oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 07. 06:43,  Nem volt más választásom 566 komment

2014. május 07. 06:43 Határátkelő

Nem volt más választásom

István 24 éves és két éve él Angliában. Sportolóként is sikeres volt, de aztán választania kellett a főiskola és az evezés között és ő az előbbi mellett döntött. Csak aztán nem talált munkát Magyarországon, így oly sok magyart (köztük a barátnőjét) követve nekivágott Angliának, ahol nem kevés rossz és jó tapasztalatot is szerzett. (A képeket is ő készítette, amiért köszönet.)

Első lakásom.jpgElső lakásom 

„Egy volt osztálytársammal 2012-ben döntöttem el, hogy külföldön próbálok elhelyezkedni, mivel nem volt semmi lehetőségem Magyarországon. Ő volt már Angliában dolgozni pár hónapot, de az akkori londoni zavargások miatt haza kellett jönnie.

Mikor még Magyarországon éltem

Sportoló voltam, könnyűsúlyú evezős. Szép eredményeket értem el, köztük több világbajnokságon is részt vettem, ahol sikerült „A” döntőbe is kerülni a csapatommal. A legjobb eredményünk 3. helyezés az egyetemi világbajnokságon.

Természetesen ebből a sportból szerettem volna kisajtolni a legtöbbet. Sőt, elgondolkodtató volt az is, hogy milyen lehet sportból élni. De hamar rá kellett jöjjek, hogy Magyarországon ez is képtelenség azon sportok számára, amik nem kerülnek lencse közelbe.

Mikor elkezdtem főiskolára járni, akkor már munkát is kellett szereznem, mivel félévente fizetnem kellett a főiskolát. Ebből kifolyólag a sportban is romlott a teljesítményem.

Bár ha nem vonták volna meg a támogatásokat, mikor döntősök voltunk világbajnokságokon vagy esetleg kézfogáson kívül más támogatás is lett volna, akkor talán nem külföldön kötök ki. De nem bánkódom, mert nem bántam meg. Hogy miért? Később kiderül.

Hógömb, London.jpg

Indulás a szigetországba

Mint írtam, egyik volt osztálytársammal készültünk Angliába és én hallgattam rá, hiszen neki már volt tapasztalata. Megvettük a jegyet, majd utána vártam. Rá pár hétre szólt, hogy Ő mégsem jön, mivel talált egy munkát, ami neki egyelőre jó lesz.

Sajnos, innentől kezdve mindent magam kellett intézzek. Segítséget kaptam barátnőmtől is, aki Londonban volt au pair. De elsősorban felkerestem magyarországi közvetítőket.

Nem volt választásom, mivel Magyarországon képtelenség volt elhelyezkednem, hiába végeztem el informatikát is a főiskolával egy időben, amit sajnos abba kellett hagynom, mert nem tudtam fizetni. Végül nem fogadtam el egyik közvetítő ajánlatát sem, mert nem volt 200 ezer forintom csak a közvetítői díjra.

Itt csak említésképpen mondom, hogy ne bízzatok magyarokban, akik közvetítenek. Ha mégis ez az egyetlen járható utatok, nézzetek utána alaposan. Én is ezt tettem, és így találtam rá egy Angliában bejegyzett cégre, akik szintén magyarok, de korrektek voltak nagyon.

Háromszáz fontot kellett fizetnem, amiben benne volt már 2 hét lakbér és a deposit is. A repülőtérről autóval szállítottak a házig, ahol laknom kellett és a szerződés azt is tartalmazta, hogy ha nem találnak munkát nekem 7 napon belül, akkor visszaadják az adminisztrációs díjat, amit szintén tartalmazott a 300 font.

A házban csak magyarok laktak, akik nagyon negatívan beszéltek a közvetítő cégről és a munkákról is. Majd kiderült, hogy Ők másik cégen keresztül jöttek ki, csak ugyanabban a lakásban lettek elszállásolva. Egyébként akik a másik, magyar székhellyel rendelkező cégen keresztül jöttek ki, azokat átverték ~300 ezer forinttal.

Legelső lakásomból a kilátás.jpgEzt láttam, ha kinéztem az ablakon

Teltek a napok, bankszámlám még sehol sem volt, ami azt jelenti, addig munkám sem lehet. Majd 7 nap elteltével visszakaptam az adminisztrációs díjat, mert nem intéztek nekem semmit. De a 9. napon elmentünk és megcsinálták a bankszámlát, megkaptam az NI numbert és szerződést kaptam a lakásra.

Az első állásom

Munkát a kiutazásom után egy hónappal kaptam a közvetítő cégtől. Konyhai mosogatóként kellett dolgozni. Választási lehetőségem nem volt, mert kellett a pénz. Természetesen elmentem én is bankszámlát nyitni és munkát keresni, de sikertelenül.

Az angolt beszéltem, de nem voltam perfect belőle. Természetesen azóta nincs baj az angolommal. Két hét után otthagytam a mosogatói állást, mert heti 75 óráért alig kaptam valamit.

Ezek után elmentem egy olyan munkaközvetítőhöz, ahonnan egyszer már elküldtek. Csodák csodájára most jókedvűen fogadtak, gyorsan regisztráltam és rá 3 napra már hívtak egy tejgyárba dolgozni.

Innen kezdett megváltozni a véleményem pozitív irányba Londonról. Három hónapig dolgoztam ott és a fizetésem is kiemelkedő volt az akkori angol átlagfizetésekhez képest is.

krikett meccs.jpg

A harmadik hónap után egy nyomtatógyárba küldtek, ahol 2-3 hónapot töltöttem el. Majd 2012 végén szakítottam barátnőmmel, mert nem működött már semmi. (Sokaktól lehet hallani, hogy kimész a párod után és végül szakítás lesz a vége.)

Ezek után megismertem a leendő barátnőmet szintén ennél a cégnél. Ő volt a főnököm. Először azt hittem, hogy angol, mert tökéletesen beszéli az angolt. Majd egy idő után kiderült, hogy mindketten magyarok vagyunk.

Téli munkaleállás

Jött egy holtpont, mert télen nagyon kevés munka van az angoloknál. Decembertől áprilisig nem is dolgoztam semmit, mert nem volt mit. Bár a februári hónapban volt kétnapi munkám. Lényegében feléltem a pénzemet.

Eközben összeköltöztem a barátnőmmel, aki segített munkát találni, be is hívott egy közvetítő cég, hogy lenne munka. A cégnek a barátnőm egyik barátja szólt, aki szintén velük dolgozott.

Enfieldi park.jpg

Enfieldi park 2.jpgEnfieldi park

Enfieldben éltünk, de a munka Harlowban lett volna. Magyarul 30 km csak oda. De mondtam, sebaj. Kiderült, hogy egy CNC gépkezelő céghez keresnek munkaerőt. Természetesen elfogadtam és vettem használtan egy biciklit. Ezzel naponta 60-65 km tettem meg. „Csodás volt” de közben élveztem is a munkát.

Három hónap után felvett a cég állandó munkakörbe (így már nem voltam közvetített munkaerő), aminek örültem, hisz szeretek ott dolgozni. Azóta is ott dolgozom CNC gépkezelőként, de elkezdtem tanulni a tervrajzok szerkesztését is. Informatikai végzetséggel nem is nehéz és a főiskolai autocad is adott kis segítséget. Igaz más programokkal szerkesztünk, de így könnyebben megtanulható.

Új város, jobb élet

Jelenleg Harlowban élünk, és a barátnőm is talált magának egy másik állást, ahol talán jobban érvényesíteni tudja a közgazdász diplomáját. Lassan 2 éve vagyok kint Angliában és szeretnék minél hamarabb állampolgár is lenni.

Az angolok furák, ahogy mondani szokták, a menedzserek nem komolyak, mint az otthoniak, egyszóval lazábbak. Amit nem fogok megérteni, az az angol logika.

Harlowi lakópark 2.jpg                                                                                 A harlowi lakópark, ahol élünk

A poszt elején írtam, hogy evezős voltam Magyarországon. Felvettem a kapcsolatot egy itteni klubbal, akik azonnal vissza is válaszoltak és már várják, hogy mikor megyek le hozzájuk edzeni.

Sokkal lelkesebbek, előrelátóbbak és anyagilag nem csak az állam, hanem nagyobb magáncégek is támogatják a sportot. Jelenleg egy evezősgéppel edzek, amit Magyarországon képtelen lettem volna megfizetni.

angol evezős klub.jpg

Amit tanultam Angliában

- NE bízz magyarokban, barátokban se nagyon!!!! (Egyik barátom, aki kölcsönkért, nem akarta visszaadni.) Sajnos, Angliában a magyarokat a magyarok verik át a legjobban.
- Légy törekvő, ne torpanj meg minden apró dolognál!
- A kemény munka meghozza gyümölcsét.
- Nyitott szemmel járj, nem lehet tudni, mikor jön egy jobb lehetőség a munkahelyeden.

Hazaköltöznék-e újra?

Talán.

- Ha a magyar helyzet javulásnak indulna, és nem az folyna a külföldi híradókban is, hogy Magyarországon vonja el a legtöbb pénzt az állam az emberektől.
- Ha az emberek nem flegmák lennének egymással.
- Ha nem az lenne az első pont, hogy hol lehet még bőrt lehúzni az emberekről.
- Ha az emberek felébrednének a politikai árnyékokból.

fapatkány.jpg
+ 2 észrevétel:
- Rengeteg magyar él Londonban, ez nem újdonság. Én sajnálom, hogy lassan többen leszünk a világ bármely pontján, mint a mi kicsiny kis országunkban, ahol ellehetetlenítik az életet.
- Étel, ital, vagy bármilyen felszerelés olcsóbb, mint Magyarországon.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr66128404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.05.07. 07:02:00

Vegre egy angol cikk... :-))))

mayree 2014.05.07. 07:05:32

Rövid, tömör.
Érdemes mindent elolvasni, mindenből tanul az ember, vagy ahogy a mondás tartja: néha nyersz, néha tanulsz :)

Mr Long 2014.05.07. 07:16:23

Me' abba az esos orszagba ment, ahol meg a kaja is sz@r???

Sütemény1975 2014.05.07. 07:17:55

Jo reggelt, Liverpool, 8 fok, napsutes.
Posztolonak tovabbi sok sikert!

pappito · http://pappito.com 2014.05.07. 07:24:16

nu, ez legalább határátlépős. sok sikert, köszönjük, hogy megosztottad.

2014.05.07. 07:43:26

Megall az ember esze ezeken a magyar munkakozvetitokon! Idaig sullyedni! Sokszor szereztem munkat, nem csak magyaroknak, ingyen szallast es penzt is adtam nekik kolcson az ujrakezdeshez. Le is sult volna a bor a pofamrol, ha penzt kertem volna toluk. No, de nem vagyunk egyformak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.07. 07:46:41

ez borzalmas szöveg. így elfelejtett a két év alatt magyarul, vagy sose tudott ?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.07. 07:51:33

Hm...
Egy dolgot továbbra sem értek:
"Az angolt beszéltem, de nem voltam perfect belőle."

Gondolom, hogy nem Shakespeare összest kellett fordítani.
Ha valaki beszéli a nyelvet, mi a manónak a magyar közvetítő?
Annyi, de annyi cikk jelent már meg róluk. Miért nem tanulnak az emberek?
És még egy: " (Sokaktól lehet hallani, hogy kimész a párod után és végül szakítás lesz a vége.)"
Valami vagy működik, vagy nem. Nem az országhatártól függ.
Egyébként fiatal még az író. Néhány pofon az élettől, és rendben lesz.
Sok sikert!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.07. 07:56:13

Az angol logikás részt kifejthetted volna, mert felcsigázott, de nem kaptam semmit.
Kicsit hörögtem az "informatikus nem kap munkát" résznél, de úgy látom ha rákényszerül akkor mégiscsak sikerül kihozni belőle valamit :)

Din Serpahis 2014.05.07. 08:05:18

En csak azt nem vagom, hogy informatikai vegzettseggel, hogyhogy nem volt munkaja itthon. Kis tulzassal, ha egy informatikus kimegy Budapesten az utcara, az elso saroknal szembejon egy allasajanlat.

yenoee 2014.05.07. 08:05:18

Ez jó volt így reggel. :)

2014.05.07. 08:12:15

@Din Serpahis: ?? Ebben azért nem vagyok biztos.

Mr Long 2014.05.07. 08:20:54

Mult heten volt egy riport a BBCn arrol, hogy az idosgondozok bantalmazzak az apoltakat. Most meg levezettek, hogy a bevandorlok vegzik ezt a munkat es nekik gyengebb nyelvi kepessegeik vannak es ez fekreertesekhez, flusztraciohoz, majd bantalmazashoz is vezethet. Erre bevagtak ket magyar csajt, akik kozul az egyik kifejtette, hogy a gyenge szokincs vezetett nala is felreertesekhez, mert nem tudta peldaul mi a gravy "amit a tyuklevesbe kell tenni"...

Mr Long 2014.05.07. 08:23:10

@Turchi: Mondjuk info es info kozt is van kulonbseg, de infos melot vegeznek haveromeknal villamosmernokok is, melyebb IT vegzettseg nelkul. Tesztelok dolgoznak, info hianya nem akadaly.

2014.05.07. 08:33:12

Igen, egyetemen ugy kell teljesiteni, hogy mellette dolgozol. Ez ujdonsag?

2014.05.07. 08:33:57

@Mr Long: Biztos, én csak annyit tudok hogy informatikussal otthon Dunát lehet rekeszteni és közülük is rengetegen mennek külföldre. Pl. mi is. (informatika, IT, nyelvtudás, villamosmérnöki végzettség éppen véletlenül, és még sok minden, mégsem volt elég, ezek a férjem végzettségei, nem az enyémek) De nyilván mindenkinek van egyéni útja, a mi helyzetünk csak a miénk, az én véleményem meg csak arra terjed ki amit én tudok, vagy látok. Természetesen elfogadom ha más meg mást lát.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.07. 08:34:03

Rövid szösszenet egy 24 éves fiataltól. Tömör, lényegre törő, pár jól megfogalmazott használható tanáccsal. Ez mindig hasznos, bár nem tudható mennyit használnak fel a most útnak indulók!
Mindenesetre komolyan kéne venni és használni ezt a Határátkelős blogot azoknak akik most indulnak el.
Bár én megtettem volna anno, sok kellemetlenségtől meg tudtam volna magam kímélni.

Egy biztos, sok-sok elolvasott történet után kristálytisztán látható: Majdnem mindenkinek megvan a rövidebb vagy hosszabb ráfutás a célba érés előtt, hívhatjuk ráhangolódásnak, útkeresésnek, tapasztalatszerzésnek, edződésnek.....pozitív vagy negatív előjellel......kinek mit dobott a gép.:-)))

Posztolónak sok szerencsét, Még érni kell azért kicsit, öcsém !!! ;-)

2014.05.07. 08:37:28

@tanato: Köszi, ez nagyon érdekes, nem lesz könnyű dolguk a helyiekkel. Kár hogy a férjem nem tud otthonról dolgozni, neki itt kell lenni és nagyon kemény az ellenállás, mert az eredményt elvárják, csak dolgozni nem akarnak, egyedül meg ugye kicsit fárasztó.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:41:03

"Végül nem fogadtam el egyik közvetítő ajánlatát sem, mert nem volt 200 ezer forintom csak a közvetítői díjra."

Ez egy kamugyanús mondat. Nem így megy a közvetítés.

nigara 2014.05.07. 08:41:57

Szerintem hasznos lenne végre nevén nevezni azokat a közvetítőket, akik nem korrektek és átverik a népet.
Hiszen az egész blog tanácskérés/adásról szól, tehát itt a lehetőség .

firg_firg 2014.05.07. 08:44:30

Jo poszt, vegre valami hataratkelos.

Ez konkretan mit jelent:" végeztem el informatikát is a főiskolával egy időben" valami OKJt vagy masik diplomat?

@Din Serpahis: lehet hogy az info vegzettsegre mondja hogy sajnos abba kellett hagynia a penz miatt

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:44:52

@tanato:

Teljesen természetes folyamat. Ugyanez megy minden országban, ahonnan sokan mentek el. Múltkor vázoltam: Szeredőcön az ingatlanárak is csak emiatt magasak.

firg_firg 2014.05.07. 08:45:45

Fonokasszony nevebol nem derult ki hogy magyar? Marmint bemutatkozasnal vagy mittomen.

tanato 2014.05.07. 08:46:45

@Turchi: Nem találkoztál kint,itthon végzett szudániakkal,?az én időmben sokan tanultak nálunk.77-83 között jártam egyetemre.Egyszer egy kinti magyar TV riportban még vagy 10 éve láttam is az egyiket,aki akkor éppen egy menekülttáborban dolgozott.Örült hogy tudott magyarul beszélni újra és büszke volt egyetemi éveire.

tucano 2014.05.07. 08:47:20

@tanato: ez az ezer venezuelai magyar érdekes. Van vmi új pénzmosási trükk ezek szerint, utána kell néznem.

@maxval a gondolkodó birca:
Az átverősöknél lehet hogy így megy!

firg_firg 2014.05.07. 08:47:40

@maxval a gondolkodó birca: ezt csak belekombinalom de akinek nincs 200 ezre az hogy akar belevagni egy ilyen kalandba?

tanato 2014.05.07. 08:48:22

@maxval a gondolkodó birca: Igen emlékezem,ha a küldő államok helyesen tudnák ezt kezelni nem is volna semmi gond.

tanato 2014.05.07. 08:50:54

@tucano: Tényleg Venezuelából még nem volt post,legalábbis nem emlékezem.Még régebben olvastam egy riportot egy oda férjhez ment magyar festő és fotóművésznővel,akkor ő azt mondta vannak ott magyarok de kevesen.

2014.05.07. 08:51:41

@tanato: De igen, a gégész orvos a kórházban Pesten végzett és a Jánosban dolgozott több évig, aztán visszajött. Elég jól beszél magyarul, érthetően. Már idősebb és nem túl jó orvos :-( , de nice :-) Tapasztaltam. A ház tulajdonosa orvos, ő meg Lengyelországban végzett de őt nem ismerjük, mert most Dubaiban dolgozik. Ezen nem is csodálkozom.

tucano 2014.05.07. 08:53:37

@tanato: BIztosan nincsen ott ezer magyar, aki küldene haza pénzt. Vmi okosság lesz az :)

2014.05.07. 08:56:21

@Babette_: Valószínű mindig is így beszélt, azért a lényeg lejött a posztból.

Herr Géza 2014.05.07. 09:01:31

Na, ma úgy látom, hogy én leszek az ügyeletes fanyalgó. Elolvastam, OK, küzdelmes életút, talán a minden jó, ha a vége jó effektus is megvan.
De!
Hogy lehet ilyeneket leírni:

"..hiába végeztem el informatikát is ...., amit sajnos abba kellett hagynom, .." Mi van ? Vagy elvégzek valamit, vagy abbahagyom....

"..CNC gépkezelő céghez keresnek munkaerőt.." Milyen az a "gépkezelö" cég ???

"Ha az emberek felébrednének a politikai árnyékokból.." Mi van? Mik azok a "politikai árnyékok" ? És egyáltalán: árnyékból felébredni ??

"Étel, ital, vagy bármilyen felszerelés olcsóbb, mint Magyarországon." Milyen "felszerelés" ? Horgász-, vadász-, madarász- ???

Aztán jön a barátnös sztori:
"Először azt hittem, hogy angol, mert tökéletesen beszéli az angolt. Majd egy idő után kiderült, hogy mindketten magyarok vagyunk." Na ne má'...! Teljességgel "életidegen" sztori! Ö maga ugye nem "perfect" angolból, rendben, mondjuk, hogy a barátnö igen... De: nem csilingelt volna semmi már a bemutatkozáskor ?? Kötve hiszem, hogy a poszter (ugyebár István) Steve Smith néven mutatkozott volna be, a barátnöje meg úgyszintén angolosítva.... Na meg az az ominózus magyar akcentus....

Aztán meg kapunk tanácsokat, hogy csak magyar közvetítövel ne, de aztán ö is a "nem teljesen perfect" nyelvtudása ellenére magyarokhoz fordul....

Szóval, miért van olyan érzésem, hogy ez egy kicsit müvileg "sztorisra" írt poszt ??

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.07. 09:01:33

@Turchi: gondolom nem ITben dolgozol :) Hihetetlen sok meló van, nagyon jó pénzekért.

nyuszigonosz 2014.05.07. 09:01:45

Különös ez a közvetítös dolog. Sok posztban megtalálható, és nem kizárólagosan angol posztokban.
Én azt nem értem, ha valaki beszéli a nyelvet, bármilyen szinte, de saját állítása szerint beszéli, mint most a poszt írója is, de akár mások akik ilyenröl írnak: miért mentek magyar közvetítökhöz ?
Akár Angliában akár Németországban.
Aztán meg írjátok, de lehúzós volt meg ilyenek.
Fel nem fogom, miért kell akkor eleve ilyet keresni.

2014.05.07. 09:03:12

@tanato:
Regebben olvastam egy venezuelai forumon egy magyar geologusno hozzaszolasait, aki ott dolgozik.

tanato 2014.05.07. 09:05:24

@tucano: @svájci sapka (ch): Az általam idézett régi cikkben azt mondta az a magyar hölgy,hogy a kinti magyarok az ottani felső középosztályhoz tartoznak,nem a szegényekhez.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.07. 09:05:30

@firg_firg: biztos Gyöngyi volt vagy valami hasonló, amit angol soha nem fog tudni kiejteni, így átnevezték Jane-nek :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:05:37

@tanato:

Az állam hogyan kezelje magánemberek pénzét? Ne viccelj!

tucano 2014.05.07. 09:06:16

@svájci sapka (ch): dzsízisz, ez az egész nemzetismeret óriási félreértés. Uruguayban hivatalosan 100 magyar él, valójában talán 50. Brazíliában viszont az írt ezerhez képest vagy 200.000-en vallották magukat magyarnak. Ha valóban élne Venezuelában 12.000 magyar (de sosem volt ilyen, talán 56 után pár napig, amíg megállt egy nagy, kivándorlókkal teli hajó a kikötőben), akkor is már réges-régen elhúztak volna a fenébe a megvalósult szocializmusból :(

nyuszigonosz 2014.05.07. 09:06:27

@Herr Géza: " Szóval, miért van olyan érzésem, hogy ez egy kicsit müvileg "sztorisra" írt poszt ??"

- mert hátha bekopog Hollywood.

tanato 2014.05.07. 09:07:37

@Turchi: Gondoltam,hogy találkoztál velük,tényleg sokan voltak itt.Biztosan örült hogy tud magyarul kommunikálni veletek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.07. 09:07:55

@tucano: lehet, én csak kigugliztam, mert érdekelne, hogy mennyi az annyi.
:)

Din Serpahis 2014.05.07. 09:08:01

@Turchi: Dehogyisnem. Az egyik ismeros vegzos fiat most ajanlottam be egy masik ismeros cegehez Pecsen, junior .net fejleszto lesz 300 bruttoert. Pedig meg az allamvizsgaja is hatra van.

Aztan meg a ceges foszer jott nekem megkoszonni, hogy ajanlottam valakit, mert nagyon kellett neki ember, meglehetosen surgosen.

Es ez Pecs, ami az orszag egyik legpuruttyabb videke munkaeropici szempontbol.
(Oke, a 300 brutto nem tul sok, de par ev mulva ennek a duplaja is meglesz neki siman, akarhol.)

Kaksi Kapitány 2014.05.07. 09:08:10

@Din Serpahis: igen, 150.000-ert facebookost jatszani egy lerobbant belvarosi muveszlakasban, vagy bostmostcsakennyittudokadnis vallalkozonak kesziteni evtizedes lemaradasban levo WP-s oldalakat. Koszi inkabb nem.

tanato 2014.05.07. 09:09:16

@maxval a gondolkodó birca: Persze,nyilván nincs beleszólása,legfeljebb ajánlásai lehetnek,meg kedvező speciális befektetési lehetőségek.

Mr Long 2014.05.07. 09:10:45

@Din Serpahis: Azert Pecsen allamvizsga nelkul a 300k jonak nevezendo.

tucano 2014.05.07. 09:12:46

@svájci sapka (ch): most már biztosan vannak pontos adatok az útlevélprogram miatt. Meg ugye van a sok-sok fiatal, akiket kiküldtek a külföldi magyarokhoz nyelvet, meg "kultúrát" (hehehe) tanítani. Szóval most az elmúlt két évben már biztosan sokkal jobb az adatbázis.

Herr Géza 2014.05.07. 09:15:55

@Din Serpahis: Pécs, mint az ország legputtyább vidéke munkahelyek szempontjából ???

És Miskolc, Ózd, Kazincbarcika, Békéscsaba, Dunaújváros, stb. az smafu??

tucano 2014.05.07. 09:20:34

@svájci sapka (ch): Csak ezért ne vándorolj ki oda :)
@tanato: Akik a 2. vh és 56 után vándoroltak ki Dél-Amerikába, azok szinte mindenhol felverekedték magukat a középosztályig. A nagyon szegény csapat az inkább az első világháború előtti kivándorlók voltak, amikor egész faluk mentek egyszerre, de azok szinte mind földművesnek (persze nem akarok általánosítani). Meg ugye a rengeteg zsidó orvos, tanár stb, akik annyira nem büszkélkedtek a magyarságukkal és villámgyorsan beolvadtak a saját vallási közösségük segítségével.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.07. 09:22:18

@tucano: Isten ments, messze van, elég egy offshore cég arrafelé. :D

Mr Long 2014.05.07. 09:23:11

@tucano: "akik annyira nem büszkélkedtek a magyarságukkal és villámgyorsan beolvadtak..." De rosszindulatu tetszik lenni :DDDDDDDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.07. 09:23:37

@Herr Géza: hát nem ezt mondtam én is, csak rövidebben?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:24:35

@tanato:

Ez sincs. Ezek jellemzően nem ilyen célra átutalt pénzek.

Eleve tök mindegy, mire lesznek költve. Az államnak minden verzió kedvező. Csak az nem, ha ismét külföldre lesznek visszautalva, dehát ez nem is igen történik meg.

tanato 2014.05.07. 09:25:34

@Cascabel: Na,te szoktál spanyol nyelvű blogokra is postolni meg kommentelni?

tanato 2014.05.07. 09:27:49

@Herr Géza: Nem is Pécs,inkább a dél.baranyai Dráva menti területek.Ott sok falu teljes lakossága roma munkanélküli,vagy közmunkás.

Herr Géza 2014.05.07. 09:28:43

@Babette_: De. Csak én még a kommenteket el sem olvastam, amikor elkezdtem írni... :))

tanato 2014.05.07. 09:29:29

@maxval a gondolkodó birca: Hát igen,ezt sem gondoltuk volna a fiatalkorunkban.Magyar vendégmunkások mint fontos gazdasági bevételi tényezők a magyar államnak.

Herr Géza 2014.05.07. 09:31:56

@tanato: Persze nyilván én sem azt mondom, hogy arrafelé király az élet, de azért a leggázabb vidék az Borsod és Szabolcs-Szatmár....Legalábbis tudtommal. Lehet, hogy lemaradtam valamiröl?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:33:29

@tanato:

Pedig inkább az a furcsa, hogy eddig nem így volt.

A dolog törvényszerű.

Ha egy szegényebb országból lehetőség nyílik menni több pénzért egy gazdagabba, akkor nagyon furcsa, ha ezzel nem élnek emberek tömegesen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.07. 09:34:06

@Kaksi Kapitány: valahol el kell kezdeni :)

@Mr Long: gyanítom, Pécs az a mi cégünk lesz, nemrég nyitottak ott is egy telephelyet 100+ emberrel és sok ambícióval. Annyit hallottam, hogy ott sokkal könnyebb németül beszélő embereket találni, mint az ország többi részén.

tanato 2014.05.07. 09:39:46

@Herr Géza: Az Ormánság elmaradottságában és etnikai arányaiban vetekedik észak Borsoddal vagy kelet-Szabolccsal.

tanato 2014.05.07. 09:40:34

@maxval a gondolkodó birca: Nyilván mentek volna Kádár alatt is ki dolgozni ha nem lett volna vasfüggöny.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.07. 09:42:16

@Herr Géza: Délmagyarország sem piskóta, a "Viharsarok"....Orosháza, Hódmező és környéke, siralomház....de sajnos van jó pár ilyen még országszerte...:-((

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:45:27

@tanato:

Így igaz.

1988 előtt gyakorlatilag képtelenség volt utazni. Ha kimentél turistaként, s ott maradtál, nem mehettél évekig vissza!

Sőt - ez kevesen tudják -, ha LEGÁLISAN mentél ki, akkor is korlátozva volt a hazautazások száma évenként.

tanato 2014.05.07. 09:51:06

@maxval a gondolkodó birca: Hát igen,a rendszerváltás után felnövő nemzedékek számára ez hihetetlen.,hogy ilyen is volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 09:53:16

@tanato:
Nem tudom mennyi eppen az USD, de ezek alapjan innen fejenkent 900.000 koruli osszeget utaltak Mo-ra. Ebben benne van a nyugdijas is es a kisgyerek is?
Az allitolagos 16.000-bol mennyi lehet a kereso?

Nekem irrealisnak tunik az, hogy mindenki atutalt 1.5 havi netto fizetest a 12-bol.
Ok, mi is fizetjuk a diakhitelt, de az csak toredeke ennek a 900e-nek.

Vagy az osszeg nem stimmel (nehezen hiszem) vagy sokkal tobben vannak itt magyarok. Vagy csak 5-en utalnak es sumakolnak ;)

NorthPier 2014.05.07. 09:54:56

@Mr Long: Igen, a múlt héten volt egy riportfilm, rejtett kamerával vették fel. Az egyik bántalmazó echte angol, a másik egy ázsiai vonásokkal rendelkező angol nő volt. Az otthonban régóta folyamatos volt az idősek bántalmazása, egyszerűen nem értem, mit a lóizét csinálhatott az intézményvezető?!Merthogy az ő felelőssége.
Amúgy, hogy ebből (ha ez a riport, amit mondasz) milyen briliáns logikával asszociálhattak a bevándorló ápolókra, na azt nem tudom. Néhány újságírót is jól fel kéne billenteni, annyi a kókler, nadehát a felületet ugye meg kell tölteni "tartalommal", nagy a verseny. Grrr... Nem is írom tovább, amit gondolok.

klappol 2014.05.07. 09:55:55

Jó reggelt :))))))))))))
Ez a mai poszt azért fog sok kattintást eredményezni, mert kétséges. Tehát lesz magas számlálószám mire véget ér a nap.
Azt azonban én se értem, hogy egy világbajnokságon jól szereplő fiatalember a sportos múltjával ne tudjon mit kezdeni. Igaz azt se értem, hogy az IT végzettség se jött be.

Az élet, vagy inkább a sors kifűrkészhetetlen, de 1 picit mi is tudjuk irányítani.

Azt gondolom erről a négyesről van szó a könnyűsúlyban szereplő 2010-ben futott versenyről : Férfi könnyűsúlyú négyesben a DUMITRÁS ISTVÁN, Forrai Dávid, Veréb Dávid, Bartha Zoltán. ez nem biztos, de inkább igen. István a mi emberünk :)))))))))))))))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:57:01

@tanato:

Igen, neki már a későkádári "liberális" útlevéltörvény is elnyomónak tűnik, pedig aki élt akkor, tudja, volt annál SOKKAL rosszabb is... :-)

Pl. 1961 előtt – hihetetlen, de igaz – a magyar állampolgárok utazásait TITKOS jogszabályok szabályozták, az állampolgár beadta a kiutazási kérelmét és várt, majd kapott egy igen vagy nem választ, indoklás nélkül.

Ennek fő oka a berlini fal hiánya volt egyébként.

Csak a 70-es évek végétől lett az, hogy korlátlanul lehetett már utazni egyes kommunista országokba, korábban oda is engedély kellett minden egyes utazáshoz. Nyugatra pedig egészen 1987 végéig kellett engedély minden utazáshoz külön.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 09:57:58

@Herr Géza:
Meg leteznek ezek a varosok?
Miskolcrol utoljara azt hallottam, hogy elhagytak az emberek, mint anno Csernobilt...

Herr Géza 2014.05.07. 09:59:23

@tanato: @sodalisO [eng]: Oké, oké... Én csak a "Pécs a leggázabb" kitétel ellen ágáltam, mert ez azért így nem igaz ugyebár. Sajnos sok, még annál is negatívabb környék van...

klappol 2014.05.07. 10:00:05

@Kövérmadár [swe]: Lehet kapni a patikában emlékezetjavító bogyókat, te :D:D:D :)))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.07. 10:00:23

@Zka: Leírtam mindent, nem olvastad el figyelmesen. Nem az én munkámról volt szó. Többször annyit keres a férjem mint otthon. Gondolom az nem baj ha többet akarunk. Azt is leírtam hogy mindenki azt látja ami maga körül van. Én elhiszem amit te írsz, te nem hiszed el amit én írok. Hihetetlen kevés meló van a férjem szakterületén (vezető) és kevés pénzért, ami másnak megéri, nekünk már nem. De erről nincs mit vitatkozni, nem is azért olvasom a blogot. Én ezt tapasztaltam te pedig mást. Amennyit itt keres, annak a harmadát se kapnánk otthon. Akkor? Ráadásul Nekünk most kell a pénz, nem érünk rá várni, öregek vagyunk DD. Költségünk nincs, házat, rezsit fizetik, gyerek suliját is. Gondolom otthon ezek nem járnak. Ja kocsi, benzin, telefon, de ez otthon is járhat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 10:01:27

@Kövérmadár [swe]:

Ebben benne van minden nem-kereskedelmi utalás.

Egy rész valójában nem is kitántorgók utalása. Pl. a magyar onlájn pókerjátékos, aki felveszi a nyereményét is benne van ebben. De az is, aki örökölt külföldi rokonától és megkapta a pénzt. S az is, amikor egy külföldi Mo-n vesz ingatlant és átutalja a pénzét ehhez.

Nem lehet különválasztani, hogy ez kitántorgói pénz és az meg nem.

De mivel pár éve ez az összeg sokkal kisebb volt, gyanítható, hogy a kitántorgók növekedése miatt lett nagyobb. Hiszen más ok nemigen lehet.

klappol 2014.05.07. 10:02:37

@maxval a gondolkodó birca: 87-ben mentem ki legálisan, illegálisan kint maradtam. Majd 90 után volt szabad hazajönnöm. Jól beszéltél. :))))))))))))))

2014.05.07. 10:03:05

@tanato:
Sajnos annyira nem tudok spanyolul - bar napi rendszeressegel nezek - egy spanyol nyelvu blogot - egy magyar forumon olvastam a holgy hozzaszolasait par eve.
@tucano:
Beszeltem egy Venezuelabol Kanadaba koltozott 56-os oregurral, aki majdnem szo szerint azt mondta, amit irtal: egy europai Latin-Amerikaban mar csak a bor szine, vegzettsege, munkahoz valo viszonya alapjan is hamar bekerul az ottani kozeposztalyba.

2014.05.07. 10:03:14

@tanato: Csak írjad, legalább tájékozódott otthonról DD. A tengerpartra nem jutottunk el, az autózás nem biztonságos arrafelé és hosszú, repülő viszont csak helyi van, azt meg a cég nem ajánlja, és nincs rá biztosítás csak más légitársaságokra. Bár ha lezuhanunk már tökmindegy.

NorthPier 2014.05.07. 10:04:13

@Herr Géza: Az Eu 247 régiójának húsz legszegényebbjében négy magyar régió van (a hétből) az Eustat szerint. É-Mo, É-Alföld,
D-Alföld, D-Dunántúl.

tanato 2014.05.07. 10:06:06

@Mr Long: www.youtube.com/watch?v=yeMgrDZ7Fqg#t=18
Itt a videó az általad idézett angliai idősotthoni bántalmazásról

2014.05.07. 10:07:39

@Din Serpahis: Nem akarom ismételni magam, én mindent elhiszek, cserébe ugyanezt elvárom. Az ismerősöd ismerősének a helyzete bármelyik városban minket nem érint. A férjemnek speciális szakterülete van amire otthon nem talált munkát vagy kevés pénzért. Nekünk a pénz most kell, nem vagyunk fiatalok, mi már nem járjuk végig a ranglétrát. Kor és szakterület függő. Zka-nak megírtam a többit. Szerintem maradjunk annyiban hogy mindenkinek a saját igényeihez, korához és szaktudásához mérten igaza van.

Egylabu Esernyomadar 2014.05.07. 10:07:58

@klappol: Nem tudom, hog róla van szó vagy sem, de nem értem, miért kell "leleplezni" a szerzőt (vagy bárkit). Lehet, hogy meghatározhatóan adta meg a körülményeit, de mégsem írta le a teljes nevét. Tiszteletben kellene tartani. Nem azért, mert bármi titkolni valója lenne, hanem mert - véleményem szerint - mindenkinek saját joga felfedni vagy nem felfedni a kilétét.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 10:08:19

@klappol:

Pontosan így van.

S ha hivatalos útlevéllel csináltad ezt, akkor pár év börtön is járt. Ismerek több embert, aki kapott 3-4 évet és teljes vagyonelkobzást.

Sőt, nagyon extrém esetben halálbüntetés is járt. Ismertem egy ilyen esetet. Az emberke tábornok volt, kiment egy küldöttséggel az NSZK-ba, majd ott jelentkezett a nyugatnémet elhárításnál menedékjogért. Mo-n halálos ítélet kapott. Ez a 80-as években.

Herr Géza 2014.05.07. 10:09:07

@maxval a gondolkodó birca: Hát a nyugatra való utazást illetöen a hatvanas évek után sem volt más a helyzet. Beadtad a kérelmet, aztán vagy jött egy igen, vagy egy nem. Pont. Reklamációnak, kérdésnek helye nincs.
A 60-as évek vége felé apámék úgy kaptak engedélyt egy svájci túristaútra, hogy mi utazásunkat eleve meg sem kérvényezték,így kvázi az öcsém és én voltunk a túszok...
1980-ban meg nyugat-európai körutat terveztünk, én akkor érettségiztem és a katonaság elött álltam, úgyhogy tuti biztosak voltunk abban, hogy én nem kapok útlevelet. Mi voltunk a legjobban meglepve, amikor mégiscsak engedélyezték...

Aye aye 2014.05.07. 10:09:12

Hasznos poszt, köszi.
Tetszik, hogy ha jól olvastam az előjeleket, azért csak fel fogja dolgozni magát a posztoló gyári munkásból kicsit szellemibb munkába.
Azont töröm a fejem, hogy én helyi nyelvtudás és nemzetközileg hasznos végzettség híjján szintén valami fizikaibb jellegű munkával kezdek majd, és talán utána lesz más. De sokan óva intenek ettől. Miért? Ennyire képtelenség váltani? Én a posztokból nem ezt látom.. vagy a bilibe lóg a kezem?
Értem, hogy fizikai meló mellett nagyon nehéz mást keresni, de valamit csak kell csinálni, nem?

klappol 2014.05.07. 10:12:19

@Egylabu Esernyomadar: Ez nem leleplezés, hanem tájékozotság, ami szerintem nem baj. Erre a négyesre büszkének kellene lenni, hisz a neten is ott vannak. Nem akartam ezzel semmi rosszat. Nem értelek.

@maxval a gondolkodó birca: Ott a PONT. tökéletesen ez volt.

2014.05.07. 10:12:56

@tanato: A gégésszel találkoztam, annyira örült hogy alig vizsgált meg, itt írtam róla: panaszkodjunk.blog.hu/2013/06/13/beszeljunk_magyarul
Telefonszámot cseréltünk meg meghívott magukhoz, bár még erre nem került sor, viszont a kórház családi vállalkozás amiben ő is benne van. Az ország legjobb kórháza, felszereltebb mint néhány otthoni. Azért én a magyar orvosokat jobban szeretem még mindig DD

2014.05.07. 10:15:20

@klappol:
83-ban "disszidaltam", 89-ben mentem haza elosszor. Igaz, kb. 6 orat kellett varnom a vizumra Ferihegyen, hogy beengedjenek.

Egylabu Esernyomadar 2014.05.07. 10:17:23

@klappol: Annyi mindenki másra is büszkének kellene lenni, mégis pont őket, pont most, pont az ő teljes nevét nagybetűvel, kijelentve, hogy ő a mi emberünk. Ezt hívják leleplezésnek. Sajnálom, ha nem érted.

nyuszigonosz 2014.05.07. 10:17:38

@klappol: Ez nem szép töled, bárki itt posztoló indentitását következtetni, meg utánakeresni. Nem erröl szól ez itt.

Továbbá: mint írod, már 87 óta Németországban éltél, és az utóbbi években mégis mindig magyar munkaközvetítön keresztül volt munkád, és nem tetszett : Amazon, meg most az életkor miatti elutasítás szintén magyar munkaközvetítötöl.
Neked mint "öreg rókának" német nyelvterületen miért fontos a magyar munkaközvetítö?

klappol 2014.05.07. 10:19:17

@Egylabu Esernyomadar: Ja még majdnem elfelejtettem, ha a HÁ kiveszi amit írtam, akkor én is rájövök, hogy valami nem klappolt :):):):):)

@Cascabel: Nekem 89-ben a magyar nagykövetsé azt tanácsolta, hogy csak 90-ben menjek, akkor biztosabb lesz. Azt a kis időt kibírtam. :))))))))

Herr Géza 2014.05.07. 10:23:10

@maxval a gondolkodó birca: Csak kiegészítésképpen (nem mindenki tudja már itt): hivatalos útlevél=szolgálati útlevél. Ha cégesen kellett külföldre utaznod, akkor lehetett szolgálati útleveled (amit persze a céged örzött a páncélszekrényben és csak akkor adták a kezedbe, amikor kiküldetésbe kellett menned...)

klappol 2014.05.07. 10:24:37

@nyuszigonosz(D): Ha nézegetnéd az álláshirdetéseket, meglátnád, mennyi fejvadász van.

Én a német fejvadászon keresztül kerestem. Cégek ritkán hirdetnek.

Az egyik fejvadász németben "DEKRA Arbeit" néven fut, magyar az ott dolgozó hölgy, na ez felejtős, de nagyon. Ingolstadtban van az irodájuk, tudnék mesélni egy sztorit velük, róluk.

2014.05.07. 10:25:11

@tanato: Köszönöm, pedig egyre mérgesebb vagyok és saját magam rontom a színvonalat, még trollok se kellenek DDD

mayree 2014.05.07. 10:27:09

@tanato:
De már nem sokáig :)

firg_firg 2014.05.07. 10:28:24

@Zka: @Turchi: Mondjuk basic, pascal, meg ada fejlesztokbol nincs tulkereslet. Pedig a koznyelv azokat is informatikusnak nevezi. Azatn jonnek a tortenektek, hogy a Pista szomszed is informatikus, diplomas, meg nyelveket is beszel oszt megis munkanelkuli. A vezetoi piac megint mas. Tenyleg sokan akarnak fonokok lenni de keves a manageri allas. A jo fizetes meg ismet csak relative. Aki tiz millat akar keresni havonta annak a ket milla is keves.

@Herr Géza: Jol osszefoglaltad. En ezt betudtam annak, hogy nem bolcsesz hanem evezos. Lehetne focista is (orrodat is tiszticcsa), mondjuk a sportolo let nem zarja ki hogy le tudjon irni egy ertelmes mondatot, plane ha foiskolas, plane olyan dolgokrol amikkel foglalkozik. Kamugyanu. De legalabb lehet rajta ragodni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.07. 10:30:15

@Turchi: persze, leírtál pár dolgot, de csak utánam :) Vagy egy régi postban esetleg.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 10:30:27

@Herr Géza:

Igen, akkoriban 8-féle útlevél volt!!!

Aztán 1990-ben csökkentették számukat 2-re (magán, diplomata), de később - a rendszerváltozás után - ismét lett többféle, mert kiderült, nem elég ez a 2.

Így most jelenleg 5 féle útlevél van Mo-n: 1 magán, s 4 hivatalos.

Hozzáteszem: egész más a státuszuk, mint a kommunizmus alatt. S a számuk is. Manapság szolgálati útlevele - ez a legalacsonyobb fokú hivatalos útlevél - pár ezer embernek van. A kommunizmus alatt meg tízezreknek.

Mr Long 2014.05.07. 10:32:14

@maxval a gondolkodó birca: Es kik kapnak szolgalati utlevelet?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 10:33:28

@Cascabel:

Ez is egyéni alapon ment. Ismerős 1973-ben ment el, börtönbüntetést is kapott. Ennek ellenére már 1979-ben hazautazhatott a külföldi útlevelével. Bement amagyar követségre, kért vízumot, s kapott 2 hét múlva. Pedig még elvileg végrehajtható volt a börtönböntetése is.

Szóval zavarosan működött a magyar bürokrácia akkor is.

2014.05.07. 10:36:21

@Zka: Amikor írok, azalatt is jönnek hozzászólások, nem látom őket. Az itteni internet lassúságát pedig már nem is okolnám, pedig az is megérne pár ló...t. Szóval most írtam ebben a posztban de nem tudom időben hogy mikor jelent meg, ahogy a tiédet sem, csak utólag látom. Sorry DD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 10:37:57

@Mr Long:

Emlékezetből:
- minisztériumi dolgozók (minisztert, államtitkárt leszámítva),
- KEH munkatársai (magát az elnököt leszámítva),
- parlamenti dolgozók (a képviselőket leszámítva),
- MNB-s dolgozók (kivéve a vezetőket),
- bírók (kivéve: LB- és AB-bírók).

Mire jó az egész? Arra, hogy vannak országok, ahová magánútlevéllel vízum kell, de hivatalossak nem. Ezen kívül elsőbbség jár határátkeléskor.

2014.05.07. 10:38:49

@firg_firg: 10 milla?? Annyira azért nem vagyunk elszállva DD. Idősebbek vagyunk és fiatal a gyerekünk, ennyi az ok mindössze.

2014.05.07. 10:40:42

@mayree: Mi nem romlik?? Nem vagyok ma formában ( ma sem) , történnek a dolgok rendesen és a felfogóképességem is rohamosan romlik a hőmérséklet emelkedésével DD

Egylabu Esernyomadar 2014.05.07. 10:44:52

@Turchi: A blogod színvonala.
Szeretjük, na! Így, ahogy.

Herr Géza 2014.05.07. 10:47:00

@firg_firg: Azt azért nem mondanám, hogy komplett kamu, inkább, amit írtam is: egy csepett olyan "tupírozott"-nak tünik...
No meg az sem kutya, hogy kimegy valaki (nem mondta mennyi pénzzel, de ugye nem sok volt neki), abból egy hónapot már kibekkel, majd dolgozik össz-vissz ca. 6 hónapot és utána simán kibír 5 hónap téli láblógatást... Elég spórolós legény lehet (a fix költség ugyebár ketyeg tovább kíméletlenül, azon nincs mit spórolni...).

Pernilla 2014.05.07. 10:47:07

@maxval a gondolkodó birca: pontosan mi ez a 4-fele hivatalos utlevel?

2014.05.07. 10:47:14

@Egylabu Esernyomadar: Ja, ja, mondom, hülyülök, köszi, aztán majd este elmesélem, mire föl a hülyülés a szokásoson kívül DD

mayree 2014.05.07. 10:52:21

@Aye aye:
Ne másokat figyelj, mindenkinek a maga útját kell megjárni :)

mayree 2014.05.07. 10:53:31

@Turchi:
Bölcsülsz.... vagy ilyen szó nincs is? :)))))

Herr Géza 2014.05.07. 10:53:55

@maxval a gondolkodó birca: Ezt hogy érted? Pl. minisztériumi dolgozók ? Mindenki? A tisztasági menedzser / takarítónö is ? Ne már... Mellesleg dolgozik rokonom minisztériumban, viszonylag magas poszton, sose volt szolgálati útlevele.....(vagy ügyesen titkolja).

Egylabu Esernyomadar 2014.05.07. 10:56:46

@Herr Géza: Igen, de akkor már megvolt az új barátnő, és össze is költöztek. Hm?

mayree 2014.05.07. 10:57:37

@maxval a gondolkodó birca:
Kanizsai lévén volt "kishatárátlépőnk", Jugoszláviába. Naponta ment busz Varasdra, és kivihettünk minden alkalommal 400 jó, kemény, magyar forintot. Hajj mennyi Led zeppelin meg Rolling Stones LP-t, Adidast, Levis-t ért az akkor :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 10:58:24

@Pernilla:

Diplomata: diplomatáknak + a legmagasabb rangú állami vezetőknek. Pl. a parlamenti képviselőknek vagy az államtitkároknak.

Külügyi szolgálati: minden külügyesnek, akinek nem jár a diplomata útlevél. Pl. a követség alacsonrangú beosztottja, vagy mondjuk a nagykövet titkárnője, sofőrje, vagy bárkinek aki a Külügyminisztériumban dolgozik Bp-en és nem diplomata.

Szolgálati: ezt leírtam, alapvetően a legfontosabb állami szervek nem vezetői beosztású munkatársainak.

Hajós: speciálisan nemzetközi vízeken dolgozó hajósoknak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:00:05

@Herr Géza:

A szokás az, hogy csak akkor adják ki egyszerű beosztottnak egy minisztériumban, ha hivatalos küldetésre megy. Azaz nem jár automatikusan. Bíróknál viszont automatikusan jár.

Herr Géza 2014.05.07. 11:03:12

@Pernilla:
Lásd itt:

hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_%C3%BAtlev%C3%A9l

Bár eszerint három fajta magánútlevél van, abból az elsö kettö nyilván formailag egyforma (ha meg lenne különböztetve nem lenne semmi értelme, ld. arab országokba való beutazás kontra izraeli pecsétek az útlevélben témát), így marad 6. Kettö magán (szimpla és ideiglenes) és 4 hivatalos (szolgálati, hajós szolgálati, külügyi szolgálati és diplomataútlevél).

2014.05.07. 11:03:22

@mayree: A bölcsülsz az szudáni megfogalmazás. Magyarul hülyülök DD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:04:06

@Herr Géza:

Ez hülyeség. Egyféle magánútlevél van. A cikk szar.

Herr Géza 2014.05.07. 11:06:06

@maxval a gondolkodó birca: Ja, úgy stimmel. Bár a bíróknak meg milyen alapon? Mindegy, nem minden a logika...
Közben már én is írtam a típusokat, nem láttam, hogy már "intézted"... :)))

Pernilla 2014.05.07. 11:06:23

@maxval a gondolkodó birca: a diplomata utlevel jar az altalad emlitettek csoport közvetlen csaladtagjainak is,ugye?

Herr Géza 2014.05.07. 11:07:35

@maxval a gondolkodó birca: Az elsö kettönél én sem értem mi lenne a különbség, de ideiglenest elképzelhetönek tartok (mondjuk sose láttam olyat...)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:07:45

@Herr Géza:

Így lett eldöntve.

Nagyon fontos ember = diplomata útlevél.

Kevésbé fontos ember = szolgálati útlevél.

Nem fontos ember = magánútlevél.

:-)

2014.05.07. 11:08:27

@mayree: Khartoum csak 32 fok. Felhős, poros. Itt a világvége biztos, ilyenkor már 40 fok a minimum.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:10:21

@Herr Géza:

Az ideiglenes eleve nem útlevél, hanem csak útiokmány. Én már láttam ilyet, sőt egyik fiamnak volt is ilyenje. Ez jellemzően akkor van, ha elveszted külföldön az útleveledet és a követség kiállít neked helyette egy fecnit.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:15:14

@Herr Géza:

Most direkt megbéztem más országok gyakorlatát. A magyarhoz hasonló. Pl. a briteknél háromféle van (magán, hivatalos, diplomata), úgy értem a normál útlevekek között, mert náluk vannak speciális kategóriák is a külbirtokok miatt.

prado.consilium.europa.eu/HU/2612/viewImage_61061.html

prado.consilium.europa.eu/HU/6840/viewImage_187865.html

Din Serpahis 2014.05.07. 11:17:08

@Herr Géza: Pecs iszonyatmod le van pukkannva, nem is hinnetek mennyire. Nagyobb cegek egyaltalan nincsenek, amiota az Elcoteq bepusztult, komolyabb ITs munkahelybol is van osszesen ketto.

A del alfold meg eszakkelet Mo nekem lenyegesen jobbnak tunik IT szempontbol, egy csomo ceg ment Szegedre meg Debrecenbe, de Miskolcon is van par.

Kaksi Kapitány 2014.05.07. 11:17:18

@Zka: Igen. Nem otthon :)

Ja amugy majdnem minden kisebb varosban ahol van folyo vannak evezos klubok es csak be lehet setalni es evezni. Igaz hogy vagy valami csoves tanulohajot adnak vagy beugorhatsz valakik moge/ele egy korre de akkor is tok jo...

Din Serpahis 2014.05.07. 11:17:30

@Zka: Ja, miota ott van az IT Services, beindult nemi pezsges, de igazabol meg mindig nem porog nagyon. Ezen kivul a T-Systems Hungary pecsi irodaja van csak, aztan szevasz.

Herr Géza 2014.05.07. 11:17:30

@maxval a gondolkodó birca: @Herr Géza: Söt, van "Második magánútlevél" (mi vagyunk ahelikopterek):

Ügyleírás: Második magánútlevelet az a személy igényelhet, aki hivatalos útlevélre nem jogosult és foglalkozása rendszeres külföldre utazással jár – az ezt bizonyító igazolás alapján -, valamint az az állampolgár, aki azt különös méltánylást érdemlő okból kéri.

És ez a különbség (érvényesség):

Egyéb fontos tudnivalók: Érvényességi ideje:
Az arra jogosító foglalkozás gyakorlásának időtartamáig, de legfeljebb 2 év.
Különös méltánylást érdemlő ok esetében 1 év.

A második magánútlevél kiadása szempontjából az útlevélhatóság különös méltánylást érdemlő körülményként értékeli, ha az utazás célja szerinti országba történő beutazás a meglévő magánútlevélben elhelyezett bejegyzés miatt meghiúsulhatna, vagy emiatt a kérelmezőt más joghátrány érhetné.

Rebarbaraa 2014.05.07. 11:18:07

Nem rossz post, bar neha kicsit kaoszosnak tunik:)
En lassan 1,5 eve vagyok Angliaban. Anno amikor meg a tervezes idoszakaban voltam, nagon sokat segitett nekem ez a blog. Mindent elolvastam amit itt talaltam. Postot, hozzaszolasokat egyarant.
A postolo meglatasarol, hogy milyenek a magyarok itt kinn, 90%-ban egyetertek. Ott huzzak le egymast ahol tudjak. Vezeto poziciot toltenek be a magyar landlordok :) Kerulom a magyarokat mint a veres rongyot. Nekem is volt par rossz tapasztalatom, aminek megoldasa nem kicsit azon mulott, hogy talpraesett no vagyok. A magyar kozvetitokrol is megvan a velemenyem. Ha volt is 200 ezrem, hat tuti nem kozvetitoi dijra akartam kolteni. Ebben a postolonak teljesen igaza van. Tegyuk hozza, hogy ha valaki munkakozvetito, akkor nagyon szep penzt huz magabol a kozvetitesbol a munkaadoi oldalrol is. Sosem fizetnek azert, hogy dolgozhassak. Egyebkent meg sosem volt agency-s munkam. Elvol kerulom oket, no meg a kiszamithatatlansaguk miatt.
A postolo tortenete arrol, hogy a fonoknojerol eleinte nem derult ki, hogy magyar, szerintem nem nagy cucc. Engem legtobbszor lengyelnek neznek, eleinte mulattatott, aztan amikor hallottam innen-onnan,hogy milyen velemenyek vannak a lengyelekrol akkor mar bosszantott es nemi "kikerem magamnak" hangnemben jeleztem, hogy magyar vagyok. Volt, hogy suru elnezeskeresek kozepette nagyobb tisztelettel neztek ram utana mint elotte. Pedig nem lengyel hangzasu a nevem. Mondjuk nem is annyira magyaros. Amit a postolo irt, hogy itt minden olcsobb mint odahaza azzal is egyetertek. En nem is az olcsosagot mondanam, en soha nem valtottam fejben forintra mennyit keresek, minek mennyi az ara. En inkabb mindig is ugy viszonyitottam, hogy miert, mennyi ideig kell dolgoznom itt, es ugyanazert otthon. Oriasi a szakadek az egyszer biztos.
A postolo megegyzese, hogy milyen valtozasok eseten menne haza...nos...Barmilyen pozitiv valtozasra evtizedeket kell varni, arra nekem meg nincs idom. Ertem itt akar a gondolkodasmodot, az eletkorulmenyeket, stb. Meg aztan en itt talaltam parra, hamarosan ossze is hazasodunk, szoval nem megyek haza, maximum latogatoba. Igazabol akinek itt sikerult jo munkat kapnia, vagy legalabbis viszonylag jot, amibol szepen megel, felretesz, hazakuld az nem fogja alabb adni, hazamenni csak azert mert ott szuletett. En itt nagyon otthon erzem magam, nekem mar Mo.-n lenne nagyon fura.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 11:20:12

@Herr Géza: "Ja, úgy stimmel. Bár a bíróknak meg milyen alapon? Mindegy, nem minden a logika..."

Ennel egy fokkal vaganyabb, amikor vezeto befektetesi cegnel az ember a VIP ugyfeleket kezeli. Amikor elutazol valahova, akkor a cegnel le kell adni a cimed, elerhetoseged es hogy meddig fogsz ott tartozkodni.
Ha az adott orszagban beut a gebasz akkor azonnal ott van erted es a csaladodert a fekete helikopter meg azelott hogy akarcsak a hirekben olvashatnal rola. :) Ez meg jobb is, mint a repteren nyomorogni egy elsobbsegi biroi utlevellel egy kitoro polgarhaboru eseten, nem? :D

(Egyik kollegam regi gyerekkori baratja dolgozik ilyen helyen, igy hallottam rola).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:20:22

@Kövérmadár [swe]:

Azért ez jelentős könnyebbség.

Szinte minden reptéren van pl. VIP-részleg. Oda be lehet menni hivatalos útlevéllel, magánnal meg nem. Mondjuk sor áll a vámnál, útlevélellenőrzésnél - ebből ki lehet maradni.

Diplomataútlevéllel meg nem is ellenőrizheti a hatóság a csomagot, nem motozhat, nem kell átmenni az átvilágító kapun, stb.

Herr Géza 2014.05.07. 11:22:08

@maxval a gondolkodó birca: Látod, mégis útlevélnek hívják a hivatalos terminológiában....

mayree 2014.05.07. 11:22:46

@Turchi:
Befagy a seggetek :)
Itt most 35-öt mutat a hőmérő és ebédhez harang... izé müezziezelnek :)

Herr Géza 2014.05.07. 11:23:08

@maxval a gondolkodó birca: Ó, a VIP-részlegbe pl. egy jobb arany hitelkártya is elég belépönek.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 11:25:06

@Herr Géza:
Akkor ez az a mar emlegetett Izrael - arab orszagok ellentet.

Egyiptomi vizum Izraelbe torteno beutazas eseten lehet gon vagy az mindegy?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:25:08

Az útlevekről jut még eszembe: szinte az összes EU-tagállamban csak a helyi nyelven van szöveg az útlevélen (azaz pl. a magyaron csak magyarul van szöveg), az egyik kivétel BG, ahol angol szöveg is van rajta.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 11:28:50

@maxval a gondolkodó birca:
Persze, de nem ervagas a masik mod sem. Nem ad akkora pluszt, mint mondjuk egy fegyverviselesi engedely a kivaltsagosoknak.

Kenyelmesebb, ez teny.
Persze ha a VIP reszen ingyen etel-ital es masszazs is van, az mar mas teszta akkor :)

Mr Long 2014.05.07. 11:30:07

@Herr Géza: Vagy egy jobb repjegy, szoval megbatyhatjak a birok! :D

Herr Géza 2014.05.07. 11:32:34

@Kövérmadár [swe]: Én ugyan nem vagyok a téma szakértöje (értsd sose jártam ott), de sztem csak fordítva gond. Izrael beenged arab pecséttel, csak az arabok nem az izraelivel...
Bár hangsúlyozom, ez csak másodkézböl szerzett infó :))))

Mr Long 2014.05.07. 11:33:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ilyen nalunk is van, bar nem olyan mertekben. Osszel evakualtak az egyik irodankat, mert foldrenges volt az araboknal, eleg kozel a helyi reszleghez. :)

mayree 2014.05.07. 11:34:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Értünk tengeralattjáró jött volna, amikor Szíriában evett a fene. Afganisztánban pedig Apache-ok vigyáztak volna ránk ha nem bóklászunk ki a hatósugarukból. Van előnye annak, ha a DoD-nek dolgozik az emberfialánya. (Pl. hozzáférhet egész friss műholdas fotókhoz :))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:35:19

@Herr Géza:

Az más. Az a VIP utasok részlege.

Erről jut eszembe.

Egyszer utaztam Ferihegyről a VIP-részlegen keresztül. 1981-ben Kubába menet.

Az úgy volt, hogy Fidelnek éppen akkor volt az 55. születésnapja. Így Kádár küldött neki egy valamit (ajándékot). Mivel nyár volt és nem volt normál futár éppen, a Külügy meg nem akart pénzt pazarolni külön futárra csak egy doboz miatt, megnézték van-e pont akkor éppen hivatalos utazó. Volt: az apám. Így aztán hivatták apámat a párközpontba és átadták neki Kádár Fidelnek szánt ajándékát, hogy vigye el Havannába. Kádár neve és csomagja miatt persze azonnal az egész család VIP-nek minősült. Így az utazás nem úgy volt, ahogy szokott lenni, hogy sorbaállás a becsekkolásnál, majd útlevélvizsgálat,majd vám, majd busszal a gépig. Nem, ezúttal egy kis melléképületbe kellett menni a főépület mellett. Ott eleve udvarias alkalmazottak hellyel kínáltak minket, italokat hoztak, majd a csomagokat helyettünk adták fel, úgyszintén az okmányokat elkérték, majd visszahozták, aztán jött egy külön kisbusz, ami minden más utas előtt vitt minket a repülőhöz. Természetesen a Külügy a jegyeinket (melyek normál esetben a komfort osztályra szóltak) áttette az első osztályba. Apám egész idő alatt be volt szarva, nehogy elveszítse a dobozt.

Herr Géza 2014.05.07. 11:37:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem rossz státusz az sem, bár nekem ez az adrenalin-plusz (mármint, hogy ilyen helyekre járjak, ahol ez egyáltalán téma) nemigen hiányzik az életemböl. Szardíniáról meg pl. -valljuk be- kicsi az esélye, hogy fekete helikopterrel kelljen hazarepülnöm, jó nekem a Swiss fehér madara is... :))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:39:20

@Kövérmadár [swe]:

Utaztam összesen 3-szor elsőosztályon repülőn. Bevallom, egy idő után kezdett marha idegesítő lenni. Pl. amikor már felszállás KÖZBEN előjött valahonnan egy utaskísérő és italt kínált. Meg 5-szor akartak enni adni 8 óra alatt.

Az a rész mondjuk oké volt, hogy 3 szelet szendvics helyett meleg bélszínt adtak előétellel. S ingyen volt minden ital.

SilentDreams 2014.05.07. 11:40:31

Nem lesz a kedvenc posztom.... :)

Nem olvastam az összes kommentet, az volt már esetleg, hogy:

"....és rá 3 napra már hívtak egy tejgyárba dolgozni.
... Három hónapig dolgoztam ott és a fizetésem is kiemelkedő volt az akkori angol átlagfizetésekhez képest is."

Nahát, ha ezt tudom, legalább félállásban tejgyárban dolgoztam volna, mikor Angliában éltem :)))))

Mr Long 2014.05.07. 11:42:19

@maxval a gondolkodó birca: MOst, ha erre van igeny geci sznobnak kell elnni. Plusz a nem fapados legitarsasago kkulon sort tartanak fennt a csomagfeladasnal a magasabb osztalyon utazoknak, csak az atvizsgalast nem lehet meguszni, ami valjuk be nem a vilagvege, igaz kevesebb fuvet vihet magaval az ember a kirandulasra.

nigara 2014.05.07. 11:45:14

@maxval a gondolkodó birca: hallod, hogy van az, hogy veled/családtagjaiddal annyi minden különleges dolog történt, ami csak a filmekben van :)
Velem sose történik semmi ilyen... francba

Mr Long 2014.05.07. 11:47:33

@nigara: Az volt mar, amikro o simmitotta el, hogy a kubaiak ne bombazzak az usakokat? :DDDDDDDDDDDDDDDDD

nigara 2014.05.07. 11:49:54

@Mr Long: az kimaradt nekem.... :)

Mr Long 2014.05.07. 11:52:06

@nigara: Meg nekunk sem meselte, de biztos volt ilyen IS :D

firg_firg 2014.05.07. 11:52:33

@Rebarbaraa: Magyarokkal megesik hogy lengyelnek nezik oket, plane ha van a nevukben egy sz, zs, vagy valami hasonlo.

Taxomükke (UK) 2014.05.07. 11:54:45

Elég furcsa poszt, olykor az jött le, mintha nem is ugyanabban az Angliában élnék, mint a posztoló. Legalábbis olyan kategorikus kijelentéseket tesz, amelyek - részben pont ezért - abszolót nem igazak. (Pl. nincs munka áprilisig???)
Az elején azt hittem, valamelyik korrektnek feltüntetendő ügynökségnek a PR-cikke olvasható.

rezsöatya 2014.05.07. 11:56:15

Off a sok itt kommentelo biliard/snooker rajongonak:

youtu.be/UD7dyZ9zjFc

:DDD

firg_firg 2014.05.07. 11:56:48

@SilentDreams: tejgyari informatikus CNC kezelo

mayree 2014.05.07. 11:57:39

@Kövérmadár [swe]:
Dubai business váró: ha bejutottál leélheted az életed ott: folyamatosan pótolják az ételt, italt egyebeket, tusolós szobák, internet, mi kell még?
(Budiban sor állás, mert minden használat után bement a libériás dolgozó és kitakarított az ember után)

2014.05.07. 12:00:56

@maxval a gondolkodó birca: az nem elso osztaly
Az elso osztalynal a loungeban kezdik az itatast es a gepben felszallas elott

Egylabu Esernyomadar 2014.05.07. 12:01:28

@rezsöatya: Erre valami kínai eleső motoros vagy micsoda jött be a youtube-ról. Biztos ezt akartad linkelni?

mayree 2014.05.07. 12:04:50

@charlieharper [home, sweet home]:
Az még a '70-es évek volt amikor ő utazott :)

Evain 2014.05.07. 12:04:50

@nigara: speciel kubai járattal nekem is volt élményem. Céges útra mentünk, Madridban szálltunk fel a közvetlen járatra. Békésen nézdegélem a filmet, egyszer csak odajött hozzám a sztyuvi, és kérdezi, hogy nincs-e kedvem a pilótafülkét megnézni.
Beza körbenéztem, hogy biiiiztos, hogy ezt tőlem akarta kérdezni?
Heves bólógatás volt a válasz, így megkerestem a földre zuhant államat, majd a sztyuvi után mentem. Átballagtunk az első osztályon, és tényleg a pilótafülkébe vitt. Ott aztán kiderült a beszélgetésből, hogy a kapitány személyes kérésére hívtak be.
Magyarul egy interkontinentális gép kapitánya szolgálatban fel akarta csípni a szöszi magyar csajszit. :D (akkor voltam 28 éves) Megadtam neki a telefonszámom, és két héttel az utazás után tényleg felhívott. :)

Szóval átlagemberekkel is történhetnek érdekes dolgok. :D:D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.07. 12:05:19

@maxval a gondolkodó birca: "amikor már felszállás KÖZBEN előjött valahonnan egy utaskísérő és italt kínált. Meg 5-szor akartak enni adni 8 óra alatt."

FirstWorldProblems :)

rezsöatya 2014.05.07. 12:06:17

@Egylabu Esernyomadar:
(azt eszrevetted, hogy szegenyket sikerult belokni a lyukba? )

Nem ertek a biliardhoz, de ez pontot er, nem?
:-)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.07. 12:06:18

@nigara: mert birca már több országban élt, mint ahány wécét az átlag magyar egész életében lát, azért :DDD

SilentDreams 2014.05.07. 12:07:50

@firg_firg: :)))))

Es a mondat, amit úgy tünik nem lehet elégszer elismételni:

"NE bízz magyarokban, barátokban se nagyon!!!! (Egyik barátom, aki kölcsönkért, nem akarta visszaadni.) Sajnos Angliában a magyarokat a magyarok verik át a legjobban...."

Aki önként jelentkezik átverésre az erre szakosodott cégeknél, az biztos lehet benne, hogy nagy valószinüség szerint át is verik. Aki kerüli az ilyeneket, megvalogatja barátait, s nem aszerint, hogy magyar, litván, angol vagy kinai, azt szerintem kevesebb csalodás éri :)

nigara 2014.05.07. 12:08:11

@Evain: húúúúú, nagyon irigy vagyok!!!!
a hepiend az lenne, hogy boldogan élünk, míg meg nem haéunk :)

alpynia 2014.05.07. 12:08:48

@Herr Géza: az én cégemnél egy Kovács Erzsébet nevű csaj úgy mutatkozott be az amerikai kollégának, hogy Elizabeth Smith :D Szóval lehet, hogy náluk is hasonló volt a helyzet. :)

rezsöatya 2014.05.07. 12:09:53

@Evain: hat ez nem egy klasszikus tortenet! Ilyet meg Max sem tud meselni magarol!!!
(Bar lehet, hogy ot is fel akarta szedni egy kubai kapitany, de ugye ismerjuk birca nezeteit a homofobiarol...! :-)))) )

Herr Géza 2014.05.07. 12:10:15

@Evain:
"Megadtam neki a telefonszámom, és két héttel az utazás után tényleg felhívott. :)"
Na pont a folytatásra lennénk kíváncsiak... :DDDDDD

Csodabogár 2014.05.07. 12:10:32

@maxval a gondolkodó birca:
1965-ben léptem le. Szüleimet 3 év után kiengedték látogató utlevéllel. 1972-ben már volt két nyugati utlevelem. Anyám haldoklott nem engedtek hazautazni, illetve nem adtak vízumot. Mikor meghalt a temetésre se, azzal az indokkal, hogy még érvényes a büntetésem. 1,5 évre itéltek el. Lemondtam a magyar államplogárságról, utána haza utazhattam.
Sokan nemcsak erre nem emlékeznek hanem sajnos az elmult 10-20 év történéseire, illetve a politikusok kijelentéseire és viselkedésére sem. Amnéziában szenved az ország.:-(((

SzZoole 2014.05.07. 12:10:51

@rezsöatya: a filmrol lemaradt,hogy a robogost hatulrol egy dakoval bokdostek,vegul is lyukra ment:)))

Herr Géza 2014.05.07. 12:15:38

@alpynia: Oké, oké, de sorry, nekem akkor sem veszi be az agyam, hogy két magyar nem szagolja ki egymást azonnal, még akkor sem, ha az egyiket "Elizabeth Smith"-nek hívják, a másikat meg Von Cson Tak-nak...Akármilyen jól is beszélnek az adott idegen nyelven (amiröl itt, legalábbis az egyik oldalon szó sincs...)
Én speciel az 56-os magyarokat is kiszúrom max. három mondat után még akkor is, ha az elmúlt több, mint negyven évben egy büdös szót sem beszéltek magyarul. Lehet, hogy túl jó a fülem ? (A feleségem szerint nem igazán....) :DDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 12:17:05

@Evain: Ahhh, mindig eszembe jut, hogy hiba volt vegul nem pilotanak mennem. :)

Az egyik olyan szakma, aminek csak az emlitesetol a csajok tobbsege rogton ledobja a textilt. :D

London2009 2014.05.07. 12:18:13

Nekem sem tetszik. Mindig megdöbbent, amikor diplomával rendelkező emberek így fogalmaznak. Az rendben van, hogy nem humános beállítottságú a srác, de akkor is... a „nem voltam perfect angolból” annyit jelent, hogy gyengén beszéltem, vagy sehogy. Nyilván ebből következik az is, hogy még a magyar akcentust sem tudta felismerni.
Nekem ez megint egy mosogatós angliai poszt, de ami szerencsére legalább happy enddel végződik. A másik dolog ami zavar azok a következő kijelentések. „furák az angolok”, „a fizetése átlagon felüli volt a tejgyárban”...ja es London is pocsek hely ugye...ahhhhhhhhhhhhhh

Mr Long 2014.05.07. 12:19:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Az egyik olyan szakma, aminek csak az emlitesetol a csajok tobbsege rogton ledobja a textilt. :D" Pedig azt a szart is mernokok csinaltak...
Na meselj a tegnaprol, mehet priviben is!

nigara 2014.05.07. 12:21:59

@Herr Géza: mondjuk azt értem, hogy a posztoló nem szúrta ki, hogy a csaj magyar, de fordítva tuti nem így volt...

Egylabu Esernyomadar 2014.05.07. 12:26:51

@rezsöatya: Jaah! (papírtantusz lelibegett...) :)))
De nem kellett lökni, ment ő magától.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 12:28:43

@nigara:

Erre születni kell... :-)

Egyébként nem. Tulajdonképpen mindenkivel történik számtalan egyedi eset, csak nem mindenki meséli el aztán.

nigara 2014.05.07. 12:31:21

@maxval a gondolkodó birca: esküszöm, hogy velem sose... de miért?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 12:32:52

@Evain:

A feleségemnek van egy hasonló története.

Kubai gépen utazott. S a gépen volt Teófilo Stevenson bajnok is. Ő eleve 5 ülésen ült, mert világbajnok. S a lényeg az, hogy nagyon megtetszett neki a mostani feleségem (az esete idején még nem volt a feleségem) és szól a kapitánynak, hogy legyen átültetve mellé.

nigara 2014.05.07. 12:35:23

@maxval a gondolkodó birca: "mostani feleségem" mér', volt másik is? :)

mayree 2014.05.07. 12:37:53

@nigara:
Ha a főnöke volt, láthatta a papírjait, nem? :)

nigara 2014.05.07. 12:40:59

@mayree: erre mondjuk nem is gondoltam... de ha a posztoló nem annyira beszélt jól angolul, akkor az akcentus is tuti ott volt... az meg ordít, hogy magyar az illető

nigara 2014.05.07. 12:41:39

@Mr Long: ugye ugye? mindig vannak újabbak :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 12:42:21

@Csodabogár:

Igen, ilyen is volt. Kádárnak volt más arca, nem csak a mosolygós-előreköszönős.

Én jól ismertem Bali Sándor lányát. Bolgár férje van, egy időben BG-ban is élt. (Bali Sándor volt 56-ban a legnagyobb munkástanács-szervezet társelnöke.)

Szóval ő mesélt nekem dolgokat. 1980-ban, amikor az apja már halálos beteg volt, külföldi magyarok elintézték neki, hogy kezeljék Párizsban, ugyanis Mo-n nem foglalkoztak vele az orvosok, minden pénz megvolt rá, Nem kapott útlevelet azonban, senki sem tudta neki elintézni. Pedig már egy teljesen ártalmatlan öregember volt, aki abszolút veszélytelen volt politikailag. Magasrangú ismerős, aki ismerte Kádárt, személyesen Kádárnál próbált intézkedni, de Kádár azt válaszolta "add át neki az üzenetemet: dögöljön meg!".

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 12:43:23

@nigara:

Azt akartam érzékeltetni, az eset azelőtt volt, hogy házasok lettünk volna, sőt akkor nem is ismertem. Ez 1984-ben történt, mi meg 1985 óta ismerjük egymást.

Evain 2014.05.07. 12:43:56

@nigara: @Herr Géza: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: most nagyon fogtok csalódni, ha bevallom, hogy nagyon udvariasan, de megköszöntem a hívását, és köszöntem a kitüntető érdeklődését, de nem érdekelt a dolog? Pedig amúgy mallorcai volt. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 12:44:30

@Mr Long:

Ezzel valójában saját fontosságomat akartam érzékeltetni. A feleségem Teófilo Stevenson és köztem választhatott, s engem választott.

:-)

Evain 2014.05.07. 12:47:21

@rezsöatya: egyébként esküszöm az egészben az volt a legjobb rész, mikor leszálltunk a gépről, sorban álltunk az útlevélvizsgálathoz, és elhaladt mellettünk a kapitány meg a másodpilóta, és név szerint odaköszönt nekem, a kollégáim, akik meg lemaradtak az előzményekről, csak pislogtak, hogy ez meg mi volt. :D

Evain 2014.05.07. 12:52:05

Ja, múltkor beszéltünk, mi lenne, ha a hollandokat elárasztaná a víz. Hát valszeg ez:
acidcow.com/pics/20140507/acid_picdump_15.jpg

SzZoole 2014.05.07. 12:53:08

@maxval a gondolkodó birca: pedig mennyivel jobban jart volna a nejed,ha igent mond neki,azert egy 3x-os olimpiai es3x-os vilagbajnok boxolo nem tesz ilyen ajanlatot minden nap:)))

rezsöatya 2014.05.07. 12:54:36

@Herr Géza: "Lehet, hogy túl jó a fülem ? (A feleségem szerint nem igazán....)" Nem, kedves Geza, amirol beszelsz, azt szelektiv hallasnak hivjak! Ferjeknel es gyerekeknel fordul elo a leggyakrabban...! :-)))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 12:59:30

@Zoole[uk]:

Azért az nem biztos, hogy házassági ajánlat volt... inkább csak szexajánlat lehetett.

Mr Long 2014.05.07. 13:00:38

@Evain: Mosolyognod kellett volna a pilotafulkeben es mondani, hogy meg sosem utaztal first classon :DDDDD

swGuru 2014.05.07. 13:02:31

@Din Serpahis: az informatikus, ha otthon kimegy az utcara, szembe jon egy 200 ezres ajanlat, ami nem tul jo ebben a szakmaban. Persze ehhez napi 8 orat varjak el a tulorat...

mayree 2014.05.07. 13:07:20

@nigara:
Így van, itt is eléggé kevert a nép, ezért aztán többnyire a második-harmadik mondatban már benne van az éstehonnanjöttél.

adg 2014.05.07. 13:07:22

@maxval a gondolkodó birca: "Kádár neve és csomagja miatt persze azonnal az egész család VIP-nek minősült. "
Kadar, de hisz az egy vegtelenul szereny, kedves bacsi volt, aki viaszkosvasznas konyhaasztalnal, hokedlin ulve kislabosbol tomte a kepebe a krumplistesztat. Ugyanmar.
Apad elhagyja a dobozt, lehet, hogy kaptatok volna csaladilag egy VIP szallast is valami jo helyen, kilatas nelkul.

Mr Long 2014.05.07. 13:09:36

@adg [Au, Darwin]: Es persze nem lett volna egyszerubb valami alkalmazottat elkuldeni egyedul a vip osztalyon es visszahozni a kovetkezo geppel turisstan, mint egy egesz csaladot roptetni...

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.05.07. 13:10:28

Szerintem amivel most nagyon lehetne külföldön szakítani, az egy olyan cég, aki intézi a kinti kezdeteket magyaroknak, és KORREKT. Értem ezalatt hogy nem ígér marhaságot, hogy egy hét alatt munkát talál, stb. De intéz neked a pénzednek megfelelő szállást, segít a munkavállaláshoz szükséges első lépésekben és persze igyekszik munkát találni neked. Vannak ilyen cégek, de igazán jóról nem hallani. Szóval külföldön élő postolók, itt a nagy lehetőség :)

SzZoole 2014.05.07. 13:11:32

@maxval a gondolkodó birca: nyilvan,hogy nem,csak vicc volt:)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 13:15:09

@adg [Au, Darwin]:

Egy rokonom Kádárnál dolgozott. A sok mítoszból egy rész igaz.

Pl. tényleg párizsit ebédelt zsemlével. S kínosan ügyelt, hogy mindig ő köszönjön előre, bárki is volt az, a takarítónőnek is előre köszönt. A hokedlin ülés is igaz. Tényleg az egyszerű kaják voltak a kedvencei. S tényleg csak a 80-as évek elején vett magának tévét.

Viszont minden este étteremben vacsorázott. S hetente egyszer moziba járt, imádta a filmeket. Mozi alatt az értendő, hogy volt egy külön terem, ahol premier előtti filmeket nézett. S időnként ő mondta meg, hogy az illető filmet be szabad-e mutatni a népnek is.

nigara 2014.05.07. 13:18:32

@bunny.hu: na igen, de már annyira rossz a hírük, hogy nehéz lesz elhitetni, hogy valaki korrekt.
Persze hiába mennek évek óta az intelmek, mégis a mai napig is vannak ügyfeleik a lehúzósoknak is. Mert azok nem néznek utána (eszükbe sem jut, vagy nem értik a dolgokat), akik meg körültekintőek, azok az első kategóriába tartoznak, vagyis már nem bíznak senkiben.

peacefroggg 2014.05.07. 13:18:39

@adg [Au, Darwin]: nem tudom mennyire volt tudatos a "kilátás nélkül" kitétel a végén, de mennyire passzol, hogy ennek van egy átvitt értelme is :)

SzZoole 2014.05.07. 13:18:42

@bunny.hu: ez nem olyan egyszeru mar eleg sok mindent szigoritottak,az NI megszerzese meg 1evel ezelott 2 hetbe telt,most meg mar jo par het mire megkapja az illeto,nem beszelve,hogy lakcimet kell igazolnia,meg egy csomo mindent,a bankszamla sem egyszeru a jogositvany cserejet is szigoritottak .

Herr Géza 2014.05.07. 13:20:23

@Evain: Na persze én sem írnám ide, hogy aztán egy felejthetetlen éjszakát töltöttünk a mallorcai reptér tranzitszállójában... :)))))

Herr Géza 2014.05.07. 13:21:48

@nigara: Erröl beszélek.... :)))

nigara 2014.05.07. 13:24:06

@Herr Géza: hát, nem is ugornék annyira előre, de én azért legalább egy randit megejtettem volna - abban semmi rossz nincs, aztán úgyis kiderül hogy mimerre...

Herr Géza 2014.05.07. 13:25:22

@London2009: Ha már itt tarunk: a tejgyár is "vidám" kifejezés. Sok minden elmondható a mai élelmiszeriparról, de azért a magyar terminológia szerint a tejet (még ?) nem "gyártják". Én ezt úgy ismerem, hogy tejüzem....

nigara 2014.05.07. 13:26:18

@Herr Géza: hát, ki tudja, hogy a rothadó nyugaton miből GYÁRTJÁK a tejet :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 13:27:44

@Evain: En egyszeru lelek vagyok, engem gerincre vaghatna barmilyen pilota ha utana ingyen hasznalhatom a mallorcai tengerparti medences villajat (ok, ezeket nem emlitetted, de en igy kepzelem). :)

@Mr Long: Nem volt semmi extra. Viszonylag konnyu sort kaptam. 5 kerdes volt (mindegyikben 3-4 alkerdes), amibol 3-at kellett kivalasztanod. Szerencsere az 5-bol ketto szamolos volt. Azok jobban mentek mindig is valahogy. :)
Meg probaltam harmadiknak egy olyan kifejtost valasztani, amirol azert sokat tudok mert sajnos angolul meg nem tudok ugy rizsazni mint magyarul. :D
Osszessegeben szerintem jol sikerult, de eredmeny majd csak kb. 3 het mulva lesz.

Evain 2014.05.07. 13:27:59

@Herr Géza: dehogy, azt simán beírnám. :) Miért szégyen két egyedülálló embernek egy kaland? :)

Evain 2014.05.07. 13:31:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: jah, nálam valahogy ez nincs jól bekötve. :s Ez önmagában nekem nem előny.

nigara 2014.05.07. 13:31:19

@Evain: oké, akkor mi a megfejtés, miért pattintottad le már a telefonban szegényt? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.07. 13:32:13

@klappol: a dekra már "bemutatkozott" itt a blogon is:/

mayree 2014.05.07. 13:34:12

@nigara:
Látta élőben :)))))

mayree 2014.05.07. 13:35:55

@nigara:
Huh, itt most belefutottam egy 0%-osba... az mi lehet? :)

nyuszigonosz 2014.05.07. 13:38:45

@klappol: Hát cégek is hirdetnek.
Meg nem a Dekra az egyetlen munkaközvetítö. Igaz, lehethogy az egyetlen, akinek az Ingolstadt-i irodájában magyar a hölgy.

mayree 2014.05.07. 13:40:47

@nigara:
Mi a tej? Kicsapott fehérje és némi zsír.
(Hátha kiugrik a bokorból :))
Ebből kivonták a zsírt, nem is akarom tudni mi maradt. :)
(persze csak a kávéba lötykölök picit amúgy is, mert tartom magam a mondáshoz, miszerint felnőtt korában egyik állat sem iszik tejet. Főleg nem egy másik állatét:))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 13:40:58

@Babette_:

Air France járaton utaztam egyszer elsőosztályon. Ott hoztak citromos vizet is a kendőhöz. Nagyot néztek volna, ha megiszom. Mert az ujjak tisztításához volt.

mayree 2014.05.07. 13:42:30

@maxval a gondolkodó birca:
Ma már sok légitársaság turista osztályán is menüből választasz és ingyé van a pia. Csak ettől elszoktak a népek mivel mindenki fapadosra nyomul.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.07. 13:43:30

@swGuru: érdekes, hogy mennyire más tapasztalataink vannak ugyanazon a piacon. Persze, biztos könnyű vacak ajánlatokat kapni, de vannak nagyon jók is. Nyilván nem annak, aki leragadt a clippernél.

mayree 2014.05.07. 13:44:08

@maxval a gondolkodó birca:
Első osztály nem minden gépen van, van ahol csak rámondják (kicsivel szélesebb ülések mint a turistán és megegyezik a biznisszel). Emiratuson, ott igen :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 13:48:12

@mayree:

A Maléven a bor ingyen volt a kommunista időkben. Ez akkoriban ritkaság volt turistaosztályon, Ezt egyfajta országreklámnak szánták.

nigara 2014.05.07. 13:48:15

@mayree: igaz, hogy ritkán jutok én is normál légitársasághoz, de a múltkor pl a BA-ben csalódtam. Pedig annak azért adnia kéne valamit a névre...

mayree 2014.05.07. 13:52:35

@maxval a gondolkodó birca: @nigara:
A Malev külön kategória volt, fél év tunéziai tartózkodás után mit adtak a bizniszen? A kedvencemet: bélszínt budapest módra.
Aztán egyszercsak elkezdtek szendvicsezni... ma pedig már, tudjuk...

Ez a Jordán királyi turista részlege, nekem a fufruja tetszett nagyon :)
mayree-uh-uh.blogspot.com/2011/03/most.html

Pernilla 2014.05.07. 13:55:20

@mayree: pont a sok fapadozas utan voltak nagy elvarasaim, mikor par honapja az Austriannel utaztam. Egy kb. 10 cm-es szaraz, csomagolt dios csigat szolgaltak fel oda es vissza is. Ok, ihattam volna vörösbort hozza :-)

nigara 2014.05.07. 13:56:18

@mayree: "Ez a Jordán királyi turista részlege, nekem a fufruja tetszett nagyon :)" - nem is az italválaszték, mi? :)

Amúgy a Jordán közös üzemeltetésben volt a Malévval pár útvonalon (pl. Koppenhágából) - de ott nem emlékszem, hogy bármi extra lett volna...

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.07. 13:57:03

@Pernilla: Én eddig csak Milkacsokit kaptam Austrianen. Igaz, csak Zürich-Bécs távon repültem.

Pernilla 2014.05.07. 14:00:39

@Lex D'Arquebus: ez a Becs-Stockholm jarat volt. Ezek szerint probaljak az uticelhoz szabni a kajat? Svajcba menet Milka, Svedorszagba a kanelbulle leggyatrabb utanzata :)

mayree 2014.05.07. 14:02:38

@Pernilla:
Múlt évben én is velük jöttem mentem, mert Bécsből van járatuk Erbilbe. Egyszerű népek :)

Különben érdekes ez a mit igyak kérdés: víz, üdítő, kapsz egy kis pohárral. Bor, kis üveg. Sör, dobozos. Na az a legtöbb, ha a mennyiség számít :)

A legjobb ellátás számomra (bizniszt nem figyelembe véve) a Monarch Hassi Messaoud - London járata. Tömték és itatták a népet! :)

mayree 2014.05.07. 14:03:59

@nigara:
Én nem iszom igazán alkohol, Sheridan, Bayles, 5/6 puttonyos Tokaji. Nyalakodok :D

Herr Géza 2014.05.07. 14:05:06

@maxval a gondolkodó birca: Volt ott ingyé' más is (sör, rövid, plusz kaja, pilótafülke), csak kultúráltan/udvariasan kellett kérni... Bezzeg az Interflug (NDK), egyszer, elöször és utoljára mentem velük: a Malév TU-138/156 gépei után az IL-18-asuk olyan volt, mint az S-Klasse után a Trabi, a belünket kirázta Berlinig (légcsavaros volt a lelkem, az öskori fajtából), ellátás a fedélzeten: meleg sör papírpohárban, hideg kávé szintén papírban, két szelet állott, savanyú barnakenyér között valami vajnyomok meg felvágott, mindez guszta nylonzacsiban, brrrrrrr..... A sztyuvik meg abból a darabos, dromedár, Brünhilda verzióból. Még ha valahogy ki is néztek, legkésöbb akkor K.O. volt az ember, ha meglátta a szoknyájukon kirajzolódó száras pamutbugyogó vonalait. Na a kaja+pia, rázkódás, meg az ilyen élmény sokunknak elég is volt a bélelt papírzacsi intenzív használatához... :))))

nigara 2014.05.07. 14:05:33

@mayree: én mentem már Monarch-on, de csak szendvics volt, ital se nagyon (legalábbis nem hagyott nyomot az emlékezetemben, pedig asszem egy éve lehetett csak)

nigara 2014.05.07. 14:06:05

@mayree: ilyenek hol adnak?????????

mayree 2014.05.07. 14:07:26

@Pernilla: Igen, a Budapest Bécs 40-50 percen adnak egy kis palack ásványvizet és... másra nem emlékszem :)

Mr Long 2014.05.07. 14:07:56

@Herr Géza: Keleti idealok :D Azt hitek biztos a magyaroknak is a balkani szepsegek tetszenek :DDDDD

mayree 2014.05.07. 14:11:23

@nigara:
Az gondolom a normál charter... Nekünk valami spéci "olajtársasági" járatunk volt, merugye oda turisták nem mehetnek, mindenki céges beutalóval közlekedett.

Beszálláskor kis csomag: víz, alma, ropi, csoki, keksz, mogyi, felszállás után apetájzer, kettessével tolták a kis wiskey-ket, bayleseket. kaja, akkor is full italválaszték, majd még kétszer itatás.
Ugyanaz volt a rendszer oda vissza úton.

firg_firg 2014.05.07. 14:11:55

@nigara: Nem tudom mibol gyartjak nyugaton a tejet, csak az a biztos hogy CNC-vel keszul.

nigara 2014.05.07. 14:12:31

@mayree: na akkor az nem igazán a normál üzletmenet volt ugye...

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.07. 14:13:32

@mayree: asszem talán kávét kérhetsz, de most nekem se rémlik, hogy valóban, vagy keverem a Zürich-Béccsel.

nigara 2014.05.07. 14:14:08

@firg_firg: hát persze! ezért keresett annyira nagyon jól a posztoló ott :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 14:14:16

Scandinavian Airlines-on (SAS) valaszthat az ember hogy KV vagy tea. Vicc az, hogy ezt a 20-25 perces tavon is eljatszak. A KV meg olyan forro hogy az ember meg se tudta kostolni, de mar le is szaltatok. Tulajdonkeppen kave/tea take awayt uzemeltet az SAS a rovid tavjaikon. :D

(Ennyit tudtam erdemben hozzatenni a temahoz, nem tobbet :) )

firg_firg 2014.05.07. 14:25:47

En csak egyszer jutottam egy Busniess classig, akkor is azert mert utolsok kozott szalltam be, es addigra valami nember odault a helyemre, aztan csak sipakolt, hogy az o helyere is odaultek. Mondtam neki (na jo csak gondoltam) hogy ez nem a tavolsagi sarga busz, ahol oda ul ahova kedve szottyan, aztan hivtam a szemelyzetet, akik atkisertek a business-re. (nem intercontinental jarat csak valami sima EU-n belul, szoval nem a "fasza" business class). Nem volt rossz, de azert business szintu kajat piat nem adtak.

Szar cegnel melozok. Nalunk a fonokok is economy-n utaznak pedig nem veszteseges a ceg. Lehet nem veletlenul.

mayree 2014.05.07. 14:26:31

@Herr Géza:
Szmomra a legszörnyőbb a Damaszkusz-Budapest volt, valamikor '98-ban.
A Malevvel jártam, de az későn indult Budapestről, és hajnali három után indult vissza. Gondoltam változtatok, mert láttam hogy a szír légitársaságnak is van közvetlen járata, tehát arra kértem legközelebb jegyet.
A beszállókapu helyett kis busz vitt minket egyre messzebb a reptér épületétől, a végén már géproncsokat láttunk, ajj mi lesz itt. aztán megérkeztünk és beszállhattunk az eldugott Jak-40-esbe. Aki nem látott még ilyet, kb lekoppintották a '70-es évek beli faros ikarusz belsejét: sima nem zárható polc a fej fölött, no és hátul asztal, szembe fordított székekkel. Gondolom ivánék tisztában voltak a kényszerleszállás túlálási esélyeivel, mit cifrázzák.
Elhelyezkedtünk. Mind a három utas. Jutott ránk négy utaskísérő.
Felszálltunk, emelkedtünk, basszus, egyre hidegebb lett. lassan kúszott fölfelé a lábamon, már a térdem dörzsölgettem hogy melegedjen kicsit, amikor BAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!... istentelen üvöltő hang, ugyanakkor a gép hirtelen megdőlt és égett por szaga töltötte be a levegőt, én meg majd összeszartam magam, miközben arra gondoltam hogy na itt döglünk meg és még a kaját sem hozták ki!
Aztán csak nem estünk le, a gép is egyenesbe került, haladtunk tovább. Kiderült, hogy a nagy zaj a főtés bekapcsolása volt, véletlenül épp akkor fordultunk. Óbégatott az az izé, de nyomta a meleget, kezdtem megnyugodni. aztán csönd lett, csak a hajtóművek dolgoztak. És újra támadott a hideg... de ahogy elérte a térdem környékét megint hirtelen BAAAAAAAAA!!!!.... égett szag már nem volt, kifújta a port gondolom az első bekapcsoláskor, ígyhát na gondoltam, akkor, fűtsünk! :)
Aztán hozták a kaját: két tükörtojás, egy mackósajt meg kis pitli dzsem, kenyérféle, hozzá tea vagy kávé...
Persze ez már mindegy volt, 50 nap a sivatagban a hátam mögött és hazafelé tartottam, mit számított.
Reptéren az akkori nejem várt, azt mondja:
- Láttam a leszállást, ezzel többet ne repülj! Olyan füstcsíkot húzott, hogy azt hittem ég a motor.
Hát ennyi volt... érdekes módon visszafelé is megvolt a jegyem, de átrakták Malevra, talán megszűnt a járat, nem tudom de nem is firtattam... életemben egyszer fostam repülőn, na ez volt az :)

mayree 2014.05.07. 14:30:12

@Lex D'Arquebus:
Igen, mintha az is lenne de nem emlékszem, most valamiért a Türk hava Yollarival jöttünk. Náluk szép menükártyát osztogatnak felszállás után, csak tudnám miért ez a pazarlás, úgyis meglátjuk mi az, amikor elénk teszik :)

Én nem tudom miért, de repülőn mindent megeszek, azt is amit különben nem :D
mayree-uh-uh.blogspot.com/2014/04/erbil.html

mayree 2014.05.07. 14:36:21

@mayree:
Nem semmi ennyi gépelési hibát összehozni! valahogy vakon még nem megy a dolog, bocsi! :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.07. 14:37:05

@mayree: én 1x utaztam repülővel, pontosabban 2x, mert oda meg vissza. Történetesen épp a Krím félszigetre valamikor a rendszerváltás tájt. Odafele még rendben volt kb, de visszafele ruszki üzemeltetésű TU154-gyel (asszem) jöttünk, ami nem volt túl jó állapotban. Felszállás elsőre nem ment. Aztán meg ment, de gyorsan megbántuk, mert a tenger fölé érve leállt a bal motor. Hát nem mondom, hogy nem fostam. Szerencsére feléledt és nem volt semmi baj azon kívül, hogy a stewardess leöntött valami löttyel, meg leszálláskor annyi pára tódult be a szellőzőkön (?) hogy nem láttunk pár méternél távolabb.
Mondanom se kell, nem annyira akarok repülni azóta se :)

mayree 2014.05.07. 14:37:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.05.07. 14:38:22

@mayree: "na itt döglünk meg és még a kaját sem hozták ki!"

Teny, hogy vacak dolog lehet ehesen szornyethalni...!
:DDD

mayree 2014.05.07. 14:40:11

@Zka:
Na az sem lehetett semmi, akkor nálad is megvolt a zabszem próba? :)))

mayree 2014.05.07. 14:42:15

@rezsöatya:
Hát! Ha már egyszer ki volt fizetve :D

SzZoole 2014.05.07. 14:42:41

@mayree: :)))
Ez a kommented jobb volt mint a tegnapi poszt:)))
Te en 13 evet huztam le egy allami cegnel soforkent a geodetakal napi kapcsolatban voltam,sokszor a sofori munka mellet az O munkajukat is meg kellet csinalnom,mert kivetel nelkul mind az alkohol rabja volt.Minimum 50 geodetat ismerek,de egy kezemen meg tudom szamolni,hogy mennyi el normalis eletet.
Te,hogy latod ezt a dolgot?

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.07. 14:43:25

@mayree: A hajtóműves kép király, nekem például különleges képességem, hogy csak szárnyhoz, vagy hajtóműhöz tudok ülni, bármit is választok ki az ülésrendben. Sőt, olyan is volt, hogy direkt a gép hátuljába választottam helyet, mondván, hogy ott már nincs szárny, erre csomagfeladásnál közölte a hölgy, hogy áttettek egy másik ülésre, mert csak így tudott egy háromtagú család egymás mellé ülni. Lehet tippelni, hova tettek át. :) A szárny közepéhez.

2014.05.07. 14:43:42

@maxval a gondolkodó birca: nem. Az osszes nagy legitarsasagnal ez a protokol, kulonosen transatlanticon.
De meg a Luxairnel is Lux-London kozott

Evain 2014.05.07. 14:47:59

@nigara: mert nem volt az esetem. :)

mayree 2014.05.07. 14:51:16

@Zoole[uk]:
Ó, pedig el is írtam, főtt tojást adtak! ott kocogtattam meg pucolgattam :)))

Mi otthon kis csoportokban dolgoztunk többnyire 4-6 ember váltóban és való igaz az, hogy annak fele keményen tolta az unikum+sör kombót, a maradék pedig a sört vagy bort. Azon nem filóztam soha hogy mi az oka ennek... de az biztos hogy -főleg Alföldön- mindig megkínálták a brigádot, a legjobb bort pedig Nyúl környékén kóstoltam valamikor a '90-es években, földvisszaadás közben (cégen belül kis kft elkezdte a visszaadott földek sarokpontjainak kitűzését).
Itt kint nem jellemző annyira, bár azért az 30 százalék piás itt is megvan, csak ugye ketten vagyunk többnyire váltóban és így a statisztika lejt rendesen :)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.07. 14:52:00

És még mindig repülés: múltkor viszont nagyon meglepődtem, mikor repültem vissza, beszállásnál azzal kezdték, hogy azok jöjjenek előre, akiknek 29-35. sorba szól a jegye. És mennyire igazuk van, minek az szálljon fel először, aki a 10-14-ben ül, aztán meg szarakodik a kabátjával, meg a csomagjával, kinn megy 150-en várnak a beszállásra. Persze ez a business beszállása után volt.
Ja, Budapest, Ferihegy.

rezsöatya 2014.05.07. 14:52:14

@Lex D'Arquebus: de miert baj az?
Azert elony, ha elsonek eszleled a szarnyrol levalo darabokat (hajtomuvet), igy legalabb vegig tudod mondani a miatyankot...! :-)))
En kimondottan szeretek "szarnyalni"!

kepfeltoltes.hu/140507/20120809_192328_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/140507/20120628_092059-1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

adg 2014.05.07. 14:52:45

@mayree: Jok az ilyen tortenetek. Kollegam dolgozott egy itteni csavonak, aki repulobuzi volt. Tobb kisebb gepe is volt, maga ujitgatott fel regi gepeket. Halabol elvitte a kollegat is egy kis setarepulesre valami vilaghaborus szarral. Mikor leszalltak, annyit mondott, hogy meg kell neznie az olajnyomast, nem az igazi. Masnap meg elindult Adelaidebe ugyanazzal a geppel, de menet kozben valoszinulegmelszorta az olajat, a kenyszerleszallas pedig nem a legjobban sikerult, igy kollegame lett a megtisztelo "legutolso utas" cim.

mayree 2014.05.07. 14:54:49

@Lex D'Arquebus:
Köszi, telefonos fotó, nem cipelek egy ideje bépet magammal.

Újabban én is online foglalok ülést ha lehet, de nem mindig garantálják (a kajakihordás szeinti pozició élvez elsőbbséget, és az ablak, az extra hely miatt :))

azt hiszem Kissinger mondta: kétféle ember választ ülőhelyet az utolsó sorba. Az egyik, akinek hasmenése van, a másik pedig aki szereti nézni a hasmenéses embereket. :)

mayree 2014.05.07. 14:55:59

@rezsöatya:
Tudod, a repülés nem veszélyes. A földhöz csapódás az, ami veszélyes :)

Evain 2014.05.07. 14:56:19

Hát nekem az eddigi leggázabb élményem az egy propelleres légibusz volt, 2x2 szék fért csak el benne soronként. Varsóból mentem vissza Budapestre, és elevel több volt a menetideje, mint a nagyobb gépeknek, ráadásul leszállni sem engedték elsőre valami miatt, ésott kőröztünk Budapest felett, ami amúgy szép látvány volt, de életemben akkor először és utoljára lettem rosszul gépen a kerengéstől. ^^

Amúgy nem is értem ezt a kaja mizériát. Azért Európán belül 2-3 óra alatt bárhová elérnek már a gépek, annyi időre minek csilivili kaját felszolgálni? Pl Prága Budapest 50 perces útvonalon? Vagy Milánó Bécs szintén űűűűberhosszú menetidő alatt az utaskísérőknek igencsak kapkodni kellett, hogy ki tudják osztani a Milka csokit :D

mayree 2014.05.07. 14:58:58

@adg [Au, Darwin]:
A kedvencem a B-17-es :)

Huh... azt sajnálom...

Van egy nagyon jó könyv, talán Out of blue a címe? Pár oldalas történetek több háborúból is, amelyben pilóták mesélnek megtörtént dolgokat.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.07. 14:59:54

@Evain: Nem tudjuk, de a magyar az olyan, hogy amint elindul a sxgge, egyből éhes. Fiam is, nem kér reggelit, majd beülünk 10 perccel a kocsiba, azonnal: éhes vagyok.

Mrs. Clayton 2014.05.07. 15:00:42

@Zoole[uk]: viszont a volt CRB, most DBS egyszerubb lett
korabban nem volt jo a kulfoldi jogsi most az, ellenben tv licencet nem tudok elfogadni, korabban lehetett, es megy NI nelkul is

Mrs. Clayton 2014.05.07. 15:03:44

@adg [Au, Darwin]: ilyenek egy pilotat nem tantoritanak el :-) a fiamnak is van effele esete evi 2 minimum, par hete esett meg a kollegajaval, h elfelejtette leellenorizni mennyi benzin van a gepben, a repter elott par perccel meg lezuhant a szantasba
makja volt, mert neki nem lett baja :-)

mayree 2014.05.07. 15:04:01

ha már repülés, ez helikopteres buli vol, Afganisztánban:
mayree-uh-uh.blogspot.com/2012/09/eg-es-fold-kozott.html

mayree 2014.05.07. 15:14:37

@Evain:
Egyszer valahol azt hallottam hogy anno a kaja azért van hogy elterelje a figyelmet, menjen vele az idő. Gondolom azokat akarták így nyugtatni akik féltek a repüléstől... vagy mi :)

adg 2014.05.07. 15:16:17

@Jess G: Hat ennek az urgenek ez egy soha vissza nem tero alkalom volt. Ilyen egyszer adodik az eletben, es o megragadta a lehetoseget, meg ha addig elt is. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 15:20:32

Ha már megint repülés a téma, ismét megkérdezem, hátha... :)

Júliusban repülünk a Stockholm - London - New York, illetve Washington DC - London - Stockholm távon.
Odafelé nem érdekes (nappal repülünk), de visszafelé jó lenne az economy jegyeket upgrade-elni business vagy first class jegyekké (csak a Washington - Londont).

Szerintetek mikor, hol, hogyan és mennyiért lehetne ezt megcsinálni?
Az Iberiával fogunk utazni.

Mrs. Clayton 2014.05.07. 15:24:50

@adg [Au, Darwin]: hat hulyenek lenni nem tilos :-) van egy ilyen vicc gombaval is, valahogy ugy h minden gomba eheto, igaz vannak olyanok, amik csak egyszer

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.07. 15:24:58

@Kövérmadár [swe]: Gondolom akkor az Iberia weboldalán a manage my bookings vagy valami hasonló címszó alatt.

Mrs. Clayton 2014.05.07. 15:26:45

@Kövérmadár [swe]: If you have a Tourist ticket (tariff Y, B o H) for a flight operated by Iberia Group (Iberia, Iberia Express and Iberia Regional/Air Nostrum) contact your Iberia Plus Service Centre or whichever Iberia Sales Office you prefer, and they will change your booking and charge it to your Avios automatically.

mayree 2014.05.07. 15:27:43

@Kövérmadár [swe]:
Szerintem visszafelé kell intéznetek. Az osztrákok küldözgettek ilyen felhívásokat, hogy 300 juroért bizniszen repülhetek majd vissza az Erbil-Bécs útvonalon. Négy óra, kellemes idő, ugyanolyan ülések. Na neeee :)
Hosszú éjszakai út az más, ott érdemes, de tuti többe fog kerülni.

Herr Géza 2014.05.07. 15:30:55

@rezsöatya: Te Fater, itt a második képen már el is hagytátok a szárnyat ??? :))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.05.07. 15:31:34

@Jess G: ebben nem tudok allast foglalni,tobb mint 4 eve es tavaly szeptemberben kellet nekem akkor meg CRB hivtak.
Ugy latom a most erkezoknek nem is olyan egyszeru elkezdeni az eletet,gyakorlatilag mindent szigoritottak.

Taxomükke (UK) 2014.05.07. 15:37:47

Ha már repülős történetek: annó decibel, pályám kezdetén a Soros Alapítványnál dolgoztam. Belépésem után 1-2 héttel utazott a stáb egy része tán Bulgáriába. Mindenkinek (beleértve a kuratórium, egyben a magyar Országgyűlés alelnökét) economy jegye volt, csak én utaztam businessen, mert nekem jóval a többiek után vették meg a jegyet, és már csak az maradt. :)
Vicces volt, hogy seggemen a tojáshéjjal eszem a kaviáros bélszínt lazaccal, hátul a nagy emberek meg a párizsis zsömlét.

Mrs. Clayton 2014.05.07. 15:37:55

@Zoole[uk]: nem is kell, mert tenykent irtam ;-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 15:41:18

@mayree: "Reptéren az akkori nejem várt, azt mondja:
- Láttam a leszállást, ezzel többet ne repülj! Olyan füstcsíkot húzott, hogy azt hittem ég a motor."

Egy norveg volt kollegam meselte, hogy jopar eve valami baratja jott hozza latogatoban. Nemet srac volt, de valamiert Oroszorszag felol jott (gondolom ott dolgozik vagy ilyesmi).
Valami kistorzsu osregi legcsavaros alumiunmszinu gepmadarral erkezett a nemet foszer mert talalt valami piti orosz legitarsasagot, ami valami orosz kisvaros es a norveg telepules kozott gombokert elhozta.
Mondta, hogy feluton mar megbanta az egesz sporolast. Meselte a norveg volt kollegam, hogy figyelte a repterrol a leszallast. Azt hittek valami permetezogep eltevedt... a repulo ketszer is elpattant a leszallopalyan. :DDD
A nemet srac ahogy kiszallt a gepbol es setalt le lepcson, meg visszanezett (gondolom atkozodott magaba), ekkor latta hogy a pilota elhuzza a toloablakot a pilotafulke oldalan es kilogatja kis kezet, benne a frissen meggyujtott cigivel. Benn cigizett a csavo a pilotafulkebe, amig leszalltak az utasok es megkezdtek a tankolast. :DDD (mondjuk lehet picit stresszes volt a pilota is a 2 elpattanas utan, aztan gyorsan kellett neki valami).

Mondanom kell, hogy soha tobbe nem utazott azzal a tarsasaggal? :)

Mr Long 2014.05.07. 15:42:25

@Zoole[uk]: Ni tlefonhivas + 2 het interju + 4-5 het a level a szammal.
CBR tobb, mint egy honap, ket lakcimigazolas (szamla, ni level, bankos cucc)+bankszamla+valami meg ekllett, most nem jut eszembe. Ez az extra, ami az oktatasban dolgozzashoz kell, nem az onkentessegeskedeshez.
Errol a szorol eszembe jutott a megszensegtelenithetetlensegeskedeseitekert szo. :D

rezsöatya 2014.05.07. 15:44:30

@Herr Géza: leelõztük!!! :-)))

(a Balfacan c. film felszallasos jelenete megvan?):

youtu.be/xOuwtQHhwmo

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 15:45:10

@Jess G: "viszont a volt CRB, most DBS egyszerubb lett
korabban nem volt jo a kulfoldi jogsi most az, ellenben tv licencet nem tudok elfogadni, korabban lehetett, es megy NI nelkul is."

Viszont DBS-hez elfogadjak meg a Council Tax levelet is. Asszonynak azzal csinaltuk.

SzZoole 2014.05.07. 15:46:24

@Jess G: na,utanna neztem es ez anyiban valtozott,hogy online lehet intezni az egeszet es sokkal gyorsabb lett.

Mrs. Clayton 2014.05.07. 15:47:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: o annal gyengebbet is, a job center plus NINO jelentkezesrol kapott level is jo :-)
de mondom korabban jo volt a tv licence szamla, mar egy ideje nem lehet kivalasztani mint csatolt dokumentum, nem tudom miert csak electricity meg gas bill van illetve telefon de nem mobil

Herr Géza 2014.05.07. 15:47:55

@mayree: Te Joe Papa, napok óta olvasom a blogodat, gyakorlatilag függö lettem: rohadt jól írsz, élményed is volt böven, szóval absolute happiness (ez itt pont a reklám helye), csak annyit kérdeznék, hogy szándékos ez a keskeny csík formátum ? Gyors olvasó vagyok, és egy egy hosszabb posztnál bezsibbad a nyakam az ide-oda zizegéstöl ??? :DDD Vagy direkt tablet formátum lenne??

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 15:50:53

@Jess G: Nincs mindig logika meg konzisztencia ezekben az adminisztracios ugyekben itt se, meg mashol se. Sot! :)

SzZoole 2014.05.07. 15:54:23

@Mr Long: +tolem a jogositvany(angol) masolatat es a DVLA altal ki kuldott igazolas masolatat plusz ezzel egy idoben az eredetetit is be kellet mutatnom a postan ahol inteztem,sot nem miden postan lehetett intezni,csak a kijelolt postakon.

Mrs. Clayton 2014.05.07. 15:59:25

@Zoole[uk]: te most nekem szeretned elmondani hogy ez hogyan mukszik? tobbek kozt ez is a munkam, szoval egesz tisztaban vagyok vele, de azert kosz
kb 10 perce sincs h elkuldtem egy DBS application

Evain 2014.05.07. 16:01:38

@mayree: Lehet, de én az utastársaktól sokkal jobban tok szenvedni, mint a repüléstől. Sőt, ez utóbbi egyáltalán nem zavart soha. De azt a sok gázosító kaját zabáló és a gépet telefingó, fokhagyma lehelletű, mosdatlan, ülésrugdosó (nem gyerek!), és még sorolhatnám utast sokszor marha nehéz elviselni. :(
Pl 1,5 éve karácsonykor repültünk spec hazafelé (holland haza), az elöttünk lévő sorban egy 70-80 körüli kövér (magyar) öregasszony ült, akik tuti káposztásat ehetett előző nap, mivel 1 órán keresztül a kipufogótermékét szaglásztuk. Na, javítom magam, ez volt a második alkalom, hogy rosszul lettem gépen.
Onnan tudom, hogy magyar volt, hogy mikor jöttek az utaskísérők, akkor rendelt vizet. Víz. VÍZ! VÍÍÍÍZ! Aztán fordítottam a sztyuvinak, hogy mit is akar a művelt magyar mámi.

mayree 2014.05.07. 16:02:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Az oroszok csodás népség :)

Algériában régebben Pilatusokkal utaztunk le a sivatagba a csoporthoz, a pilóta élvezte a repülést, bevágódott a nagy homokdombok közé és ott lavírozott, néha a légcsavar felkavarta a homokot a dűne tetején. Valaki megkérdezte egyszer, hogy nem veszélyes ez?
Mire a pilóta: miért, lőnek ránk?

Korábban Vietnámban vezetett helikoptert :)

mayree 2014.05.07. 16:05:12

@Herr Géza:
Te vagy az első aki erre rákérdezett, az igazság pedig az, hogy ez volt a felület amit anno felajánlott a rendszer én pedig elfogadtam. 2007 körül így a kevés írás is soknak tűnt :)
Ha elárulod nekem -szájbarágósan- azt hogy mit érdemes azon a felületen változtatni, anyósom életére esküszöm hogy megcsinálom! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.07. 16:07:09

@mayree: én azokat kicsi kis zsemlécskéket szerettem, amit gyakorlatilag minden ételhez adtak:)

SzZoole 2014.05.07. 16:08:05

@Jess G: Te kerdezted en csak valaszoltam.

Jess G 2014.05.07. 15:48:22
@Zoole[uk]: mit lehet online intezni?

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.07. 16:09:28

@Evain: Vagy aki elfelejti, hogy az Economy nem Business, és néha nem árt tekintettel lenni a többi utastársra.
Volt olyan élményem, hogy felszállás előtt, mikor jön a szöveg, hogy hajtsd fel a tálcát és függőlegesre az ülést, az előttem levő 150 kilós fazon hátrabszta a térdemnek a támlát (nem vagyok alacsony, simán is néha épp csak beférek az ülésre), aztán mikor felszálltunk, felegyenesítette. Na, ebben mi a logika? mondjuk lehet benne volt, hogy enyhe térddel való ellentartással jeleztem nemtetszésemet.
Nekem eszembe sem jut Economy-n hátradönteni az ülést, mert gondolok arra, hogy valszeg mögöttem is ülnek és mit csesszek ki vele az úton? 1.5 órát kibírok nem fekve is.

mayree 2014.05.07. 16:13:20

@Evain:
Na rátapintottél a lényegre, bizony ez így van. Húzódik az ember, már élére fordulva ül, de a szomszéd belevágja a könyökét a bordáim közé. Aztán az előttem ülő szinte mindig nagydarab (olyan ez mint Lex D'Arquebus-nak a szárnyon ülés) és mindig hátradönti az ülést, bele a képembe, és etetéskor sem hajlandó visszabillenteni, bár fölül.
És akkor az egészet megstruccolják bélgázokkal, na az... :D
(Nem lehet hogy azért jön ki sok emberből, mert kisebb a külső nyomás? Kell hogy legyen valamiféle fizikai magyarázata is! :))

Más: Multkor a párom repült utánam Dubaiba, az előtte ülő hálóinges fickó vagy félelmében, vagy izgalmában rendesen verte a lőcsöt a leszállás végéig. Nem lehetett nem észrevenni :)

mayree 2014.05.07. 16:14:55

@Babette_:
Igen, az szupi! Roppanós kívül, puha belül, kettőt szoktam kommandózni mert nincs azért akkora bőr az arcomon hogy hármat... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 16:15:42

@maxval a gondolkodó birca: Idegesítő volt??Jajj, de szar lehetett neked, Birka.
:-))))))))
Ha lesz egy kis időm, rögtön elkezdelek sajnálni...
Bakker, én meg szenvedek a turstaosztályon, annak is örülnék, ha a lábam elférne valahogy...
Kinek mi a probléma, ugye... :-))))))

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.07. 16:17:02

@mayree: Szárnyon? Akkora király azért nem vagyok. :D :D

**mimi** 2014.05.07. 16:19:33

nah...végig olvastam mindent...nagyon tetszettek a kommentek, rengeteg mindent megtudtam a repülésről :))))
( meg is kívántam a jó kis párizsis zsömllét :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 16:19:39

@Babette_:

Én egyszer teát kértem. Hoztak forró vizet, de nem adtak teafiltert hozzá. Így ott álltam egy csésze forró vízzel. Gondoltam, majd csak jönnek. De nem jöttek. Lassan beletörődtem sorsomba és elkortyolgattam a forró vizet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 16:20:44

@Evain: És mi lett volna, ha épp nincs kedved bemenni?Lehet kijön és féltérdre áll eléd egy piros rózsával a szájában? :-))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 16:21:40

@Lex D'Arquebus: @mayree:
Számomra a csúcs eddig a 8-10 órás úton mögöttem ülő kiskorú szharzsák, akinek mindenáron rúgdosnia kellett az ülésemet. A nagyonokos szülő (tényleg IQ-teszthez kellene kötni a gyerekvállalási engedélyt) peig csak akkor eszmélt, amikor vörösen izzó, gyilkos tekintettel hátrafordultam a "kedvesen" ránéztem a tetves kölkére.

@geegee:
Mármint a fapados gépeken, ugye? Mert a fapados és a normális légitársaság turistaosztálya köszönőviszonyban sincs egymással. Különös tekintettel a BryanAir-re, mert akkor inkább utazom gyalog, mint azokkal :)

Muscari 2014.05.07. 16:21:43

@mayree: ha mar a repules a tema: a kozel-keleti jaratokon lehet dohanyozni? Mert a gepeken ott vannak a hamutartok,tehat eleve ugy gyartjak oket.

SzZoole 2014.05.07. 16:26:04

@maxval a gondolkodó birca: miert nem nyomkodtad a fejed folott levo stuvi elocsalogato gombot?:)))

Herr Géza 2014.05.07. 16:29:27

@mayree: :DD Azt egy szóval nem állítottam, hogy értenék hozzá... Csak miután egy jó nagy képernyön nézem a dolgokat, feltünt, hogy milyen keskeny csíkban van minden. Na meg a zizi-effektus... Miattam aztán ne változtass! Majd lassabban olvasok, úgy meg még többnek tünik... :DD

mayree 2014.05.07. 16:29:45

@Herr Géza:
Jelentem: széthúztam :)
A fotók maradtak kicsik, de azokra úgyis kattintani kell.

Nem tudom a karakter méretet lehet-é variálni.

mayree 2014.05.07. 16:31:08

@Muscari:
Már ott sem lehet, én nem is tudom mikor volt az utoljára hogy hátul még rá lehetett gyújtani.
Legalábbis amerre én jártam sehol nem lehetett.

Muscari 2014.05.07. 16:31:39

@geegee: erdekes, en mindig elferek.

Igaz, hogy 157 cm vagyok es 51 kilo :-)
Neha vannak a "kicsisegnek" elonyei is :-)

Erdekes, hogy irjatok ezt a fingoraszast, en meg soha nem vettem eszre, de lehet, hogy csak nem tul jo a szaglasom. En altalaban a repules minden percet elvezem, mint egy gyerek. Ugy latszik, meg nem repultem eleget.

Volt egy jo kis elmenyem, mikor setarepulesre mentunk Dunakeszirol Visegradra. A pilota "hullamvasutazott" velunk, ugy, hogy tobb metert ejtette a gepet hirtelen, mi meg ott talaltuk magunkat szabadesesben. Hat en elegge rosszul voltam, a lanyomnak meg nem sok hianyzott, hogy kidobja a taccsot. Holtsapadtan szalltunk ki, o szegenykem azota sem szeret repulni, pedig ez az ut a szulinapi ajandeka volt.

Muscari 2014.05.07. 16:32:45

@mayree: koszi, akkor nem ertem a hamutartokat, olyan regiek ezek a gepek?

Herr Géza 2014.05.07. 16:32:58

@Kövérmadár [swe]: Madár, madár, ne a gyerekre haragudj, hanem a hülye apjára/anyjára! Fogadjunk, hogy gyerekkorodban te is vidáman rugdostad (ha már a repülöülést nem is) a helyközi Ikarus üléstámláját, csak volt, aki rádszólt.....

Aztán meg nincs itt Eddie, így nekem kell okosakat mondanom: hogy lehet gyalog "utazni" ? Max. menni.... :DDDDDDD

Herr Géza 2014.05.07. 16:34:13

@mayree: Vauuuu, ez aztán a service !!! Köszi !!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 16:35:42

@geegee: "Bakker, én meg szenvedek a turstaosztályon, annak is örülnék, ha a lábam elférne valahogy..."

Emiatt en is szenvedtem. 198cm... gondolhatod. Nah azota lefoglalom a veszkijarat melleti uleseket mert ott sokkal tobb a labter. Azt a plusz 2-3000 Ft-ot nekem megeri, hogy lefoglalom. :P

SzZoole 2014.05.07. 16:37:07

@Herr Géza: szerintem meg itt van eddie fiu,csak mas nick neven

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 16:38:51

Olvasom, hogy mindenki anyázza az angol munkaközvetítőket.(El is hiszem, biztos nem ok nélküli az ekézés...)
A svédekhez is van ilyen közvetítés az egészségügyi szakmákban.Valami olyasmi, hogy egy részben, vagy teljesen spanyol cég elviszi a magyar pályázót Barcelonába, egy néhány hónapos intenzív svéd-nyelvtanfolyamot kell végigcsinálni, illetve valamilyen jobbfajta szállás és kaja is rendezve van.A delikvensnek előre nem kell fizetnie semmit.Miután ezen túl van és Svédországban elhelyezkedett, akkor vasalják be rajta a költségeket, az első 1-2-3 havi fizetéséből kell kifizetnie.Na, ezt nevezem én szolgáltatásnak.Mi végül nem ezen a cégen keresztül jöttünk ki, így csak másodkézből vannak az infók, de hátha majd valaki mesél saját tapasztalatból is.Valahogy így kéne csinálni mindenhol, amely cég nem így csinálja, attól az engedélyeket is meg kéne vonni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 16:42:30

@**mimi**:
Azt én is :)

@geegee:
Jártatok már Birkán?
Szeretnénk kimenni a hétvégén, de jó lenne valami kis infó róla. Pl. lehet-e enni a szigeten (van-e valami étterem/büfé)?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 16:43:01

@Kövérmadár [swe]: "csak akkor eszmélt, amikor vörösen izzó, gyilkos tekintettel hátrafordultam a "kedvesen" ránéztem a tetves kölkére."

Mondanod kellett volna neki: "Figyelj csak ocsi, latod hogy nez ki a bal kezem? Elarulok neked egy titkot, ez azert ilyen mert gyerekkoromban 3x belerugtam az elottem ulo ulestamlajaba. Mindossze 3X!!! Te mar 15 perce rugdosod az enyem... gondolkozz..." :DDD

SzZoole 2014.05.07. 16:43:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: na epp rad gondoltam,en 180 centimel is feszengek akkor Te a198 centidel?
Egy elmeny lehet neked:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 16:45:10

@geegee: Tudtommal Andaluzkutya es is igy kerult Norvegiaba meg Ennike is Daniaba. Nalatok az asszony az egeszsegugyis?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 16:46:03

@Herr Géza:
Nem jövünk ki a gyerekekkel. Ők nem szeretnek engem, én sem szeretem őket :)
Nem tudom, hogy rúgdostam-e, ha igen, biztosan rám is szóltak.

Nekem mindegy, hogy a gyerek miért rúgdos, ahogy az is, hogy a bűnöző miért lett bűnöző. :)

Sok gyerek olyan, mint egy sérthetetlen, mini-terrorista 8)

Jól van, akkor lovaskocsin utazni és gyalog menni :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 16:46:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na, én csak 197... :D Igen, volt már nekem is ilyen jobbfajta helyem, de asszem a Wiccernél vagy nincs, vagy drága, de valamiért ki szokott maradni.Általában a folyosó felől szoktam ülni, ott meg elfér az egyik lábam úgy-ahogy.
A másik bajom - és itt had kurvaanyázzam mégegyszer az összes rohadék smucig légitársaságot,- hogy az ülés háttámlája véget ér a vállamnál...Így mindenféle alvás ki van zárva, mert tartanom kell a nyakamat, nincs hova támasztani.És persze az összes járat hajnalban kell induljon ezáltal már éjjel 3-4 körül fel kell kelni, el kell indulni a kib@szott repülőhöz...Isteni szerencse, hogy Stoki csak két órára van Pesthez (máshová még nem repültünk...) , be is sz@rnék, ha mondjuk Portugáliából kéne ilyen rohadt heringesdobozban repülni mondjuk Moszkvába.Jééézus...
:-((((((((((((((((((((

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 16:47:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ez nagyon tetszik, nyáron kipróbálom, ha valakire rájön a focizhatnék mgöttem 8)
Addig tükör előtt begyakorlom :)

mayree 2014.05.07. 16:47:57

@Muscari:
Bizony...

Régen azt hittem a repülés egy különleges dolog, ha sikerül eljutni egyik helyről a másikra akkor utána darabokra szedik és úgy vizsgálják át a gépet. A valóság pedig: begurul, kiszállnak, kialmolnak, megtankolnak, beszállnak és go.

A gépek jó része szerintem a '80-as '90-es évektől repül, akkor pedig még más volt a módi.
Mostanában utaztam olyan régebbi Boeing-gel amelyikben tuti üléscsere volt, könnyebbre és egyszerűbbre cserélték azokat.
Persze utána kellene ennek járni de nem tudom hol van még olyan társaság ahol esetleg megengedik az egyszerű utasnak hogy rágyújtson.
Haverom az e-cigit szokta szopogatni út közben de azt sem tudom mennyire legális.

wuaaa 2014.05.07. 16:48:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"... hiba volt vegul nem pilotanak mennem..."

10 év múlva ezen a mondatodon röhögni fogsz, ahányszor csak eszedbe jut majd... ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 16:48:13

@Zoole[uk]: Az, egy elmeny. :P
Mondom, a veszkijaratos ules az egyetlen normalis megoldas. Mondjuk Norvegiaban volt meg jo estenkent repulni mert ott a belfoldi jaratok sokszor csak 2/3-ig vannak megtelve. Altalaban kerestem egy ures sort es feltettem a labam keresztbe. Az volt aztan a first class, 3 ulesen terpeszkedni, Emirates meg bekaphatja! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 16:48:33

@geegee: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ejj... mondjátok, nem szédültök olyan magasan? :)
Nekem csak 173 jutott, a különbözet a hancúrlécnek jutott plusszban :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 16:50:30

@mayree:
Télen utaztunk a NYC - San Juan útvonalon, na abban olyan ülések voltak, mint a régi filmekben. 100%, hogy korábban dohányzó volt (hamutartó máskülönben miért lenne benne) és már-már a RyanAir kényelmével vetekedett, pedig American Airlines volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 16:50:30

Nem tudom, a csárterjáratok is ilyen rohadék húsdaráló-jellegűek?Gondolom, hisz mitől lenne másképp.
Egy tengerentúli utazásba asszem bele is pusztulnék.Ott meg egy turistaosztálytól magasabb fokozat valszeg úgy kezdődik hogy félmillió forint fejenként....Rohadt banda...
:-(((((((((((((

mayree 2014.05.07. 16:50:51

@Kövérmadár [swe]:
Néha eljátszom a gondolattal hogy a fejemre húzom a sísapkám , felállok és elordítom magam hogyaszongya: Allah'u Akhbar! :)

Te vigyél egy olyan múanyag álarcot magaddal amit mindenütt lehet kapni és azzal fordulj meg, még tutibb lesz a siker :D

peacefroggg 2014.05.07. 16:52:02

@geegee: a nyakpárna sem segít az alvásban?

mayree 2014.05.07. 16:52:20

@geegee:
BP-Munchen-Dubai-Islamabad oda vissza 1.200.000 volt 2003-ban, bizniszen. Igaz ebben benne volt egy éjszaka dubaiban 5csillagosban.

**mimi** 2014.05.07. 16:53:18

@Kövérmadár [swe]:
én ettem is az előbb egyet :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 16:53:55

@Kövérmadár [swe]: Meg ilyen freddy krugeres karmokat kene hozza szerezned. :D

@wuaaa [nor]: Nem is mondtam am komolyan. Elegedett vagyok a jelenlegi eletemmel/terveimmel is. :) Meg amugy vadaszpilota akartam lenni olyan 15-16 eves koromig, nem polgari, de aztan evidensse valt, hogy a magassagom nem fog megallni 185cm-nel... pedig az is egy igazi "pussy magnet" foglalkozas. :D

@geegee: forum.unity3d.com/attachment.php?attachmentid=94550&d=1396685668
:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 16:54:16

@Kövérmadár [swe]: Még nem.Itt éltünk 4 évet egy köpésnyire tőle, de mindig halogattuk.Oszt most meg már messze(bb) lesz. :-)
Így nincs még nekem se személyes infóm.De tervezzük mi is valamikor a nyáron.Nézdd meg a honlapot, mert nincs egész évben nyitva, de talán mostanában már igen.És szeptember elején meg befejeződik a szezon.Legalább is a hajós cégeknél.Úszva biztos be lehet jutni... :-))

mayree 2014.05.07. 16:55:10

@Kövérmadár [swe]:
Én is repültem nem is olyan régen valami olyannal ahol ott voltak a kis felnyitható hamutartók.
Most a törökök kellemes meglepetést okoztak, nagy lábtér (mondjuk én csak 185 vagyok), kellemes kiszolgálás, egyik lány beöltözött séfnek az etetés idejére, nagyon tetszett!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 16:55:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hát akkor hajrá, meséljenek ők! :D

Igen, a nejem.

mayree 2014.05.07. 16:56:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Motoros fűrészt berántani... igaz azt bonyás fölvinni :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 16:57:26

@peacefroggg: Azt látod még nem próbáltam.Mármint arra a felfújható puffancsra gondolsz?Asszem beszerzek egy olyat, télleg jó ötlet, kösz.

Mr Long 2014.05.07. 16:58:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "pedig az is egy igazi "pussy magnet" foglalkozas." Egyszer utazott mogottem a vonaton egy kaonai teher pilota csavo (2+m magas) neki is ez volt a baja, mert vadasz akart lenni. Aztan rajott, hogy igy erdemben repulhet is nem ugy, mint a vadaszok...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 16:58:35

@mayree: Na, hát akkor a saccolt nagyságrendem jó.Persze kéne tudni, hogy mennyi ebből a hotel...

mayree 2014.05.07. 16:58:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Egyiptomba jártam úgy malévvel, szinte mindig lehetett úgy aludni, kispárnát is adtak :)

(A vége tiszta Ford farlaine volt :)))))))))

peacefroggg 2014.05.07. 17:00:07

@geegee: igen, arra a patkó alakúra gondoltam

mayree 2014.05.07. 17:00:28

@geegee:
Két éve a Sheraton (az is ötös) kb. 200US volt egy éccakára, persze nem az a legdrágább ott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 17:00:40

@mayree: Na, hát akkor a saccolt nagyságrendem jó.Persze kéne tudni, hogy mennyi ebből a hotel...

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 17:02:35

@peacefroggg: Ősszel repülünk haza, beszámolok majd róla, télleg köszi. :-)))

Mr Long 2014.05.07. 17:04:35

@geegee: Csesszetek meg, megyek veszek egy platfor bakkancsot delutan, hogy ne legyek alacsony!!!! grrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 17:05:08

@Mr Long: Az ketsegtelen, hogy a vadaszpilotak Mo.-n tobbet csajoznak, mint repulnek. Ez teny.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 17:06:50

@mayree:
Meg lehet fejelni még azzal, hogy a telefonom képernyőjére varázsolok egy piros órát, ami mondjuk 3 percről számol vissza. Közben kiabálom az "Allah'u Akhbar!"-t.
Esetleg egy törölkzőt is tekerhetek a fejemre :)

A kék szemem lehet megtévesztő lesz, de majd kitalálok valamit.

@geegee:
Az eddigi tapasztalataim szerint a tengerentúli járatok economy osztályán simán kibírható egy 8-10 órás út. A felét rendszerint úgyis végigalszom, a maradék időben eszem vagy/és filmeket nézek és/vagy Nórival szórakoztatjuk egymást.

Az utolsó repülőjegy ARN-LHR-JFK, IAD-LHR-ARN vonalon 2 főnek került 11.646 kr-ba (mindennel, nyilván :) ).

Ha a BA-nál nézek jegyet, akkor ARN-JFK-ARN távon az economy ár/fő 7.500 kr.
Ugyanes business esetén 16.000 kr.
1st class esetén pedig 46.000 kr.

Azt hiszem a 1st class nem fog menni, még kedvezményesen sem 8)

2014.05.07. 17:07:04

@mayree: Na ezt jól széthúztad! vagy az elejét, vagy a végét látom

mayree 2014.05.07. 17:08:35

@Mr Long:
Azt ismered hogy F-16-os kísér egy Galaxyt? a galaxy sebességével ballagnak, a vadászpilóta unatkozik, átszól a nagy gép pilótájának:
- Ezt figyeld haver!
Majd előre száguld, utánégetővel felhúz, hurkokat csinál, pörög, zuhan, fordulózik vagy öt percen át, aztán visszaáll a helyére, majd újra rádiózik:
- Na milyen voltam?
- Szuper, mondja a Galaxy pilótája. Most ezt figyeld!
A vadászpilóta figyeli a nagy dögöt, de nem történik semmi, nyílegyenesen repül a gép. Egyszer csak hívja a Galaxy pilótája:
- Na milyen voltam?
- Semmit nem láttam, mégis, mit csináltál?
- Bekapcsoltam a robotpilótát, hátramentem, föltraktam a kávét, megdugtam a navigátor csajt, azután hugyoztam egy jót.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 17:08:56

@mayree: Nah jah, azt ritkan engedik fel. :D

De amugy szerintem full baromsag ez a tulzott repteri ellenorzesesdi. Legyunk oszintek, aki egy koromvago csipesszel el tud teriteni egy gepet, az szerintem meg is erdemli! :D
Meg aki el akar teriteni egy gepet az ugyis megtalalja majd a modjat... nem azt mondom, hogy egyaltalan ne legyen ellenorzes, de szerintem foloslegesen szigoru a mostani szabalyozas.

Jo OK, lancfureszt en sem engednek fel. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 17:09:01

@mayree: Csaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak?Itt egy útszéli sima hotel (ami nem élmény, meg szolgáltatás-hotel, hanem épp hogy csak aludjál valahol...) kerül 160-170 S-be, átszámolva.Ami jó ha másfél csillagos.Akkora a szoba, hogy jó, ha meg tudok fordulni benne, a klozet-tusoló fülkéből meg kettőnek ki kell jönnie, hogy egy bemehessen...Az árban még reggeli sincs benne mindenhol.Szemét svéd hotelárak... }:-< Jöhetne már valami fapados hotellánc letörni az árakat.De asszem nem véletlen, hogy nincsenek itt olyanok.A németeknél ugyanez 35-40 ojró, ami mondjuk 50-55 S

mayree 2014.05.07. 17:09:55

@Turchi:
Panaszkodsz? :)))
Jóvanakkor :)))))
Visszább veszem :)

Herr Géza 2014.05.07. 17:11:11

@Turchi: @mayree: Na tessék, milyen macerásak vagyunk... Nekem most szuper, Turchi-nál már sok... :))) Állapodjunk meg félúton, én végül is egy extra széles monitor elött ülök, beérem kevesebbel is..... :)))

mayree 2014.05.07. 17:12:34

@geegee:
Hát úgy saccra... mondjuk nem tudom mit csaptak még hozzá, nem nagyon szoktam a számlákkal foglalkozni. Arra emlékszem hogy olyan 700dirham körül volt, amit 3.6-tal kellett akkor osztani hogy dollárban legyen. De neten rendelve szinte mindig jó kis kedvezmények vannak.
Pl Marokkóban az Atlantis Palace-ba volt céges kedvezményünk, de a neten rendelve olcsóbb volt a szoba...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 17:13:03

Ismerek egy sracot aki olajozik es jellemzoen Oceania tersegeben dolgozik. Nem annyira birja a repulozest, de oda meg ilyen 10+ orak alatt er oda a gep. A tuti tippje az, hogy enyhen spiccesre issza magat a repteri barban, a gepen elfoglalja a helyet, bekoti magat, beadja maganak a verhigito injekciot hasba, majd bealtatozza magat. Hardcore a srac. :DDD

mayree 2014.05.07. 17:13:40

@Herr Géza:
Ez itt a céges 18"-es Alienware, itt semmi gond, de tolok rajta vissza akkor :)

Herr Géza 2014.05.07. 17:13:41

@mayree: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.05.07. 17:14:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igazat megvalva a magyar katonakat kirohogik az orszagban es ez alol a vadaszpilotak sem kivetelek. Van mernok ismerosom a hadseregnel, neha csodalkozik, hogy kepesek a pilotak repulni...

Mr Long 2014.05.07. 17:14:51

@Kövérmadár [swe]: Nem akarod valami ertheto valutaban kifejezni? :)

Herr Géza 2014.05.07. 17:15:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az kemééény koktél... Szép halála lesz egyszer.... :DD

mayree 2014.05.07. 17:16:05

Most 1300 pixel széles+300 az oldal bár. de ha adtok egy sablont, ráhúzom :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 17:16:52

@**mimi**:
Nincs itthon párizsi, de a hétvégi bevásárlásnál lehet veszek. :)

@mayree:
Az jópofa lehetett :)
Még nem utaztam arab társasággal, de azt mondják, ott azért megadják a módját.

@geegee:
Najah :)
A hétvégén megy az első kör. Mostanra terveztük mi is a menést, de ha marad a tél, akkor elhalasztódik :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 17:18:13

Elkezdtük nézni a Trónok Harcát... az első évad 3 napig bírta, nem tudjuk letenni 8)

2014.05.07. 17:20:03

@mayree: @Herr Géza: DDD, na most csak azért is csinálok egy blogspot blogot, bár egyet már töröltem

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 17:20:30

@Kövérmadár [swe]: Engem mondjuk az érdekelne elsősorban, hogy el lehet e férni?A te térded elé odafér-e mondjuk a két öklöd?
Nem tudom, az LHR meg az IAD melyik reptér...

Meg azt se, hogy a 11.600 koronás ár mennyire számít általánosnak, vagy ez inkább akciós, netán marhára előre vett ár-e?Tudom, erre elég nehéz válaszolni...
Én is mentem már Stoki-Bp között háromszáz koronáért is, meg hárman majdnem háromezerért is...Szóval nem mindegy.A 300-as valami k nagy akció volt, mázlim volt.

Aszittem a buzinessz meg a first az ugyanaz...

mayree 2014.05.07. 17:24:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Így van... szinte mindig ugyanabban a cuccban utazom (hehe, a ruhatáram farmerokból meg pólókból áll :), és simán átballagok a kapun. Most is nadrág, póló, edzőcipő ahogy illik és vinnyog az a vacak. Megállít ez ember, végigmatat a fémkeresővel, majd végigtapogat, vegyem le a cipőm... aztán persze semmi.
Néha azt a rohadt szoftvert felcsavarják vagy mi... közben pedig a kerámia kést, vagy az orvosi fémből készült cuccokat fölviszi az ember.
Egyszer egy összecsukható kést találtam a kézipoggyászomban, Pakisztánban. Közben ugye volt BP, Frankfurt, Dubai... a kutya nem szúrta ki. Annyi a kábel,vezeték, elektronikai kütyü a zsákomban, hogy nem egyszerű észrevenni egy maroknyi kést. Főleg ha jól áll :)

mayree 2014.05.07. 17:29:36

@geegee:
First nem mindegyik gépen van kialakítva.
(Bár egyszer Malévvel repültem Londonba és máshova már nem tudtak jegyet venni, na ott semmiben nem különbözött a biznisztől)

Az Emirátuson a biznisz két ülés egymás mellett, elfektetheted, lábtartó elektromosan kinyúlik, a kaját te választod a menüből.
Firstnél saját kis "kabinszerű izé, föléd hajlik mint egy kagyló, kaját mint bizniszben, de akkor hozzák amikor kéred. Ennyire emlékszem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 17:33:37

@geegee:
LHR = London Heathrow
IAD = Washington D.C, Dulles Int. Airport

Amikkel eddig utaztunk, nekem nem volt problémám, szerintem elférne az öklöm.

Mindig a mrjet.se-n szoktunk repülőjegyet keresni, általában úgy, hogy ha megvan az uticél és a nagyjáboli időpont, akkor elkezdjük nézni és amikor talál a kereső olcsóbb jegyet, akkor megvesszük. Nem tudom, hogy ez mennyire kedvezményes vagy akciós. Kb. 3 hónappal az utazás előtt vettük (így szoktuk jellemzően).

Stockholm - Budapest távon 90%-ban WizzAirrel repültünk, ott volt már 20kr-ért is jegy :)

**mimi** 2014.05.07. 17:56:20

@Kövérmadár [swe]:
ott is lehet párizsit kapni ????
azt hittem az csak magyar "sajátosság" (tudom szemét stb., de én szeretem )

mayree 2014.05.07. 17:57:08

@Kövérmadár [swe]:
Az Emiratus jó, böhöm nagy gépek, a FlyDubai modern, a Quatar érdekes módon Európába vacak öreg gépet küld, bezzeg Doha és Dubai között az 50 percre szupermodernet :). A jordán társaságnál szupi az ellátás, a törökök sem rosszak, de Isztambul-Erbil zsúfolt volt, emiatt az ülések közelebb vannak egymáshoz hogy beférjen pár extra sor :)

wuaaa 2014.05.07. 18:01:42

@Kövérmadár [swe]:
"Júliusban repülünk a Stockholm - London - New York, illetve Washington DC - London - Stockholm távon"

Ennyire szerettek repülni, vagy London is része a kirándulásnak? Ebből a térségből USA felé az Icelandair a legjobb választás. Már eleve a megfelelő irányba indulsz el. Össze van hangolva az európai "gyűjtőjáratok" időpontja a USA-ba induló járatokéval, így épp hogy kinyújtózkodsz Izlandon és már repülsz is tovább. Visszafelé dettó. Csak mondom..

McZozo 2014.05.07. 18:02:45

@nyuszigonosz(D):
azert mert lustak, vagy csak nem eleg talpraesettek.
En harom es fel eve jottem ki mar otthonrol telefonon felveteliztem. Soha nem mentem magyarokhoz. Lakas kerdesben egy kis segitseget egy indiai srac nyujtott egy hetig, akit fel evvel elotte ismertem meg egy akkor meg turista utazas kozben. (o volt a recepcios a szallodaban) A szallasrol is azt kell mondjam hogy ismerek kivetelt magyarbol aki foberlokent korrekt, de tobb az ellenpelda magyarokbol akik probaljak kihasznalni az elveszettseget es minden leheto bort lehuznak az otthonrol jovokrol, olyan szolgaltatast nyujtva amit nem lenne szabad szolgaltatasnak nevezni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 18:15:03

@**mimi**:
Nem parizsinak hivjak, de nagyon hasonlo :)

@wuaaa [nor]:
Igy talaltunk jaratot. A repules hossza az alvas miatt kb. mindegy.
Legkozelebb megnezzuk, hogy mit tudnak, koszi!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 18:28:46

@Kövérmadár [swe]: Na, ezt csak most látom.Eddig nem fapadossal csak egyszer utaztam, az a Malév volt.Már ha az nem fapados.De ott se volt jobb a helyzet.Az igazság az, hogy a fapadosok jegyárait is kezdem khurvára sokallani, akkor még mennyi lehet egy nem fapados, mondjuk egy SAS...
Néha csak poénból nézegetek jegyárakat, van hogy 2-3000 kmres utakra kérnek 2-3-400 ezer forintokat utanként és személyenként...Noooooooooooooooooooooooooormális??
Nem a repülőt akarom megvenni, baxxák meg... :-((((((((((

A kocsis utaktól csak a hossza tántorít el, illetve a kurva kompok árai.Ha valahonnan Hamburgból kéne hazajárni Pestre (főleg a svéd forgalomsűrűséggel...), tőlem be is csődölhetne a komplett repülőipar... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 18:35:35

@Kövérmadár [swe]: Ez a BrájenEr jelentősen rosszabb, mint a Wiccer? :D Nálam meg azok a mérce... :-))
Ha valamelyik sor lassabban halad, ha valamelyik gép legkijjebb áll, ha valamelyik gépre akadozik a feljutás, akkor az hétszentség, hogy a Wiccer...Ááááááááááááárrrrrgghhh.De már lassan fel se háborodom, mexoktam, valszeg ez a normális.

De sajnos nem nagyon van sok választás, a wicc meg a norvég megy Pestre kábé összesen, Stokiból.Arlandához (a norvégok csak onnan mennek) meg komplett Stokin át kell verekedni, ráadásul vagy 3-4szer drágábbak a wiccnél is.Minőségben meg kb hasonló.Egyszer haverék jöttek, (még fent laktunk Lulujóban,) és ugye Arlandán át kellett szállni, na ot ragadtak a reptéren délután 2-től hajnali 2 ig, mert valami volt a repülővel, ami továbbvitte volna őket.Hát f@sza...

2014.05.07. 18:40:52

@maxval a gondolkodó birca:

"A feleségemnek van egy hasonló története.

Kubai gépen utazott. S a gépen volt Teófilo Stevenson bajnok is. Ő eleve 5 ülésen ült, mert világbajnok. S a lényeg az, hogy nagyon megtetszett neki a mostani feleségem (az esete idején még nem volt a feleségem) és szól a kapitánynak, hogy legyen átültetve mellé."

Ha ezt most úgy folytatod, hogy Te is a gépen utaztál, és bevertél a Stevensonnak egyet, hogy derékig kékült, istenemre savat iszok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.07. 18:51:00

@Muscari: a tunisairen lehetett anno, de csak a hátsó sorokban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 18:53:29

@Muscari: Nahát, milyen meglepő... :-))
A kicsiségnek csak előnyei vannak.Legalább is a nagydarabságnak csak hátrányai.Mindenből sokkal nagyobb vagy több kell, ezáltal sokkal drágább...Tudod te, hogy hány olyan dologról csúsztam már le, ami kurvára teccett, rohadt jó volt az ára, de kicsi volt rám?Ruha, cipő, stb.(Nem vagyok divatmajom, de valami ruhát csak fel kell venni..) Vagy akár egy szálláson az ágy, micsoda körültekintés kell, hogy ha már 180 centisnél nem ismernek hosszabb ágyat, akkor legalább ne legyen mindkét végén támla és akkor talán nem S-alakban kéne aludnom...
Meg ygerekkoromban még talán születéskor se fértem volna bele a pedálos Moszkvicsba, pedig mennyire akartam...Fákk, elég szar nagydarabnak lenni...
:-(((
Szóval, ha választhatnék, 100x inkább lennék "porbafingó"...

(ezt az utolsót nem rád értem, csak általánosságban mondom.Meg csajoknál azért a kétméteres termet nagyon szarul tud kinézni...)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 18:53:57

@geegee:
Malevval nagyon regen utaztam, ugy emlekszem, hogy semmi baj nen volt vele.

Arak: eddig mindig 12.000 kr korul fizettunk az amerikai utakert. Stockholm - Parizs - Miami; Stockholm - London - NYC - San Juan es Stockholm - London - NYC
2 fonek, oda-vissza volt ennyi.
Thaifoldre charterrel mentunk, ott szallas 2 hetre + repulojegy volt osszesen 12e, ha jol emlekszem.

Ugyesen kell keresni es akkor olcso.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.07. 18:53:59

@geegee:
Ne gondold hogy itt nemetor. keresztül olyan elvezet autoval mo.-ra utazni. Rohadt tulzsufoltak a palyak hiaba van böven. En innen is inkabb rep-vel megyek. Kibirom valahogy azt a masfel orat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.07. 18:54:50

@Mr Long: akkor a nicked mégse a magasságodra vonatkozik, hanem...? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 18:57:24

@Muscari: És a második felére is:
Össze kellett volna rókázni a repülőgépét, aztán hagy takarítsa... :D Máskor kevésbé vicceskedne az ilyen barom...

nyuszigonosz 2014.05.07. 19:00:06

@McZozo: Én is ezt gondolom.

@andika421: Akkor még nagyon másképp azthiszem nem is lehetett volna, és nem volt ennyi információ sem, mint ma.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 19:01:03

@Der echte Weinachtsmann: Igen, tudom, az utolsó két alkalom nekünk is katasztrófa volt, vagy állandó kamionverseny, vagy a kib@szott túrások.És mindezt pont nyár elején, amikor megindul az áradat.Ott is valaki kurv@ okos tud lenni.És még hagyján, hogy terelés a szembejövőbe 10 kmenként 5 km hosszan, de sehol senki nem dolgozott, egy keresztberakott strandlapát nem volt sehol, a sávokban meg sz*pott mindenki a 35 fokban.Ááááááááááááállatok.
Úgyhogy visszafelé maradt az éjszaka, az jól ment, leszámítva, hogy másnap semmire se jó az ember.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 19:01:25

@geegee:
A kekeknel nincs hanyoszacsko es nem dontheto az ules. A wizzair olcsobb volt, mikor utoljara Mo-ra mentunk (2 eve).
Szivas volt mar mindket tarsasaggal, ezt nem vitatom.

Norwegianon legalabb net van :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 19:04:30

@Herr Géza: "Az kemééény koktél... Szép halála lesz egyszer.... :DD"

Igen, mi is javasoltuk mar hogy jobb lenne hanyagolni ezeket igy, de nem hallgat rank. Pedig tekintve, hogy kb. havonta 1-2X repul nem lenne szabad igy tolnia.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 19:06:33

@Mr Long: "Csesszetek meg, megyek veszek egy platfor bakkancsot delutan, hogy ne legyek alacsony!!!! grrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!"

Ilyen Gothika-Monika-sat? Cekci leszel benne! ;)

mayree 2014.05.07. 19:14:26

@geegee:
Parasztbácsit fölviszi a permetező pilóta, gondolta jól ráhozza a frászt az öregre. Hirtelen meredek zuhanásba viszi a gépet. A bácsi erre azt mondja nagy nyugodtan:
- Na, erre számítottam.
Felkapja a gépet egy meredek emelkedőbe, de a bácsika egykedvűen csak azt mondja:
- Erre is számítottam.
Nem tudja mit csináljon még, hát hirtelen fejreállítja a gépet, mire azt mondja a bácsi:
- Na, erre nem számítottam.
Amikor leszállnak, megkérdezi a pilóta, mondja bátyám mire mondta a zuhanásnál azt, hogy erre számítottam?
- Hát fiam, számítottam rá hogy behugyozok.
- És másodszor mire mondta hogy erre is számítottam?
- Arra, hogy beszarok.
- És mi volt az, amire nem számított?
- Hogy mindez a nyakamba folyik.

Mr Long 2014.05.07. 19:29:20

@Babette_: 193-4 cm az, de mellettuk kicsi vagyok...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 19:35:40

@lexrex:

Jó ötlet, legközelebb már így fogom mesélni!

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.07. 19:37:28

@geegee:
Na igen az "elefant-futamok" tenyleg idegesitöek, ledig büntetik rendesen. Plane most majus 1-töl. Gyorsan elveszik a fleppni-t.

Malev-nak (isten nyugosztalja) ha jol tudom vilaghirü volt a kiszolgalasa. (Positiv ertelemben). En sajnos nem utaztam viele, annak idejen mindig interflug-gal mentunk.

klappol 2014.05.07. 19:40:33

Amit Ti írtatok. :D:D Igen vegyes.:)))))))))

Vegre egy angol cikk... :-))))
ez borzalmas szöveg
"Az angolt beszéltem, de nem voltam perfect belőle."
Ez jó volt így reggel. :)
?? Ebben azért nem vagyok biztos.
nu, ez legalább határátlépős.

Aztán meg írjátok, de lehúzós volt meg ilyenek.

BIztosan nincsen ott ezer magyar

nemzetismeret.hu/?id=7.15

Ezek szerint több mint 10 ezer.

Rövid szösszenet egy 24 éves fiataltól. Tömör, lényegre törő,
azért a lényeg lejött a posztból.

De!
Hogy lehet ilyeneket leírni: (Herr Gézu):)))))))))))))))))
Itt a vége fuss:)))))))))))))))ezt én írtam, most, csak válogattam, nincs összefüggés, nehogy valaki lecsesszen :D:))))))

2014.05.07. 19:42:40

@maxval a gondolkodó birca:

Lehet még ezt fokozni. Meséld úgy, hogy azt mondtad Stevensonnak: gyere ki haver! Aztán, miután udvarias ember vagy, a gép ajtajánál magad elé engedted.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 19:45:05

OFF

one-europe.info/in-brief/how-many-foreigners-are-there-really-in-your-country

Bevadorlok aranya europai orszagokban. Figyelem, azokat mar nem szamolja, akik megszereztek az allampolgarsagot, ez picit torzithat az osszkepen!

Azon mondjuk azert leultem hogy Izlandon magasabb a bevandorlok aranya mint Franciaorszagban. :)

ON

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.07. 19:45:38

Na szóval...

kepkezelo.com/images/ofhf5l91gi716meqe40a.jpg

Megmondom úgy ahogy van nem tetszett a poszt.
Nem nagyon tudnám megmondani miért.
Tartalmilag nincs kifogásom talán két dolgot említenék amit nem értek.
Miért kellett a havernak a zavargások idején hazamenni?
Mi akkor mentünk ki akkor voltak a balhék és semmit nem éreztünk belőle.
Esetleg Tottenhamban laktak? Nade akkor is miért?
A másik meg hogy télen nincs munka.
Kevés olyan ágazat van ami annyira időjárásfüggő mint az építőipar és semmi megtorpanás nincs télen?
Milyen iparágban nem dolgoznak áprilisig?
Mindezeken kívül valami nem gömbölyű.
Szerintem nem jó az írás stílusa.
Olyan kijelentő mód az egész. Humor nyomokban sincs benne.
Az egészet olyan furcsa olvasni.
Sajnálom hogy ezt kell mondanom mert mégiscsak leírta ide a történetét, meg hát mondom igazán kifogást sem találok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 19:53:14

@mayree: Aham.De simán elhiszem, eddig kb bárhol jelentősen olcsóbb volt a szállás mint a svéd árak...A durva az, hogy kicsit többért, mondjuk 1400-1500 koronáért, mondjuk 230-250$, már a pesti Kempinskiben is meg lehet aludni. :-OOO
Konkrétan láttam ennyiért szobát.És az nem a tundra széle, hanem Közép-Európa egyik legnagyobb (ha nem A legnagyobb..) fővárosának a közepe.Baxxa meg... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 19:55:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Föl lehet vinni injekcióstűt a gépre???
:-O

Nekem múltkor a tolómérőt se engedték, de manikűrollóval is tuti kibaxnának róla...

De a módszer nem rossz, hosszú távon nekem is játszana valami hasonló.

Mr Long 2014.05.07. 20:01:50

@geegee: Orvosi igazolassal azt hiszem felviheto.

klappol 2014.05.07. 20:08:59

@geegee: A kosárlabdában előny viszont :D:D, de még a snookerben is, a sakkban mind1, a kicsik + a nagyokat irígyelik :))))))))))))))))))

klappol 2014.05.07. 20:10:31

@Mr Long: Ja azzal igen, de a sztyuvi magához veszi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:11:05

@mayree: Hát azért egyszer megérdemelnénk már egy ilyen kiszolgálást.Sőt, ez kéne legyen az alap...Főleg ennyi gempáért (többszázezrekért...)

@Kövérmadár [swe]: Na én is szoktam így árra szűrni, de néha mazohizmusból tovább nézegetem, hogy milyenek vannak még, és akkor látom ezeket a lakásárú jegyeket...Ki fizeti azt ki?Vagy direkt a vevő elriasztása a cél?Nem értem...

Én azért úgy tapasztalom, hogy nem mindig elég az ügyesség a repülőjegy értelmes árakon történő megvásárlásához.
És majd eccer kiderül remélem az is, hogy egy normálisabb cég hogy repültet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:17:10

@Kövérmadár [swe]: Igen, az végre egy ésszerű fejlesztés.Valahogy én azt se értem, hogy tilos gps meg gsm cucokat felvinni a repülőre.Ha valóban megzavarná a gépet, akkor a terroristák csak ilyen cuccokkal szállnának fel, nem?Vagyis kapásból ezekekre terjedne ki a motozás, még felszállás előtt...Na mindegy, csak eszembe jutott.Marhára meg szeretném nézni egyszer, hogy pontosan hol is repül a gép a két város közt.Tud valaki ilyesmi infót, hogy hol húzódnak a légifolyosók?De nem nagyjából (a két várost vonalzóval én is össze tudom kötni...), hanem azért megfelelő pontossággal.Illetve még pontosabban az érdekel, hogy mi felett repülünk el.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:18:22

@mayree: Na épp ezt akartam volna megmagyarázni én is, csak aztán letettem róla... :-))))))))))

Mr Long 2014.05.07. 20:19:12

@geegee: Gondolom ugy aruljak oket, mint itt nalunk a kocsibiztositast es a vonatjegyeket. Angol kollegam szerint hasrautessel...
Multkor akartam repjegyet venni kettonknek a retur lett volna £250 vasarnap megveve. Gondoltam megkerdem fonokom masnap mit szolna, ha lelepnek egy hetre. Manap szabin volt, igy nem beszeltem vele, de akkor meg mar £350 volt a jegy. Kedden jott dolgozni, akkor meg megvettem £240-ert...

Hetvegen elmentunk egy kozeli kisvarosba vonattal. retur volt £13.40. Most ugy nez ki a legolcsobb Londolbol repulnunk Pestre es ebben benne van a vonatjegy is a Gatwickre Manchesterbol. A vonatjegy kettonknek £21.80 elovetelben julius vegere... Senki sem erti!

Mr Long 2014.05.07. 20:20:31

@geegee: www.flightradar24.com eloben nezheted merre repulnek a gepek.

klappol 2014.05.07. 20:26:13

@Turchi: OFF. A szudáni írásod végig röhögtem, még a könnyem is kicsordult :)))))))))))))))))))))))) na az 1 jó cucc.

2014.05.07. 20:31:09

@klappol: Köszönöm, én is felváltva sírok és röhögök, mikor mi történik DD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 20:35:15

@geegee: Hat figyelj benne van a neveben, business class. Mivel turistakent utazgatsz, evidens hogy turista jegyet veszel. Szerintem a business class-t tobbsegeben cegek es jolmeno maganzok, contractorok (ugyancsak uzleti celu utazasra) veszik. :)
Rendszeresen 1st class-t meg csak a felso 1% engedheti meg maganak szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:35:21

@Mr Long: Mondjuk télleg kéne legyen valami kiskapu, elvégre nem betépni akar mindenki... :D
DCe azt is el tudom hinni, ha a reptér aszondja, hogy oldja meg, katona...:-(

klappol 2014.05.07. 20:36:02

@Turchi: Ide írj 1 olyat, vagy hasonlót, szerintem, és nem vagyok elfogult, nagyon remek a stílusod. :)))))))))))))))))))

Ha csak arra a szóra gondolok, hogy "szudáni", már röhögök.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 20:36:04

@geegee: Lehet meg a kapu elott beadja a szurit, erre a momentumra mar nem emlekszem, legkozelebb mad megkerdem tole.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:38:06

@klappol: Igen, sose az jó ami van... :D
Egyszer volt valami cikk, egy bögyös beste sorolta, hogy a nagy cicik se olyan jók ám.Meg tudtam érteni.Bár nekünk férfiaknak (már a hetero sapienseknek, ugye...) akkor is azok kellenek... :-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:41:03

@Mr Long: Állítólag* ha sokat nézel egy utat a neten, többször is visszanézel az árára, akkor azt megnövekedett igénynek veszi és ezért emelkedik az ár...Rohadék egy dolog, akár még igaz is lehet.
(* Nem szakértőtől hallottam...)

2014.05.07. 20:41:18

@klappol: Még egyszer köszönöm, volt már róla szó hogy írjak de jelenlegi mentális állapotom nem bírja a kritikát DDDD

klappol 2014.05.07. 20:44:36

@geegee: Ez van a szomszéd almájával is :D:D

A női terjedelmek szerintem amikor még jól néznek ki, amikor még nem voltak használatban, de....később viszont már a gazdáját is zavarja, lehet nem így van.?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 20:44:54

@geegee:
Simán felengedik a GPS-t is és a mobilt is. Csak fel és leszállás közben kell kikapcsolni, illetve a repülőgép üzemmódot aktiválni végig.
Gondolom sejted, hogy nem egyszer felejtettem már teljesen bekapcsolva a telefonomat (GSM, GPS, Wifi stb be volt kapcsolva). És még élünk.

Feltételezem egy túlzó elővigyázatosság, hogy még véletlen se kutyulja össze a repűlőgép elektonikai/hiradásipari alkatrészeit. Ugyanakkor nem gondolnám, hogy a telefonok által használt frekvenciák akár csak a környékén lennének a repülőgép által használtakéval.

Egyébként sem térerő, sem GPS szignál nem volt még soha a telefonomon, hiába tettem ki az ablakba, akkor sem.

Egyedül a wifi működött a Norwegiannál, így az biztos, hogy nem kuszálja össze a rádióhullámokat.

Repülőjegy árak: nekünk nem igazán szempont, hogy hány átszállás, illetve, hogy várni kell-e az átszállásnál adott esetben 3-4 órát. Ezek vállalható áldozatok azért, hogy spóroljunk 3-4-5e koronát a jegyen és azt inkább elkoktélozzuk vagy elszerencsejátékozzuk.

Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy egy nagyvállalat által küldött ember esetén szempont lehet ez a pár óra, esetleg az átszállás maga. Ilyenkor a válllat inkább kifizeti ezt a felárat, de az ember odaér korábban, gyorsabban, nem fárad el annyira, aznap akár már dolgozhat is, ami lehet, hogy jóval többet hoz, mint amibe az extra repülőjegy kerül.

Ti is és mi is kisemberek vagyunk, nem érdeke senkinek, hogy fele idő alatt ott legyünk valahol. Mi ezt nem tudjuk kifizetni zsebből (mikor megnéztem a repülőjegyeket, a mi jegyünk és az első osztályú jegyek között potom 80.000 korona van. Csak a különbözet vagy 4 havi nettó átlagfizetés itt is vagy egy kzépkategóriás használt autó ára.
Ki tudja ezt kifizetni? Van 1-2 "ismerősünk" itt, akik igen, de mi biztosan nem :)

klappol 2014.05.07. 20:46:17

@Turchi: Ha olyat írsz nem lesz negatív kritika, én meg csinálom itt neked a reklámot, bocsi. :))))))))))))))))))

Aki így ír, az bírja a kritikát is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:47:39

@Mr Long: @diggerdriver: Na eeeeez lesz az talán.Eccer láttam valami hasonlót, de nem emlékeztem a szóra sem, ami a honlap volt.De most már elteszem.Persze épp most egy repülő sincs, amit én keresnék... :D

2014.05.07. 20:49:34

@diggerdriver: +1, en is pont ezeket a dolgokat nem ertettem amiket te kiemeltel. Egyebkent kozeli baratnom pont Tottenhamban lakik a kisgyerekevel, a 'zavargasok' alatt is ott voltak, nyilvan nem volt kellemes elmeny de semmi bajuk nem tortent, nem kellett senkinek fejvesztve menekulni.

2014.05.07. 20:54:03

@Mirjam2: Mi Mubarak megbuktatásának idején voltunk Kairóban és csak akkor evakuáltak mikor már majdnem vége lett az egésznek. Igaz hogy akkor meg Dubaiba vittek, szóval nem jártunk olyan rosszul. Itt pár hónapja volt 1 hétig lövöldözés, ültünk a lakásban, néztük a tévét, aztán vége lett és ment minden tovább.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:54:28

@Kövérmadár [swe]: "Gondolom sejted, hogy nem egyszer felejtettem már teljesen bekapcsolva a telefonomat (GSM, GPS, Wifi stb be volt kapcsolva). És még élünk.
"

Na, hát ezt mondom én is, ha valóban zavarná a repülőt, akkor tűzzel vassal írtanák a fedélzetről.Ehhez képest meg ugye kicsit se...

"sem térerő, sem GPS szignál nem volt még soha a telefonomon" igen, töredelmesen bevallom hogy én is kipróbáltam... :D

"Repülőjegy árak: nekünk nem igazán szempont, hogy hány átszállás, illetve, hogy várni kell-e az átszállásnál adott esetben 3-4 órát. Ezek vállalható áldozatok azért, hogy spóroljunk 3-4-5e koronát a jegyen és azt inkább elkoktélozzuk vagy elszerencsejátékozzuk."

Jó, annyi nekem is belefér, főleg ha előre tudjuk, és ennek függvényében döntünk a vásárlásról.De a cimborámék nem tudták előre, sőt még utólag se(nem mondták nekik, hogy még, hogy hoppá, 12 óra várakozás következik), hanem egyszer csak, fél nap csövezés után aszondták nekik, hogy oké, indulhatunk.Azért az egy kicsit más...főleg, hogy kb minden üzlet, kajálda bezárt a reptéren, csak ezen gép utasai voltak már ott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 20:57:07

@geegee: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Amennyiben van róla orvosi igazolása, biztos vagyok benne, hogy felengedik a gépre.
Érdekes lenne elvenni a tűt egy cukorbetegtől, akinek akár szúrnia is kellhet a gépen... pláne egy 10-12 órás úton.

wuaaa 2014.05.07. 21:03:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Rendszeresen 1st class-t meg csak a felso 1% engedheti meg maganak szerintem"

Azok private jetekkel járnak. Bármikor, bárhová. Hihetetlen, mennyi van belőlük. Láttam már párat belülről, hááát, ha valamire azt lehet mondani hogy polgárpukkasztó, akkor ....

Errefelé a 1st class utasok nagyrésze farmerban és pólóban utazik, Helly Hansen vagy hasonló vízálló poggyásszal és a körmük alatt fekete... az olajtól... majd meglátod.. ;)

Mr Long 2014.05.07. 21:07:51

@geegee: Muterom szokta nezni merre repulunk. Aztan multkor felhaborodva felhivott skypeon, hogy. miert masfele ment a gep... Honnan tudjam??? Meg nekem tok egyforma a felhok folott europa :DDDDDD

M. Péter 2014.05.07. 21:15:08

@maxval a gondolkodó birca: Ilyesmiért más országban is elítélték volna hazaárulásért vagy kémkedésért.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 21:15:45

@wuaaa [nor]: "Errefelé a 1st class utasok nagyrésze farmerban és pólóban utazik, Helly Hansen vagy hasonló vízálló poggyásszal és a körmük alatt fekete... az olajtól... majd meglátod.. ;)"

Szerintem te szandekosan cukkolsz engem. :D
Nem baj, nem azert mondom. :)

klappol 2014.05.07. 21:19:03

@M. Péter: Kifejtenéd a gondolatod arról amit írtál ?? érdekelne.

klappol 2014.05.07. 21:20:43

@M. Péter: De csak akkor, ha visszament volna. Abban igazad van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.07. 21:23:49

@Mirjam2:
Mi egy dolgot éreztünk a balhéból akkor annyit mindössze hogy éjszaka hallatszott távoli rendőrautó sziréna. Ennyi volt. A város élte megszokott életét.

klappol 2014.05.07. 21:24:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szerintem nem cukkol. Van ilyen.

Mondjuk a körme lehetne tiszta azért :D:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.07. 21:26:44

@Mr Long:
Na körülbelül ennyit ér egy Ferrari.
Viszont azt el kell ismernem hogy egy utcai sportkocsinak sincs olyan igazi Formula 1-es hangja mint a Ferrarinak.

klappol 2014.05.07. 21:29:50

@diggerdriver: Igen, ez így van. Az a sound egy élmény. :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 21:34:32

@klappol: Azert mondtam mert en is hasonlo palyara keszulok es ezt wuaaa tudja jol, o pedig a repteren ezt latja minden nap es motivacios celbol megosztja velem. :) Amiert tenyleg halas vagyok mert kellenek neha ezek a pici lokesek. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.07. 21:35:08

@lexrex:
Már régóta tervezem hogy írok erről egy hosszabb szösszenetet.

Hari Seldon 2 2014.05.07. 21:37:08

@geegee:
Medicarrera?
majdnem mi is azzal mentünk. Csak mi végül mást választottunk.

klappol 2014.05.07. 21:39:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jók azok a pici lökések, szerencséd van. Sikerüljön.

klappol 2014.05.07. 21:40:50

@diggerdriver: És a csajos szösszeneted hol marad? majd utána a másikat:)))))))))))))))))))

Írjad na.:D

M. Péter 2014.05.07. 21:52:39

@maxval a gondolkodó birca: Az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban meg csak a tényleges diplomaták, konzulok és hasonlók, pl. a British Council vezetői kapnak diplomataútlevelet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.07. 22:05:40

@klappol:
Arra lenne eszed mi?
A nagy társadalmi összefüggések a gazdagságról és szegénységről az smafu mi?
Szégyelld magad.
:)))))))))))))))))))

Mr Long 2014.05.07. 22:10:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "kellenek ezek a pici lokesek" Ne kezd elorol a futott posztot te! :)

wuaaa 2014.05.07. 22:15:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Motivációs célból. Pontosan. Mert respect, amiért keményen mész a céljaid felé, amiket viszonylag fiatalon határozottan ki tudtál tűzni magadnak.

2014.05.07. 22:17:04

@Turchi: Na igy mar vegkepp nem ertem, miert kellett valakinek a par evvel ezelotti utcai hozongesek miatt vegleg elhagyni Londont... :)

mayree 2014.05.07. 22:18:52

@geegee:
Én vettem már föl GPS-szel az utamat, igaz nem a telefonét használtam, és kis kétmotoros géppel repültünk.

Mobil: először a BA-en láttam kis fekete kütyüt a sztyuvi kezében, felszállás előtt végigment a folyosón és nyokodott rajta egy gombot. Mint egy nagyobb stopperóra gombja, úgy nézett ki. A bekapcsolva "felejtődött" mobilok mind csörögni kezdtek.

Törökökkel jöttem egyszer haza és baromi köd borította a kifutót Ferihegyen. Beleereszkedtünk, és majdnem lent volt a kerék, amikor az ablakon keresztül is látszott hogy kissé mellémentünk a betonnak.
A pilóta gázt adott és elkezdett emelkedni. Mindenki majd összecsinálta magát. Gondoltam, bekapcsolom a mobilt, felhívom a drágám hogy elmndjam, elképzelhető hogy Bécsbe vagy Prágába kell jönnie. Amint megjött a jel, megszólalt a hangszóró de nagyon idegesen:
- Valakinél üzemel egy mobil, azonnal kapcsolja ki!!! A személyzet pedig rohant végig a folyosón és mindenkit ellenőriztek.
Na ettől aki eddig nem szart be az is megrettent :)
Jujj, én meg alig bírtam hirtelen elrejteni a telót. Aztán persze kikapcsoltam, tettünk egy kört és leszálltunk a betonra.

Szóval van valami detektoruk, de nem hiszem hogy bekavarna (bár egyszer emlegettek valami biztonsági rést, amivel be lehetett jutni a gép (vagy az irányítás?) rendszerébe)

33621 2014.05.07. 22:21:18

@klappol: Földim meséld már el azt a sztorit is a Dekra munkaközvetítővel kapcsolatban, Legalább lesz a H Á-nak egy újabb sok kommentelős cikke.

mayree 2014.05.07. 22:25:10

@geegee:
Nincsenek kimondott légifolyosók (értsd kötelező), a pilóták tervezik meg az utat olyan szempontok alapján, amit ők ismernek.
Mi dolgozunk mindenféle térképpel, itt Irakban is van repülős térképünk, azok jelölik a tilalmi zónákat és egyéb infókat, amelyek szintén a tervezéskor figyelembe veendők.

Nem mondod hogy nem ismered ezt? Klikk a gépekre infóért :)
www.flightradar24.com/

Hari Seldon 2 2014.05.07. 22:30:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igen ez érdekes, de ami szerintem fontos, hogy a bevándorlók kiinduló országai melyek? Alapvetően az EU-27 nem igazán probléma, a probléma az olyan bevándorlóknál van akik nem tudnak integrálódni. (Vagy az állam nem tudja integrálni őket, mert nem elég erős hozzá.)

2014.05.07. 22:33:50

@Mirjam2: És még vissza is mentünk 3 hét múlva :-) mert folytatódott a suli meg a munka

Papagály (törölt) 2014.05.07. 22:35:13

@Turchi:
"én csak annyit tudok hogy informatikussal otthon Dunát lehet rekeszteni "

pár nappal ezelőtt írta tucano:
"nemrég olvastam, hogy 40.000 IT-s hiányzik otthonról (ha jól emlékszem)"
hataratkelo.blog.hu/2014/05/05/nyitottabb_lett_a_vilag?fullcommentlist=1#c22793380

ugyan nekem az utóbbi számadat kissé túlzónak tűnik, de hogy dunát lehet magyaro.-n rekeszteni velük, azt biztosan kevesen tudnák alátámasztani (legalábbis azok közül, akiknek bármi fogalmuk van a magyar IT piacról).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 22:45:29

@M. Péter:

Erősen kétlem, hogy a parlamenti képviselőknek és minisztereknek ne járna.

Papagály (törölt) 2014.05.07. 22:53:26

@Papagály: Tízezer dolgozó hiányzik az informatikai cégeknél
2014. március 26. Forrás: MTI
Évente mintegy 2000-2500 fiatal informatikus szerez diplomát, ők legfeljebb a nyugdíjba menőket képesek pótolni.
(...)
Ha pedig be tudnánk tölteni azt a 10 ezer hiányzó munkahelyet, amit az ágazatban 2013-ban regisztráltak, az 120 milliárd forinttal növelné a bruttó hazai terméket. 15 ezer új informatikai munkahely létrehozása pedig már évi egy százalékos GDP-növekedést eredményezne.

www.profession.hu/cikk_rovid_hirek/20140326/tizezer-dolgozo-hianyzik-az-informatikai-cegeknel/4059

Papagály (törölt) 2014.05.07. 22:53:27

vigyázat, egészségre káros tartalom!
Donatella Versacea a maga természetes szépségében...
www.bild.de/lifestyle/mode-beauty/botox-behandlung/donatella-beauty-geheimnis-35840422.bild.html

klappol 2014.05.07. 22:55:11

@diggerdriver: Még szép, hogy smafu :D:D:D

@mayree: Embertelen. na nem ragozom. :D

@33621: Nem szereném, mert megen lehurrognak, pedig azok aztán nagyon átveik a csóresz magyarokat. A német munkanélküli osztályon bemutattam a szálláson láttakat, amit az a szemét Dekrások béreltek a csóriknak. Nem 1 szép történet. még most is remeg a gyomrom az idegességtől, ha rá gondolok.

Hari Seldon 2 2014.05.07. 22:55:15

@mayree:
Te most komolyan azt mondod, hogy képes voltál bekapcsolni egy telefont?
Én ha tudnám, hogy valaki a gépen mobilozik miközben ott utazom a lányokkal, keresztül harapnám a torkát. Az én gyerekeimet ne veszélyeztesse senki.

mayree 2014.05.07. 23:07:01

@wuaaa [nor]:
El kellene olvasni a zárójeles részt is :))

mayree 2014.05.07. 23:08:20

@Hari Seldon 2:
Bizony.
Ahogy beérsz a körömbe lecsaplak :)

klappol 2014.05.07. 23:09:11

@33621: Ja te meg hol barangolsz a Gangesznél?? :))))))))))))))
kicsit odébb álltál? :D:D:D, Vigyáz magadra, messze vagy.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 23:19:34

@wuaaa [nor]: Sok-sok sorrel jovok en neked ezekert, amit majd igyekszem torleszteni ha arrafele jarok. :)

2014.05.07. 23:20:38

@Papagály: Ahogy gondolod. Bizonyára nekem nincs fogalmam róla. Azért vagyunk itt a kutya seggében a világ másik felén. Mint írtam, most immáron harmadszor és már kezdem unni, abban a munkakörben amiben a férjem dolgozik, nem volt munka. Már írták előbb hogy ennek a munkának rengeteg speciális ágazata van. Informatikus, IT, kb. 100 féle változat, tevékenység. Te honnan tudod hogy nekünk mi a megfelelő? És persze mennyiért? Mert hiány az lehet, meg kevés fizetés is. A dolgok összefüggnek. Nem ismerjük egymás életét, még szerencse DD, szóval nekünk az otthoni helyzet nem megoldás csak azért mert valamiből hiány van. Béke, nyugalom, alvás, téma befejezve részemről.

mayree 2014.05.07. 23:27:05

@wuaaa [nor]:
Ez pontosabb:
en.wikipedia.org/wiki/Flight_plan

A 8. pontra gondoltam, bocs ha félreérthető voltam.

M. Péter 2014.05.07. 23:57:26

@mayree: Az USA-ban belföldi járatokon már nincs ingyenalkohol turistaosztályon. A 2001-es terrortámadások után minden légitársaság ott próbált spórolni, ahol tudott, ennek egyik első áldozata lett az ingyenes szeszesital. Aztán bevezették, hogy a 2. bőröndért fizetni kell, majd már az 1.-ért is, ha az ember nem elit törzsutas. Európában a KLM-nél már szintén fizetni kell a feladott csomagért.

wuaaa 2014.05.08. 00:08:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Sok-sok sorrel jovok en neked.."

..csak ezért csinálom.. :D

Papagály (törölt) 2014.05.08. 00:08:57

@Turchi: azt az állításod vitattam (és támasztottam alá a véleményem), hogy hunniában dunát lehet rekeszteni infósokból. ez tévedés.
ha nem ezt a butaságot írod, hanem azt, hogy a férjed nem talált magának megfelelő munkát, azt aligha vitatta volna bárki.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 00:26:30

@geegee: "Tud valaki ilyesmi infót, hogy hol húzódnak a légifolyosók?De nem nagyjából (a két várost vonalzóval én is össze tudom kötni...), hanem azért megfelelő pontossággal.Illetve még pontosabban az érdekel, hogy mi felett repülünk el."

nincsenek már légifolyosók rég, más rendszerű a légtérkezelés. a masinák meg waypointokra repülnek. egyébként ha már felszálltál és van gps a telefonodban, akkor az airplane módban is működik (tekintve, hogy nem ad ki semmiféle jelet, csak vesz) úgyhogy ha van offline térképed, akkor a navigáció rárak szépn és nézegetheted, hogy merre kujtorogsz. Azért jó az ablaknál ülni, mert nem lesznek meg a műholdak :)

2014.05.08. 00:33:57

@Papagály: Úgy látom téged a vita éltet, engem meg a beszélgetés. Az előzmények után amit már előtted írtam, és más is megértette rajtad kívül, nem láttam szükségét újra megfogalmazni azt, amit már egyszer elmagyaráztam. Arról nem tehetek ha nem olvasol vissza. Az esetleges butaságom nem vagy hivatott megítélni. Kértelek hogy mellőzd a velem való vitát. Még egyszer leírom, bár látom fölösleges, informatikus munkakörben rengeteg ágazat van. Van olyan része amiből Dunát lehet rekeszteni. Ha mégsem, és szar a fizetés akkor meg ugyanott vagyunk. Nem mindenki kezdő. Talán nem lenne annyi munkanélküli a szakmában ha olyan butaságot írtam volna. Egyáltalán hogy jön valaki ahhoz hogy lebutázza a másikat? Tettem én rád megjegyzést?? Kultúra otthon maradt? Jobban a szakmában vagyunk férj által mint ahogy azt gondolnád, de nem részletezem, mert egyrészt semmi közöd hozzá, másrészt meg egy buta nő ugyan mit tudna elmagyarázni egy ilyen okos embernek aki nem tud különbséget tenni a több száz informatikai szakma között?? Ne baszd fel az agyam este. Mondtam hogy aludni akarok. És befejezni. Remélem udvarias és kedves voltam. Szűrés bekapcs.

2014.05.08. 00:45:22

@Turchi: Na ilyen cikkekkel van tele a net: nol.hu/belfold/fekez-a-mernokhiany-1458217
Informatikus hiányról van szó, a kommentekben meg a 40 év körüli, tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő szakemberek nem kapnak munkát. És ez rendszeres. Főleg ha még valami speciális szakterülete van. Na de tényleg befejezem. Nem karok a kötekedők meg a mások leminősítésében részt venni.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 01:00:59

@wuaaa [nor]: a katonák csinálhatnak, ha kell nekik valamiért, hogy elszeparálják a polgári légiközlekedést a katonaitól.

igazi kijelölt légifolyosó már régen nincs (kilencvenes évek eleje óta kb.) amit a köznyelv annak hív azok "kb. egyfelé irányított gépek" amelyek általában a legkevesebb üzemanyagot igénylő útvonalat repülik, ha minden rendben megy.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 01:06:49

@Hari Seldon 2: "Én ha tudnám, hogy valaki a gépen mobilozik miközben ott utazom a lányokkal, keresztül harapnám a torkát. Az én gyerekeimet ne veszélyeztesse senki."

ugye most vicceltél?
a reptéren meg körülötte millió rádióadó van, mind sokszoros teljeítménnyel forgalmaz, mint egy fél wattos mobiltelefon, magáról a mobilhálózat(ok) celláiról nem is beszélve. ha az a torony nem zavarja a repellőket, akkor egy telefon se fogja. Persze pánikolós fasz utasnak lenni jobb, mint odafigyelni fizikaórán :)

blackhairlady 2014.05.08. 01:59:34

@Turchi:gorj at hozzam egy kavera, italra, aztan jol kipletykaljuk magunkat, elmulik a rossz kedved:))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.08. 04:18:54

@Mr Long: :D

@Hari Seldon 2: Ühüm.Valaki azért remélem eccer leírja a ténylegeset róluk.

@mayree: Na, ez jó volt, köszi.Érdekes lehetne az a kütyü amivel megcsörgették a telókat...
Nincsenek légifolyósók?Hmm, akkor én hiába keresem őket...:D
Modom, egyszer láttam ezt az oldalt, de valahogy nem jegyeztem meg és a gugliban is más szavakkal keresgéltem...

@Papagály: Erre csak azt lehet mondani, hogy ha majd elég fontos lesz az az1% GDP-növekedés, akkor majd elkezdik rendesen megfizetni a magyar munkaerőt...És akkor majd nem fognak a fiatalok diploma után határátkelni, mert lesz otthon is jó fizetés...Vagyis a piac szabályozni fog, ahogy kell is neki...

@pappito: Na, hát pont ezt akartam volna, de nem ment valamiért.Igaz a földfelszínen is szokott sz@rakodni...

adg 2014.05.08. 05:32:03

@geegee: Dubai-Brisbane 14 ora utazas volt az Emirates turistareszlegen, 777-es gepen. Teljesen elviselheto volt. Elfert a labam is, ha nem is kinyujtva, bar en csak 188 vagyok.
Folyton etettek meg itattak minket. Nem milka csokival, volt rendes kaja, mindenfele snackek, piak.

mayree 2014.05.08. 05:35:18

@pappito:
Azt ne feledd hogy a Civil GPS adott magasság és sebesség fölött nem működik.
Tapasztalat: Garminnal kisgépen (240km/h sebesség mellett, 3000m magasan) semmi gond.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 05:43:27

@mayree: nem a szőrszálak hasogatása miatt, de én már személyesen fotóztam le a gps-es telefonos pda-mat amely éppen tizenezer méteres magasságot és közel ezer km/h-ás sebességet mutatott a megboldogult Sky Europe gép fedélzetén a Földközi felett. És hát annál civilebb bigyó nem sok van :) meg is kéne keresnem azt a képet

és nem én vagyok az egyetlen rebel : polpo.org/newenglandtrip/trip68.jpg

mayree 2014.05.08. 05:45:53

@pappito:
Szia, nem is az volt :)
Csak én még sosem próbáltam nagy magasságban (illetve amikor próbáltam valamikor 10 éve akkor nem volt jelem (szintén Garminnal). Örülök neki, legközelebb én is megnézem. :)

mayree 2014.05.08. 05:55:55

@M. Péter:
Turistán régen sem volt megszokott a tömény, max bor és sör.

Egyszer épp USA belföldi társaságánál olvastam hogy asszem 1 olajbogyót levettek a kajáról és éves szinten nagyon sokat megtakarítottak ezzel. Ezért volt fura most a török járaton a menükártya: mi a francnak, amikor úgysem választhatsz? :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 05:56:54

@mayree: hát amikor én játszottam ezzel az volt vagy nyolc éve...

de szerintem a civil repellők (vitorlázók pl.) is ugyanezt a gps rendszert használják, szóval mennie kell, ha sikerül összekampózni elég műholdat azon a kicsi ablakon át

mayree 2014.05.08. 06:00:25

@pappito:
Tuti, mivel repülős barátomnak adtam a régi Garmin 12XL-t, mivel az megy 19V-ról is, amit a reppelője használ.:)
Nekem lehet hogy nem volt szerencsém mivel nem jó oldalon ültem, vagy nem sokáig próbálkoztam.

Mi Trimble-lel és Leica-val dolgozunk, a kézi kütyük pedig Oregon 600-asok, ezek közül a Trimble és az Oregon veszi az GLONASS jeleket is, szóval sokkal jobb a lefedettség/GPS geometria. Az biztos hogy valamelyik specifikációban szerepelt a max magasság és a sebesség, de meg nem mondom mennyi volt.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 06:02:50

@mayree: a manükártya már le van gyártva, szét van osztva, csak azért nem használni, mert nincs menü, hülyeség :)

mayree 2014.05.08. 06:04:42

@pappito:
Itt van valami erről:
All GPS receivers capable of functioning above 18 kilometers (11 mi) altitude and 515 meters per second (1,001 kn) or designed, modified for use with unmanned air vehicles like e.g. ballistic or cruise missile systems are classified as munitions (weapons) for which State Department export licenses are required.[72]

This rule applies even to otherwise purely civilian units that only receive the L1 frequency and the C/A (Coarse/Acquisition) code and cannot correct for Selective Availability (U.S. government discontinued SA on May 1, 2000, resulting in a much-improved autonomous GPS accuracy),[73] etc.

Disabling operation above these limits exempts the receiver from classification as a munition. Vendor interpretations differ. The rule refers to operation at both the target altitude and speed, but some receivers stop operating even when stationary. This has caused problems with some amateur radio balloon launches that regularly reach 30 kilometers (19 mi).

These limits only apply to units exported from (or which have components exported from) the USA – there is a growing trade in various components, including GPS units, supplied by other countries, which are expressly sold as ITAR-free.

A katonai cuccok jóval többet bírnak, gondoljunk a tüzérségi lövedékbe szerelt GPS-re, annak hogy összeszorulhat a segge kilövéskor :)

mayree 2014.05.08. 06:05:53

@pappito:
Na de előre tudják hogy nincs menü :) Mindegy, olyan "wáóóóó, ezek törődnek velünk" érzés :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 06:16:35

@mayree: hát az egész gps bigyót az usákok katonásdija találta ki és üzemelteti is tán, szóval nem csoda, ha nem szertnék a civil bindzsiket valami komolyabb szerkóra szigszalagozva látni :)

azért 18km az ímmel-ámmal elégnek látszik civil felhasználás során...

ami tüzérségi motyóba kerül az elég okos kis junit lehet, ott van tempó, szóval elprocesszálgat az alatt a 30-50km alatt amíg odaér insurgentékhez bekopogni

mayree 2014.05.08. 06:28:39

@pappito:
Bezony!:)

Egyszer valamikor 2003 tájékán írtam/összeállítottam egy könyvet, de aztán elfelejtődött :) Azután meg úgy beindult a fejlődése a mindenféle kütyüknek hogy nem éreztem elég erőt a folytatáshoz :)

Igen, plusz az 1000knot/h is belefér egy utasszállító sebességébe (a Concorde pedig nem repül, sem a Tu-144 vagy melyik volt ivánék válasza az előzőre?).

2014.05.08. 07:51:57

@blackhair-lady: Miután a fiam taekwondo edzésén meg kellett állapítanom hogy hozzájuk képest nyomorék vagyok, nem tudnék akkorát ugorni hogy odáig eljussak de szívesen megtenném. Alkoholt nem iszom (sajnos) kávé helyett pedig csak cappuccinót. Minőségit, tudod azt a 3:1-ben DD

2014.05.08. 07:53:30

@mayree: Rajtam röhög Uram ? DDDD Néha a szudáni banyáknak is elönti a szar az agyát...főleg ilyen melegben

**mimi** 2014.05.08. 08:14:05

@Turchi:
én a múltkor úszva indultam....és mivel közben elpakolta/megették a finomságokat, félútról visszafordultam :)))))))))))))
Azóta is itthon pihegek...:)

2014.05.08. 08:17:45

@**mimi**: Mi is úszunk állandóan... az izzadságban

M. Péter 2014.05.08. 09:16:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Csak arról van szó, hogy Izland kis ország, és ehhez képest még alacsony is a bevándorlók aránya.

Tegyük fel, hogy van 2 ország, A és B, amelyek gazdaságilag, politikailag, meg minden egyéb szempontból gyakorlatilag ugyanolyanok, és szabadon lehet költözni az egyikből a másikba, de A-nak 100 millió lakosa van, B-nek meg csak 10 millió. A szabad be- és kivándorlás egyensúlyi állapotban nem változtatja a lakosság számát, de ha 1 milló ember költözik A-ból B-be és B-ből A-ba, akkor A-ban 1% lesz a bevándorlók aránya, B-ben meg 10%.

M. Péter 2014.05.08. 09:20:06

@mayree: Ismertebb koktélokat, pl. martinit, bloody mary-t, gin&tonic-ot szolgáltak fel.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.08. 09:43:55

@M. Péter: En is tudok am szazalekot szamolni. :)
Csak felszaladt a szemoldokom azon, hogy mikor ment Izlandra (300e * 0.066 =) 19 800 bevandorlo. Azert Izland elegge kiesik a latokorbol, meg annyira keveset lehet roluk hallani miota bedobtak a torolkozut az EU-s tartozasok kapcsan, hogy engem nagyon meglepett hogy ennyien odakoltoztek mindezek es a mostoha idojaras ellenere.

Hari Seldon 2 2014.05.08. 10:26:05

@mayree:
Majré, vigyázhat rád akár hat apacs helikopter, ha a gyerekeimről van szó, átalakulok Wolverine-é és ugrok :-)

Hari Seldon 2 2014.05.08. 10:32:05

@geegee:
Majd valamikor leírom. A feleségem barátnője és férje velük ment ki. Nem volt egyszerű eset, mert két külön szakirány, ezért nehéz lehetett összeszervezni, hogy legyen két hely, szerencsére mind a kettőnek találtak.
Az lehet a rossz, hogy a nyelvtanfolyam kezdődik valamikor augusztusban Barcelonában, vége még mindig kellemesnek mondható november körül arrafelé, aztán hirtelen megérkeznek a novemberi Svédországba... :-O
Ha valaki nem készül fel rá lelkileg, akkor kicsit meglepődhet! :-)

Rebarbaraa 2014.05.08. 10:32:15

@firg_firg: Mi van akkor ha egyik sincs a nevemben? ;)

mayree 2014.05.08. 12:50:52

@Hari Seldon 2:
Soha nem tennék olyat hogy ilyen haragot kiváltsak :)

Hari Seldon 2 2014.05.08. 13:26:57

@mayree:
Megnyugodtam. Tudod, akinek három lánya van, (4-4-1,5 éves leosztásban) annak mindenre képesnek kell hogy legyen. Ha kell Wolveriné is át kell tudni alakulni.

blackhairlady 2014.05.08. 13:48:39

@Turchi: Gyere busszal, tudod, a helykozi jarattal:)
En sem iszom alkoholt, kavet igen, kettot, eszpresszot,vagy kapszulas cafe moccat. De vegul is ihatunk vizet is, kozben jol elleszunk:DDD

blackhairlady 2014.05.08. 13:50:54

@**mimi**: Bocsi, lassu voltal, mondtam, hogy gyere autoval:) Arrol meg nem tehetek, hogy a csaladom egy torkos kis csoport, es azt mondtak, a legfinomabb falatok azok amiket titokban falnak fel:)))))

mayree 2014.05.08. 14:50:20

@Hari Seldon 2:
Először nem értettem honnan ismered az ugróaknát...
Aztán rájöttem hogy nem Valmara hanem Wolverine, kis különbség :)

Kedvenc szereplőm voltál az Asimov könyvben (na és tőle talán a legkedvencebb könyv(sorozat) is :))

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.08. 16:02:45

Van egy olyan érzésem, hogy a sok mosogatóból se lesz világsztár Angliában sem.Nem mint ha bajom lenne a mosogatással vagy akármilyen munkával, mivel ha kell pénz megélhetésre hát kell, de itt az esetek többségében nem erről van szó.Beszippant titeket a fogyasztói társdalom, aztán megrág és ki is fog köpni, én szóltam előre...;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.08. 20:35:21

@mayree:
A gyilkosságnál súlyosabb dolgot is megtett már a gyerekeiért.
:))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.08. 21:38:17

@Mojzes Pál: Hékás! Olvasom a blogodat! Nem kicsit "teccik, szeretem ezt a csapongó, gondolkodó stílust! :-))
Néha azt hiszem hülye vagyok , a kis tornyomban, elmélázgatok, mint eb a sza@rán és hasonló agymenéseim vannak.
De látom , legalább nem vagyok egyedül, máris könnyebb!!!! .-DDDD

mayree 2014.05.08. 21:40:42

@diggerdriver:
Kopogtatás nélkül lépett be valahova? :))))))

mayree 2014.05.08. 21:46:17

@sodalisO [eng]:
Maga meg írjon, ne csak olvasson :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.08. 21:51:27

@mayree: hehe , igyexem , something new 'ill come soon:-))

mayree 2014.05.08. 21:55:28

@sodalisO [eng]:
Úgy abbahagyni, hogy közben nem tudjuk meg miért is volt a másik albérletben esmét gond a nem zárható ajtó, súlyos felelősségmulasztás ám! :)

mayree 2014.05.08. 21:58:33

@Mojzes Pál:
Alakul, tizenévelőtti útkereső magamat látom a sorok között :D

DieNanny CH 2014.05.09. 12:53:37

@maxval a gondolkodó birca:

Nekem volt ideiglenes útlevelem. Hajszálpontosan úgy nézett ki, mint az állandó.
Kórusutazás előtt 2 hónappal benyújtottam hosszabításra az útlevelemet, utazás előtt 1 héttel még nem jött meg. Na, fel Pestre - egy másik kórustársam apukája is jött -, nagyon undokok voltak, azt mondták, akkor ne utazzak. .. :-(
Aztán beadtam ideiglenesre, 3 nappal később megjött postán, 6 hónapig volt érvényes. Mialatt külföldön voltam, közben postázták az állandót. Az ideiglenest utána vissza kellett küldenem.
A kérdés azóta nem hagy nyugodni: Ha ugyanolyan volt, mint a végleges, miért nem lehetett az "állandó" jelzőt rá kiadni???
Ez úgy '95 környékén volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.09. 21:54:22

@DieNanny [SZ,CH]: valószínűleg az állandót bizonyos vizsgálatok után adták ki, az ideiglenes meg nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása