatha segit elintezni, hogy megkapd az engedelyt, hogy boltot nyithass az utcaban, hiszen a korrupcio olyan jooo, hogy megengedi, hogy az legyen amit mi akarunk, igy nekem is van eselyem, olyan jo, hogy ilyen jol jarhatok.... es amig ezt almodom, hogy ez nekem is jo, eszre se veszem, hogy epp az utolso bort is lehuzzak rolam, es aztan csak nezek magam ele butan, hogy meghalt a gyerekem amikor elnyomta valaki a sztradan reszegen, mert tovabb engedtek a kedves rendorbacsik / osszedolt alatta a hid amit a kedves tanacsosur masik barati epitettek stb stb.

Te mondtad, hogy fontos a kozosseg. Akkor nem ertelek, hogy intezheted el ennyivel a korrupciot :D A korrupcio is olyan mint a zsarnoksag, sot, az is az. Es ugy is mukodik, mindenki szem a lancban ugyebar. Sajnalom ez megint hosszu lett, de ezirant en nagyon erosen erzek, es nem engedek. A korrupcio a vilag legembertelenebb rendszeret kepes kiepiteni, mar mondtam, hogy szerelmem Oroszorszag, talan ezert erzem ugy, hogy ez milyen... megszakad szivem bele, hogy ha erre az iszonyu remenytelensegre gondolok, hogy mennyien a sajat boldogulasuk utjat latjak a korrupcioban, mert mashogy nem is lehetett meg soha, senkinek. Komolyan sirogorcs kerulget tole.

Szoval minden szamit, a halapenz is. Nem meggyozni akarlak amugy, hanem ravilagitani egy olyan aspektusra vagy osszefugesre amirol ugy ereztem, hogy nem latod, en pedig nagyon erosen erzek errol, de reszemrol befejeztem.

M. Péter 2014.08.06. 14:01:08

@montroyal ( CAN qc): Arrafelé nincs mechanic’s lien? Ez pont azt jelenti, hogy igenis vissza lehet tartani a kocsit, amíg az ügyfél nem fizet.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.06. 14:38:46

@M. Péter: sajnos nincs ...reges regen volt de bizonyos emberek akik mindenhol hatalmon vannak kiharcoltak hogy ne legyen .. ok akik nem fizetnek nem becsulik mas munkajat csak ok csinalhatnak penzt ..... a sziv specialista doktor ugyvedet hozott magaval hogy ne fizessen 200$ al tobbet az egy nappal tobb munkaert .. vallasat nem irom ki ..

blackhairlady 2014.08.06. 16:43:44

@Dragonlady (now in Thailand): Igen, azt akartam irni:) Mar teljesen ossze vagyok zavarodva:))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.06. 17:14:48

@blackhair-lady: akkor szerintem nem te vagy összezavarodva, hanem a belekötő kolléga.
lifelong friend, lifelong ambition, lifelong commitment, lifelong learning (a garancia úgy tűnik inkább lifetime szokott lenni) - örökre szóló.
long-life battery, long-life milk, long-life smoke alarm (ezeket vágja hozzám első nekifutásra a kereső) - tartós

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.08.06. 21:34:19

Gratulálok fiatal szerző barátunk felismeréseihez!

Kicsit gyerekszáj ízű, de remek meglátások!

Elszégyelhetné magát minden magyar, hogy egy gyerekszáj cikknek kell kimondania olyan dolgokat, aminek a közbeszéd fősodrában lenne a helye. Miért nem beszél az Országos Érdek Egyeztető Tanács arról, hogy a magyar bér milyen életperspektívát kínál annak a társadalmi csoprtnak, amelyiket ez a kis szociológus palánta a "túlélésben reménykedők" / DE MÁR NEM csoportjaként AZONOSÍT BE! Hová lettek a polgárok Magyaroszágról? Hol a helye azoknak a kérdéseknek, amiket pl ez a szerző a magyar keretalkotó sikereségről felvetett?

spartacus 2014.08.08. 22:18:22

Ennyi hulyeseget honnan szedett ossze a Kisvarosi arra kivancsi lennek...
Tudjak, hogy azok amit megesznek?? Azert van tele a Lidl meg az Iceland..... ne is folytassam....
Oktatas?? 16 evesen nem tudnak meg/nem is fognak soha 100-ig osszeadni fejben. Ezer masik pelda... (igen tudom, hogy ma mar az oktatas se a regi... A legnagyobb hiba, hogy nincs idegennyelv kb elsoosztalytol kezdve.)
Ket diploma? Diploma se kell, hogy jol elj. Egyszeruen erteni kell valamihez amiert MA fizetnek.
Rasszizmus? Gyere elmegyunk este bulizni Peckhambe vagy Essexbe....
Munka utan csevereszes es ugy egeszebe a csaladi kotelekek? Nem is letezik ilyen nyugaton. Kirakat van meg a reklamok. Elfelejtik, hogy a gyerek oviba van. Amerikaba nem oly reg ment egy reklam, hogy telefonnyomogatas helyett a gyereket ne felejtsd a kocsiba.... (nem kamu, unokatestverem kint el 40 eve es egyik nap kuldte at a tv-s reszletet...)
Igenyesseg? A nok szorosek, nyitottszajjal eszik az emberek 80% stb....
Es ezer egy dolgot lehetne meg sorolni.
Sok baj van Magyarorszagon, de ez az orokos minden szar ami magyar mar sok. "tipikus magyar" aaaaaaaa Mindenhol vannak bunkok, szerencsetlenek es gyokerek...
Takarodjon el akinek nem tetszik es felejtse el orokre az egesz magyar kerdest.

schneewittli 2014.08.08. 23:05:02

Szívből kívánom a posztolónak egy egész életen át azt a mély meggyőződést, miszerint az emberek, az élet, a munka, a család, a perspektíva nyugaton sokkal frankóbb, mint Magyarországon. Ha véletlen csalódna, akkor pedig azt kívánom, hogy a lehető leghamarabb rájöjjön: minden egyes országban az a napsütés vagy vihar várja, ami a saját lelkében van.

2014.09.22. 09:49:42

egyre több ember van, miközben a gépeknek köszönhetően egyre kevesebb emberre van szükség, a helyzet egyre rosszabb lesz, főleg hogy a felső 10% is meg tesz mindent azért hogy minden pénzt elszívjanak az emberektől, kellene egy globális születés szabályozás törvény, plusz feltétel nélküli támogatás, és emellet eltörölni a millióféle támogatásokat

Katalin Fróna 2014.09.24. 07:55:01

2 eve elek kulfoldon, de ez a cikk tobb sebbol verzik. Vajon mennyi ertelme van egy fejlett nyugati tarsadalmat osszehasonlitani Magyarorszaggal? Amugy kerdezd meg az osztrakokat, hogy mennyi allami deficitet okoz nekik a szeleskoru szocialis ellatas. (Torokok & Co.) Es kerdem en, miert van az, hogy a te lakbered, egeszsegbiztositasod, havi kajad dragabb kulfoldon, mint anyukad ugyanezenezen koltsegei itthon? BTW voltam Svajcban au pair, igen ott, Europa Eldoradojaban.. A tokeletes, gazdag kiegyensulyozott svajci csalad annyira torodott a gyerekeivel, hogy a negyven fokos lazas, beteg 1 eves kisfiukkal egyedul voltam a korhazba, mert a szulok dolgoztak... a kozos csaladi program meg esti TV nezes volt a gyerkocokkel, mert a szulok tul faradtak voltak ahhoz munka utan, hogy igazi programot csinaljanak a gyerekekkel.....De nem altalanositok ez alapjan es nem feltetelezem, hogy minden svajci csalad ilyen lenne, de nyilvanvalo, hogy az ahitott " nyugat" kozel sem olyan tokeletes.... Mintahogyan a te szempontjaid szerint sem lehet Magyarorszagrol egy igazi kepet kapni, amiben jo-rossz is benne van.... Velemenyem szerint ez a cikk felszines, meggondolatlan kijelentesekkel ill. az unasig hallgatott, klisekkel....Pedig az eremnek mindig ket oldala van..

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.26. 10:10:38

@Katalin Fróna: +1. bizony két oldala van
Összehasonlítgatni egy hatalmas nagy baromság...
...hogy milyen szar x-n, és milyen marha jó y-n.....f@ság....
....millió egyezer dologtól függ minden.....összevetésnek csak azonos paraméterek alapján van realitása...olyan meg , mint tudjuk nincs!! :-D

2014.09.26. 13:16:41

mindig ugyanaz a lemez. UGyanaz az életérzés most, mikor én elhagytam (2006), mikor a szüleimnek volt rá lehetősége (1988) de nem merték megugrani, mikor a nagyszüleim 56-ban, és a végtelenségig lehetne a sort folytatni.

Minden országban fogsz találni nehéz pillanatokat kedves posztoló. Ha szar helyzetből indulsz sokszor kell többletenergiákat mozgósítanod, hogy a kasztot ahonnan jössz leküzd és feljebb juss 1 szintet. Mindenhol ez fog várni. Külföldön még csóróbb leszel, még mélyebbről fogsz indulni. Az más kérdés persze, h a lehetőségeid jobbak. De ez a délibáb ne tévesszen meg. Jobb azoknak, akiknek van tudásuk tapasztalatuk és kompatibilisek a rendszerrel.

Mesélek egy konkrét példát. Unokatesóm 15 éve asztalos, alap szinten beszéli a németet. Svájcban szakemberhiány van. Mi sül ki neked ebből? Azonnal lesz munkája!? TÉVEDÉS :). Először mivel nem svájci, az iskolájá(i)t kapásból nem ismerik el. hiába ért a fához, tanulatlan munkaerőként lesz besorolva és a főnöke sem fog tudni több bért adni neki (kivéve ha nagyon akar, de bérfeszkót nem fogja felvállalni), tehát annyit fog keresni mint egy segédmunkás aki valóban nem ért semmihez. A másik dolog, hogy a svájci pecsétes papír hiánya oly erős, hogy inkább lemondanak egy jó szakemberről. Mert a -valamilyen szinten megalapozott- vak hit vezeti őket, amit az iskolarendszerükbe vetnek.

Ha a pohár számodra félig üres, szerinted meg fog változni egy idegen környezetben, még több nehézséggel a hátadon?

Dualiza 2015.04.08. 11:16:27

Az író túl fiatal, de lehet, hogy a szülei is, emiatt nem tudhatja, hogy azelőtt a lakhatás és a közlekedés igen olcsó volt az országban. A rendszerváltáskor 'elfelejtették' a lakhatás és a közlekedés költségét beletenni fizetésekbe. Értem ezalatt az albérlet árát, vagy a kölcsön összegét és a közüzemi díjakat. A jóléti társadalmakban 30% a lakás, 30% az autó, s minden többit a maradékból kényelmesen fedeznek. Nézzük meg, hogy ez körülbelül mit is jelentene hazánkban! Egy négytagú családnak négy szobás (a gyerekeknek külön szoba, a felnőtteknek hálószoba + nappali), vajon mennyi a bérleti díja, vagy az ára? A Google első helyét megnyitva a legolcsóbb, 60 nm-es ház 23 millió Ft. Mennyi ennek a törlesztő részlete és a fenntartási költsége? Kiadásnál az olcsóbb kategória 250-300 ezer Ft. Na, akkor szorozzuk fel ezt 3-mal!
Ugye, hogy már itt elbukik a 'nyugati' kiegyensúlyozott életet élők mutatója.
Az emberek mesterségesen, mondhatnám szántszándékkal lettek megnyomorítva ebben az országban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása