oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 01. 06:42,  A honvágy nem kudarc, avagy kit csap be a közösségi média 220 komment

2014. augusztus 01. 06:42 Határátkelő

A honvágy nem kudarc, avagy kit csap be a közösségi média

Az egyik leggyakoribb vád a bloggal szemben, hogy túl sok a sikertörténet és kevesebb szó esik a nehézségekről, vagy a kudarcba fulladt határátkelésekről. Noha én ezzel nem értek feltétlenül egyet (szerintem ugyanis nagyon sok poszt szól a kezdeti időszak nehézségeiről), most jöjjön egy olyan történet, melynek főszereplője, az ír Emma egy nagyon érdekes kérdést feszeget, jelesül, hogy mennyire csapja be a külföldre költözőket a szinte kizárólag csak mosolygós és pozitív kép és poszt a közösségi médiában, például a Facebookon. Az írás külön érdekessége, hogy szerzője éppen Budapestre költözött…

Emma Cassidy.jpg

A The Irish Times (egyébként nagyon érdekes és tanulságos) migrációval foglalkozó oldalán megjelent írásában (amit eredetiben ide kattintva olvashattok el) Emma Cassidy azt írja, úgy érezte, becsapták. Március végén költözött Budapestre, miután egy nemzetközi nonprofit szervezettől kapott egyéves szerződéssel állást a magyar fővárosban.

A lap Generation Emigration rovatában megjelent több száz határátkelő mosolygó arca és pozitív történetei miatt ugyanakkor az első hónapok nehézségei idején úgy érezte, valamit rosszul csinál. (Ha már számok: Írországból 2012 áprilisa és 2013 áprilisa között 90 ezren költöztek külföldre munkát vállalni.)

Washington és Budapest

„Mindig is úgy terveztem, hogy életem egy szakaszában külföldön dolgozom majd. 2009 és 2010 nyarán a Washington Ireland Program keretében Washington DC-ben éltem és minden pillanatát magamba szívtam.

Mindig is érdekeltek a nonprofit szervezetek, az egyetemen is az emberi jogok volt a szakterületem, így természetesnek tűnt, hogy Írországon kívül keresek állást. Így aztán amikor ez a magyarországi álláslehetőség felmerült, nem tétováztam.

Budapest csodás. Ugyanakkor a látványra lenyűgöző építészet és az új otthonommá vált város ragályos, energikus zsongása ellenére egy halk hang lerázhatatlanul mindig ott suttogott agyam hátsó felében.

Évek óta hangoztattam, hogy mennyire szeretnék külföldön dolgozni. Nagyszerű lesz, mondogattam, most mégis miért hiányzik az otthonom? Az első pár hét során alkalmanként engedélyeztem magamnak ezt az érzést, ám utána minden alkalommal leszidtam magam, amikor honvágyam volt” – írja Emma Cassidy, aki persze a Facebookon és az Instagrammon próbált meg sorstársakat keresni.

Mi a gond velem?

Amit talált, az csupa mosolygós, látszólag boldog ember, aki gyorsan beilleszkedett külföldön, ő pedig nem értette, mi a gond vele, neki miért nem sikerült?

„Tisztában vagyok vele, hogy lesznek, akik majd szemforgatva azt mondják, hogy ez csupán nyavalygás, de én azokhoz akarok szólni, akik néha hozzám hasonlóan éreznek: ne aggódjatok, nem vagytok egyedül. Előfordul, hogy az ember csak úgy elvan az új életében.

Semmi szükség arra, hogy állandóan a ragyogó időjárásról vagy egy, a közelben talált fantasztikus étteremről vagy kávézóról posztoljunk, esetleg az otthon maradt barátainkat kérdezgessük, hogy nem unják-e magukat.

Az élet határátkelőként nem habostorta. Könnyű túl sokat látni ezekbe a bizonyos kiposztolt képekbe, hiszen az emberek arról nem nagyon írnak, amikor szenvednek a nyelvi korlátok miatt, vagy amikor fáradtak, szomorúak, vagy esetleg valami jó kis otthoni kajára vágynak.

Éppen ezen a héten beszéltem egy barátommal, aki egy évvel ezelőtt költözött külföldre. Most először beszélt nekem arról, milyen is volt az első pár hónap után. Eddig bennem az a kép élt róla, hogy felugrott az első transzatlanti repülőre és vissza sem nézett többé. Most viszont elárulta, hogy hónapokig ugyanúgy érezte magát, mint én.

Márpedig én sokat agyaltam azon, miért vagyok én az egyetlen fiatal ír határátkelő, aki ilyen béna és képtelen a külföldre költözés minden pillanatát kiélvezni. Mindig hozzá hasonlítgattam magam, azt kérdezgetve önmagamtól, miért nem tudok olyan lenni, mint a kortársaim.

Ha lett volna annyi eszem, hogy őszintén forduljak felé, megosztotta volna velem a tapasztalatait, miként tökéletesen össze is foglalta azokat egy WhatsApp üzenetben: ’Az emberek azt mondogatják, hogy ez életed legjobb döntése. De a nehéz napokról senki sem beszél.’” – írja Emma.

Nehéz, de megéri

Íme tehát: nem könnyű elhagyni az otthonod. Nem könnyű nem otthon lenni, amikor valaki megbetegszik, vagy elpusztul a kutyád (Emma éppen ezt a példát hozza fel, mint amikor a legközelebb állt ahhoz, hogy felszálljon egy repülőre és hazamenjen, végül azért maradt mégis, mert elképzelte, mit szólnának a kollégái, ahhoz, hogy egy ilyen dolog miatt adta fel a tervét.)

Nehéz, de megéri – jut el a végkövetkeztetésig Emma Cassidy, aki a következő tanácsot adja az időnként honvággyal küszködőknek (és ki ne küszködne időnként honvággyal?): „attól még, hogy nosztalgiával gondolsz a régi szép időkre, nem szükségszerűen buktál el, vagy nem feltétlenül vagy túlérzékeny. Csak annyit jelent, hogy mindkét világból a legjobbat kapod”.

Én csak annyit tennék mindehhez hozzá, hogy mindenkinek akadnak nehéz napjai, előfordul, hogy az ember imádott városában, a jól ismert és kedvelt munkahelyen dolgozva egy reggel felébred, és az ágy szélén ülve arra gondol, mi a francot is keres itt ő, amikor a családja és a régi barátai onnan több ezer kilométerre vannak.

De aztán elindul a nap és a dolgok helyrerázódnak.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr646558923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2014.08.01. 07:03:40

hát izé...
azt simán el tudom képzelni, hogy ha előre le van vajazva minden, akkor át kell esni a megérkezésen rendesen. szerintem nálunk inkább az a jellemző, hogy az ember eleinte nem ér rá nyűglődni, mert meló kell, lakás kell, ezt kell intézni, azt kell intézni, aztán ha minden összeáll, akkor veszi észre az ember, hogy már fél-egy éve ott él...

de lehet, hogy rosszul gondolom

tableno 2014.08.01. 07:03:48

Captain Obvious strikes again.

tableno 2014.08.01. 07:06:18

@tableno: Mármit a posztra értettem. Azért ahhoz elég primitívnek kell lenni, hogy valaki elhigyje, hogy a határátkelés csupa móka, kacagás és rózsaszín póni, nehéz napok nélkül...

2014.08.01. 07:16:44

Értelmetlen poszt, de legalább rövid... Bocs HÁ.... Az egész kb. egy mondatban összefoglalható, és ezt itt már sokan meg is tették: a kiköltözés néha nehéz, és néha honvágya van az embernek, de ez normális.

tableno 2014.08.01. 07:19:46

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ja, és ne kizálólag a haverjaid FB posztjai alapján tájékozódj. Néha beszélgess is Velük...

kutya vacsorája 2014.08.01. 07:51:52

azért ez a tyúk igazi hápé. mennyi idős lehet, hogy midnent elhisz, ami a facebookon, twitteren stb. történik? tizenkettő? ááááááá!!!
(+1. én ha elmegyek, magammal viszem a kutyám, ő is megtehette volna, tudtommal budapesten nem illegális a kisállattartás. pfff).

NIKI LAURA 2014.08.01. 08:17:44

Na man megint nem ertem.Amerikaba,bol nem volt honvagy,csak Budapestrol?
Amugy ez az orok korforgas,az Irek csostul mennek Kanadaba,Usaba(sokkal konnyebben kapnak work permitet mint mi...),a budapesti magyar meg megy Irorszagba es Uk-ba,az erdelyi magyar meg Budapestre!

Erthetetlen,senkinek sem jo,ahova szuletett.Egy Szudani,vagy Siera Leon-i lakos siralmai erthetoek.

Kinek a penz,kinek az idojaras,valaki az anyosa elol menekul,valaki kalandvagybol...talan az Israeli zsido,aki a szeret "otthon"lenni,pedig onnan lenne ok az emmigraciora...

arncht 2014.08.01. 08:21:04

A fbon altalaban azt postoljak, amire buszkek, es nem azt, amire nem.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.08.01. 08:22:28

Csupa mosolygós ember a facebookon?Erre most komolyan alapoz még bárki bármit is?

tanato 2014.08.01. 08:23:52

@arncht: Ez jó,tényleg érdekes volna ha kiposztolnák,hogy megbuktam az államvizsgán,kirúgtak az állásomból,elhagyott a házastársam súlyos betegségem van stb.Persze postolnak ilyeneket is,de általában falból, kunyerálási célból.

tsabus UAE 2014.08.01. 08:41:00

Érdekes, egy percig sem volt honvágyam, mióta eljöttem Magyarországról. Most, hogy fél lábbal már Angliában vagyok, szinte "honvágyam" van - Lengyelország iránt...
Asszem, ebbe egy agyturkásznak is belefájdulna a feje.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.08.01. 09:00:46

Az egyik leggyakoribb vád a bloggal szemben, hogy túl sok a sikertörténet és kevesebb szó esik a nehézségekről, ezért jöjjön az ír Emma kurta-furcsa, a magyar hasonlóképpen érző emberekével nagy vonalakban meg is egyező írása.

Nem mintha nem lenne több magyar, aki sokkal pontosabban, részletekre kiterjedően a magyar viszonyokra jobban ráilleszthetőbben írná le ugyanezt.

Ennek a cikknek a puszta megjelenése elég alap a következő hetekben megjelenő "Ötödik éve takarítok Londonban de inkább a gyökérkefe mint Magyarország" - típusú írásokhoz.

tableno 2014.08.01. 09:16:21

@flash.gordon: Két kérdésem volna: ha magyarok sokkal jobb posztot tudnának a témában írni (mondjuk nem is lenne nehéz), akkor miért nem teszik meg? Illetve az a helyzet, hogy már jelent itt meg ilyen poszt, nem is egy.

A másik viszont az, hogy mi értelme lenne egy olyan blognak, ami többségében kudarcos történetekből áll? Itt az a cél, hogy megmutassuk, hogyan sikerülhet a dolog, a többször részletesen leírt nehézségek ellenére.

Hari Seldon 2 2014.08.01. 09:24:22

ʺAz élet határátkelőként nem habostorta. Könnyű túl sokat látni ezekbe a bizonyos kiposztolt képekbe, hiszen az emberek arról nem nagyon írnak, amikor szenvednek a nyelvi korlátok miatt, vagy amikor fáradtak, szomorúak, vagy esetleg valami jó kis otthoni kajára vágynak. ʺ

Termeszetesen lehet valakinek honvagya. De az, hogy valaki faradt, vagy szomoru az fuggetlen a foldrajzi helytol. Az meg, ha valaki otthoni kajara vagyik ?!? Ha valaki akar fozni mindenhol lehet.
(Nalunk a kulonbseg : a makosteszta, azt meg nem nagy dolog megfozni sehol sem. Tobbi etel meg gyakorlatilag minden szinten jobb) Szerintem a posztolonak az ir konya utani vagya, is inkabb csak emocionalis.

ʺEddig bennem az a kép élt róla, hogy felugrott az első transzatlanti repülőre és vissza sem nézett többé. Most viszont elárulta, hogy hónapokig ugyanúgy érezte magát, mint én. ʺ

Ezek szerint ez honapokig tart.
Akkor jo, mostanaban, hogy koltozunk, eloszor volt olyan, hogy sajnalni fogom, hogy elhagyom azt a helyet, ahol vagyok.

Hari Seldon 2 2014.08.01. 09:28:20

@tableno:
"Néha beszélgess is Velük... "
:-)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.08.01. 09:35:29

@tableno: a valaszt a blogomban a bezzeg becsben cimu bejegyzes alatti kommentekben es a legujabb bejegyzesemben talalod. A folytatas ma varhato

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.01. 09:39:40

Nos szerintem ez a mosolygos Facebookdicsekves egyaltalan nem korlatozodik a hataratkelokre, inkabb egy social media-jelenseg. En mondjuk szurom a hirfolyamombol azokat, akik minden bejegyzesukben csak a tokeletes eletukkel hencegnek. Szeretek orulni mas boldogsaganak, de azt azert nem hiszem, hogy a kollegano evente megujulo konyhatapetaja, hetente virito tortai es mosolygos gyerekei mellett nem tortennek bakik vagy nehezsegek...
Mondjuk a posztolohoz hasonlo fiatalok altalaban akkor esnek pofara, amikor belatjak, hogy az eletben bizony tobb a "szurke" hetkoznap, mint a haverok-buli-fanta eleterzes. Sokan ettol szinte depressziosak lesznek es gorcsosen keresik a kovetkezo bulit, pubot, berugast, kalandot. Nekunk venembereknek es -asszonyoknak viszont pont a bekes hetkoznapok jelentik az igazi elegedettseget :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.01. 09:58:30

Egyebkent nem ertem, hogy egyesek (tudjuk, itt kire-kikre gondolok) miert kerik szamon a hataratkeloktol, hogy a negativumokrol is beszamoljanak. En pl. rengeteg nehezsegrol irtam az eddig megjelent HA-posztjaimban, (lakaskereses, magany), a sajat blogomon (egeszsegugyi kaosz, keregetok) es kommentekben is (integracios problemak). Most kellene egy kulon negativ osszeallitas is? Hetente vagy havonta es hany leutes legyen? Ugyan mar... Mindenki a sajat vermerseklete szerint ir jo meg rossz dolgokrol. Olvasok olyan hataratkelos blogot is, ahol messze a negativumok dominalnak, de altalaban az ember mar csak olyan, hogy megprobal a pozitiv dolgokra fokuszalni. Teljesen ertheto, hogy ha valaki hataratkelest - vagy barmilyen nagyobb projektet - fontolgat, akkor tisztaban akar lenni az esetleges buktatokkal, akadalyokkal. De ilyenkor kizarolag az egyen felelossege ezekrol az interneten tajekozodni, es nem elvarni, hogy majd a hataratkelok pontrol pontra, heti jelentesben lekormoljek, hogy mire kell vigyazni es min bukhat el a dolog. Ha valaki pl. Ausztriaba keszul es nem beszeli a nemetet, akkor sincs gond: olvasson angol nyelvu osztrak lapokat egy feleven at es vonja le a kovetkezteteseket, hogy mire szamithat anyagilag, szocialisan, munkaugyileg stb. De ne a hobbibol, szorakozasbol irogato hataratkelokon verje le a sajat tajekozatlansagat. Ejnye!

Flamy (fat cat wannabe) 2014.08.01. 09:59:55

Azt hiszem eletem egyik legjobb dontese volt (a hataratkeles mellett :) hogy letoroltem magamat FB-rol.

tableno 2014.08.01. 10:03:25

@flash.gordon: Megnéztem a blogodat. Látom te meg kifejezetten a negatív dolgokra hegyezed ki a dolgot. Ami teljesen rendben van, kell ilyen is. Ettől kezdve, aki széleskörűen akar tájékozódni, megnézni mind a két blogot. Probléma megoldva, nem?

Herr Géza 2014.08.01. 10:11:30

"Az élet határátkelőként nem habostorta." Azannya, eddig ez nekem fel sem tünt....

"...mindenkinek akadnak nehéz napjai, előfordul, hogy az ember imádott városában, a jól ismert és kedvelt munkahelyen dolgozva egy reggel felébred, és az ágy szélén ülve arra gondol, mi a francot is keres itt ő, amikor a családja és a régi barátai onnan több ezer kilométerre vannak." Hát ez velem akkor is elöfordult, amikor a családom és barátaim 50 km-es körzeten belül voltak.... :)
Más: "imádott városában", "kedvelt munkahelyen", mi kell még? A család és a barátok az íróasztal köré????

Ja, hogy most tünt fel, hogy a facsén senki nem posztol olyat, hogy:
Késön, de nyügösen ébredtem. Szakadt az esö, hideg szél fújt, miközben még kutyaszarba is léptem. Elment a busz, elkéstem a munkahelyemröl. A fönök jól lebaszott. Délben ótvar "gulash" volt a kantinban, rádásul leettem a tegnap vásárolt csini fehér ruhámat....stb.

Azért egy dologban nagyon igaza van: "„Tisztában vagyok vele, hogy lesznek, akik majd szemforgatva azt mondják, hogy ez csupán nyavalygás," Igen, lesznek. Vannak. Ez nyavalygás.
:)))

2014.08.01. 10:13:16

Negativ-pozitiv... A vilag tobbi reszerol nem tudok nyilatkozni, de Ausztriaban ugyanazt kezdem latni, amit magyarorszagon is: ket vilag kozt vannak, es egyeikhez sem tartoznak igazan. Ugyanazokkal a gondokkal kuzdenek, mint a magyarok, csak ok megusztak a szocializmust. De a fejekben ugyanaz a kettosseg, ugyanaz a kavar van, mint a magyaroknal. Az eletszinvonal es az infrastruktura persze nyugati, sokkal kiepultebb, stabilabb, mint Magyarorszagon. De a fejekben ugyanaz a sotetseg uralkodik, eros a nacionalizmus (mar a legnebszerubb part az FPOe, a helyi Jobbik), tele vannak kissebbsegi komplexusokkal (tipikusan komplexusaik vannak a nemetekkel szemben, de meg az orszagon belul is neha). Ugyanugy megvan a nagyok voltunk egykor, ezert almodozunk a regi fenyunkon, es a tortenelem nem igazsagos, hogy ezt elvette tolunk. Pl. az o megelesukben nem ok vettek el Burgenlandot, hanem a magyarok vettek el toluk Sopront es kornyeket, nem egyszer hallottam mar ezt. :)

Tobbek kozt ezert is gondolom egyre inkabb azt, hogy aki elmegy Magyarorszagrol, az legalabb Nemetorszagig vagy Svajcig menjen...

Herr Géza 2014.08.01. 10:16:12

Ja, még egy. Megtudhattuk, hogy az élet ugye határátkelöként nem habostorta. Miért, ha nem kel át határon, akkor az? Akkor minek ment el? A nyavalygás helyett most derékig dözsölhetne az ír habostortában....

Hari Seldon 2 2014.08.01. 10:18:10

@Flamy:
:-)
mar majdnem olyan jo, mint fenn se lenni :-)

tableno 2014.08.01. 10:20:46

@Ödenburger Wiener Schnitzel: na ezzel csak egyetérteni tudok. A provincializmus mindenhol az emberek agyára megy. :)

Travel and Living Abroad · http://travelandlivingabroad.blogspot.ae/ 2014.08.01. 10:25:05

@NIKI LAURA: Egyetertek veled. Viszont mindenki ugye a gazdagabb szomszedainkhoz hasonlitgatja az eletminoseget. Valahogy csak azt latjuk, hogy "de hat van jobb is". Azt, hogy bizony van rosszabb is, sokkal rosszabb, mar nem. Azt nem becsuljuk, ami van, mindig az kell, ami nincs :)
Valaki csak olvassa el pl. Malala konyvet, vagy nezzen korul akar Indiaban, vagy itt Dubaiban. Halasak lesznek, amiert nem oda szulettek, vagy van osszkozmuvesites. Nekem otthon mar attol egnek allt a hajam, hogy csak azt hallgattam, de kanikula van, meg hosegriasztas...a dubai meleget es parat ismerve, ha en megegyszer panaszkodok valahol a melegre, usson meg valaki! :) Persze, aki otthon van, az ezt el se tudja kepzelni. Ugyanigy vannak mas dolgokkal is. Valahogy csak a jorol beszelnek kulfold kapcsan. De ez szerintem altalanos emberi tendencia.

vivike22 2014.08.01. 10:25:40

Hat, nem tul sok mindent arul el a poszt iro. De azt irja, nonprofit szervezetnel kapott munkat Pesten, tehat nem volt allaskereses, alberletkereses.

"Amit talált, az csupa mosolygós, látszólag boldog ember, aki gyorsan beilleszkedett külföldön" ez is egy erdekes mondat szamomra.

2014.08.01. 10:30:23

@tableno:

Az egyik legujabb felmeres szerint az osztrakok 46%-a inkabb kilepne az EU-bol, es csak a 44%-uk maradna inkabb. Ugyanez a kutatas alapjan az osztrakok 84%-a akarja a bevandorlas szigorubb szabalyozasat, 51% a sokkal szigorubbat.

Juliusi adatok szerint a legnebszerubb part a az FPOe (az osztrak Jobbik) 27%-al, utana sz SPOe (szocialistak) 26%, OeVP (konzervativ neppart) 20%, Grune (zoldek) 14%.

tableno 2014.08.01. 10:36:08

@Ödenburger Wiener Schnitzel: annyira nem is vagyok meglepve. Ausztria ugyanaz a mitteleuropaisch kultúra, mint Magyarország, csak nagyobb jóléttel. Ennek minden pozitív és negatív hozadékával együtt. Én személy szerint sokkal jobban szeretem a kozmopolita helyeket, de ez csak személyes preferencia.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.01. 10:40:19

@Herr Géza: en pont ilyeneket szoktam posztolni, a facebook ventillalasra es nyavalygasra van nem?
A fenti elcsepelt klise helyett javasolnam azt h "ott sincs fenekig kolbasz." esetleg "nincs tejfolbol a kerites".

2014.08.01. 10:41:12

@tableno: Igen, abszolut. Ez az amiert egyre kevesebb ertelmet latom Sopronbol (vagy mas hatarmenti magyar telepulesekrol) Ausztriaba koltozni. Kicsit ilyen cseberbol vederbe dolognak erzem a gondolatot. Erre irtam fentebb, hogy ha valaki tenyleg Magyarorszagrol akar elkoltozni, akkor ne alljon meg Ausztriaban, mert az csak a felszinen kulonbozik, a melyebben ugyanazok a problemak. Es szerintem ezek elobb-utobb felszinre is fognak torni.

Es mielott Hinta igazolva erezne magat, engem meg soha nem inzultalt senki szemely szerint, sot a fizetesem is magasabb, mint sok szuletett osztraknak. :)

SzZoole 2014.08.01. 10:46:25

Valamit nem ertek,Amerikaban nem volt honvagya Magyarorszagon meg van????
Sajnos manapsag a faszbuk mondja meg,hogy ki vagy:(((((( Egy ismerosom azt mondta,hogy akinek nincs az nem is letezik.
Nekem nincs,nem volt es nem is lesz.Meg is itt vagyok.
Mindenki at esik a kezdeti nehezsegeken es le is irjuk itt poszt vagy komment formajaban,szinte mindenki.Ha a kezdet rossz is,akkor is pozitivan elore kell gondolkodni,hogy jobb lesz es tenni kell erte.
Lehetetlen nincs csak tehetetlen.

tableno 2014.08.01. 10:47:21

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ez attól függ, hogy mi a célod. Ha alapvetően jól érzed magad Magyarországon, Sopronban osztrák fizetésből élni főnyeremény. Ha eleged van a "magyar ugarból", és igazán világot akarsz látni akkor irány valamelyik nyugati nagyváros: London, Párizs, Frankfurt, Berlin, München. Bécs hozzájuk képest egy vidéki kisvárosnak felel meg.

tableno 2014.08.01. 10:48:52

@Zoole[uk]: "Valamit nem ertek,Amerikaban nem volt honvagya Magyarorszagon meg van????" - szerintem egy angol anyanyelvű és angolszász kultúrájú ír esetében ebben semmi meglepő nincsen.

2014.08.01. 10:50:05

Egyebkent az erdekelne, hogy mashol mit lattok, mennyire kozep-europai jelenseg ez a nacionalizmus erosodese, a liberalis demokraciaban, mint allamszervezesi modellben valo megingas (ha mar vezerunk ezt igy ki is mondta), es a nagy multon valo busongas? Vagy ez egy egesz Europaban egy terjedo tendencia? A franciaknal es a britteknel is ugyanezeket velem felfedezni, a nemeteknek talan nem, de nekik meg ugye konnyu, mert jelenleg eppen ok Europa megmondoemberei...

tableno 2014.08.01. 10:51:42

@Ödenburger Wiener Schnitzel: persze ha jól emlékszem, neked nem jönnek igazán be a nagyvárosok. Ez esetben Svájc jó választás, ott a kisvárosok is eléggé kozmopoliták. Bern, Basel vagy Luzern pl sok szempontból ideális hely, de én Zürichet is nagyon csípem.

HardPötty 2014.08.01. 10:52:53

A face-t többfèle kèppen lehet hasznàlni. Az èn ès a felesègem esetèben az otthoniak kèrèsère töltjük fel az èlmènykèpeket. A csalàd nyilvàn nem a rossz napokra kìvàncsi kèpekben de azt is megbeszèljük skyp-on. Szemèlyszerint nem annyira vagyok màr oda a faces töltögetèsèrt mert sokszor megkapom az otthoni ismerősöktől hogy "jól megy..." ès hogy "van pènz..." holott 40 percet autóztam egy sima tengerparti sètàèrt ès semmi extra... Ilyenkor ùgy èrzem azt hiszik az a cèl hogy veressünk, hogy milyen jól megy a dolgunk pedig közben csak a csalàd kèrèsère mennek fel a kèpek. Nekem ez elèg sz@r èrzès... De mind emellett igen is hasznàlni kell a közössègi mèdiàt mert minden rossz vèlemènyre jut 10 jò ès ezek segìtenek a honvàgy legküzdèsèben. Mert nem szabad elfelejteni az otthoni emlèkeket de az ùjakbòl kell erőt merìteni ha màr egyszer eljöttèl otthonròl.

SzZoole 2014.08.01. 10:54:53

@tableno: igazad van erre nem gondoltam.De mi mar 5. eve itt vagyunk,nem a mi kulturank nem a mi nyelvunk,de felvettuk a kultulrajukat a nyelvuket is megtanultuk es nagyon jol erezuk magunkat es nincs hon vagyunk.

tableno 2014.08.01. 10:56:30

@Ödenburger Wiener Schnitzel: a franciákkal és a britekel vigyázz, mert nagyon csalóka a kép. Ne felejtds el, hogy mindkettő nem is olyan régen a világ legnagyobb gyarmatbirodalmainak ura volt. Évszázados hagyományai vannak náluk mind a globalizációnak, mind a bevándorlásnak. Egy brit vagy egy francia esetében a nacionalizmus nem etnicizmusnak felel meg - egy londonban élő fekete karibi vagy (beilleszkedett) turbános szikh nem kevésbé számít britnek, mint egy szőke angol. Náluk inkább a frissen érkezett, kulturálisan még érezhetően más bevándorlókkal szemben van ellenérzés, illetve azokkal, (főleg muszlimokkal), akik elutasítják a beilleszkedést.

2014.08.01. 10:57:33

@tableno: Nem vagyom nagyvarosban, amiert elmennek, az az a sotetseg, ami a magyar fejekben van (3,5 millio Fidesz+Jobbik szavazo, aki tapsol annak, ami epul), es az, hogy ahelyett, hogy tanulnank a tortenelembol, latvanyosan csuszunk vissza. Nem feltetlenul eletszinvonalban, mert az engem legkevesbe sem erint. Inkabb az, hogy sorra dobaljuk a kukaba azokat az ertekekt, amikert egeszen 89-ig kuzdottunk, es hozzuk vissza azokat, amiktol szabadulni probaltunk. A Kadar-korszakban is lehetett jol elni, csak en nem szeretnem megfizetni azt az arat, amibe az kerult. Ezert is kerdeztem fentebb, hogy mennyire egy kozep-europai jelenseg ez a liberalis demokraciaba vetett hit elvesztese, es a nacionalizmus, es ezzel egyutt az erosebb allam / gyengebb civil kontroll fele valo elmozdulas? Mert en helyenken ugyanazt az iranyt latom nyugaton is, Ausztriaban pedig egyertelmuen.

2014.08.01. 10:59:33

@tableno: Erdekes gondolat... ebbol a szempontbol meg nem neztem igy erre a kerdeskorre... :) Koszi! :)

Herr Géza 2014.08.01. 11:03:47

@Ödenburger Wiener Schnitzel: "Nem feltetlenul eletszinvonalban, mert az engem legkevesbe sem erint." Boldog ember, hogy csinálod, hogy nem érint???

Flamy (fat cat wannabe) 2014.08.01. 11:04:50

@Hari Seldon 2: Fiatal voltam es boho... Mindenki kovethet el hibakat az eleteben! :P

Meg kulonben is biztos reszeg voltam es fegyverrel kenyszeritettek ra hogy bereggeljek. :P

HardPötty 2014.08.01. 11:05:04

@tableno: èrdekes ez ès igaz, aki "elangolosodik" azt egyre kevèsbbè akarja kivetni az orszàg :)

tableno 2014.08.01. 11:09:53

@Ödenburger Wiener Schnitzel: ami a "liberális kapitalizmus válságát" illeti, az teljesen valós probléma, bárhol a világon. Mindenhol keresik a megoldásokat, egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel. Viszont a különbség, hogy nyugaton inkább előremutató megoldásokat részesítenének előnyben, nem pedig a nálunk tapasztalható "vissza a múlt századba" vonalat. Persze a jobb- és balszélső pártok kivételével. Amikről tudni kell, hogy a nagyobb nyugati "szélsőjobb" pártok (pl a UKIP, a Front National vagy a Geert Wilders féle párt) Magyarországon simán beleférnének a mainstream jobbos (Fidesz-KDNP) politikai gondolkodásba.

Hari Seldon 2 2014.08.01. 11:10:50

@Flamy:
OK. a birosag elfogadja a magyarazatot. Felmentve!
:-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.01. 11:13:10

@HardPötty: "Mert nem szabad elfelejteni az otthoni emlèkeket de az ùjakbòl kell erőt merìteni ha màr egyszer eljöttèl otthonròl. " - ez nagyon igaz. A honvagyat ahhoz szoktam hasonlitani, amikor elkezd hianyozni egy exem: mielott nagyon elkezdenek buslakodni, eszembe juttatom, hogy szep volt, jo volt, de azert megvolt annak az oka, hogy szakitottunk... az otthagyott orszagnak pedig ax exszel szemben megvan az a hatalmas elonye, hogy barmikor szabadon latogathato es olyankor a legjobb arcat mutatja :)

2014.08.01. 11:14:30

@tableno: "Amikről tudni kell, hogy a nagyobb nyugati "szélsőjobb" pártok (pl a UKIP, a Front National vagy a Geert Wilders féle párt) Magyarországon simán beleférnének a mainstream jobbos (Fidesz-KDNP) politikai gondolkodásba. "

Na, ez az FPOe-rol nem mondhato el... Ok sajnos tenyleg inkabb a Jobbik vonulat, a nyilvanos (majd utana rogton letagadott) rasszizmussal es antiszemitizmussal, mindennel egyutt. En szemely szerint nem sok kulonbseget erzek a Jobbik es az FPOe kozt.

tableno 2014.08.01. 11:17:23

@Ödenburger Wiener Schnitzel: lehet, azokat nem ismerem. Angliában a Jobbik megfelelője a BNP, akik igen marginálisnak számítanak.

2014.08.01. 11:21:52

@Herr Géza: Osztrak informatikusi fizetesbol elek Magyarorszagon? :) Persze nem mondom, hogy nem lehetne tobb, de azert semmi okom panaszra. Valoban nem tudnek megvenni egy 80-100 millios luxusvillat, es havonta 3 honap sem tudok a Bahamakon tolteni, meg uj 7-es BMW sincs, de ezek nelkul duzzogva ugyan, de azert tudok boldogan elni... :D

tableno 2014.08.01. 11:24:26

@Ödenburger Wiener Schnitzel: persze az egy ismert tény, hogy nagy gazdasági és politikai válságok esetén mindenütt felerősödnek a szélsőségek. Így volt egy a 30-as években (fasizmus, nácik) de a 70-es évek olajválsága idején is, csak akkor meg a szélsőbalos terrorizmus erősödött fel Európa-szerte. Viszont a liberális demokráciák eddig hihetetlen alkalmazkodóképességről tettek tanubizonyságot, és végül mindig felülkerekedtek a kihívásokon. Hangsúlyozom, EDDIG.

2014.08.01. 11:31:30

Errol az jut eszembe, hogy volt egy csaj aki Amerikaban hires lett, mert leblogolta az eletere tett hatasat annak, hogy mar nem iszik alkoholt es nem jar annyit bulizni! :D Szoval manapsag az, hogy valaki felno, es erettebb szemelyiseg lett (vagy az, hogy a kikoltozesnek vannak arnyoldalai) az egy csodaba illo esemeny es egy olyan egetrengeto felfedezes amit meg soha senki se irt le es mindenkepp be kell szamolni rola. Befosas.

Na nembaj, azert ma is lehet meg ertelmes beszelgetes a kommentek kozott :D

vivike22 2014.08.01. 11:32:08

@Travel and Living Abroad: "Valahogy csak a jorol beszelnek kulfold kapcsan. De ez szerintem altalanos emberi tendencia. "

Ez sztem abbol is adodik, hogy kinek mi a negativ hatas.

Te tudod, mi a meleg, azt senki nem birja elkepzelni, hogy Ibizan telen az 1 fok milyen hideg 95%-os paratartalmo mellett. Mindenki azt mondja, az a minusz 15 fokhoz semmi :D :D

Lehet negativumokat sorolni, de sztem akkor onmagunkat forgatjuk bele a jajveszekelesbe, aminek nem sok ertelme. Illetve, meg mindig azt mondom, reszunkrol pl sokkal tobb a pozitivum.

Most pl szidhatnam a ferjem fonoket, hogy a kotsog nem hozza haza hetvegere, aztan ellentetbe allithatom a magyar fonokkel, aki a laprugokat amik allo helyzetben eltortek a teherauton, kifizettette vele.

A posztirot azert nem ertem, mert 1 ev melo kulfoldon, vidam tarsasagban az nem kikoltozes, es nem vegleges.

Igaza van Herr Gezanak, ez nyavajgas.

2014.08.01. 11:33:23

@tableno: Igen, ez ez egyik kerdes, hogy mas-e ez, amint az eddigiek, es ha igen, akkor miben? En szemely szerint azt gondolom, hogy ha barmiben mas, akkor az legfeljebb az, hogy ezek mar sokkal globalisabb valsagok, ezert nehez oket nemzetallam szinten kezelni. Es ez az, amiert a nacionalista reflexet, a bezarkozast, egy nagyon rossz valasznak tartom. En azt latom, hogy nyugaton a nagyok kozul egyedul a britek mennek ebbe az iranyba. A tobbiek kevesbe, fuggetlenul attol, hogy mekkora a nacionalista partok ternyerese. Svajc es Norvegia meg ugye egy kulon tema, oket nem lehet a tobbi europai allam mercejevel merni.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2014.08.01. 11:33:43

...hánemtom...
Minket annyi nehéz év jellemzett Magyarhonban, hogy amire eljöttünk már tönkrement az adóvevőm.
Nem nagyon voltam "hajlandó" észrevenni sem mitől kéne bedepizni...
Őő...ja. Aludtunk földön az üres, béna lakásban, se család, se barátok, nem volt hűtőnk, sem tv, sem számítógép - sorolni lehet a végtelenségig.
Ééés?
Nem feltétlenül kell úgy magyarázni, hogy a kivándorlók szándékosan hallgatnak el mindent. A magam részéről azt a néhány nehézséget amivel szembetalálkoztam edzetten és könnyedén úgy átugrottam, hogy említésre se érdemes.

tableno 2014.08.01. 11:40:45

@Ödenburger Wiener Schnitzel: a britek is külön téma. Náluk a "nacionalista bezárkózás" csak az EU-tól való eltávolodást jelenti. De attól még ott van nekik a Nemzetközösség és az USA. Ami azért a Földgolyó elég jelentős részét lefedi... :)

Gizi06 2014.08.01. 11:41:26

Felnött lett es rajött, hogy az elet nem mindig habostorta.

tableno 2014.08.01. 11:46:01

@Mammaroza: olyan ez, hogy az öregek között is van olyan, aki megállás nélkül panaszkodik, hogy ez fáj, az fáj, kevés a nyugdíj, nem hív fel mindennap a gyerek, stb. A másik meg nem is érti miért téma ez: az öregséggel ez vele jár, és? Jobb fiatalon meghalni?

Herr Géza 2014.08.01. 11:59:56

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ja úgy nekem is tiszta, én azt hittem, hogy olyan általánosan mondod, hogy leszarod az életszínvonaladat... Tudod, olyan bocskoros, állatbörös, ide a köbaltát és vissza a természetbe gondolkodással... :)))))

Herr Géza 2014.08.01. 12:01:32

@Mammaroza: Nocsak, nocsak, kit látnak szemeim? Hau ár jú ??
:))))

2014.08.01. 12:02:04

@tableno: Nem tudom, mennyire tudsz nemetul, de ez egy mai cikk a britekrol:

derstandard.at/2000003833736/Grossbritannien-auf-dem-Weg-zum-Ueberwachungsstaat

Na, en ezt sem tartom egy jo iranynak...

Herr Géza 2014.08.01. 12:04:46

@vivike22: :DDD
"...ellentetbe allithatom a magyar fonokkel, aki a laprugokat amik allo helyzetben eltortek a teherauton, kifizettette vele."
The original hungarian reality show.... Él még az anyagedény-fönök ??

2014.08.01. 12:05:05

@Herr Géza: Telibe, szorosen!!! :))) Most vettem egy 30 negyzetkilometeres reszt a Pilisben, rajta egy kis barlanggal, csak hogy kozel lehessek a Fold Szivcsakrajahoz es a taltosiskolahoz! :)))

Hari Seldon 2 2014.08.01. 12:12:56

@tableno:
Alapvetoen szerintem azert, mert a tomegeknek eddig meg mindig a sokat szidott "fogyasztoi tarsadalom" es az ezzl egyutt jaro gonosz "liberalis demokracia" tudja legstabilabban nyujtani a boldogabb eletet, illetve, az emberek, akarmennyire is panaszkodnak, azt erzik, hogy masfele megoldasok nem tudjak nekik ezt biztositani.

Nem kell hasra esni Kinatol, meg 10-20 ev es kipukkad. Az az orszag olyan nagy, hogy ha valahol vaalamelyik tarssadalmi egysege elindul valami rossz iranyba, azt a tehetetlenssegeebol adodoan szetveri az egesz rendszert.
Pelda: az egykezesnzk koszonhetoen 10 szazalekkal tobb a ferfi mint a no. El lehet kepzelni, hogy milyeen feszultseggeket teremt, ha mondjuk 50-100 millio ferfinak nincs noje. (szoval szegeny hinta nincs egyedul a problemajaval) Evente tobb 100 (!) felkeles/zendules van az orszag belsejeben.
Masik nem kkevesbe erdekes hir, hogy jovore mer csokken a kinai munkeropiacra belepo embertomeg az elozo evhez viszinyitva. Szoval egyenlore lassan indul ott minden, de ha begyorsul valami rossz irany, akkor nem lehet megallitaani, csak eegy ujjabb nagy "dinaasztiavaltaassal". Ott mindig "uj korszakot kell nyitni" idonkent, ami megint 20-30 eves valsagot hoz magaval.
(azt akartam mondani, hogy a mostani 10-20 ev ellenere nincs szazadokon keresztul fenntarthaato "egyenletes" fejlodes)
Kinanak a tortenelmet es fejlodeset amugy sem szabad egy ket emberolto idejvel merni. A Mongolok 90 evig uralkodtak Kinaban, most a KKP uralkodik 65 eve. Nem lehet tudni, hogy hosszabb lesz ez a mostani dinasztia?

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2014.08.01. 12:18:11

@Herr Géza: Fine thanks...
Két szemmel előre, ahogy szokták mondani.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2014.08.01. 12:19:41

@tableno: Apuhoz térek megint, ő mondogatta mindig "ne panaszkodj kislányom, még a végén úgy maradsz".

hékabéka 2014.08.01. 12:19:56

Nem tudom minek nevezzem azt, amit érzek..nem kifejezetten honvágy. A legjobban talán úgy tudom leírni, amit érzek most Magyarország iránt, olyasmi, mint egy bolond szerelem. Se vele, se nélküle...
(még csak 2éve vagyok "auslander")

mertcsak 2014.08.01. 12:20:16

az ír hölgy azért nem érzett honvágyat Washingtonban, mert ott nem volt nyelvi problémája. kulturális különbségek se lehettek oly szembetűnőek, mint egy az angolszász kultúrától merőben eltérő környezetben.

érdemes lenne egy olyan felmérést végezni, hogy az angol anyanyelvűek hány százaléka veti meg a lábát nem_angol nyelvterületen. mivel nincsenek rászorulva a nyelvtanulásra, nem is nagyon nyitottak másokra, nem olvasnak nem_angol szerzőktől, nem néznek nem_angol filmeket, stb

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.08.01. 12:36:41

Ez nem határátkelés-specifikus, ez a Facebook görbe tükrének következménye. Ha a Facebookot veszem alapul, gyereket nevelni nagyon könnyű, hiszen minden csecsemő hihetetlenül aranyos, jól eszik, alszik és nagyon vicces dolgokat csinál, az összes többi csecsemőnél hamarabb fordul át, ül fel, áll fel, kezd el gügyögni és a többi. Nem csoda hát, hogy Anyu és Apu is mindig mosolygós.

tableno 2014.08.01. 12:37:36

@flash.gordon: Például a legutolsó posztodban?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.08.01. 12:39:55

@mertcsak: Ugyanakkor ha ekkora és ilyen változatos nyelvterületed van, Kanadától kezdve, a Közel-Keleten és Indián át a legkisebb polinéz szigetig, nem is beszélve Afrikáról, akkor miért is próbálnál kilépni belőle?

2014.08.01. 12:41:13

@hékabéka: En mindig ezt szoktam mondani, ha Oroszorszagrol van szo :D Marmint, hogy en egy hulye p*csa vagyok aki szerelmes ebbe a rohadek, eroszakos, alkoholista szornyetegbe, es bar nem tudok vele elni, mindenhol, mindenkiben ot keresem titokban. :D

Magyarorszag nem ilyen nekem, o sokkal inkabb egy faraszto, kotnyeles nagymama, akinek megvan a maga cukisaga, ha szepnek akar latszani, meg ki tudja ruzsozni a szajat, de azert mar sok a nyavalyaja, es sokmindenbe beleszol, amibe nem kene, igy egyutt elni azert mar nagyon nehez vele. :D

2014.08.01. 13:17:38

@tableno: "Amikről tudni kell, hogy a nagyobb nyugati "szélsőjobb" pártok (pl a UKIP, a Front National vagy a Geert Wilders féle párt) Magyarországon simán beleférnének a mainstream jobbos (Fidesz-KDNP) politikai gondolkodásba. "

Egy eltero allaspont: "Many of Europe’s far-right leaders — France’s Marine Le Pen, Geert Wilders of the Netherlands and even Britain’s Nigel Farage — are openly admiring of Putin and what he stands for. "

www.washingtonpost.com/opinions/fareed-zakaria-the-rise-of-putinism/2014/07/31/2c9711d6-18e7-11e4-9e3b-7f2f110c6265_story.html

tableno 2014.08.01. 13:30:14

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Miért, a Putyin-imádat nem fér bele a Fidesz ideológiájába?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.01. 13:31:32

@Ödenburger Wiener Schnitzel:

Megint Ausztria alázás van? Mi bajotok vele? Meg lehet élni...az meg nem érdekel hogy sötét tahók az emberek meg hogy a szélsőjobbnak tapsikolnak a legtöbben. Mégis kinek tapsolnának? Minden a bevándorlókon van meg lesz leverve. A jövőben még inkább.Szerintem is szigorítani kéne a bevándorláson. Engem pl zavar a sok bevándorló. Osztrák aranyifjak között jobban érezném magam mint afrika meg ázsia szemete között.Egyébként a grazi magyar oldalon is állandóan Svájcoznak..hogy bezzeg Svájc..egyiknek se esik le hogy a proli élete sehol sem habostorta.

poszthoz : Én ezt nem értem. Budapestre költözik egy külföldi bölcsészlány és azért sír hogy meghalt a kutyája. A született budapesti meg éhesen megy be dolgozni a munkahelyére mert semmire se elég a havi 90 ezer forint.De biztos bennem van megint a hiba, hogy egyből ez jutott eszembe.

Szeretnék írni egy lélektani posztot Ausztriáról, na meg persze az életem alakulásáról. Amolyan 2 év utáni összefoglaló. Szabad? Megjelenhet? Mert csak akkor kezdek bele és elég hosszú lenne.

vivike22 2014.08.01. 13:32:12

@Herr Géza: Ugy tudom, hogy becsuktak a bortonbe, 3 ev letoltendot kapott, na nem a laprugok miatt. Ez a hires An...a trans, a debreceniek jol ismerhetik.

A spanyol fonok most kezdtett el aggodni, hogy megiscsak haza kellene hogy jojjon a ferjem, mert az csak jobb lenne, ha itthon pihenne hetvegen. Ez a hanyatlo nyugat, a kizsakmanyolas a francba is mar.... :D

tableno 2014.08.01. 13:37:12

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Amúgy erre az "Oroszország mint illiberális sikertörténet" dologra mindig azt mondom, hogy adottságai alapján ott kanadai életszínvonalnak kéne lenni...

2014.08.01. 14:07:32

@házelőtthinta: Az Ausztriaval kapcsolatos gondolatmenetedet nem igen tudom kovetni, de lehet, hogy ez az en szellemi hianyossagom.

Ami a posztodat illeti, en a magam reszerol oszinten orulnek neki, es kivancsi is lennek egy osszeszedett posztra ezzel kapcsolatosan. Azt viszont nem igerhetem, hogy mindennel maradektalanul egyet fogok erteni, de hat szerintem ezt mar megszoktad. :)

2014.08.01. 14:08:05

@tableno: Fogadjunk, nem olvastad el a cikket... :))))

tableno 2014.08.01. 14:14:35

@Ödenburger Wiener Schnitzel: nem, csak a címét. Azt hittem benne van a lényeg...

2014.08.01. 14:18:20

@házelőtthinta: Ausztriaval egyebkent nekem komoly gondjaim vannak, ezert is nem koltozem meg ki, es ezert is gondolom azt, hogy ez a jovoben sem fog megtortenni. De ezek mas jelleguek, mint a te gondjaid.

En latok egy Ausztriat, ami az ismeroseimbol all, akik jofejek, kedvesek, elozekenyek, ahol ha ramosolyogsz idegen emberekre az utcan jo esellyel visszamosolyognak, amelyik Ausztria egy magas eletszinvonallal rendelkezik, es ami egy elheto orszag.

Es latok egy masikat is, ahol erosodik a szelsojobb es az idegengyulolet, ahol a legnepszerubb part EU-bol valo kilepest lebegteti, es egyes vezetoi nyiltan rasszistak es antiszemitak, ahol tobb mint 1000 rendort vezenyelnek ki szerencsetlen 40 punk ellen, ahol minden bizonyitek nelkul bortonre lehet itelni embereket, mert a szelsojobb ellen tuntetnek, ahol az emberek kozel fele EU ellenes, ahol mindenfele mondvacsinalt baromsagok alapjan megtartjak a sorkatonasagot, es sorolhatnam.

Na, ez utobbi nekem nagyon nem tetszik, es a kedves emberek es a magas eletszinvonal ellenere sem szeretnek ebben az Ausztriaban elni, mert mindezekert nem kell elkotozzek Magyarorszagrol, ugyanezeket otthon is megkaphatom.

tableno 2014.08.01. 14:19:22

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ok, elolvastam. Tényleg benne volt a címében a lényeg...

2014.08.01. 14:19:39

@tableno: ez annak a faszinak a cikke, aki anno bevezette az iiliberlis demokracia fogalmat 2007-ben egy tanulmanyaban. Es most az europai helyzetrol, es kiemeltem a magyar helyzetrol ir.

tableno 2014.08.01. 14:22:30

@Ödenburger Wiener Schnitzel: igen, de nem világos, hogy ez mennyiben más, mint amit én mondtam? Mármint, hogy ami ma Magyarországon normális, az nyugaton szélsőségnek számít - még ha egyre erősödő szélsőségnek is?

2014.08.01. 14:25:12

@Herr Géza: 'az élet ugye határátkelöként nem habostorta. Miért, ha nem kel át határon, akkor az?'

Ott a pont! Van valaki akinek az elete csupa jokedv, kacagas es vidamsag? Fuggetlenul attol hogy elhagyja a 'szulofoldjet' vagy sem? Tenyleg nagyon fiatalnak es / vagy naivnak kell ahhoz lenni, hogy elhiggyuk: barmilyen nagy valtozas az eletben siman fog menni, minden problema, minden negativ erzes nelkul. Ez fuggetlen a hataratkelestol.

Herr Géza 2014.08.01. 14:27:21

@vivike22: Na akkor jó helyen van...a kis "kocog" (copyright by Pákó...)
Igen, hanyatlik, én is érzem. Csak heti két állásajánlatot kapok úgy, hogy nem is keresek momentán semmit, csak ott van a profilom "passzívban" egy-két helyen.....

2014.08.01. 14:30:19

@tableno: Annyiban - es lehet, hogy akkor felreertettelek - hogy en ugy ertettem, hogy szerinted a francia, holland vagy angol radikalisok nem is szelsojobboldaliak, hanem inkabb csak amolyan bevandorlasellenes nacionalistak. Szerintem, es az en ertelmezesemben a cikk szerint is, azert ennel veszelyesebb tarsasag.

tableno 2014.08.01. 14:46:25

@Ödenburger Wiener Schnitzel: én inkább úgy értettem, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni a magyar és a nyugati politikai problémák közé. Ott azért sokkal erősebbek az alapjai a liberális demokráciának, és aki komolyan megkérdőjelezi ezt, az inkább szélsőségnek számít, nem pedig mainstreamnek.

mertcsak 2014.08.01. 14:52:00

@Püspök utcai gombaszedő: ahogy irtam, nincsenek raszorulva.

viszont aki megis kilep kozuluk a nyelv adta biztonsagi zonabol, azt - mivel az iskolaban, teveben, ujsagban se nagyon hall masokrol - tan nagyobb kultursokk eri, mint azokat, akik angolteruletre koltoznek nem_angol anyanyelvukent

mertcsak 2014.08.01. 14:52:10

@házelőtthinta: mindenkinek mas a problemaja. ahogy vki azert megy kulfoldre, mert nem talal melot vagy nem tud megelni belole, mas pedig azert, mert mar unja magat es kihivast keres

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 14:54:19

@mojyo: Hát furapók vagy, az már szent :)))!

De milyen beszédes, Oroszországot férfiként, Magyarországot nőként, mégpedig nagymamaként ábrázoltad, ami ugye az anyuka anyukája...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 14:58:14

A poszthoz csak annyit, hogy teljesen normális honvágyat érezni az elhagyott szülőföld után, teljesen normális letörni az otthon hagyott kutya halálától. De az még a mai világban sem normális, hogy valaki egy az egyben készpénznek veszi a fészbúkos vigyori képeket, akár haver tölti fel, akár nem...Istenem, ilyen a facebook generáció :(?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 15:01:05

@Réka ‎: A posztot olvasva úgy látszik, valahol mégis fontos, hogy őszintén beszámoljanak a negatívumokról, hát látod, egyesek hogy felülnek a 'ne aggódj, légy vidám' feltöltéseknek!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 15:01:45

@Réka ‎: A posztot olvasva úgy látszik, valahol mégis fontos, hogy őszintén beszámoljanak a negatívumokról, hát látod, egyesek hogy felülnek a 'ne aggódj, légy vidám' feltöltéseknek!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 15:02:34

@zöldeketbeszélek: Nafene, először nem akar elmenni, aztán dupláz. Vagy a blogmoci is tudja, mi az igazán fontos :))).

2014.08.01. 15:11:00

@zöldeketbeszélek: Hat nem tudom mennyire beszedes, szerintem azert van ez, mert heteroszexualis lany vagyok, igy akibe szerelmes vagyok az ferfi :D De amugy egy eleg erzelmes, akaratos, sot, feminin ferfi. (Kulsore amugy is ok jonnek be leginkabb :D) De mivel ilyen szelsoseges termeszete van, csak ugy tudnek ott elni, ha a mikrokornyezet atombiztos menedekhely lenne a hulye dolgai elol. Peldaul ha majd csilliardos leszek es vegleg elborul az agyam, mint a Gerard Depardieu-nek is, o is oda ment, bar neki Oroszorszag valoszinuleg not jelent, sot, noket, jo sokat. :D

Magyarorszag pedig sose volt annyira otthonos, hogy az anyukam legyen, mert az anyukamot igazibol sokkal-sokkal-sokkal jobban szeretem mint Magyarorszagot. :D De azert persze kotodom Magyarorszaghoz, es valamennyire nyilvan otthonos, de nem annyira kenyelmes es nekemvalo, megvannak a maga szigoru szabalyai, olyan oreges eshatpersze mindent o tud jobban, faraszto vele lenni tul sokaig, ezert olyan nekem tenyleg, mint egy kotnyeles nagymama. :D

Nemtudom, ez mennyire ertheto, vagy ki van meg ezzel hasonloan. :D

2014.08.01. 15:27:43

@mojyo: Vagy lehet, hogy inkabb az van, hogy en szeretnek ilyen mindenekfelett szabad, meg akaratos, ontorvenyu ferfi lenni, mint amilyen Ororszorszag, es ezert vagyom titokban oda, es ezert nem birtam Magyarorszagot, oda viszont nem lehet menni mert ott meg kevesbe viselik el, es akkor inkabb itt kell lenni inkabb mashol, egy szabad, es egyszeru, de ezzel egyutt kisse ures orszagban, ami nyomaba se er annak a melylelku ferfinak aki Oroszorszag*, cserebe nem ver peppe minden este reszegen es onmagam lehetek vele. :D

*Ez csak az orszag, az en melylelku, tartalmas, nemures, szelid fium nem ilyen azert, es o is egy kicsit olyan "misfit" benne! :D

Szova lehet, hogy inkabb igy van ez. :D

SzZoole 2014.08.01. 15:31:44

@mojyo: en meg ertettem,at jott mit akarsz mondani:)
En is csak a szuleim miatt jarok Mo.-ra,ha Ok mar nem lesznek(remelem minel kesobb kovetkezik be)mar semmi nem fog oda kotni.
Nem is gondoltam,hogy Te egy holgy vagy az irasaid fiusnak tunnek:)
Es ra adasul anime fan is a avatarodbol es nickedbol kovekeztetve:)

2014.08.01. 15:33:05

@mojyo: Vagy lehet, hogy most vagyok olyan mint Oroszorszag, de a celom azert megis Japan, mert o az a bekes, nyugodt, alazatos, torodo es bolcs no akive en szeretnek valni az eletem vegere. :D

Najo, befejeztem, de igy van tenyleg, na. :D

rezsöatya 2014.08.01. 16:01:09

@házelőtthinta: en kivancsi vagyok/leszek a posztodra. Ha hosszu, ugy meg jobb, szerintem en is es a tobbiek is az eddigi kommentjeidbol rakott ossze kepet rolad, s ez egyenisegtol/beallitottsagtol fuggoen nyilvan mas es mas.
Epp ezert erdekel, varom!

2014.08.01. 16:10:01

@Zoole[uk]: Nem te vagy az elso aki fiunak nez az interneten, volt mar, hogy amikor a focirol volt szo (egy masik, nemzetkozi forumon, angolul), jott egy hulye troll es elkezdett b*zizni, az meg se fordult a csopp agyaban, hogy lany is lehetek, ez meg annyira ledobbentett, hogy visszatrollkodtam, es mondtam, hogy igen, meleg vagyok, es? Azt hittem, hogy erre majd jol buszke lesz magara, hogy milyen jol rajott, es bekenhagy, de ez a hulye csak felizgult ez elkezdett kerdezgetni :D En meg meseltem magamrol, mint lany, amugy nem nehez fiut jatszani mert amugy csupa fius dolgot szeretek, mint pl a foci meg az autozas, meg a zs-kategorias filmek meg a lanyos fiuk tetszenek, az egyetlen amit kitalaltam, az a coming out volt, de azt is ugy meseltem, hogy elkepzeltem mit szoltak volna a szuleim, es azt mondtam neki, hogy csak a kobanyai szkinhedektol feltettek, vagyis hogy csak ezert nem orultek neki de amugy szeretnek. Erre teljesen megszelidult, es a vegen ott tartott, hogy hat lehet, hogy o is tudna ennyire szeretni a gyereket, hogy ne akadjon ki (allitolag neki volt 2, szegenyek :D), es hogy mas melegekkel is beszelt azota, es megvaltozott a velemenye... :D Aztan nem tudom mi lett vele mert valami mas f*ssag miatt kibannoltak azt hiszem. :D Remelem o nem jott ra, hogy o is meleg es nem comingoutolt a felesegenek azert ... :D

Namindegy, nem is tudom ezt miert meseltem el, valoszinuleg mert pentek delutan van es mar ma nem akarok dolgozni :D

De Jezus, ha vagy az egben es ezt olvasod, kerlek ird be a konyvembe, hogy hozzajarultam, hogy csokkenjen a gyulolet a vilagon, es egy ember elfogado legyen es szeressen, en mar olyan sok hulyeseget csinaltam, kerlek vedd majd ezt is figyelembe.

2014.08.01. 16:24:41

Ja es bocs HA, nem akartam elohozni a homoklobbi temat megint, csak sztorizok itt egyedul de megigerem, hogy befejeztem az amokfutast mara. :D

2014.08.01. 16:29:16

@tableno: Igy mar ertem, es teljesen egyet is ertek vele.

Kellemes hetveget kivanok Mindenkinek, en ezennel letettem a lantot hetfoig. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.08.01. 16:50:51

OFF

Útitársa(ka)t keresek egy 3 napos, jövőhét végi amszterdami kiránduláshoz.
Jelige: nem maradunk "józanok"!

Ha valakit érdekelne, küldjön egy PÜ-t :)

ON

blackhairlady 2014.08.01. 17:07:26

@Zoole[uk]: Az elso fel evben sem honvagyad, nem gondoltad, hogy lehet, hogy feladom, haza megyek? Amikor egyedul voltal, a csalad nelkul, 10 emberrel egy hazban, akkor sem jott elo soha ez az erzes?

blackhairlady 2014.08.01. 17:10:05

Nekem volt honvagyam, sot neha most is van, 4 ev utan. Es nem szegyellem, Ezt csak azt jelenti szamomra, hogy jo volt otthon is, es hianyoznak dolgok, emberek. Ettol fuggetlenul itt is szereek elni, mas miatt mint otthon. Szerintem a honvagy nem valami ordogtol valo dolog, attol meg lehet jol erezni magunkat ott ahol elunk.

blackhairlady 2014.08.01. 17:14:05

@HardPötty: Erdekes dolog ez a "dicsekves".
Ha valamit eler az ember, akkor azt szeretne megosztani masokkal. Viszont lehet, hogy azoknak a "masoknak" ez dicsekveskent hat, mert nekik nem jut ilyenre. Pedig hat nem is annak lett szanva.
Ha valaki a padlon van, akkor rosszul eshet, hogy az autonkkal, sikereinkkel, nyaralasainkkal buszkelkedunk, megha o alapjaba veve nem is egy irigy tipus. Egyszeruen irritalo abban a helyzetben.

2014.08.01. 17:17:05

Nem olvastam teljesen végig a kommenteket, az első néhány arról szól, hogy milyen gagyi meg közhelyes meglepődni azon, hogy az élet nem olyan, mint a facebookon.

Hát persze, az ember intellektuális fele ezt mondja. Ugyanakkor van egy csomó hasonló dolog, amin meg szoktunk lepődni.

Például mindenki tudja, hogy gyereket nevelni sz.pó, a környezetemben a fő reakció, amit láttam a friss szülőkön, az mégis az elképedés volt. Hogy hogyan lehet az, hogy ez a dolog _ennyire_ sz.opó? Meg hogy hé, hova tűnt a nemi életünk, az előbb még itt volt...?
Aztán amikor 3 párból 2 elválik, azon is meglepődnek. Hogy nahát, hogy történhetett ez, pedig én tényleg megígértem mindenki előtt, hogy örökre.

Vagy ott az öregedés. Mindenki látott már öregembert, de mégis milyen meglepő, amikor az ember vakargatja a kis aranyerét, meg rohadnak el a fogai a francba, és minden reggelnek örül, amikor derékfájás nélkül ébred, és helló, tegye fel a kezét közületek, aki nem volt őszintén meglepve, hogy ez vele is megtörténik.
Vagy ott a betegségek elfogadásának ez a ciklusa, tudjátok, a tagadás-harag-alkudozás stb., és lám, azt mind tudjuk, hogy előbb-utóbb meszeltek nekünk, mégis mi a legjellemzőbb reakció, amikor az emberrel közli az orvos, hogy rákos? A meglepetés. Hogy "miért pont velem".

Szóval csak azt akartam mondani, hogy meglepődni azon, hogy határátkelni nagyon-nagyon nehéz, szerintem ér. Én tuti meglepődtem rajta. Nem is annyira magamon, hanem amikor a környezetemben láttam ezeket a tipikus kultúrsokkos fázisokat, hogy pl. az illető hónapokig minden reggel sírva kel.

Ami meg a facebookot illeti, szerintem jobb így, hogy mosolyognak rajta az emberek. A múltkor posztolta valaki, hogy köszöni szépen a törődést, de nem biztos, hogy ír még többet, mert ő lesz az a 25%, aki belehal a saját kis ráktípusába (nincs 30 az illető). Meg a múltkor tett ki egy képet egy ismerősöm a kölyke óvodás pajtásáról. Kis szőke kiscsaj, ilyen kis loknikkal, 5 éves, aztán jól meghalt valami fertőzésben. Én meg ülök a monitor előtt, közel hajolva, mert a szemem már szar, és az aranyéren aggódok, és azon töprengek, erre kell-e lájkot nyomni.

Hát lóf.szt. Az élet szar, egy kín, kár csinálni, de ha valamelyik ismerősöm megpróbál nem mosolygós képet felrakni magáról, letiltom a francba.

Na így, kicsit elkanyarodtam, de remélem, érthető.

2014.08.01. 17:33:24

@Th's child: 'amikor a környezetemben láttam ezeket a tipikus kultúrsokkos fázisokat, hogy pl. az illető hónapokig minden reggel sírva kel.'

Nyilvan nem ismerem az illetot es nem tudom pontosan mi tortent, de ez szerintem messze tulmegy a 'normalis' negativ erzeseken es ha velem ez tortenne egy orszagban, en biztosan megprobalnek elkoltozni, ennyit nem hiszem hogy meger.

blackhairlady 2014.08.01. 17:36:09

@Th's child: Elkezdtem irni en is a FB temarol, de nem igazan tudtam megfogalmazni amit erzek. Te par perccel kesobb pontosan leirtad azt amit en gondolok. Koszi!:)

2014.08.01. 17:47:34

@Th's child: Szerintem a posztot azert kritizaltuk, mert az egy hulyeseg, hogy van egy elvaras, vagy elkepzeles arrol, hogy olyan legyen az elet, mint amilyennek a Facebookon latszik.

A hataratkelessel, kultursokkal, betegseggel, ismerosok elvesztesevel sokkal konnyebb megbirkozni, ha eszembe se jutott, hogy ilyen sosenem lesz. En ezeket a "asszedveledsosetortenhetmegb*zmeg?" stilusu "elgondolkodtato" internetes videokat is utalom emiatt, nem, nem hiszem azt, sose hittem, ilyet csak oriasi egok hisznek szerintem. Autot vezetek peldaul, szoval tisztaban vagyok vele, hogy barmi megtortenhet, es ezzel kivaloan egyutt tudok elni. Engem mindig arra tanitottak, hogy nezzek mindig mindennel szembe, ez persze nem konnyu dolog, de ugy erzem, hogy boldog vagyok igy.

Szamomra a boldogsag nem a problemamentesseget jelenti, hanem a problemak megoldasanak a kepesseget, es a megoldhatatlanokkal valo egyuttletezest. Mint a japanok, akik evezredek ota foldrengesek arnyekaban elnek, es tudjak, akar holnap is eltorolheti oket a fold szinerol egy, ezert muszaj a dolgok pozitiv oldalat nezni. Espersze a Facebookra is erdemes a jo dolgokat irogatni persze, de aki olvassa, nem biztos, hogy tudja, hogy ez nem a nehezsegek ignoralasat jelenti, es azt hiheti, hogy azokkal nem kell torodni, ez pedig egy eleg eretlen dolog, szerintem ennek ment a kritika, peace.

Pedig megigertem, hogy befejeztem mara. :D Ugy latszik, nagyon nyogvenyelos ez a pentek delutan.

2014.08.01. 18:20:36

@Mirjam2:
"Nyilvan nem ismerem az illetot es nem tudom pontosan mi tortent, de ez szerintem messze tulmegy a 'normalis' negativ erzeseken es ha velem ez tortenne egy orszagban, en biztosan megprobalnek elkoltozni, ennyit nem hiszem hogy meger."

Az lehet, sot biztos hogy neked ez nem normalis, ezert te rogton megprobalnal valamit valtoztatni, ilyen ember vagy, meg persze neked megvannak a kepessegeid es korulmenyeid is ehhez.

Viszont el kell fogadni hogy masoknal meg nagyon is normalis hogy ilyen modon vetitik ki a problemaikat. Ok igy elnek, veszelnek at dolgokat, teljes erzelmi kapacitassal. Es az sem biztos hogy olyan helyzetben vannak, hogy valtoztatni tudjanak a helyzetukon. En is olyan vagyok, hogy ha valami zavar akkor addig pattogok jobbra balra amig rendbehozom vagy magam, vagy a kornyezetem (a kornyezetem legnagyobb banatara, lol). De be kell latni, nem mindenki van ilyen helyzetben, es ezek az emberek is erdemesek megertesre, empatiara.

Persze en is azt mondom, hogy probalja az ember a dolgok pozitiv oldalat nezni, csakhat a negativ erzelmein nem mindenki kepes gombnyomasra uralkodni. Nem is feltetlenul szukseges, ha atmeneti allapotrol van szo - az hogy valaki minden nap sir valami miatt ami bantja, mar onmagaban a "termeszet terapiaja". A siras olyan kemiai folyamatokat indit el, ami megnyugtat - tulajdonkeppen antidepressziv helyett is jo. Ezzel nem azt mondom hogy most mindenki kezdjen el sirni. :) De aki eppen ilyen, annak se kell szegyellni magat vagy azt gondolni hogy "nem normalis". Lehetoleg privatban csinalja....

2014.08.01. 18:29:41

@cougarcat: Ehhez meg annyit, es bocs, nem szandekom hogy elkezdjen mindenki okadni a "psycho babble" miatt, :)

de eleg gyakori, hogy olyan emberek, akik nem kepesek a felszinre hozni a negativ erzeseiket, vagyis "erzelmileg eldugultak", kulonbozo szerekhez nyulnak vagy valami mashoz, ami "kabitja" oket - ez lehet internet fuggoseg, maniakus vasarlas (holgyek!), szerencsejatek, szex, stb. Szoval ilyen ertelemben bizony az jar jobban aki hat honapig minden nap sir aztan tulesik rajta. A problema ott van amikor idult depressziova, kiegesse valtozik at a "szomorusag" - es ilyenkor mar arrol is szo van hogy az illeto megrekedt a negativ gondolkodasban.

2014.08.01. 18:40:37

A poszthoz: Duh. :))

A Facebook tipikusan nem az a csatorna ahol az ember oszinte kepet kap a kivandorlasrol. Az illeto olvashatott volna expat forumokat, ilyen helyeken garantaltan van rinya. :) Mo-i expatoknak is vannak ilyen forumok, sot eleg sokan blogot is vezetnek. En szeretek ilyesmibe belekukkolni, nagyon vicces ahogy a kul. kulturalis buktatokat targyaljak ki - ilyenkor ugy erzem - "kvittek vagyunk". :)

Ezt ugy ertem hogy a helyiek pl. sok esetben meg vannak gyozodve hogy a bevandorloknak maga a menyorszag ide jonni, nem lehet okuk panaszra. Na persze eleinte ez sokszor igy is csapodik le, az ember orul, hogy bejutott, aztan orul, hogy van munkaja, de ahogy egyre tobbet akar, es esetleg nehezen talalja meg, ez az erzes erosen "letisztul". Es nekunk is jogunk van panaszkodni, sot neha fel is kell szolalni, legalabb a kovetkezo bevandorlo generaciok erdekeben.

nyuszigonosz 2014.08.01. 18:41:06

@cougarcat: Ígen, vannak emberek, akik mindenen sírnak, és nem is ez a probléma.
Ez akkor válik azzá, amikor csak sírnak, söt egyfolytában sírdogálnak, ahelyett, hogy bármit is változtassanak, vagy egyáltalán változtatni akarjanak.

Sok mindent nem tudunk megváltoztatni, ez is igaz. Viszont ha naponta sírdogálunk a ténylegesen megváltoztathatatlan dolgokon, attól nem lesz semmi sem jobb.

Söt, vannak emberek, akiknek még a síráshoz is publikum kell, nincs is igazából semmi bajuk, mint írtam, változtatni sem akarnak a világon semmin, csak telesírni, telejajgatni az aktuális nézöközönségüket.

Most jól eltértem én is a témától: szerintem aki valahová munka, tanulás, vagy csak egyszerüen világlátás miatt költözik el otthonról, és hónapokig siratja saját magát emiatt, az jobban tette volna ha nem költözik sehová.
Ma már nem bezárt a világ, haza lehet menni.

blackhairlady 2014.08.01. 18:46:57

@cougarcat: Bolcs vagy mint mindig. Es foleg empatikus, ami nalam mindig egy plussz pont.:)

2014.08.01. 18:53:26

@nyuszigonosz(D): "Viszont ha naponta sírdogálunk a ténylegesen megváltoztathatatlan dolgokon, attól nem lesz semmi sem jobb. "

Valami jobb lesz, az illeto ezzel rovid idore megkonnyebbul. De abban igazad van, hogy konkret gyakorlati lepesek nelkul valos problemak nem tudnak megoldodni. Viszont pl. a honvagy olyan dolog, aminek az orvoslasahoz ido kell, mert a gyarorlati megoldas az lenne, hogy az ember visszakoltozzon, ami meg a kudarccal egyenlo (legalabbis szamomra ez lett volna). Szoval az emberek megprobalnak lavirozni a negativ erzeseik meg a celjaik kozott. Van aki ezt a felszinre hozva eli at (pl. sir, vagy duhos, es panaszkodik, stb.), van akinek az a jobb ha nem vesz rola tudomast, csak a pozitivumokra koncentral.

"Söt, vannak emberek, akiknek még a síráshoz is publikum kell, nincs is igazából semmi bajuk, mint írtam, változtatni sem akarnak a világon semmin, csak telesírni, telejajgatni az aktuális nézöközönségüket."

Igen, sajnos le lehet ebben ragadni, meg vannak emberek akik "erzelmi vampirok", akkor erzik jol magukat, ha a kornyezetuk is azon az erzelmi szinten van, ahol ok.

En az atlag honvagytol kinzott emberekre gondolok.... Elkoltozik a csaladtol messzire, jo ha egy evben egyszer latja oket (eszak-amerikai bevandorlokra jellemzo) es a szuleivel, nagyszuleivol, testvereivel nagyon szoros kapcsolata volt, pl. Szamomra ilyen esetben teljesen ertheto....

2014.08.01. 18:59:19

@blackhair-lady: :) Amikor masok fele vagyok empatikus (es nekem se sikerul mindig) akkor tulajdonkeppen sajat magam fele fejezek ki valami megertest, mert en tipikusan elegge szigoru vagyok onmagamhoz. :) Mindenkinek ajanlom ezt aki hozzam hasonlo analis, perfekcionista tipus.... :)

Sanz 2014.08.01. 19:00:10

A honvágy szar dolog, de apám szokta mindig mondani, hogy "fiam, döntsd el, hogy angol vagy magyar átlagfizetés 150%-a az, amit nyavalygás közben számolni szeretnél".
Én meg hümmögök egyet és maradok.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.08.01. 19:47:09

@tableno: átolvastam de én nem találtam meg. Na mindegy. :)

uresmezo 2014.08.01. 20:17:27

Azért egyvalamit csak tisztázni kéne! Mondjuk, több országban eltöltött huzamosabb idő után, jó nyelvtudás birtokában – kéretik a jó nyelvtudást nem félre érteni - olyan jó, hogy nem csak a szavakat érti az ember, hanem azt is, hogy mi van elrejtve abban amit hallunk, akkor ki lehet jelenteni:

- - - Akárhová mész, a hülyék már ott vannak - - -

Nem a sajátjainkra gondolok, a helyiekre. Azok vannak leginkább ennek a felfedezésnek kitéve, kik jobbak, sokkal jobbak a helyi átlagnál és ilyenkor a helyiekben előjön a munkahelyféltés. Arra a legkevesebben gondolnak, hogy mi – határátkelők – azért vagyunk ott, mert a helyiek arra a bizonyos munkára nem alkalmasak. Az itthonülők azt mondják, azért kapjuk meg azt a bizonyos munkát amit, mert a helyieknek nem kell, mert méltóságon alulinak tartják. ÓÓÓÓriási tévedés!

Egy határátkelő nem hasonlítható össze semmilyen szempontból a helyi munkavállalóval. A határátkelő TUD valamit. Nagyon. Van célja, akarata, szorgalma, kitartása, és jobb mint a helyi átlagember. Egy idő után feltűnik „tiszta magyar világ” van ott is, mert bizony ott is van, hogy ennek annak eze meg aza a kollégád és ha ez eléri az otthoni szintet, akkor elkezded böngészi az álláshirdetéseket.

Igen, nem csupa öröm az élet, de a határátkelő nem tucatárú, ezért van az, hogy itt is inkább sikerekről olvashatunk, mert az is siker, ha felismerd, hogy tovább kell menned, és tovább mész. Nagy a világ!

tucano 2014.08.01. 20:29:13

"Semmi szükség arra, hogy állandóan a ragyogó időjárásról vagy egy, a közelben talált fantasztikus étteremről vagy kávézóról posztoljunk"
Ez hülyeség, ezt csinálom egész nap és sztem igenis szükség van rá.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 21:14:01

@HardPötty: Nem lehet beállítani, hogy csak a családtagok lássák a bejegyzést?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.01. 21:23:53

@zöldeketbeszélek: meglepően sok ember képtelen bármit is beállítani, vagy tojik bele :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.01. 21:38:08

OFF: van valaki itt, aki csinált már coursera.org-os vagy bármi más online kurzust? érdekelnének tapasztalatok. (a Bezzeganyán a földbe döngöltek valakit pár hónapja a témában, aki résztvett és írt róla, hogy mekkor színvonaltalan hülyeség, na az is érdekes volt, hogyan reagálnak emberek az egész ötletre....)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 21:54:18

Bennemv an a hiba, hogy nalamilyen , a cikkben leirt honvagy sosem volt? Nem hianyzik Magyarorszag, relative keves baratom van, akivel otthon is ritkan talalkoztunk a tavolsag miatt , szoval bar tudom, hogy nem vagyunk egyformak, de nalam oszinten, tenyleg sosemmerult fel, hogy u de felulnek a repulore, es hazamennek. Nem, nekem itt van az otthonom.

2014.08.01. 22:05:16

@Dragonlady (now in Thailand): A gyerek iskolája egy csomó online tanfolyamot ajánlott a nyárra, én is csináltam, bár inkább csak átnéztem, végig nem mentem egy témán sem teljesen. Szerintem nagyon jók. Nem tudom a bezzeganyán mik mennek erről de bármi ami ingyenes és hasznos infó, szerintem rossz nem lehet. Az anyagok felépítése jó, videók, tesztek, ellenőrzések, értékelések, ismétlési, javítási lehetőségek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 22:14:04

@mojyo: Csak arra gondoltam, hogy lehetett volna akár apa, nagyapa is, tehát nem a szelíd, feminin forma, hanem az erősebb kezű férfias :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 22:15:22

@Dragonlady (now in Thailand): Pedig ha már folyamatosak a kellemetlenségek, vagy csak a bosszantó beszólogatások, akkor azért ajánlott...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.01. 22:22:02

@Th's child: Nem leptél meg, olvastam pár posztodat, szóval gondoltam, hogy ilyen sarkos véleményt fogsz formálni ebben a kérdésben (is) :). És egyébként általában véve egyet is értek veled, de ez a poszt most nagyon nem erről szólt. Ez egy konkrét élethelyzet volt, amire a posztoló a fészbúkos infók alapján készült fel. Hát nagyon nem mindegy ilyen esetben, hogy ott mit lát, mit kap. (Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem ő az egyetlen, aki azt hiszi, hogy ami a fészbúkon nincs, az nem is létezik...)

HardPötty 2014.08.01. 22:22:53

@zöldeketbeszélek: jogos a felvetès igazad van. De a kevèsbbè kedves megjegyzèsek mellett azèrt jòl esik a nehezebb napokon tallòzgatni a kèpek közt ès a baràtok vèlemènyèt is nèzegetni nem csak a csalàdèt. Akàr mèg ha az kritika is. A maradèk pàr tàvoli ismerős vèlemènye pedig ha ki is akaszt inkàbb csak azèrt zavar mert mindig többet akarnak egy kèpbe belelàtni mit amennyit mutatni akarok vele. Vadidegenek amùgy sem làthatjàk a kèpeket.

morsels (törölt) 2014.08.01. 22:35:36

@tildy[UK]:
Ugyanmar, a kommentelok nagyresze olyan, mint te vagy, nem kell dramatizalni csak azert, mert egy ilyen poszt megjelent.
Raadasul a poszt irojanak egeszen mas a hattere, a dontese, mint neked.
Persze ertem en, a komment tipus rendkivul nepszeru.

A masik meg az, hogy mindenkinek van multja. Van kapcsolata a multjahoz. Vannak olyanok, akik szivesen elfelejtenek, vannak, akik nem es vannak, akiknek csak mult.
De attol a mult van. Le lehet tagadni, meg lehet probalni elfelejteni, de multja mindenkinek van.

Neked is.

Határátkelő 2014.08.01. 22:36:13

@házelőtthinta: Természetesen megjelenhet, hogyha olyan a stílusa és a tartalma, ami belefér a blog keretei közé. Ezt ugye előre nem tudhatjuk, de látod a kereteket, a szabályokat, amik a kommentelésre vonatkoznak, ugyanez érvényes a posztokra is. Amennyiben leírod a történetedet, hogy mit tapasztaltál az elmúlt két évben, hogy alakult az életed akkor megjelenhet, de erre persze addig kötelezettséget nem vállalok, amíg nem látom az írást. Valamint arra is készülj fel, hogy nyilván eddigi hozzászólásaid kapcsán vannak a többiekben előfeltevések.

morsels (törölt) 2014.08.01. 22:50:06

@zöldeketbeszélek:
En szemely szerint nem tartom a megjegyzeset sarkosnak. Szerintem teljesen jogos az, amit irt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 22:51:05

@morsels:

Persze, de mindennek megvan a maga helye. Szerintem nem tagadtam le:) Mitobb, nosztalgiaval gondolok pl. Jaszberenyre, de mult.

Az en dontesem... Hm, egyet tudok: nem anyagi jellegu volt. Sokkal inkabb kivancsisag, illetve regota terv. Ha nem is hudejajdenagyon, de azert nem voltak anyagi gondjaim otthon sem, miutan elkezdtem dolgozni.

morsels (törölt) 2014.08.01. 22:55:08

@tildy[UK]:
Mindenkinek megvan a maga tortenete.
Amit nem ertek az az, hogy te miert akarod rendszeresen mashoz hasonlitani a tiedet?
A tied is egyedi, a mase is az.
Te igy csinaltad, mas meg maskepp.

Ok, most mar ugy nez ki, hogy te sikeres vagy... ami azt jelenti, hogy az osszehasonlitasz arra kell, hogy valamit bizonyits?

Es mondom megint. Te is jottel valahonnan. Az is a te reszed. Igen, a mult, de a reszed. Ha mashonnan jottel volna. mas lennel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 22:59:22

@morsels: szerintem tulmagyaraztuk azt a hozzaszolasom, reszemrol semmi ilyesmi szandek nem volt benne, amit ugy erzek, hogy te belelatsz.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:01:28

@tildy[UK]:
Egyebkent meg a poszt iroja is azt irta, hogy megpalyazott valamit, nem erzi jol magat.

Te meg igen. Meg ahogy olvasom itt, a hataratkelok (ide iro reszenek) majd 100%-a ugyanugy jol erzi magat es ha van is valami nosztalgia, azt nem hangsulyozza.

Es azt hiszem, hogy a lenyeg itt van. Min van a hangsuly. En szemely szerint azokat nem ertem, akiknek fontos az, hogy azt hangsulyozzak, hogy nekik aztan semmi kapcsolatuk, honvagyuk, vagy barmifele kotodesuk lenne. Minden popec es elvileg mar 30 eve igy kellett volna mindennek lennie :-)

Pedig mindannyian jottunk valahonnan. Mas a hatterunk, mas a lehetosegunk es mas a megjart ut... ami kozos az az, hogy mindannyian Magyarorszagrol jottunk.

33621 2014.08.01. 23:04:33

Hol van Digger öcsém? Zoolet már láttam napközben. Ti vagy valaki innen a határátkelőről jártatok már itt ? Jó lenne majd egyszer személyesen is látni ezt!

totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/08/01/a_legdurvabb_rolls-royce_mercedes_es_bmw_motorok/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 23:07:46

@morsels: Mas a kapcsolat, mas a nosztalgia, es mas a honvagy :-)
Kapcsolatom van, nosztalgiam van Magyarorszaggal kapcsolatban, de honvagyam, az nincs, es ennyi es nem tobb.

Nekem meg az az erzesem, mintha lelkiismeretfurdalast probalnal valakiben azert kelteni, mert elore nez, es kevesbe hatra.

A multat nem elfelejteni kell, vagy meg nem tortente tenni, hanem megfelelo helyen kezelni. Szerintem.
Egyebkent meg mindenki ugy csinalja, ahogy neki jolesik, de a tulzott honvaggyal csak a sajat dolgat neheziti meg.

Ne haragudj, egyutterzo kepessegem a beka sejhaja alatti, nem tudom sajnos ezt a a fajta eletfelfogast aterezni, egyszeruen nem fer ossze a "problema van? Menni es megoldani" tipusu attitudommel.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:08:15

@tildy[UK]:
Biztos felreertettem, dehat egy ir lany eljon Magyarorszagra, ami utan te leirod azt, hogy biztos benned van a hiba, mert te sosem ereztel ugy, mint aki a posztot irta.

Hat, en sem ereztem ugy, mint a poszt iroja.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:10:06

@tildy[UK]:
Miert akarnek en barkiben leliismeretfurdalast kelteni?
Az egyutterzesedre sincs szuksegem :-)

Egyebkent meg... never mind.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 23:12:40

@morsels: Oke, legkozelebb pontosan, teljesen kifejtve megfogalmazom, mire gondoltam:
jelen eseteben egeszen pontosan arra , hogy "és ki ne küszködne időnként honvággyal?" -> erre reagaltam.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:25:28

@tildy[UK]:
Jo, hat neked meg nem volt olyanod. Az ir lanynak (aki a posztot irna) sem volt New Yorkban, ott jol erezte magat.
Te meg Londonban erzed jol magad. Es hat tegye fel a kezet az, aki ott jol erzi magat.

Meg az, aki nem.

Aztan gyozzek meg egymast, hogy miert nem jo az, ahogy erzik magukat.

Arra mar ki sem terek, hogy mi a honvagy. Mert ugye ez egy gyujtofogalom, azt hiszem. Van, akinek a makosteszta, masnak a tejfol, megint masnak meg a TV torony a Misina teton.

Ja varj, ez nem honvagy, hanem emlekek. Szoval mi a honvagy?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.01. 23:32:15

@morsels: nem tudom masnak mi, en azt a fogalmat illetem vele, amikor mar valaki iszonyatmod szenved, annyira menne mar haza, hiszen ahol el , azt nem tekinti otthonanak/hazajanak.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:32:54

@tildy[UK]:
Ja, es mielott felreertesz, nekem sosem volt honvagyam.
Most sincs.

A lehetosegeket nezem, meg persze vannak emlekeim.
Ezert irtam azt, hogy mindannyian magyarok vagyunk itt. Te is, en is, meg a tobbiek is.
Mas tapasztalatokkal, mas utakat bejarva. Az egyetlen kozos az, hogy mindannyian magyarok vagyunk.
Meg azok is magyarok, akik nem akarnak azok lenni.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:43:35

@tildy[UK]:
Ugyanmar...
Te programozo vagy, ugye? Fuzzy logic?
Mi szamit melegnek, vagy hidegnek? A korulmenyek hatarozzak meg azt, hogy az emberek hogyan erzik magukat es ki mit tart elfogadhatonak az adott hatarokon belul.

A szocialis erzekenysegunk is hasonlo modon mukodik. Mindenkinek megvan a maga tureshatara, amit aztan idovel tul modositani es hat ez a blog elvileg errol szol.

Vagyis szolna nagyreszt (legalabbis en igy gondolom) ha nem lennenek olyanok, akik megmondjak, hogy az, amit a poszt iroja leirt egyreszt nem is letezik, masreszt csak nyafogni akar.

En tenyleg azt latom, hogy vannak, akik szukseget erzik annak, hogy minden posztot ertekeljenek, leginkabb ugy, hogy valamifele hibat talaljanak benne; valamifele rest, ahova a sajat 'ertekuket' be tudjak tenni feszitovaskent.
Ilyenkor elcsodalkozom azon, hogy miert csinaljak.

morsels (törölt) 2014.08.01. 23:45:35

@tildy[UK]:
Szerintem a honvagy nem ez.
En nem tudnam megfogalmazni, hogy mi a honvagy, de szerintem amit te irtal, az eros tulzas.

Persze innentol ertheto a reakciod.
Csak azt hiszem, hogy masok mas tartalmat rendelnek a szohoz, nem ugy ertik, ahogy te.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.02. 00:16:50

@morsels: masok vagyunk. Nem kerdojelezem meg, ha valaki ugy erez, ahogy a posztolo. Viszont ertheto, hogy sokaknal tul altalanosnak tunt a "és ki ne küszködne időnként honvággyal?". nalam tuti.

A poszttal amugy a fenti mondaton kivul nincs baj, az en szememben ilyen is van....

SzZoole 2014.08.02. 00:54:30

@blackhair-lady: honvagyam semmi a csalad viszont nagyon hianyzott
Eleinte dupla muszakot nyomtam reggel 8-tol 12-ig utanna meg 15-tol ejszaka 10-11-ig hogy minel hamarabb ki tudjak venni egy hazat es hogy ki jojjon a csalad is
Eleinte 12 laktunk 2 szoba nappaliban kesobb mar 'csak' 7-en.
Az soha meg sem fordult a fejemben,hogy feladjam,mindig csak elore neztem es a kezdeti nehezsegek utan egyre jobb es jobb lett.
Most is epp a tenger parton vagyunk nem reg' jottunk fel a szobaba es elvezzuk a rothado kapitalista nyugat adta nyomort:)))))))))))))

SzZoole 2014.08.02. 01:05:46

@33621: igen jartam nagyon erdekes hely egy egész napot el lehet ott tolteni es meg vissza fogok menni,olyan gepeket latsz ott,hogy az valami hihetetlen teljese kozelrol tudod meg nezni.

2014.08.02. 01:18:13

@Zoole[uk]: "honvagyam semmi a csalad viszont nagyon hianyzott"

Akinek honvagya van az pont ugyanezt erzi. :)

Neked a csalad hianyzott, masnak meg a tejfol, a harmadiknak a szulovaros, a negyediknek a ..... stb. Az egy dolog hogy te ki tudtad a csaladod hozni - de masnak nincs ilyen lehetosege, egyedul mennek ki, es a csalad otthon marad, evekig, esetleg orokre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.02. 01:24:55

@cougarcat: bakker, de nekem a norveg afonyalekvar es garnela is hianyzik ( 3 honapot laktam ott)
Akkor mar az is honvagy?:)

2014.08.02. 01:45:18

@tildy[UK]: Honvagy kb. az amikor valakinek hianyoznak dolgok ami az "otthon"-hoz kapcsolodik, nem tudom hogy neked Norvegia az otthont kepviseli, valszeg nem - "magyar izek" mar belefer ebbe, hiszen ez a gyerekkorodhoz kapcsolodik. Szerencsedre te surun tudsz hazalatogatni igy nem eled meg ezt problemanak. Ez nagyon jo dolog, de nem mindenkinel ez a helyzet. Nem, nem hiba ha nem erzel honvagyat, mint ahogy az se ha valaki erez. :)

2014.08.02. 01:47:14

Na en se gondolom hogy honvagyam van - de megis, heteken at keszulodtem kakaos csiga sutesre, kerestem az "igazi" receptet. Ket napig dolgoztam a tesztan - nemreg kisutottem, igazi leveles, elesztos, 70-es evekbeli kakaos csiga lett belole. :) Most megyek es felfalom...

pappito · http://pappito.com 2014.08.02. 02:31:25

@cougarcat: " Nem, nem hiba ha nem erzel honvagyat, mint ahogy az se ha valaki erez."

tru story

ezért nem értem, hogy miért kérik számon a honvágyat azokon akik el merészelik mondani, hogy nekik nincs

2014.08.02. 02:36:02

@cougarcat:
Jo etvagyat!
(a hazi keszitesu kakaos csigadert nagyon irigyellek) :)

2014.08.02. 03:06:22

@pappito: Sztem a tobbseg nem keri szamon a honvagyat, csak tevesen ugy ertekeli, hogy masok is ugy elnek at dolgokat, mint ok. Na es persze erre jon ellenvelemeny. Ritkan, de elofordul, hogy valaki valami mast probal ezzel bizonygatni, es a honvagyat a hataratkelo "kudarcanak" bizonyitekakent tunteti fel, ami hulyeseg. De Morselsnek is igaza van, miert kell posztolokat kritizalni amiatt, hogy eppen mit ereznek. Nehez dolog! :)

@Cascabel: Nem akarok dicsekedni de nagyon jol sikerult. Anno sokat jartam tejbufekbe, ahol ezt a bekebeli, ropogos leveles kakaos csigat arultak, bogre tejjel.... azt nem tudom hogy meg letezik-e ilyen. En kb. evente egyszer megkivanok ilyen dolgokat, de akkor nagyon. Szerencsere szivos kitartassal meg tudok ilyesmit csinalni. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 05:43:18

nekem sincs honvágyam.
vagy ha az ember szimplán azt kívánja, hogy bárcsak éppen ott lehetne, mert házasodik xy / beteg zz / milyen jó lehet most a nyaralóban mindenkivel / de jó lenne egy túrós tészta, de ez a kívánság vagy vágy nem hatalmas érzelmi hullámként rendelkezik, hanem csak egy kósza gondolatként, akkor az honvágy?
mondjuk ha már vágyakozás valahol lenni, akkor én többször vágyom a tengerpartra, vagy bizonyos helyekre, ahol mondjuk sok teknőst láttam a tengerben sznorkelezés közben. vagy amikor nagyon magam alatt voltam Indiában, akkor nagyon vágytam már hazajönni (Chiang Maiba). tudom, hogy Mirjam is mindig nagyon vágyik Indiába, és Londonba is, mindkettőhöz erős otthon-érzések kapcsolódnak neki is. ezt is lehet esetleg honvágynak hívni? vagy a "hon" csak by definition Magyarország lehet nekünk?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 05:46:34

@Turchi: ez jól hangzik, kb ez az első eset, hogy valami pozitívat mondasz az iskoláról :-) gyerek is csinálta, vagy nagyon nehéz rávenni tanulásra, gyakorlásra? a coursera-s cuccok egyébként pont szudáni IP-vel le vannak tiltva (plusz kubai is, burmai és iráni már nem). éljen a gondolatok szabad áramlása :-/
mikor mentek vissza? :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 06:31:42

(közben megjelent a volt barátnő a kettővel lejjebbi, angliai posztnál, ha már olyan sokan boncolgatták, mi is történhetett...)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.02. 06:34:11

Na, most értem csak ide. Itt tegnap nemzeti ünnep volt, a helyiek ünnepeltek, én úslander átmentem a szomszédokhoz shoppingolni.

Mindig bajban vagyok az ilyen írásokkal.
Komolyan nem értem, hogy valaki FB bejegyzések alapján gondol ezt vagy, vagy ezt egy országról.

Nekem nem volt soha honvágyam, addig járok haza, amíg élnek a szüleim.
Úgy érzem, ott van az otthonom/hazám/házam, ahol becsukom magam mögött az ajtót.
Ennyi.

2014.08.02. 06:46:18

@Dragonlady (now in Thailand): Mire ez az erzelmi kitores, ugy teszel ugy mintha barki is azt allitotta volna hogy neked honvagyad van. :) Egesz egyszeruen nem rolad van szo, hanem arrol hogy a posztolonak honvagya van, meg masoknak is, es hogy ez egy teljesen termeszetes erzelmi reakcio akkor amikor valaki hirtelen elszakad az otthonatol, csaladjatol. Ennyi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 06:51:45

az hogy van, hogy látok Cougarcat részéről egy választ email értesítőben 5 perccel ezelőtt, de itt még nem jelent meg?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 06:57:06

@cougarcat: á, nagyszerű, pedig csak ötszöt frissjtettem, most itt van.
az égvilágon semmi érzelmi kitörés nem volt részemről, csak kérdéseim és felvetett szempontjaim a témával kapcsolatban, ahogy feljebb másoknak is, akik definiálni próbálták a honvágyat, főként azzal kapcsolatban, hogy olyan ember nincs, akinek nincs honvágya. mert pl vannak emberek, akik máshova jobban vágynak, mint Magyarországra, vagy vágynak, de nem kitörő érzelmi hevességgel.
szóval én még mindig nem tudom, mi is az a honvágy, főleg a honvágy ami nélkül az ember nem tud létezni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.02. 06:57:11

Hahh, ott baxta el a poszt-toló, hogy Budapestre, egyáltalán káeurópába határátkelt...Noooooooormális?Hát hogy tudná felvenni Írországgal a versenyt Magyarország?
De ha ide ír egy kommentet, amelyben megkérdezi, hogy hogy mennek a dolgok Pesten, kapásból százával kapott volna választ, hogy ne...

A honvágy meg olyan dolog, hogy elég néha elolvasnom pár hírt Unortodoxiából és mindjárt csökken a kellemetlen érzés...

:-)))))))))))))))))
Persze nyilván hiányoznak a szülők, rokonok ,barátok; de az országra ráterpeszkedő rabló állam, na az a legkevésbé sem.

2014.08.02. 07:08:35

@Dragonlady (now in Thailand): Jo, te nem tudod mi az a honvagy, de mas igen. Mas ragondol a csaladjara, a turos tesztara, a gyerekkori terre meg mittudom en mire es szomoru lesz. Persze, nincs mindenkinek honvagya, momentan mar nekem sincs. De ettol meg nagyon sok mas embernek van es ok is "normalisak".

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 07:17:00

@cougarcat: mondtam én egy szóval is, hogy nem normális, akinek honvágya van? utaltam rá? nem. teljesen át tudom érezni, milyen lehet, láttam sokszor, gyerekeknél is, kollégáknál, barátoknál, blogokban. tudom, hogy van, aki iszonyatosan megszenvedi, hogy nincs más lehetőség anyagilag túlélni, mint kimenni Angliába, és közben nagyon hiányzik a családja, a kultúra, a nyelv, az utca, a régi élet. nagyon sajnálom azokat, akik ilyenbe kell hogy belesodródjanak.
szerintem én csak kérdeztem, hogy más konkrét érzéseket, amik léteznek, hova sorolhatunk, honvágynak minősülhetnek-e, vagy akkor mik is, ha nem azok. honvágy-e, amikor sok év után az ember már az új otthonába vágyik vissza, és hasonlók, vagy az nem lehet "hon".

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.02. 07:19:55

@Dragonlady (now in Thailand): Úgy, hogy fostalicska a rendszer.
:D
Nemrégiben hetekig nem jött e-mail értesítő a válaszokról. Már azt hittem, hogy én bénáztam el valami beállítást. Kiderült, másnak sem működött.
:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 07:21:44

@cougarcat: ja, és attól hogy nincs honvágyam, attól még tudom, mi az.
ahogyan nincsen farkam, autóm, méhen kívüli terhességem és másnaposságom se, de attól még tudom, mi az, elfogadom, ha másoknak van, sőt, még csak le se nemnormálisozom őket ezért.
egyszerűen elszomorít, hogy most minek kellett olyasmit belelátni a kérdéseimbe, amik nagyon nem voltak benne. :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 07:23:36

@svájci sapka (ch): én az elmúlt napokban kb a fele válaszról nem kapok. régebben úgy tűnt, hogy kb az ugyanabban a threadben húsz-harminc válasz után további válaszokról már egyáltalán nem jött értesítés.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.02. 07:25:10

@Dragonlady (now in Thailand): Hja... ebből is látszik, hogy az összes informuki már elhúzott otthonról.
:D

2014.08.02. 07:35:58

@Dragonlady (now in Thailand): Hol latod azt hogy en azt irtam hogy te mondtad azt? :) EN mondom azt hogy "normalis" - ezt nem lehet? :) Nem, nem olvasok semmit bele a kommentedbe.... de mindegy, ne huzd fel magad, inkabb fejezzuk be.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 07:42:18

@cougarcat: egyáltalán nem húztam fel magam, túl fáradt vagyok hozzá. :-) csak nem akartam félreértést.

**mimi** 2014.08.02. 07:53:33

@svájci sapka (ch):
nekem egyáltalán nem jön....soha nem is jött....be kell valamit állítanom?
mindig mazsolázok, pörgetem vissza a posztokat, hogy írt-e valaki valamit :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.02. 07:56:26

@**mimi**: Nálam okosabbak majd megmondják, hogy hol lehet.
Amikor regisztráltam, akkor volt kérdés, hogy akarok-e kapni, beikszeltem, jöttek is rendesen, aztán csend. Most néhány napja megint működik.
Szerintem a privát beállításoknál keresd.

**mimi** 2014.08.02. 07:58:58

@Th's child:
teljesen érthető...:)
és igaz....

tableno 2014.08.02. 08:04:03

@geegee: Már elnézést, de ez úgy marhaság, ahogy van. Budapesten expatként remekül lehet élni, a külföldiek imádni szokták.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.02. 08:52:03

Hahh, ott baxta el a poszt-toló, hogy Budapestre, egyáltalán káeurópába határátkelt...Noooooooormális?Hát hogy tudná felvenni Írországgal a versenyt Magyarország?
De ha ide ír egy kommentet, amelyben megkérdezi, hogy hogy mennek a dolgok Pesten, kapásból százával kapott volna választ, hogy ne...

A honvágy meg olyan dolog, hogy elég néha elolvasnom pár hírt Unortodoxiából és mindjárt csökken a kellemetlen érzés...

:-)))))))))))))))))
Persze nyilván hiányoznak a szülők, rokonok ,barátok; de az országra ráterpeszkedő rabló állam, na az a legkevésbé sem.

2014.08.02. 09:03:38

@Dragonlady (now in Thailand): A gyerek, és a barátai is szeretik ezeket az anyagokat. Nem véletlenül adták fel nyárra, hátha valaki éppen nincs Szudánban, de azt hiszem a Hotspot segít az IP cím problémán. Vannak azért pozitív dolgok is a suliban, DD csak a negatívak elnyomják ....Nincs lexikális tudás, projectek, bemutatók, előadások vannak, amik fejlesztik később a gyerek szereplését. Valszeg nem fog elbújni ijedtében ha meg kell szólalni több ember előtt. Nem tudjuk mikor megyünk vissza. Legkésőbb aug. végén, vagy soha. Nincs még szerződés, ugye a helyiek megfontoltan, ennek megfelelően nem túl gyorsan végzik a munkájukat. D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 09:06:11

@Turchi: és ha nem mennétek vissza, akkor hova helyette?

2014.08.02. 09:09:59

@Dragonlady (now in Thailand): Nem tudjuk, ahhoz előbb tudni kéne hogy visszamegyünk-e, mert addig nem keres más helyet. Szóban már kapott ígéretet a hosszabbításra, de ugye a szó elszáll...Etiópia már szóba került mint lehetőség, de csak a későbbi időpontra tervezte, nem most. Én mondjuk ezt a lehetőséget azonnal elvetettem DD

fhdgy 2014.08.02. 09:55:53

Éltem Münchenben ill. közvetlen mellette több mint öt évet. Ez volt az első életem Németországban. Ez idő alatt egyszer éreztem komoly késztetést, hogy pár napra haza jöjjek. Vonattal jöttem, Bécsben már megbántam, hogy elindultam.
Olyan persze többször volt, hogy ezért-azért hazajöttem, de pár nap után már mindig vágytam vissza ( fordított honvágy?).
Amikor majd kettő évig újra itthon voltam, akkor lett igazán honvágyam! Nem találtam a helyem a hazámban, idegennek éreztem magam. Kettő év szünet után újra jött egy másfél éves németországi lét, de ekkor már Alsó Szászországban. Ott sem éreztem honvágyat. Az akkori Karácsonyt, amit hosszú munkaszünet vett körül ( majdnem kettő hét ) saját elhatározásomból ott töltöttem. Csendben, nyugalomban, magányban. Utólag is azt mondom, hogy nagyon jól döntöttem. Az alatt a másfél év alatt, többször voltam Münchenben is. Jó volt ott lenni, de egy-két nap után mindig jött az érzés, hogy de jó lenne már újra haza menni, Alsó Szászországba. Jó volt Alsó Szászországban, de akkor meg mindig jött, hogy de jól lenne Münchenben. Mi volt ez? Honvágy, ide-oda, meg vissza?
Pár éve megint Magyarországon élek, de nem érzem, hogy itthon lennék. Honvágyam van, vissza, oda! Akkor mi ez? Elvágy?
Igen, elvágyom! Jövőre, ha megérem, már nyugdíjas leszek. El akarok menni, hova? Nem tudom, de el innét!

gizmo26 2014.08.02. 10:43:34

Hát ez a poszt egy nagy csalódás volt nekem. Azt hittem hogy leírja, mennyire átverték Budapesten, mennyira goromba volt mindenki, milyen borzasztó albérlete volt, mennyire agyondolgoztattés egy magyar szociális munkás minimálbérének megfelelő összegért, amiből mellesleg nem lehet megélni, ezért otthonról kért kölcsön, stb.
Erre csak a honvágyról hadovál.
Hát basszus.
Kössz a nagy semmit.

Ad Dio 2014.08.02. 10:43:52

Magyarnak születtem, magyar nyelven szóltak hozzám gyermekkoromban (kivéve sváb nagymamám, akitől a legszebb becenevet kaptam). Itthon élek és dolgozok. Voltam kint sokkal többért, nem kellett. Szeretek itt élni. Semmi bajom azzal aki nem így érez, csak szabadjon nekem mégis így...

Azoknak akik a jelenlegi politikai kurzus miatt utálták meg az országot, pont azt mondom amit az elmútnyóc alatt az akkoriaknak: ütődöttek vagytok... ez utóbbi jószándékú magánvélemény. Nem kell megsértődni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.02. 10:59:40

@Dragonlady (now in Thailand): azt leirhatnad, hol az a hely:D

Amugy nagyon ertem mit mondasz, szerintem itt senki nem ugy jott, hogy ooo, mileyn posztolo, honvagya van, uhhhh, szegyellje magat.... Nem. Nagyon nem. Mindenki azt csinal, amit akar ezzel kapcsolatban. A posztolo ennyit irt : " ki ne küszködne időnként honvággyal?" Erre reagaltunk paran, hogy vagyunk paran, akik ezt nem erezzuk.

Plusz ugy erzem nem, vagy esetleg mast ertunk honvagy alatt itt tobben is a forumon.

Szerintem a nosztalgia nem honvagy, a kakaoscsiga sem :D

Pontosan az a jo, mondjuka kakaoscsigaban, hogy ha parszor keszited, mennyei, nem csomorlesz meg tole. :)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.08.02. 11:07:28

@cougarcat: " csakhat a negativ erzelmein nem mindenki kepes gombnyomasra uralkodni"

Nagyon-nagyon kevesen tudnak és itt pár százalékra kell gondolni, azt is bizonyos kor felett és élettapasztalat után.A többiek kompenzálnak, nagyon durván, tudat alatt a legtöbb esetben, a kontrollálatlan fészbúkozás is egy ilyen kompenzáció a sok közül, a legtöbb hobbi is, stb. .

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.02. 14:04:24

@geegee: "Hahh, ott baxta el a poszt-toló, hogy Budapestre, egyáltalán káeurópába határátkelt...Noooooooormális?Hát hogy tudná felvenni Írországgal a versenyt Magyarország?"

Ezt azért nem tudom szó nélkül hagyni...miért kellene versengeni és miben a két országnak? Mintha a cseresznyét meg az ananászt akarnád megversenyeztetni.

És különben Dublinnal Budapest simán felvehetné a versenyt, mind kulturális, mind építészeti értelemben. Ami szar Budapesten (kosz, igénytelenség), az megvan Dublinban is. Az, hogy sokan budapestiek sem tudják, mi mindent nyújt a főváros, az nem Bp hibája.

A két országot meg egyébként azért is értelmetlen összehasonlítani, mert egészen más klimatikus adottságokkal bírnak, ami ugye meghatározó mondjuk a növényvilág esetében. Amivel nem azt mondom, hogy ott szebb, vagy itt szebb, vagy ott változatosabb, itt változatosabb, hanem azt, hogy különböző. Nekem nagyon tetszett Írország, tervezzük is, hogy még visszamegyünk turistáskodni, de azt éreztem, hogy hajh, ha Magyarország ilyen lehetne...ne is legyen olyan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.02. 14:16:48

@zöldeketbeszélek: de NEM azt éreztem, hogy hajh, ha Magyarország ilyen lehetne...ne is legyen olyan.

2014.08.02. 17:03:40

@tildy[UK]: "Szerintem a nosztalgia nem honvagy, a kakaoscsiga sem"

Ez nem egy fekete-feher dolog, hanem egy "skala". En arrol beszelek, hogy ugyanazt a dolgot, mas emberek, mas erzelmi intenzitassal elnek at. Peldaul, a "kakaos csiga", vagyis a magyar izek, meg amit szimbolizalt, fajoan hianyzott eloszor amikor idejottem - ez honvagy (es persze sok minden mas benne volt, a csalad, a cicam, a varos). Aztan ez a negativ erzes elmult, van nagyon sok mas dolog ami karpotol, csakhogy ez idobe tellett mig kiepult, megvalosult. Es meg a honvagy kozepette is itt akartam elni, nekem nagyon tetszett itt, minden erommel azon voltam, hogy itt kiepitsek valamit.

Amugy meg: ha nem tudnad evente haromszor meglatogatni edesapadat, akkor vajon hogyan ereznel? Hogyan modosulna a kep, ha csak haromevente tudnal hazajarni, mint ahogy pl. velem tortent? Vagy milyen lett volna kikoltozni teljesen egyedul, tars nelkul, mint pl. en tettem? Szoval a te korulmenyeid sok mas emberehez kepest kiemelkedoen jok.

@Mojzes Pál: Sajat magukon nem veszik eszre azt az emberek amit konnyeden eszrevesznek masokban. :)

2014.08.02. 17:08:17

@zöldeketbeszélek: "miért kellene versengeni és miben a két országnak? Mintha a cseresznyét meg az ananászt akarnád megversenyeztetni"

Szerintem se szerencses ez a "versenyzes" dolog, barmelyik oldalrol.

2014.08.02. 17:09:51

@morsels: "En tenyleg azt latom, hogy vannak, akik szukseget erzik annak, hogy minden posztot ertekeljenek, leginkabb ugy, hogy valamifele hibat talaljanak benne; valamifele rest, ahova a sajat 'ertekuket' be tudjak tenni feszitovaskent.
Ilyenkor elcsodalkozom azon, hogy miert csinaljak."

Haaat...... igy kompenzalnak, peldaul. :)))

2014.08.02. 17:10:34

@blackhair-lady:

:)

@mojyo:

Egyébként én is azt hittem elsőre, hogy fiú vagy. Pár napja aztán kommenteltél valamit (már nem emlékszem, hogy mit), amitől leesett, hogy itten legalább két x kromoszóma dolgozik. Mindenesetre jó tudni, hogy nem csak én néztem be.
Mi a jó a lányos fiúkban amúgy?

@zöldeketbeszélek:
"de ez a poszt most nagyon nem erről szólt"

Ok, lehet. :)
Rendszerint a kommenteket olvasom el előbb, és a posztot magát csak akkor, ha a kommentek alapján érdekesnek tűnik. Így viszont simán benne van, hogy már plusz dolgokat is beleolvasok, evvan.:)

@Mirjam2:

"ennyit nem hiszem hogy meger"

Igen, a múltkor már beszéltünk róla, hogy mi milyen szerencsések vagyunk, hogy viszonylag szabadon választunk lakhelyet.

A két reggelente sírós lány, akikkel beszéltem, misszionárius volt, és vállalták, hogy 2 évig maradnak jézusról beszélni. Állati nehéz lehet azzal szembesülni magadban, hogy isten szólított (ők így élik ezt meg, ugye), te meg boldogtalan vagy.

Az egyikük végül 1,5 év után hazament, a facebook fotója mindjárt egy home-sweet-home tábla képe lett, és nem hiszem, hogy az életben valaha kiteszi még a lábát huzamosabb időre az usán kívül.

A másikuk még mindig thaiföldön van, és azt hiszem túl lett a nehezén. Mondjuk, neki eleve nem volt hova hazamenni: több mint 10 éve misszionárius, már nincs otthona.

Az én tanácsom egyébként az lenne, ha valaki ilyen síros hangulatba kerül, hogy adjon még neki 6-9 hónapot, mert ezek tényleg fázisok, és valószínűleg túl lesz rajta. Ha meg mégsem, akkor teljesen igazad van, mozdulni kell, annyit nem ér a dolog.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.02. 17:57:25

@cougarcat: egyébként a legelején nekem is sokminden hiányzott onnan, de ugyanígy ahogy mondod, erősebb volt az a sokminden, ami itt tetszett és ami miatt viszont itt akartam maradni és megkapaszkodni.
@Th's child: Thaiföldön megpróbálni mormonnak lenni, és ezeket az embereket itt téríteni, hát, szerintem kevés ennél magányosabb életérzés lehet. azzal a háttérrel, amiből ezek a fiatalok jönnek, és ugye nem választhatnak, mennek ahova csak küldik őket, hát én megértek bármennyi zokogást.
egyébként röhejes, szerencsétlenek, áprilisban a legnagyobb melegben is (45 fok) ing, nyakkendő, vasalt nadrág, és szigorúan csak biciklivel.

2014.08.02. 18:22:03

@Th's child: Hogyhogy mi jo a lanyos fiukban? :D Hat hogy szep szortelen, borotvalt az arcuk, es hosszu szempillajuk van, meg szep telt ajkaik, meg sok hajuk van, mint a lanyoknak, csak kozbe megis fiuk :D

Ezt csak kulsoleg ertem igy amugy, szemelyisegben nem szeretem annyira ha lanyosak, mivel enis eleg fius vagyok, ilyen viszonylag egyszeru, kevesbe hisztizos, focitnezek, sortiszok (ok, ezt csak ha muszaj alkoholt inni, illetve akkor is inkabb ilyen 0%-osat :D) nemsminkelek, ha mar muszaj filmet nezni, akkor legyen valami alacsonykoltsegvetesu zombis hulyeseg vagy horror, olyan dolgok amiket a fiuk neznek (kiveve a pornot :D), meg ugye szeretek vezetni is meg az autokat (igaz, hogy nem tudok parkolni, es panikrohamot kapok, ha nem tudom fejbol az utvonalat :D) Amugy pedig az altalaban noiesnek tartott human oldal, meg szavak meg drama helyett inkabb a vizualis problemakban, megoldasokban, szakmakban es muveszetekben vagyok otthon, meg a matekosfizikas "real" tudomanyok erdekelnek, szoval az interneten valoszinuleg ez latszik rolam, mivel ezekben szolalok meg... szoval valoszinuleg ezert nez mindenki fiunak :D Megszoktam mar, sot, neha hagyom, hogy azt higgyek, hatha igy jobban elfogadjak a velemenyemet bizonyos dolgokrol :D Megha mocskosb*zinak is tartanak, lehet, hogy az is tobbet er, mint ha egy dehatezegylaaaaany. :D

Namindegy, elkalandoztam, szoval azt akartam mondani, hogy igy ezek miatt a dolgok miatt valoszinuleg ki nem allhatnam, ha a fium tobb idot toltene a furdoszobaban mint en, es dramasorozatot akarna nezni a BL helyett :D De ha szep vekony, es lanyos, szortelen arca van, szep hosszu szempillakkal, az azert bejon. :D

2014.08.02. 18:45:42

@Dragonlady (now in Thailand):

Pontosan, ahogy mondod.

@mojyo:

"Megha mocskosb*zinak is tartanak, lehet, hogy az is tobbet er, mint ha egy dehatezegylaaaaany."

De még mennyivel többet. :D
(vicceltem!)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.02. 21:08:14

@tableno: Én mondjuk úgy értettem (bár ez en volt egyértelmű, elismerem) hogy Pesten magyar bérből az írországi ír bér után...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.02. 21:17:57

@zöldeketbeszélek: Nem, nem, nem így értem.Ez teljesen oké, amit írsz.Én elsősorban felfogásban értem, amit írtam.A munkaadók, a hivatalok, az államapparátus hozzáállása a dolgokhoz, a gazdasági tényezők,multicégek, bankok működése; az urambátyám rendszer, stb.Oké, hogy most gazdaságilag nincs túlzottan a topon Írország sem, de ott legalább volt az a kis fellendülős szakasz a 2000-es évek közepén.Na, Magyarországon spec még ennyi sem volt...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.08.03. 13:40:32

@geegee: Na így már más...és ezzel nem is tudok vitatkozni :).

Ginix 2014.08.04. 12:19:48

@Dragonlady (now in Thailand): én igen a courserán pont. bár nem estem tőle seggre (egy képregényes kurzust választottam és nagyon amerikai volt a tanár), sztem tök jó a struktúra és a hatalmas kínálat bizonyára hoz pont annyi jót is, m int amennyi rosszat. szal egy (pár) próbát megér.

Ginix 2014.08.04. 12:20:44

@cougarcat: van hasonló megint pesten, a cserpes tejivók. elküldöd azt a receptet? nagyon kipróbálnám:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.04. 16:35:08

@Ginix: köszi. találtam érdekeset oktatási témában, kipróbálom, annyit megér.

Badeni_lakos 2014.08.04. 17:43:56

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Egyetértek veled azzal kapcsolatban, amit idehaza látsz, De ne félj Ausztriától. :)
Bár én csak Bécsről tudok (és egyelőre csak felszínesen) nyilatkozni, de szerintem eléggé felvilágosult egy hely. És felelős közgondolkozásra, értékítéletre teljesen rendben van.

Badeni_lakos 2014.08.04. 17:44:22

@Ad Dio: ""Azoknak akik a jelenlegi politikai kurzus miatt utálták meg az országot, pont azt mondom amit az elmútnyóc alatt az akkoriaknak: ütődöttek vagytok... ez utóbbi jószándékú magánvélemény. Nem kell megsértődni.""

Nem tudom, h nálad a nyugdíj és e.ü ellátás színvonala, üzleti környezet, élet-környezet, stb. mennyit nyom nálad a latban,
De szerintem sokaknál ezek Kritikus tényezők egy döntés során.

Nem tudom megítélni mennyire jó az ha homokba dugjuk a fejünket és élünk a mának, bekötött szemmel, boldogan. (mintha mit se tudnánk a közpénzek kilopásáról, stb stb.)

Nem tudom, én már nem tudom ezt megítélni.

2014.08.04. 17:54:46

@Ginix: Persze :)

OFF

A felvajas teszta az a Nigella gyors dan vajas tesztaja, amit Limara ir le itt:

www.limarapeksege.hu/2009/05/dan-vajasteszta-friss-eperlekvarral.html

A formalas, sutes meg itt:

www.youtube.com/watch?v=3JZVJa-jHgo

Ha legkozelebb csinalom akkor az olvasztott vajat ossze fogom keverni a cukros kakaoporral es ugy fogom rakenni a tesztara - ugyanis amikor felvagtam a csigakat akkor a meg szarazan maradt kakaopor kiszorodott (vagy alaposan meg kell locsolni a tetejen olvasztott vajjal). A sutes hofokkal bajban voltam mert Limara 180 fokot irt, Miele meg 220-at (es igazi felvajas tesztat hasznalt). En 200-on sutottem, kb. 16 perc eleg volt neki. Vigyazni kell mert a kifolyt toltelek az aljan konnyen megeg. A teszta remekul mukodott, ebbol turos taskat is lehet csinalni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása