oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 30. 06:43,  Angliai libikóka 393 komment

2014. május 30. 06:43 Határátkelő

Angliai libikóka

A mai poszt szerzője, Gábor saját bevallása szerint is meglehetősen nyugtalanul élte fiatal éveit, amit csak alátámaszt, hogy többször is megjárta Angliát, majd visszatért Magyarországra. Most ismét kint él, és bár akad pár dolog, ami nem tetszik neki, valami nekem azt súgja, hogy ez már hosszabb távra szól.

férfi bőrönddel 2.jpg

„Bevezetőnek magamról: 40 éves vagyok, IT mérnöki a legmagasabb végzettségem, de csak keveset dolgoztam a szigorúan vett szakmában, sosem specializálódtam. Ennek azt hiszem az az oka, hogy nem adódott olyan lehetőség, ami érdekelt volna, és amiből meg is lehetett volna élni.

A középiskolát gépész technikusként fejeztem be, és azt kell mondjam, hogy ezt sokkal többre tartom mint a mérnöki oklevelem, legfőképp mert kiváló iskola volt, nagyszerű tanárokkal. Máig sokszor hasznosítom, amit ott tanultam.

De mindezek mellett a leginkább meghatározó az volt, ahogy fölnőttem. Gépek között töltöttem a gyerekkoromat, számomra természetes volt, hogy kosárból magam építettem az első motoromat, mint ahogy az is hogy a házunkat is magunk építettük. Mindezt pedig az adott körülmények között magas színvonalon.

Sok mindent csináltam, sokféle munkám volt. Családom nincs, sosem tudtam megállapodni sokáig senki mellett, mint ahogy egyetlen munkahelyen sem. Valami belső nyugtalanság uralkodik rajtam, mindig hajt tovább, nem hiszem, hogy valaha is meg tudnék állapodni.

Tele voltam keserűséggel

Harmincéves voltam, amikor sok csalódás után úgy döntöttem, hogy minimális nyelvtudással nekivágok Angliának. Addig édesanyámmal éltem, de tudtam, hogy ez nem mehet a végtelenségig, lépnem kellett. Tele voltam keserűséggel.

Megkerestem egy otthoni irodát, valami csoda folytán sikerült a telefonos interjú angolul, persze félelmetes volt az egész. Pénzem is alig volt, szegény szüleimtől kellett kölcsön kérnem. Kezembe nyomtak egy címet, mehettem.

Hihetetlen érzés volt, amikor kiszálltam a repülőből, félelem, büszkeség, felszabadultság keveréke. És persze sértődöttség, hogy otthon semmire sem voltam jó. Azt a pillanatot sosem felejtem el.

Nagy megkönnyebbülésemre létezett a munkahely is. Egy szó mint száz, ott dolgoztam közel egy évig mint karbantartó. Első ízben tapasztaltam meg, mit jelent fizetést kapni, nem pedig éhbért, emellett a követelmények számomra szánalmasan alacsonyak voltak.

Eleinte ellenségesek voltak a helyi munkatársak, de ez aztán elmúlt, és elmondhatom, hogy ma is nagyon sokat gondolok rájuk szeretettel, és csak jót mondhatok róluk. Ez a hely a déli tengerparton volt egy Hayling Island nevű szigeten. Mindig sokat jelentett nekem a tenger, már az illata is teljesen ki tud kapcsolni.

Sajnos a szomszédsággal elég sok bajom volt, sok volt a drogos, de legkeserűbb emlékem az két magyar lány volt, akik minden éjszaka fölvertek álmomból, amikor hazajöttek a kocsmából, ahol dolgoztak. Ez odáig fajult, hogy kialakult nálam egy kóros álmatlanság, ami 8 évig keserítette meg az életemet.

Amikor ezután hazajöttem, nem tudtam az otthoni dolgokat komolyan venni, tervem sem volt. Meglepő módon kaptam egy rendkívül jó mérnöki állást egy nagy multinál, szép autót kaptam, minden földi jót. Nem kellett szétszakadni sem.

Vissza Angliába

Évekig voltam ott, aztán valamiért egyszer csak úgy döntöttem, hogy irány Ausztrália. Megcéloztam a skilled visa-t egy cimbora bölcs útmutatása alapján (ő már azóta ott él), az ausztrál hatóságok elismerték a végzettségem és a gyakorlatom, már csak az ielts vizsga kellett.

Gondoltam, legjobb, ha erre Angliában készülök föl, így aztán visszamentem Portsmouth-ba, találtam egy olcsó és jó nyelviskolát, ott készültem 3-4 hónapig. Vizsgára is ott jelentkeztem.

Mindez persze jó sokba került, de biztos voltam a sikerben. Nos, tévedtem, a 4 vizsgából az egyik egy ponttal alacsonyabb lett, mint amit a végzettségem megkövetelt. És ezzel kicsúsztam a határidőből is.

Szokták mondani, hogy ha van valami célod, akkor ne add föl, küzdj érte! Nekem azonban erről más véleményem van, tudni kell, mikor kell valamit föladni, szerintem ez nagyon fontos. Majd adódik más lehetőség, és akkor azt kell fölismerni, és csak az új célra koncentrálva küzdeni.

Ismét Magyarországon

Így aztán Ausztráliát föladtam, hazamentem megint, akkoriban várt is otthon valaki a szüleimen kívül. Otthon persze semmit sem lehet csinálni, de én abban is jó vagyok!

Bud Spencer és Terence Hill filmeket néztem, meg elkezdtem kitanulni a pénzrendszer és a tőzsde csínját-bínját. És akkor egyszer csak, mint Forest Gumpnak a futási ingerenciája, elmúlt az insomniám, új ember lettem!

Már nem féltem attól, hogy elmenjek egy másik országba, természetessé vált ez, ami persze jórészt az időközben kicsiszolt nyelvtudásomnak, meg a tapasztalataimnak köszönhető. Sikerült legyőznöm azt a gátlást, ami az én korosztályomra még annyira jellemző.

Innen visszanézve, már nem értem mitől féltem annyira, azt hiszem eléggé más ember lettem. Gyorsan föladtam még egy házassági hirdetést a magyar újságban LA-ben, meg írogattam egy pár nőnek Amerikába, hátha horogra akad valami zöld kártya, de nem akadt.

Így aztán hamar döntöttem, vissza Portsmouth-ba. Néha azért nézegettem a net-et és véletlenül egyszer csak találtam egy irodát, ami nem magyar volt. Magyar irodákkal természetesen szóba sem álltam, minek is.

Viszont ezt fölhívtam, Skype-on beszéltünk. Ők azonban Londonban voltak. Én kimondottan utálom Londont, egy pöcegödörnek tartom, főképp emberi vonatkozásban. Azóta Londonban vagyok, és azt kell mondjam, hogy nem változott a véleményem.

Karbantartóként

Tehát London. Kijöttem, elég szerencsés társaságba kerültem, csupa magyar menekült a jobb fajtából. Mind keményen küzdöttek, sokan semmit vagy alig beszéltek angolul.

Elgondolkoztam azon, hogy ezeknek a remek, képzett embereknek bizony mind el kellett menekülniük otthonról. Kicsit ücsörögtem ott, majd az iroda szétszórta az önéletrajzom.

Egy óra múlva csörgött a telefonom, másnap interjú, harmadnap munka. Egy arab milliomos házaiban vagyok most karbantartó, majdnem mindig alszom vagy tv-zem, néha viszont kifejezetten stresszes.

Ez az arab mentalitásból fakad, képtelenek bármit is megszervezni, sőt néha az az érzésem, hogy egyáltalán gondolkozni sem tudnak. Az egész társaságról lesújtó véleményem alakult ki. Persze ez egy komolytalan munkahely, komolytalan cégnél, nem biztos, hogy érdemes általánosítani.

Viszont bőségesen hullik a mellékes, és barátokra is szert tettem, főképp egy német sráccal cimboráltam össze, nagyon érdekes és színes személyiség. Most együtt toljuk saját szekerünket, és elég jól csináljuk. Ezt a munkahelyemet nemsokára itt hagyom, mert hazamegyek nyaralni a szüleimhez, és kergetni akarom a Harley-mat is egy kicsit. Egyébként is érik a cseresznye!

Ócska lakások

Ami Angliában a legnagyobb probléma az a lakhatás, az építőipar itt mást jelent, mint otthon. Az épületek többsége reménytelenül alacsony színvonalú, nagyon könnyű szerkezetű, minden tele van patkányokkal meg egerekkel.

A falak penészesek, mert vékonyak és egy merő hőhíd minden, áthatja az épületeket is az angolszászokra annyira jellemző nemtörődömség, meg az, hogy minden fa (talán a hajózás miatt alakult itt így).

Reménytelenül ócska a gépészet, villanyászat (bár ez alapból nagyon jó lenne, nagyon jók a villanyszerelési anyagok), a közművek, gyakorlatilag minden, a szakemberek többsége kutyaütő. Persze a minőség a kifizetett lakbérrel és helyszínnel változik.

Az az érzésem, hogy az egész brit gazdaság és főképp a pénzkibocsátás ingatlan alapú, ez tartja nagyon magasan az árakat. Mivel az ingatlan megkerülhetetlen dolog, és a hitelezés miatt az átlag számára itt is elérhetetlen saját megtakarításból, így ezzel tartják az embereket a mókuskerékben, ez a mátrix alapja itt.

A lakhatás sok szenvedés forrása lehet, ahol én most lakom, az egy nagyon jó hely, de maga a szállás az egy patkánylyuk. Egész télen a télikabátomban aludtam, fűtés nincs, a leheletem mindig látszik, rohadnak a falak, 10 kilót fogytam (mondjuk ez rám fért), szóval nem valami fényes, de ezek a dolgok engem valahogy kevésbé érintenek meg, mint az átlagembert. Azt hiszem, nagyon igénytelen vagyok, pontosabban egész mások az igényeim és a tűrőképességem, mint az átlagé.

Merre tovább, Nagy-Britannia?

Mindezek mellett London csodálatos is tud lenni, hihetetlen bulikban voltam, az ember sokszor már el sem hiszi azt a sokszínűséget és gazdagságot, amit itt lát. Legfőképp pedig van pénz, lehet keresni és találni is.

Rengeteg a munka, ha valaki beszéli a nyelvet és ért valamihez, az gyorsan megtalálja a boldogulást. Ezek mellett azt hiszem az UK gyorsan süllyed lefelé, 10 éve még egész más országot láttam, bár persze akkor vidéken voltam. Azt kell, hogy mondjam, hogy sok minden emlékeztet a boldog cuccializmusra, és ennek itt is meg lesz a gyümölcse.

További pár szó a magyarokról: a magyar az jó munkaerő, ezt tudják is itt, szívesen alkalmazzák a helyi cégek. Viszont amit nem értek, az az, hogy a magyarországi magyarok miért képtelenek bármilyen együttműködésre.

Több magyar esetén is úgy gondoltam, hogy valamiféle barátság alakulhat ki, vagy ha nem is barátság, de együttműködés, volt, akinek állást is szereztem. Én sosem kérek semmit, ha módomban áll önzetlenül segítek, nem várok semmit cserébe.

Néha fölhívtam egy két ilyen ismerőst, csak hogy mi újság van, de gyorsan lepattintott mindenki, nem ér rá, ép most ez van, az van, de majd bla, bla. Ha valami van, akkor meg pánikszerűen keresnek.

Furcsa módon most is más nemzetiségű barátaim vannak itt - ők sokat is segítenek -, de magyar az nincs. Erre nem nagyon tudok gombot varrni, bár igazából annyira nem érdekel, elvagyok a német, spanyol, kenyai meg a többi cimborával, és magammal is elég jó a kapcsolatom szerencsére. Itt megjegyezem, hogy sokkal jobb tapasztalataim vannak viszont az erdélyi magyarokkal.

Pár szó az ügyintézésről

A bürokrácia az itt is bürokrácia, és sajnos itt is egyre nagyobb lesz, bár még most is jóval kisebb, és emiatt jobban működik, mint a magyar. Általában teljesen érthetetlen és logikátlan számomra az egész, és áthatja ezt is az angolszász nemtörődömség és lustaság.

Nagy előnyére legyen mondva a magyarral szemben, hogy az itteni bürokrácia nem ellenséges a lakossággal szemben, és nem annak terrorizálásával van elfoglalva, inkább nem csinál semmit.

Általában itt az állam nem tekinti feladatának a lakosság ellehetetlenítését, sőt arra törekszik, hogy az embereknek meglegyen a mindennapi betevője. Ez bizony gyökeres különbség a két ország között.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr686231531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.30. 17:46:27

@Mr Long:
1988-ban itt a teli olimpia. Sajnos epp dolgoztam akkor, eszakon az olajkutatasban, de 2 napot azert kifogtam, szabadsag alatt. Csak annyi maradt meg bennem, hogy a barok nyitva voltak vasarnap is:) Elotte vasarnap majdnem szesztilalom volt, az ettermekben lehetett csak sort inni, ha az embert rendelt kajat is. Az iden volt a legtobb ho az utobbi 100 evben, 30cm.Akkoriban mas volt az idojaras is, a 80-as evekben. Volt olyan tel, hogy 5 cm ho esett egy kiados hovihar alkalmaval, de masnapra az is elolvadt:) A tavasz majusban kezdodott, 1 hetig tartott, jott a szarazsag, minden sarga volt, a fakat locsolni kellett, hogy ki ne szaradjanak. Most meg par eve tobb eso van, mint Vancouverben:) A varos is kicsi volt az olimpia idejen, kb 600 ezer lakos. Most tul van az 1 million.

Imre apó 2014.05.30. 17:46:41

@Kövérmadár [swe]: Akkor az álom semmit nem jelez előre:(

Thargoid 2014.05.30. 17:58:16

@London2009: Köszi, majd kell hajfesték gondolom mire a végére érünk, bár már látszik valami... :)

2014.05.30. 18:02:18

@Kövérmadár [swe]:
" Hol vannak ilyen sivatagok? "
Az egyik Osoyoosnal (British Columbia), az Okanagan volgyeben. Kisvaros az USA hatarnal. A mexikoi Sonora sivatag idaig huzodik fel (ahogy olvastam) Dolgoztam ott par honapot, 88-ban. Hajnal 2-kor mentunk haza a haverommal a barbol (akkor mar nem ittunk) es +42C volt a homerseklet. Egy masik sivatag Medicine Hat nevu varoska mellett van, Albertaban. Ott is dolgoztam egy nyaron, embertelen meleg volt. Amikor zsirozni kellett a vibratorokat, sikerult belefekudnom kaktuszokba:( Ott is van csorgokigyo, skorpio. Meg egy sivatagrol tudok, Cache Creek kornyeke British Columbiaban. Szinten csorgokigyok es +40 folotti homerseklet nyaron. Bar ezek inkabb sivatag jellegu teruletek, microclimak.

Thargoid 2014.05.30. 18:07:32

@London2009: Hasonló megfontolásból mi is, meg mert a bérleti díjak nagyon megemelkedtek. Ha kiveszünk egy másikat (és kell majd, ahogy a gyerek nő) ugyanott leszünk eleinte, mint a lakáskölcsönnel. Később a bérleti díj emelkedik, a kölcsön marad...
Régebben vett kiadó házak, lakások még kifeizethető áron vannak, de aki pár éve vette, az már csak nagyon drágán tudja kiadni, hiszen neki is sokba van-volt. A bérlő mindenképpen kifizeti a tulaj kölcsönét, biztosításait, költséget, erre jün még általában minimum 7 százalék haszon (vagy jóval több...), plusz még a díj amit legalább a fix idejére a bérletnek kifizet az ingatlanosnak a tulaj. Így hamar összejön, hogy 25% vagy többel drágább bérelni, mint venni ugyanazt az ingatlant... Ez nyilván nem igaz a korábban olcsón vásároltakra, de azokat meg jó pénzért eladják a tulajdonosok, és így máris átváltoznak megfizethető bérleményből havi több ezer fontos megfizethetetlenné pár hónap alatt.
Nekünk egyszerűbb venni, és közép távon költségkimélőbb is - és persze úgy rendezzük be, ahogy akarjuk, nem a legócskább bútorokkal, cuccokal a helyi szeméttelepről :)

2014.05.30. 18:11:19

@Cascabel:
Meg egy erdekesseg British Columbia deli reszerol: regeszek talaltak tabor maradvanyokat, a spanyol hoditok idejebol. Idaig felmereszkedtek. Igaz, Colorado, Montana, stb. is az ovek volt, a nevuket is ok adtak. Osoyoosnak meg az epitesi stilusa is spanyolos, bar ez inkabb divatbol van.

szerencsebambusz 2014.05.30. 18:14:40

@Cascabel: Rolls frakcio: Szabad vagyok

"Szabad vagyok - mondta a majom a rácsnak
Én nem – mondta a rács. - Engem majmok köré zártak"

Vagy a HIT egyuttes: A ven csavargo halala

Te jutsz roluk eszembe:)

Thomas74 2014.05.30. 18:14:40

@Morgo1229:
A szüleimnek nem kell agódniuk, bátyámmal építettünk nekik egy 3 szintes családi házat az oszág egyik legdrágább helyén, és ott nyugodtan élnek. Ha kell nekik bármi, utalok, intézem. A motorom halk, gyári gép, rendkívül idegesítenek a hangos motorok. Bízom benne, hogyha ennyi idős leszel akkor majd a te szüleidnek is ennyire kell agógniuk miattad.

Thomas74 2014.05.30. 18:14:40

@nezzazegfele: Au nagyon messze van és a szüleim már nem fiatalok, egyre többször van rám szükségük, ezért is vagyok itthon épp. Ez is motivált amikor föladtam azt a szálat. Sokszor gondolok rá mi lenne ha kimennék most, barátok mindig hívnak, de már nem nagyon lehet.
Amit a felelősségről írsz az úgy van, ha csak rágondolok egy kiadós svájci frank hitelre inkább fölgyújtanám magam! Akkoriban mondták nekem, nem mersz belevágni stb.. Tényleg nem. Nem élem a magyar katasztrófa életet, a propaganda is hatástalan rám. Sokan mindenfélét összeírnak ide, de az az igazság, hogy mindenki a pénzért megy el, nem szeretjük az ingyenmunkát na. Ez van

Shanarey 2014.05.30. 18:22:38

A poszt toló, egy fura fickó, de ha neki így jó, egészségére.

Ausztráliát elbukta és nem ment neki a dolognak még egyszer, na ez hülyeség, de ez is az ő dolga.
Házak minősége in UK. Nos ez meglehetősen igaz.
Ami itt megy(házak karbantartása felújítása) azért Magyarországon majdhogynem ölnének.

A házakban és a házon kívül is a víz elvezetés az ahogy esik úgy puffan kategória. A villanyszerelés sem az amilyennek lennie kellene. Na és ilyenkor érdekes az nekem hogy ha villanyszerelőként akarok dolgozni, akkor ahhoz nyelvvizsga kell, és utána elfogadják a Magyarországi bizonyítványomat, valami alapfok kategóriára. Nos ezek a kóklerek tuti nem alap bizonyítvánnyal dolgoznak, és amit eddig láttam annál már tanulóként is jobban dolgoztam.

London2009 2014.05.30. 18:30:14

@Thargoid: maximalisan egyetertek. Nekunk a lakashitel korulbelul a berleti dijunk felere fog kijonni. Sokkal kevesebbe kerul a hitel a mi esetunkben, mint a berleti dij. Az mas kerdes, hogy ehhez egy megfelelo deposit szukseges. De valamit valamiert.
Az meg csak a hab a tortan, hogy sajat lakas erzese, mi izlesunk szerint berendezve...ah, hallelujja! : )

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.30. 18:31:15

@London2009: London2009 2014.05.30. 17:43:06 :)

@Thomas74: Köszönöm a választ. :)
Az esetleg felmerült valaha, hogy kividd őket magaddal bárhová is, ahol éppen vagy? Eltekintve a vándorélettől. Akár Ausztráliába is (jegyzem, nem tudom, hogy pontosan hogy megy a családos kivándorlás).
A nevedben a 74 a születési évszámod? Hacsak nem kései gyerek vagy, még ők sem lehetnek olyan nagyon öregek.
Szerintem az, hogy nem vettél fel devizát, a legjobb dolog, amit tehettél.
Nekem úgy tűnik, hogy komolyabban veszed te az életet, mint ahogyan a posztban sejteted.
:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.30. 18:34:45

@Shanarey(England): Neked van valahol posztod?

@London2009: Jaj, most görcsbe rándult a gyomrom. Anno 15e-rel vettük fel a hitelünket, ekkor a lakbér volt 30 fölött. Kívánom, hogy Nektek legyen szerencsétek vele!

Mrs. Clayton 2014.05.30. 18:35:45

ugy latom Charlie megsem ki hanem inkabb eladja a kecojat, Oxfrodshireben van, a to ott figyel a haz vegeben, de eddig nem tudom miert a tobbi 5 kis lakkal meg a templommal nem dicsekedett, most viszont le lett leplezve
www.dailymail.co.uk/home/index.html

morsels (törölt) 2014.05.30. 18:43:08

@Jess G:
Gondolom a templomot szegyellte :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.30. 18:50:09

@Zoole[uk]: "es mindent tudsz mar norvegiarol?"

Nem vagyok én Google! :)

Pont elég hogy már éltem ott és imádtam. Azóta is visszavágyom. Személyi számom, norvég bankszámlám megvan, szóval ennyivel is bentebb vagyok. :)

"Tudok egy embert aki mindenkinel mindent jobban tud es o talan segithet neked,persze,csak ha akarod:))))
(Szerintem tudod kire gondolok)"

Tudom... sajnos... de inkább kihagynám, ha lehet. :)

@Mr Long: Hát figyelj, én még el is tudom képzelni hogy ez a geológusoknál előnyt jelent. :) Most nézd meg hogy él mayree! Szerintem náluk például simán pozitívum a CV-ben, hogy ha tudsz kilőtt kerekű Land Cruiserrel menekülni és közben AK-47-essel hátrafelé tüzelni visszapillantóból. :)

Thargoid 2014.05.30. 18:50:18

@nezzazegfele: Itt nagyon durván megemelkedtek a lakbérek az elmúlt pár évben. Ha valaki teheti és legalább pár évre tervez, jobban jár vásárlással, legalábbis London és környékén vagy egyéb helyeken ahol sokan laknának.
Az egyetlen dolog ami ezen változtathatna, ha hirtelen úgy évi 1 millió lakás épülne, ebből pár százezer Londonban. Akkor az árak biztosan összeomlanának Londonban is... a dolgok jelenlegi állása szerint ez nem túl valószínű, különösen, hogy mindenki ellenérdekelt benne az építőktől kezdve a parlamenti képviselőkig - azokat az embereket leszámítva, akik csak szeretnének lakni valahol :)

SzZoole 2014.05.30. 18:50:47

@Jess G: Charlie nem Cambridge-ben lakik?
Legalabb is ugy tudom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.30. 18:53:16

@Jess G: Franc se gondolná, hogy a Határátkelős bannerek ilyen jól tejelnek. :)

Thargoid 2014.05.30. 18:55:40

@London2009: Nálunk "csak" száz fonttal lesz kevesebb, mintha bérelnénk e pillanatban. De gyanítom, 2-3 éven belül több száz fonttal...
Viszont muszály volt lépni, mert az ingatlanárak is elég szépen emelkednek, legalábbis ott ahova megyünk.

Shanarey 2014.05.30. 19:27:37

@nezzazegfele:

Nem van.
:-)

Nem bírom magam elszánni arra hogy én is gyártsak egyet.
Nem az esetleges kritika, hanem a lustaságom okán.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.30. 19:40:18

@Thargoid: Köszi az infókat. :)

@zöldeketbeszélek: Addigra már kilépnék. Nehezen viselem ma a zajterhelést. (Igazából mióta visszaesett a hőmérséklet.)
Jövő héten megkapom a gyógyszert, reményeim szerint addig fél lábon is kibírom :)))

@Imre apó: Az volt a falon? :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.30. 20:03:11

@Shanarey(England): Érdekelt volna egy hosszabb bejegyzés az angliai villanyszerelők életéről. Röviddel is beérném ;)

Mrs. Clayton 2014.05.30. 20:06:08

@Zoole[uk]: nem mondott igazat ;-P @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: asszem a bankos fizujabol vette, a HA-n csak tisztara mossa a zuzu-t
@morsels: zsido letere meg is ertem

Imre apó 2014.05.30. 20:07:24

Nem tudom mi volt a falon, ez csak rá volt írva a falra, ahogy írta.én csak azt ismerem amit jelent, valami fura hőmérséklet mérő, de nem az eccerűb fajta. :)

bpetya75 2014.05.30. 20:11:18

@Zoole[uk]:

Elsőre nem fogtam, honnan jött a megszólítás, aztán leesett. Időnként én is szoktam poénkodni a névrokonságon ;-)

@**mimi**:

Emberek vagyunk, van ilyen :-)

2014.05.30. 20:11:33

Olvasgatom az onkentes "szamuzetesem" alatt megjelent posztokat, nehanyhoz itt szeretnek hozzaszolni, csak ugy kapasbol, ami epp' eszembe jut:
Egy jo helyet tudok, ahol egesz evben +26 - +28C meleg van: Guadalajara es kornyeke, Mexikoban. Tobbszor jartam ott, rovidebb, hosszabb idore. Mint varos, nem annyira tetszik es nem is a legtisztabb, de az idojarasa szinte tokeletes. Kb. 50 km - re delre a varostol van a Chapala to, ami Mexiko legnagyobb edesvizu tava. A kornyeken tobb ezer kanadai, amerikai telepedett le, leginkabb kivalo eghajlata, fekvese (1200m tengerszint feletti magassag) miatt. Ejjelente ritkan megy a homero higanyszala +20C fole.

Thomas74 2014.05.30. 20:12:13

@adg [Au, Darwin]: Sok hazánkfia eljut olyan országokba ahol jelenleg akár egy majom is boldogul, a szerénység meg otthon marad, helyére egy jó nagy arc kerül. Aztán jön a magas ló meg a mások lefikázása. Az amit oda leírtam az életemnek csak egy kis töredéke, itthon fejlesztő mérnök voltam évekig egy magyar cégnél, és az a multi sem véletlenül dobott meg 10 milliós autóval meg havi több mint fél millióval, nem üveggyöngyökkel játszottam. A diplomámat sem ingyen adták, éjjelente bútorrakodásból szedtem össze a tandíjjat rá, a pöcegödörből kapartam föl magam. Felnőtt fejjel tanultam meg itthon angolul. Aztán testvéremmel építettünk egy nagy házat a szüleimnek egy igen szép tehetős helyen. Kitanultam vagy 6 szakmát, saját gépműhelyem van. Aki ismer megemeli jóelőre a kalapját ha lát. Nem az én világom mások életének és személyiségének kritizálása, ezt meghagyom nektek, felnézek rátok. Ebbe a gittegyletbe csak unalmamban írtam.

2014.05.30. 20:26:26

@Thomas74:
Ezt azert nem kellett volna:)
" a szerénység meg otthon marad, helyére egy jó nagy arc kerül "
Bagoly mondja a verebnek:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.30. 20:28:15

@Thomas74:
Nézd a jó oldalát, legalább megmaradtál szerénynek ;)

Imre apó 2014.05.30. 20:31:52

Thomas 74 = Gábor? jól értem?

SzZoole 2014.05.30. 20:33:52

@Thomas74: hat mit lehet erre mondani,a semmibol jo sokra vitted,csak vigyaz a magasrol lehet nagyot esni,vissza a pocegodorbe ahonnan kimasztal,sok szerencset.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.30. 20:36:03

@Thomas74: Érdekelnének az angol vidéki élettel kapcsolatos tapasztalataid is.
Milyen szakmákban dolgoztál? Esetleg vállalkoztál is kint bennük?

Quercus a favágó 2014.05.30. 20:39:08

@Cascabel:

Szia kolléga, örülök, hogy látlak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.30. 20:39:22

@Imre apó:
Ha Thomas = Gábor, akkor van még mit csiszolni azon az angolon ;)

Quercus a favágó 2014.05.30. 20:41:54

@sodalisO [eng]:

Mi a helyzet kislány? Apáca zárdába vonultál?

Shanarey 2014.05.30. 23:07:45

@nezzazegfele:

Sajnos, még nem villanyászként dolgozok.
Remélem ez idővel változik.

One day more.....

Határátkelő 2014.05.30. 23:10:32

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

Talán feltűnt nektek, hogy egy ideig komoly gondok voltak a blog elérhetőségével és a kommenteléssel. Sajnos a blog.hu rendszere vacakol pár napja, a központi elhárítás dolgozik az ügyön (mármint nem AZ, hanem a blog.hu rendszergazdái). Remélhetőleg sikerült megreszelniük a rendszert.

SzZoole 2014.05.30. 23:14:27

Mar azt hittem,hogy "kommentkommando" probalja a blogot hekkelni:)))

Mrs. Clayton 2014.05.30. 23:19:54

@morsels: o, kepzeld nagyon izgatott vagyok, nem messze tolem, itt kint az egyik faluban talaltam egy bib gourman pubot, s a tulajnak cookery schoolja van mellette, megyek, vegre valami izgi ebben az almos, unott varosban :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.30. 23:20:04

@Thomas74: Nem szoktam idegenekkel indokolatlanul bunkó lenni, de "amilyen a mosdó" alapon...

"a szerénység meg otthon marad, helyére egy jó nagy arc kerül"
Gondolom akkor te itt most saját magadat parodizálod, ugye? :D

"itthon fejlesztő mérnök voltam évekig egy magyar cégnél, és az a multi sem véletlenül dobott meg 10 milliós autóval meg havi több mint fél millióval, nem üveggyöngyökkel játszottam."
És? Most mit vársz? Virágcsokrot az öltöződbe? Márványszobrot a falud főterére?
Én is fejlesztő mérnök vagyok... meg még pár tízezer ember a Földön, nah bumm!
Havi több mint fél millió fejlesztőmérnökként a te korodban nem sok. Szerintem ezt te is tudod, csak most kicsit megpróbálsz jaszkarizni vele hátha itt úgysincs ezzel képben senki. Ez átlagosnak mondható a te korodban ebben a szakmában...
10 milliós céges autót meg nagy fizetést pedig üveggyöngyéknél kisebb dolgokért is adnak. Csak nézz körbe a parlament parkolójában. ;)
Amúgy dolgoztam én is otthon pár mérnöki cégnél. Pontosan láttam hogy szakmailag mennyire inkompetens figurák milyen autókkal furikáznak. Mert otthon még mindig az a nívó, nézd nekem milyen menő pafados 520d BMW-m van céges autónak! Nagy taps...

"A diplomámat sem ingyen adták, éjjelente bútorrakodásból szedtem össze a tandíjjat rá"
Nyilván te vagy az egyetlen aki azért dolgozott egyetem mellett hogy kifezesse a tandíját. Soha senki más... Én is ezt csinálom. Most is. Pedig ha éppen kíváncsi vagy rá nálad jóval többet keresek. Utálok ilyeneket bedobálni, dehát sajnos nálad ez a szint...

"Kitanultam vagy 6 szakmát"
Ha elég jó lettél volna fejlesztőmérnöknek, akkor elég lett volna az az egy is. ;)

"Aki ismer megemeli jóelőre a kalapját ha lát."
Aham, hát én nagyokat szoktam röhögni a hozzád hasonlókon. Akik előadják a mártírt. Közben körülöttük még ezren letették ugyanezt vagy többet az asztalra, csak nem tapétázzák körbe vele a lakást.

"Ebbe a gittegyletbe csak unalmamban írtam."
Ha hasonló stílusban képzelted el a jövőbeni kommentelést is, akkor én személy szerint szívből megköszönöm hogy nem tartasz minket méltónak arra, hogy a szavaidat ihassuk. :)

"Sokan mindenfélét összeírnak ide, de az az igazság, hogy mindenki a pénzért megy el, nem szeretjük az ingyenmunkát na."
Speciel én sem a pénz miatt mentem külföldre, de már nem akarom itt mindenféle komplex információkkal összezavarni a kis egyszerű világképed. :)

------------------------------------

Amúgy meg a blogmotornak üzenem, hogy monnyonle!

Taxomükke (UK) 2014.05.30. 23:24:37

@Thomas74: Picsog: panaszkodik, nyafog, lányosan-nyafkán beszél, és semmi nem jó neki.
Arra céloztam vele, hogy elsősorban a különböző helyek/helyzetek/népek kritikáját és a rájuk való panaszkodást éreztem ki az írásból.

Mr Long 2014.05.30. 23:25:03

Most a poszter miert ragott be?
Azert mert par ember szerint nem valo neki a aus?

Taxomükke (UK) 2014.05.30. 23:33:15

@Thargoid: muszáJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ

Taxomükke (UK) 2014.05.30. 23:36:52

@Mr Long: Azért rágott be, mert nagy az egója, és nem tiszteltük eléggé. ;)

Mr Long 2014.05.30. 23:40:42

@Taxomükke: jaaaa.
most mar megyek, muszaLY aludnom.
Senki sem baszogatta. szerintem.

Shanarey 2014.05.30. 23:40:44

Na igen az internet és a blogok előnye és hátránya szinte ugyanaz.

Mindenki mondhat akármit, állíthat bármit, és mi akik olvassuk elfogadjuk, majd néha kiderül nem igaz.
A kérdés csak az a király meztelen, vagy csak esztelen?

A blogmotornak: Ó hogy a gránát vetkőztessen........

SzZoole 2014.05.30. 23:42:55

@Taxomükke: talan nekunk is kalapot kene emelnunk,mint a parasztok a foldesurnak,hogy megtisztelt itt a blogon a posztjaval minket egyszeru embereket:)))

nyuszigonosz 2014.05.30. 23:47:32

Fura fickó a poszt írója. Nem is volt olyan rossz a posztja, ö élete, úgy éli, ahogy neki tetszik. Vagy ahogy akár nem tetszik, de ennyi lett, ez van.

Csak most a felesleges kirohanása, az a semmire nem volt jó.
Mert nem állva tapsoltunk?
Mindegy is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.30. 23:47:55

@Thomas74:
Rendkívül örülök hogy ma egy kommentet sem írtam.

nyuszigonosz 2014.05.30. 23:49:51

@Shanarey(England): "A kérdés csak az a király meztelen, vagy csak esztelen?"

- sok esetben mindkettö. :-)

" A blogmotornak: Ó hogy a gránát vetkőztessen........"

Ez nagyon jó! :-))

2014.05.30. 23:58:27

@Határátkelő:
Ma' megijettem, komolyan mondom (ill. irom):) A laptopomon semmi frissites mar orak ota, gondolom, megnezem a Galaxymon, mi jon be. Full hozzaszolasok, no mondok, itt valami "akcio zajlik", biztos "figyelnek a gumitalpuak", bejutottak a gepembe es mindent letiltanak:) Elkapott a paronoia, majdnem lerohantam a kocsimba, kulonfele "hangos ovszerekert", elvegre sose' lehet tunni, lehet, hogy mar a speizban vannak:) Meg szerencse, hogy jott ez a mindent megmagyarazo korozvenyed, igy megnyugodtam:) (amugy nincs is semmi a kocsimban eldugva az ulesek alatt, csak vicceltem) :))))

morsels (törölt) 2014.05.31. 00:00:14

Ennem ertem, hogy mibol szurtetek le, hogy a poszt iroja megsertodott.
Mondjuk az igaz, hogy joparan valamifele skatulyaba raktatok. Egy olyan skatulyaba, amit a ti kepzeletetek szult. A poszt irojanak nem sok koze van hozza.
En inkabb talalgatasnak hivnam, de ti meggyozodessel tudjatok, hogy o milyen.

Mondjuk most mar nem lep meg a dolog, de meg mindig szorakoztat valahol :-)

morsels (törölt) 2014.05.31. 00:07:45

@Thomas74:
Most nem azert, de arcod az van neked is :-)

Furos 2014.05.31. 00:08:13

@Thomas74: Aztan a meztelen segged hozzaert a hideg csempehez es felebredtel.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.31. 00:08:14

@Mr Long: @nyuszigonosz(D): Várjatok már! Akkor most Thomas74 a mai poszt szerzője??? Erről lemaradtam. Azt hittem csak valaki ide tévedt véletlenül a kommentekbe menőzni.

Noh hát akkor meg még sokkal viccesebb az egész sztori. A komoly szaktekintély úr, akinek mindenki kalapot emel ugyanaz a fószer aki magányos, enyhe inkontinenciával küzdő floridai özvegyeknek csapja a szelet Floridában zöldkártya reményében? :D

Neeee, ez a hónap poénja. Nah én most kiszállok mert a csúcson kell abbahagyni és ezt már úgysem lehet fokozni. :DDDD

morsels (törölt) 2014.05.31. 00:18:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Te tenyleg azt hiszed, hogy barki kepes ugy megismerni azt, aki egy posztot ir, hogy kielemzi, beskatulyazza es tanacsot ad abban a biztos tudatban, hogy o pontosan tudja, hogy annak a szemelynek mi a jo?

Marpedig nap mint nap ez tortenik :-)

A vicces az, amikor a kommentelok tenyleg egymast gyozik meg arrol, hogy a poszt iroja milyen :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.31. 00:23:27

"Rengeteg a munka, ha valaki beszéli a nyelvet és ért valamihez, az gyorsan megtalálja a boldogulást."

Unokatesom karbantarto es villamosmernokkent dolgozott otthon. Kijott, egyelore csak nehanapjan ugynoksegi munka , ahol persze volt mar, hogy lealaztak a nyelvtudasa miatt. Mert csak alapfok alatti szinten beszel.

Lehetne mondani, miert nem tanult korabban... Ez van, keson ero tipus, es ha valaki, akkor o tenyleg megerdemelne, hogy normalis munkat kapjon, mert annyit tesz bele. Hetente egy nap ingyenes suli, plusz napi 3-4 orak, plusz minden reggel fel hetre odamegy az ugynokseghez, hatha akad valami munka.

Oneletrajzat eelkuldtuk, erteni tobbnyire mar erti a szovegeket , de beszelni keveset tud. De probalkozik.
Nagyon drukkolok neki, nem orulnek, ha pont neki, akinek ennyi tapasztalata van, ekkora tudasa , csak a nyevlvtudas maitt ido elott elbukna.

Mrs. Clayton 2014.05.31. 00:27:28

@tildy[UK]: szegeny, biztos szuksege van ilyen megalazkodasra? es mibol el? ti tartjatok el?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.31. 00:28:18

@tildy[UK]: Btw, ha annak idejen en ennyit raktam volna bele, akkor valoszinuleg mar reg angolul irnam a blogom evek ota.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.31. 00:32:47

@Jess G: van valamennyi megtakaritasa abbol, plusz az ugynokisegi munkabol is jon be valami, de nalunk lakik, es tamogatjuk is amiben tudjuk.
Ahol kettonek van hely, haromnak is van.

A legvicesebb, hogy en lettem megadva next of kinnek, felhivott az ugynoksegtol egy ember, lengyel neve volt , de alig ertettem mit mond, annyira nem beszelt angolul erthetoen. Mondtam ne haragudjon, ismetelje meg, mert nem ertem.

Na most aki minap lealazta az angoltudasa miatt, ugyanaz az ugynokseg, ugyanugy ferfi, es ugyanugy lengyel. Hogy o volt -e , ne tudhatom.

( Megis mit kepzel, tanuljon meg beszelni angolul, ne csak a szavakat pakolgassa egymas moge.... Hozzateszem, mi is hallotuk ugyanazt a mondatot, lehet nem volt helyes, de ertheto volt a tartalom)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.31. 00:40:54

@morsels: Hogy mit kezd az életével az engem nem zavar. Mindenki úgy él, ahogy jól esik neki. Nem is írtam egy rossz szót sem a posztjára.

De az az esti ki vagyok-mi vagyok kommentje nagyon nem kellett volna... nálam kevés ember tudja úgy kihúzni a gyufát mint a nagyképű, megjátszós arcok, akik még el is várják hogy körbeugrálják őket. Nálam egyedül ez a kommentje tette be az ívet. A posztjával semmi bajom.

Mrs. Clayton 2014.05.31. 00:44:31

@tildy[UK]: nem gondolt meg masik ugynoseget felkeresni? csak nem az az egy van Londonban
ezt soha nem ertetettem hogy lehet ilyen bizonytalanra felaldozni mindent?
egyebkent a tesomnak 2 het alatt megjott a jogsija, neki 2 het ittlet utan kicsereltek, szo nelkul
NI sehol

morsels (törölt) 2014.05.31. 00:45:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Hat, az a komment tenyleg huzos volt, nadehat elotte mar mindenki elmondta, hogy o milyen.
Valahol megertem, hogy ez zavarta.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.31. 00:52:40

@Jess G: volt masiknal, ott elkuldtek mert messzi lakik. A harmadiktol meg nem kerestek, ott regisztralni volt.

Hogy lehet ilyen bizonytalanra felaldozni mindent? Mert kenyszer. Belso kenyszer. Angoltanulasilag is,munkaugyileg is, egyebkent is.
Persze van, akinek jo a "langyos , biztos de mellette meg rossz " is, en viszont tamogatom, ki ki akar torni es tesz is erte.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.31. 00:53:18

@Jess G: Amugy mi is pont ilyen bizonytalanra jottunk ki. Nekem alapfoku nyelvtudasom volt....

Mrs. Clayton 2014.05.31. 00:58:11

@tildy[UK]: ok megertem, es sok sikert neki, bar lehet jobban jart volna, ha a felretett penzet Mo-n kolti angol tanulasra, nem?
vagy lehet csak en vagyok tulsagosan oda a sok negativ elmenytol, en nem tennem ki magamat ilyennek, mennyire megalazo mar
persze ha egyszer beverekszi magat valahova
mert csak egyszer kell h kikozvetitsek egy jo ceghez, akik meg aztan felveszik allandora

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.31. 01:08:15

@Jess G: Nekem sem ragadt otthon az angol, oszinte leszek: csak penzkidobas volt az otthoni angoltanar, evekig. Mrrt egyszeruen nem voltam otthon valojaban rakenyszeritve. Magolas meg nekem egyik fulemen be, masikon ki. Itt akkor is kell hasznalni, ha csak kilepek az utcara.

Utolso mondatoddal igazad van, parom tesojanal 7 honap utan jott ossze valami,de szakmai melo. Azota mid level dev szinthez kozelit. 1 ev alatt.

Amugy tenyleg megalazo. Nem is tudom, hogy lehet ezen siman tullepni. De talan muszaj. Menni kell elore.

Mrs. Clayton 2014.05.31. 01:12:39

@tildy[UK]: erdekelne egy ilyen tanulmany, h mikent alakulnak at, egyaltalan megvaltozik-e az egyen pszicheje, ha honapokat eveket kenytelen igy megalazni magat
mondjuk ettol meg nem atkozom a magyar politikusokat, mint par ismerosom a neten, h szetszakitjak a baratsagokat, meg a csaladokat, mert lam erre kenyszerul az ember
vegulis mindenki maga valasztja
tenyleg kivanom, h egyszer csak oszzejojjon valami, amit szeretne

adg 2014.05.31. 01:27:22

@diggerdriver: :)

@Thomas74: Szerintem valamit félreértettél. Felvázoltál egy tingli-tangli majd lesz valahogy életet. Szerintem a posztod nem arról szólt, hogy fene módon megbecsülnének téged, kalaplengetés, rózsaszirmok merre jársz, és hogy te is minden mást nagyon becsülnél. Olyan ahogy lesz, pont úgy lesz, szarok bele életstílus tükröződik belőle. (Ez persze a te dolgod, te életed, de ha megosztod velünk, akkor lehet róla véleményünk, ami nem biztos, hogy a tieddel megegyező. Ilyen van.)
Ehhez képest az ausztrál szakképzett vízumok megszerzése pedig kitartást igénylő játék általában, mert egy elég hosszú, buktatókkal teletűzdelt folyamat. Ha minden oké, akkor is rengeteg papírmunka, utánajárás stb. Ez nekem nem tűnt a posztban bemutatott életeddel szinkronban lévőnek, de lehet, hogy csak nem bontottál ki minden részletet, és valojában egy kifejezetten előre tervező, alapos szakember vagy. Nem véletlenül néz fel rád aki ismer, ezért lengetik a kalapot is, csak itt most nem avattál bele ebbe minket. Mindenesetre szerintem sokan nem hagynák, hogy egy majdnem meglett nyelvvizsgán múljon a vízum, ha már minden más megvan. Mert ugye ezt írtad, csak itt később mondtál róla mást, hogy miért adtad fel a tervet, hogy olyan helyre költözz, ahol még a majmok is boldogulnak.
Sajnos hozott anyagból dolgozunk, arra tudunk reagálni, amit bemutatsz nekünk. Sajnálom, ha félreértettem az írásodat, legközelebb próbálj úgy fogalmazni, hogy benne legyen a lényeg. A lényeg az, ami nélkül az nem az ami.

Ja igen, az autódat meg pont leszarom. Mást tartok fontosnak, ha szabad. Nem, nem a kalaplengetést...

Papagály (törölt) 2014.05.31. 01:53:23

mint rendesen, voltak kritikus megjegyzések Gábor/Thomas74 írására. de atipikussága ellenére meglepően sokan jól fogadták (azok is, akiktől igen távol áll a nem-szabványos sorsalakítás). nekem nagyon tetszett a történet "nonlinearitása" :) .
kár, hogy a szerző rosszul fogadta a kritikus hangokat és a közönség szemébe vágta, hogy "gittegylet", amit a közönség aztán hasonlóan rossz néven vett. :)
a közönség reakciója nevetségesebb volt, Thomas dühében írt egy nyilvánvaló sértést, erre majd' mindenki visszasértődött és visszasértegetett. mint az oviban: "az mind te vagy, hát én mi vagyok?" :)

" tableno 2014.05.30. 10:43:18
azt hiszem az iskolai "bullying"-ról volt szó Amerikában, és arról, hogy például a meleg hajlamú középiskolásokat többször kergették már öngyilkosságba a homofób seggfej osztálytársak. Mire maxi igazi keresztényhez méltóan kijelentette, hogy ezt örömmel hallja. :( "

maxval egy több kijelentést tartalmazó közlésre reagált.
én nem úgy értettem, hogy azt hallotta örömmel, hogy öngyilkosságba kergették a meleg gyereket. szerintem a másik kijelentésre értette, hogy örül neki: nevezetesen annak örül, hogy vannak szellemi utódai (homofóbok). olvassátok csak vissza, minimum nem egyértelmű! az ártatlanság vélelme a birkákat is megilleti! naponta mindannyian értünk és reagálunk félre dolgokat.

" Mmj Drtmmj 2014.05.30. 11:00:12
Poszter! Olvasva teged megütötte a szemem, amit a sikertelen vizsgad utan irtal: "tudni kell feladni" naaaa neeee mar!!! Ne adj föl semmit,fôleg ne egy vizsgat. Jomagam meg soha nem adtam fel semmit,de engem a kudarc feltüzel es csakazertis megcsinalom. "

ha nem tudod feladni a hibásan kitűzött célt, semmiképp ne menj hegymászónak! náluk a legfontosabb erény a feladni tudás. anélkül sikeres hegymászó nincs, csak olyan, amelyik hamar lesz halott. szerintem ez sokkal nagyobb művészet, mint a faltörő kos gyakorlata.

" Csodabogár 2014.05.30. 12:00:20
A baj csak akkor lesz, ha majd már 60 éves lesz és gyorsan elmulnak így az évek. Akkor majd rádöbben, hogy nyugdíj nincs és nincs miből élni. Addigra már a szülőkre se nagyon lehet számítani, szóval kicsit meggondolatlan a posztolo. "

van egy rossz hírem. aligha lesz valakinek normális nyugdíja. a külföldön dolgozókat is beleértve. a magyarországiak esetében meg szinte teljesen kizárt.

" Cascabel 2014.05.30. 16:03:47
Megismerkedhettem szemelyesen is par jo emberrel a Paltalknak koszonhetoen ... Sajnos nem tartom a kapcsolatot veluk, par eve tudatosan epitem le az ismeretsegi koromet. "

miért építed le? és miért sajnos, ha tudatos?

adg 2014.05.31. 02:18:51

@Papagály: "maxval egy több kijelentést tartalmazó közlésre reagált.
én nem úgy értettem, hogy azt hallotta örömmel, hogy öngyilkosságba kergették a meleg gyereket."
Max elég ritkán szokott tahó lenni, inkább érzéketlen. Ezenkívűl milliószor kifejtette, hogy a homokosokat nem üldözni, meg kiírtani kell, hanem meggyógyítani, bármit is jelentsen ez.
Úgyhogy egyetértek veled, kizártnak tartom, hogy a gyerek halálát hallotta volna örömmel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.31. 06:13:47

en mondtam,hogy nem szimpatikus.

DieNanny CH 2014.05.31. 06:38:59

@Határátkelő:

Igen, most is csak azért jöttem, hogy lássam: az én gépemmel van valami, vagy a blog.hu-val.

Tuti "lehallgatnak" minket... :-)

Quercus a favágó 2014.05.31. 07:29:18

@tanato:

Ahogy lexrex is írta. nem egészen erről szól a történet. Az AB határozat a szerkesztett sajtótermékekre vonatkozik. A blogok, fórumok nem tartoznak ide. Ezekre nem vonatkozik az AB határozat, ez világosan le van írva (60-61. pont.), Szokás szerint túl van lihegve a dolog.

macamuca [IHUN] 2014.05.31. 12:21:28

@QUERCUS(a favágó):
"Az AB határozat a szerkesztett sajtótermékekre vonatkozik. A blogok, fórumok nem tartoznak ide. Ezekre nem vonatkozik az AB határozat"

De, vonatkozik.
Elvileg igazad van (vagy inkább a józan ész, logika, stb mentén értelmezve a szöveget): a komment nem szerkesztett tartalom, tehát a szerkesztett tartalomra vonatkozó szabályozás nem vonatkozik-nem vonatkozhat a kommentekre.
Ugyanakkor mégis vonatkoztatják rá:

"Az Ab szerdán nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította."

"A testület szerint a kommentek moderálása nem mentesít a jogsértő közlésért való felelősség vagy a helytállás kötelezettsége alól. Mint írták: a jogsértő közleményekért való felelősség – és adott esetben a helytállási kötelezettség – független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik."

Tehát van az elmélet+logika/józan ész, és van a gyakorlat. Hogy e kettő ellentmond egymásnak, az lényegtelen. Unortodoxia-i sajátosság.
És hogy a formaságoknak is eleget tegyenek, az elméletben foglaltaknak ellentmondó gyakorlati alkalmazást is megmagyarázzák = megfogalmazódik egy újabb elmélet (=ezesetben megpróbálja elmagyarázni, hogy a komment az igenis szerkesztett tartalom, hisz a moderálás eszközként szolgál a szerkesztésükhöz, továbbá ez sem számít, mármint a moderálás/eltávolítás, mert akármit is tartalmaz a komment -amit utóbb valaki kifogásolhat-, azért a kommentelésre lehetőséget adó felület tulajdonosa/üzemeltetője a felelős = igenis számonkérhető rajta, ill. szankcionálható. Tehát a kommentekre is vonatkozik a szerkesztett tartalmakra vonatkozó szabályozás.).

Így aztán lesz egy elmélet - gyakorlat+elmélete "felállás", és a gyakorlat jogszerűségének igazolásához nem az eredeti elméletet fogják citálni (hisz annak alapján jogszerűtlen lenne...), hanem az utólag "hozzágyártottat".
Így lesz az eredetileg elfogadható elméletből (=szabályozás, előírás, stb) vérforraló, elmélettel is igazolt gyakorlat....
Nem az első téma/terület, ahol ez megvalósul, és gyanítom, hogy nem is az utolsó (tapasztaltak alapján, kis- és nagy dolgokban egyaránt).

Quercus a favágó 2014.05.31. 12:38:07

@macamuca [IHUN]:

Lexrex már föltette az AB határozatot, de fölteszem én is. A sajtó szokás szerint megint ferdít.

www.mkab.hu/download.php?h=843

Ez egy konkrét ügyben, konkrét bírói ítélet ellen benyújtott alkotmányossági panasz.
Majd ha lesz hasonló per blogokon írt kommentekkel kapcsolatban, és az eljut az AB elé, akkor abban is állást foglalnak.
Véleményem szerint, minden civilizált országban a sajtó felelősséggel tartozik a megjelent tartalomért. Még ha az vélemény(komment) formájában történik is.

macamuca [IHUN] 2014.05.31. 13:36:21

@QUERCUS(a favágó):
Hogy adott (vitatott, utóbb esetlegesen per tárgyát képező) komment blog, vagy cikk kapcsán jelent meg, a lényegen nem változtat:
52. pont:
" Ez a kommunikáció megjelenhet saját honlapon, vagy blogon, de kifejezésre juthat más által működtetett oldalon, fórumon,
cikként vagy hozzászólásként is."
A lényeg az, hogy a joggyakorlat minek tekinti a kommentet (annak megjelenési helyétől függetlenül), illetve kit tekint felelősnek a komment tartalmáért (tartalmáért, nem pedig közlésének lehetőségéért).
Az 51. pont védi a szabad véleménynyilvánítást, a kommentet is egyéni és szabad véleménynyilvánítási formának tekinti, az 58. pont viszont kimondja, hogy a sajtószabadság korlátozásának jogai minden médiumra egyformán vonatkoznak (=tehát a napilapban megjelenő olvasói levél pont olyan, mint a valós időben, a neten megjelenő komment, elvégre mindkettő magánvéleményt tartalmaz....). A 60.-61. pontban viszont különbséget tesz a megjelenési helyek között: a cikkek alatt megjelenő kommenteket szerkesztett tartalomnak tekinti, a blogokon megjelenőket szerkesztetlennek (merthogy a blogokon csakis regisztrált felhasználók kommentelhetnek, és a blogokat/tartalmukat lényegük szerint senki nem szerkeszti.... : én úgy tudtam, hogy a cikkeknél is regelés után lehetséges a kommentelés, és a blogokat is szerkesztik /a bloggazdák/, soxor moderálnak is = úgy tűnik, az AB szerint nem így működnek a cikkes kommentek-blogok...).

"Véleményem szerint, minden civilizált országban a sajtó felelősséggel tartozik a megjelent tartalomért. Még ha az vélemény(komment) formájában történik is."
=vagyis a Te itt leírt kommentedért, annak tartalmáért HÁ a felelős? Akkor is, ha eltávolítja/kimoderálja azt?
Mert véleményem szerint az én kommentem/véleményem tartalmáért én vagyok a felelős.... akkor is, ha csak rövid ideig olvasható, mert a felület üzemeltetője eltávolítja azt, pontosan azért, mert szerinte elfogadhatatlan (akár a tartalma, akár a stílusa, netán mindkettő).
Ráadásul az idézett, konkrét esetre vonatkozó AB-határozat alapja egy eltávolított komment = hiába tekintette elfogadhatatlannak az üzemeltető, mégis büntit kap. Éppúgy kifogásolta a kommentet, mint az őt beperlő = ugyanaz a véleményük. És a nagy vélemény-egyezésnek az a vége, hogy az egyik büntit kér a másikra... Nekem ez "picit" abszurd...

Ja, és mivel az AB állásfoglalásában néhol egyként kezeli a netes felületet/megjelenési formákat (cikkek, blogok, stb), máskor meg különválasztottan, így finoman szólva is ellentmondásos.
Vagy inkább lehetőséget biztosít arra, hogy igény szerint (=konkrét eset és hivatkozó személy/jogi személy függvényében) lehessen hivatkozni eme határozat egyik-másik-valamelyik pontjára: mindenki megleli benne a szája íze-igényei szerintit....
Nem egyértelmű, és hogy melyik pontja alapján döntenek, az eset/személy-függő lesz. Ez is sokat elárul a mai jog-használatról/alkotásról....

(Az AB által szerkesztetlennek = szabad magán-véleménynyilvánítási formának "besorolt" közösségi oldalon megjelent, a megjelentető által szerkesztett-posztolt-kommentelt kép+szöveg is tárgya volt annak a feljelentésnek, majd bírósági határozatnak, amely /több más cselekménnyel együtt/ 2 év börtönt, 3 évre felfüggesztve + távoltartási végzést "eredményezett" az illetőnek. Mert magánvélemény ide vagy oda, zárt számú felhasználó amoda, a tett és tárgya jócskán kifogásolható volt, a BTK alapján pedig honorálták is)

macamuca [IHUN] 2014.05.31. 13:45:50

"60-61. pont a lényeg."

HA azt tekinti adott ügyben mérvadónak.
HA az 58-as és a 65-öst, akkor egészen másféle döntés lesz az eredmény.

Van ebben az AB-állásfoglalásban minden, mint a jó bótban: mindenki tetszése szerint meglelheti a számára kedvezőt....

Ez a legnagyobb baj az egésszel.
Hogy mi volt a net 10-15 éve, és mi (lett) ma (mára), hogy ezzel mennyire vannak tisztában (vagy nincsenek...) a jogszabályokat alkotók-vizsgálók: na, ez is megér(ne) egy külön bekezdést...

Fekete Pestis 2014.05.31. 19:34:32

@Ennike (DK):
"for ungen blive total umulig og smider med mad og bestik."

hehe, jól hangzik, halálra röhögtem rajta magamat.

repül a rántotta meg a kés is utána ;)

Itt DK-ban a dánok jól tolerálják: a stroncika ma az alátéteket gyürte össze az étteremben (mind a 4et), de a föpincér csak röhögött. ;)

A hollandok is jó tolerálják a más kölykeik makrancoskodását ;)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.06.06. 00:53:49

@QUERCUS(a favágó): Nem, nem !!! :-)
Tudod, sok lesz a villanyszámla ha egész nap megy a lptop!!! /vihog/

gyengetölcser 2014.08.15. 09:28:04

HA, kernek kommentelesi jogot, koszonom!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása