oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 08. 06:47,  A külföldi munkavállalás nehézségei 510 komment

2014. május 08. 06:47 Határátkelő

A külföldi munkavállalás nehézségei

Abból akad egy pár, a mai írásban három, sok szempontból tanulságos történet szerepel Zé tollából. Közös bennük, hogy egy kis tervezéssel, gondolkodással (és az egyik esetében talán kisebb arccal) mindegyik elkerülhető lett volna.

éttermi konyha 3.jpg

„Az elmúlt napok itteni történései adták az okot rá, hogy billentyűzetet ragadjak és néhány gyakran elkövetett hibáról írjak, melyet a külföldön boldogulást kereső munkavállalók követnek el.

Én már négy éve dolgozom külföldön, nekem se úgy pottyant a munkahely az ölembe, sok-sok kudarc és munka után értem el azt, hogy elmondhassam, biztos állásom és anyagi biztonságom van. Úgy gondolom, hogy eleget láttam és hallottam ahhoz, hogy néhány jótanácsot adjak másoknak, hogy elkerüljék a csalódásokat.

Három rövid, itt megtörtént esetet szeretnék elmesélni, melyekben az a közös, hogy előrelátással mindhárom „tragédia” elkerülhető lett volna.

Kéregető a főpályaudvaron

Még évekkel ezelőtt, mikor épp ebédeltem az itteni főpályaudvaron a barátommal, megszólított egy középkorú férfi, kevert magyar és német beszéddel. Én inkább magyarul kérdeztem vissza, ne nehezítsük meg egymás dolgát.

Állítása szerint egy hónapja jött Münchenbe munkát keresni, de még mindig nem talált semmit. Most már feladta, szeretne hazamenni, de nem érti, hogy miért nem tud jegyet venni, ugyanis tegnap óta felment az ára, és már nincs elég pénze a hazaútra. Azt szeretné, ha kisegítenénk pár euróval, hogy haza tudjon utazni.

A története akár lehetett igaz is, vagy csak egy újabb trükk a pénzszerzésre, ezt nem tudtam eldönteni. Most én csak az igaz ággal foglalkoznék.

A nemzetközi vonatjegyek ára naponta és vonatonként változik. Minél hamarább vásároljuk meg, annál olcsóbb, minél tovább húzzuk, annál többe fog kerülni.

A legolcsóbb vonatjegyek 29 eurótól kezdődnek, de ezt célszerű már hónapokkal korábban megvenni, mivel csak korlátozottan áll rendelkezésre. Ezután több lépcsőben emelkedik, így vásárolható 49-ért, 79-ért, de 100 eurónál drágábban is, vonattól, időponttól és távolságtól függően. Nos, a férfi a végsőkig kitartott, felélte az összes pénzét és már egy azonnal induló vonatra sem maradt elég pénze!

Elkövetett hibák

- Soha ne tegyünk fel mindent egy lapra, hogy majd megoldódik valahogy;
- Rendelkezzünk elegendő pénzzel arra az esetre, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy terveztük;
- Ne induljunk neki a vakvilágba úgy, hogy nincs kint ismerősünk és már lefixált állásunk;
- Egy hazaútra való pénzmennyiség mindenképp maradjon nálunk, de a legjobb, ha megvesszük a vonatjegyet oda-vissza már az elején. Ha összejön az állás, minimális veszteség az elbukott jegy ára, ha viszont nem sikerül elhelyezkednünk, legalább a hazaút ki van fizetve!

Végül nem adtunk neki pénzt, aki ilyen felelőtlen, az vessen magára, vagy keressen egy később induló olcsóbb vonatot vagy autóbuszt.

Autóval Németországba

A következő történetet csak hallottam, de én elhiszem, hogy megtörtént. Egyik kollégám hazafelé magyar szót hallott egy autó mellett. Mire odaért, kiderült, hogy négy fiatal magyar várakozik egyre kétségbeesettebben.

Még Magyarországon találtak egy németországi álláslehetőséget és azonnal el is indultak. Szállást és ellátást ígértek, csak jöjjenek ki. Mire kiértek, addigra a megadott telefonszám már nem volt elérhető, és ott ragadtak munka nélkül egy kis faluban. Már napok óta a kocsiban laktak, várva, hátha mégiscsak megcsörren a telefon, de hát több nap után erre már nem sok esély maradt…

Pénzt nem hoztak, sőt a kiutazáshoz is pénzt kértek kölcsön. Már mentek volna haza, de benzinre sem maradt pénzük…

Kollégám szívesen segített volna rajtuk, de mégis mit tegyen értük? Még egy emberen lehet segíteni, de négyen? Nem vihette a munkásszállásra mind a négyet, vagy tankolja meg az autójukat önzetlenül?

Elkövetett hibák

Ugyanazok, mint az előző esetben, bár nekik legalább volt egy munkalehetőség ígéretük, de mint utólak kiderült, ez bizony kevés. Vajon azóta hazajutottak vagy megcsörrent mégis a telefon? Ezt már sajnos nem tudta egyikünk se meg…

Szakácsként Németországban

A következő fejezet a poszt igazi témája, mely miatt belekezdtem az írásba.

Az én munkahelyemen nagyon meg vannak elégedve a magyarokkal, így mikor egyik kollégánk felmondott, logikusnak tűnt, hogy helyette is egy magyart keresünk.

A keresgéléssel mi, alkalmazottak lettünk megbízva, de ez igen nehéz és hálátlan feladat. Olyan szakácsot kellett találnunk, aki azonnal tud kezdeni, nincs családja, felesége, gyereke és a konyhában is megállja majd a helyét. Fontos, hogy megbízható legyen, hiszen ha baj történik, az a mi felelősségünk is.

Végül az egyik magyar kolléganőm (aki nem közvetlenül velünk dolgozik, csak a munkahelyünk azonos) ajánlott egy alkalmasnak tűnő jelöltet, akit értesített is, hogy jöjjön, amint csak tud, három nap próbamunkára.

(Itt jegyezném meg, hogy hihetetlen, hogy mennyire nem mindegy, hogy valaki külsősként kerül be egy csapatba, vagy valakinek az ajánlásával, akivel együtt is dolgozik. A valakinek a valakijét gyorsan befogadják az emberek, de egy külsősnek nagyon nehéz megfelelni, még akkor is, ha nagyon jó.)

Már itt kezdődtek a gondok, a megbeszélthez képest kerek egy napot késett! Utána viszont munkába állt azonnal, három napra rá pedig megkapta a fél éves próbaidőről szóló szerződését. Április közepétől már dolgozott. Mivel az április darab hónap volt neki, azt a bért hozzácsapták a májushoz, így hó végén velünk együtt nem kapott fizetést…

Szakács létére se munkáscipőt, se kést, se munkaruhát nem hozott, mindent mi adtunk neki kölcsönbe. Egy idő után pedig már pénzt is, áthidaló megoldásként (persze a külföldi magyarok nem tartanak össze, ugye-ugye?).

Sajnos azonban rengeteg probléma volt vele, a munkáját hanyagul végezte, nem ügyelt a rendre maga körül, egyedül hagyni nem lehetett, mindig kellett tolmács is mellé.

Emellett erős dohányos volt, és ha nem kapott cigiszünetet, az a munkáján is erősen meglátszott. Főnököm türelmes volt vele, sőt engedékeny. A beosztást úgy írta, hogy magyar mindig legyen vele, esténként pedig korábban hazaengedte. Én emiatt dühöngtem, hogy mit kivételezik vele, miért nem én mehetek korábban haza?

Rengeteg mindent félbehagyott ilyen-olyan indokokkal, a kupi és a kapkodás az mindennapos volt. Hol a hűtőajtókat kellett visszacsukdosni utána, hol a díszeket rápakolni a tányérjaira helyette. Ha megkértük egy munkára és az nem tetszett neki, inkább ment máshoz, hátha a másik jobb vagy könnyebb munkát bíz majd rá.

Az elmúlt egy hónapban két jelentős (?) focimeccs is volt a tv-ben, melyre természetesen elkéredzkedett, a foci mindennél fontosabb, minden más másodlagos volt. Emiatt én megint morogtam egy sort, mi meg maradhattunk tovább, dolgozhattunk többet, pedig ő volt az új, nem mi!

Emellett azonban a szórakozásra nem sajnálta a pénzt, a sör része volt az alapvető élelmiszereinek, aminek a hatása szintén meglátszik mindenkin idővel.

Egyik alkalommal pedig munkaidőben szaladt át munkaruhában a szomszéd étterembe, leellenőrizni, hogy az ottani TV-n adják-e a meccset, mert akkor munka után siet majd oda TV-t nézni. Pechére összefutott a szabadnapos főnökömmel az udvaron, aki csak mosolygott, de szerintem azért megjegyezte magának az esetet.

Én szerencsére nem dolgoztam együtt vele, a konyha másik sarkából figyeltem, és hallgattam csak. Egy idő után mindenki hozzám járt panaszkodni, hogy ők már nem bírják: megint félbehagyta, megint áll a kosz mindenfelé és persze megint nincs a konyhán!

Emellett az egyik kölcsönkért kés hegyét is letörte, így egyre feszültebbé vált a hangulat.

Végül egy péntek estén a főnököm egy köteg papírral ballagott lefelé az irodából, majd maga mellé intett egy németül igen jól beszélő kollégámat és elvonult az új kollégámmal. Engem pedig elküldött dolgozni, hogy ne halljak semmit. Én akkor már tudtam, hogy ez semmi jót nem jelent, és igazam is lett!

Szombat-vasárnapra szabadnapot írt be neki, hétfőn-kedden még beírta teljes napra, szerdán pedig már csak 17:30-ig. A hétvége mindig forgalmas, így az elején még nem is értettem, hogy miért ússza meg megint…

Majd jött a rossz hír: ennyi volt! Szerdán még dolgozhat, de szombatig el kell hagyni a szállást is (Ez az egyik nagy hátránya a munkaadó által biztosított szállásnak, a munkahellyel együtt a szállás is szinte azonnal megszűnik).

A hétvége nekünk nyugisan telt, leszámítva a sok vendéget, de még hátra volt a következő hét eleje. Érdekes, hogy itt mi a bérpapírt már a hó vége előtt pár nappal megkapjuk, majd egy-két nap és jön a fizetés is a számlánkra. Mindez még a hónap utolsó napja előtt. Mielőtt bárki irigykedne, ez a rendszer csak egyszer jó, utána mi is 30-31 napot várunk két fizetés között.

Mivel valaki mindig szabadnapos, más-más banknál is vagyunk, más-más településről, ezért a bérpapírok is és a fizetések is pár napos elcsúszással érkeznek meg nekünk. Előfordul, hogy valakinek már fizetése is van, valakinek meg bérpapírja se…

Már a bért is megkapta mindenki, de az új kollégám még bérpapírt sem kapott, így egyre idegesebb lett. Utólag már rájöttem, hogy ez végül is logikus, mivel ő már elmegy, nem kapja meg a bérét előre, mint mi, hiszen akkor azonnal leléphetne, anélkül, hogy ledolgozná a hónapot.

A pénzét ekkorra már rég felélte, sőt már tartozott is, volt még öt napja, a kettő szabadnapjára étkezés nem jár, de fizetés még sehol. Ideje lenne megvenni a jegyeket is haza, de hát nincs miből…

Az egészben az a legszörnyűbb, hogy nem egy fiatal pályakezdőről van szó, hanem egy felnőtt férfiről. Én ennyi idősen már sok mindent elértem, ilyen bajba sose kerültem, ennyire még soha nem nullázódtam le anyagilag, mint most ő. A másik igen súlyos gond pedig az, hogy hat hét alatt nem volt képes elintézni a bankban a bankkártyát, így csak személyesen tudott volna pénzt felvenni.

Csütörtök Németországban ünnepnap volt, minden zárva tartott és a munkahelyem irodistái sem dolgoztak már. Ha csak pénteken utalnak, akkor az csak másnap érkezik meg, de akkor már szombat lesz és a bank megint zárva tart. Következő nap vasárnap, bank még mindig zárva…

Az egészhez a főnököm hozzáállása volt a legmeglepőbb. Velünk mindig segítőkész, így az iroda után hozzá is elmentünk segítséget kérni. Mikor tolmácsoltam neki, hogy kellene pénz, lehetőleg azonnal, mert már nincs semennyi, akkor lerendezte annyival, hogy ez nem az ő problémája és ez nem óvoda, ő pedig nem óvó bácsi, hogy a mi magánügyeinket intézze!

Persze valahol érthető is a hozzáállása, de velem eddig még mindig segítőkész volt.

Nos, azóta a bizonyos pénteki nap óta meg ment a morgás folyton, hogy őt hogy átvágták, hogy kitoltak vele, meg a szemét németek ingyen dolgoztatták… Hogy mennyire megbánta, hogy egy ilyen helyre elkerült… Most már mindenkinél elérte, hogy mindenki menekül előle, csak hogy ne kelljen hallgatni a nyafogását.

A pénz végül másodikán megérkezett, és a főnök megengedte, hogy még két napot maradhasson a szálláson. Azóta nem láttuk, valószínűleg ünnepel valahol az első itteni fizetéséből…

Elkövetett hibák

- Azért mert van egy külföldi állásod, ne bízd el magad, hogy te fogsz nyugdíjba menni;
- Elsősorban dolgozni gyere ki, ne csak szórakozni;
- Mivel külföldön senkire nem számíthatsz, kerüld a konfliktusokat, próbálj kijönni minél több emberrel;
- „Rómában élj úgy, mint a rómaiak” – tartja a régi mondás, hallgass a többiekre, ha azt mondják itt így kell, akkor ne csináld úgy, ahogy te gondolod;
- A hivatalos ügyek intézését (bankkártya, lakcím bejelentés, egészségbiztosítás…) ne halasztgasd a végtelenségig;
- Azt meg hogy se kése, se munkaruhája nem volt, már inkább nem is részletezem…”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátóipar Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr786134552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergius 2014.05.08. 23:15:56

@Papagály: A munkabizottságot úgy értettem mint önjelölt sz@rkavarókat akik addig dolgoznak alád amíg el nem jutsz az általad említett kvalifikációs beszélgetésre. Az oda vezető utat kövezik ezek a bizottságok.

Excsimóta (törölt) 2014.05.08. 23:15:56

@Naschkatze (Mostindien / CH): én nem írtam lehúzásról, hanem arra gondoltam inkább, hogy csak magyar közegben éli az életét sok magyar külföldön

A nyelvnél: nagyon fontos, hogy én nem makogásra gondolok, hanem arra, hogy eleve felsőfokon tudtál Hochdeutsch-ot, de a helyi dialektust és szóhasználatot még meg kell tanulnod, ahhoz pedig ott kell lenni ottani emberek között, és bár a sorozatok sokat segítenek, de úgy nagyon nehéz sorozatot keresni és nézni, hogy "na most én akkor egy zürichi sorozatot keresek zürichi nyelvjárással", de bármelyik várost írhatnám, aminek a sajátosságát tanulni akarja az ember.

nyuszigonosz 2014.05.08. 23:30:37

@Papagály: Hát én meg veled nem értek egyet.

2014.05.09. 00:00:15

@andika421:
" A két véglet tudom, de a középutat járòkkal még nem találkoztam. "
Ugy hiszem, en kozeputas vagyok:)
Off: tuleltem az "operaciot":) Sajnos, nem altattak, csak helyi erzestelenites volt. Mondtak, semmiseg lesz, en meg orditottam a fajdalomtol!:( Orvoshoz ezek utan a budos eletbe nem megyek, az biztos!!! (esetleg ugy,ha visznek) Inkabb kuruzslohoz vagy javasasszonyhoz:)

Furos 2014.05.09. 00:07:53

@maxval a gondolkodó birca: Aztan ismertesd mar hogyan allsz bosszut tizszeresen miutan duhbe gurultal?
Kimesz az utcara aztan foldhoz baszkodod a kalapodat..tizszeresen? Vagy nagyon csunyan lerajzolod aki felbosszantott? Szanalmas .....birka

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.09. 00:20:02

@Papagály: Nem tudom, hogy hol élsz, de egyre több helyen szämit a Vitamin B, igaz angolul, de igy a többiek is megértik. :-): blogs.germanpod101.com/blog/2009/08/13/german-slang/
Legközelebb az elsö mondat utän teszek 3db entert. :-)
A PC jegyében ki kell irni, hogy férfi / nöi jelentkezöket värunk. A PC jegyében viszont a tényleges elväräsokat nem lehet kiirni. Az életkor azért volt fontos, hogy közénk passzoljon. A nemzetiség azért fontos, mert a 4. embert kerestük. A bolgär kollégämnak a bätyja volt itt kisegiteni 3honapot, sajnos nem kapott hosszabb engedélyt. Engem nem zavart, söt szoltam is, hogy egymäs között ne angolul beszéljenek, hanem bolgärul, mert tudom, hogy nem rolam beszélnek. Ha meg igen, akkor meg igy järtam. :-) De van akit ez zavar. Olyanokért föl szoktak nyomni, hogy németül kérdezi az egyik magyar a mäsikat, és a välasz, az igen az magyarul megy. Az echte sväjci meg nem jo munkaerö. Nem täppénzcsaläsrol van szo, hanem büdös a munka. Itt amugy 3nap utän kell orvosi igazoläs. És ezt havonta eljätszäk 1x. Itt is terjed az, hogy ök fönöknek születtek. Sok pénzt kevés munkäval, nulla felelösséggel akarnak...
@nyuszigonosz(D): Vicc volt! :-) A bäcsi cuki. Kissé szorakozottnak tünt, de lehetett érteni, csak rä kellett ällnia a fülnek. :-)
@Excsimóta: Akkor megprobälom kifejteni.
Anno a 70-es 80-as években, amikor még minden lassabb volt. Minden sarkon volt olasz klub, pizzéria, catholica unio. Az olaszok csak olasz boltban (nem csak élelmiszerbolt) väsäroltak. Mert ott megértette magät a vevö az eladoval.
Férjem mesélte, hogy volt egy olasz videotékäs. Ott 1olaszul beszélö film pär orära, délutänra (?) CHF 15-be került. A normäl videotékäban meg 1film CHF 5-be.
Szerinted häny olasz kereste sz@rrä magät a honfitärsain?
Ugyan ez ment a spanyolokka, portugälokkal, és mär jopär éve gyüjtönével a jugokkal is.
Ugyan az megy mindenütt.
Az olaszoknak annyival könnyebb, hogy a nyelvük hivatalos nyelv itt. Le tudnak élni ugy egy életet nem olasz nyelvi környezetben, hogy nem kell megtanulniuk mäs nyelvet, mert az összes hivatalos nyomtatväny, körülöttük minden, az élelmiszertöl kezdve a telekommunikäcios cuccokig minden olaszul is van.
Sok helyen a közérdekü informäciokat spanyolul, portugälul, törökül, szerbül és horvätul is kinyomtatjäk.
A zürichi nyelvjäräsba meg beletrafältäl, mert itt az a "menö". Ugy, mint otthon a budapesti beszéd.
Amugy meg nem egy ittenitöl hallottam, hogy ellenszenvet vält ki belölük ha valaki a hochdeutsch utän dialektusban probälja nyomni. Vagy hochdeutsch, vagy helyi dialektus (ami 10km-rel jobbra / balra mär nem ugyan az, bär ezt kihallani kezdöként nem mindig lehet), de a kettöt ne keverd! Egyébként meg tényleg röhelyesen hangzik, amikor valaki megprobälja dialektusban nyomni, és azt a szot amit nem ismer, azt meg hochdeutschban tolja.

adg 2014.05.09. 00:23:16

@cougarcat: Koszi, hogy leirtad ezt. Nekem tenyleg nincs vele bajom, ami nem tetszik, azt nem olvasom el. Viszont sok erdekeset is leir.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.09. 00:29:11

@Sexual Harassment Panda: Sajnos egyre kevesebb a normälis hely...

@Excsimóta: A TV-hez: a Maunika show szerü cuccosokat keresd a helyi adokon, és voilà... hallasz olyan szépségeket, mint ich gehe stadt, vagy ich gehe nach mamma. :-)))
Amugy a sväjciak imädnak röviditeni. Ezt tényleg nem lehet megtanulni, csak itt élve. :-)
@Cascabel: Jobbuläst! Nem hatott az érzéstelenitö, vagy miért fäjt annyira?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.09. 00:29:55

@Furos: Nem, az nem ugy van! Lerajzolod, és összetéped!:-))))

2014.05.09. 00:32:05

@Naschkatze (Mostindien / CH):
" Szerinted häny olasz kereste sz@rrä magät a honfitärsain? "
Az, hogy valaki lehuzza a masikat, nem a nemzetisegetol fugg, hanem embertipustol. Minden nemzetben, orszagban megtalalhato ez az embertipus: a xar, pitianer, telhetetlen, jellemtelen ember. Aki a honfitarsait huzza le, az ennek az embertipusnak a legalja:(

2014.05.09. 00:37:23

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Szerintem nem hatott elegge az erzestelenito vagy az en fajdalom kuszobom alacsony. Most mar tudom, miert nem szeretik az emberek a kateterezest:) Nalam egy vesetol jo hosszan lehuzodo muanyagcsovet huztak ki:( Szerencsere elmult a fajdalom egy ora alatt, de azert eleg kellemetlen volt:)

GERI87 2014.05.09. 00:42:46

@maxval a gondolkodó birca:

"Ezzel kapcsolatban az a vicces, hogy megdöbbentő hasonlóság van a különböző emberi társadalmak között e tekintetben. "

Semmi megdöbbentő nincs benne! Mind emberek vagyunk, így az igények, vágyak, stb. hasonlóak így az élet és társadalom szükségletei, rendszerei is hasonlóak.

Nem beszélve arról hogy ez olyan ősi dolog ami még azelőtt kialakult hogy az ember szétvándorolt volna a világban, na meg azért kapcsolat...ha nagyon-nagyon közvetetten is....de volt a világ társadalmai között, hatottak egymásra...

"Az ateista magyarázat szerint: valahogy kialakult az emberi társadalmak kialakulása idején.
A vallásos magyarázat szerint: Isten adta. "

És miért ne alakulhatott volna ki "valahogy"?
Idő volt rá...
Na meg az ember mindenhol csak ember...

Nem fog egy társadalom gyökeresen eltérő morális alapokat kiépíteni csak azért mert 6000 Km-rel messzebb van mint a másik...
Itt is ott is lopnak, házasodnak, esznek, ölek stb. az emberek és ez hasonlóan befolyásolja az egyén életét, a közösséget, társadalmat így hasonló válaszokat és megítélést szülnek...
Mi a meglep ebben? semmi.
Nincs "külső" , "felső" erő, akarat e tekintetben sem.

Papagály (törölt) 2014.05.09. 00:42:47

@Excsimóta:
"Persze ördögi kör, mert amíg nem tudsz osztrákok közé kerülni, addig nem tudsz jól megtanulni osztrákul, amíg meg nem tudsz jól, addig nem tudsz bekerülni."

az én tapasztalataim ezt nem támasztják alá. amikor dolgozni kezdtem ausztriában, a hochdeutsch viszonylag tűrhetően ment, de egyetlen szót se tudtam "osztrákul". a helyi nyelvjárás ismerete nem volt felvételi követelmény. annak ellenére, hogy a kollégáim természetesen nem hochdeutschul beszéltek egymás között, de a megbeszéléseken se. persze amikor velem beszéltek, akkor ügyeltek rá, hogy lehetőleg irodalmian fogalmazzanak és artikuláljanak.
viszont ahogy egyre jobban értem a helyi nyelvet, egyre kevésbé ügyelnek rá, így a "szubjektív nyelvtudásom" szinte egyszinten van, ami kicsit frusztráló, mert olyan érzés, mintha még mindig alig beszélnék / értenék, pedig már rengeteget fejlődtem.
nem igazán szeretnek hochdeutschul beszélni, azt mondják, furcsa érzés, nevetségesnek hangzik hallani magukat. :)

Papagály (törölt) 2014.05.09. 00:42:47

@Excsimóta: tény, hogy nem egyszerű a dialektusokhoz hanganyagot, "nyelvkönyvet" találni.
itt vannak egész hosszú hangzó anyagok:
www.dw.de/deutsch-lernen/dialektatlas/s-8150
ajánlom azoknak, mondjuk a bairisch-t, akik úgy gondolják, hogy minden német érti a többi németül beszélőt:

a kölsch-t különösen viccesnek találom. isch auch. :)

Excsimóta (törölt) 2014.05.09. 00:42:47

@Papagály: köszönöm a tippeket, nálam már megkezdődött a beilleszkedés, tudom, hogy évekbe telik, csak arra akartam a kommentemmel felhívni a figyelmet, hogy erről is jó lenne szót ejteni néha, mert ez a legfontosabb aspektus, az emberi kapcsolatok, ami leginkább meghatározza az élet minőségét azután, hogy megvan az alapvető éléshez szükséges pénzmennyiség és nyugalom, ami a legtöbb gazdag, nyugati országban (még) megvan.

@Kövérmadár [swe]: nem tudom, ki mondott ilyet. Engem a kivándorláson belül ez a téma izgat a leginkább, hiszen a kereseteket és az árakat, meg minden objektív dolgot meg lehet találni az interneten, éppen ezért az egyes országokban a helyiekkel és az ott élő külföldiekkel való emberi kapcsolatok a legérdekesebbek, hiszen ezt csak egy kivándorló, mégpedig egy magyar kivándorló tudja nekünk hitelesen elmondani, aki évek óta külföldön él és részben vagy egészben megpróbált vagy már beilleszkedett, a helyiek között él, beszél velük, többé-kevésbé ismeri őket.

GERI87 2014.05.09. 00:42:47

@maxval a gondolkodó birca:

"Az ösztön más. Ösztönös, hogy az állat magának akar egy ételt. De az, hogy gyászolunk valakit vagy számon tartjuk ki vérrokon, nem ösztönkérdés. "

A főemlős már értelmesebb lény mint pl egy kutya, énképpel is akár.
De a gyász is lehet evolúciós következmény, értelme meg nem kell hogy legyen, ha nem hátrány akkor megmarad és kész...de lehet hogy a "rokonlátogató" majmok számon tartják ki kicsoda így nincs vérfertőzés vagy a közösség védelmet nyújt stb.
A gyász mint érzelem meg a magasabb intelligencia "mellékterméke" .
mindig lehet racionális magyarázat.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.09. 00:43:44

@Cascabel: Uhh, az gäz! Nekem anno "csak" pärszor szurtäk föl a fülemet ugy, hogy az érzéstelenitö nem hatott, meg egyszer akartak ugy beépiteni a fülembe 1tubust, hogy nem hatott az érzéstelenitö. Akkor mäsik fajtät toltak még belém. Nem lehet, hogy te sem reagältäl jol arra a fajta érzéstelenitöre?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.09. 00:52:23

@Cascabel: Igen, viszont van az a fajta is, aki megtalälta / megtalälja a piaci rést.... vö magyar boltok / magyar äru külföldön, hogy csak a legenyhébb formäjät mondjam... :-)

2014.05.09. 01:14:06

@GERI87:
Az elefantok is gyaszolnak, de ugy tudom, nem foemlosok. Gondolom, naluk ez az evolucio kovetkezmenye, a tobb million ev. Az emlekezotehetsegukrol nem is beszelve. Nem is olyan regen olvastam, hogy a madarak is fejlett kommunikacioval rendelkeznek, sot peldaul erzekelik az autok sebesseget is es azt is bekalkulaljak peldaul egy forgalmas ut atrepulesenel:) Egyes madarak logikai megoldokepessegerol nem is emlitem. Mennyi mindent nem tudunk meg a minket kozvetlenul korulvevo vilagrol.

pappito · http://pappito.com 2014.05.09. 03:37:06

@Excsimóta: "Az nagyon messze van még a beilleszkedéstől, hogy kaptál egy munkát, ahol a szakkifejezéseket megtanultad és a magyarnál több pénz marad a zsebben, időd többi részét pedig csak magyarok között töltöd (barátok, család).

Ezekről a dolgokról miért nem beszél senki?"

Hát beszélj róla.
Nincs általános recept, mindenkinek másra van igénye szocializációban is. Nincs olyan szabály, hogy ha van három helyi barátod akkor te már be vagy illeszkedve, ha csak kettő akkor nem.

adg 2014.05.09. 05:10:22

@gergius: Lehet, hogy pont ezzel vedenek meg artatlanokat. Ha a benzinkutas kihivja a rendort a reszeg soforre, en nem a kutast tartom hulyenek/rosszindulatunak/felelotlennek. Es ha teged csap el a reszeg sofor, pedig megelozheto lett volna, csak a kutas nem akart "rosszindulatu" lenni?
Ugyanez a szemeteles. Ha egy kocsi szemetet kiont valaki az udvarodra, nyilvan feljelented. Ha csak latod, hogy kionti az arokpartra, akkor nem? Mert nem akarsz rosszindulatu lenni? Ugye?

A rosszindulat az, amikor csak viccbol jelentek fel valakit. Feljelentem a szomszedot, hogy veri az asszonyt, az ettermet, akarkit, alap nelkul, aztan rohogok, ahogy magyarazkodnak.
Valami tarsadalmi kontroll nem art, ha van.

2014.05.09. 07:50:36

@adg [Au, Darwin]:
" Valami tarsadalmi kontroll nem art, ha van. "
Aki kepes feljelenteni embertarsat, az mas aljassagokra is kepes:( A feljelentosdi a diktaturahoz vezeto lepcsofokok egyike, de semmi esetre sem a tarsadalmi kontroll resze. Nincs olyan, hogy joindulatu feljelentes vagy rosszindulatu feljelentes, feljelentes van. Leirva vagy kiejtve is undorito.

adg 2014.05.09. 08:01:24

@Cascabel: Ugyanmar, igenis hogy van kulonbseg. Nyilvanvalo buncselekmeny elkovetojet kotelesseged feljelenteni. Ha valaki gyujtogat az utcan, vagy atomreszegen vezet, miert lenne diktaturaba vezeto tett feljelenteni. A peldaban szereplo reszeg sofor tomegkatasztrofat is okozhat, azzal hogy a kutas ezt jelenti, nem kovet el semmi aljassagot.
Nem allhat mindenki mellett vagy mindenhol rendor, hogy csak o jelenthessen, mert ha mas teszi, akkor alljas dolog.
Amikor elloptak a kaputelefonomat meg otthon, meg a szomszedoket is, es tettenertem a gyereket, en bizony rahivtam a rendort. Elszedtem a lakcimkartyajat, amit leejtett, mert reszeg volt az is, es beszoltam a rendoroknek. Most aljas vagyok es diktaturat keszitettem elo, hogy embertarsamnak artottam?

Sajnalom, ha te nem igy gondolod...

GERI87 2014.05.09. 08:13:41

@Cascabel: @cougarcat:

Ehhez nem kell asperger..
Szerintem neki sincs, max beképzeli mert ez érdekes neki:)
A racionális érzelem mentes érvelés, álláspont természetes, bárki (sokan) képes rá...
(Én is: a neten a "hideg" racionális, tény alapú közlésformát kedvelem.)

Netes "akárkik" meg engem sem fognak kiakasztani...naná hogy higgadt.

Főleg ha rohadtul ráér és gépközelben van egész nap:)

Birka egyszerűen egy vallásos, makacs, leggings mániás, feltűnési viszketegséges figura...amiből következnek ezek a dolgai....kurvára ráér (tökmindegy hogy munka mellett, közben stb..egyszerűen ráér, tény) ezért sokat olvas(ott), sok mindenről tud, .(amiről nem arra ott a net) még többről van véleménye.
Ennyi.

Ha meg valami nagyon érdekli az embert akkor beleássa magát
és tájékozott lesz....ehhez sem kell autizmus, asperger meg semmi ilyen neves, címes izé....

GERI87 2014.05.09. 08:13:41

@Cascabel:

Tökmindegy, nem "pontagyú cickányok"...ez a lényeg.

"Gondolom, naluk ez az evolucio kovetkezmenye, a tobb million ev. "

Persze.

"Mennyi mindent nem tudunk meg a minket kozvetlenul korulvevo vilagrol. "

Megismerhető. A megfelelő eszközökkel. ez a lényeg.

2014.05.09. 08:19:55

@adg [Au, Darwin]:
" en bizony rahivtam a rendort "
A rahivas nem feljelentes szerintem. Azt a rendor fogja megtenni.
Lehet, hogy fogalomzavarban szenvedek.
A joindulatu, hasznos feljelentesrol csak annyit: a pokolba vezeto ut is joindulattal van kikovezve:)
En igy gondolom, lehet, hogy egyedul vagyok vele. A feljelentes, mint szo vagy fogalom, nalam negativ elojellel jon le. Lehet, hogy Birca vagyok? :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.09. 08:28:03

@Chris1024: Igen, sok nő együtt kártékony tud lenni!. Most a szalonban, ahol dolgozom vegyesen vagyunk.2 férfi 3 nő. Érdekes, hogy most jött egy magyar fodrász és nem voltam valahogy túl lelkes. Hihetetlen nyomulós és persze tökéletes, ügyes, mindenben felsőfok, persze ezt nem mások mondják, hanem ő mondja/ sőt , nyomatékosan hangoztatja/ magáról. Nekem furcsa......Elvagyunk, de hagyom , hogy küzdje ki a helyét magának....Érdekes belülről látni, hogy fogadnak egy új embert. Anno , amikor én voltam új, azonnal tudatták velem, nincsenek tárt karok, küzdelem lesz keményen, segítség, jó szándék semmi, a próbaidő tényleg kemény próbaidő volt, 3 hónap masszív gyomorideg, és akárhogy kapartam, igyekeztem mint az állat, "i tried to do my best", mindig találtak rajtam fogást..minden napra volt valami szar, oktatás,rapport az irodába, mert ráköhögtem a vendég fejére, ezt ne ide tegyem, azt ne oda, ezt ne így fogjam, sőt...a csúcs az volt amikor a főnököm majdnem 20 év után , elkezdte magyarázni, hogy nem jól fogom az ollót, én aki 3 évig iskolába tanultam a szakmát, nem fél éves tanfolyamon.....És látom persze, ahogy a 2 litván hol öli egymást, hol meg csízelnek, az albán srác próbál marha fontos lenni, és igazi"lelkiismeretes" taposós meneger posztra tör, ezért, árulkodik, minden szarért fut a főnökhöz, mert jó akar lenni, ahelyett, hogy mi 5-en alkotnánk egy jó kis ütős kemény magot, egy kis maffiát, ahol egymást erősítjük.......Ezért mondom , szar szerzet az ember, mindegy milyen náció. Ráadásul ezen a szinten ahol én élek, és dolgozom, itt kint a rabszolga szektort erősítjük.....ennek megfelelően is kezelnek.
És nem szeretek kint lenni....Egyedül a pénz miatt csinálom. A vidéki Anglia gyönyörű, csodálatos, káprázatos. A bennszülött angolok többsége kedves, aranyos, udvarias, barátságos, de kicsit érezni rajtuk, hogy " enough"!!!!
Egyébként nagyjából semmi sem más , nekem legalábbis. Ugyanannyi szar itt is van , mint otthon. És ugyanannyi jó, értékelhető is. Nagy különbségek nincsenek....Egy biztos, nem pisilok be naponta 5x a gyönyörtől, hogy itt lehetek, főleg nem egyedül....../.btw az nagyon gáz, hogy még mindig nincs IPod, Iphone, LCD tv, tabletem, és egyéb parasztvakító eszközöm ?/
/ rötyörészik/

2014.05.09. 08:29:44

@GERI87:
" Tökmindegy, nem "pontagyú cickányok"...ez a lényeg.
"
A pontagyu cickanyoknal lenyegesen kisebb agyu Monarch butterfly is kepes olyan, amit ma meg nem tudunk megmagyarazni: peldaul azt, hogy tobb ezer kilometeres vandorlasa soran mi alapjan tajekozodik.

adg 2014.05.09. 08:29:50

@Cascabel: Az teny, hogy erost negativ kicsengesu szo, es ennek oka valoszinuleg a diktatorikus rendszerekben elvart feljelentesek. Amikor egyik szomszed a masik azert, mert mondott valamit, templomba ment, zsido, vagy csak mert van egy jobb autoja amire biztos lopta a penzt. Ez utobbi most is gyakori, most csak igazan. Sot, a cegen beluli jelentgetesek is eleg durvak szerintem.

De en nem ezekrol beszeltem, hanem a buncselekmenyekrol, pl reszegen vezetni. Es itt azt ertenem, hogy tenyleg reszeg, nem ivott egy sort, hanem alig all a laban. Mindegy, lehet, hogy felreertheto voltam.

2014.05.09. 08:33:22

@sodalisO [eng]:
Ilyet itt nem lehet leirni!! Vagy jot vagy semmit!!!:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.09. 08:38:33

@Kövérmadár [swe]: huu, itt még aludtál, vagy még nem ettél semmit? Kicsit nem nagyon tudtam követni mire gondolsz nagyjából.../ :-DDD/

főleg ez >"Olnetek csak fele ennyi enrrgiat a sajat eletetekbe vagy a parkapcsolataitokba, mindenki jobban jarna... de szamotokra az egy igaz idotoltes a "lattad a Mucika uj ruhajat / baratjat / autojat?""

Szerintem pont ebbe a 2 dologba kell ölni a legtöbb energiát, minden más mehet a levesbe és nem fontos...nekem!!!

Miután nem ismersz és semmit nem tudsz rólam, barokkos túlzás általánosítani... Nagyjából pont én leszarom kinek, milyen ruhája van, sosem érdekelt, nem szempont, azt meg pláne nagy ívben leszarom ,hogy rólam mit gondolnak, tetszik-e a ruhám vagy bármim,vagy szimpi vagyok-e vagy sem, kittérdekel???? :-) Sosem számított, mások hogyan véleményeznének, meghallgatom, vagy elolvasom, de ennyi, nem több.
De most már, hogy ezt elmondtam magamról, többettucccc! .-DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.09. 08:39:27

@Cascabel: Trollibuszokra ez az alapszabály nem vonatkozik! :-DD

2014.05.09. 08:41:35

@adg [Au, Darwin]:
Igen, a feljelentes negative lecsengesu. Angolban a " reporting to the police " tavolrol sem ilyen negativ hangazasu. Mennyit szamit a magyar nyelvben az a rovid kis " fel " igekoto:) Sulya van!!! :)

peacefroggg 2014.05.09. 08:55:14

@maxval a gondolkodó birca: azt hiszem, hogy ezt te is érzed, hogy rossz a példád, mert a konnektorba nyúlkálás életveszélyes, melegnek lenni meg nem az

peacefroggg 2014.05.09. 09:02:21

@maxval a gondolkodó birca:
"Mindenki szabadon dönt. Lehet a rosszat választani."
ezt nem érted, ez nem rossz választás, ha ez neki jó, akkor jó, pont.

"De meg kell adni a választáshoz szükséges tudást."
nem gondolom, hogy a melegeknek el kell mondani a másik álláspontot, mivel ők vannak kisebbségben, nagyon is tisztában vannak vele, hogy a hetero beállítottság is működőképes, csak ők nem ezt választották.
ahogy te is tudod, hogy a pálcikára tűzött sült szöcske is egy lehetséges táplálék, mégsem azt eszed, mert nem kívánod, akkor sem ha valaki megosztja veled a "választáshoz szükséges tudást"

2014.05.09. 09:03:17

@peacefroggg:
" konnektorba nyúlkálás életveszélyes, melegnek lenni meg nem az "
De azert nem is egy eletbiztositas. Paran aldozatul esnek a homofobianak meg napjainkban is.

tableno 2014.05.09. 09:15:23

@peacefroggg: hozzátenném, hogy a tudomány mai állása szerint melegnek lenni nem választás kérdése, hanem olyasmi veleszületett adottság, mint pl a balkezesség (akiket azelőtt szintén próbáltak "átszoktatni", nem túl nagy sikerrel. Amennyiben szabad választás kérdése volna a dolog, erősen homofóbiás társadalmakban nem lennének melegek, hiszen egyszerűen nem érné meg a kockázatot. Viszont a helyzet az, hogy a melegek aránya mindenhol kb ugyanolyan, a társadalmi toleranciaszint csak azt befolyásolja, hogy mennyire kell rejtőzködniük.

tableno 2014.05.09. 09:18:30

@maxval a gondolkodó birca: "Az egyik legnagyobb XX. századi szerzetesünk egy homokos ember volt aki évekig élt homokos párjával! De megismerte Isten tanítását, lemondott a bűnről és a keresztény hit egyik legnagyobb terjesztőjévé lett. Lásd en.wikipedia.org/wiki/Seraphim_Rose" - és ez mégis mire érv? Semmire. Aki szerzetesnek megy, az le kell hogy mondjon mindenféle szexről, akár meleg akár heteró.

tableno 2014.05.09. 09:21:37

@peacefroggg: most vettem észre, hogy te is emlitetted a balkezességet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.09. 09:51:45

@Furos:

Megesett már, hidd el. S igyekszem ezért elkerülni ilyen helyzeteket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.09. 09:54:11

@peacefroggg:

A mai nyugati kultúrának egyik eleme a homokosok éljenzése. Egy mai fiatal ebben nő fel és azt hiszi, hogy ez a normális. Ennek ellensúlyozásaként van szükség a keresztény ismeretterjesztésre.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.09. 09:57:43

@tableno:

Így igaz. A kereszténység nem a homoszexualizmust tiltja, hiszen abszurdum lenne egy betegséget tiltani. A kereszténység csak a homoszexualizmust megélését tiltja és jónak mondását.

Én is ismerek homokos keresztényt, pedofil keresztényt is, semmi gond ezzel, ha a beteges vágyaikat nem élik meg.

Sőt egy homokosnál ez még nagyobb eredmény, ha képes a bűntől magát távol tartani! Hiszen egy normál heteroszexuális embernek ez kisebb gond, mivel meg tud házasodni és ki tudja élni leggitím módon szexuális ösztöneit, azaz számára sokkal kisebb erőfeszítés kell a szexuális bűnök elkerülésére.

2014.05.09. 10:12:27

@tableno:
" hozzátenném, hogy a tudomány mai állása szerint melegnek lenni nem választás kérdése "
En meg azt olvastam par eve, hogy pl. az SA tagja kozul sokan valasztottak a melegseget. A Weimari koztarsasag idejen a nihil,a kaosz, a lazdas, a mindent feladas volt a trendy:) Ezert valasztottak sokan a homoszxualitast, kifejezve ezzel is a tarsadalomrol alkotott velemenyuket. Napjainkban sincs maskepp. Szemelyesen ismerek meleget, aki valasztotta ezt az eletformat, nem szuletett annak, csinos menyasszonya volt elotte.

tableno 2014.05.09. 10:42:55

@Cascabel: hát nem tudom, de én képtelen lennék a homoszexualitást "választani", mert egyáltalán nem vonzanak a férfiak. Ez olyan, hogy megkóstolhatok egy ételt divatból vagy lázadásból, de nem fogok rászokni, ha amúgy hányok tőle. A barátod szerintem eleve biszexuálisnak született, így tudott választani.

Chris1024 2014.05.09. 11:09:25

@Naschkatze (Mostindien / CH): Látom nem egészen ment át mit is akartam valójában mondani.Valójában nem baj ha valakinek büdös a szája biztos nekem is szokott.Csak példának hoztam fel hogy maga a bejegyzés kb annyi információt hordozott egy határátkelőnek mintha én leírtam volna ezt.Személyes érzéseimet valakivel kapcsolatban nem teregetem ki ilyen nyilvános fórumra. Ez szubjektív dolog elmondom a haverjaimnak de nem égetem le ilyen nyilvánosan.Legalább nevet nem írt ez pozitív.Velem már csináltak hasonlót és nem egy kellemes dolog.Ez kétemberes történet.Mindkettőjük valszeg a saját szemszögéből látja a történteket.Szubjektív.Ilyen oldaltól pedig azt várja az ember hogy objektív legyen egy poszt és hasznos.S személyes ellentétet pedig el lehet intézni hogy kibeszéled haveri körben.De ha pl. mi együtt dolgozunk és én állandóan telefonálgatok munkaidőben.Te fogod magad és írsz rólam egy regényt mekkora hülye vagyok lusta és semmirekellő senki ne kövesse a példám szar alak vagyok.....de ha megkérdezted volna elmondom azért telefonálok ennyit mert anyukám otthon beteg és ebben az időben intézem az ügyeit a kórházzal stb.Ez nem valós szituáció csak érzékeltetni akartam mi a különbség valaki morgolódása közt mert antipatikus vagyok neki és egy konstruktív objektív tapasztalat közt ami hasznos egy határátkelőnek.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.05.09. 11:09:25

Minap beszélgettem egy ismerőssel, sikerült találnia egy piaci rést itthon, így nem bírja már egyedül a munkát és embert akart felvenni szabó munkára. Nem is fizet rosszul, a munka is elég könnyű és érdekes, és itthon ugye ruhaiparban gyanítom nincs sz*rásig meló. Na hát amiket mesélt az eléggé összecseng a postban írt szakáccsal. Nem járnak be időbe, korán elmennek, van hogy be se megy dolgozni és még csak nem is szól (elég jófej a srác, ha értelmes indok tuti elengedné), állandóan elmászkál saját ügyeket intézni csak egy pár kiragadott tapasztalat az igen tisztelt munkavállalókról. Néhányan tényleg fordítva ülnek a lovon nagyon úgy néz ki, aztán sírnak, hogy nincs munka és hol a segély.

Chris1024 2014.05.09. 11:21:38

@sodalisO [eng]: Hmmm ez sem túl pozitív kezdem hülyén érezni magam ennyien nem szeretnek itt lenni.Mert én meg nagyon.
De azt én is érzem hogy nagyon kezd enough lenni a sok bevándorlótól az ittenieknek.Valahol azért ez érthető.
Hát igen én sem jókedvemből jöttem el.De nagyon megszerettem itt.És gyakran olvasom az otthoni híreket és elkeserítő.Szüleim elég nagy bajban voltak otthon betegek is.Segítenem kell nekik is.És persze otthon kb semmi munka.Nem is találtam volna.Annyira nem is taposok és törekszek feljebb jutni most jelenleg tudom szánalmasan hangzik de megelégszem azzal is hogy életben maradok.Ha otthon maradtam volna sztem szép lassan felemészt az egész
és annyi.Még fiatal vagyok és nem szerettem volna így végezni.
Abban igazad van hogy minden nációnál van ilyesmi.De olvastam gergiusz újabb posztját és én is hasonlóan látom sőőt tapasztaltam meg mint amit ír.Mesélek röviden tömören valamit.
Van egy taxis ismerősöm.Elment gyerkőcökkel és feleségével hétvégére.Akkor még minden happy volt.Az utolsó napon vasárnap jön egy telefon és közli vele a főnöke holnaptól nem nekik dolgozik köszöntünk.Kiderítette hogy egyik haverja akivel amugy jóban voltak felnyomta a főnöknél.Az okokat hagyjuk de politikai szagú a dolog.Szóval a családi hétvége nem túl szép véget ért.Két gyerekkel és minden velejáróval munkanélküli lett.
Persze nem hiszem hogy a főnöke pont vasárnap jött rá hogy kirúgja majd.Mégis akkor közölte.És az ehhez hasonlóakat tömegesen hallom.Meg ugye az egymás köpködése és ez szó szerint értendő.Amikor pl otthon jártam próbáltam titkolni nagyobb közegben hogy hol dolgozok.De mindig azért előkerült a téma és a múltkor pl láttam egy srác fején hogy amikor meghallotta legszívesebben leköpött volna.Teljesen megfagyott a levegő abban a percben.Biztos mert Londonról volt szó.
Ugye mindenhol olvasni lehet a folyamatos hazaárulózást is.
Egyszóval én már annak is tudok örülni hogy nem köpnek le és van életterem :)
Lehet azért vagyok pozitívabb mert ami itt vesz körül szar az nagyságrendekkel kisebb mint otthon..De küzdök és élvezem hogy egyáltalán küzdhetek.
haha nekem sincs semmi ilyen .De igazából eléggé elfoglalom magam és időm se lenne ilyesmikkel babrálni.

peacefroggg 2014.05.09. 11:30:45

@maxval a gondolkodó birca: és melyik az a nézőpont, amelyik szerint a vezetékek taperolása és a közösülés ugyanaz a veszély? (egy ugyanolyan neművel, hiszen látszólag szerinted más neművel meg nem)
az nem ér hogy meg**sz az áram

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.09. 11:33:37

@peacefroggg:

Egy betegséget egészséges állapotként elfogadni önbecsapás. Ezen kívül lélekromboló.

2014.05.09. 12:01:28

@tableno:
Nem baratom!!!!! :) Csak ismerem, a haverom volt sogora:)

GERI87 2014.05.09. 12:08:01

@Cascabel:

Hát nem az érzelmei alapján az biztos:)

@maxval a gondolkodó birca:

"A mai nyugati kultúrának egyik eleme a homokosok éljenzése. Egy mai fiatal ebben nő fel és azt hiszi, hogy ez a normális. Ennek ellensúlyozásaként van szükség a keresztény ismeretterjesztésre."

A nyugati szekuláris/ateista kultúrából nem alapvetően következik a homokosságnak és egyéb "devianciáknak" az éljenzése...
Ez egy vadhajtása a liberalizmusnak, ami ellen nem mernek, akarnak fellépni.

Nem kell hozzá vallás, csak józan ész.

Én nagyon nem szeretném hogyha a kereszténység lenne a megoldás ezekre, mert akkor megint egy vallás mondja meg hogy mi a helyes és mi nem, ez meg vagy 2-300 év visszafelé....

GERI87 2014.05.09. 12:08:01

@Cascabel:

"Szemelyesen ismerek meleget, aki valasztotta ezt az eletformat, nem szuletett annak, csinos menyasszonya volt elotte. "

Akkor mindig is volt hajlama rá, biszex vagy alapból elfojtott buzi...olyan nincs hogy úgy döntesz hogy mostantól vonzódsz és kész...ebben van egy jó adag biológia, ösztön ami nem döntés, tudatosság kérdése..
Amúgy meg melyik hülye akar önszántából meleg kisebbség tagja lenni annak minden nyűgjével, hátrányával együtt? Előnye mi van? semmi.
Komoly bajok vannak.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.09. 13:20:51

@Chris1024: Figyi. Én nagyon tisztában vagyok sok mindennel. Nem mai csirke vagyok már, amiket megéltem, azokból kötelezően levontam a konzekvenciákat, én már nem tudom ész nélkül élni az életemet, csak úgy, addkinekihaddszóljon módra. Én már tervezek, fontossági sorrenddel , mit miért, meddig, hogyan. Hiszem, hogy ennek csak így van értelme, látom nálad is hasonlóan megért ez a fajta szemlélet. Ez jó.
Persze látom magam körül a dolgokat, nyitott szemmel járok, nyitott vagyok, de már megvannak az alapvető elvárásaim a saját életemmel, életszínvonalammal kapcsolatban is. Átmeneti jelleggel át is alakítottam őket, egy cél érdekében. De vannak dolgok amikhez ragaszkodom halálom napjáig. Ez a családom, a nyugalmam, a kiegyensúlyozottságom, a látható jövőkép, a holnap, a jövő hónap, amire terveket szövögetek, ezek kellenek nekem, ezek húznak előre, nem akarok örökre vegetálni és egy hajvágó robot lenni semmi élettel, vadidegen emberek között, akik nekem semmit nem jelentenek és én sem nekik.Persze ez az én esetem, speciális, itt a világ egyik szegletében egyedül. De azért, hogy könnyebb legyen anyagilag is meg lelkileg is nem adom el a lelkem , nem leszek "kurva", nem fogok összeköltözni, pasit keresni, ......küzdök amig bírok aztán HAZA megyek.
Azt is látom, hogy vannak akiknek ez nem ennyire nyöszörgős, mert van párjuk, körbeveszi őket a család, nincsenek egyedül, a terveiket ennek megfelelően egész más dimenzióban képzelik el. Abszolút érthető és egyértelmű, valószínűleg én is ezt tenném, mert együtt, közösen, egymásért terveznénk és küzdenénk, a közös jövőért. Ott ahol ahol a legjobban adottak a lehetőségek. Ez jó , és szurkolok mindenkinek ezerrel. Mindenkinek mást dobott a gép, ez is rendben van.
Én így, más úgy, remélhetőleg mindenki odaér a befutójához majd és a rajt-cél zászló meglendül, úgy ahogy kell! Szépen , rendben! :-)))))

Chris1024 2014.05.09. 14:59:41

@sodalisO [eng]: Igen értem.Az a gond hogy én azt szűrtem mióta eljöttem hogy már nincs visszautam.Akaratlanul is felégett mögöttem minden.Amikor tartom a kontaktust valakivel otthonról vagy hazautazok a családomon kívül mindenki mással megváltozott minden.A barátaim amikor beszélgetünk persze megy a hogy is mondtad csízelés én smúzolásnak hívom :D
De a hangulat valahogy más lett kívülállónak éreztem magam közöttük.Nem volt miről beszélni mert tök más náluk a téma és néha csak kínos csend.Aztán amikor mesélek akkor meg ilyen szenvelgésbe megy át az egész és közben azért az arcokról lejön hogy valójában mit gondolnak.Általában tök lelkesen mesélgetek mik történnek hol jártam miegymás és megjegyzések meg lefitymáló hülyeségek.Úgy érzem sokkal szívesebben hallanák azt hogy szar nekem itt nem jöttek be az elképzeléseim és szívok mint a torkos mert ők otthon szívnak.
Hogy ez most irigység vagy akármi nem tudom.De kellemetlen.
És amit meséltem is hogy akárhova mentünk és szóba jött hogy Londonban dolgozok kb mintha egy véres pólóban ültem voltam baltával a kezemben.Ráadásul sokakban az a tévhit él hogy milliárdos nyálverő lettem ott a gonosz nyugaton.Erről szó nincs.
Ennek nem látom értelmét.Levontam a következtetést.Nem akartam ennyire radikálisan megváltoztatni mindent.De magától megváltozott.Akkor kezdjünk új világot miért ne lehetnének itt is fontos emberek számomra?De már úgy érzem felesleges lenne a visszaút nincs már olyan kötődés a családomon kívül akiket rendszeresen látogatok is ami ne változott volna át.Ha meg visszamegyek állandóan az lenne hogy mekkora madár vagyok hogy elpuskáztam mint most az hogy nyálverő nyugatit játszó lettem.Ennek meg még annyi értelmét sem látom.Inkább építkezek.Egyébként ha egyedül érzed magad és Londonban jársz és kedved is lenne összefuthatnánk ;)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.09. 15:46:32

@Chris1024: Persze, építkezz csak, te még fiatal vagy előtted a jövő! / hu, ez de gusztustalan közhely! .-))
Aranyos vagy, majd lehet egyszer megnézlek, majd dumálunk egy jót. Bár egy év alatt 1x voltam Londonban, akkor is csak a Paddington környékéig jutottam el.

Chris1024 2014.05.09. 16:21:04

@GERI87: Homokosnak lenni nem deviancia.Ezt nem én mondom hanem tény.Az ateizmusnak meg sztem semmi köze a homokosokhoz.
Én a kereszténységtől és a katolicizmustól sem vagyok elájulva.
Ha jól tudom ők voltak azok másokra próbálták kényszeríteni a hitüket gondolj csak keresztes háborúk.Spanyol inkvizíció ami szabadfolyást engedett a különböző beteglelkű embereknek a legdurvább kegyetlenkedésekre.Ugye az ő remekbe szabott
eszközeik közé tartozik a vasszűz is.Kerékbetörés,boszorkányüldözés.Amerika felfedezésénél a kereszténység nevében egész kultúrákat tüntettek el a föld színéről mindenkit legyilkoltak kínoztak és rabszolgáknak használták.Aztán elhurcoltak mindenkit Afrikából meg ahonnan érték rabszolgának.A rabszolgaság idejében a kegyetlenkedések láttán az akkori pápában erkölcsi dillema ötlött fel....nem emlékszem melyik pápa volt végül kimagyarázta és legitimizálta a rabszolgatartást és a kegyetlenségeket merthogy a biblia egyik részletét ő úgy értelmezte hogy isten engedélyezte a rabszolgatartást.Meg ott voltak a Borgiák is akik mindenkit megöltek vérfertőzők és pedofilok voltak.És ha jól tudom Ferenc pápa pont most fülelt le 800 akárhány pedofil papot akik kiskorú fiúkat maceráltak.Ha valami hát ez a deviancia.Inkább legyen valaki homokos mint beteg szadista tömeggyilkos és pedofil.
A keresztények állandóan ítélkeznek mindenki felett őket ki ítéli el ezekért?Álszentkedés az egész.
Én szem. szerint ateista vagyok azért szóltam hozzá.Magamban hiszek :)

Chris1024 2014.05.09. 16:21:04

@sodalisO [eng]: itt az ideje körbenézned.
Privátba adok elérhetőséget ;)

2014.05.09. 17:48:43

@GERI87: Biztosra nem tudhatom en sem. De "walks like a duck, talks like a duck, says he's a duck" ...:) Az biztos hogy egyedi kategoriat alkot egymagaban a blog.hu kommentelok kozott....

@Cascabel:

Nevetni fogsz, mar nem PC hasznalni azt hogy "to report" vagy "a report", hanem azt kell mondani, hogy "to make a call", vagy "a call". Persze idovel ez utobbi szavak valnak majd negativva, ugyhogy kivancsian varom mivel allnak majd elo. :)

2014.05.09. 17:51:20

@Chris1024:
" Amerika felfedezésénél a kereszténység nevében egész kultúrákat tüntettek el a föld színéről mindenkit legyilkoltak kínoztak és rabszolgáknak használták "
Az un. mai demokraciarol is el lehetne mondani, amit a keresztenysegrol leirtal. A magasztos demokracia neveben, eroszakos terjeszteseben kovetnek el borzaszto dolgkat. Elkepzelheto, hogy par szaz ev mulva atokszo lesz a demokracia is:(
Az utobbi idoben gyakran beszelgetunk egy ateista baratommal a vallas jelentosegerol. Meg van gyozodve arrol, hogy igen is kell a vallas. Mar csak az ad erot, erkolcsi tartast, iranyt, remenyt a ma elveszett emberenek.
" Magamban hiszek "
Mit kezd majd a vilag 7 milliard Istennel?:)

2014.05.09. 17:59:31

@cougarcat:
Ezek szerint erted, hogy miert vagyok felakadva a "feljelenteni" szo hasznalatan. En meg eltem abban a vilagban, ahol termeszetes volt a hasznalata. Otthon meg mindig az.

DieNanny CH 2014.05.09. 18:05:39

@Mr Long:

Nálam úgy van, hogy a hónap általam utolsóként dolgozott napján - mivel h-k-sz dolgozom, így ez lehet 27-e, de akár 31-e is -, otthagyom a családnál a papírt, hogy hány órát dolgoztam, azt ők aláírják, majd elküldik a bölcsinek, ami kb 5 napon belül utalja az összeget nekem.
Az egész bizalmi alapon megy, mert a bölcsi mindenképpen utalja, akkor is, ha hozzá még a családtól nem jött meg a pénz.
Szóval, én valóban munkavégzés után kapok fizetést. (Gondolom, mert órabérben dolgozom.)

2014.05.09. 18:09:02

@Cascabel: Igen, nalunk ennek pejorativ volt az ertelme, en is abban nottem fel. Talan inkabb bejelentesnek kellene mondani most mar? A mai viszonyokat nem ismerem... ahhoz hogy az emberek allampolgari kotelessegnek es ne csak valami negativ doloknak erezzek ezt, az is szukseges hogy tudjak, az illetekesek komolyan veszik oket, foglalkoznak majd a problemaval vagyis lesz is valami konkret pozitiv eredmenye.

Papagály (törölt) 2014.05.09. 19:28:34

@Naschkatze (Mostindien / CH): az már a boszorkányság kategóriájába esik, nem? ;))

Papagály (törölt) 2014.05.09. 19:28:34

@Chris1024:
"Homokosnak lenni nem deviancia.Ezt nem én mondom hanem tény."

ez viccesen hangzik, mert a deviancia nem egy deskriptív tudományos fogalom, hanem csupán normatív: egy adott korban, egy adott társadalomban a mainstreamtől való eltérés. azaz: itt és most a csador a deviáns, máshol meg a csadortalanság.

tovább ront a helyzeten, hogy a deviáns fogalmához tapad némi elítélő felhang is. deviáns az ember 230-as IQ-val is, vagy bachi zeneszerzői képességekkel is, de arra mégse nagyon használják.
vagy: a drogos ugyanúgy deviáns, mint a hitbuzgó, aki naponta háromszor megy a templomba térdepelni, de valahogy az utóbbira mégis ritkábban mondják.

Chris1024 2014.05.09. 19:28:34

@Cascabel: várj én nem azt mondtam hogy istennek hiszem magam..semmi ilyesmi :)
A magamban hiszek azt arra írtam hogy csak magadra vagy ítélve a világban.Ha ilyen humbug mesékhez igazítod mindened akkor az olyan mintha egy disney mesében élnél az pedig csak mese.
Erkölcsi tartást nem ad folyamatosan ellentmondásba keverednek saját magukkal.A saját tetteiket szentesítik míg mások amúgy tök természetes dolgaikat pedig boszorkány üldözik.Teljesen ködös az egész papolnak hogy ez meg az a sátán hatása rád de ők rosszabbat is megtesznek csak hát az szent.
A demokrácia nem ingyen élésre van kitalálva.
Mint pl. a vallások.Semmi másra nem használták csak hatalomgyakorlásra és cserébe nem adtak semmit.És emberek megvezetésére.Az egyetlen hasznos dolgok amiket létrehoztak azok épületek szobrok és alkotások.Szépek.
Összetartó erő lehet egy államforma vagy vezetés.Ez ad erkölcsi tartást és nem egy mesén alapszik.Ami ráadásul képmutató.

Papagály (törölt) 2014.05.09. 19:28:34

@Excsimóta:
" erről is jó lenne szót ejteni néha, "

szerintem mindenki örömmel fogadná az erről szóló posztod, a saját észrevételeiddel, tapasztalataiddal - akár háromhavonta frissítve az újdonságokkal.
így lehet a legügyesebben tematizálni a közbeszédet. ;)

Papagály (törölt) 2014.05.09. 19:28:34

@Cascabel:
"Mit kezd majd a vilag 7 milliard Istennel?:) "

remélem, mindegyikük egyeduralomra tör, s így maguk megoldják a problémát egymás között. úgy érzem, a legjobb úton vagyunk efelé. ;)

Papagály (törölt) 2014.05.09. 19:28:34

@Naschkatze (Mostindien / CH):
még sose hallottam ezt a vitaminos kifejezést, köszi.

Kaksi Kapitány 2014.05.09. 19:29:16

@Cascabel: ...A spanyolok peldaul himlovel fertozott rongyokat akasztottak fel a bokrokra a del-amerikai indianok erdei osvenyei menten, mivel ok ugye belehaltak az akkor europaban mar kezelheto betegsegbe.

na4 2014.05.09. 19:29:23

Egy ilyen barmot minek sajnálni? Már az első másodperc után ki kellett volna rúgni. Csak szégyent hoz a magyarokra.

Chris1024 2014.05.09. 19:58:21

@Papagály: Ok akkor szőszálhasogassunk.Valóban normatív.

"egy adott korban, egy adott társadalomban a mainstreamtől való eltérés"
2014-ben Európában homokosnak lenni nem számít devianciának elfogadott szóval kezelhetem tényként.Ha szó szerint ragaszkodok a definíciódhoz sokkal inkább devianciának számít őket utálni kiközösíteni mert az egy szűkebb konzervatív esetlegesen fasiszta náci réteg rögeszméje.A többség befogadóbb és nyitottabb mára már.

2014.05.09. 20:04:23

@Kaksi Kapitány:
Spanyolok ilyet nem tettek tudtommal. Ellenben az amerikaiak, kanadaiak igen (lehet, hogy urban legend)
A demokracia neveben hamis uruggyel (nem letezo tomegpusztito fegyverek, inkubatorokbol kidobott csecsemok, stb) azonban porig bombaztak egy orszagot, felmillio embert elpusztitva. Afganisztant, Vietnamot, Fulop-szigeteket nem is emlitem. Folytassam?
Inkabb hagyjuk, veget nem ero vita ervekkel, ellenervekkel. En ebben hiszek, meggyozni nem akarok senkit sem, de engem se gyozzon meg senki:) A lelkiismeretemre, tapasztalataimra, logikamra bizom az igazsagot, ami talan nincs is:)

2014.05.09. 20:09:15

@Chris1024:
" A demokrácia nem ingyen élésre van kitalálva. "
De bizony arra. Hallottal mar a "Leisure Classrol" peldaul? :)
" Mindig volt Isten es mindig voltak kivlasztottjai"
(azt hiszem, Ladanyi M.)

DieNanny CH 2014.05.09. 20:25:56

@Papagály:

Én bizony első külföldi napomtól fogva mindig retúrjegyet vettem! A lehető legjobb dolog! Nem tudom, repülőre létezik-e, de buszra és vonatra van Open-jegy, amit megveszel ugyan, de a visszaút pontos dátumát csak a visszaút előtt pecsételteted rá. Így ugyan drágább, de úgymond trezorban van a jegyed, az árát biztosan nem költöd el.
Bármilyen jó családnál is voltam, én mindig így utaztam. Úgyhogy ez egy nagyon megszívlelendő tanács!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.09. 21:11:28

@Chris1024: Hät, ha büdös a szäd, akkor megmondom! :-)
Én amugy is eléggé direkt vagyok, és ez nem mindig szerencsés...
Az a baj, hogy a viläg ezen felén divik a gyüjtögetjük a cuccost, majd a végén egyben rädzuditjuk. :-(
A példäk akkor lettek volna jok, ha az összes tényleg név nélkül ment volna.
Amugy meg volt itt régebben olyan, hogy a posztban valaki nem egészen szépen beszélt a mäsikrol, aztän a mäsik barätnöje megjelent és kérdöre vonta. Majd a mäsik is irt egy posztot. :-) Nem tudom sajnos megnézni, mert fölül nekem nem müködik az orszäg kivälasztäsa, de Angliäs volt, ha érdekel.

@Papagály: Mindig tanul valami ujat az ember! ;-)
@DieNanny [SZ,CH]: Létezik repülöjegyben is, ha jol tudom 1éves a legnagyobb intervallum. Én anno csak 3honaposat hasznältam, de nem én fizettem a repjegyet. :-)

DieNanny CH 2014.05.09. 21:26:42

@Excsimóta:

A kiejtés valószínűleg az iskolázottságtól is függ. Nekem csak olyan házaspárokkal volt dolgom, akik magas végzettségűek, egyetemen hochdeutsch-ot tanultak, gyakran jártak külföldre - ahol szintén érthetően kellet beszélniük -, így nekem egyik családomnál sem volt érthetőségi probléma. Ebből következően a gyerekekkel sem.

Kaksi Kapitány 2014.05.09. 21:31:14

@Cascabel: Ja te ott voltal? Bocs nem tudtam :)

Chris1024 2014.05.09. 21:31:14

@Cascabel: Én tényleg nem a vallásosokat akarom átformálni.De a keresztények annyira hiteltelenné tették saját magukat az idők során.Szeretnék ajánlani neked egy filmet kíváncsi vagyok mi jön le neked belőle.Lehet már láttad.A rózsa neve a címe.
Pálinkát vedelnek és vizet prédikálnak.

Igen hallottam a "Leisure Classrol" de ha megnézed ők ugyan ingyen élnek de a befolyásuk és pénzük folyamatosan hatással van a legalsóbb rétegek életére is.És ezzel tulajdonképp részei a világ gépezetének.Közük van ahhoz a kenyérhez amit én megeszek.Egy papnak például semmi köze ehhez sőt magának a pápának sem.Eltartjuk őket.Ők meg kiállnak vetnek egy keresztet és mormolnak pár szót.Szerepük ezzel letudva a világban.

Pl ha megnézed az amish-okat ők tök hiteles emberek.És dolgoznak.Ettől függetlenül nem állnék közéjük.
Vagy a buddhisták is sztem hitelesek.Nem hiszek benne de látom rajtuk hogy ők igen és tartják is magukat hozzá.
Ezzel szemben a keresztények totál hiteltelenek.

gergius 2014.05.09. 21:31:14

@Chris1024:

Azt kell hogy mondjam hasonló tapasztalataim voltak nekem is, mikor év elején négy év után hazautaztam, úgyhogy terítek én is egy röpke kis litániában.

Kb úgy néznek az emberre mint a véres sz@rra és beindul a fejvágás ha meglátják nála a kék bankkártyát a pénztárnál. (Mivel sokkal olcsóbb ha kártyával fizetek mintha kp-t vennék le, értelemszerűen ahol tudok bankkártyával fizetek, szerintem teljesen természetes dolog amikor külföldön vagy)

Ha partin videózol az S4-gyel akkor játszod az agyad (UK-be kb. sarki csövesnek is Iphone5-je van, szóval valószínűleg tényleg jaszkarizni akarok vele)

Meghívsz mindenkit a szülinapodon kaja pia (annak rendje és módja szerint), aztán azt hallod vissza utána hogy ismételten "játszod az agyad a balkániaknak" hogy mennyire tele vagy.

Ha taxiba mersz ülni akkor már egyből Csekonics báró vagy (elégge felmentek az árak azt kell hogy mondjam), más országokban persze teljesen természetes dolog a taxihasználat.

Aztán a mindent átható általános depresszív közegről ne is beszéljünk, egyszerűen rossz érzés kimenni az utcára a sok búvalb@szott ember közé. Katasztrófális, szerintem soha nem fogjuk tudni behozni ezt az 5o éves lemaradást, főleg amíg ez a szemét banda van kormányon. (és ezalatt értsd az egész velejéig korrupt parlamentet és milliárdos csatlósaikat)

A csatorna sziget felőli oldaláról meg inkább nem beszélnék, mert már egy elcsépelt dolog. Röviden és tömören kerülöm a magyarokat ha lehet (nem megyek át az utca túloldalára, csak egyszerűen megyek tovább), kivéve azt pár embert akiket kedvelek. Nagyon sok csalódás ért már, amire szerintem ez a legjobb megoldás. Az asszimilálódás is jóval könnyebben megy ha nem folyton magyarokkal lógsz, és az angolod is sokkal jobban fejlődik.

Papagály (törölt) 2014.05.09. 21:31:14

@Naschkatze (Mostindien / CH):
"Angliäs volt, ha érdekel."

sikerült jól leszűkíteni a keresési halmazt. innen már nem lesz nehéz megtalálni. :))

Chris1024 2014.05.09. 21:31:14

@Naschkatze (Mostindien / CH): Légyszi dobjuk ezt a büdösszáj problémát amúgy nem szokott az lenni :P
Ennek vajmi kevés köze volt a dologhoz mégis mindenki ezt ragadta ki.
Szerencsésnek tényleg nem szerencsés mindig de szimpatikus :)
Nem kell visszakeresni elhiszem és el is tudom képzelni.Valahogy én nem vagyok híve annak hogyha ilyesmi személyeskedésbe megy át.

Papagály (törölt) 2014.05.09. 21:31:14

@Chris1024: egyetértek!
@Cascabel: szerintem az államok a legveszélyesebb és leglelkiismeretlenebb bűnözők; a legtöbb ország állampolgárjának lenni szégyen. ránk nézve pedig az a szégyen, hogy ezt tűrjük, kívánjuk, fenntartjuk, bólogatunk hozzá és tapsolunk.
a legnagyobb szégyen a leggazdagabb államok polgáraira hárul. de sajnos majdnem biztos vagyok benne, hogy ebből hiba lenne a többiek (kevésbé befolyásosak, szegényebbek) erkölcsi fölényére következtetni.
@DieNanny [SZ,CH]: mondjuk a nannyskodás extrém kockázat egy normál melóhoz képest, ahonnan bármikor továbbállok, meg ahol napi 8 órát töltök. a legtöbbünk nem egy vadidegen, kitudjamilyenlesz családhoz költözik, hanem kibérel egy lakást.

2014.05.09. 21:37:43

@Kaksi Kapitány:
Te talan ott voltal?:) 1:1 :)))
(ettol fuggetlenul eltem par evet Mexikoban es Kanadaban, erdekelt mindket orszag tortenelme, azert mereszeltem irni, amit irtam. Azt azert sajnalom, hogy nem lehettem Cortez csapataban, nagy buli lehetett)

2014.05.09. 21:39:36

@Chris1024:
Tudtommal az amishok is keresztenyek.

Chris1024 2014.05.09. 21:53:45

@Cascabel: na most megfogtál..egész eddig abban a hitben éltem hogy hutteriták.De azok is keresztények.Annyifelé ágazik el hogy követni sem lehet.
A berendezkedésük mégis alapjaiban más mint a köznapi értelembe vett keresztényeknek.Akkor úgy fogalmazok hogy a kis sajátos berendezkedésük hitelesnek tűnik.De ha jól tudom ők eléggé elszakadtak azoktól a tanoktól amikről én beszéltem jobban tartják magukat a biblia soraihoz nem formálják át és nem értelmezik át azt önös anyagi /hatalmi érdekek miatt.

Kaksi Kapitány 2014.05.09. 22:08:40

@Cascabel: Ez sajna 1:0 ide mert kerdesre nem lehet kerdessel valaszolni. ;)

Mivel egyikunk sem volt ott elkepzelheto hogy megtortent, de magabiztosan cafolni nem lehet mivel ugye egyikunk sem volt ott. Szoval maradjunk annyiban hogy kitellhetett a spanyoloktol siman, sajna a forrasra mar nem emlekszem, de nem netes szenny volt hanem valahol konyvben olvastam.

2014.05.09. 22:22:13

@Chris1024:
Az amishok sem "szentek" mar, paran benne vannak a kabitoszer csempeszetben es a fogyasztasban is, ugy mint a mennonitak. De a nagy tobbseg azert tartja magat a hagyomanyaikhoz.
@Kaksi Kapitány:
En is konyvben olvastam, amit irtam. A konyv sem szentiras, sokszor szennyesebb, mint az interneten megjelent dolgok.

Chris1024 2014.05.09. 22:43:22

@Cascabel: Hmmm erről nem tudtam.De akkor most engem támasztottál alá ezzel.Tehát keresztények ők képviselik az erkölcsi nívót de drogcsempészek.Ez egy végtelennek tűnő vita.Maradjunk annyiban hogy nem tudok hinni olyasmiben aminek a hívei rám akarnak olyan törvényeket erőltetni amiket egy mesebeli lény( aki állítólag teremtette a világot )mondott de ők maguk sem tartják azokat be.És még el is várják hogy eltartsuk őket ezért cserébe és térden csússzunk előttük.

Kaksi Kapitány 2014.05.09. 23:09:10

@Chris1024: De azert egy jo dolog van a vallasban. Boldog leszel tole...

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2014.05.09. 23:54:38

Egyet felejtesz el kedves Posztíró (meg üzenném a főnöködnek is). Hogy olyan feltételek támaszt, amit nem lehet teljesíteni. (és most nem a gyökér kollégát védem)
Pl. ne legyen családja, gyereke, dolgozzon mindig. OK. Szóval nincs családja se gyereke. Normál esetben akkor 30 alatti. Ha 30 alatti, akkor huszonéves, azok meg komolytalanok. látod, megy át focit nézni. Ez egy éretlen hozzáállás. De vegyük azt, hogy 35-40 éves. Vagy már elvált és van egy gyerek, vagy ha nincs akkor vagy ő nem képes elviselni mást, vagy őt nem viselik el. Tehát antiszociális, tehát nem jó munkaerő. Persze mindennek megfelel, nincs család, van tapasztalat stb. stb. csak dolgozni nem tud. JA, hogy pont az lenne a legfontosabb. Sorry. Még az is ellentmondás, hogy pl. azt vártátok, hogy jön egy jó munkaerő. Nos, egy jó munkaerő az meg van becsülve (mint te is.) nem hagyja ott egyik napról a másikra akár Magyar- akár Német munkaadóját és munkáját tehát ez is kizárt, hogy valaki jó azonnal jöjjön. Egy jó nem jön azonnal mert a jó tudja hogy jó és nincs is rá szüksége. Csak ennyit röviden...

Papagály (törölt) 2014.05.10. 00:32:34

@longlife: teljesen igazad van, a magam részéről örülök is, hogy az ilyen - diszkriminatív feltételeket szabó - munkáltató pofára esik. mást nem is érdemel.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.10. 01:16:16

@Cascabel: A keresöben az amish szora az elsö talälat a mafia. :-)

@Chris1024: Wiki jo barätnönk;-) en.wikipedia.org/wiki/Amish
És itt egy reality TV sorozat is: en.wikipedia.org/wiki/Breaking_Amish
Decemberben lättam belöle pär epizodot...nem volt 1xü...

2014.05.10. 02:42:03

szomoru storyk...az emberi tudatlansag vegtelen. Annyira egyszeru, hogy a hataratkeles sem valo mindenkinek. Megis boldog boldogtalan nekivag, epkezlab otlet, foldhoz ragadt tervek nelkul... Semmi b. terv ha beutne a szar, semmi tartalek penz. Csak eljunk a manak, biztos jo lesz.

Ha tanitananak kozgazt alapfokon az iskolakban (kozepsuli 6.-tol lehetne), akkor a nepek (mar aki nem csont hulye) csak megtanulnak, hogy a worst case scenario nem vicc, hanem teny is lehet, ha beut a krach. Nyilvan mindenki optimistan vag neki (ugyse sikerulhet nekiallassal tuti buko), de bele kell rakni a tervekbe, hogy minden rosszul sulhet megha te mindent meg is probaltal.

En ugy jottem ki Svajcba bo 2 evvel ezelott, hogy 5 ev rutin volt mogottem. Csakhogy, az a rutin nem teljesen volt ekvivalens a szarazfolddel (szallodahajozas vs. hotelezes)...Volt nalam 3600frank kp-ban, a szallasom alltak es ha nem faj havi 500.- kiadnom kajara, foznom se kellett volna. Ehhez kepest a 3ik honap vegen (!) kerultem nullszaldoba. Fel is mondtam, mert egy fostalicska cirkusz volt az egesz 4*-os hotel es en nem ezert jottem, h balfaszokkal kuzdjek nap mint nap. 2 oras instant beszelgetes kezdodott a fonokkel, aminek a vege az lett, h kaptak meg 1 honapnyi turelmi idot, ami utan megkaptam azt a posztot amiert felvettek (ejszakai) es nem kellett tovabb lapatolnom a szart nappal.

Rengeteg elokeszites utan, harom honap szivassal is necces ugy volt. Fel sem fogom, hogy masok toredeknyi loveval (esetleg hazautra elegtelen mennyisegu benzinnel) siman nekivagnak valos nyelvtudas nelkul (en 2-t tolok folyekonyan es ez sem volt eleg)...

Egyebkent, ha van nyelvtudas, de nincs szakma az a jobbik verzio. Mert munkat barhol lehet talalni, akarmilyen keves fizetesert, ha az a cel, hogy kint tudjon maradni az ember. Aki a jeg hatan is megel, az barhol megel...Amikor nagyon kellett sporolnom, havi 250frankbol kihoztam a havi kajam ugy, h mindennap foztem. A svajciak ezt heti 200/250-bol oldjak meg.

Oke, Svajc kicsit extrem pelda. AMi nemcsiben eleg lenne a laza elethez, az itt eppen eleg a viz felszinen lebegeshez, amit az elso apro hullam beborit :). Teljesen mas helyiertek. Mint pl. Ausztralia vagy a Skandinav allamok. Sokszor minden lepest 2x meg kell gondolni, mert a penzugyi terv villamgyorsan borul, akar 3ezret keresel akar 10et.

2014.05.10. 02:47:30

a keses csavo meg egy vicc. A kes a szakacs testresze :)

Aki mar dolgozott a sajat konyhajaban, negyzetmillimeterre ismeri az eszkozeit, tudja nagyon jol, melyik kese hogy viselkedik. Na ezt emeljetek a negyzetre es megkapjatok a valaszt, h egy valamirevalo szakacs miert orzi ugy a sajat keseit mint a szemevilagat...Nem vagyok szakacs megsem szeretem, ha hozzanyulnak a keseimhez ha valamelyik onjelolt konyhai tunder nekiall a legpengebb filezommel KENYERET VAGNI :D...Bar, ez tunhet nemi elvakultsagnak, de egy hibatlanul funkcionalo kes egy kezdo kezeben hamar tonkre mehet. Igen, kicsorbitja "magyarul". Jobb helyeken csillagaszati osszegeket kernek el az elezesert (a cigany a koszorujevel egy vicc, tobb kart csinal mint hasznot) attol fuggoen, hogy milyen anyagu a kes, mire hasznaljak stb...kesenkent 50euro is lehet, mert a szaki tudasat meg kell tudni fizetni...

tehat, ha nincs kesed, amator vagy. Ha van, profi aki ert a munkajahoz. S ennek semmi koze, h a hely ahol dolgozol, biztosit-e munkaeszkozt vagy nem mert nem errol szol a tortenet. Ha biztositana sem kellene, mert "kozos lonak turos a..."... :)

DieNanny CH 2014.05.10. 11:10:07

@Papagály:

"mondjuk a nannyskodás extrém kockázat egy normál melóhoz képest,"

De pont arról volt szó, hogy ha nincs munkahely, lakás, egyebek - akkor pláne retúrjegyet veszek. Meg különben is: nem elveszett pénz az, főleg, hogy azért tervezel egy hazalátogatást, még a legjobb munkahelynél is. Szóval, én mindenkinek azt ajánlom: Csak retúrjeggyel külföldre!!!

2014.05.10. 11:58:30

@longlife: @Papagály: +1

Felesege, gyereke ne legyen, de kozben legyen tokeletes, felelossegteljes munkaero... Aztan csodalkozik a nemet tulaj hogy nem jon ossze. Nagy kar hogy a rabszolgatartast beszuntettek, az megoldast jelentett volna a problemara.

Papagály (törölt) 2014.05.10. 18:07:51

@Naschkatze (Mostindien / CH): köszönöm!
az elsőt olvastam is annak idején, de a szappanopera-motívum rejtve maradt előttem. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása