oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 29. 06:44,  Gasztrokalandok a Costa Braván 305 komment

2014. július 29. 06:44 Határátkelő

Gasztrokalandok a Costa Braván

Nemrégiben a Costa Bravára indulóknak adott tanácsot országfelelősünk, Roxi arról, mit is érdemes megnézni a nyaralás alatt, most egy még izgalmasabb téma kerül (szó szerint terítékre): mit is együnk, ha arra járunk, illetve mire érdemes figyelni, hogyan kerülhetjük el, hogy becsapjanak. Induljunk tehát egy kis tengerparti gasztrokalandra!

calamaresalaandaluza.jpgCalamares a la andaluza

„Már itt lakunk több, mint egy éve, ezalatt az idő alatt volt alkalmunk felfedezni a katalán konyha egy részének ízvilágát. Itt a tengerparton (nyilván) sokkal több halat, tengeri herkentyűt fogyasztanak az emberek, mint például a madridiak.

Míg Madridban a tenger gyümölcsei mellett nagy volt a kínálat a chorizo (spanyol paprikás kolbász), flauta (kb. a mi téliszaláminknak felel meg, csak vékonyabb) vagy morcilla fronton (ez a mi májas hurkánk itteni megfelelője), addig itt sokkal több a gamba (kicsi rák), gambón (ugyanez csak nagyobban), a mejillones (kagyló, legtöbbször a fekete tengeri kagyló), a calamares (tintahal), vagy a chipirones (bébi tintahal).

Itt is van helyi kolbász, ezt butifarrának hívják, és kifejezetten sütőkolbász - vagy grillezik, vagy megsütik egyben.

A legtöbb étteremben szezonális kínálattal találkozhatunk, viszont nem árt körültekintőnek lenni, nagyon sok a „mirelit hely”. A legjobb, ha kikérünk egy sor tapát elsőre, ezekből már meg tudjuk állapítani, hogy jó helyen járunk-e.

Mi az a tapas?

A tapas története röviden annyi, hogy régen, amikor az emberek betértek egy bárba, a felszolgált italokat lefedték (tapar – lefedni, letakarni, tapa - fedő, kupak), hogy ne szálljanak bele a legyek vagy egyéb repülő akármik. Ezekre a tapákra (általában kistányér) raktak valami falatot a vendéglősök, ez lehetett egy kis mogyoró, olívabogyó, gyakorlatilag bármi, ami kéznél volt.

Ez azóta sem változott, a tapas mindig az, ami a pincér kezébe akad. Ma már azonban mindenhol lehet külön is kérni bármit tapában, ami az étlapon van.

Nos, akkor hogyan tudjuk megállapítani, hogy jó helyen járunk-e?

Mondjuk kérjünk ki egy adag patatas bravast, egy adag chipirronest (ezt nem lehet mirelitben olyan sokszor kapni), és mondjuk egy adag calamares a la andaluza-t. Ahol ezeket látjuk, valószínűleg nem mirelit az alapanyag.

A patatas bravas

patatas_bravas.jpg

Ha a brava mirelit sültkrumpli vagy mirelit steak burgonya, akkor rossz helyen vagyunk. A patata brava az kockára vágott, előfőzött krumpli, amit tálalás előtt nagyon forró olajban kisütnek, így kívülről ropog, belül viszont szinte vajasan omlós lesz.

Ezt nyakon öntik egy adag salsa bravával, ami az esetek 99%-ban nem házi, de ez nem akkora baj. A salsa brava egy pikáns paprikás szósz, ami egyedi ízt ad a krumplinak.

A chipirrones

A chipirrones bébi tintahalat takar, be lehet szerezni fagyottan is, de nem jellemző, ezt általában frissen adják el, ezért is jó tesztalany egy étteremben.

Chipirones.jpg

Az elkészítése lehet lisztben megforgatva és hirtelen kisütve, így olyasmi lesz, mint a chips, nagyon finom, nagyon „eteti magát”. Másik módja, ha fokhagymás olívaolajon megpirítják, a végén megszórják petrezselyemmel - pár perc alatt megvan, kenyeret tálalnak mellé.

A calamares a la andaluza

A calamares a la andaluza ugyanez csak tintahalkarikákkal. Azért nem a calamares a la romanát említettem (az is létezik, tulajdonképpen a rántott tintahal karikákat takarja), mert az tipikus mirelit étel. Mindenhol lehet kapni, és az éttermek szeretik megkímélni magukat a frissen készítéstől.

A croquetas

Croquetas (kicsi).jpgMég egy jó teszt a croquetas: ha többféle is van az étlapon, akkor valószínűleg nem mirelit. A Croquetas az valóban krokett, itt egy nagyon sűrű besamel (esetleg kis krumplipürével, hogy egyben legyen) amibe serrano sonkát, csirkét vagy halat tesznek (lehet croquetas de jamón, vagy croquetas de pollo ha csirkés), kis golyócskákat vagy hengereket formáznak belőle és forró olajban kisütik.

Ha házi, akkor nagyon finom. Ha nagyon egyforma, nagyon egyen-kroketteket kapunk, akkor az mirelit. Pláne mirelit, ha az étlapon nem szerepel, hogy sonkával vagy csirkével vagy mivel van készítve. (Ha a pincér sem tudja, akkor 100% mirelit.) Tálaláskor ha nem túl egyforma, de ropogós, belül krémes kroketteket kapunk, es rá tudunk harapni a sonkadarabokra, akkor az házi készítésű.

Ha ez a 4 tapa rendben van, akkor nagy eséllyel jó a hely. Innen már bármit kérhetünk, valószínűleg frisset kapunk, frissen elkészítve.

A paradicsompürés pirítós, mint nemzeti étel

Helyi (katalán) nemzeti „étel” a paradcsompürével megkent pirítós, a torrada. Ezt sok helyen tapának, főételnek (mondjuk butifarrával) vagy akár köretnek is kihozzák, én maximum tapának tudom elképzelni, kicsit furi, amikor egy steak mellé kihozzák köretnek, de ez ízlés dolga.

A paradicsompürét nem az otthoni sűrített paradicsommal kell elképzelni, ez frissen ledarált, enyhén sózott (esetleg fokhagymás) paradicsompürét takar.

torradas.jpg

A desszerteknél azért mindig kérdezzük meg, hogy „casera”-e (casera - házi). Helyi desszertek itt a flan (puding karamellszósszal), a fagyi (ez nem házi), illetve újabban elterjedt a sajttorta, és mivel itt közel van a francia határ, sok helyen kínálnak almatortát is (az itteni nevén pastis de poma).

Nekünk éttermi étkezéseknél az vált be a legjobban, hogy előételnek kérünk egy pár tapát, főételnek pedig valami “normális kaját”. Ez lehet valami az étlapon szereplő hús-, és halételekből, vagy egy plato combinado.

A plato combinado

A plato combinado általában háromféle ételt takar egy tányéron. Pl. butifarra, bacon, patatas (butifarra, szalonna, krumpli) vagy: calamares, ensalada, croquetas (tintahal, saláta, krokett) a variáció végtelen ez viszont már egy jó főételnyi adag.

Ha csak tapast kérünk azzal általában max. 2 ember lakik jól, de nem gazdaságos. Egy-egy tapa 5 EUR körül kezdődik, és nem ritka a 10 EUR körüli, és mivel ezek kis adagok, többfélét kell kérni - nem éri meg.

Ha ketten mondjuk kérünk 2-3 féle tapát és egy 6-7 eurós főételt vagy plato combinadót másodiknak, akkor azért sokkal jobb az ár és nagyon jól is lehet lakni.

Persze, ha nem akarunk tapasozni akkor a legjobb megoldás a menu del día, ez egyébként a legracionálisabb megoldás is. (Mondjuk ha már ismert helyre megyünk).

Menüben nagyon kedvező áron lehet 3 fogásos ételsort itallal elfogyasztani. Ezek ára (helytöl, szezontól függ) 8 eurótól a csillagos égig terjed. FIGYELEM! hétvégén a menü mindig drágább!

Remélem sikerült kedvet csinálni egy kis spanyol gasztrokalandhoz!”

Ha érdekelnek további posztok Spanyolországról, akkor jó szívvel ajánlom Roxi blogját, amit ide kattintva érhetsz el.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Spanyolország országfelelős Costa Brava

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr186523865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.07.29. 06:58:39

Felig OFF-al kezdek, bocs, de azert fozok magamnak, mert akkor egy pillanatig nem kell gondolkodnom azon, most ez mirelit-e...
Annal kenyelmesebb vagyok, minthogy vendeglobe jarjak...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.29. 07:05:42

@rezsöatya: Aki szeret és tud főzni, annak biztos... No, de aki nem?
:)

Roxi, köszi. Novemberben kipróbálom.
:)

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 07:09:39

ezeket ind imádom :)

a patatas bravas a beugró, amíg eszegeted kitalálod miket hordjanak eléd a pincnökök!

a torrada tudtommal maga a pirítós, ha a friss kenyérre öntenek egy pici olívát és beledörgölnek egy fél nyers paradicsomot+só az a pan catalan/pan con tomate a legjobb piaci túlélőkaja, csak veszel egy bagettet meg egy paradicsomot oszt gyia. mi szoktuk enni itthon is ha van jó paradicsom, a vízízűvel nem működik jól

szóval köszi, most éhezhetek hazáig, telenyálazom a bukósisakom :)

rezsöatya 2014.07.29. 07:12:00

@svájci sapka (ch): vegulis igazad van, ez mindennel igy van. Aki nem tud vezetni, az megy busszal, aki nem tud repulni, megy repulovel...
Kaja kerdesben KONZERVativ vagyok!
:D

rezsöatya 2014.07.29. 07:22:26

@diggerdriver: 40 pennys husgolyo-konzervet, vagy huszat naponta!
Oh, wait, nem is!

2014.07.29. 08:27:56

A poszt jo, a katalan konyhaert nem ugralok. A tapasert sem. Tul dominans nekem a fozott paradicsom, amit nem tudok megenni

NIKI LAURA 2014.07.29. 08:30:01

Mai deli menu itt :tejfolos nokedli csirkecombbal,vadas martasban,kovaszos uborkaval,hideg gyumolcsleves,desszertnek egy db piskota+ soda

800ft=2,5€=2£=3.5$....jo reggelt.

tableno 2014.07.29. 08:33:13

@NIKI LAURA: Ebből a kovászos uborkát irígylem, a többi nem kéne.

2014.07.29. 08:33:56

@NIKI LAURA: hogy lehet a nokedli tejfolos? Ahhoz meg nem illik a vadas martas izben
Csirke es tejfol egyutt meg nem kosher

Mas kifogas nincs. Irigykedem, mert nekem tegnap brokkolit kellett ennem a hus melle. Borzaszto!

Sesamelmo (Q) 2014.07.29. 08:41:52

@tableno: abban nem teljesen vagyok biztos, hogy az a no, akit bantalmaz a ferje csak ugy válást kezdeményez es szepen el is válnak. Ez leirva szep, de otthon se menne szerintem siman, nemhogy itt.

Az egyetemen a diakok nagy tobbsege no. Mindig benne van az ujsagba, ha egy szak vegzett fenykeppel. Pasit alig latni es a tanarok azt mondjak, hogy a nok kitartoak, szorgalmasak, a pasik meg csak bejarogatnak hebe-hoba. Aztan dolgoznak is egy kicsit.

A hirekben volt olyan is, hogy mivel draga egy eskuvo, sok ferfi nem teheti meg, hogy hazasodjon es az allam ad tamogatast (ezt ketsegekkel kezelem, a katariak szerintem nem szegenyek, de teny, hogy a bankoknal szuper hitelek vannak a friss hazasoknak)

Itt is vannak valasok, szokott lenni hazassag nepszerusito kampany, de altalaban arabul, ezekrol keveset tudok. Nekik is gondjuk a kulfoldiekkel valo hazasodas, a tamogatasok megvonasaval probaljak ez szabalyozni.

De a tobbseg szerintem hiszi, hogy a parkereses nehez dolog, jobb ha a szulo leveszi a valladrol ezt a terhet. Ugyan nem katariak, hanem indiaiak es egyiptomiak de mar mar sajnalnak engem, hogy a magam utjat jarom es a szuleim nem jelolik ki a ferjem.

tableno 2014.07.29. 08:45:03

@Sesamelmo (Q): "De a tobbseg szerintem hiszi, hogy a parkereses nehez dolog, jobb ha a szulo leveszi a valladrol ezt a terhet." - igen, ez tényleg így van. Persze nem tudják, miről maradnak le! ;)

Hari Seldon 2 2014.07.29. 09:05:33

Most megint a francia geprol jelentkezem, mert a gyerekek eppen pom-pom-ot neznek:
Szoval en soha nem ertettem, hogy ha valaki a "szarazfoldon" undorodik/hozza nem erne/ meg nem enne a csigat, rovarokat, egyeb izeltlabut, hernyot, miegymast, akkor hogyan tudja megenni ugyanezeket ha a tengerbol veszik ki? Azok is izeltlabuak/puhatestuek, nem?
Mi a kulonbseg? Hogy a tenger lemossa a kulsejuket?
A belsejuk ugyanaz.
Talan azert mert jobb a "marketigjuk"?
"Tenger gyumocsei?"

Hari Seldon 2 2014.07.29. 09:08:16

@Hari Seldon 2:
"Tenger gyumolcsei" vs. "foldet turo csuszomaszok"
Ha belegondolok, tenyleg nem nehez gyoztest hirdetni a reklamban
:-)

Sesamelmo (Q) 2014.07.29. 09:11:17

@tableno: na igen, de nem is megy nekik maskepp, ezt szoktak meg. Egyiptomi konyvelo munkatarsam az elso idokben mindenaron adni akart magarol egy fenykepet mielott Mo.ra utaztam, hogy mutassam meg a baratnoimnek es akinek tetszik, az legyen kedves ideutazni hozza o meg elveszi.

Kb fel eve volt hir az ujsagban, a varos egy reszen koraeste es ejjel autos felvonulas van. Koraeste a fiatalabbak ejjel a vaganyabbak. Nok es ferfiak mennek fel s ala a sajat autojukkal (nok persze abayaban) es amelyik pasinak megtetszik egy no, az bedobja a szamat az ablakon egy cetlin / bedod egy mobilt elmentve benne a sajat szamat... Nincs sok lehetoseg randizasra nincs is meg ennek a kulturaja. El akartam menni megszemlelni ezt a szeánszt, de mindig volt jobb dolgom.

Evain 2014.07.29. 09:12:21

@Hari Seldon 2: szerintem itt állagbeli különbség is van. A szárazföldi ízeltlábúak kitinpáncélját levéve még főzés után sem marad egybe a "tartalom". Rák esetében meg igen.
Egyébként meg simán el lehetne adni fehérje alapanyagnak a szárazföldi cuccost is, csak macerásabb hámozni. :D

ui: spec én szárazföldi csigát is szeressem, ha jól el van készítve, illetve a hideg tengeri kagylókat sem szeretem, kivéve az osztrigát.

tableno 2014.07.29. 09:18:21

@Hari Seldon 2: Egy béka- és csigazabáló csak ne finnyáskodjon! :D

Hari Seldon 2 2014.07.29. 09:20:33

@tableno:
Hat, hogy is mondjam finoman:
Szerintem ha evszazadokig a ferfiaknak "bizonyos helyzetekben" nem kellett tulzottan "megeroltetni magukat", akkor ott a tejesitmeny bizonyos teren visszaesik... Hiszen ki merne szolni?

Hari Seldon 2 2014.07.29. 09:21:31

@Hari Seldon 2:
Szoval, ezert nem tul "nepszeruek" a helyi ferfiak.

Hari Seldon 2 2014.07.29. 09:26:31

@tableno:
:-)
Bevallom ettem mar csigat, de erdekes modon a kikoltozesunk elott. Itt jon a mentegetozes: Kikuldetesben voltunk katalan kollegaknal, es veluk kellett elmenni ebedelni, ok hivtak meg.
Semmi erdekes ize nem volt, kb mint a csirke-zuza vagy csirke sziv. szoval valami belsoseg.

tableno 2014.07.29. 09:28:04

@Hari Seldon 2: Ebben biztos van igazság, bár a többnejűség meglehet, hogy edzésben tartja az embert... :)

tableno 2014.07.29. 09:30:01

@Hari Seldon 2: Délkelet-Ázsiában meg mindenféle tücsköt-bogarat, de még madárpókot is esznek...

Hari Seldon 2 2014.07.29. 09:34:33

@tableno:
Annak is biztos jo a reklamja.
Modjuk az "dzsungel ajandekai"?

Herr Géza 2014.07.29. 09:40:52

@charlieharper: Az a nokedli nem úgy tejfölös, ahogy sztem te képzeled....
A nokedlitésztát kell víz helyett tejföllel kikeverni (ill. állagától függöen egy kevés víz azért megy bele), mi mindig így csináljuk, valami isteni tud lenni. Próbáld ki egyszer.... Mondanám, hogy tojásos nokedliként akár, de elbizonytalanodtam, hogy az vajon kosher-é...?

Herr Géza 2014.07.29. 09:45:11

@Hari Seldon 2: Pedig de jó tud az lenni, durván fohagymásan és egy valag friss petrezselyemmel.... Volt olyan boldogult fiatal koromban, hogy ketten a haverommal 3 doboz (á 36 csiga) francia elöfözött csigabigából csináltuk meg a kaját és egy-egy baguette-tel semmi perc alatt leküldtük... :)))

rezsöatya 2014.07.29. 09:52:58

@charlieharper: "hogy lehet a nokedli tejfolos?"

Esetleg tejfolt raknak ra, ugy...?

:D

tableno 2014.07.29. 09:54:44

@lexrex: Napi Gazdaság? Hát izé, khm...

Hari Seldon 2 2014.07.29. 09:56:25

@lexrex:
OFF

Magyarul azt olvastad ki belole, hogy a nagycsaldosok milyen jol jartak?
A ket gyerekesek novekedes meg 1 szazalek, az ugye nem volt benne?
Amugy 25000 Ft novekmeny? 80 eurorol van szo?
Tenyleg? Azta...

ON

tableno 2014.07.29. 09:58:19

@Hari Seldon 2: Valami olyasmi lehet... :) De ha belegondolsz, a sajtnál undorítóbb étel nincs - egy kérődző állat teje, megrohasztva, esetleg penészesen, büdösen... Lehet, hogy akkor már inkább a pók?

2014.07.29. 10:02:29

@tableno:

Persze tudom én, az igazat, a színtiszta igazat csak:
ATV, ÉS, galamus.

2014.07.29. 10:11:53

@Hari Seldon 2:

Tudod öcsi, nem mindenkinek orvosa felesége. Ergó nem minden nagycsaládos teheti meg, hogy elhúz külföldre, mert biztos lehet benne, másnap már jól fizető állása van.

A HAVI 25 000 Ft. pluszról meg kérdezd meg Petyát. Majd Ő elmagyarázza ez mit jelent.

Sesamelmo (Q) 2014.07.29. 10:13:13

@tableno: tegnap csinaltam tatrbeefsteket es belekezdtunk a sult ver.... temaba.
Na de mit lehet tenni, a sajt finom, a kagylo finom, a nyers hus finom :D

tableno 2014.07.29. 10:15:07

@lexrex: Ok, akkor bocs. Amúgy az általad említett sajtótermékeket nem olvasom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.29. 10:18:14

@Hari Seldon 2: engem zuzara emlekeztetett. csak azt a fuszervajat tudnam feledni, amivel le volt zarva, az olyan volt, mint a csigaszar.

tableno 2014.07.29. 10:19:10

@lexrex: Viszont van egy kis problémám. A cikk szerint 25KHUF 15%-os emelkedésnek felel meg a nettó átlagbérhez képest. Ezek szerint Magyarországon a nettó átlagbér 170 ezer forint kéne legyen. Biztos ez?

2014.07.29. 10:19:29

@tableno:

Én igen. Szeretek több oldalról tájékozódni. Számomra nincsenek ördögtől való vélemények, csak olyanok amivel részben, vagy egészben nem értek egyet.

Hari Seldon 2 2014.07.29. 10:22:43

@lexrex:
Ne öcsizzél, mit képzelsz.

Kriszta D 2014.07.29. 10:25:53

@rezsöatya: Én is magamnak főzök, és mostanában pont rákaptam a 'tapas'-ra. Itt ez a remek könyv, könnyen kivitelezhető receptekkel és beszerezhető alapanyagokkal: www.bookdepository.com/Tapas-Revolution-Omar-Alibhoy/9780091951252

tableno 2014.07.29. 10:30:33

@tableno: Most nézem, hogy a 170k az a családok átlagos nettó jövedelme, két keresővel. Így már stimmel. Akkor lehet, hogy a kormány végül tényleg értelmes intézkedést hozott? Halleluja!

2014.07.29. 10:30:34

@Hari Seldon 2:

Náci faszozni lehet? Mintha akkor nem háborogtál volna.

tableno 2014.07.29. 10:32:26

@lexrex: Én csak olyan helyről tájékozódom, ami nem 100%-ig propaganda. 85% még belefér.

Muscari 2014.07.29. 10:37:35

Nekem nagy kedvenceim a tengeri herkentyuk, a fent emlitett tintahal is. Engem az sem zavar, ha fagyasztott :-)

A tapas-okat meg nagyon imadom, nemreg voltunk itt Londonban egy tapas etteremben. Hat nem volt olcso, viszont olyan, de olyan finom!

tableno 2014.07.29. 10:39:10

@lexrex: kiválasztottazni lehet? Mintha akkor nem háborogtál volna.

Hari Seldon 2 2014.07.29. 10:43:52

@lexrex:
Mikor nem náciztalak le?
(lehet, hogy mást már mondtam valamikor, de biztos nem mostanában, és főleg nácit nem mondtam mert értelmetlen használni)

A fene... Tipikus ügyvéd, még engem késztet magyarázkodásra.

tableno 2014.07.29. 10:48:06

@Hari Seldon 2: hagyd, az én voltam. Nem őt náciztam le egyébként, hanem egy másikat.

2014.07.29. 10:51:21

@tableno:

Mert a zsidók nem tartják magukat kiválasztott népnek? Gójozni szabad?(lásd charlei korábbi hozzászólásában valahol) Tudod, én abból élek, figyelek a részletekre,még ha azok apróságoknak tűnnek is.

Na de ideje dolgozni.

tableno 2014.07.29. 10:57:42

@lexrex: ne kezdd el. Nem a kurucinfón vagy.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.29. 11:01:13

Kajas poszt alatt az 50. komment elott zsidozas, nacizas... lehet, hogy a blog a hataratkelesrol szol, de a kommentmezoben kokemeny Magyarorszag van :)
(mondjuk maskepp nem is olvasnam)

tableno 2014.07.29. 11:05:37

@Réka ‎: tényleg elég lehangoló. Főleg, ha mint tegnapelőtt, izraeles poszt van. Az ember néha legszívesebben elsírná magát...

Hari Seldon 2 2014.07.29. 11:05:47

@tableno:
Szerintem nácizni tök "fölösleges", mert aki az, akkor a hülyéje még büszke is rá.

tableno 2014.07.29. 11:10:22

@Hari Seldon 2: nem, általában sértődötten kikéri magának. Mert annyira hülye, hogy még csak nincs is tisztában a szó jelentésével.

Hari Seldon 2 2014.07.29. 11:10:44

@lexrex:
"Mert a zsidók nem tartják magukat kiválasztott népnek?"
Most mondd. Ki nem tesz rá, hogy annak tartják magukat? Melyik nép nem tartja magát annak. (egyébként mindegyik, még a piréz is)
Vallásos vagy, hogy ennyire foglalkozol az üggyel?
Ha nem, akkor máris érvényét veszti ebben a koordináta rendszerben a "kiválasztottság".

Evain 2014.07.29. 11:15:57

@pappito: bakker, beleolvastam, nem kellett volna... :o

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.29. 11:22:35

@pappito: uristen, ez nem lehet igaz...
"aki nem vállal gyereket, az a gyerekre szánt pénzt tegye félre a nyugdíjas éveire"
- semmi gond, ez esetben kernem a "gyerekre" (hanyra is?) nem forditott adopenzt a szamlamra utalni: terhesgondozas, GYES, bolcsode, ovoda, iskola, egeszegugy, felsooktatas, minden egyeb infrastruktura, amit a "gyerek" (persze legalabb negyet nem vallalok be, nana) 18 eves koraig NEM hasznal.
Idiotak.

tableno 2014.07.29. 11:25:46

@pappito: ebben az a legszebb, hogy kifejezetten a gyerek NEM vállalásra ösztönöz. Hogyan? Hát úgy, hogy jó hangosan közvetíti az üzenetet, hogy nyugdíjra hamarosan nem lesz elég pénz (ami igaz is). Tehát az jár jól, aki félretesz öreg napjaira. Ami sokkal egyszerűbb, ha az embernek nem kell gyerekre költenie. Okos...

Hari Seldon 2 2014.07.29. 11:27:03

OK. Bocs mindenkitől, hogy beszálltam a téma szétoff-olásába.
Most amúgy is megyek ki a reptérre, úgyhogy majd este benézek.

**mimi** 2014.07.29. 11:29:08

@lexrex:
ha ügyes vagyok, 2 heti kaját ki tudok hozni belőle...de nagyon kell igyekeznem

**mimi** 2014.07.29. 11:30:08

@tableno:
elképzelhető, bár közröhej...de benne lehet a felső igen jól keresők jövedelme

HardPötty 2014.07.29. 11:32:32

A fülöp-szigeteki munkatàrsam győzködik mostanàban, hogy nàluk lètezik egy bogàr ami csak egy bizonyos gyümölcsöt hajlandó megenni ìgy olyan az ìze mint a gyümölcsnek. Pàlcàra hùzzàk ès megsütik... Mindig kèrdezem tőle hogy akkor mièrt nem a gyümölcsöt eszik? :) A bogarakhoz kèpest a tengeri herkentyük nekem szimpatikusabbak, de akkor màr inkàbb a paradicsom dùs katalàn konyha legyen ètlapon.

tableno 2014.07.29. 11:41:32

@**mimi**: persze hozzá kell tenni azt is, hogy előrelátó ember nem Magyarországon takarékoskodik, mint azt a magánnyugdíjszámlák államosításával alaposan belénk verte polgári kormányunk.

HardPötty 2014.07.29. 11:42:15

Off: most ülök a vonaton London felè ès azt ìrja Metro napilap hogy egyre kevèsbbè vonzò màr a legtöbb office ban vègzett melò. Az emberkèk unjàk ès kevès az igazàn versenykèpes fizetèst adò munkahely.
A vègèn megelem itt hogy a takker melò vonzò lesz az angoloknak. :))))

tableno 2014.07.29. 11:44:51

@HardPötty: végülis a butlernél angolabb meló nem is létezik, aztán az is takarít...

tableno 2014.07.29. 11:54:53

@pappito: honnan tudod? Szerintem minden házimunkát megcsinál, ha úgy hozza a szükség.

**mimi** 2014.07.29. 11:55:18

@tableno:
jogos...
én is takarékoskodom...mostanában a párnám alatt :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 12:00:14

@tableno: nemnem, a butler a legmagasabb pozíció (nem néztél csengetett milordot és downton abbey-t? :)

"A butler is a domestic worker in a large household. In great houses, the household is sometimes divided into departments with the butler in charge of the dining room, wine cellar, and pantry. The butler, as the senior male servant, has the highest servant status. He can also be sometimes used as a chauffeur."

:)

Evain 2014.07.29. 12:00:36

@pappito: ha már butler, volt 10 éve egy idióta sitcom The nanny címmel. No azt a butler karakter miatt néztem anno. Valami zseniálisan hozta a figurát a színész :)

tableno 2014.07.29. 12:02:30

@pappito: tudom. Csak a valóságban ez úgy működik, hogy nem mindig van kéznél a teljes személyzet (pl ha az úr utazik), és olyankor a butler végez el mindent.

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 12:04:12

@tableno: szerintem a butler max az öltözésben segít, nem piszkolja be a kezét az uraság körül, de hát sose legyen komolyabb vitánk :)

tableno 2014.07.29. 12:04:58

@pappito: viszont @HardPötty figyelmébe - egy takarítónak, felszolgálónak stb, vonzó továbblépési lehetőséget kínálhat, ha kiképzi magát butlerré. Azon a szinten már a fizetések is nagyon jók.

tableno 2014.07.29. 12:06:19

@pappito: egyszer ki kéne próbálni a valóságban, milyen az, amikor egy butler ugrálja körül az embert... :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 12:06:39

@tableno: hát nem tudom mennyi butler kell évente a nagybritán vidéki kastélyokba... de mondjuk az biztos, hogy az durván bizalmi állás, gondolom jól megfizetve

tableno 2014.07.29. 12:11:18

@pappito: egyszer láttam egy műsort egy angol butlerképző iskoláról. Állítólag most eléggé slágerszakma, egyetemet végzett fiatalok között válogathatnak. Nem csak brit főnemeseknél dolgoznak amúgy, hanem yachtokon, luxusszállókban, holywoodban, kormányhivatalokban... És jobban keresnek, mint egy banki alkalmazott.

Sesamelmo (Q) 2014.07.29. 12:16:36

Balut-ot evett már valaki? Fülöpkéknél (is) kapható tojás, amiben az embrio meg él ahogy megfőzik.

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 12:19:03

@diggerdriver: nyilván :)

egyébként tessék egy vallomás: én általában kevés ilyen legaljakaját eszem, de a sonkás ízesítésű baked beans konzervet imádom. annak ellenére, hogy sonka valszeg a gyár 10km-es körzetében nem volt soha és paradicsomos főtt babról beszélünk.

De nem ám a Heinz-et vagy a Wattiest szeretem, hanem a puruttya Oak-ot (shop.countdown.co.nz/Content/ProductImages/big/9300657441579.jpg/Oak-Baked-Beans-Ham-Sauce.jpg)

nincs mentségem tekintetes esküdtszék?

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 12:25:05

@tableno: gondolom eleinte zavarna, de aztán felnőnék a feladathoz, hogy utasítgassam meg hagyjam, hogy kiszolgáljon :)

tableno 2014.07.29. 12:35:06

@pappito: egy jól képzett butlert nem kell utasítgatni, ő maga ajánlja fel azt, amire éppen szükséged van (még ha nem is tudsz róla...)

Evain 2014.07.29. 12:38:58

@pappito: Mentségedre legyen szólva, a Heinz max ismert márka, de kiváló minőségnek azért nem nevezném. :D

Sesamelmo (Q) 2014.07.29. 12:41:16

OFF
Volt egyszer egy blog, amiben a srác nyert 2.000.000 forintot, amit csajozásra költött el es errol vezetett egy blogot. Kb az volt a lényege, hogy a noknek csak a penz kell. Emlékeztek, higy mi volt a blog neve? Vagy mi lett a vége? Nem találom sehol.

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 12:42:06

@tableno: jó, de ha már én vagyok az uraság, akkor utasítgatni akarok
"Willibald, please call the workshop about the Rolls and tell them I'll be late, will ya?"

:)

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 12:44:24

@Evain: nem tudom milyen, nem próbáltam (itten a Watties a legendás helyi izé amúgy is) csak gondoltam az drágább csak jobb lehet, de ez az Oak tök jó. Csak borsozni kell, mert picit édeskés

tableno 2014.07.29. 12:51:52

@Sesamelmo (Q): hogyhogy mi lett a vége? Elfogyott a pénz.

tableno 2014.07.29. 12:53:34

@pappito: már ne haragudj, de egy angol uraság inkább főbe lőné magát, minthogy kiejtse a száján, hogy "will ya"...

Evain 2014.07.29. 12:59:38

@Sesamelmo (Q): huh, azt én is olvastam, de nem mostanában. Valóban az volt a vége, hogy elfogyott a lé. :)

@pappito: arról nem is beszélve, hogy nem maga megy a Rollsért, hanem Willibald fogja elhozni neki, és max előáll vele a garázsból. :)

Amúgy a Heinznek jó a marketingje, meg a szabványminősége, de a receptje nem. Kábé mint a meki. Mindenhol ugyanaz a minőség, mindenki ismeri, de attól még nem jó kaja. :)

Herr Géza 2014.07.29. 13:06:03

@tableno: @pappito: Hát vazze, tudnak még meglepit okozni... Fél füllel hallottam már erröl valamit, de így részleteiben leírva....
Innen már csak egy lépés a fordított kínai rendszer: ahol nem születik elég gyerek, azt büntetik, a "visszaesök" és a "szándékos megtagadók" majd be lesznek utalva a gyerekgyártó táborokba, ahol fokozott orvosi ellenörzés és a "gyermekáldásügyi kormánybiztos" vigyázó szemei mellett kötelesek lesznek "csúcsidöben" min. x-szer közösülni... Luxusadót vetnek ki a gumi óvszerre, fogamzásgátlót meg csak az irathat fel, akinek már minimum két gyereke van. Ész megáll!!!
Csak az a gyerek számít bele a pontozásba, aki minimum szakközepet végez? Hát akkor szelektáljuk már ki azokat is, akik 18 évesen túl kövérek/soványak/alacsonyak/magasak, mert romlanak az esélyeik a munkaeröpiacon....
Nem lehet gyereked? Legalább öt hatósági jogkörrel felruházott kormánybiztos-orvosnak kell kimondania azt, hogy 99,99987 % az esélye annak, hogy sose leszel terhes, így egy külön (de rovásírással megírt) kérvényben kérelmezheted a pontlevonás alól történö felmentésedet... Amit természetesen a köztársasági elnök, OV és Lézer J. bátyánk bírál el....
És rögtön az alaptörvénybe is belevesszük, hogy a szent dekrétum ellen fellebezésnek helye márpedig nincs.
Uram, segíts....!!!!

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 13:08:02

@tableno: de én nem vagyok angol uraság :)

tableno 2014.07.29. 13:14:07

@Evain: Igen, a párbeszéd helyesen így hangzik:

- Willibald, I will dine out this evening.
- Certainly, sir. However I'm afraid the Rolls is still in the workshop. May I arrange a limousine service for you?
- Please do so.

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 13:17:23

@Evain: elhiszem ha mondod, de ne feledd a Heinz minden piacra más receptet használ...
a paradicsomszósza jó

Evain 2014.07.29. 13:24:59

@Herr Géza: Te megvesztél? Mit adod itt nekik az ötleteket! Azonnal vetesd ki ezt a hszt a HA-val!

@tableno: azaz, bár a végében a please az nem garantált :D

@pappito: igazad lehet. Akkor korrigálok. A holland piacra eladott szószaik nagyon nem jók. :)

Herr Géza 2014.07.29. 13:48:41

@Evain: Dehogy vesztem meg. Csak megágyazok az új állásomnak: gyermekáldásügyi kormánybiztos.... Most megyek kiváltani a megfelelö párttagsági könyvecskét. :))))))))))
Addig is összeállítom az igénylistámat: havi 2 misi nettó plusz veszélyességi pótlék (hátha valamelyik amazon lerohan...), lakáspénz, km-pénz + szolgálati Audi A6 (minyimum...), különélési pótlék, kettös háztartás, VIP váró Ferihegyen, a végén meg 5 évnyi vég-kielégítés.:)))))
És akkor még szerény voltam....

**mimi** 2014.07.29. 13:57:14

@Herr Géza:
ajjajjjjjj....és aki már nincs szülőkorban????
és nem gondolt erre előre, és csak 1 db gyermeket hozott a világra???
azzal mi lesz? :)))))))))))))))))

Evain 2014.07.29. 14:05:00

@Herr Géza: "gyermekáldásügyi kormánybiztos"

Aztarohadt, ez annyira gázul hangzik, hogy teljesen életképes. :s

Spermabankok kifizetését nem akarod megemelni? Ha már lúd, legyen kövér, és növeljük már tovább a férfiak/nők piaci értékének különbözetét. :D

Herr Géza 2014.07.29. 14:10:03

@**mimi**: A felvetés jó. Szakembereink már dolgoznak a megoldáson. Nagy összegü mulasztási bírság megfizetése mellett esetleg lesz mód gyermeklízingelésre.... Gondolkozunk még egy kid-sharing modellen is. :)))

Evain 2014.07.29. 14:17:32

@Herr Géza: Szerintem itt ne állj meg. Legyen már akkor vagyon, akarom mondani gyermek újrafelosztás. A háztartásban egy főre jutó vagyon határozza meg a nevelhető gyerekek számát. Ahol több a bevétel, oda áthelyeződnek a kisebb keresetű családok bevételen felül megengedhető gyereke. Mindjárt jobb lenne az életszínvonal és többet költhetnének a polgárok, azaz nőne az adóbevétel.

SzZoole 2014.07.29. 14:20:21

@Herr Géza: ez qurva jo Geza:))))
Tanacsadora nincs szukseged?

vivike22 2014.07.29. 14:21:09

@lexrex: Jarulekkedvezmeny. Magyarul ennyivel kevesebb megy az allamkasszaba, amibol kifolyolag majd megint valahol masok fogjak ezt megfizetni. lasd maganyugdij lenyulasa es hasonlok.

A 3 gyerekesek kevesebb jarulekot fizetnek be, mert kedvezmenyt kapnak es majd tobb nyugdijat is fognak kapni a tervezet szerint. Fair.

tableno 2014.07.29. 14:29:23

@vivike22: Ezzel önmagában nem lenne gond, ha a cél a népesedéspolitika. A nagyobb baj az, hogy a különféle adó- és járulékkedvezményekkel a gazdagabbak járnak aránytalanul jól.

tableno 2014.07.29. 14:30:05

@vivike22: Ezzel önmagában nem lenne gond, ha a cél a népesedéspolitika. A nagyobb baj az, hogy a különféle adó- és járulékkedvezményekkel a gazdagabbak járnak aránytalanul jól. Ugyanígy a rezsicsökkentéssel is.

tableno 2014.07.29. 14:31:15

@Herr Géza: az igénylistáról kifelejtetted az első éjszaka jogát.

vivike22 2014.07.29. 14:35:20

@Herr Géza: Bizonyos terites elleneben "eloneveltet" lehet berelni. :D De nagy bajban leszunk, ha a partkatonak olvassak a blogot. Monnyuk, Te nem annyira, ha kineveznek, es megkapod az A6-ot :D Sok agyament otletet kiviteleztek mar, eleg sok minden kepzeletet felulmult.

vivike22 2014.07.29. 14:35:41

@tableno: A rendszer soha nem lesz igazsagos, Magyarorszagon meg kiserlet sincs ra, a bajom nekem azzal van, hogy eladja a KSH ezt is, meg a fityisz is, hogy mekkora jo fejek voltunk, fizetest emeltunk, rezsit csokkentettunk, es ezt megeszik az emberek....

M. Péter 2014.07.29. 14:39:05

Az igazi paradicsomos kenyér (pa amb tomàquet) úgy készül, hogy a kenyeret (nem feltétlenül pirítóst) félbevágott érett paradicsommal bedörzsölik, utána jön a só és az olívaolaj. Előre elkészített paradicsompürével csak az éttermek dolgoznak, mert azzal kevesebb a munka.

Herr Géza 2014.07.29. 14:56:14

@tableno: Bocs, de az kötelesség... :)))))

Herr Géza 2014.07.29. 14:57:26

@Zoole[uk]: Hát kell még egy államtitkár, meg minimum 6 helyettes is. :))))

SzZoole 2014.07.29. 14:58:39

Koszi Roxi rendesen elinditottad a nyalelvalasztasom:)))
Epp vasarnap ettem egy jo adag chorizos csirkes paellat,de mar ujra megkivantam.
Ettem mar tengeri herkenyust,de az annyira nem jon be,meg spice beef formatumban is.
A torrada nagyon hasonlit az olasz bruschetta-hoz ami szinten fokhagymas piritosbol friss paradicsombol oliva olaj so es bors alapanyagokbol keszul,imadom,bar szerintem fiss illatos paradicsomal aprora vagott kockakal finobb mint paradicsom purebol(ez csak az en velemenyem)
Na megyek is megvenni az alapanyagokat mert este szerintem bruschetta lesz a vacsora:)

SzZoole 2014.07.29. 15:02:45

@Herr Géza: a szemelyes tanacsadoi poziciot vallalom a castingban is nagy tapasztalattal rendelkezem es meg meg vannak a jo kapcsolataim Mo.-on:)))
Az A 6-ot felejtsd el,nekem sokkal jobb van:)))

Herr Géza 2014.07.29. 15:03:18

@vivike22: Ígérem nagyon jobblib (sic!) leszek... A Nokia ugye már snassz, így némi Samsung-os doboz (ugye mennyivel elegánsabb az S5 doboza??) ellenében lehet nálam különbözö ügyes-bajos dolgokkal jelentkezni, a doboz átvétele után (!!) mindenki nyügjét szívesen meghallgatom.

Herr Géza 2014.07.29. 15:05:46

@Zoole[uk]: "Az A 6-ot felejtsd el,nekem sokkal jobb van:)))" Azt felejtsd el, a fönöknek mindig jobb van. Vagy te adod le a Merdzsót, vagy nekem lesz AMG. Majd ezen el is vitatkozunk egy darabig...

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.29. 15:07:38

@Herr Géza: a törveny vagyok szabalyozas eletbe lepesevel egyidejüleg elinditom a Gyekö Kft-t.
Fö profilunk: gyerek kölcsönzes akar mar egy napi berlestöl, Igy ellenörzeskor be lehet mutatni az utodokat.
Az elsö tiz jelentkezö ajandek gyerekzsivaly CD-t kap.
Hosszutavu berles eseten tovabbi kedvezmenyekt biztositunk.
Terites ellenenben hazhozszallitast vallalunk.
Azsiai, tavolkeleti partnereinknek köszönhetöen allandoan frissülö keszlettel rendelkezünk.

Herr Géza 2014.07.29. 15:11:52

Na, most, hogy így lerendeztem az ország egy fontos problémáját, vissza is térek a ca. 2000 tételt tartalmazó Excel-es árajánlatomhoz. Ugyanis itt is a parlamentben fogok dolgozni (ha a magasságos is úgy akarja). Ha sikerül, mi fogjuk felújítani a stuttgarti tartományi "parlament" klímatechnikáját..... :))))))
Nix A6 meg Samsung-os doboz.......

puhacica 2014.07.29. 15:13:16

@pappito: amikor először láttam, hogy a kenyeret paradicsommal gyaszatolják, hát... maradjunk annyiban, hogy alapból utálom, ha elázik a kenyér, mindegy, hogy paradicsomtól, híg lekvártól, kakaótól, stb. :)

viszont most olyan de olyan finom olívaolajat hoztunk Zakynthosról! kenyeret mártogatunk bele, a fokhagymáshoz paradicsomot is eszünk, a citromosat csak natúrban tunkoljuk. mennyei!!! :D

SzZoole 2014.07.29. 15:13:38

@Herr Géza: tudod mit ezen nem fogunk osszeveszni:)))
A lenyeg,hogy sofore nem lesz szukseg mivel anti alkoholista vagyok,de szep szo,sot a whiskey-is dobozokat is hozom viszem szepen csomagolva disz taskaban,abban is van tapasztalatom:)))
(Ez csak vicc,mielott meg barki.....)

Herr Géza 2014.07.29. 15:16:32

@Der echte Weinachtsmann: Küldöd a dobozt (tudod: Samsung-os vagy viszkis) és már benne is vagy a pakliban.... :))))))

Herr Géza 2014.07.29. 15:18:27

@Der echte Weinachtsmann: Vagy fordítva: már küldöm is a NAV-ot, hacsak...... Azt hiszem kitalálod, mit kell hozzon nekem a "postás".. :)))

SzZoole 2014.07.29. 15:20:46

@Herr Géza: ar ajanlatotok,palyazatok elbiralasaban is van tapasztalatom,aki tobb %-ot iger vissza az kapja meg a munkat es ez igy isazsagos:))))
(Ez is csak vicc volt)

vivike22 2014.07.29. 15:22:51

@Herr Géza: Remelem a kepen levo lesz a szolgalati egyenruha :) Zolee-t is megneznem a napszemuveg-kopasz kek viragos kis bluz komboban :D

SzZoole 2014.07.29. 15:24:10

@Herr Géza: tudod mit vedd fel a telapot is,ha mar gyerekugyel foglalkozol a gyerekeknek szukseguk van ra:))))

Herr Géza 2014.07.29. 15:24:43

@Der echte Weinachtsmann: Merthogy te is??? Wo-was-warum-wieso....? :)))

Herr Géza 2014.07.29. 15:26:37

@Zoole[uk]: Így van, lassan összeáll a hivatal (a budai vár jó lesz székháznak??).
A télapó tényleg nagyon kell: mennyi doboz fér a puttonyába.... :))))

SzZoole 2014.07.29. 15:27:15

@vivike22: vivike,hidd el van az a penz:)))

2014.07.29. 15:30:58

@vivike22:

"lasd maganyugdij lenyulasa"

Na ez az egyik nagyon nagy tévedés a sok közül. Semmiféle lenyúlásról nem volt szó.

SzZoole 2014.07.29. 15:32:26

@Herr Géza: varjal Geza,mivel Mo.nem a telapo hozza a karacsonyi ajandekot,igy jezuskara is szukseg lesz,ja meg fogtunder-re:)))
Kezd ossze allni a dolog:)))

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.29. 15:33:14

@Herr Géza: ja. Erdekes dolog ez a hütesesdi!

Nem, a sok kis doboz nem jo! Kevesebb de nagy doboz, az a jo.
Kevesebb helyre, többet lehet osztani.

Evain 2014.07.29. 15:33:23

@Herr Géza: a budai vár? Ne is haragudj már, de ennek minimum a Citadella dukál.

Herr Géza 2014.07.29. 15:40:23

@Evain: Hát, engem meg lehet gyözni.... Néha doboz nélkül is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.29. 15:42:00

@pappito:
Nekem van mentségem.
Én eltartott kisujjal eszem...
:)))))))))))))))

Herr Géza 2014.07.29. 15:44:19

@Der echte Weinachtsmann:
"Erdekes dolog ez a hütesesdi!"
Ja, ja. Mit hütésesezel? Vizet? Levegöt? Zöldborsót?
:)))

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.29. 15:48:13

@Herr Géza: nagy nagy csarnokokat. Meg a csokit. Meg a cukorkat

Herr Géza 2014.07.29. 15:48:16

@Zoole[uk]: A fogtündér hogy jön a képbe? Ö fogja megvizsgálni, hogy a doboz tartalma nem hamis-e??? (Értsd: fogához veri a garast, ill. a forintot-eurót-dollárt?) :))))))

tableno 2014.07.29. 15:48:32

@lexrex: Ááááá, dehogyis. Csak épp az a pénz, amit eddig a névre szóló saját számládon kamatoztattak (és örökölhető volt, egy összegben felvehető, stb), azt besuvasztották az állami lyukas kalapba, nulla garanciával arra, hogy mennyit fogsz majd belőle kapni (ha egyáltalán). Mellesleg az a pénz már csak elviekben létezik, ugyanis az utolsó fillérig elköltötték. Nem, ennek a világon SEMMI köze a lenyúláshoz!

Herr Géza 2014.07.29. 15:49:02

@Der echte Weinachtsmann: Öööö, a csarnok megvan, a csoki is, de a cukorkát azt minek???

Herr Géza 2014.07.29. 15:52:03

@tableno: Ejnye, ejnye... Már hogyne lenne meg: hiszen megígérték, hogy csak kölcsön veszik! Csak valaki nem figyelt nyelvtanórán, így a kölcsönböl "költsön" lett. Hát szót fogadtak.

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.29. 15:56:58

@Herr Géza: @Der echte Weinachtsmann: ha az olvadt forro massza Lenne becsomagolva zacsiba, megenned?
Mondjuk egy darabig nyalogathatnad

SzZoole 2014.07.29. 15:57:48

@Herr Géza: a fogtunder?Mar hogyne kene a gyerekek kihullot tejfogaikert ki fogja a penzt a parnajuk ala rakni?:)))

2014.07.29. 16:02:21

@tableno:

Ez egy közgazdásztól iszonyatosan röhejes megnyilvánulás.
Nem a te pénzed,nem a te nyugdíjad amit befizetsz. Minden nyugdíjrendszer ugyan azon az elven működik, a magánnyugdíj rendszer is. Már volt egyszer belinkelve ide egy tanulmány erről, ha jól emlékszem. Ezt illene tudni akkor is, ha nem a szakterületed.
Azt meg főleg illene tudnod, milyen luk keletkezett a nyugdíjkaszán, és azt hogyan pótolták. Olvasni, tájékozódni barátom, célirányosan, nem csak az avit neoliberális mantrát nyomni ezerrel.

tableno 2014.07.29. 16:03:18

@Herr Géza: Hát ja. Meg mellesleg a nyugdíjjárulékot átminősítették adóvá, aminek utána az államnak semmilyen törvényes kötelezettsége nincs arra, hogy bármit is kapjál érte cserébe. Meg most ugye be fogják vezetni, hogy a gyermektelenek eleve kevesebbet kapjanak. És még sok minden történhet, amíg elérjük a (folyamatosan növelt) nyugdíjkorhatárt. Mondom én, a végén az fog a legjobban járni, aki már most sem számít semmilyen állami nyugdíjra.

Herr Géza 2014.07.29. 16:13:05

@Der echte Weinachtsmann: Aha. Tehát egy konkrét cégnél hütesz ???

tableno 2014.07.29. 16:18:07

@lexrex: Ez óriási csúsztatás, illetve inkább hazugság. A 98-ban bevezetett nyugdíjrendszer ugyanis többpilléres volt.

1, Állami nyugdíj - ez a felosztó-kiróvó rendszer, amiről te beszélsz (a mostani járulékbefizetésekből fizetik a mostani nyugdíjakat)

2, Magánnyugdíj - ez viszont tőkefedezeti rendszerben működött, tehát a most befizetett járulékokat tőkeként fektették be (elsősorban magyar állampapírokba - fideszül eeeeltőőőzsdéééztééék!!!), és a majdani nyugdíjakat a tőkenyereségből fizették volna. A befizetett járulék és a hozamai effektíve a tiéd volt (minusz a kezelési költség).

3, Önkéntes nyugdíjpénztár - kb ugyanaz, mint a magánnyugdíj, csak ez nem közelező, és nem része a fizetendő járuléknak.

Egyébként pont azért keletkezett lyuk a nyugdíjkasszán, mert a magánnyugdíjpénztárakba befizetett pénz hiányzott a felosztó-kiróvó rendszerből. Ez egy valós probléma volt, viszont csak átmeneti, mert a magánnyugdíjaknak köszönhetően a jövőben csökkentek volna az állami kifizetések is. Ehhez képest így az államosítás után a lyuk betömésére felvett hitelek továbbra is ketyegnek, miközben a jövőben továbbra is minden nyugdíjkifizetés az államot terheli. Lose-lose.

Szóval le lehet venni a nagy arcból, és nem csak Fidesz-pártbrosúrákból tájékozódni, "barátom".

vivike22 2014.07.29. 16:20:38

@Zoole[uk]: Ketsegem se volt :) Plane a wiszkis dobozok utan :)))

vivike22 2014.07.29. 16:20:51

@lexrex: 2,5 millio forint ragadt be, tolem es a ferjemtol. Hova lett? A tenyek makacs dolgok.

20 ev munkaviszony, gyerek 1, nyugdij se lenne onnan egy vas se, ha az egeszsegugy nem tesz el lab alol ido elott.

Kenjek a hajukra, es szorakozzanak massal, az egesz bagazs.

wuaaa 2014.07.29. 16:21:08

@Réka ‎:

"Kajas poszt alatt az 50. komment elott zsidozas, nacizas... lehet, hogy a blog a hataratkelesrol szol, de a kommentmezoben kokemeny Magyarorszag van :) "

Nem lep meg, hogy pont tőled olvasom a saját gondolataimat leírva (ismerve a blogod és a fotóid).
Szóval +1.
Vagy inkább kettő..

vivike22 2014.07.29. 16:21:18

@Herr Géza: @Zoole[uk]: index.hu/tech/2014/07/29/hologram_lesz_a_politikusokbol/
tovabbgondolasra ajanlom nektek :) Be se kell jarni a citadellaba :)

vivike22 2014.07.29. 16:21:35

@lexrex: A magannyugdijpenztar az en penzem volt! Dolgoztam biztosito tarsasagnal, kifejezetten ezeket ertekesitettuk, tudom mirol beszelek.

De engem (minket) mar nem kell meggyoznod, hogy orban bacsi a nep jotevoje. Azokat gyozkodd, akik meg ott vannak. Hala istennek, 3 ev meg az allampolgarsag, a magyar utlevelemet eldobom a tengerbe bele az allampolgarsaggal egyutt.

savoya 2014.07.29. 16:21:54

Na sracok aranyos volt ez a cikk, de... amiket itt felsoroltok mint "katalan" az nem katalan. Kiveve a paradicsomos kenyer??? pan con tomate-t (sicc) Flen mint katalan desszert? Nem, van egy trdicionalis desszert amit mindenki ismer mert meg aneveben is benne van hogy Katalan! Crema Catalana.... Tapas mint katalan kulinaris elmeny? A tapas andaluziai, ez mindenhol le van irva es en ugy hiszem ez ilyen , hogy is mondjam, koztudott? de lehet konyvekert menni es elolvasni oket. Ennek a cikknek semmi koze a catalan konyhahoz. Ezt probaltatok? Calçots, ami peldul isteni es teljesen katalan etel, szezonalis stb... nincs fagyasztva mert nem lehet, egy ket szot megrert volna a Cava, katalan habzobor, vagy az allioli con pan vagy mint szosz a husok melle es meg lehetne folytatni. Felreinformalt es felrevezeto a cikk ami hianyolja teljesen a katalan konyhat es kulturat en torolnem a helyetekben. Bocsi ha inzultaciokent er. De sajnos igaz. Na es most lehet tovabb zsidozni meg szidni a zsidozokat...

savoya 2014.07.29. 16:22:04

A Palamos-i (Costa Brava) rakrol nem is irtam ami meg egyenesen vilaghiru de hogy orszagos az biztos mert galliciatol a baszki ettermek menujein fent van :D

artbrigitta 2014.07.29. 16:35:27

@savoya: Egyetértek veled sok mindenben. Ezek az ételek nem tipikus katalán ételek hanem tipikusan olyan ételek amit a turisták esznek mint spanyol kaját. Szinte az egész országban megtalálhatók kivéve talán a pan tumacat ami katalán eredetû.
Tapas azonban minden régióban van és ha valani nagyon jót akarsz akkor érdemes Baszkföldre menni.
A patatas bravas pl tipikusan Burgos-i tapa, ebben a városban mindenhol ezt adják a morcilla de Burgos mellett (Amúgy a morcilla véres és nem májas ahogy a cikk mondja)
Amúgy nagyon jó tapasok vannak Lugo-ban ha valaki Galiciában jár és itt ingenes is. A tapas eredetileg ingyenes de a legtöbb helyen már nem
Madridban Baszkföldön és pl egész Lugoban még lehet találni helyeket ahol jár a kért ital mellé.
Meg sok faluban is de ott elsôsorban sós rágcsalnivalót adnak, pl chips,mogyoró.

Határátkelő 2014.07.29. 16:41:15

@lexrex: @tableno: @Hari Seldon 2: No, most van az, hogy jó lenne, ha ezt a vonalat villámgyorsan elfelejtenétek. Nem szeretnék senkit levenni a listáról, de aki nem képes betartani az illemszabályokat, az lekerül.

És hagyjuk az "ő kezdte, stb." vonalat, se a nácizás, se a zsidózás nem fér el itt.

Kösz.

vivike22 2014.07.29. 16:41:49

@tableno: Teljesen korrekt, igy volt. Mint ertekesito is ala tudom tamasztani, sot, sajnos edesapam rokkantnyugdijas lett 50 evesen, viszont volt magannyugij penztara. Mivel vegleges rokkantositast kapott (agyverzes miatt) a magannyugdijpenztartol kapott egy levelet: egy osszegben kivanja felvenni a befizetett penzt, hozamaival egyutt, vagy havi 15.000 forint jarulekot ker elete vegeig, vagy bent hagyja a penzt meg kamatozni, amit kesobb kivehet, vagy orokolheto.

Tehat tortentek kifizetesek, a SAJAT penzeikbol az embereknek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.29. 16:51:57

@pappito: Atyaég. Állatira szarul állhat a nyugdíjkassza, ha ilyen bődületes ostobaságokat képesek kitalálni és ezen komolyan el is gondolkodni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.29. 16:55:05

@tableno: A legrosszabb a KDNP hozzászólása...hogy esetleg ebből lehet valami...remélem, a Népesedési Kerekasztalra rádől valami menhir, vagy Arthur kardja kettévágja...

Sesamelmo (Q) 2014.07.29. 16:56:26

@tableno: @Evain: @Th's child: köszönöm szépen. A mi lett a végét ugy értem, hog olvastam egy darabig, aztán elfelejtettem és most jutott eszembe.

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.29. 17:02:59

@Herr Géza: igy igy. Egy idöben kellett menni mindenhova (egesz nemeto.ban) de most mar harmadik Eve egy helyen es ezt nem is cserelnem le.

2014.07.29. 17:17:22

A magánnyugdíj pénztárak évente 500 milliárd forinttal növelték a költségvetési hiányt. A kötelezően fizetendő járulék negyedét ezek a pénztárak kapták, ami a nyugdíj biztosítási alap hiányát növelte, amit a költségvetésnek kellett kipótolni. Ez egyes számítások szerint 8%-al növelte meg a költségvetési hiányt, ami 2040-re elérte volna a GDP 40%-át.

A magánnyugdíjpénztárak egyetlen előzetes várakozásnak sem feleltek meg.
A magyar gazdaság finanszírozásában nem vettek részt, mert azt nem a tőzsdéről finanszírozzák. Ehelyett megvették azokat az államkötvényeket, melyeket a magyar állam éppen a nyugdíjkassza hiányának pótlására bocsájtott ki, és amik épp a nyugdíjpénztárak miatt keletkezett. Tehát az állam még kamatot is fizetett erre a pénztáraknak.
Az a tévhit is megdőlt, hogy a magánnyugdíjak magasabbak lennének az államiaknál. 1998 és 2004 között a magánnyugdíj pénztárak reálhozama 2,1% volt, majd utána negatív hozamot produkáltak. Akkor, mikor egy sima lakossági betét kamata jóval 10% fölött volt. Persze meg lett magyarázva, magasak voltak a pénztárak költségei.
Az sem igaz, hogy a magánnyugdíj pénztárak az államival szemben függetlenek a politikától, hiszen a vonatkozó jogszabályok a bevezetés óta közel 300 helyen módosultak.

Persze lehet azt mondani, én ezt leszarom. Az a pénz az enyém.
Erre meg mondhatta volna a szüleiteknek, nagyszüleiteknek a mindenkori kormány, bocs de kevesebb pénz van a nyugdíjalapban, ezért csökkentem a nyugdíjatokat. Érdekes megoldás lett volna.

Hari Seldon 2 2014.07.29. 17:23:54

@Határátkelő:
OK. Teljesen rendben van.
De ha beleolvastal, akkor lathattad, hogy en nem csak hogy "nem en kezdtem", de nem is mondtam.
Egyszeruen amikor kikertem magamnak, hogy "leocsizett", egybol ezzel jott elo.
En meg csak neztem, mert nem is ertettem mi kozom van az ilyen iranyu "serelmehez".
Utana viszont mar tenyleg elkeztunk polemizalni, hogy meg "ertelme sincs"

Szoval ezt csak a pontositas kedveert szerettem volna leszogezni.

SzZoole 2014.07.29. 17:26:31

@vivike22: jo moka volt,de haddjuk mert kesobb megint magyarazkodnom kell mint tegnap este.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.29. 19:28:58

@HardPötty: én mr ettem bogarat dél-afrikaban sutott szaraz volt es sos mint egy chips.. csoprtal voltam es csak en kostoltam meg ... tuleltem ..

2014.07.29. 19:38:03

Mar megmondtam az elozo ala is, hogy ha szakacs lennek, enis Barcelonaba vagynek :D Ez is nagyon fincsi volt, koszonjuk szepen.

Nekem az a tintahal lesz, az elso keprol, elvitelre, kosz. :D

savoya 2014.07.29. 19:39:47

@artbrigitta: A tema remek, hogy a tapast kihereltek es mar van mindenhol, (az egesz vilagon) hat legyen, hogy hol milyen? andaluzia, gallicia, baszkok, katalanok es a tobbi nana hogy jo ahol jo. hogy honnan ered? Kis olvasas, hogy hol van ingyen? Andaluziaban biztos, Madridban? itt ott, ahogy Kataloniaban is talalni helyeket es amint latom mashol is, de ezt a cikket nem lehet igy bevezetni:

A chipirronestől a croquetason át a torradáig bemutatjuk a legtipikusabb katalán ételeket!

, mert egyszeruen nem igy van. Kicsit kusza a bevezeto is a cikk is es korrigalasert kiallt.

vivike22 2014.07.29. 19:39:47

@lexrex: Sajat magadat kevered ossze. Ha novelte a koltsegvetesi hianyt, akkor az nem az allam penze volt. Hanem az embereke. Realhozam, megint hulyeseg, az en magannyugdijpenztaram nagyobb hozamot ert el, mint 2,1% es negativ hozama sosem volt.
Lakossagi betettel osszehasonlitani megint egy tevedes, a ketto nem ugyanaz, kamat kamat jah, de semmi kozuk egymashoz.

A propaganda dumat sztem mashova irkald, ahol el is hiszik.

Ha nem emelnek esz nelkul 13ik 14ik havi nyugdijakat, es irrealis nyugdijemelessel nem vasarolnak szavazatokat, lehet hogy nem lett volna kevesebb penz a nyugdijalapban.

vivike22 2014.07.29. 19:39:47

@Zoole[uk]: Okis :)

Azt tudja valaki, hogy ha bekapcsolom a szurest itt egy felhasznalora, ha esetleg nekem valaszol, kapok e email ertesitest? Jo lenne, ha nem :)

Határátkelő 2014.07.29. 19:41:40

@savoya: Ha a facebookos ajánlóra gondolsz, az az én saram, nem a szerzőé és ha pontatlan, az én hibám. Amiért elnézést kérek.

2014.07.29. 19:48:26

Szeretnek bocsanatot kerni mindenkitol, akit a goy szoval megsertettem. Nem emlekszem milyen kornyezetben hasznaltam.
A nem zsido egyenekre hasznalom, NEM negativ ertelemben. A zsido vallas ellentetjet ertem rajta, vagyis valaki, aki nem zsido. Semmi lenezest nem volt benne.
Legkozelebb jobban vigyazok

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.29. 19:52:11

@Herr Géza: o, volt egy kolleganom, elmeselte a felveteli internut, ahol autot is kinaltak neki a csomagban, de o azt valaszolta, olyat tudnak, amilyen neki van.*
a majom fonokunk audi manias avolt, mindig a legujabb kellet neki, azonnal.
nagyon szerettem volna latni a fonok arcat ekkor:D:D:D

*lexus

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.29. 19:57:53

@vivike22: errol reszben te tehetsz. egy alairasodba kerhlt vol,a, hogyne nyuljak le.
pont mi,t nekem meg pappitonak.

igen, lehet, hogy el fog tunni, mire kell (sorra dolnak be a penztarak es veszik az ugyfeleket egymastol), de legalabb a fidesznek nem adtam oda, es ez jo erzes. mindazonaltal meglepoen magas hozamomat produkalnak minden evben. egyelore.

2014.07.29. 20:01:15

@vivike22:

Legalább egy értelmes mondatot, ha lehetne kérnem.

rezsöatya 2014.07.29. 20:12:03

@Kriszta D: koszonom szepen, meg fogom nezni, mihelyst hazaerek.

Muscari 2014.07.29. 20:15:53

@charlieharper: na szep, hogy meg neked kell elnezest kerned :-(

@lexrex: Mondd, te minek jarsz ide? Ezen a blogon kulfoldon elok es oda keszulok osztjak meg egymassal a tapasztalataikat, ha nem tunt volna fel. Van meg egy par ember,aki egyik sem, de mindig hozzaszolnak valami erdkeset. Na az egyik sem te vagy.

Mivel a vliagnezted gyokresen ellentetes a blog szellemisegevel, allandoan konfliktusba keverdsz. Azt kell hinnem, hogy ezt elvezed :-(

Muscari 2014.07.29. 20:21:56

@Babette.: azert az erdekes, hogy minden nyugati orszagban mukodik valami ilyesmi, bar itt is csak most indult. Itt azonban az allam csak egy minimal nyugdijat ad, a tobbit mindenkinek maganak kell hozzatannie az onkentesbol.

Az allami nyugdij most 113 font/het, akkor is, ha sok tizezer font volt az ember eves fizetese.

Ha rosszul tudom, Charlie majd kijavit.

2014.07.29. 20:24:50

@charlieharper:

Szerintem nem sértettél meg senkit. Engem legalább is nem. Nem ezért hoztam föl a dolgot. Olvastam a vasárnapi hozzászólásaidat, és fogadd őszinte elismerésemet. Rendkívül letisztultan látod a dolgokat. Jó volna, ha mindenki így közelítené meg a kérdést. Zsidó, nem zsidó egyaránt.

A gond, mondjuk úgy mindkét oldalon a fogadatlan prókátorokkal van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.29. 20:28:54

@Muscari: jo a konstrukcio. sajnos, az atmeneti idoszak nehezsegeit hasznaltak fel, hogy megszuntessek (valaki fent kifejtette)

2014.07.29. 20:35:06

@Muscari: ugy tudom az otvenvalahany evesek meg mas szanaly ala tartoznak, ok tobbet kaonák.
Az allami dolgozom is normalisabb nyugdijat kapnak. Pont egy NHDben dolgozo ismeros panaszkodott a minap, hogy a valasi dontes szerint a nyugdija felet majd a volt ferje kapja

@lexrex: az ott egy nem fekete-feher helyzet, hiaba probaljak egyszerusiteni
Egyebkent a rakrtagyarosok most jol megszedtek magukat. Nehez nem arra gondolni, hogy ez kinek az erdeke.

2014.07.29. 20:36:02

@charlieharper: szanaly = szabaly
NHD=NHS

SzZoole 2014.07.29. 20:37:27

@charlieharper: nem neked kene bocsanatot kerned mivel Te tenyeket irtal le es talan van nemi ralatasod a zsido szokasokra es kulturara.
Inkabb lenne szegyelni valoja annak aki Mo.-rol a fotelbol az internet vilagabol kiollozott cikkeket linkelt be kozel kelet es zsido szakertonek allitja be magat,anelkul,hogy akar egyetlen egy zsidot is ismerne.
Termeszetesen akinek nem inge nem veszi magara.

SzZoole 2014.07.29. 20:38:36

@diggerdriver: Te meg lehetnel a telapo mellet a krampusz:)))))))

2014.07.29. 20:52:16

@Muscari:

"Mondd, te minek jarsz ide?"

Elmondom. Még senkit nem szóltam le azért mert külföldön keresett, vagy akar keresni, egy boldogabb, élhetőbb világot magának, családjának. Megértem. Sok szerencsét, sikert kívánok mindenkinek
Azt viszont nem tudom, és nem is akarom tolerálni, hogy valaki több száz, vagy több ezer kilométerről kioktat, bennünket, itthon maradókat. Nem tudom, és nem is fogom eltűrni, sem a birkázást, sem a Mordorozást, sem a fasisztázást, sem a nácizást, és még folytathatnám. Ha ez a blog szellemisége, az nagyon szomorú.
Ha ez egy liberális blog(állítólag), akkor elvárom, hogy mindenki szabadon kifejthesse véleményét a "szellemiségtől" függetlenül.
Na én megteszem. Nem fogok hallgatni -mint sokan-, ha valamivel nem értek egyet, nem fogok tapsolni, és bólogatni a blog hangadóinak, és nem fogok elpályázni innen, mint Birca, vagy Quercus, és még egy páran.

Ennyi.

2014.07.29. 20:56:07

@tableno: Ezt most lattam - bocsi, eppen Eid-et unneplem egy indiai csaladnal! Mindenkinek Eid Mubarak! :) Elkezdem olvasni, ha nem alszom be rajta (keso van es hosszu nap volt), kommentelek...

2014.07.29. 21:04:28

@lexrex: Most akkor elvarod, hogy mindenki szabadonvelemenynyilvanithasson, vagy nem turod a kioktatast, birkazast, stb? :D

Hari Seldon 2 2014.07.29. 21:10:16

@mojyo:
Szabadon nem lehet mar, nem tudtad?
A gazdaja mar megmondta, a liberalis (azaz forditasban szabad) demokracia nem jo.

Hari Seldon 2 2014.07.29. 21:12:38

Joejszakat.
(illetve aki masik kontinensen van, annak jonapot)

M. Péter 2014.07.29. 21:22:14

@Muscari: Van a State 2nd Pension, korábban SERPS, azelőtt Graduated Pension, amely a fizetéstől függ, jelenleg heti 160 font körül van a maximum. A legtöbb ember, aki céges vagy magánnyugdíjalapba fizet be, a NI egy részét is oda fizeti be, cserébe nem kap emelt állami nyugdíjat. Ez a lehetőség 2016-tól meg fog szűnni.

2014.07.29. 21:22:56

@Mirjam2: te is kibereltel egy Ferrarit, amibol warrior paint-tel kifestve sikongattal kifele?
Nalunk tegnap unnepeltek. Tudod, a masik Hold szerint

@Zoole[uk]: sokkal rosszabbra szamitottam

2014.07.29. 21:23:31

@tableno: Oke, ez a cikk tobb egymastol fuggetlen dolgot hoz ossze raadasul nem talalom az egyik eredeti cikket amire hivatkozik; mindegy, az a lenyeg hogy erosen a nyugati sztereotipiakra epit. Nem akarom magamat szaktekintelynek beallitani mert en csak egy ember vagyok es raadasul kivulallo statusban Szaudiban, de szerintem a cikk irojanak fogalma sincs az egeszrol es csak ki kellett toltenie valamivel a helyet, igy gyorsan osszehozta ezt az izet a szaudi nokrol.

Egy csomo komplex kerdes van a hatterben, pl. a legtobb nem-szaudi ferfi kimondottan azert akar szaudi feleseget mivel ez az egyetlen modja annak hogy legalisan az orszagban maradhasson. Nagyon sok olyan ember van, akinek pl. a szulei pakisztaniak vagy mas nemzetiseguek de az illeto Szaudiban szuletett es ott is elt egesz eleteben, megis barmikor kitoloncolhatjak pl. Pakisztanba, mert csak pakisztani utlevele van. Az ilyen emberek nagyon szeretnenek szaudi not felesegul venni, es ha sikerul, akkor szinte barmit elturnek tole mivel a feleseg reven maradhatnak az orszagban. Igy persze hogy nem akar elvalni a feleseg.

De ez csak egy pelda, a cikk szerzoje az egesz kerdest teljesen nyugati szempontbol kozeliti meg es nyilvanvalo hogy sosem elt Szaudiban. Ott nem ilyen egyszeruek a dolgok hogy a no 'fuggetlen', inkabb 'szingli' marad stb. Teljesen mas kategoriak vannak, mas gondolkodasmod, nem lehet ezeket a sztereotipiakat rahuzni. Egyebkent messze nem ilyen egyszeru a helyzet hogy a no iskolaba jar, munkat talal, egyedul el, hajde jo, stb. Ez nem mukodik igy.

A masik dolog ami ebben a cikkben is felmerult, es sokszor eszrevettem mar maskor is: nyugati emberek hajlamosak felreerteni az 'elrendezett hazassag' fogalmat. Nem akarok belemenni most, de az a lenyeg hogy ez nagyon normalis es elfogadott dolog rengeteg kulturaban, es semmi szornyu nincs benne, nagyon is sikeres tarsadalomszervezesi strategia evszazadok ota.

Pl. ma es a kovetkezo par napban egy tipikus indiai csaladdal vagyok akik el sem tudjak kepzelni hogy egy hazassag ne 'elrendezett' legyen, es nagyon boldog, kiegyensulyozott emberek, a legidosebb lany nemreg ment ferjhez es a huga nagyon izgatott mert arrol folynak a targyalasok hogy esetleg osszehazasodna o az uj ferj occsevel. Nincs ebben semmi rossz. Az elrendezett hazassagnak nem az a lenyege hogy kenyszeritenek ra hogy akaratod ellenere hazasodj ossze valakivel. Ilyen is elofordul, az esetek nagyon kis szazalekaban, de messze nem ez a jellemzo.

Muscari 2014.07.29. 21:24:15

@Babette.: igy van. Az elore tudhato volt, hogy az atmenet problemas lehet, valamit ki kellet volna ra talalni. Azert rohej, hogy mindenki tudja, hogy a jelenlegi nyugdijrendszer fenntarthatatlan , foleg a torz korfa miatt, megis viszafele mennek es ugy csinalnak, mintha minden rendben lenne.

@charlieharper: ertem, koszi. Jo tudni, el kene mennem az NHS-be dolgozni.

Muscari 2014.07.29. 21:26:51

@lexrex: lehet mas velemenyed, sok mindenkinek van, sak a stilusod sokszor bicskanyitogato, nekem is ezzel van bajom. Sokszor nagyon elkezeloen beszelsz masokhoz, ami nem igazan tetszik. Tudod, a stilus maga az ember.

Muscari 2014.07.29. 21:27:37

@lexrex: neked nincsenek barataid egyebkent? Csaladod?

2014.07.29. 21:28:26

@charlieharper: 'te is kibereltel egy Ferrarit, amibol warrior paint-tel kifestve sikongattal kifele?'

Te jo eg, hol vagy?? :))) Indiaban sok minden van de Ferrarit meg nem nagyon lattam :). Viszont nagy harc volt ma reggel a rikshakert.

2014.07.29. 21:30:44

@Mirjam2: ne viccelj, UKban igy szoktak unnepelni. Meg mashogy nem lattam Eidet unnepelni

SzZoole 2014.07.29. 21:33:28

@charlieharper: a reszemrol mi rosszra szamitanal Charlie?
Igaz en ismerek egy jo par zsidot,van 3 csalad akikel nagyon kozeli jo viszonyban vagyunk.A 3-bol az egyik csalad egy velem egy idos izraeli srac,7 eve lakik a UK -ban,angol zsido felesege van,na o nagyon sok mindent mond nekem az egesz helyzetrol es a velemenyet is elmondja,ugy hogy van nemi ralatasom a dolgokra.Megsem merek velemenyt alkotni a kialakult helyzetrol,nem hogy masokat meg gyozni az igazamrol.

2014.07.29. 21:34:24

@Muscari:

"Tudod, a stilus maga az ember."

Ezt örömmel hallottam volna Tőled akkor is, mikor a blog egyik hangadója közölte Bircával, annyira undorodik tőle, hogy bottal sem piszkálná meg. Vagy a minap, mikor Sütit nemes egyszerűséggel le nácifaszozta. Vagy amikor kigúnyol, leszól mindenkit, akinek csak egy hajszállal is más a véleménye mint neki. És van belőle itt még egy pár. Vagy őket más mércével méred?

A stílusom meg valóban bicskanyitogató. Ebből élek.

2014.07.29. 21:40:34

@charlieharper: Tenyleg?? Elegge posh helyen lakhatsz UK-ben, bar ezt eddig is tudtuk :))). Az en londoni barataim tutira nem Ferrarival unnepelnek. De ha kozel-keletiekre gondolsz akik Londonban nyaralnak, konnyen lehet hogy nem is berelik a Ferrarit :)

tableno 2014.07.29. 21:44:02

@lexrex: Na, látom azért erősen módosítottad az eredeti állításaidat, miszerint a magánnyugdíj semmiben sem különbözik az államitól. Ez jó, így legalább már van vitaalap. Akkor vegyük sorra az újabb állításaidat:

"A magánnyugdíj pénztárak évente 500 milliárd forinttal növelték a költségvetési hiányt. A kötelezően fizetendő járulék negyedét ezek a pénztárak kapták" - ez egyszerűen nem igaz. A kötelező járulék 8%-át kapták a magánnyugdíjpénztárak. Tervbe volt véve, hogy ezt az arányt majd fokozatosan emelik, de ez nem történt meg. Na akkor számoljunk: ha a magánnyugdíjpénztárakba évente fizetett járulék (8%) valóban 500 milliárd forint lett volna, az azt jelentené, hogy a teljes évi befizetett járulék 6250 millárd kellett volna legyen. A teljes magyar GDP volt 26000 milliárd körül. Ennek negyede nyugdíjjárulékra ment volna? Nem, a munkavállalói járulék 10% körül volt. Tehát a hiány nem lehetett több 200 milliárdnál. Ami persze szintén sok pénz. Majdnem annyi, amennyibe a paksi beruházás fog kerülni évente.

"A magánnyugdíjpénztárak egyetlen előzetes várakozásnak sem feleltek meg. A magyar gazdaság finanszírozásában nem vettek részt, mert azt nem a tőzsdéről finanszírozzák. Ehelyett megvették azokat az államkötvényeket, melyeket a magyar állam éppen a nyugdíjkassza hiányának pótlására bocsájtott ki, és amik épp a nyugdíjpénztárak miatt keletkezett. Tehát az állam még kamatot is fizetett erre a pénztáraknak." - na ez már érdekesebb felvetés. Az, hogy a nyugdíjkasszák a pénzük nagy részét állampapírba fektessék, az kötelezően elő volt írva nekik. Egyrészt, hogy így biztosítsák az államadósság belföldi finanszírozását (külföldi hitelek helyett), másrészt hogy a befektetési kockázatot minimalizálják. Az állampapírokra fizetett kamat pedig nem a pénztáraké, hanem a pénztártagoké lett. Emellet pedig a pénztárak igenis tőzsdepiaci befektetéseket is eszközöltek, különben hogy a fenébe esett volna vissza a hozamuk a 2008-as válságkor? Negatívba egyébként soha nem fordultak, talán egy vagy két kivétellel.

"Az a tévhit is megdőlt, hogy a magánnyugdíjak magasabbak lennének az államiaknál. 1998 és 2004 között a magánnyugdíj pénztárak reálhozama 2,1% volt, majd utána negatív hozamot produkáltak. Akkor, mikor egy sima lakossági betét kamata jóval 10% fölött volt. Persze meg lett magyarázva, magasak voltak a pénztárak költségei." - Összekevered a szezont a fazonnal. A lakossági betét kamata NEM egyenlő a réálhozammal. Hiába kapsz 10% kamatot, ha az infláció 9%. Ellenben saját szavaid szerint a Manyupok 2,1% REÁLHOZAMOT adtak, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény (manapság a bankbetétek reálhozama 0 közelében van). Az hogy a világgazdasági válság két évében a hozamok leestek az nem meglepő. Viszont ez esetben a befektetési időtáv 20-30 év. A magánnyugdíjrendszer eredményességét csak akkor lehetett volna igazán megvizsgálni, ha kifut a rendszer, és a tulajdonosok tömegével nyugdíjba mennek. De ugye ezt már soha sem tudjuk meg.

Költségek: a magánpénztárak egyik nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, mekkorák a működési költségei. Arról, hogy az államnak történő járulékbefizetésekből mennyit visz el az adminisztációs költség, fogalmunk sincs. Persze biztos nem olyan sokat, ismerve a magyar államigazgatás híresen hatékony és takarékos működését...

"Az sem igaz, hogy a magánnyugdíj pénztárak az államival szemben függetlenek a politikától, hiszen a vonatkozó jogszabályok a bevezetés óta közel 300 helyen módosultak." - hát talán nem kellett volna a kormánynak a saját maga által hozott törvényeket összevissza módosítgatni...

2014.07.29. 21:45:46

@Mirjam2: Algeriabol sem emlekszem ekkora hepajra. Itt fel-ala furikaznak a Ferrarikkal es a Mazeval. Lattam mar Bugattit is. Ordit a zene es a holgyek kifele sikitoznak.

@M. Péter: a 2016-os megszunes, csak az uj belepoknek, nem? Tovabbra is oda fizefek magannyugdijat, ahova akarok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.29. 21:46:54

@Muscari: @lexrex: @Zoole[uk]: Nekem fel sem tűnt az a bizonyos szó, de ha belegondoltok, hogy milyen téves értelmezések keringenek ennek a szónak a jelentéséről, egyáltalán nem árt, ha az, aki ebben kompetens, pontosít.

A másik. Érdekes elmélet, hogy azokkal van a baj, akik - akár kívülállóként - véleményt nyilvánítanak, nem azokkal, akik miatt van miről véleményt nyilvánítani...

A harmadik. Most milyen sokan nyilvánulnak meg egy olyan poszt kapcsán, aminél eredetileg fél tucatnál is kevesebben kommenteltünk, érdemben 3-4 ember vitázott egymással összevissza. Nem számolom Möszjő Mordort, aki a válaszomat már válaszra sem méltatta.

A negyedik. Igen, valójában magasról tenni kéne az egészre mindenkinek, akinek nincs valami közvetlen köze hozzá. Igen, le kellene szarni, de mindkét oldalt, sőt, mindent, ami kívül esik a kis mikrovilágunkon. Hogy ez nem megy, csak ha kiszúrjuk a szemünket és forró ólmot öntünk a fülünkbe? Üdvözlet az információ világában!

És még egy, aztán befejeztem a témát, remélem, örökre. Charlieharper tegnap felnyitotta a szemem, nagyon sokat tanultam tőle. Például azt, hogy bár az izraelieknek 700 évig annyi közük volt Izraelhez fizikai értelemben, mint a magyaroknak Etelközhöz, ők azért a Közel-Keletet soha nem hagyták el. Értsd ahogy akarod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.29. 21:50:41

Na szóval...

kepkezelo.com/images/0vjjek1fgymiq0o2i.jpg

Ez egy tökéletes Roxi poszt volt megint. A szokott színvonal a szokott kiváló fogalmazás.
Igazi gasztroposzt amitől megéhezik az ember.
Vessetek a mókusok elé de részemről a lőtéri kutyát nem érdekli hogy honnan származnak a kaják.
Az a lényeg hogy kedvet kaptam a tintahalkarikákhoz és valószínűleg azt eszek hétvégén a Munchiezben.

tableno 2014.07.29. 21:51:11

@lexrex: "Persze lehet azt mondani, én ezt leszarom. Az a pénz az enyém. Erre meg mondhatta volna a szüleiteknek, nagyszüleiteknek a mindenkori kormány, bocs de kevesebb pénz van a nyugdíjalapban, ezért csökkentem a nyugdíjatokat. Érdekes megoldás lett volna." - ezzel szemben mi történt? A kormány először közölte, hogy aki nem mond le a törvény szerint a saját tulajdonát képező nyugdíjmegtakarításáról, az nem kap állami nyugdíjat - ezt zsarolásnak hívják. Azt is megigérték, hogy az állami rendszerben továbbra is számon lesznek tartva az egyéni számlára befizetett összegek - ezt meg hazugságnak. A 3000 milliárdnyi elvont pénz azóta eltűnt a rendszerből. Senki sem tudja, miből lesz pótolva. Végülis az történt, hogy a jelenlegi nyugdíjasok szavazatát a jövőbeli nyugdíjasok jövőbeli nyugdíjából vásárolták meg. A rendszerből pont akkor fog hiányozni a magánmegtakarítás, amikor a demográfiai arányok még a jelenleginél is rosszabbak lesznek, és 100%, hogy a felosztó-kiróvó rendszer nem lesz fenntartható.

Te jössz, de én is tételes cáfolatot kérek ám!

morsels (törölt) 2014.07.29. 21:54:20

@zöldeketbeszélek:
Hat, lehet hogy te befejezed, de attol tartok, hogy ez sokaig tema marad.

SzZoole 2014.07.29. 21:54:28

@zöldeketbeszélek: mint irtam,akinek nem inge nem veszi magara,akinek meg inge az viselje.
Nekem nem kell felvilagositas a zsidok tortenelmukrol es kultulrajukrol,4 eve koztuk elek es dolgozok,egy keves ralatasom van az eletukre.

morsels (törölt) 2014.07.29. 21:55:33

@diggerdriver:
Csak azt tartsd eszben, hogy az eloetel. Neked meg plane :-)

2014.07.29. 21:56:17

@zöldeketbeszélek: o, nem voltal meg heshivaban idoutazas! Mintha 2000 evvel ezelotti Izraelben maszkalnal, ugyanazokkal a torvenyekkel. Minden pozitiv es negativ velejarojaval. Ha ennyire nem lriznek az eredeti vallast nem dokat tudnank ma rola. Mondjuk ugy, idotallo

Muscari, eszembejutott a ballib-jobberezes. Angolul a jobber a CON-servatives. A UKben is van ilyen

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.29. 22:03:27

@charlieharper: Ha megérem, hogy béke legyen ott is, egyszer elmegyek.

morsels (törölt) 2014.07.29. 22:03:42

@lexrex:
Hat, azert Orbannak vannak huzasai, amit szerintem innen is erdeklodessel lehet nezni es az emberbol kiszakad egy WTF?

Birca meg nem azert ment el, amit te irsz, hanem azert, mert szerinte a homoklobbi atvette a blog iranyitasat.

2014.07.29. 22:05:40

@zöldeketbeszélek: yeshiva van Parizsban, Brooklynban, sot Budapesten is. Kazinczy utca kornyeke (vigyazz nagyon budos a kutyapisitol az utca)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.29. 22:06:03

@Zoole[uk]: Most mit mondjak? Én voltam a pro, két másik a kontra. De ez a nem inge ne vegye magára, meg viselje akié, nagyon ügyes kis közmondás.

tableno 2014.07.29. 22:08:13

@Mirjam2: Köszi szépen, nagyon érdekes kiegészítés! Az elrendezett házasságnál világos, hogy nem eleve rossz dolog, sőt zártabb társadalmakban valószínűleg az egyetlen értelmes megoldás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.29. 22:08:22

@morsels:
Kérlek szépen, a Munchiez az olyan étterem ahol azt kérsz amit akarsz feltéve hogy az étlapon van de tetszés szerinti összeállításban.
Magyarul kérhetek dupla adag tintahalkarikát egy körettel vagy szimpla adagot sonkával tojással kolbásszal gombával vagy amivel akarom.
Mi ott családtagok vagyunk.
Ha belépünk hárman esnek neki hogy asztalt csináljanak nekünk. Ha négyes asztalnál ketten ülnek simán átültetik őket másik asztalhoz.
Mindent kérhetünk minden variációban.
Jaa és a konyhafőnök szokta kihozni az ételünket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.29. 22:08:59

@morsels: A témát kivételesen maga Határátkelő szolgáltatta. Mintha erről egy hangyányit elfelejtkeztek volna mások.

De én megyek altatni :).

morsels (törölt) 2014.07.29. 22:11:31

@zöldeketbeszélek:
Ugy ertettem, hogy ez meg jodarabig tema lesz. Marmint a kozel-kelet, Izreal, Palesztina.

Ohatatlanul is felerosodik a velemenynyilvanitasi hajlam, amikor erososdik a konfliktus.

morsels (törölt) 2014.07.29. 22:12:34

@diggerdriver:
Ja, ertem.
De hidd el, nem igazan jo otlet ilyet olyan mennyisegben enni, ami neked eleg egy komplett vacsorara :-)

2014.07.29. 22:14:07

@morsels: nekem seafood csak akkor johet, ha friss

Muscari 2014.07.29. 22:14:57

@lexrex: ugyan nem tartozik rad, de amikor az az ominozus eset tortent, en nem voltam gepkozelben tobb napig. Igen, van hogy nem tetszik egy-egy megnyilatkozas. Azonban altalaban csak akkor teszem szova, ha nagyon kirivo vagy pedig rendszeres. Kovermadarra is raszoltam, mikor Hintanak az akasztast javasolta.

Mondam mar, hogy utalom az ugyvedeket (bocsi Babette)?

blackhairlady 2014.07.29. 22:16:10

@Hari Seldon 2: Azert nem mindegy, hogy bogarat vagy tengeri micsodat eszel, ez kb. olyan mintha azt mondanad, hogy mindegy hogy sertest vagy marhat eszel.
En szeretem az osszes tengergyumolcsei cuccost, a kagylot nyersen is, a csigat is szeretem, escargo neven fut az etlapokon, szerintem finom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.29. 22:17:17

@morsels:
Akkor ne egyél...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.29. 22:20:13

@Muscari: ne utald oket,egy jo ugyved mindig kihuz a bajbol:)))

Muscari 2014.07.29. 22:20:24

@charlieharper: ez jo, nem hallottam meg :-)

blackhairlady 2014.07.29. 22:21:09

@tableno: Mi a heti bevasarlasnal a sajtra koltunk talan a legtobbet:) Mindegyikunk imadja, a fustoltet, kekesajtot, briet , cheddart, mozzarellat, kremsajtot, es meg sorolhatnam.
A hetvegen csinaltam 3 rud sajttekercset, minusz percek alatt elfogyott.

morsels (törölt) 2014.07.29. 22:21:41

@charlieharper:
Ebben sok igazsagod vagyon, viszont akkor en gyakorlatilag sosem ehetnek seafoodot.

Abban sem vagyok 100%-ig biztos, hogy egy barcelonai etteremben is a halpiacra mennek ki es a friss fogasbol valogatjak azt, amit a tanyerra raknak. Biztos van ilyen is.

Egyebkent pont a seafood (a herkentyuk elsosorban) ilyenek. Az oystert kiveve szinte minden le van fagyasztva, hisz rendkivul gyorsan romlik.

blackhairlady 2014.07.29. 22:22:29

@Hari Seldon 2: 25000 ft bizony eleg sok penz a csaladok nagy tobbsegenek.

morsels (törölt) 2014.07.29. 22:23:10

@diggerdriver:
Nem is eszek, csak eloetelnek.
De ez ne zavarjon, en ilyen erzekeny gyomru vagyok :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.29. 22:23:39

@lexrex: Kerdes: mi volt 89 elott? TB, nyugdijjarulek? Mintha nem annyira regi dolgok lennenek ezek.

A masik, hogy egy generacionyi idoszakot kellett volna kibekkelni. Nem sikerult. Mindezek melle megfenyegettek az embereket, ha nem leptek vissza az allamiba ( en a partvonalrol figyelem, leven ugysem otthon adozok, mardt mnyp-ben) .
Plusz, hamarosan letelika 18 eves period, miutan bizony nem lehet egyben kivenni, de eletjaradekkent sem, mert nincs megfeleloen kialakitott kornyezet ra. Egyfelekeppen kaphatod meg: ha feldobod a pacskert. Akkor az orokoseidnek ki kell fizetniuk.

blackhairlady 2014.07.29. 22:25:01

@Muscari: Engem sem zavar ha valami fagyasztott. Hisz en is fagyasztok le dolgokat, akkor az mennyiben mas mint a bolti?

Muscari 2014.07.29. 22:25:40

@blackhair-lady: en Kretan ettem ilyen kisebb meretu csikos hazu csigat, rozmaringos szosszal nyakonontve. Nagyon finom, egy kicsi villaszeruseggel kellett kipiszkalni a hazabol

@Zoole[uk]: Jo, tudom, csak van sok rossz tapasztalatom. Az szerinted milyen, amikor elfelejt elmenni a targyalasra, aztan megis tartja a markat?

Akit mondjuk nagyon tisztelek, az Hegedus Istvan, nem tudom hallottal e rola.

vivike22 2014.07.29. 22:27:28

@lexrex: Nem vagyok rad kivancsi, koszonom, kimelj meg a velemenyedtol. Ertelmes mondatod neked nincs, csak szajkozod a propaganda dumat.

2014.07.29. 22:27:52

@tableno:

A tb kassza hiánya a magánnyugdíjpénztárak miatt közel 350 milliárd forint volt, ehhez jött a közel 150 milliárd forint, a pénztárak miatt létrejött államadósság kamatterhe.
Igen. Állampapírt vásároltak. Finanszírozták azt az államadóságot, ami miattuk keletkezett.

" Hiába kapsz 10% kamatot, ha az infláció 9%. Ellenben saját szavaid szerint a Manyupok 2,1% REÁLHOZAMOT adtak, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény "

2000-ben: infláció 9,8% jegybanki alapkamat 12%
2003-ban: " 4,7% " 9%
2006-ban " 3,9% " 7,5%
2009-ben " 4,2% " 8,5%

Az állampapírok hozama mindig meghaladta, nem kevéssel az alapkamatot. Akkor mennyi is volt a pénztárak működési költsége?

Muscari 2014.07.29. 22:28:53

@charlieharper: most megyunk haza a jovo heten, a Kazinczy utca kotelezo megallo a romkocsmak miatt, szoval most sem fog kimaradni. Hol van ez a yeshiva es mi is pontosan?

2014.07.29. 22:30:20

@Muscari:

"Mondam mar, hogy utalom az ugyvedeket"

Szíved joga. Én a politikusokat utálom.

Muscari 2014.07.29. 22:33:45

@blackhair-lady: az osztrigara gondoltal, vagy mast is eszel nyersen? Hu, hogy en azt hogy szeretem, a gyerekek meg nem eszik meg. Horvatorszagban szedtunk egy csomot, direkt erre a celra van egy jo eros bicskank. Nincs jobb sajat szuretelesu osztriga :-)

2014.07.29. 22:34:14

@tildy[UK]:

Tisztázzunk valamit. Nem szeretem Orbánt. Gyurcsányt sem szerettem. Antalt sem. Egyiket sem.
Amit szeretek, több szemszögből megvilágítani egy témát.

@vivike22:

Nyugi kislány. A fiúk nem szeretik a hisztis csajokat.

Muscari 2014.07.29. 22:34:48

@lexrex: azokat is. Legalabb valamiben egyetertunk :-)

SzZoole 2014.07.29. 22:36:00

@Muscari: en csak koszonhetek nekik:)))
Nem ismerem,de Barandy Peterel mar ebedeltem egy asztalnal.

morsels (törölt) 2014.07.29. 22:38:46

@lexrex:
Namost ha jol remlik, akkor az igazi problema az nem is ez volt, hisz ez nem eri el a 3000 milliard forintot.
Hanem az, hogy Brusszel nem fogadta el a magannyugdij penztar befizeteseket allami bevetelnek (amit mar a szocik is kezdemenyeztek), ezert keletkezett olyan merteku hiany, ami viszont mar EU eljarast vont maga utan. Ennek a megszuntetesere jott az, hogy nincs maganpenztar, megszunik az eljaras is.

Namost ez onmagaban meg ertheto is lett volna, azt is megertem, hogy a 3000 milliard forint is jol jott (persze ez egyszeri bevetel, szoval miutan eltapsoltak, mas forras utan kell nezni), amivel nekem bajom volt az az, ahogy ezt lejatszottak.

Ha valaki nem viszi vissza a magannyugdijat az TB-re, akkor egyszeruen nem fog nyugdijat kapni az allamtol. Mindezt ugy, hogy az allami nyugdijat akkor is fizetnie kell, de ha van maganynyugdija, akkor az allam nem ad neki semmit.

Marpedig ez azert meredek, nem gondolod?

morsels (törölt) 2014.07.29. 22:39:19

@Muscari:
A politikusok is ugyvedek.
:-)

2014.07.29. 22:40:09

@tableno:

Ja, ha már infláció, és jegybanki alapkamat.
Van valaki, aki meg tudja magyarázni, miért volt az alapkamat éveken keresztül jóval magasabb, mint az infláció?

Persze nem most. Késő van.
Jó éjszakát.

2014.07.29. 22:45:49

@morsels:

2/3-dal bármit meg lehet csinálni. Bármit. És ők meg is csinálják.
Ha jól tévedek 3 millió magánnyugdíj pénztári tag volt 2010-ben.
Lenyúlták a pénzüket. 2014-ben ők kire szavaztak?

morsels (törölt) 2014.07.29. 22:46:54

@lexrex:
Szoval azt nem vitatod, hogy elegge megkerdojelezheto volt az eljaras, ugye?
Igen, meg lettek ujra valasztva.

Attol en meg kritizalhatom azt a modszert, amit hasznaltak?

2014.07.29. 22:48:48

@Muscari: kovesd a sok pingvin kinezetut vastag szemuveggel pentek este a Deak terrol befele. Odamennek.

Nem tudom, hogy befogadnak e engedni, foleg Izrael balhe miatt nagyobb lesz a security. Maga a zsinagoga es a tantermek nagyon fapados. Nem olyan, mint a Dohany utcai es a Goldmark. A noi resz regen le volt valasztva fuggonnyel, nem hiszem, hogy valtozott azota

Megyek, holnap lesz a nagy nap vegre

SzZoole 2014.07.29. 22:59:34

@charlieharper: mar holnap indultok?
Szerencses utat:)

i got my (törölt) 2014.07.29. 23:07:43

@diggerdriver:
"Az a lényeg hogy kedvet kaptam a tintahalkarikákhoz és valószínűleg azt eszek hétvégén a Munchiezben. "

Stílszerűen ez így hangzott volna:
"Az a lényeg hogy kedvet kaptam a tintahalkarikákhoz, gyorsan nyitok is egy paradicsomos hűsgombóckonzervet." :)

i got my (törölt) 2014.07.29. 23:09:35

@lexrex:
"Ha jól tévedek 3 millió magánnyugdíj pénztári tag volt 2010-ben.
Lenyúlták a pénzüket. 2014-ben ők kire szavaztak? "

Hát, azért több mint kétmillióan nem Orbánra szavaztak és még két-hárommillióan meg vagy külföldön vannak és a nehezített pályán nem szavaztak (értsd: nem utaztak sokszáz vagy sokezer kilométert a szavazásért), meg amúgy is alig érinti már őket mi folyik Magyaro.-n, vagy már rég nem hisznek benne, hogy bármi változna attól, ha valamelyik pártot győzelemre segítik (egyik kutya, másik eb véleményen vannak).

A kétmillió igazhitű egy része meg a saját érdekeire is fittyet hány, annyira meg van győződve a Vezér csalhatatlanságáról és az általa követett út helyességéről. Ez ijesztő, s ezek azok a tények, amik miatt nem hiszek az ország jövőjében.

Szerintem klassz lenne, ha gyakrabban megszólalna a kommentelők körében kisebbségben lévő és emiatt elnyomott "jobboldali szavazó", akiket néhányan képviseltek. Monomániái miatt nem sajnálom, hogy Maxval már nincs jelen, de a többiek fontos szempontokat hozhatnának be a beszélgetésbe. Egyetértek, hogy Tableno és Pappito néha túllő a célon, már ami a stílust illeti. Közös érdek lenne, hogy mindkét fél tiszteletet mutasson a másik fél személye iránt. Attól, hogy nonszensznek és elfogadhatatlannak tartjuk a magunkétól eltérő véleményt, még vitázhatnánk kultúráltan.

Muscari 2014.07.29. 23:18:34

@charlieharper: en is szerencses utat kivanok, aztan jelentkezz majd

2014.07.29. 23:22:01

@morsels:

A politikusok mindenütt gazemberek. Orbánék meg dobogósak. Vagyis profik az átverésben.
Vegyük csak a legutóbbi húzásukat. Kormánydöntés született, megvonják a földalapú támogatást 1200 ha fölött. Lézer Jani mell döngetve kijelentette, a kormányt nem érdekli, sem Csányi, sem Simicska érdeke. A nép tapsol. Meg lesznek szívatva a zöldbárók. Duma.

Kb. 20 milliárd forintról van szó. Az unió lehetőséget ad egy ilyen megoldásra, de azzal, hogy az így megmaradt összeget a 30 ha alatti gazdaságokra célszerű fordítani. Na Orbánék nem erre fordítják. Az állattartó telepeket támogatják. Ebben az az érdekes, az állatállomány több mint 70%-a a nagyüzemek telepein található. Bal kézzel elveszem, jobbal visszaadom.

Továbbá. Kivették a földforgalmi törvényből az összeszámítási kötelezettséget, így miután még nincs országos informatikai rendszer, nem lehet megmondani, egy adott személynek, vagy érdekeltségnek, hány 1200 ha-nál kisebb birtoka van az országban.
Az 1200 ha számításánál a törvény szerint nem kell figyelembe venni a részvényesektől, a dolgozóktól, vagy ezek családtagjától bérelt földet. A volt tsz-ek gyakorlatilag RT-k lettek. Többségük már tavaly részvényessé tette azokat, akiktől földet bérel.

És ez csak csepp a tengerben.

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 23:28:28

@Babette.: " egy alairasodba kerhlt vol,a, hogyne nyuljak le.
pont mi,t nekem meg pappitonak."

került az egy kis macerába is, de sebaj. ez nem jelenti azt, hogy azt a lóvét amit nem tudott vityka stadionra meg otp részvényre költeni azt én ne írtam volna le. Ha véletlenül hozzájutok majd egyszer, veszek belőle egy perecet :) de addig azért pont úgy kezelem, mintha az állam elvette volna, mert megtehette.

Giddy Lamb 2014.07.29. 23:31:20

@Zoole[uk]: "Nem ismerem,de Barandy Peterel mar ebedeltem egy asztalnal."

Ezek szerint Te is a Lipótvárosi henteshez jársz ebédelni?
Mert én is ettem már ott a Bárándyval a Húsimádóban:))

Amúgy a posztnak valóban vannak katalán hiányosságai, pld. a zarzuela (a bouillabaisse katalán megfelelője), a navajas kagyló, a priorati borok, a jó és olcsó brut nature cavak a Boqueria piac kis boltjaiban, a rengeteg féle bellota sonkát áruló étkezde, Ferran Adriá, aki a világ egyik legismertebb szakácsa és szintén katalán, stb.

Orla 2014.07.29. 23:33:46

@tildy[UK]: Régóta olvasom a HÁ-t, de csak most regisztráltam. A partvonalról figyelem én is a mnyptár változásokat. Maradtam mnyptár tag, de attól félek a maradékot is fel akarják számolni.
Nem tudom hogy át lehet-e hozni az UK-ba a megtakarítást. Tud erről valaki valamilyen infót?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.29. 23:36:16

@i got my: Bocs!!!!!

"Szerintem klassz lenne, ha gyakrabban megszólalna a kommentelők körében kisebbségben lévő és emiatt elnyomott "jobboldali szavazó", akiket néhányan képviseltek. .."

Szerintem meg, az lenne a legjobb, ha itt a HÁ-n egyáltalán meg sem szólalnának politikát illetően. Annyi de annyi, sőt,rengeteg politikai blog meg fórum van, ott kéne ezzel foglalkozni!!!!
Nekem ez legalább annyira trollkodás itt, mint egyes, rendszeresen megfigyelmeztetettek témakörei.......

SzZoole 2014.07.29. 23:45:08

@Giddy Lamb: nem,en nem Lipotvarosban,hanem Egerben egy jogasz talalkozo alkalmabol.

morsels (törölt) 2014.07.29. 23:47:02

@lexrex:
Jaja, jopar ilyen peldat lehetne hozni. Gatlastalanok lettek.

A legujabb erdekesseg:
"Képzeljék el Magyarországon, amikor a parlament beperelné a magyar miniszterelnököt hatáskörtúllépés miatt, és akkor a bíróság el is ítélne. Meddig tudnék én hivatalban maradni, tisztelt Hölgyeim és Uraim? "

Nade akkor miert vagy meglepodve azon, hogy kritizaljak? Hogy en kritizalom?
Rendben, nincs jogom hozza. De azt hiszem ketsegtelen, hogy a kritikam nem alaptalan.

i got my (törölt) 2014.07.29. 23:52:24

@Orla:
"át lehet-e hozni az UK-ba a megtakarítást"

Álomba', pizsamába' - ahogy régebben mondtuk. :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 23:56:18

@lexrex: "Azt viszont nem tudom, és nem is akarom tolerálni, hogy valaki több száz, vagy több ezer kilométerről kioktat, bennünket, itthon maradókat"

te, itt nem oktat ki rajtad kívül senki senkit. a kommentezők túlnyomó többsége külföldön él és egymással beszélget. Ráadásul sok közös van bennünk, de egyvalami biztos, valamiért nem Mo-n képzeljük el az életünket. Erre jössz és közlöd velünk, hogy ne oktatgassunk ki senki otthonmaradót. Hát, te meg ne szórd ránk a húszfilléres propagandát, mert nem érdekel, nem kell ellenünk keresztes háborút vívnod, már eljöttünk.

pappito · http://pappito.com 2014.07.29. 23:58:33

@morsels: ezzel azt mondta, hogy ő egy gazember?

morsels (törölt) 2014.07.30. 00:13:14

@pappito:
Hat, valoszinuleg nem igy ertette, de ez is belefer abba, amit vegulis mondott.
Meg egy csomo mas dolgot is.

Nem, nem akarok rola vitatkozni, csak szamomra egy ilyen kijelentes elkepeszto :-)

2014.07.30. 00:14:34

@pappito: Errol meg az is eszembe jut, hogy idopazarlas. :D

En igyekszem eleg zen lenni, es alapvetoen semmi bajom azokkal az emberekkel akik mas ertekek szerint elnek, mint en. Peldaul ha peldaul bicikliznek, elfogadom, hogy oromet okoz nekik, meg akkor is, ha en egeszen addig autoval fogok jarni, amig nem olok meg vele valakit es nem tiltanak el tole orokre, de meg akkor sem fogok biciklire ulni valosznuleg. Cserebe viszont, nem jarok biciklis blogokra, ahol habzo szajak fujtatnak a hangos zenet letekert ablakkal hallgato kisautos parasztokra, es nem, nem zavar a parasztozas a reszukrol, es nem fogom kikerni magamnak meg egyemberes missziokent kiallni az autosok velemennyilvanitasi jogaiert, mert egyszeruen ido pazarlas. Az egyetlen amit el fogok vele erni, hogy megjobban megutaljak a tobbi autost is es artatlan, nemtroll, hangos zenet hallgato letekert ablakos kisautost fognak jol leuvolteni. :D Kell ez ebbe a frusztralt vilagba meg pluszban? Naugye. :D Sokkal sokkal jobb dolgom van annal, hogy en az orszagutrol szepen hazaterve bekeben, a tudattal, hogy nem oltem meg ma se senkit, meg nekialljak este nehany habzoszaju wannabe tourdefrancos hipszterrel, akikrol amugy pont ez a velemenyem, de kulonben nem is ismerek szemelyesen, es lehet, hogy ha nem biciklis trollkent, hanem a kollegamkent, szomszedomkent, baratomkent ismernem, akkor joban is lehetnenk, es kiderulne, hogy egy csomo mas dologrol egyforman gondolkodunk, amihez kepest a bicikli-kerdes peldaul marginalisnak minositheto. Valoszinuleg, hacsaknem tortenik valami megrazo esemeny, soha nem fogjuk megoldani ezt az ellentetet egymas kozott, de ha tul tudunk rajta lepni, es igy is tudunk letezni egymassal, akkor nem jobb ugy lenni?

Szerintem az egy jo tulajdonsag, hogy tudomasul vesszuk, hogy az egesz vilagon, mindig lesz legalabb egy ember aki pontosan az ellentes ertekek szerint el annak, aminek en, mindig lesznek katolikusok meg protestansok, meg zsidok meg arabok, es ha van ra lehetoseg (a szobaban, kanapen, interneten van), akkor nem kell hazhoz menni a lof... raketaert, tehat, ha en valamilyen ertelemben tartozok egyfajta erdekkozosseghez, nem keresem a konfliktust az ellentetes erdekuekkel, mert azzal nem megoldok semmit, hanem, csak elmelyitem az ellenteteket, mikozben ha nem magarol a konfliktusrol lenne szo allandoan, akar ertelmes, epito dolgokrol is lehetne beszelgetni.

Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy menjen el a francba, hiszen o nyilvan nem ilyen zen alak, sot, neki lehet hogy ez az egesz oromet okoz, vagy ez a hobbija :D Engem nem zavar kulonben, csak megmagyaraztam igy most, ha olvassa, hogy ez miert nem olyan jo dolog szerintem. :D Megirhatna peldaul, mit gondol a tintahalkarikakrol inkabb, vagy valami ilyesmi.

morsels (törölt) 2014.07.30. 00:20:16

@pappito:
Mondjuk szerintem egy kurva nagy ongolt lott ezzel :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.30. 00:41:59

@lexrex: Ez az Orban, Gyurcsany, egyeb hogy jott ide, es meirt akartad tisztazni, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy az mnyp-m egy ev alatt 15% korul hozott, Magyarorszagon. Meg mindig azt mondom, kicsit kellett volna csak kibirni, feltavnal volt a generacioban. Utana mar a koltsegvetes hianya is csokkent volna. Erre mit tettek?

Viszont, teves az az ertelmezesed, ha valaki meg meri emliteni Magyarorszaggal kapcsolatban netana negativumokat is, az mar rogton hazakopkod, az orszagba rug.

Tudod meg egy "tokeletes" parkapcsolat is ugy mukodik, hogy igenis ki meri az ember mondani, ha valamivel netan nem ert egyet. A bologatas, ajnarozas valojaban birkatermeszet ( es itt most nema topik "bircajara gondolok" ) , semmi jora nem vezet)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.30. 00:44:13

@Orla: Az onkentest talan, az mnyp-t nem. Vagy legalabbis en nem tudok rola ( pedig jo lenne).

Erdekes amugy az itteni rendszer, nekem bejon ez a 6%-ot belerakok, 6%-ot belerak a munkaltato, es meg tan az allam is tamogatja.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.30. 00:55:27

@Babette.: Egy alairasba meg egy repjegybe, hogy pontositsunk. Ugyanis ha nem voltal tanulo , nem volt munkahelyed, gysen voltal, vagy egyebek, akkor a kovetsegrol kivagtak, mint macskat....
Merthogy ezek is ki voltak kotve am, nem am csak ugy, hogy nyilatkozatot tehetsz, nem. Csak azok tehettek nyilatkozatot, akik a munkaltatojuktol/iskolatol/kikuldetesben levo eseten a cegetol tudtak kerni igazolast, hogy jogszeruen vannak kulfoldon.

Paromnak emiatt kellett pl hazautaznia ( meg szerencse, hogy nem a vilag masik vegerol) , ugyanis o maganvallalkozo volt, de a papirjai meg nem erkeztek meg a hmrctol... Mindketten benn voltunk nyilatkozatot tenni, reszletesen itt :

tildy.blog.hu/2011/01/01/nem_dolgozol_mars_haza

Sütemény1975 2014.07.30. 00:58:06

@tableno: főleg akkor ha lenácizzák, ugye kiválasztottkám? :)

Sütemény1975 2014.07.30. 00:59:55

@lexrex: jaj. nem tanulsz. az ilyen tableno féléknek mindent lehet. nekünk meg kuss van.

morsels (törölt) 2014.07.30. 01:27:48

@tildy[UK]:
Angliaban ez altalanos?
Mifelenk cegeken mulik, a benefit package resze, nem automatikus.

pappito · http://pappito.com 2014.07.30. 01:34:32

@tildy[UK]: "Csak azok tehettek nyilatkozatot, akik a munkaltatojuktol/iskolatol/kikuldetesben levo eseten a cegetol tudtak kerni igazolast, hogy jogszeruen vannak kulfoldon."

hm... a konzuli hitelesítéssel lehetett nyilatkozni, nem kellett utazgatni sehova, pedig itt még követség sincs. az meg mi, hogy jogszerűen külföldön, oda megyek ahova akarok bakker, amíg a fogadó ország ezzel egyetért

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.30. 03:12:38

@Orla: ezen mar en is gondolkodtam. ha hallasz valamit, oszd meg velunk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.30. 03:22:14

amugy azert vagyok ebren, mert azt almodtam, hogy katarba keszultem nyaralni, olcso last minute ben(128800.-) a repterre keson ertunk,
es otthon maradt az utlevelem.
ami egyebkent lejart. igy lemaradtam egy jo kis meleg nyaralasrol

visszatero alom amugy, de krudy sajnos repulos almokrol meg nem beszlet, igy nem tudom, mit jelent:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.30. 03:24:22

@tildy[UK]: najo, nekem is be kellett mennem a varosba, a tb be. de hat tudjuk, hogy ott nehezitettek, ahol lehetett.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.30. 03:26:46

@pappito: nem emlekszem, melyikbsn is vagy?
tieteknem olvad masikba?

M. Péter 2014.07.30. 03:50:15

@charlieharper: Az szűnik meg, hogy a NI egy részét máshová lehet fizetni (contracting out). Már most is csak munkahelyi defined benefit scheme-be mehet.

M. Péter 2014.07.30. 04:09:07

@Mirjam2: Felénk össze-vissza mennek, akinek Ferrarija van, az azzal, a taxisofőrök taxijukkal, és közben tülkölnek mint az őrültek. Londonban nem csinálják ezt? Egyébként szerintem a sportkocsitulajdonosok között magasabb a dél-ázsiaiak aránya, mint a lakosságban.

pappito · http://pappito.com 2014.07.30. 04:33:33

@Babette.: de asszem már be is olvadt valamelyik másikba, de nem izgat :)

Sesamelmo (Q) 2014.07.30. 06:20:17

@charlieharper: furikáznak itt is fel s ala es boldogok nagyon. Ramadan alatt is szokas, hogy a parti setanyon autosfelvonulnak estenként.

Viszont iden minden unneples elmarad, kiveve par gyerekenek szolot a gazai események miatt. Helyette gyujteseket szerveznek stb. Pl az autoszerelo is irt egy emailt, hogy a multheti szamlambol x szazalekot a gazaiaknak utal at. Ettermekben is van ilyen most.

Sesamelmo (Q) 2014.07.30. 06:21:13

@Babette.: gyere gyere. Most meglepoen jo az idő. :)

2014.07.30. 07:40:50

Kaptam ma reggel egy mailt, az egyik (volt)kommentelő társunktól. Már egy ideje tartom vele a kapcsolatot. Elolvastam, elgondolkodtam, egyetértettem.

HA. Csatlakozom Quercushoz. Vegyél le légy szíves a listáról.

Hölgyeim, uraim, további sok sikert, kitartást mindenkinek.

tanato 2014.07.30. 08:26:26

@lexrex: Kár értetek,nem kéne besértődni.Én is itthon élek.De ez a blog mint ahogy a komád, Tableno írta elsősorban külföldi magyarok blogja,külföldi magyarok írják külföldi magyaroknak.Kinti magyarok csevegnek rajta kinti magyarokkal,80%-ában minimum.
Persze hogy nem lehet úgy látni a dolgokat 10+év kinti lét után mint mi itthon.De ezért nem kéne megsértődni.Tudomásul kell venni.Mi akik MO.-on vagyunk itt a blogon csak annyi mint túrós tésztán a pörc.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.30. 09:06:04

@pappito: Egyutt voltunk benn parommal a kovetsegen. Engem engedtek nyilatkozni, ot nem, mivel se nem kikuldetesben volt, se ne tanulokent, se nem alkalmazottkent valahol.

Utana kb. harom hettel mar, mikor eleg sok ember "hisztizett" hasonlo okokbol, akkor , mar lehetett a gyerekkel otthon levo kismamaknak is, a maganzoknak is, de azoknak is, akik szimplan csak nyaraltak valahol, de akkor mar reg megvolt veve a repjegy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.30. 09:09:35

@morsels: nem altalanos itt sem. Paromnak talan 3%, es igen, benefit package resze. De elegge tolja az ilyeneket allam, ahogy lattam. Itt is gond lesz elobb utobb a nyugdijakkal, az a kb 110font/het nyugdij meg nem tul sok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.30. 09:39:26

@tanato: Na de a túrós csusza attól a kis pörctől lesz az, ami ;)))!

tanato 2014.07.30. 09:45:15

@zöldeketbeszélek: Persze jogunk van azért nekünk is beírni,de sokszor azért elbeszélünk egymás mellett a kint élőkkel.Más látásmód.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.30. 09:49:54

@tanato: Egyszer felvetettem itt a blogon, hogy milyen jó lenne egy világtérkép, amin lehetne látni, honnan olvassák a posztot. Lehet, meglepődnénk.

Szerinted nincs szükség a mi itthoni látásmódunkra? Én azt hiszem, maga az a tény, hogy a külföldön élő magyarok itt, ezen a blogon cserélnek eszmét, magyar nyelven, nagyon gyakran éppen az általuk linkelt magyarországi eseményekről, azt mutatja, hogy kellünk mi is, mint a túrós csuszára a pörc :))!

tanato 2014.07.30. 10:06:41

@zöldeketbeszélek: Nyilván sok anyaországi is olvassa a blogot,csak kevéssé érez hajlamot hogy hozzászóljon.
A kintiek meg nyilván rajta lógnak hiszen itt tudnak magyarul beszélgetni sokat.Azért mégiscsak ez az anyanyelvük.Nyilván az ő utódaik már más nyelvű blogokon fognak beszélgetni.Na meg érdekli őket az óhaza sorsa is.Csak mivel nem itthon vannak nem úgy élik meg a dolgokat mint mi minden hétköznap.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.30. 11:00:32

@tanato: Én nem vitatkozom ezzel, egyetértünk, természetes folyamat, hogy a kivándorlók kiszakadnak a mindennapi valóságból és egyrészt egy média által torzított, másrészt egy saját emlékek által is torzított Magyarországról folyik itt a diskurzus.

Csak azt mondom, hogy éppen ezért szükség van arra, hogy az itt élők, akik nem csak olvassák a blogot, de kommentelnek is, megosszák a véleményüket, a napi, közvetlen tapasztalataikat azokkal, akiknek ez már csak életük második vagy csak sokadik legfontosabb része lett.

Ugye nem azt akarod mondani, hogy a mi véleményünk egy megtűrt valami és igazából csak elviselnek a homokozóban, amíg nem akarom John, Ismael, Rashid és a többiek kezéből kivenni a sütiformát?

tanato 2014.07.30. 11:59:44

@zöldeketbeszélek: Persze hogy szükség van ránk is itt,csak a többség nem mindig hiszi el amit a kisebbség mond.Már persze nem mindenki és nem mindig,csak egy témában egyesek más témában meg mások.A hétköznapi tapasztalatokban árakban megélhetésben mi érezzük,tudjuk jobban a helyzetet azzal szemben aki már nem is forintban számol.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.30. 12:31:30

@wuaaa [nor]: puff!
Ezen most rendesen meghatodtam. Koszonom. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.31. 00:46:50

@tanato:
"Tableno írta elsősorban külföldi magyarok blogja,külföldi magyarok írják külföldi magyaroknak....." Igen , nagyjából 20 ember trécsel itt! :-DD

Már bocs, de sztem ritka nagyot téved ...és egyáltalán , honnan veszi ezt a megállapítást.......
Az lehet, hogy az utóbbi idők napi,állandó kommentelőinek /úgy kb 15-20 ember max./ nagy része kint él....de olyan haszontalan komenteket írnak, hogy inkább nevezhetnénk, masszív offolásnak, vagy chatelésnek......mint hasznos tanácsadásnak.....főleg egymásnak....."külföldi magyarok írnak külföldi magyaroknak".......IGEN! pl. hogy milyen volt Zooooliéknál a sztrapacska!!!! :-)
A mai nap látogatottsága pl.4064, ha jól látom, ennek a számnak nagy részét otthon élők, indulásra készülődök is alkotják, amellett a sok külföldön élő mellett, akik még mindig a posztokat olvasni járnak ide. Ha valóban hasznos,értelmes dolgok lennének a hozzászólásokban,/nem pedig a "hogyan ne hugyozzuk körbe a budit" / akkor nem ugyanaz a 20 ember írogatna itt, hanem 531 vagy 2022 .........
Kicsit beakadt a lemez.....

tanato 2014.07.31. 13:29:40

@sodalisO [eng]: Valószínű hogy sok anyaországi olvassa,de a kommenteket döntő többségében kintiek írják/nyilvánvalóan persze a blog jellegéből adódóan./Persze sokszor átmegy chatszobába ,külföldi magyarok klubja szinten/

pantich 2014.10.10. 19:58:20

A Costa Brava, a "vad part", az egyik legnépszerűbb spanyolországi üdülőhely csodálatosan szép, sziklás partjaival, és változatos településeivel. További információ: www.spain-rentals.net/hu/costa-brava/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása