oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 16. 06:49,  Értéktelenül 429 komment

2014. július 16. 06:49 Határátkelő

Értéktelenül

Ma egy országelemző összehasonlítást olvashattok Iván tollából, aki maga is határátkelő. Egyébként nem ez az első írása a blogon, (aki a korábbiakat olvasná, az itt és itt teheti meg), egy biztos, hogy meglátásai korábban is élénk vitát generáltak, vitatkozni (ha kérhetem kulturált keretek közt) most is lehet, sőt buzdítok rá, a példák mindenesetre igen érdekesek.

Észtország, pásztor iPaddel.jpg

„Ígérem, ma nem fogok túl sokat foglalkozni pénzügyekkel, piacokkal, spekulációval, igyekszem csak annyit, amennyit a téma feltétlen megkövetel. Bár nekem ez a szenvedélyem, most inkább lemondok róla. Szóval a kérdés, miért tart ma itt az ország, miért húzott el mellettünk kivétel nélkül egész Európa és hogyan lehetne ezen változtatni?

Szerintem mindenki szeretné, ha Magyarország egy szerethetőbb és élhetőbb hely lenne, sőt ez a legtöbbünknek érdeke is. Magamról és a hozzám hasonló ismerőseimről tudom, hogy mi már soha nem fogunk otthon élni, és nem, nem a pénz miatt.

Mielőtt belevágnék, szeretném leszögezni, hogy én NEM az átlag határátkelő véleményét képviselem, csakis a sajátomat. Hogy ebbe ki mit lát bele, az már mindenkinek a saját problémája.

Mi „csakazértsem” úgy csináljuk

Én először 2004-ben éltem külföldön egy évet, konkrétan Észak-Németországban – és utána nagyon rossz volt hazamenni a magyar szürkeségbe. Óriási volt a kontraszt már akkor is – nem pénzben, nem a gazdaság fejlettségében, nem materiális dolgokban, hanem az emberek fejében. (Figyelem, a 2004-es Magyarország fényévekre van a 2014-estől nyitottságban, lehetőségekben, egyáltalán: mindenben.)

Abban, hogy nálunk mindenhez fordítva állnak hozzá. Akit/amit segíteni kellene, azt hátráltatják, amit pedig nem szabadna támogatni, arra óriási összegeket költenek. Ami nyugaton vagy bárhol máshol a világon működik, az nekünk csakazértsem kell, mert MI jobban tudjuk, mint ők. Hiszen sokkal okosabbak vagyunk, mint a gondolkodni is képtelen, hanyatló nyugatiak. Van rengeteg feltalálónk, meg Nobel-díjasunk. Ez a bizonyíték, téma lezárva.

Magyarországon PONTOSAN az ellenkezőjét teszik minden területen, mint amit kellene. Országszinten, rendszerszinten, és egyéni szinten is. Szerintem törvényszerű, hogy akkor az eredmény is ellenkező lesz, nem?

Erről a helyzetről nagyon sokat elmond a magyar ember alapvető attitűdje, amivel a világot szemléli. Kizárólag valami ELLEN képes meghatározni magát, valami mellett csak egészen kivételes esetben. Persze lehet jönni a történelemmel, különböző dolgokkal, a gond csak az, hogy ez mind csak magyarázat, de nem mentség.

Ezért vagyok biztos benne, hogy sokan ugyan anyagi kényszerből menekülnek, de talán még többen vannak azok, akik a magyar mentalitást szeretnék egyszer s mindenkorra maguk mögött hagyni. És akik kinn vannak, azok lassan kezdik kapizsgálni, hogy hogyan működik a kapitalizmus, a verseny, milyen dolog NORMÁLIS viszonyok között élni.

Milyen dolog úgy élni, hogy tudsz tervezni akár hosszabb távra is. Hogy a dolgok kiszámíthatók. Hogy minden úgy működik, ahogy kell. Ezeket az embereket valószínűleg örökre elveszítette az ország. Kiképezte őket, ők pedig a tudásukkal más nemzeteket fognak gazdagítani. Szó szerint és átvitt értelemben is. A lehető legrosszabb üzlet az ország számára, de hát nálunk minden fordítva működik. Magyarország szokás szerint 1000-rel szívatja magát.

Használható minták: Észtország, Románia?

Magyarország előtt számos jó példa van, hogy merre kéne indulni, ha esetleg nem lennénk elég kreatívak és nem tudnánk saját magunk kitalálni. (Persze ki tudnánk. Csak ahhoz ugye akarni is kellene.)

Észtország abszolút különleges ebből a szempontból. Nemcsak azért, mert az EU-választásokon toronymagasan itt kapták a legtöbb szavazatot a liberális – tehát leginkább piac-, vállalkozás-, és integrációbarát pártok - hanem mert ez az egyetlen ország az egész világon (!), ahol lehet elektronikusan is szavazni.

Sőt, ezt egyenesen országmarketingre használják, nagyon büszkék rá, E-stonia néven fut a projekt, ami persze még nem tökéletes, de akkor is nagyon előremutató.

A teljes észt közigazgatás fenn van már az interneten, a személyi igazolvány kvázi egy chipkártya, amivel mindent el lehet intézni, nincs adóigazolás, tulajdoni lap, sorbaállás hivatalban stb., minden fenn van a neten és beazonosítás után lekérhető.

Nos, itt nem álltak meg az észtek. Azt találták ki, hogy az olcsó és hatékony elektronizált állami szolgáltatásokat exportálják, és 10 millió új „elektronikus” észt polgárra számítanak a jövőben.

Fantasztikus ötlet, 2014 végén indult a projekt, lehet észt e-állampolgárságot szerezni, észt bankszámlát nyitni, észtországi céget alapítani, elektronikus észt adórendszerben adózni - mindent a neten.

Ez hihetetlen innováció, könnyen lehet, hogy igen nagy tőkét fog vonzani és tartósan nagy növekedési pályára rakja az észt gazdaságot, hogy olyan olcsó és vállalkozásbarát az állam, amit még exportálni is érdemes. Összeszerelő üzemekből nem kérnek, helyette high tech IT-ipar magasan kvalifikált munkákkal jöhet. A balti államok egyébként elképesztő tempóval zárkóznak fel Skandináviához.

De számomra a legmeglepőbb akkor is Románia, mert ők nagyon mélyről indultak. A románok a közép-kelet-európai régióból küldték a legtöbb piacpárti képviselőt lakosságarányosan az új Európa Parlamentbe. Felismerték a nyitottság, az integráció, a hatékonyság erejét.

Romániában gyakorlatilag nincsenek EU-ellenes szélsőségesek. A gondolkodásmódjuk változása egyszerűen kiszúrja az ember szemét ezektől a számoktól. Hogy a gazdaságuk tartós növekedési pályára állt, csak pozitív hozadéka mindennek.

És az ellenoldal: Venezuela és Oroszország

Venezuela (Argentína, Oroszország) a negatív példa. Gyönyörűen megmutatja, hogy hogyan lehet törvénybe iktatott korrupcióval, államosítással, szocializmussal, piacellenességgel, „gonosz, hanyatló nyugattal”, demagógiával, populizmussal, a lakosság teljes elbutításával, a demokrácia, a szabadság és mindenféle verseny leépítésével, rezsicsökkentéssel (ingyen benzin, hatósági áras közszolgáltatások etc.) csődbe juttatni és káoszba taszítani egy rendkívül jó adottságokkal és a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező országot.

(Friss hír: pár napja Caracas lett a világ legdrágább városa. Valahol megvan ennek a maga bája, hogy csökkentik a rezsit, és ez lesz az eredménye. A piacot ugyanis nem lehet megerőszakolni, bármilyen tébolyultak is az ország vezetői. Előbb vagy utóbb meg fogja mutatni a valóságot. :-)

Ezen az úton vagyunk mi is és ez otthon láthatóan senkit nem zavar. Akit igen, az már réges rég elhúzott innét egy jobb világba és esze ágában sincs valaha visszatérni. Szerintem Magyarország is el fog menni a falig, mert egyszerűen semmiből nem tanul. Otthon tényleg „Mohács kell”, valamiféle óriási sokk, összeomlás ahhoz, hogy végre észhez térjenek az emberek és felfogják, hogy milyen világot építettek maguk köré.

Emóciókból meg lehet élni?

Persze Magyarország baromi jó hely, remek dolog otthon élni, inkább a családdal maradni, együtt lenni a barátaiddal, tolni a túrórudit meg a töltött káposztát, hiszen sehol sincsenek olyan szép nők, mint otthon, Budapest per pillanat Európa bulifővárosa és amúgy is a magyar tájak szépségéhez semmi más nem fogható a világon.

Az a bibi, hogy ez mind-mind emocionális dolog. Ebből nem fogsz megélni, nem lesz jövőd, nem fogsz egyről a kettőre jutni, nem leszel több, se te, se az ország. Persze fontosak az illúziók, vagy a nosztalgiázás a sohasem volt dicső múlt felett. Ja és persze a magyarságtudat. Vagy inkább érzet. Vagy mindkettő. Hiszen ezekkel olyan sok mindent el lehet fedni és addig sem kell az égvilágon semmit sem tenni, pláne gondolkozni vagy változtatni a dolgokon.

A rezsicsökkentéssel (vagy épp a devizahitelesek megmentésével) sem az a legnagyobb baj, hogy tönkretesz bizonyos szektorokat, aminek a költségeit majd újra az adófizetők pénzéből kell finanszírozni, jóval drágábban. (Ha az állam beavatkozik bármilyen piaci folyamatba, mindig ugyanez történik.) Ennél 1000-szer nagyobb a kár, amit a fejekben okoz.

A gazdaságot okos döntésekkel, jó rendszerek kialakításával viszonylag gyorsan helyre lehet hozni, az emberek fejében lévő sötétség eloszlatásához viszont több nemzedéknyi idő is kevés. Ezért borzasztóan nagy felelőtlenség ilyen döntéseket hozni, mert nem engedi az embereket felnőni, nem engedi, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért, hogy tanuljanak a hibáikból és legközelebb elkerüljék őket.

Értékelenül 1046. ábra.jpg(forrás: Tárki.hu)

Ebben az ábrában nagyon sok minden benne van. Nekem többet mond, mint 100 oldal leírva. (Figyelem, 2009-es, azóta már több helyen történhetett változás. Románia például már egész biztosan jobbra tart.)

Benne van, hogy Magyarország VÉGTELEN távolságra van Nyugat-Európától, mégpedig az alapértékei miatt. Nem fizetésekben van elmaradva az ország, vagy technikailag, vagy akárhogy, hanem mentálisan.

A hozzánk legközelebb álló országok Moldova, Bulgária, Oroszország, Ukrajna, Szerbia. Nem csoda, hogy Magyarországon annyira imádják az oroszokat, és most már nálunk is hasonló a gazdasági-társadalmi-politikai berendezkedés.

Az lenne a meglepő, ha nem így lenne és a nyugat felé tartanánk. Egyszerűen nem oda tartozunk. Amíg a gondolkodásmód gyökeresen meg nem változik, illúzió hogy az ország akár csak közelítsen Európához. Addig csak egyénileg válhat valaki a nyugat részévé.

A megszokás ereje

Magyarországon a 80-as évek óta nem változott a gondolkodásmód. Megszoktuk a langyos kommunizmust, a boldog tudatlanságot, a nosztalgiázást, a gondoskodó államot (hahaha) és képtelenek vagyunk változtatni. (Még hosszú évek óta nyugaton élő magyarokon is látom a rossz beidegződéseket.) Közben a világ fejlődött, elment mellettünk, de mi ugyanott tartunk, mint 30 éve.

Az ábrához még: valószínűleg egy nagy, 800 milliós piac, egy szabadkereskedelmi övezet fog kialakulni az USA és az EU részvételével, perifériáján a lecsúszó és végleg elszegényedő Magyarországgal.

Mégpedig a közös értékrend alapján. Minden ebbe az irányba mutat. 2013-ban 313 Mrd euró USA-tőke jött az EU-ba, Japánba 10, Kínába és az oroszokhoz 8 Mrd. Ennyit a gazdasági erőviszonyokról, na meg a magukat fontosnak tartó országokról.

A legjobb élni azokon a helyeken, amelyek minél jobbra és minél feljebb vannak, mert ezekben az országokban a legnagyobb a szabadság, itt akarja a többség legkevésbé megmondani az egyénnek, hogy milyen legyen. Az egyén itt él a legnagyobb szabadságban, ebből kifolyólag itt a legproduktívabb, és ebből származik piaci alapon, hatékonyan a legnagyobb jólét.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Románia Venezuela Oroszország Észtország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1006512143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 06:59:49

sűrű, de jó. racionális, gondolom kiveri a biztit :)

annak ellenére, hgoy ezek ismert dolgok, nem lehet elégszer leírni őket. örülök, hogy a HÁ-n ilyen is megjelenik (és nem csak a sámán-féle áltudományos, frázispuffogtató üres hablaty)

well done

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 07:05:25

nagyon sok igazsaga van
mondjuk ujat nem mondott

2014.07.16. 07:06:22

Hat, azert Romaniat nem hoznam kovetendo peldanak! Hatalmas korrupcio, a kissebbsegi es emberi jogok teruleten is vannak komoly gondok (es itt nemcsak a hataron tuli magyarokra gondolok, hanem a tobbi kissebbsegre is, pl. a ciganyokra), a politikai elit es az atlagember kozt hatalmas a szakadek, tobb millio ember nyomorog, es Ponta ugyanazt az autoriter allamot epiti csendben, mint az Orban. Es aki egy kicsit is ismeri a roman belpolitikat, az tudja, hogy a PNL csak neveben liberalis, gyakorlatban viszont egy megveszekedett nacionalista part, ami nem ritkan torvenytelen eszkozokkel, a hatalmaval visszelve probalja a konkurenseit eltuntetni a palyarol. Amolyan Orbanosan.

tableno 2014.07.16. 07:07:21

Sok igazság van benne, de nekem kissé túlságosan leegyszerűsítő és egyoldalú. A valóság ennél sokkal színesebb és bonyolultabb.

2014.07.16. 07:15:22

Csak mert kicsit zavaros volt, a a Ponta a roman miniszterelnok, aki a PSD, a helyi szocialdemokrata part vezetoje, es egyuttkormanyozott az ev elejeig az liberalisokkal, akik aztan szakadtak, es ki is leptek a kormanybol. De ugyanolyan nacionalista bagazs, mint a tobbiek, semmi kozuk a liberalizmushoz es a toleranciahoz. Helyettuk egyebken tobbek kozt az RMDSZ ugrott be a kormanyba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 07:16:57

Hazaköpködéééééés!!!
:)))))))))))))))))))))))))

tanato 2014.07.16. 07:18:29

Kár hogy Max már nincs velünk,pont fordítva gondolja,mint a cikk szerzője,haldokló Nyugat, feltörekvő Kelet és Putyin.Jó kis vita lehetett volna.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.16. 07:19:42

Az észt példa jó, de az lemaradt, hogyan tudták ezt megcsinálni, és az a lényeg. Náluk volt igazi (!) rendszerváltás.
Mindenkit elzavartak, aki kapcsolódott az előző rendszer döntéshozóihoz bármely formában. Külföldről hívtak haza olyan szakembereket, akik sem politikailag, sem anyagilag sem voltak elkötelezve.
Azzal erősen vitatkoznék, hogy Romániát bármiben is követni kellene.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 07:21:42

mi van pl. Szlovéniával? tán jobb példa, mint Románia

tableno 2014.07.16. 07:30:32

@pappito: Szlovénia ugyanúgy elkúrta a gazdaságát, mint Magyarország. A nagy igazság az, hogy Kelet-Európában mindenhol megvannak ugyanazok a gondok, mint nálunk, csak nem annyira halmozottan. Magyarország ilyen szempontból "állatorvosi ló".

**mimi** 2014.07.16. 07:38:49

hühaaaaa...de nagyon jó írás!!!!
El kell olvasnom még egyszer...:))

firg_firg 2014.07.16. 07:47:44

A vilag tovabbra sem fekete-feher.

Sesamelmo (Q) 2014.07.16. 07:48:48

Vannak részek, amivel egyetértek, de avval nagyon nem, hogy

"Szóval a kérdés, miért tart ma itt az ország, miért húzott el mellettünk kivétel nélkül egész Európa"

Nem hiszem, hogy egész Európában Mo.on volna a legrosszabb élni. :(

Quercus a favágó 2014.07.16. 07:50:50

És a koronát erre a nagyszerű piacgazdaság nevű alkotásra a TTIP fogja föltenni.
Tehát a megoldás: liberalizmus ezerrel.

Na én inkább megyek a gyapotföldekre.

tableno 2014.07.16. 07:54:11

@QUERCUS: azért mondhatnál legalább EGYETLENEGY példát gazdaságilag sikeres országra, ahol nem liberális piacgazdaság van. Akkor lenne miről vitatkozni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 07:54:55

Romániát lehet bírálni jogosan, nem azt kell nézni hol tartanak most hanem honnan indultak a mostani állapotokhoz képest.
Tízszer akkora utat jártak be ugyanannyi idö alatt mint Magyarország.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 07:56:39

@Sesamelmo (Q):
Mondj még egy Európai orszàgot ahol a jövökép rosszabb.

csőcsere 2014.07.16. 07:59:27

Az észt projekt nagyon tetszik, azzal újat mondott a poszter, köszönöm.

A cikk többi részéhez: gratulálok az írónak, feltalálta a langyosvizet. :-))) Olyanokat írt le, ami köztudott.

Csak úgy megkérdezem: a szerző mit tesz azért, hogy ez a helyzet megváltozzon? Jaaaaa, vagy csak szájkarate? Talk is cheap.

Tettekkel mit tett, hogy ez a hozzáállás megváltozzon? Ha nem tett semmit, akkor ezek csak üres szavak. A tököm tele van már azokkal a lánglelkűekkel, akik ostorozzak az itthoni helyzetet, közben amit tesznek az kb. annyi, hogy szájkarate szinten kihánynak magukból közhelyeket.

Gyere ki a jégre, maradj itthon, legyél itthon liberális, piacbarát, adakozzál itthon jótékonyságra és akkor tettél is valamit. Így ez csak üres szájtépés. Bármennyire is egyetértek a tartalmával, hiteltelen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 08:00:27

@tableno:
A liberális szó a vörös posztó.
A liberális piacgazdaság negyon nem ugyanaz mint a liberalizmus.
A két fogalom nem ugyanazon a pályán játszik.

VHB 2014.07.16. 08:00:32

Észtországban meg az orosz kisebbségi jogok állnak csehül.

Quercus a favágó 2014.07.16. 08:03:33

@tableno:

Transatlantic Trade and Investment Partnership, Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás. Nem igazán reklámozzák.

Boccs, de mennem kell dolgozni. Majd egyszer már tényleg leírom, hogyan látom, mint laikus, ezeket a dolgokat. A liberalizmussal az a baj, hogy ma már gyakorlatilag csak a neoliberalizmusról beszélünk. Előre az USA, és az IMF által kijelölt úton. Na ettől sem állt talpra még egyetlen ország sem.

fhdgy 2014.07.16. 08:03:38

Mit lehet ehhez lényegit hozzátenni?
Semmit!

tableno 2014.07.16. 08:05:35

@diggerdriver: az emberek 99%-ának halvány segédfogalma sincs arról, hogy mi a liberalizmus. Ebbe a magukat liberálisnak definiálók is beleértendök.

Sesamelmo (Q) 2014.07.16. 08:08:54

@diggerdriver: Nem akarom elvinni a beszélgetést más irányba és valószinuleg időm sem lesz itt maradni beszélgetni vagy csak nagyon keveset. :( De a spanyol ismerőseim - otthon a többsége munkanélküli - jövőképét ezerszer rosszabbnak látom, főként a fiatalokét, Ukrajnában se tervezném a jövőmet szivesen, se Cipruson. Én.
Észtországban viszont jártam és nagyon tetszett, őket követendő példának tartom.

tableno 2014.07.16. 08:12:19

@QUERCUS: igen, ez tényleg baj. Az viszont még nagyobb baj, hogy a felajánlott alternatíva szinte mindig valamiféle autoriter-populista-etatista kuruzslás (nálunk: unortodoxia) ami viszont biztos romlásba vezet. Sajnos a neoliberalizmus értelmes elméleti kritikáját eddig nem nagyon sikerült a gyakorlatba átültetni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 08:12:54

@Sesamelmo (Q):
Valahogy egyiknek sem célország Magyarország.
Ki érti ezt?

Bonjour 2014.07.16. 08:25:07

@tableno:
TIPP, itt egy jó összefoglaló:
m.mandiner.hu/cikk/20140109_veres_mate_rafaragna_magyarorszag_az_eu_usa_szuperegyezsegre

Egyébként két megállapodás zajlik, titokban, kevés egyenlôre az információ.

Bonjour 2014.07.16. 08:33:47

Ezt az "elvitték a diplomásaink" szöveg lejárt lemez. Gondolkozzunk Európában. Szabadon áramlik a munkaerô. Helyes. Emiatt is lesz Mo-n majd nagyobb fizu, ha lesz. Nem adminisztratív, oktroyált àllami intézkedésektôl.

A kedves posztoló ugyanabban az etatista-kommunista gondolkodásban szocializálódott, és sajnos ezt még nem vetkôzte le. Amikor ebbôl kilábalt, az onnan fogja észrevenni, hogy ilyen poszt megírását vércikinek tartja.

Ha már ilyen cikket ír, akkor a lózungok és megérzések helyett konkretizálni kellene, mivel járulna ô hozzá, ha történetesen ô volna a magyar kormány. Jogi és pénzügyi vonalon. Lehet azt közérthetôen is, feltéve, ha keni-vágja a témát és nem csak szerelmes az eszmefuttatásokba.

Bonjour 2014.07.16. 08:34:48

A jó hír pedig az, hogy a kínai minimálbér utolérte a magyar minimálbért (komolyan).

Mármint a kínaiaknak jó hír.

tableno 2014.07.16. 08:37:48

@Bonjour: érdekes, de sok konkrétum nincs benne. Bár ez gondolom nem a szerzö hibája.

Bonjour 2014.07.16. 08:38:00

@tableno:
"Sajnos a neoliberalizmus értelmes elméleti kritikáját eddig nem nagyon sikerült a gyakorlatba átültetni."

De: Chomsky, Amartya Sen...etc.

Bonjour 2014.07.16. 08:39:46

@Bonjour: mármint ez elméleti kritika, de megvalósítható ötletek vannak (pl. Stiglitz).
Semmi nem fekete-fehér.

Szép napot kívánok mindenkinek, remélem nem voltam nagyon off.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 08:41:17

Mintha szóról szóra leírta volna amit gondolok. Gratulálok.

(Pár kis apróságban kicsit másképp fogalmaznék, de gyakorlatilag pontosan leírta a lényeget. Terjeszteni kéne)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 08:45:19

@tanato: a feltorekvo putyin pedig igaz. na jo, hat a modszer erdekes, valoban...

Bonjour 2014.07.16. 08:47:42

@Bonjour: mert nincsenek infok, csak kiszivárogtatott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 08:48:18

@svájci sapka (ch): azt eszt peldaval fenntartasaim vannak. ugyanis nem tudjuk, hogyan mukodik a gyakorlatban.

itthin is egy csomo dolog van e- kozigazgatas ugyben, ami latszolag pozitiv. csak a gyakorlatban nulla erteke, csak egy pelda:etdr rendszer, es az ebev is hagy kivannivalokat maga utan

Bonjour 2014.07.16. 08:48:34

@tableno: ez neked ment volna :)

"mert nincsenek infok, csak kiszivárogtatott"

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 08:49:10

@Sesamelmo (Q): hat az idezett mondat nem is ezt jelenti.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 08:49:16

Nagyrészt egyetértek. Én is a mentalitás miatt fogok elmenni, ha egyszer elmegyek. Ideológiai, erkölcsi és gazdasági fertő az a posztkommunista értékrend, ami a többség fejében itthon található.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.07.16. 08:49:40

Nnna, viharjelzés fellőve. :)
Amúgy jó cikk és nagyrészt egyet is értek vele. Én már húsz éve mondogatom hogy a fejekben kéne átkalibrálni a dolgokat. Csak épp ez nem történik meg varázsütésre.
Romániát én se tudom jó példaként nézni. Ahhoz túl sok román ismerősöm van és ők nem épp dicsérik az országukat. Ők is legalább olyan mértékben menekülnek otthonról mint mi magyarok. És ez gondolom nem véletlen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.16. 08:51:47

@Babette.: Fenntartásaid lehetnek, de egy közeli ismerősöm ott él, vállalkozik, engem meggyőzött.

Az otthonival nem hasonlítottam össze, fogalmam sincs (már), hogy működik (jobban vagy rosszabban).

Mr Long 2014.07.16. 08:57:24

Na veget ert a vb es ismet mindenki a politikahoz ert ujbol!?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 08:59:17

@Hari Seldon 2:
Haggyadmá Hari msgsd ez a mi eszünknek.
Má valami Stirlitzet emlegetnek. Müller ezután jön.
Nem értünk mi ehhez.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 09:04:31

@Bonjour: aha és Chomsky, Amartya Sen milyen messze van a gyakorlattól? mert, jelenleg, ahogy igen tájékozott és széles látókörű kommentelőtársunk volt kedves megfogalmazni: amit csinálnak az szájkarate ugyebár

Bonjour 2014.07.16. 09:05:44

@ChristineK: :)

Magam részérôl elnézést, ha keményen indítottam. Mivel a mai kommentjaimmel hozzájárultam a blog fennmaradásához, ez a mai utolsó lesz.

Szóval vitaindítónak jó a poszt, mert egyoldalú és egy kicsit demagóg. Hát persze, hogy mindenki ugyanígy látja, akinek köze van Mo-hoz, és kellôképpen nyitott.

A cikkel az a baj, hogy nem elôremutató, pedig annak akarja beállítani magát.

Ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor a szülô "segítésképpen" átlag naponta hülyézi le a gyerekét, aki aztán tényleg önbizalomhiányos lesz, hülyén fog ettôl viselkedni. Vagy ahhoz, amikor a baloldali szomszédot hangosan szidom a jobboldali szomszédnak, hátha az elôbbi is meghallja és észbe kap. Az elsô szomszéd persze ehelyett beáll utána "haragszomrád" pozicióba. Hidegháború bebiztosítva, problémamegoldás esélye nulla.

De vitaindítónak remek poszt, mert demagóg.

Quercus a favágó 2014.07.16. 09:05:50

Nem a volt keleti blokk országainak a teljesítményét kéne összehasonlítani, hanem az eu centrum országai, és a periféria országokét. Mert ugye a felzárkózás, a konvergencia a vezérduma. A baj csak az, hogy a volt Kelet-Európai országok nem hogy fölzárkóznának, hanem még jobban leszakadnak a centrum országokhoz képest. A neoliberalizmussal, a piacgazdaság szentségének mantrázásával ez nem is lesz másképp.

Na most már tényleg elhúzok.

Fridegar87 2014.07.16. 09:06:57

Tetszett az írás, de ez a devizahitel és felelőtlenség dolog mindig kicsit elszomorít, mert:
1. Nem akarom megsaccolni, hány olyan ember van ma Mo-n, aki önerőből képes házat építeni, vagy lakást vásárolni, de gyanítom elég alacsony ez a szám. És most nem azokról beszélek, akik autóra vettek fel hitelt, meg lakásbővítésre 20-30 milliókat, hanem akik az első, saját lakásukra, épp csak amennyire szükség volt. (Ja, tudom, nem kell saját lakás, de ahhoz meg más körülmények kellenének, hagyjuk most ezt...)
2. Nem tudom elképzelni, hogy bárki is úgy ment volna be a bankba, hogy "Csókolom! Devizahitelt szeretnék!" Gondolom érdeklődtek az ajánlatokról, elmondták nekik, hogy ez a konstrukció mennyire megéri, milyen stabil a frank évek óta... senki nem látta előre, hogy ekkora összeomlás következik, és hirtelen az átgondolt részlet, amit biztosan tudtak volna fizetni, többszörösére nőtt. Azt ne mondja már senki, hogy úgy kell hitelt felvenni, hogy számítsak rá, akár a 2-3-szoros összeget is tudom törleszteni majd... (Persze, nyilván, nem kell hitelt felvenni, bár erről is láttam egy elemzést, hogy az mennyire nem tesz jót a gazdaságnak, mert az okos hitelezés bizony előre tudja azt lendíteni)
Szóval ilyen körülmények között én nem nevezném felelőtlennek sok ember döntését, és akkor most tényleg ússzon el mindene, és hadd oldják meg úgy, ahogy tudják? Nem mondom, hogy ezek az intézkedések jók, de magukra hagyni őket szerintem nem lehet.
Nincs devizahitelem, (csak diák...), de mégsem érzem azt, hogy az én pénzemből segítjük a szerencsétlen felelőtlen ostobákat, hanem inkább azt gondolom, hogy segíteni kell nekik, és igen, azóta tanultunk belőle: csak saját pénznemben adósodunk el, ha már nagyon muszáj.

sasfészkes 2014.07.16. 09:06:57

@diggerdriver: Szerbia.

Szlovénia egyébként Jugoszlávia "motorja" volt, olyan példa ez mintha Dunántúl lerázná a többi "részt".
Romániáról csak annyit, a következő szabidat ( ez a komment írójának ) tervezd oda. Lesz nagy csodálkozás!

fhdgy 2014.07.16. 09:06:57

Néhány hozzászóló szemére veti a szerzőnek, hogy nem mutat példát vagy nem tesz konkrét javaslatot a megoldásra.
Szerintem, ha valaki látja a problémát és kritikát fogalmaz meg, még nem kötelezi arra, hogy megoldást is találjon, főleg egy ország bajára. Pl. egy filmkritikusnak sem kötelessége kijavítva újra forgatni egy kritizált filmet.
A kritikus kritizáljon, akinek meg feladata ( pl. egy ország esetén az ország vezetőinek ) az fogadja meg a kritikát vagy legalább gondolkodjon el rajta és akarjon helyesen cselekedni. No, ez utóbbi önjelőlt führerek ( így, csak kisbetűvel ) esetén nem működik.
Nekem lenne egy konkrét javaslatom, legalább is az első lépést illetően: szálljunk le a magas lóról.
Az a magyar, aki már élt pár évet külföldön, megtapasztalta, hogy a magunkról alkotott értékítéletünk köszönő viszonyban sincs azzal, ahogy más országok népei megítélnek bennünket. Ha az ellenségeinknek lesújtó, irigy véleménye lenne rólunk, az jó lenne.
Mi van akkor, ha a közömbös vagy nem is ellenséges népek csak sajnálkozóan mosolyognak rajtunk? ( Ugye finoman fogalmaztam? )

Bonjour 2014.07.16. 09:07:10

@pappito: fentebb megválaszoltam.

tanato 2014.07.16. 09:09:57

@Babette.: Persze tényleg nagyon feljött,nagyon jó politikus,rájátszik az oroszokban lévő elvesztett nagyhatalmi -világuralmi érzelmekre,ezáltal otthonában gyakorlatilag megdönthetetlen,haláláig fog hatalmon lenni.Gyakorlatilag nincs komoly ellenzéke. Detto mint a mi első emberünk,ő is holtig marad országvezető ,komoly ellenzék híján.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 09:10:51

@QUERCUS: és ismered annak a megállapodásnak a részleteit vagy csak a pártsajtóból tudod, hogy ez rossz mert liberális??
OFF
Amúgy se lenne baj, ha a liberális szót nem használnád, ha nem tudod mit jelent. (persze ez az összes szóra igaz ám :)
ON
Csak példaképpen, nálunk nemrég (2008) lett NZ-Kína szabadkereskedelmi egyezmény és úgy másztunk ki a válságból, hogy mára szufficites a költségvetés. www.chinafta.govt.nz/

Persze a szufficit nem csak emiatt van, de vastagon belejátszott. Szóval mielőtt kutyázol valamit ostoba, egybites buzzwördök alapján, érdemes lenne utánaolvasni, hogy tényleg miről is van szó.

Bonjour 2014.07.16. 09:11:24

@diggerdriver: :)
Én egy is "dezertôr" vagyok, ennek ellenére nem lennék ma népszerü a nézeteimmel, úgyhogy megyek is. A liberalizmus (nem az, amit ma Mo-n annak hívnak) és a demokrácia alapja a tájékozottság és a vita. Az utóbbinak megfelelt a poszt. A kommentelés pedig majd meghozza az elsô feltételt.
Jó kommentelést.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 09:13:28

@QUERCUS: ok, ha nem a gazdasági liberalizmus húzza ki a perifériát a szarból, akkor mi? Államszocializmus? Háború, amiben elvesszük a gazdagok pénzét? Vagy mégis mi a tököm? A hihetően működőképes megoldás felvázolása valahogy mindig kimarad az antikapitalista propagandából.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 09:13:55

@Bonjour: hol válaszoltad meg, hogy a filozófus úr gopndolatai hol valósultak meg a gyakorlatban? mert a kérdés ez volt.

na mindegy, annyira nem fontos.

Bonjour 2014.07.16. 09:14:20

@fhdgy: na ez jó, ezzel egyetértek. Azt leszámítva, hogy egy filmkritikus is hoz példákat és nagyon sokat tanul, sôt filmezésben jártas, mikor kritikát ír.

Bonjour 2014.07.16. 09:16:12

@pappito: itt:

@Bonjour: mármint ez elméleti kritika, de megvalósítható ötletek vannak (pl. Stiglitz).
Semmi nem fekete-fehér.

Nem egy nagy válasz. De téma nem komment méretû.

Bocsánat, tényleg mennem kell.

Amúgy örültem ennek a posztnak. De más okból.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 09:17:33

@Bonjour: " De téma nem komment méretû."

hát az biztos. ha lesz időd, azért kukkants vissza, jó?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 09:17:38

@Fridegar87: mindenki azzal mentegeti a hülyeségét, hogy erre nem gondolt. Ezek az emberek a biztonsági övet sem kötik be vajon? Végülis az ember nem gondol arra egy autóút előtt sem, hogy átmegy rajta egy kamion, de tudjuk, hogy megtörténhet és ezért mindig megtesszük azokat a biztonsági intézkedéseket, amiket tudunk.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 09:23:31

@QUERCUS: "Transatlantic Trade and Investment Partnership, Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás. Nem igazán reklámozzák. "

Egyrészt nem szabadkereskedelmi megállapodás, hanem kereskedelmi és befektetési együttműködés. Másrészt annyira nem titkos : ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/about-ttip/

"On top of cutting tariffs across all sectors, the EU and the US want to tackle barriers behind the customs border – such as differences in technical regulations, standards and approval procedures. These often cost unnecessary time and money for companies who want to sell their products on both markets."

hát ez nem szabadkereskedelmi megállapodás, hanem valami tök más, leginkább jog- és egyébharmonizáció.

egyébként ahogy nézem a mandiner (ami nekem nem egy mihez képest) dumája is ezzel a mondattal nyit.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 09:29:09

@pappito: nem tudom hogy lehet beszarni attól, hogy több piacot tudunk olcsóbban elérni. Én pl elérem az amerikai piacot a saját kis vállalkozásomban és kurvajó, mert egyedül 2x annyi szoftvert vesznek tőlem, mint az egész világ rajtuk kívül összesen. Persze, vannak vállalkozások, amiknek nem biztos, hogy hiányzik az extra verseny. Ilyenkor kéne az államnak az ő támogatásukra költeni ahelyett hogy pl értelmetlen stadionokat épít. De mi jobban tudjuk ezt is ugye.

2014.07.16. 09:30:15

@QUERCUS: Es partunk es kormanyunk EP csapata a maszoppal es a gyurcsotanyistakkal egyutt termeszetesen kezzel-labbal tamogatja a TTIP-t. Nem veletlen, hogy az LMP-n kivul nem igen beszel errol itthon senki. Mondjuk kint is a zoldek nyomjak a leginkabb, de azert jobban benne van az emberek fejeben, mirol is szol ez az egesz, es milyen igen komoly veszelyeket rejt...

tanato 2014.07.16. 09:31:43

@Ödenburger Wiener Schnitzel: www.hirado.hu/2014/07/16/belathatatlan-kovetkezmenyektol-tartanak-a-magyar-hatar-menten/?source=hirkereso
Neked mint egykor volt romániai magyarnak ajánlom:Egy újabb román-magyar konfliktusforrás immár gazdasági alapokon.

Fridegar87 2014.07.16. 09:33:20

@Zka: igen, csak ha az autódba olyan biztonságiövet építettek, ami hibás és a baleset előtt kicsatolódik, attól még nem szabad a mentőnek az árokszélén hagyni, mert hülye voltál, és nem volt biztonsági öv.
Nem mindenki volt átgondolatlan, voltak, akik úgy vették fel a hitelt, hogy maradjon tartalék, gondoltak az emelkedésre, csak ekkorára nem. Mert ekkorára SENKI nem gondolt...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 09:35:10

@Fridegar87: dehogynem. Én gondoltam. Fel is vettem a forinthitelt 2005-ben és vissza is fizettem egyben a futamidő felénél ami akkor még maradt belőle.

2014.07.16. 09:37:53

"The challenge with TTIP is that it would not only have huge impacts on our consumer and social standards, but also on the way culture is promoted in Europe. In the US most cultural events are privately funded, whereas in Europe, the state ensures the existence of a diverse landscape. TTIP threatens state subsidies for culture, because they are an obstacle to the free market access of US companies. We need to maintain cultural diversity and we do not need it to be the victim of TTIP."

"The EU Commission wants that only very few people have access to the negotiations texts. But this is not right and it possibly violates European transparency law. Therefore, the Greens are considering bringing it to the European Court of Justice, so that our rights to the documents are ensured."

mindket idezet Ska Keller-tol

2014.07.16. 09:41:06

@tanato: en meg mar egy ideje errol papolok:
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kimaradhat_magyarorszag_az_eu_belso_korebol_itt_a_meglepo_bejelentes.583945.html

Hogy lehet szabadsagharcolni, csak az osszes szabadsagharcos tarsasag elobb-utobb igy vagy ugy, de a tenyleges union kivul fogja talalni magat. Szerintem ez egyebkent a briteket is rendesen megutne, de hogy nekunk nem lenne jo, az tuti.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.16. 09:42:48

Gratula a posztírónak! Én éppen így gondolom a dolgokat, egy sort, vagy egy gondolatot sem tudnék megcáfolni.
Én ugyanezért hagytam el Magyarországot.

Muscari 2014.07.16. 09:45:17

Alapvetoen jo a poszt. Megmutatom majd a ferjemnek is, elore tudom, hogy imadni fogja, mert o is pont igy gondolkodik.

@QUERCUS: jo, es akkor mi lenne a megoldas? Ahogy tableno irta feljebb, a sikeres orszagok mindegyike liberalis piacgazdasag.
Oroszorszagot is lehet sikeresnek nevezni, bar nem tudom, hogy hol lennenek a sok asvanykincs, olaj meg gaz nelkul. Ami meg ott a tarsadalomban zajlik, valamint az a meretu korrupcio, hat... Magyarorszag sehol sincs hozzajuk kepest.

Taxomükke (UK) 2014.07.16. 09:48:07

@Fridegar87: Így van. Mi is vettünk fel sváci frankos hitelt, és úgy számoltam, hogy ha - Isten ne adja - 20 vagy akár 25 százalékkal erősödik a frank a forinthoz képest, még akkor is gond nélkül tudjam fizetni.
Arra nem lehetett reálisan számítani, hogy 60% körül lesz a változás, valamint hogy még ráadásul a kamatot meg a kezelési költséget is emelik (egyiket sem indokolta semmi, sőt!).

tanato 2014.07.16. 09:48:28

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Igen ez ijesztő ránk nézve,mert egyrészt lemaradunk /ha kétkörös lesz/ még jobban,másrészt ha ez megvalósul előbb utóbb a szabad munkát is korlátozni fogják a belső körön belülire.A külsősöknek nem lesz teljesen szabad a munka meg a lakhatás a belső körben az biztos.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 09:50:34

@diggerdriver:
Ne viccelj! Én tudom ki volt Stirlic! Fő ellenálló meg kém. Minden nácit átvert. Olyan ügyes volt, hogy még a saját árnyékát is megelőzte!

Muscari 2014.07.16. 09:54:39

@QUERCUS: @pappito: egyszer mar belinkeltem a Wikipediabol a liberalizmus szocikket, most mobilrol vagyok, igy bonyolult.

A lenyeg az, hogy vegigolvasva szerintem nincs ertelmes ember, aki ne ertene egyutt a kituzott celokkal.
Az, hogy Magyarorszagon szitokszo lett, a politikusok bune, de engem nem erdekel es en vallalom, hogy libsi vagyok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 09:56:14

@tanato: igen, ez nem jó. Gondolom belső körös az lesz aki euróval fizet most. Mínusz talán a Görögök. A többi meg csinálhat amit akar. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a helyes út.

Muscari 2014.07.16. 09:59:07

@Zka: ezt ne kezdjuk megint, jo? Mar annyiszor el lettunk szidva, en meg mindig elmondom, hogy mikor felvettuk a hitelt, meg ugy volt, hogy par even belul euronk lesz. A 2008-as valsagot is eleg kevesen lattak elore, mi biztosan nem.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 10:00:35

@Zka: de az eredeti célokat amelyek mentén az EU létrejött érdemes lenne megvédeni, akár a később csatlakozott/bomlasztó tagok ellenében is

Fridegar87 2014.07.16. 10:01:43

@Zka: Hm, futamidő felénél, egy összegben, az gondolom milliós nagyságrendet takar, zsebből fizetve. Aranyos, hogy ilyen lehetőségekkel törsz pálcát az emberek felett, akiknek ezt nagyon kis hányaduk engedhetné meg magának...Szerintem is mindenki hülye, aki nem mérnök... Ja, várj! Ez nem így működik!

Továbbra is hangsúlyoznám, hogy nem vagyok hitel párti, kiráz a hideg a gondolattól, hogy 15-20 évekre kötelezzem el magam egy banknak, és remélem soha nem lesz rá szükségem. De attól még nem mindenki hülye, és felelőtlen, aki megtette, plusz nem mindenki pénzügyi szakértő... (És igen, utóbbiak csak a tanácsadókra támaszkodhattak, azok meg ki tudja, mit mondtak nekik.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 10:04:44

@Muscari: te elhitted, hogy eurónk lesz belátható időn belül? Miután gyakorlatilag minden évben kitolták 2-3 évvel az ígért dátumot? :)
@Fridegar87: nem nagy összeget vettem fel. Én alulterveztem a hitelemet, sokan meg felültervezik. Mindössze erről van szó. Igenis csomó embernek egyáltalán nem kellett volna felvennie semmilyen hitelt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.16. 10:05:13

@Babette: Csak az a nem mindegy, hogy marad-e valami az adók befizetése után. Aki tisztességesen adózik, bejelenti az alkalmazottait (nem minimálbéren), és nincs állami hátszele, azok csak küszködnek.
Vagy te azokra gondolsz, akik adót csalnak? Ja, azok jól élnek.
De azt nem vállalkozónak hívják, hanem bűnözőnek.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 10:06:20

@Zka: tenyleg? konkretan azt gondoltad, hogy juj, most fog felmenni a torlesztom a negyszeresere, gyorsan visszafizetem, meg mielott?
szerinted vannak meg ilyen emberek? es ok miert nem fizetik vissza egybsn vajon?

Hari Seldon 2 2014.07.16. 10:06:24

@Bonjour:
Mit és miért is kéne előre mutatni?
Épp az a baj, hogy hiába akarna bárki mondjuk 10 000 ember előre mutatni, ha a nagy tömegeket nem foglalkoztatja a dolog. - Épp ezt mondja a cikk is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 10:08:43

@svájci sapka (ch): hat most van ez a kata, ennel kisebb ado meg londonorszagban sincs.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 10:13:35

@Babette.: komolyan nem értem, mire akarsz kilyukadni. Konkrétan azt gondoltam 2005ben, hogy vegyen fel mozgó kamatozású devizahitelt (gyk: dupla, összeszorzódó változók alapján ingadozhat a részet) az aki szeret oroszrulettezni. Sajnos igazam is lett. Jól lehet, hogy nem jártam a hitelemmel, de az biztos, hogy nagyon rosszul sem. Ami az oroszrulettezők tömegeiről nem mondható el.
KATA téma: én használom és tök jó dolog, csak sajnos ez csak annak megoldás, akinek a költséghányada nagyon alacsony (azaz szolgáltat). Mindenki másnak maradnak a brutál adók és brutál admisztráció. Itthon a KKV szektor brutálisan el van lehetetlenítve, meg is látszik ez abban, hogy mennyire szar fizetéseket adnak, mennyire nem tartják be a törvényeket, stb.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.16. 10:15:03

@svájci sapka (ch): fogalmam sincs mi az. :)
Mindig próbálkoznak valamivel, ami a kicsiknek még jó is lehet. De - ha jól emlékszem - , az ilyen könnyített adózást nem választhatja mindenki.
Nézd, egyet tudok: lassan évtizedek óta probléma körbetartozás, és SEMMI nem történik. Ja, meg közbe az APEH/NAV követeli a be nem folyt pénz után az összes adót (ÁFA/TÁNYA és a többi.)
Amíg ezek nincsenek megoldva, kár beszélni róla.

Mr Long 2014.07.16. 10:15:18

@Babette.: Nana! Londonorszagban meg a nap is szebben sut! Ja, az mondjuk pont nem, de biztos "jobbak az adofeltetelek"*! :DDD
*lsd, Kivandorlok kezikonyve, elso fejezet, elso sora.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.16. 10:19:39

@Babette.: Ja, és még egy. A londonországi adózást nem ismerem, én Svájcban fizetem, ahol marha sok (a híreszteléssel szemben) az adó, járulék, biztosítás.
De!!!! van munka, ki is fizetik, és nem b@szogat naponta valamilyen hatóság, hogy még mivel lehet lehúzni (ilyen-olyan bírság).

2014.07.16. 10:20:27

@Mr Long (UK): Ja, pont tegnap neztem, hogy a jelenlegi osztrak fizetesem X euro, ebbol kapok nettoban Y eurot. Ha ugyanezt az X brutto osszeget GBP-ben kapna Angliaban, Y+220 GBP lenne a nettom. Fontban, ami ezert erosebb, mint az euro.

Herr Géza 2014.07.16. 10:37:09

@Ödenburger Wiener Schnitzel: És azt se felejtsd, hogy ha Pierre Cardin (vagy Calvin Klein?) nacit veszel, az Ausztriában mint tudjuk 120 €, Londonban meg 25 GBP. És akkor a csirkemellröl meg a Pick szalámiról még nem is beszéltünk. Cserébe ott lesz 10 paki szobatársad. Nehéz az élet.... :DDDDD

Herr Géza 2014.07.16. 10:39:07

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Söt, ha az X összeget HUF-ban kapnád nem is adóznál otthon. Hurrá!!! Irány haza. :DDDDDDDDD

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 10:40:28

A kommentelőktől kérdeznék illetve a rendszerezés igénye nélkül megosztanák pár, a poszttal felmerült gondolatot.

- A posztban leírtakat már kismilliószor leírta mindenki. Nekem a szóhasználat kormányellenes propagandára utal, ami nem elöször fordul elő a HÁ-n (bár nem tudom miért jó ez) de mindegy is.

Valaki azt írta fentebb, hogy ezeket a dolgokat nem lehet eléggszer leírni. Nekem inkább az a meglátásom, hogy újbóli leírásukkal csak önmagától beteljesedő jóslattá válik. Ergo: Ha valakinek lennének egyéni kezdeményezései, vagy egyéni gondolatai, amit teszem azt publikálna valahol, valószínűleg nem jutna érvényre mert az ebben az írásban lefektetett kliséket mondaná vissza mindenki.

Mármint, pl. hogy úgy sem fog sikerülni ez meg az mert mi ilyenek és ilyenek vagyunk.

A másik számomra megfoghatatlan fogalom a "magyar mentalitás" elől való eljövetel. Ugye, ezt a fogalmat alapvetően pejoratív éllel használjuk és ha magától értetődőnek tartjuk a magyarságunkat ránk meg a beszélgetőpartnereinkre ez soha nem vonatkozik. A "magyar mentalitást" képviselők mindig egy megfoghatatlan alaktalan massza.

/Ezzel együtt a kijövő magyarok 90%-a beleértve a "magyar mentalitás" elől eljövőket is a magyarok társaságát keresi itt kint is./ Sőt! Én kérdeztem olyat, aki húsz éve itt él és azt válaszolta, hogy olyannal, aki tényleg megtagadta a magyarságát és már magyarul megszólalni sem volt hajlandó húsz év alatt eggyel találkozott.

És zárásképpen: Rendben van, hogy valaki megint leírta ezeket a dolgokat. De utána mi következik? tehát, rendben most egy emberként felsóhajtunk, hogy szemléletváltás kéne és utána? 25 évig nem jött hirtelen itt lesz? Vagy törvénybe kell iktatni, hogy, aki nem az új szemléletnek megfelelően gondolkodik fizessen húsz krajcár büntetést?

2014.07.16. 10:45:29

@Herr Géza: En csak siman arra akartam ramutatni, hogy Ausztriaban pl. valoban jelentosen roszabbak az adofeltetelek, mint az UK-ban.

Kiég3tt 2014.07.16. 10:46:37

Lehet, h egyesek szerint nem mondott ujat es demagog cellal irodott, szerintem meg objektiv, peldaval alatamasztott es egyet is ertek a poszttal.

"...törvénybe iktatott korrupcióval, államosítással, szocializmussal, piacellenességgel,... csődbe juttatni és káoszba taszítani ..."

Ismeros az a kifejezes, h "VALASZTOPOLGAR"?
Benne van a politikusok minden oszintesege. Ennyit er a szemukben a lakossag - valasszon 4 evente egyszer oszt csokolom...
Az a baj, h sokan el vannak tevedve, amikor azt gondoljak, h a partok Magyarorszagon azert dolgoznak, h Magyarorszag elorebb jusson. Szidjak a politikusokat, h milyen butak es h nem ismerik a torvenyeiket sem. Fraszt nem ismerik... azt tudjak, h mit akartak beletenni. Aztan ha olyan hulyesegeket kerdeznek h ez esetleg a Valasztopolgaroknak hogyan valik a javara - erre most mit lehetne mondani? Vallja be, h ez ismet nem volt a szempontok kozott?!

Nem ertem azok, akik azt mondjak, "ne csak beszeljen, tegyen is valamit", h azok az emberek mit tesznek, h jobb legyen.
De tenyleg, mit lehet tenni azonkivul, h eljon az ember?!
Mert jobbat valasztani nem lehet, eroszakosan fellepni nem legitim.
Kicsiben maskent gondolkodni lehet, kezdemenyezni jo dolgokat szabad - ha nagyon jo, akkor ellopjak/ellehetetlenitik.
Ajanlom mindenkinek Frei Tamas konyveit... olvasmanyos Tom Clancy stilusba csomagolt igazsag.

Herr Géza 2014.07.16. 10:47:48

OFF (vagy nem is annyira...?)

Ez milyen duma már....

hvg.hu/velemeny/20140715_Orban_fia_magyar_allampolgarkent_volt_a_f

Figyelmetekbe ajánlom aZ "amíg "esetlegesen közszereplővé nem válik", vagy ráutaló magatartást nem tanusít, " mondatrészletet.
Beszarok....
ON.

Herr Géza 2014.07.16. 10:49:15

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Értelek én, ne aggódj.... De tudod: "a magas labdát le kell csapni"... :))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 10:53:55

@flash.gordon: hát azt senki nem tudja, mit kéne tenni. Mondjuk mutassunk példát. OK, csak ennek mindig az a vége, sőt már az eleje is, hogy nem lehet mindenki mérnök, meg a nincs igazam, mert a szabad piac az rossz. Konkrét példáért (mindkettőre) nem kell messze menni, csak feljebb görgetni ebben a beszélgetésben. Mindenre megvan az előre kész defetista válasz, hogy ez vagy az miért nem megfelelő.
Nem csodálom, ha valaki ezt megunva rábassza az ajtót az országra és hagyja hogy az ittmaradók csemegézzenek tovább gondolkodásuk gyümölcsein.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 11:01:01

@Zka: Igen, valószínű itt körbe is ért a dolog. Ez olyan mit, amikor a napokban elolvastam az Isten tudja hanyadik cikket arról, hogy milyen állapotban van a balatoni turizmus.

Ami biztos így is van, de ettől függetlenül még vannak helyek, ahol van szolgáltatás igaz ugyanannyi pénzért mint más európai turisztikailag frekventált helyeken; a többség meg odamegy megállapítja, hogy nem jó neki és veszi is a kalapját.

(Egyébként kéne egyszer egy olyan kisérlet, ahol a szemléletváltást mondjuk a sajtó kezdi el a sokszor leírt klisék elhagyásával és megpróbálna pozítivabban állni a dolgokhoz. Bár lehet, hogy értetlenkedésen kivűl semmi nem történne. :) )

Hari Seldon 2 2014.07.16. 11:04:42

@flash.gordon:
A cikk TÉNYÁLLÍTÁSAIT tudod vitatni? (úgy a nagyját, mert részletekbe bele lehet kapaszkodni, de minek.)
A lényeg ha kimaradunk az EU belső köréből, mert megy a nagy nyugat ellenesség szöveg, meg Putyin barátság akkor ez várható.
Márpedig a tömegek ezt nem látják/nem érdekli.

britblog 2014.07.16. 11:13:01

Every country has its problems, BUT: The lack of transparency, nepotism, brown envelopes and backhanders for every contract create a cynicism that damages people irreparably. They come to see or imagine the bad in everything. The knock on effect on health and attitudes is only destructive. When they experience hope in another country, they won't come back, just fondly remember the stuffed cabbage, Balaton summers, family parties with homemade palinka, gran's cakes....They will look from afar and wonder where it all went wrong.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 11:13:05

@Hari Seldon 2: Nehéz dolgot kérsz tőlem. Mivel pl. az elmaradt mentalitás egy olyan tág fogalom, ami pont annyira lehet igaz amennyire nem.

Hogy a rezsicsökkentés meg a hitelesek megsegítése mennyire jó vagy sem, mennyire propaganda vagy sem (mert ne feledjük a devizásokat már négy éve csak segíti a kormány de még mindig ugyanabban a szószban ülnek. A rezsicsökkentésnél meg más díjakkal be lehet szedni azt a pénzt.)

Hogy a nyugat ellenesség és Putyin barátság az retorika vagy létező dolog nos ezt sem tudom eldönteni. Pl itt Ausztriában a sajtóban nagyon keveset szerepel Magyarország. Pláne nem úgy mint Eu ellenes álllam. (Kivételt képeznek Paul Lendvai cseppet sem elfogult cikkei.)

London2009 2014.07.16. 11:14:25

@tanato: mi lett Maxval? Ha mar igy megemlitetted. Csak arra emlekszem, hogy sztrajkolt aztan visszatert, majd megint eltunt.

tanato 2014.07.16. 11:16:42

@London2009: Eltűnt mert elvették tőle a moderálás nélküli kommentelés jogát a homokos téma állandó emlegetése miatt.

Herr Géza 2014.07.16. 11:23:06

@**mimi**: Ez király. Valami ilyet írtam volna én is, ha újságíró lennék. Így csak annyit, hogy a kis seggdugónak hogy kinyílt már a csipája.....
Jó a cikk nagyon, de a kommentek utána megint jó képét adják az itt is emlegetett überfasza magyar társadalom egy sajnos nem kicsit jelentös szeletének.... Na erre mondom én is (nem erre az egyetlen esetre, hanem sok-sok ilyen gondolkodású (??) ember halmazára), hogy ha már itt tartunk, akkor nekem Hegyeshalomtól keletre nincs helyem. És hogy erre ki mit hazaárulózik, meg tessék itt lenni nagypofájúnak meg tenni érte-ellene valamit, stb. az sajnos engem rohadtul nem érdekel. Cserébe megígérem, hogy ha kisimulnak a vicsorgó arcok otthon és M.o. lesz Európa legélhetöbb országa én akkor sem fogok az általam választott önkéntes "számüzetésböl" hazamenni, hanem szenvedek tovább, itt, ahol vagyok.
Uff.

tanato 2014.07.16. 11:23:28

@London2009: Valahol igen mert sokszor figyelmeztették előtte.Azért sajnálom mert egyebekben nagytudású ember.

Ahatis [DE] 2014.07.16. 11:23:40

@Sesamelmo (Q): Szerintem nálunk a legrosszabb. Egyetértek Diggerrel; azt kell megnézni honnan hová jutottunk ugyanannyi idő alatt, mint a többiek - és hogy milyen alapokról.

Az sem mindegy, mire alapozzák a jövőt: olvastam ilyen kijelentést, miszerint: "a cél, hogy Európa termelési központja legyünk". Az önmagában még nem lenne baj, ha termelési központ akarunk lenni, de azt még az erősen kezdetleges közgazdaságtan tudásom mellett is bátran ki merem jelenteni, hogy az ultra gáz, ha egy ország egy olyan szektorra támaszkodva szerzi meg a GDP-je közel 10%-át, mint az autóipar. (Nem emélkszem, mi is zuhant meg rögtön a válság elején? - Ja, az autóipar.)

2014.07.16. 11:26:49

@flash.gordon: Most konkret peldat nem tudok hozni, es idom sem nagyon van keresgelni, de az hogy a Der Standard osztja rendesen Orbant es ezen keresztul Mo-ot, az meg ertheto is. Viszont en a Kurier-ban es a Die Presse-ben is lattam nem egy Orban es Mo. kritikus cikket, amiben pl. a demokracia allapotat, a mediaszabadsagot vagy a szeljobbot kritizaljak, es hat ezek mar inkabb vannak egy politikai terfelen a Fidesszel. Igaz, mivel itt is nagy a Putyin-szerelem, azt valoban nem kritizaltak egyszer sem, legalabbis olyant en sem olvastam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 11:26:50

@svájci sapka (ch): ó, nem dicsérem őket, félre ne érts:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 11:28:43

@svájci sapka (ch): igazad van. a brit adótásról diggie írt szösszenetet a blogján
meg pont most linkelte egy barátom a tájékoztatójukat, rendkívül szimpatikusan egyszerű és szájbarágós:
www.hmrc.gov.uk/migrantworkers/hungarian.pdf

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.16. 11:29:06

Szép öszefoglaló.
Ha valaki konkrétan összefoglalja az ellenoldalt, lepapírozva, anyagi, törvényes, erkölcsi és személyes felelősséggel, fejvesztés terhe melletti garanciát vállalva, hogy jobb lesz itthon és maradjunk, ígérem elgondolkodok rajta.

Mi az a kiszámítható jövő, ami itthon vár?
Ennyi.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 11:32:18

@Herr Géza: viszont a mosogatás nem annyira megterhelő.
szellemileg.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 11:34:36

@diggerdriver:
havi fix 50ezer, slusszpassz. benne van az adó, tb, mindenlófasz.
ha mellékállású vagy, akkor 25.
a maximális bevételi határra vetítve (6MM), ez azt jelenti, hogy a havi 500ezerből megmarad 450.
"hagyományos" adózással csak 200-250 maradna.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 11:37:31

amúgy miért van az, hogy valaki tátott szájjal csodálkozik rá a kommentek nem éppen kormánybarátságára egy olyan oldalon, ahol a kommentelők túlnyomó többsége tudatos döntésből elhagyta az országot?

jó, költői kérdés

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 11:39:42

@pappito: nem tudom. én is a cikkből hallottam először róla.

ja megvan! 19 Új Munkahely!

skylla 2014.07.16. 11:40:09

@Herr Géza: ugyenezeket gondoltam en is. ennyire elmebeteg hozzaszolasok... döbbenet ez a mely gyülölet. kezdek felni.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 11:45:08

@Babette.: akkor az igéretből még hátra van 999981

tsabus UAE 2014.07.16. 11:47:36

Nagyon jó volt a poszt és - mint előttem is már mondták néhányan - azokat a gondolatokat fogalmazta meg, amik sokkal gyengébb megfogalmazásban, az én agyamban is keringenek. Köszi Iván !

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 11:48:32

@Babette.:
Csomagolok megyek haza.
Jaa hogy nem vár otthon 500ezer forintos állásajánlat.
Akkor csak fingfürészelés.

tsabus UAE 2014.07.16. 11:50:17

Sajnos, vissza kell térnem a devizaadós témára, mert már sokszor elhangzott, hogy ne nézzük hülyének az emiatt tönkrement embereket. Vegyük sorra a dolgot:
„A tanácsadó is ezt ajánlotta.”
Megkérdezted az eladót, aki jutalékot kap az eladásért, hogy jó-e a portékája. Hülye vagy…
„Nem számítottunk ekkora esésre”
Ha jól emlékszem, a kilencvenes években volt a maláj válság és az orosz válság. Nálunk átszervezték a folyamatos műszakot, 2-3 műszakos munkarendre és hetente volt válságtanácskozás, ahol már olyanon is ment az ötletelés, hogy hol kapcsoljuk le a villanyt. Ezen események után, simán várható volt, hogy lesznek hasonló válságok és némelyik talán még súlyosabb is. Nyilván, ettől a katasztrófavárástól még nem állhat le az élet és hitelt is kell felvenni. Meg kell nézni azonban, hogy mire, milyen összeget és milyen kockázatok mellet veszel fel.
Naszóval, matekozzunk !
Több ismerősöm is a családi jövedelem 25%-áig eladósodott, már a kezdetekkor. A válság ezt felvitte 55-60%-ig. Ez nem lenne baj, ha a család meg tudna élni a maradékból – de nem. Sőt, azt hozzá kell tenni, hogy nem túl ambiciózus emberekről van szó, ezért a fizetésük nem is emelkedett jelentősen a válság kitöréséig. Ha az egyikük kiesik a munkából, az már csődhelyzetet jelentene. Ez utóbbi be is jött egyiküknél. Lehet erre azt mondani, hogy felelősen cselekedtek a hitelfelvételnél ? Szerintem, még józan paraszti ésszel sem.
Következzen a mi példánk:
Nem azzal mentünk a bankba, hogy mennyi pénzre van szükségünk, hanem úgy, hogy mekkora törlesztést tudunk vállalni. Az ebből eredő kölcsön összegével kalkuláltunk a lakáshelyzetünk megoldásának tervezésekor. Ezt pedig úgy számoltuk ki, hogy kettőnk közül, az alacsonyabb jövedelmű fizetésének hány százalékából tudunk ketten megélni. A maradék a maximum törlesztőrészlet (20%), aminél többet nem fizethetünk sem most, sem a jövőben. Tekintve, hogy a CHF folyamatosan erősödött a történelem folyamán, úgy gondoltuk, a kezdő törlesztés ennek a fele kell legyen (10%) – a biztonság kedvéért. Ennyit vettünk hát fel, miközben számtalanszor le lettünk hülyézve, amiért olyan távol építettünk és nem nagyobb házat. Mindezt azok által, akik most leginkább sírnak, hogy a rohadt bankok átverték őket.
Lássuk a végeredményt:
A cégek közötti váltásokkal és a határátlépéssel jelentősen nőtt a fizetésünk, ezért a jövedelmünk pontosan ugyanannyi százalékát fizettük törlesztésként, a válság tetőfokán, mint a kezdetekben. Lehet mondani, hogy ez mentett meg minket a csődtől, de a számok nem ezt mutatják. Ha a kezdeti jövedelmünkkel számolunk, akkor sem haladta meg a két kereső közül az alacsonyabb jövedelmű fizetésének 22%-át a törlesztés.
Az idő közben magasabb fizetés arra volt jó, hogy végtörlesztettünk, állami segítség nélkül.
Tudom, magyar észjárással mi voltunk a hülyék…
Csak abban az esetben ismerem el, hogy segítségre szorul egy devizaadós, ha valami súlyos baleset éri, megbetegszik ő, vagy egy családtagja, esetleg valami olyan, előre nem tervezett óriási kiadása támad, önhibáján kívül, ami tényleg csődbe viszi a családot. Az, hogy rosszul kalkulált kezdetben, nem tartozik ezek közé, hisz ezen az alapon a bróker is kérhetne kártérítést, ha valamelyik részvénycsomagja elviszi a pénzét…
Szerintem…

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 11:58:21

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Igen, noha Putyinnak itt is vannak ellenlábasai azért a hivatalos vezetés jóban van vele. ( Mondjuk az osztrák politikát mindig is a mindenkivel való bratyizás jellemezte)

A Die Presse valószínűleg Lendvai lesz. Sőt egyszer a Salzburger Nachrichtenben is jelent meg egy kritikus cikk a szerzőjére rágúglizva kiderült egy brancsban dolgozott az Orf-nél Lendvaival.

Persze ettől függetlenül vannak cikkek Magyarországról de ez a hírek nagyon alacsony hányadát teszi ki.

( Egyébként velem egyszer fordult elő, hogy egy osztrák megkérdezte: Nem kínos ez a Viktor Orbán? Én meg az t mondtam, hogy fele annyira sem mint a Conchita Wurst. Ennyiben is maradtunk :) )

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 12:06:48

@flash.gordon: "Nem kínos ez a Viktor Orbán? Én meg az t mondtam, hogy fele annyira sem mint a Conchita Wurst. "

ebben az a szomorú, hogy koncsita egy jelentéktelen majom akinek feltűnési viszketegsége van és pont SEMMI, de semmi nem múlik rajta, mindegy, hogy mit művel. Ez viszont Orbánról nem mondható el, akitől az egész hűbérudvar és közvetve nagyanyád nyugdíjától a gyereked bölcsijéig minden.

2014.07.16. 12:07:03

@tsabus: Ne haragudj, de szerintem nincs igazad. Nincs es soha nem is volt devizahitelem, es meg csaladilag/baratalig sem vagyok erintett, hala Istennek, a kornyezetemben sincs olyan, akit komolyan megrengetett volna a devizahitelvalsag. Es a kormanyt sem szeretem, sot... DE!

Aki szerintem a bevetele 25%-ig adosodott el, az szerintem igenis elorelato volt. Mert ha azzal kalkulalt, hogy 50% korul nonek a koltsegei, es stagnal a jovedelme (ami azert jo esetben emelkedik), akkor is 37,5%. Es ez alapesetben elegge az extrem forgatokonyvek koze tartozik.

A masik, hogy ne felejtsuk el, hogy a devizahitelek nagy reszben nem az arfolyammozgasok miatt dragultak, hanem az egyoldalu banki kamatemelesek es az arfolyamres miatt, amivel gyakorlatilag a bank egyoldaluan egy kapcsolt szolgaltatast eroltetett az emberek nyakaba. Ez utobbi ketto tisztessegtelenseget mondta ki most a Kuria, es ebben egyet is ertek.

Bankban dolgoztam otthon, van nemi fogalmam/ralatasom a banki gyakorlatra, es sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy tisztesseges lett volna. Kimondottan a tudatlanok megkopasztasa volt a cel, es az ugyintezok ugy beszeltek ra a devizahitelekre az embereket, ahogy nem szegyelltek, ossze-vissza hazudozva mindent, mert az ertekesitett hitelek utan kaptak a jo kis jutalekokat.

Azt pedig nem gondolom, hogy el lehetne varni az atlagembertol, hogy atlassa a penzugyi rendszerek mukodeset. Normalis orszagban az atlagember bemegy a bankba, ahol ott ul a TANACSADO, aki nem lenyulni es atverni akarja, hanem segiteni abban, hogy a penzugyei jol mukodjenek, es az a celja, hogy szerezzen egy hosszu tavu ugyfelet a banknak. Na, ez ami Mo-on nagyon maskepp mukodott/mukodik, es ez az egyik oka a bankokkal szemben meglevo, es nem teljesen alaptalan ellenszenvnek.

Herr Géza 2014.07.16. 12:13:04

@diggerdriver: "Álláshoz" nem megy a KATA, azt csak vállalkozóként csinálhatod. Többek között ezzel operál (erre lett kitalálva és ezúttal tulajdonképpen legalizálja is) az álvállalkozói "munkaviszonyt". Alkalmazotti viszony helyett számlás vagy, cserébe nincs jogod semmire (szabi, cafetéria, akármi), és a legszebb: este akár azt is mondhatják, hogy köszi, de holnap már nem kell jönni.... (vö. felmondási idö és egyebek- egy szóval munkavállalói jogok nuku). Jellemzöen fél Magyarország szellemi munkát végzö "alkalmazottai", pl. újságírók, tv, rádió és millió egyéb így dolgozik. Fasza.

2014.07.16. 12:21:40

@flash.gordon: Egy Cseko Balazs nevu f@sz van meg, akitol ki szokott nyilni a bicska tole a zsebemben. A Der Standard-ban szokott irogatni.

De egyebkent az atlag osztrak valoban nem latja gaznak Mo-ot, kollegaim is inkabb azt latjak, hogy Sziget, Balaton Sound, sarvari Wellness, gyori es soproni fogorvos, budapesti bulik, stb. Es altalaban, ha valamiert felmerul, valoban inkabb pozitiv dolgokat mondanak, sot rendszeresen mondjak, hogy latjak, mennyit fejlodott az orszag az utobbi evekben.

Talan egy kolleganom van, aki szokta kerdezgetni, hogy mi van mar megint Mo-on, mit csinal az Orban mar megint, de szerintem o is csak azert, mert a Neos nagy aktivistaja, talan meg tisztsegviseloje is, es foglalkozik melyebben a politikaval.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 12:23:00

@pappito: Az utolsó mondattal 100%-ig egyetértek. Az persze még kérdéses, hogy az "Orbánon múlás" pusztulásba vagy felvirágozásba viszi az országot.

Hogy koncsita majom lenne azzal megint egyet kell, hogy értsek de a jelentőségét (már nem az embernek hanem annak, amit képvisel) én akkor kezdtem riasztónak érezni, amikor győzelméhez a kancellár, a miniszterelnök és az osztrák katolikus egyház feje (!) egy emberként gratulált. (Mindehhez még hozzájött a bibliai idézetekkel díszített Life-Ball plakát, ahol Évát fa***al csodálhatta meg a nagyérdemű bele értve az arra járó gyermekeket is.)

tsabus UAE 2014.07.16. 12:25:16

@Ödenburger Wiener Schnitzel:
- OK, az első példában az összeg is fontos: 50000 Ft törlesztés egy 200000 Ft-os összjövedelemből. Két embernek az a 150000 Ft se egy leányálom, hát még amikor csak 125000 marad. Mennyi is a létminimum ?
- Az, hogy olyantól kérjek vásárlási tanácsot egy termékről, aki maga is érdekelt a termék eladásában - ezt továbbra is nonszensznek tartom.
- Igen, az árfolyamrés és a kamatemelés is lökött a törlesztésen (ami egyébként törvényes volt akkor és senki nem emelt kifogást ellene anno), de azért ott volt az a fránya zuhanó árfolyam is, ami az emelkedés jóval nagyobb részét adta. A CHF kb. kétszeresére emelkedett, tehát azt mondani, hogy nem emiatt nőtt elsősorban a törlesztés, az elég érdekes...

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 12:29:51

@flash.gordon: "kkor kezdtem riasztónak érezni, amikor győzelméhez a kancellár, a miniszterelnök és az osztrák katolikus egyház feje (!) egy emberként gratulált."

nu, ezek a tisztségek mind a közönségnek játszanak, kikipálhatják, hogy ők milyen haladók, a választók örülnek oszt kész, papelvtárs meg mosolygott kettőt és jólvan. komolyan, miután a csávó zingölt hol van szó róla? megkapta az ismertség negyedóráját, oszt ment a lecsóba. ártott bárkinek? nem. van bármiféle hatása annak, hogy ő az aki? nem. Szépen visszament ugyanolyan senkinek, mint volt. Ettől senki és semmi nem változott meg.

Se az énekelgetés előtt se utána nem volt/lett semmi jelentősége a komának, most sincs. (ráadásul nála sokkal zorallabb arcok is sétálnak póráz és szájkosár nélkül az utcán, szóval nem látom miért kéne koncsitával foglalkozni)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 12:30:18

@tsabus: ámen. Én is így gondolkodtam, hogy a jövedelmem mennyi részéig vállalom be a törlesztőt és ehhez igazítottam a lakásvásárlást. Valamint azzal is számoltam, hogy esetleg csak 1 bérből vagy 2 nagyon szar bérből kell megélnünk - hitelfelvételkor átlagosnál jobb, de nem kiemelkedő anyagi helyzetben voltunk. Azzal számoltam, hogy rossz esetben is bírnunk kell a törlesztést ezért csak kicsi és fix összeg lehet. Jó esetben pedig el fog inflálódni a részlet és/vagy az anyagi helyzetünk javul és előtörlesztünk 5-10 év után. Szerencsére az utóbbi történt.

Ezzel szemben a legtöbben elmentek koppig, érted, egy olyan hitellel aminek se a kamata se az árfolyama nem volt fix! Volt ismerősöm, akivel együtt játszottam egy online játékot, ami havi 3 rongy körüli kiadást jelentett. Na a csávó egyszercsak közölte, hogy felvettek egy lakáshitelt, ezért mostantól nincs pénz a játékra, szevasztok. Tutira nem egyedi eset és szinte biztosan óriási szopóágon van most ő is, tökre magának köszönhetően.

2014.07.16. 12:32:38

@tsabus:
- Ugye, ha ez az 50.000 egy 70.000-es alberletet valtott ki pl., akkor mar egyaltalan nem butasag. De valoban, ezen nehez vitatkozni, mert minden elethelyzet mas.
- Van egy nagyon jo baratom, aki Belgiumban dolgozik egy bankban tanacsadokent, sokat beszelgettunk errol, mi a kulonbseg, o elegge le volt dobbenve, amikor elmeseltem, mik mennem Mo-on. O mondta, hogy naluk az a feladat, hogy tenyleg segitsenek az ugyfelnek, hogy minnel jobban alljon penzugyileg, mert akkor nalunk fogja a megtakaritasait is tartani, es hosszu tavon ugyfelkent szamithatnak ra. De amennyire tapasztaltam, ugyanez a mentalitas Ausztriaban is.
- En sem szamoltam ki soha reszletesen, mibol tevodott ossze az extra koltseg, de azert nem veletlen, hogy ez a ket tetel tobb mint 1000 milliard a bankszovetseg nyivakolasa szerint.

Herr Géza 2014.07.16. 12:39:13

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Vazze, már megint egyet kell értenem veled...

"Normalis orszagban az atlagember bemegy a bankba, ahol ott ul a TANACSADO, aki nem lenyulni es atverni akarja, hanem segiteni abban, hogy a penzugyei jol mukodjenek, es az a celja, hogy szerezzen egy hosszu tavu ugyfelet a banknak"

Emlékezzünk csak vissza, hogy müködött a kölcsönközvetítés a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején?
Balkán pur: Józsi bácsi, Mari néni, meg az állását vesztett orosztanár beálltak ingatlanügynöknek (nem kellett hozzá se papír, se OKJ (!!) tanfolyam , se iskola, se töke, semmi, irodának jó volt a nappali is). A bankok rájukrepültek, mint a légy a szarra és egymást licitálták túl, hány százalék jutalékot adnak, ha hozzájuk viszik az ügyfelet. Na ezek az emberek, akik maguk sem értették kristálytisztán mi az, hogy THM meg kamatos kamat, ezek terelték a népet a nagy bankokba, mint a vágóhídra. Még ha volt is annyi gógyijuk, hogy pontosan látták, a Pista bácsinak a minimálbérre nem kéne adni 20 milkát nulla önrésszel, mert abból hamar baj lesz, nem érdekelte öket, mert a jutalékot (a banktól, meg az ingatlan eladójától is) felmarkolva ök már rég elfelejtették Pista bácsit.... Na meg az ö családjuknak is fizetnie kellett a rezsit és a gyerekek sem fényt ettek. Születhetett ebböl a mocsári lepusztultságból bármi jó? Nem. Még akkor sem lett volna jobb sokkal a helyzet, ha köbe vésik a SFR árfolyamát, csak talán valamivel kisebb tömeg állna most ott a csödben vagy a csöd szélén. A bankok meg nyilván partnerek, söt felbújtók voltak, mert odáig még ök sem (máig sem) jutottak el, hogy a sok kicsi sokra megy alapon stabil ügyfélkört próbáljanak meg hosszú távra kialakítani. De miért is ismerték volna ezt fel? Hát ott is emberek dolgoztak, akik abban a korban nöttek fel, amikor a balatoni lángossütö és társai voltak a menök és példaképek, hiszen semmit hosszú távon nem tervezve két havi melóval és nem kis átbaszósdival szarrá keresték magukat. Évtizedek kellettek volna, hogy a munka visszanyerje a megbecsülést a szoci korszak mélyrepülése után, de azt is csak elbasztuk, mert most is pl. egy Mészáros nevü gázszerelö a felkapaszkodás/elörejutás mintája...

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.07.16. 12:42:11

Hát ez egy nagyon jó post, nyilván hatása nem lesz de ettől még igen jó.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 12:42:33

Kétségtelen egyébként, hogy a bankok is idióták voltak, hogy ennyire elmentek a falig és pénzt adtak hatalmas rizikóval minden idióta kezébe. A probléma viszont az, hogy a kialakult szívás közös, mert a törlesztést nyögők nem csak magukat szívatják, hanem az egész hazai gazdaságra kihatással van az, hogy nincs pénzük a helyi vállalkozásoktól vásárolni.
Ergo szokás szerint az is rosszul járt, aki mindent jól csinált.

sicc82 2014.07.16. 12:42:50

Miért kellene a cikkírónak megoldást adnia...? Miért is kellene megmondania, hogy mit tenne, ha ő lenne a magyar kormány?

NEM ő kormányoz, ő max választhat, abból, amiből lehet. Gondolom, meg is tette. Én sem értek egyet azzal, ami az országban folyik, de ez még nem jelenti azt, hogy tudnám vezetni. A választáson fejezhettük ki a véleményünket, csak addigra már annyi csatornán sikerült kimosni jó sok embertársunk agyát (a "szabad" médián keresztül) és keresztbeverni a választási rendszert, hogy szinte felesleges is volt elmenni.

hékabéka 2014.07.16. 12:43:12

Németországban, Saarland tartományban élek. A fiam itt jár óvodába. Azon a napon amikor a Németország-Franciaország meccs volt, a gyerekeknek délelőttre szerveztek egy kirándulást, délután pedig együtt nézték a meccset, ami abból a szempontból is érdekes ugye, hogy saarland hol német, hol francia fennhatóság alatt állt a múltban..szóval együtt szurkolt az egész ovi..ki ennek, ki annak..
:)
Ezt nagyszerű dolognak tartom, és követendő példának.
Itt komolyan gondolják azt, hogy egy nemzet jövője a gyerekekben él.
Ha valamit változtatni kéne otthon azt már ott el kellene kezdeni..
Valljuk be, bármilyen szép vers a Talpra Magyar, egy kisgyereknek keveset mondd..nem érti, de érti azt, hogy egy csapat (egy sportoló) küzd a pályán egy trófeáért. Egy trófeáért amire az egész ország büszke, amire az egyén büszke, ami kézzelfogható. Így kellene nekünk a nemzeti érzéseket felébreszteni a gyerekeinkben otthon is.
Emlékszem, gyerekkoromban az egyetlen tv műsor amit közösen néztünk meg az iskolában az Brezsnyev temetése volt...
Óriási a szakadék

sicc82 2014.07.16. 12:43:22

A hitellel kapcsolatban hajlamosak a zemberek elfelejteni, hogy nem azt a pénzt kellene költeni, ami nem a miénk...!

Pataki Attila is perli a bankját, mert a 25 milliós hitelét nyögi... Mire kell valakinek 25 millió Ft hitel?

Ha nem tehetem meg, akkor nem veszem meg!

Vegyél vegyél vegyél... ja, ez meg akkor a reklámok hibája... basszus, mindig elfelejtem, hogy mindenki hibás, csak a zemberek nem.

nnnnnnnn 2014.07.16. 12:43:39

aki Magyarországon nem tud megélni az szerintem ne okoskodjon ennyire. ha annyira okos lenne, itthon is jól élne.

ermi71 2014.07.16. 12:43:56

Biztos ez, hogy mi gondolkodunk rosszul? Korántsem. Majd ezt 30-40 év múlva kellene újra kielemezni, a nyugati gondolkodásnak volt-e igaza vagy nekünk. Na most ahhoz képest, hogy ez egy nulla ország minden mutatóban, fejben ,egészségügyileg, pénzügyileg, ( szerintük persze) ahhoz képest én úgy veszem észre rohadt sokan ácsingóznának a területre, az országra.

tsabus UAE 2014.07.16. 12:43:58

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Igazad van, a tanácsadónak segítenie kellene az ügyfelet. Egy pillanatra azonban gondolkodj úgy, mint nagyapáink és dédapáink ! Ha lovat akartak venni, a ló gazdáját, vagy az egyik emberét kérdezték meg a ló tulajdonságairól és képességeiről ? Hogy közelebbi példát hozzak: autóvásárláskor nem az eladó szavai a döntőek, hanem a szervizkönyv és a javítási számlák, valamint a próbakör tapasztalatai. A bankban milyen alapon hisszük el, hogy a bank által fizetett (gyakran jutalékot kapó) alkalmazott a mi szempontjainkat tartja elsősorban szem előtt ? Főleg egy olyan termék esetén, ami ha "megdöglik"/"lerobban", akkor mehetünk a híd alá, családdal együtt...

bopat 2014.07.16. 12:44:00

Nagyon jó poszt. Egyetértek minden sorával. Szlovákiában élek már több mint 15 éve. Szemmel láthatóan haladnak előre, még akkor is ha ez a kommunista Fico nem ért semmihez.
10 éve Sk sehol sem volt Magyarország mellett, de most már fordítva van.
Igen a mentalitás a legnagyobb probléma.
A baj az hogy nem is lehet erről beszélni mert lehurrognak hogy nincs igazam.
Elég ritkán járok haza, de szemmel látható a stagnálás.
Sajnos
Szó szerint elhuznak az országok Mo mellett.

pamut 2014.07.16. 12:45:19

Jó poszt, de ami különösen jó, hogy beleolvasva a kommentkbe, nem jött senki akinek sikerült volna lehúzni olcsó butaságokkal a beszélgetés szintjét. Magyar nyelvű neten ez ritkaság, itt úgy látszik sikerült egy jó társaságot kialakítani.

2014.07.16. 12:47:29

@Herr Géza: Igen. Es hat nem egyszer volt olyan is, hogy a "tanacsado" felajanlotta, hogy ha nincs eleg fizetes, akkor majd o intez fizetesigazolast, hogy meglegyen a kello jovedelem, a bankok meg nem igen vizsgaltak bonitast, mert nekik ott volt a jol alulertekelt fedezet minden hitel mogott, amit ha meg aron alul adtak el, akkor is megterult a toketartozas.

Nem mondom, hogy az emberek nem lehettek volna korultekintobbek, es nincs, aki tenyleg hulyeseget csinalt. De azt gondolom, hogy a bankok is nyakig sarosak, mert olyan szintu kizsigereles ment, ami Europa szerencsesebbik felen elkepzelhetetlen lenne. Es a legnagyobb hibas az akkori kormany es MNB, akinek ezt meg kellett volna akadalyoznia a megfelelo jogi kornyezet megteremtesevel, ehhez kepest akkor sem tettek semmit, amikor latszott, hogy nagy a baj. Pedig ott nem egyszeru emberek ultek, hanem komoly penzugyi szakemberek.

Sütemény1975 2014.07.16. 12:50:10

off
szep az ido a velencei-to mellett.

2014.07.16. 12:50:32

@tsabus: Na, ez a kulonbseg a kelet-europai es a nyugat-europai gondolkodas kozt... :) Kint alapesetben bizol a szolgaltatoban, mert alapesetben nem atverni akar, hanem szolgaltatni, es ha megis azt akarna, akkor meg megvannak a megfelelo jogi garanciak arra, hogy ne seruljenek a jogaid.

tsabus UAE 2014.07.16. 12:52:50

@ermi71: "... rohadt sokan ácsingóznának a területre, az országra."
Ásványi kincs: minimális.
Természeti értékek: bazi nagy alföld és két nagy folyó, pár domb.
Flora/Fauna: Néhány itt honos növény és állatfaj
Mindez egy akkora területen, hogy ha egy tűt szúrsz a földgömbön Magyarország közepébe, akkor az árnyékában elfér az ország. Tuti, hogy ezért fog kitörni a harmadik világégés...
OMG !

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 12:53:50

@hékabéka: én szerencsés voltam ezekszerint, általánosban a Szöuli Olimpiát néztük többször is :) Szuper olimpia volt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 12:55:03

@ermi71: kicsodák? Ugye nem fogod előadni "a zsidók a víz miatt" című ökörséget? :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 12:58:29

@Ödenburger Wiener Schnitzel: az MNB annyival meg tudta volna akadályozni az egészet, hanem tartja az alapkamatot végtelen plusz egy %-on és megfizethetők lettek volna a forinthitelek.

rezsöatya 2014.07.16. 12:59:33

@Sütemény1975: off: most a Temze mellett is...! 26-29 fokok vannak mostanaban (szenvednek is az angolok!)

tsabus UAE 2014.07.16. 12:59:59

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ez is teljesen igaz ! Viszont a kitárgyalt probléma, nevezetesen a CHF hitelek elszállása, tipikusan magyarországi jelenség, minden oldalon magyar szereplőkkel. Márpedig a magyarok már megtanulták (?), hogy szolgáltatóban nem szabad bízni. Akkor a bankokban miért ?
Szerintem, a bank, vagy bármilyen szolgáltató, annyit enged meg magának, amennyit neki enged a törvény és az ellenőrző szerv. A törvényeket kik hozzák ? A magyar parlament ? Ott kik ülnek és végzik a dolgukat igen rosszul ? Akiket Gipsz Jakab oda beválasztott. Az a Gipsz Jakab, aki most ezerrel köpköd a bankokra és békamenetel a kormány mellett...

tsabus UAE 2014.07.16. 13:01:48

@rezsöatya: Múlt héten ott voltam és olyan szinten szétégtem, hogy a fülcimpám is hámlik ! "Ködös Albion", mi ? Basszus...

rezsöatya 2014.07.16. 13:06:02

@tsabus: fules sapka??? :-))))

En tegnap kerteszkedtem, de "jo bor" vagyok, az elmult idoszaknak koszonhetoen ugy nezek ki, mint aki "spanyolban" nyaralt. Lassan pakinak neznek, azt meg valahogy nem szeretnem... :-))))

SzZoole 2014.07.16. 13:06:17

@rezsöatya: van olyan resz a Temzen ahol bele lehet menni egy kicsit husolni,uszni?

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 13:06:26

@$$$=$$$: te, ez a komment mennyi idődbe került? mert látom alaposan körbejártad a témát :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 13:08:23

@Zka: az egész az állam sara, az állam szabja meg a játékszabályokat, ha nincs kontroll a bankok felett, el fognak szállni, ahogy elszállnak a kutyatenyésztők és a vándorköszörűsök is, ha nincs valamiféle keretbe foglalva, hogy mit csinálhatnak és mit nem

2014.07.16. 13:14:49

Egyebkent akit a TTIP jobban erdekel, itt az EP vita rola :)
www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/video?debate=1405436531874

csőcsere 2014.07.16. 13:17:18

@diggerdriver: bocsi, nem tudtam, hogy megjött a menzeszed. :-)))

Herr Géza 2014.07.16. 13:18:55

@tsabus: Ó, kifelejtetted az édesvízkészleteinket, ami a világot fogja megmenteni a pusztulástól és a Rotschildék már rég lesakkozták, hogy azt elszivattyúzzák alólunk és majd eladják nekünk (is) sok-sok gempáért. Jobb, mint a bankjegynyomda.... :))))) (A Perrier-es üvegben már rég Margitszigeti Kristályvíz van, az a pilotproject.)

Herr Géza 2014.07.16. 13:21:12

@pappito: Hagyd, ö csak eltévedt.... :DDDD (Biztos a Gyerehaza oldalt kereste.) :DDD

2014.07.16. 13:21:29

@Herr Géza: Es mivan a Sziriusz-B-rol erkezett oseink altal a Karpat-medenceben elrejtett osi szakralis kincskkel es tudassal? Es nem utolso sorban a Fold szivcsakrajaval???

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 13:22:37

@Herr Géza: vagy megint címlapos a HÁ az indekszen :)

Herr Géza 2014.07.16. 13:24:24

@Zoole[uk]: Mi vaaan? Ilyen meleg van nálatok??? Hát már az idöjárást is átprogramozták ezek a fifikás (vö.: Nobel díjasaink...) magyar bevándorlók ? :DDD

**mimi** 2014.07.16. 13:25:47

@Herr Géza:
nah jaaaa:)
a cikk király...a kommentek meg...hagyjuk..:))

tsabus UAE 2014.07.16. 13:28:01

@Herr Géza: Tudtommal, a Dunát is elterelik Tel-Avivba. A Boszporuszon most építik a hidat, amin át fog folyni. A szakrális kincsekkel és tudással is ott fognak lehajózni. :-DDD

SzZoole 2014.07.16. 13:28:31

@Herr Géza: mar napok ota 26-27 fok van napkozben,pentekre csucsosodik 30 fok fele mondjak.En mar szenvedek a melegtol.Minden este locsolni kell a viragokat es a fuvet is.
Tenyleg a kodos Albionban elunk:)

**mimi** 2014.07.16. 13:30:23

@diggerdriver:
6 millió..ez a felső bevételi határ amíg lehet a katát választani

Elizabeth72 2014.07.16. 13:31:17

Ez azert durva megfogalmazas, hogy mentalisan elmaradtak lennenk...posztolo, en nem tom most hol vagy, en Londonban. Es rasszizmus nelkul mondom, a Nagy multikulturalatlansag kozepebol, hogy mi magyarok nem vagyunk mentalisan gyengek. AZ indiaiak fontoskodnak es bosszuallok, hatalmukkal visszaelnek, a feketek pedig hiszteriasak, nagykepuek a semmire es nem szykseges nekik alapdoku bizinyitvany ahhoz, hogy egy arckifejezessel porig alazzak a masikat. Adniuk viszont kulturabol nem sok van, az is csak a zeneben teljesedik ki. Nem reszleteznem nagyon a tobbi nemzet hianyossagait, bar neha eleg, hogy a buszmegalloban allva ketszavankenti megszakitassokkal hallgatva reggel a "kurvazast"...amikor az ember reggel dolgozni megy.. Mi nem vagyunk gyengek. Mi orokoltunk egy negativ attitudot a ketezer evunk alatt, amiben megtanultunk intelligens birkanak lenni es hagyni, h a fejunkre szarjanak. Abban igazad van, hogy meg egy ilyen nep nincsen a foldon. A hozzaallas a problema, nem az, hogy keptelenek vagyunk barmilyen kihivasnak is eleget tenni. Menne az minden magyarnak, ha szemelyesen kapna meg a Nagy valagba rugast...illetve az elmult evekben mindannyian meg is kaptuk...nem reszleteznem nagyon de elso korben a vaganysag hajtotta az embert kuldoldre, aztan most mar a megelhetesi gond. De akik kijutottak azoknak mar mindegy. Tudimasul kell venni, hogy mindenhol adaptalodni kell, szocializalodni es akkor nem eluldozottek leszunk hanem vilagpolgarok es az egesz vilag lesz az otthonunk. Persze irhatnam, hogy huzzunk haza forradalmat csinalni. Csak igy egyedul egy kisgyerekkel mar kicsit problemas. Mint ahogy a tobbieknek is.

lavór 2014.07.16. 13:31:28

Hamar jött a felismerés... :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 13:31:28

@tsabus: sőt, fél Budapest üresen áll, mert felvásárolták a biztonság kedvéért, amíg otthon magyarul tanulnak az iskolában, hogy végül ideköltözhessenek. TRUE STORY, KURUCINFO IS MEGÍRTA :)
(és az a nagyon súlyos amikor diplomás mérnök ismerőstöl hallom ezt a faszságot a kocsmában...)

hékabéka 2014.07.16. 13:31:43

@Zka: szerencsésebb, mint én, vagy a gyerekeim:) 82-ben volt Brezsnyev temetése, a szöuli olimpia 88-ban...végig gondolva a gyerekkoromat, valamit a lányom gyerekkorát nem emlékszem olyanra, hogy sportműsorra összejövetelt szerveztek. Tulajdonképpen a gyerekkorunk rendezvényeinek jelentős hányada a szabaságharcról szólt..és olyanok is lettünk:)

Macelek 2014.07.16. 13:32:18

Jó a poszt és haladás az is, hogy egyre többen látják mi az a "normális" értékrendszer aminek a mentén kellene gondolkozni.

Sajnos a probléma "Ez Magyarország..." legyintéssel van elintézve a legtöbb esetben. Bármerre néz az ember, bármit próbál intézni mindenhol a kínlódás, szervezetlenség, korrupció, a hozzá-nemértés virágzik.

Konkrét javaslatok:
- próbáljatok meg normális vezetőket választani párttól függetlenül helyi szinten. Ha ilyen nincs akkor tessék szervezeteket alapítani!

- tiltakozzatok minden alkalommal amikor nem tűnik a helyzet normálisnak (hivatalos levél, email, blog, nyilvánosság, tüntetés stb). Önkormányzat, posta, elmű, hivatalok stb. minden állami és az államot szolgáló intézmény ellen. Kérdőjelezzétek meg ha nem kaptok időben és normális választ.

- hülye és értelmetlen politikai vitákba ne keveredjetek bele ahol keserves emberek politikusokat szidalmaznak pro-kontra. Hallgassátok meg türelmesen a másikat, mondjátok el a külföldön szerzett tapasztalatokat.

- alapítsatok minél több pártfüggetlen civil szervezetet akiknek lehet beleszólása a helyi történésekben. Tájvédelem, környezetvédelem, műemlékvédelem stb.

- ne dőljetek be a politikusoknak, ne álljatok egyik párt mellé sem teljes szívvel és lélekkel mert ha ezek és leszármazottaik maradnak akkor még 50+ évig várni kell. Az évek óta politikából megélő politikusok egymás dolgait takargatják párttól függetlenül, nem szabad bízni bennük.

- ne sz@rjatok be! Nincs fekete autó meg munkatábor. Még egy egyszerű igazoltatást is kérdőjelezzetek meg, tegyetek panaszt!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.16. 13:32:57

Tehát megint egy cikk arról hogy Magyarországon semmi sem működik jól. Nem elég hogy nincs nyugati vásárlóerőnk, még gondolkodni se tudunk. Kíváncsi vagyok milyen érzés ilyen demagóg sorokat olvasni jó érzésű, otthon lakó magyarként. Semmiben nem vagyunk lemaradva. Ugyan nincs akkora vásárlóerőnk, de más különbség nincsen egy nyugati országhoz képest. Persze bele lehet mindent magyarázni, meg lehet mantrázni hogy a fejekben van a baj.

."(Még hosszú évek óta nyugaton élő magyarokon is látom a rossz beidegződéseket.) "

Pl? Szóval egy közös ritmusra mindenki szidja az országát, semmi sem működik,közben meg oda szalad fogat csináltatni, lakást venni, kisbirkát venni, nyaralni, meg ki tudja még mit. Amint átlépi a határt...akkor meg tudjuk mi van..hát nem tudom...

Aki mer pl a nyugati életszínvonal zuhanásáról írni, arra meg nem figyelnek, viccet csinálnak belőle. Én is írhatnék róla hogy Ausztriában hogy zuhan...(lakbérek elszállása, élelmiszerárak elszállása, növekvő munkanélküliség, stagnáló bérek)de az senkit nem érdekel. Az önigazolás érdekel mindenkit, hogy jól döntött hogy elhagyta a hazáját. Önigazolásnak pedig a legjobbak az ilyen cikkek. Értéktáblázattal meg hasonló elszállt dolgokkal.

"És akik kinn vannak, azok lassan kezdik kapizsgálni, hogy hogyan működik a kapitalizmus, a verseny, milyen dolog NORMÁLIS viszonyok között élni."

Normális viszonyok között??? Ha egy normális lakást bérelnék akkor hónap végére felélném a nagy nyugati fizetésem pedig 40 órás melóm volt(van)! Nesze neked nagy nyugati kiszámíthatóság meg jólét. Megint korán reggel kidurrant az agyam.

Herr Géza 2014.07.16. 13:33:32

@**mimi**: Igen, hagyjuk... Itt is van néha nagy szellemi mélyrepülés, meg van ilyen "benézek-ideszarok-továbblibbenek" alak is sokszor, de azok közül a legenyhébb stílusú beszólásra is azt mondom, hogy ha itt ilyet látnék, azt is letagadnám, hogy láttam valaha egymás mellett leírva a H meg az Á betüt.....
(Csók @HÁ: , ez itt a reklám helye volt....)

2014.07.16. 13:36:36

Azvoltmar, hogy no sh*t sherlock? :D

Kulonben szerintem nem ilyen egyszeru, de ennek a boncolgatasara es kifejtesere es okainak kutakodasara nincs is eleg terabyte az interneten. :D (Es ha lenne, lehet az lenne a valasz, hogy 42.)

De ha esetleg megsem kanapeszakerto a posztolo, hanem igazi, akkor meg tenyleg miert nekunk, ide mondja? Szerintem mi valoszinuleg rajottunk a nagy reszere, hacsaknem ko alatt barlangban lakunk, deszoval aki olvas ujsagot es latott mar vilagtobbireszet, az javareszt nagyvonalakban hasonloan latja. A problemat mi is ismerjuk, a rendszerszintu megoldashoz pedig tul kicsik es kevesek vagyunk, es nem is ertunk hozza, ezert (tobbekkozt) vagy leleptunk mar reg vagy megprobalunk egyutt elni vele. Problem? :D

Najolvanmindegy, ertemen, hogy a kozgazdasag olyan az internetnek mint nalunk a labdarugas. :D Szoval tovabbi jo agyalgast, enkiszalltam, majd benezek a holnapira azert, joejt. :D

skylla 2014.07.16. 13:36:37

@pappito: hidd el, koncsita ausztriaban a bulvarsajtoban, amit a nep a metron olvasgat minden reggel, napi tema. ö nem a you can be heroes just for one day. a tegnapiban eppen a j. p. gaultier vallott neki allitolag szerelmet, szerinted ha az ember mindennap ezt kapja a kepebe, az nem hat ra?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 13:37:10

@házelőtthinta: "Kíváncsi vagyok milyen érzés ilyen demagóg sorokat olvasni jó érzésű, otthon lakó magyarként."

Elmondom én neked. Lehangoló. Pont azért, mert igaz :)

rezsöatya 2014.07.16. 13:37:51

@Herr Géza: tudod, itt sok a meleg! :-)))

@Zoole[uk]: vigyel magaddal irasos engedelyt! :-P

m.bbc.co.uk/news/uk-england-london-18658853

de feljebb lehet:

www.wildswimming.co.uk/south-east-england/oxfordshire-and-cotswolds/

korben tenger, te meg folyora vagysz?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 13:39:44

@Herr Géza: "erre lett kitalálva és ezúttal tulajdonképpen legalizálja is"
pont nem, sot vannak erre vonatkozo tiltasok es rendelkezsek

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 13:42:16

@házelőtthinta: "Normális viszonyok között??? Ha egy normális lakást bérelnék akkor hónap végére felélném a nagy nyugati fizetésem pedig 40 órás melóm volt(van)!"

ennyit ér a munkád, ezerszer megtárgyaltuk, fejezd be a hisztit

skylla 2014.07.16. 13:44:34

@Herr Géza: tegnap neztem a zdf-en egy dokumentumfilmet a 10 legnagyobb nemet allattartokrol (sertes), rejtett kameras volt. lattad?

Herr Géza 2014.07.16. 13:44:37

@házelőtthinta:
A kommented linkjében figyelmedbe ajánlanám az órát: 13:32:57
Ehhez képest: "Megint korán reggel kidurrant az agyam." :DDDD
Lehet, hogy fel kéne kelni REGGEL, elmenni DOLGOZNI és akkor lakbérre is fogja futni????

rókafogta 2014.07.16. 13:46:47

@sicc82: Én meg annyit a hitelre, soha senki sem vizsgálta, hogy miért is annyi az annyi.Aki azt állítja, hogy országunknak jó a 310 Ft Euró a 255Ft -os SCHF stb (és most felejtsük el hiteleseket ) az egyszerűen hazudik. És miért is annyi az annyi? Miattunk?Nincs szerintem a hitellel semmi baj (ha az ész szerűség határán belül mozog)mert hitel volt és mindig is lesz . Részemről leginkább azt kéne vizsgálni miért annyi az annyi,és ki a felelős érte, házon belül.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 13:48:03

@Herr Géza: lehet hogy nincs már kiemelt jogosultsága és csak most engedte át HÁ tök véletlenül. Vagy már elköltözött Ámerikában, akik még csak most ébrednek.

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 13:48:36

@skylla: lelkem, én elhiszem, hogy benne van a metró ojságban a szakállas nő, de és akkor mi van? abban az ujságban van a kétfejű borjú meg macska amelyik hegedülni tud meg a világ legnagyobb patiszonja.

ÉS???? ki nem szarja telibe?

"szerinted ha az ember mindennap ezt kapja a kepebe, az nem hat ra?"

hát mondjuk harmincas IQ felett ilyenkor az ember abbahagyja a bulvárszemét olvasását. meg, hogy az inputot úgy "kapja" hanem tudatosan választ.

egyébként is, ha nem a koncsita lett volna a példában, hanem a rippel fivérek vagy a söröskupakot a seggével lepattintó nő vs Orbán, akkor is marhaság lett volna az öszevetés, szóval ez nem a koncsitáról szólt itt a kommentekben.

SzZoole 2014.07.16. 13:49:36

@rezsöatya: ertem en,hogy tiltjak meg veszelyes,de feletek sem lehet,ott azert nem lehet annyira veszelyes.
2 het mulva megyunk Hastings-be egy par napra,remelem akkor is ilyen jo ido lesz:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 13:49:50

@pappito: hű azt a söröskupakosat megnézném, el tudod küldeni a linket? :))))))

skylla 2014.07.16. 13:50:54

@pappito: persze, nem is az orbannal akartam összevetni. a többivel egyetertek.

Herr Géza 2014.07.16. 13:51:30

@skylla: Ezt ippeg nem, de a "viharát" már láttam a neten és hát hasonlókat láttam már épp eleget.
Sose gondoltam, hogy a 7-8 eurós disznóhús (na mondjuk a 20 eurós sem) az csakis önfeledten a mezön futkározó, "boldog" kismalacokból készül,...
Ettöl függetlenül elképesztöek az ilyen sztorik..... :-(

Herr Géza 2014.07.16. 13:53:15

@Zka: Ja igazad van, erre nem is gondoltam.... Akkor bocs Hinta, pihenj, folytasd tovább.....

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 13:53:49

@skylla: nem is te vetetted össze, hanem vki más korábban

Herr Géza 2014.07.16. 13:56:03

@Babette.: Ööö, igazad van, hivatalosan dehogy erre lett kitalálva, meg tudom, hogy a NAV üldözi a látszatvállalkozóságot, de az eredmény szerint még is olyannak tünik a dolog. Idézöjelbe kellett volna tennem... Sorry.

2014.07.16. 13:57:13

@házelőtthinta: Most olvastam, hogy Klagenfurtban valami urgek ismet fegyverrel raboltak ki egy mekit! Mar harmadik alkalommal! Nem kellene elgondolkozni a valtason? Kezd veszelyes uzemme valni ez a meki... :) Es lehet, akkor tobb penzt is kereshetnel, ki tudja... ;)

Sütemény1975 2014.07.16. 14:01:26

@rezsöatya: penteken megyek, remelem marad a jo ido jovo hetre is.

Herr Géza 2014.07.16. 14:02:01

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Már úgy érted, hogy át kéne igazolnia a McRäuber&Söhne GmbH.-hoz ???? Na ott minden gondja megoldódna: heti max. kétszer két óra "munkaidö", halom pénz, ha meg lebuknak, lesz saját ágya egy hatalmas, napos cellában, fütéssel, árammal, kajával ingyért... :DDDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 14:03:47

@Herr Géza: valami évi 1 milláig jöhet 1 helyről a pénz, meg egyéb feltételek vannak, hogy kizárják azt, hogy valaki ezt a hagyományos munkaviszony kiváltására használja.

Khonsu 2014.07.16. 14:05:04

Jó írás, nekem tetszik, bár szerintem semmi se fekete vagy fehér. Romániát nem tekinteném pozitív példának, bár vannak eredményeik kétségtelen. Észtországgal kapcsolatban tetszik amiket írsz, nem hallottam még erről, hogy ott már ilyesmik vannak. Tőlük például érdemes lenne tanulni. A külföldi modellek egy az egyben való lemásolását viszont épp olyan károsnak és kudarcra ítéltnek gondolom, mint a jelenlegi út folytatását. Érdemes ötleteket meríteni belőle, de mégis valami újra van szükség. Egyrészt az országonként eltérő helyi viszonyok, beleértve az emberek gondolkodását, másrészt azért, mert a válság óta jól látható, hogy azért a liberális kapitalizmus és piacgazdaság sem épp az üdvözüléshez vezető út a jelen formájában. Minden előnyös tulajdonsága ellenére. A rendszer alapjaiba, mint pl. a hitelpénz-rendszerbe kódolva van saját összeomlása és a válságok sorozata, most is csak épphogy sikerült talpon tartaniuk, aminek utóhatásaitól még sokan és sokáig szenvednek majd. Ráadásul a rendszer problémáit valójában nem oldották meg, csak elfedték.

skylla 2014.07.16. 14:05:18

@Herr Géza: volt vihara? de gondolom el is mult. (különben az egyik tulajnak olyan arca volt, hogy a van damme hoza kepest egy biene maja)

2014.07.16. 14:07:32

Ja megvalami, latom elokerult a TTIP, akit erdekel az a TPP-nek is utananezhet, ez ugyanaz csak az az EU helyett az ASEAN-orszagokkal es Ausztraliaval, es regebben kezdtek es elorebb tart, erdemes megnezni az o aggodalmaikat es azt, hogy az ovek hogy halad.

Beszelnek rola amugy a nyugati sajtoban, de tenyleg csak az euronewson talan, hogy masrol nincs rola szo annak okat a tobbi nyugati sajtotermekek farasztoan bulvaros minosegeben kell keresni es nem az osszeeskuves-elmeletekben, kulonben a TPP-rol sokszor is beszelnek a japan tv-ben (legalabbis azon amelyiket en tudok nezni :D).

Mindegy, tenyleg leptem. :D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 14:08:44

@pappito: Hát én nem látom ezt a dolgot ilyen rózsásan de reméljük neked lesz igazad. Nekem nagyon riasztó az, hogy valaki különösebb teljesítmény nélkül megnyer egy versenyt és ehhez még állami szintű gratulációt is kap mindezt azért mert szakállas nőnek maszkírozza magát.

Én ilyenkor felteszem magamnak a kérdést, hogy rendben van de mi jön ezután? Tehát az illetőnek valóban nincs jelentősége, amit képvisel viszont (legalábbis számomra) annál ijesztőbb. (Megjegyzem ennyivel szerencsésebb Új-Zélandon élni mint itt mert itt azért hetekig több újság címoldalán éktelenkedett. :) )

És most tessék kapaszkodni eretnek gondolat következik: Ebben a tekintetben Magyarország még előbbre tart hiszen itt minden Pride előtt azt kérik számon az újságírók a kormány tagjaitól, hogy miért tesznek nagy ívben az egész rendezvényre.

skylla 2014.07.16. 14:08:58

@Herr Géza: meg en is lattam ilyesmiket szamtalanszor, csak olyan "jo" volt latni, hgy a korrupcio nemetorszagban is milyen jol müködik

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 14:12:33

@Herr Géza:
Ez teljesen megegyezik azzal a vállalkozói státusszal amiben most vagyok.

skylla 2014.07.16. 14:15:28

@flash.gordon: en is ezt probaltam megfogalmazni, csak egysejtüen. kiveve az utolso bekezdest.

a poszthoz: 1-2 hozzaszolas nagyon tetszett :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 14:15:29

Miatülök van Kövérmadárral? Ő is le lett tiltva vagy nyaral?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 14:21:39

@skylla: Akkor megspóroltam neked egy megfogalmazást.

Az utolsó bekezdéshez: Mondtam, hogy eretnek lesz. Valami jót is írni Magyarországról... ;-)

Herr Géza 2014.07.16. 14:27:23

@Zka: Elvileg. A valóságban úgy 3 közvetlen rokonom dolgozik ilyen konstrukcióban (gyakorlatilag egy munkaadónál, jellemzöen böven évi egy misi fölött). Annyira a részleteket nem ismerem, de ugye a kiskapuk kikerülésének kiskapuján is van még egy kiskapu. Hajrá Magyarország.

Mr Long 2014.07.16. 14:28:02

@Elizabeth72: "az is csak a zeneben teljesedik ki." Na jah, mint tegnap este hallottam a magas zenet... Bummmmmm-bummmmm-Bum-bum-bum-bummmmmmm-bummmmmm-bum-bummmmm-bummmmmmmmmmm...
Plussz a melegben nem tudtam szelloztetni, mert nem akartam en is betepni a felszallo futol. Ideje koltoznom, azt hiszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 14:30:36

@tsabus:
Például azért mert a banknak is érdeke hogy ne döljön be s hitel.

Mr Long 2014.07.16. 14:33:30

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ha veszelyesse valik, akkor majd kernek veszelyessegi potlekot es no a fizu. A csavaroseszu magyarokbol kinezem, hogy magukat raboljak ki, hogy tobb lovet kerhessenek a vezetoktol.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.07.16. 14:34:25

"Erről a helyzetről nagyon sokat elmond a magyar ember alapvető attitűdje, amivel a világot szemléli. Kizárólag valami ELLEN képes meghatározni magát, valami mellett csak egészen kivételes esetben."

"Ezért vagyok biztos benne, hogy sokan ugyan anyagi kényszerből menekülnek, de talán még többen vannak azok, akik a magyar mentalitást szeretnék egyszer s mindenkorra maguk mögött hagyni."

Így nehéz lesz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 14:34:32

@Herr Géza: ha magyar módra van vagy 10 cége egy darab vállalkozásra akkor el tudom képzelni :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 14:35:45

@flash.gordon: "Hát én nem látom ezt a dolgot ilyen rózsásan de reméljük neked lesz igazad. Nekem nagyon riasztó az, hogy valaki különösebb teljesítmény nélkül megnyer egy versenyt és ehhez még állami szintű gratulációt is kap mindezt azért mert szakállas nőnek maszkírozza magát."

nem csak a szakálla miatt nyert, de azért lássuk be, hogy az egész dalolászásnak is kb pont annyi a súlya, mint a barátokköztnek meg a dallasznak meg ezeknek a modern kimittudoknak. szórakoztatás, nem több.

"Én ilyenkor felteszem magamnak a kérdést, hogy rendben van de mi jön ezután? "

Na de minek stresszeled magad olyasmin ami még me se történt? Eddig nem voltak transzvesztiták/transzgenderek/stb.? Dehogynem, csak te gondosan távol tartottad magad tőlük, nem jártál ilyen táraságba, stb. koncsitában semmi különleges nincs, ott van ahova való az ilyesmi, bulvársajtóban.

"Tehát az illetőnek valóban nincs jelentősége, amit képvisel viszont (legalábbis számomra) annál ijesztőbb. "

de mi? a szakáll? az, hgoy nő akar lenni vagy az vagy a fene tudja? hol érint ez téged konkrétan?

felesleges és legikább értelmetlen fearmongerkedés amit előadsz - szerintem. (mentségedre szóljon messze nem a lesúlyosabb eset vagy)

Tudod, ha szar a tévéműsor, te meg nézed, akkor nem a tévéműsor a hülye :) Te validálod őt a bulvársajtóban, hogy lépten-nyomon koncsitázol (csak példaképpen, tökmindegy, hogy pont ő vagy más), neki figyelem kell, neked, hogy aggódhass szakállas nők miatt, a bulvársajtónak meg hirdető/vásárló. win-win :)

itten nálunk vidéken legális a melegházasság. nemrégóta. ugyanez a hiszti ment napokig, juj mi lesz, most melegházasság, aztán sáskák, vérző békák fognak hullani az égből, stb. Oszt az elmúlt egy évben lett maroknyi ember boldogabb, és a többi meg le se szarja az egészet (néhány papon kívül akiknek muszáj nyafogni ezügyben, munkakörileg) mert rohadtul nem érint senkit azon a pár emberen kivül.

bár lehet, hogy van csomó érdekes a bulvársajtóban, de az itt is pont olyan igénytelen szar, mint máshol, ergo nem olvasom.

szóval, lehet h előbb tisztáznod kéne magaddal, hogy mi is a baj _igazából_ koncsika ügyben amitől neked ez személyes izé

Mr Long 2014.07.16. 14:37:10

@Zka: Nyaral.

@diggerdriver: De erdeke a zsido bankoknak. Igy egy csomo hazat megszerezhetnek a bedolo hitelesektol es mar csak a telepeseket kell idereptetni. Nem vagy eleg kepben az osszeeskveselmeletekben! :DDDDDD

Herr Géza 2014.07.16. 14:38:37

@diggerdriver: Az ottanival igen. M.o.-on viszont nem lenne meg az agency-s infrastruktúra hozzá, ott neked kéne azután talpalnod két markolás közben, hogy ha a Közgépnél kész a meló, akkor utána lehetöleg rögtön tudd folytatni a Nem-Közgépnél, meg a többinél. És miután nincs agency meg rajtad kívül még egy párszáz hasonló vállalkozó, ezért a Közgép és társai felvesznek Pisti bácsikat állandóra havi 200k bruttóval Mátészalkáról.... Vagy kiadják a melót a Digger&Digger Kft.-nek, de akkor neked kell vinni a baggert, te fizeted a naftát, a javitást, a gumit, meg a tököm tudja mit, ezeket viszont a KATA mellett nem tudod költségként elszámolni, tehát almás az ügy.

skylla 2014.07.16. 14:40:36

@Mr Long (UK): hülye vagy? ingyen fesztival, ingyen elszallas, csak bele köll szimatolni a feljövö mannaba ;)

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 14:42:26

@Mr Long (UK): de akkor a betelepülők hozzák majd a korábban odaterelt vizet palackban, vagy mi? folyton belezavarodok ebbe...

Herr Géza 2014.07.16. 14:43:34

@Zka: Nem, ennél azért egyszerübben is megy. Majd kiokosíttatom magam és beszámolok.

2014.07.16. 14:44:54

@pappito: szorszalhasogatsz! A paranoid szkizofrenian alapulo nepnemzeti demagog osszeeskuves-elmeletek eseteben nem kovetelmeny a logikai koherencia! :D

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.07.16. 14:45:20

@Zka: Azért rendes tőlük, hogy legalább magyarul megtanulnak előbb. És akkor már azt is értem, miért olyan csapnivaló az összes szélsőjobbos orgánum helyesírása: nem hiba az, hanem titkos kód. Így tudják megmondani a másikról, hogy biztos nem zsidó.

Francba, lebuktam.

Mr Long 2014.07.16. 14:47:18

@Herr Géza: Ha a kozgepnel kesz a melo, akkor kezdodik a kovetkezo melo a kozgepnel. Vagy van mas epito ceg is?

@pappito: EU-s penzbol epitenek egy visszaterelot, hisz az az orszag is az eu resze lesz hamarosan. Plus zkell a melo a kozgepnek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 14:49:41

@Püspök utcai gombaszedő: :DDDD
Egyébként elég régi összeesküvéselmélet, de még mindig nincsenek itt. Lehet közben megnézték, milyenek itt a fizetések :)

2014.07.16. 14:52:28

Erdekes ez a mai blog, mar most majdnem tobb hozzaszolast "provokalt", mint peldaul a tegnapi osszesen. Es pont ilyenkor nincs idom es energiam:( Tegnap roppant elfaradtam, pedig csak 10 orat meloztam:( Megtortent az a csoda is velem, hogy sikerult a 8 orat vegigaludnom es az ebreszto ora keltett fel, nem en ot:) Let's face it: megoregedtem:( (bar az idojaras is kozrejatszott, embertelen kanikula volt tegnap is, +30C fok, ami itt a duplajanak erezheto - a sik videk megteveszto, mert a tengerszint feletti magassag 1200 m, kozelebbon a van a Nap is) :)) Szerencsere holnaptol jon a lehules, +20C korul lesz.
Csak egy eszrevetel, az is a hozzaszolasokhoz kapcsolodik: a penzugyi tanacsadok. Amikor kezdtem rendszeresen hazajarni, meglepetten vettem eszre, hogy egykori haverjaim, ismeroseim egy resze buszken ujsagolta, hogy "penzugyi tanacsado" lett, neves bankoknal, penzintezeteknel. No fene, gondoltam, ennek se lesz jo vege:( Hiszen pont ok voltak a legsimlisebbek, legbutabbak, nem hogy szamolni, de meg irni sem nagyon tudtak az oskolaban:) A normalisabbja maradt a szakmajanal, a kaptafanal:) Meg is lett az eredmeny, a hitelbedoles nekik is koszonheto nagy reszben. De ugyan ez tortent magasabb tarsadalmi, gazdasagi szinten is.
Sajnos mennem kell, gyapotfoldek:(
Tovabbi jo vitatkozast.
(csokoltatom Ayn Rand es Hayek hiveit) :((((

Khonsu 2014.07.16. 15:04:54

Amúgy ha már itt vagyok megemlíteném, hogy van "néhány ötletem" is, hogyan lehetne, nem csak károgok. Most még így konkrétumok nélkül annyit, hogy tervezem, hogy az elképzelést felteszem a netre, hátha valakinek tetszik és akkor már nem hiába találtam ki. Viszont mivel időm kevés van rá (annál mindenképp kevesebb, mint ami az ilyesmihez kéne) és az angol tudásom is hagy maga után kívánni valót (mivel sajnos nem használom és ezért lassan teljesen elfelejtem), ezért most csak jelezném, hogy ha valakit érdekelne és szívesen fordítaná/terjesztené majd esetleg, azért hálás lennék, óriási segítség lenne. Úgy lenne értelme, ha globálisan hozzáférhetővé, ismertté válna ezért gondoltam a HÁ közösségére. Konkrétumok majd később, ha majd összeütök neki valami magyar oldalt, most csak jeleztem, hogy lesz valami ami talán érdekelhet néhányotokat, aki tenni akar :)

laci_52 2014.07.16. 15:04:54

A szerző helyzetértékelése nagyon jó, de az okokat rossz helyen keresi. Nem az emberek gondolkodásmódja a probléma, hanem még mindig az elhibázott rendszerváltás. A kommunista gazdasági elit sikeresen átmentette és máig gyarapítja a vagyonát, megőrizte kulcspozícióit.

Ennek következménye az lett, hogy 25 éve rablóbandák vezetik az országot, pártállástól függetlenül.. A gazdasági és politikai elit célja csak saját boldogulása, az ország érdeke és fejlődése őket nem érdekli. Ameddig ezt az elitet nem sikerül lecserélni - márpedig ez manapság lehetetlennek tűnik - addig itt nem lesz jobb világ.

A fejétől bűzlik a hal!

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2014.07.16. 15:04:54

@Babette.: Csak éppen kurva könnyű átlépni az összeghatárt, afölött meg 40%.

6 MFt = 20 k€, az egy mikrovállalkozásnak talán OK, vagy ha valaki főállás mellett csinál valami mellékest, de ha mondjuk nyugati árfolyamon programozol, akkor fél év alatt simán átléped a keretet.

Plusz az iparűzési adót is meg kell még fizetni.

ablakkktalan (törölt) 2014.07.16. 15:04:54

Na a poszter a legjobb példa a tipikus magyarra, ugye rettentő okos, mindenen átlát, mindent megmagyaráz, bebizonyít, órákon keresztül guglizza a diagramokat meg a bizonyítékokat, de a szövegelésen kívűl másra nem futja.

És hiába áltatjuk magunkat, sajnos itt mind ilyenek vagyunk, osztjuk az észt a neten, mert mi ugye nagyon-nagyon-nagyon okosak vagyunk, de arra már nem futja, hogy felálljunk a net elől és a nagyraívelő gondolatokat, meg a rohadt nagy eszünket kamatoztassuk. Ha futná, akkor nem itt basznánk a rezet egész nap.

Fotelharcosok vagyunk mind, ez az igazság.

Khonsu 2014.07.16. 15:04:54

@pappito: Hagyd, ő jól él itthon és fél, hogy lelépnek a jobbágyai, ha ilyesmiket olvasnak.

skylla 2014.07.16. 15:16:10

@laci_52: ezt olvasom mindenhol. tehat mindegy, hogy ellenzek vagy, vagy nem, azert csurran-csöppen

skylla 2014.07.16. 15:17:24

@skylla: na jo, kiveve az lmp-t ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 15:21:02

@laci_52: ezt már sokadszor mondom el. Igenis a testétől bűzlik a hal, ugyanis 89 óta demokratikus választások vannak, ergo az van hatalmon, akit a nép arra alkalmasnak talál. A magyarok ezt a korrupt maffiát találják alkalmasnak, hát van ilyen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 15:28:41

@Gerusz: nem csak 40% hanem még kötelezően ÁFA körös is leszel a következő 2 évre. Tipikus példája annak, hogy hiába jó maga az adónem, mégis gátolja a fejlődést. Egy idő után azt nézi az ember, nehogy átcsússzon mert akkor szop. Pedig az ideális az lenne, hogy tetszőlegesen, ilyen aggodalmak nélkül fejleszthesd a vállalkozásodat és nagy adókulcs/adminisztrációbeli ugrások nélkül mehess át egy társas vállalkozásba, munkahelyeket teremtve.

Herr Géza 2014.07.16. 15:34:30

@Mr Long (UK): Van-e más építö cég? Hát persze: pl. a Mészáros & Mészáros Kft. Bár ö most el van foglalva, mert az alcsútdoboz-i arborétum kertészeti felújítását is megnyerte (meg az ezzel járó ca. 160mió HUF EU-s támogatást...) Hiába, no, ehhez is ért...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 15:45:40

@Gerusz: tisztázzunk valamit: nem onnan indultunk, hogya kata a legtökéletesebb adónem, hanem onnan, hogy itthon is vannak (svájcisapka egyszem vállalkozó ismerősére reflektálva) jól prosperáló vállalkozók a katának hála.
ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek jó, hanem azt, hogy a szolgáltató kisvállalkozóknak van olyan rétege, akinek jó, tehát itthon akad legalább egy vállalkozó, akinek kisebb az adója, mint londonországban digginek, és tán elég jól él a nettó 450ezerből.

SzZoole 2014.07.16. 15:48:46

@Herr Géza: ez a meszaros ennyire univerzalis?
Ha jol tudom viz-gaz szereles a profiljuk.

harakiri576 2014.07.16. 15:49:19

A dolog ott kezdodik, hogy mit lat a gyerek az iskolaban, utcan: az _osszes_ magyar hos alapvetoen egy rebbellis, abbol is a fafeju, egyuttmukodesre keptelen fajta. Lasd Kossuth, Petofi, Dozsa, Rakoczi. Csupa vezetesre erdemtelen, buta, onfeju, megoszto ember.

Es meg hosszu lista.

Szechenyirol kellene a fotereket elnevezni. Deakrol. Meg Klebelsberg Kuno-rol. Esetleg I. Istvanrol (bar o a maga idejeben hazaarulo, ugye, de az eredmeny szempontjabol jol tette, amit tett).

Ha a nemzeti hosok koze azokat emelnenk ki, akik tenylegesen bolcsen es eredmenyesen vezettek az orszagot, lehet, mas lenne a szemlelet. Ha olyanokat allitunk peldakepnek, akik ugyan sokat aldoztak erte, de alapvetoen butak es vezetesre alkalmatlonok voltak, akkor maris megvan a total osszezavart, lazado gyerek.

Lurian 2014.07.16. 15:49:19

@britblog: Completely agree. Shit, we came back a bit more than 2 and a half years ago from Ireland. I suppose those fond memories made us return that you're talking about. Despite the two fantastic kids we gave birth here our life began to crumble the minute we crossed the border. I still say we should go back as soon as possible but my wife thinks that we'd lose our roots. Bullshit. The only thing that keeps us on the surface is the money we saved out there. Without it our life and even our family might have torn to pieces by the Big Hungarian Reality.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 15:50:06

@Gerusz: az ipa pedig legtöbb helyen 1,5 % (máshol meg 2%).
az adó alapja pedig kata esetén 2,5MM.

Herr Géza 2014.07.16. 16:04:33

@Zoole[uk]:
A.: értek én is mindenhez, van az a pénz......
B.: a növényeket locsolni kell, ott már minimum van víz meg slag (csö), azaz vízszerelés = bingó.... Fát meg bokrot ültetni meg ki nem tud...
:DDD

Herr Géza 2014.07.16. 16:11:06

@Babette.:
"...a szolgáltató kisvállalkozóknak ..."
Meg hadd tegyem hozzá a régi klasszikus szellemi szabadfoglalkozásúakat,: író, újságíró, tv-s, rádiós, építész, esküvöszervezö, meg a jó ég tudja ki mindenki. Jellemzöen azok, akiknek nincs, vagy minimális a költséghányaduk, mert a KATA mellett semmi mást nem lehet leírni (ha jól tudom...).

SzZoole 2014.07.16. 16:18:29

@Herr Géza: akkor ez olyasmi mint,kazankovacs es orasmester?
Ha igy nezzuk akkor en is ezer mester vagyok:)))

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.07.16. 17:04:42

@harakiri576: a smiley elmaradt az első bekezdésed végéről. Komolyan ilyet ugyanis 80-as IQ felett nem állít senki.

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.07.16. 17:04:46

@laci_52: Teljesen igazad van. De a sok szűklátókörű ember ezt nem látja be.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 17:25:35

@hékabéka:
Mi itt lakunk a szomszédban, Moselle-ben. Itt is volt olyan autó, amin egyszerre fent volt a német ÉS francia zászló is, nem is egy. Sok lakáson is két zászló volt kirakva. Gondoltam is, milyen neki jó, mert bárki nyer annak örül.
Ilyen elképzelhetetlen lenne Magyarországon. Kirakva a magyar meg mondjuk a szlovák zászló.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 17:27:11

@pamut:
Nem tudtad? (mármint, hogy milyen jó a társaság)

Hari Seldon 2 2014.07.16. 17:39:01

@Zka:
Én mindig azt mondom, hogy a diploma nem egyelő az intelligenciával. Tök komolyan mondom, rengeteg olyan ember van, aki szuper jól ellavírozik a magyar iskolarendszerben. Bemagolja az anyagot. Visszamondja. Ehhez nem kell ész, ehhez "monotonitás tűrés" kell. Ennek következménye, hogy a diplomások nem mondok százalékot, de rendkívül magas aránya kifejezetten buta.
Ellenben sok ember, akinek nemvolt pénze/esetleg leszakadó térségekben nőtt fel, nem lehetett diplomája külső okok miatt, és van köztük rengeteg értelmes.
Nem észt osztanak az egyetemen, hanem csak diplomát.
Uff, szólt a háztatásbeli gépészmérnök.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 17:47:53

@flash.gordon:
"Hát én nem látom ezt a dolgot ilyen rózsásan de reméljük neked lesz igazad. Nekem nagyon riasztó az, hogy valaki különösebb teljesítmény nélkül megnyer egy versenyt és ehhez még állami szintű gratulációt is kap mindezt azért mert szakállas nőnek maszkírozza magát."

Szerintem az sokkal riasztóbb, hogy ha valaki "olimpiai bajnok" doktori fokozatot kap. Na mostantól ennyit ér a magyar értelmiség színvonala.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 17:54:02

@harakiri576:
Amikor egy pár hónapja megemlítettem, hogy valahol olvastam valami Kossuth beszédet, hogy mekkora demagóg volt, és ezreket vert át és vitt a halálba, Sütemény egyből megmondta, hogy micsoda mélyre süllyedtem. Pedig a lényeg az, hogy ha folyamatosan háborúzunk, csak vesztünk, és csökken a lakosság is...

2014.07.16. 17:59:18

@QUERCUS: Mit tett Mo., hogy felzárkozzon, vagy hogy kitörjön a volt rendszer béklyójából?

2014.07.16. 18:07:23

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:

"Mi az a kiszámítható jövő, ami itthon vár?"

Ha nem kerülsz közel a tűzhöz, akkor 0 jövőkép.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 18:08:48

@harakiri576:
Ebben teljesen igazad van.
Rosszak az idolok.

M. Péter 2014.07.16. 18:13:05

@Herr Géza: Az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban is hasonlóan ment a dolog, csak annyi különbséggel, hogy nem svájci frankban adták a hitelt.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 18:19:45

@Hari Seldon 2: De mi köze Koncsitának Schmitdthez? Illetve Schmidtnek a magyar értelmiséghez?

M. Péter 2014.07.16. 18:23:48

@Bonjour: Ez hogy lett kiszámolva?

M. Péter 2014.07.16. 18:27:37

@flash.gordon: Nekem inkább az a riasztó, hogy van még valaki, aki az Eurovíziós Dalfesztivált komolyan veszi.

Herr Géza 2014.07.16. 18:29:21

@Babette.: Egyébként ennek a KATÁ-nak a kapcsán jutott eszembe egy jellemzö magyar sztori. Írtam, hogy rokonaim között is van egynehány. Az egyikük tavaly decembertöl kezdett így egy szerkesztöségben, hétfö az ugye másodika volt. Akkorra meg kellett lennie a NAV bejelentkezésnek, mert ugye otthon 5 perccel visszamenöleg sem lehet semmit csinálni. A dolognak van ugye néhány nap (azt hiszem kettö-három) átfutási ideje, online müxik ügyfélkapun keresztül (ez ugye dicséretes). Ki lett sakkozva, hogy csütörtökön reggel bejelentkezik, mert az pont hétföre intézödik el. Na most a hivatal azonban überfasza módon begyorsított, így már péntek du. megjött online a válasz, hogy a KATA-körbe való bejelentkezés ettöl a pillanattól él. A rokon erre vérben forgó szemekkel elkezd büdös-k.-anyázni, amit persze én nem értek. Hát kiderült, hogy törthavi/idöarányos KATA-fizetés nincs, azaz, ha az adott hónapban egyetlen napra is be vagy jelentkezve, ki kell csengetni a teljes (!!!) 50e rupót. És mivel péntek ugye nov. 29.-e volt, így bizony egetlen dolgozott nap és bevétel nélkül kifizethetett 50e HUF-ot. Merthogy visszamenöleg nem, de elöre, fix dátumra sem lehet bejelentkezni. Szóval nem csak a rendszer egésze úgy szar, ahogy van, hanem még az ilyen apróságokba is belerejtik a ciánkapszulát....

Quercus a favágó 2014.07.16. 18:29:27

@Muscari:

Gyöngyike. Nem a politikai, kulturális liberalizmussal van baj, hanem a gazdaságival. Azon belül is a neoliberalizmussal.

Quercus a favágó 2014.07.16. 18:35:04

@Herr Géza:

Ha 31 napos hónapban, csak 30 napot van táppénzen, 1 napot nem, akkor is ki kell csengetni az 50 000.

Ha valaki Magyarországon úgy vállalkozó mint Digger, abból bajok vannak. Nem kicsi, nagy.

Herr Géza 2014.07.16. 18:39:49

@M. Péter: Mármint melyik részére gondolsz? Mert az stimmol, hogy az ingatlanos oda terel, ahol a legnagyobb jutalékot kapja, de ott a minimálbéres kollégát úgy kinyesik a bankból, mint a huzat, ha arra akar pl. önrész nélkül lehetöleg 500k USD hitelt felvenni.....
Föleg, ha a havi törlesztörészlete a bruttó jövedelmének az 60-70 %-át felülröl súrolja. Mert M.o.-on annó még így is kaptál hitelt....

Herr Géza 2014.07.16. 18:42:24

@QUERCUS: Nyilván "logikusan" következik abból, amit én is írtam. Az a fasza, hogy önmagában ez a KATA is bizonyos köröknek egy nagyon szerethetö megoldás lehetne. De ha belemerülsz a részletekbe, akkor derül ki igazán, hogy ott is van ám szívatóág rendesen.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 18:43:59

@QUERCUS:
Annak van baja vele, aki a versenyben lemarad. - és az marad le, aki bezárkózik gazdaságilag.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 18:52:20

@pappito: Alapvetően a kettőnk megközelítése között annyi a differencia, hogy te az egyén szemszögéből közelíted meg a kérdést én meg a társadaloméból. Előbbi szemszögből megállja a helyét az az érvelés, hogy az egyén ezeket a jelenségeket ki tudja zárni a saját mikróvilágából illetve akár az egész bulvárt, ami a jelenséget közvetíti.

De társadalom szempontjából már messze nem igaz az, hogy ha valami bulvár akkor nem fognak vele foglalkozni az emberek. Épp ellenkezőleg! Akkor fognak igazán hiszen minnél több ember érdeklődésére tarthat számot valami annál inkább beivódhat a közbeszédbe egy jelenség a média által. Tehát a kérdést nem lehet egész egyszerűen azzal elintézni, hogy ha nem érdekel miért nézem ha érdekel miért ágálok ellene.

Tényleg ha azt állítod, hogy nem a fizimiskája miatt nyert akkor mégis miért? Hangi adottságai annyi, amennyi minden harmadik embernek van egy átlagos karaoke esten a dala pedig egy teljesen átlagos valami volt. Normális külsővel az első tízbe nem jutott volna be, ezt merem állítani. És, hogy még egyszer válaszoljak a kérdésedre egészen konkrétan ez zavar engem: Mert, amíg nekem gyerekként olyan embereket állítottak példaképnek, (teszem azt Dobó István, Kinizsi Pál vagy Détári János) akik valamilyen erényt testesítettek meg, ma ilyen Koncsita féléket állítanak példaképnek az ifjúság elé, aki azt sugallja, hogy a nemedről ráérsz menet közben dönteni.

Mindeközben ez, és az ehhez hasonló események egyre inkább erősődnek a világban és ami tegnap magától értetödő volt és természetes (mint pl a házasságban a gyerekek neme, vagy az örökbefogadóknál a szülők neme) ma már vita tárgya. Ebbe a kérdés körbe tartozik a fentebb említett Life-Ball plakát is.

Tényleg te örülnél ha az utcán egy ilyen plakát előtt kellene elsétálnod a gyerekeddel?

assets.vice.com/content-images/contentimage/157342/Bildschirmfoto-2014-05-27-um-14-50-43.jpg

A fearmongerkedés nem tudom micsoda, de a szövegkörnyezetben vészmadárkodásnak tippeltem.

DieNanny CH 2014.07.16. 18:53:02

Teljesen OFF, még sem a posztot, sem a kommenteket nem olvastam.

Augusztus 1-jén lesz Svájc államalapítási ünnepe (mint aug. 20 nálunk)
Jött egy szórólap, hogy most éppen a járás melyik faluja rendezi (kb 4 falu van benne, minden évben másik vállalja)
Nem nagy dolog, a járási elnök beszél, egy helyi írónő, hitközségi vezető, jódliklub énekel, aztán ingyen älpler-magrone, mint ebéd.
Szóval, a szórólapon áll egy mottó, ezt muszáj bemásolnom:

Heimat braucht jeder Mensch, denn dort findet er eine vertraute Umgebung und Geborgenheit. Aber Heimat ist nicht nur an Orte oder Länder verbunden. Heimat sind die Menschen, die uns verstehen und die wir verstehen. (Max Frisch - www.hdg.de/lemo/html/biografien/FrischMax/ )

> Hazára minden embernek szüksége van, hiszen ott találhat csak meghitt környezetet és biztonságot. De a haza nincs helyhez vagy országhoz kötve; a Haza az emberek, akiket megértünk és akik minket is megértenek. <

Hát, egyre jobban tetszik itt Svájcban...

És most jöjjön a poszt!

na4 2014.07.16. 19:02:34

Szószerint így van Bukás előre programozva.

McZozo 2014.07.16. 19:03:51

@Hari Seldon 2:
Ezzel egyetertek, nalunk a gengsztervaltas utan az lett a minimum hogy diplomazni kell mindenkinek. Ez szerintem olyan mertekben vitte le a diplomasok szinvonalat hogyh azt elmondani nem lehet. Egyik multinal kozepvezetokent dolgozva nekem kelett embereket felveteliztetnem. A ceg eloszeretettel vette fel a frissdiplomasokat a koltseghatekonysaguk miatt. HAt miot mondjak tudnek mit meselni, de maradva a balladai homalynal csak annyit mondok hogy iszooooonyat. Az esetek 70% ban a negro vilagit a szajukban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.16. 19:04:05

@Philosoraptor: De nem érted hogy zárkózik fel? A nyugati vásárlóerő fele már megvan. Szerinted ez 1990 ben mennyi volt?

DieNanny CH 2014.07.16. 19:04:24

Jé, most, hogy a posztot elolvastam, rájöttem, nem is volt annyira off az előbbi írásom...

Most pedig jöjjenek a kommentek...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.16. 19:04:45

@QUERCUS:

Egy szóval : NWO. Persze ilyenekről nem illik beszélni. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.16. 19:06:43

@Philosoraptor:

Ez Nyugaton is pontosan így van. De mondom, te Magyarországról csak annyit látsz hogy a hülye hinta is keres 1100 eurókat a fos melójával. És akkor biztos van jövő is.Nem tűnt még fel hogy csak azok beszélnek ennyire végletekben Magyarországról meg pl a Nyugatról akik otthon élnek?? Aki azért élt már kint 1-2 évet az nagyon jól tudja hogy szinte semmi sem egyszerűbb mint otthon. Szembejönnek ugyanazok a gondok : nem élhetsz szép házban, nélkülözni kell a megtakarításhoz,meg hasonlók. Jobb a megélhetés,de ennyiben ki is merül. Nem értem minek kell hozzáfűzni mindenféle homályos dolgot hogy kiszámíthatóság meg jövő meg tervezhetőség. Komolyan nem értem mi ez. Vagyis tudom. Önigazolás. Hogy jól döntöttünk. De aki úgy megy Nyugatra hogy majd az varázsütésre segít,az szerintem pofára fog esni.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.16. 19:11:16

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Romaniat nem hoznam kovetendo peldanak
a forradalmat mindenkepp .. ahogy Chausescuval es a bandajaval leszamoltak el kellene most az orszagban .persze akik utanuk jottek nem jobbak

egy part allam lettunk beastak magukat mindenhova es aki csak fenn akar maradni be kell allnia a sorba .. ezen valtoztatni nem lehet
magyarazzatok meg a politikai elitnek Orban bandaja Pinter Meszaros Lorinc hogy valami rosszul megy es valtoztatni kellene

Muscari 2014.07.16. 19:17:32

@QUERCUS: akkor jo, csak ezt ki kene hangsulyoznod, ugyanis nagyon nem mindegy.
Most meg is nyugodtam egy kicsit :-)

Hari Seldon 2 2014.07.16. 19:21:11

@házelőtthinta:
Gondolod, hogy nem az?
Mindenki versenyzik, csak van aki nem látja.
És aki nem látja, hogy versenyezni kell, az már veszített is mielőtt tudna róla.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 19:22:17

@Herr Géza:
"adott hónapban egyetlen napra is be vagy jelentkezve"

de ha ezt tudta, akkor miert nem volt mindegy par nap keses? hm?

most azt hagyjuk, ez kivetelesen tok egyertelmuen benne van az egyszem jogszabalyban.

de ki tudja, mennyi jarulekot fizet egy ostermelo elso evben, ha a jarulek alapja az elozo evi bevetel?

Quercus a favágó 2014.07.16. 19:33:12

@Hari Seldon 2:

A verseny az én értékrendemben arról szól: egyenlő pályák, egyenlő esélyek( Sándor Gyuri után szabadon). Szerinted a Kelet-Európai gengszterváltás, és az azóta eltelt időszak erről szólt.
Már leírtam itt, de leírom még egyszer.
Mégis hogyan gondoljátok ez a piacgazdaság, szabad verseny dolgot? '89-ben Magyarország egy iparilag fejletlen, gyenge infrastruktúrával, elavult közigazgatással rendelkező ország volt. Nem volt mobilizálható tőke, nem volt vállalkozói kultúra, piacismeret, stb. És akkor jöttek a liberális sekkfejek, az SZDSZ, és kitalálták, az egyetlen üdvös gazdasági modell a neoliberális piacgazdaság, a verseny. Versenyezzünk az USA-val, Angliával, Németországgal, Japánnal, stb. Tiszta sor. Egyenlő pályák, egyen esélyek. Mint mondottam, ez olyan, mint ha valakit fölébresztenek egy 30 éve tartó kómából, megkérdezik: jól vagy haver? Igen, király! Akkor holnap indulsz az olimpia 100 m-es síkfutás döntőjében.

Tanulmányozni kellene egy kicsit, hogyan rakták össze a saját gazdaságukat a mai világ vezető hatalmai. Nekik kivel kellett szabad versenyezni? Milyen szerepet vállalt az állam a gazdaság fölépítésében. Hogyan finanszírozták a saját vállalkozóikat, hogyan védték a belső piacukat. Ezeket a modelleket hívják úgy, hogy északi-, rajnai, dél-Koreai modell.
Aztán ha ez megvan, el kellene gondolkodni azon, Magyarországnak mennyi lehetőség adódott meg ezekből. El kellene gondolkodni még a távoli Új-Zélandon is. Na meg lejjebb venni az arcból. Nem keveset, sokat.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 19:40:01

@QUERCUS:
Elég naív vagy, ha azt hiszed, hogy egyenlő pályán kell versenyezni. Te komolyan elhitted egy percig is?!?

Csakhogy, amíg a magyarok zöme ezek nyivákolt,és inkább bezárkózott, a többiek elkezdtek akár szemben a széllel is versenyezni.

Tudták, hogy nem lehet nyerni, de legalább tisztes helytállás is jobb mint a nyafogás. - Lásd, a fenti cikkben említett Észtország. Ugye ők aztán nem voltak előttünk. Sőt, szovjet gyarmat voltak. - Nekik mégis sikerült, milyen érdekes...

2014.07.16. 19:47:15

@házelőtthinta: Folyamatosan halljuk ezt a dumát, csak valahogy nem érezzük meg a fizetéseken. Ha emelkedik is a fizu, elviszik a még drágább élelmiszerek és a millió adó....-.-

Quercus a favágó 2014.07.16. 19:49:29

@Hari Seldon 2:

Én semmit nem hiszek el a liberális piacgazdaságból. Még az ékezetet sem. Már fentebb írtam, nem azon kell rugózni, hogy hogyan előzgetjük itt egymást Kelet-Európában.
Azon kellene elgondolkodni, hogy 25 éve hülyítenek bennünket ezzel, miközben a volt keleti blokk, és az unió centrum országai között a különbség egyre nő. Versenyeztetnek bennünket mint a lovakat, megpaskolják aki kedvük szerint teljesít, dobnak neki egy kevés kockacukrot, miközben eszük ágában sincs fölzárkóztatni a periféria országait. Mi gyarmatnak, olcsó kizsákmányolható munkaerőnek kellettünk.

Muscari 2014.07.16. 19:52:18

@QUERCUS: It makes sense. Korea lehetne kovetendo pelda, ok rovid ido alatt alakitottak nagyot, bar akkor egy kicsit mas volt a vilaggazdasagi kornyezet.

En mondjuk semmit nem tudok roluk, lehetne esetleg bovebben?

2014.07.16. 19:55:22

@házelőtthinta: "De mondom, te Magyarországról csak annyit látsz hogy a hülye hinta is keres 1100 eurókat a fos melójával."

Számomra (már ne is haragudj :D) nem te vagy az etalon itt a blogon, hanem a "tanult"/küzdő emberek. A mekis meló mindenhol szarul fizet, országtól függetlenül. Az, hogy a nyomorodat mindenkire kivetíted, és megpróbálsz ebből általánosítani, eléggé gáz dolog.

"Aki azért élt már kint 1-2 évet az nagyon jól tudja hogy szinte semmi sem egyszerűbb mint otthon. Szembejönnek ugyanazok a gondok : nem élhetsz szép házban, nélkülözni kell a megtakarításhoz,meg hasonlók. Jobb a megélhetés,de ennyiben ki is merül. Nem értem minek kell hozzáfűzni mindenféle homályos dolgot hogy kiszámíthatóság meg jövő meg tervezhetőség. Komolyan nem értem mi ez. Vagyis tudom. Önigazolás. Hogy jól döntöttünk. De aki úgy megy Nyugatra hogy majd az varázsütésre segít,az szerintem pofára fog esni."

Nem szokták azt mondani, hogy egyszerűbb, azt szokták mondani, hogy bizonyos idő elteltével tudsz előrehaladni is, nemcsak hátrafele. Mo.-n ma nincsen jövőkép szvsz. Legalábbis az átlagembereknek nincsen. Itt a blogon elég sokan vannak, akiknek kint bejött az élet, akkor most ők hazudnak v. te akarod őket hazug embereknek beállítani?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 20:13:59

Elmagyarázná nekem valaki ezt a KATA dolgot?
Jól értem hogy havi 6millió bevétel esetén ha a nyereség 500ezer forint akkor havi 50ezret kell fizetni?

DieNanny CH 2014.07.16. 20:20:33

@Babette.:

Nem lehet, hogy azért, mert amíg nincs bejelentkezve, nem is számlázhat? Úgy értem, mondjuk 2-án, hétfőn beadja (mert vasárnap nem lehet.) 3-án délután megjön a visszaigazolás, de akkor 2 munkanapon már nem tudott számlázni. Hm?
Én ehhez egyáltalán nem értek, ez csak úgy eszembe jutott...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 20:21:02

@Hari Seldon 2: ezzel csak egyetérteni tudok, nekem sincs diplomám :) Sajnos.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 20:23:42

@Herr Géza: az én könyvelőm ügyesen megoldotta nekem a júli 1-es kezdést :)

Hari Seldon 2 2014.07.16. 20:23:53

@QUERCUS:
Ja, hogy nem hiszed el. Te dolgod. Attól még van. És igen, igazságtalan, ilyen az élet. Aztán ne csodálkozz, hogy folyamatosan vesztes oldalon van Magyarország. Mert a többség tényleg nem hiszi el, hogy van verseny.

Attól még nem lehet elzárkózni a világtól, mert az lemarad.
Legismertebb példái, Kína és Japán 16-19 században. Előtte gazdag országoknak számítottak, 19-ik századra, elment mellettük a világ.

DieNanny CH 2014.07.16. 20:24:22

@diggerdriver:

Én úgy értelmeztem, hogy évi 6 millió... De nem értek hozzá...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 20:24:59

@Herr Géza: "Föleg, ha a havi törlesztörészlete a bruttó jövedelmének az 60-70 %-át felülröl súrolja. Mert M.o.-on annó még így is kaptál hitelt.... "

Mivel a fél ország papíron minimál meg félminimálbéres, nempapíron meg tökre nem...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 20:26:28

@flash.gordon: "Tényleg te örülnél ha az utcán egy ilyen plakát előtt kellene elsétálnod a gyerekeddel?"

Nektek homofóboknak tényleg a körül az 1 kellemetlen (?) perc körül forog az életetek, amit a saját gyereketek nevelésére kell fordítanotok a témában? Elég szánalmas :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 20:27:45

@házelőtthinta: NWO hahahahaha, mindent értek. Te a télapóban is hiszel?

Quercus a favágó 2014.07.16. 20:30:38

@Muscari:

A Dél-Koreai modell valóban járható út lett volna Kelet -Európa számára. Azonban ma csak egyetlen közös vonás akad, az exportorientáltság.

A koreai polgárháború befejezésekor, 1961-ben, Dél-Koreában az átlagjövedelem fele volt a Ghánainak. Mára Dél-Korea a világ egyik leggazdagabb országa.
Az ázsiai tigrisek gazdasági modellje, a fejlesztő állam modell.
A koreaiak szinte semmit nem találtak ki maguktól. Mindent a japánoktól lestek el. Viszont amit eltanultak, azt utána tökélyre fejlesztették. Így durván annyi idő alatt, mint amennyi a gengszterváltás óta eltelt, fölzárkóztak a világ élvonalához.

Hogy hogyan?
-A koreai állam saját cégeket alapított, és nem a külföldi működő tőkére alapozott.
-A társadalom saját belső megtakarításaira alapozott, és nem privatizált.
-Az állam távol tartotta a külföldi befektetőket, ehelyett az állam saját ipari konglomerátumokat hozott létre( csebolokat). Ilyenek a Hankook, Hyundai, Daewoo, Lucky Goldstar, és a
leghíresebb, a Samsung. Ezeknek állami támogatást adott, lenyelte a veszteségeiket, támogatta a K+F tevékenységüket.
Ezek a konglomerátumok a saját bankjaiktól vettek föl hitelt, és nem a piacról, főleg nem külföldről.
-A töke, a piac nem volt liberalizálva, azt az állam ellenőrizte.
-Kitűnő oktatási, kutatási rendszert hoztak létre, ezzel elérték, hogy az előállított termékekben egy magasabb volt a hozzáadott érték, így egyre jobban nőtt az exportbevételük.

Hát röviden így

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 20:31:47

@diggerdriver: nem havi, évi 6M a limit. Az adó havi 25K ha másodállásban és 50K ha főállásban nyomod + évente valami 50K iparűzési. ÁFA nincs, csak bevételi nyilvántartást kell vezetni. Költségeket nem számolhatsz el.
Szolgáltatásra nagyon jó, nekem elhiheted :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.16. 20:33:42

@Zka: Habár homofóbozni pont annyira intelligens dolog mint zsidózni már csak idő kérdése volt, hogy valaki megtegye.

Ahol kifogynak az érvekből ott jön a személyeskedés. Inkább ez a szánalmas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 20:34:06

Na szóval...

Kiváló poszt...
...lenne ha fél évvel ezelőtt íródott volna.
Mostmár okafogyott.
Magyarországon minden rendben van.
Nép és "elit" egymásra talált.
A nép példátlanul elégedett az elmúlt négy év kormányzásával.
Példátlan módon egymás után kétszer adott kétharmados hatalmat a kormánynak.
Valaki mintha mondta volna fentebb hogy a testétől bűzlik a hal.
Nem a kormány(fej) választott népet(test) hanem a nép kormányt.
Elégedett ország.
Nincs miről tovább beszélni.

Egyébként...
Mikor tavaly lent voltam Fúróséknál és megismertem a befutott pályáját azonnal írtam egy posztot a blogomban hogy megértettem miért elveszett ország Magyarország és miért esélytelen minden próbálkozás a felzárkózásra.
A lényeg a lényeg hogy Fúrósnak a következő mondata világosított fel.
" mikor valaki azt mondta valamire hogy nem az én kibaszott munkám akkor én megcsináltam"
Ez az a mondat amiben minden benne van még a tegnapi polémia is a WC pucoló építésvezetőről.
Ezért tart ott Fúrós ahol tart.
Még tegnap is mikor sokadszor jött elő a téma voltak akik nem értették.
Ezért okafogyott a mai poszt.

2014.07.16. 20:35:01

@Philosoraptor:
" Itt a blogon elég sokan vannak, akiknek kint bejött az élet, akkor most ők hazudnak v. te akarod őket hazug embereknek beállítani?"
Van kb. 300-500 ezer kulfoldon szerencset probalo magyar. A HA-re posztol 500, hozzaszol 1000. Akinek nem jott be, az nem ir ide, csak az, aki elhiszi, hogy neki bejott, kozben csak szerencseje volt:)

**mimi** 2014.07.16. 20:38:25

@diggerdriver:
nem havi, évi 6 millió bevételig lehet alkalmazni vállalkozóknak...
az átlag havi bruttó 500 ezer, amiből 50 ezer az adó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 20:40:29

@QUERCUS:
Vagyis pontosan azt tették mint a japánok.
Amit lemásoltak azt tökélyre fejlesztették.
Most már ha választani kéne inkább vennék koreai autót mint németet.
Mert jobb.

firg_firg 2014.07.16. 20:41:42

@Cascabel: abbol az 1000bol kb 2000 gazdasagi szakember csak meg nem kapott nobel dijat es tovabbi 3000 profi futballszakerto (en is) csak meg nem nyert VBt.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.16. 20:42:16

@Philosoraptor:

Most figyelj! Itt(az egyik leggazdagabb nyugati országban,Ausztriában) annyit érzékelek hogy drágul minden folyamatosan(élelmiszerárak,lakbér(brutálisan,évi 5-10%ot), de a fizetésem meg nem emelkedik! Hoppá! Ehhez mit szólsz?

Hogy nem én vagyok az etalon? Sejtem, csakhogy te átlagos emberekről beszélsz. Ugye? Na, az átlagos ember pont én vagyok ! Az egyszerű melós! A sparos eladó csaj se keres jobban, a húspult mögött szalámit osztogató kislány se,a takarító se, a szobalány se, a pultos se. Sorolhatnám reggelig! Mi vagyunk az átlag. Hogy nekünk lenne kiszámítható jövőnk? Hát anyagilag semmiképpen nincs. Az átlagos ember egy nagyon szerény lakást tud bérelni magának,ha felnőtt ember létére megvan benne az az úri vágy hogy akar magának intim szférát. Vagy mi a kiszámítható élet? Összeköltözni a haverjainkkal és spórolgatni az 1200 eurós(ami egy melósnak már a jobb bér) bérből pár száz eurót nulla intim szféra nélkül? Ez lenne? Nem tudom kiknek jött be itt a blogon, meg hogy mi az hogy bejön az élet, de az átlagos ember élete bizony Nyugaton se fenékig tejfel. Nagyon jó dolog hogy meg lehet élni Ny-Európa számos országában az úgynevezett kulimelókból is,de az emberek többségének ugyanúgy nincs biztos jövője. Mégis miből lenne?

Te mennyit is keresel? 130 ezer forintot? Tudod hogy annak majdnem akkora vásárlóereje van otthon mint itt egy melós bérnek?Mivel a gazdagabb nyugati országokban kétszerese a vásárlóerő a magyarénak nagyjából egy 140 ezer forint otthon annyit ér mint itt mondjuk az a 1070 euró. Ha nem hiszed el, nyugodtan megnézheted egyes termékeken. Hány kg csirkemellet tudok vásárolni a havi béremből? 100 kgt!Te mennyit tudsz vásárolni 140 ezerből? 100 kg körül! (1400 forintnak vettem a csirkemell kilóját, bár lehet 1500 inkább). Érted? Azért pont a csirkemellet hozom fel mindig példának mert egy jelentős fogyasztási cikk, nagyon rugalmas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 20:53:19

@Zka:
A példánál maradva ha 10% a költség akkor a maradéknak majdnem pontosan 10%-a az adó.
Ez teljesen korrekt.
Tegyük fel hogy Magyarországon én ilyen KATA-s vállalkozó vagyok mint gépkezelő.
Havonta 500ezer bruttót kéne keresnem.
Ha otthon maradok akkor talán lenne már a nettó fizetésem 180ezer forint.
Az 360ezer tokkal vonóval a munkáltatónak.
Mi van ha azt mondom a munkáltatónak hogy alkalmazzon vállalkozóként és adja ide nekem a 360ezret ból lejön költségként mondjuk 50ezer meg adó 50ezer marad 260ezer.
Azért mégis több mint a 180ezer nettó.

Quercus a favágó 2014.07.16. 20:55:23

@Hari Seldon 2:

Nem csak Magyarország áll a vesztes oldalon, hanem minden Kelet-Európai ország. Egyetlen egynek sincs esélye az unió keretein belül a fülzárkózásra. Egyetlen egynek sem, illetve egynek igen, Szlovéniának.
Azért nincs, mert ez nem érdeke a centrum országoknak, és ezen országok multinacionális cégeinek, és bankjainak.
Ha csak egy másodpercig komolyan gondolná az unió a konvergenciát, akkor bevezetne egy uniós minimálbért,mondjuk a spanyol magasságában. De ilyet nem fognak meglépni. Mert NEM ÉRDEKÜK..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 20:59:11

@flash.gordon: nemnem, buzizni annyira intelligens dolog, mint zsidózni. Nekem egyébként még sose mondták, hogy homofób lennék, ez csak véletlen lehet.

firg_firg 2014.07.16. 21:01:17

@házelőtthinta: a big mac indexrol hallottal mar? Keress ra neten. Nem basztatasbol mondom. A vasarloero nem ugyanolyan mindenhol.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 21:02:44

@diggerdriver: ezt itthon KATA keretében nem teheted meg, mert egy esetleges adóellenőrzéskor megszekszuálnak miatta. Ha valóban szabadúszó vagy és sok helyre bedolgozol, akkor természetesen mehet így itthon is ez a modell KATÁval.

Quercus a favágó 2014.07.16. 21:06:50

@diggerdriver:

Rábaszol, az van.
Egy kifizetőtől csak 1 millió forint bevételed származhat. Ha több, akkor már igazolnod kell, hogy nem munkaviszony fedezésére szolgál-é a vállalkozásod. És ezt ellenőrzik is. A törvény vélelmezi, hogy munkaviszonyban állsz a céggel, és ezt a törvényi vélelmet kell megdönteni.

Pebbles 2014.07.16. 21:08:43

OFF: MELO. Emberkek. Akit erdekel:
Hungarian Policy Documentation Controller - 6honapos szerzodes:
jobview.monster.ie/Hungarian-Policy-Documentation-Controller-Job-Dublin-Dublin-Ireland-136780964.aspx
emailt az oneletrajzzal: carol@principlehr.ie

Muscari 2014.07.16. 21:08:51

@QUERCUS: akkor nem ertem, hogy ez miben kulonbozik a szocializmustol. Azon kivul hogy-hogy ott nem loptak szet mindent?
Hogy volt kepes az allam ilyen versenykepes vallalatokat letrehozni?

Ez nalunk biztosan nem sikerult volna, az emberek mentalitasa miatt, a koreaiak ilyen szempontbol sokkal kozelebb allanak a japanokhoz. A privatizacio is arrol szolt Magyarorszagon, hogy ki hogyan tomte meg a sajat zsebet.

A ferjem szerint a csehek csinaltak jol, naluk is megmaradt sok vallalat allami kezben es fejleszettek

firg_firg 2014.07.16. 21:09:43

@diggerdriver: +1
Demokratikus valasztason nyertek, nem soporte el oket a nepharag 50% el se ment szavazni. Ezek szerint az emberek felenek tokmindegy igy is jo meg ugyis, de annyira nem szar nekik, jo a langyosviz.

Amugy ezen a nem megyek el szavazni dolgon nagyon fel tudom baszni az agyam. 48- ban meg 56-ban is azert haltak meg az emberek hogy ezek a seggek szavazhassanak. Erre meg csak el sem mennek...

DieNanny CH 2014.07.16. 21:15:39

@firg_firg:

Nekem pl nem tetszett egyik párt sem, ezért nem szavaztam.
Hogy akkor valaki ELLEN kellett volna szavaznom? Hát nem erről szól a mai poszt? Hogy a magyar mindig csak valami ELLEN tud lázadni? És ez mennyire nem jó?
:-)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 21:17:31

@Muscari: annyiban, hogy amennyire értem, csak a tőkét adta és az esetleges bukókat állta. Minden más piaci verseny alapon ment.
Valami hasonlót mi is csinálhattunk volna, csak a mi hülyeségünk, hogy nem.
OK, DélKorea kapott elég sok pénzt erre az USAtól. Viszont Magyarország kb 50x volt gazdagabb a rendszerváltáskor, mint DK a háborúja után.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 21:20:56

@Zka: @QUERCUS:
Jaaa hogy akkor szart sem ér az egész.
Ok. Maradok.
:O))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.07.16. 21:21:58

@Muscari:

Valami hasonló, de mégsem. A volt kelet-európai országok elkövettek egy óriási hibát. Mindent liberalizáltak. Pedig csak a politikát, és a kultúrát kellett volna. A GAZDASÁGOT NEM.

Ami cseheket illeti, ott elosztásos(kuponos) privatizáció volt. Nálunk spontán. A kuponos privatizációban kizárt a korrupció. A spontán privatizációban mindent el lelhetett lopni. Spontán.

Quercus a favágó 2014.07.16. 21:24:02

@diggerdriver:

Ha Te Magyarországon úgy dolgoznál vállalkozóként,mint most Angliában, a foglalkoztató cégek megszívnák, mint a torkos borz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 21:29:40

@QUERCUS: Minden 1millánál kilépnék egy napra aztán másnap kezdenék.

firg_firg 2014.07.16. 21:31:22

@DieNanny [SZ,CH]: Aki nem valaszt annak majd masok dontenek a sorsarol. A szabadsag nehez dolog.

Quercus a favágó 2014.07.16. 21:32:09

@diggerdriver:

Nem egy. Adóévről beszélünk.

firg_firg 2014.07.16. 21:36:59

@DieNanny [SZ,CH]: szoval nem kotelezo valasztani, mint ahogy demokraciaban meg szabadsagban elni sem. Nincs is ra igenye mindenkinek.

De aztan akkor sem er panaszkodni ha bukjak a nyugdijukat, a fejukre no egy jo kis diktatura, vagy epp holnap kopogtat a polgarmester hogy tessenek menni kapali, de azonnal.

2014.07.16. 21:52:51

@diggerdriver: "Ha az adózó a naptári év egészében kisadózó vállalkozásnak minősül, a naptári évben elért bevételének a 6 millió forintot meghaladó része után 40 százalékos mértékű adót fizet"
www.nav.gov.hu/nav/ado/kata/teteles_ado_121112.html

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 21:58:01

@QUERCUS: ebben nincs benne a valasz tudtommal (mobilrol olvashatatlan, nem ellenoriztem).
de en tudom a valaszt...
abazurdum, elore mondom

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 22:01:04

@DieNanny [SZ,CH]: nem, mert a honap elso napjatol kata alany, barmelyik nap jelentkezik be.
es ez is kivetelesen tok erthetoen van leirva a jogszabalyban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 22:06:34

@diggerdriver: erdemes lenne figyelned magad egy kicsit. hatha feltunne, hogy neked minden szar, ami kis pozitivumot hozunk peldanak. nincs konnyu dolgunk, de te ezt is mind leszarozod.

Quercus a favágó 2014.07.16. 22:17:43

@Babette.:

Jó neked, én a kérdést sem tudom. D

Sütemény1975 2014.07.16. 22:20:50

na a mai folyamhoz, jobb ha nem szolok hozza... szep estet mindenkinek!

2014.07.16. 22:22:14

@Cascabel: Gondolom, az fel sem merül benned, hogy valakinek nincsen ideje/magasról tesz az egész internetre, és azért nem ír ide...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 22:22:56

@Babette.:
Na akkor figyu.
Egyszerű mezei proli vállalkozó vagyok englisben.
Nem csalok nem hazudok a Bözsinek, befizetem a teljes 13% befizetendőt.
Nem rettegek az adóhivataltól mindent szabályosan csinálok.
Mondjál nekem erre egy alternatívát Magyarországon.
Mit kéne dicsérnem? Azt kellene dicsérnem hogy ami ti dicsértek azt én nem tehetem meg?

Quercus a favágó 2014.07.16. 22:24:12

@Sütemény1975:

Pedig egy másik blogon épp most mondtam Maxnak, hogy neki való téma volt ma, és hogy egyedül képviseltem az antiliberós vonalat. Erre Te is lelépsz. D

2014.07.16. 22:28:58

@házelőtthinta: Oké, én ezt értem. Azt nem értem, miért vagy lusta tanulni, miért nem akarsz kitörni.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 22:31:08

@QUERCUS:
Meg Észtország is jó úton halad.
Meg a többi is JOBB úton mint Magyarország.

kardio1 2014.07.16. 22:35:54

@QUERCUS:
Csatlakozzak hozzàd? :) En sem értek egyet a féktelen gazdasàgi liberalizmussal. Mindig azt mondjàk, a piac szabàlyozza önmagàt. Aha, làtom; 2008 ota is milyen jol szabàlyozza önmagàt...Ja, hogy a vàlsàg is az önszabàlyozàs része?...
A koràbban emlitett koreai és japàn példàk, vagy ide sorolhatnàm Szingapùrt is, azért nem alkalmazhatok Magyaro.-n, mert egyik sem volt demokràcia (SG még most sem az) a nagy fejlôdés idején (ez Japànnàl a II. Vh. elôtt volt...)

2014.07.16. 22:36:38

@firg_firg: "Demokratikus valasztason nyertek, nem soporte el oket a nepharag 50% el se ment szavazni. Ezek szerint az emberek felenek tokmindegy igy is jo meg ugyis, de annyira nem szar nekik, jo a langyosviz."

Ilyet a legegyszerűbb írni...

Nos, akkor lássuk, mire is szavazhattam volna. MSZP: sikeresen lejáratták magukat már elég sokszor, nem tudok már hinni nekik. Fidesz: ők a nagyobbik rossz, ezt látni fogjuk az elkövetkező években, rájuk sem szavaztam volna pont az elmúlt 4 év miatt. Jobbik: túlságosan szélsőséges, még csak az kellene, hogy akkor holnaptól fejbelőjjük azokat, akik zsidók, cigányok, szemüvegesek, rokkantak, stb. LMP: igazán súlytalan párt. Utóbbi kettő mellett szól, hogy még nem voltak kormányon, és nem tudtak annyit lopni, mint a másik kettő.

Ez volt a felhozatal. Te mire szavaztál volna?

2014.07.16. 22:38:46

@firg_firg: Ezt én is így látom. S akkor sem kell majd panaszkodni, amikor nem lesznek olyanok, akik járulékokat fizetnek! :D

kardio1 2014.07.16. 22:40:20

Ami meg Esztorszàgot illeti, nagyon szép a teljesen elektronikus rendszer, minél szélesebb, annàl jobb, de azért nem kicsi baj volt, amikor a szovjet hôsi emlékmûvet àt merészelték helyezni pàr évvel ezelôtt: az orosz kiberhadsereg igencsak megbénitotta az orszàgot, nem kellett hagyomànyos katonai vagy diplomàciai fenyegetés, még le is tagadtàk az egészet.

Quercus a favágó 2014.07.16. 22:43:28

@kardio1:

"egyik sem volt demokràcia"

Azt a gyenge 20 évet a gengszterváltás után mi is kibírtuk volna demokrácia nélkül, ha cserébe a világ leggazdagabb országai közé kerülünk.

gabors 2014.07.16. 22:45:45

@Bonjour: az is mind csak szajkarate ahogy valaki mar irta erre a cikkre, semmifele gyakorlati alapja nincs egyiknek sem !!!

mostanaban eleg divatos mint a neoliberalis kapitalista rendszer kritikusairol beszelni

a legutobbi hasonlo elmeleti kritikusok is csak a gyakorlatban mutattak meg hogy megse olyan fasza pedig papiron kurva jol nezett ki ...Das Kapital

firg_firg 2014.07.16. 22:58:05

@Philosoraptor: Jaja, szar a felhozatal, nem vitatom, de ettol meg szavaztam volna. Vagy a legszimpatikusabbra, vagy a legkevesbbe unszimpatikusra, akik a legkevesebb kart tudjak okozni.

kardio1 2014.07.16. 23:03:17

@QUERCUS:
Ez igaz, de mi akkoriban nem a kinai, hanem a szovjet utat jàrtuk: Kinàban a politikai gyeplôt màig nem lazitottàk, Gorbi meg kiengedte a szellemet a palackbol a glasznoszttyal meg a peresztrojkàval, aztàn mire akarta volna reformàlni a Szovjetuniot, màr nem volt mit!
Az is igaz, hogy a volt keleti blokkban ugyanùgy mindenütt a volt kommunistàké ma is a gazdasàgi hatalom, néhol még a politikai is. Kivéve a volt NDK-t.
Szerintem sem elég a korlàtlan piacgazdasàg. Minden jo, amig tudunk dolgozni. Ha tartosan betegek vagy egyéb olbol munkaképtelenek, tartosan munkanélküliek vagyunk, korlàtlan piacgazdasàgban senki sem segit. Tévedések elkerülése végett mondom, hogy Ny-Europa nem korlàtlan piacgazdasàg (még...)

i got my (törölt) 2014.07.16. 23:04:10

@házelőtthinta:
"Na, az átlagos ember pont én vagyok ! Az egyszerű melós!"

Aligha. Te a skála abszolút végpontja vagy, nem az átlag.
A sparos eladó kollektív szerződés szerint minimum 1400-1500 Eurót kap, ami havi nettó 1300 Eurót jelent (beleszámítva a 13. és 14. havi járandóságot). Erősen kétlem, hogy egy CBA eladó a havi nettó 80 ezer Ft-ból ki tud jönni úgy, mint Ausztriában 1300 Euróból. Normális kis lakást lehet a viszonylag drága osztrák nagyvárosokban is 500-600 Euróért bérelni. 100-150 Euróból simán ki lehet hozni a kaját (persze nem úgy, hogy mindennap étteremben eszünk). 50 Euróból lehet venni egy havi bérletet, vagy egy kerékpárt.
Állításod úgy fogalmaznám át: a motiválatlan, lusta, tanulatlan ember élete bizony Nyugaton se fenékig tejfel. De a Holdon se...

i got my (törölt) 2014.07.16. 23:04:18

@diggerdriver:
"Példátlan módon egymás után kétszer adott kétharmados hatalmat a kormánynak."

Alapvetően egyetértek, de kicsit árnyalnám a képet:
"A választási szabályok és a kampány több elemét is kritizálták a külföldi EBESZ-megfigyelők. Az elfogult médiamegjelenések, az összemosódó kormány- és Fidesz-kampány, a kampányfinanszírozási szabályok változása szerintük mind egyenlőtlenné tették az esélyeket."
www.origo.hu/valasztas2014/20140407-az-ebesz-megfigyelok-velemenye-a-valasztasokrol.html

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 23:44:36

@QUERCUS: "És akkor jöttek a liberális sekkfejek, az SZDSZ, és kitalálták, az egyetlen üdvös gazdasági modell a neoliberális piacgazdaság, a verseny. Versenyezzünk az USA-val, Angliával, Németországgal, Japánnal, stb. "

szóval mégsem olvastál utána. Szó sem volt az usával meg japánnal való versengésről, hazairól volt szó, szabad válallkozásról és belső gazdasági versenyről, azok a seggfej szadisok egy dolgot biztosan tudtak, hogy az ország le van gatyásodva, elavult minden, az úthálózattól a gyártástechnológiákig, mezőgazdasági termelési struktúráktól a szociális ellátórendszerig.

És te huszonöt évvel a rendszerváltás után még mindig gyűlöletszavakkal hergeled magad, hogy jujj, nem voltak egyenlő esélyek mert a szadi meg a liberál. Tipikus.

i got my (törölt) 2014.07.17. 00:22:39

Spanyolország, Sevilla.
Képriport egy házfoglaló családról, akiknek 3 gyerekkel elárverezte a bank a lakását, mert nem tudták fizetni a hitelüket. Ők egyek a 400.000 kilakoltatott háztartás közül. A kilakoltatások következtében egyre nő az üres lakások már eddig is magas száma. A riportban szereplő komplexumban jelenleg több tucat család él, várva az újabb kilakoltatásra.
Munkanélküliség, megszorítások, üres házak, sokgyerekes családok az utcán, tető nélkül a fejük felett. A kapitalizmus egyik arca. :(
www.jasperjuinen.nl/1170365/becoming-squatters-how-life-can-suddenly-change

pfgy 2014.07.17. 00:23:14

Sziasztok. Érdekes kérdéseket feszeget a mai cikk, mondhatnám: akár csak én írtam volna. Van azonban egy apró kis eltérés. Létrehoztam (létrehoztunk) egy oldalt: www.haromharmad.com/
ahol kísértetiesen hasonló témákkal foglalkozunk, azonban megpróbálunk megoldást, alternatívát is felvázolni a szokásos panaszkodás helyett. Remélem, nem fogtok trollkodással kiátkozni, de szükségesenek éreztem írni ide, mert a cikk témája a "profilunkba" vág.
Érdekes tapasztalatok vannak máris a hátunk mögött, amit szívesen megosztottunk volna Veletek itt a blogon, de eddig sajnos süket fülekre talált a kezdeményezésünk.
Mint ahogyan több ismert személyiség sem méltatott bennünket még csak válaszra sem. Nos, ha csak a panaszkodásra futja emberek, akkor sajnos előbb-utóbb be kell látnunk, hogy ennyik vagyunk. Ha csak a határátkelés megy, akkor ne csodálkozzunk évek-évtizedek múlva, hogy sehol sem vagyunk otthon. Össze kellene fogni, és akkor talán...

pfgy

Lurian 2014.07.17. 00:24:06

@i got my: Egyetértek, bár nem így fogalmaztam volna meg. @házelőtthinta valóban krumplit vetett össze almával. Én itthon 170 körül keresek, két kis gyerkőccel. Feleségem munkanélküli. Ami luxus van, az az, hogy két autót tartunk fent. Egy nekem, melóba járós (10 éves Suzuki), meg egy nagyobb (Opel kombi, szintén 10 éves), családi, mindenféle hirtelen esetekre (pl orvos). Namost az én 170-em az kb hó közepéig elég. Albérletben lakunk Mo. egyik - mondjuk úgy - kevésbé frekventált megyéjében. Az itthoni bér kb semmire sem elég. Nagyjából 5 évet voltunk kint Írországban, közepes fizuval (1800-2000 Euró). Most abból maradunk a felszínen, amit onnan hazahoztunk. Én voltam kint, és állíthatom, hogy MINDEN SZEMPONTBÓL ég és föld. A fizu egy dolog, a stresszmentes élet meg egy másik. Aki nem próbálta ki, az hiába osztja az észt itthonról. Fingja sincs semmiről.
Viszont van ám még egy nagyon fontos különbség, amit hinta nem vett figyelembe. Ha kint nem jó a melód, viszonylag könnyen találhatsz másikat. Én itthon 6 hónapig voltam munkanélküli. Ha csak a Magyar Államban kellett volna bíznom, már nem élnénk. Anno igen sok embert elküldtek a cégünktől Írben. Az átlag 1 hónapon belül talált munkát. (Azt már nem is említem, aki a munkakeresés helyett inkább világkörüli túrázásba fogott, és fél évig a hírét sem hallottuk.) ANNYIRA más világ, hogy csak akkor fogja fel az ember a kontrasztot igazán, ha visszazökken a magyar vidéki valóságba. 500 ezer ember elment, és nem véletlenül nem jött/ jön haza. Csak ebbe kéne belegondolni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 00:24:30

@i got my:

1. Nem írtam hogy ugyanúgy élne az otthoni eladó mint az itteni. Írtam hogy kétszeres nagyjából a vásárlóerő, tehát 140 ezret vessünk összes egy itteni melósbérrel. A mekis bér is 1250 euróra kijön ha lebontod a 13-14 havit, ugyanott van mint az eladó. Hidd el nem keresnek jobban, esetleg kevesebbet kell érte dolgozni.Most komolyan meg akarod magyarázni hogy különbül él a sparos kasszáslány mint egy mekis? Ez komoly? Ugyanannyira pótolható, vagy ő már magasabb szintű?:Dő tanult vagy mi? Szerintem ugyanolyan mint én, senki nem az egyetemről szédül oda tele motivációval árukat húzogatni a szalagon.

2. a havi 100-150 eur simán elég kajára sor is óriási sarkítás. Havi 100?? Napi 3,3 euró? Egy kebab 3 euró ember! Otthon is nagyon kevés havi 30 ezer forint élelemre! A 10 eurós csirkemell országában mégis mire mész heti 25 euróval?Én 50 eurókat szoktam költeni hetente kajára, amiben benne van pl a söröm is, de 40 nél nem lenne kevesebb sehogy sem. Pedig nem eszek ínyenc dolgokat. A legdrágább dolog amit szoktam enni az a csirkemell meg a pulykamell.Engem ne szédíts ilyen 100 eurós osztrák havi kaja büdzsével..persze biztos lehet annyiból enni de ki akar krumplis tésztán meg nokedlin meg párizsin élni állandóan? Te nem eszel pl gyümölcsöket vagy mi?

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:35:58

@flash.gordon: "Alapvetően a kettőnk megközelítése között annyi a differencia, hogy te az egyén szemszögéből közelíted meg a kérdést én meg a társadaloméból."

A társdadalom egy elvont fogalom, egyénekből áll, az egyének kisközösségeket alkotnak, a kisközösségek meg nagyokat, a nagyok meg a társadalmat.

" Akkor fognak igazán hiszen minnél több ember érdeklődésére tarthat számot valami annál inkább beivódhat a közbeszédbe egy jelenség a média által. Tehát a kérdést nem lehet egész egyszerűen azzal elintézni, hogy ha nem érdekel miért nézem ha érdekel miért ágálok ellene."

Dehogynem. A bulvár kiszolgál, amit nyújt az a nagyon könnyen emészthető, szinte teljesen jelentéktelen infóhalmaz amely általában pont egy napig érdekes, színes, aztán kuka. A bulvár nem csinál mély bevésést a néplélek szövetébe, pont az ami, egy buszútra vagy fodrászra várásra elég, ez a célja, sok, felszínes izé, közötte reklám. Nincs jelentősége, hogy húsz kilós nyúl, szakállas nő vagy a velszi herceg unokaöccsének kocsmaszokásai. A bulvárból nem _tájékozódik_ az ember.

"Tényleg ha azt állítod, hogy nem a fizimiskája miatt nyert akkor mégis miért?"

Te állítottad, hogy azért nyert én nem mondtam olyat, hogy nem, szóval ne találj ki egy ellenállítást, hogy megcáfolhasd, különben kiguglizom, hogy hogy mondják ezt latinul :)

"Normális külsővel az első tízbe nem jutott volna be, ezt merem állítani."

Állítani bármit lehet, pláne utólag olyankor amikor ugye a "mi lett volna ha" jön a képbe. Nem tudjuk. Nincs is jelentősége.

"Mert, amíg nekem gyerekként olyan embereket állítottak példaképnek, (teszem azt Dobó István, Kinizsi Pál vagy Détári János) akik valamilyen erényt testesítettek meg, ma ilyen Koncsita féléket állítanak példaképnek az ifjúság elé, aki azt sugallja, hogy a nemedről ráérsz menet közben dönteni."

Egy. Ráérsz a nemedről dönteni, ez tény már tizenéve. Kettő, a bulvár nem példaképeket állít. Példaképeket az élet állít, és Ausztriában pl. ki nem szarja le Dobó Istvánt, aki mellesleg nem is biztos, hogy létezett? (ami nem jelenti azt, hogy nem lehet példakép, persze) Ha lett volna bulvár Dobó idejében ÉS az emberek tudtak volna olvasni, akkor másnap már benne lett volna az ojságban, hogy milyen cipő meg zeke volt Dobón, a nagy napon :)

"Mindeközben ez, és az ehhez hasonló események egyre inkább erősődnek a világban és ami tegnap magától értetödő volt és természetes (mint pl a házasságban a gyerekek neme, vagy az örökbefogadóknál a szülők neme) ma már vita tárgya."

A társadalom, mint nagy egész, változik, nem homogén és nem statikus. Folyamatosan változik az értékkép, változik mi a fontos és változnak a célok, módszerek, ahogy fejlődik az emberiség. Még nagyon monolit dolgok is változnak, mint pl a katolikus egyház, pedig az aztán nem egy ugrálós bagázs. Mostanában kezdi felismerni a társadalom (egy része) hogy kurvára felesleges megbélyegezni és kirekeszteni valakit olyasmiért, hogy melyik nem tetszik neki vagy azért, mert nyomorult ellenkező nemű testbe született, mint szeretett volna. Tekintve, hogy az ilyen attribútumoktól eltekintve teljesen normális tagjai fent említett társadalomnak, pont úgy dolgoznak, sportolnak, vagy isszák hülyére magukat, mint bárki más - kutyát nem érdekli, hogy mit csinálnak otthon. Egyébként ebben sincs semmi új, ilyen társadalmak voltak már régen, sőt vannak most is, pl. ott a fa'afafine jelenség, vagy a homoszexualitás a buddhista szerzetesek között, stb. Ha már képesek vagyunk belátni, hogy az egyetlen állandó dolog a változás maga és ez alól nem mentesek a társadalmak sem, akkor képesek vagyunk onnan szemlélni a dolgot, hogy egy bizonyos jelenség/változás okoz-e kárt kisközösségi, egyéni vagy társadalmi szinten. (az undor nem kár és a változással szembeni ellenérzés miatti diszkomfort sem az)

Olyan változás nincs, ami belőled vagy belőlem mondjuk homoszexuálist csinálna, akármi van a tévében vagy az óriásplakátokon. Remélem ezt beláthatjuk azért. No most, ha ilyen nincs, akkor ez mással is pont ugyanúgy működik, tehát nincs mitől megvédeni a másokat és/vagy magunkat.

senki nem mondja, hogy annak örvendezni kell, hogy van szakállas nő vagy melegek. el kell fogadni azt, hogy ilyesmi létezik és kész, pont, mint az időjárás. Ha mindenképpen viszonyulni akarsz a dologhoz, akkor megteheted, de nem bánthatsz vele másokat, ÉS _egyáltalán_ _nem_kötelező_viszonyulni a dologhoz.

Nekem pl. egyszerűen nincs véleményem a bélyeggyűjtőkről, nem is tudom értelmezni a bélyeggyűjtést, ezért nem foglalkozom vele, mert annyit elég tudnom, hogy a bélyeggyűjtő nem árt senkinek azzal, hogy az ami.

"Tényleg te örülnél ha az utcán egy ilyen plakát előtt kellene elsétálnod a gyerekeddel?"

Erre a kérdésre nem tudok felelni. komolyan. Alapvetően 100%-ban egyetértek a feliratával, még a motivációt is érteni vélem. Nem hiszem, hogy örülnék, nem szoktam plakátoknak örülni :) de nem undorít vagy háborít fel. Valószínűleg előrébb hozna egy beszélgetést a gyerekemmel amire amúgy is sor fog kerülni.

m2c

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:40:30

elnézést a többiektől az ipari offozásért!

tsabus UAE 2014.07.17. 00:49:17

@pappito: Kb. ilyen válaszokat várok/várnék az értelmiségtől és a politikusoktól - de hiába. Erre ezen a blogon találok egy bölcs embert. Pappito for president ! :-)
Ezt a hölgyet pedig alelnöknek:
hafr.blog.hu/2014/05/28/konzervativ_nokent_a_homoszexualisokrol_vendegposzt

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:55:43

@pfgy: "Ha csak a határátkelés megy, akkor ne csodálkozzunk évek-évtizedek múlva, hogy sehol sem vagyunk otthon."

de hát nagyon sok kommentelő itten már otthon van

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:56:33

@tsabus: azért ne essünk túlzásokba :)

nem lennék jó prezident szerintem, hamvába holna a stadionépítésipar :))))

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:59:44

@pappito: + egy kis kiegészítés, a rendszerváltás után nem a szadi jött, hanem az mdf a sok kibekkelős jóelvtárssal, akik két marokkal privatizáltak, belehánytak a keleti piacokba, átmentették a pártvagyont... csak persze őket nem menő kutyázni, mert ugyebár ők a konzervatívok.

oszt most pont ott vannak, jól megérdemelt helyükön, ahol az szdsz - a süllyesztőben. hehe

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 01:16:58

@pfgy: háromharmad ügyben:
alapvetően tök jó, hogy születnek ilyen gondolatok, big riszpekt.

amit nem igazán értek, hogy nem akartok párt lenni, de kétszintű parlamentet akartok amibe sorsolással kerülnek a népek. Ez nem feltétlenül marhaság, sőt már megírt ehhez valami nagyon hasonlót Arthur C. Clarke a Távoli Föld dalaiban 1986-ban. Nem nminden scifi ötlet ültethető át a gyakorlatba.

Az első pont, jelenleg a parlamenti működés feltétele a politikai pártok létezése és aktív szereplése (pillanatra hagyjuk a gyakorlatot, csak az elméletet nézzük). A pártok összegyűjtik azokat akik hasonló válaszokat adnának a felmerülő kérdésekre, ezek a csávók delegálnak képviselőket a parlamentbe, ahol a többbi párttal együtt dolgoznak, felvetnek változásokat azokat megszavazzák vagy nem, bizottságokkal segítik a frakciók munkáját stb.

A pártok tulképpen szervezett formában megjelenő véleményegyezések, de ti ezt nem akarjátok, véletlenszerűen választanátok embereket, hogy képviseljék azokat akik éppen nincsenek kisorsolva, majd ezek az arcok terjesztik fel a szakemberfelsőházba az ideákat. Ellenben a visszahívhatóságot csk arra értelmezitek aki per.def. ért is ahhoz amit csinál, ez nekem elég fals.

a koncepció több, mint érdekes, egyelőre nem igazán tudom internalizálni

M. Péter 2014.07.17. 01:33:36

@QUERCUS: "-A koreai állam saját cégeket alapított, és nem a külföldi működő tőkére alapozott.
-A társadalom saját belső megtakarításaira alapozott, és nem privatizált.
-Az állam távol tartotta a külföldi befektetőket,"
Téves. Mivel alig volt belföldi megtakarítás, igeni ösztönözték a külföldi befektetést.

M. Péter 2014.07.17. 01:35:15

@QUERCUS: Miért álljunk meg a spanyol minimálbér szintjén? Miért ne legyen mindjárt 100 euró/óra?

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 02:04:38

@M. Péter: inkább az a kérdés, hogy ki fogja kitermelni a spanyol minimálbért, ha az magasabb mint a magyar?

mi lenne a fedezete ennek?

M. Péter 2014.07.17. 02:20:03

@pappito: Ezt majd Quercus megmagyarázza.

Muscari 2014.07.17. 05:30:32

@flash.gordon: szerinted ha nem beszelunk rola, akkor ezek a jelensegek mar nem is leteznek? Miert faj neked annyira?

Az emberek nem tulajdonitanak neki nagyobb jelentoseget, mint a haromfeju borjunak, a homoszexualitas meg nem "terjed", nem fertozo. Valaki vagy annak szuletik, vagy nem.

2014.07.17. 05:50:02

@firg_firg: Igen, lehetett volna a kisebbik rosszra. Kérdem én, mikor lesz olyan, amikor jók is lesznek a választhatók közütl? Mikor nő fel a magyar társadalom? Addig teljesen mindegy, hogy ki lesz kormányon, ugyanazt fogja csinálni, mint a többi.

2014.07.17. 05:52:11

@i got my: Sokan szidják a kapitalizmust, de tudsz helyette jobbat?

2014.07.17. 05:58:33

@pfgy: "Ha csak a határátkelés megy, akkor ne csodálkozzunk évek-évtizedek múlva, hogy sehol sem vagyunk otthon."

Sok ember látja, hogy évek múlva is egy helyben topog, kilátástalan a helyzet, persze hogy határátkelő lesz belőlük is.

Muscari 2014.07.17. 06:06:27

@házelőtthinta: havi szaz lehet, csucskos, de mi negy fore kb. negyszaz fontot kultunk kajara.
Igaz, nem is kebabot eszunk, az itt min. 4.5 lenne, hanem fozok minden nap. Ti is megtehetnetek, na azzal lehet igazan sporolni.

Muscari 2014.07.17. 06:08:12

@házelőtthinta: mondjuk mi nem iszunk sort, de napi egy uveg nem verne foldhoz. Te megis mennyit iszol?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 06:58:04

@i got my:
Ok. Kérdèsem az hogy ki adott kétharmados hatalmat a választási rendszer módosításának lehetöségére?

DieNanny CH 2014.07.17. 07:22:43

@firg_firg:

Ha nincs kit választani, akkor te mit tennél a helyemben?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 07:38:12

@QUERCUS: ebben valószínűleg igazad van, kellett volna egy átmeneti időszak, de legalábbis nem kellett volna mindent eladni 5 forintért csak hogy a sok szar pénznyelő jóléti szolgáltatás meg hatalmas belső munkanélküliséget pátyolgató állami óriáscég gurulhasson tovább.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 07:57:53

@firg_firg: a legkisebb rosszra szavazni annyi, mint konzerválni a fidesz-mszp váltógazdaságot. Most majd talán az mszp lecserélődik a még rosszabb Jobbikra, de a lényegen nem változtat.
Számomra mondjuk megoldott a kérdés, regisztrálták az MKKPt. Amíg nincs kapitalista párt, addig egyértelműen ők az egyetlen normális banda. Tény.

2014.07.17. 08:01:58

Ha a FIDESZ megvalasztasaert a magyar nep a bunos, akkor az egesz nemet nepet el lehet itelni a nemzetszocialistak megvalasztasa miatt.
Ma jottem ra melo kozben, miert epitik a sok uj stadiont Magyarorszagon: hogy adott esetben legyen hova zarni az elegedetlenkedoket:( (Chile, Gorogorszag, stb.)

Quercus a favágó 2014.07.17. 08:04:27

@pappito:

"szadisok egy dolgot biztosan tudtak, hogy az ország le van gatyásodva, elavult minden, az úthálózattól a gyártástechnológiákig, mezőgazdasági termelési struktúráktól a szociális ellátórendszerig."

Ezt János bácsi is tudta, meg Mari néni is. Akkor ők is okos szadeszesek? De ha olyan okosak voltak az elvbarátaid,nem volt nekik elég 20 év, hogy rendbe tegyék a dolgokat. Dél-Koreának pl. elég volt. Igaz, ott nem volt SZDSZ. Szerencsés ország.
Ami meg tipikus, az az észosztásod itt a blogon, több ezer kilométerről, a magas lovon ülve. Jut eszembe, hány diplomától vagy ilyen okos?

@M. Péter:

1961 utáni időszakról beszélek, nem a mostaniról. Nem vont be külföldi tőkét a koreai kormány. Sőt még külföldi termékeket sem engedett be az országba.

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 08:41:00

@QUERCUS: a diplomáimhoz semmi közöd

az elvbarátozást meg otthon a családdal intézd.

nálad beragadt az szdsz ami 7-8 éve gyakorlatilag nem is létezik. mielőtt az szdsz egyáltalán csinálhatott volna bármit volt egy mdf kormány meg egy szoci kormány meg egy orbán kormány öreg, te hol voltál akkor?
Antall, Boros, Horn, Orbán, aztán jött megyesi akinek koaliciós partner volt a szadi. Előtte meg nem is volt történelem ugye? Nem volt rablóprivatizáció meg iparágak összeomlása meg 36%-os infláció mi? Mohácstól kezdve az szdsz hibája minden... hát neked tényleg nem kell sok a boldogsághoz. Menj tüntess Haynau ellen.

Nem én thetek arról, hogy neked fáj az igazság. De azt hazudsz magadnak amit akarsz, te dolgod. Csak a tények azok tények maradnak mindegy ki mondja.

Quercus a favágó 2014.07.17. 08:56:38

@pappito:

Igazad van teso.
Ezen a blogon te meghatározó ember vagy. Ez a blog a határátkelésről szól, és te határátkelő vagy. Ráadásul egy olyan országban élsz, ahová nagyon sokan vágynak(én is).
Ha megsértettelek elnézésed kérem. Tiéd apálya.

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 08:59:18

@QUERCUS: nem vagyok meghatározó csak egy ember és nem sértődtem meg.

de te se duzzogj, ülj fel a repcsire és gyere, akkora erdők vannak, hogy nem látni a végét.

Muscari 2014.07.17. 09:17:31

@QUERCUS: az SZDSZnem volt kormanyon husz evet, csak 12-t. Volt ott MDF es Fidesz kormanyzas is... Gyokeresen ok sem csinaltak mast, ez csak a legutobbi kormanyrol mondhato el.

Kono 2014.07.17. 09:32:45

1. Az alap felállással sem értek egyet már, hogy mi mindent másképp akarunk csinálni. Mi csak mindent ugyanúgy akarunk csinálni, ahogy eddig is szoktuk, és nem akarunk változni.

2. A pénzügyi fejlettség nem a világ egyetlen és mindenható mutatója.
Nem tartom értéktelenségnek, ha valaki nem azonosul a liberális értékrenddel. A tradicionális értékrend is érték, ne beszéljünk róla úgy, mintha csak a szabadelvűség volna érték!

3. Érdekelne, mit mutat a diagram pl. Izrael vagy AE esetében, mert kifejezetten tradicionális felfogásúak, mégis van pénz, innováció, nyitottság, gazdagság. (Nem mindenkinek az olajból.)

4. Ezek a statisztikák arra jók, hogy azt magyarázzunk belőle ki, amit akarunk. Pl. létezik ilyen "összefüggés" a diplomások száma és az ország gazdasága között is. De tényleg attól lett fejlett az ország, hogy sok a diplomás, vagy éppen attól sok a diplomás, mert van pénz oktatni a gyereket???

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 09:33:35

@Muscari:

Én is főzök...így jön ki ilyen kevésre...amúgy sokkal több lenne. De a havi 100 eurót én nehezen tudom elképzelni itt Ausztriában. Főleg hogy úgy írta hogy simán...Az én 50 euróm(hetente) úgy jön ki hogy nem eszek drágább dolgokat...sőt, néha egész ócska dolgokat is veszek. Pl virslit meg kenőmájast meg lapkasajtot meg hasonló ócskaságokat. Nem eszek drága sajtokat, drága húsokat, különlegesebb kajákat. Édességből is ócskaságokat szoktam venni, 1 eurós doppelkekszet meg 45 centes táblacsokit.Viszont mindig veszek pl gyümölcsöt. Aki szerint 100 euróból megoldható havonta a kaja, az egyhangúan étkezik szerintem.

A sör meg lényegében az egyetlen élvezeti cikk amit fogyasztok. Nem fogok minden élvezetről lemondani hogy több maradjon. Nem tudom számosítani hogy mennyit iszom,változó, de hetente mondjuk elfogy áltagban 10-12 doboz sör. Van hogy nem iszok 2 napig, van hogy egy nap is lecsúszik 2-3 doboz. MIkor hogy. Más a bagót szívja, meg a kocsiját vezetgeti. Én sörözöm. Nem érzem túlságosan luxusnak.

LallR 2014.07.17. 09:34:21

@Philosoraptor: szociális piacgazdaság?!

Sütemény1975 2014.07.17. 11:02:10

@QUERCUS: na látod, ezért nem szóltam hozzá. van itt pár megmondóember, aki vágja a tutit. vitatkozni? minek? hogy magamat húzzam fel vele?

Quercus a favágó 2014.07.17. 11:11:02

@Sütemény1975:

Engem különösebben nem zavar. Ami zavar, hogy túl sok időt töltök itt. Én ezt a luxust nem engedhetem meg magamnak.
Ezért kell változtatni.

tableno 2014.07.17. 11:13:20

@Sütemény1975: pedig vitatkozni jó dolog és többet kellene. Csak sajnos ami Magyarországon "vita" címén megy, az jobb esetben egymás mellett elbeszélés, rosszabb esetben tömény anyázás. Ez például egy olyan dolog, ami tényleg másképp megy nyugaton.

M. Péter 2014.07.17. 11:15:30

@QUERCUS: Én is a hatvanas-nyolcvanas évekről írtam.

tableno 2014.07.17. 11:30:14

@QUERCUS: te és én is eléggé sokat veszekedtünk, amíg érzelmi alapon próbáltunk elméleti vitákat lefolytatni. Aztán, amikor rátértünk a szigorúan racionális érvelésre, rögtön kiderült, hogy egyikünk sem gonosz, se nem hülye, csak bizonyos dolgokat máshonnan közelítünk meg. Ez a lényege a civilizált és építő vitának, és ennek gyakorlása mindenkinek csak a javára válik.

Quercus a favágó 2014.07.17. 13:09:11

@tableno:

Ez így igaz. Bár megpróbáltam nem vinni a kommentjeimbe érzelmeket,de ez nem mindig sikerült. Függetlenül attól, hogy én itt a blogon nem nézek le senkit, és nem irigykedem senkire(na jó, azért pappitóra egy kicsit. Új-Zéland azért......).
Nekem inkább azzal van bajom, ahogyan fentebb írtam, hogy túl sok időt töltök itt. És ez luxus. Nekem dolgozni kell, és pénzt keresni, nem itt okoskodni. Még úgy is, ha tiszta szívemből utálom a munkámat. Ez van, ezt kell szeretni.

Pebbles 2014.07.17. 13:09:28

@Cascabel: neha ugy sajnalom, hogy nem lehet jelezni egy gombnyomassal, hogy mekkorat rohogtem egy kommenten. nagyon tetszett amit mondtal itt! es ezzel egyutt ez nekem meg is lett magyarazva. :D
(a stadionos hozzaszolasodra reagaltam itt) ^_^

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 13:27:05

@pfgy: "Ha csak a határátkelés megy, akkor ne csodálkozzunk évek-évtizedek múlva, hogy sehol sem vagyunk otthon." - Ott vagyok otthon, ahol otthon erzem magam. Ennek nem kell Magyarorszagnak lennie, csak azet mert ott szulettem.

Egyebkent a fenti iras ritka osszeszedett, jo iras volt :)

i got my (törölt) 2014.07.17. 19:29:06

@házelőtthinta:
Most komolyan meg akarod magyarázni hogy különbül él a sparos kasszáslány mint egy mekis? Ez komoly? Ugyanannyira pótolható, vagy ő már magasabb szintű?:Dő tanult vagy mi? Szerintem ugyanolyan mint én, senki nem az egyetemről szédül oda tele motivációval árukat húzogatni a szalagon.

Szerintem ezt is rosszul látod.
1. Igen, egy eladó tanultabb, mint te, ugyanis van szakmája.
2. Ismerek egy osztrák srácot, 30 alatt van, eladónak tanult, dolgozott a Sparnál is. De mivel MOTIVÁLT, jelenleg már FIÓKVEZETŐ egy kis üzletben (nem a Sparnál). És talán mondanom sem kell: már rég nem 1300 nettót kap.

"a havi 100-150 eur simán elég kajára sor is óriási sarkítás. "

Oké a "simán"-t visszavonom. Annyival egészíteném ki, hogy nekem régebben kb. 100 euró volt a havi kajaszámlám. Nem azért, mert spóroltam, bár mindig igyekszem az éppen akciós termékeket választani. Tény, hogy ebben nincs benne az éttermi étkezés; sütni-főzni szoktam, még kenyeret is, rendszeresen. Étteremben ritkán eszem, a speciális igényeim miatt.

Amióta kizárólag biot vásárolok mindenből, kb. 160-170 euróra nőtt az élelmiszerre fordított havi összeg. Nagy mennyiségeket eszem zöldségből és gyümölcsökből.
Viszont való igaz: se kebabot nem eszem, se heti 10 üveg sört nem iszom. Azért nyáron heti 1-2 üveggel igen.

i got my (törölt) 2014.07.17. 19:29:06

@Philosoraptor:
Nem szidom, vannak előnyei, de személy szerint én biztosan mást választanék.
Újabb hír a vadhajtásairól: a cikkben szereplő cégnél napi 6 percben korlátozták a WC-használatot. Aki túllépi, figyelmeztetést kap. Blokkolóórával mérik az időt. Szeretnél ott dolgozni?
money.cnn.com/2014/07/15/smallbusiness/bathroom-time-penalty/index.html?iid=HP_River

2014.07.17. 19:39:43

@Cascabel: "Ha a FIDESZ megvalasztasaert a magyar nep a bunos, akkor az egesz nemet nepet el lehet itelni a nemzetszocialistak megvalasztasa miatt."

Az akkori németeket esetleg, nem a leszármazottaikat. Mert ugye azt te sem gondolod, hogy aki annak idején nagyon támogatta a nácikat, annak a gyerekei is ezt a vonalat követnék? :S Amúgy annak a sikeres nemzetszocializmusnak is volt háttere, még pedig, hogy gazdasági válság után szarban volt Németo., a nácik meg munkahelyeket teremetettek, pörgött a gazdaság, nőtt az életszínvonal.

2014.07.17. 19:40:35

@Cascabel: Nem a magyar nép a "felelős" a fidesz győzelméért, hanem a magyar társadalom egy bizonyos részéé. Akik rájuk szavaztak.

2014.07.17. 19:42:08

@LallR: Jelenleg az van Mo.-n. Láthatóan nem túl sikeres.

2014.07.17. 19:44:26

@i got my: Szeretnél magyar tescoban v. cba-ban dolgozni, ahol nem fizetik a túlórákat, és úgy kezelnek, mint a kutyákat sem? Akkor miről beszélünk? Mindenhonnan lehet kiragadni 1-1 példát, és ráhúzni a mocskos kapitalizmusra.

2014.07.17. 19:46:09

@házelőtthinta: Már ott bukik az elméleted, hogy itthon eladó (pénztáros főleg nem) nem keres 140 ezret, az sokaknak csak egy álom... Reálisabb a minimálbér, vagy 80 ezer körüli kereset.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 21:20:47

@i got my: "Szerintem ugyanolyan mint én, senki nem az egyetemről szédül oda tele motivációval árukat húzogatni a szalagon."
Na ebben tevedsz, sokan az egyetem, fosuli mellett csinaltak, csinalnak ilyesmit.
Nalam Auchan : 3 honap, Spar : 3 honap . Mondjuk az szomoru, hogy 98-2000-ben relative meg jol megfizettek oket, bennunket, netto 50-60 siman megvolt akkor. Most meg...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 21:56:19

@i got my:

Tanultabb? Betanított munka az is..vagy szerinted van olyan szakmunka hogy bolti eladó?? ez komoly? ilyen alapon a meki is szakma mivel 2-3 hét mire betanulsz. Ne magyarázd már meg hogy kasszázni a sparban több idő betanulni!

i got my (törölt) 2014.07.18. 00:17:58

(@tildy[UK]:
Az általad idézett mondat nem tőlem, hanem Hintától származik, bár az idézőjelet valóban elhagytam. :) )

@házelőtthinta:
Van olyan szakma, hogy bolti eladó. Ez nem betanított- vagy segédmunka. De nem ezen van a hangsúly, hanem a hozzáálláson és a motiváción.

"senki nem az egyetemről szédül oda tele motivációval árukat húzogatni a szalagon"
Jelzem, hogy a szakmákat jellemzően nem egyetemen oktatják, ennyiben egyetértünk. Abban viszont nagyon tévedsz, hogy azt hiszed, minden eladó annyira motiválatlan, mint te. Ők nem úgy "szédülnek" a munkahelyükre.

Badeni_lakos 2014.07.18. 04:32:01

@házelőtthinta: Megakadt a szemem a kommenteden,
""
Vagy mi a kiszámítható élet? Összeköltözni a haverjainkkal és spórolgatni az 1200 eurós(ami egy melósnak már a jobb bér) bérből pár száz eurót nulla intim szféra nélkül? Ez lenne? Nem tudom kiknek jött be...
""
Nem jó, nem elég a netto 1070 EUR kint. Már közép távon sem elég ( 3-5 év ) Jól írtad, h drága az albérlet, szolg. stb.
Ergó >>> Tanulnod kell valami szakmát, vagy ha irodai munkát akarsz, akk értelmiségi szakmát de csak magasabb h.a. munkához ( kvantitatív legyen, nem sales-duma és nem marketing )
> "kulimunka" sem lesz embereknek örökké elérhető.
ahol a kétkezi munka helyettesíthető a technológiával azt le is váltja. (mint mindent) A comp. automatization brutálisan növekszik. Lehet 1-2 év múlva nem lesz szükség pl. kamionsofőrökre Hollandiában, Németo.ban ( a google pont most teszteli az automata teherszállítóit) (Érthető is, hisz egy algoritmus sokkal pontosabb és megbízhatóbb mint egy fáradt kamionsofőr. a cloud technológián keresztül meg gyorsabban cserélhetik ki az infókat/ komplex tudást a gépek, mint bármelyik kamionsofőr) Ugyanígy a többi fizikai munkakört is le tudják majd cserélni olcsóbb robotokra a közeli jövőben. És ott nincsenek szakszervezetek, meg béremelés.
> az Automatizálással számolnia kell mindenkinek. 3-5 év, és Tömegek (tanulatlanok) kerülhetnek az utcára.

> előbb utóbb úgyis Tanulnod kell, Tanulni kemény szakismereteket h érts a gépekhez. Különben nem kapsz majd munkát. Ez a 4.ipari forradalom, C'est la vie.

forrás: 2033-ra az automatizálás miatt megszűnik a jelenlegi szakmák 47%-a.
www.bloomberg.com/infographics/2014-03-12/job-automation-threatens-workforce.html

GERI87 2014.07.18. 04:33:39

"Milyen dolog úgy élni, hogy tudsz tervezni akár hosszabb távra is. Hogy a dolgok kiszámíthatók. Hogy minden úgy működik, ahogy kell"

Na igen, tudom hogy van ilyen ország (közelítőleg), láttam is, voltam is, de mégsem hiszem el...egyszerűen túl szép lenne:)

"Észtország abszolút különleges ebből a szempontból."

Észtországgal nem példálóznék azért, nem olyan "európaiasan és liberálisan" állnak azért az orosz kérdéshez mint lehetne és kellene...ehhez is annyi okuk van mint nekünk a saját történelmi tapasztalataink miatt a saját seggünkbe bújni.

"a legtöbb szavazatot a liberális – tehát leginkább piac-, vállalkozás-, és integrációbarát pártok - hanem mert ez az egyetlen ország az egész világon (!), ahol lehet elektronikusan is szavazni."

Na bumm, na és? ez érv?
Az orosz meg elektronikusan NEM szavazhat országosan mert az üköreganyja 1940-ben nem volt még ősi észt polgár.

A többi nagyon "cool és menő" e- dologra ki sem térek, majd az idő igazolja....vagy nem.

Románia:

"Felismerték a nyitottság, az integráció, a hatékonyság erejét."

ó hát ők nagyon nyitottak bárki szabadon lehet román, na meg hatékonyan szeretnének asszimilálni is, olyan mód ahogy mi a XIX.sz-ban...lemaradtak kicsit., jobban mondva el sem mozdultak még mindig

"Romániában gyakorlatilag nincsenek EU-ellenes szélsőségesek."

Nincs rá szükség, bármelyik bal- jobbközép párt képes hozni azt a színvonalat.

"A gondolkodásmódjuk változása egyszerűen kiszúrja az ember szemét ezektől a számoktól."

Bizony, a magyar Szabadelvű párt is piacpárti, liberális módon volt soviniszta, nemzetiség ellenes és dugta homokba a fejét a realitások elől.

"Venezuela és Oroszország"

Azért ne feledjük hogy a demokráciát és főleg a liberális demokráciát nem lehet mindenhol bevezetni mert nem mindenhol működik és nem mindenhol AKARJÁK. még ha ezt elképzelni is nehéz egyeseknek.
(Kétségtelen hogy a bolivárizmus egy zsákutca ettől még)

Oroszország meg Jelcin alatt szarabb volt, és amúgy is, ottt az van mint mindig is: relatíve szegénység, vallásosság, birodalmi tudat és cárkultusz.

"Nem csoda, hogy Magyarországon annyira imádják az oroszokat, "

HOL? Mikor?
Amióta ez a paksi cirkusz van mindenhol ezt a hülyeséget hallani meg az oroszokról megy a rinya..
Annyira beszoptátok ezt hogy öröm nézni...

A szerzőnek azt ajánlom hogy nézze árnyaltabban, mélyebben a dolgokat.....mert ez így egy semmi, közhelyek meg populista bullshit halmaz.

GERI87 2014.07.18. 04:33:51

"A legjobb élni azokon a helyeken, amelyek minél jobbra és minél feljebb vannak, mert ezekben az országokban a legnagyobb a szabadság, itt akarja a többség legkevésbé megmondani az egyénnek, hogy milyen legyen."

Mindig mindenhol megmondják, utalnak rá hogy milyen legyél, milyennek kéne lenned...keleten erővel, nyugaton meg konformizmussal, kiközösítéssel.
A legjobb élni persze ettől még Észak-Amerikában, mert az EU egy kétséges jövőjű szervezet, bürokratikus vízfej és az európai szociális gondoskodó állam sem fényévekkel hosszabb életű mint a lábszagú akol meleg gulyáskommunizmus, csak van rá pénz és nagyobb a szabadság...még (na majd ha jön a liberál-fasizmus).

"Közben a világ fejlődött, elment mellettünk, de mi ugyanott tartunk, mint 30 éve."

30 év alatt sem lettünk volna nyugati szinten!
Anélkül meg nincs táptalaja a nyugati fajta liberális demokráciának, ez itt errefelé (K-európa) nem reális és kívánt dolog, épp az utóbbi években bizonyosodott be hogy esélye sincs.
Nem kell erőltetni.

Akinek ez a tény nem tetszik (pl nekem sem) az elmegy, a többiek maradnak.

Gazdasági téren kellett volna jobban helytállni, leépíteni a bürokráciát stb.
De azt ne gondolja senki hogy a szociális, gondoskodó államot le lehet és hasznos építeni havi 90.000 Ft-os jövedelmek mellett!
Főleg hogy nyugaton sincs ilyen jobboldali-republikánus öngondoskodó pionír vonal...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.18. 08:55:17

@pappito:

Jó reggelt

Úgy látom alapvető nézetkülönbség van közöttünk, ami nem vagy nehezen hozható közös platformra így a vitát részemről lezárom miután reagáltam. (Ha lesz még hozzáfűznivalód természetesen el fogom olvasni. :) )

"A társdadalom egy elvont fogalom, egyénekből áll, az egyének kisközösségeket alkotnak, a kisközösségek meg nagyokat, a nagyok meg a társadalmat."

Ez valóban így van de az emberek alkotta társadalomnak más és előbbre való érdekei lehetnek mint az egyénnek.

"Dehogynem. A bulvár kiszolgál, ... A bulvár nem csinál mély bevésést a néplélek szövetébe, ... A bulvárból nem _tájékozódik_ az ember."

Sajnos ez nem igaz bár csak így lenne. Minden, ami a médiában megjelenik hatással van a társadalomra és az egyén ingerküszöbére. Statisztikailag kimutatható, hogy a Lassie hazatért című film vetítése után skót juhász, a Rex felügyelő után meg német juhász fogy jobban a kereskedésekbe. Ezen kívül nem hiszem, hogy a bankok puszta jótékonyságból fizetnének millió eurókat azért, hogy a logójuk látható legyen egy síugró sisakján. Nem. Azért mert ez hat az emberekre, ami lemérhető az éves nyereségen.

"Te állítottad, hogy azért nyert én nem mondtam olyat,"

Elképzelhető én ennek a válaszodnak "nem csak a szakálla miatt nyert," tulajdonítottam, hogy azt gondolod mást is fel tudott mutatni. Mert én mást nem találtam.

"Állítani bármit lehet, pláne utólag ..."

Na, pontosan ezért állítom továbbra is, hogy a külleme miatt nyert propagandacélokból.

"Egy. Ráérsz a nemedről dönteni, ez tény már tizenéve."

Komolyan? Jó az Új-Zélandi köznapokban nem vagyok otthon de azon kívül a világ össze országában még úgy van, hogy a fogantatáskor dől el az ember neme, amire később semmiféle befolyással nem bírhat. Szörnyen hangzik de tényleg így van.

"Kettő, a bulvár nem példaképeket állít. Példaképeket az élet állít, és Ausztriában pl. ki nem szarja le Dobó Istvánt, aki mellesleg nem is biztos, hogy létezett? (ami nem jelenti azt, hogy nem lehet példakép, persze) ..."

Szerintem meg igen példaképeket állít illetve elfogadottá teszi azt, ami tegnap még elfogadhatatlan volt. (De erről már fentebb írtam) Ausztriában meg annyira nem tudnak Dobóról, hogy semmiféle reakciót nem vált ki de én Magyarországon nőttem fel ott volt példaképnek állítva.

"...Ha lett volna bulvár Dobó idejében ÉS az emberek tudtak volna olvasni, ..."

Állítani bármit lehet, pláne utólag olyankor amikor ugye a "mi lett volna ha" jön a képbe. Nem tudjuk ezzel együtt nem is valószínű mert, amíg Dobó valamit letett az asztalra és példaértékű lett bátorsága, hazaszeretete és vitézsége, addig Koncsitát maximum azért dicsérhetjük, hogy szépen kiszedte a szemöldökét.

"A társadalom, mint nagy egész, változik, nem homogén és nem statikus...."

Való igaz csak a változások sokszor vezettek zsákutcába a történelem során így illik szóvá tenni ha az ember megint ezt érzi.

"Ha mindenképpen viszonyulni akarsz a dologhoz, akkor megteheted, de nem bánthatsz vele másokat,"

Stimmel.

"Erre a kérdésre nem tudok felelni. komolyan. Alapvetően 100%-ban egyetértek a feliratával, még a motivációt is érteni vélem."

Ennek örülök. Mert sok bébiszitternek kínos pillanat volt, amikor a velük lévő kisgyerek belekérdezett, hogy mi is ez.

----------------------------------
Visszatérve a kiinduló pontra csak egyet mondhatok: Ha Auckland utcáin járván legközelebb egy osztrák rákérdez nálad, hogy nem kínos-e Orbán ezzel nyugodtan ellen tudsz érvelni. A két személy megítélésétől függetlenül működni fog. ;)

Adam5 2018.05.23. 06:26:32

Megint egy ostoba közhelyhuszár, aki még csak tisztában sincs azzal, miről ìr, de jött kiosztani mindenkit, gondolkodásròl, mentalitásròl és más divatos topicokròl. Észtország a legdepressziòsabb ország ahol valaha jártam, a mentalitásuk semmiben nem követendő. Azért mert kiragadsz egy valamit (e ügyintézés) még az ország összes égen nem jó példa. Románia egy balkáni koszfészek és egész Európában ott a legnagyobb a kivándorlás (jóval magasabb mint nálunk) aki dicséri, életében nem élt ott, es halvány gőzerővel nincs miről ír véleményt.
Összességében én ki nem állhatom az olyan írókat akiknél a tájékozatlanság öntudattal párosul.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása