oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 01. 06:42,  A honvágy nem kudarc, avagy kit csap be a közösségi média 220 komment

2014. augusztus 01. 06:42 Határátkelő

A honvágy nem kudarc, avagy kit csap be a közösségi média

Az egyik leggyakoribb vád a bloggal szemben, hogy túl sok a sikertörténet és kevesebb szó esik a nehézségekről, vagy a kudarcba fulladt határátkelésekről. Noha én ezzel nem értek feltétlenül egyet (szerintem ugyanis nagyon sok poszt szól a kezdeti időszak nehézségeiről), most jöjjön egy olyan történet, melynek főszereplője, az ír Emma egy nagyon érdekes kérdést feszeget, jelesül, hogy mennyire csapja be a külföldre költözőket a szinte kizárólag csak mosolygós és pozitív kép és poszt a közösségi médiában, például a Facebookon. Az írás külön érdekessége, hogy szerzője éppen Budapestre költözött…

Emma Cassidy.jpg

A The Irish Times (egyébként nagyon érdekes és tanulságos) migrációval foglalkozó oldalán megjelent írásában (amit eredetiben ide kattintva olvashattok el) Emma Cassidy azt írja, úgy érezte, becsapták. Március végén költözött Budapestre, miután egy nemzetközi nonprofit szervezettől kapott egyéves szerződéssel állást a magyar fővárosban.

A lap Generation Emigration rovatában megjelent több száz határátkelő mosolygó arca és pozitív történetei miatt ugyanakkor az első hónapok nehézségei idején úgy érezte, valamit rosszul csinál. (Ha már számok: Írországból 2012 áprilisa és 2013 áprilisa között 90 ezren költöztek külföldre munkát vállalni.)

Washington és Budapest

„Mindig is úgy terveztem, hogy életem egy szakaszában külföldön dolgozom majd. 2009 és 2010 nyarán a Washington Ireland Program keretében Washington DC-ben éltem és minden pillanatát magamba szívtam.

Mindig is érdekeltek a nonprofit szervezetek, az egyetemen is az emberi jogok volt a szakterületem, így természetesnek tűnt, hogy Írországon kívül keresek állást. Így aztán amikor ez a magyarországi álláslehetőség felmerült, nem tétováztam.

Budapest csodás. Ugyanakkor a látványra lenyűgöző építészet és az új otthonommá vált város ragályos, energikus zsongása ellenére egy halk hang lerázhatatlanul mindig ott suttogott agyam hátsó felében.

Évek óta hangoztattam, hogy mennyire szeretnék külföldön dolgozni. Nagyszerű lesz, mondogattam, most mégis miért hiányzik az otthonom? Az első pár hét során alkalmanként engedélyeztem magamnak ezt az érzést, ám utána minden alkalommal leszidtam magam, amikor honvágyam volt” – írja Emma Cassidy, aki persze a Facebookon és az Instagrammon próbált meg sorstársakat keresni.

Mi a gond velem?

Amit talált, az csupa mosolygós, látszólag boldog ember, aki gyorsan beilleszkedett külföldön, ő pedig nem értette, mi a gond vele, neki miért nem sikerült?

„Tisztában vagyok vele, hogy lesznek, akik majd szemforgatva azt mondják, hogy ez csupán nyavalygás, de én azokhoz akarok szólni, akik néha hozzám hasonlóan éreznek: ne aggódjatok, nem vagytok egyedül. Előfordul, hogy az ember csak úgy elvan az új életében.

Semmi szükség arra, hogy állandóan a ragyogó időjárásról vagy egy, a közelben talált fantasztikus étteremről vagy kávézóról posztoljunk, esetleg az otthon maradt barátainkat kérdezgessük, hogy nem unják-e magukat.

Az élet határátkelőként nem habostorta. Könnyű túl sokat látni ezekbe a bizonyos kiposztolt képekbe, hiszen az emberek arról nem nagyon írnak, amikor szenvednek a nyelvi korlátok miatt, vagy amikor fáradtak, szomorúak, vagy esetleg valami jó kis otthoni kajára vágynak.

Éppen ezen a héten beszéltem egy barátommal, aki egy évvel ezelőtt költözött külföldre. Most először beszélt nekem arról, milyen is volt az első pár hónap után. Eddig bennem az a kép élt róla, hogy felugrott az első transzatlanti repülőre és vissza sem nézett többé. Most viszont elárulta, hogy hónapokig ugyanúgy érezte magát, mint én.

Márpedig én sokat agyaltam azon, miért vagyok én az egyetlen fiatal ír határátkelő, aki ilyen béna és képtelen a külföldre költözés minden pillanatát kiélvezni. Mindig hozzá hasonlítgattam magam, azt kérdezgetve önmagamtól, miért nem tudok olyan lenni, mint a kortársaim.

Ha lett volna annyi eszem, hogy őszintén forduljak felé, megosztotta volna velem a tapasztalatait, miként tökéletesen össze is foglalta azokat egy WhatsApp üzenetben: ’Az emberek azt mondogatják, hogy ez életed legjobb döntése. De a nehéz napokról senki sem beszél.’” – írja Emma.

Nehéz, de megéri

Íme tehát: nem könnyű elhagyni az otthonod. Nem könnyű nem otthon lenni, amikor valaki megbetegszik, vagy elpusztul a kutyád (Emma éppen ezt a példát hozza fel, mint amikor a legközelebb állt ahhoz, hogy felszálljon egy repülőre és hazamenjen, végül azért maradt mégis, mert elképzelte, mit szólnának a kollégái, ahhoz, hogy egy ilyen dolog miatt adta fel a tervét.)

Nehéz, de megéri – jut el a végkövetkeztetésig Emma Cassidy, aki a következő tanácsot adja az időnként honvággyal küszködőknek (és ki ne küszködne időnként honvággyal?): „attól még, hogy nosztalgiával gondolsz a régi szép időkre, nem szükségszerűen buktál el, vagy nem feltétlenül vagy túlérzékeny. Csak annyit jelent, hogy mindkét világból a legjobbat kapod”.

Én csak annyit tennék mindehhez hozzá, hogy mindenkinek akadnak nehéz napjai, előfordul, hogy az ember imádott városában, a jól ismert és kedvelt munkahelyen dolgozva egy reggel felébred, és az ágy szélén ülve arra gondol, mi a francot is keres itt ő, amikor a családja és a régi barátai onnan több ezer kilométerre vannak.

De aztán elindul a nap és a dolgok helyrerázódnak.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr696558923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.08.01. 18:40:37

A poszthoz: Duh. :))

A Facebook tipikusan nem az a csatorna ahol az ember oszinte kepet kap a kivandorlasrol. Az illeto olvashatott volna expat forumokat, ilyen helyeken garantaltan van rinya. :) Mo-i expatoknak is vannak ilyen forumok, sot eleg sokan blogot is vezetnek. En szeretek ilyesmibe belekukkolni, nagyon vicces ahogy a kul. kulturalis buktatokat targyaljak ki - ilyenkor ugy erzem - "kvittek vagyunk". :)

Ezt ugy ertem hogy a helyiek pl. sok esetben meg vannak gyozodve hogy a bevandorloknak maga a menyorszag ide jonni, nem lehet okuk panaszra. Na persze eleinte ez sokszor igy is csapodik le, az ember orul, hogy bejutott, aztan orul, hogy van munkaja, de ahogy egyre tobbet akar, es esetleg nehezen talalja meg, ez az erzes erosen "letisztul". Es nekunk is jogunk van panaszkodni, sot neha fel is kell szolalni, legalabb a kovetkezo bevandorlo generaciok erdekeben.

nyuszigonosz 2014.08.01. 18:41:06

@cougarcat: Ígen, vannak emberek, akik mindenen sírnak, és nem is ez a probléma.
Ez akkor válik azzá, amikor csak sírnak, söt egyfolytában sírdogálnak, ahelyett, hogy bármit is változtassanak, vagy egyáltalán változtatni akarjanak.

Sok mindent nem tudunk megváltoztatni, ez is igaz. Viszont ha naponta sírdogálunk a ténylegesen megváltoztathatatlan dolgokon, attól nem lesz semmi sem jobb.

Söt, vannak emberek, akiknek még a síráshoz is publikum kell, nincs is igazából semmi bajuk, mint írtam, változtatni sem akarnak a világon semmin, csak telesírni, telejajgatni az aktuális nézöközönségüket.

Most jól eltértem én is a témától: szerintem aki valahová munka, tanulás, vagy csak egyszerüen világlátás miatt költözik el otthonról, és hónapokig siratja saját magát emiatt, az jobban tette volna ha nem költözik sehová.
Ma már nem bezárt a világ, haza lehet menni.

blackhairlady 2014.08.01. 18:46:57

@cougarcat: Bolcs vagy mint mindig. Es foleg empatikus, ami nalam mindig egy plussz pont.:)

2014.08.01. 18:53:26

@nyuszigonosz(D): "Viszont ha naponta sírdogálunk a ténylegesen megváltoztathatatlan dolgokon, attól nem lesz semmi sem jobb. "

Valami jobb lesz, az illeto ezzel rovid idore megkonnyebbul. De abban igazad van, hogy konkret gyakorlati lepesek nelkul valos problemak nem tudnak megoldodni. Viszont pl. a honvagy olyan dolog, aminek az orvoslasahoz ido kell, mert a gyarorlati megoldas az lenne, hogy az ember visszakoltozzon, ami meg a kudarccal egyenlo (legalabbis szamomra ez lett volna). Szoval az emberek megprobalnak lavirozni a negativ erzeseik meg a celjaik kozott. Van aki ezt a felszinre hozva eli at (pl. sir, vagy duhos, es panaszkodik, stb.), van akinek az a jobb ha nem vesz rola tudomast, csak a pozitivumokra koncentral.

"Söt, vannak emberek, akiknek még a síráshoz is publikum kell, nincs is igazából semmi bajuk, mint írtam, változtatni sem akarnak a világon semmin, csak telesírni, telejajgatni az aktuális nézöközönségüket."

Igen, sajnos le lehet ebben ragadni, meg vannak emberek akik "erzelmi vampirok", akkor erzik jol magukat, ha a kornyezetuk is azon az erzelmi szinten van, ahol ok.

En az atlag honvagytol kinzott emberekre gondolok.... Elkoltozik a csaladtol messzire, jo ha egy evben egyszer latja oket (eszak-amerikai bevandorlokra jellemzo) es a szuleivel, nagyszuleivol, testvereivel nagyon szoros kapcsolata volt, pl. Szamomra ilyen esetben teljesen ertheto....

2014.08.01. 18:59:19

@blackhair-lady: :) Amikor masok fele vagyok empatikus (es nekem se sikerul mindig) akkor tulajdonkeppen sajat magam fele fejezek ki valami megertest, mert en tipikusan elegge szigoru vagyok onmagamhoz. :) Mindenkinek ajanlom ezt aki hozzam hasonlo analis, perfekcionista tipus.... :)

Sanz 2014.08.01. 19:00:10

A honvágy szar dolog, de apám szokta mindig mondani, hogy "fiam, döntsd el, hogy angol vagy magyar átlagfizetés 150%-a az, amit nyavalygás közben számolni szeretnél".
Én meg hümmögök egyet és maradok.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.08.01. 19:47:09

@tableno: átolvastam de én nem találtam meg. Na mindegy. :)

uresmezo 2014.08.01. 20:17:27

Azért egyvalamit csak tisztázni kéne! Mondjuk, több országban eltöltött huzamosabb idő után, jó nyelvtudás birtokában – kéretik a jó nyelvtudást nem félre érteni - olyan jó, hogy nem csak a szavakat érti az ember, hanem azt is, hogy mi van elrejtve abban amit hallunk, akkor ki lehet jelenteni:

- - - Akárhová mész, a hülyék már ott vannak - - -

Nem a sajátjainkra gondolok, a helyiekre. Azok vannak leginkább ennek a felfedezésnek kitéve, kik jobbak, sokkal jobbak a helyi átlagnál és ilyenkor a helyiekben előjön a munkahelyféltés. Arra a legkevesebben gondolnak, hogy mi – határátkelők – azért vagyunk ott, mert a helyiek arra a bizonyos munkára nem alkalmasak. Az itthonülők azt mondják, azért kapjuk meg azt a bizonyos munkát amit, mert a helyieknek nem kell, mert méltóságon alulinak tartják. ÓÓÓÓriási tévedés!

Egy határátkelő nem hasonlítható össze semmilyen szempontból a helyi munkavállalóval. A határátkelő TUD valamit. Nagyon. Van célja, akarata, szorgalma, kitartása, és jobb mint a helyi átlagember. Egy idő után feltűnik „tiszta magyar világ” van ott is, mert bizony ott is van, hogy ennek annak eze meg aza a kollégád és ha ez eléri az otthoni szintet, akkor elkezded böngészi az álláshirdetéseket.

Igen, nem csupa öröm az élet, de a határátkelő nem tucatárú, ezért van az, hogy itt is inkább sikerekről olvashatunk, mert az is siker, ha felismerd, hogy tovább kell menned, és tovább mész. Nagy a világ!

tucano 2014.08.01. 20:29:13

"Semmi szükség arra, hogy állandóan a ragyogó időjárásról vagy egy, a közelben talált fantasztikus étteremről vagy kávézóról posztoljunk"
Ez hülyeség, ezt csinálom egész nap és sztem igenis szükség van rá.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 21:14:01

@HardPötty: Nem lehet beállítani, hogy csak a családtagok lássák a bejegyzést?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.01. 21:23:53

@zöldeketbeszélek: meglepően sok ember képtelen bármit is beállítani, vagy tojik bele :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.01. 21:38:08

OFF: van valaki itt, aki csinált már coursera.org-os vagy bármi más online kurzust? érdekelnének tapasztalatok. (a Bezzeganyán a földbe döngöltek valakit pár hónapja a témában, aki résztvett és írt róla, hogy mekkor színvonaltalan hülyeség, na az is érdekes volt, hogyan reagálnak emberek az egész ötletre....)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 21:54:18

Bennemv an a hiba, hogy nalamilyen , a cikkben leirt honvagy sosem volt? Nem hianyzik Magyarorszag, relative keves baratom van, akivel otthon is ritkan talalkoztunk a tavolsag miatt , szoval bar tudom, hogy nem vagyunk egyformak, de nalam oszinten, tenyleg sosemmerult fel, hogy u de felulnek a repulore, es hazamennek. Nem, nekem itt van az otthonom.

2014.08.01. 22:05:16

@Dragonlady (now in Thailand): A gyerek iskolája egy csomó online tanfolyamot ajánlott a nyárra, én is csináltam, bár inkább csak átnéztem, végig nem mentem egy témán sem teljesen. Szerintem nagyon jók. Nem tudom a bezzeganyán mik mennek erről de bármi ami ingyenes és hasznos infó, szerintem rossz nem lehet. Az anyagok felépítése jó, videók, tesztek, ellenőrzések, értékelések, ismétlési, javítási lehetőségek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 22:14:04

@mojyo: Csak arra gondoltam, hogy lehetett volna akár apa, nagyapa is, tehát nem a szelíd, feminin forma, hanem az erősebb kezű férfias :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 22:15:22

@Dragonlady (now in Thailand): Pedig ha már folyamatosak a kellemetlenségek, vagy csak a bosszantó beszólogatások, akkor azért ajánlott...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 22:22:02

@Th's child: Nem leptél meg, olvastam pár posztodat, szóval gondoltam, hogy ilyen sarkos véleményt fogsz formálni ebben a kérdésben (is) :). És egyébként általában véve egyet is értek veled, de ez a poszt most nagyon nem erről szólt. Ez egy konkrét élethelyzet volt, amire a posztoló a fészbúkos infók alapján készült fel. Hát nagyon nem mindegy ilyen esetben, hogy ott mit lát, mit kap. (Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem ő az egyetlen, aki azt hiszi, hogy ami a fészbúkon nincs, az nem is létezik...)

HardPötty 2014.08.01. 22:22:53

@zöldeketbeszélek: jogos a felvetès igazad van. De a kevèsbbè kedves megjegyzèsek mellett azèrt jòl esik a nehezebb napokon tallòzgatni a kèpek közt ès a baràtok vèlemènyèt is nèzegetni nem csak a csalàdèt. Akàr mèg ha az kritika is. A maradèk pàr tàvoli ismerős vèlemènye pedig ha ki is akaszt inkàbb csak azèrt zavar mert mindig többet akarnak egy kèpbe belelàtni mit amennyit mutatni akarok vele. Vadidegenek amùgy sem làthatjàk a kèpeket.

morsels (törölt) 2014.08.01. 22:35:36

@tildy[UK]:
Ugyanmar, a kommentelok nagyresze olyan, mint te vagy, nem kell dramatizalni csak azert, mert egy ilyen poszt megjelent.
Raadasul a poszt irojanak egeszen mas a hattere, a dontese, mint neked.
Persze ertem en, a komment tipus rendkivul nepszeru.

A masik meg az, hogy mindenkinek van multja. Van kapcsolata a multjahoz. Vannak olyanok, akik szivesen elfelejtenek, vannak, akik nem es vannak, akiknek csak mult.
De attol a mult van. Le lehet tagadni, meg lehet probalni elfelejteni, de multja mindenkinek van.

Neked is.

Határátkelő 2014.08.01. 22:36:13

@házelőtthinta: Természetesen megjelenhet, hogyha olyan a stílusa és a tartalma, ami belefér a blog keretei közé. Ezt ugye előre nem tudhatjuk, de látod a kereteket, a szabályokat, amik a kommentelésre vonatkoznak, ugyanez érvényes a posztokra is. Amennyiben leírod a történetedet, hogy mit tapasztaltál az elmúlt két évben, hogy alakult az életed akkor megjelenhet, de erre persze addig kötelezettséget nem vállalok, amíg nem látom az írást. Valamint arra is készülj fel, hogy nyilván eddigi hozzászólásaid kapcsán vannak a többiekben előfeltevések.

morsels (törölt) 2014.08.01. 22:50:06

@zöldeketbeszélek:
En szemely szerint nem tartom a megjegyzeset sarkosnak. Szerintem teljesen jogos az, amit irt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 22:51:05

@morsels:

Persze, de mindennek megvan a maga helye. Szerintem nem tagadtam le:) Mitobb, nosztalgiaval gondolok pl. Jaszberenyre, de mult.

Az en dontesem... Hm, egyet tudok: nem anyagi jellegu volt. Sokkal inkabb kivancsisag, illetve regota terv. Ha nem is hudejajdenagyon, de azert nem voltak anyagi gondjaim otthon sem, miutan elkezdtem dolgozni.

morsels (törölt) 2014.08.01. 22:55:08

@tildy[UK]:
Mindenkinek megvan a maga tortenete.
Amit nem ertek az az, hogy te miert akarod rendszeresen mashoz hasonlitani a tiedet?
A tied is egyedi, a mase is az.
Te igy csinaltad, mas meg maskepp.

Ok, most mar ugy nez ki, hogy te sikeres vagy... ami azt jelenti, hogy az osszehasonlitasz arra kell, hogy valamit bizonyits?

Es mondom megint. Te is jottel valahonnan. Az is a te reszed. Igen, a mult, de a reszed. Ha mashonnan jottel volna. mas lennel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 22:59:22

@morsels: szerintem tulmagyaraztuk azt a hozzaszolasom, reszemrol semmi ilyesmi szandek nem volt benne, amit ugy erzek, hogy te belelatsz.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:01:28

@tildy[UK]:
Egyebkent meg a poszt iroja is azt irta, hogy megpalyazott valamit, nem erzi jol magat.

Te meg igen. Meg ahogy olvasom itt, a hataratkelok (ide iro reszenek) majd 100%-a ugyanugy jol erzi magat es ha van is valami nosztalgia, azt nem hangsulyozza.

Es azt hiszem, hogy a lenyeg itt van. Min van a hangsuly. En szemely szerint azokat nem ertem, akiknek fontos az, hogy azt hangsulyozzak, hogy nekik aztan semmi kapcsolatuk, honvagyuk, vagy barmifele kotodesuk lenne. Minden popec es elvileg mar 30 eve igy kellett volna mindennek lennie :-)

Pedig mindannyian jottunk valahonnan. Mas a hatterunk, mas a lehetosegunk es mas a megjart ut... ami kozos az az, hogy mindannyian Magyarorszagrol jottunk.

33621 2014.08.01. 23:04:33

Hol van Digger öcsém? Zoolet már láttam napközben. Ti vagy valaki innen a határátkelőről jártatok már itt ? Jó lenne majd egyszer személyesen is látni ezt!

totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/08/01/a_legdurvabb_rolls-royce_mercedes_es_bmw_motorok/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 23:07:46

@morsels: Mas a kapcsolat, mas a nosztalgia, es mas a honvagy :-)
Kapcsolatom van, nosztalgiam van Magyarorszaggal kapcsolatban, de honvagyam, az nincs, es ennyi es nem tobb.

Nekem meg az az erzesem, mintha lelkiismeretfurdalast probalnal valakiben azert kelteni, mert elore nez, es kevesbe hatra.

A multat nem elfelejteni kell, vagy meg nem tortente tenni, hanem megfelelo helyen kezelni. Szerintem.
Egyebkent meg mindenki ugy csinalja, ahogy neki jolesik, de a tulzott honvaggyal csak a sajat dolgat neheziti meg.

Ne haragudj, egyutterzo kepessegem a beka sejhaja alatti, nem tudom sajnos ezt a a fajta eletfelfogast aterezni, egyszeruen nem fer ossze a "problema van? Menni es megoldani" tipusu attitudommel.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:08:15

@tildy[UK]:
Biztos felreertettem, dehat egy ir lany eljon Magyarorszagra, ami utan te leirod azt, hogy biztos benned van a hiba, mert te sosem ereztel ugy, mint aki a posztot irta.

Hat, en sem ereztem ugy, mint a poszt iroja.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:10:06

@tildy[UK]:
Miert akarnek en barkiben leliismeretfurdalast kelteni?
Az egyutterzesedre sincs szuksegem :-)

Egyebkent meg... never mind.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 23:12:40

@morsels: Oke, legkozelebb pontosan, teljesen kifejtve megfogalmazom, mire gondoltam:
jelen eseteben egeszen pontosan arra , hogy "és ki ne küszködne időnként honvággyal?" -> erre reagaltam.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:25:28

@tildy[UK]:
Jo, hat neked meg nem volt olyanod. Az ir lanynak (aki a posztot irna) sem volt New Yorkban, ott jol erezte magat.
Te meg Londonban erzed jol magad. Es hat tegye fel a kezet az, aki ott jol erzi magat.

Meg az, aki nem.

Aztan gyozzek meg egymast, hogy miert nem jo az, ahogy erzik magukat.

Arra mar ki sem terek, hogy mi a honvagy. Mert ugye ez egy gyujtofogalom, azt hiszem. Van, akinek a makosteszta, masnak a tejfol, megint masnak meg a TV torony a Misina teton.

Ja varj, ez nem honvagy, hanem emlekek. Szoval mi a honvagy?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 23:32:15

@morsels: nem tudom masnak mi, en azt a fogalmat illetem vele, amikor mar valaki iszonyatmod szenved, annyira menne mar haza, hiszen ahol el , azt nem tekinti otthonanak/hazajanak.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:32:54

@tildy[UK]:
Ja, es mielott felreertesz, nekem sosem volt honvagyam.
Most sincs.

A lehetosegeket nezem, meg persze vannak emlekeim.
Ezert irtam azt, hogy mindannyian magyarok vagyunk itt. Te is, en is, meg a tobbiek is.
Mas tapasztalatokkal, mas utakat bejarva. Az egyetlen kozos az, hogy mindannyian magyarok vagyunk.
Meg azok is magyarok, akik nem akarnak azok lenni.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:43:35

@tildy[UK]:
Ugyanmar...
Te programozo vagy, ugye? Fuzzy logic?
Mi szamit melegnek, vagy hidegnek? A korulmenyek hatarozzak meg azt, hogy az emberek hogyan erzik magukat es ki mit tart elfogadhatonak az adott hatarokon belul.

A szocialis erzekenysegunk is hasonlo modon mukodik. Mindenkinek megvan a maga tureshatara, amit aztan idovel tul modositani es hat ez a blog elvileg errol szol.

Vagyis szolna nagyreszt (legalabbis en igy gondolom) ha nem lennenek olyanok, akik megmondjak, hogy az, amit a poszt iroja leirt egyreszt nem is letezik, masreszt csak nyafogni akar.

En tenyleg azt latom, hogy vannak, akik szukseget erzik annak, hogy minden posztot ertekeljenek, leginkabb ugy, hogy valamifele hibat talaljanak benne; valamifele rest, ahova a sajat 'ertekuket' be tudjak tenni feszitovaskent.
Ilyenkor elcsodalkozom azon, hogy miert csinaljak.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:45:35

@tildy[UK]:
Szerintem a honvagy nem ez.
En nem tudnam megfogalmazni, hogy mi a honvagy, de szerintem amit te irtal, az eros tulzas.

Persze innentol ertheto a reakciod.
Csak azt hiszem, hogy masok mas tartalmat rendelnek a szohoz, nem ugy ertik, ahogy te.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.02. 00:16:50

@morsels: masok vagyunk. Nem kerdojelezem meg, ha valaki ugy erez, ahogy a posztolo. Viszont ertheto, hogy sokaknal tul altalanosnak tunt a "és ki ne küszködne időnként honvággyal?". nalam tuti.

A poszttal amugy a fenti mondaton kivul nincs baj, az en szememben ilyen is van....

SzZoole 2014.08.02. 00:54:30

@blackhair-lady: honvagyam semmi a csalad viszont nagyon hianyzott
Eleinte dupla muszakot nyomtam reggel 8-tol 12-ig utanna meg 15-tol ejszaka 10-11-ig hogy minel hamarabb ki tudjak venni egy hazat es hogy ki jojjon a csalad is
Eleinte 12 laktunk 2 szoba nappaliban kesobb mar 'csak' 7-en.
Az soha meg sem fordult a fejemben,hogy feladjam,mindig csak elore neztem es a kezdeti nehezsegek utan egyre jobb es jobb lett.
Most is epp a tenger parton vagyunk nem reg' jottunk fel a szobaba es elvezzuk a rothado kapitalista nyugat adta nyomort:)))))))))))))

SzZoole 2014.08.02. 01:05:46

@33621: igen jartam nagyon erdekes hely egy egész napot el lehet ott tolteni es meg vissza fogok menni,olyan gepeket latsz ott,hogy az valami hihetetlen teljese kozelrol tudod meg nezni.

2014.08.02. 01:18:13

@Zoole[uk]: "honvagyam semmi a csalad viszont nagyon hianyzott"

Akinek honvagya van az pont ugyanezt erzi. :)

Neked a csalad hianyzott, masnak meg a tejfol, a harmadiknak a szulovaros, a negyediknek a ..... stb. Az egy dolog hogy te ki tudtad a csaladod hozni - de masnak nincs ilyen lehetosege, egyedul mennek ki, es a csalad otthon marad, evekig, esetleg orokre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.02. 01:24:55

@cougarcat: bakker, de nekem a norveg afonyalekvar es garnela is hianyzik ( 3 honapot laktam ott)
Akkor mar az is honvagy?:)

2014.08.02. 01:45:18

@tildy[UK]: Honvagy kb. az amikor valakinek hianyoznak dolgok ami az "otthon"-hoz kapcsolodik, nem tudom hogy neked Norvegia az otthont kepviseli, valszeg nem - "magyar izek" mar belefer ebbe, hiszen ez a gyerekkorodhoz kapcsolodik. Szerencsedre te surun tudsz hazalatogatni igy nem eled meg ezt problemanak. Ez nagyon jo dolog, de nem mindenkinel ez a helyzet. Nem, nem hiba ha nem erzel honvagyat, mint ahogy az se ha valaki erez. :)

2014.08.02. 01:47:14

Na en se gondolom hogy honvagyam van - de megis, heteken at keszulodtem kakaos csiga sutesre, kerestem az "igazi" receptet. Ket napig dolgoztam a tesztan - nemreg kisutottem, igazi leveles, elesztos, 70-es evekbeli kakaos csiga lett belole. :) Most megyek es felfalom...

pappito · http://pappito.com 2014.08.02. 02:31:25

@cougarcat: " Nem, nem hiba ha nem erzel honvagyat, mint ahogy az se ha valaki erez."

tru story

ezért nem értem, hogy miért kérik számon a honvágyat azokon akik el merészelik mondani, hogy nekik nincs

2014.08.02. 02:36:02

@cougarcat:
Jo etvagyat!
(a hazi keszitesu kakaos csigadert nagyon irigyellek) :)

2014.08.02. 03:06:22

@pappito: Sztem a tobbseg nem keri szamon a honvagyat, csak tevesen ugy ertekeli, hogy masok is ugy elnek at dolgokat, mint ok. Na es persze erre jon ellenvelemeny. Ritkan, de elofordul, hogy valaki valami mast probal ezzel bizonygatni, es a honvagyat a hataratkelo "kudarcanak" bizonyitekakent tunteti fel, ami hulyeseg. De Morselsnek is igaza van, miert kell posztolokat kritizalni amiatt, hogy eppen mit ereznek. Nehez dolog! :)

@Cascabel: Nem akarok dicsekedni de nagyon jol sikerult. Anno sokat jartam tejbufekbe, ahol ezt a bekebeli, ropogos leveles kakaos csigat arultak, bogre tejjel.... azt nem tudom hogy meg letezik-e ilyen. En kb. evente egyszer megkivanok ilyen dolgokat, de akkor nagyon. Szerencsere szivos kitartassal meg tudok ilyesmit csinalni. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 05:43:18

nekem sincs honvágyam.
vagy ha az ember szimplán azt kívánja, hogy bárcsak éppen ott lehetne, mert házasodik xy / beteg zz / milyen jó lehet most a nyaralóban mindenkivel / de jó lenne egy túrós tészta, de ez a kívánság vagy vágy nem hatalmas érzelmi hullámként rendelkezik, hanem csak egy kósza gondolatként, akkor az honvágy?
mondjuk ha már vágyakozás valahol lenni, akkor én többször vágyom a tengerpartra, vagy bizonyos helyekre, ahol mondjuk sok teknőst láttam a tengerben sznorkelezés közben. vagy amikor nagyon magam alatt voltam Indiában, akkor nagyon vágytam már hazajönni (Chiang Maiba). tudom, hogy Mirjam is mindig nagyon vágyik Indiába, és Londonba is, mindkettőhöz erős otthon-érzések kapcsolódnak neki is. ezt is lehet esetleg honvágynak hívni? vagy a "hon" csak by definition Magyarország lehet nekünk?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 05:46:34

@Turchi: ez jól hangzik, kb ez az első eset, hogy valami pozitívat mondasz az iskoláról :-) gyerek is csinálta, vagy nagyon nehéz rávenni tanulásra, gyakorlásra? a coursera-s cuccok egyébként pont szudáni IP-vel le vannak tiltva (plusz kubai is, burmai és iráni már nem). éljen a gondolatok szabad áramlása :-/
mikor mentek vissza? :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 06:31:42

(közben megjelent a volt barátnő a kettővel lejjebbi, angliai posztnál, ha már olyan sokan boncolgatták, mi is történhetett...)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.02. 06:34:11

Na, most értem csak ide. Itt tegnap nemzeti ünnep volt, a helyiek ünnepeltek, én úslander átmentem a szomszédokhoz shoppingolni.

Mindig bajban vagyok az ilyen írásokkal.
Komolyan nem értem, hogy valaki FB bejegyzések alapján gondol ezt vagy, vagy ezt egy országról.

Nekem nem volt soha honvágyam, addig járok haza, amíg élnek a szüleim.
Úgy érzem, ott van az otthonom/hazám/házam, ahol becsukom magam mögött az ajtót.
Ennyi.

2014.08.02. 06:46:18

@Dragonlady (now in Thailand): Mire ez az erzelmi kitores, ugy teszel ugy mintha barki is azt allitotta volna hogy neked honvagyad van. :) Egesz egyszeruen nem rolad van szo, hanem arrol hogy a posztolonak honvagya van, meg masoknak is, es hogy ez egy teljesen termeszetes erzelmi reakcio akkor amikor valaki hirtelen elszakad az otthonatol, csaladjatol. Ennyi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 06:51:45

az hogy van, hogy látok Cougarcat részéről egy választ email értesítőben 5 perccel ezelőtt, de itt még nem jelent meg?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 06:57:06

@cougarcat: á, nagyszerű, pedig csak ötszöt frissjtettem, most itt van.
az égvilágon semmi érzelmi kitörés nem volt részemről, csak kérdéseim és felvetett szempontjaim a témával kapcsolatban, ahogy feljebb másoknak is, akik definiálni próbálták a honvágyat, főként azzal kapcsolatban, hogy olyan ember nincs, akinek nincs honvágya. mert pl vannak emberek, akik máshova jobban vágynak, mint Magyarországra, vagy vágynak, de nem kitörő érzelmi hevességgel.
szóval én még mindig nem tudom, mi is az a honvágy, főleg a honvágy ami nélkül az ember nem tud létezni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.02. 06:57:11

Hahh, ott baxta el a poszt-toló, hogy Budapestre, egyáltalán káeurópába határátkelt...Noooooooormális?Hát hogy tudná felvenni Írországgal a versenyt Magyarország?
De ha ide ír egy kommentet, amelyben megkérdezi, hogy hogy mennek a dolgok Pesten, kapásból százával kapott volna választ, hogy ne...

A honvágy meg olyan dolog, hogy elég néha elolvasnom pár hírt Unortodoxiából és mindjárt csökken a kellemetlen érzés...

:-)))))))))))))))))
Persze nyilván hiányoznak a szülők, rokonok ,barátok; de az országra ráterpeszkedő rabló állam, na az a legkevésbé sem.

2014.08.02. 07:08:35

@Dragonlady (now in Thailand): Jo, te nem tudod mi az a honvagy, de mas igen. Mas ragondol a csaladjara, a turos tesztara, a gyerekkori terre meg mittudom en mire es szomoru lesz. Persze, nincs mindenkinek honvagya, momentan mar nekem sincs. De ettol meg nagyon sok mas embernek van es ok is "normalisak".

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 07:17:00

@cougarcat: mondtam én egy szóval is, hogy nem normális, akinek honvágya van? utaltam rá? nem. teljesen át tudom érezni, milyen lehet, láttam sokszor, gyerekeknél is, kollégáknál, barátoknál, blogokban. tudom, hogy van, aki iszonyatosan megszenvedi, hogy nincs más lehetőség anyagilag túlélni, mint kimenni Angliába, és közben nagyon hiányzik a családja, a kultúra, a nyelv, az utca, a régi élet. nagyon sajnálom azokat, akik ilyenbe kell hogy belesodródjanak.
szerintem én csak kérdeztem, hogy más konkrét érzéseket, amik léteznek, hova sorolhatunk, honvágynak minősülhetnek-e, vagy akkor mik is, ha nem azok. honvágy-e, amikor sok év után az ember már az új otthonába vágyik vissza, és hasonlók, vagy az nem lehet "hon".

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.02. 07:19:55

@Dragonlady (now in Thailand): Úgy, hogy fostalicska a rendszer.
:D
Nemrégiben hetekig nem jött e-mail értesítő a válaszokról. Már azt hittem, hogy én bénáztam el valami beállítást. Kiderült, másnak sem működött.
:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 07:21:44

@cougarcat: ja, és attól hogy nincs honvágyam, attól még tudom, mi az.
ahogyan nincsen farkam, autóm, méhen kívüli terhességem és másnaposságom se, de attól még tudom, mi az, elfogadom, ha másoknak van, sőt, még csak le se nemnormálisozom őket ezért.
egyszerűen elszomorít, hogy most minek kellett olyasmit belelátni a kérdéseimbe, amik nagyon nem voltak benne. :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 07:23:36

@svájci sapka (ch): én az elmúlt napokban kb a fele válaszról nem kapok. régebben úgy tűnt, hogy kb az ugyanabban a threadben húsz-harminc válasz után további válaszokról már egyáltalán nem jött értesítés.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.02. 07:25:10

@Dragonlady (now in Thailand): Hja... ebből is látszik, hogy az összes informuki már elhúzott otthonról.
:D

2014.08.02. 07:35:58

@Dragonlady (now in Thailand): Hol latod azt hogy en azt irtam hogy te mondtad azt? :) EN mondom azt hogy "normalis" - ezt nem lehet? :) Nem, nem olvasok semmit bele a kommentedbe.... de mindegy, ne huzd fel magad, inkabb fejezzuk be.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 07:42:18

@cougarcat: egyáltalán nem húztam fel magam, túl fáradt vagyok hozzá. :-) csak nem akartam félreértést.

**mimi** 2014.08.02. 07:53:33

@svájci sapka (ch):
nekem egyáltalán nem jön....soha nem is jött....be kell valamit állítanom?
mindig mazsolázok, pörgetem vissza a posztokat, hogy írt-e valaki valamit :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.02. 07:56:26

@**mimi**: Nálam okosabbak majd megmondják, hogy hol lehet.
Amikor regisztráltam, akkor volt kérdés, hogy akarok-e kapni, beikszeltem, jöttek is rendesen, aztán csend. Most néhány napja megint működik.
Szerintem a privát beállításoknál keresd.

**mimi** 2014.08.02. 07:58:58

@Th's child:
teljesen érthető...:)
és igaz....

tableno 2014.08.02. 08:04:03

@geegee: Már elnézést, de ez úgy marhaság, ahogy van. Budapesten expatként remekül lehet élni, a külföldiek imádni szokták.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.02. 08:52:03

Hahh, ott baxta el a poszt-toló, hogy Budapestre, egyáltalán káeurópába határátkelt...Noooooooormális?Hát hogy tudná felvenni Írországgal a versenyt Magyarország?
De ha ide ír egy kommentet, amelyben megkérdezi, hogy hogy mennek a dolgok Pesten, kapásból százával kapott volna választ, hogy ne...

A honvágy meg olyan dolog, hogy elég néha elolvasnom pár hírt Unortodoxiából és mindjárt csökken a kellemetlen érzés...

:-)))))))))))))))))
Persze nyilván hiányoznak a szülők, rokonok ,barátok; de az országra ráterpeszkedő rabló állam, na az a legkevésbé sem.

2014.08.02. 09:03:38

@Dragonlady (now in Thailand): A gyerek, és a barátai is szeretik ezeket az anyagokat. Nem véletlenül adták fel nyárra, hátha valaki éppen nincs Szudánban, de azt hiszem a Hotspot segít az IP cím problémán. Vannak azért pozitív dolgok is a suliban, DD csak a negatívak elnyomják ....Nincs lexikális tudás, projectek, bemutatók, előadások vannak, amik fejlesztik később a gyerek szereplését. Valszeg nem fog elbújni ijedtében ha meg kell szólalni több ember előtt. Nem tudjuk mikor megyünk vissza. Legkésőbb aug. végén, vagy soha. Nincs még szerződés, ugye a helyiek megfontoltan, ennek megfelelően nem túl gyorsan végzik a munkájukat. D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 09:06:11

@Turchi: és ha nem mennétek vissza, akkor hova helyette?

2014.08.02. 09:09:59

@Dragonlady (now in Thailand): Nem tudjuk, ahhoz előbb tudni kéne hogy visszamegyünk-e, mert addig nem keres más helyet. Szóban már kapott ígéretet a hosszabbításra, de ugye a szó elszáll...Etiópia már szóba került mint lehetőség, de csak a későbbi időpontra tervezte, nem most. Én mondjuk ezt a lehetőséget azonnal elvetettem DD

fhdgy 2014.08.02. 09:55:53

Éltem Münchenben ill. közvetlen mellette több mint öt évet. Ez volt az első életem Németországban. Ez idő alatt egyszer éreztem komoly késztetést, hogy pár napra haza jöjjek. Vonattal jöttem, Bécsben már megbántam, hogy elindultam.
Olyan persze többször volt, hogy ezért-azért hazajöttem, de pár nap után már mindig vágytam vissza ( fordított honvágy?).
Amikor majd kettő évig újra itthon voltam, akkor lett igazán honvágyam! Nem találtam a helyem a hazámban, idegennek éreztem magam. Kettő év szünet után újra jött egy másfél éves németországi lét, de ekkor már Alsó Szászországban. Ott sem éreztem honvágyat. Az akkori Karácsonyt, amit hosszú munkaszünet vett körül ( majdnem kettő hét ) saját elhatározásomból ott töltöttem. Csendben, nyugalomban, magányban. Utólag is azt mondom, hogy nagyon jól döntöttem. Az alatt a másfél év alatt, többször voltam Münchenben is. Jó volt ott lenni, de egy-két nap után mindig jött az érzés, hogy de jó lenne már újra haza menni, Alsó Szászországba. Jó volt Alsó Szászországban, de akkor meg mindig jött, hogy de jól lenne Münchenben. Mi volt ez? Honvágy, ide-oda, meg vissza?
Pár éve megint Magyarországon élek, de nem érzem, hogy itthon lennék. Honvágyam van, vissza, oda! Akkor mi ez? Elvágy?
Igen, elvágyom! Jövőre, ha megérem, már nyugdíjas leszek. El akarok menni, hova? Nem tudom, de el innét!

gizmo26 2014.08.02. 10:43:34

Hát ez a poszt egy nagy csalódás volt nekem. Azt hittem hogy leírja, mennyire átverték Budapesten, mennyira goromba volt mindenki, milyen borzasztó albérlete volt, mennyire agyondolgoztattés egy magyar szociális munkás minimálbérének megfelelő összegért, amiből mellesleg nem lehet megélni, ezért otthonról kért kölcsön, stb.
Erre csak a honvágyról hadovál.
Hát basszus.
Kössz a nagy semmit.

Ad Dio 2014.08.02. 10:43:52

Magyarnak születtem, magyar nyelven szóltak hozzám gyermekkoromban (kivéve sváb nagymamám, akitől a legszebb becenevet kaptam). Itthon élek és dolgozok. Voltam kint sokkal többért, nem kellett. Szeretek itt élni. Semmi bajom azzal aki nem így érez, csak szabadjon nekem mégis így...

Azoknak akik a jelenlegi politikai kurzus miatt utálták meg az országot, pont azt mondom amit az elmútnyóc alatt az akkoriaknak: ütődöttek vagytok... ez utóbbi jószándékú magánvélemény. Nem kell megsértődni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.02. 10:59:40

@Dragonlady (now in Thailand): azt leirhatnad, hol az a hely:D

Amugy nagyon ertem mit mondasz, szerintem itt senki nem ugy jott, hogy ooo, mileyn posztolo, honvagya van, uhhhh, szegyellje magat.... Nem. Nagyon nem. Mindenki azt csinal, amit akar ezzel kapcsolatban. A posztolo ennyit irt : " ki ne küszködne időnként honvággyal?" Erre reagaltunk paran, hogy vagyunk paran, akik ezt nem erezzuk.

Plusz ugy erzem nem, vagy esetleg mast ertunk honvagy alatt itt tobben is a forumon.

Szerintem a nosztalgia nem honvagy, a kakaoscsiga sem :D

Pontosan az a jo, mondjuka kakaoscsigaban, hogy ha parszor keszited, mennyei, nem csomorlesz meg tole. :)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.08.02. 11:07:28

@cougarcat: " csakhat a negativ erzelmein nem mindenki kepes gombnyomasra uralkodni"

Nagyon-nagyon kevesen tudnak és itt pár százalékra kell gondolni, azt is bizonyos kor felett és élettapasztalat után.A többiek kompenzálnak, nagyon durván, tudat alatt a legtöbb esetben, a kontrollálatlan fészbúkozás is egy ilyen kompenzáció a sok közül, a legtöbb hobbi is, stb. .

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.02. 14:04:24

@geegee: "Hahh, ott baxta el a poszt-toló, hogy Budapestre, egyáltalán káeurópába határátkelt...Noooooooormális?Hát hogy tudná felvenni Írországgal a versenyt Magyarország?"

Ezt azért nem tudom szó nélkül hagyni...miért kellene versengeni és miben a két országnak? Mintha a cseresznyét meg az ananászt akarnád megversenyeztetni.

És különben Dublinnal Budapest simán felvehetné a versenyt, mind kulturális, mind építészeti értelemben. Ami szar Budapesten (kosz, igénytelenség), az megvan Dublinban is. Az, hogy sokan budapestiek sem tudják, mi mindent nyújt a főváros, az nem Bp hibája.

A két országot meg egyébként azért is értelmetlen összehasonlítani, mert egészen más klimatikus adottságokkal bírnak, ami ugye meghatározó mondjuk a növényvilág esetében. Amivel nem azt mondom, hogy ott szebb, vagy itt szebb, vagy ott változatosabb, itt változatosabb, hanem azt, hogy különböző. Nekem nagyon tetszett Írország, tervezzük is, hogy még visszamegyünk turistáskodni, de azt éreztem, hogy hajh, ha Magyarország ilyen lehetne...ne is legyen olyan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.02. 14:16:48

@zöldeketbeszélek: de NEM azt éreztem, hogy hajh, ha Magyarország ilyen lehetne...ne is legyen olyan.

2014.08.02. 17:03:40

@tildy[UK]: "Szerintem a nosztalgia nem honvagy, a kakaoscsiga sem"

Ez nem egy fekete-feher dolog, hanem egy "skala". En arrol beszelek, hogy ugyanazt a dolgot, mas emberek, mas erzelmi intenzitassal elnek at. Peldaul, a "kakaos csiga", vagyis a magyar izek, meg amit szimbolizalt, fajoan hianyzott eloszor amikor idejottem - ez honvagy (es persze sok minden mas benne volt, a csalad, a cicam, a varos). Aztan ez a negativ erzes elmult, van nagyon sok mas dolog ami karpotol, csakhogy ez idobe tellett mig kiepult, megvalosult. Es meg a honvagy kozepette is itt akartam elni, nekem nagyon tetszett itt, minden erommel azon voltam, hogy itt kiepitsek valamit.

Amugy meg: ha nem tudnad evente haromszor meglatogatni edesapadat, akkor vajon hogyan ereznel? Hogyan modosulna a kep, ha csak haromevente tudnal hazajarni, mint ahogy pl. velem tortent? Vagy milyen lett volna kikoltozni teljesen egyedul, tars nelkul, mint pl. en tettem? Szoval a te korulmenyeid sok mas emberehez kepest kiemelkedoen jok.

@Mojzes Pál: Sajat magukon nem veszik eszre azt az emberek amit konnyeden eszrevesznek masokban. :)

2014.08.02. 17:08:17

@zöldeketbeszélek: "miért kellene versengeni és miben a két országnak? Mintha a cseresznyét meg az ananászt akarnád megversenyeztetni"

Szerintem se szerencses ez a "versenyzes" dolog, barmelyik oldalrol.

2014.08.02. 17:09:51

@morsels: "En tenyleg azt latom, hogy vannak, akik szukseget erzik annak, hogy minden posztot ertekeljenek, leginkabb ugy, hogy valamifele hibat talaljanak benne; valamifele rest, ahova a sajat 'ertekuket' be tudjak tenni feszitovaskent.
Ilyenkor elcsodalkozom azon, hogy miert csinaljak."

Haaat...... igy kompenzalnak, peldaul. :)))

2014.08.02. 17:10:34

@blackhair-lady:

:)

@mojyo:

Egyébként én is azt hittem elsőre, hogy fiú vagy. Pár napja aztán kommenteltél valamit (már nem emlékszem, hogy mit), amitől leesett, hogy itten legalább két x kromoszóma dolgozik. Mindenesetre jó tudni, hogy nem csak én néztem be.
Mi a jó a lányos fiúkban amúgy?

@zöldeketbeszélek:
"de ez a poszt most nagyon nem erről szólt"

Ok, lehet. :)
Rendszerint a kommenteket olvasom el előbb, és a posztot magát csak akkor, ha a kommentek alapján érdekesnek tűnik. Így viszont simán benne van, hogy már plusz dolgokat is beleolvasok, evvan.:)

@Mirjam2:

"ennyit nem hiszem hogy meger"

Igen, a múltkor már beszéltünk róla, hogy mi milyen szerencsések vagyunk, hogy viszonylag szabadon választunk lakhelyet.

A két reggelente sírós lány, akikkel beszéltem, misszionárius volt, és vállalták, hogy 2 évig maradnak jézusról beszélni. Állati nehéz lehet azzal szembesülni magadban, hogy isten szólított (ők így élik ezt meg, ugye), te meg boldogtalan vagy.

Az egyikük végül 1,5 év után hazament, a facebook fotója mindjárt egy home-sweet-home tábla képe lett, és nem hiszem, hogy az életben valaha kiteszi még a lábát huzamosabb időre az usán kívül.

A másikuk még mindig thaiföldön van, és azt hiszem túl lett a nehezén. Mondjuk, neki eleve nem volt hova hazamenni: több mint 10 éve misszionárius, már nincs otthona.

Az én tanácsom egyébként az lenne, ha valaki ilyen síros hangulatba kerül, hogy adjon még neki 6-9 hónapot, mert ezek tényleg fázisok, és valószínűleg túl lesz rajta. Ha meg mégsem, akkor teljesen igazad van, mozdulni kell, annyit nem ér a dolog.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 17:57:25

@cougarcat: egyébként a legelején nekem is sokminden hiányzott onnan, de ugyanígy ahogy mondod, erősebb volt az a sokminden, ami itt tetszett és ami miatt viszont itt akartam maradni és megkapaszkodni.
@Th's child: Thaiföldön megpróbálni mormonnak lenni, és ezeket az embereket itt téríteni, hát, szerintem kevés ennél magányosabb életérzés lehet. azzal a háttérrel, amiből ezek a fiatalok jönnek, és ugye nem választhatnak, mennek ahova csak küldik őket, hát én megértek bármennyi zokogást.
egyébként röhejes, szerencsétlenek, áprilisban a legnagyobb melegben is (45 fok) ing, nyakkendő, vasalt nadrág, és szigorúan csak biciklivel.

2014.08.02. 18:22:03

@Th's child: Hogyhogy mi jo a lanyos fiukban? :D Hat hogy szep szortelen, borotvalt az arcuk, es hosszu szempillajuk van, meg szep telt ajkaik, meg sok hajuk van, mint a lanyoknak, csak kozbe megis fiuk :D

Ezt csak kulsoleg ertem igy amugy, szemelyisegben nem szeretem annyira ha lanyosak, mivel enis eleg fius vagyok, ilyen viszonylag egyszeru, kevesbe hisztizos, focitnezek, sortiszok (ok, ezt csak ha muszaj alkoholt inni, illetve akkor is inkabb ilyen 0%-osat :D) nemsminkelek, ha mar muszaj filmet nezni, akkor legyen valami alacsonykoltsegvetesu zombis hulyeseg vagy horror, olyan dolgok amiket a fiuk neznek (kiveve a pornot :D), meg ugye szeretek vezetni is meg az autokat (igaz, hogy nem tudok parkolni, es panikrohamot kapok, ha nem tudom fejbol az utvonalat :D) Amugy pedig az altalaban noiesnek tartott human oldal, meg szavak meg drama helyett inkabb a vizualis problemakban, megoldasokban, szakmakban es muveszetekben vagyok otthon, meg a matekosfizikas "real" tudomanyok erdekelnek, szoval az interneten valoszinuleg ez latszik rolam, mivel ezekben szolalok meg... szoval valoszinuleg ezert nez mindenki fiunak :D Megszoktam mar, sot, neha hagyom, hogy azt higgyek, hatha igy jobban elfogadjak a velemenyemet bizonyos dolgokrol :D Megha mocskosb*zinak is tartanak, lehet, hogy az is tobbet er, mint ha egy dehatezegylaaaaany. :D

Namindegy, elkalandoztam, szoval azt akartam mondani, hogy igy ezek miatt a dolgok miatt valoszinuleg ki nem allhatnam, ha a fium tobb idot toltene a furdoszobaban mint en, es dramasorozatot akarna nezni a BL helyett :D De ha szep vekony, es lanyos, szortelen arca van, szep hosszu szempillakkal, az azert bejon. :D

2014.08.02. 18:45:42

@Dragonlady (now in Thailand):

Pontosan, ahogy mondod.

@mojyo:

"Megha mocskosb*zinak is tartanak, lehet, hogy az is tobbet er, mint ha egy dehatezegylaaaaany."

De még mennyivel többet. :D
(vicceltem!)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.02. 21:08:14

@tableno: Én mondjuk úgy értettem (bár ez en volt egyértelmű, elismerem) hogy Pesten magyar bérből az írországi ír bér után...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.02. 21:17:57

@zöldeketbeszélek: Nem, nem, nem így értem.Ez teljesen oké, amit írsz.Én elsősorban felfogásban értem, amit írtam.A munkaadók, a hivatalok, az államapparátus hozzáállása a dolgokhoz, a gazdasági tényezők,multicégek, bankok működése; az urambátyám rendszer, stb.Oké, hogy most gazdaságilag nincs túlzottan a topon Írország sem, de ott legalább volt az a kis fellendülős szakasz a 2000-es évek közepén.Na, Magyarországon spec még ennyi sem volt...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.03. 13:40:32

@geegee: Na így már más...és ezzel nem is tudok vitatkozni :).

Ginix 2014.08.04. 12:19:48

@Dragonlady (now in Thailand): én igen a courserán pont. bár nem estem tőle seggre (egy képregényes kurzust választottam és nagyon amerikai volt a tanár), sztem tök jó a struktúra és a hatalmas kínálat bizonyára hoz pont annyi jót is, m int amennyi rosszat. szal egy (pár) próbát megér.

Ginix 2014.08.04. 12:20:44

@cougarcat: van hasonló megint pesten, a cserpes tejivók. elküldöd azt a receptet? nagyon kipróbálnám:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.04. 16:35:08

@Ginix: köszi. találtam érdekeset oktatási témában, kipróbálom, annyit megér.

Badeni_lakos 2014.08.04. 17:43:56

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Egyetértek veled azzal kapcsolatban, amit idehaza látsz, De ne félj Ausztriától. :)
Bár én csak Bécsről tudok (és egyelőre csak felszínesen) nyilatkozni, de szerintem eléggé felvilágosult egy hely. És felelős közgondolkozásra, értékítéletre teljesen rendben van.

Badeni_lakos 2014.08.04. 17:44:22

@Ad Dio: ""Azoknak akik a jelenlegi politikai kurzus miatt utálták meg az országot, pont azt mondom amit az elmútnyóc alatt az akkoriaknak: ütődöttek vagytok... ez utóbbi jószándékú magánvélemény. Nem kell megsértődni.""

Nem tudom, h nálad a nyugdíj és e.ü ellátás színvonala, üzleti környezet, élet-környezet, stb. mennyit nyom nálad a latban,
De szerintem sokaknál ezek Kritikus tényezők egy döntés során.

Nem tudom megítélni mennyire jó az ha homokba dugjuk a fejünket és élünk a mának, bekötött szemmel, boldogan. (mintha mit se tudnánk a közpénzek kilopásáról, stb stb.)

Nem tudom, én már nem tudom ezt megítélni.

2014.08.04. 17:54:46

@Ginix: Persze :)

OFF

A felvajas teszta az a Nigella gyors dan vajas tesztaja, amit Limara ir le itt:

www.limarapeksege.hu/2009/05/dan-vajasteszta-friss-eperlekvarral.html

A formalas, sutes meg itt:

www.youtube.com/watch?v=3JZVJa-jHgo

Ha legkozelebb csinalom akkor az olvasztott vajat ossze fogom keverni a cukros kakaoporral es ugy fogom rakenni a tesztara - ugyanis amikor felvagtam a csigakat akkor a meg szarazan maradt kakaopor kiszorodott (vagy alaposan meg kell locsolni a tetejen olvasztott vajjal). A sutes hofokkal bajban voltam mert Limara 180 fokot irt, Miele meg 220-at (es igazi felvajas tesztat hasznalt). En 200-on sutottem, kb. 16 perc eleg volt neki. Vigyazni kell mert a kifolyt toltelek az aljan konnyen megeg. A teszta remekul mukodott, ebbol turos taskat is lehet csinalni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása