oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 16. 06:47,  Még egy kis kolbász, és még egy kis matek 527 komment

2014. június 16. 06:47 Határátkelő

Még egy kis kolbász, és még egy kis matek

Körülbelül két hete jelent meg Viktória posztja az ausztriai megélhetési költségekről. Akkor ő tételesen végigvette, mire mennyit költenek egy hónapban, és mennyi pénzt tudnak félretenni. (Ha valaki nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja, szerintem érdemes a mai írás előtt / után elolvasni azt is.) A mai poszt szerzője, Ecser helyzete teljesen más: ők nem spórolni mentek Ausztriába, ahol ráadásul két gyermeket is nevelnek, így az ő bevételeik és kiadásaik teljesen más képet mutatnak. Lássuk!

euró kéz.jpg

„Viktória posztja mozgatta meg agytekervényeimet, gondoltam nem árthat, ha kicsit árnyaljuk a képet.

Ami a mi helyzetünket illeti, nálunk jelen pillanatban van egy főkereső, én és egy GYED/Karenz(?)-en lévő anyuka, a feleségem, valamint két kisgyermek, 1,5 és 3 évesek.

Akkor lássuk a mi költségeinket, részletes bontásban - na nem annyira, mint Viktóriákét, bár elméletben a pénztárca applikáció tud doksit kiállítani. Ezt az appot a feleségem telefonjára töltöttük le, fizettünk érte és alapvetően evvel próbáljuk vizuálisan kontroll alatt tartani a háztartás anyagi ügyeit.

A lista elé kis magyarázat

Itt Ausztriában nagyon nem mindegy, melyik Karenz (GYED) típust választja az ember, ez teszi ki az anya jövedelmét a választott időszak keretén belül.

Tehát Karenzből alapjáraton van 4 főtípus, egy altípussal, ezeket időtartam szerint csoportosítják. Van a 12+2 hónapos, a 15+3 hónapos, 20+4 hónapos és a 30+6 hónapos Karenz típus. A + idő az anyaságon / apaságon lévő partneréé, ha akarja, ez opcionális.

Mi az első gyereknél a 12+2-őt választottuk, abból is a fizetésfüggő altípust (így jön egyébként ki az 5 Karenz típus). A másodiknál jelenleg még fut a 20+4-es verzió.

A bevételek

Tehát állandó jövedelmeink az én fizetésem és Kinderbetreuungsgeld plusz a Familienbeihilfe / Gyereksegély, ami kéthavonta tömbösítve jön. Plusz csekély óraadói díj nekem a főiskoláról, neki meg egy általános iskolából, de ez nem tizenkét hónapra osztódik el csak 10-re.

• Én 1868,57 €-t keresek
• A Karenzgeld 624 €
• Familienbeihilfe pedig összesen 325 €
• Én 120-150 € mellékeshez jutok
• Ő 80-100 € mellékeshez jut
Ez összesen 3037.57 €.

Ehhez még időről időre hozzájött ez az, például tavaly egy éven át egy havi 200 € Wohnbeihilfe, most járt le éppen, már nem számítom hozzá.

A kiadások

A kiadások elé röviden annyit, hogy mi 7 éve élünk együtt itt Ausztriában, van hitelünk, kettő is, egy lakás és egy kocsi. A két gyerek mellett ez is erősen más képet rajzol Viktóriáék költségvetéséhez képest.

A két gyerek a nagybevásárlást jelentősen megdobja, tapasztalatból beszélek, mi hetente minimum 130 €-t elvásárolunk, igaz ebben benne van még a pelenka, ami 25-30 €.

• Miete / bérleti díj (Szövetkezeti lakás / Genossenschaftswohnung) 320 €
• Rezsi (Víz, áram, csatorna, szemét) 200 €
• Nagy hitel törlesztőrészlet 202 € (230-ról indult 4 éve)
• Kicsi hitel törlesztőrészlet 155 € (Ez meg 3 év múlva lejár)
• Kocsi biztosítás 91 € (Ez magasnak számít, de jó nekünk)
• Egyéb biztosítások összesen 97 € (élet-, és lakásbiztosítás)
• GIS (TV- és rádiódíj) 19,78 € (Nincs tévénk, de van hifi meg internet)
• Konténer (van egy tárolónk Bécsben) 80 €
• Mobil (enyém) 20 €
• Mobil (feleségemé) 30 €
• Internet 19,90 €
• Benzin 65-70 € (nagy átlagban egy tankolás per hónap)
• A nagybevásárlások összesen kicsit felkerekítve 600 €
Ez összesen: 1904,68 €

Nyilván ennél többet költünk egy hónapban, nekünk nagy átlagban tavaly 2000-2200 €-ra jött ki.

Mennyit spórolunk?

Havonta, ha minden rendben megy, akkor 400-500 €-t tudnánk félre tenni, de két gyerek nem csak eszik. Mi fokozottan szerencsések vagyunk, hiszen a gyerekruhák 90 százalékát kaptuk, cseréltük, ahogyan a játékok, könyvek 75 százalékát is hasonló módon szereztük be.

Őszintén szólva mi egy külön számlán havi 150 €-t tudunk stabilan félrerakni, plusz ami a számlán megmarad, de az nagyon változó. Ezt a képet egészíti ki, hogy itt 14 havi bér van, tehát most (és majd karácsony előtt) jön egy extra havi fizetés.

Ezek másképpen adóznak, épp most készülnek ezt megváltoztatni, így kicsit többet kapunk kézhez, mint egy normális havi fizetés. Nekem majdnem pont 2000 € volt, lesz. Ha a feleségem visszamegy a munkába, akkor a kép újból változni fog, ugyanis ő (ha nem is sokkal, de) jobban keresett, mint én.

A lakásárakról röviden

Mi nagyon kellemes helyzetben vagyunk a szövetkezeti lakástípussal, de mindennek megvannak az árnyoldalai. Értem ezalatt azt, hogy egy 85 nm-es jó beosztású pincés, fedett parkolós lakás bérleti díja 320 €, szemben a 13 000 €-s letét / önrésszel és az alvóvárosi elhelyezkedésből fakadó „előnyökkel”.

Ma már azt is tudjuk, hogy valószínűleg nem itt éljük le az életünket. Ez alatt árban csak a tanácsi lakások (Gemeindewohnung) vannak, de ott sok a feltétel és nem elhanyagolható a rizikó, hogy nem szimpatikus a szomszéd. Igaz, ez bárhol fennállhat.

Vásárlási szokásainkról

Mi javarészt a Hoferban vásárolunk be, ez nem reklám, ez van a legjobb helyen és itt nem a Hofer minőségben a talajdiszkont. Szerettem a Merkurban vásárolni, de a széles választékért, hentespultért cserébe ott az ember vásárlásonként minimum 10 €-val többet költ az ember. Amióta meg a velünk szemben lévő bezárt, azóta részünkről ennyi.

Az internet, kábel tv és mobilszolgáltató árak szinte teljesen egységárban vannak, szoktam is somolyogni azokon a honfitársakon, akik mobilszolgáltatót és netet a Hofer / Lidl párosban szerzik be.

A gépjárműről és közlekedésről is röviden: az autónk egy koreai márka, zsír új volt, árának a felét tettük le érte és 4 évig törlesztjük a maradékot. Ritka korrektül fogyaszt, plusz mi csak a nagy utazásokhoz használjuk. Én biciklivel közlekedem, a többiek gyalog. Többnyire.

Én minden egyéb vásárlást az extra kategóriába sorolok, amit átlagolva nem igazán tudok számszerűsíteni.

Ha kifelejtettem valamit, akkor bocsánat, kérdésekre szívesen válaszolok.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: költségek Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr966304598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2014.06.16. 06:59:13

Akkor talan lehet egy kis uj eletet lehelni a multkor elkezdett kis hulye tablazatunkba, amibe a kulonbozo orszagok arait probaltuk osszeszedegetni. Csak ket-3 perc.
docs.google.com/spreadsheets/d/1DNAW9Fi-WgOkz3AlU-rwnPZAkZexyPO2R6EojFSbFXA/edit#gid=1192505420
Ha nincs onkent jelentkezo, majd kijelolok minden orszagbol valakit.

Amugy meg jo reggelt!
Igen, ez egy kicsit mas jellegu, mint az elozo volt. Majd a helyiek kielemzik, de nekem tetszett.

pappito · http://pappito.com 2014.06.16. 07:07:00

"Az internet, kábel tv és mobilszolgáltató árak szinte teljesen egységárban vannak, szoktam is somolyogni azokon a honfitársakon, akik mobilszolgáltatót és netet a Hofer / Lidl párosban szerzik be."

ha mindenhol kb egyforma, akkor nem mindegy, hogy hol szerzik be?

amúgy köszi, hogy megírtad

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 07:19:34

Koszonjuk a posztot! Akkor azert csak meg lehet elni nyugaton?
Sor mennyibe kerul a boltban es a kocsmaban?

@adg [Au, Darwin]:
Tegnap este keszult el a mienk... meg egyeztetek a masik ket resztvevovel es bekuldjuk HAnak.

@pappito:
Lehet, hogy azok mobilnetek es megbizhatatlanok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.16. 07:32:05

ez allami berlakas? hogyan lehet hozzajutni?

adg 2014.06.16. 07:52:56

@svájci sapka (ch): Szerintem igen. Nem en kezdtem ugyan, de ugy velem, erdekes lenne, ha minel tobb orszag szerepelne. Vegulis, tenyleg csak par perc.

Skog 2014.06.16. 08:21:31

Az írást én követtem el. Örülök ha jónak találtatik.

@pappito Igazad van, nincs jelentös különbség, én csak azért mosolyogtam, az olcsónak számított diszkont telefon szolgáltatók miatt, mert a kommersz elterjedt "nagyok" is ugyanannyiért is szolgáltatnak. Végül is mindegy.

@ Egy rossz madár Sör? Amit én szeretek az a boltban 1,30 € - 1,80 €, a kocsmában 3,50 € - 4, 50 €.

@ Babette Nem, a Genossenschaftswohnung/Szövetkezeti Lakás, bár van benne állami és városi rész szinte mindig, de önálló gazdasági cégként élnek. WSG, Neue Heimat, Gesiba, Wogem etc. Tartományonként változhat, hogy mennyire tekinthetö államinak. Szerintem magyar értelemben ez a lakástípus nem állami/tanácsi bérlakás, hanem valahol az átlagos bérlakás és a tanácsi lakás között jogilag félúton.
www.gbv.at/

2014.06.16. 08:23:13

Ma tanultam egy uj szot: 'talajdiszkont'! Kb. 5 percig tartott mire kihamoztam a mondat ertelmet, eloszor valami kerteszeti boltra tippeltem ('talaj') de az sehogy sem illett bele a mondatba. Azt jelenti hogy a legolcsobb bolt?

tanato 2014.06.16. 08:24:28

@Skog: Bizony jó írás.Egy kérdés:mit dolgozol és mi a feleséged foglalkozása?

2014.06.16. 08:31:27

@tanato: Nemzetkozi nyomasra behozzak ezeket a torvenyeket, de gyakorlatban azokat tartjak be ami nekik tetszik. Pelda: jogositvany nelkul tilos vezetni. Nok es 18 ev alatti ferfiak nem kaphatnak jogositvanyt. Ha egy no vezet, azonnal letartoztatjak. Ha egy 12 eves fiu vezet (mindennapos latvany), nem tartoztatjak le. Igy mennek errefele a dolgok... Egyebkent del es 3 ora kozott szerintem eddig sem dolgoztak a legtobb helyen nyaron mert szo szerint meghalnanak az emberek kozel 50 fokban. Tegnap 3-kor vegeztem a munkahelyen (mint altalaban) es hazafele menet lattam munkasokat dolgozni a napon, nem tudom hany fok volt de tobb mint 40 az biztos.

2014.06.16. 08:33:35

@tanato: Ja es meg valami, nem kioktatni akarlak, csak elmondom hogy a demokraciahoz nincs koze, egyreszt mert abszolut monarchia van, masreszt a munkasok kivetel nelkul kulfoldiek es nincsenek allampolgari jogaik. Egy helyi soha, de soha nem vegezne ketkezi munkat pl. epitkezesen.

Bears54 2014.06.16. 08:38:25

Tetszett a poszt.Mi is Ausztriában dolgozunk a párommal,Bécsben lakunk hétközben,viszont hétvégenként hazajárunk(két éve megy ez így havi 2400km utazás).Az fent említett lakás magánszemélytől bérelve egyébként simán lehet ezer+ € a fővárosban,tehát a szövetkezeti és tanácsi lakásbérlési lehetőségek tényleg kedvezőek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 08:40:59

@Mirjam2:
A tobb mint 40 fok meg leirva is rettenetesen hangzik, ketszer annyi, mint ami itt szokott lenni.
Ma reggel 11 fok volt, junius kozepe, farmer, pulcsi :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 08:42:27

@Mirjam2:
Az olaj elott ezek a nepek mit csinaltak? Csoda, hogy fenn tudtak maradni...

tanato 2014.06.16. 08:42:29

@Mirjam2: Én is azt gondolom hogy nagy a nemzetközi nyomás rajtuk emberi jogok tekintetében.Ez viszont kell ahhoz hogy valami elinduljon még ha csak törvények szintjén is.

tanato 2014.06.16. 08:44:27

@Egy rossz madár [swe]: Az biztos,mi a k.-európai metorológiához szokottak tényleg nem tudjuk elképzelni hogy a technikai forradalom előtt a szélsőséges időjárási viszonyok között élő népek hogyan tudtak fennmaradni/eszkimók,sivatagban élők/

Skog 2014.06.16. 08:45:03

@tanato: Èn levéltáros, ö drámapedagógus.

Herr Géza 2014.06.16. 08:50:26

@Bears54: Mi? 85 nm 1000 € felett?? Annak már nagyon jó/extra helyen kell lennie, nem? Vagy ennyivel magasabb lenne A-ban a bérleti díj, mint nálunk? Itt azért Stuttgartban, de akár Münchenben is ekkora kégliért már nagyon menö helyen kell egy ezresnél többet fizetni....

adg 2014.06.16. 08:50:42

@svájci sapka (ch): Azok a husarak valami elkepesztoek. Meg a rizs. A tobbi csak rettenet :) De azert van par, ami hasonlit.
Koszi

Herr Géza 2014.06.16. 08:51:55

@Skog: Bocsi, ezt nem lehet kihagyni: a drámapedagógus az, aki a gyerekek életét egyadta drámává teszi??? :)))))

Eino81 2014.06.16. 08:54:56

Csak egy kérdés: miért Ecser néven jelentkezett a mai poszter? Onnan származik? Mert én igen (ilyekor előjön a lokálpatritotizmusom...)

La Pantera 2014.06.16. 08:55:40

Bizony, nagyon olcsó ez a lakás. Hogy lehet hozzájutni, gondolom hosszú várólista van.
A feleséged drámapedagógusként tudott elhelyezkedni? Mert ez egy nagyon nyelvhez kötött szakma.
A nagyobbik gyerek nem jár oviba?

La Pantera 2014.06.16. 09:01:03

Ja, azért látom a levéltáros Ausztriában sincs túlfizetve.

Skog 2014.06.16. 09:11:28

@La Pantera: Szerencsével lehet ilyen lakáshoz jutni, a mi esetünkben nem volt várólista. A kecó földrajzi elhelyezkedése is jelentösen enyhíti a bérköltségeket, ugyanannál a Szövetkezetnél egy bécsi, hasonló adottságú lakás minimum 550-600 € bérleti díjat kóstál.
A feleségem többnyelvü és osztrák és nem drámapedagógusként hasít, hanem titkárságvezetö vagy valami olyasmi.
Kereshetnénk többet is, de ennek erösen komplex és személyes okai vannak elsösorban, hogy nem így van.
Egy állami levéltáros az én képzettségemmel és munkatapasztalatommal, szerintem minimum 500-al kereshet nettóban többet.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 09:13:06

@Babette.:

Megigényled gondolom,és úgy.Legalábbis nővérem úgy jutott ehhez hozzá,(gemeindewohnung-önkormányzati lakás).Igaz,nem is kaphatott volna,csak valami 5 év után, de szerencséje volt.Ez annyit jelent hogy van egy lakásunk 360 euróért. Ebben minden benne van az áramon kívül,az nagyjából 20 havonta,talán most több is lesz hogy ketten vagyunk. Egy belvárosban lévő,egyszobás lakás(35-40 nm körül lehet nagyjából),ahol elférek a konyhában. A piaci ára ennek szerintem nagyjából egy százassal több lenne(hasonló lakásárakhoz magánembertől bérelve ki kéne költözni jóval a városból),szóval nem rossz dolog ez. Legalábbis meg lehet nézni hogy a belvárosban miket kapsz ennyiért. Egy légtérrel rendelkező ócskaságokat egy db rezsóval.Van ilyen ismerősöm,büszkén mesélte hogy csak 350 az albérlete és tök egyedül van,ja igen, csak 5 percen át sütötte a szar tűzhelyen a palacsinta egyik oldalát.A normális gáztűzhely szerintem a minimum ha egy lakásról van szó.Az elkülönített konyha,wc,szoba is a minimum szerintem. Lehet persze mondani, hogy de akkor nekem miért felel meg a konyha. Hát azért mert elférek+nem akarjuk a kukába dobni a gemeindewohnungot.

@Egy rossz madár [swe]:

Hát az említett 1,30,-1,50 es sör valami prémium lehet,mert a legtöbb sör nem drágább boltban 1 eurónál. Egészen pontosan 45c-1e között mozognak. Aztán mindenki választhat a palettáról. Nekem egy 70c körüli a kedvencem.

@Herr Géza:

Igen,Ausztriában biztos nagyságrendekkel drágább lakni is....

La Pantera 2014.06.16. 09:17:49

@Skog: Kösz a választ.Gondolom a környéketek akkor "bevándorló" környék. Egyébként mennyire jött be Bécs, családdal mennyire élhető?

La Pantera 2014.06.16. 09:21:14

@házelőtthinta: Münchenben magánszemélytől tuti nem veszel ki egyszobás lakást 500-600 euró alatt (ez már rezsivel)

2014.06.16. 09:22:35

@Egy rossz madár [swe]: Nekem a 11 fok hangzik rettenetesen :) - nagy kar, ahogy mar maskor is mondtam, szivem szerint Skandinaviaban elnek de nem elnem tul a hideget, nekem a 40 fok meg meg kicsit felette is idealis homerseklet. Az is igaz hogy nem epitkezesen dolgozom, de ott 11 fokban is beadnam a kulcsot nagyon hamar :)

Jo kerdes hogy mit csinaltak az olaj elott. Nekem annyit sikerult megtudnom hogy nagyreszt nagyon szegenyek voltak, teljesen csak a tulelesre jatszottak, reszben ezert is alakulhatott ki ez a kemeny karakteruk amit meg lehet figyelni. Sokan kereskedelembol eltek, ebbe beletartozott a rabszolga-kereskedelem, fuszerek, stb. A legfontosabb helyi termek a datolya, gondolom ezt regen is termeltek, illetve nagy hagyomanyai vannak a tevetartasnak, meg kecskek is vannak. Tehat ha van a kozelben kut, akkor minimalis vizzel plusz datolyaval, kecske- es tevehussal illetve tejjel tul lehet elni, kiveve ha meghalsz egy homokviharban. Szoval nagyjabol igy.

2014.06.16. 09:33:54

@tanato: Ez csak talalgatas a reszemrol mivel senki sem lat a jovobe, de nem sok eselyt latok az emberi jogoknak errefele vagy legalabbis nem abban az ertelemben ahogy mi elkepzeljuk. Nem akarok negativ lenni, de a nok helyzete pl. sok tekintetben jobb volt a kozepkorban Europaban mint most itt, ugyanez vonatkozik a vallasi kisebbsegekre. A rasszizmust meg mar nem is emlitem... Alapvetoen a rasszizmusra vezetheto vissza hogy ugy kezelik a dolgozokat mint a rabszolgakat.

Esetleg akkor lehetne pozitiv valtozas, ha kezdene elfogyni az olaj-penzuk, mivel igy helyi nok es ferfiak is dolgozni kenyszerulnenek, es nyomast helyeznenek a donteshozokra hogy tenylegesen javitsak a dolgozok illetve a nok helyzetet. De amig tele vannak penzzel es ennek kovetkezteben elefantcsonttoronyban elnek, szerintem semmi nem fog valtozni. Az utobbi evtizedekben eppen hogy konzervativabb lett a tarsadalom es nem forditva. Mindegy, ez szerencsere nem az en problemam, nem itt tervezek megoregedni.

Skog 2014.06.16. 09:45:01

@házelőtthinta: Ne keverd a tanácsi lakást a szövetkezeti lakással (Gemeindewohnung kontra Genossenschaftswohnung), sok a hasonlóság, de messze nem ugyanaz a kettö. A legfontosabb különbség, hogy a szövetkezeti lakásnál komoly minimum 7000-8000 € önrészt kell letenni, mi 13000 raktunk le. A másik fontos eltérés, hogy a szövetkezeti lakások egy része, nem mind, egy idövel tulajdonná válhat. Ez tanácsinál ki van zárva.

Skog 2014.06.16. 09:46:42

@La Pantera: Nem, szerintem. Tipikus alvóváros 40 perc ingázással, kocsival félóra, ha nincs dugó, de sokszor van.

Skog 2014.06.16. 09:53:10

@házelőtthinta: Ja, bocs most vettem észre, kihagytam a sör kérdést. Nem kötekedésböl, de ritka szerintem az egy € alatti fogyasztható sör. Ottakringert csak muszájból iszom és igen prémium sört iszom. Csapolva is a rigó volt mindig a kedvencem, az meg régen a 90-es évek közepén Pesten is majdnem a duplája volt az egyszeri korsónak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 09:55:10

@La Pantera:

Azt elfelejtettem hozzátenni hogy ez nem a főváros!(lejjebb írom) Szóval hasonló méretű városokkal érdemes összevetni. Itt jellemzően az az arány,hogy az egyszerű melós fizetésének a 40-50 %át elviszi a lakhatás ha egyedül bérel egy szerényebb lakást.Tehát nem egy mindent egybe jellegű ócskaságot 15 nmen,hanem egy normálisabb KICSI lakást.

@házelőtthinta:

+ hozzátenném : ez egy -250k lakossal rendelkező város.A munkanélküliség pedig kezd elszállni.Nem hinta szerint kezd elszállni,hanem az osztrákok szerint,hivatalos források. A magunkfajta egyszerűbb embereknek a mosogatásért is közelharcot kell vívni.A bérleti díjak pedig boomingolnak,köszönhetően a sok bevándorlónak,akik jól felnyomják az árakat. A bérek meg nem változnak. Az élelmiszerekárak is szállnak el. Szóval bárhogy is nézzük,zuhan az életnívó. Amennyit drágultak a dolgok csak 2 év alatt, a béremnek legalább 10-15 % al emelkedni kellett volna. Mennyit is emelkedett? Nagyjából 5 %ot.

puhacica 2014.06.16. 09:58:55

@svájci sapka (ch): ha bemegyek Svájcban egy sima mezei húsboltba, komolyan legombolnak rólam 60 eurot 1 kg marhahúsért? O.o vagány!
biztos, hogy a fizetések tükrében ez nem olyan rettenetesborzasztó nagy összeg, meg tuti szuper minőségű és persze nem szabad forintosítani meg hasonlítgatni, csak első blikkre kicsit ijesztő volt. :)

2014.06.16. 10:01:50

@Herr Géza: Nem hinnem hogy Munchenben az ezer euro feletti berleti dij magasnak szamitana egy 85 negyzetmeteres lakasert.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.16. 10:07:39

@puhacica: most akciós a csirkemell, 13.90 kilója. Amúgy lehet olcsóbban is venni, de ki kell fogni. Most nem emlékszem pontosan, de a sertést olyan 20-25 körül vettünk talán a hétvégén?

Matula néne 2014.06.16. 10:08:02

@Mirjam2: Szia, azt megkérdezhetem hogy bírod?? Ahogy szoktam mondani, nekem sivatag és teve komplexusom van, imádom pld. Tunéziát.... de csak nyaralni. Hogy bírod ahogy nőként kezelnek? Ill. bocs ha butát kérdezek, valószínű ezt a többiek tudják csak én vagyok elmaradva, oda mentél férjhez esetleg?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 10:08:40

@puhacica: Ezek minőségi árak, akció nélkül, svájci üzletláncból.
Ha húsboltba mész, ott még drágább. :)

Most nézem a heti nagyker árait:
- tarja : 9 .- (26 % akcióval)
- comb: 16.- (20 % akcióval)
- marhasteak: 46.- (18 % akcióval)
- bélszín: 55.- (20% akcióval)
- csirkemell: 22.- (18 % akcióval)
Ezek barátságosabbak, de itt nem vásárolhat mindenki.
:(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 10:09:48

@puhacica: Persze, a Lidl meg az Aldi olcsóbb, de attól sokan fanyalognak, ezért nem azokat az árakat vettem alapul.
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 10:25:53

@Lex D'Arquebus: Köszi, megnézem. :)

A lista összeállításánál az volt a kérés, hogy a normál árakat vegyük figyelembe, a helyi boltok alapján.
Marhát is lehet olcsóbban venni, pl. török boltban.

Matula néne 2014.06.16. 10:26:38

@Skog: nagyon jó a poszt, köszi szépen!
"Ma már azt is tudjuk, hogy valószínűleg nem itt éljük le az életünket."
Ezt úgy érted hogy nem Ausztriában élitek le az életeteket terv szerint, vagy csak nem Bécsben, vagy csak nem ebben a lakásban?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 10:30:36

@Egy rossz madár [swe]: "Az olaj elott ezek a nepek mit csinaltak? Csoda, hogy fenn tudtak maradni..."

Hát ööö, izé... feltalálták például a matematikát meg a csillagászatot. :) Az Oszmán Birodalom meg kis hiján meghódította a fél világot. :)

Ne felejtsd, hogy azért nem volt mindig olyan meleg, mint most. Valahogy az 1700-as években ért végett az eddigi utolsó jégkorszakunk. Azóta melegszik a bolygó, mostanság egyre gyorsabban, de voltak történelmi korok amikor még elviselhető volt a Közel-Kelet sivataga. Meg a távoli jövőben biztosan lesznek is még...

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.16. 10:33:49

@svájci sapka (ch): ja, persze, tudom.
Van egy nagyon jó kis app androidra (nem tudom, iOS-re van-e), abban szoktunk csemegézni:
play.google.com/store/apps/details?id=de.meinprospekt.androidhd

**mimi** 2014.06.16. 10:36:22

jó írás, tetszett...:)

ha bérelt lakásban éltek, akkor a nagyobb/lakáshitel mire megy el?
ezt nem értem...

**mimi** 2014.06.16. 10:37:04

@Egy rossz madár [swe]:
te miért vagy rossz madár??????? :)

Pernilla 2014.06.16. 10:39:29

@**mimi**: Utana közvetlenül irja, ez nem egy "sima" berelt lakas, 13 ezer euro önreszt fizettek, gondolom erre ment a hitel.

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 10:46:16

Annyi bécsi cikk van, hogy muszáj volt regisztrálnom már.

Az előző cikk és ez is rengeteg torzítást tartalmaz, amitől úgy tűnik, hogy ilyen magas az életszínvonal Ausztriában.

Nézzük, hogy itt milyen elemek vannak:
- 1868 nettó = 2900 körül bruttó, ennyit csak tapasztaltak keresnek, elég jó fizetésnek számít, nem véletlenül a kétnyelvű, osztrák anyanyelvi párod keresi ezt, általában ennyit nem keresnek a bevándorlók, csak néhány kivételes szakmában (IT, orvos, mérnök, tapasztalt bankosok)
- a mellékeseket nem értem, hogy micsoda, ez a legtöbb kivándorlónak nincsen +2-300 eurója havonta
- Szövetkezeti lakás / Genossenschaftswohnung: évek után sorbaállással lehet ilyet kapni Bécsben, kis városokban lehet, hogy jobb a helyzet, de óriási kereslet van rá.

Elhallgatott hátrányok: "nem szimpatikus a szomszéd" jelentése: általában tanulatlan, rossz képzettségű bevándorlókkal laksz, tipikus kép a sokgyerekes, nyelvet nem beszélő anyuka és a szakmunkás apuka alapfokú némettel (a gyerek velük fog felnőni a játszótéren, velük fog iskolába járni).

Pár hete azt olvastam, hogy már a 3. régióban (asszem NÖ) visszavonják azoktól a családoktól a ezeket a lakásokat, akik nem beszélnek legalább középfokon németül, mert rendszeres a problémája a lakóknak ezekkel a személyekkel, mivel nem tudnak velük kommunikálni és bunkón viselkednek. (Mindenféle rasszizmus nélkül, ugye gondoljátok, hogy nem a Phd-s iráni orvossal adódnak ezek a problémák).

Megjegyzem: az átlagos kivándorló NEM ilyenben lakik, csak ha szerencséje van és nagyon rossz a szociális helyzete vagy sok gyereke van (2 már soknak számít), tehát nagyon rászorult, akkor kap ilyet . Különben fizethet a butórozatlan 85 nm-ért 800 eurót havonta legalább.

- parkoló: nektek ez is benne van az árban, ezért külön szoktak még bérleti díjat szedni havonta

Az átlagos bevándorló, aki nem beszéli anyanyelvi szinten a németet és nincsen különlegesen keresett szakmája, az 1200-1800 eurót keres bruttó, nem szociális lakásban lakik, hanem rendesben (Bécsben WG-ben bútorozatlanul egy szoba 350 Eurtól, 40 nm lakás 5-600 euró-tól indul, 85 nm lakás (csak tippelem) 800 eurótól indulhat legalább), nincsen +2-300 euró bevétele, mint mellékes,, csak ha elmegy a heti 5 nap munkája mellett +1 napos valamilyen szombati munkára (Samstagsjobs), de vidéken sokkal kevesebb a munka, mint a fővárosban, ezenkívül külön fizet a parkolóért.

Persze ami átlagos, azzal nem illik hirdetni, az nem ír ide, aki nem él ilyen magas színvonalon.

Még az is előnyöd, hogy nyilván ha a párod ott nőtt fel és van egy széles ismerősi/baráti/családi köre, akik tudnak segíteni, úgy sokkal könnyebb minden, vidéken ez még fokozottabban érvényes. Ez még az egyéb kiadásokban rengeteget jelenthet (pl költözés, szerelések, kisebb segítségek).

Aki nem Ausztriában él, annak üzenem, hogy a helyzet messze nem ilyen rózsás, ez egy kiragadott példa, gratulálok nektek, hogy ezt elértétek, de általában egyszerűen nem így néz ki a nagy kép a valóságban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 10:46:16

@Skog:

Igények kérdése. Én imádom a söröket, de lehet a szájízem jóval "munkásosztálybelibb". A legalját én se iszom (45 centes pittinger meg hasonló ócskaságok), viszont 70 cent környékén számomra már vannak kifejezetten finom sörök. Szívesen iszom a város helyi sörét is (puntigamer) az pont 1 euró körül van.Schwechatert is pl elég gyakran iszom,szerintem jó sör. Ha prémium söröket iszol akkor megértem hogy neked ezek kommerszek,más ízlésvilág.Én is szoktam prémium söröket venni,de én inkább mennyiségi sörfogyasztó vagyok. Ócskának pedig azért nem nevezném ezeket a söröket.

Nem kevertem a kettőt, csak közöltem hogy mi gemeinde lakásban vagyunk és az viszonylag kedvező árfekvésű. Az hidegen hagy hogy mi lehet az enyém idővel meg mi nem, ugyanis nincs és nem is lesz pénzem valószínűleg lakásra.Úgyhogy engem nem izgat hogy mi lehet az enyém meg mi nem,idővel.

@Lex D'Arquebus:

nem abból kell kiindulni hogy mi akciós. Itt is lehet néha csirkemellet venni 5 euróért/kg,de nem jellemző. Ahogy nézegettem a svájci kínálatot, a legolcsóbb csirkemellek is simán 20 frank körül mozognak.Ami persze nem sok, csak éppen ugyanúgy aránylik a bérekhez mint a "csóró" Ausztriában.Nem értem miért kell mindig Ausztriát szapulni.Svájc miatt? Nem élhet mindenki Svájcban. Ahogy nem is mindenkit csak az mozgat hogy minél többet,minél gyorsabban.Ausztriában is meg lehet élni.Nem hinném hogy nagyságrendekkel jobban él a svájci melós mint az osztrák.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 10:46:16

@svájci sapka (ch):

De ők miből élnek ha olyan olcsón adják a húst? Mert nekik is ugyanúgy ki kell fizetni a csillagászati bérleti díjakat.Ezt nem bírom felfogni.Bár a törökökből mindent kinéznek. Anyámék paneltömbjében is komplett generációk élnek együtt,egymás hegyén hátán,nagypapával,mindennel.

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 10:46:52

Ezenkívül még szeretném megjegyezni, hogy vidéken szerintem sokkal nehezebb az előrejutás vagy akár egy munka megkapása bármilyen olyan szakmában, ahol rendszeres kommunikáció szükséges a helyiekkel (tárgyalni, levelezni, telefonálni, ügyfelet fogadni, eladni, tanácsolni kell), mert mindenki dialektusban beszél és ezt felsőfokú némettel az első pár évben nem érti az ember, azután is rögtön kihallják, hogy nem odavalósi vagy, így a legtöbb bevándorlónak, akik nem keresett szakmákban mozognak, maradnak a csúnya szóval kulimunkák, ez kb. a tapasztalatom szerint a bevándorlók legalább 70-80%-t érinti.

Kérlek most ne jöjjetek azzal, hogy "az én barátaim mind jól keresnek", mert nyilván, ha BME-n mérnök vagy infós vagy és a volt évfolyamtársakat nézed, akkor persze hogy jól keres mindenki otthon és külföldön is.

De a klasszikus, átlagos magyar és egyéb kivándorló sajnos nem áll ilyen jól.

Éppen ezért szeretném megvédeni Hintát, hiába utáljátok, hogy mindig ugyanazt szajkózza, ő csak a valóságot írja le.

Most leírom, hogy én mit látok.

Olvastam, hogy a McDonald's-ban dolgozik, ott 40 óráért kap 1320 bruttót = 1070 nettót. Ha nem támogatott lakásban lakna és nem ketten a nővérével, akkor egyszerűen nem tudna megélni egyedül külön egy lakásban, mert ahogy írja, elvinné vidéken a 400-500 eurós lakbér + rezsi a fél fizetését, ez teljesen igaz, amikor ezt írja és akkor még étkezni is kell meg szocializálódni is kell.

Úgyhogy ha egyedül vagy bevándorló és nincsen keresett szakmád, akkor kénytelen vagy idegenekkel együtt lakni, ha spórolni akarsz, különben minden hónapban épphogy 0-ra ki tudsz jönni, bár a 13-14. havi fizetések évi kétszer megdobják a dolgot, de azok meg elmennek a ritkán felmerülő nagyobb költségekre.

Abban is teljesen igaza van, hogy nőnek a lakásárak, egyes években 5-10%-ot is évente. 2008 óta a fizetések alig emelkedtek , viszont a lakásárak 30-40%-ot nőttek Bécsben (ez is igaz), utána lehet nézni az interneten, most nem idézgetek forrásokat. Vidéki nagyvárosokban is ugyanez van, csak nem ekkora a növekedés, de ott meg sokkal kevesebb munkahely van és kell kocsi is ahhoz, hogy mobilis legyél, ami megint szintén egy kisebb kiadás plusz a biztosítás összege elég drága.

Ezenkívül rendszeresen jelennek meg cikkek, hogy a munkanélküliség 50 éves (igen, ötven) rekordon van, persze a hivatalos munkanélküliség, valójában sokkal magasabb, mert különböző trükkökkel él az AMS, a helyi munkanélküliségi hivatal, hogy alacsonyabb legyen a szám (volt erről is cikk), tehát a helyzet sokkal rosszabb.

Ezt kínálja Ausztria az átlagmelósnak 2014-ben.

Abban is teljesen igaza van, hogy az osztrákok rendkívül tartózkodóak, legalábbis Bécsben kifejezetten így van, úgy tudom, hogy vidéken jobb a helyzet, de szerinte nem. Vidéken egyszerűen az első pár évben (3 mondjuk) az gátolhat meg, hogy a helyi dialektust nem beszéled, mert rengeteg dolgot elharapnak, helyi szavak vannak, a nyelvtan is már sok helyen, lehagynak dolgokat (hallgattam rádiót sokat).
Na most ahhoz, hogy az ember ne csak megértse, hanem be is tudjon kapcsolódni a beszélgetésekbe, sok év tapasztalat kell és folyamatos tanulás szükséges. Meg persze az is kell, hogy a helyiek befogadjanak, ami Bécsben egyszerűen nem valósul meg.

Én ugyanígy vagyok itt kint, mint Hinta, még nővérem sincsen, egyedül vagyok, így én is szeretnék a helyiekkel is barátkozni, ezért pontosan átérzem Hinta anyagi és mentális helyzetét, mivel ugyanabban a Topf-ban vagyunk.

Hintának üzenem, hogy kitartás és kommenteljen továbbra is, mert jó dolgokat ír, még akkor is, ha túlzottan negatívnak tűnik és mindig ugyanazt írja. Sajnos ez a valóság.

Herr Géza 2014.06.16. 10:55:55

@Mirjam2: Azt nem is állítottam, de mondjuk a belvárostól 40 percnyire lévö alvóvárosban (vö.: poszt) már igen. Na és München ugye Németország egyik legdrágább pflasztere...

tanato 2014.06.16. 11:03:56

@Mirjam2: Hát nem lesz egyszerű a változás az biztos,a nemzetközi közvéleménynek azért rá kell fókuszálni,főleg hogy stratégiai állam az olaja miatt,nem csak egy "egyszerű" diktatúra mint É_Korea,vagy Burma

Bears54 2014.06.16. 11:09:22

@Herr Géza: konkrét példákat írok: 22.ker.tanácsi lakás 45nm 600 € rezsivel egy ismerős fia bérli, 2.ker. pici garzon magánszemélytől 580 € rezsivel plusz 80€/hó mélygarázs,szintén ismerős bérli,7.ker.90 nm garázs nélkül 1000€ plusz rezsi (ismerős),végül mi 22.ker. 50nm 600€ plusz rezsi,de az ár csalóka mert egy barátunktól béreljük.A felsorolt ingatlanok közül egyik sincs frekventált helyen,szóval a posztban említett 85nm-es lakás pincével, garázzsal,átlagos helyen,magánszemélytől simán lehet 1000€ felett.Persze kivételek vannak.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.16. 11:09:59

@házelőtthinta: már bocs, de hol volt Ausztria szapulás? Ki mondta, hogy csóró? Svájcisapkával beszélgettünk a húsárakról, szóba se került Ausztria a párbeszédben.

adg 2014.06.16. 11:11:04

@svájci sapka (ch): Igen, így volt, közepes árakat, nem akciós, de nem is a luxusboltban.
Persze, hogy lehet agyonakciózva, meg lejárat előtt leértékelve is venni, sőt, néha az út szélén is lehet találni húst, de az nem adja vissza a várható árat. :)
Mindenesetre a 60 eurós hús láttán azt hittem én is, hogy valami hiba csúszott be. Végülis csak a húsok, meg a rizs lógott ki nagyon, a többi hasonló.

Skog 2014.06.16. 11:13:33

@KukorIca: Nem abban a kecóban.

@**mimi**: A letétre/önrész és a bútorokra plusz költözés.

@Lukas Meier: Honnan a bánatból veszed, hogy Bécs?! A torzítást meg nem értem miért mondod. Persze ettöl még lehet, hogy torzítok. Igazad van azt nem írtam le, hogy felsöfokú végzettségem van, amit el is ismernek. Ettöl még nekem az általam leírtakból nem az jön le, hogy itt a Kánaán. A párom nálam többet keres(èn keresek 1868-at) és ennek, szerintem az állampolgársághoz jelen esetben vajmi kevés köze van. èn személy szerint nem csapkoráztam Hintát. Tisztában vagyok a többség helyzetével is, azt hiszem, de ez a poszt nem arról szólt. Hanem egy kétgyermekes család költségeiröl, a miénkröl. Az életszínvonal, nekem magasabb mint Budapesten volt, erröl szerintem nincs értelme vitázni. Egy szó mint száz, te írsz elég sztereotíp stílusban.
@házelőtthinta: Igen, igazad van a Schwechater és a Puntigamer egyáltalán nem rossz sörök, csak én annyira nem szeretem öket. Meg én ritkán iszom sört, magamban szinte soha. Hetente átlag (sac/kábé) 2-3 sör gurul csak le a gigámon.

tanato 2014.06.16. 11:13:48

@Lukas Meier: Jól beszélsz,meg Hinta is jól beszél,de nekem valamiért olyan érzésem van,hogy le akarjátok beszélni a fizikai munkás, nyelveket kevésbé beszélő magyarokat a kinti munkáról és életről.Hogy inkább maradnának itthon a kivándorlás fontolgatása helyett egy multinál, szalag mellett rabszolgának éhbérért jó magyar forintban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 11:15:02

@Lukas Meier:
Azt mondod, hogy ketfele munka letezik? A kepzetlen bevandorlo "Mekis" munkaja es az egyetemet vegzett mernok.

Szerintem mindketto veglet es az atlagember egyik kategoriaba sem tartozik.

Azt mar megbeszeltuk, hogy Hinta valosaga letezo dolog. De nem all meg mindenkire.
Ahogyan charlieharper valosaga is letezo dolog, csak a masik veglet.

En meg valahol kozepen ulok es baromi jol elvagyok az atlagember atlagberebol. Vagy hazudok es en is kuporgatni vagyok kenytelen?

Pont errol szol ez a blog. Vannak mosogatok, apolok, mernokok, szakacsok, kozgazdaszok. Mind a maga valosagat eli meg es baromi irritalo, amikor a mosogato lehuzza a mernok irasat, mondvan: itt sem kolbaszbol van a kerites.
Van, akinek igenis abbol van... van akinek megkolbaszabb, van, akinek csak kicsit.

Mindenhol vannak rosszabbul elo emberek, gazdagok es kozeposztaly (barmit is jelentsen ma ez).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 11:17:10

@házelőtthinta: Mondjuk megveszik élve, és ők dolgozzák fel.
És nem azt mondtam, hogy ingyen, csak olcsóbb.
:)
Itt nem lehet "ömlesztve" lakni.
A Gemeinde meghatározza, hányan lakhatnak egy lakásban...
Szóval, ne gondolj bele mást, mint ami!

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.16. 11:18:57

@adg [Au, Darwin]: nem, sajnos nem hiba, iszonyat árai vannak a húsoknak. Ki kell fogni, mi például sosem veszünk nem akciós húst. Aztán ha meg találunk, akkor be a fagyasztóba.

Összességében azt látjuk, hogy hetente 160-250 CHF megy el kajára, ebben már a kenyér, üdítő, joghurt, sör, bor, hús is benne van. 3 tagú a család, 5 éves gyerekkel.

**mimi** 2014.06.16. 11:20:24

@Pernilla:
értem...olvastam, de nem raktam össze...köszi :)

Pernilla 2014.06.16. 11:22:02

@Lukas Meier: Szerintem itt Ausztriaban egy melos (mekis stb) is olyan szinvonalon tud elni, mint alig mashol a vilagon, Europaban is csak nagyon keves mas orszagban. Akkor is, ha nem tud felretenni. De te is irod, kijön belöle egy sajat lakas berlese! Szerintem ez oriasi dolog egyedül, "kulimeloskent" a mai vilagban.
Hintat pedig csak azert szapuljuk, mert szerinte meg ennel is több "jarna alanyi jogon", csak azert, mert mindennap bemegy a munkahelyere.

Mr Long 2014.06.16. 11:27:58

@Lukas Meier: "Kérlek most ne jöjjetek azzal, hogy "az én barátaim mind jól keresnek", mert nyilván, ha BME-n mérnök vagy infós vagy és a volt évfolyamtársakat nézed, akkor persze hogy jól keres mindenki otthon és külföldön is. "
Azt nem BME-s mernokkent lehet jol keresni?

**mimi** 2014.06.16. 11:29:02

@Skog:
köszi, már értem :)

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 11:29:14

@Lukas Meier: most jutott eszembe, hogy Pe_Peter néven már írtam ide, de most már mindegy.

Ott arról volt szó, hogy az osztrák politikai élet mennyire romlott, tele van korrupciós botrányokkal és a köznép eladósításával, másrészt, hogy az osztrákok egyáltalán nem barátkozósak.

Lassan írhatnék egy posztot Ausztria sötét oldaláról is, már rég nem arról van szó, hogy amint átlépünk a határon, akkor még a fű is zöldebb.

Mit gondolsz HA, érdemes még egy posztot írnom vagy elég ez a pár komment? Szerintem a posztot azért többen elolvasnák...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 11:30:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Na azért szentté ne avassuk öket.
Volt nèhány kiváló matematikusuk meg csillagászuk de aztán finis.

Mr Long 2014.06.16. 11:30:35

OFF
"I begged them and I begged them but they said no, I had to stay and be married off. Their view of it all was that they felt I was going to become far too Westernised and bring shame onto the family and therefore they felt, in their eyes, it was the best thing to do."
www.bbc.co.uk/news/uk-27830815
Itt elni nem rossz, de nehogy mar nyugaton nyugatikent viselkedjunk...
Utana meg felhaborodnak, hogy utaljak oket!

**mimi** 2014.06.16. 11:30:37

@Pernilla:
erről van szó....
Mo-n a minibálbérből nem tud lakást bérelni, rezsit fizetni ( itt el is ment a lóvé) és még élni is...

**mimi** 2014.06.16. 11:31:42

@Lukas Meier:
szerintem írjál....engem érdekel minden látószögből a kinti lét.

Mr Long 2014.06.16. 11:32:39

@adg [Au, Darwin]: Itt azert nem gyakori, hogy frissen elutott kenguru fekszik az ut szelen es lehet egybol grillezni :D

Pernilla 2014.06.16. 11:32:45

@**mimi**: Hat Magyarorszagon plane nem. De szerintem több Ny-europai orszagban sem.

adg 2014.06.16. 11:32:47

@Lex D'Arquebus: A 160-250 önmagában nem tűnik soknak. Mi simán otthagyunk kajára 300-350+ dollárt, hetente (az kb 1150CHF/hó), de mi 6-an vagyunk, és kamaszodnak, annyit zabálnak, hogy szörnyű. A hús lógott ki nagyon a sorból. Meg a rizs, azt nem is értem.

adg 2014.06.16. 11:34:10

@Mr Long (UK): De lila tehén csak van, nem? Tudod, aminek rövidebb a lába az egyik oldalon, hogy stabilan álljon a hegyen.

2014.06.16. 11:34:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Tudtommal nem a Kozel-Keleten talaltak fel a matematikat es a csillagaszatot. Az igaz hogy muszlimok nagy eredmenyeket ertek el ezeken a tudomanyos teruleteken, de nem a Kozel-Keleten. Itt tenyleg semmi nincs, es nem is nagyon volt, csak sivatag meg tevek. Cafoljatok meg ha tevedek...

Mr Long 2014.06.16. 11:35:30

@adg [Au, Darwin]: Azt sem tudom. :) Itt csak kib@szott szarkak vannak a varosban. A repulos fajta, nem a besettenkedo. Aludni nem lehet toluk, mert ejjel is kiabalnak! Veszek egy legpuskat hamarosan.

adg 2014.06.16. 11:40:01

@Mr Long (UK): Akkor sem fogsz aludni, felesleges. Inkább valami nagy, éjjeli ragadozómadarat szerezz. Valami k...va nagy baglyot. Az majd összeszedi a sz@rkát.

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 11:41:19

@Bears54: ezek a valós árak, nem a 85nm + parkoló 320 euróért.

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 11:41:20

@Skog: Nem, írtam mindig, hogy vidéken más a helyzet. De az átlagos bevándorló Bécsbe megy először, mert ott van munka, leírtam a vidék/Bécs előnyét és hátrányát.

"A párom nálam többet keres(èn keresek 1868-at) "
Nem értem, akkor az miért nem szerepel a bevételi oldalatokon. Úgy értettem, hogy valaki kapja a Karenzgeld + Beihilfe-t, ami kb 900 és otthon van, a másik meg keresi az 1860 eurót. Ezenfelül még a párod keres pénzt? Jó lenne az is akkor feltüntetni, mert úgy reális a kép.

Vagy valamit félreértek.

" Tisztában vagyok a többség helyzetével is, azt hiszem, de ez a poszt nem arról szólt. Hanem egy kétgyermekes család költségeiröl, a miénkröl. Az életszínvonal, nekem magasabb mint Budapesten volt, erröl szerintem nincs értelme vitázni. Egy szó mint száz, te írsz elég sztereotíp stílusban."

Bizony, hogy magasabb, de jelentős előnyökkel, amik sok év küzdés és szerencse által jött össze, olyan előnyök ezek, amit a legtöbb bevándorló NEM kap meg eleinte.
Sztereotip: azért sztereotip, mert ez a valóság a legtöbb ember számára, 1-1 szerencsés és kiugró eset lehet, mint a tiétek, de ez nem általános, erre próbálok itt rávilágítani.

Még azt szeretném hozzátenni, hogy te nem tudom, hogy a pár külföldi vagy magyar tagja vagy-e, de nagyon fontos, hogy osztrák-külföldi vegyespárosoknál az is egy előny a külföldi partner számára, ha otthon németül beszélnek, hiszen így anyanyelvi szintre fel tudja fejleszteni a némettudását a külföldi partner, így már eltűnik a kommunikációs hátrány az osztrákokkal szemben. Így, ha a külföldi partner a fő kenyérkereső, akkor a nyelvi tökéletesség miatt kevésbé érheti hátrány a családot.

Herr Géza 2014.06.16. 11:52:18

@Bears54: Jó, jó, egy szóval nem mondtam, hogy nem hiszem el, milyen bérleti díjak vannak Bécsben, csak egy kicsit rácsodálkoztam, mert abban a hitben voltam, hogy a müncheni, stuttgarti, hamburgi bérleti díjakat Ausztria/Bécs azért inkább alulról súrolja... (Igaz a példáid javánál rezsi inkl. díjat írsz, az "én" müncheni/stuttgarti 1000 euróm meg szigorúan Kaltmiete...) Németországban nem is jellemzö a klasszikus rezsivel együtt való kiadás, hiszen itt az önállóan mérhetö költségeket (jellemzöen áram, fütés, de gyakran víz, szemétszállítás, stb.) csak akkor tartalmazza a bérleti díj, ha pl. ú.n. Einliegerwohnung-ról van szó (németül nem tudóknak: a családi házban kialakított, többé-kevésbbé külön bejáratú, önálló lakás kiadásra), ahol nincs megoldva a külön mérési lehetöség. Mondjuk mentsen is meg a jóisten mindenkit az ilyesmitöl, mert ott tuti, hogy öt percen belül kialakul a minek olyan meleg/csavard le a radiátort/ne szellöztess annyit + minek naponta 1x/2x zuhanyozni, folyatni a vizet fogmosás közben/kézzel mosogatni folyóvízben, stb. jellegü állandó piszkálódás....És ha már itt tartunk: a hirdetésekben feltüntetett +NK (Nebenkosten) paraméterre sokan azt hiszik, hogy az a rezsi, pedig nem: az csak a rezsinek azon része pont, ami külön nem mérhetö/számlázható, mert jellemzöen a mindenkori tulajdonos fizeti (pl. biztosítás, ingatlanadó, helyi egyéb adók, esteleges házmesteri/liftkarbantartói/szemét-, stb. díjak), amiknek egy részét a tulaj (törvényesen) továbbhárít a bérlöre. Ez gyakorlatilag egy havi elölegátalányt jelent, majd a tulajdonos a következö évben köteles ezekkel a költségekkel tételesen elszámolni és vagy egy túlfizetés keletkezik, vagy gyakrabban még néhány eurót rá is kell fizetni. Gyaníthatóan ez Ausztriában is hasonlóképpen müködik....

Skog 2014.06.16. 11:52:20

@Lukas Meier: Most mattot adtál...
Lehet hogy otthon van a gyerekekkel mint anya? Tehát éppen nem keres többet mint én. Mi az isten nem tiszta?!?
Most tényleg minden kötekedés nélkül, többször elolvastam amit abban a bekezdésben írsz és nem értem.

"Plusz csekély óraadói díj nekem a főiskoláról, neki meg egy általános iskolából, de ez nem tizenkét hónapra osztódik el csak 10-re.

• Én 1868,57 €-t keresek
• A Karenzgeld 624 €
• Familienbeihilfe pedig összesen 325 €
• Én 120-150 € mellékeshez jutok EZ A FÖISKOLA
• Ő 80-100 € mellékeshez jut" EZ MEG AZ ÀLTALÀNOS

Ketten vagyunk ö meg én. Karenz plusz az én keresetem, mi a rézfánfütyülö bagolypisit kell még ide leírnom? Azt meg leírtam hogy egy kicsit többet fog keresni, ha visszamegy dolgozni.

Herr Géza 2014.06.16. 12:03:38

@Herr Géza: Egyébként tapasztalatom szerint Ausztriában az élelmiszerárak is jó 10-15%-kal magasabbak, mint N.o.-ban (persze van néhány kivételis, ami ott olcsóbb). Szóval ha már német nyelvterület, akkor a M.o.-tól való földrajzi közelségnek azért van ára. Hozzá tartozik viszont, hogy itt a 13.-14. havi fizu messze nem általános, gyakorlatilag a legtöbb helyen csak adható, és nem "jár". Az egy évre szóló 12 és 14 havi fizu között a variációk száma végtelen, de néhány helyen még ennél is többet fizethetnek ú.n. Sonderzahlung-ként, ami viszont általában mindenképpen függ a cég adott évben elért eredményétöl. Tavaly/tavalyelött pl. az autóiparban dolgozók kaszáltak is rendesen: a Porschénél, Audinál a Sonderzahlung átlagosan (az összes (!!) dolgozóra vonatkozóan átlagolva) 10.000 € körül és felett is volt !!! Ergó, még a takarítónéni is vtt haza párezer eurót.
Van viszont sok cég és brancs, ahol nem divat az ilyesmi, tehát egy év=12 havi fizu, slussz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 12:05:17

@adg [Au, Darwin], @Lex D'Arquebus: : Mi négyen vagyunk, felnőttek. Itt elköltök ca. 150-200 frankot hetente, a németekhez havonta kétszer megyek, az kb. 500 frank. A nagykerben veszek még húst, havonta kb. 250-ért. A töröknél is hagyok egy kis aprót, mondjuk egy százast. Havi 1500 körül mozog a költség. Ebben nincs benne, ha elmegyünk étterembe. Az is horror... :(

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 12:07:25

@tanato: én nem beszélek le senkit, csak megmondom neki, hogy mi vár rá, ha kijön.

@Egy rossz madár [swe]: nem, van sokféle szakma, de azzal remélem egyetértesz, hogy az ide irkálók nagy része ideális helyzetben van, mert sokan párban vagy családdal vannak, így a lakhatási költségek majdnem feleződnek, illetve nagyon sokan felsőfokú, keresett végzettségűek.

Érted a különbséget?

Aki egyedül szakmunkás vagy nem keresett felsőfokú végzettségű miért nem írja le, hogy igazából anyagilag sokszor csak minimális a feljebb lépés külföldön, emberileg meg abszolút "lejjebb lépés" (barátok, család, szülők hiánya, napi vicceskedések elmaradása).
Így már az egész lehet, hogy nem is éri meg, mert később is sok hátrány ér vagy érhet abból, hogy a külföldiséged miatt nem tudsz feljebb lépni, kapcsolatokat építeni olyan szinten, mint otthon, networkingelni.

@Pernilla:
" Szerintem ez oriasi dolog egyedül, "kulimeloskent" a mai vilagban."
lehet, de messze nem akkora, amekkora lánggal a nyugat be van itt sokszor harangozva és le van vezetve, hogy totális ideális helyzetben mennyit és hogyan takarít meg kicsoda.

Persze ha 2 db erdélyi dolgozó, gyerektelen, felsőfokú végzettségű keres Budapesten mondjuk 28 évesen pár év gyakorlat után nettó 3-300 ezret, ami ugye egyáltalán nem extrém, együtt laknak, és írnak posztot a romániai határátkelőre, hogy kb 200 ezre forintot szoktunk költeni mindennel együtt nem spórolósan és még mindig marad 400 ezer havonta, ráadásul lakást is egy rokonon keresztül olcsóbban szereztünk (feketén) és jó környéken lakunk Budán, akkor ez nem Magyarország helyzetét mutatja, pedig egy tök átlagos párról van szó és egy átlagos posztról.

És akkor jönnek a romániai határátkelő kommentelők, hogy ez igen, ez Magyarország, én is hamarosan indulok, milyen szar ez a Románia!

Persze sarkítottam, de csak mert sokszor ezt érzem, hogy ez folyik itt.

@Mr Long (UK): lehet, de nem keresett végzettségűként nem lehet.

Jaffar 2014.06.16. 12:07:25

@Poszt

Teljesen korrekt, bár az a Genossen nagyon olcsó. Az enyém (76nm újonann beköltözve) 520€ + 65€ a garázs. 39.000€ volt a letét, de még így is megérte, mert szuper helyen van (Bécsben).
A Merkur valóban drága, de igen nehéz leszokni róla :D
Mostanában a helyi török hentesnél, meg a piacon vásárlunk, de még így is a legnagyobb kiadás a heti nagybevásárlás.
Én nem is merek ilyen listát készíteni, mert megkaparnám magam, hogy mi mindenre megy el lóvé :)
Amit kategórikusan ki lehet jelenteni, normálisan 1 átlagfizetésböl itt sem lehet megélni. :(

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 12:07:25

@Skog: ezt a mondatot értettem félre, de most már mindegy:

". A párom nálam többet keres(èn keresek 1868-at) és ennek, szerintem az állampolgársághoz jelen esetben vajmi kevés köze van. "

Ne haragudj, nem kötekedni akartam, azt hittem, kimaradt az édesanya keresete.

2014.06.16. 12:11:56

@Mirjam2:
"de nem a Kozel-Keleten"

Már hogy nem konkrétan szaúd-arábiában?
Mert a közel-keletnek része, ugye, mezopotámia is, arról meg úgy tartják, hogy ott alakult ki a civilizáció először: ott kezdtek növényeket termeszteni meg városokat építeni.

Ami az arab részeket illeti, a tenger mellett azért voltak dolgok. A mai jemen területén volt például "boldog arábia", fűszerekkel kereskedtek, volt öntözőrendszerük, és a rómaiaknak nagyon fájt rá a foguk, annyira prosperáltak.

De az lehet, hogy szaúd-arábiában tényleg soha nem történt semmi, nem tudom.:)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.06.16. 12:12:52

@svájci sapka (ch): Nézd át, a rizsnél biztosan elírtad :-) Ide milyen árak kerülnek? Legolcsóbb vagy közepes? Mert azért ennél olcsóbban is lehet venni dolgokat nem akciósan is a Migrosban vagy a Coopban, legalábbis itt Genfben biztosan. Lemaradtam az elejéről, így nem tudom, hogy ezek milyen árak :-)

Sesamelmo (Q) 2014.06.16. 12:13:44

@Mirjam2: meg gyongyhalaszat! Itt legalabbis az volt meg a teve mellett.

Itt idosebbek meg emlekeznek, hogy milyen volt nekik regebben es fokent az a korosztaly dolgozik.a gyerekek tobbnyire csak elvezik a jot es a luxust.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 12:16:54

@Gilda66: Nem akciós, normál, de minőségi termékek árai kerültek fel, a Coop és Migros honlapjáról jellemzően.

Pernilla 2014.06.16. 12:17:08

@Lukas Meier: Mar bocs, de szerintem mindenki leirja a posztjaban, hogy milyen vegzettsege van, es azzal keresi az x ezer eurot. Ha valaki szakmunkaskent indul neki, akkor meg ne legyen mar olyan hülye, hogy a mernök altal leirt joletet kepzeli maganak.
Azzal nincs semmi baj, söt nagyon jo, hogy te meg Hinta leirjatok, hogy egy melos mennyiböl jön ki (bar ugye Hintanal vannak eleg extrem pluszköltsegek...), de te most ugy irsz, mintha valami bazinagy ellentmondas lenne a ti alatalatok irottak es a korabbi posztok között. Nem, mindegyik rendben van, csak ket (harom, negy öt) külön vilagot mutat be.

Azt viszont tovabbra is tartom, hogy a melos is sokkal jobban el itt, mint a legtöbb orszagban. Ezzel nem muszaj egyetertened.

adg 2014.06.16. 12:18:45

@svájci sapka (ch): Na ezaz, valami ilyesmit vártam. Köszi

2014.06.16. 12:19:22

@Herr Géza: Frekventalt helyen (Karlsplatz mellett) 102 nm-es lakas 2000 euro. Termeszetesen nem en berlem, sajnos, de ennyiben kerul a frekvantalt hely.

Sütemény1975 2014.06.16. 12:19:55

@Mirjam2: max itt lenne, mar tudnank :)

Herr Géza 2014.06.16. 12:21:55

@házelőtthinta: Pedig marha egyszerü: a török bolt jellemzöen nem a sétáló utcában van, többszáz csili-vili négyzetméteren, söt határozottan kicsik, "rosszabb" fekvésüek, mert a kuncsaftjuk úgyis oda megy, ahol ök vannak, még a külvárosi ipartelepre is. Nem okádják tele a várost hetente 20+ oldalas fényes prosikkal, nincs reklámjuk sem a TV-ben sem a napilapokban egész oldalon, jellemzöen családtagok-rokonok dolgoznak a boltban, nincs szakszervezeti keretmegállapodásos bérezés, nincs 13.,14. havi fizu (!!!), stb.
Cserébe az árujuk elsö osztályú/friss, áraik versenyképesek a "talajdiszkontokkal" (tetszik a szó...:)))), klasszikusan kimérve kapom a húst, azt a darabot, amit kiválasztok, nem pedig a diszkontos átb@szós csomagolásút, ahol a hús "szép" fele kifelé mosolyog, a mócsing meg be van gyürve alá, ergó mire a kajába kerül, már 10-20%-ot is kidobtam akár... (A "csirkecomb hátrésszel" nevü "kedvencemnél van az még 30% is...)
Aki N.o.-ban azt állítja, hogy a török boltban ótvar/szar húst lehet csak venni, az még olyan boltbanszimplán nem is járt !!!

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.16. 12:23:56

@Lukas Meier: "általában"
nem is irta, hogy ez altalanos

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 12:25:43

@Gilda66: @adg [Au, Darwin]: Bocsánat, a rizst javítottam, 2 kg csomagot vettem alapul. Persze, így sem olcsó.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 12:27:17

@Herr Géza: Ja, ezekről az "apróságokról" nem is beszélve. Minden vasárnap onnan hozzuk a kenyeret, még meleg... :)

adg 2014.06.16. 12:29:15

@Lukas Meier: "de azzal remélem egyetértesz, hogy az ide irkálók nagy része ideális helyzetben van, mert sokan párban vagy családdal vannak, így a lakhatási költségek majdnem feleződnek,"

A mondat végével egyetértek, nem is másoltam ide. Az elejével nem teljesen. Nálunk gyakorlatilag egy kereső van a családban. Ha egyedül lennék, elég lenne egy negyed ekkora lakás, ötödennyi kaja, kevesebb rezsi, a fizetésem meg pont annyi lenne, mint most. Lehet, hogy anyagilag az lenne az ideálisabb, nem? Kollégám egyedül van, elég sokszor átugranak a haverjaival Balira szörfözni egyet, vagy vizisielni, vagy csak úgy. Vagy Új Zélandra.
Én meg nem ugrálok át sehová, mert hiába vagyunk többen, nem oszlik jobban a költség, csak a bevétel. :)

2014.06.16. 12:31:17

@Jaffar: @Skog: Genossenchaftswohnung kapcsan lenne nehany kerdesem. Ha jol tudom, minden ilyen lakasra van Wohnbauförderung, es ezt is vissza kell fizetni. Ez be van epitve a havi dijba, vagy kulon kell meg fizetni a havi dijak mellett. Egyaltalan mi van benne a havi dijban? Tudnatok esetleg egy nagysagrendi kalkulaciot irni, hogy miert eri meg jobban, mint hitelt venni fel sajat lakasra? Csak mert eddig akivel beszeltem, szinte mindenki lebeszelt a Genossenschaftswohnungokrol, hogy nagy bukas anyagilag az egesz...

2014.06.16. 12:36:49

@Herr Géza: Nem gondolom, hogy ez ubereles. Becsben a frekventalt helyeken 1500-2000 korul mennek az ilyen szintu lakasok, neha felette. Csak a frekventalt helyre reagaltam, nem azt mondtam, hogy egyebkent nem lehet olcsobb lakast kapni 1 utcaval arrebb. Persze kinek mi a frekventalt hely.

Herr Géza 2014.06.16. 12:37:07

@svájci sapka (ch): Zum Beispiel !! :)) És a török fehér kenyér ca. ugyanaz, mint a magyar (mondják mások, mert mi inkább félbarnát eszünk). Én meg élek-halok a spenótos-juhsajtos lahmacun-ért, amit a család két nagyija/dédije süt az elötérben (a tésztáját is helyben készítve)..... Nyami.....

Aye aye 2014.06.16. 12:37:55

Na igen, kizárólag az anyagiak miatt nagyon nem érdemes (így) külföldre költözni.

2014.06.16. 12:38:11

@KukorIca: Szia, nem kerdeztel 'butat' :), roviden: itt dolgozunk, egyelore par evre tervezzuk, nem mindenkinek valo de en kimondottan jol erzem magam eddig, imadom a meleget, a munka konnyu es erdekes, jol fizetnek. A nok elleni diszkriminacio engem nem igazan erint mivel nem vagyok helyi no, igy nagyreszt kivulrol szemlelem az esemenyeket.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 12:40:33

@Herr Géza: Megkockáztatom, finomabb. :) Meg a magos zsemléjük. Nem lehet kihagyni. :)

Sajnos, nálunk olyan nincs. Ha spenót, meg juhsajt van benne, nem lehet rossz.
:D

Sütemény1975 2014.06.16. 12:41:17

Sajnos a poszthoz nem tudok erdemben hozzaszolni , Ausztria nem a szivem csucske ;)

Fulledt, meleg ido van liverpoolban. 22 fok, de legalabb 30nak erezni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 12:42:50

@Lukas Meier:
Termeszetesen latom a kulonbseget.

Ugyanakkor van meg egy szempont: a stabilitas. Ez sem igaz minhenhol es mindenkire, de lehet tenyezo es szerintem ha az ember teszi a dolgat, akkor kiszamithatobb a kulfoldi elet. Hozzateszem, sosem dolgoztam Ausztriaban vagy Nemetorszagban nem keresett szakmaban (masmilyenben sem :) ).

2014.06.16. 12:43:01

@Sesamelmo: Igen, UAE-ben gyongyhalaszat meg halaszat volt, Szaudiban ugy tudom ez nem jellemzo. Maradt a rabszolgakereskedelem (elnezest, csak gonosz vagyok :).

Herr Géza 2014.06.16. 12:50:10

@Nyúlz of the World [A]: Az üeberelést én sem komolyan gondoltam, Te !!! Azért volt a két kiló szmájli a végén.... Csak engem is kíváncsivá tettél, hogy hol van vajon Münchenben a plafon, mivel eddig én sem fordított-ár sorrendben nézegettem hirdetéseket, amikor én kerestem lakást....
A röhej, hogy pont a legdrágább kéró a képek alapján nem is nagy was-ist-das, ráadásul a házat is konkrétan ismerem, mert részt vett a cégünk a felújításában, és bár tudom, hogy mindenkinek másak a szempontjai, én akkor sem mennék oda lakni, ha 500 €-ért kínálnák..... (kb. mintha Pesten a Bazilika mellett laknál, a házban persze rögtön kéznél a Louis Vutton-tól kezdve jó néhány egyéb luxusmárka. A shoppinghoz ki sem kell menni az utcára....)

Herr Géza 2014.06.16. 12:52:33

@svájci sapka (ch): Van darálthúsos, meg krumplis (!) verzió is, de nekem a spenótos a nagy kedvenc, azon forrón, helyben be tudok nyomni kettöt-hármat.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 13:03:59

@Sütemény1975:
Igen, de meg nem volt idom osszeszedetten valaszolni :)

2014.06.16. 13:05:14

@Herr Géza: Bocsi, de ugy tunik ma kicsit fasult vagyok! :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.06.16. 13:05:49

@svájci sapka (ch): Akkor oké, én egyszer a legolcsóbbakat gyűjtöttem össze, hogy lássák, hogy honnan indulnak az árak.

2014.06.16. 13:05:55

@Herr Géza: Igen, ebben igazad van.

Mr Long 2014.06.16. 13:07:32

@adg [Au, Darwin]: Hat akkor tessek dolgoztatni a gyerekeket is! :DDDDDD Egybol no a bevetel!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 13:08:37

@Gilda66: Így van, lehet olcsóbban is. De az összehasonlítás kedvéért kihagytuk az akciós termékeket és "olcsó" boltok árait.
Tudod, nem mindenki megy Lidl-be, Aldiba... ;)

Herr Géza 2014.06.16. 13:15:49

@Skog: Hi-hi. A Karenzgeldet elsö olvasatban "Katzengeld"-nek néztem (nagy macskásak vagyunk)... Itt a csp. ugye "Kindergeld", mondom, nocsak, Ausztriában a macskákra is fizetnek pótlékot, de nagy állatbarát ország lehet az.... :)))))))))))))))))))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 13:20:10

@svájci sapka (ch):

Miért nem mennek? A svájciaknak nem jó a "gagyi" német lidl? Nektek se jó?AKkor miért jártok át a friccekhez vásárolni?MErt ezt írtad.

skaven 2014.06.16. 13:20:11

nezegetem ezt az ar-osszehasonlito tablazatot, de hat ize...
a rizs meg a liszt oke, de 1 kg so? komolyan? milyen gyakran vesztek ti kilos sot? es amikor vesztek akkor ez tetel? szamit ez valamit? 1 kg sajt? milyen sajt? miert nem lehet egy atlag 100-150g-akarhany grammos elore csomagolt szeletelt valamit kivalasztani inkabb? nem lenne eletszerubb? 1 kg natur joghurt? ezt kiloban szoktak meghatarozni? miert nem lehet egy poharas valamit beirni ide? 1 kg vaj/margarin szinten. ezeknek is megvan az alap kiszerelese, de az tuti hogy nem kiloban szoktak menni. 1 kg lekvar? wtf? a sor sem literben megy, lehetne siman egy doboz/uveg. kolabol altalaban ket litereset vesz az ember, satobbi satobbi, kb mindegyik tetelnel lehetne ertelmesebb a bontas.
amugy ki milyen gyakran szokott szarazbabot illetve lencset venni? :) ti halat nem esztek soha? lazacot kb mindenhol lehet kapni. mindenki szalamit tol feherkenyerrel? szeletelt sonka vagy barmi mas?
mondjuk en kilos feher kenyeret sem vettem vagy 20 eve, akkor is csak akkor mikor kissrackent elkuldott vasarolni anyam gyerekkoromban.
na mindegy, szamomra olyan szinten nem eletszeru a tablazat nagy resze, hogy lehet ramdobalni a kolbaszos keriteses dumat, bocsi.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 13:20:11

@Pernilla:

Azért járna több mert az egyszerű melósnak is kell tartani valahová. Vagy teljesen rendben van hogy fizetéstől fizetésig él,vagy esetleg négyedmagával együtt hogy legyen egy kis spórolt pénze?23 évesen se laknék szívesen idegenekkel..nem hogy még később..16 évesen lehet jó buli a koliban..de később szerintem kesvéssé. +Neki is vannak előre nem látott költségei,amit valamiből fedezni kellene. Nem alanyi jogon követelem hanem azért mert én is dolgozom. Az egy dolog hogy a munkám értéktelennek van titulálva és nincs anyagilag megbecsülve,de ennek ellenére én is szeretnék élni...Erre pedig felesleges azt mondanod hogy tanulj,mert nem lehet mindenki keresett építőmérnök meg informatikus. Akkor ki fogja takarítani a mocskot?KI fog kiszolgálni a boltokban? Ki fog...lehetne sorolni.Nem mondom, van még egy alap életszínvonala a nyugati kulimelósnak,de ha így megy tovább,akkor már lassan nem lesz.Csak nézd meg hogy szállnak el az árak, minden tekintetben. Ha ez így folytatódik akkor már nem csak egy opció lesz összeköltözni x emberrel hanem az egyetlen esély a megélhetésre a rendszeren belül.Ez nem az én agymenésem,kérdezzetek meg őslakosokat hogy milyen volt az életük pl. a 90es években. És ahhoz képest most milyen. Szinte mindenki egyetért abban hogy zuhan az életszínvonal.Egyáltalán nem mérnöki fizetésekre vágyom,hanem arra hogy érezzem hogy én is számítok a társadalomban. Ha nagyon számosítani akarunk, akkor ehhez legalább kéne egy netto 1500 eurós bér a jelenlegi viszonyok között.

"Azzal nincs semmi baj, söt nagyon jo, hogy te meg Hinta leirjatok, hogy egy melos mennyiböl jön ki (bar ugye Hintanal vannak eleg extrem pluszköltsegek...), "

Az utóbbi 2 évben(mióta itt lakom és melózom) gyakorlatilag nem vettem pl ruhát,kivéve az emlegetett farmert,ami egyrészt extrém nagy méretű másrészt tény hogy elég márkás. Lehet szapulni érte de aki szerint nem érdemel meg egy melós a havi 170 óra után egy NORMÁLIS farmert.....a legtöbb ruhám 5-10 év körüli. Elsősorban pólók,pulóverek.Igen, jól olvastad. Pont ennyire vagyok konzum.

@Herr Géza:

Mekiben jár a 13-14. havi vajon?

Jaffar 2014.06.16. 13:20:11

@Nyúlz of the World [A]:

Hello. Nincs mindegyikre Förderung és amennyire én tudom ezt sohasem kell visszafizetni. Nemtom miért lenne bukás, szerintem csak elönyei vannak.Persze ez alól kivétel, ha van elég pénzed egy sajátra, amire nem, vagy csak kevés hitelt kell felvenni. A Genossenek sem egyformák. Rengeteg ilyen "társaság" létezik. Ezek tulajdonképpen cégek, akik azért jöttek létre, hogy bérházakat, hosszútávú bérleményeket meg öröklakásokat építsenek, üzemeltessenek. Persze valamennyit keresnek rajta, de ezek a cégek nem azért jöttek létre, hogy a cégvezetés, cégtulajdonosok ebböl gazdagodjanak meg.
Alap esetben a Genossenschafftswohung egy hosszútávú bérleti szerzödés. Tehát a lakás sohasem lesz a tiéd. Lakhatási jogot vásárolsz, amit a leszármazottaid is tovább örökölnek, de az unokáid már nem. Az árak nagyon változóak és jellemzöen a lakás korához igazodnak. Mindig van egy kisebb-nagyobb egy összegben befizetendö összeg, amolyan kaució. Ennek mértéke a lakás korával változik. Pl. egy 40-50 éves 22.ik kerületi 85nm-es lakás kauciója 12000€, míg az enyém ugyanebben a kerületben 37000€ volt, csak azért, mert újonann költöztem be. Ha én kiköltözök, a következö bérlö már kevesebbet rak le, de, hogy mennyit pontosan azt a cég állapítja meg. A kaució kiköltözésnél visszajár, de addig is évente 1%-ot veszítesz belöle. A lakást mindig "tisztán", hibamentesen, konyha és egyéb bútorok nélkül kapod és úgy is kell kiköltözésnél visszaadni. Minden változtatást (falak kidöntése, ajtócsere etc) a céggel engedélyeztetni kell, ill. ha nem engedélyezteted, akkor kiköltözésnél az eredeti állapotot vissza kell állítanod. A felmondási idö jellemzöen 3 hónap. Éppen ezért rengeteg olyan Genossen hirdetés van, ahol az elözö tulaj egy bizonyos összegért (Ablöse) "otthagyja", neked a régi konyháját, bútorait.
Aztán vannak olyan Genossenek (mint az enyém), ahol az állam is adott a házba lóvét. Itt alacsonyabbak a bérleti díjak (kb a piaci árhoz képest 20-30%-kal) és adott a lehetöség (10 év után), hogy a bérlö megvegye a lakást. Amennyire én tudom, a cég nem kereshet az üzleten, tehát amennyibe került anno, annyiért kell felajánlania. Persze nem kötelezö megvenni, így bérlet ugyanúgy tovább.
Vannak olyanok is (ez a jellemzö az utóbbi 2 évre), ahol kevés kauciót kell lerakni (pl 80nm új lakásért csak 8000-9000€), de cserébe havonta 800-900€-t kell fizetni, mint bérleti díj.
Vegyük az én példámat. 76nm + 30nm kis kert havonta 520€ kalt.
Ennek az 520€-nak kb fele a közös költség (Betriebskosten).
Ebben benne van a szemétszállítás, utcai világítás, parkosítás etc, de a lakás rezsije már nem.
Ha sikerül egy olyan Genossent kifognod, ahol van vételi opció, akkor az nagyon megéri. Meg szerintem amúgy is bérelni sokkal jobb, mert flexibilisebb vagy. A Genossenben meg akár életed végéig is maradhatsz, míg a "saját" ház mítoszában mindig benne van a bukta. S, ha bukta van, akkor bizony az a nagyon nagy fajtából van.

rezsöatya 2014.06.16. 13:20:19

OFF:

Akik hiányolták, azoknak. Megvan Mayree, tegnap keso este irt a blogjaba ujabb reszt...

ON

adg 2014.06.16. 13:23:11

@rezsöatya: Én voltam, örülök. Minket utál, vaagy mé' nem ír nekünk is? :D

Herr Géza 2014.06.16. 13:23:26

@Nyúlz of the World [A]: Ujjuj, nem tudom ugyan, hogy mennyire "megbízható" a statisztika (pl. mintavétel), de akkor tényleg elég szomorú a kép N.o.-hoz képest, föleg ha beleszámítom a fentebb éppen kitárgyalt lakásárakat + a magasabb élelmiszerárakat.....
Nálatok akkor a Jahresgehalt-ban benne van már a 13. és 14. havi fizu is ? Mert akkor még szarabb a kép... Itt azt általában csak a Jahreseinkommen-be számítják bele, mivel jellemzöen nem alanyi jogon jár....

rezsöatya 2014.06.16. 13:24:36

@adg [Au, Darwin]: olvasd el a bejegyzeset, dolgozik, elfoglalt, nem is akarhogyan...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.06.16. 13:24:55

@svájci sapka (ch): Nem "olcsó" boltra gondoltam, a Migros és a Coop legolcsóbb árait szedtem össze.
Általában a saját márkás termékek olcsóbbak.

Herr Géza 2014.06.16. 13:25:06

@Herr Géza: Mármint komolyan, még mielött valaki vmi. szarkazmust vélne felfedezni a hurrában... :)))

rezsöatya 2014.06.16. 13:26:29

@Herr Géza: ez olyan aranyos... en is orultem neki (rendszeresen nezegettem, varva az uj bejegyzest!)!

2014.06.16. 13:26:59

@Th's child: Szaudira gondoltam, en is probaltam megtudni hogy mi tortenhetett itt a sivatagon kivul, de eddig arra jutottam hogy nem sok minden. Lehet hogy negativan hangzik de teny hogy nincs pl. a tanulasnak semmi kulturaja, az olaj felfedezeseig szinte teljes irastudatlansag volt, nok koreben szinte 100%.

2014.06.16. 13:28:45

@Sütemény1975: Max hianyaban kenytelenek vagyunk a Wikipediaval beerni: en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Golden_Age

rezsöatya 2014.06.16. 13:29:21

@Herr Géza: nem Hurraban vannak a szarkazmusok, hanem Mr Long varosaban... o nem tud toluk aludni... :-))))

2014.06.16. 13:34:25

@Jaffar: Eloszor is koszonom a kimerito valaszt! :)

Ha jol ertem, ha MietKauf-ost veszel, akkor befizeted Finanzierungsbeitrag 20-30 ezertol a csillagos egig, lakas fuggvenyeben, es a havi dijban a berleti dij es a rezsi egy resze van benne, semmi nem megy a lakas tovabbi araba, sem a WBF torlesztesbe? (Egyebkent Burgenlandban nezegettem, ott minden lakason van 60.000 euro WBF.) Vagyis 10 ev mulva, amikor meg akarod venni, akkor be van fizetve a Finanzierungsbeitrag-10% es ennyi? Raadasul nekem azt mondta a csaj a Genossenschaft-nal, hogy 10 ev mulva ujra ertekelik a lakast, es ha kozben felmennek az ingatlanarak, akkor majd a magasabb ujraertekelt aron veheted csak meg a lakast. Es ha jol ertettem, ha el szeretned majd egyszer kesobb adni, el sem adhatod, csak a Genossenschafton keresztul. Ezeknel voltam bent: www.osg.at/ es www.ebsg.at/

rezsöatya 2014.06.16. 13:35:57

@skaven: korabban (tan egy honapja) valaki emlitette, hogy megvesz egy nagy vodor yoghurtot (1 kg-osat) es be is vagja.... pl. a sót en sem aprankent veszem, hanem egy nagy doboz tengeri so, aztan itthon betoltom a soszoroba, illetve fozeshez egy nagyobb uvegbe. Vagy, mivel rendszeresen sutok sutemenyeket + vajat eszem (nem margarint), miert ne lenne eletszeru, ha valaki nagyobb adaggal szamol?

A nagyobb kiszereles gazdasagosabb arban is, meg nem kell minden masnap boltba szaladgalni...

Pernilla 2014.06.16. 13:36:10

@házelőtthinta: Igazad van par dologban, de ha zuhan az a bizonyos eletszinvonal, az nem csak itt, hanem mindenhol mashol is. Tehat relative szerintem az elöre lathato jövöben mindig jobb lesz itt, mint Magyarorszagon.
Nekem otthon a mernök növerem es unokanöverem is alberletben lakik, egy lakotarssal. Nem tudnanak egyedül berelni, vagy ha megis, nem maradna semmi masra penz. Persze nem a top-mernöki szakmakban dolgoznak, de hangsulyozom, mernökök...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 13:41:30

@Gilda66: Félreértettél. :) Majd privátban megírom mire gondoltam.

adg 2014.06.16. 13:41:36

@skaven: Igen, valóban. Mindig lehet mindent másképp is. Miért egy kilo, miért nem a kiszerelés? Milyen kiszerelés, joghurt pl 150-160-175-180-200-250 gr (és igen, kiloban szokták, vagy annak törtrészében, literre, méterben, hektárban még nem láttam. Nálunk pl a natúr joghurt általában konkrétan literes.), tojás 6-10-12 darab, valami van ahol Oz, van ahol gram. A sör ugyan ez, gondolj bele, van pl 250/300/333/375/500/750/1000 ml, ha egy doboz van megadva, akkor hogy hasonlítod össze? Minek meghatározni, hogy milyen sajt, milyen felvágott? Olyan közepes. Új Kaledóniában, meg Brazíliában, Finnországban és Észak Kóreában vagy Ugandában nem biztos, hogy fedi egymást a választék, hiába írod elő, hogy "Tolle félzsíros lapka 180 gr vákumfóliában Teszkóból".

Szerintem össze lehet hasonlítani, ez a lényeg. 1 kg vaj x euro, ebből ki lehet számolni, hogy akkor mennyi a 20 deka, ha érdekel.
Ha már akkor is itt lettél volna, amikor megszületett a táblázat, akkor hozzátehettél volna valami építő kritikát, mostmár sajnos kicsit késő.

Herr Géza 2014.06.16. 13:41:37

@rezsöatya: Hát igen, egyénisége határozottan színt hozott a blogba és ha csak úgy besértödik, elmegy a kedve, stb. és innen eltünik azt is nagyon sajnálnám, de ráadásul a munkája/munkahelye is olyan, hogy az ember akár még sokkal rosszabra is gondolhat.... De ne fessük az ördögöt a falra. Remélem hamarosan ide is beköszön. :))))

2014.06.16. 13:43:19

@Herr Géza: Igen benne van. Nekem csak a kozvetlen kornyezetemre van ralatasom, de a teljesseg igenye nelkul nehany pelda az ismeretsegi korombol:
- takaritono havi 20 oraban: brutto 600
- epitkezesen vezeto acs (nem tudom pontosan mi ennek a hivatalos neve): netto 1400/ho (egyresze zsebbe)
- bolti elado az SCS-ben butikban: brutto 1650
- Bolti elado a Billaban: brutto 1350
- programozo: brutto 3500
- rendszergazda: brutto 3000
- kozgazdasz multinal: brutto 2800
- gyari munkas osszeszerelo uzemben: brutto 1540
- irodai aktatologato es telefonmegvalaszolgato: brutto 2000-2200
- ertekesitesi igazgato egy kis maszek cegnel: brutto 6500

Nem tudom, ezekert mennyit fizetnek Nemetorszagban, meg azt sem, hogy ezek itt mennyire jellemzo berek...

Skog 2014.06.16. 13:45:40

@Lukas Meier: Semmi gond. Ha már érted.
"Hip hip hurra! Alles ist super. Alles ist wunderbar.
Hip hip hurra! Alles ist besser als es damals war." (Die Ärzte)
@Nyúlz of the World [A]:

Jaffar korrektül összefoglalta. Èn csak annyit írnék hozzá, hogy nagyon oda kell figyelni minden apró részletre. Ma már, mindent egybevéve én sem ajánlanám. Nagyon korrekt konstrukció, sok apró szépséghibával és az a fránya ördög....
Mindenben meg kell kérdezni az adott illetékest és leellenörizni amit mond, ha ír akkor oké. Majd minden gittegylet más szabályok szerint rágja a gittet.
@Herr Géza:
Macska van. Naná.
Igen szerintem is Németország per pillanat olcsóbb, majd mindenben. A lakásmizéria pedig nagyon súlyos lett, föleg Bécsben, az elmúlt 3 évben. Nevetséges árakat kérnek lakásokért(bérlakásokra gondolok), nagyon mesterségesen magas árakkal nyomulnak a Bécsiek, erröl is volt már sok cikk, de amíg ilyen sokan jönnek, akik szinte "bármit megesznek" addig nem fog nagyon lemenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 13:47:31

@Lukas Meier:
Egy egyedülálló jò szakmunkás itt Csekonics bàróként él.
Csaxólok.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.16. 13:48:40

@házelőtthinta: nem tudom, mi járunk Lidl-be is (szerencsére csütörtökön megnyílik a mi városunkban), Aldiba is, nem mellesleg azért, mert otthon már kitapasztaltunk bizonyos termékeket, amit szeretünk és azt itt is megvesszük.
Azt, hogy a svájcinak ez miért talajdiszkont, nem tudom, de ha felidézem, tényleg inkább a bevándorlókat látni ezekben az üzletekben.
Lehet a svájci nem szorul rá, hogy olcsóbban vásároljon. Ennek ellenére tényleg átjárnak Németországba, egyrészt mert olcsóbb, másrészt "B" tartózkodásival a német ÁFA visszaigényelhető, ami 19%, és a svájcit fizeted be, ami 8%, tehát kb. 10%-kal olcsóbb a már eleve kevesebbe kerülő cucc. Mi még nem voltunk, nem tudom hogy megy, de hamarosan megyünk, mert nagybevásárlást kell tartani. :) 20 km-re lakunk a határtól, úgyhogy nem nagy kitérő.

adg 2014.06.16. 13:49:42

@Herr Géza: Azért jellemző. Blogolni van ideje, ránk meg nincs...
:DD

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.06.16. 13:50:32

@svájci sapka (ch): Nem értettelek félre, a célzást is értettem :-) Csak azt hiányolom a táblázatból, hogy jelölni kellene talán, hogy ezek a legolcsóbb árak, vagy közepesek esetleg minőségi, márkás termékek árai. Így kicsit átláthatatlan számomra, például másoknál sem tudom ezeket az információkat. Az ország után talán zárójelbe oda lehetne írni, így azok is tudnak kalkulálni, akik egyébként nem ismerik az adott ország árait. Persze ez csak az élelmiszereknél érdekes, a többi talán kötöttebb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 13:52:28

@Herr Géza:
Ez igaz Londonra is.
Szuperek a török meg lengyel boltok.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 13:52:38

@Gilda66: Ebből lesz majd egy poszt, ami később - teljes feltöltés - után lesz önálló.
Szöveg is lesz hozzá. Ez most még csak "munkapéldány."
:)

jewel79bp 2014.06.16. 13:53:03

Ahogy olvasom, a lakásár a legérdekesebb pontja ennek az egésznek. Én Hollandiában élek, itt is hasonló a dolog. Létezik bérlakás, de nálunk, vidéken, kisvárosban minimum 2 évet kell várni rá, utána sorsolnak, hogy ki kapja a lakást, és csomó feltételnek kell megfelelni: gyerekesek előnyben, meg van határozva a maximum bevétel, stb. És onnan, hogy piaci alapon vagy kénytelen lakást bérelni, óriási különbségek lesznek. Az önkormányzati bérlakás havi 400 eurójával szemben ugyanazt piaci alapon kiveszed 800-900 euróért, de az olyan tipikus, bevándorlóknak kiadott nagyobb házakban, ahol közösen használ több idegen egy lakást, egy szoba is belekerülhet 400-500 euróba. És innen mindegy, hogy 5 euró a csirkemell kilója, vagy 6,50.

Mr Long 2014.06.16. 13:53:05

@diggerdriver: Londonorszagban is, vagy Angliaban?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.06.16. 13:53:44

@házelőtthinta: Az utolsó mondat nekem szólt, én értettem is :-)
Ezen ne húzd fel magad!

Kiég3tt 2014.06.16. 13:58:05

@Lukas Meier:
A kollega megirta azt, ahogy ok elnek Ausztriaban, ahogy korabban masok is megtettek mar.
Tudtommal nincs informacionk arrol, h milyen arany az ertelmisegi/nem ertelmisegi kivandorlo. Mint ahogy meg szaz egyeb kategoria szerint is lehetne az embereket osztalyozni es megcelozni, h vajon melyik a legszelesebb reteg.
Kar azzal probalkozni, h semat huzzunk az osszes kimasirozo magyar lehetosegeire es arra, h mi var rajuk.
Sztem az egyik legkiszamithatatlanabb faktor a szerencse, ami mindenkinel mas. Nyilvan a szorgalmasabb, tervezgeto embereknek nagyobb eselyuk van szerencsesen alakitani az eletuket...
Ha ugy erzed, h a kollega egzisztenciaja helyett a te eletpalyad jobban lefedi a tobbseg lehetosegeit... ird meg. Nem a te postod lenne az elso "mas postjara reflektalo iras".
Az az illeto, aki meg egy-egy tortenet alapjan ragad hatizsakot es hoz meg egy ilyen kaliberu dontest, nelkulozve egyeb utanajarasokat, en azt mondom, h felelotlen es csak REMELEM, h a kikoltozo emberek tobbsegere ez nem jellemzo.
Egyebkent a post maga nekem tetszett, jol fel lett epitve es bizonyara vannak benne olyan informaciok, amik nehany erintettnek hasznos lehet.

Egyebkent azokat az embereket sosem fogom megerteni, akik kimennek kulfoldre elni es arrol sirankoznak, h mennyire rossz ott nekik. (Akinek nem inge, ne vegye magara)
Magyarorszagra szulettunk... de ahova koltoztunk, azt magunk valasztottuk meg - ha megsem tetszik, akkor lehet, h nem tajekozodtunk kelloen...?!
Vagy rosszul latom?

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.16. 13:59:16

@Gilda66: Amikor megszületett a táblázat, akkor az volt a felkiáltás, hogy nem akciós, közepes árú termékeket írjunk be.

Sütemény1975 2014.06.16. 13:59:46

@Egy rossz madár [swe]: ok, csak erdeklodtem. neha szokta jatszani azt, hogy nem kuldi at mobilrol.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 14:01:12

@Lex D'Arquebus: Én is járok, félre ne érts.
Egyébként, az a duma része, hogy a svájci nem jár Lidl-be, meg németbe...
:D
Csak ciki bevallani. Csíptem fülön már ismerőst.
Merre laktok?
Nem értettem, hogy milyen 8 %-ot fizetsz be?

adg 2014.06.16. 14:03:27

@Gilda66: Jó ötlet, köszi. Beleírtam a fejlécébe, talán mostmár egyértelműbb.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.16. 14:04:05

@svájci sapka (ch): elméletileg befizetsz. :) ugyanis az lenne, hogy a cuccokat be kéne léptetni svájcba, ahol be kell fizesd a svájci áfá-t a behozott termékekre. de ahogy láttam, meg se állnak az emberek bejövetelkor, szóval az egészben a német ÁFA visszaigénylése a biztos.

Sütemény1975 2014.06.16. 14:04:17

@diggerdriver: aztan annak a Csekonicsnak olyan jol ment? csak nem hamburgerhus forgato volt a mekiben? :))

Herr Géza 2014.06.16. 14:04:17

@Nyúlz of the World [A]:
Ácsi, a takarítónö 20 órája nem heti 20-ként értendö ? (Mert így 30-eurós órabére lenne és hinta rögtön nönek álcázza magát és megy...)
Vezetö ács: borítékos pénz nélkül több (2,5-3-4e között, de bruttó)
Bolti eladó: személyes ismeretségem ilyen brancsban nincs, olvasott adatok alapján kb. annyi (1200-2000)
Programozó, rendszergazda, közgazdász: itt a végzettségnél is többet számít a beosztás, a cég mérete, kisváros/nagyváros, kelet/nyugat, kor/tapasztalat stb., amiket írtál az itt sztem. az alsó vége...)
Gyári munkás: 1500-töl 4-4,5e-ig is akár
Aktatologató: inkább kevesebb
Értékesítési igazgató: passz, kb. reális itt is
Hozzátenném még azt, ahol igazán kiismerem magam:
Mérnök (pl. gépész): 3e-töl 6-7e-ig (beosztott mérnök, nem vezetö)

Jaffar 2014.06.16. 14:04:49

@Nyúlz of the World [A]:

Hehe. Igen. Sajnos mindenki mást mond. Nekünk azt mondták, hogy amennyiért építették, annyiért kötelesek felajánlani, nem kereshetnek rajta. Nálunk simán akasztana a Genossenschafftsfirma lakásonként 100.000€-t, amit Bécs nem nézne szerintem jó szemmel. Persze az is lehet, hogy Burgerlandban más, hisz ezek a dolgok tartományi szinten mennek. Ami itt megengedett, az lehet hogy Burgerlandban nem etc..
Annyi biztos, hogy itt Bécsben egy volt kollégám nemrég kapta meg az ajánlatát, ami rendkívül kedvezö volt, hisz ahogy ö mondta a hasonló lakások a környéken minimum 150e€-val drágábbak. Az enyém az olyan, hogy, ha megveszem, akkor az addig befizettett "bérleti díjat (tehát a havi 520€ kb felét) a vételárba beszámolják. Ettöl függetlenül még nem biztos, hogy belevágok. Majd 7 év múlva kiderül. Most 820€-at fizetek (a kaucióra hitelt vettem fel) és ennél sokkal többet nem szeretnék havonta fizteni, amennyiben megvételre kerülne a sor (hitel), mert nem ér annyit az egész. Ha belegondolsz és "csak" 800€-s hitellel számolsz, akkor még arra rájön minimum 500€ rezsi (közös költség + víz, villany etc.), s okos ember nem köt többet hitelre, mint a családi bevétel 30, max. 40%-a.

skaven 2014.06.16. 14:04:49

@adg [Au, Darwin]: bevallom en soha nem szoktam joghurtot venni, ha kilos a cucc, akkor az, ez zavart a legkevesbe. :)
ettol fuggetlenul kitartok amellett, hogy par cucc total hulyen van megadva. igen, itt is pintban van a sor, ettol meg egy uveget veszek, az annyi amennyi.
meg en raraknek par masmilyen jellegu tetelt is, pl egy mozijegy ara.
vagy akar egy mekis menu arat is feltuntethetnenk, bar azt sem tudom mennyi be kerul, mondjuk be is zart nalunk a meki. :)
baguette is van kismillio meretben, de atttol meg raraknam a listara hogy egy atlagos meretu mennyibe kerul. egy kilo lazac is jol osszehasonlithato.
olivaolaj is mehetne ra, eleg szarul hangzik hogy mindenki etolajjal sut. narancsle. mittomen. nem hiszem el hogy pl. lencset gyakrabban vesztek mint ilyesmiket. ilyen alapon mar egy par virslit is fel lehetett volna ra rakni. vagy mondjuk uveg ketchup/majonez... megertem hogy nem fel el ra nyolcszaz cucc, de szerintem lehetne jobb is azert ez a tablazat.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.16. 14:06:48

@Lex D'Arquebus: 300 .- / fő adómentes, ha nem léped túl a megengedett mennyiséged, nem kell fizetned semmit.
:)
Csak felette.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 14:08:18

@Mr Long (UK):
Londonban biztos vidéken még biztosabb csak nem biztos hogy ugyanabban a szakmában.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.16. 14:09:10

@skaven: a szokásos "átmenetileg elkezdem"-típusú projekt. létrehoztam a táblázatot, kísérleti vagy template jelleggel, aztán így maradt. nem volt mögötte sok gondolkodás, maxval feldobott egy listát anno, azok kerültek bele, plusz amit még a többiek hozzáírtak.

adg 2014.06.16. 14:14:35

@skaven: Úgy volt, hogy voltunk itt páran, voltak öletek, aztán valaki összedobta azok alapján ezt a listát. Pár dolog szerintem sem a legjobb választás, pl a lencse, ahogy írod. De én meg amellett tartok ki, hogy érdemes valami egész mértékegységre számolni őket, nem dobozra, üvegre, kartonra, mert az nagyon szór, a liter meg liter. Az étolaj pedig lehet oliva is, az csak azt jelenti, hogy étkezési célú olaj, magyarul sütni pl, és nem salátára, ha jól értelmezem. Itt pl pont inkább oliva, mint napraforgó.

Jaffar 2014.06.16. 14:17:41

@Herr Géza:

Azért van egy-két túlzás a listádban :)

Maradjunk annyiban, hogy van itt egy lista, ami (10 éves tapasztalattal a hátam mögött) nagyjából fedi a valóságot. Persze ez sem tökéletes :
www.krone.at/Wirtschaft/So_viel_verdient_Oesterreich-Einkommens-Check-Story-27110

Kis segítség aki nem tudná mi a különbség:
Arbeiter : Fizikai munkás
Angestellte: Alkalmazott

A fizikai munkások valóban kereshetnek 3-4 Bruttót, de akkor nem 160 órát dolgoztak a hónapban, hanem lényegesen többet.
Arról nem is beszélve, hogy a cégek nagyon sok helyen részmunkaidöben dolgoztatnak, vagy jellemzöen a vendéglátásban, ahol szezonális munka van, ott csak 8-10 hónapot dolgoznak, majd 2 hónapig munkanélkülire vannak jelentve.

2014.06.16. 14:19:09

@Herr Géza: termeszetesen heti 20 ora :D

Hat, akkor arrafele tenyleg magasabbak a berek. Vagy az altalam ismert itteni berek nem igazan atlagosak, hanem az adott kategoria aljat jelentik. Mar tobben mondtak, hogy menjek Munchenbe, mert 1,2-1,5-el felszorozhatom a jelenlegi beremet, es siman kapok annyit, de valahogy eleg hihetetlennek hangzik. Es alitolag Munchenben sem kerul tobbe az elet, mint pl. Becsben. Csak hat, amig Sopronbol ingazik az ember, raadasul sajat lakasbol, meg mindig ez az anyagilag uberelhetetlen verzio... :)

Herr Géza 2014.06.16. 14:19:13

@Lex D'Arquebus: "...tényleg inkább a bevándorlókat látni ezekben az üzletekben. "
Eszembe jutott a német öskor: a 80-as évek végén még nem is volt az Aldiban pl. iparcikk, szimpla élelmiszer/háztartási cuccos diszkont volt, nagyon szegényes dizájnnal . A boltokban polc is alig volt, rengeteg dolgot sima mezei raklapról árultak, szegényes, noname dizájnnal (fehér zacsi..) , a többihez képest bazi olcsón és tényleg szinte csak bevándorlókat lehetett látni az utcán is az Aldis szatyorral. Aztán elindult a profilváltás, a tudatos saját márkás "imidzsépítés" szinte változatlan árak mellett. A német középosztály is elkezdett számolni és beszivárogni az Aldiba. A szomszédok elött azonban még ciki volt az outing az Aldis zacsival, így hát vitték magukkal az összehajtogatott Tengelmann-os, Kaufhof-os, stb. szatyrokat és a boltban a pénztárnál aztán abba pakoltak. Röhejes volt öket tömegesen látni a boltban a "márkás" zacsikkal.....

2014.06.16. 14:21:57

@Jaffar: Burgenlandban 150.000-ert mar korrekt kertes hazakat kapsz, lepukkantakat mar kevesebbert, 100.000 korul is. Es szerintem nem kell rakoltsel 50.000-et a felujitasra, plane ha magyar brigad vegzi.

Herr Géza 2014.06.16. 14:22:11

@Nyúlz of the World [A]:
"Csak hat, amig Sopronbol ingazik az ember, raadasul sajat lakasbol, meg mindig ez az anyagilag uberelhetetlen verzio... :)"
Na ja, úgy nincs min matekozni....

@Jaffar: Halihó !! Én a német fizukról írtam vala.....

Herr Géza 2014.06.16. 14:26:44

@Jaffar: Észrevételed jogos, csak akkor derül ki, hogy N.o.-ról szóltak a bérek, ha elolvastad hozzá Nyúlz hivatkozott kommentjét is... Sorry.

Herr Géza 2014.06.16. 14:31:10

@adg [Au, Darwin]: Ne légy gonosz... :)) Majd benéz ide is. Így van ez, ha valakitöl megszoktuk, hogy itt van szinte minden nap, aztán meg kihagy két hetet....

skaven 2014.06.16. 14:34:36

@adg [Au, Darwin]: jo, hat attol meg lehetne fejleszteni a listat. :)
de lehet hogy csak unatkozom ma meloban, nem tudom.

mondjuk igy jobban belegondolva az ilyen alap vasarlasok eleg kis reszet teszik ki a havi koltesunknek, ket emberre ez nalunk talan 120 font korul lehet egy heten. persze ha hozzavennem a kutya/macska kajat, meg amit meg bonuszban rajuk koltunk, mar mas lenne a helyzet, egy gyerek lehet hogy olcsobb. :)
raadasul ha gyengebb minosegu dolgokat vennek, akkor sem maradna erezhetoen sokkal tobb penz. a fo kiadas a lakas nyilvanvaloan. meg a kozlekedes, stb. szoval olyan sokat nem szamit hogy mennyibe kerul egy kilo kenyer.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 14:34:36

@Herr Géza:

bolti eladó 2 ezer? Gyári melós akár 4 ezer? Múltkor azt írtad hogy Ausztriában magasabb a bérszínvonal...most meg nem magasabb?

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 14:49:02

@Herr Géza: @Jaffar: ha már a fizukról van szó, akkor érdemes megnézni az adókat, Németországban ugye családi adózás van, Ausztriában asszem nem, de a németeknél az egyedülálló esetében magasabb az adó, mint Ausztriában!

Úgyhogy óvatosan az bruttók összeméregetésével!

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 14:49:03

@Kiég3tt:
Nem igaz, hogy hányszor kell leírnom!

"Egyebkent azokat az embereket sosem fogom megerteni, akik kimennek kulfoldre elni es arrol sirankoznak, h mennyire rossz ott nekik. (Akinek nem inge, ne vegye magara) "
Nem.
Az fáj, hogy különlegesen szerencsés feltételekkel ír valaki egy posztot és úgy tűnik, mintha az a valóság lenne az átlag számára. Írtam példát is (erdélyi pár feketén bérelt budai lakásban 600 nettót keresnek). Olvasd el kérlek még egyszer.

A valóság a legtöbb ember számára az, amit Hinta ír és én is levezettem. Tessék visszaolvasni.
Kitörés ebből nincsen a legtöbb esetben, miért is? Mert a nyelvvel nem igazán lehet fejlődni egy adott szint után, mert a helyiek nem fogadnak be (ez így van Angliában és Németországban is, vannak egyedülálló ismerőseim), a munkahelyen szinte kizárólag külföldiek vannak, ált. a főnök osztrák és adja az utasításokat és ennyi a helyiekkel a kapcsolat. Szabadidőben magyarokkal jössz össze, mert a többi külföldi is rosszul tud németül és nem értitek meg egymást az alapvető utasításokon kívül.
Szakmát tanulni 40 órás hét mellett (ami sok helyen 50 vagy több) nem tudsz.

Ez a valóság.

@diggerdriver: Megnéztem a blogod, látom Londonban vagy. Szerintem nem mondasz igazat.
Tessék levezetni egy egyedülálló, egyedül lakó esetén a bevétel is kiadás oldalt és hogy mennyi marad hónap végére.

@Egy rossz madár [swe]: a kiszámíthatóság és a nyugodtság már elmúlt a válság óta, tessék megnézni a munkanélküliségi számokat egész Európában. Figyelem, az alacsony értékeket nyugodtan meg lehet szorozni 1,5-2-vel, az az igazság.

@Nyúlz of the World [A]: nem, de a 2900 bruttó * 14 az 40 000 bruttó egy évben, ezzel igencsak elöl foglal helyet a posztoló. Ráadásul a táblázatban van néhány érdekes adat, egy Finanzdirektor sztem tuti többet kap, mint 56k, egy Maurer sem hiszem, hogy 28k-t megkap, építőiparban is a főnökökön kívül mindenki bevándorló sokszor félig feketén foglalkoztatva.

Amiket írtál fizukat, oda meg jó lenne a tapasztalat is.

2014.06.16. 14:59:39

@Lukas Meier: Mire gondolsz, hogy tapasztalat? Mivel mar en is, es az ismeretsegi korom is kozelebb all a 40-hez, mint a 30-hoz, sot nem kevesen mar felette is jarnak, igy termeszetesen mindenkinek van tapasztalata boven abban, amit csinal...

"Laut Statistik Austria liegt das arithmetische Mittel der Nettomonatseinkommen von Arbeitern bei exakt 1616 Euro." Vagyis ez azt jelenti, hogy azert az Arbeiter kategoriaban is kell legyen jonehany 1800-2000 euro koruli netto (!!) is, kulonben nem jon ki a matek.

Mr Long 2014.06.16. 15:04:15

@Lukas Meier: "Tessék levezetni egy egyedülálló, egyedül lakó esetén a bevétel is kiadás oldalt és hogy mennyi marad hónap végére."
Nem elek egyedul, de kollegammal beszelgetve (o egyedulallo) siman kijohet £1000-bol. Igaz ebben az esetben nem egyedul berel kecot, mert az itt siman csak onmagaban benne van £700-800-ban, de ketszobas share flatben egy masik lakoval megvagy 400-500-ban es akkor mar jo kornyeken elsz. Es ha mondjuk ezt mernoki fizubol teszed akkor azert rendesen marad penz a szamladon ho vegen. £500-bol meg havonta azert ki lehet jonni kaja, szorakozas kapcsan.

Jaffar 2014.06.16. 15:04:55

@Nyúlz of the World [A]:
Mondom, még mindig nem vágom, hogy miért akarsz Sopronból Burgerlandba költözni :), de tény, hogy ott már akár 150e€ körül házat kapsz, csak az a fránya infrastruktúra. Ha van óvodás korú gyermeked, ill. gyerekvállalás elött vagytok, akkor nem ajánlom, mert vidéken csak 12.00-ig ingyenes az ovi.

Matula néne 2014.06.16. 15:06:39

@Mirjam2: Értem! Így mindjárt más.... akkor pld. szabadon vezethetsz is külföldiként annak ellenére hogy nő vagy? Nyaraltam egyszer Jordániában, egyszerűen nem mehettünk el a szállodából lányok magunk sehová, csak a csoporttal együtt. A 3 csillagos szállodánk pedig bárhol simán megütötte volt az 5 csillagot.

2014.06.16. 15:09:06

@Jaffar: Pont a gyerek az egyik fo erv, hogy itt jarjon ovodaba es iskolaba, inkabb, mint otthon. A masik, hogy lassan nagyobb lakas fog kelleni, es emiatt is nagyon gondolkozunk, hogy akarunk otthon penzt kolteni, vagy hosszu tavon jobban megeri az osztrak oldalon invesztalni valamibe, ha mar mindenkeppen kell. Plusz a nem racionalis resze, amit leirtam mar sokszor, de azt sajnos nem tudom elmagyarazni, azt vagy erti valaki, mert o is hasonloan eli meg, vagy nem. Nalunk pl. parom sem igen erti ezt a reszet, de el tudja fogadni, hogy igy erzek. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 15:11:22

@Lukas Meier: "Szakmát tanulni 40 órás hét mellett (ami sok helyen 50 vagy több) nem tudsz."

Az ide irogató emberek között több is van, akik redes főállás mellett csinálnak MSc szintű egyetemet... Csak gondoltam szólok. :)

"Mert a nyelvvel nem igazán lehet fejlődni egy adott szint után, mert a helyiek nem fogadnak be."

Hát ezt végképp nem értem.
Bár nem élek osztrákiába, de nehezen hiszem hogy ott az osztrák TV nézése, rádió hallgatása, könyv olvasása, nyelvtanfolyamra való beiratkozás n darab osztrák barátról szóló igazoláshoz lenne kötve.

"Kitörés ebből nincsen a legtöbb esetben"

Erre szoktuk azt mondani, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

Értem én a problémád. Nem vagy elégedett az élettel és amikor valaki másnak bejött, akkor azon vezeted le a saját feszültségedet.

Hogy milyen alapon írja-e le ő a történetét, amikor a legtöbb ember nem így él. És? Egy szóval sem mondta, hogy az átlagról van szó. A saját pénzügyeit tette fel ide. Nagyon jól tette. Legalább az embereket motiválja, hogy ne ragadjanak le a mosogatás-takarítás-felszolgálás szentháromságban.

Te mire szeretnéd tanítani a gyerekeidet? Hogy fogadják el szépen a kiszabott sorsukat, hogy az emberek 90%-a elégedetlen az életével, úgyis ez a sors vár rájuk is. Vagy megtanítod nekik, hogy szerencsére egy szabad Európában élünk, ahol mindenki azzá válhat, akivé csak akar és nyugodtan szarja le mit mondd a tömeg, menjen a céljai felé. Sőt, jó eséllyel akkor csinál majd valamit igazán jól, ha a legtöbben nem értik/nem hisznek benne, hogy az lehetséges.

Én biztos hogy az utóbbit fogom tanítani neki(k). Te pedig tégy ahogy gondolod, de ne felejtsd hogy mindenki a saját szerencséjének kovácsa! Lehet itt "kulimunkázni" meg "nem befogadó osztrákozni", de ha nem vagy elégedett az életeddel, azért csakis 1 ember a hibás: Te! Ezt kár kozmetikázni.

Bocs, hogy ilyen kioktató stílusban neked estem, nem szokásom, de láthatóan nagyon más a filozófiai megközelítésünk. Ezzel nincs semmi baj, csak ne állítsuk már hogy itt mindenki konstans hazudik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 15:12:19

@Lukas Meier:

Egyedül élni Londoban melósként? Szép álmok.A lakbér kijön a fizetésedből és ennyi.

Mr Long 2014.06.16. 15:17:41

@házelőtthinta: "Kulimunka" £14-16 ph fizuert? Ennyibe vannak a gepkezelok. Ez egy alacsonyabb mernok orabere, csak megsugom!

La Pantera 2014.06.16. 15:20:51

@Lukas Meier: Szerintem a posztoló még "szerencsés körülményei" ellenére sem él fényűzően. Ha 150 eurót tesznek félre egy hónapban, akkor egy hirtelen kiadás (autóalkatrész-csere, lerobban a mosógép, gyerekeknek új bútor kell, fogászat, stb.) igencsak megterheli a családi kasszát. Nyilván, ha a feleség is keres majd 200 ezer eurót, akkor havi négyezerből már kényelmesebben fognak élni, bár nagy luxusban akkor sem.

ablakkktalan (törölt) 2014.06.16. 15:20:56

@Lukas Meier: Nekem még nem volt olyan ismerősöm, akit ha felvettek mosogatni, és dolgozott mint az állat, ne léptették volna előre pár hónap után magasabb pozícióba, magasabb fizetésért, a legtöbbet pedig 1-2 év után még magasabbra tolták.

Egy idő után nem lehet elkerülni, hogy legalább 1500 fontot ne keress havonta. Utána párosodsz egy hasonlóval, az már 3000 havonta. Havi ezeré' elmentek külön, ezerből telerakjátok a pocit, elmentek kirándulni, megtankoljátok a kocsit, a maradék ezret meg félrerakjátok. Két év után van 24.000 fontod, abból már vállalkozhatsz is ha akarsz.

Persze ehhez tenni kell, ilyenkor válik el, hogy kit milyen fából faragtak. Láttam már nagypofájú kigyúrt állatot sírva hazaoldalogni, meg vézna, nem okos, képesítés nélküli embert kitörni valóban a semmiből. Csak akarat kell hozzá, meg keménység.

La Pantera 2014.06.16. 15:23:01

@La Pantera: 2 ezer eurót, nem 200 ezret:)

2014.06.16. 15:27:35

@Lukas Meier: Szerinted hol irta a posztolo hogy az o eletmodja az atlag? Nekem az jott le hogy a sajat csaladjarol irt, ennyi. Nekik ez a valosag, neked meg mas. Nem hiszem hogy csak az a 'valosag' hogy a kivandorlok nem tanulnak meg a helyi nyelven es csak magyar barataik vannak. Angliaban egyertelmuen nem igy van; Ausztriaban nem eltem, ugyhogy ehhez nem tudok hozzaszolni, es tudom hogy pl. az osztrak dialektusok sokkal erosebbek mint az angolok illetve lehet hogy a helyiek is kevesbe nyitottak a kulfoldiek iranyaban. Ettol fuggetlenul biztosan nem a te tapasztalatod az egyetlen 'valosag', meg az sem biztos hogy ez az 'atlag', egyszeruen ez a te tapasztalatod ami semmivel sem jobban vagy kevesbe valos mint mase.

rezsöatya 2014.06.16. 15:30:54

@Sütemény1975: ezt akartam en is kerdezni. Mar reg lattam itt a blogon. Biztos azt is kiutalTUK! :-))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 15:32:14

@ablakkktalan:

Nagyon életszerű hogy a mosogatót előléptetik....a nettó 850 fontos fizuból 1500 lesz....én 2 év alatt egyetlen embert se ismerek akit előléptettek volna kulimelóból itt.

Jaffar 2014.06.16. 15:32:14

@Nyúlz of the World [A]:

Ha viszont még ovi elött álltok, akkor érdemes jól meggondolni., mert mint írtam az ovi nem ingyenes. Sajna vidéken munkát sem egyszerü találni, s hiáb van jó fizud, ha a párod meg otthon csücsül. Bécs környéke (Niederösterreich) ismét drága, ha nem drágább, mint Bécs egyes részei, pedig Bécsben is találni nyugis helyeket. Persze 2-3 évig is eltarthat mire meglesz az igazi.
Bécs mellett szól szinte minden. Ingyenes egész napos óvoda, sok munkahely, sok lehetöség. Aztán persze ellene szól, hogy "nagyváros", ami sokaknak ellenszenves, de szerintem nem olyan vészes. Mondjuk én biztos nem csinálnám azt, hogy csak azért vidékre költözzek, hogy aztán apuka meg anyuka is ingázhasson minden nap be Bécsbe a munkahelyére.

2014.06.16. 15:43:15

@Jaffar: Mivel parom soproni, es ott az egesz csalad is, es nem igen szeretne messze koltozni, igy csak hatar kornyeki burgenlandi resz johet szoba, Eisentadt kornyeke. Raadasul paromnak eleg jo allasa van Sopronban, jobb, mint amilyenre a jelenlegi nemet tudasaval itt eselye lenne, emiatt ha kikoltoznenk, akkor valszeg o lenne azon kevesek egyike, aki Ausztriabol ingazna Sopronba... :D

De ertem, amiket irsz, azt pont nem tudtam, hogy fizetos az ovi, jo hogy irtad, ennek utana is kell majd nezzek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 15:46:39

ma végignéztem az összes erotikus kőfaragást a hindu templomokban. idejövök kikapcsolódni, és erre itt is egy kolbász :-)

najó, elolvasom a posztot meg a kommenteket is :-D

rezsöatya 2014.06.16. 15:51:19

@házelőtthinta: bizony eletszeru. Egy ismeros, jogaszkent jott ki (meg mielott; akkor vegezte epp az egyetemet, kezdokent remenytelennek latta a mo-i eletet). Kijott, mosogatott. Fel ev mulva mar kis-konyha fonok volt, mert hajtott, megbecsultek. Egy ev mulva mar a barpult mogott allt (elvegzett egy mixertanfolyamot kozben), s igy lett a 800 £-jabol havi 3000.
Akarni kell es tudatosan elni!
Csak mondom...

montroyal ( CAN qc) 2014.06.16. 16:02:16

tegnap Argentina gyozott ... a munkasom argentin es most szivbeteg ... tegnap szivott ma meg beteg ..egyedul vagyok 3 kocsira .. na legalabb Nektek szep napot..

Jaffar 2014.06.16. 16:10:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Hadd reagáljak én is :)
"Szakmát tanulni 40 órás hét mellett (ami sok helyen 50 vagy több) nem tudsz."

A feleségem "fizikai" meló mellett tette le a föiskolát. Azóta már alkalmazott és nem kell fizikai munkát végeznie, a fizuja is jobb :)

"Mert a nyelvvel nem igazán lehet fejlődni egy adott szint után, mert a helyiek nem fogadnak be."

A nyelv az valóban egyénenként változó. Nem is bizos, hogy szükséged van arra, hogy perfekt légy. Kb. 5-6 év alatt én eljutottam a nulláról arra a szintre, hogy gyakorlatilag mindent megértek. Nyilván egy hivatali levelet nem tudok megírni, de azért nem is ez a jellemzö, hacaknem jogász vagy :) A lényeg a beállítottság és az akarat. A 10 év alatt egyszer vagy kétszer ért "inzultus" a külföldiségem okán. Rajtam múlott persze, hisz be akartam illeszkedni, meg akartam ismerni az országot, az embereket. Nincs az autómon nagy Magyarország matrica, nem járok bocskaiban sem, viszont a helyi TV-t nézem, a szomszédaimmal (1 kivételével) grillezek, bulizok. A munkahelyemre nem a nemzetiségem miatt vettek fel, hanem azért, mert az adott feladatra alkalmas voltam. Nyilván külföldiként néhol többet kell mutatnod, de ez is inkább az egyszerübb, szaktudást nem igénylö munkákra a jellemzö. S még sorolhatnám.

"Kitörés ebből nincsen a legtöbb esetben"

Minden rajtad múlik. Én egy istállóban kezdtem lovászként, holott közöm nem volt a lovakhoz, de nem volt kezdésnek más és indulásként ez is jó volt. Ma klímatizált irodában ülök az egyik legnagyobb telekomcégnél és azt csinálom, amit szeretek.

Amióta kijöttem rengetegszer kellett döntenem. Túlnyomó többségben a jobbik utat választottam, amihez persze némi szerencse is kellett. De amit elértem, azt mind saját eröböl értem el.

ablakkktalan (törölt) 2014.06.16. 16:10:39

@házelőtthinta: Hát vannak szar helyek, de onnan le kell lépni.
Egyik ismerős is dolgozott szar helyen, konyhán, aztán elege lett, elment a szembe levő helyre dolgozni, azóta már területi manager ugyanott.
A nulláról, képzettség nélkül.

De mondok mást, a pincérek egy átlag helyen - ahol a borravaló az övék - simán megkeresnek 2 rugót, de olyanról is tudok, aki nem flancos helyen erősebb hónapban majdnem 3-at keresett és azért pincér szintre felküzdeni magad pohárszedőből nem egy megoldhatatlan feladat.
Persze ha gyűlölöd a világot, akkor sose fognak betenni a vendégek közé.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 16:14:03

@skaven:
Akkor a mi listanknak orulni fogsz ;)
Poszt lesz belole...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 16:14:30

@házelőtthinta: öööö, Austriában kéne minimum 1500 euró (=461 ezer ft), de Magyarországon vígan meg lehet élni 175 ezer forintból? ennyivel drágább lenne Ausztria, vagy csak már megint kavarod a.... azt.
kicsit se mondasz ellent magadnak, bocs.

Herr Géza 2014.06.16. 16:15:37

@házelőtthinta: Nincs itt ellentmondás, barátom, Te a bolti eladónál máris a max.-ot nézed, a gyári munkásnál is a felsöbb régiókat. Kezdöként itt sem kapsz ennyit, plusz speciel a bolti eladóknál sem igazán jellemzö errefelé a 13.havi (komplett) fizu sem, nemhogy a 14. havi. Bár azt látom én is, hogy változtak az arányok jelentösen (osztrák vonalról jó pár évvel ezelötti infóim voltak...)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 16:16:56

@Jaffar: Mondjuk en a telekom céget biztosan visszacserélném a lovakra (nem vagyunk egyformák na :D), de a többiben egyetértünk. :)

Herr Géza 2014.06.16. 16:20:15

@Lukas Meier: Éppen ezért nem beszél itt nálunk senki, soha a nettóról, mert a két "Müller iker" nettója között akkor is van/lehet jelentös különbség, ha bruttóra csont ugyanannyit keresnek. Házas/nem házas, gyerekek száma, munkába járás távolsága/mikéntje, és még kb. 527 egyéb tényezö (adókedvezmény) befolyásolja a nettókat többé vagy kevésbé...

2014.06.16. 16:23:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: +1. En a B.A.-t is teljes idos munka mellett vegeztem el Angliaban, tudom hogy ez nem mindenkinek megoldhato, de nem is lehetetlen.

Herr Géza 2014.06.16. 16:25:14

@La Pantera: "...ha a feleség is keres majd 200 ezer eurót," :))) Addig azért még hosszú és rögös az út...... :DDDDD

Evain 2014.06.16. 16:25:35

@jewel79bp: csatlakozom, a táblázatbeli 400 eurós bérleti díjon megemelkedett a szemöldököm erősen. :)

Bakker, azért ezeket a számokat olvasgatva imét megállapítom, hogy jobb, ha csendben maradok. :s

Jah, igen, sajnálattal tudatom az engem nem kedvelőkkel, hogy visszajöttem :D

Skog 2014.06.16. 16:29:02

@La Pantera: Pedig ha nem javítod ki magadat, akkor haza mentem volna és az asszony elé dobtam volna magamat 200 ezerért azt csinálsz velem amit akarsz, bébi...
Igaz erre ö valószínüleg azt válaszolta volna, most is azt teszem, mond mi változott, bébi...
@Jaffar: Igen, az egyik komoly negatívum nálunk is az ingázás volt. Amíg nem csinálja az ember addig fingja sincs milyen. Ha haza mentél, hát haza voltál menve. Se té, se tova. A bolt, játszótér és a helyi kiserdö szentháromságában élsz. Kocsma csak egy van, ahol tényleg mindenki ismer mindenkit, étterem is max kettö, ott meg te az étlapot ismered egészen jól. Szóval vannak dolgok amiket meg kell szokni az olcsóbb bérért cserébe és természetesen itt is van hülye szomszéd. Egy igazi köbunkó és minden sztereotípiával szemben ö egy jól szituált osztrák autonepper...

2014.06.16. 16:32:19

@KukorIca: Nem, nem vezethetek, azt torveny tiltja. Viszont nem tiltja torveny hogy egyedul jarkaljak, igy ezt meg is teszem, bar a helyi nok altalaban nem. Ez nem igy volt veletek is Jordaniaban hogy csak mondtak nektek hogy nem mehettek sehova, de ha mentetek volna, nem tortent volna semmi? Mert itt is mondjak hogy nok nem mehetnek sehova de ez tipikusan csak ilyen noket korlatozo hulyeseg, nyugodtan mehetsz es semmi nem fog tortenni, maximum annyi hogy ferfiak megprobalnak leszolitani, beszolnak stb. Azt meg valamilyen szinten meg lehet szokni, en mar eszre se veszem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 16:36:13

@Mirjam2: meg lehet, hogy féltették a szállodák / utazási irodák a rájuk bízott csoportok épségét, jobb félni mint megijedni címszóval?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 16:41:57

@Chang Yai:

Igen.Jóval drágább.A kis vidéki önkormányati garzon lakásunk annyiba kerül mint Budapesten egy 3 szobás panel komplett bérlése. Ott 80 rongyból meg van egy ilyesmi. Marad csaknem 100 ezer élni. Úgy hogy minden lényegesen (de főleg a szolgáltatások)olcsóbb. Nem mondom hogy a 175 nettó jobb otthon mint a 1500 euró itt, de ha kapnék otthon egy 175 ezres melót, én már itt se lennék holnap.Mert a mekis melóval itt nincs különb életem mint ami otthon lenni 175 rongyból. Akkor se ha nominálisan többé pénzem marad hó végére.a havi 100-200 euró ugyanúgy nem ér itt semmit,mint otthon a 30-60 eurónyi forint.Mert lemész belőle egy bárba..diszkóba...étterembe..hadd ne soroljam hogy miért ér kevesebbet 100 euró itt mint otthon 100 euró.

2014.06.16. 16:52:31

@Chang Yai: Szerintem igen, ugyanis tobb itteni kolleganom is volt mar Jordaniaban egyedul es semmi bajuk nem lett sot nagyon jol ereztek magukat, de nem akarok belepofazni mert en meg nem jartam ott, ki tudja miert mondtak nekik hogy ne maszkaljanak.

En altalanossagban azt gondolom hogy az esetek 99%-aban ez egy tipikus noellenes bigyo hogy itt meg ott ne menj egyedul sehova ha no vagy. Ha annyira veszelyes egy hely, akkor valoszinuleg se ferfiak, se nok nem mehetnek sehova anelkul hogy nagy valoszinuseggel megtamadnak oket. Azt mondanam hogy Szaudi extrem pelda, itt tenyleg nem nagyon jarkalnak helyi nok es valoban rabolnak el noket sajnos, de ettol fuggetlenul itt is lehet maszkalni es nagy valoszinuseggel semmi nem fog tortenni azon kivul hogy beszolnak. Nyilvan nem kell ejjel egyedul elindulni egy elhagyatott helyen, de ez mashol is igy van.

Herr Géza 2014.06.16. 16:55:11

@Lukas Meier:
"....Nem igaz, hogy hányszor kell leírnom!..."
Látom betársultál hinta mellé (hinta V2.0) :DDD. Hiába írod le még százszor, attól még nem lesz úgy... Számodra biztos elképzelhetetlen, de az itt posztolók/kommentelök között minden elöfordul: van, aki tökéletesen beilleszkedett, van, aki egy kicsit, van, aki nagyon, van, aki sehogy, söt olyan is van, aki nem is akar... Te úgy látszik a saját tapasztalataid (hogy ne mondjak rögtön frusztráltságot) alapján rohadtul nem vagy képes elhinni, hogy bizony, van, akinek sikerül, nota bene minden különösebb eröfeszítés nélkül. Nekem pont az a tapasztalatom, hogy aki a beilleszkedés lehetetlenségét mantrázza állandóan, annak vmi. nagyon nem sikerült és így nem is fog. Aki pedig mindezt ráfogja a nylevi deficitekre, söt a tájszólásokra, az még rohadtul nem is tud speciel németül, vagy más a hiba. Én soha nem tapasztaltam, hogy Ausztria kevésbé lenne befogadó, mint N.o., annak is föleg a bajor és sváb része Igaz nem éltem A-ban, de voltam ott eleget, és ha így mindenhol megtaláltam a hangot majd mindenkivel, akkor nem hiszem, hogy odaköltözve bármi is megváltozna. Svábországban pedig még az "irodalmi" németül is gyengébben tudó feleségem ugyanolyan szintü kapcsolatot ápol a munkahelyi kollégáival és a szomszéd 70+ éves össváb parasztasszonnyal is, hogy én is csak lesek. Igaz, ha otthon vagyok engem tol elöre szóvivönek, de tapasztalom épp eleget, hogy már régen nincs kétségbe esve, ha kettesben maradnak. Pedig az elsö szomszédi fellépésünk még katasztrofálisan is sikerült, mert a nálunk éppen felújító "mesterek" egy véletlen bénázás kapcsán vastagon összebarmolták a tip-top kertjét esztrichcementtel. Bár én nem tehettem róla, de mikor megláttam a kertjét, azt hittem a szívlapáttal fog pofán verni, ha átmegyek bemutatkozni... és nem. Söt azóta is nagyon jóban vagyunk. A környék asszonykái meg testületileg jöttek át bemutatkozni, és máris hívták a feleségemet mindenféle programokra (nyitásnak rögtön pezsgös-süteményes-csajos reggelire...) és azóta is versengenek, hogyan tudják "szegény" nejem minnél többmindenbe bekapcsolni...
Szóval: csak akarni kell, de néha még az is elég, ha hagyod magad sodródni az eseményekkel.....

Szép mezők szárnya (törölt) 2014.06.16. 17:07:34

@Mirjam2:
Ha jól tudom, a sivatagban vannak oázisok is, oda koncentrálódik a mg-i termelés, és a kereskedelem. Egy részük vándorló beduin élet formára kényszerült, más részük városokban élt.Meg nem voltak ennyien, nagy volt a halálozási ráta, illetve kivándoroltak túlnépesedés esettén a környező területekre, de a rabló hadjáratokhoz is fordultak. A Vörös- tenger melletti part vidékétől nem messze húzódott a főbb kereskedelmi útvonal (Tömjén), összekötötte Jement (rajta keresztül Afrikát) és a Levantei vidéket. Valamint híres zarándok hely volt Mekka vagy Bekka az iszlám előtt és után, itt kötelező szinte költekeznie a zarándoknak, jelentős bevétel.
Bár nem volt száz százalékos az írásbeliség (ne feledjük a kultúrák többségében a fiú oktatása előbbre való, mint a lány-é, hiszen (mondják) úgy is csak háztartást kell vezetnie meg gyereket szülni;, a modern szunnita jog tudósok egyetértenek abban, hogy a nőnek egyenlő jogai vannak a férfival, mármint az oktatást tekintve, sőt házassági szerződésben is kikötheti, hogy márpedig tovább tanul, azt is mondják, hogy a tanulatlan nő nem alkalmas házasságra.) A Korán a qara' gyökből való, olvasnivalót jelent, ugyanebből a szóból származik a Korán második szava iqra, jelentése: olvasd, recitálj, tanulj! Tehát tanulásra szólít, mint megannyi mondásuk és prófétai hagyomány. Annak ellenére, hogy az iszlám szinte kötelezővé teszi a tanulást, a helyi arab kultúra másképp gondolkodik (mert nem egy az iszlám és az arab kultúrák). Bár a Korán révén az arab nyelv szent, így az írás is, mégis a helyi kultúrákban a szóbeliségen volt a hangsúly. Simán visszatudtak mondani hosszú qaszídákat (rímes versek), egy- egy vásárkor megrendezett költőknek szánt versenyen. Evvel is éberen tartva az emlékezetüket. Az elit Egyiptomban műveltette magát az olaj előtt.
Bocsánat, ha nagyon tudálékos, és a helyesírásért
!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 17:11:54

csak hogy a poszthoz is hozzászóljak, mit jelentenek ezek a különféle gyesek, 12+2 hónap, stb? az ember előre választhat, mennyi időre kéri, ha rövidebbet marad, akkor többet kap egy hónapban, végefele kevesebbet? közben lehet váltani valahogy, ha változnak a körülmények, vagy akkor bukta?

@Mirjam2: Indiának is szép híre van mellesleg :-(
aztán kiderül, hogy nem minden pasi szatír itt sem.

rezsöatya 2014.06.16. 17:14:45

@Szép mezők szárnya: leirasod erdekes, reszemrol koszonom! Udv a HÁ-n, latom ma regisztraltal. Ha emiatt, ugy megtisztelo...

Mr Long 2014.06.16. 17:16:53

@Herr Géza: Ha' igaza van! Itten neztem, hogy vannak allasok £100k+ ert is. Oszt nekem megsem adjak! Biztos kamu hirdetesek... :DDDDD

tanato 2014.06.16. 17:27:28

@Chang Yai: Hinta és Lukas Vödör egy igen rosszízű gyerehaza.org.-os propagandát folytat./merem remélni hogy csak tudtukon kívül/Ezzel lehet hogy a kint élőket tudják kábítani,de aki itthon él az nagyon tisztában van,hogy átlag gyári melós,vidéken egy multinál rabszolgaként robotolva napi 10 -12 órát jó ha a nettó 100-at megkeresi,és azt is tudja aki itthon él hogy ez mire/nem/elég.

La Pantera 2014.06.16. 17:42:34

@Herr Géza: Hát igen, nálunk (Bajoro.) a szomszéd 8+ idős nénikék egymást túllicitálva igyekeztek minden ismerősüket megmozgatva, hogy a gyerekek kapjanak ovis /bölcsis férőhelyet. Ennyit arról, hogy nem fogadnak be, lenéznek, stb. pedig csak egy új, kelet-európai szomszéd voltam.

Szép mezők szárnya (törölt) 2014.06.16. 17:48:21

@Mirjam2:
Az arab tavasz sok mindent elszabadított, azokban az országokban, ahol kirobbantották elterjedtebbé váltak a szexuális zaklatások még a "tiszteletreméltó" "tisztességes" (értsd a hajat eltakaró kendőt, vagy szigorúbb vallási előírások szerint öltözködő) nőket is megtámadnak, egyre jobban foglalkoznak a témával az újságok, és az arab nők is igyekeznek szervezetten kiállni a jogaikért, vannak eredmények. Szaud Arábiával az a probléma, hogy a férfiakat és a nőket teljesen elszeparálják, nincs a nemi élettel kapcsolatos felvilágosítás, és elméletileg nemi életet csak házasságban lehet élni, hogy a gyerek jogai rendezettek legyenek. Emellé társul az a nevelés, hogy a fiúk bármit megtehetnek, kezdetben csak a lánytestvéreikkel, igen egyre rémisztőbb a családon belüli erőszak is. Ha jól tudom, Szaúd Arábiában nem rég állítottak fel egy intézményt, ahol a fiatal áldozatokat gondozzák.
Amikor az európai turistákkal az a gond, hogy a legtöbb nem tájékozódik az ország kultúrájáról, befizet egy útra, aztán eldicsekszik, hogy ott volt. Viszik a számukra teljesen természetes viselkedési mintát, ami ott lehet, hogy rendellenes, és fel vannak háborodva, ha úgy kezelik, mint egy ledér nőt, mert a férfi úgy veheti, hogy viselkedése felkérés egy keringőre.

Szép mezők szárnya (törölt) 2014.06.16. 17:48:42

@rezsöatya:
Köszönöm!
Már régóta követem a blogot, még amikor a másik portálon volt, azóta.
Csak féltem regisztrálni, nehogy itt töltsem blogolással a napomat. Mommmo hozzászólásai nagyon tetszettek, de most már csak az Öbölról szóló posztok kapcsán látni...

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 17:51:06

@Nyúlz of the World [A]: tapasztalat: hány évet dolgozott már az adott területen. Gondolom egy 0 éves és egy 10 éves tapasztalattal rendelkező programozó fizuja más lesz, nem elég annyit írni, hogy programozó 3500 eur.

@Mr Long (UK):" Egy egyedülálló jò szakmunkás itt Csekonics bàróként él." ezt írta digger Londonról.
Én meg azt mondtam neki, hogy nem hiszem el, épphogy kijön a fizetéséből és nem él jól, mert még egyedül sem tud megélni.
Flat share-ben persze könnyebb, de ott feladtad a privát szférádat.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: kicsit félreértettük egymást.
Ha Angliában/Németországban vagy mérnök, akkor 37.5 és 38 órát dolgozol. Viszont ha kulimunkát végzel, akkor bizony 45 órát fogsz legalább, de sok helyen még sokkal többet és nem fogsz te amellett tanulni.

Nyelvtanulás: 1-. aki kulimunkát végez, az rohadt fáradt 2. ez mind passzív nyelvtudás, gondolom beszélni te sem a tv-vel tanultál meg.

Amúgy próbáld ki magad a gasztronómiában vagy takarítóként heti min. 40 órában + legalább 2x napi 0,5 óra utazgatással (mert a városok környékén olcsóbb a lakás) és majd meglátjuk, hogy mennyire vagy képes nyelvet és egy új szakmát tanulni. Heti 38 órában 10 percre a munkahelytől ülős, nyugis munkahelyen persze, hogy lehet tanulni.

Valaki amúgy megcsinálta már a fent vázolt életpályát közületek (kulimunka+aktív nyelvtanulás helyivel + új szakma elsajátítása)?
A keresett szakmával kimenés nyugis állásba és a nyelv majdnem tökéletes beszélése eleve nem ér...

@La Pantera:

"Szerintem a posztoló még "szerencsés körülményei" ellenére sem él fényűzően."
Hát ezt magyarázom!!!
A piaci ár harmadáért van támogatott lakása, az egyik partner minimálbért kap a támogatások révén, a másik meg átlag felett keres és még így sem élnek jól!

Szerintetek akkor hogy él egy átlagos munkás, nem keresett diplomás, aki egyedül megy ki és nem keres átlagon felül és nem a piaci lakbér harmadát fizeti?

@Mirjam2: de ez úgy van bemutatva, h "bezzeg mi így élünk" meg hogy "ilyen az élet Ausztriában"... hát rohadtul nem...

@ablakkktalan: ja, ha ketten vannak, akkor már mindjárt könnyebb. De a magyar férfi, mint olyan a nyugati világban nem igazán kelendő. Se nem egzotikus, se nem jómódú. Érdekes, csak nyugati férfi - magyar nő (keleti nő) párosítást ismerek és ismerőseimet kérdeztem, ők is csak ilyet láttak még. A pártalálás külföldön nagyon nehéz. Más nációk női meg teljesen különböznek tőlünk, magyarból meg még ahhoz kevés van, hogy könnyen lehessen partnert találni (300k semmi Angliában, mert szétszórva vannak és London is óriási).

@Herr Géza:
"Számodra biztos elképzelhetetlen, de az itt posztolók/kommentelök között minden elöfordul: van, aki tökéletesen beilleszkedett, van, aki egy kicsit, van, aki nagyon, van, aki sehogy, söt olyan is van, aki nem is akar.."

Pár éve vagyok Bécsben és még SOHA, ismétlem soha nem találtam olyan magyarokat és nem is hallottam róluk, hogy beilleszkedtek volna az osztrákok közé. Kivételt képeznek azok a magyar nők, akiknek osztrák a barátjuk/férjük. Más nemzetek polgárait is kérdeztem és mindenki húzta a száját, amikor erről volt szó és mindenki a saját népe társaságát kereste.

Én ezt látom, lehet, hogy máshol máshogy van, Bécsben ez van. És nem mosogató vagyok én sem, a barátaim legtöbbje felsőfokon tud németül és évek óta itt él egy kis, magyar buborékban.

Vannak barátaim Londonból és Münchenből, 100%-ra ugyanezt mondják ők is, úgyhogy nem hinném, hogy hülyeséget mondok.

Mondom: kivétel a beházasodottak. Ők be tudnak illeszkedni tényleg.

"Aki pedig mindezt ráfogja a nylevi deficitekre, söt a tájszólásokra, az még rohadtul nem is tud speciel németül, vagy más a hiba. Én soha nem tapasztaltam, hogy Ausztria kevésbé lenne befogadó, mint N.o., annak is föleg a bajor és sváb része Igaz nem éltem A-ban, de voltam ott eleget, és ha így mindenhol megtaláltam a hangot majd mindenkivel, akkor nem hiszem, hogy odaköltözve bármi is megváltozna. "
Jártál te már Tirolban és Vorartbergben vagy Steiermarkban? Bizony az a német egészen más, mint a Hochdeutsch.
Megmondom mit csinálnak az osztrákok Bécsben: fogják a saját lakóhelyükről jött népekek és velük vegyülnek, mert ők sem Hochdeutschul lazítanak, ugyanis nekik az félig egy idegen nyelv.

Tudom, h Németo-ban jobb a helyzet, nem ennyire szörnyű a dialektek elterjedése, de barátaim tapasztalata alapján ott is szinte lehetetlen vegyülni.

"Svábországban pedig még az "irodalmi" németül is gyengébben tudó feleségem ugyanolyan szintü kapcsolatot ápol a munkahelyi kollégáival és a szomszéd 70+ éves össváb parasztasszonnyal is, hogy én is csak lesek."
MUNKAHELY, SZOMSZÉD.
Ezek nem barátságok, hanem kötelező jópofáskodások. Az igazi barátság, akivel elmész valahova anélkül, hogy kellene és egy jót dumáltok mindenféle kötöttségek és kényszer nélkül.
Az, hogy pár szót szólok a másikhoz meg szépen köszönök, szerintem távol áll a barátságtól.

2014.06.16. 17:57:31

@Szép mezők szárnya: Ja, ja, ja, sokszor hallottam mar ezt hogy a nok egyenloek az iszlamban meg minden, gyere ide es nezd meg hogy mennyire egyenloek. Idezhetsz mindenfele szent konyvbol, en latom magam korul a mindennapi eletben hogy mi van, kulonosen az oktatasban mivel ez a munkam. Nehany teny: 1970-ben a ferfiak 15%-a, a nok 2 (ketto) szazaleka tudott irni-olvasni (lasd pl. www.impact-se.org/docs/reports/SA/SA2003_ch1.pdf) Szaudiban. Kozoktatas lanyok reszere nem volt 1964 elott. Ma mar a fiatal generacioban mindenki tud irni-olvasni, de a nok tanulasi lehetosegei meg mindig erosen korlatozottak a ferfiakehoz kepest (ugyanazon az egyetemen tanitok en meg a ferjem, latom a kulonbseget a ferfi meg a noi resz kozott). Egyebkent nem akarom a Profetat kritizalni de azert az a Koran elso szava hogy 'olvass', mivel irastudatlan volt es az a tortenet lenyege hogy mikor az angyal felszolitotta, isteni csoda folytan megis tudott olvasni, pedig soha nem tanult. Tehat o sem igazan a formalis muveltsegerol volt hires.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 17:59:15

@Mr Long (UK):
A szigeten diszkriminalnak magassag szerint?
Miert keres tobbet egy magasabb mernok, mint egy alacsonyabb?
Hol a hatar a ketto kozott?
;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 18:00:12

@skaven:
Nem csak tolem fugg, tobben irjuk.
Az en reszem hopnap kesz lesz.

2014.06.16. 18:05:37

@Szép mezők szárnya: A szokasos kifogasok hogy a ruhad miatt zaklatnak stb.; itt akkor is zaklatnak az utcan pl. ha szo szerint egy formatlan fekete zsakszeru ruha van rajtad (amit mellesleg kotelezo hordani) es teljesen, mondom teljesen, el van takarva meg az arcod is, a szemed is fekete kendovel, es mindezt pl. 45 fokban... Megis beszolnak, kovetnek. Azert zaklatjak a noket a pasik mert megtehetik, es ettol erzik erosnek vagy hatalmasnak magukat. Biztosan vannak esetek hogy a turistak 'lederen' oltozkodnek pl. Egyiptomban de mi a csudanak hirdetik azt az orszagot turistaparadicsomkent ha nem lehet 'lederen' oltozkodni.

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 18:09:38

@tanato:
Propaganda?
Ez egy vicc!

Otthon szar, ez tény.
De itt rengeteg hátulütő van, amit elhallgatnak a hó végi pár száz euróért/fontért/dollárért.

Egy másik teszt lehetne az is, hogy miért és mióta kommenteltek erre a blogra?
Csak nem azóta, mióta kimentetek?

Ennek egyetlen racionális magyarázata van: nektek is rohadtul hiányzik a magyar társaság, a poénkodás, a célozgatás, stb.. Kivételt képeznek az otthonról írogatók, mert ugye ők még vágyhatnak kifelé, érdekelheti őket a másik ország.

De a már évek óta kint lévők és elvileg örökre ott maradókat mit érdeklik a másik kommentelő helyzete? Nem a helyiekkel kéne barátkozni és helyben szocializálódni? Ja, hogy az szinte lehetetlen, tudom én nem csak a saját tapasztalatomból, hanem a volt évfolyamtársaiméból, akik szintén kint vannak egyedül, másik országokban.

Magyarországon ez a napi csevej megvolt a munkában és a barátokkal, külföldön élve viszont ez nincsen, így marad a kommentelés, kvázi itt éli ki magát az ember, itt éli a szociális életét.

Amit leírtam, nem biztos, hogy mindenkinél így van, de a nagy többségnél gyanítom, hogy igen. Én csak azóta olvasom a kommenteket, mióta kint vagyok egyedül, előtte mivel a napi kommunikáció, flörtölgetések, szivatások, stb. a munkatársakkal és barátokkal megvoltak, eszembe nem jutott volna virtuális ismeretlenekkel levelezni.

Így viszont maradt a virtuális tér.

Reméljük, azért még ez változni fog, bár az ismerőseimet látva nemigen látok rá esélyt.

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 18:09:39

@Herr Géza: folyt.

Gondolom Magyarországon sem tekintetted a munkatársaidat és a szomszédodat automatikusan a barátodnak.

"A környék asszonykái meg testületileg jöttek át bemutatkozni, és máris hívták a feleségemet mindenféle programokra (nyitásnak rögtön pezsgös-süteményes-csajos reggelire...) és azóta is versengenek, hogyan tudják "szegény" nejem minnél többmindenbe bekapcsolni..."
Hadd tippeljek: egy faluban laksz, mégpedig egy barátságos faluban. Ilyen is van, de nem mindenhol barátságosak, van olyan is, ahol kinézik a külföldit az utcából.

De igen, ezért akarok én is vidékre költözni, pár ott meg ugye a társaságtalálás nehezebb és autót is kéne vennem, meg ingázhatnék is esetleg, kevesebb munka is lenne.

Egyedül elvileg a fővárosban jó lenni, mert ott pezseg az élet.

Amúgy mondtam, családdal vagy egy barátnővel az egész megváltozik, hiszen az időd 95%-t azzal az egy személlyel (+ legtöbbször még néhány magyar baráttal) tölti az ember.

De ha ez hülyeség, akkor kérlek mondjatok példát magatok közül arra, hogy magyar férfi helyi férfiakkal vagy magyar nő helyi nőkkel elmentek valahová barátságból (nem munkahelyi sörözés, nem kötelező csapatépítés). Van itt ilyen valaki? És ezt rendszeresen is teszi, nem 1x valami szívességből történt, hanem összejár valakivel, akitől nem akar semmit, csak a társaságát élvezni. Valaki? Fontos még, hogy külföldi alatt helyit értek, németet vagy osztrákot vagy angolt vagy ausztrált. Nem betelepülőt, nem ottani külföldit, hanem helyit.

Frusztráció?!

Inkább arról van szó, hogy sokan elhallgatják az igazságot egy kis pluszpénzért, ami marad hónap végére. Mert több marad, mint otthon, csak nem túl sokkal.
És hiába jön valaki azzal, hogy marad 300 eurója, ha átváltja az itteni dolgokra, szolgáltatásokra, lakásra, akkor már sokkal kevesebbnek tűnik a 300 euró, mint otthon. Mert nem iPad-ban kell mérni a megtakarítást, hanem abban, amire költesz.
De igaz, még így is több marad, mint otthon, aki meg otthon halna éhen, annak ez nagyon is számít.

Még egyszer: a posztban a férfi kolléga az átlag felett keres és a lakásért + garázsért a piaci ár harmadát fizeti. Így él úgymond "jól".
Remélem ezt nem cáfolja meg senki.

2014.06.16. 18:12:29

@Chang Yai: Igen, ez jellemzo, mennyien mondjak (vagy legalabbis mondtak regen mikor eloszor mentem) hogy Indiaban veszelyes nokent egyedul utazni, aztan most a sajat borodon tapasztalod hogy ez mekkora hulyeseg. Az mas kerdes, hogy ferfiak valoban zaklathatjak az embert (bamulnak, beszolnak, esetleg kovetnek pl.) de ez nekem a kellemetlenseg kategoriaba tartozik (indiai szinten inkabb 'nagyon enyhe kellemetlenseg') es nem a veszelybe. Veszelyes az lenne ha fenyegetnenek, megprobalnanak megtamadni stb. Nyilvan ez is elofordulhat, de sajnos ugyanigy Mo.on vagy mas nyugati orszagban is elofordulhat hogy megtamadnak.

Mr Long 2014.06.16. 18:13:21

@Lukas Meier: "Én meg azt mondtam neki, hogy nem hiszem el, épphogy kijön a fizetéséből és nem él jól, mert még egyedül sem tud megélni. Flat share-ben persze könnyebb, de ott feladtad a privát szférádat."
En meg arrol beszelek, hogy pl az o munkajaval osszeszed £15ph bert. Abbol ha hetkoznaponta nyomja 8 oraban, akkor megvan havi £2300 korul vallalkozokent. Na abbol azert lehet elni. Nyilvan nem a legfelkapottabb helyen, de elvan. A flatshare csak egy opcio, mivel egyedulallokent minek egy egesz lakas? OK, lehet egyszal f@szban reggelente lofralni, de amugy? En olyan shared flatrl beszelek, ahol max egy masik lako van a masik haloban. Ha nem a rockzene hallgatasa a mindene, akkor nem adsz fel semmi privat szferat.
"A keresett szakmával kimenés nyugis állásba és a nyelv majdnem tökéletes beszélése eleve nem ér..."
Nem keresett szakma es kozepfoku gyelvtudas er? Nekem az van :)

@Egy rossz madár [swe]: Hat a mindenkori atlagmagassag mindig az iranyado ilyenkor. Es azt nezik mekkoera az elteresed a nemzeti eloszlasi gorbehez kepest.
Miert ertetlenkednek az emberek? Most kivetelesen nem rad celzok!

Mr Long 2014.06.16. 18:15:54

@Lukas Meier: "Magyarországon ez a napi csevej megvolt a munkában és a barátokkal, külföldön élve viszont ez nincsen, így marad a kommentelés, kvázi itt éli ki magát az ember, itt éli a szociális életét." Most ugye nem azt varod el, hogy ide mindent rogzitsunk, amit a kollegakkal dumalunk. Kulonben nem lehet ugy, hogy az ismeroseim egy resze helyi, a mesik resze magyar? Csak fekete-feher van? Celozgatni, meg ugratni a kollegakat is lehet, csak akaras kerdese.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 18:15:59

Hintából egy is elég volt.....

Mr Long 2014.06.16. 18:18:58

@Lukas Meier: "Inkább arról van szó, hogy sokan elhallgatják az igazságot egy kis pluszpénzért, ami marad hónap végére. Mert több marad, mint otthon, csak nem túl sokkal. " Tobbet teszek felre a ho vegen, mint a magyar netto fizum volt. Pedig itt is, ott is mernok vagyok/voltam. Konkretan mi erdekel, hogy asszonnyal kozosen egy vagy haromezer fontot teszunk felre havonta? Nem shared flatben lakunk, hanem egy kethalos lakasban.

2014.06.16. 18:19:38

@Lukas Meier:

Nem leszel itt népszerű, amíg meg nem tanulod, az éremnek csak egy oldala van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 18:20:08

@Mirjam2: megmondom őszintén, én a malajziai indiaiak viselkedése alapján nem számítottam kb semmi jóra.
azt persze nem tudom, hogy ottaniak-e már több generáció óta, vagy csak vendégmunkások. ahogy mondtam neked korábban, minden estére ki voltam borulva tőlük Kuala Lumpurban, a nyúlkálás stb miatt. aztán simán lehet,hogy az "aljanép" került oda, és hirtelen úgy gondolják, innen kezdve nem vonatkoznak rájuk az alapvető viselkedési szabályok, mert nem otthon vannak , és senki se látja őket, és ezért hajrá. de elég brutálisan szégyent hoznak a hazájukra, az biztos.

2014.06.16. 18:22:15

@La Pantera: Arrol nem is beszelve, hogy Mo.on sokszor mennyire lenezik egymast az emberek mert pl. valaki az orszag mas reszerol szarmazik vagy mas tarsadalmi 'osztalybol' stb. (arrol mar ne is beszeljunk, ha esetleg mas szinu / vallasu az illeto mint a szomszed). Ehhez kepest mennyivel lehet rosszabb az ha Nemetorszagban neznek le? Nem ertem azokat akik a lenezessel ervelnek, hogy emiatt nem erdemes Nyugatra koltozni.

2014.06.16. 18:24:13

@Chang Yai: Szomoru, de sajnos nem meglepo... Milyen a tapasztalatod ehhez kepest Eszak-Indiaban?

Ennike (DK) 2014.06.16. 18:27:30

@Evain: szia, na hogy telt Daniaban?

Szép mezők szárnya (törölt) 2014.06.16. 18:29:09

@Mirjam2:
-Az iszlám egészen más, mint amit Ön lát, ott a helyi tradíciókat, a törzsik patriarchális kultúrákat erőltetik rá a Koránra.
- A nők oktatásával kapcsolatban, pedig a modern szunníta jogtudósok véleményét írtam le. Hangsúlyozom, hogy szunníta. A wahhabitákat nem éppen ide sorolnám. A másik, hogy modern jog véleményt írtam, Ön pedig az előző generációval példálozik.
Persze, hogy az olaj, mint a jóléti társadalom letéteményese, vízválasztó ez az oktatásban is.
-A Prófétáról persze, hogy azt mondják írás tudatlan volt, mert ezzel bizonyítják azt, hogy a Korán Istentől Gábriel arkangyal révén nyilatkoztatott ki, és nincs rá semmilyen más szentírás hatással. (a Korán teli van ószövetségi történetekkel, Ádám, Ábrahám, József, Mózes, meg keresztény, Jézus). Amellett, mielőtt prédikálni kezdett volna, Gazdag kereskedő volt, Igaz, hogy az első felesége Khadidzsa révén, aki megjegyzem írástudó, művelt asszony volt, és Mohammaddal való házasságáig vezette a jól menő kereskedését; Mohammad az előtt is kereskedéssel foglalkozott, A kereskedők pedig írástudók voltak, vagy legalább ismerték az abc-t (abdzsadot), mert vezetni kellett a "könyvelést", lezárni pecséttel a korsókat, stb.
Sokan azt mondják, hogy a Próféta életrajzában az írják, hogy ummí, írástudatlan. Ez nem teljesen igaz, az ummí, itt a umm Alquraa rövidítése, Mekka régi neve, jelentése a falvak anyja, hiszen akkori szemmel nagy város volt, vonzás körzettel.

2014.06.16. 18:30:24

@lexrex: En teljesen elfogadom hogy Lukasnak ez a szemelyes tapasztalata amit itt leir es meg erdekesnek is talalom, csak azt nem tudom elfogadni hogy szerinte ez a 'valosag', az hogy rengetegen beilleszkednek, beszelik a nyelvet stb. az pedig nem a 'valosag'. Ha azt akarja hogy mi elfogadjuk ot, akkor neki is nyitottnak kene lenni a mi tapasztalataink fele amik nem feltetlenul egyeznek az ovevel.

Mr Long 2014.06.16. 18:30:28

@Lukas Meier: De a felreertesek elkerulese vegett wn ugy gondolom, hogy netto £2k alatt havonta nem lehet tul jo elni, mert akkor tenyleg havi parszaz marad csak, azzal meg nem jut elorebb az ember.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 18:31:24

Mirjam: baromira nem szeretnék általánosítani, de eddig 1-2x éreztem magam kellemetlenül (Khajuraho, szerintem itt a perverzeknek nagyon jó dolguk van, ha külföldi nőt akarnak molesztálni, csak meg kell mutogatni a templomoknál a legpikánsabb jeleneteket), és senki nem próbált még hozzámnyúlni. próbálok a szokásosnál jobb guesthouseokban megszállni, vonathoz elém jön taxis, nem marhavagon, stb. és próbálok nagyon észnél lenni. mindenki aki turistákkal foglalkozik, szálloda pincér stb, nagyon udvarias, az árusok meg eladók meg kevésbé agresszívak, mint Thaiföldön. hacsak máshol nem nagyon más minden, és nem áll a feje tetejére minden eddigi tapasztalat, akkor szerintem teljesen normális viszonyok vannak itt utazni. nyilván valami extrém katasztrófa mindig megtörténhet, és nyilván én nem egy kaszton kívüli helyi nő vagyok, akivel kb bármit meg lehet csinálni, de az eddigiekből kiindulva lehet itt is ugyanúgy utazni, mint bárhol DK-Ázsiában, a szokásos óvatossági szabályok mellett.
(aztán simán lehet, hogy csak nem vagyok elég vonzó ahhoz, hogy bárki is zaklasson :-) habár melleket bámulás az már volt.de az nem érdekel, amíg kellő távolságról és csendben.)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 18:31:49

@Lukas Meier: "Ha Angliában/Németországban vagy mérnök, akkor 37.5 és 38 órát dolgozol. Viszont ha kulimunkát végzel, akkor bizony 45 órát fogsz legalább, de sok helyen még sokkal többet és nem fogsz te amellett tanulni."

Persze, nyilván te jobban tudod, hogy nekem mire van időm.

Igen, 37 óra a hivatalos munkahetem, de én gyüjtöm a túlórákat mert le lehet nálunk csúsztatni, így el tudok menni hosszabb nyaralásra. Szóval nekem is megvan a heti 40 óra.

Csakhogy én ezen felül benne vagyok egy elég kemény edzésprogramban egy Koppenhágában élő személyi edző barátom lévén.

Plusz jó fél már hogy kemóra járok ;)

Plusz még egy 3. idegen nyelvet is tanulok szabadidőmben, amikor van még energiám.

És igen, mindezek mellett egy mérnöki MSc-t csinálok még pluszban, amit a cég semmilyen formában nem támogat (se időben, se pénzben).

És ugye bem is tudok minden hétvégén tanulni mert hétvégente néha jövünk megyünk asszonnyal ide-oda világot látni.

(Amúgy a BSc egyetemem is úgy csináltam meg, hogy dolgoztam mellette).

Szóval nagy összegben merek fogadni, hogy sokkal több szabadidőd van, mint nekem. :)

De tudod mit, ha fele ennyi szabadidőm lenne, akkor is megoldanám. Miért? Mert teljesen máshogy állunk az élethez. Ott, ahol te rögtön kifogásokat keresel, én kutatom a megoldást. ;)

És hidd el, nekem nem kell magyarázkodnod. Én tudom, hogy ezekkel a kifogásokkal magadat vered át. Nem az én életem, éld ahogy jónak érzed. :)

2014.06.16. 18:42:41

@Szép mezők szárnya: 'Az iszlám egészen más, mint amit Ön lát, ott a helyi tradíciókat, a törzsik patriarchális kultúrákat erőltetik rá a Koránra.'

Idaig olvastam. Erdekes hogy az iszlam mindig mas mint amit barki barhol lat... Meg a szocializmus se az ami regen Mo.on volt meg ami most Eszak-Koreaban van, hanem az a szep dolog ami le van irva a konyvekben. Minden mas tevedes. Persze.

Maradjunk annyiban hogy az iszlam minden valtozata expliciten kimondja hogy a no alarendelt a ferfinak. Ettol kezdve nincs mirol beszelni.

nyuszigonosz 2014.06.16. 18:43:28

@lexrex: Ne már! :-))
Két oldala van az éremnek, csak van úgy, hogy mindkét oldalán ugyanaz. :-)

Szép mezők szárnya (törölt) 2014.06.16. 18:43:49

@Mirjam2:
"Az arab tavasz sok mindent elszabadított, azokban az országokban, ahol kirobbantották elterjedtebbé váltak a szexuális zaklatások még a "tiszteletreméltó" "tisztességes" (értsd a hajat eltakaró kendőt, vagy szigorúbb vallási előírások szerint öltözködő) nőket is megtámadnak, egyre jobban foglalkoznak a témával az újságok, és az arab nők is igyekeznek szervezetten kiállni a jogaikért, vannak eredmények".
Nem állítottam az ellenkezőjét. Épp azt írtam le, hogy az arab nők esnek elsősorban áldozatul a zaklatásoknak, ruha ide vagy oda. A ruhát, azért emeltem ki, mert ezt szajkózzák az erőszaktevők. Nyilván, nem értek vele egyet.
Utána tértem rá arra, hogy nem feltétlenül azok utaznak el ezekbe az országokba, akik meg akarnak ismerni egy másik kultúrát, vagy legalább nyitottak rá. Szerintem mindenki számára más a turista paradicsom, ízlések és pofonok.
Inkább nem írok semmit. Úgy látszik, nem vagyok érthető.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.16. 18:48:32

@házelőtthinta: igazad van!s a hold is csak rajzolva van,mert meg te sosem jartal ott!!

2014.06.16. 18:49:21

@Chang Yai: Semmi koze a zaklatasnak ahhoz hogy milyen vonzo valaki. Orulok hogy eddig nem ert nagyobb kellemetlenseg, remelem nem is fog. A bamulas is nagyon idegesito tud lenni. Ha tenyleg zavar, elkuldom neked FB-on hindiul a 'varazsigeimet', ugy mint 'mit bamulsz, nem lattal meg not eletedben?' vagy 'neked nincs anyad vagy lanytestvered?' (az utobbi a standard indiai felhivas arra hogy ne legyel mar tiszteletlen egy novel; mindig bevalik!).

morsels (törölt) 2014.06.16. 18:54:03

@Mr Long (UK):
Akkor gondolom te joval tobbet kapsz, mert joval magasabb vagy :-)

2014.06.16. 18:54:08

@Lukas Meier: bocsi, de nekem több ismerősöm is van Bécsben és Bécsen kívül is, aki teljesen beilleszkedett. De a lengyel és a filippinó kollégám is, nemcsak a magyarok. És persze ismerek olyant is, akinek ez nem sikerült. Ő az, aki végig azon sopánkodott, hogy köcsög osztrákok, és bezzeg Magyarország. Na, igy nem is lehet beilleszkedni!

Quercus a favágó 2014.06.16. 18:54:32

@Ennike (DK):

Ma volt a Kúria jogegységi állásfoglalás a "deviza hitel" ügyben. Sokkal nem lettünk okosabbak, a lényeg, vissza van passzolva a labda a kormánynak. Árfolyamrés kilőve, egyoldalú szerződésmódosítás meg egyedi elbírálás kérdése.. A lényeg, a parlament föl van hatalmazva a visszamenőleges jogalkotásra. Szerintem a meg fogják szívatni a bankokat nem kicsit. Az borítékolható, a törlesztő részletek csökkenni fognak, és szintén visszamenőleg.

Ennike (DK) 2014.06.16. 18:54:58

@Lukas Meier: en neked adok igazat... meg akkor is, ha en a jol kereso beilleszkedettekhez tartozom, en is ezt latom, a nemreg bevandorloknal, helyesen latsz szerintem, termeszetesen kulonbseg van nyugati orszagok kozott is, lasd Ausztria, Nemetorszag, Egyesult Kiralysag, vagy akar a skandinav allamok kozott, en utobbiban elek, nagy szerencsemre, nem is szeretnek mashol elni, annyira testreszabott, nem tokeletes, de jo.
A parkereses igen nehez dolog, en fiatal sem vagyok, es vilagszepnadszalkisasszony sem, es miutan csalodtam, nehezen allok ujra talpra, es abban is igazad van, hogy az egyszemelyes haztartas dragabb mint a paros, a nagycsaladosok esete termeszetesen mas

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.16. 18:57:19

@tanato: azt most hallottam, hogy kormanyhivatalba diplomasokat itt a nyugati hatarszelen 80-ert vesznek fel

Ennike (DK) 2014.06.16. 18:57:51

@QUERCUS: KOSZI!!! igen, az elobb olvastam, a HVG-ben,
hvg.hu/gazdasag/20140616_Kuria_dontes_devizahitelesek,

szerinted, van arra remeny, hogy legalabb csokkennenek a reszletek, mert nekem mar az is segitene, oszinten

montroyal ( CAN qc) 2014.06.16. 18:59:56

@Mirjam2: Nyilvan nem kell ejjel egyedul elindulni egy elhagyatott helyen, de ez mashol is igy van.

bocs de hol az a mashol?.. mert nalunk barmely pontjan barmikor setalhatsz egyedul is ... elrabolni kirabolni soha senkinek eszebe sem jut ...es beszolni sem nagyon mert ha a holgy rossz néven veszi es hivja a rendort pillanatok alatt nagy bajba kerulhet a molesztalo .. szoval talan az a mashol az mint mas barbar kulturalatlan orszagokban lehetseges es nem normalisan edukalt népeknel ..

2014.06.16. 19:01:11

@Szép mezők szárnya: Nem arrol van szo hogy nem vagy ertheto, hanem hogy nem ertek egyet annak a nagy reszevel amit irsz, de hat ez nem kene hogy problema legyen, sokan vannak akik egyetertenek veled szerintem. En pont nem. Pl. miert a turista legyen nyitott a masik kulturara, az ottaniak miert nem nyitottak a turista kulturajara ha mar belole profitalnak, miert nem ertik meg hogy nem oke egy not zaklatni a ruhazata stb. miatt? Rengeteg muszlim no hord pl. niqabot Angliaban ami idegesiti a nem-muszlim helyieket. Ok miert nem nyitottak a nyugati kulturara holott nyugati orszagban elnek? A masik meg amit mondasz hogy a zaklatasok gyakoribba valtak: erre van valami bizonyitek? En inkabb feltetelezem hogy mindig is gyakoriak voltak, de most jobban raterelodott a figyelem az ezzel kapcsolatos hirekre. Regen sem hiszem hogy 'megvedte' a noket a konzervativ ruha a zaklatasoktol, mivel azzal a fellel van a baj aki zaklatni akar, nem azzal akit zaklatnak. Ettol kezdve mindegy hogy ki mit hord.

Ennike (DK) 2014.06.16. 19:02:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ugy-e tudod, ezt a szintet csak nagyon kevesen utik, te kivetelesen tehetseges, intelligens, ambiciozus, celratorekvo vagy, elotted nagy jovo all, a szivem tapsol, amikor irsz, annyira szeretem es tisztelem a hozzaallasodat, de az atlag nem ilyen, sajnos

2014.06.16. 19:04:05

@montroyal ( CAN qc): Akkor nagyon jo helyen elsz, pl. Londonban nem eletbiztositas egyedul maszkalni ejjel elhagyatott helyeken, ugyanez vonatkozik Budapestre. Nyilvan nem mindig tamadnak meg, de sokkal nagyobb valoszinuseggel mint egy zsufolt helyen nappal. Indiaban sem mindig tamadnanak meg ha ejjel maszkalnal egyedul, de nem jo otlet, ha minimalizalni akarod annak a veszelyet hogy megtamadjanak.

2014.06.16. 19:04:29

@Lukas Meier: "Még egyszer: a posztban a férfi kolléga az átlag felett keres és a lakásért + garázsért a piaci ár harmadát fizeti. Így él úgymond "jól"."

Szakadjon már el a saját kis valóságodtól, és nézz szét picit magad körül!! Bécsi viszonylatban biztosan teljesen átlagos pénzt keres. 3500 felett már kezdhetnek átlag feletti fizetésekről beszélni, de bruttó 3000 alatt nincs. Nem rossz fizetés az a kb. 2800 euró, amit kap, de azért messze nem tartozik az átlagon felüli fizetések kategóriájába. És nem a piaci ár harmadát fizeti a Genossenschaftswohnungra, hanem a piaci árat. Néz utána nyugodtan.

2014.06.16. 19:07:12

@montroyal ( CAN qc): Szemelyes tapasztalat: mind Londonban, mind Budapesten szoktak nekem pasik beszolni es neha fogdosnak is; sokkal ritkabban mint pl. Indiaban de mindenkeppen elofordul. Kirabolni es megtamadni is probaltak mar mind a ket varosban ejjel. Tenyleg ha te olyan helyen laksz ahol ez soha nem fordul elo, akkor nagyon szerencses vagy, es esetleg az is lehetseges hogy pasi vagy es ezert nem tudod hogy hanyszor fogdosnak noket pl.

bpetya75 2014.06.16. 19:07:31

@QUERCUS: @Ennike (DK):

Ebben nem vagyok olyan biztos. Mármint a nagy bankmegszívatásban. Egyébként szerintem nem is kéne, hogy ez legyen a cél. Attól, mert az AB "megengedte" nekik a visszamenőleges hatályú jogszabályakotást, ha nagyon karcosak lesznek, azt nem fogják szó nélkül lenyelni a bankok. Márpedig ha Brüsszel igazán összevonja a szemöldökét, akkor szabadságharc ide vagy oda, a fiúk vigyázzban állnak.

bpetya75 2014.06.16. 19:08:57

@Ennike (DK):

De kedvesen dicsérted meg! Tök jó volt olvasni :-)

Quercus a favágó 2014.06.16. 19:11:13

@Ennike (DK):

Csökkenni csökkenni fognak a törlesztőrészletek, hogy milyen mértékben, azt nem lehet tudni. Szerintem a parlament el fogja kaszálni az egyoldalú szerződésmódosítást, vagyis a kamatemelést. Ez az igazán jelentős tétel, és nem az árfolyamrés.
Azon nem lennék meglepve, ha a bankok eléje mennének a dolgoknak, és fölajánlanák a közös megegyezéssel történő szerződésmódosítást. Na ott kell észnél lenni.

Ennike (DK) 2014.06.16. 19:12:17

@bpetya75: az a baj, hogy nekem halvany remenyem sincs, ha tortenne barmi kis jo is, annak nagyon orulnek

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 19:12:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem akarok személyeskedni, de megint tipikus csúsztatás gyanújával élek.

"(Amúgy a BSc egyetemem is úgy csináltam meg, hogy dolgoztam mellette)."
Hány év alatt? 3? Ha igen, akkor zseni vagy!

Ha nem, akkor igen, 15-20 krediteket meg lehet csinálni úgy, hogy kölcsönkérem a haverjaim jegyzetét + tanácsait a vizsgákra 1 félév alatt és nem járok be. Nem vagyok gonosz, volt, hogy én is így csináltam 1-1 félévet meg, ez tudom milyen.

"És igen, mindezek mellett egy mérnöki MSc-t csinálok még pluszban, amit a cég semmilyen formában nem támogat (se időben, se pénzben)."
MSc-t 37 órás munkaidő mellett lehet csinálni kis darabokban sok év alatt (tudom 40 órás, de a vizsgákra kiveszel mondjuk csúsztatott szabit, hogy tudj tanulni), de garantálom neked, hogy 45 órás fizikai kulimunka mellett ezt nem tudnád csinálni. Ahogy edzeni és a nyelvtanulásra sem maradna már erőd.

Cseréld le az irodai melód ezt egy kulimelós pincér, mosogató, kukás, takarító munkájára. Nem lesz erőd edzeni és ennyit tanulni utána és rendkívül jól alszol.

Sajnos ez van.

Abbahagyom a győzködéseteket, mert nincs értelme ennek már.

@Mirjam2: a kérdésre válaszoljon kérem mindenki, amit feltettem. Ápol-e barátságot helyiekkel mindenféle kötöttség nélkül? A kérdés az előző kommentjeimben benne van.

Ez nem csak az én valóságom, hanem az én bécsi és a haverjaim londoni és müncheni valósága. Lehet, hogy nem igaz, de nyugodtan korrigáljatok, szívesen veszem a kommenteket, azokat is, amik ellentétesek az enyémmel.

Lukas Meier (törölt) 2014.06.16. 19:12:59

@Mr Long (UK): bizony, ugyanaz, mint Magyarországon, csak egy kicsit könnyített terepen anyagilag nézve.

""Inkább arról van szó, hogy sokan elhallgatják az igazságot egy kis pluszpénzért, ami marad hónap végére. Mert több marad, mint otthon, csak nem túl sokkal. " Tobbet teszek felre a ho vegen, mint a magyar netto fizum volt. Pedig itt is, ott is mernok vagyok/voltam. Konkretan mi erdekel, hogy asszonnyal kozosen egy vagy haromezer fontot teszunk felre havonta? Nem shared flatben lakunk, hanem egy kethalos lakasban. "

Abszolúte nem érdekel, hogy mennyit keresel és mennyit teszel félre. Többet, mint a magyar nettó fizud? Inkább azt nézd, hogy ott kint mit tudsz belőle venni, amire költesz, amiket használsz. Igen, a legtöbb sztenderd dolog (TV, ruha) ugyanannyi, a szolgáltatások drágábbak meg az ingatlan. Szépen számold ki, h mire mennyit költenél és annyival keresel igazából többet, reálértékben! Persze tudom, így is több jön ki, de az eléggé megtévesztő, h többet, mint "otthon kerestem", ha a bér- és árszínvonal az otthoni háromszorosa. Ha a Wc pucoló elmegy Svájcba és alig eszik, akkor 4000 frankos béréből 400-at megtakarít valahogy és az otthoniaknak dicsekszik, h többet takarítok meg, mint otthon kerestem. Ez most pont ilyen volt.

Persze nem tom, h az asszony mennyit keres, de írtam a jó kis Erdélyből települt magyar párt, akik fejenként nettó 300-at tesznek zsebre, havi 400-at takarítanak meg Budapesten, aztán ezt posztolják a román határátkelőre. Bizony, legtöbbször hasonlóak a posztok is, ha 1 vagy 2 keresett szakmás kikerül és menőzik, h ez van nyugaton. Ez nem igaz így. Ez azoknak van csak, akik éppen keresett szakmában vannak, fiatalok és tudják a fogadó ország nyelvét. Különleges helyzet, a többség helyzete nem ilyen.

És akkor még az emberi oldal kimaradt, amit már mondtam sokszor.

Ennike (DK) 2014.06.16. 19:13:44

@QUERCUS: barcsak igazad lenne, vagy mondhatnam, jo megerzesed...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 19:16:10

@Mirjam2: óóó, már megint egy megmondóember, aki nemcsak azt tudja, mit érzel, hanem konkrétan azt is, hogy mit látsz és mit élsz meg a mindennapokban.

Quercus a favágó 2014.06.16. 19:16:22

@bpetya75:

Nem sok mindenben értek egyet Orbánnal, de abban maximálisan, ha leszarja mit mondanak Brüsszelben.
De befogom, mert már túl sokat pofáztam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 19:18:18

@Mirjam2: köszi, küldd, ennek gondolom, elég lesokkoló súlya tud lenni, ha odáig fajulnak a dolgok.
(facebook semmi üzenetet nem hoz ma át, csak egy órával később gmail üzenetként látok bármit is.... azért itt írok.)

Quercus a favágó 2014.06.16. 19:25:40

@Ennike (DK):

"vilagszepnadszalkisasszony sem,"

Soha nem szerettem a nádszálkisasszonyokat. Az érett, telt nőket viszont igen.Már ha ér valamit a véleményem.

bpetya75 2014.06.16. 19:26:28

@QUERCUS:

Már én is leírtam, hogy a szocik szervilis hozzáállásánál jobbnak tartom az övéket. Csak az a meglátásom, hogy olyan kérdésekben kemények, amikre az unió nem fektet nagy hangsúlyt. Ezeket a súlytalan "csatákat" adják el itthon országmentő akciónak, miközben az EU számára nagy fontosságú kérdésekben 100%-ig együttműködőek.

tanato 2014.06.16. 19:27:22

@Babette.: Ez itt lényeg,hogy itthon hogy tudsz megélni az átlagfizudból,nem az hogy Ausztriában milyenek az arányok.Rosszabbul biztosan nem jár az átlag fizikai munkás vagy mekis mintha itthon maradna.Ha nem így volna a két nyugat ellenes kommentelőnk már itthon volna

Ennike (DK) 2014.06.16. 19:28:39

@QUERCUS: Mar hogyne erne?! :))) En csinosan telt noies (homokora alkatu) vagyok, de te hazasember vagy, megint sajnos:))))

bpetya75 2014.06.16. 19:29:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Plusz jó fél már hogy kemóra járok ;)"

Ez azt jelenti, amit gondolok, Sir?

bpetya75 2014.06.16. 19:32:52

@tanato:

Szerintem Lukas nem nyugatellenes, hanem egyoldalúság-ellenes. Azon szerintem nem nagyon van mit tagadni, hogy a "Hegyeshalom után a fű is zöldebb" stílen van mit kiegyensúlyozni. Ő ezt csinálja.

Mr Long 2014.06.16. 19:33:07

@Lukas Meier: Igen tobbet koltok itt, de tobbet is keresek es teszek felre. Nem forintokrol beszelek, hanem aranyokrol. Ott nem tudtak felretenni a fizum felet, itt tudom. de mondom, ehhez kell egy bizonyos szint, kulimeloban nem csinalna, en se, mert nem lenne ertelme kijonni.

2014.06.16. 19:37:17

@Lukas Meier: Valaszolok a kerdesedre: 18 evesen koltoztem Angliaba es mar sajnos joval 30 multam, a felnott eletem nagy reszet Angliaban toltottem es szinte minden kozeli baratom ott van, fura is lett volna ha nem baratkozom ossze senkivel annyi ido alatt :). Feltetelezem hogy minel idosebben valt orszagot valaki, annal nehezebb, de ez altalanosan igaz az eletben hogy minel idosebb vagy, annal nehezebben kotsz szoros baratsagokat. Pl. egyetem alatt konnyu volt Londonban baratsagokat kotni. Es igen, 3 ev alatt vegeztem el a B.A.-t nappalin mikozben full time dolgoztam, ejszakai muszakban. Nem volt konnyu de fiatal voltam es kibirtam. Megerte.

Mindebbol az a tanulsag hogy mindenkinek masok az egyeni korulmenyei, nem lehet altalanositani. Engem komolyan erdekelnek a te tapasztalataid, megha masok is mint az enyemek. Hintat pl. teljesen uj megvilagitasba helyezted. Remelem nem batoritottunk el tulsagosan es tovabbra is fogsz kommentelni mert engem pl. tenyleg erdekel a mondanivalod.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.16. 19:37:22

@Lukas Meier: én ugyan nem nyugaton vagyok, hanem keleten, de baromira nem irreleváns, mennyit spórol az ember. mert ha spórol, akár egy kicsit is, az előremutat, a jövőbe visz. aki napi 100 forintot rak el, az is pont annyival jobban jár josszútávon. ráadásul nem is kötelező Svájcban vagy Németben elkölteni, le lehet ugrani az Adriára, vagy hazaküldeni az unokaöcsnek egy új mobilt, mindegy.
én speciel most egy évig lógatom a lábam és utazok, de persze, teljesen irreleváns, hogy mennyit spóroltam. nem is mellesleg itt Ázsiában utazva is kevesebből ki lehet hozni egy hónapot, mint némelyik ny-európai országban ott élve, minden költséget kifizetve. nem keveseket ismerek, akik kiadták az otthoni (machesteri, müncheni, stb) lakásukat egy évre, és ami bejön, abból utaznak. de persze ügyesek voltak és már valamikor összespórolták azt a lakást. és az is valamikor úgy kezdődött, mindenkinek a karrierjében, hogy itt egy százas, ott egy huszas.
szóval azért kicsit sántít a meglátás a spórolás értékéről, fuss neki megint.

tanato 2014.06.16. 19:40:43

@bpetya75: Annyiból igaza van,hogy senki ne várjon csodát,tudás és teljesítmény nélkül nem kint sem lesz azonnal milliomos.De egyebekben LOng Úrral értek egyet.,a lényeg nem az osztrák fizu és az osztrák albérlet vagy sör árainak aránya,hanem az hogy magyar átlagfizuból ha levonod az albérlet és a rezsi árát úgy mint a kintinél,hány liter benzint vagy mennyi kiló húst tudsz venni a maradékból illetve mennyit tudsz esetlegesen félretenni a későbbi napokra.

Papagály (törölt) 2014.06.16. 19:40:52

@Egy rossz madár [swe]:
"A tobb mint 40 fok meg leirva is rettenetesen hangzik, ketszer annyi, mint ami itt szokott lenni."

intervallumskála esetén (amilyen a celsius) nem értelmezett az értékek hányadosa.
kelvinben kifejezve látszik, hogy a 40 fok nem duplaannyi, mint a 20 fok. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 19:44:07

@rezsöatya:
KiutáltáTOK.
Az elvált felesége még itt van...
:)))))))))))))))))))))))))))))))

2014.06.16. 19:45:51

@Chang Yai: Hat nekem ehhez mar nincs turelmem, nem ez az elso pasi aki meg akarja nekem magyarazni hogy bar teljesen nyiltan diszkriminaljak es semmibe veszik a noket, ez igazabol nem ugy van, hanem... De szerintem azert nem ertem mert csak egy buta no vagyok :). Probalok FB-on uzenetet kuldeni.

Szép mezők szárnya (törölt) 2014.06.16. 19:46:55

@Mirjam2:
A szocialista államok mindegyike más, mint amit a nagy szocialisták elképzeltek, és leírtak.
Nem feltétlenül a vallás hibája, ha nem tartja a hívő magát a hite elveihez, és saját szája íze szerint magyarázza. Mindenhol vannak ilyenek (a kedvencem, az amikor az asztal alatt iszik a muszlim alkoholt, vagy sertés terméket mondván, hogy Isten nem látja, ez a saját tudatlanságáról árulkodik, hiszen a Korán több helyütt is benne van Isten mindent tud, és trónusa átfogja az egész Földet, mellesleg ott van a két vállán egy-egy angyal, akik szorgalmasan jegyzetelnek, mellesleg naponta 5ször kellene köszöntenie ima közben. Vagy zarándoklat után, miután hazajön, vedeli az alkoholt, mert minden bűne megbocsáltatott, holott azt még a zarándoklat sem törli el.
Az ideál messze van a valósságtól.
A zaklatások akkor szaporodtak meg, amikor több államban az iszlám testvérek (vagy bűnöző testvérek gúnyosan, ikhwán elmudszrimín). Kihasználták az emberek vallásosságát, hogy hatalomra kerüljenek. Szavazóik, támogatóik nagy része szegény, írástudatlan, drogfogyasztó, és valószínűleg munkanélküli lesz élete végéig, esélye sincsen arra, hogy családot alapítson, összespórolja a pénzt a hozományra, esküvőre (az Öbölben is kölcsönt vesznek fel újabban rá). Frusztráltak, ki akarják elégíteni a vágyukat, és ezt úgy gondolják, másképp nem tudják, persze hogy szavazóikat megtartsák ezek a tudatlan falusi imámok támogatták őket ebbéli tettükben (az Azhar imámjai nem győzték ki adni a fatwákat, vallásjogi törvénykezéseket, hogy véget vessenek ezeknek a férgeknek az ámokfutásainak, Az Azhar volt az egyik fő ok, hogy megbuktak az ikhwán elmuszlimín). Aztán miután jött az átmeneti kormány, a hadseregnek el kellett mennie a Síneai félszigetre rendet tenni, így Egyiptomban leromlott a közbiztonság, nem büntették őket. Líbiában is a diktátor után, elszabadult a pokol. Algériában a délvidéken sincs minden rendben az afrikai bevándorlók, és a szegénység miatt.
Úgy látja, hogy a nők elvannak nyomva, de ebben sajnos a nők is részt vesznek, ők akik konzervatívok és őrzik a hagyományt, Istent csinálnak a férfiból. Durván hangzik, most ezt nem tudom kifejteni.

poggY 2014.06.16. 19:46:59

@adg [Au, Darwin]: hogyan lehet ebbe a tablazatba bele szerkeszteni? Meg nalam tok ures. Finnorszagot szivesen beirnam ha az meg nincs

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 19:47:03

@rezsöatya:
Sőt most már havi 4000-nél tart mert megtanult közben szalmaegeret hajtogatni.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 19:56:32

@Lukas Meier:
Igaz en Svedorszagban vegzek kulimunkat, de csak heti 39 orat dolgozom. Ami ennel egyetlen perccel is tobb, az tulora es kozel dupla oraber.

Utalom, hogy ennyire ki vagyok hasznalva es meg a sor is draga! :(

Muscari 2014.06.16. 19:56:35

@Evain: szia, merre jartal? Meselj :-)

Muscari 2014.06.16. 20:01:09

@Mirjam2: nem felsz? Hogy lehet az allando beszolongatast megszokni?

Papagály (törölt) 2014.06.16. 20:13:54

@Mirjam2: "Alapvetoen a rasszizmusra vezetheto vissza hogy ugy kezelik a dolgozokat mint a rabszolgakat."

vagy épp fordítva: a rabszolgatartáshoz kerestek igazolást?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 20:16:23

Angol fajtársaim!
Aki még eddig nem volt a Warwick Castle-ben, az most azonnal foglalja le a belépőjegyeket mert ezt látni kell. Minden pennyt megér a mulatság! :)
És a Dungeon kötelező program a váron belül (de az összes többi is erősen ajánlott)! Azt mindenkinek át kell élnie egyszer, aki itt van. :) Turistáknak is ajánlom amúgy, bár tudom UK nem az első számú nyaralási célpont. :P

@bpetya75: ""Plusz jó fél már hogy kemóra járok ;)"
Ez azt jelenti, amit gondolok, Sir?"

Ja, mert nem tudok gépelni. :) Az "éve" az kimaradt belőle. "Jó fél éve már..." De amúgy nem kell túllihegni a dolgot., én sem teszem. Esélye sincs nálam a betegségnek és ezt tudtam az első pillanattól kezdve. :) Csak rettenetesen időrabló a kezelés. Pláne hogy egy másik városban van. :D

@Ennike (DK): Nagyon köszönöm a szép szavakat! Tényleg. :) Bár szerintem túlzás, de azért jól esett. :)

@Lukas Meier: Így van. Ne haragudj, tévedtem. :) Neked lesz igazad. Soha senki nem képezte még tovább magát "nem szellemi" munkahelyen. Igazad lesz. :) Bár több kollégám is van, akik CNC kezelőként végezték el az 5 éves gépészmérnökit, de mindig is tudtam hogy hazudtak. Köszi a megerősítést! :)

@diggerdriver: Megtenném a tétemet, de most mire fogadunk? Hogy a csíkos pólós fazon fog nyerni vagy a cső? Mert a figura elég vérszegénynek tűnik, a cső odds-ait jobbnak érzem. :)

Mr Long 2014.06.16. 20:21:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Megtenném a tétemet, de most mire fogadunk?" Akkor megnyugodtam, hogy nem csak en nem ertem. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.16. 20:22:21

@bpetya75: hat most mit mondjak,ma is latszik a hatar, es nem a tabla, de tenyleg zoldebb a fu. azt nem tudom,hogyan csinaljak.

Papagály (törölt) 2014.06.16. 20:22:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"voltak történelmi korok amikor még elviselhető volt a Közel-Kelet sivataga."

kb. mikor és mennyivel? (csodálkoznék, ha több fokkal eltért volna a történelmi korokban a hőmérséklet)

nyuszigonosz 2014.06.16. 20:22:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na most megnéztem a Warwick Castle-t.
Nem is mondtad eddig, hogy ez ennyire szép! És még 1068-ban Wilhelm építtette! Nahát! A kedvenc középkorom van ott, ahol te vagy!

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.16. 20:26:12

es en tudom, ki ez azokos, ti nem?

2014.06.16. 20:27:11

@Muscari: Mitol feljek? Pont ezt mondom, hogy attol hogy beszolnak, meg nem fognak semmit csinalni. Most attol feljek hogy valaki tolem sok meterre kiabal utanam valamit? Ez idegesito, de nem felek. Annyira nem idegesit hogy emiatt bezarva legyek egesz nap - idegeskedjenek inkabb ok :).

puhacica 2014.06.16. 20:30:40

@Lukas Meier: "Inkább arról van szó, hogy sokan elhallgatják az igazságot egy kis pluszpénzért, ami marad hónap végére." - hangyaf@sznyit eldurrant az agyam. ti Hintaval ikrek vagytok? szisztematikusan lehazugozzatok az itt kommenteloket. milyen alapon? mifele bolcs mindenttudok vagytok ti? ha mar ilyen rettenet okosak vagytok, kitalalhatnatok, hogy csinaljatok magatoknak elhetobb (boldogabb?) eletet.

33621 2014.06.16. 20:32:37

Nem tudom hogy valaki linkelte e már? A New Yorki kivándorlókról szóló film folytatása ként itt a Londoni is!

www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20140616-kritika-imre-lorand-balazs-menjek-maradjak-london-cimu-filmjerol.html

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 20:38:43

@Papagály: Most hogy utánanéztem, tény hogy nem sokkal, 1-2 fokkal volt csak hűvösebb (megmondom őszintén én ilyen 4-5 foknyi különbséget vizionáltam) a maihoz képest és nem is mindenhol. Elsősorban a sarkok felé volt inkább észlelhető a gleccserek miatt, szóval lehet végülis, hogy a Közel-Keletre egyáltalán nem volt hatással ez a legutolsó, beismerem. Bár az is biztos, hogy a mostani felmelegedés tuti nem segít nekik.

@nyuszigonosz(D): Nagyon szépen gatyába rázták a helyet. Itt egy pár kép (bocsánat a minőségért, ezer éves telefonnal készültek):
(A sasokat és a keselyűket reptették is, meg a katapult is működik :))

www.flickr.com/photos/96320486@N04/sets/72157645187128545/

Amúgy most én is teljesen bezsongtam. :) Már elkezdtem összegyűjteni hol vannak a környéken még várak, kastélyok meg időszámításunk előtti időkből származó romok. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 20:41:21

@diggerdriver: Hát a második képen csúnyán szétcsesztétek a már meglévő alapozást, ha erre célzol (valamit mókoltatok a vezetékezéssel talán). De sajna nem értek az építőiparhoz, szóval nem tudom biztosan erre gondolsz-e. :)

2014.06.16. 20:42:13

@Papagály: Ez egy erdekes nezopont, meg nem gondoltam ra igy, de valoszinuleg teljesen igazad van. Az is teny hogy feher embereket is tartottak rabszolgakent annak idejen, nemcsak feketeket, es a mai napig leneznek mindenkit aki nem arab, csak a fehereket kevesbe mint a feketeket vagy azsiaiakat. A feherek - illetve kimondottan kelet-europaiak - rabszolgakent tartasa egyebkent erdekes tema, errol tudtal pl.: en.wikipedia.org/wiki/Saqaliba. Az itteni 'oslakossag' kulonben fajilag nagyon kevert, sokaknak vannak az arab mellett afrikai gyokereik de vannak, ritkabban, feher boru es vilagos szemuek is, ezek a kulonbozo faju rabszolgaktol valo szarmazas miatt vannak allitolag.

puhacica 2014.06.16. 20:42:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Esélye sincs nálam a betegségnek és ezt tudtam az első pillanattól kezdve. :)" - minden tiszteletem a tied!

nyuszigonosz 2014.06.16. 20:47:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Csodálatosan szép képek, és köszönöm, hogy ideraktad! Most irigykedek, hogy te ezt mind élöben láttad.

Mr Long 2014.06.16. 20:57:12

@diggerdriver: Hat ahogy kartacs mondja szetbarmoltatok az alapozat. Bar innen ugy tunik, hogy rendesen nincs is alap, csak a falak lesznek alatamasztva. Bar egy hazepitest nem lattam meg kozelrol. Meg valaki g**i csunyan szedte ki az arkot. Vissza is vennem a gepkezeloijet a komanak! :)

Taxomükke (UK) 2014.06.16. 20:57:58

@házelőtthinta: @Lukas Meier: Szerintem ti életetekben nem jártatok Angliában, de megmondjátok, hogy nem igaz, amt az ittélők leírnak.
Siralmasak vagytok.
Lukas, te meg csak hajtodgatod a magadét a poszttal kapcsolatban, nem akarod megérteni, hogy a posztoló saját magukról írt, egy szóval sem írta, hogy ez az átlag. Sajnállak. Nem lehet egyszerű az életed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 20:59:46

Na szóval...

kepkezelo.com/images/7r5ncnc36gfaoysqs8u6.jpg

Semmi baj nincs a poszttal. Jól van megírva, teljesen reális bár a Kuh-Furz Distillery árát sokallottam a Schafe Achselhaarentfernung-ot meg kevesellem.
A Verlust der Einkommensstützung zu ergänzen nem konvergál a reinen Mädchen verriegelt Verband szánt Virtue Bänder Schmiedeeisen Arbeits.
Amúgy jó volt.
:))))))))))))))))))))))))))

bpetya75 2014.06.16. 21:01:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Helyes! :-)

Egyébként hogy derült ki, hogy gáz van?

2014.06.16. 21:02:20

@Szép mezők szárnya: 'A szocialista államok mindegyike más, mint amit a nagy szocialisták elképzeltek, és leírtak.
Nem feltétlenül a vallás hibája, ha nem tartja a hívő magát a hite elveihez, és saját szája íze szerint magyarázza'

Igen, az iszlam orszagok mindegyike is mas mint amilyennek a konyvek szerint lennie kene, erdekes... Ami pedig azt illeti hogy a hivok nem tartjak magukat a vallashoz: maguk a vallasi eloirasok explicit modon diszkriminativak a nok ellen, szoval ha ezeket betartja valaki, attol a nok nem fognak jol jarni. Hala Istennek hogy nem mindig tartjak be az eloirasokat, pl. hazassagtorok megkovezese stb. Koszi, nem kell elmagyarazni, hogy igazabol miert nem is ugy van meg miert jo, mar mind hallottam.

2014.06.16. 21:06:52

@diggerdriver: Tessek, elfelejtettel magyarul. Szegyen!

bpetya75 2014.06.16. 21:07:08

@Babette.:

Igaz, én is láttam ilyen képet. Asszem kardomba dőlök :-P

Herr Géza 2014.06.16. 21:07:43

@diggerdriver: Digger,Digger, hát nem tudod, hogy a "Virtue" az helyesen úgy van, hogy "virtuelle" ?? Különben meg tök igazad van... :))))

bpetya75 2014.06.16. 21:07:57

@Mirjam2:

Ráadásul részeg is, különben nem nyomná ilyen jól a németet ,-)

pontiustolpilatusig 2014.06.16. 21:18:16

Most látom, Lukas Meiernek vannak további kommentjei is, ezek is nagyon igazak és lényegretörőek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 21:18:17

@Taxomükke:

Konkrétan Londonban élők mondták már vagy szászezerszer hogy egyedül nem lehet kivenni egy lakást kulimelóból.Aztán jött a szöveg hogy igazából tök poén több emberrrel együtt lakni.Meg hogy ez tök jó dolog.Szerintem egyszerűen csak kényszerdolog és egyáltalán nem jó.Papírozni a takarítást meg várni reggelente klotyóra,intim szféra nélkül.A leginkább zavaró tényleg az hogy mondogatjátok hogy otthon nyomor van Nyugaton meg jólét meg kiszámíthatóság. De milyen kiszámíthatóság? Nyugat pont annyival jobb mint ahogy én élek. Én jó példa vagyok,otthon valószínűleg még így sem élhetnék.Nyugat nagyjábóból ennyi. A kulimelósok jobban élnek kicsit. A többi meg ugyanúgy.Meg a többi rizsa : Itt megbecsülnek,nem löknek fel, köszönnek a szomszédok,kedvesek az emberek,nincs idegeskedés,nem gonoszak az emberek,van biztos jövőkép(beteg voltam és kirúgtak,hogy megbecsültek!)

Én szeretnék írni egy posztot arról hogy Nyugaton nem minden fénylik. És nem érdekel ha valaki szerint egy mekis lúzer ne mondja meg milyen Nyugat.DE!!pont a melós mondja meg!Mert a legtöbben azok vagyunk,nem programozók meg mérnökök.

pontiustolpilatusig 2014.06.16. 21:18:17

Gyerekek, mivel ebben a témában elég nagy a tapasztalatom, munkámból kifolyólag, csaj egyet hadd mondjak: soha még sűrítve ennyi igazságot nem olvastam leírva kommentben, mint LUKAS MEIER-é, aki csak ezért lépett be, hogy ezt elmodja. Kb, az 50. és az 51. komment az övé,olvassátok el. Ami a posztolót illeti, különleges helyzetben van, mert a házastársa helybeli. Ez igen ritka, vagy ha előfordul, akkor a korkülönbség uszkve 15-húsz év a férj javára (ez is megérne egy külön misét).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.16. 21:21:47

@Egy rossz madár [swe]: Kűggyed, Madár, aztán majd melléírom én is...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 21:22:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Mr Long (UK):
Nagy az én csalódásom bennetek feleim.
Az az alap rendben van.
Egy méter húsz centi mély nyolcban centi széles mixerbeton alap egy harmincas falnak amiből még csak a teherviselő huszonkettes látszik.
Az az alap egy ötször ekkora házat is megtartana.
Amire rá akartalak benneteket vezetni kicsalva némi mérnöki logikát még ha nem is építőmérnökök vagytok akkor is egyből látszik hogy az építési alapszabályok durva megsértése történt.
Közös árokba soha nem fektetünk különböző közműveket.
Három különböző közmű három árokban védőtávolságra. Ez a szabályos.
Mi a probléma?
A kék cső vízvezeték a sárga gázvezeték a fekete kábel védőcső.
Mindez homokágyban.
A csövek között 10-20centi távolság.
Mi van ha a gázcső öntvényhibás vagy egyéb okból megsérül?
A védőcső nem hermetikusan tömített így a gáz a homokban szépen beleszivárog a kábel mellé és onnan a kapcsolószekrénybe ami a Nagy Bumm-hoz meg is adja a szikrát.
Ha a vízcső sérül akkor ugyanígy a kisebb ellenállás irányába a védőcsőbe szivárog és onnan az elektromos szekrénybe. Aztán ha valaki megfogja a csapot a fürdőszobában akkor csípődobással lesz földhöz vágva.
A második képen látszik hogy a vízcső a meztelen betont érintve kanyarodik át az alapon. Óriási hiba.
A vízcső a csapok nyitásakor zárásakor minimálisan pulzál.
Idővel a beton szabályosan elreszeli a csövet. Minimum geotextilbe kellet volna csavarni.
Aztán.
Mi van ha 50év múlva az épületbe telepítik a teleportáló berendezést és az optikai kábelét külön vezetik be és egy gépkezelő kolléga egyszerre tépi el a gázvezetéket és a kábelt?
Tüzijáték.
A mindent túlbiztosító mindenre gondoló midig az emberi biztonságot előtérbe helyező angolok hihetetlen ostobaságát látni a képeken.

Itt egy másik kép.
Ami látszik rajta az egy 200köbméteres szikkasztó tartálynak a fehér terfillel borított oldala, előtte egy akna valamint a betápláló csapadékvíz vezeték és egy kerti csap kék vezetéke.
Hol a hiba?

kepkezelo.com/images/adl8v45utko4cuvyki.jpg

Herr Géza 2014.06.16. 21:24:01

@bpetya75: Á, csak meg van ijedve, hogy érdeklődik utána a NAV (a 007-es ügynök fedőneve Lukas Meier....) :DD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 21:27:35

@bpetya75:
Megmondom neked a teljes igazságot.
Az van hogy foci VB van.
Részemről a lőtéri kutyát sem érdekli a foci, ott egye meg a rosseb ahol van.
VISZONT merthogy mégiscsak VB van vagy mi a franc, jóval több sört vettem.
Nem nézem, nem drukkolok senkinek de azért mégis na...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.06.16. 21:32:59

@diggerdriver: Most mar tenyleg egyertelmu hogy elfelejtettel magyarul. Egy arva szot sem ertek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 21:33:03

@házelőtthinta:
Igazad van.
Én is tömegszálláson lakom két emberrel együtt. A feleségem meg a fiam.
Szar ügy.
Bár most a haverodtól bíztatást kaptam hogy rúgjam ki őket és vezessem le hogy kétezer fontból hogyan lehet jól megélni egyedül.
Erősen gondolkodóba estem.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.06.16. 21:33:07

Na most miutan mindenki kifejtette, kezdjek el tanulni nyelvvizsgara, vagy sem? IELTS 7.0-8.0 a cel es asszony nem helyi, hanem magyar bevandorlo. Van esely erre, vagy nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 21:33:22

@Ennike (DK):
Ezért megy az "átlag" a Mekibe dolgozni... :)

@Papagály:
Te vagy az első, akinek ez feltűnt, tiéd a hangszóró! ;)

@diggerdriver:
Azt tippelném, hogy a 3 csőnek egymásban kellene futnia. De lehet, hogy tévedek :)

Mr Long 2014.06.16. 21:35:30

@diggerdriver: Rugd ki oket a francba! A srac hamatosan elkezdi a kamaszodast, csak zabalni fog, meg diszkoban apa penzet kolteni, hogy szurhassa a csajokat. Dragabb lesz a fentartasa, mint egy angol gyartmanyu autonak!

Mr Long 2014.06.16. 21:36:42

@diggerdriver: A fekete csovel kateterezzen teged a csikospolos! Nem hazepitok vagyunk! :DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 21:37:02

@Egy rossz madár [swe]:
Én azt tippelném hogy a te farkadnak a szőrös Muffinban kéne futni és lehet hogy nem tévedek.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.06.16. 21:37:47

@diggerdriver: Lehet fazoirozott Muffinka!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 21:38:10

@Mr Long (UK):
Na ettől már előre félek.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 21:38:47

@Mr Long (UK):
Mérnök-mérnök. Egykutya...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.06.16. 21:39:43

@diggerdriver: na, most ez a diggerdriver hibaja, aki csak egy arkot asott es a szerencsetlen csikosinges alban, akinek nemetul tolod, sehogy nem erti, mit is kellene tennie.
Aztan idejossz hazudozni, hogy megelsz a fizetesedbol, de a lukas leleplezett. Igy volt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 21:40:05

@Mr Long (UK):
Szerintem bőszen állj neki a franciázásnak, akkor nem számít, hogy helyi vagy bevándorló az asszony ;)

@Taxomükke:
Szerintem rokonok lehetnek ;)
Az ő érméjüknek még egyetlen oldala sincs, mert szerintük azt is ellopta a bank :DDD

@geegee:
Türelem elvtársam, ami késik, az sosem jön el (vagy az SJ regional tóg).
Amint kész, várhatóan holnap délután felé, átküldöm, bár sok néznivaló nem lesz rajta még. Lehet alszom rá 1-2 napot és megcsinálom .doc formában, hogy azt a részt HÁ már kopájozni tudja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 21:41:33

@diggerdriver:
Akkor mellétippeltem a dolognak. De bíztasson a tudat, hogy nem képviseltetem magam az építőiparban, most már azt is tudni vélem, hogy miért.

Pedig pont egymásba férnének ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 21:42:03

@rezsöatya:
...hogy tágíts ki a lukát.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 21:44:28

@Egy rossz madár [swe]:
Nem képviselteted magad az építőiparban?
Akkor ki a tököm gyárt alkatrészeket az Atlas légkompresszorokhoz?
Ennek okán neked is tudni kellett volna.
:)))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.06.16. 21:44:41

@bpetya75: nem lehet reszeg, mert a fizetesebol nem telik sorre...

pontiustolpilatusig 2014.06.16. 21:46:39

@Lukas Meier: Külön gratulálok a kommentekhez, nagyon ismerem (sorsokon keresztül) a helyzetet, igazán lényegretörők a kommentjei. Sajnos, nem megítélem, csak rögzítem, hogy egyesek csak éppen bizonyos frusztráció-oldás miatt látogatnak ide. Ami a beilleszkedést illeti, a haveri kör működhet (lásd Annoni Budapesten) azonban a munka utáni haveri ejtőzés, ahol félig elharapott szavak, szóviccek egyebek is szórakoztatók kacagtatók lehetnek, hogyan működne egy bevándorlónál, aki feszülten figyel, hogy az elharapott félszavakat megértse. Ha bevándorló vagy, az látszatra (virtuálisan) legalább -20 az IQ-ból, legyél akár IT-s, mérnök vagy sofőr, McDonaldos, ápoló vagy bármi. Továbbá már Szomory Dezső megírta, aki pedig 17 évet töltött Párizsban (igaz, ennek már több mint 100 éve), hogy egy ottani, párizsi hálószobájába bejuthatsz, de a halljába soha.

bpetya75 2014.06.16. 21:52:59

@diggerdriver:

Hiába, aki tud élni, az tud élni ;-)

@rezsöatya:

Akkor most meghazudtolod az öreg árokásót? :-P

@Herr Géza:

Lehet benne valami. Volt egy dadogós évfolyamtársam. Egyszer hallottam folyamatosan beszélni, amikor rezgett nála a léc ábrázoló geometriából.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 21:55:17

@pontiustolpilatusig:
Nem tudom, szerintem elég sok osztráknak helybéli az élettársa...

@házelőtthinta:
Te pubi, én is kulimelós vagyok, egy kókler, egy bibsi, egy krájolmány. És ha hiszed, ha nem, jobban élek nyugaton, mint Magyarországon éltem.
Ha hiszed, ha nem, amíg egy fizetésből éltünk is eljutottunk Thaiföldre és a Karib-térségbe is. Hú, de szar az élet... húde!

De még mindig fenntartom azt, hogy tessék bebizonyítani, hogy MAgyarországon is így tudnék-e élni. Ennyi munkával, szabadsággal, ilyen juttatásokkal. Nos?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 21:56:17

@diggerdriver:
Ez a gépipar, nem az építőipar :)
Bármikor esztergálok neked egy 12r6-ot, de azt nem tudom, hogy micsoda a kék vezeték :D

Shanarey 2014.06.16. 22:03:16

@diggerdriver:

A víz elvezető cső (barna) egyik ága nem vezet sehová, ellenben tele van építési törmelékkel.

Az előző képeidhez meg annyit hogy ahol nem csinálnak időben megfelelő árkokat ott később már egy nyomvonalon megy minden.

A Kecskeméti konzervgyár akkoriban vadonatúj raktárcsarnokába szereltünk egy nagy kapacitású tűzjelzőközpontot ( a valaha volt cégem és persze én) be éppen, amikor kiderült hogy az épületen belül tudunk kábelezni, de az épületből nincs kivezető út a föld alatt mert betonozás előtt nem tettek be csövet. Na de mivel kellett az a fránya nyílás, hát neki ugrottam a dolognak én és a Bosch fúrókalapács, amely inkább fúró volt mint vésőgép, de azért meglett az betonnak perforációja. Kb 6 cm átmérőjű nyíláson átküldtük azt a pár szál kábelt, ami nekünk kellett, majd másnap csodálkozva néztük hogy a lyuk tele van mert mindenki arra várt hogy majd "valaki" megcsinálja azt a lyukat. Vagyis a mi gyengeáramú kanócaink mellé beugrott a telefon a számítógép hálózat és némi erősáram a kültéri világítás miatt.

A szabvány szerint gyengeáramú madzagok mehetnek együtt, de erősáram az nem. Már csak az erősáramú kábel által generált induktív zavarok miatt sem.

Retek klub mostani székháza ott a Camponánál. Amikor az építkezés a kábelezésnél tartott minden rendszernek megvolt a saját nyomvonala tálcán csövön, a vége felé ez már nem volt igaz. Ott én a biztonsági kamerákat kábeleztem be és be is kötöttem de a beüzemelést nem engedték meg mert arra ott voltak a "RETTENTŐEN KÉPZETT" szakemberek, akiket később le is aláztam ahogy az már csak lenni szokott, de az egy másik történet. Na de a lényeg az hogy az emeleti folyosókon nem sok tálca volt és azok a tálcák meg is teltek mire mindenki aki időben ott volt kész lett a saját dolgával. Na utána jöttek az IT kategóriás anyaszomorító bunkók, és nem hülyéskedek de kb 50 cm átmérőjű kábelköteget csak úgy feldobtak az álmennyezet fölé, s az már tényleg életveszélyes, mert az a súly sokkal több volt, nem az amire az álmennyezet terhelése tervezve lett.

Badeni_lakos 2014.06.16. 22:03:55

Nagyon jó a cikk!

Elismerésem a szerzőnek, remek áron bérlik a lakást! És úgy ált. is jól gazdálkodnak.

Itthon más minden. Én nem tudom mi van itthon, de Amióta hazajöttem Stuttgartból egyre erősebben csak azt érzem: ez a 22-es csapdája ami itthon folyik. Mert nem tudom itthon elképzelni a jövőmet, a vállalkozásom tervéhez nincs biztos "talaj" , de a családalapítást se, és az idős koromat se tudom itthon elképzelni.

És ezt nem mondhatom el a többieknek (haverok, nagycsalád, stb.) mert nem akarom ezzel őket elszomorítani, h diploma után GO Back Németo.ba vagy A, CH,
másrészről meg nem akarnám őket a kijelentésemmel befolyásolni, miszerint én tuti, h vissza fogok menni, nem mondhatom el nekik, mert nem akarom őket erre felbuzdítani. (azt szeretném ha maradnának és tudnánk itthon évek múlva is találkozni)

Olyan szinten nyomaszt ez a dolog itthon (stresszel) hogyha holnap korán reggel nem megyek el futni kb. 10 km-t (mint már jó párszor meg kellett tennem) akkor vagy felrobbanok vagy depressziós leszek.

...de nem csak rajtam, nagy a nyomás itthon mindenkin! Üdv.
hamarosan én is megyek.

pontiustolpilatusig 2014.06.16. 22:03:55

@Egy rossz madár [swe]: Én konkrétan arra gondoltam, hogy elég gyakori, hogy a külföldi (magyar, szlovák, lenygel stb.) házastárs/élettárs nő hozzáment egy nála 15-20 évvel idősebb osztrákhoz... Nyilván a bevándorlók kategóriájában gondolkodtam, én is tudom, hogy egy átlagos osztrák osztrákkal házasodik.

Szép mezők szárnya (törölt) 2014.06.16. 22:03:55

@Mirjam2:
Jaj. Én hittem, hogy ....inkább ne írom le.
Mindent elhisz, amit mondanak, nem jár utána semminek..., ráadásul ezt mondja vissza
Szaúd Arábia, egyike azon kevés arab államnak., ahol a saría, és annak is egy sajátos módja van érvényben. A házasságtörőket végső esetben kövezik meg. Nem csak a nőket, hanem a férfiakat is megkövezik. Ez végső büntetési forma. Csak is akkor kövezik meg a megcsaló házast, ha van kettő tanú, aki látja az aktust. És nem hiszem, hogy a légyottra magukkal vinnének tanúkat. A tanúknak a vallásjogi bíró előtt kell esküt tenniük, és részletesen beszámolni, ez alapján dönt a qádi. A házastárs dönthet, úgy hogy megbocsát, stb.
Arról, nem az iszlám tehet, hogy a férj nem akar másképp megszabadulni a feleségétől, mert ha elválna a feleségétől sokat kellene fizetnie, az iszlám bünteti a zsugoriságot, a smuccigokat.
hangsúlyozom, hogy a büntetés férfinak is jár.
Javaslom, mielőtt ilyeneket nyilatkozik, ha könyvben nem is néz utána, legalább beszélgessen ott élő emberekkel, anélkül, hogy rájuk erőltetné a véleményét. Bár gondolom, nem tud arabul,marad az angol..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 22:05:39

@pontiustolpilatusig:
Te is az a típus vagy, aki munka után inkább haveri ejtőzést gyakorol, mintsem hazamenni?
Ez mindent elmond ;)

Többet ér az időm, mintsem haveri ejtőzést kövessek el munka után... hétvégén esetleg, időnként, de a hátam közepére sem kívánnám azt, hogy azokat nézzem további 2-3 órán keresztül, akiket egyébként 8 órán át is néznem kell :)

Ez a szint nagyjából a középiskola 3.-4. osztálya, amikor már tudunk alkoholt kapni a sarki aljasodóban, esetleg a főiskolás időszak, amikor jó dolgunkban azt sem tudjuk, hogyan csináljunk hülyeséget (tisztelet a Don-nak és még néhány céltudatos embernek, akik végül nem az érem örökvesztes oldalán lyukadtak ki).

Megszállta a blogot a gyerehaza-nemennyéel-csudajóitt.org? :)))))

2014.06.16. 22:08:40

@Mr Long (UK): Abszolut van ra esely. Ismered a tipusfeladatokat? Legalabb 7-et kell kapnod mind a 4 reszben? Csak kivancsisagbol kerdezem hogy ez mihez kell, PhD-hez? :)

nyuszigonosz 2014.06.16. 22:12:37

@pontiustolpilatusig: " ahol félig elharapott szavak, szóviccek egyebek is szórakoztatók kacagtatók lehetnek, hogyan működne egy bevándorlónál, aki feszülten figyel, hogy az elharapott félszavakat megértse "

Írod. Nézd, ha a bevádorló rendesen hajlandó megtanulni a nyelvet, az országét, ahol él, és odafigyel a közéleti, politikai dolgokra, és még sok sok minden másra, akkor az elharapott szavak, utalások, szóviccek a sajátjaivá válnak.
Ez nem lesz meg egy két év alatt. De az idézett 17 év alatt a Szomory Dezsönek ez még mindig nem volt meg, akkor nem a nyelvben, hanem benne volt a hiba.
És hiába megmondta volt, mint bánatosan írod, mégha több mint 100 éve is, ez nem egy örök igazság.

Én tudom miröl beszélek.
Elhiszem, hogy sokaknak nagyon nehezen megy a beilleszkedés, de valahogy az írásaik alapján az az érzésem, hogy több energiát fordítanak a beilleszkedésük lehetetlenségének magyarázatára, mint arra, hogy tényleg elkezdjék otthon érezni magukat ott, ahol élnek.
Ha viszont mindent megtesznek, és mégsem érzik otthon magukat, akkor nem az az ország, ahol vannak az, ahol élni szeretnének, élni tudnának.
Van sok ország. Vannak itt sokan, akik több különbözöben éltek már és meg lehet találni a megfelelöt.

Pernilla 2014.06.16. 22:12:43

@pontiustolpilatusig: te most így finoman arra utalgatsz, hogy csak kitartott fiatal nőknek van öreg gazdag osztrák pasijuk? na ne már.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 22:14:31

@diggerdriver: "Közös árokba soha nem fektetünk különböző közműveket."

Nem tudtam. Pedig abszolút jogos. Köszönöm az okítást. :)

@bpetya75: Marha nagy mákom volt vele. Combtőben ki tudtam tapintani az egyik dudort. Mire kiszedték belőlem már ökölnagyságú lett. És ez volt az én szerencsém mert amúgy van még 3 másik is a felsőtestemben elszórva (vagyis ha minden igaz már mostanra eltüntek, holnap megyek CT eredményekért), amik később tudtak volna galibát okozni, de azok annyira mélyen voltak, hogy nem voltak kitapinthatóak. Szóval ha nincs a lenti, akkor jó eséllyel már csak akkor vettem volna észre, amikor már késő.

Szóval pusztán mákom volt vele, hogy még időben feltünt vakarózás közben, hogy annak a dombnak nem kéne ott lennie a combomnál. :)

2014.06.16. 22:16:14

@Szép mezők szárnya: Te mikor jartal utoljara Szaudiban? Egyaltalan iszlam orszagban? Mikor beszelgettel utoljara szaudi novel barmilyen nyelven?

pontiustolpilatusig 2014.06.16. 22:16:45

@Egy rossz madár [swe]: Itt konkrétan arról volt szó fentebb, hogy bizonyos lakóközösségekből nem csak kiutálnak külföldieket, hanem egyenesen felmondják a bérleti szerződést, mert éppen a nyelvi nehézségek miatt nem illeszkednek be. Mindenki helyzete természetesen teljesen egyedi. Nem élek Magyarországon, most építettem egy házat, amely hivatalos felbecslés szerint 250 ezer eurót ér (vidéken), nem fix a fizetésem, de soha nem kerestem 2500 € alatt, és volt idő, amikor az 5000 €-t is megkerestem havonta. Szalag mellett kezdtem, munkásként, egyetemi diplomával, jelenleg gerichtlich beeideter und amtlich zugelassener Übersetzer vagyok, ha tudod, ez mit jelent.

2014.06.16. 22:19:21

@nyuszigonosz(D): En nem tudom ki a Szomory Dezso, de az biztos hogy nem volt jo nyelverzeke ha 17 ev alatt nem tanult meg rendesen franciaul...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 22:22:01

@Shanarey(England):
A másik ága sem vezet sehova mert később ástam ki a rákötést.
Itt az van hogy gyöngykavics van a csövek körül ami teljesen rendben is van DE itt is a vízcső a csapadékcső mellett van. Ha valamikor elkezd szivárogni akkor a gyöngykavics faszányosan belevezeti a szikkasztóba.
Ugyan itt életveszély nem áll fenn de 543évig sem veszik észre a csőtörést mert a szikkasztó teszi a dolgát és elszikkasztja. Mindenhol máshol feljönne valahol a víz de itt nem fog az tutifix.

Muscari 2014.06.16. 22:25:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ami a kemot illeti, egy baratnom is ebben a cipoben jar. Tudom, hogy nem akarod sajnaltatni magad, mert nem azert irtad le, de szeretnek sok kitartast es jobbulast kivanni neked. Most virtualisan meg is olellek, ha nem haragszol erte, remelem a nejed nem lesz feltekeny :-)

Es persze, hogy ti vagytok az erosebbek!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 22:27:17

@pontiustolpilatusig:
Nem beszelek nemetul.
En is gyari munkas (cnc-s) vagyok, szinten diplomaval es most keresem a lehetoseget, hogy MSct vagy egy masik BSct meg megcsinaljak.

Az en almom nyugdijadkent a Karib-terseg vagy Thaifold :)

2014.06.16. 22:28:14

@Egy rossz madár [swe]: Ne hulyeskedj, az Aussie-k se kapnanak 7-et IELTS-en, a beszelos reszen mind megbuknanak :)

Papagály (törölt) 2014.06.16. 22:28:34

@Egy rossz madár [swe]:
"Te vagy az első, akinek ez feltűnt"

vagy én vagyok a blogon az egyetlen statisztika-náci. ;)

nyuszigonosz 2014.06.16. 22:30:38

@Mirjam2: Most néztem utána: Drámaíró volt. (1869 - 1944 ).
Én sem tudtam eddig, ki volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 22:33:04

@Shanarey(England):
Kábeleket vegyesen egymás mellé is fektetnek járdában azzal nincs baj.
Itt viszont minden elektromos kötés a járdában van mert nincsenek légvezetékek.
Csak érdekességképp jegyzem meg neked mint hozzáértőnek hogy itt még malacolnak.
A zippzáros zsugorkötést még nem láttam sehol.
Itt amit mutattam tengernyi hely lett volna három ároknak. Ráadásul egy iskolában van ez.
Megáll az eszem hogy ezt hogy képzelték.

Mr Long 2014.06.16. 22:35:03

@Mirjam2: A falra igazabol. Szeretem begyujteni az ilyen dolgokat. Meg utana az okosak orra ala dorzsolni, akik szerint helyi par nelkul nem lehet magas szinten elsajatitani a nyelvet. Viccet felreteve jelenleg csak onigazolashoz kell, szeretem a visszajelzeseket, a merheto visszajelzeseket.
@Egy rossz madár [swe]: Ahhoz eleg a 6 is nekem. Csak szakmaelismertetest kellene csinalnom. Bar elvieg az a legmacerasabb, mint az ottani kollegatol megtudtam.

2014.06.16. 22:38:26

@nyuszigonosz(D): Miket tudok meg. Mar csak ezert is megerte olvasni ma a blogot.

Shanarey 2014.06.16. 22:40:35

@diggerdriver:

Amit leírsz, az rendben de nem írtad mellé a lényeget, miszerint de nem akármilyen kábeleket.
Van olyan kábel amely úgy van árnyékolva hogy szinte semmi sem tudja zavarni, és gondolom ahol ezt te láttad, ott ezt használják. A magyarországi kábelezésről meg csak annyit hogy annak a bizonyos :Halló belváros kabarénak volt is akkoriban valóságalapja.
:-)

www.youtube.com/watch?v=BBf9G96kAas

2014.06.16. 22:43:14

@Mr Long (UK): Akkor jol sejtettem, hogy bevandorlashoz sem kell 7... Nekem tetszik nagyon a motivaciod. Sok eve, meg a B.A.-m megkezdese elott kellett IELTS-t csinalnom, azota nem volt ra szukseg, de gondolkodtam nemregen hogy ha nem lenne olyan draga, megismetelnem, csak ugy magamnak, kivancsisagbol.

Mr Long 2014.06.16. 22:44:00

@diggerdriver: Azert a gyenge es erosaramu kabeleket nem teszik csak ugy egymas melle Mon. Szabvany irja elo a kulon vedoarkot/kabelalepitmenyt.

Shanarey 2014.06.16. 22:44:10

@diggerdriver:

A "malacolás" is lehet jó, de az attól függ ki csinálja.
A zsugorcsövessel is ez a helyzet, bár azt sokkal egyszerűbb megcsinálni.

Megmondom őszintén kb 1986 ban csináltam utoljára malac kötést.

Shanarey 2014.06.16. 22:45:46

@Mr Long (UK):

Elvileg nem, de gyakorlatban, hajajj.
Digger már többet elszakított így tudja miről beszél.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 22:45:53

@Mr Long (UK):
Persze. Én úgy értettem hogy együtt a járdába de vagy védőcsőben vagy téglával védve.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.16. 22:49:21

@Egy rossz madár [swe]:

A logikát követve akkor ürüljön ki Ausztria mert a svájci szakmunkásknak több pénze marad nyaralni? Ismerek jó pár cnc-s kölyköt,kis takony 24 évesek és 200 rugókat keresnek. Kétlem hogy te lennél a kivétel,aki nem lenne megfizetve,csak jobban ízlik a 2 ezer euró. Ezt megértem és nem ítélem el. Azt ítélem el,mikor be akarjátok álíltani hogy otthon lehetetlen lett volna megélni meg hogy menekültetek a nyomorból. Aki ki bír költözni Nyugatra..az nem igazán nyomorog...aki nyomorog az honnan teremti elő rá a kezdőtőkét? A meséket meg hagyjuk hogy nulla forinttal Nyugatra jöttem mikrobusszal. Én se nyomorogtam, kinyomtak nővéremékhez Nyugatra, családi tőkéből.Elnézést tényleg,hogy ezen lovagolok,de látjátok hogy már más is egyetért velem, csak nem teljesen hülyeség akkor amit írok.

pontiustolpilatusig 2014.06.16. 22:49:35

@Mirjam2: Erre csak annyit, hogy sajám maga által franciául írt, francia novelláskötete jelent meg, Alphonse Daudet író volt a jó barátja, és Párizsban csak Desirée Szomoryként ismerték.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 22:50:47

@Shanarey(England):
Na itt majd csinálsz megint.
Műanyag malacok vannak és a T kötéseket is azzal csinálják.
Van egy zacskó két anyag van benne de középen el van szorítva mikor azt a szorítót leveszed akkor keveredik a cucc.
Elkezded gyúrni mint az asszony mellét és akkor ha jól csinálod pont jó lesz.
:))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.06.16. 22:50:55

@Mirjam2: 6.0 kell mindenbol a bevandorlashoz alapban es persze general. Ha 7.0 mindenbol az mar plusz pontot er. Illetve bizonyos szakmaknal a szakmai akkreditaciohoz szukseges magasabb pont, de az kvazi fuggetlen nyelvi kivanalom magatol a vizumtol. Pl tanar eseten hallgatas, beszed 8.0, iras es szovegertes 7.0 es academic szint.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 22:52:34

@Shanarey(England):
Kábelt ritkán szakítottam. Két 10kilós volt a legnagyobb fogásom.
Fáziszárlatnál robban rendesen.

morsels (törölt) 2014.06.16. 22:52:38

@diggerdriver:
Azert abban igazuk van, hogy nem csak sikertortenetek vannak.
Aztan persze az is kerdes, hogy mi a siker. Peldaul en nem tudtam volna azokat megcsinalni, amit montroyal (4 feleseg, mindegyiknek haz/lakas, aztan evente Kuba, Alaszka, Las Vegas, Parizs, Gorog hajout, vagy amit akartok).

Azt mondjuk nem ertem, hogy ti (a colos mernokok, fogyottmadar, meg te) miert vagytok ilyen erzekenyek arra, amit a hintaek irnak. Olyan tortenet is van, ebben biztos vagyok.

Van akinek bejon, van akinek nem.
Mondjuk en majd 25 ev kulfoldon eles utan mar nem is kezdek bele ilyesmibe. Egyszeruten ertelmetlen az osszehasonlitas, tobb okbol kifolyolag.

A beilleszkedes is sokszor azon mulik, hogy ki mit tart baratsagnak. Milyen kapcsolatot ert alatta. En szivesen olvasom azt is, amiket ti irtok, mert jol alakult minden, vannak tervek, elkepzelesek, amikre lehet hosszabb tavra is tervezni, ami jo. De azt azert belathatod te is, hogy nem mindenkinek alakul igy.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 22:52:45

@Mr Long (UK): Nem akarok ünneprontó lenni, de emlékeim szerint valamikor említette Chang Yai hogy neki valami 8.5-ös IELTS-e van. Szerinted? :D Őt kérd meg, hogy korrepetáljon. ;)

@Muscari: Ohhh, köszönöm szépen, nagyon kedves tőled, de az a helyzet hogy én már tényleg a finish-ben vagyok. Az utolsókat rugja a nyavajás dög. :)
És amúgy ezt az egy bakit leszámítva (valszeg inkább genetikai okai lehetnek mert a családban mindkét ágon voltak hasonló esetek) szerencsére nagyon ellenálló a szervezetem. Igazából a mellékhatásokból is alig vettem észre valamit. Szóval lekopogom, de nekem tényleg egy sétagalopp az egész. :)
Ezért inkább én is a barátnődnek drukkolok. ;)

Shanarey 2014.06.16. 22:54:12

@diggerdriver:

Adott távolságot szokás tartani, és ha az nem lehetséges akkor jön az a bizonyos többszörösen árnyékolt kábelezés. legalábbis a gyengeáramú oldalon.

Ez is az egyik ok, amiért imádják a távközlési és az IT cégek az optikai kanócot.
Nem ázik be nem zavarja az erősáramú kábel által okozott zavar sem.

Mr Long 2014.06.16. 22:57:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Tuti, hogy csalt! Hogy tudna majdnem anyanyelvi szinten a nyelvet, ha nem angol pasija van??? :DDDDDDDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 22:58:42

@morsels: Én amúgy abszolút nem vagyok érzékeny az emigrálás sötét oldalára. Én is szoktam mondani, hogy ez egy speciális "hobbi", nem való mindenkinek. Sőt! Összességében szerintem az emberek nagyobb százaléka nem teljesen elégedett a külföldi életével sem.

Ha visszaolvasod a vitánkat, akkor láthatod hogy nem is erre reagáltam, hanem arra, hogy a kolléga szerint nincs kiút a kulimelós életvitelből. Mert nincs idő/lehetőség/energia/whatever tanulni és fejlődni. Ez az, ami szerintem nem igaz. De ez alapvetően országfüggetlen dolog. Ha az embernek valami fontos, akkor arra úgyis szakít időt. Legyen Mo.-n vagy külföldön bárhol.

Én aláírom, hogy nem csak sikertörténetek vannak. Ezt nem is vitattam szerintem sosem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 23:00:23

@morsels:
Amúgy igazad van. A mi megnyilatkozásaink és az övéké tök ugyanaz csak a másik oldalról.
Teljesen egyensúlyban van a dolog.

Mr Long 2014.06.16. 23:00:33

@diggerdriver: Csavo kanalassal flnyult a tavvezetekhet. 25kV es nem volt letalpalva. Harom gumi es a nadragj banta. A haverja nem messze a geptol csak bepisalt ijedteben, mert nemreg meg a gepnek dolve magyarazott es csak azert ment arrebb, mert a koma nem csak felemelte a kanalat, hanem forgott is es utban volt.

Muscari 2014.06.16. 23:01:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: koszonom a baratnom neveben is. Neki mellrakja van, de nagyon jo gyogyszereket kap, olyat, ami Magyarorszagon osszesen csak par ember szamara elerheto, mert annyit fizet a tb.
Tudod, lehet, hogy ha nathas vagy meg lazas, csak paracetamolt ir fel a GP, de ha komoly betegseged van, itt sokkal jobbak az eselyeid.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 23:04:14

@Shanarey(England):
Csak javítani ne kelljen...
:)))))))))))))))))))))
Amúgy az optikai tényleg le van védve.
Egy 100as szürke védőcsőben még colos KPE csövek és abban az optikai. A kábel közepén egy merev szál hogy ne lehessen hirtelen megtörni.

2014.06.16. 23:04:24

@pontiustolpilatusig: Akkor meg miert nem engedtek be a franciak a lakasukba, vagy mi?

nyuszigonosz 2014.06.16. 23:05:00

@morsels: Igen, nem csak sikertörténetek vannak, Mindenféle történet van.
Összehasonlítani tényleg lehetetlen.
És a siker is mindenkinek valami más.
Sokan a pénzben látják, mérik. És boldogok aztán?
Azthiszem nem.

Mr Long 2014.06.16. 23:05:45

@morsels: Engem csak az flusztral, hogy folyamatosan azt hallom, hogy nekem sem jo, csak azt hiszem. Van arnyoldala tudom es nekem sem mindig jo, mert sokszor nehez. De had tudjam en, hogy mennyire az. Lassabb, mint gondoltam a beilleszkedes, de ez rajtam mulik ugy gondolom. Van akinek meg seperc, mert latom ezt kollegan. Szoval attol, mert nekik nem megy nem kellene ezt raeroszakolni masokra.
Lehet tul sok idot toltok a blogon es menni kellene innen.

bpetya75 2014.06.16. 23:07:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Hallelujah! Van mire hivatkoznom, ha asszony cseszeget vakarózás közben :-D

Sok sikert a dudortalanításodhoz!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 23:07:53

@Mr Long (UK):
Én darukat láttam így. Leégett néhány gumi.
Meg megégett néhány ember.
Tatra meg Kraz rácsosgémű darvak voltak és vasúti vezetéket földeltek le.

2014.06.16. 23:08:00

@házelőtthinta: Jo neked hogy csaladi tokebol 'kinyomtak', en pl. au pairnek mentem tehat semmilyen koltsegem nem volt, nem is lett volna mibol kifizetni. Az utikoltseget a sajat penzembol fizettem amit a pincernoi munkambol szedtem ossze Budapesten.

Papagály (törölt) 2014.06.16. 23:09:34

@házelőtthinta:
"Anyámék paneltömbjében is komplett generációk élnek együtt,egymás hegyén hátán,nagypapával,mindennel. "

nézz vissza egy kicsit az időben. 50 évvel ezelőttig évezredeken át sehol nem volt jellemző a mai 1 fős háztartástípus. a generációk együttélése teljesen természetes volt. és szerintem ma is jobban járnának az emberek, ha az extrém méretűre nőtt egójukból egy kicsit visszavennének, és megtanulnának újra alkalmazkodni meg együttélni.

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:11:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igazad van, van kiut, de az nem konnyu es ezert nem is altalanos.

bpetya75 2014.06.16. 23:12:44

@Papagály:

Nem mindig értünk egyet, de ebben húdenagyon!

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:14:29

@Mirjam2:
Ha jol olvastam, akkor angolszasz allampolgaroknak nem kell tesztet irniuk :-)

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:17:22

@Mr Long (UK):
20 ev mulva nem fog zavarni :-)

Azt egyebkent meg csak halkan jegyzem meg, hogy amikor valakinek minden konnyeden megy, minden problema nelkul, akkor kicsit szkeptikus vagyok :-)
A fejlett vilagban (bar Europaban nem dolgoztam, nem tudom hogy ott milyen) a joletnek ara van. Ha mas nem, akkor a stressz, az elidegenedes; nem veletlenul 'hobbiznak' sokan. A biztonsag latszolagos, persze fiatalon egeszen mas a hozzaallas az elethez, mint 50 felett.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 23:18:30

@Muscari: Igen, ez érdekes amúgy. Ezt már hallottam NHS-ben dolgozó magyar ápolótól is. Mármint, hogy lehet nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a megfázásos, torokgyulladásos esetekre, de ha tényleg komoly bajod van, akkor rögtön VIP vendég vagy a listájukon és olyan szereket dobnak utánad, amivel máshol maximum konferencián találkoznak az orvosok. Azt nem néztem meg, hogy a gyógyszereim milyen drágák, de az ellátásra és odafigyelésre tényleg nem lehet egy rossz szavam sem. :)

@bpetya75: Pontosan! Nagyon fontos a rendszeres sajátkezű rutinszűrés. Kiváltképpen sörrel a kézben, feltett lábbal, a TV előtt nagyon hatékonyak ezek. ;)

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:18:53

@diggerdriver:
Te digger, te komolyan gondolod azt, hogy Londonban leszel nyugdijas? Ne erts felre, nem baszogatni akarlak, vagy a zsebedben turkalni, de van meg mondjuk 15 eved.
Latsz realis lehetoseget arra, hogy Londonban nyugdijaskent eled a vilagodat a csaladdal?

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:20:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Megfazassal, torokgyulladassal itt sem erdemes orvoshoz menni. Megmondja, hogy mit vegyel meg a drug store-ban, amihez meg csak recept sem kell :-)

Azert meg nem erdemes a varoszobaban ucsorogni, a patikus is meg tudja mondani, hogy mit vegyel meg :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.16. 23:26:40

@morsels: Egyetértünk. Én alapvetően hiszek a ridegtartás intézményében, amit Nyugat-Európában oly előszeretettel alkalmaznak a gyerekeken is. Szerintem működik a dolog. Hagyni kell pólóban rohangálni néha a hidegben meg enni a sarat kicsit. Ettől elsz erősebb az immunrendszere. :)

De valahol azt is megértem, hogy az otthoni babusgatós-ölelgetős-agyonféltős közegből kiszakadva, az itteni rendszer nagyon durvának tűnhet először a kisgyerekes szülőknek.

@Mr Long (UK): Pontosan!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 23:26:49

@morsels:
Nem.
Sosem állítottam hogy itt leszek nyugdíjas.
Viszont addig dolgozhatok ameddig bírom.
Aztán meglátjuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 23:28:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igen, ez nagy trauma volt...
Na nem a gyereknek.
Az asszonynak.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:28:44

@nyuszigonosz(D):
Biztos vannak, akik boldogok.
Masok meg stresszesek, depressziosak, allandoan azon aggodnak, hogy mikor vesztik el a munkajukat es akkor hogyan tudjak fenntartani azt, ami addig volt... szoval persze, az elet nem csupa mosoly es habfurdo, francia pezsgos reggeli meg palmafas setany.
Az elet a hetkoznapok, amikor azert dolgozunk es aggodunk, hogy neha jusson habfurdo.

Badeni_lakos 2014.06.16. 23:29:51

@Lukas Meier: "Sztereotip: azért sztereotip, mert ez a valóság a legtöbb ember számára, 1-1 szerencsés és kiugró eset lehet, mint a tiétek, de ez nem általános, erre próbálok itt rávilágítani."

Ez a duma... Szerencse, szerencse... fogd rá a "szerencsére"...

"A szerencsében azok hisznek,
akik szerint lehet győzni véletlenül is.
A verejték viszont azoké, akik tudják,
hogy minden elhatározás kérdése.
A Végzet nem vár senki ember fiára."

Én ezt vallom. Ezért küzdök, egyetemmel, szaknyelvvel 3 nyelven, érzelmekkel, mindennel. Pokoli rögös ez az út, de végig megyek rajta, mindenáron!!

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:29:51

@diggerdriver:
Vilagos.
Szoval vissza fogtok menni Magyarorszagra.
Nekem is megfordult mar a fejemben, szoval tenyleg nem basztatni akarlak :-)

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:31:01

@Badeni_lakos:
Ebben nincs igazad. Szerencse is kell.

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:34:58

@Badeni_lakos:
Mondok egy peldat.
Atlagban 10-bol 7 startup sosem jut sehova.
A maradek harombol ketto so-so, esetleg egy van, amelyik tenyleg nagyon befut. Ahol nagy penzt lehet szakitani a stock optionnal.

Lehet neked 5 diplomad es 6 szaknyelved, ha nem annal az egynel dolgozol. Persze akkor is jo penzt csinalsz, csak egeszen mas szintre juthatsz el, ha 'szerencsed' van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.16. 23:36:05

@morsels:
Vissza ha nincs más út.
Ott van 30ledolgozott évem.

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:37:00

@diggerdriver:
Nekem csak 11 ledolgozott evem van. Meg nyugdijat sem kapnek Magyarorszagon.

Mr Long 2014.06.16. 23:38:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na akkor veled sem fogok kezet, ha osszefutunk! :DDDDDDDDD

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:39:05

@diggerdriver:
Teljesen veletnelul osszefutottunk egy hazasparral Pecsett. Vancouverbol koltoztek vissza, 30 ev utan.
Nem beszelgettunk sokat, de biztos volt oka a dontesuknek :-)

nyuszigonosz 2014.06.16. 23:42:00

@morsels: És a hétköznapokban kell meglátni a szépet a jót az élhetöt. Szerintem.

morsels (törölt) 2014.06.16. 23:49:30

@nyuszigonosz(D):
Hat igen, az lenne az idealis :-)

De naponta be kell menni dolgozni, ami persze lehet erdekes es izgalmas, vagy lehet szenvedes es allando megalkuvas. Persze, el kell menni mashova dolgozni, de azert azt sem tudja barki megtenni, mert sok mindentol fugg. Elsosorban a lehetosegektol, ami meg azon mulik, hogy az adott szektorban hogyan duborog a gazdasag.
Szoval persze, konnyu azt mondani, hogy el kell menni mashova, de ha nincs mashova menni, akkor mi van? Raadasul idovel azert (legalabbis az atlagnak, a kiveteles tehetsegek persze keresettek lehetnek akar 200 meteren belul is) egyre nehezebb, meg sok mas tenyezo is hozzaadodik az egyenlethez.
Es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy kinek milyen tureshatara van, mi az, amit el tud viselni, vagy hogy epp mit tart kalandnak.
Mayree is mas karakter, mint ahogy mirjam, vagy epp fogyottmadar, vagy mint szelsoseg, hinta :-)

Papagály (törölt) 2014.06.17. 00:04:22

@Skog:
tetszett az írás, köszi!
engem az érdekelne, hogy mennyire könnyen / nehezen találtál képzettségednek megfelelő munkát. mennyi idő kellett hozzá és milyen nyelvtudás állt rendelkezésre.

ha esetleg van nem hiányszakmában dolgozó, aki diplomás munkát végez külföldön, az is érdekelne (az első lépések, az első szakmai állás megszerzésének nehézsége / könnyűsége).

eddigi információim szerint nem könnyű mondjuk közgazdászként elhelyezkedni - kiváló nyelvtudással és tapasztalatokkal sem.

nyuszigonosz 2014.06.17. 00:07:29

@morsels: Mivel az ideális munka nem mindig adatik meg, így abban kell keresni és találni az élhetöt, ami van.
Természetesen az árnyoldalakat is figyelembe kell venni, azok nem tünnek el csak azért mert nem akarjuk, hogy legyenek.
Nos, szép estét még, holnap munkanap lesz. :-)

morsels (törölt) 2014.06.17. 00:14:59

@nyuszigonosz(D):
Mondok meg valamit.
Persze egy multinak dolgozni viszonylag biztonsagosnak tunhet, dehat azok is csinalnak atszervezeseket, leadnak embereket, eladnak komplett diviziokat.
De egy ilyen helyen dolgozni (meg akkor is, ha jol fizetnek), tenyleg rabszolgamunka osszehasonlitva egy uj, start up ceggel. Es az ilyen cegeknel is van arnyoldala a 'biztonsagnak' (olvastam cikket a Microsoftrol, ha akarod megkeresem). A kicsi, fiatal cegek sokkal jobbak, de ott altalaban surun kell ujat keresni, marpedig ahogy oregszel, egyre nehezebb ilyen helyen munkat kapni, mert fiatalokat keresnek.

Szoval ami a biztonsagot illeti, az nem hosszutavu a legtobb esetben. Aki meg magas beosztasba kerul es tenyleg nagyon jo penzt csinal, az meg naponta nyomas alatt van. Amit van, aki jol tud viselni (nyilvanvaloan ok a sikeresek es ez nem fugg ossze azzal, hogy mennyi diplomaja van, vagy hogy hany nyelven beszel) es vannak, akik nem.

nyuszigonosz 2014.06.17. 00:22:34

@morsels: A munkahelyi biztoság sehol sem hosszútávú, Az olyan azthiszem csak a szocializmusban volt, hogy az elsö munkahelyröl mentek évtizedek után nyugdíjba is az emberek.

Felgyorsult mindent, és rövidéletüek a munkahelyek is.
Sosem dolgoztam multiknál, úgy látom, jobb is így.
De mostmár tényleg eltüntem.

adg 2014.06.17. 00:24:12

@poggY: Nem tudom, kaptal-e valaszt azota... Szoval csak siman beleirod, aztan magatol mentodik, nem kell vele csinalni semmit. Beirod, es kesz.
koszi

adg 2014.06.17. 00:28:10

@poggY: Most latom, hogy van finnorszag mar, vagy az te voltal?

Ennike (DK) 2014.06.17. 00:37:18

@morsels: Bolcsen latod a dolgokat, mint mindig. Az 5-6. evem engem is alaposan megviselt itt, en is megtudtam, mi a stressz, addig csak ketelkedve neztem, mitol lehet itt stresszet kapni, aztan elertem a kapujaba, utolso pillanatban megalltam, segitseget kertem, munkahelyet valtottam. Idegenben nehez, egyedul meg kulonosen, szerencsere mindig voltak belso tartalekaim ujrakezdeni, kuzdeni, helytallni. Igazad van az elethez szerencse is kell, de a szemelyisegtol fugg nagyon sok minden, es nem lehetunk mindenben sikeresek sem. En nagyon ovatos vagyok, ma allok, de barmikor eleshetek, ezzel minden nap tisztaban vagyok.

Papagály (törölt) 2014.06.17. 01:27:18

@házelőtthinta:
"én 2 év alatt egyetlen embert se ismerek akit előléptettek volna kulimelóból itt. "

lehet, hogy nem a megdonáldban, ami a minél olcsóbb munkaerőre épít, hanem mondjuk egy barátságosabb, családiasabb helyen, ahol többet számít a hozzáállás.

másrészt: az előléptetéshez egészen biztosan előfeltétel az ambíció. te eddig nulla vagy negatív ambícióról adtál hírt. ha az ismerőseid is a tiédhez hasonló szintű törekvést tudhatnak magukénak, akkor nem csodálom, hogy senkit se ismersz, akit előléptettek volna.

adg 2014.06.17. 02:20:40

@Papagály: Nem nem, soha nem lep elo senki. Mindenki ott ragad, ahol elkezdte. Ha hambiforgatokent kezd, akkor ugy megy nyugdijba, ha etteremvezetokent, vagy regiomenedzserkent kezdett, akkor meg ugy. Nincs feljebbjutas, csak konstans megrekedes a most posvanyaban. Soha nem lesz semmi sem jobb mar...

montroyal ( CAN qc) 2014.06.17. 05:17:23

@Mirjam2: tenyleg pasi vagyok es nem fogdosnak nem szolnak be a csajok .. sajnos .. de ha a nokkel elofordulna az rendorsegi ugy lenne es a TVben ujsagokban megjelenne ... meg neveles kerdese is ... mint ahogy nem jellemzo a vagyon elleni buncselekmenyek ( ( lakas, kocsi ajtok nyitva lopas boltokban csak esetleg roman v magyar ciganyok)ugy allando neveles van az eroszakos buncselekmenyek ellen is .. a nok pedig extra vedelmet es jogokat elveznek ... azert az arabok beszolnak a noknek neha a buszmegalloban de nagyon udvarias formaban (szinte bok)nehogy rendort hivjon a holgy ..

montroyal ( CAN qc) 2014.06.17. 05:29:05

@Mirjam2: hat mit mondjak ... meg lehet szokni a biztonsagot ...es azt is hogy egy sima szovaltasnal is vigyazni kell nehogy fenyegetes jellege legyen mert mar visznek is a rendorok .. .de a fejekben ez meg van , iskolakban mediaban nevelik a nepet, mit nem szabad es nem is csinaljak ... fogdosni noket ... szerintem a fel varos rendorsege vadaszna le az embert ... szoval ez Canada ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 06:37:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: azt hittem, elírtad, és csak én nem tudok rájönni, mi lehet az a chemo igaziból. kitartást és gyors gyógyulást kívánok.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.06.17. 06:47:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: További komoly máktermést kívánok! Hajrá ma! Anyósom is masszív túlélő, szerintem engem is túlél. Ha jól számolom, jövőre lesz 25 éve, hogy gyógyultnak nyilvánították. :)

@Muscari: Barátnődnek is kitartást kívánok. Anyósom példája lebegjen előtte! Ölelés. :)

@Shanarey(England): Egyik munkahelyén a férjeméket kiküldték raktárba biztonsági kamerákat bekábelezni, felszerelni. Nem volt hely hagyva neki, holott le volt adva papíron, hogy mit hová kell felszerelni. A helyi kisfőnök okosabb volt a pápánál, az is kitalálta, hogy az álmennyezetre dobják fel a cuccot, jó lesz az ott is...
A melósnak ott nem volt beleszólása a dolgokba. Ott is hagyta a francba őket, nem ez volt az egyetlen hülyeség, amit elvégeztettek velük.

@házelőtthinta: Az általad "takonynak" nevezett kölykök, akiktől sajnálod a 200-at, kitanultak egy hiányszakmát, amit te is kitanulhatsz.
Nem mindenkit nyomnak ki külföldre, szerencse-faktorral, a nyomorgásból jutott ki nem egy ismerősünk külfödre dolgozni.
Nem csak a te valóságod létezik.
Miért várod el, hogy SpongyaBob melóért kifizessenek itthon neked 175-öt (csak mert megérdemled), egy olyan dologért, amit akárki meg tud csinálni. A 7 éves gyerekem is tud már húst sütni...
CNC gép mellé nem tenném oda, de egy kertet pl. már egész jól meg tud tervezni, komplett öntözőrendszerrel.
Ja, bocs, van benne motiváció, kérdez és tanul.
Érdekli a dolog angolul és németül is.
Amiket itt szajkózol, azokat a gyereknek itthon simán el tudom magyarázni és megérti - neked több, tanult ember magyarázza, vajon miért nem érted?
Költői kérdés volt.
Már megszoktam, hogy nem válaszolsz...

@diggerdriver:
Van egy kis rálátásom a mélyépítésre, de itt elvesztettem a fonalat. Azaz a kábelt. Szóval, ha meggyúrja, akkor mi lesz? :D

@morsels: Szerintem a beilleszkedés személyiség kérdése is. A nyelvi akadályok legyőzése után nem szabad nehezebbnek lennie, mint itthon, megyét vagy akár csak települést váltva.
Mondom ezt úgy, hogy voltam már kicsit kint és mászkáltam az ország kb. 1/3-án életem során.
Mindenütt elfogadtak, hol gyorsabban, hol lassabban. Itt, ahol most élünk, az idegent, pedig csak a szomszédból érkeztünk, a belterjességük miatt kinézik. Ennek a "hagyományai" az 1800-as évekre nylnak vissza és szerintem még így marad pár száz évig.
Én itt is találtam barátnőt, mindketten 4x körül járunk. A pesti bunkó vs. vidéki paraszt sem jött be nálam, pesti életünk során is több barátnőre tettem szert felnőtt fejjel.
Szeged, Kecskemét is rendben volt teljesen.
Remélhetőleg a következő költözésnél sem törik meg "puszta jószerencsém"... :)))
Barátság: az élet dolgainak kivesézése, számítani egymásra, segíteni egymást félszavakból értve is, részt véve egymás életében. Részünkről ilyesmi.

@Mr Long (UK): Aztak...!
Ehhez meg: Mr Long (UK) 2014.06.16. 23:05:45 -> maradj :)

@Mirjam2: +1

@Papagály: +1
A gyerekeim csillogó szemmel néznek, amikor arról mesélek nekik, hogy mi még laktunk együtt a dédiékkel, és az milyen jó volt. De ez egy külön történet.

@Badeni_lakos: Mondom én, hogy az a fránya szerencse tehet mindenről. :) Jó időpontban mentél nyelvvizsgára, hónod alatt egy libával, mi? :D

@adg [Au, Darwin]: Sírok a röhögéstől... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 07:09:56

@tanato: tudom, de eredetileg azt hittem, vagy reméltem, hogy valami más kell hogy legyen, mert még szmájli is volt a mondat végén.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.17. 07:19:24

@Mirjam2:
De ok szuletesukkor megugorjak a szintet az allampolgarsaghoz :)
En sem mennek at a magyar vizsgan.

@házelőtthinta:
Jartam foiskolara, de amig a nep egyszeru gyermeke ivott, en dolhoztam. Amig a nep egyszeru gyermeke elitta a diakhitelt, en vilagot lattam es sporoltam.
volt egy kis tokem, bar nem sok, mikor kijottem.

Megelni meg lehet, de nem ilyen szinten. 200e nem lenne eleg a hobbijaimra. Nemreg rendeltem kb. 100e forintert porokat. Ezt itt termeszetesnek vettem, ott a fizetesem fele lenne.
Sajnos vagy sem, de magasabbak az igenyeim, mint ami a realitas lenne Magyarorszagon. Ez mondjuk nem az orszag hibaja, de ami nem megy, azt kar eroltetni.

@morsels:
Ez igy igaz.
Es nem csak ide, hanem korabban mas forumokra is. Megpedig azert, mert kotetlen. Ha akarok, jovok, ha nem nem. Eleg felnezni idonkent, de ulhetek itt allandoan is. Joval kenyelmesebb, mint egy kocsma, ott nem tudok elvonulni es megnezni egy filmet vagy csak valami mast (is) csinalni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 07:25:25

@Papagály: nekem is feltűnt, de nem csaptam le rá, én akkor mi vagyok? :-(
jóóó reggelt India! itt ma 43 fok lesz a net szerint. én nem tobzódok benne annyira, mint Mirjam, és ha nem fújna kicsit a szél (mint egy giga hajszárító), akkor már rég beájultam volna valamelyik bokorba.

tanato 2014.06.17. 07:25:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Figyelj,Angliában meg másutt is Nyugaton nagyságrendekkel többet fordítanak az eü.-re mint itthon meg kelet Európában,persze hogy tovább élnek és egészségesebbek a népek arrafelé.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 07:26:47

@diggerdriver: lehet, hogy kérdezte valaki, bocs, lusta vagyok végigolvasni előbb, mi lesz a sorsa ennek a 3 veszélyes és szabálytalan vezetéknek együtt, ígymarad, vagy újra kell húzni mindent?

tanato 2014.06.17. 07:28:08

@morsels: Sokan hazaköltöznek inaktív korukra mert ott akarnak meghalni ahol felnőttek,ez természetes dolog.

tanato 2014.06.17. 07:29:44

@nezzazegfele: Hinta nem szokott válaszolni,neki csak egy rugóra jár az agya.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 07:29:53

@Mirjam2: IELTS-ügyben nekem az a kedvencem, hogy a kanadai bevándorlásiak angol államplgárságúaktól is kérik, nem veszik őket alapból angol anyayelvűeknek. egyszer belebotlottam egy fórumba, ahol angolok (britek) anyáztak ezen, meg próbálták megbeszélni, hogyan üssék meg az elvárt szintet :-) elég vicces volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 07:34:18

@morsels: szerintem az emberek többsége belátja, hogy nem mindenkinek alakulhat kiválóan a sorsa külföldön. de pont nem MAdár az, aki lehazugozott bárkit is, akinek más volt a tapasztalata, mint az övé. nem az a baj, ha valaki kint is szenved meg nehezen él meg, még az se baj, ha panaszkodik, simán elhiszem, hogy honvágya van, nem tud beilleszkedni, nem él jól stb, de azért nem kellene lehazugozni mindenkit, akinek vannak barátai, sokat tud spórolni, bejött neki az egész.
szerintem ez volt itt a probléma, de nagyon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 07:44:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: kikkkkérem magamnak, 9-es :-) én úgy tanultam / készültem, hogy egy thai lányt korrepetáltam, akinek 4-es vagy 5ös volt kitűzve célnak, már nem emlékszem, ápolónő volt és egy cruiseshipre ment dolgozni.
rengeteg anyagot lehetett akkor találni a neten, listeninget is, nem tudom, most mi a helyzet, gondolom, még több van.
azért érdemes gyakorolni, hogy az ember pontosan tudja, mi fog történni, hogyan ossza be az időt az írásfeladatnál, milyen mdszerrel tud jegyzetelni, hogyan fusson neki a beszélgetésben annak a résznek, amikor hozzávágnak egy témát, és arról kell értelmesen valamit beszélni 2-3 percig, meg egyáltalán, hogy milyen témák vannak. pl listening csak egyszer mindegyik szöveg, ne ott legyen a nagy meglepetés, hogy miért nem nyomják le mégegyszer. nekem a beszélgetésben így is meglepetés volt, hogy az egyik részben gyorstüzelésre állítva kérdezett mindenfélét a pasi egy csomó témáról, de nem kérdezett bele vagy vissza vagy kitágítani a témát, hanem ugrott tovább a következő kérdésre. érdemes tréningezni arra, hogy az embernek mindenről legyen véleménye, és akármihez hozzá tudjon szólni. mi a véleménye a veszélyes sportokról? focivébéről? bálnavadászatról? akármiről.
érdemes egy egészet is megcsinálni egyben, listening, reading, writing, mert elég hosszú, és nagyon ott kell lenni, koncentrálni végig, nem lehet kikapcsolni.
én az academic verziót sináltam, mert abban könnyebbne ítéltem meg a writing témákat, nekem több tapasztalatom volt azzal a fajta esszétípussal, kevésbé szubjektív és személyes témák. nem tudom, a general mennyire különbözik pl a beszélgetés részben.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.06.17. 07:45:10

@tanato: Már feltűnt, hogy a kérdőjelet csak a billentyűzeten ismeri fel, a képernyőn nem.

@Chang Yai: Ezen jót mosolyogtam. :)

---
@Chamroe is nagy nap elé néz. Hajrá Don Kartácsnak is. :)

Megyek humni...
Szép napot mindenkinek :)

Skog 2014.06.17. 07:49:01

@Papagály: Nehezen találtam végzettségemnek megfelelö és itt nem a státuszra gondolok, munkát. Másfél évbe telt mire összejött, addig meg volt minden. A nyelvtudásom több volt a semminél, én még azt is hittem, hogy nem rossz, de körülbelül 2 év kellett, hogy elfogadható szintre tornásszam magamat. Ma már nyelvileg nincs gond, no jó elö,elöfordul, hogy vmi súlyosabb dialektust nem tudok élböl megemészteni.

adg 2014.06.17. 07:51:04

@Chang Yai: Aaaah, igy marad. No worries, she'll be alright! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 07:53:31

@Mr Long (UK): ja a fenti az IELTSről neked szólt igaziból, nem Don-nak. remélem, van benne használható infó.

és persze, hogy nem jó neked, csak azt hiszed :-))) az egész világ egy illúzió. mint a mátrixban. igaziból szenvedsz, de az agyad elnyomja ezt a szenvedést, mert annyira elviselhetetlen, hogy másképp nem bírnád ki.

adg 2014.06.17. 08:00:34

@Chang Yai: Az ausztralok elfogadnak barmilyen angol nyelvu normalis orszagbol szarmazo utlevelet 6-os (!) IELTS helyett. Ha a brit komanak nincs eleg pontja, bizony elofordulhat, hogy vizsgaznia kell, es neha beegnek. Azt olvastam valahol, hogy az atlag angol anyanyelvu kb 7-es ieltsre kepes kulonosebb felkeszules nelkul. Ez nyilvan a vizsga rendszerenek nem ismeretebol, esetleg helyesirasbol jon ossze, nem hinnem, hogy konkretan az angoljukkal lenne baj. En sokukkal cserelnek. :)

Tolem azt kerdeztek szobelin, hogy mik azok a felsooktatasi szakok, amik nem az eletre keszitenek fel. Azt sem ertettem, mit akar kerdezni. Baratom kerdese, hogyan befolyasoltak az impresszionista festok a ma emberet? Hat... B+
En voltam masik IELTSen is termeszetesen, es ott tok normalis, hetkoznapi tema volt. Maga a vizsga ezerszer szimpatikusabb, mint a rigo utcai. Nekem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 08:03:57

@adg [Au, Darwin]: reméli az ember, Angliában azért kicsit magasabb a színvonal. azon én se lepődtem meg, hogy a thai iskolámban dőlt a víz az álmennyezetből az egyik monszuneső után (ott megy ugye az összes vezeték).
mondjuk amikor a konnektorból is elkezdett folyni a víz, az angol kolléga hazament, hogy ha itt valaki meghal, akkor ő nem akar jelen lenni, nem vállalja a felelősséget. az ilyenekre még az átlag szülő is csak a vállát vonogatja. gondolom, csak addig, amíg meg nem hal valaki, persze.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 08:10:32

@adg [Au, Darwin]: höhö, angol útlevél IELTS 6-osra van értékelve, ezt nem tudtam, jó vicc :-)
rendes esszét írni se tud az ember csak azért, mert native, azt is meg kell tanulni (mondjuk elvileg az iskolában már megtanulták.... nem a vizsga előtt kell).
nekem az extrém sportokról meg hasonlókról volt a főtémám. azért ez nagyságrendekkel jobb, mint az impresszionista festők :-O a bungee jumpingról azért az átlagember is tud értekezni.
na ezekből a témákból látszik, hogy miről van szó, mire kell készülni lélekben, nem nyelvileg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.17. 08:19:15

@adg [Au, Darwin]:
Vajon ennek mi koze az angol nyelvhez?
A masodiknal mar a kerdest sem ertem, magyarul. Akkor most megbuktam magyar nyelvbol?
Noooo'malis??? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.17. 08:20:06

@Chang Yai:
Így marad.
A fővállalkozó rendelte így mi megcsináltuk.
Neki így olcsóbb és mivel ingatlanon belül van nem tudom mennyire vonatkozik rá a közterületi elöírás.
Vagy hogyan egyeztetik a müszaki ellenörrel.
Igazából ax a baj hogy logikusan végiggondolva egy laikus is látja a problémát.

adg 2014.06.17. 08:26:06

@Egy rossz madár [swe]: No igen, en sem tudom, mit mondtam volna ra. Barat ugyes volt, kivagta magat, hogy milyen fontos a festeszet, meg hogy a gyerekek megtanuljak, meg mittudomen, bullshit. De megkapta a szukseges pontot. En meg olyan vagyok, hogyha nincs mit mondanom, vagy nem tudok mit mondani, akkor nem mondok semmit. Ez vizsgan nem mindig mukodik jol. :)

@Chang Yai: Gondolom, hogy nem a brit utlevel van 6-osra ertekelve, hanem bele van kalkulalva, hogy lehet utleveled ugy is, hogy nem beszelsz jol angolul. Nemcsak brit, de lehet amerikai, kanadai, meg egy rakas orszag utlevele is megfelel. Elfogadjak, mint minimalis nyelvtudast, de ha tobb kell, vizsgazz.

Szép mezők szárnya (törölt) 2014.06.17. 08:26:23

@Mirjam2:
Kuvaitban, Egyiptomban,arabul. Vannak ismerőseim arról a vidékről.
A tanulmányaim is az arabisztikához kötődnek.
Követem az arab sajtót napi rendszerességgel, női újságokat. Arab szakkönyveket olvasok a témában...Elvégre a tudást a tudóinál keresd!

Javaslom, használja ki a lehetőséget, tanuljon arabul. Iratkozzon be valamely társadalom tudományi karra, szociológiát tanulni, más szemszögből, vagy néprajzot. Gondolom, az Öböl- menti országokban van távoktatás, nem rég jelent meg, hogy Jordániában is bevezették, ami klassz, mert a turizmus mellett a kutatások hozzák a pénzt nekik. Ráadásul nem hiszem, hogy a mecsetben nem lenne oktatás, vagy az imám visszautasítaná a választ a kérdést.
Úgy látszik, abszolút nem érti, ismeri a társadalmat, kultúrát. Az arab kultúra nem rosszabb, mint a nyugati kultúra, csak másabb. Gondolom, a másság elfogadását, a toleranciát megtanulta nyugaton, nem csak a lenézést. Mielőtt ilyeneket nyilatkozik, amik a legócskább pletykalapban is olvasható, járjon utána a miérteknek. Fedezze fel Magában a gyermeki kíváncsiságot!

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.06.17. 08:26:23

Most akkor a poszt-toló HÁ szinten kúl vagy nem klúl?Elvesztettem a fonalat...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.17. 08:29:46

@diggerdriver: akkor ezekszerint nem ütközik szabályba, csak a józan észbe? működik Angliában is a felügyelővel /ellenőrrel, hogy egy kis boríték és máris rendben van? ez a része érdekel, hogy mennyire "rugalmasak" a szabályok...

2014.06.17. 08:45:00

@montroyal ( CAN qc): Ez jol hangzik, tenyleg nem voltam meg ilyen biztonsagos helyen, oszinten szolva nem is gondoltam hogy letezik. Kb. Nemetorszag a legbiztonsagosabb hely ahol voltam, de ott is megfogtak egyszer a fenekemet az Oktoberfesten... Elgondolkodtam azon amit mondasz a neveltetesrol, es lehet benne valami, pl. Londonban soha nem angolok fogdostak, hanem pl. egyszer egy afrikai, egyszer meg egy lengyel - az a metron volt ugyhogy nem tudott elmenekulni, majdnem rendort hivtam, aztan a vegen csak jol kiosztottam, teljesen le volt fagyva - latszott rajta, kb. azt gondolta hogy teljesen normalis noket fogdosni es nem igazan erti mi a problemam. Ja es az volt a vicc hogy a metros esetnel telikabatban voltam, nem valami ellenallhatatlanul provokativ oltozekben...

Mr Long 2014.06.17. 08:48:48

@adg [Au, Darwin]: Na es jol foglaltam ossze a nyelvi reszet a vizumnak?

2014.06.17. 08:48:48

@Szép mezők szárnya: :) Tarsadalomtudomanyi karon OKTATOK, Szaudi Arabiaban :)

adg 2014.06.17. 08:51:10

@Mirjam2: Ezzel szerintem vege is van a vitanak. :D

Mr Long 2014.06.17. 08:51:22

@Mirjam2: Lehet elkepzelte mi van a kabat alatt. A ferfiakat a sejtetes is kepes felhuzni. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.17. 09:00:37

@Chang Yai:
Magánterületen magánépítkezésnél sem megengedett.
A gázmüveknek telken belül is beleszólásuk van.
Ez itt önkormányzati beruházás nem tudom
Mi van a háttérben.
Még azt is el tudom képzelni hogy szabályos

adg 2014.06.17. 09:02:12

@Mr Long (UK): Ha nem kell a szakmaelismerteteshez jobb, vagy nem is kell szakmaelismertetes sem, akkor eleg a 6-os az IELTS mind a negy reszebol.

Viszont, ha nem lesz szponzorotok, (fuggetlen vizum) akkor a pontok dontenek a sorsotokrol, mert bekerultok egy kalapba, es onnan a legtobb ponttal rendelkezoket valasztjak ki a kvota erejeig. Ha nem kerul ratok sor 2 evig, akkor a palyazatotok kuka. Ezert szerintem nem is erdemes ilyenre menni, csak ha nagyon penge vagy, es millio pontod van, ugyanis, ha van szponzor, akkor elorevesznek, mindegy hany pontod van.

Parodnak - ha te vagy a vizumgazda - akkor funkcionalis angol kell, ami 4.5-es IELTS, vagy lehet, hogy 5. Nem hinnem, hogy elfustolne rajta az agya. :) Ha viszont neki is kell szakmat elismertetni, akkor tanarkent biztosan magasabb kell, nem tudom, de tippelek egy 7-8-ast, biztos nem kevesebb, mint 7.

Na ez eleg osszevissza lett, de most hazamegyek, mert lejart a munkaidom. De ti dolgozzatok sokat addig is.

Evain 2014.06.17. 09:05:24

@Ennike (DK): köszi, nagyon jó volt, majd írok mailt :)

@Muscari: Dániában voltunk, meglegóztattuk kicsit a gyerekeket :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.17. 09:12:21

@adg [Au, Darwin]:
En is ilyen vagyok.
Soha nem tudtam rizsazni, nem lennek jo ugyved :)

@Mojzes Pál:
Minden poszt es posztolo 'kul' HA szinten. Szerintem csak elvetve fordul elo, amikor nem.

Herr Géza 2014.06.17. 09:26:12

@Mirjam2: Ez durva meccslabda volt.... :DDD De nagyon! 1+

2014.06.17. 09:31:59

@Herr Géza: En itt befejeztem az illetovel valo tarsalgast kulonosen mivel nem hinnem hogy ez szorakoztatja a nagykozonseget - egyebkent ha nem hiszi amit mondok, szivesen bekuldom HA-nak az osszes dokumentumomat, munkaszerzodes stb., atvizsgalasra :)

2014.06.17. 09:48:38

@Mr Long (UK): Ja igy mar ertem. En meg elkepzeltem ahogy tokonrugom, bar ez nem kimondottan erotikus gondolat volt :).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.17. 10:04:57

@házelőtthinta: De azt is mondták, hogy ez Magyarországra is igaz. Hogy veszel ki egy 60 ezres albit otthon 70 ezres fizubol egyedül? Ha erre tudod a választ, na akkor érdemes szidnod a nyugatot.

Herr Géza 2014.06.17. 10:05:08

@Lukas Meier: Ha még itt vagy: én elfogadok sokmindent a te véleményedböl, miért is lennénk egyformák. Max. sajnálni tudlak a frusztrációdért és a hozzá sk. legyártott elméletedért. Egy dologhoz azonban még hozzátennék valamit:

"... kérlek mondjatok példát magatok közül arra, hogy magyar férfi helyi férfiakkal vagy magyar nő helyi nőkkel elmentek valahová barátságból (nem munkahelyi sörözés, nem kötelező csapatépítés). Van itt ilyen valaki? És ezt rendszeresen is teszi, nem 1x valami szívességből történt, hanem összejár valakivel, akitől nem akar semmit, csak a társaságát élvezni. Valaki? .."

Te úgy szerzel barátot, hogy az utcán leszólítasz embereket, hogy figyelj má', te olyan tök jó lennél barátnak, mától legyünk spanok ???
Nem úgy alakul ki a baráti köröd, hogy javarészt volt/jelenlegi iskola-/munkatársak, szomszédok, sportolás során szerzett ismerösök, meg a jó ég tudja milyen egyéb kapcsolatok alakulnak át lassan barátsággá? Nálam speciel így néz ki. És ez alapján bizony van egy nem túl jelentös méretü helyi/benszülött csoport, akik javarészt valaha munkatársaim, szomszédaim voltak, de az összehozó ok megszüntével is tartjuk a kapcsolatot több-kevesebb rendszerességgel és nem azért megyünk el pl. sörözni, vagy csak szimplán beülni vhova egy kávéra, mert bármelyikünk is valamiféle hasznot/elönyt vár el a kapcsolattól. Ezek közül néhányat nevezhetek barátnak, bár a legtöbbjükre inkább azt mondanám, hogy jó haver. Ebben viszont semmiféle különbséget nem érzek az otthoni állapotomhoz képest. Igazán barátom ott sem volt több, ill. ök ma is megvannak, bár nagy részük maga sincs már "otthon".. Viszont otthon is kb. ekkora haveri köröm volt, akikkel természetesen most lazább a kapcsolat valamivel. Az évtizedek folyamán kialakult viszont egy nem elhanyagolható méretü igazán tarka nemzetiségü ismeretségi kör, akikkei valóban sokszor hónapokig-évekig nem találkozom, de megvannak, és azt is tudom, hogy a világ számtalan pontján, ha bajba kerülnék, egy telefonnal és/vagy internettel a kezemben egy órán belül találnék olyan valakit a "hálózatban", aki tud segíteni.
Nekem ezt jelenti a beilleszkedés, nem azt, hogy strigulázom a barátaimat, akikkel kötelezö jelleggel hetente/havonta/évente el kell menni sörözni, hogy "megújítsam" a baráti viszonyunkat. És a legfontosabb: nekem még azt is jelenti a beilleszkedés, hogy ebben az országban bárhova is fordulok bármiért, soha nem fontos téma a származásom, jellemzöen sem elönyöm, sem hátrányom nem származik abból, hogy milyen címer van az útlevelemen. Na, ezt viszont igen régen elmondhatom magamról, így nem túlzás azt állítanom, hogy beilleszkedtem. (Ugyanígy sem különösebben büszke nem vagyok a magyarságomra, de nem is szégyellem, nem próbálom álcázni sem...)

Herr Géza 2014.06.17. 10:08:25

@Herr Géza: És még valami: beadom a német állapolgárság iránti kérelmemet és mivel itt van rá lehetöség, megtartom a magyart is. Így kerek a történet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.17. 10:09:37

@Skog: itt szerintem ezek a housing associationok.

2014.06.17. 10:11:58

@Mirjam2:

Ó, engem szórakoztatott... bár innen tényleg nehéz lenne visszajönnie. :)

**mimi** 2014.06.17. 10:23:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
kitartás, szorítok!!!!
Én is túlélő vagyok, nagyon sok mindent csináltam (a kemon , műtéten , sugáron kívül), 2 évet prognosztizáltak anno, ennek már 13 éve....
nagyon szívesen megosztom veled a személyes tapasztalataimat, segítek bármiben, ha elfogadod....

Muscari 2014.06.17. 10:42:53

@Mirjam2: ez hatalmas volt :-))))))

Badeni_lakos 2014.06.17. 10:42:58

@morsels: Nem igaz. nem értek veled egyet.
nálam a siker képlete:
99% hard work + 0.99% tehetség + 0.01% szerencse.
ez eddig mindig bejött.

De mindegy, nem érek rá ezt most itt fejtegetni, inkább rádhagyom. minden jót!

hekhekhekhekkinen 2014.06.17. 10:43:09

Teljesen haszontalan ez a cikk, ennél még Magyarországon is többet visznek haza a legtöbben.
Az igazi különbségek a szakképzett munkaerőnél kezdődnek.

horzsu 2014.06.17. 10:43:22

@adg [Au, Darwin]: én írtam be Finnországot.

@poggY: Nekem sem jelent meg a táblázat valamiért firefoxról tegnap. Mindenesetre beírhatod nyugodtan a te városodat Finnországból, én a turkui lakásárakat írtam be. Illetve természetesen javíts az árakon amiket beírtam, ha nem értesz egyet! pl víz és energiaárakat egy prospektusból néztem ki, mert nálunk az albérleti díjban benne van.

Muscari 2014.06.17. 10:46:10

@**mimi**: minden elismeresem es jo, hogy itt vagy. Rozamami is hasonlo cipoben jart.

Pernilla 2014.06.17. 10:55:17

@hekhekhekhekkinen: mutatnal valamilyen statisztikat arrol, hogy Magyarorszagon hany %-a a csaladoknak visz haza netto ~900ezer Ft-ot, ugy hogy a par egyik fele gyesen van?
Merem remelni, hogy csak ironizaltal :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.17. 11:12:51

@Pernilla:

Nominálisan semmi értelme fizetéseket összehasonlítani. Magyarországon jóval többet ér pl 1500 euró,mint egy nyugati országban.

Pernilla 2014.06.17. 11:30:00

@házelőtthinta: persze, ez igy van, de a hozzaszolo kifejezetten azt irta, hogy ennel többet visznek haza Mo.-on (ami netto hülyeseg). Nem azt irta, hogy ennel magasabb szinvonalon elne a többseg ilyen hatterrel Mo.-on. Mondjuk szerintem ez sem lenne igaz.

Mr Long 2014.06.17. 12:22:55

@Th's child: Ahh, majd jon a diplomak nevessege. Tudod, nem mindegy, hogy X vagy Y egyetemen tanulta az ember. Ez szokott meg egy "farokhossz" mero lenni.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.06.17. 12:41:45

@Egy rossz madár [swe]: Norbi is? :D ;)

@Mirjam2: Családdal, babakocsival utaztunk egyszer állva a busz közepén a Volán járaton. Emberem egyik kezében az egyik gyerek, másikkal a másik kezét fogta, én meg a babakocsit egyensúlyoztam.
Egyszer érzem, hogy valaki belekapaszkodik a hátsómba, és nyomatékot ad a dolognak, hogy ne gondoljam véletlennek.
Reflexből ránéztem a férjemre, mert nem szokott nyilvános helyen tapizni, de a két keze le volt foglalva.
Körben meg kizárólag nők álltak.
Nem kicsit voltam zavarban...
:D

@tildy[UK]: Utolsó mondatod második felét a következőkképpen olvastam: akkor érdemes szedned a nyugtatót... :D :D :D
Asszem ez a nap már ilyen lesz.

@**mimi**: De jó ilyet olvasni. :) További jó egészséget! :)))

@hekhekhekhekkinen:
Szakképzett (és gyakorlott) munkaerőként kérdezem, ha csak a szakmunkás végzettségeinket veszem alapul és letagadom a többit, akkor szerinted egy kertész-villanyszerelő házaspár mire mehet (két gyerekkel)?
Komolyan érdekel a véleményed, hogy hogyan látod.

@Mr Long (UK): Elitizálódunk? :D Küldjek tököt? :D

Szép mezők szárnya (törölt) 2014.06.17. 13:14:38

@Mirjam2:
Akkor tudhatná, hogy szélsőségek alapján nem lehet általánosítani egy egész társadalmat....
Ezek után érdekelne, hogy mi a specializációja.

Mr Long 2014.06.17. 13:16:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: MI a velemenyed errol? Kellokeppen eloremutato vegzettseget ad? :DDD
www.ntec.ac.uk/index.html

tanato 2014.06.17. 13:46:16

@Szép mezők szárnya: Kár volt összeveszni Mirjammal,sok információt adott az arab világról.Egy jó ideje egyedül ő van itt napi szinten onnan.Régebben az origós időben sokan postoltak és kommenteltek onnan/Momo,Kriszta,Wad Alma,Yolika néni . Lajos pl/Mára csak Mirjam maradt.nem kéne kiutálni innen.
Inkább írjon Ön is egy cikket onnan,ha sokat járt már arra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.17. 13:59:43

@Herr Géza:
"Te úgy szerzel barátot, hogy az utcán leszólítasz embereket"

bakter, nagyon gáz, ha nekem volt ilyen barátom,
meg amúgy is szoktam spontán ismerkedni?

FutureFry 2014.06.17. 16:20:12

@Mirjam2: Igen, az olyannal aki azt gondolja, hogy a megkövezés OK, mert "Nem csak a nőket, hanem a férfiakat is megkövezik" meg, hogy "Csak is akkor kövezik meg a megcsaló házast, ha van kettő tanú, aki látja az aktust.", stb. azzal (mint a vallási fanatikusokkal) nem lehet vitatkozni.
Nekem nem kell Szaud Arábiában élnem/dolgoznom ahoz, hogy megítéljem, hogy az ilyen törvény barbár, maradi és eltörlendő. És bármilyen hagyományra, "kultúrára" hivatkozni ilyen tekintetben ép elméjű és erkölcsű ember számára elfogadhatatlan.

**mimi** 2014.06.17. 17:07:37

@Muscari: @nezzazegfele:
:))))))))

a padlóról szép ám felállni :))

DieNanny CH 2014.06.17. 19:27:52

@diggerdriver:

Nincs alapozás?
(Még csak itt tartok a kommentekben...)

DieNanny CH 2014.06.17. 19:32:31

@diggerdriver:

Hát, akkor az előzőm nem talált...

Papagály (törölt) 2014.06.17. 20:04:59

@Chang Yai:
"nekem is feltűnt, de nem csaptam le rá, én akkor mi vagyok? :-("

félénk statisztika-náci? ;)

"itt ma 43 fok lesz"

eddig azt hittem, szereted a meleget. jobb lenne grönlandon, vagy a ködös albionban? a ukip betelepülőknek szóló programjába még biztos lehet regisztrálni. ;)

Papagály (törölt) 2014.06.17. 20:34:51

@Skog:
"Nehezen találtam végzettségemnek megfelelö és itt nem a státuszra gondolok, munkát."

hm, nem jó hír. kíváncsi lennék, ez vajon ausztria-specifikus jellemző, vagy mindenhol ennyire nehéz diplomás állást találni, ha az ember nem hiányszakmával rendelkezik?

Mr Long 2014.06.17. 21:13:07

@Papagály: Hat akkor csak egy leszel az X jelentkezobol, plusz a nyelvtudasod es a munkahoz szukseges szintej fuggvenyeben hatrebb sorolodhatsz.
Pl asszonnyal hasonlo a nyelvtudasunk, de en siman dolgozok mernokkent (Ok, a szakteruletemen azert folyamatosan keresnek embert, nem tudom mennyire hianyszakma), o meg tanar asszisztenskent melozik, tanari diplomaval es tapasztalatta, de a nyelvtudasa miatt nem tudna/merne tanari melot kapni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.17. 21:31:38

@Kövérmadár [swe]: Ne baccál így ki velem, nincsen offiszom, most ezért had ne rakjam fel...Nem jó sima szövegfájlban?Na mindegy, majd valahogy feltalálom magam... :-))))))

morsels (törölt) 2014.06.17. 21:54:19

@geegee:
OpenOffice.
www.openoffice.org/download/

Lehet Microsoft Office file-okat is kezelni benne. Vagy legalabbis egesz jol, hacsak nem a legujabb Microsoft Office filerol van szo.
Ja es teljesen ingyenes.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.17. 22:12:00

@adg [Au, Darwin]: " Baratom kerdese, hogyan befolyasoltak az impresszionista festok a ma emberet? "

Azigen... :D
Én azt mondtam volna, hogy engem sehogy... :D :-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.17. 22:13:28

@morsels: Jóóó, persze, inkább csak viccöltem madárral, meg tudom oldani a problémát...Inkább csak a lustaságom az akadály.
:-))
De azért köszi

2014.06.17. 22:16:42

@Badeni_lakos:
Nalam a siker keplete a kovetkezo:
99% szerencse, 0.99% tehetseg, 0.01 % hard work:)
(ilyen aranyban roppant sikeres volt eddig az eletem)@FutureFry:
Csaltak mar meg eletedben? Szerintem a megkovezes nagyon humanus a megfojtashoz, leloveshez kepest:) Engem csak kirugott az ex-felesegem, telefonon, 3500 km tavolsagrol. Minden szivfajdalom nelkul le tudtam volna loni akkor, "eros felindultsagomban":) Ezert nem hordok fegyvert magamnal. 10 ev utan visszatekintve kirohogom magamat, hogy milyen hulye es szanalmas voltam. Egy hulye picsa miatt leultettek volna x evre. Ma mar aldom a sorsot, hogy kirugott!:)
Meg egy kerdes: tudod, hany ferfi nyirja ki a feleseget a fejlett Nyugaton szerelemfeltesbol? Sokkal tobb, mint gondolnad.
Utolso kerdesem: nincs veletlenul muszlim fobiad?:)

Papagály (törölt) 2014.06.17. 22:25:25

@Mr Long (UK):
"Hat akkor csak egy leszel az X jelentkezobol, plusz a nyelvtudasod es a munkahoz szukseges szintej fuggvenyeben hatrebb sorolodhatsz."

ezt teljesen megértem, és magától értetődőnek tartom. a kérdésem inkább az, hogy tényleg kiváló nyelvtudással "van-e szándék", hogy felvegyenek. vagy érvényesül valamiféle negatív szelekció azokban a pozíciókban, amire bőven van belülről is képzett jelentkező.

"(Ok, a szakteruletemen azert folyamatosan keresnek embert, nem tudom mennyire hianyszakma)"

szerintem ha folyamatosan keresnek embert, akkor nyugodtan tekinthetjük hiányszakmának.

"o meg tanar asszisztenskent melozik, tanari diplomaval es tapasztalatta, de a nyelvtudasa miatt nem tudna/merne tanari melot kapni. "

"merni" az szubjektív ok. ha nem jelentkezik valaki, akkor nyilván felvenni se fogják. ha meg már tizenöt személyes interjúról zavarták el - vélhetően a nyelvtudás szintje miatt -, akkor megértem, hogy nem próbálkozik.

van ismerős diplomás nem-hiányszakmából? aki merne, jó (kommunikációra alkalmas) a nyelvtudása, mégse talál?

amúgy érdekes ez a nyelvtudás dolog. a saját nyelvtudásom még mindig nem tartanám igazán elégségesnek a munkavállaláshoz, mivel néha félreértéshez vezet. persze, látom a kollégákon, hogy ők is számtalanszor félreértik egymást, sokszor én jobban megértem és tovább is tudom adni - legyen az akár élőbeszéd, akár írott szöveg, akár telefon -, mint az anyanyelvűek egymás közt. az ügyfelektől beérkező szörnyűségeknél is sokszor jobban ki tudom találni, hogy "mit akart ezzel mondani a költő", mint a helyiek. :)
a lényeg: jóval alacsonyabb szintű nyelvtudás is elegendőnek minősíttetik a munkáltató által, mint amit az ember naivan gondolna. persze, a kommunikativitás alapfeltétel, azaz, hogy képes legyen kifejezni magát - úgy, hogy legkésőbb harmadik nekifutásra meg is értsék. :) de ezen belül akármennyi nyelvtani és stilisztikai hibát szabad véteni.

Mr Long 2014.06.17. 22:39:43

@Papagály: Itt szerintem a munka termeszete, maga a tanitas ami befolyasolo tenyezo. Ahhoz tenyleg nem art a magas, valoban magas szint. Minden mashoz eleg. Na jo, meg a szovivo esetleg. :)

FutureFry 2014.06.17. 22:50:06

@Cascabel: Úgy látszik szmájlikkal a legbrutálisabb állítások éle is elvehető...

2014.06.17. 22:59:58

@FutureFry:
Ez csak termeszetes:) Mit gondolsz, miert hasznalok annyi szmajlit?:)))))

na4 2014.07.03. 18:30:31

Hát én ennél messze jobban élek itthon. Ezért kár volt kimenni.

Szabolcs01 2014.08.27. 13:10:05

Sziasztok!
Esetleg a Google store linket (ha szabad ilyet) vagy a mobil app nevét meg tudnátok mondani nekem? Illetve, hogy a bankkártya adatokat az appal össze lehet kötni?
A segítséget előre is köszi!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása