oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 12. 06:42,  Hadat üzentem Angliának 536 komment

2014. április 12. 06:42 Határátkelő

Hadat üzentem Angliának

Nem kell persze semmi rosszra gondolni, a hadüzenet gasztrofronton történt, és ha már ennyit elárultam, akkor a blogot rendszeresen olvasók alighanem sejtik, hogy ma ételekkel foglalkozunk, jelesül azzal, miként lehet magyar ételeket külföldön elkészíteni, illetve kinek mi a kedvence ott, ahol él. (Nem mellesleg: továbbra is várom a képeket, történeteket, recepteket, mind meg is jelenik, csak kis türelmet kérek, mert hála istennek szép számban érkeznek!)

Krisztina tojásos nokedli kész.jpg

Első történetünk szerzője, Krisztina egy nagyon egyszerű étel elkészítésekor szembesült egy meglehetősen bonyolult problémával. Nem lövöm le a poént, hadd mesélje el ő!

„Két éve, amikor Angliába költöztünk a családommal és néhány bőrönddel, eszembe sem jutott, hogy lesznek olyan magas labdák itt a mindennapi szokásos főzőcskézésben, amihez komolyan törni kell a fejem, hogy leüssem.

Ami Magyarországon teljesen természetes volt, az az, hogy a tojásos nokedli és a csiripöri nokedlivel ripsz-ropsz a nokedli szaggatóval elkészül. Viszont amikor felmerült, hogy már jólesne egy kis olcsó, de laktató és finom ebéd, meglepődve tapasztaltam, hogy itt nem lehet nokedli szaggatót kapni!

Végigjártam a kis és nagy konyhafelszerelési üzleteket és híre hamva sem volt még csak hasonlónak sem. Az akkori munkahelyemen is kérdezgettem az angol, román vagy lengyel kollégákat, de az előbbi még csak nem is hallott a nokedliről, mint olyanról az utóbbiak már hallottak róla, de fogalmuk sem volt, hogy hol tehetek szert erre az oly egyszerű kis konyhai eszközre.

Krisztina nokedliszaggató.jpg

Végül hadat üzentem Angliának és eldöntöttem, hogy akkor is lesz tojásos nokedli, ha én azt akarom, és jaj annak, aki az utamban áll. Egy egyszerű rozsdamentes gyümölcsmosót vettem, és egy hajszálnyival hígabb tésztát kevertem, majd a fakanállal szépen, lassan, karizmot nem kímélve végül kiszaggattam a vágyott nokedliket. Az eredmény kitűnő lett.

Őszintén szólva elég kimerítő fizikai munka volt, ami nemcsak a karomra, hanem a vádlimra is hatott, hiszen elég alacsony vagyok és minden ilyen főző erőpróbához lábujjhegyre is kell állnom, a kellő hatás elérése érdekében.

Ezért úgy döntöttem, hogy tojásos nokedlit csakis kivételes alkalmakra készítek. Az anyósom látva erőfeszítéseimet és a Facebook-posztomat az eredményről, azonnal beszerzett egy szaggatót és két nap múlva hozta is a postás néni. Nem örültem még ennyire egy nokedli szaggatónak!

A fényképen a béna zöld műanyagtányérért most kérek elnézést, de akkor még ez is nagy kincs volt! :)

A cukkinifőzelék

Talán emlékeztek még Klárira, aki nemrégiben két posztban írta meg, miként éli meg nagymamaként, hogy a gyermeke és családja Ausztráliába költözött. (Aki nem olvasta volna, az most pótolhatja ide és ide kattintva.) Nos, ő is írt és küldött jó sok képet arról, mit is főzött odakint a gyerekeknek, illetve mi volt a kinti kedvenc étele.

Klári piac.jpg

„Egyik alkalommal egy ausztrál piacon jártunk, és bevásároltunk mindenfélét. Többek között vettünk padlizsánt is, amiből moussakát készítettem eredeti görög recept szerint. Nagy ízlett a családnak, habár a délelőttöm ráment, mert eléggé pepecs az elkészítése.

Klári muszaka.jpg

Klári muszaka kész.jpg

Klári muszaka kész OK.jpg

Klári muszaka tálalva.jpg

Egy másik alkalommal cukkiniből készítettem főzeléket (ugyanis itt nincs tök), hozzá borsos fasírtot.

Klári cukkinifőzelék.jpg

De különösebb nehézség nélkül sikerült csinálnom szilvásgombócot és tócsnit is.

Klári szilvásgombóc.jpg

Klári tócsni.jpg

Végül hadd mutassam be az egyik helyi kedvencem, a neve seafood platter. A tányéromon volt fésűs kagyló, rántott hal, osztriga salátával. Az ausztrálok persze szeretik a tenger gyümölcseit, mellé jön a chips és a saláta, különböző mártásokkal.”

Klári seafood platter.jpg

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Ausztrália Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr346017961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.12. 07:15:27

Nos, az biztos, hogy én már most kerülöm a szokásos magyar ételeket, pedig még kint sem vagyok. Unalmasak.

2014.04.12. 07:39:14

@Philosoraptor: Nu, ha majd kint leszel, úgy 1 év múlva meg fogsz őrülni egy kis csiripöriért ubisalival és nokival ;).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.12. 07:59:49

@Philosoraptor: Szerintem nem unalmas a magyar konyha. :)
@Pink Petsch: Ha az ittenit kellene főznöm, már az Aare-nak megyek. :)
Ma hortobágyi húsos pali, gombapörkölt lesz.

**mimi** 2014.04.12. 08:00:58

jó kis nokedli...imádom, csak szaggatni ne kéne :))

puhacica 2014.04.12. 08:05:58

a tojasosnokedli a kedvencem! :) bar en nem szoktam vele tokolni, tesztat fozok nokedli helyett. alig van kulonbseg. (egyszer vendegsegben voltam, kerdeztek, mit szeretnek ebedre. persze tojasosnokedlit. talalaskor egy nagy kancso tej is kerult az asztalra. elkepzelesem se volt, mit akarnak vele. hat kiderult: raontottek a nokedlire! egy hig, levesszeru mosleknak nezett ki. broaf! :D)

2014.04.12. 08:07:12

@svájci sapka (ch): :)
Hm, és rántod a palit vagy lerben sütöd tejfölös-paprikás szósszal?

2014.04.12. 08:08:54

Mondjuk, én egy lusta disznó vagyok, így a nokedlit rendre friss (az a 2 perces fajta) tagliatelle tésztával helyettesítem.

2014.04.12. 08:27:29

@svájci sapka (ch): Én mindkettőt ;)
Huhh, tegnap kimentem ebédelni: olyat láttam az étlapon! Rántott hús 8ctromkarikával) és eierspatzle jager szósszal. Szóval, nem jagerschnitzel, bár nekem az is meredek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.12. 08:30:39

@Pink Petsch: Hát én ezt a "splacclit" nem tudom megszokni. Van egy kedves német ismerősöm, a cigánypecsenyét is ezzel eszi. :D

2014.04.12. 08:37:55

@svájci sapka (ch): Önálló kajaként, tésztás főételként elég okés, de tényleg sokszor olyan főételek mellé párosítják köretként, hogy csak lesek ;). Bár a körettémában tudnak furákat alkotni, például: sült kolbász, petrezselymes vajban megforgatott főtt újkrumplival, és tadáááám!!!: tejszínes karalábéval! Huhh!

Hari Seldon 2 2014.04.12. 08:43:03

Nem vagyok egy "nyelvtannáci" (azt hiszem így hívják)
De tisztelettel megkérném a határátkelőt, hogy ha lehetséges írja már át az ilyeneket, hogy "csiripöri"
Ez akkora xxxx-ség, mint ide Lacháza, az pedig, most már egy ideje még messzebb van.

Mrs. Clayton 2014.04.12. 08:44:10

kérem szépen, hol van a beígért fésűSkagyló platter :-)
ok, nem szivatom a nyagyit, mert egész normális képeket fotózott
nokerli fronton pedig elmondom, h én kanállal szaggatok, mert a nagyobb darabok finomabbak, mint ezek a kicsi biszbaszok

Hari Seldon 2 2014.04.12. 08:50:17

Ja, most veszem észre, hogy ti jobban reagáltatok... :-)

fasor6 2014.04.12. 08:56:17

En is galuskaszaggatot rendeltem az elso Angliaba latogato vendegeimtol. Azota mar a helyi barataimat is bevezettem a rejtelmekbe, most nekik rendelem sorra a galuskaszaggatokat.

**mimi** 2014.04.12. 08:56:26

@Pink Petsch: @svájci sapka (ch):

nem írnátok meg magyarul miről beszéltek???? :))) splaccli"

"@Jess G:

ez jó ötlet :))

Mrs. Clayton 2014.04.12. 09:01:41

@**mimi**: naná, mondjuk 100% macerásabb mint a szaggatóval, de jobb is, annak az apró izének se íze se bűze, ha kanállal csinálod sokkal jobb
a volt anyósom késsel szokta deszkáról

sellőlány 2014.04.12. 09:08:56

Nekünk sosem volt nokedli szaggatónk, hanem egy vágódeszka segítségével lett a nokedli készítés megoldva. Ez úgy nézett ki, hogy egy adag nokedlitészta a nyeles vágódeszkára, abból egy csík tészta levág és a deszka szélére húz, majd gyors mozdulatokkal nokedli lemetszés a csíkból, és azonnal a forró vízbe pottyant. Ha elfogy a tészra a deszkáról, megvár míg feljönnek a nokedlik a víz tetejére, szűrős kanállal kiszed, majd új adagot készít (a leszűrt nokedliket egy tálban gyűjt, érdemes egy kanál olajjal vagy vajjal meglocsolni, hogy ne ragadjanak össze). Ha valaki rutinos, egy családra való nokedlit perceken elő tud állítani, szép kövér fajtától az egészen aprókig. Mi az előbbit kedveljük.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 09:09:31

Nokedliszaggato itt sincs, mi is hozattunk.

Etelek: vannak igazan jo sved etelek is, de szamunkra sajnos nagy %-ban a vizi dolgokrol szol a sved konyha, igy nem igazan honosodott meg nalunk :)

Viszont megeszunk barmilyen konyhabol szarmazo dolgot. Szoktunk csinalni kinai/thai, olasz, magyar, amerikai stb eteleket is.
Sokszor fozunk ugy, hogy talalunk valami erdekes cikket es megfozzuk azt. Ha nincs kedvunk vacakolni, akkor osszedobunk egy fozeleket vagy levest es ennyi.

Teszta regen volt a fogyokura miatt, de biztos, hogy a vetet gombaporkolttel es nokedlival fogom hazavagni! 8)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.12. 09:11:21

Mindent lehet, csak akarni kell. Különösen a silvash gombouts tetszett.

Mr Long 2014.04.12. 09:17:28

@Kövérmadár [swe]: Az amcsi konyha alatt a hambit erted? Csak, hogy eroltessuk a sztereotipiakat.

2014.04.12. 09:19:24

@Mr Long: Fogyókúrázik, szóval inkább steak lesz az ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 09:26:22

@Mr Long:
:)

Az itthon elkeszitett desszertek kiralya pl. a brownie. De tobbszor csinaltam mar mac&cheese-t is.
Halaadaskor kikerulhetetlen etel a pulyka (bar inkabb csirkebol csinaljuk, mert a pulykara ramenne a fizetesem). Kicsit ugyan modositjuk, mert nem egesz csirke, hanem csak a mell, kettevagva, kilapitva, megtoltve hagyomanyosnak mondhato dolgokkal es osszevarrva korbe. Maceras, de megeri. Hozza a "kotelezo" kiegeszitok: cider, afonyalekvar, krumplipure...

Mrs. Clayton 2014.04.12. 09:32:39

@sellőlány: @Kövérmadár [swe]: ezen felröhögtem, még egy kicsit módosítjátok, akkor sült krumpli lesz lekvárral :-D

Kookaburra 2014.04.12. 09:35:47

Halkan jegyzem meg, kedves nagymama lehet Ausztráliában tököt kapni....

DieNanny CH 2014.04.12. 09:41:06

Most a heti Coop újságban volt pont a gulyás készítéséről egy riport. Aki tud főzni, megmondhatná, a valódi gulyásleves-recept van bemutatva?
www.coopzeitung.ch/Ungarische+Kueche_+Ohne+Paprika+laeuft+gar+nichts

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.12. 09:47:54

@DieNanny [SZ,CH]: Még soha nem hallottam erről a paliról..
Szerintem nincs is "valódi" gulyásleves. Tájegységenként változik, hogy ki mit tesz bele. Jó az zöldséggel, de nélküle is.
Az meg, hogy "a magyar ember nem tud leves nélkül" élni, komoly csúsztatás... (szerintem).

Határátkelő 2014.04.12. 09:52:46

@Hari Seldon 2: Azért nem írom át, mert (bár én sose használnám így), a szerzőnek ez a stílusa, ő így hívja. Ha csak olyasmi kerülne ki a blogra, amivel egyetértek, akkor elég sok minden maradna talonban. És messze nem a csiripöri a legrosszabb. :)

2014.04.12. 09:54:17

@DieNanny [SZ,CH]: Ez a leves, azt valóban nem kell túlkomplikálni, például tárkonnyal sem, ugyebár séf úr :P
Na de, a gulyás egytálétel is, lásd még krumpligulyás és a babgulyás címszavak alatt, így a séf úr kissé arrogáncsos, bár a séfek rendszerint ilyenek ...

Hari Seldon 2 2014.04.12. 10:02:37

@Határátkelő:
Rendben. Sajnos, nekem ettől a "pöri" használattól elszakad a cérna. Megpróbálom most elolvasni úgy, hogy nem veszem figyelembe.

**mimi** 2014.04.12. 10:07:18

@Pink Petsch:
ahammmm...ez is olyan késsel szaggatósnak néz ki...

@Jess G:
az én volt anyósom is úgy csinálta...de nem tanultam el tőle :)))

**mimi** 2014.04.12. 10:08:45

@sellőlány:
az a szép kövér fajta jól hangzik..:)))

köszi a részletes leírást..

2014.04.12. 10:11:56

@**mimi**: Pedig géppel szaggatott ;). Két fajtája van, a hosszúkás, és a kisebb, gubics-szerű. Ez utóbbi fogható fel a mi nokedlinknak is akár. A hosszúkás, szálas inkább a tésztás egytálételek alapanyaga.

**mimi** 2014.04.12. 10:15:15

@DieNanny [SZ,CH]:
nem sokat értek belőle, de ránézésre (ami az edényben van) nekem nem tetszik, ...igaza van Pinkinek a gulyás az egytálétel, lehet krumpliból, babból, tetszés és ízlés szerint variálható.

**mimi** 2014.04.12. 10:16:04

huhhhh...de éhes vagyok:))))

**mimi** 2014.04.12. 10:19:07

off:
megyek ma ajánlatot tenni egy sorházi, kis előkertes lakásra.
Összeköltözünk anyámmal, meg a lányommal, igaz 2 éve költöztünk külön, egy nagy házból 3 lakásba, de eléggé nem megy a 3 lakás fenntartása...gáz mi????:))

vissza a paradicsomba:)))))))))

mondjuk a frász eléggé bennem van...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.12. 10:29:02

@Jess G:

Kubában volt annak idején egy ilyen főzöcskés műsor a tévében. Persze reális adás volt, azaz alkalmazkodva a kubai viszonyokhoz, ahol alapvetően semmit sem lehet kapni.

Abban voltak olyanok, hogy "végy fél liter tejet, ha nincs, akkor joghurtot, ha az sincs, akkor tejport, ha az sincs, akkor elég lesz fél liter víz is".

Mrs. Clayton 2014.04.12. 10:31:47

@Kövérmadár [swe]: hát azért lásd be h egy autentikus hálaadás napi pulyka helyett megsütni egy csirkemell darabot, már majdnem ugyanaz mintha egy csirkés szendvicset ennétek csak, mondván h ketten vagytok és főzni se szerettek, de azért megünneplitek hagyományosan thanksgivinget :-)
de nekem m1

2014.04.12. 10:35:44

@**mimi**: Huhh, hát nem lesz egyszerű :(

szaszo71(D) 2014.04.12. 10:36:27

@Philosoraptor: Mikor otthon éltünk, én is így gondoltam. De mostanában havi minimum egyszer van paprikáskrumpli, krumplistészta (eehz a kockatésztát otthonról hozzuk), hortobágyi palacsinta (ezt itt csináltam először, bejött), meg pörkölt nokedlival (én rutinos voltam, eleve hoztam magammal nokedliszaggatót).

Mrs. Clayton 2014.04.12. 10:37:23

@maxval a gondolkodó birca: jó recept, és mit főztek forralt vizet? :-D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.12. 10:43:12

@Jess G:

Tudod, mint a szegény zsidó viccében.

Látja a szegény zsidó, hogy a keresztények palacsintát esznek. Hazamegy, mondja az asszonynak, hogy csináljon palacsintát.
- De nincs itthon tojás!
- Csináld tojás nélkül.
- De nincs tej se,
- Csináld tej nélkül.
- Se túró, se levár nincs.
- Hát ne tegyél bele.
Elkészül a "palacsinta", megkóstolja a zsidó, majd megszólal:
- Ki érte ezeket a hülye gójokar! Hát mi olyan jót látnak ebben a palacsintában?

2014.04.12. 10:43:13

@szaszo71(D): Én a krumplistésztához bandnudelnt szoktam használni, a szélesebb fajtát, kisebb darabokra törve ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 10:46:38

@Jess G:
Ok. Belatom.
Akkor nezzuk azt, hogy ketten vagyunk es egyedul a mellhust esszuk meg a pulykabol is es a csirkebol is (es minden egyeb allatnak is csak a legtisztabb husat).

Megvesszuk az egesz pulykat, elkeszitjuk, majd a 90%-at kidobjuk, mert vagy tul sok vagy amugy sem ennenk meg.

Hagyomanyos Halaadast tartunk? Sem amerikaiak, sem vallasosak, sem nagycsaladosak nem vagyunk. Viszont az etel alapotlete tetszik. A hetkoznapi rohanas helyett egy egesznapos, kozos fozes otlete is tetszik.

Nem latom a problemat... majd az elso valas biztosan felnyitja a szemem ezen a teren is ;)

Mrs. Clayton 2014.04.12. 10:50:11

@Kövérmadár [swe]: már kezdelek sajnálni az étkezési szokásaid miatt, tekintve hogy mindenből a legrosszabbat eszed, de hiába mindenki nem lehet olyan kifinomult, h tudja mi a jó

2014.04.12. 10:57:45

@Kövérmadár [swe]: Semmi csirkecomb? Komolyan? És a belsőségekkel hogy álltok?

Mrs. Clayton 2014.04.12. 11:06:23

@morsels: sztem is ezt süti, aztán úgy belassul, h hétfőn lelapítja a jó kezét is présgéppel

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 11:11:54

Gyors korkerdes, mely orszagokban ismerik a "liquid smoke" nevu cuccot?

Azt tudom hogy Kanadaban es US-ben rendszeresen hasznaljak, mert onnan jott az otlet es a javaslat is, de itt a brit kollegak peldaul nem is hallottak rola.

Europaban van, aki ismeri es hasznalja? Amazonrol rendeltem, nekem nagyon-nagyon bejon a cucc. :)

2014.04.12. 11:16:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Még nem találkoztam vele, pedig de jó lenne! Mert füstölt cuccokat nem túl gyakran kapni.

szaszo71(D) 2014.04.12. 11:24:39

@Pink Petsch: Engem is vitt már rá a szükség. Pedig igazából tudok tésztát gyúrni, da hát a lustaság...

Mrs. Clayton 2014.04.12. 11:26:57

@szaszo71(D): ezt nem értem, hogy nem lehet tudni tésztát gyúrni? úgy h nem állsz neki? mert azt még egy 5 éves is tud, a vízmelegítés se megy?

szaszo71(D) 2014.04.12. 11:27:20

@Pink Petsch: Mi vettünk füstölőt. Eredetileg a halnak, mert aférjem sokat horgászik, de lehet benne húst meg sajtot is füstölni. Igaz, kell hozzá kert, a lakásban nem lehet.

szaszo71(D) 2014.04.12. 11:28:38

@Jess G: Az én hsz-emben nem szerepel a NEM szó. Tudok, csak lusta vagyok:)))

2014.04.12. 11:28:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hű, de kurvadrága!

@abaya-oman: Csirkepörkölt újmagyarul ;)

@szaszo71(D): Gyúrniiiiiiiiiii? Marad a bandnudeln ;)

2014.04.12. 11:30:44

@szaszo71(D): Akkor azt bebuktam. Egyszobás lakás minierkélyén, gondolom nem lenne a legfaszább ;).

Mrs. Clayton 2014.04.12. 11:31:38

@szaszo71(D): benéztem, nézd el, mert épp bekaptam egy rohadt paradicsomot, szóval bűnhődök is érte

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 11:42:09

@Jess G:
Jajj, ne tedd!
A legkevésbé arra van szükségem, hogy te sajnálj engem ;)

@Pink Petsch:
Nem, sem a combját, sem a szárnyát, sem semmilyen állat, semmilyen belsőségét. Kivéve talán a májat, azt megeszem (Nóri azt sem).

@morsels:
Ez rajta van a bakancslistán, de itt elég nehézkes megoldani és ha hozzá is jutunk némi égetni valóhoz, akkor sem éli meg, hogy brownie legyen belőle :)

Majd legközelebb megvesszük készen, Amszterdamban :)

szaszo71(D) 2014.04.12. 11:47:16

@Pink Petsch: Biztos elférne, mert akkora, mint egy kisebb hűtő, csak nagyon jön belőle a füst.

Mrs. Clayton 2014.04.12. 11:51:37

@Kövérmadár [swe]: már csak azt mondd meg, hogy miért kacsintgatsz folyamatosan, vagy ez csak ilyen tikk?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 12:05:28

@Pink Petsch: "Hű, de kurvadrága!"

Es tenyleg. Az arat nem is neztem. En 3 fontert vettem (3.6 euro). Nem tudom a nemet amazonon miert dragabb.

morsels (törölt) 2014.04.12. 12:18:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ha szereted az eroset, csiposet, akkor probald ki a chipotle szoszt.

morsels (törölt) 2014.04.12. 12:33:37

Mivel ugyis olvasod kedves HA, csak szeretnek gratulalni a megoldasodhoz.
Most mar tenyleg nem lesz problemad.
(vagy legalabbis azt hiszed)

Határátkelő 2014.04.12. 12:35:07

@morsels: Nagyon elegem van már abból, hogy képtelenek vagytok meglenni egymás szapulása nélkül. És igen, ezt a megoldást találtam ki. Sajnálom, ha nem tetszik.

Egyébként is úgy látom, ideje kicsit felülvizsgálni a szabadon kommentelők listáját, nem árt az.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 12:36:36

@Pink Petsch: Pontosan.:D En a nudlit hianyoltam is, igy vegul vettem egy nudli, krokett es nodeliszaggatot.
pctrs.network.hu/clubpicture/1/5/2/7/_/bernathfele_nokedli_nudli_es_krokettszaggato_1527368_6876.JPG
A cikkben levo kepen szereplot sosem szerettem ugyanis.

Palacsintaforgató is otthonról jött.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 12:40:34

@Kövérmadár [swe]: A svédek kinek adnak hálát? Vagy csak szokásos amerikamániásság arrafelé?

2014.04.12. 12:42:21

Ki lettem moderálva?

Határátkelő 2014.04.12. 12:43:20

@Guadalupei Szűz: Igen. Szerintem bántó volt, ahogyan megfogalmaztad a mondanivalód.

adg 2014.04.12. 12:43:56

@Jess G: Ezen meg én röhögtem fel, és eszembe jutott ez a régi gyöngyszem:
A legszebb magyar szó a SÖR, mert elég mindössze egy betűt hozzáadni, hármat pedig megváltoztatni, és azt kapjuk, hogy MAMA.

morsels (törölt) 2014.04.12. 12:52:57

@Határátkelő:
Fair enough.

Azt nem lehetne, hogy itt, a blog feluleten (ugy ertem, hogy nyitsz egy kulon topikot ennek) megbeszeljuk?
Nem pedig hatter emailek, meg egyeb dolgok.
Aztan ha en vagyok az oka mindennek, akkor elfogadom.

2014.04.12. 12:52:57

@Határátkelő: Jaj, elnézést, mindjárt beiizítom a modorcsónakot és ékes szavakkal próbálom megfogalmazni. Úgy szabad? Jobb, mint a ráncfelvarrás, újra 5 éves vagyok.

2014.04.12. 12:52:57

Szóval, ha valaki külföldre megy akkor minek ragaszkodik a magyar kajához. Így jó a mondat, apu?

Határátkelő 2014.04.12. 12:54:28

@morsels: Szerintem annyi egyéb blog van, ahol ezeket meg lehet beszélni, én nem szívesen adnék ennek teret, őszintén szólva. Természetesen amikor az adott poszthoz (szorosan vagy lazán) kapcsolódó kommentekről van szó, azzal semmi gond, továbbra is örülök, ha mindketten hozzászóltok, de szerintem már nagyon személyeskedő volt az egész.

Határátkelő 2014.04.12. 12:57:07

@Guadalupei Szűz: :)))) Nem a tartalommal volt a baj, én sem szeretem például ha valaki a pörköltöt pörinek hívja, de ez az ő dolga.

Ha már itt tartunk, egyszer egy étteremben a pincér a rendelés felvétele után visszakérdezett: "Szóval akkor lesz két kori Holi meg egy gyümirizsi?". Na, abból lett a görcsös sírva röhögés.

morsels (törölt) 2014.04.12. 12:59:34

@Határátkelő:
Ez egy vicc, ne is haragudj.
De rendben. Igy dontottel.

morsels (törölt) 2014.04.12. 12:59:44

Nade gondold vegig HA.
Szerinted kit erdekel itt az, hogy masfel ev mulva lesz a valasztas Kanadaban es hogy shakti kampanyol?
Szerinted miert csinalja?

Szerintem azert, mert minket akar beallitani valamifele demokracia ellenesnek, mas ertelme nincs az egesznek. Es azokat a hozzaszolasait atengeded.
Amivel nincs nekem bajom, csak akkor miert nem valaszolhatok ra?

2014.04.12. 12:59:59

Se egy fasz, se egy bazdmeg nem volt a mondandómban. A sok vidékit pontosan ezért utálja a sok pesti (budai), mert mindig megsértődnek mindenen, azon is, amit nem is gondolnak róluk. Talán a paranoiát otthon kéne hagyni falun.

Határátkelő 2014.04.12. 13:01:11

@Guadalupei Szűz: Ezt most azért engedtem be, hogy kiderüljön, mi volt a gond az előzővel. Neked meg talán végig kellene gondolnod, miket írsz.

A magam részéről a vitát lezártam.

Határátkelő 2014.04.12. 13:03:25

@morsels: Én nem érzem viccesnek. Annak viszont nagyon örülnék, ha lekattannátok egymásról, legalábbis itt. Játsszátok le máshol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 13:06:17

@Guadalupei Szűz: en nem ragaszkodom hozza, a thai kajat is szeretem, meg az indiait is. De vannak etelek amik otthon nagyon jok voltak, es hianyzik az az iz. Itt pl nincs gesztenyepure -> nemeteknel van, de mi nem ott hanem uk-ben elunk. Parom majd megveszik erte.

En meg finnyas vagyok. Nem eszek meg mindent. Barmennyire is jo lehet a shepherd pie, nem visz ra a lelek.

Rengeteg dolgot nem eszek meg meg, ez van. Fustolt kolbasz, hegyes eros paprika, tejfol viszont barmikor johet.

Thai kaja is johet barmikor. Egyszeruen ezt szeretem.

Latcho Rom 2014.04.12. 13:07:57

@Jess G: Mi az hogy "egészen", szép képek, jó poszt.
Itt váltakozik a késhegyes és szaggatós metódus, egy harminc éves zománcos, fehér szaggatóval :)

2014.04.12. 13:08:00

@Határátkelő: Pedig ez már reakció valamire. Az eredeti mondandóm az volt, hogy ha valaki kint él minek rugózik a magyar kajákon, illetve miért rinyál a Túró Rudiért? És ennél finomabban volt megfogalmazva. Ez már egy dühös reakció, de igazad van Apu, ezt kell beengedni, mert így már az agyatlanok nekem eshetnek. Te tényleg jó Apa vagy.

Mrs. Clayton 2014.04.12. 13:09:14

@morsels: tehát ha jól értem le vagy tiltva shaktiról, akit egyébként utálsz, viszont zavar hogy nem szólhatsz hozzá? hány éves vagy?

Határátkelő 2014.04.12. 13:09:30

@Guadalupei Szűz: Nem ez volt az eredeti szövegedben, légy szíves, ne csúsztass. Ha csak ennyit írtál volna, akkor beengedem. De most nem fogsz belekergetni abba, hogy kitegyem ide az eredetit, és vitatkozni sem fogok veled tovább.

Egyébként meg honnan tudod, hogy Apu és nem Anyu???? ;)

Mrs. Clayton 2014.04.12. 13:10:13

@sátán matskája: bmmeg, diggere vagy? a naszóval hun van?

2014.04.12. 13:10:24

@tildy[UK]: Mindegy, a blogger az elejét nem engedte be (szerintem ezt se fogja), volt köztünk egy kis szájkarate, erre a legvégső mondandómat beengedte, kvázi magyarázatként. Vagyis csak az látszik, hogy én fikázok, pedig.....Pedagógiából ötös.

Határátkelő 2014.04.12. 13:11:41

@Guadalupei Szűz: Most akkor eldönthetnéd, hogy mit szeretnél: beengedjem, vagy ne...

2014.04.12. 13:13:07

Az Anyuba bele se merek gondolni. Ha egy nő ilyen, az még rosszabb.

Az eredeti szövegben semmi bántó nem volt, se trágár, semmi moderálandó. De mindegy. Tudomásul vettem az érzékeny pontodat, így jó?

Latcho Rom 2014.04.12. 13:13:15

@Jess G: én ilyen magasröptüt nem bírok :)) egyszeri kis macsek vagyok, audrey matskája :)

Mrs. Clayton 2014.04.12. 13:13:37

@Határátkelő: nektek nincs privát emailetek, hogy ott vitázzatok, mingyá kizárlak mindkettőtöket :-D

2014.04.12. 13:15:59

@Határátkelő:

"Egyébként meg honnan tudod, hogy Apu és nem Anyu????

"Le style, c'est l'homme"

Jól nyomon követhető, mikor vagy fiú, és mikor lány. A mai megnyilvánulásaid nőiesre sikerültek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 13:16:54

Amit meg eszrevettem, mikor nemeteknel vagy norvegoknal voltunk latogatoban , valahogy kozelebb allt az europai izvilaghoz. Sokkal kevesbe voltam "finnyas", nem votl problemam az etellel.

Itt pl. ha tehetem, nem vagyok hajlando toastkenyeret venni. Ha nincs "hajas" kenyer, aminek normalis haja, heja van, akkor inkabb nem is veszek. Emiatt vna sokszor bagett, vagy itthonsutott kenyer. Egyek masok azt az agyoncukrozott "sz.rt" , en nem fogom ha nem muszaj.

Sonkabol is jol megnezem mit es honnan. Egyelore a lidl-s sonkak, pl. feketeerdo sonka valt be leginkabb.

Latcho Rom 2014.04.12. 13:24:40

@Jess G: Audrey főzött vajh...el nem tudom képzelni a konyhában :)

Mrs. Clayton 2014.04.12. 13:27:47

@sátán matskája: úgy érted vajjal főzött-e? :-) tuti, ilyen kis édi kombinében, teát azt hiszem

Latcho Rom 2014.04.12. 13:35:23

@Jess G:

:)
youtu.be/Q7SI7N22k_A

a sátáni macsek most elmegy penkéket csinálni az unokának :)

2014.04.12. 13:55:21

@Kövérmadár [swe]: Akkor a zúzapörköltet ne is emlegessem, nem beszélve a jó kis savanyú tüdőlevesről ;)

2014.04.12. 13:57:12

@szaszo71(D): Hm, azt nem értékelnék a szomszédok, azt hiszem ;)

2014.04.12. 13:58:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én is meglepődtem, mert ezek a kiegészítő izék jellemzően 3-4 euró között vannak ... ez meg azért ...

2014.04.12. 14:02:45

@tildy[UK]: Nudlit kapni erre, előre elkészítve is, a nokedlit meg nagy duzzogva azért be lehet helyettesíteni a kisebbre szaggatott eierspatzle-lel ;)

2014.04.12. 14:18:08

Mnaaaaa. látom buli van a mi kis homokozónkban ;)

DieNanny CH 2014.04.12. 14:22:45

@morsels:

Én őt szűröm egy ideje.

2014.04.12. 14:28:19

@DieNanny [SZ,CH]:

Ne ingereld az alvó oroszlánt.<max>

2014.04.12. 14:36:56

@Guadalupei Szűz: Na, ha már annyit kínlódtál azon, hogy a mondanivalód lényege átjöjjön, akkor nesze egy válasz: Mert néha hiányzik ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 14:48:38

@tildy[UK]:
Nem tudom, semmi köze a svédeknek ehhez. Ezt mi csináljuk. Arra próbáltam meg utalni ezzel, hogy ha valami tetszik, akkor azt bárhol lehet csinálni. Ha valahol vagyunk, nem kötelező csak olyan dolgokat csinálni, mint a helyiek.

Ezért utálom ezt a nemzetieskedést. Nincsen semmi szükség arra, hogy magyar vagy svéd vagy bármi más legyek. Ha valami tetszik, csinálom. Ha nem tetszik, nem csinálom (vagy főzöm, vagy eszem, vagy bármi). És még olyan szentségtörést is megengedek magamnak, hogy módosítsak bármin és a saját ízlésemnek megfelelővé alakítsam. Mert megtehetem :)

@Pink Petsch:
Emlegetheted, de megenni nem fogom :)

@morsels:
Engem biztosan nem.
A magyar választást is lesz@rtam, le is lettem érte pöcsözve shakti által. A kanadait is le fogom tojni, gondolom ezért is pöcs leszek.
De arra is tojni fogok 8)

2014.04.12. 14:49:53

@Pink Petsch: Nem hiszem, mivel nem eszek semmi ilyesmit most sem. Tehát kint sem fog hiányozni.

2014.04.12. 14:51:15

@Kövérmadár [swe]: Hát a thanksgivingnek, már az amerikai változatnak leginkább az indián mészárlásokhoz van köze. Persze, Hollywood hype-ot csinált ebből is.

Hm, én megevésileg gondoltam ;)

2014.04.12. 14:53:31

@Philosoraptor: Tényleg semmit, amit magyarosnak szoktak mondani? Se te főzelék, se te Jókai bableves, se te Újházi tyúkhúsleves, se te rakott krumpli? Csak érdeklődöm ...

Latcho Rom 2014.04.12. 15:06:09

@Pink Petsch: me cukkold mán a szűrős ovisokat :)

2014.04.12. 15:06:09

@Pink Petsch: Idézek tőled:
Pink Petsch 2014.04.11 10:18:40
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hm, a muszlimokkal minden európai országban gondok vannak, ami a beilleszkedést illeti. És nem az a gond, hogy az öltözékük a hagyományos (bár azt kurvára nem értem, minek lepik el a ruházati boltokat, nem tök mindegy nekik a lepel alatt?), hanem, hogy meg vannak sértve, ha a legapróbb európai együttélés normákra is figyelmeztetik őket. Hát, basszus, ilyenkor tényleg felmerül bennem: Mi a töknek jött ez ide?

Mert néha hiányzik nekik.

2014.04.12. 15:11:24

@Guadalupei Szűz: És te most komolyan párhuzamot vonsz egy teljesen más kultúra meg egy tál dödölle között? Biztos, jól vagy? Már arányérzékileg ..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 15:17:57

@Kövérmadár [swe]: A svedek elegge amerikamaniasak, siman elkepzelhetonek tartom, hogy halaadast is tartanak, holott tul sok kozuk nincs hozza.

Csak ezert. Amugy mindenki azt csinal amit akar, mindesetre erdekesnek tartom .

Uni1002 2014.04.12. 15:28:08

A tőlünk nem messze levő bolhapiacon, vagy akkor KGST piacnak nevezett helyen, a rendszerváltás környékén megjelentek a szomszédos Ukrajnából az árusok.
Szinte mindegyiknél kapható volt egy masszív öntött alumínium rács, kerek lukakkal.
Valamilyen katonai eszköznek látszott, radarantenna, vagy műholdvevő antenna, vagy valami ilyesmi, amit senki sem vásárolt, mert nem tudta mire jó.
A rejtélyt a 40 évig Moszkvában lakott, és hazatelepült nagynéném oldotta meg.
Boldogan meséli, hogy milyen jó kis pelmenyi (orosz húsosdereje), készítő készüléket sikerült vennie a piacon, mindjárt meg is kínált egy tányérral belőle. A derejéből.
A kaja finom volt, meg is mutatta a hogy mivel csinálta, és hogy kell használni. Meg volt a rejtély magyarázata. :-)

2014.04.12. 15:56:37

@Pink Petsch: Semmi ilyesmi. Mivel testépítés a hobbim, és komolyan veszem a kajálást, az ilyen ételeket hanyagolni szoktam. Amúgy sem vágyom egyikre se, elég volt az elmúlt xy év, amíg csak ezeket ettem.

DieNanny CH 2014.04.12. 15:56:51

@lexrex:

Á, én őt is szűröm pár napja...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 15:58:03

@morsels: "Ha szereted az eroset, csiposet, akkor probald ki a chipotle szoszt."

Utananeztem. Nagyon tetszett, amit talaltam rola. Vettem. Megkostoltam. Baromi jo! :) Koszi a tippet.

Betegesen vonzodom mindenhez ami fustos es/vagy csipos. :)

klappol 2014.04.12. 15:58:19

A poszt képei jók. Nekem az a beépített cerán jön be, kell nekem is :)

DieNanny CH 2014.04.12. 16:04:17

@Pink Petsch:

Hát ez az!
Például pár napja megkívántam a túrógombócot. Gondoltam, ha kompromisszumokkal is, de megcsinálom. Vettem Quark-ot, meg tejfölt (Sauerrahm). És találtam egy olyan receptet, hogy megfőzött tejbegrízbe kell tenni túrót, tehát hamis túrógombóc. Hát, a Quark nem túró, inkább sűrű tejföl, úgyhogy a túrógombócom tésztája egy túrós sűrű tejbegríz lett... :-( Ráöntöttem tányérra, megporcukroztam - tejfölt sem tettem rá emiatt - és kikanalaztam... Ausztriában jó volt a Bauerntopfen, az a jó, rögös túró... De itt fogalmam sincs, mit használjak, hogy hívják...

ÉS NE MONDJA SENKI, HOGY CSINÁLJAK HÁZILAG, MERT ŐT IS SZŰRNI FOGOM!!! Főleg, mert két évente egyszer jön rám a dolog...

klappol 2014.04.12. 16:04:27

@Guadalupei Szűz: Az a baj, hogy az országok ahova beengedik őket, nem csináltak pár kivételt. Az én véleményem, ha egy idegen országba költözök, akkor azért az ottani életformát kéne, hogy éljem, ezt én így gondolom. A befogadó országnak is van már baja ezzel a témával, de már rég és sok bevándorló van, így most lehetetlen a változtatás. Ezzel nem számoltak anno, kár volt. remélem érted mire célzok?

DieNanny CH 2014.04.12. 16:06:57

@Guadalupei Szűz:

????? Miért nem alma a körte...????

klappol 2014.04.12. 16:14:20

@maxval a gondolkodó birca: Ez a nap vicce, remek 1 jó dolog, ötletes. :D :D

szuperkrumpli 2014.04.12. 16:25:48

Akinek nincs galuskaszaggatója az annyit is ér! ;)

Én ezekbe a kormánypromo videokba is ezt toltam volna nem a túrórudit! "Lehet, hogy 10x annyit keresnék külföldön, mint itt, de ott nem lehet kapni galuskaszaggatót, úgyhogy inkább maradok!"

;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 16:26:40

@Határátkelő:
HA
Írjak egy londoni kajás posztot?
De csak a jövőheti négynapos hétvégén tudnám megírni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 16:32:48

@Guadalupei Szűz: En amugy ertem az allaspontodat.
Nekem sem hianyoznak kulfoldon a magyaros kajak. Azt meg plane nem ertem, aki maganak otthon CSAK magyarosat foz, dehat szabad vilagban elunk, mindenki azt csinal amit akar. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.04.12. 16:34:01

@Pink Petsch: soha ne becsüld alá a dödölle-jelentőséget! Nyugtass meg, hogy nem volt váj míre keresztelt előzőnicked..

Muscari 2014.04.12. 16:34:23

Akkor a nokedliszaggatorol. En az elso hazautamon vettem, itt nem kerestem, mivel nem is felteteleztem, hogy tudjak, hogy mi az.

Most epp babgulyast keszulok fozni, a romanoknal vettem bele jo kis fustolt oldalast :-) Olyan lesz, mint otthon, egyedul a petrezselyem gyoker marad ki, mert az most nem volt.

En nem szurok senkit, mert foleg telefonrol vagyok es ott nem lehet, egyszeruen at szoktam gorgetni a delikvenseket.

Muscari 2014.04.12. 16:35:59

@DieNanny [SZ,CH]: :-))))))
Nalatok nincs lengyel bolt? Mert ott van rendes turo.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 16:55:55

@Mr Long:
Dealer van, de itt hiánycikk a fű, jobbára csak hasist kapni. Mindegy, az is megtesz :)

szaszo71(D) 2014.04.12. 17:02:27

@DieNanny [SZ,CH]: Orosz boltben lehet kapni túrót. Ha nincs más, a körniger Frischkäse levét kicsit leöntöd, az majdnem túró. Legalábbis a túrós pogácsa teljesen jó belőle.

adg 2014.04.12. 17:05:36

@diggerdriver: Ne varjunk addig, megirom most. Olvastam mar par kommentet, mindent tudok a londoni gasztro eletrol. Piritos narancslekvarral reggelire, tejes tea (vagyis teja), delre fisendcsipsz ujsagpapiron. Ha valami veletlenul eheto lenne, akkor azt leontik mentaszosszal. Ennyi. Legalabbis a gyerehaza szintu kommentekben, szoval biztos igy van, mert en meg nem jartam ott, ok meg miert ne mondananak igazat. :) Aki komlyan veszi, azt meg en szurom ki, ha mar ilyen szuros nap van.

Mi ravaszak voltunk, es kitoltunk a rendszerrel, hoztunk nokedliszaggatot, pedig feleseg marha gyorsan tud deszkan kessel is, meg hoztunk makdaralot, husdaralot, meg fokhagymanyomot is, bar utobbi szentsegtores sokak szerint.

Mai talalos kerdes: miert van az angol mosdokon ket csap?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 17:06:38

Egy ismerősnek telepítek a gépére Win7-et (nem annyira bolti verzió :) ). Hogyan tudom a legegyszerűbben aktiválni?

Latcho Rom 2014.04.12. 17:15:05

@Pink Petsch: Teeeeeeee :))

Egy kis Ottawai tavasz a szűrőtlen HA ovisoknak..egy bezárt kinti hoki ring, mellette baseball field..nem tudom hány ikyen ingyen parkunk van a városban, 50..100..200, Ezekben cseperedtek a fiaink, tanultak hokizni, korizni, ide is jártak baseballozni, én is..munkahelyi csapatokkal, s most itt leszünk sokat megint, unokával, unokákkal :)

kepfeltoltes.hu/view/140412/110678041image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/140412/110678041image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2014.04.12. 17:15:11

@adg [Au, Darwin]: beleolvastam a gyerehaza.org kommenteibe. Ez vicc?
Van Magyarorszagnak kiralya? Es mi az, hogy "apostoli" kiraly?
Vagy mar megint csak a Lipotmezorol kiengedettek szennyezik a cyber spacet?

"Őfelsége I. Levente Apostoli Magyar Király üdvözli a kezdeményezést!

Célunk a nyugat-európai gazdasági és életszinvonal létrehozása kell legyen Magyarországon: GDP 400 Mrd €/év és havi 2500 € átlagbér!

Őfelsége óhaja a királyság államforma Alaptörvényben való rögzítése az Országgyűlés által és a Budavári Királyi Palota átadása a Magyar Királyi Udvar részére!

A MAGYAR NEMZETÉRT, A MAGYAR HAZÁÉRT, A MAGYAR KIRÁLYSÁGÉRT!"

gyerehaza.org/node/14823#comment-2308

klappol 2014.04.12. 17:15:44

@Kövérmadár [swe]: Ezzel. "Windows 7 Loader (aktiváló)

Mr Long 2014.04.12. 17:16:17

@adg [Au, Darwin]: Multkor rakerdeztem a kollegaimnal erre a mentaszoszos zoldborsora, mint csemegere. Nem esznek ilyet! Meg sportolnak, meg foznek otthon, meg dolgoznak a melohelyen, meg stb. Kezdem azt hinni, hogy nem is angolok!

Határátkelő 2014.04.12. 17:18:07

@sátán matskája: Annyira nevetséges ez az ovisozás... Tényleg. :)))

fancypants 2014.04.12. 17:19:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ha szereted a tabasco sauce-t: nekik van fustos chipotle tipusu szoszuk (ugyanaz az uveg, mas a felirat), es eszmeletlen jo, nekem az a kedvencem. Meg a Louisiana Hot Sauce nevu ceg gyart meg nagyon szuper csipos szoszokat, es a brit amazonon is lehet rendelni par fajtat.

szaszo71(D) 2014.04.12. 17:20:20

@Mr Long: Mikor a fiamék tavaly Angliában voltak osztálykiránduláson, megbíztam, hogy hozzon mentaszószt. Nekünk ízlett. (Mondjuk, nekem minden ízlik kivéve a sóskát, azzal ki lehet üldözni a világból.)

Latcho Rom 2014.04.12. 17:22:11

@Határátkelő: szerintem is az, totál egyhangon pendülünk :)

**mimi** 2014.04.12. 17:25:59

@tildy[UK]:
Én Skóciában ettem shepherd pie-t. nekem nagyon ízlett!
Neked mi a gondod vele? :)

**mimi** 2014.04.12. 17:29:02

@Pink Petsch:
ezt a spacclit megjegyeztem egy életre :)))

Mr Long 2014.04.12. 17:31:22

@**mimi**: Meg cuki reklam is van a shepherd pie-al (ezt hogy irjam helyesen kotojellel?).
A kiscsaj osszeveszik a baratjaval es elindul haza, kozben az apuka otthon nekiall sutni es mire hazaer a lany addigra kesz a kaja es minden vidamabnakmtunik a pitetol. :)

Latcho Rom 2014.04.12. 17:32:51

@Pink Petsch: ne homokozz többet, látod engem baszarintanak le miatta :)))

Latcho Rom 2014.04.12. 17:32:51

@**mimi**: Jó is az, felénk is, s nálatok is minden megvan hozzá jól elkésziteni. Irjam a djuri matska receptjét? :)

**mimi** 2014.04.12. 17:34:02

@Muscari:
"egyszeruen at szoktam gorgetni a delikvenseket."

és milyen igazad van :)))))

én is fél szemmel szűrök...:))))

2014.04.12. 17:35:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ismerem a liquid smoke-ot de mivel nekem nekem volt füstölőm, inkább azt használtam. De a bbq-n is lehet füstölni wood chips-szel azt hiszem, bár én ezt nem próbáltam még...

@sellőlány: Gyerekkoromban mi is deszkáról szaggattunk, meg itt is amig egy pár éve vettem egy spaetzle makert.

@morsels: Nagyon jó a konzerv chipotle és a mártás is. Tegnap épp egy cheddar chipotle burger-t ettünk vacsorára magyar (!) ropogós buciban, igaz a húspogácsát már előkészitetten vettük a hentesnél.

DieNanny CH 2014.04.12. 17:35:46

@Muscari: @szaszo71(D):

Ó, itt van még magyar bolt is... Kb másfél óra utazás után... Na, ANNYIRA nem vágyom rá... :-)

rezsöatya 2014.04.12. 17:42:25

A vilag legjobb galuska szaggatoja:

youtu.be/OSVV_UCUPV8

DieNanny CH 2014.04.12. 17:46:29

@adg [Au, Darwin]:

Erre a két csapra próbálok én is rájönni, mióta nézem a Dawnton Abbey-t. Ott még nem tartanak a 20. században, ezért magam vontam le a következtetést a mindenhol olvasott dolgokról.
Hideg víz tisztán, ihatóan megérkezik a házba. Egy része megy a padlásra a régimódi bojlerbe, ami felmelegíti, majd a gravitáció segítségével lefelé megy. Viszont, az a régi bojler nem higiénikusan melegíti a vizet, tehát a melegvíz nem alkalmas ivásra. Annyira nem, hogy még egy csőben sem találkozhat össze a hideg vízzel. A nyomás is más, tehát a keverőcsapokban sem keveredne, csupán váltakozva jönne hideg és forró.
Ha esetleg valahol mégis 21. századi bojlert szerelnének be, a tradíció megköveteli a két csapot.

Angliaiak lehet cáfolni!!! :-)

**mimi** 2014.04.12. 17:48:57

@Mr Long:
azért látom 2farkú kutyapárt többeknek tetszik :)))

**mimi** 2014.04.12. 17:50:53

@rezsöatya:

úúúúúú...ez tényleg nagyon jó!

2014.04.12. 17:59:16

@Határátkelő: Esetleg a személyeskedést kiszürhetnéd... Pl. miért kell engem "bájolgónak" hivni, azért mert beszélek bizonyos emberekkel vagy más a véleményem? Vagy "lejmolós teremtésnek"? Szerintem ez sértő, pedig csak annyi kéne hagy hagyjon a fenébe békén minket és törődjön a maga dolgával...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 17:59:31

@klappol:
Próbálkozom, de eddig nem találtam olyat, amire az AVG ne mondta volna, hogy vírusos :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 18:01:30

@charlieharper [home, sweet home]: Megneztem az gyerehaza.org-ot, de evidens hogy egy hatalmas bukta az egesz oldal. :D

Mar a forumban is sokat sejteto a topic neve, hogy "Most akkor mukodik egyaltalan ez a website?". :D

Vagy a kedvenc kommentem: "Jah, de aki ezt az oldalt uzemeltette is kikoltozott azota Izraelbe tanacsadonak, szoval..." :D

Amugymeg ott is inkabb a kulfoldre koltozes pro oldalan allnak tobben. Mindenhol leirjak, hogy jah, paras szemmel gondolnak a nagyi toltott kaposztajara, de ep esszel tudjak hogy semmi eselyuk otthon ezert fel sem merul hogy hazakoltoznenek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 18:04:06

@DieNanny [SZ,CH]: Nagyon jol osszefoglaltad. Ezek az okok a kulon csapra. Napjainkban pedig inkabb csak tradicio meg itt-ott, de szerencsere az uj epitesu helyeken, igy nalunk is, mar keveros csaptelepek vannak.

2014.04.12. 18:04:08

Egy pár dolog nem elérhető itt, amit hiányolok (de titkon azt remélem valaki majd szól hogy tévedek): sóska és tök, ami a tökfőzelékhez való...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.12. 18:07:58

Posztot skippeltem, mi a téma?
amugy noklit deszkarol kessel, nem kell ehenhalni szaggató nelkul
anyám anno naposztareszelon tolta at kanállal.

klappol 2014.04.12. 18:08:55

@Kövérmadár [swe]: Nekem is AVG van, de ne vedd figyelembe, nem fog történni smmi, a gépeddel.

2014.04.12. 18:10:45

@cougarcat:

Vannak olyan gyerekek, akik mindenkibe belerúgnak, mert így akarják fölhívni magukra a figyelmet. A legtöbbjük ezt a szokást kinövi. Van aki nem.

Latcho Rom 2014.04.12. 18:10:59

Csillag Ádám videója azoknak akik politikamentesen is szolidaritást éreznek azokkal akiket elrettent a tervezett ocsmányság, de messze laknak kimenni a térre, csendesen lerakni egy követ, fejet hajtani, európai módon.

vimeo.com/90080986

mariann49 2014.04.12. 18:11:00

@DieNanny [SZ,CH]:
Arrafele nincs lengyel bolt?
Itt pontosan olyan turot lehet a lengyel boltban venni, mint a magyar. Ugy ertem, meg a csomagolasa, formaja is ugyanolyan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 18:16:05

@DieNanny [SZ,CH]:
Akkor cáfolok.
Azért van két csap hogy kénytelen legyél langyos vizet előállítani a mosdóban.
Ne folyóvízzel mosd a kezed mert az pazarlás.
Ilyen egyszerű.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 18:19:27

@diggerdriver: Dehogyis. Azert van 2 csap amit Nanny leirt.

rezsöatya 2014.04.12. 18:22:05

@**mimi**: hasznalom, azert merem ajanlani. Ki van találva!
Ilyen az amikor a design es a funkcionalitas talalkozik.
Mo-on a Home Design boltokban lehetett kapni, itt nincs, az eBay-en vettem (mert nem ez volt a legfontosabb, amit kihoztam volna anno...)

Chamroe 2014.04.12. 18:24:45

@diggerdriver: ez keverős csappal is megy szerintem. Kézmosásnál csak bevizezem a kezem, elzárom, szappanozás után meg gyors öblítés. Fogmosásnál meg eleve tudok langyos vizet engedni a pohárba (hidegre érzékeny a fogam).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 18:29:10

@DieNanny [SZ,CH]: Annyival egeszitenem csak a 2 csapos sagadat hogy az angolok talaltak fel kvazi a belteri vizvezetekezest, igy naluk szimpla hidegvizes csap mar volt a bojler rendszerek elott is volt a hazakban. Mindig a csap jobb oldalan. Aztan jottek kesobb a bojlerek, de mivel a hideg vizes rendszer mar ki volt epitve, ezert egyszeruen csak melle tettek balra a melegvizes rendszert kulon csappal.

De a tovabbiakban az altalad fentebb emlitett okok is kozre jatszottak. :)

tucano 2014.04.12. 18:38:03

@Philosoraptor: tegnap sajtos-tejfölös tésztát ettem, egészen meghatódtam :) MInden ország minden kajája hiányzik, de a fene se gondolta volna, hogy pont ez a csumikaja(hogy ne maradjak ki pipipöri, sültburi, parisali témából) dobogtatja meg a szívemet :D
@svájci sapka (ch): úgy jártam erre a hírre, mint Pavlov kutyája.
@charlieharper [home, sweet home]: Ez abszolút létezik, régebben a hűbéresem volt, de független birodalmat akar létrehozni. Majd a fiatalabb báróim rendbeteszik a birtokát!
@cougarcat: mi ültettünk sóskát! És tök más íze lett, de finom. Annyira sós a víz, meg a "föld"(inkább porhanyós szikla), hogy valamit változtatott rajta.

Muscari 2014.04.12. 18:42:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: en csak a viznyomasrol tudtam, azt nem ertem, hogy a meleg viz mitol nem lesz higienikus, ha egyszer mar tiszta volt. Mit csinal vele a bojler futoszala? Vagy regen nem arammal melegitettek a vizet?

A ujabban meg persze, hogy a tradicio miatt alkalmaztak a ket csapot. Nalunk a furdoben kulon van a ket csap van, de hala istennek a konyhaban van rendes. Igy csak a fiuk szivnak borotvalkozaskor, en tudok rendesen mosogatni ;-)

Mondjuk, ami erdekes, hogy mi csak egyetlen egy vizelzaro csapot talaltunk a lakasban. Tehet ha valamit ne adj isten szerelni kene, az egesz lakasban el kellene zarni a vizet.
Otthon volt elzaro csap a furdoben, wc-ben, konyhaban, kulon a hidegnek es a melegnek. Ugy latszik, itt ezzel is sporolnak.

Muscari 2014.04.12. 18:48:05

@k3y: ezzel csak az az aprocska problema van, hogy Nanny Svajcban lakik...

Muscari 2014.04.12. 18:49:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nahat, ezt nem tudtam.
Az elektromos halozatot is itt epitettek ki eloszor?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 18:56:56

@Muscari: Mert a bojlerben pango viz ami kedvez a bakteriumoknak, nem pedig folyamatosan folyo, mint a hideg vizes rendszerben. Raadasul a bacik sokkal jobban kedvelik a langyos-meleg vizet mint a hideget. :)

DieNanny CH 2014.04.12. 18:57:10

@mariann49:

Zürichben van. De annyit nem ér! Azért kösz. :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 18:58:24

@Muscari: Tudtommal igen, meg valamikor a XIX. sz. vege fele. De majd Long kijavit, ez mar az o asztala. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 18:59:17

@cougarcat: Nézd te is pontosan tudod hogy mióta itt van az oldalon mérhetetlen károkat okozott.
Kezdetben sokan bedőltünk neki. Van aki ezt elismeri (én is te is) szégyelljük is nagyon van aki kitart mellette.
A lényeg nem ez.
A lényeg az hogy a HA is tudja mi történik.
Nem feltételezem hogy nem tudja mert akkor nagyon lesújtó lenne róla a véleményem.
Mostanra eljutottunk oda hogy a blog kommentelőinek nagyobb részével megutáltatta magát és nem reagálunk vagy szűrjük.
HA a Charlinak tett durva beszólása után a moderálandók közé tette de ez nem ugyanaz a kitiltással bár mi úgy vettük mert szerettük volna azt hinni.
Most próbál visszaszivárogni.
Semmi nem változott a szurkálódás ugyanaz a stílus ugyanaz a harc a világ ellen ugyanaz az ember ugyanaz.
Mindenki emlékezzen arra a néhány napra amikor nem volt itt.
Az egész blog egy megkönnyebbült sóhaj volt.
Felszabadult könnyed társalgás volt napokig.
Aztán visszajött.
Először egy aztán több és mégtöbb beszólással.
Nem kommenttel, beszólással.
Itt tartunk most.
A háttérben a szekértáborok felálltak a rossz hangulat visszatért.
Tudomásul kell vennünk a helyzetet.
Arra gondosan vigyáz hogy a végleges kizárásra okot ne adjon.
Lassú méregként hat de csak annál aki hagyja.
Nem vagyunk azonos habitusú emberek, van akinek a tűréshatára alacsonyabb.
Az ilyen emberek reagálása az neki felér egy orgazmussal.
Ez élteti.
Az emberek manipulálása a lételeme.
A létező legrosszabb reagálás ha valaki itthagyja a blogot.
Az neki egy csata megnyerése.
Ne hozzuk meg számára ezt az örömet.
Kérek mindenkit hogy maradjon.
Összeverődött itt egy jó csapat. Gondokkal bajokkal de közös örömökkel is.
Kultúrált beszélgetésekkel rengeteg új ismeret átadásával és természetesen ellentétekkel is de mégis egységesek voltunk.
Most oda jutottunk hogy sikerült neki megosztani a közösséget.
Ez bizony egy látványos kudarcunk.
Kérnék mindenkit ne hagyjuk szétverni a blogot.
A nyílt konfrontációnál eredményesebb a passzív ellenállás.
Az én példámat nézzétek.
Amióta levegőnek nézem folyamatosan szurkál, provokál.
És?
Tegye.
Én nyugodt vagyok.
Egy percemet nem vagyok hajlandó tönkretenni a kedvéért.
Ő is nyugodt?
Fél karját odaadná egy indulatos válaszomért.
Miért válaszolnék?
Ki ő?
Három-ötsoros írásokkal operáló a műveltségét homályos fogalmazásmóddal alátámasztani próbáló, a világ ellen harcban álló manipulátor.
Ennyi és nem több.
Itt vagyok már régóta ismertek annyira hogy ha kell konfrontálódok a barátommal is ha nem ugyanaz a véleményem. Sokszor megyek szembe az általános irányvonallal egy-egy poszt kapcsán.
Nincs ezzel baj, ellene is felvehetném a kesztyűt.
A földbe döngölhetném néhány írással.
Kinek használnék vele?
Még jobban elmérgesítsem a helyzetet?
Kitiltassam magam onnan ahol jól érzem magam?
Ugyan már, nem ér annyit az egész.

DieNanny CH 2014.04.12. 18:59:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Ó, pedig arra számítottam, majd parázs vita fog kialakulni... :-/ Erre nem igazam van???

DieNanny CH 2014.04.12. 19:01:27

@k3y:

Én Svájcban vagyok... De azért köszi! Még csak a Coop-ban bolyongtam érte, legközelebb a Migros-t is felkutatom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 19:01:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ugyan már, a munkaterületeken a legmodernebb fűtőberendezések vannak mégis két csap van.
Három lehetőséged van vagy hideg vízben vagy forró vízben mosol kezet vagy összekevered a mosdóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 19:03:21

@Chamroe:
Igen, de egyikre sem vagy rákényszerítve.
Megteszed mert te úgy akarod.
A két csapnál meg meg KELL tenned.

2014.04.12. 19:05:18

@klappol: Én értettem, csak azért idéztem neki "saját magát", mert korábban öngamával ellentétesen nyilatkozott.

2014.04.12. 19:05:37

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Sokan kimennek és kint még "magyarabbak", mint itthon. Fúj, szemét Fidesz, mert itt nem lehet élni, minek a magyarkodás, kimennek, aztán kint megy a vernyákolás, hogy Túró Rudi és "csiripöri" nélkül nem élet az élet. Bezzeg a magyar liszt, tejföl, párizsi, stb. az, na az aztán. Nyilván lehet azt is enni, de anyi minden van a világban. Ja, és ők be nem ülnének kint egy étterembe, mert oda csak a "burzsujok" mennek, nem mennek semmilyen fizetős helyre, fodrászhoz, stb. Magyarországon sírtak, hogy nem elég a mani, kint pedig beköltöznek ezren egy szobába és putribban élnek, mint addig. Akkor minek? Szarabb életért minek kimenni?

DieNanny CH 2014.04.12. 19:07:18

@diggerdriver:

Bennem mindig is viszolygás volt a lavórban való mosdásnál. És nem azért, mert annyira háklis vagyok a tisztaságra. De álló vízben nem érzem lemosottnak a koszos-szappanos habot... De ez csak egyéni szocproblém... :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 19:11:37

@diggerdriver: Igen, pont azert van tovabbra is ket csap, amiert az ut bal oldalan kozlekednek, eltero dugaszoloaljzatot hasznalnak, ragaszkodnak a BS szabvanyokhoz, nem hajlandoak vakolni az epuleteket, a tavolsagot merfoldben merik, a sort pintben kerik a teat tejjel isszak. :D

Azert, mert a tipikus angol marha buszke a multjara, a tradiciokra es fuggetlenul attol hogy az adott dolog logikus-e vagy sem, egyszeruen mindennel jobban imadnak kulonckodni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 19:13:29

@DieNanny [SZ,CH]:
Nem vitatom, igazad van én is jobban szeretem a folyóvizet.

DieNanny CH 2014.04.12. 19:16:24

@Guadalupei Szűz:

Esetleg nincs egy sokat hintáztatott alteregód?

Amúgy: ajánlanám, hogy olvass vissza ezen a blogon. Sokat. A kommenteket. És rá fogsz jönni, hogy nagyon kevesen vannak/vagyunk akik beleillenek a tapasztalataidba. Vagy sztereotípiáidba.

(És Pink-hez: Ha egy nem keresztény elmegy egy keresztény országba, és fel van háborodva azon, hogy ott az emberek keresztény viselkedést várnak el, erre a legnormálisabb reakció: Minek ment oda?
De ha valaki pl Brazíliában dödöllét akar enni, akkor csupáncsak azért, mert hiányzik neki. Namármost, ha ez hiányzik nekem, akkor keresek egy éttermet, egy boltot, és megoldom az étteremben, a konyhámban. Ellenben, ha fejkendőben akarok látni minden 12 éven felülit, azt már nem tudom konyhán belül elintézni. Tehát: vissza kell menni oda, ahol ez az utcán is megszokott.
Látod, ezért sántít a példád Pink kommentjével.)

klappol 2014.04.12. 19:20:01

@Guadalupei Szűz: Ja vagy úgy, ezt nem tudtam :D

DieNanny CH 2014.04.12. 19:20:34

@diggerdriver:

Megadás nem elég. Ünnepélyesen meg kell fogadnod, hogy mivel partizánként sikerült az angol építőiparba befurakodnod, ezért minden létező és nem létező eszközzel agitálsz a keverőcsapos megoldás mellett!!!
:-))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.12. 19:24:11

Az a szilvásgombóc eszembe juttatta a nagyim gombócát :). Én még megközelíteni sem tudom, sajnos. Nokedliszaggatóm meg kb. négy éve nincs, de úgy járok vele mindig, mint az esernyővel...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.12. 19:27:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Eddig azt hittem, ezt is a régi rómaiak számlájára kell írni.

Mr Long 2014.04.12. 19:29:18

Most a toporzekoloknak a csiriporivel van baja, vagy a csiriporivel?
Mondjuk nem ertem miert baj, ha valaki porkoltre vagyik, mikor az nem zavar senkit, ha mondjuk brazil kajat akar fozni valaki ukban. Vagy csak azzal van baj, hogy a kaja Mobol szarmazik?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 19:31:00

@DieNanny [SZ,CH]:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
OK. Ünnepélyesen megfogadom hogy a keverőcsaptelep nagykövete leszek.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.12. 19:31:37

@Philosoraptor: Ja, ha csirkemellen és rizsen élsz, akkor az más ;)

@DieNanny [SZ,CH]: Itt a Körniger az, ami távolról emlékeztet. A quark az nem is tudom mi, némi túrószerűség tejfölös krémben.
Próbálkozz egy kis fellazított Ricottával talán, legközelebb ...

@Kellemes Zérókomponista: Miért, akkor utálni fogsz? :P

@sátán matskája: Lebaszarintanak, mert ennyi eszed van :P

Mr Long 2014.04.12. 19:33:50

Ez a mia francert van keverocsap eszembe juttatta azt a kerdest a gyik.hu-rol, hogy "Az amerikaiak miert jatszak az agyukat a merfoldel, meg az inch-csel? Miert kulonckodnek?" A kerdezo kicsit lehetett csak problemas...

Borotvalkozas kozben tokre nem zavar a keverocsap hianya. A pamacsot, penget forro vizzel oblitem, az arcomat meg hideggel. Illetve a szappanra is forro vizet engedek beaztatni.

Shanarey 2014.04.12. 19:35:09

@cougarcat:

Hogy is van ez, eltűnik mert levették a szabadon kommentlők listájáról, és pár nap múlva visszakeveredik új néven és szabadon kommentel és ott folytatja ahol abbahagyta csak burkoltabban teszi.

Nagyon úgy néz ki,hogy van az a kattintási érték amely felülírja, azt hogy ki is lehet szabadon kommentelő.

HA, pedig nem akarja észrevenni, hogyan is kezdődött ez az egész. Hogyan lett Diggerdriver-ből árokásó, hogyan lett Charlieharper-ből Karel Gott, pár nappal ezelőtt már új nevén írta: gótika, mert úgy kevésbé feltűnő, hogyan facsarta ki az én nevemet is. Na és hogyan cseszeget burkoltan másokat, akik nem értenek vele egyet. Arról is volt szó hogy nincs politizálás. Persze a magyarországi választások okán ezt nem igazán lehetett betartani, de mi a rosseb közünk van a kanadai politikai csatákhoz? Persze van pár ember (például te) aki ott él, de tuti nem azért jön ide kommentelni olvasni, hogy ezt olvassa.

Muscari 2014.04.12. 19:36:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: a langyos viz rendben, de a 80 fokost is szeretik a bacik? Mert ugy tudom, annyi van a bojlerben. Vagy regen nem tartottak ilyen melegen a vizet?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.12. 19:40:40

@Muscari: Na és a gejzírek? Úgy tudom, még ott is vannak bacik.

Latcho Rom 2014.04.12. 19:45:40

@**mimi**:

hagyma pirit olajon, üvegesre
darált, sovány darált marha rá
kis pirosaprika, fél konzerv paradicsompüré, kukorica, friss vagy konzerves
15 percig főzöd lefedve
krimplipürét csinálsz
alulra a püré rá ahúsos keverék, só-bors
sütőbe félórát, 180 fokon..celzius
a végén a tetejét barnitod
van aki tesz bele mas zőccségeket is, répát, paprikát..s lehet a tetejere sajtot is tenni
kovubi mellé

Ugye milyen finom? :)

radirpok123 2014.04.12. 19:45:40

@diggerdriver: nem kell. Biztos nem csak en jottem ra erre a modszerre:
1. kinyitod mindket csapot, az egyikbol jeghideg, a masikbol tuzforro viz folyik.
2. a jeghideg viz ala tartod a kezed, amig birod
3. a hidegbol egybol atteszed a forro ala a kezed, ami par masodpercig langyosnak fog hatni. Igy egy tenyernyi pont megfelelo homersekletu vizet kapsz, amit tetszes szerint felhasznalhatsz.
4. lather, rinse, repeat
Csalok trukkozhetnek azzal, hogy kihasznaljak, hogy a vezetekek a hazon kivul futnak, vagyis amikor mar forro viz jon a csapbol (mert eloszor nem, be kell melegedjen), akkor elzarjak a melegvizet, es megvarjak, amig a csoben lehul. Peldaul fogat mosni lehet igy, ket oblites kozott, leginkabb telen.
Bamulatos, hol tart ma a tudomany es a technika...

2014.04.12. 19:45:40

@DieNanny [SZ,CH]: Ha bunkózni kezdesz a Milkás kerítés mögül, akkor én is nyomom. Hidd el, nekem is menni fog, feltéve, hogy beengedik a mondandómat.

Papagály (törölt) 2014.04.12. 19:45:41

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, ez a tökéletesség átka: nincs kivel vitatkozni, ha mindig nekünk van igazunk. ;)

tucano 2014.04.12. 19:46:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mérföldről: Itt vezetek kocsit először. Vagy 20 éve van jogsim, de sose vezettem, itt meg kell. 1 hónap után jöttem rá, hogy a kocsiban nem km van a sebességmérőn, hanem mérföld :)))))) Cosdálkoztam is, hogy kezdő sofőr létemre mennyivel keményebben nyomom, mint a helyiek. Mondjuk a Kreszt is 89-ben vezették be, de azóta se alkalmazzák. Meg lehet inni, illetve meg sem kérdezi a rendőr, mert annyira egyértelmű, hogy mindenki holtrészeg éjsazaka az úton. Kivéve én, de ez egy másik sztori :)

Muscari 2014.04.12. 19:49:51

@zöldeketbeszélek: jo, igazad van, azok a hoforras bacik, de azok kulonlegesek.
En itt az e coli es tarsaira gondoltam, amik fertozeseket okozhatnak.

**mimi** 2014.04.12. 19:50:11

@rezsöatya:
köszönöm a tippet, keresni fogom :)

Mr Long 2014.04.12. 19:56:02

@radirpok123: Szinten ezt csinalom es mukodik :) Marmint a kezben keverest!

Latcho Rom 2014.04.12. 19:56:05

@Pink Petsch: ;) szenvedjen aki akar, érted, de engem mégegyszer
le ne prolizz, vagy a jessi diggerezett le? ojvéh!

nyuszigonosz 2014.04.12. 20:01:01

@Shanarey(SCO):" Nagyon úgy néz ki,hogy van az a kattintási érték amely felülírja, azt hogy ki is lehet szabadon kommentelő."

Sajnos pontosan így van, ahogy írod.

2014.04.12. 20:02:13

@Jess G: mint illetekes food naci egyszer gyere at hozzank es fozzel tojasos nokedlit, utana meg a hires somloidat. Kovetkezoheten nem vagyunk, meg Pesach, de egyeztetunk!

Mrs. Clayton 2014.04.12. 20:05:11

@charlieharper [home, sweet home]: állj, te honnan tudsz a somlóimról? egyébként sírni fogsz, ha megkóstolod
a tojásos nokedli, hát nem a gasztronómia csúcsa, de ha azt akarsz enni, én benne vagyok :-)

blackhairlady 2014.04.12. 20:05:31

Szerintem nem olyan egyszeru egy bevandorlonk azonnal atvennie a befogado orszag gasztronomiajat.
Eloszor is aki kikoltozik, az egeszen massal van elfoglalva az elso idokben. Munkakereses, a munkahelyen valo beilleszkedes, a kornyek megismeres, egyaltalan a helyi uzletek es elelmiszerek felfedezese. Ez mind ido. Aztan a helyi etelek megismerese. Bujni a netet, nezni a hozzavalokat, sokszor azt sem tudja az ember mi micsoda, nem is beszelve az elkeszitesrol, es foleg hogy milyen izenek kellene lennie. Inkabb fozzuk az otthon megszokottat, es azzal nem lehet melle loni. Eleve keves penze van ezdetben az embernek, nem kivanja a penz is es az etelt is a kukaba dobni ha nem sikerul, nem izlik.

Aztan ott van a masik resze, amikor az ember lanya csaladdal, gyerekekkel koltozik. A gyerekek eleve finnyasak, szeretik a jol megszokott, anyuci altal otthon fozott etelt. Az elso idokben szerintem legalab ez a biztos pont legyen meg az eletukben, hisz ok is annyi valtozason mennek keresztul. Etterembe menni pedig csaladdal, gyerekekkel nem egyszeru, az anyagi vonzata sem, es hat mit rendeljunk a gyereknek amit meg is eszik.

szoval szerintemel kell telnie egy kis idonek (vagy tobbnek), hogy szep lassan az ember megtanuljon nehany helyi etelt, fuszert, zoldsegfelet.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 20:05:51

@zöldeketbeszélek: "Eddig azt hittem, ezt is a régi rómaiak számlájára kell írni."

A romaiak voltak akik amugy a kor szintjehez kepest zsenialis csatornazasi rendszert tudtak kiepiteni, amivel a forrastol a vizet el tudtak vezetni a varosokig. De azt a kerdeskort mar az angolok oldottak meg joval kesobb, hogy ez adott nyomassal meg is jelenjen a mosdoban. Tehat, hogy a varosban szet legyen osztva es be legyen vezetve a hazakba a hidegviz.

Vagyis arra akarok kilyukadni hogy Cicerot viszonylag ritkan abrazoltak a korai rezmetszeteken 3/8-os csokonyokkel es franciakulccsal a kezeben. :D

**mimi** 2014.04.12. 20:06:09

@shakti_rom:
köszi:))
Skóciában fordítva volt, mármint alul a darált húsos izé, és a tetején a krumplipüré...de gondolom ez majd nem mindegy.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 20:08:17

@klappol: "De a Szűrkemarha is :d"

Upsz, a felreertesek elkerulese vegett, itt a "marha" mint jelzo szerepelt. :) Nem akartam le-marhazni az angolokat. Sosem tennem. :) Azt akartam irni, hogy ok "marhara buszkek", cska hulyen jott ki. :D

2014.04.12. 20:08:56

@Jess G: te mondtad, hogy aki megkostolta, sirt a gyonyortol. Elore szolok, lefotozzuk es feltesszuk a HAra a somloidat. Es, igen szamit az esztetikai elmeny is egy kajanal.
4fore kalkulalj, plussz rad es akit hozol.

blackhairlady 2014.04.12. 20:09:42

Azokkal meg foleg nem tudok egyeterteni, akik azt mondjak, hogy miert kell magyar etelt fozni, enni kulfoldon. Azert, mert szeretjuk. ha nem szeretnenk, nem foznenk. En biztos nem foznek pacalt, mert otthon sem ettem meg, de egy jo kis rakottkrumpli, babgulyas, makos palacsinta, krumplistesza, urambocsa' rantotthusi hagymas krumplisalataval, na ezeket nem szeretnem hanyagolni, csalaldilag szeretjuk, miert is kene? Csak mert USAnak hivjak az orszagopt ahol elek? nem erdekel. Es szerintem egyetlen nemzetet sem erdekel, az olasz, kinai, japan, es meg sorolhatnam, nemzetisegu ember is szerintem ugyanugy megfozi a sajat hazajaban megszokottat.

2014.04.12. 20:10:12

@Shanarey(SCO): na, majd akkor, amikor az a la carte-rol fotot kapsz!

bpetya75 2014.04.12. 20:11:28

Off

Többször szó került róla, hogy mi az a haza. Most találtam a fácsén egy Karinthy idézetet, amit 1915-ben, a világháború alatt – a frontkatonáknak címezve – írt egy, a hazaszeretetről szóló cikkben. Eddig erre tudtam a legjobban rezonálni a témában:

" ...haldokló katona, te tudod, ugye, hogy a haza nem egy hisztérikus női vámpír a rémregényekből, akiért meg kell halni, hogy az ember megéljen belőle - hanem föld, ház, ég, víz, kerítés, kis csibe, öreg paraszt, városi utca - és hogy te vagy a haza, haldokló katona, te vagy az, senki más, a te életed - amit nem honfibúból, nem talpra magyarból kockáztattál, hanem hogy halálos veszélyben volt, csak azért - világháború katonája, édes hazám, szegény, szegény hazám."

blackhairlady 2014.04.12. 20:11:31

En minden evben amikor otthon voltam, hoztam magammal valamilyen fozo kelleket. Az elso evben volt a nokedliszaggato, palacsintasuto, ezek hianyoztak a legjobban. Most anyukam ezeregyeves mak es diodaralojat fogom kihozni. Mert a mak igazan akkor finom amikor a hagyomanyos makdaralo lepreseli a szemeket es olyan jo szaftos:)

Mrs. Clayton 2014.04.12. 20:12:29

@charlieharper [home, sweet home]: hát amit legutóbb csináltam, kb 10 főre is elég volt
lehet elkezdek gondolkodni, hogy sokat dicsekszem-e, mert az nem létezik, hogy ennyi helyen mondtam és nem emlékszem
pedig kb karácsony óta semmit nem iszom, a svéd nyúllal sem füvezek szóval nem tudom mikor mi maradt még ki, de végül is m1

2014.04.12. 20:13:19

@blackhair-lady: nalunk van makdaralo, csak az afghan boltban kell keresni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 20:14:34

@klappol:
Még nem tartok ott :(
Most frissítem a rendszert, utána felvarázsolom rá a loader-t is.

@Shanarey(SCO):
Nem tudom emlékszel-e múlt vasárnapra és az itteni kommentekre. Olyan baromi jót beszélgettünk páran anélkül, hogy egyetlen másodpercre is előkerült volna a választás vagy a politika.
Estére már megtört a dolog, de... csuda egy nap volt!

Én is voltam már Muffinka, de "te fasz" is :(

blackhairlady 2014.04.12. 20:15:09

Egyebkent a mult Karcsonykor fedeztem fel a maklelo helyet, eddig abban a hitben eltem, hogy itt nem lehet makot kapni. aztan a tolem 5 percre talalhato Whole Foods nevu boltban raakadtam, a lanyaim nagy oromere, igy volt igazi makos bejgli Karacsonykor:)

Amugy most elgondolkodtam, hogy ossze tudnek-e allitani egy heti menut ugy, hogy abban semmi megszokott otthoni etel nincs. Es arra jutottam, hogy nem, valoszinuleg szendvicsezes lenne fott etel helyett ebben az esetben.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 20:17:58

@Kövérmadár [swe]: Lesz majd atfogo beszamolo a blogodon az uj cuki telcsidrol? Engem erdekelne. :)

Mrs. Clayton 2014.04.12. 20:19:05

@charlieharper [home, sweet home]: kv daráló bárhol van, még a Tescoban is láttam

2014.04.12. 20:20:03

@Jess G: arra nincs rairva, hogy poppy

Mrs. Clayton 2014.04.12. 20:21:28

@charlieharper [home, sweet home]: most akkor döntsd el, le akarod darálni a mákot, vagy egy olyan eszközt szeretnél,amin van poppy felirat
mondjuk a körbezárt nyílból következtetek valamire, de nem ítélkezem ;-)

Latcho Rom 2014.04.12. 20:22:33

Csak a fikázóknak emlitem csendesen hogy nem kommentelek szabadon, sőt..megkértem HA-t hogy ne is tegyen vissza a white listára.

Beszélgessetek emberkék, rövid az élet a matrixon is :)

Latcho Rom 2014.04.12. 20:22:33

@**mimi**: elirtam, tetején a krumpli offkorsz :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.12. 20:22:47

most már látom a képeket: a pirosfülű edényben mi az a toll?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.12. 20:23:34

és hol a seafood platterről a kép?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 20:25:26

@charlieharper [home, sweet home]: Charli az igazi mákdaráló zúzza a mákszemeket ahogy @blackhair-lady: mondja.
Egy olajos kicsit összetapadt masszának kel lenni a végeredménynek.
Kávédarálóban meg késes darálóban én is daráltam már mákot de az nem ugyanaz. Teljesen más a végeredmény.
Minden terménynek van specifikus darálója. Nekem otthon például van paprikadarálóm amivel házi pirospaprikát lehet csinálni.

Mrs. Clayton 2014.04.12. 20:25:35

@Babette_: ezt már én is kérdeztem reggel, de azóta se derült ki hogy milyen a fésüs kagyló

Mrs. Clayton 2014.04.12. 20:26:22

@shakti_rom: nem is tudsz főzni, bebebeeeee

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 20:27:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Cukcsytelcsy 8)

Nem tartom valószínűnek egyébként. Annak, akinek már volt Samsungja, úgysem tudnék újat mondani. Akinek még nem, az talál szakszerű leírást róla.
Ma egész nap nyomkodtam, de még nagyon-nagyon messze az a szint, hogy érdemben tudjak nyilatkozni róla. Jóformán arról szólt az ismerkedés, hogy beírtam a google-be: "how to ... on SGS5?" :)

blackhairlady 2014.04.12. 20:27:31

@fancypants: Amiben a Luisiana, Cajun szo szerepel az mind nagyon csipos. A sajat karomon tanultam meg:)))))))))

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.12. 20:29:15

@bpetya75: jaj, ez nagyon szép!

A költőknél az a jó, hogy nem is tudod megfogalmazni, csak érzed!

blackhairlady 2014.04.12. 20:31:32

@cougarcat: a liquid smoke nagyon jo talalmany, en szoktam tenni a steakre ha a gazoson sutom, iolletve a csirkecombokra is. A szarnyra nem, mert azt en csak jo fokhagymasan szeretem:))

tucano 2014.04.12. 20:32:38

@bpetya75: nagyon szép. És csak akkor derül ki, hogy mi a haza, meg miért fontos, amikor baj van. Szaltikov-Scsedrin írta (nem pontosan idézem): "Amikor békeidőben a hazát emlegetik, akkor ott biztosan lopnak."

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.12. 20:33:04

@Jess G: ja, és fésűt se látok, jó, hogy mondod.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.12. 20:34:51

off
a @Kövérmadár [swe]: telefonjáról jut eszembe, nem tudja valaki, hogyan lehet lumián kikapcsolni a jobboldali (böngyészős) gombot? (túl érzékeny, és mindig a hüje binget hozza fel...)

blackhairlady 2014.04.12. 20:35:24

@cougarcat: Soskat meg nem talaltam, tok van a Farmer's marketban. Nem tudom meddig terjed ez a bolthalozat, lehet csak USA?

Muscari 2014.04.12. 20:38:26

@blackhair-lady: lehet rendes makot kapni az USA-ban? Ugy emlekszem gyogynovenyes tanulmanyaimbol, mintha nem is lehetne kapni. Amiatt, hogy nehogy elultesd es kabitoszert termelj ;-)

Bar lehet, hogy csak a csirazokepesseget szuntetik meg, es kesz

Muscari 2014.04.12. 20:39:51

@blackhair-lady: oke, tovabb olvastam es megvan a valasz

DieNanny CH 2014.04.12. 20:41:59

@Guadalupei Szűz:

Hűha! Én még életemben nem voltam bunkó senkivel.
De azért megfogadod az előző kommentben leírt tanácsom? Elolvasol sok-sok kommentet?

Mrs. Clayton 2014.04.12. 20:42:09

@Muscari: sztem Mo-n is kétféle mák létezik, az étkezési mák, aminek a kábszertartalma nulla, illetve a gyógyszeripar számára elérhető mák

Mrs. Clayton 2014.04.12. 20:43:35

@Babette_: sajnos csak az egész teló kikapcsolására lenne ötletem :-D
de keress rá a neten, biztos van egy oktató videjó

2014.04.12. 20:45:53

@diggerdriver: de szerintem nekem igazi van, ra volt irva a polcra, hogy poppy. Afghanok tudjak mi a poppy, onnan vannak a milliardosaik.
@cougarcat: ha elultetnel soskat, megteremne BC-ben? En nagyon szeretem a soskat

Latcho Rom 2014.04.12. 20:46:27

@Jess G: te csak főzz a karelnak áspiskélgyó! ;)*

Papagály (törölt) 2014.04.12. 20:46:27

@Mr Long: Aki pamaccsal különcködik 2014-ben, attól joggal el is várható, hogy a többi különc különcködését faarccal fogadja. :)

2014.04.12. 20:46:27

@blackhair-lady: Igazad van mindenben és teljes mértékben elfogadom az érveidet. Én egyébként csak azokat nem értem, akik itthon (is) fikáznak, kint is, aztán kint mégis visszasírják az ittenit, illetve ott még évek és elgendő pénz birtokában is a CSAK ÉS KIZÁRÓLAG "magyarost" nyomatják.

blackhairlady 2014.04.12. 20:46:41

@DieNanny [SZ,CH]: Nannyi, erdemes benezni a nagy aruhazlancok szelibe, eldugott polcaira, legalso sarkaira, szeretik ezeket a kulfoldi dolgokat oda besuvasztani. En is itt talaltam ra a turora itt Houstonabnan. Eloszor amit turokent vettem, hat a kukaban landolt. Aztan valaki mondta, hogy Farmer's cheeskent keressem, az a finom. Es valoban, az organic tejtermekes pult legalso soraban a legsarkaban volt elrejtve, a vilag szemei elol, csak nekem:))))))) Azota mar mast is talaltam igy eldugva, pl a 6 tojasos certnameteltet a legalso polcon, kb 5 csomaggal van mindig kirakva.

DieNanny CH 2014.04.12. 20:46:54

@blackhair-lady:

Sajnos a mi mákdarálónk már nagyon elkopott, van vagy 40 éves... De igen, az az igazi!

macamuca [IHUN] 2014.04.12. 20:47:16

@Babette_:
Kikapcsolni nem lehet, azt viszont be lehet állítani, hogy mi legyen az alapértelmezett keresőprogram (a Bing helyett, a gyári alapbeállítás szerint ez, de módosítható).
(éppúgy rögzített, fix funkciógomb, ahogyan a kameragomb is az, ahhoz sem tudsz más funkciót hozzárendelni, sem pedig inaktiválni, maximum nem használod)
Milyen Lumiád van, ha nem titok?

2014.04.12. 20:47:29

@diggerdriver:

Nem értem mi bajod vele. Látod önkritikát gyakorol. Megkérte a HA-t, minden hozzászólását moderálja. Vagyis olvassa el.
Van itt valaki, aki szívesen cserélne a bloggazdával?

blackhairlady 2014.04.12. 20:48:27

@DieNanny [SZ,CH]: Bennem is, de azert, mert gyerekkoromban mindig lavorban kellett tisztalkodni, arcot, fogat, hajat mosni, es ez nagyon mely es kellemetlen nyomot hagyott bennem.

DieNanny CH 2014.04.12. 20:49:14

OFF

Nálam szakadni kezdett az eső, a szél szinte beveri a redőnyön... :-(((

Mrs. Clayton 2014.04.12. 20:49:38

@shakti_rom: te mennyé onokázni itt ovisok beszélgetnek

DieNanny CH 2014.04.12. 20:50:55

@k3y:

Köszi szépen, de van magyar bolt is, ahol még tengeri herkentyűt is lehet kapni...

blackhairlady 2014.04.12. 20:51:37

@zöldeketbeszélek: Nekem meg anyukamet. Es kb. semmit nem tudok ugy reprodukalni mint ahogy o fozte. Az enyem is jo, de soha nem olyan. Csianltunk ganicat a mult nap a lanyommal, hat koszono viszonyban sem volt anyueval.

Mr Long 2014.04.12. 20:53:01

@Torzon Ork: Az semmi, meg sima zsilet pengessel tolom hozza. Bevallom a keshez nyul vagyok.

DieNanny CH 2014.04.12. 20:56:15

@Guadalupei Szűz:

Ismersz olyanokat, akik otthon is fikáznak, meg kint is?

DieNanny CH 2014.04.12. 20:56:54

@blackhair-lady:

Köszi, majd nyitottabb szemmel járok!

blackhairlady 2014.04.12. 20:58:34

@tucano: Hat ezen behaltam:)))) Es hogy jottel ra?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 21:07:36

@**mimi**: a kinezete, az allaga, es hogy nem rajongok a daralthusos etelekert.

Határátkelő 2014.04.12. 21:08:48

@Shanarey(SCO): Nem kommentel szabadon, bárki megváltoztathatja a nevét, de attól nem kommentel szabadon. Komolyan, nem értem, hát éppen most vettem le a szabad kommentelésről...

Határátkelő 2014.04.12. 21:11:37

@Torzon Ork: Nincsen kattintási érték, de nem tudom, miért nem lehet megérteni, hogy én sem tudok állandóan itt ülni, mert (lehet, hogy ez nem szép dolog tőlem, de) van magánéletem is.

Ha problémátok van valakivel, azért van az email-cím, hogy jelezzétek, és akkor megnézem. Ezért került le tegnap és ma pár ember a listáról.

Nekem aztán az égvilágon semmi érdekem nem fűződik ahhoz, hogy itt emberek egymást szapulják, sőt. Nem leszek sem gazdagabb, sem boldogabb attól, hogy most 30-cal több komment van a blogon. Ezt persze nem muszáj elhinni, de így van.

Muscari 2014.04.12. 21:12:28

@Jess G: milyen jol informalt valaki:-)
Igy van. Termesztenek azon kivul meg viragkoteszeti celokra orias makgubokat is, de az nem jelentos. Valamiert ugy remlett, hogy az USA-ban nagyon paraznak, es nem is termesztenek egyaltalan makot, de ugy latszik kapni lehet.

Muscari 2014.04.12. 21:13:21

Hova lett a kommentem????

Mrs. Clayton 2014.04.12. 21:15:08

@Muscari: itt van, ha ezt keresed
én nem tudom mi a helyzet az USA-ban, de majd vki felhomályosít
az én véleményem szt lehet kapni mákot
itt is lehet kapni
még nem próbáltam belőle teát főzni mert nem vagyok az ilyen lassítókra sem rákattanva
de biztosra veszem, hogy nem is aludnék be tőle, mert nem tartalmaz opiátot

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 21:16:53

@charlieharper [home, sweet home]:
Ja az afgánok tudják mi a poppy csak nem darálják hanem pengével csapolják.
Nem mindegy.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.12. 21:16:58

@macamuca [IHUN]: 820-as.
már beállítottam, az elsők között volt.
ez a nyamvadék meg még mindig ott van. és KÉT centiről érzékeli az ujjamat. még ilyet nem láttam.

(mondjuk ez az összes hibája, az is igaz:))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 21:17:58

@Guadalupei Szűz:
"Sokan kimennek és kint még "magyarabbak", mint itthon. "
Vannak, igen, mert benne elve sok dolog nem tunik fel.

"Fúj, szemét Fidesz, mert itt nem lehet élni, minek a magyarkodás, kimennek, aztán kint megy a vernyákolás, hogy Túró Rudi és "csiripöri" nélkül nem élet az élet."

A fideszre azert fujnak sokan, mert 27%-ala hatuk mogott verik a melluket, es azt mondjak, ok a magyarok, aki nincs veluk az ellenuk. Emellett merhetetlen karokat okoznak, amit sajnos sokan nem hajlandoak eszrevenni.

"Bezzeg a magyar liszt, tejföl, párizsi, stb. az, na az aztán."
Parizsit miota kijottem nem ettem, magyar liszt nelkul is megvagyok, tokeletes az itteni. Viszont a tejfol... na abbol csakis kelet-europai kell!

"Nyilván lehet azt is enni, de anyi minden van a világban. Ja, és ők be nem ülnének kint egy étterembe, mert oda csak a "burzsujok" mennek, nem mennek semmilyen fizetős helyre, fodrászhoz, stb. "
Otthon sosem jartam fodraszhoz, itt se nagyon , parom festi az en hajam, es viszont, mivel fel evre elkoltozott a kedvenc fodraszunk. Szerencsere azota visszajott:D

Ritkan beulunk etterembe, de nem szegyen az, hogy a magyar eteleket is szeretjuk. Meg a thai-t,a mexikoit, meg az indiait, koreait, kinait.

"Magyarországon sírtak, hogy nem elég a mani, kint pedig beköltöznek ezren egy szobába és putribban élnek, mint addig. "
Otthon is eleg volt, ehenhalasra meg sok is. Elore jutasra viszont keves. Es azt hiszem sokan szeretnenek olyan "putrit" , mint ahol lakunk:D

"Akkor minek? Szarabb életért minek kimenni?"
Inspiraloa akornzyezet , tudod? Es van alternativa kitorni. Mert itt ha 1-2 evig meghuzod magad, akkor utana joval konnyebb , van lehetoseg. Otthon?

blackhairlady 2014.04.12. 21:20:34

@charlieharper [home, sweet home]: itt is van afgan bolt, gondolod, hogy ott kapok? Bar mindegy, mert juniusban megyunk haza, akkor a regi jol bevaltat elhozom, szegeny anyukam mar ugysem hasznalja tobbet.

blackhairlady 2014.04.12. 21:22:29

@Jess G: a kave daralo nem az igazi. Azzal daralom most en is, de az csak osszeapritja, a makdaralo meg osszenyomja, egesz mas az allaga es az ize is.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 21:22:32

@Mr Long: Borotvalkozos pamacs, toltotoll... remelem a cilindert es az elefantcsontnyelu setapalcadat is beraktad az utazopaggyaszodba a monoklid melle. :D

Papagály (törölt) 2014.04.12. 21:22:48

@Határátkelő: Elhiszem, hogy nem leszel tőle gazdagabb, azért is kérdeztem rá, hogy mire céloznak a többiek.

De még ha lenne is a blognak reklámértéke, aligha hinném, hogy egy user jelenléte vagy távolléte érdemben befolyásolná ezt az értéket.

Az említett, sokak által kifogásolt, és számodra is sok problémát okozó user viszont kétségkívül kellemetlen figura. Én biztosan nem tűrném meg a domíniumomban, de ugye nem vagyok a helyedben (nem is szeretnék :) ).

Shanarey 2014.04.12. 21:23:00

@Kövérmadár [swe]:

Először a loader, valami vírusírtó és csak utána a frissítés.
Ha először frissítesz akkor kapsz egy csodás üzenetet hogy nem legális a windows.

Mrs. Clayton 2014.04.12. 21:23:52

@blackhair-lady: nekem van mozsaram is, de nem érzem a különbséget

Határátkelő 2014.04.12. 21:24:13

@Torzon Ork: Ezért került le a listáról, ami annyit jelent, hogy mostantól a kommentjeit én engedem be, már amelyik olyan.

Egyébként sokszor én sem lennék a saját helyemben... Például a mai nap kifejezetten ilyen.

rezsöatya 2014.04.12. 21:24:56

@tildy[UK]: "parom festi az en hajam, es viszont,..."

Es o milyen szint szeret? (hirtrelenszoke, lilas-oszes?)

blackhairlady 2014.04.12. 21:27:50

@Muscari: Igen, en is ebben a hitben eltem. Aztan raakadtam, raadasul egy kozeli bioboltban:)))))))) Nagy dunctos uvegben van, sok sok mas magokkal egyutt (nem is, mert egymas mellett:D), mellettuk zacskok es merleg. Annyit mersz ki magadnak amennyit csak akarsz, majd rairod egy ragtapaszra, hogy mennyi a suly, mi akodszam, aztan fizetsz. Olyan magokat lattam itt amirol azt sem tudom, hogy mire jo, fozni kell-e vagy sutni, vagy csak siman magaban fogyasztani:))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 21:27:57

@rezsöatya: hidrogenszoke. Olyan Thor - jellegu :D :D

rezsöatya 2014.04.12. 21:27:58

@blackhair-lady: en fogom a makszemeket es egyenkent elobb negybe vagom, majd szeletelem. kicsit maceras, de ez a tuti! Tegnap kezdtem a karacsonyi beiglit elokesziteni... 7-8 honap es keszen leszek vele! :DDD

rezsöatya 2014.04.12. 21:29:44

Thor Heyerdahl a Kon-Tiki expediciobol?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 21:29:46

@Jess G: Az etkezesi maknak is van morfintartalma. Lehet nem akkora, mint az opiummaknak, de ha a megfeleloen nyers etkezesi celra szant makgubobol a maktejet kicsorgatod, kiszaritod es osszezuzod akkor annak a heroinhoz hasonlo hatasa lesz, csak kicsit lightosabb.

Mrs. Clayton 2014.04.12. 21:30:17

@rezsöatya: ennyike :-D ezt nem lehet túllicitálni

Muscari 2014.04.12. 21:30:19

@Jess G: Nem a makszemmel van a gond, hanem azzal, ha elultetik es uj novenyt nevelnek belole. Erre is vannak megoldasok azonban, meg lehet szuntetni a mag csirazokepesseget, szoval amit veszel Amerikaban a boltban makot, az biztos, hogy nem fog kikelni.
Van egyebkent a magban is egy kicsike opiat, de elhanyagolhato mennyisegu, szoval senki sem fog tole bekomazni, de ugye azt alapvetoen a meg eretlen gubobol nyerik.

A gyogyaszati celu maktermesztes pedig nagyon szigoru ellenorzes alatt all.

@blackhair-lady: En ugy tanultam anyutol, hogy a kavedaraloba egy kis cukorral egyutt kell beletenni a makot.
Nekem semmilyen daralom nincs, egyszeruen saralt makot veszek (magyar boltban)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 21:31:15

@rezsöatya: Most viccelsz ezzel, de amugy kajak pont ugy nez ki Tildy ura mint egy viking. :D

Mrs. Clayton 2014.04.12. 21:31:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: most nekem kell letesztelni, h így van-e, meghagyom madárnak, ő van rajta az ilyen lassítokon

blackhairlady 2014.04.12. 21:31:22

@Guadalupei Szűz: Mindenki fikaz valamit/valakit, en mar nem foglalkozom vele. Ugy vagyok mint Madar, elni es elni hagyni. Sokan a sajat eletuket sem tudjak megoldani, megis beleszolnak maseba.
Digger irta multkor, nagyon igazat adtam neki, milyen jogon biraljuk barkinek is az etkezesi szokasait. Mindenki egye azt amit es ahogy szeret. Pont.

2014.04.12. 21:35:04

@rezsöatya:

Azért valamelyik vasárnap menj el templomba is. Így elkerülöd a karácsonyi tolongást.

Mrs. Clayton 2014.04.12. 21:35:28

@Muscari: mintha ezt is hallottam volna, viszont azt egy heroinista blogjában olvastam, h simán megcsapolják az orvosi célra termesztett mákültetvény mákjait és azt injektálják
mondjuk nekem broáf, de ő mondta

blackhairlady 2014.04.12. 21:36:51

@DieNanny [SZ,CH]: Anyunak ez naszajandek volt, 1955-ban hazasodtak:) Gyonyoru allapotban van, igaz, nagyon vigyazott ra, mindig valami damaszt kendobe tekerte ezeket a gepeket, a diodaralot, husdaralot, paprikadaralot. neki ezek voltak az ERTEK.

Shanarey 2014.04.12. 21:37:34

@Határátkelő:

Sorry.
Amiatt gondoltam hogy szabadon kommentel, hogy tegnap egy perc alatt három komment is jött tőle.

Én nem szűrök, csak átlapozom, így egyszerűbb, mert a szűrés csak addig tart amíg az oldalon vagyok, vagyis nem az igazi.

Mellékesen nem tudnád rávenni arra hogy ne cseszegessen senkit, még oly módon sem hogy új neveket talál azoknak akikbe belerúg, mint például ma is?

Határátkelő 2014.04.12. 21:39:15

@Shanarey(SCO): Nem kell rávenni: nem fogom beengedni.

Papagály (törölt) 2014.04.12. 21:40:00

@Határátkelő:
"Egyébként sokszor én sem lennék a saját helyemben..."

Ki tartja a fegyvert a fejedhez? Akarsz róla beszélni? ;)
(Komolyabban: milyen örömöt jelent számodra a blog szerkesztése? Hiszen még a beszélgetésekben sem veszel részt, amik nagyrészt amúgy sem a napi témáról szólnak.)

rezsöatya 2014.04.12. 21:40:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Te mindenkit ismersz...:-)
@lexrex: ott mar voltam tavalyelott... :-))))

rezsöatya 2014.04.12. 21:42:25

@lexrex: amugy mindenap jarok! Van Beech Hillben egy Coffe Shop a templomban(!), oda is szallitok.
Ja, vasarnap pont nem!

rezsöatya 2014.04.12. 21:43:20

@rezsöatya: "minden nap" akart az lenni...

Határátkelő 2014.04.12. 21:44:28

@Torzon Ork: Milyen örömet jelent a blog szerkesztése? Ne viccelj, ennél szuperebb dolgot elképzelni sem tudok, hihetetlen mennyi visszajelzés érkezik emberektől, hogy milyen sokat kaptak a történetektől, éppen hétfőn volt ugye az a poszt, ami arról szólt, hogyan barátkoztak össze vadidegen emberek, akik a Határátkelőn keresztül ismerték meg egymást.

Lehet, hogy félreérthető voltam: a blog szerkesztése öröm, de azért nem minden nap maga a kéjmámor. Amikor az ember éjszaka szerkeszti a másnapi posztot (vagy írja át a nem ritkán 4-5 oldalas, ékezet nélkül érkező történetet elejétől a végéig, hogy rendesen nézzen ki), az néha tud fárasztó lenni.

Mivel nem a blog a főállásom (sajnos...), ezért viszonylag keveset tudok részt venni a beszélgetésekben, de majd megpróbálok többet. :) (Persze amikor meg többet voltam, akkor az volt a baj, hogy "rátelepszem a blogra" - szóval ezen se egyszerű kiigazodni.)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 21:45:17

Nem probaltam meg, de csak ugy szolok hogy a lengyel boltokban a konzervek kornyeken szetnezve az ember talal daralt, cukrozott makot. Az egyenesen mehet szerintem makostesztara, sutibe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 21:46:10

@Torzon Ork:
Miből gondolod?
Honnan tudod hogy én nem vagyok ő?
:)))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.12. 21:47:20

@Jess G: Nem tudom milyen mozsarban, sosem probaltam. Viszont a daralok kozt eg es fold a kulonbseg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 21:47:25

@Határátkelő:
Azt mondd meg, hogy én miért kerültem le?

@Shanarey(SCO):
Azt hiszem, hogy akkor az első kört ezzel el is buktam :(
Hibaüzenet még nem jött.

Még azért reménykedem... sosem telepítettem Win7-et :)

2014.04.12. 21:48:15

@rezsöatya:

Nem mondod! Félmunkát végzett Jézus? Angliában nem űzte ki a kufárokat a templomból?

macamuca [IHUN] 2014.04.12. 21:48:44

@Babette_:
Jó ketyere :)
A bőr felületi feszültsége aktiválja a gombot/kijelző-tartalmat, vagyis egyén-függő, hogy adott készülék mennyire érzékeny: szó szerint tapintani kell, vagy érintés nélkül is "életre kel" :)

blackhairlady 2014.04.12. 21:48:52

@rezsöatya: :))))))))) Aztan vigyazz el ne vagd az ujjad:DDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 21:49:07

@rezsöatya: "Te mindenkit ismersz...:-)"

Hat annyira azert nem bensoseges a viszony. :) Nem fogtam meg tildy baratjanak a gyonyoru hosszu szoke hajat mikozben rokazott vagy ilyesmi, csak belinkelt egy albumot valamelyik nyaralasuk utan es ott tunt fel hogy a csavo ruhazati szettjebol mar csak egy fapajzs es egy hatalmas szekerce hianyzik a teljes osszkephez. :D

Shanarey 2014.04.12. 21:50:52

@Határátkelő:

Már egyet be engedtél, azért is szóltam.

Határátkelő 2014.04.12. 21:51:52

@Kövérmadár [swe]: Honnan kerültél le???? Mert a listáról nem, az biztos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 21:53:54

@Határátkelő:
Velünk nem egyszerű! Mi vagyunk a te gyerekeid ;)

blackhairlady 2014.04.12. 21:54:55

@diggerdriver: Mert te mar itt csatlakoztal, az Origos regi idokben nem voltal ott:)))))

Shanarey 2014.04.12. 21:56:21

Ez a templom már nem templom de az épület még úgy néz ki messziről

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.12. 21:56:31

@Határátkelő:
Akkor csak én néztem be valamit... ma 3 gépet macerálok egyszerre, ilyenkor megesik :)

nyuszigonosz 2014.04.12. 21:58:06

@Torzon Ork: Kattintási érték - oldal látogatottsága, de erre már válaszolt a Határátkelö.

@Határátkelő: ezt nem tudtam, elnézést akkor, csak nagyon negatívan csodálkoztam, mikor újra megjelent itt.

Határátkelő 2014.04.12. 21:59:27

@Kövérmadár [swe]: :))) Néha a kommentrendszer is vacakol és nem jelenik meg egyből a hozzászólás, lehet, hogy az volt a gond.

Hari Seldon 2 2014.04.12. 22:00:53

@shakti_rom:
Most már semmit nem értek. Te vagy a "macska" is meg "shaki" is?!?

macamuca [IHUN] 2014.04.12. 22:02:04

@Shanarey(SCO):
Elképzeltem, amint Mo.-on valaki megvásárol/kibérel egy nem használt templomot és bármilyen éttermet nyit benne....
Vagy diszkót....
Takarmányboltot, bútoráruházat, hangszerüzletet....
Festőiskolát (aktfestést is oktatva)....
Melegedőt, hajléktalanszállót....
Akármit....

Kb meglincselnék.
Minimum....

nyuszigonosz 2014.04.12. 22:02:34

@blackhair-lady: Mozsárban azért azthiszem hosszantartó lenne.

2014.04.12. 22:03:14

@Shanarey(SCO):

Hát....tildyék egymás haját festik a barátjával, Angliában bazárt csinálnak a templomból......Max nem marad téma nélkül a jövő héten.

2014.04.12. 22:04:24

@Hari Seldon 2:

Ez még nem minden. Mostantól ő a Néma Levente is.

Shanarey 2014.04.12. 22:06:29

@lexrex:

Nekem alig van hajam, ám amíg házas voltam addig én festettem az asszony haját, mert én nem siettem mint a fodrászok szoktak.

Maxnak elég a templom is, simán indít egy keresztes háborút ha meglátja.

:-)

nyuszigonosz 2014.04.12. 22:07:54

@macamuca [IHUN]: Érdekes dolog ez a templomokkal, mert hiszen csak addig az, amíg annak használják. Természetesen az építészeti stílus utána is templom.
Bár itt is vannak másként is használva néhol : dokumentumfilben láttam, hogy akár lakóháznak is használnak valamikori templomot. Jó, nem akkorákat, mint Shanarey képén, de volt templomokat.
Érdekes volt. :-)

macamuca [IHUN] 2014.04.12. 22:08:17

@Babette_:
:))))))))
Esetleg alkalmazd belsőleg. Mármint benned belsőleg :)))))
Reszketeg, bizonytalan ujjakkal direkt is elég lesz eltalálni = szándéktalan "indítás" problémakör kilőve :DD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 22:09:02

@Határátkelő:
Így van.
Néha nem jelenik meg a kommentem.
Utána írok egyet akkor hirtelen mindkettő megjelenik.
Ezért van sokaknak kétszer jelenik meg mert az hiszik az első elveszett pedig nem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 22:09:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Kerlek szepen kalapacs lesz az.
scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/1441502_10151928621689286_1921563913_n.jpg

Svedorszagi kepek voltak amugy.

Bar szerintem sokkal kevesbe thorra, mint inkabb a fiatal Richard Bransonra hasonlit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 22:11:21

@Hari Seldon 2:
Na most ha azt mondod hogy erre eddig nem jöttél rá akkor nagyon csalódtam benned.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 22:14:19

@nyuszigonosz(D):
Itt Golders Greenben volt egy többszáz éves templom amit az utóbbi 32évben a hinduk használtak amíg most lebontották.

nyuszigonosz 2014.04.12. 22:17:39

@diggerdriver: Jé.
Kár, hogy lebontották, biztosan érdekes volt.

Digger, a héten nagyon sok markológépet láttam: a legkisebbtöl az óriásiig, a lánctalpasoktól az óriásikereküig.
Gondoltam, a Digger örülne a látványnak. :-)
Mind Liebherr volt.

rezsöatya 2014.04.12. 22:20:52

@macamuca [IHUN]: Obudan a zsinagogat televizios muteremnek hasznaljak, s talan Kecskemeten (?) vivoterem lett szinten zsinagogabol.
Hollandiaban lattam, lakas (loft) lett a volt templombol.

Itt, ahova pekarut viszek, ez egy "aktiv" templom, a coffee shop egy olyan helyi "farm shopot" takar, friss termeloi zoldsegek, hazi sajtok vannak (no meg a kezmuves kenyer, amit viszek). Mondjuk eleg furcsa hutopultot latni egy gotikus templomban, de lehet, hogy csak nekunk, kelet-europaiaknak. Igy lesz a templom kozossegi ter, latok gyerekjatekokat...
En hajnalban jarok oda, egyszer lehet elszaladok napkozben is, milyen "elet" zajlik ott. Amugy is szeretek a videki angolokkal elbeszelgetni, nagyon kedvesek, aranyosak. Teljesen mas vilag, mint egy nagyvaros, vagy epp London...
@lexrex: pont az elobb leirtak miatt nem erzem kufarkodasnak a kisboltot.

Shanarey 2014.04.12. 22:21:04

@diggerdriver:

Most néztem a Google Maps-en, ez a hely már 2008 ban is étterem volt.

https://www.google.co.uk/maps/@57.647826,-3.31283,3a,75y,209.27h,85.62t/data=!3m4!1e1!3m2!1seZgp3BwIgzPiQ2C5wwmmRQ!2e0?hl=hu

Hari Seldon 2 2014.04.12. 22:21:04

@Határátkelő:
Miről maradtam le, amíg a másikon torzon-nal vitáztam? Ki lett levéve a listáról?
Na, mindegy, most már tényleg mennem kell. Majd reggel elolvasom.

Hari Seldon 2 2014.04.12. 22:23:00

@diggerdriver:
Azért gondoltam. Csak kicsit zavaros volt a dolog, meg ma ráadásul a másikon voltam, ezért nem figyeltem. Na sziasztok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.12. 22:26:18

@nyuszigonosz(D):
Azok nagyon jó és nagyon drága gépek.
Itt Angliában még nem láttam belőlük.
Pedig felvenném a listára a 18 különböző márka közé.

rezsöatya 2014.04.12. 22:29:17

@diggerdriver: Budapesten a Belvarosi templomban (az Erzsebet hidnal) a templom Mekka fele nezo oldalan van egy mohamedan imafulke a torok megszallas korabol.
Tobb olyan templom van Mo-on (is), amelyen egyarant megfigyelhetok a roman, gotikus, majd barokk stilusjegyek. Amig nem bontjak (bombazzak) le teljesen, addig funkciot kap...

Ja, es @macamuca [IHUN]: a kommunizmus alatt az Egyetemi Szinpad a mai (es korabbi) Piarista rendhaz kapolnaja volt...
(ott voltam Omega, Fonograf, LGT es komolyzenei koncerteken...)

blackhairlady 2014.04.12. 22:29:29

@nyuszigonosz(D): Sosem ennek makosat ha mozsarban kene osszetornom:))))))

nyuszigonosz 2014.04.12. 22:35:15

@diggerdriver: Mert külön figyeltem a neveiket - mármint mi van rájuk írva, - mert hiszen mind más nagyságú és különbözök voltak.
Gondoltam, majd villogok a tudással minimum 20 féle márkáról itt, és mind ugyanaz a gyártó volt. :-))
Csa némelyik citromsárga mások meg narancssárgák.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.12. 22:36:22

@tildy[UK]: Hmmm, sztem nem.

Nemreg olvastam Richard Branson oneletrajzi konyvet, abban voltak archiv fotok. Richardnak sokkal vekonyabb, kicsit olyan ragcsalosabb arca volt szerintem.

Nem, a te uradnak olyan imidzse van, hogy mindenfele igazolas es papir nelkul, soron kivul, gyorsitott eljarassal kapna Norvegiaban szemelyi szamot, marcsak a feltetelezett szarmazasa miatt is. :D

nyuszigonosz 2014.04.12. 22:37:07

@rezsöatya: Mert az akusztikájuk jó a templomoknak, kápolnáknak.

blackhairlady 2014.04.12. 22:37:35

En alapvetoen imadok fozni, de sokszor lusta vagyok, illetve nem tudom, hogy mit. a kerdesre meg a valasz tudod mi? "Mindegy" Szoval nalam nagyon hangulatfuggo, hogy meddig vagyok hajlando elmenni a sziszifuszi fozocskezesben. Magam miatt szinte semennyire, elelnek en szendvicsen es rantottan hetekig, a gyerekeimnek pedig sokmindent megalkottam mar, olyt is amire azt hittem nem is vagyok kepes. A ferjem egyszeru eset volt, miota dietazik azota patikamerlegen fozok neki:(((
En vagyok a legegyszerubb eset. A kaja vegen kepes vagyok megenni a maradekaikat, es reggelire is megeszem az elmult nap ebed, vacsora maradekat:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.04.12. 22:38:35

De jo, pont ugyanolyan nokedli szaggatom van, mint az elso kepen:) na, most megyek ebedet fozni, hogy ne ehes gyomorral olvassam (nezzem vegig) a finomsagokat :)

Papagály (törölt) 2014.04.12. 22:39:17

@tildy[UK]: Remek munka! Nem is látszik, hogy festett szőke.

Papagály (törölt) 2014.04.12. 22:39:35

@Shanarey(SCO): Azta...
Hm. Eddig úgy tudtam, hogy ateista vagyok, de ez a kép mégis megrázott.
Nagyon szomorú, azzal együtt is, hogy a vallást alapjában véve roppant káros jelenségnek tartom. Lehet, hogy vallás nélkül még rondább szörnyek lennénk?

Sic transit ecclesia mundi?
Lehet, hogy évezredes folyamatokat érünk tetten? Kimúlóban a kereszténység? Vagy tán maga a vallás is?

"honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fõ-e uj méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?..."

Sosem hittem volna, hogy egykor majd az elnyomók, másokat keresztes hadjáratban leigázók, undorító győztesek vallására szimpátiával fogok gondolni. De most gyengének, és esendőnek tűnik, még ha ez csupán a fények pillanatnyi játéka is; s mint ilyen, szánalmat ébreszt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.12. 22:42:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: fene tudja, lehet jobban hasonlit Sam Rockwell, amikor Zaphodot jatszotta a galaxis utikalauz stopposoknak -ban.
www.virginmedia.com/images/top20jerks-zaphod-590x350.jpg

Ez az arc.. Detto, mint parome.

2014.04.12. 22:45:33

@Torzon Ork:

Az emberiség talált egy új Istent. Az Istenek fölött álló Istent. Ami sokkal hatalmasabb, mind az összes többi együtt véve. És akit mindenki fenntartás nélkül imád.
Úgy hívják: PÉNZ.

rezsöatya 2014.04.12. 22:48:07

@Zsuzsi65: ugy latszik a galuskaszaggato a mai fo tema. Nekem - flancbol(!) - ketfele is van! :-)))))))

kepfeltoltes.hu/140412/20140412_214222_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

fancypants 2014.04.12. 22:54:22

@blackhair-lady: :)) En imadom a louisianai konyhat. Na meg ugy altalaban a csipos cuccokat, paprikas szoszokat, de a habanero paprika meg nekem is sok; van benne valami, ami szabalyosan kiut, mintha allergias lennek ra.

DieNanny CH 2014.04.12. 22:58:08

@nyuszigonosz(D):

Hű, de szerettem templomban énekelni!

rezsöatya 2014.04.12. 22:59:13

@tildy[UK]: ilyet csak boltban lattam (talan meg magyarhonban)

A hasznalatat illetoleg a galuska "tesztat" at kell paszirozni a lyukakon, ezzel a zold izevel vajon hogyan lehet? Bizzuk a gravitaciora?

montroyal ( CAN qc) 2014.04.12. 23:00:05

jo akkor vacsorazunk .. shrimpes szalonnas fokhagymas alfredo martasos penne teszta ... a heten 3x ettem porkoltet ...

rezsöatya 2014.04.12. 23:00:47

@DieNanny [SZ,CH]: egyszer passiot enekeltem a Pasaretiben... regen volt...

DieNanny CH 2014.04.12. 23:02:20

@tildy[UK]:

Na, pont ilyen volt az egyik osztrák családomnál. De nekik is az előttem lévő magyar aupair vette...

nyuszigonosz 2014.04.12. 23:07:29

@rezsöatya: Nekem az a második van. Nem a fehér müanyagos.
Jó.

blackhairlady 2014.04.12. 23:09:24

@fancypants: A habanerot megkostolta a fiam amikor itt volt a nyaron. Ez egy regivagasu BBQ etterem volt, sok faszenen sult hussal, hamburgerrel, kolbasszal. Az asztalok kozepere ki voltak teve egy talba a paprikak, mellette egy cetli: Aki beleharap egybe annak az egeszet meg kell enni, nem kopheti ki. Na az en draga gyerekem lekuzdott egyet, de igen csak izzadt a homloka, itta ra a soroket rendesen utana:))))

blackhairlady 2014.04.12. 23:10:50

@fancypants: Egyebkent itt Texasban nagyon divatosak a Cajun ettermek. A lanyom is dolgozott egyben, hozott haza a kedvenc levesembol a seefood gombobol, hat meg az atlagosnal is csiposebb volt, kifogott rajtam:(

blackhairlady 2014.04.12. 23:12:09

@tildy[UK]: Nekem az egyik ilyen otthon, en nem szerettem. nehez volt ewltalalni az allagat a tesztanak, hogy ne is follyon ki a henger alol, de lehessen is toligalni konnyen.

blackhairlady 2014.04.12. 23:13:54

@montroyal ( CAN qc): Es ha ezt meg kiegeszitjuk fokhagyman megfuttatott spenottal es egy kis gombaval, be egy jenai talba, sjat ra es osszesutni... Na az az igazi!

nyuszigonosz 2014.04.12. 23:18:36

@montroyal ( CAN qc): Annyi volt? Vagy annyira finom?

De látod, már régen nem csináltam, ideje is lesz már.

tucano 2014.04.12. 23:22:13

@blackhair-lady: ezt már le sem merem nagyon írni. Kint voltunk halászni és éppen azt magyaráztam neki, hogy a fenében lehet, hogy egy KIA-annyival megy legfeljebb, mint egy Trabant, 120-al... Nem tudom , ha ennél nagyobbat égek, akkor felgyullad a hajó :D

@Jess G:@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Mák ügyben: Az éretlen mákgubó héjját kell megvágni és az abból kicsorgatott tej a cucc. A többi szemét, illetve isteni mákosguba, viszont ha megvágják, akkor abból semmi sem lesz, összeszáradt izé. A kicsorgatott tejből csinálják a mákteát. Vagy finomítják és akkor ópiumot vagy lengyelek és akkor heroint :( Minden mák ugyanolyan, nincs külön orvosi mák, tehát nem olyan, mint a vadkender és a szittyó. Magyarországon szinte az összes mákföldet csapolják, baromira vigyáznak is rá a gazdák.

Papagály (törölt) 2014.04.12. 23:24:12

@rezsöatya:
Jó dolog a közösségi tér.
S úgy tűnik, szakrális térre már nincs szükség / igény.
Jézus biztos ellenezné, bármilyen romantikus is a hűtőpult a boltívek alatt. De úgy tűnik, valóban nincs igény az eredeti funkcióra.

Latcho Rom 2014.04.12. 23:24:12

@lexrex: jaja, heltai rulez kistestvérem :))

Mrs. Clayton 2014.04.12. 23:27:46

@tucano: hát nekem végül is mindegy, mert csak a mákos bejglibe tolom a mákot vénásan nem áll szándékomban, de valahol azt olvastam, hogy különböznek, muscarinak lesz akkor igaza, és csak annyiban, h hiába vetem el a bolti mákot nem fog kikelni s így ópiumom se lesz

tucano 2014.04.12. 23:32:36

@Mr Long: capoeira miatt tudok olyat, hogy berakom a nyitható késes borotvát a lábujjaim közé és azzal pörgök. De a torkomra nem tenném :) Ezt is piszok nehéz volt megtanulni. Pedig kivettük belőle a pengét, csak a sín marad, meg a nyél. Különben simán levágtam volna a saját ujjaimat.

@Határátkelő: azért köszi szépen, tök jó, hogy csinálod! Kritikusok mindig vannak, de 1értelműen ez az egyetlen olyan blog, ami ekkora kommentszám mellett élvezhetően gyűlöletmentes és ez neked biztos inkább meló, mint élvezet napi 400 kommentnél.
@macamuca [IHUN]: Amikor először voltam Berlinben a TempleDromban egy Love Parade-on nem hittem a szememnek. Az oltár előtt kevert a dj, a szószékeken meg két szemrevaló, de csupasz leány tekergett. Itt Máltán egy hónapja letöltendő pár hónapot kapott azért vki, mert részegen hangosan k. istenezett a téren.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.12. 23:36:35

@blackhair-lady: @nyuszigonosz(D):

hat igen gomba is volt benne meg sajtal megszorva ..

porkolt azert volt sok is meg jo is mert vasarnap fozunk 2-3 félet es egesz heten azt esszuk igy 2-3 x ugyanazt van de igy van idonk es en nem banom nem kell friss mindennap .. jovo hetre ez a teszta meg a rakott krumpli meg a csont leves sok zoldseggel ki fog tartani ...

nyuszigonosz 2014.04.12. 23:39:59

@montroyal ( CAN qc): Pörköltböl, töltött paprikából meg ilyen mindenféle finom kajákból én is többet fözök egyszerre, mert ki érne rá nap mint nap fözöcskézni.

tucano 2014.04.12. 23:40:30

@lexrex: Az a legrégebbi isten, csak jelezném :(
@Jess G: nem különbözik. Mák az mák és nagyon régen ettem mákosgubát. Kár, hogy mákból lehet csinálni a hernyót és nem fordítva, mert kicsavarnám a tűt az összes junkie kezéből :D

Mrs. Clayton 2014.04.12. 23:58:11

@tucano: egyszer végignéztem egy angol heroinos srác 1 éves videóját, leakart szokni, de mindent, amit el tudsz képzelni felvett videóra
szerintem tudta, h nem fog neki összejönni a dolog és talán remélte, hogy másokat megmenthet
nagyon megrázó és gusztustalan is volt egyben
végül kórházban agyvérzésben halt meg
mint általában a drogosok

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.13. 00:05:18

@rezsöatya: csak el kellett huzni folotte , nem kellett passzirozni sosem.

@blackhair-lady: Ki kell folynia a henger alol, leven akkor esik bele a fozovizbe. En imadtam, sosem volt vele gondom, nem kellett sokat vacakolni, mindig jo lett. Nem folyt melle, nem kellett allandoan adagolni, kb sikitofrasz kerulget a fenti spatulas keptol.

Papagály (törölt) 2014.04.13. 00:09:57

@tucano:
"Amikor először voltam Berlinben a TempleDromban egy Love Parade-on nem hittem a szememnek. Az oltár előtt kevert a dj, a szószékeken meg két szemrevaló, de csupasz leány tekergett."

Nem tudom, mi ez a TempleDrom, de ha azonos a Tempodrommal, akkor nem templom, hanem egy profán rendezvényhelyszín (a wikipedia alapján). Milyen oltárról meg szószékről beszélsz?

Szerintem a vallási vélemények semmilyen különleges tiszteletet nem érdemelnek, én tévtanoknak, tévképzeteknek tartom őket, és nem is vagyok hajlandó áhítattal bólogatni, amikor ezeket a - számomra - sületlenségeket HIRDETIK.

De a szakrális helyszíneiket több mint udvariatlanság, felesleges provokáció profán célokra használni. Az emberi együttélés minimuma lenne, hogy feleslegesen nem törünk borsot egymás orra alá, nem?
Ameddig nem ártanak vele másoknak, nyugodtan gondoljanak, amit akarnak, nyugodtan énekeljenek a gyülekezetben, vegyenek úrvacsorát, áldozzanak, stb. Ráadásul vannak az egyháznak kifejezetten méltánylandó tevékenységei: ételosztás, alkoholisták segítése - nem miseborral! :) -, közösségteremtés, sőt, még akár a cigányok integrációját is mondhatnám. Ezért cserébe szerintem minimum elvárhatják, hogy ne provokálják, ne bosszantsák őket, és ne szentségtelenítsék meg a szent helyeiket.

blackhairlady 2014.04.13. 00:14:48

@tucano: Vicces szitu lehetett:))))
Nekem egyebkent beletelt 2 evbe mire raereztem a merfoldre. Addig csak atszamoltam, de egy ideje mar pontosan ertem, erzem mint a homersekletet is. annal is ha mondtak hogy 75 fok lesz, akkor nem tudtam hozza hoerzetet tarsitani, csak ha celziuszba atszamoltam. Most mar pontosan tudom, hogy ha holnap 83 fok lesz, akkor nem fogok fazni:)))

blackhairlady 2014.04.13. 00:17:02

@tucano: Na pont azt akartam kerdezni, hogy ugye nem kessel egyut tgyakoroltal? :) Klassz lehet ez a capuera, en csak egyszer lattam reges regen amikor meg valamelyik valosagshowhosunk mutatott mozdulatokat.

blackhairlady 2014.04.13. 00:19:23

@montroyal ( CAN qc): Szerintem nagyon sokan fozunk 2-3 napra, nekem ez termeszetes. Van amit nem lehet, mert nem jo csak frissen, azt altalaban hetvegere idozitem.

blackhairlady 2014.04.13. 00:21:35

@tildy[UK]: A kifolyast az oldalara ertettem, nem alul, teee:))))) Nekem jobban bejon a spatulas, de jo lenne megtanulni azt a keseset, mert en szeretem a nagy kemeny nokedlit. Meg nem probaltam, masnal ettem csak.

Papagály (törölt) 2014.04.13. 00:23:40

@tucano: @Jess G:
Van magasabb ópiumtartalmú fajta:

"Két típusa van, az ópummák és az étkezési mák. Az ópiummákot Magyarországon csak a gyógyszergyári mákföldeken lehet megtalálni, de az étkezési máknak is magas az ópiumtartalma. "
drognet.uw.hu/drogok/opiat.htm

Sőt, a mákszemekből is készíthető kiváló, akár halálos dózis ópiumot tartalmazó ital:

In this case, the seeds were purchased in bulk at a natural foods grocery store. Between 2.5 and 3 pounds of seeds were soaked in warm water with the juice of three lemons, for an hour. It was then mixed with honey to make it drinkable. Two liters of tea were consumed, leading to death (we don't know how much total water was used with the 2.5-3 lbs of seeds).

Following his death, a similar batch of tea was made, following the same recipe. This batch was submitted for testing by the coroner. Lab testing results found that this tea contained 259 ug/ml morphine. Codeine and hydrocodone were also detected. According to these numbers, assuming the tea he ingested had the same morphine concentration as the tested batch, the 2 liters he consumed would have contained around 519 mg of morphine. This is a very high dose. Pharmaceutical morphine (hydrochloride salt) comes in tablets ranging from 10 to 60 mg.
www.erowid.org/ask/ask.php?ID=3107

Shanarey 2014.04.13. 00:24:48

@Torzon Ork:

Nem a vallás tűnik el, hanem a hívők száma csökken.

www.youtube.com/watch?v=NO6yAw5VJf4

tucano 2014.04.13. 00:24:56

@Torzon Ork: Nem, ez egy régi templom volt. Nem tudom, hogy megvan-e még, de sok templomból lett szórakozóhely a világon. Amúgy teljesen egyetértek azzal, amit írtál. A tiszteletből még nem lett baj, főleg mióta Európában fordítva is működik a dolog, tehát a vallások is tisztelik egymást, meg úgy az embert, mint olyat.
@blackhair-lady: ugye itt vezetek valójában először, el se merem képzelni, mi lesz ha otthon vezetni kell a jobb oldalon :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.13. 00:25:41

@macamuca [IHUN]: "A bőr felületi feszültsége aktiválja a gombot/kijelző-tartalmat"

Ne haragudj, megprobaltam lefekudni es elaludni, de egyszeruen nem ment. Magam ala gyurtem a lepedot, kivert a viz es csak forgolodtam. :D Nem akarok genyo-mano lenni, de egyszeruen muszaj kijavitanom, hogy tovabb tudjam elni az eletem bekessegben. :D

Feluleti feszultsege a folyadekoknal van. Ez az a tulajdonsaga a folyadekoknak, hogy minden zart rendszerben levo folyadek a leheto legkissebb fajlagos feluletu alakzatra (ezaltal energiaminimumra), a gomb formara torekszik. Ezert tud a pohar tetejen tultoltve a viz "kidudorodni" vagy a kiontott folyadek ezert marad meg domboru paca formajaban az asztalon es nem folyik szet teljesen.

Amire te gondoltal az a szervezetunkben levo termeszetes potencialkulonbseg, ami enyhe elektromossagot general es ezzel tudod hasznalni az erintokijelzos telefonok kapacitiv kijelzojet (ugy mukodik a testunk mint egy galvan elem). Mivel az elektronok kis legresen at kepesek atugrani (ahogy a villam ivet huz nagyban), igy az ujjadat nem kell teljesen hozzaerinteni a kijelzohoz, eleg csak nagyon kozel tenni. De ezt te is tudod, mert leirtad, csak kikivankozott belolem a science-nazi. Bocsanat. :)

Ne haragudj, nem szoktam igy bejelentkezni Degecre es Science-Nazi-t jatszani, de olyan keves dologhoz ertek es annyira marha buszke vagyok magamra, amikor teljesen veletlenul szoba kerul olyasmi, amivel kepben vagyok. :D

tucano 2014.04.13. 00:25:49

@Torzon Ork: Akkor bocsánat, mindig tanul az eber vmit.

Shanarey 2014.04.13. 00:30:36

@tucano:

Mák ügyben, van az a bizonyos fehér virágos, és van a lila virágos verzió.
A kettő közt csak annyi a különbség hogy a fehér virágos tiltott termény, nem szabad termeszteni Magyarországon.

tucano 2014.04.13. 00:44:17

@Torzon Ork: @Shanarey(SCO): kiműveltem magam közben. Azt írják, hogy 90 fajta mákvariáns van, de mindegyik tulképpen ugyanaz. Azt is, hogy hatóanyagot nem a mákszem tartalmazza, hanem a "tok", de ebből átkerülhet a magokra is, de azok alapból nem tartalmaznak semmilyen cuccot. (ezt innen: www.usada.org/poppy-seeds). Végképp nem vágom a fehér és lila virágos közötti különbséget. Hála égnek a bejgliben már nem látszik.
Jó éjszakát!
Megyek vissza a laborba :D

adg 2014.04.13. 01:00:39

@DieNanny [SZ,CH]: Korrekt, gravitációs vízmelegítő és hagyomány.
A víztakarékosságnak pont ellene megy, nem tudsz kevés vizet használni vele.
Itt a megoldás, ha valaki nem szereti :)
wp.bertok.com/wp-content/uploads/angol_csap_megoldas.jpg

Mrs. Clayton 2014.04.13. 01:11:58

@tucano: nálunk a church egy egész jó étterem, de templom volt, valamikor

doctorgoa 2014.04.13. 01:12:05

@macamuca [IHUN]: Ott van Kecskeméten a Technika háza. Ott is van Kávézó( régebben inkább kocsma volt), meg drum and bass és reggae bulik is szoktak ott lenni(vagy voltak már). Igaz, nem keresztény templom, hanem egy zsinagóga.

Mrs. Clayton 2014.04.13. 01:13:45

@Torzon Ork: én már jeleztem korábban, hogy nem vagyok híve az ilyen lassítóknak, így csak beigliben tolom, ott meg hatást eddig nem éreztem, max kaja kóma kapott el

Shanarey 2014.04.13. 01:14:20

@tucano:

A különbség a hatóanyag tartalom a kétféle mák gubója között.

Vagyis aki a lilából akar egy jó adag anyagod összeállítani, annak nagyon fel kell készülni mert a fehér virágos verzióhoz képest elenyésző a hatóanyag tartalma.

Shanarey 2014.04.13. 01:18:44

@adg [Au, Darwin]:

A baj az hogy nálam például több mint 30 cm van a két csap között. Vagyis egy 2 literes üdítős üveg nem éri át a két csap közötti távolságot.

Ám létezik a kádas verzióhoz egy csaptelep, amit a meglévő csapokra kell felszerelni, és normál csapként vagy zuhanyként is működik. Nem tudom hol lehet beszerezni, de egy példányt már én is láttam belőle, és jól működött.

2014.04.13. 01:27:55

@charlieharper [home, sweet home]: Fogalmam nincs mi kell a soskanak - itt eleg savanyu a talaj, szoval ha szereti a meszes talajt akkor nem lenne olyan egyszeru a termesztese. De megneztem Vesey's-t, nem is arulnak magot. Nekem inkabb az kene hogy valaki arulja - van kertem de csak diszkert es most mar egy gombostut sem lehet benne leejteni.

Herr Géza 2014.04.13. 01:34:00

@tildy[UK]: Yes, abszolút így igaz. Mellesleg ez a svábok klasszikus Spätzle-szaggatója, bár azon a csúszka is fém és szögletes. A lényeg a nokedlitészta állaga. Mivel mi speckó nokedlin élünk (a tésztája nem vízzel, hanem nagy mennyiségü tejföllel készül, így eszméletlenül selymes-lágy ízü és állagú lesz) ezért nekünk is jobban használható, mint a magyar spaklis verzió. Én azon kissebbségbe tartozok, aki külföldröl vitt haza (már vagy 25 éve elöször) nokedliszaggatót... :)))

2014.04.13. 01:35:32

@Shanarey(SCO): Itt nem legalis az opium pipacs termesztese - ennek ellenere feketen lehet szerezni magot es en ismertem is valakit aki a migrenjet kezelte vele. Teat fozott a makgubo feher folyadekabol - azt mondta ez segitett es nem volt annyira addiktiv mint a morfium, amit az orvostol kapott.

Aki ismeri Seinfeldet - volt egy epizod ahol Elaine megevett egy makkal meghintett muffint es a munkahelyi drog szuresen elbukott. :) Valosag alapja nincs, de nagyon humoros volt...

2014.04.13. 01:38:28

@blackhair-lady: Mi is jarunk farmer's marketekre, majd jobban korulnezek tok ugyben. A liquid smoke dolog meg eszembe juttatta hogy rendet kellene mar tenni a fuszeres konyha szekrenyemben. Sztem ott figyel valahol egy legalabb 15 eves flakon. :)

2014.04.13. 01:40:57

@Herr Géza: Nekem ilyen csuszkas nokedliszaggatom van, de az anyag kello allagaval hadilabon allok - voltak mar katasztrofak amirol inkabb nem szeretnek beszelni. :) Otlet?

2014.04.13. 01:43:06

@tucano:
" A morfium előállítást egy magyar, Kabay János találmánya forradalmasította, amikor is kidolgozta, hogy hogyan lehet mákszalmából, nem pedig zöld gubóból, jó hatásfokkal kivonni az alkaloidákat. Mellesleg 1929-ben egy gyárat is alapított, mely neve Alkaloida Vegyészeti Gyár Rt. volt, még ma is jelentős részét a világ legális (!!!) morfinjának itt állítják elő (kb. 10 %). "

jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/kabay_janos_szuletesnapja__1896

www.agrarszektor.hu/novenytermesztes/elemzesek/kiszall_a_makbizniszbol_es_bezarhat_a_tiszavasvari_alkaloida.3453.html

Papagály (törölt) 2014.04.13. 01:49:49

@tucano:
Igen csekély a mákszemben lévő ópiummennyiség, de azért - ügyesen kivonva belőle; sok kicsi sokra megy - abba is szépen bele lehet halni, ahogy az előző sztori mutatja.

A magyar "kábítószerrendeletben" olvasható definíció alapján is úgy tűnik, hogy van "evőmák" meg "ópiummák".

162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet
a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének,
forgalmazásának és felhasználásának rendjéről
1. §
E rendelet alkalmazásában:
a)
mák: a mák vagy ópiummák (Papaver somnife-
rum L.) faj fajtáihoz, valamint a murvásmák (Papa-
ver bracteatum Lindl.) faj fajtáihoz tartozó növény;
b)
ipari mák: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hi-
vatal Központja (a továbbiakban: MgSzH Központ)
által a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint az Eu-
rópai Bizottság által a mezőgazdasági növényfajok
közösségi fajtajegyzékében (a továbbiakban: Közös-
ségi Fajtajegyzék) közzétett olyan – magas alkalo-
id tartalmú – mákfajta (a továbbiakban: mákfajta),
amelyben a kábítószerekkel és pszichotróp anyagok-
kal végezhető tevékenységekről szóló Korm. ren-
delet (a továbbiakban: KKR.) 1. számú mellékle-
te szerint kábítószernek minősülő ópium alkaloidok
összes hatóanyag koncentrációja a légszáraz állapo-
tú kifejtett máktokban átlagosan 0,7% feletti;
c)
étkezési mák: az MgSzH Központ által a Nemzeti
Fajtajegyzékben, valamint az Európai Bizottság ál-
tal a Közösségi Fajtajegyzékben közzétett olyan –
alacsony alkaloid tartalmú – mákfajta, amelyben a
KKR. 1. számú melléklete szerint kábítószernek mi-
nősülő ópium alkaloidok összes hatóanyag koncent-
rációja a légszáraz állapotú kifejtett máktokban átla-
gosan 0,7% vagy az alatti;

ndi-szip.hu/Controls/DownloadEDoc.aspx?attId=367ca1a9-d98c-478e-8706-c006a9dff811

Shanarey 2014.04.13. 01:56:22

@tildy[UK]:

Gyári kialakítás, de nem Y forma, olyan az alakja mint a normál keverőcsapos verziónak, csak nincs rajta csap, mert a két eredetit használja.

Papagály (törölt) 2014.04.13. 02:04:23

@cougarcat: De van valóságalapja, drogteszten meg lehet bukni egy rosszul választott süteménysorozattal.

Morphine levels in poppy seeds range between 4–200 mg/kg. According to an article published in the Medical Science Law Journal, after ingesting "a curry meal or two containing various amounts of washed seeds" where total morphine levels were in the range 58.4 to 62.2 µg/g seeds, the urinary morphine levels were found to range as high as 1.27 µg/mL (1,270 ng/mL) urine.

Discovery Channel's MythBusters series episode "Poppy Seed Drug Test"[26] demonstrated that eating both poppy seed bread and poppy seed bagels resulted in both of the hosts testing positive for opiate use, 30 minutes later.
en.wikipedia.org/wiki/Poppy_seed#False_positive_drug_tests

Az Egyesült Arab Emirátusok remek hely a Heathrow-n elfogasztott mákos kifliből a ruhára került mákszemek miatt kiszabott négyéves börtön letöltésére:

"Meanwhile, a Swiss national is serving a four-year jail term after three poppy seeds from a bread roll he ate at Heathrow airport were found on his clothes. "
news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7234786.stm

Herr Géza 2014.04.13. 02:06:42

@cougarcat: Én úgy mondanám, hogy a "folyóssága" félúton legyen a hagyományos nokedlitészta és a palacsintatészta között. Gyakorlatilag itt magától kell "lefolynia a tésztának) , a csúszkával szinte csak elvágod a megfelelö hosszra.

2014.04.13. 02:07:36

@cougarcat:
" Valosag alapja nincs, de nagyon humoros volt..."
A volt sogorom - nagy kenderfogyaszto - ugy bukott le, hogy az apos vizeletet adta be drog teszten es kimutattak benne az opium szarmazekot. Az apos karacsonykor telezabalta magat makos beiglivel:) Ja, a teszt januar elso heteben volt:)

2014.04.13. 03:10:07

@Torzon Ork: @Cascabel: Kimutathatja, de azok a tesztek amiket mi hasznalunk a drogosokkal ki tudjak mutatni hogy hard drug-rol van-e szo vagy sem. Pl. a Tylenol 3-at is meg tudja kulonboztetni.... Kliens meg nem hozta fel a makos sutiket indoknak es legyszi ne sugjatok meg nekik. :)) Hihetetlen hogy milyen indokokat tudnak felhozni, ha pozitiv a teszt.

Ork: Azert ezt a cikket elmentem a kollegaknak is, sose lehet tudni...

Cascabel: Akkor mar csak az kene hogy valaki jotet lelek vessen soska magot es arulja. :) Nem akarod csinalni? Nagyon el tudnalak teged kepzelni egy kis acreage-en itt a szigeten, kerteszkedni. Hamarosan meg egy kis fuvet is noveszthetsz talan minden gond nelkul. Downsizing, live off the Earth, stb.

@Herr Géza: Igenis, ertettem! :) Ez tenyleg segit, koszonom!

fancypants 2014.04.13. 03:45:40

@blackhair-lady: a csipos mexikoi kajak utohatasat egyebkent csak ugy nevezik, hogy Montezuma bosszuja. :))

Mas: ismered a Texas Roadhouse lancot? Amikor Texasban jartunk, megalltunk az autopalyan bekapni valamit, es tok veletlen az egyik ilyen etterembe botlottunk, es hihetetlen finomat (es sokat) ettunk. Itt Del-Kaliforniaban is van 1 db ettermuk, de sajnos az kozel sem volt olyan jo, mint Texasban.

adg 2014.04.13. 07:03:39

@Shanarey(SCO): Az üdítős üveg természetesen egy vicc. Itt ausztráliában is előfordul a dupla csap, főleg régi házakban persze, de néha még közintézményekben is. Nyílván a sok pommie hozta magával a hagyományos csapot. Ki a fenének van kedve megtanulni ezt a mai flancos túlbonyolított keverőcsapot. :)

Idősebb ausztrálok még ma is visszasírják a régi szép időket, amikor sokkal egyszerűbb volt az élet, nem csak a csapok terén. Pl nem volt ez a bonyolult metrikus rendszer sem, sokkal egyszerűbb volt a font/láb/inch stb.
Nem beszélve a pénzról, most az egész rendszer túl van bonyolítva. 1 dollár = 100 cent, ki bírja ezt megjegyezni? Bezzeg a régi szép időkben még 20 shilling volt egy pound, 12 penny pedig egy shilling, vagyis 21 schilling volt egy guinea, nyílvánvalóan. Mennyivel világosabb.

Mr Long 2014.04.13. 08:13:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Monoklim nincs, csak rendes szemuvegem. Cilinder nem tetszik igazan. Setapalcam nincs, majd ha szuksegem lesz ra, ellenben csak hosszu, fanyelu ernyom van (ahogy kollegammal hivjuk stylish umbrella) es megy a hosszu ballonkabatomhoz. :) Mellesleg elsosorban mandzsetta gombos inget hordok (kotozkodoknek uzenem, hogy a double cuff fajtara gondoltam!)

Mr Long 2014.04.13. 08:16:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Tildy ura"
Bator gyerek vagy te! Csodalom, hogy nem kaptal erte.

Papagály (törölt) 2014.04.13. 09:45:32

@cougarcat:
Vancouverben közpénzből fenntartott intézményben, legálisan is lőheti magát az ember. Sőt, már a terjeszkedésen gondolkoznak.
Az ember viszi magával a cuccot, és a nurse felügyeli az intravénás akciót.
Pragmatikus megközelítés, nekem tetszik!

Vancouver Insite drug-injection facility can stay open
A man at the Insite supervised injection Center in Vancouver, Canada The taxpayer-funded facility is located in a deprived district of Vancouver

North America's only legal drug-injection site can stay open, Canada's Supreme Court rules, in a defeat for the country's conservative government.
www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-15130282

A Supreme Court által készített anyagban vannak meglepő kijelentések a vancouveri "nyolcadik kerületről" (DTES: Vancouver’s downtown eastside):
"The injection drug use problem of the DTES is not hidden. At any given time of day drug transactions can be witnessed in the open air on the very steps of the historic Carnegie Community Centre at Main and Hastings. In alleys steps away, addicts tie rubber bands around their arms to find veins in which to inject heroin and cocaine, or smoke crack from glass pipes.

Terhes nők is igénybe vehetik az intézmény szolgáltatásait (a tűket).
Vannak érdekes sztorik, pl. az egyik 55 éves ügyfél 13 éves kora óta heroinista. Majdnem ugyanennyi ideje kokainozik is.
Akkor mégse olyan veszélyes? Ha ilyen sokáig lehet vele húzni, ki tudja, lehet, hogy igazuk van?
scc-csc.lexum.com/scc-csc/scc-csc/en/item/7960/index.do

Papagály (törölt) 2014.04.13. 09:45:32

@Herr Géza:
Jó, hogy nem a viszkozitása. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.13. 09:56:02

@Mr Long: Aham, kezdem erteni hogy mit keres a neved elott a "Mr.". :)

DieNanny CH 2014.04.13. 10:13:29

@Torzon Ork:

Egy épített hely akkor lesz szakrális, ha megszentelik. Ha nem, csak egy halom kő.
Mi sok olyan templomban énekeltünk Olaszo-ban, ahol koncert előtt kivitték az Oltári Szentséget - na, ekkor énekelhettünk világi dalokat, a közönség meg tapsolhatott. Mert egyébként taps nélküliek voltak a koncertjeink...
Tehát ne aggódj, akár egy istállóban is lehet misét tartani, megfelelő előkészületek után.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.13. 10:13:50

@tildy[UK]:
Nekem, csak fém felső kosárral.
Szar mert nehezen csúszik mindig kenni kellett étolajjal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.13. 10:15:15

@rezsöatya:
Mozgatni kell rajta csak nehezen mozog kenni kell.

2014.04.13. 10:19:07

@Cascabel: igen, nekunk is mondtak a munkahelyen, hogy az US drogteszt (kotelezo a munkahley miatt) elott xhettel nem ehetunk semmi makosat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.13. 10:22:20

@tucano:
Tuc, a HA-val kapcsolatban nagyon egyetértek és csatlakozom a véleményedhez.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.13. 10:26:23

@Torzon Ork:
Igaz, egészen addig míg az egyházlobbi nem kényszeríti a gyerekeimet hittant tanulni az iskolában.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.13. 10:29:29

@blackhair-lady:
Minden nő szereti a Nagy Kemény Nokedlit.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.04.13. 10:33:35

@diggerdriver: kollega! Te is gepzsirral fozol? :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.13. 10:34:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
OK.
ZSENGE korodra való tekintettel mi Sokatlátott Öregek elnézzük neked Csíkoshátú Vadmalacnak hogy szőrszálat hasogatsz.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.04.13. 10:35:04

@tildy[UK]: nekem volt ilyen szaggatom, de nem szerettem. Sokaig kezzel csinaltam, az ocsem szakacsnak tanult es neki igy tanitottak. Kezzel pasziroztam at a tesztat a lukakon, anyukam a mai napig igy csinalja.
Lehet, hogy kiprobalom a deszkas nagyobb meretu nokedlit, sokan mondtak itt, hogy az finomabb.

Azt hiszem, holnap tojasos nokedli lesz, annyira megkivantam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.13. 10:35:52

@rezsöatya:
Miért? Szerinted mihez tudok hozzájutni ingyééé?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.13. 11:01:43

@Muscari: egyszer próbáltam deszkan, vagdisva, soha többet. Igaz nekem bevált a csúszkás, lévén elég lágy nokedlitesztat gyartottunk mindig is, azt meg megnézem hogy csinálod deszkarol. Lefolyik....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.13. 11:03:21

@diggerdriver: szerintem ti keményre gyártjátok a tésztát. Nekem sosem kellett kenni. Mondjuk azóta már a korábban linkelt nudlis van, az még jobb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.13. 11:12:37

@tildy[UK]: Szar a csúszkás.
Kúrva nehéz elmosni is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.13. 11:27:28

@diggerdriver: csak a magad neveben nyilatkozz. En spec szeretem, mondjuk nalam fel sem merult, hogy valaki olyan kemenyre csinalja a nokedlitesztat, hogy azt vagni lehet.

2014.04.13. 11:38:18

@Torzon Ork:
" Terhes nők is igénybe vehetik az intézmény szolgáltatásait (a tűket). "
A Hastings Streeten ingyen osztogatjak a tuket (es a condomot) a raszoruloknak.
@Sütemény1975:
" szép világ! " Inkabb erdekes:( Hogy legyen valami elkepzelesed rola, tedd be a google images (vagy kepek) keresojebe, hogy " Vancouver Hastings Street Homeless vagy Drugs". Le fogsz dobbeni a latottakon. (tobbszor es honapokig laktam a Hastingsen)
@Muscari:
" Azt hiszem, holnap tojasos nokedli lesz, annyira megkivantam "
Gondolom fejes salataval, ecetes-cukros dressinggel:)

Mr Long 2014.04.13. 11:40:30

@charlieharper [home, sweet home]: Bankosok kozt drogteszt??? Es akkor mi van a kokainos partikkal?

Mrs. Clayton 2014.04.13. 12:08:03

@Torzon Ork: láttam róluk egy videót, azt hiszem egy tasz-os készítette, szerintem az ő útjuk követendő drog ügyben, és úgy tűnik, hogy a világ haladó felén ezt felismerték egyszer majd Mo-n is
szerintem aki drogos, ha lecsúszott, ha kva gazdag, akik nagyon súlyos lelki problémái vannak, így segíteni kell nekik
@Mr Long: sok minden függ a teszttől a kokain az egyik leggyorsabban kiürülő szer, nem vérből, hanem vizeletből, azt hiszem 6 óra után ott nem mutatható ki,meg hát más pisijét is le lehet adni

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.13. 14:46:46

Most jottem ra, hogy vannak akik ilyen kemenyre csinaljak a nokedlit:

3.bp.blogspot.com/-WIxIGy3pxuk/TaFLfWHU3lI/AAAAAAAAT4c/Gcio676Xsxw/s400/DSCN6553.JPG

Atyaeg, en ilyet most latok eletemben eloszor, pedig csinaltam mar parszor nokedlit

Nalunk ilyesmi szokott lenni a teszta :

m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/csirkepaprikas/17.jpg

igazságos 2014.04.13. 15:40:44

Azért az a lisztporból készült sültkrumpli nem kéne.

Itt bukik el minden magát szakácsnak hívó egyén. :DDD

Papagály (törölt) 2014.04.13. 15:41:40

@charlieharper [home, sweet home]: Azért ez a hetekig tartó mákböjt túlzásnak tűnik. A hatás legfeljebb néhány óráig tarthat:
"But do poppy seeds really register in urine tests as opiates?
Absolutely, experts say.
Eating a couple of bagels heavily coated with poppy seeds can result in morphine in a person's system for hours, leading a routine drug test to come back positive."
www.nytimes.com/2005/01/11/health/11real.html?_r=1&

Eltúlzott az EU vehemenciája is: hatalmas tudományos apparátussal támadnak szegény, őseink által évezredek óta rendszeresen és nem csekély mennyiségben fogyasztott növényre azért, hogy meghatározzák, milyen "kockázatokat" jelent.

www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/eki/szakmai_sarok/kemiai_veszelyek/mak_alkaloidok.html

www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2405.htm

Papagály (törölt) 2014.04.13. 15:41:40

@Jess G: Nekem is tetszik a kanadai megközelítés. Az meg főleg, hogy a jogászok is képesek voltak felismerni, hogy ezzel segítenek, nem azzal, hogy "akasztással" fenyegetnék a drogfogyasztót. (Azért az is jellemző, hogy a kanadai konzervatív kormány be akarta zárni az intézményt.)

A fő érvük a bezárás ellen azt hiszem az volt, hogy az intézmény működése NEM növelte a drogfogyasztást. A "kábítószerélvezők" egészségi állapota viszont, gondolom, javult.

Elég súlyos egyéni drámák lehetnek a háttérben, az egyik említett eset női főszereplője például speed-függőséggel SZÜLETETT (azaz, gondolom, az anyja terhesség alatt is vadul tolhatta az anyagot).

Papagály (törölt) 2014.04.13. 15:41:40

@diggerdriver:
Természetesen! Komoly veszély Angliában a hittan-kényszer?

Papagály (törölt) 2014.04.13. 15:41:53

@Cascabel:
Engem a történetnek az a része meglep, hogy nyíltan adják-veszik a drogokat a nap bármely szakában az utcán. Ha üldözendőnek tartják a drogterjesztést, miért nem lépnek fel a terjesztők ellen?

Papagály (törölt) 2014.04.13. 16:06:46

@Cascabel:
Hát, ha egy marslakónak mondanám, hogy Vancouver a világ legélhetőbb városa, és ezeket a képeket mutatnám hozzá...

A survey of approximately 1,000 drug users living in the DTES was presented to the federal Minister of Health in a 2008 report. Generally, he found that:
· those surveyed had been injecting drugs for an average of 15 years;
· the majority (51%) inject heroin and 32% inject cocaine;
· 87% are infected with hepatitis C virus (HCV) and 17% with human immunodeficiency virus (HIV);
· 18% are Aboriginal;
· 20% are homeless and many more live in single resident rooms;
· 80% have been incarcerated;
· 38% are involved in the sex trade;
...

Szokták itt a blogon írni, hogy az erkölcsért, meg a kultúráért nem adnak kenyeret a boltban. A fenti eredmény is alátámasztja (meg közismert tény), hogy a bennszülöttek iszonyatosan felülreprezentáltak az alkoholisták, drogfogyasztók között. Ami arra utal, hogy hiába kapnak az indiánok pozitív diszkrimációs kedvezményeket (pl. olcsó tankolás indiánkártyával), ha az életük értelmetlenné válik attól, hogy a kultúrájukat felszámolták (felszámoltuk).

Igen, az ember társas lény és a társasélet szervezője a kultúra. Manapság - nem csak Kanadában - ez a kultúra foszlik szét, s a társadalmi devianciák (alkoholizmus, túlzott droghasználat, bűnözés, öngyilkosság, stb.) ennek hatására nő.

Az indiánok példája azért jó, mert náluk - a fehér ember jóvoltából - sokkal gyorsabban zajlott le a kultúra szinte totális megsemmisülése, magyarázó erejének leromlása, érvényvesztése.

Betevőnk lenne, de közösség, az életnek értelmet adó keret egyre kevésbé van.
Éljen a heroin, az legalább átmeneti enyhet nyújt ilyen körülmények között!

Mr Long 2014.04.13. 16:14:38

@Torzon Ork: Mert a rendorseg is terjeszet. Csak a konkurenciara utaznak.

2014.04.13. 16:33:03

@Torzon Ork: szerintem is tulzas. Gondolom volt valaki, aki elbukott egy teszten es ezzel probalt magyarazkodni.
Ez a UKban ugen kellemetlen tud lenni, mert nem lehet a regulator altal regisztralt banki ember az, akiben illegalis anyagot talalnak.

2014.04.13. 16:38:56

@Torzon Ork:
Jo kerdes:) A drogterjeszto olyan, mint a hydra: levagjak az egyik fejet, 3 uj no helyette:) Legtobb drogfogyaszto terjeszto is egyben. A rendorok inkabb a nagyhalakra mennek, nem a piti utcai terjesztokre, akiket a buntetes sem riaszt vissza, nincs is mit veszteniuk. Meg sem lehet szuntetni a drogfogyasztast, ugyanis az emberiseg egy bizonyos szazaleka keptelen kezelni a problemait alcohol vagy drogok nelkul. Mint minden keresletre, erre is egy egesz iparag epult: termeles, terjesztes, uldozes:) Mindegyik igyekszik kivenni belole a maga hasznat:)

kovacs55 2014.04.13. 16:46:21

@tildy[UK]:
A svédek kinek adnak hálát? Vagy csak szokásos amerikamániásság arrafelé?

Ezek a szvenzonok minden baromsagot atvesznek amerikabol, persze ez is a penzröl szol mint minden.

kovacs55 2014.04.13. 16:46:21

Nagyon Kedves HA!

Beirasaim miert nem jelennek meg azonnal??? Pedig mar Szepen Kertem a HA-t hogy legyen olyan nagyon kedves es ha egy mod van ra akkor vegyen fel a Nagyerdemu Listara ? ? ? Ezen kivul eltunt par hozzaszolasom is (nem jelentek meg) annak ellenere hogy senkit nem sertegettem, anyaztam csak siman hozzaszoltam....Ha esetleg problema lenne szemelyemmel akkor legy szives ird meg es akkor lemondanek a tovabbi közremuködeseimröl csak ezt jo lenne tudni.
Köszönöm eddigi turelmedet.

kovacs55 2014.04.13. 16:46:21

@tildy[UK]:
Igazad van thai kajat en is nagyon szeretem. Gesztenyepuret fagyasztva, repulon egy egesz böröndrevalot tudsz vinni es a melyhutöben csendesen elvan.

kovacs55 2014.04.13. 16:56:05

@Guadalupei Szűz:
Hm, a muszlimokkal minden európai országban gondok vannak, ami a beilleszkedést illeti.......Hát, basszus, ilyenkor tényleg felmerül bennem: Mi a töknek jött ez ide?

Minek, minek, tudjak hogy itt ingyen kaja, pia, cigi, gyufa es ezert nem kell semmit sem tenni (vajon miert erösödik a JOBB minden europai orszagban, azert mert mar elege van a nepnek, föleg az adofizetöknek.).

2014.04.13. 17:08:19

@Torzon Ork: Harm reduction... :) "Ragtapasz" megoldas... de nincs jobb egyelore, illetve ami lenne, az tul draga. Amire szukseg lenne, az 6-12 honapos bentlakasos, orvosi felugyeletes elvono, ugy hogy a nok (legalabb a kisebb) gyerekeiket is vinni tudjak, tehat ehhez meg kell bolcsi.... Legtobb esetben kulso kenyszerito korulmeny nelkul nem is mennenek elvonoba...

"Ha üldözendőnek tartják a drogterjesztést, miért nem lépnek fel a terjesztők ellen? "

Fellepnek, meg nalunk is, egy kisebb varosban is van Drug Squad. A "nyilt" azert nem olyan nyilt hogy a rendorok elott csinaljak. A rendorok viszont nem tudnak mindenhol ott lenni. Ezert is tamogatom a legalizalast, ne a gang-ek terjesszek a drogot...

"Hát, ha egy marslakónak mondanám, hogy Vancouver a világ legélhetőbb városa, és ezeket a képeket mutatnám hozzá..."

Budapestbol se a hontalanokkal teli padokat mutogatjak a prospektusokban. :)

Az indianokkal kapcsolatban az a helyzet, hogy ma mar minden lehetoseguk megvan arra, hogy a kulturajukat apoljak, de hiaba van ez, mert erosen leragadtak, nem kepesek az aldozat szerepkorbol kilepni. A tarsadalom meg viszonylag joindulatu felejuk, de kozben at is lepi oket - ez mar azert is lehetseges, mert egy jo reszuk mar eleve szegregalva el, "reserve" teruleten. Na nem mindegyik torzsre jellemzo, van amelyik egesz jol mukodik, csak sajnos nem ez a jellemzo. De amig mindenert csak a feher embert vadoljak, kozben meg a sajat dolgaikert (bunozes, sajat gyerekeik megeroszakolasa, nok bantalmazasa, stb.) nem vallalnak felelosseget, addig marad a status quo.

@diggerdriver: Velem az tortent egyszer hogy az anyag a csuszkan kivul, a szaggato ket vegen felhalmozodott, es onnan jo esetben a forro vizbe potyogott nagy csimbokokban, rossz esetben a forro sutolapon kotott ki es megegett. Mosogatas - nalunk aki foz az nem mosogat! Mar gondoltam hogy leveszem a csuszkat es keresek egy kisebb meretu vakolokanalat, es azzal tologatom. :)

2014.04.13. 17:09:38

@tildy[UK]:
" Itt pl nincs gesztenyepure -> nemeteknel van, de mi nem ott hanem uk-ben elunk. "
Ezen csodalkozom, hiszen a szelidgesztenye az UK - ban oshonos fa. Gondolom, kinaiak is vannak, azok pedig szeretik. Vancouverben telen az utcan sutik a szelidgesztenyet a kinai negyedben.

2014.04.13. 17:10:57

@Cascabel: A kis terjesztok egy resze "informator"-kent dolgozik a rendoroknek - ezeket beken hagyjak, de ez ugy nez ki, hogy letartoztatjak, aztan elengedik anelkul, hogy vadat emelnenek.

kovacs55 2014.04.13. 17:11:35

@Kövérmadár [swe]:
Próbálkozom, de eddig nem találtam olyat, amire az AVG ne mondta volna, hogy vírusos

MINDEN, MINDEN, MINDEN VIRUSPROGRAM ugy reagal a kodokra, aktivalasokra, CD-key-re, patch-ra, stb. hogy VIRUS mert ez van belejuk verve, ezeket nem is tudod letölteni mert nem engedi. Virusprogram kikapcsol, aktivator letölt, installal, majd virusprogram bekapcsol ujra. Ez a dolgok menete.

2014.04.13. 17:14:29

@charlieharper [home, sweet home]: Mi tomegevel csinalunk drog teszteket es a mak ugy meg soha nem jott fel - meg egy labor se jelezte, hogy a delikvens ne egyen makos peksutemenyt. Pedig itt emberek gyerekeirol van szo, nagyon nem mindegy. Igaz a teszt is nagyon reszletes, es ha vita van miatta akkor meg tovabb is tudjak elemezni.

2014.04.13. 17:16:22

@cougarcat: nem tudom, hogy ez nalunk mennyire reszletes. Az is lehet, hogy egy tulbuzgo HRes van a hatterben, akinek volt egyszer egy ilyen esete 10-15 evvel ezelott, amikor meg nem volt ennyire kifinomult a szures.

Papagály (törölt) 2014.04.13. 17:59:07

@cougarcat: @charlieharper [home, sweet home]:
Pont a mák miatt növelték meg az ópiátoknál a küszöbértéket 300-ról 2000 ng/ml-re. Úgy tudom, nem minden labor (ország?) vette át az új szabályt.

On December 1, 1998, the Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMSHA) that coordinates federal workplace drug test regulations for opiate testing instituted investigated new limits. Prior to that date, the initial screen by immunoassay and the morphine and codeine confirmation tests had cutoffs of 300ng/ml. Medical Review Officers and Probation Officers had difficulty determining actual heroin usage or a false positive derived from poppy seeds. The limit was raised by SAMSHA to 2000ng/ml for the elimination of a false positive result resulting from poppy seeds.
www.hgexperts.com/article.asp?id=6195

Papagály (törölt) 2014.04.13. 17:59:07

@Kövérmadár [swe]: Regisztrálj a bdwteam.net oldalra, ott van mindenféle holmi, és hozzá közösség, így ha valami vírusos, az hamar kiderül, és leveszik. Az ott talált aktivátort nyugodtan letöltheted kikapcsolt vírusirtóval.

2014.04.13. 17:59:24

@Pink Petsch: Létezik azért még azon kívül is élet. A laikusok persze azt hiszik, hogy csirke-rizsen kívül mást nem is lehet enni. :)

2014.04.13. 18:08:18

@Torzon Ork: Na ez jobban megvilagitja a dolgot - en 2003 ota uzom az ipart, ezert nem jott fel a mak dolog... Mostanaban a vizelet teszt helyett egyre inkabb haj tesztet kerunk - ennek az eredmenyet lehet a legkevesbe megtamadni a birosagon. Ez nagyon draga teszt ugyhogy azt nem lehet mondani hogy altalanos, komolyabb esetekre engedelyezik csak.

Papagály (törölt) 2014.04.13. 18:09:25

@cougarcat:
"Az indianokkal kapcsolatban az a helyzet, hogy ma mar minden lehetoseguk megvan arra, hogy a kulturajukat apoljak, ...
amig mindenert csak a feher embert vadoljak, kozben meg a sajat dolgaikert (bunozes, sajat gyerekeik megeroszakolasa, nok bantalmazasa, stb.) nem vallalnak felelosseget,"

Kicsit máshogy látom. Szerintem a fehérember joggal vádolható azért, hogy kiirtotta az indiánok nagy részét, földjeiket, életterüket elvette. Bűne csak a nácikéhoz mérhető. Népirtás. Kevésbé szoktunk rajta fennakadni, mert nem Európában és elsősorban nem a XX. században történt, de ugyanarról van szó.

Az indián-bűnözés egyértelmű következménye annak, hogy a fehérember megfosztotta őket hagyományos életformájuktól. A bűnözés mint olyan kizárólag a modern társadalmakra jellemző. (Ami persze nem jelenti azt, hogy a "premodern" társadalmakban nem követnek el bűnöket! De azt a törzsi, tradicionális közösség, társadalom kezelni tudja a saját eszközeivel, s nem ölt epidemikus méreteket a jelenség.)

Nem mentem fel a félig a kanadai, félig a törzsi társadalomban élő (valójában: két szék között, a pad alá esett) és gyermekét megerőszakoló egyént. De hiba lenne azt hinni, hogy erkölcsi zülléséért kizárólag ő a felelős. Sajnos, elsősorban a fehérember felelős érte. Ezért is jogos a bűntudata (-unk), és bizonyára ezért vannak eltúlzott, a problémát egyáltalán nem kezelő (kanadai) programok az indiánok helyzetének javítására.

Mert a társadalom azt hiszi, hogy pénzzel bármi megoldható. Adjunk nekik ingyen tankolásra alkalmas kártyát, és el van intézve, hogy felszámoltuk a kultúrájukat, bűnözőkké, emberi roncsokká, lézengő zombikká tettük őket!

M. Péter 2014.04.13. 18:17:04

@cougarcat: Az opium poppy-t magyarul máknak hívják.

blackhairlady 2014.04.13. 18:23:02

@cougarcat: A Farmer's market egy bolthalozat, en arra gondoltam, nem a piacra.
Nekem meg a hutomben a szoszok meg kulonbozo izesitok kozott kene rendet tennem, pl. fogalmam sincs minek van ketchup, amikor senki sem szereti. Azt sem tudom a BBQ szoszok meddig allnak el, de szerintem azt is kidobom ma. Jo otletet adtal a szelektalassal:)))
Megneztem az iment, elvileg nalunk a Garden centerben lehet sorrel seedet venni, de vigyazni kell melyiket, mert tobb fajtaja is van. Az iden meg nem veszek, mert tuti, hogy a ferjem nem ontozne amig mi otthon vagyunk Magyarorszagon, de jovore en is veszek epret, paradicsomot (nem magamnak, en utalom), paprikat, zoldhagymat, meg ilyen ladaba ultetheto dolgokat. Kertet nem akarok, mert pici az udvar, meg a tokomnek van kedve asozni, kapalni:))))))))

blackhairlady 2014.04.13. 18:25:55

@cougarcat: Ezt a makos suti dolgot mar sok sorozat feldolgozta, mindig vicces volt a szamomra. Mi otthon ketpofara ettuk a makos tesztat, makos palacsintat, makoskalcs szinte minden hetvegen volt (2 rud makos, 2 rud dios:), akkor szerencses vagyok, hogy sosem volt meg drogtesztem:)

blackhairlady 2014.04.13. 18:32:25

@fancypants: Igen, ismerem, itt van egy szinte a szomszedomban. Nagyon jo etterem, elfogadhato aron, es allandoan telthaz van. A masik ilyen kedvencunk a Logen' s roadhaus. A kaja eszmeletlen jo, es az erdekessege, hogy mar a varakozo elocsarnokban kint van egy nagy hordo tele mogyoroval amit addig ragcsalhatsz amig az asztalra varsz, es bent az etteremben is minden asztalra ki van rakva, es a hejat a padlora kell dobalni:)) Emlekszem a gyerekeknek ez mekkora elmeny volt amikor tizenakarhany eve eloszor jartunk ott. Anya, lehet szemetelni a foldre!!!!!! Teljesen elvarazsolta oket:DDD
Szoval te Del Kaliforniaban elsz? Jovore elkezdjuk felfedezni az orszagot, remelem oda is eljutunk majd:) De eloszor a nemzeti parkok jonnek!

2014.04.13. 18:33:05

@Torzon Ork: En nem azt mondom hogy a feher ember nem vadolhato. De a feher ember felelossegenek tenyet ebben az orszagban nem is vitatjak. A kerdes az, hogy hogyan tovabb, vagyis hogyan tudnanak a jelenlegi szomoru helyzetukbol kitorni.

A jelenlegi erkolcsi zullesert leginkabb az a felelos hogy ilyen kornyezetben szocializalodik a kovetkezo nemzedek, hogy a gyerekek jo resze FAS-el (terhesseg alatt fogyasztott alkohol okozta agykarosodas) szuletik, hogy az Indian Act altal biztositott segely miatt sokan meg se probalnak tanulni, dolgozni.

Nem a tarsadalom gondolja azt, hogy penzzel minden megoldhato. Az indian vezetok jelenleg ragaszkodnak az Indian Act altal biztositott elonyokhoz, es pont ez tartja oket ott ahol vannak.

Nezd, ennyi erovel a feher antiszocialis karrier bunozore is mondhatnad hogy "emberi ronccsa" tettuk, azert mert ezek kozul szinte mindegyik rossz korulmenyek kozott nott fel. De itt arrol van szo, hogy egy felnott embernek felelosseget kell vallalni a tetteiert es meg kell tudni kulonboztetni jo es rossz kozott. Nem, a gyereket megeroszakolo, feleseget vero ember tetteiert nem a tarsadalom felelos - ez nagyon fontos.

En kozelrol latom ezt a helyzetet sajnos es semmi buntudatom nincs, mert tudom hogy milyen erofeszitesek tortennek arra, hogy segitsuk oket. Lehet hogy eltulzottaknak tunnek a programok, de szukseg van rajuk. Azert mondom hogy "sajnos", mert mielott indian csaladokkal dolgoztam nekem is idealista nezeteim voltak a temarol, de a tapasztalataim birtokaban erre mar nem vagyok kepes.

blackhairlady 2014.04.13. 18:36:09

@fancypants: Nem ismertem ezt a Montezuma boszzuja kifejezest, most utana neztem:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.13. 18:38:33

@kovacs55:
Úgy néz ki a dolog, hogy a gépnek túl sok a Win7 :(
Mint kiderült, ezt egy 2005-ben vásárolt masina, XP volt rajta eredetileg.
A gyártó (HP) oldalán nincsenek driverek, külön pedig nehézkes levadászni + az aktiválás/frissítés részt is elszúrtam, ezért újból kellett kezdeni.

Most megpróbálkozom egy XP-vel, mert azzal szerintem gyorsabb lesz és a drivereket sem kell vadászni. Ha nem megy, akkor újra Win7, de akkor már okosabban :)

Köszönöm a segítséget!

blackhairlady 2014.04.13. 18:40:02

@diggerdriver: Igy lenne ma otosom, ahogy tudtam, hogy egybol erre asszocialsz:))))))))) Es en is amikor visszaolvastam a kommentemet:))))))

2014.04.13. 18:40:21

@M. Péter: En angolul irtam. Direkt! :)

@blackhair-lady: O ertem, nalunk nincs ez a bolthalozat. En se akarok konyha kertet,nem olyan a felallas a kertben.

Torzon Ork vegul megvilagototta szamomra ezt a mak ugyet. :)

blackhairlady 2014.04.13. 18:46:53

@cougarcat: Hozzak neked juniusban nokedliszaggato kanalat? szivesen elkuldom neked innen ha visszajottunk.

Papagály (törölt) 2014.04.13. 19:00:59

@Kövérmadár [swe]: Most akarsz rá XP-t tenni, amikor megszűnt a támogatása és többé senki nem fogja a biztonsági réseket befoltozni? Szerintem nagyon rizikós, hacsak nem egy internetről teljesen leválasztott gépről beszélünk.

Én pont ezért tettem fel a napokban linuxot (lubuntu), mert az én gépemnek már az XP is majdnem sok volt (celeron, fél giga rammal, amiből még az integrált képernyőmemória is lejön). Most úgy száguld, mint a szélvész, mintha legalább i5-ös processzora, meg 8 giga ramja lenne. Nagyon elégedett vagyok vele!

2014.04.13. 19:01:08

@blackhair-lady: Koszi nagyon aranyos vagy, de jovore mi is keszulunk latogatoba, akkor ha minden kotel szakad, el tudom intezni. Egyelore feltett szandekom hogy a nemet szaggatomat megtanulom hasznalni. :) Amikor megyunk, en is mindig hozok valami konyhafelszerelest Magyarorszagrol. Egyik kedvencem pl. a meropohar amin ki lehet merni a dekaban megadott lisztet, cukrot, stb., merleg nelkul.

2014.04.13. 19:01:59

@diggerdriver: A ragacsos anyag is rajta volt meg? :)

2014.04.13. 19:02:27

@blackhair-lady:
A Montezuma bosszuja nem a csipos kaja kovetkezmenye, hanem bakteriumok okozzak leginkabb. Sot, a csipos etel segit a megelozesben. Engem egyszer kapott el, 3 napig meg az ivoviz is kijott belolem perceken belul, ketszersulton es electrolyte italokon eltem, szornyu volt. Kesobb kaptam egy jo gyogyszert, egyszer kellett csak bevennem, fel oran belul rendbe tette a bakteriumokat. Igaz, a majat is kicsinalja hamar, rendszeres szedes eseten. Legtobb kanadai munkatarsam borzasztoan megszenvedte Montezumat, peldaul a fonokomet egyszer hazaerkezese utan a repterrol mento vitte a korhazba Vancouverben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.13. 19:02:46

@blackhair-lady:
Fel volt adva a magas labda...
:)))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.13. 19:07:05

@cougarcat: En most a gyonyoruseges etkeszletemet akarom kihozni, de nagyon felek, hogy osszetorik. A szuleimtol kaptam ajandekba mar jo regen, annyira csodalatos, csak is akkor hasznaltam amikor vendegek jottek hozzank. Leveses, husos, desszertes tal, tanyer, minden van hozza. Teas es kaves keszlet is, el sem tudom mondani mennyire szep. Nagyon szeretnem ha itt lenne velem, de annyira felek, hogy bajuk esik:(
Igazabol legszivesebben az egesz konyham es etkezom becsomagolnam, annyi minden osszgyult az elmult sok sok evben.

blackhairlady 2014.04.13. 19:08:21

@diggerdriver: Tudom, direkt nem is javitottam miutan visszaolvastam:))))))))))))))

2014.04.13. 19:13:20

@blackhair-lady: Ha en kerulok majd ilyen helyzetbe akkor lehet hogy hivatasos szallitoval oldom meg a dolgot.

Papagály (törölt) 2014.04.13. 19:14:58

@cougarcat:
"A kerdes az, hogy hogyan tovabb, vagyis hogyan tudnanak a jelenlegi szomoru helyzetukbol kitorni."

Nem tudom, hogy van-e út visszafelé, de én biztosan azt próbálnám meg. Mert jobban integráltak sose lesznek, mint a fehérek, márpedig a fehérek társadalmában is elfogadhatatlanul magas a deviancia. A társadalmunk, értékrendünk zsákutca. Két út van: az egyik járhatatlan, a másik nem vezet sehova. Én visszafordulnék.

"Nem a tarsadalom gondolja azt, hogy penzzel minden megoldhato. Az indian vezetok jelenleg ragaszkodnak az Indian Act altal biztositott elonyokhoz, es pont ez tartja oket ott ahol vannak."

Nem bölcs vezetők, "fejben" már félig fehérek. De lehet, hogy csak a kisebbnek vélt rosszat választják.

"Nezd, ennyi erovel a feher antiszocialis karrier bunozore is mondhatnad hogy "emberi ronccsa" tettuk, azert mert ezek kozul szinte mindegyik rossz korulmenyek kozott nott fel. De itt arrol van szo, hogy egy felnott embernek felelosseget kell vallalni a tetteiert es meg kell tudni kulonboztetni jo es rossz kozott. Nem, a gyereket megeroszakolo, feleseget vero ember tetteiert nem a tarsadalom felelos - ez nagyon fontos."

Mondom is; elsősorban a társadalmi környezetben van az ok. Amíg azt meg nem változtatjuk, addig a probléma örökké újra fog termelődni. Egyetértek, hogy az egyén felelős a tetteiért. De e felelősség kimondásával nem kerülünk közelebb a megoldáshoz. Semmivel.

"En kozelrol latom ezt a helyzetet sajnos es semmi buntudatom nincs, mert tudom hogy milyen erofeszitesek tortennek arra, hogy segitsuk oket."

Nem is gondolom, hogy személyes bűntudatodnak kéne legyen. Legalábbis semmivel sem több, mint nekem, vagy egy náci 1950-es években született gyermekének.
Viszont a a kultúránkat illető következtetéseket nem ártana levonnunk.

2014.04.13. 19:38:20

@Torzon Ork:
" A társadalmunk, értékrendünk zsákutca. Két út van: az egyik járhatatlan, a másik nem vezet sehova. "
En is igy gondolom, sot a haverjaim, barataim nagy resze is. Megoldas nincs, visszaut nincs, marad a drog, a nihil, a vallas. Nem latom ertelmet semminek az eletben. Ez van. Meg mindig jobb, mint a naci eszmekben latni a jovot, a megoldast:(

micsoda? 2014.04.13. 20:03:49

Ez ám a gond! Amennyi időt eltöltött a poszt irója a nokedli szaggató keresésével, vígan megcsinálta volna vágódeszkán késsel. (az talán van Angliában is) Van még pár tésztaféleség amihez nem kell különleges szerszám. Csipetke, tarhonya helyett reszelt tészta. Szerencse, hogy nem haltak éhen:)

A tudomány sosem téved! 2014.04.13. 20:03:53

végre egy hasznos poszt a blogon

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.13. 20:44:01

@Torzon Ork:
Igen, tudom.
A srác nem nagyon használja semmire sem a gépet, inkább a telefonját. Ez volt a kérés, igazából azt sem értem, hogy miért nem vesz egy másikat (lassan 10 éves gépről van szó).

@Cascabel:
Nem látod egy kicsit túl sötéten a világot?

Lehetne sokkal rosszabb is és nyilván jobb is. Én (mi) megpróbálom kihozni a lehetőségekből a legtöbbet, örülni annak, amim van és olyan jó életet élni, amilyet a lehetőségeimhez képest csak tudok.

Egyszerűen nem tudom megérteni ezt a mérhetetlen pesszimizmust és befordulást, különösen olyan embertől, mint te, akinek túl sok gondja az átlaghoz képest nincsen (csak akkor, ha csinál magának, de az már egyéni probléma, nem a világ a hibás érte). De javíts ki, ha tévedek!

M. Péter 2014.04.13. 20:52:46

@cougarcat: A pipacs nem angol szó. :)

Papagály (törölt) 2014.04.13. 21:16:11

@Cascabel:
"Megoldas nincs, visszaut nincs, marad a drog, a nihil, a vallas."

Visszaút talán lehetne. Na nem nekünk, a következő generációknak. Bár, addigra meg már teljesen élhetetlen lesz a bolygó, az állat- és növényfajok jelentős része kipusztul, a klímaegyensúly darabokra szaggatva. Nem baj, egy gonddal kevesebb - mondta isten, s kiadta a "format c:" parancsot. :)

"Nem latom ertelmet semminek az eletben."

Pedig van. Derűs szemlélődés, kívülmaradva a drumherumból. De azt nem tudom elképzelni, hogy manapság egy felelősen gondolkozó ember gyereket vállaljon. Aki a gyermekeinek ilyen világot hagy hátra, nos... azt minimum erkölcstelen, pszichopata, társadalomra veszélyes bűnözőnek kell nyilvánítani. :)

2014.04.13. 21:40:43

@Cascabel:

A földön nincs értelmes élet. Én is csak beugrottam.

Papagály (törölt) 2014.04.13. 22:06:09

@lexrex: Az én kedvencem: a valóság azoknak való, akik nem bírják a heroint. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.13. 22:45:19

@kovacs55: @Torzon Ork:
Megis Win7 lett :)

A kerdes mar csak a driverek osszevadaszasa lesz...
Erre van otletetek?

2014.04.13. 22:49:00

@Torzon Ork:
En ugy vagyok vele, dontsek el, hogy mit akarnak - ha meg lehet valositani, valositsak meg.
Az en 2 centem: legyenek jobban reprezentalva kozugyekben, politikaban, oktatasban, stb. - es probaljak igy formalni a donteshozo folyamatokat. A pozitiv diszkriminacio segitene oket a felsooktatasban, ez a rendelkezesukre all. Sajnos nagyon kevesen veszik igenybe.

Nem az agressziv szandeku feher kultura vedelmeben, de megjegyzem, hogy az indian torzsek se voltak mind passziv, pacifikus nepek - itt a szigeten pl. egy bizonyos torzs leigazta a masikat.... es ez az agresszivabb torzs a feher gyarmatositasbol is joval elorebb kerult ki.

"Az én kedvencem: a valóság azoknak való, akik nem bírják a heroint. :)"

Haha, ez jo!! :)

@M. Péter: Jogos! :) Opium poppyt akartam irni, de most latom hogy pipacs lett belole. :))

kovacs55 2014.04.13. 23:35:12

@Kövérmadár [swe]:
A kerdes mar csak a driverek osszevadaszasa lesz...

A WIN 7 sok mindent megtalal automatice de amit nem azt google segitsegevel neked kell elökaparni, meg jo lenne ha a modekort CD lemez is keznel lenne (ahany modekort annyi fele drivrutin) mert azon is lehet cucc ami kell. Esetleg modekort gyarto oldalra felmenni es tipust beutni, WIN 7-re rakeresni mi az a drivrutin ami passzol. Ezek csak ötletek, de nem egyszeru. (miközben installalsz irni a listat, mit honnan töltesz hogy legközelebb ne legyen gond megtalalni, favoritba elmenteni az oldalcimeket ahol talalsz valamit). Remelem tudtam segiteni vagy ötletet adni.

fancypants 2014.04.14. 00:06:13

@blackhair-lady: igen. Egy hete volt egy poszt Zsuzsitol a del-kaliforniai magyar kozossegrol, az egyik tortenet szereploje vagyok en. Felesegem idevalosi, en 1 eve elek itt, es azota a kislanyunk is megszuletett. Szoval viszonylag uj vagyok meg az USA-ban, igy van egy "par hely" az orszagon belul, ahol nem jartam meg, lesz mit felfedezni, de dolgozom rajta :)

blackhairlady 2014.04.14. 00:14:42

@fancypants: Oh, igen, emlekszem, kommenteltel is!:) Gratulalok a kislanyotokhoz!
USA gyonyoru, kar, hogy meg keveset lattam belole, pedig mar 4 eve elek itt. Na de ami kesik...:) Nekunk eddig fontos volt, hogy haza menjunk nyaron, de valoszinu, hogy ez lesz az utolso ev. Aztan reszkess USA mert jovunk:)
Erezd jol magad, es ha jarsz valami szep helyen akkor nyugodtan ajanlhatod, felirom a tobbi megnezendo koze:)

2014.04.14. 00:38:38

@Kövérmadár [swe]:
- Windows Update automatikusan letolti es telepiti a szukseges drivereket.
- A Device Managerben egyenkent is lehet updatelni a drivereket
- jo, ha a beepitett hardware gyari installation diskje meg van
- legjobb a hardware gyartojanak a supportjarol letolteni a legfrissebb drivert
- laptopok vagy eredeti desktopok osszes driverje letolheto egy helyrol, a gyarto support sitejarol, a model number alapjan

2014.04.14. 01:02:39

@Cascabel:
Egy hasznos tanacs: ha a Windows 7 es a driverek installalasa sikerult es a gep jol mukodik, erdemes csinalni egy disk imaginget vagy disk cloningot. Idot, bosszusagot takarit meg vele az ember, ha barmi oknal fogva (virus, HD problema vagy csere) ujra kell telepiteni a rendszert.

M. Péter 2014.04.14. 14:06:30

@Cascabel: Régi géphez nem biztos, hogy van windows 7 driver. Nekem pl. az egyik alkatrészhez nem volt, a device managerban meg kellett nézni a device instance id-t, és ez alapján tudtam találni egy illesztőprogramot, amelyet egy másik cég gyártott az ugyanolyan chipet tartalmazó alkatrészéhez.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 20:01:30

@kovacs55: @Cascabel:
Köszönöm!

Próbálkozom, lelkesen :)
A gyártó (HP) oldalán nincsen a típushoz Win7 driver, csak XP-s.

A Windows Update-ben reménykedem, most fut, 153 fontos frissítés és 7 opcionális. Nem 2 perc lesz, mire lefut. Ha utána marad a levegőben valami driver, akkor levadászom az eszköz gyártójától (remélem lesznek).

fancypants 2014.04.14. 20:52:59

@blackhair-lady: Koszi! Mi is keszulunk haza latogatoba. Na es uj allamokat is jo lenne megnezni, de babaval kicsit tobb tervezest igenyel. :) Egyelore amit tudok ajanlani, az Austin, Texas (bar nem hiszem, hogy neked ezzel ujat mondok :), illetve New Orleans, ami a vilag egyik legjobb varosa szerintem.

blackhairlady 2014.04.16. 00:44:51

@fancypants: Ha hiszed ha nem, en meg nem jartam Austinban, viszont Dallasban es san Antonioban igen. New Orleanst szeretnem , majd talan egyszer.
Igen, kisgyerekkel nem egyszeru, mas szervezest igenyel mint csak felnottekkel.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása