oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 07. 06:43,  Nem volt más választásom 566 komment

2014. május 07. 06:43 Határátkelő

Nem volt más választásom

István 24 éves és két éve él Angliában. Sportolóként is sikeres volt, de aztán választania kellett a főiskola és az evezés között és ő az előbbi mellett döntött. Csak aztán nem talált munkát Magyarországon, így oly sok magyart (köztük a barátnőjét) követve nekivágott Angliának, ahol nem kevés rossz és jó tapasztalatot is szerzett. (A képeket is ő készítette, amiért köszönet.)

Első lakásom.jpgElső lakásom 

„Egy volt osztálytársammal 2012-ben döntöttem el, hogy külföldön próbálok elhelyezkedni, mivel nem volt semmi lehetőségem Magyarországon. Ő volt már Angliában dolgozni pár hónapot, de az akkori londoni zavargások miatt haza kellett jönnie.

Mikor még Magyarországon éltem

Sportoló voltam, könnyűsúlyú evezős. Szép eredményeket értem el, köztük több világbajnokságon is részt vettem, ahol sikerült „A” döntőbe is kerülni a csapatommal. A legjobb eredményünk 3. helyezés az egyetemi világbajnokságon.

Természetesen ebből a sportból szerettem volna kisajtolni a legtöbbet. Sőt, elgondolkodtató volt az is, hogy milyen lehet sportból élni. De hamar rá kellett jöjjek, hogy Magyarországon ez is képtelenség azon sportok számára, amik nem kerülnek lencse közelbe.

Mikor elkezdtem főiskolára járni, akkor már munkát is kellett szereznem, mivel félévente fizetnem kellett a főiskolát. Ebből kifolyólag a sportban is romlott a teljesítményem.

Bár ha nem vonták volna meg a támogatásokat, mikor döntősök voltunk világbajnokságokon vagy esetleg kézfogáson kívül más támogatás is lett volna, akkor talán nem külföldön kötök ki. De nem bánkódom, mert nem bántam meg. Hogy miért? Később kiderül.

Hógömb, London.jpg

Indulás a szigetországba

Mint írtam, egyik volt osztálytársammal készültünk Angliába és én hallgattam rá, hiszen neki már volt tapasztalata. Megvettük a jegyet, majd utána vártam. Rá pár hétre szólt, hogy Ő mégsem jön, mivel talált egy munkát, ami neki egyelőre jó lesz.

Sajnos, innentől kezdve mindent magam kellett intézzek. Segítséget kaptam barátnőmtől is, aki Londonban volt au pair. De elsősorban felkerestem magyarországi közvetítőket.

Nem volt választásom, mivel Magyarországon képtelenség volt elhelyezkednem, hiába végeztem el informatikát is a főiskolával egy időben, amit sajnos abba kellett hagynom, mert nem tudtam fizetni. Végül nem fogadtam el egyik közvetítő ajánlatát sem, mert nem volt 200 ezer forintom csak a közvetítői díjra.

Itt csak említésképpen mondom, hogy ne bízzatok magyarokban, akik közvetítenek. Ha mégis ez az egyetlen járható utatok, nézzetek utána alaposan. Én is ezt tettem, és így találtam rá egy Angliában bejegyzett cégre, akik szintén magyarok, de korrektek voltak nagyon.

Háromszáz fontot kellett fizetnem, amiben benne volt már 2 hét lakbér és a deposit is. A repülőtérről autóval szállítottak a házig, ahol laknom kellett és a szerződés azt is tartalmazta, hogy ha nem találnak munkát nekem 7 napon belül, akkor visszaadják az adminisztrációs díjat, amit szintén tartalmazott a 300 font.

A házban csak magyarok laktak, akik nagyon negatívan beszéltek a közvetítő cégről és a munkákról is. Majd kiderült, hogy Ők másik cégen keresztül jöttek ki, csak ugyanabban a lakásban lettek elszállásolva. Egyébként akik a másik, magyar székhellyel rendelkező cégen keresztül jöttek ki, azokat átverték ~300 ezer forinttal.

Legelső lakásomból a kilátás.jpgEzt láttam, ha kinéztem az ablakon

Teltek a napok, bankszámlám még sehol sem volt, ami azt jelenti, addig munkám sem lehet. Majd 7 nap elteltével visszakaptam az adminisztrációs díjat, mert nem intéztek nekem semmit. De a 9. napon elmentünk és megcsinálták a bankszámlát, megkaptam az NI numbert és szerződést kaptam a lakásra.

Az első állásom

Munkát a kiutazásom után egy hónappal kaptam a közvetítő cégtől. Konyhai mosogatóként kellett dolgozni. Választási lehetőségem nem volt, mert kellett a pénz. Természetesen elmentem én is bankszámlát nyitni és munkát keresni, de sikertelenül.

Az angolt beszéltem, de nem voltam perfect belőle. Természetesen azóta nincs baj az angolommal. Két hét után otthagytam a mosogatói állást, mert heti 75 óráért alig kaptam valamit.

Ezek után elmentem egy olyan munkaközvetítőhöz, ahonnan egyszer már elküldtek. Csodák csodájára most jókedvűen fogadtak, gyorsan regisztráltam és rá 3 napra már hívtak egy tejgyárba dolgozni.

Innen kezdett megváltozni a véleményem pozitív irányba Londonról. Három hónapig dolgoztam ott és a fizetésem is kiemelkedő volt az akkori angol átlagfizetésekhez képest is.

krikett meccs.jpg

A harmadik hónap után egy nyomtatógyárba küldtek, ahol 2-3 hónapot töltöttem el. Majd 2012 végén szakítottam barátnőmmel, mert nem működött már semmi. (Sokaktól lehet hallani, hogy kimész a párod után és végül szakítás lesz a vége.)

Ezek után megismertem a leendő barátnőmet szintén ennél a cégnél. Ő volt a főnököm. Először azt hittem, hogy angol, mert tökéletesen beszéli az angolt. Majd egy idő után kiderült, hogy mindketten magyarok vagyunk.

Téli munkaleállás

Jött egy holtpont, mert télen nagyon kevés munka van az angoloknál. Decembertől áprilisig nem is dolgoztam semmit, mert nem volt mit. Bár a februári hónapban volt kétnapi munkám. Lényegében feléltem a pénzemet.

Eközben összeköltöztem a barátnőmmel, aki segített munkát találni, be is hívott egy közvetítő cég, hogy lenne munka. A cégnek a barátnőm egyik barátja szólt, aki szintén velük dolgozott.

Enfieldi park.jpg

Enfieldi park 2.jpgEnfieldi park

Enfieldben éltünk, de a munka Harlowban lett volna. Magyarul 30 km csak oda. De mondtam, sebaj. Kiderült, hogy egy CNC gépkezelő céghez keresnek munkaerőt. Természetesen elfogadtam és vettem használtan egy biciklit. Ezzel naponta 60-65 km tettem meg. „Csodás volt” de közben élveztem is a munkát.

Három hónap után felvett a cég állandó munkakörbe (így már nem voltam közvetített munkaerő), aminek örültem, hisz szeretek ott dolgozni. Azóta is ott dolgozom CNC gépkezelőként, de elkezdtem tanulni a tervrajzok szerkesztését is. Informatikai végzetséggel nem is nehéz és a főiskolai autocad is adott kis segítséget. Igaz más programokkal szerkesztünk, de így könnyebben megtanulható.

Új város, jobb élet

Jelenleg Harlowban élünk, és a barátnőm is talált magának egy másik állást, ahol talán jobban érvényesíteni tudja a közgazdász diplomáját. Lassan 2 éve vagyok kint Angliában és szeretnék minél hamarabb állampolgár is lenni.

Az angolok furák, ahogy mondani szokták, a menedzserek nem komolyak, mint az otthoniak, egyszóval lazábbak. Amit nem fogok megérteni, az az angol logika.

Harlowi lakópark 2.jpg                                                                                 A harlowi lakópark, ahol élünk

A poszt elején írtam, hogy evezős voltam Magyarországon. Felvettem a kapcsolatot egy itteni klubbal, akik azonnal vissza is válaszoltak és már várják, hogy mikor megyek le hozzájuk edzeni.

Sokkal lelkesebbek, előrelátóbbak és anyagilag nem csak az állam, hanem nagyobb magáncégek is támogatják a sportot. Jelenleg egy evezősgéppel edzek, amit Magyarországon képtelen lettem volna megfizetni.

angol evezős klub.jpg

Amit tanultam Angliában

- NE bízz magyarokban, barátokban se nagyon!!!! (Egyik barátom, aki kölcsönkért, nem akarta visszaadni.) Sajnos, Angliában a magyarokat a magyarok verik át a legjobban.
- Légy törekvő, ne torpanj meg minden apró dolognál!
- A kemény munka meghozza gyümölcsét.
- Nyitott szemmel járj, nem lehet tudni, mikor jön egy jobb lehetőség a munkahelyeden.

Hazaköltöznék-e újra?

Talán.

- Ha a magyar helyzet javulásnak indulna, és nem az folyna a külföldi híradókban is, hogy Magyarországon vonja el a legtöbb pénzt az állam az emberektől.
- Ha az emberek nem flegmák lennének egymással.
- Ha nem az lenne az első pont, hogy hol lehet még bőrt lehúzni az emberekről.
- Ha az emberek felébrednének a politikai árnyékokból.

fapatkány.jpg
+ 2 észrevétel:
- Rengeteg magyar él Londonban, ez nem újdonság. Én sajnálom, hogy lassan többen leszünk a világ bármely pontján, mint a mi kicsiny kis országunkban, ahol ellehetetlenítik az életet.
- Étel, ital, vagy bármilyen felszerelés olcsóbb, mint Magyarországon.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr356128404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klappol 2014.05.07. 20:46:17

@Turchi: Ha olyat írsz nem lesz negatív kritika, én meg csinálom itt neked a reklámot, bocsi. :))))))))))))))))))

Aki így ír, az bírja a kritikát is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:47:39

@Mr Long: @diggerdriver: Na eeeeez lesz az talán.Eccer láttam valami hasonlót, de nem emlékeztem a szóra sem, ami a honlap volt.De most már elteszem.Persze épp most egy repülő sincs, amit én keresnék... :D

2014.05.07. 20:49:34

@diggerdriver: +1, en is pont ezeket a dolgokat nem ertettem amiket te kiemeltel. Egyebkent kozeli baratnom pont Tottenhamban lakik a kisgyerekevel, a 'zavargasok' alatt is ott voltak, nyilvan nem volt kellemes elmeny de semmi bajuk nem tortent, nem kellett senkinek fejvesztve menekulni.

2014.05.07. 20:54:03

@Mirjam2: Mi Mubarak megbuktatásának idején voltunk Kairóban és csak akkor evakuáltak mikor már majdnem vége lett az egésznek. Igaz hogy akkor meg Dubaiba vittek, szóval nem jártunk olyan rosszul. Itt pár hónapja volt 1 hétig lövöldözés, ültünk a lakásban, néztük a tévét, aztán vége lett és ment minden tovább.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.07. 20:54:28

@Kövérmadár [swe]: "Gondolom sejted, hogy nem egyszer felejtettem már teljesen bekapcsolva a telefonomat (GSM, GPS, Wifi stb be volt kapcsolva). És még élünk.
"

Na, hát ezt mondom én is, ha valóban zavarná a repülőt, akkor tűzzel vassal írtanák a fedélzetről.Ehhez képest meg ugye kicsit se...

"sem térerő, sem GPS szignál nem volt még soha a telefonomon" igen, töredelmesen bevallom hogy én is kipróbáltam... :D

"Repülőjegy árak: nekünk nem igazán szempont, hogy hány átszállás, illetve, hogy várni kell-e az átszállásnál adott esetben 3-4 órát. Ezek vállalható áldozatok azért, hogy spóroljunk 3-4-5e koronát a jegyen és azt inkább elkoktélozzuk vagy elszerencsejátékozzuk."

Jó, annyi nekem is belefér, főleg ha előre tudjuk, és ennek függvényében döntünk a vásárlásról.De a cimborámék nem tudták előre, sőt még utólag se(nem mondták nekik, hogy még, hogy hoppá, 12 óra várakozás következik), hanem egyszer csak, fél nap csövezés után aszondták nekik, hogy oké, indulhatunk.Azért az egy kicsit más...főleg, hogy kb minden üzlet, kajálda bezárt a reptéren, csak ezen gép utasai voltak már ott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.07. 20:57:07

@geegee: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Amennyiben van róla orvosi igazolása, biztos vagyok benne, hogy felengedik a gépre.
Érdekes lenne elvenni a tűt egy cukorbetegtől, akinek akár szúrnia is kellhet a gépen... pláne egy 10-12 órás úton.

wuaaa 2014.05.07. 21:03:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Rendszeresen 1st class-t meg csak a felso 1% engedheti meg maganak szerintem"

Azok private jetekkel járnak. Bármikor, bárhová. Hihetetlen, mennyi van belőlük. Láttam már párat belülről, hááát, ha valamire azt lehet mondani hogy polgárpukkasztó, akkor ....

Errefelé a 1st class utasok nagyrésze farmerban és pólóban utazik, Helly Hansen vagy hasonló vízálló poggyásszal és a körmük alatt fekete... az olajtól... majd meglátod.. ;)

Mr Long 2014.05.07. 21:07:51

@geegee: Muterom szokta nezni merre repulunk. Aztan multkor felhaborodva felhivott skypeon, hogy. miert masfele ment a gep... Honnan tudjam??? Meg nekem tok egyforma a felhok folott europa :DDDDDD

M. Péter 2014.05.07. 21:15:08

@maxval a gondolkodó birca: Ilyesmiért más országban is elítélték volna hazaárulásért vagy kémkedésért.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 21:15:45

@wuaaa [nor]: "Errefelé a 1st class utasok nagyrésze farmerban és pólóban utazik, Helly Hansen vagy hasonló vízálló poggyásszal és a körmük alatt fekete... az olajtól... majd meglátod.. ;)"

Szerintem te szandekosan cukkolsz engem. :D
Nem baj, nem azert mondom. :)

klappol 2014.05.07. 21:19:03

@M. Péter: Kifejtenéd a gondolatod arról amit írtál ?? érdekelne.

klappol 2014.05.07. 21:20:43

@M. Péter: De csak akkor, ha visszament volna. Abban igazad van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.07. 21:23:49

@Mirjam2:
Mi egy dolgot éreztünk a balhéból akkor annyit mindössze hogy éjszaka hallatszott távoli rendőrautó sziréna. Ennyi volt. A város élte megszokott életét.

klappol 2014.05.07. 21:24:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szerintem nem cukkol. Van ilyen.

Mondjuk a körme lehetne tiszta azért :D:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.07. 21:26:44

@Mr Long:
Na körülbelül ennyit ér egy Ferrari.
Viszont azt el kell ismernem hogy egy utcai sportkocsinak sincs olyan igazi Formula 1-es hangja mint a Ferrarinak.

klappol 2014.05.07. 21:29:50

@diggerdriver: Igen, ez így van. Az a sound egy élmény. :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 21:34:32

@klappol: Azert mondtam mert en is hasonlo palyara keszulok es ezt wuaaa tudja jol, o pedig a repteren ezt latja minden nap es motivacios celbol megosztja velem. :) Amiert tenyleg halas vagyok mert kellenek neha ezek a pici lokesek. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.07. 21:35:08

@lexrex:
Már régóta tervezem hogy írok erről egy hosszabb szösszenetet.

Hari Seldon 2 2014.05.07. 21:37:08

@geegee:
Medicarrera?
majdnem mi is azzal mentünk. Csak mi végül mást választottunk.

klappol 2014.05.07. 21:39:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jók azok a pici lökések, szerencséd van. Sikerüljön.

klappol 2014.05.07. 21:40:50

@diggerdriver: És a csajos szösszeneted hol marad? majd utána a másikat:)))))))))))))))))))

Írjad na.:D

M. Péter 2014.05.07. 21:52:39

@maxval a gondolkodó birca: Az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban meg csak a tényleges diplomaták, konzulok és hasonlók, pl. a British Council vezetői kapnak diplomataútlevelet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.07. 22:05:40

@klappol:
Arra lenne eszed mi?
A nagy társadalmi összefüggések a gazdagságról és szegénységről az smafu mi?
Szégyelld magad.
:)))))))))))))))))))

Mr Long 2014.05.07. 22:10:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "kellenek ezek a pici lokesek" Ne kezd elorol a futott posztot te! :)

wuaaa 2014.05.07. 22:15:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Motivációs célból. Pontosan. Mert respect, amiért keményen mész a céljaid felé, amiket viszonylag fiatalon határozottan ki tudtál tűzni magadnak.

2014.05.07. 22:17:04

@Turchi: Na igy mar vegkepp nem ertem, miert kellett valakinek a par evvel ezelotti utcai hozongesek miatt vegleg elhagyni Londont... :)

mayree 2014.05.07. 22:18:52

@geegee:
Én vettem már föl GPS-szel az utamat, igaz nem a telefonét használtam, és kis kétmotoros géppel repültünk.

Mobil: először a BA-en láttam kis fekete kütyüt a sztyuvi kezében, felszállás előtt végigment a folyosón és nyokodott rajta egy gombot. Mint egy nagyobb stopperóra gombja, úgy nézett ki. A bekapcsolva "felejtődött" mobilok mind csörögni kezdtek.

Törökökkel jöttem egyszer haza és baromi köd borította a kifutót Ferihegyen. Beleereszkedtünk, és majdnem lent volt a kerék, amikor az ablakon keresztül is látszott hogy kissé mellémentünk a betonnak.
A pilóta gázt adott és elkezdett emelkedni. Mindenki majd összecsinálta magát. Gondoltam, bekapcsolom a mobilt, felhívom a drágám hogy elmndjam, elképzelhető hogy Bécsbe vagy Prágába kell jönnie. Amint megjött a jel, megszólalt a hangszóró de nagyon idegesen:
- Valakinél üzemel egy mobil, azonnal kapcsolja ki!!! A személyzet pedig rohant végig a folyosón és mindenkit ellenőriztek.
Na ettől aki eddig nem szart be az is megrettent :)
Jujj, én meg alig bírtam hirtelen elrejteni a telót. Aztán persze kikapcsoltam, tettünk egy kört és leszálltunk a betonra.

Szóval van valami detektoruk, de nem hiszem hogy bekavarna (bár egyszer emlegettek valami biztonsági rést, amivel be lehetett jutni a gép (vagy az irányítás?) rendszerébe)

33621 2014.05.07. 22:21:18

@klappol: Földim meséld már el azt a sztorit is a Dekra munkaközvetítővel kapcsolatban, Legalább lesz a H Á-nak egy újabb sok kommentelős cikke.

mayree 2014.05.07. 22:25:10

@geegee:
Nincsenek kimondott légifolyosók (értsd kötelező), a pilóták tervezik meg az utat olyan szempontok alapján, amit ők ismernek.
Mi dolgozunk mindenféle térképpel, itt Irakban is van repülős térképünk, azok jelölik a tilalmi zónákat és egyéb infókat, amelyek szintén a tervezéskor figyelembe veendők.

Nem mondod hogy nem ismered ezt? Klikk a gépekre infóért :)
www.flightradar24.com/

Hari Seldon 2 2014.05.07. 22:30:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igen ez érdekes, de ami szerintem fontos, hogy a bevándorlók kiinduló országai melyek? Alapvetően az EU-27 nem igazán probléma, a probléma az olyan bevándorlóknál van akik nem tudnak integrálódni. (Vagy az állam nem tudja integrálni őket, mert nem elég erős hozzá.)

2014.05.07. 22:33:50

@Mirjam2: És még vissza is mentünk 3 hét múlva :-) mert folytatódott a suli meg a munka

Papagály (törölt) 2014.05.07. 22:35:13

@Turchi:
"én csak annyit tudok hogy informatikussal otthon Dunát lehet rekeszteni "

pár nappal ezelőtt írta tucano:
"nemrég olvastam, hogy 40.000 IT-s hiányzik otthonról (ha jól emlékszem)"
hataratkelo.blog.hu/2014/05/05/nyitottabb_lett_a_vilag?fullcommentlist=1#c22793380

ugyan nekem az utóbbi számadat kissé túlzónak tűnik, de hogy dunát lehet magyaro.-n rekeszteni velük, azt biztosan kevesen tudnák alátámasztani (legalábbis azok közül, akiknek bármi fogalmuk van a magyar IT piacról).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 22:45:29

@M. Péter:

Erősen kétlem, hogy a parlamenti képviselőknek és minisztereknek ne járna.

Papagály (törölt) 2014.05.07. 22:53:26

@Papagály: Tízezer dolgozó hiányzik az informatikai cégeknél
2014. március 26. Forrás: MTI
Évente mintegy 2000-2500 fiatal informatikus szerez diplomát, ők legfeljebb a nyugdíjba menőket képesek pótolni.
(...)
Ha pedig be tudnánk tölteni azt a 10 ezer hiányzó munkahelyet, amit az ágazatban 2013-ban regisztráltak, az 120 milliárd forinttal növelné a bruttó hazai terméket. 15 ezer új informatikai munkahely létrehozása pedig már évi egy százalékos GDP-növekedést eredményezne.

www.profession.hu/cikk_rovid_hirek/20140326/tizezer-dolgozo-hianyzik-az-informatikai-cegeknel/4059

Papagály (törölt) 2014.05.07. 22:53:27

vigyázat, egészségre káros tartalom!
Donatella Versacea a maga természetes szépségében...
www.bild.de/lifestyle/mode-beauty/botox-behandlung/donatella-beauty-geheimnis-35840422.bild.html

klappol 2014.05.07. 22:55:11

@diggerdriver: Még szép, hogy smafu :D:D:D

@mayree: Embertelen. na nem ragozom. :D

@33621: Nem szereném, mert megen lehurrognak, pedig azok aztán nagyon átveik a csóresz magyarokat. A német munkanélküli osztályon bemutattam a szálláson láttakat, amit az a szemét Dekrások béreltek a csóriknak. Nem 1 szép történet. még most is remeg a gyomrom az idegességtől, ha rá gondolok.

Hari Seldon 2 2014.05.07. 22:55:15

@mayree:
Te most komolyan azt mondod, hogy képes voltál bekapcsolni egy telefont?
Én ha tudnám, hogy valaki a gépen mobilozik miközben ott utazom a lányokkal, keresztül harapnám a torkát. Az én gyerekeimet ne veszélyeztesse senki.

mayree 2014.05.07. 23:07:01

@wuaaa [nor]:
El kellene olvasni a zárójeles részt is :))

mayree 2014.05.07. 23:08:20

@Hari Seldon 2:
Bizony.
Ahogy beérsz a körömbe lecsaplak :)

klappol 2014.05.07. 23:09:11

@33621: Ja te meg hol barangolsz a Gangesznél?? :))))))))))))))
kicsit odébb álltál? :D:D:D, Vigyáz magadra, messze vagy.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.07. 23:19:34

@wuaaa [nor]: Sok-sok sorrel jovok en neked ezekert, amit majd igyekszem torleszteni ha arrafele jarok. :)

2014.05.07. 23:20:38

@Papagály: Ahogy gondolod. Bizonyára nekem nincs fogalmam róla. Azért vagyunk itt a kutya seggében a világ másik felén. Mint írtam, most immáron harmadszor és már kezdem unni, abban a munkakörben amiben a férjem dolgozik, nem volt munka. Már írták előbb hogy ennek a munkának rengeteg speciális ágazata van. Informatikus, IT, kb. 100 féle változat, tevékenység. Te honnan tudod hogy nekünk mi a megfelelő? És persze mennyiért? Mert hiány az lehet, meg kevés fizetés is. A dolgok összefüggnek. Nem ismerjük egymás életét, még szerencse DD, szóval nekünk az otthoni helyzet nem megoldás csak azért mert valamiből hiány van. Béke, nyugalom, alvás, téma befejezve részemről.

mayree 2014.05.07. 23:27:05

@wuaaa [nor]:
Ez pontosabb:
en.wikipedia.org/wiki/Flight_plan

A 8. pontra gondoltam, bocs ha félreérthető voltam.

M. Péter 2014.05.07. 23:57:26

@mayree: Az USA-ban belföldi járatokon már nincs ingyenalkohol turistaosztályon. A 2001-es terrortámadások után minden légitársaság ott próbált spórolni, ahol tudott, ennek egyik első áldozata lett az ingyenes szeszesital. Aztán bevezették, hogy a 2. bőröndért fizetni kell, majd már az 1.-ért is, ha az ember nem elit törzsutas. Európában a KLM-nél már szintén fizetni kell a feladott csomagért.

wuaaa 2014.05.08. 00:08:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Sok-sok sorrel jovok en neked.."

..csak ezért csinálom.. :D

Papagály (törölt) 2014.05.08. 00:08:57

@Turchi: azt az állításod vitattam (és támasztottam alá a véleményem), hogy hunniában dunát lehet rekeszteni infósokból. ez tévedés.
ha nem ezt a butaságot írod, hanem azt, hogy a férjed nem talált magának megfelelő munkát, azt aligha vitatta volna bárki.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 00:26:30

@geegee: "Tud valaki ilyesmi infót, hogy hol húzódnak a légifolyosók?De nem nagyjából (a két várost vonalzóval én is össze tudom kötni...), hanem azért megfelelő pontossággal.Illetve még pontosabban az érdekel, hogy mi felett repülünk el."

nincsenek már légifolyosók rég, más rendszerű a légtérkezelés. a masinák meg waypointokra repülnek. egyébként ha már felszálltál és van gps a telefonodban, akkor az airplane módban is működik (tekintve, hogy nem ad ki semmiféle jelet, csak vesz) úgyhogy ha van offline térképed, akkor a navigáció rárak szépn és nézegetheted, hogy merre kujtorogsz. Azért jó az ablaknál ülni, mert nem lesznek meg a műholdak :)

2014.05.08. 00:33:57

@Papagály: Úgy látom téged a vita éltet, engem meg a beszélgetés. Az előzmények után amit már előtted írtam, és más is megértette rajtad kívül, nem láttam szükségét újra megfogalmazni azt, amit már egyszer elmagyaráztam. Arról nem tehetek ha nem olvasol vissza. Az esetleges butaságom nem vagy hivatott megítélni. Kértelek hogy mellőzd a velem való vitát. Még egyszer leírom, bár látom fölösleges, informatikus munkakörben rengeteg ágazat van. Van olyan része amiből Dunát lehet rekeszteni. Ha mégsem, és szar a fizetés akkor meg ugyanott vagyunk. Nem mindenki kezdő. Talán nem lenne annyi munkanélküli a szakmában ha olyan butaságot írtam volna. Egyáltalán hogy jön valaki ahhoz hogy lebutázza a másikat? Tettem én rád megjegyzést?? Kultúra otthon maradt? Jobban a szakmában vagyunk férj által mint ahogy azt gondolnád, de nem részletezem, mert egyrészt semmi közöd hozzá, másrészt meg egy buta nő ugyan mit tudna elmagyarázni egy ilyen okos embernek aki nem tud különbséget tenni a több száz informatikai szakma között?? Ne baszd fel az agyam este. Mondtam hogy aludni akarok. És befejezni. Remélem udvarias és kedves voltam. Szűrés bekapcs.

2014.05.08. 00:45:22

@Turchi: Na ilyen cikkekkel van tele a net: nol.hu/belfold/fekez-a-mernokhiany-1458217
Informatikus hiányról van szó, a kommentekben meg a 40 év körüli, tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő szakemberek nem kapnak munkát. És ez rendszeres. Főleg ha még valami speciális szakterülete van. Na de tényleg befejezem. Nem karok a kötekedők meg a mások leminősítésében részt venni.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 01:00:59

@wuaaa [nor]: a katonák csinálhatnak, ha kell nekik valamiért, hogy elszeparálják a polgári légiközlekedést a katonaitól.

igazi kijelölt légifolyosó már régen nincs (kilencvenes évek eleje óta kb.) amit a köznyelv annak hív azok "kb. egyfelé irányított gépek" amelyek általában a legkevesebb üzemanyagot igénylő útvonalat repülik, ha minden rendben megy.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 01:06:49

@Hari Seldon 2: "Én ha tudnám, hogy valaki a gépen mobilozik miközben ott utazom a lányokkal, keresztül harapnám a torkát. Az én gyerekeimet ne veszélyeztesse senki."

ugye most vicceltél?
a reptéren meg körülötte millió rádióadó van, mind sokszoros teljeítménnyel forgalmaz, mint egy fél wattos mobiltelefon, magáról a mobilhálózat(ok) celláiról nem is beszélve. ha az a torony nem zavarja a repellőket, akkor egy telefon se fogja. Persze pánikolós fasz utasnak lenni jobb, mint odafigyelni fizikaórán :)

blackhairlady 2014.05.08. 01:59:34

@Turchi:gorj at hozzam egy kavera, italra, aztan jol kipletykaljuk magunkat, elmulik a rossz kedved:))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.08. 04:18:54

@Mr Long: :D

@Hari Seldon 2: Ühüm.Valaki azért remélem eccer leírja a ténylegeset róluk.

@mayree: Na, ez jó volt, köszi.Érdekes lehetne az a kütyü amivel megcsörgették a telókat...
Nincsenek légifolyósók?Hmm, akkor én hiába keresem őket...:D
Modom, egyszer láttam ezt az oldalt, de valahogy nem jegyeztem meg és a gugliban is más szavakkal keresgéltem...

@Papagály: Erre csak azt lehet mondani, hogy ha majd elég fontos lesz az az1% GDP-növekedés, akkor majd elkezdik rendesen megfizetni a magyar munkaerőt...És akkor majd nem fognak a fiatalok diploma után határátkelni, mert lesz otthon is jó fizetés...Vagyis a piac szabályozni fog, ahogy kell is neki...

@pappito: Na, hát pont ezt akartam volna, de nem ment valamiért.Igaz a földfelszínen is szokott sz@rakodni...

adg 2014.05.08. 05:32:03

@geegee: Dubai-Brisbane 14 ora utazas volt az Emirates turistareszlegen, 777-es gepen. Teljesen elviselheto volt. Elfert a labam is, ha nem is kinyujtva, bar en csak 188 vagyok.
Folyton etettek meg itattak minket. Nem milka csokival, volt rendes kaja, mindenfele snackek, piak.

mayree 2014.05.08. 05:35:18

@pappito:
Azt ne feledd hogy a Civil GPS adott magasság és sebesség fölött nem működik.
Tapasztalat: Garminnal kisgépen (240km/h sebesség mellett, 3000m magasan) semmi gond.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 05:43:27

@mayree: nem a szőrszálak hasogatása miatt, de én már személyesen fotóztam le a gps-es telefonos pda-mat amely éppen tizenezer méteres magasságot és közel ezer km/h-ás sebességet mutatott a megboldogult Sky Europe gép fedélzetén a Földközi felett. És hát annál civilebb bigyó nem sok van :) meg is kéne keresnem azt a képet

és nem én vagyok az egyetlen rebel : polpo.org/newenglandtrip/trip68.jpg

mayree 2014.05.08. 05:45:53

@pappito:
Szia, nem is az volt :)
Csak én még sosem próbáltam nagy magasságban (illetve amikor próbáltam valamikor 10 éve akkor nem volt jelem (szintén Garminnal). Örülök neki, legközelebb én is megnézem. :)

mayree 2014.05.08. 05:55:55

@M. Péter:
Turistán régen sem volt megszokott a tömény, max bor és sör.

Egyszer épp USA belföldi társaságánál olvastam hogy asszem 1 olajbogyót levettek a kajáról és éves szinten nagyon sokat megtakarítottak ezzel. Ezért volt fura most a török járaton a menükártya: mi a francnak, amikor úgysem választhatsz? :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 05:56:54

@mayree: hát amikor én játszottam ezzel az volt vagy nyolc éve...

de szerintem a civil repellők (vitorlázók pl.) is ugyanezt a gps rendszert használják, szóval mennie kell, ha sikerül összekampózni elég műholdat azon a kicsi ablakon át

mayree 2014.05.08. 06:00:25

@pappito:
Tuti, mivel repülős barátomnak adtam a régi Garmin 12XL-t, mivel az megy 19V-ról is, amit a reppelője használ.:)
Nekem lehet hogy nem volt szerencsém mivel nem jó oldalon ültem, vagy nem sokáig próbálkoztam.

Mi Trimble-lel és Leica-val dolgozunk, a kézi kütyük pedig Oregon 600-asok, ezek közül a Trimble és az Oregon veszi az GLONASS jeleket is, szóval sokkal jobb a lefedettség/GPS geometria. Az biztos hogy valamelyik specifikációban szerepelt a max magasság és a sebesség, de meg nem mondom mennyi volt.

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 06:02:50

@mayree: a manükártya már le van gyártva, szét van osztva, csak azért nem használni, mert nincs menü, hülyeség :)

mayree 2014.05.08. 06:04:42

@pappito:
Itt van valami erről:
All GPS receivers capable of functioning above 18 kilometers (11 mi) altitude and 515 meters per second (1,001 kn) or designed, modified for use with unmanned air vehicles like e.g. ballistic or cruise missile systems are classified as munitions (weapons) for which State Department export licenses are required.[72]

This rule applies even to otherwise purely civilian units that only receive the L1 frequency and the C/A (Coarse/Acquisition) code and cannot correct for Selective Availability (U.S. government discontinued SA on May 1, 2000, resulting in a much-improved autonomous GPS accuracy),[73] etc.

Disabling operation above these limits exempts the receiver from classification as a munition. Vendor interpretations differ. The rule refers to operation at both the target altitude and speed, but some receivers stop operating even when stationary. This has caused problems with some amateur radio balloon launches that regularly reach 30 kilometers (19 mi).

These limits only apply to units exported from (or which have components exported from) the USA – there is a growing trade in various components, including GPS units, supplied by other countries, which are expressly sold as ITAR-free.

A katonai cuccok jóval többet bírnak, gondoljunk a tüzérségi lövedékbe szerelt GPS-re, annak hogy összeszorulhat a segge kilövéskor :)

mayree 2014.05.08. 06:05:53

@pappito:
Na de előre tudják hogy nincs menü :) Mindegy, olyan "wáóóóó, ezek törődnek velünk" érzés :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.08. 06:16:35

@mayree: hát az egész gps bigyót az usákok katonásdija találta ki és üzemelteti is tán, szóval nem csoda, ha nem szertnék a civil bindzsiket valami komolyabb szerkóra szigszalagozva látni :)

azért 18km az ímmel-ámmal elégnek látszik civil felhasználás során...

ami tüzérségi motyóba kerül az elég okos kis junit lehet, ott van tempó, szóval elprocesszálgat az alatt a 30-50km alatt amíg odaér insurgentékhez bekopogni

mayree 2014.05.08. 06:28:39

@pappito:
Bezony!:)

Egyszer valamikor 2003 tájékán írtam/összeállítottam egy könyvet, de aztán elfelejtődött :) Azután meg úgy beindult a fejlődése a mindenféle kütyüknek hogy nem éreztem elég erőt a folytatáshoz :)

Igen, plusz az 1000knot/h is belefér egy utasszállító sebességébe (a Concorde pedig nem repül, sem a Tu-144 vagy melyik volt ivánék válasza az előzőre?).

2014.05.08. 07:51:57

@blackhair-lady: Miután a fiam taekwondo edzésén meg kellett állapítanom hogy hozzájuk képest nyomorék vagyok, nem tudnék akkorát ugorni hogy odáig eljussak de szívesen megtenném. Alkoholt nem iszom (sajnos) kávé helyett pedig csak cappuccinót. Minőségit, tudod azt a 3:1-ben DD

2014.05.08. 07:53:30

@mayree: Rajtam röhög Uram ? DDDD Néha a szudáni banyáknak is elönti a szar az agyát...főleg ilyen melegben

**mimi** 2014.05.08. 08:14:05

@Turchi:
én a múltkor úszva indultam....és mivel közben elpakolta/megették a finomságokat, félútról visszafordultam :)))))))))))))
Azóta is itthon pihegek...:)

2014.05.08. 08:17:45

@**mimi**: Mi is úszunk állandóan... az izzadságban

M. Péter 2014.05.08. 09:16:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Csak arról van szó, hogy Izland kis ország, és ehhez képest még alacsony is a bevándorlók aránya.

Tegyük fel, hogy van 2 ország, A és B, amelyek gazdaságilag, politikailag, meg minden egyéb szempontból gyakorlatilag ugyanolyanok, és szabadon lehet költözni az egyikből a másikba, de A-nak 100 millió lakosa van, B-nek meg csak 10 millió. A szabad be- és kivándorlás egyensúlyi állapotban nem változtatja a lakosság számát, de ha 1 milló ember költözik A-ból B-be és B-ből A-ba, akkor A-ban 1% lesz a bevándorlók aránya, B-ben meg 10%.

M. Péter 2014.05.08. 09:20:06

@mayree: Ismertebb koktélokat, pl. martinit, bloody mary-t, gin&tonic-ot szolgáltak fel.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.08. 09:43:55

@M. Péter: En is tudok am szazalekot szamolni. :)
Csak felszaladt a szemoldokom azon, hogy mikor ment Izlandra (300e * 0.066 =) 19 800 bevandorlo. Azert Izland elegge kiesik a latokorbol, meg annyira keveset lehet roluk hallani miota bedobtak a torolkozut az EU-s tartozasok kapcsan, hogy engem nagyon meglepett hogy ennyien odakoltoztek mindezek es a mostoha idojaras ellenere.

Hari Seldon 2 2014.05.08. 10:26:05

@mayree:
Majré, vigyázhat rád akár hat apacs helikopter, ha a gyerekeimről van szó, átalakulok Wolverine-é és ugrok :-)

Hari Seldon 2 2014.05.08. 10:32:05

@geegee:
Majd valamikor leírom. A feleségem barátnője és férje velük ment ki. Nem volt egyszerű eset, mert két külön szakirány, ezért nehéz lehetett összeszervezni, hogy legyen két hely, szerencsére mind a kettőnek találtak.
Az lehet a rossz, hogy a nyelvtanfolyam kezdődik valamikor augusztusban Barcelonában, vége még mindig kellemesnek mondható november körül arrafelé, aztán hirtelen megérkeznek a novemberi Svédországba... :-O
Ha valaki nem készül fel rá lelkileg, akkor kicsit meglepődhet! :-)

Rebarbaraa 2014.05.08. 10:32:15

@firg_firg: Mi van akkor ha egyik sincs a nevemben? ;)

mayree 2014.05.08. 12:50:52

@Hari Seldon 2:
Soha nem tennék olyat hogy ilyen haragot kiváltsak :)

Hari Seldon 2 2014.05.08. 13:26:57

@mayree:
Megnyugodtam. Tudod, akinek három lánya van, (4-4-1,5 éves leosztásban) annak mindenre képesnek kell hogy legyen. Ha kell Wolveriné is át kell tudni alakulni.

blackhairlady 2014.05.08. 13:48:39

@Turchi: Gyere busszal, tudod, a helykozi jarattal:)
En sem iszom alkoholt, kavet igen, kettot, eszpresszot,vagy kapszulas cafe moccat. De vegul is ihatunk vizet is, kozben jol elleszunk:DDD

blackhairlady 2014.05.08. 13:50:54

@**mimi**: Bocsi, lassu voltal, mondtam, hogy gyere autoval:) Arrol meg nem tehetek, hogy a csaladom egy torkos kis csoport, es azt mondtak, a legfinomabb falatok azok amiket titokban falnak fel:)))))

mayree 2014.05.08. 14:50:20

@Hari Seldon 2:
Először nem értettem honnan ismered az ugróaknát...
Aztán rájöttem hogy nem Valmara hanem Wolverine, kis különbség :)

Kedvenc szereplőm voltál az Asimov könyvben (na és tőle talán a legkedvencebb könyv(sorozat) is :))

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.08. 16:02:45

Van egy olyan érzésem, hogy a sok mosogatóból se lesz világsztár Angliában sem.Nem mint ha bajom lenne a mosogatással vagy akármilyen munkával, mivel ha kell pénz megélhetésre hát kell, de itt az esetek többségében nem erről van szó.Beszippant titeket a fogyasztói társdalom, aztán megrág és ki is fog köpni, én szóltam előre...;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.08. 20:35:21

@mayree:
A gyilkosságnál súlyosabb dolgot is megtett már a gyerekeiért.
:))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.08. 21:38:17

@Mojzes Pál: Hékás! Olvasom a blogodat! Nem kicsit "teccik, szeretem ezt a csapongó, gondolkodó stílust! :-))
Néha azt hiszem hülye vagyok , a kis tornyomban, elmélázgatok, mint eb a sza@rán és hasonló agymenéseim vannak.
De látom , legalább nem vagyok egyedül, máris könnyebb!!!! .-DDDD

mayree 2014.05.08. 21:40:42

@diggerdriver:
Kopogtatás nélkül lépett be valahova? :))))))

mayree 2014.05.08. 21:46:17

@sodalisO [eng]:
Maga meg írjon, ne csak olvasson :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.05.08. 21:51:27

@mayree: hehe , igyexem , something new 'ill come soon:-))

mayree 2014.05.08. 21:55:28

@sodalisO [eng]:
Úgy abbahagyni, hogy közben nem tudjuk meg miért is volt a másik albérletben esmét gond a nem zárható ajtó, súlyos felelősségmulasztás ám! :)

mayree 2014.05.08. 21:58:33

@Mojzes Pál:
Alakul, tizenévelőtti útkereső magamat látom a sorok között :D

DieNanny CH 2014.05.09. 12:53:37

@maxval a gondolkodó birca:

Nekem volt ideiglenes útlevelem. Hajszálpontosan úgy nézett ki, mint az állandó.
Kórusutazás előtt 2 hónappal benyújtottam hosszabításra az útlevelemet, utazás előtt 1 héttel még nem jött meg. Na, fel Pestre - egy másik kórustársam apukája is jött -, nagyon undokok voltak, azt mondták, akkor ne utazzak. .. :-(
Aztán beadtam ideiglenesre, 3 nappal később megjött postán, 6 hónapig volt érvényes. Mialatt külföldön voltam, közben postázták az állandót. Az ideiglenest utána vissza kellett küldenem.
A kérdés azóta nem hagy nyugodni: Ha ugyanolyan volt, mint a végleges, miért nem lehetett az "állandó" jelzőt rá kiadni???
Ez úgy '95 környékén volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.09. 21:54:22

@DieNanny [SZ,CH]: valószínűleg az állandót bizonyos vizsgálatok után adták ki, az ideiglenes meg nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása