oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 21. 06:41,  Kilépni a pörkölt árnyékából 295 komment

2014. június 21. 06:41 Határátkelő

Kilépni a pörkölt árnyékából

Szombat van, és ha szombat, akkor jöjjön gasztronómiai kalandozásunk újabb állomása, ezúttal Brüsszel. Virtuális házigazdánk Judit, aki a posztot férjével közösen követte el. Talán elég is lesz, ha a mai írás előtt figyelmeztetek mindenkit az olvasás közben fellépő azonnali étkezés-kényszerre. Szóval öveket becsatolni, és irány a belga főváros gofri-, csoki-, sör- és sajtkavalkádja (sok minden egyéb mellett…)!

cím_halaspult.jpg

„Tudjuk le a kötelező magyar konyha köröket: Brüsszelben jó a kaja, csak nehéz beszerezni a túrót és a töpörtyűt a túrós csuszához, nem a magyar szabványnak megfelelő a tésztadarabok mérete, szabásmintája és vastagsága, valamint nincs rendes pirospaprikájuk a pörkölthöz meg a krumplipaprikáshoz, nincs pirosarany, nagymamalekvárja meg podravka vegeta.

Mondjuk, lehet, hogy ez mind nem is igaz, tökre nem tudom, és be kell vallanom - nem is érdekel. Mert Brüsszel (és általában a legtöbb világváros) gasztronómiája sokkal többet és jobbat ad - és vár el - tőlünk annál, hogysem ráérjünk a Túró Rudi vagy az abált szalonna hiányán keseregni.

Embere válogatja, én gyakran érzem a kísértést, hogy gasztronómiai evangelizációs tevékenységbe kezdjek és hajnalban a brüsszeli főtéren langyos birkafaggyúba mártott péklapáttal verjem nyakon azt, aki képes folyamatosan sápítozni meg gondterhelt képpel a rántott húsnak való kenyérmorzsa után koslatni ahelyett, hogy legalább időnként érte nyúlna az új lakóhelye által kínált élelmiszereknek, finomságoknak.

Brüsszel esetében olyan ez, mintha valaki az otthon hagyott, a feneke formáját pontosan követő, kinyúlt műbőr üléses, bólogatókutyás, tuningkipufogós ezerkettes Lada hiánya miatt picsogna, miközben ott a zsebében egy Ferrari kulcsa, amit meg nincs bátorsága vezetni.

Ha valaki másképp gondolja, szíve (illetve gyomra) joga, küldje a nagyipari ekét a kommentmezőre izibe' :).

A fenti kinyilatkoztatásból talán kiderült, hogy mi (az evés és főzés iránt erősen elkötelezett szülők két kissé furcsa ízlésű zabagép gyermekkel) a Brüsszelben idáig eltöltött másfél évünk alatt nem sajnáltuk a pénzt és a fáradtságot, hogy kipróbáljuk, megfőzzük, megsüssük, megegyük és megigyuk, amit csak lehetett.

Elpukkan időnként egy-egy magyar étel is persze, a srácok például rendszeresen megkívánják a sajtos-tejfölös (görögjoghurtos) tésztát, de igyekszünk az újdonságokra, nyitottságra helyezni a hangsúlyt. A brüsszeli kaja-pia tapasztalataink teljesen önkényes és minden rendszert nélkülöző leírása következik.

A kaja forrása

Piac = Abattoir. Anderlechtben, a „munkásnegyedben”, ezerféle bevándorló által látogatva és működtetve üzemel az Abattoir. Nehéz lenne leírni, milyen zöldséget, gyümölcsöt lehet ott venni. Mindent. Mindig mást. És mindig máshol (a piacon belül).

A rengeteg bevándorló fizetőképes keresletet biztosít a helyieken kívül az arab és a mediterrán világból érkező élelmiszereknek, de megtalálhatóak az ázsiai és az afrikai ízek is. Húsból a csigától a birkaagyvelőig, a fürjtől a ló apróhúsig van minden.

Olajbogyóból ezerfajta. Fűszerből kétezer. Van élő kacsa és van frissen megnyúzott, intelligens pillantású kecske koponya. Vannak ismert és ismeretlen halak és herkentyűk, afrikai és kelet európai boltok.

olajbogyók.jpg

Amit minden piaclátogatónak érdemes tudni

A piac büdös

Ha valaki még nem tudná, az állatoknak, a húsnak, a sajtoknak, az egész nap a piacon melózó árusoknak, a halaknak mind van szaguk, ami összevegyülve igencsak intenzív. Más néven - büdös. Tisztaságmániások menjenek inkább Corába, bár drágább és kisebb a kínálat, de nem olyan intenzív élmény az érzékszerveknek, mint a piac.

A piac hangos

A bevándorlók nem csak az élelmiszereiket, hanem a habitusukat is hozták magukkal, a marokkói árusoknak biztos nem esik jól este a mentatea, ha nem ordítva árulják egész nap a kaki szilvát meg az aszalt fügét. Bele is ordítják a füledbe egész közelről, hogy KAKI-KAKI EXTRAKAKI!!!

Már többször úgy voltam vele, hogy adok nekik egy guriga WC-papírt, csak ne üvöltsenek annyira - de helyette általában megkínálják a fiaimat gyümölccsel, mi meg veszünk tőlük valami finomat, egymásra mosolygunk, mi balra el, ők meg ordítanak tovább. "AN ÖRÓ, AN ÖRÓ, AN ÖRÓ, REKLAM, REKLAM" (értsd: vegyél valamit egy euróért, ez itt a reklám)

olajbogyó meg miegymás.jpg

A piac zsúfolt

Ha nem esik az eső, akkor sokan vannak. Ha esik, akkor is sokan vannak - de kis helyen. Viharban extra látványosság, ahogy az árusok, mint a majmok csimpaszkodnak a sátraik rudazatába, hogy el ne vigye azokat a szél, közben tovább ordítanak és a maradék végtagjaikkal takargatják le a sátor alól kilógó gyümölcsöket, kiszolgálják a vevőket, isznak mentateát és osztják a kóstolót.

A piac internacionalista

A román húsbolt mellett belga sört iszogató vendégmunkás srácoknak egy kínai bácsi süt hagymás kolbászt. A fiaimnak nehéz döntés szokott lenni, hogy a marokkói halsütősnél, a török kebabosnál, vagy a tunéziai kifőzdében ebédeljünk-e a piacon - Belgiumban.

Az olasz árusok Buon giorno-val köszönnek a papagájruhás afrikai hölgyeknek, akik arborio rizst vesznek valami kimondhatatlan nevű ételükhöz. Ebben a nyelvi-etnikai-gasztronómiai katyvaszban lehetünk mi is egy alkotóelem, ha akarunk. Kizárni magunkat ennek az élvezetéből szerintem már önmagában korlátoltság, bírálni a benne résztvevők sokszínűségét meg egyenesen nagyfokú butaság.

Gyorskaja (snack) = kebab, merguez, köfte + sültkrumpli

Valamilyen rejtélyes oknál fogva az arab ízvilág domináns helyet szerzett a gyorsan megehető kaják között Brüsszelben. A fritterie-kben (ahol mindent forró olajba dobnak, ami nem elég gyors a meneküléshez) a jófajta belga sült krumpli mellé lehet még kérni mindenféle (általában fagyasztott) húsokat, ám ezek egy része sajnos elég műanyag ízű, nekem akkor már az arabos konyha jobban bejön.

Az Abattoir környékén a gyorskajáldákban találtunk pár egyéb nemzeti jellegű eledelt is, van ahol couscous, van ahol olajbogyós-citromos sült csirke, van ahol fahéjas-darálthúsos lepény (pastilla) kapható. És persze mentatea.

Ja, és ott van a piacon a sülthalas, ahol kilós egységáron adják a tucatnyi halból és herkentyűből általunk összeválogatott mixet. Ott már többször aggódtam, hogy a gyerek pocakja varrás mentén kireped, mikor tömi magába a tintahalat. De csak szuszognak egy-két percig, aztán kérik a gofrijukat.

haltál.jpg

Kicsit már belgább gyorskaja a helyenként kapható fűszeres főtt csiga, kagyló (bár az nem annyira gyors), és talán inkább a flamand részeken a sűrű krémlevesekkel operáló levesbárok.

Az éttermek

Ixelles-ben találtam pár jópofa afrikai helyeket, amiknek szerepel az étlapján "fastfood" is, ám ezekben az éttermekben még csak a leülős, helyben evős kajákat próbáltam (a mogyorószószos, sültbanános husikat olyan gyümölcsös-chilis szósszal adják, hogy vigyorogva izzadsz tőle egész délután).

Van persze japán, thai, vietnámi (egy fél hektó fűszeres Pho a hideg esős brüsszeli napokon), olasz étterem is lépten-nyomon, csak győzze az ember idővel / pénzzel / gyomor-nyálkahártyával.

És ha már éttermek, kötelező eleme a brüsszeli hétvégéknek egy ebéd a belvárosban a Rue de Bouchers-n, például egy fazék zelleres vajas kagyló sörrel és sült krumplival a Chez Leon-ban. Belgium egy drága hely, ám számomra meglepő módon a frekventált helyen lévő (ám erős konkurenciával versenyző) éttermek akár olcsóbbak is lehetnek, mint más helyek Brüsszelben.

A gofri

Régóta próbáljuk eldönteni a liege-i és brüsszeli típusok közti ősi harcot. Nálam az enyhén karamellizált jégcukros liege-i (leöntve még esetleg egy leheletnyi liege-i sziruppal) áll nyerésre, de a srácok a brüsszelit (csoki szószba fojtva) hozták ki győztesnek. És a harc azóta is csak megy tovább, szedi áldozatait rendületlenül.

Lelkes amatőrök lévén vettünk otthonra egy gofrisütőt - szadista apukák kedvenc játékszere ez: vasárnap reggelente frissensült gofri illatával hergelem az álmosan tántorgó, éhségtől rángó szemöldökű, frissen felébredt családtagjaimat (és persze sátáni kacajt hallatok közben).

csokis gofri.jpg

Csoki

Olyan jó érzés, mikor az ember sznobnak tarthatja magát, és a Leonidas, vagy a Neuhaus bonbonokra már csak azt mondja, hogy kommersz vacak. Egyébként teljesen vállalható csokik azok is, csak van jobb. A Godiva például egy kicsit (de csak egy fokkal ugye).

Az igazi, minden rendes csoki hívő által rendszeresen meglátogatandó zarándokhelyek a Zaabär, a Frederic Blondeel és a Pierre Marcolini (személyes kedvencem a Zaabär, csokikészítő tanfolyamokkal, ingyen kóstolóval, és olyan minőségű és olyan változatos csoki portfólióval, hogy ha csak eszembe jut, könnyek szöknek a szemembe, kilukad két fogam és hízok két kilót).

Meg persze ott van az a csoki, amit otthon csinálsz magadnak a sok helyen kapható csokipasztillákból, az isteni déligyümölcsökből főzött gyümölcszseléből, marcipánból. Nincs gond a takarítással ilyenkor, ha elejtesz egy bonbont, nem szokott a padlón koppanni, még a levegőben beteljesedik a végzete, elharapja a torkát a csoki illatra gyűlő siserehad.

Sör

Valahol az interneten olvastam talán: ha megkóstolsz pár belga sört, rájössz, hogy a németek tulajdonképpen elmehetnek a sörtisztasági törvényükkel a csudába.

A sok írás után már lusta vagyok utána nézni, pontosan hányfajta sörfőzdében, hányfajta főbb típusú (alapanyagú, főzési technikájú, érlelésű, stb) sört lehet itt kapni (csak néhány furcsaság: csokis sör, cikóriás sör, hajdina sör).

A rám jellemző erős elhivatottság ellenére a Cora sörkínálatának főbb elemeit (természetesen ismételt mintavételezéssel, a pontosabb mérés érdekében) kb. egy év alatt tudtam végig tesztelni. Én ritkán kóstolgattam a gyümölcsös és a lambic söröket (ezt a nehéz feladatot a feleségem vállalta magára), inkább az erősebb, karakteresebb sörökre fókuszálok.

söröspolc a Corában.jpg

Sajt

Jó földrajzi elhelyezkedésének eredményeképpen megtalálhatóak Belgiumban a francia, holland és svájci sajtok is, illetve ezeknek a helyi megfelelői. Nehéz lenne kiemelni egyet is, mert a sajt az mind finom (olyan, mint a sör), itt ráadásul rengeteg van belőle. Ami külön örömteli, hogy nem is láttunk még tejen (és esetleg fűszereken) kívül bármi mást is tartalmazó, sajtnak látszó tárgyakat. Sehol.

Talán az egyik legjobb, legismertebb büdös sajtjuk, az Herve (ún. vörös sajt, a piquant verziót tessék megkóstolni egy kis liege-i sziruppal megbolondítva). Ez megérdemli, hogy külön megemlékezzek róla, mert a nagyobbik fiam ennek a sajtnak a képét rajzolta és ragasztotta az ágya fölé, hogy mindig erről álmodhasson (ha épp nem gofriról, kolbászról, vagy bármi másról álmodik, amit már evett, eszik, vagy enni fog).

További belga (vagy környékbeli) specialitások

Lassan csapágyas lesz a billentyűzetem, így csak felsorolás jelleggel, amiket kipróbáltunk, megfőztünk és jónak találtunk (a többit is biztos csak elrontottuk):

- belga (flamand) barnasörös „marhapörkölt”, a híres carbonade - jelentjük, lóhúsból is finom

- cseresznyés (cseresznyés sörön - ún. kriek - párolt, cseresznyével körített) nyúl vagy gueuze sörben párolt nyúl

- spárga, mindenféle módokon

- articsóka szintúgy

- Boudin, kolbászok vagy hurkák akár nagyon furi ízesítéssel (mazsola, mézeskalács, spenót)

- Cikória csőben sütve

- Rakott krumpli reblochon sajttal, ún. tartiflett (mondjuk ez asszem francia étel, de sebaj)

- Stoemp - zöldséges krumplipüré, pl. káposztával vagy póréhagymával

- Kagyló, csiga, polip, tintahal, béka és egyéb tengeri és szárazföldi hücülük

- Sült főzőbanán (belga nemzeti eledel) :)

Ennyi jut eszembe hirtelen. Nem is a menü a lényeg, hogy miket és hol ettünk idáig az elmúlt hónapok alatt, hanem egy jól fejlett képzavarral arra akarok buzdítani mindenkit: Legyen bátor és lépjen ki a pörkölt és a bableves árnyékából!

Ha valaki hosszabb-rövidebb, vagy akár végleges határátlépésre szánja el magát, nyíljon meg az új (gasztronómiai és egyéb) ingerek előtt. A nyitottsággal sok mindent nyerhetsz - például gasztronómiai élményeket és extra kilókat.”

Ne feledjétek, továbbra is várom a képeket, írásokat arról, milyen gasztronómiai kalandok értek titeket, mi a kedvencetek abban az országban, ahol éltek, hogyan pótoljátok a magyaros ízeket, ha úgy hozza kedvetek, mit vásároltok, stb. A leveleket a hataratkelo@hotmail.com címre küldjétek!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Brüsszel Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr36394711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.21. 07:03:14

Ez az írás nagyon jó!
Sőt!
:)
Egy kérdésem lenne Judithoz: mennyit híztatok?
;)

blackhairlady 2014.06.21. 07:08:07

Fantasztikus poszt, nagyon nagyon jo kepek, koszi Judit!:)
Az a gyonyoru pofiju kisfiu mar ismerkedik a sorfajtakkal?:)))))))

Hianyzik a shrimp:( Megeyk is haza szerdan es jol bekajalok belole:)

Muscari 2014.06.21. 07:49:00

Egy kerdesem lenne: most akkor Judit ferfi? Mert a posztban a feleseget emliti.

Egyebkent nagyon szuper poszt, ennyi fele kaja, hat elhiszem, hogy nem lehet megunni. Mindenkepp el kell mennem Belgiumba, azt hiszem, az itt felsorolt fantasztikus eteleket feltetlen meg kell kostolni!

Muscari 2014.06.21. 07:50:22

@blackhair-lady: szia! Meg Magyarorszagon vagytok? Hianyoztal :-)

rezsöatya 2014.06.21. 07:57:13

Egy remek, erdekes, alapos poszt.
Regi emlekek jonnek elo Brusszelbol, imadtam...
Lesz megint kommentaradat a turorol, meg tejfolrol, hogy az miert gorog-yoghurt, amikor it tenyleg annyi, de annyi minden van...
Egy kicsit ertetlenul allok (mint Kovermadar a cseresznyes-sörös pacolt nyul elott), hogy Judit ilyet ir: "ezt a nehéz feladatot a feleségem vállalta magára"... ezt igy hogy...? :-)
Ja, es jo reggelt, extra kakit mindenkinek!

rezsöatya 2014.06.21. 07:59:06

@rezsöatya: (nezd a hulye rezsöt, lemaradt egy t az itt-bol...! ) :D

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.06.21. 08:09:09

Hűű.....éhes lettem. Egyszer el kell ide mennem és végig kell kajálnom ezt az országot is. Egy olyan igazi piacot is szivesen megnéznék.

nigara 2014.06.21. 08:24:20

"Én ritkán kóstolgattam a gyümölcsös és a lambic söröket (ezt a nehéz feladatot a feleségem vállalta magára"

hmmm... ha Judit nem férfi, akkor miért kérte meg apát, hogy írjon már egy jó kis posztot, amivel a saját neve alatt kérkedhet a HÁ-n?

2014.06.21. 08:30:09

Nekem mindegy hogy Judit vagy férj, nagyon tetszett az írás, a tartalom és a stílus egyszerre. Ugyan éhes nem lettem mert éppen most nyeltem be valami rettenetes fogyókúrás port de azt tanúsíthatom hogy új országban jönnek az extra kilók. Nálam legalábbis. Sajnos :-(. Remélem csak átmeneti állapot.

nyuszigonosz 2014.06.21. 08:36:51

Nagyon jó poszt,
Hasonlóan érdekes piacokat Spanyolországban láttam, hát azok is egy élmény, de most úgy legszivesebben a posztban lévöre mennék el, mászkálni, nézelödni meg valami finomat enni.

nyuszigonosz 2014.06.21. 08:43:37

@33621: Nemcsak ök, tegnap döntöttek úgy Svájcban, ( a referendum eredménye miatt), hogy megszigorítják újból a bevándorlási törvényeket.
Az EU külföldiek munkavállalásával és szabad letelepédésével nem csinálhatnak nagyon semmit, mert azt egy az EU és Svájc közötti szerzödés alapján nem tehetik, de változtzatni szeretnének sok mindenen.

firg_firg 2014.06.21. 08:52:53

Az elso gasztroposzt ami tetszik.

Azert azon a "militarista bevandorlogyerek Satan feliratu sort lop a boltbol, mikozben egy harckocsi figyel a polojarol" fenykepen kicsit fennakadtam.

Pernilla 2014.06.21. 09:00:39

Na végre, ez nagyon ínyemre való kajaposzt volt! A bevezetővel tökéletesen egyetértek, de igazából mindenki azt eszik amit akar, én veletek értek egyet, hogy minél több újdonságot érdemes kipróbálni.
Azon a piacon órákig el tudnék nézelődni... meg persze többszáz eurót otthagyni... :)
A Godiva csoki valóban isteni! Hála Istennek már "lejöttem" a csokiról, még szerencse hogy nem Brüsszelben élek, ott még masszívan függő lennék, annyi biztos :)

**mimi** 2014.06.21. 09:02:00

óóóóóóó...azok a finom rákok:)))))))

tetszett...nagyon :)

Pernilla 2014.06.21. 09:05:37

@33621: ez a cikk is inkább csak azt támasztja alá, amit mi szoktunk itt ecsetelni: ruha, kaja, távközlés ugyanannyi kb. És ez nem jelentéktelen.
Azt, hogy emellett a szolgáltatások, lakás 2,5-3x annyiba kerül, mint Magyarországon, pont leszarom, ha 4x annyit keresek. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 09:10:45

@blackhair-lady: bocs, de shrimp/prawn-témában ezt muszáj vagyok, mivel nagyon nagy része Thaiföldről származik. kb két hete kezdődött a botrány, jól lesorolták miatta Thaiföldet Észak-Koreával egy szintre, és elég kétséges, hogy ez érdekel-e bárkit is, habár a junta azért elég no-nonsense is tud lenni, ha akar. szóval illegális határátkelők dolgoznak a hajókon, akik rabszolgaként végzik, annyira kiszolgáltatottak.
www.theguardian.com/global-development/2014/jun/10/supermarket-prawns-thailand-produced-slave-labour

a cikk nagyon-nagyon tetszett, köszönöm én is! :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 09:14:06

(ja és persze tudom, máshonnan is vannak rákok, stb stb.)

DieNanny CH 2014.06.21. 09:18:10

Hű, de jó! Még a csigához is meghozta a kedvem, pedig mindig azt mondtam, én azt életemben soha, sehol...!
:-)

Határátkelő 2014.06.21. 09:26:51

@Muscari: Helyesbítettem a poszt elejét, a poszt ugyanis Judit és férje koprodukciója.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 09:28:23

naszóval, vártam a kajás napot, itt van pár nappal ezelőttről a vacsorám (valami currys izé meg naan) és a háttérben a Taj Mahal :-)
kepfeltoltes.hu/140621/IMG_1923_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

NIKI LAURA 2014.06.21. 09:40:37

@33621: hey,Ford....nem sok magyart erintett,vagy erint...eddig is iszonyatosan szurt Kanada,ehez kepest Anglia slick 50,azaz sima ugy...

Raadasul,az Brit allampolgarsag konnyu,mert 5+1 ev,vagy hazassaggal 3!
Amig Kanada tud a tengeri/ Repteri port-nak csekkolni,addig Anglia nem..ennek ott van jekentosege,hogy ha egyeni vallalkozo vagy,fizeted a min taxot,addig az orszagba sem kell lenned(Eu,nem tudjak ellenorizni)es igy sima ugy az llampolgarsag.
Na nem mint ha kiraly lenne egy Brit pass...Kanadai jobb.

Herr Géza 2014.06.21. 09:43:35

Guten Morgen.
Jó kis meglepi volt a poszt így szombat reggelre. Kajás és/de mégis nagyon jó!!!
Jómagam is imádom a piacozást akárhol járok a világban, ki nem hagynám akkor sem, ha ne adj isten full extrás all-inclusive-pluszon vagyunk a szállodában... Csak az élmény is megér egy fél napot.
Arról nem is beszélve, hogy mindig, mindenhol, mindent (na jó, majdnem mindent) megkóstolunk. A fiam hamarabb majszolta kisvacakként az olajbogyót, mint a párizsit, meg a tejbegrízt...., és 7 évesen már csigát evett karácsonykor (!!) elöételként.
Szóval: 1+++

rezsöatya 2014.06.21. 10:19:40

@Határátkelő: gondoltuk ám, de ismersz, milyenek vagyunk... a kakan, akarom mondani, az extra kakin is csomot keresunk... :DDD

@33621: latom, mindenkepp el akarod teriteni a kommentfolyamot offokkal. Ez egy jo iras, ugyhogy most kevesbe fog sikerulni... :-P

rezsöatya 2014.06.21. 10:23:27

@Herr Géza: "és 7 évesen már csigát evett karácsonykor (!!) "

(a nagyfiu zsortolodve erkezik haza a horgaszatbol: - soha tobbe nem viszem el a kishugomat!
Az anyjuk probalja bekiteni: - majd beszelek vele, legkozelebb nem fogja elriasztani a halakat!
- azzal nem volt baj, de megette az osszes gilisztat...!)
:D

rezsöatya 2014.06.21. 10:29:11

@DieNanny [SZ,CH]: en szeretem... a kakaos csigat...

DieNanny CH 2014.06.21. 10:35:54

@Chang Yai:

Az nagyon ciki, hogy én csak az ásványvizes üvegemet fotóztam le?

kepfeltoltes.hu/140621/SAM_3067_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

:-)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 10:37:16

@rezsöatya: egy négyzetet látok, ami nem baj, ha ez tényleg egy négyzet akart lenni. az akart lenni? :-)
@charlieharper: mindent én se tudhatok :-)

DieNanny CH 2014.06.21. 10:39:15

@Chang Yai:

Az egy mosoly. Nekem is négyzetnek látszik, aztán fel lettem világosítva...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 10:40:09

@DieNanny [SZ,CH]: mit kell csinálni, hogy ne négyzet legyen?

Torrera (törölt) 2014.06.21. 10:43:37

Sziasztok, teljesen rendben van a poszt, nagyon jo! Bar kedvet nem kaptam a csiga es beka fele kutyukhoz, de a piachoz, csokihoz es mas egyebekhez igen :) Kinek a pap, kinek a paplan :)

Es jelentem, mi is fejlodunk, es ebben a posztolo oldalara kell, hogy alljak, nincs mar habzo szaju tejfol kereses nalunk sem :)

De, egyebirant, es viszont: a gesztenyepure hianyzik es a sport szelet, barmennyire is isteni finom belga csokikkal lep meg a ferjem :(

rezsöatya 2014.06.21. 10:44:29

@Chang Yai: akkor visszafogom magam... elvegre lehet bonyolultabban is... :-))))

kepfeltoltes.hu/140621/nemnegyzet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

M. Péter 2014.06.21. 10:46:24

@NIKI LAURA: Az érkező utasokat ellenőrzik, és a légi-, hajó- és vasúttársaságoknak le kell adni mind az érkező, mind a távozó utasok adatait. Írországba át lehet menni ellenőrzés nélkül, vagy ha valakinek saját jachtja van, azzal is el lehet kerülni az útlevélellenőrzést.

**mimi** 2014.06.21. 10:46:24

@Chang Yai:
hmmmm....sárga vagyok :)

rezsöatya 2014.06.21. 10:47:43

@Chang Yai: arra tippelek, hogy ezek az "uj" szmajlik az android 4.xx-tol vannak (telon), azt sem ellenoriztem meg, hogy iOs vagy a windows hogyan kezeli...
Maradok a jol bevalt korabbi jeleknel... bocs.

Muscari 2014.06.21. 10:57:04

@Chang Yai: Ez igen! Gondolom finom volt :-)

Muscari 2014.06.21. 10:57:58

@Határátkelő: koszi szepen, nem kotekedni akartam, csak ezt nem lehetett kihagyni :-)

nyuszigonosz 2014.06.21. 11:02:00

@rezsöatya: A windowson kockák, androidos dolgokon meg látni, hogy mik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 11:07:56

@rezsöatya: köszi a megfejtést :-)

@Muscari: nekem nagyon ízlik az indiai kaja, de a gyomrom ki van tőle készülve teljesen :-( egy nap curry, egy nap keksz és banán, és így tovább....

rezsöatya 2014.06.21. 11:11:21

@Chang Yai: barmit megennek, ha a Taj Mahal a "hatter"!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.21. 11:15:23

Imádnám a sörkínálatot! Van itt is egy hely, ami tele van tömve belga sörökkkel, körülbelül 100 félét lehet kapni, elég impozáns :) Ha gazdag lennék végigtesztelném a kínálatot:)

@Pernilla:

Kaja is jóval drágább,de ezt is megbeszéltük már. A ruha teljesen irreveláns,nem az alapvető fogyasztói kosár tartalma.

@DieNanny [SZ,CH]:

Én a lakásodra lennék kíváncsi inkább a szép tájak helyett.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.06.21. 11:19:25

Nagyon jól szórakoztam. :) A piacokat járni is nagyon szeretem és olvasni is róluk. A merénylet az olivás vödrökkel talált célba nálam... :D
Írj még! :)

DieNanny CH 2014.06.21. 11:35:37

@svájci sapka (ch):

Bocs, off lesz...

A guglis ártáblázatba nem véletlenül frankban írtad be az összegeket? Mert nekem nagyon soknak tűnnek...
:-)))
.
.
.
Más, de OFF:
Nem tudod véletlenül, hogy 17 éves turista diák itt igénybe vehet-e valamilyen utazási kedvezményt? Csak pár nap lenne, úgyhogy ilyen 30 napos dolgok kilőve.
Már néztem sbb, meg turista oldalakat, de nem találtam. Esetleg te a lányod révén jobban képben vagy. Köszi!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.21. 12:52:27

@DieNanny [SZ,CH]: Nem, át van váltva már. A Coop és s Migros árai. Nem akciós.
Az volt az alapkoncepció, hogy nem a legolcsóbb, de helyi bolthálózat árai, és normál (nem akciós) termékek kerüljenek bele.

Sajnos, lövésem sincs ilyen lehetőségről. Ha bementek az SBB-hez, biztos tudnak valamit ajánlani.
:)

DieNanny CH 2014.06.21. 12:59:06

@svájci sapka (ch):

Csak azért fura, mert ugyan Denneres, de Svájcban csomagolt rizs volt 1,14.

Azért köszi mindkettőt!

nyuszigonosz 2014.06.21. 13:02:11

@DieNanny [SZ,CH]: Jó lenne, ha kiváltaná az ISIC kártyát ( Internacional student identity card) .
Sok minden ( utazás vonattal, busszal, hajóval de repülögéppel is, hotel, belépti dijak....) olcsóbb aztán.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 13:05:34

@svájci sapka (ch): hol van ez a táblázat? elfelejtettem elmenteni, amikor ki lett rakva linkben, most meg azt se tudom, hol keressem. köszi!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.21. 13:53:46

@DieNanny [SZ,CH]: Igen. Nem ketseges, hogy van olcsobb, de ahogy irtam, a megadott itiner szerint szedtem ossze. Ez egyebkent Uncle bens rizs a Coopbol. :)

**mimi** 2014.06.21. 13:53:49

@rezsöatya:
jájjjj atyám :))))))
az irígységtől.........:))))

Papagály (törölt) 2014.06.21. 14:32:51

Állítólag a nevetéstől fogyni lehet. Ennek jegyében ajánlom ebéd utánra az alábbi "kisszínest".
Tudtad-e, hogy a legrégebbi magyar nyelvemlék helyesírási hibát tartalmaz? Na és azt, hogy Szilva Lajosné fejtette meg?
Mellettük a többi momentum már egészen hétköznapinak hangzik.
Elgondolkodtatónak szánt, ám szórakoztatóra sikerült összeállítás ős-etimonokról és új tudományágakról:

'Tudtad-e, hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei közül egy kőbevésett magyar rovásírás található az észak-amerikai Újfundland (Új Skócia) Yarmout öblénél?

Ezt a 992-ben állított, ma 1005 éves nemrég megfejtett emléket Amerika első felfedezőiről dokumentálta Tyrkir, aki a vikingekkel együtt végrehajtott tettett magyar rovásírással, kőbe vésve örökítette meg. Samuel Laing (1844 London) állapította meg elsőként, hogy Tyrkir magyar volt. Az izlandi nyelvben a "Tyrkir" a "Turk" megfelelője, amelyet arab, görög és török források egyöntetűen turkok-ként a magyarok jelölésére használtak.

Ezt az 1700-as években megtalált követ (181 kilós) ma a Yarmout Country Museum-ban őrzik. A szöveget nem skandináv rúnákkal írták, hanem magyar rovásírással. Ezt a szöveget 1984-ben Budapesten fejtette meg Szilva Lajosné és így szól: "Ericson járt e hejen is sok társával" '

www.szabadonebredok.hu/9-erdekesseg-a-magyar-nyelvrol-amit-csak-kevesen-tudnak/

macamuca [IHUN] 2014.06.21. 14:54:23

@nyuszigonosz(D):
@rezsöatya:
Laptopon-windows-on (IE) nézem-olvasom a blogot/kommenteket, nálam nem kocka látszott, simán megjelent a lájk-figura :)

Poszthoz: nagyon jóóó, a nyálelválasztásom turbó üzemmódba kapcsolt :))))

montroyal ( CAN qc) 2014.06.21. 15:00:29

sziasztok olvasok amikor tudok(mcDo) mert beidultunk nyaralas utazas uzemmodba CAN BCes madar ihlette croisiere (elso nekunk) Alaska ...Catcougarral megprobalunk osszefuti Naaimoban .. udv midenkinek

Muscari 2014.06.21. 15:07:08

@montroyal ( CAN qc): erezd jol magad, kerunk majd kepeket am, sokat! Cougarcatot meg puszilom.

Mr Long 2014.06.21. 15:12:04

@házelőtthinta: Nezz utana mennyibe fajnak a belga sorok, ha ugy rendeled oket. Valahol olvastam, hogy itt pl olcsobbra jon ki, ha megrendeled belgiumbol es kiszallitjak, mint a boltban.
Pesten tobbszor jartam a belga sorok boltjaban akjor meg a fo utcan volt (ugy emlekszem az az utca neve), de most lekoltozott a dunapartra. Nem voltak olcso sorok, ez teny, de ha ugy nezed, hogy nem azert veszed, mert sorre szomjazol, hanem valami jo izt akarsz kostolni, akkor mindjart mas az arfekvese. Nekem egy kategoria egy jo sor egy jo borral (sznobok es francik, olaszok bek@phatjak) es igy mar mindjart nem tularazottak. Vedelni itt a guinness, izlelgetni meg a jofele ale sorok.

DieNanny CH 2014.06.21. 15:29:08

@macamuca [IHUN]:

Én eddig chrome-on néztem, az előbb megnyitottam ie-n, ott viszont se négyzet, se semmi...

macamuca [IHUN] 2014.06.21. 15:39:28

@DieNanny [SZ,CH]:
Nálam Win7 van a gépen, ha nálad más, akkor talán az az oka...
Ha nem, akkor passz....

Aye aye 2014.06.21. 15:49:16

Jó kis poszt, érdemes volt ma benézni!
Csak a halakat, herkentyűket tudnám már kicsit megszeretni... Annyira próbálkozom, de nem megy.
Ma lazacból csináltam szendvicskrémet, de kénytelen voltam teletömni fokhagymával, mustárral, egyebekkel mert a szagától és az ízétől is rosszul leszek amúgy. Nem is fogyott belőle sok, dobhatom ki... :(
Asszem nincs mit tenni, ha nem hát nem.

DieNanny CH 2014.06.21. 15:56:18

@Aye aye:

Ó, milyen messze vagy? Elhoznám én azt a szendvicskrémet...!
:-)

labirintus1 2014.06.21. 16:14:38

Hat év Brüsszel után azt mondanám, hogy ha túlesik az ember a mindent kipróbálás időszakán, akkor azért visszatér a megszokott ízekhez, csak beemel ezt-azt.

Annyit pontosítanék, hogy a világon semmilyen nehézségbe nem ütközik a túró vagy a tejföl beszerzése, mert baromi sok a lengyel és elég sok az orosz is. Ez azzal jár, hogy kb. 500 méterenként van egy orosz vagy lengyel közért, ahol az otthoninál jobb minőségű, és amennyiben valaki szereti magasabb zsírtartalmú, túrót lehet beszerezni a pesti árak alatt.

Lecsónakvaló paprikát a helyi török zöldségesnél lehet venni, aki egyébként Vegetát is tart.

Ha meg valaki nem tud Pirosarany nélkül élni, akkor az elballag a magyar henteshez, ahol aranyáron beszerezheti.

A tészták tényleg furcsa alakúak és néha döcög a fehérrépa ellátás a lengyel boltban, de ha valaki teljesen magyar konyhát akar vinni, simán megoldható.

Ezzel együtt persze nálunk is bekerültek részben belga, de főleg marokkói meg török kaják a repertoárba. Lehet, csak én vagyok furcsa, de nekem az arab meg török ételek jobban ízlenek, mint az ősi belgák.

rezsöatya 2014.06.21. 16:32:44

@Aye aye: a kis inyenc... :-)))))))

Ha megengeded, elteszem a receptet:

Szoval: teletömjuk fuszerrel a lazacot (mert meg a szagat sem birjuk, az izerol nem is beszelve), majd egyazon mozdulattal az egeszet a szemetesben talaljuk...!

WOOOW!!!

:DDD

Quercus a favágó 2014.06.21. 16:40:18

@Herr Géza:

Gejza, amit a minap írtál a német Legfelsőbb Bíróság döntéséről, az csak a fogyasztói hitelekre vonatkozott?

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.21. 16:46:49

Jo nagyon ez a poszt. Hihetetlen milden szines es szeles a valasztek. Kedvet kaptam egy csomofele kajahoz.( de a csiga az ki van zarva!). Tehat megint nem tudom mit is egyek.
Ami az itteni sörvalasztekot illeti, itt is van am nagyon sok fele, csak a legtöbbröl nem lehet hallani mivel helyi es husz km-es körzeten kivül mar nem is lehet kapni.
Csoki sznobsag?! Ugyan. En a Merci-t kezdem megunni, a toffifee-re meg mar nem tudok ranezni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 17:19:20

@DieNanny [SZ,CH]: köszi, megnéztem, és számomra itt értelmezhetetlen dolgok vannak benne, vagy olyasmik, amiket 10 év alatt egyszer se vettem..... 1 kiló szárazbab? méz? hát ha fejreállnék se tudnám. nem nagyon akarok kötözködni, de ezekből a számokból aztán nagyon nem jön le, mik is a legfontosabb általános költségek, és hogyan futnak az országok összehasonlításban. de persze játéknak jó.

Quercus a favágó 2014.06.21. 17:21:39

@Herr Géza:

Illetve úgy akartam kérdezni, hogy minden hitel konstrukcióra, vagy csak a fogyasztási kölcsönökre vonatkozik?

DieNanny CH 2014.06.21. 17:47:24

@Chang Yai:

Szerintem mondjuk felírod, miket eszel - jó, nem te, mert azok közül egyik sincs a listán :-) -, mennyi vizet fogyasztasz, mennyi áramot, aztán kiválasztasz egy országot, összeadod a számokat, és kijön egy átlagos megélhetési költség.
Én így gondolom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 17:49:59

Na én most tudok csak gépről kommentelni, bár már kora reggel olvastam Judit és férje posztját.

Nekem nem tetszik. Öntelt és lenéző, kevéssé sem empatikus poszt ez.

"gyakran érzem a kísértést, hogy gasztronómiai evangelizációs tevékenységbe kezdjek és hajnalban a brüsszeli főtéren langyos birkafaggyúba mártott péklapáttal verjem nyakon azt, aki képes folyamatosan sápítozni meg gondterhelt képpel a rántott húsnak való kenyérmorzsa után koslatni ahelyett, hogy legalább időnként érte nyúlna az új lakóhelye által kínált élelmiszereknek, finomságoknak."

Konkrétan elegem van ezekből a lenéző kinyilatkoztatásokból. Mindenki az után "sápítozik", ami után akar.
Tényleg sajnálom azokat, akiknek nem adatott meg egy hangulat megélése szocializációja során (lásd nagymama sütije, vasárnapi rántotthús, nekem speciel az egyszem csirke egyszem mája a kis piros lábasban vasárnap reggel a sparhelt szélén), nekik ajánlom Proust szinte közhelyes remekművét a madeleine hatására. Sajnálom őket, hogy soha nem fogják megélni, hogy ott sül a rántott hús a tűzhelyen, és hirtelen elönti őket a melegség, és újra gyereknek érzik magukat, valami meleg, biztonságos érzésben.

Hozzáteszem, szinte mindenféle ételt szeretek, és a rántott húst sem tudnám minden nap enni, ellentétben a bármiféle hallalrákkalplippal és salátával.
De vasárnaponként néha muszáj rántott húst sütni, és múlt vasárnap rájöttem, bárhol lennék a világban, ott is megtenném. Nem a bolti hús ízetlen és fura textúrájáért.
Az érzésért.

"A piac büdös"
A piac nem büdös. A piacnak piacszaga van.
Én idegen városban mindig megnézem a piacot.

"Olyan jó érzés, mikor az ember sznobnak tarthatja magát"
Aha...

"Legyen bátor és lépjen ki a pörkölt és a bableves árnyékából!"
Szerintem ITT rossz célcsoportot választottál ennek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 17:55:31

@DieNanny [SZ,CH]: biztosítások, mobiltelefon, telefon, internet, akinek szükséges, bölcsöde / nanny, na ezek pl kapásból kicsit nagyobb részt visznek el egy költségvetésből, mint évente 1/2 kiló méz, de mondom, nem akarok kötözködni. (ja, és hol a CSOKI a táblázatban? bár mondjuk most lejöttem róla teljesen, de nekem a menza ingyen volt, így aztán a kajaköltségvetésnek simán elvitte 10%-át a napi szelet csoki, mert az drága volt :-) )
na, szóval nem is kötözködök.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 17:55:45

@Chang Yai: jááj.:) mi ez? dal? mondjuk taj mahallal a háttérben mindegy:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 17:57:11

@Torrera: na igen, ha külföldön élnék, én a gesztenyepüréért forgatnék fel mindent:))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 18:01:06

@Babette.: nem dhal volt, hanem valami krumplis sajtos maszat, én egyszerűen nem is tudom beazonosítani, pl milyen fűszerek vannak ezekben az ételekben, annyira más még az eddig nekem szokásos ázsiai kajákhoz képest is. de Mirjam szerintem nagy szakértője az indiai konyhának, és tud főzni is, nemcsak enni :-)
Taj Mahal tényleg nagyon szép!! ma reggel sikerült közelebbről is megnézni, azóta is próbálom kiheverni a koránkelést, nagyon nem megy ez nekem, ráadásul most még a foci is kezdődik, z elmúlt 2 napban egyszerűen átaludtam az összes meccset.... ráadásul annyira meleg van, hogy a légkondi 30 fokra van állítva, és be vagyok hozzá takarózva. képzelheted....

Papagály (törölt) 2014.06.21. 18:02:04

@Babette.:
szegény babette accountját legalább digger nyúlta le. ;))
babette persze mindig kritikus a maga módján, de ma biztos történhetett valami a gazdaságban, mert ezt sokkal éteribb módon szokta tudomásunkra hozni.
vagy ennyit tesz, ha valaki sokhónapos okostelefonos sanyargás után rászabadul a rendes billentyűzetre? ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 18:02:51

Egy hete juicolunk, piac a kozelben nincs, ma valami 30 fontert vettunk csak es kizarolag gyumolcsot . ( magunknak, lebojtkura , 6. nap. )

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 18:03:13

@Papagály:
"Ezt a 992-ben állított, ma 1005 éves "

992+1005=?

Papagály (törölt) 2014.06.21. 18:03:41

@Chang Yai: még egy panaszos szó a melegről és három év kárpát medencében letöltendő szabadságvesztésre ítéllek! ;)

Papagály (törölt) 2014.06.21. 18:04:38

@Babette.: túlképzett vagy te ehhez a cikkhez. vagy előtte kellett volna szólnom? ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 18:06:23

@Chang Yai: nagyon szeretem az indiai kajákat, lenyűgöző a fűszerkezelésük:)

2014.06.21. 18:07:27

@Babette.: Azzal együtt hogy én ragaszkodom a hazai ételekhez és sápítozni is szoktam ha nincs valami, én nem érzem sem önteltnek sem lenézőnek a posztot. Még a péklapátot is bevállalom ha ezért rám szólnak. Empatikusnak meg nem kell lenni egy kajás posztnak. Szerintem. A piacot én is büdösnek tartom. Nem is járok. Persze minden poszt tetszik x embernek, y számúnak meg nem. Ők leírták a saját véleményüket, mi meg a magunkét.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 18:08:18

@Papagály: nem vagyok sanyargatva:)
vizsgaidőszakban magam korlátozom telefonos kommentelésre magam, amikor meg vége van, sokszor egész nap ki sem nyitom a laptopot.
nem történt semmi, csak elkezdtük a ház felújítását (rögtön falbontással:)), és hulla vagyok. ehhez olvastam kora reggel ezt a majomkodó posztot, és alig vártam, hogy a gépet kinyissam, csak ezért:DDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 18:09:27

@Papagály: vagy nem gondolkodom elég szabadon, nem?

Herr Géza 2014.06.21. 18:09:34

@QUERCUS: Igen. De pl. a lakáshitelen eleve nincs kezelési költség, és sok banknál a fogyasztóin sincs. Szóval itt is csak trükközni próbálnak vele. (A reklámban ott a nyerő kamat, aztán már "csak" egy kis kezelési költség jön rá. A birka meg majd csak nem számolja át a kamatra, holott akkor rájönne, hogy úgy már nem is olyan óccsó az a kölcsön...)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 18:13:11

@Papagály: a meleggel nincs bajom, de ez forróság (ma 45, most megnéztem). ok, én vagyok a hülye, ilyenkor idejönni, de akkkkkor iiiis, nyafogni jóóóó.
tegnap azt mondta valaki, úgy iszok, mint egy teve, pedig nem is bírom ki két hétig, és nem nyomok le két köbkilométer vizet egyhuzamban, de másfél litert lehúztam egy slukkra, az tény.

Papagály (törölt) 2014.06.21. 18:17:03

mindenkinek, mindenkinek! hintának azért, babette-nak másért, főkertészeknek hivatalból!
CSA, ha jól emlékszem. babatvölgy II.
www.youtube.com/watch?v=wTM_cBcTtXw

Ruth Stout's Garden (magyar felirattal) - permaculture (permakultúra?)
egy elég jó arc néni, 1884-es évjárat:
www.youtube.com/watch?v=GNU8IJzRHZk

további antikapitalista (ám ambiciózus!) lelkesítő irodalom:
okobetyar.blog.hu/2014/05/13/a_munkahely_a_gdp_a_novekedes_zsakutcaja_193

nyári programajánló (ökofalvak, önellátás):
elofalu.blog.hu/2014/06/07/muhelyfoglalkozasok_a_xx_nyari_elofalu_talalkozon_opusztaszeren#more6284596

olvasnivaló fáradhatatlan ökobetyárjelölteknek (és elszegényedett magyaroknak) - "lépj ki a mátrixból" vagy "let yourself off the hook" jeligére:
okobetyar.blog.hu/2014/05/13/szelid_energia_fuzetek_527

Papagály (törölt) 2014.06.21. 18:20:51

@Babette.:
"elkezdtük a ház felújítását (rögtön falbontással:)), és hulla vagyok."

már értem miért tartjátok a faltörő kost! :) na de akkor miért járod a végét?

Papagály (törölt) 2014.06.21. 18:24:53

@Chang Yai:
ja, ja, így járnak a nyugati turisták, akik nem tudják, mi is az a monszun... ;)
próbáld megfigyelni a helyi erők mozgását. gondolom, a bioritmusod még nem igazítottad az időjáráshoz, ez a gond.

(itt amúgy 48 fok van: 25 kint, 23 bent.)

Herr Géza 2014.06.21. 18:25:27

@QUERCUS: Ez egy konkrét per volt egy online fogyasztói hitelre, és bár itt ugye nincs precedensjog, de innentől az érintett bankok önként fogják visszaperkálni a pénzeket, hogy mentsék a menthetőt...

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.21. 18:28:35

@Babette.: sztm. Nem lenezö a poszt, vagy legalabbis nem szabad ugy ertelmezni. El akarta mondani, hogy aki valamely orszagra leteszi a voksat es Ott akar elni, az ismerje meg a helyi kajakat es ne ragaszkodjon csak az ungarische konyhahoz. Eben egyet is ettel vele.
Veled viszont a rantott husis erzessel ertek egyet teljes mertekben. (Holnap azt eszünk

DieNanny CH 2014.06.21. 18:28:59

@Chang Yai:

Igen, amiket felsoroltál tényleg hiányoznak... De, ahogy mondtad, játéknak jó.
(Meg, hogy senki ne mondhassa ránk, mi mindig csak a kolbászkerítésről beszélünk...) Aki többet akar tudni, az megkérdez minket.

DieNanny CH 2014.06.21. 18:29:51

@Babette.:

Na, az itt hál'istennek van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 18:32:11

@Papagály: monszun? bárcsak! eső az nincs, de mostmár bármikor elkezdődhet.
a helyi erők természetesen nem kőből készült műemlékeket néznek napközben, gondolhatod :-) illetve elég sok a helyi turista, ők igen. majdnem mindenki takarja a fejét, arcát, férfiak és nő is, sajnos a kendőm kb 10 perc alatt megszárad, hiába vizezem állandóan. erre egyébként már ők is panaszkodnak, nekik is sok. tegnap megtudtam, meg is lepődtem, hogy télen olykor van mínusz is errefelé. na az se lehet vicces.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.21. 18:36:23

@Herr Géza: no azert nyugtaval a napot! Fogjak meg az ügyvedek magyarazni az akkori szerzödeseket, hogy de mar pedig el legt magyarazva (nemetezve

macamuca [IHUN] 2014.06.21. 18:49:37

@Babette.:
Ételekkel, és a hozzá kapcsolódó illatokkal, ízekkel, személyekkel, helyekkel, stb kapcsolatos, egyszerre szívet melengető és szívbemarkoló szép emléke mindenkinek van.
Kérdés, hogy ezeket alkalomszerűen szeretné felidézni, vagy szeretné, ha ezek/ezekhez hasonló ételek-ízek-stb a mindennapok részét képeznék??
A nosztalgiában pont az a szép, hogy alkalomszerű.
"Sápítozni" azok szoktak, akik a mindennapok részévé szeretnék tenni a nosztalgikus ízeket-stb, és ez akadályokba ütközik (akár itthon, akár külföldre költözve. Pld a nagyi falusi tyúkhúslevesét házi tyúkból-zöldségből-stb frissen vágva-szedve marha problémás elkészíteni egy panelban élve... nem lehetetlen, de sok utánajárást igényel. És ehhez még külföldre sem kell költözni, itthon is lehet bőszen sápítozni, hogy a vasárnapi húsleves nagyon nem olyan, mint amit gyerekkorában a nagyinál evett....).
És ez a fajta sápítozás engem is bosszant. A múltbarévedése miatt. Nem a jelent élvezi-próbálja élvezni, hanem visszasírja a valamikori ízeket-ételeket-stb.
Akkor ezek szerint én is lenézően viselkedek-vélekedek a sápítozókkal/ról?
Ok, igen.
Mert csak szánni tudom azt, akinek az a legfőbb vágya, hogy régi dolgokat akarjon a ma mindennapjainak részévé tenni, és ha nem megy, akkor panaszkodik, természetesen mást-másokat okolva (kereskedők, gyártók, stb).
Az ilyen ember azt nem érti, hogy hogyan lehet élvezni a régihez képest más-nagyon más ízeket-dolgokat. És szánja azokat, akiknek -szerinte- nincs efféle emlékük. Mert ha lenne, akkor tuti a valahavoltat szeretnék enni. Elképzelni sem tudja, hogy lehetséges szép emlékeket őrizni, alkalmanként felidézni, a mindennapokban pedig élvezni a mást, eltérőt, szokatlant.
Hidd el, lehetséges.
"Sajnálom őket, hogy soha nem fogják megélni, hogy ott sül a rántott hús a tűzhelyen, és hirtelen elönti őket a melegség, és újra gyereknek érzik magukat, valami meleg, biztonságos érzésben."
Ne sajnáld, nincs miért. Azért, mert te nem tudod elképzelni sem, hogy vannak és lesznek efféle emlékeik, azért még vannak és lesznek.
Amúgy ez a fajta lesajnálás mennyiben különbözik a lenézéstől?.........

2014.06.21. 18:50:18

Ez jo volt, csak ehes lettem tole. :D En se ertem sose, mi van amogotti hatterben, hogy valaki mindenhol a magyar osszetevok utan keresgel, en reszben tobbekkozt azert leptem le, hogy korlatlan hozzaferessel ehessek tengeri herkentyuket :D Na mindegy, koszonjukszepen, bonappetit, stb.

radirpok123 2014.06.21. 18:50:46

@Mr Long (UK): tegyuk meg hozza, hogy egy jobbfajta belga sor 8-8.5%-os, ami a szensav miatt meg tobbnek is erzodik, egy atlagosnak mondhato 33cl-es uveg siman erzodik annyinak, mint ket deci bor. En konkretan ket uveg ilyen sortol eleg jol be szoktam allni, meg egy kis kitolopalinka/viszki, es teljes a boldogsag :)

And now for something completely different.

A szakiktol szeretnem kerdezni, hogy ha olcsojanoskent szeretnenk lukat furni a (tegla)falba, kb. 4 darabot, es csak ezert nem akarunk 50 fontert rendes furot venni, akkor jatszik-e a kezi, leanykori neven "cigany"furo (lasd peldaul: www.ebay.co.uk/itm/Silverline-Hand-Brace-Drill-Hand-Tools-Woodwork-Carpenter-Screwdrivers-Wood-Diy-/300853474825?pt=UK_Baby_BabyFeedingUtensils_EH&hash=item460c43b609).

Az asszony azt mondja, o turelmes, ha arrol van szo, hogy a kedvenc lampai felkeruljenek a falra, elfurogat o egesz nap, ha azt kell. En meg valahogy nem tudom elkepzelni, hogy egy ilyen furoba csak beleteszem a vidias szarat, aztan porgetem ezerrel...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 19:03:54

@macamuca [IHUN]: +1 nagyon jól megfogalmaztad.
ez a rántotthúsos biztonságérzetes meg, hát. kell feltétlen bizonyos kaják szaga, hogy az ember biztonságban legyen? meg nem is biztos, hogy mindenki szeretné visszaidézni a gyerekkkorát, mellesleg. és a szagok tényleg a legerősebb emlékhordozók.

DieNanny CH 2014.06.21. 19:09:08

@macamuca [IHUN]:

15 évesen a tavaszi szünetet a tanyánkon töltöttem. Akkor még nem volt bevezetve a villany. A kiskonyhában - különálló épület a háztól - ültem szürkületkor; viaszosvászonnal volt letakarva az asztal, már meg kellett gyújtanom a petróleumlámpát.
És levelet írtam a középiskolai barátnőmnek. Leírtam ennek az egésznek a hangulatát, ahogy a tücskök ciripelnek, az erdőből hallom a madarakat, a petróleumlámpa szagát, a nem messzi Dunáról odahallatszódó hajókürt hangját; - és azt mondta később az a lány, mikor találkoztunk az iskolában, hogy ő ezt egyáltalán nem tudta maga elé képzelni...
Ekkor megsajnáltam, és rájöttem, milyen jó dolgom is van nekem - hogy panelban élve nekem van erre lehetőségem...

Mindenki mást érez értéknek - és sajnálja azokat, akiknek az nem az...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 19:15:08

@DieNanny [SZ,CH]: petróleumlámpa szaga, na az nekem tengerparti nyaralás, néhány helyen, ahol nincs áram, vagy nem megbízható, ezeket használják, és tényleg, nekem is megvan egy hangulat hozzá :-)
ha már gyerekkor, akkor nekem a cserépkályhában pattogó tűz jut eszembe, annak is van valami jellegzetes szaga, meg az a meleg, valahogy más meleg, mint ami a konvektorból jön.

DieNanny CH 2014.06.21. 19:17:45

@Chang Yai:

Na, a kályhás meleg a másik. Télen, mikor otthon voltam, anyukám megengedte, hogy az ő szobájában aludjak, mert oda van állítva a kályha... :-)
Amúgy központi fűtés van gázkazánnal, de apukám direkt hozott fát az erdőből, és a kályhába is be tudtunk gyújtani, hadd pattogjon az a tűz...!

2014.06.21. 19:19:39

@DieNanny [SZ,CH]: Huh, azert akinek ilyen kicsi kepzeloereje van azt tenyleg sajnalni kell szerintem :D Marmint, azert ahhoz nem kell konkret tapasztalat, hogy valaki el tudjon kepzelni egy hangulatot :D En se jartam meg peldaul Albaniaban, de imadtam ahogy a Jani haverja irt rola, es ideszoktam. Azota is foleg az ilyen hangulatleirasokert jarok ide :D

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.21. 19:22:36

@DieNanny [SZ,CH]: Merre volt az a Tanya? Ha nem titok.
Nekem is volt ilyen elmenyem es esküszöm aram nelkül, minden civilizalt dolog nelkül olyan felszabadult erzesem volt! Nem kellett oda TV meg mit tudom en. Csak peca, meg a vegtelen nyugalom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 19:27:49

@DieNanny [SZ,CH]: szerintem kb ugyanaz az élményünk van. szerinted sajnáljunk mindenkit, akinek pont ez így kimaradt? ;-)
a másik ami még eszembe jutott, hogy volt három jó nagy fenyő a kertünkben. azoknak az illata meg a fenyősusogás. Thaiföldön és Balin kb 1000 méter magasságban ált fenyők vannak, nem pont ugyanolyan, de a hangjuk stimmel, attól is mindig eláll a lélegzetem egy pillanatra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 19:33:18

@macamuca [IHUN]:
"Kérdés, hogy ezeket alkalomszerűen szeretné felidézni, vagy szeretné, ha ezek/ezekhez hasonló ételek-ízek-stb a mindennapok részét képeznék??"

tök mindegy. ha egyszer főzi, pont ugyanúgy hiányozhat egy hozzávaló, mintha mindennap.

a sajnálom miért lesajnáló kifejezés neked?

DieNanny CH 2014.06.21. 19:35:38

@Der echte Weinachtsmann:

Még mindig megvan a tanya, úgyhogy titok! :-)
De itt egy kép egy részéről:
kepfeltoltes.hu/140621/K_p0506_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 19:35:40

@Chang Yai: nem "kell". az érzés automatikusan kiváltódhat.
és erre van, akinek szüksége lehet.
engedjük már meg nekik...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 19:36:24

@Babette.: Kivetelesen nagyon egyetertek. :)
Szerintem itt sokan nem tudjak felfogni, meg sem probaljak, pedig kis logika, nem nehez, hogy ha valaki azt mondja szereti a magyar izeket, az nem jelent kizaro vagy logikai muveletet....

Az, hogy en ragaszkodom pl a k-europai tejfolhoz, vagya magayr pirospaprikahoz, nem jelenti azt, hogy ne ragaszkodnek mondjuk a brit ciderhez, vagya belga sorhoz, netan a norveg garnelahoz.

Szornyu lassan mar ez az allando okoskodas itt errol, hogy nemely embernek ez a fontos ( a masik nehany embernek meg az, hogy errol lesajnalo velemenyt alkosson, hogy szellemileg magasabb szinten allonak kepzelje magat) , mintha nem pont az lenne a szep a vilagban, hogy mindannyian masok vagyunk.

Ahh, mindegy is.
Most pedig megiszom ezt a meregzold watercressbol, uborkabol es fokhagymabol keszult juiceom.

DieNanny CH 2014.06.21. 19:37:05

@tildy[UK]:

TE JÓ ISTEN!!!!!!!
:-)))))))))))))))))))))
Jó étvágyat!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 19:39:45

@Babette.: meg van engedve.
csak én meg ne legyek lesajnálva, hogy belőlem nem a rántotthús vagy a rétes vagy a halászlé szaga váltja ki a melegség meg biztonságérzetet. ennyi.

DieNanny CH 2014.06.21. 19:40:02

@Babette.:

És te tudod jól!!!

@radirpok123: Szerintem ez a "furdancs". De lehet, csak nálunk hívták így.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 19:41:12

@Chang Yai: nem vagy:)
az érzést meg ismered, csak neked ez az érzés a fenyők susogása.

DieNanny CH 2014.06.21. 19:41:47

@Babette.:

Az előző neked is ment. Tavalyelőtt kerestem cigányfúrót, a 25 körüli eladó srác azt sem tudta, eszik-e vagy isszák. Gesztenye fúrásához a legjobb!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 19:44:15

@Der echte Weinachtsmann: otthon valoban nem az. Itt, ahol hentesek arulnak nyilt pultbol csirkehust es egyebeket, vagy halat, hat volt mar par hely, ahol budos volt. Gyumolcs es zoldseg piac alapvetuen nem budos.
Hus es halpiac: na ott mar sok fugg a higienian....

@DieNanny [SZ,CH]: isszuk. Hetfo ota ami szilardat ettem az par szem retek meg 1-2 szem gyumolcs volt, a tobbi hazilag keszitett juice.

Volt par igen kemeny nap, estere rendszeresen ehes voltam. Viszont mar egy het utan is erezheto pozitivum, 1-2 kilo ( tudom, vizveszteseg) , jobb szaglas, stb.

Meg kb 1 hetig csinaljuk, utana pedig irany a tengerpart, remelhetoleg talalunk par helyi erdekesseget (most epp a a hal hianyzik egy kis savanyitott kaposztaval, anno horvat hajoturan ettem)

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.21. 19:48:20

@DieNanny [SZ,CH]: ez gyönyörü. Es meg most sincsen villany meg ilyesmi? Mert akkor az nagyon kiraly hely.

Mr Long 2014.06.21. 19:49:31

@tildy[UK]: Ez mi? Lanybuli lesz? :DDDDDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.21. 19:50:25

@Babette.: még jó, hogy vannak jó érzéseim gyerekkoromból. de ez nem azt jelenti, hogy mániákusan keresem a fenyőket állandóan, és oda vágyok vissza. csak azt, hogy jééé ha éppen van, akkor jó. ahogyan a tejföl meg a paprika is.
most hogy utazok, azt hittem, hogy nagyon fog hiányozni ez meg az. de aztán minden országban vannak új kedvencek.
megértem azt is, akinek hiányzik, amit megszokott, de nem mindegy, milyen mértékben dramatizálja túl, és milyen szinten próbál meg legalább valami újat is.... szerintem a cikk is ezt mondta.
szeretem nem túlbonyolítani a dolgokat, anélkül is elég húzós tud lenni az élet.

DieNanny CH 2014.06.21. 19:52:46

@Der echte Weinachtsmann:

De, de.
Miután '91 januárjában kétszer is arra utaztunk oda, hogy betörtek, a második alkalommal, mikor a rendőrökre vártunk - anyukámmal ott maradtam, míg apukám bement a városba szólni nekik -, észrevettük, hogy áll néhány villanyoszlop a környéken. Úgyhogy nyárra lett is áram.

Ettől függetlenül még mindig jó hely! :-)

Herr Géza 2014.06.21. 19:53:43

@Der echte Weinachtsmann: Éppen ellenkezőleg: Verbraucherkredite... És ezen már nincs mit ügyvédkedni, csak azon megy még a himi-humi, hogy milyen időpont előtt felvett kölcsönökre vonatkozik. Ld. pl. itt:

www.vz-nrw.de/bearbeitungsentgelte

Papagály (törölt) 2014.06.21. 19:55:20

@tildy[UK]:
volt a szocializmusban egy kifejezés: "önkritikát gyakorolni". na, ez a dzsúsz pont úgy hangzott, mintha erre használnád.
ne légy ilyen kemény magadhoz! ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 19:56:45

@Chang Yai:
mit értesz a mániákus alatt?
hol van a mágikus határ a tejfölt hiányolók és a mániákus tejfölhiányolók között?

radirpok123 2014.06.21. 20:05:09

@Babette.: oke, szoval ezt itt [UK] hol lehet kapni? Es viszi a teglat? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 20:05:35

@Babette.: jovore bele kell ferni abba a franya dresszbe :D:D
180cm, 102.7 kg -rol volt indulas.
Errol : fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10271548_10152312021194286_3369802401311215408_n.jpg

A cel kb ez, 82 kg: lh5.googleusercontent.com/-obB6FOqSncY/SBy63LCLIwI/AAAAAAAAAVE/fiVM9R8rivI/w812-h609-no/DSCF0591.JPG

Utobbi 1 evben 10 kilo feljott ram, miota uk-ben elunk, azota 20.

Okokat sejtem, kajaban nem ettem mast mint korabban, viszont bizonyos rossz szokast nassolassal valtottam ki.

@Papagály: Valahogy ugy. Utaloma repat, ki lehetne vele a vilagbol ekrgetni, hanyingerem van tole, stb... Most muszaj. MEgy az alma koze, meg sem erzem.

@Mr Long (UK): csak ha a kedvesemet is annak vesszuk:D

Btw roppantmod gyulolom meg mindig a zoldsegeket, a gyumocslevel nincs bajom. De muszaj vagyok tolni, kell a szerevezet szamara egy kis tisztitas.

Kb a 3. napon volt nagyon kellemetlen, egyszeruen morcos voltam, nagyon. Azota mar kisse jobb:)

Herr Géza 2014.06.21. 20:05:43

@DieNanny [SZ,CH]: @Babette.: Na akkor egy kis humor-rasszizmus: egyik sem lehet cigányfúró, mert ezekkel ugye dolgozni szoktak.... :DDD

2014.06.21. 20:12:48

Hagy ne lepjek mar ki a porkolt arnyekabol!:)
Nem eleg, hogy az anyanyelvemet is ritkan gyakorolhatom, erre meg mondjak le a porkoltrol is!!:)
Ne mar! Akkor mi marad a magyarsagombol, hova lesz az identitasom, hova tunnek a gyokereim?
A kovetkezo lepes az lesz, hogy tagadjam meg a gyerekkoromat is, a szuleimet, a rokonaimat, a barataimat. Valtsak nevet, Kovacs Jozsibol legyek peldaul Joe Blaksmith.
Hat nem!!!!!!!
Igen is maradok a toltott kaposztanal, a lecsonal, a pacalporkoltnel es ha kell, a paprikas krumplinal! Ez nem jelenti azt, hogy nem szeretem es nem eszem meg a chow meint, a chop sueyt, a menudot, a chimichangat, a beef tripe-ot, a pancaket, a chili con carnet, a chorrizot, a churrot, a cevichet, stb.
I'm a hungarian!
¡Buen Provecho!

vazzup 2014.06.21. 20:14:37

Ez a poszt nagyon jó, szívemből szólt, még akkor is, ha nekem például elég nehezemre esik sokszor az új ízek felfedezése, valahogy be vagyok oltva vízben/en élő dolgok fogyasztása ellen.
Már a halpiac mellett is csak kikészített papírzacskóval tudok közlekedni.

De amúgy ja, a sült tücsök, a flambírozott és olajban átsütött tarantula is ízlet, dacára annak, hogy erősen arachnofóbiás vagyok.

@33621:
Az van. Sajnos az a helyzet, hogy az index cikk és a cím is ellentmondásban van. Nálunk otthon drágák az elektronikai cikkek, nyugat-európában általában olcsóbbak.
Viszont az alapvető élelmiszerek és a ruhák is nagyjából egy árban vannak.
Tehát az árszínvonal, a lényegi termékeket tekintve hasonló, csak nálunk nincsenek mellé keresetek.
Mondjuk a sör és a cukros üdítők sokkal drágábbak idekint, mint otthon. De az nem alapvető élelmiszer. :D
Szóval az a baj, hogy azok a dolgok, amik napi szinten kellenek, majdnem elérik a nyugati árszintet. S azzal nem vagyunk kisegítve, hogy a tej meg a kávé cserébe olcsóbb.

@Babette.: sajnos ez alkalommal nem értek egyet veled. Ugyanis nem arról van szó, aki megkérdi, hogy hol tudna venni tejfölt, túrót vagy nota bene pirosaranyat (pfúúúj). Mindenki úgy főz, ahogy neki tetszik, ha nem bír leszakadni a mákostésztáról meg a gulyáslevesről, hát, ez van. Ha neki így tetszik.
Az irritáció akkor lép fel, ha ez két naponta előjön, vagy az, hogy mondja, hogy jajj neki milyen kibaszott honvágya van, hiányzik a túró meg tejföl, meg "igazzy" magyar paprika (normális fűszerboltban százszor jobb minőségű paprikákat lehet kapni, mint amit otthon paprikának eladottólmozott salak).
Meg "fú, kijöttünk ide, a Pista meg én, és hát figyu, ez a Londony olyan szar, még tejfölt se bírtam venni, meg szalonnát, hallod, nincs zsír, érted? Ezek olyanok, hogy egy vacak zsírosdeszkát se lehet összerakni náluk. Minnyá'hazamegyek".
(Megtörtént monológ majdnem szöveghűen reprodukálva...)
Szerencsére a párocska rövid időn belül visszahúzta a belét a töltött paprika hazájába.

Amúgy a hagyományos "vasárnapi" rántotthústól a belem fordul ki, szóval jó emlékeket nem hoz, semmiképpen. :D
Aki kitalálta, hogy karajt meg combot kéne berántani, nehéz kenyérmorzsába, no azt zárnám vissza a Kárpát medencébe és rá is ereszteném a fürdővizet.

De ez egyébi ízlés kérdése, persze, ahogy a tengeri kütyük fogyasztása is.

@tildy[UK]: csak óvatosan, egy durva léböjt-kúra után ne egyetek ismeretlen, megterhelő ételeket. Ha már egyszer elvonjátok a táplálékot a szervezetetektől, lassan, fokozatosan szoktassátok vissza.

S asszem' most átmászok a szomszéd Friday's-ba betolni egy emberesebb steaket.

Papagály (törölt) 2014.06.21. 20:19:07

@tildy[UK]:

"Utaloma repat, ki lehetne vele a vilagbol ekrgetni, hanyingerem van tole, stb... Most muszaj. MEgy az alma koze, meg sem erzem. "

én délelőttönként 4-5 sárgarépát szoktam elmajszolni önkéntesen, pedig a súlyommal elégedett vagyok. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 20:21:40

@radirpok123: a furdancs? gondolom, megfelelő izomerővel viszi.

Papagály (törölt) 2014.06.21. 20:23:40

@vazzup: épp most volt egy cikk az osztrák újságban, hogy az ember magyaro.-on nyaralva 181 euró értéket kap 100 euróért. gondolom ez valamiféle átlagos árszínvonalbeli különbségre utal. (ugyanez az érték svédországban vagy svájcban 75 euró.)

szóval az osztrákok szerint jó magyaro.-n nyaralni. :)
derstandard.at/2000002178512/Wo-der-Urlaubseuro-am-meisten-zaehlt

Herr Géza 2014.06.21. 20:24:06

@radirpok123: Hát, ha jót akarsz magadnak, akkor tegyél még egy tízest hozzá, azért már egyszerűbb elektronyosat is kapsz sztem, ez tipikus asztalos szerszám, téglát fúrni nem a legalkalmasabb eszköz. Pár likat ki lehet vele szenvedni, de egy háztartásban ma már a "mindig kellhet" kategória a villanyfúró... (Na persze én gyárilag műszaki ember vagyok, nekem három is van....)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 20:25:10

@vazzup: Szerencsere nem annyira lesz ismeretlen, meg tengeri dolgokat szeretnenk ott enni meg sok gyumolcsot. Horvatorszag, valamennyire mar ismerem.

A magyar paprika, amit szoktam hozni, tuti megbizhato, szines is jo , ize is. Haztol van. Tuti nincs benne "rosszasag" a sajat erejen kivul.

Mint irtam, jopar magyarosnak mondott izt szeretek ( lasd tejfolmaniam ) , es szoktam is kihozni ilyeneket, de olyan ismerossel meg nem nagyon talalkoztam, aki "hisztizett" volna miattuk. Lehet rossz a minta. :)
Vagy lehet siman az is, hogy itt nehanyan mar hisztinek es sapitozasnak titualaljak azt is, ha 10.jere is leirom,mennyire jolesik otthon betolni egy kaukazusi kefirt vagy egy hazai tejfolt:D Es hogy addig megyek itt a boltokban, amig megfelelo kenyeret ( a toast kenyer nekem nem kenyer, bocsanat) nem talalok, ha pedig vegkepp nincs, akkor sutunk.

Es igen, van mikor hianyzik az a nyavalyas pergo turo, fokhagymas/ lilahagymas sajt Terezke nenitol, a hazitej , vagy eg jo fustolt kolbasz. :D

Bahhh...

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 20:25:52

@tildy[UK]: ismerem az érzést;)

)elég kicsi a kép, nem látom jól, de ismered ezt a hair repairt?
m.cdn.blog.hu/my/myfabolouslife/image/69823_Gliss-Kur-Hair-Repair-Oil-Nutritive-Express-Repair-Spuelung-49339_xxl.jpg
csodálatos, a hajvégekre különösen)

2014.06.21. 20:29:25

@Babette.:
" A piac nem büdös. A piacnak piacszaga van."
Kiveve a kinai piacot, annak fortelmesen budos szaga van, leginkabb a sok szaritott, sozott haltol. Nem vagyok finnyas a szagokra, de ott elfog a hanyinger. Ettol fuggetlenul szeretek kinai piara jarni, kulonosen enni.
"Én idegen városban mindig megnézem a piacot."
En is:) Meg Magyarorszagon is egyik kedvenc idotoltesem. A temeto a masik kedvenc helyem:)
Mexico Cityben csak a piacot jartam egy hetig, minden nap:
www.google.ca/search?q=merced+mexico+city&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ur6lU93XO4qGogTN0YHgAg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=520&dpr=1.25
(Ez a piac akkora, mint fel Budapest.Sajat kepeimet meg nem tettem fel a piacokrol)

macamuca [IHUN] 2014.06.21. 20:29:25

@DieNanny [SZ,CH]:
"Mindenki mást érez értéknek" : egyetértek
" - és sajnálja azokat, akiknek az nem az... " nem értek egyet.
Én nem sajnálom azokat, akik a számomra értékes dolgokat nem ismerik és/vagy nem tartják értéknek. Próbálom elmondani, nekem miért azok, és hogy talán (!!) nekik is az lehet, de ha nem kérnek belőle, nincs érdeklődés, akkor nem sajnálom őket, hanem elfogadom, hogy nekik más a fontos, érdekes, értékes. Sajnálkozás nélkül.
A leírt hangulatot én is ismerem, igaz, nem tanyán, hanem picike faluból (a mesék végén soxor emlegetett egyik kis falu :) ), szintén nagyszülőknél átélve. Azok a gyerekkori emlékek a legkedvesebbek számomra...
:)

@Chang Yai:
Fenyő! :) Szintén nagyszülőknél, ama kis faluban. Az udvaron állt egy hatalmas fenyő, karácsonykor levágott Mama pár ágat, vázába tette, pár szem szaloncukorral+gyertyával díszítette, ez volt a karácsonyfa. És az illata a szobában!.... keveredve a váza mellé tett narancsok illatával, meg a cserépkályháéval.. a pattogó tűz...

@Babette.:
"a sajnálom miért lesajnáló kifejezés neked?"
Sajnálni valakit valaminek a hiánya miatt egyben szánakozást is jelent (=lesajnálást), amiért nincs az illetőnek valamije/nem volt része valamiben.
Ebben az értelemben sajnálni valakit nagyon másféle sajnálat, mint amikor pld a betegség/fájdalom miatt sajnálunk valakit.
Ugyanaz a szó, de más jelentés=érzés-tartalom.
Ezért érzem ebben az értelemben nagyon hasonlónak a sajnálás-lesajnálás szavakat.
Egyébként 1-1 alapanyag beszerzésénél nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal/rendszerességgel akarja elkészíteni az adott ételt valaki. Mert tényleg hiányzik akkor is, ha évente kétszer szeretné megfőzni (=ritkán), de ilyenkor nemigen áll neki senki sopánkodni. Ha viszont hetente-kéthetente (=gyakran) szeretné elkészíteni (=a mindennapok részévé szeretné tenni az adott ételt), akkor bizony sokkal nagyobb problémának fogja érezni, ha nem tud beszerezni valamit, vagy csak nagy macera után.
És jellemzően az sápítozik/sopánkodik/panaszkodik valaminek a hiányára, aki rendszeresen/gyakran igényelné azt. Aki utánajár, beszerzi, helyettesíti, az nemigen panaszkodik=alkalmazkodik a jelenhez/helyhez/lehetőségekhez. Aki erre nem képes, na, annak nem csak a túró/tejföl/akármi beszerzésével lesz gondja...
Hozzállásról beszélek, ami ételalapanyagoknál IS jelentkezik.
Meg minden más helyzetben is.
Számomra ez a hozzáállás/felfogás a bosszantó, nem konkrétan az a panasz, hogy pld "nem lehet normális tejfölt kapni!", mert a tejföl-panasz csak tünet.....

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 20:35:18

@macamuca [IHUN]: a sajnálat alapvetően együttérzés.
a "sajnállak" az valóban lehet lesajnálás, de ez csak egy módosult verzió.

amit írsz, nagyon egysíkú értelmezés. olyan, ami el sem tudja képzelni, hogy mások, többen, más érzéssel is tudnak hiányolni egy étel-alapanyagot. vagy bármi mást.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 20:36:46

@macamuca [IHUN]:
"Én nem sajnálom azokat, akik a számomra értékes dolgokat nem ismerik és/vagy nem tartják értéknek. Próbálom elmondani, nekem miért azok, és hogy talán (!!) nekik is az lehet, de ha nem kérnek belőle, nincs érdeklődés, akkor nem sajnálom őket, hanem elfogadom, hogy nekik más a fontos, érdekes, értékes."

ugyanezt kéne tenni azokkal is, akik a tejföl hiányoljál londonországban.

macamuca [IHUN] 2014.06.21. 20:40:35

@Babette.:
"tejfölt hiányolók és a mániákus tejfölhiányolók között?"
Kb az a különbség, hogy problémának tekinti a hiányt, vagy naaaagy problémának.
Előbbi megoldást keres/talál a problémára (beszerez, helyettesít), utóbbi panaszkodik.
Kb.

@Cascabel:
"Ez nem jelenti azt, hogy nem szeretem es nem eszem meg a chow meint, a chop sueyt, a menudot, a chimichangat, a beef tripe-ot, a pancaket, a chili con carnet, a chorrizot, a churrot, a cevichet, stb."
Te már kiléptél a pörkölt árnyékából. :)))
Pörkölt árnyéka = csakis az ismert/megszokott kaja és ízek a jó, minden más francsetuggya,inkábbnemakarommegkóstolni-kategória.
Na, te nem ez a kategória vagy = kiléptél eme árnyékból :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 20:40:58

@macamuca [IHUN]: de akkor ne ezzel hozzakodjon mar mindenki elo, mert ez szimplan szonyeg ala sopres, mondja akkor azt nyiltan, hogy azt utalja, ha a masik panaszkodik, es semmit nem tesz ellene.

Ne arra a csoringer turora, tejfolre, pirospaprikara, es az arra sapitozo magyarra koszorulje a nyelvet, hanem legyen tokos, es mondja meg neki, hogy ahelyett, hogy sajnalkozol, miert nem probalsz megoldast keresni a problemadra? Nem pedig eszosztasba es lesajnalasba kezdeni abba az iranyba, hogy mennyire hulye a masik, hogy hianyoznak neki a magyar izek.

Igen, hianyoznak. Aki akarja, megoldja. De felesleges az etelek miatt koszorulni ezeken az embereken a nyelvet, mert nem az etelek vannak a hatterben, re arra jolesik sokaknak rugozni, ugy latom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.21. 20:45:36

Na szóval...

kepkezelo.com/images/s75lgosbzc5msmzpr4n8.jpg

Ennek a posztnak egyetlen baja van.
Az hogy nem én írtam. Komolyan irigykedek.
Nem a brüsszeli piacért hanem az írás laza könnyed humoros hangulatáért.
Nem kell ebbe semmit belemagyarázni mégkevésbé beleképzelni ami nincs benne.
Nincs a világon olyan írás amit ne tudna valaki negatívan lehúzni minthogy olyan sincs ami mindenkinek tetszik.
Ez az írás az utóbbi hetek legjobb posztja. Igazából azt mondja el amit én a gasztroposztomban csak jobban.
Na de a mondanivaló egy dolog a tálalás az más. Itt minden rendben van.
Egyszerűen hibátlan.
Ide nekünk mindkét írót kommentelőnek.

2014.06.21. 20:50:39

Piros Arany, Vegeta, Fokhagyma- es Gulyaskrem, Kalocsai es Szegedi Paprika, meggybefott (torok vagy magyar), abalt es kolozsvari szalonna, "roppanos virsli", fustolt magyar kolbasz, sot Meggy es Malna Marka, legalabb 10 fele hazai teszta szinte minden nagyobb kanadai varosban kaphato. Nyaranta a magyar kerteszek (ujabban a szikhek is) altal termelt soroksari lecso es tv. paprika is konnyen es elfogadhato aron beszerezheto (1$/pound)
(most kaptam a haveromtol tubusos svajci gesztenyemasszat, Hero gyartmany, Vermicelles a neve, ra van irva, hogy "maronenzubereitung". Vancouverben "telen" a kinaiak a utcan sutik es kis zacskokban aruljak a szelidgesztenyet)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 20:53:13

Amugy Brusszelre visszaterve:

elso atutazas, azonalli szerelem. Aztan elmentunk apr napra nyaralni, hatalmas csalodas. Nagyon nem szep varos, igaz azert jartunk par lepukkant reszen is.

Viszont a soreik, azok valoban mennyeiek. Azt hiszem a teljes hatizsakom teli volt visszafele vele:

fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/550429_10150874241849286_1324185316_n.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.21. 20:54:10

Az emberek mások. Más a fontos mindenkinek.
Az én feleségem legszívesebben mindig ugyanabba a vendéglőbe járna és ugyanazt enné.
Én meg mindig máshova és mást.
Már évek óta minden szombaton eszünk egyet Edmontonban a Munchies-ben.
A feleségem összesen talán háromféle ételt evett. Nagyon meg van elégedve de ő általában kétféle étel közül választ.
Én már oda vissza végigettem az étlapot.
Én úgy érzem a világ elég nagy. Bármerre vessen a sors szeretek új ismereteket szerezni.
Az ételek terén is.
Felfedezni jó.

macamuca [IHUN] 2014.06.21. 20:54:43

@Babette.:
"más érzéssel is tudnak hiányolni egy étel-alapanyagot. vagy bármi mást"
Van, aki nagyon-nagyon szorosan kötődik valamihez = nem képes lemondani róla, ha mégis kénytelen, akkor feszt panaszkodik a hiánya miatt: nos, tényleg vannak ilyen emberek.
Olymindegy, mi az konkrétan, amit hiányolnak, de a hiány alapvetően befolyásolja az életüket. Bármi van is, az nem lehet jó számukra, hiszen hiányzik a ...... Nos, lehet így is élni, és sokan tényleg így élnek. A múltba révedve, hisz akkor volt jó, merthogy akkor még volt ........
Elfogadom és tudomásul veszem, hogy vannak ilyen emberek (akár tejfölt hiányolva Londóniában, akár mást máshol), de bosszant, ha ezzel a mentalitással találkozom. Mert nem csak az ételeknél/alapanyagoknál nyilvánul meg, hanem mindenben.
Mint írtam, nem a tejföl/akármi hiányolása bosszant, hanem a felfogás, annak más helyzetekben történő megnyilvánulása (munka/munkahely, tömegközlekedés, mozi, stb: bárhol össze lehet akadni olyan emberrel, akinek ilyesféle a felfogása: ami van, az nem jó, bezzeg itt/ott-ekkor/akkor-így/úgy milyen jó VOLT...

No és az a bónusz, amikor egy ilyen ember engem/mást sajnál, amiért én/más nem élhette meg azt az érzést, hogy milyen überfinom=überfontos lehet X étel/íz... hisz ha nekem nem fontos az, ami neki naaaagy probléma, akkor szegényes emlékeim vannak.....
Na ja, hát hogyne.... az ilyen ember már csak tudja, mi is a fontos=az, ami neki fontos. Akinek nem az, azt meg sajnálja....
Vicces, finoman szólva....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.06.21. 20:57:28

@blackhair-lady: "Hianyzik a shrimp:( Megeyk is haza szerdan es jol bekajalok belole:) "

Nekeeeeem is!! Osszefutott a nyal a szamban a kep lattan, de az a fenti lazac a nyito kepen is nagyon jo:) Oh, latod, ugy elszaladz az ido, hogy nem tudtunk osszehozni egy ohazai talalkozot :( MIkor mentek haza? Mi kedden (24-en)

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.21. 21:00:06

@Herr Géza: no ezert mondtam hogy csak fel füllel hallottam. Meg nem tudtam foglalkozni a dologgal. Meg agyilag se vagyok teljesen fitt. Vegig dolgoztam a hetet egesz ma estig meg az ünnepnapot is.
Csak hallottam olyat, hogy a szerzödeseket ügyveddel vagy szakertövel kell atnezetni ( ami KB €70) Merz a hallando nem fogja eszre venni az allitolagos hibat?! Ne erst Felde nem okoskodok csak enbYit hallottam. De majd belebujok aztan meglatom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.21. 21:01:24

@tildy[UK]:
Nekem a belga sörökkel semmi bajom, de a gyümölcssör és egyéb ilyen olyan ízesítésű sörök azok olyanok mint a szalmaegér.
www.youtube.com/watch?v=2JosZE8een0

macamuca [IHUN] 2014.06.21. 21:07:02

@tildy[UK]:
"mondja akkor azt nyiltan, hogy azt utalja, ha a masik panaszkodik, es semmit nem tesz ellene. "
Egyetértek.
Részemről mondtam, hogy bosszant az ilyen hozzállás.
És ezt mondta a posztoló is.
Nem sajnálom/sajnálja a sápítozókat, hanem bosszant/bosszantja.
Az ízekhez ragaszkodó az, aki sajnál engem/mást, mármint Babette szerint. Hisz nekem/másnak nincsenek szép emlékeim/emlékei gyerekkori ízekről-illatokról, mert ha nem ragaszkodunk görcsösen (!!) azokhoz, az csakis azért lehet, mert nincsenek....
Azt sem mondtam/írtam, hogy hülye, aki ragaszkodik a magyar ízekhez-stbstb. Már csak azért sem, mert valószínű, hogy ha kikeveredek, akkor én is meg fogom főzni valamilyen gyakorisággal a megszokott-szeretett ételeket=ragaszkodni fogok valamilyen szinten a honi ízekhez.
Bónusz az, amikor az ilyen panaszkod-de-semmit-nem-tevő ember kezdi el sajnálni azt, aki nem hiányol valamit/megoldja a hiány kérdését = nem panaszkodik.
Ez azért valahol vicces egy pöttyet....
:)

DieNanny CH 2014.06.21. 21:08:12

@Cascabel:

Na, igen, mikor a cukrászdában kértem Maronischnittét (gesztenyésszelet), a nő visszakérdezett: Vermicelles-Schnitte?
Az, mondtam magamban, hát hiszen érted??? Merthogy maroni németül, vermicelles meg asszem franciául...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.21. 21:11:42

@tildy[UK]:
Ha erős sört akarok inni akkor a lengyel Super Skol-t iszom ami 9%-os sörízű sör.
Éntőlem bárki ihatja a világ összes gyümölcssörét de nekem a sör árpából van jó sok komlóval a gyümölcsöt meg hagyjuk meg a virágzó Magyarország ópiumának a pálinkának.

vazzup 2014.06.21. 21:14:21

@Papagály: ühüm, biztos. Sajnos németül nem tudok az Ich liebe dich-en túlmenően, de az meg nem vág témába.

@tildy[UK]: a koplalás után fokozatosan, a tengeri izékkel valszeg' nem lesz gond. Mondjuk ebben pont nem elsőkézből származó tapasztalat beszél belőlem, hanem az, hogy asszisztáltam már végig egy ilyen kúrát. Persze a leányzó mindig irigykedve nézte, hogy miket eszem vacsorára, úgyhogy dugiban kellett ennem, hogy nehogy kísértésbe essen. :D

BTW, más, ha valaki picsog, meg más, ha kérdez vagy megemlít (panaszkodik).
Ha kérdez, segítek, megemlít, lehet, hogy segítek, ha picsog valami miatt, akkor odébb megyek vagy odább küldöm. Nem oldhatod meg mindenki problémáját, lelki baját, arra ott vannak az anonim klubok.
"Sziasztok, Ödön vagyok, két hete nem ettem tejfölös-harcsapaprikást. Nagyon hiányzik."

Amikor elkezdtem megismerni a nyugat-európai, elsősorban angol-szász kultúrát, az első dolog, ami szöget ütött, hogy itt nincs panasz-óra. Itt a nagyon jó barátokon kívül nem arra vannak az ismerősök, hogy a lelki és kvalitásbéli problémáinkat helyrehozzák vagy végigasszisztálják.

@Babette.: az is van velük csinálva egészen addig, amíg otthon, négy fal között picsognak róla. Vagy legalábbis nem nekem kezdik el ezerkétszázadik alkalommal, hogy micsoda szar hely ez, hogy nincs a boltban XYZ (nyugodtan be lehet illeszteni bármelyik hozzávalót). :)

S igen, nagy különbség van a között, hogy "mié' nincs túró ezeknél, há' hogy lehet így élni?!" és a között, amit te is említettél, hogy elmondod, hogy neked hiányzik a rántotthús, mert eszedbe juttatja gyermekkorod pillanatait.
Az egyik picsogás és töketlenkedés, a másik meg egy teljesen érdekes és értékes gondolat, amit jó meghallgatni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 21:15:28

@macamuca [IHUN]: csak mar unalmas ez a "bosszankodas" , ami pontosan ugyanugy panaszkodas, csak masra :D:D Remelem erzitek, hogy szinte semmi kulonbseg nincs a ketto bosszankodas, sapitozas kozott? :D

"Bevallom perverz vonzódásom van minden olyan matéria iránt, amely bevált és jó és működik. Akkor is ha már elavult, régi, már rég ki kéne dobni, mert már vannak százszor újabbak, gyorsabbak, netalán jobbak. " ez volt anno a wiwen a kiirasom. :)

Te nem ilyen vagy? Na es?! Pont ettol szep a vilag, hogy nem vagyunk egyformak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 21:18:27

@vazzup: "Amikor elkezdtem megismerni a nyugat-európai, elsősorban angol-szász kultúrát, az első dolog, ami szöget ütött, hogy itt nincs panasz-óra" Kicsit meg kell oket ismerni :) Van aki gentleman modjara tenyleg nem mondja, de azert megfelelo tarsasagban ok is megnyilnak. :) Hallottam mar oket panaszkodni, bar eleg kulturaltan :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 21:20:12

@macamuca [IHUN]:
"ha nem ragaszkodunk görcsösen (!!) azokhoz, az csakis azért lehet, mert nincsenek...."

NEM ezt mondtam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 21:20:54

@macamuca [IHUN]:
"az ilyen panaszkod-de-semmit-nem-tevő ember kezdi el sajnálni azt,"

kire gondolsz?

vazzup 2014.06.21. 21:30:06

@tildy[UK]: hátőőő, tehát ha van valaki, aki negatív, és örökké csak lehúzóan beszél, akkor neki/róla (stb) soha nem említhetem meg, hogy olyan negatív, meg lehúzó, mert ezzel én is negatív és lehúzó leszek?

Érdekes logikád van neked, hallod-e?!

Panaszóra: jaja, pont ezért írtam azt így, ahogy. Itt sokkal intimebb. Ha valaki elmondja a hasfájását az általában inkább megtiszteltetés, mint idegen népek lerohanása a lelki problémáikkal.
S persze kivételek, meg más hatások, meg életszínvonal-béli addicionális módosítók, mint mindenütt, itt is vannak.

@diggerdriver: most elkezdtek hiányozni azok a jóféle kaliforniai ale-k. (csak hogy csatlakozzam a picsogók táborához).
Elsőrangú PA-k és IPA-k vannak arrafelé és iszonyú sok a microbrewery. Nyiff.
Na jó, végülis azért annyira nem vagyok elárvulva, itt keltahonban is vannak egész jók. :D

rezsöatya 2014.06.21. 21:34:51

@diggerdriver: "Én már oda vissza végigettem az étlapot."

Ebédenként? :-)))))))

2014.06.21. 21:36:03

Meg nehany images kedvenc kajaimrol, ettermekrol:
A mexikoi Sonora allam Santa Ana varoskajanak Elba nevu ettermeben (70 km-re az USA hatartol) hatalmas rantott marhaszeletet szolgalnak fel. Mindig megalltam ott Cananeaba (legnagyobb mexikoi rezbanya, tobbszor dolgoztam a kornyeken) jovet-menet:
www.google.ca/search?q=santa+ana+sonora+milanesas&newwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=7dilU4S6JJCEogTs34HQAQ&ved=0CDIQsAQ&biw=1280&bih=520
Mexikoi "tortak" a guadalajarai piacon (nem volt olyan nap, hogy ne egyek ott valamit: kecskefej leves, kecskegulyas, menudo, tortas, sajtok, stb. amikor a varosban voltam):
www.google.ca/search?newwindow=1&hl=en&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1280&bih=520&q=tortas+guadalajara+mercado&oq=tortas+guadalajara+mercado&gs_l=img.3...1904.24120.0.25295.26.10.0.16.16.0.256.1224.5j3j2.10.0....0...1ac.1.47.img..7.19.1291.yoYI1YexxRo

Muscari 2014.06.21. 21:41:33

@Papagály: igen, az permakultura, az okologiai gazdalkodas egyik aga. Jok ezek a kezdemenyezesek, de nagy elhivatottsag kell hozza, meg nem mellesleg szakertelem..

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 21:42:41

@rezsöatya: van egy barátom, ő a fagyival azt csinálja.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 21:43:08

@vazzup: "hátőőő, tehát ha van valaki, aki negatív, és örökké csak lehúzóan beszél, akkor neki/róla (stb) soha nem említhetem meg, hogy olyan negatív, meg lehúzó, mert ezzel én is negatív és lehúzó leszek?
Érdekes logikád van neked, hallod-e?!
"

Az ulto mondatot elfogadom, elismerem , az elobbit sehol nem mondtam, sot, ha visszaolvasol pontosan latod ezzel kapcsolatban a velemenyem. Mondja(d) a szemebe nyiltan, de ami itt ebbena topikban megy - es az osszes olyan esetnel, ahol felmerul, hogy vannak olyanok akik ragaszkodnak bizonyos izekhez, es hianyzik nekik az - tudod mia legszembetunobb? Az efele panaszkodasrol szolo folyamatos panaszkodas :D Ez is iszonyat mod negativ es lehuzo, hidd el.

Mellesleg igy, hogy en is beleszalltam, hogy mar unalmas azoknak a panaszkodasa, akik panaszkodnak a panaszkodo magyar kajahianyosokrol pontosan olyan panaszkodo lettem en is :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 21:43:44

@Cascabel: mondjuk én a temetőket nem szeretem. szomorú leszek tőle.

2014.06.21. 21:44:37

@diggerdriver:
Azt mondjak, a kukoriabol keszult sorok is ihatoak: Tecate, Corona, stb. (en sajnos nem tudom, tobb, mint 26 eve nem iszom alkoholt)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.21. 21:46:13

@rezsöatya:
Mé' látszik rajtam?
:)))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.06.21. 21:46:47

@Herr Géza:

Azért a német bíróságoknak már 2009 táján eléggé egyértelmű volt, amit itthon még most sem nagyon akarnak megérteni.

app.box.com/s/lo3r2gv6r9r9181mo9yn

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.21. 21:49:24

@Muscari:
Biztos hogy nem maradt le egy betű?
:))))))))))))))

vazzup 2014.06.21. 21:53:27

@tildy[UK]: úg érzem, ezt kissé kezdjük túlhúzni, a végén még panaszkodni fognak, hogy te panaszkodsz, hogy én panaszkodom, hogy ők panaszkodnak. :D

@Cascabel: @diggerdriver: jaja, kukorica, árpa, rozs, búza, mind-mind elég jó söralapanyag.

bpetya75 2014.06.21. 21:56:06

@Babette.:

Engem csendes megnyugvás szokott eltölteni általában a temetőkben.

"A földbe térünk mindahányan,
s az évek szállnak, mint a percek,
kiontott véred harmatával
irgalmazz nékünk Jézus herceg!"

Faludi/Villon

vazzup 2014.06.21. 21:58:49

@Cascabel: a mekdönciben egy a jó, a fagylalt a sültkrumplival. // gúrmé

2014.06.21. 22:04:19

@vazzup:
" a mekdönciben egy a jó, a fagylalt a sültkrumplival. // gúrmé"
Haaaat, hogy is mondjam, nem az en kombinaciom:)
(elvbol nem jarok Mekibe, esetleg a WC-t hasznalni terek be, ha nincs mas a kozelben) :)

Muscari 2014.06.21. 22:04:42

@tildy[UK]: azon a masodik kepen nagyon jol nezel ki! Hajra, kitartas :-)

Muscari 2014.06.21. 22:08:37

@tildy[UK]: merre mentek pontosan? Mi is Horvatorszagba tervezunk menni majd augusztusban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.21. 22:11:08

@Muscari:
Nincs ott baj az első képpel se. Sőt...

2014.06.21. 22:13:04

" hajnalban a brüsszeli főtéren langyos birkafaggyúba mártott péklapáttal verjem nyakon azt, aki képes folyamatosan sápítozni meg gondterhelt képpel a rántott húsnak való kenyérmorzsa után koslatni "
Azzal en is azt csinalnam, de mas okbol: szaraz kenyerbol, zsemlebol kituno zsemlemorzsat lehet "lereszelni", amit ha az ember tesztaszuron "atszital", jobb es finomabb lesz, mint a "gyari" vagy "boti" :)

lcsaszar 2014.06.21. 22:15:01

Nálunk a sült rája landolt a kukában. A nyitottság jegyében mindenféle halat kipróbáltunk, kedvencünk a japán szakéban főtt rák volt (nyers rákból kell készíteni, az előre főzött amit othhon árulnak, nem jó). A rája sütésekor erőteljes dajervíz-szag terjengett a konyhában, nem bírtuk megkóstolni. Biztosan elrontottunk valamit - gondoltuk, de nem, belga ismerősünk megnyugtatott, hogy annak pont olyannak kell lennie, attól jó.

tisztapista 2014.06.21. 22:15:22

Amikor a vidéki srác Pestre kerül koleszba, akkor megtapasztalja, hogy milyen, amikor egy teljesen új gasztro-világ tárul el előtte. Feljön egy olyan helyről, ahol anyuka fősztje mellett csak egy-két pizzéria van, és belecsöppen a sushi, a fine-dining, és először persze az olcsó egyetemi menzák világába. Kialakul az ízlése, és amikor egyre több pénze lesz, akkor egy idő után megengedheti magának, hogy azt egyen, amit csak megkíván.

A határátkelés legalább akkora váltás, mint a koleszos lét. És lehet, hogy pont úgy indul, mint a kolesz: először éljük túl az olcsó kajákkal, aztán ha lesz pénz, akkor majd kialakul a helyi körülményekhez igazodó ízlés.

Nem olyan nagy tragédia ez, a mama fősztjét sem kívánja minden nap az ember (már a legtöbb), ezért szerintem pont úgy át lehet állni egy külföldi kultúra kajáira. A Túró Rudi hiánya pedig nem a gyomorból eredeztethető, hanem pszichés, honvágynak hívják, mégha egy kaja iránti ellenállhatatlan vágyban is manifesztálódik.

Muscari 2014.06.21. 22:18:02

@diggerdriver: Hogy neked milyen piszkos a fantaziad :-))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.21. 22:22:55

@Muscari: Koszonom:)

Amugy Trogir-Split kozeleben leszunk:) Egy het, visszuk a csaladot is, jelen esetben kedvesem szuleit:) mindenkire rafer egy kis pihenes mar:)

DieNanny CH 2014.06.21. 22:24:03

@vazzup:

Én Ausztriában egy családomnál ettem vaníliafagyit leöntve dióolajjal... Nagyon finom volt!

DieNanny CH 2014.06.21. 22:28:28

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Köszönöm szépen, ezeket néztem, de csak 3 napra jön a gyerek. De majd összeállítjuk a programot, meg összeadjuk a jegyek árát, hátha a 4 napos megéri 204 frankért... Bár múzeumba biztos nem megy...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.21. 22:30:38

Na, ha már így fel elttünk szólítva, akkor ekézzünk egy kicsit!Miért számít lassan szitoxónak, ha valaki kedveli a hazai ízeket??Miért kéne jobban szeretnem magyarként a pörköltnél a kecskekoponyát, a birkaagyvelőt, tintahalat (=rántott bicikligumi) meg a lópofát??Komolyan mondom, hihetetlen már ez a térítés.Nem rég jöttem de már megyek is mára, asszem...inkább a vébé... :-((

Muscari 2014.06.21. 22:31:15

@Cascabel: ferjem nem nagy soros, de a Coronat kifejezetten kedveli. A "menok" ugy isszak, hogy egyszelet citromot dugnak az uveg szajaba.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.21. 22:34:29

@Herr Géza: sorry hogy csak most de nezem a meccset

vazzup 2014.06.21. 22:35:03

@DieNanny [SZ,CH]: hm, dióolaj, nem is rossz ötlet, ki kell egyszer majd próbálni. Nekem eddig a legdurvább fagyiélményem a krémsajtos forrófagylalt hideg kávéban volt. Oké, ez már molekuláris gasztronómia, de akkor is. Fura élmény volt melegen enni a fagylaltot. :D Meg az, hogy beledobod a fagyit a hideg kávéba és felmelegíti a kávét (na jó, langyosra).

blackhairlady 2014.06.21. 22:37:24

@Zsuzsi65: szerdan, 25 :) vagy :((((((((
Jo lenne ha akkora lenne a tavolsag mint London BP, akkor gyakrabban repkednek az biztos. Sok mindenre es sok mindenkire nem maradt ido:(

DieNanny CH 2014.06.21. 22:39:29

@vazzup:

Itt nálam a gyerekek a lekváros kenyérre ráterítenek egy darab gépsonkát és úgy eszik... Kicsit idegenkedek tőle. Én csak egymás után bírom megenni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.21. 22:44:10

@Muscari:
Nekem?
NEKED.
Mert én nem mondtam milyen betű de te egyből tudtad...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.06.21. 22:45:12

@vazzup: Tökmag olajat próbáld. Fantasztikus osztrák specialitás:
Steierisches Kürbiskernöl.
Ez még jobb, mint a pisztácia, dió vagy mogyoró olaj. Bár azok sem rosszak.

Muscari 2014.06.21. 22:45:47

@Babette.:@Cascabel: mi sokszor meglatogatjuk a temetoket, ha idegen orszagban jarunk, nagyon erdekesnek talalom. Itt Londonban is van egy lenyugozo temeto Highgate-ben, az egyik resze csak vezetovel latogathato, A masik reszeben nyugszik Marx, brutalis siremleke van

www.hampsteadheath.org.uk/cemetery/highgatecemetery.htm

Ez meg Salzburg, ezt en csinaltam, szerintem nagyon szep

kepkezelo.com/images/0uhgn65t6yr2r83wdhbu.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.21. 22:47:59

@DieNanny [SZ,CH]:
Fúj az undorító.
Először a gépsonkát, és utána rá a lekvárt.
Úgy már igen.
:))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.06.21. 22:51:42

@tildy[UK]: az szuper, gyonyoru kornyek. Mar tobbszor jartunk arrafele, Splitben eltoltottunk egy hosszu hetveget is. Ha szereted a lekvarokat, nagyon tudom ajanlani az ottani fuge es narancslekvart, valamint olivaolajat, amiben midenfele zoldfuszerek uszkalnak.

Jaj, bocs, a fogyokura! De talan nyaralas dejesre felfuggesztheted. Ugy irigyellek, nekunk meg tobb, int egy honap hatra van.

Giddy Lamb 2014.06.21. 22:55:05

@macamuca [IHUN]: Bocs, hogy Téged szólítalak meg, de sokáig vártam, hátha az utóbbi idők egyik legremekebb posztjának írója válaszol valamelyik kommentre. Minden szavaddal egyetértek, a legnagyobb baj az, hogy a tildyk és babettek szövegértése és tárgyi tudása a témában elég sok kívánni valót hagy maga után...
A rántott hús iránti undor nálam is elég korán elkezdődött, mikor a szombati bulikból vasárnap hajnalban a barátom panel lakásába megpihenni tértünk és pár óra múlva a húsklopfolók törzsi dobolása riasztott minden környező lakásból. Ha kicsit jobb fülem lett volna, halhattam volna, hogy az egész ország így ünnepli a Szent Vasárnapot, a szegényebbek combból, a gazdagabbak karajból püfölték ki mindazt ami a húsban értékes lenne. A jóféle szarvasi fényezetlen B rizs köret (ínyencek csakis Univer majonézzel), vagy a zsírban tocsogó szottyos krumpli mellé az a jó kis műanyagvödrös csalamádé máig könnyeket csal a szemembe...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.21. 23:04:30

@Pernilla: Jó nektek, ha Nálatok csak kétésfél-háromszoros...Itt olyan 8-10szeres...Megjavíttatni nagyjából semmit se érdemes, már egy közepes állapotú 10 éves autót se... :-((

blackhairlady 2014.06.21. 23:09:04

@Muscari: Oh, koszonom:) Igen, meg itthon, szerdan megyunk haza, sajnos vagy vegre, nem tudom eldonteni.
A mobil internet nem tul felhasznalo barat, igy csak minimalisat netezek. Illetve idom is csak ilyen keso este van, szerencsere sok a program.

jewel79bp 2014.06.21. 23:10:43

@macamuca [IHUN]: nekem az jutott eszembe, hogy azt nem érezzük gáznak vagy sápítozásnak, hogy a török/lengyel/marokkói behozza Brüsszelbe a saját kajáit, fűszereit, ízvilágát, ezzel is hozzájárulva a nemzetközi kínálathoz - de ha a magyarnak hiányzik a piros arany, az gáz? A törökök/arabok sem bírnak meglenni a saját kajáik nélkül, sőt nem is nagyon esznek mást, de arra azt mondjuk, rendben? Kicsit más mércével mérünk, ha az egyiket pozitívumnak éljük meg, a masikat meg múltba révedésnek...

rezsöatya 2014.06.21. 23:14:39

@Giddy Lamb: de jo, van megint bircank...! meg ha kicsit szedult is...
:-)

Muscari 2014.06.21. 23:20:58

@jewel79bp: azt hiszem, igazsagod vagyon...

rezsöatya 2014.06.21. 23:22:08

@Muscari: kosz! Tudod, ki koran kel...
.
.
.
.
.
.
(az este nagyon almos lesz!)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.21. 23:30:46

@Mr Long (UK): Nem tudom, hogy te vagy Kartäcs emlitette meg a Frei kävékat...hogy kinek köszönhetem meg! :-)
Honap elején voltam otthon, és a Tescoban lehet kapni öket, igaz kis kiszereléssel. Dräga, de olyan kib@szottul finom... 4félét vettem végül is, ha jol emlékszem 1250Ft volt darabja (250g).
@DieNanny [SZ,CH]: :-) Probältad mär ezt? www.thomy.ch/produkte/thomy-thon-mayo Amikor kijöttem 2pofära zabältam...
@rezsöatya:
:-)))))
@Babette.: A gesztenyepüré sokszor olyan formäban van jelen, amire nem is gondolunk...
http://i.ebayimg.com/t/Vermicelles-Maronen-Kastanien-Pueree-800-g-Stange-/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/oQwAAMXQL99SasV1/$(KGrHqZ,!q4FE0wFToLYBS,sV07h-Q~~60_35.JPG
www.hero.ch/tl_files/Hero%20Schweiz/content/produkte/dessert_fruechte/produkt_gross/vermicelles_hoch.png
www.23hq.com/23666/3817864_bd65fa229bb4f675ed7a761e6c3538cb_standard.jpg
@tildy[UK]: Sok sikert! Arra vigyäzz amugy, hogy az eredményes fogyokura teljes életmodvältässal jär. Ne ess bele abba a hibäba, hogy most sanyargatod magad, és amikor eljutsz a kivänt szintre, azutän minden ugy megy, mint elötte. És nem lehet az ezt még megeszem, mert ez ugysem lätszik meg, ha igen, akkor majd holnap nem eszek annyit. És ha lehet probälj meg valamit mozogni, tudom a térded miatt ez kicsit maceräsabb, de vannak olyan gyakorlatok, amik nem vagy kevésbé terhelik a térdet. Lassan kezd, idövel ugyis megszokod, és hiänyozni fog, ha nem csinälod. ;-)
@Herr Géza: Tökre igazad van! (Férj ma szerzett be egy csiszologépet...holnapra mär elöiränyzott nekem munka elött egy kis inasoskodäst...)
@Cascabel: Babette-nek linkeltem is rola képet. Vicces amugy, hogy a sültgesztenye Marroni, a gesztenyepüré meg Vermicelles

DieNanny CH 2014.06.21. 23:40:50

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Igen, már próbáltam a halas krémet. Nagyon hamar elfogyott! :-)

DieNanny CH 2014.06.21. 23:42:45

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Én is így vettem a gesztenyepürét, felét megettem, másik felét lefagyasztottam. A Migros-ban találtam, duplacsomagolásban.

2014.06.21. 23:45:23

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Pontosan ilyet kaptam a haveromtol, egy horvat deliben vette.
(rajta van az ara is, 7.99 $/200 gramm)

33621 2014.06.21. 23:46:38

@bpetya75: Vannak ennek azért vidámabb változatai is, mi jövő hónapban nézzük meg ezt ha minden jól sikerül!

erdelyben.info/2013/05/22/szaploncai-vidam-temeto/

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.21. 23:48:41

@Muscari: Tudod, hogy honnan van ez a citromot / lime-ot / limette-t dugnak az üveg szäjäba? Ällitolag ez onnan jön, hogy miutän kinyitottät az üveget "meg kellett tisztitani" mielött ittak volna belöle.
A temetöket én is imädom... neveket és a dätumokat szoktam nézegetni.
@rezsöatya: Huhh ez nagyon szép kép!
@jewel79bp: Na erre mär én is gondoltam. És nem csak a kajäjukat hozzäk be...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.21. 23:52:40

@DieNanny [SZ,CH]: Tudod hogy bünötem multkor?
Tildy ne figyelj ide!
Gesztenyepürét összetörtem pär szem eperrel, kb habosra, és azt zabältam. Persze 2adagban szerettem volna, de az elsö utän meggyöztem magam, hogy az kevés volt. :-) A mäsodik adaghoz viszont mär nem raktam tejszinhabot... :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.21. 23:54:09

@DieNanny [SZ,CH]: Ja, és sokszor tök hülye helyen van a gesztenyepüré. :-) Bär ugye otthon is a hütöben kell keresni, de valahogy logikusabban van elhelyezve, mint itt.

Papagály (törölt) 2014.06.22. 00:02:38

rövidesen magyarországon is lehet az égő csapvízben gyönyörködni? palagáz.

"A gázcégek vezetői -ahogy azt halljuk a filmben az értekezleten, konferenciákon rögzített beszédeikből- azt tanácsolták alkalmazottaiknak, hogy iratkozzanak be a Harvard és az MIT “Dealing with an Angry Public” (A felháborodott lakosság kezelése) című kurzusára. A cégvezetők, menedzserek a “psyops” taktikákat, vagyis a lázadásokat leverő pszichológiai hadviselés módszereit tanulmányozzák. Az Amerikai Szaúd-Arábiájának becézett Marcellus-gázmezőre fókuszáló Marcellus Coalition lobbistái pedig már az “ökoterrorista” szót emlegetik a lázadozó polgárokkal kapcsolatban…
[...]
Magyarországon három helyen folytatnak kísérleti fúrást palagáz kitermeléssel kapcsolatban."

www.piacesprofit.hu/klimablog/vizszennyezes-es-kemkedes-a-gazbirodalom-visszavag/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.22. 00:10:45

@Babette.: radirpóké a furdancs (tudom, furdancsak én...) és a tied, igen, a cigányfúró.De ez utóbbit manapság minimum etnikumfúrónak, romafúrónak kell mondani, ugye, a perszonálkomputerség jegyében... :-/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.22. 00:12:46

@tildy[UK]: Na, ennek örülök, hogy nem csak én érzem ilyen "wannabe-felsőbbrendű" -nek a poszt-tolót... :-(

Papagály (törölt) 2014.06.22. 00:45:34

a 25 millió német nyugdíjból már 1,7 milliót külföldre utalnak, számuk az elmúlt évtizedben dinamikusan nőtt.
sok tízezer német nyugdíjas költözik külföldre, de nagyságrendileg több bevándorlót hajt haza öregkorára a honvágy.
www.sueddeutsche.de/geld/ruhestand-deutsche-rentner-zieht-es-ins-ausland-1.2008473

imres 2014.06.22. 00:49:46

Én csak azt nem értem, hogy a gasztronómiai evangelizációs tevékenységbe miért nem fér bele a magyar kaja?
Ha minden más belefér, akkor ez is belefér.
Nem?
Nem kell róla írni, hiszen ismerjük. De lekicsinyleni sem kell, mint azt teszi a blogíró. Legalább egy mondat erejéig elismerni, ha már a többi is kiváló. Mert az.
Nos, ezért nem tetszik a blog.

Mr Long 2014.06.22. 00:52:33

@Naschkatze (Mostindien / CH): You are very welcome.
Legkozelebb ulj be az egyik kavezojaba is! Garantalt siker, bar tobbszor kell menni, mert tobbfele nagyon jo fozetuk van!

M. Péter 2014.06.22. 01:16:10

@nyuszigonosz(D): Magyarországon is van az osztrák és szlovén határhoz közeli részeken.

M. Péter 2014.06.22. 01:25:23

@radirpok123: 15 fontért már vehetsz az Argosban egy elektromos fúrót.

2014.06.22. 01:42:54

@Chang Yai: ez a story már régi...többször megszellőztették már. Mindenhol ez megy, ahol a lehetőség adott rá, nem tudsz mit csinálni. Rengeteg ember, kevés munka=túlkínálat, minimál fizetések...

A cikket végignevettem! Na meg kedvet is kaptam az újbóli látogatáshoz. Jó régen jártam már arra, még ifjú titán hajós koromban a tulip cruise-ok idején...Ó de szép is volt az a rész! Brüsszel, Antwerpen, Rotterdam, Middelburg, Gent, Maastricht, Nijmegen stb...Antwerpenből egy óra alatt be lehetett ugorni.

A cikkíró nem blogol esetleg?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.22. 01:53:16

@Muscari: Koszonom, igen lesz nyaralasra egy kisebb visszallas, de mindenkepp eletmodot kell valtani.

macamuca [IHUN] 2014.06.22. 07:50:43

Úgy tűnik, sokak figyelmét elkerülte az a többször leírt véleményem, miszerint nem X valami hiányolása a gáz, nem a magyar ízekhez való ragaszkodás a gáz (mármint szerintem).
Hanem az, ha valaki ezt naaagy problémának tekinti ÉS mindösszesen panaszkodni tud, de azt rendszeresen.
Mert akinek ez naaagy probléma, de megoldja/beszerzi/helyettesíti, az nem panaszkodik. Hanem élvezi a szeretett ízeket.
Aki erre képtelen/lusta, annak marad a sápítozás.

Azt is leírtam, hogy nem X valami hiányolása, az emiatti panaszkodás zavar, hanem a felfogás: hogy megoldás/próbálkozás helyett csupán panaszkodni képes.
És ez a felfogás/hozzáállás sem az ételek kapcsán bosszantó igazán (hiszen mi közöm ahhoz, hogy ki mit eszik-szeret?, semmilyen hatással nincs rám), hanem a többi dologban megnyilvánulva (munka, lakhatás, közlekedés, stbstb). Nemigen hiszem ugyanis, hogy ha valaki próbál egy számára problémás dolgot megoldani egy területen, akkor más területen a tétlen panaszkodást "választja". És az már nagyon zavaró tud lenni, ha pld a munkahelyen kell együtt dolgozni olyasvalakivel, akinek a felfogásából a tétlen sápítozás adódik egy probléma felmerülésekor....

Mindegy, úgy tűnik, hogy sokak szerint ez a hozzáállás teljesen okés, ha nekem nem tetszik, akkor nem vagyok toleráns, kettős mércével mérek, stb.
Mert az is leírtam, hogy tudom, hogy sok ilyen ember van, tudomásul vettem, hogy vannak, hogy ilyenek, DE ettől még nem fogom okésnak tekinteni=bosszant.
A sápítozás helyett megoldást keresni/találni: nekem ez a "bejövős" felfogás. Ízek kapcsán is, meg minden másban is.

A másként vélekedőknek kívánok kellemes sápítozást, és segítőkész együtt-panaszkodó társakat. A végeredményhez pedig jó étvágyat.
Elvégre "hasonló a hasonlóra rátalál" és "ki mit főzött, egye meg".

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.06.22. 09:28:11

@jewel79bp: tessék, pont ezen gondolkodtam tegnap óta, amikor elolvastam a cikket!

Mert azzal minden rendben, hogy legyünk nyitottak, meg kóstoljunk meg mindenféle más dolgokat is, meg örüljünk hogy gasztronómiailag kinyílt a világ!! (Mondjuk én olyan vagyok mint @diggerdriver: neje, szeretem a megszokott dolgokat, ízeket). De miért van ez? Hogyan érhetünk el ennyi féle különböző ízvilágot egy adott településen? Csakis úgy, hogy az olasz, kínai, török, arab, japán, tai, meg még mitudoménki mindegyik RAGASZKODIK a saját kajájához, SŐT!!! nem átall hozzá alapanyagokat is behozni a saját országából a külföldi/idegen országba!! Micsoda menő dolog afrikai fűszereket meg zöldségeket is lehet venni akármelyik nyugati piacon (Magyarországon is be lehet szerezni egyik-másik dolgot méregdrágán, de itt Leicesterben sem olcsó), de az nem menő, hogy valaki túrót akar, meg tejfölt akar, meg házikolbászt akar elfogadható áron.
Az a török, akitől a piacon vásárolsz, ugyan azt akarja, mint az a magyar, akit lenézel. HAZAI ÍZEKET.

Giddy Lamb 2014.06.22. 09:47:23

@rezsöatya: Bárányoknál a helyes kifejezés a kerge, nem a szédült, de sajnos az a nick már foglalt volt, amúgy helyes a bégetés berbécs:)

bpetya75 2014.06.22. 10:11:29

@33621:

Olvastam erről a temetőről. Azt írták, hogy komoly összefogásra volt szükség, mert a régebbi fejfákat eléggé szakszerűtlenül kezdték el felújítani, és fennállt a veszélye, hogy tönkreteszik az egészet.

Jó szórakozást hozzá! :-)

bpetya75 2014.06.22. 10:15:35

@macamuca [IHUN]:

Szerintem túlreagáltad a dolgot. Úgy érzem volt alapja Babette véleményének, nekem is az jött le, hogy a posztoló szerint mekkora gáz már hazai ízekre vágyni.
Ami utána jött, az meg a tipikus esete volt annak, amikor elbeszélnek egymás mellett az emberek.
Békés vasárnapi ebédet kívánok, akármilyen konyha étke kerül is az asztalra! ;-)

vazzup 2014.06.22. 11:00:17

@Giddy Lamb: gratula, szép megfogalmazása az én "nosztalgiámnak" is. :D

@geegee: egy ilyen ideerőltetett cigányozás (egyáltalánezt mi a francnak citáltad ide?) után még te beszélsz felsőbbrendűségről? LOL.

@imres: nem kicsinylette le a posztíró sehol, azokat kicsinylette le, akik 0-24-ben azon pörögnek, hogy hol lehet Camdenben magyar tejfölt kapni. Mert a lengyel nem ugyanaz, ezek a barbárok (értsd: az angolok) meg mást esznek tejföl gyanánt.
Óriási különbség.

@petrasp: attól, hogy a nyálát veri még nem történik semmi, ha kétszer egy héten paprikáskrumplit főzöl a szaharában, még nem vitted el afrikába a magyar konyhát. Pláne, ha egész nap azon pörögsz, hol tudnál paprikát szerezni hozzá.
Ha mondjuk egy oázis közepén magyar éttermet nyitsz, vagy legalábbis fúziósat, vagy magyar boltot, az más.
De amúgy ami török kaját eszel To-on kívül az mind helyi alapanyagokból van (na jó, nagyon nagy többségben), így nem is igazán török íz, hanem a török konyha adott országbéli megfelelője.
Valahogy így került az erős pista a török gyrosba...
Szóval ha igazán el akarnád vinni a magyar konyhát, akkor nem a falat kaparnád, hogy hol találsz tejfölt, hanem megfőznéd azzal, amit az adott országban ehhz legközelebbit találsz.
S persze nem hogy kiutálnád a helyieket azért, mert nem esznek tejfölt, hanem meghívnád őket, hogy ismerjék meg a konyhádat, mert az jó.

@bpetya75: A posztban az szerepel, hogy gáz szemellenzősnek lenni és zárkózottnak. Pláne, ha egy mulikulti városban élsz, ahol nagyon sok lehetőséged van. Értsd: egy csomó potenciális kedvenc kaja mellett mész el, amíg azon siránkozol, hogy hol a lángolt kolbász. Én nem látom a posztban azt, hogy gáz magyart enni, én azt látom benne, hogy gáz _mindenáron_ magyart enni.

Giddy Lamb 2014.06.22. 11:09:30

@petrasp: Nem tisztem védeni a posztolót, -különösen, hogy nem reagál a kommentekre-, de szerintem ez a bejegyzés, mint a címe is mutatja arról szól, hogy ki kell lépni a pörkölt árnyékából.
Ez pedig azt jelenti, hogy ha már elhagyod a hazádat akkor légy nyitott, ne hagyd el magad, ne picsogj. Ezren leírták már itt, hogy gyakorlatilag MINDENT be lehet szerezni ami a magyar ételek elkészítéséhez szükséges, csak picsogás helyett talán lépni kéne...
A primitív ember védekezése az, hogy őt mindeni támadja és lenézi a származása miatt. Én nem venném a bátorságot kijelenteni azt, hogy a posztoló bárkit is lenéz ebben a bejegyzésben, bár manapság tényleg a központi érvrendszer része a "több tiszteletet a Magyaroknak akiket Brüsszel lenéz" demagógia.

bpetya75 2014.06.22. 12:07:12

@vazzup:

Azért többen éreztek ekézést a posztban, tán még az írója is, szóval szerintem minimum véleményes a dolog ;-)

Nekem nem is az evangelizációs rész tűnt annak, amit Babette kiemelt, hanem utána a Lada vs Ferraris hasonlat.

Egyébként egyetértek azzal, hogy külföldön eléggé gáz mindenáron magyart enni. Bár ez gondolom nem is igazán megoldható, csak a nagy otthoni kosztra vágyás közben sokan tényleg elbukják, hogy nyitott ízlelőbimbókkal kóstolják meg a helyi ízeket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.22. 12:09:40

@vazzup: Én kurvára nem vagyok felsőbbrendű, ha megnézed, sehol se akarom beszabályozni, hogy aki magyar kaját akar enni külföldön is, az hülye, téríteni, reformálni kell, stb; a poszt-tolóval szemben, ugye...
A cigányozás meg úgy jön ide, hogy odahaza lassan már egy hétköznapi tárgy nevét se lehet kiejteni, leírni, mert hogy nem píszí.Na, kapiske?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.22. 12:11:04

@geegee: bocsánat, evangelizálni kell, már keverem itt a vallásokat... :-))))))

vazzup 2014.06.22. 12:27:28

@bpetya75: igen, az ekézés ott van a posztban, azt nem is vittatom, csak azt, hogy szeritem a célpontokat tévesztitek össze. :)
Nem azokat ekézi (megint csak: az én, és még többbünk meglátásom szerint), akik magyar kaját szeretnének enni,hanem azokat, akik teleríjják a hétköznapokat, beszélgetéseket, posztokat, etc, hogy miért nem ismeri ez a nép az ezt vagy azt, mert az kell az izéhez, amit otthon is ezerféleképpen főznek meg. Érted, navalygás az új dolgok kipróbálása helyett. Ez lehet annyi, hogy a jól megszokott izébe helyettesítőterméket teszel, ami helyileg elérhető, felkutatod a helyi magyar, lengyel, orosz boltot és veszel bigyót az izédbe, vagy elmész, és megnézed, hogy mi mást lehet még enni, ami kielégítené a vágyaidat.

A Lada vs. Ferrari-hoz szervesen hozzátartozik a megelőző bekezdés is: "[...] ahelyett, hogy legalább időnként érte nyúlna az új lakóhelye által kínált élelmiszereknek, finomságoknak."
Tehát itt nem a magyar kaja versus külföldi a lényeg, s szerintem a hasonlat tárgya is csak részben, a ferrari kulcsa itt inkább a sokszínűség felfedezése, a kurva jó kaják kipróbálása.
Mondjuk ha a rántott húsról szól, akkor meg aztán végképp egyetértek vele, kevés szánalmasabb dolog van a rántott húsnál véleményem szerint. Mondom ezt úgy, hogy egy csomó már magyarnak mondott kaját szívesen fogyasztok.

@geegee: bocs, csak kérdeztem, további felhőtlen cigányozást, barom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.22. 12:38:16

@macamuca [IHUN]: Szerintem valamennyire erted mi votl a gond, megis lehet elbeszelunk egymas mellett.Az volt a gond, hogy kajahoz lett kotve ez a "tetlenseg-utalat" , pedig nem szegeny magyar kajak a hibasak. De ekkor a tetlenseg-panaszkodasra kell felszolalni, nem azt leszolni, aki esetleg az uj izekre kevesbe nyitott.

En spec nem erzem azzal kevesebbnek magam, hogy ragaszkodom bevalt dolgokhoz( lasd butor, magyar matrac) , netan bevalt izekhez. Barmennyire is probalja itt barki ( ne vedd magadra) szulykolni.

Ismerek valakit, aki mindenre panaszkodik itt, idojarasra, emberekre, lakasra, mindenre. Tudom, hogy nem jo neki itt. De nem valt. NA szoval ott meg nem az etelre panaszkodas megy, hanem az idojarasra pl. Most az itteni idojaras lenne a bunos? Nem. A magayr idojarashoz ragaszkodas lenne a bunos? NEm. Nem megfelelo helyen van, ennyi.

Amugy, tudom 1 minta nem minta, de nem lattam meg kulfoldon, aki kizarolag magyar termeket evett volna, de bevallom otthon se nagyon olyat, aki csakis mindenbol magyart vett volna.

vazzup 2014.06.22. 12:55:03

@tildy[UK]: a főzés területén az ilyen töketlenkedés hatványozottan jelentkezik. Amikor kint voltam kaliforniában, rámtört, hogy én márpedig túróstésztát akarok enni. Nem tudom, hogy jött, lehet, pont elegem lett az amúgy finom mexikói-jellegű kajákból meg a hamburgerből, meg ilyenekből, de nem is lényeges. A legközelebbi keurópai bolt sok mérföldre volt, annyit nem ért az egész, úgyhogy összeszedtem, miből tudom megcsinálni.

- csuszatésztáról álmodni sem lehet, úgyhogy vettem valami olasz durumtésztát, nem az igazi, de alapnak jó az
- túró? höhöhöhö. Cottage-cheese. Legalább kevesebb tejföl kell rá (Oh wait!), lesz íze is, meg nem az a savanyított izé.
- tejföl? muhahaha. Sour cream. Majdnem az, csak kicsit tejszínesebb és kevésbé savanyú.
- szírszalonna... nice try! Kockázott bacon jól kisütve. Ez legalább közel van.
- A tetejére szórt leheletnyi nyírfacukor viszont pont ugyanolyan volt, mint otthon.

Az eredmény? Volt olyan jó, mint amit otthon csinálokmagamnak. Ja, és nem mentem senki agyára, hogy ezek a büdös-bunkó amcsik nem tudják, mi a jó.

vazzup 2014.06.22. 12:55:56

@vazzup: szírszalonna persze zsírszalonna. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.22. 13:15:03

@vazzup: ha akarnád érteni, akkor értenéd.Még nagyobb barom...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.22. 13:16:38

@vazzup: :D:D:D
na de ha mondjuk turos-gyumolcstortat keszitenel, arra mar tul folyos lenne ez a cottage cheese ( nekem nem igazan hasonlit turora amugy, bar tejfollel lehet mas lesz az ize)

Valoszinuleg ahol nincs normalis turo, vennek hazitejet, rosszabb esetben 4 szazalekos tejet, es megvarnam mig megalszik. Mi meg anno rendszeresen keszitettunk otthon turot.

Ha egyik sem mukodik, akkor viszont lemondanank rola, ha sehogy nem beszerezheto.
PArom kedvenc sutemenye, szoval meg szerencse, hogy van lengyel, orosz, k-europai bolt:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.22. 13:20:17

Lehet szidni amugy, de ha majd a sajat lakasban veletlen dupla csap lesz, kifele nyilo ablakok , ureges fal, kb elso dolgom lesz az egeszet szetverni, es megfelelore csinaltatni. Nem amiatt mert angol, hanem mert kenyelmes ember vagyok, es szeretem, haugy mukodnek korulottem a dolgok, ami nem okoz bosszankodast. :)

DieNanny CH 2014.06.22. 13:32:52

@vazzup:

Pedig szírszalonna sem hülyeség! :-DDD

vazzup 2014.06.22. 13:33:38

@tildy[UK]: hát, ízében még mindig az áll a legközelebb a túróhoz. Illetve ha van nagy bevásárlóközpont a közelben, akkor én például ricottával helyettesíteném a tortában, ráadásul az picit édeskésebb is, mint a túró, állagra viszont átmenet a sűrű mascarpone és a túró között.

Nálam az ilyen házikészítés nem játszik, sem türelmem, sem szakértelmem ilyeneket csinálni, ha az lenne az egyetlen megoldás, akkor valahogy nagy duzzogva választanék más kaját. :)

A keverőscsap-témában szerintem senki sem szidna, miért tennénk? Az eredeti felvetés sem erről szólt, hanem arról, hogy miért ilyenek az angol lakások. A válasz meg a pragmatizmusban rejlik, te kifizeted a cserét és a felújítást, mert neked fontos. Ők nem fizetik ki, mert nem fontos, majd ha elromlik, és megéri, akkor átalakítják.
Ezért fordulhatott elő az, hogy pl. a HMS Belfaston keverőcsaptelepek vannak, míg a parton a kocsmában (mindkettő turistamágnes) meg különcsapos megoldás.

Ami nekem személyesen nagyon-nagyon-nagyon nehezemre esett megszokni az az angolwc, sok időbe telt elsajátítani a technikát, hogy ne csobbanjon. No az az őrületbe kergetett, kis híján. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.22. 13:38:14

@vazzup: Szerintem nem. Kostoltam mar ricottat, az sem, sot annak szerintem - nekem legalabbis -retenetes ize van.

Ami turo turo itt ( igaz kevesbe szaraz, de azon konnyen lehet segiteni) az a k-europai boltokban a twarog es par nagy szupermarketben a quark ( de az is folyosabb, de joval kozelebb all az ize a turohoz, mint a cottage cheesenek) .

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.06.22. 13:38:14

@vazzup: lehet nem volt érthető, vagy jól értelmezhető a kommentem. engem aztán egyáltalán nem érdekel, hogy ki mit eszik, és én még soha nem sírtam amiatt, hogy itt nincs tejföl, túrós dolgokat sem ettem szerintem azóta, amióta itt élek, és nem is nagyon hiányzik. tejfölt meg tudok venni bárhol, és számomra teljesen mindegy, hogy az az ASDA-ból, vagy a lengyel boltból kerül bele a kajába.
sajnos (ez az én hiányosságom), nem vagyok kísérletezgetős fajta, így azokat az afrikai ételeket is kihagyom, amiket a férjem készít (na jó, egyet-kettőt megkóstoltam), mert nincs hozzá bizalmam. ez az én hiányosságom. és igen, kínáltam meg már kollegákat paprikás krumplival, és vittem be a munkahelyemre pálinkát (nem én főztem :)), azt mai napig megemlegetik.
amit ki akartam fejezni, hogy a hazaihoz való ragaszkodás eredményezi azt, hogy most már mindenfélét meg tudsz venni mindenhol, a férjemnek sem kell elmennie Afrikába ahhoz, hogy szárított halas rizst készítsen magának. talán az elején, amíg kevesebben voltak pl az afrikaiak itt, ők is ugyanígy hiányolták a maguk ételeit, ennek eredménye hogy most, amikor már sokan vannak, az élelmiszerek is itt vannak.
vagy mint a lengyelek, ma már nem találsz olyan szupermarketet, ahol ne lenne lengyel polc/sor.
Te még engem soha nem láttál falat kaparni bármilyen élelmiszer hiánya miatt, és én még soha nem kértem mást a minket meglátogatóktól, mint pálinkát :)
szóval, szerintem nem baj, ha valaki kikerülve Magyarországról ki akar valami mást is próbálni, mint ahogy az sem, ha ragaszkodik a hazai ízekhez.
@Giddy Lamb: nem gondolom, és nem is írtam, hogy a posztoló bárkit lenézne.

jewel79bp 2014.06.22. 13:49:18

@vazzup: azt írod, hogy ami török, stb az nem is igazán török, hanem helyi alapanyagokból főzött török kaja... Ez nem igaz! A török/kínai/marokkói/lengyel boltokban ezekből az országokból származó konzerveket, fűszereket, savanyúkat stb árulnak! Nagyon is ragaszkodnak ők is a hazaihoz. Csak mivel jobban kiépült a bolthálózatuk, szinte már természetes az eredeti termékek jelenléte a boltok polcain.

Papagály (törölt) 2014.06.22. 14:00:21

@bpetya75:
szerintem baj lenne, ha a szerző nem a SAJÁT, kendőzetlen véleményét írná le - a píszíség jegyében, meg azzal a felkiáltással, hogy jaj, nehogy bárkit megsértsen. ha neki a magyar a lada, a brüsszeli meg a ferrari, akkor mégis mit kellett volna írnia?
hogy mindenhol jó, de legjobb otthon? ;))

ha ezt a vezérelvet követnék az írók, kilúgozott, unalmas, fogyaszthatatlan és érdektelen írások születnének.
jobb az, hogy akinek A tetszik, az nem azzal tölti a sorokat, hogy de B is nagyon jó és tiszteletreméltó...
atttól, hogy nekem a krumplis tészta háromszázszor előbbrevaló és kívánatosabb, mint a rák meg a kagyló (broáf ;) ), attól még nem sértődöm meg, ha valaki más meg pont fordítva van ezzel. nem kéne minden mögé ideológiát látni. :)

pácsó! akarom mondani: pácse!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.22. 14:05:24

@Papagály: és nehéz a krumplistésztához levadászni az autentikus magyar alapanyagokat? ;-)

Papagály (törölt) 2014.06.22. 14:07:55

@Chang Yai:
de mennyire nehéz! főleg így, hogy nem is tudom, mit keressek, mi lenne az etnikus, akarom mondani etikus. ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.22. 14:20:00

@Papagály: savanyú ubival?
(az van itt, illetve nem itt, Thaiföldön volt, német származású.)
nem is tudom, olyat szabad-e bevallani, hogy a magyar tejföl helyett rászoktam a friss natúr joghurtra, messze nem ugyanaz a műfaj, tudom, de ízre sokkal jobb. de a török kollégák otthonról hoztak joghurtot, és azt "szaporították".
a múlt héten, amikor nagyon békétlenkedett a gyomrom, kértem egy szívességet a pincértől az egyik étteremben, hogy főzzön nekem spagettit, mint az étlapon az olasz kajákhoz, és öntsön rá légyszi egy nagy doboz joghurtot (curd). szerencsére nem röhögtek körbe. olyan jólesett. ugyanezen a helyen van India legjobb almáspitéje, ezt úgy állítom, hogy nem kóstoltam végig India összes almáspitéjét, de mégis.
Nepálban rákaptam a momo nevű kajára. most gondolkozom, hogy ráguglizzak-e, where to get momo in rishikesh, vagy ez már valamilyen szinten túl görcsös ragaszkodás, mint az egyszeri londoni magyar, aki a paprikán pörög napi 24 órában. nem tudom. (aztán rágugliztam.)

Papagály (törölt) 2014.06.22. 14:39:36

@Chang Yai:
"kértem egy szívességet a pincértől az egyik étteremben, hogy főzzön nekem spagettit,"

aki mer az nyer! és a szakács meg kihozta? ;)
ha ott lehet a legjobb indiai kaját kapni, akkor nem volt meggondolatlanság elhagyni az állomáshelyed?

Giddy Lamb 2014.06.22. 14:40:26

@petrasp: "Az a török, akitől a piacon vásárolsz, ugyan azt akarja, mint az a magyar, akit lenézel."

Hát ezt ki írta akkor?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.22. 14:47:17

@Papagály: az ilyen helyeken egyébként mondjuk mindenki csinál mindent, főz, kihozza. emlékeim szerint úgy mondta, hogy ő főz. kicsit low season van.
legjobb almáspite az azért nem a legjobb indiai kaja. habár lehetne.
de maradjon Varanasiban örökre, akinek már lejárt az élete és több terve nincs magával, az biztos. grrrr.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.06.22. 15:02:54

@Giddy Lamb: helyes, elnézést. akkor úgy fogalmazok: én nem nézek le senkit.

Papagály (törölt) 2014.06.22. 15:06:42

@Chang Yai:
mintha azt mondtad volna, h varanasi a legjobb indiai hely. hájabb szezonban nem biztos, hogy lenne tejfölös tészta. :)
mi a következő állomás?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.22. 15:14:19

@Papagály: ezt kétlem, hogy ilyet mondtam volna, emlékeim szerint a facebookra meg a blogomba is azt posztoltam először, hogy this is hell on earth, ha itt mást mondtam volna, akkor nem voltam magamnál, az biztos.
perpill Agrában vagyok még mindig, de már nem sokáig. holnap Rishikesh. (tessék olvasni a blogot, ejnye! ;-) )
Mirjam szerint Varanasi meg Agra a két "legnehezebb" hely Indiában, úgyhogy én tegnap már vállon veregettem magam.

2014.06.22. 15:44:07

@Naschkatze (Mostindien / CH):
" Vicces amugy, hogy a sültgesztenye Marroni, a gesztenyepüré meg Vermicelles "
Szerintem a Vermicelles szo spaghetti felet jelenthet valami latin nyelven, ami a gilisztabol (verme, ver) is szarmazhat:) A kinai spaghetti teszta sokszor vermicelles neven irva a menun.
(nem vagyok nyelvesz - csak egy jozaneletu paraszt proli - mielott valaki belekotne az eszmefuttatasomba) :)))

2014.06.22. 15:50:49

@tildy[UK]:
" arra mar tul folyos lenne ez a cottage cheese "
Mar tobbszor is kerdeztem, nem lehetne a cottage cheese-t valami tüll szovetbe tenni es kicsopogtetni par ora hosszaig? A hazi turoval is azt csinalta anyam. Volt, amikor tesztaszurot hasznalt a turo szaritasahoz, egy labas felett. A lecsopogo folyadek volt a savo, halvanyzoldes szinu. Nem ossztevesztendo az iroval, az a vajkeszites mellektermeke (buttermilk)

vazzup 2014.06.22. 16:30:40

@Cascabel: de, a cottage cheese az valójában túró, csak kevésbé van kinyomokodva belőle a savó. Vannak fokozatok: en.wikipedia.org/wiki/Cottage_cheese

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.22. 16:39:28

@vazzup: nem csak az a kulonbseg, izre is kozelebb all nekem a sajthoz, leginkabb minimozzarellanak hivom, meg allagra is arra hasonlit.

En sosem hasznalok cottage cheeset turo helyett, nem egy a ketto. Akkor sem, ha lecsopogtetem - szerintem. Egyszeruen nincsenek benne szaraz , osszealltabb darabok.
Teljesen mas az ize is.

Na viszont ez : gorolskieprzysmaki.pl/img/twarog_bialy_goralski.jpg ez twarog, ez alllegkozelebb a turohoz errefele. Ez joa turostesztahoz, a turotortahoz, es meg lehetne sorolni.

Amugy biztosan lehetne. De minek szenvedjek oda nem valo cottage cheese-el, ha szazszor egyszerubben es autentikusabban elkeszitheto twarogbol, raadasul meg az izre se lehet panasz?

vazzup 2014.06.22. 16:53:33

@tildy[UK]: hát nem tudom, hogy akkor te milyen cottage cheese-t próbáltál :O Ha klikkelsz a wikipediás linkre, ott vannak fotók is. Teljesen túró. S nekem ízre is az volt. Semmi mozarella.
Persze nincs kizárva, hogy az én ízlelésemben van a hiba, vagy az ízlésemben, de nekem teljesen jó volt.

Amúgy, jah, ha könnyen ki tudod váltani mással, az jó.

vazzup 2014.06.22. 17:52:43

@tildy[UK]: oké, ezt én sem vettem volna meg másodszor! :D
De gondolom többen többféleképpen készítik.

bpetya75 2014.06.22. 19:16:12

@Papagály:

Na nehogy mán Te mongyad meg nekem, hogy mi mögé láthatok ideológiát! Oda látok, ahova csak akarok! Egyébként (mily meglepő) krumplis tészta vs tengeri herkentyű kérdésben egyetértünk ;-)

@vazzup: Az ideológiagyártás jegyében most ódákat zenghetnék a méltatlanul leszólt rántotthúsos szendvicsről, de sajnos (vagy inkább szerencsére) nincs rá időm :-P

Papagály (törölt) 2014.06.22. 19:40:22

@bpetya75: bocsánat, nem akartam kétségbevonni a jogod, hogy ott is felfedezd az ideológia tombolását, ahol szegény jelen sincs. ;)

bpetya75 2014.06.22. 19:45:38

@Papagály:

Max írta még régebben, hogy találkozott valami diplomáciai vagy miféle képzési anyaggal, ahol 5 percig kellett valami ellen érvelni, aztán 5 percig mellette. Hidd el, mindenből lehet ideológiát gyártani. Hogy megéri-e, az már más kérdés.

Egyébként köszönöm nagyvonalúságodat! ;-)

Papagály (törölt) 2014.06.22. 19:57:06

@bpetya75: azért majd ha kicsit több időd lesz, elszórakoztathatnál bennünket egy "a helyes étkek megválasztásának ideológiai alapjai" c. írással.

a magam részéről eleve nevetségesnek tartom a magyar étel, meg a nemzeti konyha fogalmát. a legtöbb étel sokkal régebbi, mint a nemzetek és jónéhány szomszédos ország (nemzet?) portfoliójában szerepel.
szerintem nemzetek is alig léteznek manapság, mint ahogy párszáz éve se nagyon léteztek. a nemzetfogalom egy kétszáz éves elmezavar volt, úgy tűnik.

vazzup 2014.06.22. 20:53:08

@bpetya75: A krumplis tészta legyen krumplis tészta, elvtársak! :D

Jól van, azért az én ellenállásom sem permanens a rántott hús kapcsán. Tíz évben egyszer én is elfogyasztom. De a hús pőrén sütve az igazzy! Azért, esetleg baconbe tekerve, legvégső esetben sörtésztába, de semmiképpen sem kenyérmorzsába! :)

BTW, nem csak diplomata-tréningen vannak ilyen érvelési feladatok, normális oktatási rendszerekben az iskolákban is. Segíti az együttműködést, kifejleszti a civilizált kritikai képességet és segíti kifejlődni azt, hogy megdolgozzon az ember a kérdésekkel, támassza alá érvekkel és ami talán még fontosabb, hogy keressen a véleményét (vagy a kiadott feladatot) alátámasztó tényeket.

@Papagály: én ezt nem sajnálom, az legyen a legnagyobb bajunk, hogy vki magyarnak nevezi a palacsintát vagy a bableveset. Ha ez a heppje, tegye. :)
Mi többiek meg tudjuk, hogy ez nem igaz, de kárt nem okoz.

Viszont egy bizonyos szettjét az ilyen ételeknek hívhatjuk "magyar konyhának", vagy "szlovák konyhának" vagy akár "görög konyhának".

blackhairlady 2014.06.22. 22:38:28

@vazzup: En vettem igazi turot (olyan mint a magyar) es igazi tejfolt (olyan mint a magyar) Houstonban.

vazzup 2014.06.22. 23:16:00

@blackhair-lady: wow, de jó, mondjuk persze nekem is olyankor jutott eszembe, hogy ilyesmit akarok, amikor egy Fresh & Easy nevű boltban voltam és nem volt kedvem átmászni autó nélkül a város széli nagyobb központokba vagy egy Safewaybe, hogy megnézzem, van-e esetleg nekik. Ezekben van nemzetközi ételkínálat is. Vagy legalábbis Mountain Viewban volt.

- duplagondol 2014.07.22. 19:15:29

"Ha valaki másképp gondolja, szíve (illetve gyomra) joga, küldje a nagyipari ekét a kommentmezőre izibe' :)."

Megtesszük. A pörkölt, a pirospaprika vagy a rántotthús nem Lada ezerkettes. Pont.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása