oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 14. 06:47,  Szerelemből Dél-Afrikába 474 komment

2014. május 14. 06:47 Határátkelő

Szerelemből Dél-Afrikába

Van-e szebb dolog, mint a szerelmünket követve költözni egy országba, vagy (mint Zsófi esetében) visszatérni oda? Más kérdés, hogy bár kívülről, turistaszemmel nézve csodás, Dél-Afrika nem feltétlenül az a hely, ahol az ember a gyerekeit fel szeretné nevelni.

kilátás a Drakensberg oldaláról.JPGKilátás a Drakensberg oldaláról

„Munkámból kifolyólag az utóbbi években sok országot megjártam, szinte nem volt olyan hónap, hogy ne mentünk volna a kollégákkal valahova pár hétre a cég „jóvoltából”.

2012 novemberétől azonban 8 hónapra a johannesburgi leányvállalat főhadiszállására kerültem többedmagammal. 4-6 hetente látogattunk haza 1-1 hetekre, azt a kevés szabadidőnket pedig, amink volt, azt a helyiek és egymás körében töltöttük.

Az első benyomás igen katasztrofális, mintha aranykalitkában lenne az ember. Johannesburgban nem lehet csak úgy az utcán sétálgatni, a boltba gyalog elugrani, tömegközlekedni a siralmas közbiztonság miatt.

Mindenhova csak autóval szabad menni, abban is csak felhúzott ablakkal, belülről bezárva, cuccok szigorúan a csomagtartóban, stb. Ha például sétálni szerettem volna akkor sétálhattam a szobámban, haha, a szállodához kapcsolt bevásárlóközpontban vagy az épületen belüli edzőteremben a futópadon. Vagy, minimum fél órás autóútra, belépőjegy ellenében egy botanikus kertben vagy állatos parkban...

Nem így terveztem

A karácsonyi „szünet” után már ismerősként tértünk vissza és a szabályokat betartva mentünk mindenfelé ahova csak tudtunk és kevéske időnk a munka mellett engedte. Márciusban az egyik kolléga hosszas unszolására beleegyeztem, hogy elkísérem a fiacskáját a srác munkahelyének éves céges rendezvényére.

Az amúgy igen elegáns partin ismerkedtem meg Andréval, akivel pár hetes whatsappozás és egy rövidke hazalátogatás után 2013. április elején összejöttünk. Természetesen egy helyi társ egyáltalán nem volt a terveim között, elvégre a kiküldetésem június végén lejár, meg az AIDS-fertőzöttség is igen magas, de aztán mégis így alakultak a dolgok.

Andréval viszonylag sokat, majdnem minden hétvégén láttuk egymást, pedig eleinte 5 órányira dolgozott tőlem, júniusban azonban még messzebbre, 7 órányira vitte tőlem a munkája. Ekkor már elég tiszta volt mindkettőnknek, hogy ezt a kapcsolatot nem kéne csak a távolság miatt megszakítani, olyannyira, hogy amikor a projektem befejeződik, vissza kéne költöznöm hozzá.

A gondolatból elhatározás, majd valóság lett. Június végén beadtuk a vízumkérelmemet, hazautaztam, felmondtam és 2013. augusztus 25-én visszatértem Dél-Afrikába.

cikászok a Pretoria Botanikus Kertben.JPGCikászok a Pretoria Botanikus Kertben

Az első időszak nem volt egyszerű

Kemény munkából a hirtelen semmittevésbe, szabad mozgásból a bezártságba, kellemes nyárból a hideg és száraz télbe kerültem. Mivel napközben párom dolgozott, nekem a falak bámulása, a blogom írása, olvasgatás és háziasszonykodás jutott.

Bár egy kellemesebb környezetbe költöztünk, magunkhoz vettük André két kutyáját, szereztünk nekem egy autót, elkísértem ahova csak tudtam, és a tél is nyárba fordult, a semmittevés komoly ellenfélnek bizonyult.

Kínomban már naponta edzettem és még falat festeni is beálltam a lakásunk tulajdonosa mellé. Mindeközben persze a bankszámlám egyenlege, a legnagyobb óvatosság mellett is, hónapról hónapra csökkent.

A megpróbáltatások ellenére nagyon boldogan éltük / éljük minimalistára szabott életünket. Nagyon sok szempontból összeillünk, hasonlóan vesszük az akadályokat és értékeljük a sikereket. A nagy összhang idén januárban lánykérésben, majd áprilisban esküvővel teljesedett ki.

Szeptemberben irány haza!

Februárban, „alig” 8 hónapos várakozás után (melyből az utolsó 4 hónap az elsőre rosszul kiállított vízum javításával telt) végre kézhez kaptam a vízumomat.

Az éppen 1 oldalas útlevélbejegyzés kinyitotta előttem a munkalehetőségek kapuját, és hatalmas szerencsémre a leányvállalatnál tárt karokkal alkalmaztak ismét. A korábbival azonos pozícióban töltött első 3 hónapos szerződésem most május végén jár le, de már meghosszabbítottuk újabb 3 hónappal.

elefántok a Krüger NP-ban.JPGElefántok a Krüger NP-ban

További hosszabbításokért nem erősködöm, szeptemberben ugyanis hazaköltözünk. Mert bár most anyagilag minden rendben van, nem szeretnénk itt családot alapítani. Igaz, hogy otthon sincs kolbászból a kerítés, de itt aztán végképp nem abból van. Hogy miért mondom ezt?

A táplálkozási lánc legalján

Majd 35%-os a munkanélküliség, és bizonyos törvények miatt a munkáltatók csak 1. helyi állampolgárokkal, 2. származást tekintve bizonyos kritériumokat teljesítőkkel (értsd feketékkel) vagy 3. érvényes vízummal rendelkezőkkel állnak szóba.

Vízum nincs állásajánlat nélkül, állásajánlat nincs vízum nélkül, az enyém pedig jövő szeptemberben lejár. A fehérek a táplálkozási lánc legalján vannak, ha álláskeresésről van szó. Igaz, most van munkánk, de ez bármikor megváltozhat és a felsoroltak miatt szinte lehetetlen lesz gyorsan új állást találnunk.

Nem könnyű anyagilag sem. Az itteni élet, még akkor is, ha luxusokat nélkülöz, az otthonihoz viszonyítva sokba kerül. Nagyjából 20.000 Rand (kb 400.000 Ft) megy el lakásra, élelmiszerekre, biztosításokra, autóra, stb. 2 fő esetében.

Bár ennyi egy kis család bevételigénye, a 20.000 Randos fizetés nagyon jónak számít, akkor is, ha 2 fő együtt keresi meg. Egy cseléd 1500 Randot kap, az alapfizetés 3000 R körül kezdődik, és aki 10.000-t kap, mínusz adók, az már igazán elégedett.

Csak hogy pár dolgot említsek:

- Itt az autó alapkellék, lehetőleg személyenként 1-1 szükséges. Nekünk is 2 van, hogy munkába tudjak menni. Havi 3500-t költünk a kocsikra (70.000 Ft), plusz minimum 400 Rand tankolásonként, és mivel mindenhova autóval kell menni, és minden távol van egymástól, havonta legalább 1 tankolással számolhatunk csak az én esetemben. Párom külön tészta, ő a munkájából adódóan sokat utazik, de el is tudja számolni.

- A lakást rezsivel igen kedvezően 4500 Randért (90.000 Ft) béreljük. Ebben egy 55 m2-es lakás foglaltatik egy nagyméretű szobával, egy kicsit nagyobb, mint panel méretű konyhával és fürdővel. Egy 2 szobás lakás rezsi nélkül, rendes környéken 7000 Rand alatt nehezen található, akár bérleményről, akár saját tulajdonról van szó. Igazán szerencsések vagyunk az albérletünkkel, mind ár mind tulajdonosok tekintetében.

- Élelmiszerekre és egyéb boltban vehető, alapvetőnek mondható dolgokra kb. 6000 Randot (120.000 Ft) költünk havonta, ruhaneműk nélkül számolva.

- Egy fapados biztosításért legalább 800 Randot kérnek, egy normálisabb az már 1400 Rand (30.000 Ft) felett van, szintén havonta. Állami biztosítás nincs, anélkül pedig hagynak meghalni az utcán, vagy a közkórházban.

Bűnözés, korrupció

A munkanélküliség és a magas életköltségek miatt a bűnözési ráta is az egeket verdesi. Mindennaposak a betörések, támadások, gyilkosságok, a piros lámpánál történő lopások.

Nappal sem, este pedig végképp nem biztonságos az utcán sétálni, a tömegközlekedés, a taxizás pedig pár kivételtől és várostól eltekintve tilos kategória.

pingvinek Fokvárosban.JPGPingvinek Fokvárosban

Este nem tanácsos egyedül autózni, balesetnél nem szabad megállni segíteni, stopposokat kerülni kell, még akkor is, ha a saját cég saját biztonsági őre kéri, hogy vidd el egy sarokkal odébb.

A korrupció óriási méreteket ölt, a rendőröket akár egy csomag gumimacival is le lehet kenyerezni. Mindenhol beton vagy szögesdrót vagy elektromos kerítések, biztonsági őrök, rendőrök vesznek körbe.

Iskola aranyáron

A gyerekek iskolázása külön lottónyereményt igényel, ugyanis aki nem az állami pocsék minőségű oviba / iskolába / gimnáziumba szeretné a gyerekét íratni, az mélyen a pénztárcájába kell nyúljon.

Az 1000 Randos (20.000 Ft) havidíj olcsónak számít, kollégáim 1500-3000 Randot fizetnek gyerekenként az iskoláknak. Ebben csak a tanítás és pár foglalkozás van benne, a könyvek, az étkezés, messzi iskola esetében a bentlakás, és az iskolába szállítás nincsen. A tulaj pont a héten említette, hogy májusra a két lányára 10.000 Randot, vagyis 200.000 Ft-ot fizetett be az iskolának.

Az emberek egymáshoz való különleges és néha rémisztő kapcsolatáról hosszasan lehetne mesélni. Első blikkre minden rendben van, de ha csak egy kicsit is megkapargatjuk a felszínt, akkor az apartheid idejéből vagy még korábbról származó (törzsi / szín / bevándorlási eredet / származási) ellentétek ma is könnyen felfedezhetőek.

Bár mindenki nagyon barátságos és mosolygós, pillanatok alatt olyan beszélgetésbe csöppenhetünk, hogy csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi van??

A külcsín nem minden

Igaz, hogy csodálatos ez az ország, turistáknak hetekre elegendő elfoglaltsággal, fantasztikusan gazdag és európaiak számára különleges flórával és faunával, változatos geomorfológiával, ősi kultúrákkal megpakolva, és olyanokat láthatunk, ehetünk, tapasztalhatunk, amiket sokan álmodni sem mernek, sajnos a külcsín nem minden. A fentiek fényében úgy gondoljuk, hogy jobb lesz nekünk Magyarországon, de legalábbis Európában.

ősembercsont lelőhely a Sterkfontein barlangnál.JPGŐsembercsont lelőhely a Sterkfontein barlangnál

Hogy egy kollégámat idézzem, „szép ez az ország, gyönyörű, sok mindent lehet bányászni és pont jó helyen van a hajós világkereskedelemhez, de a gyerekeket máshol kéne felnevelni”.

Az Afrikaland blogon a teljes történet kibontakozik a néha unalmas néha meglepő mindennapokkal, különleges eseményekkel, gondolatokkal, látnivalókkal és újabban sok képpel fűszerezve.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr116158882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.05.14. 06:50:51

Remek iras. Az elso mondatatol kezdve.
"Van-e szebb dolog, mint a szerelmünket követve költözni egy országba..."

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 07:16:39

Na, ez jó cikk. Bár lehetett volna többet is írni a politikai helyzetről.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 07:17:45

@rezsöatya:

Igen, így van. Sosem értem az olyan embereket, akik "szétváltunk a munkánk, tanulásunk miatt" szöveggel jönnek.

klappol 2014.05.14. 07:19:16

Isten áldja Atyám :)))))))))) Látom koránkelő.

A poszt remek.

NEM megyek Afrikába.

klappol 2014.05.14. 07:21:30

@maxval a gondolkodó birca: Ne politizálj mindig :D:D:D

Szelfi megvan??

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 07:22:47

", pillanatok alatt olyan beszélgetésbe csöppenhetünk, hogy csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi van??"

ez mit jelent?

rezsöatya 2014.05.14. 07:25:38

@klappol: inkabb koran, mint semmire...!
:-)))

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 07:27:30

hatalmas és gyönyörű ország, az pedig sajnos igaz, hogy jelenleg a fehérek a tápláléklánc legalját jelentik. Úgyhogy szépen lassan lépnek lefele, hozzánk is sokan jönnek. Nagyon durva dolgokat mesélnek. A legfrissebb délafrikán ismerősöm nagyon röviden úgy foglalta össze, ahova a posztoló is jutott - gyerekei vannak.

Az a bűnözés amit mi ismerünk európából (vagy innen), az lófütty ahhoz képest ami ott megy délafrika egyes részein.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 07:28:21

@klappol:

Túl nagy az arcom hozzá... :-)

A politikán keresztül ismerhető meg egy ország a legjobban.

2014.05.14. 07:31:17

Nagyszeru poszt, majd reggel ujra elolvasom. Remelem jonnek majd ma azok akik Del Afrikarol tudnak meselni, beleertve a posztolot.

A volt haziorvosom felesege jart ugy hogy piros lampanal fegyverrel kiszallitottak es elloptak az autojat - a biztonsag hianya miatt veglegesen elkoltoztek onnan.

Az egyik volt miniszterhelyettesunk egy del-afrikai no volt. Allitolag o epitette ki ott a gyermekvedelmi rendszert az apartheid utan es a bio-jaban az allt hogy Mandela kerte fel erre. Mindenesetre oriasi karokat okozott a baromsagaival a miniszteriumunknal, es aztan kirugtak. Ma is nyogjuk az utohatasat a kedves Ms. du Toit-nak - sajnalatos modon az o rendszere sem itt, sem ott nem mukodik...

2014.05.14. 07:32:58

A tipikus peldaja hogyan lehet elcseszni egy orszagot, ami a paradicsom lenne. Ott aztan van rasszizmus, azzal a kulonbseggel, hogy a feherek ellen.
A legujabb BEE rendelkezes, ami iden lep eletbe az egyik legrosszabb rendelkezesuk. Es ez a "freedom generation"-t is hazavagja majd egy idore.

2014.05.14. 07:33:37

@pappito: Egy mar itt is van. :) Nemreg lattam egy nagyon jo Del Afrikaval kapcsolatos doku filmet, Searching for Sugarman. Erdemes megnezni, zene is jo.

klappol 2014.05.14. 07:35:31

@rezsöatya: Minden reggel, mikor fölébredek örülök, mert tudom, hogy élek:))))))

@maxval a gondolkodó birca: Akkor a mi orszégunk politikája tudatában, mit mondanál a Magyarokról, mint idegen? :)))))))))

Ne menjünk bele nagyon mélyen, csak röviden :D:D:D

klappol 2014.05.14. 07:36:45

@maxval a gondolkodó birca: Ez lemaradt.

Látom van önkritikád, ezt díjjazom :D:)))))

2014.05.14. 07:37:45

@charlieharper: .....es ahogy tapasztaltam, a del-afrikaiak imadjak azt az orszagot. Megis sokan tavoznak mert nem mernek ott elni. Az orvosom bevallotta hogy milyen depresszios emiatt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 07:40:13

@Babette_:

Azt, hogy hatalmas rendezetlen bajok vannak egyes emberek között, nemzetiségi és politikai alapon. S nem feltétlen csak a négerek (80 %) és a többiek között!

Pl. a zuluk (a lakosság 20 %-a) és a többi néger nemzetiség (a lakosság 60 %-a), különösen a xhosák (a lakosság 20 %-a) között történelmi gondok vannak. A zuluk voltak azok, akik annak idején elégedettek voltak a fehér uralommal. A xhosák meg azok voltak, akik a leginkább harcoltak az apartheid ellen. (Maga Mandela is xhosa nemzetiségű volt, sőt a xhosa arisztokráciához tartozott.)

Kevesen emlegetik manapság, hogy bizony nem mindenki volt elégedett a bantusztánok megszüntetésével sem annak idején. Sokan a bantusztánok fenmaradását akarták. Mind a független állammá vált 4 bantusztán esetében, mind a többi 6, autonóm bantusztán esetében. S volt, ahol fegyveres harc is volt,

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.14. 07:43:01

Nem rossz írás, bár nekem élnek ott ismerőseim, gyerekkel.
Majd megkérdezem, hogyan csinálják, hogy jól érzik magukat.
:)
Azt nem értem, hogy miért van minden forintosítva...

2014.05.14. 07:44:11

@cougarcat: allitolag rossz omen, akit Mandela kert fel. A del-afrikai ismeroseim szerint az egyik legnagyobb rasszista volt, nagyon jo PR-ral. Majd ugyis jonnek sokan elmagyarazni. Kezdve azzal, hogy Mandela enekelte az oljuk meg a fehereket dalt.
Visszaterve a gazdasagra, egy nagyobb cegnek kotelezo min 50%-ban feketeket alkalmazni, ez a BEE (Black Economic Empowerment) rendelkezes

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 07:44:41

@pappito:

Venezuelában azért nagyobb a bűnözés, mint Dél-Afrikában, s Afrikán belül sem Dél-Afrika van az első helyen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 07:47:24

@charlieharper:

Nehéz ügy ez.

Ha nincs semmilyen pozitív diszkrimináció a négerek felé, az forradalmat eredményezne szerintem.

2014.05.14. 07:52:07

@charlieharper: Vajon talalnak elegendo es megfeleloen kepzett munkaerot a feketek kozott?

Egyebkent politikai nyomasra allitolag itt mar nem akkreditaljak a del-afrikai orvosokat, mert annyian leleptek. (Most UK-bol jot az uj.)

2014.05.14. 07:52:26

@maxval a gondolkodó birca: a mi cegunk inditott egy projectet a BEE miatt. Az lett a vege, hogy bezarjuk a branch- ot, atmegy egy masik orszagba. Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt csinaljak.

klappol 2014.05.14. 08:00:17

@maxval a gondolkodó birca: Csak a hírnevünk 1 kicsit rossz, ezt hozzá írhattad volna :))))))

Itt van vége, mert a posztot kell vesézni :)))))))))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 08:03:24

@klappol:

Nem egyértelmű ez.

Nagyon sok külföldi média kifejezetten jókat ír Mo-ról. Azaz ez csak irányzatfüggő.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 08:03:43

Jo poszt volt.

A kepek alapjan valoban a foldi paradicsom lehetne... amit a helyi, kulturat hirbol sem ismero nepek, ugyesen tonkre is tettek.

Szerintem oriasi hiba volt "visszaadni" az orszagot olyanoknak, akik szemmel lathatoan nem rendelkeznek egy orszag iranyitasahoz szukseges tulajdonsagokkal.

Nem eloszor latom, hogy az afrikai feketek evszazados lemaradassal rendelkeznek az europai vagy azsiai nepekhez kepest :(
A legjobb pelda erre Del-Afrika, de akar Szomalia is.

Erdekes moralis kerdes szerintem, hogy mi a jobb:

a) hagyni, hogy a feketek a sajat es a tobbi ott elo karara tanulja meg kezelni a dolgokat, ezzel evtizedes vagy meg nagyobb lemaradast kockaztatva;

b) "visszavenni" az iranyitast es kenyszeriteni a lakossagot arra, hogy kezdjen gondolkozni es emberhez meltoan viselkedni.

Ez az utobbira szavazok, de nyilvan az a hajo mar elment / sosem volt ott.

Igazabol a termeszeti kincseket sajnalom, az allatvilagot, kornyezetet... az embereket ugysem lehet megmenteni...

2014.05.14. 08:05:17

@charlieharper: Sot, mar a 'coloured' del-afrikaiakat is erinti a dolog, az egyik itteni munkatarsam ('coloured') ugy kerult ide hogy elvesztette a johannesburgi egyetemen az allasat mert az 'affirmative action' miatt kirugtak es egy 'igazi' feketet vettek fel a helyere. Erdekes modon ennek ellenere ugy nyilatkozik hogy szerinte az affirmative action jo dolog, mivel enelkul egyaltalan nem dolgoznanak feketek az egyetemen. Ebben lehet valami - en egy olyan college-ba jartam UK-ben ami az egyik vilagelso az afrikai tudomanyok / nyelvek kutatasaban, es szinte nem voltak afrikai tanarok a tantestuletben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 08:05:34

@charlieharper:

Hát igen, ez megesik.

Én egyszer tolmácsoltam egy dél-afrikai magyarnak, aki elmenekült Dél-Afrikából és Bulgáriában akart befektetni (üzletközpontokat akart építeni). Ő is mesélt aztán vad dolgokat.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 08:06:01

Jo poszt volt, csak rovid. :)

Erdekes latni hogy a del-afrikai fizetesek mennyire kozel vannak a magyar berekhez. Persze, nyilvan a kiadas oldal nem ugyanaz, de akkor is.

2014.05.14. 08:08:18

@pappito: Igen, menekulnek amerre latnak, Angliaban es itt a Kozel-Keleten is sokan vannak. Nemcsak feherek, hanem azok a feketek is akiknek megvan hozza a vegzettseguk hogy munkat talaljanak mashol. Tenyleg szomoru, mert mindannyian akikkel beszeltem imadjak az orszagukat es sokan arra gyujtenek hogy egy szuper biztonsagos lakoparkban vegyenek hazat ahova majd visszakoltozhetnek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 08:11:59

@Kövérmadár [swe]:

Ezen az alapon ma is szinte minden volt gyarmatnak gyarmatnak kellene lennie.

Amit írsz, az volt a XX. sz. elején a fő elv: csak az organikusan fejlődött államok lehetnek önállóak, azaz pl. Etiópia igen, hiszen van saját történelme, de Szudán meg nem.

A gond az azonban, hogy egy rakás országnak azért nincs meg a saját organikus fejlődése, mert az kívülről, jellemzően Nyugat-Európából, erőszakkal megszakították.

Szóval kicsit zavaros erre hivatkozni. Kb. mint az mondani: neked nincs jogod saját lakásra, mert nem szoktad meg a saját lakásban élést, nem szólva arról, hogy azért nem szoktad meg, mert 20 éve elvettem a lakásodat.

Dél-Afrika valójában olyan mint Ausztrália vagy Kanada vagy az USA vagy Latin-Amerika, azaz fehér gyarmat, ahol azonban a fehérek nem tudták sem kiirtani sem domesztikálni az őslakosságot, így azok később visszavették az országot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 08:14:30

@cougarcat:
Persze, hogy talalnak!
Ilyen teruletek: rablas, gyilkossag, csonkitas, voodoo.
3 eves szakosito kepzes utan 1st class raper bizonyitvany szerezheto a Street Universityn.

klappol 2014.05.14. 08:16:07

@maxval a gondolkodó birca: Roszz a hírünk, bogarásztam, a google annyit dobott, hogy sok időbe tellne mire átolvasnám.

www.vg.hu/tema/kulfoldi-lapvelemenyek

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 08:17:54

@charlieharper: "A tipikus peldaja hogyan lehet elcseszni egy orszagot, ami a paradicsom lenne. "

Pontosan erre gondoltam én is a posztot olvasván...:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 08:22:54

@maxval a gondolkodó birca:
Ez igy rendben van.
De akkor ne jojjenek ide a menekultek, ne kapjanak segelyt az adombol azert, mert kulturalis elmaradottsagukban nem tudjak megtermelni maguknak az elelmet sem.

Annak a hive vagyok, hogy nem szegyen az okosabbtol tanulni, sot, kufejezetten elonyos meghallgatni es az utmutatasai alapjan cselekedni.

Az, amit te mondasz olyan, mintha ahhoz, hogy autot vehessek, elotte nekem kell megepitenem.

Vannak mar mukodo (a helyinel legalabbis sokkal jobban mukodo) gazdasagi-tarsadalmi berendezkedesek. Melldongetes helyett inkabb boszen nekiallnek masolni, szakerteni.

Magyarorszag kapcsan is azt vallottam, hogy a "szabadsagharc" helyett inkabb masolni es a helyi viszonyoknak megfeleloen beepiteni kellene dolgokat. Megkerdezni az okosabbakat es nem buszkenek lenni, mert abbol nem lesz kenyer.

2014.05.14. 08:23:43

@cougarcat: a kepesitessel meg nincs is gond. Azt talalsz. A teljesitessel mar annal tobb gond van. Azt a mentalitast szuli a rendelkezes, hogy "engem ugysem rughatsz ki", meg sokszor azokbol is, akik amugy jol dolgoznak. A torveny counterproductive
Kenytelen vagy felvenni melle egy azsiait vagy europait, hogy biztositva legyel.

klappol 2014.05.14. 08:25:44

Az a baj, hogy a "fekete szín" már maga egy negatívumként kezelt szó:

Temetkezés=Fekete
Feketén utazik=Fekete
Feketén vette=Fekete
Sötét ügyek=talán Fekete

Álltalában amit nem legálisan végez az ember azt mind a sötét és a fekete színnel hozzákk össze.

2014.05.14. 08:25:51

@Mirjam2: en is ismertem olyan egyiptoligia szakot, ahol nem volt egyiptomi :)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.14. 08:28:59

Az gáz, hogy egyből a kommenteket olvasom, és nem a posztot?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 08:29:42

@Kövérmadár [swe]: Bocsi, hogy belekotyogok, de...
A gyarmatokon a bennszülötteket kvázi sosem engedték felnőni...mint a gyermekek, ők sem lehettek teljes jogú állampolgárok, márpedig a ez együtt jár a kötelességek ismeretével és a teljesítésükre irányuló igénnyel is. Most elméletileg önállóak, de kb. úgy tudnak ezzel élni, mint egy 5 éves élne a felnőttek jogaival. Van egy mondás, hogy nincs veszélyesebb, mint egy mérges kétéves. Bizony, mert nem érzi a tettei súlyát, következményét és nem érzékeli még, hogy az élet értékes.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 08:33:17

@klappol: Azért van ellenpélda is, fekete gyémánt, fekete tulipán, fekete ében...mind értékes és szép.

2014.05.14. 08:34:10

@Lex D'Arquebus: dehogy. A harassed panda mondta, hogy o nem olvas posztot, csak irogat (a posztrol)

2014.05.14. 08:34:10

@Lex D'Arquebus: dehogy. A harassed panda mondta, hogy o nem olvas posztot, csak irogat (a posztrol)

klappol 2014.05.14. 08:37:19

@zöldeketbeszélek: Gondoltam a kivételeket majd valki megírja :)))))))))))))))))), ne mindent én :D:D:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 08:38:32

@zöldeketbeszélek:
Ez vilagos.
De akkor az a jo, ha hagyjuk felnoni a gyereket egyedul, mikozben tonkreteszi onmagat es kornyezetet?

Egyeni szinten ilyenkor jatszik a neveloszulo dolog. Orszagok eseten ilyenkor elnyomast horognek...

Optimalis megoldast (realisat plane) nem tudok. De az sem jo, ami most van...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 08:42:21

@Bebbi: Érdekes válogatás. Visszalapoztam 2009-ig, akkor még nem csupa negatív cikk szerepel, a kormányváltás után viszont furcsa módon a pokol tornáca lettünk. Nagyon kiegyensúlyozott lap ez a vg.hu...na hagyjuk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 08:49:16

@Kövérmadár [swe]: Nem ezt mondtam. A gyereket hagyni kell felnőni...meg kell tanítani a jó és rossz különbségére. De ez sokkal könnyebb akkor, ha valóban gyerekekről beszélünk, nem pedig gyerekként kezelt felnőttekről vagy egy egész népről. Mert ezek az emberek 'nagykorúsítva' nem fognak kérni az őket addig kantáros nadrágban járatók segítségéből meg bölcsességéből. Mert már nincs bizalom.
Akik viszont onnan elmenekülnek, vagy elmenekülnének ha tudnának, miért ne érdemelnék meg a segítséget?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 08:53:21

@klappol: Eszembe jutott még valami a feketéről, meg arról, hogy mi mindig valami negatívat társítunk hozzá. Keleten viszont (Kína) a fekete sem negatív, csak a fehér ellentéte pld. a jin-jang párban. Nagyon érdekes az elmélete.

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:02:08

@Kövérmadár [swe]: ""visszavenni" az iranyitast es kenyszeriteni a lakossagot arra, hogy kezdjen gondolkozni es emberhez meltoan viselkedni."

hát ez ott biceg, hogy amikor fehér irányítás volt akkor sem kellett gondolkodniuk. Az általam ismert délafrikánok egyetértenek abban, hogy a legnagyobb gond, hogy a nemfehérek elsöprő többsége egyszerűen nem képes hosszútávon gondolkodni, van a ma meg a holnap aztán kész. A holnaputánra nincs gond. Amúgy meg a fehérek is megérik a pénzüket, az általad említett "Szerintem oriasi hiba volt "visszaadni" az orszagot olyanoknak, akik szemmel lathatoan nem rendelkeznek egy orszag iranyitasahoz szukseges tulajdonsagokkal." volt a hivatalos brit vélemény a búrokról is...

És a szép fehér britek elképesztő kegyetlenkedéseket hajtottak végre, ők találták fel a koncentrációs tábor intézményét is és alkalmazták is lelkesen délafrikában.

De már a fehéreket megelőzően sem volt béke, a helyiek is öldökölték meg rabszolgázták egymást szorgalmasan.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 09:04:17

@Kövérmadár [swe]:

Magyarországot ebbe belekeverni felesleges. Kelet-Európa helyzetének semmi köze a volt afrikai gyarmatok sorsához.

Kelet-Európa nagyon gazdag afrikai szemmel, még a legszegényebb kelet-európai ország (Moldova) is gazdag átlag-afrikai szemmel. Nem beszélve Mo-ról, mely szupergazdag, hiszen Moldovánál kb. 5-ször gazdagabb,

De, a volt gyarmatokhoz visszatérve, itt alapvetően két elem van:
- a nyugat bűntudata a gyarmatosítás miatt,
- s ennek negatív következménye: a teljesen abszurd multikulti ökörségek meg a "menekültek" agyatlan befogadása.

Valójában befektetések kellenének Afrikában, s nem értelmetlen és káros segélyek, meg az emberek invitálása, hogy legyenek nyugat-európai gettókban paraziták.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 09:05:07

@klappol:

Ezért jó a magyar néger szó, az nem asszociálódik mással csak egy bizonyos bőrszínnel.

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:05:32

@Mirjam2: egyetlen fekete délafrikait sem ismerek itt. (ami persze lehet szimplán a bevándorlási szabályok eredménye is, nemtom)

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:08:31

@zöldeketbeszélek: a fekete gyémánt azért elég átverés :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 09:09:24

@zöldeketbeszélek:
Megerdemlik a segitseget.
De segitseg es kiszolgalas kozott oriasi a kulonbseg.

Segiteni talpra allni egy jo es pozitiv dolog. Elete vegeig finanszirozni es elnezni a hulyesegeit mar egy egeszen mas dolog...

Jo lenne egy lepcsozetes, folyamatos integracion alapulo segelyezesi rendszer, ahol a kedvezmenyezett is kotelezve van valamire. Az alanyi jogon jaro segely nem jo, mert nem motival.
Alanyi jogon semmi sem jar.

bpetya75 2014.05.14. 09:10:37

@Lex D'Arquebus:

Egy ideje én is így vagyok ezzel. Kivéve, ha érdekesnek találom a poszt címét. Már ha egyáltalán ide érek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 09:11:48

@zöldeketbeszélek:

Alapvetően a gyarmatosításnak 3 útja volt annak idején:
- a telepes modell,
- az asszimilációs modell,
- a kizsákmányolós modell.

A telepes modell: hatalmas mennyiségű fehér odamegy, s többen lesznek, mint az őslakosok. A helyzet tiszta: a többség győz. Lásd: USA, Ausztrália, Argentína, Chile, Kuba, stb.

Az asszimilációs modell: hatalmas mennyiségű fehér odamegy, de marad sok őslakos is, viszont a fehérek megsemmisítik az iskolarendszeren keresztül a helyi kultúrát, így a helyiekből is "kulturális fehérek" lesznek. Lásd Bolívia, Mexikó, Peru, stb.

A kizsákmányolós modell: odamegy pár fehér, minden helyiből kvázi rabszolga lesz, A fehéreket nem érdekli a helyi lakosság, csak munkaerőnek kellenek. Nem cél sem a letelepedés, sem a helyiek oktatása.

Fekete-Afrikának az a baja, hogy ott szinte csak a harmadik modell lett alkalmazva.

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:12:56

@Lex D'Arquebus: hát szerintem most elolvashatod bátran

bpetya75 2014.05.14. 09:14:41

@klappol:

És asztat ismered e tesó, hogyaszongya: "Hosszú fekete haj, sukár ez a csaj!"? ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 09:16:24

@pappito:
Mindenhol vannak es lesznek inkorrekt emberek es dolgok. Sajnos az ember ilyen.
Szerinted miert akarok egy erdoben elni? ;)

@maxval a gondolkodó birca:
Egyetertek.
Fejlesztesek, munkahelyek es finom iranymutatas kell (nem csak Afrikaban).
Onnantol kitermelodik egy helyi reteg, aminek mar nem csak a csiklolevagas az elet nonplosultraja es idovel lehet beloluk valami.

Enelkul nem lesz soha semmi...

bpetya75 2014.05.14. 09:16:57

@zöldeketbeszélek:

Nekem is eszembe jutott még valami a feketéről. Slankít. Ami hol jó, hol meg nem :-P

bpetya75 2014.05.14. 09:18:17

@Kövérmadár [swe]:

És miféle lenne az az erdő Madár? Biztos írtál már róla, csak én lemaradtam.

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:20:48

@Kövérmadár [swe]: azért az inkorrekt meg a koncentrációs tábor vagy az inkorrekt és a machetevel a lakót felszabdaló betörő az azért elég erős összvetés

bpetya75 2014.05.14. 09:22:17

@pappito:

Miért átverés? Gyémánt az, csak van benne grafit is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 09:24:08

@Kövérmadár [swe]:

Igen, a segély a gyarmatosítás új formája.

Időről időre egy-egy drogozásba beleunt, kiöregedett nyugat-európai vagy észak-amerikai rocksztár, miután kipróbálta a hetero- és homoszexuális szex minden változatát, valamint tagja volt 25 szektának, új hobbit talál magának és pénzt kezd gyűjteni az úgymond “éhezők” javára, majd összeszed 100-200 millió eurót, azon búzát, rizst, cukrot vesz és az egész áruhalmazt ledobja valahol Afrikában több tucatnyi kamera előtt, majd hazautazik és átvesz fél tucat kitüntetést.

Afrikaiak próbálnak vállalkozásokat létrehozni, dolgozni, befektetni, munkahelyeket teremteni. Valaki kiépít sikeres vállalkozást, üzlethálózatot, majd jön valami nyegle nyugat-európai életunt multimilliomos gigasztár és hirtelen elkezdi ingyen osztogatni ugyanazt, amit az afrikai vállalkozó termel és elad. Ezt Európában tisztességtelen konkurrenciának hívnák és az illetőt gazdasági bűncselekmény gyanújával hivatná az ügyész, ha viszont valaki Afrikában csinálja ezt, akkor tapsolnak neki, majd becsületlovaggá vagy nem tudom mivé ütik és kap még 15 kitüntetést azért, hogy sikeresen tett tönkre egy üzletágat Afrikában.

Valójában a “segély” a legdurvább gyarmatosító politika folytatása. Hiszen a segély ledobása után egy hónappal elfogy a segély, megeszik, s az emberek tényleg éhezni kezdenek, mert már időközben a vállalkozó is tönkrement, s senki sem vállalja, hogy újra belekezdjen bármilyen vállalkozásba, hiszen sosem tudni mikor jön egy újabb rocksztár 200 milliónyi ingyen élelmiszerrel, amit esetleg éppen egy működni próbáló helyi vállalkozás közelében fog leszórni az égből.

bpetya75 2014.05.14. 09:24:16

@pappito:

Emlékszem hogy megdöbbentem ezen a koncentrációs tábor dolgon, amikor olvastam róla. Az übermensch-nek mi az angol megfelelője?

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:25:23

@bpetya75: nem az az átverés benne, hogy nem gyémánt, (gyémánt az, tetraéderes ráccsal) csak az ékszergyémánt értékét meghatározó 4 tényezőből hármat nem lehet rá alkalmazni, mégis beárazzák :)

Egyébként ipari célokra nagyon klafa, keményebb, mint a fehér.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 09:30:43

@pappito: De minek, mikor mestersegesen is elo tudunk allitani gyemantot? Es az iparban elterjedten hasznaljak is.

bpetya75 2014.05.14. 09:32:02

@pappito:

Nabazzz. Van egy véleményed róluk :-D

tanato 2014.05.14. 09:36:20

@bpetya75: Érdekes dolog a töri,ezt én is olvastam,hogy a Koncentrációs tábort az angolok "találták fel" a búrokkal szemben anno Dél-Afrikában.A kényszerből behívott parasztok általi ingyenes sorkatonaságot meg Nagy Péter cár "találta fel" anno Oroszországban,addig csak fizetett zsoldosok voltak.A szervezett genocídiumot,népirtást meg a törökök "találták föl"az első VH után az örményekkel szemben.Hitler emlékiratai szerint róluk másolt.Azt írta:Egy török vezetőt sem ítéltek el az örmény népirtás miatt,mi is meg fogjuk úszni ugyanezt a zsidókkal szemben.

bpetya75 2014.05.14. 09:37:08

@pappito:

Ja. Én is úgy néztem, hogy inkább ipari felhasználása van, vagyis inkább a hasznos, és nem a baromi drága kategóriába tartozik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 09:38:15

@pappito: Miért? Azt olvastam róluk, hogy grafitzárványok okozzák a fekete színt és Borneón fordulnak elő.

tanato 2014.05.14. 09:39:25

Visszatérve a cikkre nagyon sajnálom az országot, többre lenne hivatott,egy sziget volt anno a fekete afrikai nyomor és éhínség tengerében.Persze az apartheid nem volt fenntartható,a rendszernek buknia kellett mindenképpen,de fordulhattak volna jobb irányba is a dolgok ott.

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:39:29

@bpetya75: véleményem a gyarmatbirodalmat működtető brit gondolkodásról van, a mai britekkel semmi bajom, köszönhetően annak, hogy itt csak azokkal találkozom akik valamiért eljöttek britországból :)

bpetya75 2014.05.14. 09:39:58

@tanato:

Ki is mondta azt, hogy "Nincs új a Nap alatt."?

Igaza volt. Ami elég ijesztő, ha azt nézzük, hogy lassan a környező égitestek kolonizálása következik, mert a technikai fejlettségünk nemsokára meg lesz hozzá, de közben morálisan semmit nem fejlődtünk az elmúlt 2-3e évben...

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:44:51

@tanato: azért érdemes elolvasni Cecil Rhodesröl szoló könyvet

Rhodesia is minden volt csak nyomor és éhínség tengere nem (combos gabona és húsexportőr volt) plusz a farmerek biztosítottak iskolát és egészségügyet (még ha nem is szívjóságból) a munkásaiknak. Ma van nyomor meg éhínség Zimbabweban. Délafrikában is ugyanez volt, plusz a gyémánt.

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:45:33

@zöldeketbeszélek: persze, afrikára sem igaz amit irt a harmadik modellről. de mindegy

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 09:53:23

The founder, Cecil Rhodes and the pursuit of power - ez a címe. Amazonon vagy bookdepositoryn is elérhető

tanato 2014.05.14. 09:57:17

@pappito: Igen Zimbawe/Rhodésia/ is Mugabenak köszönheti jelenlegi rossz sorsát,pedig többre volt hivatott.Az is gyönyörű ország. Első kézből való információm vannak,nemsokára esküvőre leszünk hivatalosak egy közeli ismerős Angliában dolgozó városom beli lány és egy Angliába menekült zimbabwei fiú frigyére.

tanato 2014.05.14. 09:59:33

@bpetya75: Most nyilvánították ki az oroszok,hogy nem kívánnnak együttműködni a Hold gyarmatosításában az USA-val. Exportálják a hidegháborút az Űrbe.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 10:03:06

@bpetya75:
Az erdo az valami olyan hely, ahol sok a fa, vannak allatok es az ember elofordulasi gyakorisaga eleg alacsony :)

Persze sok, modernizacios problemat felvet, az idealis egy luxuserdo lenne :)

@pappito:
Nyilvan.

@zöldeketbeszélek:
Nem.
Ha ezt morsels latna :)

Tenyleg, megint eltunt par ember... ki lettek rugdosva vagy eleguk lett?

mayree 2014.05.14. 10:03:18

Két éve dolgozom délafrikaiakkal, mindegyik fehér és tényleg eléggé elkeseredett hangon beszélnek az ottani viszonyokról...

mayree 2014.05.14. 10:04:06

@bpetya75:
Az oroszok bányát terveznek nyitni a Holdon. Hamarosan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 10:10:18

@Kövérmadár [swe]: Néha nekem is elegem van, pár napig hanyagolom a buzizást, receptklubot stb., aztán visszanézek :). Nem csak Morsels tűnt el, Nezzazegfele is nagyon régen volt már, a blogját sem frissíti.

2014.05.14. 10:11:58

@maxval a gondolkodó birca: vegre valami, amiben egyetertunk

bpetya75 2014.05.14. 10:19:47

@Kövérmadár [swe]:

Na ez az! A luxuserdőről alkotott elképzelésed érdekelne ;-)

@mayree:

Aztán jön a kisbolygóövezet, végül pedig a jó kis kolonizációs háborúk sora. De szép is lesz amikor bejönnek a sci-fi elképzelések! Pláne Második Alapítvány nélkül

LyukasBogrács 2014.05.14. 10:21:29

"Nem könnyű anyagilag sem. Az itteni élet, még akkor is, ha luxusokat nélkülöz, az otthonihoz viszonyítva sokba kerül. Nagyjából 20.000 Rand (kb 400.000 Ft) megy el lakásra, élelmiszerekre, biztosításokra, autóra, stb. 2 fő esetében."

Lőszerre mennyit költötök?

LyukasBogrács 2014.05.14. 10:21:29

"Van-e szebb dolog, mint a szerelmünket követve költözni egy országba, vagy (mint Zsófi esetében) visszatérni oda? "

A posztot vegigolvasva nyugodt szivvel kijelenthetem, hogy van.

klappol 2014.05.14. 10:23:09

@bpetya75: Ná kedves öcsém dikkmán he, á mánn hogyan de nej ismérém áztát ű szíp nótánkát :D:D:D::)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 10:23:37

@zöldeketbeszélek:

India a sikertelen domesztikálás esete. Azaz a gyarmatosító nem tudta legyőzni a helyieket, csak rájuk telepedett, de kénytelen volt tiszteletben tartani a helyi szokásokat. Azaz egyfajta együttműködés lett a helyi elit és az európaiak között.

mayree 2014.05.14. 10:24:08

@bpetya75:
Nem adott "jótékony" célra mert azt vallotta hogy semmi értelme 1-2 millióért beleönteni egy országba akkor, amikor ott szegénység van, mivel az elúszik pár nap alatt.
A körülményeket kell megváltoztatni... persze nem emlékszem már nagyon, csak tudom hogy akkor egyetértettem vele.

Mert ahogy max is írja, látványos a dolog, csak épp semmi haszna.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 10:26:29

@tanato:

Hitler azt mondta: a törökök által végrehajtott örményirtást is elfeledte mindenki, tehát a mi általunk tervezett zsidóirtást is el fogják.

Végülis igaza volt. A gond csak az volt, hogy míg a törökök nyertek, addig a németek meg nem, Német nyerés esetében tényleg el lett volna felejtve.

mayree 2014.05.14. 10:26:32

@LyukasBogrács:
A szerelem mint tudjuk süket, vak és bottal jár.

klappol 2014.05.14. 10:27:11

@bpetya75: Talán aki latinul beszélt:D:D:D

Nil novi sub sole"

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 10:30:09

@tanato:

Ami a sorkatonaságot illeti, az már az ókorban létezett.

Spártában minden férfi állampolgár katonai szolgálatot látott el, s ha nem volt éppen háború, akkor nem csinált semmit. Persze ezt úgy lehetett megoldani, hogy csak a lakosság tizede volt állampolgár, a többi rabszolga van, s eleve a rabszolgák dolgoztak.

Rómában - legalábbis a korai időszakban - szintén az állampolgárság eleme volt a katonáskodás.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 10:32:56

@tanato:

A dolognak sok jelentősége nincs. Hamatosan Kína megelőzi az űrkutatásban mind Oroszországot, mind az USA-t.

Persze az azért vicces, hogy jelenleg az USA-nak nincs működő űrhajója. Ez Obama egyik hihetetlen hülyesége, hogy leépítette a NASA költségvetését.

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 10:39:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: mesterségesen drága csinálni, olcsón a korundokat lehet leginkább. A bányászat úgyis kifizetődőbb, hogy csak kis rész ékszerminőség. Pláne olyan helyeken ahol nincs szakszervezet meg ilyen úri hülyeségek.

klappol 2014.05.14. 10:40:49

@maxval a gondolkodó birca: Tudtam, hogy a tegnapi nap után, ma hozod a formádat:D:D:D:D:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 10:41:30

@mayree:

Ez pont olyan, mint családi házat építeni a munkanélküli, iskolázatlan cigány családnak. Szétszedik és eladják részenként. Látványos, hogy a család házat kap, de értelme nulla.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 10:42:13

@klappol:

Miért, mi volt tegnap? Alig szóltam hozzá tegnap, nem volt mire.

mayree 2014.05.14. 10:44:51

@maxval a gondolkodó birca:
Bizony! Láttunk ilyet a '80-as évek elején Kiskőrösön. Akkorra már leszedtek minden ajtót, mert tüzet raktak a szoba közepén, ablakok kiverve, lelakták fél év alatt az új házsort.
Kipaterolták őket, de senki nem merte megvenni a lakásokat, mert mi van ha visszajönnek?
(nem tudom azután mi történt ott)

klappol 2014.05.14. 10:46:11

@maxval a gondolkodó birca: Na ezért :D:D:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A filozófiával jól állsz amint látom, de sok mással is :))))

klappol 2014.05.14. 10:47:25

@maxval a gondolkodó birca: És a humoros, vicces részével az életnek? ...az is megy???

mayree 2014.05.14. 10:49:21

@Kövérmadár [swe]:
Jellemző eset, Algériában a Szahara isten háta mögötti részén találtunk sziklarajzokat.
Pár nap elteltével nagy balhé volt, mivel a 7-10ezer éves rajzok (majom, gazella, zsiráf, orrszarvú és érdekes ember fomájú dolgok (szerintem földönkívüliek de mindegy)) mellett megjelent egy felirat: AZIZ 2009...

bpetya75 2014.05.14. 10:52:28

@mayree:

Teljesen egyetértek. Az "adom a segélyt és huss" verzió inkább az adományozó bűntudatáról szól vagy marketingfogás, mint valódi segítő szándék.

@klappol:

Ne hozz már zavarba! A dikkmán nem egyeztethető össze a latinnal! ;-)

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 10:53:23

délafrikában volt olyan program, hogy a feketék feliratkozhattak egy listára és szép sporban építettek nekik házakat. Állambácsi. Úgyhogy aki megkapta a házát az meghirdette, eladta és megint feliratkozott a listára...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 10:54:58

@mayree:

Ezt hívják organikus fejlődésnek. A régi rajzok folytatása újabbakkal.

:-)

klappol 2014.05.14. 10:55:21

Ez szájhagyományos lesz akkor, mert nem találok szerzőt mellé, de azt látom, hogy latinos, de lehet, hogy a nagy Anonymos mondta, na az ki?? :D:D:D

Mr Long 2014.05.14. 10:55:46

Az en velemenyem az, hogy a segelyezesi penzbol inkabb az onfenttartast kellene tanitani.
Hogy neveljenek allatokat, hogy gondozzanak novenyeket, stb.
Alap mezogazdasagot es miutan mar tele a hasa az embernek elkezdhetnek gondolkozni a tovabblepesen.
De ezt ne jo magyar modon, hogy kiosztjuk a kis disznot, csirkeket, hogy nevelgessek oket es majd megehetik kesobb erre a soron vegig sultmalac a vacsora aznap.
Gazdassagokat kellene letrehozni, ahova naponta bejarnak dolgozni es az egesz megtermelt mennyiseget szetosztjak koztuk, kvazi fizeteskent. Aztan egy jo ido mulva amikor mar tudjak, hogy a malac megno, ha nem eszik meg egybol es meg tobb kismalac lesz belole akkor esetleg kaphatnanak parat, hogy otthon is termeljenek mintegy "extra fizetesert".
Szerintem hamar megtanulnak, hogy dolgozni kell, mert akkor nem lesz ures a gyomor, mivel aki nem megy be melozni, az nem kap semmit.
Hangsulyozom, hogy nem rabszolgakent tartani oket, hanem mintegy onfenntarto gazdasagot letrehozni. Ha meg sokat termelnek, folosleget azt meg fairtrade termekkent eladhatnak, a nyugati ember ugyis vevo az ilyenre.

klappol 2014.05.14. 10:56:42

@maxval a gondolkodó birca: Megnyugodtam, azt hittem csak a komoly dolgok érdekelnek, akkor oksa :))))))

mayree 2014.05.14. 10:56:47

@maxval a gondolkodó birca:

Lol, megtaláltam mit írtam akkor az esetről (és nem jól emlékeztem a nevére most :))
mayree-uh-uh.blogspot.com/2009/05/remark.html

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 10:57:46

@bpetya75:

Volt tavalyelőtt egy ilyen, hogy a francia hatósások adnak minden cigánynak, aki hajlandó hazamenni önként, 500 eurót.

Bolgár tévében interjúvolják az egyik érkező cigányt. Ő nagy boldogan mondja, hogy milyen rendesek ezek a franciák, adtak neki 500 eurót, most megy 3 hétre pihenni a tengerpartra a pénzből, aztán meg kipihenten vissza Franciaországba.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 10:59:37

@mayree:

Ha annak idején nem lettek voltak az egyiptomiak ilyen íráskényszeres nép, ma alig lenne pár felirat. De ők még a vécéket is teleírták! Így most van mit tanulmányozni.

tsabus UAE 2014.05.14. 10:59:38

Kolléganő 2 év után tért vissza Johannesburgból. Este megállt a pirosnál (ajtók bezárva, ablakok fent) és hirtelen egy pasas törte be az utasoldali ablakot. Azonnal elkezdett befelé mászni, "gimme sex, gimme money"-t mantrázva. Pánik indult, padlógázzal kilőtt a csaj és egy durva fordulóval katapultálta a hívatlan vendéget, aki egy nagy repülés után, a korlátnak csapódva elfáradt és nem nagy aktivitást mutatott. Hölgyemény bement a rendőrségre, ahol még jegyzőkönyvet se vettek fel, csak azt kérdezték, miért áll meg a pirosnál este...
Másik: Helyi, fekete kolléga tesóját fegyverrel kényszerítették az autó elhagyására, de ő kiszálláskor, reflexből leállította a motort. Azonnal fejbelőtték.
Nem megyek oda...

Mr Long 2014.05.14. 11:00:40

@maxval a gondolkodó birca: Es szegeny ELTEs egyiptologusoknak most nem lenne mit csinalni :'(

mayree 2014.05.14. 11:01:59

@maxval a gondolkodó birca:
Igen, és ha belegondolunk, ma olyan egyértelmű az hogy a napi dolgaink megmaradnak. De vajon mi lesz 5-7-10ezer év múlva velük?

Mr Long 2014.05.14. 11:02:12

@tsabus: Del-Afrika legjobb eredmenye a vilag szamara Shakira :D

mayree 2014.05.14. 11:03:23

@tsabus:
Casablanca hasonló. Kerülni nagy ívben.

bpetya75 2014.05.14. 11:04:59

@maxval a gondolkodó birca:

Nincsenek papírjaik? Ha rájönnek a franciák, hogy volt már ott egyszer és újra jött az 500-ért, nem hiszem, hogy túl kedvesek lesznek vele. Nekem úgy tűnik, hogy tőlünk nyugatra lehet keménynek lenni velük, az csak erre mifelénk számít rasszizmusnak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 11:07:43

@klappol: na , én is ezt szoktam mondani: na, legalább ma is élve ébredtünk.

tsabus UAE 2014.05.14. 11:08:28

@mayree: Nem aprózom, egész Afrikát elkerülöm. Egyik rokonom 30 évet élt Pretoriában és Johannesburgban (hol itt, hol ott), de az apartheid megszűnésével hazaköltözött. Igaza volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 11:09:59

@Kövérmadár [swe]: megkérdezni az okosabbakat? Unortodoxiában???
hogy képzeled...

klappol 2014.05.14. 11:11:01

@Babette_:

Nem vagyok egyedül, ..........meg kell becsülni minden ébredést :))

Én nem vagyok hívő, de valmi/valaki csak felébreszt minket, és ez jó:D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 11:12:27

@zöldeketbeszélek: de azért tudod, hogy a fekete gyémánt az nem gyémánt, ugye?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 11:12:28

@mayree:

Ha nincs nagy katasztrófa, megmarad minden. Manapság sokkal több dokumentum keletkezik, mint korábbi korokban.

De ha mondjuk lesz egy hatalmas katasztrófa, akkor megeshet, hogy eltűnik szinte minden tudás. Mondjuk gondold el mit kezdene egy technikailag a XV. század szintjére visszaesett emberiség számítógépes fájlokkal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 11:15:37

@bpetya75:
Nehez kerdes :)

Elsosorban nem remetekent elvonultan szeretnek elni, ilyesmi fel sem merul. Innentol adottnak veszem a munkat, fix keresetet es ezek miatt a fejlesztes lehetoseget.

Az aramellatas itt szerintem mindenhol megoldott, de bizonyos idoszakokban nemi napkollektoros rasegites szerintem megoldhato lenne.

A viz es csatorna mar neccesebb, bar sok helyen kut van, a szivattyunak eleg az aram.

Melegviz es futes mehet pellettel, esetleg olyan kazannal, amit meg lehet pakolni faval is (erdoben szokott lenni :) ).

Internet: vegso esetben mobilnet mukodhet. TV nem erdekel.

A szigeteles kulcskerdes, illetve a haz altalanos katbantartasa, de az mindig, mindenhol tetel.

Egy atalakitott, nagyobb sommarstuga (60-70nm) szerintem nagyszeru alap lehet.

Valahogy igy kepzelem :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 11:15:38

@Babette_: Nem vagyok mineralógus, rágugliztam, de gyémánt. Nem Jókai fekete gyémántjára gondoltam :).

bpetya75 2014.05.14. 11:16:17

@Babette_:

Gyémánt az, csak a grafittal színezett változata.

Mr Long 2014.05.14. 11:18:38

@maxval a gondolkodó birca: Hmmm... Valoban. Elnezest. Ugy emlekeztem ra, hogy azert o enekelte a 2010-esvb dalat, mert onnan szarmazik, de Wiki mar kiokositott. :(
Attol meg jo anyag! :DDD

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 11:19:50

@bpetya75: nem színezi azt senki, az természetesen ilyen színű :) nincsenek ravasz gyémántfeketítők :)

klappol 2014.05.14. 11:20:48

@bpetya75: Grafitzárvány!! karbonádó a neve. Babette:):):)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 11:20:54

@Mr Long:

Erről jut eszembe. Megvan a legjobb Shakira-paródia? Egy amerikai humorista hölgy csinálta.

www.youtube.com/watch?v=jlVwBDPvi6A

mayree 2014.05.14. 11:22:07

@maxval a gondolkodó birca:
Zsoldos Péter: Ellenpont.
Nem tudom hány százszor olvastam már...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 11:25:59

@maxval a gondolkodó birca: Azért érdekes egy több ezer éves kultúra esetén a gyarmatosításra a domesztikálás kifejezést használni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 11:27:16

@Babette_: Hát, ha beírod hogy fekete gyémánt egyből azt adja ki :).

Mr Long 2014.05.14. 11:27:18

@zöldeketbeszélek: Mondjuk egy nagy baj van vele. Egy idealis kozegben mukodik. A celkozossegekben (Mo & Fekete Afrika) mar komoly koltseg a fegyveres orzes.
Errol mindig az a megbeszeles jut eszembe, ahol ismertettek egy europai kutataas eredmenyet, hogy mennyibe kerul a hajos vs vasuti szallitas Kinabol Europaba. A vasuti szallitasnal Oroszorszag es Europa hataraig (tudom Max, hogy Oroszorszag Europaban van) a koltsegek megosztasa 10% szallitas, 90% fegyveres orzes. Europaban 90% szallitas, 10% biztositas.

Mr Long 2014.05.14. 11:29:32

@mayree: Okos gonsolat, sajnos ezek nem hetkoznapiak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 11:32:33

@mayree:

Igen, neki vannak nagyon jó írásai.

Ha angolul írt volna, világhírű lenne.

A világ legjobb leírása az ősemberek világáról az övé. Csodálatos.

Akinek nincs ideje olvasni, annak itt mek.oszk.hu/02300/02375/mp3/

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2014.05.14. 11:33:25

Férjem dél-afrikai és imád Magyarországon élni. Ebből is látszik, minden csak viszonyítás kérdése... ;)
Egyéként ha Shakira nem is onnan való, Charlize Theron igen!
És ha valakit érdekel milyen volt az élet az apartheid alatt, annak javaslom a Skin című filmet, nagyon érdekes! en.wikipedia.org/wiki/Skin_(2008_film)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 11:35:38

@Babette_:
Lehet kapni olyan wifi routert, amiben simkartya van. Tokeletesen megfelel :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 11:40:06

@zöldeketbeszélek: bocs, irodalomhoz ritkán használok guglit:PD

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 11:40:37

@mayree: (miért nem lehet nálad kommentelni???)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 11:42:21

@maxval a gondolkodó birca: Hát pedig nem fűkunyhóban élő, falándzsás, pár száz fős törzsi csoportok 'háziasítása' volt a feladat, hanem egy ősi civilizáció ledarálása, ami nem sikerült és nem is sikerülhetett. Megszállni megszállhatták egy darabig, de egy ilyen országot végső soron lehetetlen teljesen 'meghódítani'.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 11:44:17

@Babette_: Ahhoz én sem, de az ásványtanhoz annál inkább :)).
Különben nem értem mi ez a nagy ájuldozás az ékszergyémántok, meg úgy általában a drágakövek körül. Szép, színes kavicsok és kész, nem tudom elképzelni, hogy érhet egy ilyen egy palotát mondjuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 11:46:11

@maxval a gondolkodó birca:
Figyelj Max tudsz olyan afrikai országot mondani ami munkaalapú társadalom tehát a helyiek munkája adja a bevételek legnagyobb részét nem valami nyersanyag eladása és hasonló az életszinvonal mint mondjuk Moldáviában?

bpetya75 2014.05.14. 11:46:24

@pappito:

Jóvanna! Akkor színeződött ;-)

@diggerdriver:

Az vagány lenne ott északon! Bár nem is hülyeség. Néhány méhcsalád nem akkora ügy, és meg lenne a méze. Bár azt hiszem kislevelű hárssal érdemesebb arrafelé próbálkozni. Még az sem biztos hogy bejön, pedig a méze karakteresebb az akácméznél és torokfájásra kiváló ;-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 11:47:00

@zöldeketbeszélek:

Alapvetően ilyen az emberi történelem. Az erősebb győz, kultúrában is.

Hol a hun kultúra manapság? Sehol, nincs. Mert gyengének bizonyult,

Az indián kultúra - kevés kivétellel - ott is megszűnt, ahol megmaradt az indián lakosság.

mayree 2014.05.14. 11:47:13

@Babette_:
Hm... elvileg lehet. Az elmúlt 7 évben érkezett vagy három, meg kettő spam :)

(Mondjuk azt sem tudom hol kell azt beállítani :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 11:49:41

@mayree:
Tudod ki találta ax első Szaharai barlangrajzokat és bizonyitotta be hogy a Szahara régen szavanna volt?

2014.05.14. 11:50:20

@pappito: Erdekes, Angliaban en sem talalkoztam egyetlen fekete del-afrikaival sem, viszont itt a Kozel-Keleten nagyon sokan vannak. Itt talalkoztam eletemben eloszor fekete del-afrikaival :). Eppen itt ul egy mellettem az irodaban ahogy ezt irom. Arrol magyaraz a szaudi kolleganonknek hogy feltuzve kene hordania a hajat :))).

bpetya75 2014.05.14. 11:50:44

@maxval a gondolkodó birca:

Nagyon jó sztori! Olvastam már párszor

@mayree:

Ezt viszont nem ismerem. Vajon meg lehet még venni valahogy?

bpetya75 2014.05.14. 11:53:04

@diggerdriver:

Tippre Almási, de utánanézek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 11:53:19

@diggerdriver:

Afrikában hasonló szinten van: Angola, Zöld-foki-szk., Kongó, Ghána, Marokkó. Oké, ez utóbbi nem Fekete-Afrika.

Ezek közül talán csak a Zöld-foki-szk. olyan, ahol nem valamilyen nyersanyag kiitermelése a gazdaság alapja.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 11:55:07

@bpetya75:

Fent van a MEK-en a második rész is. A harmadik sajnos nincs, azaz fent van, de csak szövegként, nem hangoskönyvként.

mayree 2014.05.14. 11:55:12

@diggerdriver:
Nem, de ahol jártunk ott 50+ fok volt, egy hatalmas medence ami szerintünk valamikor tó lehetett, körülötte pedig élet. Néhány kb. 50-70m alapterületű, hatalmas töredezett sziklákból álló kőhalom emelkedett ki a talajból (nem voltak homokdombok). A velünk dolgozó archeológus szerint 7-10ezer éves kultúra élt ott.

Találtam olyan táborhelyet, ahol látszott a tűzrakó hely, a homokkőbe ágyazódott cserépedények, calami pogácsa féle... Szerencse kérdése, az a rész épp akkor kilátszott a homok alól. Hoztam haza pár kőből pattintott nyílhegyet. Márpedig ahol nyíl volt, ott állatoknak is kellett lenniük, ugye :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 11:55:36

@maxval a gondolkodó birca: Ezek szerint India erősebb, mint Nagy-Britannia...pedig azt gondolnánk, hogy a régi kultúrák már 'elfáradtak'.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 11:56:58

@bpetya75: Viszont hamarabb kristályosodik, vannak, akik ezt nem nagyon komálják :).

2014.05.14. 11:57:17

@diggerdriver: Nem engem kerdeztel, de pl. Zimbabwe a haboru elott. Ugy tudom sokkal magasabb volt az eletszinvonal mint most Moldaviaban. A haboru ota sajnos mas tortenet...

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 11:58:23

@Mirjam2: az én ismerőseim inkább franciaországba mentek

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 11:58:27

@Mr Long: Lehet, hogy végső soron még így sem kerülne annyiba, mint a folyamatos segélyezés.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 11:59:23

@mayree: "Igen, és ha belegondolunk, ma olyan egyértelmű az hogy a napi dolgaink megmaradnak. De vajon mi lesz 5-7-10ezer év múlva velük?"

Ez amugy egy nagyon erdekes kerdes. Engem mindig le szokott nyugozni hogy kb. havonta talalnak olyan idoszamitasunk elotti 9-10 000 eves leleteket a Fold kulonbozo pontjain, amirol halovany lila figunk sincs hogy kik csinalhattak (milyen nep), miert es fokent hogy hogy a banatba voltak kepesek erre.

Igazabol az emberiseg tortenelmevel kapcsolatban az utobbi tobbe-kevesbe turhetoen ledokumentalt 1500-2000 ev csak a jeghegy csucsa.

Teljesen biztos vagyok benne hogy voltak mar idoszamitasunk elott is sokkal intelligensebb es fejlettebb civilizaciok, mint ahogy jelenleg gondoljuk. Csak ezek vagy teljesen kihaltak vagy lassan atalakultak.

Ha tortenne valami a Folddel, majd az a par tulelo ember 500 ev mulva bujna elo a dzsungelbol, akkor rengeteg dolgot kene megint feltalalniuk a nullarol. Persze ok is azt hinnek hogy ezt most ok talaltak fel eloszor mert az elozo civilizaciok mind primitvek voltak. :)

mayree 2014.05.14. 11:59:24

@Mirjam2:
2000-2002 között dolgoztam egy zimbabwei fehér sráccal, sokat mesélt, hihetetlen dolgokat.

tanato 2014.05.14. 12:01:04

@maxval a gondolkodó birca: Azért az ókori sorkatonaság nem ugyanaz mint amit Nagy Péter "föltalált" és ami nálunk is volt hosszú ideig.Úgy tudom az Ókorban a katonák békeidőben a provinciában földet műveltek és leszerelésük után pedig birtokot kaptak.Valamint nem egy két évig voltak szoliban,.hanem szinte hivatásosként évtizedekig légiósok voltak.Ez azért közelít a zsoldoskatonáéhoz.Azért Kádár alatt a leszerelt sorkötelesek nem kaptak vagyont.

bpetya75 2014.05.14. 12:02:19

@zöldeketbeszélek:

Én nem így vagyok vele. Persze az is igaz, hogy igyekszem korrekt kistermelőktől mézet vásárolni, így nem kellett még csalódnom a kristályoz mézben sem.

@diggerdriver:

Én is jobban szeretem, mint az akácmézet, de a vegyes virágméz is bejön. Mondjuk Pappito nyilatkozhatna a manukamézről, nagyon dicsérik.

@maxval a gondolkodó birca:

Jobb szeretem az analóg könyveket ;-)

2014.05.14. 12:12:00

@diggerdriver: Ugy tudom foleg mezogazdasagbol es szolgaltatasokbol; Zimbabwe lakossaga volt a legkepzettebb Afrikaban a konfliktus elott. Nem vagyok szakerto, csak onnan szarmazo baratok beszamoloira alapozom ezt.

01234567 2014.05.14. 12:12:36

Dél-Afrika az apartheid eltörlése óta? "Nem minden arany ami fénylik!" Örülhet a posztíró hogy nem egy farmercsaládba került. Azokkal történnek az igazán borzalmas dolgok.
Manapság amúgy is nagy divat az elszenvedett retorziókért való kárpótlás témája, vajon a nyugat-európai gyarmatosítók mikor kárpótolják egykori gyarmataikat a szenvedésekért? Főleg az angolok, mert ami disznóságokat azok műveltek, és főleg amit maguk után hagytak máig tartó mocskot, azért igazán be lehetne nyújtani a számlát.
ui.: esetleg mi is benyújthatnánk az osztrákoknak? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 12:13:11

@bpetya75: Párszor vettem kikristályosodott galagonyamézet, olyan selymes, mint egy krém. Az íze mondjuk nekem túl édes, de hát ízlés kérdése. A hársméz kristályai viszont durvák, legalábbis én ezt tapasztaltam.

2014.05.14. 12:19:11

@Babette_: Nyilvan mindenhol vannak ahol munkat tudnak talalni.

bpetya75 2014.05.14. 12:20:58

@zöldeketbeszélek:

Valóban durvább. Chokito méz. Durva, de finom ;-)

2014.05.14. 12:21:15

@mayree: En nem sokat tudok Zimbabwerol, csak amit nehany baratom meselt (volt egy z.-i munkatarsam akivel osszebaratkoztam es rajta keresztul ismertem meg par embert).

klappol 2014.05.14. 12:21:29

A mai írásaitok, kicsit másképp:)))))

Hát pedig nem fűkunyhóban élő, falándzsás, párról szól a mai poszt, igaz van ma még olyan is, ……de nem.

A mai poszt jó és kész. Mivel ma mindenki felébredt, hála a zurnak és él, ezért most vesézik a posztot és egymást.

A foglalkozása sem a feketegyémántok feketére való színesítése volt, miközben Shakira-paródiát néz: www.youtube.com/watch?v=jlVwBDPvi6A. nem nem az.

De nem is az Akácos utat énekli, vagy esetleg a Hosszú fekete haj című nótákat. Csak festi a gyémántokat.

Ennek ellenére vannak emberek akik inkább az erdőben élnének, mert „Mindenhol vannak és lesznek inkorrekt emberek és dolgok. Sajnos a zember ilyen".

Szerinted miert akarok egy erdoben elni? ;)“

Csak ne szereljenek minden fára Wifiket :D:D:D

„De minek, mikor mestersegesen is elo tudunk allitani gyemantot?“ Mondják mások.

Elgondolkozik…………..Ki is mondta azt, hogy "Nincs új a Nap alatt."? ….................mind 1.

Most olvasok egy …The founder, Cecil Rhodes and the pursuit of powert, vagy mit,

de lehet inkább egy hangoskönyvet,
Max szerint, aki nem ér rá olvasni. : mek.oszk.hu/02300/02375/mp3/

És mivel ez ma kitart, így vége is, nem festegetek tovább, meg ebédelni is kel, ………………………..mennyi dolgom van még?!!!!!

Ja ma azt a rádobálós rakottkolompért csináltam, hehe:))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2014.05.14. 12:21:38

Dél afrikáról már jelent meg írás. Akkor is rengeteg negatívum szólt a közbiztonságról.

Hogy Max-osan fogalmazzak: "Élhetetlen hely..."

Másik megjegyzésem:
Megint előjött a húsipari termék és a telekhatároló kapcsolata... Boááá... :-(

mayree 2014.05.14. 12:24:57

@zöldeketbeszélek:
Volt anyósom megözvegyült és rámaradt vagy 150 család. Felét eladta, de így is épp elég munka volt velük. Azon a vidéken (Pápa környékén) a vegyes virág, a repce és az akác volt a jellegzetes.
Szerinte a legegészségesebb a vegyes virág. A legszebb pedig az akác.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 12:26:31

@01234567: Es ha fel Europa "benyujtana a szamlat" a magyarok kalandozasai miatt? Vagy csak addig szabad visszamenni az idoben, amig ezt te szemelyesen jogosnak erzed? :)

Tudod, erosebb kutya el nemi eletet. Ha Mo.-nak lett volna tengerpartja es lehetosege, o is gyarmatositott volna, ne felj tole.

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 12:27:00

@bpetya75: a manuka méz nagyon finom (az NZ mézek a legjobbak a világon, a királynő is ezt zabálja) sűrű, inkáb krém, mint folyadék, sötét színű, néha egészen sötétbarna. Álíítólag antibakteriális hatása van, hát azt nem tudom, de drága, mint a rohadás, és nagyon finom.
Iszonyat tömény és erős ízű, nem lehet (na jó, én nem tudok) belőle sokat enni. De ha náthásak vagyunk, akkor ezt esszük teába, vagy a gyerekek csak úgy kanállal.

Az a jó, hogy úgy hamisítják, mint a vöcsök, az itteni éves össztermelés vagy tízszerese kerül forgalomba a világon :) Oda kell figyelni.

Én azt szeretem a legjobban, ha olyan a méz, hogy vegyes virág ÉS manuka együtt, az enyhíti az erős manuka ízt. Mostan kaptam nemrég egy kiló házit egy barátomtól, az valami nagyon finom, a manuka alig érződik, de ott van, a többi meg csak méz.

tanato 2014.05.14. 12:27:24

Kár Zimbabwéért is meg DÉl-Afrikáért is,mindkettő többre lenne hivatott mint a jelenlegi állapotuk.De sajnos a politikai vezetés mindkét államot tönkre vágta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 12:29:10

@mayree: Nem lehet egyszerű dolga a méhészeknek. Nemrég olvastam az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján az akác után virágzó méhlegelőkről. Az biztos, hogy ha gond van a növénytermesztéssel, nagyot szívnak a méhészek is...

klappol 2014.05.14. 12:31:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Azt a kutyadolgot cáfolnám, mert láttam már tacskót is párzani, de dogot is.

De a falkára viszont igaz :)))))))))))))))))))))))))))))

Volt nekünk régen tengerünk te :)))))))))))

mayree 2014.05.14. 12:32:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ott vannak a védák pl, azok is idősebbek picivel, vagy a kínai orvostudomány.
Európában még csak a szart túrták kézzel és anarchoszindikalista társaságokba tömörültek (vagy az csak angliára volt jellemző? :))
keleten (mégkeletebbre haladva nyugaton is, vagy délen) pedig micsoda kultúrák léteztek. És aztán tűntek el, furcsa mód.
Űrhajó ábrázolás Egyiptomban és Peruban, sejj :)

klappol 2014.05.14. 12:35:06

@zöldeketbeszélek: Driggernek muszály írnia, de én még csak most jöttem nem rég.

Nem könnyű azoknál a posztoknál, mint ami ma is olvasható, mert korán kezdődött a politikai hozzászólás, az meg azért inkább a fekete humor, aztat meg nem szeretem :)))))

mayree 2014.05.14. 12:37:41

@zöldeketbeszélek:
Hát én két dolgot tudok:
1. pörgetéskor a legapróbb nyílást is le kell zárni a ruházaton. Csuklómmal bíbelődtem, a gomb mögött szétnyílt ugye. Anyósom, ááá, nem kell, nem támadnak, főleg nem ott. Kb. 48 másodperccel ezután egy kamikázé rávágódott az alkaromra, mire odanéztem már be is bújt a csuklómhoz és wááááhogyazanyád!!!
2. nyári forróságban fejed búbjáig beöltözve a fémhálós sityakban nem csak a homlokod nem egyszerű megtörölni, de rá fogsz jönni arra, hogy hiába fordítod el a fejed, az nem elég ahhoz hogy a jó ragadós köpés a bokrok között landoljon.

Inkább veszem a mézet. Termelőtől :)

mayree 2014.05.14. 12:40:54

@Mirjam2:
Én szinte semmit a pár történeten kívül amit a srác mesélt...
A feketék elnyomása: a fehér farmer nagy birtokán biztos munkát és megélhetést biztosított 20-50-100 feketének.
Miután elvették a szépen gazdálkodó farmertől a földet és sikeresen kifosztották, többé senki nem dolgoyott ott.

Hát nem könnyű azoknak akik ott születtek...

klappol 2014.05.14. 12:42:31

@mayree: Hát azt senki nem szereti, ha kirabolják a nehéz munka árán megterlmelt javaikat :D:D:D:D:D:D

A méhek kizsákmányolása :))))))))))))))))))))))

Imádom a mézet, ha igazi, nem a cukrost.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 12:45:50

@mayree: Volt a szomszédunkban egy méhész, mindig tőle vettük a mézet. Az a pasi egyáltalán nem öltözött be. Egyszer aztán amikor cseresznyét szedni felmásztam a fára, az egyik vastag ágon különös dolgot láttam, egy bársonyos, mozgó, zsibongó halmot...azt az ugrást látni kellett volna :)))! A méhészbácsi persze örült, hogy szóltam a rajról :).

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 12:49:53

@mayree: az újnál se lehet:(
www.blogger.com/blogger.g?blogID=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx#postandcommentsettings

az x-ek helyére beírod a saját blogID-t (fel fogod ismerni).
akkor középen a Megjegyzések helye alatt kiválasztod, hogyan jelenjen meg a kommentablak (tehát nem az elrejtést választod)

ha ez oké, akkor ügyelsz arra, hogy posztíráskor jobboldalon az Opcióknál az Olvasói megjegyzések Engedélyezettek legyenek

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.14. 12:52:00

@diggerdriver:
Melyik nyugat-európai ország munkaalapú? Ugyanmár! Ne ámítsuk magunkat! Munkaalapú társadalomhoz munkaalapú gazdaság kellene, munkaalapú fizetőeszközzel. A mai nyugati világban nincs meg egyikse. Pénzgazdaság van nem munkaalapú gazdaságok. Egyáltalán miért axióma az hogy munkaalapú a nyugati világ? Mert ti pénzért dolgoztok?

mayree 2014.05.14. 12:52:28

@zöldeketbeszélek:
Jaja, ő sem öltözött be (pedig ráadásul allergiája is volt a csípésre).
Én a megelőzés híve vagyok olyan esetekben, amikor valami vagy valaki fájdalmat okozhat :)

mayree 2014.05.14. 12:53:49

@Babette_:
oké, küzdök mint malac a jégen!

mayree 2014.05.14. 12:57:36

@Babette_:
Na, eddig ez volt:
- bárki írhat
- moderálás
- felugró ablak

Most:
- bárki írhat
- nincs moderálás
- beágyazott

Változott valami?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 13:03:15

@pappito: " a manuka méz nagyon finom (az NZ mézek a legjobbak a világon, a királynő is ezt zabálja)"

Az kizárt, a magyar mézek a legjobbak a világon! :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 13:07:05

@mayree: Egy időben ártéri gyümölcsösben végeztem felmérést. Ott a parcellák több, mint felét senki sem gondozta, augusztusban szőnyegszerűen borította a talajt a lehullott, túlérett körte, szilva, na meg a rajtuk lakmározó darazsak. Nem tudom, hogy úsztam meg, hogy órákon keresztül ott mászkálva nem bántott egy sem. Azért majréztam rendesen :).

tanato 2014.05.14. 13:08:13

@zebralany: imgur.com/gallery/Aeh8MFi
Itt egy kép az apartheid idejéből,gyakorlatic e itt lónak használják a feketéket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 13:09:53

@tanato: Azt nem értem, miből gondolták, hogy ezt a világ végezetéig fenn lehet tartani.

bpetya75 2014.05.14. 13:15:19

@pappito:

Köszi a tájékoztatót! .-)

klappol 2014.05.14. 13:15:33

@zöldeketbeszélek:
Tiszteletből.

Azért mert kedvelem amit ír, én inkább a humoros részét hozom, vagy inkább próbálom, Drigger pedig az ő meglátása szerint a posztra vonatkozó témáit hozza.

Jól van ez így. :))))

mayree 2014.05.14. 13:18:20

@Babette_:
végignéztem minden szart, semmi nem akadályozná a megjelenítést, de egyszerűen nem is látok olyan elemet amit oda lehetne húzni, mint komment ablak vagy valami... furcsa...

bpetya75 2014.05.14. 13:18:48

@klappol:

Na, ha sikerült jóllaknod a kolompérral, akkor szerint pihenj egyet. A fentiek alapján rád fér ;-)

@zöldeketbeszélek:

Mit nézzek rajta Zöldi?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 13:20:47

@klappol: Bah. Egyébként azt írtam, hogy miért lenne muszáj Diggernek írnia? Talán puskát tart otthon az asszony a fejéhez, vagy nem kap addig húsgombócot, míg nem ír egy naszóvalt .)?

Hozd csak a humoros oldalt, nekem bejön :).

mayree 2014.05.14. 13:21:18

@zöldeketbeszélek:
Darázs az nem gáz, egyrészt mert ugye nem marad benned a fullánkja, másrészt -emiatt is- nem pumpálja beléd az összes mérgét :)
A lódarázs az már ütősebb, de először igazán Szíriában futottunk bele akkorákba hogy behúzott nyakkal pucoltunk vissza a kocsiig és bezártunk mindent, de nagyon. Valami döglött kutyát zabáltak, azt is el tudom képzelni hogy ők ölték meg :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 13:27:14

@klappol: Az! Volt tengerpartunk a Foldkozi-tengerre... onnan milyen faszan gyarmatosithattuk volna mondjuk Rodoszt. :D Legalabb most lenne hol nyaralniuk a magyar nyugdijasoknak. :)

@mayree: Na igen. :) Ica kovek Perubol, amik fejlett sebeszeti beavatkozasokat abrazolnak? Egy eszak-amerikai to feneken stonehenge-szeru kokorok, amik olyan allatokat abrazolnak, amik idoszamitasunk elott 10 000-ben mar kihaltak? Hellosziami! :)

De engem mar a vikingek altal hasznalt "napko" is lenyugoz. Hogy mennyire egyszeru es magatol ertetodo es megis evszazodokon at senki mas nem hasznalt hasonlot. :)

mayree 2014.05.14. 13:27:42

@tanato:
A zuluk azért oda is csaptak :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 13:30:25

@mayree: nem értem. próbáld meg átállítani Beágyazottra, nekem az van, és működik

mayree 2014.05.14. 13:31:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Stonehenge :))) A kör pontosan megfelel a ZneaNgIT23-as térhajlító gyűrűjének az átmérőjével, és mivel a egész jármű súlya 4.36 tonna volt, simán megtartotta azt :)
(nem is tudtam hogy voltak másutt is leszállóhelyek :))

vagy a XV(?) századból származó térkép, amely csak műholdfotó aapján készülhetett... és még sorolhatnánk :)

mayree 2014.05.14. 13:40:26

@Babette_:
Most már minden be van kapcsolva, mégsincs megjegyzés ablak... ha nem lenne mókás, már belevágtam volna a csákányt a képernyőbe :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 13:42:06

@mayree: így látatlanban nem tudok többet mondani:)

tanato 2014.05.14. 13:44:06

@mayree: Igen,láttam régen az angol monumentális történelmi filmet Tchaka-ról aki szétverte a modern tűzfegyverekkel rendelkező angol gyarmati hadsereget,lándzsákkal és íjakkal.

mayree 2014.05.14. 13:44:19

@Babette_:
Azt sorold el hogy mit ellenőrizzek/állítsak be... :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 13:46:54

@rezsöatya: igen

@mayree: mondjuk nyiss meg egy meglevő bejegyzést, és nézd meg jobboldalon az Opciók alatt mit látsz

bpetya75 2014.05.14. 13:47:07

@mayree:

Én kórházba kerültem 3 éve egy lódarázs egyetlen csípésétől. Rossz helyen szálltam ki a kocsiból...

bpetya75 2014.05.14. 13:49:58

@zöldeketbeszélek:

Felületesen olvastam amit írtál. Nem az újság címlapját nézegettem, hanem a weboldalt ;-)

rezsöatya 2014.05.14. 13:56:25

@mayree: most szoltam hozza es nekem sikerult (tanmese, 13:40)
Mobilrol, UK-bol

mayree 2014.05.14. 13:57:05

@Babette_:
Óóó, na ott nem volt engedélyezve... de ezt minden bejegyzésre el kell végezni????
utolsónál bekapcsoltam

mayree 2014.05.14. 14:00:19

@mayree:
Ehh... semmi nem változott... feladom, szieszta idő van itt :)

mayree 2014.05.14. 14:03:11

@rezsöatya:
És tényleg! :)
Akkor lehet hogy műxik?

rezsöatya 2014.05.14. 14:08:15

@mayree: akkor nyugodtan torold...
Most mar ugyis tudod... :-P

Sztem mukodik. Most azert nem foglak elarasztani hozzaszolasokkal...! :-))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 14:11:13

@mayree: elvileg nem, ha a settingsnél beállítottad.
nem tom, hogy kapcsoltad ki egyáltalán.

de mindegy, mert ameddig visszanéztem, nincs kommentdoboz még mindig.

bpetya75 2014.05.14. 14:26:12

@zöldeketbeszélek:

Tarkón csípett a mocsok. Pár percen belül dagadni kezdett a fejem. Szerintem nem telt el 5 perc a csípéstől, mikor hívtam a kollégát, hogy jöjjön vissza értem, de már alig lehetett érteni, amit mondok, mert már a szám is kezdett lezsibbadni. Szerintem azért nem volt halálfélelmem, mert az agyam is eltompult, de az azért felmerült bennem, hogy nem lenne jó, ha lejjebb menne a zsibbadás, mert alapvetően szeretek lélegezni. Szerencsém volt, nem ment lejjebb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 14:46:59

@bpetya75: Eddig is respektáltam a lódarazsakat, ezután még inkább...jó, hogy nem történt nagyobb baj és hátul csípett meg, nem a nyakadon elől...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.14. 14:47:31

@maxval a gondolkodó birca: LOL, :-))))))))))))
Jaa, hogy ők nem véglegesen értelmezték, hát van ez így...
:D

2014.05.14. 14:47:44

@bpetya75:
Nalam egy idoben, amikor otthon nyaranta az erdoket jartam volt egy kalciumos injekcios ampulla ilyen esetekre. Azt mondtak, meg kell inni darazssipes utan. Egyik nyaron British Columbiaban 15 darazs csipett meg, raultem a feszkukre:) Kellemetlen erzes volt, de tuleltem. Mexikoban minden evben hallotam darazs- ill. mehcsipestol elhunyt geologusrol. Mindig volt a zsebemben par tabetta, ami azt mondtak, jo minden csipesre: darazs, meh, skorpio, kigyo, pok, stb. (kiveve koral kigyo) Szerencsere nem kellett hasznalnom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 14:55:54

@Cascabel: A kálcium pezsgőtabletta is jó, persze ha víz is van az embernél. Rögtön kettőt feloldani és a nap folyamán még 1-1-et meginni. Én is hurcolok magammal Ca-ampullát.

2014.05.14. 15:08:33

Egy "hazafias" dal a bur haborurol ( de la Ray):
www.youtube.com/watch?v=429AUoAWQdY

bpetya75 2014.05.14. 15:16:56

@zöldeketbeszélek:

Valószínűleg allergiás vagyok rá és anafilaxiás sokkot kaptam a csípéstől.

@Cascabel:

Azóta nálam is van kálcium pezsgőtabletta. Bár akkor a doki kicsivel többféle anyagot tolt belém. Az adrenalinra emlékszem, volt kálcium is, meg még 1-2 valami.

klappol 2014.05.14. 15:17:20

Megboldogult Apám, rengeteg pálinkát főzött, de a darázsra, méhre allergiás volt. A zsbében mindig ott volt a gyorsszer, (így nevezte)
mert egy idényben sokszor kapott szurit a repkedő néptől.

Volt egy alkalom, mikor az artériát érte a méreg, na akkor azt hittük meghal. Csak az volt a szerencséje, hogy a szembeházban lakott 1 doki, és volt ellenszere, na akkor beíjjedt az öregem, pedig nem volt beszari.

Azt mondta, ha egy ilyen kis bogár ki tudna nyúvasztani, akkor az ember nem ér sokat.

Evain 2014.05.14. 15:21:14

Vájmí már régen volt, helyette megkérdezem, mert még nem volt téma: varrógépeket küldjünk? :D

Összegzés megvolt mástól is: ugyanazért nem élnék ott, mint Rióban sem.
Manifesztálódott a kék kristály: elvették az éjszakát az éjjellények!

Evain 2014.05.14. 15:22:22

@zöldeketbeszélek: néztem tegnapi hszedet, látom kiakasztott a tofus pesztó. :) Hát sajna tejallergiás gyerek mellett kénytelen kreatív lenni az ember. :)

2014.05.14. 15:25:46

A varrogepekrol jut eszembe: mi tortent Vaj Mi-vel? Hirtelen megint eltunt.

klappol 2014.05.14. 15:33:42

@Evain: Mi van akkor P. Peitsch-el? igen rég nincs. :(:(:(:(:(

bpetya75 2014.05.14. 15:35:30

@klappol:

Ugyanarról a hölgyeményről beszéltek ;-)

SzZoole 2014.05.14. 15:43:56

@Mirjam2: Cascabel-el volt egy szo valtasa es a HA mindkettojuket figyelmeztette,azota nincs itt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.14. 15:44:23

Off:

Ezek már az éretttttttségin* is határátkelők voltak:

kep.cdn.index.hu/1/0/605/6052/60528/6052830_05df7ff7e4737656a2a6ad303f10311c_x.jpg

* az egyik tanárunk mondta mindig így, száz tével, azóta szállóige lett...

Világpolgár2012 2014.05.14. 15:48:04

@zebralany:
A Skin című film tényleg nagyon jó! Csak egy pár hónapja láttam először, nem is tudom, hogy nem találtam meg hamarább. Utána is olvastam és találtam is egy pár képet a nőről, egy kis boltja van most Dél-Afrikában. A testvérei viszont tudomást sem vesznek róla, mintha nem létezne, ez nagyon elszomorító.

2014.05.14. 15:52:02

@bpetya75:
" de közben morálisan semmit nem fejlődtünk az elmúlt 2-3e évben... "
Nem is fogunk, soha. A Fold az Univerzum "bunos, rebellis lelkeinek " koncentracios tabora, az orok purgatorium:)))(lehet, hogy nem is olyan vicces ez)

bpetya75 2014.05.14. 15:58:10

@Cascabel:

"Örökké börtön, alvadt vér és krétacsík a földön. Örök börtön, száműztek, a büntetésemet töltöm ezen a földön, ezen a földön"

A fantasykben is visszatérő elem ez. Egyik kedvenc hősöm egy hordóhasú erdőmester, aki az egyik történetben belekalandozza magát egy könyvbe. Csak nagy nehezen jut ki, mégpedig úgy, hogy egy könyvbéli könyvtárban megkeresi a saját világa, az evilág könyvét. Végül a Pokol címszó alatt talál rá.

Ennyire azért talán nem rossz a helyzet, a purgatórium se sokkal vidámabb, de onnan legalább van kiút felfelé is ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 16:13:52

@zöldeketbeszélek:
Egy szavadba kerül és máris abbahagyom.
Csak írd ide.
No problem.

33621 2014.05.14. 16:25:17

Egy kis történelmi visszaemlékezés Magyarországról a mai naptól!

menetrend.postr.hu/

SzZoole 2014.05.14. 16:36:23

@diggerdriver: ha befejezed az esti naszovalt akkor rad kuldom a Golders Greeni zsido maffiat:))))))))))))
(Ez csak vicc volt,mielot barki komolyan venne.)

Mr Long 2014.05.14. 16:41:42

@Zoole[uk]: "(Ez csak vicc volt,mielot barki komolyan venne.)" Marmint az, hogy megvarod mig befejezi? :DDDDDDDDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 16:47:35

@diggerdriver: Ha láttad, honnan indult a diskurzus, tudnád, hogy erről szó sem volt. Bár a legutóbbit követően nem vagy a szívem csücske, de miért kívánnám elrontani mások szórakozását?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 16:49:54

@Evain: Ezt sajnálattal hallom...az ételallergiák eléggé megnehezítik a mindennapokat. És az a fura, hogy ha kiderül, hogy valamit egy ideig vagy éppen örökre száműzni kell, szinte csak olyan receptek bukkannak fel, amihez elengedhetetlen használni a tiltott összetevőt...

SzZoole 2014.05.14. 16:55:02

@Mr Long: nezd,engem nem untat,sot jot szorakozok rajta:)
Mivel ismerem a csaladjat is,biztosan allitom neked,hogy senki nem tart pisztolyt a fejehez,hogy naszovalt irjon estenkent,aki meg unja az meg ne olvassa el,ennyi.

2014.05.14. 17:08:32

@mayree: A Tanmesénél már tényleg lehet kommentelni, de a többinél nem. Nem kell egyesével, a fő lapról tervezőbe bemenni, képernyő jobb felső sarok, de csak ha be vagy lépve. Lépj be, és ezt kell látnod elvileg: kepkezelo.com/images/6oz6ij4npyk80unssu.jpg
A legalsó részben komment ablakot is adhatsz. Ha rejtett, akkor csak akkor jelenik meg ha az adott poszt címére rákattintanak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 17:12:10

@diggerdriver: Nem jól fogalmaztam. A legutóbbi minősítgetéseddel volt bajom, a naszóvaljaiddal miért is lenne.

mayree 2014.05.14. 17:27:29

@Turchi:
Hát ez az! Ott sem csináltam semmit, akkor miért lehet? :)
kepfeltoltes.hu/view/140514/Capture_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ilyenek a beállítások.

2014.05.14. 17:35:15

@mayree: Jó a beállítás, passz

klappol 2014.05.14. 17:39:07

@diggerdriver: Ne vedd ezt annyira a szívedre, nem akart semmi rosszat, csak engem akart kicsit bizalommal feltölteni.

Régi motorosok vagytok itt, ennyit nem ér az egész, majd inkább nem írok, aztán vissza áll a béke :)))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 17:49:54

Na léptem családi életet élni, előre is bocs, ha később válaszolok csak (ha lesz mire :))

2014.05.14. 17:52:10

@maxval a gondolkodó birca:

Nagyon igaz amit a segelynyujtasrol es annak hatasarol irtal. Nalunk torveny irja elo az oslakosok ilyen jogait (sztatusz indianok anyagi es lakhatasi, stb. tamogatasarol) - valamikor nem volt ebben semmi rossz, hiszen ez valami volt a teruleteikert cserebe. De sajnos pont emiatt sem nem kepesek kilepni a rezervacios rendszer szegregaltsagabol, a munkanelkulisegbol, szegenysegbol, es ehhez kapcsolodo tarsadalmi problemakbol, mint szerhasznalat, eroszak, bunozes.

Az utobbi evekben voltak indian vezetok akik megprobaltak errol az utrol leterelni a nepet es gazdasagi vonalon felviragoztatni (ertsd munka) - erre a tobbiek kiturtak, es most megint jon majd a keregetes. Es persze meg is fogjak kapni.... Kozben minden marad majd a regiben. Aki a feherekkel vagy a kormannyal egyutt akar mukodni, az arulonak szamit.... Kedvenc analogiajuk, hogy az illeto egy alma: kivul voros, belul feher. Ez nem vicc - volt egy indian szarmazasu kollegam aki ezt kapta meg...

bpetya75 2014.05.14. 17:54:28

@zöldeketbeszélek:

Lukács Laci (Tankcsapda) Ezen a földön dalszöveg.
Amúgy egy szokatlanul hulladék szám tőlük, ez a része viszont non plus ultra. Számomra.

2014.05.14. 17:54:51

@cougarcat: sem kepesek (nem nelkul)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.14. 18:00:07

@rezsöatya:"Van-e szebb dolog, mint a szerelmünket követve költözni egy országba..." magyar nok szamara mindig is a legszebb HA volt ...

ferfiak kozott elenyeszo ha csak nem szamoljuk pl mint nalunk az enyhen szolva tulkoros tulsulyos holgyeket akik pl fekete jokepu fiatal cubai fiukat importalnak

mayree 2014.05.14. 18:01:51

@klappol:
Állítólad a darázs és a méh mérge épp ellentétes hatású, egyik szűkíti az ereket, másik tágítja...
Persze semmi nem garantálja hogy akkor méhcsípés esetén arra bóklászik egy darázs és még sikerül is valahogy kiénekelni belőle egy csípést :)

Mr Long 2014.05.14. 18:13:31

Hmm... E;lovastam a posztot most. Ha nagyon jonak szamit, hogy 20.000 randot keresnek ketten es pont ennyiben van az altaluk alapnak mondott elet, akkor en vagyok helikopter, vagy valami tenyleg nem kerek.
Charlie, mit tudsz az ottani fizetesekrol? Vagy ott ugy merik a penzt, hogy hany honap alatt jon belole ossze egy csak elfele utra szolo repjegy?

2014.05.14. 18:15:03

@maxval a gondolkodó birca:

"Igen, a segély a gyarmatosítás új formája."

Így igaz. Ráadásul ezeknek a segélyeknek 10-20%-a ér célba, a többit különböző könyvelési trükkökkel egyszerűen lenyúlják. Félreértések elkerülése végett, nem a segélyezett országok, hanem a segélyt nyújtók. Az Oxfam számításai szerint minden Afrikának nyújtott 10 dollárból 9 offshore számlákon köt ki.
Megindult ugyanakkor Afrika újragyarmatosítása is, a termőföldek fölvásárlásával, és az úgynevezett energiafarmok létesítésével. Ökogyarmatosítás.

montroyal ( CAN qc) 2014.05.14. 18:16:57

voltam del-afrikaban mint turista bejartuk nagy reszet es egyaltalan nem tuloz a postiro a kozbiztonsagrol , kihaltak az utcak nappal is belvarosban is ,egykori elegans berhazakat feketek elfoglaljak lepusztitjak a tulaj jobb hijan feladja stb Fokvaros egy kicsit jobbnak latszott, csodalatos a fekvese .. superek a nemzeti parkok Sun city stb szoval mint turista megerte ..

Mr Long 2014.05.14. 18:19:58

@lexrex: Multkor a Frei kavezoban olvastam a magazinjat es ott irt a mezogazdasagi birodalmak kiepiteserol. Hogy egyes cegek a kormanyokkal egyezseget kotottek, hogy a helyi korulmenyeknek kifejlesztett magokat hoznak a nepnek, cserebe toluk KELL venni es nem lehet elrakni a termesbol a kovetkezo evi ulteteshez, hanem szepen meg kell venni az uj adag vetomagot.
Nem tudomhogy van ez (nem tartom tul hiteles forrasnak a komat), de elkepzelheto szerintem.

Mr Long 2014.05.14. 18:20:45

@montroyal ( CAN qc): Azt' fegyvert bevihettel magaddal, vagy ott vettel onvedelemre? :)

klappol 2014.05.14. 18:21:31

@mayree: Nem tudtuk mi döfte a fullánkját szegénybe, de egy rövid idő alatt teleszökkent a szája, füle és az arca annyi vérrel, hogy ezek a részei úgy felpuffadtak, nem is tudom mihez hasonlítani. Ezután viszont kiszaladt a vér, na akkor Apu is nagyon megíjegt, na innen futás a dokihoz. Azóta hordta mindenhova a rohamgyógyszerét.

Így történt.

2014.05.14. 18:28:51

@Szanna(Athena): Milyen kar :(

Eszembe jut ket mozifilm Del-Afrikarol amit erdemes megnezni - igaz mindketto elegge megrazo sajnos. Life, Above All es Yesterday...

mayree 2014.05.14. 18:32:33

@klappol:
Az meg még plusz lehet amikor fertőzött a tű.
Ugye mi terepen dolgoztunk otthon is, nyáron a bögölyök, szúnyogok, darazsak, méhek, de semmi egzotikus ugye...

Egyszer az egyik srácot megcsípte valami, odakapott, de már el is repült a dög. Egy óra múlva beküldtük a városba, hogy menjen dokihoz mert felduzzadt az egész alkarja. Letusolt, átöltözött és eindult, de az utolsó métereket a falhoz támaszkodva tudta csak megtenni, többször összerogyott, beszélni sem tudott már. A doki mondta hogy időben jött, nem sok hiányzott ahhoz hogy amputálni kelljen.
Azóta sem tudjuk mi volt az...

klappol 2014.05.14. 18:43:38

@mayree: Jól mondta anno az Apum, hogy nem érünk sokat, ha egy bogár majdnem kinyír. Nem játék az biztos, csak néha van veszélyhelyzet hála az égben ücsörgőknek :)))))))

klappol 2014.05.14. 18:45:07

@mayree: Mi az ketten maradtunk az éterben??

mayree 2014.05.14. 18:49:02

@klappol:
Van egy régi mondás: a halál közöttünk jár, szemmel kell tartani.

Hát én még cseszem picit az eget itt mert épp hálozatot számolok a másik csoportnál dolgozóbarátom kérésére, aztán filmet terveztem, tegnap 10 percig jutottam a nő illatával :)

tanato 2014.05.14. 18:51:50

@zöldeketbeszélek: Sajnos aki haditudósítónak áll Dél.Szudánban,vagy akárhol máshol nagy az esélye hogy golyót kap.De a képei nagyon jók.

klappol 2014.05.14. 18:52:10

@mayree: Itt járkál, de nem engedjük a közelünkbe :)))))))))))

A filmet majd lehet látni?

2014.05.14. 18:53:41

@Mr Long:

A dolog valahogy így működik. Számos Afrikai kormány megfelelő kenőpénz ellenében ingyen adja át az amúgy is rendkívül olcsó termőföldet a multiknak. Természetesen kisemmizve a helyi tulajdonosokat. Ezeken a földeken a bioüzemanyag előállításához szükséges növényeket termesztik. Ezzel elvonva ezeket a területeket az élelmiszer alapanyag termeléstől. Ezért egyértelműen az EU energia politikája a felelős. Ráadásul így sikerül becsempészni a kontinensre a génmódosított vetőmagokat. A legnagyobb GMO-termesztő egyébként Dél-Afrika. A háttérben pedig az amerikai Monsanto vetőmag forgalmazó áll.

Papagály (törölt) 2014.05.14. 18:54:29

"Ha kíváncsi vagy, hogy került egy Európai Uniós képviselőválasztás kampányába orgia és a járókelők agyba-főbe verése, akkor nézd meg ezt a videót. "
a dán parlament megrendelésére készült:
offline.hu/kikapcs/2014/05/a-danok-kokemeny-videoval-buzditanak-az-eu-s-szavazasra

megfelelő képességekkel magyaro.-n is lehet jól keresni, avagy: milliárdos vesztesége van a cégnek? adjunk milliós jutalmat az igazgatónak! persze, szigorúan állami pénzből!
www.nyugat.hu/tartalom/cikk/vasiviz_premiumok_szombathelyi_kepviselok

mayree 2014.05.14. 18:55:40

@tanato:
Afganisztánban még annak sem kell menni...

mayree 2014.05.14. 18:56:37

@klappol:
Mindenki teszi a dolgát... nyugi van :)

Mire gondolsz? A gépemen van :)

2014.05.14. 18:57:51

@cougarcat:
" De sajnos pont emiatt sem nem kepesek kilepni a rezervacios rendszer szegregaltsagabol, a munkanelkulisegbol, szegenysegbol, es ehhez kapcsolodo tarsadalmi problemakbol, mint szerhasznalat, eroszak, bunozes. "
Ha kilepnek, mi varja oket a feherek tarsadalmaban? Ott nincs szegenyseg, eroszak, szerhasznalat, alkoholizmus?
Az indian kerdes nem csak ebbol all, sokkal tobbretubb annal, peldaul treaty rights, stb. A rezervatumok nelkul szegenyebb lenne Kanada is. Nehany rezervatumban elofordulo problemakert a feher ember is hibas, hiszen a felugyeletet a federalis kormany gyakorolja. Ez olyan, mint az Unios penzek felhasznalasa a Magyarorszag nevu rezervatumban:) A torzsfonokok lenyuljak nagy reszet, masra hasznaljak, mint amire kapjak, amiben az Unio ellenorzo rendszere is hibas.

2014.05.14. 19:07:55

@lexrex:
Nagyon jol mutatja be ezt a "lenyulast" az alabbi rovid dokumentumfilm: (How to Rob Africa)
www.youtube.com/watch?v=TAO035ivjUw

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 19:18:06

@Papagály: "Ha kíváncsi vagy, hogy került egy Európai Uniós képviselőválasztás kampányába orgia és a járókelők agyba-főbe verése, akkor nézd meg ezt a videót. "
a dán parlament megrendelésére készült:
offline.hu/kikapcs/2014/05/a-danok-kokemeny-videoval-buzditanak-az-eu-s-szavazasra"

Zsenialis a Voteman-es video!!! :DDD
1-2 eve, a sajat parlamenti valasztasukra is csinaltak amugy egy hasonlo stilusu videot. Az is ugyanilyen jo volt, csak most nem talalom sehol. Nagyon erzik a danok ezt a dolgot. :)

2014.05.14. 19:22:48

@Cascabel: A nem-oslakos tarsadalomban az emlitett tarsadalmi problemak aranya joval alacsonyabb. Mi varja oket ott? Munka, es a lehetoseg a felemelkedesre. Mert a rezervatumokban nincs ilyen lehetoseg. Jartal te mar itt a kornyezo rezervatumok hazaiban, tudod hogyan elnek ott a csaladok, es milyen napi gondjaik vannak? A varosban elo indianok sokkal elorebb tartanak es nyiltan meg is mondjak, hogy bar hianyzik nekik a torzs, nem akarnak a rezervatum nyujtotta korulmenyek kozott elni. (Azt tudtad hogy a del afrikai apartheidrol mintaztak a rezervatum rendszert?) Senki sem allitja hogy konnyu a helyzetuk - de talan a bevandorloknak az? Meg mindig a bevandorlok a legszegenyebb reteg Kanadaban, nem az oslakosok.

A feher ember nem hibas azert mert a rezervatumokban az indian vezetok elsikkasztjak a kozosseg szamara adott penzeket, mert az emberek nem kuldik a gyerekeket a szamukra epitett draga iskolakba, verik az asszonyt vagy megeroszakoljak a gyereket. A masra mutogatasbol nem lehet elore jutni,most mar ideje lenne felelosseget vallalni a sajat problemakert is.

A feher ember azert hibas most, mert nem mer nyiltan kimondani bizonyos dolgokat - foleg a mindenkori kormanyra gondolok, es egy sem kulonb, egy sem mer az oslakos kerdeshez erdemben nyulni. Tojashejakon kell korulottuk jarkalni, ez van. A rezervatum es segelyrendszer fenntartasaval nem fog valtozni semmi, persze a fehereknek ez igy kenyelmesebb - tavol a suburb-okben elo kisebbseggel vegul is nincs problemaja. Az oslakosok egy abszolut kisebbseg, akar nyugodtan meg is feledkezhetunk roluk, es az atlag ember ezt is teszi - mintha nem is tartoznanak a tarsadalomhoz.

A treaty egyezsegeknel meg pont a torzsek azok, akik huzzak a labukat - akiknek volt eszuk, mar megegyeztek reg es sikerult valami gazdasagi vallalkozasba kezdeniuk ami munkalehetoseget nyujtott az embereknek. Borzasztoan demoralizalo dolog amikor egy felnott ember, foleg ferfi, nem tartja el a csaladjat, mert mas teszi meg helyette. Persze ez kenyelmesebb, meg lehet mondani,hogy ez eltartas a mult miatt jar - de nem lehet atlepni azon, hogy hogyan rombolja le az onbecsulest es felnott felelossegvallalo magatartast.

En 2 centem csak :) (bar lehet hogy volt 5 is, LOL)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 19:26:26

@klappol:
Te figyu most én kérnélek valamire.
Írjál te is minden este egy a naszóvalt más néven.
Tök érdekes lenne több oldalról látni a dolgokat.
Nincs itt senkinek bérelt helye meg egyedüli joga kritikát írni.
Készítsd oda nyugodtan a vitriolos vödröt aztán mártogasd bele a klaviatúrát.Jól írsz meg nem vagy annyira hülye mint aminek kinézel úgyhogy hajrá.
:))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.14. 19:30:25

@cougarcat: tavol a suburb-oktol lenne az pontosan :)

klappol 2014.05.14. 19:39:40

@diggerdriver: Az a baj, hogy este már annyi a hozzászólás, hogy nehéz úgy összehozni, de tehetek 1 próbát. Vagy csak a délutániakat szemezgetem, mert aki nem olvas el minden kommentet ( pedig sokan vannak, akik nem) ők nem fogják érteni a lényeget.

Nem a posztról fogok, mint eddig se, hanem amit Ti írtok, csak kicsit másképp :)))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 19:48:42

@diggerdriver: mondjuk speciel róla tudjuk, hogy néz ki, ami rólad viszont nem mondható el.

2014.05.14. 19:52:47

@cougarcat:
" Borzasztoan demoralizalo dolog amikor egy felnott ember, foleg ferfi, nem tartja el a csaladjat, mert mas teszi meg helyette. "
Sok feher ferfinek nem demoralizalo, sot ez a celja:) Gondolok itt a "leisure class" - ra es a politikusokra:)
Jartam indian rezervatumokban, eszak BC-ben, embertelen nyomort, szegenyseget lattam. Igen is a feher ember hibaja, hogy ilyen elofordulhat. Hiszen lenyegeben o a gyamja, felugyeloje az indianoknak. Meg merem kockaztatni azt a kijelentest, hogy direkt ezt akarja. Lassu pusztulasra itelni oket. Hogy utana megkaparinthassa a foldjeiket, asvanyi kincsiket, erdeiket, stb. miutan beuldozte oket a varosba. Hiszen erre megy az egesz jatek:(
" Senki sem allitja hogy konnyu a helyzetuk - de talan a bevandorloknak az? "
Onkent jottek a bevandorlok - hogy ok kik es miert jottek nem irom le (including myself) - nem eroszakkal hoztak oket. A kezdeti nehezsegekkel bizonyara szamoltak. Ellenben az idianok itt voltak, ide szulettek. Azert legyen mar egy kicsivel tobb joguk.

klappol 2014.05.14. 20:01:06

@Cascabel: Ezt Maxnak kellene kiveséznie, szerintem lenne véleménye.

Szomorú egy dolog, az tény. Szerintem ők voltak anno az őshoniak.

Lehet tévedek.

MAX vélemény???

2014.05.14. 20:04:35

@Cascabel:
Meg annyit, hogy szabalyos - a brit korona altal alairt - szerzodest kotottek, eladtak foldjeiket, annak a hasznabol elnek. Sokan csinaljak ezt a feherek tarsadalmaban is. Generaciokra visszamenoleg. Nekik szabad, az indianoknak nem?
Nem akarok itt vegtelen vitaba keveredni, hisz ez a blog nem errol szol. Megertem a te erveidet is, azt is elismerem, hogy igazad van. Reszemrol befejeztem ezt a temat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 20:20:05

Na szóval...

kepkezelo.com/images/c1o87abwzozga6z6h0ao.jpg

Egy nagyon jól megírt rendkívül érdekes poszt volt. A Magyarországi boldogulásról is szívesen olvasnék.

Szóval én azt értem munka alapú társadalomnak ahol a megtermelt javakat az ország lakói állítják elő.
Ahol egy ország abból él amit megtermel és exportál.
Mint például Magyarország.
Nézzük Afrikát.
A fekete Afrikához hozzáveszem az olajtermelő országokat és így együtt nem tudom hányan vannak de milliárdos nagyságrendre saccolok.
Tehát egy milliárdos kontinens ahol egyetlen ország sem él a lakosai munkájából.
Ráadásul semmi remény rá hogy a helyzet megváltozzon.
Politikai stabilitás szinte sehol nincs.
Nincs olyan befektető amelyik létrehozna ott egy varrógépgyárat vagy akár csak egy cérnagyárat is.
A tőke mesze elkerüli Afrikát.
Afrika egy kontinentális gettó vagy rezervátum.
Európából és az USA-ból áramlanak oda a segélyek a nyersanyag meg áramlik kifelé Kínába. Kína bagóért megvette a banánköztársaságok elnökeit és a nyersanyagok kitermelésének koncesszióját.
Cserébe nem szól bele az Usákok Közel Keleti vircsaftjába az Usákok meg nem sok vizet zavarnak Afrikában.
Afrikában a jövőben a helyzet csak romlani fog.
Egyáltalán a gyarmatosítók kivonulásával vagy a kormányzás feketék kezébe adásával a helyzet folyamatosan romlik.
Megoldás nincs, gyakorlatilag az egész kontinens halálra van ítélve.
Lehet szépíteni lehet kozmetikázni lehet az okokat keresni és a fehér embert bűnbaknak állítani akkor sem lesz jobb.
Csak megjegyezném hogyha a fehér ember soha a lábát nem tette volna be oda akkor sem lenne jobb a helyzet csak nem kalasnyikovval hanem dárdával ölnék egymást egy marék posho-ért.
Egy biztos. Az életszínvonal a fehér ember jelenlétekor volt a legmagasabb.
Persze mindenért a fehér ember a bűnös.
Az egész világ nyomorba döntéséért.
Milyen érdekes hogy az ázsiai gyarmatok el tudtak indulni egy felfelé ívelő pályán.
Sem az abók sem az indiánok sem a négerek ezt nem tudták megcsinálni.
Aztán erre lehet azt mondani hogy azért mert...
Nincs jelentősége.
Szingapúr ugyanolyan gyarmat volt mint Zanzibár.
"Az egyiknek sikerül a másiknak nem"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 20:20:49

@klappol:
Képet se felejts el csatolni.:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 20:21:44

@Babette_:
Költözz Londonba...
:)))))))))))))))))))))

Küldtem PÜ-t megkaptad?

klappol 2014.05.14. 20:28:42

@diggerdriver: He,....... képet? millen képet, azt nem szoktam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 20:29:56

@Cascabel:
Ha ezt a kicsivel több jogot úgy érted hogy a fehér ember tartja el őket akkor sokallom azt a "kicsivel" több jogot.
Ahogy a magyar embert ezer éve meg kellett törni és munkára kényszeríteni hogy túléljen most ugyanezt miért nem lehet megtenni például az indiánokkal?
Az indián ugyanolyan beilleszkedni képtelen népcsoport mint a magyar megfelelője.
Ötszáz év múlva is segélyen fog élni.
Jaa hogy ott születtek?
Felejtsük már el az apák bűneit.
Miért kéne ezért a gyerekeiknek vezekelni?
Jelen fehér generáció ugyanott született mint jelen indián generáció.
Mindössze dolgozni kéne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 20:35:40

@mayree:
Mennyire ismered a motorok működését?
SV, IOE, OHV, OHC, DOHC?

Kétüteműnél:
Tarajos dugattyú
Ikerdugattyú
Keresztöblítés?

Dízelnél?
Sauer
Man
Richardó?

klappol 2014.05.14. 20:36:46

@diggerdriver: Ezeket a csajos dolgot, mint az avatárod?..........Felejtős:)))))))))))

Azt nem vágom nagyon.(képfeltöltés)

Mr Long 2014.05.14. 20:39:09

@diggerdriver: Mi aza CPCS 360 excavator driver? Az elso betuk megvannak, csak nem all ossze. A 360 arra utal, hogy korbefordulos gepet kell vezetni?
12.50-13 per ora fizu jonak mondhato? Tudom lehet tobb is most
Londonban.

klappol 2014.05.14. 20:40:53

@33621: Ez egy szomorú történet, reméljük nem lesz több.

mayree 2014.05.14. 20:41:23

@diggerdriver:
Középiskolában volt csak géptanunk, olajipariba jártam, szóval főleg a dízelek, de a különlegeseket csak érintőlegesen tanultuk.
A common rail meg nem is létezett akkor úgyhogy meglepődtem amikor az 530d azért nem indult néha melegen (hidegen semmi baja nem volt), mert az egyik befecskendező elengedte a nyomást.
Rohadt számítógépek :)))

klappol 2014.05.14. 20:42:32

@33621: Ez egy jó történet, remélem lesz több :))))))))))))))9

Én menek oda, mert a Mesteren lakom, meg a mocik is érdekelnek.

Te jössz????

klappol 2014.05.14. 20:43:39

@mayree: Azért ma megnézném Travoltát, hogy el tudná-e táncikálni ugyan azt? :))))))))))))))))))))

klappol 2014.05.14. 20:46:58

@diggerdriver: Akkor az ablakos palástú dízel dugót is ismered, ugye? :))))))))))))))

2014.05.14. 20:47:17

@diggerdriver:
" Tehát egy milliárdos kontinens ahol egyetlen ország sem él a lakosai munkájából. "
Kik dolgoznak a nigeriai olajiparban, kik a banyaszok Del-Afrikaban, kik dolgozzak meg a kave- es kakaoultetvenyeket Kenyaban,Etiopiaban, Ghanaban, kik termelik ki az aranyat, rezet, gyemantot, stb.? Leginkabb fekete afrikai munkasok. Magyarorszag a lakosai munkajabol nyomorog:(
" Sem az abók sem az indiánok sem a négerek ezt nem tudták megcsinálni."
Mondd csak ki batran! Azt, hogy alacsonyabbrendu, pusztulasra itelt fajok. Mi feherek meg felsobbrenduek. Utana meg csodalkozol, hogy meglincselnek majd az alsobbrenduek egy londoni gettolazadaskor:)

klappol 2014.05.14. 20:49:01

A pillangószelepes dugattyú, megvan?:))))))))))))))))

2014.05.14. 20:51:16

@diggerdriver:
" Mindössze dolgozni kéne. "
Munkabol a hulye is meg tud elni:) Munka nelkul csak az okos es a szerencses:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 20:51:35

@Mr Long:
A CPCS az angol gépkezelői jogosítvány.
A 360 meg a körbeforgós gépre utal.
Az amelyik elöl tol hátul kapar az a 180 fokos gép.
A 13 most középárfolyam. Annyiért már jó.

Mr Long 2014.05.14. 20:55:01

@diggerdriver: Nem koltozol eszakra? Ide keres ek a varosunkba. :DDDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 20:55:36

@Cascabel:
Na látod akkor mi a faszért sajnáljam az indiánokat? Okos és szerencsés nép.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 20:55:48

@diggerdriver: valamit elbénázol, mert működik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 20:56:46

@Mr Long:
Céges alkalmazottként még meg is gondolnám.

Mr Long 2014.05.14. 20:59:18

@diggerdriver: Mondjuk ez contractor, de az oldal, ahol volt szakmaspecifikus (no nem gepkezeloi) es most ku..a sok ilyen beruhazas van itt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.14. 21:03:37

@diggerdriver: kipróbáltam, és eljött pedig egy pillanat alatt.
de tőled nem.
na írok én neked, és válaszolhatsz

klappol 2014.05.14. 21:04:34

@diggerdriver: Ezek inkább nem tuning izék? nem ismerem konkrétan.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 21:04:36

@Mr Long: Na, ha mar masnak csinalod az uzletet, akkor en is javasolnek nektek egy tendert. :D

gizmodo.com/chinas-batty-proposal-for-an-under-sea-train-to-the-uni-1574569806

Ha megnyeritek, akkor szerintem neked a nyugdijig megvan a munka meg a fizu. :D

(Asszonynak ugy fest legkesobb szeptembertol lesz meloja. De majd ir nektek emailt. :) )

mayree 2014.05.14. 21:09:33

@klappol:
Nem tuning :) Ahhoz hogy a kétütemű dízel üzemeljen, kell ez a megoldás, amennyire emlékszem. Elvileg a vibróink motorjai is ilyen kétütemű dízelek, de ott a turbó is rajtuk, szóval... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:09:55

@klappol: Nem.

Azt hittem felismered tegnap az ikerdugattyús Csepelt.
Két henger közös égéstér Y alakú hajtókar segédhajtókarral.
Nem tűnt fel hogy a kipufogó hol van?

kepkezelo.com/images/g4vkqkdabjkoc87yg7m.jpg

Mr Long 2014.05.14. 21:11:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az alagut resze mar nagyon regi terv. Csak meg nem talat senki hozza eleg penzt!

mayree 2014.05.14. 21:16:37

@diggerdriver:
turbó

Itt munka közben hallod a hangjukat, nagy fordulaton:
dl.dropboxusercontent.com/u/59397155/vibrok.mp4

mayree 2014.05.14. 21:19:54

@diggerdriver:
A két olajszűrő fölött van a turbó, a motor mögött az a karcsú fehér nyulvány a hidraulika szivattyú: első hátsó tengelyt hidromotorok hajtják, meg az egész hóbelevanc elektrohidraulikus módon működik.

klappol 2014.05.14. 21:20:03

@mayree: Értem most már, de utánna is nézek.

@diggerdriver: Magát a mocit igen, írtam is neked, de azt a dugattyús vackot nem tudtam. Nem tudok én illeneket.

Szégyen ide, vagy oda. Most nézem meg.

mayree 2014.05.14. 21:25:26

@diggerdriver:
Volt egy tengerész barátom (már nyugdíjas), ő még hajózott az utolsó magyar tengerjárókon, sőt utána is egy ideig hogy megszűnt a hajózás.
Na ott vannak firnyákos gépek, csuklós hajtókar meg ilyenek. Persze lövésem sincs azokhoz, a legnagyobb motor amit láttam meg mosogattam a dugattyúit az kb. 1976-ban egy Deutz fúróberendezés motor volt a kanizsai gépgyárban, ahol átvizsgálták meg felújították a fúrás berendezéseit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 21:25:37

@Cascabel:
A VIII. kerület Budapesten rezervátumnak számít? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:26:15

@mayree:
Igen, látom.
Nagyon régen voltak a kéttengelyes szovjet honvédségi áramfejlesztők.
Talán ismerted őket.
Négyhengeres kétütemű dízel ROOTS fúvóval.
Olyan hangja colt mintha szét akarna pörögni közben a valós fordulat 1600volt.
Mivel kétütemű 3200-nak hallatszott.

klappol 2014.05.14. 21:27:10

@diggerdriver: De Apumnak a régi Danuvia 125-ös paramétereit, amit 63-ban vett azt ismertem, belülről is. Lehet még ma is :))))))))))

2014.05.14. 21:29:09

@mayree:
En nem tudok ketutemu diesel motorrol a vibrokon. Kettot ismerek, a HEMI-t es az IO-t (a Western Geo utodja), mindketto negyutemi Caterpillar vagy Detroit Diesellel mukodik. A Sercelen (CGG) is Caterpillar motor van. Ettol fuggetlenul elkepzelheto, hallottam 2 motoros vibrorol is, kulon a mozgasra es kulon a razasra.

2014.05.14. 21:33:30

@diggerdriver:
Emlekszel meg a regi MIA motorokra? Ketutemu dieselek, el sem lehetett rontani oket, olyan egyszeruek voltak:) Azt hiszem, volt a MIB vagy valami hasonlo is.

mayree 2014.05.14. 21:34:07

@diggerdriver:
Tüzér voltam, nem hallottam én semmit :))))
Ezek is olyan 1600-on mentek, azt hiszem az a high, 1200 pedig a low, a normál gurulás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:35:23

@mayree:
A Lanz Bulldognak meg a hoffernek volt egy darab vödörnyi dugattyúja.
izzókúpos úgynevezett féldízel volt.
Meg kellett melegíteni a hengerfejben az izzókúpot és az gyújtotta be a gázolajat.

www.youtube.com/watch?v=Qm6nHPcRT-A

klappol 2014.05.14. 21:35:44

@diggerdriver: Te aztán összeszedel mindent :D:D:D,

hogy lehet ilyet találni, most őszintén? :))))))))))))))))))

mayree 2014.05.14. 21:36:44

@Cascabel:
Sokféle motor van, a legelső amiről hallottam a Westernnél Szíriában, az kétütemű volt, meg is lepődtem.
Szerintem a mieinken is négyütemű van, sima mezei Volvo meg caterpillar.
Elképzelhető hogy régen olyan volt, mostanság pedig négyütemű? Gőzöm sincs, de megkérdem a vibetech-et amint itt lesz :)
(Egyiptomban három tengelyes Maraudereink voltak, azóta pedig csak Sercel.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:37:29

@Cascabel:
Igen, azok stabilmotorok voltak.
Terménydarálót vagy valamilyen eszközt hajtottak.
A Csonka féle 750-es boxer benzinmotorra emlékszel?
Az is stabilmotor volt.

2014.05.14. 21:38:54

@mayree:
Van nekem is egy videom, igaz 15 eve csinaltam, a 4:30 perctol vibrok razas kozben es a vegefele elakadas sarban, valahol Saskatchewan deli reszen, kozel az USA hatarhoz:
www.dropbox.com/s/stpf8a0n5uon8w6/beaver-vibes.mp4

klappol 2014.05.14. 21:40:19

@diggerdriver: Ezen a videon nem te vagy azon a trakesszon? :))))))))))))))))))))))))))))))))))

mayree 2014.05.14. 21:40:35

@diggerdriver:
Hoffert még láttam, körmös kerékkel. :)

A faluban élt egy fűrészes, az MIA motort eszkábált a szerkentyűre. Amikor leállította, másnap egy hosszűra tekert és meggyújtott újságpapírt dugott a hengerbe, betekerte a dúgót, aztán meg kellett húzni a laposszíjjat ami megforgatta a motort :)

Fúrási gyakorlaton Sztalinyeccel dolgoztunk, ott egy kis kurblis kéthengeres benzinmotort rántottunk be, az indította el a dízelt a traktoron :)
A nagy fúróberendezésen pedig valami harckocsi motorok berregtek, az csudás volt ahogy indították sűrített levegővel :)

mayree 2014.05.14. 21:43:10

@Cascabel:
Beugrott, a Detroit dízelek voltak kétüteműek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 21:43:32

@Mr Long: "Csak meg nem talat senki hozza eleg penzt!"

Ezek nem hallottak meg a Kickstarter-rol? :DDDD

2014.05.14. 21:43:54

@diggerdriver:
Emlekszem gyerekkorombol a kormos Hoffere (Hazaarulo volt a beceneve) amit egy ego piros gyertyaval izitottak inditaskor, be kellett dugni a hengerbe:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:45:21

@klappol:
Te figyu haver, ha ez a csaj rászorítana a combjaival a füledre úgy roppanna össze a fejed mint a mogyoró a mókus fogai között.
:))))))))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/udy4047ku5j1a3s16kh.jpg

mayree 2014.05.14. 21:45:59

@diggerdriver:
Hú, nekem nagy élmény a Nílus deltájában valami szivattyú stabil motorja... vagy 2-3m átmérőjű lendkerék, talán 120-as fordulat, egy vagy két dugattyú... nagy légcilinder... csak álltam ott és hallgattam. 1908-ban gyártották :)

2014.05.14. 21:47:27

@mayree:
Kanizsara jartal suliba? A Csulok is, bar o regebben. Ismered? Muszakvezeto volt az E-1-nel, kesobb karbecslo a szeizmikanal. 3-4 eve talalkoztam vele is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:48:13

@mayree:
Igaz, a Detroit dízelei voltak kétüteműek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 21:50:40

Mérnök urak, jól kötöttem be az égőt?
:))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/g2rg5o8k0jciwhiy85dz.jpg

klappol 2014.05.14. 21:52:12

@diggerdriver: Remélem nem találkozok vele,

ha ez még a nők közé sorolható 1-általán, de egy erőjenőnek biztos bejönne.

Nem guszta, egy Nő, de elég férfias muszklikkal rendelkezik azt + kell hagyni:))))))))))

a Nő, legyen nőies :))..........

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 21:54:35

@diggerdriver: Persze, igy a legjobb! A spiralisan osszetekert kabelek egy mini elektromos-tornadot hoznak letre a vezetek belsejeben, ami aztan az ego teljesitmenyet ketszeresere noveli! ;)
Osi indian villanyszerelo trukk. :D

mayree 2014.05.14. 21:55:12

@Cascabel:
hehe, második nejem első férje, persze hogy ismerem, dolgotunk is együtt :)

mayree 2014.05.14. 21:57:43

@diggerdriver:
Ha robbantani akarsz akkor tökéletesen :D

klappol 2014.05.14. 21:59:05

@diggerdriver: Mert az égőt "bekötik"?? :D:D:D

mayree 2014.05.14. 22:00:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Csak nem szabad a bekapcsolás közben nagy fehér elefántra gondolni, mert különben nem működik a tornádó :)

klappol 2014.05.14. 22:01:48

@mayree: :D:D:D a filmed nem nézed tovább? :)))))))))))))) az illatost.

Na én menek

Csőváz :))))))))))))))))

SzZoole 2014.05.14. 22:01:54

@diggerdriver: ez igy nem jo Digge,a masik iranyba kellet volna tekerned,ugy jobb a hatasfoka:)))

mayree 2014.05.14. 22:03:07

@klappol:
nem is kezdtem el, elfoglaltatok :)

klappol 2014.05.14. 22:03:26

@Zoole[uk]: Szerintem is, meg esztékialig is szebb lenne :)))))))))))))

klappol 2014.05.14. 22:04:07

@mayree: Te is ittragdtál, ne kend ránk :D:D:D

mayree 2014.05.14. 22:06:03

@klappol:
ezel a baromi lassú nettel nem is csoda... Cascabel videója másfél óra múlva ér le :)

SzZoole 2014.05.14. 22:06:40

@klappol: az biztos:)))
Meg egy kad vizben probalja ki ugy meg biztosabban vezeti a zaramot:)))

2014.05.14. 22:08:25

@mayree:
Akkor nem hiszem, hogy egy Csulokrol beszelunk. A. Tamas a neve, de mar nyugdijas. Vagy nem hallottam rola, hogy elvalt. Az o felesege programozo volt, de nem a geonal. Akkor a Kalman Mikit is ismerted?

SzZoole 2014.05.14. 22:08:36

@mayree: 'Cascabel videója másfél óra múlva ér le'
Csodalkozol,hany ezer kilometerre laktok egymashoz?:)))

2014.05.14. 22:10:09

@mayree:
Annyit nem er az a video, kar ra pocsekolni az idot.

Mr Long 2014.05.14. 22:13:39

@diggerdriver: Ha égôt akarsz, akkor igen. Ha izzot, skkor nem.

mayree 2014.05.14. 22:15:23

@Cascabel:
Szerintem pedig egyről beszélünk, Tamás, pápai, alacsony srác, háta közepéig ért a szőke haja a '90-es években még... 1 évig voltak fiatalon házasok, azt tudom hogy újra nősült...
Igen :)

SzZoole 2014.05.14. 22:16:18

@Kövérmadár [swe]: nem az olyan mint Vatikan Olaszorszagban,allam az allamban:)))
Meg papaja is van Szava Kopasz Lajos szemelyeben a gardistak meg a nepes rokonsagabol valok:)))

rezsöatya 2014.05.14. 22:16:49

@mayree: mi az osszefugges az elefanttal???

mayree 2014.05.14. 22:17:32

@Zoole[uk]:
Meg a cenzúra :D

@Cascabel: nem kerül semmibe, és tuti jó :)

SzZoole 2014.05.14. 22:19:24

@mayree: miert,most epp melyik orszagban vagy?

mayree 2014.05.14. 22:22:25

@rezsöatya:
Régi dolog... egyszer valaki varázsolni akart és a mester elmondta szépen hogy mit csináljon, de nagyon ügyeljen arra, hogy közben nem gondol nagy fehér elefántra....
Másnap jött az ember, a mester kérdezte, na, sikerült?
- Nem.
- De hát miért nem? Ugye nem gondoltál a nagy fehér elefántra, azt megtiltottam.
Az ember lehajtotta a fejét és azt mondta:
- De, sajnos véletlenül rágondoltam.

Na, eért nem tudnak aranyat csinálni az alkimisták sem :)))))

mayree 2014.05.14. 22:24:10

@Zoole[uk]:
Irak/Kurdisztán... de ez már inkább külön állam.

2014.05.14. 22:24:32

@mayree:
Az a Tamas a Yoyo:) Amikor ismertem, meg notlen volt. Most a Aquaticnal eszlelo, ugy tudom. En a Csulokrol erdeklodtem, o is Tamas:)

mayree 2014.05.14. 22:30:41

@Cascabel: Ismerős, de nem ugrik be... az a baj hogy én csak 2 hónapot voltam Pápán '8-ben, aztán húztam az alföldre a Wegához és ott is ragadtam :)

mayree 2014.05.14. 22:31:14

(hogy én mennyire utálom ezt a billentyűzetet!!!!)

rezsöatya 2014.05.14. 22:32:21

Ez jo...

Es azt tudod, hogy hazilag is lehet elefantot csinalni? :-))))

kepfeltoltes.hu/140514/hazilagos_elefant_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

SzZoole 2014.05.14. 22:33:15

@mayree: az nagyon jo hely,mennyire vagytok biztonsagban?
Az meg van hogy egy muszlim egy zsido es egy kurd menekulnek a haboru elol es melyik mit visz magaval?
A muszlim a korant.
A zsido a torat.
A kurd meg a kutyat.
:))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.05.14. 22:35:53

@rezsöatya: atyam,ezt a fotot ott a Temze partjan loted hajnalban?:)))

2014.05.14. 22:35:57

@Cascabel: Hat nagyon erdekesen gondolkodsz, az biztos. Nem tudom milyen leisure class-ra gondolsz, mert meg a gazdag emberek is a munkajukbol elnek meg. Az mas dolog hogy te nem vagy kepes felfogni, hogy az miert munka, vagy mert a kommunista nezeteid (vagy mit tudom en milyen szelsoseges ideologia) nem egyeznek vele.

Jogot az kovetelhet maganak, aki reszt vesz a tarsadalomban. Az indianoknak meg mar eleve tobb joguk van, mint a tobbieknek, de ezert cserebe ok nem sokat adnak. De ha mar vetkesnek erzed magad, hiszen te is feher ember vagy, miert nem dolgozol egesz evben, es akkor nyugodtan szetosztogathatod kozottuk a penzedet? :) Te mastol varnad el amit magad nem vagy kesz megtenni....

Amugy meg, a gyakori "pakizasod" es "rizsaszemuzesed" miatt kotve hiszem hogy te birnad oket, ha igazan ismerned a napi eletviteluket. De fotelbol konnyu beszelni. :)

Egyebkent a "feher ember" es "urigyerek" kritikan kivul konkretan te mit teszel a tarsadalomban az indian (vagy mas) helyzet javitasan? Aktiv vagy politikaban, vagy advokalsz ertuk, vagy esetleg onkenteskedsz a kozossegeikben? En a tettek embere vagyok, az ideologia csak addig hasznos nekem amig ki nem probaltuk a gyakorlatban. Egeszen nyugodtan csinald amit jonak tartasz hogy te magad megvaltoztasd az indianok helyzetet - en tamogatom az ilyesmit. ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.14. 22:37:35

@mayree: Igen. Itt kovetik el nagyon sokan a hibat. Ugyanis ha kozben a nagy feher elefantra gondolsz, akkor rovidzarlat lesz belole. Sajnos 10-bol 9 embernel ez a trukk rovidzarlattal vegzodik... az elefant miatt! :)

mayree 2014.05.14. 22:37:54

@Zoole[uk]:
Te meg tuti degeci vagy :D

Itt nem lőnek, csak átjárunk az arab térfélre is, az kicsit miazmás. (Múlt év októberében rontottak neki a belügyminisztériumnak vagy 4-5 öngyilkos autóval, meg most pár napja lőttek le valakit itt de hát ugye választások voltak. Londonban több ember hal meg egy nap)
Mindig vigyáznak ránk security népek, többnyire ex SAS, SF, Delta Force, de Afganisztánban volt két ex specnazos srác is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 22:37:56

@Zoole[uk]:
Állaaaaaaaat:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 22:38:54

@Zoole[uk]:
Ő gyártja a kiegészítőket:))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.05.14. 22:40:59

@diggerdriver: ja nem veletlenul kezmuves a szakmaja:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 22:41:52

@Zoole[uk]:
Kézműves???
Köcsögös:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.14. 22:45:12

a nepesseg novekedes az utolso 30 evben Afrikaban volt?

SzZoole 2014.05.14. 22:46:59

@mayree: I'm not Londoner.
Egy igazoltatasnal is a rendor ezt kerdezte; szuletesi helye?mire en;
Degec.A kovetkezo kerdese;es mondja Zoltan mibol tellik maganak egy ilyen autora?mire en;10 eves korom ota lopni jarok:)))

2014.05.14. 22:48:59

@Cascabel: Hat sajnos en meg mar megirtam a valaszom, mielott ezt lattam hogy "befejezted a temat". Neha ugy erzem hogy csak provokalsz mert nehez elhinni hogy tenyleg ennyire egyoldaluan latod a dolgot. Megmondom oszinten rosszul esik hogy akarhanyszor irsz nekem, probalod ereztetni velem hogy moralisan felettem allsz, es hogy en valami "gonosz" reteg kepviseloje vagyok. Pedig ha mar arrol van szo, en bizony onkenteskedtem a kozossegben, aktivista is voltam (bevandorlo ugyekben) es evekig dolgoztam indian csaladokkal. Na mindegy, en is befejeztem.

2014.05.14. 22:50:35

@cougarcat:
Latod, ettol feltem, a szemelyeskedestol, mar banom is, hogy belementem ebbe az indian vitaba.
Peace! :)

SzZoole 2014.05.14. 22:53:02

@diggerdriver: nem kocsogos O,mondom,hogy kezmuves be is bizonyitom:napkozben egyedul dolgozik otthon ily modon,szamol,szazkilecvennyolc,szazkilecvenkilenc,keeeezvaltas.
Ketszaztizennyolc,ketszaztizenkilenc,ketszazhuuuuuuu de jo vot:)))))))))))))))

mayree 2014.05.14. 22:53:40

@Zoole[uk]:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.05.14. 22:55:17

@diggerdriver: te milyen oldalakon szorfolsz ma???

2014.05.14. 23:12:03

@cougarcat:
Elnezest, ha megbantottalak. Ahogy a hozzaszolasaidbol megismertelek, biztosan tudom, hogy rendes, becsuletes ember vagy. En nem, bevallom. Lehet, hogy a kissebbsegi erzesem hozza ki belolem azokat, amiket irok, de ezt most tenyleg komolyan irom. Szeretek provokalni, de nem embereket, hanem nezeteket. Neha olyanokat is, amikkel egyetertek. Megprobalom magam visszafogni ezekutan. Megegyszer bocsanat.

montroyal ( CAN qc) 2014.05.15. 00:31:24

@Mr Long: nem volt fegyverem de pl 2 lany is hozzank csatlakozott a kb 300m-es uton , akik mint kiderult helyiek voltak , szoval csak csapatba lehet 2 utcasarkot menni ..

Papagály (törölt) 2014.05.15. 01:16:04

@cougarcat:
érződik a szavaidból, hogy személyes támadásnak veszed Cascabel szavait. szerintem nem kéne, mert egyáltalán nem annak szánja.
biztos vagyok benne, hogy ő sem ítél el téged a legkevésbé (mint ahogy én sem). sőt!
a kritikája (és az én kritikám) saját magunk ellen LEGALÁBB annyira irányul, mint ellened. sőt, valószínűleg magunk ellen még jobban, mert elhiszem (és nagyra tartom), hogy a szócséplés helyett valóban teszel a magad eszközeivel az egyenlőbb világért.
biztos vagyok benne, hogy sem Cascabel, sem én nem érezzük magunkat morálisan felsőbbrendűnek. az egyetlen különbség közted és köztünk, hogy te nem érzed úgy, hogy mi mind a hárman 'valami "gonosz" reteg kepviseloi' vagyunk, mi ketten meg igen. nekünk van némi bűntudatunk, neked meg nincs.
a 'világrenddel' van baja neki is, meg nekem is. mi nem fogadjuk el az adott kereteket érvényesnek, igazságosnak, tiszteletreméltónak és fenntartandónak. ennyi a különbség, ami tehát csupán "filozófiai".

sokszor nem is szólalunk meg, mert valóban két világnézet ütközik, és sokszor bebizonyosodott, hogy egyszerűen felesleges újra meg újra elmondanunk a változatlan véleményünk egymásnak. ha mégis ezt tesszük, akkor a legrosszabb hagyományokat követjük (igen, a blogon hagyománya vannak annak, hogy az emberek a saját véleményüket újra meg újra, nap mint nap szajkózzák, annak dacára, hogy láthatólag semmi és senkinek a véleménye sem változik tőle a legcsekélyebb mértékben).

talán ezért is a tényszerű közlések azok, amik igazán érdekesek, megkockáztatom, hogy ez - talán azért, mert nem a másik véleményének direkt megváltoztatása igényével lép fel - még akár véleményváltozást is indukálhat a többiekben. mert a valódi véleményét az ember maga formálja meg saját magának, ehhez viszont - normális esetben - a külvilág eseményei, benyomásai, tapasztalatai szolgálnak alapul.

(remélem, Cascabel kijavít, ha - már megint - hülyeségeket beszéltem. :) )

montroyal ( CAN qc) 2014.05.15. 01:42:52

7. match elet-halal... 1-0 ... eddig jo montreal- boston

2014.05.15. 03:05:02

@Papagály:
a 'világrenddel' van baja neki is, meg nekem is. mi nem fogadjuk el az adott kereteket érvényesnek, igazságosnak, tiszteletreméltónak és fenntartandónak. ennyi a különbség, ami tehát csupán "filozófiai".
Azt hiszem, ez a lenyeg. Az en reszemrol meg annyi a kulonbseg, hogy nem is teszek semmit, ugy is mondhatnam, hogy " fotelrebellis" vagyok, csak a szam jar:) De sohasem egyenek ellen, meg a Diggernek is nekimegyek neha, bar sokszor nem merek:) Erosebb mint en, nem csak fizikailag, szellemileg is:)
Az jovoben megprobalom visszafogni magam, nekem se jo, ha akaratlanul is, de megsertek masokat. Nem csak itt, de a valos eletben is sikerul megsertenem nem csak idegeneket, hanem haverokat, kozelihozzatartozoimat is pillanatnyi "elmezavaromban". Lehet, hogy Aspergeres vagyok en is, csak nem tudok rola?:))))
Neked Papagaly igy ismeretlenul is koszonom a "segitseget". En igy nem tudtam volna leirni, ahogy te.

2014.05.15. 05:05:57

@Cascabel: Rad nem lehet haragudni, szoval semmi gond - felotlott bennem hogy talan azert nekem irod ezeket a dolgokat, mert tudod hogy nem vagyok kozombos iranta. :) Azzal viszont nagyon nem ertek egyet hogy te nem vagy rendes, becsuletes ember. Ne legyel igazsagtalan magadhoz..... a vilag bajait a lelkeden hordod en meg azt kivannam neked hogy hagyd a fenebe, legyel boldog. :) (Diggernek nyugodtan nekimehetsz, az mas, ahhoz keszitek pattogatott kukoricat :))

@Papagály: Miert lenne a vilag attol jobb ha en boldogtalan vagyok? Buntudatom pedig van, a sajat baromsagaimmal kapcsolatban...

@montroyal ( CAN qc): Nahat! :))

2014.05.15. 05:28:48

@cougarcat:
Koszonom. De ne gondold, hogy csak neked irom ezeket a dolgokat. Vannak temak, amire erzekenyebb vagyok: az indianok, a feketek, a fasizmus, a diktaturak, a velt igazsagtalansagok. De ezentul hanyagolni fogom itt ezeket. Tudom mi a legerdekesebb, amit te is eszrevettel: vannak nepek, amelyek kevesbe szimpatikusak nekem:( Tudom, nem helyes, de a tapasztalataim, es nem a jozan eszem dont sokszor:)
Megegyszer koszonom. Hidd el, nagyon bantott, hogy kellemetlenseget okoztam. Latom, igazi, verbeli "islander" vagy, meg tudsz bocsatani:)

2014.05.15. 06:45:03

@Cascabel: Ne szabadkozz es nehogy bankodj emiatt! :) En is csak erzekeny vagyok bizonyos dolgokra, meg benyomodik a gomb nalam, aztan lejatszodik a "musor". Csak nyugodtan ird le a velemenyed.... legfeljebb kettonknek nem szukseges vitatkozni mindenrol - en ugy sem vagyok jo ehhez. A masodik kor utan nyulok az atomfegyverert, nincs hozza turelmem. :)

Papagály (törölt) 2014.05.16. 00:45:25

@cougarcat:
nem lenne jobb. nem szándékom bűntudatot kelteni senkiben, még kevésbé szeretném, ha boldogtalan lennél.

a bűntudat akkor tolerálható, ha cselekvésre ösztönöz, de akkor is csupán szükséges - vagy szükségtelen - rossz.

a bűntudatot nem magunk választjuk, a helyzetünk elemzése után jut az ember a lelkiismeretével ilyen vagy másmilyen eredményre. sem jogom, sem szándékom bárkin számonkérni, mit mond a saját lelkiismerete. ha tartozunk valakinek, hát - az én értelmezésemben - csakis saját magunknak. magunkkal kell elszámolnunk, isten nem fog bennünket elszámoltatni (vagy ha mégis, hát tévedtem :) ).

nézőpontom szerint amúgy a bűntudat nem fontos elem ebben a történetben. inkább azt mondanám: kiábrándító látni, hogy az a közösség, amibe beleszülettem, etikátlan és megvetendő.
erre a problémára nem várok megoldást, sőt együttérzést sem, csupán jelezni akartam, hogy egyáltalán nem veled van gondom, hanem a körülöttünk lévő társadalommal. bűntudatom annyiban van, hogy mindannyian alakítjuk, és közösen TOTÁLIS felelősséget viselünk a tetteiért. csakúgy mint a demokráciában: kb. 1/30.000.000 arányban TE vagy a felelős azért, amit ma kanada elkövet (jót és rosszat egyaránt). együtt a 30 millió kanadai teljes felelősséget visel az országban történő dolgokért.
ugyanez persze rám is igaz, bár jelenleg nem is tudom, hogy melyik ország történéseiért vagyok arányosan felelős. :)

a te alapállásod az, hogy a rendszer jó, de legalábbis a kívánt (kiegyenlítő) hatások a rendszeren belül elérhetők.
mi azt gondoljuk, hogy a rendszer velejéig romlott, a kívánt hatás a rendszer megbuktatásával érhető el.

egy analógiával: a "vitánk" ahhoz hasonlít, mint a 80-as évek reformkommunistái (pozsgayék) és a demokratikus ellenzék (beszélő, szamizdatosok, pl. solt ottília) vitája, hozzáállása az akkori idők szocializmusához.
nem hiszem, hogy erkölcsi értelemben pozsgay felett álltak volna azok, akik szerint "kádárnak mennie kellett". mindkét oldal egyfelé igyekezett, csak az egyik hitt abban, hogy a rendszer belülről, reformokkal megváltoztatható, a másik oldal meg úgy gondolta, valódi változás csak a rendszer lebontásával, megbuktatásával érhető el.
a magam részéről a határokat feszegető reformkommunistákat sokkal többre tartom, mint a langyos fűben lapító többség konformizmusát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.16. 00:49:51

@Kövérmadár [swe]: Nem.Pedig lehet, hogy annak kellene lennie...
:D

2014.05.16. 01:44:41

@Papagály: Nem arrol van szo, hogy en a rendszert "jonak" tartom - de elhetonek, hasznalhatonak tartom es oszinten csodalkozom hogy te ennyire rossznak latod. Mennyi ideig eltel Kanadaban hogy ugy erzed, a rendszert meg kellene buktatni? Milyen rendszer az, ami neked megfelelo lenne es hol letezik ilyen a gyakorlatban? Es ami a lenyeg: mit teszel konkretan azert, hogy mas legyen a vilag? Mert ugye a cselekvest mindig attol varna el az ember, aki panaszkodik valamire, nem attol, aki meg van elegedve. :)

Ami a felelossegvallalast illeti - persze, a tarsadalomban mindenki vallaljon felelosseget, nemcsak a feherek, hanem mindenki mas is.

2014.05.16. 07:33:15

@cougarcat:
Olyat leirni, hogy megbuktatni barmilyen rendszert, rendkivul konnyelmu, meggondolatlan es veszelyes dolog:(((((
Ilyennek sulyos kovetkezmenyei is lehetnek.

2014.05.16. 07:46:59

@Cascabel: Nem tudom hogyan gondolta pontosan Papagaly, azert tettem fel kerdeseket. De itt pl. amugy se lehetne megdonteni a rendszert, viccesen azt lehetne mondani hogy "a rendszer megdontese erdeklodes hianya miatt hatarozatlan idore elmarad". A kanadaiak maguk is elismerik hogy milyen kenyelmesek es onelegultek amikor politikarol van szo. :) En a kollaboracio hive vagyok - gyakorlati kerdesekben kulonbozo vilagnezetu emberek is kepesek egyutt mukodni. Tobbet ersz el mezesmadzaggal mint eroszakkal, szerintem.

2014.05.16. 08:47:54

@cougarcat:
" En a kollaboracio hive vagyok - gyakorlati kerdesekben kulonbozo vilagnezetu emberek is kepesek egyutt mukodni. Tobbet ersz el mezesmadzaggal mint eroszakkal, szerintem. "
Pontosan. En a legvadabb almaimban sem gondolnek arra, hogy egy rendszert megdonteni:) Nem is lehet, nincs is ertelme. Kritizalni lehet, ami nem tetszik, vagy ha annyira nem tetszik, el lehet menni:)

2014.05.16. 19:36:25

@Cascabel: Hat sokszor gondolok ra, amikor kritizalom a mi kis rosszul mukodo miniszteriumi rendszerunket (amit sajnos tenyleg joggal kritizal a kozvelemeny), hogy ha majd nyugdijba mentem, irok egy tenyfeltaro blogot. Angolul, hogy azok nezzenek szembe ezzel, akiknek inge lenne. Sajnos mi "frontline worker"-ek nem tudunk sokat tenni a rendszer megvaltoztatasara. Kitoltunk kerdoiveket, osszel volt egy kis picketing, aktivak vagyunk a szakszervezetben, gyulesekre jarunk, elmentunk az MLA-hez, stb. De a jelenlegi BC kormany nagyon eros kezu, semmi valtozas. Bar nem engem karositanak meg, de azt is latom nap mint nap hogy milyen problemakat okoz a kulonbozo szocialis programok drasztikus csokkentese, az ures igergetes es a kozvelemeny felrevezetese. Legalabb ismernek el hogy egesz egyszeruen nem tudunk tobbet tenni mert nincs ra penz .... de inkabb a demagogiat valasztjak, ezert rajtunk, dolgozokon csattan az ostor. Persze ez nem szemelyes panasz, nekem igazan nincs okom panaszra. :)

Papagály (törölt) 2014.05.16. 20:21:05

@cougarcat: nem a kanadai rendszert kritizálom (semmi gondom vele, a létező "világok" - értsd: országok - közül az egyik legkevésbé rossz), hanem a világban lényegében mindenütt uralkodó "rendet". az igazi problémák sokkal mélyebben vannak, a politika csak a felszín.
nagyon röviden azt mondanám: az emberiség "küldetését" illető (természetesen soha ki nem mondott) metanarratívák szintjén vannak szerintem a gondok, ill. Mother Culture erről szóló tanításaival nem tudok azonosulni.

semmit sem teszek, de érlelem magamban, hogy kivonulok a társadalomból. szerintem a legtöbb, amit tehetünk az az, hogy megpróbálunk egy alulról szerveződő, működő közösséget létrehozni, ami a lehető legfüggetlenebb az agresszív, elnyomó és igazságtalan politikai világrendtől, a bűnöző országoktól, az olyan agyrémektől, mint tulajdon, jog és pénz.

ha van valami csekély esély e doomed faj továbbélésére (amit jelenleg inkább nemkívánatosnak tartok), akkor az alulról szerveződve, kisközösségekből fog megszületni.
ha valahol, hát egyedül a kisközösségekben a jövő, ez a varázsigém. :)

a tagadás önmagában sehová sem vezet, és haszontalan a kritika is. akinek nem tetszik, ki kell lépnie, és egy újat, szebbet, jobbat, élhetőbbet létrehozni, ezzel mutatva pozitív alternatívát.

2014.05.16. 20:56:48

@Papagály: O, ertem. :) Itt nagyon sok ember azt a megoldast valasztja, hogy kivonul a tarsadalombol. Most olyanokra gondolok akik vesznek egy nagy acreage-et kulteruleten, tavol a varostol es ott a vilag zajatol elszigetelve elnek. Zoldseget, gyumolcsot termesztenek, allatot tartanak. Hasonszoruekkel kis, nagyon is jol mukodo kozossegeket alkotnak. Eleguk lett a gyors lepteku, sokszor igazsagtalan, globalis vilagbol. Pl. itt Errington ilyen vagy egyes szigetek a Gulf szigetcsoportban (kedvencem Hornby). Vagy elmennek Mexikoba es ott elnek egy joval egyszerubb, fosodortol tavoli eletet. Nekem tulajdonkeppen ez szimpatikus eletforma, de ha azt akarom hogy nyugdijam legyen, akkor egyelore nem tudom ezt megtenni.

Papagály (törölt) 2014.05.16. 22:22:01

@cougarcat: @Cascabel:
visszatérve az indiánokra, mit szóltok ehhez a történethez?
(mese arról, hogy miért "táncolunk" többet, mint amennyit muszáj lenne)
www.emorywilder.org/uploads/3/2/1/8/3218149/ishmael_dancers.pdf

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása