oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 14. 06:47,  Kalandozás a Costa Braván 215 komment

2014. július 14. 06:47 Határátkelő

Kalandozás a Costa Braván

A mai poszt ismét újdonság kíván lenni, kifejezetten nyári téma. Spanyol országfelelősünk, Roxi ad tanácsokat azoknak, akik a Costa Bravára indulnak nyaralni, mit is érdemes a szokásos látványosságokon kívül megtekinteni. Szóval irány Girona, ahol eszünk, iszunk, vásárolgatunk kicsit egy gyors városlátogatás keretében.

Gironaview.jpg

„Itt a nyár, úgyhogy gondoltam, egy kicsit másféle poszttal jelentkezem. Spanyolország, és ezen belül a Costa Brava sokak úticélja lehet ezen a nyáron, és aki esetleg nem akar Barcelonába kiruccanni (99% ezt teszi) az üdülőhelyéről, vagy aki nem a megszokott Lloret de Mar félpanziót keresi, annak talán tudok újdonságokat ajánlani.

Először is, mi lenne, ha a változatosság kedvéért nem Barcelonába, hanem mondjuk Gironába vezetne az egy napos városlátogatás?

Girona csodaszép város, tartományi központ, pont annyira nagy, hogy egy kellemes napot el lehessen ott tölteni (de egy jó fél napot mindenképpen), ugyanakkor pont annyira kicsi, hogy ne nyomjon agyon minket a város. Plusz, hogy nem vernek át a belvárosban, nincs annyi koldus, vagy nyomulós árus, mint BCN-ban.

Gironadowntown.jpg

Girona belvárosa álomszép, Barcelonából a gyorsvasút (AVE) fél óra alatt itt van, de ugyanígy busszal és kocsival (AP 7 autópálya, kb. 1 óra Barcelonából, 30 perc a Costa Braváról) is könnyen megközelíthető.

A belváros legjobb része, hogy még ma is látható, sőt egy részen körbesétálható a középkori városfal. A város központja a katedrális, amit 1312-ben építettek egy korábbi római kori katedrális romjaira. A belváros telis-tele van kis utcácskákkal, sikátorokkal, lépcsőkkel. El lehet veszni, lehet barangolni.

A belvárost kettészeli az Onyar folyó, amin számos híd vezet át, köztük az egyiket Eiffel-cég építette, igen, ugyanaz az Eiffel. Az óvárosban van arab fürdő is, ami 1194-ben épült, ma csak múzeum, hiszen nem működik. Nekünk, magyaroknak mindenesetre ismerős lesz a látvány.

Az óváros főutcáján, a Ramblán a hangulatos árkádok árnyékában nagyon jó kis vendéglők, bárok, fagyizók húzódnak, érdemes itt megállni ebédelni, mert jó áron jót ehetünk. Nekem az R27 hamburgerező a kedvencem, ahol friss és saját készítésű minden, vagy az Irish Pub szemben, fagyizni a Dinóban szoktunk.

Szintén Gironában található a 2013-ban a világ legjobb éttermének választott El Celler de Gran Roca, sajnos, hónapokra előre kell foglalni és egy menü degustación 160 EUR-ba kerül, de a belvárosban van a Rocambolesc fagyizó, amit szintén a család üzemeltet (ajánlom a mangó, a mascarpone, és a sült alma fagyit, egyedülálló élmény) és teljesen normál árakkal dolgozik.

Gironafolyo.jpg

A folyó másik oldalán van a város főtere és itt is vannak szép utcák, ahol rengeteg üzlet és étterem várja a látogatókat. (Ajánlom ezen a részen a Dolce Vita olasz éttermet a carpacciójuk és a pizzájuk nagyon finom, desszertnek pedig naponta változó tortakínálatuk van.)

Aki vásárolni szeretne, a belvárosban szintén megtalálja a számítását. Dizájtermékek ugyanúgy megtalálhatóak itt is, mint Barcelonában, aki pedig igazi ínyenc az a kis utcákban sétálva eldugott kis boltokat talál comics, bakelit lemez, antik tárgyak, dizájn dekoráció és kézműves boltok képében.

Július elseje és augusztus 31.-e között van a leárazás, aki szeretné kihasználni.
Ha tetszett a post, szívesen írok még a témában, hiszen a Costa Brava egy csodálatos hely, sok-sok kis ékszerdobozzal.”

Roxi blogját továbbra is szívesen ajánlom (ide kattintva érhetitek el), aki pedig szintén turisták által frekventált részen lakik, vagy szívesen ajánlaná a környéket másoknak, az ne habozzon és írjon róla hasonló posztot, ez így nyáron nagy segítség lehet a nyaralni indulóknak.

GironaViewfromwall.jpg

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyaralás Spanyolország országfelelős Costa Brava Girona

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr246505689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2014.07.14. 18:19:37

@firg_firg:
Kit ismersz? Párizsiakat, vagy vidékieket?
Nálunk az alattunk lakó "szomszéd bácsi". Időnként uborkát ad, időnkét tököt, időnként pince szekrényt. Kérés, de még csak szóba hozás nélkül. Ja, és persze nekem ingyen nyelvleckét, ha azt vesszük, hogy szinte minden nap szóba áll velem beszélgetni.
Ugyanez Mme Seldon autó oktatójának feleségével (régen vezetett, és kell egy kis gyakorlás). Velem mindig át akarja beszélni a feleségem autóvezetési fejlődését.

Hari Seldon 2 2014.07.14. 18:23:40

@firg_firg:
Másrészt:
Ha azért van mire "nagyképűnek lenni", az azért "enyhítő körülmény", nem? Azért volt ott egy felvilágosodás. Egy kis világhódítás itt-ott, Egy kis művészeti központ, tudod valami Párizsnak hívják.
Szerintem az "sokkal gázabb", ha nincs mire nagyképűnek lenni, és mégis azok. Szerintem te is ismersz ilyen típust a Duna folyó környékén is.

Hari Seldon 2 2014.07.14. 18:26:27

@tableno:
Nem tudom, lehet.
A mentalitás itt is valahol a mediterrán déli és a "hideg gépemberek világa" északi között húzódik. (ebben az értelemben elképzelhető)
Viszont az emberekben itt nincs akkora görcs.

Hari Seldon 2 2014.07.14. 18:28:26

@Nigro notanda lapillo:
És a németek jobban utálják a gyereket.
Ez meg az én személyes tapasztalatom, de gyerekszámban is látszik.

Hari Seldon 2 2014.07.14. 18:31:43

@Kövérmadár [swe]:
Igaz. De ez a VB bárki győzött volna a döntőben, elsősorban az 1 - 7-ről (és részben az utána levő 0 -3 -ról szól)

Hari Seldon 2 2014.07.14. 18:34:52

Na még egy kis OFF a VB témában:

sport.hir24.hu/foci-vb-2014/2014/07/13/elferditett-vb-hirekkel-hulyitik-a-nepet-eszak-koreaban/

Szerintetek ez komoly lehet? Ilyet még a "Thuman Show"-ban sem csináltak!

ON

Hari Seldon 2 2014.07.14. 18:45:00

@tableno:
Igy érzem én is. A Franciaország történelmi hagyományai miatt, folyamatosan a teljes elfogadást tette meg politikájául. Egy feltétel volt: a vallást ha nem is feladni, de totálian alárendelni a francia államnak, illetve a francia köztársasági eszme teljes elfogadása. A bölcsibe oviba is mindenhol a bejáratnál ki van írva a Szabadság egyenlőség testvériség, és láthatóan "bele is verik minden bevándorlóba".

Saját tapasztalat: muzulmán kislány (olyan 20 valahány éves) bölcsődei dolgozó, az utcán megy fejkendőben. Ahogy belép az állami intézmény kerítése mögé, azonnal veszi le a fejkendőjét. Olyat elképzelhetetlennek tartok, amit a Luton-on láttam kb 8 éve, hogy fejkendős lány szolgáljon ki.

SzZoole 2014.07.14. 18:46:21

@Hari Seldon 2: mar tegnap belinkeltem,igaz angolul,az itteni Metro ujsagban is megjelent.

Hari Seldon 2 2014.07.14. 18:48:30

@Muscari:
Ráadásul nem nagyon szeretik elfogadni a bank kártyát, illetve kevés arra az elfogadóhely. (ezt Mme Seldon kolléganőitől hallotta, akik onnan jöttek)

Hari Seldon 2 2014.07.14. 18:53:30

@zöldeketbeszélek:
Bretagne és munka egy mondatban? A helyiek tudják, hogy ez majdnem olyan vicces mint Korzikán.
Itt legfeljebb a bresti hajógyár ad munkát (ha ad). Most éppen építenek hajókat Putyinnak, szóval talán most nem annyira reménytelen.

DieNanny CH 2014.07.14. 18:54:43

@Dragonlady (now in India):

Igazad van, bár ne szidd az anyukáját, lehet, ő nézzazégfele anyukája is...
(Nagybátyám és apukám újítottak fel egy lakást. Apukám a földön hagyott valami elektronikai cuccot, a vízszerelő megbotlott benn: A K* anyját! - Erre nagybátyám: Ne szidd az anyámat!
Vízszerelő: Nem neked mondtam!
Nagybátyám: Tesómé a cucc!)

@nezzazegfele [Hu ]:

Bár biztos nehéz, de azt tanácsolom, ne törődj vele.
És pont egy rokon mondja, aki még jobban is belelát a helyzetetekbe????
Hát hülye. :-(((

nyuszigonosz 2014.07.14. 19:06:21

@Hari Seldon 2: Azért veszi le a fejkendöjét belépve a bölcsödébe, mert pár éve ez Franciországban a legfelsöbb bíróság döntése.
Mármint, hogy állami munkahelyeken nincs fejkendözés.

Muscari 2014.07.14. 19:11:58

@montroyal ( CAN qc): na ez egy szomoru tortenet. Sajnos nagyon buta lehetett a felesege, ilyet egyszeruen nem szabadott volna csinalni.

Utalom az erzelmi zsarolast, az egyik legaljasabb dolog. Szerencsere nalunk nem divat, bar anyukam volt, hogy tett egy par kiserletet, de szerencsere abbahagyta.

DieNanny CH 2014.07.14. 19:13:43

@nyuszigonosz(D):

Pont ezért volt jó a példa, miszerint a vallás alá van rendelve az állami jognak.
Ha Angliában is ez lenne, hozhatnának ott is ilyen törvényt, aztán nem tudna ott megalakulni vallásrendőrség.

Muscari 2014.07.14. 19:17:55

@Hari Seldon 2: van egyaltalan valami munkalehetoseg Korzikan a turizmuson kivul?
Mit csinalnak ott az oslakosok, kecsket tenyesztenek? Olivat termelnek?

Hari Seldon 2 2014.07.14. 19:21:26

@nyuszigonosz(D):
Lényegében ezt is mondtam. Aláveti magát, annak hogy az állam felette van az ő egyéni vallásának.

Hari Seldon 2 2014.07.14. 19:22:30

@Muscari:
Szerintem nagyjából össze is írtad az összes munkalehetőséget.

Muscari 2014.07.14. 19:28:23

@DieNanny [SZ,CH]: sok kritika erte ezert a franciakat, megis lehet, hogy valahol igazuk van. London egyes mecseteiben kifejezett gyuloletkampany folyik, "vallasrendorseget" szerveztek Kelet-Londonban, a Metropolitan egyetem allitolag a szelsosegesek melegagya.
Nem tudom, miert nem csinalnak valamit veluk.
Mindig akkor gondolkodnak el csak, mikor valami tortenik, valakit lemeszarolnak vagy ilyesmi.

Lattam tavaly vagy azelott egy angol filmet valami ketbalkezes londoni dzsihadistakrol, akik merenyletet terveztek. Nagyon benak voltak, a film meg felig vicces, felig szomoru. Nem tudja valaki a cimet veletlenul?

M. Peti?

Muscari 2014.07.14. 19:31:17

@Hari Seldon 2: :-)

Vajon miert olyan draga? Mindent a kontinensrol kell vinni?
Nekem annyira tetszik Korzika, biztos helye van a bakancslistamon.

nyuszigonosz 2014.07.14. 19:35:52

@DieNanny [SZ,CH]: @Hari Seldon 2: Nem cáfoltalak Hari Seldon, kiegészítésképp írtam, mert ott sem volt olyan zökkenömentes ezt elérni.
Eltartott, mire a bíróság ezt a döntést hozta.

tableno 2014.07.14. 19:37:08

@Hari Seldon 2: szerintem ha Magyarországon olyan jólét lenne, Mont a franciáknál, nálunk is kevesebb lenne a görcs..

firg_firg 2014.07.14. 19:37:50

@Hari Seldon 2: A kollegak parizsiak, amugy meg a fene tudja honnan szarmaznak. Turistakent meg nagyvarosok, muveszeti kozpontok. Az alattatok lako bacsit nem ismerem, o biztos jo fej.

firg_firg 2014.07.14. 19:38:25

@Hari Seldon 2: Ezt nyilvan te sem gondolod komolyan.

SzZoole 2014.07.14. 19:50:40

@Hari Seldon 2: ugyan mar Hari,nincs miert bocsanatot kerni:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.14. 19:52:57

@diggerdriver: hat nem azt, amit a kommentator, aki a messi 4. kapura lovesekor azt mondta, hogy vegre aktivizalta magat...

2014.07.14. 19:54:21

@Muscari: Four Lions, az egy nagyon beteg film :DD

montroyal ( CAN qc) 2014.07.14. 20:00:52

@Muscari: mar irtam de pl en egyke vagyok es anyam azt mondta ne menj fiam ,mi szegenyek vagyunk es mindenhol azok leszunk akkor legalabb sajat hazamba legyek az .. aztan amikor kijott hozzank azt mondta : itt meg szegenynek is jobb lenni ... 6 honapot maradt ( vigyazott a lanyomra az allam meg fizetett ra a tanulas ideje alatt) akkor azt mondta : barcsak mi is kijottunk volna 56-ban ..

Quercus a favágó 2014.07.14. 20:26:03

Az Unióban kb. 16 millió muszlim él. Ennek közel 1/3-a Franciaországban. Úgy nevezik őket: az ötödik hadoszlop. A Franciaországban élő muszlimok jelentős része második, harmadik generációs bevándorló. 91 százalékuk franciának tekinti magát.
Itthonról nem igazán lehet megítélni az iszlám problémát, ami egyre jobban foglalkoztatja a nyugati társadalmakat. Az tény, a mecsetek a problémák fő forrásai, de ebben ludasak a befogadó államok is.
Az igazi gond szerintem az illegális bevándorlás, és főleg a menekültek.
Hogy miről is van szó:

hu.euronews.com/2013/12/09/europa-szogesdrot-mogott/

Muscari 2014.07.14. 20:28:27

@mojyo: Azaz, koszi :-)

@montroyal ( CAN qc): igen, emlekszem, hogy irtad mar. Az en nagyapam kiment 56-ban Svedorszagba, aztan kesobb visszament. Nem tudom, hogy miert nem vitte magaval a csaladot, sajnos nincs mar kitol megkerdezni, a nagymamam sem nagyon szivesen beszelt rola.
Akkoriban azert sokkal nehezebb lehetett elindulni, foleg tudva, hogy nem nagyon van visszaut.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.14. 20:35:00

Na szóval...

kepkezelo.com/images/ztg9xq4015jtsm1azg.jpg

ARGENTÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍNA
ARGENTÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍNA
ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
....................................................................................
Ja hogy vége van már.
Szójjatok...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A posztról.
Egy nagyon jó kedvcsinálót olvashattunk a Roxitól megszokott magas színvonalon.
Nekem az álomhelyek Toszkána, Provansz és a Loár völgy.
Egyszer talán eljutok valamelyikbe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.14. 20:40:23

@tableno:
Ja. Ilyen jutott...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.14. 20:48:10

@nezzazegfele [Hu ]: Nem mondtad neki, hogy bizol Istenben, ezért is mész ki külföldre? (Isteni utmutatäs volt egyébként... ) :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.14. 21:10:35

@mojyo: Szerintem az egyik leggusztustalanabb dolog az érzelmi zsaroläs... :-(
Egyébként is milyen jogon szol bele bärki is a mäsik életébe. A csaläd szerintem apa-anya-gyerek(ek). Ök alakitjäk a sajät életüket, ugy ahogy. Véleményt lehet mondani, ha kérik. Tanäcsot lehet adni, ha kérik. De az, hogy beleszoljanak / iränyitsäk a mäsik életét, ugy ahogy neki(k) tetszik...:-(
Nekem ebböl a szempontbol szerencsém van. (Mäs szempontbol meg nagyon nem...)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.14. 21:15:13

@mojyo: Érdekes lehett így felnőni :) Engem nem zavarna ám, ha még mesélnél :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.14. 21:32:30

@Muscari: Ilyet én is kaptam a fejemhez olyantól, aki uzsorakölcsönből ment külföldi nyaralásra... :D (facepalm)

@Dragonlady (now in India): Így jár, aki sztárfodrásszal készíttet nullásépes frizurát. Lenullázza teljesen. Szerintem minket is az döntött be ;)

@montroyal ( CAN qc): Erre emlékszem, hogy mesélted. Lehet, hogy mi is befizetünk egy társasutazásra a szurkolóinknak, ha ott tartunk... :)

@Naschkatze (Mostindien / CH): Az úgy volt, hogy addig imádkoztunk, hogy kérünk egy jelet, hogy megjelent a barátnőm külföldről és megkérdezte, hogy mégis mi a fenét csinálunk mi itt a mi képzettségünkkel, etc. ...
Hát, így kezdődött... :)
Úgyhogy nem lőttél mellé :)

@DieNanny [SZ,CH]: @zöldeketbeszélek: @QUERCUS:

Ő ilyen nagyon magyar. Csak ezt eddig én nem tudtam. Kiegyeztünk egy rothadó kapitalizmusban, és mindenki megy a maga útjára.

Éppen elég dolgom van mostanában, hogy ne ezen agyalgassak napokig. Holnap új nap, új feladat. Megint osztódunk. Majd csak haladunk már... :)

33621 2014.07.14. 21:45:43

Nézzétek az Oroszok új villamos prototípusát! Olyan mint egy tengeralattjáró!

index.hu/tech/2014/07/14/hibrid_vonatot_terveztek_oroszorszagban/

nyuszigonosz 2014.07.14. 21:57:14

@33621: Nagyon jól néz ki. Ilyenben jó lesz utazni mindenkinek.

tableno 2014.07.14. 22:13:46

@nezzazegfele ♥ 2 darabban [Hu ]: "ilyet én is kaptam a fejemhez olyantól, aki uzsorakölcsönből ment külföldi nyaralásra..." - nincs azzal semmi baj, feltéve hogy az ember nem akar visszajönni! :)

Amúgy a rokonodról nekem egy "kedves" tanárom jutott eszembe, aki mikor elmondtam neki, hogy már egy ideje sikertelenül keresgélek munkát külföldön, jól kioktatott, hogy mégis mit képzelek, hogy majd pont én kellek nekik, ne is álmodjak ilyesmiről! Ez kb egy hónappal azelőtt volt, hogy megkaptam volna álmaim állásajánlatát...

Muscari 2014.07.14. 22:21:47

@nezzazegfele ♥ 2 darabban [Hu ]: miert vagy ket darabban? Szaporodott a csalad? ;-)

Hari Seldon 2 2014.07.14. 22:30:46

@firg_firg:
A "nagyképűsködés" mindenhol gáz. De nem ez volt a lényeg.

tableno 2014.07.14. 22:34:35

Off - ha valakit komolyabban érdekel az ilyesmi, ezt mindenképp olvassa el (utána meg adjon hálát az égnek, hogy nem a magyar közigazgatásban dolgozik):

hvg.hu/itthon/20140711_Navracsics_Szijjarto_kulugy_kulgazdasag

kardio1 2014.07.14. 22:58:14

En nem làtom ennyire rozsasnak a helyzetet Franciao.-ban, mint ti. Szerintem az iszlàm radikàlisok még sok gondot fognak okozni. Itt van Europa, ami màr nem hisz semmiben, nincsenek értékei, stabil fogodzoi. Ha a muzulmànoknak azt mondod, mindenki abban hisz, amiben akar, ez szàmukra nem értelmezhetô. Meg fognak gyôzni arrol, hogy te is muzulmàn legyél...
Egyébként szerintem a franciàk nem fennhéjàzok. Mindenesetre a déli és az északi francia ég és föld. A délen belül pedig délkelet és délnyugat nagyon màs. A bretonok meg nem is franciàk :), ahogy a korzikaiak sem...

2014.07.14. 22:58:23

@nezzazegfele ♥ 2 darabban [Hu ]:

Ezt mar nem eloszor irod, hogy olvasnal tolem, es ez igazan kedves toled, en is olvastam mar parat a te blogodbol egyebkent, es tenyleg tiszteletremelto a kuzdelmed a korulmenyeiddel, es tenyleg, oszinten remelem, hogy sikerul jobbitani rajtuk. Ehhez kepest, az az igazsag, en egyaltalannem vagyok erdekes, es ezt most nem ilyen alszerenysegbol mondom, hanem tenyleg. :D

Ha megnezed ezt a blogot, itt szeretnek az emberek magukrol beszelni, valoszinuleg azert mert mar kepesek ra mert mar leleptek, marminthogy, ugy ertem, meg merik tenni, hogymegirjak, mert van mar eleg tavolsag es erejuk hozza, esszoval elkepesztoen sok ember irja meg a magyarorszagi serelmeit, a nehez gyerekkorat, felnottkorat, neha egeszen durva torteneteket, tenyleg erzelmi zsarolasokrol, kozonyrol, es egyeb szornyusegrol, szoval nagyon szomoru tenyleg. Bennem egyaltalan nincsen ilyesmi hala istennek, ezekhez az emberekhez kepest nekem nagyon nagyon jo eletem volt felnoni. A szuleimnek viszont sokkal kevesbe, ok nekik tenyleg volt olyan eletuk amikrol itt irnak neha, csak akkor meg nem lehetett csakugy lelepegetni, es az en anyam amugy is a hatarozott konfliktusmegoldas hive :D Ezert inkabb ugy dontottek az apammal egyutt, hogy megvedenek minket minden ilyesmitol, hogy mi mar jol induljunk az eletben, es ne kelljen azokkal megkuzdeni amikkel nekik kellett, es az apammal csinaltak egy szuper csaladot alternativ megoldasokkal amiben felnohettunk ugy ahogy nekunk volt jo, szeretet volt es szabadsag :) Szoval en nem direkt szigetelodtem el, csakhat az ilyen elet ezzel jart, hiszen ez Budapesten, vagyis gondolom sehol Magyarorszagon ez nem igazan elfogadott dolog ilyennek lenni, marmint peldaul szabadnak meg kuloncnek meg ilyesminek, sot, kifejezetten cikis, meg elitelendo de minimum gyanus, szoval kivul mar nem volt mindig olyan jo az elet, iskolaban peldaul meg ugy altalaban az emberek kozott :D Cserebe viszont az egesz vilag erdekelt, szoval egyertelmu volt, hogy en elobb-utobb ugyis lelepek onmegvalositani, eshat a szuleim vegulis ezt szerettek volna, hogy igy alakuljon, es orulnek nekem, en meg nekik :D <3

Szoval ezert en nem tartom magam ugy igazan izgalmasnak, hiszen en keszen, megmagyarazva, megtanitva kaptam egy csomo dolgot amiert az itt blogoloknak peldaul kokemenyen meg kellett kuzdeni sajat kutfobol... hozzajuk kepest en csak egy unalmas kockafeju kitunotanulo kretenolvaso vagyok, az en tanulsagaim meg csak most jonnek ugy igazan, de meg az "onallo" eletem is igazan szerencsesen alakult eddig (*lekopog*), "kulfolddel" egyutt is. Ez nyilvan nem problemamentesseget jelent, hanem azt hiszem csak azt, hogy eddig sikerult megoldani azzal amit igy ezzel kaptam, es oszinten remelem, hogy kitart a tovabbiakra is vagy, hogy meg fogom tudni oldani akarmi is lesz velem a kovetkezo 80 evben :D Szoval nekem igazan tenyleg nincs mirol osztani az eszt (najo, a focirol lehet) es altalaban nem is beszelek magamrol, es nem is erzem kenyelmesen magam most, hogy ennyit irok magamrol :D Mindazonaltal persze nagyon halas is vagyok, es szeretnem visszaadni mindenkinek, ezert dolgozom most, hogy igazan sikeres lehessek abban amit csinalok es kozben jelen lenni azoknak az embereknek az eleteben akik fontosak nekem. :D Szoval nekem csak ennyi a "sztorim", mostmar enis ilyen rendes hataratkelos lettem, hogy ideokadtam magamrol :D De meg mindig nem tudom, ez mennyire erdekes barkinek is, de mindenkepp megtisztel az erdeklodesed :D

kardio1 2014.07.14. 23:01:55

A poszthoz még annyit, hogy a Costa Brava legészakibb része (a rosasi öböl) is csudajo, magyarok alig ismerik (Cadaques, L'Escala es Rosas)

Muscari 2014.07.14. 23:01:58

@kardio1: erdekes, Birca is pontosan ezt mondja...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.14. 23:06:44

@33621: Nyugati életérzés. Jobban néz ki, mint az ide eladott vasúti (ex-metro) kocsik. :)

@tableno: Yes! :D Ilyenkor felmerül a kérdés, ami kint okafogyottá válik: és visszamentél beszámolni? :)
Nyilván nem, és én is elkerülném nagy ívben az ilyen embereket, hacsak nem kötelező körös találka van, mert le-felmenőm.

@Muscari: Nem, osztódik a szívem, a nagyobbik gyerekem a nagyszülőknél van.
---
Zöldeketbeszélek blogbejegyzése tényleg nagyon jó lett :)

@QUERCUS: Nem tudom hol leszek. Remélhetőleg nem magamon kívül.
Bízom a jövőben.

Az utolsó bekezdésükkel kellett volna kezdeni a legelső ciklusukat. Sokkkal másabb lenne az élet vidéken.

skylla 2014.07.14. 23:07:43

on: spanyolorszag volt tervben iden, pont ezek a helyek. egyelöre nem lesz belöle semi.

off: összefoglalva az utobbi ket vany hany het fociörületet, mar csak egy kerdesem lenne: ok, hogy itt offolni lehet focirol, egy csomo hozzaszolas nagyon tetszett es felvilagosito volt, egyet nem ertek csak: ha emberek itt szemelyesen ismerik egymast, akkor miert egy forumon kell megbeszelni, mikor kezdödik a meccs es hol lehet azt megnezni, es ki jön kihez vacsorazni. nincs telefon? vagy olyan kib@szott draga? van am whatsapp is. az ingyenes. vagy ez valami perverzio? exhibicoinizmus? kicsit mar kezd kinos lenni, hogy miert kell ilyeneket itt megbeszelni. meg nincs google? multkor 30 kommenten keresztül arrol volt szo, mikor van hany ora. hogy ennyire lusta legyen valaki utananezni, a többiek meg beszopjak, az mar unalmas. es tulzas. na. szolasszabdsag van vagy mi. (es nem is szemelyeskedtem)

kardio1 2014.07.14. 23:12:38

Sajnàlom is, hogy most nincs itt, hogy egyetértsen velem :)
Furcsa érzés, hogy bevàndorloként kritizàlok més bevàndorlokat, de hàt ez van...

Az is érdekes, hogy sokan ùgy làtjàk itt blogon, hogy a magyar politikai élet élesen különbözik attol, ami a nyugati orszàgokban van. Szerintem meg hasonlo ahhoz: itt is van egyfajta megosztottsàg a baloldali és jobbolfdali emberek között, a baloldal itt sem a munkàsokra tàmaszkodik màr, hanem mindenféle "megvédendô" kisebbségi csoportokra/ legyen az etnikai, szexuàlis kisebbség (a vallàsi kisebbség hivatalosan kevésbé védendô). Azért mecsetek tömegével épülnek, sokszor àllami tàmogatàssal, a katolikus templomok némelyikét meg elbontjàk...A Jobbiknak megfelelô Front National pedig arat a vàlasztàsokon.

tableno 2014.07.14. 23:19:24

@skylla: "ha emberek itt szemelyesen ismerik egymast" - ezt mégis honnan veszed? Max egy-két ember, de a többség több száz vagy ezer kilóméterekre van egymástól, legfeljebb páran egyszer már találkoztak.

skylla 2014.07.14. 23:29:31

@tableno: en konkretan ket emberre utaltam, akik szemelyesen ismerik egymast es egy helyen laknak es ezt mindenki tudja. de minden egyes nap itt kellett megbeszelni, mikor kezdödik a meccs, es hol lehet azt latni. egy varosban. ne forgass ki:) vagy te a barataiddal nyilvanos forumon beszelgetsz maganügyekröl? ;)

SzZoole 2014.07.14. 23:38:39

@skylla: nyilvan ram es digger-re gondolsz,gondolhatsz minket szanalmasnak,de annyit had aruljak el,hogy nem egy helyen lakunk es meg csak nem is egy varosban.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.14. 23:48:48

@mojyo: Egyetlen olyan embert ismerek rajtad kívül, aki hasonló módon élhette meg a gyerekkorát, az pedig Bálint György. Ő mondta egyszer, hogy a szülei olyan védőburokban tartották, szeretetben, és az anyagi feltételeik is megvoltak mindenhez, hogy neki semmi másra nem kellett koncentrálnia, csak a tanulásra, és ezért örökké hálás lesz nekik.

Szerintem az nagyon jó dolog, hogy a szüleid amellett, hogy kivontak a nagyvilág hülyeségeiből, mégiscsak megmutatták, segítettek rávezetni, hogy valójában milyen az élet, és nem lettél egy elkényeztetett ifjonc.
Minden gyereknek meg kellene adni azt, hogy a gyerekkorban keresgethesse önmagát, és amikor felnő, akkor segíteni abban, hogy kiteljesedjen.

Köszönöm, hogy megosztottad ezeket a morzsákat velem, velünk, bár engem továbbra is érdekelne a kenyér is... :D

Nem csak a tragédia lehet érdekes, hanem a vígjáték is az, meg a családi film, a sci-fi, a kalandregény és még sorolhatnám reggelig... Mindenevő vagyok, imádom a történeteket. :)

Hari Seldon 2 2014.07.14. 23:54:14

@kardio1:
Nehezen menne. Engem arról sem tudnak meggyőzni, hogy keresztény legyek (legfeljebb meg vagyok keresztelve).

Hari Seldon 2 2014.07.14. 23:57:33

@kardio1:
Hogyne hinne? Egy csomó nagyon jó dologban: a köztársaságban, és a laïcité-ben.
Hogy nem vallásosak? A véleményem szerint ez egy egészséges szellemi fejlődés eredménye.

Hari Seldon 2 2014.07.15. 00:01:04

Na, most lett vége a tűzijátéknak.
Július 14 is egy nagy vívmányra emlékeztet, amiben itt hisznek az emberek.
(persze, mint minden forradalomnak voltak mindenféle más vetületei is, de ezt most hagyjuk)

Herr Géza 2014.07.15. 00:34:23

@skylla: "...kicsit mar kezd kinos lenni, hogy miert kell ilyeneket itt megbeszelni." Mármint kinek kínos??? Neked? Hát talán ne olvasd, ugord át, stb... :)))))

kardio1 2014.07.15. 01:10:27

@Hari Seldon 2:
A muzulmàn hitre valo àttérést nem szelid meggyôzéssel, a jo öreg francia felvilàgosodàs elvei szerint fogjàk veled elfogadtatni :)

Hogyne hinne mindenki egy csomo jo dologban, de minden relativ. Ha nincs irànytûd, nem tudod, merre van észak és dél, összezavarodsz. Elôbb-utobb pedig jönni fog valaki, aki azt mondja neked: neked van irànytûm, mindenkinek arra kell haladni, amerre én mondom. A nyugati szép elveket a nyugat ellen forditjàk. Mekkora botràny volt, amikor a svàjciak nem engedélyezték, hogy tobb mecset, minaret épüljön az orszàgukban. Akkor bezzeg kiàltoztàk, hogy demokràciàban ezt nem lehet megtenni.
Ami meg a laicitàst illeti, ez eléggé egyoldalù: annak idején, 1905-tôl levették a kereszteket az iskolàkban a falakrol, most azt mondjàk sokan, fejkedôben dolgozhatnak a közintézményekben. Egy laikus orszàgban a vàgohidon egyhàzi ember ellenôrzi, hogy a hus halal legyen. (nem magàn vàgohidakon!) Hogy is van ez?

Liberté, ha azt akarod mondani, ami politikailag korrekt, mondhatod
Egalité: Orwell utàn: minden àllat egyenlô, de némelyik még a többinél is egyenlôbb (pozitiv diszkriminàcio)
Fraternité: tàmogathatod az assistanat tôgyén logokat, te, aki dolgozol

Ennyit a szép jelszavakrol, amit a véres forradalom hagyott rànk.
Egyébként tudtad, hogy nem a Bastille bevételét (1789.jùl. 14.), hanem a nép és a kiràly közti kiegyezést, a konkordàtumot (1790.jùl.14) ünnepeljük ezen a napon?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.15. 07:08:14

@skylla:
Valóban megtehetnénk egyéb úton is.
Nem tesszük.
Miért?
Például mert csak.
Meg mert nem ütközik semmilyen kommentelési szabályba.
Így tartja kedvünk.
Elég érv vagy soroljak még néhányat?
Jaaa a ma reggeli középsugaras vizeletem enyhe okkersárga színü volt.
Ezt csak mint közérdeklödésre igényt tartó információt mondtam el.
Zolika akkor hétvégén lemegyek dumálni egyet.
Az idözónákat majd elötte egyeztetjük.

SzZoole 2014.07.15. 07:54:42

@diggerdriver: ok,varlak.
GPS kordinatat elkuldjem?
Mert 1-2 barom meg mindig az hiszi,hogy a UK Londonbol all.

Quercus a favágó 2014.07.15. 07:59:36

@Muscari:

Vannak Maxnak vadhajtásai, de nem buta ember. Én sok mindent hasonlóan látok,mint ő, de a békesség kedvéért csendben maradok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.15. 08:02:17

@Zoole[uk]:
Nem kell, hajóval megyek.
A jéghegyeket megpróbákom elkerülni szextánsal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.15. 08:05:39

@QUERCUS:
Ez bizony így van.
Bár ö is vadtagon benne volt hogy moderálják de fenntartom hogy a blog egyik legnagyobb vesztesége hogy nincs itt.
Mondom ö is felelös de ami ellene folyt az viszont szégyen.

Muscari 2014.07.15. 10:13:52

@diggerdriver: figyi, en birtam ot, mert nagyon okos ember. De aztan rakattant erre a kedvenc temajara es mindenrol az jutott eszebe, naponta szazhuszonhatszor. Azon kivul Blackhair ladyt is megsertette, meg ha nem is ez volt a szandeka.
Ha hianyzik olvasd neha a blogjat, en is azt teszem. Szerintem kommentelni is lehet, bar meg nem probaltam.

Hari Seldon 2 2014.07.15. 10:40:37

@kardio1:
Szerintem: ha van egy erős énképed, nincs szükség semmiféle miszticizmusra/vallásra/babonákra. Az hogy valami 1000-2000-3000 éves, attól még babona, hiába követi sok ember. Így a vallás. lehet az bármilyen, nem tud többet adni ahhoz, hogy az emberiség jóléte növekedjen, sőt. Az emberek azért követnek valamit, mert azt hiszik attól jobb lesz nekik. Az iszlám ezt nem tudja. (megint csaknem az zavaros önképű/ gyenge önértékelési képességű emberekről van szó, hanem a tömegről)
Másrészt: a bevándorlók gyerekvállsási hajlandósága erősen konvergál az őslakosokéval. Magyarul kiegyenlítődés van. Oka: a gazdasági kényszer. Mindenki átveszi a piacgazdaságban követendő mintákat. Ők egy generációval később követik a 2-3 gyerek modellt. (persze a friss bevándorlóknál más a helyzet) Viszont az is lehet tudni, hogy a 60-as 70-es években nagyrészt férfiak jöttek vendégmunkára, ezért hiába nőtt a muzulmán népesség nem volt gyerek. Után jött a "család egyesítés". Ezek az emberek, pedig jórészt falusi muzulmán lányokat hoztak, akiknek nemvolt még európai mintájuk. Az a generáció természetes hogy még követte a marokkói mintát.
Másrészt: szerintem "jobb" ha az állam építi a mecsetet, mert így ő irányítja a folyamatot. Inkább a francia állam, mint a Szaúdi állam támogassa, mert akkor "exportálják" a szélsőséges fundamentalista világképüket. Így viszont az állam rálát a dologra.

Igen tudtam, hogy a 1790-es dátumot ünnepelték eredetileg.

kardio1 2014.07.15. 11:46:03

@Hari Seldon 2:
Egyrészt nem az àllam épiti a mecseteket, hanem kiegésziti a költségeket a mecseteket épittetô török, szaùdi és egyéb àllamoknak. Az imàmok pedig többnyire ezen orszàgokbol jönnek. Szoval az àllam beletol egy rakàs pénzt abba, hogy az àllam elleni izgatàsnak legyen terepe.
Ennek az is az eredménye, hogy sok többedik generàcios fiatal, vagy akàr àttért franciàk radikalizàlodnak. A francia àllampolgàrok esetében pedig nem lehet a kiutasitàs fegyverével élni.
A vallàsokat te nevezheted babonànak, ez a te véleményed (màs a te vilàgképedre is mondhatja, hogy babona, ha ô màsképp làtja a vilàgot), mindenesetre a történelemben eddig (és a történelemnek nincs még vége) mindig erôs, egységes vilàgképû csoportok jutottak uralomra a többiek felett. Ilyen szempontbol a muzulmànok elônyben vannak az europai ôslakosokkal szemben.
A vallàsokrol még annyit, hogy azok az ujabb ideologiàk, amelyek vallàsellenesek, ugyanazokra aklisékre épülnek: a bolsevikoknak megvolt a maguk szenthàromsàga Marx-szal, Engelsszel és Leninnel. Es ugyanùgy megvoltak a maguk dogmài, hittételei, amikben hinni kellett, mint ahogy a mostani liberàlis demokràciàban is vannak meg nem kérdôjelezhetô dogmàk.
Azt hiszed, megvàlaszthatod a vezetôîdet, de a legfontosabb dolgokrol, amik az életedet meghatàrozzàk, olyanok döntenek, akiket senki soha meg nem vàlasztott.

tableno 2014.07.15. 12:03:20

@kardio1: nekem eddig egy közvetlen élményem volt a franciaországi iszlámmal kapcsolatban. Egyszer Párizsban sétálva megéheztünk a feleségemmel, és nekiálltunk éttermet keresni. Egyszercsak finom sült bárány illatát éreztem, és az orrom után haladva beleütköztem a párizsi nagymecset épületébe. Kiderült, hogy a mecsethez egy igen hangulatos és nagy marokkói étterem is tartozik, ahová bárki betérhet az utcáról. Be is mentünk, hihetetlenül jól nézett ki belülről, mint egy igazi keleti szeráj. Tele volt franciákkal és turistákkal, a fejkendős arab nők kifejezett kisebbségben voltak. Rendeltünk egy tajine-t, italnak pedig a feleségem sört kért - ami után rögtön nagyon zavarba is jött, mert eszébe jutott, hogy egy mecsetben vagyunk! Az arab pincér mosolyogva megjegyezte, hogy itt nem szolgálnak fel alkoholt, viszont remek teáik és friss gyümölcsleveik vannak. Ennyi a történet, még annyi, hogy senki nem próbált megtéríteni minket (bár a kaja veszélyesen jó volt), és senki nem tett megjegyzést a feleségem egyáltalán nem iszlám-kompatibilis öltözékére sem (ismétlem: a párizsi nagymecset területén voltunk!). Valahogy nem éreztem azt az elsöprő rettegést az európát elárasztó szélsőséges iszlámtól...

Hari Seldon 2 2014.07.15. 12:07:01

@kardio1:
A bolsevikok nem azért voltak vallás ellenesek (elsősorban) mert olyan felvilágosultak voltak, hanem mint hatalom konkurencia volt, és a konkurens erőket támogatta az egyház.
Egységes világkép az ateizmus is... Nem fogadja el a miszticizmust. Nem babona. A babona hisz a természetfeletti kitalált dolgokban.
Igen, eddig legtöbbször az egységes erős világképek kerültek hatalomra. De eddig az emberiség elég lassan fejlődött
Tök egymással ellentmondó statisztika van a francia muzulmánok számáról. Van ahol kiszámolták (valahogy), hogy 4,7% van ahol 5-10% közé teszik. Szóval van egy szórás. A lényeg, hogy most már nem olyan nagy az olló, a muzulmánok és az őslakosok között a gyerekszámban.
Másrészt, mi itt aggódunk, a "nagy" muzulmány mennyiségen, de például az öböl menti országokban simán élnek 20%-os arányban keresztények. Szóval mindenhol van egy réteg aki most jött. Ők nem aggódnak. Mi miért?

Hari Seldon 2 2014.07.15. 12:09:08

@Hari Seldon 2:

Igen, eddig legtöbbször az egységes erős világképek kerültek hatalomra. De eddig az emberiség elég lassan fejlődött
Ez kimaradt:
Simán el lehetett adni egy hazugságot évszázadokig. Ebből sokak sokáig jól éltek. Ma azért hála a gyors információáramlásnak egy blődség két percen belül kiderül(het)

kardio1 2014.07.15. 13:55:32

@Hari Seldon 2:
Több helyen sàntit, amit irsz.
Egyrészt most is folyamatosan etetnek bennünket hazugsàgokkal, a gyors informàcioàramlàsnak hàla, sokkal hatékonyabban, mint koràbban bàrmikor. Faljuk a hireket, és nem tudjuk, ki miért adja el nekünk az eseményt ùgy ahogy.
Az ateizmus szerintem nem egységes, nem mindenki gondolkodik ugyanùgy, vagy hisz valamiben ugyanùgy mint egy màsik ateista. Egyébként sok ateista "vallàsa" a fejlôdés mitosza. Mitôl lesz jobb, boldogabb attol az ember, ha màr nagyobb a GDP ott ahol él. Az emberek szerintem elsôsorban boldogok akarnak lenni. Màsfelôl, ha kiveszed a vallàsi alapù erkölcsöt a tàrsadalom alol, mindenki azt tehet, amit akar. Miért mondhatnà meg neked egy màsik ember, hogy mit tehetsz és mit nem?
Az ateizmus szerint a tudomàny képes mindenre vàlaszt adni. Szerintem a hit és a tudomàny nem egymàs ellenségei, hiszen nem is ugyanazzal foglalkoznak. Multkor làttam Stephen Hawking egy filmjét, melyben arra keresi a vàlaszt, vajon van-e Isten. Végül arra jut, hogy az ösrobbanàs elôtt nem volt sem idô, sem tér, tehàt Isten nem teremthette meg a vilàgot. Csakhogy a vallàsok pont azt mondjàk, hogy a vilàgot a semmibôl hozta létre Isten/Jahve/Allah. szoval Hawking is eljutott addig a pontig, ameddig a tudomàny elmehet. Utàna màr a te dolgod, miben hiszel. A tudomàny nem adhat minden kérdésre vàlaszt.
Lsd.: Mi a végsô kérdésre a vàlasz? Negyvenkettô :)

PS.: A fejlôdéhez még annyit, hogy az ôskor ota sokat fejlodott a technika, javultak az életkörülmények, de az emberi természet nem lett nemesebb.

Hari Seldon 2 2014.07.15. 15:58:56

@kardio1:
Azt lehet etetni, aki hagyja magát. Tudom sok ember hagyja magát, és nem jár a dogok után, de attól még mindig lesznek akik utána járnak, és mint minden üzenet, előbb utóbb letisztázódik.

"A fejlôdéhez még annyit, hogy az ôskor ota sokat fejlodott a technika, javultak az életkörülmények, de az emberi természet nem lett nemesebb."
Ebben teljesen különbözik a véleményünk. talán ez az ok, amiért elbeszélünk egymás mellett.
Gondolj bele, hogy milyen barbarizmust hoztak például a vallásháborúk. A 20.ik századi sokk, amit a Hitler nevű elmebeteg okozott szinte elvesznek a lakosság számához viszonyítva még 30 éves háború vérengzéséhez képest is. (természetesen NEM azt karom mondani, hogy bármilyen bármiféle vérengzés jó lett volna)
Vagy mondjuk amikor a mongolok kiirtottak egész országokat (és nem olyan Luxemburg méretűeket) vagy Timur Lenk "hódításai"?
Az európai civilizáció mielőtt meghódította (és részlegesen pacifikálta) Afrikát, milyen népirtások voltak? Vagy mondhatnám az "Aszték kultúrát", ott milyen vallási gyilkosságok voltak. Sok áldozat évekig a legyőzők táborában élt, mielőtt kibelezték élve.
De persze, mint isten, aki "mindenható és jóságos" simán hagyta. Ahogy azt is, akinek a gyerekét elvitte a TBC vagy a himlő, nyilván szüksége volt ártatlan gyerekek életére.
Természetesen a hit, egy teljesen személyfüggő dolog,sok embernek gyerekkorától táplálja a fejébe a családja a dolgot, és személyiségének részévé válik. Sőt igényli, hogy "így legyen". Ezzel nem tudok mit kezdeni. Nem a gyerek a hibás. Nem hagyták hogy maga ismerje meg a világot.
Az ateizmus egyáltalán NEM mondja, hogy a tudomány mindenre képes választ adni. Azt mondja, hogy van amire jelenleg is tud választ adni, van amire MÉG nem.
A vallás pedig csak annak ad "erkölcsi kapaszkodót", aki nincs tisztában az általános alapvető normákkal. vagyis akinek "bele kell verni a fejébe". Nézzük például a "híres 10 parancsolatot, ami Amerikában mindig hivatkozási alap "erkölcsi" kérdésben:
na most, az első négynek sok köze nincs az erkölcshöz. A többi a ne lopj, ne ölj,tiszteld szüleidet, valóban erre vonatkozik, de megint csak, kérdés, pont ezek miatt hányan nem követték el ezt, ráadásul ezek a szövegek benne vannak a világ minden kultúrájában. Tudományosan bizonyított tény, hogy az erkölcsi érzék mindenféle szentírásnál korábban megjelent. Nyilvánvaló ahogy először két ember egymásra volt utalva (márpedig az utódok felnevelése az) akkor azonnal megjelennek erkölcsi normák: lásd szentírás nélkül sem verte szét a férj a feleséget és fordítva a jégkorszakban sem. Ráadásul főemlősök viselkedését tanulmányozva kiderült, hogy ez még az emberiségnél is régebbi. Mindegyik "rokonunk" Rosszul tűri a gyilkosságot és rablást. A csimpánzoknak különösen sok társadalmi interakciójuk van.
Hawking természetesen addig ment el, ameddig az megy el, aki ad arra, hogy ne hazudjon magának. Ha valaki azt mondja, hogy a semmi előtt volt "valami", az indoka meg maximum az, hogy mert én azt "hiszem", mert a nagyszüleimtől és szüleimtől ezt hallottam és őket nagyon szerettem (tehát biztos nem akarnak nekem rosszat), azzal nem lehet mit kezdeni.

Szóval most eléggé belekeveredtünk egy érdekes vitába, és azt hiszem, hogy azért nem értünk egyet mert te azt gondolod, hogy a világnem lett jobb, szerintem meg azért volt fejlődés.

Az iszlámhoz meg még annyit, hogy én nem aggódom, szerintem az európai civilizációnak igenis van egy lassan működő, de erős "immunrendszere" ami szépen maga alá gyűri azt ami nem versenyképes a "boldogság" piacon. Mert abban viszont úgy látom egyetértünk, hogy minden ember boldog(abb) akar lenni. És ezt itt érik el a bevándorlók, a nyugaton.
Az iszlám szép lassan visszaszorul. Természetesen miután nagy a tömege, sok 100 vagy 1000 év alatt. De én most nem aggódom a jövő miatt. ha belegondolsz: mi itt magyarok Franciaországban is milyen fontosnak tartjuk, hogy a gyerek beszéljék a magyar nyelvet, pedig valószínűleg alig fogják használni 20 év után, akkor mit szóljanak azok akik még csak nem is Európából jöttek? Szerintem kell nekik egy kis idő, amíg "feladják magukat" az európai civilizációnak.

Hú ez iszonyatosan hosszú volt. Bocs. Nem akartam ilyen sok idődet elvesztegetni, de egyik mondat után jött a másik... :-)

kardio1 2014.07.15. 17:55:21

Nem azért beszélünk el egymàs mellett, mert én azt gondolom, hogy az ember nem lett nemesebb, Te meg igen. Inkàbb amiatt, hogy szerintem a természetfeletti irànti igény, igy vagy ùgy, de mindenkiben benne van, szerinted meg nem. Te optimistàn làtod az europai jövôt, én màr kevésbé.Ez a vélekedés a tudomànyrol, màrmint hogy a vilàg elôbb-utobb teljesen megismerhetô lesz, a 70-es, 80-as évekig élte viràgkoràt, egyébként meg egyenes leszàrmazottja a korai gnosztikus mozgalmaknak(lsd. korai keresztény eretnekmozgalmak), amelyek egyfajta megvilàgosodàst, beavatottsàgot helyeztek kilàtàsba és amelyek késôbbi "leszàrmazottjai" a francia felvilàgosodàs filozofusai, a szabadkômûvesek stb.
Az anyag nem vész el, csak àtalakul :)

Az erkölcsi érzék korai megjelenését az embereknél ki bizonyitotta tudomànyosan? Az àllati tàrsadalmakban nem azért van rend, mert van erkölcsi érzékük, hanem mert a csoportérdekek megsértôit a vezérek megbüntetik.

A muzulmànok beilleszkedése pedig érdekes modon eltér az europai, keresztény kultùrkörbôl szàrmazokétôl: mig mi a nyelvet ôrizzuk és a szokàsok szintjén hasonulunk, ôk egymàs közt is gyorsan franciàul kezdenek beszélni, de a szokàsok, a vallàsi elôiràsok betartàsa marad.
Kicsit az irek voltak ilyenek: az angol hoditàskor a nyelvet àtvették, az azonossàgtudat ôrzôje a katolikus vallàs lett.

A tömeges népirtàs nem ùjkeletû dolog valoban, de a modern technikànak hàla a léptéke megvàltozott: koràbbi zsarnokok csak àlmodoztak ilyen hatékonysàgrol, mint az atombombàé...

Hawking esete érdekes: azt mondja, nem lehet teremtett a vilàg, mert az ôsrobbanàs elôtt nem létezett semmi a vilàgon. Pont itt van a kutya elàsva, mert a monoteista vallàsok szerint legalàbbis Isten a vilàgnak nem része. Igy ô akàr létre is hozhatta azt, ennek az "ôsorbbanàs elôtt nem volt semmi, még idô vagy tér sem" nem mond ellent, mert a semmibôl valamit teremtés pont ezt jelenti. Ezt meg vagy elhiszi valaki, vagy nem, ez rajta àll, de a tudomàny erre a kérdésre biztosan nem fog soha vàlaszt adni, mert csak az anyagi vilàggal foglalkozik.
Elnézést, én is hosszasan értekeztem, de ez valoban érdekes téma :)

Hari Seldon 2 2014.07.15. 18:19:47

"Ez a vélekedés a tudomànyrol, màrmint hogy a vilàg elôbb-utobb teljesen megismerhetô lesz"

Ezzel kapcsolatban ezek szerint rosszul fogalmaztam: nem arról van szó, hogy teljesen megismerhető lesz. Hiszen a világ végtelen. Tehát, ha megismerünk valamit, az új kérdéseket vonz. Tehát a tudomány csak azt teheti, hogy folyamatosan "szállítja a megoldásokat". Olyan nem lesz soha, hogy na most hátradől, (mint az isten), hogy most aztán végeztem mindennel. Mert mindig lesz olyan új területe a világnak, ami új kérdést vet fel.

"Az àllati tàrsadalmakban nem azért van rend, mert van erkölcsi érzékük, hanem mert a csoportérdekek megsértôit a vezérek megbüntetik."
Szerintem arról van szó, hogy nem a vezérek büntetik meg, hanem a "csoport/falka/csorda/horda közösíti ki. Ami az egyed számára egyenlő a pusztulással. Magyarul a "csoport erkölcsét" kell követnie, nem a vezetőjét.

Szerintem viszont most már tényleg nagyon komolyan körbejártuk a témát. És lassan egész jól megismertük egymás álláspontját.

És lassan eljön a fürdetés ideje, meg a lefekvésé. Sajnos, ma már nem nagyon tudok benézni, mert Mme Seldon ügyel. (talán holnap)

DieNanny CH 2014.07.15. 19:17:39

@kardio1: @Hari Seldon 2:

Nagyon érdekes volt ezt a filozófiai vitát olvasni tőletek. Köszönöm!

kardio1 2014.07.15. 21:30:52

@DieNanny [SZ,CH]:
Ennek örülök! Ôszintén szolva azt hittem, hogy ez màr Seldonnak is unalmas, nemhogy mindenki màsnak. Bàr neki, a pszichohistoria atyjànak biztos érdekesek a tàrsadalmi kérdésekrôl folytatott eszmecserék:)
Az is igaz, hogy Te tkp. földim vagy (Dunaùjv.), igy érthetô az érdeklôdés :)

Hari Seldon 2 2014.07.16. 11:47:47

@DieNanny [SZ,CH]:
Én is örülök.
Jó beszélgetés volt.

skylla 2014.07.16. 14:48:17

@Zoole[uk]: nem azt mondtam, hogy szanalmas vagy, szerintem jo fej vagy. csak borzalmas a helyesirasod ;). en csak azt mondtam, hogy kinos, ilyesmiket itt beszelni meg.

skylla 2014.07.16. 14:49:45

@Herr Géza: hogy ugorjam at? szürjem? a többi hozzaszolasaikkal nincs problemam, bar a gipszkartont utalom

skylla 2014.07.16. 14:53:57

@diggerdriver: te meg arrogans vagy.

na, mindenkinek valszoltam?
köszönöm

SzZoole 2014.07.16. 15:00:07

@skylla: kosz,most hizott a majam:)
Tudom,hogy rossz a helyesirasom,de nem is ebbol elek meg,majd igyekszem odafigyelni.
Nem egy helyen lakunk meg csak nem is egy varosban.Az Igaz,hogy ismerjuk egymas telefonszamat,de en hetvegen ki kapcsolom a telefonom a hetvege az hetvege,engem ne hivogasson senki.
Szerintem meg az kinos,szamomra,amikor itt tobb holgy kommentelo tarsunk kibeszilik a menstruacios es a wc hasznalati szokasait,na az kinos.

skylla 2014.07.16. 15:09:40

@Zoole[uk]: ok, tevedtem, nem egy helyen laktok, nem olvasom mindennap a szappanoperat ;) es azt se tudtam, hogy kikapcsolod a telefont. de akkor is furcsa nekem, na mindegy. ez indok, az nem, amit a masik kommentelötarsunk irt, hogy mert csak.

amit a menstruacios es egyeb szokasokrol irtal, az is kinos, egyetertek.

SzZoole 2014.07.16. 15:18:15

@skylla: nincs itt semmi problema,mindent meg lehet beszelni inteligens emberek vagyunk:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 15:27:28

@Zoole[uk]:
Csak a magad nevében beszélj.
:)))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.16. 15:31:04

@diggerdriver: csak is,masok neveben en soha nem nyilatkozom:)))

M. Péter 2014.07.16. 17:56:27

Gironát én is melegen ajánlom. A gironai reptérre érkezők legnagyobb része azonnal megy tovább Barcelona vagy a Costa Brava felé, pedig Girona is megér egy-két napot legalább. Ha valaki Barcelonából megy, és nem annyira sürgős neki, akkor a személyvonat kb, feleannyiba kerül, mint az AVE vagy AVANT.

M. Péter 2014.07.16. 18:18:20

@kardio1: Begur és S'Agaró is nagyon jó, a Costa Brava mindenütt szép, csak Lloret de Mar-t kell elkerülni.

M. Péter 2014.07.16. 18:34:13

@montroyal ( CAN qc): Katalóniában néhány éve betiltották a bikaviadalokat, szerintem főleg azért, hogy a spanyol nacionalistákat bosszantsák, és ez elég sikeres is volt. Érdekes módon a nacionalistákat nem zavarja, hogy a Kanári-szigeteken szintén nincs bikaviadal. A Plaça d'Espanya melleti arénát már bevásárlóközponttá alakították.

DieNanny CH 2014.07.17. 06:46:03

@kardio1:

Khm, igazából a szülővárosom 38 km-re északra van tőle, a mostani városom (11 éve) meg 20 km-re délre... De eléggé ismerem Dújv-t is. :-)

kardio1 2014.07.17. 17:45:47

@DieNanny [SZ,CH]: Szàzhalombatta és Dunaföldvàr?
En gyerekként ( évig Elôszàllàson laktam (Földvàr csak 7 km), azok voltak gyerekkorom legszebb évei.

kardio1 2014.07.17. 17:46:30

@DieNanny [SZ,CH]: ( évig = 5 évig

DieNanny CH 2014.07.18. 09:36:42

@kardio1:

Khm... Kiírni direkt nem akartam...
E.-on lakik a nagymamám a volt tsz. szomszédságában. Minden nyaramat ott töltöttem. Te merrefelé laktál? (Újtelepen nem vagyok ismerős.)

kardio1 2014.07.18. 17:30:52

@DieNanny [SZ,CH]:
Elnézést, nem akartam indiszkrét lenni! De az északiban nem voltam teljesen biztos, ez a 38 km megzavart egy kicsit.
Anyukàm volt a gyogyszerész a faluban, és a patikàhoz tartozo hàzban laktunk. Milyen jo vilàg is volt akkor...

DieNanny CH 2014.07.19. 13:08:24

@kardio1:
A buszmegállóval szemben, a fagyis mellett? Mettől-meddig laktál ott?

(Úgy számoltam ki, hogy Dv. 67 km, Szhb. kb 29 km - Pestről...

Muscari 2014.07.19. 13:35:17

@kardio1: nekem is nagyon tetszett a vitatok, bar en Hari Seldonnal ertek egyet, de agyon erdekesen utkoztettetek az allaspontotokat, plane kulturaltan, de hat toletek nem is vartam mast :-)

Reszben pedig nekem is foldim vagy mert en meg Dujv-ban szulettem.

kardio1 2014.07.19. 14:05:45

@DieNanny [SZ,CH]: Akkor Vöröshadsereg utca 19. volt a cime, voltaképp a balatoni fôùton (61-es?), az iskola parkjàval szemben. Az iskolàba csak àt kellett sétàlnom...A bisztro, ahol fagyit lehetett venni egy kicsit arrébb volt Daruhegy, DFV felé esô irànyban a kanyar utàn.
'75-'80.
@Muscari: Örülök, ha élvezted az eszmecserénket. Bàr annyiban nem volt eszmecsere, hogy mindkettônk megtartotta a sajàt eszméit végül :) A kulturàlt vita pedig alap. Nem a személyeskedés, vagy az anyàzàs gyôzheti meg a vitapartnert!

DieNanny CH 2014.07.21. 19:06:27

@kardio1:

Igen, akkor jóra gondoltam, mint gyógyszertárra.
Akkor a fagyis, amire gondoltam, csak később lett, egy 3 szintes ház földszintjén, a gyógyszertártól Nagykarácsony irányába az első, v 2. ház. Na, majd kikérdezem a nagymamámat! :-)
'75-'80 között még túl kicsi voltam az ottani nyaralásokhoz, de egy-két évvel később már minden nyáron ott voltam.

kardio1 2014.07.21. 21:19:36

Akkor pont elkerültük egymàst :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása