oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 21. 06:49,  Húsvét a tengerparton 579 komment

2014. április 21. 06:49 Határátkelő

Húsvét a tengerparton

A magunk részéről a katalán tengerparton töltjük a húsvétot (legalábbis virtuálisan), méghozzá országfelelősünk, Roxi segítségével, aki arról írt, hogyan ünnepelnek a spanyolok, és persze arról is szó lesz, hogyan készültek ők. Ti hogyan ünneplitek a húsvétot?

cím_formatge-bufala.jpg

„A Semana Santa, vagyis a Szent Hét tulajdonképpen a húsvét körüli hetet jelöli. Azért hívják így, mert az ünnepek valóban kb. egy hétig tartanak, kezdve a Domingo de Ramos-szal (Csokrok vagy Ágak vasárnapja, nálunk Virágvasárnap) a Domingo de Resurección-ig bezárólag (Feltámadás vasárnapja).

Spanyolország alapvetően katolikus ország, tehát természetes, hogy a Semana Santa az egyik legnagyobb egyházi ünnep, körmenetekkel, misékkel, hagyományokkal, de mégis csak egy déli, mediterrán országban vagyunk, tehát a fiesta az fiesta.

Az emberek nagy része az egész hetet szabadságon tölti, a munka félgőzzel folyik, semmilyen fontos munkahelyi eseményt nem időzítenek ezekre a napokra.

Már csak azért sem, mert nem mindegyik tartományban esnek ugyanazokra a napokra az ünnepek. Például Madridban a csütörtök már munkaszüneti nap, Catalunyában nem, ellenben itt nálunk, Katalóniában húsvét hétfő még ünnepnap, de Madridban már nem. Szerencse, hogy nagypéntek az mindenhol nagypéntek, legalább abban egyetértenek. :)

Hogyan ünnepelnek?

Mielőtt rátérünk a fiesta részére, és hogy ez helyi szinten mit is jelent, járjuk körbe a hagyományokat!

A Domingo de Ramos napján a katolikus hívők Jézus Jeruzsálembe való belépését, megérkezését ünneplik. Az emberek a misére menve feldíszített ágakat visznek magukkal, ezeket általában házilag szedik és díszítik, és a szent hét alatt kirakják az ablakaikba. Ezzel szimbolizálják nem csak Krisztus ünneplését, de jelenti azt is, hogy osztoznak későbbi szenvedésében is.

A Feltámadás vasárnapját (Domingo de Resurección), illetve nekünk ugye húsvét vasárnapját ugyanúgy ünneplik, mint bárhol a világon a katolikus hívők: misével, körmenettel.

Meglepő, de szintén hagyomány a tojásokkal való díszítés, már a Domingo de Ramos alkalmával is sokan tojásokkal díszítik az ágakat, ami azért érdekes, mert a húsvéti tojás alapvetően egy német hagyomány, igaz, szerte a világon elterjedt.

sant_feliu_guixols.jpgSaint Feliu

A legtöbb városban, faluban húsvét hete alatt többször van körmenet. ilyenkor körbeviszik a „virgen”-üket vagy a saját „Jézusukat” - ne felejtsük el, itt a legtöbb városban, faluban van „saját” szentjük, Máriájuk, Jézusuk - nem gúnyosan értem, ezek a tények.

A leghíresebb körmenet a sevillai, tavaly konkrétan országos hír volt, hogy a viharok miatt kétszer is meghiúsult a virgen körbevitele. Itt ezt nagyon komolyan veszik.

Milliók indulnak útnak

Azoknak, akiknek a húsvét kevésbé bír vallási jelentőséggel, a Semana Santa elsősorban a kikapcsolódásról, a pihenésről szól. Körülbelül 5 millióan indulnak útnak Spanyolországban, az emberek nagy része inkább belföldre, mint külföldre.

Már most látszik, hogy az idei rekordév lesz. A szállodák telítettsége több mint 75 százalékos, idén Andalúzia (Sevilla, Jerez, Cadiz) mellett Mallorca a sláger, illetve a turismo rural, ami tulajdonképpen a falusi turizmus.

Nálunk, itt a Costa Braván a telt ház garantált. A bárok, éttermek, üzletek, amelyek esetleg zárva voltak a szezonon kívül, most mind kinyitnak. Sok étterem, kínál Semana Santa-menüt, ami igazából nem nagyon tér el a megszokottól, talán csak a felszolgált édesség: a spanyoloknál a húsvéti édesség a torrijas, ami cukros-fahéjas bundás kenyér.

torrijas.jpgA torrijas

Persze attól, hogy egy menüben semmi különleges nincs, nyugodtan elkérik a normál ár szinte dupláját. Akik kikapcsolódással szeretnék tölteni ezeket a napokat, itt van lehetőségük mindenre, ez a szezonnyitó hétvégéje, innentől az üzletek, bárok, szórakozóhelyek folyamatosan nyitva vannak, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének/ pénztárcájának megfelelő formát.

Magyarosan Sant Feliuben

Mi itt Sant Feliuben is készülünk a húsvétra. Nem fogunk sonkát főzni (mivel nem szeretjük), de igyekszünk ugyanazokat az ételeket készíteni, amiket otthon ennénk: füstölt tarját, sütök fagyi-szeletet (nálunk mindig az volt húsvétkor, tudom, máshol nem), tojást főzök (igaz, nem festek), nyuszi csokit, csokitojást veszünk.

Nem tervezünk nagyon kimozdulni, mivel nagyon sokan lesznek, nagy lesz a forgalom, a tengerparton is sokan lesznek, mert jó időt mondanak a hétvégére, szóval igyekszünk túlélni az ünnepet otthon, és akkorra időzíteni a programokat, mikor a turisták elmennek. Persze a sajt- és kolbászvásárt (feria de formatge i butifarra - a poszt nyitóképe ezt ábrázolja), és a régiségvásárt nem hagyjuk ki.

Ugyanakkor jó része lenni a pörgésnek, jó látni, ahogy a téli álomból felébred a környék, látni, ahogy elindul újra az „élet” itt a tengerparton.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Húsvét a nagy étkezések ideje is, úgyhogy továbbra is él a felhívás: osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: húsvét ünnep szokások Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr16056193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.04.21. 06:54:33

Hararatkelon jartam,
Trollokat lattam,
HÁ nem akart beleszolni,
Szabad-e szetoffolni?

rezsöatya 2014.04.21. 06:58:14

Pekarura Husvet Hetfon is szukseg van, ugyhogy dolog kora reggel, de karpotol a tegnapi esos nap utani kodos Albion...

kepfeltoltes.hu/140421/20140421_055228_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.21. 07:12:53

@rezsöatya: Jó kép. Itt is trágya az idő, lóg az eső lába, sötét van, mint egy egérlyukban.
Nálunk még ma is pihi.
:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.21. 07:19:38

A csajoknak szódavizes, slagos, tűzoltóautós locsolást! :D

Ez a tegnapi nap elég katasztrofális volt, ha kérhetem, ma ne legyen már ilyen.Kurvára nem idevaló.Persze, tudom, váltsak csatornát, ha nem tetszik.Lehet, úgy is teszek...

**mimi** 2014.04.21. 07:37:52

@rezsöatya:
huhhhh...átfáztam :))
itt ma szép napos időt mondanak, 20 fok körül...remélem így lesz, különben reklamálok!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.21. 07:46:04

nekem az tetszik, hogy nem csinál ugy,mintha mindenki rettento vallasosan husvetolna

2014.04.21. 07:50:21

Szep hagyomany Spanyolorszagban amikor Husvetkor az idegenlegio katonai korbeviszik a kersztre feszitett Jezust:
www.youtube.com/watch?v=oeuRoaFZolc
¡Viva Cristo Rey!

Muscari 2014.04.21. 08:07:15

@Cascabel: Jobban vagy? Mar kivantam jobbulast a tegnapin, de itt is megteszem: gyogyulj meg hamar!

Muscari 2014.04.21. 08:10:51

Erdekes kulonben, valoszinuleg a fiatalabbak ott is kevesbe tartjak a hagyomanyokat. V

Van egy spanyol kollegam, o azt mondata, hogy nincs semmi speci husveti kajajuk. O mondjuk a Pireneusokba valo, lehet, hogy ez a bundaskenyer jobbara Kataloniara jellemzo csak.

Quercus a favágó 2014.04.21. 08:11:43

@rezsöatya:

Nem ismerem a távlati céljaidat atya, de ha a versírás is szerepel benne, villámgyorsan felejtsd el. Csak szólok. DDD.

rezsöatya 2014.04.21. 08:12:08

@svájci sapka (ch): is? Ez nem az! :-)
@**mimi**: ok, 4°C van (volt hajnalban), de mindezt a fûtött kisteherbol nezem... es szerintem meses...

klappol 2014.04.21. 08:13:25

Mindenkinek Kellemes Húsvétolást :)))))

@Cascabel: A video klassz, én még nem láttam. Az a kanyarvétel nem minden napi. Kösz.

rezsöatya 2014.04.21. 08:14:33

@QUERCUS(a favágó): maaa meee?! Se rim, se szotagszam... a mely mondanivalojarol nem is beszelve! :-)))

Muscari 2014.04.21. 08:16:32

@rezsöatya: nagyon szep a kep! Ugy nez ki, ma szep idonk lesz, nem ugy, mint tegnap. Erdemes valami kinti programot tervezni

@QUERCUS(a favágó): elokeszitetted mar a locsolodat ? ;-)

klappol 2014.04.21. 08:17:49

@rezsöatya: Mit keresel Húsvétkor 1 kisteherben?? :D:D

2014.04.21. 08:20:42

@Muscari:
Ha jobban nem is vagyok, de remelem tulelem. Most jottem vissza a korhazbol, a fajdalomcsillapito miatt gyomorfekelyem lett:( De ez meg mindig jobb, mintha levagtak volna pl. a labamat:)
Itt ma es holnap +16C lesz. Ket haverom furdeni volt a Rockiesban, leegtek csunyaul az eros napsutestol.

Quercus a favágó 2014.04.21. 08:21:35

@rezsöatya:

Ha tehetek egy szerény javallatot. Inkább énekelj. Azt nem halljuk.-)

@Muscari:

Nekem mindig elő van készítve. Madzag van a végére kötve, hogy könnyebben megtaláljam.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 08:29:44

"A Semana Santa, vagyis a Szent Hét tulajdonképpen a húsvét körüli hetet jelöli. Azért hívják így"

Elárulok egy nagy titkot. Az egész keresztény világban így hívják vagy valami hasonló néven. Angolul pl. Holy Week. Magyarul: Nagyhét.

rezsöatya 2014.04.21. 08:29:50

@klappol: a havi zsebpenzemet! :-))) Korabban mar irtam rola, kezmuves pekarut szallitok reggelente, hogy tomjek a bendojuket az ehezo angliusok...

@QUERCUS(a favágó): szivesen! Keszitek egy YouTube-os videot is rola, ha szeretnel szenvedni! :-)
Csak neked, csak most! (amugy lehet meglepodnel, enekeltem mar passiot is, anno, Pasareten...)

2014.04.21. 08:30:25

@Cascabel: ez eros mellekhatas. Mit adtak ra? Es a vesegorcs jobban van mar? Remelem hamar megjavulsz.
Ugy latszik Albertaban jo az ER, itt az A&E-n (UK verzioja az ER-nak) megneztek volna, hogy meg lelegzel van vernyomasod. Ha ez mind ok, akkor fajdalomcsillapitoval hazakuldtek volna es majd kerj idopontot a GP-dtol masnap. Nalunk ugyanis ez volt.

rezsöatya 2014.04.21. 08:32:19

@Muscari: tegnap mar megvolt a kinti program, esoben, most buzgon fujom az orromat... :-P

klappol 2014.04.21. 08:34:30

@rezsöatya: Akkor neked ez az ünnep munka? Sok csörgő pénzt neked. :))))))))))

Quercus a favágó 2014.04.21. 08:35:23

@rezsöatya:

Passiót már én is énekeltem. De én a kettes idegen.

2014.04.21. 08:36:31

A torrijas fotojarol meg nem mondtam volna, hogy az a bundaskenyer. Es nem a foto miatt, meg mielott.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 08:37:13

Sajt es kolbasz vasar??? Ott a helyem!!! :)
Tetszett a posz, kifejezetten orulok, hogy a vegen kiderult, mi van a nyito kepen, mert elsore (telefonon) odaegett fanknak tunt :)

A tavalyi El Camino ota nagyon kedvelem a spanyolokat, csupa jo elmennyel tavoztunk Spanyolorszagbol.
Csak az a paradicsomdobalasos dolog ne lenne... legnagyobb remalmom :)

2014.04.21. 08:37:44

@klappol: UKban ma mar a legtobb bolt nyitva van. Kell a kenyer a nepnek. Aki kereskedelemben dolgozik, ma mar dolgozik. Tegnap volt minden zarva.

rezsöatya 2014.04.21. 08:40:45

@klappol: mar megvolt... hajnalban letudom, jarom a csodas angol videket es meg keresek is vele. Azert vettem fel a listara, mert jo moka!

2014.04.21. 08:43:32

@charlieharper [home, sweet home]:
A vese rendben, kivettek a kovet semmi perc alatt, utana hazakuldtek. A fajdalomcsillapito erosen savas hatasu, gyomorfekely gorcsoket okozott, tovabb nem szedhetem. Helyette Tylenol 3 - at irtak (codein) Gyomorfekelyre is irtak valamit, holnap valtom ki. Most szerencsem volt, 15 percet vartam csak az orvosra. X-ray, CT utan fel oraval mar otthon voltam. A vesekonel elosszor 2 ora, masodszor 4 ora volt a varakozasi ido, masnap operaltak. Futoszalag az egeszsegugyben is.

2014.04.21. 08:47:04

@charlieharper [home, sweet home]:
Itt is vernyomassal kezdenek, majd vervetel, infuzio es orvos. Lassan 1 ora, megyek aludni, 2 napja nem aludtam a fajdalomtol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 08:48:31

@rezsöatya:
Nem tudnam csinalni a munkadat. Biztosan felzabalnam a pekarut menet kozben. :)

@svájci sapka (ch):
Itt csodas ido van. :)
7-kor mar tuzott a nap, felho sehol, szuper!!

@Babette_:
Miert? Ki csinalt ugy?

@geegee:
A kis odamondos-attrakciora gondolsz? :(
Kicsit tenyleg szetesett az egesz es mar nem azt nyujtja, mint korabban :(

Lehetne rosszabb is, pl. ha szomi bestek koltoznenek a blogra ;)

@Cascabel:
Mondom, hogy vigyazz a kaveval :)
Miota lejottem rola, sokkal jobb a gyomrom kozerzete is.

Tegnap olvastam, hogy mennel vissza Mo-ra. Mit varnal ettol? Mi lesz szerinted jobb?

2014.04.21. 08:51:46

@Cascabel: a tylenol 3 nagyon eros. Remelem eszel vele rendesen. Itt CT csak munkaidoben van hetfotol pentekig 9-tol 5-ig. Ha maskor vagy beteg, akkor igy jartal. Aztan lehet, hogy eletmentesnel mar mas van, de nekunk mindig ezt mondtak. Ezert vesszuk igenybe a magan korhazakat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 08:52:46

@Cascabel:
A codein jofele cucc!
Nekem azt tanacsoltak, hogy vegyem be egyszerre alvedonnal (veny nelkul kaphato fajdalomcsillapito, kb. mint a regi algopyrin), mert ugy gyorsabban hat.

Kezemre kaptam codeint, napi 4*2-t ha jol emlekszem.

rezsöatya 2014.04.21. 09:00:53

@Kövérmadár [swe]: ne felj, nekem is jut! Amugy:

8-10 rekesszel ha megeszel,
Igazan egy dagi madar leszel!
(@QUERCUS(a favágó): figyelsz, ugye? :-)))

**mimi** 2014.04.21. 09:01:50

@rezsöatya:
ebből is látszik,hogy minden csak nézőpont kérdése :)))

**mimi** 2014.04.21. 09:07:03

@Cascabel:
az erős savasság ellensúlyozására, javaslok reggel éhgyomorra egy pohár vízben szódabikarbónát, ami egyébként sok másra is nagyon hasznos:))

www.stylemagazin.hu/hir/Szodabikarbona-a-mindentudo/9603/

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.21. 09:07:22

@svájci sapka (ch): nem. de elofordul gyakran.
most ez pont azert teshik,mert itt nem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.21. 09:16:09

@Babette_: Én sem szeretem a hobby-hívőket. Pedig lassan azokból van több. :(

nyuszigonosz 2014.04.21. 09:26:39

@rezsöatya: Nagyon tetszik a kép!

@Cascabel: Gyógyulást és minden jót!

Quercus a favágó 2014.04.21. 09:27:24

@rezsöatya:

Ezek a hajnali melók nem rosszak. Még volt zöldségesem, olyankor jöttem hazafelé a Bosnyákról. Jó volt, alig volt forgalom.

A jövő héttől én is elekezdek munka után nézni a Dunántúlon.

nyuszigonosz 2014.04.21. 09:31:32

A poszt teszik, és a legszivesebben ott lennék valahol a tengerparton.

Az idö itt is szép, süt nap , mint tegnap is, csak tegnap mégis megáztam végülis, egy felhö volt, de abból jó sok esett. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.21. 09:35:10

a minap előkerült egyházi adóval kapcsolatban, pár évvel ezelőttről emlékszem valamire homályosan, de a részletekre pontosan nem, hátha valaki tudja, miről van szó. talán a Bezzeganyán volt, Bajorországból emlékeim szerint kisvárosból vagy "vidékről" mesélte egy anyuka, hogy nem akartak adót fizetni, mert tényleg nem katolikusok, viszont enélkül a gyerekük a kiskorú Mohamedekkel és németül nem beszélő és viselkedő egyéb gyerekekkel került volna egy osztályba, vagy iskolába, és ezért "kénytelenek voltak" mégiscsak katolikusnak mondani magukat és fizetni. emlékeim szerint nem simán csak hittan vagy erkölcstan óráról volt szó, hanem az egész osztályról vagy intézményről, de nem vagyok ebben biztos.
esetleg valaki?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 09:39:24

@svájci sapka (ch):

Van egy viccesebb kategória, az az új hívő, aki most tért meg éppen.

Annak idején volt nálunk egy ex-zsidó csaj pont ebből a típusból. Pár hónapja lett keresztény és átlagban heti 25-30 órát töltött a templomban. Volt hogy éjszaka felhívta telefonon a papot teológiai kérdés megvitatása céljából. S persze úgy öltözve ment misére, mintha egy XVII: századot feldolgozó történelmi filmből jött volna elő. Közben nagyon csúnyán nézett mindenkit, aki nem úgy volt öltözve.

Általában idővel vagy teljesen kiábrándulnak a hitből, vagy lenyugszanak és normál hívővé válnak. A konkrét esetben a csaj szerencsére lenyugodott, azaz maradt hívő.

nyuszigonosz 2014.04.21. 09:44:20

@Chang Yai: Nem olvastam ilyent, csak azért ez nem így van.
Az iskola az egyházi adótól független dolog.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 09:44:29

@Chang Yai:

Ha jól tudom, Németországban kötelező az iskolai hittan tárgy. Lehet választani katolikus, protestáns és zsidó hittan között. (Azt hiszem csak Berlinben ortodox keresztény hittan is van.) Ha valaki más vallású vagy nem akar semmilyen hittant, akkor helyette erkölcstan van kötelezően.

A muzulmánok éppen azért harcolnak, hogy legyen iszlám hittan is az iskolákban, azaz a muzulmán diákok ne kényszerüljenek az erkölcstan tárgyra.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 09:47:23

@charlieharper [home, sweet home]:

BG-ban meg mindig minden nyitva van. Gyakorlatilag az éjjel-nappal nyitvatartó élelmiszerbolt az alaptípus.

Ennek oka történelmi. A 90-es évek elején alakult ki. A kommunizmus bukása után lett nagyon sok üzlet. Igenám, de a bűnözés is nagy lett. Így a legtöbb boltos félt, hogy kirabolják amíg zárva tart.

Torrera (törölt) 2014.04.21. 09:49:52

Jo reggelt, sok locsolot es locsolandat mindenkinek :)

Kis kiegeszites: edes-bundas kenyer: almaleben van megforgatva, tojas helyett (Valencia kornyeken), fahejas itt is, unnepi eledel.

Soha nem mertem meg megkostolni :)

Es hat, igen, ma mar hetfo, itt veget ert az unnep, az orszag egyes reszein mar dolgoznak, mashol meg unnepnap, ez is eleg spanyolos, a "nemzeti" unnepek egy resze is szabadon valasztott :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.21. 09:52:00

@Torrera: Valencia környékén élsz? Írhatok privátot? Lenne pár kérdésem.

Torrera (törölt) 2014.04.21. 09:53:31

@svájci sapka (ch): Igen, Valenciatol 10 km-re egy "kis" faluban, irj nyugodtan, szivesen valaszolok.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.21. 09:56:15

@maxval a gondolkodó birca: Annak ellenére, hogy én nem vagyok vallásos, tisztelem azokat, akik valóban azok és úgy is élnek (lsd. 10 parancsolat), de akik épp az aktuális divat miatt járnak templomba, azoktól kifordul a gyomrom.

2014.04.21. 10:05:28

@maxval a gondolkodó birca: tenyleg? Nalunk olyanrol nem tudok, marmint igazi 24orasrol. A Tesco es az Asda, amire ki van irva, hogy 24, valojaban nem 24 oras. Unnepnapokon bezarnak es vasarnap csak 4-ig vannak nyitva. Szombaton meg este 10-ig. Hetkoznap 24 orasok csak.
Kisboltokbol meg keves van K-Europahoz kepest. Legalabbis mifelenk. A tengerparton is a kisboltok inkabb lancok, mint a Co-Op, a Mari neni sarki kiskozerte helyett.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 10:09:47

@svájci sapka (ch):

Sokféle ember van, s sosem tudod megmondani ki pontosan miért mondja magát hívőnek.

A divathívő eleve csak nagy ünnepeken megy templomba.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 10:18:40

@charlieharper [home, sweet home]:

Itt most is van elég sok kisbolt és közepes bolt, bár a számuk jelentősen csökkent a nagyboltok miatt. De a csökkenés korántsem olyan drasztikus mint Budapesten.

Ha most elgondolom, itt nálunk 500 méteren belül van 2 nagy bolt, ezek éjszaka nem üzemelnek, de pl. ma nyitva vannak estig. Van ezen kívül 5 kozepes bolt, ebből 3 éjjel-nappal nyitva van, de a másik kettő is nyitva van MINDEN ünnepnapon, azaz ma is nappal.

Óriási a változás a kommunizmushoz képest, amikor ünnepnapon semmi sem volt nyitva, de még este nyityatartó se nagyon volt. S persze akkor tizedannyi üzlet sem volt.

Hozzáteszem: nem a város központjában lakom, hanem annak külső perifériáján. A központban háromszor ennyi bolt van. Úgyszintén nagyon sok a bolt az egyes panellakótelepeken. Szinte nincs is olyan, hogy ne lenne kisbolt legalább minden második házban. S persze a panellakótelepeken sok a közepes és nagy bolt is. Én pont olyan helyen lakom - se közpot, se panellakótelep - ahol viszonylag kevés az üzlet, de Budapesthez képes ez is nagyon sok. Budapesten egyszerűen a nagyboltok minden vásárlóerőt elszívtak drasztikus módon.

2014.04.21. 10:57:12

@svájci sapka (ch): "akik épp az aktuális divat miatt járnak templomba, azoktól kifordul a gyomrom. "
Az enyém is. Pesten pedig ez nagy divat most.

Quercus a favágó 2014.04.21. 11:04:36

@Turchi:

Nem annyira divat, mint elvárás. Főleg a falvakban. Azon túl, információ,pletyka gyűjtés. Amint vége a misének megindul a másik kritizálása. Milyen ruha van rajta, hogyan viselkedett a gyereke, mit beszélnek róla a faluban, stb. Csak nagyon kevesen mennek azért, hogy valóban az Isten igéjét hallgassák.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 11:12:34

Jó reggelt mindenkinek és Kellemes Húsvétot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 11:18:18

@Cascabel:
Ez milyen jóóóóóóóóóóó.
Nagyon érdekes.
Ahogy a díszlépésben beveszik a kanyart...
A zászlótartóknak van egy keresztpántjuk amin egy kis tok van amibe a zászló nyelét beleteszik.
Az egyik katonának jobb oldali a tartó de a bal oldalon hordja a zászlót és az övén egy segédtartó van, a másik a pántos tartó meg üres.
Ilyen arcokat szoktam látni minden évben itt a büszkeségnapi felvonuláson mikor a veteránok menetelnek.

Quercus a favágó 2014.04.21. 11:29:09

@rezsöatya:

Ha arra jársz, csinálhatnál felvételeket az angol erdőkről is. Engem személy szerint érdekelne.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 11:30:06

Húsvet a tengerparton.........karacsony Ausztraliaban....erdekes es kulonleges lehet. Kivancsi lennek, hogy nekem, aki szereti ezeket az unnepeket lenne-e igazi unnepi hangulatom. ;-) Az unnepet megelozo napokban a lazas keszulodes, 30 fokos melegben telapot, havat, renszarvas huzta szant kitenni dekoracionak, vagy a tengerpart kozeleben zoldello tavaszi illatokat ,szineket keresni a husvethoz....:-D Izgi lehetne egyszer kiprobalni.:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 11:39:50

@charlieharper [home, sweet home]:
Szerencsére a török bolt ami a legközelebb van és oda járunk a legtöbbet az 24órában nyitva van de amúgy is van több kisbolt a környéken 24órás.
A nagy multik nem azok valóban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 11:50:49

@QUERCUS(a favágó): "Ha arra jársz, csinálhatnál felvételeket az angol erdőkről is. Engem személy szerint érdekelne."

Ha lennenek erdok Angliaban biztosan szep kepeket lehetne csinalni roluk... :)

klappol 2014.04.21. 11:52:08

@33621: Hallod te is debreceni vagy?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 11:55:52

@Kövérmadár [swe]: Muffin elott lehetne egy komoly sportkarrier ha raszanod az idot az edzesre. ;)

velvet.hu/trend/2014/04/21/kaninhopping/

Quercus a favágó 2014.04.21. 11:58:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Hát azt tudtam, hogy Írországban nincsenek. Akkor az angoloknál a birnami erdő volt az utolsó. De az meg bement Macbeth várába.

Na, Angliába se megyek(jól kicseszek velük).

nyuszigonosz 2014.04.21. 12:04:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nincs erdö?
Az angol krimikben néha látni ködös erdöt. Akkor az nem is ott van?

Quercus a favágó 2014.04.21. 12:09:33

@nyuszigonosz(D):

Összesen 1 hektár van. És mozgatható. Mindig oda húzzák, ahol gyilkosságot terveznek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 12:10:09

@QUERCUS(a favágó): Hat tobbnyire ilyen szabalyosan fasitott 20-30 hektaros folddarabjaik vannak "erdo" cimszoval.

Igazi erdojuk, rendes aljnovenyzettel, bokrokkal meg szintkulonbsegekkel nagyon-nagyon keves van.
Peak district (a hires Sherwoodi erdovel meg Robin Hoodal), Lake District, Dartmoor nemzeti park Cornwall-ban meg eszakon van meg egy par itt-ott elvetve. Igaz, ami van az nagyon szep, erdemes par kepet megnezni roluk!

De nekem, aki a Bukk mellett nott fel, meg aztan plane Norvegia utan, osszessegeben eleg kopar orszagnak tunik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 12:14:09

@nyuszigonosz(D): Nem mondom hogy egyaltalan nincs. Kb. feluton van Anglia az irorszagi "zero woods policy" es az europai, mersekelt egovi jo suru erdos-hegyes tajak kozott.

(En legalabbis keveslem az erdoket).

Cserebe van temerdek sok legelo mindenfele allattal, amerre csak lepsz. :)

Quercus a favágó 2014.04.21. 12:15:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Állatot ne fényképezzen az atya. Azt itthon is látok eleget.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 12:28:45

@Pink Petsch: Hat nem.

De gondolom ez is csak megszokas kerdese. Alfoldi, holland, dan figurakat biztosan nem zavar a dolog.

Egyik angol kollegam dolgozott Norvegiaban fel evet. En meg aradozva kerdeztem rogton, hogy ugye milyen gyonyoruek a tajaik?

Mondta hogy neki nem jott be mert az o szeme nem ezt szokta meg. Neki mar tulsagosan nagyok az ottani hegyek es tul merdekek a fjordok... izlesek es pofonok, nem vagyunk egyformak. :)

nyuszigonosz 2014.04.21. 12:38:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én szeretem az erdöket. Itt mindenfelé erdök vannak.

2014.04.21. 12:38:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én anno ksebb sokkot kaptam, amikor elköltöztünk Brassóból a lapályra. Érted, hegyek vettek körül egész addigi életemben, de hegyek, nem dombocskák ;) Dombocska az a város közepén állt, Cenk néven ... szóval utána a síkság, a hőség és az a nyomorult por :(.
Amikor először jártam Magyarországon, a barát család, akihez mentünk, mondták, hogy megyünk kirándulni a hegyekbe. Mondtam, de fasza, rákészültem a Királyhágóra, vagy valami hasonlóra. Erre hova mentünk, Na??? A Bükkbe. Azt a csalódást! Méghogy hegy! :((((

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.21. 12:42:13

@maxval a gondolkodó birca: @nyuszigonosz(D):
köszi, akkor valszeg ez lehetett, erkölcstan.
vagy esetleg felekezeti fenntartású iskola, ahova viszont csak az járhatott, akinek a szülei egyháztagok és fizetik az adót, és a másik iskola, az állami / önkormányzati, az meg maradt a muzulmán gyerekeknek? ez esetleg lehetséges Bajorországban?
na mindegy, nem lényeges, bocs, hogy ilyen homályosan maradt meg. nagyon durva melléfogásnak tartom akármelyik országban, ha a gyerekeket olyan helyzetbe kényszerítik, hogy vallási alapon működő iskolába járjanak akkor is, ha nem tartoznak ahhoz a felekezethez (mert pl egyszerűen nincs másik iskola a településen, vagy a másik iskola gettósodott).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 12:43:19

Na szóval...

kepkezelo.com/images/bmecxihpymru4wnon3cw.jpg

Ez a mai egy Roxitól megszokott kiváló poszt volt.
Szépek a képek a penészes sajt nagykedvenc még azt a fahéjas izét is megkóstolnám.

Nálunk fő a csülök utána egy kör a környéken és igénytől függően vagy agy kávézó vagy más.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.21. 12:50:31

@sodalisO [eng]: @sodalisO [eng]: nekem néhány év után átalakultak az ünnepek itt a trópusokon, lehet más értelmet találni benne, meg más hagyományokat kialakítani. aztán meg vannak a helyi ünnepek, amik nagyon közösségi dolgok Ázsiában, nem klausztrofób családi tragédia. én itt szerettem meg ünnepelni és várni az ünnepeket, még akkor is, ha a téli vacogás, összekucorgás, fénykeresés, fahéjas bor illat és egy csomó minden más is kimarad. de van helyette más. :-)

nyuszigonosz 2014.04.21. 12:53:57

@Chang Yai: " vagy esetleg felekezeti fenntartású iskola, ahova viszont csak az járhatott, akinek a szülei egyháztagok és fizetik az adót, és a másik iskola, az állami / önkormányzati, az meg maradt a muzulmán gyerekeknek? ez esetleg lehetséges Bajorországban?..."

Ez így elképzelhetetlen Bajorországban. Mármint az, hogy az állami iskola csak a muzulmán gyerekeknek maradna. Diszkrimináló lenne, meg nem is így müködnek az iskolák itt.
Mindenféle vallású és börszínü gyerekek járnak együtt az iskolákba.

Olyan meg nincs, hogy pl, egy településen csak egy bizonyos vallási iskola lenne és állami meg nem.
Állami mindenhol van, és a legtöbb gyerek ilyenbe jár.
Vagy Waldorf, Montessori , azok viszont nem vallásfüggöek. Pénztárca függöek inkább.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.21. 13:02:43

@nyuszigonosz(D): köszi, így már tiszta a kép, simán így képzeltem volna én is, bocsánat, hogy a homályos emlékezetem miatt mindent összekavarok.
"Olyan meg nincs, hogy pl, egy településen csak egy bizonyos vallási iskola lenne és állami meg nem."
szóval reménykedtem, hogy igazi demokráciákban ez még így működik... ez is egy szignifikáns item az Orbán-rendszer bűneinek listáján.
oops. nem szoktam politizálni. de a hülyeség, az pártfüggetlen, és az oktatási rendszer kicsinálása (amiben kb mindegyik kormány tevékeny részt vállalt a rendszerváltás óta) érzékeny téma nekem. :-(

nyuszigonosz 2014.04.21. 13:06:48

@Chang Yai: Közben meg átnéztem a kimondottan vallási iskolák müködési alapelveit. Azon kívül, persze több a hitoktatás bennük, az állami tantervek szerint kell müködniük.
Azok fizetösek, de nem elvárás az egyházi adó fizetése, hanem hát maga az iskola fizetös.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.21. 13:12:30

@nyuszigonosz(D): köszönöm a választ. így teljesen logikusnak is tűnik :-)

Papagály (törölt) 2014.04.21. 13:24:24

@svájci sapka (ch): inkább 30 hobby hívő, mint egy fundamentalista fanatikus, aki a lelki üdvemért BÁRMIT megtenne. :)

2014.04.21. 13:25:21

@charlieharper [home, sweet home]:
Sajnos nem eszek, nincs egyaltalan etvagyam. Itt a korhazakban 7/24 szolgalat van, CT, MRI, X-ray, labor, szinte minden reszlegen. Magan korhazakrol nem tudok, rendelokrol igen, csinalt parat a cegunk is.
@Kövérmadár [swe]: a Tylenol 3 drognak szamit, jo aron el lehet adni " raszoruloknak" :)
@**mimi**: ismerem a szodabikarbonat, gyerekkorom ota legfontosabb gyogyszerem, ki sem mozdulok nelkule:)
@sodalisO [eng]: 4 karacsonyt, ujevet toltottem +30C melegben, csodalatos erzes:) A mexikoi karacsonyi hangulat magasan veri az europait. Tudnak unnepelni, az biztos!!!
@diggerdriver: a spanyol idegenlegio kemenyebb, mint a francia es nok is szolgalnak benne:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 13:32:40

@33621:
Köszönjük, nagyon jókat nevettünk rajta! :D
Az utolsó kettő teljesen kész van :)

@rezsöatya:
Ezt a kockázatot lehet, hogy válllnám. Úgy hiányzik egy rendes péksütemény, mint egy falat kenyér! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 13:41:51

@Pink Petsch: "Amikor először jártam Magyarországon, a barát család, akihez mentünk, mondták, hogy megyünk kirándulni a hegyekbe. Mondtam, de fasza, rákészültem a Királyhágóra, vagy valami hasonlóra. Erre hova mentünk, Na??? A Bükkbe. Azt a csalódást! Méghogy hegy! :(((( "

Mondjuk most rossz lora fogadtal. Miskolci gyerek vagyok szoval meg egy ilyen mondat a Bukkrol es mar fenem is a szekercem. :D

Viccet felreteve, nyilvan nem hegyek vannak a Bukkben, csak dombok. De ennek ellenere, mint erdo az egyik legjobb Mo.-n szerintem. Bar valoszinuleg eroteljesen benne van az is hogy gyerekkent minden hetvegemet ott toltottem, erosen hazabeszelek. :)

2014.04.21. 13:53:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Delen a New Forest van, Southampton fele. William the Conqueror-e volt, itt vadaszott.
www.newforestnpa.gov.uk/
Ez sem az a savjci alpoki erdo, de azert szep.
Visszaterve valamelyik napi temahoz, meg ebben az erdoben is dobalnak el szemetet, meg az autokbol kihajigalva. Rajta is van a nemzeti park oldalan, hogy ez gond.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 14:00:50

@charlieharper [home, sweet home]: De erted ez az ami felnyomja bennem a pumpat egy pillanat alatt. Hogy amugy az egesz orszag leszarja ezt a szemetelest.

Kiteszik a honlapra hogy ez problema. Most komolyan, ettol mit remelnek?

Ha rajtam mulna, ott kezdodne a dolog hogy barki barmit eldob kozteruleten, ami nem bomlik le (bananhej, almacsutka) 50 font birsag elso alkalommal, 100 font masodik alkalommal, 150 font harmadik alkalommal, es igy tovabb. Es a town rangerek is buntethetnenek. Az az erzesem marha gyorsan le lehetne oket szoktatni igy a szemetelesrol.
De neeeeem, ne bantsuk szegeny lakossagot, hagy basszak bele a bevasarlo kocsit a patakba...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 14:02:31

@Pink Petsch: Most en mit irtam szerinted, nem ezt? :)

"Viccet felreteve, nyilvan nem hegyek vannak a Bukkben, csak dombok."

Papagály (törölt) 2014.04.21. 14:04:44

húsvéti kérdésfelvetés:
Will I Survive My Death?

igyenes féléves filozófiai kurzus a halálról az amerikai yale egyetemen. (akár nyelvtanulásra is használható, mivel a feliratozás bekapcsolható youtube-ban.)
www.youtube.com/watch?v=00KDsArsQ3A

Death (PHIL 176)
The lecture focuses on the question of the metaphysical key to personal identity. What does it mean for a person that presently exists to be the very same person in the future? The first approach to answering this question is the "soul theory," that is, the key to being the same person is having the same soul. Difficulties with that approach are then discussed, independent of the question whether souls exist or not.

Complete course materials are available at the Open Yale Courses website: open.yale.edu/courses

vannak egyéb témák is
www.youtube.com/user/YaleCourses

pl. nobel díjas közgazdászt is hallgathatunk a pénzpiacokról:

Yale Professor Robert Shiller starts his Financial Markets class Feb. 17th, 2014 on Coursera.org- free and open to the public. This course strives to offer understanding of the theory of finance and its relation to the history, strengths and imperfections of such institutions as banking, insurance, securities, futures, and other derivatives markets, and the future of these institutions over the next century.
www.youtube.com/watch?list=PL8FB14A2200B87185&v=Iij2mpilSJo

2014.04.21. 14:06:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jah, csak előtte itt emlegetted azt a rozsdás izét, ami még az ükpapáé volt ;))))))))

2014.04.21. 14:08:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: igen, engem is idegesit a szemeteles, hogy nem tudok kimenni setalni egy halom 60literes tomott szemeteszacsko meg lomtalanitott butor latvanya nelkul az erdo kozepen. De amikor ezt a multkor irtam, le lettem oltva, hogy a UK nem szemetes. Pedig meg fotokat is felraktam hogyan nez ki a vonat megallo mogott; a teljes szelessegeben szemettel boritva. Es mar evek ota, senki ossze nem szedi!
Nalunk, videki side road reggel 6 es 7 kozott dobjak ki a kocsikbol a teletomott szemetet, mert 8 korul van shift valtas a rendorsegen es 7 korul ezert mar nem jaroroznek.

2014.04.21. 14:09:06

@Papagály: ugy erted, Hintanak szeretettel?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 14:09:32

@Chang Yai:

Nem lehet ideális körülmény.

Mo-n a fő gond az szokott lenni, hogy egy iskolában túl nagy a cigány diákok száma. Ekkor elindul a keresés a "jobb" iskoláért, ami miatt aztán még inkább elcigányosodik az eredeti iskola.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 14:10:59

@Pink Petsch:

A Kékestetőt is csak onnan lehet észrevenni, hogy van egy tábla. Egyébként az valójában egy tök lapos rét, amiről az embernek eszébe se jutna hegyre asszociálni.

rezsöatya 2014.04.21. 14:15:33

@QUERCUS(a favágó): jo, majd celiranyosan fotozok neked.

kepfeltoltes.hu/140421/20140316_114508_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/140421/20140312_080321_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Azt figyeltem meg, hogy keves rendezett, karbantartott erdot latok. Mind ott van a lehullott szaraz gally az aljnovenyzetben. Hogy ennek az az oka, hogy maganerdok es a tulaj nem gondozza, vagy az eredeti termeszetes allatvilagot nem akarjak megbolygatni, nem tudom. Annakidejen dolgoztam grafikuskent a bugaci Alfold-fasitasi muzeumban egy kiallitas kereteig, ott sok infot szedtem ossze az erdokrol. Nem tudom, itt milyen a rendszer felepitese, nyilvan nincs, vagy nagyon keves az allami erdogazdasagok szama. Majd utananezek. Mondjuk versiras helyett...! :-))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 14:16:03

@QUERCUS(a favágó):

Faluban a templombajárás ugyanaz, mint Bp-en a színházba és hangversenyre járás. Az emberek 80 %-a rühelli az egészet, de szociális okokból megy el.

rezsöatya 2014.04.21. 14:18:12

@maxval a gondolkodó birca: Ja, persze! Amikor annakidejen felbringaztam oda (egy nap alatt Ujpestrol, meg vissza), nem lapos ret volt a velemenyem!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:19:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Teljesen igazad van.
London Travel mellett a szemetelést tartom a legnagyobb problémának.
Ráadásul egyáltalán nem a bevándorlókra jellemző inkább a bevándorlók veszik át a rossz szokást az angoloktól.
Valamikor régen állítólag az IRA miatt nem volt szemeteskuka Londonban.
Na de hol van már az IRA?
Ráadásul brutális pénzeket beszednek az önkormányzatok adó címén de és állítólag a szemetelés munkahelyeket teremt. Ezt már többször hallottam csak nem látom.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 14:19:48

@Turchi:

Szerintem inkább a magát hívőnek mondás a divat, a templombajárás már nemigen jellemző.

Papagály (törölt) 2014.04.21. 14:20:03

@Don Kartasc@charlieharper [home, sweet home]: h [Warwickshire, UK]: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ez a szemetelés echte angol szokás, vagy csak a túl sok bevándorló rontja a képet?
jobban szemetelnek, mint a magyarok?

Papagály (törölt) 2014.04.21. 14:20:03

@charlieharper [home, sweet home]: nem akartam személyeskedni. :) az itteni olvasók közül szerintem keveseknek ártana egy, a pénzügyi piacok működését bemutató alapkurzus - engem is beleértve.

de amúgy tényleg szuper, színvonalas előadások vannak - bármely témából, nem csak pénzügy (bár a vitorlázást még nem néztem. ;) ).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:20:42

@Pink Petsch:
Mi van? Kartácsnak be van rozsdásodva az izéje?
:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:21:45

@charlieharper [home, sweet home]:
Ki mondta hogy az UK nem szemetes?
Az még soha nem volt itt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:24:14

@maxval a gondolkodó birca:
Az én kis fatornyos falumban mikor én jártam iskolába egy 30fős osztályban volt 3-4cigány. Most is ez az arány csak fordítva.

2014.04.21. 14:24:29

@Papagály: sajnos vitorlasorak nem lesznek ingyen. Ha lesznek is, az az USA rendszer lesz, amit Europa nem fogad el. Az USA hajosbizsga allitolag nagyon egyszeru es Europaban nem elismert, mert azzal nem tudnal egyedul vitorlazni. Az igazi vitorlas vizsga a "Day Skipper", amire kaphatod a ICC-t (int'l certificate of competence), ezt gyakorlatilag egesz Europa es a Karib terseg elfogadja es barhol berelhetsz vele vitorlast.

2014.04.21. 14:25:26

@maxval a gondolkodó birca: Lehet, én csak azt láttam Pesten az Ecseri metrónál lévő templomnál hogy egyre több ember jár oda, én meg 20 éve arra közlekedek, már amikor Mo-n vagyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:25:55

@rezsöatya:
Nédd mán vízszintesen nőnek a fák...
:))))))))))))))))))))))

2014.04.21. 14:27:12

@QUERCUS(a favágó): Falun elvárás, persze, na de Pesten is?

rezsöatya 2014.04.21. 14:27:34

@QUERCUS(a favágó): leginkabb matricakat tudnek... minden reggel latok lapos rokakat, borzokat, ozeket, sunit, mokust egyebet... :-(
Es elsiratom oket es duhos vagyok a "gyilkosaikra", MIERT???!!! Minden auton van fek! Masfel millio km es 100 ezer merfold van mogottem, soha allatot nem utottem el! Na jo egyszer Mo-on egy szarvast Trabanttal... a szarvasnak nem lett baja, a trabi totalkaros lett. Es akkor is nekem volt lelkiismeretfurdalasom...

2014.04.21. 14:28:26

@diggerdriver: M.Peti mondta. Es a Zolika is mondta, hogy naluk nincs gond a szemettel. Lehet, hogy a hazi szelektiv gyujtesre gondolt.
@Papagály: szerintem sokkal szemetesebb az orszag, mint Magyarorszag, de meg Algiers sikatorainal a piac mogotti resz is tisztabb, mint a City of London.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 14:28:27

@Turchi:

Ez önmagában pozitívum. Ismétlem: aki elmegy egy nagyvárosban templomba az érdeklődik is a téma iránt. Hiszen ha csak látszatvallásosságról van szó, ez megoldható templombamenés nélkül is.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.21. 14:28:57

@charlieharper [home, sweet home]: így van pl én is dolgozom... És ma egész jó idő van, tegnap meg hideg, esős volt, természetesen... :-(

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.21. 14:28:57

@charlieharper [home, sweet home]: így van pl én is dolgozom... És ma egész jó idő van, tegnap meg hideg, esős volt, természetesen... :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:29:28

@maxval a gondolkodó birca:
Jaaa 40év alatt fordult meg az arány.
Jó, az igazsághoz hozzátartozik amit te mondtál hogy sokan a környező falvakba áthordják a gyereküket.

Quercus a favágó 2014.04.21. 14:30:03

@diggerdriver:

Mer az angol ebben is különc!!!!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.21. 14:30:18

@rezsöatya: az a gally lebomolva lesz kesobb az erdo taplaleka...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:32:21

@charlieharper [home, sweet home]:
Ebben egyetértek én is, Magyarországnál mindenképp szemetesebb.
Már az első korai posztomban megírtam hogy két dolgot nem szeretek Londonban a buszokat meg a szemetet.

rezsöatya 2014.04.21. 14:32:59

@diggerdriver: fekudj a monitor melle...!
(nem tudom, mi lelte, amikor feltoltottem, meg rendes allokep volt...!)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 14:33:09

@Papagály: Nem akarok altalanositani de en ugy vettem esze az echte angolok sokkal szemetelosebbek mint a legtobb bevandorlo.

Errefele peldaul a lengyel fiatalok imadnak kijarni a parkokba inni. Ezt az angolok rendszerint szova is teszik mert ugye nekik abszolut nincs benne a kulturajukban a kozteruleten eves-ivas. Azt viszont altalaban elfelejtik hozzatenni hogy ezek a lengyel fiatalok szinte soha nem hagyjak ott a szemetet maguk utan. Mindig elviszik a sorosdobozokat a legkozelebbi kukaig. Lehet hogy csak a mi kornyekunkon van csupa green peace-s lengyel diaszpora, de ketlem.

Klasszisokkal rosszabbak szemeteles teren mint az atlag magyar szerintem.

@Pink Petsch: Ugyanmar, a szekerce univerzalis eszkoz. Az eszak-keleti magyar svajci bicskaja. :) Mindenre hasznalom. Krumplit is azzal pucolok. Igaz kicsit szogletesek lesznek, de marha gyorsan lehet vele haladni. :)

rezsöatya 2014.04.21. 14:34:50

@Babette_: igen ezt tudom, de akkor is kezelni kell, hiszen nem mindegy, hogy mennyi az a lehullott gallymennyiseg. Majd olyat is fotozok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:36:07

@QUERCUS(a favágó):
Mindjárt keresek pár képet egy kis erdőről amin keresztül jártam dolgozni a Moor Park-i metróállomás mellett. Nem nagy talán 2hektár az egész.
Rengeteg fa van benne kivágva és otthagyva. Néhány óra alatt többszáz mázsát lehetne összegyűjteni de hagyják természetes úton lebomlani.
Csodálatos nagy gévagomba telepek voltak rajtuk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 14:36:24

@charlieharper [home, sweet home]: "M.Peti mondta. Es a Zolika is mondta, hogy naluk nincs gond a szemettel."

Akkor ezzel ma be is bizonyitottuk a parhuzamos univerzumok elmeletet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.21. 14:37:43

@diggerdriver:

Ez a gettósodás folyamata. Más országban is így megy ez.

A folyamat öngerjesztő:
- a nemkívánatosnak tartott emberek aránya növekszik,
- aki tud, elköltözik, más iskolába adja a gyerekét,
- aki nem tud elköltözni, más iskolába adni a gyereket, az meg kénytelen még inkább a nemkívánatosnak tartott népesség között élni.

Az angol szakirodalom "white fight" néven ismeri ezt.

rezsöatya 2014.04.21. 14:38:26

@diggerdriver: ja kerlek, London es az angol videk ket kulon orszag! Latnad az "echte" angol falvakat! Ott veletlenul sincs szemet!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:39:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igen ez az én tapasztalatom nekem is.
A lengyel egy érdekes náció. Fixa ideája hogy az utcán kell sörözni.
Csoportosan isznak az utcán. Na itt már beolvadtak mert otthagyják a dobozokat ahol isznak.

2014.04.21. 14:40:21

@Turchi: a zsinagogaval ugyanez van. Szuleim ateistak, megis minden Rosh Hashanah es Yom Kippurkor mennek le pletykalni. Ok meg mind jobbak, mint az izraeli turistak, akik szembe vakuzzak a rabbit a Torah olvasasakor.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 14:40:54

@rezsöatya:
Jóvanna nem mindenki olyan szerencsés picsagyümölcs mint te...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 14:41:08

@rezsöatya: Ezek szerint az atya is egy masik dimenziobol ir? :) Nem is tudtam hogy az internet atmegy a fereglyukakon keresztul (Morgo, elore is elnezest! :D).

Legalabbis itt, a West Midlands-en a falvakban is rengeteg a szemet.

2014.04.21. 14:41:43

@rezsöatya: na, ne viccelj! En is falun lakom. Vagy ahogy Kartarsch irta, parhuzamos univerzumok

33621 2014.04.21. 14:46:07

@klappol: Tősgyökeres cívis már 50 éve. Eddig csak téged tudtalak itt beazonosítani Debreceni ként, meg Macamucát aki Földesi de már valahol talán Komáromba lakik.

2014.04.21. 14:54:11

@QUERCUS(a favágó): @charlieharper [home, sweet home]: @maxval a gondolkodó birca:
Vallás témában olyannyira nem vagyok képben hogy mindent elfogadok amit írtok :-)

Torrera (törölt) 2014.04.21. 14:54:37

@diggerdriver:

tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/25/a-spanyol-idegenlegio/ Nagyon jol leirja milyenek.

Viszont, siman elengednek, nem birsagolnak hacsak valami nagyon csunyat nem csinal az ember :)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.21. 15:00:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: én városban, nem messze tőled, de még egy ilyen szemetes város nincs is!!

2014.04.21. 15:04:08

@Torrera: jo, hogy itt vagy. Hogy Spanyolorszagrol is beszeljunk... Miert nincs arra minden hazteton solar panel? Vagy vizmelegito?

M. Péter 2014.04.21. 15:10:39

@maxval a gondolkodó birca: Attól nem fél, hogy akkor rabolják ki,amikor éjszaka nyitva van?

adg 2014.04.21. 15:13:17

@QUERCUS(a favágó): Erdők, na pont ma voltunk megnézni a város szélén egy kis maradék bozótos-dzsungeles parkot. Ebben az a lényeg, hogy már csak egy kevés eredeti dzsungel van a környéken, ez itt egy kicsi ebből. Másik része bozót. Quercus nincs benne valahogy. Ez nem úgy dzsungel, mint az Amazonas mentén, csak annak hívják.
Lehet röhögni, íme az "erdő" Darwin szélén, így az esős évszak végén, ha érdekel ilyen is. Külön nagyon tetszett nekünk tetszett az avar.
plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums/6004728424485033313
Szerintem itt sem teremne sok munka Neked :)
Sajnos néhány kicsit homályos, mert szerencsétlen fényképezőgép már kapott ezt-azt, és csak optimális körülmények közt csinál jó lépeket...

M. Péter 2014.04.21. 15:14:25

@charlieharper [home, sweet home]: Valamilyen törvényben megszabott alapterület fölött vasárnap csak 6 órára nyithatnak ki a boltok.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 15:14:34

@M. Péter: de, csak akkor tud róla, nem pedig a reggeli nyitáskor szembesül a ténnyel, tudod te milyen sokk egy betörést felfedezni? főleg ha a rendőrök téged, mint tulajt potenciális gyanúsítottként is kezelnek, én tudom, nekünk mindhárom telephelyünkre bementek anno, persze egyik sem lett meg, ami szerencse, így fizetett a biztosító

Torrera (törölt) 2014.04.21. 15:16:20

@charlieharper [home, sweet home]:

Regi hazakon muanyag viztartalyok voltak/vannak, azokban melegszik a viz, multszazadi solar-modszerrel :)

Aztan jott a kozpontositott vizvezetekezes-csatornazas, es a viszonylag olcso aram, es a 60-70-80-as evekben epult tombhazak, amikor meg ez a technologia nem volt.

A 2000-es evekben epult hazak meg ha tarsashaz is, a teton lakasonkent fent van a napelemmel mukodo boyler, ami akkor kapcsol csak aramra, ha nincs eleg napfeny.

Egyre tobben keresik-szereltetik be a napelemeket, sot szelkereket is egyenileg allitanak, azonban kijott egy idiota torveny, amit el is fogadott a parlament, ha sajat aramot ermelsz, havi dijat kell fizetned bunteteskeppen az elektromos muveknek, mert nem veszed oket igenybe.....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 15:20:35

Spanyolok amugy meg igy is eleg jol allnak az energiapolitikajukat nezve. Az elsodleges energiaforrasuk a szel (a vilagon az elsok voltak amugy, akiknel a szelturbina az elsodleges energiaforras).

Persze ettol fuggetlenul nehany vizmelegito elferne a tetokon. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 15:21:35

@adg [Au, Darwin]:
Kurva jóóóóóó.
Imádnák ott lenni.
A 8-as képen az egy Talegalla tyúk fészek?

Torrera (törölt) 2014.04.21. 15:22:55

@charlieharper [home, sweet home]: Az....A szelkerekek allnak Zaragoza kornyeken, amikbol van az "orszagos" aram. Kethavonta van aremeles mert kozlik, hogy nincs aram, keveset tudnak eloallitani....

Itt is megy a hulyeseg rendesen...

De, egyelore csendben maradhatunk, mert a havi villany meg mindig csak 70 euro korul van, fozes, mosogep, futes, klima, minden benne van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 15:23:30

@Torrera:
Magyarul, fizetsz a napfényért.
Okos...

2014.04.21. 15:24:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nem Cordoba kornyeken van egy nap solar telep? Vagy azt csak epitik?
@Torrera: mivel futotok? Gaz?

Mrs. Clayton 2014.04.21. 15:25:03

@charlieharper [home, sweet home]: mondjuk részben érthető ám a dolog, ugyanis ott egy erőmű, ami termeli az áramot, na most ha a lakosság meg a gyárak nem veszik át, akkor mit csináljanak vele? a szekrénybe mégsem rakhatják, ha egyszer csak elkezdenek kevesebbet termelni, mert csökkent az igény, de egyszer csak nem süt se nap, és nem fúj a szél, akkor meg megterhelik a hálózatot és kimaradás lesz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 15:25:11

@Torrera:
Ennyit a környzetbarát zöld "ingyen" energiáról.

Torrera (törölt) 2014.04.21. 15:28:27

@charlieharper [home, sweet home]: Villannyal futunk, leginkabb klimaval, a haloszobakban energiatakarekos villanyradiatorok vannak.
De itt ha nem futesz semmit, 13-15 fok van a lakasban, nekunk csak azt az 5 fokot kell hozzaadni, hogy megis azert normalisan erezzuk magunkat.

Ha a sajatunk lenne a lakas, mar lenne benne napkollektor, epp most nezegetjuk az arakat, mert elobb utobb szerenenk tanyara koltozni, oda csak az, futes, villany napfennyel-szellel mindenkepp.

Quercus a favágó 2014.04.21. 15:31:46

@diggerdriver:

Ezek szerintem az öreg, beteg fák, valószínűleg kidőltek.

@adg [Au, Darwin]:

Köszi. Klassz. Akkor ezek szerin ott is el fog jönni az idő, amikor csak fényképen lehet megnézni a "múltat".

M. Péter 2014.04.21. 15:34:04

@Jess G: Az nem sokk, ha késsel vagy pisztollyal fenyegetik?

2014.04.21. 15:34:07

@Jess G: most irta, hogy nincs eleg aram. Inkabb neznem az orszag erdeket hosszutavon, akkor pedig a napsutest nem adoztatnam meg.

@Torrera: az jo lesz. Merre neztek tanyat? Azt is finca rustica neven aruljak?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 15:34:36

@VHB: Hat nem tudom, en nem igazan latok piknikezoket errefele. Pedig videken vagyok.

De elsosorban arra gondoltam hogy soha nem latok az utcan setalo es menet kozben evo angolokat. Pedig nekem peldaul ez tok termeszetes, hozzaszoktam Pesten.

@charlieharper [home, sweet home]: Passz. Ennyire azert nem vagyok kepben. :)

Torrera (törölt) 2014.04.21. 15:36:11

@diggerdriver: Igen, sajna. Bar a problema alapvetoen az, amit Jess G irt, hogy az aramot dobozba nem lehet tarolni, de a megoldasokat nagyban befolyasolja a politika itt is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 15:37:09

@QUERCUS(a favágó):
Mindegyiken vágásnyom van.
Ez nagyon úri környék nem hiszem hogy engednének egy fát csak úgy kidőlni.
Viszont otthagyták mind.

adg 2014.04.21. 15:38:23

@diggerdriver: Hasonló. Inkább a gyöngytyúkra hasonlít, tán rokona is. Ez egy orange-footed scrubfowl vagyis "sárgalábú bozótcsirke" fészke, mi így hívjuk magyarul. Van nekünk is a kertben, nagyon szeretjük őket, minden reggelre szétkaparnak mindent, meg összeszarják az udvart. De legalább rémes hangja van. Akkora mint egy gyöngyös, és 7 méteres fészket is tud építeni. Folyamatosan teszi hozzá, vagy veszi el az anyagot belőle, hogy a tojások 29-35 fok közt maradjanak.

Papagály (törölt) 2014.04.21. 15:39:28

@rezsöatya: az amatőrök csinálják így...
maxval nyilván felment busszal a parkolóig. ;)

Papagály (törölt) 2014.04.21. 15:39:28

@rezsöatya:
"keves rendezett, karbantartott erdot latok. Mind ott van a lehullott szaraz gally az aljnovenyzetben."

ahol nincs száraz gally, az park, nem erdő. :)

Papagály (törölt) 2014.04.21. 15:39:28

@rezsöatya: az embereket nem érdekli az állatok jóléte (a pet ebből a szempontból nem állat, hanem családtag).
főleg nem annyira, hogy miattuk 20 mérfölddel lassabban menjenek.
ez van, ilyen a kultúránk. indiában pl. vannak másfélék (a dzsainák különösen: Jains also go out of their way not to hurt even small insects and other minuscule animals.), de a mi környékünkön mindenki szilárdan hisz abban, hogy az emberi élet bármely és bármennyi állati életnél értékesebb, fontosabb. mert az ember magasabbrendű, az isteni teremtés csúcsa, neki lett szánva minden az édenkertben, hogy használja. (persze, az utódok az "őrizze" szó jelentését kissé átértelmezték.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 15:39:49

@Torrera:
Valóban a legnagyobb probléma hogy áramot nem lehet tárolni.
erre lett volna megoldás a Bősi Vízierőmű csúcsrajáratása.
Az egyfajta energiatárolás.

Torrera (törölt) 2014.04.21. 15:40:20

@charlieharper [home, sweet home]: Cordoba kornyeken mindenkepp, vagy attol lentebb. Hat, a finca rusticaval az a baj, hogy nem igazan teheto koltseghatekonnya, mi parcelas-t keresunk, ahova kerheto epitesi engedely, hoszigetelt fahazat akarunk epiteni, allatok, es legalabb 2-3 hektar gyumolcsfa.

Hari Seldon 2 2014.04.21. 15:40:22

Itt is volt fára felfüggesztett tojás. Úgy látszik ez a latin népeknél elterjedt.

Szerencsére nálunk nincs az egyik "legutálatosabb" szokás, a húsvéti locsolkodás.

Tegnap este eszembe ötlött, hogy hátha mégis van, elvégre ez Lotaringia, gyakorlatilag itt a határ öt percre, mit tudhatom hogy mi van a németeknél. Kicsit megijedtem, mert a szomszédbácsival nagyon jóba lettünk mi is meg a lányok is, és miután nálunk három lány van, ezért reális veszélye volt.

Nekiestem az internetnek, hogy hol van locsolkodás, de nem volt nekem egyértelmű, hogy a németeknél van-e vagy nincs. Márpedig ha van, akkor sose lehet tudni, hogy nálunk van-e?
Például, Elzászban és Lotaringiában minden kicsit másképp van az ország többi részéhez képest. Itt ünnep a nagypéntek is, az ország többi részén nem.

adg 2014.04.21. 15:41:56

@QUERCUS(a favágó): Igen, ránő a város a környékre. De kintebb azért van bőven, azt nem fenyegeti semmi. Alig lakik itt valaki. Meg befelé a bozót sincs veszélyben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 15:42:05

@adg [Au, Darwin]:
Na. Arról beszélek. A madár amelyik feltalálta a keltetőgépet.
Több melója van vele mintha ráülne de a feltalálók útja mindig rögös.:)))))))))))))))))

2014.04.21. 15:44:12

@Hari Seldon 2: hirtelen elkepzeltem, hogy valaki le akarna locsolni a felesegemet. Es a felesegem valaszat is hozzakepzeltem :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 15:48:02

@charlieharper [home, sweet home]:
A leghíresebb orosz kölnivel a Krasznaja Voda-val.
Annak a szagára még a szkunk is vigyázzban állva tiszteleg:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.04.21. 15:50:42

@rezsöatya: mesebeli tajakon jarsz.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: szerintem is a Bukkben vannak a legszebb erdok.

A poszthoz: nagyon szeretem Kataloniat, ha tudnek spanyolul, Barcelona lenne az uticel. Foleg, hogy tesom is ott lakik.

Ha pedig husvet: zold erdoben jartam. :)

kepfeltoltes.hu/view/140421/20140421_150850_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2014.04.21. 15:50:58

@diggerdriver: szerintem le-taserezne.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 15:51:10

@charlieharper [home, sweet home]: hát az ország érdeke ugye erősen politikai jellegű kérdés, lásd a paksi atomerőművet,
míg No-ban állítólag lekapcsolják az erőműveket, addig Mo-n építenek egy blokkot
addig biztosan nem lehet átállni nap, szél és hasonló energiákra, amíg az ingadozó igényeket valami módon nem tudják kielégíteni, kezelni
No-ban vannak nagy folyók ahol vannak tározók, tehát ők ezt tudják kezelni, felteszem a spanyoloknál sem meg Mo-n sem ez a helyzet, ettől még haladhatnak arra, hogy szépen elterjed a napenergia és ha általános lesz és gyak. csak az ipari fogyasztókat kell kielégíteni, akkor már nem kell adót fizetni, ha nem használod a központi áramot

2014.04.21. 15:52:00

@Torrera: a segunda manon kerestem Mallorcan finca rusticat. De meg varok, remenykedem, hkgy megy meg lejjebb a piac.

Torrera (törölt) 2014.04.21. 15:52:28

A retteges foka husvet hetfon :D :D

Valljatok csak be, ezert valtottatok orszagot mindannyian :D :D

Mrs. Clayton 2014.04.21. 15:52:54

@M. Péter: de, de általában az emberek elképzelik, hogy majd ők személyesen milyen jól leszerelnék a rablót, és ilyen támadások amúgy is mindig mással és nem velük történnek

Torrera (törölt) 2014.04.21. 15:54:33

@charlieharper [home, sweet home]: Mallorca elegge felkapott hely, ott nem tudom, mennyire fognak esni meg az arak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 16:04:02

@diggerdriver: "Annak a szagára még a szkunk is vigyázzban állva tiszteleg:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) "

Hoppacska! Jol latum hogy ellotted eleted elso hunglish mondatat? Hat ezt is megertuk? Nyithatom a pezsgot? :D

2014.04.21. 16:04:09

@Torrera: igazsag szerint, vele szemben Valenciaval is megbekelnek.
@diggerdriver: 1,200 volt? Szerintem nem tul pozitiv. Van az a mondas "you can take the girl out of south africa but you cant take south africa out of the girl"

puhacica 2014.04.21. 16:05:30

@adg [Au, Darwin]: hu de betyarjo lehet a ti erdotok is! mik azok a barna gombocok?

Quercus a favágó 2014.04.21. 16:06:23

@diggerdriver:

Hát ha kisgyermek korod óta arra vársz, hogy egy sokkolóval lenyomjanak, akkor az.

Hari Seldon 2 2014.04.21. 16:06:58

@nyuszigonosz(D):
Merre fele laksz?
Mert azt simán el tudom képzelni, hogy a bajoroknál van ilyen, de mondjuk lehet, hogy északon már nincs.

adg 2014.04.21. 16:14:39

@puhacica: Az valami gyümölcs, de nem ismerem, így nem próbáltuk. Majd beazonosítom egyszercsak. Már gyújtjük a szagirodalmat a helyi florához.

Ja, a bicikli meg lehet, hogy nem látszik, de leégett. Elégett a fél kereke, meg a nyerge is. Nem szokásos látvány, nem tudom, mit vétett szegény. :)

adg 2014.04.21. 16:20:12

mármint "gyűjtjük" :)

Furos 2014.04.21. 16:29:44

@rezsöatya: Hat Atyam akkor erre ne gyere ahol en lakom mert bizony harakirit kovetsz el a sok matrica facan lattan.
Mondjuk azt megneznem hogy kerulod ki oket mert itt nagyon rafkosak, kifigyelik, hogy merre akarsz kikerulomanoverbe kezdeni es csakazertis eled ugranak. :)

puhacica 2014.04.21. 16:37:39

@adg [Au, Darwin]: most, hogy jobban negneztem azt a bicot, hat, tenyleg van baja. nem is ertem amugy az ilyet. milyen megfontolasbol hagy el valaki egy biciklit? plane egy ilyen helyen. :)

a gomboc valami citrusfele lehet, nem? a levelei alapjan legalabbis. bar nem vagyok egy nagy botanikus. :)

rezsöatya 2014.04.21. 16:41:43

@Furos: igen, elottem is ott futkosnak, sokszor elore, igy megyek 10-zel (Mph) de lelkem is van, mintsem elussem oket...

Shanarey 2014.04.21. 16:56:47

Spanyol ország rajta van a bakancs listán, de az a fahéjas borzalom nem az igazi.
Nem lehetne a Spanyolokat megtanítani, a kürtős kalács gyártásra?
:-)

@charlieharper [home, sweet home]:

Itt az ASDA tényleg 24 órás, a Tesco viszont nem, de nem is állítja hogy 24 órás lenne.

morsels (törölt) 2014.04.21. 17:12:26

@charlieharper [home, sweet home]:
Van egy varos Newfoundland & Labradorban, amit ugy hivnak, hogy Dildo :-)

eddie1977 2014.04.21. 17:16:09

OFF

Mit jelent az, hogy valaki "országfelelős"?
Én ezt azóta nem értem, hogy megjelent ez a kifejezés.

Valaki megunta a magyar nyomort, elköltözött például Angliába. Ott bérel magának egy szobát, miközben még öt másik ember él a házban. Melót is szerzett, mondjuk árufeltöltő egy hipermarketben.
Havonta egyszer eljár sörözni a közeli kocsmába, és időközben azt is észrevette, hogy abban az országban nem a jobb oldalon közlekednek az autók.
Ezekről a felemelő tapasztalatokról aztán ír egy vagy két posztot.

Akkor ez az ember innentől kezdve "angliai országfelelős"?

ON

Shanarey 2014.04.21. 17:18:11

@diggerdriver:

Nem tárolni kell az elektromos energiát, hanem használni, ha nincs mire használni akkor elszállítani oda ahol szükség van rá.

Ezt kelet Európában a 70-es években már létrehozták.

Most is működik, annyi különbséggel hogy nyugatról is jön és néha nyugatra is megy a delej.

Nem hiszem hogy Spanyolország egész területén egyszerre napos az időjárás, és gondolom a környező országokra sem igaz.

Ez a "napfény adó" arról szól hogy van az a zseb ahonnan hiányzik az a pénz amit a lakosság nem az áramra fizet be.

Határátkelő 2014.04.21. 17:18:28

@eddie1977: Nem. Országfelelős az, aki vállalja, hogy ha valaki a bloghoz fordul azzal, hogy segítség kellene neki (például hogyan kell ügyintézni, mire vigyázzon, stb.), és kérdései vannak, akkor válaszol (ha tud).

Anno még voltak Fogadók is, ha egy-egy órára real time lehetett kérdezni az országfelelősöktől, ez sajnos elhalt, bár mindig szeretném visszahozni, remélem, egyszer sikerül is.

Szóval nem attól országfelelős, hogy ír 3 posztot, hanem attól, hogy segít és lehet tőle kérdezni.

Shanarey 2014.04.21. 17:22:48

@eddie1977:

Csak nem, megpályáznád az Ír országfelelősi címet?
:-)

Mr Long 2014.04.21. 17:37:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: MCR belvarosa, itt aztan lathatod. A parkok is tele vannak emberekkel ebed idoben, hetvegen grillezes ugyan itt.

Mr Long 2014.04.21. 17:39:27

@Jess G: Magyarorszagon minden kezdemenyezest elvereztetnek, ami arra iranyul, hogy energia tarozokat hozzanak letre ezekhez az energiaforrasokhoz.
Kulonben atom rulez, szellel a vitorlasok hasitsanak!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 17:47:10

@Mr Long: Akkor csak nalunk ilyen savanyuak es unalmasak az angolok. :)

"Kulonben atom rulez, szellel a vitorlasok hasitsanak!"

En alapvetoen nem vagyok atom-parti, ezt viszont egy baromi jo otletnek tartom. Ennek is vannak hibai, de mar egy fokkal jobb mint a szarazfoldi.

gizmodo.com/floating-nuclear-reactors-might-make-more-sense-than-yo-1563779767

nyuszigonosz 2014.04.21. 17:47:54

@Shanarey(SCO): Jé, Rubik kockám megint van, de rendesen összerakni azt sosem tudtam. :-) Egy oldalat igen és annyi volt. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 17:48:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem tudom de én a büdösborzot gyerekkorom óta szkunknak ismerem.

Muscari 2014.04.21. 17:50:43

@charlieharper [home, sweet home]: en teljesen egyetertek veled, London is borzaszto szemetes. Az utcankban egy honapban egyszer szedik ossze a szemetet. Van ahol meg sosem, utak mellett, toltesek oldalaban stb.
Persze vannak helyek, pl a Primrose Hill, ahol minden nap latom az utcaseproket. Csak hat en nem ott lakom sajnos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 17:54:14

@Shanarey(SCO):
Nálunk a Tesco is meg az ASDA is állítja hogy 24órás de egyik sem az.

2014.04.21. 17:56:06

@Muscari: csinaltal kenyeret a kenyersutodben?mhogy sikerult? En meg mindig benazom. Ha sikerult neked, akkor leirnad, hogy mit hasznaltal itteni dolgokbol?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 17:56:34

@nyuszigonosz(D): Az emberek 90%-a ugy rakja ki a rubik kockat hogy egyszeruen utananez, hogy kell kirakni. :) Van ra tobb ismert algoritmus is. Az egyiket begyakorlod es egyszeruen csak alkalmazod. :) Nagyon keves ember tudja teljesen onalloan, magatol kirakni a rubik kockat. Az utolso par kockat a helyere forgatni fejbol... ahhoz eleg komoly terlatas es memoria szukseges.

@diggerdriver: Utananeztem es ez tenyleg egy szinonima a buzosborzra. Erdekes mert soha eletemben nem hallottam meg elotte. :)

2014.04.21. 17:58:05

@morsels: volt humorerzeke James Cooknak, amikor elneveztek a telepuleseket

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 17:59:10

@Shanarey(SCO):
Igen, igazad van de a nappali-éjszakai fogyasztásigény közötti különbség mégis probléma.
A csúcsrajáratás ennek egyikfajta megoldása.

nyuszigonosz 2014.04.21. 17:59:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Sosem néztem utána, hogy kell kirakni, mert valahogy azt gondolom, hogy az már nem ér. Érted, hogy vagy sikerül, vagy nem, de legalább a saját nemsikerülés. :-))

2014.04.21. 18:00:34

@eddie1977: igen, pontosan ezt jelenti a UK orszagfelelos. Hiszen az osszes magyar bevandorlo igy el a UKban. Sot, a lengyelek, szlovakok, litvan, lett, stb is az azsiakkal egyutt.
Hjajjjj

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 18:00:55

@Mr Long:
Csatlakozom az atomenergia pártiak táborához.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 18:07:42

Az a nagy budos helyzet hogy mi csak ketten lakunk a parommal amit most mar kezdek kellemetlennek erezni. Nem tudna valaki bekoltozni hozzank? Mondjuk ugy 3-an 4-en? Sorsolassal eldontjuk, hogy ki lesz a haloban es ki a nappaliban. Ugy erzem jelenleg nem felelunk meg a bevandorlokkal szemben tamasztott kovetelmenyeknek. :(

Jah, es valaki nem tudna melot szerezni? Tokmindegy milyet, de nyelvet azt nem beszelunk csak alapfokon. Ohhhh, es a kornyeken hol talalok magyar boltot?

(Megvolt minden vagy kihagytam valamit?)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 18:08:24

@nyuszigonosz(D): Leiras nelkul en sem tudom amugy kirakni. :)

Shanarey 2014.04.21. 18:19:54

@diggerdriver:

Nos éjszaka a naperőmű kategória nem működik, az energia felhasználási csúcs este van amikor a nép hazatalál a melóból és mindent felkapcsol a lakásban. Ám a gyárak éjszaka kevesebb energiát igénylenek, legalábbis ott ahol egy műszakos a munkarend. A szél energia felhasználás hely függő, mert nem mindenhol fúj sokat a szél. A napenergiára ugyanez érvényes, azzal az érdekességgel megtoldva hogy a Németeknél jó pár éven át erősen támogatták a magánházakra telepíthető napelemek megvásárlását a lakosság részére. Pedig az sem az a mediterrán környék. Az atomenergia jó hatásfokkal működik, ám a kiégett fűtőanyagok tárolása az, ami miatt ez nagyon nemszeretem dolog a világban. A kiégett fűtőanyagokat jó pár száz évig kell tárolni amíg lecsökken a sugárzása arra a szintre amely már nem veszélyes a környezetre. Ám a fűtőanyagok amelyek frissen bekerülnek az atomerőműbe, nem használhatóak sokáig, vagyis egyre több elhasznált de még veszélyes kiégett fűtőelem lesz, és ez az a probléma amelynek még nincs igazán jó megoldása.

Shanarey 2014.04.21. 18:23:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Kihagytad azt hogy nem szereteted a külföldieket, ezért csak olyan helyen akarsz dolgozni ahol csak angolok(fehér) vannak.
na meg hogyan lehet megoldani a Magyar TV adások vételét, mert Echo TV és Barátok közt nélkül nem élet az élet

blackhairlady 2014.04.21. 18:25:37

@rezsöatya: Itt az USAban a husvet hetfo nem unnep, ugy hogy iskola, munka, egyeb hetkoznapi elfoglaltsag, ugy mint hetfoi nagytakaritas:((((( Viszont mar reggel 7-kor 20 fok volt, delutanra 26-28 fok korul lesz.

blackhairlady 2014.04.21. 18:26:19

@rezsöatya: Ja, es meg azt akartam irni, hogy nagyon jo ez a kep, olyan sejtelmes, kicsit misztikus, ijeszto, nagyon tetszik:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.04.21. 18:28:11

@Mr Long: Igen, Visegrád mellett terveztek egy gravitációs csúcserőművet építeni, de az is elhalt még a jóváhagyási fázisban.

Az erőművi nagyságrendű akkumulátoros elektromos energia tárolás jelenleg a leginkább kutatott terület az energetikában, és a legnagyobb eredmény is ezektől a tárolóktól várható. (pl 1,000,00 Toyota Prius a hálózatra kötve)

Az egyik ilyen megoldás a az olvasztott só tartály. 500-600 fokon tartják a sót és hőerőműveket hajtanak a csúcsidőben vele.

blackhairlady 2014.04.21. 18:30:39

@Cascabel: Remeltem, hogy irsz ebbe a posztba, mert a tegnapiba nem lattam valaszt. Orulok, hogy kicsit jobban vagy, jo hogy elmentel a dokihoz, legalabb kiderrult, hogy mi okozta a rosszulletet. Es valoban jobb mint az amputacio. Erre szokta mondani szegeny apukam, hogy meg megmaradsz, de normalis mar nem leszel:)))))
Vigyazz magadra!

blackhairlady 2014.04.21. 18:32:07

@QUERCUS(a favágó): Vagy tancoljon. De az meg porzik:))))))))
Bocsi Rezsoatya, nekem tetszett a versed, en lennek a mecenasod ha lenne sajt penzem, de sajna a Zuram orzi a pancelszekreny kulcsat:))))))))

2014.04.21. 18:32:09

@ctboy: errol van cikk, amit be tudsz linkelni?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 18:34:29

@ctboy: "Az egyik ilyen megoldás a az olvasztott só tartály. 500-600 fokon tartják a sót és hőerőműveket hajtanak a csúcsidőben vele."

Jaja, eleg jo kis cuccok. Nekunk is van egy ilyen prototipusunk Izraelben. Napenergiaval olvasztjak meg a sot (tukrok parabola alakzat menten, es egy soval teli torony a fokuszpontban).
De a pilotak mar sirnak hogy elvakitja oket a tukrok csillogasa.
Meg ha a fokuszpont kozeleben a sugarakon at repul a madar, akkor instant elkeszul a "chicken hot wings" mar a levegoben.

blackhairlady 2014.04.21. 18:35:48

Az a sajtos fahejas bundas kenyer a posztban igen jol nez ki, szerintem en is kiprobalom. A tengerpart meg gyonyoru. Bar nekem mindegy milyen csak tenger legyen, imadom!
En biztos kimennek a tomegbe a turastak koze, mert annak annyira jo hangulata van, hompolyog a tomeg, mindenki vidam, egy nagy zsibvasar az egesz, en nem hagynam ki.

klappol 2014.04.21. 18:38:39

@diggerdriver: Te hallod ez az avatár nagyon ocsmány. Mi lett az ízléseddel? :))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.04.21. 18:41:13

@blackhair-lady:
Ami nekem erre eszembe jutott, azt inkább le sem írom.
:-)

nyuszigonosz 2014.04.21. 18:41:33

@Shanarey(SCO): Most meg nagyon sok nap elem park nö ki szinte gomba módjára a földböl, itt is a város körül mindenfelé meg egy rakás széltorony.
Az áram egyelöre nem olcsóbb, söt drágább is lett, merthogy ezek óriási összegekbe kerülnek elöször, meg persze a fenntartásuk is.

Meg az az áramot transzportáló "Energia út" építése, ami hozná az állítólag sok sok áramot a tengerben lévö szél parkokból, na az most egy terv, csak sok az ellenzöje is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 18:42:31

@ctboy:
Az lett volna a csúcsrajáratott erőmű de a Bősivel együtt politikai okokból kihátráltak belőle.
Éjszaka felnyomták volna a vizet egy hegytetőre nappal meg gravitációsan visszaengedték volna a turbinákra a nappali megnövekedett igény kielégítésére.

Shanarey 2014.04.21. 18:43:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

A madarakat el lehet zavarni, a repülők leszálló útvonalába pedig nem illik ilyet építeni.
:-)

blackhairlady 2014.04.21. 18:43:24

@Cascabel: Itt amerikaban a legelso a biztositas ellenorzese. Kanadaban nem? A nagyobbik lanyomnak vesemedence gyulladasa volt tavaly, allni, ulni , semmit nem tudott, de addig orvos nem nezett ra amig a biztositasat le nem ellenoriztek. A vegen megkerdeztem az orvost, hogy ellattak volna-e akkor is ha nincs biztositasa, azt felelte, hogy persze, nekik a beteg az elso. Aztan megkerdeztem, hogy a felajult lanyomat miert csak feloras kikerdezes utan latta el ha neki o az elso, erre mar nem tudott felelni. Na akkor en is egy hisztis p@csa voltam.

klappol 2014.04.21. 18:43:33

@Shanarey(SCO): Csak az a kérdésem, hogy honnan az ötlet? miért csak most? A világ tudósai miért nem korábban jöttek rá? Ez mind a felgyorsult élet hatása, vagy be vagyunk kódolva?

blackhairlady 2014.04.21. 18:46:17

@rezsöatya: Mondom en, hogy elkezdem gyujteni a penzt, mindketten meggazdagszunk ha igy folytatod. Lassan mar egy egesz kotetre valo versike osszegyulik:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 18:46:47

@klappol:
Mi a problémád? Egy húsvéti nyuszi van rajta gyönyörűséges sonkákkal.
A tojásaidat tedd hozzá te.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.04.21. 18:47:34

@nyuszigonosz(D):

A távvezetékek nem igazán emberbarát kategóriák, emiatt azok mellé nem jó ötlet építkezni. Ám ez kikerülhető ha akarják.
Na és itt lépnek be a dologba az "ellenzők"

Magyarországon is vannak ellenzők, bármire.

Az egyik ilyen "ellenzőt" most perli szét az Audi.
A hülyéje két ellenzés között zsarolni is próbált, ám felvették a beszélgetését.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 18:48:29

@klappol: Na most mi bajod neked is az avatarral? Nem azt akarod mondani, hogy utálod a kövér , hájas, gusztustalanul folyós husikat?! Van rajtuk mit fogni!!!! /Röhög/

blackhairlady 2014.04.21. 18:48:40

@**mimi**: Mimi, nem jottel, igy elfogyott a maradek kaja is. Esetleg ha sietsz, egy kis Tiramisu es almaspite meg jut:) az almaspitembe beleborult a doboz tejfol veletlenul, hat olyan isteni omlos lett a tesztaja mint meg soha. Hiaba, a legjobb receptek a veletleneknek koszenhetoek.

klappol 2014.04.21. 18:48:59

@diggerdriver: Az tuti, hogy van sonka, de én nem teszek hozzá semmit. A hölgynek a fotón van mutogatni vágyása, ha ez nem beteges??? ........inkább beteges :)))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.21. 18:49:56

@QUERCUS(a favágó): Somogyba ne menj, ott max 70ezerert talalsz melot:(

klappol 2014.04.21. 18:50:42

@sodalisO [eng]: De azt akarom mondani. Ezt még meg se lehet fogni, csak Digger gépeivel :D:D:D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 18:51:25

Amúgy valaki megmondaná a poszt alatti első képen mik azok a lószarszerű kerek bigyók a tányéron ? Valami kaja ? :-D /tetteti a hülyét, nyelvet nyújt/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 18:51:51

@sodalisO [eng]:
Ugyehogyugye?
Ha mellényúl is fog valamit és ott hajtogat rajtuk pinát ahol akar.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.21. 18:54:22

@ctboy: igen, erre gondoltam, ami az utolso cikkben van. Granadanal, rosszul emlekeztem fent ott Cordobat irtam. Habar aranylag kozel van egymashoz a ketto varos.
Ha Spanyolorszagban mukodik, akkor gonolom majd atveszi Arizona es a tobbi napos allam is. Olvasom tovabb

blackhairlady 2014.04.21. 18:56:59

@sodalisO [eng]: En kiprobaltam, az elmult 4 karacsonybol haromban rovidgatyaban diszitettunk a haz korul. Nagyon erdekes volt, nekem szemely szerint jo erzes volt, mert imadom a meleget, gyulolom a hideget, pont amire mindig is vagytam:) Egyaltalan nem szallt el az unnepi hangulatom, nekem ahhoz nem kell hideg:)

klappol 2014.04.21. 18:57:37

@sodalisO [eng]: Ha megnézed a tál mögötti prospektus képét, azon azt a sajtot reklámozzák borhoz.

blackhairlady 2014.04.21. 18:58:49

@QUERCUS(a favágó): "Összesen 1 hektár van. És mozgatható. Mindig oda húzzák, ahol gyilkosságot terveznek."
Na ezen besirtam:)))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 18:58:56

@diggerdriver: Háááát, engem a p@a sosem hozott lázba, nem tudok ez ügyben nyilatkozni, de látványnak valahogy a normális, hagyományos, megszokott méret sztem sokkal gusztább, ráadásul nincs is vele annyi meló, nem kell hajtogatni!!! / okoskodik/
De, hát ....kinek, mi , /hangosan gondolkodni kezd...bár ne tenné/ nekem sosem jutna eszembe egy hájas @-ról, hogy milyen jót lehetne rajta gyurmázni, dagasztani! /röhög/

klappol 2014.04.21. 18:58:56

@diggerdriver: Te se vagy 100- as b@mmeg, röhögés ezerrel :D :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.04.21. 18:59:24

@blackhair-lady: hagggyjamaaaa! Te is kezded? Nem hagyjatok kibontakozni lirai ambicioimat! :-))))

eddie1977 2014.04.21. 18:59:35

@Shanarey(SCO): Isten őrizz! Határátkelő válasza alapján ezek szerint az "országfelelős" olyan, mint a lelkes úttörő, és segít a kérdéssel hozzá forduló honfitársaknak.
Mivel a magyarok többsége a segítségért cserébe általában annyit sem szokott mondani, hogy "köszönöm", így én majd akkor fogok segíteni egy másik magyarnak, ha piros hó esik.
Szóval ez a tiszt nem nekem való.

eddie1977 2014.04.21. 18:59:35

@diggerdriver: Na szóval...
Néhány poszttal ezelőtt kiderült, hogy mi nem pendülünk egy húron.
Ismét megkérlek arra, hogy ha lehet, akkor ne szóljunk egymáshoz.
Én nem kajálom a jópofi stílusodat, és a legkevésbé sem érdekel, hogy mi a véleményed rólam, szóval próbálj meg hanyagolni!
Ha írok valamit, biztosan nem neked írom, így azon nyugodtan át is ugorhatsz.
Köszönöm a megértésedet!

eddie1977 2014.04.21. 18:59:35

@charlieharper [home, sweet home]: Én nem állítottam egy szóval sem, hogy az összes magyar így él Angliában.
Az viszont feltűnt, hogy az "országfelelősök" semmivel sem tudnak többet másoknál, legfeljebb azt hiszik magukról, hogy igen.

klappol 2014.04.21. 19:00:20

@sodalisO [eng]: Csak zokogok a röhögéstől, amiket írsz :D:D:D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 19:00:56

@klappol: sajt ?? / pfujjog, de röhög/ , annyira ronda, tökre olyan mint a lószar...mondjuk ettől még lehet finom, de nekem fontos a látvány is, az csinál legelőször kedvet az evéshez, na ja, meg az éhségem persze! :-)

rezsöatya 2014.04.21. 19:01:56

@sodalisO [eng]: gondolom, Te veknyabb vagyol. Szerintem csak irigykedsz! Ha valaki szeret, igy is szeressen! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 19:03:14

@blackhair-lady: Hehe, tuti muris lenne az első alkalom, bikiniben énekelni, 40 fokban a mennyből az angyalt!!! :-D

klappol 2014.04.21. 19:04:08

@sodalisO [eng]: Ha nem ilyen alkja lenne szerintem is gusztábban jönne le az agyamba, de szeletelve már jobban néz ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 19:08:11

@sodalisO [eng]:
Én ha nő lennék le se venném magamról a kezem:))))))))))))))))))))))))))))))

Amúgymeg:

kepkezelo.com/images/mjnrv0yijma1hj2ezx4v.jpg

blackhairlady 2014.04.21. 19:08:30

@charlieharper [home, sweet home]: A svajci Alpokban amikor felmotoroztunk a tetejere, a mammut fenyok fogpiszkalonak tuntek, a homerseklet meg meterenkent csokkent tobb fokot. Gyonyoru es ijeszto volt egyben.

Shanarey 2014.04.21. 19:09:18

@eddie1977:

Részemről fogalmam sincs ki az itteni országfelelős.
Ám amikor először erre jártam, nekem egyértelmű volt a szó jelentése. pedig én még abban a korban szocializálódtam amikor az ilyen "felelősök" egyet jelentettek a feljelentős, avagy a beépített ember kategóriával. Csak a név volt más akkor a megnevezés a "..........bizalmi" volt.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 19:10:37

@rezsöatya: Képzeld el, véknyabb vagyok!! Biztos lehetsz abban, ha ilyen kövér lennék, fejen állnék és napjában többször nyakon fo@nám magam és addig mennék míg el nem hagynám magam örökre./ csúfondárosan vigyorog/
Rengeteg kövér munkatársam volt, imádtam amikor elkezdték magyarázni, hogy :-" Jaj, nem is értem, nem eszem semmit, de még a levegőtől is hízok-, és mártír arccal ropogtatták a kétszersültet......majd az egyikhez délután, munka után váratlanul betoppantam, hát mit látok, a hazug disznója, a konyhában a túzhely előtt, kezében egy 6 méter vastag házi kenyér rajta 2 DB kapitális méretű vastag zsírtól csöpögő rántott hús...és azt zabálta, annyira tele volt a szája, hogy köszönni sem tudott......erről ennyit !!!! / Flegmán röhög/

Mrs. Clayton 2014.04.21. 19:10:52

@Mr Long: én nem foglalnék állást, de talán háztartásnak jó az alternatív míg gyárakat nyilván erőművek tudnak kiszolgálni, az tény, h nekem Mo-n volt napkollektorom a medencére meg a hmv-re, akkor kiszámoltam, h kb a büdös életben nem térül meg soha,mert annyira drága volt, pedig mi még olcsón vettük, kb 3 milla volt a 7-8 kollektor+a vezerlés meg a tartály és a beépítés, akkor tájt nézegettem a geotermikus fűtést is ami olyan 10 millió lett volna, ami kb 50 év alatt jött volna vissza
az új házam A+-os energiaosztályú, a szigeteléssel sokkal jobban jártam, sokat gondolkodtam azon, hogy ha passzívház lenne megérné-e, de az meg a szellőztetésen bukott meg, mert az sem olcsó és árammal megy

Shanarey 2014.04.21. 19:11:16

@sodalisO [eng]:

"Mennyből az angyal, eljött és azt sem érti hová került mi ez az egész. Mennyből az angyal eljött hogy segítsen, de úrrá lett rajta a kétségbeesés."

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 19:12:56

@diggerdriver: Hát van idő amikor szükség is van a kezünkre apukám!! Finciművek ruleez!!! :-))/Szamárfület mutat!/ .-D

Shanarey 2014.04.21. 19:13:15

@diggerdriver:

Na ez a kép már korrekt.
Az avatarod szerintem azért van hogy ne akarj locsolni menni sehová.
:-)))))))))))))))))

Mr Long 2014.04.21. 19:13:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mi a baj? Nem hiszik el a magyarok, hogy mit dolgozol itt?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 19:16:11

@Shanarey(SCO): Ezt a nótát még így ebben a formában nem hallottam! :-) /kuncog/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 19:17:33

@eddie1977:
Ez a blog egy nyilvános fórum. Bárki írására bárki reagálhat szerintem.
Még olyan hülyék is előfordulnak itt akik a másik mondanivalója helyett annak rossz helyre kitett írásjeleit kritizálják.
Tehát.
Nekem a bloggazdán kívül senki nem mondhatja meg hogy egy nyilvános kommentre reagáljak vagy ne.
Ha valaki kurvának áll akkor ne csodálkozzon ha megbasszák.
Ha írsz ide fogadd a kritikákat annál is inkább mert pont te vagy és voltál az aki kéretlenül minősítette mások helyesírását.
Szóval pofa súlyba Mr Negatív Hullám.

2014.04.21. 19:17:43

@eddie1977: a UK posztokhoz szerintem mar nem igen kell orszagfelelos. UK, Hollandia, Nemetorszag, Svajc, ezekrol a orszagokrol mar mindent elmondtak itt. Ha mondjuk Szloveniarol vagy Singaporerol lenne szo, ahonnan meg nem jott sok poszt, ott lenne ertelme.

**mimi** 2014.04.21. 19:20:33

@sodalisO [eng]:
nagggyon hülleeeeee:)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 19:21:14

@sodalisO [eng]:
Női nemiszerv 4betű.
Vízszintes vagy függőleges?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.21. 19:21:59

@charlieharper [home, sweet home]: Ezt a kepet tegnap toltotte fel a lanyom a gepemre, tavaly Memorial daykor keszult, a sogorom hajojaval szaguldoztunk kicsit. nagyon klassz volt, kar, hogy kozben eladta, szivesen toltottem volna az iden is itt a majus veget:)
www.kepfeltoltes.hu/view/140421/iPhone_285_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 19:25:06

@diggerdriver: pinaaaaaaaaaaaa , piiiinaaaaaaa !!!!
millió változatban kapható , fellelhető.....neked a tábori fapina változatot tudnám javasolni, garantáltan nem hisztis!!! .-DDDDDD
röhög mint állat/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 19:25:39

Igazán nem értem milyen avatarról beszéltek? :)))))))))))))))))))))))))))
Mi vaaan???

kepkezelo.com/images/qjnydahwwqvaapsv79x.jpg

blackhairlady 2014.04.21. 19:27:19

@charlieharper [home, sweet home]: En ha ott laknek, akkor latvanyosan, beoltozve narancssarga mellenybe, kesztyube, barna szemeteszsakkal a kezembe elkezdenek szemetet gyujteni egy belvarosi forgalmas helyen. De nem csak egy nap, hanem mondjuk egy hetig. Leginkabb amikor munakba menetel van vagy delutan amikor haza mennek az emberek. Kivancsi lennek, hogy reagalnanak, hova dobnak a szemetuket.

klappol 2014.04.21. 19:29:07

@diggerdriver: Na ez már jobb hangulattal bír :)))))))))))))) A dagi avatárod rossz hatással volt az étkezésemre, vagy is elment az étvágyam. :))))))))))))))

rezsöatya 2014.04.21. 19:30:18

@sodalisO [eng]: ha nem Vagy ilyen, akkor megkonnyebbultem...! :-)))

Shanarey 2014.04.21. 19:31:26

@sodalisO [eng]:

Ez sajnos nem a legjobb verzió, mert TV studió élő felvétel.

www.youtube.com/watch?v=newbnOwJi_Q

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 19:31:34

@klappol:
Ezen az avataron szereplő hölgy hozza meg az étvágyadat hogy az előző avataron szereplő hölgyön vacsorázzál.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

eddie1977 2014.04.21. 19:32:14

@diggerdriver: Félreértettél. Én nem akarom megmondani neked, hogy mit tegyél, vagy mit ne tegyél.
Csupán megkértelek valamire.
Az nyilvánvaló, hogy a mi beszélgetéseinknek csak piszkálódás lesz a vége [és akkor finoman fogalmaztam], ezért jutott eszembe az a bölcs gondolat, hogy talán figyelmen kívül hagyhatnánk egymást.
De ha neked jólesik, hogy időnként belém rúgsz egyet, akkor tedd azt.
Engem nem zavar.

VHB 2014.04.21. 19:32:57

@Jess G: "én nem foglalnék állást, de talán háztartásnak jó az alternatív míg gyárakat nyilván erőművek tudnak kiszolgálni"

Kéz a kézben járnak.
newsroom.jaguarlandrover.com/en-in/jlr-corp/news/2014/04/jlr_installs_rooftop_solar_panel_030414/

klappol 2014.04.21. 19:33:07

@diggerdriver: Fujjjj, te kis perverz :))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.04.21. 19:33:09

@sodalisO [eng]: hat Digger, ezt sem nekem mondtak! :-))))

blackhairlady 2014.04.21. 19:33:43

@adg [Au, Darwin]: Ezek nagyon jo kepek, en szivesen kirandulne ebben a dzsungelben, van hangulata:)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 19:37:03

@VHB: én ezt is ismerem, bár amikor még mi csináltattuk, akkor még nem lehetett visszatermelni áramot a hálózatra, ma már azt is lehet, ettől függetlenül nem gondolom, hogy ha a győri audi tetején holnap nagy számban megjelennek a kollektorok, akkor saját maguk áramellátását meg tudnák oldani, én erre írtam, hogy a gyárakhoz kell az erőmű
aztán lehet nem, de én így képzelem

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 19:39:08

@eddie1977:
Nocsak. Érdekes módon te gátlástalanul belerúgsz emberekbe itt kéretlenül és megalázóan.
Ha valaki visszaszól akkor bocsi de ne szólj hozzám.
Én is kapok itt hideget-meleget. Vállalom.
Te is vállald ha már felvetted az Önkéntes Kéretlen Nyelvőr szerepét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 19:42:31

@rezsöatya:
Fater menjél be egy szexshopba és nézd meg hány műpinát és hány műbránert látsz.
Kinek mire van szüksége:)))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.21. 19:44:31

@puhacica: Aszta, mekkora gomba! Vagy csak a kepen tunik olyan nagynak?
Szep helyen jartal,
es meg viragzo epret is lattal.
El akart hervadni?
Szabadott locsolni?:)))))))))

Shanarey 2014.04.21. 19:44:39

@Jess G:

A visszatermeléssel csak egy baj van és az nem kicsi.
Az pedig az hogy a szolgáltatóra ró nem kevés többlet munkát, a visszatermelők függvényében. A szolgáltató feladata, az optimális energia áramlás biztosítása, és a visszatermelők itt rúgnak bele az egészbe. Ahány visszatermelő, annyi feszültség különbség és ingadozás, nem beszélve a frekvencia stabilizálásról. Na meg hogy ezt a vissza termelt energiát éppen akkor és ott hova tudja továbbítani, vagyis hol van erre igény. Ha nincs szükség a visszatermelők által előállított energiára akkor ez a nagy macera a dologban.

klappol 2014.04.21. 19:45:44

@eddie1977: Eddie, minden rosszban van 1 kis jó és fordítva. Ne vegyél mindent annyira komolyan, Szelektálj, jöbb lesz mindenkinek. :P(kacsint)

**mimi** 2014.04.21. 19:47:42

@sodalisO [eng]:

:)))))))))))))))))))))))))))))))))

fetrengek már a röhögéstől...

2014.04.21. 19:49:16

@eddie1977: meg az jutott eszembe ezekrol a felelosokrol, hogy egyik sem bevandorlas szakerto. Max elmondja, hogy mik az o szemelyes tapasztalatai. Ma voltam 2 hajos szakboltban a hajos digitalis terkepeket megnezni a gepemhez. Az egyik szakboltban azt mondtak, hogy csak a gyartotol tudom megvenni, a masikban meg kiteritettek 3 markat, hogy nezzem meg. Most akkor az elso szakbolt egy szemet? Nem, csak az o tudasa szerinti informaciot adta. Ugyanez a orszagfelelos helyzete. Nem direkt fog felrevezetni.

A Tildy hetek ota a blogon kerdezi, hogy kit mennyi ido utan hivtak be National Insurance interviewra majd kuldtek az NI szamot. En nem is emlekszem olyanra, hogy interviewztam volna az NIert (aztan lehet, hogy volt, annak mar 11 eve, nem emlekszem).
Ja, es nem tudom ki a UK felelose.

Shanarey 2014.04.21. 19:49:54

@eddie1977:

Nem Diggert akarom védeni, de tényleg feltettél egy igen buta kérdést, és bele tettél még némi rosszindulatot.

Mit vártál, megdicsérnek hogy milyen kíváncsi vagy ?

2014.04.21. 19:52:33

@Shanarey(SCO): hat ja. Ha annyi lett volna a kerdes, hogy mit jelent az orszagfelelos fogalma, senki nem rugozott volna rajta.

blackhairlady 2014.04.21. 19:52:41

@Shanarey(SCO): Itt Houstonban nagyon elterjedt a Rubik kocka, szinte minden irodaban ahol eddig jartam (orvosi, banki, iskolai, stb) kint volt az asztalon. nem igen tudtak, hogy ez magyar talalmany, de en keszsegesen felvilagositottam oket. De nem voltam megsertodve a tudatlansaguk miatt:))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 19:52:52

@**mimi**: na végre valami jó hír !!! /kacsint/
@diggerdriver: ezen már rég túl vagyunk, biztos dolgoztál amikor egy japán poszt kapcsán belinkeltem! :-D
Amúgy meg gondolkozz!!! A szexshopokban azért van több műgyík, mert nekünk nem jó akármilyen @, válogatunk!!! A fene a hisztis picsákat! Igazad van. Szar @ helyett veszünk olyat amilyet akarunk, ti meg nem válogattok, bármi szembe jön, jójjaz p@a, p@a, egyre megy, luk, meleg, adjad neki, hagy szóljon!!! Nektek ezért szarabb a kínálat és a felhozatal, érted már ??? Bármilyen szarral beéritek! / Röhög mint az állat!!!!!/
És ezt nem én találtam ki, ezt nekem egy férfi mondta el! :-)))

VHB 2014.04.21. 19:54:08

@Jess G: Jaguárék is "csak" 30% megtakarításról beszélnek, nem a hálózatról való leválásról. :-)
Most pedig képzeld el, amikor a részvényeseknek bejelentik, hogy sikerült egy kicsit faragni a villanyszámlán.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 19:56:02

@VHB: persze, ez tök jó, meg minden, csak a lényeg h ipari szinten nem lehet annyi áramot előállítani alternatív módon, hogy le lehessen kapcsolni minden erőművet
és akkor arról még nem is beszéltünk h mennyi állatot öl meg egy napkollektorpark, vagy szélerőműpark szóval ezek sem olyan nagyon környezetbarátok ám

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 19:58:01

@sodalisO [eng]:
Akkor most tanulj az Öreg Iszapszemű Rájától.
A világ legnagyobb igazsága hogy MINDEN lyuk egyforma.
Csak a KERET más.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2014.04.21. 19:58:27

@VHB: egyébként ez megint családi sztori, de jól kifejezi, h mi alapján és hol lesz atomerőmű vagy naperőmű egy országban
említettem már h egyik rokon képviselő Mo-n természetesen nagy elkötelezettje a paksi fejlesztésnek, ennek ellenére a saját cégét felnapkollektorozta természetesen uniós pénzből :-)

klappol 2014.04.21. 19:58:34

Eddienek szeretettel.

Nem véletlen a forma, amibe a tartalom töltekezik. A külső árulkodik a lényegről, de nem azonos vele.

Nem vagyunk (...) különálló, könnyen megsebezhető lények. Gondolataink hatóköre sem ér véget ott, ahol a testünk. De mégis, ha figyelmünk fókuszát a gyengeséget, nyomorúságot ábrázoló önképre fordítjuk - márpedig általában ezt tesszük -, ezzel kizárjuk annak lehetőségét, hogy felismerjük igazi önmagunkat.

Mr Long 2014.04.21. 19:59:17

@blackhair-lady: Hehe! Szerinted hatna?
Ezt a plakatot par hete lattam a varosban.
kepfeltoltes.hu/140421/IMG_20140330_170139_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 19:59:41

@Jess G:
A soha senki által nem említett vizuális környezetszennyezésről nem is beszélve.

2014.04.21. 19:59:56

@Jess G: volt valami kimutatas a solar panel gyartasarol, hogy kennyi energia kell egy legyartasahoz. En akkoris a hosszutavu megterulest nezem.
Ugy tudom, hogy jelenleg Kina a legnagyobb solar panel gyarto.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 20:00:53

@Shanarey(SCO): erről írtam pár órával ezelőtt charlienak, amikor kifogásolta, hogy miért kell a spanyoloknak adót fizetni, ha a hálózatra termelnek, és egyébként korábban Mo-n is emiatt nem vette át egyik szolgáltató sem az ilyen módon előállított áramot

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 20:01:14

@klappol:
Hinnnnye. Ezt most emésztenem kell egy ideig:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.04.21. 20:01:25

@charlieharper [home, sweet home]: Tildy tobb, mint harom eve itt el, ha jol emlekszem. Most akar NI szamot? Gondolom nem, de akkor mi ez a nagy erdeklodes?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 20:02:45

@Mr Long:
Megfelelő nagyságú reklámkampánnyal hatalmas eredményt lehetne elérni.

klappol 2014.04.21. 20:02:59

@diggerdriver: Hami hami. :)))))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.21. 20:06:30

@Jess G: nekunk a UKban az EON fizet, hogy visszaadok a gridre. A spanyoloknak meg kulon ado van, ha visszaadnak a gridre. Inconsistent.

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:06:48

@sodalisO [eng]:

Digger nem használ guminőt. Azért nem,mert olyat még nem gyártottak, aminek körmös kanálra hasonlít a puncija, és joystickkal szabályozható a szorítás.

Shanarey 2014.04.21. 20:07:12

@Jess G:

Magyarországon érdekellentét van a Spanyoloknál pedig többlet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 20:08:03

@QUERCUS(a favágó):
Ez jóóóóóóóóóóóóóóóóóóó
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.21. 20:08:16

@sodalisO [eng]: tetszenek a labjegyzeteid:)))))))

blackhairlady 2014.04.21. 20:09:43

@rezsöatya: Dehogynem, hat nem azt irtam, hogy beled fektetnek ha lenne mit? Biztos almos vagy a korai pekaruteritestol, es nem lattad jol a betuimet:))))

blackhairlady 2014.04.21. 20:13:10

@sodalisO [eng]: Azt kihagytuk, mert en is inkabb eltancolnam mint enekelnem, az nem faj senkinek (kiveve a ferjem labat:))))))))
De tenyleg ugyan ugy Karacsony a Karacsony melegben is, csak nem kell havat lapatolni es a lefagyott orromat ujraelseszteni. Ja, es nincs gazszamla:)))

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:13:45

@blackhair-lady:

Elsősorban Veszprém megye a cél. Ott laknak a húgomék. Persze bármennyire is megfogattam, hogy nem, de vállalkozást kell indítani. Nekem már másképpen nincs lehetőségem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 20:15:05

@Shanarey(SCO): Persze. Nyilvan ezek csak kis kellemetlensegek. Csak erdekessegkeppen emlitettem meg. :)

2014.04.21. 20:16:26

cougarcat a tegnapi utan elvonult?

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:17:59

@blackhair-lady:

"beled fektetnek ha lenne mit"

Na erre most nem mondok semmit.......
De mondok. Fordítva működne. Ugye atya? Boccs.

blackhairlady 2014.04.21. 20:18:41

@**mimi**: Latod ha most otthon lennek, akkor csak 55 percet kene autoznod es a tied lehetne a fonyeremeny, a mi husveti maradekaink:)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 20:20:39

@QUERCUS(a favágó):
Most nagyon gyorsan kérjél bocsánatot tudjukkitől.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

**mimi** 2014.04.21. 20:21:25

@blackhair-lady:
még úszok...nagyon úszok :)))))))))))

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:22:44

@diggerdriver:

Megtettem. Kértem az atyával üzenjen ha elfogadta.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 20:23:03

@QUERCUS(a favágó): Apuci, le vagy maradva, nem csak guminő van már !!! /Kuncog/ :-DD
@blackhair-lady: Puszi, de mindjárt megyek, valami értelmeset kell csinálnom még estére kelvén! /Vihog/

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:23:53

@diggerdriver:

Nagyszerű nő, csak szerintem túl érzékeny.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 20:24:00

@charlieharper [home, sweet home]: én is ha lehetne alter energiát használnék mindenhol, szerintem nagyon veszélyes és káros az atom, már mo-n is fizet az eon, ha visszatermelsz, mint írtam sztem a spanyoloknál is azért kell fizetni, mert a szolgáltatóra terhet rak, ha a háztartások hol ennyit hol annyit visszatermelnek a hálózatra

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 20:24:26

@diggerdriver: Erről beszélek, keep focus on the hole, and never mind the frame !!! :-))))) /Hahotázik/

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:25:55

@sodalisO [eng]:

Lehet de nálunk még a fapina a high tech.

blackhairlady 2014.04.21. 20:27:06

@Mr Long: Nem tudom, de kivancsi lennek, egyszer kiprobalnam. A tabla nem visszatarto ero, de talan az elo emberi szemetszedes az lenne. egy darabig. Vagy nem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 20:27:45

@QUERCUS(a favágó): ..../röhög mint állat/ megértelek, főleg, hogy szakmába is vág, anyag van dögivel, csak fúrni, faragni, reszelni kell!!!!!!!!! :-)))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 20:28:30

@Jess G: "és akkor arról még nem is beszéltünk h mennyi állatot öl meg egy szélerőműpark szóval ezek sem olyan nagyon környezetbarátok ám"

Akkor elarulom neked. Elenyeszo szamut. :) Ez az egyik legviccesebb urban legend a szelturbinakkal kapcsolatban. Nezz utana nyugodtan. Igazabol onmagaban mar a felhokarcolok is sokkal tobbet olnek meg...

@diggerdriver: "A soha senki által nem említett vizuális környezetszennyezésről nem is beszélve."

Ne haragudj de ez meg a leheto legnagyobb bullshit. Vizualis kornyezetszennyezes. Jahm, ez szokott lenni a magyar allam ultimate kifogasa lenni, amikor mar kinjaban nem tud mit kitalalni a megujulokkal szemben. A vizualis kornyezetszennyezes az energia ipar "CSAK! Azert mert en azt mondtam"-ja, kb. olyan hiteles kifogas mint hogy nem veszek Lamborghinit mert nekem "nincs kedvem hozza". :D

Mindegy, nem akarok belemenni a reszletekbe mert a megujulo energiat sajnos sokan napjainkba meg a hit kategoriaba soroljak. Meg rogton elkonyvelik hogy draga es nem fenntarthato.

En nem akarok teriteni es termeszetesen mindenki megfogalmazhatja a sajat velemenyet, de ha tenyleg erdekel valakit a dolog komolyan, akkor konyorgom picit nezzen utana mert mar lassan tobb a varosi legenda a megujulo energiak korul mint az "amerikai urhajos 1 millio dollaert fejleszt tollat, orosz urhajos ceruzat visz" cimu lanyregeny kapcsan.

Mr Long 2014.04.21. 20:29:00

@Jess G: Fizet, mert at kell vennie. Plos fizet a fogyaszto is szerkezet atalakitasi dijat, mivel kompenzalni kell a zold energia magas atvetelimarat.

Shanarey 2014.04.21. 20:29:42

@charlieharper [home, sweet home]:

Nézd meg kik a nagy energia termelő cégek gazdái, és ki a gazdája az energia szállító hálózatnak (MVM)

blackhairlady 2014.04.21. 20:34:14

@QUERCUS(a favágó): Jaj te, hat az elozo kommentembe irtam, hogy a penzemet, de nekem nincs, mert nalunk a Zuram a kasszorzo. Azok a piszkos gondolotok:)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 20:34:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
OK. Ha neked szép látvány egy szélerőmű park akkor nézzed reggeltől estig.
Én nem kívánom.
Én azt mondom hogy a világ összenergia felhasználását és igényét tekintve a jövő az atomé. A közlekedésben pedig a hidrogénhajtásé amihez az energiát az atom állítja elő.

Muscari 2014.04.21. 20:35:06

@charlieharper [home, sweet home]: meg nem sutottem semmit, ugyanis tegnap minden zarva volt, ma meg dolgoztam es el is feledkeztem rola. Vennem kell minden hozzavalot, mert nincs itthon semmi rendes liszt meg eleszto. Azt sem tudom, milyen elesztot vegyek, a liszt kisebb gond, sok helyen lattam kenyerlisztet.

Meg ki kell talalnom, hogy hogy mukodik, mert hasznalati utmutato nincs hozza, de nem tunik tul bonyolultnak.

Mindenhol at irtak, hogy eloszor sima feher kenyeret sussunk, mert az a legkonnyebb. Holnap kiprobalom es beszamolok rola.

BTW ha emlekszel meg, behivtak eskudtnek. Mikor azonban megirtam nekik, hogy mikortol elek az orszagban (3 eve), kozoltek, hogy ja, bocs, akkor megse. Ne mnagyon banom.

blackhairlady 2014.04.21. 20:35:06

@**mimi**: Most mar fordulj vissza, az iment mosogattam el az utolso talat is. Sajnos ma on nem nyert:)))))))))

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:35:07

@Shanarey(SCO):

Magyarországon nonprofit közüzemi szolgáltatások lesznek rövidesen. A félvilág ide jön tanulni.

blackhairlady 2014.04.21. 20:36:43

@sodalisO [eng]: Akkor vagja hajat, az ertelmes, na. Ahelyett hogy itt utned el azt a kis szabadidodet:)))))

blackhairlady 2014.04.21. 20:37:30

@sodalisO [eng]: Te beszelsz angolul?:)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 20:38:57

@QUERCUS(a favágó):
Nebazmeg. Én azt hallottam hogy az EON meg a TIGÁZ fog fizetni a háztartásoknak mert átveszik a villanyt és a gázt.
:))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 20:40:17

@diggerdriver: Mondjuk szerencsere, akik az energiaiparban dolgoznak azok nem igy tekintenek a jovore halaistennek. A hosszu tavu terv az hogy az atom leginkabb csak egy atmeneti megoldas amig a megujulok kiepulnek vilagszerte (mert ez egy rettenetesen lassu es koltseges folyamat, cserebe fenntarthato az atommal szemben). De szerintem tenyleg hagyjuk mert ugysem fogjuk a masikat meggyozni az igazunkrol.

Lepek inkabb tanulni mert az meg bezzeg nem halad. :)

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:40:57

@diggerdriver:

Na ezzel most vitatkozom. Én akkor fogom támogatni az atomerőművet, ha egy bazdmeg esetén, egy szem gyógyszerrel védve leszek. Addig nem. Egyébként nagy valószínűséggel Paks 2 csak papírforma marad.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 20:43:44

@blackhair-lady: Épp azt teszem!!!!
.....and , yes i do honey :-))) I allways have to ask customers before i start their haircat ,darling, do you know, that's very important to know what should i do ! :-)))

Persze babuci, egy kicsit elmakokog ! Másképp nem boldogulnék barbershopban, kicsit nehézkes lenne a munka nyelvtudás nélkül! :-)))))))))) / Kacarászik/

rezsöatya 2014.04.21. 20:44:03

@blackhair-lady: nem a faradtsagtol, hanem a nathatol nem latok...! Benyomtam a klimat, mert melegem volt, oszt tessek! Egy zsak pzs nem eleg...! Amugy verseles helyett rajzolok...

@QUERCUS(a favágó): a multkoriban kifejtettem, nekem megvan az igazi, igy eselye sincs senkinek...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 20:45:20

@rezsöatya: remélem kellőképpen hisztis !!!! / gonoszkodik/ :-))))

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:48:15

@sodalisO [eng]:

A francia jobban megy? DDDDD /sűrű bocsánatot kér/

rezsöatya 2014.04.21. 20:48:40

@sodalisO [eng]: hiaba gonoszkodsz, õ nagyon joféle!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 20:49:47

@rezsöatya: Na jóvan, kűdök neköd egy jó számot, gyógyujjá vaze ! / pimaszkodik/ .-DDDDD
www.youtube.com/watch?v=qUZppD_Zd0s&feature=kp

Quercus a favágó 2014.04.21. 20:50:00

@rezsöatya:

Az említett hölgynél nem is rád gondoltam atya. Te csak a bűnbocsánat tolmácsolásánál kerülnél képbe.

**mimi** 2014.04.21. 20:50:36

@blackhair-lady:
mna bakker...így jártam, ennyit erőlködni a semmiért...:(....
:))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 20:53:09

@QUERCUS(a favágó): Nem hagyom magam kifaggatniiiiiii! / bemutat, :-D/
@rezsöatya: most őszintén, ki a hisztisebb te vagy ő??? /vihog/

rezsöatya 2014.04.21. 20:55:27

@sodalisO [eng]: ez jo! :-))))))
A verset akar en is irhattam volna, annyira rimel! :DDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 20:56:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A svédek és norvégok vannak olyan buták, hogy nem zavarja őket a vizuális környezetszennyezés és a szélkerekek gazdaságtalansága :)

Lehet valami abban, hogy ezek nem érik meg... máskülönben miért kellene szemetet importálni és azt elégetni? ;)

Shanarey 2014.04.21. 20:57:25

@diggerdriver:

Mint már írtam a radioaktív hulladék nagyobb ütemben keletkezik, mint elmúlna annak a radioaktív szennyezőképessége.

Hatásfokát tekintve igazad van de mennyi szemét lesz a napelemek működésének eredménye, és mennyi szemét keletkezik egy szélerőmű farm okán ?

rezsöatya 2014.04.21. 20:58:18

@sodalisO [eng]: tudod, mit? En sem hagyom kifaggatni magam...!

Shanarey 2014.04.21. 21:01:53

@QUERCUS(a favágó):

Addig lesz nonprofit amíg a "külföldi" tulaj eladja a Magyar államnak, és utána már nem.Persze aki a "rezsicsökkentős " maszlagot megeszi, az ezt nem érti meg. Na erről szól az a mondás hogy amilyen a nép olyan lesz vezető. Ez is egy ok arra hogy kétharmados lett a FIDESS

rezsöatya 2014.04.21. 21:02:36

@QUERCUS(a favágó): gondolod, hogy nekem fogja meggyonni?

Hamár gyónás:

A gyóntatófülkében egy öregember azt mondja a papnak:
- 92 éves vagyok. Csodás feleségem van, aki 70 éves. Gyerekeim, unokáim, dédunokáim vannak. Tegnap három stoppos tinédzser lányt vittem az autómmal, megálltunk egy motelnél és mind a hárommal közösültem.
- És megbántad ezt a bűnt, fiam?
- Miféle bűnt?
- Hát milyen katolikus vagy te?
- Zsidó vagyok.
- Akkor miért mondod ezt el nekem?
- MINDENKINEK elmondom!

:DDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 21:03:41

Na 'jóvan skacok, csajok, én most balra el, elolvasom az esti mesémet, ma :Csipkerózsika boában....avagy hogy emeljük felsőfokra a hisztit! / Ez már mesterképző fokozat, szóval koncentrálni kell majd mint állat/ ha meglesz a master fokozat utána már oktathatok is!!! Jópézlössz!:-DD
Pussz

nyuszigonosz 2014.04.21. 21:04:15

@Muscari: No ez pont a napokban jutott eszembe, hogy mi lett az esküdtséggel. Kár, hogy nem lett semmi. :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 21:04:45

@sodalisO [eng]:
Miazhogy. Nagyonis.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 21:05:26

@QUERCUS(a favágó):
Állat...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.21. 21:05:27

@sodalisO [eng]: /Szinten kacaraszas/ :))))))
Darlingozod a kuncsaftokat? Itt nem ertem hogy szolitanak, mert vietnami a fodraszcsaj, es az akcentusa igen erdekes a szamomra:D (nem megszolasbol irtam, az enyem is szornyu. Marmint az akcentusom:)

Shanarey 2014.04.21. 21:06:17

@sodalisO [eng]:

Anyám borogass ezt a sz*r zenét.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 21:06:45

@diggerdriver: Merthogy te ezt is tudod!!! :-))))
Együttgrouppenhisztiztekolykor??? Jóvan papa!

2014.04.21. 21:06:51

Ez a honey badger olyan, mint az angliai epitomunkasok. Egy dolgozik, a honey badger. A tobbi odaall es nezi, hatha nekik is csurran-cseppen, a sakal es a sas.

blackhairlady 2014.04.21. 21:07:26

@rezsöatya: O te szegeny, akkor jobbulast kivanok!
Igen, emlekszem, emlitetted mar, hogy rajzolsz. Biztosan abban is ugyes vagy mint a verselesben:))))))) (vicceltem!!!)

nyuszigonosz 2014.04.21. 21:08:12

@**mimi**: Nahát! Átuszod az óceánt, kimászol a vízböl, csöpög rólad a víz, zörögnek a csontjaid, éhes vagy és jön a fekete hajzuhatagú hölgy és megmutat egy elmosott, üres tányért.
:-))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 21:08:48

@Shanarey(SCO): Jóvan, látom vágod, vág az eszöd mint a borotva! .-D Jóisvanaz! :-DDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 21:09:02

@Shanarey(SCO):
Az előállított energia nagyságához képest mekkora helyet foglal egy szélerőműpark vagy napelempark és mekkorát egy atomerőmű.
Ha a paksi energiamennyiséget napelemmel kellene fedezni hány hektárt kéne beborítani vele?

blackhairlady 2014.04.21. 21:10:01

@rezsöatya: Mi szerelmetes kapcsolatban elunk egymassal. Te is egy massal meg en is egy massal:)))))

blackhairlady 2014.04.21. 21:10:50

@QUERCUS(a favágó): Hat kire gondoltal? Kit akarsz te ram tukmalni?:)))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 21:11:59

@blackhair-lady: Dehogy darlingozom, csak hülyülök......:-))))))

Quercus a favágó 2014.04.21. 21:12:08

@sodalisO [eng]:

":Csipkerózsika boában.." Egy o betű lemaradt. D /szerény, szemérmes mosoly/

nyuszigonosz 2014.04.21. 21:12:08

@sodalisO [eng]: Úristen, ennek a végighallgatásáért fájdalomdíjat lehet kérni. Ez se zene, se szöveg... felénél nem birtam tovább . :-(

blackhairlady 2014.04.21. 21:14:08

@nyuszigonosz(D): Ugye milyen kedves teremtes vagyok? De legalabb meghivtam! ( de lehet hogy o hivattatta meg magat es en nem mertem nemet mondani?:)))

eddie1977 2014.04.21. 21:15:01

@charlieharper [home, sweet home]: Szerintem alapvetően a megnevezéssel van baj.
Én 31 évnyi budapesti tapasztalat után nem merném azt állítani, hogy "Budapest-felelős" vagyok, pedig biztos vagyok abban, hogy az itt jelenlévők közül kiemelkedő lenne a magyar fővárossal kapcsolatos tudásom, mind a történelmét, mind a földrajzát, esetleg a szokásokat vagy a helyismeretet tekintve.

De mondok mást. Attól, hogy tudom, hogy Dublinban a PPS számot a belvárosban, az ILAC Shopping Centre közelében intézik, még nem mondanám magam Írország-felelősnek.

Szerintem érthető, hová akarok kilyukadni.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb külföldi információ a magyarok szájából már szinte olyan, mint a régi magyar mondák. Valaki hallotta egy másik valakitől, hogy ez vagy az bizony úgy van, aztán a harmadik ember már saját gondolataként adja elő a történetet.
A négy lábamon nem tudnám megszámolni, hány ilyen önjelölt okostojással találkoztam Írországban.

eddie1977 2014.04.21. 21:15:04

@klappol: Hát nagyon köszönöm ezt a Jampolsky idézetet, de ha már így, akkor az elejére és a végére egy-egy idézőjelet kirakhattál volna. :)

Papagály (törölt) 2014.04.21. 21:15:07

@charlieharper [home, sweet home]: nem csodálkoznék. az egyenleg nyilván nála is negatívba fordult. hogy mit kap és ez mibe kerül.

Papagály (törölt) 2014.04.21. 21:15:10

@QUERCUS(a favágó): nem okoskodni akarok, de talán egy helyi szakirányítót lenne érdemes megkeresni. nincs ismeretséged a helyi nébih-nél? talán ők tudnának szakirányítói címeket adni.
ha vállalkozó leszel, akkor a piacot is magadnak kell meghódítani.

Quercus a favágó 2014.04.21. 21:15:42

@blackhair-lady:

Ismerek egy szép, állásos favágót. Várjál, belenéztem a tükörbe...... A szép, és állásos törölve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 21:15:55

@charlieharper [home, sweet home]:
A vad méhészborz ha talál egy méhtelepet de nem fér hozzá akkor keres egy embert akit odavezet. A négerek pontosan tudják mit akar a borz ezért örömmel mennek utána. Aztán mikor az ember kifüstölte a méheket és kiszedte a mézet akkor a lárvákat és egy kis mézet otthagy a földön a borznak.
Tökéletes szimbiózis ember-állat között.

nyuszigonosz 2014.04.21. 21:16:05

@blackhair-lady: Most erre mit mondjak? :-))
Legközelebb majd gyorsabban kell úsznia. :-)

blackhairlady 2014.04.21. 21:16:10

@sodalisO [eng]: Pedig olyan jol hangzana toled:)))) Itt egyebkent imadjak honeyzni a holgyeket, meg nem dontottem el, hogy ez tetszik-e nekem vagy nem:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 21:17:08

@QUERCUS(a favágó):
ÁLLAT...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.21. 21:18:29

@QUERCUS(a favágó): Eketem a halpiacon, bocsika:) Kulonben is oreg vagyok en hozzad:)))))

nyuszigonosz 2014.04.21. 21:19:03

@diggerdriver: Egy atomerömü lényegesen kevesebb helyet foglal ugyan el, de a felhasznált urán-tudomisén mit, azt végtelenül sokáig kell tárolni és azt nagyon senki nem akarja.

Meg ha eldöl egy napelem, vagy akár száz darab döl el, akkor nem kell senkit evakuálni sem és nem rádioaktív az egész környék évtizedekig.

blackhairlady 2014.04.21. 21:19:48

@nyuszigonosz(D): Vagy nem kell sporolni es venni kell egy fapados jegyet a nagy amerikaba!:)

Határátkelő 2014.04.21. 21:19:58

@eddie1977:

Ezek az emberek önként vállalták, hogy ha valaki érdeklődik, akkor segítenek neki, a saját tapasztalatuk alapján. Most mi a túróért kell ezen rugózni? Ha nem akarsz ilyesmivel foglalkozni, akkor akadj le róla és kész. Nem is értem, hogy ez az egész most honnan jött elő, amikor az első hónapoktól kezdve van ilyen. Képzeld, vannak emberek, akik hajlandóak másoknak segíteni. Én ezt nagyra becsülöm bennük. Ha te nem, az a te dolgod, de szállj le róluk és erről a témáról.

Senki nem állítja, hogy ő mindent tud, szó nincs arról, hogy itt bárki bárkinek megmondaná a tutit, de abban igenis tud segíteni, hogy hol érdemes elindulni, mire érdemes figyelni, stb.

Tényleg nem értem, mi bajod van ezzel, és miért kell az élő fába is belekötni.

blackhairlady 2014.04.21. 21:21:02

@**mimi**: Csak megmutattam neked milyen a jo magyar munkahely. Erolkodsz a semmiert:)))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 21:23:16

@nyuszigonosz(D): @Shanarey(SCO): Édeseim, itt nálunk, 10 p most a félkilós humorérzék Lidliben, ha gondoljátok veszek pár zacskóval nektek!!!!! / behal, elképed,és sikítva röhög/ :-))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 21:24:50

@nyuszigonosz(D):
Te figyu, be kéne tiltani az összes autót.
Évente több ember halálát okozzák mint az összes nukleáris baleset eddig.

Csak egy kérdés.
Vegyünk egy ideális állapotot a jövőből.
Minden jármű elektromos minden háztartás minden gyár minden minden megújuló energiából származó árammal működik.
Az egész ország.
Mekkora területet kéne befedni napkollektorokkal és szélerőművekkel hogy ez kivitelezhető legyen?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.21. 21:26:01

@charlieharper [home, sweet home]: "A Tildy hetek ota a blogon kerdezi, hogy kit mennyi ido utan hivtak be National Insurance interviewra majd kuldtek az NI szamot. "

Az interviewt sosem kerdeztem, leven azt azonnal megmondjak, mikor felhivod oket.

Amit kerdeztem, az az, hogy mikorra erkezett meg az NI, mert mar 4 es fel hete varunk, hogy megkapja unokatesom.

@Jess G: en azt hittem Saman :D:D

@Mr Long: 4.5 eve. Nem nekem kell az NI, a valasz picit fentebb.

Shanarey 2014.04.21. 21:26:31

@rezsöatya:

Na akkor felveszem a kérvényhez szükséges adatokat.
- Vannak gyerekei?
- Három. Az egyik két-, a másik négy-, a harmadik hatéves.
- De hiszen maga özvegyasszony! A férje tíz éve halott.
- De én élek.

puhacica 2014.04.21. 21:32:03

@blackhair-lady: na, te meg kezet foghatsz az atyaval. ilyen szep verset! :D a gomba nem volt olyan nagy, kb 5-6 cm magas es 7-8 cm a kalapjanak az atmeroje. csak kicsit alulrol fotoztam. :) elfelejtettunk gepet vinni, pedig annyi szepet lattunk!

2014.04.21. 21:32:51

@diggerdriver: mondom tiszta angliai epitomunkasok az autopalyan. Amikor a badger keresi az egeret, odaall melle a sakal es a sas. Ha az eger kijon egy mas jaraton, akkor a sas vagy a sakal elkapja a badger elol. Odaallnak nezni ahogy a badger dolgozik, de nem dolgoznak meg a kajaert.

Shanarey 2014.04.21. 21:35:33

@eddie1977:
Ó te szegény megnemértett zseni.
Nem is tudom ekkora arccal hogy férsz be az ajtón.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.21. 21:35:58

@eddie1977: egyreszt nem vagyok orszagfelelos.

Masreszt ne rontsd a renomem:D:D

Altalaban tudni szoktam a dolgokat, ahogyan azt is tudom, hogy annak idejen mi egy-ket heten belul megkaptuk a papirt az NI-rol, 4-5 hetre a kartyat.
Azota viszont sok viz lefolyt a Temzen, es mivel en is ugy tudtam , 2 hetre altalaban megerkezik, nem veletlen kezdtunk idegesek lenni, hogy 4 het es meg mindig semmi. Termeszetesen felhivtuk Glasgowt, a telszamon , amit kaptunk, ahol azt mondtak minden rendben, majd jon az NI.

Hogy mikor, fogalmu(n)k sincs. Hamarosan.

Quercus a favágó 2014.04.21. 21:36:29

@blackhair-lady:

Te öreg?! Figyelj! Az én betegkártyám nem háziorvosnál van, hanem a múzeumban a régésznél.

2014.04.21. 21:37:05

@eddie1977: nade egy orszagfelelostol csak az alap infokat kerdezed meg es nem azt, hogy a Dublin 16-ban hogy hivjak az iskolaban a francia tanart. Nem?
Az alap informaciokkal meg gondolom tudnak segiteni, hol vasarolj kajat, hogy kell jogositvanyt csinaltatni, stb. En mondjuk inkabb a googlet valasztanam, de valaki jobban bizik a szemelyes kerdesekben/valaszokban.
En sem mernem magam UK szakertonek beallitani, se budapesti, se Algeria szakertonek.

2014.04.21. 21:37:57

@tildy[UK]: bocs, nem kovettem. Csak az NI reszre emlekeztem.

Shanarey 2014.04.21. 21:41:51

@diggerdriver:

Kihagytad a vízerőműveket.

Az általad feltett kérdés azért nem egészen jó, mert pont ezt lehetne megoldani úgy hogy minden ország létrehozná a saját lehetőségeihez mért napelem telepet, szélerőmű farmot, vizierőműveket, és ezek termelését egy központi rendszeren szabályoznák az országok között. Na a kérdésedhez még annyit, hány átlag családiház tetejét lehetne beborítani napelemmel? Hány olyan hely van Magyarországon ahol biztonságosan lehet tárolni a kiégett fűtőelemeket?

Shanarey 2014.04.21. 21:43:46

@sodalisO [eng]:

Na jó, akkor most gonosz leszek.
Miért kell a sz*rt reklámozni?
A poén az nem jó indok, mert ez a video, egy tényleges környezetszennyezés.

nyuszigonosz 2014.04.21. 21:44:42

@diggerdriver:
Most elöször hagyjuk ki az autókat.

A kérdésedre a válasz: nem tudom. Nem vagyok mérnök, szakértö meg müszaki ember.
Meg nem az összes energiát kapja az ember az atomerömüvekböl, vannak vizierömüvek is.

A legfontosabb szerintem itt az, hogy új utakat, módszereket lehet és kell keresni a több és megfizethetö energia elöállítására.
A mostani atomerömüvek is már jó elöregedtek. És sajnos még mindig nem igazán megoldott a szemetük tárolása.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 21:46:08

@tildy[UK]: na, ne én komolyan azt hittem te vagy az, de most akkor már érdekel, h ki az, hátha lenne infója a TalkTalk customer service-vel kapcsolatban :-D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.21. 21:46:23

@charlieharper [home, sweet home]: no problem.:)

A problema nalam, hogy szeretem tisztessegesen intezni a dolgokat, ezert erdeklodtem a jogsirol is. ( meglatjuk, az jol visszajon-e, leven kb majd tiz eves , nem kartya formatumu szemelyivel kuldtuk, igaz alairattuka fenykepet es a formot, remelem elfogadjak) .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.21. 21:47:22

@Jess G: Nekem van infom veluk kapcsolatban :D

Nem pozitiv. Csesztek szolni, hogy szo nelkul canceleztek a szerzodesem, mielott meg netet szolgaltattak volna.

Shanarey 2014.04.21. 21:48:59

@charlieharper [home, sweet home]:

Az erőműveknél benne vannak a két fő politikai csoport strómanjai. Az MVM sem sokkal jobb.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 21:49:56

@Shanarey(SCO): Legyél gonosz! :-)Én meg pimaszul válaszolok! Nem reklámoztam, amint láttad nem sima megosztásba tettem be, mindenkinek, hanem célzottan a taknyosan vergődő Rezsőatyának, hogy röhögjön egy jót, addig se fújja az orrát ! És azért neki , mert neki van humorérzéke, nem is akármilyen! :-)))) Ez a dal annyira borzasztó, hogy már attól jó......a címében "Aranka"...szerinted ???? ki a lófasz ad Aranka nevet manapság????????? Kinek??? Senkinek, mert annyira borzasztó...mindegy nem magyarázom angyalom, úgysem érted, valami vagy van, vagy nincs !!!!:-DDDD
Nem eszel te túl sok savanyú uborkát bakker???!!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 21:51:57

@diggerdriver:
A sivatagok jellemzően olyan helyek, ahol:
1) sokat süt a nap;
2) nem túl nagy a népsűrűség;
3) a kutyát nem érdekli, hogy beültetnek 2-3000km^2-t napkollektorral, mert senki sem fogja észrevenni

Sivatag van majdnem minden kontinensen. EU-ban még nincs, itt viszont sokat fúj a szél bizonyos vidékeken. Oda lehet ültetni szélerőművet, vagy a tengerekre hullámok energiáját kiaknázó hernyókat (valahol olvastam erről).
Vannak itt is szélfarmok, kb. senkit sem érdekel.

Atomenergia: jó dolog, de inkább a még gyerekcipőben lévő magfúziós erőmű, mint a maghasadásos. Tisztább, szárazabb (jó, ez pont nem :) ).

rezsöatya 2014.04.21. 21:53:39

@blackhair-lady: a pont-pont-vesszocsket mar nagyon ugyesen rajzolom pedig! :-))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 21:54:48

@Shanarey(SCO):
Vízierőművet??? Magyarországon???
Emlékszel Bősre???
A lehetőségének irmagját is kiirtották 500évre.

Amit lehetségesnek tartok az a házi melegvízellátás ás a fűtésbe való besegítés napelemekkel.

2014.04.21. 21:55:20

En ezt a vizualis szennyezest nem ertem. A teljes leedsi, swindoni, bradfordi resz UKban vizualis szennyezes epiteszetileg. Ratenni nehany windmillt csak javitani tud azon a vizualis borzalmon.

Shanarey 2014.04.21. 21:57:58

@sodalisO [eng]:

Oké, ha ez neked humor akkor így jártam ez nekem, nem az.
Köszönöm a jellemzést, nem talált.

Ennék én savanyú uborkát, konkrétan kovászosat, de errefelé ez nem divat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 21:59:30

@diggerdriver:
"Emlékszel Bősre???
A lehetőségének irmagját is kiirtották 500évre."

Azért, mert valakik, valahol bebizonyították, hogy átlagon felüli idióták még nem jelenti azt, hogy a világ többi részén is idióták élnek és nem próbálnak meg zöldenergiát előállítani. :)

Mr Long 2014.04.21. 22:00:38

@tildy[UK]: Minket meg madarnak nezett a talktalk... Vagy inkabb a bt engineer.
Megkotottuk a szerzodest 3-4 hetet kellett varnom, mire "jott" a mernok delutan. Asszony varta, de nem jott senki. Volt egy nem fogadott hivas a telomon, persze 3 perccel kesobb mar nem vette fel senki. Este hivom a call centert, hogy nem jott senki, most mi van "Hivjam oket vissza reggel, mert akkor kapjak meg a reportot." A bt csavo azt irta le a papirra, hogy senki nem volt otthon, nem tudtak bejonni a hazba! Mondom mikor tudnak jonni legkozelebb, erre megint 3-4 hetet kellett varnunk. Tetu egy banda!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:02:23

@Kövérmadár [swe]:
Tudod hogy mi jelenti a legnagyobb veszélyt az olajkitermelésre?
Amitől ingadoznak az árak?
A termelő országok politikai instabilitása.
Furcsa módon nekik vannak sivatagjaik.
Szar ügy.
Meg aztán érdekes lenne a Szaharából Stockholmba áramot vinni.
A vándorló homokról nem is szólva.

eddie1977 2014.04.21. 22:02:55

@Shanarey(SCO): Ez a bajom már hónapok óta. Kifizetjük a sok pénzt az apartmanért, és még az ajtó sem elég nagy.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:03:55

@tildy[UK]: na, akkor mégis te vagy az UK felelős :-D, hát eddig az én tapasztalatom sem +, mondtam a faszinak, h 25-én kikötik a régit, szóval 25-re kell az új, mondja nem gond akkor 28-a előtt küldi a routert v mit, jeleztem h az késő mert nem szeretnék 1 napot sem net nélkül lenni, jó-jó akkor 28-a előtt küldi, na, itt rájöttem h a faszikám vmi könyvet olvas fel hangosan, ennek kár beszélni, erre 2 nap múlva jön az sms, h akkor 30-ától van netem
kicsit kiakadtam, majd felhívtam őket, de a sok értetlen indiánnal nem jutottam semmire, írtam nekik chaten, ott kaptam egy telefonszámot, amit felhívtam és azt mondta egy nő, ha azért 30, mert hogy akkor kötik ki a régit, de mint mondom azt 25-én kötik ki
szóval a hajam hullik, de ha egyszer ezek a legolcsóbbak...

Shanarey 2014.04.21. 22:05:10

@diggerdriver:

Emlékszem a Bősi erőmű és a körülötte forgó dilettánsok idióta döntésére. Az első szabadon választott kormányunk égbekiáltó idiotizmusára.

Ám attól még a Duna létezik, és van még egy Tisza is na meg évente itt ott árvíz.

Ám mint írtam: "minden ország a lehetőségeihez képest.........."

Még mindig nem válaszoltál, hová is lehet eltenni azokat a fűtőelemeket Magyarországon, úgy hogy több száz évig ne legyen rá gond?

rezsöatya 2014.04.21. 22:09:35

@Shanarey(SCO): minden viccen kivul pont Skociaban (Invernessben) vettem a Tescoban lengyel kovaszos uborkat! Keresd a polcokon! (ez itt a reklam helye, Aranka! :-)))))) )

Shanarey 2014.04.21. 22:09:54

@diggerdriver:

Nem kell odáig vinni, hiszen pont ez lenne a lényeg az elosztás, de ehhez minden országnak meg kell tennie mindent a saját térfelén. A napsugarak nem ugyanakkor érik a teljes földfelületet, és a szél sem fúj mindig ugyanott

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:10:22

@charlieharper [home, sweet home]:
Képzeld el Charli hogy nyugdíjas éveidre megveszed álmaid ingatlanját a tiroli Alpokban. Csodálatos osztrák hegyi falu tisztaság jó levegő a nappaliból látod ahogy a zergék legelnek a hegyoldalban.
Aztán egyszercsak kinézve az ablakon 100darab szélerőművet látsz ugyanott.
Vagy az egész hegyoldalt beborító napelemeket.

Mert pont ott a legjobb a szélirány a szélerősség meg a közeli autógyárnak kell a megújuló energia.
Miért vannak a Bécs felé vezető út mellett szélerőművek?
Mert az a Duna völgye vagyis a két nagy hegylánc a Kárpátok és az Alpok között van egy nyílás ahol a Duna folyik és ebben a nyílásban mint egy huzatos folyosón nagyjából állandó széljárás van. Az nem úgy van hogy odatesszük valahová ahol már nem rontja az összképet.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.21. 22:11:38

Ez volt a ma esti Csipkerózsikámban!!

"A napokban elhunyt egyik kedvenc íróm
Gabriel Garcia Marquez búcsúlevele

"Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám.
Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok.
Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem azért, amit érnek, hanem azért, amit jelentenek.
Keveset aludnék, többet álmodnék, hiszen minden becsukott szemmel töltött perccel hatvan másodperc fényt veszítünk.
Akkor járnék, amikor mások megállnak, és akkor ébrednék, amikor mások alszanak.

Ha Isten megajándékozna még egy darab élettel, egyszerű ruhába öltöznék, hanyatt feküdnék a napon, fedetlenül hagyva nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is.
A férfiaknak bebizonyítanám, mennyire tévednek, amikor azt hiszik, az öregedés okozza a szerelem hiányát, pedig valójában a szerelem hiánya okozza az öregedést!
Szárnyakat adnék egy kisgyereknek, de hagynám, hogy magától tanuljon meg repülni.
Az öregeknek megtanítanám, hogy a halál nem az öregséggel, hanem a feledéssel jön.

Annyi mindent tanultam tőletek, emberek… Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni anélkül, hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik.
Megtanultam, hogy amikor egy újszülött először szorítja meg parányi öklével az apja ujját, örökre megragadja azt.
Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga lenézni egy másikra, amikor segítenie kell neki felállni.
Annyi mindent tanulhattam tőletek, de valójában már nem megyek vele sokra, hiszen amikor betesznek abba a ládába, már halott leszek.
Mindig mondd azt, amit érzel és tedd azt, amit gondolsz.

Ha tudnám, hogy ma látlak utoljára aludni, erősen átölelnélek, és imádkoznék az Úrhoz, hogy a lelked őre lehessek.
Ha tudnám, hogy ezek az utolsó percek, hogy láthatlak, azt mondanám neked, „szeretlek”, és nem tenném hozzá ostobán, hogy „hiszen tudod”.
Mindig van másnap, és az élet lehetőséget ad nekünk arra, hogy jóvátegyük a dolgokat, de ha tévedek, és csak a mai nap van nekünk, szeretném elmondani neked, mennyire szeretlek, és hogy sosem felejtelek el.

Senkinek sem biztos a holnapja, sem öregnek, sem fiatalnak. Lehet, hogy ma látod utoljára azokat, akiket szeretsz. Ezért ne várj tovább, tedd meg ma, mert ha sosem jön el a holnap, sajnálni fogod azt a napot, amikor nem jutott időd egy mosolyra, egy ölelésre, egy csókra, és amikor túlságosan elfoglalt voltál ahhoz, hogy teljesíts egy utolsó kérést.

Tartsd magad közelében azokat, akiket szeretsz, mondd a fülükbe, mennyire szükséged van rájuk, szeresd őket és bánj velük jól, jusson időd arra, hogy azt mondd nekik, „sajnálom”, „bocsáss meg”, „kérlek”, „köszönöm” és mindazokat a szerelmes szavakat, amelyeket ismersz.
Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért. Kérj az Úrtól erőt és bölcsességet, hogy kifejezhesd őket. Mutasd ki barátaidnak és szeretteidnek, mennyire fontosak neked.

Küldd el ezt annak, akinek akarod.
Ha nem teszed meg ma, a holnap ugyanolyan lesz, mint a tegnap. És ha nem teszed meg, az sem érdekes.
Ez az a pillanat." (Gabriel Garcia Marquez)

Na jó éjt mindenkinek!

Shanarey 2014.04.21. 22:11:48

@rezsöatya:

Köszi
Na majd megnézem az itteniben, ezért csak nem megyek Inverness-ig. Na meg még nincs itt a kovi ubi szezon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 22:11:55

@diggerdriver:
Nekünk nem kell az arab sivatag, van saját, remekül működő, zöld energiaforrásunk. Persze van atomerőmű is és szemétégetős erőmű is...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:15:00

@Shanarey(SCO):
Aha. Élt valamikor gy faszi valami Thomas Morusnak hívták. Írt egy könyvet Utópia címmel.
Valami ideális társadalomról.
Szerinted afelé tartunk?

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:16:06

@Shanarey(SCO): nálunk ez nagyon érdekes, mert itt ahol én lakom jóformán nincs lengyel, így a Tescoban csak koviubi van és túró meg ilyenek nincs, viszont a benti Tescoban van minden, viszont én oda nem járok, mert sosincs parkoló meg nagyon gáz közönség jár oda, így leszoktam az ilyen cuccokról
ráadásul a lengyelek is felütik a koviubit ecettel, így én nem szeretem, inkább csinálok

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:16:29

@Shanarey(SCO):
Egyébként kár ezen vitázni majd a jövő eldönti mi lesz. Én nem hiszek a megújuló energiában.

rezsöatya 2014.04.21. 22:20:15

@sodalisO [eng]: ez tetszik! ;-)

@Shanarey(SCO): sztem ez nem szezonalis. Zacskot keress, uborka a grafikaja es valami kovasowa ugorkowa (!) van rairva, mar nem emlekszem...

2014.04.21. 22:21:00

@diggerdriver: engem nem zavar. Sot, perverz modon tetszik. A renewable energy az a tema, ami ha lenne idom, azzal toltenem. Hobby.
Egyik kolleganom ferje volt a British Gasnal consultant (vagy EDF, mar nem tudom). O meselte, hogy egy marha draga projektet abba kellett hagyni, mert veletlenul elszamoltak es rossz helyre tettek fel azt a rengeteg szelmalmot. Es ilyenkor eszembe jut, hogy azert kell arat emelni, hogy bele tudjanak fektetni a renewable energybe. Ja, meg azert, hogy az engineering elszamolast kompenzaljak.

Papagály (törölt) 2014.04.21. 22:21:18

@Shanarey(SCO): elhangzott már a több évtized, meg a több száz év, nos, a gond az, hogy tudomásom szerint több tízezer év, amíg emberi szintre csökken a radioaktivitás:

The time frame in question when dealing with radioactive waste ranges from 10,000 to 1,000,000 years,[53]
en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_waste

2014.04.21. 22:23:54

@Jess G: ird mar le, hogy hogyan keszitesz aludt tejet es melyik tejbol? A kekbol?
A spanyoloknal egyszer ettem olyasmit, aminek fokhagymas ize volt, de aludt tej allaga. Azt hoztak ki vaj helyett, amit a kenyerre kentunk. Az letezik, hogy az fokhagymas aludt tej volt?
Magyarazta, hogy nem vaj, de valami olyan szot mondott, amit nem ertettem. Az aludt tejre emlekeztet az ize.

puhacica 2014.04.21. 22:26:26

@sodalisO [eng]: szegeny jo reg megirhatta mar, annyiszor lattam a weben ezt a bucsulevelet, hogy Marquez akar macska is lehetett volna, 9 elettel. :)

Herr Géza 2014.04.21. 22:28:33

@eddie1977: @Határátkelő: Könyörgöm, tegyük már meg valamilyen módon Eddie-t ír országfelelösnek, mert addíg úgysem nyugszik le. Hiába no: van, akinek ez a karrier....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:29:30

@charlieharper [home, sweet home]:
Mindent egybevetve még semmit nem beszéltünk a rendszer ciklikusságáról.
A lökésszerű enegiatöbbletről vagy energiahiányról.
Sem a naperőmű sem a szélerőmű nem képes egyenletes energiát termelni.
Az ilyen országok közötti összedolgozást meg hadd ne minősítsem.

2014.04.21. 22:30:59

@Herr Géza: azon mar tulhaladtunk. Most az atomenergia vs zoldenergia a tema.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:31:18

@Herr Géza:
...csúcsa.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.04.21. 22:31:45

@diggerdriver: szerencsére a helyieknek is van annyi eszük, hogy még nagyfeszültségű légvezetékkel sem hagyják elcsúfítani a kedvenc hegyeiket!
itt van olyan civilszféra, amelyik tiltakozást szervez, képviseli a helyi érdekeket. a politika meg odafigyel.
pedig csak néhány óra magyaro.-tól...
derstandard.at/1331207215539/Nach-Protesten-in-Salzburg-380-kV-Leitung-am-Gaisberg-kommt-nicht

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 22:32:34

@charlieharper [home, sweet home]: "En ezt a vizualis szennyezest nem ertem. A teljes leedsi, swindoni, bradfordi resz UKban vizualis szennyezes epiteszetileg. Ratenni nehany windmillt csak javitani tud azon a vizualis borzalmon."

+1 (a kozvelemenykutatas azt mutatja hogy az emberek tobbsegenek inkabb tetszik a szelturbina, mintsem hogy zavarna oket).

Energiaforrasok helyigenye.
Ez amugy egy nagyon hulye szempont mert azert par nagyon surun lakott azsiai es del-amerikai orszagot leszamitva van hely a Foldon szarasig. Arrol nem beszelve hogy ezeknel a beruhazasoknal a telekar eleg pici hanyadat teszi ki a teljes beruhazasnak, de OK, legyen.

A napkollektor ilyen szempontbol szar. Ez tudjuk. A szelturbinat kb. be lehet tenni minden szantofoldre. A kutyat nem zavarja hogy azt a 8m atmeroju hengert ki kell kerulni. Ugyanakkor a biomassza eromu es a hydro nagyon kis helyen elfer peldaul. Jon itt mindenki bos-nagymarossal. Most komolyan, ki nem szarja le mi volt a multban? Most azert mert a politika elcseszett egy beruhazast, tobbe mar nem is lehet ilyen beruhazasra megvalosithatosagi tanulmanyt csinalni? Oh wait... azt a magyar kormany nem szokott csinalni... jah igen, ok palyaztatas nelkul szeretnek alairni tobbezer milliardos projekteket...

"A szel nem fuj mindig, a Nap nem sut mindig". Ha nekem annyi penzem lenne ahanyszor en ezt hallom... Ma mar egyszer szoba kerult az olvasztott so mint egy lehetseges energiatarolo megoldas a napenergia eseten. Peldaul.

Ugyanakkor amirol valahogy senki nem akar beszelni vagy mindenki elfelejti:
- Ocean energy (hullameromuvek). Merthogy az tenger az bizony hullamzik. Megallas nelkul. Neha jobban, neha alig lathatoan, de hullamzik.
- Tidal energy (ar-apaly eromuvek). Amig valaki nem robbantja le a Holdat a Fold koruli palyajarol addig lesz ar-apaly es a tengeri aramlatok sem valtoztak tulsagosan sokat az elmult par ezer evben.
- Biomassza. Errol valahogy mindenki elfelejtkezik pedig ez a legnagyobb megujulo energiaforrasunk jelenleg! Ez sem igazan fugg kulso tenyezoktol.

En tudom jol hogy sokan ugy tekintenek a megujulo energiakra mint valamifele uri hobortra, ami kiserleti stadiumban van meg csak. Finoman jeleznem hogy jelenleg a vilag energiafelhasznalasanak mar tobb mint 20%-at megujulo energia adja es ez utobbi evek adatai alapjan minden evben no 1-2%-ot.

Atom. Amig a lakossagnak nincs ingerenciaja az elhasznalt futoelemeket hazavinni es bedugni az agy ala addig az atom hosszutavon nem fenntarthato. Jelzem itt a fenntarthatosagon van a hangsuly (szerencsere lassan eljut odaig az emberi kollektiv tudat hogy nem csak ma van, hanem holnap is). Athidalo megoldasnak megteszi, de nem hasznalhatjuk az elkovetkezendo isten tudja hany evszazadon at az atomot mert a futoelem jelenleg egy olyan dolog, mintha nem takaritanank fel a szemetet a lakasban, csak besopornenk a szonyeg ala... tesszuk ide-oda, de nem tudjuk artalmatlanitani vagy megsemmisiteni.

@Kövérmadár [swe]: Kerdesedre valaszolva. Azert importalnak egyelore szemetet a svedek mert nem 2 ev, amig egy orszag atall teljesen megujulokra. Ezt tobb evtizedes folyamat. Viszont addig is kell valami. Egy szemet alapu eromu meg megvan nullarol tokkal-vonoval 2 ev alatt.

blackhairlady 2014.04.21. 22:33:08

@puhacica: :)))
Hat telefonnal is jo kepeket csinaltal, nekem tetszettek:)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:33:51

@charlieharper [home, sweet home]: itt nálunk van egy farmshop és ott lehet venni nyers tejet, de őszintén megmondom egyszer nekem a 4%-os kannás tej, ami ugye uht, egyszer elöl maradt és nem lett keserű, hanem tök jól megalvadt
bár én most konkrétan ha ilyen idő marad, akkor kovászos ubinak állok neki

Shanarey 2014.04.21. 22:34:01

@diggerdriver:

A cikkben ez is benne van, amit amúgy két éve írtak:

" Az elmélet megvalósításától azonban ma még több évtized, és a Bátaapátiban elköltött 68 milliárdnál jóval több pénz választ el minket."

Nos a Paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeit régen az Oroszok vették át de ez már nincs. Tervek vannak előkészületek szintén de végleges és jó megoldás még nincs.

A baj ezzel az hogy ha itt hiba történik akkor abból nagy baj lesz, a nap és a szélerőműnél ez nem valószínű.

blackhairlady 2014.04.21. 22:34:52

@QUERCUS(a favágó): Es megfejtette mar a regesz a hieroglifakat?:D

Shanarey 2014.04.21. 22:37:14

@Herr Géza:

Ha már IRL nem lett valaki akkor legalább itt legyen ?
:-)

2014.04.21. 22:37:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: igen, akartam is kerdezni a tidalt.
@Jess G: nyers tejet? Na, de hogy csinalsz belole aludt tejet? Csak elolhagyom az asztalon?

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:37:42

@Jess G: egyébként általában attól keseredik meg, h nem tudod szabályozni, hogy melyik baci került bele és mi indul meg, ha teszel bele egy kis tejfölt vagy joghurtot, akkor feltehetőleg az azokban lévő bacik indulnak szaporodásnak, szóval a kannástej is jó
az uht csak a zsírszemcséket alakítja egyforma cseppekké szóval semmi hatása nincs magára a tejre

Muscari 2014.04.21. 22:38:08

@QUERCUS(a favágó): Veszprem megye jo lehet, ott jo sok erdo van. En imadom a Bakonyt, nagyon sokat kirandultam arra megboldogult ifjukoromban. Kozelebbrol lehet tudni, melyik resze? Nem kell a telepules pontosan, csak hogy mihez van kozel.

blackhairlady 2014.04.21. 22:39:01

@rezsöatya: Jaj istenem, hanyszor kellett ezt nekem lerajzolni es mondani hozza a mondokat. Mindharom gyerekem imadta:)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:40:13

@charlieharper [home, sweet home]: persze, nem kell az aludtejhez semmit se csinálni, de ha mittomén beleittatok már előtte, akkor belemehetett akármilyen baci, amitől épp keserű lehet a végére, de ha friss, és teszel bele kis joghurtot egy kanállal, akkor elvileg csak azok indulnak meg benne és megalszik szépen fincsi lesz, csak hagyd elöl, ennyi, jó a sima 4%os bolti tej is

rezsöatya 2014.04.21. 22:41:13

@blackhair-lady: na, akkor te is rajz-muvesz vagy! Kene gondolkoznunk egy kozos tarlaton...! :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:42:40

@Papagály:
Na erről beszélek.
A vizuális környezetszennyezés létező dolog.

Shanarey 2014.04.21. 22:45:09

@Jess G:

Én is csinálnék majd de se befőttes üvegem se normális uborka nincs, legalábbis eddig nem láttam csak azt a 30+ centis verziót.

@diggerdriver:

Majdnem. A világ előbb utóbb erre rá kényszerül mert vagy ki irtják a fele emberiséget vagy találnak normális megoldást, az energia előállításra.

@Papagály:

Azért írtam annyit, amennyit, mert ez idő alatt a technológiai fejlődés is megoldhatja ezt.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:45:59

@charlieharper [home, sweet home]: egyébként ha kész az aludtej azt kicsit megmelegíted majd egy konyharuhába vagy vmi textilbe öntöd a savót lecsöpögeted és tádám kész a túró
egy a lényeg az aludtejet csak épp megmelegíteni szabad nem forralni

blackhairlady 2014.04.21. 22:46:28

@sodalisO [eng]: Ez egy gyonyoru befejezese a napnak.
En mar egy ideje sok mindent ugy teszek ahogy Marquez irta.

klappol 2014.04.21. 22:46:46

@diggerdriver: Persze, olyan van, pl: útmenti reklámok, bazi nagy tartókon.

2014.04.21. 22:46:48

@Shanarey(SCO): befottes uveget keresd a Wilkinsonban. Tobbhelyen is lesz, de a Wilko eleg tuti es mivel Eszakon vagy, arrafele lesz

Herr Géza 2014.04.21. 22:47:15

@charlieharper [home, sweet home]: Jól van na... Nem voltam ma (sem) netközelben, csak most olvastam bele (gyorsított üzemmódban) a tegnapi ereszd-el-a-hajamba. Hát .... A mai hsz.-eknél meg random belepörgetek, hol áll meg ? Naná, hogy az egyik házikedvencem újabb "országfelelös" témájú pamfletjénél.... Egy elmebeteg gyerek mániája (a vesszökön meg a központozáson kívül). Szóval ennyi elég is volt e két napból....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:47:28

@Shanarey(SCO):
Írtam már, be kell tiltani a közlekedést.
Veszélyesebb mint az atom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 22:47:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A kérdés inkább volt ironikus, mint komoly :)

Egy 2009-es felmérés szerint 48%-a az energiának megújuló forrásból származik. 2020-ra el akarják érni az 50%-ot (nem tudom, hogy jelenleg mi az arány).

2004 és 2010 között 8.8%-kal csökkent a CO2 kibocsátás az energiaelőállítás területén.

blackhairlady 2014.04.21. 22:47:33

@Shanarey(SCO): kovi ubi szezon mindig van. Legalabbis a zacskos fajtanak. Azt egesz evben aruljak.

2014.04.21. 22:47:33

@Jess G: a meleg aludt tej a turo?

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:47:48

@Shanarey(SCO): én a farmshopban tervezek venni azt is, egyébként nyáron van gardencenterben, tescoban mindehol befőttes üveg, de nekem a bolti lekváros üvegeim is megvannak, igaz csak 1-2 db, azt kifőzöm és voila :-)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:48:26

@charlieharper [home, sweet home]: nem :-) hanem amikor kihűl és 2-3 nap alatt lecsöpög róla a savó az a túró

Mr Long 2014.04.21. 22:48:36

@charlieharper [home, sweet home]: Mamam csak beleontotte a fem bogrebe es feltette a konyhaban lvo fali gazkonvektorra. Ez mondjuk nem volt bekapcsolva altalaban ilyenkor. Aztan par nap mulva habzsolta friss kenyerrel :DDDDD

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:49:58

@Jess G: szóval amikor felmelegítetted egy 40-50 fokra, szóval nem forróra utána tedd be a hűtőbe úgy ha cucc a textilben van és alatta egy edény, amibe csöpög a savó

nyuszigonosz 2014.04.21. 22:51:01

@charlieharper [home, sweet home]: Nem az Aioli volt?
Spanyolországban szinte mindenhez hozzák: fejér, kenhetö konzisztencia és foghagymás.
Nem aludttejböl van, majonéz, vinnagret, meg sok foghagyma van benne.

2014.04.21. 22:51:56

@nyuszigonosz(D): nem, azt ertem. Lechet mondott folyamatosan meg egy masik szot.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:52:27

@Mr Long: ez így is van, elvileg nem kell vele semmit csinálni, ott csúszhat el a dolog, ha nem a tejbacik indulnak meg benne, ezért kell irányítani kis tejföllel joghurttal aztán még szobahőmérséklet kell meg pár nap

2014.04.21. 22:52:56

@Jess G: es mit csinalsz a savo-val? Az az aludt tej, a teteje meg a turo?

nyuszigonosz 2014.04.21. 22:53:20

@charlieharper [home, sweet home]: Leche az tej, lehethogy aludttejes valami volt.

blackhairlady 2014.04.21. 22:54:10

@rezsöatya: Ok, de megtudunk egyezni, hogy ki rajzolja a pontot es ki a vesszot?:)))))))

2014.04.21. 22:54:18

@nyuszigonosz(D): igen, ezert gondoltam en is arra

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:55:41

@charlieharper [home, sweet home]:
Ne sok túróra számíts.
Elkezded melegíteni az aludttejet aztán látod hogy kezd benne összeállni a kis túró rögöcskék.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:57:56

@charlieharper [home, sweet home]: az jó a sütikbe, le lehet fagyasztani pl az amerikai cobbler szereti, az gyümölcsöt nem húsos mint az angol

Shanarey 2014.04.21. 22:58:16

@diggerdriver:

Marhaság, tekintsd népesség szabályozásnak.
Kínában ezt csinálják ha árvíz ha bányaomlás ha baleset,
Na meg az autópályán ha meghalt valaki, ugyanazon a helyen nem lesz kötelező másnak is meghalni az elkövetkezendő pár száz évben.

Azt hiszem erre jó példa Csernobil ott is lehet élni de nincs sok jelentkező.

www.coolpolitika.hu/ujjaepit_csernobil_8211_sok_turista_latogat_varosba

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:01:38

@charlieharper [home, sweet home]:
Figyelj Charli, a tej folyós zsíros folyadék.
De folyadék.
Összeáll aludttejjé de az egy laza valami nincs messze a folyadéktól.
Mikor melegíted kicsapódik belőle a zsír és a tej egyéb alkotórészei ami a túró. A savó az már majdnem átlátszó vízszerű folyadék.
Namost egy folyadékból sok szilárd túró nem lesz.

Mr Long 2014.04.21. 23:04:12

@Jess G: Azt hiszem mindig visszatartott egy picit az elozo adagbol. De nem vagyok biztos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:04:35

@Shanarey(SCO):
Na erről beszélek. Az atombaleseteket is tekintsd népességszabályozásnak.
Gipsz Jakabot autó üti el vagy sugárzásba hal bele nem mindegy. Így is úgy is meghal.
Miért pont az atomot kárhoztatod? Miért nem az autót?

2014.04.21. 23:04:38

@diggerdriver: csodalkoztam is. De merem en megkerdojelezni a gasztro szakertot?

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:07:58

@charlieharper [home, sweet home]: 1l tejből 20 dkg túród lesz, a ha azt veszed

rezsöatya 2014.04.21. 23:08:45

@blackhair-lady: mar miert ne tudnank?! Hiszen Hataratkelos kommentelok vagyunk, nem? Es itt mindenki bekesen egyetert mindenben! Isn't? :-)))

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:09:18

@Jess G: akkor a bolti drágább és savód sincs és asdába kell menni a furi fazonok közé vagy a városi tescoba a szintén érdekes népek közé és még parkolni sem lehet sőt a kocsik itt érmével mennek, nekem az meg nincs

blackhairlady 2014.04.21. 23:10:40

@rezsöatya: Yes! Akkor tervezzuk a kiallaitast!:) Te jossz ide vagy en megyek oda? Vagy valasszunk egy semleges terepet ami nem NATO tag?:)

rezsöatya 2014.04.21. 23:11:21

@charlieharper [home, sweet home]: higyj neki, Charlie! Digger a noktol kezdve az atommag-hasadason at a turoig mindenhez ert! :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:15:05

@rezsöatya:
Ugyehogyugye?
Remélem az utóbbi két napban rendbe tettem a dolgaidat.
Nem, nem kell megköszönnöd...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.04.21. 23:16:54

@blackhair-lady: varj, megkerdezem a velemenyemet...! :-)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:17:15

@Mr Long: elképzelhető, a kenyérnél is jó ha van öreg tésztád, amit nevelhetsz és akkor mindig gyorsan van igazi házi kenyér
az ilyen kenyérsütőgépek, na ink. nem mondok semmit, dagasztani valók,de arra meg minek

rezsöatya 2014.04.21. 23:17:43

@diggerdriver: folyik is az orrom rendesen...! :-)))))

Latcho Rom 2014.04.21. 23:18:38

@Jess G: Úrinőm az úrinő ugye mindhalálig :)*

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:21:29

@charlieharper [home, sweet home]:
Azt tudom hogy régen kijártunk a TSZ-be frissenfejt tejért.
Öt litert vettünk amiből néha anyám csinált túrót.
Nem lett egy kiló belőle.
Az pedig abszolut teljes tej volt.
Amúgy Jess jól mondta kisit beoltod tejsav baktériummal például joghurtból aztán megalszik elkezded melegíteni és mikor már nem rögösödik tovább akkor egy konyharuhán keresztül leszűröd és hagyod lecsöpögni. Kicsit meg is nyomkodhatod.
Tény hogy megéri mert itt olcsó a tej és kiváló túró lesz ha házilag csinálod.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:24:07

még egy utolsó konyhai bölcsességet megosztok ma
egy jó konyhában egy eszköz az igazán fontos az összes többi csak kezdő háziasszonyok hülyítése,
ez pedig a kés
persze tudni kell élezni is, mert különben a jó kés hamar oda lesz
gyakorlatilag mióta a költöztető ellopta a cuccaimat, feltehetőleg, azóta nincs is másom
imádok habot verni kézzel, dagasztani, meg szeletelni is, így ez egy tapasztalati tény is egyben

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:24:22

@Jess G:
Próbáld meg hogy nem kenyeret teszel rá hanem csinálj kovászt.

Latcho Rom 2014.04.21. 23:25:56

@Jess G: Előző életemből :) Szüfrazsett is voltam, jakobina, orrom magosan hordtam hogy ne érezzem a proliszagot :)
Piha :D

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:26:27

@diggerdriver: te meg keress rá az öregtésztára ;-)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:29:09

@shakti_rom: most mit tagadjam, nincs semmi bajom a prolikkal csak ne legyünk egy légtérben
biztos élnek kanadában is, szerintem mo-n annyira nem feltűnő a különbség,de itt uk-ban iszonyat
nem tehetek róla de ezüstkanállal születtem a számban, ez van

Shanarey 2014.04.21. 23:32:51

@diggerdriver:

Az autó baleset elkerülhető, nem kötelező belehalni. A sugárfertőzésnél ez már nem annyira igaz.

Én túléltem pár autóbalesetet sérülés nélkül, ezt egy atom baleset után nem mondhatnám el.

Latcho Rom 2014.04.21. 23:37:02

@Jess G: hja, mátrix is elég néha belőlük, de szelavi.
Megyek pucolni az ezüstöt, jóéjt Lady *
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:37:14

@Shanarey(SCO):
Nem az autóbaleset ugyanannyira nem kerülhető el mint az atombaleset. Csak a kockázatát lehet csökkenteni.
Én már rengeteg atombalesetet túléltem sérülés nélkül. Szerintem te is.

Shanarey 2014.04.21. 23:41:09

@diggerdriver:

Nem jártam Sem Csernobilban sem az Three mile Island-on, sem Fukushima-ban.

Szerintem te sem jártál, vagyis miről beszélsz?
:-)

Muscari 2014.04.21. 23:41:24

@@Jess G: a kessel igazad van, de nekem egy jo robotgep kincset er. Tegnap sutottunk tiz tojasbol piskotat. Hat, ha azt a tojashabot kezzel kellett volna felverni, beleoszultem volna.

Vagy a kovekezo recept: food processorba tegyel bele fagyasztott epret, tejszint es porcukrot es inditsd el. Ket perc mulva kesz a vilag legistenibb eperfagyija.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.21. 23:44:25

@Jess G: Olcso husnak hig a leve. Mi a plusnetnel vagyunk, elegedett ugyfelkent.

Shanarey 2014.04.21. 23:45:13

@tildy[UK]:

Itt a Sky nyomul és jó is.

Muscari 2014.04.21. 23:48:35

@tildy[UK]: mia plusnetnel vagyunkrendkivul elegedetlen ugyfelkent. Majdnem ket honapba telt, mire lett internetunk azutan, hogy megrendeltuk. A ferjemnek tobbszor kellett veluk balheznia telefonon. Raadasul a net neha leall, nem valami stabil.

Pedig azert valsztottuk oket, mert te ajanlottad egyszer regen valakinek :-(

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:53:45

@Muscari: én azt is kézzel verem
sokkal szebb lesz mint géppel
régen mindig egy Kitchenaidet akartam venni, már volt h be is tettem a kosárba amikor akciós volt 400 helyett azt hiszem csak 230 font, végül visszatettem, dagasztani csak kézzel szeretek mert éreznem kell, h milyen a tészta állaga, de már a piskótával habbal is így vagyok
még egy 10 fontos vackot sem fogok venni
majonézt is csak kézzel csinálok
már a krumplihámozót is eldobtam
egyedül egy merülő mixerem van
@tildy[UK]: hát lehet, de most lecseréltem mindenkit gáz, villany, net tök sokat fogok spórolni, évi kb 250 fontot

Shanarey 2014.04.21. 23:54:39

@Muscari:

S gondolom az ügyfélszolgálat Indiában veszi fel a telefont.

Muscari 2014.04.21. 23:59:12

@Muscari: Amikor vegre megcsinaltak a telefonvonalat masfel honap utan,, arra egy hetre igertek a netet. Kuldtek is az sms-hogy minden ok, bekapcsolhatjuk a routert, de nemhogy net nem volt, hanem mar telefonvonal sem.

Ujabb telefonhivas, igeret, hogy az engineer jon penteken (ez volt kedden). Csutortok delutan hangposta uzenet: az engineer keresett, senki nem volt otthon. Persze penteken nem jott senki, ujabb telefon, mar hetvege van, majd jovo het kedden.
Azota tobb ismeros is mondta, hogy plusnetet ne.

Kollegamnak a Virgin egy heten belul megvolt.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:59:21

@Muscari: azt még nem mondtam, de házi fagyit szoktam főzni, tejből, ez max sorbet amit te írsz, de az is jó :-)

Muscari 2014.04.22. 00:06:15

@Jess G: ha szolgaltatot valtasz, az elozo fele ki kell mindent fizetni koppra, nem? Az aktualis oraallasig.

Erdekes, hogy a konyhatechnologia teren milyen konzervativ vagy. Ha azonban van ra idod es energiad, akkor miert ne csinalj mindent kezzel? Nekem sajnos nincs, en gepesitek.

@Shanarey(SCO): nem, azt mondja a ferjem, hogy angolokkal beszelt. A Three-nek viszont tenyleg ott van az ugyfelszolgalata.

blackhairlady 2014.04.22. 00:06:56

@rezsöatya: OK, majd kuldjel fenyjeleket. Vagy fustot. Csak hangot ne adjon ki, mert kisse suket vagyok:)))

Herr Géza 2014.04.22. 00:07:32

Nem olvastam el ugyan a teljes mai hsz.-hegyet, de talán ez a cikk nem került elö az energiatémához:

444.hu/2014/04/18/vagy-a-nemetek-teljesen-hulyek-vagy-nagyon-meg-fogjuk-szivni/

Mindent elmond a hozzáállások különbségéröl az utolsó mondat...

Mrs. Clayton 2014.04.22. 00:09:22

@Muscari: igen, de nekem pont most volt leolvasás és így 0-n voltam mindennel, vagyis a gázból még jár is vissza kb 200 font
amikor költöztem ide a lakásból akkor meg mínuszban voltam nagyon sokkal és azt havi részletben fizettem ki azt hiszem 3 hónap alatt
egyébként sztem nem több idő kézzel csinálni, főleg h jobb az eredmény, mondjuk a piskótát felverni eléggé fárasztó, de én ezt élvezem :-)

Shanarey 2014.04.22. 00:09:39

@Muscari:

Nem csak a Three nek, a Sky nak is ott van de velük évente kétszer kell beszélni max.

Shanarey 2014.04.22. 00:21:01

@Herr Géza:

Nem, nem került elő.

Igen az utolsó mondatok sokat mondanak.
De sajnos nem értik meg elegen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.22. 00:33:53

@Muscari: :( Ennek nagyon nem orulok.:(
Mi lassan 3 eve naluk vagyunk naluk , eddig minden popec, ugyfelszolgalat is rendben. Kb 3 het- 1 honapra kotottek a netet, de mindenki annyira igerte akkoriban.

M. Péter 2014.04.22. 03:48:45

@Shanarey(SCO): A Sky jó, amíg működik, de a hibaelhárításuk kabaréba illő. Elment az internetem, felhívtam az ügyfélszolgálatot, ott végigcsináltuk azt, hogy kikapcsolom a routert, kihúzom, várok egy percet, visszadugom, bekapcsolom, persze ettől nem javult meg. Az ügyfélszolgálatos még csinált valami távdiagnosztikát, amely szerint minden rendben volt, erre azt mondta, hogy ez meghaladja a képességeit, majd hétfőn felhív egy szakértő.

Természetesen hétfőn nem hívott senki, nekem kellett újra felhívni az ügyfélszolgálatot. Akkor azt ígérték, hogy küldenek egy új routert. Várok egy hetet, router sehol, hívom az ügyfélszolgálatot, ott nem tudnak semmilyen új routerről. Annyit viszont elértem, hogy végre tényleg küldtek egy új routert. Az új routertől persze semmi nem javult meg. Egy újabb telefon után kiküldtek egy BT szerelőt, aki diagnosztizálta, hogy a telefonközpontban van a hiba, és még aznap kijavította.

Összesen majd egy hónapig voltam internet nélkül, és azon felül, hogy ezt az egy hónapot jóváírták nekem, nem nyújtottak semmilyen kártérítést. Ezek után lemondtam mindent a Skynál.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.22. 04:14:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: plusz ezer.
Itt a svédeknél is elkélne egy ilyen intézkedés, 1000-1500-2000 koronákkal...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.22. 04:17:34

@petrasp: Ha az elmúlt két napban esős, szar idő volt, bezzeg ma hétágra süt a nap, akkor kurvaélet, hogy hétfőre ébredtél... :D Vagy a hét első munkanapjára.

adg 2014.04.22. 05:04:59

@diggerdriver: "Vegyünk egy ideális állapotot a jövőből.
Minden jármű elektromos minden háztartás minden gyár minden minden megújuló energiából származó árammal működik.
Az egész ország.
Mekkora területet kéne befedni napkollektorokkal és szélerőművekkel hogy ez kivitelezhető legyen?"
Vegyunk egy kevesbe idealis, am elkepzelheto allapotot a jovobol, es a mabol.
Japanok beboritottak az oceant nuklearis cuccal az usa nyugati partjaig kb, oroszok kivontak a lakhatosagi teruletbol szamos magyarorszagnyi teruletet, nem csak csernobil korul. Anglia es franciaorszag partjainal szinten folyik a cucc a tengerbe, megszamlalhatatlan hordonyi mindenfele radioaktiv anyag van beontve szinten a tengerbe mindenfele, es rettenet mennyiseget tarolnak szerte a vilagon. Az uranbanyak kornyeke sem egy szanatorium. Szerintem ez nem a jovo, hanem a rovidtavu gondolkodas. Nem tudjak megnyugtato modon elhelyezni a hulladekot, es baleset eseten hirtelen odalesz a sok elony, es annyi a tiszta energianak is. Ma egyszeruen nem tudjak megoldani baleset utan a rendrakast sem. Nezd meg mit csinalnak a japanok, es ok a vilag egyik legfejletteb nepe elvileg. Kepzelj el egy hasonlo balesetet valami sokkal puruttyabb helyen...

Tudod mivel jar egy regi atomeromu eltakaritasa az uzemido vegen? Tudod, hanyat bontottak le eddig? Es hany van, ami nagyon hamar eleri az uzemideje veget, 30-40+ eves vackok?

Ellenben az osszes alternativ energiatermelesi mod gyorsan fejlodik. Es oriasi teruletek vannak, ahol kutyat sem zavar semmifele eromu. Az atomlobbi kicsit meg eros, de elobb-utobb csokkenni fog a jelentosege. Ne adja Isten, de ha megegy ilyen nagyobb baleset lenne, szerintem igencsak komoly tiltakozasokat valtana ki.

Nem lehet ezt olyan egyszeruen kijelenteni, hogy az atomenergia jo, es nincs realis alternativa.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.22. 06:01:49

@diggerdriver: esdisney ota tudnuk, hogy ok neszepa-ban laknak:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.22. 07:32:03

@adg [Au, Darwin]:
Viszont megvan az az elonye a tengerek szennyezesenek, hogy digger szereti a halat, igy o eszi azt, ami mellett protestal :)

2014.04.22. 07:34:14

@Kövérmadár [swe]: ne mondj ilyet. En is halzabalo vagyok, de teljesen atomenergia ellenes

adg 2014.04.22. 07:49:18

@Kövérmadár [swe]: Jaaa, igen? Igy azert mar mindjart mas. Oke, nincs tobb kerdesem, eljen a zatom. Esetleg nem lehetne ilyen sugár sugereket kulon tenyeszteni? Mondjuk rogton a reaktortartalyban, igazi inyencseg lenne.

adg 2014.04.22. 08:08:36

@blackhair-lady: Tetszett nekunk is. Eleg kicsi, hogy gyerekkel is lehessen menni. Van benne egy 2 km-es kis osveny. Fele ilyen lápos susnyas, masik fele meg erdo.
Szeretjuk ezeket a helyeket, masik kedvencunk a bozot. Nagyon szep az esos evszakban, sajnos annak epp veg, ki fog szaradni egy honapon belul.
Ha erre jarsz, ugorj be, megmutatom. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.22. 09:09:57

@adg [Au, Darwin]:
Azaz!
"Csak a reaktorban olvad, nem a kezedben" jeligevel. :)

blackhairlady 2014.04.22. 14:41:09

@adg [Au, Darwin]: Ok, jovo heten arra lesz dolgom, majd becsongetek, aztan idegenvezethetsz a bozotosban. Gondolom a magassarkut felejtsem el aznapra?:))))

M. Péter 2014.04.22. 16:09:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ehhez először el kell kapni a tettest, azután kell, hogy pénze is legyen. Ha tagad, és bíróságra megy a dolog, akkor már többe kerül az ügy, mint a bírság.

M. Péter 2014.04.22. 17:19:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Épp most írt erről a BBC: www.bbc.com/news/business-27032797 30 millárd euró támogatást kaptak a szélturbinák.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.04.25. 12:03:12

Nagyon szomorú vagyok, itt töltöttem a Húsvétot Costa Braván és nem szolgáltak fel ilyen fahéjas kenyeret, pedig megkóstoltam volna!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása